1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و صبحبخیر به ملت شریف و عزیز ایران و همکاران، برادران و خواهران گرامی خودم. جلسه با حضور 214 نفر رسمی است، دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه نود و سوم روز سهشنبه بیست و هشتم اردیبهشت ماه 1400 هجریشمسی مطابق با ششم شوال 1442 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد لایحه درآمد پایدار و هزینه شهرداریها و دهیاریها (اعادهشده از شورای محترم نگهبان).
2 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه موافقتنامه انتقال محکومین بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه (اعادهشده از شورای محترم نگهبان).
3 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه پروتکل اصلاح موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه جهت معاضدت در پروندههای مدنی و جزائی (اعادهشده از شورای محترم نگهبان).
4 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه موافقتنامه حمل و نقل بینالمللی جادهای مسافر و کالا بین دولت جمهوری اسلامی ایران و شورای فدرال سوئیس (اعادهشده از شورای محترم نگهبان1).
5 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد طرح تقویت امنیت غذایی کشور و رفع موانع تولیدات کشاورزی (در اجرای تبصره 1 ماده 45 آییننامه داخلی مجلس).
6 ـ سؤالهای آقای جواد کریمیقدوسی نماینده محترم مشهد و کلات (دو فقره) از وزیر صنعت، معدن و تجارت.
7 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد استانداری کرمانشاه.
8 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد چگونگی اجرای سامانههای نظارتی در حوزه امور بانکی.
9 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد بررسی وضعیت صنعت استخراج رمزارزهای جهانروا و مبادلات داخلی آن در کشور.
10 ـ انتخاب دو نفر از اعضای کمیسیونهای اقتصادی و برنامه و بودجه و محاسبات جهت عضویت در کمیته نظارت بر نحوه انتشار اوراق مالی اسلامی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آیاتی چند از کلامالله مجید.
(آیات 108 ـ 103 از سوره مبارکه «کهف» توسط قاری محترم آقای مصطفی یادگاری تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
قُلْ هَلْ نُنَبِّئُکمْ بِالْأَخْسَرِینَ أَعْمالاً * الَّذِینَ ضَلَّ سَعْیهُمْ فِی الْحَیاةِ الدُّنْیا وَ هُمْ یحْسَبُونَ أَنَّهُمْ یحْسِنُونَ صُنْعاً * أُولئِک الَّذِینَ کفَرُوا بِآیاتِ رَبِّهِمْ وَ لِقائِهِ فَحَبِطَتْ أَعْمالُهُمْ فَلا نُقِیمُ لَهُمْ یوْمَ الْقِیامَةِ وَزْناً * ذلِک جَزاؤُهُمْ جَهَنَّمُ بِما کفَرُوا وَ اتَّخَذُوا آیاتِی وَ رُسُلِی هُزُواً * إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ کانَتْ لَهُمْ جَنَّاتُ الْفِرْدَوْسِ نُزُلاً خالِدِینَ فِیها لا یبْغُونَ عَنْها حِوَلاً *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از قاری محترم برادر عزیزمان جناب آقای مصطفی یادگاری تقدیر و تشکر میکنم، ترجمه آیات را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«بگو آیا از زیانکارترین انسانها آگاهتان کنم. کسانی هستند که کوشش آنان در راه زندگانی دنیا نقش بر آب شده است و ایشان چنین میانگارند که خود نیکوکردارند. اینان کسانی هستند که آیات پروردگارشان و لقای او را انکار کردهاند و اعمالشان تباه شده، لذا روز قیامت وزنی برای آنان قائل نیستیم. این است حال و روزشان، چون بیدینی کردهاند و آیهها و پیامبرانم را به سخره گرفتند سرایشان جهنم است. اما مسلمانان درستکار، بهشت برتر جای پذیراییشان خواهد بود که جاودانه در آنند و از آنجا گرایش به هیچکجا ندارند». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! با اجازه اسامی غایبین و متأخرین را قرائت میکنم. آقایان: یحیی ابراهیمی، روحاله ایزدخواه، اماناله حسینپور، محمدرضا مبلغی، محمدمهدی مفتح و سیدعلی یزدیخواه، خیلی ممنون. (مفتح ـ من هستم)

محمدباقر قاليباف
3
طرح سؤال آقای جواد کریمیقدوسی نماینده مشهد و کلات از آقای علیرضا رزمحسینی وزیر صنعت، معدن و تجارت و نظر مجلس مبنی بر قانعکننده نبودن پاسخ وزیر

محمدباقر قاليباف
آقای امیرآبادی! دستور اول را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران عزیز و ملت بزرگ ایران اسلامی. آقای رئیس! اولین دستور ما سؤالهای جناب آقای جواد کریمیقدوسی نماینده محترم مشهد و کلات از وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت است. از سخنگوی محترم کمیسیون دعوت میکنیم جهت ارائه گزارش تشریف بیاورند. جناب آقای فیروزی! در خدمتتان هستیم.

حجت اله فيروزي
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم، با احترام بازگشت به نامه شماره (692090) مورخه 9/7/1399، گزارش کمیسیون صنایع و معادن درخصوص سؤال ملی آقای جواد کریمیقدوسی از وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون صنایع و معادن ـ عزتاله اکبریتالارپشتی
گزارش کمیسیون صنایع و معادن
خلاصه سؤال:
علت افزایش سرسامآور قیمت فولاد و سیمان چیست؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی سؤال فوق در جلسه رسمی مورخه 24/9/99 کمیسیون با حضور نمایندگان محترم عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائه شده وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستنداً به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، جناب آقای لارگانی بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
در خدمت وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت هستیم. جناب آقای رزمحسینی شما (15) دقیقه برای سؤال اول فرصت دارید که میتوانید در یک یا دو مرحله صحبت کنید، در خدمتتان هستیم بفرمایید.

عليرضا رزمحسيني
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر ملت ایران و نمایندگان محترم سلام عرض میکنم و از جناب آقای کریمیقدوسی هم تشکر میکنم که یک فرصتی را فراهم کردند، همچنین از هیأترئیسه محترم و ریاست محترم مجلس تا در صورت امکان پاسخهای قانعکنندهای برای ارجمندان در این جلسه ارائه بدهم.
عرض کنم، ببینید! ما درخصوص واردات کالا به استحضار نمایندگان محترم برسانیم که براساس مصوبات سران محترم قوا در خردادماه 1397 در نزدیک به (2230) ردیف تعرفه ممنوعیت واردات کالا صورت گرفت، از مجموع (8359) ردیف تعرفه. وقتی که بنده مسئولیت این وزارتخانه را با رأی اعتماد شما نمایندگان محترم پذیرفتم و شما اعتماد کردید، این مصوبه اعتبارش در حال اتمام بود. بنده با مسئولیت خودم دستور دادم که ادامه پیدا کند و این ممنوعیت ادامه پیدا کند تا مجوز شورای هماهنگی سران محترم را دریافت کنیم که بعد از چند ماه تأخیر ما این مجوز را گرفتیم. بنابراین در (2230) ردیف تعرفه ممنوعیت واردات صورت گرفته که از این (5/3) میلیارد دلار بومیسازی شد و ساخت قطعات داخل در کشور صورت گرفت و حدود (5) میلیارد و (300) میلیون دلار هم کالاهایی است که جلوگیری شد و باعث شد از واردات غیرضروری به کشور جلوگیری شود.
بنابراین از مجموع واردات در سال 98 که (44) میلیارد دلار بوده، در پایان سال 1399 به (38) میلیارد دلار کاهش پیدا کرد، واردات ما حدود (6) میلیارد دلار کاهش پیدا کرد. البته اگر با سال 1396 مقایسه کنیم که واردات ما (54) میلیارد دلار بوده، از واردات کالاهای غیرضروری حدود (16) میلیارد دلار جلوگیری شده و کاهش پیدا کرده است.
جالب توجه نمایندگان محترم عرض کنم که از (38) میلیارد دلار وارداتی (13) میلیارد دلار آن کالاهای اساسی است و حدود (25) میلیارد دلار ما کالا وارد میکنیم که عمده این کالاهایی که واردات میشود مواد اولیه کارخانجات، کالاهای واسطهای، ماشینآلات خط تولید و تجهیزات پزشکی است. یعنی صنایع کشور با (25) میلیارد دلار در سال گذشته اداره شده است. شما میدانید عمق ساخت داخل، الان قطعات خودرو به (70) درصد رسیده، در لوازم خانگی بیش از (70) درصد ساخت قطعات داخلی صورت گرفته است.
بنابراین من در این حوزه عرض میکنم ما ضمن اینکه حق نماینده محترم است و مطالبی که فرمودند درست است، ما سنواتی داشتیم که کالاهای غیرضروری وارد شده، البته با توجه به درآمدهای ارزی کشور، ولی من سال گذشته عرض میکنم که این اتفاق نیفتاده و امسال هم حتماً تا موقعی که دولت محترم بر سر کار است مراقبت خواهیم کرد تا از ورود کالاهای غیرضروری و خدایناکرده کالاهای لوکس جلوگیری کنیم. این اتفاق هم افتاده است. جالب است بدانید این محدودیت واردات باعث شده که تولید ساخت داخل افزایش پیدا کند و الان بعضی از کارخانجات ما در دو شیفت یا سه شیفت در حال کار کردن هستند.
درخصوص سیمان که مطرح شده، ببینید! سال گذشته (68) میلیون تن تولید سیمان کشور بوده که حدود (13) درصد رشد داشتیم و یکی از افتخارات کشور ما، در انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی انصافاً تولید سیمان و فولاد کشور است. ما روزگاری واردکننده بودیم، امروز صادرکننده سیمان و فولاد کشور هستیم.
اما دلایل افزایش قیمت؛ برادران من، خواهران من! یکی از دلایل اصلی تورم و افزایش قیمت، نرخ ارز است. حدود (90) درصد تورم در داخل کشور براساس سیاستهای پولی، مالی و ارزی کشور است. به ازای هر (10) درصد رشد نقدینگی، (5) درصد تورم افزایش پیدا میکند. به ازای (10) درصد رشد نرخ ارز، قیمت کالاهای وارداتی (8) درصد افزایش پیدا میکند. وقتی یک دلار یکدفعه ده برابر افزایش پیدا میکند، طبیعی است کالاهای وارداتی هم به همان نسبت افزایش قیمت پیدا میکنند.
دوم افزایش هزینههای تولید؛ قیمت گاز برای صنایع انرژیبر حدود (5/2) برابر افزایش پیدا کرده است. قیمت برق حدود چهار تا پنج برابر برای صنایع سنگین و انرژیبر افزایش پیدا کرده و افزایش قیمت مصرف داشتند. هزینه حمل و نقل ما حدود (66) درصد افزایش پیدا کرده است. قیمت آجر نسوز که مصرفی صنایع سیمان ما است حدود (65) درصد افزایش پیدا کرده است. قطعات موردنیاز صنایع سیمان حدود (242) درصد افزایش پیدا کرده است. کیسه سیمان (280) درصد. اینها عوامل تولید و مواردی است که باعث افزایش قیمت سیمان شد و البته ما نظارت و بازرسی خودمان را داریم انجام میدهیم. ما در سال گذشته (15) هزار و (576) مورد بازرسی داشتیم که در دوره ششماهه سال گذشته، یعنی پایان سال گذشته که بنده مسئولیت را پذیرفتم حدود (18) درصد افزایش بازرسیها را داشتیم، حدود (30) درصد پروندههای مربوط به دستگاه تعزیرات در این دوره ششماهه دوم سال گذشته افزایش پیدا کرد، به منظور کنترلهایی که در حوزه سیمان صورت گرفته است.
البته من حق میدهم، واقعاً همه ما از گرانیهایی که در کشور به وجود آمده و اتفاقاتی که افتاد متأسفیم و به هر صورت با خروج ترامپ از برجام و تحریمهایی که اتفاق افتاد نرخ ارز یکدفعه به ده برابر افزایش پیدا کرد، همانطور که من عرض کردم روی همه کالاها تأثیر گذاشت، از جمله کالاهایی مثل سیمان.
اما در حوزه فولاد عرض کنم که در سؤال دوم نماینده محترم بود، ادامه بدهم؟

سيدناصر موسوي لارگاني
آقای دکتر! الان یک سؤال مطرح است.

عليرضا رزمحسيني

محمدباقر قاليباف

عليرضا رزمحسيني
بنابراین در حوزه سیمان ضمن اینکه ما ظرفیت بسیار خوبی داریم و کالایی است که میتواند در منطقه صادرات انجام بدهد و تا حالا هم صادرات انجام داده، ما در جهت حمایت از تولید باید حداکثر فعالیت را انجام بدهیم. امسال سال مانعزداییها و حمایت از تولید هم هست. اگر جناب آقای قدوسی اجازه بدهد من یک اشاره به این موضوعات کنم. ببینید! در بخش مانعزداییها وزارت صمت امسال سه بسته را آماده کرد. جناب آقای قالیباف! بسته اول قوانین مزاحم، هم ما در شروع کار در این وزارتخانه کتاب قوانین مزاحم را تقدیم مجلس شورای اسلامی کردیم، هم هفته گذشته طی نامهای محضر جناب آقای دکتر قالیباف بخش اول قوانین مزاحم را مجدد تقدیم حضور ایشان کردیم که انشاءالله امیدواریم کمیسیونهای تخصصی مجلس شورای اسلامی که من شنیدم جناب آقای دکتر قالیباف هم دستور دادند، این رسیدگی شود. این یک بخش اول کار ما است.
بخش دوم، بخشی که وزارت صمت انجام داده است. ما در وزارت صمت از روز اول عید تاکنون ابلاغیه مانعزدایی و پشتیبانی از تولید را به همه استانها ابلاغ کردیم و این هم ادامه پیدا خواهد کرد. آن کاری که وزارت صمت رأساً میتواند جهت پشتیبانی از تولید و مانعزدایی از بحث تولید و افزایش تولید انجام بدهد، این اتفاق افتاده و ادامه خواهیم داد. یک نوع تفویض اختیارات انجام دادیم، این قولی که من به نمایندگان محترم دادم، بخشی از تفویض اختیارات به استانها صورت گرفته، این کار روانتر شده و الان اختیارات در استانها افزایش پیدا کرده است.
خدمت نمایندگان محترم عرض کنم یک اتفاق خیلی خوبی دیروز برای اولین دفعه انجام دادیم. کار شجاعانه و خردمندانهای بود، کاری که با مسئولیت و ریسکپذیری ما انجام شد. (6000) محدوده معدنی که بیش از (50) سال در اختیار یک عدهای بود، مجوزفروشی یا دست به دست میشد، ما دیروز اینها را آزاد اعلام کردیم، از طریق مزایده عمومی بر طبق قانون انشاءالله به افرادی که واجد شرایط هستند و علاقهمند هستند در حوزه صنایع سرمایهگذاری کنند، آزاد شد که این کار خیلی بزرگی بود که اتفاق افتاد و لازم هم هست که واقعاً از همه سرمایهگذاران و علاقهمندان در حوزه معادن درخواست کنیم آنهایی که توانمندی و آمادگی دارند معادن را در راستای توسعه پایدار و متوازن کشور (قرار دهیم)، ما معتقد نیستیم که معادن ما غارت میشود و پیرامون آن مردم...

سيدناصر موسوي لارگاني
ببخشید آقای رزمحسینی! اگر میخواهید جواب سؤالات آقای کریمی را بدهید وقتی ندارید، پنج دقیقه حدوداً وقت دارید.

عليرضا رزمحسيني
عرض کردم، ریشه گرانی موضوع نرخ ارز است و در نامهای هم که من گزارش مکتوب به بعضی مقامات عالی نظام دادم، دقیقاً ریشههای گرانی را احصا کردم که به ازای هر (10) درصد نرخ رشد نقدینگی، (5) درصد به تورم کشور اضافه میشود. شما حساب کنید نرخ رشد نقدینگی امسال چقدر بوده، چقدر میشود افزایش پیدا کرد.
دوم رشد قیمت ارز؛ رشد قیمت ارز به ازای هر (10) درصد، شاخص قیمتهای کالاهای وارداتی را (8) درصد افزایش داده است و البته من عرض کردم ما سیمان را به دلیل اینکه، البته سهم سیمان در ساختمان (4/0) درصد است، ولی ما باید از تولید حمایت کنیم، ما باید از چرخه تولید حمایت کنیم و نسبت به اشتغال جوانان کشور مسئولیت داریم که انشاءالله با حمایت شما نمایندگان محترم، ضمن اینکه من از جناب آقای کریمیقدوسی تشکر میکنم و حق ایشان است که نگران باشند و قیمتهایی که متأسفانه در کشور سرسامآور است را از این بابت پوزش میخواهم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

سيدناصر موسوي لارگاني
آقای دکتر! حدودا شما چهار دقیقه فرصت دارید که در مرحله دوم صحبت کنید. در خدمت جناب آقای دکتر کریمیقدوسی هستیم. آقای کریمیقدوسی شما هم (15) دقیقه فرصت دارید که میتوانید در یک یا دو نوبت صحبت بفرمایید. در خدمت شما هستیم.

محمدباقر قاليباف
جناب آقای کریمی! یک دقیقه اجازه بدهید. همکاران محترمی که اینجا ایستادهاند و دوستانی که در انتهای سالن ایستادهاند، من خواهش میکنم هم رعایت پروتکلهای بهداشتی را کنند، هم در صندلی خودشان قرار بگیرند. من خواهش میکنم نظم جلسه و بهداشت را رعایت کنید. جناب آقای کریمی بفرمایید.

جواد کريمي قدوسي
بسم الله الرحمن الرحیم
از شهید مدرس سؤال کردند چرا شما در برابر رضاخان کوتاه نمیآیید؟ پاسخ شهید مدرس برای همیشه درسی است به خصوص برای کسانی که روی صندلی نمایندگان ملت مینشینند تا به این ملت مظلوم، جنگزده، نفوذزده که مدافع اسلام هستند خدمت کنند. پاسخ شهید مدرس این بود: «به این علت من در برابر رضاخان کوتاه نمیآیم که نه چیزی دارم و نه چیزی میخواهم». شهید مدرس دست طمعش را از مال دنیا، از حب جاه و مقام جمع میکند و برای همیشه در تاریخ ایران اسلامی میشود الگوی نمایندگان ملت. چون بخشی از عرایضم در ارتباط با این دو سؤال به عملکرد خود ما نمایندگان ملت برمیگردد، از این جهت خواستم جایگاه شهید مدرس و نقشی که ما بایستی داشته باشیم را یادآور شوم.
سؤال بنده دو تا سؤال که نه، بنده چهار تا سؤال از جناب آقای رزمحسینی وزیر صمت انجام دادهام. جالب است توجه بفرمایید، تاریخ این دو سؤال (8) مهر 1399 بود، یعنی همان روزی که ایشان رأی اعتماد گرفت. صبح هنوز پایش را به وزارتخانه نگذاشته بود چهار تا سؤال بنده روی کارتابل و میز ایشان بود. به ایشان هم عرض کردم سؤال بنده ناظر بر وضعیت این وزارتخانه و عملکردش است، نه شخص شما که هنوز پایت را آنجا نگذاشتید. به خود ایشان هم مفصل توضیح دادم، هم در خراسان قبل از اینکه تشریف بیاورند و توسط دولت پیشنهاد شود، هم در جلساتی که در مجلس تشریف آوردند و هم در جایگاههای دیگر. آقای رحمانی وزیر صمت بود، گفتم آقای رحمانی! بنا بر اطلاعات موثق و تجزیه و تحلیل دقیق وضعیت اقتصاد و تولید، یکی از بزرگترین علل سقوط تولید، البته بخشی از تولید و تعطیل شدن بیش از (40) هزار واحد صنعتی و کارخانهای که با هزار رنج و زحمت سرمایهگذار آن را برپا کرده، جوانی، عمر و سرمایه خودش را گذاشته، یک واحد تولیدی درست کرده است. ولی الان ما و شما نمایندگان، شما خودتان قبول کنید حتماً همه شما در حوزههای انتخابیهتان با این مسأله مواجه هستید. زمانی که به حوزه انتخابیه میروید، بازدید مراکز تولیدیتان میروید، شهرکها دعوتتان میکنند، شما میروید. بنده که هر جا رفتم، حتی استانهای دیگر هم که دعوت شدم مرا بردند نشان دادهاند. اکثر مراکز تولیدی در شهرکها و جاهای دیگر قریب به یکدوم آن تعطیل است، آمار تا (40) هزار نشان میدهد. یکی از علل عمده تعطیلی این واحدهای صنعتی که خود همین وزارت صمت حمایت کرده، مجوز تأسیس داده، پروانه بهرهبرداری داده، حمایت کرده، ولی امروز تعطیل هستند، علت آن واردات بیرویه و قاچاق کالا است و آقای رحمانی آن زمان گفتم، آقای روحانی برای وزارت صمت آقای مدرسخیابانی را معرفی کرد، در کمیسیون امنیت عرض کردم، به آقای رزمحسینی هم، هم در خراسان، هم در اینجا و جاهای دیگر و هم همین الان دارم عرض میکنم، گفتم بنده با نظام مدیریت اجرایی که کار اجرایی کردم به شما عرض میکنم، برو در وزارتخانهات بنشین، پای خود را روی پای دیگر خود بینداز، از اتاقت هم بیرون نیا، بگو برایت یک نسکافه هم بیاورند، نسکافه و میوهات را هم بخور، ولی این یک کار را انجام بده، (30)، (40) درصد مشکلات تولید کشور با همین پا روی هم انداختن و پشت میز نشستن تو حل میشود. بگو لیست تولید داخلی را جلویت بگذارند، سامانه تجارت دست شماست. عرض میکنم مجوزهای تأسیس و پروانههای بهرهبرداری را هم که خودتان دادید. دلسوز تولید هم هستید، متولی تولید هم هستید. لیست تولید و ظرفیت تولید و شقوق تولید را جلویت بگذار، از آن طرف لیست واردات کشور را هم جلویت بگذار. کارشناسانت را هم دعوت کن مقایسه کنند.
آن مواردی که دارد تولید میشود و وارد میشود، در آن جلسه یک امضا کن و جلوی واردات بیرویه را بگیر. نه مؤونه لازم داریم، نه بودجه، نه عده، نه عُده، نه نیرو، نه ماشین، نه خانه، هیچ چیز لازم ندارد. فقط یک امضای طلایی کن که امضای طلایی مشهور است، یعنی حتماً باید آن امتیاز داده شود، اینجا هم بیا یکی از آن امتیازهای طلایی را زیر ممنوعیت واردات کالا، آن مواردی که تولید میشود را بگیر. این فتوای (20) سال قبل مقام معظم رهبری است، نه برای این دولت، فتوای ایشان (20) سال قبل این بود حرام شرعی است کالایی که در داخل تولید میشود مجوز واردات آن را بدهیم.
عزیزان، همکاران! ما اگر از این دولت خواستیم این قله دماوند را از مسیر جاده هراز بردار ببر وسط کویر سمنان بگذار که بگوید ممکن نیست، بعید است، سنگ بزرگ علامت نزدن است. ما چنین چیزی میخواهیم؟ مقام معظم رهبری چنین چیزی از دولتها خواستند؟ میگویند جلویش را بگیر. لشکر هم لازم ندارد، یک امضای طلایی میخواهد. آن مدیری که امضای طلایی تو را رعایت نمیکند با یک امضای طلایی عزلش کن. آقای روحانی! عزلش کن، حسین فریدون را بیرونش کن که به گمرک شهید رجایی تلفن زد، تقلید صدای تو را انجام داد، به رئیس گمرک دستور داد این کالاهایی که آنجا دپو شده و مجوز وارداتش را نمیدهید مجوز بده بیاید که بنده این را در مجلس هشتم افشا کردم، از خبرگزاری دانشجو و بنده شکایت کرد که زیر آن خبر نوشته بود «این خبر به مقام معظم رهبری ارسال شد»، ایشان به آقای روحانی دستور دادند چه خبر است؟
با یک امضای طلایی حسین فریدونها را از دفاترتان بیرون کنید، شبکهتان را درست کنید، آن کارشناسانی که در واقع وزیر هستند، آنها وزیر هستند، شما برای آنها پادویی میکنید. خدا گواه است تحقیقاً عرض میکنم، حریف نمیشوند. حالا در بالادست آن مسائل و مطالبش را میگویم، مقابل اینها ایستادگی کن. عرضه داشته باشید از اختیارات قانونیتان استفاده کنید تا آن تولیدکنندهای که کارگرهایش بیکار شدهاند و بارها و بارها ما رفتهایم و دیدهایم. من دو نمونه به شما عرض کنم، شما همکاران حتماً (100) نمونه هم از این مسائل دارید. یکی، دو سال قبل به مشهد رفتم، یک خط تولید قطعات برای ایرانخودرو را بازدید کردم، به نام «سینا قطعه». من را به کارخانه برد، گفت آقای کریمی! این خط تولید را میبینی؟ این خط تولید قطعات بنز و بیاموه در آلمان است. من اینها را در تحریم عبور دادم، اینجا آوردم نصب کردم، (400) تا پرسنل و نیرو اینجا داشتم، این هم کیفیت تولید قطعاتم است. الان چند نفر در کارخانه میبینی؟ گفتم چهار نفر دارند جارو میزنند، فضلههای کبوترها را جمع میکنند. خدا گواه است کم و زیاد نمیکنم، همان که به چشم دیدم. گفت چرا من اینطور شدم؟ من پرسیدم چرا اینطور شدی؟ گفت دستت را میگیرم و به آن طرف آزادراه مشهد ـ قوچان میبرم، روبهروی ما، یک خطی هست قطعات ایرانخودرو، ماشینهای تولیدی ایرانخودرو از چین، همین قطعاتی که من دارم تولید میکنم از چین وارد میکند، مارک، بستهبندی، با کارتن Made in iran به ایرانخودرو میرود. بعد به ایرانخودرو میگوید چرا قیمت خودروی تو اینقدر سرسامآور افزایش پیدا میکند که متأسفانه آقای وزیر صمت هم میگوید فولاد ارزبر است. حالا ارزبری آن را عرض میکنم. میگوییم چرا خودروی تو اینطور شده، میگوید ارزبر است، قطعه از خارج وارد میکنیم. این طرف پیمانکار تو که دارد برایت قطعه تولید میکند را برای مافیای واردات به خاکستر نشاندید، قیمت خودرو را افزایش میدهید، دو قورت و نیمتان هم باقی است.
به کارخانه دیگری رفتم، پنج طبقه تمام مجهز به دستگاهها، برای هواپیما و سواری و کامیون و کشتیها و همه چیز صندلی میزد، با برند اسپانیایی داشت مقایسه میکرد. این کیفیت اسپانیا است، این کیفیت من است. خدا گواه است یک نفر در آن کارخانه بود، گفت این یک نفر را هم مجبورم برای اینکه اموالم را سرقت نکنند. میروند از اسپانیا وارد میکنند، از من که همه هستیام را گذاشتم حمایت نمیکنند. پنج بار به مدیران و مسئولین نامه نوشتم جواب نگرفتم.
در همین دفترم در مجلس نهم یک تولیدکننده میللنگ از کاشان به دفترم آمدم، مردی بود که از دنیا رفت، خدا رحمتش کند، همه وجودش تولید بود. برای ایرانخودرو میللنگ میزد.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقای قدوسی ببخشید! شما دو دقیقه بیشتر فرصت ندارید، اگر میخواهید در مرحله دوم صحبت کنید.

جواد کريمي قدوسي
چشم، عرضم تمام. ایرانخودرو در این قضیه، برای مشکلش فقط بعد از شش ماه او را دیدم، گفت رفتم یک تیم افغانی آوردم، خط تولیدم را کیلویی به آنها فروختم، پتک زدند، دستگاهها را شکستند، چدن آن را کیلویی برداشتند بردند فروختند، پول آن را به من دادند، الان من در فضای کارخانه دارم کود کمپوست تولید میکنم. آقای وزیر صمت! شما چهار، پنج ماه است رفتید، صحبتهای من ناظر بر آن فروپاشی اقتصادی نقشههای سرویسهایی است که در این دولت به دست آقای روحانی و جهانگیری و واعظی و این تیم اجرا شد. خزانه خالی شد، آن سد شکست و همه صنعت و تولید و تورم و مسائل مختلف ما را زیر و رو کرد. حالا شما اینجا میآیی به ما اینطور جواب میدهی؟
انشاءالله من صحبتهای اصلیام را هنوز در بخشهای دیگر گذاشتهام که در بحث فولاد و مسائل مختلف است. این بحث پرغصه واردات بیرویه است. همین الان هم من آمار واردات را گرفتهام، همراهم دارم، میگویند این چندهزار تن کم شده، تو اراده کنی ششماهه میتوانی جلوی واردات بیرویه را بگیری. ولی نمیگذارند، نمیگذارند را هم باز میگویم چه کسانی نمیگذارند.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای قدوسی! شما در سؤال اول حدود (40) ثانیه فرصت دارید، یعنی یک دقیقه فرصت در سؤال اول دارید. وقتی انشاءالله سؤال دوم مطرح شد در خدمتتان هستیم. جناب آقای رزمحسینی! چهار دقیقه در رابطه با سؤال اول فرصت دارید.

عليرضا رزمحسيني
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! واقعیتش این است که با فرمایشات جناب آقای کریمیقدوسی در بخش حمایت از تولید ما هیچ اختلافنظری نداریم. بنده پنج، شش ماه است وارد وزارتخانه شدم، وزارتخانهای که شما مستحضر هستید در چه شرایطی بود و بنده در چه شرایطی این مسئولیت را پذیرفتم و شما نمایندگان محترم به بنده خدمتگزار اعتماد کردید و بنده به این وزارتخانه رفتم. وقتی که وارد وزارتخانه شدم دیدم که از لحاظ انسجام مدیریتی و اقتداری که وزارت صمت دارد و مشکلاتی که دارد، نه چهار پنج ماه، بلکه یکی، دو سال طول میکشد تا شما بتوانید وزارت صمت را جمع و جور کنید.
در کنار اینها با افزایش بیرویه در همین اوایل سال 99، اردیبهشتماه 99 نرخ ارز نیمایی (14) هزار و (500) تومان یا (14) هزار و (200) تومان بود. در پایان سال گذشته (22) هزار تومان شده بود. افزایش نرخ ارز نقش اساسی بر کالا و خدمات در کشور دارد، اینکه تردیدناپذیر است. ما مسئول تولید کشور هستیم، ما مسئول حمایت از تولید هستیم، ما باید یک کاری کنیم که تولیدات کشور نه تنها نیاز کشور را تأمین کنند، بلکه بتوانند صادرات انجام بدهند.
بنابراین این بخشی که جناب آقای کریمی فرمودند کاملاً درست است، در رابطه با تولید کشور، جلوگیری از کالاهای غیرضرور و بیرویه و ما داریم سیاستمان را مبتنی بر این حرکت انجام میدهیم. علت اینکه سال گذشته حدود (5/8) میلیارد دلار کاهش پیدا کرد و ما به سراغ ساخت داخل رفتیم، در همین بخش خودرو متوسط واردات، یعنی ارزبری هر خودرو در کشور حدود (6000) دلار بود، الان تبدیل به (1700) دلار شده است. عمق ساخت داخل (70) درصد افزایش پیدا کرده است.
من در لوازم خانگی عرض کنم بیش از (70) درصد ما سمت ساخت داخل رفتیم. شما میتوانید ملاحظه کنید، بروید بازدید کنید، شرکتهایی که در سهشیفت دارند کار میکنند و صادراتمحور هستند. من یک شرکتی را بازدید کردم، در سال گذشته (65) هزار دستگاه به یکی از کشورهای همسایه ما صادر کرده است. اگر ما به حمایت از تولید نپردازیم اشتغال تهدید میشود، ثروت و درآمد ملی کاهش پیدا میکند.
ضمن اینکه گرانی که فرمودید کاملاً درست است، من رد نمیکنم، آن بخشی که در اختیارات ما است و در چارچوب وزارت صمت است که عرض کردم (90) درصد سهم تورم در رابطه با سیاستهای پولی، مالی و ارزی کشور است. همه اقتصاددانان بر این صحه گذاشتهاند. آن بخشی که مربوط به بنده است که تولید است، بعد نظارت بر بازار هم هست، در کالاهایی که مشمول قیمتگذاری هست. خیلی از کالاها مشمول قیمتگذاری نیست، اینها باید در بورس عرضه شوند، طبق قانون ما ارائه کردیم و باید در بورس کالا عرضه کنیم. آن کالایی که مشمول قیمتگذاری است علیرغم اینکه سیمان مشمول قیمتگذاری نبود، ولی ما بازرسی کردیم، در دوره چهار، پنج ماهه بنده (18) درصد افزایش بازرسیها را انجام دادیم، حدود (30) درصد پرونده دستگاههای نظارتی را اعمال کردیم. گرچه من به این روشها خیلی اعتقاد ندارم.
ما باید به اصناف محترم، به شبکههای توزیع مثل تشکلها، انجمنها و هیأتهای مربوط به بازرگانان و اتاقهای بازرگانی اعتماد کنیم، اعتماد هم کردیم. شبکه توزیع و نظارت ما آنها هستند. علاوه بر بازرسینی که سازمان حمایت دارد، از بازرسین اصناف کمک گرفتیم و این کار را انجام دادیم.
من خیلی خوشحال میشوم که آن مواردی هم که جناب آقای قدوسی اشاره فرمودند، کارخانجاتی که در خراسان فرمودند که هست، اگر معرفی کنند واقعاً حتماً من خودم پیگیری و رسیدگی خواهم کرد، آسیبشناسی میکنیم ببینیم چه اتفاقی روی آن موضوع افتاده است. من مافیاها را رد نمیکنم، مافیاهایی که قدرت دارند، در ثروت هستند، در بعضی جاها هم اعمال نفوذ میکنند، تردیدی در این نیست و اراده کردیم، در حدود این پنج، شش ماه، شما میفرمایید پنج، شش ماه در این فرصت کوتاه که بعد کرونا هم بود... (قطع میکروفن)

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، دیگر وقت جنابعالی تمام شد.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای قدوسی! حدوداً یک دقیقه در خدمتتان برای سؤال اول هستیم، بعد در مورد سؤال دوم بعداً خدمتتان هستیم.

جواد کريمي قدوسي
از هیأترئیسه محترم مجلس تشکر میکنم که فرصتی فراهم کردند بنده بتوانم سؤالاتم را در این نقطه عطف مطرح کنم. همانطور که مطرح کردم این مسائل و مطالب از حوزه یک شخص به نام «وزیر بما هو وزیر» هم خارج است هم وارد است. این توان آنجا خارج است که کسانی مثل رئیسجمهور و معاون رئیسجمهور در این حوزهها دخالت میکنند، در بخش فولاد این حرفها را عرض میکنم. آنجایی وارد است که وزیر نتواند از قدرت و اختیاراتش استفاده کند. من حرفم این است، با ایشان هم برای رأی اعتماد شرط کردیم، آقا فرمودند وزرا رأی اعتماد از مجلس میگیرند، یعنی در برابر امر رئیسجمهور یک جاهایی مستقل هستند، باید بتوانند اعمال کنند. ایشان قدم برداشته، جلو رفته، ولی هنوز حریف بعضی از مسائل نشده است. لذا بنده توضیحات ایشان را در این بخش قانعکننده برای افکاری که خود من دارم... (قطع میکروفن)

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. جناب آقای کریمی! جنابعالی از توضیحات آقای وزیر قانع شدید؟

جواد کريمي قدوسي
خیر، چون بحث واردات بیرویه کالا همچنان بزرگترین مصیبت تولید است و اقدام لازم و انقلابی که انتظار است، اختیاراتش هم در اختیار شخص وزیر است انجام نشده است.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. همکاران عزیز! ما پاسخ آقای وزیر را به رأی میگذاریم، چنانچه دوستان از پاسخ وزیر قانع شدند رأی مثبت بدهند و اگر هم قانع نشدند رأی منفی بدهند. حضار 242 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد، قانع نشدند، (108) رأی آورد.
4
طرح سؤال آقای جواد کریمیقدوسی نماینده مشهد و کلات از آقای علیرضا رزمحسینی وزیر صنعت، معدن و تجارت

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید گزارش کمیسیون را درخصوص سؤال دوم داشته باشیم. جناب آقای فیروزی سخنگوی محترم کمیسیون تشریف بیاورند، بعد هم در خدمت جناب آقای موسویلارگانی برای بحث سؤال هستیم.

حجت اله فيروزي
بسم الله الرحمن الرحیم
سؤال دوم، چون سؤال اول مربوط به واردات را توضیح دادند، سؤال دوم مربوط به سیمان و فولاد را قرائت میکنیم.
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم، با احترام بازگشت به نامه شماره (692090) مورخه 9/7/1399، گزارش کمیسیون صنایع و معادن درخصوص سؤال ملی آقای جواد کریمیقدوسی از وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون صنایع و معادن ـ عزتاله اکبریتالارپشتی
گزارش کمیسیون صنایع و معادن
خلاصه سؤال:
علت افزایش سرسامآور قیمت فولاد و سیمان چیست؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی سؤال فوق در جلسه رسمی مورخه 24/9/99 کمیسیون با حضور نمایندگان محترم عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائه شده وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد.
آقای وزیر! پس سؤال فعلی درخصوص فولاد و سیمان است.

محمدباقر قاليباف
جناب آقای لارگانی بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای وزیر صنعت، معدن و تجارت هستیم، آقای وزیر! همانطور که قبلاً عرض کردم شما (15) دقیقه فرصت دارید که میتوانید در یک یا دو مرحله صحبت بفرمایید.

عليرضا رزمحسيني
بسم الله الرحمن الرحیم
درخصوص فولاد، ببینید! ما در سال گذشته حدود (9) میلیون تن تولید فولاد داشتیم و واقعاً یکی از افتخارات جمهوری اسلامی است و با توجه به میزان صادراتی که در کالاهای نفتی انجام دادیم، بخش عمدهای از تأمین ماده اولیه کارخانجات و واردات ما را کالاهای صادراتی انجام میدهند.
من یک آماری را خدمت نماینده محترم مشهد و کلات جناب آقای کریمیقدوسی عرض میکنم. ببینید! قیمت جهانی شمش فولاد در سال گذشته حدود (345) دلار بوده، الان شده (643) دلار. اکثر قیمتهای مربوط به فولاد، ورق و میلگرد در قیمت جهانی افزایش پیدا کرده است. از (166) درصد تا (282) درصد قیمت جهانی افزایش پیدا کرده است، در زمان گذشته، نه در دوره من، در سالهای 97 و 96. کارگروه تنظیم بازار آمده قیمتهای فولاد را براساس قیمت جهانی فوب بندرعباس ضربدر نرخ نیما تعیین کرده که کالا هم طبق قانون باید در بورس عرضه شود و براساس این با توجه به نرخ نیما هم نوسان داشته که عرض کردم سال گذشته در همین اردیبهشتماه (14) هزار تومان بوده و الان (22) هزار تومان است. این نوسات قیمتی به دلیل تغییر نرخ ارز و همچنین قیمت جهانی اتفاق افتاده است. ولی هماکنون من عرض کنم همین الان قیمت شمش فولاد، آمار دیروز است، (24) درصد پایینتر از قیمت جهانی در بورس تهران عرضه شده و بخش میلگرد هم حدود (17) درصد، البته در بحث ورق به دلیل اینکه کمبود ورق داریم که البته به شرکتهای بزرگ تولیدی اجازه داده شده خودشان وارد کنند، بازار را تنظیم کنند. آن چیزی که من میخواهم عرض کنم این است که افزایش نرخ فولاد یک بخشی از آن مربوط به قیمت جهانی است، یک بخشی بحث قیمتگذاری است که در دوره گذشته صورت گرفته که البته ما داریم یک طرحی را آماده میکنیم که انشاءالله با خود آقای کریمیقدوسی، با کمیسیون محترم اقتصادی و کمیسیون صنایع و معادن مینشینیم آن طرح را که زنجیره فولاد را کامل ببینیم، از سنگ ببینیم تا محصول نهایی و این یک طرحی است که باید با مشارکت و کمک شما نمایندگان باشد، این از آن کارهایی است که نمایندگان حتماً باید کمک کنند. ضمن اینکه ما هم رعایت بورس را بکنیم، هم بحث سهامداران خرد در شرکتهای بزرگ فولادی را که مردم هستند و هم انشاءالله قیمتی که مدنظر و منطقی است بتواند در بازار متعادل شود. البته در کنار این ما افزایش (40) درصدی دستمزدها را داشتیم، سه برابر شدن قیمت گاز مصرفی را هم داشتیم، افزایش نرخ حمل و نقل، در کنار این هم ما بازرسیهای خودمان را در حدی که مقدور بوده و امکان داشته و در حد امکانات خودمان بوده انجام دادیم.
امیدواریم انشاءالله با این نکتهای که اشاره کردم، آن طرحی که ما الان در دستور کار داریم، درخصوص تکمیل زنجیره فولاد و قیمتگذاری، نه قیمت دستوری، قیمتی که با تشکلها و انجمنها مینشینیم و با کمیسیونهای مجلس محترم و با حمایت مجلس شورای اسلامی انشاءالله این طرح را بیاوریم در کمیسیونها مطرح کنیم، چنانچه نمایندگان محترم هم قبول داشتند انشاءالله بتوانیم زنجیره را براساس قیمتهای معقولی در کشور در بورس عرضه کنیم و در معرض فروش مردم قرار بگیرد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای رزمحسینی! شما حدود (11) دقیقه و (15) ثانیه فرصت دارید که در مرحله دوم صحبت کنید. در خدمت جناب آقای دکتر کریمیقدوسی هستیم، آقای دکتر! شما هم (15) دقیقه فرصت دارید که میتوانید در یک یا دو مرحله صحبت کنید، بفرمایید.

