1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
صبح همکاران عزیز بخیر و عرض سلام به ملت عزیز و شنوندگان عزیزمان. جلسه با حضور 225 نفر رسمی است، دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه هشتاد و چهارم روز سهشنبه هفدهم فروردین ماه 1400 هجریشمسی مطابق با بیست و سوم شعبانالمعظم 1442 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد طرح جهش تولید دانشبنیان.
2 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون عمران در مورد طرح جهش تولید و تأمین مسکن.
3 ـ گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح برخی احکام مربوط به اصلاح ساختار بودجه کل کشور.
4 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه یکفوریتی الحاق یک تبصره به ماده (14) قانون صدور چک.
5 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد لایحه نحوه کمکهای اشخاص حقیقی و حقوقی به سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور.
6 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه معاهده معاضدت حقوقی متقابل در امور مدنی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل.
7 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه معاهده استرداد مجرمین بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل.
8 ـ گزارش وزیر محترم جهادکشاورزی در مورد بررسی علل گرانیها و مشکلات اخیر جامعه که در راستای گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد بررسی کیفیت تأمین و توزیع نهادههای دامی صورت میگیرد.
9 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد نقض در اجرای قانون تمرکز اختیارات و وظایف بخش کشاورزی.
10 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد چگونگی اجرای سامانههای نظارتی در حوزه امور بانکی.
11 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد استنکاف از اجرای ماده (1) قانون مدنی از سوی حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر حسن روحانی رئیسجمهور محترم دولتهای یازدهم و دوازدهم (در اجرای ماده 234 آییننامه داخلی مجلس).
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آیاتی چند از کلامالله مجید.
(آیات 56 ـ 54 از سوره مبارکه «اعراف» توسط قاری محترم آقای سعید حاجیان تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّ رَبَّکمُ اللَّهُ الَّذِی خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ فِی سِتَّةِ أَیامٍ ثُمَّ اسْتَوى عَلَى الْعَرْشِ یغْشِی اللَّیلَ النَّهارَ یطْلُبُهُ حَثِیثاً وَ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ وَ النُّجُومَ مُسَخَّراتٍ بِأَمْرِهِ أَلا لَهُ الْخَلْقُ وَ الْأَمْرُ تَبارَک اللَّهُ رَبُّ الْعالَمِینَ * ادْعُوا رَبَّکمْ تَضَرُّعاً وَ خُفْیةً إِنَّهُ لا یحِبُّ الْمُعْتَدِینَ * وَ لا تُفْسِدُوا فِی الْأَرْضِ بَعْدَ إِصْلاحِها وَ ادْعُوهُ خَوْفاً وَ طَمَعاً إِنَّ رَحْمَتَ اللَّهِ قَرِیبٌ مِنَ الْمُحْسِنِینَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از قاری محترم و عزیزمان جناب آقای سعید حاجیان تقدیر و تشکر میکنم. ترجمه آیات را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«در واقع صاحباختیارتان خدایی است که آسمانها و زمین را و آنچه میانشان است در طول شش مرحله آفرید. آن وقت بر مقام فرمانروایی جهان تکیه زد، او شب و روز را در طول سال کمکم بلند و کوتاه میکند. خدا به دستورش خورشید و ماه و ستارگان را در خدمتتان آفریده است، بدانید که آفرینش و اداره عالم همه دست اوست، چه پربرکت است خدایی که صاحب جهانیان است. پروردگار خود را به زاری و نهانی بخوانید که او ازحدگذرندگان را دوست نمیدارد. و در زمین پس از اصلاح آن فساد نکنید و با بیم و امید او را بخوانید که رحمت خدا به نیکوکاران نزدیک است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! با اجازه اسامی غایبین و متأخرین را قرائت میکنم. (رئیس ـ بفرمایید) آقایان: منصور آرامی، هادی بیگینژاد، احمد جباری، علی جدی، محمد سبزی، مصطفی طاهری، حسن شجاعی، حسن لطفی، اردشیر مطهری و سیدکاظم موسوی.

محمدباقر قاليباف
3
قرائت گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درخصوص بررسی کیفیت تأمین و توزیع نهادههای دامی و بحث و بررسی درخصوص آن

محمدباقر قاليباف
جناب آقای امیرآبادی! دستور اول را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران اسلامی. آقای رئیس! اولین دستورمان بحث گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد بحث وضعیت تأمین و توزیع نهادههای دامی و علل گرانیها و مشکلات اخیری است که در بخش مواد پروتئینی داشتیم که از رئیس کمیسیون کشاورزی جهت ارائه گزارش دعوت میکنیم. آقای رئیس! در ضمن همکاران میتوانند در ردیف نهم ثبتنام کنند که به قید قرعه شش نفر انتخاب خواهند شد که هر کدام پنج دقیقه وقت خواهند داشت صحبت کنند. در ردیف نهم در خدمت عزیزان برای ثبتنام هستیم. آقای ساداتی بفرمایید.
آقای سعیدی! شما (234) را بعد از این بخوانید که بعد رأیگیری شود.

سيدجواد ساداتي نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ارادت خدمت همه همکاران خوبم، نمایندگان محترم مردم و مردم سرافراز ایران. ما در ابتدای انقلاب اسلامی در تولید بعضی از اقلام اساسی در کشور دچار مشکل بودهایم. بالطبع صفهای طولانی هم در بعضی از اقلام در توزیع به وجود میآمد. اما امروز با تلاشهای بسیار زیاد توسط تولیدکنندگان در (40) سال گذشته در بسیاری از تولیدات به شرایط مطلوبی رسیدهایم.
امروز در تولید مرغ (5/2) میلیون تن مرغ سالانه در این کشور تولید میشود. ما در ردیف صادرکنندگان مرغ به سایر کشورها هم هستیم. چه اتفاقی افتاده که این افتخار و تلاش مجموعه تولید در این کشور اینگونه به خواری صفهای طولانی در سال 1400 تبدیل شده و از همه بدتر اینکه ما به اینجا برسیم که (50) هزار تن مرغ وارد کنیم برای اینکه بتوانیم کمبود مرغ در داخل کشور را تأمین کنیم. این ناکارآمدی در مدیریت و بیتدبیری از کجا سرچشمه میگیرد؟ چه عواملی دارد و چه کسانی در این امر مقصر هستند؟
به طور کلی و براساس بررسیهای کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی دلیل هرج و مرج و آشفتگی که در موضوع مرغ در کشور به وجود آمده، پنج مقصر اصلی دارد که در اینجا به تکتک آنها به صورت اختصار اشاره میکنم:
1 ـ تصمیمات غیرکارشناسی رئیسجمهور.
2 ـ عدم نظارت وزارت کشور.
3 ـ تصمیمات غیرفنی و نقص نظارت وزارت صمت.
4 ـ تصمیمات غیرصحیح وزارت جهادکشاورزی.
5 ـ عدم تأمین ارز مورد نیاز توسط بانک مرکزی.
درخصوص آنچه که مربوط به تصمیمات رئیسجمهور میشود دو نکته اصلی وجود دارد. یک؛ از دلایل اصلی شرایط حاضر وجود ارز (4200) تومانی و فساد و رانت موجود در آن است. ناتوانی دستگاهها در کنترل نظارت بر آن. مابهالتفاوت یک کیلو سویا وقتی در بازار آزاد با ارز (4200) تومانی (14) هزار تومان است، شما ببینید چه فساد و رانتی را میتواند ایجاد کند. یک مرغدار (45) روز زحمت میکشد، میخواهد کیلویی (1000) تومان از مرغ سود کند، اما یک تریلر نهاده (5) میلیارد تومان سود دارد. این فساد و رانتی که ناشی از ارز (4200) تومانی به وجود میآید امالفساد بسیاری از این اتفاقاتی است که امروز خود را به صورت کمبود نهادهها، کمبود مرغ و صفهای طولانی نشان میدهد.
متأسفانه علیرغم نظر کمیسیون کشاورزی و نظر متخصصین و تمامی کارشناسان درخصوص حذف ارز (4200) تومانی از نهادههای دامی در سال 1400، با اصرار دولت با توجیهات نادرست نهایتاً اصلاحیه کمیسیون تلفیق که در آن ارز (4200) تومانی در سال 1400 حذف شده بود، مجدداً برگشت و در سال 1400 ما مجدداً ارز (4200) تومانی را برای نهادهها داریم.
من در اینجا به یک نکته کوچک هم اشاره میکنم که مورد توجه دستگاههای نظارتی ما هم باید باشد. در واردات نهادههای دامی سقف قیمت را واردکننده در نظر میگیرد. یعنی اگر ذرت تنی (165) دلار تا ماکسیمم (220) دلار باشد، همه با (220) دلار وارد میشود. این (50)، (60) دلار به دلیل تفاوت ارز (4200) تومانی تا ارز آزاد، ببینید چه رانت زیادی را میتواند تولید کند. هر یک کشتی (3000) تن بیاورد حدود (5/2) میلیارد تومان متأسفانه فساد ناشی از این است. شما در (9) میلیون تن ذرتی که ما در سال وارد میکنیم ضرب کنید. این ناشی از این فساد ارز (4200) تومانی است و اصراری که دولت بر این موضوع داشت.
دومین مسألهای که به رئیسجمهور برمیگردد موضوع لغو قانون مصوب مجلس شورای اسلامی یعنی قانون انتزاع و برگشت اختیارات وزارت جهادکشاورزی است که شخص رئیسجمهور در این مسأله ایستادگی کردند، حتی در مقابل توافق دو وزیر صمت و وزیر جهادکشاورزی هم شخصاً ورود کردند و این توافق را ابطال کردند که جا دارد من از وزیر صمت تشکر کنم که به وعدهای که در رأی اعتمادش در مجلس داد عمل کرد. توافق کرد، اختیارات وزارت جهاد را کامل برگرداند. اما شخص رئیسجمهور از آن ممانعت کرد.
ساماندهی و کنترلی بر بازار به دلیل واگذاری به وزارت صمت وجود ندارد. سران سه قوه با پیشنهاد رئیسجمهور تصمیم گرفتند از تیر 98 اختیارات را از وزارت جهاد گرفتند و به وزارت صمت دادند که بازار آشفتگی نداشته باشد. نتیجه این تصمیم امروز چه شده؟ آیا این تصمیم غیر از آشفتگی در بازار محصولات اساسی نتیجه دیگری داشت؟ لذا در 11/1/1400 آقای رئیسجمهور نهایتاً به این رسید که باید اختیارات را به وزارت جهاد برگرداند، با ایجاد قرارگاه مرغ نهایتاً تمام اختیارات را به وزیر جهاد داد. شما از 11/1/ میبینید که ما یک آرامشی در بازار داریم. حرفی که در طول (9) ماه گذشته مکتوب و مستند بارها کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در جلسات مختلف و در مکاتباتش اعلام کرد که باید اختیارات وزارت جهاد برگردد، اگر میخواهیم بازار محصولات کشاورزی و دامی آرامش بگیرد. اما متأسفانه این تأخیر و مقاومت در مقابل این موضوع نشان میدهد که امروز باید این افراد در قبال این مسأله پاسخ بدهند.
اما بخش دوم بانک مرکزی است. قصور بانک مرکزی این بود که در سال 99 بانک مرکزی مدیریت مناسبی در تخصیص ارز به نهادههای دامی در کشور نداشت، نه در زمان آن و نه در ترکیب آن. هیچ نظمی در نهادههای دامی برای تأمین ارز وجود نداشت. لذا این باعث شد که ما در کشور با کمبود نهاده دامی مواجه شویم. کمبود نهاده دامی یعنی کمبود تولید مرغ و کمبود تولید مرغ یعنی صفهای طولانی. حتی بانک مرکزی علیرغم مکاتبه و مذاکره حاضر به رعایت تهاتر کالا با نهادههای دامی هم نشد. حتی با خرید اعتباری نهادههای دامی هم موافقت نکرد. این خود باعث شد که (3) میلیون تن نهاده دامی در گمرکات کشور رسوب کرد. بانک مرکزی و سیاستهایی که در تأمین و تخصیص ارز داشت، نقش بزرگی را در سال 99 ایجاد کرد.
سومین بخش مشکلات و عدم مدیریت وزارت صمت بود. چهار ایراد در وزارت صمت و چهار نقص وجود داشت. یک؛ اصلیترین اشکالی که در وزارت صمت وجود دارد که هنوز هم هست مربوط به تعیین قیمت غیرواقعی و قیمت دستوری است که توسط سازمان حمایت اعمال میشود و نقش اصلی را در آشفتگی بازار مرغ قیمت غیرواقعی داشته است. زمانی که مرغ زنده درب مرغداری هر کیلو (17) هزار و (700) تومان تمام میشود و با قیمت دستوری قرار است (14) هزار و (400) تومان از او بخریم، ما همه نمایندگان مردم هستیم، ما همه حامی تولید هستیم، بارها گفتهایم مرغداری و کشاورزی بنگاههای اقتصادی هستند، اینها بنگاههای خیریه نیستند، چرا دولت به این دقت نمیکند؟ هیچ تفاوتی بین یک کشاورز و یک کارخانهای که فولاد تولید میکند نیست، هر دو باید اقتصادی باشد. چرا؟ به دلیل اینکه کشاورز، مرغدار و دامدار در این کشور غذای مردم را تولید میکند، ما میخواهیم با قیمت دستوری او را مجبور کنیم زیر قیمت تمامشده آن را به مردم عرضه کند. مگر این امکانپذیر است؟ این باعث تعطیلی تولید میشود. تعطیلی تولید هم باعث افزایش قیمت است. این اتفاقی است که دقیقاً در مرغ افتاده است. بیش از ده جلسه در کمیسیون کشاورزی با سازمان حمایت گذاشته شد که قیمت شما قیمت واقعی نیست. این منجر به کاهش جوجهریزی است، این منجر به کاهش تولید مرغ در کشور میشود. در جلسه غیرعلنی هم که در مجلس شورای اسلامی بود این تذکر داده شد، آن پیشبینیها به وقوع پیوست. لذا یکی از مشکلات اصلی این موضوع است.
دومین موضوع اصلی که در وزارت صمت عامل اشکال است ستاد تنظیم بازار است. ستاد تنظیم بازار نقشش را در حوزه کشاورزی خوب اعمال نکرده است. هر مسئولی از وزارت جهاد به کمیسیون آمد، ما با او صحبت کردیم گفت در ستاد تنظیم بازار من یک نفر از (14) نفر هستم. مگر میشود متولی حوزه کشاورزی در جلسات تصمیمگیری، قیمتگذاری، صادرات و واردات یک رأی از (14) رأی باشد؟ او در مقابل دستگاههای مختلف و مجلس شورای اسلامی پاسخگو نیست.
سومین موضوعی که در وزارت صمت عامل مشکل است عدم وجود شبکه توزیع مناسب و مدرن در کشور است. متأسفانه سعی و خطا در توزیع مرغ موجب هرج و مرج در حوزههای مختلف در توزیع مرغ و نهادهها شده است.
بخش بعدی اشکالات وزارت جهادکشاورزی است. یک؛ عدم نظارت و برنامهریزی صحیح در توزیع نهادههای دامی و تأخیر در رفع نقایص سامانه بازارگاه بود. این یکی از دلایل آشفتگی در سال 99 بود.
دوم؛ آمار غیرواقعی جوجهریزی بر مبنای سامانه سماصط که دلیل تصمیمگیری وزارت جهاد بود. حداقل بین (10) تا (15) درصد آمار خطا در جوجهریزی توسط وزارت جهاد همیشه در گزارشات اعمال میشد که نتیجه تصمیمات غلط آمار غلطی است که در این بخش به وجود میآید.
سوم؛ اجبار به تحویل مرغ (45) روزه و اختصاص (4) کیلوگرم دان مرغ به ازای هر جوجه، این باعث شد وزن لاشه کاهش پیدا کند. در دو ماه حدود (50)، (60) هزار تن کاهش گوشت داشتیم. باید تصمیم گرفته میشد کنار این جوجهریزی که از (120) به (140) میلیون در روز میرفت، اما این اتفاق توسط وزارت جهاد نیفتاد.
چهارم؛ نداشتن برنامه مناسب برای تولید نهادههای دامی در داخل کشور بود. این هم یکی از موضوعاتی است که بعد از (40) سال ما هنوز متأسفانه در داخل کشور در تولید نهاده دارای مشکل هستیم و عدم برنامهریزی برای استفاده از خوراک دام آماده در مرغداریها هم که موجب (15) درصد صرفهجویی در واردات نهادههای دامی میشود، این هم موجب تعطیلی بسیاری از کارخانههای خوراک دام شده که نتیجه عدم تصمیم وزارت جهاد است.
اما جمعبندی ما برای رفع این مشکل؛ آقای رئیس! خواهش من این است که اگر بفرمایید وزیر محترم هم این جمعبندی را گوش کنند.

محمدباقر قاليباف
بله، آقای کوچکینژاد! اجازه بدهید که جناب آقای وزیر بحث را دنبال کنند. بفرمایید.

سيدجواد ساداتي نژاد
جمعبندی کمیسیون در این خصوص این است، یک؛ ضرورت دارد هرچه سریعتر قانون انتزاع مصوب سال 92 به صورت کامل اجرا شود و اختیارات وزارت جهاد برگردد. من از آقای دکتر قالیباف خواهش میکنم، آقای دکتر! در اولین جلسه سران قوا در سال 1400 تصمیم بگیرید این اختیارات رسماً به وزارت جهاد برگردد وگرنه آشفتگی در سال 1400 ادامه پیدا خواهد کرد و به نظر من این تعلل تصمیمگیری سران قوا در بازگشت اختیارات خواهد بود.
دوم؛ تعیین قیمت محصولات کشاورزی توسط شورای قیمتگذاری است. آقای دکتر خاوازی! خواهش من این است، محصولات کشاورزی را باید وزارت جهاد و شورای قیمتگذاری تعیین کند. لذا این وظیفه باید از سازمان حمایت منفک و به وزارت جهاد واگذار شود.
سوم؛ تنظیم بازار محصولات کشاورزی باید به وزارت جهاد واگذار شود. تصمیمگیری درخصوص واردات و صادرات باید تماماً توسط وزارت جهاد باشد. بانک مرکزی در سال 1400 ارز مورد نیاز را برای واردات منظم و مستمر تأمین کند. واردات نهادههای دامی از انحصار خارج شود.
هفتم؛ شرکت پشتیبانی در ذخیرهسازی اقدام عاجل و سریع انجام بدهد.
هشتم؛ وزارت جهاد جوجهریزی را به (140) میلیون قطعه در ماههای پیش رو افزایش بدهد.
آخرین حرف اینکه آقای وزیر! مطلب مهم این است؛ امروز قیمت گندم شده (4000) تومان. نمایندگان محترم گوش بفرمایید! جو شده (6000) تومان، این یعنی گندم به جای ذخیرهسازی برای مصرف دام خواهد رفت و جایگزین خواهد شد، امسال ما (5) میلیون تن کمبود گندم خواهیم داشت. باید گندم را کیلویی (7000) تومان وارد کنیم. لذا ضرورت دارد وزارت جهادکشاورزی و دولت... (قطع میکروفن)

محمدباقر قاليباف
جناب آقای ساداتینژاد! وقت شما تمام شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون و متشکر. از وزیر محترم جهادکشاورزی دعوت میکنیم، آقای وزیر! در اجرای تبصره (1) ماده (45) به مدت (15) دقیقه در خدمت شما خواهیم بود.

رحمت اله نوروزي

محمدباقر قاليباف
اجازه بدهید صحبت آقای وزیر هم تمام بشود، بعد تذکرات را هم میشنویم.

