1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
صبح همکاران عزیز بخیر باشد. جلسه با حضور 212 نفر از نمایندگان محترم در صحن مجلس رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه چهل و هشتم روز چهارشنبه دوازدهم آذر ماه 1399 هجریشمسی مطابق با شانزدهم ربیعالثانی 1442 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح برخی احکام مربوط به اصلاح ساختار بودجه کل کشور (ارجاع شده از جلسه علنی).
2 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار.
3 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد بررسی کیفیت تأمین و توزیع نهادههای دامی.
4 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور.
5 ـ گزارش شور دوم کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران.
6 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از بررسی عملکرد شرکتهای خودروسازی درخصوص کیفیت و قیمت خودرو.
7 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد لایحه نحوه کمکهای اشخاص حقیقی به حقوقی به سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور.
8 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه موافقتنامه انتقال محکومین بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه.
9 ـ ضمناً تقدیم لایحه بودجه سال 1400 کل کشور در اجرای اصل (52) قانون اساسی و ماده (182) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی در دستور امروز قرار دارد.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.
(آیات 5 ـ 1 از سوره مبارکه «فاطر» توسط قاری محترم آقای مجتبی محمدبیگی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
الْحَمْدُ لِلَّهِ فاطِرِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ جاعِلِ الْمَلائِکةِ رُسُلاً أُولِی أَجْنِحَةٍ مَثْنى وَ ثُلاثَ وَ رُباعَ یزِیدُ فِی الْخَلْقِ ما یشاءُ إِنَّ اللَّهَ عَلى کلِّ شَیءٍ قَدِیرٌ * ما یفْتَحِ اللَّهُ لِلنَّاسِ مِنْ رَحْمَةٍ فَلا مُمْسِک لَها وَ ما یمْسِک فَلا مُرْسِلَ لَهُ مِنْ بَعْدِهِ وَ هُوَ الْعَزِیزُ الْحَکیمُ * یا أَیهَا النَّاسُ اذْکرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَیکمْ هَلْ مِنْ خالِقٍ غَیرُ اللَّهِ یرْزُقُکمْ مِنَ السَّماءِ وَ الْأَرْضِ لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ فَأَنَّى تُؤْفَکونَ * وَ إِنْ یکذِّبُوک فَقَدْ کذِّبَتْ رُسُلٌ مِنْ قَبْلِک وَ إِلَى اللَّهِ تُرْجَعُ الْأُمُورُ * یا أَیهَا النَّاسُ إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ فَلا تَغُرَّنَّکمُ الْحَیاةُ الدُّنْیا وَ لا یغُرَّنَّکمْ بِاللَّهِ الْغَرُورُ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از قاری محترم برادر عزیزمان جناب آقای محمدبیگی تقدیر و تشکر میکنم، ترجمه آیات را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«سپاس خداوند را پدیدآورنده آسمان و زمین که فرشتگان را پیامرسان گردانده است. فرشتگانی که دارای بالهای دوگانه، سهگانه و چهارگانهاند. در آفرینش هرچه خواهد میافزاید بیگمان خداوند بر همه چیز توانا است. هر رحمتی که خداوند در حق مردم گشاده سازد بازدارندهای ندارد و هرچه فروبندد گشایندهای جز او ندارد و او پیروزمند فرزانه است. ای مردم! نعمت الهی را بر خودتان یاد آورید، آیا آفریدگاری غیر از خداوند هست که شما را از آسمان و زمین روزی دهد؟ خدایی جز او نیست، پس چگونه بیراهه میروید و اگر تو را دروغزن شمردند بدان که پیامبرانی پیش از تو هم با تکذیب روبهرو شدهاند و کارها به سوی خداوند باز گردانده میشود. ای مردم! بیگمان وعده الهی حق است، پس زندگانی دنیا شما را نفریبد و شیطان فریبکار شما را نسبت به خداوند فریفته نگرداند» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگوار.
آقای رئیس! اسامی غائبان و متأخران را قرائت میکنم. آقایان: احمد آزادیخواه، محمدرضا پورابراهیمی، محمد خدابخشی، (خدابخشی ـ من که هستم) علی رضائی، مسلم صالحی، فاطمه محمدبیگی، مرتضی محمودوند، جواد نیکبین و مهرداد ویسکرمی.
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی درخصوص الزامات بررسی بودجه سال 1400 کل کشور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
«من المؤمنین رجال صدقوا ما عاهدوا الله علیه فمنهم من قضی نحبه و منهم من ینتظر و ما بدّلوا تبدیلا».
مجلس در بررسی بودجه سال 1400 به فضل خداوند در جهت اصلاح ساختار بودجهنویسی با محوریت مردمسازی اقتصاد، عدالت اجتماعی، کوچککردن دولت، کاهش وابستگی به نفت و توجه ویژه به طبقات پایین و متوسط جامعه و رفع تبعیض و برداشتن بار مشکلات معیشتی از روی دوش مردم حرکت خواهد کرد. کاری که بالاخره باید در بلندمدت اتفاق بیفتد اصلاح بودجه به نفع مردم است. بودجهای عادلانه، مردمی و با کاهش وابستگی به نفت میتواند اقتصاد ما را قوی کند. ما با توجه به لایحه پیشنهادی دولت تلاش خواهیم کرد تا برخی محورهای اصلی اصلاح ساختار بودجه را حتی بر مبنای این پیشنهاد فعلی عملی کنیم و مقدمات اصلاح نهایی را از همین امسال آغاز کنیم.
در بسته اقتصاد مردمی توجه به مشارکت مردم در اقتصاد و واگذاری داراییها به آحاد مردم مد نظر مجلس است. امیدواریم در لایحه پیشنهادی نیز به این محورها توجه شده باشد. همراهی دولت با برخی موارد اصلی و مهم اصلاح ساختار بودجه که مد نظر مقام معظم رهبری است یادگار ماندگار و نیکی برای آیندگان به جا خواهد گذاشت.
آنچه در نهایت باید به طور واقعی در بخش درآمدها به آن برسیم عدم اتکا به نفت است که از موارد اصلی مورد تأکید مقام معظم رهبری در سالهای اخیر است. نفت خیر و برکت است، ولی اتکای به نفت شر مطلق و تکیه بر باد است. مجلس و دولتی که هماهنگ با یکدیگر بتوانند به طور عملی عدم اتکای به نفت را اجرا کنند خدمتی بینظیر به نسلهای آینده خواهند کرد و نفت را به جای مصرف عمومی و رفع مایحتاج بودجهای به بخشهای توسعهای منتقل میکنند. امیدوارم دولت برای پیش بردن این هدف مهم و سرنوشتساز اراده لازم و کافی را در مدت پیش رو به خرج دهد.
تلاش خواهیم کرد در همین لایحه فشار کسری بودجه به عنوان امالمصائب اقتصادی و خلق نقدینگی و تورم را کاهش دهیم. این هدف با نقش دادن بیشتر به مردم، برداشتن موانع تولید و کسبوکار در کشور و اصلاح ساختار بودجهریزی ممکن خواهد شد و ابداً دور از ذهن نیست. بودجه در مجلس با هدف رفع برخی اشکالات ساختاری درخصوص ساختار بودجه و مباحث مالیاتی بررسی خواهد شد. نظارت دقیق بر نظم مالی به ویژه در بخش مصارف بودجه و توجه به واقعی بودن و پایداری منابع بودجه و از دیگر موارد اصلی مد نظر مجلس خواهد بود تا برخی ریختوپاشها و بینظمیهای بودجهای سروسامان بگیرد و نگرانی مردم در این خصوص کاهش پیدا کند.
مردمی کردن اقتصاد و کوچک کردن دولت به نفع مردم و افزایش نقش مردم در اداره اقتصاد کشور از دیگر اولویتهای مجلس است. با افزایش نقش مردم در اقتصاد کشور قوی شدن تکتک مردم محقق خواهد شد و این به قوی شدن کشور منجر میشود. ما ایران قوی نخواهیم داشت، مگر آنکه هدف ما قوی کردن مردم باشد.
پیش از این مجلس بررسی بودجه شرکتهای دولتی را که تقدیم شده است آغاز کرده و این نیز بخش مهمی از بررسی لایحه بودجه خواهد بود. یکی دیگر از موارد مورد توجه ما در بررسی لایحه بودجه توجه به اقشار ضعیف خواهد بود و تلاش میکنیم تا برخی از خسارتهایی که به واسطه کرونا و شرایط خاص اقتصادی به وجود آمده است را جبران کنیم.
مجلس بسته حمایت معیشتی را در بودجه سال آینده نیز دنبال خواهد کرد و تعلل در حمایت از اقشار ضعیف را گناهی نابخشودنی در تصمیمگیریهای اقتصادی میدانیم. امروز وضعیت معیشتی مردم به خصوص اقشار ضعیف بسیار تحت فشار است و بودجه باید آرایش حمایت از محرومترین طبقات را به خود بگیرد. بودجهای که بند به بند آن با هدف حمایت از محرومان نوشته نشده باشد تبعیضنامهای علیه آرمانهای انقلاب اسلامی است. دم زدن از عدالت اجتماعی ادعایی شعاری و غیرواقعی است. تبعیض اژدهای هفت سری است که در بسیاری بخشها رسوخ پیدا کرده و ما باید در همه تصمیمگیریهای خود آن را هدف قرار دهیم.
مجلس مصمم به کاهش تبعیضهای اقتصادی است، به همین جهت یکپارچهسازی و هماهنگی سیاستهای حمایتی از موضوعات مهم مد نظر مجلس است. ضمناً لازم است موضوع هدفمند کردن یارانهها به گونهای که به نظم بیشتری در اقتصاد حاکم و بهرهوری ارتقاء یابد مد نظر قرار گیرد.
انتظار ما این است که سرفصلهایی که به عنوان اصلاح ساختار بودجه در جلسات منظم چهار ماه اخیر با دولت و مجلس بر آن توافق شده بود در این لایحه مد نظر قرار گرفته باشد. ولی امیدواریم در لایحه موجود نیز با همراهی دولت و سازمان برنامه و بودجه موارد بیشتری از اصلاحات ساختاری را عملیاتی سازیم. تحقق اصلاح ساختار بودجه به نفع مردم، عدالتگستری، رفع تبعیض و کاهش فشارهای معیشتی روی دوش مردم ضروری است. امیدواریم دولت با توجه به جلساتی که در ماههای گذشته برقرار شده است این موارد را در لایحه پیشنهادی مد نظر قرار داده باشد تا منافع مردم تأمین شود. مجلس بر اصلاح ساختار بودجه مصر است و اجرای واقعی آن را ضروری میداند. انشاءالله سال 1400 گام اول ما در این مسیر خواهد بود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
4
ادامه رسیدگی به طرح برخی احکام مربوط به اصلاح ساختار بودجه کل کشور (ثبت 185)

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت همکاران عزیز و مردم شریف ایران. آقای رئیس! ما ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح برخی از احکام مربوط به اصلاح ساختار بودجه کل کشور را داریم. من ضمن اینکه از همه همکاران بابت اینکه دیروز خیلی با ما همکاری کردند و توانستیم دیروز بعد از ظهر قانون را تحویل شورای نگهبان بدهیم متشکرم و امیدواریم در این موضوع هم انشاءالله همکاری را داشته باشند تا بتوانیم انشاءالله این را هم امروز به ثمر برسانیم. آقای رئیس! تا بند (5) را رسیدگی کردیم، در بند (5) که از کمیسیون ارجاع شده دوستان پیشنهاداتی دارند، اول پیشنهاد جناب آقای نیکبین هستند که مطرح نمیفرمایند، متشکرم که همکاری میفرمایید. آقای سلیمی هم مطرح نمیفرمایند، از ایشان هم تشکر میکنیم. آقای بسطامی مطرح نمیفرمایند که متشکریم.

علي اکبر بسطامي
من بند (6) را میگویم. آقای امیرآبادی! من بند (6) را پیشنهاد دارم، بند (5) نیست.

احمد اميرآبادي فراهاني
شما پیشنهاد دارید «کشور» را بکنیم «بودجه کل کشور».

علي اکبر بسطامي
آقای امیرآبادی! بند (6) است.

احمد اميرآبادي فراهاني
درست است، میفرمایید بودجه را بودجه کل کشور بکنیم که اشکالی ندارد، اصلاح عبارتی است و ما انجام میدهیم. از بند (5) عبور کردیم و به بند (6) رفتیم، رأیگیری نمیخواهد مادهواحده است. توضیح بدهید.

علي اکبر بسطامي
آقای امیرآبادی! پیشنهاد من در بند (6) است و در بند (5) نیست.

احمد اميرآبادي فراهاني
بند (5) را عبور کردیم، شما پیشنهادتان را بفرمایید.

علي اکبر بسطامي
در بند (6) من نظر دارم، اجازه میفرمایید؟

احمد اميرآبادي فراهاني
سؤال کردم، نوشتید «بودجه کشور» بشود «بودجه کل کشور». بفرمایید توضیح بدهید.

علي اکبر بسطامي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! در مورد بند (6) از آنجایی که بالاخره بحث راجع به افزایش حقوق کارکنان دولت براساس اسناد بالادستی تعیین میشود ما معتقد هستیم که بالاخره هر ساله این افزایش حقوق کارکنان دولت متناسب با نرخ تورم هم در اسناد بالادستی و هم در برنامه ششم توسعه است و متأسفانه این مسأله در این قانون مراعات نشده. پیشنهاد مشخص من این است که بعد از عبارت «در بودجه کل کشور» عبارت «متناسب با نرخ تورم» گنجانده بشود که یکی از مشکلاتی که ما هر ساله داریم این است که افزایش حقوق کارکنان دولت متناسب با نرخ تورم در کشور نیست و یکی از اقشاری که همیشه از این قضیه رنج میبرند کارکنان دولت هستند. لذا پیشنهاد مشخص من این است که بعد از عبارت «در بودجه کل کشور» عبارت «متناسب با نرخ تورم» گنجانده بشود.

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون و متشکرم، مخالف و موافق را اعلام بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
مخالف محترم جناب آقای مهدی طغیانی بفرمایید.

مهدي طغياني
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران گرامی! یک دقت بفرمایید. این اصلاحی که اینجا آمده منظورش اصلاً کارکنان دولت نیست. منظور کارکنان شرکتها، مؤسسات وابسته به دولت، بانکها و مجموعههایی هستند که در بودجه کل کشور میآیند ولی مجلس به خاطر اینکه بررسی نمیکند، یعنی بودجه آنها در آن سهچهارمی است که اساساً در مجلس بررسی نمیشود و حقوق و مزایای آنها دست خودشان است و بدون سقف هرطور که دلشان بخواهد این را تغییر میدهند. این بند از این حیث مورد توجه قرار گرفته که قرار نیست آنها متفاوت از بقیه کارکنان دولت باشند و هرطور که دلشان میخواهد حقوق و مزایا را افزایش بدهند. الان یک کارمند در یک مؤسسه یا شرکت دولتی یا بانک چند برابر همتراز خودش در دولت میگیرد. اینجا منظور اصلاح کردن آن رویه است، اگر نه بحث بودجه عمومی و اصلاح حقوق کارکنان اساساً در این بند مد نظر نبوده، خیلی ممنون.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای علیرضا نظری موافق محترم هستند، بفرمایید.

عليرضا نظري
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
الحاقیه مربوط به ماده (7) است که بنده ثبت کردم.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای نظری برای این پیشنهاد موافق ثبتنام کردید، صحبتی ندارید؟ موافق بعدی صحبت کند. جناب آقای سیدغنی نظری موافق این پیشنهاد هستند، بفرمایید.

سيدغني نظري خانقاه
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض ادب و احترام، همچنان که همکاران بزرگوار گفتند مجلس باید همه بودجه را بررسی کند و درک و عرف غلطی را که از قبل میراث شومی است و بودجه شرکتهای دولتی در مجلس رسیدگی نمیشود باید ریال به ریال بودجه رسیدگی بشود. این توقع افکار عمومی از مجلس یازدهم است. درباره آن مطلبی که آورده شده «متناسب با تورم» واقعیت این است که نظام هماهنگ پرداخت حقوق داریم اما در کشور (20)، (30) نوع حقوق داریم و متأسفانه برخی از افرادی که در جاهای خاصی الان هستند، به عنوان مثال شرکت نفت حقوقش با سازمانهای آموزشی قابل مقایسه نیست.
لذا خواهش ما از دوستان این است که در احکام بودجه که در واقع ریلگذاری نهایی بودجه است و آنچه که در بودجه میآید باید براساس این موضوع باشد را ما باید در نظر بگیریم که این کارمندان که امروز دولت دارد لایحه بودجه میدهد خود سازمان برنامه و بودجه در حقوق با سازمان بغلدستی آن که وزارت ارشاد است دو برابر تفاوت دارد. لذا حتماً این موضوع باید مد نظر باشد و افزایش حقوق کارکنان که یک درآمد ثابتی دارند باید متناسب با تورمی که در قانون نوشته شده دقیقاً مثل آن موضوع باشد که انشاءالله سایر دوستان هم این بند را مد نظر قرار بدهند، عذرخواهی میکنم.

محمدباقر قاليباف
دولت و کمیسیون مخالف هستند، بفرمایید.

محسن زنگنه
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران محترم و مردم عزیز، دوستان توجه کنند چون بعد از این هم چند تا پیشنهاد دیگر آمده. بحث تورم و تناسب حقوق با تورم بحث مهمی است، اینکه بر مبنای قانون و مقررات خدمات کشوری باشد اینها هم بحثهای مهمی است، اما اینها همه در برنامه و قوانین آمده. آن چیزی که اینجا مد نظر دوستان کمیسیون هست این است همانطور که بعضی از دوستان هم گفتند بین پرداختی به شرکتهای دولتی، بانکها و مؤسسات غیردولتی و آنچه که به کارمندان دولت دارد پرداخت میشود براساس عدالت و سیاستهای کلی نظام اداری باشد که سیاستها هم کاملاً مشخص است. لذا من خواهش میکنم دوستان به این پیشنهاد رأی ندهند و نظر کمیسیون هم مخالف است.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! من پیشنهاد را عرض میکنم که اعلام رأی بفرمایید. بعد از عبارت «بودجه کل کشور»، «با نرخ تورم» بیاید. دولت و کمیسیون مخالف هستند.

محمدباقر قاليباف
حضار 246 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید که وقت از دستمان نرود. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
پیشنهاد بعدی را آقای مفتح دارند، جناب آقای مفتح! مطرح میفرمایید؟ تشریف ندارند، جناب آقای سلیمی هم مطرح نمیفرمایند، از خودمان هستند. جناب آقای قادری هم مطرح نمیفرمایند، خیلی ممنون. بند هفت میرویم.

محمدباقر قاليباف
مثل اینکه مطرح میکنند، آقای امیرآبادی! اجازه بدهید دوستان نظرشان را بدهند، فشار نیاورید. آقای قادری بفرمایید.

جعفر قادري
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
من از دوستان کمیسیون برنامه و بودجه تشکر میکنم که این بند را در کمیسیون اصلاح کردند و مضمون قبلی بند این بود که توجه به عدالت افقی و عمودی یعنی هم در درون دستگاههای اجرایی و هم بین دستگاههای اجرایی عدالت اجتماعی باید رعایت بشود. مطلبی که الان دوستان آوردند دقیقاً اینجا اشاره نشده که این عدالت باید بین دستگاهها و در درون دستگاهها باشد. الان به عناوین مختلفی اگر توجه بکنید در بعضی از شرکتهای دولتی پرداختها بسیار بالا است، ولی در بعضی از دستگاهها و شرکتهای دولتی پرداختها بسیار پایین است و در سیستمهای اداری هم دقیقاً همین است. دلیلی ندارد که برای مثال یک حسابدار در شرکت نفت دریافتیهای بسیار بالایی داشته باشد و یک حسابدار در آموزش و پرورش و یا اداره دیگر دریافتیاش بسیار پایین باشد یا این تفاوتها بین شرکتها و بین دستگاههای اداری وجود داشته باشد. موضوعی که محل ایراد و اشکال در همه دورههای مختلف مجلس بوده و در این دوره هم این تقاضا وجود دارد. همین بحث در مورد بازنشستگان و شاغلین وجود دارد و همین مطلب در بین شاغلین در دستگاههای مختلف وجود دارد، بین بازنشستگان نیروهای تأمیناجتماعی و صندوق خدمات کشوری و بازنشستگان نیروهای مسلح وجود دارد.
بله، اگر یک نیروی عملیاتی نفتی است، در مناطق عملیاتی کار میکند، نیروی فنی و تخصصی است، در قانون مدیریت خدمات کشوری یا قوانین دیگری که آن دستگاه از آن تبعیت میکند، این اختلافات و تفاوتها دیده شده است. ولی اینکه به عناوین مختلف ما بیاییم به بهانههایی که چون این دستگاه درآمدزا است، بیاییم پرداختیها را به گونهای بالا ببریم که این تفاوت و تبعیض را بین دستگاهها زیاد کند یا در درون خود دستگاهها تفاوتها به گونهای باشد که قابل دفاع نباشد. من اینجا دقیقاً این تکه را آوردهام که این عدالت باید هم بین دستگاهها و هم در درون دستگاهها وجود داشته باشد، مطلب کاملاً روشن است. بنابراین دوستان! یک مطالبه جدی که از مجلس یازدهم به عنوان یک مجلس انقلابی وجود دارد این است که این تفاوتها و تبعیضها را از بین ببرند. این یکی از موارد آن است و دقیقاً دولت هم باید در بودجههای خودش این حداقلها را رعایت کند و همینطور ما انشاءالله در بررسیهای بودجهای که داریم، در احکام کلی که بر شرکتها وضع میکنیم هم بیاوریم تا این تفاوتها و تبعیضها به حداقل برسد و قابل دفاع باشد. پس انتظارم این است که انشاءالله دوستان کمک کنند رأی بدهند تا این کلمه حتماً اضافه شود که کاملاً شفاف و روشن باشد.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای عبدالعلی رحیمیمظفری مخالف هستند، بفرمایید.

