1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه امروز یکشنبه با حضور 191 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
سم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه چهل و سوم روز یکشنبه، دوم آذر ماه 1399 هجریشمسی مطابق با ششم ربیعالثانی 1442 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح برخی احکام مربوط به اصلاح ساختار بودجه کل کشور.
2 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح دوفوریتی اصلاح ماده (54 مکرر) قانون مالیاتهای مستقیم (اعادهشده از شورای نگهبان 2).
3 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه مالیات بر ارزش افزوده (اعادهشده از شورای نگهبان 1).
4 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از بررسی عملکرد شرکتهای خودروسازی درخصوص کیفیت و قیمت خودرو.
5 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار.
6 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد لایحه نحوه کمکهای اشخاص حقیقی و حقوقی به سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور.
7 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه موافقتنامه انتقال محکومین بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه.
8 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه معاهده معاضدت حقوقی متقابل در امور مدنی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.
(آیات 73 ـ 70 از سوره مبارکه «احزاب» توسط قاری محترم آقای مجید ایمانی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ قُولُوا قَوْلاً سَدِیداً * یصْلِحْ لَکمْ أَعْمالَکمْ وَ یغْفِرْ لَکمْ ذُنُوبَکمْ وَ مَنْ یطِعِ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ فَقَدْ فازَ فَوْزاً عَظِیماً * إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمانَةَ عَلَى السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ الْجِبالِ فَأَبَینَ أَنْ یحْمِلْنَها وَ أَشْفَقْنَ مِنْها وَ حَمَلَهَا الْإِنْسانُ إِنَّهُ کانَ ظَلُوماً جَهُولاً * لِیعَذِّبَ اللَّهُ الْمُنافِقِینَ وَ الْمُنافِقاتِ وَ الْمُشْرِکینَ وَ الْمُشْرِکاتِ وَ یتُوبَ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِناتِ وَ کانَ اللَّهُ غَفُوراً رَحِیماً *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از قاری محترم برادر عزیزمان جناب آقای ایمانی از کارمندهای شریف و خوب مجلس شورای اسلامی تقدیر و تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«ای مؤمنان! از خداوند پروا کنید و سخن درست و استوار بگویید تا اعمالتان را صالح بدارد و گناهتان را بیامرزد و هرکس از خداوند و پیامبر او اطاعت کند به راستی به رستگاری بزرگی نائل شده است. ما امانت خویش را بر آسمانها و زمین و کوهها عرضه داشتیم ولی از پذیرفتن آن سر باز زدند و از آن هراسیدند و انسان آن را پذیرفت که او در حق خویش ستمکار نادانی بود تا سرانجام خداوند مردان و زنان منافق و مردان و زنان مشرک را عذاب کند و از غفلت و قصور مردان و زنان مؤمن درگذرد و خداوند آمرزگار مهربان است» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! فهرست اسامی غائبان و متأخران هنوز آماده نشده، به محض آماده شدن من قرائت خواهم کرد.
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت بزرگداشت هفته بسیج، طرح حمایت معیشتی و الزامات مربوط به کرونا

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
«من المؤمنین رجال صدقوا ما عاهدوا الله علیه فمنهم من قضی نحبه و منهم من ینتظر و ما بدلوا تبدیلاً».
ایام سالروز تشکیل بسیج مستضعفین با فرمان حکیمانه و تاریخی حضرت امام (رضوانالله تعالی علیه) میباشد، هفته بسیج را به تمامی مردم شریف ایران به خصوص به مجاهدان و فعالان عرصههای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، علمی، دانشجویی و دانشآموزی در مجموعه بسیج مستضعفین تبریک عرض میکنم. شجره طیبه بسیج در این سالها بر مبنای آرمان انقلاب اسلامی خدمات بینظیری در پیشبرد اهداف انقلاب و خدمت به انقلاب اسلامی کرده است.
امام راحل بسیج را از میان مردم کوچه، پسکوچههای دورترین شهرها و روستاهای کشور پدید آوردند. بسیج چشمه جوشان انقلاب اسلامی بود و نشان داد که چگونه انقلاب اسلامی با تکیه به مردم و با استفاده از ظرفیت همه مردم به خصوص مستضعفین و پابرهنگان و محرومان میتواند تهدیدهای مختلف علیه مردم را خنثی کند، محرومیتزدایی وسیع سالهای پس از انقلاب را محقق سازد و بر مشکلات فائق آید.
امروز جوانان انقلابی متخصص، متعهد، خوشفکر و خلاق در بسیج توانستهاند در همه عرصههای فرهنگی، اجتماعی، دانشبنیان، فضای مجازی و جهادی بارهای زیادی را از دوش حاکمیت بردارند و در فعالیتهای اخیر خود به شکل منسجم و تشکیلاتی با ایجاد هستههای مسألهمحور ظرفیتهای مردمی را در مسیری جدید برای حل مسائل مردم قرار دادهاند. این حرکت انشاءالله آغازگر فعالیتی است که در آن جوانان سراسر کشور حل معضل ریشهدار سوءمدیریت و انفعال مدیریتی را هدف قرار خواهند داد. مشکلات کشور پیچیده است و برای حل آنها باید به ریشه مشکلاتی نظیر نظام بروکراسی، سوءمدیریت، فقر و تبعیض پرداخت، اما این نباید باعث شود که از پیگیری مشکلات روزمره مردم باز بمانیم. ما هم در مجلس هر دو رویکرد را مد نظر قرار دادیم و برای حل مشکلات ریشهای به اصلاح ساختار بودجه، اصلاح نظام بانکی، طرح شفافیت و رفع قوانین زائد پرداختیم و در مشکلات روزمره نیز مسائلی از قبیل بورس، مسکن و نظارت بر اجرای پروژههای نیمهتمام را در دستور کار قرار دادیم.
در این مقطع نیز با توجه به گرانیها، شرایط کرونا و سایر مشکلات به دنبال طرح معیشت بودیم. برخی در کشور به دنبال برچسب سیاسی زدن به این قانون هستند، اما این واقعیت امروز جامعه ما است که به دلیل انبوهی از ناکارآمدیها به این وضع رسیدهایم و باید برای مشکلات روزمره مردم هم راهحل داشت. خوشحالیم که دولت هم بعد از مدتی به همین نتیجه رسید و امیدواریم با استفاده از فرصت قانون حمایت معیشتی از مردم به کمک مردم بیایند.
جلب اهتمام دولت به مسأله کمک معیشتی به مردم هرچند دیرهنگام، ولی نشانه خوبی است و مجلس از آن استقبال میکند. مهم نیست این طرح قرار است به نام چه کسی به انجام برسد، مهم این است که این طرح هرچه زودتر اجرایی شود، باید با اجرای سریع و دقیق قانون، تأخیرهای چندماهه در حمایت معیشتی از مردم را جبران کنیم.
درخصوص موضوع کرونا لازم به ذکر است که علاوه بر لزوم رعایت همهجانبه پروتکلها و مقررات تعیینشده توسط مردم عزیز باید در سطح مدیریتی نیز اقدامات لازم برای مقابله با ویروس انجام گیرد. یکی از ملزومات اثربخشی قرنطینه افزایش تعداد تستهای رایگان و یا با قیمتهای کنترلشده به خصوص در مناطق قرمز است. توجه ویژه به مشکلات شغلی مجاهدان عرصه سلامت و کادر درمان و همچنین تخصیص همهگیر و بدون استثناء هزینههای تخصیصیافته برای پرداخت مطالبات کادر درمان و نیز تأمین تجهیزات لازم برای این عزیزان به طور ویژه مد نظر دستگاههای اجرایی قرار گیرد.
تأکید بر این نکته ضروری است که به منظور جلب اعتماد عمومی و تأمین امنیت روانی جامعه باید همه دستاندرکاران کشور برای مقابله با ویروس، هماهنگ و بدون کوچکترین اختلافی در اجرای سیاستها حرکت کنند، انشاءالله. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
4
ادامه رسیدگی به طرح برخی احکام مربوط به اصلاح ساختار بودجه کل کشور (ثبت 185)

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همکاران عزیز و مردم شریف ایران دارم. آقای رئیس! در ادامه دستورمان که بررسی طرح برخی احکام مربوط به اصلاح ساختار بودجه کل کشور است تا بند (4) در جلسه قبل مورد بررسی قرار گرفت، در بند (4) جناب آقای صباغیان حذف کل بند (4) را پیشنهاد دادند. آقای صباغیان در ساختمان شهید مدرس هستند، ارتباط بدهید، بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت همه نمایندگان محترم دارم. من عذرخواهی میکنم اگر یک خرده فضا تغییر کرده.

محمدباقر قاليباف
آقای صباغیان! بفرمایید، ما تصویر و صدای شما را داریم.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
من مجدداً عرض سلام و ادب خدمت همه نمایندگان محترم دارم. آقای رئیس! این بند را من پیشنهاد حذف دادم. نمایندگان محترم توجه بفرمایند! در این بند میگوید «تحویل خوراک از جمله نفت خام و میعانات گازی به اشخاص حقیقی و حقوقی استفادهکننده با سازوکار ضمانت بانکی و اعتبار اسنادی و تسویه آن حداکثر ظرف یک ماه از زمان تحویل» من میخواستم سخنگوی محترم کمیسیون بفرمایند علت آوردن این ماده چه بوده؟ اولاً خوراک از جمله نفت و میعانات گازی به اشخاص حقیقی و حقوقی با سازوکار ضمانت بانکی و اعتبار اسنادی الان در حال فروش است و بارها هم وزیر محترم نفت در مصاحبه مطرح کردند، در مجلس هم همین بحث مطرح شده، فقط تنها چیزی که در این بند است تسویه حداکثر یک ماهه را آورده.
الان ما داریم قانون و احکام دائمی را تصویب میکنیم، اینکه مثلاً ما اعلام کنیم که یک ماهه باید تسویه بشود اینها کارهای اجرایی و مقرراتی است و به نظر میآید که ما با تصویب اینطور قوانین خیلی مشکلی را حل نمیکنیم، خصوصاً در این شرایط اگر به فرض مثال یک خریداری بگوید من دوماهه میخرم، میگوییم نه، فقط یکماهه، یا (45) روزه بخرد. به نظر من اینها کارهای اجرایی و مقرراتی است و حتی ابهام هم دارد و شک ایجاد میشود که چه کسی پیشنهاد داده است و چرا؟ من خواهش میکنم سخنگوی محترم کمیسیون این را باز کند که اصلاً علت پیشنهاد یکماهه چه بوده، چه دلایلی بوده، چرا دوماهه، سهماهه یا (15) روزه نشده؟ و اینطور قوانینی که الان ما داریم تصویب میکنیم همانطور که عرض کردم احکام دائمی است من فکر میکنم که وهن مجلس باشد و مجلس خیلی در این موارد نباید وارد بشود. ما باید به نحوی قانون بنویسیم تا با ضمانتهایی که گرفته میشود مشکل ایجاد نشود، متشکرم.

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون، مخالف را بفرمایید. من از همکارانی که داخل صحن هستند خواهش میکنم اگر صدای تبلتها روشن است قطع کنند که داخل صحن از نظر صوت مشکل نداشته باشیم.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای محمدیاری در ساختمان مشروطه، مخالف هستند، نوبتشان را به آقای غضنفرآبادی دادند، بفرمایید.

موسي غضنفرآبادي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
خداقوت و خسته نباشید خدمت همه همکاران عزیز و بزرگوار، ملت شریف ایران اسلامی و تبریک هفته بسیج. من در مخالفت با پیشنهاد حذف برادر عزیزمان جناب آقای صباغیان باید عرض بکنم که وقتی متن را ملاحظه بکنید.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای غضنفرآبادی! عذرخواهی میکنیم. شما ثبتنام نکردید و نمیتوانید صحبت بکنید.

موسي غضنفرآبادي
مخالف
یک مورد را مطرح فرمودند که «تحویل خوراک» از جمله نفت خام و میعانات گازی به اشخاص حقیقی و حقوقی استفادهکننده با سازوکار ضمانت بانکی و اعتبار اسنادی». آن موضوع قید یک ماه تسویه آن حداکثر ظرف یک ماه از زمان تحویل است، نه اینکه این تحویل خوراک بخواهد در مدت یک ماه باشد. بنابراین آن تسویه حداکثر ظرف مدت یک ماه از زمان تحویل است، قید یک ماه به تسویه میخورد، نه به تحویل خوراک و اینها.
بنابراین با این موضوع و توضیح روشن است که این بند (4) حتماً باید باشد و اگر نباشد یک نقص است و خلاصه عرض بکنم که با این پیشنهاد بنده و با استنباط خودم و مطالعهای که روی این بند و سایر بندهای این طرح داشتم، مخالفت خودم را اعلام میکنم. والسلام

محمدباقر قاليباف
آقای موسوی! نفر بعدی را بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای محمودزاده موافق هستند، بفرمایید.

جلال محمودزاده
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همکاران محترم دارم. در رابطه با پیشنهاد حذف آقای صباغیان «تحویل خوراک از جمله نفت خام و میعانات گازی به اشخاص حقیقی و حقوقی استفادهکننده با سازوکار ضمانت» من میخواهم خدمت همکاران عزیز و ارجمند عرض بکنم؛ اولاً در این بند یا بند (4) همین حالا میبینیم که در قوانین موجود هم چنین قانونی وجود دارد و وزارت نفت میعانات گازی و نفت را به اشخاص براساس تصمیماتی که در وزارت نفت گرفته میشود میدهد. دوماً ضمانت اجرای این قانون مشخص نیست که اگر به کسانی در این قالب نفت خام و میعانات گازی داده بشود و با اسناد بانکی آیا در عرض یک ماه اینها میتوانند این تحویل را انجام بدهند و مبلغ را به بیتالمال برگردانند؟ در اصل این بند مشکلات اجرایی دارد و به نظر بنده نمیشود این بند را از نظر قانونی اجرا کرد یا اینکه زمانش را باید طولانیتر کرد که دیگران و کسانی که از این قانون دارند استفاده میکنند بتوانند مبالغ را برگردانند.
مطلب سومی که وجود دارد این است که در قانوننویسی ما باید قانونی بنویسیم که شفاف باشد و جزء بندهای زائد قانون نباشد. به نظر من این بند، بند زائدی است و تأثیری در این طرح ندارد و حذفش میتواند به شفافیت قانون کمک بکند. خواهش من از عزیزان این است که به حذف این بند رأی مثبت بدهند، متشکرم.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! دولت را بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
دولت بفرمایید. من این نکته را بگویم که آقای غضنفرآبادی اول برداشت این بود که به عنوان مخالف ثبتنام نکرده بودند، آقای غضنفرآبادی در سیستم چک شد و به عنوان مخالف ثبتنام کرده بود و نوبت آقای محمدیاری را آقای غضنفرآبادی صحبت کردند، بفرمایید.

سيداميرحسن طيبيفرد
بسم الله الرحمن الرحیم
خیلی متشکرم، صبح شما بخیر، از مدیریت مجلس من واقعاً متشکر هستم چون با رعایت دقیق تمام پروتکلها کار امور مجلس را پیش میبرند.
در مورد بند (4) مشکل اصلی که به نظر میرسد در مورد واژه «ضمانت بانکی» هست. ضمانتنامه بانکی ابزار پرداخت محسوب نمیشود، ضمانتنامه بانکی یک وسیلهای برای تضمین است، ابزار پرداخت در واقع اعتبار اسنادی است که موجب میشود فروشنده اطمینان پیدا کند که با تحویل کالا به وجه خودش میرسد و میتواند ثمن معامله را وصول بکند. انطباق دقیق ارزش کالا و ثمن معامله را در واقع با ابزار اعتبار اسنادی میشود حاصل کرد، ضمانتنامه بانکی یک وسیله است. ما چند نوع ضمانتنامه بیشتر نداریم؛ ضمانتنامه حسن انجام کار، پیشپرداخت است. ما ضمانتنامهای که برای اطمینان از وصول ثمن معامله باشد نداریم، از نظر ما بهتر است که واژه «ضمانتنامه بانکی» حذف بشود تا این مقصود تأمین بشود. با حذف این عبارت «ضمانتنامه بانکی» خللی به مفهوم این جمله وارد نمیشود، خیلی متشکرم.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقای دکتر! تذکر و اخطار هم دارند.

محمدباقر قاليباف
اخطار را بفرمایید، کمیسیون اجازه بدهند اخطار را بفرمایند.

سيدناصر موسوي لارگاني
چند نفر در اخطار ثبتنام کردند، اگر در دستور نیست همکاران اجازه بدهند در دستور اخطار بدهند. آقای سلیمی اخطار دارید؟ بفرمایید.

عليرضا سليمي
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار اصل (44) دارم. این پیشنهاد حذف اولاً مغایر اصل (44) است و ثانیاً مغایر قانون برنامه است و دوسوم رأی میخواهد، چون در قانون برنامه ما مجوز دادیم و پیشنهاد حذف هم مغایر قانون برنامه و هم مغایر اصل (44) است و به نظرم قابل طرح نبود، متشکرم.

محمدباقر قاليباف
آقای سلیمی! اخطار را قبول ندارم، این جزء فرآوردهها است که داریم کارهایش را انجام میدهیم. اخطار بعد را بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقای نقدعلی اخطارتان در دستور است؟ آقای مرادیان در دستور است؟

محمدباقر قاليباف
آقای مرادیان! حتماً در دستور باشد.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقای میرتاجالدینی اخطارتان در دستور است؟ جناب آقای شریعتی در دستور است؟ جناب آقای رضاخواه در دستور است؟ اخطار قانون اساسی در خدمت جناب آقای نادران هستیم، بفرمایید.

الياس نادران
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس و همکاران محترم! چون شما باید اخطار را تصمیم بگیرید اگر وارد بدانید و باید رأی بگیرید توجه بفرمایید، عذرخواهی میکنم. آقای دکتر ببینید! اخطار من اصل (44) است که محضرتان عرض میکنم. ما در قانون بودجه سازوکار تحویل خوراک گاز برای پتروشیمیها را تعریف کردیم، یعنی در آنجا سازوکار و نحوه گردش مالی و بدهبستانش همه مشخص است، در اینجا آقای سلیمی هم فرمودند در قانون برنامه هم هست، این است که خوراک نفت خام و میعانات گازی را دارد اجازه میدهد وزارت نفت مکلف باشد صرفاً با ضمانتنامههای بانکی به طرفهایی که اشخاص حقیقی و حقوقی هستند تحویل بدهد و داخلی و خارجی ندارد و هیچ محدودیتی هم که در چه مرحلهای از تولید نفت خام این نفت خام تحویل میشود ندارد، یعنی ممکن است سر چاه این را تحویل بدهند، ممکن است در پالایشگاه تحویل بدهند و ممکن است در کشتی تحویل بدهند و هیچ محدودیتی تعریف نشده و سازوکاری برای تحویل نفت خام و میعانات گازی پیشبینی نشده.
بنابراین اگر ناظر به این باشد که احیاناً وزارت نفت یا شرکت ملی نفت ایران با استناد به این، چاه و مخازن بفروشد و ما مالکیت بر مخازن نفتیمان را تحویل بدهیم حتماً هم مغایر قانون اساسی و هم خلاف منافع ملی است. ما (40) سال است داریم با این مبارزه میکنیم که خارجیها را بر منابع نفتیمان مسلط نکنیم و دولت ما به عنوان انفال اینها را بهرهبرداری بکند و در اختیار اشخاص مختلف قرار بدهد. این است که چون هم قید نگذاشته به اینکه داخلی یا خارجی است و هم مشخص نکرده محدوده این خوراک که منبع آن از محل چاه یا کشتی یا تحویل با لوله در پالایشگاه است ابهام دارد. من این ابهام را به عنوان اخطار محضر شما عرض میکنم که کمیسیون تکلیف را روشن کند، یا ارجاع بدهید به کمیسیون مجدداً رسیدگی بشود، ابعادش مشخص بشود یا اینکه اگر اخطار را وارد میدانید اخطار را رأی بگیرید برای اینکه این یک امر فوقالعاده خطرناکی است.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، اول این نکته را بگویم که به حذف نمیشود اخطار دارد، این یک نکته. نکته دوم، جناب آقای نادران! اینجا اصلاً بحث مخازن و چاه مطرح نیست، اینجا کلاً بحثی که مطرح است بحث خوراک است. در خوراک نفت و میعانات گازی وقتی دارند میدهند برای این فروش و چرخش برای اینکه بیایند تسویهحساب انجام بدهند یک فرصت زمانی لازم است، این در واقع همان سیاستی بوده که در بحث تولید و عدم خامفروشی و تبدیل فرآوردهها از سیاستهای قطعی ما بوده که ما خامفروشی و صادرات نکنیم و این فرصت را دادند. همین الان این فرصت یک ماه است، الان در پیشنهادهای دیگری که دوستان دادند حتی پیشنهاد چهار ماه، شش ماه و یک سال در پیشنهادها هست. اینجا نه بحث چاه و نه بحث فروش چاه و نه بحث مخازن است، اینجا فقط بحث خوراک نفت خام و میعانات برای همه شخصیتهای حقیقی و حقوقی که میخرند است که اگر اسناد معتبر بانکی و ضمانت لازم را بگذارند پیشنهاد کمیسیون این است که یکماهه این کار انجام بشود. لذا من اخطار را وارد نمیدانم، کمیسیون لطف کنند اینجا بیایند و نکات خود را بفرمایند.

محمدمهدي مفتح
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم عنایت بفرمایید! تاکنون، یعنی تا چندین سال قبل و قبل از این تحریمهای اخیر، شرکت نفت، نفت خام را به پالایشگاهها، پتروشیمیها و خارج از کشور به خریداران شرکتهای بزرگ تحویل میداد و حساب و کتابش در داخل مشخص بود، پالایشگاهها و پتروشیمیها عمدتاً دولتی بودند و کار انجام میشد. بعد از این تحریمها و کارهایی که برای دور زدن تحریم باید انجام میشد دایره خریداران نفت گسترش پیدا کرد و افرادی که غیر دولتی هم هستند وارد دایره خرید نفت خام شدند که اینها نفت خام را بخرند و خودشان این را ببرند بفروشند. حالا برای اینکه ما مطمئن بشویم که پول نفت خام به خزانه کشور بازمیگردد و وقایعی نظیر آن چند موردی که پیش آمده دیگر تکرار نخواهد شد که نفت را بگیرند و در وصول مبلغ آن با اشکال مواجه بشویم این حکم برای آن آمده که شما که نفت خام را به اشخاص حقیقی یا حقوقی میدهید در مقابل آنها یا اعتبار اسنادی بدهند، اعتبار اسنادی برگهای است که بانک متعهد میشود که پول را به فروشنده پرداخت کند، طرف به بانک برود و یک (LC) یا اعتبار اسنادی باز بکند و آن را به شرکت نفت بدهد و شرکت نفت، نفت را تحویل بدهد و در سررسید آن از بانک برود پول را بگیرد و دیگر به آن شخص حقیقی خریدار کاری ندارد و یا ضمانتنامه بانکی بدهد. معاون محترم بانک مرکزی درست فرمودند، ضمانتنامه بانکی ابزار پرداخت نیست، در مورد ضمانتنامه بانکی خریدار نفت خام خودش باید بیاید پول را بدهد و تسویه کند، اما اگر این کار را نکرد، پول را نداد و تسویه نکرد شرکت نفت بتواند این ضمانتنامه بانکی را بگذارد و وصول کند و پولش را بگیرد.
بنابراین اینها تضمینی است برای اینکه فروش نفت وقتی دایرهاش باز شده و افراد دیگری دارند میخرند پول ملت ایران و نفت خام برگردد و ما شاهد وقایعی نظیر اینکه نفت را ببرند و پولش را پرداخت نکنند نباشیم. به این دلیل کمیسیون با حذف مخالف است و به نظر میرسد همین متن باقی بماند بسیار مناسب و ضروری هم هست.

احمد اميرآبادي فراهاني
همکاران عزیز! از سامانه کنفرانس به سامانه قانونگذاری در تبلتها یا در دستگاههای موجود در صحن رأی بدهید.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، پیشنهاد آقای صباغیان را به رأی میگذاریم. حضار 226 نفر، دولت و کمیسیون مخالف هستند. همکارانی که در کمیسیون تلفیق و مشروطه هستند مشارکت بفرمایند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! پیشنهاد بعدی اصلاح به بند است که جناب آقای میرتاجالدینی در ردیف (2) بند (4) دارند، بفرمایید.

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
هفته بسیج را به همه دلاورمردان بسیج در کل کشور تبریک عرض میکنم. این پیشنهاد من اصلاح کلش نگاه به آن زمان تسویهحساب است. همانطور که جناب آقای رئیس در صحبتهایشان اشاره داشتند نسبت به زمان تسویه، نگاههای مختلفی است، بعضیها چهار ماه، شش ماه تا یک سال را گفتهاند، اما در کمیسیون بحثهای مختلفی که در کارگروه داشتیم و رئیس کارگروه جناب آقای دکتر محسن زنگنه روی این مسأله توجه داشتند یک ماه را آوردند. من با ملاحظاتی که داشتم در طول یک ماه معمولاً این تسویه امکانپذیر نیست، این فرآیند تحویل و تسویه یک مدت میخواهد و زمانبر است. بعضاً در مراحل بانکی و موارد مختلف مخصوصاً اگر خارج از کشور باشد مشکلات عدیدهای را پیش میآورد. فلذا من دو ماه را پیشنهاد دادهام، نه آن چهار ماه که زیاد است و نه یک ماه که خیلی کم است. «خیر الامور اوسطها» و پیشنهاد را گفتم که «تحویل خوراک از جمله نفت خام و میعانات گازی به اشخاص حقیقی و حقوقی استفادهکننده با سازوکار ضمانت بانکی و اعتبار اسنادی و تسویه آن حداکثر ظرف دو ماه از زمان تحویل با توجه به فرآیند زمانبر چرخه تولید و فروش» این پیشنهاد من است که همکاران گرامی که در صحن هستند و عزیزانی که در محل کمیسیون تلفیق و مجلس مشروطه هستند عنایت کنند و اگر این اصلاح را بپذیرید دیگر از این بند میتوانیم عبور کنیم. والسلام

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، مخالف صحبت نمیکند، خواهش من این است که به خاطر وقت، موافق هم اگر صحبت نکند چون کمیسیون و دولت با این مخالف هستند اگر اجازه بدهید به رأی بگذاریم؟

احمد اميرآبادي فراهاني
پیشنهاد آقای میرتاجالدینی است که یک ماه به دوماه افزایش پیدا نکند. دولت و کمیسیون هم مخالفند.

محمدباقر قاليباف
حضار 224 نفر، پیشنهاد دوماه آقای میرتاجالدینی را به رأی میگذاریم. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
همکاران عزیز! باز هم عرض میکنم مذاکرات در صفحه سامانه وب کنفرانس پخش میشود، برای اینکه در رأیگیری مشارکت کنید باید در صفحه سامانه قانونگذاری و نظارت بیایید و آنجا رأی مخالف، موافق یا ممتنع را بفرمایید. آقای رئیس! پیشنهاد بعدی را آقای حاجیدلیگانی در اصلاح کل دارند، بفرمایید. عبارت «با أخذ ضمانتنامه بانکی» را میخواهند اضافه کنند.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
من خواهشم از همکاران این است که یک مقدار دقت بیشتری عنایت بفرمایند. ببینید! ما داریم ظرف بودجه را تهیه میکنیم، نه خود بودجه را، یعنی ما اینجا داریم قالبسازی میکنیم که بعداً بودجه سنواتی داخلش قرار بگیرد. بنابراین با این نگاه که مستقیم بیاییم حکم بدهیم و بگوییم تحویل خوراک از جمله نفت خام و غیره به اعتقاد بنده این جای اشکال است و چون ما میخواهیم قالب را بنویسیم پیشنهادمان این است که در این قالب بیاوریم تدوین احکام، یعنی دولت را مکلف کنیم که برای هر سالی که بودجه میخواهد بنویسد احکام آن موضوعی که داریم به آن میپردازیم و ردیفهای بودجه را در راستای ایجاد امکان فروش خوراک در لایحه بودجه بیاورد، نه اینکه ما مستقیم بیاییم بگوییم «تحویل خوراک از جمله نفت خام و میعانات گازی به اشخاص حقیقی و حقوقی». ممکن است هر سالی مقتضیات آن سال ایجاب بکند، یعنی اگر ما اینجا مستقیم بنویسیم، در لایحه بودجه ممکن است دیگر دست دولت باز نباشد که برای آوردن حکم نیازی باشد. اینجا مستقیماً تعیین تکلیف کردیم، در حالی که ما هر ساله لایحه بودجه یکی از اساسیترین محورهای قانونگذاریمان است.
بنابراین ما دو، سه نکته آوردیم که این پیشنهاد کمیسیون تکمیلتر بشود، یکی اینکه گفتیم احکام و ردیفهایش را بیاورد و دوم اینکه به جای «تحویل» گفتیم «فروش» را بیاورد، یعنی اینکه خوراک فروخته بشود، نه اینکه تحویل بشود. اگر تحویل بشود ممکن است الزاماً در پاسخ به آن نیاز نباشد که پولی داده بشود اما اینجا ما میگوییم امکان فروش خوراک را بیاورد. بنابراین اگر همکاران موافق هستند رأی بدهند.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای قادری مخالف هستند، بفرمایید.

جعفر قادري
مخالف
اگر عجله دارید صحبت نمیکنم.

سيدناصر موسوي لارگاني
پس موافق هم صحبت نمیکند، آقای رئیس بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
حضار 224 نفر، پیشنهاد را به رأی میگذاریم. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
پیشنهاد بعدی پیشنهاد آقای نظری است که میخواهند یک ماه، سه ماه بشود. آقای نظری! دو ماه رأی نیاورد، شما میخواهید سه ماه را مطرح بفرمایید؟ بفرمایید.

سيدغني نظري خانقاه
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض ادب و احترام، دوستان و بزرگواران! اولاً من تعجب میکنم از کمیسیون که این فرآیند بسیار طولانی را یک ماه مد نظر قرار داده، اگر ما بخواهیم قانون ضمانت اجرایی داشته باشد و عملی بشود و بتوانیم مشکلی از مشکلات کشور را در این زمان که یک وزیر نفتی هم داریم که به بخش خصوصی چندان اعتقادی ندارد عملیاتی و اجرایی بشود و تجارت راه بیفتد و تحریمها را دور بزنیم و بتوانیم پولها را بگیریم و مهمترین نکته این است که از بابک زنجانیسازیها پرهیز کنیم باید یک فرصتی بدهیم تا این قانون بتواند با جامعیت، مانعیت و کاملیت خود در واقع اجرایی بشود و از این ظرفیت و فرصت استفاده کنیم. ما که نمیخواهیم قانونگذاری در خلأ باشد و بگوییم قانون تصویب کردیم. کدام عقل سلیمی قبول میکند که این فرآیند طولانی که باز کردن (LC) فروش نفت خوراک و میعانات به اشخاص حقیقی و حقوقی و تسویه آن گرفتن اسناد اعتباری است و مقدمات آن توسط بانک یا ضمانتنامه بانکی یک پروژه بزرگ و بسیار زمانبر است که انجام آن این موضوع ظرف یک ماه عملاً به هیچوجه امکانپذیر نیست. اینکه حاجآقای میرتاجالدینی فرمودند «خیر الامور اوسطها» اوسط آن سه ماه است و دوستان مد نظر داشته باشید که فردا هر اقدامی که میکنیم هم مورد نقد دانشمندان این حوزه هستیم و هم مورد نقد رسانهها هستیم. از ما نمیپرسند که آیا این یک ماه فرصت لازم و کافی برای این کار بود که شما عملاً این کار را انجام دادید؟ چون کار مقدوری نیست و عملاً گفتند که از حکیم کار عبثی سر نمیزند، لذا برای اینکه از خطاها جلوگیری بشود و برای اینکه آسیبی به بیتالمال زده نشود و برای اینکه عجلهای در کارها صورت نگرفته باشد من این پیشنهاد را دارم.
بحثی که دوستان گفتند این کار اجرایی است و ما نباید زیاد در کار اجرایی دخالت داشته باشیم؛ به نظرم گاهی آییننامههایی که تصویب میشود و با روح کلی قانون مغایرت دارد و قانون را به نحوی از انحاء از حیز انتفاع ساقط میکند ما باید در قانون محکم و قاطع موارد حرکت دولت و ریلگذاری دولت را مد نظر داشته باشیم و برای اینکه آییننامهها تفسیر موسعی از قانون نداشته باشد به نظر من اگر این فرصت سه ماهه بشود و فرآیند تحویل و گرفتن پول و اینکه این مبالغی که ما در کشورهای گوناگون داریم و شاید الان نمیتوانیم بگیریم شاید ناشی از خلأ اساسی قانون در این زمینه باشد. لذا من از همکاران عزیز و بزرگوار که دغدغه ارزآوری به کشور و فروش نفت و فروش تولیدات میعانات و حل مشکلات اقتصادی امروز کشور را دارند خواهش میکنم که به این سه ماه رأی موافق بدهند تا این قانون بتواند قانون عملیاتی بشود، نه اینکه یک قانونی باشد که از حیز انتفاع بیفتد و نتواند باری از مشکلات جامعه را بردارد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای مالک شریعتی مخالف هستند، بفرمایید. آقای دکتر! مخالف صحبت نمیکند، موافق هم صحبت نمیکند.

محمدباقر قاليباف
دولت و کمیسیون مخالف هستند؟

سيدناصر موسوي لارگاني
آقای رئیس! آقای نادران میگویند به عنوان مخالف صحبت میکنند.

محمدباقر قاليباف
آقای نادران! شما مخالف بودید؟ بفرمایید.

الياس نادران
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من اول یک تذکری خدمتتان داشته باشم. ببینید! نفر اول که مخالف است و نخواست حرف بزند مانعی ندارد، ولی یک لیست است و (10)، (15) نفر مخالف هستند. اگر هیأترئیسه میخواهد بگوید مخالف صحبت نمیکند همه مخالفین را باید بپرسد، نه نفر اول را. نفر اول به هر دلیلی نخواهد حرف بزند، نزند ولی نفرات بعدی را که نمیشود.

محمدباقر قاليباف
حرفتان درست است، حتماً آییننامه همینطور است، ولی وقتی نفر اول صحبت نمیکند میگوییم مخالف صحبت نمیکند و بقیه دوستان هم اعلام نمیکنند، الان جنابعالی اعلام کردید، چندمین نفر در لیست هستید و صحبت میکنید، بفرمایید.

الياس نادران
مخالف
تا بگوییم ما مخالف هستیم زمان میبرد، این را دوستان دبیری که آنجا هستند مراعات حق مخالف و موافق را داشته باشند.
آقای دکتر، دوستان و همکاران دقت داشته باشید! من اساساً با زمان گذاشتن برای این مسأله مخالفت دارم، چه یک ماه و چه سه ماه و چه شش ماه باشد برای اینکه ما داریم چهارچوب احکام قوانین بودجه که بعداً میخواهیم راجع به آنها تصمیم بگیریم و حکم بیاوریم و گردش مالی را تعریف کنیم الان مشخص میکنیم. ما داریم میگوییم اگر قرار شد خوراکی تحویل بشود، یک گردش مالی صورت بگیرد در چه چهارچوبی باید صورت بگیرد، اساساً دادن زمان، مفسدهانگیز است چه سه ماه، شش ماه و یک سال باشد. برای اینکه اینها جزئیات را مشخص نمیکند، سه ماه از چه زمانی؟ از زمان تحویل، از زمان سپردن ضمانتنامهها، فروش، از زمانی که پیمانکار رفت این را در بازارهای بینالمللی فروخت؟ ما این زمان را که میگذاریم، به دلیل ابهامش مشکلات درست میکند. البته پیشنهاد من اصلاً حذف زمان بود.

محمدباقر قاليباف
آقای نادران! آنجا نوشته «تحویل خوراک» یعنی معلوم است از زمانی که خوراک را تحویل گرفت، این روشن است.

الياس نادران
مخالف
یعنی خوراک را تحویل میگیرد، ضمانتنامهها را چه وقتی تحویل میدهد؟ قبلش تحویل میدهد، یعنی زمانی که ضمانتنامهها را تحویل داد جزء زمان این مدتی که مهلت گرفته نیست؟ بعد این مصرف داخلی دارد، صادرات خارجی دارد، یعنی گردش مالی داخل با خارج متفاوت است، اینها چیزهایی است که جزئیات آنها باید در بودجه تعریف بشود. یعنی ما در بودجه باید بگوییم اگر برای مصرف داخلی بود چه گردش مالی داشته باشد و اگر برای عقد صادرات بود چه گردش مالی داشته باشد. زمانبندیهای اینها با هم متفاوت است، الان سه ماه میگوییم، خوراک نفت و میعانات گازی که تحویل یک پالایشگاهی میشود چرا سه ماه بعد باید بیاید پولش را بدهد؟ اینکه دارد نفت تحویل میگیرد و نفت هم پولش را پس میدهد، چرا ما داریم زمان به آن میدهیم؟ بنابراین دادن زمانهای طولانی مدت برای مصرف داخلی مفسدهانگیز است، برای امر صادرات و مصارف خارجی یک مسأله دیگر است، ما اینجا مشخص نکردیم اگر به هر دلیلی محدودیت اعمال شد، یعنی کسی که این خوراک را تحویل گرفته خود وزارت نفت، شرکت ملی نفت نتوانسته است صادر کند، یک کسی این را تحویل گرفته و به یک پالایشگاه خارجی بفروشد. اگر او هم با همین محدودیت مواجه شد و نتوانست منابع را در داخل بیاورد و ضمانتنامهها هم تحویل شرکت ملی نفت ایران شده بود ضمانتنامههایش را از او میگیرند، یعنی ما داریم دست را به جای اینکه باز کنیم میبندیم. به جای اینکه کمک کنیم تسهیل امر صادرات صورت بگیرد یا مصرف داخلی یک گردش مالی راحتتری داشته باشد داریم دست مجری را به نظر من میبندیم. بنابراین یک ماه را به سه ماه تبدیل نکنیم، این فاصله را طولانیتر نکنیم، مفسدهانگیز است و بعداً ممکن است هزار تا مسأله پیش بیاید، من خود یک ماه را هم موافق نبودم، ولی دیگر چون کمیسیون رأی داده است به عنوان مصوبه از آن دفاع میکنم.

سيدناصر موسوي لارگاني
موافق اول وقتشان را واگذار کردند، جناب آقای امیرآبادی بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز توجه داشته باشند! این بند کاملاً روشن است که چه کار میخواهیم بکنیم. بحث حمایت از سرمایهگذاری داخلی است، اولاً رئیس محترم کمیسیون یک رفع ابهامی داده است که در ادامه بحثهایمان مطرح خواهد شد، میخواهند جای اشخاص حقیقی و حقوقی بحث پالایشگاهها و پتروشیمیها یعنی نفت خام و میعانات گازی تحویل پالایشگاهها و پتروشیمیهای داخل میشود، این یک نکته.
نکته دوم، جناب آقای نادران! اتفاقاً یک ماه مفسدهانگیز است، چون واقعاً زمان را اینجا برای تسویه کم میآورند و در این ستادهای مختلف دولت برای گرفتن مجوزهای دیگر میبرند دو ماه و تبدیل به سه ماه و چهار ماه میکنند به بهانههای مختلف. بنابراین سیاهه نفت در شرکت ملی نفت الان سه ماهه است و منطق هم سه ماهه است و زمان هم مشخص است، گفته است از زمان تحویل اسناد و ضمانتهای بانکی و (LC) که باز میشود قبل از تحویل است. همه اینها در این بند شفاف و روشن است، فقط بحث اشخاص حقیقی و حقوقی است که آن هم آقای حاجیبابایی یک پیشنهادی دارند که اینها تبدیل به پتروشیمی و پالایشگاهها بشود که به نظرم اینها حل میشود. سه ماه کاملاً منطقی است، یک ماه زمان کمی است. یکی از دلایلی که دوستان با دو ماه مخالفت کردند به دلیل اینکه دو ماه کم بود، الان آقای میرتاجالدینی که خودشان پیشنهاد دو ماه را داشتند الان اتفاقاً با سه ماه موافق است و به عنوان موافق هم ثبتنام کرده است که من از ایشان تشکر میکنم.
لذا من از همکاران عزیز خواهش میکنم با توجه به اینکه یکی سیاهه شرکت ملی نفت سه ماهه اعلام میشود، دوم اینکه افرادی که میخواهند ضمانتنامه جور کنند، (LC) تهیه کنند و بعد تحویل بدهند و خوراک را تحویل بگیرند و وارد پالایشگاه کنند و پتروشیمیها میعانات گازی را تحویل بگیرند، تا اینها تبدیل به مواد اولیه محصول بشود و فروخته بشود و پولش برگردد به نظرم سه ماه منطق دارد و باعث میشود که دیگر مفسدهای در آن به وجود نیاید و دیگر ستاد تدابیر دولت و شورای اقتصادی دولت و شورای هماهنگی سران قوا و همه اینها فردا یک ماه تمام بشود این پروندهها در این ستادها سرازیر میشود که تمدید زمان بکنند. بنابراین ما همین سه ماه را منطقی در نظر بگیریم و با این سه ماه انشاءالله کمک بکنیم که همه کارها براساس زمانبندی درست و منطقی انجام بشود. لذا من خواهش میکنم همکاران عزیز به این سه ماه رأی بدهند که انشاءالله یک قانونی را با منطق داشته باشیم، کمااینکه همانطور که آقای نادران فرمودند در تبصرههای بودجه سنواتی هم براساس همین قانون موارد مختلف انشاءالله آنجا هم قطعاً مطرح خواهد شد که به تصویب مجلس در آینده در بودجههای سنواتی هم خواهد رسید.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. دولت موافق است، کمیسیون بفرمایید.

محسن زنگنه
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان ببینید! در بحث خوراک نکاتی که دوستان مطرح کردند در عملیات اجرایی آن چیزی که در بازار اتفاق میافتد بحث (LC) و همه این مسائل قبل از تحویل انجام میشود، مشکل ما بعد از تحویل است. لذا بعضی از ایراداتی که دوستان مخالف گرفتند آنها اکثراً قبل از تحویل است، ضمانت و همه مسائل قبلی است. تحویل که انجام میشود در بند کاملاً آمده که تحویل خوراک که انجام شد تسویه باید انجام بشود. در مورد زمان، کمیسیون هم با سه ماه موافق است به جهت دلایلی که هم پیشنهاددهنده محترم و هم موافقین فرمودند و با توجه به شرایطی که ما در کشور داریم ممکن است یک ماه دست بخش خصوصی ما را ببندد و این خودش باعث بشود ما به جای اینکه در جهت اقتصاد مقاومتی و به خصوص تقویت بخش خصوصی حرکت بکنیم مانع ایجاد کنیم. لذا کمیسیون با سه ماه موافق است و از همه نمایندگان عزیز خواهش میکنیم که به این پیشنهاد رأی مثبت بدهند.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. حضار 220 نفر، پیشنهاد را به رأی میگذاریم (امیرآبادیفراهانی ـ پیشنهاد یک ماه به سه ماه پیشنهاد آقای نظری است، دولت و کمیسیون هم موافق هستند) پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. (160) تا رأی آورد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! جناب آقای مصری یک رفع ابهام دادند، آقای مصری بفرمایید. فرمودند «تحویل خوراک» ابهام دارد.

عبدالرضا مصري
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام دارم و تشکر از هیأترئیسه محترم به خاطر تمهیداتی که در ارتباط با فعالیت مجلس و همزمان رعایت پروتکلهای کشور انجام دادند. آقای دکتر ببینید! اینجا «تحویل خوراک از جمله»، «خوراک» عام است، به خوراک مرغ هم میشود گفت، به خوراک آهن هم میشود گفت و به خوراکهای مختلف میشود گفت «و از جمله» ابهام است. در سخنرانی قابل قبول است، در انشا هم قابل قبول است، اما در قانون «از جمله» یک کلمه بسیار بسیار گسترده است. ضمن اینکه ما میخواهیم آنچه که دولت به فروش میرساند را ساماندهی کنیم، آن در بودجه میآید. ما بقیه زنجیرهها را کاری نداریم.
عنایت بفرمایید! ما سه تا خوراک داریم که از دولت داده میشود. آقای دکتر! عنایت دارید؟ یکی نفت خام است، به صراحت، یکی گاز است و یکی میعانات گازی است، دیگر «از جمله» نداریم. حالا اگر گاز به یک شرکت پتروشیمی رفت و تبدیل به اتانول شد، اتانول خوراک یک شرکت دیگری شد، تبدیل به چیز دیگری شد، ما که زنجیره خوراک را کاری نداریم، آن بخش خصوصی است، بخش خصوصی ممکن است روزانه پول را دریافت کند، نه سه ماهه. لذا چون ما میخواهیم دولت را در بودجه نظم بدهیم، ما فقط در اینجا اگر به صراحت بیاوریم تحویل نفت خام، گاز و میعانات گازی، ابهام برداشته میشود، شامل بقیه زنجیره تولید که در اختیار بخش خصوصی است نخواهد شد. لذا من خواهش میکنم اگر حضرتعالی ابهام را وارد میدانید این سه تا اساسیها را بیاورید، رفع ابهام میشود، دیگر «خوراک» و «از جمله» را هم نیاز نداریم. پس پیشنهاد روشن بنده این است که اینجا بیاوریم «تحویل نفت خام، گاز و میعانات گازی».

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای دکتر مصری! عذرخواهی میکنم، شما الان پیشنهاد رفع ابهامتان را مطرح میکنید به جای آن چه بگذاریم؟

عبدالرضا مصري
پیشنهاد دهنده
پیشنهاد را مطرح کردم، عرض کردم اگر «خوراک» و «از جمله» را برداریم، چون «خوراک» و «از جمله» عام هستند، «تحویل نفت خام، گاز و میعانات گازی به اشخاص» تا آخر.

احمد اميرآبادي فراهاني
یعنی پیشنهاد شما حذف «از جمله» است.

عبدالرضا مصري
پیشنهاد دهنده
«خوراک» و «از جمله».

حميدرضا حاجي بابائي
آقای امیرآبادی! این پیشنهاد اصلاح است، ابهام نیست. قابل طرح نیست.

محمدباقر قاليباف
اجازه بدهید! اصلاً پیشنهاد شما را الان نگاه کردم در سیستم هم ثبت نشده است.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! پیشنهادشان این است که «خوراک» و «از جمله» از حذف شود.

محمدباقر قاليباف
دوستان توجه کنند! پیشنهاد ایشان به طور روشن این است به خاطر اینکه اینجا «خوراک» و «از جمله» هست، میگویند اینها را برداریم. ما به طور خاص تحویل نفت خام و میعانات گازی را داریم، ایشان دارند گاز را هم اضافه میکنند. یعنی میگویند تحویل نفت خام، میعانات گازی و گاز.
دبیر (امیرآبادیفراهانی) ـ آقای دکتر! LPG چه میشود؟ ابهام را زیاد نکنید، LPG هم هست.

حميدرضا حاجي بابائي
این اصلاح است، رفع ابهام نیست.

احمد اميرآبادي فراهاني
نه، پیشنهاد حذف میتوانند بدهند.

محمدباقر قاليباف
اجازه بدهید! به هر حال این پیشنهاد را دارند، اجازه بدهید موافق و مخالف صحبت کنند، نظر دولت و کمیسیون را هم بشنویم.

سيدناصر موسوي لارگاني
مخالف اول وقتشان را به جناب آقای شریعتینیاسر واگذار کردهاند، بفرمایید.

مالک شريعتي نياسر
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
هفته بسیج را تبریک عرض میکنم. ببینید! پیشنهادی که آقای مصری دادند پیشنهاد درستی نیست، از جهت اینکه LPG و خوراک مایعی که همین الان شرکت ملی گاز به عنوان بخش دولتی دارد به واحدهای پالایشگاهی و پتروشیمی میفروشد اینها خوراک مایع و دولتی است و اینها را نمیشود حذف کرد. من گمان میکنم اگر دوستان توجه کنند در پیشنهاد بعدی که جناب آقای حاجیبابایی مطرح خواهند کرد این مورد کلاً اصلاح میشود، چون واحدهای پتروشیمی و پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی که بیاید، خوراک آنها چه نفت خام، چه میعانات، چه گاز و چه LPG باشد، همه را شامل میشود. بنابراین خواهش من این است که دوستان به این رفع ابهامی که آقای مصری مطرح کردند رأی ندهند، چون مشکل ایجاد میکند. شما LPG و بقیه موارد را هم اینطوری حذف خواهید کرد. تشکر میکنم.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای قادری موافق هستند، بفرمایید.

جعفر قادري
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان توجه کنند! پیشنهاد آقای دکتر مصری در عین حال که بخشی از مشکل را حل میکند، ولی باز هم به نظر میرسد نیاز به تکمیل داشته باشد. چون ما فقط بحث گاز، نفت یا میعانات گازی را نداریم. مشتقات نفتی و گازی هم داریم. در عین حال که به عنوان موافق این بخش را میتواند حل کند، ولی پیشنهاد من این است که متن را خدمت جناب آقای دکتر امیرآبادی دادم که اگر آن متن جایگزین شود این مشکل را میتواند حل کند. میگوییم که تحویل گاز، نفت خام، میعانات گازی و مشتقات نفتی و گازی به عنوان خوراک به اشخاص حقیقی و حقوقی. این متن میتواند آن ایرادات و اشکالات را برطرف کند، در عین حال پیشنهاد جناب آقای مصری یک مقدار نسبت به متن بهتر است، ولی کامل نیست.

محمدباقر قاليباف
دولت مخالف است، کمیسیون بفرمایید.

محمدمهدي مفتح
بسم الله الرحمن لرحیم
کمیسیون هم با این پیشنهاد مخالف است. ملاحظه بفرمایید! اینکه این متن ممکن است نیاز به اصلاح داشته باشد حرف درستی است، ممکن است به متن موارد دیگری هم اضافه کند و اصلاح بیشتری داشته باشد. اما اینکه ما در اینجا بیاییم با این رفع ابهام و یا اصلاحات مختصر بخواهیم کل حکم را درست کنیم این به این ترتیب انجام نمیشود. به طور مثال ما مواردی را داشتیم که برخی از دستگاههای دولتی نفت خام گرفتهاند و پول آن را برنگرداندهاند. اینها از این برنمیآید، اگر بخواهیم به طور کلی اینها اصلاح شود و دیگر از این وقایع اتفاق نیفتد، قاعدتاً باید متن را یک مقداری مناسبتر و منقحتر بنویسیم. اینکه در اینجا منظور ما بوده، این بوده است که تحویل خوراک به پالایشگاهها و دستگاههایی که این را مصرف میکنند و تولید بعدی را انجام میدهند، اینها با ساز و کار ضمانت بانکی و اعتبار اسنادی باشد. بتوانیم حساب و کتاب این قسمت تحویل نفت خام را روشن کنیم. حتماً موارد دیگری هم وجود دارد که برای آنها هم باید حکم داده شود. با این اصلاح به نظر نمیرسد که این حکم را به طور کلی برای تمام موارد بتوانیم تعمیم بدهیم. خواهش ما این است این مورد با توجه به اینکه کار زیادی هم روی این متن در کمیسیون انجام شده و با افراد مختلفی مشورت شده، به همین ترتیب این پیش برود، مواردی را که باید تکمیل شود در یک طرح دیگری در خود بودجه سال 1400 که یک ماه دیگر در مجلس مورد بحث خواهد شد، در آنجا بتوانیم اینها را اصلاح کنیم. بنابراین به نظر میرسد که همین متن کمیسیون بماند بهتر باشد.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. پیشنهاد آقای مصری را به رأی میگذاریم.

احمد اميرآبادي فراهاني
پیشنهاد آقای مصری که رفع ابهام داشتند حذف «خوراک» و «از جمله» است.

محمدباقر قاليباف
حضار 224 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای دکتر! پیشنهاد بعدی را جناب آقای قادری دارند همانطور که خودشان هم اعلام فرمودند «تحویل گاز به نفت خام، میعانات گازی و مشتقات نفتی و گازی به عنوان خوراک به اشخاص حقیقی و حقوقی». آقای قادری! فقط خواهشاً پیشنهاددهندگان و موافقین و مخالفین اگر یک مقدار در وقت به ما کمک کنند ممنون میشویم.

جعفر قادري
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن لرحیم
همانطور که من در قسمت قبلی هم اشاره کردم، دقیقاً وقتی صحبت از خوراک میشود گاز ممکن است به عنوان خوراک یا به عنوان سوخت مورد استفاده قرار بگیرد. وقتی گاز به خانوارها و حتی واحدهای تولیدی به عنوان سوخت داده میشود اینجا مدنظر نیست. آن ترتیبات خاص خودش را دارد و اصلاً در این بند نمیگنجد. ما فقط اینجا بحث گاز، نفت خام و میعانات گازی و مشتقات نفتی و گازی که به عنوان خوراک مورد استفاده قرار میگیرد را داریم.
شما الان توجه کنید! فازهای مختلف پارسجنوبی و پالایشگاههای آن دولتی است، اینجا چیست؟ به تعبیر خود نفتیها گاز ریچ را به این پالایشگاهها میدهند و از آن اتان، بوتان، پروپان و میعانات گازی استخراج میشود. این مشتقات گازی هم به عنوان خوراک در اختیار پتروشیمیها گذاشته میشود. یا گاز را به یک واحد پتروشیمی میدهند، این گاز را به عنوان خوراک تبدیل به محصول میکند. اینجا این گازی که به عنوان خوراک داده میشود شامل این بند قرار میگیرد. ولی گازی که به عنوان سوخت استفاده میکند ترتیبات خودش را دارد، مثل یک خانوادهای که از گاز استفاده میکند اینجا در این حکم ما نیامده است. بنابراین برای اینکه به همه عوامل و اجزای خوراک اشاره کنیم، هم باید به گاز اشاره کنیم، هم به نفت خام، هم به میعانات گازی و هم مشتقات نفتی و گازی که دقیقاً همان مباحثی که اشاره کردم، اتان، بوتان، پروپان، میعانات گازی و سایر مشتقاتی که مربوط به بخش دولتی است. ما اینجا اصلاً هیچ حکمی را برای پالایشگاههای خصوصی و پالایشگاههای عمومی غیردولتی نکردهایم. چرا؟ چون در بودجه مناسبات دولت را با بقیه بخشها میخواهیم تعیین کنیم. بنابراین اگر متن به این شکل نوشته شود، «تحویل گاز، نفت خام، میعانات گازی و مشتقات نفتی و گازی به عنوان خوراک به اشخاص حقیقی و حقوقی داخلی و خارجی» الی آخر. این متن کاملاً رسا میشود، ابهاماتی هم که دوستان داشتند برطرف میشود و مشکلی پیش نمیآورد. من از دوستان خواهش میکنم که به این پیشنهاد رأی بدهند تا انشاءالله این ابهام هم برطرف شود.

سيدناصر موسوي لارگاني
مخالف، در خدمت جناب آقای صدیف بدری هستیم، بفرمایید.

صديف بدري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت همکاران عزیز. هفته بسیج را به دلاورمردان بسیجی و شما همکاران گرانقدر تبریک میگویم. به نظر من موضوعی که اینجا گفته شده، «از جمله» شامل تمام مشتقات هم میشود. لازم نیست یک عبارت «مشتقات نفتی» هم اینجا اضافه شود. قانون هر چقدر شفاف باشد خیلی خوب است، ولی جملات و توضیحات بیشتر شاید قانون را از شکل قانونی در بیاورد و دچار چالش کند. به نظر من عبارت «از جمله» کفایت میکند و نیاز به اضافات بیشتر «از جمله مشتقات نفتی» لازم نیست. ضمن تشکر از همکار عزیزمان جناب آقای قادری، به نظر من عبارت «از جمله» هدف ایشان را محقق میکند و نیاز به اضافه کردن میعانات گازی و یا نفتی نیست.

سيدناصر موسوي لارگاني
موافق، جناب آقای نخعی بفرمایید.

مصطفي نخعي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران محترم عرض سلام دارم. هفته بسیج را هم تبریک عرض میکنم. آن چیزی که در قانون اشاره شده، بحث «تحویل خوراک از جمله نفت خام، میعانات گازی به اشخاص حقیقی و حقوقی»، به نظر میرسد این عمدتاً ناظر بر بحث پالایشگاهها است و کاملاً هم مشخص بحث خوراک را مطرح کرده و نه بحث سوخت. بنده به عنوان کسی که تا حدودی با این فضا آشنایی دارم و در این حوزه کار کردهام، به نظرم پیشنهادی که مطرح شده پیشنهاد خوبی است و اگر ما بحث نفت خام، میعانات گازی و نفتی را داشته باشیم، یعنی این لفظ را هم اضافه کنیم تقریباً پوشش دادیم، یعنی محققاً پوشش دادیم آن چیزی را که مدنظر قانونگذار بوده و به نظر من پیشنهاد درستی است. بنابراین خواهشم از دوستان این است که به این پیشنهاد رأی مثبت بدهند.

محمدباقر قاليباف
دولت و کمیسیون مخالف هستند. حضار 226 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! پیشنهاد بعدی را حاجآقای میرتاجالدینی دارند، میخواهند «ضمانت بانکی» را حذف کنند. حاجآقا! اگر میشود لطف کنید مطرح نکنید، چون یکبار در یک قالب دیگری آقای حاجیدلیگانی مطرح کرد و رأی نیاورد. بفرمایید.

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
جناب آقای امیرآبادی! این مطرح نشده است. ببینید! ما قانون را که مینویسیم باید همه کلمات آن دقیق باشد، به قولی میگویند جامع و مانع باشد. یک واژه اضافی هم نباید داشته باشیم. اینجا «با ساز و کار ضمانت بانکی و اعتبار اسنادی» هر کدام وجهی و فلسفهای دارد که ذکر شده است، ببینیم چیست؟ «اعتبار اسنادی» همانطور که نماینده دولت و معاون بانک مرکزی در صحبتهای قبلی گفتند ثمن آن معامله و آن خوراکی است که رد و بدل میشود، بیع میشود، معامله میشود و دقیقاً مشخص است، جلوتر هم این را میگیرند. وقتی که در جایی پول و ثمن را جلوتر گرفتند چه نیازی به ضمانت بانکی دارد. این را از نظر پرداخت اعتبار اسنادی آوردهاند، ضمانت بانکی اینجا نیاز نیست. بنابراین پیشنهاد من این است که این قسمت حذف شود، بعداً مشکل ایجاد نکند. چون ضمانت بانکی را جایی میگیرند که ثمن را نگرفتهاند و خود ضمانت بانکی هم یک مدتی دارد، برای شش ماه، هشت ماه، ده ماه میگیرند. بنابراین علاوه بر اینکه یک حکم اضافی است که اینجا آوردهاند، علاوه بر آن ممکن است مشکلاتی را هم در فرآیند عمل و اجرا برای معاملات این چنینی ایجاد کند. پیشنهاد روشن من این است که این ضمانت بانکی اینجا حذف شود تا مشکلی ایجاد نکند.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای نظریخانقاه به عنوان مخالف هستیم، بفرمایید. موافق هم جناب آقای صباغیان هستند، آماده باشند.

سيدغني نظري خانقاه
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
بحث ضمانت بانکی که اینجا آورده شده به نظرم کاملاً لازم و ضروری است. برای اینکه ضمانت بانکی یکی از ابزارهای تضمین پرداخت است. اکثر فروشهای ما فروشهای غیرنقدی است، کجا ما فروشمان نقدی است؟ چون فروشهای ما غیرنقدی است لذا ضمانت بانکی باعث تعهد بیشتر خریدار میشود، باعث میشود که خریدار تلاش کند تا درخصوص ارائه ثمن معامله غفلتی نداشته باشد، چون اگر غفلت داشته باشد قطعاً ضمانتنامه بانکی توسط بانک به درخواست آن ذینفع ضبط میشود. امروزه خیلی از معاملات با ضمانتهای بانکی است و ضمانت بانکی و اسناد که با ضمانت بانکی متفاوت هستند کمکم جای پول را میگیرند و لذا ضمانت بانکی یک حسنی هم که دارد نشاندهنده ملائت و صلاحیت مالی و حرفهای خریدار است. نشان میدهد من که نمیتوانم در یک معاملهای ضمانت بانکی (1) میلیاردی بیاورم، قطعاً خرید و فروش با من از لحاظ عقلی یک مقدار دچار اشکال باشد. کسی که میتواند ضمانتنامه بانکی ارائه بدهد حتماً پشتیبان لازم دارد، حتماً در بانک یک مقدار اطمینانی حاصل شده، حساب و کتاب او درست بوده یا گردش مالی درستی داشته است. لذا حذف «ضمانتنامه بانکی» قطعاً به این موضوع لطمه وارد میکند و از دوستان خواهش میکنم که به این پیشنهاد رأی مخالف بدهند.
بحث بعدی هم این است که ضمانتنامه بانکی به نحوی از انحاء جلوی فساد، سوءاستفاده، دوستبازی و رانتخواری را میگیرد و کسی که نمیتواند ضمانتنامه بانکی متناسب ارائه بدهد قطعاً در این موضوع و خرید نفت و میعانات نفتی و گازی منصرف میشود، چون در خودش توان نمیبیند و اگر این «ضمانتنامه بانکی» حذف شود و هر کسی که اراده کند و بخواهد درخصوص خرید و فروش وارد شود، قطعاً باعث میشود که این موضوعاتی که قبلاً بوده و فسادهایی که بوده حتماً ایجاد خواهد شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
همکاران عزیز! قبل از اینکه نفر بعدی صحبت کند، من خواهش میکنم با توجه به اینکه قرار بود ما ساعت (9:30) تنفس بدهیم و هنوز از بند (4) خارج نشدیم، در زمانهای مانده یک مقدار با ما همکاری کنند که انشاءالله این بند (4) را زودتر تمام کنیم.

حسينعلي حاجي دليگاني
در خدمت جناب آقای صباغیان به عنوان موافق هستیم، ایشان در ساختمان مشروطه هستند، بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای صباغیان! ما تصویر و صدای شما را داریم، بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
موافق
نفر بعدی صحبت کنند.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای موسوی هستیم، بفرمایید.

سيدعلي موسوي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و احترام محضر نمایندگان ملت شریف ایران و هفته بسیج را محضر رهبر معظم انقلاب و ملت شریف ایران و دلاورمردان بسیجی تبریک میگویم و به ارواح شهدا و روح پاک بنیانگذار جمهوری اسلامی و این نهاد مقدس درود و سلام میفرستم.
واقعیت این است بحثی که اینجا مطرح است، این درست است، وقتی که پول نقد را قبلاً گرفتهایم و گفتیم این خوراکی که تحویل میدهیم یک مبلغی را گرفتیم و این به نوعی تضمین است تا این مواد خوراکی را تحویل خریدار و مشتری بدهیم. اینکه دوباره ما «ضمانت بانکی» را بیاوریم به نوعی تکرار مکررات است و در این بند یک ضمانتی که مطرح شده قابلیت این را ندارد که ما دوباره وقت بگیریم و مشتری را بیهوده معطل کنیم. احساس من این است چون ثمن و پول معامله گرفته شده دیگر نیازی به ضمانت بانکی نیست. دوستان! به طور کلی نظر من این است که در اینجا ضمن اینکه از شما خواهش میکنم به این طرح رأی موافق بدهید، آقای دکتر قالیباف! خواهشم این است، شرایط گرانیها طوری است که ملت ایران در اذیت هستند، واقعاً کالاها در بازار خیلی گران میشود. خواهش میکنم جلساتی که با مسئولین دولتی برگزار میکنید یک خروجی برای ملت ایران داشته باشد.

محمدباقر قاليباف

سيداميرحسن طيبيفرد
بسم الله الرحمن الرحیم
همانطور که عرض کردم ضمانتنامه بانکی ابزاری برای تضمین است، نه برای پرداخت. انواع ضمانتنامه بانکی هم مشخص و محدود است. یک ضمانتنامه پیشپرداخت داریم، حسن انجام کار داریم و از اینطور موارد که بیشتر در امور پیمانکاری و تعهدات قراردادی استفاده میشود، نه برای پرداختها. استدعای ما این است که از این کلمه «ضمانتنامه بانکی» استفاده نشود. چون در صورت استفاده از این واژه بسیار دعاوی و مرافعات بین خریدار و فروشنده پیش خواهد آمد. دلیلش این است وقتی که شما یک کالای مشخصی را میفروشید ثمن آن از ابتدا مشخص است. اعتبار اسنادی هم که گشایش میشود دقیقاً به همان میزان ثمن کالا گشایش میشود. ولی مبلغ ضمانتنامه بانکی دقیقاً ممکن است منطبق با قیمت ثمن نباشد، یا خریدار طلبکار میشود و یا فروشنده. در واقع اگر از این واژه «اعتبار اسنادی» استفاده شود مقصود حاصل است.
ضمن اینکه یک ایراد دیگری هم در این متن وجود دارد، با این کلمه «ضمانتنامه بانکی و اعتبار اسنادی» متبادر میشود که خریدار هم باید ضمانتنامه بانکی را تودیع و تسلیم کند، هم اعتبار اسنادی. در واقع این دو روش را همزمان نباید استفاده کرد. یعنی این اعتبار اسنادی کفایت میکند. باید نوشته میشد که «برای انجام تعهدات و ضمانتنامه بانکی و یا اعتبار اسنادی». این کلمه «یا» نیامده، این ابهام را ایجاد میکند که خریدار هم باید ضمانتنامه بانکی تودیع کند، هم اعتبار اسنادی. استدعای من این است که از این کلمه «ضمانتنامه بانکی» صرف نظر شود، چون هم آن بحث ایراد بانکی که دارد را مرتفع میکند، هم آن ابهامی هم که در متن موجود است مرتفع میشود، خیلی متشکر.

محمدباقر قاليباف

محمدمهدي مفتح
بسم الله الرحمن الرحیم
قبلاً هم عرض کردم، کمیسیون با حذف «ضمانت بانکی» موافق نیست. دقت بفرمایید! ما باید معامله را تسهیل کنیم، سعی کنیم هر چه راحتتر این روشهای اجرایی را اینجا بنویسیم. ضمانتنامه بانکی یک شیوه پرداخت است، یک شیوه اطمینان از پرداخت است. (LC) و اعتبار اسنادی یک شیوه دیگری است. ما «ضمانت بانکی» را حذف کنیم یعنی فقط نحوه پرداخت، روش (LC) و اعتبار اسنادی باشد. چرا محدود کنیم؟ ضمانتنامه بانکی یک برگه و سندی است که میگوید اگر متعهد در این تاریخ تعهدش را انجام نداد و پرداخت نکرد طرف بتواند برود این پول را از بانک بگیرد. بانک هم در مقابل این تعهدی که میدهد از طرفی که متعهد است یک ضمانتهایی میگیرد. ولی دولت که دارد نفت خام را میفروشد مطمئن میشود که اگر در این تاریخ این پول پرداخت نشد دیگر طرف او خریدار نفت خام نیست، طرف او بانک است، میرود پولش را از بانک میگیرد. بنابراین این شیوه کاملاً مطمئنی است و تعدد روشهای تسویه حساب معامله را آسانتر و سهلتر میکند. بنابراین کمیسیون با حذف «ضمانت بانکی» موافق نیست.
اما اینکه نوشتید «ضمانت بانکی و اعتبار اسنادی»، اگر چنین برداشت شود که منظور قانونگذار این است که ضمانت بانکی بگیرد، اعتبار اسنادی هم بگیرد، هر دو را بگیرد. اگر معنای «و» این تلقی شود نظر کمیسیون این نیست. نظر کمیسیون این است که یا ضمانت بانکی، یا اعتبار اسنادی. این «و» که اینجا گذاشته شده به معنای جمع هر دو نیست، یکی از این دو تا است. بنابراین اگر نوشته شود «و یا اعتبار اسنادی»، حاج آقای میرتاجالدینی هم با این موافق هستند، «ضمانت بانکی و یا اعتبار اسنادی».

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! عذرخواهی میکنم، الان اینجا موضوع کاملاً عوض میشود. «ضمانت بانکی و اعتبار اسنادی» گزارش کمیسیون است، شما میگویید «ضمانت بانکی یا اعتبار اسنادی». این دو متفاوت است.

محمدمهدي مفتح
از دقت شما تشکر میکنم، انشاءالله همیشه با این دقت به این مسائل رسیدگی شود. بله، آنچه که کمیسیون در این گزارش آمده «ضمانت بانکی و اعتبار اسنادی» است، اما نظر کمیسیون این نیست از یک نفر که میآید نفت بخرد هم اعتبار اسنادی و هم ضمانت بانکی بگیریم. نظر ما این نبوده، یکی از این دو روش بوده است.

احمد اميرآبادي فراهاني
الان «ضمانت بانکی یا اعتبار اسنادی» شد. بنابراین آقای میرتاجالدینی هم پیشنهادشان را پس گرفتند.

محمدباقر قاليباف
آقای میرتاجالدینی پس گرفتند؟ آقای میرتاجالدینی بفرمایید.

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
اگر با این توضیحی که جناب آقای مفتح دادند این دو تا با هم نباشد من پیشنهادم را پس میگیرم، یعنی «ضمانت بانکی یا اعتبار اسنادی».

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. دوستان و همکاران اجازه بدهند، براساس پروتکلهای مربوط به کرونا (1) ساعت و (30) دقیقه است که جلسه ما تشکیل شده، ما تا ساعت (10) تنفس میدهیم و انشاءالله رأس ساعت (10) جلسه را ادامه خواهیم داد.
(در ساعت 9:40 دقیقه با اعلام تنفس جلسه موقتاً پایان و سپس در ساعت 10:07 دقیقه به ریاست آقای سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی «نایبرئیس اول» رسمیت یافت)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
ادامه پیشنهادات در بند (4) را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! یک رفع ابهامی را آقای میرتاجالدینی داشتند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
مسأله آن که حل شد، «یا» گذاشتند، حل شد و گذشت. یک رفع ابهام هم آقای مالک شریعتی دارند. آقای شریعتی! رفع ابهامتان را مطرح کنید.

مالک شريعتي نياسر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام مجدد خدمت همکاران محترم و ملت شریف ایران.
خواهش میکنم عزیزان حاضر در صحن، عزیزان حاضر در سالن مشروطه و کمیسیون تلفیق توجه بفرمایید. مجلس دهم قانونی تصویب کرد که «قانون حمایت از توسعه صنایع پاییندستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایهگذاری مردمی بود». ماده (1) این قانون در بند «ت» تنفس خوراک پیشبینی شده که آنجا گفته «اعطای خوراک بدون دریافت بهای آن از زمان شروع بهرهبرداری طرحهای موضوع این قانون به تعداد روزی که ارزش آن معادل حجم سرمایهگذاری ارزشگذاری شده در مجوز صادره باشد و به عنوان تسهیلات به شرکت مجری طرح محسوب میشود».
عزیزان توجه بفرمایید! اگر این پیشنهادی که بنده برای رفع ابهام مطرح کردم رأی نیاورد عملاً قانون حمایت از سرمایهگذاری مردمی در توسعه پالایشگاهها و پتروپالایشگاههای با گرید بالا ملغی میشود. چون در آنجا قلب آن قانون تنفس خوراک است، اصلاً قانون حمایت از سرمایهگذاری مردمی در توسعه پالایشگاهها و پتروپالایشگاهها به دلیل همین تنفس خوراک در مجلس قبل تصویب شد و الان هم طرحهای آن برگزیده شده، به برگزیدهها ابلاغ کردهاند، منتظر مجوز صندوق توسعه ملی برای این تسهیلات تنفس خوراک هستند.
ما اینجا باید این عبارت را اضافه کنیم: «با رعایت قانون حمایت از توسعه صنایع پاییندستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایهگذاری مردم» که این مشکل پیش نیاید. توجه بفرمایید! چون ما اینجا سه ماه گذاشتهایم، آنجا تنفس خوراک بعضاً تا یک سال و نیم یا دو سال مشوق طرحهایی است که میآید سرمایه مردم را از طریق بورس جذب میکند و یک رونقی هم به بورس خواهد داد و اگر ما این کار را نکنیم این قانون کلاً ملغی میشود. عزیزان! خواهش میکنم توجه بفرمایید، به این پیشنهاد رأی بدهید تا ما این مشکل را پیدا نکنیم. بنابراین ما فقط رعایت این قانون را به عنوان رفع ابهام گذاشتیم، هیچ خدشهای به طرحی که دوستان در احکام کلی آوردند وارد نمیشود. توجه بفرمایید، تشکر میکنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای سلیمی مخالف هستند. جناب آقای مسلم صالحی هم موافق هستند، خواهش میکنم آماده باشند.

عليرضا سليمي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! اینجا دو تا بحث است، یک بحث این است در این احکامی که ما آوردهایم تقریباً این احکام جنبه حسابداری دارد و اینها باید رعایت شود.
نکته دوم این است همانطور که اشاره شد رعایت قانونی که قبلاً تصویب شده لازمالاجرا است، آن را دولت باید در بودجه اعمال کند. بنا نیست که هر گاه بنا است ما یک اقدام جدیدی انجام بدهیم، همه مواردی که قبلاً مصوب شده و دولت میبایست اجرا کند را دوباره لیست کنیم. اگر قرار باشد همه موارد جزء به جزء، مواردی که قبلاً به صورت قانون در آمده جزء به جزء در این اصلاح و برخی از احکام اعمال شود، قطعاً یک فصل مشبع و یک کتابچه قطوری خواهد شد. ما بنا نداریم دائم عبارات و الفاظ را در اینجا تکرار کنیم. دولت باید این را اعمال کند، مجلس هم باید نظارت کند، والسلام. این قانون است، باید دولت این را در بودجه 1400، یعنی بودجهای که قرار است در آینده نزدیک به مجلس تحویل بدهد، دولت باید این را اعمال کند و اگر اعمال نکرد ما ابزار قانونی لازم برای تغییر و اعمال در اختیارمان هست و به نظر میرسد که این نیازی نیست، لغو، حشو و زائد است. نیاز به عباراتی که حشو است و معنای جدیدی را القا نمیکند در قانونگذاری نداریم، متشکرم.

سيدناصر موسوي لارگاني
موافق، در خدمت جناب آقای صالحی هستیم، بفرمایید. ایشان یا در ساختمان مشروطه و یا در کمیسیون تلفیق هستند.

مسلم صالحي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران عزیز و مردم شریف ایران عرض سلام و ادب و احترام دارم. به نوبه خودم هفته بسیج را خدمت مردم شریف و همکاران عزیز تبریک میگویم.
همکاران عزیز توجه بفرمایید! در رابطه با پیشنهادی که آقای شریعتی عزیز مطرح کردند، اگر ما این پیشنهاد را رد کنیم علناً طرح حمایت دولت از سرمایهگذاریهای مردمی را عقیم و بینتیجه کردهایم و از طرفی تأکید مقام معظم رهبری بر توسعه پتروپالایشگاهها باز در اینجا مورد غفلت قرار میگیرد همچنین ما اصل (44) قانون اساسی را به یک نحوی داریم نادیده میگیریم که در آن اصل همان گونه که استحضار دارید بر حمایت از سرمایهگذاریهای مردمی تأکید میشود.
بنابراین با توجه به پیشنهاد آقای شریعتی این اتفاق خوب رقم خواهد خورد که ما بتوانیم یک تنفسی را در سرمایهگذاریهای مردمی و بخش خصوصی بدهیم که بتوانند از عهده تعهدهای خودشان بر بیایند و اگر به هر نحوی این پیشنهاد رد شود شاید ما به گونهای آن تقویت بخش خصوصی را نادیده گرفتهایم، اصل (44) قانون اساسی و تأکیدات مقام معظم رهبری بر توسعه پتروپالایشگاهها و همه این موارد را نادیده گرفتیم. بنابراین از همکاران عزیز خواهش میکنم که با پیشنهاد همکار خوبمان جناب آقای شریعتینیاسر موافقت بفرمایند و این استثنا را بر این طرح لحاظ بفرمایند. ممنون و متشکرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
دولت موافق است، کمیسیون بفرمایید.

محمدمهدي مفتح
بسم الله الرحمن الرحیم
فرمودند که با رعایت این قانون، عرض ما این است که قوانین متعددی به مناسبتهای مختلف در کشور تصویب شده و تمام اینهایی که آثار بودجهای دارد باید در قانون بودجه منعکس باشد و بودجه باید مبتنی بر قوانین مصوب تنظیم شود. در اینجا ممکن است فقط یک مغایرتی وجود داشته باشد که در مورد تنفس خوراک که در این قانون ذکر شده در اینجا با مصوبهای که ما داریم مغایرت داشته باشد.
ما در بودجه در برخی از مواقع میآییم مواردی را که برای آن سال لازم است مینویسیم و استثنا قائل میشویم، خود قانون بودجه هم تصویب میشود. دولت میتواند مبتنی بر این قانونی که داریم بودجه را تنظیم کند و بعد در مجلس حذف و اضافه شود، کم و زیاد شود، خود بودجه هم یک قانونی در کنار قوانین دیگر است. ما اینجا داریم بودجه کل کشور را یک ساماندهی انجام میدهیم تا از برخی مواردی که ممکن است به دلیل برخی ابهامات ضررهایی را متوجه کشور کرده باشد، از آنها جلوگیری شود. تحویل خوراک و مواردی که هست یک نظمی پیدا کند. بودجه یکساله است، ولی قانون دائمی است.
خواهش ما از دوستان این است اجازه بدهید همین متنی که کمیسیون تصویب کرده تصویب شود و پیش برود، تنظیم بودجه نظم خودش را داشته باشد، این گونه موارد هم قانون است، دولت میتواند به استناد این قانون یک تبصرههایی را در بودجه تنظیم کند. بنابراین خواهش ما این است دوستان به همین متنی که کمیسیون تصویب کرده رأی بدهند و تغییر داده نشود.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. حضار 220 نفر، دوستان در رأیگیری مشارکت کنند. دولت موافق و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

مهدي طغياني

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! پیشنهاد بعدی را جناب آقای رحیمیمظفری دارند، یک رفع ابهام دارند، آقای رئیس هم رفع ابهامشان را پذیرفت. میفرمایند تهاتر با مطالبات دولت باشد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
پیشنهاد چاپشده باشد قابل طرح است، وگرنه رفع ابهام نیست.

احمد اميرآبادي فراهاني
قبل از ورود ارائه دادهاند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

احمد اميرآبادي فراهاني
جناب آقای رحیمیمظفری بفرمایید. ارتباط برقرار نشد. تا ارتباط با ایشان برقرار شود پیشنهاد آقای نادران را خواهیم داشت، آقای نادران بفرمایید.

الياس نادران
پیشنهاد دهنده
دوستان دقت بفرمایید! من در آن اخطار قانون اساسی هم که داشتم به رئیس محترم جلسه عرض کردم، ما الان داریم یک متنی مینویسیم که قرار است بشود چارچوب تدوین قوانین بودجه سنواتی ما. مشکل ما کجاست؟ مشکل این است که ما در حوزه نفت به استناد قانون اساسی اجازه نداریم حق مالکانه را واگذار کنیم یا قراردادهای مشارکتی با شرکتهای خارجی و غیردولتی ببندیم. یعنی دولت به عنوان نماینده حاکمیت مالک انفال کشور است. در اینجا علیرغم اینکه گفته خوراک نفت و میعانات گازی برای مصرف در حوزههای مختلف با چه ساز و کاری مورد تسویه حساب قرار میگیرد و چگونه این معامله و مبایعه صورت بگیرد، در این بیعی که دارد صورت میگیرد بر این تصریح نشده که احیاناً خریدار نفت و میعانات گازی در چه مرحلهای از استحصال این نفت و میعانات گازی را تحویل میگیرد. آیا بعد از سر چاه است، یا سر چاه است، یا نه اصلاً ما مخزن را میفروشیم؟
مشکل اینجاست، ببینید! ممکن است ما الان با حسن نیت نگاه کنیم، بگوییم این خوراکی که در اینجا گفته شده توسط شرکت ملی نفت ایران یا توسط شرکت ملی گاز به خریدار در پالایشگاه یا پتروپالایشگاهها تحویل داده میشود. ولی در اینجا چون تصریح نشده که این خوراک کجا تحویل میگردد شائبه ایجاد میکند. من برای رفع ابهام محضرتان پیشنهاد داشتم مبنی بر اینکه ما مخازن و چاهها را مستثنی کنیم، بگوییم آنچه که به عنوان خوراک گفته میشود آن چیزی است که توسط شرکتهای دولتی نفتی و گازی به مشتریان بعد از مراحل فرآوری، استحصال و استخراج تحویل میگردد تا به مراحل بالادستی آن و چاهها، اجازه مشارکت در تولید یا فروش حق مالکانه به عنوان کسی که بر منابع نفتی کشور تسلط پیدا میکند را ندهیم. بعد از آن را اجازه بدهیم. یعنی وقتی میگوییم خوارک منظورمان این باشد که تحویل در محل مصرف باشد، نه تحویل در محل تولید. این رفع ابهام باعث میشود که ما به این مسأله بتوانیم با دقت توجه داشته باشیم، در قوانین بودجه هم جلوی واگذاری حقوق مالکانه و یا احیاناً قراردادهای مشارکت در تولید را بگیریم. عذرخواهی میکنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای قادری مخالف هستند، بفرمایید.

جعفر قادري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان توجه کنند! از نظر انشائی و عبارتی این متنی که آقای دکتر دادند اصلاً با این متن نمیخواهد. شما نگاه کنید، اینجا گفته «تحویل خوراک در چارچوب قوانین و مقررات جاری است و همچنین مالکیت دولت بر»، متن پیشنهادی کجای این متن باید بیاید؟ به هر حال اگر مطلب هم ضرورت داشته باشد و نیاز باشد این مطلب آقای دکتر نادران در این متن بگنجد، اینجا گفته که به جای تحویل، تحویل خوراک که شما اصلاً این را اول متن بگذارید، اصلاً یک متنی است که نیاز به بازنگری و رفع ابهام دارد. بنابراین در وهله اول محلی که برای متن پیشنهاد کردهاند محل مناسبی نیست.
دوم؛ مطلب کاملاً روشن است، اینجا دقیقاً در قوانین دیگر کاملاً تکلیف را روشن کرده، ما به هیچ وجه امکان واگذاری مالکیت چاههای نفت و گاز را طبق قانون اساسی نداریم. ولی در قالب انواع قراردادها، بیع متقابل، BOT، BLT و سایر انواع قراردادهایی که داریم ممکن است بیاییم استخراج را به صورت مشارکتی یا در قالب ماده (12) قانون رفع موانع تولید در اختیار سرمایهگذاران داخلی و خارجی بگذاریم. اینجا در قراردادهای ماده (12) قانون رفع موانع تولید میآید سرمایهگذاری میکند، به نسبت سهمی که دارد از نفت و گاز استفاده میکند. ولی این به این مفهوم نیست که ما مالکیت سرمایهگذار را بر چاه به رسمیت بشناسیم. اینجا در آن دورهای که اصل و سود سرمایهگذاری برنگشته فرد میتواند از منافع حاصل از برداشت استفاده کند و پول یا اصل و سودش را در قالب پول یا در قالب نفت و گاز تولیدی و میعانات گازی تولیدی تحویل بگیرد.
بنابراین مطلب کاملاً روشن است و اصلاً ناقض سیاستهای کلی و قانون اساسی نیست و آوردن آن اصلاً ضرورتی ندارد. بنابراین من فکر میکنم اگر بنا باشد هر مطلبی را در هر جایی بیاوریم، ما باید خیلی از جاها قوانین را تکرار کنیم، وقتی یکجا قانون تصریح شده دیگر نیاز به تکرار آن در جاهای دیگر وجود ندارد. پس من مخالف متن پیشنهادی آقای دکتر نادران هستم و معتقدم اصلاً موضوع ضرورتی ندارد و موضوع کاملاً در قوانین قبلی و همین طور قانون اساسی روشن و گویا است.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای صدیف بدری موافق هستند، بفرمایید.

صديف بدري
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران عزیز عرض سلام و ادب و احترام و وقت بخیر مجدد دارم. به نظر من پیشنهاد همکار عزیزم جناب آقای دکتر نادران برای رفع ابهام خیلی بهتر است، کاملاً شفاف و مشخص قید میشود که چه کاری باید انجام بگیرد. با موارد کلیگویی فکر میکنم این مسائلی که جناب آقای نادران مطرح کردند قابل حل است. لذا به نظر من اگر این پیشنهاد جناب آقای دکتر نادران اضافه شود خیلی بهتر است، از همکاران محترم خواهش میکنم به پیشنهاد همکار عزیزمان رأی بدهند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. دولت مخالف است. اگر درخصوص پیشنهاد آقای نادران تذکر و اخطار دارید بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
تذکر در خدمت جناب آقای شریعتی هستیم، اگر در دستور است بفرمایید.

مالک شريعتي نياسر
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه و همکاران محترم توجه بفرمایید! من هم تذکر و هم اخطار قانون اساسی دارم. اصل (110) و اصل (67) که سوگند نمایندگی است. ببینید! در بررسی قانون یا ابهاماتی که مطرح میشود، اتفاقی که الان اینجا افتاد این است که بنده رفتم با آقای حاجیبابایی صحبت کردم، پیشنهاد رفع ابهامی که مطرح کردم را ایشان فرمودند موافقم، با طراح محترم آقای دکتر زنگنه صحبت کردم گفتند من موافقم، (نایبرئیس ـ آقای شریعتی عزیز! الان پیشنهاد آقای نادران مطرح است) بعد سخنگوی کمیسیون اختلاف داخلی کمیسیونی خودشان را میآیند با طرح من مخالفت میکنند. بالاخره سخنگو یا باید نظر جمع کمیسیون را بگیرد، یا نظر رئیس را اعلام کند. (نایبرئیس ـ خارج از دستور دارید تذکر میدهید) سخنگوی کمیسیون، آقای دکتر مفتح محترم اینجا تشریف آوردند و نظر شخصیشان را اعلام کردند، نه نظر... (قطع میکروفن)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
عذرخواهی میکنم، الان از پیشنهاد شما عبور کردیم، شما خارج از موضوع صحبت کردید. آقای موسوی! نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای طغیانی تذکر دارند، بفرمایید.

مهدي طغياني
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر، دوستان، همکاران گرامی! چند لحظه توجه بفرمایید، ما از صبح تا به حال داریم یک بند از این را بررسی میکنیم، پیشنهاد آقای دکتر نادران هم برای رفع ابهام است.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای طغیانی! اصل را بفرمایید.

مهدي طغياني
من تذکر آییننامهای دارم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
تذکر آییننامهای ماده چند آییننامه است؟

مهدي طغياني
ماده (22) است. ببینید! از صبح تا به حال داریم در مورد رفع ابهامات اعضای کمیسیون بودجه روی طرحی که کمیسیون بودجه آورده صحبت میکنیم. من در مورد اینکه دوستان حق دارند در صحن رفع ابهام بدهند بحثی ندارم، همه آنها این حق را به عنوان نماینده دارند. ولی آقای میرتاجالدینی، آقای دکتر نادران، آقای دکتر قادری همه اعضای کمیسیون بودجه هستند. خواهش من این است تدبیری شود این رفع ابهامات در داخل کمیسیون بودجه مطرح شود که اینجا در صحن فقط مواردی بیاید که آنجا مطرح نشده یا رفع نشده، لااقل در مورد رفع ابهام که میشود در کمیسیون به جمعبندی رسید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. حالا انشاءالله دوستان رعایت میکنند، این هم یک موضوعی است.
من باید پیشنهاد آقای دکتر نادران را به رأی بگذارم. نظر کمیسیون چیست؟ دولت و کمیسیون مخالف هستند. حضار 232 نفر، رأی خودتان را اعلام بفرمایید. همکاران در رأیگیری مشارکت کنید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! جناب آقای رحیمیمظفری آمادگی دارند، مثل اینکه ارتباط وصل شده است. پیشنهاد ردیف (9) را مطرح میکنند. جناب آقای رحیمیمظفری! مطرح بفرمایید در خدمتتان باشیم.

عبدالعلي رحيمي مظفري
پیشنهاد دهنده
جلسات مجلس با تصمیم ستاد کرونای مجلس برگزار شد. همکاران محترم! خواهش میکنم، من خیلی مختصر در مورد این پیشنهادی که دادند توضیح بدهم. ببینید! ما در شرایط بسیار سختی قرار گرفتهایم، اگر بخواهیم تکلیف کنیم که پالایشگاهها و پتروشیمیهایی که دارند از دولت خوراک میگیرند بیایند صرفاً به صورت نقدی و با یک سازوکاری که الان تسویه شده بخواهند پرداخت کنند، قطعاً خیلی جاها با توجه به اینکه فرآوردههایشان بعضاً به بازرگانی دولتی یا بخشهای دولتی داده میشود یا خیلی از افراد حقیقی که الان میآیند این خوراک را میگیرند محدودیتهایی دارند برای اینکه بتوانند مطالباتشان را از دولت وصول کنند که این موارد را مجدد به دولت برمیگردانند.
ما این امکان را فراهم کنیم تا هم دولت در گرفتن این مسائل مشکل پیدا نکند، به هر صورت ما داریم خوراک را میدهیم، میخواهیم آن هزینه خوراک را بگیریم، ولی فرآورده، اصلاً بحث تولید اوره، پسفردا ما میخواهیم به پتروشیمی گاز بدهیم، به او بگوییم باید بیایی تسویه کنی، ولی اوره را پتروشیمی تحویل ندهد، کشاورز با مشکل برخورد کند، بگوید من از طرفی باید نقدی بدهم، از طرفی وزارت جهادکشاورزی پول را به من نمیدهد. این امکان فراهم باشد تا در جاهایی که نیاز است بتواند این تهاتر را انجام بدهد تا هم به مسأله تولید برخورد نکنیم، ما خیلی فرآوردههایمان مثل نفت و میعاناتمان را الان داریم خارج از کشور میدهیم و کالا میگیریم. چرا امکان تهاتر در داخل خود کشور فراهم نباشد؟ برای تولیدکننده خودمان فراهم نباشد؟ برای افراد حقیقی و حقوقی خودمان فراهم نباشد؟ تشکر میکنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای نقدعلی مخالف هستند. ارتباط برقرار نشد. مخالف بعدی جناب آقای زنگنه هستند که صحبت نمیکنند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
دولت و کمیسیون مخالف هستند. حضار 229 نفر، دوستان رأی خودشان را اعلام کنند. آقای حاجیبابایی، ریاست محترم کمیسیون برنامه و بودجه! این «تسویه» است یا «تصفیه»؟ (حاجیبابایی ـ تسویه) پس با عمد «تسویه» نوشتهاید. (امیرآبادیفراهانی ـ چون آقای دکتر! فرمودند که تسویه همان نسبی است، تصفیه قطعی است، روی این بحث داشتند، پس شما نظرتان تسویه است) پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! آخرین پیشنهاد ما پیشنهاد جناب آقای سیدشمسالدین حسینی است. آقای حسینی! مطرح بفرمایید.

سيدشمس الدين حسيني
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
به همکاران ارجمند خستهنباشید عرض میکنم و نظرتان را به این ابهام جلب میکنم. ببینید خواهران و برادران عزیز! پیشنهادی را آقای نظری مطرح کردند که زمان تسویه از حداکثر یک ماه به حداکثر سه ماه افزایش پیدا کند. آنجا این سؤال مطرح شد چرا سه ماه؟ این مطرح شد که بحث تجارت نفت و فروش نفت فرآیند زمانبری است و اگر ما یک ماه بگذاریم عملاً این اتفاق نمیافتد و آن گشایشهایی که در تجارت نفت بایستی در این شرایط تحریمی صورت بگیرد درست اتفاق نمیافتد که به نظر من پیشنهاد درستی بود و رأی بسیار خوبی را هم همکاران دادند.
اما این کلمه «استفادهکننده» که ما اینجا الان قید کردهایم با در نظر گرفتن آن سه ماه این ابهام را ایجاد میکند که آیا این شامل تجار و کسانی که میخواهند نفت را در این شرایط تحریمی بخرند و بفروشند هم میشود یا نه. من فکر میکنم با در نظر گرفتن آن رأیی که سه ماه بوده پاسخ مثبت است و حالا اگر این را به استفادهکنندگان مقید کنیم عملاً آن فرآیند تجارت را مانع میشویم، لذا ناسازگاری پدید میآید.
لذا پیشنهاد من به دوستان و خواهران و برادران عزیز این است که این لفظ «استفادهکننده» حذف شود، همان «اشخاص حقیقی و حقوقی» به صورت عام باقی بماند. طبعاً هم استفادهکنندگان داخلی را شامل میشود، هم کسانی که در جهت رفع تحریم و مشکلاتی که ما در تجارت نفت داریم از این استفاده میکنند و دولت هم حقوقش را وصول میکند. به همین دلیل من پیشنهاد حذف «استفادهکننده» را دارم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای دکتر حسینی عزیز! توجه بفرمایید، اینجا وقتی میگوید «استفادهکننده»، مگر گفته داخلی؟

سيدشمس الدين حسيني
پیشنهاد دهنده
ببینید! وقتی ما بالا نوشتیم تحویل خوراک، خوراک را میگذاریم و اینجا هم میگوییم «استفادهکننده».

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
«استفادهکننده» به معنی خریدار است.

سيدشمس الدين حسيني
پیشنهاد دهنده
همین، اگر کلمه خریدار را بگذاریم درست است.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
نه، معنی داخلی و خارجی ندارد.

سيدشمس الدين حسيني
پیشنهاد دهنده
ببینید آقای دکتر! اگر کلمه «خریدار» را بگذاریم من با شما موافقم، همین که ما الان داریم با هم صحبت میکنیم و جنابعالی میپذیرید که منظور از «استفادهکننده» خریدار است این ابهام است. «استفادهکننده» را حذف کنید درست میشود.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
این در مشروح مذاکرات میماند، حالا اگر اصرار دارید من به رأی بگذارم.

سيدشمس الدين حسيني
پیشنهاد دهنده
به نظرم کمیسیون و دولت هم موافق هستند، بپذیرید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
کمیسیون و دولت موافق هستند؟ اگر اجازه بدهید مخالفین و موافقین صحبت نکنند و به رأی بگذاریم. حضار 229 نفر، رأی خودتان را اعلام بفرمایید. همکاران در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب داریم. آقای دکتر متفکر! تذکرات را قرائت بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تبریک هفته بسیج خدمت همکاران ارجمند، تذکرات کتبی را قرائت میکنم:
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به اتفاق (22) نفر از نمایندگان محترم به وزیر آموزش و پرورش درخصوص لزوم اجرای احکام قانون انتشار دسترسی آزاد به اطلاعات در مهلت پاسخگویی دهروزه و لزوم ارجاع متخلفان به مراجع رسیدگی به تخلفات اداری.
ـ آقای علیرضا ورناصریقندعلی (مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا) به اتفاق (24) نفر از نمایندگان محترم به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص تسریع در رفع مشکلات سامانه جامع تجارت.
ـ آقای سیدسلمان ذاکر (ارومیه) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم اجرای قانون تسری فوقالعاده خاص سازمان پزشکی قانونی به سازمان زندانهای کل کشور.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم تسریع در راهاندازی و انتقال اداره کل راهآهن استان آذربایجانغربی از آذربایجانشرقی به ارومیه.
به وزیر نیرو درخصوص لزوم قرار دادن کنتورنویسان در شمول مشاغل سخت و زیانآور.
به وزیر کشور درخصوص لزوم توجه به امکانات حفاظتی و امنیتی مرزهای استان آذریجانغربی و لزوم احداث (15) پاسگاه مرزی.
ـ آقایان: غلامعلی کوهساری (رامیان و آزادشهر)، رمضانعلی سنگدوینی و غلامرضا منتظری (گرگان و آققلا)، رضا آریانپور (مینودشت، گالیکش، کلاله و مراوهتپه) و عبدالجلال ایری (کردکوی، بندرگز، کمیشان و بندرترکمن) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم استقرار مدیریت معادن زغال سنگ در استان گلستان.
ـ آقای کمال حسینپور (پیرانشهر و سردشت) به وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درخصوص ضرورت تسریع در احداث موزه صلح سردشت به عنوان اولین شهر قربانی سلاحهای شیمیایی در جهان.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص ضرورت تسریع در ساماندهی بازار نهادههای کشاورزی و دامی برای جلوگیری از افزایش قیمت محصولات کشاورزی و دامی.
ـ آقای احمدحسین فلاحی (همدان و فامنین) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص لزوم حضور اعضای هیأتعلمی در دانشگاه.
ـ آقای احسان ارکانی (نیشابور و فیروزه) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص علت عدم شفافیت وزارت جهادکشاورزی در اعلام ضوابط و مقررات میزان و نحوه ساخت و ساز مجاز در اراضی کشاورزی و عدم توجه به حق قانونی مردم برای اطلاع از ضوابط.
ـ آقای جلال رشیدیکوچی (مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم تسریع در تأمین و توزیع عادلانه نهادههای دامی جهت جلوگیری از آسیب جدی به دامداران و مرغداران.
ـ آقای حسین حقوردی (شهریار، قدس و ملارد) به اتفاق (60) نفر از نمایندگان به وزیر امور خارجه درخصوص لزوم احضار سفیر فرانسه و اعتراض شدید به جسارت رئیسجمهور این کشور به ساحت مقدس حضرت نبی اکرم (صلیالله علیه و آله و سلم).
ـ آقای پرویز محمدنژادقاضیمحله (لنگرود) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم راهاندازی مجدد بسیاری از کارگاهها، بنگاهها و کارخانجات تولیدی رهاشده در کشور و به خصوص شهرستان لنگرود.
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به اتفاق (30) نفر از نمایندگان به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه چرا با وجود ورشکستگی برخی شرکتهای تولیدی و نداشتن فعالیت تولیدی، پروانه بهرهبرداری آنها توسط وزارت صمت ابطال و مجوز برای متقاضیان جدید صادر نمیشود.
ـ آقای عادل نجفزاده (خوی و چایپاره) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص علت بیتوجهی به نحوه تقسیم سهمیه آرد به نانوایان شهرستانهای خوی و چایپاره و تشکیل صفهای طولانی مردم.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه چرا شهرستان چایپاره در لیست اخیر وزارت جهادکشاورزی در مورد اتمام طرح آبیاری قطرهای نیست؟
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص علت تعلل در تخصیص (2000) سهمیه جدید قالیبافان خوی و چایپاره.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
6
ناطقان جلسه آقایان: علیرضا زندیان، محمدتقی نقدعلی، یوسف داودی، منصورعلی زارعیکیاپی و جعفر راستی

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه امروز عبارتند از:
ـ آقای علیرضا زندیان نماینده محترم بیجار.
ـ آقای محمدتقی نقدعلی نماینده محترم خمینیشهر.
ـ آقای یوسف داودی نماینده محترم سراب.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای منصورعلی زارعیکیاپی نماینده محترم ساری و میاندورود.
ـ آقای جعفر راستی نماینده محترم شبستر.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
آقای زندیان بفرمایید.

علیرضا زندیان
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
به روح بلند و ملکوتی حضرت امام خمینی و شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی، شهدای مدافع حرم و مدافع سلامت درود میفرستم. آرزوی سلامتی و ظهور حضرت صاحب عصر امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) و سلامتی و توفیق برای نایب برحقش حضرت امام خامنهای (دامتبرکاته) (حضار صلوات فرستادند). هفته بسیج را به دلاورمردان بسیجی تبریک و تهنیت عرض میکنم. عرض سلام و ادب و احترام محضر مبارک نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی. باعث افتخار است که به نمایندگی مردم شریف و شهیدپرور شهرستان بیجارگروس انشاءالله در کنار شما عزیزان بتوانم در طول دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی خدمتگزار مردم عزیز حوزه انتخابیهام، هماستانیها و هموطنانم باشم.
جناب آقای رئیس! تراژدی غمبار کمتوجهی به معیشت مردم و گرانی تا کی ادامه دارد که پشت مردم از سنگینی بار تورم، گرانی، کاهش ارزش پول ملی، بیکاری، آشفتگی بازار بورس و آثار ناشی از افزایش حجم نقدینگی خم شده است؟
جناب آقای روحانی! مردم مظلوم و محروم استان کردستان و شهرستان بیجار از سختی معیشت و دیگر مشکلات عدیده به ستوه آمدهاند و از وعدههای مکرر عملی نشده مسئولین و دولتمردان ناامید و مأیوس شدهاند. لذا امید است در این مدت باقیمانده از عمر دولت اعتبار ثبت شده مردم را با کار جهادی و انقلابی و با همراهی خدمتگزاران مردم در مجلس شورای اسلامی جلب نمایید.
اما حوزه انتخابیهام بیجار؛ همکاران گرامی! بنده در وصف مردم شریف، نجیب و ولایتمدار حوزه انتخابیهام شهرستان بیجار صرفاً به بذل محبت رهبر حکیم و فرزانه انقلاب بسنده میکنم که در سفر پر از خیر و برکتشان که در تاریخ (28) اردیبهشت سال 88 به بیجار داشتند فرمودند مردم متدین و انقلابی بیجار علاوه بر افتخارات تاریخیشان در دوران معاصر، در حوادث گوناگون انقلاب در جنگ تحمیلی و دفاع مقدس از مرزهای کشور جوهر درخشان خود را نشان دادند که یقیناً از یاد نخواهد رفت.
نمایندگان محترم! شهرستان بیجار دژ محکم استان کردستان، شهدا و سرداران بنامی را تقدیم انقلاب و نظام نموده است. به طوری که در دوران دفاع مقدس (450) شهید، (64) آزاده، (1100) جانباز و (4) شهید مدافع حرم به ویژه شهید پاشاپور، یار صدیق سردار سلیمانی شاهد هستیم.
(در این هنگام آقای علی نیکزادثمرین «نایبرئیس دوم» ریاست جلسه را به عهده گرفتند)
این شهرستان از لحاظ اقتصادی و اجتماعی حائز ویژگیهای ممتازی از قبیل رتبه اول اراضی کشاورزی، معادن غنی سنگ آهن و ساختمانی، صنایع دستی، فرش آهنین گروس، همجواری با استانهای زنجان، همدان و آذربایجانغربی و برخورداری از نیروی جوانان متعهد و تحصیلکرده میباشد.
با وجود این ویژگیهای انقلابی و اقتصادی، علیرغم تلاشهایی که در گذشته در رفع محرومیتهای شهرستان بیجار صورت گرفته، اما هیچ وقت متناسب با حق مردم و ظرفیتهای توسعه آن نبوده و تاکنون نتوانسته است مانع مهاجرت بیرویه به سمت کلانشهرهای کشور به ویژه تهران شود. حتی این وضعیت آنقدر قابل توجه و مهم بود که رهبر فرزانه انقلاب در سفر ماندگارشان به بیجار فرمودند «حضور داشته باشید، حضور اقتصادی داشته باشید و بمانید بیجار را آباد کنید». اما با وجود تأکید حضرت آقا هنوز این شرایط اسفبار مهاجرت تداوم دارد.
همکاران عزیز! حال باید پرسید چرا مسئولین و مدیران استانی و شهرستانی به این فرمایش و تأکید رهبری عزیز توجهی نکردند و در ایجاد اشتغال و توسعه زیرساختها تلاش جدی به عمل نیاوردند. چه دستهایی در کار است که باعث بیکاری و فرار مردم شده است؟ واحدهایی که اجرا نشده و تعطیل شده، عدم اجرای پروژههای بزرگ کشاورزی، سدهای شیخ بشارت و باباخان، عدم صدور مجوز حفر چاههای آب، عدم اجرای گاوداری (1000) رأسی، عدم اجرای طرح تبدیل شهرستان بیجار به منطقه آزاد تجاری، عدم اجرای کارخانه سایپا، عدم اجرای کارخانه پتروشیمی، عدم اجرای کارخانه قطعات بتنی، عدم اجرای راهآهن بیجار ـ زنجان، تعطیلی کشتارگاه مرغ ماهان، تعطیلی کارخانه گچ کردستان و خیلی از پروژههای دیگر.
جناب آقای استاندار محترم کردستان! با گذشت سه سال از عمر استانداریتان حدود دو سال است از شهرستان بیجار بازدید نداشتهاید و مشکلات مردم را ندیدی و بازدید کنی ببینی به چه وضعی زندگی میکنند.
فرماندار محترم شهرستان بیجار در حالی لوح تقدیر میگیرد و به عنوان فرماندار نمونه شهرستان معرفی میشود که شاهد تعطیلی (30) الی (40) واحد تولیدی هستیم.
سؤال از وزیر صمت؛ جناب آقای وزیر! با توجه به این که مقدمات و ملزومات صنعت فولاد در شهرستان بیجار فراهم بود چرا با سلایق شخصی و نفوذ سیاسی نسبت به انتقال آن به جای دیگر اقدام کردید و جا دارد که در کارشناسی آن تجدیدنظر شود و بنده انشاءالله بحث تحقیق و تفحص در فولاد کردستان، ایمیدرو، اداره کل صنایع و معادن استان کردستان را انشاءالله انجام خواهم داد.
تذکر به وزیر بهداشت و درمان؛ هنوز بیمارستان شهرستان بیجار از داشتن آمبولانس مجهز برای انتقال بیماران محروم است. (قطع میکروفن).

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی علیرضا زندیان نماینده محترم بیجار تشکر میکنم. از برادر گرامی محمدتقی نقدعلی نماینده محترم خمینیشهر دعوت میکنم که نطق هفتدقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

محمدتقي نقدعلي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
قالالله تبارک و تعالی فی کتابه الکریم: «یا أَیها النبی حسبک الله و من اتبعک من المؤمنین».
بسیج مصداق این آیه شریفه است که خدای متعال آن را در کنار ذات مقدس خودش میآورد و این روز را به بسیجیان عزیز که مردان و زنان مؤمن هستند، تبریک عرض میکنم.
تشکر ویژه از ریاست محترم مجلس و هیأترئیسه محترم به خاطر اینکه نگذاشتند تا کسانی که امید بسته بودند در این ایام مجلس را به تعطیلی بکشانند ایستادگی کرد و مجلس را سرپا نگه داشت و با رعایت همه پروتکلها و دستورالعملهای بهداشتی امروز ما دور هم جمع شدیم و به تصویب قانون و انجام وظیفه پرداختیم. تشکر از عزیزانی که در عرصه بهداشت و درمان در این روزها زحمت میکشند، در این روزهایی که ما با بیماری منحوس کرونا دست و پنجه نرم میکنیم، مردانه در میدان بهداشت و دفاع از سلامت انجام وظیفه مینمایند.
گله از تصمیمات غیرکارشناسی که در دولت انجام میشود. عزیزان من، همکاران گرامی! امروز بسیاری از اصناف را تعطیل کردهایم، در حالی که بانکها از یک روز دیرکرد جریمهشان چشمپوشی نمیکنند. این یک تصمیم غلط. چکها به بانکها میرود، این دغدغهآفرین است یا آرامشافزا؟ این چه تصمیم نابخردانهای است که برای کنترل این بیماری میگیریم؟ ساعات حمل و نقل را کم میکنیم، به خیال اینکه تراکم جمعیت و فاصله اجتماعی درست شود و حال آنکه ما میبینیم این قصه موجب تراکم بیشتر جمعیت شده است. کارمندان را به دورکاری وا میداریم و حال آنکه این مطلب موجب تراکم بیشتر ارباب رجوع شده است.
هیچیک از نمایندگان در ستاد ملی کرونا عضو نیستند، بعضی از این تصمیمات مثل منع آمد و شد به نص قانون اساسی باید به تصویب مجلس برسد. به نیازهای معنوی توجه نشده است. عزیزان! امروز مسجد و معنویت جلوی کرونا و بیماریها را میگیرد. مقام معظم رهبری فرمودند کارشناسان ستاد کرونا باید به نیازهای معنوی مردم توجه کنند. گفت سنگ بستهاند و سگان را رها کردهاند. بیماری دارد غوغا میکند و ما راههای آرامش معنوی را بر مردم بستهایم.
طب سنتی را بها نمیدهند، کسانی که (20) سال در عرصه و مسند مدیریت بهداشتی و درمانی این کشور تکیه زدهاند، کسانی که جنایت بزرگ عقیمسازی و نسلکشی زنان ما را رقم زدهاند که همین جا در بین پرانتز عرض میکنم مجلس محترم با طرح جمعیت و تعالی خانواده دارد جلوی این جنایت را میگیرد.
همکاران من، ملت عزیز ایران! باید به شما بگویم بعد از چندین سال که مقام معظم رهبری دستور دادند جلوی قصه کنترل جمعیت گرفته شده است، امروز دو ماه است که وزیر بهداشت دستور داده است قصه عقیمسازی برداشته شود و باز میبینیم معاونی که خود بانی این قضایا بوده است باید پاسخگو باشد، ریاست محترم کمیسیون اصل (90) فرمود تا الان برای آن (40) شکایت شده است، طلبکارانه استعفا میدهد. مجلس مردانه جلوی فساد ایستاده است. امروز مجلس آن زن بندرعباسی که به آن شکل نابخردانه با او برخورد میشود، آمده است که از کشت و صنعت مغان، از خرید کمبهای تضمینی گندم، ورق را برگرداند و اقدامات مناسبی انجام داده است.
کارشکنی دولت، عزیزان! مجلس برای حمایت معیشتی قانون تصویب میکند، دولت به شورای نگهبان نامه مینویسد که ردیف بودجهای و اعتبار برای تأمین این کالابرگ الکترونیکی وجود ندارد. بعد از آنکه مجلس با کارشناسی مجدداً محل بودجه را تعیین میکند، قبل از ابلاغ بلافاصله دولت همان طرح را در قالب ابلاغ دولتی ابلاغ میکند. ما مجلسیان میگوییم:
گفتی که منم ماه نشابورسرا
ای ماه نشابور، نشابور تو را
آنِ تو، تو را و آنِ ما نیست تو را
با ما بنگویی که خصومت ز چرا
دولت! تو به مردم برس، به نام تو تمام شود. اما مردم میدانند که امروز مجلس انقلابی مدافع و پیگیر حقوق مردم و مطالبات مردم است.
آخرین کلام؛ کسانی که روزی امضای جان کری را ضمانت میدانستند و امروز خاطرات رفاقت بایدن را مرور میکنند بدانند و این آیات (51) به بعد سوره مبارکه مائده را مرور کنند که فرمود امید است خدای متعال فتحی بیاورد یا امری از نزد خودش بیاورد تا به آنچه در دل میپروراندهاند پشیمان شوند و مؤمنین زیان این افراد را ببینند.
ما حامی ارتباط اقتصادی با جهان هستیم، ما مدافع صادرات و فروش نفت و رابطه اقتصادی با دنیا هستیم، با ذلت و وطنفروشی و خضوع در مقابل مستکبران مخالفیم و میگویم «هیهات من الذله».

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی محمدتقی نقدعلی نماینده محترم خمینیشهر تشکر میکنم. از برادر گرامی یوسف داودی نماینده محترم سراب دعوت میکنم که نطق هفتدقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

يوسف داودي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام بر ملت بزرگ ایران و مردم قهرمان استان آذربایجانشرقی و با سلام و سپاس به مردم پرتلاش و قدرشناس حوزه انتخابیهام در روستاها، مناطق عشایرنشین و شهرهای چهارگانه سراب، مهربان، دوزدوزان و شربیان. با تبریک صمیمانه هفته بسیج به بسیجیان کشور و مردم ایران و با ادای احترام به شهدای گرانقدر و بسیجی تاریخ انقلاب.
کمتر از (9) ماه از عمر خدمت دولت محترم دوازدهم باقی است. ما نمایندگان مردم قدرشناس تلاشها و منتقد کاستیها و تخلفات هستیم. به خاطر اجرای طرح انتقال آب رودخانه زاب به دریاچه ارومیه که نجات مقطعی دریاچه ارومیه را باعث میشود و در زندگی مردم استانهای آذربایجانشرقی و غربی و کردستان تأثیر مثبت دارد، تشکر میکنیم.
جناب آقای رئیسجمهور! روز به روز قدرت خرید مردم به شدت پایین میآید و گرانیهای لحظهای بیداد میکند. ما نمایندگان ملت از شما میخواهیم که به معیشت مردم کمک کنید و قاطعانه جلوی گرانیهای افسارگسیخته را بگیرید و ما نمایندگان مردم هم آماده هر نوع همراهی و همگامی برای باز کردن گرههای معیشتی مردم هستیم.
ضمن تشکر از رئیسجمهور محترم که در سفر به استان آذربایجانشرقی دستور آغاز عملیات اجرایی پروژه تولید پودر آلومینا از نفلینسینیت سراب را صادر فرمودند، قویاً درخواست تسریع در تکمیل روند اجرایی این پروژه مهم و به بهرهبرداری رسیدن آن را دارم تا از خروج میلیاردها دلار ارز از کشور در آینده جلوگیری شده و در برابر تحریمهای ظالمانه استکبار جهانی، کشور ما از وابستگی به واردات پودر آلومینا، کودهای پتاسه کشاورزی، لوهمایت و کاتالیستها رهایی پیدا کند.
وزیر محترم نفت! روزانه چندین میلیون مترمکعب گاز طبیعی CNG در کشور مصرف میشود. همانطور که قبلاً نیز بارها عرض کردهام بیش از (250) نوع گاز سمی و مضر و خطرناک در CNG تصفیه نشده وجود دارد که موجب آلودگی خراب، تخریب موتور خودروها و بروز بیماریهای متعدد انسانی میگردد که بهتر است با گاز LPG که پاکترین سوخت فسیلی است جایگزین شود.
از ستاد ملی مبارزه با کرونا و وزیر محترم بهداشت و کلیه خدمتگزاران فداکار و خدوم بخش سلامت به خاطر تلاشهای شبانهروزیشان تشکر مینمایم و از تمام هموطنان عزیز اعم از مسئولین محترم و مردم بزرگوار کشور درخواست دارم که در این عبور تاریخی از مشکل مهیب کرونا به یاری و مساعدت و هم سایر هموطنان آسیبدیده بشتابند. (90) درصد افراد در فضای سرپوشیده به کرونا مبتلا میشوند. بایستی یک نهضت فراگیر برای استفاده از هوای آزاد طراحی و راهاندازی شود. دولت و مجلس موظف هستند نسبت به پرداخت معوقات خدمتگزاران بخش سلامت اقدام نمایند.
جناب آقای رئیسجمهور! هدفمندسازی واقعی یارانهها جزء مبرمترین مطالبات مردم از مسئولین است. آنچه امروز عمل میشود هرچند که بار سنگین برای خزانه کشور است، اما بازده آن برای نیازمندان بسیار اندک و برای ثروتمندان در حد پول خرد است. صدها هزار نفر از هموطنان و اقشار نیازمند یارانه پایه و یارانه معیشتی نمیگیرند که نیازمند رسیدگی جدی دولت و فراخوان جدید است و به میلیونها نفر هم سهام عدالت تعلق نمیگیرد که نیاز به ورود مجلس و پر کردن خلأ قانونی است. برای حمایت از اقشار آسیبپذیر است و پیشگیری خطرات کاهش دریافت پروتئین در کشور، از دولت محترم میخواهم کارت الکترونیک خرید کالای پروتئینی سرپرست خانوار که توسط مجلس تصویب شده را اجرا نماید.
تسریع در بررسی و تصویب طرح بانکداری اسلامی واقعی با محوریت حمایت از تولید ضرورت امروز کشور است.
تشکر از وزیر محترم راه و شهرسازی به خاطر احداث (15) کیلومتر اول راهآهن سراب و تعیین پیمانکار برای قطعه دوم راه آهن سراب به طول (30) کیلومتر از سراب تا دوزدوزان که انتظار است سریعاً اجرایی شود و آخرین قطعه که (25) کیلومتر است به مناقصه گذاشته شود.
احداث بزرگراه سراب ـ بستانآباد تقریباً پایان یافته و مطالبه مردم بهرهبرداری و رفتن به زیر بار ترافیکی این بزرگراه است.
اتمام بزرگراه سراب ـ نیر ـ اردبیل در سال 1400 مطالبه جدی مردم شهرستان سراب و درخواست اینجانب است. راه سراب ـ میانه به طول (21) کیلومتر و پلهای آن ساخته شده و ضروری است آسفالت انجام شود. راه سراب ـ مشکین به عنوان بزرگراه عشایری که (43) کیلومتر مسیرگشایی نیاز داشت در مراحل پایانی بوده و فقط (18) کیلومتر آن باقی مانده است.
تعیین تکلیف استخدام قطعی معلمان حقالتدریسی و نهضتی و اجرای طرح رتبهبندی معلمان مطالبه جدی بنده از وزارت آموزش و پرورش است. تعیین تکلیف استخدام نیروهای قراردادی، حجمی، شرکتی و یا با سایر عناوین شغلی تمام وزارتخانهها، سازمانها، شهرداریها درخواست جدی مردم عزیز و بنده از دولت محترم است.
اجرای بیمه همگانی عشایری خواست جدی اینجانب به عنوان نماینده این عزیزان از دولت محترم است. احداث مسکن ملی مناسب و در شأن جوانان در بهترین نقاط شهر و با مناسبترین امکانات جهت تشویق جوانان به امر مقدس ازدواج مطالبه اینجانب از دولت محترم است. حمایت بیمهای اعم از بیمه سلامت... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی یوسف داودی نماینده محترم سراب تشکر میکنم. از برادر گرامی منصورعلی زارعیکیاپی نماینده محترم ساری و میاندورود دعوت میکنم که نطق پنج دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

منصورعلي زارعي کياپي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
درود بر شهیدان، درود بر ملت بزرگ ایران. بسیج مدرسه عشق است که در این مدرسه شاگردانی تربیت میشوند که در ایثار و شجاعت نمونه و در استکبارستیزی بصیر و در خدمت به مردم سرآمد هستند. هفته مقدس بسیج را بر همه بسیجیان خاصه بر فرمانده و مقتدایمان مقام معظم رهبری تبریک عرض میکنم.
امروز مهمترین مسأله ایران مسأله پیشرفت است، اما مهمترین مانع پیشرفت تفکر و روشی است که قدرت ایرانیان را به گروگان خارجیها در آورده است. به گروگان بیعملی خود درآورده، به گروگان خامفروشی نفت و سلاح ضدایرانی تحریمها در آورده است و ایرانی را ذلیل کرده است. کارگزاران این روش، دارای پشتکار در اداره کشور نیستند و قادر به درک قدرت ملی ایران نمیباشند. نزدیک به هشت سال است اقتصاد و پیشرفت کشور را به خارجیها گره زدهاند، اما خارجیها و به خصوص آمریکاییها به آنها خیانت کردهاند و از طریق ناکارآمدی آنها از ایرانیها کلاهبرداری کردهاند. به این تیترهای روزنامهها توجه کنید، همکاران گرامی، آقای روحانی، آقای ظریف و رسانههای وابسته و همسو به این تفکر! اگر از عملکرد ضدملی ناخواسته خود توبه و عذرخواهی نمیکنید لااقل از به گروگان درآوردن مجدد ملت (7000) ساله به خاطر شرف ایرانی خود پرهیز کنید.
همکاران گرامی! به این رسانهها و تیترها توجه کنید، ملت ایران! این کارگزاران بدعمل و بیعمل با عقبههای دانشگاهی و تئوریک خود میگویند شما مردم دارای حافظه تاریخی کوتاهمدت هستید و همه چیز را فراموش میکنید. خیانتهای دشمن را فراموش میکنید. تیترهای پهلودهنده به دشمن در روزنامهها را فراموش میکنید. اما کور خواندهاند، چون ملت ایران دارای حافظهای قوی و هوشمند است و الگوی خسارتبار برجام را در فروپاشی اقتصاد ایران فراموش نمیکند.
به این روزنامهها توجه کنید، رسانههایی همسوی این تفکر هستند و این آخرین تیتر آنها را توجه کنید، درخصوص انتخابات آمریکا، آری! راه ایران از مذاکرات میگذرد، اما در مذاکرات با کشاورزان، صنعتگران، کارگران، کارفرمایان، معدنکاران، روستاییان و مسکنکاران و در مذاکرات برای کشف قدرت جوانان برای اینکه ایران به کارگاه بزرگ کار و تولید تبدیل شود.
اما مازندران؛ ما در مازندران هستیم، مردم عزیز! ما مردم مازندران و شمال ایران میتوانیم به تنهایی در شمال ایران برای تولید برنج کشور به گونهای عمل کنیم (400) هزار تنی که امروز در حوزه واردات وارد کشور میشود در طی دوران یک برنامه پنجساله از واردات برنج ملت ایران را بینیاز کنیم.
اما تذکر به وزیر کشور؛ آقای وزیر کشور! قانون بهبود فضای کسبوکار و قانون رفع موانع تولید که شما مسئول کار هستید، در کجای کار است؟ چرا به مردم گزارش نمیدهید؟
آقای وزیر اقتصاد! آن پنجره واحدی که شما میگفتید کجاست؟ چرا به مردم گزارش نمیدهید؟ آقایان عزیز! با این تفکر نمیتوان کشور را اداره کرد. (قطع میکروفن).

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی منصورعلی زارعیکیاپی نماینده محترم ساری و میاندورود تشکر میکنم. از برادر گرامی جعفر راستی نماینده محترم شبستر دعوت میکنم، بفرمایید.

جعفر راستي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«من المؤمنین رجال صدقوا ما عاهدوا الله علیه فمنهم من قضى نحبه و منهم من ینتظر و ما بدلوا تبدیلاً»
سلام و درود فراوان بر روان پاک بنیانگذار نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران. سلام بیپایان بر رهبر فرزانه و حکیم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله العظمی الامام خامنهای (حضار صلوات فرستادند). سلام بر شهدای گلگونکفن از صدر اسلام تا به امروز مخصوصاً شهدای مظلوم مقاومت در اقصی نقاط جهان علیالتخصیص سردار دلها سردار سپهبد شهید حاجقاسم سلیمانی که با شهادتش جان تازهای به کالبد نظام مقدس جمهوری اسلامی دمیدند.
ما افتخار میکنیم امت پیامبری هستیم که فرمودند «إنما بعثت لاتمم مکارم الاخلاق» و افتخار میکنیم که شیعه علیبنابیطالب و زهرای اطهر و فرزندانشان هستیم که غالباً در راه اعتلای کلمه الله به شهادت رسیدند و اینک در انتظار فرجشان لحظهشماری میکنیم. افتخار میکنیم که رهبر معظم انقلاب حضرت آیتاللهالعظمی امام خامنهای راهبر ماست (حضار صلوات فرستادند) که با نگاه عمیق خود به مسائل جهانی فرمودند اسرائیل (25) سال آینده را نخواهد دید.
ملت شریف ایران، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و دولتمردان! اینک ما این راه روشن امامین انقلاب اسلامی و شهدای گلگونکفن که در صورت تخطی از راه آنان ضمن دچار به خسران ابدی عقوبت اخروی هم در انتظار ما است. بیاییم به وصیت سیاسی ـ الهی امام راحل عمل کنیم که فرمودند: «من بین شما باشم و یا نباشم نگذاریم این انقلاب به دست نااهلان بیفتد». اینک سؤال من این است چقدر به این وصیت عمل کردهایم و آیا کسانی که مملکت را به امروز انداختهاند همان نااهلان نیستند؟ چندین ماه است که فریاد میزنیم ادامه این وضعیت به صلاح مملکت و مردم شریف ایران نیست و به هر نحو ممکن باید اصلاح گردد.
آقای رئیس و نمایندگان ملت شریف ایران! تا کی نظارهگر وضعیت نابسامان کشور خواهیم بود؟ آیا زمان آن فرا نرسیده است تا به وعدههای دادهشده عمل کنیم؟ یادمان نرود که ملت شریف ایران به ما اعتماد کردند و ما را به مصاف غارتگران عزت و بیتالمال این مملکت فرستادند. تا کی شاهد اینهمه بیتدبیری و آشفتگی باشیم؟ اینها اگر از روی عمد باشد مصداق خیانت و در غیر اینصورت مصداق جهالت است. من به رئیسجمهور و وزرای کابینه ایشان اخطار میدهم به این وضع نابسامان پایان دهند و الا ملت و نمایندگان آنها به وظیفه خود عمل خواهند کرد.
آقای رئیس و نمایندگان ملت شریف ایران! تا چه زمانی به این برنامههای کلیشهای ادامه خواهیم داد؟ اگر قرار است بر مبنای دورههای قبل عمل کنیم پس فرق ما که مدعی انقلابی بودن هستیم با دیگران در چیست؟ خدا نیاورد آن روز را که ما هم دچار روزمرگی شده و درد و آلام مردم را فراموش کنیم که به فضل الهی بدخواهان این نظام آن روز را نخواهند دید و در پایان از مردم شهیدپرور و فرهیخته شهرستان شبستر که از تبار شهید محمد خیابانی، شیخ محمود شبستری و آیتالله سیدحسین خامنهای هستند تشکر میکنم که به اینجانب اعتماد کردند که امیدوارم انشاءالله با تلاش مضاعف جواب این اعتماد را ادا نمایم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی جعفر راستی نماینده محترم شبستر تشکر میکنم، آقای رئیس! ناطقین تمام شد.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر، از برادرم جناب آقای راستی تشکر میکنیم. حاجآقا موسوی! اخطار قانون اساسی و تذکر آییننامهای را بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت حضرت حجتالاسلام والمسلمین حاجآقای پژمانفر برای اخطار هستیم، بفرمایید.

علي نيک زادثمرين
ظاهراً حضور ندارند، برادر بعدی را بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای آصفری هستیم، بفرمایید.

محمدحسن آصفري
بسم الله الرحمن الرحیم
هفته بسیج را به همه بسیجیان سلحشور تبریک عرض میکنیم. آقای رئیس! تذکر من ماده (22) آییننامه است. هیأترئیسه وظیفه دارد شأن و جایگاه نمایندگان مجلس را حفظ کند. متأسفانه با توجه به مشکلات ارزی که در کشور با آن مواجه هستیم دو بار نامهای را برای رئیس کل بانک مرکزی فرستادیم که به صورت شفاف اعلام بکنند که این ارزها را به چه کسانی دادند و چه کالاهایی در قبالش وارد کردند و آیا این کسانی که این ارزها را گرفتند اصلاً کالایی را وارد کردند یا اصلاً کالایی که وارد کردند به درد مردم نمیخورد، چیست؟ هر دو بار رئیس کل بانک مرکزی که جواب ندادند یک فرد دست دهمی در بانک مرکزی پاسخ میدهد که اینها شفاف است و میتوانید به سامانه مراجعه کنید. به سامانه که مراجعه میکنیم میبینیم اصلاً سامانه بانک مرکزی چندین ماه است که بارگذاری نشده و فعال نیست، بعد اعلام میکند شما میتوانید از طریق تحقیق و تفحص و سؤال اقدام کنید. سؤال، تحقیق و تفحص هم که میآید متأسفانه در نوبتها و غیره و ذلک و تعامل گفتمانی آقایان هیأترئیسه میماند و سبب میشود این سؤالات بلاتکلیف بماند.
آقای رئیس! هیأترئیسه وظیفه دارد شأن و جایگاه مجلسی که امام و رهبری فرمودند در رأس امور است را حفظ کند. اگر هیأترئیسه گذاشته بود آن (200) نفر از نمایندگانی که سؤال از رئیسجمهور کرده بودند رئیسجمهور را آورده بود در داخل مجلس و پاسخگوی مطالبات نمایندگان مردم بود، امروز معاون ایشان نامهنگاری با رئیس مجلس نمیکرد، وزرا اینگونه با نمایندگان برخورد نمیکردند، نامههای ما را بدون پاسخ و پاسخهای سر بالا نمیگذاشتند.
امروز دولت باید بیاید در مجلس پاسخگو باشد، این حق نمایندگان مجلس است که شخص رئیسجمهور که نمیگوییم استیضاح بشود، بیاید در مجلس پاسخ بدهد در راستای تولید دارد چه کاری انجام میدهد؟ در راستای بیکاری مردم چه اقداماتی انجام میدهد؟ معضل گرانی که صدای مردم را درآورده و گلوی مردم را فشرده چه اقداماتی در این راستا دارد انجام میدهد؟ هیأترئیسه اگر میخواهد شأن نمایندگان حفظ بشود آییننامه را رعایت کند، آییننامه به صراحت میگوید وقتی که نمایندگان مجلس درخواست سؤال از رئیسجمهور داشته باشند شخص رئیسجمهور در مجلس باید بیاید پاسخگو باشد. اگر شما تعامل نداشته باشید و اگر به همین صورت از طریق هیأترئیسه و رئیسجمهور لابیگری نشود و رئیسجمهور به خودش جرأت بدهد که نیاید پاسخگو باشد امروز اینگونه رفتارها را ما از طریق دست دوم، سوم و چهارم وزارتخانهها با نمایندگان نخواهیم داشت. آقای رئیس! شأن نمایندگان را حفظ بفرمایید، امروز امام و مقام معظم رهبری، بارها شما وقتی فرمایشات ایشان را مطالعه میکنید میگویید همه چیز از طریق قانونگذاری و مجلس باید بگذرد، اما امروز مجلس چه جایگاهی... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادرم آقای آصفری تشکر میکنیم. نامههای حضرتعالی و همکاران عزیزمان را باید رئیس بانک مرکزی پاسخ بدهد و نهایتاً نفر چندم نمیتواند پاسخ بدهد، معاون پارلمانی و امور مجلس ایشان باید پاسخ بدهد و فرمایش شما بهحق، دقیق و درست است و خواهش من در فرمایش شما این است که دیوان محاسبات در این قضیه ورود پیدا کند و خواهش من از دو برادر عزیزم جناب آقای دکتر حاجیبابایی و پورابراهیمی رؤسای محترم کمیسیون برنامه و بودجه و اقتصادی این است در پی فرمایش شما که یک فرمایش ملی و مطالبات عمومی است این عزیز را که قبلاً هم خواسته بودند رئیس بانک مرکزی را بخواهند و شما هم در کمیسیون حضور پیدا بکنید، اگر به توافق و نتیجه نرسید قطعاً هیأترئیسه در راستای فرمایش شما عمل میکند.
7
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علي نيک زادثمرين
برادر متفکرآزاد تذکرات شفاهی را بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
بسم الله الرحمن الرحیم
در خدمت برادر ارجمند جناب آقای جبار کوچکینژاد نماینده محترم مردم شریف رشت هستیم، بفرمایید.

جبار کوچکي نژادارم ساداتي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
هفته بسیج را بر دلاورمردان بسیجی تبریک عرض میکنم. امروز هم نجات کشور در تفکر و اندیشه بسیجی است که همه مسئولین اگر واقعاً میخواهند به مردم خدمت بکنند از این تفکر و اندیشه بهره بگیرند. آقای رئیس! تذکر دوم ما در رابطه با مصوبهای است که مجلس داشت، بعد از سه، چهار ماه دولت میگفت منابع ندارم و قرار شد یک مبلغی را در کارت شارژ بکند و مردم کالاهای اساسی خودشان را خریداری بکنند. متأسفانه دولت درست برعکس آن عمل کرد، اگر منابع نداشت چرا آن روز اینجا آمدند و مقاومت میکردند که ما پول نداریم، خودشان مصوب میکنند که (100) هزار تومان به افراد پرداخت بکنند، یعنی این ضعف مجلس و ناکارآمدی مجلس را دولت میخواهد به یک شکلی نشان بدهد و مجلس را به حاشیه براند و حضرت امام میگویند «مجلس در رأس امور است». به این معتقد هستم که مجلس باید این مصوبه را تحقیق و تفحص بکند و در آنجا هم قانون گذراندیم هر دستگاهی اجرا نکند باید در رابطه با این مصوبه مجازات بشود.
بحث دوم در رابطه با ستاد کرونا است. گفتند (9) شب هیچ خودرویی نباید بیرون بیاید بدون اینکه تبصرهای به آن بزنند. مردم مشکل و گرفتاری و مریضی دارند و باید بیرون بیایند و کار دارند، به فرمانداریها گفتند کارت صادر میکنند ولی نگاه کنید فرمانداریها موجی از جمعیت در جلوی فرمانداریها صف کشیدند و کسی هم پاسخگو نیست. آیا این روش مبارزه با کرونا است که باعث میشوند مردم در یک جایی تجمع کنند؟
بحث سوم ما در رابطه با شرکتهایی است که زیر نظر بانک ملی و شستا و همچنین آتیه است.

علي نيک زادثمرين
از برادر عزیزم آقای کوچکینژاد تشکر میکنیم، برادر کوچکینژاد عزیز! این ضعف مجلس نیست، بلکه این هنر مجلس است که آمد و طرح را به قانون تبدیل کرد و دولت را ملزم کرد که اجرا بکند. حالا دولت علاوه بر اینکه این قانون را باید اجرا بکند و خودش میخواهد برای مردم یارانهای را یا نقدی و یا به صورت (100) هزار تومان به (30) میلیون ایرانی چهار ماه پرداخت کند منعی ندارد، هرچند که منابع این از کجا میآید از مجلس باید اجازه بگیرد. بنابراین این ضعف مجلس نبوده و هنر مجلس است و مجلس میخواهد اقتصاد و معیشت مردم را ساماندهی کند. بهتر است دولت هم بیاید و منابعی را که میخواهد مصرف کند از مجلس اجازه بگیرد و دست به دست هم در خدمت مردم باشیم. نفر بعدی را بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
در خدمت جناب حاجآقای ذوالنوری نماینده محترم قم هستیم، بفرمایید.

مجتبي ذوالنوري
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر بنده به جناب آقای رئیسجمهور است. جناب آقای رئیسجمهور هنوز تکلیف انتخابات آمریکا به طور قطعی معلوم نشده، یک.
دو، اطرافیان جنابعالی و جنابعالی با یک بینظمی و آنارشیسم در حال پهنکردن فرش قرمز برای دشمن هستید. سه، هر کسی میداند و یقیناً شما و کابینه شما به عنوان امنیتیترین و سیاسیترین کابینه بعد از انقلاب این را میدانید که از موضع سستی و ضعف اگر برخورد کنید میدان امتیازگیری را از دست دادهاید و پیشاپیش زمینه امتیازگیری را برای دشمن فراهم کردهاید. شاعر درست گفته که:
اظهار عجز پیش ستمگر ز ابلهی است
اشک کباب باعث طغیان آتش است
آقای رئیسجمهور! به حضرت عباس به کسی که شما قبول دارید هیچ کسی در این مجلس مخالف برداشتن تحریمها نیست، ولی از موضع عزت و اقتدار ورود کنید که حق این مردم را تضییع نکنید و از بین نبرید. از همین اول از موضع عجز شروع نکنید که برجام بدبختی بود، با ادامه آن بدبختی بیشتری برای مردم فراهم میکنید. از موضع عزت و قدرت ورود کنید، عقبنشینی از اصول و ارزشها و حقوق این ملت نکنید، محکم بایستید.
یعنی چه دوروبریهای شما هرکدام در تمجید آمریکا در حل این موضوع که میخواهیم تحریمها را برداریم تمام حملاتشان به نیروهای منتقد داخلی است؟ وقتی شما دارید تحریک میکنید یعنی میخواهید یک دعوایی درست کنید که موضع باطل و رفتار غلطتان را بپوشانید. شما متمرکز در امتیازگیری از طرف مقابل بشوید، نه اینکه مرتب و مدام فریاد ننهمن غریبم بخوانید و هرکسی که امروز این وضعیت... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادر ذوالنوری به نوبه خودمان تشکر میکنیم، برادر ذوالنوری! مستحضر باشید و همکاران بسیار عزیزمان تحریم ظالمانه علیه ملت بزرگ و مقاوم ایران که ایالات متحده آمریکا انجام داده و به ناحق است، دموکراتها خیلی بیشتر از جمهوریخواهها علیه ایران تحریم را تسهیل کردند، بنابراین امیدی از هیچکدام نیست مگر ملت بزرگ ایران و دولت حرف حضرت آقا را گوش بدهند و مقاوم باشند.

روح اله متفکرآزاد
در خدمت برادر ارجمند جناب آقای حسین گودرزی نماینده محترم دورود و ازنا هستیم، بفرمایید.

حسين گودرزي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با تبریک هفته بسیج به تربیتیافتگان مدرسه عشق. تذکر اول بنده به وزارت نیرو راجع به وضعیت پروژه فاضلاب شهر دورود است که علیرغم گذشت (17) سال از شروع این پروژه و (17) سال از کسر فاضلاببها از مردم فاضلاب شهر در وسط شهر رها شده، متأسفانه یک بحران زیستمحیطی ایجاد کرده و متأسفانه مدیرکل آبفا مصوبه شورای اداری استان را علیرغم تأکید استاندار محترم تعمداً انجام نمیدهد که لولهگذاری تا انتهای شهر به عنوان یک کار موقت بود.
باز تذکر دوم به وزیر محترم نیرو است که پروژه آبرسانی آب شرب شهرستان ازنا علیرغم اینکه ازنا در جوار اشترانکوه قرار دارد و آب اشترانکوه تا کویر ایران هم منتقل شده این شهر هنوز از آب چاه استفاده میکند و چهار کیلومتر پایانی لولهگذاری نشده و از لولههای نامرغوب استفاده شده که باعث قطعی آب شرب این منطقه شده. تذکر میدهم جهت تأمین اعتبار در همین سال جاری تسریع بدهند.
تذکر سوم به وزارت آموزش و پرورش است. (300) نفر نیروی خدماتی ادارهکل آموزش و پرورش استان علیرغم دو ماه از شروع سال تحصیلی هنوز متأسفانه با آنها قرارداد بسته نشده و اینها مشکل اساسی دارند.
تذکر دیگرم به وزیر محترم اقتصاد است. پروژه عظیم صنایع غذایی گهر و شهرستان دورود (10) سال است که در چنبره بروکراسی اداری بانک ملی برای واگذاری به سرمایهگذار جریان دارد و بیش از (70) سرمایهگذار در این (10) سال در این چنبره گیر کردهاند و کنار رفتند. درخواست میکنم از مدیرعامل محترم بانک ملی بخواهند نظارت مستقیم بکنند و بیش از این صنعت را که متأسفانه گارانتی آن هم رعایت نشده و در حال از بین رفتن است به عنوان یک سرمایه... (قطع میکروفن)

روح اله متفکرآزاد
در خدمت برادر ارجمند آقای سیدمحمد موحد نماینده محترم کهگیلویه، بهمنی، چرام و لنده هستیم، بفرمایید.

سيدمحمد موحد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
هفته بسیج بر عزیزان بسیجی که شجره طیبه هستند و به ملت ایران مبارک باد. همانگونه که رهبر عزیزمان فرمودند «نباید منتظر اتفاقات دیگر کشورها بود و سیاست آمریکا چه با ترامپ و چه با بایدن در قبال جمهوری اسلامی و ملت ایران تغییر نخواهد کرد» و لذا پرداختن به این مسائل اشتباه بزرگ و نابخشودنی است و راه برونرفت کشور از مشکلات تبعیت از رهنمودهای رهبر حکیم و عزیزمان است و همه باید در این میدان دستبهدست هم دهند و حرکت نمایند. در این برهه از زمان که دنیا و کشور تحتالشعاع ویروس کرونا است و روزانه شاهد عزادار شدن صدها خانوار در کشور هستیم میطلبد همه ارکان نظام در کنار کادر بهداشت و درمان قرار گرفته و فکر اساسی برای خسارات وارده به متضررین این معضل خانمانسوز نمایند.
به جناب آقای نوبخت و کمیسیون برنامه و بودجه و تلفیق عرض میکنم دوران رسیدگی به محرومین و توجه ویژه به مناطق محروم در لایحه بودجه 1400 فرا رسیده و تقاضا دارم توازن و عدالت را در این لایحه به صورت روشن به نمایش بگذارند تا مردم شاهد این نباشند که پروژههایی با رانت، یکساله و با اعمال نفوذ به بهرهبرداری میرسند و پروژههایی دهها سال و بلکه (20)، (30) سال در این دوران و با این ادعای توازن و عدالت همچنان اندرخم یک کوچهاند. لذا امیدواریم که عزیزان در مجلس یازدهم این توازن و عدالت را عملاً به نمایش و فریاد محرومیت و مظلومیت مناطق محروم و مظلوم تبدیل کنند و در این میدان به داد آنها برسند.

روح اله متفکرآزاد
سپاسگزاریم، در خدمت برادر ارجمند آقای سیدمحمد مولوی نماینده محترم آبادان هستیم، بفرمایید.

سيدمحمد مولوي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم
تذکر من به جناب آقای اردکانیان وزیر محترم نیرو است. آقای اردکانیان! آب خوزستان را بردید، فاضلابش هم تقدیم به شما. آیا شایسته است مردم نجیب خوزستان خصوصاً شهرهای اهواز، کارون، آبادان، خرمشهر و شادگان دست به دعا بردارند که باران نبارد؟ آیا شایسته است با اولین بارندگی که زیر (30) میلیمتر بود شاهد فاضلاب در منازل خود باشند؟ شرکتهای متولی آب و فاضلاب استان خوزستان به جرأت و با صراحت میگویم به مردم خوزستان ظلم کردند، در اعتبارات دخل و تصرف کردند و اسناد آن موجود است. عدم امکانات و تجهیزات، عدم برنامهریزی مطلوب، هدر دادن اعتبارات مصوب خوزستان را به منجلابی از فاضلاب تبدیل کرده است.
آقای اردکانیان! به شما اخطار میدهم به استاندار خوزستان و متولیان آب و فاضلاب خوزستان اخطار میدهم دست از این بیتوجهی بردارید. تمام تجهیزاتتان را متمرکز کنید تا در بارندگی بعدی شرمنده نشوید. مردم خسته شدهاند، شما که میدانید آبادان بیش از (220) کیلومتر فاقد شبکه فاضلاب است و (180) کیلومتر شبکه فاضلاب آبادان فرسوده است. آیا عقل ایجاب میکند این شهر (300) هزار نفری با یک دستگاه جنتکس باشد؟ کجای برنامهریزی هستید؟ این از تصفیهخانه آبادان، این از فاضلاب آبادان و این از فاضلاب استان خوزستان و این هم از آب استان خوزستان. جناب آقای اردکانیان! گروه ویژه عملیاتی به استان خوزستان اعزام کنید تا انشاءالله ما شاهد چهار اقدام اساسی باشیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

روح اله متفکرآزاد
به عنوان آخرین برادر ارجمند در خدمت جناب آقای غلامحسین رضوانی نماینده محترم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس هستیم، بفرمایید.

غلامحسين رضواني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ سلام علیکم جمیعاً و رحمه الله
هفته بسیج را خدمت همه دریادلان بسیجی که طلبکاران واقعی هستند ولی همیشه در نقش بدهکار ظاهر میشوند تبریک عرض میکنم، امیدوارم که ما هم راه این عزیزان را هم در پیش بگیریم. «الشیطان یعدکم الفقر» شیطان بزرگ با کمال بیشرمی مکرراً اعلام کرده که میخواهد با فشار اقتصادی به مردم ایران نظام را سرنگون کند که البته این مقدار اعتراف تلویحی به ناتوانی از مقابله رودررو با نظام جمهوری اسلامی است و همچنین تلویحاً تاکتیک مبتنی بر فریب را رو داده. یعنی چون نمیتوانیم رودررو مبارزه کنیم از نیرنگ استفاده میکنیم. در این رابطه توجه ما باید به تطهیرکنندگان شیطان بزرگ در داخل باشد که این یک ضرورت قطعی برای نیروهای انقلابی است، البته بزککنندگان هرگز همراهی خود را با شیطان بزرگ با بلندگو اعلام نمیکنند بلکه به روشهای پیچیده مثل اینکه این آمریکا نیست که شیطان بزرگ است، بلکه ترامپ است که رفتار زشتی دارد و الا آمریکاییها که شأنشان اجل از این موارد است یا اینکه اسرائیل است که آمریکا را وادار به خصومت با ما میکند یا کفتار پیر استعمار است و شیطان بزرگ را وقتی ما رفتارش را در نظر میگیریم میبینیم که چنین و چنان که میکنند علت این راهنمایی یا درخواست اسرائیل است در صورتی که سیاستهای نادرست منشأ همه شیطان بزرگ است. در هیچ جای دنیا جنایتی صورت نمیگیرد و خونی بهناحق ریخته نمیشود، بلکه مستقیم یا غیرمستقیم آمریکا در آن دخالت دارد. ما باید مواظب باشیم که جریان تحریف نتواند نسلهای جوان ما را فریب بدهد و وانمود کند گویا ما هستیم که با آمریکا... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادر عزیزم جناب آقای رضوانی و همه همکاران عزیز سپاسگزارم و تشکر میکنم.
8
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علي نيک زادثمرين
انشاءالله جلسه بعدی ساعت (7:45) صبح روز چهارشنبه پنجم آذر ماه 1399 خواهد بود. دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنیم.