1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران و نمایندگان محترم و مردم عزیزمان. جلسه با حضور 238 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه پنجاه و دوم روز یکشنبه سیام آذر ماه 1399 هجریشمسی مطابق با پنجم جمادیالاولی 1442 هجریقمری:
1 ـ گزارش شور دوم کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران.
2 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار (در اجرای تبصره 1 ماده 45 آییننامه داخلی مجلس).
3 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور.
4 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه یکفوریتی الحاق یک تبصره به ماده (14) قانون صدور چک مصوب 1355 و اصلاحات بعدی آن.
5 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از بررسی عملکرد شرکتهای خودروسازی درخصوص کیفیت و قیمت خودرو.
6 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد بررسی کیفیت تأمین و توزیع نهادههای دامی.
7 ـ انتخاب سه نفر از نمایندگان به پیشنهاد کمیسیونهای اقتصادی، شوراها و امور داخلی کشور و قضائی و حقوقی به عنوان ناظر در شورای عالی مقابله و پیشگیری از جرایم پولشویی و تأمین مالی تروریسم.
8 ـ انتخاب نمایندگان ناظر در شورای معادن استانها در هشت استان.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آیاتی چند از کلامالله مجید.
(آیات 76 ـ 71 از سوره مبارکه «فرقان» و آیات 3 ـ 1 از سوره مبارکه «کوثر» توسط قاری محترم آقای حمیدرضا احمدیوفا تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ مَنْ تابَ وَ عَمِلَ صالِحاً فَإِنَّهُ یتُوبُ إِلَى اللَّهِ مَتاباً * وَالَّذِینَ لا یشْهَدُونَ الزُّورَ وَ إِذا مَرُّوا بِاللَّغْوِ مَرُّوا کراماً * وَالَّذِینَ إِذا ذُکرُوا بِآیاتِ رَبِّهِمْ لَمْ یخِرُّوا عَلَیها صُمًّا وَ عُمْیاناً * وَالَّذِینَ یقُولُونَ رَبَّنا هَبْ لَنا مِنْ أَزْواجِنا وَ ذُرِّیاتِنا قُرَّةَ أَعْینٍ وَ اجْعَلْنا لِلْمُتَّقِینَ إِماماً * أُوْلئِک یجْزَوْنَ الْغُرْفَةَ بِما صَبَرُوا وَ یلَقَّوْنَ فِیها تَحِیةً وَ سَلاماً * خالِدِینَ فِیها حَسُنَتْ مُسْتَقَرًّا وَ مُقاماً *
الله اکبر و لله الحمد ـ بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّا أَعْطَیناک الْکوْثَرَ * فَصَلِّ لِرَبِّک وَانْحَرْ * إِنَّ شانِئَک هُوَ الْأَبْتَرُ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از قاری محترم برادر عزیزمان جناب آقای حمیدرضا احمدیوفا تقدیر و تشکر میکنم، ترجمه آیات را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«بلی، آنانکه از گناهان توبه کنند و کار خوب کنند دارند حقیقتاً به سوی خدا باز میگردند. همچنین این بندگان در مجالس لهو و لعب شرکت نمیکنند. وقتی هم با رفتار بیهودهای روبهرو میشوند با بزرگواری از کنار آن میگذرند. وقتی آنان را با آیههای خدا به خود آورند به آن فکر میکنند و چشموگوشبسته قبولش نمیکنند و اینکه دعا میکنند خدایا کاری کن که همسران و بچههایمان چشم و چراغ و مایه عزت ما باشند و ما را الگوی پرهیزگاران قرار بده. آری به سپاس صبری که کردهاند خانههای بهشتی تقدیمشان میکنند و در آنجا با کمال احترام و ادب به استقبالشان میروند، همیشه آنجا ماندنی هستند، چه خوب جا و مکانی است».
به نام خداوند بخشنده مهربان
«ما تو را چشمه کوثر دادیم. پس برای پروردگارت نمازگزار و قربانی کن. دشمنت خود بیتبار خواهد بود». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگوار.
آقای رئیس! اسامی غایبان و متأخرین امروز را قرائت میکنم. آقایان: حسین امامی، حسین حسینزاده، سیدسلمان ذاکر، آرش زرهتن، رسول فرخی، حسن لطفی، مصطفی نخعی، حسن نوروزی و مهرداد ویسکرمی.

محمدباقر قاليباف
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت ولادت حضرت زینب (سلاماللهعلیها)، روز پرستار و لایحه بودجه سال 1400 کل کشور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
«من المؤمنین رجال صدقوا ما عاهدوا الله علیه فمنهم من قضى نحبه و منهم من ینتظر و ما بدلوا تبدیلاً».
ولادت حضرت زینب (سلاماللهعلیها) و روز پرستار را به همه مردم عزیزمان و به ویژه به همه مجاهدان خط مقدم سلامت تبریک و تهنیت عرض میکنم.
پرستاران عزیز ما با کمترین امکانات، بیشترین افتخارات را به ارمغان آوردند، جان دهها هزار نفر از هموطنان را نجات دادند و خطر را به جان خریدند تا بقیه آسیب کمتری ببینند. فداکاری پرستاران قهرمان ما در تاریخ این سرزمین ماندگار خواهد شد و بیگمان نسلهای بعد نیز روایت مجاهدت و ایثار پرستاران را برای فرزندان خود تعریف میکنند. شما قهرمانان سرزمین ما هستید و همه ما به شما افتخار میکنیم. مطمئن باشید که شما را در میدان خطر تنها نخواهیم گذاشت و تمام نمایندگان مجلس شورای اسلامی خود را موظف میدانند تا از همه ظرفیتهای مجلس برای پیگیری مطالبات شما قهرمانان بینام و نشان بهره گیرند. یاد و خاطره بیش از (100) شهید مدافع سلامت از میان پرستاران را گرامی میداریم و قدردان قهرمانهای سفیدپوش خود در جایجای ایران عزیزمان هستیم.
تأکید اخیر رهبر معظم انقلاب بر همکاری قوا با یکدیگر و حفظ اتحاد ملی به نفع مردم را چراغ راه خود در مجلس میدانیم. رهبر انقلاب تأکید فرمودند که خواست مردم واحد است و کسی از میان مسئولان نباید این صدای واحد را دچار خدشه کند. حل مشکلات معیشتی مردم را در اولویت میدانیم و معتقدیم که نمیتوان باری از روی دوش مردم برداشت، مگر با هماهنگی و اتحاد.
میان همه مسئولان باید یک اصل مشترک باشد و آن هم نفع مردم است. آنچه به نفع مردم نیست و به معیشت و منزلت اجتماعی آنها آسیب میزند را به دیوار میکوبیم و آنچه که به مصلحت آنها است از زبان هر کسی گفته شود و با قلم هر کسی نوشته شود روی چشم میگذاریم و تلاش خواهیم کرد تا با ریلگذاری و هدایتگری صحیح و با هماهنگی و همکاری با دولت کشور را به سمت حل مشکلات مردم سوق دهیم.
طرح حمایت معیشتی از مردم نمونه مناسبی است که با همکاری و هماهنگی دولت محترم به نتیجه رسید. به مردم قول داده بودیم که نگذاریم سفره آنها کوچکتر شود، تلاش کردیم تا کمتر شرمسار پدرانی باشیم که شرمنده فرزندانشان شدهاند. مطمئن باشید مردم را در میانه مشکلات اقتصادی تنها نخواهیم گذاشت.
نکته مهم دیگر مربوط به مهمترین دستور کار پیشروی مجلس یعنی لایحه بودجه 1400 است. بودجه در نگاه مجلس تأثیرگذارترین سند حکمرانی است که مستقیماً مسیر پیشرفت یا عقبماندگی کشورها را رقم خواهد زد. باید دقیقترین و کارشناسیشدهترین برآوردها در بودجه لحاظ شود تا نقشه راه کشور مسیری در جهت منافع مردم طی کند.
درخصوص لایحه بودجه 1400 در مجلس شورای اسلامی چه در کمیسیونها چه در مرکز پژوهشها چه در دیوان محاسبات و چه در جلسات متعدد کارشناسی با اقتصاددانان بررسیهای لازم صورت گرفته است. دیوان محاسبات نیز گزارش تفریغ بودجه را بههنگام آماده کرده است. گزارش تفریغ بودجه کارنامه انضباط مالی دولت است. گزارش تفریغ بودجه به گزارشی اداری و کماثر تبدیل شده بود، اما ما برای اولین بار توانستیم آسیبهای بودجه سال 98 را در بررسی لایحه بودجه 1400 مدنظر قرار دهیم. امیدواریم با توجه به هماهنگیهای انجامشده با دولت محترم و سازمان برنامه و بودجه برای اصلاح لایحه، نهایت همکاری را به عمل آورند، اصلاح ساختار بودجه حتی در حداقلیترین صورت آن مثل نان شب برای سیاستگذار ما واجب است. ارقام بودجه را در اصلاحات اساسی مجلس واقعی خواهیم کرد و مجوز اخیر رهبر انقلاب گامی بلند در جهت واقعی کردن ارقام بودجه و پرهیز از هرگونه برآورد غیرواقعی است.
تلاش خواهیم کرد تا در همین مسیر بند به بند لایحه را با اصلاحات اساسی به شیوهای که به نفع معیشت مردم و کشور عزیزمان باشد بررسی کنیم تا نقشی در برداشتن بار گرانی و تبعیض و بیعدالتی و فقر از روی دوش مردم ایفا کنیم. در این راه بیشترین عایدی زمانی نصیب مردم خواهد شد که مجلس و دولت بررسی کارشناسی را اولویت کار خود بدانند و به خاطر منافع مردم و کشور در هماهنگی با یکدیگر عمل کنند. انشاءالله با تصویب نهایی بودجه 1400 به شیوهای واقعبینانه و کارشناسیشده مجلس به وظیفه خود برای ریلگذاری مسیر پیشروی دولت به نفع مردم و کشور عمل خواهد کرد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
4
مراسم تجلیل و تکریم خانواده تعدادی از شهدای مدافع سلامت و پرستاران نمونه

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت همکاران عزیز. آقای رئیس! قبل از اینکه به دستور اول وارد شویم، تجلیل داریم از پرستاران عزیز و شهدای پرستار مربوط به بیماری کرونا، شهدای سلامت و از آقای میرزابیگی رئیس محترم نظام پرستاری دعوت میکنیم که به جایگاه هیأترئیسه تشریف بیاورند. آقای دهنوی! خدمت شما هستیم تا اسامی را قرائت بفرمایید و دعوت بفرمایید.
(در این هنگام با حضور آقایان: محمدباقر قالیباف «رئیس مجلس»، حسینعلی شهریاری «رئیس کمیسیون بهداشت و درمان» و محمد میرزابیگی «معاون پرستاری وزارت بهداشت» از خانواده سه نفر از پرستاران شهید مدافع سلامت در صحن علنی مجلس تجلیل شد)

سيدمحسن دهنوي
خواهش میکنم. آقای میرزابیگی تشریف بیاورند و آقای دکتر قالیباف و اعضای هیأترئیسه هم تشریف داشته باشند. ضمن عرض تقدیر و تشکر و سپاس صمیمانه از همه پرستاران و مجاهدین سلامت کشور، در خدمت پنج تن از این عزیزان هستیم. همکاران نماینده دقت داشته باشند، سه تن از عزیزانی که شهدای مدافع سلامت هستند از خانوادههایشان دعوت کردیم، دو نفر از عزیزان را هم از خودشان دعوت کردیم که در این جلسه در خدمتشان باشیم. من ابتدا خانواده شهدای مدافع سلامت را دعوت میکنم.
اول از خانواده شهید مدافع سلامت شهیده فرحناز چاوشی دعوت میکنم جهت تقدیر تشریف بیاورند. این شهیده مدافع سلامت متولد (14) خرداد 1348 بودند، متأهل و دارای دو دختر بودند، (25) سال سابقه کار داشتند و محل خدمتشان هم بیمارستان شهید رجائی تهران بود، پرستار نمونه هم بودند. جهت شادی روحشان صلواتی ختم کنید. (حضار صلوات فرستادند). آقای دکتر شهریاری هم تشریف بیاورند بالا.
خانواده دوم خانواده شهید مدافع سلامت شهید مسلم سهیلیفرد، این شهید بزرگوار هم متولد (3) شهریور 1351 بودند و (48) ساله بود. متأهل بودند، سابقه ایثارگری و دفاع مقدس داشتند، محل خدمت ایشان هم دانشگاه افسری امامعلی بود، (29) سال و شش ماه هم سابقه خدمت در نظام درمان کشور را داشتند. شادی روحشان صلواتی بفرستید. (حضار صلوات فرستادند)
سوم در خدمت خانواده شهید مدافع سلامت شهیده سیدهمولودالسادات جعفری هستیم. ایشان هم متولد 1353 بودند، پرستار بودند و محل خدمتشان بیمارستان شهید فیاضبخش بود. شادی روح ایشان هم صلواتی ختم کنید. (حضار صلوات فرستادند).
جهت شادی روح همه شهدای مدافع سلامت صلواتی ختم کنید. (حضار صلوات فرستادند).
خدمت دو تن از پرستاران محترم هم هستیم، اولاً جناب آقای یوسف رحیمی، ایشان متولد اردیبهشت ماه 1363 هستند، محل خدمتشان هم بیمارستان امامحسین (علیهالسلام) است.
همچنین در خدمت پرستار سرکار خانم مهری حیدری هستیم، محل خدمت ایشان هم بیمارستان مسیح دانشوری است، پرستار نمونه دانشگاه شهید بهشتی و سرپرستار نمونه بیمارستان مسیح دانشوری هم بودند. خیلی ممنونم، مجدداً عرض تقدیر و تشکر داریم از همه زحمتکشان حوزه سلامت. آقای امیرآبادی! در خدمت جنابعالی هستیم.
5
ادامه رسیدگی به طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری (ثبت 164)

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید من وارد دستور اول شوم.

محمدباقر قاليباف
دستور اول را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! در ادامه رسیدگی به قانون اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری، در ماده (1) پیشنهاداتی را داشتیم، در بحث پیشنهادات جناب آقای پژمانفر میخواهند عبارت «دبیر شورایعالی امنیت ملی و دبیر مجمع» را به «اعضای شورایعالی امنیت ملی و مجمع» تغییر بدهند. آقای پژمانفر بفرمایید.

نصراله پژمان فر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت یکایک همکاران بزرگوار و ملت شریف ایران اسلامی عرض سلام و ارادت دارم و ولادت عقیله بنیهاشم زینب کبری (سلاماللهعلیها) را خدمت همه سروران تبریک عرض میکنم.
جناب آقای رئیس! من قبل از اینکه پیشنهاد (33) را بخواهم مطرح کنم، خواهش میکنم آن پیشنهاد (32) را هم دقت بفرمایید. (32) و (33) را با هم مطرح میکنم.

احمد اميرآبادي فراهاني
حاجآقا! (32) همان معاون و معاونین؟ آن اصلاح عبارتی بود، آقای قاضیزاده! در جلسه قبل پذیرفت، اصلاح عبارتی درست شد. (33) را مطرح کنید.

نصراله پژمان فر
پیشنهاد دهنده
پس معاونین است. (33) را مطرح میکنم. در ارتباط با موضوع پیشنهاد این است که ببینید همکاران بزرگوار! ما در این موقعیت تمام تلاشمان این بود که جلوی یک جریان نامناسبی که فضای تبلیغاتی کشور را تحتالشعاع قرار میداد و خیلی از افراد وارد ثبتنام حوزه ریاست جمهوری میشدند، جلوی این کار گرفته شود. افرادی که بعضاً سواد خواندن و نوشتن را هم درست و حسابی نداشتند. گاهی با یک وضعیت نامناسبی میآمدند و این خودش یک سوژهای برای فضاهای سیاسی در داخل و خارج از کشور میشد. کار بسیار ارزشمندی را سروران ما در کمیسیون شوراها انجام دادند، آمدند در ارتباط با این موضوع ورود پیدا کردند و پیشنهاد اصلاح این موضوع و آییننامه درستی را در ارتباط با این موضوع ارائه کردند.
منتها ببینید! ما باید تلاش کنیم فضای انتخابات این طور نباشد که محدودیت ایجاد کنیم، چون ما داریم قانون مینویسیم، انشاءالله این قانون سالیان سال در این کشور میخواهد اجرا شود و تجدیدنظر هم در ارتباط با این موضوع به سادگی نیست.
ما اینجا گفتیم: «دبیر شورایعالی امنیت ملی یا دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام» یکی از شخصیتهای حقوقی است که میتواند برای این سمت خودش را در معرض انتخاب قرار بدهد. ببینید! ما در کنار این موضوع استاندارها را آمدیم مطرح کردیم. به هر حال کسی که استاندار میشود یک جایگاه حقوقی دارد، شهردارهای کلانشهرها، رؤسای نهادهای دولتی و مؤسسات، فرماندهان عالی نظامی، رئیس دانشگاه آزاد، مدیر حوزههای علمیه. ببینید! ما در این تراز آمدیم این افراد را در نظر گرفتیم، اما کسی که دبیر شورایعالی امنیت ملی است در شورایعالی امنیت ملی گفتیم فقط دبیر میتواند این کار را بکند. یا در مجمع تشخیص مصلحت نظام فقط دبیر میتواند این ورود را داشته باشد. سروران گرامی! حال اینکه اعضایی که برای مجمع تشخیص مصلحت نظام یا شورایعالی امنیت ملی انتخاب میشوند شخصیتهای بسیار باتجربه و باسابقهای هستند که در نظام در این سطح ورود پیدا کردهاند و اینها کسانی هستند که تأییدات زیادی متوجه آنها است.
لذا من خیلی اطاله کلام نمیکنم، قطعاً دوستان ما هم در دولت نظر موافق خواهند داشت، هم دوستان کمیسیون نظر موافق خواهند داشت که ما بیاییم این انحصار ایجادشده در دبیر شورایعالی امنیت ملی و دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام را اصلاح کنیم و بگوییم اعضای شورایعالی امنیت ملی و مجمع تشخیص مصلحت نظام همه آنها این توانمندی را دارند که در این انتخاب شرکت کنند و خودشان را در انتخابات مشارکت بدهند. این قطعاً موجب فعال شدن ظرفیت انتخابات خواهد شد و افراد بیشتری میتوانند در انتخابات، آن کسانی که شایستگی دارند شرکت کنند. ما میخواهیم جلوی ورود کسانی که شایستگی ندارند را بگیریم، نه جلوی ورود آن کسانی که شایستگی دارند. خیلی متشکر، من خواهش میکنم با یک رأی قاطع این موضوع... (قطع میکروفن)

روح اله متفکرآزاد
مخالف محترم جناب آقای سیدغنی نظری هستند، بفرمایید.

سيدغني نظري خانقاه
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت همکاران محترم. با توجه به اینکه اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری یک آزمون و امتحانی برای مجلس شورای اسلامی است و قطعاً نظرات متخصصین، دانشگاهیان و سیاسیون را در فضای رسانهای و مجازی میبینیم، لذا ما باید با دقت و جدیت تمام یک قانون جامع و مانعی تصویب کنیم.
درخصوص مخالفت اینجانب با جایگزینی اعضای شورایعالی امنیت ملی و مجمع تشخیص مصلحت نظام این مطلب شایان ذکر است که اکثر اعضای شورایعالی امنیت ملی که از جایگاه سرلشکری برخوردارند یا عضو وزارتی بودهاند یا جزء سران قوا هستند در بندهای قبلی در این موضوع جای گرفتهاند و عملاً تحصیل حاصل است و سالبه به انتفاء موضوع است.
اما درباره مجمع تشخیص مصلحت نظام قطعاً یک عدهای خواهند گفت که بالاخره اعضای سایر شوراها هم آورده شود. فرق مجمع تشخیص مصلحت نظام با شورایعالی امنیت ملی این است که اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام کار ملی خاصی انجام نمیدهند، کار اجرایی ندارند، فقط جلسه دارند، آن هم در صورتی که اختلافی بین مجلس و شورای نگهبان به وجود بیاید و اگر ما این روند را مدام توسعه بدهیم، با پیشنهادات قطعاً به همان موضوع قبلی خواهیم رسید. در واقع هدف ما این بود آن بلبشویی که در انتخابات گذشته بود و هر کسی ثبتنام میکرد، نتواند ثبتنام کند. فلذا صرف عضو بودن فرد نمیتواند مدیر و مدبر بودن فرد را به منصه ظهور برساند. لذا عزیزان! من خواهشمندم به همان روندی که کمیسیون پیشنهاد داده، همان بحث دبیر اکتفا شود و اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام در اینجا آورده نشوند.