جواد کريمي قدوسي
بسم الله الرحمن الرحیم
در زمان طاغوت قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در این کشور، کشور استعمارزده ناشی از نفوذ دولت خبیث انگلیس و حاکم بودن آمریکاییها، در یک طول زمانی (50) تا فامیل ثروت و قدرت در این کشور تشکیل شد. انقلاب اسلامی که به پیروزی رسید، این فامیلها فرار کردند. اموالشان چون از محل تاراج بیتالمال مسلمین و اسلام بود به نفع مستضعفین مصادره شد. یعنی جمهوری اسلامی که مستقر شد دیگر در این کشور فامیل ثروت و قدرتی وجود نداشت.
(42) سال است از پیروزی انقلاب اسلامی گذشته است. بنا بر مشاهدتهای عینی، همانی که ما و شما میبینیم، نه اینکه سند به دستمان بدهند که نمیدهند، همانی که داریم میبینیم فامیلهای ثروت و قدرتی که به تدریج شکل گرفته است، بیش از چند برابر آن (50) فامیل ثروت و قدرت است. یکی از این فامیلهای ثروت و قدرت بر صنعت فولاد کشور مسلط است. یک فامیل ثروت و قدرت بر نفت و پتروشیمی مسلط است، از قِبَل باشگاه اندیشهورزان نفت و نیرو. همین الان عزیزان در موبایلهایشان جستجو را بزنند، در مورد باشگاه اندیشهورزان نفت و نیرو ببینید چه نوشته و چه کسانی آنجا هستند تا بفهمید وزارت نفت اینکه زنگنه هست که البته خودش هم هست، این نیست و همین ایضاً صنعت فولاد، صنعت پتروشیمی. در آنجا میبینید آقای نعمتزاده در باشگاههای اندیشهورزان نفت و نیرو حاکم بر پتروشیمی کشور است، در نفت همینطور. به یک کسی خبر دادند فلانی انتخابات را برد، گفت نگران نباشید، تا فولاد، تا نفت و گاز و تا بانکها دست ماست اینها هیچ کاری در کشور نمیتوانند بکنند.
بنده یک مدتی فرمانده سپاه استان اصفهان بودم، سیستم اطلاعات سپاه استان برای آن دستورات یک فردی بود که هنوز هم در صنعت فولاد مؤثر است، آقای شیخ عباسعلی روحانی مشهور است، از نزدیکان مرحوم آقای طاهری و اینها بود، یادداشت میداد به این احزاب سیاسی اصلاحطلب مخصوصاً نزدیک انتخابات این چندهزار تن میلگرد و فولاد را تحویل این بدهید، همین الان هم خبر داریم دارند برای یک کسی در صنعت فولاد برای تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری پیش رو پول جمع میکنند. حالا داستان چیست؟ بحث فولاد، خود گزارش میگوید (30) میلیون تن فولاد تولید میشود یعنی (50) میلیون تن سنگ آهن برمیدارند که از این (50) میلیون تن بیشتر است. انفال «یسئلونک عن الانفال قل الانفال لله والرسول» یعنی بیتالمال اسلام انفال است، مالیات و عوارض و اینها بیتالمال مسلمین است، آن بیتالمال اسلام است که خداوند اختیارش را در اختیار نظام اسلامی الهی قرار داده است، از این انفال فقط آهنش را عرض میکنم مابقی آن را شما جمع بزنید. (50) میلیون تن، از خود معاون آقای رزمحسینی سؤال کردم قیمت همین امروز یعنی همین الانی که ما و شما مشغول صحبت کردن هستیم فوب خلیجفارس هر تن سنگ آهن چقدر است؟ گفت (150) دلار، عزیزان همین الان ضرب کنید (50) میلیون تن ضرب در (150) دلار من نمیدانم نرخ دلار الان چقدر است چون نه ارز داریم نه خبر داریم، ولی (20) هزار تومان، میشود (150) هزار میلیارد تومان بعد شما اینجا میآیید روی سرتان میزنید خم و راست میشوید پیش یک وزیر که برای (5) کیلومتر راه روستایی در منطقه محرومتان به شما (100) بشکه قیر بدهد. اینجا (150) هزار میلیارد تومان حق اسلام میرود در جیب صنعت و فامیلهای ثروت و قدرت.
حالا بعد میگویم که اینها نهادهای کذا نه، نه اینها نیست، حالا بعد توضیح میدهم. فقط در فولاد، به آقایان نادران و پورابراهیمی اینها یادداشت کنند همه اینها نه الان ده بار نشستم گفتم بیایید در بودجه 1400 حق اسلام را از انفال زنده کنیم. از آقای نادران پرسیدم دولت در لایحه بودجهاش سهم حقوق مالکانه معادن را چقدر آورده است؟ گفت (6000) میلیارد تومان یعنی از کل معادن کل انفال (6000) میلیارد تومان. کمیسیون تلفیق الحمدلله کار انقلابیای کرد (6000) میلیارد تومان را نمیدانم کرد (8000) یا (10) هزار میلیارد تومان، (4000) میلیارد تومان افزایش داد. فقط در فولادش، یعنی این فولادیهای ما همانطوری که فولادیهای کرهجنوبی در سرزمینشان یک تن سنگ آهن ندارند میآیند از کشورهایی مثل ما میخرند میبرند آن طرف اقیانوس تبدیل به خودرو و صنایع و لوازم خانگی میکنند صد برابر قیمت فولاد به ما میفروشند. یعنی ما اگر فولاد نداشتیم این فولادیهای ما باید میرفتند در یک سال (150) هزار میلیارد تومان سنگ آهن میخریدند و میآوردند و تولید میکردند برای آنها هم صرف میکرد و سود کلانی هم داشت.
الان قصه پرغصه اینجا است، حقوق مالکانه را که نمیدهند، عرض کردم این یک عدد است، این حرف خودشان است، بعد ظرف دو سال هم میبینید قیمت تیرآهن (14) نمره اصفهان که دو سال قبل بوده است (560) هزار تومان، همین امروز ما قیمت گرفتیم (2) میلیون و (180) هزار تومان قیمتش است. اثر آن کجا است؟ بیخانمانی آن بدبختها. باور کنید، شما هم رفتهاید، دهها روستا و شهر رفتهاید، خانههای نیمهتمام، گفتند برای آهن آن ماندهایم، بچه ما میخواهد داماد بشود پول نداریم آهن بخریم، رفتهایم درختهایمان را داریم میبریم به جای آهن به سبک صدسال قبل بیاییم سقف خانه بچهمان را درست کنیم. بعد مینشینیم میپرسیم آقا چرا (300) درصد؟ همانطور که آقای وزیر الان گفت، پول برق سه برابر شده است، گاز پنج برابر شده است، حمل و نقل این برابر شده است، پول کیسه سیمان ده برابر شده است. گفتم همه اینها درست، رد نمیکنیم، این طرف را چرا نمیگویید؟ (30) میلیون تن میگویید تولید میکنیم، سهتا صفر بگذار جلوی آن میشود (30) میلیارد کیلو، (200) درصد قیمت هزینههای تولید افزایش تقسیم بر (30) میلیارد کیلو، بین (1) درصد، (2) درصد، (3) درصد نوشجانت، (10) درصد قیمت فولاد را افزایش بدهید نه (300) درصد. بعد پول آن کجا میرود؟ میگویند اینها سهام عدالت است.
من تشکر میکنم واقعاً از صداوسیما الحقوالانصاف دستم که به رسانه نمیرسد ماها که در دولت آقای روحانی به خاطر مواضعمان ممنوعالتصویر شدهایم ولی چه باشیم و چه نباشیم نیاز هم نداریم و نگران هم نیستیم، الحقوالانصاف گزارشهای بسیار خوب اقتصادی تولید میکنند، خیلی عالی، همیشه هم به آقای پورابراهیمی میگویم این گزارشها را بیاورید. از جمله یک گزارشی آقای حیدری درست کرده بود، موانع تولید. یک گزارشی که نقد دارند روی آن هفته پیش در مورد فولادیها تولید کرد، این بخش را ندیده بود آمد در دفاع از اینها. من به آقای رزمحسینی گفتم همانطور که به وزرای قبل هم گفته بودم بیا حریف این باش.
عزیزان! این مطالبی که عرض میکنم یک شهروندی که نمیشناختم از مشهد به من زنگ زد گفت آقای کریمی قیمت دو قلم مصالح ساختمانی را کنترل بکنید سیمان و فولاد اثر خودش را در همه تولیدات میگذارد. چرا اینقدر گران کردند؟ از آنجا من وارد این قصه شدم، یعنی وظیفه داریم حرف مردم را اینطور تحویل خودشان بدهیم که به تکلیف خودمان در این قضیه عمل کنیم. من به این وزرا هم عرض کردم به ایشان هم عرض کردم، اگر میبینید یک مدیرت، یک مسئولی مثل فولاد مبارکه تن نمیدهد تو اختیار داری این را عوض کنی.
من اینجا تشکر میکنم از آقای رزمحسینی نامه و اقدامش را در برکناری آن مدیر متخلف که تخلفاتش را هم با سند رؤیت کردم که نمیخواهم این را باز کنم دیدم، ولی یک گله آهسته در گوشی هم میگویم من نامهای را هم دیدهام با امضای (100) نفر از شما همکاران محترم که از آن مدیر متخلف فولاد مبارکه تلویحاً نه تصریحاً حمایت کردید، اینها همان جایی است که ما نباید وارد آن بشویم. ما اینجا حق داریم که یک وزیر را استیضاح کنیم، کارت زرد بدهیم ولی حق نداریم در کار آن دخالت کنیم. ایشان رفت در گود تغییر این مسئول، استاندار اصفهان آمد، یک تیم ویژهای در اصفهان است، آقای کرباسچی و کذا و کذا که پدرخوانده بحث فولاد آقای اسحاق جهانگیری است، البته اینها در دوره آقای هاشمی همه وصل به ایشان بودند بعد از فوت آقای هاشمی گشتند یک پدرخواندهای پیدا کنند به اسحاق جهانگیری رسیدند. استاندار اصفهان میآید از کانال نمایندگان، البته من مطمئنم چون واقعاً به شما همکاران ایمان کامل دارم دستمریزاد میگویم این را که عرض میکنم از باب دفاع از مجلس است، فقط دقت کنید در اینطور موارد کسی که نامه را برمیدارد و امضا جمع میکند همین طوری در این قضایا وارد آن نشویم. استاندار اصفهان وارد میشود، میآید از کانال مجلس میرسانند به آقای واعظی و بعد آقای اسحاق جهانگیری و آقای حسن روحانی دستور میدهند این مدیر عزل نشود. چرا عزل نشود؟ چرا این وضعیت در کشور دودش در چشم محرومین برود بعد بیاید چهار سال یک بار اشک کبیسه بریزد، موقع ثبتنام گریه کند از فقر مردم که بلایی که سر این کشور آمد و نظام سرمایهداری که بعد از انقلاب احیا شد از قبیل حزب کارگزاران و (70) نفر در این حزب این بلا را سر این کشور آوردند و این آقای پدرخوانده بیاید اشک کبیسه بریزد که مردم فقیرند؟ دولت که دست شما بوده است.
دست از سر این انقلاب مظلوم و این ملت مظلوم بردارید بگذارید این ملت نفس بکشند. آن رئیسجمهور انقلابی آینده هم که میآید آن کابینهای که میآورد اگر نروید دولتهای در سایه را نزنید هیچ کاری نمیتوانید انجام بدهید. دست و پای اینها را باید جمع کرد (موسویلارگانی ـ آقای دکتر! شما فقط دو دقیقه فرصت دارید) این وضع اسفناک بحث فولاد است، ایضاً سیمان، ایضاً برو، تمام.
عزیزان! فقط انشاءالله برنامه هفتم ولیامر مسلمین هم حتماً همراه میشود، ما همین انفال را زنده کنیم شما اینجا آنقدر بودجه اضافه میآورید که جای خرج کردن برای آن پیدا نمیکنید. این وضع اقتصاد اسلام و بیتالمال اسلام را احیا کنید، از دست فامیلهای ثروت و قدرت اینها را در بیاورید. از توجه شما عزیزان متشکرم.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقای دکتر! حدوداً یک دقیقه و (30) ثانیه از وقت شما باقی مانده است. در خدمت جناب آقای رزمحسینی هستیم، (11) دقیقه از وقت شما باقی مانده است، در خدمت شما هستیم.

عليرضا رزمحسيني
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! داستان فولاد که اشاره شد مجلس شورای اسلامی برای این انفال و معادنی که مطرح کردند باید قانون وضع کند و باید به ما یا به دولت اجازه بدهد براساس قانون حقوق بیتالمال یا حقوق اموال دولت یا حکومت را به درستی دریافت کند. آن چیزی که طبق قانون انجام شده است، ما سال گذشته بیش از نزدیک به دو برابر ما هم حقوق دولتی را پرداخت کردیم هم حق انتفاعی که اشاره شد. البته مجلس شورای اسلامی این مبلغ را برای امسال افزایش داده است.
اما بحث مربوط به زنجیره که من در عرایض قبلی هم عرض کردم یک موضوع بسیار مهمی است که این طرحی که ما داریم روی آن کار میکنیم که باید جامع باشد همه را در مجموع ببینیم، اشتغال و تولید را ببینیم، من اشاره بکنم هماکنون همین فولادی که ما توانستیم با تهاتر ماده اولیه کارخانجات را بیاوریم و چرخ کارخانجاتی که الان تولید انجام میشود تولید انجام بدهند. اگر این فولاد نبود، اگر این صادرات نبود ما مشکل پیدا میکردیم. الان همین پتروشیمی همین فولاد باعث شد که در مقابل تحریمها و فشارهایی که به ما وارد شد ما بتوانیم از منابع اینها برای تأمین ماده اولیه کارخانجات استفاده کنیم.
البته درخصوص قیمت و نکاتی که آقای کریمیقدوسی اشاره کردند حرف درستی است، من عرض کردم ما باید بنشینیم یک کار کارشناسی انجام بدهیم با کمیسیونهای تخصصی مجلس شورای اسلامی و با تشکلها درخصوص قیمتگذاری زنجیره به یک تفاهم برسیم که براساس آن هم تولید آسیب نبیند هم صادرات آسیب نبیند و هم حق و حقوق دولت بتواند دریافت بشود و به چرخه اقتصاد کشور و به زندگی مردم بیاید.
اما درخصوص اینکه این دو کالا چقدر در صنعت ساختمان تأثیر دارد کارشناسان به ما اعلام کردند سیمان (4/0) درصد و فولاد (6/0) درصد سهمشان است. در تولید مسکن عوامل دیگری تأثیر دارد. در گرانی انتظارات تورمی هست که تأثیر دارد، در گرانی، این را بپذیرید که نرخ ارز نقش تعیینکنندهای در تورم و افزایش قیمتها دارد. هرجا قیمت ارز به محض اینکه پایین آمد آثارش در کالاهای موجود حتی در کالاهایی که با ارز گران خریدهاند در بازار تأثیر خودش را در پایین آمدن قیمت میگذارد. ما به عنوان وزارت صمت نقشی در این خصوص نداریم.
در تعیین نرخ ارز با این سیاستهایی که بانک مرکزی اعمال میکند و انجام میدهد خوب طبیعی است که افزایش قیمت انجام میگیرد. آن بخشی را که مربوط به من بود عرض کردم اولاً ما پنج، شش ماه است که آمدهایم، جناب آقای قدوسی! حضرتعالی در جریان هستید که شرایط اقتصاد کشور و وضعیت کشور بدترین شرایطی بود که بنده این مسئولیت را با رأی اعتماد شما پذیرفتم. تمام تلاشم را در این زمینه کردهام، در حد بضاعتم، هم در رابطه با خودرو طرح آماده کردهایم، برای اجرای آن با موانع روبهرو شدهایم. من نمیخواهم این را اینجا باز کنم، ما برنامههایی که داشتیم را نتوانستیم اجرا بکنیم، حالا این موانع بخشی مربوط به قوانین است بخشی مربوط به دستگاههای دیگر است که باید با آنها هماهنگ کنیم. هر مقدار که توانستیم به جلو برویم، در بخشهای کالاها هم همینطور است، فولاد یکی از کالاهای استراتژیک کشور است، افتخار جمهوری اسلامی ایران است. توجه به عرض من داشته باشید! ما یک روزی واردکننده فولاد بودیم، (20) سال پیش میلیونها تن، میلیونها دلار از این کشور ما صرف واردات فولاد کردیم، امروز صادرکننده فولاد هستیم. ما سال گذشته (5/6) میلیون تن صادرات فولاد انجام دادیم، از محل ارز آن رفتیم کالاهای مواد اولیه کارخانجات را آوردیم. این خدمت بزرگی است ما نباید بر سر اینها بزنیم، ما باید از اینها حمایت بکنیم. بله، بخش مربوط به قیمتگذاری یا تعیین قیمت، البته من عرض کردم ما دنبال قیمت دستوری نیستیم تمام شرکتهای فولادی در بورس هستند، نزدیک (50) میلیون نفر از مردم در بورس سهامدار شرکتها هستند، ما نباید کاری بکنیم که خدای ناکرده آنها آسیبی ببینند.
ما حامی سهامداران خرد در بورس هم هستیم، ما مراقبت میکنیم، نه بورس آسیب ببیند نه حق بیتالمال آسیب ببیند. این مربوط به این است که ما در یک فرصت مناسب باید بنشینیم با کارشناسان، تشکلها و انجمنها، خود فولادسازان با مجلس محترم شورای اسلامی به یک فرمول و روشی برسیم که هم حقوق بیتالمال و هم بحث مربوط به تولید آسیب نبیند و ما باید بتوانیم تا سال 1404، (55) میلیون تن ظرفیت فولادی ایجاد کنیم. الان رتبه دهم جهان هستیم. این واقعاً کم افتخار است؟ از (196) کشور جهان ما رتبه دهم تولید جهان هستیم، ما باید این را تقویت کنیم. دغدغه جناب آقای قدوسی را من میفهمم، درست هم هست، اما جناب آقای قدوسی! همه آن ربطی به ما ندارد. من عرض بکنم، من از اینجا استفاده بکنم این مانعزداییها که مقام معظم رهبری فرمودند کار وزارت صمت را بیایید ببینید و از نزدیک مشاهده کنید که رأساً از روز اول فروردین امسال اقدام کردیم. آن چیزی که در اختیار وزارت صمت است، انجام میدهد با حداکثری هم انجام میدهد، تفویض اختیاری که ما انجام دادیم که معمولاً این تفویض اختیار را نمیکنند چون تفویض اختیار سلب مسئولیت از من نخواهد کرد اگر خدای ناکرده در ادارات کل ما و در استانها تخلف شود بنده هم پاسخگو خواهم بود اما این کار را کردیم.
این (6000) معدنی که دیروز آزاد شد همان افرادی که منافعی دارند در این (6000) معدن (10) سال، (20) سال جابهجا کردند، مجوزش را فروختهاند، ما ایستادیم و آن را آزاد کردیم. این کم کاری است؟ (40) سال میخواستند این کار را بکنند چرا نکردند؟ من عرض کردم سیاست بعدی بنده این است، من در روز رأیگیری خدمت شما عرض کردم معادن ما باید در خدمت توسعه پایدار و متوازن باشند، ما نمیتوانیم معادن را غارت کنیم در پیرامون مردم را فقیر و محیطزیست را آلوده بکنیم و از بین ببریم، اصلاً ما چنین سیاستی با آن نداریم.
امروز مسئولیتهای اجتماعی را شروع کردیم. در همین مدت (5)، (6) ماه بیش از (250) معین اقتصادی، بپرسند همکاران خودتان، در (11) استان از همین شرکتهای فولادی، از همین صنایع پتروشیمی و از همین شرکتهای بخش خصوصی، مسئولیتهای اجتماعی مدل قلعهگنج را داوطلبانه اعلام کردیم. باید این کارها را انجام داد یعنی همزمان باید تولید فولاد، معادن، مس و هم در کنارش توسعه منطقهای انجام بدهیم. من رد نمیکنم گرانی را، همه متأسف هستیم، همه ناراحت هستیم ولی وقتی که یک تحریمهای ظالمانهای به ما تحمیل میشود، وقتی که نرخ ارز یک شبه ده برابر میشود این آثارش است، بنده هم (5)، (6) ماه است که مسئولیت پذیرفتهام، در این مسئولیت آمدم، در حد بضاعتم با تمام دانشی که دارم، با همکاران، با مشاورین سعی کردیم شرایط را بدتر نکنیم. در بعضی از جاها کارهای بزرگی انجام دادهایم، شما نمیدانید برای این صادرکنندگان شریف ما چقدر پروندههای قضائی در دستگاههای قضائی درست شده است. با مصوبه ستاد اقتصادی دولت همه اینها صادراتشان رفت به سمت واردات ماده اولیه کارخانجات، از دستگاه قضا هم تعداد زیادی پرونده قضائی خالی شد و قرار شد که صادرکنندگان شریف ما بیایند مجوز واردات ماده اولیه کارخانجات یا صادراتشان را به بقیه واردکنندگان منتقل کنند. این کم کاری نبود. کاملاً چرخه سیاست خارجی ما را در حوزه تجارت خارجی عوض کرد و بانک مرکزی هم کمک کرد و این اتفاق افتاد و آن کاری که من میتوانستم انجام دادم در همین بعد عرض کردم در حوزه معینهای اقتصادی، در حوزه تفویض اختیار همینطور عرض کردم.
ببینید! شرایط کوتاه (5)، (6) ماه که کرونا هم هست، بنده هم مدتی مریض بودم، در همین مسأله کرونا سعی کردم با مدیرانی که در این مجموعه هستند حداقل تغییر را انجام بدهم تا این انتصابات آسیب به مسائل جاری وزارتخانه نزند. بالاخره باید دست به دست هم بدهیم، شما نمایندگان کمک کنید، همین فرمایشاتی که آقای کریمیقدوسی فرمودند کارخانجاتی که میگفتند تعطیل شدهاند مراجعه کنند حتماً من رسیدگی یا پیگیری میکنم و همه موارد تا حدی که در توان داشته باشم و انجام بدهم و بتوانم انجام بدهم انجام میدهم. والسلام علیکم ورحمه الله و برکاته

سيدناصر موسوي لارگاني
آقای دکتر قدوسی شما حدوداً (1) دقیقه و (30) ثانیه فرصت دارید و خدمت شما هستیم فرمایشات خودتان را بفرمایید.

جواد کريمي قدوسي
بسم الله الرحمن الرحیم
من تکمیل کنم عرایضم را در بحث سیمان، (70) میلیون تن سیمان طبق گزارش تولید میشود، باز همین سیمان (100) درصدش انفال است، فرآوری آن نقش سرمایهگذاری دارد. تنی (600) هزار تومان الان سیمان اگر پیدا بشود قیمتش است. این آقای لطفی کنار من نشسته است میگوید در محل رزن ما کارخانه سیمان هگمتانه است یک پاکت سیمان ما نمیتوانیم پیدا بکنیم، تنی (600) هزار تومان هم انفالی که مال اسلام است به ملت میفروشند، گیر ملت هم نمیآید، حالا برو ببین حقوق مالکانهاش تا چند سال قبل کیلویی (50) تا یک تومانی بود، اگر بدهند حقوق مالکانهاش است، این مصیبتی است که انشاءالله به دست دولت انقلابی و مجلس انقلابی که هست حل میشود.
اما دو سه تا نکته باقیمانده را عرض کنم، جناب آقای رزمحسینی! بالاخره شما فرد باتجربه، جبههدیده و جنگدیدهاید و کار اجرایی کردهاید، اطلاعات خوبی دارید، تجارت جهانی را هم وارد هستید، تجربه خوبی هم دارید، نیایید پشت تریبون نرخ فولاد جهانی را به رخ ما بکشید. گازی که کارخانجات استفاده میکنند به نرخ جهانی به ما پولش را میدهند؟ سوخت حمل و نقل اینها را به نرخ جهانی میدهند؟ کوه و معدن را به نرخ جهانی میدهند؟ حقوق کارگر را به نرخ جهانی میدهند؟ اینها را که نمیدهند، پول انفال را که هم نمیدهند، به دست مردم هم که نمیرسد، درآمد دولت هم افزایش پیدا نمیکند، این مصیبت و گرفتاری را جز این مجلس چه کسی باید حل کند؟ عرضم تمام شد چون وقت من دارد تمام میشود، آقای رزمحسینی... (قطع میکروفن)

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنونم، وقت جنابعالی تمام شد.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقای رئیس! یک تذکر داریم، اصرار دارند.

محمدباقر قاليباف

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای گودرزوندچگینی بفرمایید.

مهرداد گودرزوندچگيني
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام عرض میکنم خدمت مردم ایران عزیز، همچنین همکاران عزیزم و میهمانان عزیز در مجلس شورای اسلامی.
جناب رئیس محترم مجلس! من ماده (20) را تذکر دارم، تذکر من این است که جناب آقای قدوسی فرمودند که عرضم به خدمت شما هنوز وزیر (رئیس ـ آقای گودرزوند ماده را متوجه نشدم) (ماده 20 بند 1 در مورد اداره مجلس) ببینید! هنوز وزیر انتخاب نشده ایشان سؤال کردند. خوب، این چه استدلالی است که هنوز وزیر در جایش ننشسته سؤال طراحی کنیم؟ مگر غیر از این بود که ایشان بسیار وقت گذاشت برای انتخاب این وزیر؟ ما که از اول گفتیم که این وزیر ناتوان است، گفتیم که این وزیر نمیتواند اداره صنعت کشور را بر عهده بگیرد. چرا تلاش کردند و امروز سؤالاتی را مطرح کنند که بیش از یک ساعت وقت این ملت گرفته بشود؟ آیا ایشان هزینه تمامشده مجلس را محاسبه کردند؟ آیا به صرف دادن دو کارت مشکل مملکت حل میشود؟ آیا نباید در انتخاب وزیر ما دقت میکردیم؟ آیا مجلس نقشی در انتخاب وزیر نداشت؟ چرا بایستی ما کاری انجام بدهیم که ما امروز بیاییم فقط به صرف سؤال کردن و یک سری مسائلی که ما خودمان دلمان میخواهد در اینجا مطرح کنیم و همه زمین و زمان را به هم بدوزیم که بگوییم سؤال میخواهیم مطرح بکنیم؟
اگر در زمان خودش ما میتوانستیم وزیری انتخاب میکردیم که بخشی از این مشکلات مملکت را حل میکرد امروز دیگر ما نمیآمدیم که صرفاً سؤال طرح کنیم. همین وزیر را از مشهد معرفی کردند، همین نمایندگانی که در واقع تلاش کردند و مجلس را متقاعد کردند که این وزیر توانمند است، اگر در موعد خودش در همان زمان وزیری انتخاب میشد که امروز میتوانست بخشی از مشکلات را حل کند. من نفهمیدم ایشان سؤال دارد یا تعریف و تمجید، اینکه سؤالها را در قالب تعریف و تمجید از وزیر محترم مطرح کنند مشکل حل نمیشود. من انتظار داشتم که این سؤال به عنوان اولویت این مجلس قرار نمیگرفت، این اعتراض من است و امیدوارم که در واقع منبعد چنین سؤالاتی در صحن مجلس مطرح نشود.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. جناب آقای گودرزوند! اولاً آییننامه روالی دارد سؤالات براساس نوبت است و در کمیسیون ملی منطقهایاش مشخص میشود، سؤال ملی بوده است، در نوبت بوده است و اینکه سؤال امروز اینجا مطرح شده است براساس روال آییننامه است.
به اضافه اینکه این سؤال در رابطه با شخص وزیر نیست، سؤال جناب آقای کریمی از عملکرد وزارتخانه است، در عملکرد وزارتخانه به هر حال باید وزارتخانه مسئول باشد الان هم وزیر محترم ممکن است بعد از آن آمده باشد ولی این سؤال میتواند در حقیقت در دستور قرار بگیرد طبق آییننامه و تذکر جنابعالی شاید وارد نباشد، البته نسبت به بیانات به هر حال نمایندگان محترم نکات خودشان را همانطور که وزیر محترم (مطرح میکند) همچنین ایراد میکنند.
جناب آقای کریمی! جنابعالی از توضیحات آقای وزیر قانع شدید؟

جواد کريمي قدوسي
بله، اولاً تشکر میکنم از موضع جنابعالی، آقای چگینی هم دقت اگر میفرمودند اول خودم گفتم که هنوز وزیر نرفته است من سؤال کردم و سؤال من ناظر بر وضعیت وزارتخانه است. الان هم عرض میکنم از وزیر صنعت دولت آینده چند ماه بعد هم همین سؤال را خواهم کرد و میخواهیم و مطالبه میکنیم فامیلهای ثروت و قدرت را. اگر آقای وزیر قبول دارد و میگوید پشت تریبون، اگر هم ساکت باشد حمل بر صحت است، تلاش کرد که تغییر بدهد آقایان روحانی و جهانگیری دخالت کردند نگذاشتند. اگر ایشان این را قبول دارد و اعلام میکند من سؤالم را به رأی نمیگذارم و اگر قبول نمیکند یعنی نمیگوید، البته ما مطمئنیم که در این قضیه هست و الا ما از زحماتش تقدیر و تشکر هم میکنیم. فقط یک توصیه هم که دارم این بود که به این مدیران هم بگویید که دیگر بس است برای میرحسین موسوی بعضی صنایع پول جمع کردند دیگر این دفعه این کارها را نکنند که این تو بمیری دیگر از آن تو بمیریها نیست.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، آقای کریمی دیگر وقت شما تمام است. آقای وزیر این قول را میدهند تلاش کنند که انشاءالله، در توضیحاتشان هم این هست، خیلی ممنون. انشاءالله جناب آقای وزیر هم تلاش میکنند که در این فرصت باقیمانده این کار را پیش ببرند. از جناب آقای کریمی من تشکر میکنم.
من یک نکته را هم خدمت وزیر محترم عرض کنم، جناب آقای رزمحسینی! واقعاً این روزها یکی از ناراحتیها و دغدغههای مردم که زیاد هم به ما هم از طریق فضای مجازی و رسانهها و حضوری منعکس کردند بحث افزایش بعضی از قیمتهای کالاهای اساسی است. به هر حال این کنترل قیمتها در حوزه مسئولیت وزارت صمت است مخصوصاً در کالاهای اساسی، جنابعالی میدانید که برای کالاهای اساسی یارانه گذاشته میشود. ما از جنابعالی و وزارتخانه میخواهیم که در این موضوع نظارت قطعی کنید. البته معنای آن این نیست که تولیدکنندهها باید آسیب ببینند. وقتی که در مجلس (8) میلیارد دلار برای یارانه کالاهای اساسی دیده میشود، نه باید مصرفکننده آسیب ببیند، نه باید تولیدکننده متضرر شود. این کاری است که به عهده جنابعالی و دولت است و توقع نمایندگان این است که حتماً در بحث حوزه گرانی و کنترل قیمتها انشاءالله اقدام لازم را بکنید. خیلی ممنون از حضور جنابعالی.
من قبل از اینکه وارد دستور بعدی شویم این نکته را هم اشاره کنم، زلزلهای که در منطقه خراسانشمالی در گرمه و جاجرم با قدرت (5/5) ریشتر آمده، بعضی از روستاهای آنجا تخریب شده، من اینجا میخواستم یادآوری کنم که مدیریت بحران کشور و مسئولین ذیربط انشاءالله توجه لازم را به مناطق محروم آنجا و مناطق تخریبشده داشته باشند.
5
قرائت گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد چگونگی اجرای سامانههای نظارتی در حوزه امور بانکی و بحث و بررسی درخصوص آن

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! دستور بعدی گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد چگونگی اجرای سامانههای نظارتی در حوزه امور بانکی است. از سخنگوی محترم کمیسیون جناب آقای دکتر طغیانی دعوت میکنیم برای ارائه گزارش تشریف بیاورند. نماینده دولت هم در این بخش میتواند (15) دقیقه صحبت کند، بعد هم شش نفر از نمایندگانی که ثبتنام کردند، به قید قرعه در رابطه با این گزارش اظهارنظر خواهند کرد. آقای طغیانی بفرمایید.