عبدالعلي رحيمي مظفري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب محضر همه همکاران. ببینید همکاران ارجمند! کلیت این مطلبی که جناب آقای دکتر قادری میفرمایند درست است، ما در بحث رعایت عدالت در پرداخت حقوق باید تلاش کنیم که این امر محقق شود. ولی اینکه ما بخواهیم در کلیات احکام کلی بودجه وارد ریز و جزء این مسائل شویم و بخواهیم شرکتها را اینطور مکلف کنیم با توجه به اینکه وضعیت پرداختی شرکتها، ما چند نمونه پرداخت حقوق داریم، بحث نیروهای مسلح جداست، بحث شرکت نفت جداست، بحث تأمیناجتماعی جداست. کف حقوق اینها که شروع میکند، چون دوست عزیزمان اشاره به شرکت نفت کردند و بنده در جریان این موضوع هستم خدمتتان عرض میکنم، اگر یک نیروی وزارت نفت امروز استخدام شود در روز اول استخدام او حقوقش تقریباً معادل نصف یک نیرویی است که با همان مدرک در یک سازمان شروع میکند. وزارت نفت با کف شروع میکند، به تدریج بالا میبرد. از لحاظ رتبهبندی هم الان درست است بعضی از مدیران وزارت نفت را قبول داریم که حقوقهای آنچنانی میگیرند، ولی در رتبه شانزدهم پرداختی هستند. من خواهش میکنم در بحث شرکتها نیاز نیست ما این مسأله را در احکام کلی بیاوریم. بحث رعایت عدالت حقوق با آوردن این کلمه حل نمیشود، ممنونم.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر. به عنوان موافق در خدمت برادر ارجمند جناب آقای محمدرضا احمدی هستیم، بفرمایید.

محمدرضا احمدي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام محضر مبارک شما خدمتگزاران مردم در خانه ملت و همه ملت شریف ایران. پیشنهادی که دادند بسیار پیشنهاد خوبی است. دوستان عزیز، همکاران بزرگوار! همه شما مستحضرید یکی از دغدغههایی را که مطالبه میکردند و همچنان از ما دارند مطالبه میکنند تفاوت پرداختیهایی است که به افراد مختلف در رده و رستههای مختلف پرداخت میکنند. یک کارشناس به فرض مثال در منطقه آزاد و با همان مدرک تحصیلی و با همان رده خدمتی در یک اداره و یا سازمان دیگر، تفاوت دریافتیهایی که اینها دارند خیلی فاحش است، شاید چندین برابر است. یکی از مدیرانی که مثلاً در یک سازمان (نمیخواهم اسم ببرم) مثلاً با یک شرکت دیگر دارند دریافت میکنند خیلی فاحش است. دلیلی ندارد که افراد با سنوات یکسان، با مدرک تحصیلی یکسان، دریافتیهایی را که در سازمان و ادارات مختلف دریافت میکنند بسیار زیاد باشد و واقعاً این بیعدالتی است که اینها در اینجا دریافت میکنند و این ادارات متبوعه پرداخت میکنند.
سیاستی را که آقای قادری آمدند اینجا پیشنهاد کردند، به نظر من یک سیاست بسیار خوبی است که حداقل عدالت در پرداختها رعایت شود. مستحضرید بعضی از حقوقهای نجومی که اعلام میکردند و مطرح میکنند، مثلاً در هنگام بازنشستگی پاداشی را که بعضی از کارکنان دریافت میکنند بسیار متفاوت است، شاید گاهاً پنج، شش برابر، ده برابر تفاوت میکند و به ما رجوع میکنند، میگویند من که مثلاً (30) سال در یک اداره ایکسی خدمت کردهام، با فلان کسی که در اداره دیگری خدمت کرد با همان سنوات و رده خدمتی، دریافتی که به عنوان پاداش خدمت به او تعلق گرفته بسیار زیاد است.
به نظر من یک پیشنهاد بسیار خوبی است، دوستان به این پیشنهاد رأی بدهند تا لااقل عدالت پرداخت در همه شرکتها و این ادارات رعایت شود. ممنون و سپاسگزارم.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. آقای قادری! فقط یک نکته؛ منظورتان از این شرکتها در اینجا همان شرکتهای دولتی است؟ بله. دولت بفرمایید.

سید حمید پورمحمدی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت نمایندگان محترم سلام عرض میکنم. اول عذرخواهی کنم در این چند روز که این بحث اصلاحات ساختار مطرح میشد، چون ما شبانهروز مشغول تدوین بودجه بودیم، توفیق حضور در خدمتتان نداشتم و چون این موضوع به عنوان یک قانون دائمی برای سالهای آتی است، بنابراین باید با یک تعامل سازنده و جدی روی کلمه به کلمه آن دقت کرد. الحمدلله حدود ده دقیقه پیش ما لایحه بودجه را چاپ کردیم و نهایی شده، خدمت شما تقدیم میشود و از این به بعد من در خدمتتان هستم تا هر کدام از این بندها را بتوانیم با یک تعامل کارشناسی به نتیجه برسانیم.
پیشنهادی که مطرح شد مورد قبول دولت نیست، چون وقتی مطلبی نوشته میشود مجری باید یک فهم دقیقی از آن داشته باشد که قانون را اجرا کند. وقتی که شما میگویید عدالت افقی و عمودی، این برای جغرافیا و چیزهای دیگر خوب است، ولی در بحث حقوق هیچ فهمی از این موضوع که عدالت به صورت افقی و عمودی چیست به دست نمیآید و این ممکن است تفاسیر مختلفی از قانون شود و باعث تشویش در پرداختها شود. بنابراین دولت با این مخالف است.

محمدباقر قاليباف
کمیسیون مخالف است. حضار 252 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. (امیرآبادیفراهانی ـ متن پیشنهاد پرداختی در درون و بین شرکتها است) پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
حاجآقای سلیمی! مطرح بفرمایید.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا از کمیسیون برنامه و بودجه تشکر میکنم، به خاطر لحاظ این بند (6) که یک انضباطی را در پرداخت شرکتها ایجاد میکند. ولی این بند (6) نیاز به تکمیل دارد. دوستان میدانند یکی از دغدغههایی که ما داشتیم همین حقوقهای نجومی بود. حقوقهای نجومی عمدتاً در شرکتها است. در سایر پرداختهای معمولی، ما ردپایی از حقوقهای نجومی نمیبینیم. در این بند (6) بحث رعایت عدالت که آمده، بعضیها برای خودشان، شأن میتراشند، شئون موهوم. آقا! مثلاً من مدیر کذا هستم و عضو هیأتمدیره چه و مدیرعامل کجا و براساس همین شأن موهوم میگوید حق بنده است که حق مدیریت بگیرم. همان دیدگاهی که میگفت باید از خارج مدیر بیاوریم، اینها میگویند که باید به مدیران فلان مقدار حقوق داده شود، برای اینکه دغدغهای نداشته باشند، توجیه میکنند.
شما میدانید در اینجا بحث سیاستهای کلی نظام اداری آمده، اما سیاستهای کلی سقف مشخص نمیکند. ما برای اینکه از حقوقهای نجومی جلوگیری کنیم اینجا یک پیشنهاد دادهایم. پیشنهاد این است که سقف بگذاریم، سقف آن هم قانون خدمات باشد. سقف قانون خدمات این است، حداکثر حقوق به اندازه هفت برابر حداقل باشد. فرق هم نکند، در وزارتخانهها، ادارات و سازمانهای دولتی که حداکثر این مقدار است، در شرکتها هم حداکثر بگذاریم و مفر و پنجره را برای توجیه و حقوقهای نجومی انشاءالله ببندیم.
خواهش من این است دوستان حالا که بنا شده ما در دریافتی شرکتها ورود کنیم و جلوی یک خسارت عظیم و جلوی این تبعیض و فساد را بگیریم، انشاءالله سقف درست کنیم که مفر نباشد. شما دیدید، همین اخیراً دولت محترم یک مصوبهای داشت، باز مسیر را برای حقوقهای نجومی باز کرد. گنجاندن این عبارتی که بنده پیشنهاد دادم که سقف بگذاریم و سقف هم در حد قانون خدمات باشد، یعنی هفت برابر حداقل، از پرداخت حقوقهای نجومی جلوگیری میکند، متشکرم.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر. به عنوان مخالف در خدمت برادر ارجمند جناب آقای کمال علیپور هستیم، بفرمایید.

کمال علي پورخنکداري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران عزیز و هیأترئیسه محترم عرض سلام دارم. همکاران عزیز توجه داشته باشند! جناب آقای سلیمی پیشنهاد دادند که یک سقفی در رابطه با حقوق و مزایای بودجه کل کشور برای کارکنان بیاوریم. ببینید! ما داریم اصلاح کلی قوانین بودجه را در نظر میگیریم، نه جزئیات و اعداد و ارقام. ما داریم برنامهای مینویسیم که برای سالهای متوالی به عنوان یک مرجع برای بودجهنویسی کشور باشد. جناب آقای سلیمی قطعاً میدانند که برای سیاستهای استراتژی و کلی کشور معمولاً نمیآیند در جزء وارد شوند. اگر قرار است مثلاً شرایط کشور یا وضعیت درآمدی کشور خوب باشد، آنجا مبنای سیاستهای کلی نظام اداری و رعایت عدالت در پرداخت مشخص میکند که امسال حقوق و مزایای کارگران و کارمندان چه عددی باشد. وقتی ما در سیاستهای کلی بیاییم اعداد و ارقام مشخص کنیم ممکن است در سیاستهای کلی نظام یک اتفاقی بیفتد که الان اگر امروز پایه حقوق من و کارگر (2) میلیون تومان باشد، ممکن است در یک سالی یک شرایطی ایجاد شود بیایند (7) میلیون، (6) میلیون یا (5) میلیون کنند. ببینید! اینجا در رابطه با سیاستهای کلی است، آنجا آن هفت برابر در خدمات کشوری دیده شده است، آن در قانون هست. قطعاً همکاران عزیز توجه داشته باشند که به پیشنهاد جناب آقای سلیمی رأی ندهند که در سیاستهای کلی نظام اداری و رعایت عدالت در پرداخت شرکتها مشکلی ایجاد نشود، متشکرم.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر، به عنوان موافق در خدمت برادر ارجمند جناب آقای محمدحسن آصفری هستیم، بفرمایید.

محمدحسن آصفري
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس و همکاران محترم ببینید! ما قانون مدیریت خدمات کشوری را داریم که دقیقاً مشخص کرده که سقف افزایش حقوقها نبایستی بیش از هفت برابر باشد. خود همین مجلس هم آمده تصویب کرده است. متأسفانه امروز بایستی خدمت همکاران عزیز عرض کنیم این سقف نابرابری که در دنیا همین اندازه است و حتی کمتر است، اما در کشور ما بالای (15) درصد است. در حالی که مجلس شورای اسلامی مصوب کرده که بایستی سقف بالاترین حقوق هفت برابر حقوق عمومی باشد. ولی متأسفانه امروز بعضی از آقایان و مدیران که در جایگاههای مختلف هستند برای خودشان یک امتیازهایی را قائل میشوند که این امتیازات سبب بیاعتمادی مردم به نظام، انقلاب و همه دستگاهها میشود و هر چه این بیاعتمادی افزایش پیدا کند ناامنی در کشور ایجاد میشود. مردم سؤال میکنند، میگویند چطور ممکن است که اینها بیایند برای خودشان تصمیمگیری کنند، چه در قوه مقننه، چه مجریه و چه قضائیه، در همه دستگاهها برای خودشان یک سقفی را بالاتر از آن ببینند. یعنی اینکه اینها خودشان را انگار که در آسمانها میبینند و مردم را در روی زمین.
عزیزان و همکاران محترم! لذا عرض من این است، یک کار ارزشمند و بزرگی که میتوانیم انجام بدهیم و در احکام بودجه بیاوریم، این سقف هفت برابر را نگذاریم افزایش پیدا کند. این جزئیات نیست.
همکاران کمیسیون بودجه! من خواهش میکنم شما هم به این موضوع به ویژه سخنگوی محترم توجه کنید و نگذاریم دیگران برای خودشان یک جایگاهی را ببینند و به واسطه این جایگاه حقوقهای بالایی را بخواهند دریافت کنند. حالا فقط حقوقها که نیست، درآمدها هم هست، طرف هفت برابری را که ما اجازه دادیم به او داده شود میآید درآمدها را هم روی آن اضافه میکند، مثلاً حق عضویت در فلان مجموعه، حق شرکت در فلان جلسات، بعضاً حتی این جلساتشان هم به صورت گردشی است، نه اینکه دور هم بنشینند. یعنی میآیند امضاها را دورگردان جمعآوری میکنند و برای خودشان یک حقوقهای بالایی را میگیرند و این حقوق بالا گرفتن نااعتمادی و بیاعتمادی را در کشور ایجاد میکند و وقتی که بیاعتمادی باشد ناامنی ایجاد میشود و این ناامنیها است که سبب اعتراض عمومی مردم میشود.
برادران عزیز! لذا اجازه ندهیم که دستگاه و مدیرانی که اختیارات برای خودشان درست کردهاند اضافهتر از این سقف هفت برابر را بخواهند پرداخت کنند. به نظر من این پیشنهاد، پیشنهاد بسیار جامع و خوبی است. عزیزان! همگی کمک کنیم و نگذاریم این اتفاق بیفتد. بگذاریم همین سقف هفت برابر برای همه دستگاهها قرار بگیرد و بیش از آن را اجازه ندهیم.

احمد اميرآبادي فراهاني

سید حمید پورمحمدی
نمایندگان محترم! این پیشنهادی که شده بیش از اینکه نظمی به پرداختها بدهد دست مجلس را میبندد. ببینید! تعیین میزان حقوق را هر ساله همین جا میآوریم، در مجلس بحث میشود، با توجه به شرایط مختلف و احکامی که داده شده شما تصمیمگیری میکنید. حالا این را به یک قانون پایهای ارجاع میدهید، بعد خودتان بخواهید تصمیمگیری کنید باید دوسوم رأی بگیرید. به نظرم این به مصلحت مجلس نیست چنین حکمی را برای الیالابد بگذارد، بنابراین ما هم با آن مخالفیم.

روح اله متفکرآزاد
آقای رئیس! یک اخطار هم همکاران مصرند اگر صلاح بدانید.

محمدباقر قاليباف
چشم، خیلی ممنون. کمیسیون بفرمایید.

حميدرضا حاجي بابائي
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز عنایت کنند! همه آن مطالبی را که دوستان فرمودند من صددرصد قبول دارم و شما میدانید من یکی از کسانی هستم که به شدت دنبال عدالت در پرداخت هستم. سیاستهای کلی که مقام معظم رهبری اعلام کردند (26) بند است، آنقدر کار کارشناسی روی این انجام پذیرفته که ما بر مبنای آن کار کارشناسی آمدیم بنای خودمان را گذاشتیم که هم دولت و هم مجلس مکلف شوند نظام اداری را اصلاح کنند، پرداختها را اصلاح کنند. ما در بودجه سالانه باید راهکارهایمان را براساس این راهبرد بیان کنیم، این راهبرد است. تورم، هفت برابر و (20)، (30) مورد آیتمهای گوناگون را در بودجه ببینیم. اگر ما اینها را اضافه کنیم ممکن است یک جایی به عنوان راهکار بهتر از این را بخواهیم اجرا کنیم، دستمان بسته شود. ما به شدت موافق این بحثها هستیم، ولی خواهش میکنم این مطالب را اضافه نکنید که بعداً دست ما بسته شود. همه مطالب شما در این بحثی که الان ما پیشبینی کردیم بحث کردیم و دیده شده است. ما به دنبال عدالت در پرداخت در کشور هستیم و رمز و راز موفقیت اداری هم همین است. خواهش میکنم به این پیشنهاد رأی ندهید، نه به دلیل اینکه خوب نیست، خیلی هم خوب است، اما راهکار است، راهبرد نیست.

محمدباقر قاليباف
خیلی متشکرم، متن را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
عبارت «تا سقف میزان مقرر در قانون خدمات کشوری» اضافه میشود، یعنی همان هفت برابر حداقل حقوق است.

محمدباقر قاليباف
حضار 247 نفر، اعلام رأی بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
پیشنهاد بعدی را آقای دکتر مفتح دارند، میخواهند «بر مبنای سیاستهای کلی نظام اداری» بشود «بر مبنای قوانین ناشی از سیاستهای کلی نظام اداری». آقای دکتر مفتح بفرمایید.
(در این هنگام آقای علی نیکزادثمرین «نایبرئیس دوم» ریاست جلسه را به عهده گرفتند)

محمدمهدي مفتح
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان عنایت بفرمایید! حکمی که در اینجا آمده حکم کاملاً درستی است. یعنی سیاستهای کلی نظام اداری باید اعمال شود، باید به آن عمل کرد و در همین موارد و جایگاهها هم خودش را نشان میدهد. اما اینکه ما به دستگاه اجرایی، مثلاً فلان شرکت بگوییم که شما سیاستهای کلی نظام اداری را جلوی خودت بگذار، بر مبنای آنچه که از این استنباط میکنی و میفهمی انجام بده، اینجا یک ناهماهنگی پیدا میشود، سطح سیاستهای کلی نظام که مقام معظم رهبری ابلاغ میفرمایند به رؤسای سه قوه ابلاغ میفرمایند. هر قوه متناسب با امکانات و وظایف خودش میآید این را به عمل نزدیک میکند، عملیاتی میکند. ما در مجلس باید سیاستهای کلی را به قوانین جاری تبدیل کنیم و آنچه که مورد عمل دستگاهها قرار بگیرد قوانینی است که مجلس برای تحقق سیاستهای کلی نظام اداری یا هر سیاستهای کلی دیگری تصویب کرده است. مخاطب سیاستهای کلی سه قوه هستند، بنابراین ما در مجلس وظیفه داریم سیاستهای کلی نظام اداری را تبدیل به یکسری مواد و تبصره و قانونی کنیم که اینها اجرایی باشد و دستگاههای اجرایی این را بتوانند هماهنگ با هم در سطح کشور اجرا کنند.
آنچه که من پیشنهاد دادم تغییری در ماهیت این مصوبه ایجاد نمیکند، مصوبه در همان ماهیت خودش اجرا خواهد شد، اما تبیین و روشن میکند که دستگاه اجرایی باید به قوانینی که از سیاستهای کلی نظام اداری ناشی شده و در مجلس تصویب شده است و شورای محترم نگهبان تأیید کرده است که دقیقاً همان مفهومی است که مدنظر مقام معظم رهبری در ابلاغ سیاستهای کلی است، بر آن مبنا این کار را انجام بدهد. هیچ تغییری در ماهیت این حکم ایجاد نمیکند، فقط این را روشنتر و واضحتر میکند، اینکه دستگاهها هماهنگ عمل کنند. چون ما وقتی در قوانین مینویسیم، سطح و جزئیات آن بیشتر است و در سطح جزئیتر و پایینتر با تفصیل بیشتری مینویسیم. موارد، شئون و حالتهای مختلف را در قانون میبینیم که متناسب با آن حکمی باشد که مقام معظم رهبری در سیاستهای کلی ابلاغ فرمودند. بنابراین به نظر حقیر اگر بخواهیم این حکم عملیاتی و اجرا شود باید بنویسیم دستگاهها بر مبنای قوانینی که مجلس تصویب کرده است در راستای اجرای سیاستهای کلی، بر آن مبنا کارشان را انجام بدهند. با اضافه کردن «بر مبنای قوانین ناشی از سیاستهای کلی نظام اداری» این مطلب محقق میشود و به نظر حقیر این حکم مصوب کمیسیون انشاءالله بهتر و دقیقتر اجرا میشود، خیلی متشکرم.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای سیدسلمان ذاکر مخالف هستند، بفرمایید.

سيدسلمان ذاکر
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای مفتح پیشنهاد دادند که «بر مبنای سیاستهای کلی نظام اداری» تغییر پیدا کند و به عنوان «بر مبنای قوانین ناشی از سیاستهای کلی نظام اداری» جایگزین «بر مبنای سیاستهای کلی نظام اداری» شود. به نظر من این پیشنهاد یک فرصتی برای انحراف خود بودجه از مسیر خودش میدهد. ببینید! مقام معظم رهبری در ابلاغ سیاستهای کلی نظام اداری تقریباً (26) بند را فرمودهاند. من به طور خلاصه چند بند این را قرائت میکنم؛ عدالتمحوری در جذب و تداوم خدمت، رعایت عدالت در نظام پرداخت، حفظ کرامت و عزت، ایجاد تعادل بین کار و زندگی افراد و سطح خدماترسانی برتر، ارتقای سطح رضایتمندی و اعتماد مردم.
ببینید! این سیاستهای کلی آنقدر شفاف و واضح است، اگر ما همین را به دست دستگاههای اجرایی بدهیم و آنچه که از اینها نشأت میگیرد را تفسیر و تغییر بدهیم، همین بلایی است که امروز به سر ما آمده خواهد آمد. کسی در یک نهاد هست که یک حقوق (5) میلیونی میگیرد و وقتی به مسئولیتهای بالاتر همان سیستم و نهاد میرسیم میبینیم دو برابر و سه برابر میگیرد. مگر همین مبنا نیست؟ اشکال کار ما کجاست؟ همکاران! اشکال کار اینجاست که ما از این مبنای کلی سیاستهای رهبری به دور شدیم. امروز اگر این فیشهای نجومی هست، چون از این مبنا به دور شدیم و آمدیم تفسیر کردیم، مدام گفتیم قوانین ناشی از سیاستهای کلی، قوانین ناشی چرا باید برخلاف این مبانی باشد و نتیجهاش همین باشد، گلایهمندی مردم از حقوق خودشان.
به نظر من سیاست مجلس باید این باشد که تناسبسازی حقوقبگیران در میان شاغلین، تناسبسازی حقوقبگیران در میان بازنشستگان. البته عدالت به این نیست که همه یکسان بگیرند، اما فاصله فاحش و ناروا هرگز قابل قبول نیست. انشاءالله که بتوانیم با اصلاح این برنامه و بودجه، اصلاح قاعده و قواعد این بودجه آن عدالت در پرداختها را مراعات کنیم. من مخالف این پیشنهاد هستم.

