1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران عزیز و مردم شریف ایران عرض سلام دارم. جلسه با حضور 199 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه شصت و هفتم روز یکشنبه نوزدهم بهمن ماه 1399 هجریشمسی مطابق با بیست و چهارم جمادیالثانی 1442 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون عمران در مورد طرح جهش تولید و تأمین مسکن.
2 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه موافقتنامه انتقال محکومین بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه.
3 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه پروتکل الحاقی به موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه جهت معاضدت در پروندههای مدنی و جزائی.
4 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه یکفوریتی الحاق یک تبصره به ماده (14) قانون صدور چک مصوب 1355 و اصلاحات بعدی آن.
5 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد لایحه نحوه کمکهای اشخاص حقیقی و حقوقی به سازمان آموزش فنی حرفهای کشور.
6 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه معاهده معاضدت حقوقی متقابل در امور مدنی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل.
7 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه معاهده استرداد مجرمین بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل.
8 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت دخانیات ایران.
9 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد بانکهای خصوصی.
10 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد بررسی کیفیت تأمین و توزیع نهادههای دامی.
11 ـ انتخاب یک نفر از نمایندگان به پیشنهاد کمیسیون اقتصادی به عنوان ناظر در هیأتامنای صندوق بیمه حوادث طبیعی ساختمان، موضوع بند «الف» ماده (10) قانون تأسیس صندوق بیمه همگانی حوادث طبیعی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.
(آیات 59 ـ 55 از سوره مبارکه «یونس» توسط قاری محترم آقای محمدرضا مبلغی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
أَلا إِنَّ لِلَّهِ ما فِی السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ أَلا إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ وَ لکنَّ أَکثَرَهُمْ لا یعْلَمُونَ * هُوَ یحیی وَ یمِیتُ وَ إِلَیهِ تُرْجَعُونَ * یا أَیهَا النَّاسُ قَدْ جاءَتْکمْ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّکمْ وَ شِفاءٌ لِما فِی الصُّدُورِ وَ هُدىً وَ رَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِینَ * قُلْ بِفَضْلِ اللَّهِ وَ بِرَحْمَتِهِ فَبِذلِک فَلْیفْرَحُوا هُوَ خَیرٌ مِمَّا یجْمَعُونَ * قُلْ أَ رَأَیتُمْ ما أَنْزَلَ اللَّهُ لَکمْ مِنْ رِزْقٍ فَجَعَلْتُمْ مِنْهُ حَراماً وَ حَلالاً قُلْ آللَّهُ أَذِنَ لَکمْ أَمْ عَلَى اللَّهِ تَفْتَرُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون و متشکر از قاری محترم جناب آقای حجتالاسلام والمسلمین جناب حاجآقای مبلغی نماینده محترم کوهدشت، ترجمه آیات را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«بدانید آنچه در آسمانها و زمین است فقط مال خداست بدانید وعده خدا راست است ولی بیشترشان این حقایق را نمیدانند. اوست که شما را به دنیا میآورد و از دنیا میبرد و فقط به سوی او بَرِتان میگرداند. مردم! از طرف صاحباختیارتان پندی آمده است برایتان و درمانی برای دردهای روحیتان و راهنمایی و رحمتی ویژه برای مؤمنان. بگو این همه فواید قرآن از سر لطف و رحمت خداست و همینها است که باید مایه شادی دل مسلمانان باشد چون اینها از هر مال و منالی که جمع کنند بهتر است. بگو نظرتان چیست درباره اینکه خدا نعمتهایی روزیتان کرده و شما خودسرانه بعضی را حرام میکنید و بعضی را حلال، خدا اجازه این کار را داده است یا اینکه به خدا نسبت دروغ میدهید؟». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! با اجازه اسامی غایبین و متأخرین را هم قرائت میکنم. آقایان: احمد جباری، حسین رجائی، مهدی سعادتی، محمدجواد عسگری و حسین نوشآبادی و خانم فاطمه محمدبیگی. خیلی ممنون.
3
ادامه رسیدگی به طرح جهش تولید و تأمین مسکن (ثبت 173)

محمدباقر قاليباف
دستور اول را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و تبریک ایامالله دهه مبارکه فجر خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران. آقای رئیس! اولین دستور ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون عمران در مورد طرح جهش تولید و تأمین مسکن است که در ماده (1) ما به پیشنهادات رسیدگی کردیم. پیشنهاد جناب آقای اقبال شاکری را داریم، آقای شاکری! پیشنهادتان را مطرح میفرمایید؟ بفرمایید.

اقبال شاکري
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت مردم شریف ایران و همکاران محترم عرض سلام و ادب و احترام دارم و ایام مبارک دهه فجر را تبریک عرض میکنم.
آقای رئیس، همکاران محترم! در ماده (1) دولت موظف شده سالانه (1) میلیون مسکن تهیه کند. با توجه به اقداماتی که در هفت، هشت سال گذشته در حوزه مسکن صورت نگرفته و وزیر سابق راه و شهرسازی متأسفانه این حوزه را تخریب کرده، فاصله عرضه و تقاضای بسیار سنگینی در جامعه برای مسکن حکمفرما است. به طوری که یک خانواده بیش از (70) درصد از هزینههای سبد خود را صرف مسکن میکند و بیش از (20) تا (30) سال طول میکشد اگر یک خانواده متوسط تمام حقوق خودش را خرج نکند به مسکن برسد. بنابراین قشر فاقد مسکن در کشور ما بسیار زیاد هستند.
در قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن مصوب 25/2/87 و آییننامههای مربوط به آن، افراد احراز صلاحیتشده برای تخصیص این مسکن به آنها برشمرده شده و چون در ماده (1) این طرح اعلام نشده این مسکنهایی که باید تهیه شود به چه کسانی باید واگذار شود، احتمال دارد آماری که بخش خصوصی، انبوهسازان و دیگران میسازند را دولت به حساب این (1) میلیون بگذارد و مشخص نکند که این (1) میلیون را میخواهد برای آن اشخاص فاقد مسکن ارائه بدهد. چراکه ما در این طرح زمین را رایگان در نظر گرفتیم، به همت کمیسیون عمران، دوستان و همکاران الحمدلله این طرح به صحن رسید و داریم از تسهیلات ارزانقیمت استفاده میکنیم. بنابراین قطعاً این باید به افراد فاقد مسکن برسد و شرایط و خانوادههای فاقد مسکن در آن قانون ذکر شده است.
بنابراین ما این را استناد به آن کنیم که این عرضه مسکن به آن اشخاصی که نیاز به مسکن دارند باید برسد. این تصریح به نظر من بسیار لازم است و انشاءالله کمک کنیم این اقشار فاقد مسکن از این (1) میلیون بهرهمند شوند که پیشبینی خود من بیش از (1) میلیون بوده، ولی حالا در این طرح (1) میلیون دیده شده است. انشاءالله که با رأی نمایندگان محترم این اقشار فاقد مسکن که در آن قانون ذکر شده از این (1) میلیون تهیه، توزیع و تأمین مسکن بهرهمند شوند، خیلی ممنون.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر. جناب آقای صدیف بدری مخالف هستند، بفرمایید.

صديف بدري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت همکاران محترم و تبریک ایامالله دهه فجر. گرامیداشت یاد و خاطره شهدای انقلاب اسلامی و شهدای دفاع مقدس و مدافعان حرم.
همکاران محترم عنایت داشته باشند! در کمیسیون عمران بعد از جلسات متعدد کارشناسی دهها جلسه درخصوص این طرح، جزئیات و مواد متعدد این طرح وقت گذاشته شده، از نظرات کارشناسان محترم دولت در وزارت راه و شهرسازی، وزارت کشور و همچنین مرکز پژوهشهای مجلس در بررسی جزئیات این طرح استفاده شده، لذا تمام جوانب موضوع بررسی شده و برای تهیه طرح جامع مسکن کشور هم راهکارهای متعددی پیشبینی شده، شورای عالی مسکن در این قانون و این طرح پیشبینی شده، طرح جامع مسکن کشور حتماً باید توسط وزارت راه و شهرسازی تهیه شود. اگر نیاز به تولید بیش از (1) میلیون واحد هم باشد در تهیه طرح جامع مسکن میشود پیشبینی کرد. لذا به نظر من مصوبه کمیسیون جامعتر است و دوستان و همکاران عزیز عنایت داشته باشند که به مصوبه کمیسیون رأی بدهند و به پیشنهاد همکار عزیز ما رأی ندهند.

روح اله متفکرآزاد
بسیار متشکر. به عنوان موافق در خدمت جناب آقای محمدتقی نقدعلی هستیم، بفرمایید.

محمدتقي نقدعلي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
«و الله جعل لکم من بیوتکم سکناً»
عزیزان میدانند که در قرآن کریم سه چیز اسباب آرامش دانسته شده است: یکی مسکن، دیگری همسر و سومی شب. متأسفانه با سیاستهای سوئی که در باب مسکن در هشت سال گذشته با آن مواجه بودیم، جوانهای ما دو تا از اسباب آسایش خودشان را که یکی مسکن و دیگری همسر است فعلاً از دست دادهاند. قاعدتاً وقتی کسی همسر و مسکن نداشت، از آرامش شب هم برخوردار نیست و حال آنکه قانونگذاران و مجریان قانون موظفند اسباب آسایش مردم بالاخص جوانان را فراهم کنند.
شما عزیزان ببینید اگر همین مستند رؤیای آجری را که برای خیانتهایی که به مسکن شد، عدهای آمدند مسکن مهر را قوطی کبریت و مزخرف قلمداد کردند و این خیانت را نسبت به جوانانهای ما کردند و امروز هم دور افتادهاند و آرزو و رؤیای تکیه بر مسند قوه اجرا را بر سر میپرورانند. من نمیدانم با چه رویی با این ظلم و جنایتی که در حق مسکن جوانها کردند هنوز اینچنین رفتار میکنند.
عزیزان! پیشنهادی که دوست و برادر عزیزمان پیرامون کسانی که شرایط واگذاری این مسکن را دارند داده است، پیشنهاد بجایی است. اگر مسکن تولید شود ولی آن کسانی که شرایط واگذاری را ندارند مشخص نکنیم، مجدداً ما مبتلای به احتکار مسکن میشویم. روزهای اولین این مجلس بود که ما قانون مالیات بر مسکن خالی را تصویب کردیم که ظاهراً هنوز به مرحله اجرا در نیامده است. اگر ما در این قانون هم مشخص نکنیم این مسکن تولیدی به چه اشخاصی واگذار شود، مسلماً مجدداً یک اشخاصی که مستحق و سزاوار این مساکن نیستند، این مسکنها را به طرق مختلف دریافت میکنند و مشکل احتکار مسکن برای ما تکرار میشود.
لذا این پیشنهاد، پیشنهاد بجایی است. علیالقاعده مطابق همان قانونی که انصافاً مسکن مهر را در پی داشت و مدتی ما در قضیه مسکن مشکلی نداشتیم که باز با سوءسیاست دولت در هشت سال گذشته مسأله مسکن تبدیل به یک رؤیا شده است. الان که این قانون در حال تصویب است، من از همکاران گرامی تقاضا میکنم به این پیشنهاد رأی مثبت بدهند. مسلماً این مسکن تولیدی که در پیشرو خواهیم داشت به کسانی که سزاوار و مستحق مسکن هستند تعلق بگیرد، بسیار متشکرم.

محمدباقر قاليباف
دولت مخالف است، کمیسیون بفرمایید.

سيدالبرز حسيني
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت همکاران گرامی و ملت شریف ایران. همکاران توجه بفرمایید! در طرحی که خدمت عزیزان ارائه شده، آن چیزی که همکار عزیزمان جناب آقای دکتر شاکری عنوان نمودند که گروههای هدف مشخص نیست و بالاتر از (1) میلیون واحد نیاز است، در جلسه گذشته طی پیشنهادهایی که شده بود مشابه همین موضوع آنجا توضیح داده شد که بحث (900) هزار واحد تا (1) میلیون واحد از دل طرح جامع بیرون در آمده و طرح جامع مسکن تقریباً به این عدد رسیده است. لذا در قانون ساماندهی هم که این طرح تقریباً تکمیلکننده آن طرح است، گروههای هدف کاملاً روشن است. در آنجا چهار تا شرط دیده شده، اولین شرط آن مقصود گروههای کمدرآمد و متوسط است. شرط دوم عدم استفاده از امکانات دولتی از اول انقلاب در حوزه مسکن. یعنی آنهایی که فرم «ج» آنها سبز است. متأهل باشند و دارای حداقل پنج سال سابقه سکونت در محلی که فاقد مسکن هستند و تقاضای مسکن دارند.
لذا آن چیزی که در کمیسیون به آن رسیده شده و بحث شده جامعتر است. لذا خواهش من این است که با پیشنهادی که جناب آقای دکتر شاکری عنوان نمودند مخالفت کنید و انشاءالله طرح ادامه پیدا کند. متشکرم.

احمد اميرآبادي فراهاني
پیشنهاد آقای شاکری، به جای عبارت «تولید» میخواهند «در کشور برای متقاضیان واجد شرایط براساس قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن مصوب 25/2/87 و آییننامه مربوطه» را جایگزین کنند.

محمدباقر قاليباف
حضار 221 نفر، پیشنهاد آقای شاکری را به رأی میگذاریم. دوستان و همکاران لطف کنند در رأیگیری مشارکت کنند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
پیشنهاد بعدی یک رفع ابهامی است که جناب آقای مصری مطرح میفرمایند. آقای مصری بفرمایید.

عبدالرضا مصري
پیشنهاد دهنده
سلام علیکم و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحیم
من از همکاران عزیز در کمیسیون عمران مجلس به خاطر تلاش خوبی که در این جهت صورت گرفته تشکر میکنم. ابهامی که بنده دارم چون قانون باید به دور از ابهام باشد و تفسیربردار نباشد، ما در سطر سوم دولت را مکلف کردیم نیاز سالانه مسکن کشور در مناطق شهری و روستایی را تأمین نماید. پس ما داریم به دولت تکلیف میکنیم که نیاز مسکن کشور را تأمین نماید، براساس اعلام وزارت راه و شهرسازی.
اما در سطر بعد میگوییم تا چهار سال، سالی (1) میلیون، در اولی گفتیم که هر سال تأمین کند، در دومی میگوییم سالی (1) میلیون. یک تعریف دیگر میآوریم، سالانه به طور متوسط (1) میلیون. به طور متوسط در کجای قانون تعریف شده؟ اگر (50) هزار واحد تولید شد، این متوسط (4) میلیون در چهار سال هست یا نیست؟ این فرصت میدهد که هیچ مسئولی پاسخگوی قانون نباشد. چند تا است؟ متوسط (500) تا است، (1000) تا است، (500) هزار تا است، (1) میلیون است؟ اگر در چهار سال باید (4) میلیون تولید شود متوسط آن میشود (1) میلیون.
سؤال و ابهام بعد، آیا همه شما نمایندگان عزیزی که در جریان ساخت و ساز در کشور ما هستید، اینجا گفتیم (1) میلیون واحد در کشور سالانه تولید و عرضه نماید. خداوکیلی در کشور ما یکساله میشود (1) میلیون واحد را هم تولید کرد و هم عرضه کرد؟ اینطور امکانی تا حالا وجود داشته؟
لذا من به خاطر رفع ابهام خواهشم این است که در سطر سوم «تأمین» را «تهیه» کنیم، دولت نرود هر سال «تأمین» کند، چون سال اول ممکن است ما اعلام کنیم (6000) واحد مسکونی کم داریم، حالا به او گفتیم باید یکساله تأمین کنی، نمیتواند. اگر آن بشود «تهیه» رفع ابهام میشود.
«به طور متوسط» را هم باید برداریم، یک حداقلی را عنایت بفرمایید که قابل اجرا باشد وگرنه این قانون از نظرات مختلف تفسیربردار است و این ابهام برجا است، تشکر میکنم.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای علیاصغر خانی مخالف هستند، بفرمایید.

علي اصغر خاني
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
از آقای دکتر مصری تشکر میکنم. ببینید! ما دولت را موظف کردیم در سال بستر (1) میلیون واحد مسکن را آماده کند، دولت که نمیخواهد ساخت و ساز را شروع کند. بستر مسکن آماده شود، زمین ارزانقیمت، وام با سود پایین. وقتی میگوییم در سال (1) میلیون و در طول چهار سال میشود (4) میلیون، احتمال دارد در بعضی از سالها (800) هزار تا ساخت و ساز شود، بعضی سالها بشود (1) میلیون و (200). در کلان آن ما حداقل گفتیم، خیلی صریح هم در قانون آمده، مصوباتی که در کمیسیون مطرح شد که همه دوستان آمدند نظرات تخصصی خودشان را دادند، هم دولت آمد، هم بخش خصوصی آمد، هم انبوهسازها آمدند. ما در جمعبندی به این رسیدیم که در طول چهار سال (4) میلیون، شاید یک سال کمتر شود، شاید یک سال بیشتر شود. ولی در کلان آن در چهار سال باید (4) میلیون ساخته شود.
بحثهای آن هم مشخص است، خیلی صریح و واضح گفتیم، بحث صندوق آن مطرح شده، بحث ورودی آن مطرح شده، بحث بخش خصوصی که باز ساخت و ساز میکند در کنار آن دیده شده است. لذا این بحثی که ما مطرح کردیم در طول سال در چهار سال، شفاف، روشن و مشخص است. لذا اگر امروز ما برای این به نتیجه رسیدیم و در بحثهای تخصصی هم به نتیجه رسیده بودیم، ما میخواهیم که این کار انجام بگیرد و واقعاً اگر این اتفاق بیفتد کمبود ما که در سال (800) هزار واحد است، الان کمبودی که ما داریم (800) هزار واحد است، ما یک میلیون در نظر گرفتیم، منهای بخش خصوصی که هر مقداری که خودش میخواهد در بخش ساخت و ساز کمک بکند میتواند بیاید و در طول چهار سال ما میتوانیم این مقدار را تأمین کنیم و مشکل و چالش جدی که امروز در بحث مسکن داریم که واقعاً رؤیایی شده است برای قشر متوسط و ضعیف جامعه قابل حل باشد.
امروز شما مطلع هستید که در شهرهای بزرگ با این وامی که دولت میدهد با این وضعیتی که هست آدمها نمیتوانند چهار متر، پنج متر یک واحد را بخرند. لذا ما امیدواریم که این طرح بیش از یک میلیون هم میتوانند این کار را بکنند. لذا از دوستان میخواهیم به نظر کمیسیون که کار تخصصی شده است و واقعاً وقت هم گذاشته شده است بیش از دو ماه ما روی جزئیاتش و روی کلیاتش کار کردیم نظرات همه را گرفتیم، حتی نمایندگان محترمی که خارج از کمیسیون عمران هم بودند نظراتشان را گرفتیم. لذا طرح یک طرح پخته و کامل است، تعداد واحدهایی هم که در نظر گرفته شده است، روی بحثهای تخصصی به نتیجه خوبی ما رسیدیم. دوستان به نظر کمیسیون رأی مثبت بدهند.

روح اله متفکرآزاد
بسیار متشکریم، به عنوان موافق محترم در خدمت جناب آقای محمدحسین فرهنگی هستیم، بفرمایید.

محمدحسين فرهنگي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از همکاران محترم در رأی قبلی که واقعاً لازم بود آن اصلاح صورت بگیرد و آن ابهام هم به نوعی در مورد نحوه تولید و عرضه رفع بشود، جناب آقای امیرآبادی! این موضوعی که الان آقای مصری مطرح فرمودند من در دفاع از رفع ابهام درخصوص متوسط و حذف آن صحبت خواهم کرد. منتها قبل از آن خدمت شما پیشنهاد میکنم جملهای که آقای شاکری مطرح کردند با جملهای که آقای مصری الان دارند رفع ابهام میکنند در ادامه یک مقدار با همدیگر ناهمخوانی دارد. لذا اگر پیشنهاد رأی آورد حتماً با آقای دکتر شاکری و آقای دکتر مصری یک مشورتی بشود که جمله متعارض و ناهمگون نشود.
اما کلمه «متوسط» در آنجا واقعاً بیمعنی است. اینکه میگوییم «حداقل یک میلیون» این «متوسط» باعث میشود که به قول آقای دکتر مصری در همان ابتدا دولت هیچ تولیدی انجام ندهد یا تولید بسیار جزئی انجام بدهد بگوید که شما گفتید در چهار سال متوسط ما همهاش را در سال چهارم مثلاً تولید خواهیم کرد و سال اول و دوم حتی شروع به تولید را هم اگر مسامحتاً بگیریم به معنای تولید است این را آغاز نکند به اعتبار این که شما یک کلمه «متوسط» آنجا آوردید. لذا این پیشنهاد واقعاً، پیشنهاد درستی است، رفع ابهام است و این ابهام را حتماً باید رفع کرد و در ادامه هم نکاتی که ایشان دارند در پیشنهاد خودشان فرمودند آن رفع ابهام هم تا حدودی قابل تأمل و توجه است. یعنی اینکه ما در آنجا تصمیم بگیریم درخصوص اینکه ادامه جمله به چه نحوی تنظیم بشود، عرض کردم با توجه به اینکه جناب آقای شاکری عبارتی را آوردند که کلمه «در کشور» را آنجا حذف کردند آن را حذف کنید جمله جایگزین برای تأمین مراد قانونگذار کافی نخواهد بود. لذا حتماً بین آن پیشنهاد که رأی آورده و آن پیشنهاد جدیدی که ایشان الان دارند و اینجا میفرمایند که در ادامه به جای «سالیانه یک میلیون واحد» بگوییم «تهیه» و «یک میلیون» بشود «برابر نیاز» اعلام، این جمله یک مقدار با آن جمله قبلی مصوب مغایرت پیدا میکند، لذا خواهش من این است اگر رأی آورد حتماً یک تنظیم و ویرایشی بین این دو متن باشد که عبارت را مبهمتر نکند. به هرحال من از همکاران محترم خواهش میکنم که مخصوصاً درخصوص کلمه «متوسط» و حذف آن رأی بدهند که عبارت ما حکم آمره کاملاً مشخص و روشنی باشد، متشکرم.

محمدباقر قاليباف

محمود محمودزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت نمایندگان محترم، هیأتمحترم رئیسه و تبریک ایام. ببینید! حوزه مسکن حداقل یک سال مقدمات انجام میخواهد. طبق این قانون فرصتهایی را قانونگذار دارد تهیه میکند برای تهیه آییننامهها که طبیعتاً اجرا را دچار تأخیر میکند. اگر قید بشود سالی یک میلیون قطع به یقین سال 1400 به نتیجه نمیرسد و برای پیشدرآمد قانون شاید خیلی مناسب نباشد. لذا سال دوم، سوم و چهارم قطعاً بالای یک میلیون میشود ولی سال اول این عدد انجام نخواهد شد. لذا اگر موافقت بفرمایید متوسط سالانه، متوسط چهارسال به نظر خیلی عملیاتیتر است، خیلی متشکرم.

محمدباقر قاليباف

سيدالبرز حسيني
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران توجه بفرمایند ابهام جناب آقای دکتر مصری درست است منتها یک توضیحی دارد همانطور که مستحضر هستید پروژههای عمرانی یک مقدماتی را شامل میشود و در ادامه کار متوجه درصد پیشرفت فیزیکی است. ضمن اینکه این قانون مقدماتش از حیث تدوین آییننامههای اجرایی در ادامه خواهید دید در بندهایی به دولت تکلیف داده شده است که مثلاً ظرف دوماه یا ظرف سهماه یک کارهایی را برود انجام بدهد، لذا مشخص است که در ابتدای کار امکان دارد از متوسط یک میلیون واحد در سال یک مقداری کمتر تولید بشود وقتی مقدمات کار فراهم شود از متوسط یک میلیون واحد بیشتر تولید بکند این طبیعی است که در سال اول پیشبینی میشود با توجه به شرایط پروژههای عمرانی که متأثر از پارامترهای متفاوتی است، سال اول دولت نتواند به آن هدفی که یک میلیون واحد در اینجا دیده شده است برسد. لذا کلمه «متوسط» به نظر کمیسیون هم نیاز است که در این جمله باشد. امیدوارم به آن رأی مثبت بدهید که کلمه «متوسط» در ماده (1) وجود داشته باشد، متشکرم.

احمد اميرآبادي فراهاني
شما مخالف بودید یا موافق؟ (حسینی ـ مخالفیم) شما گفتید که رأی مثبت بدهید که بماند؟

سيدالبرز حسيني
رأی مثبت بدهیم که کلمه «متوسط» سر جایش باشد و رأی منفی بدهید.

احمد اميرآبادي فراهاني
پس یعنی رأی منفی بدهیم، کمیسیون مخالف است. دولت هم مخالف است. پیشنهاد رفع ابهام جناب آقای دکتر مصری در حقیقت اگر رأی بیاورد «سالانه به طور متوسط» حذف میشود، یعنی میشود «سالانه حداقل یک میلیون واحد مسکونی»، «به طور متوسط» حذف میشود. «تأمین» میشود «تهیه نماید».

محمدباقر قاليباف
حضار 224 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! اصل ماده (1) را به رأی بگذارید. اصل ماده (1) به رأی گذاشته میشود، همکاران مشارکت بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
حضار 224 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم، لطفاً دوستان اصل ماده (1) است مشارکت کنند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده (2) ـ «شورای عالی مسکن به منظور برنامهریزی، سیاستگذاری، نظارت و هماهنگی بین دستگاههای اجرایی در حوزه مسکن، با ترکیب زیر تشکیل میشود:
1ـ رئیسجمهور (رئیس شورا)
2ـ معاون اول رئیسجمهور (نایبرئیس)
3ـ وزیر راه و شهرسازی (دبیر شورا)
4ـ وزیر نیرو
5 ـ وزیر کشور
6 ـ وزیر صنعت، معدن و تجارت
7 ـ وزیر امور اقتصادی و داریی
8 ـ وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی
9ـ رئیس کل بانک مرکزی
10ـ رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور
11ـ رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی
12ـ یک نفر از اعضای کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون و انتخاب مجلس (به عنوان ناظر)
تبصره 1ـ وزارت راه و شهرسازی موظف است حداکثر تا سه ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون، «طرح جامع مسکن» را بازنگری نماید و به تصویب شورای عالی مسکن برساند.
تبصره 2 ـ جلسات این شورا در غیاب رئیس شورا، به ریاست معاون اول رئیسجمهور برگزار و مصوبات آن توسط رئیسجمهور ابلاغ میگردد.
تبصره 3 ـ دبیر شورا حسب مورد و متناسب با موضوعات جلسه مجاز است نسبت به دعوت از سایر اشخاص حقیقی و حقوقی غیرعضو جهت حضور بدون حق رأی در جلسه شورا اقدام نماید.
آقای رئیس! در ماده (2) همکاران پیشنهاد دارند. جناب آقای حاجیدلیگانی پیشنهاد دارند، آقای حاجیدلیگانی بفرمایید. اصلاح جزء دارند.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
در این اعضای شورای عالی مسکن که مطرح شده است همکاران عزیز! رئیسجمهور، معاون اول رئیسجمهور، وزیر راه، وزیر نیرو، وزیر کشور، وزیر صمت، وزیر امور اقتصادی، وزیر تعاون، کار و رفاه، رئیس کل بانک مرکزی، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و یکی از اعضای کمیسیون عمران مجلس مشخص شده است.
پیشنهاد مشخص که بنده دارم این است که وزیر جهادکشاورزی هم اضافه بشود. علتش هم این است که در برخی از شهرها و همچنین روستاها زمینهایی که ملی است و هنوز به نام وزارت راه و شهرسازی نشده است، یعنی مالکیتش یا نمایندگی از طرف دولت از وزارت جهادکشاورزی که زیرمجموعهاش منابع طبیعی متولی است که به وزارت راه و شهرسازی واگذار نشده است، طبیعتاً همکاری وزیر راه و شهرسازی بسیار ضروری است. خصوصاً در شهرهایی که طرحهای جامع ندارد. در روستاها هم آنچه زمینهای ملی است و طبیعتاً در این طرح باید استفاده بشود در اختیار وزارت جهادکشاورزی است. بنابراین لازم است که وزیر جهاد هم برای تصمیمگیری راجع به واگذاری زمینها در اختیار این طرح بسیار هم حضور داشته باشد که تصمیمگیریها به درازا کشیده نشود. همچنین درخصوص حتی شهرهایی که طرح جامع هم دارند و برابر قانون میبایستی زمینها را به نام راه و شهرسازی مینمودند و نشده آنها هم دچار این مشکل هستند. بنابراین لازم است که وزیر جهاد برای تصمیمگیری راحتتر در این جلسات حضور داشته باشد. لذا همکاران کمک بکنند که این اتفاق بیفتد. بر محمد و آل محمد صلوات (حضار صلوات فرستادند).

روح اله متفکرآزاد
مخالف محترم صحبت میفرمایید؟ جناب آقای بابائیکارنامی بفرمایید.

علي بابائي کارنامي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و عرض ادب دارم به محضر همه همکاران عزیز و تشکر از اعضای محترم کمیسیون عمران که زحمت کشیدند و یک کار بسیار بزرگ که از آرزوهای همه شهروندان ایران است که از مزیت مسکنی که یکی از دغدغههای همه شهروندان در سراسر کشور است، برخوردار بشوند. پیشنهاد آقای حاجیدلیگانی و دغدغهشان قابل تقدیر است اما ما هرچه تعداد این عزیزان را بیشتر بکنیم طبیعی است که واقعاً نمیشود جمع کرد. رئیس جلسه که رئیسجمهور محترم است همه اختیارات در حقیقت در ایشان متمرکز میشود و سعی بکنیم در یک چارچوبی که در قالب شرح وظایف وزارتخانههایی که مأموریت دارند، دغدغهای آقای حاجیدلیگانی فرمودند در بحث حریم و محدوده، خوب ما قانون داریم بالاخره قوانینی که ما امروز داریم که خودش میتواند هموارکننده بعضی از دغدغههای امروز عزیزان برای تصمیمگیریهای کلان مسکن باشد و لذا اهمیت موضوع همین که کمیسیون عمران پیشنهاد داده است، همین اعضای (12) نفرهای که پیشنهاد داده است به نظر من کاملاً اقناع میکند و لذا به همکاران عزیز توصیه میکنم و خواهش میکنم که به این پیشنهاد آقای حاجیدلیگانی ضمن احترام به نظر ایشان رأی ندهند و به نظر کمیسیون احترام بگذارند و رأی بدهند و به همین خاطر بنده مخالف هستم.

روح اله متفکرآزاد
متشکر، در خدمت جناب آقای احمد مرادی هستیم به عنوان موافق محترم، بفرمایید.

احمد مرادي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین انه خیر ناصر و معین
عرض سلام و ادب و احترام دارم محضر همه ملت شریف ایران اسلامی، دهه مبارک فجر را تبریک و تهنیت و شادباش عرض میکنم و خداقوت میگویم محضر همه نمایندگان عزیز در خانه ملت.
خوشحالم از اینکه موضوع خیلی مهم و قابل توجهی که مورد انتظار و توقع همه مردم هست در مجلس مطرح میشود و به عنوان یک طرح به عنوان جهش تولید و تأمین مسکن، مسکنی که مورد نیاز همه مردم است بالاخص جوانان. کسانی که توقع و انتظار از خانه ملت دارند که این نقص و عیب در کشور برطرف بشود و ساخت مسکن بسیار ضروری است. من تشکر میکنم از برادر عزیزم جناب آقای حاجیدلیگانی که به هر جهت اصلاحی را در مواد قانونی ایجاد کردند و به نوعی به دنبال این هستیم که در هر بند و مفادی از مواد این قانون اتفاقات خوبی بیفتد و اگر اصلاحی نیاز است این اصلاح انجام بشود.
جایگاه مجلس شورای اسلامی به عنوان ناظر که باید به هر جهت در همه شوراها نقش داشته باشد اینجا هم نقش خودش را نشان میدهد و یک اصلاحی است و حتی به هر جهت یکی از بخشهای مهم مسکن موضوع انرژی در مسکن و در آن خانه است. حتی اگر این را هم اضافه بکنیم که عضوی از اعضای کمیسیون انرژی هم به جهت اشرافیت به این موضوع در این شورا نقش داشته باشند یا اشاره کردند به وزیر جهادکشاورزی که باید در شورای مسکن باشد یا رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به لحاظ رفع موانع قانونی که بعضاً در اسناد و املاک است این کار را انجام بدهند و من خواهشم محضر دوستان و بزرگواران این است که به هر جهت ما اصلاحی در این ماده لازم داریم و اگر برگردد به کمیسیون اصلی و بررسی مجددی بشود و به نوعی پخته بشود و مجدداً صحن بیاید به نظر من یک کار ضروری است و ما بتوانیم انشاءالله یک اصلاحی را در این بخش انجام بدهیم. من سپاسگزار و ممنون هستم که عزیزان این موضوع مهم مسکن را در دستور کار قرار دادند. والسلام علیکم و رحمه الله.

احمد اميرآبادي فراهاني
دولت مخالف هستید یا موافق؟ بفرمایید.

هادي قوامي
بسم الله الرحمن الرحیم
چهل و دومین سال پیروزی انقلاب اسلامی را تبریک میگویم. بحث جناب آقای حاجیدلیگانی این است که وزیر جهادکشاورزی هم به مجموعه شورایعالی مسکن اضافه بشود. با توجه به این که در فصل دوم تأمین زمین هست و در مواد مختلفی یک تکالیفی به وزارت جهادکشاورزی شده است مثل ماده (9) که سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور را مکلف میکند برای اراضی ملی واقع در محدوده و حریم شهرها برنامهریزی بکنند یا در تبصره (2) همین ماده (9) اراضی حاصلخیز کشاورزی درجه (1) و (2) اینها چون باید به اصطلاح جدا بشود و به این طرح اختصاص پیدا نکند و همچنین در مواد دیگری اشاره میشود و یک تکالیفی به وزارت جهادکشاورزی داده میشود لذا دولت هم با پیشنهاد جناب آقای حاجیدلیگانی که انشاءالله وزیر جهادکشاورزی هم حضور پیدا بکند که تصمیمات پختهتری راجع به زمین گرفته بشود موافق است.

احمد اميرآبادي فراهاني
کمیسیون مخالف هستید یا موافق؟ بگویید که رد بشویم و برویم. پیشنهاد جناب آقای حاجیدلیگانی یکی وزیر جهادکشاورزی است و یکی رئیس سازمان ثبت اسناد است (یکی از نمایندگان ـ ما اصلاً این را ثبتنام نکردهایم، این یکی است) خوب، ما اینجا ثبتنام نکردیم ما (7) را ثبتنام کردیم. حاجآقا شما پیشنهاد دیگری ندارید همین یک عدد بوده، (میرتاجالدینی ـ همهاش یکجاست) همه آن یکجا است؟ بله ببینید! پیشنهاد آقای حاجیدلیگانی این است که یکی وزیر جهادکشاورزی اضافه بشود و یکی رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، «به عنوان ناظر بدون حق رأی» هم اضافه بشود. اینها عین پیشنهاد ایشان است. (نیکزادثمرین ـ میگویند آقای حاجیدلیگانی پیشنهادشان را پس میگیرند). آقای نیکزاد به گفتن ایشان که نیست، باید بگویند. پیشنهاد ثبتی را ما اینجا به رأی میگذاریم، فقط به ثبتی. ما پیشنهاد شماره (1) آقای حاجیدلیگانی را بحث کردیم، پیشنهاد این است که یک نفر از اعضای کمیسیون عمران، یک نفر از اعضای کمیسیون شورا و امور داخلی کشور، یک نفر از کمیسیون اجتماعی به پیشنهاد کمیسیون و به انتخاب مجلس به عنوان ناظر و بدون حق رأی، وزیر جهادکشاورزی، رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور. این پیشنهاد جناب آقای حاجیدلیگانی است، ما در این موضوع داریم بحث میکنیم. آقای حسینی در این رابطه صحبت بفرمایید.

سيدالبرز حسيني
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران توجه بفرمایند! براساس اصل (127) قانون اساسی رئیسجمهور میتواند برای رسیدگی به مسائل مهم کشور نسبت به تشکیل شوراهای عالی اقدام بکند. شورای مسکن در استانها وجود دارد به ریاست استانداران، در سطح کشور در دولت نهم و دهم شورای عالی مسکن تشکیل شده است و اثرات تصمیماتش را هم در مسکن مهر مردم مشاهده کردند. بعد از شروع این دولت تقریباً عملکرد این شورای مسکن به حاشیه رفته است و نشستهای شورا کاملاً متوقف شده است.
به خاطر اینکه ما وجهه قانونی به آن ببخشیم در این طرح ترکیب شورای عالی مسکن را طی ماده (2) آوردیم، چون مسکن یک مسأله فرابخشی است طبیعی است برنامهریزی برای تولید مسکن وجوه مختلفی دارد و نیاز است تحت ریاست رئیسجمهور بخش قابل توجهی از ساختار دولت برای رفع مشکل مسکن در کشور با هم هماهنگ بشوند. لذا اینجا اعضا را کمیسیون پیشنهاد داده است. پیشنهاد پیشنهاددهنده محترم عنوانش درخصوص حضور سه نفر از اعضای کمیسیونهای مجلس است، رئیس اداره ثبت و وزیر جهادکشاورزی. ما به عنوان کمیسیون عمران با اضافه شدن وزیر جهادکشاورزی موافق هستیم ولی از حیث این که رئیس سازمان ثبت یا دیگر اعضا به تعداد اعضای شورایعالی اضافه بشوند مخالف هستیم. لذا پبشنهاددهنده محترم عنوان را مجدد عنوان یا اصلاحش بکنند. با حضور وزیر جهادکشاورزی کمیسیون موافق است. جناب آقای دکتر! کمیسیون مشخصاً با حضور وزیر جهادکشاورزی موافق و با بقیه اعضا مخالف است.

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون. آقای حسینی! پس گرفتند.

محمدباقر قاليباف
آقای دلیگانی پیشنهادشان را پس گرفتند.

احمد اميرآبادي فراهاني
پیشنهاد بعدی را آقای سلیمی دارند، کمیته امداد را مطرح میکنید؟ آقای سلیمی اگر اجازه بفرمایید کمیته امداد چون وزیر رفاه آنجا است، مطرح میکنید؟ بفرمایید.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده دو تا پیشنهاد داشتم، یکی پیشنهاد اضافه شدن رئیس محترم کمیته امداد یکی هم پیشنهاد اضافه شدن وزیر محترم جهاد. اینها دو پیشنهاد مجزا است. هر دو پیشنهاد را برای صرفهجویی در وقت با هم اعلام میکنم حالا اگر خواستید جداجدا رأی بگیرید بحث دیگری است. ببینید آقای امیرآبادی! با توجه به پیشنهاد جناب آقای شاکری که ابتدای جلسه دادند و رأی آورد، اضافه شدن رئیس کمیته امداد ضروری است چون پیشنهاد دکتر شاکری این بود که ما به نیازمندان بدهیم. عمده نیازمندان هم توسط کمیته امداد ساماندهی و سازماندهی میشوند بنابراین با توجه به نقش کمیته محترم امداد در ساماندهی مسکن محرومان و نیازمندان و با عنایت به پیشنهادی که امروز در ابتدای وقت جناب آقای دکتر شاکری دادند و مجلس به درستی هم رأی داد اضافه شدن رئیس کمیته امداد اینجا ضروری است. وزیر محترم جهاد، جناب آقای دکتر حاجی چند تا عضو کمیسیون عمران و شوراها و بعضی از موارد دیگر را هم دارند ولی وزیر جهاد را بنده به صورت مجزا که کمیسیون هم جناب آقای حسینی موافقت کردند پیشنهاد دادم آن هم اضافه بشود به دلیل اینکه میدانیم بخشی از زمینها در حوزه منابع طبیعی است، در روستاها و شهرها با مشکل مواجه میشویم.

احمد اميرآبادي فراهاني
جناب آقای سلیمی! فقط یک پیشنهاد را فعلاً مطرح کنید. پیشنهاد کمیته امداد را دارید؟

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
پیشنهاد کمیته محترم امداد را دارم، عرض کردم برای صرفهجویی در وقت هر دو را عرض میکنم جداجدا رأی بگیرید. پیشنهاد فعلاً پیشنهاد اضافه شدن رئیس کمیته محترم امداد امام است، متشکرم.

روح اله متفکرآزاد
مخالف محترم جناب آقای محمد وحیدی، که وقتشان را به آقای نیکزاد دادهاند، بفرمایید.

علي نيک زادثمرين
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت مردم بزرگ ایران اسلامی عرض سلام و ادب و احترام دارم دهه مبارکه فجر را خدمت همه عزیزان و همکاران عزیزم تبریک و تهنیت عرض میکنم. سالروز بیعت همافران با امام عظیمالشأن و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران را هم گرامی میدارم.
به نوبه خودم از برادر بسیار مکرم جناب حاجیدلیگانی تقدیر و تشکر میکنم و ضمن ارادت به برادر عزیزم جناب آقای سلیمی دو موضوع را خدمت شما عرض میکنم. مسکن یک مقوله فرابخشی است، بنابراین برنامهریزی برای تولید مسکن بدون هماهنگی ملی و بسیج بخشها امکانپذیر نیست و من تأکید میکنم در موضوع مسکن بدون حضور رئیسجمهور پای قضیه امکان اینکه ما کار را بتوانیم پیش ببریم، شدنی نیست. بنابراین فلسفه شورای عالی مسکن، آقای رئیسجمهور برای مدیریت عالی است، وزیر راه و شهرسازی به عنوان متولی و مجری اصلی طرح است، وزیر نیرو در جهت تأمین تأسیسات زیربنایی است، وزیر کشور، برادر عزیزم آقای میرتاجالدینی تذکری را به من دادند اما در بحث شهرداریها متولی سازمان شهرداریها و دهیاریهای است و فلسفه حضور وزیر کشور بر این موضوع است. در موضوع وزیر اقتصاد و دارایی در شورای عالی مسکن به لحاظ این است که بتواند مباحث سیستم بانکی و مصوبات شورای پول و اعتبار را در این جلسه پیگیری کند. فلسفه حضور رئیس کل بانک مرکزی در این طرح این است که بانکها را هماهنگ کند. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی موضوع بیمهها است. رئیس برنامه و بودجه در مورد تخصیص اعتبارات است.
بنابراین دو موضوع از قلم افتاده، یکی موضوع وزیر نفت است که در پیشنهاد بعدی است، خواهش من از همکاران این است که بر حضور وزیر نفت در جهت تأمین گازرسانی به پروژههای مهم مسکن بعداً رأی مثبت بدهند و فلسفه حضور وزیر جهادکشاورزی، یکی از محورهای اصلی طرح مسکن زمین است و تسهیلات. اگر وزیر جهادکشاورزی در شورای عالی مسکن حضور نداشته باشد کار بسیار سخت خواهد شد. مجدد از جناب آقای حاجیدلیگانی تشکر میکنم که پیشنهاد را پس گرفتند، اما آن قسمت پیشنهادش که حضور وزیر محترم جهادکشاورزی در شورای عالی مسکن بود، حتماً ضروری و لازم است و تجربه من این را ثابت کرده است.
اما از برادر عزیزم آقای سلیمی که الان پیشنهاد عضویت کمیته امداد حضرت امام در شورای عالی مسکن را دادهاند اجازه میخواهم، اگر قرار باشد کمیته امداد در شورای عالی مسکن حضور پیدا کند، سازمان بهزیستی هم باید بیاید، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام هم باید حضور پیدا کند، بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی هم باید حضور پیدا کند. ما ضمن اینکه روح این طرح و اجرای عدالت اجتماعی در باب مسکن برای پابرهنگان است، برای اقشار با درآمد دهک اول، دوم و سوم است. فلسفه اصلی مسکن مهر هم این بود تا برای کسانی که زمین ندارند، پول ندارند، تسهیلات ندارند مسکن ساخته شود.
اما خواهش من از همکاران عزیزم این است که به پیشنهاد بعدی آقای سلیمی که حضور وزیر جهادکشاورزی در شورای عالی مسکن است رأی مثبت بدهند. اما آقای سلیمی اجازه بدهند ما کمیته امداد حضرت امام را در شورای عالی مسکن عضو نکنیم. معنی این حرف این نیست که آنها را در نظر نمیگیریم، معنی این حرف این است که از طرف نهادهای حمایتی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در شورای عالی مسکن حضور پیدا کرده، بنابراین خواهش من از همکاران این است که به این پیشنهاد رأی ندهند، اما به پیشنهاد بعدی که باز برای برادر عزیزم جناب آقای سلیمی است رأی مثبت بدهند که وزیر جهاد و در پیشنهاداتی وزیر نفت هم در شورای عالی مسکن حضور پیدا کند. به برکت صلوات بر محمد و آل محمد. (حضار صلوات فرستادند).

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر. جناب آقای نصراله پژمانفر موافق هستند، بفرمایید.

نصراله پژمان فر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ایامالله بابرکت دهه فجر را خدمت یکایک سروران گرامی عرض تبریک دارم. جناب آقای رئیس! من قبل از اینکه ادلهام را مبنی بر موافقت ذکر کنم، اصل سی و یکم قانون اساسی را متذکر میشوم که دوستان و همکاران به این مسأله توجه کنند. داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندتر هستند به خصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرایی این اصل را فراهم کند.
مسأله مسکن یک اولویت است، اما برای نیازمندان اولویت بالاتری است. سروران گرامی! بند (5) ماده (6) اساسنامه کمیته امداد که به تأیید مقام معظم رهبری رسیده، مسئولیت ساخت مسکن برای مستضعفین و افراد تحت پوشش کمیته امداد را به عهده کمیته امداد گذاشته است. آنجا موظف کرده که یکی از وظایف کمیته امداد ساخت مسکن است. کمیته امداد هم این کار را انجام داده است. سروران گرامی! همه دوستانی که در حوزههای انتخابیهشان نگاه کنند ساختمانها و خانههای متعددی را کمیته امداد برای محرومین ساخته، نزدیک (2) میلیون واحد ساختهشده، به عدد دقیق (1) میلیون و (960) هزار واحد مسکونی را امروز کمیته امداد ساخته است.
همانطور که مخالف محترم که در واقع برادر بزرگوارمان آقای نیکزاد مخالفت نکردند، در ارتباط با حضور وزیر کشاورزی و حضور وزیر نفت صحبت کردند. ایشان هم نسبت به حضور مسئول کمیته امداد مخالفتی نداشتند. تنها نکتهای که فرمودند تأمیناجتماعی آنجا هست. ببینید! تأمیناجتماعی تا حالا در اقداماتش چقدر به حوزه مسکن برای محرومین پرداخته است؟
عزیزان! امروز ما برای آحاد مردم باید فکر مسکن کنیم. اما محرومین اولویت دارند، وظیفه حاکمیت این است که برای محرومین این موضوع را فراهم کند. فرمود که برای محرومین وظیفه است که ما وظایف حاکمیتی خودمان را داشته باشیم.
ببینید سروران گرامی! امروز ارزانترین، باکیفیتترین و مناسبترین مسکن را در کسانی که دارند مسکنسازی میکنند خود کمیته امداد برای محرومین ساخته است. بعد ما میگوییم چون وزارت تعاون در آنجا هست، کمیته امداد در آنجا نباشد و اظهارنظر نتواند کند. اتفاقاً یکی از کسانی که نقش بسیار مؤثری در این موضوع دارد کمیته امداد است.
شما نگاه کنید، هر موقع سیل آمده، هر موقع حوادث و بلایای طبیعی آمده، کمیته امداد در جلوی صف بوده است. انتظار مردم در این موضوع بوده که کمیته امداد بیاید در صف مقدم قرار بگیرد و کارهایی را در حوزه مسکن انجام بدهد. امروز هر جا ما در روستاها و مناطق محروم میرویم اولین خواسته مردم مسکن است و توقعشان هم این است که کمیته امداد وجود داشته باشد، حضور داشته باشد و اقدام کند.
لذا من خواهش میکنم سروران گرامی و همه دوستانی که امروز با این طرح بسیار مهم در تلاش هستند که برای یکی از وظایف حاکمیت که تأمین مسکن است اقدام کنند، کمک کنند در این شورا کمیته امداد هم به عنوان یک عضو مؤثر که هم میتواند نقطهنظرات خودش و نگاه به محرومین را در آن شورا تقویت کند و هم میتواند در عمل این اقدامات آن شورا را با کمترین هزینه و با بهترین کیفیت عملیاتی کند. همه دوستان نسبت به این موضوع رأی مثبت بدهند، انشاءالله ما در این جمع کمیته امداد را هم داشته باشیم و بتوانیم انشاءالله در یک اقدام مؤثری بعد از تصویب این قانون به عنوان پیشتاز و پرچمدار کمیته امداد در مناطق محروم مسکن را بسازند. به برکت صلوات دیگری بر محمد و آل محمد (حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، دولت بفرمایید.

هادي قوامي
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! در ماده (2) وظیفه شورای عالی مسکن برنامهریزی، سیاستگذاری، نظارت و ایجاد هماهنگی است. اگر دستگاههایی که مصرفکننده اعتبار هستند در این شورای عالی قرار بگیرند قطعاً اهداف این طرح محقق نخواهد شد. همانطور که اشاره شد رئیس سازمان بهزیستی هم میخواهد در اینجا حضور پیدا کند، ما مسکن بهزیستی هم داریم. در اینکه کمیته امداد و بهزیستی مسکنهای خوبی را ساختهاند و در این زمینه فعالیتهای مثبتی داشتند بحثی نیست. منتها این شورا جایگاه این کار نیست، این شورا یک جایگاهی است که باید در اینجا دستگاههای مختلف حضور پیدا کنند، محیطی را خلق کنند که در این محیط بتوانید آن برنامهریزی که شما در ماده (1) گذاشتید که بتوانید سالانه متوسط (1) میلیون مسکن تأمین و عرضه کنید، این را بتوانید محقق کنید. اینکه ما موافقت کردیم وزارت جهادکشاورزی حضور داشته باشد و هم با پیشنهاد آقای حاجی و آقای سلیمی موافق هستیم، برای این است که فصل دوم کامل مربوط به تأمین زمین است و حتماً وزارت جهادکشاورزی میتواند در این زمینه کمک کند و بودن آن در این شورای عالی مسکن مفید است. لذا با این پیشنهاد جناب آقای سلیمی مخالف هستیم، ولی با آن پیشنهاد وزارت جهادکشاورزی ایشان موافق هستیم.

محمدباقر قاليباف
کمیسیون مخالف است. اگر صحبت نمیکند، اجازه بدهید رأی بگیریم.

احمد اميرآبادي فراهاني
پیشنهاد جناب آقای سلیمی این است کمیته امداد حضرت امام به شورای عالی مسکن به عنوان عضو اضافه شود.

محمدباقر قاليباف
حضار 226 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
پیشنهاد بعدی جناب آقای سلیمی وزیر جهادکشاورزی بود، صحبت هم شد، میخواهید مجدداً مطرح کنید یا رأی بگیریم؟ آقای سلیمی بفرمایید.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
حالا دوستان به کمیته امداد رأی ندادند، ولی همه میدانیم مثلاً وزارت نیرو یا وزارت کشور چند تا خانه در کشور ساخته است؟ کمیته امداد بیش از (5/1) میلیون. به هر دلیل چند تا رأی کم آورد.
در مورد وزارت جهاد تقریباً به نظرم یک اجماعی در مجلس حاصل شده، میدانید در روستاها و حاشیه شهرها زمینهایی که مرتبط با منابع طبیعی است یا بعضی از تغییر کاربریها در حوزه وزارت جهاد است. اضافه شدن وزارت جهاد میتواند خیلی کارگشایی کند. برادر عزیزم جناب آقای دکتر نیکزاد هم اشاره فرمودند که با این موافق هستند، جناب آقای حسینی سخنگوی کمیسیون هم فرمودند موافقند. انشاءالله وزارت جهاد، یعنی حضور وزیر محترم جهاد را دوستان برای اضافه شدن به این ترکیب رأی بدهند، برای کارگشایی حضور وزارت جهاد حتماً تأثیرگذار است، متشکرم.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر، مخالف صحبت نمیفرمایند، موافق هم صحبت نمیکنند.

احمد اميرآبادي فراهاني
دولت و کمیسیون موافق هستند. آقای رئیس! اضافه شدن وزارت جهادکشاورزی را به رأی بگذارید.

محمدباقر قاليباف
حضار 227 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
در ادامه دستور اول ما در تبصره یک پیشنهاد داریم. جناب آقای سلیمی یک پیشنهاد دارند، حاجآقای سلیمی پیشنهادتان را بفرمایید.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید در تبصره (1) ماده (2) اینطور دارد: «وزارت راه و شهرسازی موظف است حداکثر تا سه ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون طرح جامع مسکن را بازنگری و به تصویب شورای عالی مسکن برساند». ما وزارت راه را موظف کردیم این را ببرد آنجا تصویب بکند. یعنی چه کسی؟ وزارت راه! خوب این تکلیف مالایطاق است، ما چطور میتوانیم به یک وزارت بگوییم شما این به اصطلاح طرح جامع مسکن را ببر به تصویب آقای رئیسجمهور و معاون اول و وزیر راه و وزیر نیرو، وزیر کشور، وزیر صنعت، رئیس سازمان برنامه، رئیس بنیاد، بعد هم وزارت جهاد هم که ما وزیر جهاد را اینجا اضافه کردیم. خیلی روشن است تکلیف مالایطاق است، این باید ویرایش بشود. عزیزان من! دقت بشود یعنی ما به این سبک بنویسیم که وزارت راه و شهرسازی موظف باشد که این طرح جامع مسکن را تهیه بکند و برای تصویب به شورایعالی مسکن ارائه بدهد. این غیر از این است که بگوییم وزارت راه خودش موظف است این را آنجا ببرد و به تصویب برساند، این مثل این میماند که به مجلس کسی بگوید که بله، من این طرح را ارائه دادم و باید شما به تصویب برسانید، تحمیل است، نمیشود به کسی اراده را تحمیل کرد و به هر کیفیت نمیشود بر دیگری تحمیل کرد، این که کسی یک ارادهای کند نمیتواند بر دیگری تحمیل بکند. وزیر راه مگر میتواند به دیگران تحمیل کند؟ حتماً شما باید آن را به تصویب برسانید. این تقریباً به تعبیر فلاسفه قسر است و تکلیف مالایطاق است و این حتماً باید ویرایش بشود و بنویسیم وزارت راه و شهرسازی تهیه بکند طرح جامع را و برای تصویب به آن شورایعالی ارائه بکند، شورایعالی حالا اختیار دارد تصویب بکند یا تصویب نکند. من خواهش میکنم با دقت ویرایش بشود از نظر ظاهری قابل دفاع نیست، متشکرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم اگر مخالف محترم اجازه بدهند بحث نشود، پیشنهاد حاجآقا را به رأی بگذاریم، دولت موافق و کمیسیون مخالف هستند. پیشنهاد حاجآقای سلیمی مطرح است. حضار (224) نفر دوستان و همکاران رأی خودتان را بدهید، دولت موافق و کمیسیون مخالف است. پایان رأیگیری را اعلام میکنیم. تصویب نشد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
دستور مسکن را مجدداً بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
ادامه دستور جهش تولید مسکن، ما در تبصره دوم هستیم. در تبصره (2) جناب آقای سلیمی پیشنهاد دارند. آقای سلیمی بفرمایید.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! در تبصره (2) عین تبصره (1) است، باز اینجا هم یک ابهام است. گفتند جلسات شورا...

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حاجآقای سلیمی! معاون اول نمیتواند ابلاغ کند.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
حالا اگر آقای رئیسجمهور مصوبات را ابلاغ نکرد چه؟ وقتی تشریف ندارند زمین میماند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
ممکن است از طرف ایشان بتواند.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
عرض من از طرف رئیسجمهور است، الان در بسیاری از موارد از طرف رئیسجمهور ابلاغ میکنند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
نه ایراد ندارد، دبیر هیأت دولت هم ممکن است ابلاغ کند، بنابراین قابل ذکر نیست. حتماً ایراد قانون اساسی میگیرند. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
پیشنهاد بعدی را جناب آقای نیکزاد دارند. آقای نیکزاد مطرح بفرمایید. «تصمیم این شورا در حکم تصمیم رئیسجمهور محترم و هیأت وزیران است».

علي نيک زادثمرين
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران عزیز عرض خداقوت دارم. در قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن شورای مسکن در سطح استانها پیشبینی شده است. سرورانی هم که به عنوان نماینده مردم شرف حضور دارند در آن جلسات معمولاً شرکت میکنند، استاندار رئیس شورای مسکن استان است و تصمیماتشان هم با نمایندگان متناظر از وزارتخانهها تصمیم میگیرند. ما که در دولت دهم تجربه این کار را داریم طبق اصل (127) قانون اساسی رئیسجمهور میتواند کمیسیونی را مشخص کند و مصوبات آن، میگوید: «رئیسجمهور میتواند در موارد خاص بر اثر ضرورت با تصویب هیأت وزیران نماینده یا نمایندگان ویژهای با اختیارات مشخص تعیین نماید. در این موارد تصمیمات نماینده یا نمایندگان مذکور در حکم تصمیمات رئیسجمهور و هیأت وزیران خواهد بود». پیشنهادی که من عرض کردم و خواهش میکنم دوستان عنایت داشته باشند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای دکتر! خیلی عذر میخواهم، بنا بر همین اصل (127) پیشنهاد شما قابل طرح نیست.

علي نيک زادثمرين

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
چون اختیارات رئیسجمهور است، ما نمیتوانیم در قوانین، اصل قانون اساسی را محدود کند.

علي نيک زادثمرين
پیشنهاد دهنده
من هم همین را میخواهم بگویم ببینید آقای دکتر ما میتوانیم مصوب بکنیم، اختیار بدهیم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
نمیتوانیم این کار را بکنیم شورای نگهبان ایراد میگیرد.

علي نيک زادثمرين
پیشنهاد دهنده
ما میتوانیم مصوب کنیم اختیار بدهیم مصوبات شورایعالی مسکن که تصویب شده است دوباره نرود در هیأت وزیران مطرح بشود.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
خوب الان شما اختیار ندادید، اجبار کردید.

علي نيک زادثمرين
پیشنهاد دهنده
نه اختیار نمیدهیم من عرضم این است که مصوبات شورایعالی مسکن که دوستان

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
شما فرمودید در حکم مصوبه هیأت وزیران است.

علي نيک زادثمرين
پیشنهاد دهنده
احسنت، چرا؟ چون دوستان نوشتند که این برود دوباره شورایعالی مسکن مصوباتش در هیأت وزیران مطرح بشود، ما میگوییم مصوبات شورایعالی مسکن به عنوان مصوبه هیأتوزیران باشد رئیس محترم جمهور میتواند ابلاغ کند و میتواند ابلاغ نکند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
من عذرخواهی میکنم از شما این قابل طرح نیست آقای دکتر چون خلاف اصل (127) هست اختیار دولت را در تفویض میگیرد و ایراد شورای نگهبان مطرح میشود. پیشنهاد بعدی را مطرح بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
پیشنهاد بعدی در تبصره (2) و تبصره (3) دیگر پیشنهادی نداریم، آقای رئیس ماده (2) را با تبصرههایش رأی بگیرید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 222 نفر، ماده (2) و تبصرهها و اصلاحات انجام شده به رأی گذاشته میشود عزیزان رأی خودتان اعلام کنید، اصل ماده (2) مطرح است این دوستان ما در استان خوزستان بنا ندارند در رأیگیریها شرکت کنند؟ آقای حسنوند عزیز، آقای آوائی، جناب برادر خوزستانی! تعداد زیادی از آراء را شرکت نکردهاید تشریف بیاورید خواهش میکنم، جناب ایزدپناه! بفرمایید خواهش میکنم. آقای حسنوند عزیز! شما بزرگترید پیشکسوتید، شما باید به دیگران کمک کنید بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
همکارانی که در انتها ایستادهاند جناب آقای پورابراهیمی، آقای حسینی، آقای ارکانی، آقای زنگنه! ما به رأی شما نیاز داریم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای محفوظی رأی دادند ببخشید چه کنم دیگر من عذرخواهی میکنم، آقای مختار هم رأی دادند متشکریم، آقای مولوی هم رأی دادند متشکریم، پایان رأیگیری را اعلام میکنم تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس ما چند تا الحاقی به ماده (2) داریم جناب آقای نیکزاد الحاق دارند که وزیر نفت و جهاد اضافه بشوند، آقای نیکزاد مطرح بفرمایید.

علي نيک زادثمرين
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع قبلی را آقای رئیس محترم جلسه تبصره (2) میگوید جلسات این شورا در غیاب رئیس شورا به ریاست معاون اول رئیسجمهور برگزار و مصوبات آن توسط رئیسجمهور ابلاغ میگردد، ما اینجا هم الزام کردیم آقای رئیسجمهور را که باید ابلاغ کند، در صورتی که اگر قانونی نباشد، رئیسجمهور بدون مصوبه هیأتوزیران نمیتواند ابلاغ کند. من موضوعم ضمن احترام ویژه به حضرتعالی این بود جهت استحضار که ما گفتیم طبق اصل (27) قانون اساسی که رئیسجمهور میتواند ما این را اینجا آوردیم، گفتیم ابلاغ کند. تبصره (2) را یک بار دیگر میخوانم: «جلسات این شورا در غیاب رئیس شورا به ریاست معاون اول رئیسجمهور برگزار و مصوبات آن توسط رئیسجمهور ابلاغ میگردد» در صورتی که این باید برود هیأتوزیران، لذا ما که الان موضوع را داشتیم حتی میشود رأی بگیریم این جهت استحضار.
موضوعی که الان مطرح است ببینید در شورایعالی مسکن تعدادی از وزرا بنابر ضرورت انجام طرح جامع مسکن ضروری است که حضور داشته باشند. فلسفه حضور جناب آقای وزیر محترم جهادکشاورزی موضوع زمین است، وزیر محترم نفت باید حضور داشته باشد به نیابت از شرکت ملی گاز در جهت تأمین تأسیسات زیربنایی. بنابراین برای اینکه وقت مجلس را نگیریم من خواهشم از همکاران این است که رأی بدهند وزیر محترم نفت هم حضور داشته باشد تا ما بتوانیم برای مسکنها تأمین تأسیسات زیربنایی که عبارت است از آب، برق، فاضلاب، موضوع گاز و ارتباطات، وزیر نفت و وزیر جهادکشاورزی که وزیر جهادکشاورزی رأی آورده خواهشم این است که دوستان رأی بدهند وزیر نفت هم جزء شورایعالی مسکن بشود.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای دکتر! وزیر جهاد مطرح شد رأی آورد یا خیر؟ خوب پس جهاد قابل طرح مجدد نیست، فقط نفت قابل طرح است بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
مخالف محترم جناب آقای امیرآبادی بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید عزیزان پیشنهادی که آقای دکتر نیکزاد دارند اگر ما همه وزرا را بخواهیم در این شورایعالی مسکن جمع کنیم اصلاً دیگر قابل تشکیل نیست میشود هیأتوزیران. بنابراین من در بحث وزارت جهاد چون به خاطر بحث منابع طبیعی بود، مباحث تأمین زمین بود، حمایت از جنگلها بود اینها نیاز بود وزیر جهاد آنجا باشد و دفاع کند از آن بخش حاکمیتی موضوع منابعطبیعی و بخشهای دیگر که در اختیار جهاد است ولی واقعاً وزیر نفت جناب آقای نیکزاد من فکر میکنم اصلاً محلی از اعراب ندارد اینجا باشد.
لذا من خواهشم این است که لطف کنید پس بگیرید اصلاً مطرح نشود خیلی بهتر است والا واقعاً هیچ ضرورتی به حضور وزیر نفت در آنجا نیست و در حقیقت میشود هیأت وزیران و اصلاً تشکیل نمیشود یعنی یک شورایی میشود که اکثر وزرا هستند و اهتمامی برای تشکیل آن دیگر وجود ندارد. لذا من خواهشم این است که اولاً آقای نیکزاد منصرف بشوند در غیر این صورت همکاران عزیز به این پیشنهاد رأی ندهند.

روح اله متفکرآزاد
موافق محترم جناب آقای سلیمی بفرمایید.

عليرضا سليمي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید برای ساخت مسکن یکی از اموری که حتماً باید مدنظر قرار بگیرد، بحث زیرساختها اعم از آب، برق و گاز است. ما وزیر نیرو را آوردیم، به نظر میرسد که اگر وزیر نفت در این ترکیب باشد برای انشعاب گاز مسکنهایی که برنامهریزی شده است حالا سالی یک میلیون به هر ترتیب راحتتر و سهل الوصولتر انجام میشود. من یک نکتهای را هم آقای رئیس چون فرمودید ببینید اصل (123) قانون اساسی میگوید: «رئیسجمهور موظف است مصوبات مجلس یا نتیجه همهپرسی را برای اجرا در اختیار مسئولین ابلاغ بکند» اما در ما نحن فیه بحث مصوبات شورایعالی مسکن بود اینجا لازم نیست حتماً رئیسجمهور میتواند معاون اول را هم ابلاغ کند این نص قانون اساسی است چون جنابعالی فرمودید قابل طرح نیست و خلاف قانون اساسی، قانون اساسی مصوبات مجلس و همهپرسیها را دارد متشکرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

هادي قوامي
بسم الله الرحمن الرحیم
خیلی خلاصه عرض بکنم ما با پیشنهاد جناب آقای مهندس نیکزاد موافق هستیم که هم وزیر جهادکشاورزی حضور داشته باشد همانطور که عرض کردم برای تأمین زمین و هم وزیر نفت برای تأمین زیرساختهای دیگر مثل گازرسانی به این واحدهای مسکونی، عزیزان دقت بکنند شما میخواهید طرحی را مصوب بکنید که سالانه به طور متوسط یک میلیون مسکن تولید و عرضه بشود، حتماً تأمین زیرساختهای اینها هزینههای بسیار زیادی را طلب میکند و تجربهای که ما از مساکن قبلی و برنامههای دیگر داریم در تأمین نیازها مثل گازرسانی، برقرسانی و خدمات دیگری که باید به واحدهای مسکونی انجام میشد، واحدها ساخته شده بود ولی این خدمات زیرساختی انجام نشده بود. لذا تولیدی که انجام شده بود این تولید به کام مصرفکنندگان مسکن تلخ شده بود.
لذا شما میبینید که دوسال، سهسال واحد تولید و عرضه شده ولی به دلیل عدم تأمین این زیرساختها عرض شود آن شیرینی که شما میخواهید به کام کسانی که فاقد مسکن هستند میخواهید این شیرینی را برسانید با نرسیدن یا دیر رسیدن یا بد رسیدن این زیرساختها تلخ خواهد شد. لذا عرض کردم در این شورا هر وزارتخانهای که تأمینکننده است حضورش میتواند مفید باشد ولی هر وزارتخانه و دستگاهی که مصرفکننده است چون تأثیر منفی میگذارد توصیه نمیکنیم لذا با این پیشنهاد جناب آقای مهندس نیکزاد ما موافق هستیم.

روح اله متفکرآزاد
آقای رئیس تذکر و اخطار داریم. جناب آقای حسینعلی حاجیدلیگانی تذکر دارند بفرمایید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس من تذکر ماده (149) بند «ب» جزء (1) را دارم که پیشنهادهای چاپشده کمیسیونهای فرعی و نمایندگان به ترتیب مطرح میشود. ببینید! پیشنهادی که الان اینجا مطرح شد مرکب بود، دو وزارتخانه بود در حالی که یکی تصویب شده بود یکی باقیمانده بود. لذا شما اینجا تجزیه کردید و یکی را میخواهید به رأی بگذارید چون قبلی رأی آورده مجدداً نمیتوانید به رأی بگذارید در حالی که در پیشنهاد قبلی که بنده دادم آنجا هم پیشنهادم بود که وزارت جهاد باشد آنجا گفتید که یکجا است مرکب است نمیشود مطرح کرد و تجزیهاش کردید اینجا الان تجزیه شد ما بین این دو نقیضین ماندیم. حالا اگر این تذکر را میپذیرید، بفرمایید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم، البته آن موقع که تذکر دادید احتمالاً رئیس جلسه بنده نبودم، فعلاً هستم خدمت آقای نیکزاد عزیز چون پیشنهاد قبلی ایشان را هم نپذیرفتیم انشاءالله این را به رأی میگذاریم. کمیسیون هم موافق است. حضار 226 نفر، رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم تصویب شد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
پیشنهاد بعدی را جناب آقای خاندوزی دارند، ببینید آقای رئیس قابل طرح است یا نه؟ (نایبرئیس ـ مطرح نمیکنند وقت هم نداریم) خیلی ممنون و متشکر. آقای رئیس بعدی را آقای عباسزادهمشکینی دارند میخواهند «رئیس شورایعالی استانها» را اضافه کنند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای عباسزاده عزیز! «رئیس شورایعالی استانها» را اضافه کنید با حق رأی ممکن نیست چون اعضایی که باید حق رأی داشته باشند باید اعضای دولت باشند، باز هم میخواهید اضافه کنید بفرمایید.

محمود عباس زاده مشکینی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان عزیز عنایت بفرمایند! مسکن را مردم مصرف میکنند، در ساخت مسکن نقش اصلی روی دوش مردم است، از بنا و کارگرش گرفته تا متقاضی و مصرفکنندهاش یک بخش مسکن بر میگردد به شهرداریها و شوراها. اینها تسهیلکننده ساخت مسکن هستند بخشی از پروسه یا پروژه تولید مسکن به مدیریت شهری و شهرداران و شوراها برمیگردد، در روستاها هم همچنین بخشی از این فرآیند به شوراها مربوط است به نظر من یک موضوع اساسی به نام مسکن وقتی که ما داریم نهادسازی میکنیم برای تسهیل تولیدش، همه ارکان این نهاد اگر دولتی باشد، موضوع خوبی نیست، ما باید تولید مسکن را ببریم به سمت مردمی شدن و هدایت بخش قابل توجهی از منابع مردمی به تولید مسکن و به نظر من هیچ اشکالی هم ندارد و شایسته است از بخش غیردولتی رئیس شورایعالی استانها، ولو بدون حق رأی در این شورا حضور داشته باشد. خواهش میکنم دوستان عزیز به احترام رأی مردم و به احترام شوراها به عنوان پارلمان محلی، مدیریت شهری و جایگاه شورایعالی استانها به این پیشنهاد رأی مثبت بدهند، متشکرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
مخالف محترم اگر اجازه بفرمایند چون فرصت نداریم، دولت موافق و کمیسیون مخالف است. حضار 224 نفر، عنوان را اصلاح کنید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
پیشنهاد بعدی را جناب آقای پژمانفر دارند که یک تبصره الحاقی متنی را میخواهند الحاق کنند، بفرمایید.

نصراله پژمان فر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمنالرحیم
آرزوی توفیق دارم برای یکایک سروران گرامی اگرچه ساعتهای پایانی جلسه امروز است عموماً سروران گرامی هم خسته شدند اما موضوع مهمی را در ارتباط با این تبصره (2) من پیشنهاد دادم دوستان توجه بفرمایید.
ببینید ما در ارتباط با منابع محدودیت داریم و این توانمندی را نداریم که در ارتباط با ساخت مسکن همه مصادیق و همه خواستهها را برآورده بکنیم. اینکه ما بگوییم هر کسی فرم «ج» را پرکرده دوستان بزرگوار ملاحظه بفرمایید، هر کسی که این فرم «ج» را پر کرده باشد ما به این سمت برویم که نیاز آن را پاسخ بدهیم حرف درست است منتها امکانپذیر نیست، ما باید اولویتبندی بکنیم. من یک گزارشی را در ارتباط با موضوع مسکن برای دهکهای مختلف مردم عرض میکنم پیشنهاد را اشاره میکنم. ما دهکهای مختلف را، دهک دهم جامعه طبق آماری که در روستاها و شهرها داریم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حاج آقای پژمانفر ببخشید، اتاق فرمان اصلاح کنید الحاقیههای ماده (2) مطرح است نه ماده (3)، بفرمایید.

نصراله پژمان فر
پیشنهاد دهنده
دهک دهم جامعه ما در روستاها و شهرها نهایتاً زیر (20) درصد مسکن دارند اما دهک اول جامعه ما حتی در شهر که ما نگاه میکنیم (55) درصد اینها خانه دارند خوب طبیعتاً اینجا ما باید برویم به سمت اولویت دادن. ما آمدیم چه پیشنهادی دادیم گفتیم که هم وزارت رفاه و وزارت راه و شهرسازی براساس منابعی که در اختیار دارند که منابع صندوق ملی مسکن در آن قرار دارد یک شیوهنامهای تهیه بکند که به صورت پلکانی بیاید خانوادههایی که متقاضی مورد مسکن هستند را بیاید اولویتبندی بکند یعنی کسانی که یک مورد یا چند مورد از اولویتها را دارند را مورد حمایت قرار بدهد تا براساس همین مبنای پلکانی این مبنای پلکانی را براساس اطلاعاتی که پایگاه رفاه ایرانیان در اختیار قرار میدهد این کار را انجام بدهیم تا طبیعتاً خانوادههایی که فرزند بالاتر دارند براساس سیاست ابلاغیه مقام معظم رهبری در موضوع فرزندآوری، اینهایی که سه فرزند دارند و فرزندانشان زیر 25 سال است که عموماً فرزندان زیر 25 سال با پدر و مادر دارند زندگی میکنند خوب اینها اولویت داده بشوند یا رزمندگان معسر اولویت داده بشوند یا کسانی که تحت پوشش کمیته امداد هستند اینها اولویت داده بشوند.
من خلاصه عرض میکنم سروران گرامی ما به دلیل این که توانمندی نداریم تمامی این تقاضاها که در فرم «ج» افراد پر میکنند این کار را انجام بدهیم آمدیم اینجا یک تبصرهای را الحاق کردیم که گفتیم وزارت راه و شهرسازی و وزارت رفاه متناسب با ظرفیت منابعی که دارند بیایند یک شیوهنامهای بنویسند که در آن شیوهنامه مشخص شود کسانی که میخواهند در اولویت قرار بگیرند به صورت پلکانی آن کسی که یک فرزند یا دو یا سه فرزند دارد و فرزندانشان زیر (25) سال که عموماً عرض کردم در منزل هستند اینها در اولویت واگذاری خانه قرار بگیرند. طبیعتاً ما توانستهایم هم اقداماتمان را انجام بدهیم هم اقداماتمان را براساس اولویت انجام میدهیم. من خواهش میکنم این موضوع، موضوعی نیست که کسی با آن مخالفت داشته باشد. آقای رئیس! اگر مصلحت میدانید دولت هم حتماً موافق است و کمیسیون هم حتماً موافق است دوستان کمک بکنند انشاءالله این مورد رأی بیاورد که این کار را موجهتر بکند، دوستان مرکز پژوهشها هم این پیشنهاد را تأیید میکنند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم، اگر مخالف محترم اجازه بدهند. دولت! موافق است و کمیسیون هم موافق است. آقای امیرآبادی پیشنهاد حاج آقای پژمانفر را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
تبصره الحاقی ـ «وزارت کار و رفاه اجتماعی مکلف است با همکاری وزارت راه و شهرسازی متناسب با منابع در اختیار صندوق ملی مسکن شیوهنامه نحوه بهرهمندی پلکانی خانوارهای متقاضی استفاده از یک یا چند مورد از حمایتهای موضوع این قانون را براساس دهکبندی درآمدی سازگار شده با هزینههای زندگی در مناطق مختلف کشور بر مبنای اطلاعات پایگاه رفاه ایرانیان و یا با اولویت خانوارهای دارای حداقل سه فرزند زیر (25) سال در دهکهای پایین درآمدی، خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی و رزمندگان معسر تهیه و به تصویب شورایعالی مسکن برساند».

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. حضار 220 نفر، رأی خودتان را اعلام بفرمایید. همکاران در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد، متشکریم. ادامه دستور را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
اگر اجازه بدهید من ماده (3) را قرائت کنم.
ماده (3) ـ «صندوق ملی مسکن به منظور ایجاد هم افزایی تقویت توان حمایتی و تخصیص بهینه منابع مالی بخش مسکن با کارکرد تجمیع و تقسیم منابع مالی موضوع این قانون حداکثر در سه ماه پس از لازمالاجراء شدن این قانون تشکیل میگردد.
منابع این صندوق از محل مالیاتهای مرتبط با حوزه زمین، مسکن، مستغلات و ساختمان منابع پیشبینی شده برای بخش مسکن در قوانین بودجه سنواتی منابع حاصل از بازگشت و امهال اصل و فرع خطوط اعتباری مسکن مهر، اقساط برگشتی صندوق پسانداز مسکن یکم در هر سال، منابع خیرین و سایر منابع که در اساسنامه صندوق پیشبینی میگردد تأمین میشود و به مصارف صندوق از جمله یارانه سود تسهیلات، تخفیف در هزینه صدور و تمدید پروانه ساختمانی، گواهی پایانکار ساختمان، هزینههای تأمین و انتقال زیرساخت و مشارکت در ایجاد امکانات، خدمات روبنایی و کاربریهای غیرانتفاعی (آموزشی، مذهبی، درمانی، فضای سبز، فرهنگی، ورزشی، تجهیزات شهری) در توسعه شهری ایجادشده برای پروژههای مسکونی موضوع این قانون اختصاص مییابد. اموال و داراییهای این صندوق متعلق به دولت جمهوری اسلامی ایران است. صندوق در وزارت راه و شهرسازی مستقر است و در تهران و در هیچ یک از شهرها شعبه دیگری ندارد. ارکان صندوق شامل: هیأتامنا و هیأتعامل است.
الف) هیأتامناء
1 ـ ترکیب اعضا هیأتامناء به عنوان بالاترین رکن صندوق عبارتند از:
1 ـ 1 ـ وزیر راه و شهرسازی (رئیس هیأتامنای صندوق)
2 ـ 1 ـ وزیر کشور
3 ـ 1 ـ وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی
4 ـ 1 ـ وزیر امور اقتصادی و دارایی
5 ـ 1 ـ رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور
6 ـ 1 ـ رئیس کل بانک مرکزی
7 ـ 1 ـ یک نفر از اعضای کمیسیون عمران و یک نفر از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات به پیشنهاد کمیسیون و انتخاب مجلس شورای اسلامی (به عنوان ناظر)
8 ـ 1 ـ دادستان کل کشور
9 ـ 1 ـ رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی
2 ـ جلسات هیأتامناء حداقل سالی دوبار تشکیل میشود و جلسات با حداقل دوسوم اعضا رسمیت مییابد و تصمیمات آن به حداقل (5) رأی اتخاذ میگردد.
3 ـ دبیرخانه هیأتامنا در وزارت راه و شهرسازی مستقر است.
ب) هیأتعامل
1 ـ هیأت عامل مرکب از پنج نفر از افراد صاحب نظر، با تجربه، امین، مورد وثوق و خوشنام در امور اقتصاد مسکن حقوقی، مالی، بانکی، عمرانی و برنامهریزی با حداقل (10) سال سابقه مرتبط با مدرک تحصیلی حداقل کارشناسی ارشد به پیشنهاد وزیر راه و شهرسازی توسط هیأتامنا انتخاب و با حکم رئیس هیأتامنا برای مدت چهار سال منصوب میشوند.
2 ـ برکناری و قبول استعفای اعضای هیأتعامل مشروط به تأیید دو سوم اعضای صاحب رأی هیأتامناء میباشد.
3 ـ رئیس هیأتعامل که بالاترین مقام اجرایی صندوق است از بین اعضای هیأتامناء انتخاب و به حکم رئیس هیأتامناء منصوب میشود.
تبصره 1 ـ دیوان محاسبات کشور و سازمان حسابرسی کشور مکلفند مصارف و هزینه کرد این صندوق را هر ششماه به کمیسیون عمران و برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی ایران گزارش نمایند.
تبصره 2 ـ اساسنامه این صندوق مشتمل بر اهداف، کارکردها، وظایف صندوق، منابع و مصارف صندوق، وظایف هیأتامناء و هیأتعامل و سایر عوامل حداکثر تا دو ماه پس از لازمالاجراء شدن این قانون به پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی به تصویب هیأتوزیران میرسد.
تبصره 3 ـ تا زمان تشکیل و استقرار این صندوق حساب ملی مسکن نزد بانک مسکن تشکیل میشود و منابع این حساب در راستای اهداف و موضوع این صندوق ملی مسکن با دستور وزیر راه و شهرسازی قابل برداشت است. بلافاصله با تشکیل این صندوق کلیه وجوه حساب مذکور به صندوق منتقل میگردد.
تبصره 4 ـ بدهی بانک مسکن به بانک مرکزی بابت اصل و فرع خطوط اعتباری مسکنمهر به حساب بدهی دولت به بانک مرکزی منتقل میشود و این مبلغ به عنوان منابع صندوق ملی مسکن منظور میگردد.
تبصره 5 ـ صورتهای مالی صندوق شامل جزئیات منابع و مصارف صندوق باید جهت اطلاع عموم به صورت حداقل فصلی بر تارنمای وزارت راه و شهرسازی منتشر گردد.
تبصره 6 ـ پس از لازمالاجراء شدن این قانون هرگونه اختصاص بودجه، کمک و یا یارانه دولتی در بخش مسکن صرفاً از طریق این صندوق امکانپذیر است.
تبصره 7 ـ کلیه حسابهای این صندوق صرفاً نزد بانک مسکن افتتاح میشود.
تبصره 8 ـ درآمدهای مالیاتی زیر پس از واریز به خزانهداری کل کشور به عنوان منابع صندوق ملی مسکن به صورت (100) درصد تخصیص مییابد.
الف ـ درآمدهای مالیاتی براساس پایههای جدید مالیاتی در بخش مسکن از جمله درآمد مالیاتی عایدی سرمایهای در املاک، عایدی بر معاملات مکرر و سایر موارد مشابه.
ب ـ درآمدهای مالیاتی پایههای موجود مرتبط با بخش مسکن که تاکنون دریافت نشده است از جمله مالیات بر خانههای خالی، مالیات بر اراضی بایر و سایر موارد مشابه.
ج ـ درآمدهای مالیاتی حاصل از افزایش نرخ پایههای مالیاتی موجود در بخش مسکن از جمله مالیات بر نقل و انتقال خانههای گرانقیمت، مالیات بر اراضی بایر و سایر موارد مشابه.
4
تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت دخانیات ایران

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید یکی، دو تا تحقیق و تفحص داریم، مدتی است در دستور است، اینها را مطرح کنم. گزارش کمیسیون صنایع و معادن را داریم، مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت دخانیات ایران. سخنگوی محترم کمیسیون صنایع بفرمایید.

حجت اله فيروزي
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت دخانیات ایران
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام و تحیت، با احترام بازگشت به نامه شماره (573680) مورخ 11/9/99 درخصوص تقاضای جناب آقای رمضانعلی سنگدوینی نماینده محترم گرگان و آققلا برای تحقیق و تفحص از شرکت دخانیات ایران، به استحضار میرساند در اجرای ماده (212) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی نظر به اظهارات متقاضی مبنی بر عدم کفایت اطلاعات ارائهشده، موضوع تحقیق و تفحص در جلسه رسمی مورخ 8/10/99 کمیسیون با حضور (17) نفر از حاضرین نمایندگان عضو کمیسیون و متقاضی تحقیق و تفحص مطرح و پس از استماع نظرات طرفین ضرورت انجام تحقیق و تفحص در محورهای زیر به تصویب رسید.
محورهای تحقیق و تفحص:
(در این هنگام آقای سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی «نایبرئیس اول» ریاست جلسه را به عهده گرفتند)
1 ـ با عنایت به تأکیدات مقام معظم رهبری در حمایت از تولید داخلی و نامگذاری سالهای اخیر با محوریت ضرورت توجه به تولید ملی، چرا شرکت دخانیات ایران طی سنوات اخیر اقدام به افزایش واردات محصولات دخانی از کمپانیهای خارجی نموده که این امر موجبات خروج ارز از کشور و کاهش تولید و بعضاً تعطیلی واحدهای دخانیات و تعدیل نیروهای این بخش گشته و همچنین کاهش اراضی زیر کشت توتون را در پی داشته است؟
2 ـ معیار انتصاب مدیران در شرکت دخانیات ایران بر چه مبنایی میباشد؟ چراکه طی سالیان اخیر افراد فاقد سوابق کاری متناسب و بعضاً محکومین قضائی در سمتهای مدیریتی و معاونت گمارده شدهاند.
3 ـ علت بازنگری و عدم همکاری در قراردادهای تأمینکنندگان مواد اولیه چیست؟
4 ـ شفافسازی در نحوه ارزشگذاری و فروش برند بیستون بدون انجام مزایده و أخذ مجوز از سازمان خصوصیسازی.
5 ـ علت کاهش سهم شرکت دخانیات ایران در بازار سیگار کشور در سال اخیر چیست؟
رئیس کمیسیون صنایع و معادن ـ عزتاله اکبریتالارپشتی

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای سنگدوینی! تشریف بیاورید، اگر از وقت هم کمتر استفاده کنید ممنون میشویم.

رمضانعلي سنگدويني
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
با سلام و صلوات به روح بلند و ملکوتی حضرت امام، شهدا، شهدای انقلاب، شهدای دفاع مقدس، شهدای مدافع حرم، شهدای امنیت و سردار دلها شهید حاج قاسم سلیمانی.
ایام الله دهه فجر را خدمت همه ملت شریف ایران و همکاران عزیزم تبریک عرض میکنم.
برادران عزیز، همکاران عزیز! امروز تحقیق و تفحص از یک شرکتی است که مایملک و دارایی کشور را به غارت بردهاند. شرکت دخانیات ایران که زمانی بزرگترین کمپانی تولید سیگار در خاورمیانه بوده است به دلیل مدیریت ناکارآمد و سیاستهای غلط مدیران فعلی در حال حاضر در وضعیت بسیار بحرانی به سر میبرد.
برادران عزیز! این وضعیت بحرانی نتیجه آن بحران کارگری بیش از (5000) کارگر بیکار و (20) هزار توتونکار بیکار در سطح استانهای کشور بوده است. اینها همه مستنداتی است که هم در کمیسیون اصل (90) هست و هم در کمیسیون صنایع و معادن.
سیاستهای ضدتولید داخلی آقای رحمانیخلیلی و ورود کمپانیهای خارجی سیگار در سالهای متمادی باعث شده شرکت دخانیات ایران عملاً از بازار دخانیات کشور حذف گردد.
عزیزان! سهم تعدادی سیگار (10) درصد در بازار و ریالی آن (7) درصد در بازار است و کمپانیهای آمریکایی و انگلیسی به وسیله آقای رحمانیخلیلی در ایران مستقر شدهاند و نتیجه آن بعد از ده سال، تعطیلی بسیاری از واحدهای تولیدی شرکت دخانیات ایران، کارخانجات توتون خوی، کارخانه فرآوری تیپ غربی گلستان، کارخانه فرآوری تیپ غربی گیلان، کارخانه سقز، کاهش کارخانه تیپ شرقی قرق با (20) درصد ظرفیت و کارخانه سورک مازندران با (40) درصد ظرفیت و کاهش تولید سیگار شرکت به حدود یکسوم.
عزیزان توجه کنید! کاهش تعداد پرسنل شرکت دخانیات ایران از (11) هزار نفر به کمتر از (5000) نفر رسیده است. ترک کشت بسیاری از توتونکاران در استانهای آذربایجانغربی، گیلان، مازندران و گلستان و روی آوردن به شغلهای غیرمولد و کاذب. تصاحب سهم (80) درصد بازار ایران توسط برندهای آمریکایی و انگلیسی که ایشان در کشور مستقر نموده است.
عزیزان، برادران عزیز، همکاران عزیز! آقای رحمانیخلیلی شخصی که به بهانه مبارزه با قاچاق به صورت رسمی بازار سیگار ایران را دودستی تقدیم شرکتهای انگلیسی و آمریکایی نموده و در دوران مدیرعاملی در دخانیات محکومیت قضائی داشته است و توسط وزیر سیاستگذار و همهکاره شرکت دخانیات ایران شده است.
این دستخطی است که وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به ایشان داده است. آقای سیاوش افضلی مدیرعامل شرکت دخانیات ایران با لیسانس جانورشناسی با سابقه ده سال کار از یک سرپرستی دفتر فروش به معاون بازرگانی و عضو هیأتمدیره منصوب میگردد و وی در تاریخ 1/4/96 با درخواست شخصی و دریافت سنوات خدمت و مزایای تشویقی بازخرید میشود و مجدداً در تاریخ 26/6/98 با حکم رئیس صندوق بازنشستگی فولاد مجدداً به مدیرعاملی شرکت دخانیات منصوب و برخلاف قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان در 4/3/98 منصوب میشود.
چرا آقای حجتاله اسدی که محکومیت قضائی دارد و توسط کمیته انضباطی کار شرکت دخانیات اخراج و توسط اداره کار نیز قطعی گردیده، مجدداً در تاریخ 14/8/98 به سمت رئیس هیأتمدیره دخانیات منصوب میشود. همچنین نامبرده در شرکت حلماگستر عضو هیأتمدیره میباشد.
چرا آقای ملکآسا معاون وقت آقای رحمانیخلیلی که بازنشسته بوده و محکومیت قضائی دارد به سمت مشاور آقای افضلی منصوب میشود؟ چرا آقای رضا دهقانی بازنشسته دولت برخلاف قانون منع بهکارگیری بازنشستگان حدود یک سال به سمت معاون اداری و مالی شرکت دخانیات منصوب گردیده و هماکنون مشاور ارشد ایشان میباشد؟
آقای علی تقیزاده سرپرست حقوقی شرکت که عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی بوده و برخلاف قانون از دو صندوق دولتی حقوق و مزایا دریافت میکند. این همه افراد با سابقه محکومیت قضائی و مسألهدار و بازخریدی و بازنشسته و چندشغله در یک شرکت دولتی؟ مگر قحطالرجال است؟
چرا برند معروف بیستون متعلق به شرکت دخانیات ایران که سهم بالایی در بازار کشور دارد بدون أخذ مجوز از سازمان خصوصیسازی و برگزاری مزایده با بهای یکبیستم قیمت واقعی به یک شرکت خصوصی واگذار گردیده و امضای مدیرعامل فعلی در ذیل آن مصوب میباشد؟ چرا در حالی که کشور تحریم است و کشاورزان داخلی با مشقتهای فراوان توتون تولید میکنند و بیش از (90) درصد اشتغال صنعت دخانیات در حوزه کشاورزی و فرآوری توتون میباشد، علاوه بر کاهش پیمان کشت با کشاورزان و بهای ناچیز محصولات آنها، پرداخت مطالبات کشاورزان نیز در زمانی طولانی انجام میشود؟
در حالی که با توتونکاران داخلی به صورت قهریه برخورد میشود، عزیزان دقت کنید! قرارداد خرید با شرکت CGT امارات منعقد میگردد که حتی یک برگ توتون در آنجا کشت نمیشود و برخلاف مفاد قرارداد پرداخت پس از تحویل کالا، طی تفاهمنامهای که با امضای آقایان افضلی و اسدی معادل (27) میلیون یورو چک تحویل نماینده شرکت مذکور میگردد، در حالی که توتونها در امارات میباشد. کارشناسان شرکت دخانیات نیز پس از بازدید مقداری از توتونها را غیرقابل استفاده دانسته و مابقی را نیز معیوب کارشناسی کردهاند و هماکنون نیز پس از چند سال (10) میلیون یورو در تعهدات شرکت مزبور باقی مانده است.
شرکت «ایدهآل دخانیات ایرانیان» که کلیه خریدهای شرکت دخانیات را بر عهده دارد برخلاف بند (12) مصوبه مجمع عمومی سالیانه شرکت مقرر گردید تا پایان سال 97 نسبت به انحلال آن اقدام کند. متأسفانه برخلاف مصوبه مجمع عمومی این شرکت به عنوان حیاطخلوت آقایان خریدهای میلیاردی داخلی و خارجی را همچنان ادامه داده و حتی آقای افضلی پیگیر وام (200) میلیارد تومانی برای آن شرکت طی تاریخ 7/2/99 میباشد. درخصوص قرارداد مشارکت با شرکت بی.ای.تی بریتیش امریکن توباکو... (قطع میکروفن)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
جناب آقای سنگدوینی عزیز! وقتتان تمام شد. صدایتان پخش نمیشود، میکروفن قطع شده است.

رمضانعلي سنگدويني
پیشنهاد دهنده
از آقای شریعتمداری دعوت کردیم در کمیسیون حضور پیدا کنند، ایشان حضور پیدا نکردند. از من خواست، آقای اکبری و آقای رسولینژاد اینجا هستند، ایشان بعد از ده روز در کمیسیون حاضر نشد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
سپاسگزاریم، متشکریم. آقای متفکر! تذکرات را بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
تذکر آییننامهای داریم، جناب آقای محمدتقی نقدعلی بفرمایید.

محمدتقي نقدعلي
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر بنده ماده (22) آییننامه مجلس شورای اسلامی بند دوازدهم و همینطور بعضی از تبصرههای دیگر و بندهای دیگر از ماده (23). ببینید عزیزان! از روز اول که ما بنا شد در مجلس شورای اسلامی هیأترئیسه تشکیل بدهیم ریاست محترم فرمودند مجلس گذشته یک آماری از تحقیق و تفحصها دادند که فکر میکنم از صد و چند تحقیق و تفحص 10 یا 15 تحقیق و تفحص به سیستم قضائی ارسال شد، نهایت کار سیستم قضائی هم اعلام کرد اینها نتیجه نداده است، مستندات کلی بوده، قابلیت صدور حکم را ندارد.
جناب آقای رئیس! بنده از شهرستانی صحبت میکنم که تولیدکننده تنباکوی زرد طلایی، تنباکوی صادراتی است، امروز (8) میلیارد از کشاورزان شهرستان خمینیشهر خریداری شده، مطالبات همچون سالهای گذشته دیر پرداخت میشود، منتهای مراتب من تقاضا دارم، قولی که هیأترئیسه محترم برابر این آییننامه به ما دادند که کاری بکنند که وظایف نظارتی و تحقیق و تفحصها به نتیجه بیانجامد امروز در دو دوره و دوره دهم و قبل از آن تحقیق و تفحص انجام شده و نهایت کار هیچ نتیجهای نداده است. من از همکاران گرامی ضمن اینکه اقرار میکنم...

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حاجآقای نقدعلی شما در قالب تذکر دارید مخالفت میکنید. تحقیق و تفحص مخالف و موافق ندارد.

محمدتقي نقدعلي
تذکر آیین نامه
نخیر، مخالفت نمیکنم، من به هیأترئیسه تذکر میدهم یک ساز و کاری را طراحی بکنید که این وظیفه نظارتی منتج به نتیجه بشود. بالاخره این مطالبات و مشکلات یک موقع فقط به صرف صوریکاری و یک کلید زدن تحقیق و تفحصی اتفاق نیفتد که منتج به نتیجه نشود.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکر، شما میفرمایید تحقیق و تفحصها واقعی باشد. تذکر بعدی را بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای سلیمی تذکر میدهید؟

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
دوستان! تذکر باید به اقدامات هیأترئیسه باشد یا به نوع دستور باشد. وارد محتوا بشوید حق قانونی در آییننامه برای آن ذکر نشده است. بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای نظریخانقاه تذکر دارید یا نه؟ در دستور اگر نیست اجازه بفرمایید عبور کنیم، در دستور است؟

سيدغني نظري خانقاه
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض ادب و احترام تذکر بنده هم ماده (22) بند (11) شأن مجلس در واقع با این کارهایی که صورت میگیرد مقداری لطمه میبیند و ضربه میبیند. اینکه برای هر کاری در واقع تحقیق و تفحصی در دستورکار قرار بگیرد به نظرم نه مورد قبول افکار عمومی است، نه مورد قبول نمایندگان است. لذا من خواهشم از هیأت محترم رئیسه این است که درست است که آییننامه اختیاراتی در اختیار نمایندگان قرار داده اما آن تدبیری که شما باید درباره مسائل داشته باشید و به بهترین نحو مجلس اداره بشود تاکنون ما نتوانستیم در واقع آن تدبیر را در هیأترئیسه ببینیم و این تذکر را به هیأترئیسه محترم داریم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار (223) نفر، عذر خواهم تذکرات دارد به سمت مخالفت میرود و بهحق همکاران اعتراض میکنند. آقای ایزدخواه! اجازه بفرمایید دوستان هر نظری دارند در رأی خودشان اعمال کنند. گزارش تحقیق و تفحص از شرکت دخانیات مطرح است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد بانکهای خصوصی

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

احمد اميرآبادي فراهاني
تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد بانکهای خصوصی است.
سخنگوی محترم کمیسیون اقتصادی برای قرائت گزارش تشریف بیاورند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
تقاضاکنندگان در ردیف جلو حاضر شوند.

احمد اميرآبادي فراهاني
متقاضی بنده و آقای توانگر هستیم که آقای توانگر قرار است صحبت کنند. آقای توانگر تشریف بیاورید که بعد از سخنگو خدمت شما باشیم.

مهدي طغياني
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام و تحیت
با احترام بازگشت به نامه شماره (590348) مورخ 29/5/1399 درخصوص تقاضای تعدادی از نمایندگان محترم برای ضرورت تحقیق و تفحص از بانکهای خصوصی به استحضار میرساند، در اجرای ماده (212) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی جلساتی با حضور مدیران عامل بانکهای خصوصی و متقاضیان تحقیق و تفحص برگزار گردید و نهایتاً نظر به اظهار مورخ 24/8/1399 متقاضیان مبنی بر عدم کفایت اطلاعات ارائه شده کمیسیون موضوع در جلسه رسمی مورخ 25/8/1399 که با حضور (17) نفر حاضرین از نمایندگان عضو و متقاضیان تحقیق و تفحص مطرح و ضرورت انجام تحقیق و تفحص در محورهای ذیل به تصویب رسید:
1 ـ ده بدهکار بزرگ هر بانک براساس آییننامه، ذینفع واحد بانک مرکزی، مبلغ تسهیلات به ریال، وثایق دریافتی و وضعیت بازپرداخت.
2 ـ میزان تسهیلات پرداختی و تعهدات به اشخاص مرتبط با آییننامه بانک مرکزی، مبلغ تسهیلات، وثایق دریافتی و وضعیت بازپرداخت.
3 ـ میزان تسهیلات پرداختی و تعهدات کلان با تعریف آییننامه بانک مرکزی، مبلغ تسهیلات، وثائق دریافتی و وضعیت بازپرداخت.
4 ـ وضعیت ذخیرهگیری مطالبات مشکوکالوصول هر بانک براساس مقررات مربوطه.
5 ـ ارزیابی وضعیت صدور اعتبارات اسنادی و ضمانتنامه توسط هر یک از بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی.
6 ـ بررسی وضعیت سود دریافتی از تسهیلاتگیرندگان و پرداختی به سپردهگذاران، انطباق با مقررات بانک مرکزی و دستورالعملهای شورای پول و اعتبار.
7 ـ وضعیت سرمایهگذاریها و اموال هر یک از بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی.
8 ـ میزان تسهیلات سوختشده که توسط بانک امهال شده است.
9 ـ دلایل ایجاد و ماندگاری بدهی این بانکها به بانک مرکزی.
10 ـ میزان داراییهای موهومی هر بانک.
11 ـ میزان مطالبات غیرجاری پس از صحتسنجی اطلاعات صورتهای مالی هر بانک.
12 ـ بررسی کیفیت و صحت انتشار اطلاعات صورتهای مالی و بررسی تخلفات حسابرس مستقل هر بانک.
دوستان عنایت بفرمایند! در بحث بانکهای خصوصی و مسائلی که در آن هست، خلأهایی در قانون پولی و بانکی کشور در کمیسیون اقتصادی بررسی شد در قالب اصلاح قانون نظام بانکی انشاءالله به زودی به صحن ارسال میشود و امیدواریم این تحقیق و تفحص هم به تکمیل آن اصلاحاتی که در کمیسیون در اصلاح قانون نظام بانکی در حال انجام است کمک بکند، خیلی ممنون و متشکر.

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون، جناب آقای توانگر تشریف دارند، بفرمایید صحبت کنید.

مجتبي توانگر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و احترام به محضر حضرت ولیعصر آقا امام زمان و مقام معظم رهبری، ملت شریف ایران و شما نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی.
همکاران گرامی مستحضرید که طبق قانون اساسی مجلس حق دسترسی به کلیه اطلاعات و اسرار کشور را دارد تا بتواند به بهترین نحو در امور کشور تصمیمگیری کند و بر همین اساس قانون اساسی به مجلس اختیار تحقیق و تفحص در تمام امور کشور را داده تا در مواردی که اطلاعات کافی در اختیار نمایندگان و پارلمان نیست و یا در دسترسی مجلس به اطلاعات مانع یا مقاومتی وجود دارد به تحقیق و تفحص بپردازد و با تشکیل هیأتهایی با اختیارات خاص در جمعآوری اطلاعات و تقدیم به نمایندگان اقدام نماید.
قطعاً تکتک شما نمایندگان تأیید میکنید که باید مشخص شود بانکهای خصوصی چقدر منابع دارند؟ از کجا میآورند و با آن چه میکنند؟ قطعاً با مراجعات و گلهمندی مردم مواجهید که از سودهای زیاد و جریمههای سنگین و غیرقانونی بانکها به شما شکایت میآورند.
حتماً برایتان این سؤال وجود دارد که وقتی مردم نمیتوانند تسهیلات بانکی کوچک معیشتی بگیرند پس منابع عظیم بانکی در اختیار چه کسانی قرار میگیرد؟ همه شما پای درد دل مردمی مینشینید که برای یک وام (10) میلیون تومانی هفتخوان رستم پیش پایشان گسترده میشود ولی هر از چند گاهی از وامهای چندهزار میلیارد تومانی پرده برداشته میشود که بدون تعهد و ضمانت و بدون تشریفات قانونی پرداخت و مشکوکالوصول شدهاند. در این میان مردم نجیب و نظام مقدس ما است که آسیب میبیند و تعدادی معدود و انگشتشمارند که منابع کشور را در اختیار گرفته و منفعت کلان میبرند و متأسفانه این دولت مستقر هیچ ارادهای برای مراقبت از منافع و مصالح مردم و منابع کشور که در اختیار بانکهای خصوصی قرار گرفته است ندارد و ما نمایندگان نه پاسخ مشخصی داریم که به مردم بدهیم و نه راهحل مؤثری که برای تصمیمگیری و پاسخگویی به آن استناد کنیم.
پس مجلس و نمایندگان نیاز دارند برعملکرد بانکها و لایههای پنهان آنها اشراف پیدا کنند. بر همین اساس از ابتدای مجلس یازدهم به همراه تعدادی از نمایندگان به این موضوع حساس ورود کردهایم، ولی همه دربها حتی برای مجلس هم بسته بود که در ادامه خدمت شما تشریح خواهم نمود. به هر حال در مواجهه با این واقعیت منحوس که اطلاعات بانکهای خصوصی در لایههای متعدد و دور از دسترس و شفافیت نگهداری میشود به این جمعبندی رسیدهایم که باید تحقیق و تفحص صورت گیرد.
نمایندگان محترم! بانکهای خصوصی شکل گرفتند تا با ارتقای شاخصهای بهرهوری موجب بهبود عملکرد بانکهای دولتی شوند، ولی الان بانکهای خصوصی اساساً بانکداری نمیکنند بلکه بنگاهداری مینمایند. امروزه بانکها به جای بانکداری تنها یک هدف دارند آنهم رقابت با هم برای به دست آوردن سهم بیشتری از نقدینگی جامعه و اصلاً به فکر بانکداری هم نیستند چه برسد به رعایت استانداردهای بانکداری. ما به خوبی واقفیم که بانکها باید بهرهوری را افزایش دهند، اما برای بررسی شاخصهای سرمایهگذاری نسبت سرمایهگذاری به جمع دارایی ثابت، شاخصهای وصول بدهی و اعتبارات اسنادی و ضمانتنامهها و شاخصهای جذب منابع و همچنین شاخصهای سودآوری به تناسب دارایی و بدهیها اطلاعات شفاف و قابل اعتمادی در دسترس نداریم و این یک اشکال بزرگ است که باید از مجرای تحقیق و تفحص برطرف شود.
در اینجا لازم میدانم مواردی از اشکالات اساسی حوزه بانکهای خصوصی را خدمت شما سروران گرامی که در کسوت نمایندگی ملت شریف ایران به امر قانونگذاری و نظارت میپردازید عرض کنم. یکی از ابهامات که در نظام بانکی ما مشهود است بحث نحوه سود و أخذ ربح مرکب در قالبهای مختلفی مانند جریمه تأخیر است. این در حالی است که بانکها در اعطای تسهیلات و أخذ وثایق و تضامین برای بازپرداخت میپردازند و از طرف دیگر با أخذ جریمه و روشها و توجیهات مختلف عملاً به أخذ سود مرکب میپردازند.
همکاران محترم! قطعاً یکی از مراجعات دائمی به شما مرتبط با سودهای کلانی است که بانکها میگیرند و متأسفانه به دلیل عدم شفافیت بانکی ما نمایندگان هیچ پاسخ مشخصی به مردم نداریم، همینقدر بس که ما اعضای کمیسیون اقتصادی هم نتوانستهایم با قطع و یقین بگوییم که بانکها سود بانک تسهیلات خود را چگونه محاسبه و أخذ میکنند.
وکلای محترم ملت در مجلس! ما خوب میدانیم که بانکها به جای افزایش درآمدهای خود از محل مشارکت در طرحهای دارای توجیه به دنبال افزایش سود از روشهای مختلفی مانند جرایم تأخیر، أخذ سودهای مرکب و غیره هستند و ما برای کنترل آن اشراف اطلاعاتی نداریم. مردم از مجلس انتظار دارند، که انتظار بهحقی هم هست، مطالبه دارند که بالاخره بحث سود و جریمه وامها شفاف شود اما ما اطلاعات کامل، صحیح و روشن در اختیار نداریم و حال چگونه میخواهیم تصمیم بگیریم؟ تا درد را پیدا نکنیم، چگونه درمان میتوانیم بکنیم؟ بانکها و مؤسسات اعتباری مکلفند صرفاً (40) درصد سرمایه پایه بانک را به اشخاص مرتبط اعطای تسهیلات نمایند، این در حالی است که برخی از بانکهای خصوصی بیش از (50) برابر سرمایه پایه به اشخاص مرتبط خود تسهیلات اعطا کردهاند.
یک مورد دیگر از دلایل ضرورت تحقیق و تفحص از بانکهای خصوصی را عرض کنم و آن اینکه به دلیل آنکه امکان شناسایی سود از مطالبات معوق و مشکوکالوصول وجود ندارد و بانک باید برای مطالبات غیرجاری ذخیرهگیری نماید با سوءاستفاده از ضعفهای نظارتی و حسابرسی، بانکها حتیالامکان مطالبات غیرجاری را با ترفندهایی نظیر تسویه با تسهیلات جدید یا امهال و غیره به سر فصل جاری منتقل میکنند، تا جایی که برخی از برآوردها نشان میدهد حجم واقعی مطالبات غیرجاری سه تا چهار برابر میزان اعلام شده در صورتهای مالی بانکها است.
برادر و خواهر نماینده! در بررسیهای کمیسیون اقتصادی نیز مشخص شد که بانکهای خصوصی انحرافات زیادی دارند و پاسخگو هم نیستند و اطلاعات کافی در اختیار مجلس قرار نمیدهند. بنده مصادیقی از این اشکالات و ایرادات را عرض کردم تا بیشتر از پیش در جریان حوزه بانکداری خصوصی قرار گیرید. لذا از شما میخواهم با رأی مثبت انجام تحقیق و تفحص از بانکهای خصوصی را تصویب نمایید تا اطلاعات کافی و لازم در اختیار مجلس قرار گیرد. والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
همکاران در محل خودشان مستقر بشوند رأیگیری داریم، همکارانی که در انتها ایستادند. حضار (224) نفر، گزارش کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد بانکهای خصوصی به رأی گذاشته میشود، رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنیم. تصویب شد.
6
ناطقان جلسه آقایان: پرویز محمدنژادقاضیمحله، عبداله ایزدپناه، علی آذری، علیرضا ورناصری قندعلی و غلامرضا شریعتیاندراتی

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
ناطقان را اعلام بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای پرویز محمدنژادقاضیمحله نماینده محترم لنگرود.
ـ آقای عبدالله ایزدپناه نماینده محترم ایذه و باغملک.
ـ آقای علی آذری نماینده محترم قوچان و فاروج.
(که هرکدام هفت دقیقه وقت دارند)
و ناطقان اضطراری جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای علیرضا ورناصریقندعلی نماینده محترم مسجد سلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا.
ـ آقای غلامرضا شریعتیاندراتی نماینده محترم بهشهر، نکا و گلوگاه
(که هرکدام پنج دقیقه وقت دارند).
جناب آقای قاضیمحله بفرمایید.

پرويز محمدنژادقاضي محله
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
آنان که خاک را به نظر کیمیا کنند
آیا بود که گوشه چشمی به ما کنند
دردم نهفته به ز طبیبان مدعی
باشد که از خزانه غیبم دوا کنند
عرض سلام و تحیت به پیشگاه حضرت ولیعصر (عجلالله تعالی فرجهالشریف) و روح عالیمقام امام راحل و شهدای طریقت حق و حقیقت از صدر اسلام تا کربلاهای ایران و طول عمر بابرکت برای مقام معظم رهبری و تبریک ایام دهه فجر.
ریاست محترم مجلس! نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی! درخصوص شأن و منزلت و جایگاه مجلس شورای اسلامی همینقدر بس که امام امت فرمودند «مجلس در رأس امور است» آیا واقعاً در رأس امور است؟ آیا واقعاً چنین است؟ آیا معتقد هستند که مجلس مهمترین رکن تحقق اصول دموکراسی و اصلیترین شاخصه حکومت مبتنی بر اصل مردمسالاری است؟ آیا معتقد هستند که مجلس آیینه تمامنمای ملت و مطالبات آنان است؟ اگر معتقد بودند وضعیت اینگونه نبود. لایحه بودجه دولت نمونه بارز بیتوجهی به قداست مجلس است که برای اولین بار در طول دهه گذشته انقلاب به شیوهای تقدیم مجلس گردید که مورد مضحکه رسانههای بیگانه قرار گرفت، محتویات آن که خود بخوان حدیث مفصل از آن.
همکاران محترم! بارها و بارها بنده و شما نسبت به عملکرد ضعیف تعدادی از وزارتخانهها فریاد زدیم و سؤال کردیم پیگیر حل مشکلات و مطالبات بهحق مردم شدیم. بهنظر میرسد جماعتی از کارگزاران دولت هنوز پیام انتخابات دوم اسفند سال 1398 را باور نداشته و یا به رسمیت نمیشناسند و حضور گسترده و قدرتمندانه مردم آگاه و فرهیخته و عاشق انقلاب را قبول نکردهاند و پایان دولت خود را بهترین فرصت جهت تسویه حساب سیاسی قلمداد نمودهاند و قصد شراکت در کمکاری و سوءمدیریت خود و گره زدن آن با این مجلس را دارند که البته هوشیاری ریاست محترم مجلس و هیأترئیسه محترم را میطلبد.
این مجلس همان مجلسی است که پس از رهنمودهای مقام معظم رهبری همراهی دولت را مدنظر قرار داد و از ظرفیت قانونی خود گذشت تا شاید فرصتی برای جبران باشد. آیا جبران شد؟ آیا اقدام مؤثری جهت برآورده ساختن خواستههای مجلس که همانا مطالبات مردم است انجام گرفت؟ مگر ما چه میخواستیم؟ مگر ما چه میخواهیم؟ خواسته ما غیر از این است که سنگ معیشت مردم را به سینه میزنیم؟ غیر از این است که دغدغههای اقتصادی و بازار نابسامان کشور را داریم؟ غیر از این است که دنبال دفاع از حقوق حقه مردممان هستیم؟ غیر از این است که نمیخواهیم در مملکت فساد ریشه بدواند و از قالب بیتفاوتی خارج شود؟ گفتم بی تفاوتی و به یاد وزارت راه و شهرسازی افتادم که در نظام جمهوری اسلامی ایران به صورت زیرکانه تمام زمینها و مایملک چاف و چمخاله را که صدها سال در اختیار مردم زحمتکش بوده و در جهت تولید محصولات کشاورزی به کار گرفته میشده، به یکباره از دست مردم خارج و مردم را آشفته و ملتهب نموده است.
راههای ارتباطی شهر کومله به اطاقور، لاتلیل، لیل، پرشکوه و ملاط، دیوشل، طالش محله، نالکیاشهر، پاپکیاده، خالکیاسر، کمالپشته، گلسفید، فتیده، سلطانمرادی، پیرپشته، گالشکلام و شلمان که نیاز به تعریض دارد مبدل به قربانگاه مردم زحمتکش و مظلوم شده است.
به وزارتخانه کشاورزی، آقای وزیر کشاورزی! با عنایت به تذکرات و طرح سؤالات مکرر چرا همچنان به اصلیترین مزیت گیلان به شهرستان لنگرود، برنج اعلا، چای، مرکبات و نوغان که شناسنامه لنگرود و کشور است بیتوجهی میکنید، حتی در حد در اختیار گذاشتن کود و سم لازم.
به وزارتخانه گردشگری، آقای وزیر گردشگری! تا به امروز به این باور نرسیدهاید که دومین مزیت گیلان و بالاخص شهرستان لنگرود در حوزه گردشگری است؟ خبری از برنامهها و اقدامات بایسته در منطقه نیست. انصافاً از کارهای روزمره خود دست بردارید و به فکر طرحهای زیرساختی و بنیادی باشید.
به یاد وزارتخانه کار و امور اجتماعی، آقای وزیر! وزارتخانه شما که باید حامی کارگران و قشر زحمتکش باشد، خبر دارید در درون تشکیلات سازمانی آنان چگونه میگذرد که البته در نطقی دیگر در این زمینه مفصل صحبت خواهم کرد.
امام علی (علیهالسلام) در نامه (53) نهجالبلاغه شرایط کارگزاران و نحوه تعامل آن با مردم را بیان فرمودهاند. کدام وزارتخانه پایبند آن بوده و یا به صورت نسبی آن را جامه عمل پوشانده است؟ آیا واقعاً تعدادی از دولتمردان صدای خرد شدن استخوانهای مردم زیر بار بیتدبیری و سوءمدیریت خود نمیشنوند؟ آیا شرمندگی پدران خانواده را در مقابل زن و فرزندانشان لمس نمیکنند؟ واقعاً وجدانتان راضی است؟ چطور بعد از چهل و دومین سال انقلاب اسلامی که شعار مستضعفین و رفع ناعدالتی بنیاد آن بوده، شاهد این همه تبعیض باشیم؟ واقعاً جای تأسف است. پس از این همه سال روستاییان و حتی شهرنشینان ما از راههای ارتباطی مناسب در اقصینقاط شهرستان محروم هستند.
آقای وزیر، آقای برنامهریز، آقای برنامهنویس، آقایی که قدرت به تو واگذار شده، مسئولی که اموال دولت در اختیار توست! بدان تعامل حد و اندازهای دارد. اگر بنا باشد این رویه ادامه پیدا کند بیتوجهی و عدم تعهد به مسائل جاری و ضروری کشور و عزل و نصبهای غرضورزانه و انتخاباتی در جهت تأمین منافع عدهای یقهسفید، این آشفتهبازار اقتصادی که محصول اتاقهای فکر مشاوران مغرض و نابلد و ناکارآمد هستند، ما سکوت نخواهیم کرد. حضرت آقا در دیدار با هیأت دولت تأکید فرمودند و مضمون فرمایشاتشان این بود که یک روز هم برای دولت یک روز است. بیایید وسط میدان. بنده با همه نمایندگان برای همکاری با جانفشانی جهت حل مشکل مردم آمادهایم. والله، بالله، تالله که صیغه قسم است، رفع مشکلات مردم فقط با نگاه داخلی حل خواهد شد. مردم غیور ایران اسلامی و ایضاً مردم شهرستان شریف و باوفای لنگرود! اینجانب پرویز محمدنژاد... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای محمدنژاد! وقتتان تمام است، تشکر. از ایراد نطق برادر گرامی پرویز محمدنژادقاضیمحله نماینده محترم لنگرود تشکر میکنیم. از برادر گرامی عبداله ایزدپناه نماینده محترم ایذه و باغملک دعوت میکنم که نطق خودشان را ایراد بفرمایند.

عبداله ايزدپناه
نطق 7 دقیقه ای
سلام علیکم و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحیم
با تبریک ولادت حضرت فاطمه زهرا و دهه فجر، یاد و خاطره امام راحل و شهیدان گرانقدر را گرامی داشته و به ساحت مقدس حضرت ولیعصر، مقام معظم رهبری و ملت شریف ایران اسلامی سلام و درود میفرستم.
آنچه که مسلم است دشمنی آمریکا و نظام سلطه با ملتهای آزادیخواه بهویژه ملت شریف ایران پایانی ندارد. دو حزب خائن جمهوریخواه و دموکرات دو بال آمریکا هستند. تجربه (42) ساله انقلاب و ماقبل آن دشمنی آنها را به اثبات رساند. خوشبینی به طراحان دیروز تحریمها کاری عبث و راهی زیانبار برای کشور است.
راه علاج مشکلات کشور و برونرفت از شرایط فعلی اتحاد و همدلی و اطاعت از رهنمودها و فرامین رهبر معظم انقلاب و تکیه بر اقتصاد مقاومتی است. افراط و تفریط و عدم توجه به عقلانیت آفت بزرگی است که دامن کشور را گرفته است. گاهی در فتنهها سکوت و گاهی چنان راه افراط را در پیش میگیریم که راه را بر وحدت نیروهای انقلاب میبندیم. سخنرانیها و تصمیمات هیجانی و احساسی خصوصاً در قانونگذاری و نظارت آسیب جدی وارد میکند. به نقطهای رسیدهایم که مقام معظم رهبری فرمودند بدگویی و بدزبانی باید در جامعه جمع شود. به همه ارکان توصیه میکنم دست از افراط و تفریط برداریم و پشت سر رهبری و پیروی از بیانیه گام دوم انقلاب، چله دوم انقلاب را با تفکری نو شروع و بازسازی کنیم.
آقای رئیس و همکاران گرامی! از قلب عشایر و سختی روستاها به خانه ملت آمدهام تا دردهای آنها را روایت کنم. مردم شجاع و غیوری که برای دفاع از اسلام و انقلاب جوانی خود را در فکه، دهلاویه، سومار و شلمچه گذراندند و برای دفاع از حریم آلالله خون پاکشان با خانطومان عجین گشت، اما همین مردم در تنگنای زندگی با یارانه مختصر زندگی میگذرانند. جاده ارتباطی مناسب ندارند، آب شرب سالم ندارند، سهمشان از بهداشت و درمان ناچیز است، از نفت و بنزین و پتروشیمی سهمی ندارند، در آنجا صنعت، معدن، شغل، رفاه، بیمه و سرمایهای وجود ندارد و جوانان بیکار، پدران و مادران شرمنده از دیدن هم اکراه دارند. فقر ویرانگر است و همه چیز را با خود میبرد. «کاد الفقر أن یکون کفرا».
حوزه انتخابیه ایذه و باغملک به بخشهای سوسن، دهدز، مرغا، صیدون، میداوود، قلعهتل و بخشهای مرکزی در شهرستانها و دهستانهای تابعه با (700) روستا و جغرافیای منابع سه حوزه انتخابیه کمرشان از فقر و بیکای جوانان خمیده است.
سد کارون (3) با (60) کیلومتر طول دریاچه و با (3) میلیارد مترمکعب حجم مخزن آبی، تماماً در حوزه انتخابیه اینجانب قرار دارد، ولی مردم منطقه تشنه و توزیع آب شرب در شهر ایذه زمانبندی شده است. کمبود آب در (20) سال گذشته نه تنها مردم را تشنه نگه داشته است، بلکه فرصت سرمایهگذاری به خصوص در بخش کشاورزی و صنایع تبدیلی را از مردم گرفته است.
در شهرستان باغملک با وجود چند رودخانه مردم نه آب شرب دارند و نه آب کشاورزی. به دولت محترم متذکر میشوم قبل از آنکه بحران ایجاد شود با تخصیص اعتبار لازم به طرح انتقال آب از دریاچه سد کارون (3) نسبت به رفع کمبود شدید آب شرب و کشاورزی اقدام نمایند.
اصل (48) قانون اساسی با صراحت اعلام نمود در بهرهبرداری از منابع طبیعی و استفاده از درآمدهای ملی در سطح استانها و توزیع فعالیتهای اقتصادی میان استانها و مناطق مختلف کشور باید تبعیض در کار نباشد، به طوری که هر منطقه فراخور نیازها و استعداد و رشد خود سرمایه و امکانات لازم را در دسترس داشته باشد.
عدالت اجتماعی یکی از مهمترین جنبههای عدالت است. در عدالت اجتماعی عناصری از جمله کرامت انسانی، توزیع عادلانه ثروت، مقابله با ظلم و حفاظت از ضعفا در برابر اغنیا، تأمین امنیت اجتماعی و رعایت حقوق اجتماعی ملاحظه میشود.
آیا عدالت که یکی از شعارهای محوری انقلاب اسلامی و برگرفته از متن اسلام و قرآن کریم و صراحت اصل (48) قانون اساسی نظام جمهوری اسلامی است، در کشور ما معنا پیدا کرده است؟ آیا میدانیم که نقطه مقابل عدالت، ظلم و ستم بوده و ستمگر دشمن خداست؟ اینکه امروز استانها و شهرستانهایی از کشور در فقر به سر میبرند جز این است که توزیع ثروت ملی کشور ناعادلانه است؟
اکنون به دستاندرکاران بودجه کشور تذکر میدهم دست از بیعدالتی و تبعیض در توزیع سرمایه ملی کشور بردارند و مناطق کمتربرخوردار و محروم کشور را دریابند و به فکر مناطق محروم با نرخ بالای (45) درصد بیکاری همانند ایذه و باغملک باشند.
در کنار تبعیض و بیعدالتی، سوءمدیریت، رانتخواری، مسائل و مشکلات اقتصادی از جمله تورم و بیکاری مهمترین علت نارضایتی مردم عزیز کشورمان میباشد. پاسخگویی به مطالبات و جلوگیری از انباشت مشکلات وظیفه حکومت است.
وضعیت اقتصادی در شرایطی کاملاً نامطلوب و لذا آستانه تحمل مردم به شدت کاهش یافته است. برای جلوگیری از افزایش نارضایتی برنامههای کوتاهمدت اقتصادی کارساز است. در سال جهش تولید نه تنها موانع تولید حذف نگردید، بلکه با شدت بیشتری خود را نشان میدهد. جادههای ارتباطی دو شهرستان به جادههای مرگ معروف شدهاند. به اتمام جاده اهواز ـ هفتگل ـ باغملک به ایذه و ادامه آن آزادراه ایذه به لردگان تأکید دارم. جادههای داخلی شهرستانها به روستاها و جادههای ارتباطی به استان کهگیلویه و بویراحمد مورد تأکید جدی اینجانب و خواست عمومی است.
آثار تاریخی ایذه و باغملک که از لحاظ تعداد و قدمت در کشور کمنظیر است و نه تنها متعلق به ایران بلکه به جهان میباشد، بدون هیچگونه برنامه اجرایی از طرف دولتها رها شدهاند. لذا به وزیر محترم میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری متذکر میشوم نسبت به صیانت از این گنجینه تاریخی حساس شده و اقدام عاجل نمایند. در پایان به دولت و مجلس تذکر میدهم بیکاری جوانان تهدید جدی است. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر از برادر گرامی عبداله ایزدپناه نماینده محترم ایذه و باغملک که نطق خودشان را ایراد فرمودند. از برادر گرامی علی آذری نماینده محترم قوچان و فاروج دعوت میکنم که نطق هفت دقیقهای خودشان را ایراد بفرمایند.

علي آذري
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
در آغاز کلام سلام و درود بر ملت ایران مقتدر. خیابانها راه افتاده بودند تا رود شوند و به دریای آزادی بپیوندند. در روزهایی که بهار به سرنوشت زمستانی زمین فکر میکرد منتظر مردی بودیم که شبمان را به روشنایی رساند. آن روز تمام دنیا به فرودگاه مهرآباد ختم میشد. انگار دنیا میخواست دوباره متولد شود. قدم که بر پلههای آمدن گذاشتی پرواز بر شانههای ما نشست تا ما بهار را ببینیم، زمستان را فراموش کنیم. کسی آمد که چشمهایش روشنی دلهایمان بود و امروز دهه فجر آمد، ایامالله محقق شد. سلام بر دلاورانی که قامت راست کردند تا ما قامت خم نکنیم. سلام بر مجاهدانی که به خاک افتادند تا ما به خاک نیفتیم. سلامی از اعماق دل بر شهدای خطه پاک قوچان و فاروج، شهید والامقام سرلشکر یوسف کلاهدوز قوچانی، بابای جبهههای جنگ شهید بابامحمد رستمی، سردار شهید محمدعلی عباسیمایوان، شهید سیدعباس موسویقوچانی یار و یاور مقام معظم رهبری.
حوزه ملی؛ ایران مقتدر آنقدر که نداشتههایمان را به رخمان کشیدهاند، داشتههایمان را فراموش کردهایم. یادمان رفته که اگر (1) درصد جمعیت دنیا را داریم، بیش از (7) درصد منابع دنیا در اختیار ما است. یادمان رفته که مدیریتهای جهادی الهامگرفته از ایمان اسلامی و اعتقاد به اصل «ما میتوانیم» ایران را به عزت و پیشرفت در همه عرصهها برسانیم.
رهزنان فکر، عقیده و آگاهی آمدهاند تا امید و نگاه خوشبینانه به آینده را از ما بگیرند و نظام را به رکود و خاموشی دچار سازند.
خطاب به سران قوای ایران مقتدر؛ وحدت رمز پیروزی و اختلاف رمز سقوط است. امروز معاندین نظام برای سرکوبی حق هم هدف و هم قالب حرکتشان را هماهنگ کردهاند. آنها به تأسی از تمامی فعالیتهای گذشته خود ثابت کردهاند که همچنان پایبند و متعهد به خصومت همیشگی باطل علیه جبهه حق هستند. ما به آمریکا و غرب میگوییم با مکر، فتنه و فریب خود را دلسوز ما جلوه ندهید. اگر دلسوز هستید فقط دست از سر ما بردارید، کاری به کار ما نداشته باشید، ما میشویم سراسر توسعه و پیشرفت. هرچند که امروز در زیر سایه تحریمها و تهدیدها باز هم قد علم کرده و شکوفا شدهایم.
حوزه منطقهای؛ قوچان و فاروج، باجگیران و تیتکانلوی عزیز! لبریزید از جذابیت و دارایی. امروز ما از مسئولین جز حمایت عملی چیزی نمیخواهیم. نیروی انسانی متخصص و کارآمد به نوعی که رهبر انقلاب فرمودند مردم قوچان مردم خوب، مؤمن و باصفا هستند.
ضمن تقدیر و تشکر از اعتمادی که مردمان عزیزمان از کرمانج، ترک و تات به اینجانب کردهاند، آمدهایم تا از وحدت بگوییم، آمدهایم تا ظرفیتها و موهبتهای فراوان حوزه انتخابیه را برای دنیا آشکار سازیم. سرزمینی که منابع غنی آب، خاک حاصلخیز، دشتهای وسیع، ذخایر معدنی، ورودی استان خراسانرضوی، بابالرضا، شهر آجیلی، گمرک باجگیران، شهر عالمان آقانجفی قوچانی، مرز کشور ترکمنستان و ظرفیتهای فراوان در حوزه گردشگری و توریسم، دره شمخال درهای بسیار زیبا و چشمنواز، از همه مهمتر غنای فرهنگی و مردمانی با فرهنگ، مهد موسیقی مقامی کشور با نام و یاد استاد حاجقربان سلیمانی و استاد رضا کوهستانی از هنرمندان ممتاز موسیقی مقامی مردمانی با همت بلند و پهلوان، خالقان معروفترین ورزش محلی ایران کشتی باچوخه.
قوچان و فاروج عزیز دارای استعدادها و ظرفیتهای معطل و بالقوه فراوانی در بخشهای مختلف اقتصادی و غیراقتصادی که در صورت برنامهریزی و سرمایهگذاری ما شاهد یک تحول چشمگیر خواهیم بود. امروز مسئولین قوچان و فاروج با وحدت، تفکر مدیریت جهادی، کار مضاعف به دور از سیاستبازی بایستی عقبماندگیها را جبران کنند و برای ساخت آیندهای بهتر از ظرفیت نخبگان استفاده کنند.
مجلس؛ خطاب به ملت ایران مقتدر، اجازه ندهید پروژه ناامیدسازی برای شما تعریف شود. اینجا ایران است، قدرت اول نظامی منطقه، امنترین آسمان منطقه به یاری پدافند هوایی خاتمالانبیا.
نور چشم ملت ایران، جوانان عزیز! بدانید اولینها، برترینها، بهترینها در حوزههای تأثیرگذار جهان، پزشکی، صنایع دفاعی، نانو و علمی ایرانیان هستند و مهم نام این شهید را به خاطر بسپارید، فقط یک ایرانی میتواند بشود سردار دلها در سراسر جهان. اینجا ایران است. ای ایران! همیشه سربلند و پاینده باشی.

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر از ایراد نطق برادر گرامی علی آذری نماینده محترم قوچان و فاروج. از برادر گرامی علیرضا ورناصری نماینده محترم مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا دعوت میکنم که نطق خودشان را شروع بفرمایند.

عليرضا ورناصري قندعلي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با صلوات بر پیامبر مهربانی، سلام بر ملت آزاده ایران و شما وکلای شریف مردم. استمرار سایه پربرکت رهبر معظم انقلاب را مسئلت دارم. ایامالله دهه فجر و رسیدن به آستانه سالگشت پیروزی پرشکوه ایران اسلامی و سالروز بیعت ایل جلیل بختیاری با امام امت و انزجار از حکومت دستنشانده ستمشاهی را گرامی میدارم.
همه بخشهای اقتصاد کشور متأثر از کرونا و تحریمها رشد منفی داشته است. اما کشاورزی به عنوان اولویت اول انقلاب رشد صعودی دارد. اگر مسئولان و مدیران میانی اهتمام بر اجرای سیاستهای جهش تولید دارند، به این باور برسند که کشاورزی راه پایان دادن به اقتصاد نفتی تکمحصولی است. به جای نوسانات دلارهای بیثبات نفتی، کشاورزی به ویژه محصولات استراتژیک خوزستان با کشت سه نوبت در سال، تولید میلیونها تن محصول، تنوع (140) نوع محصول با ظرفیت افزایش به (30) میلیون تن تا سال 1410 نقطه قابل اتکایی است.
در فاز اول اجرای طرح (550) هزار هکتار رهبر مهربانمان، سیاستهای اجرایی در قبال اراضی شمال استان خوزستان به ویژه حوزه انتخابیه من عادلانه نبود. چراکه سالها در اراضی هیچگونه عملیات کشاورزی نداشته و بنده به عینه دیدم که در روند عملیاتهای جنگی میادین مین بودند، در قالب طرح احیا شدند و زیر کشت رفتند. اما با وجود (24) درصد از اراضی دیم خوزستان و (8) میلیارد مترمکعب آب قابل تنظیم در مخزن (3) سد بزرگ حوزه انتخابیه من، به دلیل عدم تخصیص آب از سوی وزارت نیرو و سیاستهای غلط (40) ساله این وزارتخانه، سهمی برای مردم شریف منطقه در این طرح در نظر گرفته نشده و از مزایای فراوان این طرح از جمله اشتغالزایی محروم ماندهاند.
افزایش سهبرابری تولید کشاورزی، محصول اجرای مرحله اول طرح در حدود (295) هزار هکتار حتی در زمینهای شور است. ظرفیت اشتغالزایی برای هزاران نفر در آمادهسازی (250) هزار هکتار از دشتهای (30) شهرستان خوزستان دلاورپرور در فاز دوم این طرح وجود دارد. برای هفت شهرستان (47) هزار در فاز اول در شمال استان خوزستان در نظر گرفتند، از جمله چهار شهرستان حوزه بنده که متأسفانه وزارت نیرو به بهانه مشکل آب اقدام به کاهش این اراضی نمودند، در حالی که حتی در اولویتبندیها هم این اراضی مشکل آبی ندارند. اکنون زیر کشت هستند، امکان استفاده از حدود (1) میلیارد مکعب آب صرفهجویی شده از فاز اول جهت آب مورد نیاز فاز دوم هم وجود دارد. اغلب زمینهای شمال استان خوزستان زمینهای مرغوبی هستند، نیاز به هزینه بهسازی خاکهای شور ندارند، پتانسیل کشت زراعی و باغی وجود دارد. پس با سوءمدیریتها مانع از افزایش (9) میلیون تنی محصولات و پیوستن هزاران بیکار به خیل بیکاران نشوید. اگر در اجرای فاز دوم اجحاف شود، علاوه بر مشکلات کشاورزی، دهها کارخانه تولید لوله با گردش مالی میلیاردها تومان نیز از ادامه کار حذف میشوند. پیوند فاز اول به فاز دوم فرصت تاریخی جهش تولید برای شمال خوزستان و مردم صبور حوزه من است. تحقق قانونمداری و عدالتمحوری در فاز دوم این طرح وظیفه حیاتی نمایندگان خوزستان و تکلیف دولت است.
در مورد دیگری از بیشمار مشکلات استان خوزستان و حوزه انتخابیهام، وزیر محترم آموزش و پرورش! گزارشات و روایاتی که برخی مدیران به شما میگویند با واقعیات آموزش و پرورش خوزستان که سرشار از بیعدالتی آموزشی است بسیار تعارض دارد. در استانی که بر... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از ایراد نطق برادر گرامی علیرضا ورناصری نماینده محترم مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا تشکر میکنم. از برادر گرامی غلامرضا شریعتیاندراتی نماینده محترم بهشهر، نکا و گلوگاه دعوت میکنم که نطق پنج دقیقهای خودشان را ایراد بفرمایند.

غلام رضا شريعتي اندراتي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«من المؤمنین رجال صدقوا ما عاهدوا الله علیه فمنهم من قضى نحبه و منهم من ینتظر و ما بدلوا تبدیلاً».
با درود به روح بلند شهدا و امام شهدا و آرزوی طول عمر همراه با سلامتی برای رهبر عزیز انقلاب اسلامی حضرت امام خامنهای. (حضار صلوات فرستادند). در ابتدا وظیفه میدانم چهل و دومین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی و همچنین ایام مبارک میلاد حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) و روز گرامیداشت مقام زن و مادر را به همه هموطنان عزیز تبریک و تهنیت عرض نمایم.
ملت بزرگ ایران! (42) سال از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 57 میگذرد. در زمانی این پیروزی اتفاق افتاد که دو ابرقدرت آن زمان یعنی شوروی با شعار «مادیگرایی» و مبارزه با ارزشهای الهی و از سویی دیگر امپریالیسم جهانی به سرکردگی آمریکای جنایتکار برای شکست انقلاب اسلامی با هم متحد بودند و بعد از پیروزی انقلاب نیز این اتحاد نامیمون خویش را حفظ نمودند. ولی استقامت و پایداری شما ملت عزیز موجب شد که امپراتوری شوروی و کمونیسم به موزه تاریخ سپرده شد و افول لیبرالیسم و سرمایهداری نیز امروز کاملاً آشکار است. شیطان بزرگ که مدعی آزادی بشریت بود، امروز خود درگیر مشکلات جدی است که نمونه بارز آن تناقض آشکار در انتخابات اخیر آمریکا بود.
اینک انقلاب اسلامی در آستانه برداشتن گام دوم خود با استفاده از تجربیات چهار دهه گذشته است. برخوردار بودن از ثروتهای طبیعی و نیروی انسانی کارآمد به ویژه جوانان و رهبری مقتدر و هوشمند و بصیر و البته نفوذ معنوی انقلاب در میان ملتهای منطقه، سرمایهای بزرگ برای ملت عزیز ایران برای فتح قلههای بلند پیشرفت و آبادانی و سرفرازی در سایه بردباری و شکیبایی است.
امروز شکست سیاستهای منطقهای آمریکای جنایتکار در منطقه غرب آسیا و عقبنشینی در حمایت از ائتلاف مزدوران خلیج فارس در جنگ علیه مردم یمن همگی نشانه زوال قدرت استکباری آنها است و منسجم شدن محور مقاومت و پیروزی آنها در منطقه ناشی از نفوذ منطق انقلاب اسلامی در برخورد با جبهه استکباری است و امید به فردای روشن را برای ملت بزرگ در پی دارد.
از این فرصت استفاده نموده تذکراتی را پیرامون مسائل جاری کشور و حوزه انتخابیه به عرض میرسانم.
جناب آقای رئیسجمهور! امروز ارزش پول ملی دچار مشکلات جدی شده است و این امر بر زندگی اقشار آسیبپذیر تأثیر فراوانی داشته، به نحوی که بسیاری از این اقشار کمدرآمد از تأمین معاش روزمره خود بازماندهاند. لذا لازم است با تدبیر خاص برای این طبقات حمایت جدیتر به عمل آید.
وزیر محترم نیرو! قطع مکرر برق در چند هفته اخیر موجب ایجاد خسارت فراوان برای واحدهای تولیدی و کسب و کار تولیدکنندگان عزیز شده است. انتظار میرود به نحو مقتضی جبران هزینههای واحدهای تولیدی انجام گیرد.
جناب آقای مهندس اسلامی، وزیر محترم راه و شهرسازی! زیرمجموعه شما هیچ اعتنایی به دستور شما ندارند، پس از وزارتخانه خویش بیرون بیایید و با ما در مناطق کوهستانی حاضر شوید تا رنج مردم را ببینید و به مکاتبات خود بیندیشید.
از استاندار محترم مازندران و وزارت نفت در جهت تلاش برای ایجاد پتروشیمی مازندران صمیمانه تشکر میکنم. از این فرصت استفاده نمایم، از ریاست محترم سازمان محیطزیست و سایر دستاندرکاران ذیربط انتظار دارم دستور فرمایید با سرمایهگذار محترم این طرح همکاری جدیتر صورت گیرد تا خیل بیکاران مازندران بتوانند از نعمت اشتغال این طرح بهرهمند شوند.
جناب آقای دکتر خاوازی! شرق مازندران قطب عمده تولید محصولات کشاورزی مازندران میباشد. در زمینه مکانیزاسیون نیازمند حمایت جدی آن وزارتخانه میباشد. انتظار است دستورات ویژه در این زمینه را صادر فرمایید.
وزیر محترم نیرو! صدای مظلومیت مردم بهشهر، نکا و گلوگاه را برای برخوردار شدن از آب شرب بشنوید و بر تسریع در اجرای عملیات پروژه آبرسانی شهرهای شرق استان تأکید نمایید.
در پایان به عنوان عضو فراکسیون دیپلماسی مجلس شکست آمریکا و اتحادیه اروپا... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از ایراد نطق برادر گرامی غلامرضا شریعتیاندراتی نماینده محترم بهشهر، نکا و گلوگاه تشکر میکنم. آقای رئیس! نطقها تمام شد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
7
تصویب لایحه موافقتنامه انتقال محکومین بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه (ثبت 115)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! ما دو تا گزارش از کمیسیون قضائی و حقوقی داریم، در مورد لایحه موافقتنامه انتقال محکومین بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه. از سخنگوی محترم کمیسیون قضائی و حقوقی دعوت میکنم تشریف بیاورند گزارش کمیسیون را قرائت کنند. آقای رئیس! با توجه به اینکه مخالف و موافقی ندارد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
سخنگو گزارش و دفاعشان را بفرمایند و بعد دولت صحبت کند.

احمد اميرآبادي فراهاني

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
همکاران عزیز! چون دو تا دستور داریم، نیاز به رأیگیری دارد، لطف کنید سر جاهای خود بنشینید با دقت گوش کنید.

حسن نوروزي
بسم الله الرحمن الرحیم ـ «لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم»
لایحه موافقتنامه انتقال محکومین بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه
مادهواحده ـ موافقتنامه انتقال محکومین بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه مشتمل بر یک مقدمه و بیست و یک ماده به شرح پیوست تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده میشود.
تبصره ـ رعایت اصول (77)، (120)، (125) و (139) قانون اساسی در اجرای این قانون، الزامی است.
رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی ـ موسی غضنفرآبادی
سروران محترم عنایت بفرمایند! این پروتکلها و این نوع موافقتنامهها بین دولت ایران و دولتهای همسو و جهانی غیر از دولتهای معاند، معمولاً امضا میشود. کمیسیون ما با این موافقتنامه بین دولت ایران و دولت فدراسیون روسیه به شرط رعایت سه اصل از اصول قانون اساسی موافقت کرده است و در واقع اینها جهت معاضدت در پروندههای هم مدنی و هم جزائی است. یعنی هم کیفری و هم حقوق مدنی، این موافقتنامهها بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه منعقد شد و ما با بررسی کم و کیف آن با حضور کارشناسانی از وزارت خارجه، کارشناسانی از معاونت حقوقی ریاست جمهوری، کارشناسانی از مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار دادیم و در کمیسیون به تصویب رساندیم. انشاءالله همکاران عزیز به این موافقتنامه بین دولت ایران و دولت فدراسیون روسیه رأی بدهند. انشاءالله که موفق و مؤید باشید، متشکرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

محمود عباسی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت نمایندگان محترم و هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی سلام و عرض ادب و احترام دارم. دهه مبارکه فجر را گرامی میداریم.
همانگونه که مستحضرید موافقتنامههای حقوقی و قضائی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و سایر کشورها تسهیلکننده مراودات و مناسبات اقتصادی و تجاری، حمایت از اتباع و همچنین همکاریهای دوجانبه در زمینههای حقوقی و قضائی و تضمینکننده سرمایهگذاری بین کشورها است. از زمان تصویب قانون حدود وظایف وزیر دادگستری در سال 1394 من فقط میخواهم این را اشاره کنم مجموع موافقتنامههایی که ما با کشورهای مختلف داشتیم، یعنی در (100) سال گذشته (37) فقره بوده و خوشبختانه با تصویب این قانون در مجلس شورای اسلامی الان حدود (100) موافقتنامه حقوقی و قضائی و یادداشت تفاهم بین جمهوری اسلامی ایران و سایر کشورها منعقد شده است.
یکی از موافقتنامههایی که در این عرصه میتواند فوقالعاده اثرگذار باشد و تضمینکننده امنیت و همکاریهای دوجانبه بین جمهوری اسلامی ایران و سایر کشورها، موافقتنامه انتقال محکومین است. در همین خصوص من میخواهم عرض کنم تا قبل از سال 1394 یعنی زمان تصویب قانون حدود وظایف وزیر دادگستری، مجموع محکومانی که بین جمهوری اسلامی ایران و سایر کشورها منتقل شدند کمتر از (100) نفر بوده، در حالی که از سال 1394 تاکنون این عدد و رقم به نزدیک (4000) نفر رسیده است، یعنی مبادله محکومین بین جمهوری اسلامی ایران و سایر کشورها.
موافقتنامه انتقال محکومین بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه یکی از موافقتنامههای چهارجانبهای است که در دستور کار وزارت دادگستری بوده، با همکاری وزارت امور خارجه و معاونت حقوقی ریاست جمهوری و خوشبختانه این دو لایحهای که امروز در دستور کار مجلس شورای اسلامی است یکی مربوط به انتقال محکومین و دیگری موافقتنامه مربوط به معاضدت حقوقی و قضائی در امور مدنی و جزائی از جمله مواردی است که در سال 1397 توسط وزیر محترم امور خارجه به امضا رسیده و این لایحه را دومای روسیه تصویب کرده و با توجه به همکاریهای رو به گسترش جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه، ما درخواست تصویب این لایحه را داریم. از توجهی که فرمودید تشکر میکنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. لایحه موافقتنامه انتقال محکومین بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه مطرح است. آقای امیرآبادی! مادهواحده را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
مادهواحده ـ موافقتنامه انتقال محکومین بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه مشتمل بر یک مقدمه و (21) ماده به شرح پیوست تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده میشود.
تبصره ـ رعایت اصول (77)، (125) و (139) قانون اساسی در اجرای این قانون، الزامی است.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 219 نفر، رأی خودتان را اعلام بفرمایید. در مورد موافقتنامهها کلیات و جزئیات یک رأی دارد.

احمد اميرآبادي فراهاني
اصل لایحه موافقتنامه است بفرمایید رأی بدهید. دوستان استان خوزستان آقای آوائی! بفرمایید تشریف بیاورید رأی بدهید به همکارانتان هم بفرمایید رأی بدهند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد. یک اصلاحیه حاضرین و غایبین است، بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
آقای رئیس! امروز صبح که اسامی حاضرین اعلام شد، آقای دکتر نوشآبادی همکار محترممان نماینده مردم شریف ورامین در جلسه حضور داشتند که اسم ایشان به علت نقص سیستم به عنوان غایب اعلام شد. همچنین جلسه گذشته اسم آقای مجید نصیرائی همکار محترممان نماینده مردم طبس هم به اشتباه جزء غایبین اعلام شد که به این وسیله اصلاح میشود.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
8
تصویب لایحه پروتکل اصلاح موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه جهت معاضدت در پروندههای مدنی و جزائی (ثبت 120)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

احمد اميرآبادي فراهاني
دستور بعدی گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه پروتکل اصلاح موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه جهت معاضدت در پروندههای مدنی و جزائی است. جناب آقای نوروزی! گزارش را ارائه بفرمایید، مخالف و موافق هم ندارد.

حسن نوروزي
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از همه سروران محترم، برادران و خواهران که به لایحه قبلی رأی مثبت دادند.
لایحه اصلاح موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه جهت معاضدت در پروندههای مدنی و جزایی به شماره ثبت (120) که به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود، در جلسه روز یکشنبه مورخ 11/8/1399 با حضور کارشناسان دستگاههای اجرایی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با اکثریت آراء با اصلاحاتی در عنوان و متن به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (143) قانون آییننامه داخلی تقدیم مجلس شورای اسلامی میشود.
رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی ـ موسی غضنفرآبادی
سروران محترم عنایت بفرمایند! این لایحه در واقع اصلاح موافقتنامه قبلی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه است. همانطور که نماینده محترم دولت گزارش فرمودند، به هر حال از این نوع موافقتنامهها بین دولت ایران و دولتهایی که با ما از نظر سیاسی و غیره ارتباط دارند برقرار میشود. این لایحه هم به عنوان اصلاح موافقتنامه معاضدت در پروندههای مدنی و جزائی است، به هر حال ما کشور بزرگی هستیم، کشورهای همسایه ما در آسیا هم کشورهایی هستند هم تقریباً مستقل و هم خواهان ارتباط با جمهوری اسلامی ایران.
لذا از آنجایی که بازرگانان و تجاری از آنها به ایران میآیند و از ایران به آنجا تشریف میبرند، مسائلی رخ میدهد که لازم است دادگاههای ما با دادگاههای آنها در حوزه پروندههای مدنی و جزائی حتماً ارتباط داشته باشند تا بتوانیم مشکل شهروندانمان را حل کنیم. لذا این لایحه پروتکل به عنوان اصلاحیه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه پیشنهاد و در کمیسیون بررسی شده، با حضور همه کارشناسان از وزارت خارجه، مرکز پژوهشها، دولت، معاونت حقوقی وزارت دادگستری و همچنین معاونت نهاد محترم قوه قضائیه و با اجماع به تصویب رسیده است. این لایحه تقدیم به شما سروران میشود. انتظارمان این است همانطور که در لایحه قبل همه رأی فرمودید، الان هم رأی بفرمایید تا این مشکل هم انشاءالله حل شود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

محمود عباسی
بسم الله الرحمن الرحیم
مجدداً سلام عرض میکنم. از رأی قاطعی که به لایحه قبلی داده شد تشکر میکنم. درخصوص لایحه پروتکل اصلاحی معاهده قضائی و روابط حقوقی در امور مدنی و کیفری بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه، خدمت عزیزان عرض میکنم که این لایحه در سال 1374 بین دولتین دو کشور به تصویب رسیده بود و از آن سال تا به حال هم موارد بسیار زیادی در اجرای این لایحه کارها و اقدامات اساسی انجام شده و میدانید وقتی لوایح تصویب میشوند در پروسه زمانی طولانی، خودشان را نشان میدهند. ما مشکلات اجرایی در اجرای دقیق این لایحه داشتیم. از این جهت با مذاکراتی که بین ما و وزارت دادگستری روسیه در این زمینه صورت گرفت، النهایه زمینه اصلاح این لایحه فراهم شد و خوشبختانه در سال 1396 بین دو دولت توافق کردیم که این در دستور کار قرار بگیرد. هم وزارت دادگستری روسیه و هم ما آمادگی داریم که این اصلاحات انجام شود. خوشبختانه در دولت روسیه هم این موضوع در دستور کار قرار گرفته و در حال نهایی شدن است. از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی درخواست میکنیم که به این لایحه هم همانند لایحه پیشین رأی بدهند و انشاءالله تصویب شود. از توجهتان تشکر میکنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. بفرمایید مادهواحده را بخوانید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسمه تعالی
لایحه سند الحاقی (پروتکل) اصلاح موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه جهت معاضدت در پروندههای مدنی و جزایی
مادهواحده ـ سند الحاقی (پروتکل) اصلاح موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه جهت معاضدت در پروندههای مدنی و جزایی مشتمل بر یک مقدمه و (13) ماده به شرح پیوست تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده میشود.
تبصره ـ رعایت اصول (77)، (125) و (139) قانون اساسی در اجرای این قانون، الزامی است.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. حضار 224 نفر، انشاءالله مشارکت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
همکاران مشارکت بفرمایید حاج آقا نوروزی، این عزیزانی که انتها قدم میزنند، اصل موافقتنامه است. دوستان انفورماتیک! شماره (12) ببینید اگر درست نشد یک رأی منظور میکنیم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.
9
تصویب تقاضای تغییر دستور درخصوص طرح استفساریه ماده (21) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران (ثبت 231)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! دستور بعدی تبصره (1) ماده (100) است، درخصوص اولویت قرار دادن استفساریه ماده (21) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران است. آقای بابائیکارنامی مطرح میکنند، بفرمایید.

علي بابائي کارنامي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! خواهشمان این است که به این بحث توجه لازم را داشته باشید. بالاخره جامعه ایثارگران از همه عزیزان و همکاران عزیز توقع دارند. در ابتدای مجلس یازدهم یک استفساریهای را کمیسیون محترم برنامه و بودجه داشتند، در حقیقت بحث ماده (87) قانون برنامه پنجم و در قالب اینکه نیروهای شرکتی و نیروهای قراردادی را بدون رعایت موارد و سختگیریهایی که در قانون غیرایثارگران طبق ماده (21) قانون جامع خدمات ایثارگران مطرح است، باید تعیین تکلیف و استخدام میکردند، به پیمانی و رسمی.
متأسفانه دولت قراردادیها را تعیین تکلیف کرده، شرکتیها را فعلاً مراعی گذاشته و یک استفساریه از دیوان محترم عدالت اداری کرد و به نظر من خلاف قانون بود. به همین خاطر تعدادی از نمایندگان محترم که امضا زدید ما یک استفساریه قطعی کردیم که نیروهای شرکتی هم مثل نیروهای قراردادی مشمول ماده (87) قانون برنامه پنجساله پنجم شوند و با سازمان امور استخدامی هم در کمیسیون اجتماعی جلسهای داشتیم و آنها هم متقاعد هستند و خواهشمان این است که امروز دوستان به درخواست اولویت رأی بدهند تا با رأی مثبت ما به این استفساریه انشاءالله بیش از (10) هزار خانواده ایثارگر، فرزندان شهدا، فرزندان شاهد و جانبازان بالای (75) درصد را طبق ماده (21) قانون جامع ایثارگران تعیین تکلیف کنیم، معطل تصمیمگیری قطعی مجلس یازدهم هستند که بالاخره همه ما به این جامعه هدف در کشور دین داریم و آن ادعایی که کردیم که این گروه باید از خدمات همهجانبه نظام مقدس جمهوری اسلامی مثل دوران دفاع مقدس حمایت شوند. خواهشمان این است با رأی قاطعتان این پیام را به جامعه وفادار ایثارگران به کشور بدهید که مجلس یازدهم پشتیبان جامعه ایثارگران است، خیلی ممنونم.

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون. آقای رئیس! مخالف ندارد، موافق هم صحبت نمیکند، اعمال تبصره (1) ماده (100) را رأی بگیرید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. اعمال تبصره (1) ماده (100) مطرح است، موضوعش را هم بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
موضوع اولویت قرار دادن گزارش کمیسیون اجتماعی، استفساریهای برای تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی، بند «ذ» برنامه ششم آنجا آمده، دارند استفسار میکنند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 225 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.
10
اعلام وصول (5) فقره طرح

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
اعلام وصولها را بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و تبریک دهه فجر، همچنین روز نیروی هوایی را به دلاوران نیروی هوایی تبریک عرض میکنم. آقای دکتر! چند تا طرح است که به صورت عادی اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح قانون تعیین محدوده حوزههای انتخاباتی مجلس شورای اسلامی مصوب 30/1/1366 و اصلاحات و الحاقات بعدی آن اعلام وصول میشود.
ـ طرح تشویق و حمایت از خیرین اعلام وصول میشود.
ـ طرح تبدیل وضعیت پذیرفتهشدگان آزمونهای استخدام ادواری اعلام وصول میشود.
ـ طرح ممنوعیت بهکارگیری افراد خارجی در باشگاههای ورزشی دولتی اعلام وصول میشود.
11
اعلام وصول (3) فقره سؤال

سيدناصر موسوي لارگاني
سؤال ملی جناب آقای معینالدین سعیدی نماینده محترم چابهار، کنارک، قصرقندشهر و بخش مرکزی نیکشهر از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص علت کمتوجهی وزارت علوم به کیفیتبخشی به آموزشهای کاربردی مرتبط با مشاغل کشور اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای سیدمصطفی آقامیرسلیم نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس و تعداد دیگری از نمایندگان محترم از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص عدم برنامه مناسب جهت بهرهمندی از نظرات سرمایه عظیم علمی متشکل از (80) هزار عضو هیأت علمی و بیش از (5/3) میلیون دانشجو جهت چارهجویی برای حل مشکل کشور اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای شهریار حیدری نماینده محترم قصرشیرین، سرپلذهاب و گیلانغرب از وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی درخصوص عدم تحقق برنامههای وزارت امور اقتصادی و دارایی در حوزههای مختلف اقتصادی منجمله ارزش پول ملی، نابسامانی در بورس و اوراق بهادار، مشکلات عدیده گمرکات، سازمان خصوصیسازی، سهام عدالت و مناطق آزاد صنعتی و ویژه اعلام وصول میشود.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
12
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص تقدیر و حمایت از قوه قضاییه در تدوین و انتشار سند تحول قضائی

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم، آقای دهنوی بیانیه را قرائت بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
خیلی ممنونم آقای رئیس، بیانهای با امضاء بیش از 270 نفر از نمایندگان در حمایت از سند تحول قوه قضائیه آماده شده است که با اجازه آقای رئیس قرائت میکنم.
بسم الله الرحمن الرحیم
«و ان حکمت فاحکم بینهم بالقسط ان الله یحب المقسطین»
عدالت ارزش غایی برپایی حکومت اسلامی است و در منظومه فکری بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی حضرت آیتاللهالعظمی امام خمینی (قدسالله نفسهالزکیه)، (حضار صلوات فرستادند) حکومت اسلامی همان حکومت عدالت است. براین اساس قوه قضائیه از منظر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نهادی مکتبی، مستقل، مسئول تحقق بخشیدن به عدالت، پشتیبان حقوق فردی و اجتماعی و عهدهدار حل و فصل دعاوی، احیای حقوق عامه، گسترش عدل و آزادیهای مشروع، حفظ حقوق عمومی، نظارت بر حسن اجرای قوانین، پیشگیری از وقوع جرم، کشف و تعقیب و مجازات مجرمان، اجرای حدود و مقررات مدون اسلامی و اصلاح مجرمان است. اکنون پس از گذشت چهار دهه از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی رهبر حکیم و فرزانه انقلاب حضرتآیتاللهالعظمی امامخامنهای (ادام الله ظلّه الوارف)، (حضار صلوات فرستادند) فرمان جهادی عظیم برای تحولگرایی و برداشتن قدمهای استوار برای آینده ایران بزرگ اسلامی را با ابلاغ بیانیه گام دوم انقلاب صادر فرمودند.
متعاقب با بیانیه گام دوم انتصاب حکیمانه آیتالله رئیسی از سوی رهبر معظم انقلاب نویدبخش رویکرد تحولی و دوران جدید مدیریت عالی دستگاه عدالت است. امیدی که فراتر از انتظارات موجود پاسخ داده شد و ریاست محترم قوه قضائیه با اقداماتی هوشمندانه و فراگیر در پی تغییر رویکردهای حاکم بر قوه قضائیه برآمده و تراز جدیدی در قانونمداری، اخلاقگرایی، مردمداری، جوانگرایی، مبارزه قاطع و همهجانبه فساد، سالمسازی، چابکسازی، و کارآمدسازی دستگاه قضایی، پاسخگویی و مردمی کردن نهادهای قوه قضائیه، بهبود کیفیت و رسیدگی به پروندههای قضایی، بهرهگیری حداکثری از نوآوری و فناوری، تعامل با نخبگان، نهادهای علمی و مردمی و اهتمام به امور زندانیان را ایجاد کردند که حاصل این کوششها افزایش سرمایه اجتماعی و رضایتمندی مردم از نظام جمهوری اسلامی است.
(در این هنگام آقای علی نیکزادثمرین «نایبرئیس دوم» ریاست جلسه را به عهده گرفتند)
محوریترین اقدام ایشان که مورد توجه و تأییدات مکرر رهبر معظم انقلاب و استقبال نخبگان و صاحبنظران قرار گرفته است، تدوین و انتشار سند تحول قضایی میباشد که ضمن مطالبهگری در مردم تبلور عزم راسخ و تزلزل ناپذیر دستگاه قضایی در عینیت بخشیدن به آرمانها و مأموریتهای قوه قضائیه در قانون اساسی جمهوری اسلامی و چشمانداز روشن ترسیمشده از سوی سکاندار انقلاب برای ایجاد الگوی تمدنی عدلیه اسلامی است.
ما نمایندگان ملت بزرگ، شریف و نجیب ایران در مجلس شورای اسلامی، از تدوین و انتشار سند تحول قضائی و تلاشهای مجاهدانه و خالصانه رئیس قوه قضائیه، قضات و کارکنان شریف و پاکدامن دستگاه قضائی تقدیر و تشکر نموده و حمایت قاطع خود را برای همراهی و همکاری همهجانبه با این حرکت عظیم و استفاده از ظرفیتهای قانونگذاری، نظارتی، بودجهای و سایر ظرفیتهای موجود در مجلس شورای اسلامی برای ایجاد سند تحول قضائی اعلام میکنیم. همچنین به منظور همافزایی بیشتر بین قوای مقننه و قضائیه از ریاست محترم قوه قضائیه دعوت میکنیم با حضور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی سیاستها و رهیافتهای تحول قضایی را در پیشگاه ملت بزرگ ایران تبیین و محورهای همکاری بین دو قوه را مشخص نمایند. والسلام علیکم و رحمه الله
صلواتی ختم کنید (حضار صلوات فرستادند)
(امضاءكنندگان بيانيه عبارتند از آقايان: علي آذري، منصور آرامي، رضا آريانپور، احد آزادي¬خواه، محمد آشوريتازياني، محمدحسن آصفري، حبيب آقاجري، سيدعلي آقازادهدافساري، مرتضي آقاطهراني، سيدمصطفي آقاميرسليم، سيداحمد آوائي، يحيي ابراهيمي، ابوالفضل ابوترابي، اكبر احمدپور، سيدلفته احمدنژاد، محمدرضا احمدي، موسي احمدي، محمود احمديبيغش، اسفنديار اختياريكسنويهيزد، احسان اركاني، سلمان اسحاقي، مهدي اسماعيلي، ولي اسماعيلي، ذبيحالله اعظميساردوئي، احمد اميرآباديفراهاني، حسین امامی راد، سيدحمزه اميني، مجيد انصاري، شارلي انويهتكيه، پرويز اوسطي، عبداله ايزدپناه، عبدالجلال ایری، روحاله ايزدخواه، علي بابائيكارنامي، علياصغر باقرزاده، محمد باقري، مهدی باقری، حسين باميري، اميرحسين بانكيپورفرد، صديف بدري، علياكبر بسطامي، فرهاد بشيري، روبرت بگلريان، خليل بهروزيفر، هادي بيگينژاد، مجتبی بخشی¬پور، عليرضا پاكفطرت، سيدمحمد پاكمهر، مسعود پزشكيان، نصراله پژمانفر، محمدرضا پورابراهيميداوراني، محسن پيرهادي، سيدرضا تقوي، مجتبي توانگر، احمد جباري، علي جدي، اميرقلي جعفريبروجني، وحيد جلالزاده، حسين جلالي، عبدالكريم جميري، عباس جهانگيرزاده، محمدصالح جوكار، شبیب جویجری، حسين حاتمي، حميدرضا حاجيبابايي، حسينعلي حاجيدليگاني، رضا حاجيپور، انور حبيبزادهبوكاني، علي حدادي، شهباز حسنپوربيگلري، فريدون حسنوند، محمدحسين حسينزادهبحريني، اماناله حسينپور، كمال حسينپور، حسين حسينزاده، اسماعيل حسينزهي، سيدالبرز حسيني، سيدشمسالدين حسيني، سيدكريم حسيني، سيدجواد حسينيكيا، روحالله حضرتپورطلاتپه، حسين حقوردي، قدرتالله حمزهشلمزاري، شهريار حيدري، سيدمرتضي خاتمي، سيدمسعود خاتمي، سيداحسان خاندوزي، علياصغر خاني، محمد خدابخشي، حسين خسروياسفزار، علي خضريان، يوسف داودي، عبدالناصر درخشان، محمدرضا دشتياردكاني، سيدكاظم دلخوشاباتري، احمد دنيامالي، الهويردي دهقاني، حبيباله دهمرده، سيدمحسن دهنوي، سيدسلمان ذاكر، مجتبي ذوالنوري، حسين رئيسي، جعفر راستي، احمد راستينههفشجاني، رجب رحماني، بهزاد رحيمي، جليل رحيميجهانآبادي، عبدالعلي رحيميمظفري، حسن رزميانمقدم، سيداحمد رسولينژاد، جلال رشيديكوچي، محمد رشيدي، ابراهيم رضائي، علي رضائي، محمدرضا رضائيكوچي، مصطفي رضاحسينيقطبآبادي، مجتبي رضاخواه، يعقوب رضازاده، غلامحسين رضواني، عبدالحسين روحالامينينجفآبادي، مهدي روشنفكر، حسین رجایی، رحيم زارع، منصورعلي زارعيكياپي، عليرضا زاكاني، محمدمهدي زاهدي، آرش زرهتنلهوني، علي زنجانيحسنلوئي، محسن زنگنه، علیرضا زندیان، سيدجواد ساداتينژاد، قاسم ساعدي، همايون سامهيحنجفآبادي، محمد سبزي، محمد سرگزي، كيومرث سرمديواله، مهدي سعادتيبيشهسري، معينالدين سعيدي، عليرضا سليمي، اصغر سلیمی، رمضانعلي سنگدويني، لطفاله سياهكلي، امانقليچ شادمهر، اقبال شاكري، آرا شاورديان، حسن شجاعيعليآبادي، غلامرضا شريعتياندراتي، مالك شريعتينياسر، مهدي شريفيان، منصور شكرالهي، عليرضا شهبازي، حسينعلي شهرياري، مسلم صالحي، محمدرضا صباغيانبافقي، محمد صفائيدلوئي، محمد صفريملكميان، مصطفي طاهري، سيدصادق طباطبائينژاد، مهدي طغياني، فرهاد طهماسبي، محمود عباسزاده، روحاله عباسپور، فريدون عباسيدواني، ابراهیم عزیزی، محمدجواد عسكري، مهدي عسگري، محمد عليپور، كمال عليپورخنكداري، احمد عليرضابيگي، علي عليزاده، محسن عليزاده، علياكبر عليزادهبرمي، ابوالفضل عموئي، علياصغر عنابستاني، مهدي عيسيزاده، بهزاد علیزاده، علیرضا عباسی، موسي غضنفرآبادي، ملك فاضلي، محسن فتحي، رسول فرخيميكال، ولياله فرزانه، سيدمهدي فرشادان، محمدحسين فرهنگي، محمدمهدي فروردين، احمدحسين فلاحي، حجتاله فيروزي، رحمتاله فيروزيپوربادي، جعفر قادري، سيداميرحسين قاضيزادههاشمي، سيداحسان قاضيزادههاشمي، سيدحميدرضا كاظمي، غلامحسين كرمي، علي كريميفيروزجائي، جواد كريميقدوسي، علياكبر كريمي، محمد كعبعمير، جبار كوچكينژادارمساداتي، غلامعلي كوهساري، عباس گلرو، مهرداد گودرزوندچگيني، حسين گودرزي، عباس گودرزي، سهراب گيلاني، حسن لطفي، فداحسين مالكي، محمدرضا مبلغي، روحاله متفكرآزاد، ابراهيم متينيان، احمد محرمزادهيخفروزان، محمدعلي محسنيبندپي، سيدمجتبي محفوظي، حسين محمدصالحيداراني، پرويز محمدنژادقاضيمحله، صمداله محمدي، حسن محمدياري، جلال محمودزاده، مرتضي محمودوند، جليل مختار، احمد مرادي، كيوان مراديانكوچكسرائي، غلامرضا مرحباء، عبدالرضا مصري، محمدطلا مظلوميآبرزگه، محمدمهدي مفتح، عباس مقتدايي، عليرضا مناديسفيدان، غلامرضا منتظري، سيدمحمد موحد، سيدعلي موسوي، سيدكاظم موسوي، سيدموسي موسوي، سيدنظامالدين موسوي، سيدناصر موسويلارگاني، سيدمحمد مولوي، سيدمحمدرضا ميرتاجالديني، حسين ميرزائي، الياس نادران، احمد نادري، مجيد ناصرينژاد، سيدمحمود نبويان، روحاله نجابت، عادل نجفزاده، مصطفي نخعي، مجيد نصيرائي، عليرضا نظري، سيدغني نظريخانقاه، محمدتقي نقدعلي، بيژن نوباوهوطن، حسن نوروزي، رحمتاله نوروزي، غلامرضا نوريقزلجه، حسين نوشآبادي، جواد نيكبين، علي نيكزادثمرين، حسن همتي، محمد وحيدي، عليرضا ورناصريقندعلي، مهرداد ويسكرمي، مجتبي يوسفي، سيدعلي يزديخواه و خانمها: الهام آزاد، زهره الهيان، معصومه پاشائيبهرام، هاجر چناراني، فاطمه رحماني، سميه رفيعي، عفت شريعتيكوهبناني، زهرا شيخيمباركه، پروين صالحيمباركه، سارا فلاحي، فاطمه قاسمپور، شيوا قاسميپور، زهرهسادات لاجوردي، فاطمه محمدبيگي، سميه محمودي و فاطمه مقصودي).

علي نيک زادثمرين
بسم الله الرحمن الرحیم
از برادر دهنوی متشکریم.
13
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علي نيک زادثمرين
حاجآقا موسوی تذکرات آییننامه دستور روز را بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
در خدمت جناب آقای محمد سبزی هستیم، بفرمایید

محمد سبزي
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
«ولقد ارسلنا موسی بآیاتنا ان اخرج قومک من الظلمات الی النور و ذکرهم بایام الله ان فی ذلک لایات لکل صبارٍ شکور».
تبریک عرض میکنم ایامالله دهه مبارکه فجر را خدمت همه عزیزان، همکاران محترم و مردم شریف ایران اسلامی.
اما تذکر ناظر بر ماده (180) آییننامه را خدمت عزیزان راجعبه برنامههای توسعه مخصوصاً برنامه ششم توسعه که دیگر در اواخرش میباشد، سال آینده برنامه هفتم توسعه را داریم. انقلاب ما انقلاب براساس عدالت است، حکومت اسلامی همان حکومت عدالت است. اما متأسفانه بعضی از شهرهای کوچک صنعتی متضرر شدند از یک قانونی که در برنامه ششم توسعه بوده، من وظیفه خودم میدانم از همین جا این را تذکر بدهم که انشاءالله در آینده اصلاح بشود. در برنامه هفتم توسعه این است که در آن قانون مالیات بر ارزش افزوده در برنامه ششم توسعه از شهرستانی به استانی تغییر کرد و توزیع آن هم براساس شاخص جمعیتی شد. در این قانون بعضاً شهرها متضرر شدند بعضی از شهرها منتفع شدند، ما مخالف منتفع شدن شهرهای دیگر نیستیم.
اما به عنوان نمونه عرض میکنم خدمت شما برادران و خواهران، شهرستان ساوه ما سال 95 که شهرستانی بوده این عوارض مالیات بر ارزش افزوده، سال 95 بالغ بر (100) میلیارد تومان واریزی به شهرداری ساوه بوده، ولی متأسفانه دو سال بعد در سال 97 با اجرای این قانون به (35) میلیارد تقلیل پیدا کرده این عدالت نیست برادران. حواشی شهر (16) منطقه حاشیهنشین به خاطر صنعتی بودن درست شده است، تصادفات، ترافیک، مسائل اجتماعی، مسکن همه اینها عوارض صنعتی بودن شهر ماست و بعضی از شهرهای دیگری که مثل ساوه متضرر شدند. من خواهش میکنم مجلس انقلابی، مجلس عدالتمحور در این زمینه در برنامه هفتم یک بازنگری اساسی بشود. یک سهمی را ابتدا برای شهر پایه قرار داده بشود بعد انشاءالله بین شهرها براساس شاخصها... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادرمان جناب آقای سبزی متشکریم، فرمایشات حضرتعالی درست است فلسفه استقرار نظام اسلامی عدالت اجتماعی است و در سفرهایی که داشتیم شهرداریها به این موضوع اعتراض دارند، منتها در برنامه هفتم توسعه باید مدنظر قرار بدهیم، حاجآقای موسوی نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
درخدمت جناب آقای نصیرایی هستیم، بفرمایید.

علي نيک زادثمرين
جناب آقای نصیرایی بفرمایید، صحبت نمیفرمایید، جناب آقای کریمی تذکرات شفاهی را بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات شفاهی همکاران محترم، نفر اول جناب آقای احمد مرادی نماینده محترم مردم بندرعباس، قشم، حاجی آباد، ابوموسی و خمیر هستند، بفرمایید.

احمد مرادي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین انه خیر ناصر و معین
تذکر من به رئیس و اعضای هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی است، که انشاءالله تاکید میشود طرح شفافیت با اصلاح جمیع جهات مجدداً در مجلس رأیگیری شود. مردم حق دارند از مسئولین کشور شفافیت را مطالبه کنند، شفافیت علاوه در مجلس در هیأت دولت در مجمع تشخیص مصلحت نظام، در قوه قضائیه و شورای نگهبان قطعاً میتواند ضامن بقاء و دوام این نظام مقدس جمهوری اسلامی که حاصل خون هزاران شهید است بشود و این موضوع موضوع مهمی است، عدم شفافیت آسیبهای فراوانی را متوجه کرده است، بروز اختلاس و سوءاستفادههای مالی از بیتالمال ناشی از عدم شفافیت است، قدرتنمایی برخی از مسئولین و بیحرمتی به مردم متأثر از عدم شفافیت است.
مدیران پاکدست و کارآمد هیچ ابایی از طرح شفافیت در کشور در هر سطوحی نخواهند نداشت، به همین لحاظ مجلس انقلابی، مجلس یازدهم مجلسی که خیلی از بدخواهان به دنبال این هستند که این مجلس را به حاشیه بکشانند و عملاً از آن رسالت اصلی خودش خارج بکنند قطعاً با تدبیر و با تعامل و با همراهی همدیگر میتوانند کارهای بزرگی را در حق این مردم عزیز و شریف کشور ایران اسلامی خودمان بکنیم. من تأکید دارم که انشاءالله ریاست و اعضای هیأترئیسه مجلس این طرح شفافیت را مجدداً در صحن علنی مجلس... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادرم جناب آقای مرادی به نوبه خودم متشکرم، آقای مرادی طبق ماده (130) همکاران عزیزمان بیش از (50) نفر امضاء جمع شده انشاءالله مجدداً مطرح خواهد شد، آقای کریمی نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
نفر بعدی همکار محترم سرکار خانم هاجر چنارانی نماینده مردم محترم نیشابور و فیروزه بفرمایید.

هاجر چناراني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
در بهار آزادی جای امام و شهدا خالی، اولین تذکر من به وزیر محترم صمت است، کمبود بسیار شدید روغن و بالا رفتن قیمت آن نشانه بسیار سختی بر مردم شهرستانها مخصوصاً نقاط محروم وارد کرده است، سؤال این است که چرا وزارتخانه مربوطه نتوانسته است پیشبینی چنین شرایطی را بکند؟ و راهکار برای خروج از شرایط موجود چی هست؟ علیرغم اینکه کارخانههای روغن با همان ظرفیت سابق مشغول به کار هستند.
به وزارت محترم نیرو، با توجه به بارندگیهای کم امسال نسبت به سال قبل زراعی درخواست داریم اجازه شارژ مازاد مندرج در پروانههای چاههای کشاورزی برای آبیاری اضطراری یک مدار کشت غلات و دانههای روغنی به دلیل کمبود بارندگی و خساراتی که به محصولات گندم و کلزا وارد شده مجدداً به صورت رایگان این مجوز را به کشاورزان بدهند.
در راستای تقسیمات کشوری و ایجاد شهرستانهای جدیدی که انجام شده سازمان اداری و استخدامی در حال تنظیم شیوهنامهای برای استقرار ادارات با چارت مصوب هست. ما منتظر نگاه ویژه آقای دکتر انصاری هستیم، لذا در راستای چند اداره مستقل، راهداری، صنعت و معدن، محیطزیست، مخابرات، جهادکشاورزی از وزرای مربوطه و ریاست سازمان محیطزیست درخواست استقلال این ادارات با قید فوریت برای شهرستان زبرخان درخواست داریم.
به وزرات محترم جهادکشاورزی یکی از منابع تأمین آبی مردم از قدیم در این خاک پاک به خصوص نیشابور، زبرخان و فیروزه قناتها بودند امروز حوزه انتخابیه اینجانب با (504) رشته قنات (50) رشته قنات آن نیاز به لایروبی و ترمیم دارد و چون اعتبار مورد نیاز در سطح کشور اجرایی برای اصلاح همه قناتها نیست. لذا درخواست دارم از وزیر جهاد محترم که تفاهمنامهای را با بسیج سازندگی و گروههای جهادی منعقد کنند تا از پتانسیلهای نیروهای مردمی برای سرعت بخشیدن به اصلاح قناتها و کمکردن هزینهها و مردمیکردن دولت انجام بشود.

علي نيک زادثمرين
از سرکارخانم چنارانی متشکریم، برادر کریمی نفر بعد را اعلام بفرمایید،

علي کريمي فيروزجائي
عباس مقتدایی نماینده محترم مردم اصفهان بفرمایید.

عباس مقتداي خوراسگاني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر من به آقای رئیسجمهور محترم هست، به ایشان عرض میکنم که یک محاسبه میگوید که عمر باقیمانده کاری دولت حدود صد روز است.
آقای رئیسجمهور جناب آقای روحانی جنابعالی در میدان امام اصفهان به مردم قول دادید که جریان آب در داخل زایندهرود دائمی باشد. حال سؤال من اینجاست، عرض من اینجاست آقای رئیسجمهور! در این فرصت باقیمانده حداقل تلاش بکنید به قولتان عمل بکنید. شما آن روز حرفی که زدید حرف کارشناسی بود. آقای روحانی! شما مدیون مردم صبور اصفهان هستید، نه تنها مردم شرافتمند اصفهان بلکه شما مدیون پرندگان مهاجری هستید که به تالاب گاوخونی میآمدند، پرندگان بومی اصفهان هم همینطور.
من خواهشم این است شما کمک کنید در این فرصت باقیمانده مجموعه شورایعالی آب بیاید الان آب شیرینشدهای که از خلیج فارس به فلات مرکزی رسیده است، سیرجان و در آینده نزدیک به یزد میرسد حداقل بحث آب صنعتی در اصفهان را از آنجا تأمین بکنیم. آقای رئیسجمهور! درآمد کلی استان اصفهان کاهش پیدا کرده این کاهش درآمد به ضرر کل کشور است.
آقای رئیسجمهور! آثار تاریخی اصفهان در حال آسیب دیدن جدی و بلکه نابودی است من خواهش میکنم به چه زبانی؟ با چه صدایی؟ مردم کشور، مردم اصفهان حرفشان را بیان بکنند؟ بهخدا اگر شما میآمدید در داخل مجلس ما به شما کمک میکردیم اینها را هم رودررو میگفتیم اما مجلس هم که نمیآیید. بنابراین ما میخواهیم به شما کمک بکنیم در این فرصت باقیمانده. الان آقای پژمانفر بالای سر من اینجا ایستادند در کمیسیون اصل نود ما دائم در حال صحبت با ایشان برای قضیه آب هستیم آقای جوکار اینجا کنار دست من هستند ما دائم سر قضیه آب، بین ما و یزد... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادر مقتدایی متشکریم، جناب کریمی نفر بعدی.

علي کريمي فيروزجائي
آقای ابراهیم عزیزی نماینده محترم مردم شیراز و زرقان بفرمایید.

ابراهيم عزيزي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمنالرحیم
تبریک عرض میکنم ایامالله فجر انقلاب اسلامی را و گرامیداشت یومالله (22) بهمن را خدمت همه ملت عزیز و رشید ایران اسلامی. خدا را شاکریم که پس از (42) سال از عمر انقلاب اسلامی دولت حاضر و دولت حاکم بعد از هفت سال پذیرفتند که ریشه همه گرفتاریها در واشنگتندیسی است و خدا را شاکریم دولت در پایان عمر خود به این امر واقف شد گرچه دیرهنگام.
جناب آقای رئیسجمهور! سخنان اخیر و مواضع آقای بایدن در وزارت امور خارجه را به شما متذکر میشوم. نیازمند تأمل جدی است آنچه که مجلس مطالبه جدی دارد، حفظ عزت و اقتدار ملت ایران است و به عنوان عضوی از خانه ملت و کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی لازم هست تذکر بدهم، هرگونه مذاکره بدون إذن مجلس و یا پالس مذاکره قطعاً پذیرفتنی نیست و مورد برخورد جدی مجلس قرار خواهد گرفت.
وزارت نیرو یک تذکر جدی و آن اینکه چرا بعد از (11) سال مدیران ضعیف و ناتوان خود را همچنان تلاش میکند حفظ کند، تمدید مأموریت و مسئولیت مدیران ضعیف پس از (11) سال در وزارت نیرو ظلم آشکار به مردم به ویژه مردم عزیز استان فارس و به ویژه شیراز است. آقای وزیر نیرو! چرا مردم باید تاوان بیتوجهی شما را بدهند؟ انتظار هست که مسئولین دولتی از این عمر باقیمانده استفاده کنند، مشکلات مردم را هدف قرار بدهند، حاشیهسازی نکنند و امیدواریم... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادر عزیزمان جناب آقای عزیزی متشکریم، جناب آقای کریمی نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
همکار محترم موسی غضنفرآبادی نماینده مردم بم، ریگان، فهرج و نرماشیر بفرمایید.

موسي غضنفرآبادي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن گرامیداشت ایامالله دهه فجر انقلاب اسلامی بزرگترین خواسته خودم را فریاد میزنم خواستهای که همه باید فریاد بزنند همه مطالبهگری نمایند، چرا خاموش؟ چرا غفلت؟ و چرا فراموش؟ مطالبهگری برای پیگیری و باز گرداندن بزرگترین اختلاس تاریخ ایران که توسط محمدرضاشاه ملعون انجام گرفت، اختلاس (35) میلیارد دلاری که (20) میلیارد دلار آن توسط دولت آمریکا مسدود شده است. اگر سود این (35) میلیارد دلار سالانه فقط (10) درصد در طول (42) سال محاسبه شود (1916) میلیارد دلار و به ریال امروز (1850) میلیون میلیارد تومان بالغ میشود که سهم هر نفر ایرانی از جمعیت (80) میلیونی (23) میلیارد تومان خواهد بود یعنی هر نفر ایرانی صاحب بهترین خانه و بهترین خودرو.
علاوه بر آن (384) عدد چمدان پر از جواهر و الماس، تاج شاهنشاهی با (3) هزار و (380) قطعه الماس، (50) قطعه زمرد، (368) قطعه مروارید، با وزن (2) کیلو و (80) گرم که از نظر قیمت غیرقابل تخمین است.
تاج ملکه با (1646) قطعه الماس از قوه محترم قضائیه و دولت درخواست میکنم پیگیری جدی برای بازگرداندن این سرمایه عظیم به عمل آورند.
تذکر به وزیر محترم جهادکشاورزی برای حل مشکلات صادرات محصولات گلخانهداران و به وزیر محترم صنعت و معدن برای تسریع صادرات محصولات گلخانهای و حل مشکلات شرکتهای خودروسازی در شهرستان بم. چرا به شرکتهای خودروسازی دولتی پیشفروش داده میشود اما به شرکتهای بیپناه خصوصی نه. والسلام علیکم و رحمه الله

علي کريمي فيروزجائي
آقای غضنفرآبادی خیلی متشکریم، همکار بعدی جناب آقای ملک فاضلی نماینده محترم مردم سراوان، سیب و سوران و مهرستان بفرمایید.

ملک فاضلي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام تبریک دهه فجر و سپاس محضر مردم عزیز حوزه انتخابیه شهرستانهای سراوان، سیب و سوران و مهرستان، تشکر از وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و مدافعین سلامت در جهت مبارزه با بیماری کرونا و تشکر در جهت ساخت ساختمان بیمارستان ایرانمهر و درخواست از ایشان در جهت اول تجهیز و بعداً تأمین نیروی انسانی و سپس افتتاح این بیمارستان، این درخواست مؤکد مردم حوزه انتخابیه است.
تذکر و اخطار و هشدار به وزیر راه به دلیل عنایت به راههای حوزه انتخابیه که در بدترین وضعیت کشوری قرار دارند، توجه به راه ارتباطی خاش، سراوان و فرودگاه و راههای روستایی و حضور ایشان، هشدار به وزیر محترم نیرو در جهت بحران آب پیشرو به دلیل کاهش بارندگی و خشک شدن چاههای آب فعلی و راه حل آن انتقال آب از سد ماشکید علیا به شهرستانهای سیب و سوران و مهرستان و از طریق روتک و شانسر به شهر سراوان و حومه بخشهای بمپشت و مهرگان.
تذکر و درخواست از وزیر محترم آموزش و پرورش به علت افت تحصیل (85) درصدی بعضی از مناطق و راه نیافتن (15) درصد جمعیت به دلیل نبود زیرساخت و نیروی انسانی مناسب و اگر وضعیت معلمان خریدخدمتی، ساعتی و نهضتی مشخص نشود. افت عدم راهیابی به تحصیل در این حوزه به (25) درصد خواهد رسید.
درخواست از وزرای محترم کشور و امورخارجه در جهت ساماندهی مرز، رسمی کردن مرزهای کهک، گمرک کهک و جار و راهاندازی و ساماندهی هفتگذر و بازارچه... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادرم جناب آقای دکتر فاضلی تشکر میکنیم، آقای جوکار در پی فرمایشات آقای مقتدایی تقاضای اعمال ماده (75) آییننامه را داشتند، بفرمایید.

محمدصالح جوکار
بسم الله الرحمن الرحیم
من تشکر میکنم از رئیس محترم جلسه آقای دکتر نیکزاد و ایامالله دهه فجر را خدمت همه مردم عزیز و خوب ایران تبریک عرض میکنم. یاد میکنم از شهدای انقلاب اسلامی یاد میکنیم از امام راحل و بزرگوار و امیدواریم، انشاءالله با ایستادگی این ملت بتوانیم گامهای بسیار مهمی در راستای تداوم انقلاب اسلامی برداریم و دوران شکوفایی را انشاءالله در برابر خود داشته باشیم و آن را فتح کنیم.
من نکتهای که میخواستم عرض بکنم در رابطه با فرمایشات جناب آقای دکتر مقتدایی بود البته ایشان درست میفرمایند واقعاً ما مشکلاتی که امروز در حوزه آب داریم به خاطر بیبرنامه بودن دولت هست و دولت تعهدات خودش را انجام نمیدهد و عدم اجرای تعهدات توسط دولت موجب شده که بین مردم در استانها شکاف بیفتد، این اختلافاتی که امروز وجود دارد در بعضی از مناطق کشور به خاطر عدم مدیریت است و اینکه واقعاً ما امروز مواجه هستیم با این مشکل که در یک جایی که به خط انتقال ما که در یک ماه گذشته دو نوبت این خط انتقال آب قطع شد و مردم مظلوم یزد مواجه شدند با بیآبی، این خطرناک است. باید زمینههای آن را ما ببندیم و پیشگیری کنیم و اجازه ندهیم که خدای ناکرده این اتفاقات بیفتد و بعداً به دنبال حل آن باشیم.
اگر مردم کشاورز ما امروز در سایه خشکسالی احتیاج به این دارند که اعتبار به آنها داده بشود دولت موظف است این اعتبارات را تأمین کند نه اینکه ما رها کنیم و مردم را پاسخگو نباشیم و مطالبات آنها را پاسخ ندهیم و آن وقت صدمات و لطماتی وارد میشود برای بقیه مردم و خسارات میلیاردها تومانی به این خط لوله وارد بشود این قابل قبول نیست.
جناب آقای مهندس نیکزاد خود شما در بحث اجرا در کشور بودید، آب یک مسأله مهم و حیاتی است، آب انفال است، آب متعلق به همه مردم است ما نمیتوانیم آب را برای یک منطقه خاص در کشور بدانیم، امروز باید با راهکارهای علمی به دنبال آن باشیم مسأله آب و نیازهای آب مخصوصاً آب شرب ما در استانها برای همه مردم حل کنیم. هیچ گوشهای از این کشور نباید بیآب بماند و یقیناً چنین خواهد شد. حقابه همه مردم باید داده بشود. الان باتلاق گاوخونی را شما نگاه بکنید به دلیل اینکه در بالادستی آب برداشت میشود این باتلاقی که جهانی است خشک شده و از بین رفته است و حوزه آبریز استان یزد مواجه با خطر شده است، اینها را باید در نظر بگیریم چطور میشود که سازمان محیطزیست میآید باتلاق گاوخونی را احیا کند؟
چطور دریاچه ارومیه را ما احیاء کردیم؟ این باتلاق هم باید احیاء بشود و باید اعتبار بگذاریم و برنامه داشته باشیم، پیگیری کنیم اینکه بنشینیم در پشت میز و تنها از آنجا بخواهیم هدایت بکنیم چیزی نصیب این ملت نخواهد شد، بایستی از پشت دربهای بسته خارج شویم و به میدان بیاییم و مشکلات مردم را ببینیم چیست؟ امروز اگر مردم از بیآبی رنج ببرند، قطعاً این موضوع و مطالبات متوجه شخص رئیسجمهور محترم هست و ایشان باید با جدیت این برنامه را دنبال بکنند.
خط اول انتقال ما دچار تهدیدات شده، وزیر کشور، شورای امنیت کشور باید موضوع را جدی بگیرد، آقای رئیسجمهور هم باید نسبت به تعهدات خودش پایبند باشد، آب مورد نیاز استان یزد و مردم یزد باید تأمین شود، نه اینکه ما نمایندگان خدای ناکرده با هم اختلافی نداریم ما مردم استانها با هم اختلافی نداریم، همه یکی هستیم و میخواهیم در سایه نظام جمهوری اسلامی انشاءالله بتوانیم زندگی آرامشگونهای را داشته باشیم. تشکر میکنم.

علي نيک زادثمرين
برادر جوکار این نطق شد، اعمال ماده (75) نبود جهت استحضار شما.
14
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علي نيک زادثمرين
انشاءالله جلسه بعدی ما ساعت (7:45) دقیقه فردا دوشنبه 20/11/1399 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی پایان جلسه را اعلام میکنم.