مهدي طغياني
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون اقتصادی درخصوص چگونگی اجرای سامانههای نظارتی در حوزه امور بانکی موضوع تبصره (1) ماده (45) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
همکاران گرامی عنایت بفرمایید! کاهش فرار مالیاتی، کاهش کسری بودجه، جلوگیری از مفاسد اقتصادی، پولشویی و اخلال در بازار داراییهایی همچون ارز و مسکن و غیره و نیز کاهش مطالبات غیرجاری بانکها در گرو افزایش توان و ظرفیت کشور در رصد و کنترل تراکنشهای مالی از جمله تراکنشهای ریالی است. در این حوزه قوانین و مقررات خوبی در چند سال اخیر در مجلس و دولت تصویب شده، اما همه آنها به صورت کامل و اثربخش اجرایی نشده است. نتیجه عدم اجرای کامل این قوانین و مقررات، بیاطلاعی حاکمیت نسبت به مبدأ، مقصد و هدف بسیاری از تراکنشها و سهولت فرار مالیاتی و پولشویی بر بستر ریال است.
کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در راستای وظیفه نظارتی خود جلسات متعددی با دستگاههای ذیربط برای پیگیری موضوع و وضعیت اجرای قوانین و مقررات یادشده تشکیل داده است. در این گزارش وضعیف اجرایی شدن ماده (21 مکرر) قانون اصلاح قانون چک، مواد (10) و (11) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان و همچنین بخشی از مصوبات ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی بررسی شده و برای آگاهی همکاران گرامی تقدیم میگردد.
این گزارشی که در کمیسیون تهیه شده بخشی از قوانینی است که در همین مجلس و مجالس قبل برای شفافیت و نظارتپذیری تراکنشها و مبادلات بانکی در حال انجام بوده، در قوانین مختلف پیشبینی شده است. در این گزارش به قوانین مختلفی که به این روشن شدن کمک میکند که مبدأ، مقصد و هدف تراکنشها معلوم باشد پرداخته شده است.
همکاران عنایت کنید! ما الان در بحث تحریم، مبادلات دلاری ما در دنیا بررسی میشود. یعنی یک قاعدهای را خزانهداری آمریکا انجام داده، آن را به کشورهای مختلف ابلاغ کرده که وقتی تراکنش دلاری از مبدأ ایران به مقصد ایران در نظام مالی بینالمللی در حال انجام است، رصد شود، به ویژه اگر بر بستر دلار باشد جلوگیری میشود و همان تحریم مالی اتفاق میافتد.
جالب است که ما در کشور در داخل خودمان با اینکه بانک مرکزی مقتدری داریم، سازمان امور مالیاتی و سازمانهای حاکمیتی مختلف داریم، این شفافیت به هیچوجه وجود ندارد و ما نمیدانیم که این مبدأ، مقصد و هدف تراکنشها چیست. یکسری از قوانینی که کمک میکند تا اینها شناسایی شوند و ما تراکنشهای مخرب و نقل و انتقال داراییها بین بازارها غیرمولد را بتوانیم کنترل کنیم، بتوانیم به بسترهایی بیاوریم که قابل هدایت و کنترل باشند، مثلاً قانون فرض کنید طرح CGT که بیاید، مالیات بر عایدی از سرمایه از آنها گرفته شود و غیره، اینها همه یک بستر اطلاعاتی لازم دارد. ما داده میخواهیم و این دادهها در قوانین ما پیشبینی شده، ولی اجرایی نمیشود.
من نمونههای آن را خدمت شما عرض کنم، ماده (21 مکرر) قانون اصلاح قانون چک، سامانه صدور چک و ظهرنویسی آن و حذف کامل چک حامل که البته چون این گزارش ماهها قبل نوشته شده، با تلاشهایی که در مجلس و کمیسیون اقتصادی و اصل (90) انجام شد تا حدی از ابتدای 1400 در حال انجام است. به مواد (10) و (11) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان، اعلام حسابهای بانکی شغلی به سازمان امور مالیاتی و قطع دسترسی دستگاههای کارتخوان بانکی و یا درگاههای پرداخت اینترنتی که به حسابهای مؤدیان مالیاتی متصل نیستند، این وظیفه بانک مرکزی بوده است. متأسفانه بانک مرکزی همچنان این مواد (10) و (11) را که به طور کامل باید با همکاری سازمان امور مالیاتی انجام میداد، اجرایی نکرده است. این مواد (10) و (11) چه میگوید؟ میگوید هر کسی دستگاه کارتخوان یا پایانه فروشگاهی دارد و پرونده مالیاتی ندارد، درگاه این باید مسدود شود. بعد از چند ماه تأخیر بالاخره بانک مرکزی بخشی از، عرض میکنم بخشی از این درگاهها را بسته و بخش زیادتری از آنها همچنان در پروسه بین بانک مرکزی و سامانه امور مالیاتی است، در اینکه بیاییم اینها را دعوت کنیم پرونده تشکیل بدهند و غیره که همچنان هم مسأله حل نشده است.
دوستان! یعنی در این کشور میشود دستگاه کارتخوان یا یک پایانه درگاه اینترنتی داشت و حتی کارهای غیرقانونی کرد، چه برسد به بحثهای مالیاتی آن که عرض میکنم باید پرونده مالیاتی داشته باشد.
بند بعدی مصوبات ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی در زمینه ساماندهی حسابهای بانکی از طریق سامانه نهاب و اختصاص کد شهاب بوده است. ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی در دولت مصوب کرده که هر شخص حقیقی و حقوقی یک شناسه داشته باشد و در سامانههای بانکی آن شناسه تعیینکننده باشد، نه تعدد حسابهای او که شخص بتواند با تعدد حسابهای خودش یا منتسبین به خود پولشویی کند، تراکنشهای مالی غیرقانونی یا خارج از ضوابط انجام بدهد. متأسفانه کماکان این ماده قانونی و این مصوبه مقرره در دولت اجرایی نشده است. خواهش من این است، دوستان! گزارش مفصل در سامانه بارگذاری شده، گزارش را حتماً بخواهند، چون فرصت نیست که تمام گزارش اینجا قرائت شود.
بند بعدی آییننامه پیشگیری از مطالبات غیرجاری است که بانک مرکزی طبق ماده (8) آییننامه پیشگیری از انباشت مطالبات غیرجاری بانکی، مصوب ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی مکلف به ایجاد سامانه شناسایی روابط اشخاص، ذینفع واحد و اشخاص مرتبط بوده است. الان متأسفانه وضعیتی است که افراد برای اینکه خودشان را از مهلکه شناسایی شدن توسط مثلاً سازمان امور مالیاتی نجات بدهند، حسابهای اطرافیان خودشان را معرفی میکنند و آنها را به دستگاه کارتخوان و غیره متصل میکنند یا اصلاً میگویند نقل و انتقال را به فلان کارت بریز و این برخلاف این آییننامه که میتوانسته زمینهاش را از بین ببرد، کماکان اجرایی نشده است.
بخش سوم گزارش ما بعد از بیان مسأله و مرور قوانین و مقررات اجرانشده، در مورد پیشنهادات تقنینی است که پیشنهاد شده ماده (1) قانون راجع به ثبت شرکتها مصوب (1310) با اصلاحات بعدی آن به قانون ثبت اشخاص حقوقی تغییر نام پیدا کند و ماده (1) آن به شرحی که در گزارش آمده اصلاح شود.
همچنین در تبصرهها پیشنهاداتی است که من آنها را به خود دوستان ارجاع میدهم، انشاءالله مطالعه بفرمایند.
ماده (2) ـ دو تبصره به شرح زیر به ماده (2) قانون الزام اختصاص شماره ملی و کد پستی برای کلیه اتباع ایرانی مصوب 17/2/76 پیشنهاد شده که الحاق شود و تبصرههایی به آن.
ماده (3) ـ یک ماده و دو تبصره به قانون راجع به ورود و خروج اتباع خارجه در ایران مصوب (9) اردیبهشت 1310 الحاق شود. ما الان بخشی از نابسامانیهایمان در این بحث تراکنشها مربوط به اتباع خارجه است که بدون اینکه در یک مرجع ساماندهی شده باشند، برایشان حساب بانکی افتتاح میشود و میتوانند نقل و انتقال کنند و متأسفانه بخشی از این نابسامانیها را به وجود بیاورند.
در ماده (4) پیشنهادمان این است که موضوع فصلهای چهارم و پنجم باب سوم قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 3/12/66 با اصلاحات و الحاقات بعدی از بند «ج» ماده (1) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان مصوب 21/7/98 حذف شود و چهار بند به ترتیبی که در گزارش آمده به آن قانون اضافه شود.
ماده (5) پیشنهاد: سه ماده به قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان مصوب 21/7/98 الحاق شود. در مورد بحث ساماندهی بعضی از نقل و انتقالاتی که میتواند زمینهساز نابسامانی در شرایط اقتصادی و تراکنشهای بانکی ناصحیح باشد.
این پیشنهادات توسط کمیسیون در گزارش به نحو مبسوطی آمده، خواهش من فقط از دوستان این است در بحث گزارش تبصره (1) ماده (45) اگر مجلس محترم با این گزارش موافقت کند، یعنی هم در مورد مسأله که اساس مسأله این است که ما نمیتوانیم تراکنشهای ریالی را مثل دشمنمان که تراکنشهای دلاری ما را در خارج رصد میکند، در داخل تراکنشهای ریالی مضر، تراکنشهای ریالی غیرقانونی و پولشویی را به نحو صحیحی رصد و جلوگیری و هدایت کنیم. این موادی که پیشنهاد شده برای تکمیل قوانین موجود و البته درخواست ما بر اجرای کامل قوانین موجود از جمله قانون مهم سامانه مؤدیان و پایانههای فروشگاهی است.
همکاران عزیز! متأسفانه و متأسفانه باید خدمت شما عرض کنم زمان اجرای این قانون که اردیبهشتماه 1400 بوده، بعد از مهلتی که در قانون برای آن پیشبینی شده و این سامانه یک انقلاب در شفافیت دادهها و اطلاعات مالی است، متأسفانه پیشبینی نمیشود که در مهلت مقرر اجرا شود و شاید ماهها زمان ببرد.
خواهش من از همکاران گرامی این است، اینها باید به یک مطالبه در مجلس انقلابی تبدیل شود، اگر میخواهیم مشکلات اقتصادی مردم را مرتفع کنیم. خیلی ممنون و متشکر. والسلام علیکم و رحمه الله

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون و متشکر، نماینده دولت بفرمایید.

هادي قوامي
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت نمایندگان محترم خداقوت میگویم. عرض شود هدفهای اساسی نظارت تأمین منظور قانونگذار است که ما از این جهت از کمیسیون اقتصادی که درخصوص بحث مهم سامانههای نظارتی در حوزه امور بانکی این گزارش نظارتی را تهیه کردند که انشاءالله بشود آن قوانینی که شما خودتان اینجا تصویب کردید که منظور قانونگذار تأمین شود، از این بابت خداقوت میگوییم و از کمیسیون تشکر میکنیم.
بالاخره برای اینکه قانون به اجرا در بیاید یک ملاحظات فنی و مسائل حاشیهای دارد که حالا انشاءالله بانک مرکزی تلاش میکنند آنها را به موقع انجام بدهند.
درخصوص قانون اصلاح چک و سامانه صدور چک و ظهرنویسی آن، الحمدلله یک گامهایی شروع شده که کمیسیون هم در جریان است. انشاءالله اینها را تکمیل خواهند کرد که بشود قانونگذار که در تبصره (1) ماده (21) قانون اصلاح قانون چک، صدور و پشتنویسی چک را در وجه حامل فقط از طریق سامانههای بانکی مجاز شمرده، این کار را انجام بدهند. در تلویزیون هم تبلیغات خوبی برای این کار شد که یک آمادگی در مردم و فعالان اقتصادی انجام شود که الحمدلله این کار انجام شد. با اتاقها جلساتی گذاشته شد و فعالان اقتصادی توجیه کامل شدند و این کار در حال انجام است.
درخصوص ماده (10) و (11) قانون پایانههای فروشگاهی، شما میدانید یک کار مهمی که شما در قانون مالیات ارزش افزوده انجام دادید و الحمدلله مجلس این را تصویب کرد که نهایتاً مالیات بر ارزش افزوده به حلقه آخر اصابت کند، امروز متأسفانه به دلیل اینکه این پایانههای فروشگاهی فعال نیست، مالیات بر ارزش افزوده که باید به حلقه نهایی اصابت کند، در یک جاهایی که این حلقه بریده میشود روی دوش تولیدکننده میافتد. یعنی تولیدکننده یک مالیات عملکرد (25) درصد میدهد و چون نمیتواند مالیات ارزش افزوده را به مصرفکننده نهایی انتقال بدهد این هم روی دوشش میافتد و با جرایم باید پرداخت کند و روی فضای تولید و کسب و کار تأثیر منفی دارد.
الحمدلله دولت لایحه قانون مالیات ارزش افزوده را داد، مجلس هم الحمدلله این را تصویب کرد. منتها مکمل این قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان است که این باید اعلام حسابهای بانکی شغلی به سازمان امور مالیاتی را انجام بدهد. قطع دسترسی کارتخوانهای بانکی انجام شود تا ما بتوانیم این مالیات را به حلقه آخر انتقال بدهیم. لذا بر این اساس یک مهلتی هم در قانون تا اردیبهشتماه گذاشته شده بود. البته آن مهلتی که در قانون است این اختیار را به سازمان امور مالیاتی داده که ترتیبات انجام این کار را متناسب با ظرفیت اجرایی کشور آماده کند. ولی حتماً بانک مرکزی این اطلاعات مربوط به حسابهای شغلی را به سازمان امور مالیاتی در اسرع وقت اعلام کند و قطع دسترسی این دستگاههای کارتخوان هم انجام شود تا بتوانیم این مهم را محقق کنیم و امروز میدانید که مالیات ارزش افزوده تقریباً (50) درصد مالیاتهای جمعآوریشده در کشور است و بخش زیادی از این مالیات ارزش افزوده به دهیاریها، عشایر و شهرها داده میشود. یک بخشی از آن تأمین مالی بودجه است. جهت اطلاع نمایندگان محترم در سال 99 که ما سختترین سال وضعیت درآمدهای اقتصادی کشور را داشتیم بیش از (80) درصد از درآمدهای بودجهای کشور از طریق مالیاتها و فروش داراییها تأمین شد. آن چیزی که شما در نفت پیشبینی کرده بودید چیزی حدود (12) هزار و (500) میلیارد تومان محقق شد. یعنی نسبت به آمار کل بودجه کمتر از (3) درصد محقق شد. پس برای اینکه ما بتوانیم قانون مالیات ارزش افزوده را به حلقه آخر اصابت بدهیم که مصرفکننده نهایی است، او پرداخت کند و فشار را از واحدهای تولیدی برداریم که این فشار مضاعف را تحمل نکنند، انشاءالله بانک مرکزی بتواند این کار را تسریع کند که ما هم بتوانیم در سازمان امور مالیاتی این کار را انجام بدهیم.
درخصوص مصوبات ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی که ساماندهی حسابهای بانکی از طریق اختصاص کد شهاب است، اینها را هم بانک مرکزی موظف است، البته موظف بوده که تا پایان سال 93 سامانه نظام هویتسنجی الکترونیکی بانکی را ایجاد کند و به هر مشتری بانکی یک شناسه هویتی یکتا به عنوان شناسه شهاب اختصاص بدهد و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، وزارت اطلاعات، سازمان ثبت احوال، اینها باید در یک همراستایی بهتری با هم حرکت کنند. من یادم است یک جلسهای در کمیسیون اقتصادی که بود، یک مشکلات بودجهای یک وقتی مثلاً در سازمان ثبت اسناد و املاک باعث شده که اینها نتوانند زیرساخت لازم را ایجاد کنند و بعد بانک مرکزی نتوانسته آن همراستایی کامل را ایجاد کند.
شما درخصوص پولشویی قانون تصویب کردید، ما برای اینکه شفاف شود چه پولی وارد چه حسابی میشود، چطور خارج میشود، همه اینها شفاف باشد، (نیاز به) همراستایی دستگاهها هست. عرض کردم، یکسری ملاحظات فنی است که یک مقداری این کار را کند کرده است که انشاءالله این ملاحظات فنی، مثلاً اینها محدودیت بودجهای داشتند، اینها را برطرف کنند که انشاءالله بشود این کار را انجام داد.
درخصوص آییننامه پیشگیری از مطالبات غیرجاری هم که طبق ماده (8) آییننامه پیشگیری از انباشت مطالبات غیرجاری بانکی است که این هم باز مصوب ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی است، بانک مرکزی مکلف به ایجاد سامانههای شناسایی روابط اشخاص ذینفع واحد و اشخاص مرتبط است و براساس ماده (8) مصوبه دستگاههای اجرایی موظفند که این اطلاعات را برای شناسایی روابط سببی و نسبی مالی، مالکیتی، مدیریتی و کنترلی اشخاص حقیقی و حقوقی را به صورت سامانهای به بانک مرکزی ارائه کنند که عرض کردم طبق گزارشی که ما گرفتیم این اقدامات در بانک مرکزی در حال انجام است.
امیدواریم که ما با همراستایی بیشتر، هم با مجلس محترم و به ویژه کمیسیون اقتصادی بتوانیم منظور قانونگذار را تأمین کنیم که در آن اهدافی که قانونگذاری در مواد مختلف، قوانین مختلفی که مصوب کرده انشاءالله به نتیجه برسد تا بتوانیم زمینه یک حکمرانی مطلوب را که درآمدهای استحقاقی و شایسته مثل مالیاتها و مثل سایر درآمدها را بیشتر میکند و وابستگی ما را به نفت کمتر میکند، بتوانیم انشاءالله افزایش بدهیم. والسلام علیکم و رحمه الله

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، قرعهکشی را بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
طبق ثبتنامی که همکاران داشتند و آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، شش نفر از همکاران میتوانند صحبت داشته باشند. جناب حجتالاسلام والمسلمین حاج آقای میرتاجالدینی، جناب آقای احمد امیرآبادیفراهانی، جناب آقای حسینعلی حاجیدلیگانی، جناب حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین حسینزادهبحرینی، جناب آقای مهرداد گودرزوندچگینی و خود حقیر نفر ششم هستم که نام اینها برای صحبت کردن در قرعه در آمده است. در خدمت حجتالاسلام والمسلمین حاجآقای میرتاجالدینی هستیم، بفرمایید.