علي نيک زادثمرين
از برادر ذاکر متشکریم. موافق بعد را اعلام بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید یک اخطار و تذکر داریم که اصرار دارند.

علي نيک زادثمرين

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای محمدتقی نقدعلی اخطار اصل (3) و تذکر ماده (2) را دارند، بفرمایید.

محمدتقي نقدعلي
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
اخطار بنده بندهای (9) و (12) اصل سوم قانون اساسی است. عزیزان! این قانونی که در دستور کار است یکی از قوانین فاخری است که خلأ آن کاملاً در نظام قانونگذاری ما احساس میشود. من تقاضا دارم نسبت به مطالبی که دوستان میگویند، خصوصاً اصلاح قبلی که جناب آقای سلیمی همکار گرامیمان داد عنایت کنند. حتی من میخواهم عرض کنم که امروز در شهرداریهای ما پرداختهایی که دارد انجام میشود کاملاً تبعیضآمیز و فسادزا است. امروز در کمیسیون ماده (5) با اینکه بودجه شهرداری در قالب بودجه عمومی وارد نمیشود، اما میبینیم که در کمیسیون ماده (100) رئیس دادگستری شهرستان دارد از شهرداری حق جلسه میگیرد. قطعاً و یقیناً به مقتضای عدالت عمل نمیکند. لذا دوستان دقت کنند، مواردی که به شکل اصلاحی، هم خود این طرحی که وارد شده، انصافاً امروز مردم ایران دارند نگاه میکنند، قصه حقوقهای نجومی و پرداختهای متعدد، ما میبینیم شخصی از جاهای مختلف دارد تحت عناوین مختلف دریافتی دریافت میکند که گاهی از اوقات حتی حضور در جلسات مربوطه هم پیدا نمیکند. لذا تقدیر و تشکر میکنم، ولی این را میخواستم عرض کنم که عزیزان با دید دقیق به این قانون نگاه کنند، نکند امروز ما این قانون را خدایناکرده سرسری بگیریم، در آینده با پشیمانی مواجه خواهیم شد، خیلی متشکر.

علي نيک زادثمرين
بسیار متشکر، برادر عزیزم جناب آقای نقدعلی! من متوجه نشدم شما به چه موضوعی تذکر فرمودید. بحث اصلاح ساختار بودجه کل کشور است، دوستان مطرح میکنند، پیشنهادات مطرح میشود و اینکه کسی در کمیسیون ماده (100) شهرداریها و یا در کمیسیون ماده (7) شهرداریها حضور پیدا کند و خدایناکرده به خاطر حق جلسه رأی خلاف بدهد، بعید است نماینده وزارت کشور، نماینده شورای اسلامی شهر، نماینده دادگستری به خاطر حق جلسه. لذا من متوجه تذکر حضرتعالی نشدم.

روح اله متفکرآزاد
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید موافق پیشنهاد مربوطه سرکار خانم فاطمه محمدبیگی صحبت بفرمایند.

فاطمه محمدبيگي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام و تشکر از تصویب قانونی که دیروز برای مقابله با اقدامات دشمنان مستکبر ایران اسلامی انجام شد. مجلس ما واقعاً انقلابی عمل کرد.
در این زمینه عرض کنم برادرمان آقای دکتر مفتح نکته خوبی را مطرح کردند. اینکه ما بر مبنای قوانین ناشی از سیاستهای کلی نظام اداری وارد این چرخه شویم بسیار مهم است، چراکه وظیفه مجلس است که براساس سیاستهای کلی نظام اداری این راهبردها و سیاستها را تبدیل به قانون کند و اگر ما در ریل قانونگذاری بتوانیم خوب عمل کنیم میتوانیم اینها را شفاف کنیم.
ببینید! در بند (13) حضرت آقا در سیاستهای کلی روی عدالتمحوری، شفافیت و روزآمدی در تنظیم و تنقیح قوانین و مقررات اداری تأکید دارند، یکی از آنها همین کاری است که ما امروز داریم انجام میدهیم. پس اگر بیاییم قوانین را مبتنی بر سیاستها کنیم مشخص است و آن وقت میتوانیم ادارات را هم بازخواست کنیم.
نکته دیگر بحث بند (18) است. حضرت آقا فرمودند شفافسازی، آگاهیبخشی نسبت به حقوق، تکالیف متقابل مردم و نظام اداری با تأکید بر دسترسی آزاد و ضابطهمند. اگر مردم ما هم بخواهند به این اطلاعات دسترسی پیدا کنند از طریق این قوانین میتوانند دسترسی پیدا کنند. قوانین ما اگر روشن و واضح باشد آن وقت دیگر این اداره نمیتواند جرأت کند برای مدیر خودش عیدی و پاداش چندین میلیونی بدهد. آن وقت جرأت نمیکند حقوق (15) تا (30) برابری برای فلان مدیرکل در نظر بگیرد، اینها را عرض میکنم.
نکته دیگر، در ماده (20)، حضرت آقا فرمودهاند در سیاستهای کلی نظام اداری قانونگرایی، اشاعه فرهنگ مسئولیتپذیری اداری و اجتماعی و پاسخگویی و تکریم اربابرجوع. باز هم پاسخگویی با قانونمندی همراه است. ما وقتی میتوانیم دستگاه را پاسخگو بدانیم که برای آن قانون تعیین کرده باشیم. ممکن است سیاستها را تفسیر به رأی کنند، ممکن است نتوانند سیاستها و دستگاه خودشان را بر مبنای آنچه که مدنظر مقام معظم رهبری است تدوین و تبدیل به آییننامه اجرایی کنند. پس این وظیفه ریلگذاری قانون بر عهده مجلس است.
باز من بند (22) را برای شما متذکر میشوم. تنظیم روابط و مناسبات اداری براساس امنیت روانی، اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی، فرهنگی و نیز رفاه نسبی آحاد جامعه. اگر مردم ما امروز امنیت روانی ندارند، شب میخوابند صبح بلند میشوند میبینند قیمت مرغ و تخممرغ فلان قدر شده، قیمت پوشک بچه فلان قدر شده، به خاطر این است که ما در تدوین قوانین کوتاهی کردیم. قوانین ما روشن و واضح نبوده است. خواهشم این است برادران و خواهران عزیز من این بندی را که آقای مفتح گفتند رأی بدهند تا بر مبنای قوانین ناشی از سیاستهای کلی نظام عمل کنیم. ما باید اینها را برای مردم روشن کنیم. حفظ حقوق مردم و جبران خسارتهای وارده که در اثر حقوقهای نجومی ایجاد شده است به عهده منِ نماینده مجلس است، ما باید بیاییم اینها را تبدیل به قانون کنیم. ارتقای سلامت نظام اداری، ببینید! بند (24) به این ارتقای سلامت تأکید دارد. سلامت نظام اداری و رشد ارزشهای اخلاقی وقتی شکل میگیرد که ما اینها را تبدیل به قانون کنیم. تعیین بودجه ما بر مبنای قانون منبعث از سیاستها باشد، ما باید این راهبردها را تبدیل کنیم. بهرهگیری از امکانات موجود به عهده دستگاهها است وقتی که تبدیل به قانون شود. تشکر میکنم.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر. دولت مخالف است. کمیسیون بفرمایید. پیشنهاد کمیسیون این بود که همکاران عزیز ما از وقت قانونی پنجدقیقهشان کمتر استفاده کنند، خودشان صحبت میکنند.

محسن زنگنه
بسم الله الرحمن الرحیم
خیلی سریع عرض میکنم. ببینید دوستان و بزرگواران! متنی که امروز در (12)، (13) بند تنظیم شده تقریباً حاصل حدود سه، چهار ماه بحث و بررسی بر روی کلیه کلمات و مفاد این است و بعضاً پیشنهاداتی که بزرگواران میدهند و نکات بسیار درستی هم هست، اما چون ما داریم در مورد مفاد مهمی صحبت میکنیم، ببینید دوستان! ما در مورد احکام دائمی صحبت میکنیم که حتی در یکی، دو ماه آینده که بودجه هم به صحن میآید میتواند آن را هم تحت تأثیر قرار بدهد. لذا من خواهش میکنم، این خواهش اول من است که دوستان با دقت نظرات را استماع کنند و رأی بدهند.
اما در مورد این پیشنهاد جناب آقای مفتح، همینطور که موافقین محترم هم در حقیقت مخالفت کردند، چون اصلاً مشکل امروز ما مشکل قوانین است. بعد ما اینجا دوباره داریم چه میگوییم؟ دوباره میخواهیم بگوییم که ما باید براساس همین قوانینی که الان است نظام افزایش حقوق و غیره را انجام بدهیم. اینکه اصلاً حرف خلاف است، تضاد حرف ماست.
اما سیاستهای کلی نظام اداری، سیاستهایی است که توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شده است. ما داریم میگوییم اگر دولت در شرکتهای دولتی و دستگاههای وابسته به دولت میخواهد افزایش حقوقی داشته باشد باید در راستای آن سیاستها باشد. من خواهش میکنم دوستان بند (6) سیاستهای نظام اداری را بخوانند. ولی وقتی ما میآییم اینجا پیشنهاد میدهیم براساس قوانین جاری که بر مبنای آن سیاستها است. اینجا که اصلاً داریم تناقض صحبت میکنیم. اگر قوانین درست است که اصلاً دیگر نیازی به تأکید نیست. لذا دوستان! خواهش میکنم به این بند رأی مخالف بدهند، چون اگر رأی موافق بدهید عملاً تأیید قوانین جاری است. لذا کمیسیون با این پیشنهاد مخالف است.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر. حضار 251 نفر، خواهش میکنم همکاران عزیز ما در رأیگیری مشارکت بفرمایند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم با 118 رأی مخالف. تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس اگر اجازه بفرمایید ما ادامه دستور را داشته باشیم.

علي نيک زادثمرين

احمد اميرآبادي فراهاني
ادامه دستور بند (7) است، ما در بند (7) چند تا پیشنهاد داریم. اگر همکاران عزیزم صلاح بدانند بعضاً پیشنهادات را هم در بودجه 1400 مطرح کنند ممنون میشویم.

احد آزادي خواه

علي نيک زادثمرين
برادر آزادیخواه! اگر در دستور تذکرتان را بفرمایید، در غیر این صورت خواهش میکنم شما رعایت آییننامه را داشته باشید.

احد آزادي خواه
بله، در دستور است، خدمتتان عرض میکنم.
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران خداقوت میگویم و عرض سلام و آرزوی موفقیت برای ملت غیور ایران اسلامی. آقای رئیس! تذکرم ماده (182) آییننامه مجلس است که خدمتتان عرض میکنم. دستور اول بعد از تنفس بحث تقدیم بودجه سال 1400 بود. همکاران گرامی! برابر آییننامه در هر دستور همکاران میتوانند هم تذکر و هم اخطار قانون اساسی بدهند. لذا من عرض میکنم قبل از آنکه بعد از تنفس وارد دستور شماره (2) شوید من در واقع در همان موضوع تذکر دارم.
آقای رئیس، همکاران گرامی! ما شرایط را انصافاً کامل درک میکنیم. وضعیت کرونا، مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا، همین که الان سمت راست و سمت چپ من صندلی خالی است، آقای نیکزاد! یعنی تدبیری که شما و همکارانتان انجام دادید، عدهای از همکاران در صحن مشروطه و عدهای در تلفیق، عدهای هم در اینجا که مسائل بهداشتی مراعات شود، بالاخره ما مواظبت داشته باشیم، اما کار را تعطیل نکنیم. آینده کشور را «کأن لم یکن شیئاً مذکوراً» نینگاریم، این سزاوار نیست.
طلبهها میگویند «الجمع مهما امکن اولی من الطرح»، آیا به کار روزمرهام برسم یا ستاد ملی مبارزه با کرونا را توجه کنم؟ قاعده این است که بین این دو را جمع کن. اینجا جای تدبیر است. آقای رئیس! ما امروز مهمترین مسأله 1400 یعنی بحث بودجه را در دستور داریم، نظام بودجه برابر با این آییننامه شفاف و بیّن است. حقوق معلمین، کارکنان، کارمندان، کارگران، کشاورزان، جاده، راه، ریل، سرمایهگذاری، مالیات، همه اینها در نظام بودجه عمومی کل کشور است. نباید هم مجلس و هم دولت خدا گواه است سزاوار این ملت نیست به این مسأله، ما کمتوجهی کنیم.
ما ضمن خداقوت به جناب آقای نوبخت و همکارانشان که در سازمان بودجه میدانیم زحمات زیادی کشیدهاند. خود آقای امیری عزیز که معاون محترم پارلمانی رئیسجمهور امروز زحمت کشیدند، اما آقای نیکزاد! از بنده حقیر بپذیرید، نظر من بر این بود آقای رئیسجمهور جناب آقای دکتر روحانی سزاوار این بود به خاطر مردم و آینده کشور امروز مراقبتهای بهداشتی هم برای ایشان تشدید میشد، به همکاران هم عرض میشد که سر جای خودتان بنشینید، اگر تذکری هم دارید از سیستم صوتی استفاده کنید، تجمع نکنید، اما آقای رئیسجمهور میآمدند در صحن حاضر میشدند، یک توضیحی در بحث بودجه 1400 میدادند، مردم میشنیدند و بعد این بودجه تحویل مجلس میشد. من قضاوت را به مردم میسپارم و وظیفه خودم میدانم برابر با آنچه که در وجدان درون دارم این را بگویم و عرض کنم که این کار هم به صلاح دولت... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
با فرمایشات برادر عزیزم آقای آزادیخواه کاملاً موافقیم، تشکر میکنیم. اما ماده (82) گفته دولت موظف است، لذا فرمایش برادر عزیزمان را میپذیریم. برادر امیرآبادی! ادامه دستور را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! بحث پیشنهادات بند (7) را داریم. آقای مفتح مطرح بفرمایید، خیلی خلاصه بفرمایید. (سلیمی ـ پیشنهاد الحاقی به ماده واحده دارم) حاج آقا سلیمی عزیز من! ماده واحده است الحاق به بند نداریم شما که الحمدلله استاد آییننامه هستید.

محمدمهدي مفتح
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خلاصه عرض میکنم. ببینید! کمیسیون محترم در اینجا آمده برای توزیع عادلانه بودجه استانها یکسری شاخصهای خیلی خوب و درستی گذاشته است، در مورد شهرستان فقط اشاره به شاخص مساحت کرده کأنه توزیع بودجه استان وقتی که میخواهد برای شهرستان در داخل استان توزیع شود، تنها شاخص آن شاخص مساحت است. اگر هیچ ذکری از شهرستان نکرده بود، مساحت را هم نگفته بود میگفتیم که قوانین و ضوابط قبلی حاکم است، براساس درآمد سرانه، براساس محرومیت و شاخصهایی که مطرح است، میزان عوارض ارزش افزوده دریافتی، اما چون هیچی نگفته و تنها به مساحت اشاره کرده، این یعنی اینکه بودجه استانی بر مبنای آن شاخصها تعیین میشود که خیلی درست و خوب است که کمیسیون تنظیم کرده، ولی وقتی به استان میآید و میخواهد به شهرستان تقسیم شود، تنها ملاک، مساحت، اینجا بررسی میشود و این کاملاً به نظر میرسد ناعادلانه باشد که اگر فقط بخواهد مساحت دیده شود.
عرض بنده این است که همین شاخصهایی که برای تقسیم بودجه استانی در نظر میگیریم، همین شاخصها را به علاوه مساحت برای توزیع بودجه شهرستانی از بودجه استانی در نظر بگیریم. این دو تا که من عرض کردم تفاوتش این است که شاخصهایی که برای تعیین بودجه استانی است، این شاخصها درست، من متعرض این قسمت نشدم، همین طور بودجه تقسیم شود، اما وقتی که به شهرستان وارد میشویم و بودجه استان را میخواهیم در شهرستان تقسیم کنیم، در شورای برنامهریزی استان وقتی میخواهیم توزیع کنیم تنها شاخص مساحت نباشد، شاخصهای دیگر هم باشد. همان شاخصهایی که در کشور و استان است، همان شاخصها به علاوه مساحت، استان به شهرستان باشد.
من خواهش میکنم دوستان واقعاً دقت کنند، این نکته بسیار مهمی برای شهرستانها است و الا ما در سال 1400 و سالهای بعد از آن با مشکل زیادی برخورد خواهیم کرد. ممکن است یک شهرستانی واقعاً محرومتر از یک شهرستان دیگر باشد، اما مساحت آن کمتر باشد، بودجه کمتری به آن برسد، یا شاخصهای دیگری که در توزیع بودجه همواره مطرح بوده است. خواهشم این است که دوستان توجه کنند و به این مسأله رأی بدهند که بودجه شهرستانها هم عادلانهتر توزیع شود. خیلی متشکرم.

روح اله متفکرآزاد
آقای رئیس! مخالف پیشنهاد ایشان جناب آقای محمدرضا احمدی هستند، بفرمایید.

محمدرضا احمدي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و خداقوت به همه همکاران عزیزم. به نظر من این موضوعی که آمد، توزیع عادلانه بودجه استانها از محل منابع عمومی، شاخصهایی را که اینجا توضیح دادهاند و آوردهاند به نظرم بسیار خوب و مناسب است. اولاً اینکه عوارض و مالیات بر ارزش افزوده، شاخصهایی را که عنوان کرده، مثلاً یکی از منابع درآمدی ما میتواند همین مالیات بر ارزش افزوده باشد که بسیار خوب است و شاخص دیگر جمعیت است. حتماً در هنگام توزیع عادلانه بودجه استانها جمعیت استانها و جمعیت شهرستانها باید لحاظ شود. اینکه بدون در نظر گرفتن جمعیت، شاخصهایی را برای آن تعریف کنیم اصلاً عادلانه و مناسب نیست.
شاخص دیگری که باز هم بسیار خوب و بجا اشاره گردید محرومیت است. قطعاً در استانهای کشور بعضی از استانها براساس آماری که دادهاند از محرومیت بالایی برخوردار هستند. لذا برای توزیع عادلانه بودجه استانها باید محرومیت استانها و حتی شهرستانها لحاظ شود. اینکه ما فقط استانها را به عنوان شاخصهایی بیاوریم عنوان کنیم، ولیکن محرومیتها را نبینیم عادلانه نیست. لذا محرومیتهای استانها و شهرستانها هم باید لحاظ شود. لذا این یکی از همان شاخصهای خیلی خوب است که در این موضوع آمده است.
همچنین معکوس درآمد سرانه، این هم از آن موارد بسیار خوبی است که در اینجا اشاره شد، زیاد نمیپردازم، ولیکن مستحضرید نرخ بیکاری شهرستانها و استانها به دلایل مختلف با همدیگر تفاوت دارد. لذا اگر بخواهیم توزیع عادلانه بودجه استانها را داشته باشیم، نرخ بیکاری استانها و شهرستانها را حتماً باید لحاظ کنیم. اینکه کلیت ببخشیم و بخواهیم بودجهای را توزیع کنیم قطعاً عادلانه نیست و هیچ تأثیری بر نرخ بیکاری ما در استانها و شهرستانها نخواهد داشت.
از دیگر مواردی که بسیار مهم است و باید در این توزیع عادلانه لحاظ شود، مساحت استانها و شهرستانها است که خودش کلی مشکلات را میتواند برای استانها و شهرستانها ایجاد کند. اگر ما مساحت استانها و شهرستانها را نبینیم، لذا با این مواردی که در این موضوع آمده برای توزیع عادلانه بودجه استانها با این طرحی که جناب آقای مفتح دادند مخالفم و همان برنامهای که آمده را من موافقم، چون همه را جامعیت و کلیت بخشیده و همه در این موضوع دیده شد. ممنون و سپاسگزارم.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر، برادر متفکر! موافق صحبت کند.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای سیدالبرز حسینی موافق هستند، بفرمایید.

