1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
صبح همکاران عزیز بخیر باشد. جلسه با حضور 213 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه پنجاه و پنجم روز یکشنبه، هفتم دی ماه 1399 هجریشمسی مطابق با دوازدهم جمادیالاولی 1442 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش شور دوم کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران.
2 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار (در اجرای تبصره 1 ماده 45 آییننامه داخلی مجلس).
3 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه یکفوریتی الحاق یک تبصره به ماده (14) قانون صدور چک مصوب 1355 و اصلاحات بعدی آن.
4 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور.
5 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد بررسی کیفیت تأمین و توزیع نهادههای دامی (در اجرای تبصره 1 ماده 45 آییننامه داخلی مجلس).
6 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درخصوص نقض در اجرای قانون تمرکز اختیارات و وظایف بخش کشاورزی (در اجرای ماده 234 آییننامه داخلی مجلس).
7 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد لایحه نحوه کمکهای اشخاص حقیقی و حقوقی به سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور.
8 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه موافقتنامه انتقال محکومین بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.
(آیات 12 ـ 5 از سوره مبارکه «انسان» توسط قاری محترم حضرت حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای سیدجواد موسویدرچهای تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّ الْأَبْرارَ یشْرَبُونَ مِنْ کأْسٍ کانَ مِزاجُها کافُوراً * عَیناً یشْرَبُ بِها عِبادُ اللَّهِ یفَجِّرُونَها تَفْجِیراً * یوفُونَ بِالنَّذْرِ وَ یخافُونَ یوْماً کانَ شَرُّهُ مُسْتَطِیراً * وَ یطْعِمُونَ الطَّعامَ عَلى حُبِّهِ مِسْکیناً وَ یتِیماً وَ أَسِیراً * إِنَّما نُطْعِمُکمْ لِوَجْهِ اللَّهِ لا نُرِیدُ مِنْکمْ جَزاءً وَ لا شُکوراً * إِنَّا نَخافُ مِنْ رَبِّنا یوْماً عَبُوساً قَمْطَرِیراً * فَوَقاهُمُ اللَّهُ شَرَّ ذلِک الْیوْمِ وَ لَقَّاهُمْ نَضْرَةً وَ سُرُوراً * وَ جَزاهُمْ بِما صَبَرُوا جَنَّةً وَ حَرِیراً *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از قاری محترم برادر عزیز و گرانقدرمان حضرت حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای سیدجواد موسویدرچهای تقدیر و تشکر میکنم، ترجمه آیات را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«اما نیکان از جامی مینوشند آمیخته با عطر خوش کافور. چشمهای است که بندگان خوب خدا از آن مینوشند و آن را جوشان و خروشان جاری میسازند. آنها به عهد و پیمان وفا میکنند و از روزی که شر آن دامنگیر است میترسند و غذای خود را با آن که خود به آن احتیاج و علاقه دارند به فقیران و یتیمان و اسیران میدهند و میگویند ما به شما تنها برای رضای خدا غذا میدهیم و از شما هیچ پاداش و سپاسی نمیخواهیم. ما از پروردگارمان در آن روز وحشتناک و سخت میترسیم. پس خداوند نیز آنان را از شر آن روز نگه میدارد و آنها را با خرمی و شادمانی روبه¬رو میسازد و به پاداش صبرشان بدانها بهشت و جامههایی از پرنیان عطا میفرماید» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! اسامی غایبان و متأخرین را قرائت میکنم. آقایان: ذبیحاله اعظمی، رضا تقیپور، سیدسلمان ذاکر، حسین رجائی، اصغر سلیمی، فریدون عباسی، محمدرضا مبلغی، صمداله محمدی، سیدکاظم موسوی و حسین نوشآبادی.
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت ایام فاطمیه و شهادت حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها)، تهیه واکسن کرونا و لایحه بودجه 1400 کلکشور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
«من المؤمنین رجال صدقوا ما عاهدوا الله علیه فمنهم من قضى نحبه و منهم من ینتظر و ما بدلوا تبدیلاً».
ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) فرا رسیده است. این ایام را به ملت عزیز ایران و به¬ویژه به محبین اهلبیت عرض تسلیت و تعزیت دارم. ملت ایران در عزاداریهای گذشته ارادت قلبی خود به خاندان عصمت و طهارت را نشان دادهاند. در این روزها نیز همانطور که مراجع عظام تقلید تأکید کردهاند لازم است اقامه عزای حضرت فاطمه زهرا با شکوه و با رعایت پروتکلها انجام شود.
همانگونه که در سال¬های دفاع مقدس رمز بسیاری از پیروزیهای ملت ما «یا فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها)» بود، امروز نیز دست به دعا برمی¬داریم و از ایشان عبور از سختیهای ناشی از همهگیری کرونا و باز شدن گرههای معیشتی را میخواهیم.
علاوه بر این ایام، عزاداری امسال فرصت خوبی برای بزرگداشت مقام مرد میدان، عاشق واقعی خاندان اهلبیت و خادم مخلص حضرت فاطمه زهرا، شهید حاج قاسم سلیمانی است که با باور واقعی و قلبی به گرهگشا بودن عنایات این خاندان، عمر خود را وقف دفاع از مقام انسانیت و تأمین امنیت، رفاه و آسایش مردم کرد.
درخصوص موضوع همهگیری کرونا لازم است گفته شود که اولویت و تأکید اصلی ما بر روی سلامت مردم و رفع هرچه سریع¬تر مشکلات و محدودیتها است. هر مسیری که ما را سریع¬تر و مطمئنتر به هدف رفع دغدغههای مردم درخصوص کرونا برساند باید در دستور کار قرار گیرد. مردم عزیز ما مطمئن باشند که مجلس در این موضوع با استفاده از توان کارشناسی متخصصان برای تأمین مالی تولید واکسن داخلی و یا خرید و وارد کردن واکسن با دولت همکاری لازم را خواهد کرد.
اما مهمترین موضوع این روزها مسأله بررسی لایحه بودجه سال آینده است. بودجه مهمترین سند حکمرانی سالانه کشور است که هم جهتگیریهای کلان و اساسی اقتصادی در آن نمود پیدا میکند و هم در زندگی جاری مردم تأثیر ملموس میگذارد. ما معتقدیم لایحه بودجه 1400 نیاز به اصلاحات اساسی دارد، چراکه کسری تراز عملیاتی لایحه بودجه نسبت به بودجه سال قبل (117) درصد رشد داشته است و هزینهها (47) درصد افزایش پیدا کرده، در حالی که درآمدها حدود (10) درصد افزایش یافته است.
کشور ما فرصتهایی همچون حدود (3000) میلیارد نقدینگی، اموال، املاک و داراییهای دولتی، معادن و منابع طبیعی بیشمار، سرمایه انسانی و دانش تخصصی بسیاری دارد که چنین کشوری میتواند حتی در همین بودجه، کسری تراز عملیاتیاش را کاهش دهد.
وابستگی بودجه به نفت باید به حداقل و بلکه به صفر برسد و منابع نفتی نباید صرف هزینههای جاری کشور شود. پیشرانهایی که تولید و اشتغال را رونق میدهند باید از این منبع تأمین شوند و دولت منابع پایداری ایجاد کند، منابعی که به معیشت و کسب و کار مردم و تولید کشور لطمه نزند. منابعی که شکاف طبقاتی را کاهش و عدالت اجتماعی را گسترش دهد. همان¬طوری که رهبری معظم در جلسه اخیر شورای عالی هماهنگی اقتصادی فرمودند این راهکارها وجود دارد و کارشناسان آنها را پیشنهاد دادهاند. امیدوارم نخبگان و صاحبنظران در این ایام، مجلس و دولت را با نظرات کارشناسی خود همراهی کنند.
این سند مهمترین موضوع تبادل نظر و گفتگو میان جامعه نخبگانی کشور، دولت و مجلس است. جامعه هم باید آگاه باشد که این سند چه تأثیری در زندگی آنها میگذارد و چرا همه کارشناسان اذعان دارند که ریشه همه مشکلات اقتصادی کشور در کسری بودجه و شیوه تأمین و جبران این کسری بودجه است. مردم باید بدانند که شیوه نادرست جبران کسری بودجه چگونه در زندگی آنها مؤثر خواهد بود و سفره آنها را کوچکتر خواهد کرد و به تورم دامن میزند.
باید در فرهنگ عمومی به تدریج نهادینه شود که درآمد، بی کار و تلاش چه اختلالی در اقتصاد کشور ایجاد میکند و چگونه باعث افزایش قیمتها و گسترش بیکاری و تورم میشود تا بتوان دولت را به سمت استفاده از درآمد با کار و تلاش متقاعد کرد.
باید در سند بودجه کشور این راهکارها با توافق مجلس و دولت لحاظ شود تا از تورم، بیکاری و شکاف طبقاتی بیشتر و فشار مضاعف بر معیشت مردم به¬ویژه اقشار کمدرآمد جلوگیری کرد.
ما نیاز به همت، جدیت و شجاعت در تصمیمگیری و اجرا داریم. آشفتگیهای سند مالی بودجه را باید تا حد امکان برطرف کنیم و انضباط در نظام بودجهریزی را اولویت بدانیم. همکاران بنده در کمیسیون تلفیق بودجه، تلاش خواهند کرد لایحه بودجه سال آینده را در منابع، مصارف و بخش انضباط مالی به دقت رسیدگی و بررسی کنند. اصلاح اقتصاد کشور در گرو اصلاح، تنظیم و تصویب هوشمندانه لایحه بودجه کل کشور است. ان¬شاءالله به لطف خدای متعال و با رهنمودهای رهبر معظم انقلاب و تلاش مجدانه همکاران در مجلس شورای اسلامی و همراهی دولت محترم بتوانیم بهترین تصمیم را به نفع مردم و کشور بگیریم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
4
ادامه رسیدگی به طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری (ثبت 164)

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران اسلامی. ما در دستور، ادامه رسیدگی به گزارش شور دوم کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها را در مورد طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری داریم. آقای رئیس! جلسه قبل وارد ماده (4) شدیم، در ماده (4) جناب آقای زنگنه درخواست حذف کل را دارند، اخطار هم دارند، اخطار را هم میتوانید مطرح کنید.

محسن زنگنه
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب و احترام محضر نمایندگان محترم و ملت شریف ایران و عرض تسلیت ایام فاطمیه به محضر شما.
آقای رئیس! من قبل از اینکه پیشنهاد حذفم را مطرح کنم، اخطار قانون اساسی دارم، اصل (110) و بقیه اصول مرتبط. نمایندگان عزیز دقت بفرمایید! در سیاستهای کلی نظام، ابلاغی رهبر معظم انقلاب در بند (1 ـ 10) ایشان به طور مفصل تعیین دقیق معیارها، شاخصها و غیره را توضیح دادهاند.
آقای رئیس! اما در بند (5 ـ 10) ایشان تأکید میکنند، روی مانیتورها هم هست، دوستان میتوانند ببینند. دوستان به بند (1ـ10) استناد میکنند، اما در بند (5 ـ 10) ایشان تأکید میکنند «تعریف و اعلام معیارها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبر بودن نامزدهای ریاست جمهوری فقط توسط شورای نگهبان».
بنده دیروز هم محضر یکی از فقهای شورای نگهبان بودم، به ایشان عرض کردم در مجلس دارد بیان میشود که این با هماهنگی شورای نگهبان بوده است. آن بزرگوار کاملاً تکذیب کردند، گفتند ما براساس قانون فقط به مصوبات مجلس نظرمان را میدهیم، شورای نگهبان نظر پیشینی ندارد.
جناب آقای دکتر قالیباف! این ماده (4) کاملاً براساس اصل (110) و سیاستهای ابلاغی کلی انتخابات برخلاف قانون اساسی بوده و به نظر من اینجا اخطار قانون اساسی است و از حضرتعالی میخواهم که نسبت به این اخطار توجه و اهتمام لازم را داشته باشید.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. من خدمت دوستان این نکته را عرض کنم، من هفته قبل هم به این موضوع اشاره کردم که دوستان توجه کنند، بحث رجال مذهبی، سیاسی، مدبر و مدیر بودن از اختیارات شورای نگهبان است، هم معیارها، هم تعریف و تطبیق آن. این هم براساس سیاستهای کلان است همانطور که اشاره کردند و حتماً اگر ما این همه وقت مجلس را اینجا بگیریم و سر اینها اینجا بحث کنیم و به شورای نگهبان برود، بر این اساس ایراد میگیرد و حتماً رد میکنند. همانطور که اشاره کردند بعضی از فقهای شورای نگهبان هم به این موضوع اشاره داشته¬اند.
من اخطار آقای زنگنه را وارد میدانم و اجازه بدهید این اخطار را به رأی نمایندگان بگذاریم. اگر دوستان هم با این اخطار موافق هستند کمیسیون این را اصلاح کند، اگر دوستان موافق نیستند که بحث ادامه پیدا کند. اجازه بدهید این را به رأی بگذاریم. حضار 250 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.
اجازه بدهید این را به کمیسیون ارجاع میدهیم، چون دو، سه تا بند دیگر را هم قبلاً به کمیسیون دادهایم، در کمیسیون این موضوع را بررسی کنند. آقای فرهنگی! شما میفرمایید حذفش کنیم، اجازه بدهید به کمیسیون برود، آنجا خودشان اصلاح کنند، دو، سه تا بند دیگر هم هست، در بخشهای دیگری هم در حوزه مدیر و مدبری نکاتی هست که این مغایرتها وجود دارد. ان¬شاءالله دوستان کمک کنند که به¬سرعت در کمیسیون اصلاح شود و به صحن برگردد.

محمدصالح جوکار
چرا از دستور خارج میکنید؟

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! وقتی اخطار رأی آورد اختیار دارد یا به کمیسیون ارجاع بدهد و یا حذف آن را اعلام کند که ماده (4) را به کمیسیون ارجاع دادند.

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده ۵ ـ یک ماده به شرح ذیل بهعنوان ماده (۳۵ مکرر ۴) به قانون الحاق میشود:
ماده (۳۵ مکرر ۴) ـ در راستای احراز شرایط مقرر در اصل (۱۱۵) قانون اساسی و نیز توانایی اجرای اصل (۱۳۴) قانون اساسی مبنی بر مسئولیت رئیس¬جمهور در تعیین برنامه و خطمشی دولت، داوطلبان ریاستجمهوری موظفند به هنگام ثبتنام، برنامه مکتوب خود را در حوزههای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی ارائه نمایند. برنامه مزبور باید بهنحوی تنظیم شود که از لحاظ کمی و کیفی قابل ارزیابی باشد.
آقای رئیس! در ماده (5) آقای فرهنگی پیشنهاد حذف کل را دادهاند. آقای فرهنگی بفرمایید.

محمدحسين فرهنگي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
این ماده به طور مشخص گفته داوطلبان زمان ثبتنام برنامه ارائه کنند. اولاً زمان ثبتنام زمان مناسبی برای ارائه برنامه نیست. ثانیاً ثبتنامکننده هم امکان تشخیص ندارد. یعنی یک موضوع کلی را اگر کسی در نیمصفحه بنویسد تحویل بدهد، باید بگوید بله ایشان برنامه را تحویل داد، ثبتنام کند. مرجع اینکه برنامه را تشخیص بدهد، بررسی و تحلیل کند، ثبتنامکننده که وزارت کشور است نخواهد بود. اگر مراد این است که در اختیار شورای نگهبان یا افکار عمومی قرار بگیرد باز هم عرض میکنم زمان ثبتنام زمان مناسبی برای این کار نیست. در طول مبارزات انتخاباتی در قالب درخواستهایی که شورای محترم نگهبان میکند و معمولاً هم برنامه را میخواهد، ارائه به شورای محترم نگهبان در برنامههای رسانهای، صدا و سیما و انعکاس به افکار عمومی بله، اینجا جای ارائه برنامه است. اما اینکه ما زمان ثبتنام و ارائه برنامه به ثبتنامکننده را در اینجا قانونی کنیم، این به نظر میرسد که خیلی مناسبتی ندارد، وقت مجلس را هم میگیرد و به جایی هم نمیرسد. یعنی اثر عملی مشخص و خروجی مناسب را به نظر میرسد که نداشته باشد. لذا پیشنهاد حذف دارم، همکاران دیگری هم مثل آقای پژمانفر و بسطامی ظاهراً چنین نظری داشتند، چون قبلاً به نام بنده ثبت شده، لذا بنده از طرف آنها این پیشنهاد را مطرح میکنم، خیلی متشکرم.

محمدباقر قاليباف

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای نقدعلی مخالف هستند، بفرمایید.

محمدتقي نقدعلي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
ضمن تشکر از برادر ارجمند جناب آقای فرهنگی به خاطر پیشنهادی که دادند. منتهای مراتب درست است من دارم نگاه میکنم تعداد ثبتنامکنندگان موافق این پیشنهاد هم زیاد است، ولی کسی که وزن خودش را در حد ریاست جمهوری کشور جمهوری اسلامی ایران میداند، درست است که در ابتدای ثبتنام علیالقاعده مشکل برنامه سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی خودش را به تفصیل بخواهد ارائه کند، اما علیالقاعده صحبت از به دست گرفتن سکان مدیریت کشور برای چهار سال است و کسی که خودش را در وزان و توانایی این مدیریت میبیند علیالقاعده باید چارچوبهای مدیریت را در ذهن و نوشتار خودش ترسیم کرده باشد. فلذا ما میبینیم کمیسیون محترم که به خاطر کم کردن جمعیت ثبتنامکنندگان نابجا دارد شرایطی را میگذارد، اتفاقاً یکی از بهترین شرایط که از ثبتنامهای بیجا جلوگیری کند همین شرط است. آن کسی که روز اول میخواهد بیاید ثبتنام کند و بگوید من برای چهار سال برنامههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور، چه برنامهای دارم، در همان ابتدا هم مورد قضاوت مردم و هم مورد قضاوت نهادهای قانونی قرار میگیرد.
بله، البته میشود برای تفصیل ماجرا تدبیر کرد که ریز برنامههای این داوطلب به چه کیفیتی باشد. اما اینکه بدون هیچگونه برنامهای به صرف اینکه یک سابقه اجرایی و یک مدرک علمی دارد بیاید ثبتنام کند، ابتدای کار هم بگوید ای مردم! من مشکلات شما را (100) روزه حل میکنم. الان مشکل ما همین است، روز اول کسانی آمدند گفتند من در یکصد روز مشکلات شما را حل میکنم، نه تنها یکصد روزه حل نکردند، بلکه مشکلات را یکصد برابر کردند. چرا ما بیاییم یک قانونی را تصویب کنیم که هر کسی از راه میرسد بدون برنامه ثبتنام کند. بنده خاطرم هست روزی که برای نمایندگی مجلس در شهرستان خودم ثبتنام کردم، با بعضی از نخبگان جلسه داشتیم. از بنده برنامه خواستند. با اینکه نماینده مجلس شورای اسلامی عمدتاً وظیفهاش قانونگذاری و نظارت است. اگر از یک نماینده برنامه بخواهند به طریق اولی از کسی که کاندیدای ریاست جمهوری است باید برنامه مدونی خواست.
لذا به نظر میرسد این بند و این شرط، شرط منطقی و عقلایی است و مورد امضای نخبگان عالم است. البته میشود اینطور این شرط را بیان کرد که یک برنامه ابتدایی، حالا حتی در بحثهای شرعی و اعتقادی هم ما داریم که شب قدر قرآن کریم به شکل مجمل و جملتاً نازل شد، در طی (23) سال به تفصیل. حالا از باب تشبیه و تنظیر عرض میکنم. یک برنامه اجمالی و رئوس برنامهها را آن کسی که بناست کاندیدای ریاست جمهوری شود در روز ثبتنام ارائه کند و بعد از آنکه ارائه کرد در ادامه کار به تفصیل.
فلذا همکاران گرامی! از نظر عقلی و منطقی درست است که ممکن است بعضیها این شرط را محدودکننده ثبتنام ببینند، اما این محدودیت یک محدودیت منطقی و عقلایی است، بجا است که کاندیدای ریاست جمهوری یک سرفصل و رئوسی از برنامههای خودش را برای چهار سال به دست گرفتن سکان کشور در ابتدای ثبتنام ارائه کند، در منظر و مرئی عموم قرار بگیرد و یک سنجهای برای سنجیدن وزن این شخص به دست مسئولین و مردم داده شود. لذا از همکاران گرامی تقاضامندم با حذف این ماده مخالفت کنند و به ماندن این ماده رأی بدهند، خیلی متشکر.

روح اله متفکرآزاد
موافق محترم جناب آقای کمال علیپور بفرمایید.

کمال علي پورخنکداري
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
خدمت همکاران محترم و هیأترئیسه محترم عرض سلام دارم. خیلی ممنون و متشکریم، جناب آقای فرهنگی به موضوع خوبی اشاره کردند. جناب آقای نقدعلی فرمودند وزن افراد را با برنامه میشود تشخیص داد. ببینید عزیزان من! امروز الحمدلله دسترسی به اینترنت ماشاءالله خیلی زیاد است. از هر کسی و هر جایی میشود برنامههای مختلفی تهیه کرد. اینکه چه کسی میخواهد این برنامه را اجرا کند مهم است.
همکاران عزیز توجه داشته باشند! ما شش جلسه در رابطه با اینکه رئیسجمهور کشور چه شرایطی داشته باشد در بندهای مختلف آوردیم، در بندهای (1)، (2) و (3) مشخص کردیم کسی که میخواهد رئیسجمهور کشور شود چه شرایطی داشته باشد. حداقل در یکی از بندها مشخص کردیم که اگر کسی میخواهد رئیسجمهور شود چهار سال در مناصب قبلی خودش که حداقل استاندار، وزیر، معاون وزیر، رئیس قوه قضائیه و قسعلیهذا مشخص کردیم. یعنی کسی که قبلاً وزیر بوده، بیش از چهار سال در آن منصب مسئولیت داشته نمیتواند کشور را اداره کند که امروز بخواهیم از او برنامه بگیریم و این برنامه را چه کسی میخواهد مشخص کند؟
آقای فرهنگی دقیقاً درست فرمودند. این را مرجع ثبتنامکننده که وزارت کشور باشد میخواهد بررسی کند؟ شورای نگهبان میخواهد بنشیند برنامهها را بررسی کند؟ پس مردم که این انتخاب، انتخابات جمهور است کجای کار هستند؟ شورای نگهبان و وزارت کشور شرایط را فراهم میکنند، حداقل کف تعیین صلاحیتها را مشخص میکنند و سقف را به عهده مردم میسپارند. مردم میآیند برنامههای رئیسجمهور، نامزد انتخابات ریاست جمهوری را بررسی میکنند، آن وقت پای صندوقهای رأی میآیند و انتخاب میکنند. اینجا مسئولیت چه کسانی زیاد است؟ رسانههای جمعی، صدا و سیما، رسانه ملی، وظایف آنها سنگین است که بتواند شرایطی فراهم کند که نامزدهای انتخاباتی رئیسجمهور برنامههای خودشان را به موقع در اختیار مردم قرار بدهند. در واقع اگر ما امروز بیاییم یک شرایطی فراهم کنیم بگوییم هر کدام از نامزدها بیایند برنامههای خودشان را ارائه بدهند، چه کسی میخواهد بررسی کند؟ آن وقت ظلم فاحشی، یک وقتی میبینید یک گروهی درست کنیم، به واسطه اینکه آقا ما این برنامه شما را غلط میدانیم میبینیم یک نفر قدر و قدرتمند از گردونه خارج شده است. اینها را باید بسپاریم، آن شرایط را شورای نگهبان مشخص میکند که رجل سیاسی، آن کسی که مرد اجرایی یا حالا رجل سیاسی کشور میخواهد باشد و کار اجرایی کشور را به عهده بگیرد چه کسی خواهد بود؟ آن شرایطی که انتخابات مشخص میکند مردم هستند، مردم باید مشخص کنند از بین این رجل سیاسی، چه برنامههایی میتواند کشور را به منزلگاه مقصود خودش برساند که انشاءالله ایران اسلامی پیشرفته باشد. من خواهش میکنم به پیشنهاد جناب آقای فرهنگی رأی بدهند. ممنون و متشکرم.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، تذکر را بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد

احد آزادي خواه
بسم الله الرحمن الرحیم
بر حاشیه برگ شقایق بنویسید
گل تاب فشار در و دیوار ندارد
ایام غمبار فاطمیه را خدمت همه مسلمین جهان تسلیت عرض میکنم. آقای رئیس! من تذکر ماده (180) آییننامه را خدمت شما دارم. پیشنهاد این الحاقی مدنظر، اصل عنوان آن این است که کاندیدایی که قصد ثبتنام دارد باید برای کشور برنامه ارائه کند.
ما در رابطه با تدوین برنامه در آییننامه کاملاً شفاف و بین توضیح دادیم که وظیفه ارائه و تهیه برنامه در قالب لایحه به عهده دولت است و رسیدگی به وضعیت آن هم به عهده مجلس است. آقای رئیس! کاندیدا نه دولت است، نه مجلس است. لذا نظر من این است، اصل پیشنهاد را اگر حضرتعالی تشخیص میدهید از آن رد شوید و مطرح نشود، یا پیشنهاد حذف همکار عزیزم آقای فرهنگی واقعاً پیشنهاد درستی است. از دو حال به برهان صبر و تقسیم خارج نیست، یا این فرد کاندیدا رأی میآورد یا رأی نمیآورد. اگر رأی آورد باز هم از دو حال خارج نیست، یا آن برنامهای که وقتی کاندیدا شده ارائه کرده را باید اجرا کند، یا باید برنامه جدیدی اجرا کند. اگر آن برنامه را بخواهد اجرا کند این نقض غرض است، خلاف برنامه است، خلاف آییننامه است. اگر بخواهد برنامه دولت و برنامه پنجساله را اجرا کند این فعل عبث است، اصلاً فایدهای ندارد. صرفاً وقت مملکت و مردم را میگیرد و یک عنوان اضافی است. آقای رئیس! نظر من این است از این گذر کنید و طرح آن خلاف آییننامه داخلی مجلس است. از آقای رئیس تقاضامندم از این الحاقیه حتماً گذر کنند. ممنون و سپاسگزارم.

محمدباقر قاليباف
به هر حال اجازه بدهید، شما تذکرتان را گفتید، مجلس دیگر خودش تصمیم میگیرد، مخالف و موافق صحبت کردند. دولت بفرمایید.

محمدجواد کولیوند
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همه نمایندگان محترم. ایام شهادت حضرت زهرا، صدیقه طاهره را تسلیت عرض میکنم.
نمایندگان محترم! خواهش میکنم دقت بفرمایید. در ماده (5) که ماده (35 مکرر 4) قانون را اصلاح میکند، میگوید در راستای احراز شرایط مقرر در اصل (115) قانون اساسی و نیز توانایی اجرایی اصل (134) قانون اساسی مبنی بر مسئولیت ریاست جمهوری باید برنامه را ارائه بدهد. سؤال این است اگر قرار است در احراز اصل (115) باشد، ما در مواد قبلی بحث رجل سیاسی، رجل مذهبی، مدیر و مدبر را آوردهایم. یعنی یک شرایطی را آنجا تعریف کرده که جلسه قبلی مجلس در رابطه با رجل سیاسی و مذهبی هم تصویب شد. طبیعتاً اگر کسی قرار باشد برنامه اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و اجتماعی ارائه بدهد در آنجا باید احراز شود که ایشان این شرایط را دارد یا ندارد.
دوم؛ وزارت کشور در زمان ثبتنام صرفاً اگر قرار باشد برنامه ارائه شود فقط باید برنامهها را أخذ کند و به شورای نگهبان ارسال کند. چون وزارت کشور حق ارزیابی ندارد، ثبتنامکننده است.
سوم اینکه چه زمانی باید این برنامهها انتشار داده شود؟ برنامههایی که نامزدهای انتخاباتی ارائه میدهند و در این ماده اعلام شده، چه زمانی باید منتشر شود؟ وقتی شورای نگهبان بنا بر مکانیزمهایی که دارد ارزیابی را انجام داد و نامزدهای نهایی را اعلام کرد، باید اجازه بدهد برنامههایشان انتشار داده شود. میشود این ماده را در انتها برد، بگوییم نامزدهای تأیید صلاحیتشده قطعی بیایند برنامه ارائه بدهند، نه همه نامزدهایی که میخواهند ثبتنام کنند. یک حجم بسیار زیادی از کاغذ و سیدی میخواهد ایجاد شود، برای ارزیابی افرادی که ممکن است اصلاً شرایط را نداشته باشند.
البته در ماده (6) هم گفته اینها باید پنج نفر مشاور معرفی کنند که در صورتی که لازم باشد شورای نگهبان با مشاورین هم مصاحبه کند. لذا من خواهشم این است اجازه بدهید این ماده حذف شود و این اجازه را داده باشیم که مجموعه شورای نگهبان نامزدهای نهایی را که پنج، شش نفر یا هر چند نفر هستند تأیید میکند، آنها برنامهای را ارائه بدهند که قابل انتشار باشد و این مردم برنامه انتشارشده را ببینند و بعد هم اینها وقتی دفاع میکنند تشخیص بدهند. دولت با حذف این ماده موافق است، من خواهش میکنم هر تصمیمی که صحن میگیرد، بگیرد.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. کمیسیون بفرمایید.

علي حدادي
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و ارادت محضر نمایندگان عزیز، همکاران بزرگوار و ملت شریف ایران. ماده (5) در راستای احراز شرایط مقرر در اصل (115) قانون اساسی و نیز توانایی اجرای اصل (134) قانون اساسی است، مبتنی بر مسئولیت رئیسجمهور در تعیین برنامه و خطمشی دولت.
همکاران عزیز، آقای رئیس! تقاضا و خواهش میکنم به جایگاه کمیسیونها یک توجهی بشود ما در تمام جلساتی که جناب آقای قالیباف عزیز و اعضای کمیسیون حضور داشتند، نماینده شورای نگهبان، پژوهشکده شورای نگهبان و پژوهشکده مجلس شورای اسلامی حضور داشتند. مباحثی که مطرح میشود یک نفر ارتباط برقرار میکند یک نظریهای را میآورد ما در کمیسیون جلسات متعدد همکارانمان در کمیسیون تلاشی که داشتند همین بود ما در تعریفی که در شورای نگهبان در موضوع رجل سیاسی داشته عین تعریف شورای نگهبان در موضوع ارائه برنامه است اینجا شورای نگهبان اشارهاش دقیق به این است ارائه برنامهها و خطمشیهای اجرایی در چهارچوب صلاحیت و اختیارات قوهمجریه مبتنی بر اسناد بالا دستی از جمله قانون اساسی و سیاستهای کلی نظام است، همکاران عزیز ما اینجا بحث برنامه مکتوب داوطلب را در حوزههای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی که باید ارائه بدهد چه کسی این را ارزیابی میکند؟ شورای نگهبان چه کسی این را بازخواست میکند که در همان زمانی که بعد از ریاست جمهوری وارد عرصه میشوند و محورهای مختلف را مطرح میکنند مجلس شورای اسلامی مطالبهگری را براساس همان شعارها و برنامهها گفته میشود پایان پیدا میکند اما برنامهای که مکتوب است اینجا لحاظ شده برنامه مزبور باید به نحوی تنظیم شود که از لحاظ کمی و کیفی قابل ارزیابی باشد. هنگام ثبتنام وقتی که ارائه میدهد ثبتنام را ما آوردیم الکترونیک متصل دسترسی شورای نگهبان همزمان به زمان ثبتنام است عزیزان دقت و توجه بکنیم چهار سال مسئولیت قوه مجریه برای افرادی که به هرحال همه ما معتقد هستیم و باور داریم فردی که در جایگاه ریاستجمهوری میخواهد قرار بگیرد باید برنامه داشته باشد، برنامهاش مکتوب باشد در هر یک از حوزهها امروز ما مشکلاتی که در حوزه اقتصادی داشته و داریم چه وضعیتی که امروز ما در کف جامعه مشکلاتی که مردم دارند به هرحال یک فردی که به عنوان داوطلب است در زمان ثبتنام برنامه مکتوب خودش را ارائه میدهد برای افکار عمومی، شورای نگهبان، مجلس شورای اسلامی که به هرحال وظیفه مطالبهگری را دارد قابل ارزیابی است ما مخالف حذف ماده (5) هستیم، همکاران عزیز دقت بکنند انشاءالله مخالفت خودشان را در این راستا اعلام بکنند.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. حضار 254 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

روح اله متفکرآزاد
ماده (6) ـ یک ماده به شرح زیر به عنوان ماده (35 مکرر 5) به قانون الحاق میشود:
ماده (35 مکرر 5) ـ «داوطلبان ریاستجمهوری موظفند برای هر یک از حوزههای «فرهنگی ـ اجتماعی»، «سیاسی»، «اقتصادی»، «بینالمللی» و «امنیتی ـ دفاعی» هر کدام حداقل یک نفر (مجموعاً 5 نفر) به عنوان مشاور به هنگام ثبتنام معرفی نمایند در صورت درخواست داوطلبان ریاستجمهوری ارزیابی برنامههای آنها از طریق مصاحبه با مشاوران موضوع این ماده توسط شورای نگهبان انجام میپذیرد».
تبصره 1 ـ معرفی مشاوران باید منضمّ به رضایتنامه کتبی افراد معرفی شده باشد و هر فرد صرفاً برای هر یک از نامزدها میتواند به عنوان مشاور معرفی شود.
تبصره 2 ـ در صورت معرفی داوطلب از سوی احزاب ملی و جبهههای سیاسی موضوع قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی، داوطلب از معرفی مشاورین موضوع این ماده معاف خواهد بود.
آقای رئیس! در ماده (6) پیشنهاد حذف کل داریم توسط جناب حاج آقای فرهنگی. آقای فرهنگی بفرمایید.

محمدحسين فرهنگي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای پژمانفر و بسطامی هم پیشنهاد حذف این ماده را دادند اگر مایل باشند خودشان هم میتوانند مطرح بکنند، اگر نه من توضیح میدهم.

محمدباقر قاليباف

محمدحسين فرهنگي
پیشنهاد دهنده
اینجا گفته است باید زمان ثبتنام (5) نفر مشاور معرفی بکند. همکاران عزیز ما آن دو، سه ماده اولی که تصویب کردیم آنجا کاری که باید انجام میشد را انجام دادیم آنجا گفتیم در زمان ثبتنام معیارهایی باید وجود داشته باشد برای ثبتنام افراد این مراحلی که مثل مورد قبلی که تشکر میکنم از اکثریت سروران عزیز که رأی موافق دادند به حذف. این هم یک چیزی مثل همان است اولاً چرا (5) نفر؟ مثلاً اینجا گفتهاند که حوزههای فلان (5) مورد را شمردند. بخش سلامت کجاست اینجا بین اینها؟ یک فردی را برای بخش سلامت نمیخواهند مشاور داشته باشند؟ مسائل مربوط به بانوان و عزیزانی که نصف جمعیت کشور، آنها هستند یک مشاور زنان یا بانوان لازم نبود اینجا پیشبینی کنیم که باید معرفی بکنند و نیمی از جمعیت کشور اینجا مشاوری توسط کاندیدا نداشته باشد؟ و همچنین موضوعات دیگر ما حدود (18) وزارتخانه داریم که هر کدام زیربخشهای گستردهای دارند هر کدام از اینها میتواند حداقل یک مشاور را در بر داشته باشد بعد در متن هم دقت بفرمایید مشاوران را با شورای نگهبان طرف کرده است، شورای نگهبان برای چند ده نفر یا چند صد نفری که میخواهند ثبتنام کنند برای خود داوطلبان فرصت کافی و وافی ندارد که مباحث آنها را بررسی بکند بعد گفتیم مشاوران بروند و با شورای نگهبان ارتباط بگیرند و ایدهها و برنامهها و ابتکارات داوطلب را آنجا توضیح بدهند «در صورت درخواست داوطلبان ریاستجمهوری ارزیابی برنامه آنها از طریق مصاحبه با مشاوران، موضوع این ماده توسط شورای نگهبان انجام میپذیرد» و باید هم رضایتنامه بدهند و باید داوطلب برود سراغ این افراد و از آنها درخواست بکند که رضایتنامه بدهید که من آن را بدهم به وزارت کشور و وزارت کشور ثبتنام کند. اصلاً برای داوطلب وزین و سنگین، سبک است که دنبال چنین موضوعاتی باشد لذا به نظر میرسد که این موضوع هم جایش اینجا نیست حداقل زمان ثبتنام نیست. در دوران تبلیغات انتخاباتی میتواند ایدههای مختلف را حتی معاون اول خود را معرفی و مطرح کند در افکار عمومی و آنها هم براساس همراهان او، مشاوران او، نظر بدهند نه الزاماً (5) نفر، آن هم با این چهارچوب و سقفی که اینجا ذکر شده. مثلاً علم و فناوری کجاست در این (5) محوری که فرمودند مشاور باید معرفی بکند؟ بحث فناوری و تکنولوژی موضوع بحث کماهمیتی است در کشور ما که بخش وسیعی از اقشار فرهیخته ما در آنجا هستند و علاقهمندند بدانند که این داوطلب عزیز و محترمی که کاندید شده چه کسی را برای مسائل مربوط به حوزه علم و فناوری معرفی کرده، لذا به نظر میسد که هم نارسا و ضعیف است و لازم هم نیست که این مشاور را در زمان ثبتنام معرفی کند بله بعد از تأیید صلاحیتها خود شورا صلاح دید، درخواست کرد، مناسب دید و گفت که اگر مشاورانی دارید معرفی کنید ما بدهیم مراکز مختلفی که زیر نظر شورای محترم نگهبان است آنها مطالعه و بررسی کنند یک حرفی، ولی اینکه ما برای همه ثبتنام کنندگان بگوییم مشاورانی معرفی کنند آن هم در این محورها و در این (5) مورد و (5) مشاور، به نظر میرسد که خیلی دقیق و حکیمانه نیست و جایش هم اینجا نیست. ما تصمیمات مهم را گرفتیم و مواردی هم در آتی هست در مواد بعدی آنها هم بعضاً مهم هستند اما این مورد هم به نظر میرسد که ضرورتی ندارد به عنوان یک حکم قانونی در مادهای ذیل این طرح بسیار مهم و باارزش درج و مطرح بشود. خیلی متشکر و سپاسگزارم.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، مخالف را لطف کنید.