کاظم خاوازی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
خدمت همه نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی عرض سلام و احترام دارم و سال نو را خدمت همه شما بزرگواران عزیز تبریک عرض میکنم. از حمایتهایی که همه شما بزرگواران از بخش کشاورزی در بودجه انجام دادید بسیار سپاسگزارم، به ویژه کمیسیون کشاورزی. ضمن تشکر از هیأترئیسه محترم و با کسب اجازه از رئیس محترم مجلس شورای اسلامی اجازه میخواهم در سالی که مزین به نام و شعار «تولید، پشتیبانیها و مانعزداییها» است، نکات و عملکردی را از بخش کشاورزی در سال زراعی گذشته به استحضار دوستان برسانم و مباحثی که مدنظر دعوت این جلسه بود را در لابهلای این گزارش خدمت شما سروران عزیز ارائه بدهم.
شاید مهمترین بخشی که در بخش کشاورزی مورد توجه است بخش زراعت است و حدود (70) درصد از این بخش زراعت را گندم تشکیل میدهد و برنامهریزیهای بسیار خوبی امسال برای گندم صورت گرفت، چون شاکله زراعت ما و ساختار اصلی زراعت ما متکی به تصمیماتی است که برای گندم گرفته میشود. در سال زراعیای که گذشت ما در سال 98، (315) هزار تن کلاً بذر گواهیشده درجه یک موفق شدیم در اختیار کشاورزان قرار بدهیم، در سال 99 این به (413) هزار تن رسید، یعنی یک رشد (5/36) درصدی برای فقط بذر اتفاق افتاد، چون بذر یکی از عوامل بسیار مهم تولید است.
نکته بعدی که برای اولینبار اتفاق افتاد غنیسازی بذور بود. غنیسازی هم از نظر اینکه به سلامت مردم کمک کند و غلظت عناصر غذایی در گندم بالا باشد و هم از نظر رشد و افزایش قیمتهایی که در کودهای شیمیایی بود، ما موفق شدیم به لطف خدا برای اولین بار (115) هزار تن بذر را به صورت رایگان بذرمال کنیم و در اختیار کشاورزان عزیز قرار بدهیم. سنزدگی برای اولین بار به (3/0) درصد کاهش پیدا کرد و کشاورزی قراردادی را در سال زراعی گذشته از (93) هزار به (200) هزار تن رساند.
گندم از نظر کیفی در سراسر کشور برای اولین بار با تعداد بسیار نمونه مورد ارزیابی قرار گرفت، با هشت صفت، چون یک هجمهای که روی ما بود، در بحث واردات این بود که کیفیت گندمهای ایران خوب نیست، در صورتی که (92) درصد از گندمهایی که ما مورد بررسی قرار دادیم از کیفیت بسیار خوبی برخوردار بودند.
خرید تضمینی که در سال 98 اتفاق افتاد (7/7) میلیون تن بود، در سال 99 به (5/8) میلیون تن رسید و در سال پیش رو پیشبینی ما خرید (8/8) میلیون تن گندم است و نکاتی که برادر عزیزم جناب آقای دکتر ساداتینژاد اشاره فرمودند نکات بسیار دقیق و علمی بود که تمام اینها به شخص محترم آقای رئیسجمهور و دولت ارائه شده و بایستی در این خصوص تصمیمگیری قاطعی اتفاق بیفتد.
در بحث دانههای روغنی که هم مورد تأکید مقام معظم رهبری و هم جزء برنامههای اصلی وزارتخانه است، واردات بذور هیبرید که کلاً ما به آن وابسته بودیم به شدت کاهش پیدا کرد و ما تقریباً (2000) تن بذر را خودمان در داخل کشور خودمان آماده کردیم و الان ارقامی را داریم که بسیار برتر از ارقام وارداتی است که جلوی واردات آن را گرفتیم.
کشت قراردادی دانههای روغنی را در سال زراعی گذشته تا (200) هزار هکتار افزایش دادیم که (60) هزار هکتار آن مربوط به کشت پاییزه بود و الباقی مربوط به کشت بهاره بود. کشت کلزا از (230) هزار هکتار به (223) هزار هکتار اتفاق افتاد.
من همینجا جا دارد از مجلس محترم شورای اسلامی به ویژه کمیسیون تشکر کنم، به دلیل قانون خرید تضمینی و این قانون خرید تضمینی به ما کمک کرد که ما تصمیماتی در این گرفتیم که انشاءالله شما عواید آن را در سال زراعی پیش رو برای کلزا خواهید دید که چه افزایش عملکردی برای کلزا اتفاق خواهد افتاد و تصمیماتی که برای چغندرقند گرفته شده بود.
ارقام آفتابگردان و ارقام گلرنگ را بسیار بسیار متنوع کردیم، (55) درصد رشد در تولید ارقام جدید داشتیم و گیاهی به نام کامولینا که گیاه جدیدی است و میتواند سیمای بحث توسعه دانههای روغنی در کشور را عوض کند، در (350) هکتار در نقاط مختلف کشور در حال آزمون هستیم، بذر آن دارد تهیه میشود که برای سال زراعی بعد این به داخل زراعت ایران ورود پیدا کند.
اگر الزامات طرحی که ما برای جهش تولید آماده کردهایم، در ظرف چهار سال به راحتی میشود قریب به (800) هزار تن روغن را در داخل کشور بدون اینکه گندم و سایر محصولات استراتژیک تحت تأثیر قرار بگیرد، این را میشود در داخل کشور تولید کرد.
یکی از تصمیمات خوبی که در شورای قیمتگذاری گرفته شد، کمک به چغندرکارهای کشور بود و اگر چه در سال 98، (5/3) میلیون تن چغندرقند تولید شد، در سال 99 که کارنامه ما (5) میلیون و (500) هزار تن چغندر بود و پیشبینی ما در سال 1400، (7) میلیون تن چغندر است که قریب به (2/1) میلیون تن فقط شکر از چغندر به دست میآید. قطعاً در سال پیشرو انشاءالله ما به مرز خودکفایی شکر خواهیم رسید.
در پنبه هم در سال 98 ما مجموعاً (229) هزار تن پنبه برداشتیم، در سال زراعی قبل (270) هزار تن پنبه برداشت کردیم و این در سال 1400 انشاءالله به لطف خداوند متعال به (327) هزار تن خواهد رسید.
چون وقت خیلی کم است من به یک طرح مهم در زراعت اشاره میکنم که مورد عنایت مقام معظم رهبری هم قرار گرفت، جهش تولید در دیمزارها بود که دیمزارها از بخشهای بسیار مهمی هستند که کمتر مورد توجه قرار گرفته و یک کار گستردهای را با ستاد اجرایی فرمان حضرت امام شروع کردیم، در سطح (660) هزار هکتار به صورت پایلوت در شش استان و (70) شهرستان و در سطح (74) هزار هکتار بهرهبرداری را شروع کردیم و پیشبینی ما این است که هم تثبیت شغل بسیار خوبی اتفاق میافتد، درآمد خوبی برای کشاورزها ایجاد میشود و فقط در همین سطح حدود (300) هزار تن محصول اضافه میشود که این نوید بسیار خوبی برای توسعه دیمزارها است.
در سال زراعی گذشته تراز تجاری سال 98 از منهای (767/6) به (2) میلیارد و (463) ارتقا پیدا کرد و اینها نبود جز با زحمات کشاورزان عزیز ما.
در محصول پروتئینی که شاید بخشی از آن به بحث امروز برگردد، ما الحمدلله رب العالمین چه در گوشت قرمز که امروز به (881) هزار تن رسیدهایم، چه در شیر که بالغ بر (11) میلیون تن رسیدهایم، چه گوشت مرغ که آقای دکتر هم اشاره کردند به (2) میلیون و (500) هزار تن رسیدهایم و تخممرغ و عسل، ما مشکل تولید نداریم. اتفاق نامیمونی که در دو ماه گذشته افتاد، من اینطور خدمت شما بزرگواران و سروران عزیز تحلیل میکنم که از ابتدای سال تا الان، تا بهمنماه هیچ آماری بالاتر از آمار بهمن برای جوجهریزی نداشتیم. جوجهریزی هم توسط چند سیستم مختلف تحت کنترل است، سیستم سماصط خودش توسط سیستم دامپزشکی کنترل میشود، توسط سیستم بیمه کنترل میشود، چون به ازای هر جوجهریزی که اتفاق میافتد باید بیمه کنند و بعد گروههای ناظری هستند که این کار را انجام میدهند. براساس اطلاعات میدانی که ما داریم میزان انحراف از جوجهریزی (3/1) درصد است. بنابراین جوجهریزی به اندازه کافی اتفاق افتاد، تولید به اندازه کافی بود و با اعداد بسیار کمتر از این، با (90) میلیون، با (100) میلیون، (110) میلیون، هیچ اتفاقی برای کشور نیفتاد. قدرت خرید مردم هم که افزایش پیدا نکرد.
پس اتفاقهای دیگری در بازار افتاد که مرتبط با تولید نبود. ما امروز آمار احتکار و منجمد کردن را داریم. در تهرانی که حداکثر نیاز آن (1200) تن است، فقط قریب به (1000) تن در سه شیفت بستهبندی اتفاق افتاده بود و بستهبندیهایی که در سطح صنوف میدیدیم و تقلبات بسیار گستردهای که در این مسیر اتفاق میافتاد. بالاخره دولت تصمیم گرفت، کارگروهی را گذاشت و مسئولیت این کارگروه را به وزیر جهاد دادند و تمام دستگاهها به کمک آمدند. ما سه روز کاری، کلاً سه روز غیرتعطیل کاری از آن روز داشتیم و اعداد و ارقام مرغی که وارد کشور کردیم و فضایی که ایجاد کردیم و هماهنگی که با استانداران محترم کردیم، فضا بسیار مناسب شده، قیمتها بسیار مناسب شده، در دو، سه تا استان مثل کهگیلویه و آذربایجانشرقی و سیستان مشکل وجود دارد که استانهای معین برایشان تعریف کردیم و این کار را دوستان به شدت دارند پیگیری میکنند و امیدوارم این اتفاق بیفتد.
اتفاق خیلی خوبی که در سال 99 افتاد، ما از نظر واردات کره خودکفا شدیم. ما (45) تا (50) هزار تن کره به داخل کشور وارد میکردیم که این هم رفع شد. تقریباً واردات گوشت به یکچهارم تا یکپنجم در سال 99 رسید.
من جهت یادآوری خدمت شما سروران عزیز که براساس تصمیمی که سران محترم سه قوه گرفتهاند، تمام مسئولیتهای تجارت در بخش کشاورزی، چه صادرات، چه واردات، چه تنظیم بازار داخلی به عهده وزارت جهادکشاورزی نیست و براساس تبصره (2) مصوب هیأت وزیران، مسئولیت تنظیم بازار و ذخایر راهبردی کالاهایی چون گوشت مرغ، گوشت قرمز، شکر، روغن، برنج و گندم به عهده وزارت جهادکشاورزی نیست. ولی من همین جا از همه مردم عزیز به نمایندگی از دولت عذرخواهی میکنم و امیدوارم با این کارگروهی که تشکیل شده در یک فرصت بسیار کمی آرامش را به کل کشور انشاءالله تعمیم بدهیم.
در مورد باغبانی وضعیت بسیار خوبی داریم و ما در سیب هنوز از تولیداتمان (390) هزار تن در انبارها مانده، ما امسال (830) هزار تن سیب صادر کردیم، (275) هزار تن پرتقال در انبارها در اختیار داریم، کیوی همینطور (64) هزار تن و از نظر پسته، کشمش، خرما و سایر محصولات هم وضعیت بسیار مناسبی داریم.
اما آنچه در ارتباط با قیمتها که عرض کردم ما مسئولیتی در قیمت و تنظیم بازار نداریم، میخواهم چند تا نکته خدمت دوستان عرض کنم. اولاً اینکه بخش کشاورزی هم مثل همه بخشهای دیگر یک بخش رقابتی است، متأثر از قیمت سایر کالاها است، چه نهادهها و چه عوامل تولید. میانگین دستمزد روزانه نیروی کار از سال 98 تا سال 99، (49) درصد افزایش پیدا کرده است. هزینههای حمل و نقل (30) درصد افزایش پیدا کرده، خدمات ماشینی (68) درصد افزایش پیدا کرده است. اینها همه در قیمت نهایی که کشاورز میخواهد کالایش را بفروشد تأثیر میگذارد.
فقط درخصوص مرغ که دوستان هم تذکر دادند، ما از (400)تنی که وارد تهران میشده، امروز فقط (1850) تن واردات مرغمان به استان تهران شده و اینها دارد پس میزند، یعنی اینقدر مرغ اضافه وارد تهران شده است. ما در بخش کشاورزی فقط چهار تا نهاده، الباقی نهادههای بخش کشاورزی همه آزاد است. فقط چهار نهاده است که ذرت و کنجاله و دانههای سویا و جو است که ارز اینها (4200) تومانی است، الباقی اینطور نیست و همه آزاد است و متأثر از اتفاقهای دیگری که در بخش اقتصاد کشور میافتد. به هر حال از توجه همه شما سروران عزیز سپاسگزارم. والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. دوستانی که قرعهکشی شدند را بفرمایید. منتها دوستان تذکر داشتند، یک تذکر و یک اخطار را اجازه بدهید عنوان کنند.

روح اله متفکرآزاد
بسم الله الرحمن الرحیم
اخطار قانون اساسی، جناب آقای بابائیکارنامی اخطار دارند، بفرمایید.

علي بابائي کارنامي
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و ادب به محضر همکاران عزیز و آرزوی سال بهروزی برای ملت شریف ایران و انشاءالله امیدوارم که در سال 1400 ما بتوانیم به فرامین و فرمایشات رهبری معظم انقلاب در سال مانعزدایی و پشتیبانیها بتوانیم از مردم و اقتصاد کشور پشتیبانی لازم را کرده باشیم.
آقای رئیس و همکاران عزیز! نکتهای که بنده به عنوان اخطار خدمت شما عرض کنم بند (9) اصل (3) قانون اساسی است و واقعاً هم من اخطار جدی دارم، به نمایندگی از مردمی که بعد از این همه سال ادعای مدیریت در عرصههای مختلف که در بسیاری از جاها ما توفیقات لازم را داشتهایم، برای تأمین مرغی که ما در کشور خودکفا هستیم، رئیسجمهور مملکت نتوانست این مملکت را اداره کند.
جناب آقای رئیس! اگر در روزهای اول مجلس یازدهم رئیسجمهور میآمد استیضاح میشد، رئیسجمهور اینجا میآمد از او سؤال جدی میشد و میدانست که مجلس در رأس امور یعنی چه، امروز مردم تا ساعت (11)، (12) شب در صف طویل مرغ مثل اوایل انقلاب نمیایستادند. واقعاً باید متأسف بود.
آقای وزیر، جناب آقای دکتر خاوازی! اگر وزارت بسیار خوب است، مسئولیتهای دیگر برای شما هست. آقای وزیر محترم صمت! واقعاً از وزارت استعفا میدادید تا ملت ایران بفهمند و به ملت ایران بگویید که ما صادقیم. چرا در این مملکت دو تا وزیر میروند با سپاه به عنوان مرکز ثقل برنامهریزی حمایت از مردم برنامهریزی میکنند، اما رئیسجمهور رأسا مثل مملکت دیکتاتوری میآید وتو میکند و این مملکت را اینطور اداره میکند که مجلسی که باید به برنامهریزیهای دیگر بپردازد، ملتی که باید در سال 1400 که سال شعور سیاسی و شعار سیاسی است، باید به نشاط بپردازد، سالی که مردم کرونا و گرفتاریهایی دارند، برای صف مرغ نایستند.
من اخطار جدی به رئیسجمهور این مملکت دارم. آقای حسنآقای روحانی، آقای رئیسجمهور! من فکر میکنم خود شما استعفا بدهید به نظر من به خود و دولت خود و هشت سال عملکرد خود خدمت میکنید. واقعاً استعفا بدهید بگویید من توان اداره یک کار کوچک در حوزه توزیع مرغ طبق اصل (3) قانون اساسی این مملکت را ندارم. مردم! مجلس در رأس امور است، این دولت هر کاری دلش میخواهد دارد در این مملکت میکند. آقای روحانی فکر میکند همه مملکت دست خودش است. چرا باید اجازه بدهیم مجلس در رأس امور، آقای رئیس! خواهش میکنم سؤال از رئیسجمهور و استیضاح رئیسجمهور را دوباره بیاورید تا به ملت ایران بگوییم که مجلس با مردم است و مردم هم در انقلاب اسلامی همیشه در انتخابات (28) خرداد شرکت فعالانه داشته باشند. اخطار بنده اصل (3) قانون اساسی است و جدی هم اخطار دارم. کارگران مملکت مشکل دارند، واقعاً مردم مشکل دارند. آقای رئیس! چطور بگوییم؟

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، تذکر را بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
تذکر اول، در خدمت جناب آقای محمدتقی نقدعلی هستیم، بفرمایید.

محمدتقي نقدعلي
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر بنده ماده (22)، بند (8) و بند (12) است. جناب آقای رئیس بزرگوار، حاجآقای قالیباف! همانطور که مستحضر هستید یکی از مسائل مهم و بلکه مهمترین مسأله از روز اول تشکیل مجلس و کمیسیون بحث حمایت از دامداری و کشاورزی و تولیدات دامی بوده است. اگر آقای متفکر بگذارند آقای رئیس گوش کنند من ممنون میشوم. آقای رئیس، جناب آقای قالیباف! اگر لطف کنید حواستان اینجا باشد، تذکر من خطاب به شما است. آقای قالیباف! تذکر من بندهای (8) و (12) ماده (22) به خاطر این است، ما جلسات متعدد در کمیسیون داشتیم، اینکه به حضرتعالی خطاب دارم این است که به بندر سفر کردیم و وضعیت ترخیص، نگهداری و توزیع نهادهها، منتها یک بخش عمدهای از مشکل اضطراب در نهادهها تا به بازار توزیع برسد، بحث وزارت صمت است.
روز گذشته یعنی پریروز در کمیسیون اعلان شد (3460) واحد مرغداری در سطح کشور نهاده دامی دریافت کردهاند، اما از تحویل مرغ کشتارشده به بازار خودداری کردهاند و این مرغ را احتکار کردهاند. یا بحث ستاد تنظیم بازار یا سازمان حمایت از مصرفکننده، یک بخشی از این پازل هستند. برای همین سزاوار بود امروز جناب آقای رزمحسینی به همراه معاونین خودش تشریف میآورد و مشکل اساسی اینجا در قصه کیفیت توزیع است.
آقای قالیباف! یعنی من اینجا میخواهم خدمت شما عرض کنم ما به بندرگاه رفتیم، آنجا سامانه جامع تجارت، سامانه بازارگاه و سامانههای مختلف، همین الان که من با شما صحبت میکنم، از آقای وزیر جناب آقای خاوازی سؤال کردم، گفتم آقای خاوازی! این مشکل جوین (Join) نبودن و لینک نبودن سامانهها بالاخره حل شد یا نه؟ ایشان فرمود هنوز حل نشده است. یعنی چه؟ یعنی ما نهاده را وارد میکنیم، ترخیص میشود، اما این سلسلهمراتب ترخیص و خروج از گمرک، سامانهها به هم مرتبط نیستند تا به مرغداری و کشتارگاه برسد. فلذا این میشود که (3460) واحد تولیدی ارز (4200) تومانی، نهاده تأمین کرده، مرغ تولید شده، همین الان گزارش آن را آقای خاوازی داد، اما ختام کار این مرغ به سردخانه رفته، منجمد شده و احتکار شده است.
من میخواهم بگویم وزارت صمت علاوه بر جهادکشاورزی یکی از نهادهایی است که باید پاسخگو باشد و امروز باید در این جلسه دعوت میشد، حتماً ما باید در این ایامی که مردم طلب... (قطع میکروفن)

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. جناب آقای نقدعلی! من فقط این نکته را بگویم که براساس تبصره (1) ماده (45) یک نماینده از دولت که وزیر محترم هست باید صحبت کند، به اضافه اینکه وزیر محترم صمت هم به خاطر کسالتی که دارند امکان حضورشان نبود. البته ما حتماً در ادامه بحث به این موضوع هم خواهیم پرداخت. آقای متفکر بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
آقای دکتر! اخطار و تذکر بعدی را جناب آقای سلیمی دارند. آقای سلیمی بفرمایید.

عليرضا سليمي
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
البته من یک اخطار و یک تذکر داشتم، (نوبت) تذکر را جناب آقای نوروزی گرفتند. آقای دکتر، آقای رئیس محترم! اما من اخطار اصل (22)، اصل (43)، اصل (46) و اصل (49) را دارم.

محمدباقر قاليباف
جناب آقای سلیمی! شما یک نوبت دارید.

عليرضا سليمي
اخطار
اگر آقای نوروزی صحبت میکنند ایشان صحبت کنند، مشکلی نیست.

روح اله متفکرآزاد

رحمت اله نوروزي
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس و همکاران محترم! ما میخواهیم مطالبی را بگوییم که آقای خاوازی وزیر محترم جهادکشاورزی قرار است گوش کند. همکاران عزیز! امسال را حضرت آقا سال تولید نامگذاری کرده است. آقای متفکر! آقای خاوازی جواب بدهد، آقای دکتر قالیباف، رئیس محترم مجلس شورای اسلامی! آقای وزیر دارد حرف همکاران را گوش میکند، حرف ما را گوش نمیکند.

محمدباقر قاليباف
آقای نوروزی! شما صحبتتان را بفرمایید.

رحمت اله نوروزي
تذکر متفرقه
جناب آقای دکتر قالیباف! شورای قیمتگذاری محصولات استراتژیک هم قیمت گندم و هم قیمت سویا و کلزا را مشخص کرده است. جناب آقای روحانی رئیسجمهور محترم و اعضای دولت مخالفت کردند. من هم از جنابعالی و هم نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی میخواهم، هم از اعضای هیأترئیسه، هم از آقای دکتر خاوازی، با توجه به هزینههای تمامشده از کود، سم، آب، نیروی انسانی، ما میخواهیم دولت حمایت کند، آقای دکتر امیری معاون محترم پارلمانی رئیسجمهور که دو بار خدمت ایشان صحبت کردم. آقای قالیباف! در جلسه سران قوا از جنابعالی تقاضا داریم با آن نگاه دلسوزانه امروز کلزا و سویا زیر (10)، (11) هزار تومان کشاورز ضرر میکند.
نکته بعدی بحث گندم است. آقای دکتر قالیباف! در گرگان هم عرض کردم، گندم را با (4000) تومان تحویل نمیدهند. این گندم، بهترین نوع گندم کشور را گلستان دارد، بعد خوزستان و فارس دارند. امروز کشور همسایه ما، پریروز هم در نطق عرض کردم، در کشور همسایه (10) هزار تومان است، عراق دارد از کشاورز گندم را خریداری میکند. با توجه به نگاهی که حضرت آقا در خودکفایی گندم و تأکید در حمایت از تولید، پشتیبانی و مانعزدایی دارد، ما انتظار داریم جناب آقای دکتر خاوازی زیر بار دستور دولت نرود. یک قسمت شورای قیمتگذاری دولت است، کمیسیون کشاورزی است، نماینده ملی بنیاد گندمکاران است، نظام صنفی کشاورزی است، دو تا هم از کشاورزان است. بیایند به صورت واقعی هزینهها را احصا کنند، قیمت واقعی گندم امروز به گونهای باشد که کشاورز از نیمه دوم اردیبهشت، خرداد تحویل بدهد، به جای (5) میلیون و (8) میلیون تن گندم، نشود بروید (12) میلیون تن گندم وارد کنید، با هزینههای چندبرابری.
جناب آقای دکتر قالیباف، هیأترئیسه محترم، نمایندگان محترم انقلابی! در بحث گندم، کلزا و سویا من انتظار دارم حمایت کنید. از جناب آقای دکتر خاوازی به عنوان متولی بخش کشاورزی در دولت انتظار حمایت از کشاورزان داریم، قاطعانه از حق و حقوق کشاورزان دفاع کند... (قطع میکروفن)

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، آقای متفکر! دوستانی که قرعهکشی شدهاند را اعلام کنید. جناب آقای بابائی، جناب آقای خاوازی! فقط این نکته را بگویم، این نکته را رئیس محترم کمیسیون کشاورزی هم در صحبتهایشان اشاره کردند، بحث قیمتگذاری یکی از بحثهای جدی است. به هر حال قانون مصوب هم هست، شورای قیمتگذاری مشخص است. واقعاً در بحث نهادهها مخصوصاً در گندم، جو، کلزا و سویا حتماً براساس قانون باید اجرا شود و مجلس مصمم است که شورای قیمتگذاری این کار را انجام بدهد. جنابعالی میدانید که حتماً این اشکالات وارد است و حتماً کشاورزان محترم باید بدانند که با چه قیمتی، در چه زمانی و کالایشان مشخص شود. لطف کنید نفراتی که در قرعهکشی درآمدهاند را اعلام کنید.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و صبحبخیر خدمت همکاران عزیز و همچنین تبریک سال نو خدمت همکاران و ملت شریف ایران. نام شش نفر به قید قرعه درآمده است که نفر اول با نفر سوم جایشان جابهجا شده است. جناب آقای مهرداد ویسکرمی، جناب آقای سهراب گیلانی، جناب آقای سلمان اسحاقی، جناب آقای حسین محمدصالحیدارانی، جناب آقای محمد علیپور و جناب آقای عبدالکریم جمیری که نام این عزیزان به قید قرعه درآمده است. در خدمت جناب آقای مهرداد ویسکرمی هستیم، بفرمایید.

مهرداد ويس کرمي
بسم الله الرحمن الرحیم
زیرکی را گفتم این احوال بین، خندید و گفت
صعب روزی، بوالعجب کاری، پریشان عالمی
آدمی در عالم خاکی نمیآید به دست
عالمی دیگر بباید ساخت و از نو آدمی
عرض سلام و خداقوت خدمت همه همکاران و تشکر از کمیسیون محترم کشاورزی و وزیر محترم جهادکشاورزی. من بابت اینکه از وقت بیشترین استفاده را کرده باشم چند تا نکته را درخصوص بیانات وزیر محترم و گزارش کمیسیون عرض میکنم.
من هر چه دقت کردم در گزارش کمیسیون محترم کشاورزی نقشی از ضعف نظارت تعزیرات ندیدم. صحبت این است که آیا واقعاً تعزیرات ما در برخورد با تخلفات به وظیفه قانونی خودش عمل کرده؟ آیا برخورد قاطع با توزیعکنندگان متخلف صورت گرفته است؟ در همین استان ما مرغ به اندازه کافی تولید میشد، کشتار میشد، بلافاصله به خاطر ضعف نظارت از استان خارج میشد. بالاخره ما باید سراغ آن توزیعکنندگان متخلفی که بر اثر رابطهها و مصونیتهایی که دارند راحت مرغ را به قول معروف به صورت زیرمیزی توزیع میکنند هم داشته باشیم.
مجلس باید ورود پیشگیرانه به مسائل داشته باشد. آن زمانی که جوجهها را دفن میکردند و معلوم بود در آینده نزدیک اتفاقاتی خواهد افتاد، آن موقع دولت و مجلس چکار میکردند؟ کمیسیون و وزیر جهادکشاورزی و صمت و دیگران چکار میکردند؟ چرا از این کارها پیشگیری نکردند؟ آیا نمیدانستند این جوجه است، باید بزرگ شود و بعد در بازار توزیع شود؟ «گندم از گندم بروید جو ز جو»، بالاخره جوجهای که ریخته نشده، جوجهای پرورش پیدا نکند کجا میتواند نیاز ما را در آینده تأمین کند؟
نکته بعدی عدم اقناع و توضیح کافی به مردم هست، یکی از مشکلاتی که مدیران ما مخصوصاً دولت محترم پیدا کرده است عدم اعتماد مردم به آنها است، از بس متأسفانه دروغ گفتهایم مردم اعتماد به حرفهای مسئول ما ندارند، در صورتی که ما در موارد مشابه داشتهایم، بحرانهای بسیار بزرگتری، مسئول ما با صداقت آمده است با مردم صحبت کرده است و نتیجه گرفته است. حتماً سهمیهبندی بنزین را در دولت قبلی سراغ دارند دوستان، چه مسألهای مهمتر از آن و خطرناکتر به نظر میآمد؟ در صورتی که وقتی اقناع عمومی صورت گرفت مردم همراهی کردند. مردم ما مردم خوبی هستند، مردم همراهی هستند، متأسفانه ما، من خواهش میکنم، حالا تذکر بدهیم وزیر گوش کند وقت ما میگذرد، تذکر ندهیم وزیر گوش نمیکند. به هر حال گفت: «دستی به جام باده و دستی به زلف یار». نمیدانیم باید چکار کنیم.

محمدباقر قاليباف
البته صحن دارد گوش میدهد، حتماً آقای وزیر محترم و همکاران عزیز اجازه خواهند داد.

مهرداد ويس کرمي
ما از ظرفیت مردم در حل مشکلات عزیزان غافل شدهایم و اعتماد مردم را از خودمان سلب کردهایم. این به کسانی بر میگردد که دارند در کشور مدیریت میکنند، به خصوص دولت محترم که متأسفانه اعتماد مردم را نسبت به حتی نهادهای دیگر هم از بین برده است.
یکی بحث عدم برخورد با مدیران متخلف است، خوب حالا بالاخره چیزی اتفاق افتاده است و گذشت، حالا ما با وزیر چکار میکنیم؟ بعدش با وزیر و رئیسجمهور، با وزرای صمت و جهادکشاورزی، به صرف یک نق زدن و اعتراض کردن که مشکل مردم حل نمیشود. آن صفها انجام شد و رفت و تمام شد، بنابراین با مدیران متخلف باید برخورد بشود و ما متأسفانه قوانین بازدارنده نداریم، ترک فعل مدیران در این کشور متأسفانه جرم نیست. جای جلسه سران سه قوه در چنین مشکلاتی که به ظاهر کوچک هستند اما نظام و مدیریت نظام را زیر سؤال میبرند کجاست؟ بایستی به اصلاح ساختارها بپردازیم. مسئولیت باید به شخص یا نهاد واحدی سپرده بشود و از آن توضیح بخواهد. وقتی هر کسی به هر حال در یک کمیتهای هست هیچ کسی مسئولیت نمیپذیرد. جایگاه ذخایر استراتژیک برای چنین روزهایی کجا است و باید مسئولین توضیح بدهند ذخایر استراتژیک مملکت چرا پاسخگو نبوده است در این موارد. آیا افزایش مصرف مرغ در عید نوروز یک امر غیر قابل پیشبینی بود؟ نتیجه استخدامهای بیضابطه و سیاسی و نگاه داشتن سیاسی افراد بازنشسته... (قطع میکروفن)

سيدناصر موسوي لارگاني
نفر دوم جناب آقای گیلانی بفرمایید.

سهراب گيلاني
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
عرض خستهنباشید دارم خدمت همه همکاران عزیز، آقای دکتر قالیباف! من چند نکته را عرض میکنم، خواهشاً گوش کنید، وزیر محترم آقای خاوازی هم دقت کنند. ببینید! (3460) واحد تولید مرغ یا مرغداری داریم که نهاده را با ارز (4200) تومان دریافت کردهاند ولی مرغ تولیدی خود را به ستاد تنظیم بازار ندادهاند یا حداقلی تأمین شده است. این یک ظلم آشکار و تبعیض ناروا است برای مصرفکننده و برای مردم عزیز، چرا؟ اینها دلار (4200) را گرفتهاند اما چرا با قیمتهای دیگر برای مردم و بازار توزیع شده است؟ وزارت جهادکشاورزی چکار میکند؟ کدام نظارتش را دارد؟ وزارت جهادکشاورزی، ستاد تنظیم بازار و سازمان حمایت از مصرفکننده چکار میکنند؟ این همه سازمان برای تعیین قیمت و کنترل بر تولید و توزیع، اینها چکار میکنند؟
دوم، (80) درصد نهادههای دامی مثل جو، ذرت و سویا از خارج تأمین میگردد، در صورتی که آقای دکتر قالیباف! تهیه و تولید نهادهها در داخل کشور ممکن است. وزارت جهادکشاورزی چرا سیاست مدون و برنامهریزی برای تهیه نهادههای دامی در داخل کشور ندارد؟ این بیتوجهی و نبودن برنامه موجب گرانی و بههمریختگی قیمتهای مرغ و دامها میشود، باید وزارت جهاد در سال جاری برنامهریزی کند، کمیسیون کشاورزی مجلس نظارت کند تا این عیب بزرگ برداشته بشود.
سوم، سامانههای بندر، گمرک، بازارگاه و سامانه جامع تجارت هماهنگی و همراهی با هم ندارند، هر کدام برای خودش کار میکند و کار خودش را انجام میدهد. این عدم تعامل و هماهنگی موجب رانت و فساد در قیمتهای دام و مرغ اتفاق افتاده است. جهاد و دولت باید این چهار سازمان را با هم همراهی و هماهنگ کنند و تعزیرات نقشآفرینی برای این نوع فسادها و قیمتهای سرسامآور داشته باشد. این عدم هماهنگی موجب میشود که مرغ شب عید در بازار نباشد، چندنرخی باشد، الان هم باید وزارت کشاورزی و کمیسیونهای مجلس فکری برای مرغ رمضان داشته باشند. مرغ مثل ایام عید قیمتش پرواز نکند.
قیمت تمامشده مرغ معلوم است اما چرا چند قیمت در بازار وجود دارد؟ مرغ کیلویی (36) هزار تومان یا (40) هزار تومان به راحتی در اختیار مردم هست اما مرغی که با دلار (4200) تومانی قیمتگذاری شده است مفقود است و وجود ندارد. چه کسانی و چه سازمانهایی باید به این مسئولیت پاسخ بدهند؟ چرا کمیسیون کشاورزی از اینها نمیخواهد؟ چرا به مردم آگاهی لازم را نمیدهید که وزارتخانه جهادکشاورزی و وزارتخانه صمت مسئول هستند و چرا به مردم دروغ گفته میشود و چرا چندقیمتی وجود دارد؟ چرا میلیونها جوجه را با بدترین رفتار منهدم میکنند؟ این کشور اسلامی است، این کشور جمهوری اسلامی است، چرا این کارها را میکنند؟ در تولید و فروش واسطهها در تأمین نهاده و بازار بسیار منتفع میشوند، چرا این فسادها و رانتها برداشته نمیشود؟ سامانه بازارگاه مشکل جدی دارد. باید تمام واردکنندگان واردات و کالاهای خود را به بازارگاه تحویل بدهند. اکنون تحقیقات نشان داده است که (55) درصد واردات به بازارگاه داده میشود و (45) درصد آن به بازار آزاد. این فساد آشکار و ستم روشنی است که مشخص است. حق دامداران سنتی داده نمیشود در صورتی که اکثر دامداران و دامهای سنتی در ایران است، یعنی دامداران سنتی دارند دامهای ایران را تأمین میکنند. متأسفانه این باعث شده است که دامهای مولد را به کشتارگاهها میبرند.
آقای وزیر جهاد! طرح (550) هزار هکتاری زمینهای کشاورزی خوزستان چه شد؟ چرا دنبال نمیکنید؟ این یکی از مشکلات جدی در رونق کشاورزی در استان خوزستان است. انتظار داریم که کمیسیون کشاورزی پیگیری جدی... (قطع میکروفن)

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای سلمان اسحاقی هستیم، بفرمایید.

سلمان اسحاقي
بسم الله الرحمن الرحیم
عزیزان و همکاران من! این روزها این مناجات «الهی عظم البلاء» را داریم میخوانیم، به والله قسم برای کرونا داریم این«عظم البلاء» را میخوانیم ولی بلای اصلی اموری است که خداوند به خودمان محول کرده است، به تدبیر، عقل و برنامهریزی خودمان محول کرده است ولی متأسفانه در این ماندهایم.
به والله قسم اگر بیش از (10) سال پیش به کلام مقام معظم رهبری در شعار سال توجه میکردیم که ایشان مکرر به اقتصاد مقاومتی، تولید و جهش تولید اشاره میکردند، امروز را ایشان دیده بودند. بعضیها فکر کردند اقتصاد مقاومتی، تولید و جهش تولید در امورات دیگری است. بیش از (10) سال پیش مقام معظم رهبری این روزها را دیدند و فرمودند اقتصاد مقاومتی. اقتصاد مقاومتی یعنی همین نهادههای دامی و (20) کالای اساسی مردم. یعنی شما در کشور به فکر اینها باشید که روزی اگر در نهادههای دامی ماندید بسنده نکنید نگویید که ما در تحریم هستیم. اگر در تأمین (20) قلم کالای اساسی مردم ماندید نگویید که ما چون در تحریم هستیم امروز با این مشکلات مواجه هستیم.
کاش از آن روزها این روزها را میدیدیم و به شعار به سخنرانی و به بیانیه و جلسات بسنده نمیکردیم، همیشه این شعار سال که مقام معظم رهبری میفرمودند میآمدیم چند ماه اول بسنده میکردیم، شعار میدادیم، جلسه میگذاشتیم و بیانیه میدادیم و امروز میبینید که چون عمل نبوده است در رفتار دولتهای مختلف امروز با مشکلات نهادههای دامی و (20) قلم کالای اساسی و گرانی آن مواجه هستیم. نیمی از نهادههای دامی جو است. من یک نمونهاش را برای شما میخواهم اشاره بکنم، این محصول تقریباً در همه مناطق آب و هوایی کشور وجود دارد ولی به دلیل سیاستهای غلط دولتها در تعیین نرخ خرید تضمینی از کشاورزان، به جای این محصول هندوانه و خربزه کاشته شد و ما شدیم یکی از کشورهای بزرگ تولیدکننده هندوانه و خربزه و امروز در نهادههای دامی ماندهایم. اختصاص ارز دولتی، نمیدانم امروز مهمتر از این موضوع چه چیزی است که ما باید ارز دولتی را به آن اختصاص بدهیم. سال 98، (450) میلیون دلار، به یکی از آمارها دارم بسنده میکنم، سال 99، (145) میلیون دلار برای واردات نهادههای دامی، ارز داده شده است اما این نهادهها وارد کشور نشده است. اگر اینها هست کجا میرود؟ من یک کلام بگویم، مردم نمیتوانند بپذیرند که ما میتوانیم روحالله زمها و ریگیها را بگیریم، وارد کشور بکنیم، به مجازاتشان برسانیم ولی نتوانیم با مفسدین اقتصادی، با آنهایی که ارز دولتی میگیرند برای اینکه به اقتصاد و معیشت مردم رسیدگی بکنند مردم از این بحران عبور بکنند، خیانت میکنند. اینجا باید وزارت اطلاعات ورود بکند، من نمیدانم تعزیرات کجاست؟ سازمان بازرسی کل کشور کجاست؟ اگر نیاز است چرا سازمان اطلاعات سپاه ورود نمیکند؟ این درد است برای مردم که مبارزه با فساد است، اگر این فساد نیست پس چه چیزی فساد است؟ امروز اگر نهادههای دامی با ارز دولتی وارد کشور میشود ولی دست تولیدکننده و مصرفکننده نمیرسد. کجا میرود؟ این را چه کسی باید رسیدگی کند؟ این را مگر نباید دستگاههای امنیتی، نظارتی و قضائی رسیدگی بکنند؟
عزیزان من! (55) درصد نهادههای وارداتی در بازار آزاد دارند عرضه میشوند. معاون امور دام وزارت جهاد سال گذشته شخصاً اعلام میکند (65) درصد این نهادههایی که با ارز دولتی وارد کشور میشود وارد بازار آزاد و بازار سیاه میشود، شما جلوی همین را بگیرید. بعد جالب است که ایشان میگوید من خودم نمیدانم که این چه اتفاقی است، از کجا دارد انجام میشود. عزیزان من! (9000) واحد تولید ندارند ولی سهمیه میگیرند، استانهایی هستند برای دام ولی آن طور که باید نهاده بگیرند نمیگیرند، استانهایی هستند مختص کشاورزی.
در پایان عزیزان من! امروز هشدار میدهم کاهش (37) درصدی بارندگی در کشور و کاهش (56) درصد بارندگی در شرق کشور را ما امسال داشتهایم، خشکسالی امسال بیداد میکند در منطقه شرق کشور، امروز هشدار میدهم اگر (8) میلیون تن جو وارد نشود حتماً قسمت اعظمی از دام سبک و سنگین از دست خواهد رفت، فردا وزرای جهادکشاورزی و صمت نیایند بگویند که ما برای این روزها برنامهریزی نمیدانستیم و اطلاع نداشتیم وگرنه برنامهریزی میکردیم. امروز از خانه ملت، از مجلس به شما هشدار میدهم که اگر فکری به این حال و روز نکنید با یک بحرانی مواجه خواهید شد که مردم شما را لعن و نفرین خواهند کرد. والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای حسین محمدصالحیدارانی هستیم، بفرمایید.

حسين محمدصالحي داراني
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران گرامی. جناب آقای وزیر! اکثر واحدهای سنتی مرغداری، پرورش طیور و دامداری در کشور تعطیل شدهاند. هیچگونه حمایتی از طرحهای دامداری و مرغداری و طرحهای کوچک کشاورزی نمیشود. در خیلی از شهرها نهادههای دامی به دست دامداران و مرغداران نرسید و سر از بازار دلالان درآورد و نتیجه آن صفهای طولانی برای مردم محرومی شد که برای تفاوت قیمت (20) هزار تومانی در صفهای طولانی مرغ ایستادند و این بلا گریبان دامداران را هم خواهد گرفت.
ز بیماری بدتر بیمارداری
ز بیکاری بدتر شد دامداری
محصولات کشاورزی درخصوص قیمت تضمینی سیبزمینی که سال قبل (600) تومان اعلام شده است بیش از (2000) هزار تومان برای کشاورز هزینه داشته است و موجب نابودی محصول سیبزمینی شد. آب منطقهای از یکسو با نصب کنتور و فشار بر کم کردن پروانه بهرهبرداری آب کشاورزان را در منگنه گذاشته است و از سوی دیگر برق منطقهای هزینههای اضافی جهت نگهداری شبکههای برق چاههای کشاورزی را بر کشاورزان تحمیل میکند و با تمام مشکلات، کشاورزان بر خاک فقر و درماندگی افتادهاند و دولت هیچ برنامهای درخصوص محصول سیبزمینی و پیاز نداشت و چندین هزار تن محصول سیبزمینی در انبارهای کشاورزان فریدن و همدان و جیرفت در حال نابودی است.
کمبود تراکتور در کشور از معضلات دیگر است. نمیدانم به چه سیاستی و با کدام برنامه در سالهای قبل تراکتور به کشورهای همسایه صادر کردیم؟ در حوزه انتخابیه فریدن، چادگان، فریدونشهر، بویین و میاندشت (4000) تراکتور فرسوده وجود دارد در حالی که سهمیه تخصیصی کمتر از (100) دستگاه میباشد و اگر با این روند ادامه پیدا کند (40) سال طول میکشد تا تراکتورهای فرسوده این حوزه از رده خارج شوند.
جناب آقای وزیر! درخواست داریم دستور دهید و برنامه عاجل و فوری برای نجات کشاورزان سیبزمینیکار بیندیشید که زندگی آنها و کشاورزی آنها در حال نابودی است. علاوه بر بیماری کرونا مسائل حاد و سخت و بروکراسی اداری نیز معضلی شده است تا کشاورزان و کارگرانی که با حداقل تولید در پی جهش تولید و در پی بیشتر کردن تولیدات کشاورزی هستند با موانع بسیار درگیر هستند و امکان هیچگونه کاری برای آنها نیست. دست همه شما درد نکند، تقدیر و تشکر دارم.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای محمد علیپور هستیم، بفرمایید.

محمد علي پور
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خدا قوت به همکاران گرامی. من ابتدائاً لازم میدانم تشکر کنم از گزارش جامعی که ریاست محترم کمیسیون کشاورزی ارائه دادند و علتها و ریشهها و آخرین وضعیت، مشکلات و قصوری هم که بود و مقصران اصلی موضوع که مطرح هستند و به حق و به صورت کارشناسی و جامع ارائه دادند.
اشکال کار در این است که دولتی که میخواست مشکلات کشور را در (100) روز حل بکند الان بعد از (8) سال آنچنان مدیریت کردند که در ماههای آخر مسئولیت دولت کل کابینه به کار گرفته میشود و موضوع روز و مشکل اصلی صف مرغ و تخممرغ را نمیتواند دولت به تنهایی حل بکند.
مشکل اصلی عزیزان! در مدیریت کلان کشور است، تأمین کالاهای اساسی از جمله مرغ وظیفه دولت است، بودجه در اختیار دولت است، چندین وزارتخانه متکفل تأمین نیازهای کشور هستند بانک مرکزی در اختیار دولت هست و تدوین و تنظیم بودجه در اختیار دولت است. از اول سال باید قاعدتاً نیازهای اساسی کشور را برآورد بکند و درآمدهای کشور را به تناسب اولویت اختصاص بدهد. از بدو تشکیل مجلس یازدهم، مجلس همیشه پیگیر مطالبات بوده است و همین مشکلات را به دولت گوشزد میکرد. حدود (7)، (8) ماه قبل توسط مجلس از دولت بازخواست شد که شما برای تأمین کالاهای اساسی چه برنامههایی دارید؟ الان بعد از این مشکلی که بروز پیدا میکند مجلس حدود (7)، (8) ماه قبل این را در واقع به دولت گقته بود و توسط کمیسیونهای تخصصی مجلس به وزرا و مسئولین مشکلات مردم انتقال داده شده بود ولی عزیزان! عرض کردم مشکل اصلی در مدیریت کلان کشور است. ایران ما با این ظرفیتها و پتانسیلهایی که دارد، ما میتوانیم خیلی از کالاهای اساسی را در داخل کشور تأمین بکنیم، از جمله همانطور که عزیزان گفتند قریب به (3500) واحد مرغداری در سطح کشور با اختصاص ارز (4200) ما چرا باید الان مشکل مرغ و تخممرغ داشته باشیم؟ این نشان میدهد که واقعاً دولت هیچگونه حالا اسمش دولت تدبیر هست ما هیچگونه تدبیر و تمشیت امور را در این دولت ندیدیم، در اثر بیتوجهی و کملطفی دولت و عدم کارایی دولت استان آذربایجان غربی حوزه انتخابیه بنده، شهرهای ماکو، چالدران، پلدشت و شوط استان آذربایجان غربی به تنهایی میتواند بیش از یکسوم گوشت مورد نیاز کشور را تأمین بکند، متأسفانه بر اثر بیتدبیری دامهای آذربایجان غربی به صورت قاچاق روانه کشورهای حاشیه خلیج فارس میشود. از (3) الی (4) سال قبل به ظاهر دولت پروژهای به نام سد کرمآباد و سیستم آبیاری تحت فشار برای (50) هزار هکتار در دشتهای پلدشت، ماکو و شوط اجرا کرده (1400) میلیارد تومان هزینه شده است، دو بار توسط آقای رئیسجمهور به صورت صوری متأسفانه افتتاح شده است الان امروز بعد از صرف (1400) میلیارد تومان هیچگونه بهرهبرداری ما از این زمینها نداریم، در حالی که این زمینها مستعد کشت دانههای روغنی هستند، ذرت، جو، کنجاله و دانههای کلزا واقعاً مستعد هستند. اگر این زمینها با صرف این هزینه به بهرهبرداری برسد میتواند بخشی از نیازهای کشور را تأمین بکند. مشکل اصلی ما فقط دولت است، حالا اینکه مشکل ما بین وزارتخانههای جهادکشاورزی دست به... (قطع میکروفن)

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای عبدالکریم جمیری هستیم، بفرمایید.

عبدالکريم جميري
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام عرض میکنم خدمت همکاران گرانقدر خودم و مردم عزیز ایران اسلامی و سال نو را محضر همه مردم عزیز و همکاران گرانقدرم تبریک عرض میکنم.
سالی که با تدبیر و تأکید مقام معظم رهبری مزین به نام سال تولید، پشتیبانیها و مانعزداییها است، آنانی که ملتزم به فرامین مقام معظم رهبری هستند التزام عملی را باید در عمل نشان بدهند و برای مردم عزیز ما عملاً نقشآفرینی مسئولان در عرصه اجرا محسوس باشد. در مباحثی که مطرح شد توسط عزیزان و همکاران مشهود بود که ما در عرصه تولید بهویژه در بحث کشاورزی دارای مسائل و مشکلات فراوانی هستیم متأسفانه که باید به آنها توجه بشود.
تولید اگر قرار است مورد توجه باشد لوازمی دارد، باید به آن توجه بشود، اگر کشاورزان در تأمین کودشان و بذرشان، اگر دامداران و مرغداران در زمینه نهادههای دامی، اگر صیاد در داشتن اسکله مناسب و اگر پرورشدهندگان ماهی و میگو مورد حمایت نباشند چگونه میتوانند تولیدکننده باشند و جهش تولید اتفاق بیفتد؟ این پشتیبانیها و این مانعزداییها توسط دستگاههای اجرایی چگونه اتفاق میافتد؟ اینها سؤالی است که پیش روی مردم عزیز ما است.
کشاورزی که بذر ندارد، کشاورزی که وقت برداشت کشت دیم خود مواجه با قیمت بالای کمباین برای درو است ولی فریادرسی ندارد، نخلداری که با زحمات فراوان و کمآبی ثمری را به دست میآورد ولی آن ثمر بر دستان او میماند و کسی از او حمایت نمیکند.
وزیر محترم فرمودند که قیمت نهادهها در عرصه رقابت تعیین میشود، خوب جایگاه نظارت کجاست؟ آیا دستگاهها نظارت کافی داشتهاند که این رقابت به نحو صحیح انجام بشود یا خیر؟ شائبه انحصار را چکار میکنید و چگونه پاسخ میدهید؟ اینکه برخی منحصراً در این عرصه وارد و فعال باشند و بسیاری از کسانی که توان دارند محروم باشند از اینکه در این رقابتها بتوانند شرکت کنند و حلاّل مسائل و مشکلات باشند. در باب توزیع چقدر ما مشکلات عدیده داریم؟ چرا باید ما بین وزارت صمت و وزارت جهادکشاورزی در بحث اختیارات، نتیجه مشکلات این اختیار و عدم اختیار، انتزاع و عدم انتزاع را در زندگی مردم احساس کنیم، چرا نباید این انتزاع اتفاق بیفتد؟ برخی معتقد هستند سیستم ناهماهنگ و گاه هماهنگ در مسیر غلط و سودجویانه نمیگذارد که این توزیع مناسب صورت بگیرد، همانطور که انحصار در عرصه تأمین نهادهها. اینجا هم باز هماهنگیهای سودجویانه مابین کسانی که درون قدرتند به کسانی که بیرون قدرتند برای ثروتاندوزی نمیگذارند که توزیع مناسب صورت بگیرد، در کشوری که به حول و قوه الهی با رهبریهای داهیانه مقام معظم رهبری در اوج قدرت است و ابرقدرتها را به زانو درآورده است آیا زیبا است که مسئولان این نظام در توزیع مرغ برای مردم مشکل داشته باشند و ناتوان باشند؟ کم داریم نیروهای توانمند و قدرتمندی که میتوانند در عرصه مدیریت این مشکلات را مرتفع کنند و متأسفانه محروم هستند از اینکه در این عرصه حضور داشته باشند، آیا زیباست در این شرایط کرونایی مردم در صفهای مرغ و تخممرغ بمانند؟ آقای رئیسجمهور و آقای وزیر صمت... (قطع میکروفن)
4
اعلام وصول (1) فقره طرح

سيدناصر موسوي لارگاني
به استناد ماده (45) آییننامه و گزارش ارائهشده در صحن مجلس شورای اسلامی طرح تقویت امنیت غذایی و رفع موانع تولیدات کشاورزی و دامی اعلام وصول میشود.

محمدباقر قاليباف
دوستان و همکاران توجه بکنند، آقای وزیر محترم به این موضوع توجه داشته باشند، چون ما یک بحث (234) هم در ادامه بحث داریم، منتها قبل از آن من این نکته را اشاره بکنم به هر حال ما براساس مصوبهای که در شورای عالی هماهنگی اقتصادی در سال 98 بوده در ارتباط با بند یک ماده (1) قانون متمرکز وظایف بین وزارت کشاورزی و صمت، زمان آن تمام شده است و در شورای هماهنگی آقای وزیر حضور داشتند. آن روز تمدید این در آنجا دیگر تصویب نشد و بنا شد در اولین جلسه امسال تعیین تکلیف بشود و این وظایف به مسیر قانونی خودش برگردد و یکی از اشکالات جدی و اساسی که ما در نابسامانیهای امروز در حوزه مربوط به مرغ و تخممرغ داریم یک اشکالات ساختاری و مدیریتی است که زنجیره تولید و توزیع و نظارت این نابسامانی را ایجاد کرده است و این در حقیقت باید برگردد به مسیر قانونی خودش. این خواست مجلس است، بنده حتماً در شورای عالی هماهنگی آنجا دنبال میکنم. وزیر محترم جهاد و وزیر صمت هم هردو با این موضوع موافق هستند و انشاءالله با این تصمیم حتماً این نابسامانی پایان خواهد یافت.
دوستان هم توجه بکنند که ما براساس گزارش کمیسیون یک ماده (234) هم داریم، یک گزارش هم کمیسیون اقتصادی به خاطر مسائلی که این روزها پیش آمده است یک گزارش هم آنها تهیه کردهاند. آن هم (234) است، این دو تا (234) با هم هرکدام (5) دقیقه گزارشش داده میشود و (234) را به رأی مجلس میگذاریم و بعد از رأی مجلس انشاءالله پیگیریهای بعدی کار را براساس ماده (234) انشاءالله انجام میدهیم.
5
قرائت گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درخصوص نقض در اجرای قانون تمرکز اختیارات و وظایف بخش کشاورزی و ارجاع آن به قوه قضائیه طبق ماده (234) آییننامه داخلی مجلس

محمدباقر قاليباف
آقای امیرآبادی ادامه بحث گزارش (234) را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست را داریم در مورد نقض اجرای قانون تمرکز اختیارات وظایف بخش کشاورزی در اجرای ماده (234)، دعوت میکنم از سخنگوی محترم کمیسیون جناب آقای معینالدین سعیدی در خدمتتان باشیم. جناب آقای پورابراهیمی آمادگی داشته باشند برای گزارش کمیسیون اقتصادی.

معين الدين سعيدي
بسم رب الشهداء والصدیقین
گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درخصوص نقض در اجرای قانون تمرکز اختیارات و وظایف بخش کشاورزی.
طرح مسأله؛ نظر به نقض در اجرای قانون تمرکز دو درخواست مبنی بر اعمال ماده (234) آییننامه داخلی توسط (58) نفر از همکاران ما در تاریخهای 24/4/99 و 6/5/99 تقدیم هیأترئیسه مجلس شد.
محورهای درخواست به شرح ذیل میباشد:
1 ـ برگشت غیرقانونی شرکت بازرگانی دولتی ایران از وزارت جهادکشاورزی به وزارت صمت.
2 ـ نقض قانون تمرکز اختیارات و وظایف بخش کشاورزی مصوب مجلس در سال 1391.
3 ـ عدم وجود مصوبه شورای سران قوا درخصوص نقض این قانون و استناد غیرقانونی به آن.
کمیسیون مدارک و استنادات موجوده را به شرح ذیل مورد رسیدگی و بررسی قرار داد که من عرض خواهم کرد:
1 ـ با تأکید مقام معظم رهبری مصوبات شورای عالی هماهنگی و اقتصادی این مصوبات در حکم قانون میباشد.
2 ـ با وجود موافقت مقام معظم رهبری درخصوص بند (1) مصوبه شورای عالی به شماره (12541) شرط لازم مورد نظر ایشان در موافقتنامه درج شده است که عیناً معظمله مرقوم فرمودهاند: «با بند (1) موافقت میشود و با این حال لازم است نقشه راه و برنامه عملیاتی تنظیم بازار نیز تهیه شود» این شرط لازم برای موفقیت اقدام در بند (1) است.
3 ـ شرط لازم مدنظر مقام معظم رهبری تحقق نیافته است، همکاران عنایت بفرمایید! شرطی که حضرت آقا گذاشتهاند برای اجرای این مصوبه متأسفانه تحقق پیدا نکرده است.
4 ـ از آنجا که مصوبه و شرط لازم آن با تأیید حضرت آقا است، لذا عدم اجرا و تحقق آن و نقض شرط آن نقض شرط قانون تلقی میشود و ماده (234) آییننامه داخلی مجلس درباره آن قابلیت اجرا خواهد داشت.
عزیزان جمعبندی و اعلام نظر کمیسیون را هم عنایت داشته باشید، کمیسیون کشاورزی با بررسی تمام مستندات قابل دسترسی و استماع اظهارات تمام مسئولان ذیربط اعلام میدارد درخصوص نقض در اجرای قانون تمرکز اختیارات و وظایف بخش کشاورزی تخلفات و نقض قانونی در موارد ذیل واقع شده است و کمیسیون در صورت رأی مثبت همکاران خواستار ارسال پرونده به قوه قضائیه و مرجع ذیصلاح اداری است.
1 ـ باتوجه به تصویب قانون تمرکز و واگذاری وظایف بخش بازرگانی کشاورزی به وزارت جهادکشاورزی بعد از گذشت سه سال شاهد خودکفایی گندم در کشور بودهایم و دولت به بهانه تنظیم بازار اقدام به لغو قانون تمرکز نموده است و اختیارات بازرگانی وزارت جهاد را به وزارت صمت تفویض کرده است که این اقدام خلاف اندر خلاف اندر خلاف اندر خلاف قانون بوده است و به استناد نظامنامه شورای عالی هماهنگی اقتصادی نیاز به مصوبه مجلس دارد.
2 ـ بخش اختیارات نظامنامه تأکید مینماید آن دسته از مصوبات شورای عالی که برای موارد اضطراری و فراتر از قانون و مقررات موجود و با قید محدوده زمانی مشخص و با هدف رفع شرایط اضطراری است پس از تأیید مقام معظم رهبری برای کلیه دستگاهها لازماجرا است. بنابراین تصمیم ساختاری دولت، مصداق تصمیم فوری در محدوده زمانی مربوط نبوده و مطابق نظامنامه عمل نشده است.
3 ـ از آنجا که شرط بند (1) مصوبه شورای عالی هماهنگی و اقتصادی به اجرای بند «الف» ماده (1) تمرکز به بخش کشاورزی در وزارت جهاد مصوب 24/1/1391 باز میگردد، لذا کمیسیون بر نقض و عدم اجرای بند (1) یعنی اجرای تحقق بدون شرط به اجرای ناقص قانون تأکید دارد.
نکته آخر، اجرای شرط مذکور از وظایف ریاست محترم جمهور بوده است فلذا اجرای ناقص قانون به عملکرد و وظایف ایشان بازمیگردد. عزیزان! این اصرار ریاست محترم جمهور بر عدم اجرای قانون واقعاً شگفتانگیز و بیسابقه است.
از دشمنان برند شکایت به دوستان
چون دوست دشمن است شکایت کجا برم؟
متشکرم.

احمد اميرآبادي فراهاني
تشکر میکنیم از سخنگوی محترم کمیسیون کشاورزی.
6
قرائت گزارش کمیسیون اقتصادی درخصوص چگونگی اجرای سامانههای نظارتی در حوزه امور بانکی و ارجاع آن به قوه قضائیه طبق ماده (234) آییننامه داخلی مجلس

محمدباقر قاليباف
آقای امیرآبادی نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
دعوت میکنیم از کمیسیون اقتصادی مجلس تشریف بیاورند برای ارائه گزارش، آقای دکتر پورابراهیمی خودتان تشریف میآورید؟ بفرمایید. (10) دقیقه ما در خدمتتان هستیم.

محمدرضا پورابراهيمي داوراني
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب احترام دارم خدمت همکاران. گزارش کمیسیون اقتصادی مجلس را درخصوص تنظیم بازار کالاهای اساسی که از ماهها قبل و به ویژه در هفتههای پایانی سال 99 در دستور کار قرار گرفت، در ایام عید که تعطیلات بود، من جا دارد تشکر کنم از همکاران خودم که زحمت کشیدند موضوع تنظیم بازار را که از مأموریتهای کمیسیون اقتصادی مجلس است در دستور کار قرار دادند و امروز ما این گزارش را خدمت شما عرضه میکنیم.
اولین نکته در ارتباط با موضوع بحث تنظیم بازار در موضوع کالاهای اساسی محورهای مهمی است که در ارتباط با این قابل بحث است، دلایلی که این نابسامانی در حوزه تنظیم بازار کالای اساسی به وجود آمده است یا به عبارتی عدم تنظیم بازار توسط دولت رقم میخورد چند محور است که خدمتتان مطرح میکنم:
یک، عدم اجرای قوانین مرتبط با تنظیم بازار، قوانینی که امروز دولت در کشور مکلف بوده است هم وزارت صمت، هم وزارت جهادکشاورزی، هم رئیس کل بانک مرکزی و سایر ارکان و مسئولین ارشد نظام در ارتباط با آن عملیاتی کنند، موارد مرتبط با قوانینی است که عرض میکنم.
اولین قانون موضوع قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز است. مواد (6) و (13) این قانون کاملاً به این موضوع اشاره دارد که کلیه فعالیتهایی که در حوزه تولید، واردات، صادرات در کشور انجام میشود باید در سامانههای مربوطه وارد شود، سامانه جامع تجارت مبنای عملیات اقتصادی باید در کشور باشد و در کنار آن بازارگاه و امثال سامانههایی شبیه به آن که دولت تعریف کرده است.
گزارش میدانی ما نشان میدهد متأسفانه این سامانههایی که رصد را عملیاتی میکند و امکان نظارت دولت و کنترل دولت را بر حوزه ورود، توزیع، انبارداری و مسیر حمل و نقل همه آنها سامانه جامع انبارها یکی از مهمترین سامانههاست اما به دلایل مختلف دولت درخصوص اجرای آنها استنکاف کرده و اجرایی نکرده است یا بسیار ناقص اجرا کرد. دولتی که در این سامانه باید در یک بستر مشخص کار بکند وقتی مأموریتهایش را انجام نمیدهد انتظاری بیش از این نیست. وضعیت بازار اگر خوب باشد باید نگران بود، مشخصاً عدم اجرای قانون.
دومین موضوع که بسیار حائز اهمیت است موضوع بحث اصرار دولت بر نرخ ارز ترجیحی است، شما یادتان است در زمان بودجه. همکاران محترم بنده، مردم عزیز ایران در زمان بررسی بودجه ما موضوع ارز ترجیحی را از دستور کار خارج کردیم. چرا؟ چون دولت توان اداره کشور با ارز ترجیحی را ندارد. نمونه میدانی آن را میبینید. در طول سالهای 97، 98 و 99 این سه سال برآورد ما این است که حدود سالی (100) هزار میلیارد تومان رانتی است که در اقتصاد کشور به واسطه عدم نظارت دولت در این فرآیندی که در سامانههای حوزههای تخصصی اقتصادی و تجارت تعریف شده است در اقتصاد کشور توزیع شده است. (300) هزار میلیارد تومان اگر مجموعه آن را حساب بکنیم معادل یکسوم تقریباً بودجه عمومی کشور است. عددها عددهای سنگینی است، در اقتصاد کشور این وضعیتی که ما در حوزه اقتصادی بابت این موضوع داریم.
دومین دلیلش نرخ ارز ترجیحی است، نرخ ارز ترجیحی که دولت اصرار کرد که ما مجدداً در سال 1400 آن را داشته باشیم، با اصرار دولت مجدداً در دستور کار مجلس قرار گرفت، مجلس کوتاه آمد که با دولت همکاری بکند، خوب شما وضعیت بازار را میبینید. ما محاسبه کردیم، به عنوان یک کارشناس اقتصادی خدمت شما عرض میکنیم اگر توان نهادههای بخش کشاورزی را ما آزاد بکنیم یعنی همه چیز را با همین قیمت دلار، بازاری که الان وجود دارد و به هر دلیلی درحال کاهش است و پیشبینی ما هم کاهش است این استمرار پیدا بکند بهای تمامشده که در وزارت بازرگانی سابق، وزارت صمت امروز تعیین شده است بیش از (22) هزار تومان نخواهد بود. خوب وضعیت میدانی را نگاه کنید، این برای کشور فاجعه است. ما ارز (4200) بدهیم، مردم دوبرابر قیمتی که با نرخ آزاد میشود کالا را در اختیار مردم قرار داد، کالا تأمین کنند.
مهمتر از همه در حوزه مصرف تولید است. آقای وزیر جهاد توضیح ندادند، همه موضوعات را به نظام توزیع مرتبط کردند، گرچه در توزیع هم مشکل وجود دارد. گزارش میدانی از استانها حاکی از این است، عزیزان این را در استانها کنترل کنید، عدد و رقمهایی که بنده میگویم، به طور متوسط حدود (15) درصد کاهش تولید در عرضه مرغ در مرغداریهای کشور در استانهای مختلف داشتهایم. در ماههایی که آمار گرفتهایم بعضاً تا (18) درصد نسبت به سال 98 منفی بوده است. چرا این اتفاق افتاده است؟ وضعیت تولید به دلیل افزایش بهای تمامشده و قیمتهای دستوری در اقتصاد کشور مقرونبهصرفه نیست، واحدهای تولیدی از مدار خارج میشوند، ارز ترجیحی نه تنها مصرف را هدف قرار داده و به شکلی کاملاً مشخص امروز رضایت مردم را از بین برده در حوزه مصرف مواد کالاهای اساسی که تولید در کشور را هم نابود کرده است.
در کنار عامل دوم، سومین پیامد قاچاق کالاست، نرخ ارز ترجیحی عامل ایجاد قاچاق کالا در کشور است که در اقتصاد کشور ایجاد میکند. الان شما گزارشهای متعدد را دیدید. آقای وزیر جهاد! قاچاق دام زنده از کشور که بارها در رسانه ملی پخش شد چه کسی باید جواب بدهد؟ ریشهاش کجا است؟ آقای دکتر جهانگیری که اصرار میکنید بر ارز (4200) در کشور! بنابراین این عامل، عامل بعدی ماست.
نکته بعدی در ارتباط توأمانی با موضوع افزایش قیمت کالاهای اساسی، تصمیم دولت به صورت پلکانی بر افزایش قیمتهاست. یک هدفگذاری کردند، آن هدفگذاری این است که ما قیمتها را افزایش بدهیم تا بازار تنظیم بشود. آقایان در جلسات مختلف اعلام کردند که ما در سال 1400 قیمت هیچ کالای اساسی را افزایش نمیدهیم. آقای وزیر صمت، آقای وزیر جهاد، آقای دکتر جهانگیری! تغییر قیمتی که شما همین هفته قبل درخصوص مرغ دادید براساس کدام مصوبه بود؟ با کدام رعایت بود؟ آقای رئیسجمهور، آقای روحانی! چه کسی باید پاسخ مردم را بدهد؟ چرا مدام فشار را بر مردم اضافه میکنید؟ چرا چیزی که با دست میشود حل کرد اینجوری با این روش دارید عمل میکنید؟
عامل بعدی هم درخصوص قانون انتزاعی است که همکاران بنده در کمیسیون کشاورزی اشاره کردند. قانون انتزاع در مجلس تصویب شد تا بخش بازرگانی حوزه وزارت جهادکشاورزی در اختیار وزارت جهاد قرار بگیرد. خوب وزیر صمت قبلی درخواست کرد که حوزه بازرگانی را بگیریم. خوب الان که توافق شده است. ما در جلسه کمیسیون وزرا را دعوت کردیم، بعضی از همکاران حضور داشتند، در آنجا بحث شد که ما چه اقداماتی را باید انجام بدهیم. ما به وزرای جهاد و صمت گفتیم شما که توافق کردید. امروز من به شما عرض میکنم در آن جلسه یک نکتهای گفته شد که آن نکته برای ما ابهامآور است. گفتند ما توافق کردیم اما بدنه دولت و تیم دولت و بالادستی ما به این توافق تن نمیدهند، اجراییاش نمیکنند. اگر قرار است براساس آن عمل بکنیم مبنا باید این باشد.
از نظر ما قانون انتزاع باید عملیاتی بشود، بخش وظایف بازرگانی باید برگردد. اما نه با این تعهداتی که وزیر جهاد میخواهد انجام بدهد، خوب الان چند روز است تصمیمات یکجا شده است. با توجه به این قضیه ما چه شرایطی داریم؟ چه وضعیتی داریم؟ الان که آقای وزیر جهاد کلیه اختیارات را هم گرفته.
آقای دکتر قالیباف! من از جنابعالی به عنوان ریاست محترم مجلس که اولویت دادید از هیأترئیسه محترم تشکر میکنم که امروز این موضوع مهم را در دستور کار قرار دادید. اما درخواست بنده این است، یک کمیته نظارتی مرکب از نمایندگان کمیسیونهای تخصصی تشکیل بدهید، آنچه را که به عنوان حوزه کالاهای اساسی است و در کشور قابل تصمیم است اگر دولت میتواند تصمیمگیری کند و نظارت بکند، یاعلی، بفرماید تصمیمگیری بکند. اگر نمیتواند، خواهش میکنم اجازه بدهید یک طرحی را برای لغو نرخ ارز ترجیحی و اختصاص یارانه به خود مردم اختصاص بدهیم. هم قیمت کاهش پیدا میکند، هم انتفاعش به مردم میرسد، هم تولید در کشور حرکت میکند. بنابراین این هم یکی از موضوعات ماست. قانون انتزاع طبیعتاً باید براساس این انجام بشود.
من نکات پایانی خودم را به این شکل عرض میکنم، ما براساس گزارش کمیسیون محورهای ماده (234) آییننامه داخلی مجلس را در حوزه تنظیم بازار که از وظایف اصلی کمیسیون اقتصادی است تنظیم کردیم، از نظر ما مجموعهای از دستگاهها شامل وزارتخانههای صمت، جهادکشاورزی، بانک مرکزی و سایر دستگاهها به دلیل عدم رعایت قانون، عدول از قانون، استنکاف از قانون و مواردی که در ماده (234) به آن اشاره شده است مبنای تصمیم هستند. درخواست بنده این است انشاءالله اجازه بدهید این گزارش کمیسیون اقتصادی که جا دارد من از همکارانم تشکر کنم، در ایام عید همه تعطیلات بودند کسی نبود آمدند وقت گذاشتند، کمیته بازرگانی و کمیسیون وقت گذاشتند زحمت کشیدند، این گزارش آماده شد، اجازه بدهید براساس همین رویکرد این گزارش تصویب بشود و انشاءالله شاهد این باشیم که این وضعیت نابسامان با حضور نمایندگان مجلس و ارادهای که ایجاد شده است انشاءالله با رویکرد جدید براساس آن ما شرایط بهتری را در بازار کالاهای اساسی کشور داشته باشیم. والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون و متشکرم. آقای رئیس! اگر اجازه بدهید برای رأیگیری اعلام بکنم. ابتدائاً گزارش کمیسیون کشاورزی آب و منابع طبیعی و محیطزیست در مورد نقض در اجرای قانون تمرکز اختیارات و وظایف بخش کشاورزی به رأی گذاشته میشود برای ارسال به قوه قضائیه. همکاران عزیز در صندلیهای خودشان قرار بگیرند آقای رئیس اعلام رأی بفرمایید، همکاران مشارکت بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
حضار 236 نفر پایان رأیگیری را اعلام میکنم، با (172) رأی تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! رأیگیری بعدی گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد تنظیم بازار و گرانیهای اخیر است. این هم برای ارسال به قوه قضائیه اعلام رأی بفرمایید. همکاران مشارکت بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
حضار 237 نفر، دوستان لطف کنند مشارکت کنند. (30) نفر از دوستان هنوز در رأیگیری شرکت نکردهاند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، با (202) رأی تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
7
تصویب کلیات طرح جهش تولید دانشبنیان (ثبت 56)

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس اگر اجازه بفرمایید دستور بعدی را من اعلام بکنم. گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد طرح جهش تولید دانشبنیان هست که اولویت آن در جلسه (15) فروردین سال 1400 به تصویب رسیده. دعوت میکنم از سخنگوی محترم کمیسیون آموزش و تحقیقات تشریف بیاورند. آقای رئیس، هیأترئیسه تصمیم گرفتند بعد از این که کلیات به رأی گذاشته بشود دوشوری بشود. فقط همکاران در جریان باشند. حاجآقا بفرمایید در خدمتتان هستیم.

احمدحسين فلاحي
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب دارم خدمت همه نمایندگان عزیز و مردم شریف ایران اسلامی. همانطور که مستحضرید امسال سال جهش تولید، پشتیبانیها و مانعزداییها نام گرفته است. کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در آبانماه سال جاری در راستای پشتیبانی و مانعزدایی از بخش تولید در کمیسیون آموزش به عنوان کمیسیون اصلی این طرح را در طی چهار یا پنج جلسه مورد بررسی قرار دادند که اولویت آن در جلسه قبلی مجلس رأی آورد. قبل از این در کمیسیون صنایع مورد بررسی قرار گرفته بود. در این قانون، همکار عزیزمان جناب آقای دکتر دهنوی در جلسه قبل توضیح دادند، قرار شده است همه راهکارها را به عنوان مانعزدایی و پشتیبانی از بخش جهش تولید دانشبنیان در نظر گرفته بشود. من گزارش را خدمت شما عرض میکنم.
طرح جهش تولید دانشبنیان که جهت رسیدگی به این کمیسیون عنوان اصلی ارجاع شده بود طی جلسات متعدد با حضور مسؤلان دستگاه اجرایی ذیربط و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و نهایتاً در جلسه مورخ 11/8/99 با اصلاحاتی در متن به شرح ذیل به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (143) قانون آییننامه داخلی تقدیم مجلس شورای اسلامی میشود.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری ـ علیرضا منادیسفیدان
همانطور که مستحضر هستید، این طرح در قالب مواد (16) گانه در چندین جلسه مورد بررسی قرار گرفته است که خدمت شما عرضه میشود:
ماده 1 ـ کلیه دستگاههای اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری به ویژه وزارتخانههای جهادکشاورزی، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، نفت، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، صنعت، معدن و تجارت، نیرو، ارتباطات و فناوری اطلاعات، راه و شهرسازی، تعاون کار و رفاه اجتماعی و مرکز همکاری تحولهای پیشرفت موظف هستند:
الف ـ اقلام راهبردی اولویتدار در حوزه فعالیت خود را با معیارهای ذیل به صورت سالانه تعیین نموده و وضعیت زنجیره ارزش این اقلام مشتمل بر توانمندی فناورانه و تولیدی و خلأهای موجود کشور را تهیه نمایند:
1 ـ اقلام وارداتی با ارزبری بیش از (1) میلیون دلار.
2 ـ آسیبپذیری تأمین خارجی خصوصاً در شرایط تحریم.
3 ـ تناسب با روندهای آینده و فناوریهای تحولآفرین.
4 ـ ظرفیت بالای بازارهای داخلی و صادراتی.
5 ـ حساسیت در حوزههای امنیت قضایی، دفاعی و امنیت سلامت و صنایع کشور.
ب ـ منابع و اختیارات خود را با اولویت استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان و واحدهای فناور مستقر در مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری برای تکمیل و توسعه زنجیرههای ارزش مذکور و تسهیل سرمایهگذاری و ارتقای توانمندی فناوری و تولیدی اقلام راهبردی در داخل کشور و توسعه صادرات آنها به کار گیرند.
تبصره ـ مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی، مجاز هستند سالانه بخشی از درآمد خود را برای تکمیل زنجیره ارزش و تولید اقلام راهبردی اولویتدار موضوع بند «الف» این ماده، از طریق قرارداد مشارکت و همکاری با شرکتها و مؤسسات دانشبنیان و واحدهای فناور مستقر در مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری سرمایهگذاری و هزینه نمایند.

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون، حاجآقا کل مواد را لازم نیست بخوانید، همین یک توضیح کلی بدهید دیگر وقت هم گرفته نشود.

احمدحسين فلاحي
همانطور که بنده از مواد (1) تا (16) را گفتم، تمام تلاش کمیسیون آموزش و تحقیقات این بوده است که زمینههای رشد شرکتهای دانشبنیان در پارکها را هم در مراکز رشد فراهم بکند که موانع تولید را بردارد و دستگاههای مختلف را پای کار آورده است که انشاءالله بتوانند مراکز واقع پارک و فناوری زمینه را برای عزیزان جوانی که هستند فراهم نماید. والسلام علیکم و رحمهالله

احمد اميرآبادي فراهاني
حاجآقای فلاحی خیلی ممنون و متشکریم. آقای رئیس! از یک مخالفی که ثبتنام کرده است خواهش کردم صحبت نکند که موافق هم صحبت نکند که کلیات را رأی بگیریم. مخالف محترم اجازه میفرمایید؟ خیلی ممنونم. آقای رئیس! کلیات طرح جهش تولید دانشبنیان به رأی گذاشته میشود. آقای رئیس لطف کنید اعلام بفرمایید. دولت هم موافق است، خیلی ممنون، چون موافق و مخالف صحبت نکردند... میخواهید صحبت بکنید؟

محمدباقر قاليباف

غلامحسین رحیمیشعرباف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض ارادت خدمت نمایندگان عزیز عرض میکنم که این طرح نقاط بسیار مثبت زیادی دارد و نکات منفی آن تقریباً در جریان کمیسیون برطرف شد. منتها سهتا نکته اساسی وجود دارد که دولت با توجه به این سه ایراد خیلی موافق این طرح نیست. یکی اینکه این طرح بخشی از وظایف وزارت علوم را از وزارت علوم سلب میکند به معاونت علمی رئیسجمهور میدهد و این درست برخلاف قوانین اهداف و وظایف سازمانی وزارت علوم است. چون آن قانون وزارت علوم را مسئول بخش آموزش، پژوهش، فناوری و شرکتهای دانشبنیان میداند الان این طرح این بخش را از وزارت علوم سلب میکند.
دو، در واقع این طرح میخواهد بخشی از وظایف وزارت علوم و بخشی از شرکتهای دانشبنیان را به معاون علمی رئیسجمهور بدهد. دوستان عزیز! معاون علمی رئیسجمهور یک معاونت موقت است. یک معاونت قابل انحلال است. رئیسجمهور همین امروز میتواند این معاونت را منحل بکند. مجلس نمیتواند رئیسجمهور را موظف به داشتن این معاونت بکند. این معاونت قابل انحلال است. چرا اجرای قانون را میخواهید به دست معاونتی بدهید که رئیسجمهور هرآن میتوان لغوش بکند؟ این معاون در مقابل مجلس پاسخگو نیست. یعنی اگر به هر دلیلی این کار خطا بشود، مجلس نمیتواند از این معاونت بازخواست بکند، باید برود از رئیسجمهور سؤال بکند. بنابراین دادن این اختیارات به معاون علمی هم برخلاف قانون اهداف وزارت علوم است و هم این معاونت ممکن است هرآن رئیسجمهور منحلش بکند و مجلس نمیتواند او را به داشتن این معاونت وادار کند. بعد هم این کار انسجام را از وزارت علوم میگیرد. بخش فناوری را میدهیم به جای دیگری، بخش آموزش و تحقیقات را میدهیم به وزارت علوم. از یک طرف این بحث بار مالی دارد، این بار مالی مشمول اصل (75) قانون اساسی است. هزینههای مشمول این قانون قابل جابهجایی است و خیلی مشخص نیست با چه میزان از کجا تأمین بشود. با توجه به این ایرادات وزارت علوم و دولت با این طرح موافق نیست. اگر این ایرادات رفع شود میشود در مورد آن صحبت کرد تشکر میکنم.

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون و متشکرم، جناب آقای منادی، شما صحبت میفرمایید؟ بفرمایید خواهش میکنم.

اسفنديار اختياري کسنويه يزد
به نام آفریننده داناییها
عرض ادب و احترام دارم خدمت همه مردم خوب ایران و همکاران خوبم، من هم سال نو را به همه شما شادباش میگویم و آرزو میکنم که سال خوبی داشته باشید.
دوستان من خیلی نمیخواهم وقتتان را بگیرم، میخواهم راجعبه اهمیت این طرح صحبت بکنم، یادمان نرود راجعبه شرکتهای دانشبنیان داریم صحبت میکنیم، راجعبه جوانان نخبه داریم صحبت میکنیم، راجعبه کسانی که در شرایط بسیار سخت کمک کردند، به کشورمان در شرایط بسیار سخت به مردممان کمک کردند. هنوز یک سال نگذشته از زمانی که کرونا وارد ایران شد و یادمان نرود این شرکتها به ما کمک کردند به همه مردممان کمک کردند. زمانی که دستگاههای تنفس مصنوعی در فرودگاهها توسط کشورهای بزرگ دزدیده میشد این شرکتها برای کشور ما این دستگاهها را تولید کردند. همین الان همین شرکتها دارند واکسنی که ما نیاز داریم تولید میکنند، پس نیازمند حمایت ویژه هستند. یادمان نرود قانون شرکتهای دانشبنیان برای ده سال قبل است. وقتی راجعبه تکنولوژی صحبت میکنیم، راجعبه نوآوری صحبت میکنیم هر روز باید قانون آن هم نوآوری باشد، قانون آن هم نو باشد به روز باشد. پس ما میخواهیم به شرکتهای دانشبنیان کمک کنیم و این طرح در راستای شرکتهای دانشبنیان و حمایت از شرکتهای دانشبنیان است. همانطور که سخنگوی هیأترئیسه هم فرمودند این است که این طرح به خاطر اینکه (120) تا پیشنهاد روی آن است برمیگردد به کمیسیون و همه پیشنهاداتی که دوستان دادند باز هم بررسی میشود، همین پیشنهادهای بسیار بالایی که همکاران دادند نشاندهنده اهمیت این طرح است.
همین که در این طرح هیچ مخالفتی از طرف اعضای محترم مجلس ارائه نشد این یعنی همه موافق هستند و من اینجا اعلام میکنم به همه شرکتهای دانشبنیان به نخبگان کشور به دلسوزان کشور اینکه نمایندگان همراه این طرح هستند. همه درک میکنند که چقد شما دارید زحمت میکشید که کشور را از هرگونه وابستگی رهایی بدهید. خیلی ممنون و متشکرم، بنابراین من خواهش میکنم از تکتک اعضا هیأترئیسه، از تکتک نمایندگان محترم از همه دوستان با رأی مثبتشان به این طرح نشان بدهند همانطور که این شرکتها و این افراد همراه کشور بودند همراه مردم ایران بودند ما هم همراه شما خواهیم بود و با رأی بالا رأی میدهیم و این طرح با رأی مثبت تصویب میشود. من از همه همکاران میخواهم رأی بدهند، رأی مثبت هم بدهند، متشکر و خیلی ممنون.

احمد اميرآبادي فراهاني
جناب آقای دکتر اختیاری تشکر میکنیم. آقای رئیس! کلیات طرح جهش تولید دانشبنیان به رأی گذاشته میشود فقط همکاران در جریان باشید بعد از اینکه کلیات رأی آورد برای بحث دوشوری مجدداً به کمیسیون ارجاع میشود.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، قبل از رأیگیری این را هم توضیح بدهم که کمیسیون اصلی کمیسیون آموزش است و کمیسیون جهش تولید و صنایع هم انشاءالله به عنوان کمیسیون فرعی همکاری بکنند که این کار جمع بشود. حضار 235 نفر کلیات را به رأی میگذاریم.

احمد اميرآبادي فراهاني
همکاران عزیز مشارکت بفرمایید خواهش میکنم، کلیات طرح جهش تولید دانشبنیان به رأی گذاشته شد.

محمدباقر قاليباف
پایان رأیگیری را اعلام میکنم، با (207) رأی تصویب شد، خیلی ممنون.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! من از همکاران عزیز خواهش میکنم چون پیشنهادهای زیادی دارند حتماً انشاءالله به کمیسیون ارائه بدهند که وقت صحن در رسیدگی کمتر گرفته شود. خیلی ممنون آقای رئیس! ادامه دستور را چه میفرمایید؟

محمدباقر قاليباف
آقای متفکرآزاد! لطف کنید تذکر بدهید.

روح اله متفکرآزاد
آقای رئیس! آقای سلیمی اصرار دارند و نفر اول در تذکر به دستور موجود هستند.

عليرضا سليمي
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
من اول یک تذکر بدهم که دوستان در دولت خودشان هماهنگ بشوند بخشی از دولت علیه بخش دیگری از دولت صحبت نکند. الان وزارت علوم علیه معاونت علمی گفت، این چیز عجیبی بود و نشان میدهد که یک نفر دولت را باید هماهنگ بکند. البته در بخشهای دیگر هم دولت هماهنگ نیست، آقای رئیسجمهور یک حرف میزند، آقای وزیر خارجه یک بحث دیگر، سخنگوی وزارت خارجه یک نکته دیگر. انشاءالله یک نفری پیدا بشود که اینها را هماهنگ بکند این نکته اول.
نکته دوم در ارتباط با (234) بود که امروز به لطف خدا رأی آورد براساس تبصره (1) ماده (234) انشاءالله قوه قضائیه به این تخلفات، که مجلس رأی داد به اینکه وزارت جهادکشاورزی و خود آقای رئیسجمهور و وزارت صمت در رابطه با تولید مرغ و توزیع مرغ تخلف داشتهاند، امیدوارم به این تخلفات هرچه سریعتر رسیدگی بکنند.
و نکته آخر که میخواهم عرض بکنم این است که آقای رئیسجمهور چون میفرمایند من حقوقدان هستم و بحث رفراندوم و اصل (59) را مطرح کردند، ما از ایشان خواهش میکنیم اصل (22) را بخوانند حیثیت، جان و مال مردم باید حفظ بشود. آیا این در صف نگهداشتن مردم، عمل به اصل (22) است؟
اصل (43) را یکبار بخوانند بند یک اصل (43) که میگوید، تأمین نیازهای اساسی، مسکن و خوراک که بحث خوراک و پوشاک را مطرح کرده است. ایشان یکبار این را بخوانند و اصل (43) را یکبار تقاضا بکنند که انشاءالله رفراندوم گذاشته بشود چون ایشان بحث رفراندوم را مطرح کردهاند.
اصل (46) و اصل (3) را بخوانند در اصل (3) ایجاد محیط مساعد برای رشد فضائل است، لابد ایشان صف درست کردهاند تا مردم رشد فضائل را در صفها ببینند.
(در این هنگام آقای سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی «نایبرئیس اول» ریاست جلسه را به عهده گرفتند)
آقای رئیسجمهور! این را به رفراندوم بگذارید تا انشاءالله پاسخش را بشنوید. اصل (49) را آقای رئیسجمهور یکبار بخوانند آنجا که میگوید دولت موظف است ثروتهای ناشی از ربا، غصب، رشوه، اختلاس و هر نوع مفسدهای را باید اخذ بکند و به بیتالمال برگرداند. این ثروتهای ناشی از رانتی که الان در گزارش آمد، در گزارش کمیسیون محترم کشاورزی که (50) دلار در هر تن اینها به جیب چه کسی رفته است؟ شما این را به رفراندوم بگذارید شما که بحث رفراندوم را مطرح کردهاید تا بالاخره ببینیم نظر مردم چیست؟ ایشان چون حقوقدان هستند یکبار قانون اساسی را بخوانند این اصل (52) چترش در مورد همه مباحث باز میشود متشکرم.
8
ناطقان جلسه آقایان: ابراهیم متینیان، بهروز محبینجمآبادی، کیوان مرادیانکوچکسرائی، علی حدادی و حسین حاتمی

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم ناطقین را اعلام بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ برادر گرامی جناب آقای ابراهیم متینیان نماینده محترم رامهرمز و رامشیر
ـ برادر گرامی جناب آقای بهروز محبینجمآبادی نماینده محترم سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب و داورزن.
ـ برادر گرامی جناب آقای کیوان مرادیانکوچکسرائی، نماینده محترم قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوهشمالی.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
و ناطقان اضطراری جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جناب آقای علی حدادی نماینده محترم ساوجبلاغ، نظرآباد و طالقان.
ـ جناب آقای حسین حاتمی نماینده محترم کلیبر، خداآفرین و بخش هوراند.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از ناطق اول جناب آقای ابراهیم متینیان دعوت میکنیم که نطق هفت دقیقهای خودشان را شروع بکنند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

ابراهيم متينيان
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«لا حول و لا قوه الا باالله العلی العظیم»
سلام به مردم پاک سرزمینم ایران، سلام به مردم نجیب خوزستان، سلام به مردم قهرمان حوزه انتخابیهام شهرستانهای رامهرمز و رامشیر، شهرهای رودزرد، سلطانآباد، مشراگه، ابوالفارس و بخشهای مرکزی.
سلام به روح معمار کبیر انقلاب اسلامی، حضرت امام (رضواناللهتعالیعلیه) و درود خدا بر شهیدان، این فرشتگان زمینی که شهد شیرین شهادت را از جام عشق و معرفت الهی سرکشیدهاند.
سلام و رضوان الهی بر مجاهد شهید حاج قاسم سلیمانی سید شهیدان مقاومت که نه تنها به گردن ما بلکه به گردن انسانیت و بشریت حق دارد. سرداری که نامش بر دلها حک شده است و محبوبیت او مرزهای زمینی را درنوردیده است.
سلام بر رهبر فرزانه که سکان انقلاب را از طوفان حوادث به سلامت عبور داده و در بزرگی او همین بس که حاج قاسم ارادت قلبی به این حکیم فرزانه را از شئون عاقبت بهخیری میداند.
عزیزان من، نمایندگان محترم! بیاییم در کنار هم برای آبادانی کشور تلاش کنیم، طرحهای دست (2) و (3) را کنار بگذاریم و به اولویتها بپردازیم، معیشت مردم و اشتغال را در اولویت اقدامات مجلس قرار دهیم، بیاییم از بازیهای سیاسی دست بکشیم، راست و چپ را کنار بزنیم و به معنای واقعی کلمه «خدمت به مردم را سرلوحه و اولویت کار در مجلس قرار دهیم».
عزیزان من! تحریمها بیتأثیر نبوده، اما معتقدم تبر تیز بیتدبیریها و سوءمدیریتها مؤثرتر از تیشه کند تحریمهای دشمن بر پیکره مردم و بر اقتصاد کشور میکوبد. بیاییم برای نجات اقتصاد فلاکتبار جامعه فکری بیندیشیم، اقتصادی که در تأمین و ساماندهی کالاهای اساسی ناتوان است، بازار خودرو، دارو و بورس که جای خود دارد. بیاییم تا دیر نشده است صدای مردم را بشنویم و برای رفع مشکلاتشان به صورت شبانهروزی کار و تلاش و مجاهدت کنیم زیرا مردم ما شریف هستند و شایسته بهترینها هستند.
استان خوزستان مهد تمدن و فرهنگ ایران، دروازه ورود تشیع به کشور و سرزمین دفاع مقدس است. خوزستان سرزمین نخل، نفت، گاز، صنعت و معدن و فولاد و نیشکر است. در واقع خوزستان گاوصندوق پولی و ارزی کشور است اما بهرغم وجود این همه ثروت، متأسفانه مردم این استان در محرومیت، فقر و رنج به سر میبرند. رهبر کبیر انقلاب زیبا فرمودهاند که خوزستان دین خود را به اسلام ادا نموده است و اینک مردم این استان منتظرند تا ببینید مسؤلین کشور اعم از دولتیها و مجلسیها چگونه دین خود را به مردم خوزستان ادا خواهند کرد؟
مردم شهرهای خوزستان با دارا بودن رودخانههای پرآبی مثل کارون، کرخه، دز و مارون نباید مشکل آب شرب داشته باشند، چگونه میشود آب روخانههای خوزستان را تا استانهای دیگر برد اما مردم شهرستانهای ما از نعمت آب شرب بیبهره باشند؟ در حوزه انتخابیهام علاوه بر شهرها (9) روستا فاقد شبکه آبرسانی و (175) روستا دارای تنشآبی و (38) روستا فاقد گاز هستند. حال آنکه در همین حوزه روزانه بیش از (600) هزار بشکه نفت استخراج و درآمد حاصل از آن صرف آبادانی در نقاط دیگری از کشور میشود.
اینجانب بخشینگر نیستم ولی معتقد هستم مردم مناطق نفتخیز نباید کمترین مشکلات را داشته باشند اما درد اینجاست که سهم مردم مظلوم رامهرمز و رامشیر از نفت فقط دود و آلودگی هوا و بیماریهای حاصل از این آلودگیهاست. بیکاری و سردرگمی جوانان ما از معضلات اساسی امروز جامعه است در شهرهای رامهرمز و رامشیر نرخ بیکاری به حدی زیاد است که بیان آن شرمآور است و امروز موضوع اشتغال مطالبه بهحق مردم است.
از دیگر مشکلات حوزه انتخابیهام جادههای موسوم به جاده مرگ حدفاصل شهرهای رامهرمز به رامشیر و ماهشهر و همچنین رامهرمز به میداود و رامهرمز به بهبهان که به صورت هفتگی عزیزان زیادی را به کام مرگ میبرد و خانوادههای بیشماری را داغدار کرده است.
مسکن مهر شهرستانهای رامهرمز به مخروبهای تبدیل شده و در رامشیر تکمیل نشده است. لذا از وزیر محترم راه و شهرسازی خواهش میکنم که توجه ویژهای به این جادهها و رفع موانع مسکن مهر نمایند.
حدود (24) سال از صدور فرمان مقام معظم رهبری درخصوص طرح (550) هزار هکتاری زمینهای خوزستان به ایلام میگذرد اما بهرغم وجود زمینهای هموار و حاصلخیز در شهرستانهای رامهرمز و رامشیر هنوز اقدام مؤثری انجام نشده است. تذکر اینجانب به وزرای نیرو و جهادکشاورزی که احیای این طرح را در اولویت برنامههای خود قرار دهند. مردم شهرهای رامهرمز و رامشیر در حوزه بهداشت و درمان هم در بعد نرمافزاری و سختافزاری مشکلات اساسی دارند. لذا از وزیر محترم بهداشت و درمان خواهان توجه مضاعف و رفع مشکلات فوقالذکر هستم. شهرهای رامهرمز و رامشیر هرکدام در زمان جنگ بارها مورد تهاجم دشمن قرار گرفته و موشکباران شدهاند، اما امروز از حق مناطق جنگی محروم هستند. معتقدم با توجه به اثرات مخرب مادی و معنوی جنگ بر زندگی مردم در این خصوص تجدید نظر نموده و همه شهرهای استانهای مرزی در این طرح دیده شوند. یکی دیگر از مشکلات مردم ما خصوصاً در شهرستان رامشیر وقف بخش زیادی از زمینهای مسکونی و کشاورزی این شهرستان به اوقاف است شهرستانهای... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر میکنم از نطق برادر گرامی ابراهیم متینیان نماینده رامهرمز و رامشیر و دعوت میکنم از برادر گرامی بهروز محبینجمآبادی نماینده محترم سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب، داورزن که نطق هفت دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

بهروز محبي نجم آبادي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«بسم الله کلمه المعتصمین و مقاله المتحرزین»
درود و سلام حق تعالی بر تمامی حقمداران عالم و جبهه مقاومت و ایستادگی و رهبران مجاهدش. درود و سلام بر ملت بزرگ و شریف ایران اسلامی و سلام حق بر مردم شریف دیار سربداران، سرزمین دیرینههای پایدار و عالمان عامل و نامآوران مجاهد و شهیدان سرفراز، خاستگاه خواجه نظامالملک و دیار حاج ملاهادی اسرارسبزواری و ابوالفضل بیهقی پدر نثر فارسی و حمید سبزواری شاعر شعر انقلاب. درود بر سرزمین هلالیجغتای و مردم انقلابی و با فرهنگ شهرستان جغتای، درود بر خاستگاه عطاملکجوینی و مردم شجاع و مؤمن شهرستان جوین. درود بر دیار بونصرمشکان و مردم شهیدپرور و سختکوش شهرستان خوشاب، سلام بر سرزمین ابوالحسن بیهقی و مردم فرهنگدوست و فهمیده شهرستان ششتمد و منطقه روداب.
درود بر مزینان خاستگاه خاندان شریعتی و مردم انقلابی و دانشمند شهرستان داورزن، سلام بر فهم عمیق و درک دقیق فرزندان این مرزوبوم که در شناخت امپریالیسم جهانی و شیطان بزرگ سالها پیش از زبان مرحوم دکتر شریعتی اینگونه کدخدا را توصیف کردهاند: «آمریکا، آمریکا، این بلاهت عظیم و توحش متمدن و بدویت مدرن و خشونت با اتیکت و غارت قانونمند و خوشبختی زشت و آزادی لش و دموکراسی احمق و بالاخره همان جاهلیت عرب».
امروز پس از چندین دهه و در فرجام ناموفق برجام حقیقت همه این تعابیر به منصه ظهور رسیده است و بر همگان روشن است که تنها راه برونرفت از مشکلات، توجه ویژه به مؤلفههای قدرت داخلی است. مردم، شهیدان، امامین انقلاب، سه ضلع پیمان و عهد مسئولان قوای سهگانه در نظام جمهوری اسلامی هستند و همه با میزان تقرب به آرمان و تعهدات به این سه ضلع ارزشمند سنجیده میشوند. هر اعتمادی که از مردم فرو میریزد و هر آرمانی که از شهیدان مخدوش میگردد و هر رفتار و کردار متباین با اندیشهها و آموزههای امامین انقلاب در راستای تضعیف جبهه مقاومت و ایستادگی و تمدنسازی اسلامی و نهایتاً تقویت جبهه جاهلیت مدرن و خلاف عهد و پیمانمان براساس میثاقنامه قانون اساسی است.
جناب آقای رئیسجمهور محترم و سران محترم قوا! کار سختی نیست تا با رجوع به وصیتنامههای شهیدان سرفرازمان پربسامدترین و پرتکرارترین درخواستهای آن عزیزان را احصا کنید سپس میزان تقریب عملکرد خود را به اندیشه و راه شهیدان محک بزنید. اندیشه و فرامین امامین انقلاب را مرور بفرمایید تا بدانید فقر فرهنگی و قانونگریزیهای حاکم و انحراف از سیاستهای کلی نظام در حوزه نظر و عمل نتیجه کدام رویکرد تساهلی و عملکرد ناصواب است و در دهه اخیر از عمر پربرکت نظام اسلامی چه کسانی در تشدید آن نقش فزایندهای داشتهاند و قسمت قابل توجهی از فضای مجازی را ناامن نموده و به جولانگاه فریبکاران و اشاعه اباحهگری افسارگسیخته مبدل ساختهاند و بزرگترن مؤلفههای قدرت جمهوری اسلامی یعنی فرهنگ و خانواده را تضعیف کردهاند. البته هرگز نباید از رویشهای ارزشمند و فعالیتهای مؤثر فرزندان انقلابی این مرز و بوم که همچون ستارگانی در سپهر فرهنگ و علم و سیاست و اقتصاد میدرخشند غفلت کنیم. آنان که در گام دوم انقلاب با تجربهای ارزشمند آینده درخشان را رقم خواهند زد.
و اما مردم، مردم و رسالت تاریخی ما در مبارزه با فقر مطلق و احیای حقوق مصرح مردم در قانون اساسی این مجلس در موضوع فقر مطلق و ترمیم ضریب جینی و بازسازی اعتماد عمومی باید نقش تاریخی خود را ایفا کند. استفاده از همراهی تمامی نهادهای انقلابی و حمایتی و احتراز از موازیکاریها با ساماندهی دقیق مبتنی بر اطلاعات و آمار دقیق و تعیین کد و شناسه و رصد نیازها حتماً باید در دستور کار قرار گیرد. اشتغال مولد و تهیه مسکن و اکرام نخبگان وظیفه مهم حاکمیت براساس قانون اساسی است که باید مورد توجه واقع گردد.
به عنوان نمایندهای که در یک سال گذشته با حضور دائم در حوزه انتخابیه در بیش از (200) روستا از نزدیک مشکلات مردم را رصد و چارهجویی کردهام قسمتی از مشکلات حوزه انتخابیه را به اطلاع میرسانم. مشکلات زیرساختی و پروژههای ناتمام با پیشینه بیش از (30) سال از قبیل پروژه ناتمام راهآهن و نیروگاه سیکل ترکیبی داورزن و جادههای مواصلاتی مرگ و مشکلات جدی در حوزه مخابرات و ارتباطات و شبکههای آبرسانی فرسوده و ضعیف و حاشیهنشینی و بیکاری گسترده تحصیلکردگان.
طرح هادی روستایی در پیچ و خم اجرا و بازبینی و الحاق اراضی خود به مانعی برای مسکن روستایی تبدیل شده است که اساساً اصل این طرح و شیوه اجرا نیازمند بازبینی است. تعیین تکلیف اراضی مورد اختلاف مالکان و کشاورزان دیمکار با بیش از (30) سال تصرف که از سوی منابع طبیعی و مراجع قضایی به شدت در تنگنا قرار دارند هر چه سریعتر باید به سرانجام برسد. به کارگیری نیروها در قالبهای مختلف شرکتی، قراردادی، پیمانی و حتی استخدام رسمی با حداقلهای غیرقابل قبول از دستمزد، موجب فقر مطلق و زمینه تبعیضی است که حتماً باید برای آن چارهاندیشی شود.
امیدوارم این مجلس که با کار محققانه و مجاهدانه مبتنی بر درستکاری کار خود را آغاز کرده است به حوزه نظارت خود اهتمام جدی داشته باشد. تحقیق و تفحصهایی که منجر به صدور حکم و اقامه حق و عدل گردد و با بازگشت سرمایههای حیف و میل شده به بیتالمال عیار مجلس به مردم عزیزمان نشان داده شود و درخاتمه در پایان تکبیتی را که سالها پیش سرودهام به رهبری معظم انقلاب تقدیم میکنم.
شمشیر ما قهر کرده است با غلاف خویش
تا هر زمان که چفیه به دوش ولایت است
والسلام علیکم

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر از نطق برادر گرامی بهروز محبینجمآبادی، نماینده محترم سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب، داورزن و دعوت میکنم از برادر گرامی کیوان مرادیانکوچکسرائی نماینده محترم قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوهشمالی که نطق (هفت) دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

کيوان مراديان کوچکسرائي
نطق 7 دقیقه ای
اعوذ باالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم
ملت بزرگ ایران، همکاران محترم، مردم شریف استان مازندران و حوزه انتخابیه شهرستانهای قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ عزیز و سوادکوهشمالی! سلامعلیکم.
در این فرصت اندک بنا داشتم درخصوص موارد ذیل سخنی با شما بگویم، بنا داشتم بحث رفراندوم و فرار رو به جلوی رئیسجمهور و تیم ناکارآمد، پیر و فرسوده و ناتوان او سخن بگویم، بنا داشتم درخصوص نگرانی جدی مجلس از تکرار خسارت محض برجام در مذاکرات آتی سخن بگویم و از ظرفیتها و فرصتهای قرارداد (25) ساله با چین سخن بگویم.
بنا داشتم درخصوص سوءتدبیر دولت در بحث مواجهه با کرونا در ایام سفرهای نوروز به ویژه در سفر به مازندران که به جای اقدام عملی به توصیه و ارائه آمار بسنده کرده و منجر به از دست دادن جان عزیزانمان به ویژه در مازندران شده است سخن بگویم.
بنا داشتم از وضعیت گرانی و سختی معیشت و شرایط سخت اقتصادی و صفهای طولانی برای گرفتن مرغ و همینطور درخصوص فاصله طبقاتی بین مسئولین و مردم که منجر به عدم درک صحیح از شرایط زندگی مردم و تصمیمات نامناسب شده سخن بگویم.
بنا داشتم درخصوص فساد و تبعیض و بیعدالتی و نگاه سیاسی و منفعتطلبانه برخی مدیران ارشد دولت به مسائل مهم و اصلی مردم و کشور و وادادگی و روحیه تسلیم و سازش و عدم باور به ظرفیت و توان نخبگان و جوانان و دانشگاهیانمان سخن بگویم.
اما اتفاقاتی رخ داد که ناچار شدم در مورد آن سخن بگویم. با توجه به اینکه امسال سال «تولید، پشتیبانیها و مانعزداییها» است، ضمن تشکر از سفرهای مکرر ریاست محترم قوه قضائیه در استانها، درخصوص رفع موانع و فعال کردن مجموعههای تولیدی و ضمن مبارزه بیامان دستگاه قضائی با فساد و بیعدالتی و تشکر از این جهتگیری و نقاط قوتهای بزرگی که در نظام بود و امروز مجال گفتن آن نیست، وارد مقوله شهرک صنعتی میشوم که اخیراً به بحث جدی در رسانههای معاند تبدیل شده است.
عزیزان من! همه بزرگواران میدانند که شهرکهای صنعتی یکی از اصلیترین و مهمترین زیرساختهای ما در ایجاد اشتغال و تقویت تولید و تقویت اقتصاد کشور است و اگر این فرصت درست، شفاف، عالمانه و هدفمند به دست اهل آن سپرده شود، یقیناً ظرفیت تولید و اشتغال رشد و جهش قابل توجهی خواهد داشت که متأسفانه به دلیل عدم مدیریت صحیح، وجود رانت و فساد و دلالی و گاهاً نگاه سیاسی و جناحی، بخش مهمی از این ظرفیتها مغفول مانده است که من در حوزه انتخابیه خودم و در استان خودم و بنا بر اذعان شما عزیزان در بسیاری از حوزههای انتخابیه با آن مواجه هستیم.
اخیراً اتفاقی هم در همین راستا در شهرک صنعتی سوادکوه ما در بشل اتفاق افتاده است. عزیزان! در فضای مجازی و ماهوارهها به ویژه فیلم تقطیعشده که عموماً کارشان این است که واقعیتها را تحریف کنند و جلوی رشد و توسعه کشور را بگیرند، مشاهده فرمودید و من فیلم کامل آن را هم در اختیار عزیزان گذاشتم تا واقعیت مشخص شود.
دشمن به بهانه دفاع از تولید دارد مانعزدایی را دامن میزند. از دلالان و مفسدان دارد حمایت میکند. عزیزان! ما در شهرک صنعتی بشل در مازندرانی که یک متر زمین برای ما گنجینه است و با کمبود زمین برای توسعه صنعت مواجهایم، در این شهرستان یک زمینی بیش از (110) هزار متر، یعنی بیش از (11) هکتار، (15) سال در اختیار یک فرد بود. این فرد هیچ اقدام تولیدی نکرد. این فرد فقط آنجا ویلا ساخت، چند تا سوله بلااستفاده که انبار است، اینکه باید سؤال کرد چرا؟ حالا ما که ورود کردیم به ما میگویند چرا ورود کردید. آنها باید پاسخ بدهند، (15) سال این ظرفیت جوانهای ما را چرا معطل کردند؟ آنها باید بیایند، مسئولین وقت، ناظرین، دستگاههایی که باید کنترل کنند باید پاسخ بدهند.
عزیزان! نه تنها اشتغال تولید نشد، بلکه از این ظرفیت استفاده شد، بدهکاری که این متصرف به بنیاد تعاون ناجا در سال 92، (15) میلیارد تومان بدهکاری داشت، از این زمین سوءاستفاده میکند، جهت تسویه بدهی خودش (40) درصد زمین را به نام بنیاد تعاون ناجا واگذار میکند. چه کسی چنین اجازهای داده؟ فساد از این بزرگتر؟ فساد از این آشکارتر، رانت از این بالاتر؟
متأسفانه مسئولین استانی هنوز برخورد درستی نکردهاند. ما در سفر به آنجا به اتفاق فرماندار شهرستان و رئیس شهرک صنعتی استان برای خلع ید آنجا وارد شدیم، با گستاخی تمام جلوی ورود ما را گرفتند. اینها طلبکار هستند، بعد به ما گفتند چرا با ادبیات تند با اینها صحبت میکنید؟ پس با چه ادبیاتی با اینها صحبت کنیم که زانوهای متورم اینها حلقوم جوانهای ما را له کرده و خفه کرده است؟ به ما میگویند این کار شما خلاف شأن بود، آیا شأن ما جز خدمت به مردم، جز گرهگشایی، جز حضور در وسط میدان برای رفع مشکلات جوانها و جلوگیری از اعتیاد آنها است؟ آیا نباید ما اجازه بدهیم مسیر برای سرمایهگذاران واقعی هموار شود؟ (قطع میکروفن).

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر از نطق برادر گرامی کیوان مرادیانکوچکسرائی نماینده محترم قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوهشمالی. از برادر گرامی علی حدادی نماینده محترم ساوجبلاغ، نظرآباد و طالقان دعوت میکنم که نطق پنجدقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

علي حدادي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و ارادت و تبریک سال نو و ایام مبارک شعبانیه بر ملت شریف ایران. درود و سلام فراوان بر مردم عزیز حوزه انتخابیهام شهرستانهای ساوجبلاغ، نظرآباد، طالقان، چهارباغ، کوهسار، گلسار، شهر جدید و شهر هشتگرد.
امروز در این مقطع حساس تاریخ وظیفه سنگینی را بر عهده داریم. سلام و درود بر همکاران عزیز و توجه ویژهای به این سال که به نام سال «تولید، پشتیبانیها و مانعزداییها» نامگذاری شده است. همکاران عزیز! همه ما مدیون خون پاک شهدای عزیز هشت سال دفاع مقدس، مدافعان حرم مطهر حضرت زینب کبری (سلاماللهعلیها)، سردار دلها حاجقاسم سلیمانی و همه شهدا هستیم.
مجلس یازدهم در جهت و در راستای قدردانی از مردم عزیز، در کنار مردم و همراه با مردم هستیم و به معنای واقعی کلمه با خداباوری و مردمباوری به فکر محرومان جامعه باشیم. فکر و اندیشه حمایت واقعی از تولید و پشتیبانیها و رفع موانع تولید را با باور «میتوانیم» در اولویت اول مجلس یازدهم قرار دادهایم. نقش مجلس بسیار مهم و به طور جدی در خط مقدم عمل قرار گرفته است. تنقیح و اصلاح قوانین و مقررات از جمله قانون پول، نظام بانکی، تأمیناجتماعی و نظام مالیاتها برای تسهیل در بخش تولید و رفع موانع سرمایهگذاری و کارآفرینان عزیز در سطح ملی و جلوگیری از ایجاد انحصار در چرخه تولید و تجارت تا مصرف است.
سیاست گام به گام در مذاکره با اروپا که توسط آمریکا طراحی شده است، همان نیرنگی است که قبل از امضای برجام در توافقنامه ژنو صورت گرفت. از نظر ما نمایندگان مردم تنها انجام تعهدات کامل آمریکا و اروپاییان در مسیر رفع تمام تحریمها قبل از برجام و بعد از برجام و راستیآزمایی در زمان مقرر در صحنه عمل، نه کاغذ و در راستای حفظ منافع ملی کشورمان خواهد بود و غیر از آن با مخالفت جدی خانه ملت مواجه خواهد شد.
اما حوزه انتخابیهام؛ تشکر از وزیر محترم نیرو به جهت تخصیص آب شرب برای حوزه انتخابیه و تشکر از وزیر محترم راه و شهرسازی برای اهتمام به راهاندازی جاده هشتگرد به طالقان.
شهر جدید هشتگرد متأسفانه با جمعیت بیش از (80) هزار نفر و مهاجرتپذیری و آمادهسازی مسکن مهر، متأسفانه فاقد بیمارستان است که توجه جدی وزیر محترم بهداشت و وزیر محترم راه و شهرسازی را نیاز دارد. شهرستان طالقان با جمعیتی که دارد و مردمی که در آنجا زندگی میکنند، فاصله شهرستان طالقان تا مرکز استان متأسفانه فاقد بیمارستان و مراکز درمانی است که به هر حال وزیر محترم بهداشت... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از ایراد نطق برادر گرامی علی حدادی نماینده محترم ساوجبلاغ، نظرآباد و طالقان تشکر داریم. از آخرین ناطق جلسه علنی امروز برادر گرامی حسین حاتمی نماینده محترم کلیبر، خداآفرین و هوراند دعوت میکنم که نطق پنجدقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

حسين حاتمي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«بسم الله و بالله و فی سبیل الله و علی مله رسول الله»
آقایان، خانمها، عالیجنابان، وکلای ملت، ملت فهیم ایران اسلامی! سلام و ادب و ارادت این سرباز عاشورایی را از صحن علنی مجلس میشنوید. من از سرزمین حاج مهدی سراج انصاریکلیبری با شما سخن میگویم. آن شخصیت علمی و معنوی که سالروز ولادتش به عنوان روز مطبوعات و نشریات جهان اسلام نامگذاری شده است. من از دیار کلنل محمدتقیخان پسیانقرهداغی هستم، همان که نبوغ ایرانیاش را برای اولین بار در آسمانها به پرواز در آورد که یادش گرامی باد.
هوراند مخفف «اهوراوند» به معنای خداوند و روح حیات و محل تابش خورشید و نور، هسته اصلی دیانت، فلاحت و زراعت، شهرستانی از حوزه انتخابیه بنده است، کانون مرکزی محرومیتها.
اولین تذکر بنده به وزیر کشور است، مصوبه هیأت وزیران به تاریخ 1390 و اصلاحیه آن در سال 1399 که مرزنشینان تا شعاع (20) کیلومتری را ذیحق در دریافت سهمی از درآمدهای حاصل از صادرات زمینی فرآوردههای نفتی میداند، چرا مرزنشینان آذربایجان شرقی و اردبیل را مشمول نمیدانید و حقالسهم مرزنشینی ما را پرداخت نمیکنید؟
مسئولیت حراست و حفاظت از قانون اساسی بر عهده چه کسی است؟ اینکه فیالمثل یک اداره کلی بخشنامهای غیرقانونی و خلاف ماده (32) قانون انتخابات شوراها صادر و کارمندان و کارگزاران خود را محروم از کاندیداتوری شوراها کند که البته با تذکر بنده پس گرفت، نشان از آن دارد که رفتارهای فردی، اداری و تشکیلاتی و بعضاً جناحی به نام مصلحتاندیشی دایره انتخاب شدن و انتخاب کردن را روز به روز تنگتر میکند. خانهها و اموال مردمان مرزنشین شهرستان خداآفرین در جنگ قرهباغ با اصابت گلولههای جنگی آسیب دید که هنوز هم تأمین خسارت نشده است.
تذکر به وزیر کشور و وزیر خارجه از این بابت؛ در آستانه عید نوروز راههای دسترسی به مرز و مزارع را در سواحل رود ارس با ماشینآلات راهداری مسدود کردند. وزیر کشور از این بابت قابل تذکر جدی است. شما که برای تسطیح جادههای خاکی و شنی ما یک دستگاه گریدر نمیتوانید تأمین کنید، با چه مجوزی به خود اجازه میدهید راههای دسترسی و گردشگری و مزارع ما را مسدود کنید؟ مرز یک موهبت است، آن را به محدودیت شکننده تبدیل نکنید.
کمبود امکانات و زیرساختها، راههای روستایی و عشایری، نامناسب بودن جادههای شهرستانهای سهگانه حوزه انتخابیه بنده، مخابرات و اینترنت زیر (50) درصدی و دهها مشکلات برای فرصتی دیگری بماند. در حالی که نهادههای دامی بیش از پنج برابر گران و نایاب شده است، دام زنده عشایر کمتر از سالهای قبل به سختی معامله میشود. سازمان عشایری کشور و وزارت جهادکشاورزی را باید در این باب ناکارآمد تلقی کنیم تا حداقل مردم عشایر تکلیف خودشان را بدانند.
در راستای چابکسازی دولت پیشنهاد ادغام منابع طبیعی با سازمان محیطزیست و تشکیل وزارت جدید و ادغام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با سازمان میراث فرهنگی و گردشگری که مأموریتهای همسانی را دارند پیشنهاد میدهم که اینها ادغام و وزارتخانههای جدیدی با عناوین ترکیبی ایجاد شود.
در حالی که خداآفرین و هوراند بیش از چندین سال است که به شهرستان ارتقا یافته، چهاردانگه، گرمادوز و سنجوان به بخش ارتقا یافته، چرا سازمان امور اداری و استخدامی کشور مجوز جذب و راهاندازی ادارات جدید و مستقل را نمیدهد؟ مگر واحدهای اداری ما براساس آمایش سرزمینی و واحد فرمانداری نباید شکل بگیرند؟ شما در وزارتخانهها و ادارات کل، کارمندان و چارتهای اداری اضافی و انباشته دارید، آن وقت از تخصیص یک نفر جهت راهاندازی یک اداره در شهرستان جدید عاجز هستید؟ این یک تخلف محرز و ناکارآمدی آشکار است. سازمان امور اداری و استخدامی کشور متهم و در عین حال محکوم از این بابت است.
عملکرد ضعیف صدا و سیما در جذب مخاطب و عدم تولید فیلمها و سریالهای فاخر و جذاب محرز است. در این میان... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از نطق برادر گرامی حسین حاتمی نماینده محترم کلیبر، خداآفرین و هوراند تشکر میکنم که نطق خودشان را ایراد فرمودند. آقای رئیس! نطقها تمام شد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. قبل از اینکه وارد دستور شویم، متأسفانه شب گذشته دو تن از محیطبانان عزیز و ایثارگر به نام آقایان: «مهدی مجلل و میکائیل هاشمی» در یکی از مناطق حفاظتشده استان زنجان توسط افرادی ناشناس به شهادت رسیدند.
ضمن اینکه مجمع محترم نمایندگان استان زنجان این ضایعه اندوهبار را به ملت شریف ایران به ویژه مردم شریف و ولایتمدار استان تسلیت عرض کردهاند، ما هم به نوبه خودمان از طرف همکارانمان این را تسلیت عرض میکنیم و پیگیری فوری و تعقیب و مجازات عامل یا عاملان این جنایت را هم خواهش میکنم دستگاههای امنیتی و انتظامی و دستگاه قضائی انشاءالله دنبال کنند. همکارانمان در استان زنجان آقایان خاتمی، طاهری، حسینی، شجاعی و باقری به صورت ویژه تسلیت گفتهاند.
9
اعلام وصول (5) فقره طرح

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
تا جناب آقای متینیان مستقر میشوند چندتا اعلام وصول هست آقای موسویلارگانی بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ـ طرح استفساریه تبصره (4) مادهواحده تعیین وضعیت املاک واقع در طرحهای دولتی و شهرداریها اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح ماده (133) قانون مالیاتهای مستقیم اعلام وصول میشود.
ـ اصلاح تبصره (2) ماده (103) قانون مدیریت خدمات کشوری اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح ماده (66) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت اعلام وصول میشود،
ـ طرح تشکیل وزارتخانههای انرژی، آب، محیطزیست اعلام وصول میشود.
10
اعلام وصول (4) فقره لایحه

سيدناصر موسوي لارگاني
لایحه موافقتنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایهگذاری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری نیکاراگوئه اعلام وصول میشود.
ـ لایحه موافقتنامه سرویسهای دوجانبه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری عراق اعلام وصول میشود.
ـ لایحه تصویب اصلاح اساسنامه سازمان بینالمللی کار اعلام وصول میشود.
ـ لایحه ثبت اشخاص حقوقی اعلام وصول میشود.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
11
ادامه رسیدگی به طرح جهش تولید و تأمین مسکن (ثبت 173)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! دستور ما ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون عمران در مورد طرح جهش تولید و تأمین مسکن است. ما تا فصل پنجم را قرائت کردیم و رأیگیری شد، در ماده (18) هستیم، من ماده (18) را برای رسیدگی قرائت میکنم.
ماده 18 ـ سازمان امور مالیاتی مکلف است مالیات آماده¬سازی، محوطهسازی، زیربنایی و روبنایی و ساخت مسکن کلیه برنامههای حمایتی مسکن را با قیمت ثابت به ازای هر واحد مسکونی که توسط وزارت راه و شهرسازی اعلام میگردد، محاسبه نماید.
آقای رئیس! ما در اینجا پیشنهاد حذف داریم که آقای پورابراهیمی مطرح نمیفرمایند. آقای نیکزاد هم پیشنهاد اصلاح دارند که مطرح نمیفرمایند، خیلی ممنون. آقای رئیس! رأی بگیرید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
دولت و کمیسیون! این روی درآمدهای مالیاتی تأثیر میگذارد؟ اگر درآمدهای مالیاتی را کاهش میدهد دوسوم رأی میخواهد. توضیحتان را بیایید به من بگویید. نماینده دولت تشریف بیاورید.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! اگر قیمت ثابت را مشخص کنند معلوم میشود که مالیاتها را کاهش میدهد یا نمیدهد. البته چون بحث حمایتی مسکن است، قطعاً کاهش میدهد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
به رأی میگذاریم، دوسوم رأی میخواهد. حضار 224 نفر، ماده (18) به رأی گذاشته میشود.

احمد اميرآبادي فراهاني
همکاران خواهش میکنم در رأیگیری شرکت کنید به دو سوم رأی نیاز داریم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد. بعدی را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده 19 ـ در راستای رصد و نظارت بر بازار مسکن، درج کلیه معاملات خرید، فروش، پیشخرید، پیشفروش، رهن و اجاره مسکن در سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور و أخذ کد رهگیری الزامی است.
تبصره ـ وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است ظرف مدت یک¬ماه از تاریخ لازم¬الاجرا شدن این قانون سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور را به صورت رایگان به وزارت راه و شهرسازی منتقل نماید.
آقای رئیس! همکاران در ماده (19) پیشنهاد ندارند، رأی بگیرید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
الان معنی این تبصره این است که سامانه وجود دارد، فقط باید منتقل شود؟

احمد اميرآبادي فراهاني

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
اگر ایجاد سامانه جدیدی است، بار مالی دارد و هفتاد و پنجی است، اگر وجود دارد نه.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای دکتر! در قانون مالیات بر خانههای خالی این سامانه ایجاد شده، بودجه آن را در سال 1400 گذاشتهایم، بار مالی ندارد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 227 نفر، ماده (19) به رأی گذاشته میشود. همکاران سر جایشان مستقر شوند، چند تا رأیگیری پشت سر هم داریم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده 20 ـ وزارت راه و شهرسازی مکلف است هر سه¬ماه یک¬بار نسبت به انتشار عمومی و ارائه گزارش عملکرد مکتوب و رسمی درخصوص اجرای مفاد این قانون به کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی اقدام نماید.
آقای رئیس! پیشنهادی نداریم، ماده (20) را رأی بگیرید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 229 نفر، اعلام رأی بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد. بعدی را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده 21 ـ وزارت راه و شهرسازی مکلف است در تهیه دستورالعمل طراحی و ساخت پروژههای مسکن حمایتی، تحقق هویت و فرهنگ و سبک زندگی غنی اسلامی ـ ایرانی را صیانت نماید و الزامات زیست محیطی، بهرهوری انرژی، پدافند غیرعامل، پایداری، ارتقای کیفیت، استحکام و ایمنی در برابر حوادث طبیعی و غیرمترقبه با استفاده از روشهای مناسب از جمله صنعتیسازی مسکن را رعایت نماید.
آقای رئیس! رأی بگیرید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
کمیسیون! این «سبک زندگی اسلامی ـ ایرانی» را شما به وزارت راه و شهرسازی سپردید؟ بعد چه کسی نظارت میکند، کجا کنترل میشود، اگر نکرد چگونه تشخیص میدهید، چگونه مجازات میکنید؟ آقای دکتر! بیایید اینجا توضیح بدهید.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! این «پروژههای»، میشود «طرحهای»، چون اگر «پروژه» باشد شورای نگهبان ایراد اصل (15) میگیرد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
بله، درست است. چه کسی تشخیص میدهد که رعایت میکند یا نمیکند؟ چطور مجازاتش میکنید؟ حکم خیلی گرد است. اگر عمل نکرد، اولاً چه کسی تشخیص میدهد هویت ایرانی و اسلامی را رعایت میکند یا نه، اگر نکرد چه کسی تشخیص میدهد و بعد چگونه مجازات میشود؟ سه تا ابهام وجود دارد.

محمدحسين فرهنگي
این در دستورالعمل میآید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
مجازات که نمیشود در دستورالعمل بیاید.

سيدالبرز حسيني
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت همکاران گرامی، عرض تبریک سال جدید و عرض خستهنباشید خدمت همکاران گرامی.
آقای دکتر سه تا ابهام درخصوص ماده (21) اعلام کردند. دستورالعملهای طراحی و ساخت پروژههای مسکن در شورای عالی معماری و شهرسازی مطرح میشود، شورای عالی معماری و شهرسازی یکی از قویترین شوراهای کشور است و (11) نفر عضو دارد که وزرای محترم هستند و در این حوزه از وزارتخانههای مختلف حضور دارند که درخصوص طرحها در ابعاد مختلف اظهارنظر میکنند و یکی از شوراهای قوی است و از حیث تغییر کاربری درخصوص مسائل مربوط به بحثهای هویت و فرهنگ و سبک زندگی، مشاورینی که گرفته میشود در این حوزه، تمام اسناد بالادستی، تمام مسائل حوزههای فرهنگی درخصوص رعایت الزامات فنی جزء به جزء در این شورا مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
لذا این بحث اصلاً جای ابهامی از نظر کمیسیون ندارد، تمام حوزههای زیستمحیطی، مسائل مربوط به بهرهوری، مسائل مربوط به مسائل پدافند غیرعامل، حوزههای ارتقا و کیفیت، منتها اینجا نکتهای را در نظر گرفتیم که برای تولید مسکن از حیث صنعتیسازی هم حتماً در این حوزه یک فرصتی ایجاد شود که ما بتوانیم صنعتیسازی را هم در این حوزه داشته باشیم. لذا از نظر کمیسیون ابهامی در این خصوص با توجه به شرح وظایف شورای عالی معماری و شهرسازی هیچ نگرانی وجود ندارد، متشکرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای حسینی! باز هم مسأله حل نشد، اگر شورای عالی شهرسازی به وظایف خودش عمل نکرد که نمیکند، الان وضع ساختار شهری ما نشان میدهد که هیچ پیوست فرهنگی وجود ندارد. چه کسی میخواهد وزیر را مجازات کند؟ چه کسی میخواهد تشخیص بدهد؟ معلوم نیست. به نظر من ابهام دارد. من ابهام را به رأی میگذارم، اگر همکاران موافق هستند کمیسیون رسیدگی کند و مجدداً اصلاح کند، با کمیسیون فرهنگی هم حتماً مشورت کنید.

کمال علي پورخنکداري

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
به چه چیزی تذکر دارید؟ به ابهام من تذکر دارید؟ تشخیص ابهام با رئیس است، توضیح دادند من پذیرفتم.
حضار 229 نفر، ابهام و ارجاع مجدد به کمیسیون را به رأی میگذاریم. من از کمیسیون خواهش میکنم با کمیسیون فرهنگی که مسئول این کار است حتماً مشورت کند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
من خواهش میکنم موارد اینگونه را کمیسیونهای تخصصی از متخصصین آن حوزه حتماً سؤال کنند، با کمیسیونهای مربوطه مشورت کنند. وقتی ما داریم در رابطه با حوزه فرهنگ و پیوست فرهنگی معماری صحبت میکنیم، باید ابعاد آن روشن باشد، نقش شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان سیاستگذار در حوزه فرهنگ باید روشن باشد. اینکه ما به یک وزارتخانهای بدهیم که کارش کاملاً اجرایی زیربنایی است، هویت فرهنگی را میخواهد تعیین کند، اینکه سنگ روی سنگ بند نمیآید، آن وقت همه کارها را وزارتخانهها، محیطزیست هم همین است، باید ضوابط سازمان محیطزیست و استاندارد محیطزیست و نسبت این دستگاهها با همدیگر، اینطور قانون نوشتن، بعد باز کمیسیون بعدی میآید همه وظایف حوزه عمران را میگیرد به وزارتخانه مربوطه آن میدهد. بند بعدی را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده 22 ـ کلیه دستگاههای موضوع ماده (29) قانون برنامه ششم توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران موظفند تمامی املاک و مستغلات در اختیار خود را حداکثر سه¬ماه پس از تصویب این قانون در سامانه اموال و دارایی¬های دولت (سادا) ثبت نمایند. همچنین کلیه دستگاههای دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی موظفند اطلاعات مربوط به هرگونه معامله و اجاره اراضی تحت اختیار خود را در قالب¬های مختلف، به همراه جزئیات مربوط به معامله (از جمله شرایط، قیمت و فرد دریافت¬کننده) در سامانه ملی املاک و اسکان اعلام عمومی نمایند. متخلف از اجرای این حکم به دادگاه صالحه معرفی می¬شود.
کلیه دستگاههای موضوع ماده (29) قانون برنامه ششم توسعه مکلفند ظرف مدت شش¬ماه پس از لازم¬الاجرا شدن این قانون برای دریافت سند رسمی مالکیت اراضی در اختیار خود که فاقد سند رسمی تکبرگ می¬باشند از سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مطابق مقررات مربوط اقدام نماید. در غیر این صورت متخلف به انفصال از خدمات دولتی و عمومی از شش¬ماه تا دو سال محکوم می¬گردد.
کسی در ماده (22) پیشنهاد اصلاحی به کمیسیون دارد؟ حاجآقا! پیشنهاد شما مطرح شده در صحن است، ابهام دارید؟ آقای رئیس! این موضوع را نگاه کنید ببینید به عنوان ابهام میپذیرید.

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حاجآقا! این پیشنهاد الحاقی است، ابهام نیست. ابهام را اول باید رئیس جلسه بپذیرد. (میرتاجالدینی ـ ابهام نیست، توضیح میدهم، پیشنهاد است) شما نمیتوانید پیشنهاد جدید بدهید، باید در زمان مقرر میدادید. حاجآقا! اگر زحمتتان نیست یک لحظه تشریف بیاورید بالا. شما تا وقت هست پیشنهاد بعدی را مطرح بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
دیگر پیشنهادی نداریم، آقای رئیس! رأی بگیرید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای پژمانفر میگویند پیشنهاد دارم.

احمد اميرآبادي فراهاني
حاجآقای پژمانفر! شما پیشنهاد دارید؟ (1) را مطرح میکنید یا (2)؟ بفرمایید.

نصراله پژمان فر
پیشنهاد دهنده
اول پیشنهاد (1) را مطرح میکنم، بعد پیشنهاد (2).

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! پیشنهاد (1) را ببینید. میخواهید جایگزین متخلف از اجرای این حکم کنید؟

نصراله پژمان فر
پیشنهاد دهنده
بله. اجازه میفرمایید؟

احمد اميرآبادي فراهاني

نصراله پژمان فر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من قبل از اینکه راجع به این پیشنهاد مطلبی عرض کنم، با توجه به اینکه فردا در مجمع تشخیص مصلحت نظام بنا است که در ارتباط با لوایح CFT و پالرمو یک تصمیمگیری شود، این مسأله و خطراتی که متوجه کشور خواهد شد را میخواهم یادآور شوم که عزیزانی که در مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند نسبت به این مسأله دقت داشته باشند.
بحث انتخابات 1400 یا اینکه بعضی از عزیزانی که در مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند دارند از این مسأله شانه خالی میکنند و این مسئولیتی که بر عهده آنها قرار داده شده را انجام نمیدهند، یک مقداری نگرانکننده است. مشروط تأیید شدن این لوایح، اینکه بعضیها مطرح کردند این لوایح را به صورت مشروط مصوب کنند، قطعاً زمینه سوءاستفاده دولت را به عنوان اینکه این مصوب شده، زمینه سوءاستفاده برای دولت را فراهم میکند. من خواهش میکنم در این لحظات بسیار خطیر و در این لحظات بسیار حساس مجمع تشخیص مصلحت نظام وظیفه انقلابی و قانونی خودشان را درست انجام بدهند. یک متن کوتاهی هم در ارتباط با این موضوع نوشتهام، روی میز یکایک سروران قرار گرفته، من بیشتر از این اطاله کلام نمیکنم. این متن را نگاه کنند، نسبت به این موضوع حساسیت نشان بدهیم، امروز کشور را با این مسائل دچار بحران نکنیم.
اما پیشنهاد من در ارتباط با این است که متن گفته که متخلف از اجرای این حکم به دادگاه صالحه معرفی شود. اینکه ما مواردی را داریم که معرفی شدن به دادگاه صالحه نتیجه روشن و مشخصی ندارد و منجر به یک محکومیتی که بازدارندگی باشد نمیشود. پیشنهاد صریح من این است، سروران گرامی، اعزه بزرگوار! ما گفتیم متخلفی که اجرای این حکم را نمیکند متناسب با آن ارزش زمین یا معاملهای که دارد انجام میشود، این فرد اولاً به انفصال دائم از خدمات دولتی محکوم شود و به آن مقدار که ضرر و زیانی براساس این تخلف ایجاد شده، علاوه بر آن محرومیت از خدمات دولتی و محرومیت از حقوق اجتماعی درجه پنج، جزای نقدی هم در اینجا باید وجود داشته باشد. یعنی ما میخواهیم یک وحدت رویه در مقابل تخلفاتی که صورت میگیرد در دادگاهها شکل بگیرد. فردا یک دادگاه نیاید کسی را تبرئه کند، یک دادگاه دیگر بیاید یک حکم دیگری بدهد.
عزیزان، سروران گرامی! ما اگر امروز میخواهیم رأیی بدهیم که دادگاه در مقابل این قضیه صراحت داشته باشد و از ارتکاب جرم مانع شود، باید جرم را مشخص کنیم. ما اینجا فقط آمدیم بیان کردیم که اگر کسی این تخلف را داشت، دادگاه اولاً به او انفصال خدمت بدهد، محرومیت از خدمات اجتماعی و حقوق اجتماعی درجه پنج را داشته باشد و جزای نقدی هم به مقداری باشد که آن جرم را مرتکب شده است. عزیزان! گاهی ما جرایم نقدی که در نظر میگیریم اینقدر کم است که نه تنها در مجرم بازدارندگی ایجاد نمیکند، بلکه مشوق مجرم در ارتباط با آن جرم است.
لذا ما گفتیم به ازای آن مقداری که دارد آن کار را انجام میدهد، مجرمیت او روشن شود و به ازای این قضیه محکوم شود. خواهش میکنم سروران گرامی به همین دو نکتهای که عرض کردم، هم نسبت به این تصمیمی که دارد در ارتباط با این موضوع مجمع تشخیص مصلحت نظام میگیرد، در این موضوع حساسیت خودشان را ابراز کنند و هم نسبت به این موضوع پیشنهادی که داده شده که میتواند یک بازدارندگی تقریباً نظامیافتهای را ایجاد کند رأی مثبت بدهند. از همه عزیزان تشکر میکنم، به برکت صلوات بر محمد و آل محمد (حضار صلوات فرستادند).

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

روح اله متفکرآزاد
بله آقای دکتر، جناب آقای صدیف بدری مخالف هستند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

صديف بدري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت ملت بزرگ ایران اسلامی و همکاران عزیز عرض سلام و ادب و احترام و وقتبخیر دارم. انشاءالله که سال پرخیر و برکتی برای هموطنان عزیز رقم بخورد.
ضمن تشکر از حساسیت و پیشنهاد همکار عزیزمان جناب آقای پژمانفر نسبت به اجرای قوانین مصوب مجلس و تشکر از همکاران عزیز در بررسی طرح جهش تولید و تأمین مسکن در مجلس یازدهم و حساسیتی که درخصوص مسائل مسکن دارند. خدمت همکاران عزیز عرض کنم، این ماده قانونی که به نام ماده (22) آورده شده، تکالیفی درخصوص درج اطلاعات املاک در اختیار دستگاههای دولتی در سامانه مربوطه است. همچنین معاملاتی که برای فروش یا اجاره املاک در اختیار دستگاههای مربوطه فروخته و معامله میشود، در یک سامانهای حتماً باید درج شود.
لذا برای آن هم در این ماده قید شده که آنهایی که تخلف میکنند، نسبت به این موضوع ظرف مدت تعیینشده اقدام نمیکنند، به دادگاه صالحه معرفی میشوند. تا آنجایی که من یادم هست و اطلاعات دارم درخصوص تضییع اموال بیتالمال و کوتاهی در معاملاتی که در بیتالمال صورت میگیرد، دستگاه قضائی خصوصاً با حضور جناب آیتالله رئیسی با حساسیت بسیار بالایی نسبت به این موضوع برخورد میکنند، رصد میکنند، بررسی میکنند، سازمان بازرسی کل کشور رصد بسیار خوبی در این خصوص انجام میدهد. لذا لازم نیست ما بیاییم تمام موارد تنبیهی را در این ماده اعمال کنیم. در اختیار دادگاه صالحه گذاشته میشود، دادگاه صالحه به کارشناس ارجاع میدهد، براساس تجربه و علمی که دارند نسبت به موضوع تصمیمگیری میکنند.
من فکر میکنم دغدغه خاصی درخصوص مسائل مربوط به این موضوع در قوه قضائیه و دستگاههای اجرایی نداریم. لذا لازم نیست نسبت به مدیران و کارکنان دولتی بیش از گذشته بدبین باشیم، دست آنها را ببندیم، هر روز قوانین تنبیهی تشدید شود و امکان ریسک را از مدیران دولتی و کارکنان و کارشناسان دولتی هم بگیریم.
لذا به نظر من نسبت به کارکنان و مدیران باید دیدگاهمان را منفیتر نکنیم، مثبت بنگریم و هر جا هم خدایناکرده گزارش خلافی هست حتماً دادگاه صالحه رسیدگی میکند. لذا به نظر من حساسیت خاصی به این موضوع وجود ندارد. لذا از همکاران عزیز میخواهم که به این پیشنهاد رأی ندهند، همان پیشنهاد و مصوبه کمیسیون عمران فکر میکنم کفاف دغدغه همکاران عزیز درخصوص اجرای قانون را انجام میدهد.
یک اخطار و تذکر هم به دولت محترم دارم. اخطار قانون اساسی درخصوص مسائل مسکن و تأمین مسکن مورد نیاز و مناسب برای هر شهروند ایرانی در قانون اساسی آمده است. متأسفانه در طول سالهای گذشته، البته با حضور جناب آقای اسلامی اقدامات خوبی صورت گرفته، ولی اصلاً کافی نیست. این تلاطمات مسکنی که ما شاهد هستیم در چندین ماه گذشته قیمتهای آنچنانی و افزایش قیمتهای چند برابری که در حوزه مسکن و اجاره مسکن داشتهایم، واقعاً اقشار نیازمند جامعه، کارگران، کارمندان، نظامیان و آنهایی که زحمت میکشند، در مرزها از امنیت کشور دفاع میکنند، واقعاً مسکندار شدن آنها به یک آرزو تبدیل شده است. کارگران عزیز، آنهایی که اصلاً شغلی ندارند.
ضمن تشکر از حمایت مجلس محترم و همکاران عزیز در تصویب این طرح و در بودجه سال 1400 هم رقمی برای تسهیلات مسکن دیده شده است. از دولت محترم هم خواهش میکنم و میخواهم که بیش از گذشته در این موضوع کوتاهی نکنند، به خودشان بیایند. یک اقدام عملی برای ساماندهی مسکن مخصوصاً در حوزه اجاره که به فصل اجاره هم نزدیک میشویم، بیش از گذشته عنایت داشته باشند. از همکاران عزیز ممنون و سپاسگزارم. خواهش میکنم که به این پیشنهاد رأی ندهند و پیشنهاد کمیسیون عمران را انشاءالله تصویب کنند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکریم، موافق را دعوت بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای مهرداد گودرزوندچگینی موافق هستند، بفرمایید.

مهرداد گودرزوندچگيني
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم اعیاد شعبانیه و همینطور سال نو را خدمت همکاران عزیزم و ملت شهیدپرور ایران اسلامی تبریک میگویم. من ابتدائاً از پیشنهاددهنده محترم جناب آقای دکتر پژمانفر تشکر میکنم که پیشنهاد خوبی را دادند. قطعاً اگر قانون اجرا شود ضمانت اجرا میخواهد، ضمانت اجرا هم در خود قانون باید تعریف شود. هم دقت، هم جامعیت و هم ضمانت اجرا ارکان یک قانون خوب هستند. اینکه ما قانون خوب بنویسیم، اما ضمانت اجرا در درون آن تعریف نکنیم، قانون بنویسیم اما برای اجراکننده هیچ اجزایی نبینیم، حتماً این قانون اجرا نخواهد شد و قانون خوبی نخواهد بود. ما مصادیق مختلفی از قوانین داریم که بایستی اجرا میشد، متأسفانه برای اینکه ضمانت در درون آن نیست نتوانسته به خوبی پیاده شود. نمونه آن همین بحث یارانهای که دادیم، در قانون تعریف کردیم که سه دهک حذف شوند. آیا حذف شد؟ چون ضمانت اجرا نداشت، اگر ضمانت اجرا در درون آن تعریف میکردیم و این ضمانت محکم تعریف میشد، یقیناً امروز بخشی از افرادی که نبایستی یارانه دریافت میکردند، امروز یارانه دریافت نمیکردند و بخش زیادی از جامعه که نیازمند بودند میتوانستند یارانه بیشتری دریافت کنند. این قانون اگر میخواهد پیاده و اجرایی شود ما گفتیم کلیه دستگاههای اجرایی موظفند، اما ضمانت اجرایی ما مشخص نیست، اگر هم هست به خوبی تعریف نشده است. در همان جایی که گفتیم به دادگاه صالحه معرفی شوند، آمدیم اندازه مشخص کردیم، در حالی که در اینجا در متن پیشنهادی پیشنهاددهنده محترم گفتیم متناسب با ارزش زمین یا معامله به انفصال دائم از خدمات دولتی و عمومی و با محرومیت از خدمات حقوق اجتماعی درجه پنج. دقیقاً مشخص کردیم چه جرمی مرتکب شود و چه چیزی بایستی برای آن تعریف کنیم.
به گونهای نشود که ما قانون بنویسیم، اما ضمانت اجرا نداشته باشد. آن چیزی که پیشنهاددهنده محترم تأکید کرده، رفتاری است که میتواند ضمانت اجرا باشد. بحث ما این دولت و آن دولت نیست، بحث اجرای قانون است. ما که قانونگذار هستیم باید به گونهای قانون بنویسیم که بتواند پیاده شود و کسی جرأت نکند از قانون تخطی کند. بحث این است، اینکه در واقع آمدیم گفتیم اگر جرم اتفاق افتاد برای آن دقیق مشخص کردیم که خدمت یک قاضی محترمی نرود آن چیزی که خودش دلش خواست تعریف کند. ما قانون را طوری تعریف کردیم که دقیقاً متناسب با تخلف در قانون برای آن جرم تعریف شود.
من امیدوارم همکاران محترم دقت کنند، به این رأی بدهند و گرفتار توجیهات و توضیحات اضافه نشوند، خدایناکرده توضیحاتی داده نشود که ما را فریب بدهد و به این رأی ندهیم. من از همه همکاران خواهش میکنم به این پیشنهادی که برادر عزیزم جناب آقای پژمانفر طراحی کرده و پیشنهاد خوبی است رأی بدهید، انشاءالله جهش خوبی در بحث مسکن داشته باشیم. بسیار ممنون و متشکرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. دولت موافق است، کمیسیون بفرمایید.

سيدالبرز حسيني
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران توجه بفرمایند! بحث تخلفات کارکنان دولت قواعد و قوانین خاص خودش را دارد. ما در اینجا آوردهایم که اگر کسی، مسئولی آن سامانه را تکمیل نکرد، سامانه تمام املاکی که در ید دولت است و سازمانهای مختلف در ید آنها است، سامانهای در اختیار وزارت امور اقتصادی و دارایی است، تکمیل میشود، در این طرح هم ما گفتیم وقتی اطلاعات تکمیل شد برویم برای آن تصمیمگیری کنیم. حاجآقای پژمانفر پیشنهاد کردند اگر کسی این سامانه را تکمیل نکرد برویم بر حسب ارزش ملکی یک مجازاتی را برای او در نظر بگیریم که متناسب با عدم ورود اطلاعات به یک سامانه است. اصلاً تناسب ندارد، این اصلاً عین این است که ما تمام مدیران را دست به عصا میکنیم برای اینکه اطلاعات یک سامانه را وارد نکرده باشد.
در بند یا پاراگراف دوم این ماده آوردهایم که اگر مسئولی نرفت و سند ملکی آن زمین را از حیث قانونی تکمیل نکرد، بروند با او برخورد کنند، اینجا هم دیده شده که از خدمات دولتی و عمومی از شش ماه تا دو سال محکوم شود. جرم باید با آن چیزی که مرتکب شده متناسب باشد، ساختار سیستم دولتی از حیث اینکه یک نفر تخلف در ساختار سیستم اداری انجام بدهد کاملاً مشخص است، بر دادگاه صالحه هم اشرافیت دارد. لذا آن کسی که خلاف قانونی درخصوص یک ملک میکند، تضییع اموال دولتی میکند، این اصلاً جدای از موضوعی است که در این بند آورده شده و کمیسیون کاملاً با این موضوع مخالف است.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. پیشنهاد حاجآقای پژمانفر مطرح است. حضار 223 نفر، دولت موافق و کمیسیون مخالف هستند.

احمد اميرآبادي فراهاني
همکاران مشارکت بفرمایند، پیشنهاد آقای پژمانفر در ماده 22 مطرح است که جایگزین عبارت آخر میشود.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
به عبارت بهتر به پاراگراف اول الحاق میشود.

احمد اميرآبادي فراهاني
نه آقای رئیس، جایگزین «متخلف از اجرای این حکم به دادگاه صالحه معرفی شود»، میشود «متخلف از اجرای این حکم متناسب با ارزش زمین یا معامله به انفصال دائم» تا ادامه انتهای پیشنهاد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد.

نصراله پژمان فر

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حاجآقا! یک پیشنهاد کافی است، دیگر وقت نداریم.

احمد اميرآبادي فراهاني
حاجآقا! این دیگر قابل طرح نیست، آن پیشنهاد قبلی شما جایگزین آن قبلی شد، در ادامهاش دیگر این قابل طرح نیست. آقای رئیس ببینید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
شما مجازات معلوم کردید، آقای پژمانفر بفرمایید.

نصراله پژمان فر
پیشنهاد دهنده
خیلی متشکر از همه سروران گرامی که کمک کردند این موضوع مصوب شد. به هر حال نتیجه آن هم نظاممند شدن نظام جزایی هست.
آقای دکتر ببینید! در ارتباط با این موضوع پیشنهادی که من دادم این مسأله در مورد باقی همه موارد تسری پیدا کند. یعنی این موضوعی که ما گفتیم در مورد این تخلف خاص بود، ما میگوییم در موارد دیگری که تخلف وجود دارد، آقای دکتر! منطق مسأله این است که اگر ما نتوانیم در نظام برخورد با متخلف ریلگذاری صحیحی داشته باشیم موجب نارضایتی مردم میشود. یک بخشی از مردم ناراضی هستند، چرا؟
سروران دقت بفرمایید! به دادگاه میرود با یک مجرم با همان جرم یک طور برخورد میشود، با یک مجرم دیگر در یک دادگاه دیگر یک طور دیگر برخورد میشود. این به دلیل این است که هر کدام از قضات براساس برداشت خودشان میخواهند رأی بدهند. اما اگر ما اینجا بیاییم یک مبنایی را نسبت به مجازات تعیین کنیم، این مبنا مشخص کردن این میشود که با نفر اول، نفر دوم، نفر صدم، هر تعدادی که دارند این تخلف را مرتکب میشوند یکسان برخورد میشود. این موجب رضایتمندی است.
سروران گرامی، اعزه بزرگوار، خواهران محترمه، برادران بزرگوار! مردم امروز میگویند چرا ما ناراضی هستیم؟ به دلیل اینکه با نفر اول یک طور برخورد میشود، با نفر دوم یک طور. ما اینجا ریلگذاری کردیم، آن مورد قبلی در آن مصداق درست بود، ما گفتیم کسی که دارد خطا میکند به اندازهای که ضرر میرساند، این قاعده فقهی است، کسی که ضرر میرساند، به همان اندازهای که ضرر میرساند ضمان دارد. من وارد بحثهای اصطلاحات فقهی آن نمیشوم. اینجا عدالت اقتضا میکند که ما بگوییم اگر تو (100) هزار تومان به بیتالمال ضرر زدی، باید (100) هزار تومان جبران کنی. چرا امروز بیباکی در بعضی از مدیران ما ایجاد شده؟ چون میگوید من هر خطایی کنم، هر ضرر و زیانی به بیتالمال وارد کنم کسی جلوی من را نمیگیرد.
عزیزان! چرا قانون ما اجرا نمیشود؟ به دلیل اینکه یک؛ جرمانگاری نکردهایم. دوم؛ برای آن جرم مجازات مشخصی نگذاشتهایم. پیش یک قاضی میرود، میگوید من تشخیص دادم این را باید برائت بدهم، من هیچ مجازاتی برای این فرد قائل نشوم.
سروران گرامی! لذا خواهشم این است که این امر کمک میکند، همانطور که لطف کردید آن مورد قبلی را تأیید کردید، آن مصداقی بود، این یک قاعده کلی است، میگوید این ضمانت اجرا قابل تسری به سایر موارد هم هست. یعنی در سایر موارد هم اگر این تخلف صورت بگیرد، باید با مجرم براساس آن حکمی که داده شد، یعنی محرومیت اجتماعی، انفصال خدمت، البته من این را عرض میکنم، اینکه دوستان میگویند ممکن است مدیران ما را مأیوس کند، مدیران ما دلسرد شوند، نه اینطور نیست. وقتی ما یک مدیری را تشخیص میدهیم که مدیر تشخیص درستی داشته و برداشتی کرده و نظری داده، ما که او را متخلف نمیدانیم. متخلف کسی است که قرائن ظاهری و باطنی دلالت بر فساد این مدیر میکند. ما باید با فساد مدیر برخورد کنیم. لذا به نظر من این پیشنهاد مکمل پیشنهاد قبلی خواهد بود و مفاد این قانون در ارتباط با این موضوع میتواند تأیید این کار را کند.
پس جمعبندی؛ من بیشتر اطاله نمیکنم، یک دقیقه هم کمتر صحبت میکنم. آقای رئیس! جمعبندی من این است که ما اینجا میگوییم که در کل این قانون کسانی که مجرم تشخیص داده شدهاند و باید با آن مجرم برخورد کنند، نظر دولت هم همانطور که در مورد قبلی فرمودند نظرشان مساعد است، در اینجا هم من نظرشان را گرفتم نظرشان مساعد است، میگویند در کل جاهایی که کسی دارد تخلف میکند با متخلف برخورد شود، تا اینجا با هم مشترک هستیم. اما آن چیزی که من بعدش میگویم این است که مجازاتی که متناسب با آن است، ما مجازات را متناسب با جرم او تعیین کنیم. عرضم را تمام میکنم، باز هم به برکت صلوات دیگری بر محمد و آل محمد. انشاءالله در این باقیمانده ماه شعبان خدا عنایاتی را که به اولیایشان داشته، به ما هم داشته باشد که بتوانیم با آمادگی کامل وارد ماه مبارک شویم. ما داریم به مفاد این قانون اشاره میکنیم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای غضنفرآبادی مخالف هستند، بفرمایید.

موسي غضنفرآبادي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز توجه داشته باشید! اولاً عرض خستهنباشید و خداقوت و تبریک اعیاد شعبانیه و سال جدید. دوستان! خواهشاً توجه بفرمایید! فرمایشاتی که جناب آقای پژمانفر فرمودند یک طرف، اما شما نگاه کنید، این شیوه، شیوه قانونگذاری و قانوننویسی نیست. آنجا در ذیل این ماده آمده عدم اجرا یا اجرای ناقص یا خلاف واقع مفاد این ماده توسط مسئول مربوطه در دستگاههای مذکور مستوجب انفصال از خدمت دولتی و عمومی از شش ماه تا دو سال میباشد.
پیشنهادی که جناب آقای پژمانفر فرمودند این است که این ضمانت اجرا قابل تسری به سایر مواد هم هست، تا کل قانون ضمانت اجرا داشته باشد. خواهش میکنم توجه بفرمایید. اینکه ما اینطور بگوییم به سایر مواد هم تسری داشته باشد، کدام مواد؟ کدام قسمت؟
همینطوری نسبت به همه این قانون یک حکم کلی را دادن درست نیست. باید موارد آن احصا شود، روشن شود، مبین شود. اینکه ما بخواهیم بگوییم به کل قانون، اگر این باشد که یعنی هر کجا که نمیدانیم استنباط یک قاضی این است که این به کل مواد میخورد، نمیخورد، به اینجا میخورد، کم است، زیاد است، تخلف است؟ به این کیفیت قانوننویسی به نظرم اشکال دارد و استدعایی که از همکاران عزیز دارم، البته اگر واقعاً آقای رئیس احساس میکنند که نیاز به این دارد که باز هم مثلاً نواقصی داشته باشد، اصلاح شود، آن جای خودش. اما شما نگاه کنید، این پیشنهاد را خواهشاً شما نگاه کنید، مثلاً این قانوننویسی است؟ این ضمانت اجرا قابل تسری به سایر مواد هم هست تا کل قانون ضمانت اجرا داشته باشد. قانوننویسی به این شکل درست نیست، پیشنهاد ممکن است در اصلش یک پیشنهادی باشد که البته قابل تأمل است، اما این شیوه، شیوه مناسبی نیست و حالا آقای پژمانفر هم دارد «چهار، چهار» میکند، ما میگوییم خواهش میکنیم، اینجا که گفته شده اینجا لازم است، اما در جاهای دیگر حتماً و حتماً مناسب نیست، من میخواستم تذکر بدهم، اما خوشبختانه اسمم به عنوان مخالف آمد. حالا ما تکلیف خودمان را انجام میدهیم و اعلام میکنیم و انشاءالله دوستان توجه داشته باشند که به این رأی منفی بدهید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای سیدکاظم دلخوش موافق هستند، بفرمایید.

سيدکاظم دلخوش اباتري
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً سال نو و همچنین ایام شعبانیه را هم به همکاران عزیز و هم به ریاست محترم، هیأترئیسه محترم و مردم عزیز و شریفمان تبریک عرض میکنم.
من دو، سه جمله بیشتر عرض نمیکنم. دوستان! تجربه به ما نشان داده که اگر ما قانونگذاری کنیم و در قانونگذاریها ضمانت اجرایی برای برخورد با متخلفین را پیشبینی نکنیم، قطعاً آن قانون ناقص میماند و کامل نخواهد بود. پیشنهادی که آقای پژمانفر دادند برای اینکه این قابلیت اجرا و ضمانت در اجرا به بقیه موادی که مشابه این است تسری کند، عین جملهشان این است که «عدم اجرا یا اجرای ناقص یا خلاف واقع مفاد این ماده توسط مسئول مربوطه در دستگاه مذکور موجب انفصال از خدمات دولتی و عمومی از شش ماه تا دو سال است». من فکر میکنم مواردی که مشابه هم هستند، برای اینکه مردم فکر نکنند در محاکم تبعیضی برایشان قائل شدند و مجازات برای مجرم باید مشخص شود، باید به سمتی برویم که دوگانگی در شناخت و شناسایی مجرمین نداشته باشیم و ابهام و پارتیبازی نباشد و قابلیت اجرایی پیدا کند، من فکر میکنم که بهترین پیشنهاد است و دوستان به این پیشنهاد رأی بدهند که انشاءالله این قانونی که دارید مینویسید کامل شود. تشکر میکنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

هادي قوامي
بسم الله الرحمن الرحیم
با تبریک سال نو و اعیاد شعبانیه. نمایندگان محترم عنایت داشته باشند، ما با ضمانت اجرا موافقیم، یعنی بالاخره ما در دولت باید منظور قانونگذار را تأمین کنیم. اینکه در آن ماده قبل ما موافقت کردیم، آن استثنا است. جناب آقای پژمانفر! ما در آن مورد قبل با شما موافقت کردیم، ولی اینجا شدید مخالفت میکنیم. چرا؟
ببینید! ما با کدام ضمانت اجرا موافقیم؟ با ضمانت اجرای اداری، با ضمانت اجرای سیاسی، ما با این موافقیم. بالاخره حق نمایندگان است وقتی که یک وزیری در راستای وظایفش که قانونگذار تبیین کرده حرکت نکند، سؤال کند، تذکر بدهد، استیضاح کند، اینها ابزارهای قانونی است که آن نظارت سیاسی شما را محقق میکند، یعنی شما با استفاده از ابزارهایی که قانون اساسی در اختیارتان قرار داده اهداف قانونگذار را تأمین میکنید. این نظارت عالیهای است که شما میتوانید از این طریق انجام بدهید.
ولی نظارت کیفری که شما میخواهید این را به همه مواد تسری بدهید، الان دیگر این نظارتها در دنیا منسوخ شده است. آقای رئیس، نمایندگان محترم! این خلاف سیاستهای قضائی هم هست که ما میخواهیم کیفرزدایی کنیم، یعنی در واقع شما با این کار جرمانگاری میکنید. یعنی الان دارد تلاش میشود که مراجعات به دادگاهها کمتر شود. ضمن اینکه ریسک مدیران را هم افزایش میدهید. مدیر یک چشماندازی به جایی که میخواهد مسئولیت قبول کند در اختیارش گذاشته شود، خواهش من از جناب آقای پژمانفر این است که این پیشنهادشان را پس بگیرند. ما با قبلی موافقیم، این را پس بگیرند یا نمایندگان محترم به این پیشنهاد رأی «دو» بدهند. شما بالاخره میخواهید یک جهش تولیدی در حوزه مسکن اتفاق بیفتد، میخواهید یک رونقی در حوزه مسکن اتفاق بیفتد، اگر ریسک ورود به این را افزایش بدهید آن هدف اصلیتان که هدف مقدسی است محقق نخواهد شد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم، کمیسیون بفرمایید.

سيدالبرز حسيني
بسم الله الرحمن الرحیم
اول از دولت تشکر میکنم که این بند را طوری تبیین کرد، آن چیزی که مدنظر جناب آقای پژمانفر هست با آن چیزی که مدنظر کمیسیون بود کاملاً متفاوت بود و به صحن اطلاعات غلط داده شد. اصلاً در این موضوع بحث ما این نیست که یک نفر زمین خرید و فروش میکند، تخلف کند، تضییع حقوق دولت را بکند با او برخورد نکنیم.
بحث اول، بحث سامانه بود که توضیح داده شد. حالا صحن رأی داد که هر کسی اگر این اطلاعات را در اختیار دولت قرار نداد، برویم مشخص این مدلی برای او جرم ببینیم و با همه یکسان برخورد کنیم. وقتی این رأی آورده، قسمت دوم موضوع که خیلی هم مهم است تقریباً از بین رفت. حالا آقای پژمانفر پیشنهاد میکند که به ادامه بحث اولشان این هم اضافه شود، اینکه کاملاً بود.
موضوع دوم یک بحث مهمی است، با پیشنهادی که آقای پژمانفر دادند تقریباً از حیث ادامه موضوع فکر میکنم موضوعیت نداشته باشد الان به آن اضافه شود. علیایحال قرار نیست که ما یک نفر را چون مدیر شده از ریشه در بیاوریم. قوانین ابتدایی را بر او بار کنیم، بعد شش ماه انفصال خدمت کنیم، دو سال هم انفصال خدمت کنیم، همه اینها را در نظر بگیریم که قرار است یک جهش تولید مسکنی اتفاق بیفتد. لذا کمیسیون مخالف با موضوع است، من حس میکنم با قسمت اولی که شما عزیزان رأی دادید، تقریباً قسمت دوم عقیم ماند، ممنونم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. پیشنهاد آقای پژمانفر مطرح است. حضار 221 نفر، کمیسیون و دولت هر دو مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
یک رفع ابهام آقای میرتاجالدینی دارند، سه تا پیشنهاد الحاقی هم جناب آقای فرهنگی دارند، اجازه بدهید ادامهاش را فردا بررسی کنیم، چون الان باید تذکرات را هم وارد شویم.
12
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص حمایت و قدردانی از برنامههای نوروزی رسانه ملی

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
بیانیه را قرائت بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانیه نمایندگان مجلس در حمایت و قدردانی از برنامههای نوروزی رسانه ملی.
بسم الله الرحمن الرحیم
امروز در عرصه جنگ بزرگ رسانهای که درگیر آن هستیم، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در خط مقدم قرار دارد و به معنای واقعی سربازان و افسران این جنگ، مدیران و برنامهسازان رسانه بزرگ هستند که با از خودگذشتگی و تلاش مضاعف و بهرغم همه کمبودهای مالی و برخی بیمهریها ایستادهاند و مبتکرانه تلاش میکنند. نوروز 1400 در حالی آغاز شد که بیش از یک سال از شیوع ویروس منحوس کرونا در کشور میگذشت و به همین دلیل بسیاری از مشاغل یا تعطیل و یا با محدودیت مواجه شدند، اما در این راه کارشناسان، برنامهسازان و مدیران شبکههای رادیویی و تلویزیونی ملی و مراکز استانهای صدا و سیما و بخشهای خبری سراسری و استانی با برنامهریزی و تلاشهای شبانهروزی و مجدانه بر آن شدند تا در ایام تعطیلات نوروزی با تهیه و پخش برنامههای سرگرمکننده، آموزشی و مفرح و اطلاعرسانی دقیق و آگاهانه، حافظ آرامش ملت ایران باشند و علاوه بر تأمین نشاط و شادابی خانوادهها، اطلاعرسانی بههنگام برای هموطنان داشته باشند. جذب مخاطب بیش از (82) درصدی رسانه ملی در ایام نوروز گواه این مدعا است که مدیران و برنامهسازان رسانه بهرغم رقابتهای نابرابر با امواج سهمگین دشمن، در شبکههای ماهوارهای و فضای مجازی رهاشده، مردم را پای تلویزیون نشاندند تا در خانه مانده و شاهد برنامههای شاد و متنوع باشند.
رسانه ملی در نوروز امسال با تولید و پخش سریالهای مختلف نظیر سریال موفق و پربیننده «نون.خ» که به هموطنان عزیز کُرد میپرداخت و نصاب بیننده سریالهای طنز را نیز جابهجا کرد، همچنین با پخش سریال گاندو بر آگاهیبخشی و بصیرت مخاطبان افزود تا مردم علاوه بر نشاط و شادابی، آگاهی سیاسی خود را نیز بالاتر ببرند. نوروز 1400 از اعیادی بود که مردم هم طنز خوب و فاخر دیدند، هم به واسطه اعیاد مبارک شعبانیه شاهد و مستمع برنامههای جذاب رادیویی و تلویزیونی در حوزههای دینی و معارفی بودند و هم حوزه سیاسی و خبر با ارائه گزارشها و تحلیلهای بهموقع و آگاهیبخش، به طور دائم در کنار آنها بود.
برنامههای امیدبخش و مطالبهگر در حوزه اقتصاد مقاومتی، آداب و رسوم، جهش تولید، حمایت از کارآفرینان و مولدان ثروت و به ویژه پیامهای مستمر و آگاهیبخش درباره کرونا و در جهت حفظ سلامت ملت ایران مخاطب را با خود همراه کرد. در حالی که دشمن برای چندمین بار اکانت و صفحات مجازی برخی از شبکههای برونمرزی صدا و سیما را مسدود نمود، همانند اقدام اخیر شرکتهای آمریکایی فیسبوک و یوتیوب در انسداد حساب کاربری شبکه PressTV، لیکن صدای مقاومت و انقلاب اسلامی از شبکههای برونمرزی رسانه ملی قطع نشد و هوشیارانه در برابر فضاسازیهای رسانهای ایستاد. همه این تلاشها ما نمایندگان مجلس را بر آن داشت تا از فرزندان غیور رسانه ملی تشکر و قدردانی کنیم و امیدواریم این مسیر موفقیت همچنان در ماه مبارک رمضان و انتخابات حساس ریاست جمهوری (28) خرداد ادامه داشته باشد.
این بیانیه به امضای (233) نفر از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی رسیده است.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: علی آذری، احد آزادیخواه، محمد آشوریتازیانی، محمدحسن آصفری، سیدعلی آقازادهدافساری، سیدمصطفی آقامیرسلیم، سیداحمد آوائی، یحیی ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، اکبر احمدپور، محمدرضا احمدی، احسان ارکانی، سلمان اسحاقی، مهدی اسماعیلی، ولی اسماعیلی، ذبیحالله اعظمیساردوئی، عزتاله اکبریتالارپشتی، احمد امیرآبادیفراهانی، حسین امامیراد، سیدحمزه امینی، شارلی انویهتکیه، پرویز اوسطی، عبداله ایزدپناه، علی بابائیکارنامی، علیاصغر باقرزاده، مهدی باقری، صدیف بدری، علیاکبر بسطامی، فرهاد بشیری، خلیل بهروزیفر، هادی بیگینژاد، سیدمحمد پاکمهر، نصراله پژمانفر، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، محسن پیرهادی، سیدرضا تقوی، رضا تقیپورانوری، مجتبی توانگر، علی جدی، امیرقلی جعفریبروجنی، وحید جلالزاده، حسین جلالی، عباس جهانگیرزاده، محمدصالح جوکار، حسین حاتمی، حمیدرضا حاجیبابایی، رضا حاجیپور، انور حبیبزادهبوکانی، علی حدادی، شهباز حسنپوربیگلری، اماناله حسینپور، کمال حسینپور، حسین حسینزاده، اسماعیل حسینزهی، سیدالبرز حسینی، سیدشمسالدین حسینی، سیدکریم حسینی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، قدرتالله حمزهشلمزاری، سیدمرتضی خاتمی، محمد خدابخشی، یوسف داودی، عبدالناصر درخشان، سیدکاظم دلخوشاباتری، احمد دنیامالی، حبیباله دهمرده، سیدمحسن دهنوی، مجتبی ذوالنوری، حسین رئیسی، جعفر راستی، احمد راستینههفشجانی، رجب رحمانی، بهزاد رحیمی، عبدالعلی رحیمیمظفری، حسن رزمیانمقدم، سیداحمد رسولینژاد، جلال رشیدیکوچی، محمد رشیدی، علی رضائی، محمدرضا رضائیکوچی، مجتبی رضاخواه، یعقوب رضازاده، غلامحسین رضوانی، عبدالحسین روحالامینینجفآبادی، مهدی روشنفکر، حسین رجایی، رحیم زارع، علیرضا زاکانی، محمدمهدی زاهدی، علی زنجانیحسنلوئی، محسن زنگنه، علیرضا زندیان، قاسم ساعدی، محمد سبزی، مهدی سعادتیبیشهسری، معینالدین سعیدی، اصغر سلیمی، رمضانعلی سنگدوینی، لطفاله سیاهکلی، امانقلیچ شادمهر، اقبال شاکری، مالک شریعتینیاسر، مهدی شریفیان، منصور شکرالهی، علیرضا شهبازی، حسینعلی شهریاری، مسلم صالحی، محمد صفائیدلوئی، محمد صفریملکمیان، سیدصادق طباطبائینژاد، مهدی طغیانی، فرهاد طهماسبی، محمود عباسزاده، روحاله عباسپور، فریدون عباسیدوانی، ابراهیم عزیزی (کرمانشاه)، ابراهیم عزیزی (شیراز)، محمدجواد عسکری، مهدی عسگری، محمد علیپور، کمال علیپورخنکداری، علی علیزاده، محسن علیزاده، ابوالفضل عموئی، علیاصغر عنابستانی، مهدی عیسیزاده، علیرضا عباسی، موسی غضنفرآبادی، ملک فاضلی، محسن فتحی، رسول فرخیمیکال، ولیاله فرزانه، سیدمهدی فرشادان، محمدحسین فرهنگی، احمدحسین فلاحی، حجتاله فیروزی، رحمتاله فیروزیپوربادی، جعفر قادری، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، سیداحسان قاضیزادههاشمی، غلامحسین کرمی، علی کریمیفیروزجائی، علیاکبر کریمی، جبار کوچکینژادارمساداتی، عباس گلرو، سهراب گیلانی، حسن لطفی، محمدرضا مبلغی، ابراهیم متینیان، بهروز محبینجمآبادی، محمدعلی محسنیبندپی، سیدمجتبی محفوظی، حسین محمدصالحیدارانی، صمداله محمدی، حسن محمدیاری، مرتضی محمودوند، جلیل مختار، احمد مرادی، کیوان مرادیانکوچکسرائی، غلامرضا مرحباء، عبدالرضا مصری، محمدمهدی مفتح، عباس مقتدایی، علیرضا منادیسفیدان، غلامرضا منتظری، سیدمحمد موحد، سیدعلی موسوی، سیدکاظم موسوی، سیدنظامالدین موسوی، سیدناصر موسویلارگانی، سیدمحمد مولوی، سیدمحمدرضا میرتاجالدینی، حسین میرزائی، سیدجلیل میرمحمدیمیبدی، احمد نادری، مجید ناصرینژاد، سیدمحمود نبویان، روحاله نجابت، عادل نجفزاده، مصطفی نخعی، مجید نصیرائی، علیرضا نظری، سیدغنی نظریخانقاه، محمدتقی نقدعلی، بیژن نوباوهوطن، حسن نوروزی، رحمتاله نوروزی، حسین نوشآبادی، جواد نیکبین، حسن همتی، محمد وحیدی، علیرضا ورناصریقندعلی، مجتبی یوسفی و خانمها: الهام آزاد، زهره الهیان، فاطمه رحمانی، سمیه رفیعی، پروین صالحیمبارکه، فاطمه قاسمپور، شیوا قاسمیپور، زهرهسادات لاجوردی، فاطمه محمدبیگی، سمیه محمودی و فاطمه مقصودی).

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
13
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
جناب آقای کریمی! تذکرات را بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات شفاهی همکاران محترم به دستگاههای اجرایی، نفر اول همکار محترم جناب آقای صدیف بدری نماینده محترم مردم اردبیل، نمین، نیر و سرعین هستند، بفرمایید.

صديف بدري
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و احترام خدمت ملت بزرگ ایران اسلامی و همکاران گرامی. جناب آقای دکتر روحانی، رئیسجمهور محترم! ماهها است که قطار گرانی مردم و به ویژه اقشار ضعیف جامعه را زیر میگیرد. دولت هم نه تنها در توقف یا کاستن از سرعت آن ناتوان است، بلکه با بیتدبیری، سوءمدیریت و اتخاذ تصمیمات ضد و نقیض به صورت مستمر بر شتاب و سرعت قطار گرانی میافزاید. گوشت و مرغ و میوه در حال پیوستن به خاطرات طبقات فرودست جامعه است و سفرههایی که هر روز خالیتر میشوند نمودی از کارنامه اسفناک دولت هستند که هر روز پیش روی میلیونها ایرانی گشوده میشود.
آقای رئیسجمهور! در روزهایی که مردم برای تأمین بدیهیترین نیازهای خود متحمل فشارهای بیسابقه میشوند، تورم هر ماه رکورد جدیدی را به ثبت میرساند و بازار به حال خود رها شده است، آرامش و لبخندهای ملیح شما و اعضای کابینهتان این ضربالمثل ترکی را برای ما تداعی میکند که «توخون آجدان خبری اولماز»، یعنی یک فرد سیر هرگز حال و روز یک گرسنه را درک نمیکند.
آقای روحانی! مگر صفهای عریض و طویل مردم برای خرید مایحتاج ضروریشان را نمیبینید؟ مردمی که قرار بود از درآمد سرشار بهرهمند شوند، در شرایط کرونایی هر روز چندین و چند ساعت از وقت گرانبهای خود را در صف مرغ و روغن تلف میکنند. چگونه با حراج عزت نفس ملت نجیبمان کنار میآیید؟ کرونا و گرانیها هدیه بیتدبیری دولت در روزهای قبل و بعد عید مردم بود و متأسفانه کماکان به این بازیها ادامه میدهید. به این بازیها پایان دهید، به این بازیها پایان دهید، به این بازیها پایان دهید. والسلام علیکم و رحمه الله

علي کريمي فيروزجائي
آقای بدری! خیلی متشکریم، همکار بعدیمان آقای کمال علیپورخنکداری نماینده محترم مردم قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوهشمالی هستند، بفرمایید.

کمال علي پورخنکداري
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
خدمت همکاران محترم و مردم شریف ایران، خصوصاً حوزه انتخابیهام عرض سلام دارم. اولین تذکرم به وزیر جهادکشاورزی و وزیر صمت است. همکاران عزیز! جناب آقای وزیر جهادکشاورزی امروز به مجلس آمدند و طوری صحبت کردند که مردم بدهکار شدند و مردم باید بیایند از ایشان عذرخواهی کنند. گرانی مرغ و گوشت را ندیدهاند. آقای وزیر صمت، آقای وزیر جهادکشاورزی! اینها دلیل نمیشود که بیایید یک گزارش سطحی بدهید، بعد بروید، بعد فکر کنید مشکل گرانی حل شده است. این اولین تذکرم که احتمالاً هم وزیر صمت و هم وزیر جهادکشاورزی مشکلات مرغ و گوشت را نمیدانند.
موضوع بعدی در رابطه با تذکرم به رئیس محترم جمهور است. موضوع توافق با چین است. دوستان عزیز! یک کلمه به نام «برنامه جامع همکاری» آوردهاند که مانع از اصول (125) و (77) قانون اساسی باشد. بند بند این توافقنامه را باید مجلس در جریان باشد که بلایی که برجام سر مجلس آورده اینجا نیاوریم. بند بند این قرارداد را انشاءالله مجلس ورود پیدا میکند و در این توافق انشاءالله عایدات خوبی برای کشور عزیز ما داشته باشد.
تذکر بعدیام به وزیر محترم نیرو است. جناب آقای وزیر محترم نیرو! سد کسیلیان، البته بدانید استان مازندران خصوصاً حوزه انتخابیهام قائمشهر، سوادکوه، جویبار با مشکل کمآبی مواجه است. انشاءالله این سد کسیلیان را توجه داشته باشند، سریعتر ساخته شود.
تذکر بعدیام به وزیر ورزش است. جناب آقای وزیر! سوادکوه ما وضعیت نابسامان ورزشی، کمبود امکانات ورزشی دارد، خصوصاً زمین ورزشی زیرآب نمیشود اینطور ده سال بماند. بیایید توجه داشته باشید، مدیرکل را وسط بیاورید، خودتان، معاونت فنی و عمرانیتان این مشکل را حل کنید.

علي کريمي فيروزجائي
آقای علیپور خیلی متشکریم. همکار بعدیمان آقای رسول فرخیمیکال نماینده محترم مردم لاهیجان و سیاهکل هستند، بفرمایید.

رسول فرخي ميکال
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
سلام بر ملت شریف ایران و سال جدید را خدمت همکاران عزیز و ملت شریفمان خصوصاً حوزه انتخابیهام تبریک عرض میکنم. شعار امسال مقام معظم رهبری «تولید، پشتیبانیها و مانعزداییها» است. به نظرم شعار امسال فقط بحث قوانین و مقررات در تولید نیست. عزیزان بزرگوار! امروز در دنیا انسان محور توسعه است. با توجه به شعار حضرت آقا، امسال در کشور دو انتخابات بزرگ در پیشرو داریم، یکی انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا که اولین ارتباط بین مردم و مسئولین است که بزرگترین عامل رضایتمندی و نارضایتی در کشور میشود. دوم انتخابات ریاست جمهوری. اگر ما در انتخابات افراد درستی انتخاب کنیم میتوانیم بزرگترین عامل در جهت حل مشکلات موجود کشور باشیم. لذا در گام دوم انقلاب از هیأتهای اجرایی و نظارت خاضعانه درخواست دارم نهایت دقت در تعیین صلاحیتها را در حوزه چارچوب قانونی داشته باشند تا افراد سالم و توانمند مسئولیت امور کشور را بر عهده گیرند.
تذکر بعدی به وزیر محترم جهادکشاورزی درخصوص تعیین تکلیف ناظران چای است. جناب آقای دکتر خاوازی! در سال گذشته جنابعالی قول داده بودید که مشکل را حل کنید، متأسفانه تاکنون اقدامی صورت نگرفته است.
تذکر بعدی به وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت و برادر عزیزم جناب آقای فتاح است. امروز کارخانه سیمان دیلمان باعث تخریب محیطزیست، یکی از بزرگترین منطقه گردشگری استان گیلان دیلمان شده است و جاده اصلی شهرستان سیاهکل و دیلمان کاملاً تخریب شده است. علیرغم پیگیریهای انجامشده کسی پاسخگوی مردم شریف شهرستانهای سیاهکل و دیلمان نیست. براساس اظهارات مدیران کارخانه سیمان، کارخانه ماده (41) یعنی زیانده است. اگر اینچنین است ادامه کار در آنجا واقعاً قابل قبول نیست. از وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت و جناب آقای فتاح درخواست میکنم در اسرع وقت نسبت به حل مشکل کارخانه سیمان اقدام نمایند.
تذکر بعدی به وزیر محترم راه و شهرسازی است. درخصوص شروع عملیات اجرایی جاده بامسبز به دریا در شهرستان لاهیجان که چندین سال است تاکنون هیچ اقدامی صورت نگرفته است.

علي کريمي فيروزجائي
آقای فرخی خیلی متشکریم. همکار بعدیمان آقای غلامرضا منتظری نماینده محترم مردم گرگان و آققلا بفرمایید.

غلامرضا منتظري
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و تبریک به ملت عزیز و سربلند ایران به ویژه گلستان ایران اسلامی. سخن آغازین من در مورد پیامدهای زنجیره معیوب تولید و توزیع مرغ و روغن است. نکته اول آنکه این صفهای طولانی شایسته ملت عزیز ایران نیست. از سوی دیگر زمینه افزایش نارضایتی و کاهش سرمایه اجتماعی را فراهم میکند. این سیاست با سیاستهای ابلاغی در مورد پیشگیری از انتقال ویروس کرونا تناقض دارد. شهروندی به من میگفت این چه سیاستی است؟ از سویی ما را به رعایت فاصلهگذاری دعوت میکنید، از سوی دیگر زمینه حضور ما را در این صفهای طویل مهیا میسازید. نکته دیگر آنکه اسباب سوءاستفاده رسانههای بیگانه را فراهم میکند که ضعف و تدبیر دولت را به حساب ناکارآمدی نظام بگذارند.
نکته دوم در مورد تعیین تکلیف خرید تضمینی محصولات کشاورزی به ویژه گندم و کلزا است، آن هم قیمتی واقعبینانه، قیمتی که زمینه رضایت کشاورزان را فراهم آورد و به رونق تولید بینجامد.
سخن پایانی در مورد وضعیت افسارگسیخته قیمت کالاها و ارز است. چه سیاستی از سوی آقای رئیسجمهور است، سال جدید را نقطه پایانی گرانی قیمتها اعلام میکند، از سوی دیگر قیمت خودرو افزایش مییابد. آقای رئیسجمهور، وزیران محترم! با احساس دلسوزی بیشتر نسبت به ایران سربلند به این وضعیت نابسامان پایان دهید و به رشد دیوار بیاعتمادی کمک نکنید.

علي کريمي فيروزجائي
آقای منتظری! از وقتشناسی جنابعالی متشکریم. همکار بعدیمان آقای الیاس نادران نماینده محترم مردم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس هستند، بفرمایید.

الياس نادران
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم به نوبه خودم ایام عید و ماه مبارک رمضان و ایام شعبانیه را تبریک عرض میکنم. خدا مرحوم گلآقا را رحمت کند، میگفت آقایان مسئولین! الان تابستان است، فردا که زمستان شد نگویید غافلگیر شدیم. قرار است زمستان برف و باران بیاید و مردم را گرفتار نکنید.
الان فکر میکنم لازم است به دولت این تذکر داده شود، آقایان دولتیها! هنوز ماه مبارک رمضان نیامده، فردا این بحران مرغ و تخممرغ و این چیزها مردم را گرفتار نکند. از الان یک فکری بکنید. اگر هم عرضه ندارید به مردم بگویید. گفتید ما ارز (4200) تومانی را برنداریم تا مشکل حل شود، حل شد؟ شما این گرفتاریها را چکار کردید؟ واقعاً شما مملکت را به این روز انداختید. انشاءالله که خدا هدایتتان کند.
یک نکته اساسی دیگری که هست ظاهراً این کرونا هدفمند در ستاد کرونا جابهجا میشود. رئیس ستاد کرونا هم در جریان باشد، کرونای ترکیه و اروپا به داخل کشور نمیآید، ولی اگر به عتبات و شهرهای مقدس و مراسم مذهبی بروند، از آن طرف میآید. این ستاد کرونا فکر کنم خودش باید به یک نوعی از خودش کرونازدایی کند تا نگاهش به مسائل ملی، دینی، مذهبی، گردشگری و تفریحی هم عوض شود.
نکته دیگری که حائز اهمیت است این است که امروز در وین اتفاقاتی دارد میافتد که بر همه شئونات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی کشور اثرگذار است. متأسفانه رفتار دولت در هشت سال گذشته ما را نسبت به مسأله نگرانتر کرده است. علیرغم مصوبات مجلس، علیرغم تأکیدات مختلفی که شده، متأسفانه هیچکس از مسئولین در جریان اتفاقات نیست و دوگانهسازیها در آستانه انتخابات دارد شکل میگیرد.

علي کريمي فيروزجائي
آقای نادران! خیلی متشکریم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکریم. اگر اجازه بدهید یک تذکر روز بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای احمد راستینههفشجانی تذکر روز دارند، بفرمایید.

احمد راستينه هفشجاني
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر به وزیر محترم نیرو و البته رئیس محترم سازمان محیطزیست نیز توجه کند. آقای وزیر محترم نیرو! خوب گوش کن. ما سال 57 انقلاب کردیم و به همه زورگوییها، لابیگریها و سلطهجوییها پایان دادیم. شعار عدالت را سر دست گرفتیم و به تبعیت از امام حکیممان بر آن گردن گذاشتیم و امروز هم سرباز محض امام خامنهای هستیم. سیاستهای غلط و پافشاری بر آن سیاستها آتشی را افروخته که مسئولیت مستقیم آن بر گردن شماست. هیچ مقام مسئولی حق ندارد به واسطه مسئولیتی در نظام رانتی را برای خود به جهت تضییع حقوق مردم منطقهای قائل باشد و بداند که قانون در کمین اوست و به واسطه تصمیمات غلط و ترک فعل بازخواست خواهد شد.
مردم ولایتمدار استان چهارمحال و بختیاری را همه به ولایتمداری و تدین میشناسند، به ویژه مردم نجیب شهرکرد که به پسوند دهکردی مفتخرند و شهدای زیادی را در دفاع از انقلاب اسلامی تقدیم کردند. آیتالله دهکردی را همه میشناسند و وصف او را شنیدهاند. اگر به شناسنامه شماره (1336) شهید خرازی نگاه کنید، پسوند دهکردی را خواهید دید. اولین شهید مدافع حرم از جامعه بسیج پزشکی کشور و اولین شهید بسیجی کشور در دفاع از حرم را مردم ولایتمدار دهکرد دادهاند.
همه مسئولان توجه کنند! متأسفانه آنچه در فضای مجازی از جلسهای در استانهای همجوار ما منتشر شده است و سخن غیرمسئولانه سخیفی را فردی به زبان آورده و البته هیچکس تأیید نمیکند و محکوم است، اینجانب با نمایندگان محترم آن استان صحبت کردم و این سخن سخیف و غیرمسئولانه را همه محکوم کردند.
با افتخار میگویم راستینهام و به دهکرد غیرتمند افتخار میکنم و تأکید میکنم:
1 ـ سیاستگذاریهای غلط و طرحهای غیرکارشناسی چون تونل ویرانگر بهشتآباد امنیت استانها را به خطر انداخته و این تونل جهنمی متوقف است و متوقف باقی خواهد ماند.
2 ـ پروژه انتقال آب شرب نیمی از جمعیت استان معروف به بن ـ بروجن که (70) درصد پیشرفت فیزیکی داشته و مصوبه دو دولت را دارد باید در امسال به بهرهبرداری برسد و گره زدن آن با هر طرح غیرقانونی بدون پیوستهای لازم زیستمحیطی، اجتماعی و امنیتی ممنوع و محکوم است.
3 ـ هر فشار سیاسی جهت أخذ مجوز زیستمحیطی تونل جهنمی بهشتآباد به دقت رصد و از خاطیان وفق قانون شکایت خواهیم کرد و همه ظرفیتهای قانونی را برای محاکمه چنین تصمیم خطرناکی به خدمت خواهیم گرفت.
4 ـ طرح تحقیق و تفحص از انتقالهای بینحوزهای آب کلید خورده است. از کمیسیون تخصصی انتظار اقدام دارم.
5 ـ دستگاههای امنیتی نسبت به این توهین اقدام قانونی به عمل آورند.
والسلام علیکم و رحمه الله

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
14
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
جلسه بعدی ما ساعت (7:45) دقیقه صبح فردا چهارشنبه هجدهم فروردین ماه 1400 خواهد بود. دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.