سيدالبرز حسيني
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت ملت شریف و همکاران محترم و عرض خستهنباشید. همکاران توجه بفرمایید! در یک نگاه کلی این بحث صرفاً در فصول اجتماعی و فرهنگی و آموزشی که نفوذ تعداد پایه جمعیت در آن تقریباً دخیل نیست صحیح است، ولی در فصول زیربنایی و تولیدی قابل اعتنا نیست. علت آن هم این است که همه این منابع اولاً در اختیار استان نیست، ثانیاً در اختیار شورای برنامهریزی و توسعه استان هم نیست. لذا عنوان شاخص مهم است، ولی ترکیب حساسیت رفتار شاخص هم باید در نظر گرفته شود که این تقریباً دلیلی است که جناب آقای مفتح این پیشنهاد را دادند. لذا شاخص باید یک خصوصیتی داشته باشد، یعنی علاوه بر ظرفیتی که جدید ایجاد میکند، ظرفیتهای فعلی را هم پوشش بدهد. لذا همکاران توجه کنند، در حوزههای زیربنایی و تولیدی که مزیتهای نسبی برای هر یک از شهرستانها است و اینها باید در بحث توسعه دیده شود و مسائل مربوط به اعتبارات هم در آن لحاظ شود، لذا خواهشم از همکاران این است با توجه به اینکه عدالت اجتماعی در توزیع منابع اتفاق بیفتد، به پیشنهاد جناب آقای مفتح رأی بدهید، انشاءالله که این بخش در این بحث قانون گنجانده شود که به عدالت اجتماعی نزدیکتر شویم. متشکرم.

علي نيک زادثمرين
از برادر حسینی متشکریم. خواهش من از همکاران شریف و عزیزمان که عضو کمیسیون امنیت ملی هستند این است که به کمیسیونشان مراجعه بفرمایند. دوستانی که در صحن، در ساختمان مشروطه و تلفیق شرف حضور دارند به کمیسیون امنیت ملی که آقای ذوالنوری رئیس محترم کمیسیون دارد تشریف میبرد، به کمیسیونشان مراجعه بفرمایند. دولت موافق و کمیسیون مخالف هستند.

عليرضا سليمي

علي نيک زادثمرين
جناب آقای سلیمی! تذکرتان در دستور است؟

عليرضا سليمي

علي نيک زادثمرين

عليرضا سليمي
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! دو تا تذکر دارم، یک تذکر در رابطه با موضوع است که این پیشنهاد چون بعضی از شاخصهای توزیع بودجه براساس قانون برنامه استانی است، اگر بخواهد به صورت کلی مطرح شود دوسوم رأی میخواهد، به خاطر اینکه مغایر بعضی از مواد برنامه است.
نکته دوم؛ من اصول (52) و (53) را اخطار دارم. ببینید! وقتی که دولت بودجه را میدهد باید جداول و ردیفها (نایبرئیس ـ این در دستور نیست) آقای دکتر! ما الان نمیدانیم جداول و ردیفها را دادند، ندادند، یک لوح دادند. آیا اینها به مجلس ارائه شد، آیا ارائه نشد؟ آیا مابهالتفاوت قیمت ارز که دولت الان در آن دخل و تصرف میکند، آیا برای اینکه در قانون هم نیست، در بودجه سال گذشته هم نبوده، دولت مابهالتفاوت این درآمدها را کجا دارد هزینه میکند؟ به صورت کلی است. اگر این بودجه قابل دفاع بود خود آقای نوبخت یا یکی از طرف دولت میآمد دفاع میکرد. ما یک پوشه دیدیم و هیچ کسی هم واقعاً نمیداند داخل این چه بود. آیا ردیفها داده شده، داده نشده؟ این سبک ارائه بودجه بدون توضیح حتماً مغایر اصول (52) و (53) است.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای سلیمی! لایحه بودجه کل کشور به همراه (17) جلد مستندات و یک فلشی در جانامهای نمایندهها قرار گرفته، انشاءالله عزیزان بعد از جلسه رسمی به کازیه مراجعه کنند و تحویل بگیرند.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر. حضار 231 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. همکاران در رأیگیری مشارکت بفرمایید. همکاران عزیز! چون خلاف برنامه است بنابراین دوسوم رأی میخواهد، من خواهش میکنم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد.
5
تصویب تقاضاهای تغییر دستور درخصوص طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری (ثبت 164) و طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب 1/3/1375 و اصلاحات و ابلاغات بعدی آن (ثبت 160)

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! ما قبل از اینکه به ماده (7) ورود کنیم، دو تا درخواست تبصره (1) ماده (100) داریم که همکاران درخواست دارند، براساس آییننامه ما باید مطرح کنیم. یکی درخصوص اصلاح قانون ریاست جمهوری است که با بیش از (50) امضا به هیأترئیسه رسیده است، برای اعمال تبصره (1) ماده (100) درخواست فوریت کردهاند. یعنی درخواست اولویت کردهاند. جناب آقای جوکار! دلایلتان را برای اولویت مطرح کنید.

محمدصالح جوکار
بسم الله الرحمن الرحیم
نمایندگان محترم و عزیز توجه کنند، ما یک انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات شوراهای اسلامی را در خردادماه سال آینده داریم. وقت آنچنانی نداریم. این دو تا قانون همانطور که قبلاً به استحضار عزیزان رسید در جلسات کمیسیون مطرح شد و موارد مهمی در بحث جایگاه ریاست جمهوری، تبیین معیارها و براساس نقشهایی که ریاست جمهوری دارد، در آنجا تعیین گردید.
در بحث انتخابات شوراها هم که بسیار حائز اهمیت است و در راستای تقویت نظارت بر انتخابات شوراها و همچنین ارتقای عملکرد کارآمدی شوراها، این اصلاحات در قانون انجام شد. ضمن اینکه نظارت بر انتخابات شورا توسط شما نمایندگان طبق قانون انجام خواهد شد. ما در این قانون پیشبینی کردیم که در طول چهار سال کارکرد شوراها، این هیأت نظارت بر انتخابات همچنان نظارت بر عملکرد شوراها داشته باشد. یعنی تنها نباید که مجلس شورای اسلامی بیاید نظارت بر انتخابات انجام بدهد ولی در طول چهار سال پیشرو مجلس هیچ نقشی در نظارت بر عملکرد شوراها نداشته باشد و آنچه که ما امروز شاهدیم در شوراهای دوره پنجم اتفاق افتاد، فسادهایی که شکل گرفت، زد و بندهایی که اتفاق افتاد و قوه قضائیه ورود پیدا کرد، خیلی از شهرداران و اعضای شورای شهر امروز درگیر مسائل قضائی هستند و در زندان هستند. ما میخواهیم این اتفاق نیفتد. نظارت بر عملکرد شوراها در آینده اتفاق مهمی است. هر دو تا است، هم شوراها است و هم انتخابات ریاست جمهوری است. انتخابات ریاست جمهوری را هم عرض کردم که ما نمیخواهیم باز گذشته را تکرار کنیم. یک نفر در یک جایگاهی میخواهیم تعیین کنیم که ملت بیایند با مشارکت بالا رأی خودشان را بدهد، یک فردی را که واجد شرایط لازم باشد برای انتخابات ریاست جمهوری تعیین کنند که بتواند مطالبات ملت را پاسخ بدهد، بتواند کارکرد مؤثری داشته باشد، شما بتوانید از عملکرد او دفاع کنید، بتوانید حمایت کنید، تعامل بین مجلس و قوه مجریه افزایش پیدا کند. با همدیگر بتوانیم در طول چهار سال آینده انشاءالله گامهای مؤثری برای مردم و پیشرفت کشور انشاءالله برداریم. ما از لحاظ زمانی احتیاج به فوریت داریم. اگر الان در دستور کار مجلس با فوریت قرار نگیرد و زمان را از دست بدهیم، یقیناً این اصلاح قانون انتخابات برای انتخابات آینده مؤثر نخواهد بود و کارآمدی نخواهد داشت و نظارت شما هم بر روی شوراهای اسلامی تنها در راه انتخابات است، برای عملکرد در طول چهار سال آینده نخواهد بود. من خواهش میکنم نمایندگان محترم رأی مثبت بدهند و انشاءالله در فوریت لازم قرار بگیرد، این دو تا طرح الان در دستور کار است، الان دستور ششم و هفتم است، بیاید در اولویت قرار بگیرد و مصوبه لازم را داشته باشیم و برای این دو انتخابات بسیار مهم در سال 1400 بتوانیم از این اصلاحیه که در قانون داریم انشاءالله استفاده کنیم. عذرخواهی میکنم، موفق باشید.

علي نيک زادثمرين
از برادر جوکار سپاسگزارم. (50) نفر از همکاران عزیز و بزرگوارمان تبصره (2) ماده (100) را امضا کردهاند و هیأترئیسه موظف است این را برای اولویت در دستور قرار بدهد. یک مخالف و یک موافق هم صحبت خواهند کرد. من خواهش میکنم اگر مخالف محترم و موافق محترم صحبت نکنند ما رأیگیری را انجام بدهیم.

روح اله متفکرآزاد
مخالف اول جناب آقای گودرزوندچگینی هستند.

علي نيک زادثمرين
آقای دکتر صحبت میفرمایید؟ بفرمایید.

مهرداد گودرزوندچگيني
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران عزیز و مردم عزیز ایران اسلامی عرض سلام و صبحبخیر دارم. اصلاح موادی از قانون انتخابات به اعتقاد من لازم است، اما من فکر کنم زمان مناسب برای این کار با توجه به اینکه کلید انتخابات الان توسط وزارت کشور چند مدتی است که آغاز شده، ما نباید این پالس را به جامعه بدهیم که داریم کار سیاسی انجام میدهیم. اینکه وقتی کار اجرایی انتخابات توسط وزارت کشور شروع شده، به نظرم این زمان مناسبی نیست. این به نوعی به مردم تلقین خواهد کرد که ما با توجه به وضعیت اقتصادی دنبال انگیزههای سیاسی هستیم. ما بایستی این نگاه را در مردم تقویت نکنیم. مجلس یازدهم که مجلس انقلابی است، همه مردم به این مجلس امید بستهاند و امیدوار هستند که این مجلس بتواند به مسائل معیشتی مردم بپردازد، مسائلی که امروز در جامعه ما بسیار مهم است، مسائلی که به زندگیشان گره خورده است. دیروز در همین مجلس ما یک طرح مهم، اساسی و کلیدی را رقم زدیم که میتواند آینده کشور ما را تضمین کند. امروز نیاییم با این کار سیاسی آن همه زحمات دیروزمان را به سیاسی تبدیل کنیم و نگاه این شود که ما امروز به دنبال کار سیاسی هستیم و نگاهمان برای تعیین رئیسجمهور آینده است.
بنابراین من فکر میکنم این زمان، زمان مناسبی نیست. ما باید در زمان خودش، بعد از این انتخابات قطعاً بهترین زمان خواهد بود که ما بحث اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری را انجام بدهیم. هیچ کسی در این مجلس و کشور نیست که به این مهم اعتقاد نداشته باشد و نداند که قانون انتخابات ما نیاز به تغییر دارد. اما الان که ما در آن هستیم نه زمان مناسبی است، نه میشود این انگیزه را انگیزه خدمت جلوه داد. قطعاً طرحها و لوایح مهمتری را میتوانیم در دستور کار قرار بدهیم که هم به معیشت مردم کمک کند، هم مشکلات مردم را کم کند. لذا از همکاران محترم درخواست میکنم در این موقعیت و زمان این را در دستور کار قرار ندهند و به این رأی ندهند و امیدواریم که در زمان مناسبتری بتوانیم موادی از قوانین انتخابات ریاست جمهوری را تغییر بدهیم تا بتواند در فرآیند انتخاب رئیسجمهور هم مؤثر باشد نگاه این نباشد که ما به دنبال کارهای سیاسی هستیم و با انگیزههای سیاسی میخواهیم تغییر بدهیم. یک واقعیتی که در جامعه ما وجود دارد این است که قانون انتخابات ریاست جمهوری ناقص است و بخشی از ناقص بودن آن به این برمیگردد که ما حتماً بایستی اصلاحات انجام بدهیم. اما به اعتقاد من این دو موضوع با توجه به اینکه استارت این کار توسط وزارت کشور خورده، باید زمان آن را یک زمان مناسبتری بگذاریم.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکرم. به عنوان موافق در خدمت جناب آقای امیرآبادی هستیم، بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من از جناب آقای گودرزوند تشکر میکنم که مخالفت آنچنانی نداشتند. ببینید همکاران عزیز! ما اینجا میخواهیم یک دستوری را در اولویت بیاوریم. چرا اصلاح قانون ریاست جمهوری باید در اولویت دستور مجلس قرار بگیرد؟ باید این سؤال را پاسخ بدهیم.
اینکه همکارمان فرمودند مسائل معیشتی مهم است، جناب آقای گودرزوند! من خواهش میکنم که عنایت داشته باشید، مجلس در طول همین شش ماهی که از فعالیت آن میگذرد که دو تا سه ماه از کار آن دقیقاً برای اینکه کمیسیونها و کمیتهها و مجامع شکل بگیرد گذشته، سه ماه فعالیت کاری داشته، در این سه ماه کارهای بزرگی در معیشت مردم انجام داده است. قانون تأمین کالاهای اساسی قانون کوچکی برای بحث معیشت مردم نبود، مسأله تصویب قیر رایگان برای کارهای عمرانی کشور قانون بسیار خوبی بود، یا قانون مالیات برای خانههای خالی در رابطه با مشکل مسکن مردم قانون بسیار مهمی بود. این کار بزرگی که مجلس دیروز انجام داد، مسأله قانون لغو تحریمها در رابطه با بحث معیشت مردم بود. بالاخره مجلس هم از نظر اقتصادی، هم از نظر فرهنگی، هم از نظر اجتماعی و هم از نظر سیاسی مسئولیت دارد. مجلس مسئولیتهای چندگانهای دارد.
عزیزان من! در انتخابات ریاست جمهوری چندین هزار نفر میآیند ثبتنام میکنند، چهار نفر تأیید صلاحیت میشوند، این دون شأن نظام جمهوری اسلامی ایران است. آیا وقت آن نرسیده مجلس یک اقدام عملی کند، در همین انتخابات سال آینده براساس یک روش و سیاستگذاری درست انتخاب شکل بگیرد و افراد ثبت نام کنند؟ کسی که بعضاً اصلاً سواد خواندن و نوشتن ندارد یا هیچ مسئولیت اجرایی نداشته، میروند آنجا ثبتنام میکنند، بعد از او تیزر تهیه و پخش میکنند و نظام را مورد تمسخر قرار میدهند.
این مسئولیت ما نمایندهها است. الان هم اتفاقاً وقت آن است ما سریعتر این چند ماده را تصویب کنیم، به خصوص درخصوص نحوه ثبت نام، نحوه رسیدگی به صلاحیت نامزدهای ریاست جمهوری تا انشاءالله بتوانیم سال آینده شاهد این باشیم آنهایی که صلاحیت اولیه را دارند فقط ثبتنام کنند. به نظرم این شاهکلید این طرح است که کمیسیون محترم شوراها زحمت کشیدهاند. من خواهش میکنم دوستان کارهای باارزش مجلس را زیر سؤال نبرند، همین بحث ساختار بودجه که عزیزانمان در کمیسیون بودجه ماهها است دارند تلاش میکنند کار بزرگی است که مجلس دارد انجام میدهند. بنابراین الان فقط بحث اولویت است. خواهش میکنم این اولویت دارد، همکاران عزیز رأی بدهند که انشاءالله ما بعد از اعمال ماده (45) برای بحث فولاد، بتوانیم وارد این موضوع ریاست جمهوری شویم و انشاءالله بتوانیم هر چه زودتر این را هم جمع و جور کنیم و برای انتخابات سال آینده برسانیم.

علي نيک زادثمرين
بسیار متشکر. از برادر امیرآبادی متشکریم. برادر متفکرآزاد! اگر کسی در دستور تذکر دارد بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
آقای عباس گودرزی بفرمایید.

علي نيک زادثمرين

عباس گودرزي
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای نیکزاد عزیز! در دستور است. ببینید! ما باید از شأن و اقتدار مجلس دفاع کنیم. حضرت آقا هم فرمود این مجلس یک مجلس انقلابی است، این یک امانتی بود که به ما سپرد و باید آن را حفظ کنیم. اینکه بعضیها میآیند مطرح میکنند میگویند این تراز شأن و منزلت مجلس را پایین میآورد ظلم به این مجلس است. شما باید دفاع کنید. بحث انتخابات ریاست جمهوری و اصلاحاتی که در قانون شوراها قرار است اتفاق بیفتد یک ضرورت است.

علي نيک زادثمرين
جناب آقای گودرزی عذرخواهی میکنم! مخالف محترم صحبت کردند، موافق محترم هم صحبت کردند.

عباس گودرزي
پس از مجلس دفاع کنید، این یک وظیفه و اولویت برای مجلس یازدهم است.

علي نيک زادثمرين
این تذکر نیست. موافق محترم صحبت فرمودند، مخالف محترم هم صحبت فرمودند.

عباس گودرزي
نه، تذکر به کسانی است میآیند میگویند که این باعث میشود شأن مجلس پایین بیاید. مگر تنها یک وظیفه برای مجلس تعریف شده؟ از اهم وظایف مجلس این است که در بحث ریاست جمهوری و شوراها ورود کند و کشور را از این وضعیت خارج کند. کم پرونده در دستگاه قضائی برای شوراها تشکیل شد؟ خواهش من این است عین وظیفه مجلس است، شما دفاع بفرمایید.

علي نيک زادثمرين

نصراله پژمان فر

محمدصالح جوکار
تذکر دارم، خلاف آییننامه عمل میکنید.

علي نيک زادثمرين
آقاجان! خلاف نمیکنیم. طبق تبصره (2)، (50) نفر از همکاران شریف و عزیز ما نامه نوشتند، ما بنا به سوگندی که یاد کردیم شما برای در اولویت قرار دادن این صحبت فرمودید. موافق و مخالف باید صحبت میکرد، از مخالف محترم خواهش کردیم صحبت نکند بتوانیم از وقت استفاده کنیم، فرمودند صحبت میکنیم، موافق محترم هم صحبت کرد. تذکر در دستور هم که سه، چهار نفر بودند نوبت به جناب آقای گودرزی رسید، ایشان هم فرمایشاتشان را انجام دادند. طبق سوگندی که یاد کردیم و طبق این آییننامه الان دارم رأیگیری میکنم.
حضار 251 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. خواهش میکنم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. با 174 رأی تصویب شد.

نصراله پژمان فر
آقای دکتر! حداقل اجازه بدهید من تذکرم را بدهم، این خلاف آییننامه است، من تذکر آییننامهای دارم.

علي نيک زادثمرين
اجازه بدهید آقای پژمانفر صحبت کنند، بفرمایید.

نصراله پژمان فر
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت یکایک سروران گرامی و اعزه بزرگوار عرض سلام و ارادت دارم. آقای دکتر ببینید! یکی از وظایفی که هیأترئیسه دارد در ارتباط با ارجاع طرحها و لوایح است. این کار توسط رئیس مجلس صورت میگیرد و رئیس مجلس موظف است طرحها و لوایح را به کمیسیونهای مرتبط به عنوان اصلی و فرعی ارسال کند. این وظیفهای است که در ارتباط با این موضوع به عهده رئیس مجلس است.
عرض ما در ارتباط با محتوای این موضوع نیست، الان صحبت ما سر این است که این طرح را به دو تا کمیسیون ارجاع کردهاند. یکی کمیسیون اصلی، یک کمیسیون فرعی. کمیسیون اصلی را به کمیسیون شوراها فرستادهاند. کمیسیون فرعی را به کمیسیون امنیت فرستادهاند و حال این است که بخشی از این طرح مربوط به ما است.
ببینید آقای دکتر! وظیفهای که هم در قانون اساسی و هم در آییننامه برای کمیسیون اصل (90) قرار دادهاند. این وظیفه، وظیفه روشن و شفافی است، من نمیخواهم وقت بگیرم. امروز در ارجاع این طرح نسبت به کمیسیونها تخلف صورت گرفته است. یعنی این موضوع حداقل باید به عنوان کمیسیون فرعی به ما ارجاع میشد. به ما ارجاع نشده است. صحبت من سر این است که وقتی میخواهد در ارتباط با طرحها و لوایح بزن و در رو صورت بگیرد، نتیجه آن هم همین بیقانونیها میشود. ما طرحی را که باید به یک کمیسیون، من که مدعی هستم ما کمیسیون اصلی در این موضوع هستیم، نباشد حداقل باید به عنوان کمیسیون فرعی به ما ارجاع میشد، نشده است.
من سؤال کردم، این کار را آقای رئیس نکرده است. عرض من این است که مسئولیت این وظیفه طبق آییننامه بر عهده رئیس مجلس است. میگویند نایبرئیس مجلس ارجاع کرده، باید نسبت به این موضوع رسیدگی شود که نایبرئیس نسبت به ارجاع این مسأله دقت داشتند، نداشتند، چه توجیهی بوده که ما که به عنوان تکلیف صریح هم در قانون اساسی و هم در آییننامه باید در این موضوع ورود پیدا میکردیم، به ما ارجاع نشده است؟ والسلام

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر. موضوع ما تبصره (2) ماده (100) بود، آن فرمایش شما در دستور تبصره (2) ماده (100). تا ساعت (10) تنفس اعلام میکنیم. خواهش من از همکاران عزیز این است که ساعت (10) حضور داشته باشند. به احتمال قوی بودجه توسط دولت ارائه خواهد شد، تا ساعت (10) تنفس اعلام میکنیم.
(در ساعت 9:38 دقیقه جلسه با اعلام تنفس موقتاً پایان و سپس در ساعت 10:07 دقیقه به ریاست آقای علی نیکزادثمرین «نایبرئیس دوم» رسمیت یافت)
6
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

علي نيک زادثمرين
بسم الله الرحمن الرحیم
تعداد حضار 155 نفر، خدمت همکاران عزیزمان هستیم. در ادامه جلسه، برادر عزیزم جناب آقای کریمی! تذکرات کتبی را قرائت بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات نمایندگان محترم به دستگاههای اجرایی:
ـ آقای حسین میرزائی (اصفهان) به وزیر نفت درخصوص لزوم تسریع در پرداخت خسارت وارده به جایگاهداران سوخت.
ـ خانم الهام آزاد (نایین، خور و بیابانک) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم رسیدگی به نبود حتی یک متر جاده دوبانده بینشهری و روستایی در خور و بیابانک. همچنین درخصوص لزوم رسیدگی به وضعیت نابسامان جادههای شهرستانهای نایین، خور و بیابانک و عدم اقدام عملیاتی و مشهود جهت رفع این مشکل بزرگ.
ـ آقای سیدسلمان ذاکر (ارومیه) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم بازنگری در أخذ مالیات از تراکنشهای قبل از سال 93 از تولیدکنندگان و اصناف کشور به خصوص از مردم ارومیه.
ـ آقای محمد کعبعمیر (شوش) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص دلایل عدم جذب کارگزاران و کارکنان سهام عدالت.
ـ آقای احمد مرادی (بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر) به وزیر کشور درخصوص لزوم رسیدگی به مشکلات و نارضایتی ناشی از سایت پسماند زباله شهر بندرعباس در نزدیکی شهر بندرعباس و در جوار روستاهای جمالاحمد و تلهسیاه.
ـ آقای سیدسلمان ذاکر (ارومیه) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم تأمین بذر گندم و جو برای کشت در استان آذربایجانغربی.
ـ آقای علیاصغر خانی (شاهرود و میامی) به وزیر کشور درخصوص لزوم رسیدگی به انتصاب نیروهای غیربومی در استانداری استان سمنان.
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به اتفاق (35) نفر از نمایندگان به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اینکه چرا در شرایط فعلی دولت خلاف بند «پ» ماده (7) احکام دائمی برنامه توسعه عمل میکند و بخشی از انسولین وارداتی را به صورت آزاد و بدون ثبت در سامانه «TTAC» به فروش میرساند که این موضوع باعث شده تا نظارت کامل صورت نگیرد و خروجی زنجیره تأمین دارو به طور کامل قابل رصد نباشد.