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
با عرض سلام و ادب خدمت همه همکاران گرامی و با عرض تشکر از کمیسیون اقتصادی که انصافاً در این راستا اقدام بسیار شایستهای را انجام دادهاند و گزارش بسیار خوب و جامع درخصوص چگونگی اجرای سامانههای نظارتی در امور بانکی را آماده کردند و امروز در مجلس ارائه نمودند. این نوع کارهای کمیسیونهای تخصصی واقعاً سطح نظارتی مجلس را خیلی ارتقا میدهد و ما از این جهت از کمیسیون اقتصادی تشکر میکنیم.
یکی از مسائل و مشکلات مردم عزیز ما در حوزه اقتصادی مسائلی است که در رابطه با بانکها اتفاق میافتد و پیش میآید. از گذشته و دورههای مختلف مجلس همواره نمایندگان محترم و مجلس تلاش کرده است که با ایجاد سامانههای نظارتی بتواند بخشی از این مشکلات را حل کند. اگر این مصوبات و این قوانینی که در مجلس تصویب میشود در قالب سامانههای نظارتی به خوبی اجرا نشود، مشکلات همچنان باقی خواهد ماند. به عبارت دیگر اگر قوانینی که ما تصویب میکنیم، یا سامانههای نظارتی که در گذشته ایجاد شده، اینها به طور کامل اجرا شود در حوزه مسائل بانکی بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.
ببینید! جلوگیری از پولشویی، اخلال در بازارهای مالی و دارایی و بازارهایی همچون ارز و مسکن، کاهش فرار مالیاتی، جلوگیری از مفاسد اقتصادی، همه اینها در گرو رصد کامل، شفافیت و رصد و کنترل تراکنشهای مالی و ریالی و مجموعه اینهایی است که در بانکها است. برای همین کار مجموعه سامانههایی دیده شده است که این سامانهها باید به خوبی اجرا شود. یکی از اینها درخصوص قانون چک است. ماده (21 مکرر) قانون اصلاح قانون چک، سامانه صدور چک و ظهرنویسی آن و حذف چک حامل یکی از مصوباتی بود که در دو سال گذشته باید دولت به صورت کامل این را اجرا میکرد. حالا دولت از اواخر سال گذشته این را شروع کرده، هنوز کامل نشده است. چه بسیار از مردم زندگیشان، خانمانشان بر اثر سوءاستفاده از چک بر باد رفته است. بانکها، بانک مرکزی و کل بانکها باید حافظ اموال مردم باشند. وقتی یک نفر دستهچک در دست میگیرد و در جاهای مختلف چک صادر میکند و بسیاری از مردم غافل از اینکه این یک سند بانکی است، این چکها را قبول میکنند و بعد میبینند که چقدر از افراد اینطور زندگیشان داغان شده و چقدر افراد زندان رفتهاند، اما با زندان رفتن افراد مشکل افرادی که صاحب و ذینفع چک بودند حل نشده است.
بنابراین این قانون اصلاح قانون چک و این ماده (21) باید به صورت کامل اجرا شود و این لازم است که همان از طریق ثبت در سامانه امکانپذیر است و ما انتظار داریم با توجه به این گزارش کمیسیون دولت مخصوصاً بانک مرکزی هر چه زودتر نسبت به اجرای آن به صورت کاملاً عمل کند.
مطلب بعدی قانون پایانههای فروشگاهی است. در اینجا هم کلاً پایانههای فروشگاهی آنچنان که در قانون آمده است اگر اجرا شود، بسیاری از مشکلات در جامعه حل خواهد شد. آخرین مطلب درخصوص مقابله با بحث... (قطع میکروفن)

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای امیرآبادی هستیم، بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
من ابتدا از اعضای محترم کمیسیون اقتصادی به جهت تهیه این گزارش و گزارشهای مشابه تشکر میکنم که انصافاً این مباحثی که امروز مطرح میشود جزء مشکلات اساسی کشور است. شما همکاران عزیز ببینید دولت به جای اینکه بیاید اینگونه مسائل را در کشور حل کند و این مشکلات را حل کند و بحث حسابهای بانکی را شفافسازی کند، به خصوص حسابهایی که از طریق سوداگری در اقتصاد و دلالی درآمد کسب میکنند و مالیات نمیدهند در این هشت سال این دولت فقط مباحث بحثهایش خارجیFATF بوده است در حالی که همین شفافسازی در داخل کشور کمک میکند به مبارزه با پولشویی، کمک میکند به عرضم به حضور شما که مبارزه با بحث فرار مالیاتی و همچنین بحث کاهش کسری بودجه که انصافاً کمیسیون خوب به آن اشاره کرده است. ما الان مسئله کسری بودجه را میتوانستیم با موضوع سامانههای بانکی که چندین سامانه هزینه شده است و تا به حال به اصطلاح ایجاد شده است، اما شما میبینید که دولت متأسفانه در اجرای آن کوتاهی میکند و سامانههای فروشگاهی چند سال است که مجلس تصویب کرده است دولت اجرا نمیکند. ببینید! (8) هزار میلیارد تومان گردش پزهای ما و گردش به اصطلاح پولی است که در همین سامانههایی است که در مغازهها به عنوان پزهایی که ایجاد شده است. اگر ما (9) درصد این را به عنوان مالیات بر ارزشافزوده محاسبه بکنیم، درآمد مالیات بر ارزش افزوده ما (720) هزار میلیارد تومان میشود.
شما میبینید در کمیسیون تلفیق در بودجه سال 1400 نمایندگان مجلس به دنبال ایجاد این روش بودند. اما نماینده دولت رسماً در کمیسیون تلفیق اعلام کرد که ما توانایی این کار را نداریم. توانایی که ندارند متأسفانه ارادهای هم نیست. چرا؟ برای اینکه اگر ما شفافسازی کنیم در موضوع درآمدهای مالیاتی، فرار مالیاتی را کاهش دادیم، تبعیض را از بین بردیم، فقر را از بین میبریم، ولی متأسفانه دولت رسماً اعلام میکند این کار را انجام نمیدهم. جهت آن هم بر این است که با رانتهایی که ایجاد شده است در اقتصاد، چه در دلار (4200) تومان و چه در تصمیماتی که بعضاً گرفته شد، شما دیدید (30) میلیارد دلار در این وضعیت ارزی کشور از بانک مرکزی خارج شد. (60) تن طلا خارج شد، خوب اگر اینها شفاف بشود، اگر سامانههایی که قرار است شفافیت را ایجاد بکنند، وقتی اینها در مسیر درست قرار میگیرد قطعاً اقتصاد ما یک اقتصاد پویایی میشود، شفاف میشود و میتوانیم مالیات را از کسانی أخذ کنیم که وضعیت درآمدی خوبی دارند، سود سرشاری میبرند، نه اینکه ابتدا از کارمندی که الان با این وضعیت حقوقها نمیتواند زندگیاش را خوب اراده بکند اول از اینها بر میداریم، دولت از اینها مالیات را بردارد.
بنده به نظرم میرسد این گزارش بسیار گزارش خوبی در راستای مبارزه با اخلالگران در بازار است. شما مسئله بازار ارز را میبینید، بحث بازار مسکن را میبینید و پیشنهاداتی که همکاران عزیز دادند برای بحثهای تقنینی، به نظر میرسد بخشی از این پیشنهادات انشاءالله برگردد به صحن و به موقع تصویب بشود. میتواند بخشی از این مشکلات را حل بکند، اما آنچه که تأکید میکنم خدمت شما همکاران عزیز به این است که به هر صورت کمیسیونهای ما در رابطه با گزارشها بسیار خوب دارند عمل میکنند، از جمله شما مشاهده میکنید کار همکاران ما در کمیسیون اقتصادی قابل تقدیر است و امیدوارم که انشاءالله با پیشنهاداتی که در این گزارش آمده است و با ارادهای که مجلس دارد بتوانیم با فساد مبارزه بکنیم و قوانین فسادزا را از بین ببریم. این مجلس اراده... (قطع میکروفن)

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای حاجیدلیگانی هستیم، بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدائاً از دغدغهای که دوستان عزیز کمیسیون و رئیس محترم کمیسیون اقتصادی داشتند در بررسی این موضوع بسیار مهم تشکر میکنم. اما چندتا نکته خدمت شما همکاران عزیز عرض بکنم. ببینید! اصل دغدغه حرف درستی است، دغدغه، دغدغه درستی است که بالاخره اشکالاتی در سیستم اجرا وجود دارد و دولت و بانک مرکزی آن اقداماتی را که باید انجام میدادند انجام ندادند و میخواهم عرض بکنم همین الان سامانههایی را داریم قانون آن را هم داریم، ولی دولت اجرا نمیکند. بنابراین میخواهم که بگویم اشکال در قانون نیست. اشکال در کسری قانون نیست، اشکال در عدم اجرای قانون است.
همکاران عزیز! ما بایستی برویم به این سمت که نظارت مجلس را اثرگذار بکنیم، به نحوی که نه رئیسجمهور نه هیچ وزیر و نه هیچ مدیری و نه هیچ استانداری جرأت خلاف قانون عمل کردن نداشته باشد. باید کاری بکنیم که هیچ کس از قانون استنکاف نکند، ما باید برویم سراغ اثرگذاری نظارتها که بتواند این مشکل را برای ما حل بکند وگرنه نتیجهای نخواهیم گرفت. همکاران عزیز ببینید! بنده بررسی کردم بنا به گزارشی که نظارت مجلس داده است. دولت یازدهم و دوازدهم بیش از (240) آییننامه که بایستی در دولت مصوب میکرده برای اینکه قوانین به نفع مردم اجراء بشود را تهیه نکرده است. ما مجدداً میخواهیم قانونگذاری کنیم؟ ما باید یقه آن وزیر، یقه آن مدیر را بگیریم، یقه رئیسجمهور را بگیریم که آقا! چرا قانون را اجرا نکردید؟ چگونه جرأت میکنند قانون را زیر پا بگذارند؟ بعد هم در جلسه میگویند ما هزارتا قانون را زیر پا گذاشتیم این هم هزارویکمی آن. مگر ما در پایان سال 1399 قانون تصویب نکردیم که آن منابع را، آن یارانه را به خاطر مباحث کرونا به مردم پرداخت بکنند؟ آقای دکتر قالیباف هم اینجا تشریف دارند، خودشان هم پیگیری کردند تشکر هم میکنیم، اما آیا دولت آن را درست آنطور که شما تصویب کردید اجرا کرد؟ نهوالله، اجرا نکرد. خوب، این را بایستی برویم دنبال بکنیم. ببینید! بانک مرکزی هم همینطور خیلی از موارد را اجرا نمیکند. شما در قانون برنامه ششم آوردهاید که بالاخره پیگیری بکند. قرضالحسنه تکشعبه را دستورالعملی برایشان در شورای پول و اعتبار بنویسد. (4) سال و خردهای از آن قانون گذشته است هنوز خاک میخورد، انجام نمیدهند.
عزیزان! اینکه ما بیاییم چند قانون را یکجا بیاوریم در این قانون در این پیشنهادی که داده شده است همه آن را به هم بزنیم کار درستی نیست. این برخلاف سیاستهای کلان قانونگذاری است، ما اصلاح هر قانونی را باید با خود آن قانون اصلاح بکنیم. ببینید همکاران عزیز! قانون ثبت شرکتها، پایانه فروشگاهی، قانون مالیاتهای مستقیم، قانون راجع به ورود و خروج اتباع خارجی، قانون مربوط به الزام اختصاص به کد ملی و کد پستی به هر ایرانی را اینجا داریم یکجا همه آن را اصلاح میکنیم. این در آینده مشکل درست میکند. برای مجریان دردسر ایجاد میکند، نمیدانند کدامش را اجرا بکنند، کدامش را نکنند. این هم از این نکته.
از آن طرف عزیزان! یکی از قوانینی که در اینجا آمده است اصلاح بشود گزارشی به نام طرح مالکیت صنعتی که الان در کمیسیون قضائی آماده شده است که بیاید در صحن، الان اگر اینها مصوب بشود آن قانون کارشدهای که چندین سال روی آن تلاش شده است از بین میرود. یا قانون تجارت که الان از شورای محترم نگهبان برگشته است (5) جلد است، باید وقت بگذاریم، چون آن قانون مادر است درستش بکنیم. از طرف دیگر عزیزان! بار مالی هم دارد به خاطر ایجاد تشکیلات جدید و تغییری که در ثبت شرکتها به وجود میآورد و آقای رئیس! مغایر بند «الف» ماده (28) قانون مدنی است.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای گودرزوندچگینی هستیم، بفرمایید.

مهرداد گودرزوندچگيني
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام عرض میکنم خدمت مردم ایران اسلامی و همینطور همکاران عزیزم در مجلس شورای اسلامی. من ابتدائاً لازم میدانم تشکر کنم از رئیس محترم کمیسیون اقتصادی و همینطور اعضای محترم کمیسیون اقتصادی که زحمت کشیدند یکی از موضوعات اساسی و تخصصی کشور را مطرح کردند. نبض اقتصاد در شفافیت اطلاعات نظام بانکی کشور است. اگر این شفافیت در نظام بانکی کشور اتفاق بیفتد بخشی از مشکلاتی که امروز تحت عناوین مختلف رانتخواری و فساد است خودبهخود کاسته خواهد شد. این گزارش ناظر بر شفافیت اطلاعات نظام بانکی کشور است. جریان مالی و شفافیت آن یکی از مهمترین کارهای تخصصی است که مجلس به آن ورود پیدا کرده است. با این کار میتوانیم از بخش زیادی از مشکلاتی که در کشور امروز گریبانگیر اقتصاد کشور است خلاصی پیدا بکنیم. کاهش فرار مالیاتی، جلوگیری از مفاسد اقتصادی، پولشویی و اخلال در بازار داراییهایی که امروز به عنوان مهمترین موضوع کشور است مانند ارز، مسکن و امثال اینها که در کشور وجود دارد و اگر کنترل نشود و نظام بانکی ما نتواند نظارت و کنترل به موقع داشته باشد مشکلات عدیدهای در کشور به وجود میآید و قطعاً این مشکلات پیچیدهتر خواهد شد و این سبب میشود کاهش مطالبات غیربانکی بانکها را در واقع داشته باشد. اصلاح ماده (21) مکرر قانون چک، بحث قانون پایانههای فروشگاهی و سامانههای مؤدیان که باز خود یکی از مشکلات جدی است اگر نظمدهی در پرداختها و حقوق دولتی و حق مردم را به همراه داشته باشد بخشی از مشکلات اقتصاد ما به نظر من در نظام و سامانه نظارتی بانکها در واقع وجود دارد که ما خیلی به آنها نپرداختهایم، شاید قوانین متعدد داشته باشد اما این قوانین نتوانسته باشد از انسجام لازم برخوردار شده باشد و بتواند به نظام بانکی کشور و مردم کشور ما کمک بکند برای همین است بخشی از نظام بانکی کشور ما من اعتقاد دارم اگر درست نظارت نشود مشکلات عدیدهای که امروز داریم را بیشتر میکند و این گزارش اگر در سامانه نظارتی بانکها به آن بیشتر پرداخته بشود یقیناً بخش زیادی از مشکلات کشور حل خواهد شد. متمرکز کردن حسابهای جاری، افرادی هستند که حسابهای متعدد دارند. بخشی از سر ناچاری مجبور هستند این حساب را داشته باشند و بخشی هم از سر رانتخواری حسابهای متعدد دارند. با این گزارش قطعاً حسابها متمرکز میشود و هر فرد دارای یک حساب میشود و این خودش به جلوگیری از فساد کمک میکند. بخشی از مشکلات حوزه بانکی کاهش پیدا میکند، با این گزارش راههای گریز رانتخواران و سودجویان بسته میشود.
به اعتقاد بنده بخشی از مشکلات کشور حل میشود. بنابراین اشتباهاتی که در فرآیندها و اشتباهاتی که در بانکها وجود دارد با این گزارش میتواند کمک بکند تصحیح فرآیندی سامانههای نظارتی در حوزه امور بانکی ایجاد بشود و این کار میتواند بسیاری از مشکلاتی که در حوزه بانکی ناظر بر امور نظارتی بانکی است حل بکند. لذا بنده تشکر میکنم از کمیسیون تخصصی اقتصاد که کار مهمی را ورود کردند و همینطور از همکاران عزیزم میخواهم در حوزه بانکی متخصصین اقتصادی پیگیر موضوع باشند و در مسیر قانونی عمل بکنند، بسیار ممنونم.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقای رئیس! یکی از کسانی که نامش به عنوان قرعه درآمده است بنده حقیر هستم.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
من لازم میدانم خدمت همکاران عزیز عرض بکنم که بنده شخصاً خودم شش ماه است در همهجا در نطقها، در تذکرات ثبتنام کردم نامم در نیامده است. خدا شاهد است اینجا یک دکمهای زده میشود برای قرعهکشی و اینطور نیست که افراد در قرعهکشی دخیل باشند و بخواهند خدای نکرده اعمال نفوذ بکنند. اما لازم میدانم از کمیسیون محترم اقتصادی و به ویژه ریاست محترم هیأترئیسه کمیسیون تشکر بکنم به خاطر کارهای نظارتی که انجام شده است و خدمتتان عرض بکنم قانون بانکداری که مدتهاست از دوره نهم تا الان در کمیسیون در حال بررسی بوده است و در روز یکشنبه ما بحث کلیات بانک مرکزی را تصویب کردیم. خوب مجلس کاری کرد دوشوری بشود و هم همکاران عزیز و هم کسانی که دغدغه دارند در رابطه با بانک مرکزی، چون الان این قانون، قانون بانک مرکزی است بیایند دغدغههایشان را بیان بکنند، اما در این موضوع بانک مرکزی تنها نهاد حاکم بر سیستم بانکی کشور است و متأسفانه نه وظیفه نظارت را به درستی انجام داده و نه حاکمیت دقیقی بر سیستم بانکها داشته است. همین عدم نظارت باعث شده است که راه فرار برای افرادی که قصد کلاهبرداری، اختلاس و فساد در سیستم بانکداری و بانکی دارند باز باشد.
موضوع دیگری که لازم میدانم عرض بکنم، موضوع ذینفع واحد و تراکنشهای بانکی، موضوعات مهمی هستند که بایستی مجلس شورای اسلامی برای آنها تعیین تکلیف بکند تا امکان اقدامات سلیقهای از دولتها گرفته بشود.
نکته بعدی که لازم میدانم عرض بکنم این است که کمیسیون علاوه بر گزارش نظارتی که تهیه کرده است پیشنهادات تقنینی خوبی از این گزارش از سوی کمیسیون مطرح شده است و در صورت تصویب که انشاءالله همین امروز این طرح اعلام وصول میشود و در دستور کار کمیسیون قرار میگیرد برخی از این دغدغهها را مرتفع میکند و شاید ما شاهد یکسری از مشکلاتی که الان در نظام بانکیمان هستیم نباشیم. البته موضوعات مرتبط با بانک مرکزی باید در جریان رسیدگی به جزئیات طرح بانکداری به صورت دقیق بررسی بشود و همینجا اعلام میکنیم عزیزانی که در حوزه علمیه قم در جاهای دیگر اقتصاددانان ایراداتی دارند، نظراتی دارند، نظراتشان را به کمیسیون اقتصادی ارسال بکنند قطعاً نظرات آنها در طرح تدوین بانکداری و به ویژه بانک مرکزی که دو فوریت آن و کلیات آن رأی آورده است اعمال میشود. شفافیت مالی موضوعی است که بایستی به صورت دقیق اجرایی بشود تا حواشی نظیر پولشویی که دشمنان بر علیه نظام سوءاستفاده میکنند اینها برطرف بشود. حواشی که جور کردند و شما دیدید در سالهای گذشته چقدر در مورد پولشویی صحبت کردند ولی متأسفانه یکی از مسئولین نظام آن زمان با آنها همصدا شد و اعلام کرد که پولشویی هست و ما امیدواریم با این طرح و قانونی شدن آن جلوی این حواشی هم گرفته بشود. امیدواریم انشاءالله در کمیسیون اقتصادی به صورت دقیق بررسی شود. آقای دکتر! نفر آخر وقتشان را به جناب آقای دکتر پورابراهیمی واگذار کردند. آقای دکتر! در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

محمدرضا پورابراهيمي داوراني
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و وقتبخیر دارم خدمت همه همکاران عزیز و بزرگوار و صمیمانه از ابراز محبت آنها به مجموعه همکاران خودشان در کمیسیون اقتصادی بابت گزارشهای نظارتی، طرحها و لوایحی که انجام میشود صمیمانه تشکر میکنم. آقای دکتر قالیباف! بنده قبل از اینکه بحثم را شروع بکنم یک لحظه یک اخطار و یک تذکر دارم. خواهش میکنم اول این اخطار و تذکر بنده را شما عنایت بکنید و بعد بنده وارد دستور و بحث میشوم.
ببینید! درخصوص موضوعات بانکی که امروز گزارشات تخصصی کمیسیون در حال طرح است، روز یکشنبه یک تصمیم در صحن علنی انجام شد. (200) نفر از نمایندگان مجلس به کلیات طرح اصلاح قانون بانک مرکزی رأی دادند. با نظر مساعد جنابعالی و همکاری خوب بنده، در کمیسیون اقتصادی قرار شد این موضوع دوشوری بشود و بعد در دستور کار قرار بگیرد. براساس آن ما بتوانیم نظرات همه عزیزان، صاحبنظران، دلسوزان را أخذ بکنیم. بلافاصله این طرح در صحن علنی تصویب شد، بنده رفتم به کمیسیون نامهای را با محتوای درخواست اظهارنظر همه صاحبنظران تنظیم کردم به تکتک اساتید و مجموعههای دیگر شروع کردیم به ارسال. بعدازظهر روز این واقعه یعنی تصویب کلیات که بنده مجدد از تکتک همکاران در صحن علنی تشکر میکنم بابت ضرورت این موضوع و مشکلاتی که امروز ما در نظام اقتصادی کشور به دلیل وضعیت نامناسب بانک مرکزی داریم من از تکتک همکاران تشکر میکنم که با این رأی قاطع رأی دادند. تعدادی از همکاران ما البته شاید هم از روی دلسوزی هم هست آمدند در فضای مجازی و پیامکی گفتند یک برجام دوم تصویب شده، کلاه گشاد بر سر مجلس، توهینها و اتهاماتی ناروا مطرح کردند. حالا من از بیرون انتظار ندارم، طبیعی است کسانی هستند در بیرون مجلس میخواهند مجلس را تخریب بکنند. عبارت مجلس انقلابی و مجلس ولایی و کارآمدی که حضرت آقا درخصوص مجلس به کار بردند را میخواهند تضعیف بکنند. ما آنها را میشناسیم خط آنها را هم میشناسیم از آنها هم انتظار بیشتر از این نداریم، یکسری از آنها در خارج از کشور هستند، در شبکههای ماهوارهای و جاسوسی خارج از کشور کار میکنند، یکسری از آن آدمها وادادههایی هستند که امروز نظام اقتصادی را اینجور به خاک سیاه نشاندهاند تکلیف آنها مشخص است. اما ما گلایه داریم، تعدادی از همکاران ما تعدادی که به واسطه همکاریشان درخواست مشارکت در موضوعات میکنیم آمدند این صدایی که تخریب مجلس است را علیه مجلس به راه انداختهاند.
آقای دکتر قالیباف! جنابعالی ریاست محترم مجلس هستید، مسئولیت این کار را دارید، صیانت از حقوق مردم به عنوان نمایندگانی که امروز در صحن هستند. ما غیر از این موضوع را میتوانیم در دستور کار قرار بدهیم که هر کسی هر اظهارنظری درخصوص موضوع اصلاح قانون بانک مرکزی دارد در کمیسیون اقتصادی بیاید. ما در هیأترئیسه کمیسیون همین امروز تصمیم گرفتیم، گفتیم ما مشروح مذاکرات کمیسیون را درخصوص دوشوری شدن قانون بانک مرکزی به صورت پخش مستقیم در اختیار همه در سراسر کشور قرار میدهیم از همه دعوت میکنیم بیایند. بله نقطهنظرات متفاوت است، طبیعی است، در یک موضوع تخصصی متفاوت است، اظهارنظر علمی، بررسی علمی، جمعبندی علمی، متفاوت از تخریب مجلس است. جای تأسف است یکی، دو نماینده وسط این ماجرا آمدهاند، نه سواد تخصصی در حوزه علمی دارند، نه اینکه این موضوع را میدانند، میگوییم چرا این کار را میکنید؟ میگویند آقایانی که مورد تأیید ما در بیرون هستند گفتهاند این طرح قابل قبول نیست.
دیروز آقای دکتر بحرینی در صحن صحبت کردند، شما ملاحظه فرمودید ما در این طرح بندبندش را نزدیک به شش سال کار کارشناسی، (4) سال در دوره مجلس دهم من خدمت مراجع تقلید برای همین طرح بانکداری با هیأترئیسه مجلس دهم تکتک مراجع اعزام تقلید رسیدم. گزارشی خدمت آقایان دادیم، در جلسات مستمر با تکتک آقایان صحبت کردیم، از تمام روحانیون، تمامی کسانی که در این حوزه صاحبنظر هستند دعوت کردیم. بعد میگویند شما رفتید (3)، (4) روز به یک مأموریت آمدید این را تصویب کردید. چرا اتهام ناروا میزنید؟ چرا بیتقوایی میکنید؟ اگر بر موضوعی مسلط نیستید بدانید، اگر روشش را نمیدانید بپرسید. تخریب مجلس به صلاح شما نیست، (200) نفر نماینده رأی دادند شما علیه (200) نفر نماینده اظهارنظر میکنید؟
ما امروز هم در کمیسیون رسماً اعلام کردیم، امروز هم اعلام میکنیم. آقای دکتر قالیباف! ما هیچ ماده و تبصره و متنی را بدون نظر خبرگان و متخصصین بیرون و داخل مجلس تصویب نخواهیم کرد. در صحن هیچ متنی را نخواهیم آورد. نگاه ما به موضوعات نگاه علمی است، تا امروز هم همین بوده است، بپرسید از فعالان، از متولیان. ما این انتظار را نداریم. بنده درخواستم این است، پرونده نمایندگان متخلف و هتاک به مجلس در هیأت رفتار نمایندگان در دستور کار قرار بگیرد. کمیسیون اقتصادی ذرهای از منافع مجلس و کمیسیون تخصصی کوتاه نخواهد آمد. این تذکر را شما بررسی بکنید ما درخصوص محتوا صحبت بکنیم.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، البته شما از کمیسیون وقتتان برای این گزارش بود، وقت دیگری نیست بدهیم، چون شما وقتتان را استفاده کردید ولی در این رابطه این توضیح را بدهم که اولاً در هر حوزه قانونگذاری حرف اول و آخر را در قانونگذاری صحن مجلس در حقیقت میگوید حتماً، غیر از اینجا نه جای دیگری است، نه فرد دیگری است. این حق قانونی مجلس است و از اختیارات مجلس است.
نکته دوم اینکه باید توجه بکنیم اینکه بحث مربوط به این طرحی که آمد و مطرح شد من آن روز هم توضیح دادم طبق آییننامه مسیر قانونی خودش را طی کرده است و ما میتوانستیم آن را یکشوری بکنیم، میتوانستیم دوشوری بکنیم ولی به خاطر اهمیت موضوع، تشخیص این شد که دوشوری باشد و نمایندگان محترم هم با (200) رأی این را تصویب کردند و به کمیسیون ارجاع دادند. من هم قبل و هم بعد از تصویب خدمت دوستانمان در کمیسیون گفتم این موضوع، موضوع بسیار مهمی است، جز قانونهای مادر ما است بسیار اثرگذار است. مخصوصاً در حوزه بحث تورم، در حوزه بحث تولید، در حوزه بحث نظارت بر بانکها مخصوصاً بر بانکهای بخش خصوصی. لذا دوستان در کمیسیون مکلف و موظف شدند که به طور ویژه همه نظرات موافق و مخالف را در کمیسیون بررسی بکنند و هیچ عجلهای که به سرعت این کار انجام بشود نیست. اصلاً در قانونگذاری عجله کار درستی نیست.
لذا خواهشم از دوستانمان هم این است که اگر نظری دارند این نظر را در کمیسیون مطرح بکنند. اینکه به یک روش غیرمنطقی بعضی موضوعات دنبال بشود، مجلس در یک سال گذشته از این نوع موضوعات آسیب دیده است و انشاءالله این روش ادامه پیدا نمیکند. اجازه بدهید نفر بعدی را اعلام بکنند.
6
اعلام وصول (1) فقره طرح

سيدناصر موسوي لارگاني
آقای دکتر نفرات تمام شدند، اگر اجازه بدهید طرح را اعلام وصول بکنیم. مطابق تبصره (1) ماده (45) آییننامه داخلی طرح اصلاح قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان به شماره ثبت (1042704) که در سامانه هم ثبت شده است اعلام وصول میشود.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. دو ساعت و نیم از شروع جلسه گذشته است. تنفس (30) دقیقهای میدهیم، انشاءالله رأس ساعت 11 خدمت عزیزان باشیم.
(در ساعت 10:36 دقیقه جلسه با اعلام تنفس موقتاً پایان و سپس در ساعت 11:11 دقیقه به ریاست آقای سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی «نایبرئیس اول» رسمیت یافت)
7
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
بسم الله الرحمن الرحیم
(146) نفر از همکاران حاضر هستند. آقای دکتر کریمی! تذکرات را قرائت بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید تذکرات شفاهی همکاران از دو، سه جلسه قبل مانده، من اول آن را اعلام کنم. آقای حسین امامیراد نماینده محترم مردم چناران، طرقبه و شاندیز بفرمایید. تشریف ندارند. آقای دکتر حسین رجائیریزی نماینده محترم مردم لنجان بفرمایید.

حسین رجائیریزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! نکته و تذکری که من میخواهم خدمت شما عرض کنم درخصوص تذکر به رئیس دولت، آقای روحانی و تیم مربوط به این تذکر است. متأسفانه دولت آقای روحانی هیچ ارادهای برای دریافت مالیات از زراندوزان ندارند. متأسفانه براساس تبصره (6) قانون بودجه سال گذشته دولت موظف و مکلف بود که از خانهها و خودروهای لوکس دریافت مالیات کند. ولی متأسفانه این کار را انجام نداد.
آقای رئیس! پیشبینی میشد سال گذشته (30) هزار تا (50) هزار میلیارد تومان از این محل درآمد برای کشور ایجاد شود. ولی دولت آقای روحانی حتی یک ریال مالیات از این قشر نگرفتند. در صورتی که کارکنان و کارمندان دولت هنوز حقوقشان واریز نشده مالیاتشان گرفته میشود. مالیات کمر اصناف و صنایع کوچک ما را شکسته، ولی دولت هیچ ارادهای برای دریافت از این قشر ندارد. در لایحه بودجه 1400 هم دولت نه تنها این قانون را نیاورد، بلکه حذف هم کرد که یعنی از این اقشار، از خانههای لوکس، از خودروهای لوکس مالیات دریافت نکنند. چرا؟ مجلس آمد این قانون را در تبصره (6) اضافه کرد که هم خانههای لوکس، هم خودروهای لوکس و هم باغویلاهای لوکس مشمول دریافت مالیات شوند. تا این لحظه دولت هیچ اقدامی را انجام نداده است. این دولتمردانی که اینقدر اهل کدخدا و این کشورهای غربی هستند، این قانون أخذ مالیات از خانههای لوکس، خودروهای لوکس و باغویلاهای لوکس در تمام کشورهای پیشرفته دارد اجرا میشود. چرا دولت اجرا نمیکند؟ الان دو ماه از سال گذشته، نه آییننامهای ابلاغ کرده و نه هیچ اقدامی کرده است. چرا باید هزاران میلیارد تومان که با آن میشود هزاران وام مسکن، وام ازدواج... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای دکتر رجائی خیلی متشکر. همکار بعدیمان آقای دکتر حسین امامیراد نماینده محترم چناران، طرقبه و شاندیز هستند، بفرمایید.

حسين اماميراد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام به ملت شریف ایران و درود بر شهیدان.
تذکر به وزیر خارجه؛ آقای ظریف! انتشار فایل صوتی شما و سخنان خارج از عرف، قاعده و انصافتان «یوم تبلی السرائر» بود از رفتار و عملکرد شما. فرق دیپلماسی التماسی که نه، دیپلماسی التمالیسی با میدان این بود که عرصه دیپلماسی، حاج قاسم نداشت که گوش به فرمان رهبری باشد و مقتدرانه حضور آمریکا در منطقه را به چالش بکشد. فرق دیپلماسی و میدان این بود که سردار یک بار گفت کمتر از سه ماه دیگر پایان سیطره شجره خبیثه ملعونه داعش و محقق شد، ولی رئیس دولت و دیپلماتهایش دهها بار گفتند تحریمها برداشته میشود و نشد که نشد. شخصیت سردار سلیمانی از سویی قهرمانان ملی ایران باستان را برایمان تداعی میکرد و از سویی دیگر مالکاشتر علی را فرایادمان میآورد. حاج قاسم مرد میدان و محراب بود و حقیقتی بود بر گونه اساطیر.
آری! برای حفظ کیان کشور و تقویت دیپلماسی گاهی باید سر داد، گاهی سردار. زمانی حججی به مسلخ میرود و روزی سلیمانی «ارباً اربا» میشود. گاهی هم لازم است بهترین فرزندان ملت غریبانه با دستان بسته زنده به گور شوند تا دیپلماتها در دفاع از عزت و اقتدار کشور دستانشان باز باشد.
غربگرایان و خودفروختگان داخلی و منکران مکتب حاج قاسم بدانند اگر جانفشانیهای نیروهای عزیز قدس و در رأس آن شهید سلیمانی عزیز نبود که مرزهای کشور را از نکبت حضور سلفیها ایمن داشت، معلوم نبود امروز فرزندانشان شبیه کدامیک از خونآشامان داعش و ناموسشان در کنج کدام بیقوله به کنیزی گرفتار میشدند. به پاس هر وجب خاکی از این ملک، چه بسیار است «آن سرها که رفته ز مستی بر سر هر قطعه زین خاک، خدا داند چه افسرها که رفته».

علي کريمي فيروزجائي
آقای امامی احسنت. همکار بعدیمان سرکار خانم سمیه محمودی نماینده محترم مردم شهرضا و دهاقان هستند، بفرمایید.

سميه محمودي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
«و به نستعین و الهی ایاک نعبد و ایاک نستعین»
پس از سالها مطالبهگری بالاخره لایحه رتبهبندی معلمان به عنوان مؤثرترین قشر جامعه به مجلس رسید و در کمیسیون آموزش و تحقیقات هم به تصویب رسید. اما نواقص قابل توجهی دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد. رتبهبندی باید شامل حال کلیه فرهنگیان اعم از شاغل و بازنشسته در کلیه واحدهای وزارت آموزش و پرورش اعم از اداری و آموزشی تحت پوشش قرار بگیرد. لذا از هیأترئیسه محترم این درخواست را دارم که اولاً در اولویت دستور کار صحن قرار بگیرد و بعد هم به صورت دوشوری برای رفع نواقص مورد بررسی قرار بگیرد.
دومین موضوعی که مدنظر است و تذکری که میخواهم بدهم به وزیر راه و وزیر صنعت و معدن است. این موضوع، موضوع کامیونداران زحمتکش که به عنوان چرخ محرک تولید و صادرات هستند که این بندهخداها با مشکلات عدیدهای روبرو هستند، از جمله تأمین لاستیک که الان مسائل و مشکلات خیلی زیادی را اینها دارند که اگر این دو وزارتخانه جلسات اورژانسی و هفتگی نگیرند، متأسفانه مسائل و مشکلات خیلی زیادی را دارند.
موضوعی که وجود دارد، برخی از شرکتها ارز (4200) گرفتند، ولی هنوز وارداتی انجام ندادند. این الان باید مورد بررسی قرار بگیرد.
بحث دیگری که مدنظر است، به وزیر آموزش و پرورش است، بحث خدمتگزاران است. این خدمتگزاران زحمتکش به قول خودشان نمیدانند کارمند هستند یا کارگر. موقع عیدی دادن کارمند هستند، ولی موقع خیلی از مسائل و موضوعات دیگر به عنوان کارگر به آنها نگاه میکنند. در بدترین شرایط دارند به قول معروف زندگی میکنند و حقالزحمه این عزیزان خیلی کم است. این را ممنون میشوم که یک پیگیری هم از طرف هیأترئیسه صورت بگیرد.

علي کريمي فيروزجائي
8
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

علي کريمي فيروزجائي
آقای رئیس! اجازه میدهید من تذکرات کتبی را قرائت کنم؟

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات کتبی
آقای سیدمحمد مولوی (آبادان) به اتفاق (26) نفر از نمایندگان به وزیر نفت درخصوص علت عدم رعایت قوانین و مقررات توسط شرکت پالایش نفت آبادان در فروش فرآوردههای نفتی.
ـ آقای محمدحسین فرهنگی (تبریز، آذرشهر و اسکو) به اتفاق (38) نفر از نمایندگان به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم تسریع در بازنگری طرح ارتقای (40) منطقه حفاظتشده محیطزیست.
ـ آقای جعفر قادری (شیراز و زرقان) به اتفاق (39) نفر از نمایندگان به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه چرا برای ایجاد ناحیه و شهرک صنعتی غیردولتی در کنار نواحی و شهرکهای صنعتی دولتی محدودیت ایجاد شده است؟
ـ آقای جعفر قادری (شیراز و زرقان) به اتفاق (38) نفر از نمایندگان به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص ضرورت حمایت مالیاتی از واحدهای توزیعی محلهای به منظور الحاق به شبکههای توزیع بزرگ.
ـ آقای علیرضا ورناصریقندعلی (مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا) به اتفاق (32) نفر از نمایندگان به وزیر نیرو درخصوص ضرورت آغاز تمهیدات ویژه جهت ممانعت از تکرار قطع مکرر آب و برق در گرمای طاقتفرسای تابستان خوزستان.
ـ آقای محمدتقی نقدعلی (خمینیشهر) به اتفاق (50) نفر از نمایندگان به وزیر کشور درخصوص لزوم پرداخت سنوات کار برخی از نیروهای انتظامی.
ـ آقای محمدتقی نقدعلی (خمینیشهر) به اتفاق (26) نفر از نمایندگان به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص لزوم رسیدگی به محرومیت کارکنان شرکتی، حجمی و خدمات بیمارستان (9) دی خمینیشهر در دریافت مزایای شغلی.
ـ آقای محمدتقی نقدعلی (خمینیشهر) به اتفاق (56) نفر از نمایندگان به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص ضرورت پرداخت خسارت دریافتکنندگان بستههای اینترنتی که به علت قطع اینترنت متضرر گردیدهاند.
ـ آقای محمدتقی نقدعلی (خمینیشهر) به اتفاق (68) نفر از نمایندگان به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا نسبت به اعمال مدرک تحصیلی نیروهای خدماتی آموزش و پرورش و بهبود وضعیت معیشتی و حقوقی آنها اقدام مناسبی صورت نمیگیرد؟
ـ آقای رضا حاجیپور (آمل) به وزیر کشور درخصوص لزوم تسریع در اقدام عملیاتی درخصوص مشکل پسماند شهرستان آمل.
ـ آقای علیرضا ورناصریقندعلی (مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا) به اتفاق (43) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت کوتاه ساختن مسیر زنجیره تولید تا توزیع و عرضه گسترده و سریعالوصول مایحتاج مردم.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به وزرای ورزش و جوانان و کشور درخصوص ضرورت برگزاری آنی و مستمر جلسات ستاد ساماندهی امور جوانان و ستاد تسهیل ازدواج در استان اصفهان و صدور احکام سمنهای عضو ستادهای مذکور.
ـ آقای حسین میرزائی (اصفهان) به اتفاق (27) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت جلوگیری از فرآیند فرونشست زمین در استان اصفهان و در پی آن وقوع فاجعه ملی در ابعاد مختلف.
ـ آقای حسین میرزائی (اصفهان) به اتفاق (40) نفر از نمایندگان به وزیر کشور درخصوص ضرورت جلوگیری از نقض قانون و اجحاف در حق مردم در اجرای ماده (101) قانون شهرداریها.
ـ آقای فرهاد بشیری (پاکدشت) به اتفاق (45) نفر از نمایندگان به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم اقدام فوری برای جلوگیری از افزایش حوادث رانندگی.
ـ آقای سیدسلمان ذاکر (ارومیه) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم رفع ممنوعیت صادرات سیب از ارومیه به کشورهای همجوار.
ـ آقای حسین حقوردی (شهریار، قدس و ملارد) به اتفاق (60) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم و وزرای امور اقتصادی و دارایی، جهادکشاورزی و کشور درخصوص لزوم برنامهریزی جدی دولت برای جبران خسارات شدید وارده به کشاورزان و باغداران بر اثر سرمازدگی.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به وزرای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص ضرورت تدبیر درخصوص پوشش بیمهای هزینههای درمان بیماریهای دهان و دندان.
همچنین لزوم اعزام مستمر گروههای درمانی به مناطق محروم کشور جهت معاینه و درمان بیماریها.
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به اتفاق (53) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم پایبندی به مواضع اعلامی رهبر معظم انقلاب در مواجهه با آمریکا و اروپا.
ـ آقای اسماعیل حسینزهی (خاش، میرجاوه و بخشهای نصرتآباد و کورین) به وزیر کشور درخصوص علت بیتوجهی مشهود وزارت کشور نسبت به فقر و عدم وجود زیرساختهای اولیه در روستاهای حوزه انتخابیه خاش.
ـ آقای غلامعلی کوهساری (رامیان و آزادشهر) به وزرای جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم رسیدگی به کمبود گوشت مرغ در استان گلستان.
ـ آقای محمدحسن آصفری (اراک، کمیجان و خنداب) به اتفاق (43) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم اجرا و راهاندازی سامانه کارمند ایران توسط سازمان امور اداری و استخدامی کشور.
ـ آقای محمدحسن آصفری (اراک، کمیجان و خنداب) به اتفاق (38) نفر از نمایندگان به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم حل مشکلات ناشی از اجرای طرح حذف دفترچههای درمان تأمیناجتماعی.
ـ آقای محمدحسن آصفری (اراک، کمیجان و خنداب) به اتفاق (38) نفر از نمایندگان به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص لزوم توجه به وضعیت استخدامی پرستاران و نیروهای خدماتی فعال در ایام کرونا.
ـ آقای محمدحسن آصفری (اراک، کمیجان و خنداب) به اتفاق (39) نفر از نمایندگان به وزیر نیرو درخصوص لزوم توجه به نیروهای شرکت آب و فاضلاب روستایی ادغامشده در شرکت آبفای شهری.
ـ آقای محمدحسن آصفری (اراک، کمیجان و خنداب) به اتفاق (49) نفر از نمایندگان به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم توجه به وضعیت بسیار آشفته تولید و توزیع مرغ گوشتی و آشفتگی بازار.
ـ آقای محمدحسن آصفری (اراک، کمیجان و خنداب) به اتفاق (56) نفر از نمایندگان به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص ضرورت توجه به گرانی کالاهای اساسی و لزوم نظارت و بازرسی در بازار.
آقای رئیس! خیلی متشکرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
9
ناطقان جلسه آقایان: محمدرضا پورابراهیمیداورانی، علی حدادی، حسن همتی، مجتبی یوسفی و سیدسلمان ذاکر

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
ناطقین را اعلام بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای محمدرضا پورابراهیمیداورانی نماینده محترم کرمان و راور.
ـ آقای علی حدادی نماینده محترم ساوجبلاغ، نظرآباد و طالقان.
ـ آقای حسن همتی نماینده محترم شاهیندژ و تکاب.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای مجتبی یوسفی نماینده محترم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون.
ـ آقای سیدسلمان ذاکر نماینده محترم ارومیه.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
آقای پورابراهیمی بفرمایید.

محمدرضا پورابراهيمي داوراني
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم»
در ابتدا درگذشت شش نفر از خدمتگزاران حوزه خدمترسانی به مردم مظلوم کرمان در بخش شهداد که در روزهای گذشته به واسطه سیل در حالی که مشغول خدمت بودند و روستاهایی که دچار مشکل قطعی برق شده بودند را برقرسانی میکردند، خدمت خانوادههایشان تسلیت عرض میکنم. از مجموعه مدیران استان و بنیاد شهید درخواست میکنم محسوب شدن این عزیزان به عنوان شهید خدمت را پیگیری بفرمایند تا التیامی بر دلهای داغدیدگان و خانوادههای معزز آنها باشد که امیدوارم خداوند متعال روح آنها را با روح انبیا و اولیا محشور کند و به خانوادههایشان تسلیت عرض میکنم. موضوعات امروز کشور در محورهای مختلف یکی از مهمترین بحثهای جاری مجلس شورای اسلامی است. امروز در مجلس به واسطه اینکه نمادی از اقتدار مردمی و حضور مردمسالاری مردمی است، نیازمند این هستیم که در حوزه بحث انتخابات ریاست جمهوری هماهنگی داشته باشیم.
امروز فرمان رهبر معظم انقلاب در حضور حداکثری مردم فصلالخطاب برای خادمان مملکت و ملت و نمایندگان محترم مردم است. تمام تلاشمان را باید در این حوزه به کار بگیریم، به دلیل مقبولیتی که عزیزان نماینده در حوزه انتخابیه دارند و امروز به عنوان نمایندگان آنها مطرح هستند، انشاءالله در این زمینه باید تلاش کنیم و در بخش دوم انتخاب افراد اصلحی که امروز شرایطی که در بخش اقتصادی کشور به عنوان چالشهای مردم ایجاد شده بتوانند با یک اعتقاد و باور به درون اقتصاد کشور، اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی، اجرای فرامین مقام معظم رهبری در مواجهه با تحریمها و تبدیل کردن تهدیدات ناشی از تحریمها به فرصتی برای اقتصاد کشور.
لذا در انتخاب اصلح باید مراقبت کنیم. کسانی که سالها کشور را با این وضعیت اسفبار به دلیل نگاه به بیرون، به رویکرد حل مشکلات به واسطه مذاکره با خارج از کشور گره زده بودند و امروز شاخصهای اقتصادی درخصوص درآمد ملی، نرخ تورم، ضریب جینی و نرخ رشد اقتصادی، بیانگر وضعیت نامناسب عملکرد آنها است، حق ندارند ادعایی داشته باشند برای اینکه بتوانند در آینده در حوزه تصمیمگیری عمل کنند. مردم ما باید هوشیار باشند و در این زمینه تصمیم مناسب را اتخاذ کنند.
درخصوص موضوع بعدی، موارد مربوط به مسائل اقتصاد کلان است. امروز موضوع اصلاح قانون بانک مرکزی یکی از موضوعات مهم ماست که در دستور کار است. خوشبختانه با تصویب شما، این امکان فراهم شد که در شور دوم تمام نقطهنظراتی که عزیزان، صاحبنظران و دلسوزان دارند در دستور کار قرار بدهند و ما انشاءالله این قول را به شما میدهیم، تکتک نمایندگان میتوانند افراد توانمند و مؤثر را که مایل هستند اظهارنظر کنند به کمیسیون اقتصادی معرفی کنند و ما انشاءالله بنا داریم پخش مذاکرات مربوط به تصویب نهایی گزارش کمیسیون در اصلاح قانون بانک مرکزی را به صورت پخش مستقیم ارائه کنیم تا همه بدانند حرفهای کارشناسی چیست، حرفهای غیرکارشناسی چیست، تهمتهای ناروا که امروز یک ادبیات شده برای مواجهه با یک حرکت کاملاً ضدمجلسی، امروز به شکلی کاملاً خودش را نشان بدهد.
بحث بعدی درخصوص مسائل مربوط به بازار سرمایه است. در بحث بازار سرمایه، آقای وزیر اقتصاد! انتظار ما این است مصوبات شورای عالی بورس و از همه مهمتر مصوبات مربوط به جلسه سران قوا در این خصوص اجرایی شود.
درخصوص رمزارزها اخیراً مشکلاتی ایجاد شده، موضوعاتی در کشور مطرح شده، موضع صریحی که ما در ارتباط با موضوع رمزارزها داریم در دو بخش است. عزیزان عنایت کنند. در بحث رمزارزهای داخلی یک ظرفیت بزرگ برای اقتصاد کشور است که ما از این ظرفیت به واسطه مزیتهای نسبی در انرژی استفاده کنیم و بتوانیم منابع ناشی از آن را در حوزه رفع تحریمها به واسطه مبادلات خارجی استفاده کنیم. به زودی گزارش کمیسیون اقتصادی که الان در صحن در قالب طرح مطرح است در کمیسیون نهایی خواهد شد. تکالیف تکتک دستگاهها، وزارت نیرو، وزارت صمت، وزارت ارتباطات به واسطه بستر فضای مجازی، وزارت اقتصاد و دارایی به واسطه شفافیت مبارزه با اجرای قانون پولشویی در کشور، بانک مرکزی عملیاتی خواهد کرد.
درخصوص مبادلات رمزارزهایی هم که منشأ خارجی دارند نظر صریح ما در مجلس این است، بانک مرکزی و وزارت اقتصاد نباید این موضوع را رهاشده داشته باشند. سایتهایی که در این خصوص دارند اقدام میکنند باید در چارچوب ضوابط کشور عمل کنند.
همکاران من! گزارش ما در کمیسیون اقتصادی حاکی از این است که روزانه بین (3000) تا (5000) میلیارد تومان از طریق درگاههای پرداختی که زیر نظر بانک مرکزی از طریق PSPها باید عملیاتی شود، متأسفانه بدون نظارت امروز دارند عملیات انجام میدهند. صحبت ما با بانک مرکزی ساماندهی اینها است، اما اخیراً شنیدیم بانک مرکزی به جای ساماندهی، توقف آنها را در دستور کار قرار داده است. اساساً این موضوع بحث ما نیست و لذا انشاءالله در هفته آینده بنا داریم در جلسه تخصصی کمیسیون اقتصادی این موضوع را بحث کنیم.
درخصوص موضوعات مربوط به مناطق حوزه انتخابیه هم عرض میکنم، از استاندار محترم، از نماینده محترم ولیفقیه در استان، از سردار معروفی فرمانده سپاه ثارالله استان کرمان، شهردار محترم، من از همه تقاضامندم. ما امروز بیش از (15) ماه از شهادت سردار عزیزمان میگذرد. موضوع کرونا اجازه نداد ما بتوانیم از زائرین قبر مطهر سردار آزادگی در کشور، سردار شهید حاج قاسم سلیمانی میزبانی کنیم و وضعیت ساماندهی در آنجا هنوز نهایی نشده است. اقداماتی انجام شده است. درخواستم از مسئولین استان این است، این موضوع را در دستور کار قرار بدهند و ما آماده هستیم. ظرفیت نمایندگان در استان کرمان و همه نمایندگان مجلس که دلداده سردار شهید حاج قاسم سلیمانی هستند و به مباحثی که امروز با ادبیات سخفیف در حوزه بحثهای دیپلماسی و میدان مطرح میشود، اصلاً به آنها نگاهی نمیکنند، این حرکت را در همکاری داشته باشیم.
موضوع بعدی که بسیار حائز اهمیت است، مشکل بحث آب است. وضعیت آب در استان کرمان بحرانی است. آقای وزیر نیرو! انتظار داریم با تمام توان در این حوزه تلاش کنید و ما شاهد موضوع اجرای طرح انتقال آب خلیج فارس و تخصیص آب برای آب صنعت و شرب در مرکز استان و در شهرهای استان باشیم.
تذکر بعدی هم به وزیر ارتباطات درخصوص ساماندهی آنتندهی مسیرهای مناطق محروم است که به واسطه آموزش نیاز به تصمیمگیری دارند. انشاءالله این کارها انجام شود، مجدد در خدمت مردم خواهیم بود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

حسينعلي حاجي دليگاني
از نطق برادر گرامی محمدرضا پورابراهیمیداورانی نماینده محترم کرمان و راور تشکر داریم. از برادر گرامی علی حدادی نماینده محترم ساوجبلاغ، نظرآباد و طالقان دعوت میکنم که نطق خودشان را شروع بفرمایند.

علي حدادي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با صلوات بر محمد و آل محمد و با درود فراوان به روح بلند امام راحل، شهیدان والامقام خصوصاً سردار دلها حاج قاسم عزیز، این مجاهد بزرگ و مرد میدانهای خطیر و با سلام و درود بر ملت شریف ایران، همکاران عزیز و سلام و درود بر مردم شریف و عزیز شهرستانهای ساوجبلاغ، طالقان، نظرآباد و چهارباغ.
اما در هشت سال اخیر با پدیدهای به نام «دولت تدبیر و امید» روبرو بودیم. دولتی پرادعا و ناکارآمد که در سیاست داخلی و مواجهه با مردم، سخت و خشن و مهاجم و در برابر دشمنان و مستکبرین، نرم و ملیح و منفعل بود. دولتشان را دولت ژنرالها نامیدند و صورت منتقدین را با سیلی الفاظ اعتدالی خود نواختند. به نام «تدبیر» دولت را آغاز کردند، اما از مدیریت مرغ و پیاز بازماندند و امیدها را ناامید کردند. ما دچار دولتمردانی شدیم که اشرافیت نه تنها در سبک زندگیشان که حتی در مواجهه آنان با ملت عزیز خود را نشان دادند و به جای آنکه خود را خادم ملت بدانند، خود را ارباب تصور کردند. حالا که ناکارآمدی و سوءمدیریتشان گوش فلک را کر کرده، با صدای بلند و طلبکارانه و با منت فریاد میزنند که اگر ما نبودیم چه میشد یا چه نمیشد.
آقایان! بگذارید به شما کمک کنیم و ادامه این عبارت را ما تکمیل کنیم. اگر آقای روحانی و وزیری که مسکن مهر را مزخرف خواندند نبودند، بساط احتکار مسکن جمع میشد و دیگر شاهد قیمت نجومی آن نبودیم و مسکن برای جوانان به رؤیا تبدیل نمیشد. بازار سرمایه را به نابودی کشاندید و پاسخگوی مردم نیستید و هر روز قوانین بورس را تغییر میدهید و سرمایه مردم صحنه آزمون و خطای شما شده است.
برجامی که در (20) دقیقه تصویب شد خسارت محضی بود که آن را آفتاب تابان نامیدید و امضای وزیر شیطان بزرگ را تضمینش دانستید، به طوری که نه با تحریمهای جدید، نه حتی با خرابکاریها و عملیاتهای تروریستی و شهادت دانشمندان و فرماندهان ما، روح و متنش نقض نمیشد، اما حالا برای احیای آن، سیاست قطعی نظام را نقض و در وین مذاکرات را مرموزانه و با اهداف انتخاباتیشان دنبال میکنند. اما این را بدانید حق مسلم ملت ایران لغو واقعی همه تحریمها و راستیآزمایی دقیق باشد.
در حال حاضر و در آستانه انتخابات با عنایت به این کارنامه عملکردی و اینکه خسارت محض بودن برجام بر همگان روشن شده و با توجه به اینکه سیستمهای امنیتی و اطلاعاتی تعدادی جاسوس را در تیم مذاکرات هستهای برجام کشف و دستگیر کردهاند، تقاضا دارم تحقیق و تفحص از مقامات و افراد مربوطه صورت گرفته و نیز تمامی جوایز اعم از مدالها و الواح سپاس و سکههای طلا و غیره به صورت کامل به بیتالمال بازگردانده شود تا در تاریخ نماند که گروهی بابت خسارت محض جایزه و مدال دریافت کردهاند، بعد هم طلبکار شدند. قطعاً دولت فعلی و شرکایش بانیان وضع موجود هستند. آقایان بدانند که مردم خاطره خوبی از اشک و بغض در هنگامه انتخابات ندارند. آزموده را دوباره آزمودن خطاست که این اشکها و بغضها در زمانه قدرت بدل به دروغ و ناسزا و توهین و تهمت خواهد شد. اما ملت شریف و عزیز ایران اینبار هوشیارانه انتخاب خواهند کرد.
همچنین در مورد حوزه انتخابیه، نکاتی را عرض میکنم. در خطاب به وزیر محترم راه باید بگویم شهر نظرآباد نیاز شدید به احداث کمربندی دارد که باید به این مهم توجه شود. تعریض جاده سهیلیه شهرستان چهارباغ.
مردم شهرستان نظرآباد با مشکل جدی آب روبرو هستند. ضمن تشکر از وزیر محترم نیرو! در تخصیص آب شرب از سد طالقان، درخواست از وزیر نیرو به اجرای خط انتقال آب و همچنین رفع مشکل فاضلاب شهری شهر نظرآباد، شهر مهدیآباد و ملکآباد در شهرستان چهارباغ را دارم و همچنین از وی برای دومینبار سؤال میکنم، جناب آقای وزیر! چرا حق منافع فروش آب سد طالقان با توجه به مشکلات راههای روستایی شهرستان تاکنون پرداخت نشده است؟ برای چندمینبار به وزرای محترم راه و بهداشت تذکر میدهم، متأسفانه شهر جدید هشتگرد فاقد بیمارستان است که نیاز به احداث بیمارستان دارد. شهرستانهای چهارباغ و طالقان فاقد بیمارستان هستند که با تذکر به وزیر محترم بهداشت درخواست احداث بیمارستان را دارم.
مردم روستاهای پایینطالقان و بالاطالقان در انتظار بهرهمندی از گازرسانی هستند که با درخواست از وزیر محترم نیرو گازرسانی به این مناطق را خواستارم.
ادارات شهرستانهای چهارباغ و طالقان دچار مشکل است. از اختیارات لازم برخوردار نیستند و با تذکر به دولت در این زمینه و برنامهریزی، رفع این موارد را لازم میدانم. با توجه به ظرفیتهای موجود صنایع و کشاورزی در حوزه انتخابیه، حمایت و توجه ویژه وزیر صمت و وزیر کشاورزی در حمایت از... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از نطق برادر گرامی علی حدادی نماینده محترم ساوجبلاغ، نظرآباد و طالقان تشکر داریم. از برادر گرامی حسن همتی نماینده محترم شاهیندژ و تکاب دعوت میکنم که نطق هفتدقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

حسن همتي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«رب اشرح لی صدری و یسر لی امری و احلل عقده من لسانی یفقهوا قولی»
با سلام و صلوات و تحیت الهی به روح پرفتوح شهدا و آرزوی سلامتی و طول عمر بابرکت و عزت برای رهبر معظم انقلاب حضرت امام خامنهای. (حضار صلوات فرستادند).
از مردم انقلابی، شریف، محروم و زحمتکش شهرستانهای شاهیندژ، بخشهای تختسلیمان و کشاورز و روستاهای تابعه تقدیر و تشکر میکنم که به این حقیر اعتماد کردند مطمئن باشند تا آخرین لحظه پیگیر حقوق و مطالبات به حق و قانونی آنها خواهم بود.
ضمن محکوم کردن جنایات رژیم کودککش صهیونیستی حمایت قاطع خود را از مظلومان فلسطین و مقاومت اعلام میکنم. از نیروهای مسلح انتظامی به ویژه سپاه پاسداران به خاطر اینکه در کنار مأموریتهای ذاتی خود همیشه در صف اول کمک به مردم در حوادث سیل، زلزله، مبارزه با کرونا و کمک به محرومان قرار دارند، تشکر و قدردانی میکنم. این سپاه بود که با هدف قرار دادن پایگاههای آمریکا در عراق ابهت آمریکا را شکست و سایه جنگ را از کشور دور کرد نه دیپلماسی منفعل و چشمدوخته به خارج.
همچنین به عنوان یک سرباز ولایت و خادم مردم از تلاشهای شبانهروزی سربازان گمنام امام زمان در سازمان اطلاعات سپاه، وزارت اطلاعات، قوه قضائیه و دیگر ارگانها در مبازه قاطعانه با فساد سپاسگزاری میشود.
بخشی از مشکلات اساسی کشور؛
تورم (500) تا (700) درصدی و قولهای عملی نشده، دلالبازی، آشناسالاری، سلطانسازی، حقوقهای نجومی برخی مدیران دولتی و شرکتی مردم را به شدت آزار میدهد حقوق و دستمزدها به ریال است ولی متأسفانه هزینهها به دلار، عدهای معدود بدون هیچ مشکلی وامهای کلان گرفته ولی مردم بیچاره برای دریافت یک وام کوچک هفتهها باید دنبال یک ضامن کارمند بگردند و اکثراً موفق هم نمیشوند.
آقایان در اواخر دولت ادعا دارند دولت اختیاری برای اجرای دستورات ندارد و دیگران دخالت میکنند چگونه است برای پستی که اختیاری ندارند سر و دست میشکنند و به این طرف و آن طرف میزنند، ما قسم حضرت عباس را باور کنیم یا دم خروس را؟ دولت برای عوارض هر کجا که باشد مردم را پیدا میکند ولی برای مشکلات آنها چارهجویی نمیکند. یارانه تعدادی از مردم را قطع کرده و کسی به فکر نیست. تمام امکانات در شهرهای بزرگ اختصاص داده شده است شهرهای کوچک و روستاها به طور کامل فراموش شدهاند. فرزندان ناخلف برخی مدیران دو یا چند تابعیتی با ثروتهای بادآورده و رانتی در خارج مشغول عیش و نوش هستند آن وقت جوانان رشید کشور در نقاط مرزی و در یگانهای نظامی و انتظامی بدون توقع با کمترین امکانات از کشور محافظت میکنند. عدهای با ثروتهای بادآورده اقدام به سگگردانی در کوچهها و خیابانها و سگها را در اتاقهای مجلل میخوابانند و گاهاً هزینه این حیوانات بیشتر از چند خانواده متوسط جامعه است. آن وقت تعدادی از مردم محروم به علت نداشتن سرپناه شبها بیرون خوابیده و گاهاً با پوشاندن سر و صورت خود دنبال غذاهای پسمانده در سطل آشغالها هستند. این کجای عدالت است؟
خصولتیسازی و تضاد منافع اقتصاد کشور را به سمت و ورطه نابودی برده است، مدیران دولتی و نمایندگان مجلس نباید در هیأت مدیره شرکتها و مسئولیتهای دیگری حضور داشته و مستقیم و غیرمستقیم ارتزاق نمایند. نباید مسئولیتها حتی تا حد بخشداری به افراد دو یا چند تابعیتی داده شود. سنوات گذشته دولتها از رتبهبندی معلمان به عنوان ابزار برای انتخابات استفاده کرده و امیدوارم این کار انجام نشود و بدانیم کمکی به معلمان عزیز داشته باشیم.
مشکلات حوزه انتخابیه؛
شهرستانهای محروم و مظلوم شاهیندژ و تکاب علیرغم ظرفیتهای بالا در زمینههای معادن، گردشگری، کشاورزی، دامداری و شیلات از کمترین امکانات روز محروم هستند. معادن طلا و سنگهای گرانقیمت دارند ولی منافعی ندارند. درصدی حقوق دولتی و حقوق اجتماعی به آنها پرداخت نمیشود. مجوز صدور معادن هماهنگ نیست و برای روستاها منجمله یورقونآغاج و غیره ایجاد مشکل کرده است. جادههای بین شهری و روستایی تبدیل به قتلگاه مردم شده است و قیر برای جادههای روستایی اختصاص نمییابد و قیمت هر تن قیر (8) میلیون تومان است.
از داشتن تجهیزات بهداشتی و کادر متخصص درمان محروم هستیم مردم برای مداوا و انجام سیتیاسکن و غیره باید به شهرها به استانهای همجوار سفر کنند و متحمل هزینههای اضافی شوند. فاضلاب شاهیندژ (8) سال در مرحله داوری است اگر این پرونده پیاده به دیوان بینالمللی لاهه میرفت الان برگشته بود و شهرستان تکاب هم قرار بود طبق ماده (23) حل شود علیرغم پیگیرهای مختلف سازمان برنامه و بودجه کشور به قول خود وفا نکرد.
تکاب با داشتن سد ساروق و شاهیندژ با داشتن زرینهرود با مشکل کم آبی شدید کشاورزی مواجه هستند و افزایش حریم بستر رودخانهها و نیز مردم را نگران و ناراحت کرده است. اینترنت دانشجویان و دانشآموزان بسیار مشکل دارد عدهای به کوهها جهت استفاده میروند و آنهایی که نمیتوانند گاهاً ترک تحصیل میکنند. منابع طبیعی مشکلات زیادی برای کشاورزان ایجاد کرده است و روزانه و حتی ماهانه و گاهاً هفتهها عدهای را به بهانههای مختلف به محاکم قضایی معرفی و جریمه میکنند در جلسه با وزیر محترم قرار شد که حل شود... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از نطق برادر گرامی حسن همتی نماینده محترم شاهیندژ و تکاب تشکر داریم و دعوت میکنم از برادر گرامی مجتبی یوسفی نماینده محترم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون که نطق خودشان را شروع بفرمایند.

مجتبي يوسفي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام دارم خدمت ملت بزرگ و فهیم ایران و همچنین مردم شریف استان خوزستان و حوزه انتخایبه اهواز، باوی، حمیدیه و کارون.
در دیپلماسی بینالمللی دو رویکرد اصلی وجود دارد، اولی دیپلماسی که بر پایه و اساس و مبنای آن براساس توجه به قدرت داخلی و توجه به ظرفیتهای داخلی و منطقهای و ظرفیتهای اقتصادی، تولید و صادرات و توجه به نیروهای متخصص و فعال و جوانان آن کشور است.
دوم، دیپلماسی بر مبنای ایدهآلیسم یا به معنی دیپلماسی بر مبنای سازش که خروجی آن بعد از جنگ جهانی اول که گفتمان قالب کشورهای دنیا شود به وجود آمد شخصیتی همچون هیتلر و جنگ جهانی دوم بود. مبنای سیاست خارجه و برنامههای اقتصادی دولت جناب آقای روحانی و ظریف بر مبنای گفتمان دوم یعنی دیپلماسی سازش بنا شده است و عدم توجه به درون که خروجی این تفکر عدم توجه به مؤلفههای قدرت همچون تولید که با تعطیلی (40) هزار واحد صنعتی در کشور باعث بیکارتر شدن بیکارها و خیل بیکارها در جامعه شدیم.
مسکن، که با رشد (680) درصدی قیمت آن از سال 92 تا به الان در دوران مدیریت بدون برنامه دولت جناب آقای روحانی باعث شده است که باعث شد رهن و اجاره هم برای مردم آرزو بشود.
اقلام اساسی و خوراکی مردم که با رشد (680) درصدی و گروگان گرفتن معیشت مردم و گره زدن آن به معیشت مردم به رفع تحریم و مذاکره و دپو (3) میلیون تن کالای اساسی در گمرکات، مردم را میخواهیم شرطی بار بیاوریم که اگر میخواهید مشکلات اقتصادی شما حل بشود در گرو برداشتن تحریمها است. سوءمدیریت در کنترل بازار مرغ، تخممرغ، سیمان، فولاد، روغن و هر از چند گاهی تا سال انتخابات این را پیشبینی خواهیم کرد که باز هم اقلام اساسی مردم را به مذاکرات گره بزنیم اینها چه ربطی دارد به تحریمها و رفع حریمها.
پیشنهاد من به دولت و به آقای روحانی در این ماههای پایانی وزرای اقتصادی دولت؛ وزیر صمت، وزیر جهاد و رئیس بانک مرکزی را در هتل کوبورگ وین دعوت کنند شاید آنجا بتوانند با هم مذاکره کنند که جلو صف طویل و عریض که عزت ایرانی را به باد داد که قرار بود عزت به پاسپورت ما برگردد عملاً ما صف مرغ را به مردم برگرداندیم.
استفاده از موقعیت سوقالجیشی ایران اسلامی بزرگ که با داشتن (15) کشور همسایه و (700) میلیون جمعیت فقط سهم ما از صادرات کشورهای همسایه (2) درصد است این یعنی به وجود نیامدن بازارهای جدید، یعنی کاهش اشتغال. در حوزه بورس و در حوزه خودرو با سوء مدیریت دولت و کاهش کسری بودجه با دست کردن در جیب مردم این با کاهش سرمایههای مردم به یکچهارم نشان دادند این دیپلماسی منفعل که نه میتواند داخل را اداره کند نه خارج را و روزبهروز کشور را در ورطه پرتگاه اقتصادی و فشار بیشتر را به مردم بیاورد. در حوزه مدیریت متوازن کشور و توجه به فرصتهای داخلی و منطقهای و عدم ساخت نیروگاههای جدید در (10) سال گذشته که ما میتوانستیم صادرکننده برق باشیم پیشبینی شده است که در سال جاری (4000) مگاوات کاهش تولید برق داشته باشیم که با سوءمدیریت آن (1000) مگاوات آن را معادل (25) درصد صرفه برای کاهش مصرف استان خوزستان با (55) درجه گرما و (90) درصد رطوبت اختصاص دادهاند. سوءمدیریت یعنی این، سوءمدیریت یعنی (702) روستا در استان خوزستان در کنار پنج سد بزرگ بعد آنجا مشکل آب داشته باشند. در پایان دولت روحانی، آقای جهانگیری و آقای لاریجانی که (12) سال مدیریت کشور را در حوزه قانونگذاری بر عهده داشتند سودای ایجاد دولت سوم روحانی را در سر میپرورانند. انشاءالله به لطف خداوند. با وجود مردم بصیر و فهیم ایران این سودا را به هیچوقت تحققش را نخواهند دید و انشاءالله تغییر به نفع مردم اتفاق افتاد.
جز خدا کیست که در سایه لطفش بخزیم
رحمت اوست که هر لحظه پناه من و توست

حسينعلي حاجي دليگاني
از نطق برادر گرامی مجتبی یوسفی نماینده محترم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون تشکر داریم. دعوت میکنم از برادر گرامی سیدسلمان ذاکر نماینده محترم ارومیه که نطق خودشان را شروع بفرمایند.

سيدسلمان ذاکر
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و درود بر فرماندهان استان آذربایجان غربی نیروهای مسلح، قرارگاه، سپاه شهدا، ارتش جمهوری اسلامی و هنگ مرزی که امنیت را به مردم استان و کشور به ارمغان میآورند.
تذکر من به وزیر کشور و مسئولین دستگاههای اجرایی است، آقایان در عزلها و نصبها دقت کنید شایستهسالاری را رعایت کنید، انصاف داشته باشید تبعیض را کنار بگذارید. استان ما استان محل آزمایش مدیران ناکارآمد و تست مدیران ناشایست نیست، اینجا محل شده برای تربیت افرادی که به دلبخواهی بعضی از مسئولین هست برای مقامات بالا، افرادی را بیاورید به استان که استان را بشناسند، فرهنگ و آداب و رسوم مردم را بشناسند ببیند ما چندصد کیلومتر ما مرز داریم با کشورهای خارجی افرادی را بیاورید که نتیجه کار آنها احساسات مردم را برنینگیزد بلکه نتیجه کار آنها خدمت به مردم باشد.
ما الان گرفتار این مقوله هستیم کدام یکی از استانهای دیگر واقعاً این همه مدیرکل از استانهایی که غیرمربوط و همجوار نیست آوردهاند، مدیری که استانی نباشد تمام و کمال وقتش را به رفت و آمدها میگذارد دنبال مراسمها و مرگ و میرهای فامیلهای خودشان هستند. دائم در سفر هستند و بیش از (1000) کیلومتر میروند و برمیگردند. مایملک و دارایی آنها در استانهای دیگری است اما قدرتشان و خدمتشان در استان ما. گاهاً یک ماه، (10) روز، (5) روز نیستند یک روز تعطیل میشود (4) روز تعطیل میکنند. آیا این خیانت به مردم استان و جوانان استان نیست؟ بعضی وقتها از شهرستان افرادی که موفق نیستند فرهنگ ارومیه و مردم ارومیه را نمیشناسند، قومیتها را نمیشناسند میآورند مسئول مرکز استان میکنند، آیا این عدالت است یا عین خیانت؟
بله، مسائل امنیتی و سیاسی حاد مستثنی است اما وقتی که به خدمت میرسد تو زبان مردم را نمیشناسی، فکر مردم را نمیخوانی، شهر را نمیشناسی، چطور میخواهی خدمت کنی؟ چطور میخواهی پاسخگو باشی؟ سالها باید طول بکشد که یاد بگیری، قومیت بازی، فامیل بازی را کنار بگذاریم. آقای وزیر، مسئولین دستگاهها! این باید رعایت بشود کشور افت میکند، استانها افت میکنند. رعایت در انتصابات، عزلها و نصبها این سفارش امیرالمؤمنین است.
مطلب دوم، تذکر به وزیر کشور و استاندار محترم و شهرداری ارومیه است. چرا مشکل رانندگان، اتوبوسداران و تاکسیداران ارومیه را حل نمیکنید؟ چقدر باید جلو استانداری و جلو نمایندگان جمع بشوند. چرا باید ناوگان ما نو نشود؟ چرا باید بیش از (15) سال عمر داشته باشند؟ آیا این در شأن مردم است؟

