1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
صبح همکاران و ملت عزیزمان بخیر. جلسه با حضور 222 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه شصت و ششم روز چهارشنبه پانزدهم بهمن ماه 1399 هجریشمسی مطابق با بیستم جمادیالثانی 1442 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد طرح اصلاح مواد اول و هفتم قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی و اصلاحات بعدی آن (اعاده شده از شورای محترم نگهبان).
2 ـ گزارش کمیسیون فرهنگی در مورد طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه ورزش (اعادهشده از شورای محترم نگهبان).
3 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تعیین تکلیف کارشناسان بیمه کشاورزی (اعادهشده از شورای محترم نگهبان).
4 ـ گزارش کمیسیون آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی (این طرح به عنوان شفافیت آرای نمایندگان اعلام وصول گردیده است و تقاضای تغییر دستور در جلسه روز یکشنبه مورخ 12/11/1399 به تصویب رسیده است).
5 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد طرح جهش تولید و تأمین مسکن.
6 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه یکفوریتی الحاق یک تبصره به ماده (14) قانون صدور چک مصوب 1355 و اصلاحات بعدی آن.
7 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد لایحه نحوه کمکهای اشخاص حقیقی و حقوقی به سازمان آموزش فنی حرفهای کشور.
8 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد بررسی کیفیت تأمین و توزیع نهادههای دامی.
9 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد چگونگی اجرای سامانههای نظارتی در حوزه امور بانکی.
10 ـ انتخاب یک نفر از نمایندگان به پیشنهاد کمیسیون اقتصادی به عنوان ناظر در هیأتامنای صندوق بیمه حوادث طبیعی ساختمان.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.
(آیه 35 از سوره مبارکه «نور» و سوره مبارکه «کوثر» توسط قاری محترم آقای علی عبدالهی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
اللَّهُ نُورُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ کمِشْکاةٍ فِیها مِصْباحٌ الْمِصْباحُ فِی زُجاجَةٍ الزُّجاجَةُ کأَنَّها کوْکبٌ دُرِّی یوقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبارَکةٍ زَیتُونَةٍ لا شَرْقِیةٍ وَ لا غَرْبِیةٍ یکادُ زَیتُها یضِیءُ وَ لَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نارٌ نُورٌ عَلى نُورٍ یهْدِی اللَّهُ لِنُورِهِ مَنْ یشاءُ وَ یضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثالَ لِلنَّاسِ وَ اللَّهُ بِکلِّ شَیءٍ عَلِیمٌ *
الله اکبر و لله الحمد و بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّا أَعْطَیناک الْکوْثَرَ * فَصَلِّ لِرَبِّک وَ انْحَرْ * إِنَّ شانِئَک هُوَ الْأَبْتَرُ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از قاری محترم برادر عزیزمان جناب آقای علی عبدالهی تقدیر و تشکر میکنم، ترجمه آیات را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«خداوند نور آسمانها و زمین است. حکایت نور او حکایت چراغدانی است که در آن چراغی است، آن چراغ درون بلوری است، آن بلور گویی ستارهای تابناک است که از روغن درخت زیتون مبارکی شعله یافته که نه شرقی است و نه غربی. گویی روغنش چنان است که هرچند آتشی بدان نرسد فروزان گردد، نوری بر سر نوری. و خداوند هر که را خواهد به سوی نور خویش هدایت کند و خدا برای مردم مثل میزند و خدا از همه چیز آگاه است».
به نام خداوند بخشنده مهربان
«ما به تو کوثر عطا کردیم. پس تو نیز به پیشگاه پروردگارت نماز بگذار و شتر قربانی کن. و بدان آنکه بیفرزند و بیدنباله است تو نیستی بلکه دشمن توست». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! با اجازه اسامی غایبین و متأخرین را هم قرائت میکنم. آقایان: محمدمهدی فروردین، محمدرضا مبلغی و مجید نصیرائی، خیلی ممنون.

محمدباقر قاليباف
3
تبریک رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت سالروز ولادت حضرت فاطمه زهرا (سلامالله علیها)، حضرت امام خمینی (رضوان الله تعالی علیه) و روز مادر

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
امروز که مصادف است با ولادت باسعادت دخت نبی مکرم اسلام حضرت فاطمه زهرا (سلامالله علیها) و همچنین مصادف با میلاد حضرت امام (رضوانالله تعالیعلیه) است و مفتخریم که این روز را هم نامگذاری کردهایم به نام روز مادر و روز زن. به همه زنان مسلمان و به ویژه مادران و زنان عزیز کشور اسلامیمان و مخصوصاً مادران شهدا و جانبازان عزیز و گرانقدر و همکاران خانممان در صحن مجلس عرض تبریک و تهنیت دارم و به خبرنگاران خانمی که در جمع ما حضور دارند به همه تبریک و تهنیت عرض میکنم. البته جلسه ما جهت اطلاع مردم عزیزمان همان رأس ساعت (8) شکل گرفت و یک جلسه غیرعلنی داشتیم و ادامه دستور جلسهمان را داریم و در خدمت هستیم.
4
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح اصلاح مواد (1) و (7) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی و اصلاحات بعدی آن (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

محمدباقر قاليباف
جناب آقای امیرآبادی! دستور اول را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران و با تبریک میلاد باسعادت حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) و حضرت امام (رضواناللهتعالیعلیه) و گرامیداشت یاد و خاطره شهدای انقلاب اسلامی.
اولین دستور ما گزارش کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی است که درخصوص اصلاح مواد اول و هفتم است. جناب آقای زارع! یک توضیح مختصری را درخصوص اشکالات شورای محترم نگهبان و تصمیماتی که کمیسیون گرفته ارائه بفرمایید تا رأیگیری کنیم، بفرمایید.

رحيم زارع
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم! طرح اصلاح مواد (۱) و (۷) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی و اصلاحات بعدی آن که در دستور کار مجلس دهم بود، پس از اینکه قانون در مجلس مصوب شد، دو، سه نوبت شورای محترم نگهبان ایراداتی را گرفت. اما آن مشکلاتی که این دو ماده داشتند را من به اختصار خدمتتان توضیح میدهم که در قانون فعلی تعریف مجوزهای کسب و کار از جامعیت و کفایت لازم برخوردار نبود و این باعث میشد احکام این مواد به تمام مجوزها قابل تسری نباشد که اینجا اصلاح کردیم و قانون فعلی ضمانت اجرایی لازم برای اجرای قانون و همچنین اجرای مصوبات هیأت مقرراتزدایی را نداشت که این طرح با ارتقای نظارت و کنترلهای لازم این موضوع را رفع کرد و اختیاراتی به هیأت مقرراتزدایی داد که یکی از آنها تسریع در فرآیند رسیدگی به مصوبات هیأت در زمانی که این مصوبات نیازمند طرح در هیأت وزیران باشد و همچنین تغییر نگاه این طرح و رویکرد به نظام مجوزدهی کشور از صدور مجوز به ویژه مجوزهایی که جنبه ملاحظات امنیتی و سلامت و زیستمحیطی دارند، از رویکردهایی است که در این طرح آمده و قانون فعلی به صدور مجوزها یک نگاه نوینی داشته که عدم وجود یک درگاه متمرکز و واحد برای پایش و نظام راهبری و مجوزدهی کشور از اشکالات اساسی بود که این رفع شد و تلاش شد این نقص برطرف شود و تمام مجوزها از یک درگاه ملی و واحد صادر شوند.
همچنین هیأت مقرراتزدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار در قانون فعلی فاقد بازوی اجرایی برای انجام امور کارشناسی و دبیرخانهای بود که تلاش کردیم دبیرخانهای ثابت برای برعهدهگیری این نقش در وزارت امور اقتصادی و دارایی مستقر شود. یکی از وظایف فعلی نهاد مقرراتزدایی صرفاً تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار است که با وجود این محدودیتهایی که در عملکرد نهاد وجود داشت، باعث میشد رسیدگی به مقررات مخل کسب و کار و همچنین بهبود کیفیت مقررات و به طور کلی وضعیت کلی نهادی و مقرراتی محیط کسب و کار با نقصان همراه شود. در قانون فعلی به همین خاطر با ارتقای وظایف هیأت به بهبود محیط کسب و کار تلاش شد که این آسیبها مرتفع شود.
همچنین مراجع صادرکننده مجوز که همکاری مناسبی با هیأت مقرراتزدایی و وزارت امور اقتصادی و دارایی نداشتند و اطلاعات خودشان را در پایگاه اطلاعرسانی مجوزها به طور کامل بارگذاری نمیکردند، یکی از دلایلی بود که به عنوان فقدان ضمانت اجرایی لازم و کافی برشمرده میشد که در این طرح تلاش شد الزامات قانونی و ضمانتهای اجرایی لازم در متن قانون لحاظ شود و اگر اطلاعات مجوز ارائه نشود دستگاه از صدور مجوز منع شود و همچنین نظر به اینکه در قانون فعلی الزامات سختافزاری و نرمافزاری پایگاه اطلاعرسانی مجوزها دیده نشده بود، با ارتقای عملکرد این پایگاه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز به یکی از دستگاههای ذیربط این موضوع اضافه شد و با پیشبینی بار مالی لازم از محل قوانین موجود، مسئولیت تأمین زیرساخت و امنیت درگاه مجوزهای کسب و کار به آن محول شد.
مطلب آخر هم از آنجایی که معمولاً براساس قوانین و مقررات، مجوزهای جدیدی حسب شرایط بازار خلق میشود و این موضوع در قانون مسکوت مانده بود، برای مجوزهای جدید رویه لازم طی احکام این طرح مشخص شده و همکاران عزیز بر این دو ماده (1) و (7) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) که میتواند اختیاراتی برای بهبود فضای کسب و کار بدهد، شورای محترم نگهبان دو ایراد گرفته و از شما میخواهم که انشاءالله همکاری کنید و رأی بدهید که قانون ابلاغ شود. والسلام علیکم و رحمه الله

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید من ایراد شورای نگهبان و اصلاح کمیسیون را قرائت کنم تا عزیزان رأی بدهند.

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
ایراد شورای نگهبان:
در ماده (7)، از این جهت که مشخص نیست کل بند «الف» حذف شده است یا صدر این بند و همچنین از این جهت که منظور از جزء (1) ماده (7) روشن نیست، ابهام دارد. پس از رفع ابهام اظهار نظر خواهد شد.
مصوبه کمیسیون:
صدر بند «الف» و جزء (۱) بند «الف» ماده (۷) موضوع ماده (۲) طرح حذف شد.
همکاران خواهشاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید، عزیزانی که آن انتها ایستادهاند. آقای رئیس! اعلام رأی بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
حضار 229 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
ایراد شورای نگهبان:
در تبصره (2) ماده (7)، واگذاری صدور حکم مجازات به شورای رقابت، با توجه به ترکیب و شرایط اعضای آن شورا، خلاف موازین شرع شناخته شد.
مصوبه کمیسیون:
در تبصره (2) بند «الف» ماده (7) عبارت «و شورای رقابت موظف است به شکایت ذی¬نفع رسیدگی و بالاترین مقام مسئول دستگاه مربوطه را به مجازات تعیین شده در بند (12) ماده (61) این قانون محکوم کند». حذف شد.
آقای رئیس! اعلام رأی بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
حضار 229 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.
5
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه ورزش (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)، (ثبت 50)

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! دستور بعدیمان گزارش کمیسیون فرهنگی در مورد طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه ورزش اعادهشده از شورای محترم نگهبان، در رابطه با رفع ایراد است. سخنگوی محترم کمیسیون فرهنگی تشریف دارند؟ اگر تشریف ندارند ریاست کمیسیون حاجآقای آقاطهرانی بفرمایند. حاجآقای آقاطهرانی! اگر یک توضیح مختصری را ارائه بفرمایید رأیگیری کنیم.

مرتضي آقاطهراني
بسم الله الرحمن الرحیم
طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه ورزش
مادهواحده ـ احکام قانونی حوزه ورزش، مذکور در پیوست این قانون، اعم از اینکه منسوخ ضمنی یا منتفی¬شده و یا مدت آنها منقضی¬ شده باشد، بیاعتبار است.
ایراد شورای نگهبان این بوده: «از آنجا که مشخص نیست بی اعتباری قوانین مذکور، شامل ظرف زمانی اعتبار آنها در گذشته نیز می¬باشد یا خیر ابهام دارد، پس از رفع ابهام اظهار نظر خواهد شد».
مصوبه کمیسیون این است: «ماده واحده به شرح زیر اصلاح شد:
ماده¬واحده ـ از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون، احکام قانونی مذکور در پیوست، منسوخ اعلام می¬گردد».
رئیس کمیسیون فرهنگی ـ مرتضی آقاطهرانی

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون و متشکریم. حاجآقا قرائت فرمودند، من هم قرائت میکنم که رأیگیری شود:
ایراد شورای محترم نگهبان:
از آنجا که مشخص نیست بیاعتباری قوانین مذکور، شامل ظرف زمانی اعتبار آنها در گذشته نیز می¬باشد یا خیر ابهام دارد، پس از رفع ابهام اظهارنظر خواهد شد.
مصوبه کمیسیون:
مصوبه کمیسیون این است: ماده واحده به شرح زیر اصلاح شد:
ماده¬واحده ـ از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون، احکام قانونی مذکور در پیوست، منسوخ اعلام می¬گردد.
آقای رئیس! اعلام رأی بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
حضار 225 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.
6
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح تعیین تکلیف کارشناسان بیمه کشاورزی (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)، (ثبت 16)

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! دستور بعدیمان گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تعیین تکلیف کارشناسان بیمه کشاورزی اعادهشده از شورای محترم نگهبان است که از آقای بابائیکارنامی سخنگوی محترم کمیسیون اجتماعی دعوت میکنیم فقط درخصوص این ایراد شورای نگهبان و تصمیمی که گرفتید یک توضیحی بفرمایید تا برای رأیگیری قرائت کنیم، در حد دو، سه دقیقه بفرمایید ممنون میشویم.

علي بابائي کارنامي
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین انه خیر ناصر و معین
عزیزان، همکاران عزیز! خدمت شما عرض کنم این طرح، طرح تعیین تکلیف کارشناسان بیمه کشاورزی اعادهشده از شورای محترم نگهبان است. چندین بار هم از طرف شورای محترم نگهبان طبق اصل (3) قانون اساسی ایراداتی گرفته شده، بارها و بارها در کمیسیون اجتماعی بحث و گفتگو شده، در نتیجه کمیسیون اجتماعی آخرین جلسهای که با حضور نماینده محترم شورای نگهبان و تمام کارشناسان دستگاههای دولتی داشته، در نتیجه مادهواحده و تبصرههای آن را بدین نحو اصلاح کرده است.
«تبصره 1 ـ کارشناسان بیمه کشاورزی که در حال حاضر قراردادی تحت عنوان قرارداد کارگزاری با بانک کشاورزی و صندوق بیمه کشاورزی دارند و از زمان ورود به صندوق بیمه کشاورزی تا تاریخ تصویب این قانون حداقل (48) ماه سابقه فعالیت مستمر و متوالی داشته باشند پس از گذراندن دورههای آموزشی مرتبط، براساس تخصص و متناسب با نیاز دستگاههای مربوطه، ظرف حداکثر دو سال به صورت قرارداد کار معین ساماندهی میگردند».
قبلاً نظر و درخواست عزیزان این بوده که استخدام رسمی شوند، ولی با مشورتی که با همه عزیزان و مخصوصاً شورای محترم نگهبان صورت گرفته، با توجه به اینکه سوابق گذشتهای هم دارند، مسبوق به سابقه هستند، تبصره (1) بدین نحو اصلاح شده است.
«تبصره 2 ـ وزارت جهادکشاورزی مکلف است آیین¬نامه اجرایی این قانون را حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ ابلاغ این قانون تهیه نماید و به تصویب هیأت وزیران برساند.
تبصره 3 ـ افرادی که به هر دلیل از صندوق بیمه کشاورزی»، در حقیقت چون تعداد مشمول این طرح چیزی حدود (4000)، (5000) نفر بودند، بعضیها براساس قدمت تاریخی این طرح که هر کدام (15)، (16)، (17) یا (20) سال سابقه داشتند، به هر دلیل از این صندوق منفک شدند، دیگر حقی ندارند برگشت کنند. بر همین اساس «افرادی که به هر دلیل از صندوق بیمه کشاورزی و فعالیتهای آن خارج شده¬اند مشمول این قانون نمیباشند.
تبصره 4 ـ سازمان تأمیناجتماعی مکلف است با رعایت قوانین و مقررات ذی¬ربط، سوابق گذشته و معوق فعالیت کارشناسان بیمه کشاورزی که مورد تأیید بانک کشاورزی و صندوق بیمه کشاورزی است را با أخذ کل حق بیمه (شامل سهم کارفرما، سهم دولت، سهم بیمهشده) به صورت نقد و اقساط از کارشناسان بیمه بپذیرد.
تبصره 5 ـ بار مالی ناشی از اجرای این قانون از محل کارمزد کارگزاری بیمه کشاورزی و پرداخت هزینه¬هایی که دولت بابت صندوق بیمه کشاورزی به بانک کشاورزی پرداخت می¬کند تأمین می-گردد».
در نتیجه با مشورتی که با دوستان صورت گرفته ما از همکاران عزیز خواهش میکنیم برای تعیین تکلیف این گروه که تقریباً بیش از ده سال از مجالس گذشته تا الان بارها و بارها در حال رفت و برگشت بین شورای نگهبان و کمیسیون و مجلس است، این بار یک بار برای همیشه رأی بدهید تا انشاءالله این عزیزانی که چندین سال در عرصه کشاورزی مشغول کار و فعالیت هستند تعیین تکلیف شوند.

محمدباقر قاليباف
آقای امیرآبادی! اصلاحیه را بخوانید.

عليرضا سليمي

احمد اميرآبادي فراهاني

محمدباقر قاليباف

روح اله متفکرآزاد
بله، نوبت آقای سلیمی است، بفرمایید.

عليرضا سليمي
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! ضمن تشکر از کمیسیون محترم. اخطار اصل (110) دارم. ببینید! ایراد شورای محترم نگهبان این بوده که بهکارگیری اینها بدون آزمون مغایر بند (16) سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی است. این ایراد را برطرف نکردهاند، یعنی کمیسیون محترم این ایراد را برطرف نکرده، هنوز مغایرت با بند (16) سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی به قوت خود باقی است، ایراد اصل (110) دارم. اگر جنابعالی وارد میدانید به رأی بگذارید. ببینید! اینکه ما موضوعی را به مجلس بیاوریم باز دوباره شورای نگهبان ایراد بگیرد، این برای مجلس حسن نیست، متشکرم.

محمدباقر قاليباف
شما دقیقاً اشکال را بفرمایید.

عليرضا سليمي
اخطار
ببینید آقای رئیس! در تبصره (1) آقایان اینطور آوردهاند، نوشتهاند «پس از گذراندن دوره¬های آموزشی مرتبط، براساس تخصص و متناسب با نیاز دستگاههای مربوطه، ظرف حداکثر دو سال به صورت قرارداد کار معین ساماندهی میگردند». در تبصره در بند (16) سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی اینطور دارد که باید حتماً آزمون برقرار شود. دوستان در کمیسیون به این آزمون اشاره نفرمودهاند، متشکرم.

محمدباقر قاليباف
جناب آقای سلیمی! اخطار وارد نیست، آن کار معین به معنی استخدام و ساماندهی به معنی استخدام نیست، اینها ساعت کار معین هستند و طبق روال کارشان را انجام میدهند، مشکلی ندارد.

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون. آقای رئیس! من برای رأیگیری قرائت کنم. ایراد را که آقای کارنامی توضیح دادند، من قرائت نمیکنم، من فقط مصوبه کمیسیون را قرائت میکنم.
مصوبه کمیسیون:
به منظور رفع ایرادات شورای نگهبان مادهواحده و تبصرههای ذیل آن به شرح زیر اصلاح میگردد:
مادهواحده ـ دولت مکلف است از تاریخ تصویب این قانون، کارشناسان بیمه کشاورزی را به صورت قرارداد کار معین ساماندهی کند.
تبصره 1 ـ کارشناسان بیمه کشاورزی که در حال حاضر قراردادی تحت عنوان قرارداد کارگزاری با بانک کشاورزی و صندوق بیمه کشاورزی دارند و از زمان ورود به صندوق بیمه کشاورزی تا تاریخ تصویب این قانون حداقل (48) ماه سابقه فعالیت مستمر و متوالی داشته باشند پس از گذراندن دورههای آموزشی مرتبط، براساس تخصص و متناسب با نیاز دستگاههای مربوطه، ظرف حداکثر دو سال به صورت قرارداد کار معین ساماندهی میگردند.
تبصره 2 ـ وزارت جهادکشاورزی مکلف است آیین¬نامه اجرایی این قانون را حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ ابلاغ این قانون تهیه نماید و به تصویب هیأت وزیران برساند.
تبصره 3 ـ افرادی که به هر دلیل از صندوق بیمه کشاورزی و فعالیتهای آن خارج شده¬اند مشمول این قانون نمیباشند.
تبصره 4 ـ سازمان تأمیناجتماعی مکلف است با رعایت قوانین و مقررات ذی¬ربط، سوابق گذشته و معوق فعالیت کارشناسان بیمه کشاورزی که مورد تأیید بانک کشاورزی و صندوق بیمه کشاورزی است را با أخذ کل حق بیمه (شامل سهم کارفرما، سهم دولت، سهم بیمهشده) به صورت نقد و اقساط از کارشناسان بیمه بپذیرد.
تبصره 5 ـ بار مالی ناشی از اجرای این قانون از محل کارمزد کارگزاری بیمه کشاورزی و پرداخت هزینه¬هایی که دولت بابت صندوق بیمه کشاورزی به بانک کشاورزی پرداخت می¬کند تأمین می-گردد.
آقای رئیس! اعلام رأی بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
حضار 229 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.
7
رد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی (شفافیت آرای نمایندگان)، (ثبت 53)

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! دستور بعدی ما گزارش کمیسیون آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی به عنوان شفافیت آرای نمایندگان است. جناب آقای موسویلارگانی! قبل از اینکه گزارش کمیسیون قرائت شود، اسامی مخالفین و موافقین را قرائت بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و صبحبخیر و عرض تبریک ولادت باسعادت حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) خدمت مسلمانان جهان و عرض تبریک روز مادر خدمت مادران عزیز. مخالفین: جناب آقای عبدالعلی رحیمیمظفری، جناب آقای عبدالحسین روحالامینی و جناب آقای محمد باقری. موافقین: جناب آقای محمد وحیدی، جناب آقای محسن پیرهادی و جناب آقای سیداحسان خاندوزی.

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون. از سرکار خانم محمودی سخنگوی محترم کمیسیون آییننامه داخلی مجلس درخواست میکنیم گزارش کمیسیون را بفرمایند.

سميه محمودي
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین و الهی ایاک نعبد و ایاک نستعین
خدمت همه همکاران بزرگوار عرض سلام و احترام دارم و همچنین ایامالله دهه مبارک فجر و میلاد پربرکت حضرت فاطمه زهرا دخت نبی اکرم و حضرت امام خمینی (رحمهاللهعلیه) را خدمت همه شما بزرگواران تبریک عرض میکنم.
گزارش یکشوری شماره (53) مورخ 12/8/1399
گزارش کمیسیون آیین¬نامه داخلی مجلس شورای اسلامی
طرح شفافیت آرای نمایندگان که به این کمیسیون به عنوان اصلی ارجاع شده بود، با حضور طراح، کارشناسان و صاحب¬نظران مراکز مختلف در جلسات متعدد مورد بحث و بررسی قرار گرفت و نهایتاً در جلسه روز دوشنبه مورخ 12/8/1399 با اصلاح در عنوان و متن به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (۱۴۳) قانون آیین¬نامه داخلی، به مجلس شورای اسلامی تقدیم می¬شود.
رئیس کمیسیون آیین¬نامه داخلی ـ محمدحسین حسینزادهبحرینی
همکاران محترم! طرح یکشوری شفافیت آرای نمایندگان وقتی که به کمیسیون آییننامه داخلی ارجاع شد، مطابق ماده (142) آییننامه به مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی برای بررسی بیشتر ارجاع شد. کارگروهی تشکیل شد که این کارگروه با متخصصین مختلف، بررسیهای لازم را داشتند و در نهایت آن موضوعاتی که مطرح شده بود، خلاصه آن در جلسه کمیسیون آییننامه مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در طی پنج جلسه آن چیزی که مورد تصویب کمیسیون آییننامه داخلی قرار گرفت خدمت همه شما بزرگواران همکار قرار گرفته است.
به هر حال بحث شفافیت آرای نمایندگان بحثی است به عنوان مطالبه عمومی در کشور و یکی از درخواستهای اصلی مردم از نمایندگان محترم خودشان است که بتوانند انشاءالله به شفافیت آرا رأی مثبتی ارائه بدهند و بتوانیم آن خواسته عمومی را جامه عمل بپوشانیم و با رأی مثبت خودمان انشاءالله آن درخواست عمومی مردم را انجام بدهیم.
من از همه همکاران محترم این درخواست را دارم که انشاءالله با جدیت تمام و آرای همگان کلیات این طرح رأی بیاورد و بتوانیم این درخواست مردم را انجام بدهیم. تشکر میکنم.

سيدناصر موسوي لارگاني
مخالف اول وقت خودشان را به جناب آقای دکتر نادران واگذار کردهاند، بفرمایید.

الياس نادران
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ایام مبارک دهه فجر و میلاد حضرت فاطمه صدیقه (سلاماللهعلیها) را محضر همکاران عزیز تبریک عرض میکنم. بحث شفافیت بحث فوقالعاده مهمی است، به خصوص بحث شفافیت مالی و شفافیت آرا. بنده از معدود افرادی بودم که از مجلس هفتم در سختترین شرایط مثل رأی به وزرا یا استیضاح وزرا یا رأی به برجام و مثل اینها علنی رأی خودم را اعلام کردم و هیچوقت ابایی نداشتم از اینکه بگویم مخالف هستم یا موافق هستم. تحت تأثیر جوسازیهای بیرون هم قرار نمیگرفتم.
مشکلی که ما امروز داریم رفتار دوگانهای است که نمایش شفافیت میدهیم و پنهانکاری میکنیم. دیروز جمع کثیری از همکاران ما تقاضای رأی با ورقه و علنی کردند، راجع به کلیات گزارش کمیسیون تلفیق بودجه. دبیر محترم هیأترئیسه گفتند که رئیس محترم مجلس به مصلحت نمیدانند. چه شد که دیروز شفافیت آرا بد بود، امروز شفافیت آرا خوب شده؟ گفت «قربان برم خدا را، یک بام و دو هوا را». اینطور نمیشود شفافیت داشت. شفافیت این است که ما صراحتاً آنچه که موضع میگیریم و آنچه که گردش مالیمان است و آنچه که مردم باید بدانند را بگوییم.
در همین جلسه غیرعلنی امروز برای جلب آرای همکاران اعلام کردند که این طرح دوشوری خواهد شد. چرا دوشوری؟ برای اینکه پختهتر شود. طرحی که (9) ماه در مجلس مانده و پخته نشده چه زمانی قرار است پخته شود؟ مگر چقدر از عمر مجلس باقی مانده است؟ شور اول را رأی بگیریم به مردم نمایش شفافیت بدهیم، بعد هم در بایگانی بگذاریم، دو، سه سال دیگر اواخر کار مجلس بیاوریم دوباره بگوییم که حالا ما میخواهیم راجع به شفافیت حرف بزنیم. اینطور نمیشود رفتار کرد. اگر صداقت داریم الان که برای شفافیت آرا رأی گرفتیم و انشاءالله رأی آورد، بلافاصله وارد جزئیات شویم. به مردم بگوییم میخواهیم چکار کنیم.
اینطور رفتارها نمایش است، نه اصل رأی به شفافیت. من صریحاً میپرسم، آقای رئیس محترم مجلس! دیروز شما به کلیات گزارش کمیسیون تلفیق مجلس رأی مثبت دادید یا منفی؟ به مردم اعلام کنید. این شفافیت است. ما دنبال یک مطلب کلی نباشیم، بعد هم به کمیسیون آییننامه ارجاع بدهیم، بعد هم حالا هر وقت مصلحت دانستیم در دستور بیاوریم یا در دستور نیاوریم. اینطور نمیشود شفافیتسازی کرد. بقیه عزیزان و بزرگواران مجلس هم همینطور، صریحاً بگویند چه رأیی دادند. فردا مسئولیت بپذیرند. نمیشود دیروز مصلحتاندیشی کرد، امروز یک چیز دیگری را اعلام کرد. من با شفافیت آرا به شدت موافقم و همیشه هم صریحاً گفتهام، ولی شما ملاحظه نمایندههای شهرستانی را بکنید که فردا در رأی استیضاح یک وزیر از وزیر گرفته تا استاندار، تا فرماندار، تا رئیس اطلاعات شهرستان او تا دیگران او را تحت فشار بگذارند و از او انتظار داشته باشید که رأی خودش را در استیضاح وزیر بیاید اعلام کند رأی داده یا نداده است.
شفافیت واقعاً این است؟ این نوع رفتار را دوگانه نکنیم، نمایندگان مردم را در یک شرایط پوپولیستی قرار ندهید که بعد بیایید فشار بیاورید که بگویند آره یا نه. تهران همه ایران نیست، نمایندههای تهران نمایندههای کل کشور نیستند، ملاحظات نمایندگان شهرستان که بیش از (183) نفر از آنها تکنماینده هستند، این ملاحظات ملاحظاتی است که باید در مصوبه عنایت میشد، دوشوری کردن چه معنی دارد؟ این را یکشوری رأی بگیرید، کلیات آن رأی آورد بلافاصله وارد شور دوم شوید. به چند سال دیگر احاله ندهید که معلوم نیست چه اتفاقی بیفتد. عذرخواهی میکنم.

سيدناصر موسوي لارگاني
موافق اول جناب آقای محمد وحیدی هستند، بفرمایید.

محمد وحيدي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
«اللهم صل علی فاطمه و ابیها و بعلها و بنیها و السّر المستودع فیها بعدد ما احاط به علمک».
با تبریک میلاد باسعادت حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) و روز زن و گرامیداشت تولد حضرت امام (رحمهاللهعلیه). عرض کنم در مجلس دوره گذشته برابر اخباری که در سطح جامعه منتشر شد و بعضی از آن دوستان بزرگوار الان هم در مجلس حضور دارند، موضوع شفافیت آرای نمایندگان مطرح شد و علیرغم اینکه نظر عمومی مجلس شاید در ارائه طرح مثبت بود، ولی خروجی از مجلس گذشته نداشت و طرفداران زیادی پیدا نکرد.
در شروع تبلیغات دوره یازدهم بسیاری از مجموعههایی که پیگیر شفافیت آرا در سطح کشور بودند این مطالبه بهحق را از همه نمایندگان داشتند. ما بارها شاهد بودیم که حتی در تبلیغات انتخاباتی بسیاری از مجموعهها دنبال این بودند که از نمایندگان قول بگیرند که در مجلس یازدهم وقتی حضور پیدا میکنند با صراحت اعلام کنند که مدافع شفافیت آرا هستند. یعنی هم درباره حضور به موقع خودشان در مجلس، ارائه طرحها و لوایح در مذاکرات مختلفی که در صحن علنی دارند، در کمیسیونها آرایشان شفاف باشد و این مطالبه بهحق عمومی به جایی رسید که گاهی بحثهای سیاسی زیادی هم در سطح جامعه ایجاد کرد. عزیزان! پنهان ماندن آرای نمایندگان هیچوقت در تصمیمات تخصصی به نفع کشور نخواهد بود. اگر قرار است که ما با شفافیت بخواهیم عمل کنیم لازمه آن این است که مجلس براساس اصل (69) قانون اساسی که مطالبه بهحق علنی بودن جریان مجلس را اعلام کرد، جز در موارد خاص که جلسات غیرعلنی برگزار میشود، مردم باید از آرای نمایندگان در طرحها و لوایح هم مطلع باشند.
البته نکاتی که وجود دارد، به دلیل اینکه جناب آقای نادران فرمودند چرا دوشوری میشود، چون جامعیت طرح میطلبد که نظرات نمایندگان در طرح لحاظ شود و بلافاصله وارد شدن به اصل طرح شاید در این شرایط به نفع بررسی مواردی که مدنظر نمایندگان است و در کمیسیون تخصصی باید به آن رسیدگی شود نباشد. البته پیشنهاد من (درخصوص) کمیسیونها هم این است که دوستان عزیز در موضوع بررسی جزئیات طرح تخصصی بودن کمیسیونها را هم در شفافیت لحاظ کنند. اصل مجلس، جایی که پختگی در آن انجام میشود کار تخصصی است که در کمیسیون انجام میشود. ما کمیسیون را هم در مذاکرات، مباحث و بحثهای تخصصی آن در حضور مخالفین و موافقین و در بحثهایی که حتی نمایندگان دولت حضور پیدا میکنند، به نظر میرسد کاملاً باید شفاف کنیم.
گرچه شاید نگاهی که به شفافیت وجود دارد در نگاه رضایتمندیها گاهی از رویکرد پوپولیستی (کار را) به جایی میرساند که مجلس را بخواهند تحت تأثیر قرار بدهند. ما گاهی میبینیم قبل از ارائه نظر مجلس به صورت تخصصی، بعضی از افراد میآیند نکاتی را مطرح میکنند یا کمپینهایی که گاهی سر از خارج از کشور در میآورد، مسیر مجلس را تحتالشعاع خودش قرار میدهد. حتماً این مباحث باید در کمیسیون تخصصی مورد توجه قرار بگیرد و شفافیت به نوعی رابطه مستقیم با موضوع تعارض منافع دارد.
اگر مجلس میخواهد شفاف باشد، ای کاش فرصتی باشد که شوراهای تخصصی و دولت و بعضی از مجموعههایی که تصمیماتی میگیرند که گاهی اعلام میشود آن تصمیماتشان اثر مستقیم بر زندگی مردم و حتی بر امنیت جامعه دارد، یک بزرگواری بلند نشود بیاید بگوید که ما هم از رسانه و رادیو خبردار شدیم که بنزین گران شد. اگر قرار است شفافیت باشد برای همه این مسئولینی که در ردههای بالای کشور هستند و تصمیماتشان بر زندگی مردم تأثیرگذار است، حتماً باید این شفافیت برای آنها هم وجود داشته باشد. گرچه برای مجلس یک اصل مهمی است که مورد توجه و عنایت همه مردم است.
از زحمات عزیزان بزرگوار در کمیسیون تلفیق ممنونیم، ولی نوع گفتمان روز گذشته بعضی از این بزرگواران و ریاست محترم کمیسیون هم به نظر من اثر خودش را شفاف بر آرای نمایندگان در روز گذشته گذاشت که وقتی ما میخواهیم یک موضوعی را مطرح کنیم نباید اسامی مناطقی از کشور را ببریم که طرحهای عمرانی آنها باعث میشود... (قطع میکروفن)

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای روحالامینی به عنوان مخالف دوم هستیم، بفرمایید.

عبدالحسين روح الاميني نجف آبادي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و ایاه نستعین انه خیر ناصر و معین
دوستان توجه کنند! دهه فجر و تولد حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) و روز مادر را تبریک میگوییم و بر دست و پای مادرانمان، همسرانمان، دخترانمان و خواهرانمان بوسه میزنیم که اگر آنها نبودند شاید هیچکدام از ما توفیق خدمت هم پیدا نمیکردیم.
آقای رئیس! اگر جلسه موافق شفافیت است، پس گوشهایشان هم باید به سخنران توجه کنند. من به عنوان یک آدم شفاف در طول زندگیام و منش و رفتار سیاسی و کاری در هر جایی که بودم، با این رویهها مخالفم و الا از من شفافتر پیدا نمیکنید.
آقایان جوان نماینده که به زور دیروز دست یک فردی را، چهار انگشت یا دو انگشتش را پایین میآورید، «چهار» او را «دو» میکنید و «دو» او را «چهار» میکنید! به سر و کول افراد رفتن و تحت فشار قرار دادن افراد برای اینکه رأیشان مطابق یک سلیقه یا جریان باشد، کجای این با شفافیت میخواند؟
نمایندهای که دیروز برای رأی به لایحه و گزارش کمیسیون استدلال دارد، چه موافق و چه مخالف، چرا ما خودمان قائل به شفافیت نیستیم؟ چرا باید امروز صبح جلسه غیرعلنی داشته باشیم و نگران باشیم که سرنوشت این رأیگیری چه میشود؟ مگر بحثهایی که صبح کردیم چه مشکلی داشت اگر علنی گفته میشد؟ حتی این قسمت آن که بسیاری از خارج از کشور نرمافزاری میخواهند روی تصمیمگیریهای مسئولان کشور در همه جا تأثیر بگذارند و با القای درخواستها خطای محاسبه به ما بدهند.
ببینید! شما در رأی به اعتبارنامه در انتخابات کمیسیونها و هیأترئیسه در آن لابیها شفاف بودید؟ من معتقدم این حد که هیچ، این ویترینی است، به قول برادر عزیزمان آقای نادران صریحتر از این نمیتوانستند بگویند، ما بیاییم ویترینی عمل کنیم، ولی خلاف آن عمل کنیم. دوربینها و میکروفنها در راهروهای مجلس، همین بیرون این صحن، در کمیسیونها، یک قسمت خوبی دارد پخش علنی مذاکرات در کمیسیونها، ما به پشت این جلسات رسمی، ظاهری و شیک و پیک نورافکن بتابیم. شفافیت یعنی آن.
شفافیت یعنی اینکه نماینده عبد و عبید یک NGO در داخل یا خارج نشود. به همراه یکی از عزیزان تهران رفتیم فرم شفافیت را در یک NGO قبل از مجلس پر کنیم، کاغذ جلوی ما گذاشته که شما «لابدّ و ایا» باید این متن را امضا کنید تا ما بگوییم تو طرفدار شفافیت هستی یا نه. هیچ وجهه قانونی هم ندارد. یا در مسأله عدالتخواهی، ما بلند شدیم با دوربین به لواسان رفتیم، آن زمینخواری و تپهخواری را افشا کردیم. آقای رئیس قوه قضائیه به من پیغام داد شما مطالب خودت را به ما بگو و از رسانه رفتیم پیگیری کردیم. تا کجا میخواهید هزینه بدهید و پای آن بایستید؟
ببینید! عقیده به یک شیء و التزام به آن التزام به لوازم آن را میخواهد. ما قیافه شفافیت بگیریم، ویترین شفافیت را بگیریم، اما کارهایمان کاریکاتوری باشد. ببینید! در بعضی از کمیسیونها و در راهروهای مجلس قبل و بعد از یک تصمیم چه میگذرد. آنجا هم الزام کنیم. پس اصل شفافیت و مراقبت لازم است، اما باعث عدم انجام و ایفای وظیفه نمایندگی و اینکه نماینده در رودربایستی بیاید تصمیمی را بگیرد و به سمت و سویی برود، نشود. از ترس عدالتخواران ما طور دیگری عمل کنیم. عدالتخواهی واقعی کجا در عمل، تا ادعای عدالتطلبی کردن و خلاف آن عمل کردن. به نظر من مشکلی که این دارد این است که آن رویهای که سالها در آییننامه داخلی و قانون اساسی عمل شده، روشن است، اصل بر آن است. اگر استثنائی هست مثل همین نکتهای که دیروز در رابطه با رأیگیری گزارش تلفیق بود. دوستان درخواست بدهند و دنبال کنند. اما لوازم الزام فشار نشود. در عصر الکترونیک هیچ چیز نمیتواند... (قطع میکروفن)

روح اله متفکرآزاد
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید تذکر و اخطار دارند.

محمدباقر قاليباف

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای محمدتقی نقدعلی تذکر دارند، بفرمایید.

محمدتقي نقدعلي
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
میلاد باسعادت صدیقه طاهره (سلاماللهعلیها) را تبریک عرض میکنم.
امیرمؤمنان فرمود: «من نصب نفسه للناس اماماً فلیبدأ بالتأدیب نفسه قبل تأدیب الناس و معلم النفس و مؤدبها احق بالاجلال من معلم الناس و مؤدبهم».
تذکر بنده ماده (22) آییننامه است، خطاب به ریاست محترم مجلس شورای اسلامی جناب آقای دکتر قالیباف. ما روز گذشته این مطلب را داشتیم، امروز هم همین مطلب تکرار میشود. جناب آقای نادران ریاست محترم تلفیق مطالب ارزنده و بجایی را فرمودند. من دیروز و امروز وقتی از نمایندگان سؤال کردم که آیا روز گذشته لایحه دولت به رأی گذاشته شد یا مصوبه کمیسیون تلفیق اختلافنظر بود. بعضی عزیزان نمیدانستند ما به چه رأی میدهیم و چه چیز را رد میکنیم و چه چیز را تأیید میکنیم.
امروز هم همین مطلب دومرتبه جاری است. جایگاه مجلس همانطور که در ماده (22) اشاره کرده است اجلّ از این صحبتها است. من یک سؤال نسبت به روز گذشته دارم. جناب رئیس! آیا شما که لایحه بودجه را به دولت برگرداندید براساس کدامیک از مواد آییننامه بود؟ در جایی که هم مجلس و هم کمیسیون تلفیق بودجه را تأیید کنند.

روح اله متفکرآزاد
حاجآقا نقدی! شما الان در دستور دارید تذکر میدهید؟

محمدتقي نقدعلي
تذکر آیین نامه
بله، در دستور است. این یک گریزی بود. آقای متفکر اجازه بفرمایید! من یک گریز زدم استشهاد آوردم، دارم استدلال میکنم، وقت بنده را نگیرید. یک شق جایی است که بودجه مصوب هر دو باشد، یک شق جایی است که مجلس تصویب کند اما کمیسیون تصویب نکند، یک شق جایی است که کمیسیون تصویب کند اما مجلس تصویب نکند. آییننامه در این خصوص مسکوت است.
امروز هم همان روند دارد طی میشود. ما الان یک سؤال داریم، جناب آقای قالیباف! امروز در مجلس مدتی است چو افتاده است که جنابعالی بناست به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری کاندیدا شوید و بعضی از اقداماتی که انجام میدهید مقدمه کاندیداتوری است. ما نمیخواهیم قصه شفافیت، این شأن مجلس باید حفظ شود، قضیه شفافیت هم یک ابزاری باشد برای انتخابات ریاست جمهوری. اگر شما واقعاً حامی شفافیت هستید... (قطع میکروفن)

روح اله متفکرآزاد
وقت شما تمام شد و به صورت اتوماتیک قطع شد.

محمدباقر قاليباف
اجازه بدهید! من تذکر جناب آقای نقدعلی را وارد نمیدانم. اجازه بدهید من دو، سه تا نکته را چون هم ایشان و هم جناب آقای نادران دو تا نکته را گفتند توضیح بدهم.
اولاً دیروز قبل از رأیگیری، دیگر اینها ضبطشده است و روشن است، بنده دقیقاً گفتم و قرائت کردم، میشود دومرتبه نوار دیروز را اینجا گذاشت، در آنجا من گفتم کلیات بودجه به رأی گذاشته میشود، اگر رأی بیاورد براساس گزارش کمیسیون تلفیق وارد جزئیات میشویم و اگر رأی نیاورد رد لایحه است. این خیلی روشن و شفاف است. لذا جناب آقای نقدعلی به حق مجلس و نمایندگان ظلم کردند که (گفتند) نمایندگان ندانستند به چه چیزی رأی دادند. هم تبصره (2) و هم تبصره (3) ماده (182)، بند «ج» ماده (108) و ماده (183) کاملاً مشخص و روشن است، این یک مطلب.
آقایان لطف کنند بنشینند. نکته بعدی؛ جناب آقای نادران! دیروز جنابعالی درخواست کردید که رأی با ورقه گرفته شود. من به جناب آقای امیرآبادی گفتم آقای امیرآبادی! با آقای نادران صحبت کنید ایشان را قانع کنید. ایشان با جنابعالی و نفراتی که امضا کرده بودند که بعضی از آنها هم عضو هیأترئیسه بودند، هر (10) نفر قانع شدید نامه و امضای خودتان را پس گرفتید و اگر پس هم نمیگرفتید، اولاً از (10) تا کمتر شد، این یک. دو؛ اگر هر (10) نفر هم امضا میکردید مثل اینکه امروز همین الان درخواست دومرتبه با ورقه را به من دادهاند، همه دوستان و نمایندگان محترم هستند، ما در شرایط کرونایی در قانون آییننامهمان این است که شوراهای استانی الزام دارد که با ورقه رأی بگیرید، در قانون الزام دارد. ما به خاطر کرونا همه آنها را الکترونیکی برگزار کردیم. چطور در جایی که الزام نداریم، در شرایط کرونا بیاییم ورقه توزیع کنیم که خلاف آییننامه کرونا است، در شرایطی که کرونا داریم. من خواهش میکنم دوستان نظرات شخصی خودشان را به عنوان نظرات نمایندگان مردم که ندانستند به چه رأی دادند یا هیأترئیسه خلاف آییننامه عمل میکند نفرمایند. اخطار بعدی را بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
برای اخطار بعدی در خدمت جناب آقای دلخوش هستیم، بفرمایید.

سيدکاظم دلخوش اباتري
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! البته جنابعالی بزرگواری کردید بخشی از عرایض من را پوشش دادید، ولی من اخطار اصول (84) و (86) و ماده (22) را دارم. چند نکته را به عنوان عضو کمیسیون آییننامه عرض کنم. خودم هم موافقم، اکثریت دوستان هم موافقند، ثبتنام هم کردهاند. ولی به نظر من باید به آقای نادران که برادر بسیار خوب من است آییننامه را تذکر بدهید که اولاً ما در شوراهای استانها به دلیل کرونا با ورقه رأیگیری نکردیم و رأیگیری با دستگاه انجام شد، این یک نکته.
نکته دیگر این است که خود بنده به عنوان عضو کمیسیون آییننامه یکی از کسانی هستم که اعتقاد دارم این مصوبات کمیسیون، با رئیس محترم کمیسیون هم صحبت داشتیم، ایشان و همکاران ما هم بسیار زحمت کشیدند، این باید ویرایش شود. یعنی نباید مصوبات مجلس باعث شود تفتیش عقاید یا مشکلاتی را که با اصول قانونگذاری و تعهد نمایندگان مغایرت دارد ادامه پیدا کند. امروز هم جنابعالی به درستی جلسه گذاشتید، صبح برای مشورت با دوستان جلسه غیرعلنی گذاشتید. نباید این موارد را پشت تریبون مطرح کنند.
ببینید! الان دولت مصوبات خودش را در دو دقیقه فیلم میکند و به تلویزیون میفرستد، قوه قضائیه همینطور. این شفافیت برای کل ملت و کل دستگاههای اجرایی و قوا باشد و این اشکالات و نقصها وجود دارد. اگر دوشوری شود، کار تخصصی و کارشناسی بیشتری شود تا مجلسی که خانه ملت است آسیب نبیند و ملت آسیب نبینند، موافقیم، وگرنه این فرمایش آقای نادران اصلاً قابلیت اجرایی ندارد. خواهش میکنم این را توجه داشته باشید.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، موافق بعدی صحبت کند.

سيدناصر موسوي لارگاني
موافق بعدی جناب آقای پیرهادی هستند، بفرمایید.

محسن پيرهادي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت همه همکاران، شنوندگان و انشاءالله بینندگان عزیز. بنده به عنوان موافق صحبت میکنم. مطلع صحبتم را با نکتهای که از مقام معظم رهبری به دستم رسید عنوان میکنم و شروع میکنم. مقام معظم رهبری در (23) مهرماه سال 97 در درس خارجشان فرمودند که این مطلبی که عرض میکنم مقام معظم رهبری در توضیح نامه حضرت امیر به فرماندهان و امیران نظامی فرمودند. ایشان اینطور میفرمایند این شفافیتی که حالا بر سر زبانها است در کلام امیرالمؤمنین بوده است و نکته بسیار مهمی است. شفافیت را امیرالمؤمنین به ما یاد داده است. امیرالمؤمنین اینطور میفرماید: «حق شما بر من این است که هیچ رازی را از شما پنهان نکنم، مگر در جنگ و مسائل جنگی. اما در مسائل عمومی مردم مسئولان باید شفاف باشند و رازی را از مردم پنهان نکنند».
این نکتهای بود که از مقام معظم رهبری عرض کردم. همینطور که شنیدیم تا قبل از الکترونیکی شدن رأیگیری مجلس با قیام و قعود رأی میداد. لذا رأیگیری هم شفاف بود. با قیام و قعود رأی میدادند، الان با توسعه تکنولوژی و پیشرفتی که داشتیم باز میخواهیم به صورت شفاف رأی بدهیم.
همه ما در ایام تبلیغات انتخاباتی مطالبه شفافیت آرا را داشتیم و به نوعی به موکلین خودمان قول دادیم ما که به مجلس برویم انشاءالله این موضوع را حل میکنیم. امروز همان روز است، الوعده وفا. خواهش من از همکاران این است که به این موضوع رأی بدهند.
حتماً کاری میکنیم که استقلال فکری و صیانت از نمایندگان حفظ شود. حتماً کاری را باید در کمیسیون آییننامه دنبال کنیم که موضوعات صنفی و منطقهای تدبیر شود و بعد اطلاعرسانی شود. به شفافیت در قالب دوشوری در کمیسیون بیشتر دقت میکنیم. لذا خواهش من این است که باز دوستان ما کمک کنند. هر چند که باید ابعاد این شفافیت توسعه پیدا کند. شفافیت مثل عدالت میماند، یک مفهومی است که فراگیر است. در همه شئون زندگی باید جاری و ساری شود. یکی از شئون آن شفافیت آرا است. قاعدتاً باید از خودمان شروع کنیم، بعد باید از دولت، نهادها و مجموعههای مختلفی که مردم توقع دارند موضوعاتشان برای آنها اطلاعرسانی شود این را دنبال کنیم. اما باید گام به گام جلو برویم.
اصل شفافیت در اصل (69) قانون اساسی آمده، در اصل (86) صیانت از نمایندهها و منع تعقیب نمایندهها وقتی آمده چرا این اتفاق افتاده؟ چون بر اصل (69) تکیه داشته که آزادی بیان و اطلاعرسانی کامل است.
امروز شفافیت یک مطالبه عمومی است، یک حق شهروندی است. اگر امروز میخواهیم به حقوق شهروندی بپردازیم قاعدتاً باید به شفافیت رأی بدهیم و این یک تکلیف برای کارگزاران و نمایندگان و دولتمردان کشور ما است.
لذا من در پایان حرفم این را عرض میکنم، نمایندههای محترم! نگرانی نداشته باشید، حتماً کمیسیون آییننامه و مشارکتی که همه همکاران خوب من میکنند باعث این نمیشود که ما یک تکلیف مالایطاق به نمایندهها و خودمان به نوعی بخواهیم تحمیل کنیم و نتوانیم از پس آن بر بیاییم. حتماً سعی میکنیم با یک منطق، عقلانیت، انصاف و حدود مسائل شرعی و عرفی این قانون را تصویب کنیم. لذا از همه همکاران خوب خودم خواهش میکنم به وعدهشان عمل کنند. انشاءالله امروز با یک رأی مناسب که میدانید دوسوم هم رأی میخواهد و با نصف به علاوه یک نیست، یک رأی مناسبی را بدهیم. در دوشوری به کمیسیون میرود، آنجا باز کار دقیقتر و کارشناسیتر و با مشارکت همه انشاءالله یک قانون مناسبی را خواهیم داشت.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت مخالف آخر جناب آقای باقری هستیم، بفرمایید.

محمد باقري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین و هو خیر ناصر و معین
میلاد با سعادت حضرت زهرای مرضیه و میلاد فرزند خلف صالحاش حضرت امام (رضواناللهتعالیعلیه) را تبریک عرض میکنم.
دوستان عزیز توجه کنید! یک بحث خیلی مهم و جدی است و به نظرم در تاریخ انقلاب خواهد ماند. من خواهش میکنم دقت کنید. ببینید دوستان! بحث شفافیت را همه قبول داریم و باید اجرایی شود و مردم هم توقع دارند که این بحث شفافیت در تمامی حوزهها اجرایی شود. مردم مدافع این طرحی که آوردید نیستند، مردم مدافع شفافیت برای همه حاکمیت هستند، هم دولت، هم مجلس، هم قوه قضائیه، هم خبرگان رهبری، هم شورای محترم نگهبان، هم شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای اقتصادی، شوراهای برنامهریزی استانها.
دوستان دقت کنید! این طرح فقط برای آرای یک طرح پوپولیستی است، ما اینجا برای عوامفریبی آوردهایم که مردم بگویند ما یک قولی را در زمان انتخابات به مردم دادیم و الان میخواهیم این را تصویب کنیم. این یک طرح عوامفریبانه است. این طرح حاوی تبصرههایی است که عملاً طرح را از خاصیت شفافیت خارج میکند. به عبارت دیگر طرح پوچ و هوا و هیچ محتوای باخاصیتی ندارد. این طرح عقلانیت را از مجلس خواهد گرفت، احساسات و هیجانات و لابیهای قوی از خارج مجلس را تحتالشعاع قرار خواهد داد.
به عبارت دیگر با تصویب این طرح ما منافع ملی را زیر سؤال خواهیم برد. ما دیگر با عقلانیت در مجلس تصمیمگیری نخواهیم کرد. ما دیگر هیچ موقع، در پنج سال یا (20) سال دیگر را در این مجلس نخواهیم دید. مجلس دیگر مجلس جریانهای بیرون و لابیهای قوی خارج از مجلس خواهد شد. ما مدافع شفافیت هستیم، اما با بسترهای مناسب اجتماعی و سیاسی. تا زمانی که احزاب قوی برای دفاع از نمایندگان نباشد نمایندگان منافع ملی را بر منافع فردی و منطقهای ترجیح خواهند داد.
دوستان بزرگوار! خلاصه اینکه این طرح با لابیگری، یک طرح و لایحهای به مجلس میآید، افراد دیگر فشار میآورند که این طرح را باید تصویب کنید، گروههای فشار به خصوص در شهرستانهای کوچک، در شهرهایی که واقعاً از نظر نمایندگی خیلی سخت است میآیند به نماینده فشار میآورند که باید این طرح را تصویب کنید.
شفافیت از همه حاکمیت است، همه حاکمیت باید شفاف باشند، نه فقط بحثهای مالی. بحثهای مالی نیست، بحثهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی هست، فقط در بحث مسائل مالی و رأی نیست. اگر ما میخواهیم شفافیت داشته باشیم بیایید یک طرحی تصویب کنیم که همه حاکمیت از مجلس و دولت و قوه قضائیه، مجلس خبرگان رهبری، مجمع تشخیص مصلحت نظام، شورای اقتصاد و شورای عالی انقلاب فرهنگی، همه اینها بیایند شفافیت کنند. من به ضرس قاطع عرض میکنم شفافیت مجلس از همه حاکمیت بیشتر است. اگر میخواهید طرح از پوپولیستی بودن خارج شود بیایید یک طرح جامع برای همه حاکمیت بیاورید و مردم هم حتماً مدافع این طرح خواهند بود و ما هم اگر این طرح بیاید و همه حاکمیت را شفافسازی کند، بنده از همه نمایندگان بیشتر مدافع میشوم. ولی این طرح الان هم که میفرمایند دوشوری باشد یعنی این طرح دو، سه سال رفت. خواهش میکنم اگر هم به طرح رأی داده شد بیایید طرح یکشوری باشد، دیگر دوشوری به کمیسیون برنگردانیم. هر چه هست آن را تصویب کنیم.

سيدناصر موسوي لارگاني
موافق آخر وقتشان را به جناب آقای حاجیدلیگانی دادهاند، بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! بنده در مجلس دهم یک گزارشی را خدمت شما بدهم. بنده (130) تا امضا برای طرح شفافسازی جمع کرده بودم. برادرمان آقای فتحی نماینده محترم تهران هم در آن موقع یک طرحی را با (30) تا امضا تهیه کرده بودند. از ایشان خواستم چون نوبت آن جلوتر بود دو تا طرح را یکی کنیم، یک طرح کردیم. خود ایشان هم موضوع را طرح کرد. آقای کواکبیان هم در دفاع صحبت کرد، اسم بنده هم در آمد در دفاع صحبت کردم. اما موقعی که رأی دادند (59) رأی بیشتر ندادند.
عزیزانی که اینجا ایستادید! این نکته را هم بشنوید، اما بنده یقین دارم مجلس یازدهم با مجلس دهم کاملاً متفاوت است. آنجا ما به اتفاق چند نفر از افراد دنبال میکردیم، ولی خوشحال هستم امروز در مجلس یازدهم عموم نمایندگان دنبال شفافیت هستند. حالا راجع به اشکالات و جزئیات میتوانید آن را در مرحله دوم مطرح کنید.
اما عزیزان! این تابلوی افتخار برای مجلس یازدهم در تاریخ خواهد ماند که برای اولین بار بعد از چهل و چند سال این مجلس انقلابی است که این طرح را تأیید خواهد کرد.
عزیزان! طرح شفافیت و شفافسازی نشانه بلوغ مجلس است. عزیزان! خدمت شما عرض کنم اصل (69) قانون اساسی میگوید تمام مذاکرات باید از مجلس پخش شود. برای چه؟ برای اینکه مردم نامحرم نیستند. اگر اصل (86) قانون اساسی آمده به شما و بنده نماینده مصونیت داده است، به خاطر این است که حرفمان را راحت و آزادانه بزنیم و کسی متعرضمان نشود.
عزیزان! شفافیت یعنی یکرنگی، یعنی راست و حسینی، یعنی حضرت عباسی، ظاهر و باطن یکی. نه اینکه در یک جمعی خدایناکرده یک نفری مثلاً بنده بروم بگویم با شما موافقم و کار دیگری را انجام بدهم. این هم از این نکته.
شفافیت یعنی صداقت، چه کسی با صداقت مخالف است؟ یعنی اعتمادسازی. عزیزان! بخشی از سرمایه اجتماعی که امروز برخی از افراد به خاطر نوع عملکردشان از دست دادهاند به خاطر عدم شفافیت بوده است. چرا بازار بورس ما امروز به این وضعیت افتاده است؟ به خاطر اینکه شفاف با مردم صحبت نکردیم، به خاطر اینکه برخی از افراد خواستند سر مردم را کلاه بگذارند. تبلیغ کردند، تشویق کردند. حالا که مردم آمدند سرمایهشان را گذاشتند دورشان زدند. ما میخواهیم از مجلس شروع کنیم، به دولت، قوه قضائیه و همه جا سرایت بدهیم، این بحث را منتشر کنیم و آنجا هم اشاعه پیدا کند.
عزیزان! به عنوان خادم شما و مردم در مجلس عرض کنم، در هیأترئیسه هم تا زمانی که توفیق داشته باشم بمانم بدانید که از حق نماینده آنجایی که درست عمل میکند دفاع میکنم. آنجایی که اگر اشتباهی کرد و عذرخواهی کرد، وقتی عذرخواهی کرد از آن عذرخواهیاش هم دفاع خواهم کرد.
به عنوان یک نماینده شهرستانی عرض میکنم، عزیزان! اتفاقاً اگر ما به مردم و آنهایی که مطالبه صنفی دارند راست بگوییم، بگوییم این را نمیشود، این امکانش نیست، این اعتبار نیست، این خواستهای که شما میخواهید را نمیشود انجام داد، آنها هم میپذیرند. مردم ما مردم خوبی هستند. آن مطلبی هم که میفرمایند تقیه، تقیه برای دشمن است. ما با مردممان باید روراست باشیم، ما که نبایستی با مردممان مثلاً بگوییم این حرف را بزنیم بدش میآید. نه، صادقانه بگوییم، کجا بدش میآید؟
نکته بعدی؛ این شروع حرکت از مجلس است و مبارک است. از همین الان به شما تبریک میگویم با رأی بالایی که در این روز بزرگ خواهید داد و به شما عرض کنم که قطعاً در ادامهاش یک حرکتی میشود که تماماً ضدفساد میشود. اگر میخواهیم با فساد اداری و فساد اقتصادی مبارزه کنیم، عزیزان راهش این است که به این طرح پویا که خیلی از همکاران امضا کردهاند رأی مثبت بدهید. بر محمد و آل محمد صلوات. (نمایندگان صلوات فرستادند)

احمد اميرآبادي فراهاني

محمدحسين فرهنگي
بسم الله الرحمن الرحیم
از همکاران درخواست میکنم به نکاتی که عرض میکنم حتماً توجه داشته باشند. طرح شفافیت آرا در ماهیت واقعی خودش یک طرح صیانتی است. طرحی است که هم میتواند درست تنظیم شود و باعث سربلندی و افتخار این دوره مجلس و همه نمایندگان محترم قرار بگیرد و هم خدایناکرده اگر جملات، عبارات و احکامی در آن بیاید میتواند باعث فشار بر نماینده و ایجاد زمینههایی برای عوامگرایی نمایندگان و امثال اینها شود.
در کمیسیون آییننامه داخلی که این بحثها شد عمده تلاش اعضا این بود که هر دو را تأمین کند، یعنی هم جنبه صیانتی و آشکار کردن اراده و هم مانع شود از جاهایی که میشود احتمال داد که آنها باعث فشار بر نمایندگان و ایجاد فشاری که به حریت نمایندگی و آزادمنشی یک نماینده آسیب بزند. چون مخفی بودن یک آثاری دارد و آشکار بودن آثار دیگری دارد. مخفی بودن ممکن است موجب آزاد بودن نماینده در رأیش باشد، رفع فشارهای بیرونی باشد و نقطه مقابل آن هم شفافیت میتواند صداقت را به جامعه القا کند، همانطور که جناب آقای حاجی فرمودند یک رنگی را به جامعه القا کند.
لذا در این گزارش عباراتی است که ممکن است بعضاً بنده با بعضی از آنها موافق نباشم، اما خیلی از این نگرانیهایی که دوستان اشاره کردند را رفع میکند. در تبصره ماده (9) این ماده آمده «در مورد هر یک از مواد یا اجزا که به تشخیص هیأترئیسه مجلس»، یعنی برای این کار مرجع هم گذاشته شده، «جنبه صنفی یا منطقهای دارد آرا اعلام نمیشود». بنابراین آن نگرانی که دوستان دارند ممکن است در بعضی از موضوعات صنفی یا منطقهای باعث دلخوریهای اجتماعی و ناراحت شدن یک قشرهایی از جامعه شود، اینها را گفته اعلام نمیشود. یعنی آن جنبه پوپولیستی و آثار پوپولیستی که احتمال دارد این قبیل تصمیمات داشته باشد، اینها را پیشبینی کرده است.
یک موردی که بنده موافق نیستم، هر چند عضو کمیسیون هستم و آنجا طرح کردم و آنجا رأی نیاورد، در صحن در آن ده روز مهلتی که داشتم پیشنهاد حذف آن را دادم و اگر به کمیسیون برگردد از اعضای کمیسیون باز هم خواهش خواهم کرد که آن را حذف کنید و آن علنی کردن رأی اعتماد به وزرا است. من معتقدم اگر این علنی باشد باعث وکیلالدوله شدن نمایندگان میشود، باعث فشار بر نماینده برای رأیی که خواهد داد میشود. لذا این جنبهها را اگر بتوانیم رعایت کنیم در کنار سایر جنبههای مثبت که بیش از تعداد است و حتی بعضی از مخالفانی که صحبت کردند از شدت موافقت مخالف شده بودند. میگفتند چرا شما فلان کار را علنی نکردید، فلان موضوع را آشکار نکردید و ما خواستیم چرا شما انجام ندادید؟ یعنی شفافیت باشد، بیشتر هم باشد. اگر ما این قانون را گذاشتیم حتماً رأیگیری دیروز ما علنی میشد و هیچ اشکالی هم نداشت و هر کسی هم هر نظری داشت آن نظر را اعمال میکرد، با افتخار هم اعلام میکرد، همانطور که همین الان بسیاری از همکاران عزیز ما وقتی یک رأیی را میدهند عکس آن را میگیرند و در فضای مجازی اعلام میکنند که من در این موضوع رأی مخالف دادم، در این موضوع رأی موافق دادم. پشت تریبون میآید این را اعلام میکند، همانجایی که نشسته میکروفن باز میشود اعلام میکند که رأیمان هم همینطور شود.
بعضاً فرمودند که در دورههای هفتم به قبل شفافیت وجود داشت، نخیر، آن شفافیت نبود. اینکه با قیام و قعود باشد بله، آنهایی که در آن صحنه هستند میدانند چه کسی چه رأیی داد، مخالفت کرد یا موافقت کرد. اما اینکه آن ثبت شود، منتشر شود، اینها در گذشته نبوده است. کسی که در هیأترئیسه میشمرد اصلاً نمیتوانست تمرکز داشته باشد به اینکه چه کسی رأی موافق داد یا اینکه چه کسی رأی مخالف داد.
لذا چون وقتم رو به اتمام است از همکاران درخواست میکنم رأی موافق عنایت بفرمایند، در جزئیات نگرانیهایی که وجود دارد را انشاءالله رفع میکنیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

احمد اميرآبادي فراهاني
کلیات موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی مطرح است که این طرح به عنوان شفافیت آرای نمایندگان اعلام وصول گردیده است. ضمناً با هماهنگی که هیأترئیسه محترم انجام دادند چناچه کلیات آن رأی بیاورد دوشوری میشود.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. حضار 234 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد. سه رأی کم آورد، (153) رأی آورد، (156) رأی نیاز داشت. خیلی ممنون از عزیزان و دوستان.
به هر حال عزیزان میدانند که با تغییر آییننامه کلیات این دوسوم رأی میخواست و دوسوم رأی را نیاورد. با توجه به اینکه موافقین و مخالفین با اصل شفافیت موافق بودند ولی این طرح با اشکالاتی که داشت حالا انشاءالله آییننامه داخلی تلاش کند که بتواند آییننامهای را تنظیم کند که در شفافیت دغدغه همه نمایندگان محترم دیده شده باشد.
8
ناطقان جلسه آقایان: مهرداد گودرزوندچگینی، مصطفی طاهری، حسین نوشآبادی، سیدمحمد مولوی و مسلم صالحی

محمدباقر قاليباف
ناطقین را اعلام بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای مهرداد گودرزوندچگینی نماینده محترم رودبار.
ـ آقای مصطفی طاهری نماینده محترم زنجان و طارم.
ـ آقای حسین نوشآبادی نماینده محترم ورامین، پیشوا و قرچک.
(که هرکدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای سیدمحمد مولوی نماینده محترم آبادان.
ـ آقای مسلم صالحی نماینده محترم اقلید.
(که هرکدام پنج دقیقه وقت دارند)
جناب آقای گودرزوندچگینی! در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

مهرداد گودرزوندچگيني
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
درود و سلام به همکاران گرامی، مردم غیور، مقاوم و شجاع ایران اسلامی و مردم خوب و مهربان استان گیلان و مردم فهیم حوزه انتخابیهام شهرستان رودبار، شهرهای لوشان، منجیل، رودبار، رستمآباد، توتکابن، جیرنده و برهسر و بخشهای عمارلو، پلگاه، رحمتآباد و بلوکات و بخش مرکزی. ایامالله دهه فجر بر فجرآفرینان و مردم ولایتمدار و همیشه در صحنه، خانوادههای شهدا، جانبازان، اسراء و ایثارگران تبریک و تهنیت باد. یاد و خاطره شهدای انقلاب اسلامی و همچنین شهید مقاومت حاج قاسم سلیمانی و همچنین شهدای هستهای خصوصاً شهید اخیر شهید دکتر فخریزاده در این ایام خجسته باد.
(در این هنگام آقای سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی «نایبرئیس اول» ریاست جلسه را به عهده گرفتند)
ولادت باسعادت حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) و روز زن و همسر که مصادف است با تولد حضرت امام (رحمهاللهعلیه) تبریک و تهنیت باد.
تاریخ (41) ساله انقلاب اسلامی نشان داد علیرغم فشار بر مردم ایران اسلامی و سختیهای معیشتی مردم عزیز، با مقاومت مثالزدنی ملت بزرگ ایران اسلامی فشار حداکثری ترامپی، تحریم مظلومانه و حقهبازیهای اوبامایی دیگر نمیتواند ایران را مجبور به پای میز مذاکره نماید. تنها راه آمریکا فرمایش مقام معظم رهبری در برداشتن تحریمهای بانکی و صدور نفت و تحریمهای دارو و معیشتی مردم است که انشاءالله دولت محترم مدنظر قرار دهد و داشتههای حوزه هستهای و دفاعی را به عنوان دستاوردهای انقلاب اسلامی در هر صورتی پاس بدارد تا کشور از هرگونه تعرض مصون بماند.
نکتهای درخصوص بودجهای که در روز گذشته در مجلس به تصویب نرسید، انتظار است دولت محترم با توجه به اینکه نمایندگانشان در کمیسیون تلفیق حضور داشتند، در کوتاهترین زمان ممکن لایحه بودجه با لحاظ کردن نقطه نظرات تکمیلی مجلس ارسال شود تا انشاءالله در زمان باقیمانده مجلس بتواند بودجه را تصویب کند و مشکلاتی در سال آینده برای کشور ایجاد نشود. این زمان به نظر من زمان مفیدی است، دولت میتواند در (48) ساعت یا (72) ساعت آینده بودجه را مجدداً با تغییراتی که در کمیسیون تلفیق انجام شد، تقدیم مجلس نماید.
اما درخصوص حوزه انتخابیهام، علیرغم اینکه در نطقهای قبلی به مشکلات اشاره داشتهام، انتظار است دولت و وزرا به حل مشکلات مردم حوزه انتخابیه توجه ویژهای داشته باشند.
من از اقدامات وزیر محترم راه و شهرسازی تشکر میکنم، اما به دلیل وسعت شهرستان رودبار، بسیاری از راههای حوزه شهری و روستایی از حداقلهای استاندارد لازم برخوردار نیست. انتظار دستور ویژه و توجه ویژه به راههای حوزه شهری و روستایی شهرستان را دارم.
از وزارت کشور انتظار دارم، شهرداریهای شهرستان ناتوان از پرداخت حقوق کارکنان هستند. به هر نحوی که صلاح است از طریق تسهیلات یا کمکهای بلاعوض به گونهای عمل شود که در پایان سال کارکنان شهرداریها که در طول سال زحمت کشیدهاند از حقوق حداقلی برخوردار شوند، شهرداریهای لوشان، منجیل، رودبار، رستمآباد، توتکابن، جیرنده و برهسر در وضعیت خوبی از نظر پرداختی قرار ندارند. انشاءالله که مورد توجه ویژه قرار بگیرند.
من از وزیر جهادکشاورزی هم تشکر میکنم، علیرغم اعزام تیمی با مسئولیت رئیس حفظ نباتات کشور برای حل مشکلات کشاورزی در شهرستان رودبار، هیچ گزارشی از اقدامات انجامشده یا در دست اقدام به اینجانب نشده است. لذا با توجه به اینکه کمبود تسهیلات و تجهیزات در شهرستان به شدت وجود دارد، انتظار داریم که پیگیری و دستور مساعدی صورت بگیرد و بحث آفات مگس زیتون به صورت ویژه در دستور کار وزیر محترم قرار بگیرد.
از وزیر محترم نیرو درخواست رسیدگی جدی به مشکلات فرسودگی آب و فاضلاب حوزههای شهری و روستایی شهرستان رودبار را دارم.
دیروز رئیس کمیسیون تلفیق به نکتهای اشاره کرد که بودجه استان گیلان زیاد است و (100) درصد پرداخت میشود. جناب آقای دکتر نادران! شما استاد بنده هستید، احترام خاصی برای شما قائل هستم، اما اگر شوخی هم بود جای آن در مجلس نبود. استان گیلان در فقر به سر میبرد، در زیر پوشش سبزی قرار دارد، نقطه به نقطه استان گیلان نیاز به حمایت جدی نمایندگان مجلس در اختصاص بودجه دارد. ما آب شرب در استان گیلان حداقل داریم، آب و فاضلاب ما مشکلات جدی در استان گیلان دارد. مردم استان گیلان که در آب قرار دارند، از آب سالم برخوردار نیستند. از وزیر محترم انتظار داریم دستور بدهند ردیف مستقلی برای آب و فاضلاب شهرستان رودبار اختصاص بدهند، بتوانند فرسودگیهایی که در سنوات گذشته وجود دارد را بهبود ببخشند و مشکل شهرستان در بخش آب و فاضلاب حل شود.
از وزیر محترم نفت درخواست دارم علیرغم مکاتبات متعددی درخصوص (22) کیلومتر حریم گازی که در حوزههای شهری و روستایی برای رونق اقتصادی مردم، مشکلات اساسی ایجاد کرده، دستور بدهند و این تغییر کلاس A لوله گاز شهرستان به B و C صورت بگیرد.
همچنین (12) روستای باقیمانده شهرستان رودبار که در حوزه روستایی و در مناطق صعبالعبور قرار دارند، انتظار است وزیر محترم نفت نگاه جدی داشته باشند و این مشکل گاز روستاییان که در وضعیت بسیار سختی قرار دارند، نه دسترسی به نفت دارند، نه به گازوئیل دسترسی دارند، در سرما به سختی زندگی میکنند، مشکلات اینها مورد توجه ویژه قرار بگیرد.
امیدواریم که وزرای محترم همانطور که در نطقهای قبلی عرض کردم به صورت میدانی بازدید از شهرستان رودبار را مدنظر قرار دهند... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از ایراد نطق برادر گرامی مهرداد گودرزوندچگینی نماینده محترم رودبار تشکر میکنم. از برادر گرامی مصطفی طاهری نماینده محترم زنجان و طارم دعوت میکنم که نطق هفتدقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

مصطفي طاهري
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! سلام علیکم. با درود بیپایان به روان والای شهیدان و امام شهیدان و با سلام به ساحت مقام معظم رهبری و با گرامیداشت آغاز چهل و سومین سالگرد انقلاب اسلامی. انقلابی که برخاسته از اندرون انسانهای حقطلب و از اعماق اندیشههای اسلامی است. انقلابی زاینده و پویا که با حرکت جوهری و تکامل دمادم خویش هیچوقت پایان نخواهد یافت. ضمن تبریک زادروز میلاد بانوی برتر عالمیان حضرت صدیقه طاهره (سلاماللهعلیها) و نیز میلاد امام راحل عظیمالشأن.
نمیتوانم از سقوط ذلتبار قاتل شهید سلیمانی اظهار شادمانی نکنم. سقوط ترامپ محصول دموکراسی باشد یا نباشد، برای دنیا و ایران خبر بدی نیست. ترور آشکار سردار سلیمانی ترامپ را منفورتر کرد و خروجش از برجام نشان داد که توافق سست برجام چندان هم به سود اسرائیل و آمریکا نبوده است. وجود ترامپ دیکتاتوری آمریکا را بیش از پیش ثابت کرد و خروجش از برجام ناتوانی اروپا و بیارادگی اروپا را به نمایش گذاشت.
اکنون در دهه فجر انقلاب اسلامی باید بگویم که پاسداری از اخلاصهای متراکمی که برای این انقلاب بزرگ نثار شده است اکنون بر عهده ماست. خون صدها هزار شهید پاکباز و جانباز وظایف تاریخی بر دوشمان نهاده است. همچنین آرای مخلصانهای که ما را به خانه ملت گسیل کرده تکالیفی تاریخی و اساسی بر گردن تکتک ما گذارده است.
همکاران محترم! بر این باورم که مجلس انقلابی هرگز نباید در اثر روزمرگی و روزمرگی از درمان زخمهای کهنه کشور غفلت کند. بحثهای داغ در مورد مشکلات کشور از پرتیراژترین گفتگوها میان مکالمات مردم، مجامع تخصصی، دانشگاهیان و نمایندگان مجلس است. با این حال چرا متناسب با این حجم از دغدغه و تذکر در جامعه، مشکلات درمان نمیشود و اوضاع با سرعت مقبولی سامان نمییابد؟ ریشه اصلی بر جای ماندن و مزمن شدن برخی مشکلات چیست؟ کدام نقطه تاریک است که اگر مورد توجه و هدف کانونی جامعه قرار بگیرد امید اصلاح خواهد رفت؟ چه شده که آن نقطه کانونی و مهم تبدیل به اتاق تاریک شده و خارج از دسترس قرار گرفته است. سالهاست که به صورت خزنده یک پدیده مهم در زیر پوست جامعه ایرانی رخ داده است و آن به زبان ساده این است که معلولها در کانون توجه قرار گرفته و علتها از دید جامعه مخفی شده است. چشمان جامعه به جای علتها که ریشه به وجود آمدن و شکلگیری مشکل هستند، به لایه رویین و نتیجه آن یعنی معلولها دوخته شده است. مطالبات تنها متوجه معلولها هستند و چه کاری سادهتر از مشغول کردن انسانها به معلولها و در نتیجه فرار از پاسخگویی درخصوص ریشههای اصلی.
چه سیاستمداران بسیاری که با زیرکی با جابجایی علت و معلول توانستند از زیر بار پاسخگویی فرار کرده و مسیر تصمیمهای کشور را به سمت برنامههای مدنظر خویش تغییر جهت دهند. معلولها زیاد و متکثر هستند و به ظاهر حلنشدنی و پیچیده هستند. در مقابل علتها کم، به یکدیگر مرتبط، ساده و حلشدنی.
خادمین مردم در مجلس شورای اسلامی! بیشک از مهمترین ریشههای مشکلات کشور شفافیت میباشد، دسترسی مردم به اطلاعات مورد نیازشان و آگاهی از عملکرد مسئولان منتخبشان حق آنها است. از طرف دیگر حاکمیت نیز برای برنامهریزی صحیح نیازمند اطلاعات دقیقی از جامعه است. این دو امر جز با ایجاد شفافیت محقق نخواهد شد. شفافیت یکی از پیششرطها و زیرساختهای لازم برای حل بسیاری از مشکلات است. شفافیت سیاسی حاکمیت برای جامعه و شفافیت اقتصادی جامعه برای حاکمیت دو رکن اساسی شفافیت هستند. تا شفافیت سیاسی که بارزترین آن شفافیت آرای نمایندگان، اموال، حقوق و داراییهای اینها است محقق نشود، نمیتوانیم انتظار شفافیت اقتصادی جامعه و سامانههای اطلاعاتی را داشته باشیم. تا ما خودمان را شفاف نکنیم، انتظار شفافیت از جامعه بیهوده است. این مجلس باید از توان و اهرمهای قدرتمند قانونی خود بیشترین بهره را برای اصلاح و پیشبرد کشور بردارد. هرگز نباید از طرح شفافیت در همه زمینهها اعم از اقتصادی و سیاسی ذرهای کوتاه بیاید و ضرورت دارد بر همه دالانهای تاریک نظام نور نظارت بتاباند. شفافیت را باید آنچنان اجتنابناپذیر کند که هیچ دولت و نهادی نتواند اختیارات بیحد و حصر به مجریانش دهد و ملت را نامحرم انگارد و صاحبان امضاهای طلایی و نقرهای را به حال خود و یا خدای خود واگذارد و آنان را در محضر مردم و معرض رسانههای غیرپاسخگو بداند.
این مجلس میتواند بر تصمیمگیران و دستاندرکاران بالفعل و بالقوه کشور شرایطی تعریف کند تا آنان به آسانی نتوانند کمترین سود و سودای شخصی و قبیلگی خود را از جایگاه اداری دنبال کنند. اگر شفافیت بود برجام در عرض نیمساعت در مجلس قبل تصویب نمیشد، ارزهای (4200) تومانی به جای راهگشایی به زمینه ویژهخواری تبدیل نمیشد و هیچ رقمی از درآمدها و هزینههای دولت از چشم مردم و نمایندگان پوشیده نمیماند. به طور قطع اعلام خواهیم کرد اگر دولت در ارز ترجیحی مثل گذشته عمل کند و منفعت ناشی از آنها در جیب افراد خاص قرار گیرد، علاوه بر برخورد با شخص فاسد با افرادی که زمینه این فساد را علیرغم تذکر مجلس نادیده بگیرند به شدت برخورد خواهیم کرد. بر این باورم که این مجلس میتواند علاوه بر نظارت بر اشخاص، به اصلاح ساختارهای دولت نیز همت گمارد و به طور ریشهای زمینههای بیعدالتی در اموری چون فرارهای مالیاتی، پرداخت حقوق و دستمزد را از بین ببرد و سیستم اداری و چرخه مدیران را از انحصار ملوکالطوایفی نجات دهد.
در خاتمه به مردم شریف زنجان و طارم و بخشهای زنجانرود و قرهپشتلو و تمام مردم شریف استان زنجان، سرزمین شیخ اشراق، سرزمین شهید شهریاری و (3000) شهید عزیز، سرزمین علما و مراجع بزرگ همچون آیتالله شبیریزنجانی و آیتالله حسینیزنجانی و سرزمین شور و شعور حسینی، سرزمین غواصان دریادل درود میفرستم. با تشکر از توجهتان.

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامی مصطفی طاهری نماینده محترم زنجان و طارم تشکر میکنم. از برادر گرامی حسین نوشآبادی نماینده محترم ورامین، پیشوا و قرچک دعوت میکنم که نطق هفت دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

حسين نوش آبادي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«و نرید أَن نمن على الذین استضعفوا فی الأرض و نجعلهم أئمه و نجعلهم الوارثین».
در آغاز سخن چهل و دومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و دهه مبارک فجر را که مظهر شکوه، اقتدار، عظمت، فداکاری و مقطع رهایی ملت بزرگ ایران است به رهبر معظم انقلاب، مردم عزیز و شما همکاران گرامی صمیمانه تبریک و تهنیت عرض میکنم و به روح پرفتوح و ملکوتی امام راحل معمار بزرگ انقلاب و بنیانگذار نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران درود میفرستم و تلاقی این ایام خجسته را با روز ولادت باسعادت حضرت صدیقهطاهره فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) که در تقویم رسمی به عنوان روز زن و بزرگداشت مقام شامخ مادر نامگذاری شده است و بیانگر نقش والا و بیبدیل آنان در حمایت و هدایت جامعه بشری است، به عموم زنان و مادران سختکوش، متعهد و فرهیخته کشورم که در کنار خانواده و دوشادوش مردان در پیشرفت کشور نقشی مؤثر و سازنده ایفا میکنند تبریک عرض میکنم و امیدوارم زنان شجاع و قهرمان این سرزمین به الگو گرفتن از سیده زنان عالم با حفظ عفاف، حجاب و پاکدامنی در مسیر سعادت و سلامت جامعه حرکت نمایند.
در اینجا لازم میدانم از نقش تاریخی و ماندگار مادران، همسران و دختران شهدای انقلاب، دفاع مقدس، شهدای مدافع حرم، شهدای هستهای و شهدای مدافع سلامت که عزیزان خود را برای حفظ و دفاع از امنیت کشور از دست دادند و صبورانه مشکلات کشور را تحمل کردند، تجلیل نمایم.
با نگاهی به قانون اساسی کشورمان (میبینیم که) به نقش و جایگاه زنان به عنوان محور اصلی خانواده و واحد بنیادین جامعه و کانون اصلی رشد و تعالی انسان پرداخته شده است و رفع تبعیضهای ناروا و برخورداری آنان از حقوق مساوی در برابر قانون مورد تأکید قرار گرفته است.
در اصول متعدد قانون اساسی کشورمان، اصل تساوی زن و مرد در برابر قانون و تأمین حقوق همهجانبه آنها مورد تأکید قرار گرفته است. در اصل سوم قانون اساسی تأمین امنیت قضائی عادلانه و در اصل بیستم یکسان بودن حقوق زن و مرد در حوزههای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و برخورداری از حمایت قانونی یکسان به رسمیت شناخته شده است. در اصل بیست و یکم قانون اساسی دولت موظف است حقوق زنان را در تمام جهات با رعایت موازین اسلامی تعیین و زمینههای مساعد را برای رشد شخصیت زن و احیای حقوق مادی و معنوی او فراهم نماید.
انتظار بانوان شریف این کشور از مسئولان قوای مجریه و قضائیه و مجلس انقلابی این است که با استفاده از ظرفیتهای قانون اساسی و سایر قوانین موجود از حقوق مادی و معنوی زنان کشور بیش از پیش دفاع و حمایت شود تا شرایط مناسب برای تحقق کامل حقوق فردی و اجتماعی آنان فراهم گردد.
در ادامه سخنی با همکاران عزیز خود دارم. همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند قانونگذاری مهمترین وظیفه اصلی نمایندگان مجلس است. بیتردید قانونگذاری مطلوب نیازمند التزام به اصولی است که به آنها اشاره میکنم:
1 ـ ضرورت توجه به مسائل کلان کشور در امر قانونگذاری؛ مجلس باید آیینه تمامنمای اقتدار و عزت ملی باشد و ایستادگی مجلس در برابر منافع ملی باید جایگاهی فراتر از افکار و رفتارهای سیاسی، حزبی و منطقهای داشته باشد.
2 ـ لزوم توجه به نظرات کارشناسی در امر قانونگذاری؛ مجلس شورای اسلامی ضرورت دارد از ظرفیت مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی که یکی از نهادهای کارشناسی قوه مقننه کشور است در ایفای صحیح و کارآمد تکالیف خود استفاده بیشتر و مطلوبتری داشته باشد.
3 ـ ترجیح مصالح کلی بر مصالح منطقهای.
4 ـ لزوم آرمانگرایی و واقعبینی توأمان در قانونگذاری در راستای استحکام بنیانهای سیاسی، فرهنگی و اقتصادی کشور و وضع قوانین مستحکم و پایدار.
5 ـ حذف قوانین مزاحم و معارض.
یکی دیگر از لوازم کارآمد قوانین لزوم بازنگری و اصلاح قوانین متعارض است. حمایت از حوزه تنقیح قوانین مجلس شورای اسلامی و بهرهگیری از صاحبنظران به ویژه نمایندگان محترم ادوار در این بخش میتواند کمک قابل توجهی در امر قانونگذاری صحیح و حذف قوانین مزاحم، معارض و زائد داشته باشد.
نکته دیگر توجه جدی همه مسئولان به گفتمان عدالت و انقلابیگری است. گفتمان عدالت و انقلابیگری اصلیترین راهبرد مقابله با آفات و چالشهای امروز کشور است. احیا و حفظ تفکر و جهتگیری انقلابی شرط دستیابی به شعارها و آرمانهای انقلاب و تحقق مطالبات مردم و ضامن اقتدار ملی و ایستادگی ملت ایران در برابر دشمنان کینهتوز است.
استقرار عدالت اجتماعی و ایجاد نظام عادلانه در گرو برخورداری از روحیه جهادی و تفکر انقلابی است. تلاش مستمر و دائم و مبارزه جدی برای رفع فقر، تبعیض و فساد باید سرلوحه کار مسئولان ارشد و مدیران کشور و قوای سهگانه قرار گیرد.
همسانسازی حقوق بازنشستگان و تعیین تکلیف دهها هزار معلم حقالتدریس و نیروهای نهضت سوادآموزی و دهها هزار نیروی شرکتی، پیمانکاری و قراردادی که وضعیت بلاتکلیفی دارند از مصادیق مبارزه با تبعیض به شمار میرود.
در پایان اشارهای به مشکلات و معضلات حوزه انتخابیه خود دارم. احداث و افتتاح سامانه ریلی و اتصال شهرستانهای ورامین، قرچک و پیشوا به مترو تهران یک مطالبه جدی و ضروری است که متأسفانه مسئولان ذیربط اهتمام جدی برای انجام آن نداشتهاند.
اجرای طرحهای عمرانی مانند بزرگراه تهران به ورامین و پیشوا که مطالعه آن قبلاً انجام شده است.
سه؛ احداث بیمارستان شهرستان پیشوا به عنوان یک خواست و مطالبه عمومی است. اختصاص سهمیه کامل و برخورداری از آب شرب و زراعی از سد ماملو یک مطالبه عمومی است.
اجرای طرحهای فاضلاب بهداشتی شهرهای ورامین، قرچک و پیشوا و احداث تصفیهخانههای آنها یک ضرورت جدی است. تأمین نهادههای کشاورزی و دامی کشاورزان و دامپروران که تأمینکننده اصلی گوشت و پروتئین استان تهران به شمار میروند، یک نیاز ضروری است. تسریع در اجرای آزادراه آبیک ـ قزوین به ورامین و اجرای پروژه راه کاشان به ورامین.
در پایان لازم میدانم از مردم عزیز و موکلین بزرگوار خودم در دیار (15) خرداد که با صبر و شکیبایی مشکلات و نارساییها را تحمل میکنند تشکر و قدردانی نمایم و مطمئن باشند خدمتگزار آنها در مجلس از هر تلاشی برای تحقق خواستهها و مطالبات و اعاده حقوق قانونی آنها فروگذار نخواهد بود... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از ایراد نطق برادر گرامی حسین نوشآبادی نماینده محترم ورامین، پیشوا و قرچک تشکر میکنم. از برادر گرامی سیدمحمد مولوی نماینده محترم آبادان دعوت میکنم، آقا سید بفرمایید.

سيدمحمد مولوي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
در ابتدا ایام دهه مبارکه فجر و مناسبتهای مبارکی که در این ایام است را تبریک میگویم. در دهه فجر از تاریخی زرین از مبارزه با ظلم و فساد و بیعدالتی سخن میگوییم. چرا در این ایام فرخنده که نیاز به انسجام است باید از موضوعاتی سخن بگویم که در قاموس مدیریت کشور جایگاهی نداشت؟ از توهین شهردار اهواز به مردم نجیب خوزستان تا اهانت مسئولین سازمان منطقه آزاد به فرهنگ غنی آبادان و خرمشهر سخن بگویم. شرمتان باد، با کدام فرهنگتان زبان به تمسخر دیگران گشودهاید؟ اعراب وفادار، لرهای سلحشور و بختیاریهای غیور زیباییهای استان هستند. بدانید در این خطه جایگاهی ندارید.
چرا باید از مدیرعاملی سخن بگویم که پس از قریب دو ماه قرار بازداشت مجدداً در کمال ناباوری مغرورانه به مسئولیت خودش بازگشت و مردم را از اجرای عدالت به شک انداخت. بدون تردید ایشان در سمت مدیرعاملی سازمان منطقه آزاد اروند صفت امانتداری ایشان ساقط، جرم ایشان محرز و قانون بر تعلیق ایشان به صراحت تأکید دارد. آیا گزارش دیوان محاسبات را نادیده گرفتهاید؟ آیا گزارش نهادهای نظارتی را فراموش کردهاید؟ از قوه محترم قضائیه انتظار است جدیتر به مسأله ورود کند.
آقای روحانی! آمدن معاون اول جنابعالی به آبادان برای افتتاح سالن فرودگاه نبود، برای تطهیر کسانی بود که یک روزه چریک انقلابی شدند و بانویی فداکار.
آقای روحانی! خوزستان سیل آمد، گرد و غبار شد، خشکسالی شد ولی همچنان ولایتمدار ماند. آیا شایسته توجه نیست؟ به وزیر کشور درخصوص استانداری فریادها زدیم، گوش شنوایی نبود. به وزیر اقتصاد از نابسامانی سازمان منطقه آزاد اروند فریادها زدیم، توجهی نشد و اینک به وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی اخطار میدهم وضعیت پتروشیمی آبادان شایسته مردم این شهر نیست، تا اتفاقات ناگواری همچون گذشته نیفتاده نسبت به تغییر مدیریت ناکارآمد و حاشیهساز پتروشیمی اقدامی سریع اتخاذ نمایید.
آقای روحانی! گویا شما فراموش کردهاید رهنمودهای امام راحلمان را که مجلس در رأس امور است. اگر کلیات لایحه بودجه توسط مجلس مورد تأیید قرار نگرفت، اگر مجلس از حق خود در تغییرات لایحه گذشت، از سر دلسوزی و درایت بود. مجلسی که بیانات ارزشمند امام راحلمان و فرمایشات مقام معظم رهبری را ملاک عمل قرار داده، مجلسی که نگاهش به خانوداه شهدا است، مجلسی که توجهاش به مناطق محروم و کمتر توسعه یافته است، با کدام منطق سازگار است به بودجهای رأی دهد که نه شفافیت دارد، نه تراز است و بسیار هم مشکوک به نظر میرسد؟
آقای روحانی! نیامدن جنابعالی به صحن مجلس بیاحترامی نیست؟ بیسواد خواندن مجلس بیاحترامی نبود؟ آیا کنایههای بیمعنای رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی جنابعالی در این هفته در مجلس بیاحترامی نیست؟ صبر و حوصله مجلس، از خودگذشتگی مجلس، متانت مجلس، بیانگر انقلابی بودن مجلس است. این مجلس خود را متعهد به اصول بنیادین انقلاب نموده است و از این مسیر کوتاه نخواهد آمد.
آقای روحانی! بدانید مردم شریف ایران اسلامی هیچگاه شما را فراموش نخواهند کرد، ولی آخرین انتظارشان از جنابعالی در این ایام مبارک و دهه فجر این است که بعد از مسئولیتتان هیچگاه از ریاست جمهوریتان خاطره برای مردم تعریف نکنید. ما هم به شما قول خواهیم داد نه خانی آمد و نه خانی رفت. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر از ایراد نطق توسط برادر گرامی سیدمحمد مولوی نماینده محترم آبادان و دعوت میکنم از برادر گرامی مسلم صالحی نماینده محترم اقلید که نطق پنج دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

مسلم صالحي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام داریم خدمت همکاران عزیز، مردم شریف ایران. به نوبه خودم تبریک عرض میکنم فرا رسیدن ایامالله دهه مبارک فجر را و همچنین فرا رسیدن میلاد مبارک حضرت فاطمه زهرا و روز زن و روز مادر را. خدمتتان عرض کنم همکاران عزیز، شما همیشه مدافع قشری بودهاید به نام قشر فرهنگیان در مجلس شورای اسلامی، اما در این بین یک قشر فراموش شدهای در بدنه آموزش و پرورش وجود دارد به نام نیروهای خدماتی که هیچ وقت حرفی از این گروه به میان نیامد.
نیروهای خدماتی که سالیان سال است منتظر تبدیل وضعیتشان در آموزش و پرورش هستند، بحث اعمال مدرک تحصیلی آنها که جزء حق اینهاست که هیچ بررسی نشده و هیچ تصمیمی درباره آن گرفته نشده نه در دولت نه در مجلس، بحث حقوق و مزایای اینها، حق سرایداری و حتی حق لباس اینها. اگر تبدیل وضعیت نمیکنید، اگر اعمال مدرک تحصیلی انجام نمیدهید ولی در مورد افزایش حقوق این گروهها خواهشاً ورود کنید. یک نیروی خدماتی با دو (2) میلیون و (500) هزار تومان حقوق چه کاری میتواند انجام دهد؟!
همچنین یک تذکر به وزیر محترم آموزش و پرورش، وزیر محترم! سیاستزدگی در بدنه دانشگاه فرهنگیان دارد بیداد میکند. شما آمدید تمام اختیارات را از دانشگاههای فرهنگیان در سطح استان گرفتید و آن را به یک شورا در مرکز و تهران منوط کردید. در آن شورا و در آن مرکز و به ویژه در شورای انتصابات شما که پنج نفر هستند یک نفر تعیین کننده است، بگویید نقش آقایان زرافشان و عمادی به عنوان مشاور شما در عزل و نصبها چیست؟ چطور میشود در یک کمیته انتصابات چهار نفر با یک تغییر موافق باشند ولی صرفاً به خاطر وجود آقای زرافشان و به خاطر اینکه ایشان در آن شورا رأی مخالف دارند همه تصمیمات آن شورا زیر سؤال میرود، حتی ابلاغهای زده شده در سطح کشور، ولی به خاطر اینکه آقای زرافشان تنها مخالف بودند حکم را لغو کردهاید. حداقل اگر دلتان به حال یک شهرستان و یک استان نمیسوزد، حداقل دلتان به حال بدنه وزارتخانه خودتان که وزیر آن هستید بسوزد.
همچنین در مورد پذیرفته شدگان آزمون ماده (28)، آبان ماه سال گذشته امتحان دادند، حق اینها بود که استخدام بشوند، با اینکه پذیرفته شدهاند و تمام مراحل گزینششان طی شده ولی میگویید به خاطر نبود ظرفیت در دانشگاه فرهنگیان این افراد حق ورود ندارند، خواهشاً این قضیه را بررسی و پیگیری کنید.
تذکر بعدی من به وزیر محترم اقتصاد و دارایی، جناب آقای دژپسند! با تغییر ریاست سازمان بورس هیچ اتفاقی نمیافتد، تغییر در سیاستها، رویهها و روشها است که میتواند بازار بورس را نجات بدهد. بماند که شما چه کسی را با چه ویژگیهایی رئیس سازمان بورس اوراق بهادار کردهاید. در اثر اتخاذ بعضی از سیاستهای غلط امروز ما میبینیم که سرمایههای مردم بر باد رفته، مجلس هم تذکر داده، رئیس محترم مجلس ورود کرده، کمیسیون تخصصی ورود کرده، ولی بگویید در اثر این همه تذکرات شما چه تاثیرات و اقدامات مثبتی انجام دادهاید که تأثیرات مثبتی در بازار سرمایه داشته باشد؟
تذکر بعدی به وزیر محترم نیرو، جناب آقای اردکانیان! الزامکردن کشاورزان به خرید کنتورهای هوشمند فقط از چهار، پنج شرکت در سطح کشور چیست؟ آیا احساس نمیکنید رانتی در پشت این قضیه وجود داشته باشد؟ چه دلیلی دارد که یک کشاورز برای تمدید پروانه بهرهبرداریاش باید دو سه بار کنتور هوشمند بخرد، هردو سه بار باید ده، پانزده میلیون تومان هزینه بکند، از یک شرکت خاص که آن شرکت با هر قیمتی که دلش میخواهد آن کنتور را به کشاورز بفروشد. خواهشاً در این مورد هم یک تذکری بدهید و ورود کنید که این حیثیت و آبروی وزرات نیرو خدایناکرده خدشهدار نشود.
تذکر بعدی در مورد سازمان امور اداری و استخدامی، عزیزان، نمایندگان محترم! یک بار که شده برای همیشه تعیین تکلیف کنید وضعیت نیروهای شرکتی را. اگر قانون اجازه میدهد نیروی شرکتی گرفته شود، گرفته بشود، اگر اجازه نمیدهد پس چرا موردی داریم اقدام میکنیم؟ درباره نیروهای شرکتی به ما بگویید مزایا و معایب گرفتن نیروهای شرکتی چیست؟ آیا دولت صرفهجویی مالی کرده در اثر گرفتن نیروهای شرکتی؟ همان پول را در قالب حقوق و مزایا به یک شرکت داریم میدهیم، شرکت مبلغ عمدهای از آن حقوق را برمیدارد، مبلغ ناچیزش را به یک نیروی شرکتی میدهد. خواهشاً بررسی کنید و نگذارید با گرفتن نیروهای شرکتی حق و حقوق این نیروها به این شکل ضایع بشود، و نکته آخر در مورد وزیر محترم نفت در بحث اتخاذ تصمیمهای مناسب در... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر دارم از ایراد نطق برادر گرامی مسلم صالحی نماینده محترم اقلید، آقای رئیس نطقها تمام شد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
بسم الله الرحمن الرحیم
من اولاً تولد بیبی دو عالم حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا و همچنین روز زن را به همه بانوان غیور ملت ایران به خصوص خواهران گرامی ما در مجلس شورای اسلامی و همکاران نمایندهمان عرض تبریک دارم. خانمهای نماینده مجلس انصافاً خانمهای فعال، مؤثر، پایکار و تأثیرگذار هستند، همچنین خواهران خبرنگاری که در جلسه حاضر هستند، امیدوارم که سال پرخیر و برکتی به مدد لطف و عنایت حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) داشته باشیم.
9
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص تقدیر از عملکرد دیوان محاسبات کشور

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای امیرآبادی! یکی دو تا بیانیه هست اجازه بدهید قرائت بشود و بعد وارد دستور بشوید. آقای موسوی بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانیهای با امضای (277) نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در تقدیر از دیوان محاسبات کشور که بازوی توانمندی در کنار نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بحث نظارت هست، انجام شده که قرائت میکنم.
بسم الله الرحمن الرحیم
احتراماً همانگونه که مستحضرید دیوان محاسبات کشور به عنوان بازوی نظارتی مجلس شورای اسلامی و نماینده انحصاری منتخبین ملت در نظارت بر حسن اجرای قانون، وظیفه خطیر پاسداری از بیت المال را بر عهده داشته و بر همین اساس در اجرای اصل (55) قانون اساسی بند «ج» ماده (1) قانون دیوان محاسبات کشور و بند (1) ماده (219) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش تفریغ بودجه سال 1398 کل کشور که حاوی عملکرد یکساله دولت به انضمام نظرات کارشناسی و پیشنهادات دیوان میباشد را یک ماه زودتر از موعد مقرر قانونی علیرغم محدودیتهای ناشی از شیوع ویروس کرونا و تمدید مهلت جذب مصارف عمومی دولت در سال 1398 جهت بهرهبرداری نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در زمان بررسی و تصویب لایحه بودجه سال 1400 کل کشور تسلیم مجلس شورای اسلامی نمود.
مضافاً اینکه ارائه گزارش عملکرد هشت ماهه اجرای بودجه سال 1399 و نیز حضور اثربخش نمایندگان دیوان به منظور ارائه نقطه نظرات کارشناسی در جلسات کارگروهها، کمیسیونهای تخصصی و به ویژه کمیسیون تلفیق به هنگام بررسی لایحه بودجه سال 1400 کل کشور که موجب غنای هر چه بیشتر مصوبات مربوط گردیده قابل تقدیر و تحسین میباشد.
بنا به مراتب فوق، بدینوسیله مراتب تقدیر و تشکر خود را از جناب آقای دکتر بذرپاش رئیس کل محترم دیوان محاسبات کشور، مسئولان و همکاران خدوم دیوان محاسبات کشور و حافظان بیتالمال در این سنگر مقدس اعلام میداریم، همانطوری که عرض کردم این بیانیه به امضای (277) نفر از نمایندگان رسیده است.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: علی آذری، منصور آرامی، رضا آریانپور، احد آزادی¬خواه، محمد آشوریتازیانی، محمدحسن آصفری، حبیب آقاجری، سیدعلی آقازادهدافساری، مرتضی آقاطهرانی، سیدمصطفی آقامیرسلیم، سیداحمد آوائی، یحیی ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، سیدلفته احمدنژاد، محمدرضا احمدی، موسی احمدی، اسفندیار اختیاریکسنویهیزد، احسان ارکانی، سلمان اسحاقی، مهدی اسماعیلی، ولی اسماعیلی، ذبیحالله اعظمیساردوئی، عزتاله اکبریتالارپشتی، احمد امیرآبادیفراهانی، حسین امامی راد، سیدحمزه امینی، مجید انصاری، شارلی انویهتکیه، پرویز اوسطی، عبداله ایزدپناه، عبدالجلال ایری، روحاله ایزدخواه، علی بابائیکارنامی، علیاصغر باقرزاده، محمد باقری، مهدی باقری، حسین بامیری، امیرحسین بانکیپورفرد، صدیف بدری، علیاکبر بسطامی، فرهاد بشیری، روبرت بگلریان، خلیل بهروزیفر، هادی بیگینژاد، مجتبی بخشی¬پور، علیرضا پاکفطرت، سیدمحمد پاکمهر، مسعود پزشکیان، نصراله پژمانفر، محسن پیرهادی، سیدرضا تقوی، رضا تقیپورانوری، احمد جباری، علی جدی، امیرقلی جعفریبروجنی، وحید جلالزاده، حسین جلالی، عبدالکریم جمیری، عباس جهانگیرزاده، محمدصالح جوکار، شبیب جویجری، حسین حاتمی، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، رضا حاجیپور، انور حبیبزادهبوکانی، علی حدادی، شهباز حسنپوربیگلری، فریدون حسنوند، محمدحسین حسینزادهبحرینی، اماناله حسینپور، کمال حسینپور، حسین حسینزاده، اسماعیل حسینزهی، سیدالبرز حسینی، سیدشمسالدین حسینی، سیدکریم حسینی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، حسین حقوردی، قدرتالله حمزهشلمزاری، شهریار حیدری، سیدمرتضی خاتمی، سیدمسعود خاتمی، علیاصغر خانی، محمد خدابخشی، حسین خسرویاسفزار، علی خضریان، یوسف داودی، عبدالناصر درخشان، محمدرضا دشتیاردکانی، سیدکاظم دلخوشاباتری، احمد دنیامالی، الهویردی دهقانی، حبیباله دهمرده، سیدمحسن دهنوی، سیدسلمان ذاکر، مجتبی ذوالنوری، حسین رئیسی، جعفر راستی، احمد راستینههفشجانی، رجب رحمانی، بهزاد رحیمی، جلیل رحیمیجهانآبادی، عبدالعلی رحیمیمظفری، حسن رزمیانمقدم، سیداحمد رسولینژاد، جلال رشیدیکوچی، محمد رشیدی، ابراهیم رضائی، علی رضائی، محمدرضا رضائیکوچی، مصطفی رضاحسینیقطبآبادی، مجتبی رضاخواه، یعقوب رضازاده، غلامحسین رضوانی، عبدالحسین روحالامینینجفآبادی، مهدی روشنفکر، حسین رجایی، رحیم زارع، منصورعلی زارعیکیاپی، علیرضا زاکانی، محمدمهدی زاهدی، آرش زرهتنلهونی، علی زنجانیحسنلوئی، محسن زنگنه، علیرضا زندیان، سیدجواد ساداتینژاد، قاسم ساعدی، محمد سبزی، محمد سرگزی، کیومرث سرمدیواله، مهدی سعادتیبیشهسری، معینالدین سعیدی، علیرضا سلیمی، اصغر سلیمی، رمضانعلی سنگدوینی، لطفاله سیاهکلی، امانقلیچ شادمهر، اقبال شاکری، آرا شاوردیان، حسن شجاعیعلیآبادی، غلامرضا شریعتیاندراتی، مالک شریعتینیاسر، مهدی شریفیان، منصور شکرالهی، علیرضا شهبازی، حسینعلی شهریاری، مسلم صالحی، محمدرضا صباغیانبافقی، محمد صفائیدلوئی، محمد صفریملکمیان، مصطفی طاهری، سیدصادق طباطبائینژاد، مهدی طغیانی، فرهاد طهماسبی، محمود عباسزاده، روحاله عباسپور، فریدون عباسیدوانی، ابراهیم عزیزی، محمدجواد عسکری، مهدی عسگری، محمد علیپور، کمال علیپورخنکداری، احمد علیرضابیگی، علی علیزاده، محسن علیزاده، علیاکبر علیزادهبرمی، علیاصغر عنابستانی، مهدی عیسیزاده، بهزاد علیزاده، علیرضا عباسی، محسن فتحی، رسول فرخیمیکال، ولیاله فرزانه، سیدمهدی فرشادان، محمدحسین فرهنگی، محمدمهدی فروردین، احمدحسین فلاحی، حجتاله فیروزی، رحمتاله فیروزیپوربادی، جعفر قادری، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدحمیدرضا کاظمی، غلامحسین کرمی، علی کریمیفیروزجائی، علیاکبر کریمی، محمد کعبعمیر، جبار کوچکینژادارمساداتی، عباس گلرو، مهرداد گودرزوندچگینی، حسین گودرزی، عباس گودرزی، سهراب گیلانی، حسن لطفی، فداحسین مالکی، محمدرضا مبلغی، روحاله متفکرآزاد، ابراهیم متینیان، بهروز محبینجمآبادی، احمد محرمزادهیخفروزان، محمدعلی محسنیبندپی، سیدمجتبی محفوظی، حسین محمدصالحیدارانی، پرویز محمدنژادقاضیمحله، صمداله محمدی، حسن محمدیاری، جلال محمودزاده، مرتضی محمودوند، جلیل مختار، احمد مرادی، کیوان مرادیانکوچکسرائی، غلامرضا مرحباء، عبدالرضا مصری، اردشیر مطهری، محمدطلا مظلومیآبرزگه، محمدمهدی مفتح، عباس مقتدایی، علیرضا منادیسفیدان، غلامرضا منتظری، سیدمحمد موحد، سیدعلی موسوی، سیدکاظم موسوی، سیدموسی موسوی، سیدنظامالدین موسوی، سیدناصر موسویلارگانی، سیدمحمد مولوی، سیدمحمدرضا میرتاجالدینی، حسین میرزائی، سیدجلیل میرمحمدیمیبدی، احمد نادری، مجید ناصرینژاد، سیدمحمود نبویان، عادل نجفزاده، مصطفی نخعی، مجید نصیرائی، علیرضا نظری، سیدغنی نظریخانقاه، محمدتقی نقدعلی، بیژن نوباوهوطن، حسن نوروزی، رحمتاله نوروزی، غلامرضا نوریقزلجه، حسین نوشآبادی، جواد نیکبین، علی نیکزادثمرین، حسن همتی، محمد وحیدی، علیرضا ورناصریقندعلی، مهرداد ویسکرمی، سیدعلی یزدیخواه و خانمها: الهام آزاد، معصومه پاشائیبهرام، هاجر چنارانی، فاطمه رحمانی، سمیه رفیعی، عفت شریعتیکوهبنانی، زهرا شیخیمبارکه، پروین صالحیمبارکه، سارا فلاحی، فاطمه قاسمپور، شیوا قاسمیپور، زهرهسادات لاجوردی، فاطمه محمدبیگی، سمیه محمودی و فاطمه مقصودی).
10
بحث و بررسی درخصوص طرح جهش تولید و تأمین مسکن (ثبت 173)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکر. آقای کریمی! میخواهید شما موقع تذکرات بخوانید. آقای امیرآبادی دستور را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور بعدیمان،گزارش کمیسیون عمران در مورد طرح جهش تولید و تأمین مسکن است که ارجاع شده از جلسه علنی بوده که آقای رئیس اگر اجازه بفرمایید من ماده یک (1) را قرائت کنم: «طرح جدید جهش تولید مسکن، فصل اول تأمین منابع مالی برای ساخت مسکن. ماده (1) دولت موظف است نیاز سالانه مسکن کشور را براساس اعلام وزارت راه و شهرسازی، مستند به مطالعات طرح جامعه مسکن در مناطق شهری و روستایی تأمین نماید و به نحوی برنامهریزی و اقدام نماید تا در چهار سال نخست اجرای آن قانون سالانه به طور متوسط حداقل یک میلیون واحد مسکونی در کشور تولید و عرضه گردد».
آقای رئیس! ما در ماده (1) پیشنهاد داریم. آقای عباسزادهمشکینی! ببخشید، این اصلاح عبارتی است. شما گفتهاید: «موظف» بشود «مکلف»، اشکالی ندارد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
مشکلی ندارد، این خیلی تفاوتی نمیکند.

احمد اميرآبادي فراهاني
نیاز به طرح نیست. عذرخواهی میکنم.
پیشنهاد دوم آقای رئیس! ببینید فرمودهاند که «سالانه مسکن» تبدیل بشود به «تولید و ترمیم مسکن»، یعنی در حقیقت به طور متوسط حداقل یک میلیون واحد مسکونی در کشور تولید و عرضه بشود، فرمودهاند به «تولید و ترمیم و عرضه مسکن» منظور این است؟ یا به جای «عرضه» میخواهید؟

محمود عباس زاده مشکینی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس با توجه به اینکه اینجا فقط به تولید مسکن اشاره شده است، بنده پیشنهاد کردم علاوه بر «تولید» به «ترمیم مسکن» هم اشاره بشود. دوست عزیزمان جناب آقای دکتر نیکزاد دو بار به من فرمودند که ما از طرح این پیشنهاد یعنی اضافهکردن «ترمیم» منصرف بشویم، ولی باتوجه به مقدمه و استدلالی که بنده دارم و قابل توجه نمایندگان محترم شهرستانهای محروم است، ما در شهرستانهای محروم و روستاها مساکن بسیار زیادی داریم که نیاز به ترمیم دارند ولی مالک خانه، صاحبخانه توان و ظرفیت مالی خرابکردن و احداث دوباره را ندارد ولو با کمک دولت. ما اگر این مساکن را بتوانیم ترمیم کنیم، حداقل در مقابل مثلاً لرزشهای (5) ریشتر، (5/5) ریشتر تقویتش کنیم، کار بزرگی کردهایم.
به نظر من دولت علاوه بر این که متولی تولید مسکن و مدیریت بازار مسکن است، متولی ترمیم مساکن محرومین هم هست. یعنی داریم یک نوع نهادسازی میکنیم که ترمیم مسکن هم در کشور متولی و مسئول داشته باشد. دولت تحقیق و پژوهش کند، نیاز باشد تسهیلات بدهد، نیاز باشد طرح بدهد، استانداران و فرمانداران نیز در این زمینه احساس مسئولیت بکنند. من از همه دوستانمان بهویژه نمایندگان محترم شهرستانهای تکنماینده که این چنین مشکلاتی را در حوزه انتخابیهشان دارند خواهش میکنم به این پیشنهاد یعنی اضافهکردن عبارت «ترمیم»، ترمیم مساکن بعد از «تولید مساکن» رأی مثبت بدهند. والسلام

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. اگر مخالف محترم اجازه بفرمایند عبور کنیم.

سيدناصر موسوي لارگاني
مخالف جناب آقای مجتبی یوسفی.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
دولت؟ دولتی وجود ندارد ظاهراً، دولت نظر ندارد؟ نماینده دولت نیست اصلاً. کمیسیون و دولت مخالف تازه رسیدهاید. حضار 209 نفر هستند، رأی خودتان را در ارتباط با پیشنهاد جناب عباسزادهمشکینی بفرمایید.
عزیزان همکاران گرامی! گروههای مختلفی که در صحن جلسه کردهاید، نمایندگان محترم خراسان شمالی همشهریهای عزیز! رأی بدهید. پایان رأیگیری را اعلام میکنیم، تصویب نشد.
پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! پیشنهاد بعدی را حاج آقای سلیمی دارند. حاج آقای سلیمی تأمین نماید با برآورد نماید، بفرمایید.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
فرق میکند اجازه فرمایید مطرح کنم، ببینید عبارت این است: «دولت موظف است نیاز سالانه مسکن کشور را براساس اعلام وزارت راه و شهرسازی مستند به مطالعات طرح جامع مسکن در مناطق شهری و روستایی تأمین نماید».
این عبارت بدین معنا است که دولت خودش مشغول ساخت و ساز بشود، حال اینکه شما میدانید براساس اصل (43) دولت به تنهایی موظف است و بحث این است که اقتصاد جمهوری اسلامی باید بر این مبانی که حالا در اصل (43) برشمرده شده استوار باشد، باید در جمهوری اسلامی شرایط به نحوی فراهم بشود که مسکن تأمین بشود. اگر منظور این است که دولت خودش ساخت و ساز انجام بدهد حتماً امکان چنین چیزی وجود ندارد، همینجا با اشکال مواجه میشویم، چون طرح هم است شورای نگهبان برمیگرداند. اگر مقصود این است که دولت برآورد نیاز بکند و زمینه این ساخت و ساز را به نحوی برنامهریزی کند که به اصطلاح نیاز سالانه مسکن کشور تأمین بشود، این باهم متفاوت است.
من خواهش میکنم دقت بشود که نرود شورای محترم نگهبان و باز برگردد، بحث تأمین یعنی بار مالی بر روی دوش دولت میگذارد، ما باید اینجا بنویسیم، برآورد بکند و به نحوی برنامهریزی کنیم که این نیاز سالانه مسکن کشور تأمین بشود. برنامهریزی و برآورد غیر از تأمین است، آقای دکتر قاضیزاده! «تأمین» یعنی خود دولت شروع به ساخت و ساز بکند، متشکرم. اگر این اصلاح عبارتی انجام نشود با اصل (75) مغایرت دارد. موفق باشید.

احمد اميرآبادي فراهاني
حاج آقا ببخشید، منظور شما این است که بعد از «تأمین»، بشود «تأمین و برآورد» درست است؟

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
نه، نه! ایشان میگویند «تأمین» را حذف کنید. یعنی اصلاً ماهیت حکم تغییر پیدا میکند.

روح اله متفکرآزاد
مخالف جناب آقای لطفی، بفرمایید.

حسن لطفي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر قاضیزاده! آقای سلیمی فرمودند که دولت برآورد بکند، بار مالی دارد همکاران محترم دقت بفرمایید ما هیچ اطلاعاتی از تکتک روستاها و شهرها نداریم. در حوزههای مختلف، مسکن، راه، جمعیت، بیمههایی که در روستا انجام میشود چون اطلاعات دقیقی نداریم نمیتوانیم درست برنامهریزی بکنیم و چون برنامهریزی نمیتوانیم بکنیم نمیتوانیم منابع مالی را درست تخصیص بدهیم. بنابراین وضعیتی میشود که ما الان شاهد آن هستیم.
بنابراین ما اگر میخواهیم که یک آمار دقیقی از وضعیت مسکن داشته باشیم بایستی دولت و بنیاد مسکن ورود بکنند، جزئیات مسکن را در تکتک روستاها و شهرها تحلیل کند و برآورد دقیقی به فرمانداران، شورای برنامهریزی استان، دولت بدهد که دولت، استانداران و فرمانداران بتوانند منابع مالی کافی و دقیق را تخصیص بدهند. در غیر این صورت هر طرحی که بیاید چون منابع اطلاعاتی کافی ندارد قطعاً با شکست مواجه میشود. بنابراین استدعایی که از همکاران عزیز داریم این است که اجازه بدهیم که دولت ورود دقیق، مستند و شفافسازی بکند تا بتوانیم منابع مالی را درست تخصیص بدهیم، متشکرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم، موافق را اعلام بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
موافق محترم جناب آقای محمدحسن آصفری هستند.

محمدحسن آصفري
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
مسأله مسکن امروز واقعا یک نیاز جدی است و دولت هم به تنهایی قادر نیست مشکل مسکن را در مناطق مختلف به ویژه شهرهای کوچک حل کند. این که ما اینجا فقط منتظر باشیم که دولت بیاید این کار را انجام بدهد، بعید میدانم تا (20) سال دیگر هم چنین اتفاقی بیفتد. ما الان سالانه بیش از (1) میلیون و (300) هزار مسکن در کشور نیاز داریم. اگر میخواهیم بحث ازدواج و فرزندآوری را تشویق کنیم همه اینها نیازمند تأمین مسکن است و لذا اینکه ما بیاییم جایگزین این موضوع باشد که دولت حالا زیرساختها را فراهم کند خود مردم ورود و کمک کنند، یعنی دولت آن تسهیلات لازم را بگذارد، به مردم وام بدهد، زمین رایگان در اختیار مردم بگذارد، آن شبکههای آب و برق و امکانات دیگر را همان طرحی که در مسکن مهر انجام شد والحمدلله موفق هم بودهاست، الان چندین میلیون نفر با این طرح مسکن مهر که با مشارکت خود مردم بود توانستند مسکندار و خانهدار بشوند و لذا اینکه ما اینجا بیایم این را تغییر بدهیم و بگوییم که خود مردم در این قضیه مشارکت داشته باشند و این اجازه به مردم داده بشود نیاز مردم همین است، که اجازه بدهند اگر زمینهای آنها نیاز به تغییر کاربری دارد تغییر کاربری برای آنها داده بشود. اگر نیاز به تسهیلات دارد تسهیلات در اختیار آنها قرار بگیرد تا زودتر به نتیجه برسند و هر جا خود مردم ورود کردهاند موفقتر بودهایم و هر جا خود مردم کمک کردهاند آنجا ما توانستهایم اثرگذار باشیم و مسکنهای بیشتر ساخته بشود، لذا به نظر من پیشنهاد خوبی است و همکاران کمک کنند که رأی بیاورد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
دولت مخالف است، کمیسیون بفرمایید.

سيدالبرز حسيني
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران ضمن عرض سلام و خسته نباشید و تبریک ایام دهه فجر و روز میلاد حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) توجه داشته باشید همکار عزیزمان حاج آقای سلیمی عنوان کردند که دولت به جای بحث تأمین «برآورد» را جایگزین کنیم. مفهوم «برآورد» یک مفهوم مهندسی است، از حیث تجزیه و تحلیل ریالی موضوع. درخصوص بحث مسکن توجه داشته باشیم که این طرح در جهت تسهیلگری است و اگر مواد را مطالعه بفرمایید کاملاً روشن است که این طرح شرایط را به گونهای طراحی میکند که دولت در جهت تسهیلگری بحث تأمین مسکن برای اقشار مختلف کمک کند. لذا برآورد به نظر کمیسیون یک کلمه، تقریباً مفهوم مهندسی دارد، از حیث تجزیه و تحلیل ریاضی قضیه که برآورد یک واحد را داشته باشد، در صورتی که میدانید در کشور (24) میلیون خانوار وجود دارد، (19) میلیون خانوار شهری است، (5) میلیون خانوار روستایی است. در بخش روستایی ما (4/5) میلیون خانه است، (4/2) آن توسط بنیاد مسکن نوسازی شده، (5/3) میلیون آن نیاز است که مقاومسازی شود.
در حوزه بخش شهری هم (5/19) میلیون خانوار با (6/21) میلیون مسکن وجود دارد. لذا در همین ماده (1) ما دولت را مکلف کردیم بابت اینکه طبق طرح جامع مسکن که مطالعه شده، ما سالانه به (900) هزار تا (1) میلیون واحد نیاز داریم. مفهوم صحبت طرح هم همین است که تسهیلگری ایجاد کند بابت اینکه بخش خصوصی برای تأمین مسکن مشارکت کنند، مفهوم این نیست که دولت خودش برود و کار اجرایی انجام بدهد. لذا کمیسیون با پیشنهاد پیشنهاددهنده محترم مخالف است و امیدوارم که رأی منفی بدهید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. حضار 205 نفر، همکاران رأی خودتان را به پیشنهاد آقای سلیمی اعلام بفرمایید. کمیسیون و دولت هر دو مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد.
عزیزان! پیشنهادات را عمدتاً میبینید رأی کمی میآورد، خواهش میکنم مواردی که واقعاً مطمئن هستید یک اثری میگذارد مطرح بفرمایید. تعداد پیشنهادات خیلی زیاد است، اگر قرار باشد اینطور رسیدگی کنیم خود این طرح مدت طولانی رسیدگیاش طول میکشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
پیشنهاد بعدی را جناب آقای عباسزادهمشکینی دارند. جناب آقای عباسزاده بفرمایید.

محمود عباس زاده مشکینی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
(در این هنگام آقای علی نیکزادثمرین «نایبرئیس دوم» ریاست جلسه را به عهده گرفتند)
جناب آقای دکتر قاضیزاده! من از کمیسیون محترم عمران تشکر میکنم که بالاخره به فکر مسکن جامعه هستند، چیزی که در سبد اقتصادی خانوارها بیشترین سهم را دارد. فرض غالب نمایندگان بر منطق کارشناسی کامل متنی است که از کمیسیون بیرون میآید. خواهش من از همکاران این است کمی به پیشنهادات تأمل بفرمایند.
ببینید! هدف از تدوین این قانون ایجاد توازن بین عرضه و تقاضا در حوزه مسکن در جامعه است. اینجا عدد آوردهاند که حداقل در چهار سال آتی (1) میلیون واحد در سال، مشخص نیست این (1) میلیون واحد در سال مبنایش چیست؟ آمار سال 95 است، آمار 1400 هنوز در نیامده است. این آمار مربوط به روستاها یا شهر است، مورد تأیید دیوان محاسبات و سازمان بازرسی هست یا نیست؟ مبنای آن خیلی روشن نیست.
اما هدف قانونگذار این است که یک تناسب و تعادلی بین عرضه و تقاضا وجود داشته باشد. به همین خاطر بنده یک اصلاح و یک تبصره را به تعبیری اضافه کردم. چون پیشنهاد بنده هم به نوعی الحاق است، ولی بنده در قالب اصلاح این را آوردهام، عنایت بفرمایید. نظر بنده این است که بعد از کلمه و عبارت «اقدام نماید»، ما به جای اینکه بنویسیم «تا در چهار سال نخست اجرای این قانون سالانه به طور متوسط حداقل (1) میلیون واحد مسکونی در کشور تولید و عرضه شود»، بنویسیم «به گونهای که همیشه تعداد مسکن کشور با تعداد مورد نیاز منطبق باشد». چه بسا فردا دولت عوض شد، آمار دقیقی بیرون آمد، احساس کردیم نیاز کشور بیشتر از (1) میلیون و یا کمتر از (1) میلیون است. الان ما در تهران صدها هزار مسکن خالی داریم. تکلیف اینها چیست؟
اما تبصرهای را که بعداً بنده تقاضای الحاق آن را داشتم این است، برای جبران کمبود انباشته مسکن که مورد دغدغه اعضای کمیسیون عمران است، من پیشنهاد کردم یک تبصره به این صورت اضافه کنیم؛ «برای جبران کمبود انباشت مسکن دولت پنج سال از تاریخ تصویب این قانون مهلت داشته باشد و وزارت راه و شهرسازی و بنیاد مسکن باید گزارش سالانه عملکرد خودشان را در راستای تحقق این قانون به مجلس ارائه نمایند».
با این وضع در اینگونه قانوننویسیها خیلی استناد به عدد و ذکر عدد امر مرسومی نیست. من توضیحم را در مورد دو تا پیشنهاد پشت سر هم بود که دادم، حضرتعالی به نظر من با ارائه توضیح اضافه برای هر دو تا پیشنهاد بنده بعد از صحبتهای مخالف و موافق و أخذ نظر دولت و کمیسیون محترم رأی بگیرید. متشکرم.

علي نيک زادثمرين

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای کوچکینژاد مخالف هستند، بفرمایید.

جبار کوچکي نژادارم ساداتي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من از آقای عباسزادهمشکینی هم تشکر میکنم. من معتقدم که در قانوننویسی خیلی باید آرمانی فکر نکنیم. یعنی با توجه به امکانات و تجهیزات و منابعی که در اختیار وزارتخانه قرار میدهیم به همان نسبت انتظار داشته باشیم. تا اینجا قانونگذار گفته که در سال حداقل (1) میلیون واحد مسکونی. با توجه به شرایط اقتصادی و مشکلاتی که ما داریم همین (1) میلیون را هم اگر دولت بتواند اقدام کند، کار بسیار خوبی است. اینکه آرمانی فکر کنیم هیچوقت تعداد واحدهای مسکن موجود از نیاز کمتر نباشد، این یک چیز آرمانی است. قابل تحقق هم نیست. معتقدم که در قانونگذاری باید دقتهای لازم را انجام بدهیم و آن چیزی که در پیشنهاد کمیسیون ذکر شده به اعتقاد من پیشنهاد خوبی است و همکاران به این پیشنهاد رأی ندهند.
آقای رئیس! من یک تذکری هم بدهم، دیروز همکارمان آقای نادران جملهای گفت که من از ایشان هم به عنوان کسی که در بخش اقتصادی کار میکند تعجب کردم. اینکه به گیلان توجه شده، آزادراه ساخته شده، این آزادراه برای گیلان نیست، برای کل کشور است. یعنی اگر الان کرونا برود در هفته میلیونها آدم از سراسر کشور از این آزادراه و راهآهن استفاده میکنند، انتظار داشتیم که دوست عزیزمان آقای نادران از این جملات تکرار نکند. ما نگرانیم و به شدت تذکر داریم و دوستان برای تفریح خودشان با خانواده خودشان از آن بزرگراه، آزادراه و راهآهن استفاده میکنند، یا حمل و نقل بار کشور از جنوب به غرب آسیا، دارند استفاده میکنند، برای گیلانیها نیست، گیلانیها به شدت نگرانند از نوع امکاناتی که دولت تا الان به گیلان داده است.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر. برادر کوچکینژاد! برادر عزیزمان آقای دکتر نادران دیروز فرمودند که همه جای ایران سرای من است و ایشان فرمودند که من شوخی کردم. رئیس محترم مجلس هم دیروز نکتهای که حضرتعالی فرمودید تذکر دادند. بنابراین خواهش من این است موضوعی که همکاران عزیزمان فرمودند شوخی کردهاند و فرمودند که همه جای ایران سرای من است، لذا این مطلب که دیروز رئیس محترم مجلس هم تذکر شما را جواب دادند. آقای متفکر! موافق صحبت کند.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای محمدصالح جوکار موافق هستند، بفرمایید.

محمدصالح جوکار
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تبریک فرا رسیدن میلاد حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) و روز مادر و روز زن به همه بانوان کشور عزیزمان و همچنین تبریک ایامالله دهه فجر.
آقای رئیس در ماده (1) نگاه کنید، در بخش اول ماده، دولت را موظف کردیم که براساس نیاز سالانه مسکن و اعلام وزارت راه و شهرسازی مستند به مطالعات طرح جامع مسکن، گفتیم در مناطق روستایی و شهری مسکن برای کسانی بسازد که فاقد مسکن هستند. اما در بخش دوم چه گفتیم؟ گفتیم به نحوی برنامهریزی و اقدام کند تا در چهار سال نخست اجرای قانون گفته سالانه به طور متوسط حداقل (1) میلیون.
ببینید! بخش اول، ما براساس نیاز خواستیم دولت مسکن بسازد، در بخش دوم آمدیم محدودیت قائل شدیم، یعنی کسرش کردیم. آقای رئیس ببینید! الان ما (12) میلیون نفر جوان در این کشور داریم در سن (24) تا (29) سال که ازدواج نکردهاند. چرا؟ اولین موضوعشان این است که ما مسکن نداریم. با این شیوه اگر بخواهیم حرکت کنیم هیچوقت اینها نمیتوانند ازدواج کنند. فلذا محدودیت قائل شدن و محدود کردن از لحاظ کمی به (1) میلیون نفر قدر مسلم این است که دولت هم برای آن (1) میلیون برنامهریزی میکند و در سالهای آتی دولتهای بعدی هم دچار مشکل میشوند. یعنی آنها هم واقعاً با یک انباشت مطالبات مردم برای مسکن روبرو میشوند و نمیتوانند پاسخ بدهند.
فلذا من خواهش میکنم تکلیف فاقدین مسکن را باید روشن کنیم و بعداً برای دولت هم باید روشن باشد. بعضی از دوستان میگویند دولت نمیتواند و توانایی ندارد. دولت که نباید خودش اقدام به تولید مسکن کند. دولت اگر زمین و تسهیلات را بدهد و اعتماد به مردم کند و همین تعاونیهایی که خود فاقدین مسکن تشکیل میدهند میتوانند مثل مسکنهای مهر صاحب خانه شوند. چطور ما در موضوع مسکن مهر توانستیم این همه حجم خانهسازی را انجام بدهیم؟
امروز اگر که دولت بخواهد تصدیگری کند بله، (1) میلیون را هم نمیتواند جواب بدهد. دولت بایستی هدایت راهبردی کند، زمین را ارزان و به صورت رایگان بدهد به خود مردم و مردم مسکن تولید کنند. این امر شدنی است. من خواهش میکنم عزیزان ما نمایندگان محترم این سقف (1) میلیون را بردارند و سقف را براساس نیازهایی بگذاریم که جامعه ما دارد و پاسخ به مطالبات مردم در موضوع مسکن. با تشکر، عذرخواهی میکنم.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر. دولت موافق است، کمیسیون بفرمایید.

سيدالبرز حسيني
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از پیشنهاددهنده محترم جناب آقای دکتر عباسزادهمشکینی، همکاران توجه بفرمایند! اولاً این عدد از دل طرح جامع مسکن و یک مطالعه به دست آمده و من از آقای رئیس یک خواهشی دارم، از طرف دولت نمایندگان وزارت مسکن در جلسات کمیسیون حضور داشتند و الان نمایندگانی که حضور دارند و شاید این طرح را اصلاً ندیدند، از وزارت اقتصاد ظاهراً در جلسه دفاع حضور دارند. لذا خواهشم این است، صحن به موضوع توجه کند از این حیث که این عدد از دل طرح جامع به وجود آمده و اگر شما عدد را نبندید، اینجا حداقل (1) میلیون واحد مسکن در طی سال و اگر شما عدد نداشته باشید و این را باز بگذارید، تکالیف دستگاهها مشخص نباشد، آنها بر چه مبنایی بروند مسکن بسازند؟ این یک موضوع.
مطلب دوم؛ صحبت آقای دکتر عباسزاده درست است، در صورتی که ما با یک موضوع مواجه باشیم، مسکن یک موضوع چندوجهی است، لذا با توجه به مذاکراتی که در درون کمیسیون اتفاق افتاد، این موضوعی که الان اینجا عنوان شده طی هفت سال گذشته برآوردها نشان میدهد اگر ما بخواهیم یک توازنی بین عرضه و تقاضای مسکن در شرایط فعلی ایجاد کنیم، به مدت چهار سال حداقل سالانه بین (900) هزار تا (1) میلیون واحد را باید بسازیم. فلذا خواهشم این است که به پیشنهاد پیشنهاددهنده محترم رأی منفی بدهید و کمیسیون مخالف است.

احمد اميرآبادي فراهاني
پیشنهاد جناب آقای عباسزادهمشکینی را قرائت میکنم: «و اقدام نماید که هیچوقت تعداد مسکن در سطح کشور از تعداد مورد نیاز کمتر نباشد». این پیشنهاد به رأی گذاشته شده است.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر. دوستان عزیز! دولت موافق و کمیسیون مخالف هستند. حضار 192 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. از همکاران خواهش میکنم در رأیگیری مشارکت بفرمایند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
پیشنهاد بعدی را جناب آقای نوریقزلجه دارند. آقای نوری! هیچ پیشنهادی رأی نیاورده، مطرح میفرمایید؟ بفرمایید.

غلامرضا نوري قزلجه
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز خسته نباشید. ولادت باسعادت حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) و روز زن و روز مادر را خدمت همه زنان و مادران این مرز و بوم تبریک عرض میکنم.
من عذرخواهی میکنم که علیرغم نظر آقای نیکزاد عزیز این پیشنهاد را مطرح میکنم. همکاران! مستحضرید این طرح بار مالی بسیار زیادی را در ابعاد مختلف برای کشور دارد. یعنی یک طرح کوچک یا کمحجم و عادی نیست که با سرعت از آن رد شویم. سالانه حدود (500) هزار میلیارد تومان چه در بحث ساخت آن، چه در بحث تأمین زیرساختها و انشعابات لازم و از نظر آب، برق، گاز، جادهها و خیابانها و هزینه ساخت بالغ بر (500) هزار میلیارد تومان سالانه برای کشور هزینه خواهد داشت. در عین حال یک امر ضروری هم هست، از طراحان و بانیان و کمیسیون هم تشکر میکنیم که توجه کردند و برخی از پیشنهادات را هم آنجا لطف کردند بررسی کردند و قبول هم کردند.
منتها عزیزان! براساس گزارشی هم که مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی خدمتتان تقدیم کرده براساس یک برآورد دهساله نیاز کشور سالانه حدود هفتصد و خردهای هزار واحد مسکونی است. آن هم برای نرخ باروری (1/2) درصد و برای رشد اقتصادی (4/5) درصد. ما در هر دوی این نرخها هم پایین هستیم، یعنی قاعدتاً آن رقم هم باید یک مقدار پایینتر از این باشد.
به خاطر همین بنده پیشنهاد (700) هزار واحد را به جای (1) میلیون واحد تقدیم همکاران کردم و درخواست دارم برای اینکه حدود یکسوم از بار مالی این بر روی اقتصاد کاسته شود. ببینید! در بندهای بعدی خواهید دید تمرکز مالی روی این دقیقاً روی بخشهای دیگر صنعت، کشاورزی و خدمات تأثیر خواهد داشت. تکالیفی که برای بانکها آوردیم که تسهیلات را به این سمت سوق بدهند، طبیعتاً از آن سمت باید کم کنند. برای اینکه آن فشار را از قسمتهای دیگر اقتصاد هم یک مقدار کم کنیم، در حد یکسوم این طرح را تعدیل کنیم و براساس برآوردهایی که خود وزارت مسکن انجام داده بود و مرکز پژوهشها هم آن را تأیید کرده با (700) هزار واحد سالانه هم نیاز کشور برآورد میشود. در عین حال سایر حوزههای اقتصادی ما خیلی دچار اخلال نمیشود.
در ضمن در پایان هم با عدم تعادل عرضه و تقاضا هم مواجه نمیشویم. علیایحال من از همکاران عزیز خواهشمند هستم که با کاهش (1) میلیون واحد به (700) هزار واحد که مستند به گزارشات فنی و گزارش مرکز پژوهشهای مجلس هم هست موافقت بفرمایند، سپاسگزارم.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر. نفر اول مخالف صحبت کند.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای امیرآبادی مخالف هستند.

احمد اميرآبادي فراهاني
مخالف
آقای سیدسلمان ذاکر جای من صحبت میکنند.

سيدسلمان ذاکر
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
از پیشنهاددهنده محترم تشکر میکنم و درخصوص تأمین مسکن یک نگاهی به سیاستهای کلی مقام معظم رهبری داشته باشیم. در بند سوم آن آمده که برنامهریزی دولت در جهت تأمین مسکن گروههای کمدرآمد و نیازمند. اصل سوم قانون اساسی را ملاحظه بفرمایید، برادران و خواهران! در بند (12) اصل سوم آمده: «پیریزی اقتصاد صحیح و عادلانه» و نهایتاً خروجی آن تأمین مسکن مردم است. اگر ما بیاییم یک نگاهی به قوانین گذشته داشته باشیم، شما بیایید به قانون سال 87، قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن یک نگاهی بفرمایید. من ماده سوم آن را برای دوستان میخوانم، «حمایت از تولید و عرضه مسکن».
آقایان! ماده سوم را بیاورید، اصل ماده همین است، «به منظور برنامهریزی تأمین مسکن شهری و روستایی وزارت مسکن و شهرسازی مکلف است متناسب با رشد جمعیت کشور». برادران و خواهران! هیچ موقع عدد و ارقام در قوانین قبلی نیامده، بلکه آمده «ما مکلفیم»، «دولت مکلف است» متناسب با رشد جمعیت کشور مسکن آنها را تأمین کند. علیالخصوص مسکن اقشار کمدرآمد و بیدرآمد. اگر ما قانون داریم و صراحتاً آوردیم، چرا عدد و ارقام را واقعاً مطرح میکنیم؟ ما باید نیاز مردم را به هر قیمتی شده تأمین کنیم. امروز گرفتاری مردم علیالخصوص جوانان همانطور که فرمودند (12) میلیون جوان در لیست ازدواج قرار گرفتهاند، اما نمیتوانند ازدواج کنند، یکی از دلایل عمده آنها این است که میگویند ما مسکن نداریم، مسکن یعنی حیثیت، آبرو، زندگی. ما مکلفیم مسکن اینها را تأمین کنیم. حالا (700) هزار تا، (1) میلیون، (2) میلیون. اگر آدم مستعدی باشد، اگر بودجه خوبی بدهیم (2) میلیون در سال درست کند. رهبر انقلاب فرمود: «برای تأمین مسکن برنامهریزی کنید». من با این پیشنهاد مخالف هستم.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکرم. جناب آقای متفکر! موافق محترم را اعلام بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
موافق محترم جناب آقای محمد علیپور هستند، بفرمایید.

محمد علي پور
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
بنده هم به نوبه خودم ولادت حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) را تبریک و تهنیت عرض میکنم و همچنین مناسبتهای روز مادر و روز زن را تبریک عرض میکنم.
اما در مورد موضوع مورد بحث که عزیزمان فرمودند، من ضمن احترام به نظرات مخالف محترم که به اصول قانون اساسی اشاره کردند، هیچکس مخالفتی ندارد. بله، برابر اصل سی و یکم قانون اساسی داشتن مسکن متناسب با نیاز حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندتر هستند به خصوص روستاییان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند.
منتها عزیزان! حتماً به یاد دارید این موضوع مسکن برای همه دولتها جزء اولویتهای کاری است. در زمان جناب آقای احمدینژاد ایشان جزء برنامهشان بود که اعتقاد داشتند سالانه حداقل (1) میلیون مسکن برای نیازمندان تأمین کنند. ما اینجا چرا قانونی تصویب کنیم که زمینه اجرایی نداشته باشد. هیچکس با تهیه مسکن برای نیازمندان مخالف نیست.
گرچه دولت جناب آقای روحانی مسکن مهر را فاجعه خواند و با مخالفت خود و نظر منفی که نسبت به موضوع داشت، در عرض این هشت سال هیچ اقدامی در این زمینه برنداشت و مخالفت کرد و واقعاً ضرر و زیان زیادی به کشور وارد کرد. به نظر پیشنهاددهنده و اینجانب که موافق موضوع هستم، ما باید قانونی تصویب کنیم که زمینه اجرایی داشته باشد. میگویند: «سنگ بزرگ علامت نزدن است». ما با تناسب به شرایط و امکانات کشور باید آنچنان برنامهریزی کنیم و هدفگیری کنیم که واقعاً بتوانیم به تناسب امکانات کشور نیازهای جامعه را برطرف کنیم. به نظر بنده پیشنهاد این (700) هزار مسکن در سال خیلی میتواند اجراییتر باشد تا به تناسب (1) میلیون مسکن در سال. اصل موضوع این است که خدا کند در این دولتها با این قانونی که ما مصوب میکنیم به مرحله اجرا در بیاید. حالا ما هر چقدر آن میزان و اشلی که تعیین میکنیم با واقعیت و امکانات تناسب بیشتری داشته باشد امکان اجرایی بیشتری پیدا میکند و اگر ما با این پیشنهاد عزیزمان موافقت کنیم میتوانیم در جهت تأمین نیازهای اساسی کشور مؤثر واقع شویم و تصمیم واقعی و قابل اجرا بگیریم که انشاءالله بتواند مشکلات جامعه را حل کند.

علي نيک زادثمرين
از برادر علیپور متشکریم. دولت موافق و کمیسیون مخالف هستند. کمیسیون بفرمایید.

سيدالبرز حسيني
همکاران توجه کنند! من از پیشنهاددهنده محترم ممنونم، جناب آقای نوری محبت کردند مطالبی را گفتند و پیشنهاد کردند که سالانه (700) هزار تا. اولاً به گزارش مرکز پژوهشها اشاره کردند، وقتی طرح دوفوریتی رأی آورد مرکز پژوهشها درخصوص بحث منابع مالی صحبتهایی داشت و گزارش مربوط به آن زمان است. بعد از طرح دوفوریتی و براساس ماده (152) به کمیسیون ارجاع شد، مطالب یا سؤالهای مربوط به نهادهای مختلف و مرکز پژوهشها مجدد بحث شد و خروجی آن چیزی است که خدمت عزیزان عرض میکنم.
طرح جامع بین (900) هزار تا (1) میلیون واحد را تقریباً طی هفت سال گذشته دیده است. اگر این اقدام انجام میشد وضعیت عرضه و تقاضای ما خوب بود. ولی این اقدام اتفاق نیفتاده و طی چهار سال به خاطر اینکه خانوادههای بیبضاعت و دهکهای پایین به مسکن برسند الان باید ما این رقم را تقریباً به عرصه برسانیم. ولی نکته قضیه اینجاست، (200) هزار واحد مسکونی را بنیاد مسکن بر طبق قوانین جاری میسازد. طی مطالعاتی که انجام شده (300) هزار واحد توسط خود مردم الان بخش خصوصی دارد انجام میدهد. در مرحله اول آن چیزی که اینجا مصوب میکنیم (500) هزار واحد تسهیل ایجاد میکنیم در ابتدای شروع کار که به (1) میلیون واحد برسیم، در واقع ما حداقلها را در نظر گرفتیم. لذا وقتی شما این را (700) هزار واحد کنید از تکلیف دولت آن چیزی که تکلیف خواهد شد برای اقدام بخش خصوصی برای ساخت مسکن تسهیلگری کند، لذا میزان بار را از روی دوش دولت برمیدارید که تکالیفش را انجام ندهد. ضمن اینکه این اختلافنظر درخصوص مسائل مالی بود که انشاءالله به ماده آن رسیدیم حتماً با مستندات خدمت عزیزان عرض خواهیم کرد. لذا خواهشم این است که نظر کمیسیون مخالف این موضوع است و به پیشنهاددهنده رأی منفی بدهید.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکرم. حضار 192 نفر، دولت موافق و کمیسیون مخالف هستند. آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. همکاران شریف بزرگواری کنند در رأیگیری مشارکت کنند. تا شما زحمت رأی دادن را میکشید، این طرح از طریق کمیسیون عمران آمده و در جلسه کمیسیون، وزارت راه و شهرسازی حضور داشتند. خواهش من این است که دولت باید وزارت راه و شهرسازی را به عنوان نماینده دولت بفرستد. این را از فردا و زمانی که این طرح در مجلس مطرح میشود مدنظر قرار بدهید. ضمن اینکه از معاون محترم وزیر امور اقتصادی و دارایی هم که در جلسه شرف حضور دارند به نوبه خودم سپاسگزارم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد. خیلی متشکر، ادامه دستور انشاءالله در جلسه آینده انجام خواهد شد.
11
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علي نيک زادثمرين
جناب آقای کریمی! تذکرات شفاهی را اعلام بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات شفاهی همکاران محترم، نفر اول جناب آقای سیدمسعود خاتمی نماینده محترم مردم گلپایگان و خوانسار بفرمایید.

سيدمسعود خاتمي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تبریک ایام مبارک میلاد حضرت فاطمه (سلاماللهعلیها) و تبریک دهه مبارک فجر و روز زن به همه خانمها. بحث کرونا را میخواستم عرض کنم که پیک سوم آن بحمدالله پشت سر گذاشته شد و امروز یک مقدار آرامتر شده است. در این مدت که در پیک سوم بودیم و بیمارستانها مملو از بیمار بود و کار سنگینی برای کادر سلامت بود واقعاً کادر سلامت زحمات زیادی کشیدند که جا دارد هم تشکر کنیم و هم از مسئولین بخواهیم که دم عیدی معوقات و کمبودهایی که در این مریضخانهها بوده، به خصوص حق پرسنل را به آنها پرداخت کنند.
نکته بعد اینکه گاهی در حین کار که باید به اینها خستهنباشید میگفتیم، گاهی بعضی از اظهارنظرهای غیرکارشناسانه ظلمی بر این خانواده بهداشت و درمان بود که خیلی زحمت کشیدند. اینکه کسانی تصور میکنند راهی برای درمان ممکن است باشد و عدهای عمل نکنند.
نکته آخر هم اینکه بحمدالله طرح شهید سلیمانی در کشور دارد اجرا میشود. جا دارد که هم از بسیجیان محترم تشکر کنیم و هم روی این طرح کار شود. نیروهای مردمی به کمک آمدند، این طرح باید شفاف گفته شود.
نمایندگان محترم بسیجی که همه آنها با شهرستانها ارتباط دارند باید بگویند که طرح شهید سلیمانی یعنی مردم را به کار گرفتند که بیماران را شناسایی کنند، در خانههایشان قرنطینه کنند. طرح بسیار موفقی بود که روی این باید کار کرد و تشکر شود. ضمناً کمکهای لازم هم باید به نیروهای بسیج بشود که این طرح را ادامه بدهند. این طرح بسیار نتایج خوب و موفقی در سطح کشور و در آرام کردن بیمارستانها از بیماران مبتلا داشته است. والسلام علیکم و رحمه الله

علي نيک زادثمرين
از برادر دکتر خاتمی سپاسگزاریم. برادر کریمی! نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
همکارمان آقای ابراهیم رضائی نماینده محترم مردم دشتستان بفرمایید.

ابراهيم رضائي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی را تبریک عرض میکنم و ولادت حضرت زهرا را به زنان و مادران سرزمین تبریک عرض میکنم.
رد کلیات بودجه 99 مصداق اقدام قاطع و انقلابی مجلس در حمایت از حقوق ملت ایران بود. بنده متأسفم بابت اظهارات امروز رئیسجمهور و معاون اول ایشان که به نظرم عصبانی هستند از اینکه مجلس بودجه فروپاشی و سازش را رد کرده است. بهتر است به قانون تمکین کنند، مقابل قانون نایستند.
رأی نیاوردن طرح شفافیت آرای نمایندگان یک نمره منفی در کارنامه مجلس یازدهم است. هفته گذشته در یکی از روستاهای حوزه انتخابیهام معلم روستا به بنده گفت برای استفاده از اینترنت مجبورم در سرمای زمستان به بالای یک تپه بروم. متأسفم، در همان زمان هم درست یک مقام عالیرتبه اجرایی خواستار محاکمه خودش شد، به خاطر دفاع از پهنای باند. البته باید ایشان را محاکمه کرد، اما به خاطر عدم توسعه عادلانه اینترنت به خصوص در روستاها.
باید محاکمه شوند، نه به خاطر پهنای باند اینترنت، بلکه به خاطر باندی که مرغ و تخممرغ (30) هزار تومانی و ارز (25) هزار تومانی و سقوط آزاد بورس و هدر رفتن سرمایههای مردم نتیجه عملکرد آنها است.
باید محاکمه شوند به خاطر فقیرتر شدن مردم، به خاطر بحران روغن و بقیه بحرانهایی که در این کشور ایجاد کردند. به خاطر بیکاری جوانان استان بوشهر در کنار منابع عظیم نفت و گاز. به خاطر بیآبی در استانی با بیش از (900) کیلومتر مرز آبی. به خاطر اینکه بعد از هفت سال هنوز از تأمین روغن مردم و پوشک بچه ناتوان هستند. به خاطر اینکه امروز در دشتستان، دهها هزار تن محصول خرمای مردم روی دست آنها مانده و دولت هیچ برنامهای برای مدیریت این مسأله ندارد. بله، باید محاکمه شوند و انشاءالله با اهتمامی که در دستگاه قضائی برای ما... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادر رضائی متشکریم. برادر کریمی! نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
نفر بعدی آقای محمد صفائیدلوئی نماینده محترم مردم گناباد و بجستان هستند، بفرمایید.

محمد صفائي دلوئي
تذکرات شفاهی
به نام خدا
ولادت حضرت فاطمه زهرا و روز مادر را به مادران ایرانزمین، میلاد امام عزیز راحل و دهه فجر انقلاب اسلامی را تبریک عرض میکنم.
یکی از وظایف امروز ما تلاش برای تحقق عدالت است. اصلیترین مؤلفه برای تحقق این مهم، مالیات بر عایدی سرمایه و کاهش مالیات بر تولید از ارکان سوق دادن سرمایه به تولید و کاهش نابرابری است.
امروز در شمال تهران خانههایی را شاهدیم که متری (200) میلیون تومان ارزش دارند که هیچ مالیاتی پرداخت نمیکنند. لذا مالیات بر عایدی سرمایه که شامل پنج مؤلفه زمین، مسکن، ارز، طلا و خودرو است انشاءالله در طرح آمده است. عزیزان امیدواریم که به زودی در صحن قرار بگیرد و مورد استقبال برای تحقق عدالت باشد.
ایضاً بحث نظام بانکی را داریم که سرور عزیزم آقای بحرینی دنبال میکنند. عزیزان! سال گذشته (5/6) درصد منابع بانکی در اختیار کشاورزی و (15) درصد در بخش تولید صنعتی بوده و قریب (80) درصد منابع بانکی به سوداگری اختصاص یافته است. این به معنای تولید نابرابری و تولید فقر است.
در حوزه انتخابیه تقاضای من از بنیاد مسکن برای پرهیز از سوداگری در فروش زمین منابع طبیعی، تذکر به وزیر محترم راه برای اصلاح راههای روستایی شهرستانهای گناباد و بجستان. تذکر به وزیر محترم جهاد برای تأمین نهادهها و تسهیلات بخش کشاورزی و تذکر به وزیر ارتباطات برای رفع تبعیض از کارگزاران این بخش. تذکر به وزیر محترم نیرو برای تأمین آب و انرژی دو شهرستان گناباد و بجستان. سپاسگزارم.

علي نيک زادثمرين
از برادر صفائیدلوئی متشکریم. آقای کریمی! نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
همکار خوبمان آقای جعفر قادری نماینده محترم مردم شیراز و زرقان بفرمایید.

جعفر قادري
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ایام دهه فجر و زادروز ولادت حضرت فاطمه زهرا را تبریک میگویم. برخی از دوستان راجع به رأی دیروز مطالبی را اشاره کردند که به نظر میرسد کملطفی نسبت به مجلس است. مجلس دیروز هم به گزارش کمیسیون تلفیق رأی منفی داد، درست است خیلی از ایرادات و اشکالات لایحه را دوستان برطرف کرده بودند، ولی هنوز ایرادات و اشکالات جدی وجود داشت و بر بعضی از مصوبات هم ایراد جدی داشتند.
من نکته بعدی که میخواهم به آن اشاره کنم هنوز بعد از آن وقفهای که در تأمین روغن خوراک مردم وجود داشته، دولت هنوز نتوانسته بازار را اشباع کند و پیامهای مختلفی در فضای مجازی متوجه نمایندگان است که امیدواریم زودتر این مشکل را حل کنند.
در لایحه بودجه فشارهای زیادی متوجه نمایندگان بود. بحث پرسنل زندانها، اعضای هیأت علمی و همینطور کارکنان دانشگاههای زیرمجموعه وزارت علوم، بحث فرهنگیان و بحث همسانسازی حقوق بازنشستگان که امیدواریم انشاءالله در لایحهای که دولت اصلاح میکند اینها را حتماً مدنظر داشته باشد.
بحث بورس، انتظار داریم که دولت حمایت مؤثرتری را از سرمایههای مردم داشته باشد، با توجه به تشویق و ترغیبی که از مردم داشتند و مردم را به بورس دعوت کردند. الان اینکه احساس بیپناهی توسط مردم وجود دارد، دولت باید به نوعی کمک کند که بیش از این سرمایههای مردم آب نرود و کم نشود.
مشکل ارتباطات در شهرستانهای شیراز و زرقان است که انتظار داریم وزارت ارتباطات ورود جدیتری داشته باشد و کمک کند که مشکل مردم حل شود. در ارتباط با طرحهای کمربندی شیراز و مسیرهای ارتباطی که به صورت مشارکتی... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادر دکتر قادری سپاسگزاریم. جناب آقای کریمی! نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید تذکر دستور روز را اعلام کنیم. نفر اول آقای مجتبی ذوالنوری هستند، بفرمایید.

مجتبي ذوالنوري
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! ماده مورد تذکر بنده ماده (22) آییننامه است، بند (4) و بند (11). بند (4) حفظ انتظام مجلس و جلسات به عهده هیأترئیسه محترم است. عزیز همکاری نطقی دارد، حالا یا نطق پنج دقیقه و اضطراری است یا نطق نوبهای سالانه هفت دقیقه است. یک عزیزی میآید یک بخشی به مسائل کشور میپردازد و یک بخشی هم حوزه انتخابیه. یک دفعه (30) نفر، دو نفر، (50) نفر از لابهلای صندلیها بلند میشوند میآیند آنجا جمع میشوند. حالا یک نماینده هفت دقیقه حرف زده، نه کوه کنده، نه شقالقمر کرده، نه اتفاق خاصی افتاده است. دلیلی ندارد که این سیل جمعیت برود او را ببوسند.
الان هم الحمدلله امداد غیبی کرونا مانع بوسیدن شده است. نفر بعدی آنجا میایستد هر یک دقیقه مجلس کلی هزینهاش است، نمیتواند حرف بزند. مجبور است حرف نزند، وقتش را هم صفر نمیکنید تا اوضاع آرام شود بتواند حرف بزند. مردمی که از دوربینهای تلویزیونی این صحنه را میبینند به ما واقعاً نمیخندند؟ مثلاً این نماینده چکار کرده که آنجا پنج دقیقه حرف زده که باید مجلس چند دقیقه متلاطم باشد؟ این بند (4) که من عرض کردم.
بند (11) ماده (22)، هیأترئیسه موظف به حفظ شأن مجلس و نمایندگان مجلس است. آقای رئیسجمهور طبق گزارش تفریغ و دیوان محاسبات از (60) تا (80) درصد در بودجههای سالانه انحراف از قانون داشتند. یعنی این همه هزینه صرف مجلس میشود، قانون تصویب میکند، دولت رعایت نمیکند. اینجا که میگوییم حفظ شئون مجلس و نمایندگان، حیات، رسالت و فلسفه وجودی مجلس توسط آقای رئیسجمهور و دولت زیر پا له میشود. اینجا هیأترئیسه باید چکار کند که رئیسجمهور را وادار به تمکین نسبت به قانون کند؟
مشکلات و بدبختیهایی که ما در کشور داریم اینها است. آقای رئیسجمهور دیروز در تکریم شأن زن با این همه آیات و روایاتی که ما داریم میگوید اگر زنان تصمیم بگیرند و وارد صحنه شوند کاندیدای مورد نظرشان رأی میآورد. شأن زن این است؟ آقای رئیسجمهور وظیفهاش را انجام بدهد، مردم دارند زیر بار گرسنگی و فقر از بین میروند، دولت به قانون عمل کند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علي نيک زادثمرين
از حاجآقا ذوالنوری به نوبه خودم سپاسگزارم. تذکر اول شما وارد و درست است. من از تکتک همکاران بسیار عزیز و بزرگوارم استدعا میکنم این سنت غلطی که در مجلس قبلی گذاشته شده، من خواهش میکنم، چون این در هیأترئیسه هم مطرح شد، مدام میآیند جمع میشوند، آن برادر بعدی میخواهد صحبت کند، یک دقیقه، دو دقیقه از وقت گرفته میشود، ما بیاییم از هفته بعد دیگر این سنت را کنار بگذاریم. (تعدادی از نمایندگان ـ احسنت) من این را از خواهران و برادران عزیزم خواهش میکنم، در هیأترئیسه هم مطرح شد، اما شأن نمایندگان اجل است، نمایندهتر هم نداریم، ما هم نمیتوانیم به کسی بگوییم، اما این سنت غلطی است که در مجلس قبلی بوده، ما این کار را انجام ندهیم.
راجع به فرمایش دومتان من شخصاً و هیأترئیسه آن موضوعات و تخلفاتی که بوده، هم از آقای دادستان محترم دیوان محاسبات و هم از رئیس کل محترم دیوان محاسبات گفتیم این خواندن و گفتن و گزارش دادن نباشد. این قضیه را پیش میبرد، اما باز ما پیگیری میکنیم، خدمت شما سروران گزارش آن را خواهیم داد. نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
آقای محمود عباسزادهمشکینی بفرمایید.

محمود عباس زاده مشکینی
بسم الله الرحمن الرحیم
میلاد حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) و روز زن را به محضر همه زنان عالم، به زنان مؤمنه و زنان کشورمان تبریک عرض میکنم.
جناب آقای رئیس! من میخواستم دو تا مطلب را به عرض نمایندگان محترم و ملت شریف ایران برسانم. اول درخصوص همین روز زن و موضوع زنان است. زنان فقط به تبریک روز زن نیاز ندارند. زنان به تکریم و تأمین نیازهای فیزیولوژیکی، معیشت، بیمه و مسکن نیاز دارند. ما بخواهیم کرامت زن در کشور حفظ شود باید این مسأله را حل کنیم. بنده (40) سال از انقلاب اسلامی ایران یک سؤالی را همیشه میپرسم و هیچوقت در این کشور پاسخ آن را نیافتم. مردان عزیز، بزرگواران، باغیرتها! به این سؤال عنایت بفرمایید. اگر یک زن در جمهوری اسلامی ایران از ارث پدر، درآمد قانونی و حمایت همسر برخوردار نشود و بخواهد با کرامت زندگی کند چکار باید کند؟ دو راه بیشتر وجود ندارد، یا خودکشی است، یا خود (سه نقطه) که من عرض نمیکنم. بنده در اولین روزهای مجلس برای پاسخ به این سؤال طرح یکفوریتی پیشنهاد کردم، هنوز اعلام وصول نشده است. من خواهش میکنم برای زنان ایران، حدود (40) میلیون نفر که دختران و خواهران ما و مادران ما هستند یک کار بزرگ و ارزشمند کنیم که در تاریخ جمهوری اسلامی ایران بدرخشد.
تذکر دوم بنده بند (11) ماده (21) است. حفظ شأن و منزلت و اقتدار مجلس از وظایف هیأترئیسه است. اینقدر مجلس انقلابی و نمایندگان محترم به بهانههای مختلف تحت فشار و تخریب قرار میگیرند، این از وظایف هیأترئیسه محترم مجلس است. شما مشاور رسانهای دارید، تیم رسانهای دارید، ابزار دارید، سخنگو دارید. اگر با این وجود و این اختیارات شأن مجلس حفظ نمیشود، این مهمترین نقد وارد بر عملکرد هیأترئیسه محترم مجلس است، تشکر میکنم.

علي نيک زادثمرين
از برادر دکتر عباسزاده تشکر میکنیم. منظور ماده (22) بند (11) بود، نه ماده (21).
12
قرائت بیانیه اعلام حمایت نمایندگان مجلس شورای اسلامی از تولید مرغ لاین آرین ایرانی

علي نيک زادثمرين
آقای کریمی! اگر بیانیه داریم بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
بسم الله الرحمن الرحیم
اعلام حمایت نمایندگان مجلس شورای اسلامی از تولید مرغ لاین آرین ایرانی در جهت بیاثر کردن تحریم صنعت مرغ کشور
پیرو وضع تحریمهای ظالمانه و ممنوعیت فروش نژادهای خارجی مرغ اجداد به جمهوری اسلامی ایران در شهریور 1398 متعاقب آن پیشبینی توقف تولید گوشت مرغ کشور در سال 1400 و احتمال بروز بحران ملی در حوزه امنیت غذایی و پیرو دستورات مدبرانه رهبر فرزانه انقلاب مبنی بر خودکفایی صنعت مرغ و رهایی از وابستگی این صنعت حیاتی که بیش از (70) درصد سبد مصرفی پروتئین مردم را تأمین میکند، برنامه ملی ارتقای امنیت و سلامت گوشت مرغ کشور با تأکید بر تولید مرغ لاین نژاد آرین ایرانی با همدلی، همراهی و حمایت (20) دستگاه دولتی برای رفع این چالش طراحی شده است که تا امروز با موفقیت در حال انجام است.
از آغاز این برنامه تاکنون نمایندگان مجلس شورای اسلامی و به خصوص اعضای محترم کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در راستای ایفای نقش نظارتی خود از نزدیک کم و کیف پیشرفت این برنامه را رصد کرده و بر مراحل انجام آن اشراف کامل دارند.
پیشرفت مناسب، منظم و ذوابعاد این برنامه ملی در حوزههای گوناگون از دانش و فناوری تا اجرایی و عملیاتی مرهون برنامهریزی عالمانه و مجدانه در رفع مشکلات قهری پیشروی این پروژه بزرگ ملی است.
نمایندگان امضاکننده این بیانیه ضمن احترام و پاسداشت نکتهسنجی و دستور هوشمندانه رهبر معظم انقلاب در ایفای این پروژه، مراتب قدردانی و سپاس صمیمانه خود را از معظمله و نیز دستاندرکاران دانشمند و پرتلاش این طرح ملی اعلام میدارند و معتقدند تلاش در جهت رفع مشکل مردم مظلوم و سرافراز ایران در کوران نبرد تمامعیار اقتصاد تحمیلی به کشور نزد خداوند متعال مقبول و مأجور خواهد بود.
علاوه بر این گزارشهای واصله نشان میدهد تکمیل سلسلهموفقیتهای این طرح که با وفاق ملی آغاز شده است و تاکنون ادامه یافته به خصوص مستلزم مساعدت و همکاری دولت و مجلس شورای اسلامی در تأمین مفید و به موقع اعتبارات لازم برای این پروژه و نیز قطع منافع شبکه افراد وابسته به کمپانیهای خارجی است.
نمایندگان امضاکننده این بیانیه ضمن ابراز پشتیبانی همهجانبه و آمادگی در کمک و همیاری در کلیه شئون این برنامه و خاصه در تأمین بودجه مورد نیاز و تمهید قوانین و بهکارگیری سایر ابزارهای کنترلی مؤثر، از مسئولان این پروژه انتظار دارند تلاش وافر خود را در تأمین به موقع و مؤثر هر آنچه برای انجام این پروژه ملی لازم و ضروری میباشد به کار برند. طبیعتاً مجلس شورای اسلامی با دقت تمام و مرحله به مرحله نظارت بر حسن اجرای این پروژه را دنبال خواهد کرد.
این بیانیه به امضای (160) نفر از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی رسیده است.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: علی آذری، منصور آرامی، رضا آریانپور، احد آزادیخواه، محمد آشوریتازیانی، سیدعلی آقازادهدافساری، سیدمصطفی آقامیرسلیم، سیداحمد آوائی، یحیی ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، اکبر احمدپور، سیدلفته احمدنژاد، موسی احمدی، مهدی اسماعیلی، ولی اسماعیلی، حسین امامیراد، سیدحمزه امینی، مجید انصاری، عبداله ایزدپناه، عبدالجلال ایری، محمد باقری، مهدی باقری، حسین بامیری، خلیل بهروزیفر، مجتبی بخشی¬پور، نصراله پژمانفر، سیدرضا تقوی، مجتبی توانگر، حسین جلالی، عباس جهانگیرزاده، شبیب جویجری، حسین حاتمی، حسینعلی حاجیدلیگانی، انور حبیبزادهبوکانی، محمدحسین حسینزادهبحرینی، اماناله حسینپور، حسین حسینزاده، اسماعیل حسینزهی، سیدالبرز حسینی، سیدکریم حسینی، روحالله حضرتپورطلاتپه، حسین حقوردی، قدرتالله حمزهشلمزاری، سیدمسعود خاتمی، حسین خسرویاسفزار، علی خضریان، محمدرضا دشتیاردکانی، سیدکاظم دلخوشاباتری، احمد دنیامالی، سیدسلمان ذاکر، حسین رئیسی، جعفر راستی، احمد راستینههفشجانی، رجب رحمانی، بهزاد رحیمی، حسن رزمیانمقدم، سیداحمد رسولینژاد، علی رضائی، مصطفی رضاحسینیقطبآبادی، غلامحسین رضوانی، عبدالحسین روحالامینینجفآبادی، حسین رجایی، منصورعلی زارعیکیاپی، علی زنجانیحسنلوئی، محسن زنگنه، علیرضا زندیان، سیدجواد ساداتینژاد، قاسم ساعدی، همایون سامهیحنجفآبادی، محمد سبزی، کیومرث سرمدیواله، مهدی سعادتیبیشهسری، علیرضا سلیمی، اصغر سلیمی، امانقلیچ شادمهر، اقبال شاکری، آرا شاوردیان، حسن شجاعیعلیآبادی، غلامرضا شریعتیاندراتی، مهدی شریفیان، علیرضا شهبازی، مسلم صالحی، محمدرضا صباغیانبافقی، محمد صفائیدلوئی، سیدصادق طباطبائینژاد، مهدی طغیانی، فرهاد طهماسبی، فریدون عباسیدوانی، محمدجواد عسکری، مهدی عسگری، محمد علیپور، محسن علیزاده، علیاکبر علیزادهبرمی، علیاصغر عنابستانی، بهزاد علیزاده، علیرضا عباسی، موسی غضنفرآبادی، ولیاله فرزانه، محمدمهدی فروردین، احمدحسین فلاحی، حجتاله فیروزی، رحمتاله فیروزیپوربادی، جعفر قادری، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، سیدحمیدرضا کاظمی، علی کریمیفیروزجائی، جبار کوچکینژادارمساداتی، عباس گلرو، حسین گودرزی، حسن لطفی، بهروز محبینجمآبادی، احمد محرمزادهیخفروزان، محمدعلی محسنیبندپی، سیدمجتبی محفوظی، حسین محمدصالحیدارانی، صمداله محمدی، مرتضی محمودوند، محمدطلا مظلومیآبرزگه، علیرضا منادیسفیدان، غلامرضا منتظری، سیدمحمد موحد، سیدعلی موسوی، سیدموسی موسوی، سیدناصر موسویلارگانی، سیدمحمد مولوی، سیدمحمدرضا میرتاجالدینی، حسین میرزائی، احمد نادری، مجید ناصرینژاد، سیدمحمود نبویان، روحاله نجابت، مصطفی نخعی، علیرضا نظری، سیدغنی نظریخانقاه، بیژن نوباوهوطن، رحمتاله نوروزی، حسن همتی، علیرضا ورناصریقندعلی، مهرداد ویسکرمی، مجتبی یوسفی و خانمها: الهام آزاد، زهره الهیان، معصومه پاشائیبهرام، هاجر چنارانی، فاطمه رحمانی، عفت شریعتیکوهبنانی، زهرا شیخیمبارکه، پروین صالحیمبارکه، فاطمه قاسمپور، شیوا قاسمیپور، زهرهسادات لاجوردی، فاطمه محمدبیگی و سمیه محمودی).
آقای رئیس! فرصت هست تذکرات کتبی را بخوانم؟

علي نيک زادثمرين
13
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علي نيک زادثمرين
جلسه بعدی ما انشاءالله ساعت (7:45) صبح روز یکشنبه نوزدهم بهمن ماه 1399 خواهد بود. دستور جلسه دستور هفتگی است که اعلام خواهد شد. پایان جلسه را اعلام میکنم.