علي نيک زادثمرين
از برادر عزیزم جناب آقای کریمی سپاسگزاریم.

علي نيک زادثمرين

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات کتبی
تذکرات نمایندگان محترم به دستگاههای اجرایی:
ـ آقای شهباز حسنپوربیگلری (سیرجان و بردسیر) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم اعزام هیأت کارشناسی جهت بررسی وضعیت نقاط حادثهخیز راههای روستایی و جادههای استان کرمان به ویژه شهرستانهای سیرجان و بردسیر.
به وزیر نفت درخصوص لزوم تسریع در گازرسانی به بیش از (140) روستا در شهرستانهای سیرجان و بردسیر.
ـ آقای رسول فرخیمیکال (لاهیجان و سیاهکل) به اتفاق (20) نفر از نمایندگان به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم تسریع در تأمین و توزیع به موقع و مناسب مرغ جهت کنترل افزایش قیمت بیرویه آن.
ـ آقای احمد مرادی (بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر) به وزیر نیرو درخصوص لزوم رسیدگی به فرسودگی تیرهای برق در استان هرمزگان و جان سپردن یکی از کارکنان (حوادث) برق در شهرستانهای بندرلنگه بر اثر سقوط یکی از آنان.
ـ آقای جعفر قادری (شیراز و زرقان) به اتفاق دو نفر از همکاران به وزیر محترم دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درخصوص لزوم تعریض و بهسازی جادههای مورد استفاده در تولیدات پتروشیمیهای وابسته به صندوق ساتا.
ـ آقای علیرضا ورناصریقندعلی (مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا) به اتفاق (13) نفر از نمایندگان به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم تسریع در شناسایی تولیدکنندگان باغی محصولات پاییندستی جهت تعیین میزان سهم مواد اولیه به منظور قطع برخی اقدامات سوءاستفادهگرایانه در بورس کالا.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به رئیسجمهور محترم و وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص ضرورت تسریع در راهاندازی سامانه مقابله با زمینخواری یا پنجره واحد زمین. آقای رئیس خیلی متشکرم.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر. برادر عزیزمان آقای نوروزی که تذکر دو دقیقهای داشت مطالبی را فرمودند، طبق ماده (75) آقای امیرآبادی هم مطلبی دارند. آقای امیرآبادی بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من یک نکته را عرض کنم، آقای نوروزی در این شش ماه دو بار پشت بلندگو به بنده جفا کردند. هر دو دفعه هم رئیس شما بودید و هر دو دفعه هم ایشان وقت نداشتند که به ایشان وقت دادید و به نظرم این درست نیست. ایشان وقتی آمدند رئیس فراکسیون ایثارگران شوند به والله قسم من نمیخواستم مسئولیت این فراکسیون را به عهده بگیرم. آقایان نمایندگان گردن بنده انداختند. از آن روز به بعد ایشان یا در جمع نمایندگان بر علیه ما صحبت میکند یا پشت بلندگو.
زمان آقای لاریجانی بنده عضو هیأترئیسه بودم، نمایندگان به من رأی دادند عضو هیأترئیسه شدم. الان هم زمان آقای قالیباف بنده عضو هیأترئیسه شدم، نمایندگان به بنده رأی دادند. این توهین به رأی نمایندگان است که «میروی آن بالا مینشینی». حاج آقای نوروزی! مگر من خودسرانه میتوانم بیایم بالا بنشینم؟ این براساس آییننامه رأیگیری است، نمایندگان اختیار دارند به آنهایی که کاندیدا شوند رأی بدهند.
حاج آقای نوروزی! شما برادر عزیز ما آزاده و روحانی هستید، به خدا قبر و قیامتی هم هست. من جلوی طرحها را میگیرم؟ به من چه مربوط است. شما طرح دادید، اعلام وصول هم شده...

احد آزادي خواه
آقای امیرآبادی دیگر بس است، اینهمه نباید از تریبون رسمی گفتگوی خصوصی در فضای عمومی کشانده شود.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای آزادیخواه! بنده پنج دقیقه فرصت دارم، شما چرا ناراحت هستید؟ بنده پنج دقیقه فرصت دارم، آییننامه اجازه میدهد. اگر میخواهی از هملباس خودت حمایت کنی، خواهش میکنم...

احد آزادي خواه

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای آزادیخواه! به من ظلم شده است، پشت بلندگو مجلس این مطالب بر علیه من گفته شده، چرا از خودم دفاع نکنم؟ من کم صحبت میکنم، اجازه بدهید من حرفم را بزنم.

علي نيک زادثمرين
آقای امیرآبادی! شما مطلبتان را ادامه بدهید.

احمد اميرآبادي فراهاني
عرض این است آقای نیکزاد! خود شما میدانید طرحها در سیستم ثبت میشود، ارجاع میشود.

علي نيک زادثمرين
طبق آییننامه ایشان حق دارد، اجازه بدهید صحبت کند.

احمد اميرآبادي فراهاني
بنده طرحها را قبلاً به آقای دهنوی ارجاع میدادم، الان هم به حاجآقای موسویلارگانی. اگر یک طرح در کارتابل بنده همین الان مانده باشد بررسی کنید، بنده حاضرم استعفا بدهم. چون همین امروز من آخرین ارجاعها را صبح انجام دادم. من همیشه شب و صبح تمام طرحها را ارجاع میدهم. ما یک طرح نگه نمیداریم. بله، طرحهای یکفوریت و دوفوریت طبق نوبت است، آن هم دست بنده نیست. رئیس جلسه باید اعلام کند، دبیر جلسه یکفوریت یا دوفوریت را اعلام کند. بنابراین اینکه مدام بیایند اینطور بر علیه ما صحبت کنند من فکر میکنم باید فکر آخرتمان هم باشیم. عذرخواهی میکنم.

علي نيک زادثمرين
بسیار متشکر. آقای شریعتی! من از شما خواهش میکنم چون وقت اذان است بفرمایید.

مالک شريعتي نياسر
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم توجه بفرمایید، ببینید! اصل (94) قانون اساسی را اخطار دارم، رفع ابهامی که از طرف شورای محترم نگهبان درباره مصوبه دیروز مجلس آمده بود به صورت کلی بود. در کمیسیون امنیت ملی بنده حضور داشتم و از حقوقدانان شورای نگهبان سؤال کردیم، با سه تن از حقوقدانان در صحن کمیسیون تلفنی صحبت شد. دو نفر از عزیزان گفتند، یعنی هر سه متفق بودند که ایراد اول ناظر به تبدیل یک ماه به دو ماه مصوبه شورا است و باید انجام شود.
اما در ارتباط با آغاز زمان ضربالاجل مجلس به کشورهای (1+4) که ما از زمان تصویب قانون در صحن علنی مجلس گذاشته بودیم، عزیزان هر سه بزرگوار یا گفتند بهتر است این را اصلاح کنید یا گفتند فقط ایراد شورای نگهبان ناظر به تبدیل یک ماه به دو ماه است.
نکته دوم؛ دیروز در صحن علنی (نایبرئیس ـ وقتتان تمام شد) لازمالاجرا شدن این ماجرا رأی نیاورد و لذا بررسی این موضوع خلاف آییننامه و قانون اساسی است و فقط بند (1) گزارش کمیسیون محترم امنیت ملی قابل طرح بود. این اختیار از مجلس نباید سلب شود که زمان لازمالاجرا شدن یا زمان تصویب را خودش تعیین کند. تخلف شد و لازم است که حتماً این اخطار به رأی گذاشته شود.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر، برادر مالک شریعتی! اخطار شما را وارد نمیدانیم. از نمایندگان عزیز که دیروز و امروز زحمت کشیدند و از شورای محترم نگهبان که وقت گذاشته به نوبه خودم به نیابت از شما عزیزان سپاسگزاری میکنم.
7
تقدیم لایحه بودجه سال 1400 کل کشور توسط معاون امور مجلس رئیسجمهور به مجلس شورای اسلامی (ثبت 300)

علي نيک زادثمرين
برادر امیرآبادی! ادامه دستور را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خسته نباشید خدمت همکاران عزیز. آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید ما با توجه به آییننامه داخلی مجلس از نماینده دولت درخواست کنیم لایحه بودجه سال 1400 را تحویل بدهند.

علي نيک زادثمرين

احمد اميرآبادي فراهاني
جناب آقای امیری معاون محترم پارلمانی رئیسجمهور بفرمایید.

حسینعلی امیری
ضمن عرض خستهنباشید به محضر نمایندگان محترم، لایحه بودجه سال 1400 را تقدیم مجلس شورای اسلامی میکنم.

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون. همکاران عزیز عنایت داشته باشند، لایحه بودجه سال 1400 امروز منتشر میشود و در اختیار نمایندگان محترم قرار میگیرد. نمایندگان محترم (10) روز فرصت دارند پیشنهادات خودشان را به کمیسیون تخصصی ارائه بدهند. کمیسیونهای تخصصی هم دو هفته فرصت دارند پیشنهادات را رسیدگی کنند، بعد انشاءالله کمیسیون تلفیق تشکیل میشود.
8
ناطقان جلسه آقایان: حسین گودرزی، رضا حاجیپور، لطفاله سیاهکلی، محمدرضا پورابراهیمیداورانی و احمد مرادی

علي نيک زادثمرين
برادر آقای حاجیدلیگانی! ناطقین عزیز و بزرگوار را اعلام بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای حسین گودرزی نماینده محترم دورود و ازنا.
ـ آقای رضا حاجیپور نماینده محترم آمل.
ـ آقای لطفاله سیاهکلی نماینده محترم قزوین، آبیک و البرز.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای محمدرضا پورابراهیمیداورانی نماینده محترم کرمان و راور.
ـ آقای احمد مرادی نماینده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)

سيدمحسن دهنوي
آقای رئیس! تا نطق را شروع میکنند من دو تا اصلاح را راجع به حاضرین انجام بدهم. یکی همکار محترممان آقای رضائی نماینده محترم کنگاور که ایشان صبح از ساعت (7:30) در صحن حاضر بودند، منتها در دستگاه ثبت نشده بود. دوم آقای دکتر خدابخشی نماینده محترم الیگودرز هم به همین شکل حاضر بودند که اسامی این دو عزیز به اشتباه به عنوان غایب ثبت شده بود، ممنونم.

حسينعلي حاجي دليگاني
جناب آقای گودرزی بفرمایید.

حسين گودرزي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
در آغاز سخن به ساحت مردمان پرافتخار و بااصالت شهرستانهای دورود و ازنا، شهر مؤمنآباد و جاپلق، دارالمؤمنین لرستان، شهر چالانچولان و سیلاخور، دشت بیانتهای زیباییها و نعمتهای خدادادی ادای احترام میکنم.
این روزها سنت الهی و اصالت و پایداری و اقتدار نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران چه زیبا حقیقت حاکم بر مدعیان حقوق بشر و آزادی و دموکراسی را برای ملتها روشن میکند. تأسیس و تجهیز داعش و القاعده، پاسبانی از رژیمهای فاقد هرگونه مشروعیت و مردمسالاری، کشتن دانشمندان ملتها، دوشیدن گاوهای شیرده خلیجفارس، فروش سلاح و جنگافروزی بین ملتها و اعمالی از این دست، مهمترین جلوه حضور آمریکا و دیگر مدعیان دموکراسی و حقوق بشر در خاورمیانه است. آنان بدانند ترور دانشمندان ایرانی و از آن جمله شهید سرافراز دکتر محسن فخریزاده بر انسجام و آگاهی ملت ایران، جنبش بیداری اسلامی و نهضت مقاومت خواهد افزود و مسیر اضمحلال رژیم جعلی اسرائیل و پادشاههای فاقد مشروعیت منطقه را سرعت خواهد بخشید.
شهادت شهید سلیمانی، شهید فخریزاده و دیگر مجاهدان اسلام در این دوران موجبات انقلاب دلها و اندیشهها در جوانان ایرانی و مسلمان و آزادگان را فراهم کرده و بساط پذیرش مبانی نظامهای لیبرالدموکراسی و شعارهای ظاهر فریبانه آنان را برای همیشه از بین برده و خواهد برد و به ملت سرافراز و رشید ایران درود میفرستم، آنان که تعریف ملت بودن و با هم بودن یک ملت را در مقابله آگاهانه با جنگ اقتصادی و رسانهای دشمنان بیگانه معنا نموده، ترامپ و هیأت حاکمه ظالم آمریکا و دستگاه عریض و طویل رسانهای آنان را مقهور اراده و آگاهی خود کردهاند.
با این حال ملت سرافراز ایران بیش از آن که از جنگ اقتصادی آمریکا و دشمنان انقلاب صدمه دیده باشد، از فساد مالی و اداری، مدیران رانتی و نااهل، ریاکاری، تملق و ظاهرسازی، تبعیض و بخشینگری و ناکارآمدی نظارتها، ضعف عدالت توزیعی، بوروکراسی و دیوانسالاری طاقتفرسا، وجود کارچاقکنها در اطراف امضاهای سرنوشتساز و مانند اینها رنج میبرد.
قطعاً اگر بوروکراسی انگیزهکش و مدیران نااهل و ناکارآمد کنار گذاشته شوند، رونق و تعادل اقتصادی به این کشور پراستعداد باز خواهد گشت.
امروزه در دو شهرستانی که افتخار خدمتگزاری مردمان آن را دارم، هر روزه با شکوه کارآفرینانی مواجهم که ماهها است در پیچ و خم کاغذبازی نظام ناکارآمد اداری در رفت و آمد هستند.
به همه دلسوزان کشور عرض میکنم (6) میلیون هکتار جنگل زاگرس که از آن به عنوان کمربند حفاظتی و ریه تنفسی ایران یاد میشود در سالهای اخیر دچار بیماری زوال درختان بلوط گشته و بیش از (5/1) میلیون هکتار از این جنگل از (25) تا (100) درصد آفتزده و خشک شده است.
بدین منظور از رئیسجمهور محترم میخواهم برای نجات بزرگترین حوزه جنگلی کشور نسبت به تشکیل کمیته نجات جنگل زاگرس با مسئولیت خود اقدام عاجل نمایند.
اما حوزه انتخابیهام دو شهرستان دورود و ازنا که روزگاری نه چندان دور قطب صنعتی استان لرستان بودند امروزه از بیکاری و مهاجرت جوانان جویای کار و فقر و حاشیهنشینی و رکود و تعطیلی صنایع رنج میبرند. بدین منظور از ریاست معزز قوه قضائیه و وزیر محترم صمت میخواهم نسبت به رفع مشکل راهاندازی فولاد و ذوبآهن ازنا به عنوان بزرگترین صنعت اشتغالزای استان لرستان اقدام عاجل به عمل آورند.
از وزیر محترم اقتصاد میخواهم نسبت به اهمال بانک ملی در واگذاری صنایع غذایی گهر دورود و برای نجات این سرمایه عظیم ملی و اشتغالزایی منطقه از کاغذبازی و بوروکراسی شکننده و درازمدت بانک ملی نظارت و پیگیری و اقدام عاجل به عمل آورند.
پروژههای جاده ازنا ـ شازند و کمربندی دورود که سالها است با اعتبارات قطرهچکانی بر زمین ماندهاند اینک در قالب ماده (56) قرار گرفته و امید میرود که جانی تازه بگیرند. ضمن تشکر از وزیر محترم و دکتر خادمی و دکتر غفاری معاونان پرتلاش وزیر، انتظار دارم در تکمیل این دو پروژه و آغاز پروژه تقاطع غیرهمسطح شهر چالانچولان اهتمام ویژه به خرج دهند.
هیأتامنای ارزی تأمین تجهیزات پزشکی در اجرای دستور اکید وزیر محترم بهداشت در تحویل فوری سیتیاسکن شهر ازنا تنها شهری از استان لرستان است که سیتیاسکن ندارد و برای واگذاری سیتیاسکن و امآرآی شهرستان دورود در سال جاری اقدام عاجل به عمل آورند.
همچنین بیمارستان جدید دورود پس از سالها توقف ناشی از دو بار جابهجایی مکان اینک در مسیر ساخت قرار گرفته، اما برای تداوم کار در انتظار تأمین اعتبار در قالب ماده (56) و تسریع در عقد قرارداد فاز دوم از سوی وزارت بهداشت است.
آقای دکتر اردکانیان! آب شرب ازنا به جهت نامرغوب بودن لولههای انتقال تنها دو روز بعد از افتتاح قطع شده، برای تأمین اعتبار خرید لوله (4) کیلومتر پایانی این مسیر و تسریع در عملیاتی کردن ماده (56) پروژه فاضلاب دورود و تخصیص اعتبار جابهجایی روستای کمندان و آبگیری سد کمندان اقدام عاجل بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی حسین گودرزی نماینده محترم دورود و ازنا تشکر میکنم. از برادر گرامی رضا حاجیپور نماینده محترم آمل دعوت میکنم که نطق هفت دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

علي نيک زادثمرين
تا برادر عزیزم آقای حاجیپور تشریف میآورند به استحضار همکاران عزیزم میرسانم الان در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی موضوعی در حال بررسی است که این باید به صحن بیاید و ما رأیگیری داشته باشیم. خواهش من از همکاران عزیزمان این است که در ساختمان مشروطه و تلفیق هم حضور داشته باشند، ما حتماً رأیگیری خواهیم داشت و الان کمیسیون کارش را به اتمام برساند به عنوان اعاده از شورای نگهبان رأیگیری خواهیم داشت، عنایت و لطف عزیزان مورد انتظار است. برادر بفرمایید.