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر از برادر گرامی سیدسلمان ذاکر نماینده محترم ارومیه. آقای رئیس! نطقها تمام شد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم، جناب دهنوی! بیانیه را قرائت بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
آقای رئیس خیلی ممنونم، با اجازه چند بیانیه و نامه داریم که خدمت مردم عزیز و نمایندگان محترم قرائت میشود. ابتدائاً بیانیهای را مجمع نمایندگان استان خوزستان در تقدیر از کار بزرگ دیوان محاسبات کشور در موضوع فسخ قرارداد واگذاری شرکت هفتتپه آماده کردند که قرائت میشود، نامه خطاب به ریاست مجلس آقای دکتر قالیباف است.
جناب آقای دکتر قالیباف
رئیس محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام و تحیت
احتراماً همانگونه که مستحضرید دیوان محاسبات کشور به عنوان بازوی نظارتی مجلس شورای اسلامی و نماینده انحصاری منتخبین ملت در نظارت و حسن اجرای قانون، وظیفه خطیر پاسداری از بیتالمال را بر عهده دارد. بر همین اساس و با پیگیریهای مسئولان و همکاران خدوم و حافظان بیتالمال در این سنگر مقدس و با همراهی دستگاه قضا قرارداد واگذاری شرکت کشت و صنعت نیشکر هفتتپه فسخ و این شرکت به بیتالمال بازگشت. قابل ذکر است پس از احراز تخلفات عدیده در نحوه واگذاری، فقدان اعتبار قیمت پایه، عدم بررسی اهلیت متقاضی، عدم نظارت صحیح و اثربخش سازمان خصوصیسازی، عدم پیگیری اقدام متناسب با ایفا تعهدات خریدار، عدم تحقق اهداف واگذاری مطابق با سیاستهای کلی اصل (44) دیوان محاسبات به این ماجرا ورود کرد و پس از پیگیری (8) ماهه نهایتاً با همراهی قوه قضائیه این واگذاری غیرقانونی فسخ شد.
فسخ واگذاری شرکت کشت و صنعت نیشکر هفتتپه و بازگشت آن به بیتالمال نشان داد مجلس یازدهم و بازو نظارتی مهم آن نسبت به احقاق حقوق مردم حساسیت ویژه داشته و در جهت حفظ و پاسداشت بیتالمال گام برخواهد داشت.
بنا به مراتب فوق بدین وسیله مراتب تقدیر و تشکر خود را از جناب آقای دکتر بذرپاش رئیس کل محترم دیوان و همکاران صدیق و پرتلاش ایشان در دیوان محاسبات کشور اعلام میداریم.
با تشکر مجمع نمایندگان استان خوزستان
10
قرائت بیانیه نمایندگان اقلیتهای دینی مجلس شورای اسلامی درخصوص محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه و کشتار وحشیانه فلسطینیان

سيدمحسن دهنوي
بیانیهای در موضوع فلسطین و محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی توسط نمایندگان اقلیتها در مجلس شورای اسلامی آماده شده است جای تقدیر دارد از این عزیزان که به عنوان نمایندگان اقلیتهای دینی در مجلس شورای اسلامی پیگیر احقاق حقوق مردم مظلوم فلسطین هستند. با اجازه آقای رئیس قرائت میکنم.
در طی چند روز گذشته رژیم صهیونیستی پس از به آتش کشیدن مسجدالاقصی قبلهگاه اول مسلمین جهان اقدامات وحشیانه و ناجوانمردانهای را علیه مردم ستمدیده فلسطین در غزه انجام داده است و تحت هیچ شرایطی به کمترین حقوق افراد و ساکنان آن و همچنین مسلمانان ساکن فلسطین اشغالی احترام نگذاشته و منازل مردم بیدفاع در غزه را هدف گسترده جنگندهها و موشکهای خود قرار داده است و باعث به شهادت رسیدن بسیاری از زنان، مردان و کودکان بیگناه گردیده است.
سکوت و بیتفاوتی هر انسان با ایمان آزاده و با وجدان، خطایی نابخشودنی است که بیتردید در یاد و خاطره تاریخ باقی خواهد ماند. در بحران سیاسی ایجاد شده در فلسطین اشغالی که دولت آن در حال تزلزل و از هم پاشیدگی است نتانیاهو با ایجاد جنگی از پیش برنامهریزی شده و نابرابر در صدد ایجاد انسجام احزاب مختلف صهیونیستها است و برای رسیدن به این هدف شوم خود حاضر است صدها نفر از مردان، زنان و کودکان فلسطین را در خون خود بغلتاند.
بدین وسیله اینجانبان ضمن محکوم نمودن حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی به نوار غزه تأکید میکنیم سکوت و بیعملی نهادهای بینالمللی چون سازمان ملل و کشورهای مدعی حقوق بشر اساساً محلی از اعراب ندارند. در پایان ضمن ادای احترام به مردم فلسطین خواهان توقف حملات بیرحمانه به آنان بوده و برای موفقیت، پیروزی، امنیت و سلامتی آنان دعا میکنیم.
این بیانیه توسط نمایندگان اقلیتهای دینی تهیه شده بود.
11
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص اجرای قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها در مذاکرات وین

سيدمحسن دهنوي
آقای دکتر! بیانیهای هم با امضا بیش از (200) تن از نمایندگان در مورد مذاکرات وین که در جریان است آماده شده است که با اجازه آقای رئیس قرائت میکنم.
همزمان با برگزاری نشستهای وین مجلس شورای اسلامی ضمن تأکید بر سیاست حرف قطعی نظام جمهوری اسلامی مبنی بر لغو واقعی همه تحریمها و راستیآزمایی دقیق آن به عنوان شرط اصلی پایبندی ایران به تعهدات هستهای اذعان میدارد ملاک ارزیابی و پذیرش نتایج هر گفتگویی میان ایران و دیگر کشورهای عضو برجام انتفاع حقیقی اقتصادی مردم ایران است. از این رو مجلس شورای اسلامی هیچگونه تفکیکی و دستهبندی تحریمها را که منجر به حفظ بخشی از فشار اقتصادی علیه مردم ایران و ممنانعت از انتفاع اقتصادی یا اخلال در آن شود را نپذیرفته و به صورت جدی خواستار خلع کامل قابل راستیآزمایی و بازگشتناپذیر سلاح تحریمی آمریکا است و معتقد است اگر (100) درصد تحریمها لغو نشود هیچ تحریمی لغو نشده است و پذیرش ماندن برخی از تحریمها تأیید مشروعیت آن تحریمها خواهد بود.
در راستای تحقق این هدف مجلس شورای اسلامی طبق ماده (7) قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران با دقت و اهتمام ویژهای بر این روند نظارت خواهند کرد. نشستهای وین نشان میدهد آمریکا و اروپا نه تنها اراده جدی برای رفع همه تحریمها ندارند بلکه در پی تحمیل توافقی بر ایران هستند که ضمن اعمال محدودیتهای بیشتر در زمینه فعالیتهای هستهای بستری برای مذاکرات منطقهای و دفاعی ایجاد کنند.
نظر به زیادهخواهی آمریکا و کشورهای غربی درباره پیشرفتهای فنی در برنامه هستهای ایران و طرح موضوعاتی نظیر توقف فعالیتهای تحقیق و توسعه و تخریب سانتریفیوژهای نسل جدید مجلس شورای اسلامی ضمن پافشاری بر حفظ و صیانت از دستاوردهای هستهای دانشمندان کشور در چارچوب قانون اقدام راهبردی و برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران با قاطعیت در برابر هرگونه آسیب به صنعت هستهای ایستادگی کرده و بر پیشبرد برنامه هستهای طبق تکالیف قانونی مجلس شورای اسلامی تأکید دارد.
قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها تحول مهمی در برنامه هستهای ایجاد کرده است و نقش مؤثری در روند مذاکرات برای رفع تحریمها داشته است، لذا ضروری است دولت در اجرا تمام مفاد فنی این قانون از جمله بهرهبرداری از کارخانه اورانیوم فلزی که مهلت قانونی بهرهبرداری از آن طبق ماده (4) نیز منقضی شده است با فوریت اقدام کند و دستاوردهای فنی صنعت هستهای را وجهالمصالحه اهداف و اغراض سیاسی خود قرار ننماید.
لازم است دولت محترم توجه نماید که کوتاه آمدن در مقابل زیادهخواهیهای دشمنان ملت ایران از جمله خواستههای نادرست و رفتار آژانس انرژی اتمی در استمرار فراپادمانی نظارتها همراه با تحمیل آسیبهای جدی از قبیل مذاکرات چندین ساله و فرسایشی به سرمایه اجتماعی و نیز صنعت هستهای که مزایای زیادی در اقتصاد کشور از جمله انرژی پاک، داروسازی، کشاورزی و حفظ محیطزیست دارد وارد کرده است. تمکین به درخواست آژانس انرژی اتمی در نظارتهای فرا پادمانی در برابر قانون ممنوع بوده است و کاهش ذخایر اورانیوم غنی شده و تعداد ماشینهای فعال قدیمی و نهی استفاده از نسل جدید محدودیت توسعه تحقیقاتی و تحقیر غرور ملی در مورد ماجرای راکتور اراک را از جمله این آسیبها است که مجلس قطعاً نسبت به عدم تکرار آنها حساس خواهد بود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: علی آذری، منصور آرامی، رضا آریانپور، احد آزادیخواه، محمدحسن آصفری، حبیب آقاجری، سیدعلی آقازادهدافساری، مرتضی آقاطهرانی، سیدمصطفی آقامیرسلیم، یحیی ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، اکبر احمدپور، محمدرضا احمدی، موسی احمدی، سلمان اسحاقی، ولی اسماعیلی، ذبیحالله اعظمیساردوئی، عزتاله اکبریتالارپشتی، احمد امیرآبادیفراهانی، حسین امامیراد، مجید انصاری، عبداله ایزدپناه، علی بابائیکارنامی، علیاصغر باقرزاده، محمد باقری، مهدی باقری، صدیف بدری، علیاکبر بسطامی، فرهاد بشیری، خلیل بهروزیفر، هادی بیگینژاد، علیرضا پاکفطرت، سیدمحمد پاکمهر، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، محسن پیرهادی، سیدرضا تقوی، رضا تقیپورانوری، مجتبی توانگر، علی جدی، امیرقلی جعفریبروجنی، وحید جلالزاده، حسین جلالی، عبدالکریم جمیری، عباس جهانگیرزاده، محمدصالح جوکار، شبیب جویجری، حسین حاتمی، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، رضا حاجیپور، انور حبیبزادهبوکانی، علی حدادی، شهباز حسنپوربیگلری، فریدون حسنوند، اماناله حسینپور، کمال حسینپور، حسین حسینزاده، اسماعیل حسینزهی، سیدالبرز حسینی، سیدشمسالدین حسینی، سیدکریم حسینی، سیدجواد حسینیکیا، قدرتالله حمزهشلمزاری، سیدمسعود خاتمی، سیداحسان خاندوزی، حسین خسرویاسفزار، علی خضریان، یوسف داودی، سیدکاظم دلخوشاباتری، احمد دنیامالی، الهویردی دهقانی، حبیباله دهمرده، سیدمحسن دهنوی، سیدسلمان ذاکر، حسین رئیسی، جعفر راستی، احمد راستینههفشجانی، بهزاد رحیمی، عبدالعلی رحیمیمظفری، سیداحمد رسولینژاد، جلال رشیدیکوچی، محمد رشیدی، ابراهیم رضائی، مجتبی رضاخواه، یعقوب رضازاده، غلامحسین رضوانی، عبدالحسین روحالامینینجفآبادی، حسین رجایی، منصورعلی زارعیکیاپی، علیرضا زاکانی، محمدمهدی زاهدی، علی زنجانیحسنلوئی، سیدجواد ساداتینژاد، قاسم ساعدی، همایون سامهیحنجفآبادی، محمد سبزی، محمد سرگزی، کیومرث سرمدیواله، مهدی سعادتیبیشهسری، علیرضا سلیمی، رمضانعلی سنگدوینی، لطفاله سیاهکلی، آرا شاوردیان، حسن شجاعیعلیآبادی، غلامرضا شریعتیاندراتی، مالک شریعتینیاسر، مهدی شریفیان، مسلم صالحی، محمدرضا صباغیانبافقی، محمد صفائیدلوئی، محمد صفریملکمیان، مصطفی طاهری، سیدصادق طباطبائینژاد، مهدی طغیانی، محمود عباسزاده، روحاله عباسپور، فریدون عباسیدوانی، ابراهیم عزیزی (کرمانشاه)، محمدجواد عسکری، مهدی عسگری، محمد علیپور، محسن علیزاده، علیاکبر علیزادهبرمی، ابوالفضل عموئی، بهزاد علیزاده، علیرضا عباسی، موسی غضنفرآبادی، ملک فاضلی، رسول فرخیمیکال، ولیاله فرزانه، محمدحسین فرهنگی، احمدحسین فلاحی، حجتاله فیروزی، جعفر قادری، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدحمیدرضا کاظمی، غلامحسین کرمی، علی کریمیفیروزجائی، جواد کریمیقدوسی، علیاکبر کریمی، محمد کعبعمیر، جبار کوچکینژادارمساداتی، عباس گلرو، حسین گودرزی، عباس گودرزی، سهراب گیلانی، حسن لطفی، فداحسین مالکی، محمدرضا مبلغی، روحاله متفکرآزاد، ابراهیم متینیان، محمدعلی محسنیبندپی، سیدمجتبی محفوظی، حسین محمدصالحیدارانی، صمداله محمدی، مرتضی محمودوند، جلیل مختار، احمد مرادی، کیوان مرادیانکوچکسرائی، اردشیر مطهری، محمدطلا مظلومیآبرزگه، محمدمهدی مفتح، غلامرضا منتظری، سیدمحمد موحد، سیدموسی موسوی، سیدمحمد مولوی، سیدمحمدرضا میرتاجالدینی، حسین میرزائی، سیدجلیل میرمحمدیمیبدی، احمد نادری، مجید ناصرینژاد، سیدمحمود نبویان، روحاله نجابت، مصطفی نخعی، مجید نصیرائی، علیرضا نظری، سیدغنی نظریخانقاه، محمدتقی نقدعلی، بیژن نوباوهوطن، محمد وحیدی، مهرداد ویسکرمی، مجتبی یوسفی، سیدعلی یزدیخواه و خانمها: الهام آزاد، معصومه پاشائیبهرام، فاطمه رحمانی، عفت شریعتیکوهبنانی، زهرا شیخیمبارکه، پروین صالحیمبارکه، سارا فلاحی، فاطمه قاسمپور، زهرهسادات لاجوردی، فاطمه محمدبیگی، سمیه محمودی و فاطمه مقصودی).
12
قرائت نامه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص تقدیر از وزیر صنعت، معدن و تجارت در راستای اجرای طرح ملی انتقال آب خلیج فارس و دریای عمان به استانهای کم آب کشور

سيدمحسن دهنوي
همچنین آقای رئیس در پایان نامهای را بیش از (180) نفر از همکاران نماینده تدوین و امضاء کردهاند. محتوا نامه تشکر از وزیر صنعت، معدن و تجارت آقای زرمحسینی در موضوع آبرسانی به استانهای کم آب کشور که کوتاه است که قرائت میکنم.
جناب آقای رزمحسینی
سلامعلیکم
احتراماً اینجانبان نمایندگان مجلس شورای اسلامی از حمایت جنابعالی و همچنین از تلاش و زحمات ارزشمند جنابعالی و همکاران ارجمند بخصوص بخش خصوصی و شرکتهای بزرگ صنعتی و معدنی در راستای اجرای طرح ملی انتقال آب خلیجفارس و دریای عمان به استانهای خراسان شمالی و جنوبی، خراسان رضوی و اصفهان و همچنین از دریای عمان به استان سیستان و بلوچستان، جنوب استان کرمان و استان فارس که گامی مهم و مؤثر در رشد و بالندگی صنعت و صنایع معدنی استانهای کمتر توسعه یافته و کم آب کشور بوده است که نشان از تکیه بر توان داخل و خودباوری میباشد، تشکر و قدردانی مینماییم. از خداوند متعال سلامتی و استمرار توفیق ایشان را در خدمتگزاری به نظام اسلامی و ملت شریف ایران خواستاریم.
(امضاءکنندگان نامه عبارتند از آقایان: رضا آریانپور، احد آزادیخواه، محمد آشوریتازیانی، محمدحسن آصفری، حبیب آقاجری، سیدعلی آقازادهدافساری، مرتضی آقاطهرانی، سیدمصطفی آقامیرسلیم، سیداحمد آوائی، سیدلفته احمدنژاد، محمدرضا احمدی، اسفندیار اختیاریکسنویهیزد، احسان ارکانی، سلمان اسحاقی، مهدی اسماعیلی، ولی اسماعیلی، ذبیحالله اعظمیساردوئی، حسین امامیراد، سیدحمزه امینی، شارلی انویهتکیه، پرویز اوسطی، عبداله ایزدپناه، عبدالجلال ایری، روحاله ایزدخواه، علی بابائیکارنامی، علیاصغر باقرزاده، محمد باقری، حسین بامیری، صدیف بدری، علیاکبر بسطامی، فرهاد بشیری، روبرت بگلریان، خلیل بهروزیفر، هادی بیگینژاد، علیرضا پاکفطرت، سیدمحمد پاکمهر، نصراله پژمانفر، محسن پیرهادی، سیدرضا تقوی، وحید جلالزاده، حسین جلالی، عبدالکریم جمیری، عباس جهانگیرزاده، محمدصالح جوکار، شبیب جویجری، حسین حاتمی، حسینعلی حاجیدلیگانی، انور حبیبزادهبوکانی، علی حدادی، شهباز حسنپوربیگلری، محمدحسین حسینزادهبحرینی، اماناله حسینپور، کمال حسینپور، حسین حسینزاده، اسماعیل حسینزهی، سیدالبرز حسینی، سیدشمسالدین حسینی، سیدکریم حسینی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، حسین حقوردی، قدرتالله حمزهشلمزاری، سیدمرتضی خاتمی، سیدمسعود خاتمی، محمد خدابخشی، حسین خسرویاسفزار، یوسف داودی، عبدالناصر درخشان، محمدرضا دشتیاردکانی، سیدکاظم دلخوشاباتری، احمد دنیامالی، الهویردی دهقانی، حبیباله دهمرده، سیدمحسن دهنوی، سیدسلمان ذاکر، رجب رحمانی، بهزاد رحیمی، جلیل رحیمیجهانآبادی، عبدالعلی رحیمیمظفری، حسن رزمیانمقدم، سیداحمد رسولینژاد، محمد رشیدی، علی رضائی، محمدرضا رضائیکوچی، مصطفی رضاحسینیقطبآبادی، مجتبی رضاخواه، یعقوب رضازاده، مهدی روشنفکر، رحیم زارع، محمدمهدی زاهدی، آرش زرهتنلهونی، علی زنجانیحسنلوئی، علیرضا زندیان، سیدجواد ساداتینژاد، قاسم ساعدی، محمد سرگزی، کیومرث سرمدیواله، معینالدین سعیدی، علیرضا سلیمی، اصغر سلیمی، رمضانعلی سنگدوینی، لطفاله سیاهکلی، امانقلیچ شادمهر، اقبال شاکری، آرا شاوردیان، مهدی شریفیان، منصور شکرالهی، مسلم صالحی، محمدرضا صباغیانبافقی، محمد صفائیدلوئی، محمد صفریملکمیان، مصطفی طاهری، سیدصادق طباطبائینژاد، فرهاد طهماسبی، محمود عباسزاده، روحاله عباسپور، محمد علیپور، کمال علیپورخنکداری، علی علیزاده، محسن علیزاده، ابوالفضل عموئی، علیاصغر عنابستانی، مهدی عیسیزاده، بهزاد علیزاده، علیرضا عباسی، موسی غضنفرآبادی، ملک فاضلی، محسن فتحی، ولیاله فرزانه، سیدمهدی فرشادان، محمدمهدی فروردین، احمدحسین فلاحی، رحمتاله فیروزیپوربادی، جعفر قادری، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدحمیدرضا کاظمی، غلامحسین کرمی، علی کریمیفیروزجائی، محمد کعبعمیر، عباس گلرو، حسین گودرزی، عباس گودرزی، سهراب گیلانی، حسن لطفی، بهروز محبینجمآبادی، احمد محرمزادهیخفروزان، محمدعلی محسنیبندپی، حسین محمدصالحیدارانی، صمداله محمدی، جلال محمودزاده، مرتضی محمودوند، جلیل مختار، عبدالرضا مصری، محمدمهدی مفتح، علیرضا منادیسفیدان، غلامرضا منتظری، سیدمحمد موحد، سیدعلی موسوی، سیدکاظم موسوی، سیدنظامالدین موسوی، سیدمحمدرضا میرتاجالدینی، احمد نادری، مجید ناصرینژاد، عادل نجفزاده، محمدتقی نقدعلی، حسن نوروزی، رحمتاله نوروزی، غلامرضا نوریقزلجه، جواد نیکبین، محمد وحیدی، علیرضا ورناصریقندعلی، مجتبی یوسفی، سیدعلی یزدیخواه و خانمها: الهام آزاد، زهره الهیان، معصومه پاشائیبهرام، هاجر چنارانی، عفت شریعتیکوهبنانی، زهرا شیخیمبارکه، پروین صالحیمبارکه، سارا فلاحی، شیوا قاسمیپور، فاطمه محمدبیگی و سمیه محمودی).
خیلی ممنونم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
خیلی متشکرم. چند تا تذکر خارج از دستور را هم بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
همکار عزیزمان آقای حسن محمدیاری بفرمایید.

حسن محمدياري
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و احترام دارم خدمت همکاران عزیز و همچنین مردم بزرگوار.
مقام معظم رهبری فرمودند که مسئولین نباید به خاطر منافع و مقاصد زودگذر خود دستاوردهای نظام را زیر سؤال ببرند. این روزها کام مردم به خاطر اظهارات غیرمنصفانه درخصوص شخصیت حاجقاسم سلیمانی تلخ شده است.
آقای ظریف اگر تبعات اظهاراتش را نمیدانست واقعاً سادهلوح است. اگر میدانست غیرمسئولانه اظهارنظر نموده است، اگر قصد داستانسرایی داشت قطعاً دروغگو است، اگر قصد تخریب مردان میدان را داشت نامرد است، اگر ادعای رفاقت داشت نارفیق است، اگر قصد مظلومنمایی داشت ظلم است. آنچه مسلم است شخصیت و منزلت حاجقاسم هرگز با اظهارنظر غیرمنصفانه مخدوش نخواهد شد. به هر حال ما اعتقاد داریم که کاریزما و اثرگذاری شخصیت حاجقاسم هرگز با اظهارات غیرمنصفانه به حاشیه کشیده نخواهد شد.
اما در فصل کشاورزی با مشکل کمآبی مواجه هستیم، کشاورزان عزیز ما در شمال کشور متأسفانه به خاطر کاهلی و کم کاری مسئولین با مشکل مواجه هستند و اگر موهبت خداوند در این فصل و بارش باران نبود این کاهلی بیشتر به چشم میآمد. حداقل کاری که کمیسیون کشاورزی محترم که متولی کار است در اجرای بندهای (6) و (7) ماده (45) آییننامه داخلی منطبق با اصل (84) قانون اساسی میتواند انجام بدهد این است که بیاید کمیسیون ضمن کسب اطلاع از وضعیت موجود و کم و کیف اداره امور کشور در حوزه کشاورزی عملکرد و نظارت خودش را بیشتر نشان بدهد و این موضوع را رصد بکند. درخصوص موضوع روشنایی کمربندی اسالم که متأسفانه شاهد تصادفات وحشتناکی در منطقه هستیم به اداره راه بنده تذکر میدهم. موضوع بخش شدن دهستان جوکندان جزء دغدغههای (15) ساله مردم منطقه هست که انتظار... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر دارم از تذکر برادر گرامی آقای محمدیار نماینده محترم طوالش، رضوانشهر و ماسال. جناب آقای جوکار! تذکر ندارند. آقای رئیس! شفاهی تمام شد اگر اجازه بدهید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
اگر اجازه بدهید جلسه را تمام کنیم چون نزدیک به (4) ساعت است که جلسه گذشته است. روز گذشته هم زلزله در خراسان شمالی در گرمی و جاجرم اتفاق افتاده است امیدوارم که جناب آقای امیری به ستاد بحران و سایر مسئولین برای رسیدگی سریعتر تذکر بدهند.
13
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
جلسه بعدی ساعت (7:45) دقیقه روز چهارشنبه بیست و نهم اردیبهشت ماه 1400 خواهد بود دستور جلسه، ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنیم.