1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 222 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سی و نهم روز دوشنبه، دوازدهم آبان ماه 1399 هجریشمسی مطابق با شانزدهم ربیعالاول 1442 هجریقمری:
1 ـ مداحی مداح اهل بیت جناب آقای سیدمحمد قاضوی به مناسبت میلاد پیامبر گرامی اسلام.
2 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در مورد لایحه موافقتنامه همکاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری صربستان.
3 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مورد رسیدگی به طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده طبق اصل (85) قانون اساسی.
4 ـ گزارش کمیسیون اصل (90) قانون اساسی در مورد گزارش مشکلات تأمین ارز و توزیع نهادههای دامی.
5 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد بررسی وضعیت مطالبات قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء.
6 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد لایحه نحوه کمکهای اشخاص حقیقی و حقوقی به سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور.
7 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد رد لایحه الحاق یک تبصره به ماده (5) قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید، بفرمایید.
(آیات 110 ـ 105 از سوره مبارکه «انبیاء» توسط قاری محترم آقای محمدرضا پورزرگری تلاوت گردید)
پورزرگری ـ میلاد باسعادت رسولاکرم و آقا امام صادق (علیهما الصلاه والسلام) را تبریک عرض میکنم.
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ لَقَدْ کتَبْنا فِی الزَّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذِّکرِ أَنَّ الْأَرْضَ یرِثُها عِبادِی الصَّالِحُونَ * إِنَّ فِی هذا لَبَلاغاً لِقَوْمٍ عابِدِینَ * وَ ما أَرْسَلْناک إِلاَّ رَحْمَةً لِلْعالَمِینَ * قُلْ إِنَّما یوحى إِلَی أَنَّما إِلهُکمْ إِلهٌ واحِدٌ فَهَلْ أَنْتُمْ مُسْلِمُونَ * فَإِنْ تَوَلَّوْا فَقُلْ آذَنْتُکمْ عَلى سَواءٍ وَ إِنْ أَدْرِی أَ قَرِیبٌ أَمْ بَعِیدٌ ما تُوعَدُونَ * إِنَّهُ یعْلَمُ الْجَهْرَ مِنَ الْقَوْلِ وَ یعْلَمُ ما تَکتُمُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
«طیبالله انفاسکم»، از قاری محترم قرآن برادر گرامی جناب آقای محمدرضا پورزرگری که با قرائات مختلف هم آیات قرآن را قرائت کردند تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و در حقیقت در زبور پس از تورات نوشتیم که همانا زمین را بندگان شایسته ما به ارث خواهند برد. به راستی در این امور برای مردم عبادتپیشه ابلاغی حقیقی است و تو را جز رحمتی برای جهانیان نفرستادیم. بگو جز این نیست که به من وحی میشود که خدای شما خدایی یگانه است. پس آیا مسلمان میشوید؟ پس اگر روی برتافتند بگو به همه شما به طور یکسان اعلام کردم و نمیدانم آنچه وعده داده شدهاید آیا نزدیک است یا دور؟ آری، او سخن آشکار را میداند و آنچه را پوشیده میدارید نیز میداند» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! من با اجازه اسامی غایبان و متأخران را قرائت کنم، آقایان و خانمها: علیاکبر بسطامی، شهباز حسنپور، الهویردی دهقانی، فاطمه رحمانی، قاسم ساعدی، حسن شجاعی و سیدکاظم موسوی.
3
مدیحهسرایی مداح اهل بیت به مناسبت میلاد پیامبر گرامی اسلام و امام جعفر صادق (علیهماالسلام)

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! قبل از اینکه وارد دستور بشویم از مداح اهل بیت برادر عزیزمان جناب آقای سیدمحمد قاضوی که به مناسبت میلاد پیامبر گرامی اسلام و امام جعفر صادق در خدمت ایشان خواهیم بود، آقای قاضوی بفرمایید.
سیدمحمد قاضوی (مداح اهل بیت) ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«یا ایها العزیز مسنا و اهلنا الضر و جئنا ببضاعته مزجاه فاوف لنا الکیل و تصدق علینا ان الله یجزی المتصدقین»
هنگام سرور کائنات است امشب
اوقات گرفتن برات است امشب
بفرست مدام بر محمد صلوات
زیرا که بهار صلوات است امشب
(حضار صلوات فرستادند)
عرشیان امشب زمین را لالهباران میکنند
خاک را خوشبوتر از زلف نگاران میکنند
این کویر خشک را باغ بهاران میکنند
سعی را رشک نگین شهریاران میکنند
روح خود را شستشو در چشمهساران میکنند
مکه را لبریز از صوت هزاران میکنند
آفرینش فیض از دیدار احمد میبرد
مکه امشب سجده بر خاک محمد میبرد
(حضار صلوات فرستادند)
شب، شب صلوات است، امام صادق فرمودند یکی از خاصیتهای صلوات این است که هرکس صلوات را بلند بفرستد آن ذرات هم صلوات میفرستند و ثوابش برای آن کسی است که صلوات فرستاده است». یک صلوات بلند ختم کنید. (حضار صلوات فرستادند)
امشب ای امالقری بر آفرینش ناز کن
پای تا سر جان شو و آغوش خود را باز کن
روح شو پرواز کن، پرواز کن، پرواز کن
دم به دم اعجاز کن، اعجاز کن، اعجاز کن
مدح ختمالانبیاء آغاز کن، آغاز کن
نغمه جانبخش «ماکان محمد» ساز کن
(حضار صلوات فرستادند)
ای تمام آفرینش! بوی احمد بشنوید
صوت زیبای محمد، یا محمد بشنوید
(حضار صلوات فرستادند)
نوری از خاک عرب قلب اروپا را شکافت
خنجری شد سینه تاریک دنیا را شکافت
سر زد از دامان کوه و سنگ خارا را شکافت
پیشتر از آفرینش سینه ما را شکافت
ای عجب دستی که از اعجاز دریا را شکافت
شد برون از آستین و طاق کسری را شکافت
مضمحل گردید دوران سرکشی و سرخوشی
یافت پایان روزگاران تیره آدمکشی
حبذا ای آمنه امشب پسر آوردهای
بر تمام عالم خلقت پدر آوردهای
عقل کل، ختم رسل، فخر بشر آوردهای
یا که بر پیغمبران پیغامبر آوردهای
آفتاب آفرینش در سحر آوردهای
خوبتر از خوبتر از خوبتر آوردهای
ذات پاک غیب را حسن جهانآراستی
منجی عالم ابوالقاسم ابوالزهراستی
صلواتی ختم کنید (حضار صلوات فرستادند) من به اندازه وقتی که هست یک بند هم ذکر آقا رسولالله را بگویم فضای این خانه مردم به نام مبارک آقا رسولالله منور بشود.
چشمه رحمت بجوشد، نور چشم عالم آمد
که به دنیا خلقت اول، رسول خاتم آمد
شده سرد و خموش، اگر آتشکده
بشارت میرسد، محمد آمده
رسولالله مدد، رسولالله مدد، رسولالله مدد، رسولالله مدد
هرکس دوست دارد انشاءالله عیدیاش را در این شب مبارک از ید باکفایت، بسیط و بخشنده آقا امام زمان بگیرد، هرکس دوست دارد رحمت و برکات به این کشور آقا امیرالمؤمنین نازل بشود انشاءالله زیارت کنید مضجع نورانی آقا رسولالله را عنایت کنید و صلوات بلندی ختم کنید (حضار صلوات فرستادند)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
از مداح اهل بیت سپاسگزاریم.
4
بیانات نایبرئیس مجلس شورای اسلامی به مناسبت بزرگداشت (13) آبان

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم
«الذین آمنوا یقاتلون فی سبیلالله و الذین کفروا یقاتلون فی سبیلالطاغوت فقاتلوا اولیاء الشیطان ان کید الشیطان کان ضعیفاً».
کسانی که ایمان دارند در راه خدا پیکار میکنند و آنها که کافرند در راه طاغوت. پس شما با یاران شیطان پیکار کنید و از آنها نهراسید، زیرا که نقشه شیطان همانند قدرتش ضعیف است.
با سلام و درود به محضر حضرت علیبنموسیالرضا (علیهالسلام) امام رئوف و عرض سلام و ادب به محضر حضرت ولی عصر (ارواحنا فداء). روز (13) آبان تنها روز تسخیر لانه جاسوسی توسط دانشجویان پیرو خط امام نیست، روز (13) آبان روز مقاومت بنیانگذار انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی است (حضار صلوات فرستادند) که در سال 1343 و در چنین روزی مأموران رژیم منحوس پهلوی حضرت امام را در قم دستگیر و به دستور آمریکا به ترکیه تبعید کردند.
روز (13) آبان روز حماسه دانشآموزان ایران اسلامی و روز تحقیر آمریکا به وسیله نیروهای انقلاب است، روزی که تداعیگر منازعه (70) ساله تاریخی ملت قهرمان و نستوه ایران با خوی استکبار رژیم متجاوز ایالات متحده است. ملت بزرگ ایران و جهانیان میدانند که استکبارستیزی یکی از ارکان و اضلاع مکتب و نهضت امام خمینی (رحمهالله علیه) است. مستضعفین عالم و امت اسلامی آن حضرتش را با این خصیصه بیشتر درک کرده، زیرا مکتب امام و پرورشیافتگان این مکتب در کنار مظلومان و در مقابل زورگویی مستکبران قرار گرفته و همواره ثابت کردهاند که نظام سلطه پوستهای بیش نیست و بسیار شکننده است. (13) آبان از یکسو نماد زیادهخواهی و سلطهطلبی آمریکا و دشمنی بیچون و چرا با ملت ایران نزدیک به یک قرن اخیر است و از سوی دیگر نشان شکست هیمنه قدرت پوشالی مستکبران عالم است، روزی که مردم سرافراز ایران به همه مستضعفان جهان نشان داد که دیوار ستم شکستنی است و آمریکای جهانخوار نیز بنا به تعبیر امام راحل «هیچ غلطی نمیتواند بکند».
امروز به اذعان خود مسئولان آمریکایی دیگر هیچ مسیری برای تحریمهای بیشتر علیه ملت ایران نمانده است، علیرغم همه سختیها و سوءمدیریتهای موجود و مشکلات اقتصادی ناشی از آنها شاهد استقلال بیش از پیش جمهوری اسلامی و حرکت در مسیر رشد و کمال ملت بزرگ و ریشهدار ایران هستیم. «دل قوی دار سحر نزدیک است».
مجلس شورای اسلامی این روز تاریخی قلم و قدم را گرامی میدارد و معتقد است امروز استکبارستیزی و مبارزه با استکبار معنا و مفهوم عینیتری دارد. تمرکز بر توان داخلی و قدرتمند شدن در همه حوزهها، چالشها و سیاستهای زورمدارانه آمریکا در دنیا ضرورت دارد تا موضعگیری منفعلانه و تسلیم در برابر زورگویی و زیادهخواهیهای دولتهای غربی خصوصاً آمریکا که به هیچ اصول انسانی، قانونی و بینالمللی و حتی به وعده و قول خود نیز پایبند نیستند. کیست که نداند نظام سلطه به سردمداری آمریکا همچنان علیه ملتها و از جمله ملت ایران خباثت، توطئه و خیانت میکند. آنها در مورد ملت ایران تاکنون از هیچ اقدام خصمانهای فروگذار نکردهاند. علاوه بر تحریمهای ظالمانه در چهار دهه اخیر در شرایط همهگیری ویروس منحوس کرونا نیز به آب و آتش میزنند تا از ارسال هرگونه محموله دارویی برای کاهش آثار این بیماری برای ملت ایران جلوگیری کنند، غافل از اینکه این مردم با اتکا به توان داخلی توان عبور از همه مشکلات و سختیها را دارند که نمونه بارز آن تولید، ساخت و تأمین اقلام مورد نیاز برای مقابله با کرونا به همت جوانان این مرز و بوم است.
اکنون در چنین شرایطی که جوانان خلاق و توانمند کشورمان بارها قدرت و توان داخلی را با عزمی راسخ ثابت کردهاند چشم به بازی سیاسی داخل آمریکا دوختن و منتظر خیمهشببازی شومنهای آمریکایی بودن خطا و اشتباه راهبردی است. ملت فهیم ایران به خوبی میداند که سیاستهای راهبردی استکباری ایالات متحده علیه استقلال ملتها علیالخصوص مردم ایران با انتخاب این جمهوریخواه و آن دموکرات تفاوت بنیادی و حتی عملکردی نخواهد داشت. ما مگر کم از هر دو جریان حاکم در آمریکا آسیب دیدهایم، مگر کم از هر دو جریان گستاخی و اهانت شنیدهایم، اینهمه دشمنی، ترور، تحریمهای ظالمانه، خرابکاری، توطئه و در آغوش گرفتن رذلترین دشمنان ملت ایران و قاتلان خونآشام پاکترین جوانان این مرز و بوم کافی نیست که باز هم به این جماعت سر تا پا خباثت اعتماد کنیم؟
برادران و خواهران! چشم امید داشتن به هر جریانی در آمریکا و وابسته کردن مسائل کشور از جمله در حوزه اقتصاد به موضوعات بیرونی خصوصاً انتخابات آمریکا به منظور منحرف کردن افکار عمومی از ناکارآمدی مدیریتی، خیانتی بزرگ و نابخشودنی است. سؤال این است؛ با چه عقل، منطق و تدبیری نان و آب مردم را به سیاستبازی آمریکاییها که دشمن بالفطره ملت ایران هستند ربط میدهید؟ دشمن، دشمن است، چه جو باشد و چه دونالد، مهم عرضه و اعتماد به نفس مدیران کشور است که در این شرایط با برنامهریزی درست، فشارهای طاقتفرسا را از روی دوش ملت ایران بردارند. اگر قرار بود با توسل به انتخاب مردم آمریکا ما در اینجا تصمیم بگیریم پس چه نیازی به انتخاب مردم ایران بود؟ در حال حاضر مردم بزرگ ایران من و شما را در مجلس و دولت برگزیدهاند تا با علم به همه مشکلات و دشمنیها برای عبور از تنگناها چارهجویی کنیم و از سختی روزگار عبورشان دهیم، پس نباید از زیر بار این مسئولیت به بهانههای واهی و گرفتن انگشت اتهام به سوی دیگران شانه خالی کرد.
اصلاً مدل غربیها از جمله آمریکاییها درست کردن پلیس خوب و پلیس بد برای اجرای راهبردهای خود است. در بازه انتخاباتی آمریکا که رأی مردم بازیچه و بیشتر نمایش دوگانه ساختگی قدرت است و تاکتیکی بیشتر برای فریب افکار عمومی آمریکا و جهان. نمایندگان محترم! اکنون باید براساس تجربه این سالها در مواجهه با دولت آمریکا و کشورهای اروپایی از تأثیر دوگانگی ساختگی قدرت در آمریکا به داخل کشور و شرطیسازی امور به شدت پرهیز کرد و راه را بر سودجویان بست. بدانید و بدانیم براساس تدابیر رهبر معظم انقلاب آنچه برای ملت ایران حائز اهمیت و ضروری است تأمین منافع کشور با رعایت اصول عزت، حکمت، مصلحت و اتخاذ تصمیمات درست مبتنی بر توان داخلی از جمله ثبات اقتصادی برای برونرفت از مشکلات کنونی کشور است. همه ما بیتردید میدانیم استراتژی دائمی آمریکا ممانعت از تثبیت و رشد انقلاب اسلامی بوده، هست و خواهد بود و در راستای این استراتژی از ابتدای انقلاب اسلامی همزمان با بلوکه کردن داراییهای منقول و غیر منقول ایران در آمریکا و دیگر کشورها آنان را در جهت قطع رابطه و دخالت در امور داخلی ایران و همراهسازی و تسلیح بعضی از آنها جهت حمله به ایران تحریک و تشویق نموده.
کودتاهای نظامی هم مانند کودتای نوژه جهت براندازی نظام مقدس جمهوری اسلامی طراحی و تا مرحله اجرا عملیاتی شد و در مقابله با انقلاب اسلامی ایران فتنههای متعددی از جمله تحریک اقوام و ایجاد بحرانهای سیاسی در شهرها و استانهای مهم و مرزی با تسلیح منافقین و گروههای مزدور به انجام رسانید. همین عقرب جرار زمان همان ابتدای انقلاب ترور بسیاری از مقامات و شخصیتهای بلندپایه و انقلابی ایران را در دستور کار خود قرار داد که تازهترین داغی که بر دل ملت شهیدپرور ایران گذاشت ترور مفیدترین چهره شاخص نظامی و حامی و مدافع بشریت در مقابل جنایتکاران تروریست داعش که نیز دستپرورده آمریکا و اروپا بودند، سردار بزرگ اسلام حاج قاسم سلیمانی بود.
آنچه مسلم است دشمنیها و فتنهانگیزیهای آمریکا نسبت به انقلاب اسلامی از جمله تحریمهای کورکورانه و دیوانهوارش ادامه دارد و با کمال تأسف ماهیت دولت آمریکا در کینهتوزی و دشمنی با ملت بزرگ ایران تغییری نکرده است و آمریکای امروز همان آمریکای جهانخوار و تروریستپرور و مربی ساواک در دوران ستمشاهی خاندان پلید پهلوی در قبل از انقلاب شکوهمند اسلامی ایران است. چراکه ماهیت انقلاب اسلامی ایران تثبیت سبک زندگی نوین ایران باشکوه مبتنی بر فرهنگ مکتب شکوهمند و غنی و پویای اسلام ناب محمدی (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) است (حضار صلوات فرستادند). بر پایه این همه جنایات و دشمنیهای پیدرپی است که در فرهنگ امامین انقلاب، ملت انقلابی و مقاوم ایران دشمن اصلی جمهوری اسلامی ایران، آمریکای جنایتکار را شیطان بزرگ میداند و چنین است که هنوز شعار باشعور تمام ملت ایران و مسئولین انقلابی و نمایندگان پرشور و انقلابی ملت ایران شعار مرگ بر آمریکا است. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
مرگ بر آمریکا، مرگ بر آمریکا.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
تشکر، من قبل از شروع جلسه هم لازم است از کمیسیون کشاورزی و از ریاست محترم آن تشکر کنم که روز گذشته با پیگیری که از طرف مجلس کردند مشکل خرید تضمینی زعفران را حل و فصل کردند، امیدواریم که این باعث شود مشکل زعفرانکاران عزیز هم برطرف شود. آقای دکتر ساداتینژاد زحمت کشیدند به منطقه تشریف بردند و مسأله را به نتیجه رساندند.
5
تصویب لایحه موافقتنامه همکاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری صربستان (ثبت 127)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت همکاران و ملت شریف ایران. آقای رئیس! قبل از اینکه من دستور اول را اعلام کنم، فقط جهت استحضار همکاران در دستور روز ردیف هفتم طرح یکفوریتی اقدام راهبردی برای لغو تحریمها است که ساعت (8:20) دقیقه توزیع شده، انشاءالله ما بعد از یک ساعت این را مطرح خواهیم کرد. دوستانی که مخالف و یا موافق هستند میتوانند ثبتنام کنند.
گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست را در مورد لایحه موافقتنامه همکاری در زمینه حفظ نبانات و قرنطینه گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری صربستان است که از سخنگوی محترم کمیسیون جناب آقای سعیدی خواهش میکنم تشریف بیاورند. قبل از اینکه جناب آقای سعیدی گزارش را ارائه بفرمایند، جناب آقای دکتر دهنوی! اسامی مخالفین و موافقین را اعلام بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
آقای دکتر! مخالفین: آقای علیرضا سلیمی و آقای محمدحسن آصفری. موافقین: آقای محمدتقی نقدعلی و آقای ذبیحاله اعظمی.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای سعیدی! گزارش را قرائت بفرمایید.

معين الدين سعيدي
بسم الله الرحمن الرحیم
«بلغ العلی بکماله، کشف الدجی بجماله، حسنت جمیع خصاله، صلوا علیه و آله» (حضار صلوات فرستادند).
ضمن عرض تبریک بابت هفته وحدت، یومالله (13) آبان و آرزوی رهایی همه بیماران عالم از چنگال ویروس کرونا از جمله رئیس جهادگر مجلس انقلابی جناب آقای دکتر قالیباف، گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست به مجلس شورای اسلامی را ارائه میکنم.
لایحه عادی موافقتنامه همکاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و جمهوری صربستان که جهت بررسی به کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود با حضور مسئولین دستگاههای اجرایی ذیربط و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و در جلسه مورخ 16/6/1399 عیناً به شرح زیر به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (۱۴3) قانون آییننامه داخلی تقدیم مجلس شورای اسلامی میگردد.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست ـ سیدجواد ساداتینژاد
عزیزان! همکاریهای بینالمللی در زمینه حفظ نباتات، قرنطینه گیاهی و مهار آفات گیاهی یک اصل پذیرفتهشده جهانی است. حتماً تعدادی از همکاران عنوان خواهند کرد که در شرایط فعلی کشور چرا باید چنین طرحی بیاید و مطرح شود. اما عزیزان عنایت داشته باشید در شرایطی که نظام سلطه تحریمهای ظالمانهای را علیه ملت ایران اعمال داشته، باید از همه روزنهها استفاده کنیم تا توسعه روابط علمی، فنی، اقتصادی و بالاخص کشاورزی داشته باشیم.
این نکته را هم عنایت داشته باشید که کشور صربستان تنها کشور اروپایی بود که اقدام به لغو روادید با جمهوری اسلامی ایران داشت. قبل اوجگیری تحریمها سطح قابل قبولی از مراودات کشاورزی را هم داشتیم. لذا در راستای اصل (77) قانون اساسی از عزیزان میخواهم که به این لایحه رأی مثبت بدهند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

سيدمحسن دهنوي
مخالف اول آقای علیرضا سلیمی هستند، بفرمایید.