رضا حاجي پور
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود به روح پرفتوح امام راحل، شهدا، سردار شهیدان حاج قاسم سلیمانی و سلام و درود به روح پرفتوح شهید والامقام، دانشمند هستهای و دفاعی محسن فخریزاده. سلام و احترام و عرض تسلیت محضر مقام معظم رهبری، ملت شریف ایران، خانوادههای معظم شهدا و ایثارگران و جانبازان و مردم شریف شهرستان آمل.
تروریستهای کوردل وابسته به استکبار جهانی و رژیم پلید صهیونیستی بار دیگر در اقدامی وحشیانه با شهادت دکتر دانشمند هستهای و دفاعی محسن فخریزاده یکی از مدیران و خدمتگزاران عرصه علمی و پژوهشی و دفاعی کشور، کینه خود را نسبت به ملت شریف و سرافراز ایران آشکارتر نمودند. بدون تردید این دست اقدامات ضدانسانی و کوردلانه محکوم به شکست است و نمیتواند خللی در عزم جدی ملت بزرگ ایران اسلامی در دستیابی به پیشرفت و توسعه وارد کند. دشمنان اسلام بدانند سکوهای افتخار در علم و فناوری هستهای کشورمان فراوان هستند و از آموزههای شهیدانی همچون فخریزاده، دانشمندانی تربیت شدهاند که ادامهدهنده راه آنها هستند و دشمن زبون به زودی خواهد دید که ثمرات خون این شهید سرافراز بارور شده و فناوریهای علمی و دفاعی ما را به مرزهای رتبه اول جهان خواهد رساند.
حماسه دیروز مجلس انقلابی پاسخ قاطعی به دشمنانی است که تنها هنرشان ترور تفکر و شکستن قلم دشمنانی است که تنها سلاحشان قلم و تفکرشان است. حماسه نمایندگان انقلابی هشداری تاریخی به کسانی است که توان و جسارت رویارویی ندارند و در تمام تاریخ نامردان پشت سر بودهاند.
نمایندگان مردم در راستای بیعت با مقام معظم رهبری و ملت ایران به دشمن هشدار دادهاند که فصل سیاه بستنها و رفتنها و دیدنهای بیمحابا و بردنها و زدنها تمام شده است و بدانند دشمن هستهای و دفاعی در این سرزمین به گفتمان تبدیل شده است و صدای اذان نمازی که به زودی در اولین قبلهگاه مسلمین خوانده میشود، در جهان طنینانداز میشود.
از تریبون ملت ایران به نمایندگی از مردم دیار علویان، شهرستان هزارسنگر آمل با (1050) شهید از دوران انقلاب، جنگ تحمیلی، شهدای ششم بهمن، شهدای مدافعین حرم، شهدای امنیت ملی و شهدای سلامت با شما سخن میگویم.
شهرستان هزارسنگر آمل همواره در طول تاریخ به عنوان شهر عالمان، اندیشمندان و فرهیختگان با داشتن آیات عظام و شخصیتهای برجستهای همچون محمدتقی آملی گرفته تا علامه میرزاهاشم آملی، علامه حسنزاده آملی، علامه جوادی آملی و دانشمندان و شخصیتهای علمی و سیاسی و اقتصادی و پزشکی و ورزشی و فرماندهانی در عرصههای دفاع مقدس را با خود به همراه دارد، از مفاخر شهرهای ایران است. اما این شهرستان پس از حماسه ششم بهمن سال 61 به شهر هزارسنگر نیز مشهور شده است و به همین سبب تنها شهری است که حضرت امام (رحمهاللهعلیه) در وصیتنامه الهی ـ سیاسی خود از این شهرستان و مردم آن به نیکی یاد کرده است.
همانطور که مستحضرید شهرستان آمل با داشتن هزاران هکتار زمین کشاورزی یکی از قطبهای صاحب عنوان کشور در تولید محصولات مختلف از جمله برنج میباشد که این روزها کشاورزان، باغداران، دامداران، مرغداران و پرورشدهندگان گل و گیاه و دارندگان مزرعه پرورش آبزیان امروز با آن روبرو هستند.
نبود نرخ تضمینی خرید برنج، گرانی مواد اولیه کشاورزی و نهادهها، نبود تجهیزات و امکانات کافی برای یکپارچهسازی مزارع کشاورزی که باعث کاهش تولید و همچنین بالا رفتن راندمان شده است.
در بخش صنعت فراهم بودن زیرساختهای توسعه صنعت از جمله معادن و منابع موجود و راههای ارتباطی مانند شاهراه هراز که با کوتاهترین پایتخت کشور و فلات مرکزی ایران را به مازندران ارتباط داده است و سبب شده است تا با ساخت چهار شهرک صنعتی بزرگ، این شهرستان را به قطب صنعت مازندران تبدیل کند. از سوی دیگر جریمههای سنگین بیمهای و مالیاتی موانع سنگینی را بر سر راه تولیدکنندگان ایجاد نموده است.
در بخش صنعت گردشگری شهرستان آمل باید متذکر شد که به واسطه صنعت گردشگری میتوان همسان با صنایع دیگر درآمد کسب نمود. آثار و بناهای تاریخی فراوان، امامزادهها، قله عظیم دماوند، چشمههای آب معدنی شفابخش، آب گرم لاریجان و همچنین جنگلهای هیرکانی و نزدیکی به دریا زمینه مناسبی را برای جذب گردشگر فراهم نموده است.
اما تذکر به وزیر محترم علوم بابت محدود کردن اختیارات تنها دانشگاه مستقل دولتی؛ جناب آقای دکتر غلامی! ما تنها دانشگاه تخصصی در شمال کشور را فقط در آمل داریم که متأسفانه با تصمیمی که اخیراً شما گرفتید مجلس را دور زدید، رفتید از جای دیگری مصوبهای را گرفتید برای محدود کردن دانشگاههای دولتی در (60) شهرستان کشور. این موضوعی را که من امروز دارم مطرح میکنم تنها برای شهرستان آمل نیست، بلکه برای اکثر استانهای دیگر است.
تذکر به وزیر محترم نیرو درخصوص عدم پیشرفت سد هراز. تذکر به وزیر محترم کشور درخصوص پسماند شهرستان آمل و تذکر درخصوص حدود تقسیمات کشوری و حضور محیطبانان تهرانی در منطقه پلور. منطقه پلور منطقهای است برای شهرستان آمل در حوزه مرزی و کشوری. چرا بایستی محیطبانان تهرانی در استان مازندران و در محیط شهرستان آمل... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی رضا حاجیپور نماینده محترم آمل تشکر میکنم و از برادر گرامی لطفاله سیاهکلی نماینده محترم قزوین، آبیک و البرز دعوت میکنم که نطق هفت دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

لطف اله سياه کلي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
سلام و درود فراوان به ارواح طیبه و تابناک شهدا، امام شهدا، رزمندگان، جانبازان و ایثارگران و آرزوی سلامتی برای رهبر فرزانه انقلاب و درود و سلام به مردم شهیدپرور و قهرمان استان قزوین و حوزه انتخابیهام قزوین، آبیک، البرز و مناطق مختلف حوزه انتخابیه؛ طارم، قاقزان، الموت بزرگ، اقبال شرقی و غربی و شهرهای اقبالیه، محمدیه، الوند، معلمکلایه، رازمیان، کوهین، شریفیه، بیدستان، سیردان، زیاران، قشلاق، محمودآباد و مردم مظلوم و زحمتکش روستاها که در مجموع به بیش از (600) روستا میرسد که ذکر نام آنها در این مقال و فرصت اندک نمیگنجد.
شهادت دانشمند هستهای شهید سرافراز فخریزاده را محضر رهبر معظم و مردم شهیدپرور ایران تبریک و تسلیت عرض میکنم و از مسئولین میخواهم تا عاملان این جنایت بزرگ را شناسایی و مجازات کنند و انتقام سختی را از دشمنان این کشور بگیرند. این اقدام ذلیلانه نشان از ضعف و کینهتوزی دشمن دارد و یادآور میشود که دل بستن به آمد و شد رؤسای جمهور آمریکا سادهاندیشی است. دشمن، دشمن است، لبخند و مذاکره راهگشا نخواهد بود. فقط ایران قوی میتواند دشمن را وادار به عقلانیت کند.
دشمنان بدانند مردم ایران در مبارزه با مستکبران عزمی جدی دارند. نمونه آن تصمیم دیروز مجلس که حقیقتاً نمایشی از اراده ملت بود. اما امروز مشکل کشور ما آمریکا و تحریمهای نامشروع و غیرانسانی آن نیست، بلکه مشکل کشور ما...

علي نيک زادثمرين
آقای سیاهکلی! عذرخواهی میکنم، به استحضار همکاران شریف میرسانم اگر تعدادی خارج شوند و از عدد بیفتیم ما نمیتوانیم رأیگیری انجام بدهیم. موضوع مهمی که همکاران عزیز ما دیروز صبح و بعدازظهر زحمت کشیدند الان در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی کارهایش را انجام میدهند بیاورند، اعاده از شورای محترم نگهبان است، ما رأیگیری خواهیم داشت. من خواهش میکنم دوستان از صحن، تلفیق و ساختمان سالن شیخ فضلالله و ساختمان مشروطه خارج نشوند تا ما بتوانیم رأیگیری را با نصاب داشته باشیم. جناب آقای سیاهکلی! خیلی عذرخواهی میکنم، در خدمت شما هستیم.

لطف اله سياه کلي
نطق 7 دقیقه ای
مشکل کشور ما کمکاری در حوزه اقتصاد است و خرابی اقتصاد هم وابستگی به بودجه نفت از یک طرف و حجیم بودن دولت از طرف دیگر میباشد. دولتی که سهچهارم بودجهاش سهم شرکتهای خودش است و یکچهارم آن برای کشور است. (5/14) درصد از فروش نفت را فقط شرکت ملی نفت مصرف میکند و به هیچکس در کشور هم پاسخگو نیست، حتی به رئیسجمهور. دولتی که (70) درصد از اقتصاد کشور را در دست دارد و برابر آمار سال گذشته بانک مرکزی بیش از (7000) هزار میلیارد تومان سرمایه غیرمنقول آن است که امروز به بیش از (20) هزار هزار میلیارد تومان میرسد. دولتی که در حوزه مالیات غیرشفاف است. دولتی که در خیلی از امور تصدیگری دارد که عامل اخلال اقتصادی است. دولتی که در امور خودروسازی تعارض منافع دارد و خودروی گران و بیکیفیت تحویل مردم میدهد. دولتی که هنوز نتوانسته در مبارزه با قاچاق، رانت، فساد اداری و اقتصادی حرفی برای گفتن داشته باشد. دولتی که تورم را در اوج قرار داده، مردم هر روز شاهد افزایش قیمت کالاها هستند، نمیدانند این اوضاع وخیم تا کی ادامه خواهد داشت. کسی هم از دولت نیست که برنامههای دولت را برای مردم تشریح کند.
اما سخنی با مجلس؛ جناب رئیس! بیش از (45) سیاست کلان در کشور به تصویب رسیده که فقط یکی از این سیاستهای کلان یعنی اصل (44) تبدیل به قانون شده است، آن هم درست اجرا نشده است. اما ما در مجلس شاهد مسابقه طرحنویسی توسط نمایندگان هستیم که معلوم نیست چقدر با سیاستهای کلی نظام همراستا است. از جنابعالی میخواهم به این مسابقه غیرضرور پایان دهید. دستور بفرمایید تا سیاستهای زمینمانده به قانون تبدیل شود.
سخنی با دولتمردان؛ جناب آقای رئیسجمهور! جنابعالی که برای بورس هیچگونه برنامهای نداشتید چرا مردم را تشویق کردید که پولهای خود را به بورس بیاورند و در این وانفسای اقتصادی اندک سرمایه خودشان را با اعتماد به شما به باد دهند. آقای رئیسجمهور! جنابعالی به جای اینکه به مردم گزارش بدهید که ارزهای (4200) تومانی را چه کسانی گرفتند و چکار کردهاند، اندک ارزی که به نهادههای دامی تعلق میگرفت را قطع کردید و بازی مرغ و تخممرغ در این کشور به راه انداختید.
وزیر محترم کشاورزی! آیا میدانید بخش قابل توجهی از پروندههای قضائی مربوط به منابع طبیعی است؟ پروندههایی که عمدتاً روستایی و کشاورز هستند و شما براساس نقشههای هوایی دهه 40 تشخیص میدهید که این کشاورزان و روستاییان مالک هستند یا خیر.
آقای وزیر! مالکیت در اسلام محترم است، تحت هیچ عنوان نمیشود مالکیت را از احدی گرفت. اما برابر قانون همین مجلس به قاضی اجازه داده میشود تا بیابانی را که یک کشاورز روستایی با زحمت به بستان و باغ مثمر تبدیل کرده تخریب کند و دستور قلع و قمع دهد. شما بفرمایید دستور قلع و قمع هزاران درخت مثمر، اسلامی است؟ این قانون قدرت تمیز بین یک روستایی و یک زمینخوار را ندارد، حتماً باید اصلاح شود.
جناب آقای رحمانیفضلی وزیر محترم کشور! سالها است مردم مناطق محمدیه، طارم، الموتغربی و الموتشرقی و اقبالیه در انتظار شهرستان شدن هستند، اما تاکنون به این درخواست به حق مردم پاسخ داده نشده که لازم است هر چه زودتر این اقدام صورت بگیرد.
اما چند موضوع جالب و عجیب در قزوین؛ جالب است بدانید استان قزوین جزء استانهای پرآب کشور است، اما تنها استانی است که هم شهر قزوین، هم (19) شهر دیگر آن از آبهای زیرزمینی و آب چاه مشروب میشوند و دهها سال است دولتها وعده آب دادهاند. اما به آن عمل نکردهاند. از سهمیه آب شرب این استان، استانهای همجوار بهره میگیرند و قزوین همچنان طالب آب است.
قزوین یکی از استانهای بزرگ تولیدکننده برق در کشور است، اما مدیریت برق آن را در استان دیگری تعریف کردهاند. ایستگاه راهآهن قزوین با سابقه بیش از (80) سال یکی از استانهای مهم اقتصادی کشور است و سالها اداره کل بوده، اما در سالهای اخیر این ایستگاه مهم تنزل درجه پیدا کرده و در قالب یک اداره به استان همجوار واگذار شده است. استان قزوین از نظر درآمدی استان سیزدهم، اما از نظر بودجهای استان بیست و نهم، واقعاً این دیگر معجزه مدیریتی است که اتفاق افتاده است.
جالب است بدانید شهر زیاران همه آن اعم از زمینهای کشاورزی، کوهها، مراتع و معادن وقف هستند. مردم این شهر با قدمت بیش از (1000) سال به اندازه یک کف دست هم زمین ندارند. چگونه ممکن است و چه کسی ممکن است این همه ملک حتی مراتع را وقف کند؟ بهتر است کمی حق و عقل برای مردم قائل باشیم.
جالبتر از همه اینکه در قبل از انقلاب استان قزوین یک حوزه انتخابیه به نام الموت، طارم، قاقازان با یک نماینده داشت که این حوزه انتخابیه توسط مدیران زحمتکش تهرانی حذف شده و امروز نام حوزه انتخابیه من قزوین، آبیک، البرز است، نامی از الموت، طارم و قاقازان در این حوزه نیست.

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی لطفاله سیاهکلی نماینده محترم قزوین، آبیک و البرز تشکر میکنم. از برادر گرامی محمدرضا پورابراهیمیداورانی نماینده محترم کرمان و راور دعوت میکنم که نطق پنج دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

محمدرضا پورابراهيمي داوراني
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
عرض سلام و وقتبخیر خدمت همکاران و همه مردم عزیز و بزرگوار ایران اسلامی. ضمن گرامیداشت سالروز شهادت شهید مدرس نماد عزت و اقتدار خدمتگزاری، شهادت دانشمند هستهای شهید عزیز دکتر فخریزاده بزرگوار را خدمت همه مردم و خانواده عزیز و بزرگوارشان تسلیت عرض میکنم. از شورای عالی امنیت ملی و همه دستاندرکاران در حوزه اجرا درخواست داریم که انشاءالله خون این شهید عزیزمان با رویکرد مقاومت در مقابل جبهه استکبار منجر به ایجاد اقتدار نظام جمهوری اسلامی هر چه بیشتر در حوزه هستهای شود که امیدواریم این موضوع در دستور کار همه متولیان اجرا قرار بگیرد.
اما چند نکته درخصوص مسائل ملی و استانی؛ درخصوص مسائل ملی جا دارد ابتدا از زحمات همه مجاهدان عرصه سلامت، پزشکان، پرستاران و کادر درمانی تشکر کنم که در این روزها تلاشهای بسیار زیادی کردند، از شهدایشان نام میبریم، به ویژه دو شهید عزیز در استان کرمان، شهید عزیز دکتر بهشتی در شهرستان راور و همچنین پرستار شهید خانم شاهمرادی در شهرستان کرمان، از مقام شامخ شهدا تجلیل به عمل میآوریم.
در ارتباط با موضوع و مباحث کرونا هم یک نکته عرض کنم، آنچه که براساس مصوبات ستاد کرونا در کشور است انتظار این بود که آقای رئیسجمهور در ارتباط با این موضوعات هماهنگی لازم را با مجلس شورای اسلامی داشته باشند.
همکاران بنده! ما هیچ اطلاعی از آخرین وضعیت مصوبات ستاد کرونا در حوزه مباحث اقتصادی نداریم. از تأثیر آن بر فضای کسب و کارها و موضوعات مختلف و واحدهای صنفی تا امروز هیچ گزارشی نداریم. درخصوص مسائل مربوط به کسب و کارهای فرهنگی و هنری که امروز متأسفانه به دلیل عدم توجه لازم و بیتوجهی در این بخش دارند نابود میشوند هیچ اطلاعی نداریم.
آقای دکتر قالیباف، ریاست محترم مجلس! از جنابعالی درخواست میکنیم گزارش کامل مصوبات ستاد کرونا و همچنین گزارش عملکرد در ارتباط با آن را به کمیسیونهای تخصصی به ویژه کمیسیون اقتصادی مجلس انشاءالله ارائه کنید.
درخصوص موضوعات مربوط به استان هم اولین نکتهام خدمت مردم عزیز و بزرگوارمان عرض میکنم. خوشبختانه وعدهای که بابت انتقال آب از خلیجفارس داده شد بعد از تلاشهایی که انجام شده، تأمین مالی (2000) میلیارد تومان در سال 97 بزرگترین پروژه انتقال آب خاورمیانه به فضل الهی عملیاتی شد. درخواستم از متولیان و شرکتهای بزرگ صنعتی و معدنی که متولی پروژه بودند، خط دوم انتقال آب هرچه سریعتر باید به استانهای یزد، کرمان و هرمزگان و همچنین استانهای جدیدی مثل استان فارس و اصفهان که درخواست کردهاند این انتقال انشاءالله بتواند سریعتر عملیاتی شود.
نکته دوم موضوع تذکر به وزیر نفت در ارتباط با وضعیت گازرسانی به صنعت در استان کرمان است. آقای زنگنه! وضعیت کسری گاز برای توسعه صنعتی در استان کرمان کاملاً مشهود است، دستور رسیدگی عاجل.
تذکر به وزیر راه در ارتباط با موضوع وضعیت مسیر ریلی کرمان ـ یزد که علیرغم همه تذکرات قبلی تا امروز بخش جزئی از آن انجام شده و بخش عمدهاش آمده است.
از وزیر راه میخواهیم جاده شهداد ـ نهبندان که بزرگترین مسیر ارتباطی استان کرمان با خراسان جنوبی است، این هنوز که هنوز است متأسفانه علیرغم اینکه پیگیریهایی هم انجام شده تا امروز مسیر کامل بازگشایی نشده است. آقای وزیر! به داد مردم محروم شهداد و مناطقی که در آنجا هستند برای این مسیر انتقال برسید که انشاءالله زودتر عملیاتی شود.
موضوع بعدی بحث مسیر جاده کرمان ـ چتررود ـ راور است. آقای وزیر راه! چند بار با شما جلسه بگذاریم؟ چقدر تأکید کنیم؟ چقدر در این جاده راور مردم کشته بدهند، اما شما در ارتباط با این موضوع تصمیمگیری نکنید؟ درخواست ما رسیدگی عاجل به این موضوع است.
تذکر به وزیر صنعت درخصوص موضوع آزادسازی معادن. آقای رزمحسینی! یکی از برنامههای شما این بود که آزادسازی معادن را در دستور کار قرار میدهید. امروز طرحهای مهم معدنی علیرغم تأکید شما هنوز در استانها عملیاتی نشده است. درخواست ما تسریع در این خصوص است.
موضوع اصلاح قیمت سنگ آهن و چرخه کامل فولاد در کشور، الان قیمت سنگ آهن یکدوم خلیجفارس و قیمت جهانی است، ولی قیمت فولاد و مقاطع فولادی که به دست مردم میرسد بعضاً (10) تا (20) درصد بالاتر از قیمت جهانی است و مفهوم آن این است که در این فرآیند میلیاردها تومان به عنوان رانت دارد توزیع میشود. اصلاح قیمت سنگ آهن تا محصول نهایی فولاد وظیفه وزارت صنعت است.
در پایان از استاندار محترم هم بابت توجه ویژه به بحث حاشیهنشینی تشکر میکنم که امیدواریم با تلاش همه دوستان بتوانیم یک اتفاق خوب را با استمرار فعالیتهای قبلی پیگیری کنیم و در روزهای آینده شاهد اتفاقات مثبتی باشیم... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی محمدرضا پورابراهیمیداورانی نماینده محترم کرمان و راور تشکر میکنم و از برادر گرامی احمد مرادی نماینده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر دعوت میکنم که نطق پنج دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

احمد مرادي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
شهادت مظلومانه شهید محسن فخریزاده دانشمند بنام جمهوری اسلامی ایران را محضر مقام معظم رهبری و امت شهیدپرور ایران تبریک و تسلیت عرض مینمایم.
دشمنان قسمخورده بدانند که با این اقدامات مذبوحانه خود نمیتوانند جلوی اراده و اعتقاد مردم ایران در رسیدن به اهداف عالیه خود را بگیرند و منتظر عواقب شوم این گستاخی باشند. موضوعی که طی روزهای گذشته در رسانهها و فضاهای مجازی مطرح و دل تمامی انسانهای باوجدان را به درد آورد، تخریب آلونک متعلق به یک زن سرپرست خانوار در بندرعباس توسط شهرداری بود. خدای متعال صدای ضجههای این کودک بینوا را شنید و به کل دنیا مخابره کرد. سؤال اینجاست چطور دولت صدای این خانواده مظلوم را نشنید؟
چرا وزیر کشور که مسئولیت مستقیم دارد در این موضوع هیچ عکسالعملی از خود نشان نداد؟ چرا اجازه داده شد که عواملی دست به کار شوند و زندگی شخصی این خانواده را مورد کنکاش قرار دهند تا به ناحق این زن بیپناه را فرصتطلب جلوه دهند؟ همه میدانیم فرصتطلب کسانی هستند که آپارتمانهای بلندمرتبه میسازند و حق و حقوق شهرداری را هم پرداخت نمیکنند و مدعی سهمخواهی بیشتر هستند. این موضوع اگر در هر کشوری اتفاق میافتاد حداقل بالاترین مقام مسئول در سطح ملی استعفا میداد، ولی در بندرعباس آقایان آنقدر شیفته خدمت به مردم شدهاند که حاضر نیستند با صندلی شهرداری خداحافظی کنند.
متأسفانه در دولتی که به اصول قانون اساسی توجه نمیشود، ضعیفان ضعیفتر و حقوق آنان پایمالتر میشود. دولت گزارش دهد کدام بخش از مشکلات مردم را اصلاح و بهبود بخشیده است؟ وضعیت ارز و طلا، قیمت و کیفیت خودرو، اشتغال، مسکن یا معیشت مردم؟ این دولت با اهمالکاریهای خود کار دولت بعدی را با چالش جدی روبرو کرده است. مردم انتظار دارند این مجلس انقلابی حداقل رئیسجمهور را به صحن علنی کشانده و وی را وادار به پاسخگویی کنند.
مطلب بعدی مشکلاتی است که مردم من در استان هرمزگان سالیان سال با آن مواجه هستند. این استان بزرگترین و مهمترین پالایشگاهها، بنادر، صنایع و مناطق آزاد تجاری را دارد و سهم مردم استان از این فرصتها فقط و فقط آلودگی، افزایش نرخ بیکاری، افزایش آمار تصادفات منجر به مرگ و میر و افزایش مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی است.
همچنین در این جلسه میخواهم از حسن اعتماد شما نمایندگان عزیز و بزرگوار در اجازه تحقیق و تفحص از منطقه آزاد قشم تشکر کنم و بعد از این مصوبه اعلام کنم آنهایی که باید پاسخگوی عملکرد خود باشند به تکاپو افتادهاند و با جمع کردن امضا و تشکیل جلسات متعدد ندای وامصیبتا سر میدهند که مجلس قصد دارد خواب آنان را آشفته سازد.
در پایان عرض کنم همکاران عزیز! بودجه سال 1400 انشاءالله در حال رسیدگی خواهد بود. انتظار این بود که رئیسجمهور در مجلس حضور پیدا کند، ولی متأسفانه به علت ترس از بیماری کرونا این حضور میسر نگردید. اینگونه حرکتها توهین به (85) میلیون جمعیت ایرانی است.
آقای رئیسجمهور! جنابعالی با اینگونه رفتارهایی که از خود بروز میدهی مطمئن باش با کرونا نمیمیری، چون مرگ در حین خدمت توفیق میخواهد. حتماً سرگذشت شهدای گرانقدری همچون شهید رجائی، باهنر، حاج قاسم سلیمانی، دانشمندان هستهای، شهید بهشتی و شهدای سلامت و امثالهم را بررسی کن و سرنوشت حاکمان خائن به مملکت را هم ببین. انتخاب با خود جنابعالی است. اگر میخواهی که این شعر شامل حالت نباشد:
عرصه سیمرغ نه جولانگه توست
عرض خود میبری و زحمت ما میداری
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی احمد مرادی نماینده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر تشکر میکنم. آقای رئیس! نطقها تمام شد.

علي نيک زادثمرين
از برادر مرادی تشکر میکنیم. من مجدداً به استحضار همکاران عزیز میرسانم، زحمت قابل تقدیر نمایندگان ملت در مجلس شورای اسلامی که دیروز به تصویب رسید، از شورای محترم نگهبان اعاده شده، در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی دارند کارهای آن را انجام میدهند. من خواهش میکنم، ما باید عدد داشته باشیم، دوستان! کسی خارج نشود، عدد ما الان لب مرز است، لذا ما این رأیگیری را امروز حتماً به حول و قوه الهی با نظر شما عزیزان انجام بدهیم.
9
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص تقدیر و حمایت از جهاد علمی معلمان و فرهنگیان در ایام شیوع بیماری کرونا

علي نيک زادثمرين
برادر دهنوی! بیانیه را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر نیکزاد عزیز! خیلی ممنونم. دو تا بیانیه داریم، بیانیه اول با امضای بیش از (205) نفر از نمایندگان محترم است، در تقدیر از زحمات معلمان و فرهنگیان و عزیزانمان در وزارت آموزش و پرورش که با اجازه قرائت میکنم.
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانیه حمایت از معلمان و فرهنگیان سراسر کشور در راه جهاد علمی در ایام شیوع بیماری کرونا
«نباید زحمات آموزش و پرورش در این چند ماه دشواری که گذشت نادیده گرفته شود، کارهای بزرگی انجام گرفت که کارهای بیسابقهای در آموزش و پرورش بود. تجربهای وجود نداشت، در این زمینهها کار کردید. خداوند انشاءالله شما را موفق بدارد».
مقام معظم رهبری
چنانکه مبرهن است فرهنگیان عزیز در این ایام خاص کرونایی و با وجود همه مشکلات و محدودیتها، با برنامهریزیها و بهرهمندی از ظرفیتهای بالای خود و با خلق جلوههای بینظیر ایثار و فداکاری و با دلسوزی تمام در مسیر دشوار نظام آموزش و پرورش جهاد علمی را به نمایش گذاشته و خون تازهای در شریان تعلیم و تربیت کشور به جریان انداختند که گزارش جانفشانی معلمان عزیزی که حتی در بستر بیماری دست از آموزش فرزندان و آیندهسازان این میهن عزیز برنداشته و آن معلم سخاوتمندی که با داشتههای خود برای فراهم ساختن بستههای لازم آموزش مجازی و خرید ابزار و تجهیزات مورد نیاز برای دانشآموزان بیبضاعت تصاویر زیبایی از عشق به شغل مقدس معلمی همراه با روحیه ایثارگری را در تاریخ این کشور به ثبت رساندند.
لذا ما نمایندگان ملت شریف ایران اسلامی برخود لازم میدانیم از خدمات و تلاشهای مجاهدانه و خالصانه کلیه فرهنگیان عزیز کشور و مساعی وزارت محترم آموزش و پرورش تقدیر و تشکر نموده و از درگاه خداوند سبحان سلامتی و دوام توفیقات آنان را در راه خدمت به نظام تعلیم و تربیت و سرمایههای فکری و معنوی آیندهسازان میهن اسلامی مسئلت داریم.
رجای واثق داریم که مجلس شورای اسلامی هم با تمام توان خویش در پیشبرد اهداف نظام آموزش و پرورش و ارتقای شأن و منزلت معلمان و فرهنگیان عزیز کوتاهی نخواهد کرد. والسلام علیکم و رحمه الله
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: رضا آریانپور، محمدحسن آصفری، سیدعلی آقازادهدافساری، سیدمصطفی آقامیرسلیم، سیداحمد آوائی، یحیی ابراهیمی، اکبر احمدپور، موسی احمدی، اسفندیار اختیاریکسنویهیزد، سلمان اسحاقی، مهدی اسماعیلی، ولی اسماعیلی، ذبیحالله اعظمیساردوئی، عزتاله اکبریتالارپشتی، احمد امیرآبادیفراهانی، حسین امامی راد، مجید انصاری، شارلی انویهتکیه، پرویز اوسطی، عبداله ایزدپناه، علی بابائیکارنامی، علیاصغر باقرزاده، محمد باقری، حسین بامیری، صدیف بدری، علیاکبر بسطامی، فرهاد بشیری، روبرت بگلریان، هادی بیگینژاد، مجتبی بخشی¬پور، علیرضا پاکفطرت، مسعود پزشکیان، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، محسن پیرهادی، سیدرضا تقوی، مجتبی توانگر، احمد جباری، حسین جلالی، عبدالکریم جمیری، عباس جهانگیرزاده، شبیب جویجری، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، رضا حاجیپور، انور حبیبزادهبوکانی، شهباز حسنپوربیگلری، فریدون حسنوند، محمدحسین حسینزادهبحرینی، اماناله حسینپور، کمال حسینپور، سیدالبرز حسینی، سیدشمسالدین حسینی، سیدکریم حسینی، سیدجواد حسینیکیا، حسین حقوردی، شهریار حیدری، سیدمرتضی خاتمی، سیدمسعود خاتمی، سیداحسان خاندوزی، علیاصغر خانی، محمد خدابخشی، عبدالناصر درخشان، محمدرضا دشتیاردکانی، حبیباله دهمرده، سیدمحسن دهنوی، سیدسلمان ذاکر، حسین رئیسی، رجب رحمانی، حسن رزمیانمقدم، جلال رشیدیکوچی، محمد رشیدی، علی رضائی، محمدرضا رضائیکوچی، غلامحسین رضوانی، مهدی روشنفکر، رحیم زارع، محمدمهدی زاهدی، آرش زرهتنلهونی، علی زنجانیحسنلوئی، سیدجواد ساداتینژاد، همایون سامهیحنجفآبادی، محمد سبزی، معینالدین سعیدی، علیرضا سلیمی، اصغر سلیمی، لطفاله سیاهکلی، امانقلیچ شادمهر، اقبال شاکری، حسن شجاعیعلیآبادی، غلامرضا شریعتیاندراتی، منصور شکرالهی، علیرضا شهبازی، حسینعلی شهریاری، محمد صفائیدلوئی، محمد صفریملکمیان، سیدصادق طباطبائینژاد، مهدی طغیانی، فرهاد طهماسبی، روحاله عباسپور، ابراهیم عزیزی، محمد علیپور، کمال علیپورخنکداری، احمد علیرضابیگی، علی علیزاده، محسن علیزاده، علیاکبر علیزادهبرمی، ابوالفضل عموئی، علیاصغر عنابستانی، مهدی عیسیزاده، بهزاد علیزاده، علیرضا عباسی، ملک فاضلی، محسن فتحی، رسول فرخیمیکال، ولیاله فرزانه، سیدمهدی فرشادان، محمدحسین فرهنگی، محمدمهدی فروردین، احمدحسین فلاحی، حجتاله فیروزی، رحمتاله فیروزیپوربادی، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدحمیدرضا کاظمی، غلامحسین کرمی، علی کریمیفیروزجائی، محمد کعبعمیر، جبار کوچکینژادارمساداتی، غلامعلی کوهساری، عباس گلرو، مهرداد گودرزوندچگینی، حسین گودرزی، عباس گودرزی، سهراب گیلانی، فداحسین مالکی، محمدرضا مبلغی، روحاله متفکرآزاد، ابراهیم متینیان، محمدعلی محسنیبندپی، پرویز محمدنژادقاضیمحله، حسن محمدیاری، جلال محمودزاده، جلیل مختار، غلامرضا مرحباء، عبدالرضا مصری، محمد مظلومیآبرزگه، محمدمهدی مفتح، عباس مقتدایی، علیرضا منادیسفیدان، غلامرضا منتظری، سیدمحمد موحد، سیدکاظم موسوی، سیدموسی موسوی، سیدناصر موسویلارگانی، سیدمحمد مولوی، سیدمحمدرضا میرتاجالدینی، سیدجلیل میرمحمدیمیبدی، سیدمحمود نبویان، روحاله نجابت، عادل نجفزاده، مجید نصیرائی، علیرضا نظری، سیدغنی نظریخانقاه، محمدتقی نقدعلی، حسن نوروزی، رحمتاله نوروزی، حسین نوشآبادی، علی نیکزادثمرین، حسن همتی، محمد وحیدی، علیرضا ورناصریقندعلی، مجتبی یوسفی، سیدعلی یزدیخواه و خانمها: الهام آزاد، معصومه پاشائیبهرام، سمیه رفیعی، پروین صالحیمبارکه، سارا فلاحی، فاطمه قاسمپور، شیوا قاسمیپور، فاطمه محمدبیگی، سمیه محمودی و فاطمه مقصودی).
10
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص حمایت و قدردانی از اقدامات قوه قضائیه در برقراری عدالت، صیانت از حقوق عامه و حفاظت از بیتالمال

سيدمحسن دهنوي
آقای رئیس! بیانیه دومی هم با امضای جمع کثیری از همکاران بالغ بر (115) نفر از نمایندگان محترم آماده شده، خطاب به آیتالله رئیسی ریاست محترم قوه قضائیه است.

علي نيک زادثمرين

سيدمحسن دهنوي
حضرت آیتالله رئیسی، رئیس محترم قوه قضائیه! با اهدای سلام و تحیت. احتراماً ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی بدین وسیله مراتب قدردانی و امتنان خود را از اهتمام مجدانه قوه قضائیه در برقراری عدالت، صیانت از حقوق عامه و حفاظت از بیتالمال در برابر تعرض غارتگران در جریان واگذاریهای خلاف قانون سازمان خصوصیسازی به ویژه اقدام قاطع به عمل آمده در ابطال واگذاری شرکت ملی کشت و صنعت و دامپروری مغان اعلام میداریم. هر چند حامیان تضییع حقوق و اموال مردم با حمایت مستقیم اعمال فشارهای سیاسی یا به طور غیرمستقیم با تشبث به هر وسیله ممکن و حتی درخواست چشم پوشی از نقض بین قانون توسط آن قوه معزز، به هر نحو از انحا سعی در تطهیر مجرمان و محافظت از متعرضان به حقوق ملت شریف ایران را دارند تا اموال به یغمارفته به هر طریق تحت استیلای آنها حفظ شود.
رجاء واثق دارد مجموعه محترم قوه قضائیه با حضور حضرتعالی ضمن مجازات مجرمان ذیمدخل، کلیه اموال غارت شده از جمله شرکت کشت و صنعت نیشکر هفتتپه، مهندسی بینالمللی ایران ایرتور، شرکت پالایش نفت کرمانشاه و سایر موارد را به بیتالمال باز خواهد گرداند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: رضا آریانپور، احد آزادی¬خواه، محمدحسن آصفری، حبیب آقاجری، سیدعلی آقازادهدافساری، سیدمصطفی آقامیرسلیم، سیداحمد آوائی، ابوالفضل ابوترابی، محمدرضا احمدی، ولی اسماعیلی، ذبیحالله اعظمیساردوئی، عزتاله اکبریتالارپشتی، احمد امیرآبادیفراهانی، سیدحمزه امینی، شارلی انویهتکیه، پرویز اوسطی، عبدالجلال ایری، روحاله ایزدخواه، علی بابائیکارنامی، علیاصغر باقرزاده، مهدی باقری، حسین بامیری، صدیف بدری، فرهاد بشیری، خلیل بهروزیفر، هادی بیگینژاد، علیرضا پاکفطرت، سیدمحمد پاکمهر، نصراله پژمانفر، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، علی جدی، امیرقلی جعفریبروجنی، وحید جلالزاده، حسین جلالی، عبدالکریم جمیری، عباس جهانگیرزاده، محمدصالح جوکار، حسین حاتمی، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، رضا حاجیپور، فریدون حسنوند، کمال حسینپور، اسماعیل حسینزهی، سیدالبرز حسینی، سیدشمسالدین حسینی، سیدکریم حسینی، روحالله حضرتپورطلاتپه، حسین حقوردی، قدرتالله حمزهشلمزاری، سیدمرتضی خاتمی، سیداحسان خاندوزی، علیاصغر خانی، محمد خدابخشی، حسین خسرویاسفزار، علی خضریان، یوسف داودی، محمدرضا دشتیاردکانی، احمد دنیامالی، الهویردی دهقانی، حبیباله دهمرده، سیدسلمان ذاکر، احمد راستینههفشجانی، عبدالعلی رحیمیمظفری، حسن رزمیانمقدم، سیداحمد رسولینژاد، جلال رشیدیکوچی، محمد رشیدی، ابراهیم رضائی، علی رضائی، محمدرضا رضائیکوچی، مصطفی رضاحسینیقطبآبادی، مجتبی رضاخواه، عبدالحسین روحالامینینجفآبادی، حسین رجایی، رحیم زارع، علیرضا زاکانی، محمدمهدی زاهدی، آرش زرهتنلهونی، همایون سامهیحنجفآبادی، محمد سبزی، محمد سرگزی، مهدی سعادتیبیشهسری، معینالدین سعیدی، علیرضا سلیمی، اصغر سلیمی، رمضانعلی سنگدوینی، لطفاله سیاهکلی، اقبال شاکری، غلامرضا شریعتیاندراتی، مالک شریعتینیاسر، حسینعلی شهریاری، مسلم صالحی، محمدرضا صباغیانبافقی، محمد صفائیدلوئی، مصطفی طاهری، سیدصادق طباطبائینژاد، محمود عباسزاده، فریدون عباسیدوانی، ابراهیم عزیزی (شیراز)، محمدجواد عسکری، مهدی عسگری، محمد علیپور، کمال علیپورخنکداری، احمد علیرضابیگی، علی علیزاده، محسن علیزاده، علیاکبر علیزادهبرمی، ابوالفضل عموئی، علیاصغر عنابستانی، مهدی عیسیزاده، محسن فتحی، رسول فرخیمیکال، سیدمهدی فرشادان، محمدمهدی فروردین، حجتاله فیروزی، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدحمیدرضا کاظمی، غلامحسین کرمی، علی کریمیفیروزجائی، جواد کریمیقدوسی، علیاکبر کریمی، محمد کعبعمیر، جبار کوچکینژادارمساداتی، غلامعلی کوهساری، مهرداد گودرزوندچگینی، حسین گودرزی، عباس گودرزی، سهراب گیلانی، حسن لطفی، فداحسین مالکی، روحاله متفکرآزاد، بهروز محبینجمآبادی، سیدمجتبی محفوظی، حسین محمدصالحیدارانی، پرویز محمدنژادقاضیمحله، حسن محمدیاری، جلال محمودزاده، مرتضی محمودوند، احمد مرادی، کیوان مرادیانکوچکسرائی، محمد مظلومیآبرزگه، محمدمهدی مفتح، عباس مقتدایی، سیدموسی موسوی، سیدنظامالدین موسوی، سیدناصر موسویلارگانی، حسین میرزائی، الیاس نادران، سیدمحمود نبویان، روحاله نجابت، مجید نصیرائی، علیرضا نظری، سیدغنی نظریخانقاه، محمدتقی نقدعلی، رحمتاله نوروزی، علی نیکزادثمرین، محمد وحیدی، علیرضا مجتبی یوسفی و خانمها: الهام آزاد، زهره الهیان، معصومه پاشائیبهرام، فاطمه رحمانی، زهرا شیخیمبارکه، سارا فلاحی، فاطمه قاسمپور، زهرهسادات لاجوردی و فاطمه مقصودی).
آقای رئیس! خیلی ممنون.

علي نيک زادثمرين
از برادر دهنوی متشکریم. برادر متفکرآزاد! اخطار قانون اساسی و تذکر آییننامه را بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
آقای رئیس! به عنوان اخطار قانون اساسی جناب آقای احمد مرادی اصل (164) را اخطار دارند، آقای مرادی بفرمایید.

احمد مرادي
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
اخطار بنده حقیر اصل (64) قانون اساسی است که اشاره دارد عده نمایندگان مجلس شورای اسلامی (270) نفر است که از تاریخ همهپرسی سال 1368 هر ده سال (20) نفر به تعداد نمایندگان اضافه میشود. متأسفانه به هر جهت بعد از یک دوره این اتفاق دیگر نیفتاده و عملاً اکثریت استانهای کشور که باید از این شرایط و وضعیت بهره ببرند محروم شدهاند و به نوعی حق مسلم مردم ضایع شده است.
از این خوشحالیم که اخیراً مرکز پژوهشهای مجلس هم گزارش مفصلی را در این خصوص آماده کرده، خدمت همه نمایندگان مجلس هم ارائه شده و آسیبهایی که در این زمینه متصور است، خواهش من از عزیزان هیأترئیسه و همه نمایندگان در مجلس یازدهم این است که به هر طریق ممکن ما این موضوع و این مشکل را در این دوره خودمان حل کنیم.
خدا را شاکریم که مجلس یازدهم به عنوان مجلس انقلابی، مجلسی که درد مردم دارد، مجلسی که دغدغهاش فقط و فقط مردم است، مجلسی که شبانهروز در تلاش است که بتواند گوشهای از آن وظیفه خودش را در قبال مردم بزرگ ایران اسلامی انجام بدهد. به همین جهت و به همین لحاظ من میخواهم تأکید کنم به این اصل مترقی قانون اساسی توجه کنیم و چرا تأخیر و اینکه با این وضعیت هنوز به یک نتیجه منطقی و معقول نرسیدیم. به همین لحاظ من ضمن تشکر از هیأترئیسه محترم که این فرصت را در اختیار بنده حقیر قرار دادند، از همه همکارانم عاجزانه خواهش دارم تلاش کنیم، توجه کنیم و این اصل (64) قانون اساسی را انشاءالله به منصه ظهور برسانیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر از برادر مرادی. آقای متفکر! نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
آقای رئیس! جناب آقای سیدناصر موسویلارگانی تذکر ماده (22) را دارند، در خدمتشان هستیم.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تسلیت به مناسبت شهادت دانشمند فرهیخته و افتخار استان اصفهان دکتر محسن فخریزاده، این اقدام بزدلانه صهیونیستها را محکوم کرده، به نمایندگی از ملت ایران خواستار پاسخی محکم، دقیق، قاطعانه و بازدارنده هستم.
آقای روحانی! لازم میدانم از شما تشکر کنم که امروز هم به ملت ایران بیاحترامی کردید و به مجلس نیامدید. البته دوست داشتیم امروز در مجلس بودید و حضوراً حرف ملت را میشنیدید. شما باید در گفتار سنجیدهتر عمل کنید و گرای غلط ندهید. اینکه شما پاسخ به ترور شهید فخریزاده را به موقع مناسب حواله میدهید، یا اینکه مصوبه مجلس را مضر میدانید، با شأن و جایگاه حقوقی شما تناسب ندارد.
آقای روحانی! گلابیهای برجام شما فقط ترور و تحریم بود. حالا صریح بگویید حفظ اقتدار ملت و نظام برای چه کسی مضر است؟ البته احتمالاً دوباره مستوجب خشم آقای روحانی و شکایت مجدد ایشان خواهم شد.
با تدبیر دولت و تلاش همه جانبه مثلث وزرای صمت، کشاورزی و بانک مرکزی مرغ هم از سفره مردم پر کشید. البته این پرواز نتیجه جوجهکُشیهای تابستان و عدم تأمین ارزهای دامی دام و طیور و وجود مافیای شدید واردات است که هر ساله از این شرایط برای پر کردن جیبهای گشادشان سوءاستفاده میکنند. خوشبینانه دولت هیچ عزمی برای اصلاح سفره مردم ندارد. کاش این همه بیخیالی ناشی از وجود منافع مشترک نباشد.
اصلاح ساختار بودجه اولویت اصلی مجلس است. در بودجه 1400 علاوه بر اصلاح ساختار، به شدت بحث بودجه شرکتهای دولتی را بررسی خواهیم کرد. این پنبه را از گوشتان بیرون کنید که هر چه دولت بیاورد مجلس عیناً تصویب میکند.
لازم میدانم تذکری هم به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بدهم که آقای شریعتمداری! به جای اینکه دنبال شلاق زدن کارگران باشید، مواظب تاراجهایی که از شرکتهای بازنشستگی کشوری است باشید.

علي نيک زادثمرين
از برادر موسوی متشکریم. جهت استحضار ملت شریف ایران و نمایندگان معزز و مکرم، مجمع نمایندگان استان خوزستان مطلبی را دارند که به استحضار میرسانم.
این روزها استان خوزستان به ویژه شهرهای اهواز، آبادان، ماهشهر، بندرامام، کارون و برخی روستاها دچار آب گرفتگیهای گسترده در اثر بارشهای اخیر شده است که باعث آسیبها و خسارت به منازل و املاک مردم شده است. ضمن اظهار همدردی و اعلام آمادگی مجلس شورای اسلامی برای هرگونه همکاری، از دولت و به ویژه وزرای کشور و نیرو میخواهیم هر چه سریعتر اقدامات لازم را انجام بدهند.
11
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علي نيک زادثمرين
برادرمان جناب آقای کریمی! تذکرات شفاهی را بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات شفاهی نمایندگان محترم به دستگاههای اجرایی. آقای ذبیحالله اعظمیساردوئی نماینده محترم مردم جیرفت و عنبرآباد بفرمایید.

ذبيح الله اعظمي ساردوئي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
شهادت سردار رشید اسلام دکتر محسن فخریزاده معاون وزیر دفاع، دانشمند هستهای و استاد دانشگاه را تسلیت عرض میکنم. ما دانشگاهیان راه این شهید عزیز را با قدرت ادامه میدهیم. همچنین تروریستهای بزدل منتظر انتقام سخت ما باشند.
اما تذکرات؛ جناب آقای مهندس اسلامی وزیر محترم راه و شهرسازی! جاده مرگ دلفارد و مرگ جیرفت ـ بلوک علاوه بر خسارات فراوان مالی، هر هفته جان مردم روستاهای اطراف، کشاورزان و جوانان را میگیرد. چرا پروژه تعریض جاده بلوک تعطیل شده است؟ چرا پروژه پلهای مهم مسیر بزرگراه جیرفت ـ کهنوج ناتمام مانده و کارها به کندی پیش میرود؟ حتماً اطلاع دارید که پروژه خط راه آهن جیرفت نیز تعطیل شده است. لطفاً رسیدگی فرمایید. جناب آقای وزیر! یادآوری میکنم که ضعف مدیریت و حیف و میل بیتالمال توسط بعضی از مدیران کل وزارت متبوع پای شما نوشته میشود.
جناب آقای دکتر روحانی رئیسجمهور محترم! چرا قانون تمرکز مربوط به واردات و صادرات نهادههای کشاورزی را از وزارت جهادکشاورزی به وزارت صمت منتقل کردید؟ لطفاً اختیارات این مصوبه مجلس را به وزارت جهادکشاورزی بازگردانید.
تذکر به وزیر نیرو؛ جناب آقای دکتر اردکانیان! انتقال آب از سرشاخههای هلیلرود و سد صفارود به شمال استان کرمان باعث نابودی زندگی و کشاورزی در جنوب استان خواهد شد. تذکر میدهم که پروژه فوق را متوقف کنید.
جناب آقای دکتر خاوازی وزیر محترم جهادکشاورزی! قیمت نهادههای کشاورزی سر به فلک کشیده است. کودهای شیمیایی، سموم، بذور هیبرید و خوراک دام بیش از (500) درصد افزایش قیمت داشتهاند. در همین راستا بسیاری از گلخانهها و اراضی کشاورزی جیرفت و عنبرآباد در قطب کشاورزی ایران به دلیل هزینههای سرسامآور نهادههای کشاورزی زیر کشت نرفتهاند. لطفاً پیگیری فرمایید، متشکرم.

علي نيک زادثمرين

علي کريمي فيروزجائي
آقای رئیس! من تذکر بعدی را اعلام کنم. نفر بعدی آقای غلامعلی کوهساری نماینده محترم مردم رامیان و آزادشهر هستند، بفرمایید.

غلامعلي کوهساري
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! لطفاً دوستان نظم مجلس را رعایت کنند، تقاضا میکنم مدیریت بفرمایید. از رأی قاطع مجلس شورای اسلامی در همراهی با نظام مقدس جمهوری اسلامی تشکر میکنم. از مجلس انقلابی غیر از این هم انتظار نبوده و نیست.
شهادت دانشمند هستهای کشورمان شهید دکتر فخریزاده را به پیشگاه امام زمان (عجلاللهتعالی فرجهالشریف)، مقام معظم رهبری، مردمان عزیز کشورمان به ویژه خانواده آن شهید عزیز تبریک و تسلیت عرض مینمایم.
در حالی مردم عزیز کشورمان شرایط سخت حاصل از تحریمها را تحمل میکنند که ویروس کرونا هر روز جان صدها نفر از هموطنانمان را میگیرد و در چنین شرایطی متأسفانه برخی از مدیران در سطوح مختلف با بیانگیزگی و رها کردن امور همگام با تحریمها و ویروس کرونا به جان مردم افتادهاند و از این شرایط سوءاستفاده میکنند و مردم باید هزینه بیانگیزگی و ناتوانی این مدیران را پرداخت نمایند. مدیرانی که طی چند سال اخیر فقط به گفتاردرمانی پرداختهاند و در چند ماه پایانی عمر دولت کنونی فقط در پی آن هستند که جایگاه و موقعیت خود را حفظ نمایند.
استان گلستان در حالی با تولید (12) درصد کشور معمولاً بین سه استان برتر کشور از نظر تولید گندم است، امسال کشاورزان عزیز در این استان با کمبود بذر و کود مواجه هستند. وزارت جهادکشاورزی باید به این موضوع رسیدگی نموده و پاسخگوی علت آن باشد.
همچنین کمبود نهادههای مورد نیاز مرغداریها و دامداریها و افزایش قیمت گوشت مرغ تذکر بنده به وزیر محترم جهادکشاورزی میباشد.
تذکر بعدی به وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت؛ مشکلات معادن و کارگران معادن و استقرار مدیریت معادن در استان گلستان با عنایت به اینکه حدود (60) سال است از معادن ذغالسنگ استان گلستان بهرهبرداری میشود و همچنین رسیدگی به مشکلات کارخانجات آرد و خرید آرد تولیدی کارخانجات استان در سطح کشور.
تذکر بعدی به وزیر محترم آموزش و پرورش؛ خواستههای فرهنگیان محترم درخصوص صندوق فرهنگیان مدنظر قرار گرفته... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
خیلی متشکر آقای کوهساری. همکار بعدی آقای روحاله متفکرآزاد نماینده محترم تبریز، آزادشهر و اسکو بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
شهادت دانشمند فرهیخته جناب آقای دکتر فخریزاده را به ملت شریف کشور عزیزمان ایران و ملت عزیزمان و رهبر معظم انقلاب تسلیت و تبریک عرض میکنم. این شهادت و پروژهای که دشمن پشت سر آن بازی میکرد و بازی میکند بیثباتی امنیتی است که بیثباتی اقتصادی را تکمیل کند و با بلبشو این بیثباتیها را به بیثباتی سیاسی گره بزند و در نهایت احساس عدم امنیت فکری، اقتصادی، سیاسی و نظامی مردم را دچار تشویش کند و دشمن امتیازات بعدی را از این بابت میخواهد بگیرد. آقایان! اگر میشود وقت حقیر را نگه دارید.

علي کريمي فيروزجائي
آقای دکتر متفکرآزاد! شما ادامه بدهید.

روح اله متفکرآزاد
تذکرات شفاهی
الان بالای سر ما این همه آدم دارند بحث میکنند، آقای دکتر! من چه چیزی را ادامه بدهم؟

علي کريمي فيروزجائي
خطاب شما با مردم است، ادامه بدهید.

روح اله متفکرآزاد
تذکرات شفاهی
لذا امنیت و اقتدار، کالای مذاکرهای یا معاملهای نیست و در کنار آن دشمن هم خواب اختلاف داخلی را نباید ببیند. ما ضمن تشکر از همه دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی نظام مقتدر جمهوری اسلامی که تاکنون تمام نقشههای دشمن را در حوزه بیثباتی امنیتی خنثی کردهاند. این نقشه و نقشههای قبلی دشمن را هم انشاءالله با یک اقتدار محکم پاسخ خواهیم داد.
ما از دوستانمان در مجموعههای نظامی و امنیتی تقاضا داریم که پاسخ درخور به حرکتهای دشمن بدهند که دیگر هوس ناامنی در کشور ما را نداشته باشد.
از طرف دیگر میخواهم به این اشاره کنم که امیدواریم شهادت این بزرگوار مسیر پیشرفت علمی کشور را دوباره به ریل برگرداند و برای وحدت از دولت محترم و همه عزیزان درخواست میکنیم که با همدیگر یکدلی کنیم تا بتوانیم کشور را پیش ببریم.
درباره بودجه که امروز تقدیم شد خدمت عزیزان عرض میکنم که تحول در ساختار بودجه ضروری است و این تحول با توجه به مناطق پیرامونی و توسعه متوازن ممکن است. این پیرامون کشور است (کریمیفیروزجائی ـ خیلی متشکر جناب آقای متفکرآزاد) آقا! لطفاً دوستان وقت رفته من را محاسبه کنند.

علي کريمي فيروزجائي
آقای دکتر! وقت شما لحاظ شد.

علي نيک زادثمرين
آقای کریمی! نفر بعدی صحبت کند.

علي کريمي فيروزجائي
دکتر روحاله نجابت نماینده محترم مردم شریف شیراز و زرقان بفرمایید.

روح اله نجابت
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تبریک و تسلیت به ملت شریف ایران به خاطر فقدان دانشمند هستهای و دفاعی کشور شهید فخریزاده.
ایالات متحده آمریکا دچار توهم در برآورد شده است. متأسفانه آمریکا، اسرائیل و اروپا به این باور رسیدهاند که هر ضربهای به ایران عزیز بزنند پاسخ نخواهیم داد. مبتنی بر این اشتباه آنان، شاهد وقوع ترورهای ظالمانه هستیم. آنهایی که آدرس غلط به دشمن دادند تا به این باور و برآورد برسند باید پاسخگو باشند و در مقابل ملت افشا شوند.
از وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح انتظار داریم هر چه سریعتر رئیس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع را معرفی کند که راه شهید در جهت حل مشکلات کشور، مشخصاً کیت کرونا و واکسن کرونا با قدرت ادامه پیدا کند.
همچنین تذکر به دستگاههای امنیتی برای صیانت از سرمایههای کشور دارم، این ترور پذیرفتنی نبود و تکرار آن هم ابداً پذیرفتنی نخواهد بود.
تذکر به فعالان حوزه فناوری؛ به منظور تشدید و توسعه فعالیتهای علمی صورتگرفته در حوزه هستهای و بهرهمندی از مواهب آن در حل مشکلات مردم.
تذکر به دولتمردان و سیاستمداران دارم که باید موضع شفاف در مقابل آمریکا، رژیم اشغالگر، اروپا و دشمنان این کشور داشته باشند. زمانه، زمان بیان شفاف و روشن مواضع است.
یک نکته هم در مورد اخیر میخواهم عرض کنم. ایرادی که شورای نگهبان گرفت فقط تبدیل یک ماه به دو ماه بود و مجلس اختیار دارد این مصوبه را از زمان تصویب اعلام کند، نه از زمان لازمالاجرا شدن. متشکر و ممنون.

علي نيک زادثمرين
یک لحظه اجازه بدهید. از برادرمان آقای نجابت متشکریم. من خواهش میکنم دوستان این بالا را خلوت کنند. اصلاحیه را هم برادر عزیزم آقای امیرآبادی خواهند خواند.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! من این را عرض میکنم، هیچ تغییری نکرده، من عین مصوبه کمیسیون و مصوبه دیروز صحن را قرائت میکنم. دوستان! بنابراین نیاز به رأی ندارد، فقط این چیزی که من الان قرائت کردم کمیسیون چاپ قبلی را گرفته بود و به من داد، من هم آنچه میخوانم دیروز رأی آورده و اصلاح امروز کمیسیون است. چیزی فرق نکرده، رأی خودش را هم آورده است.
«دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است در صورت عدم اجرای کامل تعهدات کشورهای متعاهد از جمله کشورهای (1+4) (آلمان، فرانسه، انگلستان، چین و روسیه) در قبال ایران و عادی نشدن روابط کامل بانکی و عدم رفع کامل موانع صادرات و فروش کامل نفت و فرآوردههای نفتی ایران و برگشت کامل و سریع ارز منابع حاصل از فروش، دو ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون در مجلس شورای اسلامی، نظارتهای فراتر از پادمان از جمله اجرای داوطلبانه سند (پروتکل) الحاقی را متوقف کند».
ذالنوری ـ رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی 12/9/1399

علي نيک زادثمرين
بسیار متشکر. آقای کریمی! نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
نفر بعدی جناب آقای حسن نوروزی نماینده محترم مردم رباطکریم هستند، بفرمایید.

حسن نوروزي
تذکرات شفاهی
«لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم»
اخطار من ماده (182) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی است. جناب آقای نیکزاد! در ماده (182) آمده است که نمایندگان از وقت تحویل لایحه بودجه ده روز وقت دارند و کمیسیونها پنج روز که میشود (15) روز آنها وقت دارند، (10) روز ما وقت داریم. عرض من این است، وقتی شما هفته آینده تعطیلی اعلام کردهاید حق ما را ضایع کردید. ما چطور پیشنهادهای خودمان را به کمیسیونها بدهیم؟ این یک نکته.
نکته بعدی این است که در بند «ج» ماده (107) آییننامه آمده است در «کلیات لایحه بودجه سالانه کل کشور پس از نطق رئیسجمهور»، چرا نفرمودید که رئیسجمهور نیامد اینجا نطق کند. اگر کرونا است ما هم انسان هستیم، آن آقای امیری هم که اینجا آمدند صحبت کردند انسان هستند. چرا شما به ما ظلم کردید؟ چرا آقای رئیسجمهور نیامد؟ چرا لایحه بودجه را با اسنپ به مجلس بفرستند؟ تا چه زمانی این اهانت به مجلس را میپذیریم؟
این به جهنم، آقای رئیسجمهور بودجهای را بسته (850) هزار میلیارد تومان، آقای نیکزاد! یعنی برای دولت آینده از الان (300) هزار میلیارد کسری ایجاد کرده است. این چه بودجهای است که آورده؟ خودش نمیآید صحبت کند. یک آقایی میآید اینجا اهانت میکند، میخواستی بودجه را پرت کنید به افراد بیرون بگویید برای خودتان. یک کلمه درباره بودجه صحبت کرد و از اینجا رفت.
نکته بعدی؛ من تذکر ماده (22) را دارم. من واقعاً از جناب آقای امیرآبادی گلایه دارم. عزیزان من! آقای امیرآبادی زمان آقای لاریجانی چون همشهریاش قمی بود آن بالا بود، الان هم که همشهری ما مشهدیها شده از نجابت آقای قالیباف استفاده کرده و آن بالا است. من ده تا طرح دادهام، همه آنها هم امضا دارد، یکی از آنها را نمیگذارد اینجا بیاید. در رابطه با ایثارگران هم طرح من را آقای دکتر حاجیبابایی امضا کرد، ما به دبیر دادیم، خودش رفت طرح خودش را گذاشت و از مردم رأی گرفت، به یک نفر ایثارگر هم فایده نکرد. تا چه زمانی ظلم؟ آقای امیرآبادی، برادر، آزاده، ایثارگر! چرا به من ظلم میکنی؟ چرا شما این کار را میکنی؟ چرا آنجا آن طرح ما را خراب کردی؟ چرا یکی از طرحهای ما را نمیگذاری؟ چرا نمیگذاری من یک تذکر بدهم؟ ما هم انسانیم... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين

احمد اميرآبادي فراهاني

روح اله متفکرآزاد
آقای رئیس! تذکر هفتاد و پنجی داریم.
12
تصویب طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)، (ثبت 256)

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! درخصوص طرح دیروز، اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران، الحمدلله شورای نگهبان ایراد جدی نگرفته، فقط یک ابهام گرفته بود که من ابهام را میخوانم، کمیسیون هم الان جلسه تشکیل دادند و بیش از دوسوم آرا را هم داشتند و گزارش را برای اعلام رأی میخوانم.
ماده (6) از جهت روشن نبودن نسبت آن با مصوبه شورای عالی امنیت ملی ابهام دارد. پس از رفع ابهام اظهارنظر خواهد شد.
کمیسیون هم گزارش و اصلاح کردهاند. گفتهاند در راستای همین بحث تأمین نظر شورای عالی امنیت ملی، عبارت «یک ماه» به «دو ماه»، عبارت «پس از تصویب»، تبدیل به «پس از لازمالاجرا شدن»، این دو تا اصلاح میشود. آقای رئیس! خواهشاً رأی بگیرید.

علي نيک زادثمرين
همکاران عزیز عنایت داشته باشند! زحمتی که دیروز مجلس شورای اسلامی کشید، اعاده شده از شورای نگهبان بود. همکاران عزیز ما در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی آنچه اعاده از شورای نگهبان بود اصلاح کردند. ما عدد داریم.

الياس نادران
این ابهام نیست، تغییر است، یک ماه به دو ماه ابهام نیست، تغییر است. کمیسیون اختیار ندارد چیزی که به آن ارجاع نشده...

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای نادران! من نظر شورای نگهبان را خواندم، از جهت روشن نبودن نسبت آن با مصوبه شورای عالی امنیت ملی ابهام دارد. پس از رفع ابهام اظهارنظر خواهد شد. نه یک مورد آورده، نه دو مورد. ما طبق آییننامه مصوبه کمیسیون را باید به رأی بگذاریم.
آقای رئیس! طبق آییننامه باید به رأی بگذارید.

علي نيک زادثمرين
اجازه بدهید! آنچه که نوشته شده، نوشته جهت روشن نبودن. خواهش میکنم دوستان در صندلیشان مستقر شوند تا رأیگیری کنیم. حضار 211 نفر، رأیگیری را آغاز میکنیم. متن را بخوانید.

احمد اميرآبادي فراهاني
متن را قرائت میکنم:
«دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است در صورت عدم اجرای کامل تعهدات کشورهای متعاهد طرف توافق هستهای در قبال ایران و عادی نشدن روابط کامل بانکی و عدم رفع کامل موانع صادرات و فروش کامل نفت و فرآوردههای نفتی ایران و برگشت کامل و سریع ارز منابع حاصل از فروش، دو ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون اجرای داوطلبانه سند (پروتکل) الحاقی را متوقف کند».
آقای رئیس! زمان رأیگیری تمام شده اعلام کنید.

علي نيک زادثمرين
پایان رأیگیری را اعلام میکنم. با (179) رأی تصویب شد.
13
اعلام وصول (7) فقره طرح

علي نيک زادثمرين
اعلام وصولیها را بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
چند تا طرح که به صورت عادی اعلام وصول میشود. البته من لازم میدانم یک نکتهای را عرض کنم که یکی از ایراداتی که به مجلس گذشته بود این بود که (700) تا طرح در مجلس گذشته اعلام وصول شده و مطرح بود، در این مجلس تا الان بیش از (300) طرح به مجلس آمده است. یعنی اگر شش ماه (300) تا بیاید، قطعاً تا پایان دوره بیش از (2000) طرح اعلام وصول میشود.
ـ طرح الحاق یک تبصره به عنوان تبصره (3) ماده (1) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی اعلام وصول میشود.
ـ طرح تعیین تکلیف ناظرین کشاورزی بعد از مصوبه سال 90 مجلس شورای اسلامی اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح قانون آییننامه اعلام وصول میشود که دوستان مفاد آن را در قوانین اعلام میکنند.
ـ طرح اصلاح ماده (44) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح ماده (13) قانون تشکیلات و اختیارات سازمان اوقاف و امور خیریه اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح ماده (41) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح موادی از قانون اساسنامه جمعیت هلالاحمر جمهوری اسلامی ایران اعلام وصول میشود.
14
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علي نيک زادثمرين
انشاءالله جلسه بعدی ما ساعت (7:45) دقیقه روز یکشنبه (23) آذرماه سال 1399 خواهد بود. دستور جلسه، دستور هفتگی است که اعلام خواهد شد. پایان جلسه را اعلام میکنم.