1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و صبحبخیر به همه همکاران عزیز و ملت عزیزمان. جلسه با حضور 195 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه شصت و یکم روز دوشنبه بیست و نهم دی ماه 1399 هجریشمسی مطابق با چهارم جمادیالثانی 1442 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه دوفوریتی شوراهای حل اختلاف.
2 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد طرح جهش تولید و تأمین مسکن.
3 ـ گزارش کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد طرح اصلاح مواد اول و هفتم قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی و اصلاحات بعدی آن. (اعادهشده از شورای نگهبان 2)
4 ـ گزارش کمیسیون فرهنگی در مورد طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه ورزش (اعادهشده از شورای نگهبان 1).
5 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه یکفوریتی الحاق یک تبصره به ماده (14) قانون صدور چک مصوب 1355 و اصلاحات بعدی آن.
6 ـ گزارش شور دوم کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد طرح یکفوریتی اصلاح ماده الحاقی مصوب 13/6/1397 به قانون تعیین تکلیف استخدامی معلمین حقالتدریس و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در وزارت آموزش و پرورش.
7 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد لایحه نحوه کمکهای اشخاص حقیقی و حقوقی به سازمان آموزش فنی و حرفهای.
8 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت دخانیات ایران.
9 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد بانکهای خصوصی.
10 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد بررسی کیفیت تأمین و توزیع نهادههای دامی.
11 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد چگونگی اجرای سامانههای نظارتی در حوزه امور بانکی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.
(آیات 9 ـ 7 از سوره مبارکه «ممتحنه» توسط قاری محترم آقای مجید ایمانی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
عَسَى اللَّهُ أَنْ یجْعَلَ بَینَکمْ وَ بَینَ الَّذِینَ عادَیتُمْ مِنْهُمْ مَوَدَّةً وَ اللَّهُ قَدِیرٌ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَحِیمٌ * لا ینْهاکمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِینَ لَمْ یقاتِلُوکمْ فِی الدِّینِ وَ لَمْ یخْرِجُوکمْ مِنْ دِیارِکمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَ تُقْسِطُوا إِلَیهِمْ إِنَّ اللَّهَ یحِبُّ الْمُقْسِطِینَ * إِنَّما ینْهاکمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِینَ قاتَلُوکمْ فِی الدِّینِ وَ أَخْرَجُوکمْ مِنْ دِیارِکمْ وَ ظاهَرُوا عَلى إِخْراجِکمْ أَنْ تَوَلَّوْهُمْ وَ مَنْ یتَوَلَّهُمْ فَأُولئِک هُمُ الظَّالِمُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از قاری محترم برادر عزیز و همکارمان جناب آقای مجید ایمانی تقدیر و تشکر میکنم، ترجمه آیات را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«امید است که خدا بین شما و بتپرستهایی که با آنها دشمنی دارید با اسلام آوردنشان دوستی برقرار کنند. خدا میتواند و آمرزنده مهربان هم هست. خداوند نهیتان نمیکند از برقراری روابط حسنه و عادلانه با بیدینهایی که به خاطر دیندار بودنتان با شما نجنگیدهاند و از منطقه زندگیتان اخراجتان نکردهاند چون خداوند مردم عادل را دوست دارد، بلکه خدا شما را فقط از دوستی با بیدینهایی نهی میکند که به خاطر دیندار بودنتان با شما جنگیدهاند و از منطقه زندگیتان اخراجتان کردهاند و در این راه پشتیبان هم بودهاند. بله، کسانی که با آنها دوستی کنند بدکارند». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! با اجازه اسامی غایبان و متأخرین را قرائت میکنم. (رئیس ـ بفرمایید) آقایان: اکبر احمدپور، روحاله ایزدخواه، مسعود پزشکیان، حسین حاتمی، اماناله حسینپور، حسین رجایی، فریدون عباسی، محمد صفری، محمد کعبعمیر، سیدمحمد موحد، بیژن نوباوه و جواد نیکبین.
3
تسلیت رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت سالروز شهادت نواب صفوی و تعدادی از جوانان مؤمن و پاکباز فدائیان اسلام

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
قبل از شروع دستور جلسه لازم میدانم فرا رسیدن سالروز شهادت جوانان مؤمن، مجاهد و پاکباز فدائیان اسلام به ویژه شهید نواب صفوی را به ملت عزیزمان عرض تسلیت و تعزیت داشته باشم، به خانوادههای محترمشان و به همرزمان این شهیدان عزیز و انشاءالله وظیفه همه ماست که قیام خونین این مجاهدان و جوانان عزیز را گرامی و پاس بداریم.
4
تصویب کلیات لایحه شوراهای حل اختلاف و بحث و بررسی درخصوص مواد آن (ثبت 354)

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران عزیز و مردم شریف ایران اسلامی عرض سلام دارم. آقای رئیس! اولین دستور امروز گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه دوفوریتی شوراهای حل اختلاف است. از جناب آقای دلخوش سخنگوی محترم کمیسیون دعوت میکنیم. قبل از اینکه جناب آقای دلخوش گزارش را ارائه بفرمایند، حاجآقای موسویلارگانی! لطف کنید اسامی مخالفین و موافقین را اعلام بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت ملت شریف ایران و همکاران عزیز خودم عرض سلام و صبحبخیر دارم. آقای رئیس! امروز فقط یک مخالف ثبتنام کرده، طبیعتاً یک موافق هم میتواند صحبت کند. مخالف جناب آقای صباغیانبافقی و موافق هم جناب آقای صدیف بدری هستند.

محمدباقر قاليباف

سيدکاظم دلخوش اباتري
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تسلیت شهادت دخت گرانقدر پیامبر اسلام.
هر چند که خون از سر عادت میریخت
بر خاک تو آتش شرارت میریخت
با اینکه دریدند تنت را اما
از دامن تو بوی شرافت میریخت
گزارش دوفوریتی کمیسیون قضائی
تاریخ گزارش: 23/10/99
گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی به مجلس شورای اسلامی
لایحه دو¬فوریتی شوراهای حل اختلاف به شماره ثبت (354) که جهت رسیدگی به کمیسیون قضائی و حقوقی به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود، در جلسات متعددی با حضور کارشناسان مرکز پژوهشها، نمایندگان دستگاههای اجرایی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و نهایتاً در جلسه روز سه¬شنبه مورخ 23/10/1399 این کمیسیون با اکثریت آراء با اصلاحاتی در متن به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (161) قانون آییننامه داخلی تقدیم مجلس شورای اسلامی میشود.
رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی ـ موسی غضنفرآبادی

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای صباغیانبافقی مخالف هستند، بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. آقای قالیباف! ابتدا من تذکر ماده (161) بند (4) را دارم. این گزارش باید طبق ماده (161) در سیستم گذاشته میشد و نمایندگان میتوانستند فرصت داشته باشند که پیشنهادات خودشان را بدهند. این تا دیشب که من دیدم در سیستم گذاشته نشده بود و نمایندگان از دادن پیشنهاد و این فرصتی که مطابق آییننامه داخلی حق نمایندگان است محروم میشوند. بند (4) میگوید حداقل یک ساعت قبل از شروع مذاکرات پیشنهادهای نمایندگان چاپ و توزیع میشود. توضیح بفرمایید که علت آن چیست؟

محمدباقر قاليباف
حالا جنابعالی ظاهراً به عنوان مخالف بنا بود صحبت کنید.

محمدرضا صباغيان بافقي
مخالف
بله، تذکر دارم، در ارتباط با همین موضوع است.

محمدباقر قاليباف
اشکالی ندارد، شما تذکر را در وقت تذکر بگویید، مخالفت را در وقت مخالفت. حالا اگر اجازه بدهید من تذکر شما را هم توضیح میدهم، ولی میخواهم بگویم رعایت آییننامه شود، جنابعالی باید به عنوان مخالف صحبت میکردید، حالا تذکر آییننامهای دارید باید وقت میگرفتید. در همان ماده (161) که جنابعالی میگویید در طرحهای دوفوریتی، در بند (2) میگوید حداکثر (20) ساعت پس از تصویب فوریت پیشنهاد نمایندگان به کمیسیون مربوطه پیشنهاد میشود. الان هم پیشنهادها هست و زمانی هم که بارگذاری شده، الان پیشنهادها هم بارگذاری شده، خود جنابعالی هم اینجا پیشنهاد دارید. حالا به عنوان مخالف بفرمایید. حداقل شصت، هفتاد صفحه بود.

محمدرضا صباغيان بافقي
مخالف
عرض کردم، این بارگذاری نشده بود، دیشب من با آقای پورسید معاونت محترم قوانین صحبت کردم، ایشان هم گفت نگذاشتیم، دلایلی هم برای خودشان آوردند. عرض من فقط این بود که این طرح برای دوفوریتیها زمانی که در دورههای قبل تصویب کردند و دورههای قبلی این اجرا میشد، الان چطور شده که برداشته شده است؟

محمدباقر قاليباف
نگاه کنید، جناب آقای صباغیان! یک بحثهایی هست، من از دوستان سؤال میکنم میگویم این خلاف آییننامه است، میگویند روال بوده است. بنا نیست روال خلاف آییننامه ادامه پیدا کند. بند (4) دقیقاً میگوید: «حداقل یک ساعت قبل از شروع مذاکرات پیشنهاد نمایندگان چاپ و توزیع شود». ما دیشب پیشنهادهای نمایندگان را بارگذاری کردیم. خود جنابعالی هم هستید، حداقل الان (60) صفحه پیشنهادات است. حالا اگر قبلاً بحث بود که چهار، پنج روز قبل اینجا بارگذاری کنید خلاف آییننامه بوده است. به عنوان مخالف ادامه بحث را بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
مخالف
در ارتباط با این لایحه علت مخالفت من این بود که اولاً ما در دوفوریتی فرصتی نمیکردیم که بخواهیم این را مطالعه و بررسی کنیم. همین طور که عرض کردم این را دیشب نگذاشته بودند. طبیعتاً من به عنوان نماینده مردم و کسی که میخواهد قانون تصویب کند باید اشرافیت داشته باشد و مطالعه کند، ما فرصتی نکردیم. علت مخالفت من همین است. عذرخواهی میکنم.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای صدیف بدری موافق هستند، بفرمایید.

صديف بدري
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت ملت بزرگ ایران اسلامی و همکاران عزیز عرض سلام و ادب و احترام دارم. این لایحه شوراهای حل اختلاف که قوه محترم قضائیه و دولت به مجلس ارائه کرده، به نظر من یک لایحه راهبردی و خوبی برای رفع ایرادات رسیدگی به دادنامههای فیمابین شاکی و متشاکی است. با توجه به تجاربی که شوراهای حل اختلاف در چند سال گذشته کسب کرده، برای سازش بین شاکی و متشاکی قبل از اینکه پرونده دادرسی و قبل از اینکه تعداد پروندهها زیاد شود و به شعبات دادگاه ارجاع شود، عملکرد بسیار خوبی در طول سالیان گذشته داشته است.
اختلافات شاکی و متشاکی را با ورود افراد باتجربه، افرادی که به صورت ایثارگرانه تلاش میکنند، افرادی که با دستمزد بسیار پایین زحمت میکشند، به صورت ریشسفیدانه اختلاف بین شاکی و متشاکی را حل میکنند، به نظر من رفع ایرادات حل اختلاف موجود و تثبیت قانونی این موضوع میتواند کمک کند برای کاهش و تقلیل پروندههای دادرسی و دادگاهی.
روش حل اختلاف به نظر من به عدالت ترمیمی کمک میکند که این شوراهای حل اختلاف هزینههای دادرسی و هزینههای رسیدگی به پروندهها را کمتر میکنند. با توجه به ریشسفید بودن برای رسیدگی به این پروندهها، کارآمدتر هم هست برای سازش بین اختلافات شاکی و متشاکی. انسانیتر و مردمیتر از روشهای گذشته و روشهای دیگر برای حل اختلاف است.
این لایحه در کنار حسنهای بسیار زیادی که دارد، مشکل انسانهای باتجربه، جوانان مستعد، بزرگواران و نیروهای انسانی را که زحمت میکشند چندین سال است در شوراهای حل اختلاف با دستمزد بسیار پایین تلاش و خدمت میکنند، هم حل میکند. بیش از (32) هزار نفر از انسانهای مستعد از نیروی انسانی مستعد و باتجربه، بعضیها بیش از (10)، (15) سال با حقوق بسیار پایین خدمت میکنند و در حل اختلاف بین شاکی و متشاکی کمک میکنند. اینها مشکلاتی دارند، آیا با حقوق (300) هزار تومان و (500) هزار تومان با این مشکلات اقتصادی که در کشور وجود دارد، یک جوان مؤمن میتواند زندگی کند؟ یک فردی که تحصیلکرده است، لیسانس و فوقلیسانس است، حتی بعضی از شوراهای حل اختلاف با مدرک دکترا خدمت میکنند، تلاش میکنند، با حقوق (500) هزار تومان و (300) هزار تومان واقعاً میتوانند زندگی کنند و برای مشکلات شاکی و متشاکی را رسیدگی خوب انجام بدهند؟ واقعاً نمیشود.
این لایحه به تثبیت شغلی این عزیزان و جوانانی که چندین سال است تلاش و خدمت میکنند و زحمت میکشند کمک میکند. به نظر من در کنار این ایرادات شوراهای حل اختلاف موجود را هم در این لایحه دیدهاند، کمیسیون محترم قضائی هم بسیار خوب به این موضوع رسیدگی کرده است. از همکاران محترم خواهش میکنم که عنایت داشته باشند به کلیات این لایحه رأی بسیار بالا و مثبت بدهند. انشاءالله در جزئیات به پیشنهادهای همکاران عزیزی که جامع و کامل باشد حتماً کمک خواهیم کرد. ممنون و سپاسگزارم.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، دولت بفرمایید.

علی فرهادی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ سلام علیکم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت ریاست محترم و اعضای محترم هیأترئیسه و شما نمایندگان محترم و عزیز.
عرض کنم درخصوص شورای حل اختلاف همانطور که استحضار دارید در برنامه سوم با هدف اینکه امور جزئی یا اموری که ماهیت قضائی ندارد به شوراهای حل اختلاف سپرده شود که افرادی معتمد، ریشسفید، دارای تجربه و آشنا به وضعیت روحی و اخلاقی مردم هستند که به صلح و سازش و رفع گرفتاری در این امور بپردازند و در سالهای 87 و 94 به ترتیب قوانین آزمایشی برای این شوراهای حل اختلاف تصویب شد. به ترتیب در این قوانین ماهیت رسیدگی و امور رسیدگی هم به شوراها واگذار شد. اما آن چیزی که از تجربه و نظرات مردم به دست آمد و تجاربی که حضرت آیتالله رئیسی ریاست محترم قوه قضائیه از دستگاه قضائی داشتند، بر این شدند که این شوراها صرفاً همان ماهیت صلح و سازش خودشان را پیگیری کنند و آن چیزی که در دستگاه قضائی برای قاضی به عنوان اصل بیطرفی مذموم است که بخواهد طرفین را به یک طریقی هدایت کند، به کسانی سپرده شود که این اصل بیطرفی در مورد آنها به عنوان حاکم و رأیدهنده مطرح نیست، شناخت راجع به مردم دارند و انصافاً در این چندین سالی که رسیدگی کردهاند و پیگیری امور شوراها شده، در بیش از (7000) شعبه شورای حل اختلاف شهری و روستایی پروندههای سنگین و مهمی به صلح و سازش منتهی شده است. گزارش آن را بعضاً شنیدیم، به ویژه در پروندههایی که میتواند اختلافات عمیق و کینهای بین مردم داشته باشد، مثل قتل عمدی که سالها کسانی را گرفتار کرده، اختلافات بیشتری را ایجاد کرده یا میتواند زمینه آتش اختلاف بیشتری را بین مردم ایجاد کند، شوراهای حل اختلاف دخالت کردند و صلح و سازش را انجام دادند. بیش از (400) فقره قتل عمدی که در سال 98 به صلح و سازش رسیده که میتوانست پروندههای سنگین و کینههای عمیق دیگری را به وجود بیاورد.
با این نگرش انتظار از شما نمایندگان محترم است که همه شما با شوراهای حل اختلاف در حوزههای انتخابیه مواجه هستید، چه از لحاظ رسیدگی و چه از لحاظ وضعیت پرسنل و کارکنانی که در شوراها فعالیت میکنند، زحماتی که میکشند، اموری که به صلح و سازش کشیده میشود. از طرفی هم استحضار دارید که به هر حال قانون موجود تا 22/11/99 اعتبار دارد و بعد از آن امیدواریم که با تصویب این قانون هم شرایط جامعه به عنوان شرایط صلح و سازشی قبل از کار قضائی منتهی شود و هم اینکه با خلأ قانونی انشاءالله مواجه نخواهیم شد.
برکاتی که این لایحه بعد از تصویب انشاءالله خواهد داشت گسترش صلح و سازش در جامعه و کمتر شدن پروندههایی است که نزاع و اختلاف بین مردم را بیشتر میکند، توسط کسانی که آشنا به وضعیت مردم هستند. انتظار داریم با رأی بالای خودتان به این لایحه انشاءالله زمینههای صلح و سازش را در جامعه گسترش بدهید. متشکرم.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون جناب آقای دلخوش، سخنگوی کمیسیون بفرمایید.

سيدکاظم دلخوش اباتري
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان عزیز! من خواهش میکنم توجه بفرمایید. چند تا نکته کلیدی را در ارتباط با این لایحه دوفوریتی که مجلس محترم هم آگاهانه به این دوفوریت رأی داد. چون همه شما درگیر مسائل شوراهای حل اختلاف هستید. کمیسیون قضائی هم در (20) روز گذشته بعد از اینکه دوفوریت را شما تأیید کردید، جلسات کارشناسی با دستگاههای مختلف، دولت، قوه قضائیه و مرکز پژوهشها گذاشت، یک جمعبندی بسیار خوبی را داشته است. در (47) ماده این لایحه تنظیم شده، الان برای اینکه انشاءالله شما مشارکت کنید و رأی بدهید در اختیار شما دارد میگذارد.
اولاً از دوره هفتم خود ما شوراهای حل اختلاف را ایجاد کردیم. از آن زمان تا الان فکر میکنم نزدیک به (32) هزار آدم دارد برای حل اختلاف مردم در شوراهای حل اختلاف کشور کار میکند. (14) هزار و (700) الی (800) نفر از آنها به صورت تماموقت و روزانه هستند که از آنها استفاده میشود و از آن زمان هم به عنوان معتمدین محل از وجود اینها استفاده شد.
حدود (17) هزار نفر اینها بازنشسته هستند، یا کارمند دولت هستند، اصلاً نیاز به جذب ندارند. اینها میآیند مشاوره میدهند و همکاری میکنند برای اینکه شورای حل اختلاف بتواند آن بخش حقوقی را که باید در کنار قوه قضائیه مشورت بدهد و همکاری کند انجام بدهد، این از این.
در ارتباط با این لایحه نکاتی را که عرض کردم این است، اولاً دوستان! مهلت شوراهای حل اختلاف 23/11/99 تمام میشود. پس قوه قضائیه درست تشخیص داد و کمیسیون و شما که حتماً ما باید یک قانون دائمی برای این شوراهای حل اختلاف داشته باشیم و قوه قضائیه هم موظف شده بود ظرف شش ماه این لایحه را تنظیم کند که انجام داده است.
این لایحه با پیشنهاد قوه قضائیه و وزارت دادگستری یعنی دولت تنظیم شده است که لازم است این را هم خدمت شما عرض کنم، در واقع نظر ریاست قوه قضائیه این است که حذف نقش قضاوتی و ایجاد و اعطای صلح و سازش، در این مدت گذشته، اینها یک تداخل وظایفی در کار قوه قضائیه داشتند. اینها برای صلح و سازش آمده بودند، نیامده بودند در کار قضائی دخالت کنند که برای قوه قضائیه هم مشکل ایجاد شود. در این (47) ماده نقش قضاوتی و نقش صلح و سازش را که برای شوراهای حل اختلاف قائل شدیم تفکیک کردیم. مطابق این مصوبه قاضی از شورای حل اختلاف حذف میشود و فقط آن نقش صلح و سازش آن میماند، این دو.
سوم اینکه در شورای حل اختلاف اعضا به صورت افتخاری فعالیت میکنند و اعضای نیروهای دفتری و کارکنان دفتری تماموقت که الان عرض کردم یک بخشی نیمهوقت و پارهوقت هستند و یک بخش تماموقت، آنهایی که تماموقت هستند بعد از (14)، (15) سال باید تعیین تکلیف شوند. شما برای آموزش و پرورش و برای بخشهای دیگر این تکلیف را قائل شدید. اعتقاد ما این است بعد از (14)، (15) سال تلاش این عزیزان، آنهایی که تماموقت هستند وضعیت استخدامیشان مشخص شود.
یک نکته این است که کلیه دعاوی با خواسته زیر (50) میلیون تومان رأساً به شورای حل اختلاف ارجاع میشود و در صورت عدم صلح و سازش طرفین دعوا، ظرف مدت سه ماه طرفین به دادگاه عمومی جهت اقامه دعوا میروند. این هم یک نکته مهم دیگر از این (47) ماده.
یک نکته دیگر، کلیه دعاوی حقوقی و مدنی با هر میزان خواسته و کلیه شکایات کیفری قابل گذشت و جنبه خصوصی جرایم غیرقابل گذشت با تقاضای طرفین برای حصول صلح و سازش با تقاضای خواهان یا شاکی قابل طرح است.
یک نکته هم اینکه بعضی از موارد مثل صدور گواهی حصر وراثت، تحریر ترکه، مهر و موم کردن ترکه و رفع و دستور تخلیه اماکن مسکونی موضوع قانون روابط موجر و مستأجر 26/5/76، تأمین دلیل، اینها از مهمترین ابزار تشویقی این لایحه است و ماده (23) برای رسیدگی کلیه اختلافات مالی، اینها از موارد مهم آن است. دوستان! من خواهش میکنم همانطور که شما الان در شهرهای خودتان آدمهایی دارید که (14)، (15) سال است دارند زحمت میکشند، به این یک رأی قاطع و جامع بدهید که انشاءالله ما به مواد آن برسیم و در رسیدگی نظرات شما را اعمال کنیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. حضار 229 نفر، کلیات را به رأی میگذاریم. (امیرآبادیفراهانی ـ کلیات لایحه شوراهای حل اختلاف به رأی گذاشته شده، همکاران مشارکت بفرمایند) پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس اگر اجازه بفرمایید من مواد را برای رأیگیری و پیشنهاد همکاران قرائت کنم. لایحه شوراهای حل اختلاف
فصل اول ساختار و تشکیلات
ماده 1 ـ به منظور حل اختلاف و صلح و سازش بین اشخاص حقیقی و حقوقی خصوصی، شوراهای حل اختلاف که در این قانون به اختصار «شورا» نامیده میشوند، زیر نظر قوه قضائیه و با شرایط مقرر در این قانون تشکیل میگردند.
آقای رئیس در ماده (1) ما پیشنهادی نداریم لطفاً رأیگیری بفرمایید. همکاران اصل ماده (1) مطرح است، مشارکت بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
بعد از رأی یک الحاق به ماده (1) داریم. حضار 228 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! یک الحاق آقای حاجیدلیگانی دارد که به نظر میرسد برای ماده (2) است. چون به «مرکز» مربوط است و عنوان مرکز در ماده (2) آمده. آقای رئیس! اجازه میفرمایید من ماده (2) را قرائت کنم؟ آقای رئیس! متن را نگاه کنید.

محمدباقر قاليباف
ولی این الحاقی برای ماده (1) است. ببینید متن را قرائت میکنم «تأسیس هرگونه فعالیت مؤسسات داوری و نهادهای میانجیگری زیر نظر مرکز صورت میگیرد».

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده (2) مرکز را تعریف کرده است، باز هر طور که خودتان صلاح میدانید.

محمدباقر قاليباف
در ماده (2) بخوانید، ماده (2) را قرائت کنید.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده 2ـ برنامهریزی و راهبری شوراها توسط مرکز حل اختلاف که در این قانون به اختصار «مرکز» نامیده میشود، انجام میگیرد.
تبصره ـ مرکز زیر نظر رئیس قوه قضائیه اداره میشود و رئیس مرکز با حکم رئیس قوه قضائیه منصوب میشود.
در ماده (2) آقای رئیس پیشنهاد نداریم فقط الحاق آقای حاجیدلیگانی را داریم که اگر اصرار دارند باید اینجا مطرح کنند.

محمدباقر قاليباف
اجازه بدهید ماده (2) را رأیگیری کنیم، الحاقیه بعداً مطرح بشود. حضار 228 نفر ماده (2) مطرح است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
پیشنهاد آقای حاجیدلیگانی در الحاق به ماده (1) در ماده (2) مطرح میشود، آقای حاجیدلیگانی مطرح بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! علاوه بر صلاحیتها و وضعیتی که شورای حل اختلاف در این لایحه پیدا میکند، پیشنهاد الحاقی که بنده دارم این است که تأسیس و هرگونه فعالیت مؤسسات داوری و نهادهای میانجیگری هم زیر نظر همین مرکز یعنی مرکزی که توسط رئیس قوه قضائیه و زیر نظر قوه ایجاد و اداره میشود بتواند این مسؤلیت و این فعالیت را هم داشته باشد که مؤسسات داوری و نهادهای میانجیگری را برای صلح و سازش بین افراد بتواند داشته باشد و برقرار کند.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای سلیمی در مخالفت صحبت نمیکند؟ آقای سلیمی بفرمایید.

عليرضا سليمي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از پیشنهاددهنده محترم برادر عزیزم جناب حاجیدلیگانی، آقای دکتر! ما الان در ماده (2) درصدد تعیین وظایف نیستیم داریم ساختار تعریف میکنیم، در مواد دیگر این الحاقیه میتوانستند بیاورند جایی که وظایف این مراکز را مشخص میکند. ما فعلاً میگوییم باید شورا تشکیل شود، این شورا هم زیر نظر قوه قضائیه است، وظایف اینجا ارتباطی به ماده (2) ندارد. این الحاقیه ممکن است در جای خودش بحث درستی باشد اما ما زمانی که درصدد تعیین ساختار هستیم نباید بحث وظایف را مطرح کنیم. من کوتاه و مختصر عرض کردم، با این پیشنهاد در انجام مخالف هستم. متشکرم.

روح اله متفکرآزاد
موافق محترم اول جای خودشان را به نفر بعدی دادند، جناب آقای حسن نوروزی بفرمایید.

حسن نوروزي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علیک یا فاطمهالزهرا یا بنت الائمه المعصومین یا ممتحنه امتحنک الله قبل ان یخلقک».
سلام و عرض ادب و روز بخیر دارم خدمت ملت شریف ایران و همکاران محترم، تشکر میکنم از برادرم جناب حاجآقای موسوی که وقتشان را به من دادند. سروران محترم، جناب آقای سلیمی توجه بفرمایید! شوراهای حل اختلاف با توجه به برنامه و سیاستگذاری جدید که در ماده (1) آمده: «به منظور حل اختلاف و صلح و سازش بین اشخاص حقیقی و حقوقی، شوراهای حل اختلاف که در این قانون به اختصار «شورا» نامیده میشود، زیر نظر قوه قضائیه» مدیریت میشود. ما در این قانون جدید بحث توسعه شوراهای حل اختلاف را پیشبینی کردیم و اینجا که بحث داوری و میانجیگری را برادرمان جناب آقای حاجیدلیگانی به درستی مطرح کردهاند لازم است چون شما در سند تحول هم که اخیراً از طرف رئیس قوه اعلام شد در آنجا بحث میانجیگری و داوری است که زیر نظر شوراهای حل اختلاف و مرکز شورا باید اداره شود.
حضور سروران محترم عرض کنم که بحث داوری و میانجیگری اینها در واقع هیأتی هستند که برای داوری به منظور صلح و سازش تأسیس گشتهاند اینها لازم است که زیر نظر یک مرکزی در قوه قضائیه مدیریت شوند، بهترین جایی که هیأت باید مورد میانجیگری قرار بگیرد شوراهای حل اختلاف است که با قانون جدید شوراهای حل اختلاف در واقع مرکز و جایگاهی است برای صلح و سازش. سیاست کلی قوه قضائیه و سیاست کلی کمیسیون حقوقی و قضائی و حقوقدانان مرتبط به این کمیسیون این است که شوراهای حل اختلاف را از طریق حکم دادن به طرف صلح و سازش بیاورند. وقتی چنین است و شما در جایجای این قانون جدید ملاحظه خواهید فرمود که داوری و میانجیگری یک نوع صلح و سازش است یا راه و طریقی برای ایجاد صلح و سازش و نظر رئیس قوه و معاونت حقوقی که در کمیسیون مطرح میشد همین بود لذا حضور انور شما عرض کنم بنده با این پیشنهاد موافقم، کمیسیون ما هم موافق است علیایحال من این اذن را از آقای دلخوش بطلبم که، عرض میکنیم که بحث میانجیگری و داوری باید در ضمن شوراهای حل اختلاف باشد هم طبق سند تحول هم طبق قانون برنامه ششم توسعه و آنچه که در جدول کاری برنامه ششم توسعه آمده است ماده (116) همین را گفته است.
بنابراین بنده موافق هستم، از همکاران محترم خواهش میکنم این مراکز میانجیگری و داوری که الان هم در شوراهای حل اختلاف در مرکز توسعه آن مطرح است و به طریقی همین الان زیر نظر شوراهای حل اختلاف است. آقای صادقی هم که در کمیسیون بودند فرمودند ما الان داریم عملی انجام میدهیم یعنی مراکز داوری و میانجیگری زیر نظر ما هستند به ما دستور داده شده است به آنها ریاست بکنیم و داریم این کار را انجام میدهیم. بنابراین این کار بسیار خوب و دلسوزانهای است که همکار محترم جناب آقای حاجیدلیگانی مطرح کردند و خواهش میکنم که عزیزان به این پیشنهاد حتماً رأی بدهند.

احمد اميرآبادي فراهاني

علی فرهادی
بسم الله الرحمن الرحیم
نمایندگان محترم استحضار دارند نهاد داوری یک نهاد مستقلی است که افرادی برای رفع منازعات احتمالی در قراردادها خودشان با شخص مورد اعتماد یا با یک مؤسسه مورد اعتمادی توافق میکنند که اگر نزاعی شد، اگر اختلافی شد که شاید حتماً قضائی نباشد، در امور فرهنگی، تجاری، اقتصادی و آموزشی هر اختلافی پیش آمد به آن نهاد خاص، نهاد مجرب و به آن فرد مجرب مورد اعتماد که مورد انتخاب خودشان هم هست و خارج از همه قیودی که توسط چه کسی انتخاب شده باشد، توسط نهاد اداری انتخاب شده باشد یا توسط افراد یا اشخاصی انتخاب شده باشد از گذشته، اکنون و انشاءالله در آینده به آن نهاد مستقل یا فرد مستقل مراجعه میکنند یا در قراردادهایشان اسمش را مینویسند یا مؤسسهاش را میآورند و اگر نزاعی شد به آن فرد امین مراجعه میکنند. مضافاً که قوه قضائیه درخصوص داوری، لایحه جامعی را تهیه کرده است و همین الان در حال تصویب در دستور شورای عالی قوه قضائیه هست و نهاد داوری آنجا در حال بحث است که پس از تصویب به دولت بیاید و انشاءالله مراحل تصویب نهاد داوری را به عنوان نهاد مستقل بگذراند، لذا دولت و قوه قضائیه با این پیشنهاد مخالف هستند.

محمدباقر قاليباف

سيدکاظم دلخوش اباتري
بسم الله الرحمن الرحیم
به قول ما رشتیها میگویند: «قربان بشم خدا را، یک بام و دو هوا را»
آقایانی که کمیسیون قضائی هستند میدانند که نهاد داوری باید مرضیالطرفین باشد و دو طرف باید با هم توافق داشته باشند در صورتی که شورای حل اختلاف اصلاً چنین حالتی ندارد. این یک.
دوم اینکه در ماده (45) آمد آقای غضنفرآبادی رئیس کمیسیون قضائی و سایر دوستان هم در کمیسیون بودند به دلیل اینکه قوه قضائیه در شرایط فعلی دارد لایحه داوری را تهیه میکند اصلاً دو موضوع مجزا از هم است، شورای حل اختلاف کارش با داوری کاملاً متفاوت است. الان قوه قضائیه هم دارد این لایحه را تهیه میکند و آنجا دارد متولی این امر را داوری مشخص میکند. دوستان میانجیگری و داوری هم نهادهای مستقل خصوصی هستند و اداره و مدیریت آنها خارج از تشکیلات است. این را هم توجه داشته باشید و تشکیلات آنها را هم قوه قضائیه اعلام میکند. پس دوستان خواهش میکنم به این پیشنهاد ضمن تقدیر از برادر خوبم آقای حاجیدلیگانی و آقای نوروزی که صحبت و مطرح و دفاع کردند کمیسیون قضائی به شدت با این پیشنهاد مخالف است.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! پس گرفتند. آقای رئیس! من ماده (3) را قرائت کنم.
ماده 3 ـ تعیین محدوده فعالیت جغرافیایی شوراها در هر حوزه قضائی بر عهده همان رئیس حوزه قضائی میباشد.
تبصره 1ـ شعب شوراها در شهرها و در صورت لزوم در روستاها، به تشخیص رئیس قوه قضائیه به تعداد لازم تشکیل میگردد. رئیس قوه قضائیه میتواند این امر را به رئیس مرکز تفویض کند.
تبصره 2ـ برای رسیدگی در امور فنی و صنفی در دعاوی و شکایات فیمابین اصناف و همچنین برای دعاوی و شکایات فیمابین اقلیتهای دینی موضوع اصل (13) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به ترتیب مقرر در این قانون شورای حل اختلاف تخصصی قابل تشکیل است.

غلامرضا نوري قزلجه

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای نوری تبصره (1) اصلاح جزء دارید، آقای رئیس در «درصورت لزوم در مرکز دهستانها و روستاها» است (نوریقزلجه ـ این ویرایشی است) بله آقای رئیس ماده (3) را پیشنهاد نداریم رأی بگیرید. آقای نوری! تبصره (2) را هم دارید؟ کدام یکی را مطرح میکنید؟ (نوریقزلجه ـ یکجا مطرح میکنم) یکجا نمیشود هر دو را مطرح کرد چون باید موافق و مخالف جدا ثبتنام کنند. این بحث ویرایشی است چون چیزی از ماهیت موضوع عوض نمیکند. (نوریقزلجه ـ درباره صلح و سازش است) درباره صلح و سازش است، مطرح بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
حالا باید قبول کند، اگر قبول دارد بحث ویرایشی است. صلح و سازش ویرایشی نیست، مطرح بفرمایید.

غلامرضا نوري قزلجه
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران عزیز. ابتدا باید تشکر کنم از قوه محترم قضائیه و دولت که به موقع این لایحه را آوردند و از کمیسیون قضائی هم باید تشکر بکنیم که رسیدگی کردند و به پیشنهادات مطرحشده هم توجه شده و بعضی از آنها هم آورده شده است. از این بابت تشکر میکنیم، ما هم به پاس این همکاری سعی میکنیم پیشنهادها را مختصر و سریعتر مطرح بکنیم. با توجه به این که بحث دهستان را به عنوان بحث ویرایشی در تبصره (1) قبول فرمودید در تبصره (2)، آقای امیرآبادی! به تبصره (2) رفتیم شما تبصره (1) را روی سیستم آوردید.

احمد اميرآبادي فراهاني
الان تبصره (1) را قرار شد مطرح بفرمایید چون آقای رئیس فرمودند صلح و سازش نمیشود، شما تبصره (2) ردیف (1) را مطرح میکنید.

غلامرضا نوري قزلجه
پیشنهاد دهنده
چون آنجا آورده است رسیدگی به امور فنی، با توجه به اینکه وظیفه شوراهای حل اختلاف در صدر هم آمده بحث صلح و سازش و حل اختلاف است و لذا بحث رسیدگی به امور فنی در این مجموعههای صنفی و در این نظامات، هیأت انتظامی دارند که به موضوعات فنی آنها رسیدگی میکند. وقتی موضوع صلح و سازش پیش میآید میشود به وظیفه شوراهای حل اختلاف ورود پیدا کرد و به آنها وظیفه را محول کرد. به خاطر همین بنده تأکید داشتم که موضوع صلح و سازش قبل از رسیدگی به امور فنی بیاید، یعنی بشود «برای صلح و سازش و حل اختلاف در امور فنی»، این پیشنهاد میشود. از همکاران عزیز خواهش میکنم با این موضوع موافقت بفرمایند چون اصل شوراها برای صلح و سازش است نه برای رسیدگی به امور فنی که برای آن سازوکارهای فنی دیگری هست. ممنونم از موافقت شما.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکرم، مخالف محترم آقای امیرآبادی صحبت نمیکنند. موافق هم صحبت نمیکند.

سيدکاظم دلخوش اباتري

احمد اميرآبادي فراهاني
نه، ویرایشی نیست. مخالف بنده هستم که صحبت نمیکنم، موافق هم صحبت نمیکند.

محمدباقر قاليباف
دولت موافق است، کمیسیون بفرمایید.

سيدکاظم دلخوش اباتري
بسم الله الرحمن الرحیم
ما موافق نیستیم به دلیل این که با اصلاحی که در ماده (2) انجام شده، یعنی در تبصره (2) ماده (3) هم همین نظر پیشنهاددهنده محترم در آنجا تأمین شده است، آوردن دوباره این جمله باعث ابهام میشود. کار شوراهای حل اختلاف همانطور که گفتیم، دوستان توجه بفرمایید! ما داریم قانونی برای شوراهای حل اختلاف مینویسیم که فاقد ابهام باشد ما نباید طوری این قانون را بنویسیم که مجدداً سرکشی به جایگاههای دیگر بکنند. کار شوراهای حل اختلاف فقط صلح و سازش است. ضمن اینکه در تبصره (1) «دهستانها» هم در کمیسیون مطرح شده رأی نیاورد. خواهش میکنم پیشنهاد را دوست عزیزمان آقای نوری پس بگیرند یا اینکه نظر شما تأمین شده است.

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنونم. آقای رئیس رأی بگیرید. پیشنهاد آقای نوریقزلجه در تبصره (2) به رأی گذاشته میشود. عبارتش را هم قرائت میکنم «برای رسیدگی به امور فنی و صنفی» میشود «برای صلح و سازش و حل اختلاف در امور فنی و صنفی». همکاران مشارکت بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
حضار 226 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای نوریقزلجه پیشنهاد بعدی را مطرح نمیفرمایند. آقای رئیس ماده (3) را رأیگیری بفرمایید. اصل ماده (3) به رأی گذاشته میشود. همکاران مشارکت بفرمایید. جناب آقای حسنپور عزیز اصل ماده (3) است.

محمدباقر قاليباف
ماده (3) به رأی گذاشته میشود، حضار 228 نفر، همکاران لطف کنند در رأیگیری مشارکت داشته باشند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس ماده (3) الحاقی داریم. جناب آقای حاجیدلیگانی یک تبصره (3) را میخواهند الحاق کنند، عنوانش هم «صلاحیت شوراهای حل اختلاف روستا صرفاً صلح و سازش میباشد» هست. آقای حاجیدلیگانی مطرح بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز توجه داشته باشند! در فصل دوم این گزارش در مواد (10) تا (19) صلاحیتهای شوراهای حل اختلاف را بیان کرده است، از جمله درخصوص اختلاف در اصل وقفیت، وصیت، تولیت، نکاح، طلاق، دعاوی راجع به ورشکستگی، وجوه و اموال عمومی دولتی انفال، اموری که به موجب قوانین دیگر در صلاحیت مراجع اختصاصی یا مراجع قانونی غیردادگستری میباشد، کلیه دعاوی مالی و همچنین در ارتباط با کلیه امور مدنی و حقوقی جنبههای خصوصی جرایم غیر قابل گذشت، کلیه جرایم قابل گذشت، صدور گواهی حصر وراثت، دستور تخلیه اماکن مسکونی، همچنین درخصوص موارد دیگری که مراجع قضائی مکلف میکنند آنها را رسیدگی کنند.
لذا آنچه که در این مواد (10) تا (19) برای صلاحیتهای شوراها آمده است، صلاحیتهای قابل توجهی است با توجه به شرایطی که ما در روستاها داریم و از آن طرف ضرورتی که وقتی فقط صلح و سازش باشد میشود تعداد بیشتری از این شوراهای حل اختلاف را در روستاها تشکیل داد با رسیدگی به تعداد موارد کمتری از موارد تخلفات یا جرایم و صلاحیتها، لذا پیشنهاد بنده این است آنچه که شوراهای حل اختلاف در روستاها تشکیل میشود صرفاً به صلح و سازش بپردازند. پیشنهاد بنده است.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکرم. مخالف محترم جناب آقای غضنفرآبادی بفرمایند، صحبت نمیکنند. آقای دکتر در خدمت دولت هستیم.

احمد اميرآبادي فراهاني
دولت مخالف هستید یا موافق؟ ابهام دارد توضیح بدهید.

علی فرهادی
عرض کنم خدمت نمایندگان محترم در صورت تصویب اینکه شوراها فقط صلح و سازش انجام بدهند مواردی که اکنون در صلاحیت شوراهای روستا است باید تصریح بشود چون به هر حال کجا رسیدگی بشود در دادگاه یا در شورای حوزه شهری مربوطه که به نظر نمیآید شوراها باشد، اگر به سکوت بگذرانیم به نظر میآید با دادگاه است.

محمدباقر قاليباف
البته اینجا پیشنهاد روستا است، نوشتهاند شورای حل اختلاف روستا.

علی فرهادی
موافق هستیم. به هر حال برای رسیدگی به این امور که الان در صلاحیتشان هست مردم سرگردان نشوند رفع ابهام بشود. آیا دادگاه آن را باید رسیدگی کند؟ چون آن را به هر حال از روستاها میگیریم، اگر رسیدگیاش بر عهده دادگاه است آن حوزه قضائی قرار میگیرد. تصریح شود. با این شرط ما موافق پیشنهاد هستیم.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنونم. کمیسیون بفرمایید.

سيدکاظم دلخوش اباتري
بسم الله الرحمن الرحیم
من فقط یک جمله عرض بکنم، اولاً ما با پیشنهاد آقای حاجیدلیگانی در کمیسیون موافقت داشتیم، بنا بود جایش را مشخص کنیم. خواهشم این است که آقای رئیس این ابهامی که فرمودند، این ابهام باید برطرف بشود. یا مراعی بگذارید این اصلاح بشود، چون اینجا نمیتوانیم اصلاحش کنیم. چون بعداً شورای حل اختلاف در روستا اگر نتوانند رسیدگی بکنند این ناگزیر به دادگاهها میرود. این ابهام را اگر برطرف کنیم ما مشکل نداریم، ما با پیشنهاد آقای حاجیدلیگانی موافق هستیم.

محمدباقر قاليباف
اجازه بدهید کمیسیون اصلاحی برایش بیاورد. اشکالی ندارد من میگویم پیشنهاد اصلاحی بیاورید.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده 4 ـ ریاست شوراهای حل اختلاف استان بر عهده یکی از معاونان قضائی رئیس کل دادگستری استان و ریاست شوراهای حل اختلاف در حوزه قضائی شهرستان و بخش بر عهده رئیس حوزه قضائی مربوط یا یکی از قضات شاغل در آن حوزه قضائی است که با معرفی رئیس کل دادگستری استان و ابلاغ رئیس مرکز منصوب میشود.
آقای رئیس در ماده (4) یک اصلاحیه داشتیم، آقای نوری مطرح میکنید یا عبور میکنیم؟ آقای رئیس! لطفاً رأیگیری بفرمایید. آقای دلخوش اصل ماده (4) است. ضمناً آقای رئیس تبصره ماده (4) حذف شده است.

محمدباقر قاليباف
اصلاً وارد هم نیست. ماده (4) به رأی گذاشته میشود. حضار 229 نفر، (امیرآبادیفراهانی ـ تبصره 4 در لایحه آمده بود حذف کردهاند. اصل ماده 4 و حذف تبصره آن رأی گرفته میشود) پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده 5 ـ هر شعبه شورا دارای رئیس، یک نفر عضو اصلی و حسب مورد یکنفر عضو علیالبدل است که جلسات شورا با حضور دو نفر رسمیت مییابد.
تبصره 1 ـ در هر حوزه قضائی حسب مورد تعدادی عضو علیالبدل تعیین می¬شود که در صورت غیبت رئیس شورا یا عضو اصلی یا در صورت عدم وحدت نظر دو عضو شورا، به دستور رئیس شورای حوزه قضائی مربوط، عضو علیالبدلی جایگزین یا اضافه میشود.
تبصره 2 ـ برای هر شعبه در مناطق شهری (متناسب با حجم کار و تعداد پروندهها) حداکثر دو نفر و در شعب مناطق روستایی در صورت نیاز یک ¬نفر نیروی اداری و دفتری شورا به کار گرفته می¬شود.
تبصره 3 ـ در شوراهایی که به صورت تخصصی در اتحادیههای صنفی و یا اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و اتاق تعاون ایران و نظایر آنها مستقر هستند، تأمین نیروی انسانی مورد نیاز به عهده صنوف محل استقرار شورا می¬باشد.
آقای رئیس! اینجا فقط یک ابهام وجود دارد، گفته: «تأمین نیروی انسانی مورد نیاز به عهده صنوف»، این «اتاق اصناف» نیامده است. آقای دلخوش! اشکالی ندارد؟ اتاق بازرگانی و تعاون را آورده، اتاق اصناف را نیاورده، نیازی نبوده بیاورید؟ این ابهام دارد.

سيدکاظم دلخوش اباتري
اتحادیههای صنفی همان اتاق اصناف است.

احمد اميرآبادي فراهاني
بله، درست است. آقای نوری! اجازه میدهید عبور کنیم؟ خیلی ممنون. آقای علیرضا نظری! اجازه میدهید عبور کنیم؟ مطرح میفرمایید، بفرمایید.

عليرضا نظري
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران گرامی! گرچه این لایحه به دنبال قضازدایی از شوراهای حل اختلاف است، اما سرجمع این شوراها حتی برای امر حکمیت اگر یک قاضی در مجموعه حضور داشته باشد یا حداقل نظارت بر آن مجموعه داشته باشد به انصاف و عدالت در آن حکمیت هم نزدیکتر است و لذا توصیه بنده این است بهرغم اینکه سیاست کلی در بحث قضازدایی است و اساساً بنا است که قضاوت در آنجا صورت نگیرد، اما برای انجام درست همان حکمیت و رفع اختلاف هم یک کارشناس به امور قضائی که آن هم میتواند قاضی در خود آن مجموعه باشد یا ناظر بر آن مجموعه حضور داشته باشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! مخالف و موافق ندارد.

محمدباقر قاليباف
آقای نظری! چون این اصلاً در خود لایحه پیشبینی شده، چون اینجا بحث قضاوت نیست اصلاً ضرورت به قاضی نیست. آنجا دارند بحث سازش را انجام میدهند، لذا اساساً این وارد نیست که ما بخواهیم یک قاضی آنجا بگذاریم. اجازه بدهید رد شویم.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! ماده (5) را رأی بگیرید.

محمدباقر قاليباف
ماده (5) را به رأی میگذاریم. حضار 230 نفر، دوستان لطف کنند در رأیگیری مشارکت کنند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده 5 مکرر ـ مرکز مکلف است ظرف مدت سه سال کلیه کارکنان تماموقت شورای حل اختلاف (اعم از اعضاء و سایر کارکنان) را که واجد شرایط استخدام هستند و تا قبل از 29/12/1398 در شورا اشتغال داشته¬اند با اولویت سابقه اشتغال بیشتر، به صورت پیمانی یا قرارداد کار معین از طریق آزمون داخلی، به استخدام مرکز درآورد.
تبصره 1 ـ سوابق اشتغال در شورا به حداکثر سن قانونی اضافه می-شود.
تبصره 2 ـ تأمین بودجه مورد نیاز برای استخدام اشخاص موضوع این ماده، در سقف اعتبارات مصوب مرکز خواهد بود.
تبصره 3 ـ دولت مکلف است شناسه استخدام اشخاص موضوع این ماده را در اختیار مرکز قرار دهد.
آقای رئیس! در ماده (5 مکرر) پیشنهادی نداریم، رأی بگیرید.

محمدباقر قاليباف
آقای غضنفرآبادی! این ماده (5 مکرر) با توجه به اینکه بار مالی دارد، درست است لایحه است، ولی چون مغایرت با برنامه دارد احتمالاً دوسوم رأی بخواهد.

روح اله متفکرآزاد
آقای دکتر! اخطار و تذکر داریم. آقای عباس گودرزی بفرمایید.

عباس گودرزي
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام و صبحبخیر خدمت همکاران محترم. جناب آقای دکتر قالیباف! براساس مفاد ماده (44) قانون مدیریت خدمات کشوری و همچنین براساس بند (9) اصل سوم و بندهای (2) و (3) سیاستهای کلی نظام اداری، باید در استخدام عدالت رعایت شود و ساز و کاری دیده شود که نظام اداری ما دچار ولنگاری نشود. هر روز ما شاهدیم یک گروهی درب مجلس به خاطر سوءتدبیرهایی که در گذشته اتفاق افتاده تجمع میکنند و همواره مجالس بعدی باید بیایند تاوان اشتباهات و خطاهای قبلیها را پس بدهند.
من میخواهم یک نکتهای اینجا عرض کنم به دلیل این مغایرتی که وجود دارد، جناب آقای دکتر قالیباف عزیز! رسیدگی به اینچنین مسائل مستلزم این است که ما ساز و کاری در نظام اداری و برنامهریزی، قانونگذاری و ریلگذاری برای کشورمان ببینیم که منبعد این روال تکرار نشود. اگر قرار باشد همواره یک عدهای بیایند مشغول خدمت شوند، مجالس بعدی بیایند تصمیم بگیرند اینها را جذب کنند و این روال دوباره ادامه داشته باشد و یک سازوکار درست و ساماندهی در نظام استخدام کشور اتفاق نیفتد، همواره همین آش است و همین کاسه. اگر قرار است امروز این تصمیم گرفته شود، میگوییم خطا کردهاند، ولی جلوی این سیل اگر گرفته شود باید حتماً سدسازی شود، باید کاری کنیم دوباره ما شاهد این سیلابهای ویرانگر نباشیم که نظام اداری ما را نابود کرده است و فرصت را از تصمیمگیران و تصمیمسازان کشور میگیرد. لذا من از مجلس محترم خواهش میکنم در کنار این تصمیمات حتماً نگاه بنیادین به نظام اداری هم داشته باشند که این اتفاقات تکرار نشود. خیلی ممنون و متشکرم.

محمدباقر قاليباف

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای صباغیان تذکر دارند، بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
جناب آقای قالیباف! من هم اخطار دارم و هم تذکر. با توجه به اینکه این هم بار مالی دارد که خود شما هم اشاره فرمودید و هم اینکه ما یک طرح دوفوریتی دادهایم، لایحه دوفوریتی آمده و به سرعت دارد بررسی میشود، همه جوانب دیده نمیشود. الان ما اینجا یک بخش عظیمی را وارد سیستم میکنیم، خوب است، بندگان خدا باید هم مشکلشان حل شود و در مورد کار تعیین تکلیف شوند. منتها حالت بخشینگری و جزیرهای داریم کار میکنیم. طبیعتاً یک روز معلمان، یک روز شوراهای حل اختلاف و هر روز یک بخشی. پس این قانون مدیریت خدمات کشوری تکلیفش چه میشود؟ حداقل پیشنهاد من این است که برای رفع این مشکل ما این را برگردانیم و یک بررسی بیشتری شود، ضمن اینکه حداقل آزمونی گذاشته شود. من از نمایندگان محترم تقاضا دارم اگر دوستان صلاح میدانند این بند به کمیسیون برگردد و با شرایط یک آزمون، حداقل این است که اگر شرایطش را دارند انجام شود. اینکه ما به صرف اینکه حالا امروز میآییم برای حل مشکل یک چیزی را مصوب میکنیم و آینده و جوانب آن را نگاه نکنیم، بعداً دچار مشکل میشویم.

محمدباقر قاليباف

روح اله متفکرآزاد
آقای دکتر! نفر بعدی هم اصرار به اخطار دارند، اجازه میفرمایید؟

محمدباقر قاليباف

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای سلیمی بفرمایید.

عليرضا سليمي
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار اصل (75) را دارم. امیدوارم که جناب آقای غضنفرآبادی توجه بفرمایند. خواهش من این است با توجه به اینکه این ماده، ماده (5 مکرر) است. دوستان میدانند، یعنی در لایحه نبوده، کمیسیون این را اضافه کرده است. بنابراین بار مالی دارد و آقای غضنفرآبادی توضیح بدهند آیا با دولت در این رابطه هماهنگی شده یا نشده است؟ اگر با دولت هماهنگی شده و این ماده (5 مکرر) آمده فبها، اگر با دولت هماهنگی نشده باشد و کمیسیون این را اضافه کرده باشد، این حتماً مغایر اصل (75) است. چون مغایر اصل (75) است توسط شورای محترم نگهبان رد میشود و مشکل ایجاد میکند.
آقای رئیس! خواهش من این است اگر اخطار را وارد میدانید به رأی بگذارید و اگر جناب آقای غضنفرآبادی و کمیسیون هماهنگ کردهاند اینجا اعلام کنند. براساس بعضی از گزارشات، حجتالاسلام والمسلمین حاجآقای صادقی معاون محترم قوه گفتهاند که هماهنگی در این راستا انجام نشده است. چون هماهنگی انجام نشده قطعاً مغایر اصل (75) است، بار مالی دارد و اگر هم مجلس تصویب کند شورای محترم نگهبان بازگشت میدهد. من خواهش میکنم اگر آقای رئیس اخطار را وارد میدانند به رأی بگذارند، متشکرم.

محمدباقر قاليباف
اجازه بدهید! همانطور که توضیح داده شد، دوستان هم اخطار قانون اساسی دادند، من این اخطار را وارد میدانم. حالا دوستانمان هم در کمیسیون نسبت به این موضوع حرف دارند. به هر حال این را به رأی نمایندگان میگذاریم. من فکر میکنم این توضیحی که دوستان در اخطار دادند وارد است. دوستان در مجلس برای ماده (5 مکرر) تصمیم بگیرند. ما اخطار را به رأی گذاشتهایم، دوستان دقت کنند.

احمد اميرآبادي فراهاني
الان اخطار قانون اساسی به رأی گذاشته شده است، کسانی که با اخطار موافقند رأی موافق، مخالف هم رأی مخالف بدهند.

محمدباقر قاليباف
حضار 231 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! اصل ماده (5 مکرر) را به رأی بگذارید.

محمدباقر قاليباف
حضار 234 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده 6 ـ اعضای شورا باید دارای شرایط زیر باشند:
1 ـ متدین به دین مبین اسلام.
2 ـ تابعیت جمهوری اسلامیایران.
3 ـ التزام عملی به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و ولایت مطلقه فقیه.
4 ـ اشتهار به دیانت و امانت و صحت عمل.
5 ـ عدم استفاده از مشروبات الکلی و عدم استعمال و اعتیاد به مواد مخدر یا روانگردان.
6 ـ دارا بودن کارت پایان خدمت وظیفه عمومی یا معافیت (دائم یا موقت) از خدمت وظیفه عمومی برای مشمولان.
7 ـ دارا بودن حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی یا سطح دو حوزه علمیه برای تمام اعضای شعب شهری شورا و مدرک تحصیلی دیپلم و بالاتر برای اعضای شعب روستایی شورا.
تبصره ـ برای اشخاصی که سابقه عضویت در شوراهای حل اختلاف را تا قبل از تصویب این قانون داشته¬اند، شرط حداقل مدرک تحصیلی دیپلم و بالاتر برای عضویت در شعب روستایی شورا اعمال نمی¬شود.
8 ـ داشتن حداقل (30) ¬سال سن که برای دارندگان مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و بالاتر، پنج سال از میزان یادشده کسر می¬شود.
9 ـ نداشتن سابقه محکومیت مؤثر کیفری و عدم محرومیت از حقوق اجتماعی.
10 ـ متأهل بودن.
11 ـ داشتن شرایط مذکور در بند «ز» ماده (42) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 8/7/1386 با اصلاحات و الحاقات بعدی.
12 ـ سابقه سکونت در حوزه شورا حداقل به مدت شش ¬ماه شمسی و تداوم سکونت در آن حوزه پس از عضویت در شورا.
13 ـ نداشتن سوءسابقه امنیتی و عدم وابستگی به گروههای غیرقانونی.
14 ـ عدم مؤثر بودن در تحکیم رژیم سابق و وابستگی به آن.
تبصره 1 ـ اعضای شورای حل اختلاف اقلیتهای دینی موضوع اصل سیزدهم (13) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران باید متدین به دین خود باشند.
تبصره 2 ـ حذف شد.
تبصره 3 ـ برای عضویت در شورا، دارندگان مدرک دانشگاهی یا حوزوی در رشتههای حقوق و الهیات با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی در اولویت هستند و حداقل یک نفر از اعضای شعب شهری شورا باید از میان دارندگان مدارک تحصیلی یادشده باشند.
تبصره 4 ـ احراز شرایط مذکور در این ماده توسط مرکز انجام می-شود.
آقای رئیس! در ماده (6) پیشنهادی نداریم. در ردیف (1) آقای رحیمیمظفری مطرح نمیفرمایند. در ردیفهای (2) و (3) نداریم. در ردیف (4) آقای سیدعلی نظریخانقاه مطرح نمیفرمایند. در ردیف (5)، (6) و (7) هم پیشنهادی نداریم. آقای رئیس! ماده (6) را با تبصرهها و ردیفها به رأی بگذارید.

محمدباقر قاليباف
البته در تبصره (4) یک اصلاح جزء بود که آن هم انجام شده است. حضار 232 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده 7 ـ قضات، کارکنان دادگستری، وکلای دادگستری (اعم از وکلای عضو کانونهای وکلاء یا مرکز وکلای قوه قضائیه)، کارشناسان رسمی دادگستری و نیروهای نظامی، انتظامی و اطلاعاتی اعم از نیروهای وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه، حراست و حفاظت دستگاههای اجرایی، صاحبان امتیاز خدمات الکترونیک قضائی و سردفتران، داوران و میانجیگران در زمان اشتغال، حق عضویت در شورا را ندارند.
آقای رئیس! ماده (7) هم پیشنهادی نداریم، رأی بگیرید.

محمدباقر قاليباف
حضار 231 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده 8 ـ اعضای شورا با پیشنهاد رئیس کل دادگستری استان، با حکم رئیس مرکز منصوب می¬¬شوند.
آقای رئیس! پیشنهاد نداریم، رأی بگیرید.

محمدباقر قاليباف
پیشنهاد نداریم، ولی یک الحاقی داریم. حضار 230 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! آقای نوری به ماده (8) یک الحاقی دارد، در تبصره (1) ماده (3) رئیس قوه قضائیه به رئیس مرکز تفویض کرده است که رأی آورد. الان رئیس مرکز دوباره میخواهد تفویض کند.

محمدباقر قاليباف
نه، تفویض نکرده، گفته رئیس مرکز با حکم رئیس قوه منصوب میشود.

احمد اميرآبادي فراهاني
نه آقای رئیس، تبصره (1) نوشته رئیس قوه قضائیه میتواند این امر را، یعنی به رئیس مرکز تفویض کند. تبصره (1) تفویض را آورده است. عبور کنیم، خیلی ممنون.

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده 9 ـ اعضای شورا قبل از شروع به کار مکلفند مطابق سوگندنامهای که توسط مرکز تهیه میشود و به تأیید رئیس قوه قضائیه میرسد، سوگند یاد کنند.
آقای رئیس! رأی بگیرید. اصل ماده (9) به رأی گذاشته شده است.

محمدباقر قاليباف
حضار 230 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
فصل دوم ـ حدود صلاحیت شوراها
ماده 10 ـ دعاوی زیر حتی با توافق طرفین قابل طرح در شورا نیست:
1 ـ اختلاف در اصل نکاح، اصل طلاق، بطلان نکاح، فسخ و انفساخ نکاح، بذل مدت و انقضای آن، رجوع، نسب، ولایت قهری، قیمومیت.
2 ـ اختلاف در اصل وقفیت و وصیت و تولیت.
3 ـ دعاوی راجع به حجر و ورشکستگی.
4 ـ دعاوی راجع به وجوه و اموال عمومی و دولتی و انفال.
5 ـ اموری که به موجب قوانین دیگر در صلاحیت مراجع اختصاصی یا مراجع قانونی غیردادگستری میباشد.
آقای رئیس! پیشنهادی نداریم، رأی بگیرید. آقای نوری پیشنهاد داشتند که اعمال شده.

محمدباقر قاليباف
حضار 233 نفر، دوستان لطف کنند در رأیگیری مشارکت بفرمایند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد. آقای نوری قزلجه در ردیف (6) الحاقی داشت که منصرف شدند.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده 11 ـ کلیه دعاوی مالی راجع به اموال منقول تا نصاب (500) میلیون ریال، جهت حصول صلح و سازش، ابتدا به شورای حل اختلاف ارجاع میشود.
تبصره ـ رئیس قوه قضائیه میتواند نصاب مذکور را هر سه ¬سال یک ¬بار متناسب با شاخص بهای کالا و خدمات مصرفی که از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام میشود، تغییر دهد.
در ماده (11) اصلاحیه داریم که آقای نظری مطرح نمیکنند.

محمدباقر قاليباف
آقای دلیگانی اصلاح کل دارند.

احمد اميرآبادي فراهاني
خیر ایشان قبلاً گفتهاند که مطرح نمیکنند. آقای نظری! مطرح میکنید؟ بفرمایید.

عليرضا نظري
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عزیزان ببینید! با توجه به اینکه بحث وجود قاضی در شورای حل اختلاف در بندهای قبلی رأی نیاورد، ولی بحث بر این است که چرا فقط در دعاوی مالی این قضیه محدود شود؟ امروز ما میتوانیم تمامی دعاوی که مربوط به سرقفلی و حق کسب و پیشه است، دعاوی مربوط به اجارهبها به شرطی که در رابطه استیجاری اختلافی وجود نداشته باشد، در بحث صدور گواهی حصر وراثت، تحریر ترکه، مهر و موم ترکه و رفع آن، ادعای اعسار از پرداخت محکومبه در صورتی که شورا نسبت به اصل دعوا رسیدگی کرده باشد، دعاوی خانواده راجع به جهیزیه، مهریه، نفقه تا نصاب مقرر به حد بند «الف». اگر این اصلاح صورت نگیرد شما قطعاً بدانید که انبوهی از پروندهها روی دست دادگستری تلنبار میشود و این موجب بدبینی مردم نسبت به دستگاه قضا میشود. امروز اخباری که بنده از حوزه انتخابیه خودم گرفتهام حاکی از این است که به هیچ وجه الان ساختار دادگستری در حوزه انتخابیه بنده آمادگی پذیرش این حجم از دعاوی که امروز روی دست قوه قضائیه تلنبار شده را ندارد. بنده درخواست دارم این بخشهایی که میشود در شورای حل اختلاف آنها را حل و فصل کرد و به سازش منتهی شود، ما فقط این را محدود به بحثهای مالی نکنیم تا انشاءالله مشکلی روی دست قوه قضائیه تلنبار نکنیم، تشکر میکنم.

احمد اميرآبادي فراهاني

محمدباقر قاليباف
آقای نظری! الان شما اینجا دومرتبه باز بحث قاضی شورا را میگویید. اصلاً اساساً این شورا قاضی ندارد. اصلاً مطرح کردن این موضوع جای اشکال دارد. اجازه بدهید از بحث بگذریم، چون اساساً وقتی شما میگویید قاضی، اینجا تصویب شده شورا قاضی ندارد، منع کرده است.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای نوری و آقای رحیمیمظفری هم مطرح نمیفرمایند. آقای رئیس! رأی بگیرید.

روح اله متفکرآزاد
آقای رئیس! اصرار به اخطار وجود دارد.

محمدباقر قاليباف

روح اله متفکرآزاد
آقای عباس گودرزی اخطار دارند، بعد از ایشان هم آقای خاندوزی هستند.

عباس گودرزي
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر قالیباف عزیز، همکاران محترم! طبق اصل (34) قانون اساسی که بیان میدارد: «دادخواهی حق مسلم هر فرد است و هر کس میتواند به منظور دادخواهی به دادگاههای صالح رجوع نماید، همه افراد ملت حق دارند اینگونه دادگاهها را در دسترس داشته باشند و هیچکس را نمیتوان از دادگاهی که به موجب قانون حق مراجعه به آن را دارد منع کرد».
لذا طبق این اصل الزاماً ارجاع پرونده به شوراهای حل اختلاف با قانون اساسی مغایرت پیدا میکند. یعنی ما حق مسلم را از یک فرد میگیریم و فقط اطاله دادرسی اتفاق میافتد. در واقع ما یک مرحلهای را میآییم به مراحل دادرسی اضافه میکنیم، برای اینکه کسی بتواند به حقش برسد باید ما چند ماه بیشتر فرآیندش را طولانی کنیم، به جای اینکه قانونگذاری به نحوی باشد که سهلالوصول کند، ریلگذاری کند، مسیر را کوتاهتر کند برای اینکه مردم به حقشان برسند، اینجا الزام ارجاع به شورای حل اختلاف هم عامل اطاله دادرسی خواهد شد و هم مغایر با اصل (34) قانون اساسی است. لذا خواهشم این است که رعایت بفرمایید و این اصل را لحاظ بفرمایید. خیلی متشکرم.

محمدباقر قاليباف
جناب آقای گودرزی! اگر به همان اصل (34) جنابعالی دقت کنید، در انتها گفته «هیچکس را نمیتوان از دادگاهی که به موجب قانون حق مراجعه به آن را دارد»، ما داریم قانون وضع میکنیم، غیر قانون که کسی را نمیگوییم. به اضافه اینکه در همین ماده (11) گفتیم برای صلح و سازش ابتدا به شورای حل اختلاف مراجعه کند، بعد میتواند به دادگاه هم مراجعه کند، مانعی وجود ندارد. لذا اخطار را وارد نمیدانم. اخطار بعدی را بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد

سيداحسان خاندوزي
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام خدمت همکاران محترم. آقای رئیس! اصل (159) تصریح میکند: «مرجع رسمی تظلمات و شکایات دادگستری است». ما در ماده (1) همین قانون لایحه شوراهای حل اختلاف هم تصریح کردهایم که به منظور حل اختلاف و صلح و سازش بین اشخاص، شورای حل اختلاف را ایجاد میکنیم. اینکه در یک ماده دیگری از این قانون خلاف اصل (159) مانع شویم که افراد به دادگستری مراجعه کنند و شوراهای حل اختلاف را برای تخلفات یا شکایتهای زیر (50) میلیون تومان مرجع اولیه قرار بدهیم، اگر از این مرحله عبور کردند، این حق را بخواهید به مردم ایران بدهید، این در واقع یک نوع سد راه ایجاد کردن برای حقوق عامه است و خلاف اصل (159) و اساساً خلاف فلسفه ایجاد شوراهای حل اختلاف است. در دنیا ممکن است شما بین دادگاههای درجه اول، دوم و سوم رتبهبندی کنید بگویید تا این درجه در این دست محاکم بررسی میشوند. اما اینکه بیرون نظام دادگاهی کشور شوراها را به عنوان مرجع بررسی (50) میلیون تومان به پایین بررسی کنید، این مخالف اصل (159) است آقای دکتر.

محمدباقر قاليباف
جناب آقای خاندوزی! نگاه کنید، باز همین اصل (159) که خود شما میفرمایید، در حقیقت باز در آن هم «تعیین صلاحیت آنها منوط به حکم قانون است». به هر حال ما الان داریم قانون وضع میکنیم، از قضا به خاطر اینکه مردم راحتتر باشند. به هر حال افرادی که میروند به دادگاه شکایت میکنند، ثبت میشود، نوبتبندی میشود، دیگر براساس آن نوبت، از یک رسیدگی (10) میلیون تومانی، (5) میلیون تومانی تا چندصد میلیارد تومانی در ردیف رسیدگی هستند. قوه قضائیه دارد تدبیر میکند به خاطر اینکه مشکلات مردم زودتر رتق و فتق شود در حقیقت این شوراهای حل اختلاف در همان سلسلهمراتب دادگاهها دارند شکل میگیرند که بخشی از اینها اگر میتوانند صلح و سازش کنند دچار مشکل نشوند، تعیین تکلیف شود. اگر نشد بعد در مسیر دادگاه و بخش عمدهای از شکایتهای ما همین شکایتهای خرد و جزء است که البته همه آنها مهم هستند و در هر سقف ریالی که باشد باید رسیدگی شود. اجازه بدهید، من فکر میکنم اخطار شما وارد نیست.
اصل ماده (11) را به رأی میگذاریم. حضار 233 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده 12 ـ شوراها در موارد زیر حسب مورد با درخواست خواهان یا مدعی خصوصی یا شاکی برای صلح و سازش اقدام مینمایند:
1 ـ کلیه امور مدنی و حقوقی.
2 ـ جنبه خصوصی جرائم غیرقابل گذشت.
3 ـ کلیه جرائم قابل گذشت.
تبصره ـ در صورتی که رسیدگی شورا با درخواست یکی از طرفین صورت پذیرد و طرف دیگر تا پایان جلسه اول عدم تمایل خود را برای رسیدگی در شورا اعلام نماید، شورا درخواست را بایگانی و طرفین را به مرجع صالح راهنمایی می¬نماید.
آقای رئیس! پیشنهاد نداریم، رأیگیری کنید.

محمدباقر قاليباف
حضار 233 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده 13 ـ اتخاذ تصمیم در موارد زیر در صلاحیت شورا است:
1 ـ صدور گواهی حصر وراثت، تحریر ترکه، مهر و موم ترکه و رفع آن.
2 ـ دستور تخلیه اماکن مسکونی، موضوع قانون روابط مؤجر و مستأجر مصوب 26/5/1376.
3 ـ تأمین دلیل.
آقای نوریقزلجه مطرح میفرمایید؟ (نوریقزلجه ـ اخطار دارم) اخطار دارند، بفرمایید.

غلامرضا نوري قزلجه
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
خسته نباشید. آقای رئیس! من اخطار اصل (163) را خدمتتان دارم که در آنجا آمده: «صفات و شرایط قاضی طبق موازین فقهی به وسیله قانون معین میشود». سه موردی که اینجا در صلاحیت شوراهای حل اختلاف گذاشتهایم، همه اینها جنبه دستوری و حکمی دارند که در اختیارات قاضی است. با توجه به اینکه قاضی را در ماده (7) ممنوع کردهایم که در شوراهای حل اختلاف حضور داشته باشد، این مواردی که آوردهایم مهر و موم کردن ترکه و رفع آن، دستور تخلیه، تأمین دلیل، همه اینها اولاً متضمن احتمالاً بار مالی سنگینی هستند، موارد متعددی را میتوانند شامل شوند و همه هم جنبه حکمی و دستوری دارند که از اختیارات قاضی است.
حالا صفات و شرایط قاضی را در اصل (163) آورده که طبق موازین فقهی به وسیله قانون معین میشود. شاید بفرمایید که قانون معین کرده است. بله، قانون معین کرده، دقیقاً هم براساس فقه، چون طبق اصل (72) قانون اساسی قانونگذار هم نمیتواند برخلاف موازین مذهب رسمی کشور قانونی بگذارد. به خاطر همین آوردهاند شرایطی را برای قاضی گذاشتهاند که ایمان، عدالت، تعهد عملی به اسلام و جمهوری اسلامی و اجازه قضاء از سوی رئیس قوه قضائیه. مستحضرید در فقه شیعه قاضی باید مجتهد باشد. حالا در شرایطی که فعلاً به تعداد کافی نیست، این قضات از طرف رئیس قوه قضائیه مأذون هستند. با توجه به اینکه اعضای شورای حل اختلاف هیچ إذنی از طرف رئیس قوه قضائیه نمیگیرند و همچنین هیچ قاضی هم حق حضور در شوراهای حل اختلاف را ندارد، بنابراین بنده این ماده (13) را مغایر اصل (163) قانون اساسی میدانم و درخواست دارم عنایت بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
دوستان! این احکامی که شما اشاره کردید، الان رئیس محترم کمیسیون هم به این موضوع اشاره کردند که این احکام، احکام قضائی نیستند. در حقیقت براساس همان سازش و صلح است و اجرای آن هم با نظر قضائی آن حوزه قضائی و رئیس حوزه انجام میشود که در ماده (30) این قانون هم آمده است. یعنی آنجا قاضی نیست و جنبه قضائی هم ندارد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای نوریقزلجه پیشنهادشان را مطرح میکنند، بفرمایید.

غلامرضا نوري قزلجه
پیشنهاد دهنده
با توجه به اینکه رئیس محترم مجلس اخطار را وارد ندانستند، همکاران عزیز! عنایت داشته باشید، این موضوعات صریحاً آمده که دستور و حکم است، چطور میتواند حالت قضائی نداشته باشد؟ حق و حقوق افراد در اینجا مطرح است. ما نمیتوانیم به دست غیرقاضی اجازه بدهیم در کشور حکمی صادر شود و دستوری داده شود، ولو کوچک، حتی در حد تخلیه. آن برای آن فرد مهم است، همان موضوع تخلیه، همین تأمین دلیل موضوعات مهمی است. پس اجازه بفرمایید حداقل با این پیشنهاد ما این موضوع را قدری تعدیل کنیم.
بیاوریم: «در صورت درخواست خواهان و یا مدعی، اتخاذ تصمیم در این موارد در صلاحیت شورا قرار بگیرد». یعنی اگر طرفین درخواست کردند این اختیار را ما به شورا بدهیم که حقی از کسی ضایع نشود. خواهش میکنم همکاران عزیز با این پیشنهاد موافقت بفرمایند که در جهت حفظ حقوق عموم جامعه است، ممنونم.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای کوچکینژاد مخالف هستند که صحبت نمیکنند، آقای فرهنگی صحبت میکنند.

محمدحسين فرهنگي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً در فرمایشات قبلی جناب آقای نوری اشارهای به این داشتند که اینها مستلزم هزینه است و بار مالی دارد و نمیشود مطرح کرد، عین این ماده در لایحه دولت است و ایراد بار مالی منتفی است، ما اینجا لایحه را بررسی میکنیم. ضمن اینکه مواردی که در اینجا آمده (1)، (2) و (3)، هیچکدام از اینها امور قضائی نیستند، امورات اجرایی هستند که عملاً بخشهایی از آن را در حوزه صلاحیت شوراهای حل اختلاف در گذشته داشتهایم. بعضاً جنبه امور حسبی دارند، بعضاً جنبه پیگیری دارند، بعضاً جنبه کارشناسی و بررسیهای قبل از حکم را دارند، لذا اینها هیچکدام آن ایرادی که برادر عزیزمان جناب آقای نوری فرمودند ندارد و اتخاذ تصمیم در صلاحیت شورا بودن کاملاً منطقی است، بار دستگاه قضائی و اطاله دادرسی و امثال اینها را هم بسیار کم میکند و سرعت را بسیار بالا میبرد. لذا خواهشم این است که همکاران محترم رأی مخالف عنایت بفرمایند.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای سیدسلمان ذاکر موافق هستند، بفرمایید.

سيدسلمان ذاکر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تقدیر و تشکر از همکاران عزیز و ارجمند نسبت به توجه آنها به حل مشکلات شوراهای حل اختلاف کشور و استخدام و تعیین تکلیف هزاران نفر که امیدشان بر مجلس و نمایندگان بود، من عرض میکنم در این خصوص که برادران! برابر سیاستهای کلی نظام و برنامه ششم، ما باید خلأهای قانونی را جبران کنیم علیالخصوص خلأهای قانونی در راستای مسائل حقوقی و قضائی. امروز ما میتوانیم درخصوص استفاده از تجربیات حقوقی و قضائی غیرقضات در شوراهای حل اختلاف استفاده کافی را ببریم. شورای حل اختلاف در این برهه از زمان هیچ موقع قصد صدور حکم قطعی را ندارد، نمیخواهد جایگزین قوه قضائیه و قهریه شود. شورای حل اختلاف از متن مردم و از توده مردم است، همین همسایهها و قوم و خویشی هستند که افراد را میشناسند، روحیه و حق و حقوق افراد را میشناسند و در جریان کار کارشناسی حتماً خواهند بود، میخواهند کار عمومی و بومی را انجام بدهند، یک اختلافی که با دست، مشاوره و ریشسفیدی حل میشود را با دندان و قوه قهریه و نیروی انتظامی حل نکنند.
برادر من پیشنهاد فرمودند، راست هم میگویید، بله اگر ما بخواهیم کار قضائی را انجام بدهیم حق رسیدگی ندارند، اما بحث ما در این خصوص مربوط به غیرقضائی است، غیر احکام قطعی است. بنابراین شورای محترم حل اختلاف میتواند به این پیشنهاد وارد شود و حتی توسعه بدهیم، چه عیبی دارد؟ وقتی مسائل وقفی پیش میآید و مسائل تولیت پیش میآید ما میتوانیم توسعه بدهیم، ولی در حد قانون. ما میتوانیم از حراست از مرزها از خود زمینهای زراعی داشته باشیم، این همه اختلاف ملکی تا قاضی بیاید از ملک و مالکیت و فرهنگ و نساق اطلاع پیدا کند، یک لحظه میتواند ریشسفیدانه حل کند. بنابراین من با این پیشنهاد موافقم، انشاءالله دوستان رأی بدهند.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، دولت بفرمایید.

علی فرهادی
سلام علیکم
نمایندگان محترم! به ماهیت این پیشنهاد توجه بفرمایید. با اصل صحبت جناب آقای دکتر نوری مخالفتی نداریم، به هر حال بعضی از اینها ماهیت قضائی دارد. ممکن است کسی گواهی انحصار وراثت بگیرد ولی اسم مادرزن یا برادری را که عداوت دارد، اسم کسی را ننویسد و حقوقی از این ضایع شود. اما چون لایحه ساز و کار برای این دیده، اعتراض برای این دیده و اجرای آن در مواردی با قاضی است، مثل تخلیه اماکن مسکونی که به دستور رئیس حوزه قضائی اجرا میشود، چون این ساز و کار در لایحه دیده شده با پیشنهاد مخالفت داریم و الاّ ماهیت قضائی آن را نمیشود انکار کرد، متشکرم.

محمدباقر قاليباف

سيدکاظم دلخوش اباتري
بسم الله الرحمن الرحیم
پیشنهاد آقای نوری به نظر ما بد نیست، ولی اینها در بندهای (1)، (2) و (3) کاملاً تأمینشده است، این یک. دوم، اینهایی که الان مطرح میشود جنبه غیرقضائی دارد و قابل اعتراض هم هست، ما میخواهیم با ایجاد این روش به بخش قضائی کمک کنیم. مثلاً حصر وراثت که موضوع مهمی نیست که ما به قاضی احاله بدهیم. این حصر وراثت را هر کسی میتواند تنظیم کنید و صورتجلسه آن را بنویسد. این یک نکته.
نکته دیگر در بندهای (1) و (3) مقدمات رسیدگی قضائی است، پس ما در این واگذاری به شوراها اشکالی نمیبینیم. در مورد بند (2) هم که فرمودند، به لحاظ اینکه اجرای این دستور با تأیید رئیس قضائی انجام میشود، عملاً تحت نظارت حوزه قضائی است. بنابراین ما هیچ اشکالی در آن نمیبینیم، نظرات آقای نوری هم در بندهای دیگر کاملاً تأمین شده و ثبت شده است. ممنونم، دوستان رأی «دو» بدهند.

محمدباقر قاليباف

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای نقدعلی تذکر دارند، بفرمایید.

محمدتقي نقدعلي
بسم الله الرحمن الرحیم
«یا داود إنا جعلناک خلیفه فی الارض فاحکم بین الناس بالحق و لا تتبع الهوی فیضلک عن سبیل الله إن الذین یضلون عن سبیل الله لهم عذاب شدید بما نسوا یوم الحساب».
جناب رئیس! من تذکر ماده (22) بندهای (7) و (11) را دارم. هر چند رویهای که جناب آقای امیرآبادی عزیز پیش گرفتهاند برای پیشبرد تصویب بد نیست. اجمالاً بعضی از پیشنهادات را در قالب اصلاح عبارتی یا در این قالبها با پیشنهاددهنده جلو میبرند. اما به قول جناب آقای دلخوش «قربان برم خدا را، یک بام و چند هوا را». آقای دلخوش! یا دو هوا را؟ این که در بعضی از مواردی که مخالف اول صحبت نمیکند بزرگواران به عنوان عدم وجود مخالف رد میشوند، اما در بعضی از مواردی که خودشان مخالف هستند آن قانون را زیر پا میگذارند اصلاً زیبنده نیست.
ریاست محترم، جناب آقای قالیباف! لذا من تقاضا میکنم بالاخره رویه واحد در پیش بگیرید. البته درست است، بنده با این معنا موافقم، اگر خصوصاً در مواردی که مخالفین متعدد ثبتنام کردهاند بخواهیم از تکتک مخالفین سؤال کنیم کار به درازا میکشد، ولی گمان نکنید که دوستان و نمایندگانی که در گوشهگوشه این مجلس ساکت نشستهاند و چه بسا از روز اول مجلس تاکنون یک بار هم پشت تریبون صحبت نکردهاند از چگونگی تصمیمگیری هیأترئیسه محترم غافل هستند، تکتک رفتارهای شما هیأترئیسه زیر ذرهبین ماست. لذا تقاضا میکنم، درست است من مکرر از این تریبون تقاضا کردهام از پیشنهاداتی که وقت مجلس را میگیرد خودداری کنید، اما از هیأترئیسه محترم تقاضا میکنم درخصوص چگونگی نوبتدهی و مطالبی که پیشرو است، حالا دوستان تذکر دارند مطلب شما مربوط به ماده (110) آییننامه است، بله، این قصه علاوه بر ماده (22) با ماده (110) هم مرتبط است، اما این را تقاضا میکنم.
یک نکته هم اخطار عرض میکنم، اخطاری که آقای نوری پیرامون قصه (شورای حل اختلاف داشتند)، چون شما فرمودید ماهیت شورای حل اختلاف ماهیت قضائی نیست، چرا، آقای قالیباف! من سال 80 سه سال مسئول شورای حل اختلاف بودم. شورای حل اختلاف کاملاً حکم صادر میکند، یک ماهیت قضائی دارد. چرا شورای حل اختلاف را صرفاً یک نهاد صلح و سازشدهنده قرار دادهاید؟ لذا این که سبک برخورد کنیم و جان و مال و ناموس مردم را راحت در اختیار بعضی از اشخاص قرار بدهیم، در عین حالی که در سیستم شورای حل اختلاف انسانهای باسوادی هستند، اما سعی کنید با این قصه با سهولت برخورد نکنید، خیلی متشکرم.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. تذکر در رابطه با بحث مربوط به مخالفین بحث درستی است. حتماً به (سراغ) نفرات بعدی طبق آییننامه باید برویم. به همین خاطر هم هست از همین امروز شما در همین موضوع لایحه شورای حل اختلاف دیدید که من نفرات بعدی را هم میگفتم اگر هستند بگویند. ولی اینکه ما همه را تا آخر بخواهیم یکییکی بشماریم و تا آخر برویم واقعاً وقت مجلس گرفته میشود، این را جنابعالی هم تصدیق میفرمایید، همینطور که در صحبتتان هم بود. لذا اگر کسی هم صحبت میکند، وگرنه مخالفهایی که ثبتنام کردهاند تا نفر آخر هر کدام قصد صحبت داشته باشند طبق اصل (108) حتماً میتوانند صحبت کنند. به خاطر اینکه وقت را رعایت کنند به آن توجه میکنیم.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! پیشنهاد جناب آقای نوریقزلجه عبارت «در صورت درخواست خواهان و یا مدعی اتخاذ تصمیم» در ماده (13) را به رأی بگذارید.

محمدباقر قاليباف
حضار 234 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! اصل ماده (13) را به رأی بگذارید.

محمدباقر قاليباف
اصل ماده (13) را به رأی میگذاریم. حضار 234 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.
دوستان اجازه بدهند که به مدت (20) دقیقه تنفس اعلام کنیم. رأس ساعت (10:30) دقیقه انشاءالله در خدمت دوستان هستیم. تنفس اعلام میکنیم.
(در ساعت 10:11 دقیقه جلسه با اعلام تنفس موقتاً پایان و سپس در ساعت 10:48 دقیقه به ریاست آقای سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی «نایبرئیس اول» رسمیت یافت)
5
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه را با حضور 143 نفر از همکاران آغاز میکنیم. آقای دکتر کریمی! تذکرات را بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی به دستگاههای اجرایی:
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به رئیسجمهور محترم و وزیر ورزش و جوانان درخصوص ضرورت رسیدگی به انتقادات سمنها درخصوص انتخابات مجمع ملی جوانان.
ـ آقای سیدمحمد مولوی (آبادان) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص علت عدم ارائه برخی از خدمات ضروری از قبیل غرامت ایام بیماری و بیکاری به کارگران ساختمانی.
به وزیر محترم جهادکشاورزی درخصوص لزوم برنامهریزی در زمینه اراضی موجود در سایت دامپروری شهرستان آبادان.
همچنین لزوم استرداد اراضی سایت دامپروی شهرستان آبادان توسط امور اراضی و منابع طبیعی.
علت عدم اهتمام مدیریت آب و خاک سازمان جهادکشاورزی در پیگیری اختصاص آب زراعی به اراضی کشاورزی سایت دامپروری آبادان از سال 1377 تاکنون چیست؟
ـ آقای معینالدین سعیدی (چابهار، کنارک، قصرقندشهر و بخش مرکزی نیکشهر) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص لزوم تسریع در تکمیل طرحهای ورزشی در جنوب استان سیستان و بلوچستان.
ـ آقای مهدی عسگری (کرج، اشتهارد و فردیس) به اتفاق (51) نفر از نمایندگان به وزیر آموزش و پرورش درخصوص لزوم رسیدگی دقیق به حضور دانشآموزان در فضای مجازی بدون توجه به پیوستهای تربیتی و فرهنگی و آسیبهای حاصل از آن.
ـ آقای صمداله محمدی (بافت، رابر و ارزوئیه) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص ضرورت تأمین به موقع نهادههای دامی و کشاورزی.
ـ آقای سیدمجتبی محفوظی (آبادان) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت گرانی افسارگسیخته و بیسابقه بلیط هواپیما.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به اتفاق (24) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص ضرورت توجه به سلامتی مردم کشور در زمینه مبارزه با بیماری کرونا و خرید و تولید واکسن کرونا و تأمین معیشت کادر بهداشت و درمان.
ـ آقای جعفر قادری (شیراز و زرقان) به اتفاق (46) نفر از نمایندگان به وزرای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص لزوم کمک به حل مشکلات دانشگاه آزاد اسلامی.
ـ آقای جعفر قادری (شیراز و زرقان) به اتفاق (17) نفر از نمایندگان به وزیر نفت درخصوص لزوم تسریع در اجرایی شدن خط انتقال فرآوردههای نفتی از سیرجان به شیراز.
ـ آقای جعفر قادری (شیراز و زرقان) به اتفاق (54) نفر از نمایندگان به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم استفاده بیشتر و موثرتر از ظرفیت بخشهای غیردولتی در احداث راهها و بزرگراهها.
ـ آقایان: عباس مقتدایی (اصفهان) و محمدصالح جوکار (یزد، اشکذر، بخش ندوشن و دهستان سورک) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص ضرورت پرداخت مطالبات دبیران آموزش و پرورش از جمله دبیران خرید خدمات.
ـ آقای سیدمحمدرضا میرتاجالدینی (تبریز، آذرشهر و اسکو) به اتفاق (49) نفر از نمایندگان به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم اصلاح روند نادرست جداسازی سبوس در تولید آرد و افزایش درصد سبوس در آن.
ـ آقای علیرضا ورناصریقندعلی (مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا) به اتفاق (35) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص علت عدم شفافیت و تغییرات منابع تبصره (14) در لایحه بودجه 1400 چیست؟
ـ آقای علیرضا ورناصریقندعلی (مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا) به اتفاق (32) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم تحقق سهم مالیات از بودجه متناسب با برنامه ششم.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به وزرای امور اقتصادی و دارایی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص ضرورت پاسخگویی به تذکرات کتبی در مهلت مقرر و جلوگیری از تأخیر در پاسخگویی.
ـ آقای مهدی شریفیان (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم رسیدگی به تضییع حقوق شهروندان با الزام افراد بیکارشده مشمول دریافت مستمری بیمه بیکاری به ماندن در خانه.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به وزرای تعاون، کار و رفاه اجتماعی و کشور درخصوص ضرورت حل مشکلات بیمهای رانندگان تاکسی.
ـ آقای علیرضا زندیان (بیجار) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم درج کنتورنویسی در فهرست مشاغل سخت و زیانآور.
خیلی متشکرم آقای رئیس!

علي نيک زادثمرين
بسم الله الرحمن الرحیم
برادر کریمی تذکرات کتبی را بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان محترم به دستگاههای اجرایی:
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص ضرورت تولید و پخش انیمیشنهای بومی برای قشر کودک و نوجوان.
به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت، توجه و برنامهریزی برای قشر نوجوان در جلسات مربوطه از جمله شورای عالی جوانان.
ـ آقای سیدمحمد مولوی (آبادان) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص لزوم تسریع در پرداخت مطالبات فرهنگیان خوزستان از قبل از 1395 تاکنون.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم تصمیمگیری درخصوص فساد اداری در فرودگاه بینالمللی آیتالله جمی آبادان.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم تأمین نیروی اداری لازم در ساختار اکثر ادارات صمت کل کشور.
به وزیر کشور درخصوص لزوم اهتمام بیشتر جهت تقویت امنیت شهرستان آبادان.
ـ آقای احسان ارکانی (نیشابور و فیروزه) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص علت عدم توافق چندین ساله اداره مخابرات شهرستان نیشابور با شهرداری نیشابور بر سر انبار شرکت مخابرات و ایجاد بنبست در مرکز شهر چیست؟
به وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درخصوص لزوم توجه به بافت تاریخی شهر نیشابور به خصوص مرمت بازار (550) ساله سرپوش.
به وزیر نیرو درخصوص لزوم توجه به آلایندگی فوقالعاده زیاد گوگرد موجود در سوخت گازوئیل نیروگاه سیکل ترکیبی نیشابور.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم اقدام و بازبینی بنیاد مسکن پس از انقضای افق 10 ساله طرحهای هادی روستایی و مشکلات ناشی از آن برای مردم روستاها.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت راهاندازی سامانه ثبت حقوق و مزایای مدیران، مقامات و رؤسا مطابق با ماده (29) برنامه ششم توسعه.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص ضرورت عملیاتی نمودن ماده (29) قانون برنامه ششم توسعه و انتشار میزان حقوق و مزایای مدیران همین تذکر عیناً به وزرای امور اقتصاد و دارایی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزیر ورزش وجوانان، وزرای کشور، آموزش و پرورش، علوم تحقیقات و فناوری، نفت، جهادکشاورزی، نیرو، ارتباطات و فناوری اطلاعات، فرهنگ و ارشاد اسلامی، میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، وزیر امور خارجه، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و راه و شهرسازی.
به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت اجرای قانون همسانسازی حقوق بازنشستگان در سازمان صدا و سیما.

علي نيک زادثمرين
از برادر کریمی سپاسگزاریم.

علي نيک زادثمرين

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات کتبی
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید ادامه تذکرات کتبی را قرائت کنم.
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به اتفاق (26) نفر از نمایندگان به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم جمعآوری و ممنوعیت احداث فروشگاههای بزرگ در شهرهای کوچک و متوسط.
ـ آقای علیرضا ورناصریقندعلی (مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا) به اتفاق (37) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت آغاز اصلاح ساختار بودجه در روند ارائه اصلاحات بودجه 1400.
ـ آقای علیرضا ورناصریقندعلی (مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا) به اتفاق (36) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم بازنگری سهم تخصیص دادهشده در لایحه بودجه جهت گازرسانی به روستاها.
ـ آقای کیومرث سرمدیواله (اسدآباد) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص لزوم همسانسازی حقوق کارگزاران مخابرات روستایی دارای قرارداد دائم با پرسنل رسمی شرکت مخابرات ایران.
ـ آقای سیدموسی موسوی (لامرد و مهر) به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت حفظ کرامت انسانی افراد در انتصاب و برکناری از خدمت در بنیاد شهید.
ـ آقای علیرضا زندیان (بیجار) به رئیسجمهور محترم و وزیر نیرو درخصوص دلایل توجیهی و زیستمحیطی تأمین آب طرح فولاد کردستان از آب شرب به سد آزاد مریوان با توجه به بحران آب شرب سالم در (900) شهر و روستای استان کردستان چیست؟
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم تسریع در صدور مجوز مرکز معاینه فنی خودروهای سنگین در بیجار و پایانه باربری در حسنآباد یاسوکند.
همچنین درخصوص لزوم تأمین اعتبار تهیه ماشینآلات برفروبی در آستانه فصل زمستان و راههای مواصلاتی شهری و روستایی شهرستان بیجار.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به اتفاق (15) نفر از نمایندگان به وزیر نفت درخصوص لزوم بازنگری در تغییر نوع سوخت نیروگاه شهید منتظری شاهینشهر اصفهان از گاز به مازوت در شرایط آلایندگی فعلی.
ـ آقای ابوالفضل ابوترابی (نجفآباد و تیران و کرون) به اتفاق (24) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم بازنگری در عملیاتی شدن طرح توسعه فولاد مبارکه یا طرح شهید سلیمانی با توجه به کمبود آب و آلودگی زیستمحیطی در استان اصفهان.
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به اتفاق (44) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت رسیدگی فوری به وضعیت معیشت کسبه و کارگران مشاغل آزاد به علت کرونا.
ـ آقای شهباز حسنپوربیگلری (سیرجان و بردسیر) به وزیر کشور درخصوص لزوم حل مشکل روستاهای مرزی استان فارس و شهرستان سیرجان.
ـ آقای مجتبی یوسفی (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم رسیدگی به مدیریت انتصابات سیاسی و غیرکارشناسی و بهکارگیری بازنشستگان در شرکتها و خصوصیسازی شرکتهای مادرتخصصی.
ـ آقای شهباز حسنپوربیگلری (سیرجان و بردسیر) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم احداث باند دوم آزادراه تهران ـ بندرعباس در محدوده شهر سیرجان.
ـ آقای علی آذری (قوچان و فاروج) به اتفاق (34) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم توضیح درخصوص ابهام ماده (17) پروتکل الحاقی و اعلام زمان دقیق پایان داوطلبانه اجرای این پروتکل توسط ایران.
ـ آقای شهباز حسنپوربیگلری (سیرجان و بردسیر) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم تسریع در واگذاری زمین جهت ساخت پردیس دانشکده علوم پزشکی در شهر سیرجان.
ـ آقای سیدحمیدرضا کاظمی (پلدختر) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم تسریع در بازسازی تخریب ناشی از سیل فروردین 98 جاده ارتباطی پلدختر ـ خرمآباد و مرکز کشور.
به وزیر نیرو درخصوص لزوم تسریع در ساخت و اجرایی شدن سدهای چولهول و بن لار در شهرستان پلدختر با توجه به خسارات ناشی از سیلاب فروردین سال 98.
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص لزوم تسریع در صدور مجوز بیمارستان رضائی شهرستان دامغان.
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص لزوم اطمینان از مصونیت و عدم آلودگی واکسنهای کووید 19 خریداری شده.
ـ آقای حسین رئیسی (میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم تأمین روغن خوراکی در شهرستانهای شرق هرمزگان.
ـ آقای صدیف بدری (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه چرا در مورد تأمین به موقع به مناسب نهادههای دامی اقدام مناسبی صورت نگرفت و باعث گرانی مرغ و تخممرغ شد؟
ـ آقای جعفر قادری (شیراز و زرقان) به اتفاق (57) نفر از نمایندگان به وزیر جهادکشاورزی درخصوص ضرورت برنامهریزی برای خودکفایی در تولید نهادههای دامی.
ـ آقای معینالدین سعیدی (چابهار، کنارک، قصرقندشهر و بخش مرکزی نیکشهر) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم توجه بیشتر سازمان تأمیناجتماعی به ارتقای شاخصهای حوزه درمان شهرستانهای چابهار، نیکشهر، کنارک، قصرقند و دشتیاری.
ـ آقای صدیف بدری (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص لزوم تسریع در تخصیص اعتبار و اتمام عملیات اجرایی مجتمع فرهنگی اردبیل.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به اتفاق (50) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت گزارشدهی مرحله به مرحله نهادها و سازمانهای مرتبط درخصوص اجرای قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها.
ـ آقای حسین میرزائی (اصفهان) به اتفاق (43) نفر از نمایندگان به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص ضرورت توجه به تأمیناجتماعی از کارافتادگان و بازماندگان در بودجه 1400.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به اتفاق شش نفر از نمایندگان به وزیر نیرو درخصوص لزوم بازنگری در تغییر نوع سوخت نیروگاه شهید منتظری شاهینشهر اصفهان از گاز به مازوت در شرایط آلایندگی فعلی.
ـ آقای کیومرث سرمدیواله (اسدآباد) به اتفاق (51) نفر از نمایندگان به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص لزوم همسانسازی حقوق کارگزاران مخابرات روستایی.
ـ آقای محسن فتحی (سنندج، دیواندره و کامیاران) به وزیر نیرو درخصوص ضرورت تخصیص سهمیه آب کشاورزی و آب شرب از سد ژاوه به روستاهای واقع در حریم این سد در بخش سیروان شهرستان سنندج.
ـ آقای محمدتقی نقدعلی (خمینیشهر) به اتفاق (32) نفر از نمایندگان به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم رسیدگی به افزایش قیمت موز ناشی از واردات انحصاری.
ـ آقای ابراهیم رضائی (دشتستان) به اتفاق (66) نفر از نمایندگان به وزیر آموزش و پرورش درخصوص لزوم تسریع در پرداخت مطالبات و معوقات فرهنگیان.
ـ آقای یعقوب رضازاده (سلماس) به وزیر نیرو درخصوص لزوم تعیین تکلیف وضعیت آب و برق منازل مسکونی ساختهشده غیرمجاز و خارج از محدوده شهرداریها.
لزوم تخصیص امتیاز آب و برق به دامداریهای نقل مکان کرده از روستاها به اطراف شهرها و بخشها.
لزوم تجهیز گردنههای حساس و مهم قرهتپه سلماس و محور سلماس ـ تازهشهر به روشنایی برق.
همچنین لزوم رسیدگی به قطعی برق موتورهای آب باغداران در فصل تابستان به خصوص در ساعات اوج پیک مصرف.
لزوم رایگان نمودن مصرف آب و برق برای خانوادههای کممصرف، اقشار ضعیف و کمدرآمد جامعه.
به وزیر نفت درخصوص لزوم افزایش سهمیه نفت در روستاهای صعبالعبور و سردسیر مرزی و تحویل ششماهه آن به صورت یکجا در فصل زمستان.
لزوم گازرسانی به روستاهای مناطق دورافتاده و صعبالعبور به خصوص روستاهای مرزی شهرستان سلماس در مناطق کوهسار و شپیران.
همچنین لزوم اجرا و ساخت سایت پتروشیمی پاییندست در منطقه اقتصادی شهرستان سلماس.
به وزیر نیرو درخصوص لزوم تسریع در ساخت دریچههای بتونی سد شهدای تازهشهر، سد دریک و افزایش ذخیره آب آن. همچنین لزوم تسریع در احداث سازه سیلاوند دیرعلی و لایروبی رودخانه دیرعلی.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم تأمین نهادههای دامی برای دامداران کشور و استان آذربایجانغربی و شهرستان سلماس.
لزوم تهیه سموم و کود برای کشاورزان و باغداران کشور. همچنین لزوم بازاریابی فروش (1) میلیون تن محصول سیب نگهداریشده در سردخانههای استان آذربایجانغربی.
ـ آقای یعقوب رضازاده (سلماس) به اتفاق (45) نفر از نمایندگان به وزیر نیرو درخصوص لزوم تقبل نمودن کل هزینههای جابجایی تیرهای برق در اجرای طرح هادی در داخل روستاها.
ـ آقای اصغر سلیمی (سمیرم) به رئیسجمهور محترم و وزرای جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم رفع ممنوعیت صادرات سیب درختی و پرتقال و نظارت جدی بر تنظیم بازار میوه.
آقای رئیس خیلی متشکرم.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر از برادر عزیزم جناب آقای کریمی.
6
ناطقان جلسه آقایان: ملک فاضلی، پرویز اوسطی، عبدالعلی رحیمیمظفری، فرهاد بشیری و خانم هاجر چنارانی

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
ناطقین را اعلام بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای ملک فاضلی نماینده محترم سراوان، سیب، سوران و مهرستان.
ـ آقای پرویز اوسطی نماینده محترم قروه و دهگلان.
ـ آقای عبدالعلی رحیمیمظفری نماینده محترم سروستان، کوار و خرامه.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ خانم هاجر چنارانی نماینده محترم نیشابور و فیروزه.
ـ آقای فرهاد بشیری نماینده محترم پاکدشت.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
جناب آقای فاضلی نماینده محترم سراوان، سیب، سوران و مهرستان بفرمایید.

ملک فاضلي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام بر شهدا. درود بر امام شهدا، تمنای سلامت برای مقام معظم رهبری، توفیق خدمتگزاری در جهت سربلندی و استواری ایران و ساخت فردایی شایسته فرزندان این مرز و بوم. سلام بر شما برادران و خواهران عزیز.
وظیفه دارم به عنوان پزشکی که (40) سال حضور و خدمت در عرصه سلامت داشته است از تلاش شبانهروزی کادر پزشکی، پیراپزشکی و کلیه دستاندرکاران سلامت سپاسگزاری نمایم و شهادت آنان را که جان فدای حفظ جان جامعه کشور ایران کردند پاس بدارم. یادشان گرامی باد.
معیشت جامعه مشکل اصلی ماست، هر روز این مجلس که (60) جلسه از آن میگذرد همیشه عجین با تذکر و اخطار به رئیسجمهور محترم و اعضای کابینه بوده است. آیا مشکل حل شده است؟ گرانی و کاهش ارز ملی دولت روزافزون است. وظیفه دولت و مجلس چیست؟ برای حل این معضل چه باید کرد؟ فقط گفتار و نشست و برخاست بیاثر که محصول آن جز ناامیدی و خدایناکرده عصیان. یک روز غفلت دولت و مجلس از امور ملت فاجعهای جبرانناپذیر است، نه هشت ماه و (14) ماه. امنیت پایدار و امید جامعه و رضایت ماندگار، دل در گرو توسعه دارد. همه ما باور داریم توان ملی ما بالاتر از ناتوانی ایجادشده است. هر بخشی از توسعه که کارآمدی و مدیریت دلسوز داشته است کسب موفقیت کرده است. شایسته است هفتهای را اختصاص به حل مشکل معیشت جامعه دهیم.
من افتخار فرزندی استانی به نام استان سیستان و بلوچستان را دارم، استانی سراسر افتخار از عصر افسانه تاکنون. مادران پاکدامن این دیار سلحشور و عزتمند، فرزندانی را تربیت کردهاند که توانستهاند سروری و عدالت و افتخار ایرانیان را به گوشه گوشه جهان برسانند. مادر بلوچ من، جان فدای فرزند و سرزمین کرده است، ولی مادر بلوچ من فرزند و برادر و حتی به طور ناخواسته پدر را فدای عزت و پاکدامنی خویش کرده است. به طوری که بوسه زدن بر تربت پاکش نیازمند شایستگی است. درود بر مادران ما.
خدمتتان عرض دارم، اگر آنچنان بوده است و هماکنون این خواهران و مادران با علم و دانش، توانمندتر شدهاند، شایسته است این جمعیت (50) درصدی ساز و کاری مناسب در کاروان خدمت کسب نمایند.
مسئولین محترم! فرمایشات مقام معظم رهبری در بحث بلوچستان مشکل سختی برای ما ایجاد کرده است و تکلیف بر مسئولین چیست؟ چه باید کرد؟ اگر قبول داریم که شاخصهای توسعه در این استان توانمند در عمق ناتوانی است، وظیفه ما چیست؟ چرا سرگردان هستیم؟ راهحل مستقیم و پیشرو است. انجام آنچه انجام ندادهایم، بودجهای را که در طول تاریخ واگذار نکردهایم. مگر میشود با داشتن نیروی انسانی توانمند و متعهد، منابع سرشار، مرز فوقالعاده آبی و خاکی، اینگونه واقعیت تلخ عدم توسعه را پیشرو داشته باشیم؟
بزرگی یا کوچکی استان مشکل ما نیست، عدم اختصاص بودجه مشکل است. باید بودجهای متناسب گذاشت. اشتغال در این استان ناشناخته است، فقط برابر است با کارمندی، زیرا استانی به این پهناوری فقط دو تا کارخانه سیمان و یک کارخانه نیمبند بافت بلوچ را دارد و این موضوع باعث شده است که دانشآموزان ما به دلیل بیکاری دانشآموختگان انگیزه تحصیل نداشته باشند. عدم الگوی اشتغال سخت است. طبعاً اجرای نظر بلند مقام معظم رهبری عدالت در اختصاص بودجه و امکانات در جهت ایجاد توسعه متوازن سبب جبران این فاصله میگردد. از بارزترین این فاصلهها عدم وجود نیروی انسانی توانمند استان در مرکز و به خصوص ساختار وزارتخانهها است.
حال از سرزمین نخل و آفتاب، حوزه انتخابیه، شهرستانهای سراوان، سیب، سوران، مهرستان و گلشن چه گویم؟ این حوزه با نیم میلیون نفر جمعیت در دل پاکستان چشم... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از ایراد نطق برادر گرامی ملک فاضلی نماینده محترم سراوان، سیب، سوران و مهرستان تشکر میکنم. از برادر گرامی پرویز اوسطی نماینده محترم قروه و دهگلان دعوت میکنم که نطق هفت دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

پرويز اوسطي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله الذی هدانا لهذا و ما کنا لنهتدی لولا أن هدانا الله»
ایام حزن و اندوه بنت مکرم نبی اسلام حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) را تسلیت عرض میکنم و با سلام و درود به روح بلند و متعالی امام راحل عظیمالشأن، شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی، آرزوی طول عمر باعزت برای رهبر فرزانه انقلاب و درود و سلام به پیشگاه ملت بزرگ ایران و همه موکلین عزیزم در شهرستانهای قروه و دهگلان، شهرهای قروه، دهگلان، سریشآباد، بلبانآباد، دزج، دلبران و همه بخشها و روستاهای تابعه.
خداوند منان را شاکر و سپاسگزارم که در سایه نظام اسلامی به مدد اعتماد مردمان حوزه انتخابیهام کسوت نمایندگی نصیب گشت. امیدوارم در کنار شما خوبان با تأسی از رهنمودهای رهبری معظم انقلاب و رویکرد عدالتمحوری و تحولخواهی مجلس یازدهم، شکافهای عمیق توسعهای و محرومیتهای مضاعف در مناطق محروم و غیربرخوردار کشور برطرف شده و عملکرد مجلس یازدهم نویدبخش تحولی چشمگیر در راستای توسعه موزون، متوازن و هماهنگ جغرافیایی کلیه فعالیتهای اقتصادی، زیربنایی، عمرانی، صنعتی، بهداشتی، اجتماعی و فرهنگی در پهنه ایرانزمین باشد که الحمدلله نمود آن در اصلاح ساختاری بودجه 1400 مشهود است.
همکاران عزیز! امروز کشور در شرایطی است که به دلیل تحریمهای ظالمانه مدعیان دروغین دموکراسی و از طرفی نبود استراتژی و راهبرد مشخص برای استفاده حداکثری از توان و ظرفیتهای داخلی و غلبه فضای سیاستزده و شعاری در کنار شرایط سخت کرونایی، سفره و معیشت مردم را لرزان و سردرب اقتصادی خانوارها کوتاه شده است.
لذا توجه به پیام تاریخی رهبر انقلاب به مجلس یازدهم که تدبیری راهبردی و بینظیر در مدیریت کلان جمهوری اسلامی است، در کنار منقلب شدن تفکر مدیریتی و خارج نمودن مفهوم عملگرایی از دایره تنگ تعابیر و تفاسیر، در کنار مبارزه قاطع و نظاممند با فساد، ویژهخواری، رانتخواری، نفوذ و سوداگری در همه ابعاد و سطوح آن، راهی مطئمن برای برونرفت از مشکلات جاری و نیل به شکوفایی اقتصادی خواهد بود.
اما سرزمین مجاهدتهای خاموش کردستان عزیز، توفیق خدمت به مردمان بزرگ این استان موهبت بزرگی است که خدای متعال به هر کسی عنایت نمیکند. مردمانی که مقام عظمای ولایت ایشان را با تعابیر زیبای ایمان عمیق به اسلام و وفاداری جوانمردانه و فداکارانه به ایران و نظام اسلامی و عشق به اهلبیت (علیهمالسلام) وصف میکند.
در این استان در سالهای پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، هرچند با انجام کارهای زیربنایی گسترده شاهد موهبتهای نظام در سراسر منطقه هستیم و چهره استان را با دگرگونی همراه ساخته است، اما در این میان فاصله موجود با مناطق برخوردار کشور هنوز خودنمایی میکند و نیازمند توجه ویژه شما نمایندگان عزیز و دولتمردان محترم است که کار و همت و حمیتی بس بلند میطلبد که در مجلس یازدهم بینظیر است.
اما در ارتباط با شهرستانهای قروه و دهگلان که همواره همسو با سایر هموطنان عزیز از نقشآفرینان اصلی در دفاع از نظام و انقلاب بودهاند، انتظار دارم که موارد اعلامی سریعاً مورد توجه مسئولین امر قرار گیرد.
جناب آقای دکتر اردکانیان وزیر محترم نیرو! با توجه به قطبیت شهرستانهای قروه و دهگلان در بخش کشاورزی و افت بیش از (700) میلیون مترمکعبی آب آبخوان در دشتهای ممنوعه قروه، چهاردولی و دهگلان، آینده کشاورزی و تأمین آب مورد نیاز سایر بخشها و توسعه آتی منطقه با ابهام جدی روبرو است و زنگ خطری است برای تبدیل شدن دشتهای حاصلخیز این مناطق به کویرهای خشک بیحاصل.
لذا هشدار میدهم و قاطعانه خواستار اصلاح تخصیص، اجرایی شدن و انتقال هر چه سریعتر آب حوزه غرب استان به دشتهای شرقی در شهرستانهای مذکور هستم و به دو دهه آرزو و انتظار مردمان این دیار سربلند پایان دهید.
جناب آقای دکتر خاوازی وزیر محترم جهادکشاورزی! افزایش هزینههای تولید، پایین بودن نرخ خرید تضمینی محصولات، کمبود نهادههای کشاورزی و گرانی سرسامآور موجود، پایین بودن ضریب و درجه مکانیزاسیون، ضعف صنایع تبدیلی و تکمیلی، کمبود پتانسیلهای مورد نیاز در زیربخشهای مختلف، روند کند اجرایی شدن قانون کاداستر، عدم تناسب اعتبارات و تسهیلات موردنیاز بخش با تقاضای موجود، گرانی ماشینآلات، عدم همراهی سیستم بانکی در کمک به کشاورزان و وجود صدها هزار تن سیبزمینی در انبارهای تولیدکنندگان کشور و منطقه که با افت قیمت مواجه است و ارادهای برای صادرات آن وجود ندارد و دهها مشکل دیگر، نگرانیهای زیادی را در سال جهش تولید ایجاد نموده است که نیازمند اقدام و عملی جهادی است.
جناب آقای مهندس رزمحسینی وزیر محترم صمت! ظرفیتهای باشکوه و بینظیر در بخش معادن منطقه از جمله بزرگترین معدن طلای کشور، رتبه اول تولید پوکه معدنی ایران و دیگر مواد معدنی ارزشمند به دلیل خامفروشی، ضریب پایین اشتغال افراد بومی، عدم شفافیت در قراردادها به ویژه شرکای خارجی، ابهام در برگشت کامل حقوق و مطالبات قانونی مترتب بر قانون معادن و قانون مالیات بر ارزش افزوده، بیتفاوتی غیرقابل قبول در احداث زیرساختها به ویژه راههای دسترسی به معادن و دیگر مشکلات موجود در عمل نقش ظرفیت عظیم اقتصادی بخش معدن را در رفاه و توسعه منطقه به حداقل ممکن کاهش داده است. لذا رسیدگی فوری به موارد مطروحه و همچنین تسریع در اجرای زنجیره فولاد کردستان، لاستیک رازی و لزوم تدوین استراتژی توسعه صنعتی در دو شهرستان را خواستارم.
جناب آقای دکتر اسلامی وزیر محترم راه و شهرسازی! مشکل تأمین مسکن و گرانی اجارهبها راه را بر زندگی مردم به ویژه جوانها سد نموده است. طرح اقدام ملی مسکن در حوزه انتخابیه من بهرهمندی مناسبی ندارد. وضعیت راههای ما به طور کلی اعم از بینشهری و روستایی نیاز به افزایش ضریب نفوذ و بازسازی اساسی داشته و اعتبارات بازآفرینی شهری ناکافی و مستلزم توجه ویژه آن مقام محترم است.
مشکلات متعددی در حوزه زیرساختهای ارتباطی، اینترنتی، حوزههای راهبردی بهداشت و درمان و رفاه و تأمیناجتماعی، ورزش و عرصه فرهنگ و جامعه فرهنگیان به عنوان قشر زحمتکش و کمتوقع کشور در حوزه انتخابیه اینجانب وجود داشته و در بخش توسعه و تجهیز مدارس کمبودهای اساسی وجود دارد که در این فرصت محدود پرداختن به آن ممکن نیست که به تفصیل برای وزرای ذیربط ارسال میشود و امید است اقدام اساسی صورت پذیرد.
در پایان از خداوند بزرگ تمنا دارم راه و مسیر ما را در مسیر شهید حاج قاسم سلیمانی عزیز و شهید محسن فخریزاده قرار داده و توفیقی عنایت فرماید در انجام وظایف و مسئولیتهای خطیر نمایندگی خدمتگزار واقعی مردم ایران باشیم، به برکت صلوات بر محمد و آل محمد (حضار صلوات فرستادند)

حسينعلي حاجي دليگاني
از ایراد نطق و رعایت وقت توسط برادر گرامی پرویز اوسطی نماینده محترم قروه و دهگلان تشکر میکنم. از برادر گرامی عبدالعلی رحیمیمظفری نماینده محترم سروستان، کوار و خرامه دعوت میکنم که نطق هفت دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

عبدالعلي رحيمي مظفري
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام بر امابیها، سلام بر همسر مولا و سلام بر امالأئمه و امالشهدا حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) و سلام بر شهیدان و سلام بر مقام معظم رهبری و ملت شریف ایران خصوصاً مردم حوزه انتخابیهام کوار، سروستان و خرامه.
در ابتدای کلامم خواهشی از همکاران خودم در مجلس شورای اسلامی دارم. عزیزان! تورم قوانین و عدم شفافیت آنها کار را بر مردم مشکل کرده است. تراشیدن قانونهای دست و پاگیر به جای قانونتراشی لزوم سیستم مدیریتی امروز است. قانون برای رفع مشکلات مردم است، نه برای درگیر کردن مردم در گیر و دار سیستمهای اداری و بدتر از آن آییننامههای پیچیده اداری باعث شده است تا مردم به نتیجه مطلوب نرسند.
از رئیس محترم قوه قضائیه و اقدامات انقلابی ایشان تشکر ویژه دارم. لزوم اصلاح ساختارهای داخلی و جلوگیری از تصمیمها به صورت سلیقهای و چندگانه و پالایشهای درونقوهای را ادامه دهید. مردم امیدشان به دستگاه عدلیه است. اگر فساد بخواهد از بین برود، قطعاً توسط شماست. مجلس نیز قطعاً از این تصمیمات حمایت خواهد کرد.
تشکر از همه نهادهای انقلابی چون ستاد اجرایی فرمان امام، بنیاد مستضعفان، آستان قدس رضوی و همه کسانی که در نظام مقدس جمهوری اسلامی تلاش میکنند و تحریم کردن ستاد اجرایی فرمان امام در تضمین سلامتی مردم و تولید واکسن کرونا را محکوم میکنیم.
مردم بدانید آدرس غلط به شما ندهند. وقتی تضمینکننده سلامت و همراه شما را تحریم میکنند، قطعاً به شما واکسنی نمیدهند که سلامت شما در آن تضمین گردد. این دروغها تکراری است. امنیت و سلامت غیرقابل معامله است. قطعاً نیروهای نظامی و انتظامی مورد حمایت خواهند بود و به بهانه عدم دخالت حزبی ـ سیاسی نیروهای مسلح که دستور امام است، نقش آنان در عرصههای سازندگی و پیشرفت و امنیت این کشور کمرنگ نخواهد شد و استراتژی کشور باید با دخالت این عزیزان باشد.
از دولتمردان خواهش دارم در ماههای آخر دولت تلاش کنند، حاشیهسازیها و موجسواریها دردی از مردم دوا نخواهد کرد. نباید ارتزاق، مسکن، آب و نان مردم را به گرو بگیرید.
انحصار واردات، امضاهای طلایی، فساد سیستمی، نمونه بارز آنها در بازار فولاد، نهادههای دامی، ارتزاق عمومی در بحث برنج و روغن و سایر کالاهای اساسی، واگذاریها و تصمیمات غیرکارشناسی، بازار بورس، همه و همه نشان از بیتدبیری و عدم مدیریت است.
از دولت میخواهم برای نیروهای قراردادی و شرکتی تعیین تکلیف کند. البته علت اصلی همه اینها عدم عدالت در پرداخت حقوق و مزایا است.
تصمیمات خلقالساعه جهادکشاورزی در بحث نهادههای دامی، نهادههای چندین برابر، سودهایی که در جیب دلالان میرود، قوانین دست و پاگیر کاربری که برای جیب دولت است نه نفع کشاورزان و آینده کشور، قلع و قمع چاههای کشاورزی بدون در نظر گرفتن راه جایگزین و قلع و قمع دامداریها، جاهایی که تصمیمات غلط توسط مسئولین بود و تاوان آن را باید کشاورزان و دامداران بپردازند. توجه به عمران و آبادانی روستاها عزیزان خواهش میکنم مجلس انقلابی باید یک برنامه چند ساله برای آبادانی روستاها و جلوگیری از مهاجرت مردم روستایی به حاشیه شهر و بلکه مهاجرت معکوس داشته باشد.
اما از حوزه انتخابیهام، آب شرب کوار، سروستان و خرامه باید مدنظر وزارت نیرو باشد. پروژههای کلان سد درودزن انتقال آب آن به خرامه و کربال، حقابه کشاورزان کوار، انتقال پساب شیراز به سروستان که مطالبه (20) ساله است و تکمیل و احداث در سد کوار و کانالهای آن و جابجایی روستاها. عزیزان! در شهرستان من آنقدر که کورهراه از مردم جان میگیرد کرونا نگرفته است همه موارد را به وزیر محترم اطلاع دادهایم، خواهش داریم پیگیری کنند.
مشکل بیمه رانندگان هنوز رفع نشده است، مشکل خودروهای ثبتنامی، پلاکگذاری خودروهای وارداتی، چرا همه تاوان بیبرنامه بودن این دولتمردان را باید مردم بپردازند؟ (10) سال است از ارتقا شهرستانهای کوار، سروستان و خرامه میگذرد هنوز ساختار اداری ندارند کمی از ساختارها و سازمانهای عریض و طویل ستاد تهران و مرکز استان را که بعضاً بیخاصیت است را بکاهید و در بین مردم بروید و مشکلات مردم را در شهرستانها و بخشها حل کنید خواهش میکنم از مجموعههای متولی فرهنگ، دقت بیشتری کنند.
آقای رئیسجمهور! ما میخواهیم ماههای آخر ریاست جمهوری شما با خاطره بهتری بگذرد شما آرام گران کردید اما متوجه نبودید این آرام گران کردن گرانیها، این آرام آرام رفتنها استخوانهای مردم را خرد نموده است ما میخواهیم شما ناظر تعیین نکنید شما حاضر باشید بین مردم باشید کمی از منزل تا پاستور را تغییر جهت دهید تا بدانید در جامعه چه خبر است؟ تشکر میکنم از همه عزیزان، شادی روح شهدا و شادی روح سردار دلها صلوات ختم کنید. (حضار صلوات فرستادند)

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر میکنم از ایراد نطق برادر گرامی عبدالعلی رحیمیمظفری نماینده محترم سروستان، کوار و خرامه. دعوت میکنم از خواهر گرامی هاجر چنارانی نماینده محترم نیشابور و فیروزه بفرمایید.

هاجر چناراني
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«ولا تحسبن الذین قتلوا فی سبیل الله امواتا بل احیاءٌ عند ربهم یرزقون»
سلام بر شهیدان و سلام بر امام شهیدان.
آقای ترامپ!
بهرام که گور میگرفتی همه عمر
دیدی که چگونه گور بهرام گرفت
کسی که برای این سرزمین نسخههایی پیچید و تصمیماتی داشت و دائم رجزخوانی برای ایران اسلامی داشت دیدیم که چگونه به تاریخ پیوست و انشاءالله همیشه ملت ایران، سربلند همیشه تاریخ خواهد بود و اما در ابتدای نطق خود از دولت به خاطر همه اقداماتی که در این چند سال برای تمام حوزههای انتخابیه انجام داد ویژه تشکر میکنم از دولت محترم سپاسگزارم و امیدوارم در راستای تداوم خدمت خود و در ماههای آخر خدمت خواستاریم تا تداوم خدمت برای ملت داشته باشد.
اما از وزیر کشور در راستای تقسیمات کشوری در باب مسألهای که (15) سال رها شده بود تشکر میکنم به خاطر شهرستان شدن زبرخان بعد از (15) سال، امیدی برای مردم بود و منتظر هستیم نهایی شود بحث شهرستان شدن میانجلگه و شهر اسحاقآباد و گرماب و از نظر ارتقاء شاخص گازرسانی به شهرستانهای نیشابور، فیروزه و زبرخان و برای گازرسانی به (236) روستای حوزه انتخابیه خودم از دولت سپاسگزارم. احداث و مراحل پایانی خانه جوان، جاده سلامتی، ورزشگاه بزرگ 20 ساله به زمینمانده شهرستان نیشابور از مجموعه دولت ممنون و سپاسگزارم و به خاطر کمک به ساخت صدها مدرسه توسط خیرین مدرسهساز نیشابوری از دولت به خاطر پروژههای مشارکتی در حوزه انتخابیهام سپاسگزارم و به نمایندگان عزیز خودم بگویم اولین مدرسه با کمک و مشارکت فرزندان شهید در شهرستان نیشابور به نام مدرسه پدران آسمانی کلنگزنی شد از حوزه آموزش و پرورش و دولت سپاسگزارم.
سد بار نیشابور که در سال 92 به بهرهبرداری رسیده بود سالها برای آبرسانی به فیروزه و نیشابور به زمین مانده بود، پروژه آبرسانی به شهرستان فیروزه در مرحله نهایی و برای آبرسانی از سد فیروزه به شهرستان نیشابور نیازمند این است که دولت به این سد نگاه ویژهای داشته باشد. در حوزه ارتباطات ممنون و متشکرم در (3) سال پیش (200) میلیارد تومان هزینه را دولت برای زیرساختهای (500) روستای نیشابور و فیروزه و زبرخان انجام داد ولی آنچه است امروز سامانه شاد است و شرایط کرونا و زیرساختهایی که نیاز داریم دولت به ما کمک کند. اما امروز باید با توجه به نگاه مقام معظم رهبری بر اقتصاد مقاومتی و تکیه بر توان داخلی نگاه متفاوتی به قاچاق داشت، نگاه به قاچاق امروز عمدتاً با دو رویکرد اقتصادی و امنیتی است میخواهم به دولت و مجلس پیشنهاد کنم با رویکرد اجتماعی و فرهنگی به موضوع قاچاق بنگرید زیرا تجربه و مشاهدات عینی و پژوهشی بیانگر این مطلب است که در کشورهایی که شاخص اجتماعی و فرهنگی بالایی داشتهاند قاچاق یا وجود ندارد یا بسیار ناچیز است. مؤسسه رتبهبندی سایمگو اسپانیا در تازهترین گزارش خودش در سال 2019 جهان را از نظر دستاوردهای هوش مصنوعی دستهبندی کرده است و ایران جایگاه نخست غرب آسیا را دارد من در اینجا با توجه به این که هوش مصنوعی باعث پیشرفت همهجانبه کشورهای جهان است و بستر لازم آن در ایجاد شهرهای هوشمند و کاربرد در اقتصاد، گردشگری، صنعت و کشاورزی است، پیشنهاد میکنم مجلس نمایندگان محترم و دولت درخصوص این امر اهتمام فوری نمایید به عنوان مثال کشور هلند با کمک هوش مصنوعی امروز در کشاورزی دو برابر نفت ما درآمد دارد و خانم حلیمه یعقوب رئیسجمهور مسلمان سنگاپور ایجاد کشور هوشمند را در ابتدای کار خودش قرارداده است و توانسته است درآمد کشور خودش را به (2) تریلیون دلار در سال و فساد صفر و بیکاری یک درصد برساند و کشورهای عربی هم برنامه دارند ایران نیز ویژه ورود کند و با توجه به فرمایش مقام معظم رهبری در باب مسائل معیشتی، موارد بسیار زیاد است.
موضوع بورس، موضوع اصلی ما است افزایش قیمت فرآوردههای شیر، کمبود بسیار شدید روغن و بالا رفتن قیمت آن نگاه ویژه میطلبد و موضوع واردات واکسن ساز و کار کواکس برای مجلس شورای اسلامی و ما نمایندگان مردم شفاف نیست و اما درباره انجمنهای صنفی کارگران و قالیبافان سهمیه بیکاری قالیبافان را خواهش میکنم دولت افزایش... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر از خواهر گرامی هاجر چنارانی به خاطر ایراد نطقشان نماینده محترم نیشابور و فیروزه. دعوت میکنم از برادر گرامی فرهاد بشیری نماینده محترم پاکدشت که نطق پنج دقیقهای خودشان را شروع بکنند.

فرهاد بشيري
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علیک ایتها الصدیقه الشهیده»
تسلیت عرض میکنم شهادت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) را خدمت همه ارادتمندان و علاقهمندان به مکتب فاطمی، رهبر معظم انقلاب اسلامی و آرزوی توفیق بیشتر برای ایشان دارم همچنین گرامی میدارم یاد و نام امام (رضواناللهتعالیعلیه) و شهدای عزیز را به ویژه شهدای فداییان اسلام سردار دلها حاجقاسم سلیمانی که این ایام مصادف است با یکمین سالگرد شهادت ایشان و ابومهدی المهندس و همراهانشان که یکی از ثمرات خون پاک آنان موجب سرنگونی یکی از دیکتاتورها و خونریزهای دوران ما ترامپ جنایتکار گردیده و از پیامدهای دیگر خونبهای آنان مجازاتهای عاملان و آمران ترور ناجوانمردانه این عزیزان میباشد و لازم است دستگاههای مسئول به ویژه وزارت امور خارجه موضوع این جنایت را از طریق مجاری قانونی و مجامع بینالمللی پیگیری نمایند و انشاءالله به مجازات اعمال ننگین خود برسند و یک نکته را به همه وادادگان و منفعلان در مقابله با استکبار جهانی میگویم تاریخ را خوب مطالعه نمایید سران مستکبر همیشه برای رسیدن به اهداف و منافع خود از شما حمایت نخواهند کرد و هر موقع احساس کنند برای آنان سودی ندارید شما را نیز همانند محمدرضا پهلوی (که این روزها موقع فرار خفتبار او از کشور است) رها کرده و آواره کشورهای دیگر شد و از پذیرش او در کشورهای خودشان نیز اجتناب نمودند و نهایتاً در اوج مذلت و خواری در مصر درگذشت، این را فراموش نکنید این یکی از هزاران نمونه از بیوفایی و بدعهدی آنان است امید است که بیدار شوید.
1ـ رئیسجمهور محترم لازم است در باقیمانده فرصت اتمام دوره دوم ریاست جمهوری خود امور کارهای کشور را جدی بگیرند و نگذارند این مشکلات و گرفتاریها به ویژه درخصوص معیشت مردم بیشتر شود و تدابیر و راهکارهای لازم، همراه با تیم اقتصادی دولت و کارشناسان خبره اقتصادی کشور برای برگرداندن ارزش پول ملی در نظر بگیرند و بیش از این نگذارند فشارهای وارده به اقشار ضعیف جامعه خصوصاً حقوقبگیران کارمندان، کارگران و سایر صنوف استخوانهای آنان را خرد کند. یقیناً شما و همکارانتان در مقابل درد و رنج مردم مسئول هستید و یک روزی باید پاسخگوی عملکرد ضعیف تیم کاری خود باشید تا برای همه مسئولان و دولتمردان آینده هم عبرتی باشید و آنان هم بدانند هنگام پذیرش مسئولیت هنگام کار، فعالیت و تلاش حداکثری برای رفع دغدغه و گرفتاریهای مردم هست نه موقع بیتوجی و بیتفاوتی و رفتن به قرنطینه و نسبت به درد و رنج آنان بیتفاوت بودن.
(در این هنگام آقای علی نیکزادثمرین «نایبرئیس دوم» ریاست جلسه را به عهده گرفتند)
2ـ کرونا امروز بلای جان انسانها گردیده است، متأسفانه تعداد زیادی از مردم را مورد حمله قرار داده است و عدهای نیز جان باختهاند که به خانواده همه جانباختگان این ویروس منحوس تسلیت میگویم و از زحمات همه عزیزان کادر پزشکی و پرستاری تشکر مینمایم و از ستاد کرونای کشور به ویژه رئیسجمهور محترم میخواهم تدابیر بهتر و دقیقتری برای مبارزه با آن به کار گرفته شود و دادستان کل کشور نسبت به بررسی عملکرد ستاد کرونای کشور از بدو ورود به مملکت بررسیهای لازم را معمول دارند و هرگونه کوتاهی و غفلت از سوی مسئولان مربوطه را مورد رسیدگی قرار دهند و اقدامات مناسب برای برطرف شدن کوتاهیها و برخورد قانونی با قصورکنندگان و مقصران داشته باشند.
3ـ کمربندی پاکدشت، شبکههای جمعآوری فاضلابهای شهرهای پاکدشت، شریفآباد، فرونآباد، تکمیل استادیوم (5000) نفری شهدای مرصاد پاکدشت، تکمیل بیمارستان شریفآباد، برطرف کردن مشکلات تعاونی مسکن شهرستان به ویژه کارگری امیرالمؤمنین پاکدشت نیاز است.
دولت و مسئولان استانی برای تکمیل و بهرهبرداری از آن جدیت نمایند و بیش از این کوتاهی نکنند. موضوع تنقیح قوانین هم است انشاءالله بیشتر مورد توجه قرار بگیرد و جا دارد تشکر بکنم از عزیزان ارتش و سپاه که این روزها رزمایشهای بسیار قدرتمندانهای را برگزار کردند استکبار جهانی روسیاه بود، روسیاهتر هم شد و انشاءالله همه با هم تلاش بکنیم از راه و اندیشه شهدا خصوصاً سردار بزرگ دلها بیشتر انشاءالله صیانت و حراست بکنیم. صلوات بر محمد و آل محمد بفرستید. (حضار صلوات فرستادند)

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر میکنم از ایراد نطق برادر گرامی فرهاد بشیری نماینده محترم پاکدشت. آقای رئیس نطقها تمام شد.
7
اعلام وصول (4) فقره طرح

علي نيک زادثمرين
حاج آقای موسوی اعلام وصول دارید بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر چندتا طرح هست و یک سؤال به صورت عادی اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح ماده (9) قانون توسعه حمل و نقل و مدیریت مصرف سوخت مصوب 1/8/86 با اصلاحات و الحاقات بعدی.
ـ طرح اصلاح موادی از قانون اجرای سیاستهای اصل (44) قانون اساسی.
ـ طرح الغاء قانون سرقفلی و حق کسب و پیشه و تجارت جایگزینی قوانین جدید.
ـ طرح اصلاح بند «ت» ماده (35) قانون رفع موانع تولید مصوب سال 1394 و اصلاحات بعدی آن.
8
اعلام وصول (1) فقره لایحه

سيدناصر موسوي لارگاني
آقای دکتر یک لایحه هم هست که به صورت عادی اعلام وصول میشود.
ـ لایحه تصویب مقاولهنامه مشاوره سهجانبه استانداردهای بینالمللی کار 1976، (1355) شماره (144) اعلام وصول میشود.
9
اعلام وصول (1) فقره سؤال

سيدناصر موسوي لارگاني
ـ اعلام وصول سؤال ملی جناب آقای مالک شریعتینیاسر نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس و تعداد دیگری از نمایندگان محترم از وزیر محترم نفت درخصوص اقدامات وزارت نفت جهت احقاق حقوق ملت ایران در پرونده قرارداد گاز فیمابین ترکمنستان و ایران اعلام وصول میشود.

علي نيک زادثمرين
از حاجآقا موسوی سپاسگزاریم. جناب آقای متفکرآزاد تذکرات را بفرمایید.
10
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

روح اله متفکرآزاد
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات آییننامهای دستور روز داریم در خدمت جناب آقای محمود عباسزاده هستیم، بفرمایید.

محمود عباس زاده مشکینی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
برای توسعه متوازن و تحقق عدالت که لازمه امنیت پایدار است، الحمدلله در کشور ما دو نهاد با تصویب شورایعالی امنیت ملی تشکیل شده است؛ شورایعالی توسعه امنیت شرق کشور و شورایعالی توسعه امنیت غرب کشور و بحمدالله دارای برکاتی تا به حال برای کشور بوده در تحقق عدالت. ضمن عرض خداقوت به اعضای محترم شورای امنیت ملی و عزیزانی که این دو نهاد را به تعبیری اداره فرمودهاند پیشنهاد میکنم مشابه چنین نهادی را هم برای شهرستانهای بسیار محرومتر مانند مشکینشهر ایجاد کنند که مقام معظم رهبری (20) سال پیش در سفر مبارکشان به این شهرستان مطلبی به این مضمون فرمودند آنهایی که میخواهند محرومیت را درک کنند به این شهرستان سفر کنند.
دومین مطلبم خطاب به وزیر محترم کشور است که چند سال پیش در سفر به مشکینشهر فرمودند متأسفانه این شهرستان را با روستای بزرگ مقایسه و تشبیه کردند. یکی از سازوکارهای توسعه متوازن ارتقاء تقسیمات کشوری و بحث شناخت شهری است، پیشنهاد میکنم وزیر محترم کشور دستور بفرمایند روستاهای بالای (2000) نفر مشکین شهر مانند معیل، کوجنق، قرهقیه، نقدی علیا، جبدرق، پریخان، احمدآباد، الو، چیق و مزرعه خلف که چهارتاشان با هم پیوسته شده است و بیش از (5000) نفر جمعیت دارد و همچنین روستای انار به شهر تبدیل بشود و با توجه به این که شهرستان مشکینشهر بزرگترین و وسیعترین شهرستان استان اردبیل است دو بخش آن الان شایستگی و استحقاق دارد به شهرستان تبدیل بشود، بخش ارشق و بخش لاهرود که از وزیر محترم کشور تقاضا دارم این دو مطلب را پیگیری کنند.
بحث سوم بنده درخصوص انتخابات ریاستجمهوری سال آتی است از همه فعالان سیاسی کشور و فحول جریانهای سیاسی و دلسوزان کشور میخواهم اصل مشارکت حداکثری مردم را در رأس راهبردهای رقابتی خود قرار دهند چرا که کشور ما در شرایط کنونی به یک انتخابات با یک مشارکت بسیار بالا به عنوان سمبل و سنجه و سند پشتوانه مردمی نیاز دارد. والسلام علیکم و رحمه الله

علي نيک زادثمرين
از برادر عباسزاده سپاسگزاریم. جناب متفکرآزاد نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
نفر بعد جناب آقای کمال حسینپور بفرمایید.

کمال حسين پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران محترم سلام و عرض ادب دارم. تذکر اول من به رئیس محترم صدا و سیما است جناب آقای علیعسگری نیک میدانید که کردها از اصیلترین و قدیمیترین اقوام ایرانی هستند چرا در رسانه ملی که از بیتالمال تأمین اعتبار میشود، هر روز به اقوام اصیل ایرانی کرد، آذری، لر، بلوچ و ترکمن توهین میشود.
چرا اجازه میدهید در برنامههای صدا وسیما به اقوام اصیل ایرانی توهین شود؟ مگر مقام معظم رهبری بارها توصیه نفرمودند که توهین به اقوام و مذاهب رسمی کشور خط قرمز نظام است. چرا به توصیههای حکیمانه مقام معظم رهبری عمل نمیکنید؟
لباس کردی لباس غیرت، شهامت و لباس مردانگی است. جناب آقای اردکانیان چطور به خودتان اجازه میدهید به فرهنگ اصیل ایرانی، به فرهنگ اصیلترین قوم ایرانی توهین نمایید ما نمایندگان کرد به هیچ عنوان به هیچ فردی اجازه توهین نمیدهیم، لذا لازم است در انتخاب مجریان و میهمانان برنامههای صدا و سیما دقت نمایید و از مردم غیور و انقلابی کرد معذرتخواهی نمایید.
تذکر دوم من به وزیر محترم نیرو جناب آقای اردکانیان است، جناب آقای اردکانیان چرا باید مردم و کشاورزان سردشت و پیرانشهر از سدهای کولسه و کانیسیب یک لیتر برداشت نکنند؟ حتی برای آب شرب هم مردم ما در سردشت و پیرانشهر مشکل جدی دارند.
جناب آقای اردکانیان! مگر مردم نجیب سردشت و پیرانشهر ایرانی نیستند؟ مگر سالها مرزداری نکردند به چه دلیل باید چشمان منتظر این مردم به آب سدهای کانیسیب و کولسه باشند و آب این سدها را که از حوزه آبریز شهرهای مذکور سرچشمه میگیرد به جای دیگری منتقل کنید بدون این که بهرهای برای کشاورزان و آب شرب آنان داشته باشد. سد گردبن پیرانشهر که زمینه تأمین آب شرب و آبیاری (8000) هکتار از اراضی کشاورزی را فراهم میکند به دلیل عدم وجود اعتبار تعطیل کردید ولی شایعاتی وجود دارد که سد خرپاپ را میخواهید شروع کنید این بیبرنامگی و کار غیرکارشناسی به هیچ عنوان قابل قبول نیست، لذا لازم است سریعاً به این شایعات پایان داده و سد گردبن را تأمین اعتبار کنید.
جناب آقای روحانی! جنابعالی مگر وضعیت معیشت مردم را نمیدانید؟ از اینکه مردم نجیب ایران در صف نان و روغن و کالاهای اساسی میایستند باید شرم کنید. آیا مردم خوب، نجیب و انقلابی ایران که سالها از ایران اسلامی با جان و دل دفاع کردند لایق چنین معیشتی هستند.
جناب آقای روحانی! چند دقیقه از دفتر کارتان خارج شوید، خودتان بیایید و ببینید چه فشار کمرشکن اقتصادی بر دوش مردم سنگینی میکند. هر روز و هر ساعت قیمت کالاهای اساسی در حال افزایش است.
آقای روحانی! ارز (4200) تومانی کجاست؟ نوسانات ارز و بازار بورس مردم را سرگردان کرده است. کسی برای فردای خود نمیتواند برنامهریزی هزینههای زندگی خود را انجام دهد. این چه مدیریتی است؟ والسلام علیکم

علي نيک زادثمرين
از برادر علیپور سپاسگزاریم. جهت استحضار مردم بزرگ ایران اسلامی و همکاران عزیزم عرض میکنم هیچکس، هیچ گروه و هیچ رسانهای حق اهانت به اقوام اصیل ایرانی را ندارد. کردهای باغیرت افتخار کشور ایران و انقلاب اسلامی هستند. از برادر عزیزم جناب آقای علیعسگری مصرانه میخواهم در اسرع وقت به این موضوع رسیدگی کنند.
جناب آقای کریمی! تذکرات شفاهی همکاران را بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات شفاهی همکاران محترم، نفر اول آقای علیاصغر خانی نماینده محترم مردم شاهرود و میامی هستند، بفرمایید.

علي اصغر خاني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس، نمایندگان محترم! یک اتفاقی در بحث احکام مربوط به اصلاح ساختار بودجه کل کشور افتاده است که شاخصها را براساس جمعیت، محرومیت، معکوس درآمد سرانه، نرخ بیکاری و عدم توسعه استان در نظر گرفتهاند. حدود (20) استان کشور در بودجه 1400 کاهش شدید دارند. آن هم استانهای محروم، استانهایی که برخوردار نیستند، مثل استانهای کرمانشاه، اردبیل، یزد، خوزستان، کرمان، سیستان و بلوچستان، کردستان، چهارمحال و بختیاری، لرستان، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، گلستان، خراسانجنوبی، خراسانشمالی، گیلان، مازندران و سمنان.
نمایندگان محترم دقت بفرمایید! از شورای نگهبان تشکر میکنم که این اصلاح را برگرداندند. ما در صحن هم رأی دادیم. اتفاقی که افتاده این است، بعضی از استانها که اسم آنها را هم قرائت کردم که (20) تا از استانهای محروم هستند، بین (20) تا (30) درصد کاهش اعتبار دارند.
آقای رئیس و نمایندگان محترم! لذا پیشنهاد ما این است حالا که دارد از شورای نگهبان برمیگردد، اعتبارات استانها باید مثل امسال شود، نمیخواهیم قویتر هم شود، اگر بخواهد مثل امسال شود قطعاً توزیع عادلانه بودجه استانها از محل منابع بودجه عمومی، عوارض و مالیات بر ارزش افزوده، دقت بفرمایید! براساس شاخصهای جمعیت، محرومیت، مساحت استان و درآمد سرانه شود. غیر از این شود با اصلاحی که قبلاً انجام شده قطعاً بدانید که (20) استان کشور اعتبارشان کاهش شدید پیدا میکند. این هم باید در صحن رأی بالایی بیاورد، هم ما از آقای رئیس، هیأترئیسه و آقای دکتر قالیباف انتظار داریم، مجلس یازدهم به استانهای محروم، استانهایی که مشکل دارند و واقعاً گرفتار هستند، با بودجه سالانه استانها بازی... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادرمان جناب آقای خانی متشکریم. آقای کریمی! نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
آقای محمدمهدی فروردین نماینده محترم مردم فیروزآباد، فراشبند و قیر و کارزین بفرمایید.

محمدمهدي فروردين
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام خدمت ملت شریف و همکاران عزیز. وزیر محترم جهادکشاورزی! با توجه به تنش سرمایی چند شب گذشته بیش از (50) هزار هکتار باغات مرکبات و نخیلات و دامهای عشایر استان فارس به ویژه شهرستانهای قیر و کارزین و فیروزآباد و فراشبند بالای (80) درصد خسارت وارد شده است. از طرفی اکثر باغات و دامها بیمه نبودند و کشاورزان و دامداران هم بدهکار و هم خسارتدیده هستند. از دولت محترم تقاضا دارم هرچه سریعتر به داد کشاورزان و دامداران خسارتدیده برسد.
از مسئول محترم صندوق بیمه کشاورزی هم میخواهم با توجه به اینکه (99) درصد باغات بیمه نیست، اجازه دهند مردم باغهای خود را بیمه کنند.
وزیر محترم راه و شهرسازی! خود شما از نزدیک شاهد وضعیت راههای حوزه انتخابیه بنده بودید. تا چه زمانی باید شاهد کشتار دستهجمعی هموطنانمان در مسیر کوار ـ فیروزآباد و فیروزآباد ـ جم باشیم؟
وزیر محترم اقتصاد! چرا به وضعیت بورس رسیدگی نمیکنید؟ چه خوابی برای کشور دیدهاید؟ مردم را به خاک سیاه نشاندهاید. هرچه سریعتر تدبیری کنید.
وزرای محترم نفت، بهداشت و درمان و سازمان استخدامی بورس کشور! چرا طرح طبقهبندی و تبدیل وضعیت نیروهای آغار و دالان و نیروهای بهداشت و درمان و شهرداریها را انجام نمیدهید؟ با روح و روان این عزیزان بازی نکنید.
وزیر محترم صمت! بازار را که رها کردهاید، قیمتها روز به روز سیر صعودی دارد. بعد از گذشت پنج ماه از بحران روغن در فارس، هنوز متأسفانه از تأمین روغن برای مردم فارس عاجز هستید. هر روز شاهد صفهای طولانی در این شرایط کرونایی در شهرستانهای استان فارس به ویژه فیروزآباد، فراشبند، قیر و کارزین هستیم و هیچ ارادهای از طرف وزارت صمت برای حل این مشکل دیده نمیشود.
تذکر به وزیر محترم بهداشت درخصوص رفع محرومیت یا کاهش سنوات محروم بودن دانشجویان رشتههای علوم پزشکی جهت ادامه تحصیل، دانشجویان عزیز را درک کنید.
با توجه به تأخیر در بارندگی، عشایر عزیز فراشبند، فیروزآباد، قیر و کارزین با مشکل شدید علوفه برای دامهای خود مواجه هستند. وزیر محترم جهادکشاورزی! تدبیری کنید، اجرای طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان تأمیناجتماعی موضوع مهمی است که همه ما وظیفه داریم حمایت کنیم.
از دولت محترم میخواهم باشگاههای ورزشی را که از ابتدای شیوع کرونا کسب و کار خود را تعطیل کردهاند از مالیات معاف کرده و تسهیلات و وامهای کمبهره در اختیار این عزیزان قرار دهند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علي نيک زادثمرين
از برادر فروردین سپاسگزاریم. برادر کریمی! نفر بعدی را بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
خانم سارا فلاحی نماینده محترم مردم ایلام، ایوان، چرداول، مهران، ملکشاهی و سیروان بفرمایید.

سارا فلاحي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام بر همه اقوام شجاع ایرانزمین خصوصاً قوم شجاع کرد که شاهدان شهیدش نماد مقاومت در برابر دشمنان ایرانزمین بوده و هست.
مرزهای مقاومتی که قاسم سلیمانی رهبری آن را به عهده داشت، از سفره و معیشت و اقتصاد مردمی که در آلونکها و کپرها و حلبیآبادها زندگی میکردند آغاز میگشت و تا فراسوی مرزهای مظلومیت مظلومان جهان گسترش مییافت. در گفتمان چترگونه قاسم سلیمانی نه تنها فرزندان ملتش فارغ از قومیت و جغرافیا و زبان سلایق سیاسی قرار میگرفتند، بلکه تمام مظلومان و آزادگان جهان سکنی میگزیدند.
در گفتمان قاسم سلیمانی مسئول، مسئول است. خودش را به مسلخ مصالح مردم میبرد، نه مردم را به مسلخ مطامع خود ببرد،نه آنکه تا به پشت میز یک دهستان میرسد خاطره خانهای سابق را زنده کند. مسئول در این گفتمان اهل مماشات نیست. به همین خاطر ما از دستگاه محترم قضا که شمشیر عدالتش بر دیرک خیمههای غارتگران بیتالمال و امویان معاصر نشسته است میخواهیم که شمشیرش را محکمتر بر پیکر آن (250) بدهکار ارزی فرود آورد و محکمتر از آن بر پیکر آن (20) مسئولی که پشت این (250) نفر مزدور اقتصادی قرار گرفتهاند فرود بیاورد و بازار اقتصاد و بورس ما را از قماربازان سیاسی و اقتصادی پاک کند. قماربازانی که جان و حیثیت و شرافت مردم را بر سر قمارهای سیاسی و اقتصادی خود باختهاند.
ما امروز از دستگاه قضا میخواهیم اعتماد مردم را بازگرداند. مطمئن باشد که مردم پشت شمشیر عدالتخواهانه این دستگاه خواهند ایستاد. خیلی ممنون.

علي نيک زادثمرين
از خواهر فلاحی سپاسگزاریم. جناب آقای کریمی! نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
آقای غلامعلی کوهساری نماینده محترم مردم رامیان و آزادشهر بفرمایید.

غلامعلي کوهساري
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تسلیت به مناسبت شهادت حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها).
یک؛ حادثه آتشسوزی جنگلهای استان گلستان یک بار دیگر ثابت کرد که مردم از مسئولین جلوتر هستند. در آتشسوزی جنگلهای استان گلستان که برای چندمین بار در طی سال جاری اتفاق افتاده است، متأسفانه مسئولین مربوطه در تهران برای کمک به استان گلستان نیامدند، اما همان مردمی که امروز مشکلات اقتصادی، بیکاری جوانان و مشکلات ناشی از شیوع بیماری کرونا را تحمل میکنند به کمک آمده و در اطفاء حریق جنگلها همکاری نمودند که به سهم خود از همه عزیزانی که در این زمینه همکاری نمودند به ویژه مردم شریف حوزه انتخابیهام صمیمانه تشکر میکنم.
دو؛ علیرغم حوادث مختلفی که در سطح کشور در سال جاری داشتهایم، متأسفانه از ابتدای شروع مجلس یازدهم تاکنون شورای عالی مدیریت بحران کشور تشکیل نشده است. ضمن تذکر به رئیسجمهور محترم، تشکیل شورای عالی مدیریت بحران کشور را خواستارم. در همین زمینه به مسئولین مربوطه در پرداخت خسارت ناشی از سیل تیرماه و زلزله شهریورماه امسال در شهرستانهای آزادشهر و رامیان که به زیرساختهای شهرستانهای مذکور خسارت وارد نمودند، تذکر میدهم.
سوم به وزیر آموزش و پرورش، پرداخت حقوق و بیمه معلمان خرید خدمتی غیرعادلانه بوده که این عزیزان به دلیل مشکلات فراوان مجبور هستند به فعالیت خود ادامه دهند. لذا وزارت آموزش و پرورش نسبت به حل مشکل این عزیزان اقدام نماید.
چهارم؛ به وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که نسبت به اجرای عادلانه نظام پرداخت پرستاران و کادر درمانی و پرداخت معوقات این عزیزان با توجه به تلاش آنان در موضوع کرونا اقدام نمایند.
تذکر بعدی به وزیر جهادکشاورزی که نسبت به تأمین علوفه مورد نیاز دامداران شهرستانهای آزادشهر و رامیان اقدام نماید و در پایان از زحمات نیروی انتظامی که علیرغم کمبود نیرو و امکانات در ایجاد امنیت در شهرها و روستاهای حوزه انتخابیهام نهایت تلاش خود را به عمل میآورند تشکر میکنم و از فرماندهی نیروی انتظامی کشور درخواست حمایت از این عزیزان را دارم.

علي نيک زادثمرين
از برادر کوهساری سپاسگزاریم. جناب آقای کریمی! نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
آقای سیدمهدی فرشادان نماینده محترم مردم سنندج، دیواندره و کامیاران بفرمایید.

سيدمهدي فرشادان
تذکرات شفاهی
به نام خداوند جان و خرد
ضمن عرض سلام محضر نمایندگان محترم اقوام و فرهنگها. ما کردها اقتصادمان فلج است. اقتصادمان ورشکسته است. بیکاری عامل آواره بودن جوانان کرد در شهرهای بزرگ این سرزمین شده است. اما دولتمردان، رئیسجمهور، وزیران و مسئولان ردهبالای این کشور علیالخصوص ریاست سازمان صدا و سیما باید بدانند که فرهنگ و لباس زیبای کردها جهانی است، لباس کردها دارای هویت تاریخی و ریشهدار است. اما تعداد انگشتشماری از مجریان بیسواد در صدا و سیما باید از اظهارنظرهای جاهلانه درباره لباس مقدس کردها خودداری کنند، چرا که لباس و فرهنگ دیگر اقوام در این مملکت مورد احترام کامل ما کردها است.
متأسفانه برخی از مجریان بیسواد و ناآگاه در چند سال اخیر به جای پرداختن به مقدسات، ارزشها و باورهای ما کردها، بدون هیچ واهمهای باعث آزردگی خاطر ما کردها شدهاند. اگر این اهانتها را در سطح گسترده بررسی کنیم گفته اخیر این مجری را که لباس کردها را متأسفانه لباس چوپانی دانسته از دو حالت خارج نیست. یا این مجری بیسواد ناآگاه و خام است و درک غلطی از تاریخ، پوشش و لباس کردها دارد، یا سیاست غلط سازمان صدا و سیما را نشان میدهد که به این افراد اجازه داده است به ارزشها، هنجارها و هویت ملی کردها اهانت کند.
روی سخنم با مدیران صدا و سیما است، این اولین بار نیست که صدا و سیما برخلاف کارکرد و رسالت اصلی خودش که ایجاد وحدت و همدلی است حرکت میکند. بنده اهانت به مردم نجیب کرد توسط این مجری بیسواد را «سیاست غلط صدا و سیما» میدانم که نگاهش از بالا به پایین است، نگاهش از مرکز به حاشیه است.
بنده بدون تعصب از همین تریبون اعلام میکنم به لباس کردی افتخار میکنم، زیرا کردها پایه و بنیان تمدن این سرزمین هستند، کردها در روزهای سخت حافظ کشور بودند، کردهایی که لباسشان را پرچم شرف و انسانیت میدانند. لباس کردها، شال کردها، لفته و سرانی کردها، فرنجی کردها، سربند و دستمال کردها همگی دارای فلسفه خاصی است که در مجموع میراث فرهنگی ما کردها و ایرانزمین را تشکیل میدهد و این اهانتها چیزی از ارزشهای این ثروت فرهنگی نخواهد کاست. در پایان عرایضم از آقای علیعسگری میخواهم با این مجری... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادر فرشادان متشکریم. برادر فرشادان! شما اشتباه یک مجری را به حساب صدا و سیما نگذارید، عرض کردم هیچکس، هیچ قوم، هیچ رسانهای حق اهانت به اقوام ایرانی را ندارد. کردهای باغیرت سند افتخار کشور هستند. راجع به اقتصاد کردها هم فرمودید، فعلاً کشتی اقتصاد را به گل نشاندهاند.
11
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علي نيک زادثمرين
جلسه بعدی ما انشاءالله ساعت (7:45) صبح روز سهشنبه سیام دیماه 1399 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.