عليرضا سليمي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
در آغاز میلاد پیامبر نور و رحمت، حضرت ختمیمرتبت و همچنین میلاد امام بهحق ناطق جعفر بن محمد صادق را خدمت همه ملت ایران، همکاران عزیز و ارجمند تبریک عرض میکنم. همچنین سالگشت شهادت شهید فهمیده است، روز بسیج دانشآموز، این روز را نیز گرامی میداریم. الگوی ما شهید فهمیده است، نه الگوهای بدلی که برخی معرفی میکنند. همچنین در آستانه روز (13) آبان روز ملی مقابله با استکبار هستیم، این روز را نیز گرامی میداریم و همینجا عرض میکنیم که لیست جنایات آمریکا علیه ملت ما یک لیست بسیار بلندی است، از سرنگونی هواپیما گرفته تا جنایات مختلفی که انجام دادند، (17) هزار شهید ترور، تحریمها، شهادت شهید عزیز سلیمانی، کاپیتولاسیون، کودتای نوژه و هزاران هزار توطئهای که آمریکا علیه ما انجام داده است. همینجا باز عرض میکنم کسانی که به مذاکره عادت دارند بدانند که آمریکا به تحریم عادت دارد، خودشان گفتند، اینها بدانند کسانی که عادت دارند پیوسته از غرب فریب بخورند، کسانی که عادت دارند فقط لبخند به دشمن بزنند، کسانی که عادت دارند دیگران را باهوش و مؤدب بدانند، اینها (13) آبان را در ذهن خودشان مرور کنند و انشاءالله درس بگیرند.
اما در مورد موضوع؛ من خواهش میکنم عزیزان دقت کنند، در مورد این موافقتنامهها یا کنوانسیونها. مطلب اولی که عرض میکنم این است، مقام معظم رهبری در یکی از دیدارهایی که مجلس قبلی محضر مبارکشان بودیم به صراحت فرمودند این کنوانسیونها یا موافقتنامهها در یک مرکز خاص پخت و پز میشود و بعد به هر دلیل کشورهای دیگر را به نحوی مدیریت میکنند که وارد این موافقتنامهها شوند و بعد تبعات جدی برای کشوری که به این موافقتنامهها پیوسته، یک سلسله تبعات دارد که برخی از اینها را امروز انشاءالله عرض خواهم کرد، در همین موافقتنامهای که بین ایران و صربستان، دولت محترم به مجلس پیشنهاد داده است.
عزیزان من! یکی از دغدغههایی که براساس ماده (3) این موافقتنامه وجود دارد بحث تبادل اطلاعات است. به صراحت در این ماده (3) به بحث تبادل اطلاعات اشاره شده است. گاه بحث گفتگوی علمی است، ما مخالف آن نیستیم، اما اگر قرار باشد تبادل اطلاعات یکسویه باشد، کمااینکه الان عملاً این اتفاق افتاده است.
توضیح مسأله؛ به خاطر همین موافقتنامهها امروز (90) درصد بذر مصرفی در کشور ما وارداتی است. چه اتفاقی افتاده است که ما به اینجا رسیدیم؟ (100) درصد تخم ماهیان قزلآلا فرانسوی است. مرغ اجداد حدود (97) درصد باید از خارج بیاید. آیا نباید نسبت به این موافقتنامهها یک علامت سؤال با حساسیت بیشتری مرور کنیم که خدایناکرده به چاله نیفتیم، برای ما مشکل ایجاد نشود؟
در ماده (4) موافقتنامه که من خواهش میکنم دقت شود، بحث این است که میگوید طرفهای متعاهد عنداللزوم بررسی آزمایشگاهی را انجام بدهند. این کلمه «عنداللزوم» یعنی چه؟ ابهام دارد. حقیقتاً ابهام جدی دارد، همینها باعث شده این وضعیتی که من خدمتتان عرض کردم، شما ببینید الان (100) درصد بذر گوجهفرنگی از خارج میآید، ما تولیدکننده بذر و پیاز گل گلایل بودیم، الان (100) درصد به خاطر ارتباطاتی که با اینها داشتیم، پیازی که از خارج میآید، از همین هلند و بعضی از این کشورهای اروپایی میآید عقیمشده است. ما به هیچوجه دیگر نمیتوانیم بذر تکثیر کنیم. این کلمه «عنداللزوم» بستری برای این اقدامات میشود.
برادران عزیز و خواهران ارجمند ببینید! متأسفانه در این موافقتنامهها به دلیل اینکه ما ماده به ماده و واژه به واژه حق ورود نداریم و اجازه نمیدهند و یک رویه غلطی به نظر من در مجلس ایجاد شده که اینها را ماده به ماده بررسی نمیکنند، این منشأ همین خسارتهایی است که بخشی از آن را اشاره کردم.
در ماده (10) ساز و کار حل اختلاف پیشنهاد شده است. نوشتهاند که اگر دو کشور با هم اختلاف داشتند خودشان به توافق برسند. فرض به توافق نرسیدند، حاکم چه کسی است؟ داور چه کسی است؟ داور فائو است. همه ما میدانیم این سازمانهای بینالملل بیطرف نیستند. چرا ما باید اختیار داوری را به یک سازمانی بدهیم که تحت تأثیر است؟ هر کس حقالامتیاز بیشتری به او داد تحت تأثیر آن عمل میکند. الان مگر سازمان بینالمللی انرژی اتمی اینطور نیست؟ آیا اینها بیطرف بودند؟ گزارشهایی که دادند و در مواقعی که قضاوت کردند بیطرفانه قضاوت کردند؟ مؤمن از یک سوراخ چند بار باید نیش بخورد و گزیده شود؟
در ماده (11) بحث اصلاح موافقتنامه است. اشکالی که وجود دارد این است، آیا با تصویب مجلس است یا نه؟ ما در مقدمه این موافقتنامهها در همه آنها به صورت کلی رعایت اصول (77) و (139) را مطرح میکنیم. این به صورت کلی است، اما تا به حال موردی نبوده که اگر قرار باشد اصلاحی صورت بگیرد این اصلاحیه به مجلس بیاید. این هم یکی از اشکالاتی است که در این مجموع وجود دارد.
بحث بعدی که من اشاره میکنم اولویتها است. آیا واقعاً این موافقتنامهها اولویت دارد یا اولویت کشور مسائل دیگری است؟ گاهی از اوقات که میگوییم اینها اولویت ندارد، سراغ اولویتهای دیگر برویم، بعضی از دوستان گلایههایی را مطرح میکنند. عرض من این است، الان این اولویت دارد یا (200) هزار تن برنجی که در گمرک دپو شد و فاسد شد، به خاطر اینکه به موقع اقدام نشد و بین گمرک و بانک مرکزی اختلاف بود، آقایان ننشستند در یک اتاق مشکلات و اختلافات خود را حل کنند.
نکته بعدی که میخواهم اشاره کنم این است، عزیزان من! نگذارید (امیرآبادیفراهانی ـ آقای سلیمی عزیز! اگر در وقت به ما کمک کنید ممنون میشویم) آقای امیرآبادی! اجازه بدهید، وقت دارم (امیرآبادیفراهانی ـ عرضم این است که کمکمان کنید؟) من دو دقیقه دیگر تمام میکنم.
بحث بعدی این است که آیا اینها اولویت دارد یا همان طرحهای معیشتی که مجلس محترم مطرح کرده است؟ آقایان میفرمایند (60)، (70) تا طرح به مجلس دادهاند. از این طرحها دادهاند. سراغ مسائل اساسی برویم و مشکلات مردم را حل کنیم. ای کاش دولت محترم به جای این مباحث، مباحث اساسی را مطرح میکردند و اجازه نمیدادند مجلس مشغول باشد. مشغولسازی مجلس یکی از اهداف برخی است. من خواهش میکنم دوستان دقت کنند. سال گذشته همین موقع وزیر خارجه صربستان به خاطر اینکه ما را حامی و مدافع تروریسم دانست به ما تعرضاتی داشته، مصاحبه غیرقابل دفاعی داشت. آیا باید در مقابل کشوری که اینگونه ما را هتک کرده، ما به آنها مشوق بدهیم؟ کل سطح مبادلات ما با صربستان حدود (24) میلیون دلار است، (14) میلیون دلار واردات، (10) میلیون دلار صادرات آن هم عمدتاً نفت و مشتقات نفتی است. چرا ما نباید به کشورهای همسایه دقت کنیم؟
آخرین جمله اینکه در همسایگی صربستان، بوسنی و هرزگوین است. پوشش گیاهی و تولیدات نباتی این کشور بیشتر از صربستان است. باز اگر قرار است با کشورهای دیگر موافقتنامهای در امور کشاورزی امضا شود چرا سراغ اینگونه کشورها که مسلمان هم هستند نرفتهایم؟ در هر صورت خروجی این موافقتنامه چیست؟ چه خروجی به صورت ملموس دارد؟ آیا این اولویت ما است یا اولویت ما نیست، این عمده اشکالی است که امروز در ذهن ما وجود دارد. عرض کردم، معمولاً هم مجلس اینها را به صورت یکپارچه رأی میدهد. ای کاش این روند اصلاح شود، ما این موافقتنامهها را ماده به ماده پیگیری کنیم. متشکرم.

سيدمحسن دهنوي
خیلی ممنون. موافق اول آقای محمدتقی نقدعلی هستند، بفرمایید.

محمدتقي نقدعلي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
«لا ینهاکم الله عن الذین لم یقاتلوکم فی الدین و لم یخرجوکم من دیارکم أَن تبروهم و تقسطوا إلیهم إن الله یحب المقسطین»
بنده هم خدمت همه همکاران، ملت شریف و قهرمان ایران و همه مسلمانان جهان ایام میلاد نبی رحمت و احیاکننده شریعت نبی خاتم امام صادق (سلاماللهعلیه) و همچنین ایامالله (13) آبان مبارزه با استبکار جهانی را تبریک عرض میکنم.
پیرامون موضوع لایحه موافقتنامه همکاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و صربستان که مخالف محترم مطالبی را بیان کردند، بنده مطالبی را در راستای موافقت با این لایحه عرض خواهم کرد و بعضی نکاتی که برادر عزیزمان جناب آقای سلیمی فرمودند را توضیح و پاسخ خواهم داد.
اولاً این موافقتنامهها در راستای تسهیل امور تجاری است و در امور تجاری یکی از مسائلی که همیشه مطالبه مجلس شورای اسلامی بوده است دیپلماسی اقتصادی است. بالاخره این موافقتنامه در (31) خرداد 97 یعنی حدود دو سال و چهار ماه است که امضا و مهیا شده، پیشنویس آن انجام شده، ولیکن تاکنون تکلیف آن را مشخص نکردهایم و در راستای تسهیل مسائل تجاری و مطلبی که سازمان فائو گزارش کرده است، حدود (40) درصد خسارت در اثر عوامل خسارتزا از جمله هجوم عوامل بیماریزا طبق گزارش این سازمان به کشاورزی جهان وارد میشود. این موافقتنامه در راستای جلوگیری از این خسارت است. البته خدمت دوستان عرض کنم که مشابه این موافقتنامه بین ایران، روسیه، چین، ترکیه، عراق و دیگر کشورها با همین مضمون و مفاد منعقد شده است و این اولین نمونه نیست.
نکته بعدی پیرامون بحثی که عزیزان مطرح فرمودند، تراز تجاری بین ایران و صربستان که (25) میلیون دلار است و تراز مثبتی است، آماری که عزیزان دادهاند حدود (14) میلیون دلار صادرات و (11) میلیون دلار واردات است. یعنی ما حدود (5/2) میلیون دلار تراز مثبت تجاری داریم. پیرامون مواد و مفادی که در صادرات و واردات اتفاق میافتد هم عمدتاً کشمش، خرمای تازه، صیفیجات و سبزیجات است که باز در راستای مسائل کشاورزی است.
نکته بعد اینکه خود صربستان و این کشور که مورد عنایت اتحادیه اروپا هم قرار گرفته است، اتحادیه (200) میلیون دلار را برای پیشرفت کشاورزی به این کشور اختصاص داده است، کشاورزی پیشرویی دارد و خدمت عزیزان عرض کنم در مورد کشور قزاقستان و ازبکستان نمونه مشابه این موافقتنامه در دستور کار قرار دارد.
فلذا قاعدتاً امروز ما از طرف دولت اخیراً و توسط بعضی از ارکان دولتی مورد نقد قرار گرفتهایم که لایحههای تقدیمی اینجا دپو شده است و تصویب نمیشود. البته ما با عزیزان مخالف و عزیزمان جناب آقای سلیمی موافقیم که مسلماً اولویت مجلس امروز چنین موافقتنامههایی نیست و واقعاً قصه مسائل اولویتدار از جمله مسائل معیشتی که همین امروز مجدداً میبینیم یک طرح دوفوریتی توسط عزیزان در دستور کار قرار گرفته است مطلب درستی است. ولی چه باید کرد؟ وقتی دولت محترم با این اوضاع مشکلات سوءنظارت و سوءمدیریت در توزیع که شب گذشته شما عزیزان از شبکه خبر دیدید مشکلاتی که ما از نزدیک به بندر امام خمینی رفتیم. واقعاً امروز نهاده دامی به اندازه کفاف در بندر دپو شده است، ولی چه باید کرد که در قصه تخصیص ارز و کیفیت نظارت سامانهها به هم متصل نیست. بنده به همراه بعضی از همکاران عزیزم که به بندر امام خمینی عزیمت کردیم، ملاحظه کردیم که بندر از کیفیت ترخیص کالا توسط گمرک بیخبر است. جلسه مفصلی را با مسئولین جهادکشاورزی استان خوزستان و مسئولین بنادر و کشتیرانی و مسئولین گمرک گرفتیم، نهایت کار این ما بودیم که نقاط ضعف و مشکلات را تبیین کردیم. امروز عدم نظارت و عدم اطلاع از روال اجرایی مشکلات را فراهم کرده است. لذا ما هم با همکار عزیزمان که در مخالفت صحبت کردند، در این یک نقطه اشتراک نظر داریم. واقعاً دولت باید امروز لوایح اصلی را به مجلس بیاورد، ولیکن چه باید کرد، فعلاً این موافقتنامه امضا شده، مضافاً به اینکه ما یک تکلیف قانونی هم داریم. قانون حفظ نباتات و اهمیت این کار که موجب شده ما مجموعههایی مثل مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور را تأسیس کنیم، سالیان سال است در این راستا داریم اقدام میکنیم و عضویت ایران در کنوانسیون حفظ نباتات، همه اینها موجب میشود که ما در تصویب این لایحه تسریع کنیم.
البته مرکز محترم پژوهشهای مجلس در یک گزارش (18) صفحهای نظر خودش را پیرامون این موافقتنامه ابراز کرده است. بعضی نقاط را به عنوان اصلاحیه در متن این لایحه آورده است. البته مسائل خیلی کلیدی نیست، اما یک مطلبی که از دیرباز مرسوم شده است که چنین لوایح و موافقتنامههایی یا باید به شکل کلی تصویب شود، یا باید به شکل کلی رد شود که ما باید این را هم ساز و کاری بیندیشیم که یک نظارت پیش از تنظیم و پیش از امضا داشته باشیم. یعنی قبل از آنکه دولت به امضا یا تنظیم پیشنویس مبادرت کند، مجلس باید یک راهکاری را برای طولانی نشدن کار بیندیشد.
بعضی نکاتی که عزیزمان پیرامون متن این موافقتنامه اشاره کردند را هم پاسخ بدهم. اولاً گفتند که یک بند از بندهای این موافقتنامه پیشبینی تبادل اطلاعات را کرده است. همانطور که اشاره کردم این موافقتنامه نمونههای مشابه دارد و منظور از تبادل اطلاعات، اطلاعات اساسی نیست، اطلاعات پیرامون آفتهای گیاهی و مسائلی از این دست است.
عزیزان! زمانی که ما باید حواسمان را در این کشور جمع میکردیم که بهترین و نابترین اطلاعات هستهای، اطلاعات پیرامون دور زدن تحریمها را به دست دشمنان ندهیم، بعضی در این کشور خوابشان برد. گذاشتیم تا نفوذیها و جاسوسها در سیستمهای ما نفوذ کردند و نابترین اطلاعات ما را به دستگاههای امنیتی خارجی دادند که امروز میبینیم در قصه صادرات و فروش نفت و مسائلی از این دست به دلیل این رسوب اطلاعاتی و از دست دادن اطلاعات به مشکل برخورد کردهایم. لذا عزیزان دقت کنند، درست است که گفت مارگزیده از ریسمان سیاه و سفید میترسد، اما آنجایی که باید دقت کنیم به نظر میرسد در این مورد نیست. اطلاعات معمولی است، نسبت به خیلی از کشورها این موافقتنامه را ما داریم.
نکته بعد اینکه اشاره کردند «عنداللزوم» مفهوم نمیدهد. عزیزان! مفاد این موافقتنامه را در کنار سایر مواد ببینید. تکلیف شده است اگر موردی در حین بازرسی، یک آفت گیاهی ملاحظه شد عنداللزوم به این مطلب رسیدگی شود. قصه داوری سازمان خواروبار کشاورزی و فائو را باز اشاره فرمودند که اولاً داوری این مجموعه داخل این معاهدهنامه اول کار رفع اختلافات بین دو کشور پیشبینی شده است، مانند همه موافقتنامهها. اما اقتضای کار همین است، نهایت کار داوری به این سازمان منتهی خواهد شد.
عزیزمان بحث اصلاح موافقتنامه را اشاره کردند که اصلاح موافقتنامه را در ماده مربوطه اشاره نکرده است که با تصویب مجلس باشد. من تقاضا میکنم عزیزان به صدر این موافقتنامه که امروز روی کارتابلها موجود است مراجعه کنند. در ابتدای این موافقتنامه تصریح شده است با اشاره به اصول قانون اساسی که قطعاً اصلاح و تکمیل و تغییر در موافقتنامه باید با تصویب مجلس باشد و این حق اساسی مجلس در این موافقتنامه دیده شده است.
البته این مطلبی را هم که اشاره کردند برخورد سیاسی یا موضعگیریهای سیاسی کشور صربستان، بله ما باید به دولت هم گوشزد کنیم که در مراودات اولویت را با کشورهای برادر و مسلمان، کشورهای با تراز تجاری بالاتر قرار بدهد، اما عزیزان! معطل کردن این موافقتنامه بیش از این به صلاح نیست. لذا از همه دوستان و همکاران گرامی تقاضا میکنم رأی موافق و مثبت خودشان را به این لایحه بدهند. بیش از این معطل در عرصه تجاری نباشیم. یک مورد دیگر اینکه دولت بداند اگر لایحههای اساسی و کاربردی برای رفع مشکل معیشتی مردم بیاورد هیچگاه مجلس روی به طرح نمیآورد. روز اول ریاست محترم مجلس جناب آقای قالیباف اشاره کردند، ما معتقدیم مجلس باید لایحهمحور باشد، اما چه کنیم؟ امروز به دلیل ضعف عملکرد دولت و اینکه دولت لایحههای اساسی و بهدردبخوری در عرصه معیشت و مسائل اقتصادی به مجلس نمیآورد، نمایندگان از سر اجبار و اضطرار به سمت طرحهایی که مشکل معیشتی و اقتصادی را حل کند روی آوردهاند. انشاءالله که عزیزان با رأی مثبت این لایحه را هم به سمت اجرایی پیش ببرند. خیلی متشکرم.

سيدمحسن دهنوي
خیلی ممنون. نفر بعدی جناب آقای سیدغنی نظری هستند، بفرمایید.

سيدغني نظري خانقاه
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
تبریک میلاد باسعادت حضرت رسول اکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) و هفته وحدت. روز مبارزه با استکبار جهانی را گرامی میداریم. من برخلاف عرف که این (15) (را استفاده میکنند) میخواهم در دو، سه دقیقه مطالبم را بگویم. دولت و ریاست جمهوری میگوید که لوایح مختلفی در نوبت رسیدگی مجلس قرار گرفته است. اگر سایر لوایح هم همینگونه باشد که ما چیزی نمیبینیم. اولویت ما لوایحی است که مردم و مشکلات مردم منتظر آن موضوع هستند. الان این موضوع به نظرم حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین ایران و صربستان تا چه اندازهای میتواند گرفتاری کشاورزی ما را حل کند و کشاورزی ما معطل این موضوع است. ارزش لوایح را از محتوا و تأثیرگذاریشان میتوان فهمید.
اینکه دوستمان میفرمایند ما در کلیت موافقت یا مخالفت کنیم، این اصلاً با اصول قانونگذاری جور در نمیآید. ما باید بند به بند و کلمه به کلمه روی موارد بحث داشته باشیم. صرفاً یک کلمه «تعلیق» در برجام را دیدید که چه اتفاقی افتاد و باید دقت داشته باشیم که موافقتنامهها کمکم ما را به طرف وابستگی نبرند.
حوزه کشاورزی یک حوزه بسیار مهمی است. ما باید در موافقتنامهها اولویتمان با کشورهای هممرز، نزدیک و دارای آب و هوای مشترک و مشابه باشد که امروز ما از کشورهای حاشیهای خودمان غافل شدیم و به آن سر دنیا رفتهایم.
اینکه استدلال موافق محترم این است که چه باید کرد و این لایحه امضا شده است. مگر ما اینجا وظیفه داریم آنچه دولت امضا کرده است را سمعاً و طاعتاً قبول کنیم و مصوب نماییم؟ ما مسئولیت شرعی و قانونی داریم. ما باید بررسی کنیم. ما مضطر نیستیم که هر چه امضا شود را تبدیل به قانون کنیم. حتماً باید نظارت پیش از امضا باشد، نه اینکه فقط به کلیت بپردازیم. ایکاش و صد ایکاش وزارت جهادکشاورزی به تولید، توان و ظرفیت داخلی و سازمان تحقیقات کشاورزی اهمیت بیشتری بدهد که بسیاری از این موارد در همان سازمان قابل حل است. اینکه موافقین موضوع را چندان مهم تلقی نمیکنند و موافقتشان را اعلام میکنند، این قابل قبول نیست. ضمانت اجرایی کافی و وافی درخصوص اینکه اگر طرف به تعهدش عمل نکند وجود ندارد. اگر ما اطلاعاتی دادیم و آن اطلاعات سر از جاهای دیگر درآورد، چه تضمینی وجود دارد که دولتی که متعهد شده است این اطلاعات را ندهد، ما به کجا مراجعه کنیم؟ ضمانت اجرایی لازم چیست و چه کسی باید به موضوع رسیدگی کند؟ اینکه تراریخته وارد کشور نشود چه تضمینی وجود دارد؟ موافقتنامهها باید باعث مراودات دوطرف شود و از ظرفیت دوطرف استفاده شود.
درخصوص اینکه نوع خاک و پوشش گیاهی ما متفاوت است و اینگونه موافقتنامهها باید با دقت بیشتری انجام شود و اینجا ابهام است که شرایط ما با شرایط آنها یکسان نیست و این ابهام باید حل شود.
دوستان و بزرگواران! ما از دولت محترم میخواهیم آن لوایحی که میتواند مشکلات اساسی جامعه را حل کند پیگیر شود، نه اینکه لوایح اینچنینی که قطعاً به نظرم نیتی جز گرفتن وقت مجلس نیست.