روح اله متفکرآزاد
مخالف محترم جناب آقای نوروزی بفرمایید.

حسن نوروزي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب و روز بخیر محضر همه همکاران محترم. «السلام علیک یا بنت رسول الله، السلام علیک یا بنت خیر خلقالله» شهادت مظلومانه حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) را به محضر همکاران محترم تسلیت عرض میکنم.
عرض میکنم که خدمت همه همکاران عزیز فرمایش جناب آقای دکتر فرهنگی عزیز مخالف با اصل (116) قانون اساسی است. اصل (116) قانون اساسی اعلام میکند نامزدهای ریاستجمهوری باید قبل از شروع انتخابات آمادگی خود را اعلام کنند چگونه اعلام کنند که ما آماده هستیم به هر حال باید اینها برنامه بدهند که متأسفانه برنامه را دوستان به هر دلیلی حذف کردند ولی اینجا وقتی میفرماید: «داوطلبان ریاستجمهوری موظفند برای هر یک از حوزههای «فرهنگی ـ اجتماعی»، «سیاسی»، «اقتصادی»، «بینالمللی»، «امنیتی ـ دفاعی» هر کدام حداقل یک نفر (مجموعاً (5) نفر) به عنوان مشاور به هنگام ثبتنام معرفی نمایند» این فرمایش درستی است آنکه شما فرمودید که اولاً این فرمایش درست است به خاطر این که افراد کاندیدا میشوند، رأی میآورند بعد از رأی آوردن تازه به فکر انتخاب معاون اول و مشاور و غیره میافتند کما اینکه اگر روز اول مردم ایران میدانستند جناب آقای روحانی مشاورانش چه کسانی هستند به ایشان رأی نمیدادند مردم خیال کردند که یک روحانی است بله در جامعه روحانیت بوده در زمان جنگ هم در خدمت جنگ بوده به ایشان رأی دادند ولی بعد متوجه شدند که ایشان کاملاً مشاورانش حزبی است کاملاً مشاورانش کسانی هستند که از احزاب مختلف انتخاب شدهاند اگر رئیسجمهور مثل همه جهان مشخص باشد مشاورانش چه کسانی هستند با چه کسانی ارتباط دارد چه کسانی میخواهند به او خوراک فکری بدهند در زمینههای گوناگون مردم تصمیمشان را درست میگیرند. چرا محدود میکنید این که یک نفر اگر میخواهد چهار سال نه بلکه هشت سال مدیریت کلان کشور را در اختیار بگیرد، شخص اول در حوزه اجرا بعد از رهبری عزیز باشد چرا نمیخواهید اجازه بدهید که مشخص باشد با چه فکری با چه اشخاصی میخواهد این اجرا را در اختیار داشته باشد این هم که فرمودید مثلاً اینجا بحث مشاور بانوان را نیاوردید جزء جزئیات است چون وقتی میگوید فرهنگی ـ اجتماعی بحث بانوان هم جزء مشاور فرهنگی ـ اجتماعی است. پس بنابراین من اعتقادم این است که فرمایش ایشان با همه احترامی که برای ایشان قائل هستیم یک مقداری راه را برای شناسایی مردم میبندد و مردم به یک نفر به شخصیت فردیاش رأی میدهند. نمیتوانند بفهمند که او در حوزه اجرا با چه کسانی ورود پیدا خواهد کرد، این یک نکته.
نکته بعدی این است که این فرمایش ایشان با اصل (116) قانون اساسی هم مخالف است، در اصل (116) آمده: «نامزدهای ریاست جمهوری باید قبل از شروع انتخابات آمادگی خود را رسماً اعلام کنند»، آمادگی یعنی چه؟ بگوید من حاضر هستم رئیسجمهور بشوم، آمادگی، من حاضر هستم مدیریت کشور را بر عهده بگیرم با این برنامه مثلاً برنامه اقتصاد مقاومتی، با برنامه اقتصاد درونزا که حالا شما حذف کردید بفرمایید با این مشاوران با این اشخاص، با این شخصیتهای معروف و متفکر در حوزههای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و بینالمللی، این برنامهام هست و اینها مشاورانم هستند. اجازه بدهید یک مقداری کاندیداها خودشان... (قطع میکروفن)

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. وقت شما تمام شده جناب آقای نوروزی. موافق بفرمایند.

روح اله متفکرآزاد
موافق محترم جناب آقای سیدکاظم دلخوش بفرمایید.

سيدکاظم دلخوش اباتري
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من فکر میکنم آقای نوروزی این اصل را که اشاره کردند یک اصل اشتباهی بود، اصلاً ربطی به این موضوع که ایشان دفاع کردند نداشت ضمن اینکه ما میخواهیم مدیریت کشور را به دست کسی بدهیم که میخواهد رئیسجمهور بشود و رئیسجمهور براساس اصل (113) قانون اساسی و اصول دیگری که برای مجلس در پاسخخواهی دیده شده در قانون اساسی از اصل (76) تا اصل (94) و (95). به هر حال در این ارتباط رئیسجمهور و وزرا پاسخگو هستند نه مشاوران، این یک نکته آقای نوروزی!
نکته دیگر اینکه ما پیشنهاد قبلی را اگر دوستان حضور ذهن مبارکشان باشد به هر حال تأیید کردیم و باعث شد که آن ماده یا آن بندی که تصویب شده بود حذف شود. الان ما داریم یک محدودیتی برای شورای نگهبان ایجاد میکنیم مثل همان مصوبه قبلی، در واقع دوستان دقت بکنند شورای نگهبان در این سالهای گذشته همیشه میگفتند که نوع ثبتنام و انتخابات ریاست جمهوری اشکال دارد، اشکالش این بود که هرکسی با هر شکل و قیافهای میآمد ثبتنام میکرد با هر نوع مدرک ثبتنام میکرد و این در شأن نظام جمهوری اسلامی نبود هدف این نبود که با این همه موادی که تا به امروز تصویب کردیم به هرحال بخواهیم از همه جهات مشکلات را از طرف دیگر اضافه کنیم.
دوستان نگاه بکنید حداقل برای یک نفر (500) نفر میتوانند مشاور را پیشنهاد بدهند چون گفته «حداقل» شما نگاه بکنید اینجا کلمه حداقل آمده وقتی حداقل است یعنی حداکثرش معلوم نیست چقدر است؟ این یک نکته یک اشکالی که اینجا الان وجود دارد، ضمن اینکه چه ضمانتی دارید وقتی که رئیسجمهور وزیر را عزل میکند مشاور را به جای خودش نگه دارد؟ حالا از فردا راه میافتد مشاور میخرد چهرههای مختلف و سرشناس را با خواهش و منت میآورند و اثر معرفی این افراد در صلاحیت کاندیدا دوستان باید بگویند اگر معتقدند این باید باشد چه اثری دارد؟ عرض کردم شورای نگهبان هم قطعاً با بودن این بند مخالف است ما داریم سلب اختیار از شورای محترم نگهبان میکنیم در قانوننویسی طوری داریم عمل میکنیم ما گفتیم به هرحال کسانی که میخواهند بیایند برای کاندیدای ریاستجمهوری باید در یک چهارچوبی باشند بنا نیست که تمام مشکلات عالم اسلام و دنیا را ما بیاییم در اینجا در مصوبه کمیسیون بخواهیم حل بکنیم.
نکته بعدی این است که دوستان دقت بکنید ما ماده (5) را حذف کردیم وقتی ماده (5) را حذف کردیم اصلاً ماده (6) سالبه به انتفای موضوع است پس اصلاً به نظر من نیازی نیست آقای سخنگوی محترم کمیسیون، آقای رئیس کمیسیون! نماینده محترم شورای نگهبان هم اینجا تشریف دارند اینها را به نظر من دوستان مطرح بکنند بنده با پیشنهاد آقای فرهنگی کاملاً موافقم و اعتقاد دارم که بودن این بند مشکل را اضافهتر میکند و مشکلی را حل نمیکند.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنونم، دولت بفرمایند.

محمدجواد کولیوند
بسم الله الرحمن الرحیم
نمایندگان محترم خواهش میکنم توجه بفرمایید پیشنهادی که برادرمان جناب آقای فرهنگی دادند مبنی بر حذف ماده (6) است، ماده (6) ماده (35 مکرر) قانون را اصلاح کرده است ما ماده (5) را با نظر مجلس که رأی دادند حذف کردیم. ماده (6) میآید اولاً میگوید داوطلبان ریاستجمهوری موظفند برای هر کدام از حوزههای فرهنگی ـ اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، بینالمللی، امنیتی ـ دفاعی، هر کدام حداقل یک نفر مجموعاً (5) نفر مشاور معرفی کنند اولاً موظف کردن نامزد انتخاباتی برای معرفی مشاور، ما باید اینجا ادعا کنیم اگر یک نامزدی فرض کنید نخواهد مشاور معرفی کند چه اتفاقی میافتد؟ و یا دو یا سه مشاور دارد ولی بقیه را ندارد چه اتفاقی میافتد؟ بند (9) اصل (3) هم اصل تبعیض را در حقیقت من فکر میکنم این ماده (6) دارد. نکته بعد این است که در هنگام ثبتنام همان طوری که در ماده (5) عرض کردم ثبتنام توسط وزارت کشور انجام میشود که آنجا هم در گرفتن برنامه، سیلی از برنامهها به سمت وزارت کشور میآید که اینها باید برود به سمت شورای نگهبان آنجا هم عرض کردیم این هم همین است ما اگر قرار باشد مشاورین را هم ثبت بکنیم در حقیقت در تبصره هم آورده باید آن مشاور هم کتباً رضایت خود را اعلام کرده باشد که ما بتوانیم ثبت کنیم فرض کنید (100) نفر ثبتنام کنند یعنی (500) نفر مشاور را ما باید ثبت کنیم بعد کشور در مسیر مشاورین متعددی که قرار گرفتند برنامههای متعدد، شما ببینید چه اتفاقی در تبلیغات و قبل از انتخابات رخ خواهد داد؟! لذا خواهش میکنم دقت کنید ما اگر قرار است مشاوری باشد در زمانی باشد که نامزدهای انتخاباتی ما توسط شورای نگهبان نهایی شده است آن چهار، پنج نفری که نهایی شده آنها بیایند این کار را انجام بدهند و الا همه آنهایی که بخواهند ثبتنام کنند بیایند مشاور معرفی کنند و موظف به معرفی مشاور هم باشند این خلاف قانون اساسی است و من با توجه به حذف ماده (5) اینجا به نظرم ماده (6) هم باید حذف شود چون دیگر سالبه به انتفای موضوع است انشاءالله که مجلس رأی بدهد.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، کمیسیون بفرمایید.

محمدصالح جوکار
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز و محترم خدمت شما عرض کنم که پیشنهاددهنده عزیز که میگوید حذف بشود و دلایلی میآورد برای این موضوع متأسفانه هیچ کدام از این دلایل پشتوانه منطقی ندارد. توجه بکنید یکی از مسائلی که بیان میکند شاید میخواهد رأی بانوان را بگیرد اعلام میکند در اینجا نگفته است مشاور زنان و بانوان، ما که مرد و زن را در اینجا مشخص نکردیم ما عبارت مشاوران را به صورت کلی آوردیم این را خواهش میکنم توجه بفرمایند بعداً حداقل یک حداکثر پنج، مجموعاً پنج نفر، شما دارید رأی خود را تفویض میکنید به کسی که میخواهد چهار سال امور اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی جامعه شما را مدیریت کند. آیا این فرد به تنهایی توانمندی این اداره و مدیریت را دارد؟ خیر. باید تیم داشته باشد مردم برای چند بار باید گول بخورند و فریب بخورند؟ افراد بیایند برنامهای را اعلام بکنند در تبلیغات خودشان و اجرا نکنند. تیم اقتصادی مشخص نباشد یک تیم ناکارآمدی باشد که دائم دست در جیب مردم بکند؟ مردم امروز چه بلاهایی بر سرشان آمده؟ چرا نگاه به این مسائل نمیکنیم؟ بعضی از دوستان از شورای محترم نگهبان دارند مایه میگذارند اینجا مدام میگویند ما در راستای این که محدودیت برای شورای نگهبان ایجاد نشود این را اعلام میکنیم. نماینده محترم دولت من عین تفسیر اصل (115) قانون اساسی که توسط شورای محترم نگهبان شده و به عنوان قانون برای ما است، به عنوان اسناد بالادستی نمایندگان محترم خوب توجه بفرمایند، بند (7) میگوید معرفی مشاوران جهت تشریح برنامهها و توان مدیریت برنامهها این اصلی است که خود شورای نگهبان مصوب کرده است شما میگویید اینجا که مخالف نظر شورای نگهبان است؟ شما چطور تشخیص دادید در طول کمیسیون هم از پژوهشکده شورای نگهبان بوده، هم از حقوقدانهای شورای نگهبان بوده است قابل قبول نیست شما میآیید اینجا و به بعضی از مواردی استناد میکنید این مذاکرات ثبت میشود، همینطوری نباید بیاییم اینجا یک چیزهایی بگوییم بعد از این عزیزان! ما باید شفاف و روشن کسی که کاندید میشود بیاید بگوید تیم من چه کسی هست؟ تیم سیاسی من چه کسی هست؟ دارای چه تفکری است و چه کاری میخواهد بکند؟ در حوزه اجتماعی تیم من چه کسی هست؟ ما در اینجا اتفاقاً آوردیم اگر یک جناحی یک حزبی بیاید پشت سر یک کاندیدا قرار بگیرد احتیاج به مشاور نیست چرا؟ به خاطر این که آن حزب معرف آن کاندیدا خواهد بود که آیا موفقیت داشته یا نداشته؟
لذا دوستان اگر این بندها را بخواهیم حذف بکنیم برای چه کمیسیون اصلاً ورود پیدا کرده است تمام اینها در این راستا است که واقعاً چهارسال آینده گرفتاریهای مردم حل بشود، در حوزه سیاست خارجی دقیقاً و شفاف مواضع رئیسجمهور مشخص باشد. ما میخواهیم با تمام دنیا تعامل داشته باشیم، الا دشمنان، این نمیشود عدهای را حذف بکنیم عدهای را بگیریم این قابل قبول نیست. لذا این در تیم مشاوران مشخص خواهد شد از ابتدا اگر مشاور در حوزه سیاست خارجی مشخص باشد مردم هم میدانند باید رأی بدهند یا ندهند.

محمدباقر قاليباف

روح اله متفکرآزاد
آقای رئیس! با توجه به این که تذکر آقای دلخوش ماده (5) حذف شده است ماده (6) باز احتیاج به رأیگیری دارد؟

محمدباقر قاليباف
بله، بحث آقای دلخوش درست است باز باید مجلس تصمیم بگیرد. دوستان آماده رأیگیری بشوند.

احمد اميرآبادي فراهاني
حذف ماده (6) رأیگیری میشود.

محمدباقر قاليباف
حضار 255 نفر همکاران مشارکت بفرمایید، پایان رأی¬گیری را اعلام می¬کنم، تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده 7 ـ ماده (37) قانون به شرح زیر اصلاح میشود:
ماده (37) ـ کلیه افرادی که به طور مستقیم در امر اجرا و یا نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری مسئولیت دارند در صورتی میتوانند داوطلب انتخابات شوند که حداقل سه ماه پیش از ثبتنام از سمت خود استعفا نموده و در آن سمت شاغل نباشند چنانچه هیأتهای اجرایی و نظارت پیش از مهلت مذکور تشکیل نشده باشند عدم عضویت در هیأتهای مزبور ملاک و شرط ثبتنام میباشد.
آقای رئیس در ماده (7) پیشنهاد همکاران است. آقای حاجیدلیگانی میخواهد سهماه بشود ششماه، مطرح نمیفرمایند. میخواهند قسمت دوم متن را حذف کنند، بفرمایید.

مهرداد ويس کرمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام خدمت همه عزیزان و تسلیت پیشاپیش شهادت حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) و گرامیداشت یاد سردار دلها حاج قاسم سلیمانی.
ببینید عزیزان! ما در همان قسمت اول تکلیف را روشن کردیم، به نظرم «چنانچه هیأتهای اجرایی تشکیل نشده باشند» زاید است. یعنی این منظور در همان قسمت اول تشکیل میشود.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای ویس کرمی عذرخواهی میکنم. سخنگوی کمیسیون یک اصلاح کمیسیون را به ما گفتند، میفرمایند «چنانچه هیأتهای اجرایی و نظارت پیش از مهلت مذکور تشکیل شده باشند» است. این مشکل شما را حل میکند که حذف نشود؟ یعنی میگویند اشتباه تایپی است، «شده باشند».

مهرداد ويس کرمي
پیشنهاد دهنده
حالا که بازی عوض شد نمیدانم، ولی فکر میکنم اگر «شده باشند» باشد لغوتر میشود، دیگر تکرار در تکرار میشود، باز هم لغو است.

احمد اميرآبادي فراهاني

مهرداد ويس کرمي
پیشنهاد دهنده
بالاخره ما در همان جمله اول تکلیف را روشن کردیم و آن همه چیز را مشخص میکند. ما میخواهیم بگوییم «جزء هیأتهای ناظر و اجرایی نباشد»، با همان جمله کافی است، چه «باشد» باشد و چه «نباشد»، به نظرم این جمله لغو است.

احمد اميرآبادي فراهاني
با نظر کمیسیون اصلاح عبارتی است. آقای سلیمی! مطرح میفرمایید؟ با این موضوع مشکل حل نشد؟

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! اگر هیأت نظارت یا اجرایی تشکیل شده باشد، کسی که میخواهد کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری باشد، این عزیز آمده در هیأت نظارت یا اجرایی که قبل از ثبتنام تشکیل شده عضو شده است، همین عضویت او به هیأت نظارت و هیأت اجرایی سمت و سو داده است. بنابراین اگر کسی در این هیأتها عضو شده باشد، این عضویت به منزله انصراف از ثبتنام باید تلقی شود و الا اگر کسی به هیأت نظارت و هیأت اجرایی برود و عضو شود، عضویت او یک ماه، (20) روز، دو ماه طول بکشد بدون شک به عزیزان هیأت نظارت و هیأت اجرایی سمت و سو، جهتگیری و سویه میدهد. بر این اساس کسی که از قبل اصلاً آمادگی نداشته و ارتجالاً یکباره میخواهد بیاید ثبتنام کند، اگر اینطور است به نظر میرسد باید در رجل بودن این فرد تشکیک کرد. اگر نه از اول بنا داشته که ثبتنام کند، ولی آنجا هم آمده و سمت و سو داده، ما این را به منزله انصراف از ثبتنام تلقی کنیم. پیشنهاد ما این است که اگر عضو شد این عضویت او به منزله انصراف از ثبتنام در انتخابات ریاست جمهوری باشد، متشکرم.

احمد اميرآبادي فراهاني
حاج آقا! این مطلب شما ابهام را زیاد میکند، داوطلب در آنها یک مقدار پیچیده میشود. صرفنظر بفرمایید ممنون میشویم.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
ـ آقای امیرآبادی! دقت نفرمودید، کسی که میخواهد کاندیدای ریاست جمهوری شود، نیتش هم این است، رفته در هیأت نظارت و هیأت اجرایی عضو شده، این به هیأت نظارت و اجرایی سمت و سو میدهد. یعنی هیأت نظارت و هیأت اجرایی را از این حالت که اینها بیطرف هستند خارج میکند. این شخصی که آنجا عضو شده چون سو و جهتگیری به هیأت نظارت و هیأت اجرایی داده، این دوره باید از ثبتنام در انتخابات ریاست جمهوری ممنوع باشد. پیشنهاد ما این است، متشکرم.

احمد اميرآبادي فراهاني
منظور کمیسیون هم همین منظور شما بوده، برای شما اصلاح عبارتی است. اگر اجازه بدهید رد شویم، خیلی ممنون.

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! الحاقیها برای بعد از رأی گیری ماده (7) است. اصل ماده را به رأی بگذارید.

محمدباقر قاليباف
حضار 255 نفر، اصل ماده (7) را به رأی میگذاریم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد. ماده (8) را بخوانید.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده ۸ ـ ماده (۵۵) قانون به شرح ذیل اصلاح میشود:
ماده ۵۵ ـ وزارت کشور موظف است از طریق سامانه الکترونیکی، امکان ثبتنام نامزدهای انتخابات و دسترسی همزمان شورای نگهبان به اطلاعات ثبتنام داوطلبان را فراهم نماید. داوطلبان ریاستجمهوری باید ظرف مدت¬ هفت روز کاری از تاریخ انتشار دستور شروع انتخابات به وسیله وزارت کشور با مراجعه به سامانه الکترونیکی مذکور که از سوی وزارت کشور راهاندازی شده است، ضمن تکمیل پرسشنامه مخصوص اعلام داوطلبی، علاوه بر مدارک شناسایی و هویتی خود، مدارک و گواهیهای مربوط به اجزای (1)، (2)، (4)، (5)، (6) و (10) (آقای رئیس! البته اجزای 5 و 6 و 7 به کمیسیون ارجاع شده) و بند «ب» ماده (۳۵) این قانون و سایر سوابق، مستندات و گواهینامههای مربوط به مواد (۳۵) مکرر۱ الی (۳۵) مکرر۵، را در سامانه مزبور بارگذاری کنند و با أخذ کد شناسه رهگیری، ظرف مهلت مزبور شخصاً (آقای رئیس! البته اینجا 35 مکرر 5 حذف شد) و یا از طریق نماینده رسمی خود جهت تأیید نهایی ثبتنام به وزارت کشور مراجعه نمایند. در غیر این صورت از ثبتنام آنها خودداری می¬شود. وزارت کشور موظف است قبل از صدور دستور شروع انتخابات درخصوص نحوه اجرای حکم این ماده از طریق رسانههای عمومی اطلاعرسانی کند.
تبصره ۱ ـ دستگاهها و مراجع ذیصلاح جهت صدور گواهی و مدارک موضوع این ماده موظفند با اعلام وزارت کشور و حداقل از دوماه پیش از صدور دستور شروع انتخابات، حسب درخواست متقاضیان حداکثر ظرف مهلت ده ¬روز از تاریخ تقاضا گواهی و مدارک مزبور را صادر کنند و به درخواستکننده تحویل دهند و در بانک اطلاعاتی خود جهت پاسخ به استعلام شورای نگهبان ثبت نمایند.
تبصره ۲ ـ وزارت کشور مکلف است با دریافت مدارک، اسناد و سوابق مذکور، به افراد مراجعهکننده جهت ثبتنام، رسید ارائه نماید و همزمان با تأیید نهائی ثبتنام داوطلبان، روزانه اطلاعات ثبتنام و تصویری از کلیه مدارک دریافتی واصلشده را به صورت کامل به شورای نگهبان تحویل دهد و در پایان مهلت ثبتنام، فهرست کامل افراد ثبتنامشده را به شورای مزبور ارسال نماید.
تبصره ۳ ـ پرسش¬نامه اعلام داوطلبی باید حاوی اطلاعات شخصی و خانوادگی، سوابق علمی، شغلی، سیاسی، قضائی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و مذهبی باشد.
تبصره ۴ ـ عدم تکمیل پرسش¬نامه مخصوص اعلام داوطلبی و بارگذاری اولیه مدارک، سوابق و گواهینامههای مربوطه و یا مراجعه ننمودن به وزارت کشور در موعد مقرر جهت تأیید نهایی ثبتنام، به منزله عدم ثبتنام است. درصورت نقص در سامانه مزبور بهگونهای که امکان ثبتنام اولیه در موعد مقرر وجود نداشته باشد، ثبتنام به صورت حضوری در وزارت کشور صورت می¬گیرد.
تبصره ۵ ـ داوطلبان درصورت اعتراض نسبت به فرآیند ثبتنام، میتوانند تا (24) ساعت پس از پایان مهلت ثبتنام از طریق سامانه و یا حضوری نزد شورای نگهبان اعتراض نمایند. شورای نگهبان مکلف است ظرف مهلت (48) ساعت نظر خود را اعلام نماید. در صورتی که شورای نگهبان اعتراض داوطلب را وارد تشخیص دهد، وزارت کشور مکلف به ثبتنام معترض مطابق نظر شورای نگهبان میباشد. شورای نگهبان مکلف است امکان ثبت شکایات و اعتراضات داوطلبان و پاسخدهی به آنها را به صورت الکترونیکی یا حضوری و با ارائه کد (شناسه) رهگیری فراهم آورد.
تبصره ۶ ـ هریک از نامزدهای ریاست جمهوری در صورت تمایل به انصراف از داوطلبی باید حداقل تا (24) ساعت پیش از پایان مهلت مجاز تبلیغات، شخصاً یا از طریق نماینده رسمی خود و به صورت کتبی انصراف خود را به وزارت کشور اعلام نماید.

محمدباقر قاليباف
در ماده (8) فقط آقای فرهنگی است که پیشنهاد حذف کل دارند. آقای فرهنگی مطرح بفرمایید.

محمدحسين فرهنگي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من اصراری بر طرح پیشنهاد خودم ندارم. اما دو نکته را یادآور میشوم که لااقل اینها را از نظر تنقیحی باید مورد توجه قرار بدهید. یکی اینکه در تبصره (2) بند «ب»، خواهش میکنم ملاحظه بفرمایید، در آنجا عین همین حکمی که در صدر این ماده است را داریم، ضرورتی به تکرار آن نیست. همان اجزا را گفته، اجزای (1)، (2)، (4)، (5)، (6) و (10) بند «ب». اینکه ما اینجا این را دوباره تکرار کنیم بیمعنی است، چون ما داریم یک مجموعه را تصویب میکنیم که یک جا این را گفتیم. اینکه دوباره اینجا آن را تکرار کنیم لااقل یک اشارهای باید کنیم، مثلاً بگوییم بند «ب»، اینکه دوباره حکم را در اینجا تکرار کنیم واقعاً ضرورتی ندارد. آقای رئیس! توجه میفرمایید؟ این اولاً تکرار همان بندی است که ما در ماده اول داشتیم.
دوم اینکه جنس بقیه آن جنس دستورالعمل است، اینکه پرسشنامه پر کنند، پرسشنامه چگونه باید باشد و الی آخر، نمیدانم جای آن هست یا نه. لذا اگر جناب آقای دکتر امیرآبادی نکته اول را اعمال کنند، دیگر تکرار نشود، موضوعی که در ماده (1) آوردیم را دوباره همانها را احصا کنیم و نام ببریم. اگر این را بتوانید مدیریت کنید، من اصراری روی حذف ندارم.

محمدباقر قاليباف

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای کمال علیپورخنکداری مخالف هستند، بفرمایید.

کمال علي پورخنکداري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله آقای فرهنگی در این مورد اصرار به حذف ندارند و یکسری اصلاحاتی را عنوان کردند. ببینید همکاران عزیز! چون آقای فرهنگی خیلی اصرار به حذف ندارند، فکر میکنم اطلاعات کافی از نامزدهای انتخابات در زمان ثبتنام مهم است. اینکه اطلاعات شخصی خودشان را در سامانه ثبت کنند و فکر میکنم این ماده منافاتی با مواد دیگر ندارد. در واقع یک اطلاعات کافی از داوطلبان که شناسه رهگیری داشته باشند و شورای نگهبان در مدت زمانی نامزدهای انتخاباتی را کاملاً بتوانند شناسایی و بررسی کند و در موقع ثبتنام که موقع بحث معرفی مشاوران و غیره است، اطلاعات کافی از وضعیت نامزدها داشته باشد. چون آقای فرهنگی اصرار به حذف ندارند، من فکر میکنم همکاران عزیز اجازه بدهند که این بند بماند تا شورای نگهبان به راحتی بتواند تصمیمات قبل از ثبتنام را از افراد ثبتنامکننده داشته باشد، متشکرم.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای نقدعلی موافق هستند، بفرمایید.

محمدتقي نقدعلي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
مجدداً ایام شهادت صدیقه طاهره (سلاماللهعلیها) را تسلیت عرض میکنم. ان¬شاءالله که با عنایت آن بانوی بزرگوار همانطور که رئیس محترم هم در نطق قبل از دستور فرمودند مشکلات معیشتی و تورم و مسائل دیگر در جامعه و به برکت پایمردی دولتمردان حل شود.
پیرامون پیشنهاد حذفی که برادر ارجمندمان دادند، بنده موافق حذف هستم. ببینید عزیزان! ما یک بحثی را در اصول فقه داریم، بحث طریقیت و موضوعیت. آیا ثبتنام و ارائه مدارک در صلاحیت یک کاندیدا برای ریاست جمهوری موضوعیت دارد یا طریقیت؟ اینکه در یک قانونی که شأن آن بیان کلیات و بیان شرایط و صلاحیتهای کاندیدای ریاست جمهوری است، به امور جزئیه پرداخته شود. این ماده (55) بیش از آن که به ماده قانونی مصوب مجلس شبیه باشد، به یک آییننامه اجرایی شبیه است.
لذا ما میبینیم عمدتاً انسانهای شایسته و لایق کمتر به دنبال جمع کردن سوابق و مدارک و خدمات گذشتهشان هستند. اینکه در قانون مصوب مجلس شورای اسلامی اینقدر شرایط ریز، دقیق، هفته و ساعت و مسائلی از این دست را بیاییم پیشبینی کنیم که ای بسا کسانی که لیاقت ورود در این عرصه را دارند به خاطر طی شدن زمان ثبتنام یا بارگذاری مدارک و مسائلی از این دست از این عرصه باز بمانند، علیالقاعده در شأن قانون مصوب مجلس شورای اسلامی نیست. قانون باید کلیات و شرایط لیاقت شخص برای به دست گرفتن مسئولیت سنگین ریاست جمهوری را تدوین کند. لذا به نظر میرسد این ریزه¬کاری¬ها و دقایق اجرایی که بیشتر به آییننامه اجرایی شبیه است تا قانون مجلس، اگر در این قانون دیده نشود، ما کلیات را داریم بیان میکنیم، همانطور که عزیزان هم در بعضی از مواد گذشته به خاطر همین جایگاه به حذف رأی دادند، به نظر میرسد چگونگی ثبتنام و زمان اتمام ثبتنام و مسائلی از این دست به عهده آییننامه اجرایی گذاشته شود، مضافاً به آن مطلبی که طرحکننده حذف فرمودند که بعضی از این موارد در مواد دیگر مطرح شده است بجا میباشد. لذا من از همکاران گرامی تقاضا میکنم به حذف این ماده رأی بدهند، خیلی متشکرم.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، دولت بفرمایید.

محمدجواد کولیوند
بسم الله الرحمن الرحیم
نمایندگان محترم دقت بفرمایید! این ماده (8)، ماده (55) قانون را اصلاح کرده است. در ماده (55) قانون داوطلبان ریاست جمهوری یا نمایندگان تامالاختیار آنها که کتباً معرفی شده باشند باید ظرف پنج روز از تاریخ انتشار دستور شروع انتخابات به وزارت کشور مراجعه نموده و پرسشنامه اعلامی داوطلب را تکمیل کنند. تبصرههایش هم همین را میگوید.
اینجا چند تا ابهام دارد، باید این ابهامها رفع شود. اگر این ابهامها رفع نشود قطعاً وزارت کشور در اجرا با مشکل مواجه میشود. اولاً در ابتدای ماده، موظف کردن وزارت کشور از طریق سامانه الکترونیکی در طرح، اصل (75) است. مگر اینکه بگوییم از امکانات موجود استفاده کند و الا این اصل (75) است.
ثانیاً در ادامه میگوید ظرف مدت هفت روز کاری، دوستان من! روزهای انتخابات روزشمار است، دیگر به جمعه و شنبه و تاسوعا و عاشورا هم بخورد روزشمار است. اگر ما بگوییم هفت روز کاری، یعنی جمعه ملاک نیست. لذا این هم باید اصلاح شود.
در رابطه با آن مواد بندهای (5) و (6)، اینهایی که به کمیسیون رفته، اصلاح شده و به صحن برگشته، باید این هم اینجا تنقیح شود و اصلاحات آن انجام شود. در رابطه با (35) مکرر 5 همین مجلس الان حذفش کرد، این هم باید اینجا اصلاح شود.
اما یک نکته دیگری که خیلی مهم است، در تبصره (5) میگوید «در صورت اعتراض نسبت به فرآیند ثبتنام»، دقت کنید «فرآیند ثبتنام»، «میتوانند تا (24) ساعت پس از پایان مهلت ثبتنام از طریق سامانه یا حضوری نزد شورای نگهبان اعتراض کنند. شورای نگهبان مکلف است ظرف مهلت (48) ساعت نظر خودش را اعلام کند».
دوستان! اگر یک نامزد انتخاباتی روز آخر ثبتنام بیاید و اعتراض هم داشته باشد، اینجا تکلیفش معلوم نیست. ثبتنام ما باید در (24) ساعت بعد بسته شود. دوباره (48) ساعت هم به شورای نگهبان وقت میدهیم. اینجا ابهام دارد، من احساس میکنم در اجرا ما با مشکل مواجه میشویم. ما با پیشنهاد حذف موافقیم، اما اگر حذف آن رأی نیاورد خواهش میکنم به کمیسیون برگردد که اصلاحات آن انجام شود.

محمدباقر قاليباف

علي حدادي
بسم الله الرحمن الرحیم
نکته اول در ارتباط با اینکه دولت در اینجا مخالفت میکند، نماینده دولت در کمیسیون حضور داشتند، همین مصوبه¬ای که انجام شد نماینده محترم دولت در کمیسیون حضور داشتند. همه این مراحلی که در موضوع است، ضمن اینکه ثبتنام، آن پنج روز که در اینجا لحاظ شده، نسبت به اطلاعاتی که ثبت شود. جناب آقای کولیوند اشاره کردند وقتی که مجلس اینجا تأکید دارد که وزارت کشور موظف است، ماده (75) قرار میگیرد. درصورتی که ثبتنام الکترونیکی است، ما هم اینجا بحث ثبتنام الکترونیکی داوطلبان را داریم. به اصطلاح هیچ مشکلی را در اینجا ایجاد نمیکند. ضمن اینکه در فرآیند ثبتنام هم همین موضوع رعایت شده است. کمیسیون بر آنچه که مصوب کرده تأکید دارد و بر حذف این موضوع مخالفت خودش را اعلام میکند.

محمدباقر قاليباف
آقای حدادی! یک لحظه تشریف داشته باشد. دوستان دقت کنند! به هر حال دو تا نکته هست، ثبتنام که فقط الکترونیکی نیست، طرف اگر حضوری هم مراجعه کند باید ثبتنامش کنید، این یک. دو؛ این بحث هفت روز کاری، وقتی ما روند انتخابات، یعنی ابهاماتی که میگویند را دقیق توضیح بدهید که ابهامی باقی نماند.

علي حدادي
ببینید آقای قالیباف! در بحث کاری ما اینجا اصلاً کاری را اشاره نکردیم. براساس همان روزشماری است که اعلام شده است. اینجا روز کاری اعلام نشده است، ما اشارهای به روز کاری نداشتیم.

محمدباقر قاليباف
در متن «روز کاری» داریم، چون روز کاری دارید این ابهام دارد. وقتی روند انتخابات شروع میشود ما دیگر تعطیلی نداریم، هر روز طبق روال هفت روز، پنج روز، طبق جدول زمانبندی باید کار پیش برود.

علي حدادي
جدول زمانبندی را ما قبول کردیم و آنچه که بنده تأکید دارم نماینده دولت در کمیسیون حضور داشتند. وقتی که این موارد مطرح شد همانجا باید...

محمدباقر قاليباف
به هر حال این ابهام وجود دارد. حالا اجازه بدهید. آقای زنگنه تذکرشان را بگویند بعد به رأی بگذاریم.

روح اله متفکرآزاد
آقای محسن زنگنه بفرمایید.

محسن زنگنه
بسم الله الرحمن الرحیم
براساس مواد تصویب طرحها و لوایح دوشوری و دوفوریتی و همچنین ماده (22)، من ضمن اینکه از زحماتی که کمیسیون شوراها کشیدند تشکر میکنم و قطعاً هم قانون انتخابات ریاست جمهوری به خصوص ماده (1) آن حقیقتاً نیاز به تغییر داشت.
اما آقای دکتر! در همین مادهای که الان داریم بحث میکنیم به طور مکرر به موادی ارجاع داده شده که آنها حذف شده است و من پیشنهاد میکنم اگر صلاح میدانید این طرح به کمیسیون شوراها برگردد، هم اگر ابهامات دارد برطرف شود و هم اینکه چون در جاهای مکرر به ماده (5)، (6) و سایر موادی که حذف شده، دارد ارجاع میدهد، من فکر میکنم باید به کمیسیون برگردد و مجدداً به صحن بیاید.

محمدباقر قاليباف
بله، این نکته درستی است. الان وقتی ما ماده (5) را حذف کردیم، در این ماده به ماده (5) اشاره میکند، طبیعتاً این باید برود در کمیسیون اصلاح و تنقیح شود. اینها نکاتی است که اجازه بدهید بقیه بحث را پیش ببریم، ما یکسری اشکالات عبارتی است که آنها را باید اصلاح کنیم، اجازه بدهید این مرحله را پیش برویم.
پیشنهاد آقای فرهنگی که حذف کل است را به رأی میگذاریم تا بعد من توضیح بدهم. حضار 262 نفر، (امیرآبادیفراهانی ـ پیشنهاد حذف کل ماده 8 مطرح است) پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.
اجازه بدهید، وقت تنفس است، ما تا ساعت (10:20) تنفس میدهیم.
(در ساعت 9:50 دقیقه جلسه با اعلام تنفس موقتاً پایان و سپس در ساعت 10:24 دقیقه به ریاست آقای سید¬امیرحسین قاضیزادههاشمی «نایبرئیس اول» رسمیت یافت)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! تا ماده (9) رسیدیم.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید من ماده (9) را قرائت کنم.
ماده ۹ ـ ماده (۵۶) قانون به شرح ذیل اصلاح میشود:
ماده ۵۶ ـ در صورت کشف و اثبات ارائه مدارک غیرواقعی یا جعلی موضوع اجزای (1)، (2)، (4)، (5)، (6) و (10) (که البته اجزای 5 و 6 به کمیسیون ارجاع شده) و بند «ب» ماده (۳۵) این قانون پس از ثبتنام و پیش از اعلام اسامی نامزدهای تأیید صلاحیتشده، ثبتنام داوطلب کأنلمیکن تلقی می¬شود و در صورتی که چنین موضوعی ناظر به نامزدهای تأیید صلاحیت شده کشف شود، صلاحیت وی مطابق ماده (۵۸) قانون مورد بررسی مجدد قرار میگیرد. در صورتی که ارائه مدارک غیرواقعی و یا جعلی نامزد پس از برگزاری انتخابات و قبل از تنفیذ حکم وی ثابت شود.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای دکتر امیرآبادی! چون دو تا بند این مراعی مانده است، ماده (9) را مراعی بگذارید تکلیف آن دو تا بند معلوم شود، این الان قابل رسیدگی نیست. ماده (10) را بخوانید.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده ۱۰ ـ ماده (۵۷) قانون به شرح ذیل اصلاح و تبصره آن ابقاء میشود:
ماده ۵7 ـ شورای نگهبان ظرف پانزده روز پس از پایان مهلت ثبتنام به صلاحیت داوطلبان رسیدگی و نظر خود را صورتجلسه می-نماید و یک نسخه از آن را به وزارت کشور ارسال میکند. نتیجه بررسی صلاحیت داوطلبان توسط سخنگوی شورای نگهبان به اطلاع عموم میرسد.
آقای رئیس! در ماده (10) پیشنهادی نداریم، به رأی بگذارید.

محمدجواد کولیوند

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای کولیوند! ما نمیتوانیم اگر پیشنهادی باشد به مذاکره بگذاریم، اگر اشکال و ابهامی داشت باید قبلش به من میگفتید. دیگر میخواهیم به رأی بگذاریم. بفرمایید مطرح کنید.

محمدجواد کولیوند
اشکال دارد، باید بشود، صلاحیت داوطلبان توسط شورای نگهبان به وزارت کشور اعلام می¬گردد و این اجرایی است.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای جوکار عزیز! اطلاعیه و اعلامیه دادن از امور اجرایی کار وزارت کشور است، نه شورای نگهبان. اگر «شورای نگهبان» تبدیل به «وزارت کشور» شود شما مشکلی دارید؟ (جوکار ـ کجا؟) خط آخر، «نتیجه نهایی بررسی توسط وزارت کشور به اطلاع عموم میرسد». چون شورای نگهبان نظریهاش را به وزارت کشور میدهد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! باید بشود نتیجه بررسی صلاحیت داوطلبان توسط شورای نگهبان به وزارت کشور اعلام و توسط وزارت کشور به اطلاع عموم برسد.

محمدصالح جوکار
خیر، مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام است.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
جملهاش را اصلاح کنید. حضار 219 نفر، با اصلاح به رأی میگذاریم. همکاران در رأیگیری مشارکت بفرمایید. اصل ماده (10) مطرح است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. بعدی را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
«ماده ۱۱ ـ ماده (۵۹) قانون به شرح ذیل اصلاح میشود:
ماده ۵۹ ـ اعضای شورای نگهبان از سه¬ماه پیش از ثبتنام انتخابات ریاست جمهوری به تدریج از داوطلبانی که واجد شرایط ماده (۳۵) این قانون می¬باشند و به نحوی داوطلبی خود را برای انتخابات ریاست جمهوری اعلام نموده¬اند، دعوت به عمل آورده تا سوابق داوطلبان و برنامههای آینده آنها را برای اداره امور کشور».
آقای رئیس ببخشید! در ماده 5 «برنامهها» حذف شد، اینجا گفتیم «تا سوابق داوطلبان و برنامههای آینده آنها».

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
کلمه «برنامهها» را باید بردارید.

احمد اميرآبادي فراهاني
«تا سوابق داوطلبان را برای اداره امور کشور و احراز شرایط مندرج در اصول (۱۱۵) و (100) و (۱۲۱) قانون اساسی بررسی نمایند. داوطلبان باید ضمن ارائه مدرک مربوط به شرایط مندرج در ماده مذکور، پرسشنامه مخصوص اعلام داوطلبی را تکمیل و تحویل شورای نگهبان نمایند».
آقای رئیس! این بحث «پرسشنامه» هم در مواد (8) و (6) که مشاورین و خود پرسشنامه بودند هم حذف شد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

احمد اميرآبادي فراهاني
«تبصره ۱ ـ وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سازمان بازرسی کل کشور، دیوان محاسبات کشور و سایر مراجع ذیصلاح مکلفند ظرف مهلت (15) روز مدارک و سوابق مربوط به داوطلبان ریاست جمهوری را با درخواست اداره انتخابات شورا یا هریک از اعضای شورای نگهبان به صورت کامل تحویل نمایند. تخلف از اجرای حکم این ماده توسط هر یک از مقامات یا کارکنان دستگاههای ذکر شده مستوجب یکی از مجازات های تعزیری درجه پنج موضوع ماده (۱۹) قانون مجازات اسلامی مصوب 11/2/1392 است.
تبصره ۲ ـ داوطلبان می توانند در هنگام ثبت نام تأییدیه احزاب ملی و یا جبهههای سیاسی موضوع قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی را».
آقای رئیس! این بحث «جبهه ها» هم در ماده (6) بود که آنجا حذف شد، «سامانه» هم حذف شد. این را دقت بفرمایید، در مواد (6) و (8) سامانه را داشتیم و احزاب و گروههایی که معرف داوطلب بودند. آنجا حذف شد، اینجا گفته «داوطلبان میتوانند در هنگام ثبتنام تأییدیه احزاب ملی و یا جبهههای سیاسی موضوع قانون نحوه فعالیت احزاب را در سامانه الکترونیکی انتخابات»، «سامانه» در ماده (8) حذف شد. در هنگام ثبتنام بارگذاری و ضمیمه اعلام داوطلبی خود را...

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
موضوعاً این بخش منتفی است.

احمد اميرآبادي فراهاني
تبصره (2) کلاً سالبه به انتفاء موضوع است. کل ماده (6) حذف شد، ماده (7) حذف شد، ماده (8) هم حذف شد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای جوکار! اگر شما در محتوا اصرار دارید اجازه بدهید این ماده را ارجاع بدهیم، با توجه به اصلاحاتی که انجام شده، یعنی موادی که حذف شده، موضوعاً دارد اینها را تغییر میدهد. شما مجدداً بازنویسی کنید و به ما بدهید وگرنه الان موضوع تبصره (2) منتفی است.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! الان با توجه به این مسائل ماده (11) را آقای فرهنگی حذف کل دارند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
پیشنهاد حذف کل را مطرح بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
من در ماده (10) الحاقی داشتم.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده (10) را رأیگیری کردید؟

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای امیرآبادی! وقتی وارد ماده بعدی میشوید دیگر مواد مرتبط با قبلی قابل طرح نیست، باید الحاق را زودتر اعلام میفرمودید. الان ما وارد ماده (11) شدیم، قرائت شده است. بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
خدمت نمایندگان محترم عرض سلام و ادب دارم. آقای قاضیزاده! حضرتعالی ریاست جلسه را بر عهده دارید. ماده مطرح شده، الحاقی دارد، من هم آنجا آمدم محترمانه دارم عرض میکنم، اینکه نماینده نباید بیاید آنجا به شما التماس کند، خواهش میکنم شما اینها را رعایت کنید. وقتی هیأترئیسه رعایت نمیکند چه انتظاری از نمایندهها داریم؟

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای صباغیان! اشتباه از من بوده، از شما عذرخواهی میکنم.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
خواهش میکنم، شما بزرگوارید. من هم این را به نفع هیأترئیسه عرض میکنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای صباغیان! پیشنهادتان را بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
ببینید دوستان! پیشنهادی که من خدمت شما عرض میکنم این است که بعد از اینکه صلاحیت اعلام میشود، داوطلبان یک فرصتی برای اعتراضشان داشته باشند. ما پیشنهاد دادیم که (48) ساعت پس از اعلام نتیجه بررسی صلاحیت داوطلبان توسط سخنگوی شورای نگهبان از طریق سامانه و یا حضوری نزد شورای نگهبان اعتراض نمایند و شورای نگهبان هم (72) ساعت فرصت دارد که به این رسیدگی کند.
به هر حال وقتی صلاحیت اعلام میشود داوطلب هم یک حق و حقوقی داشته باشد که نسبت به صلاحیت خودش بتواند اعتراض کند. من فکر میکنم این پیشنهادی است که هم لازم به نظر میآید و هم اینکه از حقوق هر فرد و داوطلبی است که باید داشته باشد. به هر حال ما انسانها طبیعتاً در مراحل کاریمان بعضی وقتها اشتباه میکنیم، ما این حق را به داوطلب دادیم که در این قضیه اگر حقش ضایع شد بتواند حقش استیفا شود.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس قبل از اینکه اعلام رأی بفرمایید، آقای صباغیان این بحث توسط شورای نگهبان اصلاح شد، پس در پیشنهاد شما اصلاح می¬شود و صلاحیت توسط وزارت کشور اعلام میشود.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. اگر مخالف صحبت نکند، دولت و کمیسیون هم مخالف هستند. حضار 240 نفر، همکاران رأی خودتان را اعلام بفرمایید. همکاران در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد.
آقای دکتر فرهنگی! پیشنهاد حذف ماده (11) را بفرمایید. آقای دکتر فرهنگی! دوستان کمیسیون با ارجاع موافقت کردند.

محمدحسين فرهنگي
پیشنهاد دهنده
من یک نکته را عرض کنم، حالا اگر شما صلاح دیدید ارجاع را رأی بگیرید و به همان نحو عمل شود. ببینید! مشکلی که بنده میخواستم طرح کنم این بود که ما ثبتنام را در مواد قبلی تعیین تکلیف کردیم، این در واقع یک ثبتنام دیگری است سه ماه قبل از ثبتنام. اینها را شورای محترم نگهبان یا باید علم غیب داشته باشد که به همه افراد مطرح اشراف داشته باشد و درباره اینها کار کند، یا اینکه میخواهیم رسمی کنیم. اگر که میخواهیم رسمی کنیم شما ثبتنام را جلوتر میکشید و عملاً اتفاقی که میافتد غیر از آنی است که ظاهر این حکم آن را نشان میدهد. لذا اینجا صراحتاً شما گفتید که سه ماه قبل افراد باید مورد بررسی قرار بگیرند و قاعدتاً اینها باید به یک جایی مراجعه کنند، داوطلبیشان را اعلام کنند و عملاً میشود دو ثبتنام. یک ثبتنام برای سه ماه قبل، یک ثبتنام هم زمان مراجعه به وزارت کشور و ثبتنام رسمی. اگر منظور این است که شورای نگهبان از قبل برای اینکه آمادگی داشته باشد رصد کند و اطلاعاتی از افرادی که در مظان این موضوع هستند به دست بیاورد، این کاری است که همیشه شورا انجام میدهد و رسمی کردن آن در ضمن یک مادهای در اینجا اگر به نظرتان میرسد که مناسبت دارد رأی بگیرید ارجاع کنید، اگر نه بقیه مواردی که گفتید حذف میشود، میماند این قسمت که به نظرم این قسمت هم این اشکال را دارد. شما تصمیم بگیرید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
اگر اجازه بفرمایید چون اصلاحات سایر موارد هم روی این اثر میگذارد، با توجه به نکاتی هم که آقای دکتر فرهنگی فرمودند ما ارجاع را به رأی میگذاریم. دوستان رأی خودشان را اعلام کنند. (خضریان ـ متن پیشنهاد را به رأی بگذارید) آقای خضریان! پیشنهاددهنده به اختیار بنده گذاشتند، ایشان اصراری به پیشنهادشان ندارند.
حضار 245 نفر، رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد. ماده آخر را هم قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده ۱۲ ـ ماده (۶۰) این قانون حذف میشود.
آقای رئیس! آقای نوریقزلجه میخواهد ماده (12) را حذف کند، یعنی ماده (60) بماند. مطرح نمیکنند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 247 نفر، اصل ماده (12) به رأی گذاشته میشود. همکاران در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.
5
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه را با حضور 145 نفر از همکارانمان آغاز میکنیم. آقای دکتر کریمی! تذکرات را قرائت بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات نمایندگان محترم به دستگاههای اجرایی:
ـ آقای محمدصالح جوکار (یزد، اشکذر، بخش ندوشن و دهستان سورک) به همراه (16) نفر از نمایندگان به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص دلیل عدم انجام تعهدات توسط وزارت بهداشت و درمان در پروژههای خیرساز.
ـ آقای علیرضا سلیمی (محلات و دلیجان) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص علت افزایش بیرویه قیمت مرغ و تخممرغ.
به وزیر امور خارجه درخصوص لزوم جلوگیری از آسیب دیدن اقتصاد کشور با مشروط کردن آن به تحولات خارجی و غفلت از ظرفیتهای داخلی.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به رئیسجمهور محترم و وزیر آموزش و پرورش درخصوص لزوم تدبیر و اقدام درخصوص مدارس کپری.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم حراست و نظارت بیشتر بر اموال بازنشستگان در سازمانهای زیرمجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی.
به رئیسجمهور محترم و وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم توجه جدی به معماری ایرانی ـ اسلامی در نماهای شهری.
ـ آقای محمدحسن آصفری (اراک، کمیجان و خنداب) به همراه (37) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم تأمین بسته حمایتی برای اصنافی که در ایام کرونا به دستور دولت تعطیل شدهاند.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم نظارت و جلوگیری از افزایش قیمت غیرمنطقی و بیضابطه تولیدات خودروسازان به خصوص ایرانخودرو و سایپا.
ـ آقای محمدحسن آصفری (اراک، کمیجان و خنداب) به همراه (32) نفر از نمایندگان به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص ضرورت توجه به مسأله گرانی قیمت مرغ به صورت اضطراری و جلوگیری از افزایش قیمتها.
ـ آقای حبیباله دهمرده (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه چه توجیهی برای گرانی مرغ وجود دارد؟
به رئیسجمهور محترم درخصوص علت بیبرنامگی و فرافکنی وزرا در رابطه با گرانی.
ـ آقای سیدجواد حسینیکیا (سنقر) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم اقدام و چارهاندیشی فوری درخصوص بیبرنامگی و بیتدبیری در افزایش قیمت بیرویه و سربهفلککشیده مرغ.

علي نيک زادثمرين
برادر کریمی تذکرات را بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به دستگاههای اجرایی:
ـ آقای سیدجواد حسینیکیا (سنقر) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه چرا وزارت جهادکشاورزی درخصوص تأمین نهادههای دامی در زمان مقرر اقدام نکرده است و موجب افزایش بیرویه قیمت مرغ شده است؟
ـ آقای مهدی عسگری (کرج، اشتهارد و فردیس) به همراه (26) نفر از نمایندگان به وزیر کشور درخصوص لزوم انجام مطالعات تکمیلی مهندسی ارزش طرحهای عمرانی درون شهری و مطالعات جامع ترافیکی همراه با تأیید سازمان محیطزیست قبل از شروع طرحها.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به وزرای تعاون، کار و رفاه اجتماعی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم تسریع در اجرای کامل قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی.
ـ آقای علیرضا عباسی (کرج، اشتهارد و فردیس) به همراه (33) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه علت مخالفت رئیسجمهور محترم با احیای قانون تمرکز وزارت جهادکشاورزی با وجود بههمریختگی و افزایش قیمت نهادههای دامی و به تبع آن محصولات غذایی چیست؟
ـ آقای علیرضا ورناصریقندعلی (مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا) به همراه (26) نفر از نمایندگان به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم حل مشکل مسکن محرومان و ممانعت از تکرار حوادث اخیر در تخریب سرپناه محرومان.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت دقت و نظارت حداکثری در مجموعهها و شرکتهای متعلق به بنیاد شهید و امور ایثارگران توسط این بنیاد.
همچنین درخصوص ضرورت پاسخگویی به تذکرات کتبی نمایندگان در مهلت مقرر و جلوگیری از تأخیر در پاسخگویی.
به وزرای جهادکشاورزی، ارتباطات و فناوری اطلاعات، نفت، صنعت، معدن و تجارت و کشور درخصوص ضرورت تسریع در پاسخگویی به تذکرات کتبی نمایندگان در مهلت مقرر و جلوگیری از تأخیر در پاسخگویی.
ـ آقای علیرضا نظری (خمین) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم رسیدگی به اعتراض مردم درخصوص آلودگی معدن نزدیک روستای پشتکوه خمین.
ـ آقای بهروز محبینجمآبادی (سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب، داورزن و ششتمد) به همراه (14) نفر از نمایندگان به وزیر کشور درخصوص اینکه علت رفتار ناشایست مأموران مجری قانون و بهکارگیری شیوههای غیراسلامی و غیراخلاقی با مردم گرفتار در شرایط فعلی کشور و دسترسی سخت به اشتغال مولد چیست؟
ـ آقای حسین میرزائی (اصفهان) به همراه (18) نفر از نمایندگان به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص لزوم تمدید کنکور 1400 برای داوطلبان نظام قدیم.
ـ آقای محمدتقی نقدعلی (خمینیشهر) به همراه (6) نفر از نمایندگان به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم تسریع در انتصاب مدیرکل تأمیناجتماعی استان اصفهان.
ـ آقای محمدتقی نقدعلی (خمینیشهر) به همراه (2) نفر از نمایندگان به وزیر ورزش و جوانان درخصوص لزوم عدم انتصاب افراد بدون سابقه ورزشی به عنوان مدیرعامل تیم استقلال.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت حضور مستمر و منظم معاونین امور مجلس وزارتخانهها در صحن علنی مجلس.
ـ آقای علیاکبر بسطامی (ایلام، ایوان، چرداول، سیروان، ملکشاهی و مهران) به وزرای جهادکشاورزی و صنعت معدن و تجارت درخصوص علت افزایش (150) درصدی قیمت مرغ.
ـ آقای ابراهیم رضائی (دشتستان) به رئیسجمهور محترم و وزرای جهادکشاورزی، دادگستری و صنعت، معدن و تجارت درخصوص ضرورت تأمین مرغ و روغن و لزوم برخورد با برهمزنندگان بازار.
ـ آقایان: علی جدی (شیروان) و محمد وحیدی (بجنورد، مانه، سملقان، جاجرم، گرمه، راز و جرگلان) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص علت عدم توجه وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به خواست مردم در جهت عدم ادغام مجتمع آموزش عالی شیروان با دانشگاه بجنورد.
آقای رئیس اگر اجازه بدهید تذکرات شفاهی را اعلام کنیم.

علي نيک زادثمرين
یک بیانیه داریم ابتدا این بیانیه قرائت بشود بعد در خدمت شما هستیم.

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات کتبی
خیلی متشکر آقای رئیس.
ـ آقای صدیف بدری (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به وزرای امور خارجه و نیرو درخصوص تحقق دیپلماسی آب در مورد منابع آبی مشترک با کشور ترکیه که به صورت انفعالی و خنثی عمل میکند.
ـ آقای علی بابائیکارنامی (ساری و میاندورود) به همراه (9) نفر از همکاران به وزیر کشور درخصوص اینکه چرا شهرداری ساری بیش از پنجسال است که در پرداخت حقوق و مزایای کارگران و کارکنان مشکل دارد و وزارت کشور هیچ نقش حمایتی و نظارتی ایفا نمیکند؟
ـ آقای سیدسلمان ذاکر (ارومیه) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم حل مشکل چکهای برگشتی اصناف و بازاریان در ایام تعطیلی کرونا.
همچنین تذکر به وزیر آموزش و پرورش درخصوص لزوم رسیدگی به قصور و عدم پوشش آموزش مجازی به دانشآموزان بدون موبایل در شهر و روستا.
ـ خانم شیوا قاسمیپور (مریوان و سروآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه دلیل عدم اجرای برنامه جامع تالاب زریوار مریوان و ضعف برنامههای زیستمحیطی دولت چیست؟
همچنین تذکر به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص ضرورت جذب نیرو و کادر درمانی پرستاری مورد نیاز بیمارستانهای مریوان و سروآباد و همچنین لزوم تأمین و انتقال تجهیزات مورد نیاز مرکز جامع سلامت و اورژانس کانیدینار شهرستان مریوان.
همچنین تذکر به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص ضرورت تأمین منابع مالی لازم برای بهداشت و معیشت معلولان ناتوان و مشاغل آسیبدیده ناشی از کرونا به ویژه در شهرستانهای مریوان و سروآباد.
همچنین تذکر به وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درخصوص لزوم اختصاص اعتبار برای احداث ساختمان اداری میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مریوان و رفع ضعف عملکرد در برنامههای گردشگری استان کردستان.
همچنین تذکر به وزیر کشور درخصوص ضرورت بازگشایی بازارچههای مرزی خانشیخان مریوان و ملهخورد سروآباد.
همچنین تذکر به وزیر نیرو درخصوص لزوم بهرهبرداری از سد گاران مریوان.
ـ آقای حسن محمدیاری (طوالش، رضوانشهر و ماسال) به همراه (6) نفر از نمایندگان به وزیر ورزش و جوانان درخصوص لزوم تسریع در تکمیل استادیوم پوریایولی شهرستان تالش.
همچنین به وزیر نفت درخصوص علت قطع گاز کارخانه سیمان خزر چیست؟
آقای حسن محمدیاری (طوالش، رضوانشهر و ماسال) به همراه (8) نفر از نمایندگان به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم تجهیز پایگاه راهداری محور پونل به خلخال جهت پیشگیری از مسدود شدن در فصل زمستان.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم تسریع در اصلاح مسیر حادثهخیز ارجان به پرهسر در محدوده شهرستان رضوانشهر.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم تسریع بیشتر بر تعاونیها از جمله تعاونیهای حوزه مسکن.
به وزیر ورزش و جوانان درخصوص لزوم نظارت بر انتصاب مشاورین توسط مدیران کل استانی وزارتخانه.
همچنین درخصوص پاسخگویی به تذکرات کتبی در مهلت مقرر و جلوگیری از تأخیر در پاسخگویی
به وزیر کشور درخصوص ضرورت شناسایی مبادی ورود قاچاق و جلوگیری از ورود آن.
ـ آقای حسین میرزائی (اصفهان) به همراه (28) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت تخصیص بودجه متناسب با وظایف و تکالیف بنیاد شهید و امور ایثارگران.
ـ آقای یعقوب رضازاده (سلماس) به همراه (7) نفر از نمایندگان به وزیر آموزش و پرورش درخصوص لزوم واگذاری کد دبیرستان برای مدرسه تازهاحداث روستای دلزی منطقه کوهسار شهرستان سلماس و لزوم واگذاری اعتبار برای احداث (37) مدرسه در منطقه محروم شهرستان به جای کانکسهای فعلی دانشآموزان.
به وزیر صنعت، معدن تجارت درخصوص لزوم تحویل خودروهای ثبتنامی مشتریان ایرانخودرو و سایپا در تاریخ مقرر و معین.
ـ آقای یعقوب رضازاده (سلماس) به همراه (29) نفر از نمایندگان به وزیر آموزش و پرورش درخصوص لزوم تعیین تکلیف نهضتیها و حقالتدریسیهای سالهای 91 تا 99 و ادامه آموزش آنها در دانشگاه فرهنگیان.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به همراه (28) نفر از نمایندگان به وزرای جهادکشاورزی و راه و شهرسازی درخصوص ضرورت همکاری دستگاههای اجرایی جهادکشاورزی و راه و شهرسازی با سازمان ثبت مطابق ماده (9) قانون جامع حدنگار برای تثبیت و صدور اسناد اراضی کشاورزی، ملی و مسکونی.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به همراه (31) نفر از نمایندگان به وزیر راه و شهرسازی درخصوص ضرورت توجه به تجهیز و نوسازی ماشینآلات راهداری در مناطق سردسیر کشور.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به وزیر نفت درخصوص لزوم استماع و توجه به مطالبات نیروهای امریه طرح نظام صنعت نفت.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به همراه (33) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم بازگشت به قانون مصوب مجلس و تفویض اختیار فوری همه وظایف تنظیم بازار به وزارت جهادکشاورزی به منظور جلوگیری از افزایش بیرویه قیمت کالاهای اساسی از جمله مرغ.
ـ آقای سیدعلی یزدیخواه (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به همراه (9) نفر از نمایندگان به وزیر کشور درخصوص لزوم جانمایی برای آرامستانهای استان تهران.
ـ آقای مهرداد ویسکرمی (خرمآباد و چگنی) به همراه (35) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم روشنگری و عذرخواهی دکتر کلانتری به جهت اسائه ادب به ساحت امام راحل عظیمالشأن.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص ضرورت تلاش بیشتر در راستای نشر فرهنگ قرآنی.
ـ آقای احمدحسین فلاحی (همدان و فامنین) به همراه (26) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم رعایت عدالت و عدم برخورد سلیقهای در تخصیص بودجه.
ـ آقای حسین حقوردی (شهریار، قدس و ملارد) به همراه (28) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم برکناری عیسی کلانتری از ریاست سازمان حفاظت محیطزیست به دلیل اهانت به امام راحل عظیمالشأن.
ـ آقای یعقوب رضازاده (سلماس) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص ضرورت تهیه نهادههای دامی شرکت پگاه شهرستان سلماس از کشاورزان منطقه به جای تهیه آن از سایر استانها مانند اردبیل و کرمانشاه و لزوم پرداخت بدهیهای کشاورزان منطقه درخصوص نهادههای دامی جزئی.
ـ آقای علیرضا سلیمی (محلات و دلیجان) به همراه (35) نفر از نمایندگان به وزیر اطلاعات درخصوص لزوم توضیح در مورد چگونگی حفاظت از دانشمندان هستهای و سایر دانشمندان راهبردی و نیز علت عدم اقدامات کافی در حفاظت و شناسایی تیم ترور.
ـ آقای یعقوب رضازاده (سلماس) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم معافیت از مالیات در سال جاری به خاطر تعطیلی بازار و تخصیص کمک بسته معیشتی و حمایتی از بازاریان و اصناف در سراسر کشور.
ـ آقای بهروز محبینجمآبادی (سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب، داورزن و ششتمد) به همراه (6) نفر از نمایندگان به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم مساعدت در جلوگیری از تخلیه ملک اجارهای اوقافی مورد استفاده جامعه معلولین شهرستان سبزوار.
ـ آقای علی زنجانیحسنلوئی (نقده و اشنویه) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص علت تعطیلی گمرک غذایی نقده و اشنویه.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص علت بلاتکلیف و ناتمام ماندن سالن چندمنظوره ورزشی کارگران نقده.
به وزرای جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص علت بالا رفتن سرسامآور قیمت مرغ در کشور.
به وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درخصوص لزوم پیگیری ایجاد مناطق نمونه گردشگری در شهرستانهای نقده و اشنویه.
6
ناطقان جلسه آقایان: سیدجلیل میرمحمدیمیبدی، غلامرضا منتظری، محمود عباسزاده، احمد راستینههفشجانی و جواد نیکبین

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
ناطقین را اعلام بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای سیدجلیل میرمحمدیمیبدی نماینده محترم تفت و میبد.
ـ آقای غلامرضا منتظری نماینده محترم گرگان و آققلا.
ـ آقای محمود عباسزادهمشکینی نماینده محترم مشکینشهر.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای جواد نیکبین نماینده محترم کاشمر، بردسکن، خلیلآباد و کوهسرخ.
ـ آقای احمد راستینههفشجانی نماینده محترم شهرکرد، بن و سامان.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
جناب آقای میرمحمدی بفرمایید.
(در این هنگام آقای علی نیکزادثمرین «نایبرئیس دوم» ریاست جلسه را به عهده گرفتند)

سيدجليل ميرمحمدي ميبدي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام بر همکاران عزیز. برای حضرت آقا، رهبر معظم انقلاب آرزوی سلامتی دارم. ایام شهادت حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) و ایام فاطمیه و همچنین ایام شهادت سردار دلها سردار سلیمانی را خدمت همه عزیزان تسلیت عرض میکنم. تشکر از همکاران خودم دارم، پزشکان، پرستاران، کادر درمانی، نیروهای خدماتی، نیروهای بهداشتی، همه عزیزانی که ایثارگونه در خط مبارزه با کرونا جانفشانی میکنند.
همکاران عزیز! زهرای مرضیه (سلاماللهعلیها) مظهر و علمدار مبارزه با تحریف است. فتنه بزرگ امروز که ما به آن داریم مبتلا میشویم تحریف است. تحریف یا دوگانههایی که امروز از حلقوم و زبان لیبرالهای غربگرا دارد بیرون میآید، یا آمریکا یا گرسنگی، یا مذاکره یا فقر. تحریف تفاوت بین بایدن و ترامپ.
همکاران عزیز! ترور دانشمندان هستهای ما در دورانی عمدتاً اتفاق افتاد که بایدنها در رأس حکومت بودند. تحریم کاتسا، تحریم ویزایی، اینها چه زمانی اتفاق افتاد؟ زمانی که آقایان دموکراتها در رأس کار بودند. همین بایدن سر کار بود، معاون بود.
آقایان مدعی مذاکره! بگذارید به صراحت خدمتتان عرض کنم، مذاکره به خودی خودش نه خوب است و نه بد. مذاکره به خودی خودش هم خوب است و هم بد. اگر مذاکره با دشمن دلار (3800) تومانی را (30) هزار تومان کند، اگر مذاکره معیشت مردم را اینگونه تحت تأثیر قرار بدهد، اگر مذاکره مشکل تحریم را نه تنها برطرف که تشدیدش هم کند، اگر مذاکره دستاوردهای هستهای ما را تا سرحد نابودی پیش ببرد حتماً بد است. حتماً این مذاکره آسیبرسان است.
آقای رئیسجمهور! خودت در کتاب خودتان گفتید، کتاب امنیت ملی و دیپلماسی هستهای، (20) ماه تعلیق کردیم، بزرگترین گزارشات را دادیم، اطلاعات مراکز نظامی را دادیم، در مقابل اگر نگویم هیچ، دستاورد بسیار اندکی داشتیم. برجام شما هم که با مذاکرهبلدها رفتید انجام دادید تکلیفش معلوم است. ما مخالف مذاکرهای هستیم که اینها دستاورد آن است. آقای رئیسجمهور! مشکل مردم مسکن است، مشکل مردم آب شرب است، مشکل مردم عدم هماهنگی مسئولین و وزارتخانهها است، مشکل مردم سوءمدیریتها و تنبلیها و بیبرنامگیها، روزمرگیها، لجاجت و عدم توجه به فرمایشات حضرت آقا است. ایکاش سر عقل بیایید.
برخی از آقایان به دروغ واکسن را به FATF وصل کردند. چرا سلامت جسمی و روانی مردم را بازیچه اهداف سیاسی خودتان قرار میدهید؟ از وزیر محترم بهداشت ممنونم که به این فضاسازیها خوب پاسخ دادند.
امروز اقتصاد دانشبنیان اصلیترین اصول مبارزه با جنگ اقتصادی است. میتواند تحریم را بیتأثیر کند. باید به این بخش توجه ویژه شود، باید انقلابی به این بخش توجه شود تا به اهداف آن برسیم.
استان یزد این افتخار را دارد که در مباحث اقتصاد دانشبنیان پیشرو است. لازم است این مسیر با جدیت بیشتر پیگیری شود و در دستور کار قرار بگیرد.
از حضرت آیتالله رئیسی به خاطر دستورشان و رأی خوبی که به قوه قضائیه دادند تشکر میکنم، از بخش خصوصی در بحث فولاد میبد خلع ید کردند. مسئولین محترم دولت! ضرورت دارد هرچه زودتر این در دستور کار قرار بگیرد.
از وزیر نیرو گلهمندم، علیرغم اینکه دو، سه ماه بیشتر به آخر سال باقی نمانده، هنوز اجرایی شدن خط دوم انتقال آب به یزد روی زمین مانده است. در بودجه 1400 برای آن نگاه و توجهی نشده است.
جناب آقای دکتر امیری عزیز! علیرغم تأکید آقا و بخشنامه رئیسجمهور در تاریخ 3/7/99 برای بحث دیدن بودجه در لایحه 1400 برای سیاستهای جمعیتی، این بخشنامهاش است، متأسفانه امضای رئیسجمهور روی زمین است، در لایحه بودجه چیزی دیده نشده است.
جناب آقای وزیر میراث، جناب آقای دکتر مونسان! فضاها و بافتهای میراث امروز در استان یزد و شهرستان میبد معضل و مشکل برای استان و شهرستان شده است. یک دستور ویژهای نیاز دارد، ورود پیدا کنید.
جناب وزیر محترم راه و شهرسازی! بحث مسکن، در اقدام ملی، در مسکن جوانان، خواهش میکنیم به طور جد دستور ویژه بفرمایید. وقف همچنان روی زمین مانده، همچنان در استان یزد توجه ویژهای به آن نمیشود. میلیاردها تومان روی زمین است. متأسفانه علیرغم تذکر، پیگیری و جلسات به نتیجهای نرسیدیم.
آقای وزیر محترم اقتصاد! خصوصیسازی نظام بانکی در کشور به جز خارج شدن افسار خلق پول از دست سیاستگذار و سپردن آن به دست ساختار بانکی غیرمتعهدی که صرفاً دغدغه منافع سازمانی خودش را دارد و نه منافع کلان و ملی، تنها خودش را احیا میکند عایدی دیگری ندارد. امروز یکی از عوامل خلق پول و تورم این بانکهای خصوصی غیرمتعهد هستند. رئیس محترم بانک مرکزی، وزیر محترم اقتصاد، رئیس محترم جمهور! دستور ویژهای در این خصوص بفرمایید. ان¬شاءالله که همه شما موفق و مؤید باشید.

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی سیدجلیل میرمحمدی میبدی نماینده محترم تفت و میبد تشکر میکنم. از برادر گرامی غلامرضا منتظری نماینده محترم گرگان و آققلا دعوت میکنم که نطق هفت دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

غلامرضا منتظري
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
درود و رحمت خداوند عزیز به ارواح پاک و مطهر شهدا، امام شهدا، به ویژه شهید حاج قاسم سلیمانی که با هنر بیبدیل شهادت خویش به اسوه مانا و جاودانهای برای همه عصرها و نسلها مبدل گردید. آرزوی طول عمر باعزت و بابرکت برای مقام معظم رهبری، ناخدایی که حکیمانه کشتی انقلاب را تا رسیدن به ساحل نجات با بادبانی از توکل و ذخیرهای از تقوا رهنمایی مینمایند. عرض سلام و ارادت به محضر ملت شریف ایران بهویژه گلستان ایران اسلامی. رمز موفقیت ما در خودباوری و خداباوری است، بپذیریم برای رشد و اعتلای کشور برای عبور از پیچ تاریخی، برای گشودن گرههای اقتصادی به جای امید واهی به بیگانگان باید دست اراده را بر زانوی همت خویش بگذاریم با نگاهی به درون موسیصفت پرچم «و الله مَعَنا» را بر بام اندیشه خویش به اهتزاز درآوریم. اگر چنین شود راه عبور از مشکلات و تحریمها در برابر نگاه مبهوت مستکبران پیش روی ما گشوده خواهد شد و فراعنه زمان در نیل عزم و اراده ما گرفتار میگردند. خدایا اعتراف میکنیم با تو همه چیز، بی تو هیچیم.
نکته دوم توجه به ضرورت فرهنگ است کشور برای صدرنشینی نیازمند فرهنگ است، مقام معظم رهبری بر اولویت سالانه مجلس از اقتصاد و فرهنگ سخن به میان آوردند اما متأسفانه از نطقهای این سخنگاه سهم فرهنگ بسیار ناچیز است برای این مهم به دو تحول نیازمندیم: تحول در نگاه مسئولان، تحول در منابع و اعتبارات.
اگر باور داریم که فرهنگ مبدأ تحولات است اکسیژن حیاتبخش و عزتبخش است، اگر باور داریم که توسعه فرهنگی زیربنای توسعه کشور است چرا سهم فرهنگ از بودجه عمومی کشور کمتر از (2) درصد است؟ چرا نقشآفرینان عرصه فرهنگ همواره از مشکلات خویش شکوه میکنند؟ چرا دغدغههای مقام معظم رهبری در نگاه مسئولان در کارنامه مسئولان کمفروغ است؟ مسئولان! یک هنرمند تا کی برای دل خویش بنویسد، بسراید، بنوازد، بسازد و به تصویر کشد؟
نکته دیگر آن که امروز در شرایط کنونی سؤالی دارم از جناب آقای روحانی، در شرایطی که دشمنان در چله کمان خویش تیرهای سمی تفرقه و نفاق و تحریم و ترور را نسبت به ملت و ارکان نظام نشانه گرفتهاند، اتخاذ مواضع نسنجیده خلاف قانون مغایر با مصالح ملی تضعیفکننده مجلس و شورای نگهبان چه منطقی دارد، پازل کدام جدول را کامل میکند، چرخ کدام آسیاب را به حرکت در میآورد؟ آقای روحانی «أین یذهبون؟».
نکته دیگر نیازهای گلستان است، گلستان ایران اسلامی در اوج سرسبزی محروم است، پروژه پتروشیمیاش (14) سال است بسان استخوان در گلو مانده است، منطقه آزاد تجاریاش که میتواند سیمای گلستان را متحول کند در انتظار صدرو مجوز لحظهشماری میکند. خشکی تدریجی خلیج گرگانش از ریزگردها و تهدیدات زیستمحیطی خبر میدهد. پروژه ورزشی بسکتبالش در گامهای اولیه درجا میزند. آب آشامیدنی گرگان و آققلا از آیندهای نگرانکننده خبر میدهد. جادههای غیراستاندارد آققلا نیز به جاده مرگ تشبیه شده است. در آیین حکمرانی واژگانی چون تدبیر و امید انتخابی هوشمندانه و هدفمند است اما افسوس دیری نپایید به دلیل سوءمدیریت کلید طلایی تدبیر نه تنها گرهی نگشود بلکه با بستن قفلهای متعدد بر پای اقتصاد این کشور متأسفانه چشم امید مردم را کمفروغ و بذر ناامیدی را تکثیر نمود.
در این شرایط نگاه همه ملت به خانه ملت، به مجلس امید و انتظار معطوف شده است. مجلسیها! مهیا باشید و پاسخی شایسته به نیازهای این ملت بدهید.
سخن آخر، در آستانه شهادت سردار دلها شهید سلیمانی هستیم. خطاب من به هیأترئیسه محترم! چه زیبا است در روزهای آغازین هر هفته پیام تصویری از کلام و سیره آن شهید در این مجلس طنین افکند تا هم از زلال کلامش بهره بگیریم و هم مشام جانمان را به معارف ناب مکتبش، او که فرزند فاطمهالزهرا است، معطر سازیم.
یک نکته به سازمان امور استخدامی کشور، قریب (600) هزار نفر در شرایط کنونی نگران شرکت در آزمون استخدامی هستند. اگر به سلامتی آنها میاندیشید، اگر تصمیم جنبه سیاسی ندارد پیشنهاد من بر این است که زمان این آزمون به تعویق افتد.
خدایا چنان کن سرانجام کار
تو خشنود باشی و ما رستگار

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر میکنم از برادر گرامی غلامرضا منتظری نماینده محترم گرگان و آققلا، دعوت میکنم از برادر گرامی محمود عباسزاده نماینده مردم مشکینشهر که نطق هفتدقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

محمود عباس زاده مشکینی
نطق 7 دقیقه ای
به نام آن که جان را فکرت آموخت
حضار محترم، مردم عزیز ایران! سلام. نهم دیماه روز بصیرت را تبریک عرض میکنم. ایام شهادت حضرت فاطمهالزهرا (سلاماللهعلیها) و سالگرد شهادت سردار مدافع حرم زینبش حاج قاسم سلیمانی و اربعین شهید فخریزاده را تسلیت عرض میکنم.
و اما اگر امروز پشت تریبون خانه ملت ایستادهام و از همان جایگاهی که شهید مدرس نطق فرموده است نطق میکنم شاکر درگاه ایزد متعال و مرهون انقلاب اسلامی و خون شهدا و مدیون مردم نجیب و شریف و بامعرفت مشکینشهر هستم که لازم میدانم از همه آنها تشکر نموده و در مقابل معرفت و عظمتشان سر تعظیم فرود آورم. از مردم مشکینشهر میگویم، دیار مرحوم حضرت آیتالله مشکینی رئیس فقید مجلس خبرگان رهبری، زادگاه شاه اسماعیل صفوی بنیانگذار حکومت در ایران براساس تعالیم اسلامی. از مشکینشهر میگویم که در انتخابات سال گذشته بالاترین رأی تاریخ انتخابات در مرحله اول را به نام این بنده ناچیز به صندوق ریخت، بندهای که هدفم تلاش برای تحقق عدالت و شعارم نیز فریاد عدالت بود. عبور از جناحبازی و تبارگرایی. از مردمی میگویم که پدیدهای را پدید آوردند و مسئولیت مرا سنگینتر فرمودند. به مشکینشهری که مقام معظم رهبری در سفر مبارکشان با اشاره به اولویت رفع مشکلات اقتصادی مردم فرمودند: «آنهایی که این واقعیت روشن را انکار میکنند بیایند اینجا و دیگر مناطق محروم تا باورشان شود اولویت این کشور و مردم چیست».
آری از دیاری حرف میزنم که تحتالأرضش معادن و سطحالأرضش مفاخر فرهنگی، خاستگاه دانشمندان و متفکران و عالمان و مجاهدان و زنان و مردانی همچون سبلان سرفراز. بله، از مشکینشهر میگویم، سرزمین ظرفیتهای پنهان و محرومیتهای آشکار. شهرستانی که شوربختانه امروز آمار بیکارانش رکورد میزند در حالی که دیروز خوشبختانه آمار رزمندگانش رکورد میزد.
و اما حضرت آیتالله جوادیآملی در جملهای نغز میفرماید ظاهر مردم باطن مسئولان است، آری امروز شاهدیم که محرومیت بسیاری از مردم مناطق حاشیهای معلول مغفولیت تحمیلشده از جانب مسئولان است. طرفه اینکه وقتی برای زدودن همین محرومیتها قانونی وضع میشود برخی از مسئولان با انحراف و استحاله قوانین موجبات تعمیق و تشدید محرومیتها میشوند. به طور مثال یکی از مصادیق روشن این تعریف و تبعیض که در استان اردبیل اتفاق افتاده است پرداخت ماهیانه حدود یک میلیون تومان فوقالعاده مناطق کمترتوسعهیافته به تمام کارکنان شاغل در مرکز استان اردبیل است. علیرغم بهرهمندی از بهروزترین امکانات متمرکز در مرکز استان به بهانه دارا بودن کمتر از (10) کیلومتر نوار مرزی و عدم پرداخت آن به کارکنان شاغل در مشکینشهر محروم با دارا بودن بیش از (70) کیلومتر نوار مرزی موضوعی است که از وزیر محترم کشور رسماً سؤال کردهام.
همکاران گرامی امروز مهمترین مصداق و تجلی مسأله ناکارآمدی در کشور همانا ذوب شدن و ادغام طبقه متوسط جامعه در طبقه محروم زیر خط فقر است. به واسطه تورم دمافزون جامعهای دوقطبی با اقلیتی ثروتمند و اکثریتی فقیر را شاهد هستیم. آیا نگران این واقعیت تلخ نیستیم که در همین (7) سال گذشته شکاف طبقاتی بیسابقه باعث شده است ضریب جینی از (32/0) در سال 92 در سال 98 به (40/0) رسیده است؟
هیأترئیسه محترم! آیا این روزها شلوغی راهروهای ورودی کمیسیونها و لشکرکشیها برای قبضه سهم بیشتر از پیکر بیجان و لرزان بودجه را دیدهاید؟ انگار گوشت قربانی یا غنیمت جنگی است در حالی که بودجه نباید به جولانگاه کشاکش منافع متعارض ذینفعان برای جذب منابع عمومی به سمت حوزه این و آن تبدیل شود. اگر به این موضوع مهم توجه نشود کشور با انبوهی از نیازها و درخواستهای انباشته و پاسخنیافته و همچنین کاهش کارایی و اقتصاد غیربهرهور، ناکارآمد و غیرارزشآفرین بیش از پیش مواجه خواهد شد در حالی که قلمرو و جنبه فنی بودجه ولو به صورت حداقلی باید مشتمل بر مؤلفههایی چون وحدت، جامعیت، صحت، کفایت، شمول، تعادل، وضوح و غیره باشد که بر مبنای مطالعات گوناگون در چند دهه گذشته در دو قوه کشور کمتر مورد توجه قرار گرفته است و به واسطه همین اشکالات، خود بودجه به مانعی اساسی در پیش پای توسعه و پیشرفت کشور تبدیل شده است. خواهران و برادران گرامی! تلاش به حفظ یا کسب قدرت برای پاسداشت راههای رفتهای که فقط بر گستره طول و عمق مشکلات مردم در چند دهه گذشته افزوده است حرکتی ارتجاعی و تعربی بعد از هجرت است که فتوا به حرمت آن نیاز به اجتهاد مکرر ندارد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر میکنم از برادر گرامی محمود عباسزادهمشکینی نماینده محترم مشکینشهر، دعوت میکنم از برادر گرامی احمد راستینههفشجانی نماینده محترم شهرکرد، بن و سامان که نطق پنجدقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

احمد راستينه هفشجاني
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام دارم خدمت ملت شریف ایران و همچنین هماستانیهای عزیزم مردم غیور و ولایتمدار استان چهارمحال و بختیاری. ایام فاطمیه را تسلیت عرض میکنم و یک سؤال در این نطق اضطراری در شرایطی که لایحه بودجه به مجلس آمده است خدمت شما طرح موضوع میکنم؛ به نظر شما چرا حاج قاسم سلیمانی سردار دلها در وصیتنامهاش افتخار میکند در دوران رهبری نفس میکشد که مظلومیتش اعظم است بر صالحیتش؟ دوست و دشمن بر هدایتهای حکیمانه رهبر انقلاب صحه میگذارند ولی واقعاً چرا مظلومیت رهبر انقلاب در اوج اقتدار بر صالحیتش اعظم است؟ همواره همچون امام عظیمالشأن آمریکا را اعظم طواغیت نامید و همواره از دل کندن از دشمن سخن گفته و مذاکرات را راهحل نجات اقتصاد کشور نمیداند اما متأسفانه در لایحه بودجه میبینیم که منابع درآمدی ما به اما و اگرهای موهومی وصل شده است که شرایط سختی را برای اقتصاد آینده رقم خواهد زد. دولتها لوایح بودجه را به اما و اگرهای آینده و به دستودلبازی دشمنان حواله میدهند و این گونه تورم کمرشکن را با کسری بودجه بر ملت تحمیل میکنند، بیارزش شدن پول ملی را رقم میزنند و تاکنون نه دولتها و نه مجلسها ارادهای برای حل آن نداشتهاند و این مجلس باید امروز شجاعانه یک تصمیم انقلابی برای اصلاح ساختار بودجه بگیرد.
دیوان محاسبات و مرکز پژوهشها به عنوان دو بال مجلس بارها تأکید کردهاند که کسری بودجه در این لایحه کاملاً مشهود است، کسری تراز عملیاتی در لایحه بودجه سال 1400 بیش از (117) درصد رشد نسبت به قانون بودجه سال 99 داشته است و کسری تراز عملیاتی از (147) هزار میلیارد تومان به (319) هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است. اصلاحات ساختاری بودجه دغدغه اصلی مقام معظم رهبری در دو سال گذشته بوده است اما متأسفانه ارادهای برای اصلاح ساختار دیده نمیشود. بودجه بخش فرهنگ مظلومانهتر از هر بخشی تنها (7/1) درصد کل بودجه را به خود اختصاص داده است. جمله مقام معظم رهبری درخصوص فرهنگ، مظلومیتش را اعظم بر صالحیتش میکند، فرهنگ و صفآرایی فرهنگی در مقابل دشمنان آن چیزی است که بنده هم اگر در راه آن کشته شوم احساس میکنم در راه خدا کشته شدهام. این جمله امام مقتدای ما است اما هیچگاه بودجه بخش فرهنگ مورد توجه من و شما نبوده است، بودجه بخش فرهنگ امروز نشان میدهد که ارادهای برای رشد و تعالی آینده جامعه نداریم.
آیا حکمرانی ما ربطی به اندیشه امامین انقلاب ما دارد؟ نه توان رزم ما نه آرایش جنگی ما در حوزه فرهنگی متناسب با آرایش دشمن در این قتل عام بزرگ فرهنگی نیست. برای رشد و شکوفایی سلامت آینده ناگزیر باید بر ورزش و جوانان تکیه کنیم. برادران! ورزش زیربنای توسعه و سلامت جامعه است. سال گذشته از (384) هزار فوتی (311) هزار آن به خاطر بیماریهای غیرواگیردار بوده است اما متأسفانه ما برای قهرمانان ورزشیمان برنامهای نداریم. قهرمانان تیمهای ملی ما مظلوم و تنها هستند و در هزارتوی بودجه سرگردان. فرقی بین استانهای محروم سیستانوبلوچستان، کرمانشاه، چهارمحالوبختیاری، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، خراسانجنوبی و خوزستان وجود ندارد. باید با اصلاحات ساختاری بودجه، بودجه را به سمت استانهای محروم سوق دهیم. والسلام علیکم و رحمه الله

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر میکنم از برادر گرامی احمد راستینههفشجانی نماینده محترم شهرکرد، بن و سامان، دعوت میکنم از برادر گرامی جواد نیکبین نماینده محترم کاشمر، بردسکن و خلیلآباد و کوهسرخ. حاجآقا بفرمایید.

جواد نيک بين
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«هو الذی انزل السکینه فی قلوب المؤمنین»
من تذکراتی به دولت محترم و مجلس محترم دارم، اول بیش از (7) سال است که همه کارهای کشور را به برجام گره زدیم و باز هم متأسفانه حرف از مذاکره میزنیم. باید بدانیم مشکلات کشور با مذاکره با جو بایدن آمریکایی حل نمیشود بلکه یک جو غیرت سلیمانی لازم دارد تا مشکلات کشور حل بشود. چند ده میلیون تن کالاهای اساسی در گمرکات دپو شده، اینها هیچ ارتباطی به مذاکره و تحریم ندارد. رفقا! ما دچار خودتحریمی هستیم، خودتحریمی که سوءمدیریتهای دولت در هفت سال گذشته این کشور را دچار کرده و یک بار هم معذرتخواهی نمیکنند میآیند پشت تریبون و میگویند ما به همه قولهایمان عمل کردیم. شما به قولهایتان در مقابل بایدنها و ترامپها عمل کردید اما در مقابل مردم نه. نهادههای دامی با ارز (4200) تومان وارد میشود. اما با (25) هزار تومان در کشور دارد پخش میشود. اینها چه ربطی به تحریم دارد؟ شما خودتان مردم را تحریم کردهاید.
آقای روحانی! والله ما با مذاکره مشکلی نداریم، ما با سوءمدیریت، با مشکلات مدیریتی، نارضایتی عمومی، عدم نظارت بر قیمتها، توزیع ناعادلانه ثروت، مشکل داریم. والله اینها هیچ ربطی به مذاکره ندارد، ربط به شخص شما دارد، شما که این روزها در خانه نشستهاید و میخواهید از راه دور مشکلات را حل کنید. باید بیایید بین مردم. تشکر میکنم از جناب آیتالله رئیسی و جناب آقای قالیباف که بین مردم میروند، مشکلات را از نزدیک میبینند. این که شما بورس را به قتلگاه سرمایههای مردم تبدیل کردید، مشکلات کمبود بودجه را شما دارید از جیب مردم به دست میآورید اینها ربطی به تحریم ندارد.
جناب آقای روحانی! این که همه روستاها و شهرها مشکل با محدوده شهری دارند، میخواهند خانه بسازند میگویید اینها خارج از محدوده است اینها چه ربطی به تحریم دارد؟ اینها ربط به شورای عالی معماری و شهرسازی کشور دارد. اینها را باید درست کنید. این که شما کارمندان را به صورت شرکتی و تبصرهای میگیرید، از آنها، ببخشید خیلی عذرخواهی میکنم، مثل برده کار میکشید اما کمترین حقوق را به آنها میدهید اینها ربطی به تحریم ندارد، اینها ربط به سوءمدیریت دارد.
من به موضوعات مختلف اشاره نکنم، فقط یک عرض کوچک، زمینهای معوض در بردسکن، کشمش خلیلآباد، منطقه حسینآباد کاشمر و منطقه محروم کوهسرخ را دریابید تا به مشکلات امنیتی تبدیل نشده. بودجه، بودجه تسلیم و توهم است. بودجه با یک درآمدهای غیرواقعی و مصارف بسیار غیرواقعیتر مواجه است، بودجهای که درآمدهایش براساس اگرها نوشته شده است، درآمدهایش براساس اگر تحریم برداشته شود، اگر ما پنجونیم میلیون تولید داشته باشیم، اگر سهم ما در اوپک بالا برود، اگر تحریم نباشد. این بودجه تسلیم و بودجه توهم است و این بودجهای است که (319) هزار کسری دارد. آقا فرمود کسری بودجه امالخبائث است و امالخبائث به فساد تبدیل میشود. مجلس شورای اسلامی نمیگذارد بودجه فسادآور در مجلس تأیید و تصویب بشود.
من عرض بکنم دولت با فروش اوراق میخواهد آیندهفروشی کند، میخواهد آینده را بفروشد، بله، اگر خواستید کار زیربنایی کنید ما قبول داریم اما شما میخواهید با آیندهفروشی پول نقد بگیرید پول حقوق و خرج جاری کنید و این ممنوع است. افزایش منابع ریالی وقتی انجام میشود که پایههای مالیاتی در کشور بالا برود چرا از خانههای خالی، چرا از ماشینهای لوکس، چرا از اجناس خاص شما مالیات نمیگیرید، مالیات فقط باید از معلم و کارگر و کارمند کسر شود؟ چرا از نجومیبگیرها مالیات نمیگیرید؟ عرضم تمام. این دولت در بین همه کشورهای جهان ضعیفترین دولت در ارتباطات جهانی است، چرا؟ چون تمام تلاش خود را برای ارتباط با چهار کشور داشت و در آن چهار کشور هم ناکام بود. ما سهممان از هزار میلیارد دلار واردات (15) کشور اطرافمان چقدر است؟ این هزار میلیارد دلار کشورهای همسایه ما واردات دارند؟ ایران چه سهمی دارد؟ عرضم تمام. فرمود یا فاطمه! چادرت را بتکان... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر میکنم از برادر گرامی جواد نیکبین نماینده کاشمر، بردسکن و خلیلآباد و کوهسرخ. آقای رئیس! نطقها تمام شد.

علي نيک زادثمرين
بسم الله الرحمن الرحیم
شهادت بیبی دو عالم حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) را محضر مسلمانان عالم و همکاران عزیزمان تسلیت عرض میکنم. در پی مراجعهای که به من داشتند دو نکته را خدمت برادرم جناب آقای دکتر امیری معاون محترم امور مجلس ریاست جمهوری عرض بکنم. آقای امیری قبلاً عرض کردم که گزارش رسیده است که کالاهای اساسی از جمله برنج در گمرکات دپو است. شما هم پیگیری فرمودید اما دیر بود. الان هم میخواهم نکتهای را خدمت شما عرض کنم. نمایندگانی که به حقیر مراجعه کردند انتظار پیگیری دارند. دولت و مجلس در مورد اعتبار قیر قانونی را مصوب کردند، چه اتفاقی افتاده است؟ در عرض یک ماه قیر که تنی (4) میلیون تومان بود به (7) میلیون تومان رسیده است. برای این حتماً دولت باید چارهای بیندیشد. این درست نیست نامهای را وزیر بنویسد و مدتها طول بکشد. آقای رئیسجمهور برای این موضوع دستور بدهد. دو سرپرست وزارتخانه و یک وزیر در پیگیریهایی که کمیسیون محترم صنایع داشتند قول دادند که قیمت فولاد زیر (10) تومان باشد؟ چه اتفاقی در کشور افتاده است که الان بالای (12) هزار تومان است؟ آنچه که مجلس تصویب کرد بشود زیر پای مردم را آسفالت کرد الان به نصف تقلیل یافته است. من انتظارم از شما برادر عزیزم این است که این را واقعاً در دولت مطرح کنید. این که بگوییم دست ما نیست، بخش خصوصی است، در بورس است، این حرف درستی نیست. من خواهشم این است که حتماً این موضوع را قبل از این که دیر بشود در مورد قیر، سیمان و فولاد فقط نظارت میخواهد، موضوع دیگری نیست. هیچ اتفاق خاصی هم نیفتاده است که ما قیر تنی (4) میلیون تومان را الان (7) میلیون تومان نتوانیم تهیه کنیم.
7
اعلام وصول (3) فقره سؤال

علي نيک زادثمرين
برادر موسوی! اعلام وصول دارید بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و خسته نباشید خدمت همکاران عزیز و عرض سلام خدمت ملت شریف ایران. چند تا سؤال است و چند تا طرح که به صورت عادی اعلام وصول میشود:
ـ سؤال ملی آقایان: جلال محمودزاده نماینده (مهاباد) و کمال حسینپور نماینده (پیرانشهر و سردشت) از وزیر نفت درخصوص دلیل کمبود گاز مایع در سطح کشور اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای علیرضا ورناصریقندعلی نماینده (مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا) و تعداد دیگری از نمایندگان از وزیر نفت درخصوص علت عدم ایمنسازی خطوط انتقال گاز ترش و خصوصیسازی صنعت راهبردی حفاری اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای علیرضا ورناصریقندعلی نماینده (مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا) و تعدادی دیگر از نمایندگان از وزیر نفت درخصوص ساماندهی امور مربوط به شرکت ملی گاز ایران اعلام وصول میشود.
8
اعلام وصول (11) فقره طرح

سيدناصر موسوي لارگاني
طرح ادغام سازمانهای اورژانس، مدیریت بحران، هلال احمر و سازمان پدافند غیرعامل و تشکیل وزارت مدیریت بحران اعلام وصول میشود.
ـ طرح الزام مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی به ایجاد تراز بازرگانی میان صادرات و واردات اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح ماده (47) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی اعلام وصول میشود.
ـ طرح تأسیس سازمان نظام مدیریت کشور اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح مواد (9) و (15) قانون معادن اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح مواد (28)، (29)، (31) و (32) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی درخصوص بررسی اعتبارنامههای نمایندگان اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح ماده (101) قانون شهرداریها اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح تبصره (1) قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح موادی از قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغهای مصوب 31/3/79 و اصلاحیه بعدی آن وصول میشود.
ـ طرح تعیین مجازات برای عاملان صدور دستورات اداری مغایر با قانون اعلام وصول میشود.

علي نيک زادثمرين
از برادر موسوی متشکریم. برادر متفکرآزاد تذکرات آییننامهای امروز را بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
آقای رئیس! ما تذکرات آییننامهای دستور روز برای دو نفر طبق قاعده قرعهکشی کردیم. جناب آقای حسن نوروزی بفرمایید. تشریف ندارند. نفر بعدی جناب آقای مجتبی یوسفی بفرمایید.
9
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در محکومیت تحریم جامعه المصطفیالعالمیه توسط وزارت خزانهداری آمریکا

علي نيک زادثمرين
برادر متفکرآزاد بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانیه بیش از (175) نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در محکومیت تحریم جامعهالمصطفی العالمیه از سوی وزارت خزانهداری آمریکای جنایتکار:
بار دیگر علمستیزان و مخالفان تعالی بشریت چهره حقیقی خود را آشکار کردند و این بار نهادی معظم همچون جامعهالمصطفی را که از معتبرترین نهادهای آموزشی بینالمللی است و دغدغه نشر علم و معنویت در دنیا را دارد هدف تحریم کور خود قرار دادند. این اقدام بیشک نشانه عجز و استیصال دولت مستکبر آمریکا در برابر پیشرفتهای علمی و فرهنگی ملت ایران است.
ما نمایندگان ملت و مجلس انقلابی تحریم جاهلانه این مرکز علمی بینالمللی را که شعار عدالت، معنویت و عقلانیت را سرلوحه فعالیت خود قرار داده است عملی غیراخلاقی، نامشروع و نافی همه معیارهای جهانی دانسته و آن را به شدت محکوم مینماییم و حمایت قاطع خود را از این نهاد فاخر اعلام میداریم.
جناب آقای رئیس امضاها هنوز ادامه دارد، تا این لحظه بیانیه را بیش از (175) نفر امضا کردهاند.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: منصور آرامی، رضا آریانپور، احد آزادی¬خواه، محمد آشوریتازیانی، محمدحسن آصفری، حبیب آقاجری، سیدعلی آقازادهدافساری، مرتضی آقاطهرانی، ابوالفضل ابوترابی، اکبر احمدپور، سیدلفته احمدنژاد، محمدرضا احمدی، موسی احمدی، احسان ارکانی، مهدی اسماعیلی، ذبیحالله اعظمیساردوئی، حسین امامی-راد، شارلی انویهتکیه، علی بابائیکارنامی، علیاصغر باقرزاده، محمد باقری، صدیف بدری، علیاکبر بسطامی، فرهاد بشیری، خلیل بهروزیفر، هادی بیگینژاد، علیرضا پاکفطرت، سیدمحمد پاکمهر، سیدرضا تقوی، رضا تقیپورانوری، احمد جباری، وحید جلالزاده، حسین جلالی، عباس جهانگیرزاده، محمدصالح جوکار، حسین حاتمی، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، رضا حاجیپور، انور حبیبزادهبوکانی، شهباز حسنپوربیگلری، سیدجواد حسینیکیا، حسین حقوردی، قدرتالله حمزهشلمزاری، علیاصغر خانی، حسین خسرویاسفزار، علی خضریان، یوسف داودی، سیدکاظم دلخوشاباتری، احمد دنیامالی، حبیباله دهمرده، مجتبی ذوالنوری، جعفر راستی، احمد راستینههفشجانی، رجب رحمانی، بهزاد رحیمی، جلال رشیدیکوچی، علی رضائی، مصطفی رضاحسینیقطبآبادی، غلامحسین رضوانی، حسین رجایی، محمدمهدی زاهدی، علی زنجانیحسنلوئی، محسن زنگنه، قاسم ساعدی، محمد سبزی، کیومرث سرمدیواله، مهدی سعادتیبیشهسری، علیرضا سلیمی، اصغر سلیمی، رمضانعلی سنگدوینی، اقبال شاکری، حسن شجاعیعلیآبادی، غلامرضا شریعتیاندراتی، علیرضا شهبازی، حسینعلی شهریاری، محمدرضا صباغیانبافقی، محمد صفریملکمیان، فرهاد طهماسبی، روحاله عباسپور، فریدون عباسیدوانی، محمد علیپور، کمال علیپورخنکداری، احمد علیرضابیگی، علی علیزاده، محسن علیزاده، علیاکبر علیزادهبرمی، ابوالفضل عموئی، بهزاد علیزاده، علیرضا عباسی، موسی غضنفرآبادی، رسول فرخیمیکال، ولیاله فرزانه، محمدحسین فرهنگی، محمدمهدی فروردین، احمدحسین فلاحی، حجتاله فیروزی، رحمتاله فیروزیپوربادی، جعفر قادری، سیداحسان قاضیزادههاشمی، علی کریمیفیروزجائی، جواد کریمیقدوسی، علیاکبر کریمی، جبار کوچکینژادارمساداتی، عباس گلرو، مهرداد گودرزوندچگینی، سهراب گیلانی، فداحسین مالکی، محمدرضا مبلغی، روحاله متفکرآزاد، احمد محرمزادهیخفروزان، محمدعلی محسنیبندپی، سیدمجتبی محفوظی، حسین محمدصالحیدارانی، پرویز محمدنژادقاضیمحله، مرتضی محمودوند، کیوان مرادیانکوچکسرائی، غلامرضا مرحباء، عباس مقتدایی، غلامرضا منتظری، سیدعلی موسوی، سیدکاظم موسوی، سیدنظامالدین موسوی، سیدناصر موسویلارگانی، سیدمحمد مولوی، سیدمحمدرضا میرتاجالدینی، حسین میرزائی، الیاس نادران، احمد نادری، مجید ناصرینژاد، سیدمحمود نبویان، روحاله نجابت، مجید نصیرائی، علیرضا نظری، محمدتقی نقدعلی، بیژن نوباوهوطن، رحمتاله نوروزی، غلامرضا نوریقزلجه، جواد نیکبین، علی نیکزادثمرین، حسن همتی، سیدعلی یزدیخواه و خانمها: الهام آزاد، معصومه پاشائیبهرام، هاجر چنارانی، سمیه رفیعی، عفت شریعتیکوهبنانی، زهرا شیخیمبارکه و فاطمه مقصودی).
10
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علي نيک زادثمرين

علي کريمي فيروزجائي
نفر اول جناب آقای علیاصغر باقرزاده نماینده محترم بابلسر و فریدونکنار هستند، بفرمایید.

علي اصغر باقرزاده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تسلیت عرض میکنم ایام سوگواری امابیها فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) را و تشکر ویژه دارم خدمت همه خدمتگزاران و مدافعان عرصه سلامت. تذکر میدهم به همه مسئولان مربوطه که هر چه سریعتر منویات و توصیههای مقام معظم رهبری در امر سلامت و استخدام کادر درمانی و بهداشتی به ویژه پرستاران عزیز اقدام عاجل داشته باشند و هرچه سریعتر بیانات اخیر مقام معظم رهبری در روز پرستار را اجرایی نمایند.
اما در مورد بودجه سال 1400 بهرغم تمامی حساسیتها و نقشآفرینی که قانون بودجه 1400 میتواند داشته باشد لایحه تقدیمی دولت به لحاظ تراز و یا تعادل فاقد استحکام است و کسری تراز عملیاتی آن افزایش یافته است. از طرفی به لحاظ فروش اصلی آن، میزان فروش نفت دور از واقع مینماید و همچنین اصلاحات لازم در جداول و تبصرههای بودجه پس از ابلاغیه مقام معظم رهبری از سوی دولت اعمال نشده است. از طرفی انتظار میرفت که در تدوین بودجه، واقعیتها و عدم تعادلها و عدم توازنهای منطقهای و استانی مدنظر قرار میگرفت. به عنوان مثال در استان مازندران که در بیشتر ایام سال میزبان تا چهار برابر جمعیت بومی است و خدمات ملی و کشوری میدهد حتی به اندازه سرانه جمعیتی استان از بودجههای عمرانی بهرهمند نیست و در بودجه تقدیمی ضریب پیشبینی اعتبارات عمرانی آن نه تنها افزایش نیافته است بلکه نسبت به سالهای گذشته کاهش داشته است، لذا بدین ترتیب تصویب بودجه به این شکل میسور نمیباشد.
اما تذکر بنده به وزیر نیرو و آب منطقهای در مورد اجرای هرچه سریعتر و تکمیل پروژههای آبرسانی به شهرستانهای بابلسر... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای دکتر باقرزاده خیلی متشکریم. نفر بعدی جناب آقای علی حدادی نماینده محترم ساوجبلاغ، نظرآباد و طالقان هستند، بفرمایید.

علي حدادي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و درود فراوان به مردم شریف استان البرز، مردم عزیز شهرستانهای ساوجبلاغ، هشتگرد، شهرجدید، چندار، کوهسار، گلسار، تنکمان، نظرآباد، طالقان و چهارباغ. امروز دولت وظیفه اجرایی را داشته و دارد. مشکل اصلی مردم معیشت و اشتغال و حمایت از تولید و ایجاد اشتغال است. جناب آقای رئیس، عزیزان دولتمردان! استان البرز پس از (9) سال از تشکیل استان هنوز متأسفانه در توزیع اعتبار بودجه با توجه به (3) میلیون و (500) هزار نفر جمعیت در ردیفهای آخرین استانها قرار گرفته است.
تذکر به وزیر محترم جهاد در موضوع عدم توزیع عادلانه نهادههای کشاورزی و حمایت بهموقع از کشاورزان، مرغداران و باغداران و عزیزانی که پرتلاش در زراعت و مزرعه هستند متأسفانه امروز جهادکشاورزی نه جهاد سازندگی سابق است که مردم انتظار کمک و حمایت را داشته باشند و شاهد مشکلات فراوانی برای کف جامعه کشاورزان هستیم.
تذکر به وزیر محترم آموزش و پرورش در مورد بلاتکلیفی تبدیل عضویت عزیزان شاغل در آموزش و پرورش که نخبگان امروز جامعه، پرورشیافتگان آموزش و پرورش هستند. چرا برای معیشت فرهنگیان عزیز و بازنشستگان فرهنگی اقدام به موقع نمیشود؟ تذکر به وزیر تعاون، کار و امور اجتماعی که امروز بازنشستگان... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادر حدادی متشکریم. تعدادی از همکاران عزیز ما در استان مرکزی مطلبی را دادند به استحضار میرسانم:
استفاده از سوخت مازوت در نیروگاه باعث آلودگی برای شهر اراک شده است در حالی که رئیسجمهور محترم قول دادند که شیر مازوت نیروگاه را میبندند و اجازه استفاده از سوخت مازوت را نمیدهند. چرا مجدداً سوخت مازوت استفاده میکنند؟ دوستان ما در شاهینشهر اصفهان هم با چنین مباحثی دست و پنجه نرم میکنند. یک عنایتی باید در این قضیه بشود. برادر کریمی بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
همکار بعدی آقای مهدی سعادتی نماینده محترم مردم بابل، سردار سعادتی هستند، بفرمایید.

مهدي سعادتي بيشه سري
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
السلام علیک یا فاطمهالزهرا
موضوع اولی که باید به آن اشاره کنم مسأله بودجه است که ضمن اعتراض به وضعیت بودجه پیشنهادی که با نگاه به خارج و امید به برقراری و شوق دیدار و مذاکره با جو بایدن و رؤیای لغو تحریم ایجاد شده به شدت مورد اعتراض است و مسأله تبصره (14) که حیاط خلوت وزارت نفت در فروش فرآوردههای نفتی است و موضوع عدم اطلاع دیوان محاسبات و بانک مرکزی که بیش از (120) هزار میلیارد تا (200) هزار میلیارد را شامل میشود باید تذکر بدهم. خط قرمز ما دستورات حضرت آقا و سیاستهای ابلاغی ایشان است و در بودجه متأسفانه وضعیت پرداختی به شدت دچار مشکل است و منابعی که پیشبینی شده است تحقق پیدا نمیکند.
مسأله دوم افزایش حقوقهای بیرویه و بیمحابا است. متأسفانه غیر از کانالی است که مجلس تعیین کرده است و پشتوانه مالی ندارد. اگر قرار است بودجهای اضافه بشود برای پرستاران، نیروهای خدماتی و نیروهایی که در خط مقدم در معرض کرونا هستند باید این کار انجام بشود و چاپ پول بدون پشتوانه باعث ایجاد تورم و فشار بر کارگران و کسانی که حقوقبگیر نیستند میشود و این باید اصلاح شود.
مسأله تهیه واکسن که ما تأکید داریم باید به جای واکسنهای کشورهای بیگانه و آنهایی که دشمن ما هستند باید واکسن ایرانی مورد حمایت ما باشد. مسأله بعدی هم مسأله آب شرب و موضوع آب و فاضلاب است. در استان مازندران و شهرستان ما که متأسفانه بیش از یک ماه و خردهای مردم شهرستان بابل فاقد آب شرب بودند و ما ناراحتیم از این جهت که مدیریت استان ما و وزارت نیرو به شدت آلوده است و مسائل مختلفی دارد و در این وقت کم نمیگنجد به آن اشاره کنم در حالی که بودجهها برای شبکه آب و فاضلاب ما... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
خیلی متشکرم آقای سعادتی. همکار بعدی آقای محمد علیپور بفرمایید.

محمد علي پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
فرا رسیدن ایام فاطمیه شهادت حضرت فاطمه زهرا صدیقه طاهره را تسلیت عرض مینمایم. من تذکرم به وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات میباشد اکثر روستاهای شهرستان چالدران، ماکو، شوط و پلدشت فاقد ارتباطات اینترنتی بوده و در این شرایط کرونایی خانوادهها مجبور هستند بچههای خود را برای استفاده از برنامههای آموزشی که در فضای مجازی انجام میگیرد به ارتفاعات روستاها ببرند و در معرض تهدید حیوانات وحشی و سرماخوردگی قرار میگیرند. لیست روستاهای فاقد امکانات اینترنتی در چهار شهرستان تهیه شده و منتظر دستور اقدام جناب وزیر میباشد. از وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات بجد میخواهم هرچه سریعتر تجهیزات فنی و امکانات ارائه خدمات اینترنتی در شهرهای فوق را فراهم سازند و دستور اقدام جدی به اداره کل مخابرات استان صادر نمایند.
از وزیر محترم شهرسازی میخواهم در توزیع اعتباراتی که اخیراً در مجلس به تصویب رسید عدالت را مدنظر قرار داده و سهمیه استان آذربایجان غربی به خصوص سهمیه کمربندی ماکو را به جاهای دیگر ندهند و کریدور بازرگان ـ اووغلی را فراموش نکنند. اگر غفلت نمایند باید در پیشگاه مردم و مجلس پاسخگو باشند.
از وزیر صنعت، معدن و تجارت و سازمان تعزیرات حکومتی و دیگر دستگاههای نظارتی میخواهم با اعمال نظارت دقیق خود جلوی افزایش روزبهروز قیمت کالاهای مصرفی مردم را که فشار طاقتفرسایی به مردم و اقشار ضعیف جامعه وارد میکند بگیرند و اجازه ندهند افراد فرصتطلب عرصه را بر طبقات... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
خیلی متشکرم آقای علیپور. همکار بعدی جناب آقای مهرداد گودرزوند چگینی بفرمایید.

مهرداد گودرزوندچگيني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض تسلیت دارم ایام سوگواری حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) را و همچنین از خدمات درمانی کشور در این شرایط کرونایی تشکر کنم. تذکرات من ابتدائاً به وزیر صنعت، معدن است درخصوص کنترل بازار خصوصاً کالاهای اساسی مردم از جمله مرغ و همچنین نظارت بر قیمتهای سربهفلککشیده خودرو است.
تذکر دیگر من به وزیر تعاون، و کار و رفاه اجتماعی کشور است درخصوص بازنشستگان تأمیناجتماعی، همسانسازی حقوق بازنشستگی کارگران، خصوصاً کامیونداران و رانندگانی که (30) سال کار میکنند بعد از (30) سال با حداقل حقوق بازنشسته میشوند.
اینها اقشار زحمتکشی هستند که حتماً نیازمند توجه ویژه وزارت کار و امور اجتماعی است.
همچنین تذکر دیگرم به وزیر کار و امور اجتماعی درخصوص اوضاع بههمریخته شستا است که متأسفانه مدیریت ضعیف و بعضاً بهکارگیری افراد ناتوان در مسند شرکتها است که باید افراد قوی در آنجا به کار گرفته شوند. تقویت بنیه بازنشستگان باید از طریق همین شرکتها صورت بگیرد به سبب بهکارگیری افراد ناتوان در ارائه خدمات بازنشستگان کشور با مشکل روبهرو است. متأسفانه از افرادی استفاده شده است که در این بخشها ناتوان هستند و سبب ورشکستگی بسیاری از کارخانجات شده است.
تذکر دیگر من به وزیر ارتباطات درخصوص اینترنت در روستاهای بخش انبارلو، خورگام، رحمتآباد و همچنین بخشهایی از بخش مرکزی شهرستان رودبار است.
تذکر دیگرم به وزیر جهادکشاورزی درخصوص رسیدگی به کشاورزی و آببندی شهرستان رودبار و همینطور بخشهایی از انبارلو، خورگام، رحمتآباد و بلوکات و همچنین بخش مرکزی و آفات زیتون است.
تذکر دیگر من به وزرایی که بخش گرانی کشور را بر عهده دارند، امیدوارم که... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادر عزیزمان گودرزوندچگینی متشکریم. تعدادی از همکاران عزیزمان از استان مازندران مطلبی را دادند فرمودند که وجود و ذخیره (700) هزارتن مرکبات در سردخانهها و سورتینگها و انبارهای مازندران هست و توان صادرات (200) الی (300) هزار تن مرکبات وجود دارد. بنابراین درخواستشان این است که دولت برای جلوگیری از صادرات مرکبات یک فکری بکند و آن را لغو کند تا امکان صادرات باشد. برادر کریمی ادامه تذکرات کتبی را بفرمایید.
11
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علي نيک زادثمرين
از برادر کریمی سپاسگزاریم. ان¬شاءالله جلسه بعدی ما ساعت (7:45) دقیقه صبح روز سهشنبه نهم دیماه سال 1399 و دستور جلسه هم ادامه دستور هفتگی خواهد بود. پایان جلسه را اعلام میکنم.