1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه امروز با حضور 239 نفر رسمی است. جهت اطلاع شنوندگان عزیز و ملت عزیزمان عرض کنم که جلسه ما از ساعت ده دقیقه به (8) آغاز شده، در این فرصت بیش از نیم ساعتی که صحبت شد عزیزانمان، رئیس محترم کمیسیون تلفیق و رئیس کمیته درآمد، گزارشی از پیشرفت کمیسیون تلفیق در این دو زمینه ارائه کردند. آقای امیرآبادی! دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه پنجاهونهم روز سهشنبه بیست و سوم دی ماه 1399 هجریشمسی مطابق با بیست و هشتم جمادیالاولی 1442 هجریقمری:
1ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار (که این طرح در اجرای تبصره 1 ماده 45 آییننامه داخلی مجلس ارائه گردیده است).
2 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور.
3 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه معدن (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
4 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح الحاق دو ماده به کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده)، (اعاده شده از شورای نگهبان 2).
5 ـ گزارش کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد طرح اصلاح مواد اول و هفتم قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی و اصلاحات بعدی آن (اعاده شده از شورای نگهبان 2).
6 ـ سؤال جناب آقای رحمتاله نوروزی نماینده محترم علیآباد از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری.
7 ـ سؤال جناب آقای علی بابائیکارنامی نماینده محترم ساری و میاندورود از وزیر محترم راه و شهرسازی.
8 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد بررسی کیفیت تأمین و توزیع نهادههای دامی.
9 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از شرکت فولاد مبارکه اصفهان.
10 ـ انتخاب نمایندگان ناظر در کمیته هماهنگی اشتغال استانها (در 7 استان).
11 ـ انتخاب نمایندگان مجلس جهت عضویت در شورای فرهنگ عمومی استان (در 8 استان).
12 ـ انتخاب نمایندگان ناظر در شورای قیمتگذاری و اتخاذ تصمیمات سیاستهای حمایتی محصولات اساسی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.
(آیات 21 و 22 از سوره مبارکه «نور» توسط قاری محترم آقای عدنان مؤمنین تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّیطانِ وَ مَنْ یتَّبِعْ خُطُواتِ الشَّیطانِ فَإِنَّهُ یأْمُرُ بِالْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکرِ وَ لَوْ لا فَضْلُ اللَّهِ عَلَیکمْ وَ رَحْمَتُهُ ما زَکى مِنْکمْ مِنْ أَحَدٍ أَبَداً وَ لکنَّ اللَّهَ یزَکی مَنْ یشاءُ وَ اللَّهُ سَمِیعٌ عَلِیمٌ * وَ لا یأْتَلِ أُولُوا الْفَضْلِ مِنْکمْ وَ السَّعَةِ أَنْ یؤْتُوا أُولِی الْقُرْبى وَ الْمَساکینَ وَ الْمُهاجِرِینَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَ لْیعْفُوا وَ لْیصْفَحُوا أَ لا تُحِبُّونَ أَنْ یغْفِرَ اللَّهُ لَکمْ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَحِیمٌ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از برادر عزیز و قاری محترم جناب آقای عدنان مؤمنین از شهروندان خوب آبادان تقدیر و تشکر میکنم، ترجمه آیات را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«ای کسانی که ایمان آوردهاید پای از پی گامهای شیطان منهید و هر کس پای بر جای گامهای شیطان نهد بداند که او به زشتکاری و ناپسندی وامیدارد و اگر فضل خدا و رحمتش بر شما نبود هرگز هیچکس از شما پاک نمیشد ولی این خداست که هر کس را بخواهد پاک میگرداند و خداست که شنوای داناست. و سرمایهداران و ثروتمندان شما نباید از دادن مال به خویشاوندان و تهیدستان و مهاجران راه خدا دریغ ورزند و باید عفو کنند و گذشت نمایند مگر دوست ندارید که خدا بر شما ببخشاید و خداوند آمرزنده مهربان است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! اسامی غایبان و متأخرین را با اجازه قرائت میکنم. آقایان: حسین حسینزاده و سیدکاظم موسوی.

محمدباقر قاليباف
3
تسلیت رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت درگذشت آقای صمد شجاعیان نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی

محمدباقر قاليباف
مطلع شدیم جناب آقای صمد شجاعیان نماینده محترم مردم شریف ممسنی در دورههای اول و دوم مجلس شورای اسلامی به رحمت ایزدی پیوستند. مصیبت وارده را به خانواده داغدار و معزز ایشان و همچنین مردم شریف ممسنی تسلیت عرض میکنیم. برای آن مرحوم طلب مغفرت و برای بازماندگان صبر و اجر از درگاه خداوند متعال مسئلت داریم.
4
طرح سؤال آقای رحمتاله نوروزی نماینده علیآباد از آقای منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و نظر مجلس مبنی بر قانعکننده نبودن پاسخ وزیر

محمدباقر قاليباف
جناب آقای امیرآبادی! دستور اول را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران.
دستور اول سؤال جناب آقای رحمتاله نوروزی نماینده محترم علیآباد از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری است که از سخنگوی محترم کمیسیون آموزش و تحقیقات حاجآقای فلاحی دعوت میکنیم که برای ارائه گزارش کمیسیون تشریف بیاورند. در خدمت جناب آقای موسویلارگانی هستیم که ادامه جلسه را مدیریت بفرمایند.

محمدباقر قاليباف

احمدحسين فلاحي
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همه نمایندگان عزیز عرض سلام و صبحبخیر دارم و آرزوی توفیق روزافزون برای همه عزیزان.
گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس درخصوص سؤال آقای نوروزی
با احترام، بازگشت به نامه شماره (511508) مورخه 20/5/99 گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درخصوص سؤال ملی آقای رحمتاله نوروزی از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری به شرح ذیل ارسال میگردد:
خلاصه سؤال:
علت عدم افزایش (50) درصدی حقوق و دستمزد کارکنان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دانشگاه پیامنور.
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی سؤال فوق در جلسه رسمی مورخه 18/6/99 کمیسیون با حضور (19) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم علوم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری ـ علیرضا منادیسفیدان

محمدباقر قاليباف

سيدناصر موسوي لارگاني
از وزیر محترم علوم دعوت میکنیم برای ارائه فرمایشاتشان تشریف بیاورند. آقای وزیر! شما (15) دقیقه فرصت دارید، میتوانید در یک نوبت صحبت کنید، میتوانید هم در دو نوبت صحبت کنید.

منصور غلامی
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
«اللهم صل علی فاطمه و ابیها و بعلها و بنیها و سر المستودع فیها بعدد ما احاط به علمک».
جا دارد یادی از شهدای عزیز کنیم، به خصوص سردار شهید سپهبد حاجقاسم سلیمانی، شهید فخریزاده و همه شهدای حوزه علم و فناوری. از فرصتی که برای پاسخ به سؤال نماینده محترم ایجاد شد تشکر میکنم.
استحضار دارید که در پایان سال گذشته بخشنامهای از طرف سازمان برنامه و بودجه صادر شد مبنی بر اینکه براساس آن مجوز افزایش امتیازات فصل دهم قانون مدیریت خدمات کشوری تا (50) درصد برای کارکنان دستگاههای اجرایی مشمول قانون خدمات کشوری از تاریخ 1/12/98 (داده شود)، بخشنامه مورد نظر توسط مدیران و مسئولین مربوطه در وزارت علوم بررسی و در هیأتامنای مناطق و دانشگاهها مورد اقدام قرار گرفت.
با توجه به اینکه کارکنان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی براساس ماده (1) قانون احکام دائمی تابع ضوابط مصوبات هیأتهای امنا هستند، برای اینکه مشخص شود این بخشنامه قابل تعمیم به کارکنان آموزش عالی هم هست، استعلامی از سازمان امور اداری و استخدامی کشور شد. پاسخ رئیس محترم سازمان امور اداری و استخدامی کشور اینطور بود که ضمن تأکید بر اختصاص بخشنامه فوقالذکر به دستگاههای مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری، عین عبارت ایشان این است؛ «معالوصف چنانچه حقوق و مزایای کارکنان مشمول ماده (1) قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور در مقایسه با کارکنان مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری در سطح پایینتری قرار داشته باشد، این سازمان در صورت تأمین اعتبارات مورد نیاز از سوی سازمان برنامه و بودجه، با اعمال افزایشهای مورد اشاره موافقت دارد».
برای اینکه بحث مسائل مالیاش حل شود از سازمان برنامه و بودجه استعلام شد. سازمان برنامه و بودجه در پاسخ اعلام داشتند که «در صورت تعهد وزارتخانه مبنی بر تأمین بار مالی ناشی از این افزایش از محل اعتبارات اختصاصی و عمومی ـ هزینهای تخصیصیافته، صرفهجوییهای قابل انجام و درآمدهای حاصل از فروش اموال و داراییهای منقول و غیرمنقول مازاد با رعایت ضوابط و مقررات مربوطه از جمله طرح و تصویب در هیأتهای امنا، بلامانع است». ما نتیجه را بررسی کردیم، در جلسات هیأتهای امنا مصوبهای صادر شد.

محمدباقر قاليباف
آقای وزیر ببخشید! یک دقیقه اجازه بدهید. همکاران محترم، آقای سرمدی، آقای وحیدی، آقای نیکبین و آقای نادری! خواهش میکنم دوستانی که در این کریدور وسط تشریف دارند، من دیگر اسمها را اعلام نکنم، لطف کنید در جای خودتان قرار بگیرید. ببخشید آقای وزیر بفرمایید.

منصور غلامی
ممنونم. نتیجه بررسیها اینطور شد که با افزایش میزان (30) درصد از آن (50) درصد حقوق کارکنان آموزش عالی، معادل افزایش (50) درصدی کارکنان مشمول خدمات کشوری خواهد شد. لذا این در سطح هیأتهای امنا مورد اقدام قرار گرفت و احکام از 1/12/98 صادر شد و عملاً برابری حقوق کارکنان آموزش عالی با کارکنان خدمات کشوری انجام گرفت.
بار مالی ناشی از این هم چون این مصوبه بعد از تصویب قانون بودجه بود، قطعاً به عهده بودجه موجود دانشگاهها و مراکز آموزش عالی قرار گرفت. بررسیهایی که بعد از این انجام شد و درخواستهایی که کارکنان محترم از همکاران ما داشتند، بر این اساس بود که چون وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزایشهای بیشتری داشت و این همسایگی و همگروهی حتی در شمول قانون احکام دائمی به هر دو وزارتخانه، باعث شد که همکاران ما متقاضی افزایش دیگری باشند که آن (50) درصد را کامل بگیرند، طبعاً بالاتر از حقوق کارکنان مشمول خدمات کشوری قرار میگیرند و در واقع این در یک مرحله دیگری نیاز به افزایش اعتبارات بود که پیگیریهای لازم را تا حالا انجام دادیم و در واقع من بعد از شنیدن فرمایشات نماینده محترم توضیحات بعدیام را عرض میکنم که در این رابطه چه اتفاقی افتاده است.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، آقای موسویلارگانی بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت نماینده محترم سؤالکننده جناب آقای رحمتاله نوروزی نماینده محترم علیآباد هستیم. شما هم (15) دقیقه فرصت دارید که میتوانید در یک یا دو نوبت صحبت بفرمایید.

رحمت اله نوروزي
بسم الله الرحمن الرحیم
«لا حول و لا قوه الاّ بالله العلی العظیم حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر»
محضر همه همکاران عزیز، ریاست محترم مجلس شورای اسلامی و اعضای محترم هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی عرض سلام، ادب و احترام دارم. از همراهی همکاران عزیزم جناب آقای مهندس سنگدوینی، جناب آقای دکتر شادمهر، جناب آقای دکتر دشتیاردکانی و جناب آقای دکتر غنی نظری تشکر و قدردانی دارم.
سؤالمان درخصوص علل عدم اقدام افزایش (50) درصد حقوق و مزایای (50) هزار کارمند وزارت علوم و مراکز وابسته به وزارت علوم است. جناب آقای دکتر غلامی وزیر علوم مطالبی را مطرح کردند، از سال 98 تا به حال هفت بار مکاتبه کردند، فقط در حد مکاتبه بوده است.
همکاران عزیز و محترم! استحضار دارید ما در شرایطی که در هزاره داناییمحور قرار داریم، در 2020 هر (73) روز یک بار علم دوبرابر میشود، چون قرن ابرتکنولوژی و ابررقابت است. امروز مجموعه وزارت علوم از عملکرد آقای وزیر ناراضی هستند. اساتید طلایهداران حرکت علمی هستند. کارمندان زحمتکش، سختکوش و پرتلاش وزارت علوم در سراسر کشور به این حقیر و همکاران عزیزم مراجعه میکنند و از عملکرد جناب آقای دکتر غلامی و معاونین ایشان به شدت ناراضی هستند. کارمندی که برای تأمین امرار معاش با مشکلاتی که امروز در این تلاطم اقتصادی روبهرو است، چگونه میتواند با یک رضایت خاطر در این فضای رقابت علمی در راه تولید علم و گسترش پیشرفت کمک کند؟ تأکیداتی که رهبر عزیزمان و امام راحل عنایتی که به دانشگاهها، مراکز علمی و مراکز فناوری و پژوهشی داشتند، امروز متوقف شده است. اساتید سه شب قبل با ما در تماس بودند، ناراضی هستند. کارمندان ناراضی هستند.
بحثی که جناب آقای دکتر غلامی داشتند در اینکه ما مجموعه هیأتامنا هستیم، امروز اختیاراتی که به هیأتامنا داده شده، این اختیارات برای جلوگیری از موانع پیشرفت است. امروز ماده (1) قانون احکام دائمی اختیارات را به هیأتامنا داده، در عصر پیشرفت و عصری که ثانیه ثانیه در حال تغییر است، قوانین بازدارنده و دست و پاگیر را رفع کند، نه اینکه مانع حقوق کارمندان و نارضایتی قشر زحمتکش کارمندان سختکوش و پرتلاش وزارت علوم شود. من ادامه را در قسمت دوم در خدمت عزیزان هستم.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت وزیر محترم هستیم، جناب آقای دکتر شما (10) دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

منصور غلامی
بسم الله الرحمن الرحیم
از بذل محبت نماینده محترم تشکر میکنم. من در ادامه عرایضم به این نکته خدمت نمایندگان محترم تأکید کنم. ما در بخش اول پرداخت افزایش مربوطه، افزایشها را انجام دادیم، حقوقها برابر حقوق کارکنان خدمات کشوری شد. همکاران ما چون تابع قوانین هیأتامنایی هستند قبلاً حقوقشان بیشتر بود، انتظارشان این است که آن افزایش قبلی همچنان حفظ میشد.
مشکل در مرحله اول منابع مالی بود، بعد که با دانشگاههای علوم پزشکی مقایسه کردند ما هم به این باور رسیدیم که اگر منبع مالی تأمین شود از ظرفیت هیأتهای امنا برای افزایش بعدی استفاده کنیم. مکاتباتی که نماینده محترم اعلام فرمودند، برای همین مرحله دوم بود که ما قطعاً نیاز به تأمین اعتبار داشتیم.
لذا برای تحقق خواسته همکاران عزیز ما خدمت آقای نوبخت نامه نوشتیم و تقاضا کردیم که موافقت کنند همسانسازی حقوق و مزایای کارکنان وزارت علوم با کارکنان دانشگاههای علوم پزشکی وزارت بهداشت انجام بگیرد و قطعاً با توجه به اینکه در اغلب شهرها دانشگاههای ما کنار هم قرار گرفتهاند و از نزدیک از همدیگر اطلاع دارند، این به آرامش فکری همکاران ما کمک میکند.
پیشنهاد افزایش حقوق کارکنانی که قبلاً انجام شده بود بعد از تصویب لایحه بودجه بود، طبیعتاً همان مقدار اول را هم ما از منابع داخلی خود دانشگاهها تأمین کردیم، فلذا حتماً برای افزایش دوم نیاز به منابع جدید داشتیم. در ضمن با توجه به اینکه افزایش بعدی از نظر ما ضروری به نظر میرسد، مکاتباتمان را با سازمان برنامه ادامه دادیم و درخواست کردیم که کمک کنند، مکاتبات متعدد (داشتیم) تا اینکه ما در تاریخ 5/8/99 درخواست کردیم. سازمان برنامه و بودجه این عنایت را داشته باشند تا ما بتوانیم از وظیفه را برای تأمین نظر همکارانمان انجام بدهیم.
در تاریخ 11/8/ من نامهای هم به آقای جهانگیری نوشتم و تقاضا کردم مساعدت کنند یک کارگروهی بین دو وزارتخانه متولی همسانسازی حقوق کارکنان این دو وزارتخانه باشد. من همینجا داخل پرانتز عرض کنم که در مورد اعضای هیأتعلمی هم ما همین اختلاف حقوق را داریم که آن هم در جای خودش قابل بررسی است.
در تاریخ 10/9/99 بنده به هیأتهای امنا ابلاغ کردم که آییننامه مربوط به افزایش مرحله دوم را هم تهیه کنند تا اگر هر زمان منابع مالی تأمین شد بتوانیم بدون فوت وقت افزایش مرحله دوم را هم انشاءالله انجام بدهیم. این به هیأتهای امنا ابلاغ شده، در جلسات مطرح شده و ضمناً برخی از آنها مقدمات مصوبه را هم انجام دادهاند.
من این را عرض کنم که در همین فاصله زمانی چندماهه بنده به همراه همکارانم سه جلسه در تاریخهای مختلف با رئیس محترم سازمان برنامه و بودجه و معاونین و همکارانشان داشتیم که موضوع درخواست کمک به تأمین منابع مالی بوده که این درخواست را دوستان به شکلهای مختلف به این احاله دادند که ما منابعی بیش از آنچه که در قانون بودجه دیده شده برای شما نمیتوانیم تأمین کنیم.
لذا در شرایطی که هستیم تقاضا کردیم که تخصیص تا (110) درصد را برای دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی تعهد کنند و قول بدهند که اگر این کار تأمین شود ما بخشی از این افزایش را بتوانیم با محاسبه اعداد و ارقام برای سال 99 اجرایی کنیم.
نکته آخر عرضم اینکه در مکاتبه اخیری که ما در 16/10/99 با آقای دکتر نوبخت داشتیم و قبل از آن هم جلسهای با هم داشتیم، درخصوص چگونگی اعمال فرمولی که هیأتهای امنا در دستور کار مصوب خودشان دارند همفکری شد، خواهش کردیم پیشنهاد ما را بررسی کنند، ایشان و همکارانشان با پیشنهاد و فرمول محاسبات موافقت داشتند و باز ما را به موضوع امکان تأمین اعتبار از منابع بودجههای دانشگاهها و مراکز پژوهشی موظف کردند و لذا در حال حاضر دانشگاهها و مؤسسات در حال بررسی منابع مالی خودشان هستند تا در صورتی که هر مبلغ از این اعتبارات قابل اختصاص به افزایش مرحله دوم را برای اینکه نزدیک به پرداختهای دانشگاههای علوم پزشکی بشویم دارند انجام میدهند و امیدواریم که بتوانیم نتیجه این بررسیها را به منصه عمل برسانیم و قطعاً ما به عنوان خانواده آموزش عالی کشور علاقهمند هستیم شأن و جایگاه همکارانمان همچنان بالا باشد.
اثرات وجودی و خدماتی همینها است که آموزش عالی کشور در سال جاری به عنوان رتبه (15) در دنیا شناخته شده است. ما در نانو رتبه چهارم جهان را داریم، ما در کیفیت تولیدات منابع علمی در دنیا رتبه بالایی داریم و در کنار کشورهای صاحب توانمندیهای مادی و علمی هستیم. اساتید، دانشجویان و محققین دانشگاههای ما با دل و جان برای اعتلای نام نظام اسلامی مایه گذاشتند و میگذارند. آنچه که در شرکتهای دانشبنیان ملاحظه میفرمایید همه کار اساتید، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، فارغالتحصیلان همین دانشگاهها هستند. آنچه که در دوره بیماری کرونا و دوره تحریم ملاحظه فرمودید اینها از خارج از کشور نیامدند اینها دستاوردهای آموزش عالی کشور است.
حمایتهایی که انجام گرفته مورد تقدیر است اما همین جا خواهش من این است که برای اینکه این حرکت شتابنده و قوی فروکش نکند نیاز به حمایت و استمرار حمایت داریم. اینکه خدای ناکرده با عباراتی باعث دلسردی و دلخوری همکاران، اساتید و محققین بشویم این شایسته نیست و من فکر میکنم که جا دارد بر پیشبینیهایی که برای سال آینده شده درخواستها و اعتباراتی که مجموعه آموزش عالی و مراکز پژوهشی کشور متقاضی بودند در نهایت سخاوت، انشاءالله به آن عنایت و توجه داشته باشید. نمایندگان محترم همگی، آنچه را که من شاهد هستم علاقهمند به توسعه علم و دانش در استانها و مناطق و شهرها هستند، این نیاز به حمایت دارد، این نیاز به پشتیبانی دارد، با دست خالی، دانشگاههای ضعیف، نبود امکانات پشتیبانی، تقاضاها و درخواستهای شما تحقق نخواهد گرفت.
ما وظیفه داریم براساس آنچه که مقام معظم رهبری از آموزش عالی کشور مطالبه کرده و میکنند تا جان داریم در این رابطه تلاش کنیم. لازمه تحقق و عمل به این وظایف قطعاً حمایتهایی است که هم مادی باید باشد، هم معنوی باشد و هم مجموعه خانواده آموزش عالی باید مورد حمایت، عنایت و لطف نمایندگان محترم قرار بگیرد و من این خواهش را از شما دارم و قطعاً ما وظایفمان را سعی میکنیم انشاءالله بهتر از قبل در خدمت مجموعه انجام بدهیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنونم. دوستان جناب آقای حسینی و جناب آقای موسوی لطف کنید در جای خودتان قرار بگیرید.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای نوروزی هستیم، آقای نوروزی شما (11) دقیقه فرصت دارید در مرحله دوم صحبت کنید.

رحمت اله نوروزي
مجدداً عرض سلام محضر همکاران عزیز، در بحثی که جناب آقای وزیر فرمودند افزایش حقوق و مزایا (50) درصد فصل دهم قانون مدیریت خدمات کشوری در مواد (65)، (66)، (68)، (71) و فصلهای (5)، (6) آییننامه کارمندان است. همکاران عزیز! ما در این فصل میبینیم از مواد (19) تا (38) طبق بخشنامه اول سال 98 هنوز تا به حال اقدامی نشده است.

سيدناصر موسوي لارگاني
همکاران عزیز اجازه بفرمایند وزیر محترم صحبتهای مطرح شده را گوش بدهد.

رحمت اله نوروزي
ما میبینیم که هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی جناب آقای دکتر متفکرآزاد الان مراجعه داشتم گفتند ما هم نامهای به جناب آقای نوبخت زدهایم، کارمندان چشمانتظارند امروز در وزارت علوم، دانشگاه پیام نور و تمام دانشگاهها کارمندان به بنده حقیر و همکاران مراجعه دارند، گلایهمند هستند.
جناب آقای دکتر زاهدی وزیر بوده است، جناب آقای حاجیبابایی وزیر بوده، سایر عزیزان اینجا وزیر بودهاند، ما هیچ چیزی خارج از ضوابط و آییننامه نمیخواهیم. ما قانونگذاریم و ناظر، ما میگوییم امروز دانشگاهی که به قول حضرت امام «مبدأ همه تحولات و پیشرفتها است»، اختراعات، اکتشافات، رشد و پیشرفت علمی است. امروز جناب آقای دکتر قالیباف! آقای وزیر و زیرمجموعهاش آقای دکتر کریم عباسی که از ایثارگران است پیگیری کرده الان به دادگاه تخلفات اداری کشیده شده است. امروز چرا معاونان جناب آقای دکتر غلامی دارند اعمال قدرت میکنند؟ ما انقلاب برای چه چیزی کردیم؟ ما انقلاب کردیم برای استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی، جناب آقای دکتر غلامی دانشگاه مهد علم است این را امام و رهبر عزیزمان میگویند، هر ساله رهبر عزیز و بزرگوار ما دیدار با دانشگاهیان و نخبگان دارد، چشم امید همه به دانشگاهها است. امروز به جرم اینکه آقای عباسی پیش من حقیر و همکاران آمده باید برود در تخلفات اداری، امروز همه حرکتها باید در دانشگاه باشد جنبشهای علمی، پیشرفتهای اساسی، نباید خفقان باشد.
نکته بعدی نامهای که دکتر غلامی به حضرت آقا نوشته و رونوشت زده به سراسر کشور، همکاران عزیز خواهش میکنم به این نکتهها توجه کنید. حضرت آقا تأکید دارد آموزش و پرورش سنگ بنای آینده انقلاب است. از آموزش و پرورش باید (12) خروجی بیرون بیاید، انسانهایی فهیم، خلاق، کنجکاو، پرسشگر، متعهد، عالم و فرهیخته، اما ایشان نامه زده است بیایید ماده (28) را اعلام کنید و از فارغالتحصیلان دانشگاهها بگیرید. حضرت آقا تأکیدش این است که اینها بروند در دانشگاه فرهنگیان، همکاران عزیز چرا حضرت آقا سال گذشته لطف کردند در دانشگاه فرهنگیان حضور پیدا کردند؟ چرا وقت گذاشتند؟ علت حضور، معظمله برای چه چیزی به دانشگاه رفتند؟ حضور ایشان پیام داشت. امروز جناب دکتر غلامی نامه زدند و رونوشت به سراسر کشور.
ما بحثمان این است، امروز ما میبینیم که یک حرکتی باید در وزارت علوم قوت بگیرد، رضایت کارمند، رضایت اعضای هیأت علمی، رضایت دانشجو. بروید فضای وزارت علوم را بررسی کنید، بروید در حوزههای انتخابیه ببینید عملکرد جناب آقای دکتر غلامی و عملکرد معاونین ایشان چه بوده است. شما نمونهاش را در طرح آمایش دیدید که من البته دارم اقدامات بعدی را انجام میدهم در مرحله بعدی ما اینها را با قوت دنبال میکنیم، مجلس بیدار است. در مجلس یازدهم الحمدلله رئیس، هیأترئیسه، نمایندگان اهتمام جدی دارند. نگاه آقا به 1404 است، نگاه آقا به تحولات آینده ایران در خاورمیانه و دنیا است. رشد علم دست کارمند و استاد است، کارمند میخواهد کارهای اساسی را انجام دهد، با کمک اساتید. امروز روحیه یأس، ناامیدی، نارضایتی در وزارت علوم حاکم است.
ما از همکاران عزیز میخواهیم انشاءالله همه بیایند پای کار و آن چیزی که مورد انتظار است، همه دستورالعملها را من برای شما قرائت کردم نامه دیروز آقای نوبخت که 22/10/ زده، در این نامه هم باز همان حرفهای قبلی است که هفت بار مکاتبه شده است. ما امروز انتظار داریم براساس آییننامهها، ما چیزی خارج از آییننامه و خارج از مادههای قانونی نمیخواهیم، میخواهیم که انشاءالله یک رضایتمندی خوبی به یادگار از نمایندگان مجلس یازدهم باقی بماند. والسلام علیکم ورحمه الله

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، جناب آقای نوروزی از توضیحات وزیر محترم قانع نشدند، سؤال را به رأی نمایندگان میگذاریم. حضار 246 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، مجلس قانع نشد. دستور بعدی را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
همکارانی که از پاسخ وزیر قانع شدند موافق رأی دادند اگر قانع نشدند مخالف. یعنی پاسخ وزیر به رأی گذاشته شد.
5
طرح سؤال آقای علی بابائیکارنامی نماینده ساری و میاندورود از آقای محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
دستور بعدی سؤال جناب آقای علی بابائیکارنامی نماینده محترم ساری و میاندورود از وزیر محترم راه و شهرسازی است که دعوت میکنیم از سخنگوی محترم کمیسیون عمران جناب آقای سیدالبرز حسینی برای ارائه گزارش به سخنگاه تشریف بیاورند، اگر تشریف ندارند رئیس کمیسیون یا نایبرئیس محترم بیایند. بله، آقای بابائی فرمودند کمیسیون اجتماعی است، سخنگوی کمیسیون اجتماعی تشریف دارند! وزیر علوم کارت زرد گرفت اعلام کردیم. نایبرئیس کمیسیون اجتماعی آقای گودرزی بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
همکاران محترم لطف کنند، جناب آقای گودرزی یک دقیقه اجازه بدهید، جناب آقای مطهری! دوستان لطف کنند در جایگاه خودشان مستقر بشوند، دوستان! اجازه بدهید که گزارش کمیسیون شروع بشود، بفرمایید آقای گودرزی.

عباس گودرزي
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش سؤال آقای علی بابائیکارنامی از وزیر محترم راه و شهرسازی.
بسمهتعالی
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی سلامعلیکم
با احترام بازگشت به نامه شماره (560601) مورخ 13/5/1399 گزارش کمیسیون اجتماعی درخصوص سؤال ملی آقای علی بابائیکارنامی از وزیر محترم راه و شهرسازی به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون اجتماعی ـ مهدی عیسیزاده
خلاصه سؤال: علت عدم برنامهریزی مناسب درخصوص ساماندهی نیروی انسانی و بیتوجهی به نیروهای قراردادی در مجموعه وزارت راه و شهرسازی چیست؟
نتیجه بررسی: در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی سؤال فوق در جلسه رسمی مورخ 19/5/1399 کمیسیون اجتماعی با حضور 19 نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر محترم راه و شهرسازی، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی گزارش سؤال تقدیم میگردد. خیلی ممنون و متشکرم.

احمد اميرآبادي فراهاني
متشکر، حاجآقا موسویلارگانی بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
در خدمت جناب مهندس اسلامی وزیر محترم راه و شهرسازی هستیم، جناب آقای وزیر! شما (15) دقیقه فرصت دارید، میتوانید در یک مرحله صحبت بکنید، میتوانید در دو مرحله، جناب آقای اسلامی! در خدمت شما هستیم.

محمدباقر قاليباف
آقای وزیر محترم بفرمایید.

محمد اسلامی
سلامعلیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
من تشکر میکنم از بابت این فرصتی که امروز به وجود آمد که ما درخصوص بحث راهداری و نیروهای خدوم و فداکار راهدار بتوانیم چند دقیقهای را خدمت شما عزیزان صحبت بکنیم و یک مروری بشود بر وضعیت راهداری در کشور. سؤال نماینده محترم عمدتاً معطوف به نیروهایی است که در حوزه راهداری شاغل هستند. ما با این موضوع صرفاً در همین حوزه مواجه هستیم. مجموع نیروی انسانی که در حوزه سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای امروز فعال است حدود (20) هزار نفر هستند که (11) هزار و (500) نفر از این عزیزان نیروهای شرکتی یا به صورت مصطلحش نیروهای حجمی و قراردادی هستند. این عزیزان با حضور شبانهروزی در راههای کشور و به ویژه در این شرایط تغییرات اقلیم که ما به صورت بارشهای سنگین و نقطهای برف و باران و سیل مواجه هستیم به ویژه در سه سال گذشته، دوران و روزگار بسیار سخت و طاقتفرسایی را پشت سر گذاشتند و تجربه کردند.
این نیروها مسئول نگهداری و بهرهبرداری از (217) هزار کیلومتر راه در سطح کشور هستند که (35) هزار کیلومتر از این راهها، راههای شریانی است که به صورت هفتگی در این راههای شریانی حدود (10) میلیون تن بار جابهجا میشود، حدود (11) میلیون تردد خودرویی براساس ثبت ترددشمارها در جادههای کشور رکورد میشود. این عزیزان در مسیر بهرهبرداری حدود (13) هزار پل بزرگ و کوچک که (7) هزار پل بزرگ است، حدود (3800) دستگاه تونل که (200) کیلومتر طول تونلها است، بیش از (22) هزار کیلومتر حفاظ جادهها، بیش از (5) هزار کیلومتر روشنایی جادهها، مسئولیت یک کار حاکمیتی مستمر را اینها بر عهده دارند و به موجب قوانین و مقررات و به ویژه بعد از ادغام، راهداری ما دچار مشکلات سنگینی شده است که این مشاغل، مشاغلی از جنس تصدیگری قلمداد شده است و عملاً به کارگیری نیروی انسانی با حدود (9) هزار دستگاه ماشینآلاتی که برای راهداری و نگهداری راهها مورد استفاده قرار میگیرد اینها در این شغل به فعالیت با آن وضعیت استخدامی که عرض کردم مشغول هستند. تخصصهای گوناگون و متنوع و با آن مفروضاتی که بهخصوص بعد از ادغام و با ریزش نیروهای خبره راهداری که در وزارت راه و ترابری بودند که به سن بازنشستگی رسیده بودند و رویشی که به صورت سازمانیافته و منظم و براساس تخصصها و مشاغل اتفاق نیفتاده صورت گرفته و ما امروز وارث این وضعیت هستیم که نیاز داریم به کمک مجلس محترم شورای اسلامی این شغل راهداری و راهدارها را که یک شغل حاکمیتی است از تعریف شدن به عنوان شغل تصدیگری خارج بکنیم و شرایطی را به وجود بیاوریم که اینها همینطور که بایسته و لازمه شغل است و جنبه الزاماتش هست بتوانند با قرارداد مستقیم با سازمان راهداری در حوزه راهداری به عنوان کارکنان دارای مهارت و تخصصهای مربوطه مشغول باشند و از پرتو فعالیتشان به صورت تخصصی و تطبیق و طبقهبندی مشاغل تخصصی بتوانند آنها را با مزایا دریافت بکنند.
الان چون این وضعیت نیست ما دچار این مشکل هستیم و من تشکر میکنم از نماینده محترم که این موضوع را باز کردند و به این موضوع پرداختند. پس بنابراین ما با نگاه حاکمیتی که کار راهداری یک کار تخصصی، یک کار حاکمیتی است، یک کار تصدیگری نیست که قابل اندازهگیری بشود و بشود پیمانسپاری کرد در یک دورهای این کار انجام شده است و ما وارث تجربه ناموفق آن دوره هستیم که کارهای راهداری را به پیمانکار سپردند. چون کار قابل اندازهگیری نیست نقطه صفرش هیچ موقع مشخص نیست، احجامش قابل اندازهگیری نیست و مملو از فساد و مشکلات و نهایتاً با ویرانهای از راهها مواجه شدیم که در این دو، سه سال گذشته با تغییر این رویکرد و با احیای این ظرفیت توانستیم یک وضعیت آرامی را به وجود بیاوریم که با این وضعیت آرام الحمدلله روند بهسازی و نگهداری راهها به گونهای دیگر رقم خورده است و ما امروز از حدود (20) هزار کیلومتری که در راهها بایستی بهسازی میکردیم در کل این (217) هزار کیلومتر حدود (10) هزار کیلومتر را تا امروز توانستهایم با محدودیت سنگین اعتباری که با آن مواجه هستیم بهسازی و نگهداری بکنیم.
بنابراین من استدعا و تقاضایم از شما نمایندگان عزیز این است که انشاءالله با یک عنایت ویژهای شرایطی را که ما تقاضا کرده بودیم و در دو سال گذشته هم پیگیری کردیم شرایطی فراهم بشود که ما بتوانیم این نیروها را تعیین تکلیف بکنیم و در قالب کار حاکمیتی باشد همانند کاری که نیروهایی مانند پلیس و اورژانس به صورت حاکمیتی در فرآیند راهها حضور دارند اینها هم بتوانند بهرهمند بشوند و حضور داشته باشند. تشکر میکنم و عذرخواهی میکنم از اطاله کلام، به برکت صلوات بر محمد و آل محمد (حضار صلوات فرستادند).

سيدناصر موسوي لارگاني
آقای دکتر (7) دقیقه از وقت شما باقی مانده است. در خدمت جناب آقای علی بابائیکارنامی هستیم، شما هم آقای دکتر (15) دقیقه فرصت دارید که میتوانید در دو مرحله یا در یک مرحله صحبت کنید.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنونم. همکاران عزیزی که اینجا ایستادهاند، دوستان من اسم ببرم باز میترسم ناراحت بشوید، خواهش میکنم از همکارانی که در ردیف جلو ایستادهاند، بفرمایید.

علي بابائي کارنامي
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمد لله رب العالمین انه خیر ناصر و معین»
سلام و عرض ادب دارم به محضر همه عزیزان و همکاران عزیز و بزرگوار مجلس یازدهم و عرض تسلیت دارم به مناسبت ایام گذشته و پیش رو از جمله ایام فاطمیه. من قبل از ورود به بحث سؤال خودم یک تذکر به هیأترئیسه نظام پزشکی کشور دارم، توصیه میکنم به این عزیزان به بهانه واکسن وارد بازیهای کدخدامآبی بعضی از وادادگان سیاسی و معاندان خارجی نشوند و به داشتههای تخصصی و علمی دانشمندان کشور اعتماد کنند، نه به داشتههای کشورهای استعماری.

محمدباقر قاليباف
لطف کنید در دستور صحبت کنید.

علي بابائي کارنامي
خدمت همه عزیزان از جمله هیأترئیسه محترم تشکر باید بکنم مخصوصاً از رئیس محترم مجلس شورای اسلامی. یکی از بحثهای بسیار مهم و اختیارات مجلس شورای اسلامی، بحث نظارت مجلس شورای اسلامی است و جزء تعهدات هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی به صحن مجلس همین بود. اگر ما نتوانیم از ابزار نظارتی مجلس به نفع مردم طبق اصل (84) قانون اساسی و اصل (3) قانون اساسی استفاده بکنیم حتماً به سوگندنامههای خودمان عمل نکردیم و از این منظر ضمن ارادتی که به شخص جناب آقای دکتر اسلامی وزیر محترم راه و شهرسازی دارم و از زحمات ایشان و همکاران عزیز ایشان در کل کشور تشکر دارم حیفم آمد از مباحثی که امروز جزء دغدغههای کسانی که جزء مظلومترین قشر جامعه کارمندی و کارگری کشور هستند. حدود (20) هزار نفر راهدار در کشور مشغول صیانت از من و شما شهروند در راههای کشورند، اما چه کنیم از منظر سیاسیکاری دولتهای مختلف از جمله دولت فعلی متأسفانه براساس تصویبنامه شماره (213471) هیأت محترم وزیران مورخه 1/11/1390 و نامه مورخه 9/11/1390 معاونت توسعه منابع انسانی، نیروهای شرکتی راهداری کشور که باید تعیین تکلیف میشدند در این حوزه از هزینههای جاری استفاده بکنند و به نوعی در سرفصلهای بودجهای کشور از این مسیر استفاده بکنند، متأسفانه از فضای تملکدارایی دارند استفاده میکنند.
عزیزان شما بیش از (2) هزار میلیارد تومان منابع در بودجه تصویب میکنید در قالب فصل هفتم اما این منابع کمبود کشور که ما با مضیقه منابع هم روبهرو هستیم میرود در جایی که نباید برود، یعنی نیروی انسانی در دستگاه وزارت راه در راهداری بیش از (15) سال بلاتکلیف است، استخدامی، شرکتی و قراردادی هم نیستند، ما نمیدانیم به عنوان کسانی که چندین سال در این حوزه کار تخصصی کردیم این عزیزان ما که مظلومترین قشر هم هستند بالاخره از این آقایان، کارمندان و کارگران چه نام ببریم؟ مگر مجلس شورای اسلامی ناظر نیست و مگر مجلس شورای اسلامی نباید دقت کند کسی که وارد این اداره میشود با چه عنوانی دارد اداره میشود؟ دیوان محترم محاسبات نباید نظارت کند؟ بازرسی کل کشور نباید نظارت کند؟ ما چرا قانون داریم اما به قوانینی که من و شما وقت میگذاریم قانون تصویب میکنیم عمل نمیکنیم؟
به همین خاطر من سؤال جدی کردم از وزیر محترم راه، ضمن این که میدانم شخص جناب آقای اسلامی مقصر نیست، این بحث (15) ساله است. عزیزان! تا چه زمانی کارمندان و کارگرانی در کشور در بحث راهداری مشغول باشند که نمیدانیم چه عنوانی برای آنها قائل باشیم؟ در صورتی که به تعبیر خود جناب آقای اسلامی سالی (10) نفر از این قشر در کل کشور جزء آمار تلفات محسوب میشوند. من از شما خواهش میکنم عزیزان فصل بودجه است، تکلیف این کار را امسال مخصوصاً در سازوکار بودجهای، از عزیزان کمیسیون تلفیق خواهش میکنم تکلیف آنها را روشن کنید.
عزیزان! به استناد این نامههایی که هست و اسنادی که دستگاههای نظارتی نوشتهاند، شخص وزیر محترم به وزارت راه، سازمان برنامه و بودجه و همچنین به معاونت توسعه و منابع انسانی ریاست جمهوری اما هیچ توفیقی نداشت، شما هرکدام در حوزه انتخابیه خود با این مسأله درگیر هستید. در روستاها وقتی وارد روستاها میشوید روستاییها از شما میخواهند خدمات فنی خدماترسانی در حوزه راه بدهند اما مدیرکل راهداری شما میگوید من منابع ندارم در صورتی که موافقتنامهها نشانگر این است که منابع داده شده اما در کجا مصرف میشود؟ در جایی مصرف میشود که این منابع به سمت مدیریت هدفمند توسعه منابع انسانی واقعاً هزینه نمیشود وگرنه مجلس شورای اسلامی اگر این کارها را انجام ندهد چه کاری را باید انجام دهد؟ فقط قانون وضع بکند، بگوید من قانونگذار؟ اگر چنین وضعی را برای مجلس قائل باشیم شأنی را نباید برای مجلس قائل باشیم.
من از شما خواهش میکنم، از زحمات جناب آقای اسلامی هم تشکر میکنم، ایشان هم تلاشهایش را کرده است، از رئیس محترم مجلس شورای اسلامی هم خواهش میکنم دیوان محترم محاسبات درگیر مسأله شود. من این سؤال را صرفاً از وزیر محترم نکردهام، دوست دارم و برنامه دارم که این به هدف و نتیجه برسد. امنیت شغلی را برای کارگرانی مثل کارگران راهداری، نگهبانان و راهداران کشور ایجاد کنیم. حق و حقوق این عزیزان که از اقشار ضعیف و مزدبگیری که در دستگاهی مثل وزارت راه تعیین تکلیف نشدهاند باید بالاخره روشن شود. اینها سؤالاتی است که همه هم مستند به نامههای دستگاههای نظارتی است، سازمان برنامه، سازمان توسعه منابع انسانی و تعدادی از نمایندگان محترم و کمیسیون اجتماعی هم که کمیسیون تخصصی حوزه برنامهریزی از نظر مجلس است وقت گذاشته و با مرکز پژوهشها و به نوعی با دیوان محاسبات جلساتی داشته و امروز از عزیزان همکار میخواهم دقت بیشتری داشته باشند، مخصوصاً از وزیر محترم راه و شهرسازی که باید در این حوزه شفافسازی کند که به صراحت بفرمایند آیا در بودجه سال جاری که 1400 است، آیا این (12) هزار و (500) نیروی بلاتکلیف (15) ساله راهداری در این حوزه تعیین تکلیف و به نوعی تعیین وضعیت استخدامی میشوند یا نه یا همچنان بلاتکلیف هستند؟ این سؤال جدی بنده است. اگر آقای وزیر و دولت محترم بفرمایند، حداقل صحن مجلس، افکار عمومی و این کارگرانی که در کشور دارند زحمت میکشند قانع میشوند. تشکر میکنم.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای وزیر، آقای اسلامی! برای مرحله دوم فرمایشاتتان در خدمت شما هستیم، هفت دقیقه فرصت دارید.

محمد اسلامی
بسم الله الرحمن الرحیم
ما در بحث توسعه زیرساختهای حمل و نقل کشور و با توجه به تغییرات ساختاری که بعد از ادغام در وزارت راه و شهرسازی اتفاق افتاده، امروز بیش از هر زمان دیگری نیاز مبرممان است که بحث راهداری و نیروی انسانی که بایستی دارای مهارتهای متنوع باشد که بتواند نسبت به انجام وظایف و مأموریت خودش اقدام شبانهروزی داشته باشد، بایستی تصمیمگیری کنیم و این تغییرات را در اینجا اعمال کنیم. اگر که نیرو امید به خدمت و انگیزه خدمتی نداشته باشد و امنیت شغلی آن در مخاطره باشد، طبیعی است که این وظیفه و رسالت خطیر را نمیشود از او انتظار داشته باشیم که به آن گونهای که شایسته و بایسته است انجام بدهد.
بنابراین موضوعی که حائز اهمیت است، البته یک مرتبه تبدیل وضعیت و آوردن این نیروی انسانی حوزه راهداری در قالب قرارداد مستقیم با سازمان راهداری و شرکتهای مرتبط با امر نگهداری، یک بار در هیأت دولت در دوره قبل تصویب شده، ولی در هیأت تطبیق این مصوبه ملغیالاثر شده است.
الان نیاز مبرم ما این است که از طریق مادهواحدهای که تهیه کردهایم بتوانیم این مجوز را از مجلس محترم شورای اسلامی بگیریم که در یک فرآیند جذب نیروی انسانی و گزینش افراد دارای مهارت و دانش که بتوانند با استفاده از دستگاههای متنوعی که مربوط به حوزه راهداری است و در قالب شیفتهای کاری که بایستی به صورت شبانهروزی در امر نگهداری و بهرهبرداری از راهها اقدام کنند، این را ما بتوانیم انشاءالله سازماندهی کنیم و این انتظاری است که من مطمئن هستم شما عزیزان نماینده مجلس به ما این کمک را خواهید کرد.
نکته دوم در بحث تأمین ماشینآلات راهداری است. الان ما حدود (9000) دستگاه ماشینآلات راهداری در سطح راههای کشور در حدود (1000) راهدارخانه داریم که خیلی از راهدارخانههای ما امروز با کمبود جدی ماشینآلات مرتبط و ماشینآلات اختصاصی برای نگهداری راهها مواجه هستند که خرید، تأمین و تجهیز راهدارخانهها باز از آن دسته مواردی است که ما امروز نیاز مبرم به حمایت مجلس برای تأمین مالی تأمین ماشینآلات داریم.
این (9000) دستگاه ماشینآلات حوزه راهداری ما که اکثر شما در حوزههای انتخابیه از نزدیک شاهد هستید و وضعیت غیرقابل قبولی که ما امروز از لحاظ تجهیزات داریم، این است که بیش از (60) درصد این ماشینآلات ما فرسوده هستند و یا عمر بالای (20) سال را دارند و اینها نیاز مبرم به جایگزینی دارد. ما حتی با مصوبهای که در دولت داشتیم و قراردادی که با شرکت هپکو منعقد کردیم که حداقل بتوانیم (600) دستگاه ماشینآلات از تولید داخل خریداری کنیم، این هم متأسفانه هنوز به دلایل گوناگونی اتفاق نیفتاده و ما نیاز داریم که به صورت عاجل با مجوز خاصی که به ما داده میشود بتوانیم تجهیز و نوسازی ماشینآلات راهداری را هم انجام بدهیم و از پرتو تجهیز، یک؛ سازماندهی، دو؛ تعیین تکلیف و ساماندهی نیروی انسانی و سه؛ تجهیز و نوسازی ماشینآلات راهسازی...

محمدباقر قاليباف
آقای وزیر ببخشید! همکاران لطف کنند، خواهش میکنم، جناب آقای نبویان، آقای سیدنظامالدین، دوستان! من اسم ببرم؟ لطف کنید در جای خودتان قرار بگیرید. آقای وزیر بفرمایید.

محمد اسلامی
بله، با سازماندهی، تعیین تکلیف نیروی انسانی و تجهیز و نوسازی ماشینآلات راهسازی ما یک بار برای همیشه بتوانیم وضعیت نگهداری و بهرهبرداری از راههای کشور را ساماندهی کنیم و از این وضعیت ناهمگون و نامناسب برای ظرفیت مورد نیاز نگهداری و بهرهبرداری از راههای کشور خودمان را رها کنیم.
من انتظار عاجزانه از شما نمایندگان مجلس و آقای دکتر قالیباف و هیأترئیسه محترم دارم که انشاءالله یک عنایت ویژه را به وزارت راه و شهرسازی داشته باشند و ما را کمک کنند که انشاءالله بتوانیم از پس این مهم بر بیاییم و انشاءالله راههای ایمن و آبادی را داشته باشیم و مردم که از آنها استفاده میکنند رضایتشان در نقطه اوج باشد و همه ما را دعا کنند، به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون و متشکر آقای وزیر، در خدمت شما هستیم.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت نماینده محترم جناب آقای کارنامی هستیم. آقای کارنامی! شما هم هفت دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

علي بابائي کارنامي
خدمت عزیزان و همکاران عزیز عرض کنم آقای رئیس! با این وضعی که همکاران دارند اصلاً گوش نمیکنند، ببینید! ما الان وقت خودمان را گرفتهایم ولی گوش نمیکنند.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای وزیر! خواهش میکنم بفرمایید بنشینید. همکاران! اجازه بدهید آقای وزیر بنشینند و استماع بفرمایند.

علي بابائي کارنامي
خدمت همکاران عزیز مخصوصاً وزیر محترم عرض کنم خوشبختانه در صحبتهای جناب آقای وزیر خودشان پذیرفتند که این مشکل از اساس در کل کشور وجود دارد. من نمیدانم مجلس شورای اسلامی میخواهد چه تصمیمی بگیرد، من سؤالکننده هستم، براساس قانون طبق اصول (84) و (83) قانون اساسی ما مسئولیت داریم، شأنیت مجلس این است که ناظر باشد و ما این سؤال را از وزیر محترم کردیم، کمااینکه در کمیسیون هم این بحثها شده است.
جناب آقای دکتر اسلامی! خواهش ما از شما این است، بارها و بارها خواستهایم تکلیف نیروهای انسانی را در دستگاههای خودتان روشن کنید. هرچند اگر مجلس بخواهد ورود پیدا کند، در دستگاههای اجرایی دیگر هم چنین مشکلاتی وجود دارد. خود جناب آقای وزیر هم فرمودند، در صحبتهایشان بود. فلذا مجلس باید تصمیم بگیرد. جناب آقای رئیس! شما تصمیم بگیرید، من نیامدهام اینجا فقط از وزیر سؤال کنم و مردم هم گوش کنند که آقای نماینده سؤال کرد و وزیر پاسخ داد، قرار هم بود مجلس یازدهم مجلس متفاوتی باشد. مجلسی باشد که اگر سؤال کرد، سؤالش باید به نتیجه برسد. (20) هزار نفر راهدار در کشور بلاتکلیف هستند، از نظر شاخصهای انسانی، از نظر نقش نیروی انسانی در آن چیزی که به نام رشد اقتصادی مدنظر من و شما است، امروز مورد سؤال واقع شده و در کمیسیون اجتماعی و کمیسیون تخصصی هم بحث شده است.
اگر امروز نمایندگان مجلس در این بحث میخواهند اظهارنظری هم کنند خواهش ما این است که باید حق و حقوق کسانی را ببینند که مسئول صیانت از حقوق من و شما به عنوان شهروند در جاهایی که به عنوان راهدار هستند و مشکلاتی که در این حوزه دارند، من این سؤال را مطرح کردم و اگر وزیر محترم میپذیرند و پاسخگویی این مسأله را ظرف یک مدت خاصی میپذیرند، من دنبال این هستم مشکل این عزیزان حل شود. دولت محترم اگر میپذیرد، ما با آقای انصاری جلسه گذاشتیم، ایشان میگوید اینها نیروی انسانی نیستند.
جناب آقای رئیس، آقای دکتر قالیباف! ما با جناب آقای انصاری جلسه گذاشتیم، آقای انصاری صراحتاً گفتند اینها کارمندان دولت نیستند. من چطور باید به عنوان نماینده قبول کنم در این مملکت کسانی که در روز در جاده، در زمستان و تابستان صیانت و راهداری با اینها است، ضمن اینکه این اعتبارات باید برود صرف ایمنی جادههای من و شما شود. من و شما تعیین تکلیف کنیم، در ردیفهای بودجهای باید دست روی آیتمهایی بگذاریم که این آیتمها قانونمند بودن شرایط کاری را برای کشور ما هموار کند. فلذا من از شما خواهشم این است که این مسأله را باید امروز حل کنیم.
جناب آقای اسلامی! شما به استناد همین نامهها و مکاتباتی که خودتان مرقوم فرمودید، به همه جا نامه زدید، دولت محترم باید امروز پاسخگو باشد. ما متأسفانه براساس قانون، سازمان برنامه و بودجه را نمیتوانیم بیاوریم اینجا استیضاح یا سؤال کنیم. این نقص قانون و آییننامه داخلی است. متأسفانه ما نمیتوانیم رئیس سازمان امور استخدامی را بیاوریم در مجلس از او سؤال کنیم. این نقص آییننامه است. اما امروز تنها کسی را که دست به نقد از دولت داریم به نام وزیر محترمی داریم که این وزیر خودش در جلسات خصوصی و عمومی پذیرفته که این مشکل وجود دارد و ساختاری و هویتمآبانه باید بحث راهداری کشور را حل کنیم.
جناب آقای رئیس! خواهش من این است که یک هیأت و کمیتهای بگذاریم این مشکل را حل کنند. من دنبال حل مشکل بخشی از بدنه کارمندان مملکت هستم. اگر مجلس هر تصمیمی بگیرد من راضی هستم. صلواتی بفرستید.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. به هر حال جنابعالی از توضیحات قانع هستید یا خواستهای در این بحث هست؟

علي بابائي کارنامي
آقای دکتر! مشکل باید حل شود، ما دنبال حل مشکل هستیم. این موضوع باید حل شود.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، چشم. جناب آقای وزیر! به هر حال غرض جناب نماینده محترم آقای کارنامی این است که این موضوع به هرحال حل شود. انشاءالله که در یک ماه آینده اگر شما لطف کنید این موضوع را حل و فصل و رسیدگی کنید، اگر نکتهای دارید بفرمایید.

محمد اسلامی
یک مصوبهای مجلس بدهد این را حل کنیم.

محمدباقر قاليباف
با هماهنگی کمیسیون اجتماعی و مجموعه برای بحث نیروها یک طرح بیاورید که دنبال کنیم، خیلی ممنون و متشکرم.
6
تصویب کلیات طرح توسعه و تولید زنجیره فولاد (ثبت 253)

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
ـ آقای رئیس! دستور بعدی گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار است. از سخنگوی محترم کمیسیون صنایع دعوت میکنیم، جناب آقای فیروزی جهت قرائت گزارش تشریف بیاورند. حاجآقای موسویلارگانی! اسامی مخالفین و موافقین را قرائت بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالفین: جناب آقای علیرضا نظری، جناب آقای الیاس نادران و جناب آقای محمدرضا صباغیانبافقی. موافقین محترم: جناب آقای مصطفی طاهری، حاجآقای سلیمی و نفر سوم وقتشان را به جناب آقای تقیپور واگذار کردهاند.

حجت اله فيروزي
بسم الله الرحمن الرحیم
«رب ادخلنی مدخل صدق و اخرجنی مخرج صدق و اجعل لی من لدنک سلطاناً نصیراً».
گزارش یکشوری در اجرای تبصره (1) ماده (45) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی
گزارش کمیسیون صنایع و معادن به مجلس شورای اسلامی
طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاست-های تنظیم بازار که در اجرای تبصره (1) ماده (45) قانون آییننامه داخلی مجلس جهت بررسی به این کمیسیون ارجاع شدهبود، در چندین جلسه کارگروه و کمیسیون با حضور مسئولان و کارشناسان دستگاههای اجرایی ذی¬ربط، انجمن¬ها، مرکز پژوهش¬های مجلس و اتاق ایران مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در تاریخ 11/08/1399 با اصلاحاتی در عنوان و متن به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای تبصره (1) ماده (45) قانون آییننامه داخلی تقدیم مجلس شورای اسلامی می¬گردد.
رئیس کمیسیون صنایع و معادن ـ عزتاله اکبریتالارپشتی
عزیزان! توضیحاتی هست که من بعد از موافق و مخالف انشاءالله مطرح خواهم کرد.

احمد اميرآبادي فراهاني

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای علیرضا نظری به عنوان مخالف اول هستیم، بفرمایید.

عليرضا نظري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
در ایام سوگواری حضرت صدیقه طاهره هستیم، این ایام را خدمت همه ملت شریف ایران تسلیت عرض میکنم. ابتدائاً از ارائهکنندگان طرح که برای ساماندهی بازار فولاد این طرح را تقدیم مجلس کردهاند تشکر میکنم.
نمایندگان عزیز! گرچه سیاستهای مداخلهگرایانه دولت در قیمت محصولات فولادی موجب شده تا شکاف قابل توجهی میان قیمتهای داخلی و جهانی در این حوزه اتفاق بیفتد و این مسأله در کنار کاهش ارزش پول ملی، جذابیت صادرات را افزایش دهد و در نتیجه رشد صادرات و کاهش عرضه آن در بازار داخلی، افزایش قیمتهای داخلی و افزایش هزینههای تولیدات وابسته به صنعت فولاد را به دنبال داشته باشد و از طرفی دولت در طی سنوات اخیر برای کنترل و مهار قیمت محصولات زنجیره فولاد دست به اقدامات فراقانونی بسیاری زده است که بنده به مواردی از آنها اشاره میکنم.
قیمتگذاری محصولات مختلف زنجیره ارزش فولاد، الزام تولیدکنندگان بزرگ به عرضه ماهیانه شمش، ابطال معاملههایی در بورس کالا که قیمت پایانی معامله بیش از میزان مصوب وزارت صنعت، معدن و تجارت بوده است، ایجاد محدودیتهای مختلف برای صادرات واحدهایی که سهم تعیینشده توسط دولت را در بورس عرضه نکردهاند و همچنین وضع عوارض (25) درصدی برای سنگ آهن و کنسانتره که چون این اقدامات فراقانونی دولت نتیجهبخش نبوده است موجب صدور بخشنامههای دیگری شده است که ضرورت دارد مجلس محترم برای ساماندهی بازار فولاد کشور اقدام نماید.
اما از آنجایی که هدف طرح قطع دست دلالان و عدم فروش مواد اولیه در بازار را مدنظر داشته، اما این طرح دارای اشکالاتی است که این هدف را تأمین نمیکند.
اشکالاتی که بنده خدمت شما تقدیم میکنم چند محور است، این طرح راهکاری برای جلوگیری از رانت اطلاعاتی و ارتباطی مسئولان ذیربط توسط سوداگران را پیشبینی نکرده است و در آن عرضه شمش مازاد بر نیاز بازار در بورس را پیشبینی نکرده است.
مشکل دوم این طرح در شیوهنامه ساماندهی عرضه و تقاضا است که قیمت پایه براساس درصدی از قیمت شمش و محصولات فولادی در منطقه است و وابستگی این قیمتها به دلار است، نه به ریال.
مشکل دیگر این طرح نحوه عرضه محصولات در بورس است. عرضه مواد اولیه نظیر سنگآهن و شمش در بورس باید مطابق با نیاز پاییندستی در زنجیره فولاد باشد تا تعادل در جمع عرضه مواد اولیه و محصول نهایی زنجیره فولاد به هم نخورد و کنترل قیمت و نظارت در این عرصه ممکن باشد که در این طرح پیشبینی نشده است.
این طرح کلیه شرکتهای دولتی و خصوصی را ملزم کرده است که حجم تولیدات خود در بورس را عرضه نمایند، اما به تولید واقعی و ملاحظه پِرتها و غیره در چرخه تولید توجهی نشده است.
اشکال بعدی طرح این است که صادرات در زنجیره فولاد صرفاً باید محدود به محصول نهایی یعنی محصول نوردشده باشد نه حلقات و زنجیرههای قبلی در فولاد. تعیین عوارض (50) درصدی بر محصول نهایی که همان مقاطع طویل است موجب از دست رفتن توان رقابتی میگردد. تجارت یک امر رقابتی است. وقتی توان صادرات از بین رفت تمام زنجیره فولاد از تولید سنگآهن، کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی و شمش را دچار اختلال میکند.
نمایندگان محترم! تعیین هر نوع عوارضی برای زنجیرههای قبل از محصول نهایی موجب جلوگیری از خامفروشی، اشتغال... (قطع میکروفن)

محمدباقر قاليباف

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای مصطفی طاهری به عنوان موافق اول هستیم، بفرمایید.

مصطفي طاهري
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت ملت شریف ایران و همکاران عزیزم. بنده بحثم را در سه محور ارائه میدهم، اگر دوستانی که میخواهند رأی بدهند با اطلاعات باشد، من خواهش میکنم دقیق به این صحبتها گوش کنند.
بحث اول، چرا برای زنجیره فولاد اصلاً کمیسیون یک طرحی را ورود پیدا کرده؟ بحث دومم را خیلی خلاصه راجع به چگونگی حل مشکل ارائه میدهم و در انتها اگر فرصت باشد پاسخ به چند تا سؤالی که مطرح شد یا سؤالاتی که در ذهن دوستان است.
راجع به چرایی این بحث، اولاً در مقدمه عرض کنم که الحمدلله زنجیره فولاد امروز مایه مباهات کشور شده است. در این تحریم و در این شرایطی که یک کالای استراتژیک به نام فولاد را ما خودکفا هستیم، علاوه بر خودکفایی میتوانیم صادرات کنیم، بخش زیادی از نیاز ارزیمان را تأمین کنیم، مایه مباهات و دلگرمی است. ما از کلیه زحمتکشان در این زنجیره تشکر میکنیم.
منتها اینکه ما به این بازار ورود پیدا کردهایم، به دلیل حجم مالی و گردش مالی فوقالعاده بسیار زیادی است که در این زنجیره وجود دارد. امروز گردش مالی در زنجیره فولاد از ابتدا تا انتها حدود (900) هزار میلیارد تومان است. یعنی تقریباً نزدیک به دو برابر بودجه عمومی کشور در امسال. روشهای مختلفی برای رانت اینها وجود دارد. ما حساب کنیم، سال قبل این موقع قیمت این زنجیره به چه میزان بوده، امروز چقدر جهش پیدا کرده است؟ علیرغم اینکه هزینههای تولید این زنجیره اینقدر افزایش پیدا نکرده است. این میزان از سود و افزایش قیمت در جیب چه کسانی رفته و چطور این اتفاق رخ داده است؟
همه اینها ما را به این سمت سوق داد که حتماً برای ساماندهی زنجیره فولاد که خواسته همه نمایندگان و مردم بود اقدام کنیم. از طرف دیگر این کالا کاربردهای وسیعی در بحث ساختمان، ماشینسازی، لوازم خانگی و جاهای دیگر دارد. فولاد است، کاربرد آن بسیار وسیع است. به همین خاطر کمیسیون زحمت کشید و با در نظر گرفتن کارشناسان و کل زنجیره به این بازار ورود پیدا کرد.
اما در مورد حل این مشکل چه کارها و اقداماتی باید انجام داد؟ این طرح به طور خلاصه چه میخواهد؟ این طرح چهار تا محور را پیگیری کرده است. یکی بخش فروش داخلی این زنجیره است، یکی بحث صادرات و فروش خارجی، بحث بعدی سامانه تجارت و بحث آخر هم یک کمیتهای را برای بررسی موارد غیره گذاشته است.
دو، سه تا نکتهای که در این طرح وجود دارد این است، ما برای اینکه بازار را با ابزارهای موجود کنترل کنیم و ابزارهای موجود را هم به هم نزنیم، در فروش داخل مکلف کردیم کل زنجیره در بورس عرضه شود و برای صادرات، هر محصولی که در بورس عرضه شد و مشتری نداشت، چه اول زنجیره، چه وسط زنجیره و چه انتهای زنجیره، این مجاز به صادرات خواهد بود. این فرمول باعث شده که برای صادرات حتماً باید قبل از آن در بورس عرضه شود و در صورت عدم داشتن مشتری میتواند صادر کند. این باعث میشود که هم عرضه به اندازه نیاز باشد، هم باعث شده در صورتی که انتهای زنجیره یا بخشهای پایانی که میتواند ارزشافزوده و اشتغال بیشتری ایجاد کند، تا زمانی که کشش دارد و تا زمانی که میتواند محصولاتی که تولید میکند را در بازار داخل یا خارج بفروشد، این زنجیره ادامه داشته باشد. یعنی به طور اتوماتیک خودش را کنترل میکند و تا جایی که بتواند به انتهای زنجیره منتقل میشود.
بخش بعدی که انجام شده بحث سامانه تجارت است. یکی از دلایل آشفتگی بازار فولاد امروز به خاطر این است که خوب رصد نمیشود. ما الان نمیدانیم در انبارها، تولید و معادن چقدر استخراج میشود؟ کجا میرود؟ محصولات اینها چقدر در بورس است؟ میانگین عرضه در بورس در خوشبینانهترین حالت برای یک سال گذشته حدود (30) درصد بوده، مابقی در خارج از بورس عرضه شده است. بحثهای مچینگ، انبارداری، بحثهای خیلی زیادی بوده، مناطق آزاد که شفافیت این زنجیره را به شدت کم کرده بود. یکی از کارهای جدی که در این طرح انجام شده بحث سامانههایی است که مربوط به این زنجیره فولاد است، چه آنهایی که مربوط به انبار است، چه فروش، چه دریافت مواد اولیه و تبدیل آن به یک کالا و عرضه آن در بازار.
بحث بعدی هم یک کمیتهای پیشبینی شده، چون الان بحثهای امضای طلایی، این که یک شخص تصمیم میگیرد، آسیبهایی که زده است، این را هم با در نظر گرفتن این کمیته، این آسیبها هم برطرف شده است.
در فرصت چند ثانیه باقیمانده چند تا سؤالی که آقای نظری پرسیدند، البته ایشان بیشتر موافق صحبت کردند، فقط فرمودند که چند تا ایراد دارد. بخشی از این ایراداتی که فرمودند به هیچ وجه اصلاً در این طرح نیست، اصلاً اهداف طرح حذف رانت است. ما گفتیم حتماً باید شفاف در بورس عرضه شود. گفتند صادرات را فقط به نورد و انتها در نظر گرفتهاند، به هیچ وجه اینطور نیست. هر کالایی که در بورس عرضه شود و مشتری نداشته باشد میتواند عرضه شود. بحثها و سؤالات دیگری هم هست، چون وقتم دیگر تمام شد چهار، پنج تا سؤال را نوشته بودم که پاسخ بدهم، انشاءالله اگر لازم شد در ادامه توضیح میدهم... (قطع میکروفن)

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای دکتر نادران به عنوان مخالف دوم هستیم، بفرمایید.

الياس نادران
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
از همکاران محترم تقاضا دارم یک مقدار دقت بیشتری داشته باشند، چون موضوعی که بحث میکنیم موضوع فوقالعاده مهم و تأثیرگذار در بازار فولاد کشور است.
دو تا مسأله را قبل از ورود به بحث از هم تفکیک کنیم، یکی اینکه نیت عزیزانی که پیگیری کردهاند و این مصوبه را تقدیم مجلس کردهاند قطعاً نیت خیر برای کارگشایی و شفافیت و این که بازار فولاد یک بازار روشن و شفافی شود.
اما نکته دیگری که در مقابل این است، این است که این پنج مادهای که تقدیم شده آیا نیت طراحان را تأمین میکند یا نمیکند. بنابراین نیاز به یک دقت کارشناسی دارد. در اینجا پنج ماده آورده شده است، اول آن این است که یک تعداد سامانه را اینجا اسم آورده است. اگر ما در قانون اسم یک سامانهای را آوردیم، یعنی وجاهت قانونی به آن دادهایم. یعنی فردا به استناد اینکه ما مینویسیم میرود یک سازمان، یک ساختار و یک تشکیلاتی شکل میگیرد و بعد هم میگویند شما مجوز دادید، مابهازای آن از ما اختیارات میخواهند، مابهازای آن برای خودشان تکالیف مینویسند.
دوم این است که در ماده بعدی آمدهاند فرمودهاند «در تبصره (2) ماده (2) امکان معاملات خردهفروشی محصولات فولاد قرار بگیرد». امکان خردهفروشی یعنی چه؟ یعنی اگر شما یک مقدار میلگرد میخواهید، یک مقدار تیرآهن میخواهید، یک مقدار محصولات فولادی میخواهید، برای یک خانه در روستا باید بروید در بورس بخرید. ببینیم اصلاً واقعاً امکان عملی دارد؟ (طاهری ـ موضوع را اشتباه متوجه شدهاید. اینطور نیست)، بعد هم گفتهاند فروش اینها هم باید حتماً از طریق بورس صورت بگیرد و خردهفروشها یعنی واحدهای کوچک تأمینکننده زنجیره بروند تعاونی تشکیل بدهند. اگر نخواستند تعاونی تشکیل بدهند چه؟ یعنی ما باید الزام کنیم حتماً شما در قالب تعاونی باید بروید فعالیتهای بورسی کنید؟ یعنی داریم برای کسی که دارد این کار را میکند محدودیت ایجاد میکنیم.
بعد هم در ماده (3) گفتهایم: «عرضه داخلی هفتگی است، صادرات هم ماهانه». این هفتگی و ماهانه را چطور تطبیق میدهیم؟ چون ما که نگفتهایم چهار هفته در یک ماه و در پایان هر ماه. این هفتگی و ماهانه را چطور تطبیق میدهیم؟ برای اینکه این مشکل را حل کنند یک کمیته پیشبینی کردهاند، گفتهاند در آن کمیته این تصمیمات گرفته شود. آن کمیته متشکل است از یک مجموعه دولتی، اتاق بازرگانی، نماینده مجلس در آنجا با حق رأی و انجمن تخصصی تولیدکنندگان بدون حق رأی. یعنی نماینده مجلس میشود شریک تصمیمات اجرایی و عملیاتی و از آن طرف کسی که در آنجا باید از حقوق تولیدکنندهها دفاع کند میشود بدون حق رأی.
این نوشته ایرادات متعددی دارد، اساساً این نوشته یک دستورالعمل است. یعنی نه حتی در حد آییننامه اجرایی که دولت بنویسد. این یک نوشتهای است که یک وزیر میتواند ابلاغ کند. بگوید گردش کار تولید، عرضه، صادرات و مصرف فولاد بر این محور باشد. فردا با این مصوبه هر ایرادی در بازار فولاد پیش بیاید میگویند مجلس مقصر است. چرا؟ چون نماینده کمیسیون مجلس در آن کمیته این تصمیمات را گرفته، ولو مخالف باشد. اصلاً دخالت مجلس در رأی برای کمیته اجرایی در این سطحی که نسبت به تولید و مصرف داخلی و صادرات بخواهد تصمیمگیری کند چه وجاهتی دارد؟
ممکن است دوستان بگویند ما ایرادات را رفع میکنیم، حالا جزئیات زیادی دارد، وجاهت دادهاند. اصلاً همین کمیتهای که فرمودند سامانه جامع تجارت ایجاد شود، دولت خودش هنوز نسبت به ایجاد این سامانه در تعارض هستند، هنوز تصمیم نگرفتهاند، ما داریم قانون مینویسیم. محول به یک سامانهای میکنیم که اصل ایجاد و وجود آن و باگهایی که ممکن است در آن وجود داشته باشد، هنوز حل و فصل نشده است. مسائل مختلفی وجود دارد. دوستان فرمودند که ما ایرادات را رفع میکنیم، با توجه به اینکه مصوبه ما یکشوری میشود دیگر فرصت اصلاح نیست. خواهش من این است که دوستان به کلیات رأی ندهند تا اگر بناست کاری کنیم یک کار باحوصله و جامعی را انجام بدهیم و اگر هم اصرار دارند حداقل دوشوری شود که ایرادات اساسی این کار رفع شود، هزینه آن به عهده مجلس نیفتد.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب حاجآقای سلیمی به عنوان موافق دوم هستیم، بفرمایید.

عليرضا سليمي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
به نوبه خودم ایام شهادت بیبی دو عالم حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) را تسلیت عرض میکنم. خواهش من این است که دوستان به نکاتی که در این چند دقیقه کوتاه عرض میکنم انشاءالله توجه کنند.
آنچه بنده از مفاد صحبتهای مخالفین محترم تا الان متوجه شدم مخالفت جدی با کلیات نبود. اولاً روشن شود، الان بحث ما کلیات است، بحث در جزئیات و ماده به ماده نیست. منظور از کلیات این است، آیا مجلس قصد ورود به ساماندهی بازار فولاد را دارد یا ندارد؟ الان بحث این است. اینکه در جزئیات چه مسائلی آمده این بحث جداگانه است، آقای دکتر! الان بحث ما کلیات است، اگر کلیات تصویب شود این به کمیسیون برمیگردد و مواردی که دوستان فرمودند، بعضی از اصلاحاتی است که ما هم اعتقاد داریم، ولی بحث کلیات متفاوت است، من توضیحاتی عرض میکنم.
فرمودند اگر مجلس ورود پیدا کند فردا متهم نیست؟ من سؤال میکنم، اگر مجلس الان دست روی دست بگذارد، این بازار آشفته فولاد که الان میبینیم و تماشاچی شود، آیا مجلس متهم نمیشود؟
عزیزان من! (900) هزار میلیارد تومان گردش مالی در بازار فولاد است. (80) هزار میلیارد تومان در سال رانت است. آیا نباید مجلس جلوی این رانت عظیم را بگیرد؟ من الان برخی آمار و اعداد را خدمتتان عرض میکنم، ببینید آیا مجلس باید ورود پیدا کند یا نه؟
ما الان در بحث فولاد سالانه فقط در بحث سوخت، من صرفاً گاز را عرض کنم، فقط گاز یارانهای که به بخش فولاد میدهیم (40) هزار میلیارد تومان در سال داریم اینجا یارانه میدهیم. یعنی چه؟ یعنی چیزی بیش از همین یارانهای که بین مردم توزیع میشود. فقط (40) هزار میلیارد تومان یارانه سوخت است. دستمزد کارگر در داخل ایران در بخش فولاد میانگین (400) دلار است، در دنیا یک کارگر اعم از کارگر صفر تا مهندس میانگین (4000) دلار دستمزد میگیرند. یعنی ببینید! ما اینجا هزینههایمان پایینتر است، داریم یارانه میدهیم، یعنی دولت دارد به بخش فولاد سوبسید میدهد. نتیجه آن چه شده؟ نتیجه آن این است که ما فولاد را در داخل کشور (100) دلار گرانتر از قیمت فوب و قیمت جهانی به مردم عرضه میکنیم. یعنی یک گرانفروشی فاحش و آشکار. آن رانت (80) هزار میلیارد، این هم از این طرف وضعیت و گرانفروشی که دارد به مردم انجام میشود.
سؤال این است، آیا مجلس باید برای ساماندهی بازار فولاد ورود کند یا نه نباید ورود پیدا کند؟ چه کسی الان از قیمتگذاری فولاد راضی است؟ شما بازار را دارید میبینید، آیا ما سازوکاری برای کنترل بازار تعریف کردیم یا نه؟
سؤالی که برادر بسیار عزیزم جناب آقای دکتر نادران مطرح کردند که یک خردهفروش هم باید از بورس بگیرد. این اولاً در جزئیات است که الان بحث ما نیست، ثانیاً در اینجا بحث امکان است، نگفتیم هر کسی خواست در خردهفروشی کالای خرد هم بخرد حتماً باید به بورس برود. چنین متنی در اینجا وجود ندارد. بحث امکان را خواهش میکنم دقت کنید.
این سامانه هم که در اینجا بیان و تعریف شده برای شفافیت است. امروز متأسفانه بازار فولاد هیچ نوع شفافیتی ندارد. نه تولیدکننده راضی است، نه مصرفکننده، نه بانی، نه ذاکر، نه مستمع. باید چکار کرد؟ آیا مجلس باید اینجا ورود پیدا کند یا نه؟ اصل این است.
خواهش من این است برای ساماندهی این بازار آشفته، قطع دست دلالان و حذف این رانت عجیب و غریب به کلیات رأی بدهید، این برمیگردد، آقای نادران هم موافق بودند که این دوشوری شود، یعنی اصل را قبول دارند، جناب آقای نظری هم اصل را قبول داشتند، این به کمیسیون برگردد، جزئیات در کمیسیون پیشنهادات میآید و با مشورت دوستان انشاءالله در کمیسیون رأی بدهیم. من باز تأکید میکنم، برادران عزیز... (قطع میکروفن)

روح اله متفکرآزاد
آقای دکتر! اگر اجازه بفرمایید اخطار و تذکر را اعلام کنم.

محمدباقر قاليباف

روح اله متفکرآزاد
آقای غضنفرآبادی بفرمایید.
آقای آزادی خواه! تذکر دارید؟

محمدباقر قاليباف
صحبت نمیکنند، مخالف صحبت کند.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت مخالف آخر، جناب آقای صباغیان هستیم، بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. آقای قالیباف! من میخواستم نکتهای را عرض کنم، وضعیت گرانی در جامعه متأسفانه دارد بیداد میکند، در زمینههای مختلف خصوصاً کالاهای اساسی. جناب آقای قالیباف! لازم است برای این وضعیت حداقل زمانی گذاشته شود که مردم تحت فشار هستند. همه به حوزه انتخابیه رفتیم واقعاً نارضایتی و فشاری که بر مردم هست را دیدیم.
اما در ارتباط با این طرح، هدف طرح اصلاح سیاستهای تنظیم بازار فولاد و این زنجیره آن است. به هر حال طرح کار شده، مناسب و خوب هم است، ولی یکسری نکاتی هم دیده نشده است. اولاً به بند «ج» ماده ششم احکام دائمی استناد کرده است. بند «ج» میگوید: «کالاهایی که در بورسهای کالایی به عنوان بازار متشکل سازمانیافته و تحت نظارت پذیرفته میشوند و مورد داد و ستد قرار میگیرند»، ما اینجا داریم الزام میکنیم، ما به بند «ج» ماده (36) احکام دائمی استناد کردیم، اینجا اجبار نیست، اصلاً با این بند مغایرت دارد، با اصل (43) قانون اساسی مغایرت دارد، ما نمیتوانیم الزام کنیم که همه باید این کار را انجام بدهند. عرض کردم چون این استناد کرده اینجا مغایرت دارد و یکی از ایرادات اساسی است.
یک بحث دیگر، اینجا عوارض را بر حلقههای اول این زنجیره مناسب ندیده، مشوقهای مالیاتی و صادراتی را باید برای حلقههای پایانی خوب ببینند که اینجا هم دیده نشده است. اعضای هیأتمدیره این مجموعه با توجه به سهام و قدرتی که دارند اعضای ذوبآهن خواهند بود. این هم در آینده افراد جزء را دچار مشکل خواهد کرد.
اینکه ما اجازه نمیدهیم بورسهای موازی هم ایجاد شود، اینجا باید یکسری بورسهایی هم موازی این بورس باشد. چه اشکالی دارد؟ این هم در این طرح دیده نشده که میتواند به نوعی گرچه اینجا اشاره شده که آن فولادیها و کسانی که در این زنجیره هستند و خرد هستند بعداً میتوانند تعاونی تشکیل بدهند، ولی به هر حال این تولیدکنندگان خرد در اینجا خرد خواهند شد. بنابراین این هم یکی از ایراداتی است که وجود دارد.
اصلاً خود این بورس در کنار پیشبینیهای شفافیت و مسائل و مشکلات خیلی وقتها تصمیمات خلقالساعه میگیرد. دستورالعملهایی را صادر میکند که ما دیدیم و شاهد بودیم که گران نکردن در آن زمان بعضی کالاهایی که انجام دادند، بعضی وقتها باعث گرانی هم شدند. من فکر میکنم ضمن اینکه طراحان نظر خیر دارند و میخواهند کار مناسبی انجام بدهند، ولی خیلی کارشناسیشده نیست. باید همه جوانب دیده شود، ما حالت جزیرهای فکر نکنیم، همه زوایای این مجموعه و زنجیره دیده شود که انشاءالله ما دچار مشکل نباشیم. پیشنهاد من این است که به این کلیات رأی داده نشود، برگردد و به کمیسیون برود و حداقل این ایرادات برطرف شود که انشاءالله آن اهدافی هم که طراحان دنبال میکنند و هم مشکلاتی که ما داریم میبینیم و شاهد هستیم برطرف شود. عذرخواهی میکنم.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای دکتر تقیپور موافق هستند، بفرمایید.

رضا تقي پورانوري
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
«اللهم صل علی فاطمه و ابیها و بعلها و بنیها و سر المستودع فیها»
از همکاران عزیز خواهش میکنم اگر این چند دقیقه را دقت بفرمایند، ببینید عزیزان! سال گذشته دولت بر بازار زنجیره فولاد نظارت میکرد. متأسفانه از اول سال 99 به دلیل عدم تمدید آن تصمیم ستاد اقتصادی این نظارت برداشته شد. نتیجه برداشته شدن این نظارت، عزیزان به عددها دقت بفرمایید، یک فاجعه اقتصادی بود. یعنی ما طی هفت ماه اول امسال مبلغ رانت دلالان و واسطهگران، حاج آقای سلیمی فرمودند (80) هزار میلیارد تومان، نه عزیزان، این یک عددی بین (150) تا (180) هزار میلیارد تومان است. فقط یک قلم در (17) میلیون تن شمش، عزیزان! به عددها دقت بفرمایید، هر کیلو (5000) تومان میشود (85) هزار میلیارد تومان. این را بنده عرض نمیکنم، معاون وزیر صمت جناب آقای اسماعیلی در مصاحبهشان گفتهاند. فقط در شمش (85) هزار میلیارد تومان گرانفروشی شده است. یعنی واسطهها و دلالها این را خوردهاند. ای کاش این به تولیدکنندگان میرسید. ما میخواهیم در این طرح جلوی این بحث را بگیریم.
در یک مقطعی در (24) مهرماه به دلیل عدم عرضه همه محصولات در بورس، شمش (102) دلار گرانتر از نرخ جهانی در بازار عرضه شده است. این یعنی ما آب، برق و منابع ارزان در اختیار فولاد قرار میدهیم، بعد مردم ما فولاد را هر تن (102) دلار گرانتر از بقیه کشورها دارند خریداری میکنند.
نکته بعدی اینکه اتاق ایران با عرضه همه زنجیره فولاد که اینجا جزء بحثهای اصلی این طرح است موافق است و متأسفانه این فضاسازی که دارد انجام میشود یک شانتاژی است که توسط بعضیها که نگران حذف رانتها هستند دارد صورت میگیرد.
عزیزان فرمودند صادرات محدود به محصول نهایی است، اصلاً اینطور نیست، خواهش من این است که مطالعه بفرمایند. در همه حلقات این زنجیر صادرات پیشبینی شده است. آقای نادران فرمودند هفتگی و ماهانه، عرضه هفتگی است و ماهانه چطور تطبیق داده میشود؟ خیلی ساده است، هفتگی مازاد این عرضهها حساب میشود، ماهانه به آن تولیدکننده ابلاغ میشود که شما این مقدار میتوانید صادرات کنید و به اندازه کافی هم وقت داده شده است. یعنی کاملاً ما اینجا از صادرات حمایت کردهایم.
مهمتر از همه اینکه همانطور که دوستان هم اشاره کردند اینجا برای خردهفروشی فرمودند که پیشنهاد داده نشده، این جزئیات است، طبیعتاً ما در سطح عمده این پیشبینیها را برای همه حلقه زنجیر انجام دادهایم و طبیعی است که این اصلاح ساختاری است، آقای دکتر نادران همانطور که در بحث بودجه فرمودند که ما داریم اصلاح ساختاری میکنیم، اینجا هم ما داریم واقعاً با توجه به آسیبشناسی که آقای دکتر طاهری هم اشاره کردند انجام شده، واقعاً (150) هزار میلیارد تومان رانت ظرف هفت ماه یک فاجعه اقتصادی است. ما حتماً باید این اصلاح ساختاری را در اینجا انجام بدهیم تا کار به روال درست آن انجام شود. آقای صباغیان فرمودند جلوی گرانیها را باید بگیریم و قطعاً هدف ما هم همین است که جلوی گرانی بیش از اندازه، غیرمعقول و غیرمتعارف را بگیریم. طبیعی است که اینجا ما داریم از تولیدکنندگان در مقابل دلالان حمایت میکنیم.
نهایتاً این که همانطور که دوستان هم گفتند، حتماً در این جزئیات ما خودمان هم نظر داریم، انشاءالله با نظر ریاست محترم مجلس و هیأترئیسه که این دوشوری شده در شور دوم همه این نظرات اصلاحی در اینجا اعمال خواهد شد. بنابراین خواهش من از همه عزیزان این است که به کلیات رأی مثبت بدهند، جلوی ادامه این فاجعه اقتصادی را در کشور بگیرند. انشاءالله با تصمیم انقلابی مجلس بازار فولاد اصلاح شود، از تولیدکننده و صادرکنندگان حمایت درست و منطقی را به عمل بیاوریم و کلاً توسعه در فولاد را انشاءالله برای سالهای آتی شکل بدهیم والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

محمدباقر قاليباف
خیلی متشکر، دولت بفرمایید.

داریوش اسماعیلی
السلام علیکم جمیعاً و رحمه الله و برکاته ـ بسم الله الرحمن الرحیم
امروز صنعت فولاد کشور یکی از افتخارات بزرگ جمهوری اسلامی است. در (20) سال پیش داشتیم تمام فولاد را وارد میکردیم و در عوض تمام سنگ آهنمان را به شکل خام داشتیم از کشور خارج میکردیم. ده سال پیش (22) میلیون تن سنگ خام از این کشور صادر میشد. در سال گذشته این مقدار به حدود (6) میلیون تن و در سال جاری صادرات سنگ آهن به کمتر از (1) میلیون تن رسیده و در عوض صاحب تولید و تولیدکننده بیش از (30) میلیون تن فولاد در کشور هستیم. بنابراین هر قانونی که در مجلس بناست تصویب شود باید به تولید فولاد، زیرساختها، زیربناها و تداوم این رشدی که ایجاد شده کمک کند، این با فرمان مقام معظم رهبری مبنی بر مبارزه با خامفروشی انجام شده و اتفاقاً ریلگذاری آن را هم خود مجلس شورای اسلامی انجام داده و دولت هم در آن راستا حرکت کرده تا به افتخار امروز برسد.
اما در مورد این طرح من نمیدانم چند دقیقه فرصت دارم، چند تا نکته، ایرادات، اشکالات اصلی و اساسی که این طرح دارد را خدمتتان عرض کنم.
ببینید دوستان! همه شما نمایندگان به این واقفید که اگر قانونی نوشته میشود باید جامع، شفاف و مشخص باشد. ما امروز اگر قرار باشد صرفاً یک قانون برای تنظیم بازار فولاد تنظیم کنیم، حتماً فردا هم باید برای تنظیم بازار مس این کار را کنیم. پسفردا هم برای سرب و روی باید این کار را کنیم، روز بعد هم برای آلومینیوم باید انجام بدهیم. اگر قرار بود که یک طرح و قانونی در مورد تنظیم بازار باشد، حداقل آن این است که برای مجموعه فلزات باشد. لذا آن چیزی که در این طرح آورده شده جامع و کامل نیست.
دومین نکته، اشکالات و ایرادات این طرح این است که پاسخگوی شما چه کسی میخواهد باشد؟ اگر این را تبدیل به قانون کردید فردا از کدام وزیر میخواهید سؤال کنید بگویید این اشکال وارد است؟ نقش وزارت صمت در این قانون کجاست؟ میخواهیم همه این اختیارات را بگیریم، فردا هم وزیر صمت به مجلس بیاید و شما در کمیسیون و صحن علنی سؤال کنید، وزیر هم بفرماید که من هیچ جایگاه و اختیاری ندارم، با این وضعیت؟ بنابراین یک مسأله دیگر در این طرحی که دارد تبدیل به قانون میشود، معلوم نیست کدام وزارتخانه، کدام نهاد و کدام ارگان باید پاسخگوی شما و دیگران باشد. بحث صادرات یک مسأله اصلی است که حالا دوستان صحبت کردند.
نکته دیگری که در این طرح وجود دارد، درست است، امروز مبنای ما هم بورس است، آن چیزی که در بورس کالا به شکل شفاف عرضه شود و مبنا عرضه و تقاضا باشد، این دیگر در تمام دنیا و جهان هست، ولی اگر مثل بعضی از اطلاعاتی که دوستان دادند و درست هم بود، اگر قیمتها در بورس کالا و در داخل از یک حد و حدودی از قیمتهای جهانی بالاتر رفت، آن موقع هم مورد تأییدتان هست که هیچ فکری در این قانون و طرح پیشنهادی انجام نشده است؟
در ارتباط با اینکه همه فولاد باید بیاید در بورس کالا عرضه شود، بسیار خوب، موارد استثنا و موارد خاص چه؟ یعنی فردا، همین امروز که درگیر هستیم اگر نیروهای مسلح درخواست کردند که یک میزان و مقداری ورق لازم دارند، باید مثل تمام بازاریها در بورس کالا و صف بمانند که مثلاً مشکل اصلیشان حل شود؟
لذا این مسائل و مشکلات وجود داشته، اما این که در چند وقت گذشته به خصوص فولاد در سطح کشور گران فروخته شده درست است، این که گفته میشود باید نرخ و قیمت فولاد کمتر از آن چیزی که عرضه شده و آن چیزی که فروخته شده باشد، ما هم موافقیم، به همین دلیل از زمانی که جناب آقای مهندس رزمحسینی در 8/7/ رأی آوردند، اولین جلسهشان در 9/7/ یعنی فردای روز رأیگیری را برای همین موضوع تنظیم بازار فولاد گذاشتند، روز بعد همینطور. جلسات متعددی را با انجمنهای تولیدکنندگان فولاد، انجمن نوردکاران، اتاق بازرگانی، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، با خود کمیسیون صنایع و معادن، با تمام این مجموعه جلسات فشردهای گذاشتیم و از آن یک چیزی به نام شیوهنامه عرضه و تقاضای فولاد در آمد. اگر گران نبود که این شیوهنامه تنظیم نمیشد. حداقل در دو جلسه در ستاد اقتصادی دولت این شیوهنامه مورد ارزیابی و بحث قرار گرفته و در انتهای آبانماه ابلاغ شده و امیدواریم که با اجرای آن بتوانیم... (قطع میکروفن)

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون جناب آقای اسماعیلی، وقت شما تمام شد. کمیسیون بفرمایید. دولت نظرش مخالف است.

حجت اله فيروزي
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران گرامی عنایت بفرمایند! من چند تا عدد و رقم خدمت دوستان عرض کنم و بعد پاسخ ابهامات. دوستان عزیز ببینید! ما در سال 1398 حدود (28) میلیون تن انواع محصولات فولادی داشتیم و حدود (18) میلیون تن هم مصرف داخلی. یعنی (10) میلیون تن مازاد بر مصرف داشتیم. در سال جاری هم پیشبینیها این است که حدود (30) میلیون تن انواع محصولات فولادی انشاءالله تولید شود که همین الان در مشابه با سال گذشته وضعیتمان بسیار بهتر است و در بهترین شرایط ما حدود (15) میلیون تن هم مصرف خواهیم داشت.
عزیزان عنایت بفرمایند! دولت محترم پاسخ بدهند اگر میتوانستند بازار را مدیریت و کنترل کنند، این میزان از رانت و آشفتگی بازار چرا پیش آمده است؟ وقتی ما دو برابر میزان مصرف داخلیمان محصول فولادی تولید میکنیم، چرا این وضع بازار است؟ وقتی نگاه میکنیم میبینیم علت عمده این آشفتگی عدم عرضه محصولات فولادی در بورس است. الان حدود (30) تا (35) درصد محصولات فولادی در بورس عرضه میشود که اگر این عرضه به صورت کامل انجام شود و نیازهای داخلی تأمین شود، قطعاً مازاد بر آن به راحتی میتواند صادر شود.
من نکاتی را که دولت مطرح کردند پاسخ بدهم، این که دولت محترم و نماینده دولت میفرمایند، ما شیوهنامهای طراحی و تهیه کردیم که براساس شیوهنامه، بازار قابل کنترل است. ببینید عزیزان! حدود یک ماه است که شیوهنامه دولت در عرصه بازار فولاد ابلاغ شده، ولی نه اینکه نتیجه نداشته، بلکه در چند روز اخیر میبینیم که قیمتها افزایش هم داشته است. ضمن اینکه شیوهنامه یک دستورالعمل داخلی است و هر زمانی امکان لغو یا تغییر آن وجود دارد. در حالی که طرحی که کمیسیون تهیه کرده اگر با حمایت عزیزان نماینده به قانون تبدیل شود، این طرح به صورت قانون در میآید و امکان تغییر آن برای دستگاههای اجرایی وجود ندارد. در طرح مجلس و کمیسیون ما ضمانت اجرا پیشبینی کردهایم، در ضمانت اجرا اگر کسی محصولات فولادی را در بورس عرضه نکند به صورت ضمانت اجرا مجازات پیشبینی شده است، کالا به صورت کالای قاچاق پیشبینی شده، لذا الزام به عرضه در بورس است.
در طرح پیشنهادی کمیسیون بحث صادرات به خوبی دیده شده، بعد از تأمین نیازهای داخلی کشور بحث عرضه به بیرون و صادرات به راحتی پیشبینی شده و این حق را به تولیدکنندهها دادهاند.
نکتهای که بعضی از دوستان مطرح کردند اینکه گفتند در کمیتهای که به عنوان رصد و موضوع تنظیم بازار پیشبینی شده، برادر عزیزمان جناب آقای دکتر نادران فرمودند که نمایندگان مجلس به عنوان عضو دارای حق رأی پیشبینی شده، اصلاً چنین چیزی نیست. اگر دوستان به طرحی که الان در سامانه وجود دارد نگاه کنند، در بند (4) موضوع مربوط به کمیته در آنجا به صراحت پیشبینی شده که نماینده مجلس ناظر بر کمیته است. این که گفتند نقش وزارت صمت چیست و چه کسی باید پاسخگوی مجلس در این قانون باشد، دقیقاً وزارت صمت پیشبینی شده است. در کمیتهای که برای بررسی و رصد و پایش بازار پیشبینی شده و برای انتخاب و تعیین سهمیهها، در آنجا وزارت صمت رئیس کمیته است، اعضای کمیته هم مشخص است. در آن کمیته وظایف متعددی پیشبینی شده، بحث تعیین میزان سهمیه هفتگی، نحوه صادرات و تمام این موضوعات در کمیته است و مسئولیت هم با وزارت صمت است. آنجا وزیر محترم صمت به عنوان مسئول هستند.
نکتهای که دوستان اشاره کردند بحث خردهفروشی است. در طرح کمیسیون به صراحت بحث خردهفروشی، عرضه مقاطع طویل و محصولات تکمیلی پیشبینی شده و بورس ملزم شده که این ساز و کار را ظرف سه ماه تعیین کند. عزیزان محترم، همکاران گرامی! خواهشم این است که به کلیات طرح که واقعاً به سمت تأمین... (قطع میکروفن)

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. نظر کمیسیون هم موافق است. حضار 226 نفر، کلیات طرح را به رأی میگذاریم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد. کلیات طرح تصویب شد و همینطور که درخواست کمیسیون هم هست و چون بحث از حساسیت بالایی برخوردار است، براساس ماده (139) به کمیسیون ارجاع میدهیم و انشاءالله به صورت دوشوری در آنجا بررسی دقیق کنند و در اختیار قرار بگیرد.
7
انتخاب آقایان: عباس جهانگیرزاده و منصورعلی زارعیکیاپی به عنوان عضو ناظر در شورای قیمتگذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی

محمدباقر قاليباف
دستور بعدی را هم بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! قبل از اینکه تنفس اعلام بفرمایید، همکاران عزیز عنایت داشته باشید! ما سه تا انتخابات داریم، هر سه انتخابات براساس مصوبه ستاد کرونای مجلس به صورت الکترونیکی برگزار میشود.
در انتخاب ناظر در شورای قیمتگذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی آقایان اعظمیساردوئی و محمدتقی نقدعلی انصراف دادهاند، فقط جناب آقای جهانگیرزاده و آقای زارعیکیاپی تشریف دارند. این دو بزرگوار کاندیدا هستند، بر همان بحث انتخابات ناظرین ورود پیدا کنید میتوانید رأی بدهید.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
8
انتخاب آقایان: جواد نیکبین، حبیبالله دهمرده، علیرضا عباسی، محمدرضا دشتیاردکانی، سیدحمزه امینی، سیدمحمد موحد، علیاکبر بسطامی و سیدکاظم موسوی به عنوان عضو در شورای فرهنگ عمومی استانها

احمد اميرآبادي فراهاني
انتخاب عضو در شورای فرهنگ عمومی استانها مطرح است:
استان آذربایجانشرقی: آقای سیدحمزه امینی.
استان اردبیل: آقای سیدکاظم موسوی.
استان البرز: آقای عباسی.
استان ایلام: آقای بسطامی.
استان خراسانرضوی: حاجآقای نیکبین.
استان سیستان و بلوچستان: آقای دهمرده.
استان کهگیلویه و بویراحمد: جناب آقای سیدمحمد موحد.
استان یزد: جناب آقای دشتیاردکانی.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
9
انتخاب آقایان: حسین حاتمی، محمد صفائیدلوئی، ولی اسماعیلی، بهزاد علیزاده، حسینعلی شهریاری، مهدی روشنفکر و محمدرضا صباغیانبافقی به عنوان ناظر در کمیته هماهنگی اشتغال استانها

احمد اميرآبادي فراهاني
در انتخاب کمیته هماهنگی اشتغال استانها:
استان آذربایجانشرقی: آقای حاتمی.
استان اردبیل: آقای اسماعیلی.
استان ایلام: آقای علیزاده.
استان خراسانرضوی: آقای صفائی.
استان سیستان و بلوچستان: آقای شهریاری.
استان کهگیلویه و بویراحمد: آقای روشنفکر.
استان یزد: آقای صباغیانبافقی.
در همان بحث سیستم الکترونیکی میتوانید رأی بدهید و انشاءالله بعد از تنفس نتایج انتخابات ساعت (11:30) اعلام میشود. یعنی (11:30) سیستم رأیگیری بسته میشود.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. تنفس اعلام میکنیم. رأس ساعت (11) انشاءالله در خدمت همکاران هستیم.
(در ساعت 10:36 دقیقه جلسه با اعلام تنفس موقتاً پایان و سپس در ساعت 11:13 دقیقه به ریاست آقای سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی «نایبرئیس اول» رسمیت یافت)
10
ناطقان جلسه آقایان: سیدحمزه امینی، عادل نجفزاده، بهزاد علیزاده، محمد صفاییدلوئی و حسین گودرزی

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
بسم الله الرحمن الرحیم
با حضور 144 نفر از همکاران جلسه رسمی است. آقای حاجیدلیگانی ناطقان را دعوت بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای سیدحمزه امینی نماینده محترم هشترود و چاراویماق.
ـ آقای عادل نجفزاده نماینده محترم خوی و چایپاره.
ـ آقای بهزاد علیزاده نماینده محترم دهلران، درهشهر، آبدانان و بدره.
(که هرکدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای محمد صفائیدلوئی نماینده محترم گناباد و بجستان.
ـ آقای حسین گودرزی نماینده محترم دورود و ازنا.
(که هرکدام پنج دقیقه وقت دارند)
جناب آقای امینی بفرمایید.

سيدحمزه اميني
نطق 7 دقیقه ای
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«اللهم صل علی فاطمه و ابیها و بعلها و بنیها»، «اللهم الیک وجهت وجهی و الیک فوضت امری و علیک توکلت برحمتک یا ارحم الراحمین».
با سلام و عرض ادب و احترام خدمت همکاران عزیز و نمایندگان شریف مردم ولایتمدار کشورمان
ییخیلیب دینین ائوی رحلت ائدیب ختم رسل
چرپیلیب دین قاپیسی حضرت زهرا باشینا
سقطا اولوب محسنی بانو اوزوده اولدی شهید
کول الندی او زاماندان بری دنیا باشینا
حضرت فاطمهنین قبری ده مهجور اولدی
چادر عصمتینی سالدی ثریا باشینا
با عرض تسلیت ایام شهادت بهانه خلقت حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها). لازم میدانم از مردم شریف، نجیب، فهیم، قدردان و قدرشناس شهرستانهای هشترود و چاراویماق و بخشهای نظرشهر، شادیان سهندآباد، قوریچای، کوهسار، ذوالبین و آقزیارت که برای بار دوم به بنده حقیر اعتماد کرده و به عنوان خادم خود انتخاب نمودهاند تشکر و قدردانی کنم. امیدوارم سرباز شایستهای برای نظام مقدس جمهوری اسلامی به رهبری حضرت امام خامنهای (مدظلهالعالی) باشم.
با عرض خسته نباشید و آرزوی سلامتی و توفیق کادر پزشکی و خدمات درمانی و پرستاران ایثارگر و متعهد و همچنین از همکاران عزیز فرهنگی و معلمان گرانقدر به تعبیر مقام معظم رهبری آن افسران تعلیم و تربیت کشور به خاطر تلاشهای صادقانهشان در این ایام کرونایی تشکر و قدردانی میکنم. شهرستانهای هشترود و چاراویماق از جمله شهرستانهای سردسیر و کوهستانی استان میباشند که از لحاظ گازرسانی روستاها به همت دولت محترم در شرف سبز شدن میباشند از طرف مردم شریف این شهرستانها از وزیر محترم نفت کمال تشکر و قدردانی را دارم.
از وزیر محترم ورزش و جوانان به خاطر حمایتهایشان از هیأتهای ورزشی این شهرستانها و همچنین تکمیل استخر سرپوشیده هشترود و چمن مصنوعی بینظیر چاراویماق کمال تشکر و قدردانی را دارم.
کشاورزی محور استقلال کشور است، در شهرستانهای هشترود و چاراویماق انبار غله استان، امسال به خاطر سرمازدگی و شرایط نامساعد جوی، برداشت گندم بسیار کم و موجب ضرر و زیان کشاورزان زحمتکش شد، درخواست میشود دولت محترم در بخشودگی وامهای کشاورزی و حداقل تمدید آنها نهایت مساعدت را انجام دهند.
از عنایات وزیر محترم بهداشت برای شهرستانهای هشترود و چاراویماق درخصوص احداث پانسیون بیمارستانها، اهدای وسایل و لوازم پزشکی از جمله ونتیلاتور، سیآر ام، سیتی اسکن، هشت دستگاه آمبولانس، احداث بخش دیالیز، درمانگاه تخصصی، پایگاههای اورژانس تشکر و قدردانی مینمایم، امیدوارم برای این تجهیزات پزشکان متخصص نیز اختصاص دهند.
از وزرای محترم کشاورزی و نیرو در تکمیل فاز یک پایاب سد سهند حدود (2800) هکتار تشکر نموده و درخواست میکنم در تکمیل چهار فاز باقیمانده جهت اشتغال پایدار و آبادانی منطقه نهایت تلاش و جدیت را به عمل آورند. پیام نارضایتی و گلایه عمیق مردمان نجیب و خونگرم شهرستانهای هشترود و چاراویماق از وزیر محترم راه و شهرسازی به خاطر وضعیت بسیار بد و غیرقابل تحمل جادههای بینشهری و روستایی را اعلام میدارم از جمله جاده ترانزیت هشترود ـ مراغه، هشترود ـ قرهآغاج مسیر کارگاه سهراب، هشترود ـ دامنآب، ذوالبین ـ آتشبیگ ـ قرهکلک ـ آبگرم ـ ذاکرکندی ـ اماوغلی ـ عرقطو ـ دربند ـ قوشالار ـ پارالار و بینهایت.
از وزیر محترم علوم درخصوص اختصاص دو رشته کارشناسی به شهرستان چاراویماق و دو رشته کارشناسیارشد به شهرستان هشترود تشکر و قدردانی مینمایم.
از وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات از بابت نصب دکلهای مخابراتی در شهرستانهای هشترود و چاراویماق تشکر نموده هر چند که این دکلها کفاف نیازهای مردم را نمیدهند ولی از بابت تلفنهای ثابت انتقاد میشود چرا که هیچ اهمیتی درخصوص اصلاح شبکههای تلفنهای ثابت نمیدهند.
دولت محترم و وزیر محترم اقتصاد و دارایی! وضعیت بد اقتصادی، نبود درآمد و تعطیلی کسب و کار در این شرایط کرونایی از یک طرف و فشار بیامان بانکها از طرف دیگر به بدهکاران بانکی به خصوص کشاورزانی که به بانکها بدهی دارند موجب نگرانی کشاورزان و ناراحتی آنان گشته است. بانکها حق ندارند مطالبات خودشان را تا زمانی که محصولات کشاورزی و احشام آنان قیمت واقعی خودشان را پیدا نکردهاند از بدهکاران درخواست کنند، ممنون از الطافی که داشتهاید. والسلام علی من اتبع الهدی

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر میکنم از نطق برادر گرامی سیدحمزه امینی نماینده محترم هشترود و چاراویماق که رعایت وقت را نیز نمودند. دعوت میکنم از برادر گرامی عادل نجفزاده نماینده محترم خوی و چایپاره، بفرمایید.

عادل نجف زاده
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و درود خدا بر رهبر کبیر انقلاب، بنیانگذار نظام مردمسالار آنکه در هیچ برههای از زمان نگاه از مردم به عنوان پایه و اساس جمهوری اسلامی برنداشت و در همه حال مدافع حقوقعامه مردم ایران بود، سلام و درود خدا بر شهدای عزیز و رهبر معظم انقلاب پرچمدار اسلام راستین در نقطه عطف تاریخ بشریت و سفینه نجات انقلاب و کشور. درود بیکران خدا بر مردم ایران و مردم عزیز حوزه انتخابیهام خوی و چایپاره که در دوم اسفند ماه 98 با اعتماد بر تفکر عقلانیت راه سخت پیگیری مطالبات انباشته چندین ساله خود را به اینجانب سپردند تا در رهگذر دعواهای سخت و بیحاصل سیاسی روز شاید بتواند در ساختن شهر آرزوهای مردم در کنار آنها بایستد و تلاش کند.
مردم عزیز ایران! امروز در نقطه عطف تاریخ انقلاب و در مرحله سخت از تحریمهای ظالمانه علیه کشور وظیفه نمایندگی مردم، وظیفه سخت و طاقتفرسایی است چراکه متأسفانه از آن همدلی و وحدت و آن همبستگی لازم مبتنی بر خرد جمعی برای نجات کشور خبری نیست و کشوری که سرآمد ثروت، ظرفیت و فرصتهای بیکران الهی است وضع فعلی اقتصاد، فرهنگ، اشتغال، تولید و فضای کسب و کار چندان با استراتژی همپیوندی احزاب و گروههای سیاسی کشور همخوانی ندارد.
همکاران ارجمند واژه انقلابی برای مجلس یازدهم یعنی جهاد، تلاش شبانهروزی در جهت اصلاح امور رفع موانع توسعه یعنی در سختترین شرایط کشور در کنار مردم بودن، یعنی گوش جان سپردن به فرمان ولایت که در آغاز مجلس یازدهم منشور قدرتمند نحوه پیگیری مطالبات مردم و نجات اقتصاد کشور از طریق اقتصاد مقاومتی مبتنی بر دانش را برای همه ما ترسیم فرمودند و الان سؤال اینجا است در کجای این راهبرد قرار داریم؟ آیا قوانین تحقق گام دوم انقلاب این فرصت عظیم بازسازی بزرگ را فراهم نمودهایم؟ آیا چرخ در گلمانده تولید را به قدرت قانون چرخاندهایم؟ آقای رئیسجمهور شما هرچقدر نفت بفروشید ما نه تنها بارکالله قطعاً هزار آفرین خواهیم گفت، اما معاش مردم را به معادلات پیچیده بودجه گره نخواهیم زد.
جناب آقای رئیس! من نماینده شهری هستم که در تدین، اخلاق، فرهنگ، تمدن، عرفان، مزیت خاک، آب، معدن و مردم غیور سرآمد است و علیرغم قرارگیری در نقطه استراتژیک همپیوندی اقتصاد ملی با اقتصاد جهانی از طریق مرز رازی و توان مضاعف در ارتباط لجستیک زمینی، ریلی و هوایی از بالاترین نرخ بیکاری جوانان خود رنج میبرد، امروز اگر اقتصاد کشاورزی، گردشگری، لجستیک، معدن، راه نمیافتد و دانشگاهها در کنج عزلت باقی ماندهاند دلیل آن غیر از بیتدبیری دولتها و مجالس گذشته و حال نیست. نمایندگان عزیز و دولت محترم! کافی است، باید با احترام به ملت عزیز ایران به جای تخطئه هم، آن هم بدون ارائه راهکار معین به دنبال راهی بگردیم تا در اوج عقلانیت و خرد جمعی ظرفیتهای این کشور را با اعتماد به جوانان، دانشگاهیان و با سپردن امور به خود مردم به عنوان بزرگترین سرمایه نظام، فضای تولید و ارتقاء زیرساختهای لازم برای توسعه کسب و کار را فراهم آوریم. امروز فقط مجلس میتواند با ریلگذاری صحیح و وظیفهمندکردن دولت، کشور را از بحران بیاعتمادی به دولتمردان نجات بدهد.
جناب آقای قالیباف! فرموده بودید در کنار نمایندگان در رفع مشکلات حوزههای انتخابیههایشان تلاش خواهید کرد. شهر خوی با (40) درصد عقبافتادگی در حوزه فاضلاب شهری به ویژه در شهرک (40) هزار نفری ولیعصر نیازمند اعمال ماده (23) برای جبران این فاجعه عظیم زیستمحیطی است. شهر خوی و چایپاره با (46) درصد عقبافتادگی در حوزه گازرسانی در بخشهای قطور، صفاییه، ایواوغلی، باقلابات، ولدیان، مراکان و آغبلاغ نیازمند توجه وزارت محترم نفت است. شهر خوی با دارا بودن (300) میلیون متر مکعب آب جاری و قطب کشاورزی آذربایجان غربی و علیرغم قرار نداشتن در حوزه آبریز دریاچه ارومیه ذخیرهگاه سد ندارد و سد غازان 11 سال است به داستان تراژدی این شهر تبدیل شده است. شهر خوی مدفن عارف بزرگ شمس تبریزی است هنوز از توجه جدی وزارت میراث در ساخت مقبره فاخر از بودجه (20) میلیاردی مصوبه دولت بیبهره است. (30) هزار مرزنشین منطقه قطور و الند در بدترین شرایط اقتصادی و معاش و نبود گاز، ادارات متمرکز، نبود بانکها در سختترین شرایط زلزلهای، با (5000) واحد مسکونی صددرصد تخریب بهسر میبرند. سد آغچای با (93) درصد رشد در شبکه انتقال آب در پایاب سد هنوز منتظر تخصیص (45) میلیارد تومان برای تکمیل سد میباشد.
جناب آقای قالیباف! خوی با مرز فعال و قدرتمند رازی به عنوان مفصلگاه اقتصاد ایران و جهان و همجواری با کشورهای ترکیه، نخجوان، ارمنستان و عراق و همپیوندی تاریخی با قفقاز میتواند به عنوان منطقه آزاد مستقل نقش اساسی در رونق تولید، صنعت و گردشگری ایفا نماید. پیشنهاد میکنم خوی، ماکو، ارس و اردبیل را با توجه به قرارگیری در یک رینگ اقتصادی به ویژه در شرایط فعلی ژئوپلیتیک قفقاز به بزرگترین منطقه آزاد یکپارچه فعال کشور تبدیل نمایید. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر میکنم از نطق برادر گرامی آقای عادل نجفزاده نماینده محترم خوی و چایپاره. دعوت میکنم از برادر گرامی بهزاد علیزاده نماینده محترم دهلران، درهشهر، آبدانان و بدره که نطق خودشان را شروع بفرمایند.
(در این هنگام آقای علی نیکزادثمرین «نایبرئیس دوم» ریاست جلسه را به عهده گرفت)

بهزاد علیزاده
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمد لله رب العالمین والعاقبه للمتقین
در طلیعه سخن ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) را تسلیت عرض مینمایم یاد و خاطره شهدای عزیز را گرامی میدارم و به روح بلند و ملکوتی امام راحل درود میفرستم و برای رهبر معظم و فرزانه انقلاب آرزوی طول عمر توأم با عزت دارم. عرض سلام به محضر ملت شریف ایران و مردم ولایتمدار و مرزدار استان ایلام به ویژه حوزه انتخابیه شهرستانهای دهلران، درهشهر، آبدانان و بدره. لازم میدانم از اعتمادی که مردم حوزه انتخابیه به اینجانب داشتند قدردانی نمایم، امیدوارم بتوانم به این اعتماد پاسخ مناسب و درخور بدهم.
آقای رئیس و همکاران گرامی! کشور عزیزمان ایران اسلامی در یکی از حساسترین دوران تاریخ باعظمت و پرفراز و نشیب خود قرار دارد. آمریکا، صهیونیسم، دشمن منطقهای، ترامپ، بایدن، تورم، بیکاری و رکود دشمنان مشترک مردمان این سرزمین هستند. دشمن، دشمن است کار دشمن تهدید، ترور، تحریم و محاصره اقتصادی است. دشمن از دشمنی مضایقه نمیکند، دفاع شجاعانه و عالمانه وظیفه ما است تجربه نشان داده است ما هیچگاه در رویارویی نظامی با دشمن شکست نخورده و نمیخوریم اما در جنگ اقتصادی به دلیل سوءمدیریت آسیبپذیری نشان دادهایم. امروز دشمن معیشت مردم را صحنه نبرد خود قرار داده است بیثباتی قیمت انواع کالاها و افزایش افسار گسیخته و لحظهای آنها در سایه نبود نظارت مناسب، مستمر و کارآمد، پایینآمدن قدرت خرید مردم به گونهای که از خرید مایحتاج روزانه خود عاجزند، همچنین بیکاری جوانان، وجود تبعیض در استخدام و به کارگیریها، عدم اجرای کامل طرح رتبهبندی معلمان و مشکلات معیشتی این قشر و سایر کارکنان دولت، مشکلات فراوان جامعه کارگری، عدم رعایت عدالت در همسانسازی حقوق بازنشستگان تأمیناجتماعی، مشکلات حوزه بانوان، بلاتکلیفی نیروهای حقالتدریس، نهضت سوادآموزی، پیشدبستانی، نیروهای شرکتی و قراردادی و سایر موارد مشابه از مهمترین دغدغههای مردم میباشد.
یقیناً در این شرایط سخت و حساس مردم از مجلس انقلابی انتظار اقدامات بهموقع و کارشناسی شده برای کم کردن بخشی از این نگرانیها دارند. طبیعتاً اگر مجلس یازدهم نتواند به این انتظارات پاسخ مناسب بدهد این موضوع هزینههای گزافی برای کشور خواهد داشت. اگر مدیران نگاه خود را به ظرفیتها و توانمندیهای داخلی عمیقتر و فراگیرتر نمایند در جنگ اقتصادی نیز پیروز میدان خواهیم بود باید سوداگران و رانتخواران را از ضیافت تصمیمگیران و تصمیمسازان خارج و با نصبالعین قرار دادن رهنمودهای مقام معظم رهبری و تقویت بعد نظارتی افق تازهای گشود تا شاهد رفع مشکلات مردم باشیم.
همکاران عزیز! من فریاد زنان و مردانی هستم که خاک سرزمین خویش را چون جان خود محافظت کرده، صدای مرزداران مرزنشین ایلام، فریاد روستاییان، کشاورزان، عشایر و دامداران فراموش شده، جوانان تحصیلکرده بیکار که در گوشه خانه سوهان روح خود و خانوادههایشان هستند. ایلام قهرمانپرور از میدان جنگ با دشمن، سربلند و پیروز بیرون آمد اما در دوران جنگ اقتصادی حال و روز خوشی ندارد. این سالها بیکاری، تورم، خودکشی و افسردگی متأسفانه نام عروس زاگرس را در صدر آمارها قرار داده است. استان ایلام اگر چه به لحاظ وسعت و جمعیت از استانهای کوچک کشور به شمار میرود اما به لحاظ قابلیتها و ظرفیتهای اقتصادی در حوزههای نفت، گاز، آب و کشاورزی، گردشگری و همچنین برخورداری از مرز مشترک با کشور عراق از شرایط مناسبی برخوردار است. متأسفانه به دلیل نگاه نامتوازن در توسعه کشور و بودجهریزی مبتنی بر چانهزنی تاکنون ایلام عزیز به خوبی در مسیر توسعه قرار نگرفته و به جایگاه واقعی خود نرسیده است، در زمینه نفت و گاز با وجود برخورداری از (11) درصد ذخایر گاز و (5) درصد ذخایر نفت کشور، وجود مراکز بهرهبرداری و واحدهای پالایشگاهی و پتروشیمی هنوز فاقد یک تشکیلات اداری مستقل است که این امر با هیچ منطقی سازگار نیست. از وزیر محترم نفت انتظار میرود تا قبل از پایان کار دولت به این خواسته دیرینه و به حق مردم استان ایلام یعنی تأسیس شرکت نفت و گاز منطقه ایلام جامه عمل بپوشاند. وجود پروژههای نیمهتمام که عمر برخی از این پروژهها بیش از یک دهه میباشد همچون کارخانه سیمان دهلران، بازارچه مرزی چیلات، سدهای میمه و سیکان، ورگر، پتروشیمی و پتروپالایش دهلران، تونل کبیرکوه، راه چمسور و راه قاضیخان ـ بدره، آزادراه بدره و پلزال، محورهای دهلران به اندیمشک و درهشهر به ایلام ـ پلدختر و بسیاری پروژههای دیگر که متأسفانه همه آنها آینه دق مردم هستند.
از وزرای محترم راه و شهرسازی، صمت و نفت انتظار میرود نسبت به تسریع در پروژههای یادشده اقدام عاجل نمایند. از وزیر محترم نیرو درخواست میشود ضمن تسریع در تکمیل پروژههای نیمهتمام نسبت به آغاز به کار پروژههای سد تنظیمی و نیروگاه تلمبه ذخیرهای سیمره، تأمین آب اراضی کلاتمورموری از عقبه سد کرخه اقدام نمایند. مرزنشین هستیم جنگ را با تمام وجود لمس کردهایم، غرش هواپیماها، صدای مهیب موشک و بمب را تجربه کردهایم، فرودگاه و منطقه نظامی داریم اما کارکنان، شاغل و بازنشسته در شهرستانهای آبدانان، درهشهر و بدره از دریافت فوقالعاده مناطق جنگی محروم هستند. از وزیر محترم دفاع و همچنین رئیس محترم ستاد کل نیروهای مسلح و سایر مسئولان ذیربط درخواست رسیدگی عاجل در این خصوص دارم. ترکشهای هشت سال دفاع مقدس بر سینه هماستانیهای من و مردم حوزه انتخابیهام نشسته است، اما متأسفانه شرکتهای نفت و گاز منطقه از ظرفیت نیروهای شایسته و توانمند و متخصص بومی استفاده نمیکنند و جوانان عزیز ما همچنان از درد بیکاری رنج میبرند، از وزیر محترم نفت انتظار میرود در این خصوص چارهاندیشی نماید. سخن آخر اینکه از مجلس محترم و کمیسیون تلفیق در خواست میکنم در این روزها که کار بررسی و اصلاح لایحه بودجه 1400 در جریان است به ایلام توجه ویژه داشته باشند و حق مردم این استان را... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر میکنم از برادر گرامی بهزاد علیزاده نماینده محترم دهلران، درهشهر، آبدانان و بدره. دعوت میکنم از برادر گرامی محمد صفائیدلوئی نماینده محترم گناباد و بجستان بفرمایید.

محمد صفائي دلوئي
نطق 5دقیقه ای
به نام خدا
درود و رحمت الهی بر امام راحل و سلام بر امام حاضر، درود بر شهدای انقلاب اسلامی و سیدالشهدای مقاومت سردار دلها حاج قاسم، سلام بر پزشکان، پرستاران، پیراپزشکان و جهادگران عرصه سلامت، سلام بر ملت قهرمان ایران، سلام بر مردمان سرزمین قنوت و قنات و قناعت، مردم بصیر، فهیم، آگاه و عزیز شهرستانهای گناباد و بجستان.
همکاران عزیز! بزرگترین چالش امروز ما ساختارهایی است که تولید نابرابری کرده و تشدید کننده فقر هستند در مقابل بزرگترین ثروت ما قدرت مدنی، اجتماعی و مکتبی است در بحرانهایی مثل جنگ، سیل، زلزله، کرونا مردم همواره تأثیرگذارترین رکن نظام سیاسی حاکم هستند. ظرف مدیریت اجرایی، ظرف متمرکز تک محصولی متکی به نفت است که زمام آن به تمامه در اختیار دولت است، فاصله میان مردم و مسئولان را امری اجتنابناپذیر کرده است. در این تمرکزگرایی افراطی، نوآوری، خلاقیت، ابتکار زیستبوم پیش پای یک رابطه مرکز پیرامونی ذبح میشود. بسی سرگرم شعارهای عامهپسند مبارزه با بیعدالتی و گسترش اخلاقمداری میشویم اما به چگونگی تحقق این شعارها توجه نکردهایم. چرا اقتصاد مقاومتی مورد تأکید رهبر فرزانه انقلاب اسلامی که اصرار بر پیشرفت درونزا دارد کمتر به نتیجه میرسد؟ چون ظرف متکی به اقتصاد نفتی امکان آن را نمیدهد. اقتصاد نفتی اوج حقارت ملت ایران شده است. چون بیگانگان به راحتی قادرند ما را تحت فشار قرار دهند. اقتصاد تک محصولی متکی به نفت ثمره یک رابطه استعماری است که برای آن اقدامی نشده است. تمرکزگرایی افراطی یعنی حرکت در ظرف پهلوی و معالاسف ما در عرصه اقتصاد در آن ظرف کهنه و پوسیده میخواهیم آرمانهای بلند انقلاب اسلامی را محقق کنیم که محقق نمیشوند.
در چله اول انقلاب اسلامی هیچ مرکز دانشگاهی، دینی و علمی طرح مشخصی برای فلسفه اقتصادی کشور ارائه ندادهاند، به همین جهت علیرغم پیشرفتهای فراوان در حوزههای زیرساختی، آموزشی، علمی و بهداشتی به تعبیر رهبر فرزانه انقلاب اسلامی کارنامه قابل قبولی در زمینه عدالت اجتماعی نداریم. تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی بر اقتصاد مقاومتی امر مبارکی است اما بدون تعریف ظرف غیر متمرکز جوابگوی اهداف و آرمانهای انقلاب اسلامی نیستیم. تمرکزگرایی افراطی دولتها را به طرف شعارهای کاریکاتوری پراکنده و بیهدف سوق داده و آنها را از ظرفیت مدنی، اجتماعی و مکتبی بیبدیل جامعه ایران غافل کرده است. راهکارهای پیشنهادی:
1 ـ آمایش سرزمین، تمرکززدایی، تفویض اختیار به مناطق و استانها را با فوریت عملیاتی نماییم.
2 ـ وزارت علوم موظف شود با فوریت طرح آمایش سرزمین را در همه استانها و شهرستانها به صورت کاربردی تهیه نماید.
3 ـ براساس مطالعات آمایش سرزمین با فوریت در هر شهرستان حداقل یک مگاپروژه عملیاتی شود.
4 ـ به استانداران به عنوان والیان مناطق اختیار داده شود که با همفکری نهادهای نظارتی درباره منابعی که در استانها خرج میشود تصمیمگیری نمایند.
5 ـ وزارت امور خارجه موظف شود با همکاری تنگاتنگ استانداران استانهای مرزی روابط با همسایگان را بازتعریف نموده و معاونت اقتصادی وزارت خارجه را فعال نماید و از ظرفیتهای منطقهای بهره ببرد و وقت مردم و کشور را صرف دیپلماسی با چند واحد سیاسی متخاصم نکند.
6 ـ تمام مهمانسراهای وزارتخانهها به مردم واگذار شود صددرصد تسهیلات استانی شود.
نکاتی که در حوزه انتخابیه دارم؛ توجه مسئولان وزارت کشاورزی و صمت به تأمین خوراک دام و طیور همچنین کمک جدی به مرمت قنوات و احداث سدهای خاکی و آخرین نکته طرح آمایش دانشگاهها که امروز وزارت علوم تأکید بر آن دارد یک حرکت ضدعدالتی است که باید با فوریت متوقف شود. والسلام

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر میکنم از برادر گرامی محمد صفائیدلوئی نماینده محترم گناباد و بجستان. دعوت میکنم از برادر گرامی حسین گودرزی نماینده محترم دورود و ازنا بفرمایید.

حسين گودرزي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
خداوند را بر همه نعمتهایش میستایم و به ساحت مردمان با فضیلت شهرهای دورود، سیلاخور، ازنا و جاپلق ادای احترام میکنم و سلامتی و بهروزی ملت بزرگ و نظام سرافراز جمهوری اسلامی و رهبر فرزانه آن را از خداوند بزرگ خواستارم. در این فرصت محدود به چند موضوع مهم ملی و منطقهای اشاره میکنم. نخست رخداد زوال یا مرگ دستهجمعی درختان بلوط جنگل زاگرس است نمایندگان عزیز و ملت بزرگوار ایران استحضار دارند (6) میلیون هکتار جنگل زاگرس کمربند حفاظتی و ریه تنفسی ایران موهبتی الهی است که اعتدال نسبی آب و هوای ایران را رقم زده است. جنگلهای زاگرس (40) درصد آب شیرین کشور، حفاظت از آب و خاک و تعدیل هوا، تعلیف (50) درصد دام کشور و امنیت غذایی و سلامت کشور را تأمین کرده است.
با این حال بیماری موسوم به زوال یا مرگ دستهجمعی درختان بلوط زاگرس باعث شده در دهساله اخیر بیش از (5/1) میلیون هکتار یا (18) میلیون اصله درخت بلوط از (25) تا (100) درصد دچار آفتزدگی و یا خشک شوند.
با این حال دولت و وزارت جهادکشاورزی و سازمان جنگلها و مراتع اقدام درخوری در این راستا تاکنون انجام ندادهاند. این مسأله نیازمند عزم ملی و تشکیل کمیته نجات جنگل زاگرس با مسئولیت شخص رئیس محترم جمهوری است، همانند کمیته ملی نجات دریاچه ارومیه.
همچنین تأمین اعتبار برای تهیه طرح ملی نجات جنگل زاگرس در بودجههای سالانه، شناسایی کانونهای بحرانی و پهنهبندی آنها و ایجاد پویش ملی با مشارکت نهادهای مردمی و جهادی برای مقابله با آفت یادشده است.
در عین حال پس از سؤال اینجانب از وزیر محترم جهادکشاورزی و تقاضای تشکیل کمیته جنگل زاگرس و مکاتبات صورتگرفته، ریاست محترم جمهوری تشکیل کمیته ملی راهبری حمایت از جنگ زاگرس را با مسئولیت معاون اول رئیسجمهور صادر فرمودند که ضمن تشکر از این اقدام دیرهنگام لازم است این کمیته با مسئولیت شخص رئیسجمهور تشکیل و به سرعت سند راهبردی حفظ و صیانت جنگل زاگرس را تهیه و تصویب نماید.
اما مسأله دوم ظلم آشکاری است که شرکت سرمایهگذاری تأمیناجتماعی موسوم به شستا در حق مردم شهرستان دورود و صنعت سیمان کشور و چندهزار کارگر سه فاز صنعت سیمان، فارسیت و بهراد را در شهرستان دورود روا داشته است. خلاصه این ظلم بدین قرار است که شستا پس از شصت سال بهرهبرداری از سه فاز کارخانههای سیمان دورود که با درآمد آن دهها کارخانه در دیگر نواحی ایران احداث کرد، حاضر نشده است کوچکترین نوسازی و سرمایهگذاری جدیدی در منطقه داشته باشد. تولید شرکت فارسیت که تا چند سال پیش بالغ بر (600) نفر کارگر داشت را به دلایل غیرکارشناسی متوقف کرد و کلیه سهام آن را در بازار بورس به صورت خرده به فروش رساند و دانسته حاضر نشد (10) درصد سهام آخر آن را بلوکفروشی نماید تا امکان برگزاری مجمع و تشکیل هیأتمدیره و راهاندازی این شرکت عظیم را فراهم آورد و اکنون کارگران فارسیت را چون ناپدری ظالم رها کرده و آواره دیگر بلاد کشور نموده است.
مدیران شستا و به خصوص هلدینگ سیمان تأمین با این استدلال که سهم شستا در شرکت بهراد (30) درصد و حاشیه سود آن کم است، سالها است تولید این شرکت را متوقف کردهاند و همه تلاشها برای راهاندازی این شرکت را بیجواب گذاشتهاند. در اقدامی همانند فروش شرکت فارسیت، مدیران شستا با سرعت زیاد سهام سه فاز سیمان دورود را در بورس به فروش گذاشتند و در هفتههای اخیر با فروش بخشی دیگر از سهام، مالکیت شستا را به زیر (30) درصد رساندند و این اقدام آشنا همانند فروش شرکت فارسیت و مالکیت (30) درصدی بهراد در انتظار مردم و کارگران این دیار است.
بنده در این تریبون نمیخواهم افاضات مدیران شستا و سیمان تأمین را بیان کنم، اما از وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی میخواهم با رسیدگی عاجل به این شرکت و احیای شرکتهای تعطیلشده، به سرعت نسبت به این اقدام... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی حسین گودرزی نماینده محترم دورود و ازنا تشکر میکنم. آقای رئیس! نطقها تمام شد.
11
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر. حاجآقا موسوی! تذکر آییننامهای دستور روز را بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
در خدمت حاجآقای سلیمی هستیم، بفرمایید.

عليرضا سليمي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
در مورد آلودگی هوا، ما در مجلس قبل قانون تصویب کردیم. سؤال این است، چه کسانی این قانون را اجرا نکردهاند؟ از ریاست محترم قوه قضائیه که فرمودهاند به ترک فعلها نیز رسیدگی میکنند، تقاضا دارم در این موضوع ورود پیدا کنند، این ترک فعل است. آقایانی که مسئول مستقیم هستند به جای نظریهپردازی و به جای آنکه نسبت به ساحت مقدس امام تعریض داشته باشند، در مورد مسئولیت مستقیم خودشان به ایفای وظیفه بپردازند.
نکته دوم؛ بعضیها این روزها آرزو کردند آقای ترامپ رأی بیاورد تا به ایران بیشتر فشار بیاورد، عجیب است. اینها کسانی هستند که هویت واقعی خودشان را امروز برملا کردند. اینها همانهایی هستند که برادرانشان در سال 88 به آمریکاییها گفتند بیشتر به ایران فشار بیاورند. توقع این است که بعضی از احزابی که این خانم عضو آن هستند موضعگیری میکردند. اگر موضع رسمی آنها این نیست چرا سکوت کردند؟ حالا برادرش یک موضعگیری کرد، ولی احزاب چرا ساکت هستند؟ این نشان نمیدهد که اینها راضی هستند؟
نکته سوم که امروز میخواهم تذکر بدهم این است، بعضیها میگویند که ما نگذاشتیم مردم در صف باشند. من ایشان را دعوت میکنم صفهای روغن و چه و چه را ببینند. میگویند ما دلار را طوری گران کردیم مردم نفهمیدند، حتماً ایشان از تورم (44) درصدی خبر ندارد.
نکته بعدی این است که بعضیها قانون مجلس را به سلیقه خود دارند اجرا میکنند. آقای رئیس! چرا بخشی از قانون راهبردی را اجرا کردند و بخشی از آن را اجرا نمیکنند؟ سوم اسفند پایان برخی از امتیازات است که به بعضیها داده شد. متن ماده (6) قانون را آقایان یک بار بخوانند، بعد میگویند در مصوبه مجلس نیست، آییننامه هم که نوشتهاند مغایر با مصوبه بود. کمک معیشتی را هم که درست عمل نکردند. آقای رئیس! بسیاری از کسانی که ذیحق هستند این کمک معیشتی به آنها داده نشد.
در مورد اموال نامشروع از آقای رئیسی تشکر میکنیم که فرمودند اموال نامشروع مسئولین برمیگردد. اما توقع این است آن مسئولی که مال نامشروع دارد، این لیاقت ندارد، باید سریع عزل هم شود.
آخرین جملهای که عرض میکنم این است که من خواهش میکنم آقای رئیسجمهور فرصتها را از دست ندهند. این مدت باقیمانده از قرنطینه بیرون بیایند به داد مردم برسند، کشور را مدیریت جدی کنند، متشکرم.

علي نيک زادثمرين
از حاجآقا سلیمی تشکر میکنیم. آقای موسوی! نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای دهمرده هستیم، بفرمایید.

حبيب اله دهمرده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
همه مناسبتها را گرامی میداریم. رؤسای محترم سه قوه بزرگوار! یادتان میآید در تبلیغات ریاست جمهوری چه میگفتید؟ هرگز فکر میکردید که روزی هر سه نفر شما رئیس قوه شوید؟ از زنده باد و مرده باد حقیقتاً بپرهیزید. سردار سلیمانی چه کرد که امروز مورد تعظیم انس و جن جهان واقع میشود؟ رمز موفقیت او خالص و مخلص برای خدا کار کردن بود. دنبال همان روشها بروید.
جناب آقای روحانی عزیز! تعدادی از دولتمردان روی صندلی واقعی خودشان ننشستهاند. مسئولان بزرگوار! مملکت خیلی گران اداره میشود. جناب روحانی! حاضرید چند روزی در سیستان زندگی کنید؟ از خدا بترسید که آه دل پیرزنی نیمهشبی کن فیکون میکند.
همکاران شریف! فصل تنظیم بودجه است. قبل از کمبود بودجه توزیع نامناسب بودجه میتواند باشد. معیشت مردم، بیکاری، مسائلی از این دست، فاصله نقاط کمبرخوردار تنظیم شود. خداوکیلی و حضرت عباسی مسئولان به وظیفه ذاتیشان در استان سیستان و بلوچستان عمل نمایند.
در زمینه آب، انتقال آب از دریای عمان، آب ژرف، جلوگیری از تبخیر و رسوبگذاری، حقابه رودخانه هیرمند از افغانستان و دهها مطلب دیگر میتواند مشکلگشا باشد. راه آهن زابل، بزرگراه زاهدان ـ زابل و راههای روستایی، تسریع در گازرسانی، حقیقتاً این وضع کپسول نفت در سیستان و بلوچستان قابل قبول نیست، اصلاً توجیه ندارد.
اجرای کامل طرح (46) هزار هکتاری شامل انتقال آب تا زمین، الگوی جدید کشت، کارخانههای فرآوری، نگهداری و راهبردی سیستم. البته رتبهبندی معلمان، نهضتیها، خرید خدمتیها، پیشدبستانیها و کنکوریها پیوسته تماس میگیرند.
نیروگاه بادی میرنادر و کارخانههای وابسته یک ظرفیت است. چرا استان سیستان و بلوچستان به ویژه سیستان را ما به آب بند کردیم؟ آبی که به افغانستان بند است و هیچوقت توجیه نمیکنند.
کارخانه لاستیک قرنی قبل کلنگزنی شد، سرامیک، منطقه آزاد، بازارچه و گذرهای مرزی، پل دوم میلک، تجارت، احیای سازمان عمران سیستان، ساماندهی حاشیهنشینی و پرداخت معوقه کارگران شهرداری، اینها مطالبی است که باید انجام شود.
گردشگری یک ظرفیت در استان است. شهر سوخته، کوی خواجه، قلعه رستم، آسیاب بادی... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادر دکتر دهمرده سپاسگزاریم.

حبيب اله دهمرده
تذکرات شفاهی
برادر! بگذار دو کلمه بگویم.

علي نيک زادثمرين
با من نیست، خودکار قطع شده است، دست من نیست. از جناب آقای دکتر دهمرده به نوبه خودم سپاسگزارم. جهت استحضار مردم بزرگ ایران اسلامی و شما نمایندگان محترم، نتیجه انتخابات شورای فرهنگ عمومی استانها را عرض میکنم:
استان خراسانرضوی: برادر جواد نیکبین با (131) رأی.
استان سیستان و بلوچستان: برادر حبیباله دهمرده با (131) رأی.
استان البرز: برادر علیرضا عباسی با (129) رأی.
استان یزد: برادر محمدرضا دشتیاردکانی با (126) رأی.
استان آذربایجانشرقی: برادر سیدحمزه امینی با (125) رأی.
استان کهگیلویه و بویراحمد: برادر سیدمحمد موحد با (124) رأی.
استان ایلام: برادر علیاکبر بسطامی با (123) رأی.
استان اردبیل: برادر سیدکاظم موسوی با (122) رأی انتخاب شدند که برایشان آرزوی توفیق دارم.
نتیجه انتخابات ناظر در شورای قیمتگذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی؛
استان اردبیل: برادر عباس جهانگیرزاده با (95) رأی و برادر منصورعلی زارعیکیاپی با (79) رأی انتخاب شدند که برایشان آرزوی توفیق داریم.

علي نيک زادثمرين
آقای کریمی! تذکرات شفاهی را بفرمایید.

صديف بدري
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر خاوازی وزیر محترم جهادکشاورزی! یکی از مهمترین روشهای توسعه اشتغال و افزایش درآمد در کشور و به خصوص در مناطق روستایی، ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در بخش کشاورزی است. استان اردبیل از قطبهای مهم کشاورزی کشور است، به طوری که سالانه بیش از (5/4) میلیون تن انواع محصولات کشاورزی را تولید میکند و (4) درصد کل محصولات کشاورزی کشور در اردبیل تولید و به بازار عرضه میشود. اما متأسفانه کمبود صنایع تبدیلی در استان اردبیل همهساله سبب ضرر و زیان هنگفت کشاورزان میشود.
صنایع فرآوری کشاورزی میتواند در راستای جلوگیری از ضایعات محصولات کشاورزی، ایجاد ارزش افزوده در بخش کشاورزی، افزایش سطح درآمد روستاییان، بالا بردن بهرهوری بخش کشاورزی و افزایش سهم اشتغال صنعتی در مناطق روستایی و به عنوان جزئی از فرآیند توسعه روستایی ایفای نقش کند.
آقای وزیر! یک سوم جمعیت شاغل استان اردبیل در بخش کشاورزی شاغل هستند، اما جهادکشاورزی دست این عزیزان زحمتکش و نجیب را که در صف مقدم تولید در کشور هستند نمیگیرد. برای باغدار اردبیلی که بالاجبار محصولاتی را که با هزار امید و آرزو برداشت کرده، به دلیل مازاد عرضه در بازار بیرون میریزد، بود و نبود دستگاه عریض و طویل جهادکشاورزی چه فرقی دارد؟
نمیشود سوءمدیریت جهادکشاورزی را با انداختن توپ به زمین کشاورزان پوشاند و عدم رعایت الگوی کشت از سوی کشاورزان را همچون پتکی پیوسته بر سر این عزیزان فرود آورد. شما برای مدیریت مازاد تولید، ایجاد ارزشافزوده برای محصولات کشاورزی و کاستن از آلام آنان چه کردهاید؟ جز این است که هم کشاورز تولیدکننده سر در گریبان مانده و هم مصرفکننده بیچاره با ارقام نجومی در بازار مواجه میشود؟ آقای خاوازی! برای حمایت از تولید پا پیش بگذارید.

علي نيک زادثمرين
از برادرمان جناب آقای بدری متشکریم. جناب آقای کریمی! نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
آقای محمدرضا پورابراهیمیداورانی نماینده محترم مردم کرمان و راور بفرمایید.

محمدرضا پورابراهيمي داوراني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر بنده به آقای رئیسجمهور است، درخصوص اظهارنظر معاون اول ریاست جمهوری آقای دکتر جهانگیری در روز گذشته در جلسه روز ملی صادرات.
آقای دکتر جهانگیری! بهتر است ما درخصوص موضوعاتی همانند ارز (4200) واقعیتها را به مردم بگوییم، همه اطلاع دارند و میدانند، تاریخ گواهی میدهد تصمیم دولت در فروردین سال 97 علیرغم مخالفت صریح مجلس و کمیسیون اقتصادی مجلس در آن زمان، منجر به تصمیمی شد که آثار زیانبار آن در اقتصاد کشور هر روز بیش از گذشته خودش را نشان میدهد. صحبتهای جنابعالی مبنی بر اینکه موضوعات مربوط به تغییر درخصوص ارز (4200) و تصمیم در ارتباط با آن در جلسه شورایعالی هماهنگی اقتصادی کشور و سران قوا در مردادماه انجام شده، این آدرس غلط دادن به مردم است. اصلاً در آن زمان که شما تصمیم برای ارز (4200) تومانی در فروردینماه گرفتید، جلسهای تحت عنوان سران قوا در کشور وجود نداشت. در اردیبهشتماه و خردادماه در همان سال بعد از این تصمیم شما مقام معظم رهبری دستور تشکیل شورای عالی هماهنگی اقتصادی کشور را دادند و در مردادماه کار انجامشده شما در دستور کار قرار گرفت. چرا آدرس غلط به مردم میدهید؟
مسئولیت و تبعات این اقدام را بپذیرید و این موضوع را که هر روز مجلس میخواهد برای این بحث تصمیم بگیرد، الان هم مجلس ورود کرده، بپذیرید که هزینههای سنگینی در اقتصاد کشور دادهاید. قطعاً همه میدانند کمیسیون اقتصادی از روز اول مخالف بود، جلسه سهساعتهای که ما در دفتر جنابعالی بعد از هماهنگی رئیس مجلسِ وقت گذاشتیم، بعد از حدود نزدیک به دو ساعت و نیم مذاکره اعضای کمیسیون در دفتر جنابعالی با حضور وزیر اقتصاد، رئیس کل بانک مرکزی وقت و همه عزیزان حاضر در جلسه منجر به چه شد؟ جمعبندی شما این بود، انتهای دو و نیم ساعت جلسه، این مذاکرات رسمی است. رسماً اعلام کردید که مجلس کار خودش را بکند، دولت هم کار خودش را بکند. ما تصمیم گرفتیم و اجرایی میکنیم. خواهش میکنم آدرس غلط به مردم ندهید... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادرمان جناب آقای دکتر پورابراهیمی متشکریم. همینطور که آقای دکتر پورابراهیمی هم فرمودند، من قبلاً هم عرض کردم، خصوصاً به برادر عزیزم جناب آقای امیری، ما نباید بیاییم از موضوع کرونا در مباحث دیگر خدایناکرده سوءاستفاده کنیم و به نام کرونا بخواهیم مباحث صنعت را هم به هم بریزیم. این اخلاقاً و قانوناً درست نیست، برادر کریمی بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
آقای محمدرضا دشتیاردکانی نماینده محترم مردم اردکان بفرمایید.

علي نيک زادثمرين
ـ آقای اردکانی به من گفتند کمیسیون تلفیق هستند و خودشان را میرسانند. نفر بعدی را اعلام بفرمایید. تشریف دارند، بفرمایید.

محمدرضا دشتي اردکاني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! بحث من درخصوص الکترود گرافیتی است. میزان مورد نیاز کشور سالیانه به طور متوسط (800) میلیون دلار است. یعنی چیزی حدود (65) هزار تن. الان هم به شکل واردات دارند (100) درصد وارداتی وارد میکنند و این میتواند یک تهدیدی برای اقتصاد و فولاد کشور باشد که بحمدالله تاکنون توانستهاند مدیریت کنند.
تذکر من به رئیسجمهور محترم و وزیر صمت است. چرا بعد از (20) سال که در اردکان کارخانه آن را احداث کردید و حدود (50) درصد پیشرفت فیزیکی داشته، تا حالا اقدام مؤثری برای این کالای استراتژیک انجام نشده است؟ مگر چه دستی در کار است؟ در مجلس با وزیر محترم صمت جلسه گذاشتیم، پیگیری کردند، ولی هیچ نتیجهای تاکنون نداده است. با چه منطقی میتوانیم این کوتاهی را قبول کنیم؟ خواهشمندم جناب آقای رئیسجمهور در این خصوص دستوری را صادر کنند و پیگیری این مسأله را حتماً داشته باشند.
تذکر دومم به وزیر محترم ارشاد است. همانطور که مستحضر هستید اوضاع کرونایی تهدیدی برای بخشهای مختلف جامعه بوده، از جمله گروههای متضرر از نظر روحی و مالی قشر شریف هنرمند است که در شهرستانهای مختلف به ویژه در شهرستان اردکان این عزیزان تحت فشارهای روحی و روانی هستند.
از وزیر محترم ارشاد خواهش میکنم حمایت دقیق و سریعتری صورت بپذیرد و دستور بدهد درخصوص قشر شریف هنرمندان هم یک اقدام عاجلی را انجام بدهند. با تشکر از همه عزیزان و بزرگواران.

علي نيک زادثمرين
از برادرمان جناب آقای دشتیاردکانی متشکریم. آقای کریمی! نفر بعدی را دعوت بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
آقای عبدالحسین روحالامینینجفآبادی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس بفرمایید.

عبدالحسين روح الاميني نجف آبادي
تذکرات شفاهی
سلام خدمت همه هممیهنان و همکاران گرامی.
یاد ایام فاطمیه، بزرگداشت حضرات آیات یزدی و مصباحیزدی را گرامی میدارم و در آستانه سالگرد شهادت شهدای کربلای (5)، یاد شهید اسماعیل دقایقی فرمانده لشکر بدر را گرامی میداریم که به همراه شهیدان ابومهدی المهندس و شهید حاج قاسم سلیمانی ستارگان درخشان آینده انقلاب اسلامی عراق هستند که امروز شاهد آن هستیم.
به آقای جهرمی وزیر محترم ارتباطات تذکر جدی میدهیم که مسائل خودشان و زیرمجموعههایشان را حل و فصل کنند و معیشت کارمندان و بازنشستگان مخابرات و شرکتهای مرتبط آن را گروگان نگیرند و دستور آزادسازی حسابهایی را که بستهاند بدهند.
به وزارت جهادکشاورزی، خارجه و کشور تذکر میدهیم در ارتباط با ساماندهی و تنظیمگری صید کشتیهای خارجی در خلیجفارس.
از همت، یکصدایی و تلاش مجلس در ارتباط با اصلاح بودجه در شرایط حساس فعلی تشکر میکنیم که اگر این مطلب را سالهای قبل کمیسیونهای تلفیق مجالس قبل جدیتر میگرفتند شاید معیشت امروز مردم بهتر از این بود.
از کلیه فعالان حوزه دانشبنیان در واکسن کرونا و کسانی که در این کار تولید میکنند تشکر میکنم، اعم از ستاد اجرایی فرمان امام، هستههای دانشگاهی دانشبنیان و صنعت داروسازی که دستاندرکار یک خیزش بزرگ برای کار واکسن کرونا در کشور و منطقه هستند، انشاءالله.
حمایت از طرح شهید سلیمانی و تداوم آن در رابطه با کنترل کرونا را توصیه میکنم و ما باید هم زندگی کنیم و هم اقتصاد کرونا را داشته باشیم. این طرح با کمترین مؤونه و هزینه میتواند بالاترین خاصیت را... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادر دکتر روحالامینی متشکریم. برادر کریمی! نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
آقای سیدجلیل میرمحمدیمیبدی نماینده محترم مردم تفت و میبد بفرمایید.

سيدجليل ميرمحمدي ميبدي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
از وزیر محترم نیرو تشکر میکنم به خاطر اینکه بزرگترین طرح آبرسانی روستایی کشور در شهرستان تفت را شروع کردهاند. درخواست دارم یک دستور جدی بفرمایند که عملیات اجرایی آن تسریع شود، به گونهای براساس قول و تعهدی که دادهاند انشاءالله طی سه سال آتی به اتمام برسد.
در سالهای اخیر مردم شهرستان میبد شاهد توسعه افسارگسیخته صنایع آلاینده در این شهرستان بودهاند، خیلی هم اعتراض شده، ولی متأسفانه نه محیطزیست، نه صنعت، معدن و تجارت توجه ویژهای به مسائل زیستمحیطی، فرهنگی و امنیتی این شهرستان نکردهاند، همچنان دارند مجوزهای جدید میدهند. مجوزهای چندده سال قبل را دوباره دارند تمدید میکنند. اجازه افزایش خط تولید را دارند میدهند. ما هم آلودگی شدید هوای منطقه را در بر داریم، هم نارضایتی مردم. وزارت صمت بیاید با همکاری استانداری یک لیست و فهرستی را از صنایع پاک و هایتک تهیه کند، متناسب با استعدادهای منطقه و ارائه تسهیلات و مشوقها به صاحبان صنایع و سرمایه داشته باشد، آنها را ترغیب کند که بیایند سرمایهگذاری کنند. به هیچ عنوان مجوز جدید صادر نشود، به هیچ عنوان مجوزهای قدیمی تمدید نشود.
صمیمانه از حضرت آقا ممنون هستم که اجازه ندادند واکسن از دو کمپانی معلومالحال وارد شود. سؤال من از آقایانی که نامه نوشتهاند نگرش سیاسی نداشته باشید، سؤال من این است شما که میگویید نگرش علمی داشته باشیم، با کدام علم عوارض این واکسنها مشخص شده؟ با کدام علم گفتهاند که این واکسنها میتواند ایمونیزاسیون کامل را داشته باشد؟ با کدام علم توانستهاند به این نتیجه برسند که این واکسنها هیچگونه عوارضی را در مردم نداشته باشند؟ حتماً باید از جوانان خودمان به بهترین وجه حمایت کنیم. جوانان دانشمند و متعهدی که در تولید واکسن ورود پیدا کردهاند، فاز انسانی آن را دارند پشت سر میگذارند، انشاءالله هر چه زودتر به تولید انبوه میرسد و ما واکسن بدون عارضه را در اختیار مردم عزیزمان قرار خواهیم داد، به حول و قوه الهی.

علي نيک زادثمرين
از برادر میرمحمدی متشکریم.
12
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص حمایت از غنیسازی اورانیوم (20) درصدی توسط سازمان انرژی

علي نيک زادثمرين
برادر کریمی! بیانیه را بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
بیانیه نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در حمایت از غنیسازی اورانیوم (20) درصدی به وسیله سازمان انرژی اتمی ایران:
بسم الله الرحمن الرحیم
مجلس انقلابی دوره یازدهم با تصویب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران، بر حقانیت جمهوری اسلامی ایران در استفاده از فناوری صلحآمیز هستهای و نیز لزوم رفع همه تحریمهای ظالمانه تأکید نموده و از این مسیر ذرهای کوتاه نخواهد آمد. در این راستا ضمن حمایت و تشکر از اقدام مدیران و کارکنان خدوم، انقلابی و ولایتپذیر صنعت افتخارآمیز هستهای، در غنیسازی و تولید اورانیوم (20) درصدی، خواستار اجرای کامل و دقیق سایر الزامات قانون یادشده هستیم.
این بیانیه به امضای (190) نفر از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی رسیده است.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: علی آذری، منصور آرامی، احد آزادیخواه، محمدحسن آصفری، حبیب آقاجری، سیدعلی آقازادهدافساری، مرتضی آقاطهرانی، سیداحمد آوائی، یحیی ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، اکبر احمدپور، محمدرضا احمدی، محمود احمدیبیغش، سلمان اسحاقی، ذبیحالله اعظمیساردوئی، احمد امیرآبادیفراهانی، حسین امامیراد، شارلی انویهتکیه، علی بابائیکارنامی، علیاصغر باقرزاده، محمد باقری، صدیف بدری، علیاکبر بسطامی، فرهاد بشیری، روبرت بگلریان، هادی بیگینژاد، علیرضا پاکفطرت، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، محسن پیرهادی، مجتبی توانگر، علی جدی، وحید جلالزاده، حسین جلالی، محمدصالح جوکار، شبیب جویجری، حسین حاتمی، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، رضا حاجیپور، انور حبیبزادهبوکانی، علی حدادی، شهباز حسنپوربیگلری، محمدحسین حسینزادهبحرینی، اماناله حسینپور، کمال حسینپور، اسماعیل حسینزهی، سیدالبرز حسینی، سیدشمسالدین حسینی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، حسین حقوردی، قدرتالله حمزهشلمزاری، شهریار حیدری، سیدمسعود خاتمی، محمد خدابخشی، علی خضریان، یوسف داودی، عبدالناصر درخشان، سیدکاظم دلخوشاباتری، الهویردی دهقانی، حبیباله دهمرده، سیدسلمان ذاکر، مجتبی ذوالنوری، حسین رئیسی، رجب رحمانی، جلیل رحیمیجهانآبادی، عبدالعلی رحیمیمظفری، سیداحمد رسولینژاد، محمد رشیدی، ابراهیم رضائی، علی رضائی، مصطفی رضاحسینیقطبآبادی، یعقوب رضازاده، عبدالحسین روحالامینینجفآبادی، حسین رجایی، رحیم زارع، محمدمهدی زاهدی، علی زنجانیحسنلوئی، سیدجواد ساداتینژاد، محمد سبزی، کیومرث سرمدیواله، مهدی سعادتیبیشهسری، لطفاله سیاهکلی، اقبال شاکری، آرا شاوردیان، حسن شجاعیعلیآبادی، غلامرضا شریعتیاندراتی، مالک شریعتینیاسر، منصور شکرالهی، علیرضا شهبازی، محمدرضا صباغیانبافقی، محمد صفریملکمیان، فرهاد طهماسبی، محمود عباسزاده، روحاله عباسپور، فریدون عباسیدوانی، ابراهیم عزیزی، محمدجواد عسکری، احمد علیرضابیگی، علی علیزاده، محسن علیزاده، ابوالفضل عموئی، علیاصغر عنابستانی، بهزاد علیزاده، ملک فاضلی، ولیاله فرزانه، محمدحسین فرهنگی، حجتاله فیروزی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، سیدحمیدرضا کاظمی، غلامحسین کرمی، علی کریمیفیروزجائی، جواد کریمیقدوسی، غلامعلی کوهساری، عباس گلرو، مهرداد گودرزوندچگینی، حسین گودرزی، عباس گودرزی، حسن لطفی، فداحسین مالکی، روحاله متفکرآزاد، ابراهیم متینیان، احمد محرمزادهیخفروزان، محمدعلی محسنیبندپی، سیدمجتبی محفوظی، حسین محمدصالحیدارانی، پرویز محمدنژادقاضیمحله، صمداله محمدی، جلال محمودزاده، مرتضی محمودوند، احمد مرادی، کیوان مرادیانکوچکسرائی، محمدمهدی مفتح، عباس مقتدایی، علیرضا منادیسفیدان، غلامرضا منتظری، سیدمحمد موحد، سیدعلی موسوی، سیدکاظم موسوی، سیدموسی موسوی، سیدنظامالدین موسوی، سیدناصر موسویلارگانی، سیدمحمد مولوی، سیدمحمدرضا میرتاجالدینی، سیدجلیل میرمحمدیمیبدی، احمد نادری، مجید ناصرینژاد، سیدمحمود نبویان، روحاله نجابت، عادل نجفزاده، مجید نصیرائی، سیدغنی نظریخانقاه، بیژن نوباوهوطن، حسن نوروزی، رحمتاله نوروزی، حسین نوشآبادی، جواد نیکبین، علی نیکزادثمرین، حسن همتی، محمد وحیدی، سیدعلی یزدیخواه و خانمها: الهام آزاد، زهره الهیان، معصومه پاشائیبهرام، سمیه رفیعی، زهرا شیخیمبارکه، پروین صالحیمبارکه، سارا فلاحی، فاطمه قاسمپور، شیوا قاسمیپور، فاطمه محمدبیگی، سمیه محمودی، فاطمه مقصودی.

علي نيک زادثمرين
اجازه بدهید من نتیجه انتخابات را اعلام کنم. نتیجه انتخابات کمیته هماهنگی اشتغال استانها:
استان آذربایجانشرقی: برادر حسین حاتمی با (136) رأی.
استان خراسانرضوی: برادر محمد صفائیدلوئی با (131) رأی.
استان اردبیل: برادر ولی اسماعیلی با (129) رأی.
استان ایلام: برادر بهزاد علیزاده با (128) رأی.
استان سیستان و بلوچستان: برادر حسینعلی شهریاری با (128) رأی.
استان کهگیلویه و بویراحمد: برادر مهدی روشنفکر با (128) رأی.
استان یزد: برادر محمدرضا صباغیانبافقی با (126) رأی انتخاب شدند که برایشان آرزوی توفیق داریم.
13
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علي نيک زادثمرين
انشاءالله جلسه بعدی ما ساعت (7:45) دقیقه صبح روز چهارشنبه بیست و چهارم دی ماه 1399 خواهد بود و دستور جلسه هم ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.