محمدباقر قاليباف

روح اله متفکرآزاد
آقای احمد دنیامالی بفرمایید

احمد دنيامالي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران ارجمند ببینید! قرار بود که ما این قانون را اصلاح کنیم و شرایطی را به وجود بیاوریم که هر کسی بدون توجه به شرایط احراز نتواند بیاید در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند. به نظر افکار عمومی کاری که ما داریم میکنیم فقط شامل عده خاصی خواهد شد. اندازهگیریهایی که شده اگر ما این قانون را تصویب کنیم شامل (1500) نفر در این کشور میشود. آیا به نظر شما آن باز بودن که هر کسی میتوانست بیاید بدون توجه به شرایط احراز در بحث انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند، نه آن قابل توجیه و قابل قبول بود و نه اینکه ما شرایط را به گونهای سخت کنیم که مثلاً کسی که در بخش خصوصی یک مدیر موفق بوده، فرض بفرمایید یکی از این مناصبی که ما ذکر کردیم را نداشته باشد نتواند بیاید در انتخابات شرکت کند. اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام از معتمدین و آدمهای نخبه هستند و سوابق لازم را دارند، همچنین بحث شورای عالی امنیت ملی. بنابراین من فکر میکنم اینها آدمهای متخصص و صاحبنظری هستند، دارای شرایط احراز هستند. من فکر میکنم پیشنهاد حاجآقای پژمانفر پیشنهاد درستی است و خواهشم این است که دوستان به این موضوع رأی بدهند.
همکاران! مجلس الان بعد از این موضوعات و بحثهایی که در بحث انتخابات ریاست جمهوری داشتیم، ما در افکار عمومی داریم متهم میشویم که یکسویهنگری میکنیم. این برای شأن مجلس خوب نیست. خواهش من این است هرچقدر میتوانیم فضا را باز کنیم. به هر حال ما نمیخواهیم که یک آییننامه بنویسیم، ما میخواهیم قانون بنویسیم. بنابراین شورای محترم نگهبان وظایفی دارد، ما دیگر قرار نیست آن وظایف را در این قانون احصاء کنیم. خواهشم این است که به این پیشنهاد رأی موافق بدهید. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

محمدباقر قاليباف
دولت نظری ندارد. کمیسیون هم نظری ندارد. به رأی میگذاریم. حضار 255 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! پیشنهاد بعدی پیشنهاد ردیف (34) است، جناب آقای سلیمی! استاندار را میخواهید حذف کنید؟ مطرح نمیفرمایند. پیشنهاد بعدی را جناب آقای رضائی دارند. جناب آقای رضائی میخواهند بعد از عبارت «استاندار»، «نمایندگان ولی فقیه در استانها» اضافه شود. مطرح نمیفرمایند، خیلی ممنون و متشکر. پیشنهاد بعدی را آقای شجاعی دارند که میخواهند «کلانشهرها» جایگزین «شهرهای بالای (2) میلیون جمعیت» بشود. مطرح میفرمایید؟ بفرمایید.

حسن شجاعي علي آبادي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
من سالروز ولادت حضرت زینب (سلاماللهعلیها) را خدمت همه همکاران و مردم عزیز ایران اسلامی و همه شیعیان تبریک عرض میکنم. امیدوارم از آن بزرگوار در مقاومت و ایستادگی در برابر طاغوت و استکبار همه ما درس بگیریم و توان و قدرت در برابر استکبار جهانی پیدا کنیم.
عزیزان! آنچه که در این ماده مورد تأکید است، کسی که میخواهد سکان دستگاه اجرایی کشور را در اختیار بگیرد باید تجربه کلان مدیریتی داشته باشد. بنابراین هر جایگاهی که مدیریت کلان بر او صدق کند میتواند در لیست کسانی قرار بگیرد که صلاحیت کاندیداتوری برای ریاست جمهوری را داشته باشند، این نکته اول.
نکته دوم این است که ما معیار مقبول و جاافتاده و قانونی داریم به اسم کلانشهرها و شهرداران کلانشهرها. چرا در این جایگاه که داریم درباره شهرداران تصمیم میگیریم از این معیار مقبول و جاافتاده و قانونی عدول کنیم و یک معیار یا شاخص جدیدی به اسم شهرهای (2) میلیونی به وجود بیاوریم؟ چه ضرورتی دارد معیار مقبول را رها کنیم که مدیریت کلان بر او صدق میکند؟ شهرداری که شهردار یک شهر (1) میلیون نفری بوده این مدیریت کلان را تجربه کرده است. بسیاری از کشورهای جهان جمعیتشان زیر (1) میلیون نفر است. بنابراین شهردار شهر (1) میلیون نفری مدیریت کلان دارد. این معیار هم یک معیار مقبول، جاافتاده و قانونی است. ضرورتی ندارد که ما دایره را تنگتر کنیم و روی (2) میلیون نفر تمرکز کنیم. بنابراین پیشنهاد بنده این است که به جای تراشیدن یک معیار جدید، به همان معیار سابق اکتفا کنیم که در آن معیار سابق، نکتهای که ما میخواهیم نهفته است، شهردار شهر (1) میلیونی که مدیریت کلان کرده است.
نکته سوم هم که میخواهم به آن تأکید کنم این است، چنین تصوری در دوستان نباشد که اگر کسی شهردار شهر (1) میلیون نفری و شهردار کلانشهری شد بلافاصله میتواند رئیسجمهور باشد. طبیعتاً معیارهای دیگر که در قانون اساسی و در قوانین عادی وجود دارد باید در او باشد. بنابراین ما میخواهیم دایره کسانی که امکان کاندیداتوری برای ریاست جمهوری را دارند یک مقدار بازتر کنیم، شامل کسانی باشد که قدرت مدیریت کلان دارند. این را هم از سابقهشان میتوانیم احراز کنیم، اگر مدیریت کلانی کرده باشند معلوم است که این توانمندی در آنها وجود دارد. بنابراین خواهش من این است، ما نه دایره را به قدری باز بگیریم که کسانی که اصلاً صلاحیت ندارند، تجربه مدیریت کلان نداشتند در این دایره جا بگیرند، از طرفی هم به قدری تنگ نکنیم که کسانی که سابقه مدیریت کلان در کشور را دارند از امکان کاندیداتوری محروم شوند. ما باید تلاش کنیم در یک نقطه تعادلی این معیارها را تنظیم کنیم و به نظر حقیر ایجاد یک معیار جدیدی به نام شهر (2) میلیونی هیچ ضرورتی ندارد. شهردار شهرهایی که کلانشهر به حساب میآیند، قانون تعریف کرده، در عرف سیاسی، اداری و مدیریتی ما جا افتاده است، به نظر حقیر کافی است برای اینکه ما شهرداران را هم در این دایره وارد کنیم و ببینیم. بسیار ممنون و سپاسگزارم.

روح اله متفکرآزاد
مخالف محترم، جناب آقای احمد مرادی بفرمایید

احمد مرادي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین انه خیر ناصر و معین
ولادت باسعادت حضرت زینب کبری (سلاماللهعلیها) را محضر همه مسلمانان عالم تبریک و تهنیت عرض میکنم و روز پرستار، پرستاران عزیزی که با جانفشانی بالاخص در این ایام و سال کرونایی جان خودشان را در طبق اخلاص گذاشتند که جانی را به همه مردم ایران بدهند، بسیار سپاسگزار و ممنونیم.
در رابطه با این موضوع که موضوع مهمی است و بحث ریاست جمهوری را در پیش دارد و اصلاح قانون ریاست جمهوری، من از همه همکاران خوبم در مجلس شورای اسلامی تشکر میکنم که با حساسیت وقت میگذارند و اظهارنظر میکنند و پیشنهاداتی را میدهند و ضمن تشکر از برادر عزیزم جناب آقای شجاعی از بابت این پیشنهاد، مخالفت من به این جهت است که تصمیماتی را کمیسیون شوراها گرفتند و به نوعی کارهای کارشناسی بیشتر شده و به این جمعبندی رسیدیم که شهردارانی که امور شهرداری را در شهرهای بالای (2) میلیون نفر جمعیت مدیریت میکنند، دوستان عزیز و نمایندگان محترم دقت داشته باشند، بالای (2) میلیون نفر. آیا (2) میلیون نفر جمعیت را در امور شهری مدیریت کنیم، این را نمیتوانیم بگوییم یک شهر یا جمعیت کلان؟ به هر جهت خیلی از کشورها هم در دنیا هستند که شاید جمعیتشان (2)، (3) میلیون نفر بیشتر نیست.
من میخواهم عرض کنم که در کشور ما ایران اسلامی مدیریت را در هر بخش و سطحی و حتی اگر توجه به قانون اساسی کنیم که ما در چارچوب اینکه تبعیض نداشته باشیم، عدالت را برقرار کنیم، به این جمعبندی رسیدیم که شهرها و شهردارانی که بالای (2) میلیون نفر جمعیت را اداره میکنند، همین موضوعی که در رابطه با استانداران پیش آمد و به نوعی اصلاحاتی انجام شد، خواهش من محضر همه عزیزان و بزرگواران این است که توجه کنیم، برای مدیریت ارزش و احترام قائل شویم و در این چارچوب فرزندان خودمان را باور داشته باشیم که میتوانند کشور را اداره کنند. بله، یکسری صلاحیتهایی پس و پیش این موضوع دارند، به هر جهت مواردی مطرح شده که اصلاح هم شده و هم در ادامه آن اصلاح خواهیم کرد، پس من میخواهم عرض کنم که شهردارانی که بالای (2) میلیون نفر جمعیت را اداره میکنند میتوانند کشور را هم مدیریت کنند، چرا؟ چون به هر جهت یک فرد خودش نیست، هیأت وزیرانی هست، مشاورین و معاونینی را دارند، همه در کنار همدیگر هستند که بتوانند ایران اسلامی را انشاءالله خوب مدیریت کنند. خواهش من محضر عزیزان این است که به این پیشنهاد رأی ندهند و اجازه بدهید که همان شهرداران بالای (2) میلیون نفر بمانند. والسلام علیکم و رحمه الله

روح اله متفکرآزاد
موافق محترم جای خودشان را به نفر دوم جناب آقای نقدعلی دادهاند، بفرمایید.

محمدتقي نقدعلي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
«و ارسلناه علی مائه الف او یزیدون فامنوا فمتعناهم الی حین».
دوش میگفت این سخن دیوانهای بیبازخواست، درد دولت بیدواست
عاقلی گفتا که از دیوانه بشنو حرف راست، درد دولت بیدواست
آن آقا (شما بگو شیخ حسن)، خود را مسلمان خوانَد و سازد تباه مال جمعی بیگناه
ای مسلمانان در اسلام این ستمها کی رواست؟ درد دولت بیدواست

محمدباقر قاليباف
جناب آقای نقدعلی! من خواهشم این است خارج از آییننامه نرویم.

محمدتقي نقدعلي
موافق
آقای قالیباف! اجازه بدهید، الان من یک مطلبی را بگویم. همکاران گرامی! آقای خضریان دارد در بین شما میگردد، صفحه (453) بودجه تقدیمی، بخش ارتقای کیفیت تعلیم و تربیت یک عنوان را باز کرده است با عنوان «مشارکت فعال در اجرای برنامهها و تعهدات جهانی به ویژه اهداف توسعه پایدار و آموزش سند 2030». زمانی که آقای روحانی پشت رسانه و پشت تریبونها آمد و اعلام کرد که اگر یک روز از دولت من باقی مانده باشد من از سند 2030 نمیگذرم. عزیزان، ملت ایران! بدانید هنوز آقای روحانی دست از سند 2030 برنداشته است. (رئیس ـ آقای نقدعلی!) آقای قالیباف! بگذار مردم بدانند، به من اجازه بده، من به عنوان نماینده باید بگویم. چرا هنوز ردیف بودجه برای اجرای سند منحوس و پلید 2030 باید در قانون بودجه گذاشته شود؟

محمدباقر قاليباف
وقتی که در صحن بحث سند بودجه آمد حتماً به این موضوع میپردازیم و این بحث شما کاملاً درست است، این اشکال وارد است. ولی من خواهشم این است در زمان لایحه بودجه لطف کنید. شما به عنوان بحثی که الان موافق هستید بفرمایید.

محمدتقي نقدعلي
موافق
اما پیرامون پیشنهاد برادر عزیز در باب اینکه ما ملاک (2) میلیون جمعیت را به شهرهای کلان تبدیل کنیم. ما میبینیم در قرآن کریم با اینکه خدای متعال میتواند ملاک دقیق تعیین کند، در قصه حضرت یونس میفرماید ما او را به سمت شهری «مائه الف» (100) هزار نفری یا کمی بیشتر روانه کردیم. در ملاکاتی هم که در ادله شرعی و احکام فقهی ما وارد شده است غالباً ملاکاتی که عرصه را بر عملکنندگان به آن احکام تنگ کند نمیبینیم. لذا عزیزان! ملاک شهرهای کلان، حالا شما فرض بفرمایید یک شهری یک نفر یا دو نفر از جمعیت (2) میلیون نفری بالاتر یا پایینتر داشته باشد، مشکلات عدیدهای را پدید خواهد آورد. لذا ملاک عرفی در شناخت یک شهر کلان، عزیزان! چون دیدیم ما در این قانون سعی کردیم از یک طرف تجربیات اشخاص را ملاک کاندیدا شدن در ریاست جمهوری قرار بدهیم، از یک طرف هم مواظب بودیم که خیلی عرصه باز نباشد و اسباب تمسخر دنیا فراهم نشود. هرچند ما در آن قصه اندکی ایراد داشتیم، یک مقدار از قضیه جوانگرایی عدول شده است. روایت داریم، «ما بعث الله نبیاً الا و هو شاب»، این طرف هم ملاک را اینقدر تنگ نکنیم که خدایناکرده آن کسانی که لیاقت ورود در این عرصه را دارند، بالاخره وقتی ملاک و عدد خیلی دقیق شد بسیاری از اشخاص که برای استانداری شهرهای کمتر از این عدد استانداری کردهاند و تجربیات ذیقیمتی دارند از این عرصه خارج خواهند شد. لذا دوستان و برادران عزیز! به نظر میرسد پیشنهادی که دوست و برادر گرامی ما در مجلس شورای اسلامی دادهاند مبنی بر اینکه ملاک را روی شهرهای کلان ببریم، ملاک دقیقتر و مناسبتری باشد و مشارکت را افزایش میدهد. خیلی متشکر، به این پیشنهاد رأی موافق بدهیم.

روح اله متفکرآزاد
آقای رئیس! اخطار و تذکر داریم، اجازه میفرمایید؟

محمدباقر قاليباف

روح اله متفکرآزاد
اخطار قانون اساسی، جناب آقای علیرضا سلیمی بفرمایید.

عليرضا سليمي
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار اصل (110) دارم. سیاستهای کلی قانونگذاری، ماده (9) بند (5) میفرماید که ابهام در قانونگذاری نباید باشد. من خواهش میکنم دوستان دقت کنند، در این بند «ب» که الان مطرح شد حالا جناب آقای پژمانفر «معاون» را گفتند «معاونین» و همچنین در این نکتهای که برادر بسیار عزیز جناب آقای حجتالاسلام حاجآقای شجاعی مطرح کردند، ببینید! این سبک قانونگذاری مغایر بند (5) است، چون میفرماید در قانونگذاری ابهام نباید باشد.
ببینید! در بند «ب»، ما در بند «الف» که مقام سیاسی بند «الف» تا «ج» را گفتیم شامل معاونین سران محترم قوا میشود. اگر مقصود از «معاونین» چیزی جداگانه است آقایان توضیح بدهند. مثلاً در مجلس منظور از معاونین نواب رئیس است، آیا مقصود معاون اجرایی و معاون نظارت و معاون قوانین است؟ روشن نیست، هیچکدام از نمایندگان چنین برداشتی از این کلمه معاونین در اینجا ندارند. اگر مقصود نواب رئیس است، نواب رئیس در همان بند «الف» بود. یا در مورد معاون اول رئیسجمهور یا سایر معاونین، آن هم در بند «الف» بود، معاونین قوه قضائیه هم آنجا بود.
در مورد بند «چ» هم، آقای رئیس ببینید! وقتی میگوییم کلانشهرها، برای کلانشهرها ملاکی مشخص نشده، منظور از کلانشهر چه شهری است؟ اینجا وقتی گفتیم (2) میلیون نفر روشن است، اما وقتی به صورت کلی میگوییم کلانشهرها چه ملاکی دارد؟ باز ابهام دارد. من خواهش میکنم اگر اخطار را وارد میدانید از این دو بند رفع ابهام شود، متشکرم.

محمدباقر قاليباف
متشکرم. من خواهش میکنم بقیه همکاران هم به این موضوع توجه کنند. اولاً من این اخطار را وارد نمیدانم. دوستان نگاه کنید! الان بعضی وقتها برداشت این میشود که ما این افرادی که داریم اینجا براساس قانون مشخص میکنیم اینها تشخیص صلاحیت میشوند، نه، ما در این قانون در این مرحله برای ثبتنام داریم این کار را انجام میدهیم. یعنی قبلاً کسی که سواد خواندن و نوشتن داشت میرفت ثبتنام میکرد. من میخواهم بگویم اینقدر موضوعات را در اینجا، فضا را محدود و تنگ نکنیم. اجازه بدهید، حالا چون شما اخطار دادید میگویم، اولاً کلانشهرها ضابطه و مقررات دارد، وزارت کشور مقرراتی دارد که معلوم میکند کدام شهرها کلانشهر هستند. شهرهایی که بیش از (1) میلیون جمعیت در ایران دارند کلانشهر محسوب میشوند. لذا این نیست که کلانشهر یک بحث کلی است، این یک مطلب.
دوم اینکه حالا ما هر چقدر بخواهیم اینها را محدود کنیم چه ضرورتی دارد؟ اینها در ثبتنام هستند، بعد از ثبتنام تشخیص دادن آنهایی که صلاحیت دارند طبق قانون به عهده شورای نگهبان است. ما داریم آن وضعیت نابسامانی که در ثبتنام است را سامان میدهیم. لذا من اخطار شما را وارد نمیدانم. آن بحث «معاون» هم اینجا ابهام داشت، تصحیح کردند «معاونین» شد همینطور که آقای امیرآبادی توضیح دادند. به نظر من اجازه بدهیم یک مقدار افراد بیشتری باشند و در ثبتنام کار را خیلی محدود انجام ندهیم. قبلاً به صورت عموم همه میآمدند که ما داریم آن را سامان میدهیم تا آن اتفاق نیفتد.

روح اله متفکرآزاد
آقای دکتر! جناب آقای صباغیان تذکر دارند، بفرمایید.

محمدباقر قاليباف

محمدرضا صباغيان بافقي
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
خدمت نمایندگان محترم عرض سلام و ادب دارم. تذکر من بند (3) ماده (21)، بند (5) ماده (22) و ماده (23) است. آقای قالیباف! جلسه قبل در هفته گذشته من تذکر داشتم، سالن مشروطه بودم، چندین بار هم تقاضا کردم، متأسفانه موافقت نشد. به هر حال من نتوانستم این تذکر را عرض کنم. روز چهارشنبه مورخه 26/9/ هنگامی که همین طرحی که الان دارد بررسی میشود در بندهای «الف» ماده (21)، در بند (14) آقای نوری یک پیشنهادی دادند، رأیگیری شد و رأی نیاورد. پیشنهاد هم این بود، «برخورداری از سلامت و توانایی جسمی و روانی کافی جهت ایفای مسئولیت ریاست جمهوری با تأیید کمیسیون پزشکی معتمد شورای نگهبان مرکب از سه نفر پزشک متخصص و یک نفر روانپزشک». این بند رأی نیاورد، بلافاصله بند (15) پیشنهاد آقای سلیمی بود، تقریباً همین است، میگوید «سلامت و توانایی جسمی و روانی با تأیید مراجع ذیربط». آقای امیرآبادی فرمودند که آقای سلیمی! این اشکال عبارتی دارد و مشکلی ندارد، این درست است و رد شدند. ببینید! این همان پیشنهاد است، وقتی میگوید «مراجع ذیربط» همان است. الان من میخواهم بدانم آیا این بند (15) پیشنهاد آقای سلیمی تصویب شد یا تصویب نشد؟ اگر تصویب شد طبیعتاً عرض میکنم که همین پیشنهاد را آقای نوری دادند که رأی نیاورد. اینطور مواقع از کنار مسائل رد شدن بعداً مشکل ایجاد میشود.
یک موضوع دیگر هم امروز، الان آقای امیرآبادی اعلام کردند که طبق ماده (122) رأیگیری الان در صحن میخواهد با سیستم انجام شود. ماده (123) قانون میگوید «در موارد ذیل أخذ رأی مخفی با ورقه الزامی است». عرض من این است که ما ضمن اینکه از حضرتعالی تشکر میکنیم، مدیریت خوب شما، میخواهید هم خیلی خوب و سریع کارها انجام شود، ولی آییننامه اگر زیر پا گذاشته شد هر خشتی که اینجا لق شد خشت بعدی لقتر است و بعداً ما دچار مشکل میشویم، مدیریت خود شما دچار مشکل میشود، خواهش من این است که در این موضوع حضرتعالی عنایت بفرمایید عجله نکنیم، قانون خیلی بزرگ و مهمی را داریم مینویسیم و توجه شود که ما دچار مشکل نشویم. این دو تا موضوع را اگر شفاف بفرمایید ممنون میشوم.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. در رابطه با بحث اول در بحث مراجع معتبر در آن روز، اولاً در آن روز این تکرار بود، آقای سلیمی خودشان تشریف دارند. بعد هم واقعاً این صراحت دارد، وقتی سلامت است دیگر مراجع معتبر، مگر استعلام را از مراجع غیرمعتبر انجام میدهند؟ طبیعتاً در این سطح معلوم است که از مراجع مشخص و ایشان هم این بحث را قبول کرد.
در رابطه با بحث دوم و نکتهای که جنابعالی میگویید، بله، در آییننامه صراحت دارد که ورقه و رأی مخفی برای شوراها هم در آییننامه هست، این بحث درست است. ولی در ماده (216) هم این اجازه را داده، با توجه به شرایط کرونایی که ما داریم، در شوراها هم شما میدانید حجم زیادی اینجا رأیگیری داریم، خود توزیع کردن این کارتها، جمع کردن و مشکلاتی که در حوزه بهداشتی ایجاد میکند، در ستاد کرونای اینجا تصمیمگیری شد که رأیگیری شوراهایی که الان مانده را به صورت الکترونیکی انجام بدهیم. اجازه بدهید، حتماً باز اگر شرایط کرونایی نبود رأی با ورقه و مخفی انجام میشد. ولی در بحث شوراها، تعداد انتخابات زیاد است، اینها هم باقی مانده، شورای کرونای مجلس تصمیم گرفت که براساس ماده (216) اینها الکترونیکی باشد، دولت بفرمایید.

محمدجواد کولیوند
سلام علیکم و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
ولادت باسعادت حضرت زینب را تبریک عرض میکنم. نمایندگان محترم! من خواهش میکنم توجه بفرمایید! درخصوص این پیشنهاد ما در رابطه با کلانشهرها تعریف بینالمللی داریم. در کشور ما هم شورای عالی شهرسازی و معماری مصوباتی را در رابطه با کلانشهرها دارد. به طور مثال در سال 91 این شورا آمده مصوب کرده مثلاً شهر اراک را کلانشهر اعلام کرده است. الان در کشور ما کلانشهرهایی که تعریف شورای عالی شهرسازی و معماری را دارند تهران، مشهد، اصفهان، کرج، شیراز، تبریز، قم، اهواز، کرمانشاه، ارومیه، رشت، زاهدان، اراک، همدان، اردبیل و بندرعباس است. یعنی این پیشنهادی که برادرمان فرمودند اگر ما بخواهیم کلانشهرها را اضافه کنیم، کلانشهرها براساس مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری این شهرهایی است که خدمتتان قرائت کردم.
البته ما در تعریفی که برادرانمان در کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها آوردهاند، بعضی از مشاغل حذف شده، مثلاً «سفرا» حذف شدهاند. اگر ما امروز به همین ترتیب اضافه شدن مصداقهای متعدد را داشته باشیم، طبیعتاً دامنه کار وسیعتر میشود. البته چون ما از ابتدا در رابطه با تعاریف مصداقها مخالف بودیم، یعنی دولت با تعاریف مصداقها مخالف بود، طبیعتاً ما باید بگوییم مخالفیم، اما این را به جلسه واگذار میکنیم. انشاءالله هر طور که جلسه تصمیم بگیرد ما هم مطاع هستیم، ولی از بابت توضیحش این است که عرض کردم که الان بعضی از مشاغل وجود دارد، در قانون خدمات کشوری مثل «سفرا» که حذف شدهاند و در اینجا نیامده است. از دولت بیشتر به خاطر توضیحات آمدیم، انشاءالله جلسه هر تصمیمی بگیرد ما هم مطاع هستیم.

محمدباقر قاليباف

علي حدادي
سلام علیکم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
میلاد باسعادت حضرت زینب کبری (سلاماللهعلیها) و روز پرستار را عرض تبریک دارم. همکاران عزیز و بزرگوار! بحث پیشنهادی سرور عزیز و بزرگوارمان حضرت حجتالاسلام والمسلمین شجاعی در ارتباط با کلانشهرها، چون ما در قانون این را نداریم، ابهامی میشود که ممکن است این در بحث شورای نگهبان، شورای عالی معماری و شهرسازی قانونگذار نیست. چون ما در قانون کلانشهر را ندیدیم، به خاطر اینکه شبهه یا ابهامی پیش نیاید جمعیت را ملاک قرار دادیم و جمعیتی که اینجا لحاظ شده جمعیت مشخصی است و قانون کاملاً شفاف اینجا بیان میکند. به خاطر همین ما مخالف این پیشنهاد هستیم، انشاءالله همکاران عزیز صلاح را هرچه دیدند رأی را داشته باشند.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، حضار 249 نفر، پیشنهاد جناب آقای شجاعی را به رأی میگذاریم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! پیشنهاد بعدی را همکارمان جناب آقای صباغیان دارند، میخواهند (2) میلیون نفر بشود (500) هزار تا. این دیگر قابل طرح نیست، چون عدد کلانشهر که کمتر از (2) میلیون بود رأی نیاورد، پس (500) هزار تا. میخواهید مطرح کنید؟ آقای رئیس! این قابل طرح است؟

محمدباقر قاليباف
نه، من از همکاران خواهش میکنم هم رعایت بحثهای بهداشتی را داشته باشند و هم نظم جلسه را، دوستانی که این وسط ایستادهاند و دوستانی که آن انتهاء سالن هستند.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای نوریقزلجه پیشنهاد حذف «فرماندهان عالی نیروهای مسلح» را دارند. بفرمایید.

غلامرضا نوري قزلجه
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و خستهنباشید خدمت همکاران عزیز. ابتدا باید این نکته را یادآور شوم که اهمیت کار نظامیان عزیز، امرا و سرداران سرافراز کشور ما به حدی زیاد است که اصلاً قابل مقایسه با امور سیاسی و اجرایی نیست. دفاع از حاکمیت و تمامیت ارضی و جان و مال و ناموس ملت به عهده این بزرگواران است. خدایناکرده این شائبهای نباشد که ما از جایگاه والا و بسیار ارزشمند این عزیزان غافل شویم.
اما عزیزان! بنده با این بند «خ» از دو منظر مخالفت دارم و تقاضای حذف آن را دارم. منظر اول این است که چرا صرفاً به درجه سرلشکری اشاره شده است؟ ما در کشور چند نفر داریم که درجه سرلشکری به بالا را دارند؟ به تعداد انگشتان دست نمیرسد. آیا با درجه سرتیپی، سرتیپ دومی یا حتی درجه سرهنگی نمیتوانیم بگوییم که فرد مدیر و مدبر و توانمند است؟ این یک دلیل که خیلی خیلی بسته دیده شده است.
اما دلیل دوم بنده مطلب دیگری است. عزیزان! انتخابات ریاست جمهوری و همینطور قانونی که برای آن مینویسیم و کسی که وارد این عرصه میشود یک فعالیت سیاسی است. لاجرم فرد باید در گروهها و احزاب و جریانهای سیاسی قرار بگیرد. حتی در این قانونی که خیلی بسته نوشته میشود باز جایگاه احزاب را نتوانسته که ندیده بگیرد و آورده که کاندیداها برنامههایشان را از طریق احزاب میتوانند معرفی کنند، اگر احزاب معرفی کنند یکسری معافیتهایی هم برای آن در بندهای بعدی دیده شده است. پس این نشان میدهد که این کار یک کار سیاسی است.
من اینجا میخواهم از فرمایشات گهربار بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی کمک بگیرم که ضمن اشاره به اهمیت و جایگاه والای عزیزان نظامی، این بزرگواران را از ورود به موضوعات سیاسی و احزاب و گروهها که لازمه همین انتخابات ریاست جمهوری است بر حذر داشتهاند و هشدار فرمودهاند که توجه به این موضوعات ایشان را از وظایف اصلی خودشان غافل میکند. من از صحیفه امام، از جلد (16)، صفحات (110) و (111) برایتان میخوانم که حضرت امام (رحمهاللهعلیه) میفرمایند من عرض میکنم به همه این قوا و به فرماندهان این قوا که این افراد در هیچ یک از احزاب سیاسی در هیچ یک از گروهها وارد نشوند. اگر ارتش یا سپاه پاسداران یا سایر قوای مسلح در حزب وارد شوند آن روز باید فاتحه آن ارتش را خواند. «در حزب وارد نشوید، در گروهها وارد نشوید. اصلاً تکلیف الهی شرعی همه شما این است که یا بروید حزب یا بیایید ارتش».
همچنین ایشان باز در جلد نوزدهم در صفحات (11) و (12) میفرمایند: «همه دنیا که دنبال این هستند که ارتششان در امور سیاسی کنار باشد، آنها یک چیزی میفهمند که این را میگویند. ما که میخواهیم سپاه و ارتش جندالله باشند و دستهبندی نداشته باشند و جهات سیاسی را کنار بگذارند و اینکه اگر جهات سیاسی و مناقشات سیاسی در سپاه و ارتش رفت باید فاتحه این سپاه و ارتش را ما بخوانیم».
باز ایشان میفرمایند: «برای سپاهیها جایز نیست که وارد شوند به دستهبندی و آن طرفدار آن یکی، آن یکی طرفدار آن یکی. به شما چه ربط دارد که در مجلس چه میگذرد؟ در امر انتخابات باز هم به من اطلاع دادند که بین سپاهیان صحبت است، انتخابات در محل خودش دارد میشود، جریانی دارد، به سپاه چکار دارد که آنها هم اختلاف پیدا کنند؟».
باز در جلد (18) صفحه (45) هست که «باید سعی کنید جهات سیاسی در سپاه وارد نشود که اگر افکار سیاسی وارد سپاه شود جهات نظامی آن از بین میرود. همیشه به سپاه سفارش کنید که آنان خودشان را یک جنگنده خدمتگزار مردم بدانند». از توجه عزیزان سپاسگزارم، با توجه به پایان وقت، با توجه به این موضوعات و دلایلی که عرض کردم و فرازی از فرمایشات گهربار بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی را هم برایتان خواندم، درخواست حذف بند «خ» را دارم. خیلی ممنون و متشکر.

محمدباقر قاليباف

روح اله متفکرآزاد
آقای رئیس! جناب آقای حسین رئیسی مخالف هستند، بفرمایید.

حسين رئيسي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
اولاً جای تأسف از پیشنهاد برادر عزیزم جناب آقای نوریقزلجه است که از یک طرف درخواست حذف این بند را دارند و از یک طرف هم میگویند ما خواهان محدودیت این عزیزان نیستیم.
ببینید! فرمایشات حضرت امام و مقام معظم رهبری مبنی بر عدم دخالت نظامیان در امور سیاسی به معنای این نیست که این عزیزان درک و تحلیل مسائل سیاسی را ندارند. ببینید! اداره کردن نیروهای مسلح به اندازه اداره یک کشور تنوع و گستره دارد. این عزیزان در ابعاد مختلف دارند تلاش میکنند و برای کشور زحمت میکشند. محدود کردن و اجازه ندادن این عزیزان برای حضور در عرصه ریاست جمهوری نادیده گرفتن این زحمات و تلاشهای ارزنده است. ما همین الان در حوزههای مختلف آثار حضور ارزشمند فرماندهان عالیرتبه نظامی را داریم میبینیم.
نکته بعدی اینکه اگر میگویند فرماندهان دخالت نکنند، این فقط فرماندهان در زمان فرماندهی نیست، ممکن است یک فرمانده ارشد ارتش یا سپاه بعد از طی دوران فرماندهیاش بازنشسته شده یا از مسئولیت خودش استعفا داده است. دلیل ندارد ما این اجازه را ندهیم این عزیزانی که با توانمندی بالا سالها در کشور خدمت کردهاند اجازه نداشته باشند در عرصه مهم ریاست جمهوری حضور پیدا کنند و توانمندی خودشان را برای کشور و مردم عزیز ما به منصه ظهور برسانند. متشکرم.

روح اله متفکرآزاد
در خدمت موافق محترم جناب آقای محمد باقری هستیم، بفرمایید.

محمد باقري
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر قالیباف! بنده تذکر قانون اساسی دارم، اصل سوم که میفرماید: «دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است برای نیل به اهداف مذکور در اصل دوم، همه امکانات خود را برای امور زیر به کار برد».
بند نهم قانون اساسی میفرماید که «رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه، در تمام زمینههای مادی و معنوی».
وقتی که ما در انتخابات وارد میشویم بحث عادلانه بودن نیروهای نظامی و انتظامی که وارد عرصه میشوند، حتماً این فرماندهان بزرگوار و نیروهای انتظامی، امنیتی که وارد رقابتهای انتخاباتی میشوند، امکاناتی که در اختیار اینها قرار داده میشود بر خلاف آن افرادی که استاد دانشگاه هستند، معلم است، حوزوی است، این نادیده گرفته میشود. یعنی همه این امکانات از یک زمانی که اینها در شورای امنیت بودند، یا در شورای تأمین بودند، عملاً آن امکاناتی که در اختیار اینها است در اختیار کاندیداهای دیگر نیست. لذا بنده با توجه به اصل سوم قانون اساسی عرض میکنم که این را حذف کنید و اخطار را وارد بدانید.

محمدباقر قاليباف
جناب آقای باقری! شما اینجا به عنوان موافق میخواهید صحبت کنید یا دارید تذکر میدهید؟

محمد باقري
موافق
اگر لطف کنید که تذکر را وارد بدانید، تذکر میدهم که این برخلاف قانون اساسی است.

محمدباقر قاليباف
نه، این اخطار شما وارد نیست. نگاه کنید! اینکه شما میگویید اینجا تبعیض است و اینها استفاده میکنند، بر چه اساسی شما این حرف را میزنید؟ به هر حال کشور ضوابط و مقررات دارد، دستگاهها بر انتخابات نظارت دارند. شما نباید اینجا یک بحثی را که حدس و گمان خودتان است بیایید از پشت تریبون بیان کنید. این کار درستی نیست. خواهش من این است جناب آقای قزلجه هم که این بحث را مطرح کردند در قانون اساسی اجازه داده همه اعضای نیروهای مسلح بدون استعفا بتوانند ثبتنام کنند و در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کنند.

محمد باقري
موافق
آقای دکتر! کجا را فرمودید، کدام قانون؟

محمدباقر قاليباف

محمد باقري

محمدباقر قاليباف
نمونهاش آقای شمخانی وقتی در دولت گذشته وزیر بود.

محمد باقري
موافق
نه، کدام قانون اساسی را میگویید؟

محمدباقر قاليباف
اجازه بدهید، در مشارکت برای انتخابات کسانی که عضو نیروهای مسلح باشند، میتوانند عضو دستگاههای امنیتی باشند میتوانند. این بحث خیلی روشن و شفاف است. آن بحث دخالت در مسائل سیاسی با بحث نامزد شدن برای انتخابات دو موضوع متفاوت است، این یک. دو؛ نکتهای که جنابعالی میگویید اینها از امکانات سوءاستفاده میکنند، مگر دستگاههای نظارتی نیستند؟ این بحث، بحث درستی نیست و اخطار شما وارد نیست. به عنوان موافق طرح صحبت بفرمایید.

محمد باقري
موافق
موافق هستیم که این حذف شود.

روح اله متفکرآزاد
آقای رئیس! تذکر و اخطار داریم.

محمدباقر قاليباف

روح اله متفکرآزاد
آقای آزادیخواه اخطار قانون اساسی دارند، بفرمایید.

احد آزادي خواه
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
میلاد سراسر سعادت حضرت زینب کبری (علیهاالسلام) و روز پرستار را خدمت ملت شریف ایران اسلامی مخصوصاً جامعه فعال پرستاران که در این سال کرونایی انصافاً شب و روز خودشان را به هم دوختند، در خط مقدم جبهه سلامت خدمت کردند تا سلامت را به جامعه برگردانند تبریک و تهنیت عرض میکنم.
آقای رئیس! من فصل نیروهای مسلح از (143) به بعد و همان اصل سوم را که خود حضرتعالی هم اشاره کردید اخطار دارم. آقای رئیس! تقاضایم این است چند لحظه اجازه بفرمایید حقیر نکتهای را عرض کنم. همکاران گرامی! اولاً از پیشنهاددهنده محترم ممنونم، جناب آقای دکتر نوری از همکاران عزیزی که پیشنهادهای دقیق دارند. اما جناب آقای دکتر قالیباف! ما در اصول فقه شیعه در بحث مشتق میگویند مشتق را به دو، سه قسم تقسیم میکنند. مشتق گاهی متلبس بالمبدأ فی الحال است، گاهی من قضی عنه تلبس فی المبدأ است. اینها با همدیگر فرق میکنند. من سادهتر آن را عرض میکنم. شما فرمودید فرماندهان عالیرتبه نظامی را حذف کنید، چون امام فرموده نظامیها در امور سیاسی وارد نشوند.
آقای رئیس! من تا دیروز فرمانده سپاه بودم، دکترا دارم، سابقه کار هم دارم، قبل از اینکه فرمانده سیاسی سپاه هم باشم ممکن است مسئولیت هم داشته باشم، حالا استعفا دادم، یا انصراف دادم یا مدت مأموریتم در آن مسئولیت تمام شده است. آیا اینجا هم فرماندهان نمیتوانند وارد شوند؟ اینکه واقعاً تبعیض ناروا است. خیلی از کشورها همین الان که در آنها دموکراسی و آزادی بیان برقرار است، استکبارستیز هستند، رؤسای جمهورشان سابقه کار نظامی دارند. یک روزی فرمانده یک جایی در مجموعه نیروهای مسلحشان بودند، الان دیگر نیستند.
همکاران گرامی! فرمایش امام و فرمایش بزرگان کشور ما مشعر بر متلبس بالمبدأ فی الحال است، یعنی آن فرمانده محترم ارتشی که الان فرمانده ارتش است نیاید جانبداری سیاسی کند، از یک حزبی طرفداری کند، از حزب دیگری طرفداری نکند. مراد این است، نه اینکه ما بیاییم به واسطه یک فرمان حضرت امام آن را قرائت کنیم و بگوییم هیچ عنصر نظامی حق ورود ندارد.

محمدباقر قاليباف
شما این اخطاری که دارید میدهید را به عنوان موافق صحبت نکنید، اخطارتان را بفرمایید.

احد آزادي خواه
اخطار
آقای دکتر! من نه موافقم نه مخالف.

محمدباقر قاليباف
رعایت اخطار را انجام بدهید.

احد آزادي خواه
اخطار
چشم، من میخواهم عرض کنم قانون اساسی چنین چیزی را منع کرده، ما نباید یک کاری کنیم که بدون جهت یک عدهای را از یک حقی محروم کنیم، این مراد و منظور است که واقعاً هم مرّ قانون اساسی است، حضرتعالی هم اشاره فرمودید، تقاضایم این است که به این رسیدگی بفرمایید.

محمدباقر قاليباف

روح اله متفکرآزاد
آقای سلیمی تذکر دارند، بفرمایید.

عليرضا سليمي
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر بنده ماده (22)، بند (11) است. برخی از پیشنهادات اصلاً با شأن مجلس به نظر میرسد سازگاری ندارد. ببینید! گاه برخی از امور گفته میشود «کلمه حق یراد به الباطل». ببینید! براساس اصل (20) همه افراد برای همه مناصب حق دارند و آزاد هستند، نباید آزادی افراد را سلب کرد. بند (15) سیاستها هم به صراحت بحث آزادی در انتخابات را بیان کرده است.
آقای رئیس و دوستان! من نکتهای را میخواهم عرض کنم و آن این است، جالب است کسانی به این بحث دامن میزنند که سابقه نظامی خودشان بیش از دیگران است. الان جناب آقای روحانی رئیسجمهور، سابقه نظامی آقای روحانی از همه رؤسای جمهور قبلی بیشتر است. این همه سابقه نظامی دارند، الان نظامی هستند یا نیستند؟ دولت آقای روحانی، لیست بلندبالایی از افراد نظامی که قبلاً نظامی بودند در دولت آقای روحانی است، آقای ربیعی، آقای جهرمی، آقای صالحیامیری، تسبیح باید بیاورید بشمارید. بعد اینها شروع کردهاند بعضی از مسائل را مطرح میکنند. تازه اینها که میگویند ما از غرب الگو میگیریم، در خود آمریکا جان مککین که رقیب ترامپ بود نظامی بود، ایشان استعفا داد. امام که فرمودند، عرض کردم «کلمه حق یراد به الباطل». کسی که نظامی است در حالی که در حال حاضر نظامی است، فرمانده است نمیتواند ثبتنام کند، اما کسی که قبلاً نظامی بود. در مورد آقای لاریجانی که اینجا رئیس مجلس بودند، حضرت آقای نوری! در مورد آقای لاریجانی، آقای لاریجانی اصلاً پاسدار بودند، کاندیدای ریاست جمهوری بودند، چطور آنها آن موقع مهر سکوت بر دهان گرفته بودند، یادشان نبود؟ آن موقع وقتی گفته میشد میگفتند آقای لاریجانی قبلاً پاسدار بوده و استعفا داده و حالا آمده کاندیدای مجلس یا ریاست جمهوری شده است. بعضی از مباحثی که این دوستان مطرح میکنند عجیب و غریب است. خود آقای جهانگیری هم یک مقدار سابقه نظامی دارند. پس چرا دوستان در اینگونه موارد خیلی راحت از کنار این مسأله عبور کردهاند؟ خواهش من این است، بحث را مغلطه نکنند. «کلمه حق یراد به الباطل» نباشد. این پیشنهاد با بند (15) سیاستهای قانونگذاری مغایرت دارد، با اصل (20) هم مغایرت دارد. متشکرم.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. فقط من این نکته را بگویم، تذکر جنابعالی اینکه افراد به هر حال آزادند پیشنهادشان را بدهند، جنابعالی هم همانطور که آزادید پاسخ بدهید. من خواهش میکنم برای اینکه چرا این پیشنهاد را میدهند نباشد، حالا توضیحات شما هم به جای خود است.
کمیسیون بفرمایید.

محمدصالح جوکار
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم این روز عزیز و بزرگ را، روز ولادت حضرت زینب (سلاماللهعلیها) و روز پرستار را خدمت همکاران عزیز و بزرگوارمان تبریک عرض میکنم. امیدوارم آن خواسته اصلی پرستاران عزیز ما که تبدیل وضعیتشان است توسط دولت انجام شود. آقای دکتر امیری! پیام پرستاران تبدیل وضعیت است، دستور را به سازمان امور اداری و استخدامی کشور بدهید انجام بدهند.
اما من از نمایندگانی که دو دوره در مجلس هستند تعجب میکنم قانون اساسی نخواندهاند، سیاستهای کلی انتخابات را نخواندهاند و اظهارنظرهایی میکنند. ببینید! بند (16) سیاستهای کلی انتخابات چه میگوید؟ اصلاً منحصر به نیروهای مسلح نیست، بلکه همه دستگاهها. حضرت آقا این سیاستهایی را که در سال 95 ابلاغ کردهاند، بند (16) «ممنوعیت ورود نیروهای مسلح»، قوای سهگانه، (خوب توجه کنید)، اعم از وزارتخانهها و دستگاههای تابعه آنها، دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی، سازمانها، نهادها و شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی در دستهبندیهای سیاسی و جناحی انتخاباتی و جانبداری از داوطلبان. این انحصار تنها متعلق به نیروهای مسلح و ارتش و سپاه نیست، بلکه عمومیت دارد، هیچکدام از دستگاههای دولتی و قوای سهگانه حق ورود به انتخابات و به نفع یک نامزدی تبلیغ کردن و به نفع یک جناحی وارد شدن را ندارند. این نکته اصلی.
دوم؛ دوستان! ظرفیتها و توانمندیهای سران و بزرگان ارتش و سپاه و نیروی انتظامی را فراموش نکنید. امروز در همین مجلسی که هستیم (55) نفر از نیروهای مسلح در مجلس نماینده و همکار شما هستند. چطور ما از ظرفیت اینها استفاده نکنیم؟ اینها طبق قانون در موعد مقرر بازنشسته شدهاند و آمدند در انتخابات ورود پیدا کردند. از آن گذشته من یک نمونه و مصداقی عرض کنم، سردار دلها شهید حاجقاسم سلیمانی مگر یک سرلشکر نبود؟ جایگاه فرماندهی نیروی قدس را نداشت؟ ایشان هم در مسائل نظامی منطقه موفق عمل کرد و هم یک دیپلمات فعال و کارآمد بود. چطور توانست روسیه را در سوریه پای کار بیاورد؟ چرا دستگاه دیپلماسی ما نتوانست؟ چرا از این ظرفیت استفاده نکنیم؟ مگر یکصدا همه جناحها نمیگفتند برای دور آینده انتخابات سردار سلیمانی بیاید و او این درخواست را نپذیرفت و شما میدانستید و میگفتید ناجی این مملکت سردار سلیمانی است؟ به این نکته توجه کنید.
عزیزان ما در نیروهای مسلح توانمندیهایی دارند که ما از این توانمندیها در عرصه اداره کشور به خوبی میتوانیم استفاده کنیم. فلذا نباید منع کنیم و ممنوعیت ایجاد کنیم. آنچه را که مقام معظم رهبری و حضرت امام (رضواناللهتعالیعلیه) بر آن تأکید داشتند ورود نیروهای مسلح به دستهبندیهای سیاسی و جناحی کشور است و این خطرناک است. نه اینکه ما همه را منع کنیم بگوییم تا آخر عمر شما هیچ جا نباید ورود پیدا کنید، این نیست. من امیدوارم در مخالفت با این پیشنهاد دوستان و همکاران عزیز رأی بدهند و اجازه بدهند ما از همه توانمندیهایی که امروز در کشور وجود دارد استفاده کنیم. عذرخواهی میکنم.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. حضار 254 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! پیشنهاد بعدی را جناب آقای رضائی دارند، میخواهند در جزء «خ» عبارت با «جایگاه سرلشکری و بالاتر» را حذف کنند، یعنی میخواهند فقط «فرماندهان عالی نیروهای مسلح» بماند. آقای رضائی مطرح بفرمایید.

ابراهيم رضائي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ولادت حضرت زینب (سلاماللهعلیها) و روز پرستار را تبریک عرض میکنم و متأسفم که هنوز بعد از هفت، هشت سال خسارت و عقبگرد و بعد از دلار (30) هزار تومانی حاصل از برجام، هنوز این اندیشه وجود دارد که تفکر مقاومت و دفاع مقدس و تفکر مدافعان حرم و مجاهدانی همچون حاجقاسم سلیمانی و تفکر دفاع از حیثیت و ناموس ایران را یک عدهای دارند تلاش میکنند که این تفکر وارد قوه مجریه نشود.
پیشنهاد بنده نمیدانم چرا در سیستم اینطور ثبت شده، رفع ابهام است. این ابهام دارد، از این جهت که تعریف فرماندهان عالی نیروهای مسلح مشخص نیست. پیشنهاد بنده این بود که فرماندهان عالی نیروهای مسلح به آن دسته از فرماندهانی اطلاق شود که از فرمانده کل قوا...

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رضائی ببخشید! شما رفع ابهام ندادهاید، شما حذف جزء دادهاید.

ابراهيم رضائي
پیشنهاد دهنده
در سیستم اینطور ثبت شده است.

احمد اميرآبادي فراهاني
نه، حذف جزء است، شما میخواهید «فرماندهان عالی نیروهای مسلح» بماند، آن عبارت «با جایگاه سرلشکری و بالاتر» حذف شود.

ابراهيم رضائي
پیشنهاد دهنده
بله، «فرماندهان عالی نیروهای مسلح» بماند، اما با چه تعریفی؟

احمد اميرآبادي فراهاني
عبارت «جایگاه سرلشکری و بالاتر» حذف شود، شما پیشنهادتان این است.

ابراهيم رضائي
پیشنهاد دهنده
و اضافه شود «با دارندگان حکم از فرمانده معظم کل قوا».

احمد اميرآبادي فراهاني
اگر این باشد قابل طرح نیست، عذرخواهی میکنم. پیشنهاد شما روشن است، حذف جزء دادید، «با جایگاه سرلشکری و بالاتر» باید حذف شود. اگر مطرح میکنید این قابل طرح است.

ابراهيم رضائي
پیشنهاد دهنده
عرض کردم، پیشنهادش را بنده دادهام، اینجا اینطور ثبت شده است.

احمد اميرآبادي فراهاني
عزیز من! این چیزی که ثبت شده است این است.

محمدباقر قاليباف
به هر حال مبنا آن چیزی است که ثبت شده است.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رضائی! یا این را مطرح کنید یا به بعدی برویم.

ابراهيم رضائي
پیشنهاد دهنده
همین را مطرح میکنم. عرض کردم که فرماندهان عالی نیروهای مسلح باید تعریف داشته باشد. والسلام

محمدباقر قاليباف

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای حسن نوروزی مخالف هستند، بفرمایید.

حسن نوروزي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
ضمن عرض سلام و ادب به محضر همه همکاران محترم و تبریک میلاد باسعادت عقیله بنیهاشم حضرت زینب کبری (سلاماللهعلیها) به رهبر معظم انقلاب و به همه ملت ایران و همکاران عزیزم. عرض میکنم در رابطه با پیشنهادی که سرور عزیزمان جناب آقای رضائی اعلام فرمودند، من فکر میکنم این پیشنهاد به ابهام میافزاید و در حقیقت مبهمتر میکند. آنچه را که در متن طرح آمده و کمیسیون آن را تصویب کرده و به صحن ارائه داده کافی و کامل است. اینکه ما حذف کنیم فرض بفرمایید آنچه را که جناب آقای رضائی فرمودهاند، این در حقیقت حذفی است که به ابهام این موضوع میافزاید. بنابراین بنده با این حذف جزئی که جناب آقای رضائی اعلام فرمودند مخالف هستم. انتظار دارم عزیزان خودم و سروران محترم و خود آقای رضائی هم نسبت به پیشنهادی که داده بودند اصلاً ابهام داشتند، میگفتند منظور من حذف نیست، بلکه رفع ابهام است. علیایحال آنچه که در متن آمده، «فرماندهان با درجه سرلشکری و بالاتر» درست است، اینکه باز ما بیاییم یک مقداری برخی فرماندهان عالیرتبه نیروهای مسلح مانند فرمانده ناجا که درجهای پایینتر از سرلشکری دارند، خیلی خوب، خیلی جاهای دیگر هم فرماندهای مثلاً درجهای پایینتر از سرلشکری دارند، در بسیج، در سپاه، در ارتش، همین مقام را ممکن است داشته باشند، مثلاً مثل آن زمان قبل از شهادت سرهنگ صیادشیرازی. علیایحال عرض من این است که چون جایگاه ریاست جمهوری جایگاه ویژهای است، همانچه را که جناب آقای رئیس کمیسیون در بحث قبلی توضیح دادند، به همین اندازه کافی است و فکر میکنم اضافه کردن بر ابهامات میافزاید. متشکرم.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای امیرآبادی موافق هستند، بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران و تبریک میلاد باسعادت عقیله بنیهاشم حضرت زینب کبری (سلاماللهعلیها) و روز پرستار خدمت همه پرستاران عزیز و گرامیداشت یاد و خاطره شهدای سلامت.
ببینید همکاران! در نیروهای مسلح ما یک نشان داریم یک جایگاه. معمولاً جایگاه فرماندهان نیروهای مسلح اکثراً سپهبدی است، جایگاه مثلاً فرمانده کل ارتش یا فرمانده کل سپاه ارتشبدی است، اما درجهها و نشان آنها سرلشکری است. بنابراین این جایگاه سرلشکری و بالاتر در داخل همان فرماندهان عالی نیروهای مسلح است. یعنی هر کسی فرمانده یکی از نیروهای مسلح ما شود، نیروی زمینی، هوایی، دریایی یا موشکی، هوا و فضا یا هر کدام از اینها یا قدس، اصلاً جایگاه اینها بالای سرلشکری است. بنابراین حذف این یا ماندن آن خیلی کار ما را سخت نمیکند. بنابراین اینجا فقط به نظر میرسد «با جایگاه سرلشکری و بالاتر» یک عبارت زائدی است و فرماندهان عالی نیروهای مسلح کافی است، آنجا جایگاهی که دارند بالاست و هر کسی حکم فرماندهی عالی نیروهای مسلح را داشته باشد که در ستاد کل نیروهای مسلح تعریف دارد، به نظر میرسد ایشان میتواند در انتخابات ثبتنام کند. بنابراین با پیشنهاد حذف به عنوان یک عبارت زائد موافقت بفرمایید و پیشنهاد همکارمان آقای رضائی رأی بیاورد.

محمدباقر قاليباف
کمیسیون مخالف است. حضار 256 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد.
اجازه بدهید تنفس بدهیم، دوستان لطف کنند ساعت (10:15) دقیقه تشریف بیاورند، در خدمت دوستان هستیم.
(در ساعت 9:46 دقیقه جلسه با اعلام تنفس موقتاً پایان و سپس در ساعت 10:20 دقیقه به ریاست آقای سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی «نایب-رئیس اول» رسمیت یافت)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! در ادامه دستور اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری پیشنهادات را در ماده (1) ادامه میدهیم. پیشنهاد بعدی را جناب آقای صباغیان دارند، میخواهند شهرداران شهرهای بالای (2) میلیون نفر جمعیت (500) هزار نفر بشود. آقای رئیس! البته گفتیم مطرح نشود، بعد ایشان آمدند توضیح دادند و آقای رئیس قبول کرد که مطرح شود. بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. پیشنهاد ما (500) هزار نفر به جای (2) میلیون نفر است، مطلب مشخصی است. منتها من یک نکتهای را میخواهم خدمت نمایندگان محترم عرض کنم. ببینید دوستان! ما داریم قانون انتخابات ریاست جمهوری را مینویسیم، تقریباً قانون برای اولین فردی که در کشور به عنوان رئیسجمهور و مستقیم توسط مردم انتخاب میشود، این قانون برای مالیات بر خانههای خالی نیست، این قانون برای گمرک و شهرسازی نیست، ما میخواهیم اولین شخص اجرایی کشور را تعیین کنیم.
این موضوع خیلی مهم است، دو تا شرط باید اینجا لحاظ شود، یکی اینکه ما به نحوی قانون بنویسیم که همه افراد توانمند بتوانند شرکت کنند و دوم حق انتخاب را از مردم سلب نکنیم. اگر این دو تا شرط رعایت شود طبیعتاً ما یک خدمت بزرگی را کردهایم.
اینکه اول انقلاب کسانی که قانون اساسی نوشتند گفتند رجل سیاسی، مذهبی، مدیر و مدبر مشخص است، آنها هم آمدهاند راهی را باز کردهاند که همه بتوانند شرکت کنند، ولی تأیید صلاحیت هم با شورای نگهبان باشد. آن روز آمدند وظایف رهبری را دقیق نوشتند، وظایف ریاست جمهوری را دقیق نوشتند. مگر قانونگذاران آن روز دقت نمیکردند که وقتی رجل سیاسی یا مدیر و مدبر مینویسند بعداً همه میآیند ثبتنام میکنند؟ شاید هر کسی خودش را بتواند در شأن این بداند که بیاید شرکت کند.
عزیزان بزرگوار! اینجا خوب میدانستند که ما داریم برای اولین فرد قوه اجراییه مینویسیم، به نحوی باشد که قدرت در دست یک حزب یا یک قوم یا یک عده و خانوادهای نباشد، همه بتوانند شرکت کنند. این فراموش نشود، دوستان میگویند یک کشاورز آمده برای ریاست جمهوری نوشته، این نقطه قوت نظام است. اینکه قرار نیست تأیید شود، در طول (40) سال هم تأیید نشدهاند. ولی اینکه از همه اقشار بتوانند در قدرت بیایند، قدرتی که هر کس گرفت نمیخواهد رها کند. کسی که به قدرت رسید نمیخواهد این را رها کند. آن روز آگاهانه این را نوشتهاند، درها را باز کردند که مردم همه بتوانند بیایند در سرنوشت خودشان هم شرکت و هم عرضه خودشان را به مردم ارائه کنند. ما حق نداریم و نمیتوانیم بیاییم این راه را ببندیم. دوستان! به این نکته توجه شود. ما خیلی راحت داریم یک کاری میکنیم که تقریباً در کل کشور (2000)، (3000) نفر بتوانند بیایند شرکت کنند. این (2000)، (3000) نفر که خیلی از آنها براساس روابط بالا آمدهاند، خودتان هم میدانید، حالا اگر کسی استاد دانشگاه، مهندس یا نخبه بود، منتها آشنایی نداشت و نتوانست بالا بیاید. این باید محروم باشد؟
خواهش من این است که دوستان توجه کنیم، وقتی ما میگوییم شهردار (2) میلیون در ذهن مان نیاید که فردا شهرداری که (2) میلیون نفر یا (500) هزار نفر جمعیت داشته باید بیاید رئیسجمهور ما شود، نخیر اینطور نیست. شهرداری که توانایی دارد، رجل سیاسی است، رجل مذهبی، مدیر و مدبر است میتواند کاندیدا شود. به شورای نگهبان هم این حق داده شده میتواند راحت افراد را طبق شرایط میتواند تأیید یا رد کند.
بنابراین ما دیگر نیاییم راه را ببندیم، ما نیاییم قیف را این قدر تنگ کنیم، همه افراد بتوانند بیایند خودشان را عرضه کنند، تواناییهای خودشان را به ملت نشان بدهند، مردم هم انتخاب میکنند. دوستان! کسی میگوید حسابدار میخواهند انتخاب کنند باید پنج سال سابقه کار داشته باشد، بله، آن حسابدار را آقای رئیس انتخاب میکند، رئیسجمهور را مردم انتخاب میکنند، مردم هم آگاهانه انتخاب میکنند. مردم هم میدانند چه کسی را انتخاب کنند. تا به حال هم خوب انتخاب کردهاند، منتها اگر فردی را انتخاب کنند و آن فرد بعداً تغییر کند دیگر مردم مقصر نیستند. (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون) اجازه بدهید، من هنوز وقت دارم. دوستان! خواهش من این است که به اصل مهم و اساسی توجه کنیم، به آن ریشه اصلی توجه کنیم و اینقدر که به شاخ و برگها میپردازیم ناخودآگاه این حق بزرگ ملت را فراموش میکنیم. باید مردم بتوانند انتخاب کنند (نایبرئیس ـ آقای صباغیان! وقت شما تمام شده) و مردم هم بتوانند خودشان را عرضه کنند.
دوستان! خواهش من این است که همه به این نکته توجه کنیم، همه ما هم، چه چپ، چه راست، اصولگرا، همه این دغدغه را داریم، ولی بعضی وقتها فراموش میشود. پیشنهاد من این بود که شهرداران (500) هزار نفر هم بتوانند کاندیدا باشند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکریم. با توجه به اینکه شبیه به این پیشنهاد داشتیم و موضوع هم روشن است لطفاً مخالف و موافق اجازه بدهند یک مقدار سرعت پیدا کند، خیلی طول کشیده است. دولت و کمیسیون مخالف هستند. حضار 233 نفر، اعلام رأیگیری میکنیم، موضوع پیشنهاد آقای صباغیان است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! پیشنهاد بعدی مربوط به جناب آقای حاجیدلیگانی است که مطرح نمیفرمایند. آقای رئیس! در ماده (1) پیشنهادات تمام شد، اصل آن را به رأی بگذارید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 240 نفر، اصل ماده (1) و اجزای آن با اصلاحاتی که انجام شده به رأی گذاشته میشود، چون بعضی از پیشنهادات همکاران رأی آورد، به جز موارد ارجاعی آن که بعداً رأی¬گیری خواهد شد. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد. اگر بعضی از دوستان الحاقی دارند بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! آقای رضائی که الحاقی خودشان را مطرح نمیکنند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
ما الان دیگر این را بستیم، اینها اصلاحی هستند، الحاقی نیستند، اینها الحاق به بند بودند، نه الحاق به ماده.

احمد اميرآبادي فراهاني
الان همه اینها الحاق به جزء است.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
یعنی شما پذیرفتید بعداً بتوانند مطرح کنند؟ ولی الان قابل طرح نیست. چون ماده را رأیگیری کردیم، اگر به بندی میخواستند الحاق کنند.

احمد اميرآبادي فراهاني
نه، ما الحاق به ماده (1) را گفتیم بعداً میپذیریم. شما کدام یک را قابل الحاق میدانید؟

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
اینها همه قابل الحاق است، بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
حاجآقای میرتاجالدینی! رؤسای دانشگاههای مادر را میخواهید مطرح کنید یا اساتید برجسته حوزه و دانشگاه را مطرح میکنید؟ بفرمایید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حاجآقا! اساتید برجسته حوزه و دانشگاه قابل طرح نیست، چون تعریف نشده است. اگر میخواهید رؤسای دانشگاههای مادر را بفرمایید.

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
اول من این را مطرح میکنم.

احمد اميرآبادي فراهاني

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
روشن نیست برجستگی چیست، باید اول آن را تعریف کنید.

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني
پیشنهاد دهنده
من توضیحات را میدهم به آنجا رسید آن را هم مطرح میکنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
شما (3) را میتوانید مطرح کنید، بفرمایید.

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني
پیشنهاد دهنده
ببینید! من برای آن هم ده سال سابقه گذاشتهام، قابل طرح است. حالا من الان (3) را مطرح میکنم، بعد (4) را.
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
با تبریک سالروز میلاد عقیله بنیهاشم حضرت زینب کبری (سلاماللهعلیها). دوستان و همکاران گرامی، خواهران و برادران نماینده عنایت کنید! امروز هم صحبتهای زیادی در پیشنهادهای قبلی بود، همه روی یک نکته تأکید داشتند، آن هم اینکه ما دایره را خیلی ضیق و محدود نگیریم و یک مقدار با توسعه و گستردگی نگاه کنیم که همه نخبگان جامعه بتوانند در انتخابات ریاست جمهوری به عنوان نامزد خودشان را مطرح کنند و شرکت کنند. افراط و تفریط هر دو محکوم است، نه آن تفریطی که بدون هیچ شرطی همه میآمدند، نه این افراط از این جهت که در یک کوچه یک متری و تنگ همه آنهایی که در مناصب سیاسی سه قوه هستند فقط آنها میتوانند شرکت کنند. الان اینطور شده، آن که سابقه در دولت در حد وزارت، معاون یا استاندار دارد، یا در مجلس نماینده یا نایبرئیس مجلس بوده، یا در قوه قضائیه، معاونین قوه قضائیه و امثال اینها. یعنی ما همه کاندیداها را به یکی دو هزار نفر در چارچوب صاحبان مناصب سیاسی محدود کردهایم، یک کوچه محدود و تنگ.
یک مقدار این را توسعه بدهیم. ببینید! ما نخبگان زیادی در جامعه داریم، رؤسای دانشگاههای مادر و رئیس دانشگاه پیام نور را من اضافه کردهام که ده دانشگاه برتر در کشور داریم، همه اینها را شامل میشود، از دانشگاههایی مثل دانشگاه تهران، دانشگاه امیرکبیر، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تبریز، دانشگاه اصفهان، دانشگاه مشهد، شیراز، خوزستان، همه این ده دانشگاه برتر را شامل میشود و رئیس دانشگاه پیام نور.
جناب آقای رئیس، آقای دکتر قاضیزاده و جناب آقای امیرآبادی! من به پیشنهاد بعدی اشاره میکنم که گفتم «اساتید برجسته حوزه و دانشگاه». آن را هم تعریف کردهام، اینطور کلی نیست. گفتهام آنهایی که در حد استادتمام یا دانشیار هستند و سابقه ده سال تدریس در همان رشتهها را هم دارند. چه بسا در میان این مجموعه از نخبگان دانشگاهی افراد مدیر و مدبر هم باشند، سایر شرایط ریاست جمهوری را هم داشته باشند، از رجال سیاسی و مذهبی هم باشند، اینها را چه کسی تشخیص میدهد؟ شورای نگهبان؟ ما فقط راه را باز بگذاریم که آنها بتوانند خودشان را عرضه کنند. بنابراین خواهش میکنم اجازه بدهید پیشنهاد بعدی را هم یا من طرح کنم، یا هر دو را یکجا رأیگیری کنید که صرفهجویی در وقت هم باشد. آقای قاضیزاده! عنایت دارید که من برای صرفهجویی در وقت هر دو را مطرح کردم، هم رؤسای دانشگاهها و رئیس دانشگاه پیام نور و هم اساتید برجسته حوزه و دانشگاه با ده سال سابقه در حوزه در سطوح عالی، در دانشگاهها هم با رتبه استادتمامی و دانشیاری.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای میرتاجالدینی عزیز! چون ما باید به رأی بگذاریم الان شما پیشنهادتان رؤسای دانشگاه است یا اساتید دانشگاه؟

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني
پیشنهاد دهنده
الان میگویم اگر قابل جمع است.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني
پیشنهاد دهنده
همین پیشنهاد (3)، رؤسای دانشگاه.

علي بابائي کارنامي

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
رؤسای دانشگاه، الان موضوع این است. اگر اجازه بدهید مخالف و موافق هم صحبت نکنند، وقت زیاد نداریم. دولت و کمیسیون مخالف هستند. حضار 245 نفر، دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد.

علي بابائي کارنامي
اگر موافق و مخالف صحبت میکردند تصویب میشد.
6
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
جلسه با حضور 159 نفر از همکاران رسمیت خودش را پیدا کرد. آقای دکتر کریمی! تذکرات را قرائت بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان محترم به دستگاههای اجرایی:
ـ آقای رسول فرخیمیکال (لاهیجان و سیاهکل) به اتفاق هفت نفر از نمایندگان به وزرای جهادکشاورزی، دادگستری، علوم، تحقیقات و فناوری، فرهنگ و ارشاد اسلامی، میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، نفت و نیرو درخصوص لزوم تسریع در استقرار ادارات در شهرستان سیاهکل.
ـ آقای انور حبیبزادهبوکانی (بوکان) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص ضرورت تسریع در اتمام طرحهای راهسازی شهرستان بوکان.
ـ آقای غلامرضا مرحبا (آستارا) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم تسریع در رسیدگی و پشتیبانی اداره بنادر و دریانوردی بندر آستارا.
ـ آقای پرویز اوسطی (قروه و دهگلان) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص ضرورت برنامهریزی و پیگیری جدی تأمین امکانات آموزشی موردنیاز آموزش و پرورش در فضای مجازی برای دانشآموزان محروم و نیازمند در شهرستانهای قروه و دهگلان.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص ضرورت توجه به اشتغال افراد بومی توسط پیمانکاران فعال در طرح راهآهن همدان ـ سنندج محدوده شهرستانهای قروه و دهگلان.
ـ آقای حبیباله دهمرده (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون) به وزیر نیرو درخصوص اینکه چرا علیرغم مکاتبات و تذکرات فراوان در رابطه با آب شرب روستاهای سیستان و بلوچستان اقدام جدی صورت نمیگیرد؟

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

سيدمحسن دهنوي
آقای قاضیزاده، ریاست محترم خیلی ممنونم. همکاران عزیز دقت داشته باشند! مجدداً که جلسه از ساعت (10:15) شروع میشود حتماً کارتشان را ورود مجدد ثبت کنند و دوستانی که از تبلت استفاده میکنند حتماً شرکت در جلسه و ورود را بزنند و الا اسم دوستان به عنوان غایب ثبت میشود و شرمنده میشویم.
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید من یک اصلاح را هم عرض کنم. آقای آرش زرهتن از همکاران خوبمان هستند که امروز صبح در جلسه حاضر بودند، از اول وقت هم بودند، معمولاً هم ایشان جزء منظمترینها هستند که به اشتباه اسمشان غایب خوانده شد، متشکرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
7
انتخاب آقایان: حسن نوروزی، محمدحسن آصفری و علیرضا زندیان به عنوان ناظر در شورای عالی مقابله و پیشگیری از جرایم پولشویی و تأمین مالی تروریسم

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! انتخاب عضو شورای عالی مقابله و پیشگیری از جرایم پولشویی و تأمین مالی تروریسم است که از کمیسیون حقوقی و قضائی جناب آقای دلخوشاباتری انصراف دادند، فقط جناب آقای نوروزی هستند. اگر میخواهید رأی بدهید فقط آقای نوروزی کاندیدا هستند. از کمیسیون امور داخلی شوراها که آقایان محمدحسن آصفری نماینده محترم اراک و محمد صفریملکمیان هستند، یکی از این دو بزرگوار را انتخاب کنید. از کمیسیون اقتصادی هم جناب آقای علیرضا زندیان و آقای مجتبی توانگر که آقای توانگر انصراف دادند، فقط آقای زندیان تشریف دارند. برای شورای عالی مقابله و پیشگیری از جرایم پولشویی و تأمین مالی تروریسم از کمیسیون حقوقی و قضائی آقای نوروزی تشریف دارند، کمیسیون داخلی آقای آصفری و آقای صفری که یکی از آنها را انتخاب کنید وکمیسیون اقتصادی هم فقط آقای زندیان تشریف دارند.
(أخذ رأی به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
انتخابات بعدی را در نطق بعدی اعلام میکنم.
8
ناطقان جلسه آقایان: رحمتاله نوروزی، حسن محمدیاری، رمضانعلی سنگدوینی، علیرضا نظری و ابراهیم عزیزی

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
ناطقین را اعلام بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای رحمتاله نوروزی نماینده محترم علیآباد.
ـ آقای حسن محمدیاری نماینده محترم طوالش، رضوانشهر و ماسال.
ـ آقای رمضانعلی سنگدوینی نماینده محترم گرگان و آققلا.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای علیرضا نظری نماینده محترم خمین.
ـ آقای ابراهیم عزیزی نماینده محترم شیراز و زرقان.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
جناب آقای نوروزی بفرمایید.

رحمت اله نوروزي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم»
«حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر»
روز میلاد بزرگبانوی اسلام، مظهر صبر و شکیبایی، تجسم عینی علم و عفاف، پرستار تمام نیکیها و ارزشهای مقدس عاشورا حضرت زینب کبری، روز پرستار و شب یلدا را به همه عزیزان عرض تبریک دارم.
تشکر و قدردانی میکنم از زحمات همه پزشکان، خصوصاً پرستاران، بهورزان، پرسنل خدوم آزمایشگاههای سراسر کشور، همه کسانی که در حوزه بهداشت و درمان از اسفند 98 تا به حال مجاهدت سختکوشانه دارند. امیدوارم بتوانیم در مجلس یازدهم گامی را در جهت حمایت از این عزیزان داشته باشیم.
رئیس محترم جلسه، نمایندگان و همکاران عزیز! من از استانی بحث میکنم، استان گلستان، نگارستان ایران، استانی که (25)، (26) سال است از استان مازندران انتزاع یافته، استانی که سرسبزی، کوه، دشت، دریا و همه مواهب را در دل خودش دارد، اما امروز این استان با مشکلات عدیدهای روبهرو است. این استان نیازمند به حمایت همه شما همکاران عزیز، اعضای محترم کمیسیون تلفیق است. جزء سه دهک اقتصادی خانوار است، آخرین رتبه در ارزش افزوده را این استان دارد. نگاه به این استان نگاه کشاورزی بوده، از دلارهای (7000) تومانی جهت پویایی صنعت استفاده نکرده، هلدینگ بانکها سرمایهگذاری نکردهاند، شستا سرمایهگذاری نکرده، قرارگاه خاتم اخیراً با همت فرمانده سپاه استان و استاندار محترم فقط تفاهمنامه امضا کرده، ستاد اجرایی فرمان امام در بحث کرونا زحمت کشیده، اما ما انتظار داریم در جهت اشتغال پایدار و مولد به این استان توجه کند، روند بزهکاری و آسیبهای اجتماعی در این استان بیداد میکند. از ابتدای سال تا به حال از شما همکاران عزیز میخواهم بروید نگاه کنید آسیبهای اجتماعی در استانی که استان ولایتمدار است، بیش از (4300) شهید تقدیم انقلاب کرده است. امروز ما تقاضا داریم در کمیسیون تلفیق یک نگاه ویژهای به استان شود.
نکته بعدی؛ همکاران عزیز! ما دو بال داریم، بال قوانین و نظارت. من از جناب آقای دکتر قالیباف و هیأترئیسه میخواهم حوزه تنقیح قوانین را جدی بگیرند. چند سال است همکاران ادواری ما دارند زحمت میکشند. ما امروز نیاز داریم، (11) هزار و (300) عنوان قانون داریم، انتظار داریم معاون قوانین مجلس، رئیس محترم از بضاعت فکری، توان علمی و اجرایی همکاران ما استفاده کنند.
تذکر به وزیر اقتصاد دارم. آقای دژپسند، آقای رئیسجمهور! مردم ملک و ماشین خود را فروختهاند و در بورس گذاشتهاند. امروز دچار مشکل شدهاند. امروز در بورس مردم دچار ورشکستگی شدهاند. ما باید توجه کنیم، دولت باید توجه کند.
در بحث ارز به آقای دژپسند تذکر دارم، در کمیسیون اقتصادی هم به ایشان گفتم. خیلیها آمدهاند دلارها و ارز نیمایی را گرفتهاند و استفاده کردهاند، اما کالا وارد نکردهاند. فشار گرانی و تورم روی محرومین است. مجلس محترم، نمایندگان عزیز باید نظارت کنیم بر کسانی که ارز گرفتهاند و جنس وارد نکردهاند. همسانسازی حقوق بازنشستگان چه تأمیناجتماعی، چه لشکری و کشوری باید این را جدی بگیریم.
وضعیت کارکنان وزارت علوم، به وزیر علوم تذکر دارم (50) درصد را قول دادند و عمل نکردند. همکاران عزیز! وضعیت هیأت علمی دانشگاه آزاد وضعیت خوبی نیست، اعضای هیأت علمی گلایهمند هستند. ما باید یک توجه جدی به بحث داشته باشیم. امروز دارند در اعضای هیأت علمی دانشگاههای آزاد بازنگری میکنند. این باید مورد توجه قرار بگیرد و نگذاریم کسی که (20) سال در این کلاسها زحمت کشیده، دانشجو تربیت کرده است.
بحث اعمال مدرک تحصیلی خدمتگزاران و سرایداران مدارس در سراسر کشور، تبدیل نیروهای نهضت سوادآموزی، پیشدبستانی، خرید خدمات، غیرانتفاعی، تمام نیروهای شرکتی و قراردادی، امروز ما در شرایط انتخاب نیستیم، در ضرورت هستیم. امروز (300) هزار معلم کم داریم، باید کمک کنیم اینها جذب شوند، به دانشگاه فرهنگیان بروند و دورههای توانمندسازی را ببینند به کلاسهای درس بیایند.
در بحث حمایت از کشاورزان عزیز، افزایش قیمت گندم. ما امروز باید حمایت کنیم، بحث توتون.
امروز نقدینگی، بانکها دارند پولهای مردم را جمع میکنند، نمونه آن بانک ایرانزمین، ما باید نظارت کنیم. اینها در استانها بیایند، در اشتغال و رونق کسبوکار. برویم ببینیم امثال بانک ایرانزمینها از کجا آوردهاند. ما نمایندهها در این بانکها نظارت کنیم. به وزیر اقتصاد و بانک مرکزی تذکر دارم روی این بانکهای خصوصی نظارت کنند.
ما به وزیر آموزش و پرورش گلایه داریم، در طرح شاد که بچهها تبلت و گوشی ندارند، خانوادهها گلایهمند هستند. صدا و سیما... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی رحمتاله نوروزی نماینده محترم علیآباد تشکر میکنم. از برادر گرامی حسن محمدیاری نماینده محترم طوالش، رضوانشهر و ماسال دعوت میکنم که نطق هفتدقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

حسينعلي حاجي دليگاني

حسن محمدياري
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و صلوات بر شهدا و امام شهدا، آرزوی سلامتی برای مقام معظم رهبری و عرض ادب و سلام خدمت همه بزرگواران. سلام بر مردم شریف و صبور گیلان، استان رنج و برنج که در دامانی آکنده از موهبتهای الهی با بیمحبتی برخی مسئولین با مشکلات عدیده دست و پنجه نرم میکنند و همچنان صبورانه با گامهای محکم در راه آبادانی وطن میکوشند، سلام بر مردم شریف تالش، رضوانشهر و ماسال که مردمان سرزمین شور، غرور و افتخارند و چون راشی سربلند بر تارک تاریخ میدرخشند. سلام بر دستان پینهبسته کشاورزان تالشی که مدال افتخار شرافتمندی هستند.
میلاد حضرت زینب و روز پرستار را تبریک عرض میکنم، در حالی که تختهای بیمارستانها مملو از بیماران کرونایی میباشد، ایثار و ازخودگذشتگی کادر بهداشت و درمان قابل ستایش است و در این میان مدافعان خط مقدم سلامت و درمان کار را تمام کردند و این عزیزان معنای غیرت و تعصب ایرانی و اسلامی را امضا نمودند.
در سالگرد شهادت سردار سلیمانی، خیلی دلمان برای او تنگ شده است. حاج قاسم نماد امنیت ایران بود، او خطر کرد، حاج قاسم یک راه است که این راه با شهادت آغاز میشود.
گیلان، استانی که این روزها در بحران کرونا اسیر شده است و مراکز درمانی این استان خسته و جوابگوی خیل بیماران نیست و باید به فکر تجهیزات و امکانات مراکز درمانی بود. ضمن تشکر از ریاست علوم پزشکی گیلان در افتتاح بیمارستان تالش، بایستی عرض کنم این بیمارستان فاقد دستگاه اکسیژنساز مناسب است که از آقای وزیر بهداشت تقاضا میکنم هر چه زودتر قبل از فرا رسیدن فصل زمستان کمبودهای بیمارستان جدید تالش را مرتفع و معوقه حقوق پرستاران را پرداخت نمایند، به علاوه سه بیمارستان تالش و رضوانشهر و ماسال فاقد آمبولانس مناسب است که اهتمام ویژه در این خصوص را درخواست دارم.
در حوزه آموزش و پرورش در حالی که آموزش مجازی جایگزین آموزش حضوری به صورت فراگیر در دوران کرونا از مراکز آموزشی منازل نقل مکان نموده است، در مناطق دوردست تالش اینترنت در دست نیست و شاهد هستیم جوانان تالشی در کوهستانها به دنبال اتصال به اینترنت آلاچیق در ارتفاع برپا نموده¬اند و برخی بضاعت تهیه گوشی و تبلت را ندارند.
در روزهایی که بیماری کرونا بازار را به کسادی نزدیک کرده است، لازم است از کلیه بازاریان عزیز که در روزهای سخت با تعطیلی بازار در قطع زنجیره کرونا همت ورزیدهاند کمال تقدیر و تشکر را بنمایم.
اما سد شفارود، کمربندی تالش، کارخانه چوکا، پل اسالم، پل پلخرجگیل، راهآهن گیلان، منطقه آزاد تالش، بندر تالش مرتب در مجلس مطرح میشود و مردم حوزه انتخابیه از نماینده انتظار نتیجه را دارند. لذا تأکید بر اتمام پروژههای ناتمام در حال ورود به سال 1400 جزء مطالبات مردم است تا تغییرات در مسیر توسعه را لمس کنند.
مردم ولایتمدار تالش، رضوانشهر و ماسال همیشه در بیش از چهار دهه گذشته نشان دادهاند عاشق انقلاب و مطیع دستورات رهبری هستند. انتظار دارند کمبودها مرتفع شود. در حوزه آب تالش (95) درصد از سردهنهها در اثر سیل اخیر تخریب شده¬اند و تا قبل از آغاز فصل کشاورزی باید به فکر بود.
در حوزه ورزش نیز میزبانی را به لحاظ عدم وجود زیرساخت علیرغم دستور ریاست محترم سازمان برنامه و بودجه در کار داریم. مسئولیت تضییع حقوق میزبانی این تیم ریشهدار بر عهده مسئولین ورزشی کشور و استان است.
بیش از سه ماه از دستور بررسی وزیر محترم صمت جهت مطالعه و سرمایه¬گذاری از سوی سازمان گسترش و توسعه صنایع ایران در شهرستانهای تالش و رضوانشهر و ماسال میگذرد، اما برابر پیگیریهای انجام شده تاکنون اقدام خاصی صورت نپذیرفته است.
با توجه به اینکه درصد قابل توجهی از مردم شریف گیلان تالشیزبان هستند، برنامه مناسب آنها در شبکه باران وجود ندارد. تنها برنامهای هم که برای تالشزبانان در نظر گرفته شده و هفتهای یک بار پخش میشود مدتی است به علت نبود بودجه به چالش کشیده شده است. این بیعدالتی فرهنگی است. ضمن تشکر از مدیر شبکه باران، برای زنده نگه داشتن فرهنگ و زبان تالشی لازم است در این حوزه سیاستگذاری بهتری صورت پذیرد تا هنرمندان تالشی به علت مشکلات معیشتی خانهنشین نشوند.
ضمن تشکر از اداره کل گردشگری استان گیلان و سپاه استان مبنی بر ایجاد موزه تاریخ و فرهنگ تالش در کاخ سردار امجد، شایسته است وزارت میراث فرهنگی با تخصیص اعتبار مناسب نسبت به معرفی فرهنگ و تمدن این سرزمین کهن و باستانی اقدام لازم را مبذول دارد.
همچنین انتظار است با معرفی روستاهای ثبت ملی در حوزه صنایع دستی، روستاهای ارده و شالما در جهت اشتغال پایدار و معرفی این فرهنگ غنی تلاش ویژهای نمایند.
این روزها بیشترین حرف مردم معطوف به گرانیها است، خطاب من به دولت است که:
چه خوش بی مهربانی هر دو سر بی
که یک سر مهربانی دردسر بی
ما مطابق منویات مقام معظم رهبری به دنبال تعامل هستیم، آیا شما به وظایف خود عمل میکنید؟
در بهکارگیری نیروهای کارآمد و شایسته و آشنا به کار در حوزههای مختلف اهتمام ورزید تا مدیون این مردم عزیز و فرهیخته نباشید. مقام عظمای ولایت درخصوص حل مشکلات به تقویت ارزش پول ملی و تکیه بر... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی حسن محمدیاری نماینده محترم طوالش، رضوانشهر و ماسال تشکر میکنم. از برادر گرامی رمضانعلی سنگدوینی دعوت میکنم که نطق هفتدقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

حسينعلي حاجي دليگاني

رمضانعلي سنگدويني
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و صلوات بر محمد و آل محمد و درودی بیکران بر بنیانگذار کبیر جمهوری اسلامی ایران و طول عمر بابرکت برای رهبر فرزانه انقلاب اسلامی. ولادت حضرت زینب کبری (سلاماللهعلیها) و روز پرستار را خدمت تمامی زحمتکشان کادر درمانی تبریک عرض میکنم که در دوران مبارزه با ویروس کرونای منحوس خستگیناپذیر به مردم عزیز ایران اسلامی خدمترسانی نموده¬اند.
یاد و خاطره شهدای هشت سال دفاع مقدس و شهدای انقلاب اسلامی، امنیت و مدافع حرم بالاخص سردار دلها شهید سپهبد سردارحاج قاسم سلیمانی را گرامی میداریم. یاد و خاطر شهدای هستهای بالاخص شهید دکتر فخریزاده را گرامی میداریم که با خون خود روحی دوباره بر پیکره توسعه دانش هستهای کشور دمیدند.
همچنین تقدیر و تشکر ویژه دارم از حسن اعتماد هماستانیهای عزیز بالاخص مردم شریف حوزه انتخابیه گرگان و آققلا برای اعتماد به بنده و امیدوارم در طی عهدهداری این مسئولیت بتوانم در پیشگاه خداوند و مردم سربلند باشم.
همه مواردی که برادر عزیزم رحمتاله نوروزی نماینده علیآبادکتول گفتند مورد تأیید اینجانب میباشد. در آستانه انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر و روستا، مردم ایران باید با نگاه ویژه به این عرصه بنگرند که چرا تجربه تلخ ناکارآمدی سالهای اخیر در کشور حاکی از فضاسازی و دوقطبی کردن کاذب جامعه توسط برخی جریانات سیاسی، خسارت جبرانناپذیری بر پیکره اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی کشور وارد نموده و همین امر سبب گشته که موجی از یأس و ناامیدی در بین مردم حاکم گردد.
در این راستا جا دارد از عزم راسخ حضرت آیتالله رئیسی در مسند ریاست قوه قضائیه کشور و همکاران ایشان در مبارزه گسترده با مفاسد اقتصادی و پیگیری مطالبات مردم در طی سالهای اخیر تقدیر ویژه نمایم و همین¬جا اعلام مینمایم برادران انقلابی شما در مجلس شورای اسلامی در این راه سخت و دشوار یار و یاور شما خواهند بود و از آقای دکتر بذرپاش هم درخواست میکنم به عنوان ریاست محترم دیوان محاسبات با جدیت مفاسد اقتصادی دستگاههای اجرایی کشور و استان را پیگیری نمایند.
کشور عزیز ما ایران طی سالها پس از انقلاب شکوهمند اسلامی در برقراری ارتباط عزتمندانه با کشورهای دیگر راه پرفراز و نشیبی را طی نموده است. متأسفانه در سالهای اخیر تنها با امید به اروپا و غرب از تعامل با بسیاری از کشورهای همسایه و دوستان استراتژیک مغفول ماندیم.
مردم شریف ایران و همکاران عزیز! نگاه منفعلانه به روابط با کشورهای همسایه از جمله کشور ترکمنستان که به لحاظ قومیتی با هماستانیهای عزیز بنده دارای روابط و مشترکات بسیاری میباشند سبب گشته که منطقه آزاد اینچهبرون به عنوان قطب اقتصادی و استراتژیک و کریدور حیاتی با کشورهای اورآسیا در شمال کشور در مراجع تصمیمساز مسکوت بماند. لازم و ضروری است مقامات عالی وزارت خارجه و کشور در جهت تسریع در بازگشایی مرز ایران و ترکمنستان در منطقه مرزی اینچهبرون اقدامات لازم و مؤثر را اعمال نمایند.
در سالهای اخیر بیتوجهی و بیتدبیری و بیعدالتی سازمان برنامه و بودجه به تخصیص اعتبارات و بودجه مناسب به استانهای محروم از جمله استان گلستان، سیستان و بلوچستان، ایلام، خوزستان قهرمان، سوسنگرد، آبادان، خرمشهر و هویزه سبب ایجاد فاصله و افت چشمگیر شاخصهای توسعه این استانها در مقایسه با استانهای توسعهیافته کشور شده است.
متأسفانه باید عرض کنم که از زمان شیوع ویروس کرونا برخی مدیران ارشد دولتی پشت این بیماری پنهان شدهاند و بر اثر ناکارآمدی نتوانستهاند تهدید کرونا را به فرصت تبدیل کنند و توصیه بنده به آنها این است که اگر نمیتوانید فرصت خدمت به مردم را غنیمت بشمارید، بروید و خیانت نکنید.
بیش از (20) سال از تأسیس استان گلستان، رنگینکمان اقوام میگذرد و همچنین پرونده پتروشیمی گلستان با بیش از (95) هزار سهامدار و بیش از پانزده سال همچنان روی خاک مانده است. مسکوت ماندن و بیتوجهی به پروژههای اکتشاف نفت، مشکلات سامانه حمل و نقل در استان همانند احداث راهآهن گرگان ـ مشهد، کمربندی گرگان، تعریض و ایمنسازی محور آققلا ـ بندرترکمن ـ کردکوی معروف به جاده مرگ، تعریض جاده قدیم گرگان ـ کردکوی و تعیین تکلیف روستای گردشگری زیارت، احداث تلهکابین گرگان، تصویب منطقه آزاد اینچهبرون، سد نرماب و نیروگاه سیکل ترکیبی علیآباد که سالها در مسیر بروکراسی راکد مانده است سبب مشکلات عدیدهای از جهت اقتصادی و اجتماعی در استان شده¬ است.
جناب آقای رئیس، آقای دکتر قالیباف! میخواهم توجه نمایید خلیج گرگان که تنها خلیج ایرانی در دریای خزر است و جزء پناهگاه حیات وحش میانکاله به شمار میرود و حدود (40) هزار هکتار وسعت دارد، به دلیل بیتوجهی مسئولین حدود یکچهارم آن خشک شده است. با اینکه دولت یازدهم در سفر سال 93 به استان گلستان قول احیای خلیج گرگان را داده بود و در بودجه 1400 هیچ سرفصلی برای آن دیده نشده است.
با توجه به اینکه استان گلستان در طول سال محصولات استراتژیک کشاورزی از جمله گندم، کلزا و برنج را تولید مینماید، تغییر در نگرش و شیوه سبک کشاورزی و تبدیل آن به کشاورزی و محصولات ارزش افزوده را خواستارم. زهکشی اراضی استان گلستان یکی از درخواستهای ما میباشد.

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی رمضانعلی سنگدوینی نماینده محترم گرگان و آققلا تشکر میکنم. از برادر گرامی علیرضا نظری نماینده محترم خمین دعوت میکنم که نطق پنجدقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

عليرضا نظري
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سالروز میلاد حضرت زینب کبری (سلاماللهعلیها) و روز پرستار را تبریک عرض میکنم و در برابر مجاهدت مردان و زنان خط مقدم جبهه سلامت در این روزهای سخت کرونایی سر تعظیم فرود میآورم.
نمایندگان محترم مجلس و ملت شریف ایران! این روزها و پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا متأسفانه شاهد ارسال پالسهای مجدد کرنش و سازش و التماس برای گشودن باب مذاکره در اظهارات رئیسجمهور، وزیر خارجه، اهالی ساختمان پاستور و روزنامههای زنجیرهای برای سردمداران کاخ سفید بوده¬ایم. آقای رئیسجمهور روز (21) آبانماه اظهار داشتند: هدف ما این است تحریم لغو شود و به راحتی در تعامل با جهان باشیم و هدف این است فشار تحریم را از شانه مردم برداریم. هر کجا فرصت فراهم باشد اقدامات و وظایف خودمان را انجام میدهیم. کسی حق ندارد فرصتسوزی کند، باید از فرصتها بر مبنای منافع ملی و وحدت ملی استفاده کنیم.
مدعیان اصلاحات و اعتدال که در طی هفت سال گذشته همه مسائل کشور را به آمریکا و برجام گره زده و سفره مردم را هر روز کوچک¬تر از روز قبل کردهاند، این روزها بار دیگر به انتخابات آمریکا دخیل بسته و آینده اقتصاد کشور را در پیروزی این یا آن نامزد ریاست جمهوری آمریکا جستجو میکنند. این جریان سیاسی که هیچ برنامهای برای برونرفت مشکلات کشور ندارد، در تلاشند با ایجاد دوقطبی مخرب دیگری و دادن آدرسهای غلط کشور را وارد دور باطل تازهای نمایند.
آیا دولتمردان کشورمان و مدعیان اصلاحات و اعتدال آن هم پس از هفت سال آزمون و خطا این حقیقت مسلم را درک نکردهاند که مهار تورم و حل بسیاری از مشکلات امروز کشور به مذاکره و تحریم ربطی ندارد و با اندکی تدبیر، همت، شجاعت، غیرت و ایمان به خدا به جای کدخدا قابل حل است.
وقتی آقای بایدن در اظهارات خود عنوان میدارد راه هوشمندانه¬تری برای سختگیری برای ایران وجود دارد، در واقع ایشان بازگشت به برجام را آغازی برای تشدید محدودیتهای هستهای و برجامی و ابزاری برای فشار بیشتر به ایران در حوزههای دیگر نظیر موشکی، منطقهای و حقوق بشری لحاظ نموده است. چطور هنوز به دنبال گشایش از سوی کاخ سفید هستید؟ هفت سال گره زدن معیشت مردم به مذاکره کافی نیست؟ باید چند بار از یک سوراخ گزیده شوید؟
رهبر معظم انقلاب هم تأکید فرمودند مسیر رفع تحریم را یک بار امتحان و چند سال مذاکره کردیم، اما به نتیجهای نرسید. راه خنثیسازی و غلبه بر آنها در مقابل ما قرار دارد. آقای رئیس! لطفاً مجدداً به بیراهه نروید.
آقای رئیسجمهور! دوستان و همحزبیهای جنابعالی در طول سالهای گذشته همواره تلاش نمودند نسخههای تقلبی نظام جهانی مانند سند 2030 و FATF را نسخه نجات کشور جا بزنند و با استفاده از نفوذ در ارکان تصمیمگیری و تصمیمسازی کشور، به پذیرش آنها کشور را وادار نمایند و در این روزها فعال شدهاند که به جای بازگشت به ظرفیتهای درونی، سند جعلی FATF را احیا نمایند.
آقای رئیسجمهور! چطور به دنبال احیای سندی هستید که از (37) عضو این معاهده بعضی خود منشأ برجسته پولشویی، تأمین مالی تروریسم و اشاعه آن هستند که دولتهای تروریست آمریکا و رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی و قاتلان شهید سلیمانی و فخریزاده از آن جمله هستند.
ملت شریف ایران! رئیسجمهور به جای پاسخگویی به کاهش ارزش پول ملی تا سقف یکپنجم، پراید بالای (100) میلیونی، کاهش ارزش سهام خرد در بورس، تشدید تحریمها... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی علیرضا نظری نماینده محترم خمین تشکر میکنم. از برادر گرامی ابراهیم عزیزی نماینده محترم شیراز و زرقان دعوت میکنم که نطق پنجدقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

ابراهيم عزيزي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و صلوات به ارواح مطهر شهدا به ویژه همرزمان و همسنگران شهید و با تبریک میلاد عقیله بنیهاشم زینب کبری (سلاماللهعلیها) و با تبریک روز پرستار به همه رزمندگان جبهه سلامت ایران اسلامی و آرزوی سلامتی و موفقیت برای همه خدمتگزاران به ملت رشید ایران اسلامی.
(در این هنگام آقای علی نیکزاد ثمرین «نایبرئیس دوم» ریاست جلسه را به عهده گرفتند)
ایران عزیز به برکت اندیشههای بلند انقلاب اسلامی و ایثارگریهای فرزندان برومندش در ادامه صدور آرمانهای خود در حال پیشروی است. بدون تردید شکست امروز نظام سلطه در این رویارویی، حاصل تدابیر دوراندیشانه رهبر فرزانه انقلاب اسلامی و مقاومت شجاعانه ملت ایران اسلامی و مقاومت ملتهای مسلمان منطقه به ویژه جریان انقلابی میباشد و بدون شک ادامه این راه سزاوارترین میباشد و مستلزم تکیه بر مردم و حل مشکلات اساسی و بهرهگیری از توانمندیها و ظرفیتهای بیشمار داخلی و پرهیز از تمنای از بیگانه.
قطعاً تلاش بیوقفه همراه با اولویتبندی امور و پرهیز از اقدامات سطحی و حاشیهای توسط دولت و مجریان امور نیازمند این مقطع پیشرو است. نگاه واقعبینانه به امر مهم اجرای قانون و پرهیز از قانونگریزی از جمله لوازم و ابزار این مهم است.
رویکرد ایستادگی تمامعیار همراه با عقلانیت و با رویکرد مردممحوری در مقابل زیادهخواهیهای نظام سلطه و با بهرهگیری از ظرفیت دیپلماسی انقلابی میتواند تأمینکننده اراده ملت ایران و مردم منطقه باشد.
اما آنچه در حال حاضر شاهد آن هستیم ارسال بودجهای است که بیشترین تکیه را به نفت دارد و موجبات تورم افسارگسیخته، کسری شدید بودجه و پیشفروش آینده را فراهم کرده و هیچ توجیهی ندارد.
متأسفانه در حوزه اقتصاد مقاومتی علیرغم تأکیدات رهبر معظم انقلاب درخصوص عملیاتی شدن آن شاهد اقدام مؤثری نیستیم و ستاد تقریباً منفعل و فاقد خروجی است.
امروز نیازمند پرهیز از سخنان و رفتارهای اختلافبرانگیز هستیم و این مهم با مقابله دولت با مجلس راه به جایی نخواهد برد.
آموزش و پرورش در یک اقدام مخفیانه خلاف تدابیر نظام اسلامی در حال اجرای سند ننگین 2030 میباشد. سند تحول را به حاشیه برده است. وقتی این اقدام آموزش و پرورش را با بهکارگیری عناصر ناکارآمد و ضعیف میبینیم و وقتی میبینیم سیاستزدگی بر تعلیم و تربیت کشور غالب گردیده، باید بپذیریم تربیت کادر (50) ساله دوم انقلاب اسلامی امری غیرممکن خواهد بود و امید آنکه دولت و مجلس فکری عاجل برای آموزش و پرورش کشور داشته باشند.
سزاوار است دولت برای پروژههای بزرگ و محرک کشور تصمیم عاجل بگیرد. امروز استانهای بزرگ کشور همچون فارس دارای مشکل کمآبی، عدم توجه به حمل و نقل ریلی و پروژههای آزادراهی میباشد و مشکلات شدید نهادههای دامی کشاورزان را رنج میدهد.
عدم تأمین کالاهای اساسی و توزیع نامناسب آن رنجی مضاعف را بر مردم عزیز تحمیل کرده که نیازمند اراده دولت برای حل این مشکلات اساسی میباشد به امید آنکه در سایه تلاش صادقانه همه همکاران عزیز در مجلس... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی ابراهیم عزیزی نماینده محترم شیراز و زرقان تشکر میکنم. آقای رئیس! نطقها تمام شد.

