1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 205 نفر از نمایندگان محترم رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه چهل و نهم روز یکشنبه بیست و سوم آذر ماه 1399 هجریشمسی مطابق با بیست و هفتم ربیعالثانی 1442 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح برخی احکام مربوط به اصلاح ساختار بودجه کل کشور.
2 ـ گزارش شور دوم کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران. (تقاضای تغییر دستور در جلسه علنی 12/9/1399 به تصویب رسید).
3 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور.
4 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار (در اجرای تبصره (1) ماده (45) آییننامه داخلی مجلس).
5 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از بررسی عملکرد شرکتهای خودروسازی درخصوص کیفیت و قیمت خودرو.
6 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد بررسی کیفیت تأمین و توزیع نهادههای دامی.
7 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه یک فوریتی الحاق یک تبصره به ماده (14) قانون صدور چک مصوب 1355 و اصلاحات بعدی آن.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آیاتی چند از کلامالله مجید.
(آیات 20 ـ 17 از سوره مبارکه «زمر» توسط قاری محترم آقای سیداحمد واقفی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ الَّذِینَ اجْتَنَبُوا الطَّاغُوتَ أَنْ یعْبُدُوها وَ أَنابُوا إِلَى اللَّهِ لَهُمُ الْبُشْرى فَبَشِّرْ عِبادِ * الَّذِینَ یسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَیتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُولئِک الَّذِینَ هَداهُمُ اللَّهُ وَ أُولئِک هُمْ أُولُوا الْأَلْبابِ * أَ فَمَنْ حَقَّ عَلَیهِ کلِمَةُ الْعَذابِ أَ فَأَنْتَ تُنْقِذُ مَنْ فِی النَّارِ * لکنِ الَّذِینَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ لَهُمْ غُرَفٌ مِنْ فَوْقِها غُرَفٌ مَبْنِیةٌ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ وَعْدَ اللَّهِ لا یخْلِفُ اللَّهُ الْمِیعادَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از قاری محترم برادر عزیز و گرانقدرمان جناب آقای سیداحمد واقفی تقدیر و تشکر میکنم، ترجمه آیات را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
به نام خداوند بخشاینده مهربان
«خوشا به حال کسانی که از عبادت طاغوتها دوری میکنند و رو به درگاه خدا میآورند. بله، مژده بده به این بندگانم که حرفهای گوناگون را با دقت میشنوند و با تجزیه و تحلیل دنبال بهترینش میروند، آنان کسانی هستند که خدا دستشان را در زندگی گرفته و همان مردم عاقل هستند. آنهایی که وعده عذاب برایشان حتمی شده راه نجاتی دارند؟ آیا تو میتوانی اینها را که در آتش هستند نجات بدهی؟ ولی کسانی که در حضور خدا مراقب رفتارشان باشند خانههای بهشتی چندطبقه نصیبشان میشود که از زیرشان جویها روان است. خدا وعدهای داده که راست راست است و او برخلاف وعدهاش عمل نمیکند» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگوار.
آقای رئیس! با اجازه اسامی غایبین و متأخیران را قرائت میکنم. خانمها: الهام آزاد و عفت شریعتی و آقایان: احد آزادیخواه، امیرحسین بانکیپور، مجتبی بخشیپور، علیرضا پاکفطرت، حسین حاتمی، حسین خسروی، جعفر راستی، رجب رحمانی، جلیل رحیمیجهانآبادی، علی رضایی، محمد سبزی، مهدی سعادتی، علیرضا شهبازی، علی علیزاده، محمد کعبعمیر، غلامرضا مرحبا، مجید ناصرینژاد و مهرداد ویسکرمی. (مرحبا ـ من که در جلسه هستم) آقای مرحبا در جلسه تشریف داشتند.

محمدباقر قاليباف
3
ادامه رسیدگی به طرح برخی احکام مربوط به اصلاح ساختار بودجه کل کشور (ثبت 185)

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت همکاران عزیز و ملت بزرگ ایران اسلامی. آقای رئیس! اولین دستور ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات است که در بحث طرح برخی احکام مربوط به اصلاح ساختار بودجه کل کشور بود. ما تا بند (7) مادهواحده وارد شدیم، پیشنهاداتی را هم رسیدگی کردیم. البته آقای صباغیان پیشنهاد حذف کل را داشتند. در جلسه قبلی من دو، سه بار اعلام کردم ایشان پاسخ ندادند. آقای صباغیان! میخواهید این را مطرح کنید؟

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
سلام علیکم. آقای امیرآبادی! مطرح نمیکنم.

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون و متشکر از همکاریتان. تشکر میکنم. آقای رئیس! بحث بعدیمان در بند (7)، آقای مفتح! شما پیشنهادتان را مطرح فرمودید؟ (مفتح ـ خیر) بله خیلی ممنون و متشکر. آقای بسطامی! اصلاح کل را مطرح میفرمایید؟ در صحن حضور دارید یا مشروطه؟

علي اکبر بسطامي
پیشنهاد دهنده
در مشروطه هستم.

احمد اميرآبادي فراهاني
ردیف (3) را مطرح میکنید؟

علي اکبر بسطامي
پیشنهاد دهنده
بله، مطرح میکنم.

احمد اميرآبادي فراهاني

علي اکبر بسطامي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
نظام بودجهریزی کشور سالها است یا براساس قدرت چانهزنی در کشور اجرا میشود و یا اگر ما خیلی واقعاً خوشبین باشیم براساس مساوات. توزیع بودجه براساس مساوات برای استانهای محروم عین بیعدالتی است. یعنی استانهایی که (16) سال از قافله توسعهیافتگی عقب هستند، اگر الان ما بیاییم با یک ضریب مساوی برای همه آنها در نظر بگیریم عین بیعدالتی است.
لذا پیشنهاد مشخص من این است که در مورد این بحث بودجه سال 1400 یا در اصلاح ساختار بودجه، علاوه بر آن شاخصهایی که در نظر گرفته شده است، پیشنهاد من این است اولاً این بحث شاخصهایی که مشخص کردهاند، مثل جمعیت، تورم، گرانی و بیکاری، این بحث توازنبخشی را که هر ساله میآیند از کل کشور و استانها (3) درصد را کم میکنند، بعد بازتوزیع میکنند و در بازتوزیع آن هم مطالب و مسائل خاص وجود دارد، اولاً ما بیاییم در استانهای محروم این (3) درصد را کم نکنیم، یعنی آنهایی که محروم هستند چه ضرورتی دارد بیاییم (3) درصد کم کنیم، بیاید در کشور بلوکه شود و ما باز به استانها نگاه خاصی بدهیم؟
نکته دوم اینکه در بحث بازتوزیع درآمد حاصل از همین (3) درصدی که در کل کشور بلوکه میشود، آن شاخصهایی که در نظر گرفته شده باز به نظر من با عدالت توزیع نمیشود.
لذا من در اینجا پیشنهاد دادهام علاوه بر آن چیزهایی که دوستان نظر داشتند، بحث بازتوزیع درآمد حاصل از توازن بخشی براساس عدم توسعهیافتگی استانها از یک سو و از سوی دیگر هم این (3) درصد را از استانهای محروم کم نکنند.
من از همه نمایندگان محترم خواهش میکنم واقعاً با عدالت مخصوصاً در بودجه سال جاری هم که نگاه میکنیم این حق استانهای محروم، دورافتاده و استانهایی است که سالهای سال درگیر جنگ بودند، هشت سال درگیر جنگ بودند، هشت سال درگیر بازسازی، عملاً (16) سال از قافله توسعهیافتگی عقب هستند. لذا خواهش من این است که دوستان به این پیشنهاد بنده توجه کنند و عنایت داشته باشند که با عدالت با این موضوع برخورد شود و این دو تا پیشنهاد من در چارچوب همان شاخصهایی که مشخص کردهاند انشاءالله اضافه شود. خیلی ممنون.

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون و متشکر. آقای متفکر بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالف محترم جناب آقای محمدحسن آصفری بفرمایید.

محمدحسن آصفري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همه همکاران بزرگوار و آرزوی موفقیت برای ملت عظیمالشأن ایران اسلامی. ببینید! یک قانونی را در مجلس دهم تصویب کردند که واقعاً عین ناعدالتی است و آن هم بحث (3) درصد است. شاخص برای بودجه آن چیزی را که در نظر گرفتهاند بحث جمعیت، آموزش و پرورش، بهداشت و درمان، فضاهای فرهنگی و ورزشی و بعضی از آیتمهای دیگر است که حالا از این فرصت خارج است من به همه آنها اشاره کنم. اینکه گفتند (3) درصد برای سهم نفتی که این قبلاً (1) درصد بوده و امروز تبدیل به (3) درصد شده، به دلیل مصوبه مجلس قبلی، پیشنهاد آقای بسطامی این است که ما برای بعضی از استانها دست روی این نگذاریم و بهجای آن استانهای دیگر غم آنها را بخورند. این واقعاً شدنی نیست و اصلاً با عدالت هم جور در نمیآید. چطور میشود که مثلاً استانهایی که ارزش افزوده زیادی را دارند پرداخت میکنند، مالیاتهای زیادی را دارند پرداخت میکنند، سهمشان در خزانه سهم بالایی است، ما بگوییم اینها این سهمها را بپردازند، ارزش افزوده را بپردازند، مالیاتها را بپردازند، خزانه را تکمیل کنند، بعد خود آن استانها از آن سهمی که میخواهند برخوردار شوند از آن سهم برخوردار نباشند؟ این نمیتواند سیاست تشویقی برای این استانها باشد. ما اتفاقاً بایستی سیاستهای تشویقی اعمال کنیم. اینکه اگر یک استانی نتوانسته درآمدزایی داشته باشد باید تشویق شود و پیگیر باشد تا بتواند سیاستهای تشویقی، سرمایهگذاری، جذب سرمایهگذاری، درآمدزایی در استان خودش داشته باشد تا بتواند سقف درآمدهای بودجه کل کشور را بالا ببرد. اینکه ما بخواهیم بگوییم (3) درصد را از این استانها نگیریم و به جای آن استانهای دیگر این را بپردازند سبب میشود آن استانها هم دیگر توسعه پیدا نکنند. قرار است که همه کشور به اندازه هم توسعه پیدا کند. اینکه ما بخواهیم از آنها بگیریم و به جاهای دیگر بدهیم مطمئناً فردا ما هم در بحث ارزش افزوده با کاهش بودجه مواجه خواهیم بود و هم درآمدهایمان کاهش پیدا میکند و این نمیتواند یک سیاست تشویقی برای جذب سرمایهگذار و جذب بالا بردن بودجه در سطح کلان کشور باشد.
لذا خواهشم از دوستان این است این پیشنهادات را یک مقدار با بررسی و دقت نظر بیشتری مطالعه کنیم، سبب نشود ما یک جا را درست کنیم، جای دیگری را بخواهیم خراب کنیم. ما بایستی امروز همه کشور برایمان مدنظر باشد. بله، ما هم اعتقاد داریم باید به استانهای محروم توجه و کمک شود. نه اینکه از جای دیگری بگیریم و به آنها بدهیم، بلکه باید سهم آنها را دولت افزایش بدهد. ما هم اعتقاد داریم آن استانهایی که محروم هستند، کمتر برخوردار هستند دولت باید به آنها توجه کند. اما اینکه بخواهیم از اینجا برداریم و به آنجا بدهیم، اینجا را خراب کردیم، جای دیگری را میخواهیم آباد کنیم و این پیشرفت و برنامهریزی نمیشود. لذا خواهشم از دوستان این است که اجازه بدهید همین موضوع باقی بماند و همه استانها سهم خودشان را از این موضوع پرداخت کنند. این همان موضوعی بود که قانون متوازنی که در مجلس قبل تصویب شد، حالا ایراداتی هم واقعاً داشت و حالا ما میخواهیم این طرف آن را درست کنیم، مطمئناً سمت دیگر آن خراب میشود. لذا خواهشم از دوستان این است که به این نظر رأی منفی بدهند. تشکر میکنم.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر. جناب آقای ولی اسماعیلی موافق هستند، بفرمایید. در تالار مشروطه تشریف دارید یا در تلفیق؟

ولي اسماعيلي
موافق
بله، در مشروطه هستم.

روح اله متفکرآزاد

ولي اسماعيلي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن محکوم کردن اظهارات رئیسجمهور ترکیه، بنده عرض کنم که ببینید اتفاقاً نظر آقای بسطامی دقیقاً براساس قانون اساسی است. یعنی براساس اصل سوم قانون اساسی که توسعه متوازن را دیده است. ما تا الان بعد از (41) سال از انقلاب متأسفانه هنوز از توسعه متوازنی که مدنظر آرمانهای امام راحل و منویات مقام معظم رهبری بوده نتوانستهایم استفاده کنیم. ببینید! دلیل آن این شده که الان مراکز استانهای ما به شدت حاشیهنشین شدهاند، یعنی الان حاشیهنشینی دارد غوغا میکند. شهرستانهای کوچک و محروم ما الان خالی از سکنه شدهاند، روستاهای ما خالی از سکنه شدهاند. الان شهرستانی مثل مغان اردبیل که (120) هزار نفر بوده شده (74) هزار نفر. دلیل این دقیقاً به عدم توسعه متوازن و تخصیص اعتبارات و بحث ارزش افزوده و بحثهای مالیاتی به مراکز استانها مخصوصاً کلانشهرها برمیگردد و یک بیعدالتی است که ما همینطور میخواهیم ادامه بدهیم.
اگر ما همین لایحه بودجه 1400 که آمده، همین پیشنهادی که آقای بسطامی دارد و پیشنهاداتی که بعداً خواهد آمد و من مطالعه کردهام، اینها را ما بیاوریم، از ناعدالتی که بهوجود آمده، از حاشیهنشینی که برای ما هزاران هزار حاشیههای دیگر اجتماعی، سیاسی و امنیتی درست کرده، قطعاً میتوانیم خلاصی پیدا کنیم. ما تا کی میخواهیم بیکاران را به کلانشهرها سوق بدهیم و به خاطر نداشتن بستر مناسب و بسترسازی مناسب در شهرستانهای کوچک و روستاها بایستی جوابگوی اینها باشیم؟ به نظر بنده این بهترین پیشنهاد برای رفع محرومیت از مناطق کمترتوسعهیافته است و خواهش میکنم که دوستان رأی بدهند.

محمدباقر قاليباف
دولت مخالف است. کمیسیون بفرمایید.

محمدمهدي مفتح
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان عنایت بفرمایند! ما در کمیسیون بررسیهای زیادی روی این کار انجام دادیم، زمان زیادی را به این کار تخصیص دادیم. برخی از این مواردی که اینجا بیان شده است و شاخصها را توسعه دادهاند، اینها در شاخصهایی که در کمیسیون است بیان شده، در آنها مستتر است، این اولاً. ثانیاً ما در مصوبه کمیسیون مالیات بر ارزش افزوده را هم جزء مواردی آوردیم که درست است متمرکز جمع میشود، اما بین استانها تقسیم شود. این رقم قابل توجهی است، مالیات ارزشافزوده پول نقد هم هست. ولی در این پیشنهاد برادر عزیزمان این مالیات ارزش افزوده حذف شده است. یعنی شاخصهایی را که ما برای توزیع گذاشتیم، اعتبارات بین استانها فقط به بودجه عمومیمان اشاره شده است. گرچه در کمیسیون بودجه عمومی و مالیات ارزش افزوده هر دو در آنجا بیان شده است. بنابراین اگر این پیشنهاد رأی بیاورد توزیع مالیات ارزش افزوده که عرض کردم هم مبلغ قابل توجهی است، هم پول نقد است، نحوه توزیع آن باز آن عدالتی که ما از این مصوبه دنبال آن هستیم، آن را در بر نمیگیرد.
علاوه بر این برخی از شاخصها مثل ضریب جینی که در این پیشنهاد مطرح شده برای اینکه بخواهد به درستی عمل شود بین استانها یا بین شهرهای یک استان، اینها موارد ریز و جزئی است که ممکن است در نگاه اول باشد که در عمل نتیجهاش از نظر بودجهای که بین استانها توزیع میشود ممکن است یک نتایج مهم و قابل توجهی را داشته باشد. من خواهشم این است با توجه به اینکه کمیسیون در این کار زحمات زیادی کشیده، وقت زیادی را گذاشته، پیشنهاد کمیسیون تقریباً سعی شده جامع دیده شود و سعی شود به این پیشنهاد کمیسیون حتیالامکان خدشهای وارد نشود. ما با این پیشنهادی که مطرح شده مخالف هستیم و فکر میکنیم پیشنهاد کمیسیون جامعتر و بهتر باشد.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. حضار 255 نفر، فقط من یک نکته را هم بگویم. چون این مخالف با برنامه هم است دوسوم رأی باید بیاورد، دوستان این را هم دقت کنند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! پیشنهاد بعدی را جناب آقای میرتاجالدینی دارند. آقای میرتاجالدینی! مطرح میفرمایید یا رد شویم انشاءالله به بند (8) برسیم؟ (میرتاجالدینی ـ مطرح میکنم) ردیف (5) را مطرح میفرمایید یا (6)؟

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني

احمد اميرآبادي فراهاني
(5) هم خلاف برنامه است. بفرمایید.

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین و هو خیر ناصر و معین
ابتدا قبل از آنکه این بحث را عرض کنم با توجه به ادبیات اخیری که رئیسجمهور ترکیه داشتند، این نکته را عرض میکنم، بار دیگر ضمن تأکید بر یکپارچگی ملت بافرهنگ و ریشهدار ایران اسلامی و همنوا با دهها هزار شهید جانباز مدافع این مرز و بوم، از جمله خطه سرسبز و شهیدپرور آذربایجان ندا سر میدهیم: «آذربایجان جانبار، خامنهای دن، انقلاب دن، ایرانان آیرلماز» و این سخنان تفرقهافکنانه را محکوم میکنیم که بیانیهای هم در حال توزیع بین نمایندگان است.
خدمتتان عرض کنم این متنی که من پیشنهاد دادهام با آنچه که در متن کمیسیون است دو تا تفاوت دارد. آنجا توزیع عادلانه بودجه استانها را گفته، ما توزیع و تخصیص عادلانه را گفتیم. گاهی اختصاص بودجه به همه استانها نوشته میشود، اختصاص داده میشود، ولی در مقام تخصیص بعضیها بیشتر و بعضیها کمتر تخصیص داده میشود. تأکید به نقطه تخصیص عادلانه هم داریم. همان بحثی که جلسه قبل جناب آقای دکتر مفتح بین استانها و شهرستانهای تابعه مطرح کرده بودند، ما این را هم آوردیم. الان در متن کمیسیون این است، توزیع عادلانه بودجه استانها. ما گفتیم توزیع عادلانه و تخصیص عادلانه بودجه بین استانها و شهرستانهای تابعه. بقیه شاخصها و مؤلفهها همان است که در کمیسیون روی آن بحث شده است.
به نظر من این پیشنهاد یک مقدار کاملتر از آنچه است که در خود کمیسیون مطرح شده است. دوستان اگر عنایت کنند به این رأی بدهند هم آنکه کمیسیون روی آن تأکید داشته حاصل میشود و هم دیگر از این مرحله میتوانیم عبور کنیم، وقتی اصلاح کل رأی بیاورد. درخواست من این است دوستانی که در صحن مجلس هستند، آنهایی که در مشروطه هستند و آنهایی که در محل تلفیق هستند عنایت کنند و به این پیشنهاد رأی موافق بدهند. والسلام

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر. مخالف محترم آقای بابائیکارنامی صحبت نمیکنند.

محمدباقر قاليباف
دولت و کمیسیون مخالف هستند. البته چون این هم مغایرت با برنامه دارد دوسوم رأی میخواهد. حضار 260 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
دوستان عزیزی که در ادامه پیشنهادات دارید، جناب آقای قادری! مطرح میفرمایید؟ مطرح نمیکنند، خیلی ممنون و متشکر از همکاریتان. جناب آقای طاهری! مطرح میفرمایید؟ مطرح نمیکنند. آقای سلیمی هم که از همکاران عزیز هیأترئیسه ماست، قطعاً مطرح نمیکنند. خیلی ممنون از همکاریتان. آقای نظری مطرح نمیفرمایند.