سيدمحسن دهنوي
خیلی ممنون، نفر بعدی آقای ذبیحالله اعظمی به عنوان موافق آخر هستند، بفرمایید.

ذبيح الله اعظمي ساردوئي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ولادت پیامبر اکرم و هفته وحدت را تبریک عرض میکنم و همینطور ولادت حضرت امام جعفر صادق (علیهالسلام) را تبریک میگویم. همچنین روز (13) آبان را گرامی میداریم. همینطور از اینکه یکی از دغدغههای اکثریت نمایندگان محترم مجلس مشکلات کشاورزی کشور است و در اغلب نطقها به آن پرداخته میشود خوشحالیم و این امر باعث دلگرمی اعضای کمیسیون کشاورزی، آب و محیطزیست جهت پیگیری امورات کشاورزان عزیز کشورمان خواهد بود.
اما درخصوص توافقنامه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین دو دولت صربستان و ایران؛ این توافقنامه برای هر دو کشور بسیار مفید و ضروری است. ابتدا اجازه بدهید از آفت قرنطینه تعریف کنم. هر آفتی که در کشور مقصد وجود نداشته باشد، این آفت، آفت قرنطینهای محسوب میشود و به دلیل عدم رعایت قوانین و مقررات قرنطینهای در سالیان اخیر متأسفانه آفات بسیار خطرناکی وارد کشور شده و خسارات بسیار زیادی به کشاورزی وارد میکند. یکی از این موارد مگس مدیترانهای یا همان مگس میوه است که در کل کشور منتشر شده و بیش از (400) گیاه را مورد حمله قرار میدهد و در حال حاضر مرکبات شمال و جنوب کشور را درنوردیده و خسارت وارد میکند.
آفت بعدی سوسک حنایی خرما است که همراه با پاجوش و نهال خرما از کشورهای همسایه به کشور وارد شده است. بیماری بعدی سیاهک هندی گندم است که همراه بذر گندم در سالیان اخیر وارد کشور شده و اگر اینگونه توافقنامهای را بین کشور ایران و هند داشتیم این بیماری وارد کشور نمیشد.
سوسک کلرادو از کشورهای همسایه وارد غرب کشور شده و به سیبزمینیهای استان اردبیل خسارت فوقالعادهای وارد کرده است و همینطور علفهای هرزی که همراه محمولههای گیاهی وارد کشور میشوند.
همکاران عزیز! این توافقنامه برای هر دو کشور بسیار مهم و ضروری است، به خصوص در تبادلات تجاری و محمولههای گیاهی و کشاورزی. به خصوص برای کشور ما که صادرات محصولاتی مثل خرما، پسته، زعفران و سایر محصولات گیاهی را داریم و از هر کشوری که ما محصول گیاهی را وارد کنیم میبایست چنین توافقنامهای برقرار باشد.
نکته بسیار مهم دیگر این است که بر طبق این توافقنامه محمولههای گیاهی میبایست گواهینامه بهداشتی داشته باشند که به این گواهینامه بهداشتی به زبان انگلیسی و زبان رسمی آن دو کشور ابلاغ میشود.
نکته بعدی اینکه چنانچه محمولههای گیاهی که در مرز هر دو کشور مورد بازرسی دقیق کارشناسان حفظ نباتات قرار میگیرد آلودگی داشته باشند، در صورت امکان در محل آفتزدایی میشوند، یا به کشور مبدأ مرجوع و در صورت ممکن زیر نظر کارشناسان هر دو کشور در محل معدوم خواهند شد.
نکته بعدی که لازم است در مورد این قرارداد خدمتتان عرض کنم این است که هر یک از کشورها میتوانند در صورت اینکه آفت خطرناک قرنطینهای ممکن است وارد کشورشان شوند واردات و صادرات محصولات کشاورزی و محمولههای گیاهی را محدود کنند.
نکته بعدی که در این موافقتنامه ذکر شده و باید مدنظر همکاران عزیز قرار گیرد تبادلات اطلاعات علمی و فنی درخصوص مسائل گیاهپزشکی، حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی است که بین دو کشور در این توافقنامه دیده شده است.
نکته بعدی این است که هر دو کشور میبایست لیست آفات و بیماریهای قرنطینهای خود را قبل از این توافقنامه بین همدیگر مبادله کنند.
در مورد گفتههای همکار عزیزم آقای سلیمی خدمتتان عرض کنم، این توافقنامه در مورد بذرهای هیبرید صحبتی نمیکند، صرفاً برای جلوگیری از آفات و بیماریهای قرنطینهای که در کشور ما وجود نداشته باشد صحبت میکند. بنابراین این موضوع در تبادلات محصولات کشاورزی و محمولههای گیاهی اهمیت زیادی دارد. از همه همکاران عزیز خواهش میکنم که به این توافقنامه رأی مثبت بدهند. متشکرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. دولت و کمیسیون نظری دارند بفرمایید. دولت بفرمایید.

کیخسرو چنگلوایی
سلام علیکم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب و احترام حضور همه نمایندگان محترم ملت شریف ایران. با عرض سلام ویژه خدمت اعضای محترم هیأترئیسه. از رئیس و اعضای محترم کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست و همچنین کمیته روابط خارجی محترم کمیسیون امنیت ملی تشکر میکنم که این توافقنامه را بررسی اولیه انجام دادند. این ایام مبارک را خدمت همه شما بزرگواران تبریک و تهنیت عرض میکنم. از اینکه فرصتی در اختیار بنده قرار گرفت مصدع اوقات میشوم خیلی ممنون هستم.
از فرمایشاتی که عزیزان مخالف و موافق داشتند تشکر میکنم. من عرایضم را با توجه به وقتی که در اختیار بنده است به سه بخش تقسیم میکنم. اهمیت اینگونه موافقتنامهها یا تفاهمنامهها. دوم: چرا صربستان در این مقطع؟ سوم: پاسخ به سؤالاتی که نمایندگان محترم مخالف ارائه فرمودند.
استحضار دارید یکی از مهمترین دغدغههایی که همه دولتها در شرایط فعلی دارند تأمین امنیت غذایی است که بسیار هم در دنیا شکننده است و مهمتر از آن تولید غذا در دنیا و محصولات کشاورزی دچار یکسری چالشهایی است، از جمله محدودیت آب، محدودیت خاک، شرایط نامساعد اقلیمی، ضایعات محصولات کشاورزی، استفاده از محصولات کشاورزی در مواردی غیر از مصرف انسان. اما آن چیزی که به این موافقتنامه برمیگردد خساراتی است که از طریق عوامل زیانرسان محصولات کشاورزی به تولیدات وارد میشود و همانطور که عزیز ما اشاره فرمودند در دنیا به طور متوسط (35) تا (40) درصد از محصولات کشاورزی سالانه توسط آفات، بیماریها و علفهای هرز از بین میرود و اگر ما نتوانیم اینها را مدیریت کنیم این اتفاق میافتد. در دنیا سالانه چیزی معادل (515) میلیارد تومان خسارتی است که از طریق آفت و بیماریها میتواند وارد شود و در کشور ما هم این رقم سالانه برابر حدود (65) هزار میلیارد تومان است. اگر ما نتوانیم به موقع، مفید و مؤثر و قاطع با عوامل زیانرسان و خسارترسان مبارزه کنیم.
بر همین اساس در همه کشورهای دنیا یک سازمانی به نام سازمان حفظ نباتات و قرنطینه نباتی تعریف شده که کار آن مدیریت این آفات، بیماریها و علفهای هرز است و اساس کار این سازمان بر پیشگیری قرار دارد. اصل اول در پیشگیری اعمال ضوابط قرنطینهای است و همانطور که باز اشاره فرمودند اینکه اجازه ندهیم آفات، بیماریها و علفهای هرز مخربی که در کشورهای دیگر وجود دارد و در کشور ما نیست به کشور ما وارد شود و در داخل هم شبکههای مراقبت داشته باشیم و بتوانیم پایش کنیم.
بنابراین در همه دنیا کشورهای واردکننده از کشورهای صادرکننده یکسری گواهیهای بهداشتی میخواهند که براساس نوع آفات و بیماریها معمولاً موارد خاصی را خاص آن کشور ذکر میکنند و گاهاً برای ایجاد ضمانت اجرایی و بهتر عملیاتی شدن اینگونه گواهیها بین کشورها، تفاهمنامهها یا توافقنامههایی منعقد و مبادله میشود.
من این را خدمت شما بگویم، تا این لحظه که خدمت شما هستیم سازمان حفظ نباتات کشور با (9) کشور دنیا چنین توافقنامههایی را امضا کرده، از جمله چین، روسیه، پاکستان، عراق، ترکیه، آذربایجان، تاجیکستان، سوریه، سودان. بنابراین هم کشورهایی که هممرز ما هستند و یکسری مشترکات فرهنگی بیشتری دارند و کشورهای دیگر شامل این توافقنامهها شدهاند.
نکته بعدی اینکه (16) موافقتنامه دیگر داریم که دارد فرآیند و روند را طی میکند، از جمله بلاروس، استرالیا، اروگوئه، جمهوری چک، رومانی، قطر، یونان، قرقیزستان، قزاقستان، لبنان، عمان، افغانستان، سوئیس، مجارستان و صربستان که امروز خدمت شما هستیم. بنابراین ملاحظه میفرمایید، هم در بخش اول که کشورهایی هستند که ما موافقتنامه مبادله کردیم کشورهایی صاحبنام در امر کشاورزی هستند و هم در بخش دوم که در حال طی فرآیند و تبادل است باز کشورهای صاحبنام در زمینه کشاورزی است.
این لایحه که امروز خدمت شما عزیزان ارائه شده از نظر حقوقی وزارت امور خارجه هم بررسیهای کامل را انجام دادهاند. محورهایی که در این توافقنامه پیشبینی شده دو تا محور عمده دارد، یکی تبادل اطلاعات. من یک مقدار در ارتباط با تبادل اطلاعات توضیح بدهم. این تبادل اطلاعات تبادل آخرین دستاوردهای علمی و تحقیقاتی در زمینه کشاورزی است.
دوم؛ قوانین، مقررات و استانداردهایی است که هر ساله ممکن است در دو کشور تبادلکننده موافقتنامه اتفاق بیفتد و این را باید به استحضار همدیگر برسانند.
سوم؛ فهرست آفات، بیماریها و علفهای هرزی است که هر ساله در هر کشور تصویب میشود و دو کشور امضاکننده موظف هستند اینها را به اطلاع همدیگر برسانند و چنانچه آفت، بیماری یا علف هرز قرنطینهای در هر کشوری شیوع پیدا کند ملزم میشوند به اطلاع همدیگر برسانند. بنابراین میشود گفت قاعدتاً چون بحث علمی، تحقیقاتی، فنی و بیشتر جنبه فنی دارد خیلی نباید نگران بحث تبادل اطلاعات از این مسیر باشیم. ضمن اینکه طرفین را ملزم میکند آن قوانین و مقرراتی که برای واردات، صادرات و ترانزیت معمولاً هم بینالمللی است به انجام اینها الزام میکند.
اما اشاره شد چرا صربستان؟ دوستان عزیز! خدمت شما بگویم ما الان از کشور صربستان بذوری را وارد میکنیم که استحضار دارید یکی از صنایع مهم در دنیا الان تولید بذر و هیبرید است که اشاره شد و آن چیزی که ما صادر میکنیم مثل پسته، خرما، انگور، کشمش و زعفران است و مهمتر از همه اینها انتقال تکنولوژی تولید بذر است که در دستور کار قرار دارد. اخیراً هم کشور صربستان اعلام آمادگی کرده که برای تهاتر دانههای روغنی و روغن آماده همکاری است.
این را به استحضار شما برسانم که حدود هفت یا هشت ماه پیش ما حداقل هشت محموله هواپیمایی بذرهای مرغوب و روز دنیا را هم کلزا، ذرت و آفتابگردان وارد کردیم. ما معمولاً برای تبادل موافقتنامه با کشورهای اروپایی دچار مشکل هستیم و عمدتاً در سطح تفاهمنامه است. این تبادل موافقتنامه با صربستان میتواند این راه را برای ما باز کند. خیلی ممنون و متشکر از توجهی که فرمودید، صلواتی عنایت بفرمایید. (حضار صلوات فرستادند).

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای موسویلارگانی! تذکری وجود دارد؟

سيدناصر موسوي لارگاني
آقای دکتر! جناب آقای کارنامی هم تذکر و هم اخطار دارند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

علي بابائي کارنامي
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم هفته وحدت را خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران تبریک عرض میکنم و روز (13) آبان را هم که در آستانه آن هستیم را خدمت شما تبریک عرض میکنم. از نایبرئیس محترم مجلس شورای اسلامی جناب آقای دکتر قاضیزادههاشمی در بحث مأموریتی که به کمیسیون کشاورزی برای بررسی وضعیت خرید تضمینی محصولات کشاورزی از جمله زعفران دادند تشکر میکنم و این کار مجلس را باید تشکر و قدردانی کرد. اما توقع هم داریم که بحث خرید تضمینی برنج، گندم و مرکبات هم در دستور کار کمیسیون محترم کشاورزی قرار بگیرد.
بحثی که من خدمت شما دارم بند (12) اصل (3) و اصل (77) قانون اساسی است. جناب آقای رئیس! طبق اصل (3) دولت لوایح اینچنینی که برای مجلس شورای اسلامی میفرستد کار بسیار خوبی است، متأسفانه براساس آن عدالتی که در ساختار اقتصادی کشور وجود دارد، کشورهای CIS که در حقیقت کشورهای بسیار مهمی هستند که در روابط بینالملل میتوانند برای توسعه کشاورزی در روابط حوزه بینالملل و حوزه اقتصادی مفید باشند، متأسفانه عدالت در این بخش رعایت نمیشود و اینجا تذکر میدهم که اگر دولت محترم اسم کشورهایی را که نماینده محترم دولت نام برده، کشورهایی که به نوعی برای دور زدن تحریمها و بسیاری از مقاصد اینچنینی هم میتوانند به کشور کمک کند در اولویت قرار بگیرد.
نکته بعدی؛ جناب آقای دکتر! من باید از جنابعالی تشکر کنم، ولی نکته اساسی آن اینجا است که شأن مجلس در اظهارنظر مخالفین و موافقین به نظر من رعایت نمیشود. بعضی از موافقین و مخالفین میفرمایند که اینها اولویت ندارد. طبق ماده (22) که شأن مجلس و نمایندگان باید حفظ شود، در حوزه روابط بینالملل اگر در اولویت قرار نگیرد پس چه طرح یا چه لایحهای باید در اولویت قرار بگیرد؟ ما در تمام زمینهها باید دقت کرده باشیم. ضمن اینکه من از حمایتهایی که جناب آقای حاجیبابایی رئیس کمیسیون برنامه و بودجه دیروز از کارگران بازنشسته تأمیناجتماعی صندوق فولاد داشتند به عنوان رئیس فراکسیون کارگری مجلس شورای اسلامی تقدیر و تشکر دارم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکریم. وقتی دوستان اظهارنظر میکنند هر کسی از ظن خودش یک موضوعی را دارای اولویت یا خارج از اولویت میداند و بالاخره نمیشود به همکاران ایراد گرفت که ممکن است در اولویتها یا درک اولویتها با هم تفاوت نظر داشته باشند. آقای امیرآبادی! متن را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
لایحه موافقتنامه همکاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری صربستان
مادهواحده ـ به دولت اجازه داده میشود نسبت به امضای موافقتنامه همکاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری صربستان به شرح پیوست اقدام و اسناد مربوط را مبادله نماید.
تبصره ـ رعایت اصل (۱۳۹) قانون اساسی در مورد حل و فصل اختلافات، موضوع ماده (۱۰) و اصل (۷۷) و اصل (125) قانون اساسی در مورد هرگونه اصلاح، موضوع ماده (۱۱) موافقتنامه الزامی است.
آقای رئیس! رأیگیری کنید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 230 نفر، دوستان اعلام رأی بفرمایند، کلیات و جزئیات را با هم به رأی گذاشتیم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
تصویب تقاضای بررسی طرح جمعیت و تعالی خانواده طبق اصل (85) قانون اساسی (ثبت 52)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! دستور بعدی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مورد رسیدگی به طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده طبق اصل (85) قانون اساسی است که نماینده تقاضاکنندگان جناب آقای آقاطهرانی هستند. حاجآقا! در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

مرتضي آقاطهراني
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همه برادران و خواهران سلام عرض میکنم. ببینید! بحث جمعیت و اهمیت آن یک مطلب روشنی است. فکر نمیکنم کسی در بینمان در مجلس داشته باشیم که با اصل خود اینکه باید به فکر جمعیت بود و الان در این جهت مشکل داریم مخالف باشید. هیچکس نیست، بنده سراغ ندارم. مورد بحث ما بحث هشتادوپنجی آن است، یعنی موضوع هشتادوپنجی شدن این برنامه جمعیت.
قبل از اینکه من این را ورود کنم باید بگویم خیلی از دوستان مجلسی ما با کمیسیونهای مختلفی که ما همراه بودیم و همراه ما بودند این کار را جلو بردیم، یعنی این چیزی که الان حدود (60) ماده تصویب شده بسیاری از دوستانی که مربوط میشدند از کمیسیونهای مختلف در این بحث ورود کردند و کار جلو رفته، این شده که الان آماده است.
حدود تقریباً (60) ماده بوده، اگر خبر داشته باشید این چند سال، دو دوره، بلکه سه دوره در مجالس قبل آمده، مدام در نوبت مانده و نوبت آن به هم خورده و نوبتش نرسیده که تصویب شود. بنابراین الان وقت ما است. تقریباً دوستان ما یک ماه و نیم از کمیسیونهای عزیز وقت گذاشتند و از همه دستگاهها هم هر که ما میدانستیم در این جهت کار کرده است دعوت کردیم. حتی برخی که خودشان مخالف خیلی جدی این کار بودند آمدند دیدند و شدند جزء کسانی که موافق هستند. الان در خود مجلس هم تعداد حدود (123) نفر از دوستان به عنوان موافق ثبتنام کردهاند، میدانم که بقیه هم شاید خبر نداشتند و الا بحث هشتادوپنجی آن جدی است. چرا؟ هشتادوپنجی که میشود به اعتقاد ما یک مقدار بحث محققانهتر میشود. چطور؟ الان اگر ما رأی مثبت دوستان را بگیریم این به کمیسیونهای مربوطه برمیگردد. کمیسیونهای مشترک راه میاندازیم. هشت تا کمیسیون تخصصی اینجا با همدیگر باید کار کنند. این قوانینی را هم که دادیم من باید از جناب آقای امیری عزیزی که از طرف دولت مسئول پارلمان هستند تشکر کنم، وقتی قانون آن را دیدند دوست داشتند، گفتند ایرادی هم ندارد، حتی در دولت برای بودجه آن خود ریاست جمهوری نوشته داده که چطور عمل شود. کمیسیونهای اقتصادی و بودجه همه مشکلات آن را دیدهاند و حل کردهاند و باز هم قابل حل است، به خاطر اینکه به کمیسیونهای مشترک برمیگردد و روی آن کار میکنیم. اینطور نیست که خیال کنید الان به شورای نگهبان میرود و کار علمی نمیشود. بعد هم وقتی که تمام میشود با دوسوم آرا از کمیسیونها میرود، نه با نیم به علاوه یک. یعنی حتی الان ما در مجلس از شما باید نیم به علاوه یک رأی میگیریم، اما وقتی که به کمیسیون میرود و برمیگردد، کمیسیون باید با دوسوم آرا برود. بنابراین کار خیلی جدیتر میرود.
با دوستان شورای نگهبان، هم با فقهای شورای نگهبان (دامتبرکاتهم) صحبت کردیم و هم با حقوقدانان شورای نگهبان صحبت کردهایم. کمیسیون بهداشت، وزیر بهداشت، عزیزانی که کارهای بهداشتیاش را دیدهاند، با همه آنها چک شده است. حضور جدی دارند، به خاطر اینکه گاهی از اوقات واقعاً برادران و خواهران کمیسیون بهداشت شبانهروز حضور پیدا میکردند، بیرون رفته و آمده، ما تلاش کردیم که به عنوان بهترین چیزی که میتوانیم داشته باشیم الان به شما عرضه کنیم.
بحث بودجه آن است، روی این هم فکر کردیم و بیشتر هم باید فکر کرد. البته دولت باید بداند و به او هم گفته شده که بیمایه فطیر است. برای آن هم ما فکر کردیم که چگونه بتواند حل کند.
نکته دیگر اینکه این متنی که نوشته شده، خوب است بدانید وقتی که ما گذاشتیم (1500) نفرساعت برای این وقت گذاشتیم و بعد هم در آخر مرکز پژوهشها احساس کرد کم کار شده، گفت (60) تا ماده است، زیاد است، ورود کردیم تا کوچکش کنیم، (50) تا شده است. اگر بخواهد در مجلس این (50) تا بحث شود خودش چهار ماه وقت میگیرد. پسفردا بودجه باید بیاید، نیمه آبان بحث بودجه است. تا میآییم بجنبیم بودجه تمامنشده بحث ریاست جمهوری است، به دنبال آن برنامه هفتم میشود، اصلاً جای آن نیست. یعنی ایندفعه هم دومرتبه بحث جمعیت از دست میرود، در حالی که حضرت آقا مقام معظم رهبری بیش از (43) بار درباره این بحث کردهاند، ده سال است که آقا اصرار میکنند، حتی گاهی پدر و مادران میگویند که ما در سه تا بچه و چهار تا بچه داشتن مشکل نداریم، ولی مشکلات مادی و اقتصادی هست.
ما تلاش کردیم در این قانونی که مینویسیم بیشتر موانع را برداریم، این را توجه داشته باشید، موانع برای جوانها که بتوانند انشاءالله، بعد اگر هشتادوپنجی شود حدود چهار، پنج سال به شکل تجربی ورود پیدا میکنیم، عیبها و حسنهای آن را میفهمیم و برای همین نوشته که مادامالعمر نیست. رابعاً بحث جمعیت به گونهای است که الان شما خیلی فرصت ندارید، جمعیت شما الان جمعیت جوان نیست، جمعیت نوجوان نیست، جمعیت میانسال است، دیر بجنبید کهنسال میشود. ما دو، سه سال بیشتر فرصت نداریم، باید طی این ماه هر کاری میخواهیم انجام دهیم. برای همین انشاءالله ما دوست داریم هشتادوپنجی شود. پای آن هم سفت ایستادهایم، به نظر من خداوکیلی کار درستی است و جالب است همه طیفهای مجلس هم نسبت به این هشتادوپنجی حساسیت نشان دادهاند. من نمیخواهم رأی مثبت بیاورد، میآورد، به دنبال این هستم که اکثریت آرای مجلس را داشته باشیم تا نشان بدهیم که به واقع مجلس ما مجلس انقلابی است و صلاحیت این را دارد که به فکر مردم باشد.
نکته دیگر؛ اگر این بحث به مجلس برگردد، الان وضع اقتصادی مردم اولویت اول است، باید ما آنجا برگردیم خیلی کار کنیم، نباید بیاییم با بحث جمعیت معطل کنیم. ما یک عده دوستان و هشت تا کمیسیون را با خودمان همراه کردیم، با همدیگر هماهنگ جلو میرویم، قول هم میدهیم محققانه شود که باعث آبروی خودتان، مجلستان و گفتههایتان باشد. اگر کسی سؤالی ندارد، من حرفم تمام شد.
آقایان! من در دو تا کلمه یک سلام به حضرت ولیعصر (ارواحنافداء) میدهم، اوضاع بیماران را خدا به حق امام عصر شفا بدهد. با من بخوانید:
«اللهم کن لولیک الحجه بن الحسن صلواتک علیه و علی آبائه فی هذه الساعه و فی کل الساعه ولیاً و حافظاً و قائداً و ناصراً و دلیلاً و عیناً حتی تسکنه ارضک طوعاً و تمتعه فیها طویلاً».
جلوی سقط جنین گرفته میشود، در حالی که سقط جنین الان در ایران ما و دنیا حدود (30) برابر کرونا و گاهی از اوقات (20) برابر است. توجه به این نکته داشته باشید، ما با این کاری که داریم میکنیم انشاءالله مشکل خیلی جدی حل میشود. من حرفم تمام شده، چون با همه خوب کار کردیم، خوب هم جلو میرویم. همه کمیسیونها را اصلاً دعوت میکنیم، هر کسی که حرف دارد بیاید بنشیند و بگوید و بعد با همدیگر به نتیجه میرسیم. منتها این را بدانید، انقلابی عمل میکنیم، شبانهروزی پای آن میایستیم، چون بنده به همه بزرگوارانی که این بالا هستند و هیأترئیسه نوشته دادهام که یک ماهه تحویل میدهم، ولی یک ماه نشد، تقریباً یک ماه و نیم شد، من عذرخواهی میکنم برای اینکه چند وقت دیر شد، ولی دیدند که چقدر ایستادیم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حاجآقا متشکریم. دوستان سؤال میکنند، در قسمت پیوستها بارگذاری شده، یعنی برای دیدن متن به پیوستها مراجعه کنید.

مرتضي آقاطهراني
پیشنهاد دهنده
حتماً توقع دارم که ببینید و حرف بزنید. دوستان از شش صبح تا (10) شب خیلی دویدند، واقعاً من از همه عزیزانی که در این جهت کار کردند تشکر میکنم، خدا اجرتان بدهد، برای اینکه انشاءالله نسل آینده شیعه و اسلام بیشتر شود، موفق باشید. والسلام علیکم و رحمه الله

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
مخالفین و موافقین صحبت کنند.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالفین محترم جناب آقای جلال محمودزاده و جناب آقای الیاس نادران. موافقین سرکار خانم فاطمه رحمانی و جناب آقای بانکیپور هستند. در خدمت مخالف اول جناب آقای محمودزاده هستیم، بفرمایید.

جلال محمودزاده
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت همکاران محترم. هفته وحدت را خدمت همه عزیزان و سروران عزیز، خواهران و برادران و مردم شریف ایران تبریک عرض میکنم. در رابطه با اصل قضیه طرح جمعیت و تعالی خانواده و جوان شدن جامعه، این ضرورت را همه میدانیم که ضروری است. در اصل قضیه بحثی نیست. این موضوع از مجلس هفتم شروع شده، چرا تا حالا به نتیجه نرسیده و چرا بارها در مجلسهای قبلی این طرح رد شده؟ دلایلی دارد. یکی از دلایل رد شدن این طرح در مجالس قبلی این بود که اختیارات قانونگذاری مجلس غیرقابل واگذاری است، مگر در شرایط بسیار ضروری که این اختیارات را به کمیسیونها بدهند، آن هم در شرایط بسیار ضروری. بنابراین اگر ما بیاییم اصل (85) قانون اساسی را در این طرح اعمال کنیم، اختیار این قانونگذاری را به کمیسیون تخصصی میدهیم و قوانین موقتی در رابطه با طرح جمعیت تصویب میشود که این قوانین خام است و نمیتواند مشکلات این طرح بسیار مهم را حل کند.
از طرفی عزیزان مستحضر هستند که بار مالی این طرح بسیار زیاد است و این طرح مخالف اصل (75) قانون اساسی است و بار مالی دارد و مطمئناً این طرح توسط شورای محترم نگهبان رد خواهد شد. اگر بخواهیم کاری برای طرح جمعیت کنیم، دولت باید لایحه بیاورد و بار مالی آن را هم پیشبینی کند که مخالف اصل (75) قانون اساسی نباشد.
اما حالا گفتیم که به اصل هشتادوپنجی این طرح رأی بدهیم تا مطابق اصل (85) به کمیسیون تخصصی برود. قانون موقت ایجاد شد، موقعی که ما زیرساختها را نداریم و امکانات افزایش جمعیت را نداریم. همین الان ما برای جوانان موجود شغل و اشتغال نداریم. در بحث آموزش و پرورش و ایجاد فضای آموزشی ماندهایم. بحث بهداشت و امکانات رفاهی و توسعه فرهنگی و توسعه سرانه، جلوگیری از فرار مغزها، معیشت خانوار، مسکن، اینها برای جمعیت نیاز است، ما بیاییم بگوییم جمعیت را اضافه کنید، هر خانواده دو، سه فرزند داشته باشد. معیشتشان چه میشود؟ زیرساخت، شغل، درآمد، بهداشت و آموزش و پرورش آنها چه میشود؟ برای مثال من عرض میکنم همین حالا با این نرخ رشد جمعیت موجود در کشور اشتغال ما دچار مشکل است. در بیشتر استانها بیکاری بالای (20) درصد و (25) درصد است، علیالخصوص در استانهای محروم بیکاری خیلی بیشتر از اینها است. ما جمعیت را افزایش بدهیم جواب این بیکارها و جوانان بیکار آینده را چطور بدهیم؟
در بحث آموزش و پرورش همین الان (3000) روستای ما در بحث آموزش مجازی توان آموزشی ندارند، یعنی امکانات اینترنت ندارند و نمیتوانیم بچههایمان، فرزندان و نونهالانمان را در مدارس آموزش بدهیم، در آموزش و پرورش امکانات نداریم. مدارس کپری، مدارس تخریبی، کمبود سرانه آموزشی، تعداد معلم به دانشآموز که نزدیک به (200) هزار نفر کمبود معلم. همه اینها امکانات میخواهد. شما میخواهید فرزندآوری کنید، جمعیت را اضافه کنید، پس امکانات چه؟ میتوانیم امکانات را فراهم کنیم؟ در قالب طرح نمیتوانیم، مخالف اصل (75) قانون اساسی است، اگر ما بگوییم بله زیرساختها را برایشان آماده و پیشبینی میکنیم. مخالف اصل (75) قانون اساسی خواهد شد. نیاز به لایحه دارد. در رابطه با بهداشت همین الان ما با این بیماری کرونا زمینگیر شدیم، بیمارستانهایمان مملو از بیماران کرونایی است و توان مدیریت اینها را نداریم. در بحث امکانات رفاهی، ورزش، تفریح و اوقات فراغت جوانان چکار کردهایم؟ چه امکاناتی برای فرزندانمان فراهم کردهایم، چه زیرساختی داریم که میخواهیم جمعیت را افزایش بدهیم؟ برای همین جمعیت موجود آیا ما امکانات ورزشی، تفریحی و رفاهی داریم؟ در بحث توسعه فرهنگی همین الان امکانات فرهنگیمان در حد جوانانمان هست؟
همکاران محترم، عزیزان، بزرگواران! آیا میشود با این وضعیت و شرایط اقتصادی افزایش جمعیت را ایجاد کنیم ولی زیرساخت نداشته باشیم؟ در بحث درآمد سرانه حساب کنید در مناطق محروم دارای کمترین درآمد سرانه هستیم. چهار نفر از پنج نفر اعضای خانواده بیکار هستند. ما حالا میخواهیم شرایطی فراهم کنیم که جمعیت افزایش پیدا کند، بدون این زیرساختها؟!
در رابطه با فرار مغزها میخواهم خدمتتان عرض کنم، ما جوانانی داریم که این همه روی آنها هزینه میکنیم، تحصیل میکنند، برای آنها اشتغال نیست و مجبور میشوند کشور را ترک کنند، به کشورهای دیگر بروند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای محمودزاده عزیز! الان موضوع هشتادوپنجی شدن است. دوستانی هم که موافق میخواهند صحبت کنند توجه داشته باشند.

جلال محمودزاده
مخالف
میدانم، آقای دکتر ببینید! درست است اصل هشتاد و پنجی است، این طرح باید به کمیسیون تخصصی برود، ولی زیرساخت ندارد. من میخواهم بگویم که زیرساخت لازم را برای ایجاد یک قانون موقت جهت افزایش جمعیت نداریم. یعنی فرض را بر این بگذارید که اگر به این هم رأی بدهیم و به کمیسیون برود، کمیسیون هم تصویب کند، باز مخالف اصل (75) قانون اساسی است و نمیتواند به عنوان یک طرح قانونی مورد تأیید شورای محترم نگهبان قرار بگیرد. متشکرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

سيدناصر موسوي لارگاني
سرکار خانم رحمانی موافق هستند که وقتشان را به سرکار خانم دکتر الهیان واگذار کردهاند، بفرمایید.

زهره الهيان
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با تبریک ایام ولادت نبی مکرم اسلام و بزرگداشت سالروز (13) آبان، روز مبارزه با استکبار جهانی. همکاران محترم توجه بفرمایید! طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده در دستور کار مجلس است. من تشکر میکنم از سرکار خانم رحمانی که وقتشان را به بنده دادند.
ببینید! آنچه که الان سازمان ملل و سازمان جهانی بهداشت دارد به ما هشدار میدهد، در یک وضعیت هشدار جمعیتی قرار داریم. یعنی معنای آن این است که در آینده نزدیک و حتی همین امسال به جهت مشکلاتی که در ارتباط با کرونا با آن درگیر شدیم، وارد فاز بحران جمعیتی خواهیم شد و در واقع میخواهم این را عرض کنم که آش به قدری شور شده که آشپز هم صدایش در آمده است. یعنی سازمان جهانی بهداشت که این نسخه کنترل جمعیت را برای ما در دهههای پیش پیچیده، الان خودش به صدا درآمده و دارد به ما هشدار میدهد. چطور است که مسئولین از خواب بیدار نمیشوند؟
عزیزان! این طرح از زمانی که ما در مجلس هشتم حضور داشتیم و مقام معظم رهبری هم این هشدار را دادند، تا به حال هشت سال معطل مانده است. دو مجلس گذشته در ارتباط با این طرح کار کردند، ولی هنوز ما هیچ مصوبهای از مجلس در ارتباط با این وضعیت هشدار و بحران نداریم. متأسفانه طبق آمارهایی که مجامع بینالمللی دارند به ما میدهند، سریعترین افت را در نرخ رشد جمعیت در کل دنیا ایران داشته است. این واقعاً برای همه ما جای تأمل است که هر چه سریعتر این روند انقراض نسل در ایران را متوقف کنیم. سال 2100 طبق یک سناریویی که سازمان جهانی بهداشت برای جمهوری اسلامی ایران پیشبینی کرده، در سال 2100 جمعیت ما در یک سناریو به (30) میلیون نفر خواهد رسید، (30) میلیونی که (50) درصد آن سالمند هستند. این به معنای این است که در آینده نزدیک جمهوری اسلامی ایران در عرصه ژئوپلیتیک دیگر جایگاهی در جهان ندارد.
آماری که مرکز پژوهشها داده و الان خدمتتان است ما در طی (20) سال آینده پیرترین کشور جهان خواهیم بود و جمعیت سالمندی که مصرفکننده است. یعنی ما نیروی مولد نخواهیم داشت. عزیزان! اروپا طی (100) سال این روند سالمندی را طی کرد و الان وضع آن این است. ما طی (30) سال طی خواهیم کرد. اروپایی که الان خود انگلیس مجبور به این شده که وزارت تنهایی تأسیس کند، در آینده ما هم اگر امروز هوشیار نباشیم و اقدامی نکنیم به همان سمت خواهیم رفت که ما هم مجبور شویم وزارت تنهایی تأسیس کنیم و خانوادههای ما آینده خوبی در پیش نخواهند داشت، نه نیروی مولد خواهیم داشت که بتواند نیروی جوانی که ثروت را تبدیل به تولید کند و چرخ اقتصادی کشور را بچرخاند خواهیم داشت، نه نیرویی خواهیم داشت که از امنیت کشور دفاع کند و در واقع ما یک فرصت طلایی را در طول پنج تا ده سال آینده پیشرو داریم که پنجره طلایی جمعیت به سوی ما باز است. اگر امروز در سریعترین زمان ممکن بتوانیم طرحی را مصوب کنیم که مشوقهای لازم برای خانوادهها در آن در نظر گرفته شده، خواهیم توانست از این فرصت طلایی، یعنی پنج تا ده سال استفاده کنیم وگرنه در سالهای آینده در یک تله جمعیتی خواهیم افتاد که اگر هم بخواهیم دیگر نخواهیم توانست جمعیت کشور را افزایش بدهیم یا جمعیت را جوان نگه داریم، یعنی ساختار جمعیت را جوان نگه داریم. در برخی از کشورهای اروپایی درصدی از تولید ناخالص داخلی خودشان را به بحث جمعیت اختصاص دادهاند و حتی کشوری مثل ژاپن وزارت فرزندآوری تأسیس کرده است. در کشور روسیه آقای پوتین اعلام میکند من شخصاً برای نجات جمعیت به میدان میآیم. کشور چین با (1) میلیارد و (400) میلیون جمعیت باز هم مشوق جمعیت برای افزایش جمعیت خودش قرار میدهد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
خانم دکتر! یک مقدار در مورد هشتادوپنجی شدن آن هم صحبت بفرمایید، سپاسگزارم.

زهره الهيان
موافق
بله، من عرض میکنم، شاید برخی دوستان به این قائل باشند که در این طرح تعجیل شده، ولی اینطور نیست. در طول مجالس گذشته جناب آقای دکتر قاضیزاده و سایر نمایندگان مجلس طرحی را آماده کردند، ولی به هر دلیلی به نتیجه نرسید. در این مجلس همان کار و زحمت دوستان در مجالس گذشته را ملاک قرار دادند و آن را تکمیل کردند، با حضور کمیسیون بهداشت، کمیسیون اجتماعی و کمیسیون فرهنگی، با حضور شورای عالی انقلاب فرهنگی و همچنین مرکز پژوهشها نیاز است. چون طرح، طرح حجیمی است و (52) ماده دارد، این طرح را در صحن علنی نمیتوانیم به نتیجه برسانیم، چراکه اینقدر پیشنهادات و اصلاحات میآید، طبق تجربهای که در مجالس گذشته داریم طرحهای اینچنینی وقتی در صحن مجلس مطرح میشود به جهت تعدد پیشنهادات و اصلاحات از مسیر اصلی خودش منحرف میشود و به نتیجه نمیرسد. الان پیشنهاد این است که این طرح اصل هشتادوپنجی شود، به کمیسیون مشترک برود که شامل چندین کمیسیون، کمیسیونهای اجتماعی، فرهنگی، بهداشت و امنیت با حضور مرکز پژوهشها تکمیل و اصلاح شود و برای پنج سال اجرای آزمایشی آن در دستور کار باشد و یکسری مشوقهایی به مردم داده شود. این بخش صحبتم را برای مردم عزیز مطرح میکنم، چون حتماً نسبت به این طرح حساسیتهایی خواهد بود، ولی میخواهم این را عرض کنم در این طرح مشوقهایی است، چون مهمترین نگرانی مردم بحث اقتصاد و معیشت امروز است و به جهت مشکلات اقتصادی حق هم دارند و اعلام میکنند ما چگونه با این وضعیت تورم، گرانی، معیشت، اقتصاد و مشکلاتی که داریم تصمیم به فرزندآوری بگیریم؟ ولی اتفاقاً طراحان این طرح و کمیسیونهای مرتبط مشوقهای خوبی را برای خانوادهها دیدهاند. مشوقهایی را برای مادران، این طرح در واقع حمایت از مادران شاغل است که موانع فرزندآوری از پیشروی آنها برداشته شود. طرحی است که تلاش میکند جامعه را جامعه دوستدار کودک کند. امروز به جای اینکه جامعه ما جامعه دوستدار کودک باشد، کودکهراسی در جامعه ما رواج دارد. همچنین بحثهایی مثل مرخصی زایمان، مرخصی برای شیردهی مادران، بحث امکان مهدهای کودک در سازمانها و دستگاهها برای رفاه حال مادران و کودکان، دادن فرجه به خانمهای دانشجو که بتوانند در حین تحصیل فرزندآوری و تربیت فرزند را هم در کنار تحصیل داشته باشند، حق اولاد و افزایش حقوق خانوادههایی که دارای چند فرزند هستند، اینها مشوقهایی است که داده میشود. تنفس مالیاتی به خانوادههایی که دارای چندین فرزند هستند و انشاءالله بتوانیم با این طرح مشکلات را از مقابل پای زنان این کشور برداریم، برای اینکه هم بتوانند به تحصیل خود ادامه بدهند، هم اشتغال داشته باشند و هم فرزند خودشان را به نوعی تربیت کنند.
بحث اینکه دوستان میگویند به اصل هشتادوپنجی تأکید کنید، این را عرض کردم، اگر این طرح به کمیسیون مشترک برود حتماً آنجا با نظرات کارشناسی با حضور دولت و اساتید تکمیل و اصلاح میشود، فیدبک و بازخورد جامعه و نخبگان جامعه را هم خواهیم گرفت و میتوانیم یک طرح جامع و کامل را داشته باشیم که دردی از مردم را دوا کند. امروز یکی از معضلات ما در بحث جمعیت فرهنگسازی است که در این مورد هم در این طرح... (قطع میکروفن)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. حاجآقای موسوی! تذکر داریم؟

سيدناصر موسوي لارگاني
بله آقای دکتر، سرکار خانم فاطمه محمدبیگی بفرمایید.

فاطمه محمدبيگي
طلیعه سخنم را با تبریک سالروز ولادت پربرکت پیامبر رحمت حضرت محمد مصطفی (حضار صلوات فرستادند) و امام جعفر صادق (علیهالسلام) آغاز میکنم. باشد که این طرح گامی هرچند کوچک در جهت شکلگیری جامعه مهدوی و لبخندی بر لبان مبارک حضرت ولیعصر (عجلالله تعالی فرجه الشریف) باشد. بنده در مورد علل اصل هشتادوپنجی شدن صحبت میکنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
نه، خانم دکتر! شما دارید تذکر میدهید.

فاطمه محمدبيگي
تذکرم این است که ما نیازمند این هستیم که در وضعیت نامطلوب جمعیتی کشور و افت شدید نرخ باروری در دو سال اخیر شاهد افت شدید (نایبرئیس ـ ماده مورد تذکرتان را بفرمایید) ببینید! من در مورد ماده (22) صحبت میکنم و اینکه شأن مجلس است که پاسداری کند از آنچه در نظام جمهوری اسلامی ایران وجود دارد و موضوعات مهم مطروحه. اینکه در موضوع جمعیت بحث چندوجهی بودن مطرح میشود و عوامل و شاخصهای مختلفی دخالت دارند، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، نگرشی، بهداشتی، علمی و سیاسی و اینکه دولت باید حتماً ورود کند و برای این بحث حتماً باید بودجه ببیند. علیرغم اینکه مقام معظم رهبری در بدترین بحرانها حتی در ویروس کرونا و سیل و زلزله تأکیدشان روی بحث جمعیت است، اما ما شاهد هستیم که این بحث در اولویت دولت نیست. ما باید این طرح را به بودجه سال 1400 انشاءالله برسانیم و سریعاً عملیاتی شدن این طرح در 1400 اتفاق بیفتد و اینکه ما باید طرح را در شرایطی پیش ببریم که در سناریوی رشد جمعیتی پایین قرار داریم و هیچ وقت سناریوی رشد جمعیت بالا را تجربه نخواهیم کرد. دولت باید از فاجعه دهههای 1415 به بعد جلوگیری کند، به خاطر اینکه یکسوم جمعیت در آن دههها پیر و فرسوده خواهند شد و شاهد ورشکستگی شدید شرکتهای بیمه و افت شدید رشد اقتصادی، علمی و نیروی کار خواهیم بود.
فوریت این بحث در این خلاصه میشود که اگر ما امروز به فکر معیشت مردم و تقویت اقتصادی مردم و اهرمهای تسهیلاتی مردم که در این طرح به خوبی دیده شده نباشیم، شاهد خسارتبارترین اتفاقات جمعیتی در دنیا خواهیم بود. نکته دیگر این است که ما باید با پدیده شوم نفوذ و جنگ جمعیتی در این مورد برخورد کنیم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
خانم دکتر متشکرم. منتها دوستان میفرمایند در قالب تذکر بیشتر موافقت بود، دستتان درد نکند. مخالف بعدی را اعلام بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
مخالف بعدی جناب آقای دکتر نادران هستند، بفرمایید.

الياس نادران
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
استدعای من از همکاران عزیز این است که به استدلالهای مخالف و موافق توجه کنند و بین خود و خدا آنچه که مصلحت کشور است را تصمیم بگیرند. در قانونگذاری کشور اصل بر این است که تمام طرحها و لوایح از مسیر کمیسیونها به صحن بیاید و تمام نمایندگان در پیشنهاد دادن و اظهارنظر مشارکت داشته باشند و از طریق صحن علنی مجلس مردم در جریان مذاکرات قرار بگیرند، نظرات مخالفین و موافقین روی کلیات طرح و جزئیات مواد طرح یا لایحه قرار بگیرد و به این ترتیب همزمان با صحن علنی شورای نگهبان هم فرصت پیدا کند که مغایرتهای قانون اساسی و شرع را ببیند.
اتفاقاً به این دلیل که طرح، طرح فوقالعاده مهمی است و کشور درگیر یک مسأله جدی جمعیتی است به همین دلیل نباید اصل هشتادوپنجی شود. دوستان دقت داشته باشند، ببینید! مسیر را متأسفانه طراحان و افرادی که دخیل بودند و آنهایی که مشورت دادند اشتباه رفتند. برای اصل هشتادوپنجی شدن یک طرح کافی است (15) نفر به محض اینکه یک طرحی تهیه شد از صحن علنی تقاضا کنند که این مطابق اصل (85) به کمیسیون برگردد، یا کمیسیون تخصصی و یا کمیسیونهای مشترک، فرقی نمیکند. ولی اینکه بیایند به ما بگویند ما (1500) ساعت کار کردیم، حالا شما اصل هشتادوپنجی کنید، این یعنی تضییع حقوق همه نمایندگان. عزیزان دقت داشته باشید! استدلالی که دوستانمان کردند این است که ما باید در کاری که صورت گرفته تسریع داشته باشیم. برای تسریع در کار الان بین یک ماه و دو ماه و سه ماه چه تفاوتی است؟ شما بیش از چند ماه وقت گذاشتید و همه این نمایندگان جزئیات آن را نمیدانند و الان دوباره میخواهید این را از مجلس خارج کنید، یک جمع محدودی نسبت به آن تصمیمگیری کنند و به شورای نگهبان برود. توجه داشته باشید، اصل هشتادوپنجی شدن یعنی موقتی کردن قانون، یعنی شما برای یک سال، برای دو سال، برای چند سال دارید این مصوبه را تصویب میکنید، به فرض اینکه از شورای نگهبان هم رد شود و مجدداً نیاز به تمدید دارد و ناچار خواهید بود که این را یک قانون دائمی کنید. چرا ما باید دوبارهکاری کنیم؟
من از طرف شورای نگهبان نمیخواهم صحبت کنم، ولی تردید نکنید طرحهای پرحجم و پرماده را شورای نگهبان اساساً رسیدگی نمیکند، برمیگرداند و میگوید این نمیتوانسته اصل هشتادوپنجی شود.
ببینید عزیزان! الان دوستان ما میگویند که ما میخواهیم یک کمیسیون مشترک درست کنیم. یک طرحی که بنا به فرمایش جناب آقای آقاطهرانی هشت کمیسیون را درگیر میکند، یعنی بیش از (160) نفر از نمایندگان مجلس را دارد درگیر میکند، به فرض که هیأترئیسه از هر کمیسیونی دو نفر، یک نفر، سه نفر را بفرستد و یک جمع (20) نفره تشکیل بدهند، یک جمع (25) نفره تشکیل بدهند، آیا اینها میتوانند نظرات کمیسیونهای خودشان را منتقل کنند؟ آیا اینها میتوانند ابعاد مختلف مسأله را بگویند؟ در صورتی که اگر این طرح از طریق درست خودش تقدیم میشد و کمیسیونهای مختلف به عنوان کمیسیونهای فرعی نسبت به مواد طرح اظهارنظر داشتند، همه مجلس درگیر مسأله میشد. حالا الان به فرض که از کمیسیون بودجه دو نفر بفرستند، آن (21) نفر دیگر چطور در جریان قرار بگیرند؟ در صورتی که اگر کمیسیون بودجه کمیسیون فرعی این طرح میشد در کمیسیون بودجه همه دوستان اظهارنظر میکردند، در جریان قرار میگرفتند و طرح پختهتر و کاملتر میشد، ابعاد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و همه آن ابعادی که اثرگذار است دیده میشد. شما برای فوت وقت دارید این را اصل هشتادوپنجی میکنید، در صورتی که هم مردم را از بحثهایی که باید شنیده شود محروم میکنید، هم نمایندگان را از اظهارنظری که نسبت به مفاد این طرح باید داشته باشند محروم میکنید، هم بعداً خودتان کاستیهایی که ایجاد شد را به دلیل موقتی شدن مجبور میشوید مدام تغییر بدهید. چرا دیگران را محروم میکنید؟ اگر این طرح اینقدر اهمیت داشت که به اعتقاد من اهمیت آن فوقالعاده است و حتی میشد آن را طرح سهفوریتی کرد، چرا شما در این تعلل کردید که زودتر بیایید نسبت به مسیر تصمیم قانون و اینکه اصل هشتادوپنجی شود یا اینکه از طریق صحن تصویب شود، چرا اول این تصمیمگیری را نکردید؟ چرا رفتید ساعتها و صدها ساعت وقت گذاشتید، بعد آوردید میگویید این آشی است که پختهایم. من به عنوان کسی که مسئولیت در بودجه کشور دارم و تصمیماتم به اعتقادم مهم است در اینکه در کمیسیون بودجه ببینم که آیا این تأمین مالی شده است یا نشده است. شما طرح معیشت را دیروز دیدید، با یک پیشنهاد یک دفعه ما (25) هزار میلیارد تومان روی بودجه گذاشتیم، بدون اینکه منابع مالی درستی برای آن پیشبینی کنیم و این تعجیلها آثار و عواقب دارد. فردا ما مؤاخذه خواهیم شد، باید بتوانیم جواب بدهیم. استدعای من این است که دوستان به مسأله دقت داشته باشند.
من یک نکتهای را از نظر آییننامه داخلی عرض کنم، اگر شما این طرح را به فوریت به صحن علنی تقدیم کنید و رسیدگی در صحن انجام شود، پنج جلسه که طرح بررسی شد از جلسه ششم غیر از روزهای تعطیل هر روز باید مجلس به این مسأله رسیدگی کند، یعنی باید جلسه علنی بگذارد برای اینکه به این طرح رسیدگی کند. اگر هیأترئیسه اراده دارد، اگر آن (125) نفری که امضا کردهاند واقعاً مسأله برایشان مهم است تقاضا کنند ما جلسات علنی مجلس را دوجلسهای کنیم، هر روز جلسه بگذاریم و ظرف یک ماه به تصمیم برسیم، عین کاری که در بودجه میکنیم. ما در بودجه همین کار را میکنیم و این غیرقانونی نیست، خلاف آییننامه نیست و حسن آن به این است که مردم در جریان مذاکرات قرار میگیرند، مردم میفهمند چه اتفاقی دارد میافتد. جامعه هدف ما افرادی خارج از مجلس هستند که باید بدانند ما چه امتیازاتی داریم قائل میشویم، چه تصمیماتی داریم میگیریم، چه راهبردهایی را داریم در حوزه جمعیت کشور ابلاغ میکنیم و انتظارمان از مردم این است که چه کنند.
اگر ما خارج از این فضای مفهومی و تفاهمی که باید در جامعه ایجاد شود و مردم بفهمند که ما میخواهیم چکار کنیم، پشت درهای بسته بنشینیم و یک مصوبهای هم داشته باشیم. اصلاً گیرم که شورای نگهبان هم ایراد نگیرد، نتیجه آن چه خواهد شد؟ مگر بنا نیست که مردم به این عمل کنند؟ مگر بنا نیست که جامعه هدف ما کل مردم ایران باشد؟ چرا آنها را نامحرم میدانیم؟
یک نکتهای را هم من عرض کنم، دوستان میگویند که اگر ما این را اصل هشتادوپنجی نکنیم به بودجه 1400 نخواهد رسید. من الان خدمتتان عرض میکنم، امروز هم که مصوب کنیم، دوستان ما (24) ساعته هم که کار کنند به بودجه 1400 نخواهد رسید. دولت لایحه را باید یک ماه دیگر تقدیم مجلس کند، یعنی ردیفها، محورها، منابع و همه چیز را دیده است، الان دارد جمعبندی میکند که تقدیم ما کند. در صورتی که اگر شما این طرح را مصوب کردید اصل هشتادوپنجی کردید، به شورای نگهبان رفت و برگشت، تازه برای تنظیم آییننامههای آن حداقل سه ماه وقت میخواهید. این نیست که فکر کنید شما امروز اراده کردید این فردا یک قانونی میشود که عملیاتی میشود و همه اجزای دستگاههای اجرایی میتوانند آن را عمل کنند. این را دقت داشته باشید، ما به ناچار با هر استدلالی که داشته باشید باید منابع مالی این را بعداً با دولت تفاهم کنیم. در اینکه بعداً یا به صورت متمم، یا اصلاحیه بودجه، یا هر شکل دیگری که تأمین مالی خارج از بودجه باشد، برای آن منابع مالی ببینیم که این بتواند عملیاتی شود. به این دلیل من از دوستان استدعا دارم که به اصل هشتادوپنجی شدن آن رأی ندهند تا مجلس بتواند مشارکت حداکثری در تدوین این طرح داشته باشد. عذرخواهی میکنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. موافق آخر را اعلام بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
موافق آخر جناب آقای بانکیپور هستند، بفرمایید.

اميرحسين بانکي پورفرد
موافق
سلام علیکم و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علی المهدی و علی آبائه و علی امّنا فاطمه»
میلاد پیامبر اعظم و امام جعفر صادق را خدمت همه عزیزان تبریک عرض میکنم. امروز در این مصادفه عید شریف (17) ربیع انشاءالله مجلس با همدلی هدیه بزرگی را به ملت شریف ایران انشاءالله با رأی قاطع به این طرح ادا خواهد کرد.
پیمایش ملی خانواده هرچند سال یکبار برگزار میشود. سال گذشته در گزارش مرکز پژوهشها هم هست، بالای (60) درصد ملت ایران خواستار سه فرزند به بالاتر هستند. ولی امکان آن را ندارند، یعنی موانع جلوی پایشان است. این طرح میخواهد موانع را برطرف کند، میخواهد از خانوادهها حمایت کند که به آرزوی فرزندداری برسند.
در بازدیدهایی که از بعضی از شهرهای کوچک داشتیم خانمهایی به ما مراجعه میکردند، میفرمودند که ما دو شیفت کار میکنیم. میگفتم چه نیازی دارید؟ یکی از این خانمها به من گفت من نابارور هستم، هزینههای درمان بسیار بالا است. این طرح دنبال حمایت از زنان نابارور است. هزینههای آزمایشهای زنان باردار بالاست، هزینههای گوناگون در این شرایط اقتصادی بالا است، از آنها میخواهد حمایت کند. هزینه یک پوشک بچه الان برای یک کارمند عادی سنگین است، این طرح میخواهد از خانوادههای بچهدار حمایت کند. در واقع ما در این طرح به دنبال حمایت هستیم از مشکلات معیشتی که خانوادهها در جهت فرزندآوری دارند که متأسفانه ریلگذاریها به سمتی بوده که علیرغم علاقه خانوادههای ایرانی به سه بچه به بالا الان متوسط (2/1) فرزند را دارند. این سؤال را باید از خودمان بپرسیم چرا در سالی که مشکلات کرونا و معیشتی بالا بود، چه فوریتی داشت که مقام معظم رهبری در دیدار با نمایندگان مجلس که به صورت فضای مجازی داشتیم، چرا آقا روی بحث جمعیت تأکید کردند؟ دلیل آن همین است که بعضی از موافقین محترم گفتند ما چندقدمی سیاهچاله پیری جمعیت هستیم. هفت سال بیشتر وقت نداریم، دوره باروری دهه شصتیها دارد میگذرد، تمام امید جمعیتشناسان این بود که دوره باروری دهه شصتیها میتواند مشکل جمعیت را جبران کند. دهه شصتیها میخواهند فرزند بیاورند، ما مانع شدیم. این طرح به دنبال رفع این موانع است.
اما چرا اصل (85)؟ من تشکر میکنم، آقای الیاس نادران هم گفتند که در اهمیت این طرح هیچ شکی نیست. ببینید عزیزان! چنین تصمیمگیریهایی نیاز به اجماع نخبگانی دارد. بر فرض ما قانونی هم تصویب کنیم که نصف به اضافه یک هم رأی بدهند، اگر اجماع نخبگانی ایجاد نشود این قانون نمیتواند اجرایی شود. در سیاست تعدیل جمعیت در دهه 70 اجماعی ایجاد شد که آن سیاست موفق بود. در رشد جمعیت هم همینطور است.
اگر طرح به صورت هشتادوپنجی شود فرصتی ایجاد میشود که بتوانیم نظرات متخصصان و کمیسیونهای مختلف را بگیریم، بحثهای کارشناسی را کامل کنیم، در اصل (85) دوسوم رأی دارد، تا دوسوم رأی ندهند موضوعی تصویب نمیشود. ما را به آن اجماع میرساند.
چرا ما روی اصل هشتادوپنجی تأکید داریم؟ درست است طرح جمعیت و طرح حمایت از خانواده بسیار مهم است، ولی جناب آقای نادران! جامعه از ما انتظارات زیادی دارد، هر روز دارد مجلس را رصد میکند، فقط این امر مهم نیست، دهها امر مهم هست که الان کمیسیونهای مجلس دارند روی آن کار میکنند، اینها در نوبت دستور هستند. من که یکی از کارگزاران و کارگران این طرح هستم اگر مجلس بخواهد یکی، دو ماه روی یک طرح قفل شود خود من مخالف میشوم، چون تمام طرحهای دیگر متوقف میشود. ما همه دوستان را جمع کردیم، گفتیم هر کدام از مادههای این طرح که اثرگذاری آن کم است یا اجماع نخبگانی روی آن نیست یا امکانپذیر نیست را حذف کنید. موادی را حذف کردند، (52) ماده باقی ماند. این (52) ماده را همه معتقد بودند هم اثربخش است، هم اجماع نخبگانی است و هم امکانپذیر است.
به اصل (75) ایراد گرفتند. ضمن تشکر از مرکز پژوهشها که منابع مالی را برای این طرح رصد کرد، شورای محترم نگهبان برنامه ششم را تصویب کرده، در برنامه ششم این بودجه پیشبینی شده است. ما به اصول برنامه ششم تمسک بستیم، اصول (101) تا (105) و ماده (37) برنامه ششم پیشبینی مالی قضیه را کرده است.
من از جناب آقای دکتر امیری معاون پارلمانی رئیسجمهور محترم تشکر میکنم، ایشان هفت تا دلیل آورده و جانانه از این طرح حمایت کرده و از معاون اول و وزرا خواسته که تأمین مالی طرح را باید انجام بدهید. من از وزارت بهداشت تشکر میکنم. وزارت بهداشت نامه رسمی نوشته، مواد این طرح را تأیید کرده است.
برادران عزیز! هنوز قوانین تعدیل جمعیت دارد در کشور ما اجرا میشود. هر یک روز که این طرح را عقب بیندازید، سقط جنینهایی که دارد به خاطر این قوانین غلط رخ میدهد گردن ما است. الان گزارشهای بینالمللی میگوید کرونا (1) میلیون کشته داد، سقط جنین (30) میلیون، در دنیا (30) برابر کرونا کشته داد. در کشور ایران این آمار نصف است، یعنی (15) برابر کرونا دارد سقط جنین در ایران کشته میدهد، «بای ذنب قتلت». ما نمایندگان برای هر روز که در این کشور (1000) تا (2000) سقط جنین دارد رخ میدهد مسئول هستیم. هر یک روز که این طرح عقب بیفتد، این بچههایی که کشته میشوند را باید در روز قیامت جواب بدهیم. (نایبرئیس ـ آقای بانکیپور! کمی هم راجع به هشتادوپنجی شدن آن توضیح بدهید) لذا فوریت قضیه مهم است، اگر ما بخواهیم در صحن بحث کنیم یک ماه و نیم دیگر بحث بودجه پیش میآید، این طرح به سال آینده میافتد. درست است آقای الیاس نادران میگویند دو شیفت و سه شیفت کار کنیم، ولی مسأله مجلس فقط این طرح نیست، دهها طرح دیگر هم در مجلس هست که باید به آن رسیدگی کنیم.
دلیل دیگر هشتادوپنجی که تأکید میکنیم این است که در فضای هشتادوپنجی که هشت تا کمیسیون هستند ما میتوانیم نظرات را در یک جو آرامتر و تخصصیتر دنبال کنیم، تا به دوسوم رأی هم نرسد ماده ثابت نمیشود. از طرفی ما احتیاج به یک برنامه کوتاهمدت داریم، نه یک قانون درازمدت. ما الان قانون ثابت نمیخواهیم، ما باید بعضی از این قوانین را موقت اجرا کنیم، به اثربخشی آن خاطرجمع شویم و فقط در قالب اصل هشتادوپنجی میشود ما این کار را انجام بدهیم.
اینکه آقای نادران گفتند چرا اول (1500) ساعت وقت گذاشتید و بعد به این نتیجه رسیدید، دقیقاً به دلیل همان جملهای که فرمودند شتابزده تصمیم نگیرید. اگر روز اول که طرح مطرح میشد ما همان روز گفته بودیم اصل (85)، این تصمیم را میتوانستند متهم کنند که شتابزده بوده، ولی وقتی وارد محتوا شدیم، وقتی با دستگاهها صحبت کردیم، وقتی گروههای تخصصی را وارد کردیم متوجه شدیم راهی جز اصل (85) نداریم و این نکتهای نبود که یک نفر به نتیجه برسد، تمام گروههای تخصصی که درگیر طرح بودند همه به این نتیجه رسیدند که راهی جز اصل (85) نیست.
البته تمام مراحلی که این طرح در این دو، سه ماه طی کرد، هر ورژن جدیدی را منتشر میکردیم. الان هم در صفحه پیوست نمایندگان آن نسخه نهایی طرح هست. برادران عزیز، خواهران گرامی! ما چیزی را از مردم قایم نمیکنیم، لحظه به لحظه تصمیمات را رسانهای میکنیم، اما مشکل این است که در فضای عمومی مجلس گاهی در صحبتها مطالبی مطرح میشود که ممکن است مورد سوءاستفاده و سوءبرداشت قرار بگیرد. لذا با توجه به اینکه تمام طیفهای مجلس، الان (125) نفر موافق ثبتنام کرده بودند، فراکسیونهای مختلف همه پشت طرح ایستادهاند، افتخار میکنیم طرحی را داریم تصویب میکنیم که همه گروههای مجلس به آن معترف هستند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکریم. همکاران لطفاً سر جای خودشان مستقر شوند، آن همکارانی که در انتها نشستهاند و جلسه گذاشتهاند.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! اگر این تقاضا رأی بیاورد کمیسیون مشترکی از کمیسیونهای فرهنگی، بهداشت و درمان، اجتماعی، برنامه و بودجه، اقتصادی، کشاورزی، عمران و امنیت ملی تشکیل خواهد شد و به این طرح براساس اصل (85) رسیدگی خواهند کرد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 225 نفر، رسیدگی به طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده طبق اصل (85) قانون اساسی به رأی گذاشته میشود. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، با رأی خیلی خوب و قاطعی تصویب شد. تذکری هست؟

سيدناصر موسوي لارگاني
بله آقای دکتر، جناب آقای زنگنه هم برای اخطار و هم تذکر اصرار دارند. در خدمت جناب آقای زنگنه هستیم، بفرمایید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای زنگنه! مختصر بفرمایید. وقت ما خیلی محدود است.

محسن زنگنه
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تبریک میلاد پیامبر اکرم به ملت شریف ایران و نمایندگان عزیز. اخطار بنده اخطار بند (9) اصل (43) قانون اساسی است، به جهت نکتهای که جناب آقای دکتر قاضیزاده در ابتدای جلسه علنی فرمودند لازم دیدم این تذکر را عرض کنم.
در قضیه زعفران ما از جهادکشاورزی تشکر میکنیم که به جهت حمایت از کشاورزان که یکی از محصولات استراتژیک کشور را دارند تولید میکنند، بحث خرید حمایتی را از دیروز اعلام کردند، از کمیسیون کشاورزی هم به جهت پیگیریها تشکر میکنیم. منتها آقای دکتر! قیمتی را که تعاونی روستایی اعلام کرده برای پوشال (11) میلیون و برای نگین (13) میلیون متأسفانه با هزینههای برداشت و تولید زعفران همخوانی ندارد. اولاً ما تقاضا میکنیم که این لطفی که تعاونی روستایی کرده را کامل کند و در قیمتهایی که اعلام کرده تجدیدنظر کند. قطعاً این به نفع تولید و کشاورزی خواهد بود.
نکته دوم؛ تعاونی روستایی اعلام کرده که مبلغ را به صورت (30) درصد نقد و مابقی را به صورت اقساط پرداخت میکند. با توجه به تجربه ناخوشایندی که در سال گذشته وجود داشت و حقیقتاً کشاورزان و زعفرانکاران را با مشکلات زیادی مواجه کرد، ما پیشنهاد میکنیم مبلغ (1000) میلیارد تومانی که با دستور معاون سازمان برنامه و بودجه تسهیلات (15) درصد از طریق سه تا بانک کشاورزی، ملت و توسعه صادرات تصویب و تأمین شده، این (1000) میلیارد به دلیل عدم انجام تعهدات اعضای شورای ملی زعفران در اختیار تعاونی روستایی قرار بگیرد و از محل این اعتبار و اعتبارات خودشان پول کشاورزان را به صورت نقد پرداخت کنند.
مجدداً هم من از همه عزیزانی که در این زمینه، نمایندگان محترم شهرهای زعفرانی کشور که زحمت کشیدند، کمیسیون کشاورزی، حضرتعالی و نواب رئیس محترم هم صمیمانه تشکر میکنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. بله، نیت مجلس این است که انشاءالله این طلای سرخ بتواند ارزش واقعی خودش را در بازار جهانی داشته باشد و منفعت اصلی آن را هم کشاورزان ببرند، نه افراد دیگر. آقای دهنوی! میهمانان را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از اعضای داوطلب سازمان جوانان جمعیت هلالاحمر کشور که به این عزیزان عرض خیرمقدم و سلام داریم. به مناسبت هفتاد و سومین سالروز تأسیس سازمان هلالاحمر و به دعوت رئیس فراکسیون هلالاحمر مجلس تشریففرما شدند. عزیزان! خیلی خوش آمدید، امیدوارم موفق و پیروز باشید. مجلس شورای اسلامی همه خدمات و زحمات شما عزیزان را ارج مینهد، خیلی ممنون.
7
اعلام وصول طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها با قید یک فوریت و تصویب فوریت آن (ثبت 256)

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! طرح یکفوریتی داریم که درخواستکنندگان طرح یکفوریتی اقدام راهبردی برای لغو تحریمها را دارند که از نماینده طراحان جناب حجتالاسلام والمسلمین حاجآقای ذوالنوری نماینده محترم قم و رئیس محترم کمیسیون امنیت ملی دعوت میکنم برای اعلام فوریت تشریف بیاورند. یکفوریتی است، در ردیف (7) هنوز وقت ثبتنام مخالف و موافق هست. حاجآقا بفرمایید.

مجتبي ذوالنوري
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
«فمن اعتدی علیکم فاعتدوا علیه بمثل ما اعتدی علیکم»
نمایندگان عزیز ملت و مردم شریف ما استحضار دارند که در برجام یک تعهدات و تکالیفی برای طرفین یعنی ایران و (1+5) تعیین شد. تا زمانی که آمریکا در برجام بود به تعهداتشان عمل نکردند، با خروج آمریکا از برجام نه تنها به تعهدات عمل نشد، تحریمها برداشته نشد، تحریمهای فوقالعاده و فراوان دیگری اضافه شد. آمریکا تلاش کرد که اسنپبک را اجرایی کند، اگرچه موفق نشد ولی اروپاییها هم خلاف نظر آمریکا کاری نکردند. ما هم چوب را خوردیم و هم پیاز را خوردیم. قرار بود که سهم ما از برجام رفع کل تحریمها باشد. ولی متأسفانه این اتفاق نیفتاد. همه سهم ما از برجام به اینستکس رسید که ته آن هم به بحث غذا و دارو رسید، همان را هم اجرایی نکردند. لذا عقل و منطق و شرع و عرف اقتضا میکند که ما هم مشابه خود آنها عمل کنیم. در مقابل همه اقداماتی که کردند ما کار خاصی نکردیم. محتوای گامهای کاهش تعهداتمان هم به طور کامل اجرا نشد و در بعضی از جاها ارادهای برای اجرای آن وجود نداشت. بنابراین اینجا منافع ملت اقتضا میکند که نمایندگان ملت در یک اقدام مقابلهبهمثل دولت را وادار کنند که از حقوق ملت دفاع کند. نسبت به رفع تحریمهایی که برای مردم کمرشکن است اقدام عاجل به خرج بدهند.
ما با برجام تعهداتی را اجرا کردیم، ولی آنها به تعهداتشان عمل نکردند. لذا در این طرح راهبردی برای رفع تحریمها که دیگران را وادار کند وظایفشان را انجام بدهند، تکالیفی برای دستگاهها و دولت تعیین شده است. مجلس شورای اسلامی در این تکالیف دولت را موظف میکند که یک اقدامات سلسلهای انجام بدهد. آن کارهایی که در برجام ترک کردیم را زنده کنیم که در این طرح فهرست شده است. لذا ابتدا ما این طرح را سهفوریتی ارائه دادیم، دوستان عزیزی در مجلس طرحهای متنوعی داشتند، نشستهای متعددی از صاحبان طرحهای مختلف شکل گرفت و در نهایت این طرح راهبردی اقدام در لغو تحریمها تقریباً به اجماع رسید. بنابراین اگر ما تأخیر کنیم، با توجه به انتخاباتی که در آمریکا میشود و مردم را هم شرطی نکنیم. جمهوریخواهان و دموکراتها سر و ته یک کرباس هستند. ما باید قبل از انتخابات آمریکا این کار را میکردیم، الان تأخیر هم شده است. بسیاری از دوستان معتقدند که یکفوریت برای این طرح کم است، خواهش من از نمایندگان ملت این است که امروز با رأی قاطع چون در مقابل آمریکا و ظلمی که به حقوق ملت ما شده این طرح ارائه شده، یک مخالف هم برای تصویب فوریت این طرح زیاد است. در مجلس انقلابی و مجلس جمهوری اسلامی طرح مقابلهبهمثلی که باید هم پوزه دشمن را به خاک بکشد و هم حقوق بربادرفته مردم ما را احیا کند. به برکت صلواتی بر محمد و آل محمد. (حضار صلوات فرستادند).

علي نيک زادثمرين
از حاجآقا ذوالنوری بسیار متشکریم. مقدم میهمانان عزیز را در خانه ملت گرامی میداریم، از برادر ذوالنوری هم سپاسگزارم. برادر موسوی! مخالف صحبت کند.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای معینالدین سعیدی مخالف هستند، بفرمایید.

معين الدين سعيدي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب خدمت عصاره فضایل ملت در مجلس انقلابی. عزیزان! اشکال بنده به طرح موضوع، اولاً که من فکر میکنم همه مجلس با اصل موضوع موافق باشند، موضوع بحث فوریت آن است. چرا طرحی به این اهمیت، طرحی که تمام سه اصل عزت، حکمت و مصلحت مدنظر مقام معظم رهبری در آن لحاظ شده در این شرایط کشور باید صرفاً با یکفوریت بیاید. ما مگر چه طرحی از این مهمتر داریم؟ طرح دوفوریتی و سهفوریتی برای چه زمانی است اگر برای این موضوع نباشد؟ لذا حتماً عزیزان عنایت داشته باشند بحث اقدام راهبردی برای لغو تحریمها حتماً باید اقلاً با دوفوریت باشد.
موضوع دوم، در خود ماده (2) طرح نوشتهاند که برای تحقق ظرفیت (190) هزار سو ما حداقل (500) کیلو ظرفیت غنیسازی را افزایش بدهیم. ما برای تحقق (190) هزار سو مدنظر مقام معظم رهبری نیاز به (300) تن اورانیوم غنیشده داریم. با این روش که ماهانه (500) کیلو باشد مطمئناً تحقق این امر زمان بسیار بسیار زیادی را خواهد برد. لذا حتماً باید این ظرفیت هم اضافه شود.
موضوع سوم ماده (6) طرح، نوشته که دولت جمهوری اسلامی موظف است براساس بندهای (36) و (37) برجام ظرف مدت، مشخص نکرده چند ماه، اینجا باید برای نمایندگان مشخص شود در مدت چند ماه میخواهیم این دسترسیهای نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی را متوقف کنیم. لذا حتماً باید طراحان طرح اینجا به جای علامت سؤال مشخص کنند که ظرف چند ماه قرار است که این طرح اجرایی شود.
نکته آخر؛ عزیزان! به هر حال توجه داشته باشید، پروتکل الحاقی باید شمشیر داموکلسی باشد که همواره بر روی کشورهای طرف مقابل ما باشد. الان ماده (7) را شما عنایت داشته باشید نوشته چنانچه تا آن تاریخ روابط بانکی ایران در اروپا و میزان خرید نفت آنها از ایران به شرایط عادی و رضایتبخش بازنگشته باشد دولت مکلف است اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف نماید. میزان خرید نفت به شرایط عادی و رضایتبخش یعنی چه؟ این هم باید مشخص باشد، یک سقف یا یک کفی را حداقل تعیین کنیم که اگر طرف اروپایی (1) میلیون بشکه ما را نخرید آن وقت میرویم که به صورت داوطلبانه پروتکل الحاقی را باطل کنیم، جلوی آن را بگیریم یا متوقفش کنیم. لذا ماده (7) هم یک مقداری ابهام دارد که انشاءالله عزیزان رعایت بفرمایند. در کل اجرای چنین طرحی یک ضرورت انکارناپذیر است، با رفع ابهامهای آن و با ضرورت حداقل دوفوریت برای آن. خیلی متشکرم.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر از برادر سعیدی. برادر موسوی! موافق صحبت کند.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای مرادی موافق هستند، بفرمایید.

احمد مرادي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
هفته وحدت را محضر همه ملت شریف ایران اسلامی، تمام مسلمانان جهان، همکاران خوبم در مجلس شورای اسلامی تبریک و تهنیت و شادباش عرض میکنم و تشکر هم میکنم در این بحث و موضوع مهمی که تحت عنوان اقدام راهبردی برای لغو تحریمها که طراحان عزیز ساعتها وقت گذاشتند و با آن دغدغه و دلسوزی که نسبت به نظام مقدس جمهوری اسلامی دارند، نسبت به خون شهدا دارند، نسبت به سرزمین ایران اسلامی دارند و نسبت به اینکه در برابر ظلم همیشه باید ایستادگی کنیم، در برابر زورگویی باید مقاوم باشیم و یکی از موضوعات همین بحث برجام و تحریمهایی است که ملت ایران ایستادگی و مقاومت کردند و به نوعی زیر بار زور نرفتند. پس اینجا وظیفه مجلس است که طرحی را ارائه کنند که این طرح با در نظر گرفتن همه جوانب، حالا اگر مخالف محترم هم صحبتی کردند و قطعاً ایشان هم موافق چنین طرحی هستند، اینجا ما هم به فوریت این طرح رأی میدهیم و هم اینکه همه یکصدا و با یک باور و با یک اعتقاد نسبت به این موضوع تصمیم میگیریم.
مواردی که آمده الان در مانیتور همکاران هست و به نوعی اشاره شده که به نظر بنده حقیر این است که مجموعه سازمان انرژی اتمی ما به آن کارهایی که باید انجام شود و آن اقتداری را که باید به عنوان یک امانت حفظ کنند و آن چیزی که در چارچوب قانون به سازمان انرژی اتمی کشور تکلیف میشود، مدنظر قرار بدهند و یک لحظه هم غفلت و کوتاهی نکنند و واهمهای به خودشان راه ندهند. چرا؟ چون که پشتوانه این تصمیم، این اقتدار و این کار مهم ملت شریف ایران اسلامی است. ما هشت سال دفاع مقدس را پشت سر گذاشتیم، افتخار و عزت آن برای ما ماند، شهدا راهی را به ما نشان دادند و ترسیم کردند که امروز با خیال راحت و با اقتدار در برابر هر زورگویی، در برابر هر ظلمی و در برابر هر کشوری که بخواهد ایران اسلامی را تحقیر کند و یا بخواهند نسبت به ما دهنکجی داشته باشند به سرعت پاسخ میدهیم. چرا؟ چون اطمینان ما به نیروهای مسلح و مردم خودمان است، اطمینانمان بالاتر از همه به خدای متعال است. پس چه واهمهای را باید داشته باشیم؟ اگر کشوری مثل آمریکا در موضوع برجام بدخواهی و بدعهدی کرد و تصمیمی را خارج از اخلاق انسانی گرفت، یک مقابلهبهمثل انتظار مردم است که ما باید انجام بدهیم.
اینجا باید دولت نهایت همکاری را با تصمیمات مجلس داشته باشد و به این لحاظ تأکید من بر این است که انشاءالله همینطور که دوستان ثبتنام کردند و قرعه به نام بنده حقیر به عنوان موافق این طرح اینجا درآمد، میخواهم عرض کنم که همه نمایندگان مجلس و همه همکاران ما و همه ملت بزرگ ایران اسلامی یکصدا هستند که چنین طرحی را با قدرت رأی بدهیم و ایستادگی کنیم و با توکل به خدا راهمان را ادامه بدهیم و اینجا فقط قید شده، چون زمان هم زیاد نداریم از نظر صحبت کردن، سازمان انرژی اتمی به این ملاحظاتی که در این طرح آمده توجه کند. انشاءالله که با یک رأی قاطع و بالایی رأی بیاورد و همه دنیا بدانند که کشور ایران اسلامی زیر بار زور هیچ کشوری نخواهد رفت و ما مستقلیم و خودمان تصمیم میگیریم و حتی اگر مشکلات داخلی داشته باشیم انشاءالله به همت همین مردم... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادر مرادی تشکر میکنیم. بحث یکفوریت طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها مطرح است. حضار 215 نفر، خواهش میکنم همکاران عزیز در رأیگیری شرکت بفرمایند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، با (196) رأی موافق تصویب شد.
مرگ بر آمریکا ـ مرگ بر آمریکا...
8
اعلام وصول طرح حمایت معیشتی از خانوارهای نیازمند با قید دوفوریت و رد فوریت آن (ثبت 255)

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! درخواست دوفوریت داریم، جناب آقای موسوی درخواست دوفوریت دارند. جناب آقای موسوی! دوفوریتتان را مطرح بفرمایید.

سيدعلي موسوي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و احترام محضر همکاران محترم و تبریک سالروز میلاد حضرت رسول اکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) خدمت حضار محترم. امروز میخواهم درخصوص وضعیت سخت و نابسامان زندگی و معاش مردم عزیزمان نکاتی را با شما برادران و خواهران دغدغهمند و انقلابی مطرح نموده و به قدر توانم از طرح فوریتداری دفاع کنم. همکاران محترم! همه شما خوب میدانید که این روزها به دلیل شرایط بد اقتصادی و گرانی و تورم افسارگسیخته قیمتهای ناشی از تبعات و عوارض بحران کرونا، فشارهای تحریمی و محاصره اقتصادی دشمنان و مدیریت ضعیف و غیرقابل قبول مسئولین اجرایی کشور، بخش اعظمی از مردم در تأمین نیازهای اساسی و معاش روزانه خود در مضیقه و فشار کمسابقهای قرار گرفتهاند. سرپرست خانوادهای آبرودار که تنها درآمدش یارانه ناچیز ماهانه و بعضاً مستمری اندک نهادهای حمایتی است چگونه میتواند با این قیمتهای نجومی که طبقات متوسط درآمدی را نیز به ستوه آورده نیازهای اولیه خانوادهاش را تأمین کند؟
اما سؤال این است؛ نمایندگان محترم! کجای کار را گرفتهایم؟ همکاران محترم! این وضع تا کی باید ادامه پیدا کند؟ ما باید اقدامی کنیم. آیا برای بهبود معیشت و دستگیری از ولینعمتان انقلاب نباید برنامهای داشته باشیم؟ آیا از این قیمتها خبر دارید؟ میدانم دل همه شما به خصوص رهبر فرزانه انقلاب از اوضاع بیسر و سامان بازار و قیمتها خون است.
همکاران محترم! امروز میزان یارانه دریافتی یک نفر، قدرت خرید سه کیلو برنج را ندارد. امروز قشر فقیر و ندار جامعه که نورچشمیهای انقلاب و حضرت امام (رحمهالله علیه) و مقام معظم رهبری هستند نمیتوانند همزمان در سفره خود هم غلات داشته باشند، هم حبوبات و هم پروتئین.
همکاران عزیز! انقلاب اسلامی انقلاب مستضعفان است. همانطور که مقام معظم رهبری مجلس یازدهم را مجلس امید و انتظار توصیف کرده، امروز مردم نجیب و صبورمان بهحق انتظار دارند حالا که بعضی از دولتمردان به فکر معیشت مردم نیستند، مجلس اقدام فوری و انقلابی کند. در همین راستا برای حمایت از معیشت اقشار کمدرآمد شامل پنج دهک پایین جامعه و در حدود (45) میلیون جمعیت ایران را شامل میشود در این طرح دوفوریتی آوردهایم که محتوای طرح ما شامل این میشود. یعنی طرح دوفوریتی ما که اسم آن حمایت معیشتی از خانوارهای نیازمند پنج دهک پایین جامعه است چهار تا بند دارد.
بند اول آن شامل کالاهای ضروری مانند برنج، گوشت، روغن، ماکارونی، مرغ و تخممرغ است که با قیمت حمایتی در اختیار خانوارهای مشمول طرح قرار میگیرد.
دوستان! بند دوم آن چیست؟ بند دوم آن به منظور کاهش هزینههای عمومی خانوارهای نیازمند، بهای مصرفی آب، برق و گاز خانوارهای مشمول در صورت رعایت الگوی متعارف مصرف به صورت رایگان محاسبه گردد.
اما بند سوم ودیعه مسکنی که این خانوارها مسکن ندارند و ما برای این ودیعه در نظر گرفتیم.
همکاران محترم! آخرین بند هم دارو و درمانی که اینها هزینه پرداخت آن را ندارند. ما منابع مالی که در نظر گرفتیم تهاتر نفتی با کالاهای خارجی است. همچنین مالیات و درآمد حاصله از تراکنشهای بانکی است. افزایش هزینه آب و برق که در واقع مشترکین پرمصرف به صورت پلکانی افزایش و برای دهکهای بالای جامعه منتقل میشود. ما بهالتفاوت قیمت ارز (4200) تومانی تا ارز نیمایی و فروش سهام شرکتهای دولتی و اموالی که در اختیار دولت است. آخرین منبع درآمدی ما در این طرح مالیات بر خانههای خالی است که ما وضع کردیم و طرحی را که مصوب کردیم انشاءالله در این طرح استفاده خواهیم کرد. همکاران محترم! اقشار آسیبپذیر الان منتظرند که ما در مجلس یازدهم طرحی را تصویب کنیم... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
بسیار متشکر از برادر موسوی. حاجآقای موسوی! مخالف اول را بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالفین جناب آقایان مهدی عسگری و محمود احمدیبیغش. موافقین: جناب آقای قدرتاله حمزهشلمزاری و جناب آقای فرهاد بشیری. در خدمت جناب آقای عسگری هستیم، بفرمایید.

مهدي عسگري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض تبریک ایام وحدت و بزرگداشت شهید عزیز کرجی شهید فهمیده. دوستان! نکته اول این است که دیروز بعد از چند هفته بحث و بررسی بالاخره مجلس وقت گذاشته طرح حمایتی را تصویب کرده، ضمن اینکه دولت با همان طرح هم موافق نبود، ما چطور امروز با فاصله یک روز طرح جدیدی که در واقع تداخل دارد و مشابه همان طرح است را داریم تصویب میکنیم؟ این طبیعتاً به نظر من در نزد افکار عمومی اصلاً جنبه مثبت و خوبی ندارد. مجلس باید به کار حکیمانه و سنجیده شناخته شود، نه کارهای هیجانی.
ضمن اینکه خود طرح هم ایرادات زیادی دارد، اساساً هزینههای کل این طرح پیشبینی و برآورد نشده، بخشهای مختلفی که راجع به یارانههای انرژی در طرح آمده اصلاً در طرح برآورد نشده که چه رقمی در بودجه میخواهد به این اختصاص داده شود و از چه محلی دقیقاً اینها میخواهد تأمین شود.

علي نيک زادثمرين
جناب آقای عسگری! عذرخواهی میکنم، راجع به فوریت آن بفرمایید.

مهدي عسگري
مخالف
بله، عرضم همین است که ما دیروز این طرحی که تصویب کردیم با این تداخل دارد و نکته مهم دیگر این است که در بحث مابهالتفاوت نرخ ارز که اینجا آورده این خودش پالس منفی به بازار ارز میدهد و تبعات قیمتی هم در قیمت ارز و هم در قیمت کالاهای اساسی دارد. فقط فرقی که با طرح دیروز دارد این است که ما گفتیم کالاهای اساسی مردم را میخواهیم تأمین کنیم، رقم و منابع آن هم آنجا پیشبینی شده، اینجا آمده گفته سبد کالاهای اساسی و ذکر نام بعضی از این کالاها را کرده است. بخشهای دیگری هم که به آن اضافه شده با توجه به اینکه دولت عملاً توانایی انجام آنها را ندارد مانع این میشود که طرح دیروز هم عملیاتی شود و طبیعتاً ما به جای اینکه بخواهیم یک کار مهمی که به نفع مردم باشد را انجام بدهیم، با چند تا طرح مشابه پالسهای بدی را به افکار عمومی و جامعه و بازار میدهیم و از اهداف خودمان دور میشویم.
بنابراین فوریت این طرح با توجه به ساختار بودجه عملاً امکان طرح ندارد و من از همکاران محترم خواهش میکنم که به این فوریت رأی ندهند تا بتوانیم روی همان طرح که دیروز متمرکز شدیم و وقت گذاشتیم بایستیم و انشاءالله دولت هم کمک کند که بتوانیم حمایت واقعی را از مردم بکنیم. ببینید دوستان! ما با کارهای هیجانی و طرحهای خلقالساعه نمیتوانیم دردی را از مردم دوا کنیم. بلکه باید حرفهای خوب را به جای اینکه فقط به صورت شعاری بزنیم تبدیل به برنامههای عملیاتی و اجرایی کنیم که قابلیت تحقق داشته باشد. حرف خوب زدن و شعار خوب دادن معنیاش برنامه و طرحی نیست که قابلیت اجرا داشته باشد. بنابراین به نظر من این اساساً خلاف قانون اساسی است، چون اصلاحیه بودجه در آن اتفاق میافتد و از همکاران محترم خواهش میکنم به فوریت این طرح رأی ندهند، ممنونم.

علي نيک زادثمرين
از برادر عسگری سپاسگزاریم. حاجآقای موسوی! موافق اول را بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
موافق اول وقتشان را به جناب آقای علیپورخنکداری واگذار کردهاند، بفرمایید.

کمال علي پورخنکداري
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
«لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم» ـ «حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر».
خدمت همکاران محترم و هیأترئیسه محترم عرض سلام دارم و همچنین عرض تبریک به مناسبت میلاد پربرکت پیامبر رحمت، مغفرت، رحمهللعالمین و سلاله پاک ایشان امام جعفر صادق (علیهالسلام).
همکاران عزیز توجه داشته باشند، آقای رئیس! من قبل از اینکه در رابطه با موافقت این طرح صحبت کنم، متأسفانه ستاد مقابله با ویروس کرونا (25) تا استان را جزء محدودیتها گذاشته و متأسفانه استانهای شمالی، گیلان، گلستان و مازندران را که دو، سه ساعت با تهران فاصله دارند را جزء محدودیتها نگذاشته است. این را باید توجه کنیم که جناب آقای دکتر نمکی و همچنین وزارت کشور و ریاست محترم جمهور به این موضوع توجه داشته باشند که استانهای شمالی فقط استانهای تفریحی نیستند، بلکه باید در این موارد هم رعایت شود.
اما بحث دوفوریتی؛ جناب آقای عسگری مخالف محترم فرمودند که دیروز در رابطه با موضوع سبد کالا بحث شد. همکاران عزیز توجه داشته باشند! اگر این مجلس نگاه به معیشت و اقتصاد مردم نداشته باشد، پس به چه چیزی باید توجه داشته باشد؟ دهکهای موضوع سبد کالا مشخص بود، سه دهک اول یعنی (30) میلیون نفر و (30) میلیون نفر بعدی (60) هزار تومان در ماه و آن هم در قالب سهام. اما این طرح قشر عظیمی از دهکهای پایین جامعه را در بر میگیرد.
همکاران عزیز توجه داشته باشند! من خودم یکی، دو تا استان را بازدید رفتم، در بازدیدهای استانی که از کمیسیون عمران رفتیم، خیلی از مردم امیدواری به این مجلس دارند و نگران هم هستند. ببینید! بیش از پنج ماه از حضور ما در مجلس گذشته، آن تصمیمی که در رابطه با وضعیت معیشتی کشور باید بگیریم نگرفتهایم. شما هر آن چیزی که امروز در مجلس مصوب کنید دولت ساز مخالف میزند، شک نداشته باشید. به انحای مختلف آنجایی که باید برود هزینه کند که هزینه میکند، اما آنجایی که شما و ما ورود پیدا میکنیم به اصلهای مختلف میگویند که نمیشود. این مجلس جایگاه تصمیمگیری و گوش شنوا برای ملت عزیز ماست، باید برای مردم کشور ما زبان گویا باشد و نگرانیها و دغدغههایش را بیاید در قالب طرح یا تذکر ورود پیدا کند.
امروز چه چیزی مهمتر از معیشت و اقتصاد کشور است؟ امروز در این طرح در دهکهای پایین جامعه دیده شده که ما بیاییم در قالب کمک، کارت، کوپن یا انواع مختلف از این دست که در طرح دیده شده به دهکهای پایین کمک بکنیم. منابع آن هم در این طرح دیده شده، اما امروز داریم کلیات را بحث میکنیم.
دوستان عزیز! به هر حال (72) ساعت وقت دارید، هفته بعد وقت داریم که به صورت دوشوری برود و در یک زمان کوتاه بیایید نظرات خودتان را اعلام بکنید. سؤال این است آیا امروز وضعیت کشور مشکلات اقتصادی نیست؟ مشکلات معیشتی نیست؟ چرا ما مخالفت میکنیم؟ خواهشی که از دوستان دارم، بیاییم به این طرح معیشتی خانوارها کمک بکنیم، رأی بدهیم، رأی بالا بدهیم، نگران نباشیم، بگذارید ما رأی بدهیم دولت مخالفت بکند اشکالی ندارد. ما رأی بدهیم، ما تکلیف خودمان را نسبت به کشور و مردم و نگرانیهای مردم انجام بدهیم، چه اشکالی دارد؟ بگذارید دولت مخالفت بکند، بگذارید این جزء باقیاتالصالحات این مجلس بماند، اشکال ندارد. ما واقعاً برای وضعیت معیشت کشور نگرانیم، امروز به روستا میرویم نمیگویند آسفالت، نمیگویند آب شرب، اینها را هم مشکل دارند، اما میگویند چه کار دارید میکنید؟ هر روز تورم، تورم، تورم، هر روز قیمتها ساعتی دارد بالا میرود، مردم ندارند بخورند، به نان شبشان هم محتاج هستند.

علي نيک زادثمرين
از برادر علیپور به نوبه خودم سپاسگزارم، مخالف بعدی را بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای احمدیبیغش بفرمایید.

محمود احمدي بيغش
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان عزیز! ابتدا سالروز میلاد پر برکت نبی مکرم اسلام را خدمت عالم بشریت، مسلمانان دنیا و شما عزیزان و همکاران عرض تبریک و تهنیت دارم. ببینید همکاران عزیز! ما نمایندگان مجلس هستیم و کسانی که باید برای مردم و سرنوشت آنها قانونگذاری و نظارت کنیم. ما نباید به دنبال طرحهای خلقالساعه باشیم یا رفتار احساسی داشته باشیم. قطعاً همه ما وقتی در کوچه و بازار و در حوزههای انتخابیه میرویم با سؤالات متعددی از وضعیت اقتصادی و معیشت مردم روبرو میشویم، منتها ما باید براساس آن چیزی که عقل حکم میکند و واقعیت هست تصمیم بگیریم. در همین هفته در چند روز گذشته طرحی را کمیسیون محترم برنامه و بودجه مجلس به صحن ارائه دادند که زحمات زیادی روی این طرح کشیده شد و طرح (30) میلیارد تومانی که در همین هفته خود شما تصویب کردید و الان هنوز طرح (30) میلیارد تومانی وضعیت بودجهاش مشخص نیست ما سراغ یک طرح دیگر رفتیم بعد تازه ادعا میکنیم که دلمان برای موکلینمان و مردم میسوزد. قطعاً من قبول دارم، عزیزانی که اظهار دلسوزی میکنند حتماً درست است، ولیکن دوستان گرامی! ما باید درست تصمیم بگیریم، این نیست که ما هر چیزی را به عنوان ناهنجاری در اجتماع دیدیم تصور کنیم با یک دوفوریتی میتوانیم آن را از بین ببریم. نه، ما باید درست و حساب شده تصمیم بگیریم.
مطلب بعد عزیزان همکار! ما تا چندی دیگر در یکی، دو ماه آینده بحث بودجه سال آینده را داریم. اگر قرار است ما چنین کاری را انجام بدهیم بیاییم در بودجه سال آینده برای آن یک جایی را در نظر بگیریم، آن را ویژه ببینیم. چرا الان با عجله آن هم دوفوریتی؟ خود ما شاهد بودیم در همین هفته آمدهایم یک طرح (30) هزار میلیارد تومانی را تصویب کردیم بعد دوباره دنبال آن یک دوفوریتی. بیایید در همین یکی، دو ماه آینده بودجه 1400 را که شما میخواهید تصمیمگیری کنید، این را در همانجا ببینید.
نکته بعد؛ مستحضرید یک کار درست و قشنگی را که مخصوصاً وزارت محترم نیرو در این چندی اخیر بانی آن بود، این بحث رایگان شدن پول برق برخی از مشترکین است، به اسم طرح امید. این حدوداً (30) میلیون نفر را پوشش میدهد، یک کمک است. ما بیاییم اینها را تقویت کنیم، نه اینکه به دنبال طرح باشیم. همیشه هم که طرح پاسخگوی خواستههای ما نیست.
نکته بعد؛ عزیزان! درآمدهای کشور با وضعیت اقتصادی موجود و معیشتی مردم جوابگوی طرحهای خلقالساعه نیست. شما الان وضع اقتصاد را دیدهاید، وضع معیشت را دیدهاید، دوباره میروید طرحی را میآورید که نیاز به بودجه کلان دارد.
نکته چهارم؛ عزیزان! چه راهکاری برای شناسایی پنچ دهک دارید؟ هنوز بعد از دو سال که دوستان عزیزی از همکاران شما از جمله دوست گرامیام آقای دلخوش تلاش کردند موفق نشدند سه دهک را به سرانجام برسانند، چطور شما میخواهید پنچ دهک را بیایید شفافسازی بکنید؟ اینکه نمیشود ما بیاییم بگوییم طرح دوفوریت، بعد پنچ دهک، شناسایی پنچ دهک سازوکار لازم دارد. اگر قرار باشد ما غیر از این دهکها را هزینه کنیم همین میشود که امروز هست.
نکته آخر اینکه خط اعتباری بانک مرکزی که طراح محترم به عنوان یکی از منابع مالی طرح گفته است، به معنی چاپ پول و افزایش تورم برای همانهایی است که ما اظهار میکنیم دلمان برایشان میسوزد. عزیزان! لذا من درخواست میکنم به این طرح رأی ندهید، انشاءالله در بودجه... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادر احمدیبیغش سپاسگزاریم، برادر موسوی! موافق دوم بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
موافق آخر جناب آقای بشیری هستند، بفرمایید.

فرهاد بشيري
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم
ولادت پیامبر بزرگوار اسلام و همچنین امام صادق (علیهالسلام) را تبریک عرض میکنیم و هفته وحدت را هم تبریک و تهنیت عرض میکنیم، انشاءالله که انسجام و برادری روزبهروز در جامعه ما بیشتر خواهد شد و استکبار جهانی متوجه میشود هر آنچه که علیه امت اسلامی توطئه بکند، این توطئهها به خودشان بر میگردد.
امروز مسأله بسیار مهمی در صحن علنی مجلس مطرح است، طرح دوفوریتی حمایت معیشتی از خانوارهای نیازمند. دوستان بزرگوار، نمایندگان مردم شریف ایران اسلامی! مستحضر هستید خصیصه وجودی استکبار جهانی این است که ملتهای بیدار خصوصاً امت اسلامی ما را شدیداً تحت فشار قرار بدهند و در قبال این فشارهای ناروا و جفای ظالمانهای که به ملت ما میکنند بتوانند به مطامع شوم خودشان برسند. در این زمینه تحریمهایی که طی (40) سال گذشته وجود داشته و اخیراً هم به لطایفالحیل دیگری آنها را دارند دنبال میکنند برای اقشار مختلف جامعه ما خصوصاً آنهایی که طبقات محروم هستند یا در دهکهای پایین جامعه قرار دارند، فشارها و شداید و سنگینیهایی را بر آنها ایجاد کردهاند.
ضرورت دارد که نمایندگان مردم خصوصاً نمایندگان دوره یازدهم که از جنس تودههای محروم هستند یک فکر و برنامههای دقیق و کارشناسانهای داشته باشند برای این که بتوانند در مقابل استکبار جهانی که فردا سالروز مبارزه با این مستکبر بیرحم است تدابیری به کار بسته شود که به افراد مورد توجه ما در زمینههای اقتصادی و معیشتی نگاه ویژهای صورت بگیرد، لازمه آن این است که ما با یک رأی بالایی بیاییم از این اقشار محروم در زمینه تأمین سبد کالاهای اساسی خانوارها مثل مرغ، گوشت، روغن، تخممرغ و همین طور تخفیف بهای مصرف آب و برق و گاز خانوادههای محروم حمایت بکنیم و به ودیعه مسکن آنها و پرداخت یارانه به طبقات ضعیف جامعه توجه بشود.
البته یک نکتهای را از این فرصت من استفاده بکنم که در رابطه با جمعآوری اطلاعات افراد و شناسایی کل ملتمان سازمان هدفمندی یارانهها و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این زمینه یک مقدار کوتاهی کردند، ضرورت دارد تمام اطلاعات مردم را جمعآوری بکنند و تلاش بکنند افرادی که لازم به توجه هستند مورد شناسایی دقیق قرار بگیرند و آنها در این مواردی که اشاره شد مورد توجه قرار بگیرند و به آنها توجه لازم بشود.
اما سؤالی که جناب آقای احمدیبیغش داشتند، یقیناً این کار، کار پخته و کارشناسی است و منابعی هم که برای آن پیشنهاد میشود این است که انشاءالله مالیات بر تراکنشهای بانکی میتواند از این محل هم منابعی که تهیه میشود در این زمینه تخصیص پیدا بکند، از افزایش آب و برق و گاز مشترکین پرمصرف، نوعاً داریم کسانی که استخرهایی دارند چقدر آب مصرف میکنند، شاید در یک روز (1000) متر آب یا ماهانه در این حدود آب مصرف میکنند اینها پولهایی دارند، سرمایههایی دارند که باید از اینها بیشتر پول دریافت بشود و بیاید به طبقات ضعیف جامعه توجه بشود. ضمن اینکه به صورت پلکانی هم باید برای پرمصرفها تدابیری در نظر گرفته بشود و به افزایش این برای طبقات محروم که واقعاً هم نیاز است توجه شود. مالیات بر خانههای خالی هم از مواردی است که برای تأمین منابع به آن توجه شده است.
عزیزان! شما میدانید که خصیصه استکبار جهانی این است، به هرحال با یک رأی محکم و دقیقی که انشاءالله همه جامعه ما بتوانند از مواهب انقلاب اسلامی بهویژه کسانی که ضعیف هستند استفاده بکنند. ممنون میشویم، تشکر هم میکنیم.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر از برادر بشیری. حاضرین 213 نفر، طرح دوفوریتی است، دوسوم رأی میخواهد. من از همکاران معزز و مکرم خواهش میکنم در رأیگیری شرکت بفرمایند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، با (58) رأی موافق تصویب نشد.

جواد نيک بين

علي نيک زادثمرين
برادر نیکبین! فوریتیها تذکر ندارد. شما فرمودید من گوش کردم. چون طراحان بحث یکفوریت را مطرح کردند باید رأیگیری انجام دهیم. تعداد حاضرین 216 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنیم. عزیزان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنیم تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای موسوی! طرح شما به صورت عادی اعلام وصول میشود.
9
ناطقان جلسه آقایان: جواد کریمیقدوسی، محمدعلی محسنیبندپی و رضا آریانپور

علي نيک زادثمرين
برادر حاجیدلیگانی! نطقها را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای جواد کریمیقدوسی نماینده محترم مشهد و کلات.
ـ آقای محمدعلی محسنیبندپی نماینده محترم نوشهر، چالوس و کلاردشت.
ـ آقای رضا آریانپور نماینده محترم مینودشت، گالیکش، کلاله و مراوهتپه.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای علی بابائیکارنامی نماینده محترم ساری و میاندورود.
ـ آقای احد آزادی¬خواه نماینده محترم ملایر.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
آقای کریمی بفرمایید.

علي نيک زادثمرين
آقای کریمی! در خدمت حضرتعالی هستیم.

جواد کريمي قدوسي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
امت امام حسین (علیهالسلام)! میلاد پیامبر مکرم اسلام و امام صادق (علیهالسلام) بر شما مبارک باشد. ملت بصیر و صبور ایران اسلامی! تفسیر این جمله سردار دلها که خطاب به دشمن فرمود «ما ملت امام حسینیم» چیست؟ حتماً میدانید که چرا آن حادثه و جنایت بزرگ در کربلا به وقوع پیوست. آن روز نقشه چه بود و امروز نقشه دشمن اسلام چیست؟ نقشه آن روز تهدید مردم منتظر ظهور امام عصر خود به فقر و جنگ بود و آن نقشه در قالب سه تهدید به اجرا درآمد و آن حادثه شوم را به وجود آورد.
تهدید اول؛ عبیدالله بن زیاد در کوفه جار زد که ای مردم! اگر دست از یاری حسین بن علی بر ندارید و وارد مذاکره با من نشوید رزق شما را قطع میکنم. در آن ایام حکومت کوفه ماهانه بسته معیشتی یارانهای که شامل گندم و آرد و روغن و گوشت بود را رایگان توزیع میکرد.
تهدید دوم؛ شبکه اجیرشده عبیدالله در کوفه اعلام کرد چنانچه دعوت خود را از حسین بن علی پس نگیرید عطاء شما را قطع میکنم. آن روزها حکومت کوفه حقوق ماهانه به مردم میداد، ارزش پول ملی آن زمان درهم و دینار، تأمینکننده نیازهای خانوار ساکن کوفه بود.
تهدید سوم؛ عبیدالله کوفه را که دژ نظامی منطقه آن روز بود تهدید به وقوع جنگی سخت از ناحیه سپاه یزید نمود و به دروغ اعلام کرد که گزینه نظامی یزید روی میز است.
تهدید رزق و قدرت پول ملی یعنی تحمیل فقر و تهدید به جنگ یعنی وقوع ناامنی و نابودی. دو گزینه فقر و جنگ، باورهای ایمانی را ضعیف کرد و شد دو عامل اصلی براندازی که کل نقشه یزید بن معاویه آن زمان و عبیدالله حاکم کوفه و یزید و عبیدالله این زمان یعنی آمریکا و رژیم صهیونیستی بوده و هست. ملتی که در شرایط سخت و فتنه تحلیل سیاسی درستی از ریشه مشکلات خود را نداشته باشد و نقشه دشمن را خوب نفهمد برای کشور زندگی و دینش فاجعه میآفریند. اعلام سه تهدید عبیدالله در کوفه مؤثر واقع شد و کوفه آماده برای استقبال و یاری امام عصر خود را به کوفه بسیجشده برای تنها گذاشتن و یاری نکردن حسین بن علی (علیهالسلام) تغییر مسیر داد و در کربلا نظام اسلامی را از پای در آورد.
اما نقشه امروز نیز همان نقشه از پای در آوردن نظام امامت، ولایت و مقاومت اسلامی است. جریان منحط غربگرایان، نفوذیها، دوتابعیتیها در این (40) سال و قریب هشت سال گذشته با رزق و قدرت پول ملی ملت چه کردند؟ در حالی که مسئولین و کارمندان جهادی نیز در میدان بودند. در سال 96 خزانه را از ارز و طلا خالی کردند، در نتیجه ارزش پول ملی سقوط کرد. تعطیلی واحدهای تولیدی، بیکاری، واردات، نیاز ارزی، تحریمها، کمبود کالاهای ضروری و نهادهها، احتکار، قیمت مایحتاج عمومی، مسکن، خودرو، لوازم خانگی، مصالح ساختمانی و حتی پوشک بچه افزایش یافت و در مقابل قدرت تولید ملی، قدرت خرید، قیمت سهام، تولید ناخالص ملی، ترخیص کالاها از گمرک، فعالیتهای عمرانی، سرعت تولید علم کاهش و این دو تهدید متوجه سقوط رزق و درآمد و فرزندآوری ملت شد تا ایمان مردم به کارآمدی نظام اسلامی سقوط کند و همزمان با تهدید رزق و پول ملی تهدیدات امنیتی آشکار شد.
وقوع سه فتنه 78، 88 و 98 برای از پای درآوردن نظام اسلامی طراحی و اجرا شد. رئیسجمهور ما بارها به ارکانهای دفاعی چون سپاه پاسداران هجوم نمود، وزیر خارجه ما گفت آمریکا با یک بمب میتواند جمهوری اسلامی را از پای در آورد و او زیر شبح تهدید آمریکا با آنها مذاکره میکرد. جنتلمنهای پشت میز مذاکره شدند همان تروریستهای فرودگاه بغداد. بارها تأکید میکردند که اگر مذاکره و توافق نکنیم جنگ میشود، عملیاتهای تروریستی افزایش، به خانه ملت، مرقد امام، رژه اهواز و نطنز حمله شد. اسرار امنیتی و اقتصادی ما توسط نفوذیها و هیأتهای اقتصادی ربوده شد و بارها تکرار کردند که ما سایه شوم جنگ را دور کردیم.
ملت امام حسین! درود بر شما و صبر و بصیرتتان که امروز با اطاعت و هدایتپذیری از ولی امر مسلمین در مقابل حیلههای یزید زمان مقاومت کردید. ملت امام حسین! اندکی صبر سحر نزدیک است.
این آقای رئیسجمهور ما که تا چند ماه دیگر میرود تحریف هم میرود، تحریف که برود تحریم هم میرود، تحریم هم برود تحقیر هم میرود، تحقیر که برود عزت اسلامی و ایرانی ما کاملاً احیا میشود. عزت ملت که احیا شود نور الهی امام عصر کاملاً مشعشع میشود، نور که آمد ظلمت گرانی، بیپولی و بیارزشی پول میرود و شما ملت مستحق آماده درک بشارت بزرگ امام و ولی امر مسلمین خواهید شد که فرمود روزی را میبینید که با دستان خودتان این امانت را تحویل صاحبش حضرت بقیهالله الاعظم (روحیلهالفداء) خواهید داد. جهت تعجیل در فرج ایشان، نابودی کفر و نفاق و نفوذیها اجماعاً صلواتی اهدا بفرمایید. (حضار صلوات فرستادند)

علي نيک زادثمرين
از برادر عزیزمان جناب آقای کریمی سپاسگزاریم، ناطق بعدی را اعلام بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
از رعایت وقت و نطقی که برادر گرامی جواد کریمیقدوسی نماینده محترم مشهد و کلات داشتند تشکر میکنم. از برادر گرامی محمدعلی محسنیبندپی نماینده محترم نوشهر، چالوس و کلاردشت دعوت میکنم که نطق هفتدقیقهای خود را شروع بفرمایند.

محمدعلي محسني بندپي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«و قل رب ادخلنی مدخل صدق و اخرجنی مخرج صدق و اجعل لی من لدنک سلطاناً نصیراً»
درود و ثنای خدای سبحان بر انبیاء و اولیای الهی و معلمان راستین عشق و زندگی، شهیدان، امام شهیدان، شهدای انقلاب اسلامی، شهدای هشت سال دفاع مقدس، شهدای مدافع حرم، امنیت و سلامت کشور و آرزوی توفیق و طول عمر روزافزون برای مقام معظم رهبری و همه خدمتگزارانی که با صداقت و پاکدستی به مردم شریف این مرز و بوم خدمت میکنند. عرض سلام و احترام محضر ملت شریف ایران و شما برادران و خواهران گرامی نمایندگان محترم مردم در مجلس شورای اسلامی.
میلاد سراسر نور پیامبر گرامی اسلام و امام جعفر صادق (علیهالسلام) را به همراه هفته وحدت به همه مردم شریف ایران و همه مسلمانان جهان تبریک عرض نموده و سالروز تسخیر لانه جاسوسی آمریکا و روز دانشآموز را گرامی میداریم.
در ابتدا لازم میدانم از مردم فهیم، اصیل، نجیب و اندیشمند حوزه انتخابیه شهرستانهای نوشهر، چالوس و کلاردشت و بخشهای کجور، مرزنآباد، هچیرود و صلاحالدینکلا به واسطه اعتماد به اینجانب به عنوان خدمتگزار مردم در خانه ملت صمیمانه قدردانی نمایم.
ملت شریف ایران! رسواییها و شکستهای پیاپی آمریکا در عرصه بینالمللی علیرغم تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران نشان از افول قدرت چانهزنی آمریکا و اقتدار نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران است که به پشتوانه خون شهیدان و قدرت رهبری فرزانه انقلاب اسلامی محقق شده است و در آینده نزدیک خواب نامبارک آمریکا در پروژه اعمال فشار حداکثری که به دنبال خفگی اقتصاد ایران از گذر تحریم و ایجاد نارضایتی عمومی میباشد به دنبال مقاومت حداکثری مردم ایران محقق نخواهد شد و بر ناکامیهای مکرر آمریکا در منطقه افزوده خواهد شد.
آقای رئیسجمهور، نمایندگان محترم! از مراجعه حضوری مردم به دفاتر نمایندگان تا تجمع آنها جلوی مجلس شورای اسلامی حاکی از آن است که حال مردم ما خوب نیست، حال کشاورزان و دامداران ما، حال شاغلان و بازنشستگان ما، حال کارگران و کارمندان ما، حال کودکان و جوانان و سالمندان ما، حال پزشکان و پرستاران و بیماران ما، حال کسبه و بازاریان ما، حال نهضتیها و شرکتیها و حقالتدریسیها و خرید خدمتیهای ما و حال پدران و مادران ما خوب نیست. اوضاع نابسامان اقتصادی کشور، عدم ساماندهی بازار سکه و ارز، تعطیلی کارگاهها و کارخانجات تولیدی بزرگ و کوچک، آسیبهای اقتصادی ناشی از کرونا و علتهای مهم دیگر دست به دست هم داد تا چهره اقتصاد ایران رنگپریده، پیکرش نحیف و استخوانش شکننده و آیندهاش نامعلوم شود و مردم فقیر فقیرتر و اغنیا غنیتر و محصول این اقتصاد بیمار شکاف عمیق اجتماعی بین طبقات مختلف جامعه است.
اگرچه تحریمهای بیشتر و ناجوانمردانه آمریکا و تبعات اقتصادی ناشی از کرونا را میتوان تا اندازهای مقصر وضعیت موجود دانست، اما بیکفایتی و ناکارآمدی بعضی از مدیران را بر مدیریت منابع کشوری که (1) درصد جمعیت دنیا و (7) درصد ذخایر دنیا را دارد نمیتوان نادیده گرفت. اگرچه در این میان بعضی از مدیران نیز به اعتماد و امانت مردم خیانت کردند که به مصداق آیه شریفه «إن الله یأمرکم أن تؤدوا الامانات الی اهلها» باید امانت مردم از آنها پس گرفته شود و به اهلش سپرده شود.
همکاران عزیز، نمایندگان محترم! بیش از پنج ماه از عمر مجلس شورای اسلامی در دوره یازدهم میگذرد. مگر دغدغه مقام معظم رهبری اقتصاد و معیشت مردم نبود؟ مگر یکی از شعارهای انتخاباتیمان پرداختن به سفره مردم نبود؟ مگر اشتغال و ازدواج جوانان اولویت اول ما نبود؟ بیاییم از حواشی پرهیز کنیم. بیاییم منافع ملی را بر منافع قومی و قبیلهای و حزبی و گروهی ترجیح دهیم و اگر قرار است انتقام سخت از خون سردارانی چون حاجقاسم سلیمانی که فراتر از مرزهای این کشور پیکر مطهرشان تکهتکه شده است را بگیریم، باید تغییر را از خود شروع کنیم و از رفتارها و گفتارهای احساسی و هیجانی پرهیز کنیم، با رویکرد علمی و بر مبنای دانش به تصویب قانون و البته نظارت بیشتر و دقیقتر بر اجرای آن بپردازیم و مسیر تحقق وعدههای مجلس یازدهم را که مجلس امید و انتظار نام گرفته است هموار سازیم.
اما در حوزه انتخابیه اینجانب متأسفانه به بهانه گردشگری، کشاورزی را گردن زدند و به بهانه منطقه حفاظتشده البرز مرکزی، صنعت را نابود کردند و بنگاههای خرد تولیدی نیز نفسهای آخر را میکشند و دریغ از برنامهای مدون و استراتژی مشخص و زیرساختی محکم برای گردشگری.
آقای رئیسجمهور، نمایندگان محترم! استان مازندران در شش قانون برنامه توسعه هیچوقت در حد و اندازه خود دیده نشده است و محرومیتهای آن زیر پوشش رنگ زیبای جنگل و آبی نیلگون دریای خزر پنهان شده است. غرب استان مازندران براساس آمارهای موجود بیش از دو برابر جمعیت مقیم بومی خود ساکنین غیربومی دارد و براساس آمار سال 98 میزبان بیش از (17) میلیون گردشگر داخلی و خارجی بوده است و هیچ تعادل و تناسبی بین عرضه و تقاضا در شاخصهای اعتباری وجود ندارد و برای پیشگیری از فاجعه بزرگ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی که غرب استان را تهدید میکند باید طرحی نو در انداخت.
اما سخن آخر؛ آقای رئیسجمهور! ایران بیش از هر زمان دیگری به حداکثر وحدت بین قوا و درون هر قوه نیاز دارد تا با حداکثر بهرهوری از منابع موجود زخم عمیق و کهنه... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی محمدعلی محسنبندپی نماینده محترم نوشهر، چالوس و کلاردشت تشکر میکنم. از برادر گرامی رضا آریانپور نماینده محترم مینودشت، کلاله، مراوهتپه و گالیکش دعوت میکنم که نطق هفتدقیقهای خودشان را شروع بفرمایند، بفرمایید.

رضا آريان پور
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
ستارهای بدرخشید و ماه مجلس شد
دل رمیده ما را رفیق و مونس شد
نگار من که به مکتب نرفت و خط ننوشت
به غمزه مسألهآموز صد مدرس شد
عرض سلام و ادب و احترام به پیشگاه ملت بزرگ ایران، هماستانیهای عزیزم در استان گلستان خصوصاً مردم شریف شهرستانهای حوزه شرق استان گلستان، شهرستانهای مینودشت، کلاله، گالیکش و مراوهتپه و با عرض تبریک فرا رسیدن اعیاد ماه مبارک ربیعالاول خصوصاً ولادت باسعادت پیامبر صلح و دوستی حضرت محمد مصطفی (صلیاللهعلیهوآلهوسلم)، (حضار صلوات فرستادند) و هفته وحدت به تمامی مسلمین عالم و با ابراز انزجار و محکومیت عمل شنیع نشریه شارلیابدو در اهانت به مقدسات قریب به (2) میلیارد مسلمانان دنیا و دعا برای نابودی مثلث شوم شرک، نفاق و کفر.
چراغی را که ایزد بر فروزد
هر آن کس پف کند ریشش بسوزد
خداوند ریشهشان را بسوزاند، به حق محمد و آلمحمد.
اما حوزه شرق استان گلستان وسیعترین و محرومترین حوزه استان. مردم شریف شهرستانهای مینودشت، کلاله، گالیکش و مراوهتپه! سلام و درود خدا بر شما باد، سلام و درود بر مردمان خونگرم و سختکوش کوهسارات دوزین و قلعهقافه و فارسیان تا مرزنشینان و عشایر غیور پستدره، مردمدره و نارلی آجیسو تا کشاورزان پرتلاش و نجیب بلوچآباد، کنگور، زابلیمحله و قرهشور. سلام و درود خداوند بر تمامی اقوام ساکن در این پهنه از خاک مقدس وطن، از ترکمن و سیستانی و بلوچ و قزلباش و کوهساری تا خراسانی و کرد و ترک شاهرودی و در واقع سلام و درود بر ایران کوچک و فرخندهباد این وحدت در عین کثرت.
تشکر قلبی من را به عنوان فرزند کوچک و منتخب خود در مجلس شورای اسلامی پذیرا باشید و آرزویم آن است که نماینده شایستهای برای شما و همه مردمان سرزمین ایران باشم.
اما استان عزیزم گلستان زیبا؛ از کدام مظلومیتت بگویم؟ از فقر و محرومیتی که زیر نام زیبای تو و برگهای سبز درختانت پنهان شده است؟ شاید اگر به جای شمال در جنوب و یا غرب کشور بودی این سخنان من عجیب و گزاف به نظر نمیرسید. از کشاورزانت بگویم که سم و کود و بذر و نهادههای دامی و ادوات کشاورزی را با قیمتهای جهانی و دلار آزاد میخرند، اما مجبورند محصولشان را با ریال و قیمتهای داخلی تحمیلشده از سوی دولت یا دلالان بفروشند؟ از مردمان فقیرت که تأمینکننده بخش عمده آرد، نان، برنج، گوشت و مرغ پایتختنشینان هستند، اما خود برای لقمهای نان کارت یارانهشان را در نانوایی محل به گرو میگذارند و دریغ که با تلاطمهای جدید در بازار گندم و آرد بسیاری از مردم از همان یک لقمه نان هم محروم شدهاند. از صنعت نداشتهات که از ابتدای انقلاب دولتمردان و تصمیمگیران عرصه ملی به بهانه حفظ محیطزیست و منابع طبیعی و اراضی کشاورزی نگذاشتند پا بگیرد و امروز با خیل جوانان بیکار مدرک بهدست مواجه هستیم که با مدارک دانشگاهی مجبورند جلای وطن کنند و در مشاغل خدماتی، کارگری و سرایداری در اقصینقاط کشور مشغول به کار شوند و این در حالی است که این استان ظرفیتهای معطلمانده فراوانی در عرصههای توسعه بر مبنای کشاورزی، دامپروری، صنعت و گردشگری و تجارت دارد.
از پتروشیمی گلستان که با قریب به (100) هزار سهامدار و گذشت حدود دو دهه هنوز در حد یک نام باقی مانده است. از معادن زغالسنگ تو بگویم که با مدیریت خارج استانی برای استان به جز آسیب به محیطزیست و منابع طبیعی، آلودگی هوا، تخریب جادهها و نارضایتی کارگران بومی حاصلی نداشته است و پیروان تئوری فشار از پایین، چانهزنی از بالا هر روز تعدادی از کارگران مظلوم را از کار اخراج میکنند تا با ایجاد فشارهای اجتماعی بتوانند میزان برداشت خود را از منابع استان افزایش دهند. اما مالیات و ارزشافزوده محصولات این معادن صرف آبادانی شهرهای سایر استانها میشود. از نیروهای نداشتهات در بدنه وزارتخانهها و سازمانهای مستقر در تهران بگویم که باید در هر وزارتخانه با ذرهبین گشت تا یک کارشناس گلستانی پیدا کرد و جای تعجب ندارد اگر در بحران کرونا همانند بسیاری از استانها آسیب ببینی، اما سهم تو از منابع کرونا به اندازه یکپنجم استانهای همقد و قوارهات هم نباشد.
استان من! تو سکوی پرتابی، اما نه برای فرزندان خودت، بلکه برای افرادی که با جایگاه کارشناسی به این استان میآیند و با سوار شدن بر امواج اختلاف بزرگان استان رشد میکنند و به مدد رزومه جمعآوریشده با جایگاه مدیرکلی و معاونت وزیر استان را ترک میکنند.
سخن آخر با استاندار محترم گلستان! جناب آقای استاندار! اینجانب به گواه شناختی که در طی چند ماه گذشته از حضرتعالی به دست آوردهام شهادت میدهم که جزء معدود استانداران این استان از گذشته... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی رضا آریانپور نماینده محترم مینودشت، کلاله، مراوهتپه و گالیکش تشکر میکنم که نطق خودشان را ایراد فرمودند. من ضمن عذرخواهی از برادران گرامی علی بابائیکارنامی نماینده محترم ساری و میاندورود و همچنین برادر گرامی احد آزادیخواه نماینده محترم ملایر که امروز به جهت اینکه برنامهها و دستور کار یک مقداری به درازا کشید و اگر بخواهیم نطقشان را ایراد بفرمایند با نماز برخورد میکند، لذا تشکر میکنم که موافقت فرمودند با اینکه در حوزههایشان اعلام شده بود، انشاءالله نوبتشان در جلسه بعدی محفوظ است و نطقشان را ایراد خواهند کرد. آقای رئیس! نطقها تمام شد.
10
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص تقدیر و تشکر از رزمایش مشترک تخصصی پدافند هوایی مدافعان آسمان ولایت (99)

علي نيک زادثمرين
برادر کریمی! (169) نفر از همکاران بیانیه داشتند، قرائت بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
بسم الله الرحمن الرحیم
«و قاتلوا فی سبیل الله الذین یقاتلونکم و لا تعتدوا إن الله لا یحب المعتدین»: «در راه خدا با کسانی که با شما میجنگند نبرد کنید و از حد تجاوز ننمایید که خداوند تجاوزکاران را دوست ندارد».
ما معتقد به انضباط آهنین، نظم منطقی، کار علمی، آموزش بهروز و تأمین سلاح برای نیروهای مسلح خود هستیم. اما همه اینها را در کنار تقوا، توکل و دلدادگی به آرمانها و مردم معتبر میدانیم.
فرماندهی معظم کل قوا (مدظلهالعالی)
رزمایش مشترک تخصصی پدافند هوایی مدافعان آسمان ولایت (99) با رمز یا رسولالله (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) و با شعار امنیت آسمان در سایه اقتدار حافظان در گسترهای حدود نیمی از آسمان کشور با شبیهسازی منطقهای حساس و در شرایط نزدیک به رزم واقعی انجام پذیرفت. در این رزمایش یگانهای پدافند هوایی ارتش و سپاه و همچنین یگانهای پروازی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تحت هدایت و کنترل عملیات قرارگاه پدافند هوایی خاتمالانبیاء (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) (حضار صلوات فرستادند) در قالب شبکه یکپارچه پدافند هوایی شرکت نمودند.
در رزمایش مدافعان آسمان ولایت (99) انواع رادارها، موشکها و سامانههای اطلاعات و شناسایی بصری که همگی آنها کاملاً بومی و ساخت دستان توانمند دانشمندان و متخصصان داخلی از وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سازمانهای جهاد خودکفایی نیروهای عملکننده بود، عملیات خود را علیه اهداف هوایی نیروی متخاصم با موفقیت کامل به انجام رساندند.
در خاتمه با تبریک میلاد پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی به نمایندگی از ملت بزرگ ایران اسلامی از تلاشهای صادقانه و مجاهدت خستگیناپذیر فرماندهان، افسران، درجهداران و سربازان نیروی پدافند هوایی و نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به ویژه فرماندهی محترم قرارگاه پدافند هوایی خاتمالانبیاء (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) قدردانی نموده و امید داریم با توکل به خدا و با عنایت خاصه حضرت ولیعصر (عجلاللهتعالیفرجهالشریف) و تحت امر فرماندهی معظم کل قوا حضرت آیتالله العظمی امام خامنهای (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) همواره در انجام وظایف سربازی و خدمتگزاری به میهن اسلامی موفق و منصور باشند، انشاءالله.
آقای رئیس! این بیانیه به امضای (199) نفر از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی رسیده است.
(امضاءكنندگان بيانيه عبارتند از آقايان: علي آذري، رضا آريانپور، محمدحسن آصفري، مرتضي آقاطهراني، يحيي ابراهيمي، ابوالفضل ابوترابي، اكبر احمدپور، محمدرضا احمدي، اسفنديار اختياريكسنويهيزد، حسین امامی راد، سيدحمزه اميني، پرويز اوسطي، روحاله ايزدخواه، علي بابائيكارنامي، محمد باقري، حسين باميري، اميرحسين بانكيپورفرد، علياكبر بسطامي، فرهاد بشيري، روبرت بگلريان، خليل بهروزيفر، مجتبی بخشی¬پور، عليرضا پاكفطرت، سيدمحمد پاكمهر، محمدرضا پورابراهيميداوراني، محسن پيرهادي، سيدرضا تقوي، مجتبي توانگر، احمد جباري، علي جدي، وحيد جلالزاده، عبدالكريم جميري، محمدصالح جوكار، حسين حاتمي، حميدرضا حاجيبابايي، رضا حاجيپور، انور حبيبزادهبوكاني، علي حدادي، محمدحسين حسينزادهبحريني، اماناله حسينپور، كمال حسينپور، حسين حسينزاده، سيدالبرز حسيني، سيدشمسالدين حسيني، سيدجواد حسينيكيا، حسين حقوردي، قدرتالله حمزهشلمزاري، سيدمرتضي خاتمي، سيدمسعود خاتمي، علياصغر خاني، محمد خدابخشي، حسين خسروياسفزار، علي خضريان، احمد دنيامالي، الهويردي دهقاني، حبيباله دهمرده، سيدسلمان ذاكر، حسين رئيسي، احمد راستينههفشجاني، بهزاد رحيمي، حسن رزميانمقدم، سيداحمد رسولينژاد، جلال رشيديكوچي، ابراهيم رضائي، محمدرضا رضائيكوچي، مصطفي رضاحسينيقطبآبادي، مجتبي رضاخواه، غلامحسين رضواني، عبدالحسين روحالامينينجفآبادي، حسین رجایی، منصورعلي زارعيكياپي، علي زنجانيحسنلوئي، محسن زنگنه، همايون سامهيحنجفآبادي، محمد سبزي، محمد سرگزي، كيومرث سرمديواله، عليرضا سليمي، اصغر سلیمی، رمضانعلي سنگدويني، لطفاله سياهكلي، امانقليچ شادمهر، اقبال شاكري، آرا شاورديان، غلامرضا شريعتياندراتي، مالك شريعتينياسر، مهدي شريفيان، عليرضا شهبازي، حسينعلي شهرياري، مسلم صالحي، محمد صفريملكميان، مصطفي طاهري، سيدصادق طباطبائينژاد، محمود عباسزاده، روحاله عباسپور، فريدون عباسيدواني، محمدجواد عسكري، مهدي عسگري، كمال عليپورخنكداري، احمد عليرضابيگي، علي عليزاده، محسن عليزاده، علياكبر عليزادهبرمي، ابوالفضل عموئي، علياصغر عنابستاني، علیرضا عباسی، رسول فرخيميكال، محمدحسين فرهنگي، حجتاله فيروزي، رحمتاله فيروزيپوربادي، سيداميرحسين قاضيزادههاشمي، غلامحسين كرمي، جواد كريميقدوسي، محمد كعبعمير، جبار كوچكينژادارمساداتي، غلامعلي كوهساري، عباس گلرو، مهرداد گودرزوندچگيني، عباس گودرزي، حسن لطفي، فداحسين مالكي، محمدرضا مبلغي، ابراهيم متينيان، بهروز محبينجمآبادي، محمدعلي محسنيبندپي، سيدمجتبي محفوظي، حسين محمدصالحيداراني، حسن محمدياري، جلال محمودزاده، مرتضي محمودوند، احمد مرادي، غلامرضا مرحباء، محمدمهدي مفتح، عباس مقتدايي، غلامرضا منتظري، سيدكاظم موسوي، سيدموسي موسوي، سيدناصر موسويلارگاني، سيدمحمد مولوي، سيدمحمدرضا ميرتاجالديني، سيدجليل ميرمحمديميبدي، مجيد ناصرينژاد، روحاله نجابت، عادل نجفزاده، عليرضا نظري، سيدغني نظريخانقاه، محمدتقي نقدعلي، حسن نوروزي، رحمتاله نوروزي، غلامرضا نوريقزلجه، حسين نوشآبادي، علي نيكزادثمرين، محمد وحيدي، مهرداد ويسكرمي، مجتبي يوسفي، سيدعلي يزديخواه).

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر. همکاران شریف عنایت داشته باشند، تعدادی از همکاران از مدیریت گمرک ایران درخواست دارند که به ساماندهی مبادلات مرزی در پرویزخان و قصرشیرین عنایت داشته باشد. تعدادی از همکاران تذکر دادند که تصمیم ستاد مرکزی کرونا ورود و خروج (25) مرکز استان را ممنوع اعلام کرده، از دولت، ناجا و راهداری وزارت راه و شهرسازی میخواهیم، ظاهراً ترافیک به سمت استانهای شمالی کشور بسیار سنگین است، به لحاظ اینکه امروز ما نرسیدیم، من به نوبه خودم از عزیزانی که تذکر شفاهی و اخطار قانون اساسی داشتند به خصوص برادر عزیزم جناب آقای عباس گودرزی و آقای محمود عباسزاده عذرخواهی میکنم که به لحاظ تقارن با اذان نرسیدیم.
11
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علي نيک زادثمرين
انشاءالله جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز یکشنبه (25) آبان ماه 1399 خواهد بود و دستور جلسه دستور هفتگی است که اعلام خواهد شد. پایان جلسه را اعلام میکنم.