علي نيک زادثمرين
بسم الله الرحمن الرحیم
میلاد خانم زینب (سلاماللهعلیها) را تبریک و تهنیت عرض میکنم و یاد و خاطره شهدای عزیز مدافع حرم را گرامی میداریم. سلام و درود خالصانه و خاضعانه بر روح شهید بزرگوار حاج قاسم سلیمانی میفرستیم و روز پرستار را به سنگربانان سلامت تبریک عرض میکنیم.
اجازه میخواهیم نتایج انتخابات انجامشده را به استحضار مردم و نمایندگان عزیز ملت برسانیم. از مجموع (215) رأی أخذشده، از کمیسیون قضائی و حقوقی جناب آقای حسن نوروزی با (152) رأی، از کمیسیون امور داخلی و شوراها برادر محمدحسن آصفری با (160) رأی و از کمیسیون اقتصادی برادر زندیان با (127) رأی به عنوان ناظر شورای عالی مقابله و پیشگیری از جرایم پولشویی و تأمین مالی تروریسم انتخاب شدند. آرزوی توفیق برای این عزیزان را داریم.
از شورای معادن استانها، از استان آذربایجانشرقی برادر فرهنگی با (174) رأی، از استان اردبیل نیکزاد با (172) رأی، از استان یزد برادر جوکار با (165) رأی، از استان خراسانرضوی برادر محسن زنگنه با (162) رأی، از استان البرز برادر مهدی عسکَری با (161) رأی، از استان ایلام خواهر فلاحی با (159) رأی، از استان اردبیل برادر جهانگیرزاده با (152) رأی، از استان سیستان و بلوچستان برادر درخشان با (152) رأی، از استان کهگیلویه و بویراحمد برادر روشنفکر با (152) رأی، از استان آذربایجانشرقی برادر دهقانی با (149) رأی، از استان کهگیلویه و بویراحمد برادر محمد موحد با (148) رأی، از استان سیستان و بلوچستان برادر سعیدی با (146) رأی، از استان یزد برادر دشتیاردکانی با (146) رأی، از استان البرز برادر حدادی با (145) رأی، از استان ایلام برادر علیزاده با (143) رأی و از استان خراسانرضوی برادر اکبر احمدپور با (143) رأی انتخاب شدند که برایشان آرزوی توفیق داریم.
در مورد انتخابات شورای توسعه و برنامهریزی؛ از استان آذربایجانشرقی برادر میرتاجالدینی با (180) رأی، از استان خراسانرضوی برادر پژمانفر با (176) رأی، از استان اردبیل برادر بدری با (174) رأی، از استان یزد برادر میرمحمدیمیبدی (171) رأی، از استان اردبیل برادر عباسزادهمشکینی با (164) رأی، از استان ایلام خواهر فلاحی با (163) رأی، از استان سیستان و بلوچستان برادر سرگزی با (163) رأی، از استان کهگیلویه و بویراحمد برادر روشنفکر با (161) رأی، از استان ایلام برادر بسطامی با (160) رأی، از استان یزد برادر صباغیانبافقی با (156) رأی، از استان کهگیلویه و بویراحمد برادر موحد با (155) رأی، از استان سیستان و بلوچستان برادر حسینزهی با (153) رأی، از استان خراسانرضوی برادر رحیمیجهانآبادی با (144) رأی، از استان آذربایجانشرقی برادر باقری بنابی با (143) رأی انتخاب شدند که برایشان آرزوی توفیق داریم.
انتخابات شورای نظارت بر مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی استان¬ها؛ از استان سیستان و بلوچستان برادر دهمرده با (187) رأی، از استان یزد برادر جوکار (180) رأی، از استان مازندران برادر حاجیپور با (170) رأی، از استان آذربایجانشرقی برادر اسماعیلی با (167) رأی، از استان ایلام خواهر فلاحی با (169) رأی، از استان اردبیل برادر عباسزاده مشکینی با (164) رأی، از استان البرز برادر علیرضا عباسی با (163) رأی، از استان کهگیلویه و بویراحمد برادر روشنفکر با (163) رأی، از استان خراسانرضوی برادر امامیراد با (161) رأی انتخاب شدند که برایشان آرزوی توفیق داریم.
9
انتخاب نمایندگان ناظر در شورای معادن استانها در (8) استان

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! اجازه بدهید من انتخابات بعدی را اعلام کنم. همکاران عزیز! انتخاب بعدی انتخاب نمایندگان ناظر در شورای برنامهریزی استانها است. من اسامی را میخوانم، در آن بخش انتخابات وارد شوید و رأی بدهید. جناب آقای محمدحسین فرهنگی از استان آذربایجانشرقی، آقای عباس جهانگیرزاده استان اردبیل، آقای مهدی عسکَری استان البرز، سرکار خانم سارا فلاحی استان ایلام، آقای اکبر احمدپور استان خراسانرضوی، آقای عبدالناصر درخشان استان سیستان و بلوچستان، آقای سیدمحمد موحد استان کهگیلویه و بویراحمد، آقای محمدصالح جوکار استان یزد، آقای الهویردی دهقانی استان آذربایجانشرقی، آقای علی نیکزادثمرین استان اردبیل، آقای علی حدادی استان البرز، آقای بهزاد علیزاده استان ایلام، آقای محسن زنگنه خراسانرضوی، آقای معینالدین سعیدی استان سیستان و بلوچستان، آقای روشنفکر استان کهگیلویه و بویراحمد، آقای محمدرضا دشتیاردکانی استان یزد. ببخشید! اینها برای شورای معادن استانها بودند. دوستان انفورماتیک در ابتدای لیست نوشته شورای برنامهریزی استان در داخل برای اسامی نوشتید شورای معادن این را اصلاح کنید آقایان معاونت نظارت! شورای معادن بودند؟ بله، اینها شورای معادن بودند.
رأیتان را اعلام بفرمایید تا اسامی بعد از این نطق اعلام شود.
(أخذ رأی به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
10
انتخاب نمایندگان ناظر در شورای برنامهریزی (7) استان

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! قبل از اینکه آقای سنگدوینی نطق کنند من انتخابات بعدی را اعلام کنم. انتخاب بعدی انتخاب شورای برنامهریزی توسعه استان است.
استان آذربایجانشرقی: آقایان سیدمحمدرضا میرتاجالدینی و آقای محمد باقری.
استان اردبیل: آقایان عباسزادهمشکینی و صدیف بدری.
استان ایلام: سرکار خانم فلاحی و آقای بسطامی.
استان خراسانرضوی: آقایان پژمانفر و رحیمیجهانآبادی.
استان سیستان و بلوچستان: آقایان اسماعیل حسینزهی و محمد سرگزی.
استان کهگیلویه و بویراحمد: آقایان سیدمحمد موحد و مهدی روشنفکر.
استان یزد: آقای سیدجلیل محمدیمیبدی و محمدرضا صباغیانبافقی.
برای هر استان دو نفر نیاز داریم.
(أخذ رأی به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
11
انتخاب نمایندگان ناظر در شورای نظارت بر مدارس و مراکز آموزش و پرورش غیرانتفاعی (9) استان

احمد اميرآبادي فراهاني
برای انتخابات نظارت بر مدارس و مراکز آموزش و پرورش غیرانتفاعی:
استان آذربایجان: آقای اسماعیلی.
استان البرز: آقای عباسی.
استان خراسانرضوی: آقای امامیراد.
استان کهگیلویه و بویراحمد: آقای روشنفکر.
استان یزد: آقای جوکار.
استان اردبیل: عباسزادهمشکینی.
استان ایلام: سرکار خانم فلاحی.
استان سیستان و بلوچستان: آقای دهمرده.
استان مازنداران: آقای حاجیپور.
(أخذ رأی به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
12
انتخاب نمایندگان عضو در هیأت حل اختلاف و رسیدگی به شکایات (7) استان

احمد اميرآبادي فراهاني
برای انتخاب هیأت حل اختلاف و رسیدگی به شکایت استان:
استان آذربایجانشرقی: آقایان احمد علیرضابیگی و جعفر راستی.
استان اردبیل: آقایان سیدکاظم موسوی و سیدغنی نظری.
استان ایلام: آقایان علیزاده و بسطامی.
استان خراسانرضوی: آقایان کریمیقدوسی و عنابستانی.
استان سیستان و بلوچستان: آقایان مالکی و فاضلی.
استان کهگیلویه و بویراحمد: آقایان موحد و روشنفکر.
استان یزد: آقای محمدیمیبدی و جوکار.
برای هیأت اختلاف و رسیدگی به شکایت استان هر استان دو نفر نیاز داریم، نه یک نفر. ان¬شاءالله آرا بعد از نطقها قرائت میشود.
(أخذ رأی به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
13
اعلام وصول گزارش تفریغ بودجه سال 1398 کل کشور

علي نيک زادثمرين
برادر موسوی! موضوع اعلام تفریغ بودجه و اعلام وصول لوایح و طرحها را بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
چند تا اعلام وصول است. ابتدا گزارش تفریغ بودجه سال 1398 کل کشور در اجرای ماده (219) آییننامه داخلی مجلس اعلام وصول میشود. لازم است ما از ریاست محترم دیوان محاسبات و همچنین دادستان و همکاران عزیزشان تشکر کنیم که حتی یک ماه قبل از موعد و در تاریخ مجلس واقعاً بیسابقه بوده که از جناب آقای بذرپاش و همکارانشان تشکر میکنیم.
14
اعلام وصول (7) فقره طرح

سيدناصر موسوي لارگاني
طرحهایی که اعلام میکنم طرحهایی است که به صورت عادی اعلام وصول میشود:
ـ طرح اصلاح قانون نظام مهندسی ساختمان
ـ طرح اصلاح تبصره (1) ماده (38) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
ـ طرح درصدی از منابع مالیات خانههای خالی اعلام میشود که در اختیار سازمان شهرداریها قرار بگیرد.
ـ طرح استفساریه ماده (13) قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی جمهوری اسلامی ایران.
ـ طرح حذف فصل پنجم، مواد (235) تا (238) از آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
ـ طرح استفساریه تبصره (4) الحاقی به ماده (101) قانون شهرداریها مصوب 21/1/1390.
ـ طرح اصلاح ماده (234) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
15
اعلام وصول (3) فقره طرح شورای عالی استانها

سيدناصر موسوي لارگاني
طرح اصلاح قانون حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها.
ـ طرح اصلاح قانون مدیریت پسماند مصوب 20/2/1383.
ـ طرح اصلاح تبصره (2) ذیل ماده (29) قانون نوسازی و عمران شهری.
16
اعلام وصول (5) فقره سؤال

سيدناصر موسوي لارگاني
آقای دکتر! چند تا سؤال هم هست که اعلام وصول میشود:
ـ سؤال ملی جناب آقای فرهاد بشیری نماینده پاکدشت و تعداد دیگری از نمایندگان محترم از وزیر محترم راه و شهرسازی درخصوص علت عدم اقدام جدی درخصوص ادامه اجرای پروژه ملی کمربند جنوبی پاکدشت در جاده امام رضا (علیهالسلام) اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای جواد کریمیقدوسی نماینده محترم مشهد و کلات از وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت درخصوص علت واردات بیرویه کالا اعلام میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای جواد کریمیقدوسی نماینده محترم مشهد و کلات از وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص علت افزایش سرسامآور قیمت فولاد و سیمان اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای علیاکبر کریمی نماینده محترم اراک، کمیجان و خنداب و تعداد دیگری از نمایندگان محترم از وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت درخصوص علت عدم تعیین تکلیف وصول مبلغ جریمه تعیینشده برای شرکتهای کرهای الجی و سامسونگ بابت تخلفات گمرکی از سال 95 تاکنون اعلام وصول میشود.
ـ سؤال منطقهای جناب آقای معینالدین سعیدی نماینده محترم چابهار، کنارک، قصرقندشهر و بخش مرکزی نیکشهر از وزیر محترم نیرو درخصوص پایین بودن شاخصهای دسترسی به آب شرب و عدم اجرای پروژههای آبرسانی در حوزه جنوب استان سیستان و بلوچستان اعلام وصول میشود.

علي نيک زادثمرين
از برادر موسوی متشکریم. نتیجه انتخابات هیأت حل اختلاف و رسیدگی به شکایات استان¬ها؛ از استان سیستان و بلوچستان برادر مالکی با (126) رأی، از استان یزد برادر میرمحمدیمیبدی با (166) رأی، از استان خراسانرضوی برادر عنابستانی با (165) رأی، از استان یزد برادر صالح جوکار با (163) رأی، از استان اردبیل برادر موسوی با (161) رأی، از استان خراسان رضوی برادر کریمیقدوسی با (161) رأی، از استان اردبیل برادر نظریخانقاه با (159) رأی، از استان آذربایجانشرقی برادر رضا بیگی با (156) رأی، از استان کهگیلویه و بویراحمد برادر موحد با (154) رأی، از استان آذربایجانشرقی برادر راستی با (153) رأی، از استان کهگیلویه و بویراحمد برادر روشنفکر با (152) رأی، از استان ایلام برادر بسطامی با (150) رأی، از استان سیستان و بلوچستان برادر فاضلی با (149) رأی، از استان ایلام برادر علیزاده با (145) رأی انتخاب شدند که برایشان آرزوی توفیق داریم.
17
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص محکومیت اقدام مداخلهجویانه و مضحک قطعنامه اعمال تحریم پارلمان اروپا علیه مقامات جمهوری اسلامی ایران و ادعای نقض حقوق بشر

علي نيک زادثمرين
برادر دهنوی! قرائت بیانیه را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
بیانیهای با امضای بیش از (220) نفر از نمایندگان محترم آماده شده که قرائت میکنم.
بسم الله الرحمن الرحیم
پارلمان اروپا در اقدامی مداخلهجویانه و مضحک قعطنامه اعمال تحریم علیه مقامات جمهوری اسلامی ایران به ادعای نقض حقوق بشر را صادر کرده است. ما نمایندگان ملت رشید و سرافراز ایران اسلامی ضمن محکومیت این اقدام پارلمان اروپا اعلام میداریم:
1 ـ پارلمان اروپا که امروز در مخالفت با اعدام و در حمایت از مجرمان علیه امنیت ملی کشورمان قطعنامه صادر میکند همان نهادی است که در مقابل ترور ناجوانمردانه دانشمندان بیگناه ایران سکوت کرده و بلکه برعکس، همیشه حامی و پشتیبان تروریستها اعم از منافقین تروریست که دستشان به خون (17) هزار شهروند بیدفاع ایرانی آغشته است تا گروههای تجزیهطلب بوده و رهبران گروههای تروریستی را در محل این پارلمان میزبانی میکند و به فعالیت آزادانه گروههای تروریستی در سطح کشورهای اروپایی به ویژه در پارلمان اروپا میدان میدهد.
2 ـ کسانی که هدفمند از دسترسی کودکان معصوم و بیمار ایرانی به دارو جلوگیری میکنند و قاتل دهها کودک بیمار ایرانی هستند، با اعمال تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه علیه ملت ایران از جمله حق حیات، حق سلامت، حق اشتغال، حق آموزش و حق توسعه را نقض میکنند. با وقاحت و گستاخی به مجرمان جاسوسی که نقش مؤثری در ترور دانشمندان هستهای ایران داشته و در حالی که در زندان به سر میبرند تابعیت میدهند و با پوشش دوتابعیتی برای دارندگان گذرنامه اروپایی باجخواهی میکنند، سازندگان و فروشندگان سلاحهای کشتارجمعی شیمیایی به صدام دیکتاتور که موجب قتل هزاران جوان برومند ایرانی شدند، صلاحیت ادعای دفاع از حقوق بشر را ندارند.
3 ـ در حالی که مقامات رژیم تروریست و جنایتکار صهیونیست به انجام ترورها در ایران اذعان کردهاند و مقامات و نمایندگان پارلمان اروپایی یا به خاطر سرسپردگی یا ترس از صهیونیستها هرگز جرأت انتقاد از آن جنایتکاران را نداشتهاند.
4 ـ سالها کشتار و جنایت در سوریه، عراق و یمن به دست تروریستهای دستساخته آمریکا و برخی کشورهای اروپایی و حکام جنایتکار همپیمان آنها صورت گرفت که صدها هزار انسان بیگناه به فجیعترین شکل قتلعام شدند، اما پارلمان اروپا و مدعیان دروغ حقوق بشر نه تنها این جنایتها را محکوم نکردند، بلکه همه¬گونه مساعدت و کمک را در اختیار تروریستهای دولتی و غیردولتی قرار دادند که این موضع جنایتکارانه از ذهن ملتهای منطقه و از تاریخ محو نخواهد شد و مقامات کشورهای اروپایی که عامل و آمر به این جنایتها بودهاند باید در دادگاه محاکمه شوند.
5 ـ نمایندگان پارلمان اروپایی به جای حمایت از مجرمان، حمایت بیشرمانه کشورهای غربی از صهیونیستها، تروریستها و دیکتاتورهای کودککش را کنار نهاده و دست از استانداردهای دوگانه بردارند.
در پایان نمایندگان ملت فهیم ایران ضمن محکومیت این اقدام پارلمان اروپا و کمیته روابط خارجی پارلمان انگلیس و دولت فرانسه از دولت جمهوری اسلامی ایران میخواهد با هدف اقدام متقابل فهرست اسامی مقامات اروپایی که با اعمال تحریمهای ظالمانه به ویژه در زمینه دارو مرتکب جنایت ضدبشری علیه ملت ایران شدهاند و همچنین آن دسته از مقامات اروپایی که از گروههای تروریستی، منافقین و تجزیهطلبها حمایت به عمل آوردهاند و قضات اروپایی که در آرای سیاسی علیه شهروندان بیگناه ایرانی قرار محکومیت و حبس صادر کردهاند را جهت تهیه طرح اعمال تحریم همهجانبه در اختیار مجلس شورای اسلامی قرار دهد، با تشکر.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: علی آذری، منصور آرامی، رضا آریانپور، احد آزادی¬خواه، محمدحسن آصفری، حبیب آقاجری، سیدعلی آقازادهدافساری، مرتضی آقاطهرانی، سیدمصطفی آقامیرسلیم، سیداحمد آوائی، یحیی ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، اکبر احمدپور، سیدلفته احمدنژاد، محمدرضا احمدی، محمود احمدیبیغش، اسفندیار اختیاریکسنویهیزد، سلمان اسحاقی، مهدی اسماعیلی، ذبیحالله اعظمیساردوئی، عزتاله اکبریتالارپشتی، حسین امامی راد، سیدحمزه امینی، مجید انصاری، شارلی انویهتکیه، پرویز اوسطی، عبدالجلال ایری، علی بابائیکارنامی، علیاصغر باقرزاده، مهدی باقری، امیرحسین بانکیپورفرد، علیاکبر بسطامی، فرهاد بشیری، روبرت بگلریان، خلیل بهروزیفر، هادی بیگینژاد، مجتبی بخشی¬پور، سیدمحمد پاکمهر، نصراله پژمانفر، محسن پیرهادی، سیدرضا تقوی، رضا تقیپورانوری، مجتبی توانگر، احمد جباری، علی جدی، امیرقلی جعفریبروجنی، وحید جلالزاده، رضا حاجیپور، انور حبیبزادهبوکانی، علی حدادی، شهباز حسنپوربیگلری، اماناله حسینپور، کمال حسینپور، سیدکریم حسینی، روحالله حضرتپورطلاتپه، حسین حقوردی، قدرتالله حمزهشلمزاری، شهریار حیدری، سیدمرتضی خاتمی، علیاصغر خانی، محمد خدابخشی، حسین خسرویاسفزار، علی خضریان، عبدالناصر درخشان، محمدرضا دشتیاردکانی، احمد دنیامالی، الهویردی دهقانی، حبیباله دهمرده، سیدمحسن دهنوی، سیدسلمان ذاکر، مجتبی ذوالنوری، حسین رئیسی، جعفر راستی، احمد راستینههفشجانی، بهزاد رحیمی، عبدالعلی رحیمیمظفری، علی رضائی، مصطفی رضاحسینیقطبآبادی، یعقوب رضازاده، غلامحسین رضوانی، عبدالحسین روحالامینینجفآبادی، حسین رجایی، رحیم زارع، محمدمهدی زاهدی، آرش زرهتنلهونی، علی زنجانیحسنلوئی، محسن زنگنه، علیرضا زندیان، قاسم ساعدی، همایون سامهیحنجفآبادی، محمد سبزی، محمد سرگزی، کیومرث سرمدیواله، معینالدین سعیدی، علیرضا سلیمی، اصغر سلیمی، لطفاله سیاهکلی، اقبال شاکری، آرا شاوردیان، مالک شریعتینیاسر، مهدی شریفیان، علیرضا شهبازی، مسلم صالحی، محمد صفائیدلوئی، محمد صفریملکمیان، مصطفی طاهری، مهدی طغیانی، محمود عباسزاده، روحاله عباسپور، فریدون عباسیدوانی، ابراهیم عزیزی، مهدی عسگری، محمد علیپور، احمد علیرضابیگی، علی علیزاده، محسن علیزاده، علیاکبر علیزادهبرمی، علیاصغر عنابستانی، بهزاد علیزاده، علیرضا عباسی، موسی غضنفرآبادی، ملک فاضلی، محسن فتحی، رسول فرخیمیکال، ولیاله فرزانه، محمدحسین فرهنگی، احمدحسین فلاحی، رحمتاله فیروزیپوربادی، جعفر قادری، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدحمیدرضا کاظمی، غلامحسین کرمی، علی کریمیفیروزجائی، محمد کعبعمیر، جبار کوچکینژادارمساداتی، غلامعلی کوهساری، عباس گلرو، مهرداد گودرزوندچگینی، حسین گودرزی، عباس گودرزی، سهراب گیلانی، حسن لطفی، فداحسین مالکی، محمدرضا مبلغی، روحاله متفکرآزاد، ابراهیم متینیان، بهروز محبینجمآبادی، احمد محرمزادهیخفروزان، سیدمجتبی محفوظی، حسین محمدصالحیدارانی، پرویز محمدنژادقاضیمحله، صمداله محمدی، حسن محمدیاری، مرتضی محمودوند، محمدمهدی مفتح، عباس مقتدایی، علیرضا منادیسفیدان، غلامرضا منتظری، سیدمحمد موحد، سیدکاظم موسوی، سیدموسی موسوی، سیدنظامالدین موسوی، سیدناصر موسویلارگانی، حسین میرزائی، احمد نادری، سیدمحمود نبویان، مجید نصیرائی، علیرضا نظری، محمدتقی نقدعلی، رحمتاله نوروزی، جواد نیکبین، علی نیکزادثمرین، حسن همتی، محمد وحیدی، علیرضا ورناصریقندعلی، مهرداد ویسکرمی، سیدعلی یزدیخواه و خانمها: الهام آزاد، معصومه پاشائیبهرام، هاجر چنارانی، فاطمه رحمانی، سمیه رفیعی، عفت شریعتیکوهبنانی، زهرا شیخیمبارکه، پروین صالحیمبارکه، سارا فلاحی، فاطمه قاسمپور، شیوا قاسمیپور، زهرهسادات لاجوردی و فاطمه محمدبیگی).

علي نيک زادثمرين
از برادر دهنوی متشکریم. برادر متفکرآزاد! اخطار قانون اساسی و تذکر آییننامهای را اعلام بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
آقای رئیس! در خدمت جناب آقای کمال حسینپور برای تذکر آییننامهای هستیم، بفرمایید.

کمال حسين پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر بنده ماده (212) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی است. جناب آقای رئیس! تحقیق و تفحص از نحوه واگذاری پتروشیمی باختر به بخش خصوصی بیش از دو ماه است که از صحن علنی مجلس رأی گرفته است، اما متأسفانه کمیسیون اقتصادی که موظف بود ظرف (20) روز اعضای هیأت تحقیق و تفحص را مشخص نماید اقدامی انجام نداده است.
از رئیس محترم کمیسیون اقتصادی مجلس درخواست میکنیم هرچه سریعتر نسبت به تعیین اعضای هیأت تحقیق و تفحص اقدام نماید تا از ضایع شدن هزاران میلیارد از بیتالمال جلوگیری شود و با مسببین و متخلفین اقدام سریع و قاطعی انجام گیرد.
جناب آقای رئیس! اگر ما در مورد این تحقیق و تفحصها جدی عمل نکنیم و پیگیر نباشیم و سریع عمل نکنیم، بعد نظارتی مجلس زیر سؤال میرود. همین اخیراً یک تحقیق و تفحص دیگری در مورد بازارچه رسمی تمرچین ـ پیرانشهر از سازمان امور اراضی و راهداری انجام دادیم که متأسفانه چندین هکتار از زمینهای صفر مرزی را با اجارهای بسیار پایین به افراد و شرکتهای خاص و با روابط خاص واگذار کردهاند. کجای کار عادلانه است که ما با اجارهای کمتر از (50) میلیون تومان امتیازاتی را به شرکتهایی خاص، امتیازاتی نظیر بارگیری، باراندازی، ترانشیپ و خدمات رفاهی را به شرکتهای خاص بدهیم که سالانه صدها میلیارد تومان درآمد دارند. این عادلانه نیست و قطعاً باید با متخلفین برخورد شود و دست این افراد از مرزها کوتاه شود.
تمامی معابر مرزی و زیرساختهای پیرانشهر از بین رفته است، مردم مستضعف پیرانشهر دیگر توان درست کردن خیابان¬هایشان را ندارند، شهرداری نمیتواند اینها را درست کند، ولی ما یک ریال از مرز تمرچین درآمد نداریم. زمانی که بمباران شیمیایی صدام ملعون بر مردم شهر ما ریخت، هزاران شهید و جانباز دادهایم، از وجب به وجب این خاک دفاع کردهایم، ولی امروز یک ریال درآمد نداریم و قطعاً باید با این شرکتها که با روابط خاص و دستهای پشتپرده بر این بازارها احاطه پیدا کردهاند برخورد شود و دستهایشان بریده شود.
آقای رئیسجمهور، وزیر محترم کشور! جوانان سردشت بیکار هستند، تحصیلکردگان اشتغال ندارند، دیگر نان سر سفره مردم نیست، مردم دیگر آب، گاز، برق و جادهای که ندارند نمیخواهند، نان سر سفره¬شان را میخواهند.
تنها راه مبارزه با بیکاری در سردشت بازگشایی معابر اشکان و قاسم¬رش است. از رئیسجمهور محترم درخواست داریم سریعاً نسبت به بازگشایی معابر اشکان و قاسم¬رش اقدام نماید. راه چاره دیگری نیست. آقای رئیسجمهور! اگر شما راه دیگری سراغ دارید، اگر چارهای هست بفرمایید. ما که به خاطر وضعیت جغرافیایی کشاورزی نداریم، وضعیت صنعت در این شهرستان افتضاح است، اگر راه دیگری هست بفرمایید وگرنه سریعاً نسبت به بازگشایی این معابر اقدام کنید. والسلام علیکم

علي نيک زادثمرين
از برادر کمال حسینپور تشکر میکنیم. برادر حسینپور! برابر اطلاع واصله دوستان عزیز ما در کمیسیون اقتصادی اعضای تحقیق و تفحص را مشخص کردهاند و به هیأترئیسه فرستاده¬اند.

روح اله متفکرآزاد
آقای دکتر! جناب آقای حسین حاتمی اخطار قانون اساسی دارند، بفرمایید.

حسين حاتمي
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
روز پرستار، روز دستهای شفابخش و ارادههای صبور را در سایه میلاد آن اسوه صبر و استقامت حضرت زینب کبری (سلاماللهعلیها) تبریک عرض میکنم.
اخطار بنده ناظر بر اصل سوم قانون اساسی است. این صدای مظلومیت و محرومیت است که میشنوید. کسانی که حضرت امام خمینی (رحمهاللهعلیه) یک موی سر آنان را بر کاخنشینان ترجیح داده است. کلیبر و خداآفرین و هوراند سه شهرستانی که حدوداً یکچهارم روستاهای استان پهناور آذربایجانشرقی را در خود جای داده است و البته رتبه آخر توسعه و برخورداری را نیز یدک میکشد، عالیجنابان، نمایندگان، وکلای ملت دقت کنید! جامعه عشایری استان آذربایجانشرقی با (2) درصد جمعیت و (20) درصد بهرهوری حدود یکدهم درصد امکانات را بهرهمند است. یعنی علیرغم بهره بالا، برخورداری نزدیک به صفر از شاخصهای توسعه را دارا است. بودجه و منابع کشور را متوازن تقسیم کنید و گرنه شهرها به کلانشهرهای بیدر و پیکر و کلانشهرها نیز به ابرژنراتور مکش و اتلاف منابع عمومی کشور تبدیل خواهند شد.
وضعیت نامناسب راههای دسترسی روستایی و عشایری، ارتباطات، اینترنت و مخابرات فلکزده، آب شرب و کشاورزی، نارضایتی اهالی و عشایر از منطقه آزاد ارس در واگذاری ناعادلانه پایاب سد خداآفرین، عدم تعیین تکلیف آب گرم متعلق و لزوم ورود ریاست محترم قوه قضائیه به این پرونده مهم را میطلبد.
حرف آخرم این است؛ آراز و آذربایجان و ایران مثل خویشتن و خویش است، داستانش بماند برای بعد. اما برای تحکیم هرچه بیشتر روابط پیشنهاد ایجاد زون گردشگری مشترک در دو سوی پلهای تاریخی خداآفرین را دارم و فعالسازی دیپلماسی پارلمانی بین کشورهای منطقه تا سلیقههای شخصی سیاسیون و دولتها، ملتهای منطقه را از هم بیگانه نکند.
آذربایجان! سنی بیگانه لر دیلدن سالابیلمز
بیلسین صهیون حسین عشقین اروکلردن آلابیلمز
کفن پوش ولایت ذلت آلتیندا قالابیلمز
آذربایجان! سلام اولسون کیشی مسلک دلیرانه
سلام اولسون سندن ئولکنده آزاده شهیدانه
لبیک یا حسین.

علي نيک زادثمرين

سيدمحسن دهنوي
آقای رئیس! با اجازه من یک اصلاح کنم. آقای رسول فرخی در جلسه صبح حاضر بودند که اسم ایشان به اشتباه جزء غایبین اعلام شد.
18
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علي نيک زادثمرين
برادر کریمی! تذکرات شفاهی را بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات شفاهی همکاران محترم، جناب آقای انور حبیبزاده نماینده محترم مردم بوکان بفرمایید.

انور حبيب زاده بوکاني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
قبل از هر چیز روز پرستار را خدمت سفیدپوشان زحمتکش بیمارستانهای کشور تبریک و تهنیت عرض میکنم. تذکر اول بنده به جناب آقای دکتر روحانی ریاست محترم جمهوری است. جناب آقای دکتر روحانی! هر روز سفره مردم خالیتر و یکی از کالاهای اساسی گران میشود. روزی روغن کمیاب میشود، روزی دیگر مرغ پر میکشد و فردای آن لبنیات گران میشود. متأسفانه هیچگونه ارادهای در دولت برای مهار گرانی و کنترل بازار وجود ندارد. بازار به حال خود رها شده است. بازاری که زیر فشار بحران کرونا و تحریم، نای نفس کشیدن را ندارد.
جناب آقای دکتر اسلامی، وزیر محترم راه و شهرسازی! بعد از سفر حضرتعالی به شهرستان بوکان و بازدید از ساخت بزرگراه میاندوآب ـ بوکان و کنارگذر آن، بعد از سالها راکد بودن فعال شده است. اما سرعت ساخت این پروژه با انتظارات شهروندان بوکانی هماهنگی ندارد. به راستی در شأن وزارتخانه کلیدی مانند وزارت راه و شهرسازی نیست که تبدیل کردن (30) کیلومتر راه ترانزیتی به یک بزرگراه بیش از (13) سال طول بکشد. در حالی که جوانان شهرم در زیر چرخهای ماشینهای ترانزیتی در این جاده له میشوند، مسئولان برای کوتاهی و کمکاری خود در جلسات داستانسرایی میکنند.
جناب آقای دکتر نمکی وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی! هر روز شهروندان زیادی در بوکان به ویروس کرونا مبتلا میشوند. بخشهای مختلف بیمارستان بوکان تعطیل و به بخش کرونا تبدیل و اختصاص داده شده است و از طرف دیگر سالها است بیماران از شهرهای اطراف به بوکان مراجعه میکنند، اما زیرساختهای درمانی پاسخگوی نیازها نیست و در ده سال گذشته تنها (100) تخت به بیمارستان فعلی بوکان اضافه شده است... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادر حبیبزادهبوکانی متشکریم. نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
آقای علیاکبر علیزادهبرمی نماینده محترم مردم دامغان بفرمایید.

علي اکبر عليزاده برمي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تبریک ولادت حضرت زینب (سلاماللهعلیها)، جناب آقای رزمحسینی وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت! سلام علکیم. از زحمات و خدمات شما در مدت کوتاه وزارت تشکر میکنم. مستحضرید که مهمترین مسئولیت دولتمردان ایجاد رونق تولید و گسترش اشتغال پایدار در کشور و مبارزه با بیکاری است. متأسفانه یکی از عوامل بسیار مهم گسترش بیکاری رشد سرطانی فروشگاههای بزرگ پرزرق و برق در کشور مخصوصاً شهرهای متوسط و کوچک است. هر فروشگاه بزرگی که متولد میشود، حداقل (50) نفر از کسبه جزء و خردهپا را به خاک سیاه میکشاند، به طوری که تنها در دامغان با (115) هزار نفر جمعیت، (11) فروشگاه بزرگ در چند سال اخیر تأسیس شده است که باعث تعطیلی (200) مغازه معمولی و بیکاری حداقل (530) نفر شده است. به این ترتیب هزاران نفر به واسطه این فروشگاهها تاکنون بیکار شدهاند.
نابودی کسبه خردهپا و سپردن مطلق توزیع مواد غذایی و خواروبار به فروشگاههای بزرگ با امنیت ملی و پدافند غیرعامل نیز مغایرت دارد. میدانید همین کسبه خردهپا بودند که تحریمهای آمریکا و دشمنان عنود غربی را در اوج کرونا بیاثر کردند، در حالی که در غرب مردم فروشگاههای بزرگ را غارت میکردند.
استدعا دارم دستور فرمایید موضوع به طور جدی از حیث امنیت ملی و پدافند غیرعامل، اشتغال، اقتصاد خرد و کلان مورد بررسی قرار گیرد و دستور فرمایید فعلاً در شهرهای با جمعیت زیر (200) هزار نفر تأسیس چنین فروشگاههایی ممنوع شود تا تحقیقات به نتیجه برسد و براساس آنها تصمیمگیری شود. از کمیسیون جهش تولید و صنایع نیز خواستارم موضوع را به صورت جدی پیگیری نمایند. والسلام، متشکرم.

علي نيک زادثمرين
از برادر علیزاده متشکریم. برادر کریمی! نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
آقای علیاصغر عنابستانی نماینده محترم سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب و داورزن و ششتمد بفرمایید.

علي اصغر عنابستاني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تبریک میلاد اسوه صبر و مقاومت حضرت زینب کبری و پاسداشت خدمات پرستاران عزیز مدافع سلامت. اولین تذکرم به وزیر بهداشت برای همین منظور است.
جناب آقای وزیر! برای تغییر وضعیت استخدامی پرستاران با سرعت اقدام کنید. اگر نیازی به مجوزی از مجلس دارد بیاورید. تعرفهگذاری خدمات پرستاران مدتها است که ابلاغ شده است. جناب آقای وزیر! چرا اجرا نمیشود و آیا این جریان کرونا باعث نشد که توجه بیشتری به پرستاران کنید؟
تذکر بعدی به جناب آقای رئیسجمهور است، ایشان فرمودند وزیری که مدافع حقوق مردم و مصرفکننده باشد در کابینه نداریم. من به ایشان عرض میکنم آقای رئیسجمهور! ما متأسفانه رئیسجمهوری که مدافع حقوق مردم و مصرفکنندگان باشد نداریم. اگر رئیسجمهور مدافع حقوق مردم میبود اوضاع مردم از این خیلی بهتر میشد و همه کابینه مدافع حقوق مردم میشدند.
آقای رئیسجمهور! آنچه امروز دارید اجرا میکنید به عنوان طرح کمک معیشتی و ترمیم شرایط زندگی، منطبق با مصوبه مجلس نیست و گروه هدف مصوبه مجلس مشخص است، افراد آن مشخص است و جایی هم که باید تأمین منابع مالی شود مشخص است. کسی هم از طرف مجلس نمیتواند حتی در مقام رئیس مجلس بیاید بنشیند و توافق دیگری کند. ما میخواهیم که حتماً مصوبه مجلس به دقت و به صورت کامل اجرا شود تا مردم از تصویب کالاهای اساسی مجلس بهرهمند شوند.
آقای وزیر ارتباطات! شبکه تلفن همراه متأسفانه افتضاح است. واگذاری به بخش خصوصی نافی مسئولیت حضرتعالی نیست.

علي نيک زادثمرين
از برادر عنابستانی متشکریم. برادر کریمی! نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
آقای سیدمجتبی محفوظی نماینده محترم مردم آبادان بفرمایید.

سيدمجتبي محفوظي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام دارم. ولادت میمون و باسعادت فخرالمخدرات بیبی حضرت زینب (سلاماللهعلیها) را تبریک عرض میکنم.
تذکر اول؛ جناب آقای رئیسجمهور! ما کمکم به پایان دولت فخیمه شما میرسیم ولی از گلابیهای باغ کذایی گلابی شما متأسفانه تا به امروز خبری نیست. ما گلابی نمیخواهیم، به سیب ابوفسیوه هم راضی هستیم.
تذکر بعدی به وزیر محترم اقتصاد، چرا ما باید با داشتن سه تا گمرک در شهرستان آبادان، اروندکنار و چوئبده شاهد غیرفعال بودن این گمرکات باشیم؟ با غیرفعال شدن این گمرکات ما (20) هزار فرصت شغلی را از دست دادهایم. در این وضعیت بد اقتصادی با فعال شدن گمرکات امنیت را به نقطه صفر مرزی آن هم در شهرستان آبادان که مهمترین نقطه مرزی کشور است بازگردانید.
آقای وزیر محترم نیرو! دشمنی شما با آب و وضعیت آب و کشاورزی استان خوزستان چیست؟ چرا باید از سرچشمهها به سمت استانهای کویری برود؟ این همه سد که ما را در تابستان تشنه و در زمستان به زیر آب میبرد به چه دلیلی است؟ اگر به درد ما نمیخورد فلسفه وجودی این سدها چیست؟ چرا باید شاهد مرگ تدریجی رودخانه ملی و زیبای بهمنشیر باشیم؟ چرا از منطقه بوزه سرشاخه آب از کارون به رودخانه بهمنشیر بسته شده و رودخانه بهمنشیر لایروبی نمیشود؟ با این وضعیت ما بعد از سه، چهار سال آینده شاهد مرگ بهترین و زیباترین رودخانه کشور خواهیم بود.
وزیر محترم میراث فرهنگی و گردشگری! بهمنشیر بزرگترین پتانسیل گردشگری جنوب استان خوزستان و جنوب کشور را دارد. چرا تا به حال شاهد هیچگونه بحث گردشگری و زیرساخت گردشگری در این منطقه بسیار مستعد نبودیم؟ ما روزانه شاهد ورود (18) هزار گردشگر از کشور همسایه عراق قبل از کرونا بودیم، ولی متأسفانه شما برای اینکه از این... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادر محفوظی متشکریم. برادر کریمی! نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
آقای رئیس! نفر آخر آقای علیرضا ورناصریقندعلی نماینده محترم مردم مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا هستند، بفرمایید.

عليرضا ورناصري قندعلي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
سالروز ولادت باسعادت حضرت زینب کبری (سلاماللهعلیها) و روز پرستار را تبریک عرض میکنم و از این فرصت استفاده میکنم، تشکر میکنم از زحمات طاقتفرسای عزیزان جبهه سلامت.
آقای رئیس براساس بند (6) ماده (20) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی یکی از وظایف رئیس مجلس ارائه گزارش کامل از تصمیمات و اقدامات هیأترئیسه در رابطه با مسائل مختلف مربوط به مجلس و واحدهای تابعه آن هر سه ماه یک بار است که به نمایندگان باید گزارش بدهند. سؤال من این است که چرا تاکنون گزارشی از اقدامات انجام شده در اختیار نمایندگان قرار نگرفته است؟
از همین فرصت استفاده میکنم، از هیأترئیسه خصوصاً از جناب آقای دکتر قالیباف سؤال میکنم دستاوردها و نتایج سفر ایشان به استان خوزستان به چه سرانجامی رسید؟ خیلی متشکرم، تشکر میکنم.

علي نيک زادثمرين
از برادر ورناصری عزیز تشکر میکنیم. جهت استحضار همکاران بسیار عزیز و بزرگوارمان و برادرم جناب آقای ورناصری، گزارش سهماهه اول در کارتابل حضرتعالی و همکاران عزیزمان هست، تقدیم شده است. گزارش سهماهه دوم هم تقدیم خواهد شد، جهت استحضار. اما تذکر شما را به جان میخریم، این کار انجام شده، در هیأترئیسه جمعبندی شد، تقدیم شده است.
چون داریم به اذان نزدیک میشویم، مجمع محترم نمایندگان استان کرمان موضوعی را دادند که با اجازه¬تان قرائت کنم.
بسم الله الرحمن الرحیم
«ولاتحسبن الذین قتلوا فی سبیل الله امواتاً بل احیاء عند ربهم یرزقون»
شهید سردار ابوحمزه در آینه حمزه عم پیامبر اسلام در سپاه اسلام چنان شیر غران بود و به وقت مشورت مستشاری مؤتمن و پارسا. خود را و زندگیاش را وقف انقلاب و این نظام ولایی کرده بود و برای انقلاب و ایران سرباز ولایت که در معرات مجاهدت سردار گرانقدر اسلام شهید بزرگوار حاجقاسم سلیمانی طی طریق میکرد و یار دیرین سپهبد بزرگ بود و نهایتاً به آرزوی خود که شهادت بود نائل گردید. روحش شاد و یادش گرامی باد.
مجمع نمایندگان استان کرمان
19
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علي نيک زادثمرين
ان شاءالله جلسه بعدی ما ساعت (7:45) دقیقه صبح روز سهشنبه دوم دیماه سال 1399 و دستور جلسه هم ادامه دستور هفتگی خواهد بود. پایان جلسه را اعلام میکنم.