عليرضا سليمي
من پیشنهادم را در الحاق مطرح میکنم.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای سلیمی! به الحاق نرسیدیم، چشم، اگر رسیدیم مطرح بفرمایید، خیلی ممنون. آقای ابراهیم عزیزی کرمانشاه مطرح میفرمایند. اگر خلاصه بفرمایید و کمتر از وقتتان استفاده کنید ممنون میشویم.

ابراهيم عزيزي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
پیشنهادی که مطرح است بر این اساس است که استانهای محروم باید برخوردار بشوند. اصل (48) قانون اساسی به این نکته تصریح دارد که مبنای آن قسط و عدالتی است که آیه آن در صدر قانون اساسی آمده است. «لقد ارسلنا رسلنا بالبینات و انزلنا معهم الکتاب والمیزان لیقوم الناس بالقسط». امکانات، منابع و اعتبارات باید براساس عدالت توزیع شود، استانهای غیربرخوردار و محروم برخوردار شوند.
پیشنهادی که مطرح است این است که تمام استانها براساس شاخصهایی که محرومیت است از اعتبارات چه در حوزه ملی و چه استانی برخوردار شوند. برادران! متنی که پیشنهاد شده این است.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای عزیزی! عذرخواهی میکنم، این پیشنهاد شما هیچ ابهامی ندارد، کاملاً مشخص است. ببینید! پیشنهاد مجلس این است، میگوید «محل منابع بودجه عمومی عوارض و مالیات بر ارزش افزوده»، شما اینجا نوشتید «هر محل شامل ملی و استانی» است.

ابراهيم عزيزي
پیشنهاد دهنده
احسنت، یعنی الان ابهامش (امیرآبادیفراهانی ـ این ابهام ندارد) چرا، ابهام آن این است، شما متن را قرائت کنید.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای عزیزی عذرخواهی میکنم! شما پیشنهاد جدید دادید، ابهام ندارد، اگر در قالب ابهام میخواهید مطرح کنید قابل طرح نیست. تشخیص با رئیس است.

ابراهيم عزيزي
پیشنهاد دهنده
نه، الان شما از چه محلی برای استانها اعتبار توزیع میکنید؟

احمد اميرآبادي فراهاني
از محل عوارض و مالیات ارزش افزوده.

ابراهيم عزيزي
پیشنهاد دهنده
نه، آن اعتبارات از جدول شماره (10) است یا از کل اعتبارات منابع بودجه عمومی است؟ یعنی آیا این شاخصهایی که تعریف کردیم از منابع بودجه عمومی یعنی محل ملی هم براساس شاخصهای محرومیت و بیکاری و اینها توزیع میشود، یا فقط جدول شماره (10) است؟ ابهام آن این است. اعتبارات دو قسم است، اعتباراتی که در استان است. هم شامل اعتبارات استانی میشود که در جدول شماره (10) مندرج است، هم مندرج در جدول شماره (7) است. الان مشخص نکردید که در استانها آیا این اعتبارات منحصر در جدول شماره (10) است که فایدهای ندارد. باید تمام اعتبارات ملی همراه اعتبارات استانی براساس شاخصهای محرومیت توزیع شود. پس کاملاً ابهام دارد. یعنی جدول شماره (10) کفایت نمیکند. الان معلوم نیست، شما معلوم کنید که این اعتبارات که در استانها توزیع میشود، آیا فقط اعتبارات استانی است، چون اعتبارات تعریف دارد. اعتبارات استانی جدول شماره (10)، اعتبارات ملی جدول شماره (7). کدام یک از اینها است؟ این معلوم نشده است. ما اینجا گفتیم اگر میخواهید رفع ابهام کنید که نظر قاطبه مجلس این است که همه اعتبارات براساس عدالت توزیع شود که از هر محل شامل ملی، استانی شود، شامل بودجه عمومی شود، شامل همه عوارض شود، شامل همه مالیات ارزش افزوده شود، نه فقط درآمدهای استانی. درآمدهای استانی، استانی که درآمد ندارد، استانی که غیربرخوردار است غیربرخوردارتر میشود، چون درآمدی ندارد.
بنابراین وقتی حکم این مؤثر خواهد بود که همه اعتباراتی که هست چه ملی، چه استانی براساس شاخص محرومیتزدایی مصرف شود. ابهام آن روشن است، آیا این اعتبارات منحصر است در اعتبارات استانی جدول شماره (10) یا اعتبارات منابع بودجه عمومی.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای عزیزی عنایت داشته باشید، خیلی ممنون.

محمدباقر قاليباف
آقای عزیزی خیلی ممنون. نگاه کنید! موضوعاتی که شما دارید میگویید در حقیقت دارید پیشنهاد میدهید، ابهام نیست. اینجا مشخص است، جدول (10) است، استانی است، روشن است، اینکه ابهامی ندارد. شما در حقیقت میخواهید برای این پیشنهاد جدول (7) را هم داشته باشید. اجازه بدهید، این ابهام وارد نیست، چون پیشنهادتان را هم ثبت نکردید دیگر قابل بحث نیست. دستور بعدی را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! آقای ابراهیم رضائی یک رفع ابهام داشتند. آقای رضائی! شما گفتید معکوس درآمد سرانه؟ پیشنهادتان چیست؟ شما فقط نوشتید «معکوس درآمد سرانه حذف شود»؟ بفرمایید.

ابراهيم رضائي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا درگذشت دو تن از هموطنان در سیل ویرانگر اخیر شهرستان دشتستان و همینطور تعداد دیگری از هموطنانمان را تسلیت عرض میکنم. لازم است که دولت در اسرع وقت نسبت به جبران خسارت سیلزدگان اقدام کند.
من از طراحان طرح تشکر میکنم. هدف طراحان تحقق عدالت بوده و در اینجا ابهام دارد. به این دلیل که گفتهاند معکوس درآمد سرانه، چون درآمد سرانه از تقسیم تولید ناخالص ملی بر جمعیت به دست میآید، اما این برخلاف عدالت است و به همین دلیل ابهام دارد، موجب شکاف طبقاتی میشود.
ببینید! این توضیح را لازم است همکاران عزیز در جریان باشند، بیش از (40) درصد درآمد کشور در استانهای بوشهر، خوزستان و تهران است و معکوس درآمد سرانه شاخص درست و دقیقی برای این استانها نیست. استانهایی مثل بوشهر و خوزستان بیشترین درآمد سرانه را برای کشور دارند، اما جزء محرومترین و مظلومترین نقاط کشور هستند. بعضاً امکانات اولیه زندگی مثل برق، راه و آب هم در برخی از این نقاط پیدا نمیشود و موجود نیست. لذا این نوع سیاستگذاری و قانونگذاری هدف را تأمین نمیکند، از این جهت ابهام دارد. مردم به ما میگویند از این همه درآمد عظیم نفتی در این استانها که از زیر پای ما برداشت میکنند، چرا این همه محرومیت و فقر است، چرا ما این همه بیکار داریم، چرا ما این همه مشکلات معیشتی برای مردممان داریم، چرا این همه فقر داریم؟ این گذاشتن معکوس درآمد سرانه در این بند هم موجب نارضایتی و ناهنجاری میشود و تبعات منفی امنیتی دارد. پیشنهاد بنده حذف عبارت «معکوس درآمد سرانه» است، متشکرم.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای دکتر زنگنه! شما مخالف صحبت میکنید؟ صحبت نمیکنند.

محمدباقر قاليباف

علی حیدر نوری
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر حضار عزیز، نمایندگان محترم و برادران و خواهران ارجمند عرض سلام و ادب دارم. اتفاقاً شاخصهایی که اینجا تعریف شده جمعیت، محرومیت، معکوس درآمد سرانه و نرخ بیکاری و مساحت شاخصهای بسیار مطلوب و خوبی است. من عرض کنم هر کدام از اینها یک ویژگی خاص دارد. معکوس درآمد سرانه یک شاخص اقتصادی است، استانهایی که از نظر اقتصادی در محرومیت هستند حتماً باید یک شاخص بیاید عمل کند و سهم استانها را مشخص کند. ما استانهای محروم را از نظر اقتصادی باید براساس چه شاخصی سهمشان را بدهیم؟ حتماً لازم است معکوس درآمد سرانه در این شاخصها اعمال شود، نرخ بیکاری شاخص بسیار خوبی است، مساحت تأثیر دارد و محرومیت و جمعیت. به نظر من معکوس درآمد سرانه لازم است و یکی از شاخصهای معتبر و خوبی است که میتواند در تنظیم عدالت در بین استانها از نظر اقتصادی سهم استانها را متعادل کند.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، کمیسیون بفرمایید.

محسن زنگنه
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان مستحضر هستند که ما در قوانین بودجه بعضی از حوزههای محرومیت را دیدیم. دوستان میدانند که محرومیت خودش یک شاخص است، تلفیقی از شاخصهای مختلف است که معمولاً در معاونت مناطق محروم ریاست جمهوری و یا بخشهایی که در حوزه محرومین کار میکنند این را دارند.
بحث معکوس درآمد سرانه به این معناست که به عنوان مثال الان فرض کنید در آن (3) درصد و در آن سایر مواردی که ما در مورد استانها دیدیم، براساس شاخص محرومیت آمدیم یک چیزی را تقسیم کردیم. اما وقتی شما به استانها نگاه میکنید میبینید یک استان به عنوان مثال استان سیستان و بلوچستان، استان کهگیلویه و خیلی از استانهای جنوبی و شرقی کشور اینها وقتی که درآمد سرانه افراد را محاسبه میکنیم بسیار بسیار اندک است و متأسفانه درآمد سرانه در شاخصها دیده نشده است. لذا من خواهش میکنم دوستان این معکوس درآمد سرانه را در این بند حفظ کنند و به این پیشنهاد رأی منفی بدهند. کمیسیون هم مخالف است.

محمدباقر قاليباف
حضار 261 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! آخرین پیشنهاد در این بخش، آقای نظری پیشنهاد دارند. آقای نظری بفرمایید. آقای رئیس! آقای نظری میخواهد داخل استان را با اولویت مناطق کمبرخوردار و کمترتوسعهیافته کشور، آقای نظری! فقط توضیح بدهید که این عبارت را میخواهید کجا قرار بدهید. بفرمایید.

عليرضا نظري
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام دارم خدمت حضار محترم. ابتدائاً اظهارات جناب آقای اردوغان رئیسجمهور ترکیه را قویاً محکوم میکنم. بنده فکر میکنم ایشان خودش هم نفهمیده چه گفته و لذا به ایشان نصیحت میکنم که تاریخ جمهوری اسلامی را حداقل یک بار مرور کند.
نمایندگان عزیز! بند نهم اصل سوم قانون اساسی دولت جمهوری اسلامی را موظف کرده با ایجاد امکانات عادلانه برای همه مردم در تمام زمینههای مادی و معنوی به تبعیضات ناروا پایان بدهد. قریب به اتفاق شما عزیزان از استانها و مناطق دورافتاده و محروم کشور هستید. بهرغم همه تلاشهایی که دولتهای گذشته در جهت محرومیتزدایی انجام دادند، ولی باز این عنوان و پسوند مناطق کمترتوسعهیافته، مناطق محروم همچنان به دنبال اسامی بعضی از استانها و شهرستانها تکرار میشود.
این افتخار برای جمهوری اسلامی نیست که همچنان تا قیامت بعضی از مناطق به عنوان مناطق کمتر توسعه یافته و کمتربرخوردار و محروم این وضعیت ادامه پیدا کند. بالاخره یک روزی باید این قصه خاتمه پیدا کند. با توجه به اینکه دولتها هم عملاً از انجام این وظیفه طفره میروند و بعضی فقط با ابزار فشار قانون میشود اینها را بهخط کرد، به نظر میآید اصلاح این بند و الحاق اولویت مناطق کمتر برخوردار و کمتر توسعهیافته حداقل در کمیسیونها و از جمله کمیسیون تلفیق میتواند در این قصه مؤثر باشد گرچه ممکن است با ارائه لایحه بودجه فعلاً از دست دولت خارج شود، ولی تثبیت این قضیه در بحث کمیسیون تلفیق میتواند این تغییر را در عمل ایجاد کند. از نمایندگان مجلس یازدهم که مقام معظم رهبری از آنها به عنوان یکی از بهترین و انقلابیترین مجالس بعد از انقلاب یاد کردند، انتظار میرود با الحاق این جمله به جای استانها بتوانند با رأی مثبت خودشان برای همیشه انشاءالله این محرومیت و مناطق کمتربرخوردار را از عناوین بعضی از استانها و شهرستانها حذف کنند. تشکر میکنم.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای کوچکینژاد مخالف هستند، بفرمایید.

جبار کوچکي نژادارم ساداتي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من از وحدت و هماهنگی ملت ایران به ویژه دوستان آذری در این سخنانی که رئیسجمهور ترکیه مطرح کردند تشکر میکنم و این وحدت و هماهنگی باعث عقبنشینی مسئولین ترکیه شد.
اگر شما به متن ماده نگاه کنید در متن ماده محرومیت، جمعیت و بیکاری همه این بحثها وجود دارد. ما داریم قانون مینویسیم، قانون باید کلی و جامع باشد و ما اگر همه مسائلی را که در یک منطقه وجود دارد در یک قانون بیاوریم که قانونگذاری نمیشود. به اعتقاد من در همین ماده وقتی که محرومیت آمده یعنی همان مناطق کمبرخوردار و محروم هم قید شده، دیگر نیاز نیست که ما دوباره پیشنهاداتی در این بخش بیاوریم.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر جناب آقای کوچکی نژاد. جناب آقای علی بابائی کارنامی موافق هستند، بفرمایید.

علي بابائي کارنامي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم از ابراز حضور و گفتمانسازی مردم عزیز ایران در مقابل گفتمان خبیثانه بعضی از کشورها به رهبری صهیونیستها در کشور تشکر میکنم که واقعاً ندای یکدستی و یکرنگی را در کشور لبیک گفتند و همچنان پشتیبان نظام و انقلاب برای دفاع از کیان انقلاب اسلامی بودند و هستند، کمافی السابق تشکر میکنم.
بنده هم براساس پیشنهاد همکارمان که فرمودند بالاخره بحث مناطق محروم یکی از شاخصهای مهم برای توزیع اعتبارات در سراسر کشور است که باید مبنای تصمیمگیری قرار بگیرد، جزء موافقین هستم و از همکاران عزیز به دلیل اینکه بعضی از شهرستانها و استانها به ویژه در شهرستانها و حتی بخشها جزء مناطق کم برخوردار هستند که بعد از (40) سال این همه زحمات، تلاش و کوشش براساس رویکردی که نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در کشور داشته متأسفانه هنوز به شاخصهای پیشرفت و عدالتی که مبنای تصمیمگیری نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بوده و همیشه هم مورد تأکید مقام معظم رهبری بوده، نرسیدهایم و بر همین اساس بنده تأکید میکنم ما یک حکم قانونی میخواهیم که تأکید کنیم شاخص محرومیت همچنان یکی از شاخصهای اساسی و بارز برنامهریزی در کشور باشد تا انشاءالله در مکانها و مناطقی که بتوانیم بیشتر خدمت کنیم مخصوصاً تفکر جهادی که دولتهای مختلف مخصوصاً دولت آینده که میخواهد یک تفکر گفتمان جهادی و انقلابی حاکم شود انشاءالله، از مردم ایران هم توقع دارند که چنین نگاهی در کشور حاکم شود، از همکاران عزیز خواهش میکنم به شاخص محرومیت بنا به تأکید همکاران عزیز ما رأی بدهند تا انشاءالله بتوانیم گفتمان اساسی مجلس یازدهم که مبنای برنامهریزی با رویکرد عدالت که تأکید مقام معظم رهبری است انشاءالله داشته باشیم.

محمدباقر قاليباف
دولت و کمیسیون مخالف هستند. حضار 258 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! در بند (8)، آقای قادری! من از دقت نظر شما تشکر میکنم، فرمودید «شاخصهایی» بشود «شاخصهای». درست است، خیلی ممنون و متشکریم.

عليرضا سليمي

احمد اميرآبادي فراهاني
الحاق به «الف» است حاجآقا! چشم، برمیگردیم. حواس من هست، الحاق به «الف» هستیم، برمیگردیم. الان در بندها هستیم. در بند (9)، آقای مالک شریعتی! مطرح میفرمایید؟ خیلی ممنون هستیم که مطرح نمیکنید. الان شما باید در مشروطه باشید. بفرمایید مطرح کنید.

مالک شريعتي نياسر
پیشنهاد دهنده
خدمت ملت شریف ایران و همکاران عزیز سلام عرض میکنم. عنایت بفرمایید، دوستان عزیز و همکاران محترم، حاضرین در صحن، مشروطه و کمیسیون تلفیق! مجلس دهم قانونی را برای افزایش عرضه نفت خام و میعانات گازی به پتروپالایشگاههای داخلی تصویب کرد و براساس سیاستهای ابلاغی رهبر انقلاب در اقتصاد مقاومتی و کاهش خامفروشی، به وزارت نفت تکلیف شد که بخشی از نفت خام و میعانات گازی که امکان صادرات ندارد برای افزایش تولید فرآوردههای نفتی و تکمیل زنجیره ارزش و درآمد اقتصادی کشور و ایجاد اشتغال به پتروپالایشگاههای داخلی اختصاص پیدا کند. مرکزیت این قانون بحث اعطای تنفس خوراک است و این تنفس خوراک را از سهم صندوق توسعه ملی با إذن رهبر معظم انقلاب دریافت میکنند و ایشان مجوز دادند این قانون تصویب شد و الان هم در مرحله پیش از اجرا است.
الان مجوز پتروپالایشگاهها صادر شده، بسیاری از همکاران توجه دارند، این پتروپالایشگاهها در مناطق جنوبی و ساحلی که عمدتاً محروم هستند دارد تشکیل و تأسیس میشود و اگر این تنفس خوراک را ما در اینجا قید نکنیم احتمال دارد که با مشکل مواجه شوند و این اجازهای که در تصویب این قانون همکاران عزیز ما در مجلس دهم که بسیاری از بزرگواران هم در این مجلس حضور دارند، ابتر میماند و ممکن است به دلیل بحث تسویه خوراک دچار مشکل شوند.
خواهش من این است که عزیزان توجه کنند، به خصوص همکاران ما در کمیسیون انرژی، من به عنوان سخنگو عرض میکنم، در کمیسیون هم این صحبت شد، بالاتفاق همه موافق بودند و خواهشم این است برای اینکه این مشکل برای پتروپالایشگاهها ایجاد نشود که هم نیاز کشور است، هم تأکید مقام معظم رهبری است، بارها ایشان تأکید کردهاند که پالایشگاههای داخلی و به خصوص زنجیره ارزش آنها برای فرآوردههای جدید تقویت و حمایت شود و این حمایت ما امروز میتواند به این کمک کند تا این مجوزهایی که الان صادر شده و منتظر تنفس خوراک هستند، طبق قانون ما اینجا این را اصلاح کنیم که انشاءالله صنعت پالایشگاهی و صنعت پتروپالایشگاههای ما که در زمان جنگ اقتصادی یک صنعت دفاعی برای کشور است، در زمانی که ما در شرایط تحریم هستیم و مهمترین ابزار حمله دشمن تحریم نفت، صادرات نفت و صادرات میعانات گازی است، این سلاح دفاعی ماست در شرایط جنگ اقتصادی و کمک میکند که انشاءالله سلاح تحریم دشمنان ما بیاثر شود. هم اشتغال زیاد ایجاد خواهد کرد، هم از فناوریهای پیشرفته داخلی انشاءالله حمایت خواهد کرد. من تقاضا میکنم که عزیزان توجه کنند، همکاران محترمی که در کمیسیون تلفیق یا مشروطه حضور دارند، انشاءالله به این پیشنهاد رأی بدهند. در کمیسیون بودجه هم که ما صحبت کردیم عزیزان مخالفتی نداشتند، اما اصرارشان بر حفظ متن بود، وگرنه مخالفتی ندارند. انشاءالله عزیزان کمک کنند که این تنفس خوراک حتماً قید شود. تشکر میکنم. با رأی قاطع شما این پیشنهاد رأی بیاورد. والسلام علیکم و رحمه الله

روح اله متفکرآزاد
مخالف محترم آقای مهرداد گودرزوندچگینی بفرمایید.

مهرداد گودرزوندچگيني
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید همکاران محترم! در خود بندی که کمیسیون به آن پرداخته توجه لازم شده، تمهیدات لازم یک اصل کلی است که خود ایجاد زیرساخت را هم در بر میگیرد. اینکه ما بیاییم به جزء تبدیل کنیم و این را ذیل تمهیدات ببینیم میتواند خود به خود باشد، چون در خود این بند اشاره کردیم که باید این اتفاق برای کاهش خامفروشی بیفتد و در واقع آنجا هم به آن پرداختیم که در بندهای قبلی هم اگر شما دقت داشتید و حتماً ملاحظه کردید گفتیم اولویت صادرات خامفروشی را به تدریج کم کنیم، به صادرات مناطق گازی توجه کنیم.
لذا در این بند هم همانطور که ملاحظه میکنید دقیقاً پرداخته شده هم شرکتهای دانشبنیان، هم بازار سرمایه و همینطور پیشبینی ردیفهای مستقلی که از فروش عرضه داخلی نفت خام و گاز و میعانات صورت میگیرد. بنابراین هم در بحث زیرساختها که در ابتدای همین بند پرداخته شده آورده شده، هم اشاره شده است.
آن بحثی هم که پیشنهاددهنده اشاره کردند که بحث تنفس است، یک بحث اجرایی است که در خود سیستم اتفاق میافتد. نیازی به این اصلاح ساختار نیست، اصلاح ساختار یک بحث بالادستی است. آنچه که قرار است تنفس اتفاق بیفتد در خود مجموعه اجرایی باید این کار صورت بگیرد، نه اینکه ما بیاییم این را به صورت قانون انجام بدهیم و این قانون را خیلی کوچک کنیم که به مسائل خیلی ریز بپردازد. من معتقدم قانون بایستی کلیات را داشته باشد، آن جزئیات را به دست دستگاههای اجرایی بسپاریم.
از همکاران عزیز استدعا دارم به همان بندی که در کمیسیون تصویب شده و کار شده و همین پیشنهاد در کمیسیون مطرح شد و مورد توجه قرار نگرفت و رأی نیاورد، به همان پیشنهاد کمیسیون رأی بدهند.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر. جناب آقای عبدالعلی رحیمیمظفری موافق هستند، بفرمایید.

عبدالعلي رحيمي مظفري
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم محضر همه همکاران ارجمند و ملت شریف ایران عرض سلام و ادب و احترام دارم. اظهارات سخیف رئیسجمهور ترکیه را محکوم میکنیم و به ایشان میگوییم که جواب شما را اگر خیلی از نمایندگان مجلس ندادند دلیلش این بود که فرزندان غیور آذربایجان با زبان شما جواب شما را دادند و همین کفایت میکند.
در بحث مطلبی که آقای شریعتی پیشنهاد دادند دوستان دقت کنند، یکی از مباحث بسیار مهمی که همین الان در مجلس درخصوص بودجه 1400 روی آن بحث میشود، بحث وابستگی به نفت است. ما باید در احکام کلیمان این سیاستهایی که میتواند از خامفروشی جلوگیری کند را به صورت خیلی محکم و قاطع بیاوریم.
عزیزمان اشاره کردند که ما در کمیسیون در این مورد بحث کردیم. بله، در کمیسیون مواردی که بحث شده مربوط به کمیسیون انرژی بوده و در یک کمیسیون دیگری تصمیمگیری شده، بله بحث شده است. این موارد در کمیسیون انرژی نیز به صورت تخصصی در موردش بحث شد، ما خواهش میکنیم اگر کمیسیونهای دیگر در این مورد بحث کردند، اعضای کمیسیون انرژی هم غالباً موافق این بودند که اینها به صورت قاطع بیاید و این احترام را برای همکاران قائل شویم. من از عزیزانی که میآیند، چه از کمیسیون و چه به عنوان مخالف میآیند ثبت نام میکنند میخواهم دائم به این استناد نکنند که ما در کمیسیون مربوطه بحث کردیم. اگر اینطور است ما بیاییم آییننامه را اصلاح کنیم، بگوییم همکاران هیچکس حق ندارد به صحن بیاید و یا بعد از اینکه از کمیسیون رد شد روی این مصوبات کمیسیون دیگر صحبتی نکند. طبیعتاً دوستان یک مسائلی را میبینند، یک ابهاماتی را میبینند، بنده هم به عنوان یکی از اعضای هیأترئیسه کمیسیون انرژی که این موضوع چندین بار در موردش در کمیسیون انرژی بحث شده خواهش میکنم به این پیشنهاد آقای شریعتی جهت جلوگیری از خامفروشی و جهت تقویت تصمیمات مجلس، جهت رسیدن آن مطالبی که میتواند منویات حضرت آقا را در بحث جلوگیری از خامفروشی نفت انشاءالله محقق کند، به این پیشنهاد رأی مثبت بدهند و در کلیات قانون انشاءالله این را درج کنند. خیلی ممنون.

محمدباقر قاليباف
دولت و کمیسیون مخالف هستند. حضار 251 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
با توجه به اینکه متن جایگزین تصویب شد به بند (10) میرویم. آقای رئیس! در بند (10) پیشنهاد حذف داریم.

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني

احمد اميرآبادي فراهاني
حاجآقا! دیگر اصلاح نداریم، وقتی که یک بند جایگزین رأی میآورد دیگر هیچ پیشنهادی پذیرفته نمیشود. در بند (10) آقای صباغیان پیشنهاد حذف کل دادهاند. آقای صباغیان! مطرح میفرمایید؟

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
آقای امیرآبادی! من مطرح نمیکنم.

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون از همکاریتان، تشکر میکنم، لطف کردید. در اصلاح پیشنهاد کمیسیون نفر اول آقای طاهری هستند، مطرح میفرمایید؟ فرمودهاند که «وزارت اقتصاد» جایگزین «دولت» شود. مطرح نمیفرمایند، خیلی ممنون از همکاریتان. جناب آقای آقای صباغیان! اصلاح جزء را مطرح میفرمایید؟

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
بله، مطرح میکنم.

احمد اميرآبادي فراهاني

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. من هم قبل از طرح پیشنهاد، اقدام و سخنان آقای اردوغان را که باعث خلل به جهان اسلام و منطقه میشود محکوم میکنم و توصیه ما به ایشان این است که تاریخ را بیشتر مطالعه کنند تا موضعگیریهایشان منطقیتر باشد.
اما در مورد پیشنهاد، ببینید! در این بند دهم الزام دولت به فهرست میزان معافیتهای مالیاتی، گمرکی، بیمهای و درصد معافیت هر یک از آنها، اولاً این معافیتها را مجلس در قوانین قبلی مشخص کرده و درج و تصویب دوباره آن خیلی وجاهتی ندارد. الان هم میدانید، خود دولت هم کمیتهای تشکیل داده و دارد زیر نظر وزارت اقتصاد کار میکند و این قانون مجلس است، حالا ما باز هم تأکید میکنیم، من فکر میکنم همان انباشت قانون و تورم قوانین را خواهیم داشت. منتها پیشنهاد من این است حالا اگر ما میخواهیم این کار را هم انجام بدهیم به جای این بند آورده شود «تکلیف دولت به ارائه لیست بدهیها و مطالبات قطعی به تفکیک سیستم بانکی دیگر اشخاص خصوصی و اشخاص حقیقی به شکل سرجمع». من فکر میکنم این پیشنهادی که من دارم عرض میکنم اگر نمایندگان محترم دقت کنند هم جامع و هم کامل است. حداقل اگر قرار است که ما این متنی که عرض کردم قانونش هم وجود دارد. دوباره بخواهیم مصوب کنیم اگر بخواهیم که جامع و کامل باشد به این شکلی که ارائه شده نمایندگان محترم توجه بفرمایند و «تکلیف دولت به ارائه لیست بدهیها و مطالبات قطعی به تفکیک سیستم بانکی دیگر اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی به شکل سرجمع». ما این را به عنوان جایگزین پیشنهاد دادیم، اگر نمایندگان محترم عنایت بفرمایند حداقل جامع و کامل است.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای صباغیان! این الان اصلاح کل میشود، در جریان باشید که اصلاح جز نیست، چون متن شما پیشنهاد جایگزین متن کمیسیون میشود، اصلاح جز نیست، اصلاح کل است.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای مجتبی یوسفی بفرمایید، احتمالاً در سالن مشروطه تشریف دارند، صحبت میفرمایید؟ بفرمایید.

مجتبي يوسفي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و وقت بخیر دارم خدمت ملت شریف ایران و همکاران عزیزمان. در ابتدا حرکت مذبوحانه جناب آقای اردوغان را محکوم میکنم و یک نکتهای را میگویم، به آمار شهدای ترکزبان ما در استانهای ترکنشین ما توجه کنند که حاضر شدند برای اینکه یک وجب از خاک نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به دست اجنبی نیفتد چقدر شهید دادند و آمدند در استانی مثل خوزستان خون پاکشان بر روی زمین ریخته شد. این پیام ماست برای آقای اردوغان و البته بماند در بحث دیلپماسی ضعفی را که داریم سر فرصت خودش صحبت میکنیم که قرار بود عزت به پاسپورتمان برگردد، ولی افتخار میکنیم که آذربایجان هیچوقت جداشدنی از تشیع و ایران، چه برادران آذری داخلی خودمان، چه آذربایجان، این آرزو را قطعاً به گور خواهند برد.
نکتهای که اینجا مطرح است، ببینید! یکی از دغدغههایی که الان در بودجه سال آینده هم که بیشتر شبیه به آرزوی بایدنی است تا بودجه، وقتی فروش نفت را (5/2) میلیون در نظر میگیریم، آن هم وقتی الان وضع فروش نفت اینطور است، یعنی اینکه ما الان به منابع پایداری مثل گرفتن مالیات و فرارهای مالیاتی که عددهایی مثل (150) هزار میلیارد تومان به بالا شنیده میشود، در بحث فرار مالیاتی که عمدتاً هم افراد بانفوذی هستند. ما از یک کارگر، کارمند یا تولیدکننده اولین کاری که انجام میدهیم مالیاتش را از او کسر میکنیم و سریع مالیات میگیریم، ولی کسانی که یکشبه با رانتهای امضاطلایی میتوانند بروند سرمایهشان را چندین برابر کنند، آنجا ما میآییم با این معافیتهای مالیاتی که الان در نظر گرفتیم، ببینید! مثلاً در مناطق آزادمان برای بعضی از سلبریتیها و بازیگرها و مؤسسات کنکوری که الان آنجا رانت کنکور شده، ما معافیت مالیاتی گرفتیم. ولی عملاً از آن کارگر و تولیدکننده این پول را میگیریم. این عملاً براساس آن عدالتی که حداقل ما شعار آن را دادیم و توصیهام به دولت این است، در بحث این بودجهای هم که برای 1400 نوشته که عرض کردم بیشتر شبیه به یک رؤیا است، بیاییم به جای حرکت به سمت خامفروشی حرکت کنیم به سمت شفافیت در گرفتن مالیات و اتفاقاً باید لیست معافیتهای مالیاتی برای همه مردم مشخص شود، ببینند الان کدام بخشها از پرداخت مالیات معاف هستند، آنها را حتماً در این ساختار جدید لحاظ کنیم و هرچقدر هم میتوانیم به سمت این حرکت کنیم که معافیتهای مالیاتی را کم کنیم، الان وضع مناطق آزاد را ببینیم که مناطق آزاد دروازه ورود کالا و قاچاق شدند، یا برای هدف اصلیشان که بحث توسعه و صادرات بود.
الان استان خوزستان و منطقه آزاد اروند را ببینیم چه خدمتی، فقط اگر توانست مشکلات آبادان و خرمشهر را حل کند، مشکلات کشور را هم میتواند حل کند. یعنی نشان داده ما در این معافیتهای مالیاتی توفیق آنچنانی نداشتیم و لازم است به سمت شفافیت و عدالت در بودجه حرکت کنیم تا مشکلاتی را که اخیراً در استان خوزستان و استان بوشهر و استانهای محروم که میبینید با یک بارندگی به جای اینکه مردم خوشحال شوند، همه نگران هستند که یک متر آب داخل خانه و زندگیشان برود و این نشان میدهد که توزیع اعتبارات متوازن نبوده و شفافیت لازم وجود نداشته. خواهش میکنم که به این رأی ندهید.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر، در خدمت موافق محترم جناب آقای سیدسلمان ذاکر هستیم، بفرمایید.

سيدسلمان ذاکر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم به عنوان رئیس مجمع نمایندگان استان اظهارات رئیسجمهور دولت ترکیه را نسبت به این موقعیتهای مرزی رد میکنم و اعلام میکنم که امت واحد آذربایجان، امت اسلام است، روحشان، دلشان، قلبشان همیشه یکی است و در این منازعات خاکی هم دیدند که آذربایجان چقدر مدافع بوده، ایران چقدر مدافع بوده است. اما دخالت در موقعیتهای مرزی دخالت بیجایی بوده و هرگز نمیتوانند این اتحاد و الفت اجتماعی و انقلابی و الهی را به هم بزنند.
برادران! موافقت من با این پیشنهاد این است که الزام دولت به بدهی قطعی، این یک خواسته یک ملت و نمایندگان ملت است. ما همه باید بدانیم که دولت چقدر بدهی به اشخاص حقیقی و حقوقی دارد. اگر ما اینجا بیاییم به صورت سیستم بانکی عمل کنیم، شفافسازی کنیم، همه میتوانند دست دولت را بگیرند. همکارمان فرمودند معافیتهای مالیاتی درست است. برادران! ما الان معافیتهای مالیاتی قهری داریم، هزاران میلیارد معافیت مالیاتی قهری داریم، نه شما میتوانید تعقیب کنید، نه ما میتوانیم، نه دولت میتواند. بیاید اینها را در بیاورد و به عنوان یک طلب حساب کند و ما بدانیم که به چه کسی بدهکاریم و از چه کسی طلبکاریم.
امروز به نظر من لیست بدهیها شفاف بیاید روی صفحه مانیتور در بانکها احصا شود، در لپتاپ، تبلتها و موبایلها بیاید، آن موقع معلوم میشود چند درصد این مردم، اصناف و کسبه کم درآمد معافیت گرفته و چند درصدشان ملزم به پرداخت مالیات هستند. به نظر من این پیشنهاد جناب آقای صباغیان در راستای شفافسازی کمک خواهد کرد و هم هوشمندسازی و هم در کمک به دولت نقشه مؤثری خواهد داشت. من با این پیشنهاد موافقم.

محمدباقر قاليباف
دولت مخالف است. کمیسیون بفرمایید. آقای مفتح بفرمایید.

محمدمهدي مفتح
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم عنایت بفرمایید! کمیسیون چه میگوید و همکار عزیزمان جناب آقای صباغیان چه میفرمایند؟ کمیسیون بیان کرده است که «الزام دولت به ارائه فهرست میزان معافیتهای مالیاتی»، یعنی در هر بودجه دولت یک جدولی در هر سال بدهد که معافیتهای مالیاتی چیست، کجاست، لیست آن چیست که همه اینها را کاملاً در کنار هم در یک جدول ببینیم که در کشور ما چه میزان معافیت مالیاتی دارد داده میشود، معافیتهایی که مصوبه مجلس هم هست و درصد معافیت آنها هم نوشته شود و همچنین ارائه جدول بدهیها و مطالبات قطعی شده و تعهدهای دولت به اشخاص حقوقی، خصوصی، تعاونی و مؤسسات که بیان شده است.
پیشنهادی که مطرح است این است که میگوید «لیست بدهیها و مطالبات قطعی به تفکیک سیستم بانکی و دیگر اشخاص حقیقی و حقوقی به صورت سرجمع». اینجا هیچ اشارهای به اینکه ما لیست معافیتهای مالیاتی را داشته باشیم که بتوانیم یک بار اینها را بررسی کنیم، ببینیم که ما چه معافیتهایی را داریم، کدامش لازم است، کدامش باید حذف شود، کدامش به چه شکلی با آن برخورد شود که شفافیت وجود داشته باشد. ممکن است معافیت مالیاتی در یک زمانی و یک موضوعی ضرورت داشته داده شده، آن ضرورت امروز از بین رفته است، دیگر ضرورت ندارد ما معافیت مالیاتی را گسترش و همچنان ادامهاش بدهیم.
اگر این لیست در هر بودجهای در جوف بودجه و در پیوست بودجه وجود داشته باشد، ما هر سال میتوانیم این را یک بار مرور و بررسی کنیم. اگر نیازی است که برخی از این معافیتها را حذف کنیم، این کار را انجام بدهیم. اگر نیاز است که برخی معافیتها را ایجاد کنیم، با دولت در این رابطه مشورت کنیم و لایحه دولت در این خصوص بیاید.
بنابراین آنچه که در کمیسیون آمده به نظر من جامعتر و کاملتر از آن پیشنهادی است که الان مطرح است. به این دلیل کمیسیون با این پیشنهاد مخالف است.

محمدباقر قاليباف
حضار 249 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
حاجآقای سلیمی! سه تا پیشنهاد دارید، کدامش را مطرح میفرمایید؟ اولی فکر میکنم اصلاح عبارتی است. واقعاً همکاری امروز شما با ما خیلی خوب بود، ممنونم. هیچ کدام را مطرح نمیفرمایید؟ خیلی ممنون، لطف کردید. دومی را مطرح میکنید؟ بفرمایید.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای امیرآبادی ببینید! این پیشنهاد اول تقریباً چیزی شبیه همین پیشنهاد جناب آقای صباغیان بود که ما قانون داریم دیگر اینجا «میزان» معنا نمیدهد، باید بنویسیم «برخورداران»، حالا اینها اصلاح عبارتی است، اگر آقای رئیس مصلحت دانستند اصلاح عبارتی کنند.
پیشنهاد بنده پیشنهاد اعتباری است، پیشنهاد پنج است. پیشنهاد پنجم این است، ببینید! ما در این عبارت اینطور داریم، میفرماید که «الزام دولت به ارائه فهرست میزان معافیتهای مالیاتی، گمرکی و بیمهای و درصد معافیتها» تا به اینجا میرسد، «همچنین باید جدول بدهیها و مطالبات قطعیشده و تعهدهای دولت به اشخاص حقیقی، حقوقی، تعاونی، مؤسسات عمومی غیردولتی، بانکها و مؤسسات اعتباری» باید در جدول مشخص شود. پیشنهاد ما این است که این عبارت اضافه شود، «و همچنین تعیین تکلیف نحوه بازپرداخت و تسویه آنها».
ببینید! اینکه ما بیاییم در یک جدولی میزان بدهیهای دولت را مشخص کنیم، مثلاً الان در مورد سازمان تأمیناجتماعی گفته میشود دولت تا (300) هزار میلیارد تومان به سازمان تأمیناجتماعی بدهی دارد. ما در یک جدول آوردیم مشخص کردیم، بدهی دولت به سازمان تأمیناجتماعی (300) هزار میلیارد تومان. دولت چگونه باید این را بازپرداخت کند؟ چطور این را باید تسویه کند؟ روشن نیست. یعنی اگر قرار است بودجه سامان پیدا کند باید اینها را به صورت روشن و شفاف بیاورد، دولت الان به بانک مرکزی بدهی دارد، بدهی دولت مثلاً به بانک مرکزی (100) هزار میلیارد تومان، این (100) هزار میلیارد تومان یا بیشتر یا کمتر، اینکه ما بیاییم در یک فهرستی و در یک جدولی بدهی دولت را مشخص کنیم، این ابتدای کار است. ما مبتدا را گفتیم، باید خبر را هم بیاوریم. موضوع را که آوردیم، باید اینجا حکم بیاوریم. کمیسیون برنامه کار بسیار درستی کرده، ولی این باید تکمیل شود. اگر قرار باشد ما صرفاً بدهیها را لیست کنیم اما نحوه پرداخت بدهیهای دولت را مشخص نکنیم، نحوه تسویه آنها را مشخص کنیم، هنوز در ابتدای کار هستیم.
برادران عزیز! الان شما میدانید یکی از ایرادات یا شبهاتی که در ذهن همه ما است این است که لایحه بودجه سال 1400 لایحه بودجه نیست، استقراضیه است. این استقراضیه را دولت چگونه میخواهد این مبلغ عظیم بدهیهای خود را پرداخت کند. این عبارت اگر اضافه شود «و همچنین تعیین تکلیف نحوه بازپرداخت و تسویه این بدهیها»، اگر این عبارت اضافه شود این عبارت تام است و اتفاقاً باعث ساماندهی میشود. الان بحث ما اصلاح ساختار است، وقتی میخواهیم ساختار را اصلاح کنیم نمیخواهیم فقط یکسری اطلاعات جمعآوری کنیم. اگر بحث ما جمعآوری اطلاعات بود این را که هر کدام از دوستان نماینده هم میتوانند، خودشان هم به خودی خود به صورت منفرد بروند یک سلسله اطلاعات جمع کنند که مثلاً دولت این مقدار بدهی دارد. اما ما باید اینجا یک حکم بیاوریم، یعنی تکمیلش کنیم که دولت این بدهیهایش را چگونه باید پرداخت کند. بدهی به بانکمرکزی، بدهی به صندوق توسعه، بدهیهای دیگری که دارد، بدهی به سازمان تأمیناجتماعی، بدهی به سایر بانکها. من خواهش میکنم دوستان این را اضافه کنند که انشاءالله سامان بهتری پیدا کند. متشکرم.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر. جناب آقای محسن زنگنه مخالف هستند، بفرمایید.

محسن زنگنه
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
مجدداً خدمت مردم عزیز و نمایندگان محترم سلام عرض میکنم. بنده هم به نوبه خود اظهارات رئیس دولت ترکیه را محکوم میکنم و حقیقتاً از مشارکت مردم عزیز آذربایجان و غرب کشور در صیانت از جمهوری اسلامی و مرزهای ملی و تاریخ کهنسال ایران اسلامی تشکر میکنم.
فرمایش جناب آقای سلیمی فرمایش درستی است، دوستان ببینید! وقتی ما از اصلاح ساختار بودجه صحبت میکنیم این اصلاح ساختار در حوزههای مختلف است. در حوزه هزینهای، در حوزه منابع، در حوزه توسعه عدالت و شفافیت یک بخشی از این اصلاح در حوزه نهادی است. یعنی در حوزه خود سند بودجه است. درخصوص سند بودجه ما در این بند دولت را مکلف کردیم که وقتی میآید لایحه بودجه را به مجلس ارائه میکند ما بعضاً بین (40) هزار میلیارد تا مبالغ خیلی بالاتر، کف (40) هزار میلیارد تا مبالغ خیلی بالاتر، شاید دو، سه برابر این را بعضاً به عنوان معافیتهای مالیاتی کارشناسان مختلف مطرح میکنند. معمولاً این معافیتها هم روشن نیست، یعنی یکی از آن نقاط تاریک بودجه همین معافیتها است که هیچگاه نه دولت ارائه صحیحی دارد و نه مجلس از آن تصویر درستی دارد.
ما در اینجا آوردیم که دولت وقتی میخواهد لایحه را بدهد در کنار پیوستهای (1)، (2)، (3) و (4) و جداول، معافیتها را هم به طور کامل اعم از معافیتهای مالیاتی، گمرکی، بیمهای و غیره را به ما ارائه بدهد. حالا عزیزمان جناب آقای سلیمی میفرمایند که دولت بیاید در لایحه بودجه زمان و نحوه تسویه و همه این مسائل را هم روشن کند. شما میدانید که این یک امر مالایطاق است، این را نمیتوانیم ما به دولت تحمیل کنیم. خود بانکها الان در مطالباتی که دارند دقیقاً نمیدانند که این مطالبات چه زمانی و چگونه وصول میشود. بله، ما میتوانیم در احکام دیگری در حوزه نظارتی دولت را موظف کنیم که به عنوان مثال این معافیتها را به این ترتیب مثلاً کاهش یا افزایش بدهد. لذا این بند که در اینجا آمده بند نظارتی به معنای آن چیزی که جناب آقای سلیمی میفرمایند نیست، یک بندی است که در حقیقت میخواهد سند یا لایحه بودجه دولت را وقتی به مجلس ارائه میدهد شفاف کند. ما در هر بندی باید هدف قانونگذار که کمیسیون است و هدف پیشنهاددهنده را بپذیریم. لذا ضمن اینکه اصل فرمایش آقای سلیمی قابل احترام است، اما با این مخالفم و امیدوارم عزیزان نماینده هم به آن رأی مثبت ندهند.

روح اله متفکرآزاد
موافق محترم، جناب آقای محمدحسن آصفری بفرمایید.

محمدحسن آصفري
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
به اعتقاد من یکی از مسائلی که واقعاً میتواند جلوی بعضی از سوءاستفادهها (را بگیرد) و درآمدهای دولت را به طور شفاف برای مجلس روشن کند اتفاقاً همین پیشنهاد جناب آقای سلیمی است. همین دو ماه پیش دولت آمد (37) هزار میلیارد تومان از بدهی خودش به تأمیناجتماعی را به صورت تهاتر تسویه کرد، هیچکدام از ما مجلسیها خبر نداریم چطور اینها تسویه حساب شد. آمد یکسری از کارخانهها که اتفاقاً فعال بودند و کار هم داشتند انجام میدادند، به تأمیناجتماعی داد، بعد گفت در مقابل این کارخانههایی که من دارم به شما میدهم این بخشهای دیگر یا صنایع دیگری را هم که در جای دیگری است و تعطیل هم هست، اینها را هم باید بردارید. یعنی مثلاً قدیمها به یک مغازهای میرفتند، حالا از باب تنوع عرض میکنم، میگفتند یک نوشابه بده، میگفتند اول باید یک ساندویچ هم بگیری.
لذا دولت دارد اینطور برخورد میکند، اینها به دلیل آن عدم نظارت و شفافیت است. چرا بایستی مجلس اطلاع نداشته باشد که دولت دارد چطور با بانک مرکزی بدهی خودش را تسویه میکند؟ ما در گذشته داشتیم، بعضاً گزارشاتی میرسید که دولت برای اینکه بخواهد با بانک مرکزی تسویه کند، یک دفعه میآمدند قیمت ارز حالا به هر طریقی، ما نمیگوییم که حتماً، ولی واقعاً وجود داشت، وارد بازار میکردند، قیمت ارز بالا میرفت، بعد میآمدند همان را تسویه میکردند، دولت بدهی خودش را تسویه میکرد.
یا در حوزههای مثلاً وزارتخانهها و سازمانها و نهادهای مختلف، یا در همین پروژههایی که ما داریم، همین امسال بودجهای که دولت برای 1400 آورده یک بخش عظیمی را به عنوان تهاتر گذاشته است که یعنی اگر پیمانکاران بدهی را به دولت دارند بیایند اینها را بدهند. مجلس باید آن دودو تا چهارتا را داشته باشد که چطور دولت آمده اینها را تسویه کرده، با چه قیمتی اینها را واگذار کرده، آیا واقعاً قیمتی که به اینها داده این قیمت واقعی است یا مفتفروشی کرده است.
مجلس باید در تمام مسائل و فصول و برنامههای بودجهنویسی و تخصیص اعتبارات و هزینههایی که دولت میکند نظر داشته باشد، باید متوجه باشد. آقای زنگنه! چرا شما میگویید این امکانپذیر نیست؟ اتفاقاً این امکانپذیر است. ما از دولت میخواهیم فقط یک گزارش بیاورد به ما بدهد، به مجلس گزارش بدهد، بگوید ما بدهی خودمان را با بانک مرکزی اینطور تسویه کردیم، بدهی خودمان را با تأمیناجتماعی اینگونه تسویه کردیم، اگر اینها را مجلس اطلاع نداشته باشد، از وضعیت بودجه که چطور دارد این هزینهها را خرج میکند، چطور دارد درآمد به دست میآورد، پس اینجا مجلس برای چه کسی میخواهد بودجهنویسی کند؟
لذا به اعتقاد من این پیشنهاد، پیشنهاد بسیار درستی است و میتواند جزء احکام بودجهای برای همه سنوات و سالها باشد و آن نظارت دقیق مجلس را روی تمام حوزهها، در حوزههای معافیت مالیاتی امروز ما داریم، وزارت نیرو میآید با وزارت اقتصاد تهاتر میکند برای بدهی خودش که در فلان مجموعه مثلاً برقش آمده (50) میلیارد تومان، دولت آمده این را تهاتر کرده است. ما باید بدانیم چطور این را تهاتر کرده است. با چه حساب و کتابی این را تهاتر کرده است. آیا واقعاً جریانات رانتی نفوذ نداشته؟ اگر ما جلوی این اتفاقات را بگیریم سبب میشود که کسانی سوءاستفاده از بودجه نکنند. لذا خواهش من از دوستان این است که به این نظر جناب آقای سلیمی رأی مثبت بدهند تا انشاءالله بتوانیم جلوی آن راهکارهایی که میتواند بعضاً سوءاستفاده کنند، دولتهای مختلف میآیند روی کار، جلوی آن را بگیریم.

محمدباقر قاليباف

علی حیدر نوری
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید برادران و خواهران عزیز! اینکه واقعاً معافیتهای مالیاتی و گمرکی در قانون بودجه مشخص شود به عنوان یک جدول اطلاعی خیلی خوب است. همچنین بحث بدهیها و مطالبات دولت از اشخاص حقیقی و حقوقی که شامل همه چیز، تعاونی، غیرتعاونی، سیستم بانکی و همه چیز میشود. آن هم کار بسیار درست و مطلوبی است، حداقل دوستان مطلع میشوند واقعاً دولت چقدر طلب دارد و چقدر بدهکار است.
درخصوص نحوه بازپرداخت و تسویه بدهیهای دولت یا مطالبات دولت، من خدمت شما عزیزان عرض کنم، ببینید! قانون بودجه یکساله است، برای یک سال تصمیم گرفته میشود. نمیتوانیم این را به سالهای آینده تعمیم بدهیم. هر سال هم دولت، بعضی از تملکداراییهای مالی که در یکی از ردیفهای منابع کشور است همین بحث تسویه اوراق است که مثلاً منتشر کرده، سررسید میشود، ما پرداخت میکنیم. یا فرمودند بحث بدهیهای تأمیناجتماعی، عین قانون است، شما بند «و» تبصره (2) قانون بودجه دقیقاً همین صراحت را دارد، مجلس رقم مشخص کرده است. اجازه بدهید بحث تسویه مطالبات بدهیهای دولت در احکام بودجه منعکس میشود، آنجا برایش تصمیم گرفته میشود، مجلس هم کامل مشخص میکند، عدد و رقمش هم مشخص است. ولی اینکه ما بیاییم یک جدول بدهیم نحوه بازپرداخت امکانپذیر نیست، واقعاً نمیتوانیم برای آینده در قانون بودجه سنواتی تصمیم بگیریم. به همین دلیل دولت با این بحث مخالف است.

محمدباقر قاليباف

محمدمهدي مفتح
دوستان عنایت بفرمایید! علاوه بر آنچه که نماینده محترم دولت بیان فرمودند، اینجا بیان شده است که به انتهای این بند اضافه شود که «تعیین تکلیف نحوه بازپرداخت و تسویه آنها»، یعنی مطالباتی را که دولت دارد هر ساله در بودجه نحوه بازپرداخت و تسویه آن نوشته شود. یعنی برای دولت این مطالبه ایجاد شود، ولی بازپرداخت آن بیاید در بودجه سالیانه. اینکه شکل مناسبی نیست، باید در همان زمانی که بدهی و مطالبه ایجاد میشود طبق قوانین برای دولت نحوه بازپرداخت و نحوه تسویهاش همان زمان مشخص شود، در همان زمان که این رد و بدل مالی انجام میشود بدهی و مطالبه مشخص شود، بازپرداخت آن معلوم شود. اولاً اگر این را بخواهیم به بودجههای سنواتی موکول کنیم یک شکل نامناسبی از نظر نحوه ارتباط مالی بین اشخاص و دولت ایجاد میشود، ثانیاً بررسی و رسیدگی به بودجه خیلی طولانی میشود. کمیسیون با این پیشنهاد مخالف است.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. حضار 253 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد. با توجه به اینکه وقت تنفس است، دوستان لطف کنند رأس ساعت (10) انشاءالله در خدمتشان باشیم.
(در ساعت 9:42 دقیقه جلسه با اعلام تنفس موقتاً پایان و سپس در ساعت 10:20 دقیقه به ریاست آقای سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی «نایبرئیس اول» رسمیت یافت)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
جلسه با حضور 212 نفر از همکاران رسمی است. ادامه دستور جلسه را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همکاران عزیز و ملت بزرگ ایران اسلامی. آقای رئیس! بند (11) را در ادامه رسیدگی به اصلاح ساختار بودجه کل کشور داشتیم. در بند (11) یک پیشنهاد حذف کل داریم، آقای بسطامی مطرح بفرمایید.

علي اکبر بسطامي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ما با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری راجع به اینکه کشور جمهوری اسلامی ایران بیش از یک قرن است در چاه ویل نفت گرفتار است و لذا در سیاستهای کلان نظام و فرمایشات آقا و در سیاستهای ابلاغی تأکید بر این شد که مجلس باید به دنبال خلق منابع جدید باشد. همانطور که دوستان استحضار دارند بودجه 1400 کاملاً یک بودجه نفتی است و به جای اینکه ما دنبال خلق منابع جدید باشیم تازه آمدیم باز هم متکی به نفت شدیم و از یک سو به سمتی رفتیم که واقعاً خلق منابع جدید در آن نیست.
دوستان استحضار دارند، برداشت از صندوق توسعه ملی قانون دارد. از یک سو مجلس میتواند مصوب کند، از یک سو هم با اذن آقا. در سالهای گذشته در بعضی موارد اتفاق افتاد که با نظر نمایندگان مجلس خود رئیس مجلس با نامهای به محضر آقا در شرایط حساس و پروژههای ملی و پروژههایی که نیاز به توجه داشت با اذن آقا از این صندوق برداشت میشد. اولاً دوستان استحضار دارند اصلاً چیزی در خود صندوق نیست، اینکه ما بیاییم یک بدعتی را در قانونگذاری در نظام بودجهریزی کشور ایجاد کنیم که هر ساله به جای اینکه دنبال خلق منابع جدید باشیم، دست در جیب آنجایی ببریم که میتوانیم در شرایط بحران از آن استفاده کنیم.
لذا نظر من این است که دوستان عزیز اینکه ما بیاییم در بودجه 1400 از صندوق توسعه ملی و برای بودجه کشور استفاده کنیم، نظر بنده مخالف است و مخالف نص صریح هم ماده (6) برنامه ششم توسعه کشور است و هم مخالف سیاستهای کلان رهبر معظم انقلاب و هم اینکه واقعاً خلاف نص صریح اقتصاد مقاومتی است. من از دوستان عزیز توقع دارم، حالا بودجهای که در سال آینده پیشبینی شده را دوستان کاملاً نگاه کنید، بودجه کاملاً انبساطی و بودجهای کاملاً رؤیایی و بودجهای غیرقابل اجرا است و لذا بخشی هم راجع به همین منابع. این منبعی که الان اشاره کردند که از محل صندوق توسعه ملی، من از دوستان عزیز خواهشم این است اگر قرار باشد ما در بحرانها و در شرایط حاد از این صندوق توسعه ملی استفاده کنیم که الان شرایطی خاصی هم ندارد، میتوانیم با امضای ریاست محترم مجلس شورای اسلامی و درخواست نمایندههای محترم و امضای ایشان از محضر آقا، این حل شود. چه ضرورتی دارد که ما به جای اینکه دنبال خلق منابع جدید باشیم، بیاییم از محل صندوق توسعه ملی؟
لذا من از نمایندگان محترم خواهشم این است دقت شود این منبع و این جایگاهی که بالاخره ما فردا در بررسی لایحه بودجه اول بخش درآمدی را بررسی میکنیم و بعد هزینهای. این هزینه را میخواهند به چه ببندند؟ از کدام منبع؟ این منبعی که الان اولاً خالی است، دوماً اینکه میشود در شرایط خاص از آن استفاده کرد. فلذا من از نمایندگان محترم مخصوصاً آنهایی که سالهای سال دغدغهمند برای این قضیه بودند و الان هم هستند و بودجه سال آینده را کاملاً ناکارآمد، رؤیایی و غیرقابل اجرا میدانیم و میبینیم، پیشنهاد مشخص من این است که نمایندگان محترم به این پیشنهاد بنده که به طور کل این بند از بودجه 1400 و بودجههای آینده حذف کل شود، انشاءالله رأی مثبت بدهند و دولت به معنای عام در آینده به دنبال خلق منابع جدید باشد، براساس اقتصاد مقاومتی و آنچه که عرض کردم سالهای سال بیشتر از یک قرن است در نفت هستیم، امسال دوباره نفتیترین بودجه کشور را داریم. از آن طرف هم به جای اینکه بیاییم خلق منبع جدید کنیم، دست در جیب صندوق توسعه ملی بردیم.
لذا پیشنهاد حذف دارم. از نمایندگان محترم خواهشم این است به این پیشنهاد بنده که حذف کل است رأی مثبت بدهید تا انشاءالله بتوانیم یک بودجه واقعی کارآمد در دسترس قابل اجرا و فردا دیدید که بعضی از مسئولین کشور در رسانه ملی اعلام کردند دولت برای سال آینده مثلاً چند درصد بودجه را رشد داده، از کجا رشد داده، از کدام منبع قابل اعتنا و اتکا؟ لذا خواهش من این است که از همین الان توقعات کاذبی که در مردم ایجاد کردیم، با این منبع غیرقابل دسترسی، رأی منفی بدهید که واقعاً بتوانیم یک بودجه کارآمد قابل اجرا در سال 1400 داشته باشیم. از همه شما صمیمانه تقدیر میکنم.

روح اله متفکرآزاد
بسیار متشکرم. به عنوان مخالف، جناب آقای علی بابائیکارنامی بفرمایید. صحبت نمیکنند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
مخالف صحبت نمیکند. دولت بفرمایید توضیح بدهید.

علی حیدر نوری
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! بندی که پیشنهاد شده در کمیسیون تأیید شد که ما برای استفاده از صندوق توسعه ملی در بحث منابع و مصارف بودجه ردیف بگذاریم. من خدمتتان عرض میکنم اگر ردیف داشته باشد گهگاهی حضرت آقا مثلاً در بعد از بودجه، قبل از بودجه، وسطهای سال، مثلاً یک سیلی میآید، کرونا آمد، حضرت آقا یک مجوز دادند مثلاً (1) میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برای کرونا استفاده شود. یا سال گذشته فرمودند تا (5000) میلیارد برای سیل گذاشته شود. اگر ردیف داشته باشد در هزینهای که ما به آن ردیف میبریم حسابداری آن درست میشود، حساب و کتابهای آن روشن است، میآید در بودجه منعکس میشود.
خواهشی که من از دوستان دارم توجه کنند. این پول در واقع در حسابهای ملی تقریباً منعکس میشود، هر جا شما بخواهید در ردیفهای بودجه نگاه میکنید، ما الان ردیف داریم، با عدد (1) میگذاریم، هر مجوزی آمد پول آن را در آن ردیف میگذاریم. یعنی انعکاس آن در بودجه میآید مشخص میشود. اگر ردیف نداشته باشد گم میشود. من از کجا بفهمم کدام ردیف بود؟ چقدر اعتبار بود؟ ولی وقتی ردیف داشته باشد موافقتنامه دارد، حساب و کتابهای آن از طریق خزانه پرداخت میشود، دستگاههای اجرایی حساب و کتاب آن را نگه میدارند، سال بعد در عملکرد بودجه منعکس میشود، من خواهش میکنم، اتفاقاً کار هوشمندانه و بسیار خوبی است که ما یک ردیف در منابع بگذاریم، یک ردیف در مصارف.
آنکه دوستان میفرمایند بله، اگر حضرت آقا مجوز عدد دادند، میگویند (2) میلیارد، (1) میلیارد یا هیچی. در این ظرف میریزیم. این ایجاد ردیف یعنی یک ظرفی در منابع داریم، یک ظرف هم در مصارف. اگر حضرت آقا مجوز دادند پول را در این ظرفها میریزیم. این در واقع هیچ جا اشکالی ندارد، این در راستای شفافسازی است. شما مطلع باشید. من با این بحثی که دوستان فرمودند دولت مخالف است، ایجاد ردیف حتماً لازم و ضروری است.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکر، کمیسیون هم مخالف است. حضار 231 نفر، پیشنهاد حذف بند (11) مطرح است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! پیشنهاد بعدی در بند (12) داریم که پیشنهاد حذف دادهاند. آقای صباغیان! مطرح میفرمایید؟

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
آقای رئیس! من اول تذکر مواد (22)، (16) و (20) را عرض کنم. به هر حال هیأترئیسه جایگاه ویژهای دارند و قابل احترام هستند. منتها بعضی دوستان خصوصاً آقای امیرآبادی خیلی نمایندگان را ارشاد میکنند. اگر که عنایت بفرمایند حداقل در موارد احساس نشود که ما میدانیم که ایشان هم نماینده هستند، ولی وقتی هیأترئیسه میشوند دیگر رئیس هستند، برای همه باید نگاه مشخصی داشته باشند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم، در موضوع لطفاً صحبت کنید.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
عرضم به حضور شما در مورد حذف ماده (12)، ببینید دوستان! ماده (12) میگوید «تفکیک برنامه اجرایی، فعالیت، بهای تمامشده و مقدار کمی اهداف در جداول مربوطه». الان چه کسی باید این کار را انجام بدهد؟ مشخص نیست. بیشتر حالت توصیه و سفارش دارد و مشخص نیست در چه موضوعی میخواهد صحبت کند، چه کسی این کار را انجام بدهد، چه ضمانت اجرایی هست و مواردی هم که این بند مطرح میکند در موارد قبل مشخص شده است. من فکر میکنم این بند یک حالت غیرفنی و نامشخصی است. بنابراین اگر حذف هم شود مشکل خاصی ایجاد نمیکند. ضمن اینکه وقتی هم باشد خاصیت لازم را برای اجرایی شدن و ضمانت اجرایی و تکلیف دولت ندارد. بنابراین پیشنهاد من حذف این ماده است. عذرخواهی میکنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

روح اله متفکرآزاد
مخالف اول وقتشان را به جناب آقای امیرآبادی دادهاند، بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من از جناب آقای صباغیان تشکر میکنم که خودشان هم وقتی در داخل صحن تشریف دارند بعضاً خیلی درخصوص موضوعات رأی دادن ارشاد میفرمایند، این از حقوق نمایندهها است، میتوانند نظرشان را بدهند. (نایبرئیس ـ آقای امیرآبادی! در موضوع لطفاً صحبت کنید) اما در موضوع؛ بحث اینجاست که ما در بند (12) داریم برای بودجه عملیاتی بحث میکنیم، یعنی «بهای قیمت تمامشده فعالیتها و همچنین اهداف کمی در جداول مربوطه». قطعاً یکی از اصول بودجه است که هم باید مقدار کمی اهداف در جداول مربوطه مشخص شود، هم برنامه اجرایی براساس امور و فصل و هم برنامه و طرح و پروژه، همه اینها باید در بودجه کاملاً دیده شود. به نظر من اگر بند (12) حذف شود قطعاً برای بحث ردیفها و جداول ما مشکلاتی به وجود میآید. بنابراین آنچه که در بند (12) آمده براساس اصول اساسی و علم بودجهنویسی است. بنابراین خواهش میکنم همکاران عزیز به حذف این بند رأی ندهند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
سپاسگزارم. موافق صحبت کند.

روح اله متفکرآزاد
به عنوان موافق در خدمت جناب آقای معینالدین سعیدی هستیم، بفرمایید.

معين الدين سعيدي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض ادب و احترام خدمت همکاران و مردم سربلند ایران. ضمن ابراز نقد جدی به ساختار بودجه و نحوه بودجهریزی مخصوصاً برای مناطق محروم که با این شرایط تا ابد این عنوان مناطق محروم بر این مناطق حکمفرما خواهد بود و مظلومیت مناطق محروم کشور را در همین بودجه سال 1400 بعینه داریم میبینیم، در مورد مادهواحده بند (12) احکام کلی بودجه 1400 مشخص است که این تفکیک برنامه اجرایی فعالیت، بهای تمامشده و مقدار کمّی اهداف متولی اجرا و نظارتش چه کسی است؟ اصلاً مشخص نشده، کاملاً ابهام دارد، همانطور که آقای صباغیان گفتند. لذا حشو و زائد است من احساس میکنم ضرورت دارد که این به طور کلی از ماده (12) حذف شود، متشکرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. دولت و کمیسیون مخالف هستند. حضار 241 نفر، پیشنهاد حذف بند (12) مطرح است. آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! ما در جزء (13) پیشنهادی نداریم. در بند «الف» کسی الحاقی مطرح میکند؟ اگر کسی الحاقی مطرح میکند اعلام کند. آقای سلیمی! شما یک الحاقی را مطرح کنید.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! یکی الحاق به بند (7) بود، چون فرمودید آخر باید مطرح شود. این را من عرض میکنم. در الحاق به بند (7)، ببینید! یکی از نکاتی که امروز در ذهن بسیاری از دوستان است و اشکالاتی که وجود دارد این است که ما در بند (7) گفتیم یکی از شاخصهای توزیع بودجه براساس محرومیت باشد، تا اینجا درست، یکی از مشکلاتی که امروز وجود دارد این است در تعیین نقاط محروم بسیاری از دوستان وقتی به سازمان برنامه یا اداره کل استان مربوطه مراجعه میکنند میبینند که اشکالاتی وجود دارد. متأسفانه این هم در اختیار دولت بوده، یعنی دولت آمده براساس بعضی از شاخصها در یک بازه زمانی نقاط محروم را مشخص کرده است. اینها بازبینی نشده، یعنی اینها بهروزرسانی نشده است.
پیشنهادی که ما اینجا داشتیم این است که سازمان برنامه را موظف کنیم حداکثر در مدت یک سال یک بازبینی جدیدی در مورد مناطق محروم داشته باشد. اکثر نمایندگان محترم حالا الان سال اول است، سال آینده خواهید دید، اکثر دوستان وقتی در شورای برنامهریزی استان تشریف میبرید و در بازدیدهای میدانی میبینید چند تا روستا محروم است، ولی به عنوان نقاط محروم لحاظ نشدهاند و از بودجه نقاط محروم برخوردار نیستند. گاه بسیاری از شهرستانها وجود دارد، کل شهرستان را برخوردار محسوب کردهاند. در همین شهرستان نقاطی هست، روستاهای دورافتادهای هست که محروم است و متأسفانه اینها از قلم افتاده است.
پیشنهاد ما این است که یک سال به دولت حداکثر فرصت داده شود در مورد مناطق محروم بازبینی کند که این بودجه مناطق محروم براساس آنچه امروز واقعیت دارد، یعنی اگر واقعاً نقطهای محروم است و از قلم افتاده و یا یک جایی قبلاً محروم بوده، حالا برخوردار شد، به هر کیفیت این تغییر کرده است. برای اینکه این جابهجاییها اتفاق افتاده پیشنهاد این است که انشاءالله به سازمان برنامه و بودجه یک سال فرصت برای بازبینی بدهیم. خواهشم این است دوستان به دلیل اینکه در عمل خیلی از ما با مشکل مواجه شدیم، خواهشم این است دوستان یک رأی بدهند برای اینکه یک سال فرصت بسیار مناسبی است. عزیزان ما در سازمان برنامه بتوانند این بازبینی را انجام بدهند، متشکرم.

احمد اميرآبادي فراهاني

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
مخالف و موافق صحبت نمیکنند. دولت موافق است. کمیسیون بفرمایید.

محمدمهدي مفتح
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان عنایت بفرمایید! ما داریم احکامی مینویسیم که در بودجه سنوات مختلف استفاده شود. در حقیقت این مصوبه ما یک قانونی خواهد شد برای اینکه سازمان برنامه و بودجه و دولت محترم که در تنظیم بودجههای سالیانه بر این مبانی اقدام کنند. اگر این تصویب شود معنای آن این میشود که دولت هر ساله باید در لیست مناطق محروم تجدیدنظر کند. حتماً نظر برادر عزیزمان آقای سلیمی این نیست که دولت هر سال این کار را بکند، بله این پیشنهاد ایشان که پیشنهاد خوبی هم هست باید در بودجه سال 1400 مطرح شود. در سال 1400 دولت را مکلف کنیم در این لیست تجدیدنظر کند. اما در این قاعده که برای همه سالها است، قاعدهای است که بودجه سالها بر مبنای این نوشته میشود، اگر این تصویب شود معنای آن این خواهد شد که دولت هرساله در لیست بودجه مناطق محروم تجدیدنظر کند و یک کار سنگینی را هر ساله انجام بدهد که ضرورتی هم ندارد. حالا اگر پنجساله باشد باز به یک معنایی ممکن است که مفید و ضروری باشد، اما در اینجا چون قاعده برای تنظیم بودجه سالیانه است به نظر من این حکم ضرورتی در اینجا ندارد و کمیسیون مخالف است.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکریم. حضار 245 نفر، رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت موافق و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد. اگر اجازه بدهید چون ما برای نطقها وقت نداریم، اجازه بدهید برای جلسه بعد ادامه بدهیم.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای دکتر! اگر اجازه بدهید دو تا اصلاح روی دو نفر از همکاران هست، آقای رجب رحمانی که از ساعت (7:30) تشریف داشتند و آقای آزادیخواه. اینها جزء غایبین اعلام شده بودند که اینطور اصلاح میشود.
4
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص محکومیت اظهارات تفرقهآمیز رئیسجمهور ترکیه و تأکید بر اتحاد ایران بزرگ و تمامیت ارضی کشور

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

سيدمحسن دهنوي
آقای دکتر! اما به اتفاق بیش از (225) نفر از همکاران بیانیهای را صادر و امضا کردهاند در مورد وقایع اخیر و مواضع رئیسجمهور کشور ترکیه که با اجازه قرائت میشود.
بسم الله الرحمن الرحیم
ملت عزیز و غیور ایران! به کارگیری ادبیات تفرقهآمیز رئیسجمهور ترکیه آقای رجب طیب اردوغان که انتظار حسن همجواری و تلاش در جهت وحدت جهان اسلام و ایجاد صلح و ثبات در منطقه از ایشان میرود بسیار تعجببرانگیز و غیرپذیرفتنی است و شدیداً آن را محکوم میکنیم.
ادبیاتی که یادآور تحمیل داغی جانسوز بر پیکر سرزمین بزرگ ایران و جدایی تحمیلی و ناخواسته بخش مهمی از پاره تن ملت ایران بود. اشعاری که هم سراینده آن و هم خواننده آن همانا ایرانیان عزیز و داغدیده از فراق فوق میباشند.
ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی از استانهای شمال غرب کشور و سایر استانها ضمن محکومیت ادبیات تفرقهپراکنانه فوق و تأکید بر تمامیت ارضی، آبی و آسمان پاک کشور بزرگ ایران به آرمانهای انقلاب اسلامی و رهنمودهای ولیامر مسلمین حضرت آیتالله امام خامنهای (حضار صلوات فرستادند) و اصول قانون اساسی از جمله اصل یازدهم به حکم آیه «ان هذه امتکم امه واحده و انا ربکم فاعبدون» همه مسلمانان یک امت هستند و دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است سیاست کلی خود را بر پایه ائتلاف و اتحاد ملل اسلامی قرار دهد و کوشش پیگیر به عمل آورد تا وحدت سیاسی، اقتصادی و فرهنگی جهان اسلام را تحقق بخشد.
تأکید میکنیم و همراه با مردم عزیزمان، نمایندگان همه استانهای کشور این نوای دلنشین را یادآور میشویم:
همه با یک نام و نشان، به تفاوت هر رنگ و زبان
همه شاد و خوش و نغمهزنان، ز صلابت ایران جوان
به صلابت ایران کهن
و بار دیگر ضمن تأکید بر یکپارچگی ملت بافرهنگ و ریشهدار ایران اسلامی و همنوا با دهها هزار شهید و جانباز مدافع این مرز و بوم از خطه سرسبز و شهیدپرور آذربایجان فریاد سر میدهیم که «آذربایجان جانباز، خامنهای دن، انقلاب دان، ایرانان آیرلماز». آقای رئیس با تشکر.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: علی آذری، منصور آرامی، رضا آریانپور، احد آزادی¬خواه، محمد آشوریتازیانی، محمدحسن آصفری، حبیب آقاجری، سیدعلی آقازادهدافساری، سیدمصطفی آقامیرسلیم، یحیی ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، اکبر احمدپور، محمدرضا احمدی، موسی احمدی، اسفندیار اختیاریکسنویهیزد، سلمان اسحاقی، ذبیحالله اعظمیساردوئی، عزتاله اکبریتالارپشتی، احمد امیرآبادیفراهانی، حسین امامی راد، مجید انصاری، شارلی انویهتکیه، عبداله ایزدپناه، عبدالجلال ایری، علی بابائیکارنامی، علیاصغر باقرزاده، محمد باقری، حسین بامیری، صدیف بدری، علیاکبر بسطامی، فرهاد بشیری، روبرت بگلریان، خلیل بهروزیفر، هادی بیگینژاد، مجتبی بخشی¬پور، علیرضا پاکفطرت، سیدمحمد پاکمهر، مسعود پزشکیان، نصراله پژمانفر، محسن پیرهادی، سیدرضا تقوی، علی جدی، امیرقلی جعفریبروجنی، وحید جلالزاده، حسین جلالی، عباس جهانگیرزاده، محمدصالح جوکار، شبیب جویجری، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، رضا حاجیپور، انور حبیبزادهبوکانی، علی حدادی، شهباز حسنپوربیگلری، فریدون حسنوند، محمدحسین حسینزادهبحرینی، اماناله حسینپور، کمال حسینپور، سیدشمسالدین حسینی، سیدکریم حسینی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، حسین حقوردی، قدرتالله حمزهشلمزاری، شهریار حیدری، سیدمرتضی خاتمی، سیدمسعود خاتمی، محمد خدابخشی، علی خضریان، یوسف داودی، محمدرضا دشتیاردکانی، سیدکاظم دلخوشاباتری، حبیباله دهمرده، سیدمحسن دهنوی، سیدسلمان ذاکر، حسین رئیسی، عبدالعلی رحیمیمظفری، احمد راستینههفشجانی، رجب رحمانی، بهزاد رحیمی، جلیل رحیمیجهانآبادی، حسن رزمیانمقدم، جلال رشیدیکوچی، ابراهیم رضائی، علی رضائی، مصطفی رضاحسینیقطبآبادی، مجتبی رضاخواه، یعقوب رضازاده، غلامحسین رضوانی، عبدالحسین روحالامینینجفآبادی، مهدی روشنفکر، حسین رجایی، رحیم زارع، منصورعلی زارعیکیاپی، محمدمهدی زاهدی، آرش زرهتنلهونی، علی زنجانیحسنلوئی، محسن زنگنه، علیرضا زندیان، سیدجواد ساداتینژاد، قاسم ساعدی، همایون سامهیحنجفآبادی، محمد سرگزی، کیومرث سرمدیواله، مهدی سعادتیبیشهسری، معینالدین سعیدی، علیرضا سلیمی، رمضانعلی سنگدوینی، لطفاله سیاهکلی، امانقلیچ شادمهر، اقبال شاکری، حسن شجاعیعلیآبادی، غلامرضا شریعتیاندراتی، مهدی شریفیان، حسینعلی شهریاری، مسلم صالحی، محمدرضا صباغیانبافقی، محمد صفریملکمیان، مصطفی طاهری، سیدصادق طباطبائینژاد، محمود عباسزاده، روحاله عباسپور، ابراهیم عزیزی، مهدی عسگری، محمد علیپور، احمد علیرضابیگی، علی علیزاده، علیاکبر علیزادهبرمی، علیاصغر عنابستانی، مهدی عیسیزاده، بهزاد علیزاده، علیرضا عباسی، موسی غضنفرآبادی، ملک فاضلی، محسن فتحی، رسول فرخیمیکال، محمدحسین فرهنگی، محمدمهدی فروردین، احمدحسین فلاحی، حجتاله فیروزی، رحمتاله فیروزیپوربادی، جعفر قادری، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدحمیدرضا کاظمی، علی کریمیفیروزجائی، علیاکبر کریمی، محمد کعبعمیر، جبار کوچکینژادارمساداتی، غلامعلی کوهساری، مهرداد گودرزوندچگینی، حسین گودرزی، عباس گودرزی، سهراب گیلانی، حسن لطفی، فداحسین مالکی، روحاله متفکرآزاد، ابراهیم متینیان، بهروز محبینجمآبادی، احمد محرمزادهیخفروزان، سیدمجتبی محفوظی، حسین محمدصالحیدارانی، پرویز محمدنژادقاضیمحله، صمداله محمدی، حسن محمدیاری، جلال محمودزاده، جلیل مختار، کیوان مرادیانکوچکسرائی، غلامرضا مرحباء، عبدالرضا مصری، محمد مظلومیآبرزگه، محمدمهدی مفتح، غلامرضا منتظری، سیدعلی موسوی، سیدکاظم موسوی، سیدموسی موسوی، سیدناصر موسویلارگانی، سیدمحمدرضا میرتاجالدینی، سیدجلیل میرمحمدیمیبدی، الیاس نادران، احمد نادری، سیدمحمود نبویان، عادل نجفزاده، علیرضا نظری، سیدغنی نظریخانقاه، محمدتقی نقدعلی، بیژن نوباوهوطن، رحمتاله نوروزی، حسین نوشآبادی، جواد نیکبین، علی نیکزادثمرین، حسن همتی، محمد وحیدی، علیرضا ورناصریقندعلی، مجتبی یوسفی، سیدعلی یزدیخواه و خانمها: الهام آزاد، زهره الهیان، معصومه پاشائیبهرام، فاطمه رحمانی، سمیه رفیعی، زهرا شیخیمبارکه، پروین صالحیمبارکه، سارا فلاحی، فاطمه قاسمپور، شیوا قاسمیپور، زهرهسادات لاجوردی، فاطمه محمدبیگی، سمیه محمودی و فاطمه مقصودی).

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
احسنت، الحمدلله آذریتان هم خوب است.
5
ناطقان جلسه آقایان: محمود احمدیبیغش، احمد دنیامالی، حسن رزمیان، محمدحسین فرهنگی و رجب رحمانی

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
ناطقین را اعلام بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای محمود احمدیبیغش نماینده محترم شازند.
ـ آقای احمد دنیامالی نماینده محترم بندرانزلی.
ـ آقای حسن رزمیانمقدم نماینده محترم درگز.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای محمدحسین فرهنگی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو.
ـ آقای رجب رحمانی نماینده محترم تاکستان.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
جناب آقای احمدی بیغش بفرمایید.

محمود احمدي بيغش
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
نمایندگان محترم! مطالبی که امروز به آن میپردازم به دلیل رخداد هفته گذشته اهمیت ویژهای دارد و ای کاش رئیس محترم مجلس در جلسه حضور میداشت، اما متأسفانه تذکر بنده در یکی، دو ماه گذشته و اعتراض به عدم حضور آقای رئیس در هنگام قرائت نطقها جز تحریم ما حاصلی نداشت. لیکن بنده به آنچه تکلیف دارم عمل میکنم.
اما ای آقای اردوغان! ناشیگریهای پیدرپی شما در چند سال اخیر باعث شده تا بخشی از قلمرو ذاتی سرزمین ایران به نام قفقاز جنوبی جولانگاه رئیس پلید اسرائیل شود تا با استفاده از فضای جغرافیایی این منطقه علیه امنیت ملی ما اقدام نماید. به همین دلیل ما نقش شما را در ترور دانشمندان هستهای ایران به ویژه شهید فخریزاده کمتر از نقش نتانیاهو نمیدانیم.
البته این مسأله هشدار جدی به مسئولین کشور ما مخصوصاً در حوزه فناوری، ارتباطات و اطلاعات میباشد که متأسفانه در چند سال اخیر به دلیل سهلانگاریهای وزیر جوان به بدترین شرایط ممکن رسیده است و ایشان نیز مانند برخی از دوستان مجلسی ما به جای تمرکز بر وظیفه اصلی خود سودای پاستورنشینی در سر دارد.
نمایندگان محترم! جنگهای الکترونیکی و نقطههای پنهان امنیتی بزرگترین خطر کوتاهمدت برای ایران است. خطرات متعددی بیخ گوش کشورمان وجود دارد که با همنوایی و همآغوشی عدهای بزدل داخلی درصددند ایران را از یک بازیگر مؤثر در نظام منطقهای و جهانی به بازیچهای بیخاصیت همچون برخی کشورهای منطقه در بیاورند. همچنین سناریوی خطرناک بالکانیزه و عراقیزه شدن همچنان منطقه و از جمله تمامیت ارضی ایران را تهدید میکند. لذا مجموع حوادث و تحولات اخیر نشان میدهد که مجلس مدعی انقلابی باید بیش از هر زمان دیگر از مباحث روزمره و بیخاصیت سیاسی و غیرسیاسی خارج شده و موضعگیریهای غیرتمندانهای از خود نشان دهد.
واکنش وزارت امور خارجه نسبت به هتاکی اردوغان خوب بود، اما به هیچ وجه کافی و بازدارنده نیست. ملت عزیز ایران، آذری زبانهای غیور! بنده در تاریخهای (25) و (28) آبان سال جاری طی دو اخطار رفتار غیرمتعارف رئیسجمهور ترکیه را گوشزد کردم و هشدار دادم و شما ملت فهیم ایران و تاریخ را شاهد گرفتم. در هفته گذشته همه چیز روشن شد. در غفلت مرگبار ما و سکوت آزاردهنده نمایندگان آذریزبان مجلس و بیتدبیری محض هیأترئیسه، رئیسجمهور بیمار ترکیه به دنبال رفتار تجزیهطلبانه ایران افتاده است.
اردوغان که یکتنه عامل اجرای سیاستهای کثیف غرب در منطقه است و دستش به خون هزاران نفر از مردم عراق، سوریه، کردها و ارامنه آغشته شده، همانند اجدادش که دستشان به خون میلیونها آشوری، یونانی، ارمنی آغشته بود و نسلکشی آنان در تاریخ روشن است، در هفته گذشته نقش بعدی امپراتور عثمانی را به صورت رسمی اعلام کرد. وی اخیراً در جشن پیروزی جنگ آذربایجان شعری در رابطه با رود ارس خواند و در آن شعر خطاب به مردم آذربایجان و ایران اعلام کرد ما از شما جدا نمیشدیم، ما را به زور از شما جدا کردند و گفت ارس به زودی قدرت میگیرد.
نمایندگان محترم، آذریهای ایران در مجلس! کجاست غیرت شهید شیخمحمد خیابانی، شهامت شهیدان ستارخان و باقرخان و باکریها، آقای رئیس مجلس و بعضی نمایندگانی که صرفاً و از حال حاضر شب و روز با یک گروهان جمعیت ذوقزده به فکر انتخابات سال 1400 و پاستورنشینی هستید، میدانید که اردوغان در هفته گذشته در رژه نظامی باکو شعری از آهنگ آراز آراز را خواند که برای عدهای فرصتطلب سمبل جدایی دو سوی ارس و رمز تجزیه ایران است؟
عالیجنابانی که بابت کودتای 2016 علیه رجّاله بیادب و گستاخ شب را نخوابیدید، آیا کسی وجود ندارد که اندازه یک آخ جواب این گستاخ و زباندرازیهای وی به ارس، سهند، سبلان و تبریز قهرمان را بدهد؟ ناسلامتی شما نمایندگان مردم ایران در برابر حراست از کیان سرزمین و مرزها مسئولید. رگ غیرت این همه نماینده مدعی آذری کجاست؟ مدعیان پرمدعای لیست انقلابی تهران که بر مشروعیتبخشی طالبان کافر و بیدین سینه چاک میکنند و نمک به زخم زجردیده افغانستان میپاشند، آیا مردهاند که جواب این گستاخ عثمانی را نمیدهند؟
اردوغان بدان! ایران وجبی از خاکش را به هیاهوی احمقانه تو نمیبخشد و بدانید این سیاستهای کذایی شما فروپاشی ترکیه را رقم خواهد زد، نه تجزیه ایران.
از روشنفکران، نخبگان، مردم شریف ترکیه میخواهم در برابر سیاستهای کثیف اردوغان بایستند و اجازه ندهند با اقدامات خطرناک او ترکیه هم به سرنوشت سوریه مبتلا شود.
نمایندگان و مردم غیرتمند ایران! تاوان سهلانگاریهای ما، رجزخوانی اردوغان علیه سرزمین ایران بود. وقت آن رسیده که قطار از ریل خارجشده سیاست خارجی را به ریل خود برگردانیم و در اینجا به سه اصل مهم اشاره میکنم.
1 ـ ما در جنگ قرهباغ باید تعارف را کنار میگذاشتیم و ضمن عمل به سخن پیامبرگونه رهبر انقلاب مبنی بر احترام به آزادی مناطق اشغالی در حمایت از توازن قدرت، ارمنستان را حمایت میکردیم.
2 ـ به گواه تاریخ و اسناد معتبر، جمهوری فعلی آذربایجان و منطقه قفقاز جنوبی بخشی از سرزمین ذاتی ایران است. اگر قرار است در آینده اتفاقی بیفتد این مناطق باید به سرزمین مادری خود بازگردد.
3 ـ ایران قطعاً از تحریمهای اروپا و آمریکا علیه ترکیه استقبال میکند.
اما مطلب دوم؛ با عنایت به اینکه وقتم رو به اتمام است و مطلب دوم در ارتباط با انتخابات و اصلاح قانون انتخابات است، انشاءالله در فرصت بعدی مفصل به بحث انتخابات خواهم پرداخت... (قطع میکروفن)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
ـ قبل از اینکه ناطق بعدی را دعوت کنیم من چند تا نکته را در رابطه با نطق برادرمان بگویم. اولاً که ما وقتی میخواهیم از منافع ملیمان دفاع کنیم، جناب آقای احمدیبیغش توجه میفرمایید؟ ما با هدف دفاع از منافع ملیمان که نباید اختلافافکنی داخلی انجام بدهیم. انصافاً برادران و خواهران عزیزمان از خطه غیور آذربایجان اولین گروهی بودند که در مقابل این اظهارات موضع گرفتند و موضعشان رسانهای شد، (نمایندگان ـ احسنت، احسنت) نطق کردند، بیانیهای که امروز مجلس قرائت کرد، نویسندگانش نمایندگان این منطقه بودند. سایر دوستان آن را امضا کردند. آدم اگر میخواهد اظهارنظری کند باید جانب انصاف را حتماً رعایت کند.
حالا در مورد اینکه هیأترئیسه کاری کرده یا نه، هیأترئیسه عادت کرده که همیشه از نظرات و حق خودش عبور کند.
من خدمت ملت بزرگ ایران هم عرض کنم نطقهایی که اینجا میشود نظر شخصی همکاران ما است، به هیچ عنوان موضع مجلس نیست، موضع نظام هم نیست. من خواهش میکنم دوستان ما برای یک صفبندی و دفاع از یک حقی حقوق دیگر و شرع را زیر پا نگذارند و انشاءالله ما شاهد اینگونه اظهارات دیگر نباشیم. ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی احمد دنیامالی نماینده محترم بندرانزلی دعوت میکنم که نطق هفت دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

سيدغني نظري خانقاه

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
چشم آقای نظری، اجازه بدهید نطقها انجام شود، بعد از نطقها در خدمتتان هستیم.

سيدغني نظري خانقاه
اگر نگذارید تذکر بدهم صحن را ترک میکنم.

ولي اسماعيلي
به همکاران یک دقیقه اجازه دفاع بدهید.

علي نيک زادثمرين
همکاران آرام باشید، وقت برای تذکر میدهند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
اجازه بدهید نطقها انجام شود، الان وسط نطقها هستیم، هنوز وقت داریم. در خدمتتان هستیم. آقای دنیامالی بفرمایید.

احمد دنيامالي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
در طلیعه سخن بر خود فرض میدانم خالصانهترین درود و سلامم را نثار شهدای والامقامی نمایم که با معراجی دلنواز سجادهنشین مسلخ عشق شدهاند. ایکاش همکار عزیزم به این نکته توجه میکرد، حرفی که آقای اردوغان گفته حرف همه آذریهای ایران است.
من به عنوان یک گیلهمرد آذری اینجا به شما میگویم شما اجازه نداشتید به آذریزبانها توهین کنید. آذریزبانها خودشان بیدار هستند و از سرحدات ایران اسلامی دفاع میکنند. شهدای زیادی در این راه دادهاند.
قبل از هر چیز لازم میدانم از اعتماد مردم عزیز به بنده تشکر کنم. شهادت دانشمند هستهای کشورمان شهید فخریزاده را به ملت ایران و مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا تسلیت عرض میکنم. بیتردید عاملین آن ترور در خواهند یافت که خصلت این راه مشعشع ظهور بیپایان و درخشش حاج قاسم سلیمانیها و فخریزادهها است و آتش انتقام سخت و انقلابی اردوگاه آمرین این ترور را در خواهد نوردید. بدخواهان این مرز پرگهر بدانند که جوانان انقلابی قلههای دانش را فراتر از تصورشان فتح نموده، به گونهای که با حذف یک دانشمند چرخ پیشرفت هستهای میهن اسلامیمان از حرکت باز نخواهد ایستاد و صدالبته بر دکترین دفاعی کشور که به کارگیری حداکثری همه بخشها در جهت بازدارندگی و صیانت کشور از تهدیدها است خدشهای وارد نخواهد شد.
همکاران ارجمند! با گذشت زمان قابل توجهی از شروع به کار مجلس یازدهم چشمهای تیزبین ملت نظارهگر است که آیا مجلس در تراز و انتظار رهبر معظم انقلاب و مطالبات مردم تغییر مسیر داده و گامهای عملی برداشته است؟ مجلسی که باید با نگاهی خلاقانه و نوگرایانه نظام تصمیمگیری کشور را به ریل خود بازگرداند و با استفاده حداکثری از ظرفیت نظارتی و تقنینی خود در حوزههای مختلف ایفای نقش نماید و خوب است که کارگروهی از نخبگان و نمایندگان به بازخوانی کارنامه و عملکرد مجلس اقدام نمایند.
سفرههایی که هر روز کوچکتر و خالیتر شده در انتظار تصمیماتی است که به بهبود شاخصهای کسب و کار و معیشت جامعه بینجامد. امروز گفتمان غالب ما و همه برنامهریزان باید تمرکز بر بخش اصلی اقتصاد که تولید کالا و خدمات و تجارت است باشد. توقف و اکتفا به اقدامات توزیعی و یارانه و ارائه اقلام رایگان، پرداختن به بخشهای انتهایی اقتصاد است. در اقتصادی با نرخ رشد منفی و محدودیتهای فراوان موجود، تمرکز بر رفتارهای صرف حمایتی دستاوردی جز تعمیق انتظارات جامعه نخواهد داشت، هرچند که از اقدامات حمایتی و توجه به وضعیت معیشتی بازنشستگان و کارگران و کارمندان خاصه فرهنگیان عزیز نیز به هیچ عنوان نباید غفلت نمود.
وقتی نقدینگی سرگردان در فضایی غیر از تولید جولان میدهد، هر روز شاهد ماجراجویی و التهاب در عرصه مسکن، ارز، سکه، قاچاق کالا، نهادههای دامی و امثال آن هستیم. لاجرم شاهد کاهش تولید ناخالص ملی و نیز کاهش فاحش قدرت پول ملی خواهیم بود که نتیجه قهریاش به تحلیل رفتن توان داخلی است.
تحلیل افق پیش روی اقتصاد و باور به استمرار تحریمهای ظالمانه از سوی نظام سرمایهسالار با خویی درنده برخوردی فعال را طلب میکند. صاحبان موقعیت نبایستی با اظهارات خوشبینانه در عرصه دیپلماسی، سیاستهای تعلیق و انتظار را دیکته نموده و با ایجاد امیدهای کاذب و واهی در جامعه بیش از این برج و باروهای اعتماد عمومی را نشانه گیرند.
تنها و تنها با مدیریت جهادی است که میتوان دریچهای جدید از امید را در سطح ملی گشود. فقط و فقط با بهرهگیری از نیروهای انقلابی و عالم و جوانان نخبه و بایدهای بیشمار دیگر در دستگاههای متولی تولید و اشتغال و تدوین سناریوهای برخوردار از پشتوانه دانش و تجربه میتوان شاهد رنگینکمانی از آسیبهای اجتماعی نبود و گلواژههای لبخند رضایت را بر گونههای غمبار مردم خاصه جوانان این سرزمین به نظاره نشست.
اما اشارهای گذرا به کاستیهای حوزه انتخابیهام، شهرستان بندرانزلی با طبیعت و جاذبههای سحرانگیزش ظرفیتهای عظیم دریایی و ساحلی دارد. توجه بیشتر وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را در احداث و تأمین زیرساختهای مورد نیاز برای جذب گردشگر به منظور رونق گردشگری دریایی و ساحلی میطلبد. از مسئولین سازمان محیطزیست میخواهم برای رفع مشکلات زیستمحیطی و شرایط نگرانکننده تالاب بینالمللی انزلی که مطالبه جدی مردم و نیز فعالان محیطزیست میباشد، طرح نجات ملی تالاب انزلی را در دستور کار خود قرار دهند.
موضوع افزایش (10) هزار هکتاری حریم و بستر تالاب بندرانزلی توسط وزارت نیرو برخلاف مصوبه کنوانسیون رامسر و بدون توجه به حقوق مکتسبه اهالی و خاصه کشاورزان، مشکلات حقوقی و فشارهای اقتصادی بیشماری به وجود آورده است. از مسئولین امر خواستار تعیین تکلیف نهایی و تسریع در حل مشکل هستم.
از وزارت اقتصاد و دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد به جد میخواهم ریلگذاری مدیریتی و اشتغال منطقه آزاد را به سمت مردم انزلی برگرداند. مردم و مسئولین انزلی از وضع مدیریتی و کارکرد منطقه آزاد آزردهخاطر و خواهان تدبیر فوری برای اصلاح امور منطقه آزاد بندر انزلی هستند.
انتظار داریم وزارت نیرو، پروژههای آب و فاضلاب شهرستان را با سرعت بیشتری سامان دهد. زیبنده نیست که ساخت تصفیهخانه غرب انزلی با پیشرفت (90) درصدی به خاطر اختلال بین کارفرما و پیمانکار به مدت سه سال تعطیل شده باشد.
خدایا چنان کن سرانجام کار
تو خشنود باشی و ما رستگار

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی احمد دنیامالی نماینده محترم بندرانزلی تشکر میکنم. از برادر گرامی حسن رزمیانمقدم نماینده محترم درگز دعوت میکنم که نطق هفت دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

حسن رزميان مقدم
نطق 7 دقیقه ای
سلام علکیم و رحمه الله
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«و به نستعین انه خیر ناصر و معین»
با سلام بر شهیدان انقلاب اسلامی، شهدای جنگ تحمیلی، شهدای هستهای، شهدای مدافع حرم و شهدای عرصه سلامت و درود بر خانوادههای آنان که چنین فرزندان غیوری را تربیت و تقدیم نمودند و آرزوی توفیقات الهی برای امت اسلامی، ایران عزیز و رهبر معظم انقلاب و خدمتگزاران صدیق.
ضمن محکوم نمودن اراجیف رئیسجمهور ترکیه عرض میکنم:
ای مگس! عرصه سیمرغ نه جولانگه توست
عرض خود میبری و زحمت ما میداری
آذربایجان اویاخدی رهبرین دایاخدی
تشکر از مردم فهیم و شهیدپرور شهرستان درگز که سومین بار به این بنده حقیر اعتماد نمودند. امیدوارم با توکل به خداوند و دعای خیر آنان فردی خدوم و صادق باشم.
در این آشفتهبازار سیاست جهانی بهترین و عاقلانهترین گزینه برای مسئولین حفظ وحدت، یکدلی و یکصدایی است. وحدت قویترین سلاح برای نابودی دشمنان و ناامیدی آنان است. پس متحد شوید ای مسئولین!
چه کسی میخواهد من و تو ما نشویم؟
خانهاش ویران باد!
من اگر ما نشوم، تنهایم!
تو اگر ما نشوی خویشتنی
همکاران عزیز، نمایندگان محترم! اگر تمام تلاش خود را در چندین نکته متمرکز کرده و با همت و تلاش به ثمر برسانیم حتماً قویترین و موفقترین مجلس تاریخ خواهیم ماند. مبارزه جدی با فساد، رانت، ویژهخواری که آفت بزرگ هر نهضت انقلاب است. برخورد با مفسدان و متخلفان در هر پست و مقام اداره و نهاد و هر جایگاهی که هستند. فساد و اختلاس بدترین آفت هر حکومت است. به قول مولوی:
اول ای جان دفع شر موش کن
وانگهان در جمع گندم جوش کن
مبارزه با گرانفروشی، قیمتهای سر به فلک کشیده و مهار تورم افسارگسیخته که در یک سال اخیر به اوج خود رسیده و دمار از روزگار مردم درآورده و مردم انقلابی و مؤمن را نگران و درمانده کرده است، پیگیری و اقدام و رأی برای انتخاب وزرای دلسوز، سالم، کارآمد، مؤمن و جوابگو و این یک واقعیت اجتماعی است که «الناس علی دین ملوکهم».
همت و تلاش جدی جهت رفع معضل بیکاری که دامنگیر اکثر خانوادههای جامعه است. کارهای عمرانی، بهداشتی، فرهنگی و غیره زیادی در این چهار دهه در شهرستان من انجام شده است. بیان مشکلات شهرستانم کتمان کارهای بزرگ و تحول عظیم کشور نیست.
اما مشکلات فعلی شهرستان محروم و مرزی درگز: نمایندگان محترم، دولت گرامی! آیا باور میکنید (42) سال بعد از انقلاب راه شهرستانم از اول شب تا صبح بسته باشد؟ آن هم به خاطر نداشتن تجهیزات و ماشینآلات برفروب که همگی فرسوده و از کار افتادهاند و کل بودجه دریافتی خرج لوازم جانبی و تعمیر آنها میشود. نمیدانم این وزارت راه بیراه در کشور چکار میکند؟ این جاده ترانزیتی است و باید (400) دستگاه کامیون در روز در آن رفت و آمد کنند و بعضی مواقع آمبولانس در پشت گردنه باقی میماند و بیمار زنده رفته و به رحمت خدا پیوسته از نیمهراه برمیگردد.
حدود (15) سال پیش جاده جدید درگز ـ کپکان ـ دوغایی که (80) کیلومتر فاصله را نزدیکتر میکرد شروع شده و هنوز (10) درصد آن انجام نشده از سال گذشته تعطیل گردیده است.
آیا میدانید در آن منطقه فقط با (16) کیلومتر تعریض و آسفالت گردنه الله اکبر (25) روستا یعنی یکپنجم روستاهای شهرستان مشکل راه نخواهند داشت. آیا باورتان میشود رودخانههای پرآب که نعمت الهی هستند و ما شاکریم، برای بعضی نقمت شدهاند و فرزندان آنها بعضی مواقع در این رودخانه در ایاب و ذهاب و رفت و آمد به شهر و مدرسه غرق میشوند و داغدار میگردند.
منطقه درونگر، کلاتهچنار و منطقه سردسیر میانکوه فاقد گازرسانی است و همت بیشتر وزارت نفت را میطلبد و الان در آن منطقه سردسیر هوا (15) درجه زیر صفر است. گمرک لطفآباد که مدتی قبل تعطیل بود خانوادههای زیادی را بیکار و مستأصل نموده و همت بیشتر مسئولین را میطلبد. بیمارستان (96) تختخوابی شهرستان جوابگوی جمعیت شهرستان نیست. نیاز به تکمیل و تجهیز دارد و بیماران ما با مشکل فراوان روبرو هستند. مشکل آزمایشگاه، مشکل متخصص، معضل دیگر ماست که وزیر محترم دستور اقدام و همکاری دادهاند.
مسئولان بیمه محصولات کشاورزی در هنگام دریافت وجوه بیمه آماده و مهیا هستند و هنگام پرداخت خسارت کمکار و گفتار سالانه و روزمره آنها عدم تعلق خسارت است. دامداران غیور ما امسال با بالاترین نرخ خرید نهادههای دامی روبرو هستند و کسی جوابگوی این گرانی نیست. کشاورزان با کمبود و عدم دریافت بذر و کود روبرو هستند، محصول آنها با نرخ ارزان خریداری و پس از یک ماه به چندبرابر قیمت افزایش پیدا کرده است. مشکل آب کشاورزی که فقط عامل آن عدم مدیریت صحیح وزارت نیرو است، دو رودخانه دامی و دو سد بزرگ یکی به خاطر نداشتن پایاب و دیگری به علت تعجیل ناعاقلانه دومین سال است که افتتاح شده ولی هنوز آبگیری نشده است و از آب رودخانهها کشور همسایه استفاده میکند. آب در خانه و ما تشنهلبان میگردیم! چه کسی پاسخگوی این خسارت سنگین است؟
مسکن شهری و روستایی نیمهتعطیل است و در مقایسه با یک دهه قبل بسیار کند پیش میرود. عدم اجرای همسانسازی حقوق بازنشستگان این عزیزان را چشم به راه گذاشته است. قصه پرغصه اداره ورزش و جوانان هم... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی حسن رزمیانمقدم نماینده محترم درگز تشکر میکنم که نطق خودشان را ایراد فرمودند. از برادر گرامی محمدحسین فرهنگی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو دعوت میکنم که نطق پنج دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

محمدحسين فرهنگي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
عرایضم را با دو بیت از غزلی از حافظ شروع میکنم. حافظ اهل شیراز است و درباره آذربایجان و ارس این شعر را گفته است.
ای صبا گر بگذری بر ساحل رود ارس
بوسه زن بر خاک آن وادی و مشکین کن نفس
و در ادامه:
طوطیان در شکرستان کامرانی میکنند
وز تحسر دست بر سر میزند مسکین مگس
این هم زبان حال آذربایجان و هم زبان حال آقای اردوغان است و هم کسانی که در آذربایجان جداشده از ایران عزیز زندگی میکنند و هم کسانی که پشت این تریبون امروز عبارات بسیار عجیبی را بر زبان راندند و همه تعجب کردیم.
آذربایجان را شما میشناسید و از مسائل و تاریخچه آن اطلاع کافی دارید. شاید هیچ منطقهای از کشور به اندازه آذربایجان در تمامیت ارضی ایران اسلامی تلاش و سرمایهگذاری نکرده و هزینه نداده است.
در تحولات مشروطه، در تحولات ملی شدن نفت، در پیروزی انقلاب اسلامی، در همین روزهای اخیر که این دست بحثها و مسائل مطرح بود شما شاهد نقشآفرینی آذربایجان عزیز بودید. در لشکر عاشورا بنده در ستاد لشکر بودم، در یک روز هم شهر دزفول بمباران شد و هم اردوگاه لشکر. وقتی که برای پیگیری مسائل مجروحان و شهدا رفته بودیم مردم دزفول مشکلات خودشان و مسائل مربوط به مجروحان و جانبازان خودشان و مسائل مربوط به شهدای خودشان را رها کرده بودند و به فکر آذربایجانیهایی بودند که خونهایشان در آن روزها بر خاک پاک خوزستان ریخت.
غیر از خطشکنیها، غیر از تأثیرگذاریهای حساس در میادین مختلف دفاع مقدس، آذربایجان همواره در صف مقدم دفاع از تمامیت ارضی کشور بوده است.
سخنانی را آقای اردوغان نسنجیده بر زبان رانده بود و اولین کسانی که موضع گرفتند نمایندگان مجلس از آذربایجان بودند. بنده هم منتظر این تریبون بودم که عرایض خودم را بیان کنم و نمایندگان ولیفقیه در شمالغرب کشور بیانیهای بسیار روشنگر، تحلیلی و مؤثر را صادر کردند، به گونهای که آقای اردوغان در یک عقبنشینی صریح از زبان وزیر خارجهاش گفت که ما چنین چیزی را اراده نکرده بودیم و اشتباهی رخ داده است. حال آن که سفیر ما را برای اشتباه خودشان چرا احضار کرده بودند، این را هم باید همان وزیر محترم امور خارجه توضیح بدهد.
اما سروران عزیز و بزرگان! بنده جملهای را هم اضافه میکنم بر اینکه دشمن اصلی ما دنبال تفرقهافکنی است. نه تنها بین ملت ما، بلکه بین کشورهای همسایه ما و مخصوصاً کشورهای اسلامی، نباید اجازه دهیم و نباید همسایگان ما اجازه بدهند که از این قبیل اتفاقات، اهداف آنها حاصل شود و به نتیجه برسد. ما باید دنبال وحدت باشیم، کشورهای ایران اسلامی، ترکیه و آذربایجان کشورهای حساسی در منطقه هستند. ایران و ترکیه دو همسایه مسلمان بسیار مقتدر در منطقه هستند. هر جا همراهی داشتند توطئههای دشمنان ما به طور مطلق به نتیجه نرسیده و شکست خورده و برخی دیگر هم در نتیجه ناهماهنگیها آسیب دیده است. بنابراین همگان را دعوت به وحدت میکنم، با پذیرش اشتباهات و ایرادات و اشکالاتی که وجود داشته است. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی محمدحسین فرهنگی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو تشکر میکنم. از برادر گرامی رجب رحمانی نماینده محترم تاکستان دعوت میکنم که نطق پنج دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

رجب رحماني
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
ابتدائاً چون نزدیک به سالگرد شهادت اسوه تقوا، شهامت و شجاعت شهید بزرگوار سردار سلیمانی هستیم، یاد این بزرگوار را گرامی میداریم که در بهشت برین منتظر شهید فخریزاده (رحمهاللهعلیه) بوده است. امیدوارم که بتوانیم راه این شهیدان را ادامه دهیم. امروز ادامه راه شهیدان خدمت صادقانه به ملت، خدمت بدون مزد و منت و تبعیت از فرمایشات مقام معظم رهبری و توجه به محرومین و مستضعفین و اتحاد و انسجام در کشور است.
امروز باید اعلام کنیم مردم آذربایجان مردمی هستند که بعد از جریان قم در سال 57 چهلم قم را آذربایجانیها برگزار کردند و بر دل استکبار جهانی لرزه انداختند. امام امت (رحمهاللهعلیه) همان موقع فرمودند آذربایجانیها چنان قیامی کردند که در تاریخ بیسابقه بود، همان موقع استکبار جهانی اعلام کرد که این مردم از جای دیگری آمدهاند. مردم آذربایجان مردمی شریف، بزرگوار، انقلابی، چه در دوران مشروطیت فداکاریهای سرداران آذربایجان، باقرخان، ستارخان، شیخمحمد خیابانی و در دوران دفاع مقدس شهید باکریها را هیچ کس فراموش نخواهد کرد. آذربایجان در قلب ملت ایران جای دارد.
من بایستی اینجا اعلام کنم امیدواریم که آقای اردوغان به عنوان یک همسایه به اشتباه خودش پی ببرد و از ملت ایران رسماً عذرخواهی کند و بداند که ملت ایران یکپارچه هستند. تمام اقوام تحت لوای رهبریت مقام معظم رهبری متحد و منسجم راه انقلاب و شهیدان را پیش میبرند.
من یک نکتهای هم درباره مسأله بودجه اینجا اعلام کنم، ضمن اینکه تشکر میکنیم از کلیه کسانی که در تقدیم لایحه بودجه زحمت کشیدند، به هر حال دولت و مجلس بایستی با اتکا و با همفکری همدیگر یک بودجه خوبی را انشاءالله تقدیم کنند. ما تا آنجایی که در توانمان است بایستی از کسری بودجه انشاءالله جلوگیری کنیم.
من خدمتتان عرض کنم یکی مسائل دوسوم نفت و یکسوم نفت است که اجمالی دو، سه نکته را ذکر میکنم. مثلاً در بودجه سال 99 بودجه عمرانی استان قزوین (185) میلیارد تومان بوده، امسال شده (220) میلیارد تومان، یعنی (35) میلیارد تومان زیاد شده است. سیستان و بلوچستان را که ما مناطق محروم میپذیریم، باید کمکشان کنیم، ولی بالاخره بقیه کشور هم جزء این ملت هستند، بودجهاش (830) میلیارد تومان بوده، شده (1193) میلیارد تومان. خوزستان (1479) میلیارد تومان بوده شده (2700) میلیارد تومان. بوشهر (450) میلیارد تومان بوده، شده (1200) میلیارد تومان. یعنی بعضی از استانها (1200) میلیارد تومان بودجهشان زیاد شده، استانی مثل قزوین (30) میلیارد تومان.
برادران! ما بایستی این دوسوم نفت و یکسوم را اصلاح کنیم، به طوری که همه کشور براساس اصلاح ساختار بودجه به برنامه خودش برسد. همه مملکت از بودجه بهرهمند شوند.
موضوع دیگری که امروز گریبانگیر باغداران سراسر کشور عموماً استان قزوین و خصوصاً که (80) درصد مردم آن باغدار و کشاورز هستند، من ضمن اینکه از جناب آقای دکتر نوبخت تشکر میکنم که دستور صریح خرید کشمش را صادر کردند و معاون اول محترم رئیسجمهور دستور دادند، وزیر محترم جهادکشاورزی چندین جلسه گذاشتند، ولی عملاً این به نتیجه منتج نشده است.
من بایستی اعلام کنم که ما میخواهیم از وزیر محترم جهادکشاورزی که براساس قانون تضمین خرید محصولات کشاورزی که اخیراً ابلاغ شده، اولاً قیمتگذاری دقیق و جدیدی براساس تورم برای باغداران کشور داشته باشند که باغداری کشور فلج نشود. ما امروز (300) هزار هکتار باغ انگور در کشور داریم که (30) هزار هکتار آن در استان قزوین است، هر هکتار پنج شغل ایجاد کرده است. اینها از دولت هیچی نخواستند، یعنی (150) هزار شغل در استان قزوین با این وضعیتی که بازار دارد در شرف نابودی است و (150) هزار شغل یک دفعه از بین میرود.
من از جناب آقای دکتر قالیباف تشکر میکنم که از ایشان درخواست کردیم که به هیأت تطبیق مصوبات دستور بازنگری را دادند، روی آن مصوبه هیأت محترم دولت که (1000) میلیارد تومان برای محصولات کشاورزی گذاشته بودند.
برادران عزیز، اعضای محترم هیأت تطبیق! قانون تضمین خرید محصولات کشاورزی در سال 1372 به تصویب مجلس رسیده و از آن سال تا به حال که بیش از (27)، (28) سال است هم خرید تضمینی بوده، هم خرید حمایتی بوده، هم خرید یارانهای بوده و هم خرید توافقی بوده... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی رجب رحمانی نماینده محترم تاکستان تشکر میکنم. آقای رئیس نطقها تمام شد.
6
تسلیت نایبرئیس مجلس شورای اسلامی به مناسبت رحلت حضرت آیت الله محمد یزدی

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
قبل از اینکه تذکرات (75) بحث شود، ما این هفته شاهد رحلت جانگداز حضرت آیتالله محمد یزدی یکی از شخصیتهای برجسته، انقلابی و ویژه انقلاب که هم در جریان پیروزی انقلاب، هم در دفاع از انقلاب، هم مبارزه با انحرافاتی که در جریان انقلاب توسط بعضی از افراد رقم خورد، ایشان به عنوان یک چهره برجسته و یک عالم دینی، یک شخصیت بصیر، فیلسوف، فقیه، انقلابی، سادهزیست، قاطع و شجاع نامش در زمره نام مبارزان جاویدان این کشور است. به نوبه خودم و از طرف مجلس شورای اسلامی عرض تسلیت دارم. به قول حضرت آقا ایشان از افرادی بودند که به جایگاههایی که در آن تشریف داشتند آبرو میدادند، آبرو کسب نمیکردند، آبرو میدادند. امیدواریم که خداوند تبارک و تعالی در رضوان خودش برای ایشان و در اعلیعلیین جایگاهی تعیین کند. تذکرات (75) که هست را اعلام بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
آقای دکتر! سه، چهار تا تذکر (75) داریم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
من خواهش میکنم دوستان باز تذکر (75) خودش منجر به یک موضوع جدید نشود. به هر حال ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی هستیم، صدای وحدت و دفاع از منافع ملی این کشور از این تریبون باید خارج شود. بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
آقای سیدغنی نظری بفرمایید.

سيدغني نظري خانقاه
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر ماده (75) دارم، خطاب به همکار ارجمند که کملطفیهایی در حق نمایندگان آذربایجان داشتند اعلام میکنم نمایندگان غیور آذربایجان پیرو راه شهیدانی نظیر شهید باکری باصلابت، اقتدار، شجاعت تمام دارند کار و فعالیتشان را ادامه میدهند و همچنان که ستارخان گفت ما خاک میخوریم، اما خاک نمیدهیم. ما هم در دفاع از حقوقمان ذرهای کوتاه نمیآییم.
به رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران جناب آقای روحانی تذکر جدی دارم. نمیدانم در قرنطینه هستند یا بیرون آمدند، ایشان همسطح اردوغان بودند و باید تذکر لازم را به ایشان میدادند، اعلام موضع میکردند. نه اینکه کمافیالسابق موضع انفعالی گرفتند. مقام معظم رهبری فرمودند آذربایجان سر ایران است و
حیدربابا مرد دقولار دوق گنیان
نامرد درین بورونارین اوگنیان
اگر کسی به ایران و آذربایجان چپ نگاه کند، نیت خبیث و پلیدی داشته باشد مطمئن باشید مثل صدام از تنور او را در میآوردند. ما اجازه نمیدهیم کسی امنیت ملی و شرف ملی ما را لکهدار کند و از همکاران محترم هم خواهش میکنم پشت آن تریبون که تریبون رسمی جمهوری اسلامی ایران است احساسی نشوند و غلبه احساس بر منطق نداشته باشند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
سپاسگزارم. نفر بعدی را دعوت بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای نادری بفرمایید.

احمد نادري
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام دارم محضر همکاران عزیز و ملت شریف ایران. جناب آقای احمدیبیغش نماینده محترم شازند امروز صحبتهایی کردند که چند دسته و چند نفر از دوستان را بر آن داشت که تذکر اصل (75) بدهند، منجمله بنده. جناب آقای احمدیبیغش شما با این موضعگیریهایتان و با این صحبتهای احساسیتان نشان دادید که از امنیت ملی و سیاست خارجی چیزی نمیفهمید.
اولاً که یک بحث اجتماعی از منظر یک استاد علوم اجتماعی در بحث جنبشهای اجتماعی در بحث طالبان مطرح شد و حالا با موضعگیریهایی که بیرون شد کاری ندارم، البته جنایاتی که طالبان در دهه 70 و 80 کردند در افغانستان و در حق مردم افغانستان و مردم ایران، کسی اینها را انکار نمیکند و همه باید اینها را محکوم کنیم. منتها بحث من از منظر هم امنیت ملی و هم از منظر یک مدرس علوم اجتماعی بود. شما باید این را در نظر بگیرید. ضمن اینکه مصاحبه بنده در مخالفت با اظهارات آقای اردوغان در خبرگزاری فارس جزء اولینهایی بود که منتشر شد.
نکته بعدی؛ جناب آقای احمدیبیغش! بحثهایی که شما داشتید، یعنی مباحثی که شما این چند وقته در صحن علنی مجلس و بیرون مجلس داشتید، همه اینها موجبات تکدر خاطر همه دوستان و دلسوزان انقلاب را دارد فراهم میکند. شما در بحث چین یک موضع نابخردانه و ناعقلانی و غیرعقلانی گرفتید که به شما تذکر داده شد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
جناب آقای نادری! صحبتتان نباید باز منجر به توهین شود. من خواهش میکنم ادبیاتی که به کار میگیرید، حالا میخواهید پاسخ بدهید اما توهین نشود.

احمد نادري
چشم آقای رئیس، امروز هم شما به رئیس مجلس اهانت کردید، به آذریزبانان ما اهانت کردید. من با توجه به اینکه شما در بحثهایتان احساسی میشوید و نمیتوانید در بحث سیاست خارجی موضع عقلانی بگیرید، از هیأت محترم نظارت بر رفتار نمایندگان خواهشمندم که در عضویت شما در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی تجدیدنظر کنند. والسلام علیکم و رحمه الله

محمود احمدي بيغش
تذکر (75) دارم، این حق مسلم من است، شما هم موظف هستید که اجازه بدهید من حرف بزنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
جلسه بعدی بفرمایید. آییننامه میگوید یا همان جلسه یا جلسه بعدی.

روح اله متفکرآزاد
آقای دکتر! تذکرات (75) تمام نشده است.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
تذکر (75) زیاد داریم، طبق نوبت باید باشد. وقتی آقای دنیامالی عزیز اینجا داشتند نطق میکردند در ابتدای نطقشان یک کلمهای به کار بردند، حرفشان این بود که این حرفهایی که الان دارد در رابطه با این زده میشود که تکهای از جان ما از ما جدا شده، این حرف ما آذربایجانیهای ایران است، این حرف، حرف ما است. دیگران حق ندارند دخالت کنند این حرف را بزنند. شاعر و خواننده این شعر تماماً برخاسته از این وطن هستند و ما سالها است در فراق بخشی از جانمان که آذربایجان است داریم میسوزیم. نکتهای که اول داشتند چون یک مقداری در کلام احتمال دارد بد فهمیده شده باشد، به من گفتند که من این را اصلاح کنم.

روح اله متفکرآزاد

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
(75)ها را بخواهیم ادامه بدهیم تمام نمیشود.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای میرتاجالدینی بفرمایید.

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
«و اطیعوا الله و رسوله و لا تنازعوا فتفشلوا و تذهب ریحکم»
امروز یک اجماع بسیار خوب هم در مجلس و هم در کل کشور نسبت به شائبهای که با ادبیات تفرقهافکنانه رئیس دولت ترکیه، رئیسجمهور ترکیه پیش آمده بود همه ملت ما در مقابل این موضع گرفتند. موضع هم از منافع ملی و مصالح کشور و تمامیت ارضی و آبی و آسمان پاک ایران بزرگ بود. اینجا این سخن کاملاً روشن است. البته گزارش هم رسید که رئیسجمهور ترکیه از این صحبتهایشان اعراض کردهاند، عذرخواهی کردهاند و گفتهاند منظورشان ایران نبوده است. در هر صورت ما مسأله تمامیت آذربایجان، تمامیت ایران و اینکه آذربایجان همیشه حافظ ایران بوده و به بیان رهبر معظم انقلاب سر ایران است، آنقدر این اهمیت دارد که حتی شائبه این مسأله را هم بر نمیتابیم. این سخن امروز در بیان همه نمایندگان عزیز آذربایجان و سایر استانها که صحبت کردند دیده میشد. بیانیه را هم نمایندگان شمالغرب و آذربایجان آماده کردند و همه امضا کردند.
اما صحبتهای همکار عزیزمان این وحدت را بههم زد. من این آیه شریفه را خواندم که ما اتحاد، وحدت و همدلی خودمان را حفظ کنیم و بدانیم که هر نوع حمله به دوستان و مجلس به نفع مردم ما نیست، به نفع کشور ما نیست. شما در پشت تریبون قرار بگیری به همه قاطبه مجلس بخواهی حمله کنی، به نمایندگان بخشی از کشور ما، استانهای آذربایجان بخواهی حمله کنی، این چه سودی دارد؟ دنبال چه هستید؟ هیچ موقع این تندیها جواب نداده است. این خروج از جاده انصاف و عدالت است که انسان بخواهد به جای اینکه حرف خودش و حرف حوزه انتخابیه خودش را بگوید، بدون توجه به مصالح کشور و منافع کشور مطلبی بگوید. این سخن تا آنجا بود که رئیس محترم جلسه جناب آقای دکتر قاضیزاده تذکر داد و گفت این سخنانی که اینجا گفته میشود سخنان مجلس نیست، سخنان قابل قبولی برای مجلس نیست، سخنان یک فرد است.
من این مطلب را میخواهم عرض کنم که اولاً در این مسأله هیچ اختلافی نیست، اجماع است، همه نمایندگان، نمایندگان آذری و این عبارت را نمایندگان آذربایجان، نمایندگان غیور و شجاع آذربایجان که همیشه در خط مقدم بودند، در دفاع از تمامیت کشور، از خاک پاک ایران اسلامی، خون پاک سردارانی چون شهید باکری، یاخچیانها، تجلاییها، شفیعزادهها در سوسنگرد و خوزستان و خاک پاک و تفتیده خوزستان ریخته شده برای دفاع از خاک ایران. در تاریخ همیشه آذربایجان در مقابل هر نوع هجمهای ایستاده و کل کشور را حفظ کرده است. اینجا بیایید بعضی از حرفها را بزنید درست نیست. من آخر صحبتم را خطاب به دوستمان و به همه عزیزان این شعر شهریار را میخوانم:
از من گذشت و من هم از او بگذرم ولی
با چون منی به غیر محبت روا نبود
والسلام

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای متفکر، تذکرات کتبی و شفاهی ما مانده است. خواهش میکنم خیلی کوتاه بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران ارجمند، ملت شریف ایران عنایت داشته باشند. من یک نکتهای را در تکمیل فرمایشات عزیزان عرض کنم. الحمدلله سیاست خارجی جمهوری اسلامی بر مبنای عزت، حکمت و مصلحت طراحی میشود. ما در اظهارنظرها باید دقت کنیم منافع ملی به خطر نیفتد. میخواهم خدمت شما عرض کنم که من به عنوان یک نماینده آذربایجانی که جزء اولین موضعگیریها در قبال اظهارنظر رئیسجمهور کشور دوستمان که متأسفانه اظهارنظری بود که ناپخته و ادعای ارضی تلقی شد، موضع گرفتم، خدمت شما عرض میکنم و به نمایندگی از تمام نمایندگان آذربایجانی در مجلس و مردمی که برای این کشور جان دادند عرض میکنم.
دوستان! ما از آذربایجانی حرف میزنیم، آنهایی که میخواهند بشنوند این را بشنوند. ما از آذربایجانی حرف میزنیم که برای این کشور سوسنگرد نگه داشته، ما از آذربایجانی حرف میزنیم که لشکر عاشورای آن آذربایجان خطشکنان دفاع از حریم و ناموس و خاک و وطن بودند. ما از آذربایجانی داریم حرف میزنیم که وقتی دفاع از این آب و خاک مطرح بود، کیان ایران اسلامی را آذربایجانیها جزء پیشقراولان حفظ آن بودند. ما آذربایجانی هستیم که در دوران فرقهگرایی و گروهکگرایی که در اول انقلاب داشت لطمه میزد، آذربایجان جزء خاموشکنندگان فتنههای این کشور بوده است، نه تنها در فتنهها درگیر نبوده است.
من از آذربایجانی سخن میگویم که این آذربایجان همیشه و همیشه قوامبخش این ملت بود. بله، ما درد داریم، ما درباره زبانمان، درباره فرهنگمان پیگیر هستیم. ما درباره اینکه تمرکزگرایی به مناطق پیرامونی ایران لطمه میزند اعتراض داریم، حرف زدیم و خواهیم زد. اما بعضاً سوءاستفاده نشود، در قبال سیاست جمهوری اسلامی ایران با عزت و حکمت و مصلحت همراه است. ما اگر در قبال قرهباغ به نفع جمهوری آذربایجان موضع گرفتیم علتش واضح بود، خاک اشغالشده هر کجا اشغال شود محکوم است. یک عده از این ماجرای آقای اردوغان برای توجیه استفاده نکنند. ما کم نمیآوریم، عقبنشینی نمیکنیم، مواضع ما روشن است، ما ایرانیهای اصیلی هستیم که آذربایجانیها در حفظ خاک ایران سهم دارند، ما مشروطه به این کشور دادیم.
لذا میخواهم خدمت همه عزیزان عرض کنم، این ندای آذربایجان، ندای قوت و قدرت بوده، ندای اقتدار برای این کشور بوده است. اتفاقاً کسانی که در برابر بیگانه ایستادهاند ما آذربایجانیها هستیم و این باعث نمیشود ما از مطالبه حقوق اصلی خودمان در زبان، در فرهنگ و در آن چیزهایی که در بودجه هست کوتاه نخواهیم آمد. همه کشور بایستی مثل تهران رشد کند، هم کشور بایستی در پیشانی باشد. ما با این چیزها عقبنشینی نخواهیم کرد.
آذربایجان دایانیپدی، تورک دیلینه افتخار الییر و دایانقین اوستوند ملتین و طنیتین اوستوند دایانیپ
وطنین حفاظتینن جان و رمق حاضردی
ایران بیزیم وطنیمیزدی، آذربایجاندا بیزیم افتخاریمیزدی.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
7
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای دکتر کریمی! تذکرات را بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای مسلم صالحی نماینده محترم مردم اقلید بفرمایید.

مسلم صالحي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام دارم خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران. به نوبه خودم سخنان سخیف نخستوزیر ترکیه را محکوم میکنم.
خدمتتان عارضم، همکاران عزیز! امروز میخواهم منعکسکننده آلام و دردهای قشر مظلوم اعضای هیأتعلمی و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی باشم. دانشگاهی با (30) هزار هیأتعلمی تماموقت، (35) هزار کارمند، (25) هزار هیأتعلمی پارهوقت و حقالتدریس. روی هم رفته (90) هزار نفر به عبارتی در ازای هر نفر اگر سه نفر خانوار داشته باشند (270) هزار نفر دارند از دانشگاه آزاد اسلامی ارتزاق میکنند.
همکاران عزیز! در این مجلس داد همه گروهها زده شده، نهضتیها، حقالتدریسها و همه گروههای دیگر، هیچکس نبود که داد دانشگاه آزاد اسلامی را بزند.
همکاران! شما یا خودتان فارغالتحصیل یکی از مقاطع دانشگاه آزاد اسلامی هستید، یا یکی از افراد نزدیک به شما فارغالتحصیل این دانشگاه است. الحق و الانصاف کدام یک از شما در این شش ماه از موجودیت دانشگاه آزاد دفاع کردید؟ چرا کسی به این جامعه عظیم دانشگاهی توجه نمیکند؟
متوسط حقوق اعضای هیأتعلمی و کارمندان دانشگاه آزاد اسلامی نصف دانشگاه دولتی است. در صورتی که سطح علمی اعضای هیأتعلمی به مراتب کمتر از دانشگاه دولتی که نیست، شاید در حد آنها و حتی بیشتر هم باشد.
از طرفی میزان دریافت حقوق و مزایا به اندازهای رسیده که شاید در حد یک کارگر در مناطق نفتی هم یک هیأتعلمی دانشگاه آزاد کمتر حقوق میگیرد.
بودجه سالیانه دانشگاه آزاد بین (2200) تا (2400) میلیارد تومان است. همین مقدار را از بنیاد شهید سالیان سال است که طلبکار است، چرا ورود نمیکنید، چرا از حق دانشگاه آزاد اسلامی دفاع نمیکنید؟ (3) درصد حق بیمه بیکاری از ابتدای تأسیس دانشگاه آزاد از حقوق اعضای هیأت علمی و کارمندانش کسر شده است، ولی به حساب تأمیناجتماعی واریز نشده است و به همین خاطر هیأتعلمیها و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی تابع قانون کار هم نیستند. حداقل به داد این قشر از جامعه برسید.

علي کريمي فيروزجائي
ممنون جناب آقای مسلم صالحی. آقای محمود عباسزاده نماینده محترم مردم مشکینشهر بفرمایید.

محمود عباس زاده مشکینی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
پناه میبرم به خداوند متعال از شر شیطان راندهشده که شعار شورانگیزش دوستی خدا و انگیزه شورستیزش نافرمانی اوست. اولاً چند جمله با اردوغان و تفکر پشت سر آن. جناب آقای اردوغان! خوب به پرچم سه رنگ جمهوری اسلامی ایران نگاه کن، آیا آن دو هلال میانهاش را میبینی که به ذوالفقار حضرت علی (علیهالسلام) میماند؟ همانها نشانه بر آمدن ابرقدرت جمهوری اسلامی ایران، حاکمیتی مبتنی بر مکتب متعالی اسلام محمدی با سازوکار مردمسالاری دینی است که عمق استراتژیک آن از دریای سرخ تا مدیترانه را در بر میگیرد. اقتداری که مردم سراسر مسلمان و عاشورایی جمهوری آذربایجان نیز با شور و اشتیاق به آن میبالد.
آقای اردوغان! آیا نظامیگنجوی را میشناسید؟ آیا مجسمه او را در باکو دیدهاید؟ آیا سرودههای او را شنیدهاید؟ اگر نشنیدهاید دو بیت از سرودههایش را میخوانم.
همه عالم تن است و ایران دل
نیست گوینده زین قیاس خجل
چون ایران دل زمین باشد
دل ز تن به بود یقین باشد
مرزهای ایران و جمهوری آذربایجان مرزهای دوستی و برادری بین دو ملت است. با مشترکات مذهبی، تاریخی و فرهنگی بسیار زیاد. باید محور مبتنی بر تفکر مکتب متعالی اهل بیت تقویت شود.
اما در پاسخ به نطق یکی از همکاران درخصوص ترجیح دفاع از قدرت متوازن منطقه به همان شکلی که گفتند باید عرض کنم که اولاً لازم نیست شما به ما درس غیرت بدهید، نام آذربایجان با عنصر معرفت، غیرت و نجابت و شجاعت و وطنپرستی و ولایتپذیری عجین شده است. اما اگر امروز هم برخیها جرأت میکنند به عنوان مهمان برادران مسلمان ما در باکو خطاب به مردم نجیب ایران شعر حسرت ما را با ترجمه و جهت معکوس و واگرایانه قرائت میکنند، نتیجه همین نگاهها و اقدامات و تصمیمات و دستورالعملهای تنگنظرانه منبعث از آن است.
سحر آن نیست که از بانگ خروسان برسد
سحر آن است که بیدار شود اقیانوس
سحر آن است که خورشید بگوید نه خروس
یاشاسین آذربایجان، یاشاسین ایران، یاشاسین انقلاب، یاشاسین ملت ایران.

علي کريمي فيروزجائي
خیلی متشکر، جناب آقای عباسزاده. جناب آقای بهروز محبینجمآبادی نماینده محترم مردم سبزوار بفرمایید.

بهروز محبي نجم آبادي
تذکرات شفاهی
سم رب الشهدا و الصدیقین
یاد شهید گرانقدر، مدیر جهادی و دانشمند دفاعی ـ هستهای آقای دکتر محسن فخریزاده را گرامی میداریم و آرزوی توفیق و رفع مضایق برای ملت عزیز و بزرگ ایران سرفراز را دارم. ملت بزرگ ایران و ترکیه دو کشور دوست و برادرند که در غم و شادی یکدیگر در کنار هم بودند. مخدوش نمودن این روابط حسنه تاریخی و راهبردی و تلاش برای رقابتهای مخرب مطلوب ملتهای بزرگ ایران و ترکیه نیست. آقای اردوغان! محصول بعثت پیامبر گرامی اسلام اتحاد و حذف تعصبات قومی بود.
طرح ارزشمند اقدام راهبردی از سوی منتخبان ملت دستان خالی دولت را پر کرد. این طرح مُهر بطلانی بر اندیشه مذاکرات بیفایده و تعهدات یکسویه و خسارتبار و سرخوشیهای پوچ و اعتمادهای بیسرانجام است. امیدوارم دولت با اجرای این طرح و طرح تأمین کالاهای اساسی به وظیفه قانونی خود عمل کند.
در موضوع همسانسازی حقوق بازنشستگان محترم تأمیناجتماعی استمداد آن زحمتکشان عزیز که عمر خود را در خدمت و عمران و آبادانی این سرزمین عزیز سپری کردهاند و امروز طعم تلخ تبعیض را آشکارا احساس میکنند به اطلاع مجلس و دولت محترم میرسانم و امیدوارم با توجه به گستردگی جمعیت این عزیزان اقدامات عاجلی صورت بگیرد.
از وزیر محترم آموزش و پرورش درخواست داریم در ساماندهی دقیق نیروهای متعدد و متنوع آموزشی و نیروهای فراموششده طرح مهرآفرین و نیروهای عزیز خدماتی و نیز تأخیر در پرداخت حقالتدریس به ویژه برای نیروهای خرید خدمات اقدامات مقتضی و سریع صورت گیرد... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
ممنون آقای محبی. نفر بعدی جناب آقای پرویز محمدنژادقاضیمحله نماینده محترم مردم لنگرود هستند، بفرمایید.

پرويز محمدنژادقاضي محله
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
یاد و خاطره شهید هستهای شهید فخریزاده را گرامی میدارم. آغاز صحبت من با ریاست محترم جمهور است. آقای رئیسجمهور! شما از چهرههای قبل و بعد از انقلاب هستید. برای این ملت و برای کشور عزیز ایران ما زحمتها کشیدهاید. آنچه که مسلم است تعدادی از سؤالاتی که امروز در جامعه مطرح است از زبان نمایندگان و از طرف مردم مطرح میشود. مطمئن هستم بسیاری از این سؤالات از ناحیه شما نیست و در حوالی شما به علت عدم توجه به مسائل کلی کشور ایجاد میشود. به دفاتر معاونانتان سری بزنید و ببینید که عوض کار برای مردم و اندیشه برای مردم و تسهیل در کار و امور، مشغول تسهیم قدرت هستند.
دومین منطقهای که سؤالبرانگیز است در حوزه وزارت صمت است. آقای رئیسجمهور و آقای وزیر صنعت، معدن و تجارت! بارها اعلام کردیم (80) درصد بنگاههای شهرستان لنگرود قفل شده. به جهت اینکه برابر مزیت دوره و مزیت مکانی احداث نشده است امروز ما شاهد بیتحرکی این بنگاهها هستیم.
شهرستان لنگرود در تولید محصولات کشاورزی سرآمد است، با فرآوری این محصولات کشاورزی میتوان هم به ثروت رسید، هم کسب و کار ایجاد کرد.
سومین منطقهای که مورد سؤال واقع شده و ایجاد سؤال میکند در حوزه کشاورزی است. آقای وزیر و آقای رئیسجمهور! هر کشوری که ارزش پایه پولی آن کم شود بهترین کار برای ایجاد ارزآوری صادرات است و محصولات کشاورزی نیز از جمله محصولات زودبازده هستند که در حوزه گیلان و شهرستان لنگرود به وفور پیدا میشود.
چهارمین نقطهای که سؤال ایجاد میکند در حوزه راه و شهرسازی است. تا زمانی که نتوانیم راههای ارتباط به مراکز ثروت را بهسازی و مرمت کنیم... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
خیلی متشکر آقای محمدنژاد. جناب آقای عادل نجفزاده نماینده محترم مردم خوی و چایپاره بفرمایید.

عادل نجف زاده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و عرض ادب و احترام محضر مردم شریف ایران و مردم غیور و زحمتکش حوزه انتخابیهام خوی و چایپاره.
جناب رئیس و همکاران عزیزم! مردم هنوز منتظر تصمیمات کارشناسانه و عقلمدارانه و انقلابی نمایندگان خود برای حل مشکلات عدیده کشور هستند. راه نجات کشور جز نگاه به درون، اعتماد به جوانان فرهیخته کشور، مراجعه به دانشگاهها و استفاده از ظرفیتها و مزیتهای بیکران ایران اسلامی نیست. ریشه اصلی همه مشکلات کشور در شرایط فعلی، نبود تفکر یکپارچه استراتژیک بین قوای مقننه و مجریه و عدم توجه به اسناد بالادستی نظام است.
همکاران عزیز! هر لحظه از حضور ما در صحن مجلس باید در جهت حمایت از مردم، دفاع از معاش و عزت آنان و نقشآفرینی در جهت حل مشکلات مدیریتی کشور باشد. بنابراین از دولت و ریاست محترم مجلس ضمن توجه جدی به حفظ عزت و کرامت مردم ایران، رفع مهمترین مشکلات حوزه انتخابیه را خواستارم.
توجه جدی دولت و کمیسیون تخصصی مجلس به مدیریت منابع آب شهرستان خوی و آغاز سد قازان و اتمام شبکه سد آغچای.
توجه جدی دولت به ارتقای زیرساختهای درمانی خوی، تجهیز کامل بیمارستان آیتالله خویی، تأسیس دانشگاه علومپزشکی و آغاز ساخت بیمارستان مصوب در شهرستان چایپاره.
توجه به معاش (30) هزار مرزنشین الند و قطور و اهتمام در اتمام ساخت واحدهای مسکونی تخریبی در زلزله قطور و اهتمام جدی سازمان برنامه و بودجه به تخصیص اعتبار لازم در لایحه بودجه 1400 برای نهایی شدن جاده بینالمللی خوی ـ قطور ـ رازی و خوی ـ قرهضیاءالدین ـ بازرگان.

علي کريمي فيروزجائي
خیلی متشکر آقای نجفزاده.
8
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات کتبی
آقای رئیس! من تعدادی از تذکرات کتبی نمایندگان به دستگاههای اجرایی را بخوانم.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درخصوص ضرورت تدبیر و اقدام در جهت حمایت از هتلها و مراکز اقامتی.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص توزیع عادلانه سرمایهگذاری شستا در تمام استانهای کشور جهت بهرهمندی مردم همه مناطق از توسعه، اشتغال و غیره.
به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص لزوم جلوگیری از ایجاد تأخیر در موعد جراحی بیماران مبتلا به سرطان و سایر بیماریهای خاص.
به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت حمایت مالی از نهادهای مسئول در حوزههای آسیبهای اجتماعی.
به وزیر ورزش و جوانان درخصوص ضرورت تهیه برنامهای جامع جهت استعدادیابی ورزشی و حمایت از نوجوانان و جوانان توانمند کشور.
به وزرای امور اقتصادی و دارایی، جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص ضرورت اجرایی شدن کامل مصوبات جلسات کارگروه تنظیم بازار و جلوگیری از تأخیر در اجرای مصوبات.
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به اتفاق (29) نفر از نمایندگان به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چرا وزارت تعاون با تعیین سقف دریافتی در همسانسازی حقوق بازنشستگان لشکری و کشور موجب نارضایتی در اقشار خاص و نخبه شده است.
ـ آقای کیوان مرادیانکوچکسرائی (قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوهشمالی) به اتفاق (19) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت مقابله جدی با ورود قاچاق داروهای مرتبط با بیماری کرونا به کشور.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای دکتر کریمی! چون به وقت اذان رسیدیم انشاءالله بقیهاش در جلسه بعد.
9
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
جلسه بعدی ما ساعت (7:45) دقیقه صبح روز سهشنبه (25) آذر ماه سال 1399 است. دستور جلسه هم مطابق دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.