1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و صبحبخیر محضر ملت شریف و عزیز ایران و همکاران عزیز خودم. جلسه با حضور 196 نفر رسمی است، دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه نود و چهارم روز چهارشنبه بیست و نهم اردیبهشت ماه 1400 هجریشمسی مطابق با هفتم شوال 1442 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد لایحه درآمد پایدار و هزینه شهرداریها و دهیاریها (اعادهشده از شورای محترم نگهبان1).
2 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه موافقتنامه انتقال محکومین بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه (اعادهشده از شورای محترم نگهبان1).
3 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه پروتکل اصلاح موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه جهت معاضدت در پروندههای مدنی و جزائی (اعادهشده از شورای محترم نگهبان1).
4 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه موافقتنامه حمل و نقل بینالمللی جادهای مسافر و کالا بین دولت جمهوری اسلامی ایران و شورای فدرال سوئیس (اعادهشده از شورای محترم نگهبان).
5 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد طرح تقویت امنیت غذایی کشور و رفع موانع تولیدات کشاورزی.
6 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه معاهده معاضدت حقوقی متقابل در امور مدنی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل.
7 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه معاهده استرداد مجرمین بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل.
8 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد استانداری کرمانشاه.
9 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد بررسی وضعیت صنعت استخراج رمزارزهای جهانروا و مبادلات داخلی آن در کشور.
10 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان ملی استاندارد ایران.
11 ـ گزارش نهایی کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد بررسی عملکرد استانداری خوزستان.
12 ـ انتخاب دو نفر از اعضای کمیسیونهای اقتصادی و برنامه و بودجه و محاسبات جهت عضویت در کمیته نظارت بر نحوه انتشار اوراق مالی اسلامی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آیاتی چند از کلامالله مجید.
(آیات 67 ـ 62 از سوره مبارکه «فرقان» توسط قاری محترم آقای احمد ابوالقاسمی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ هُوَ الَّذِی جَعَلَ اللَّیلَ وَ النَّهارَ خِلْفَةً لِمَنْ أَرادَ أَنْ یذَّکرَ أَوْ أَرادَ شُکوراً * وَ عِبادُ الرَّحْمنِ الَّذِینَ یمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْناً وَ إِذا خاطَبَهُمُ الْجاهِلُونَ قالُوا سَلاماً * وَ الَّذِینَ یبِیتُونَ لِرَبِّهِمْ سُجَّداً وَ قِیاماً * وَ الَّذِینَ یقُولُونَ رَبَّنَا اصْرِفْ عَنَّا عَذابَ جَهَنَّمَ إِنَّ عَذابَها کانَ غَراماً * إِنَّها ساءَتْ مُسْتَقَرًّا وَ مُقاماً * وَ الَّذِینَ إِذا أَنْفَقُوا لَمْ یسْرِفُوا وَ لَمْ یقْتُرُوا وَ کانَ بَینَ ذلِک قَواماً *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از برادر عزیز و گرانقدرمان قاری محترم جناب آقای احمد ابوالقاسمی تقدیر و تشکر میکنم، ترجمه آیات را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«هموست کسی که شب و روز را در رفت و آمد قرار داده است برای آنهایی که بخواهند به خود بیایند یا شکرگزار باشند. بندگان واقعی خدای رحمان کسانیاند که در زندگی اجتماعی متواضعانه رفتار میکنند و وقتی انسانهای نفهم با آنان بیادبانه رفتار میکنند با مدارا و ملایمت پاسخ میدهند. و آنانند که در حال سجده یا ایستاده شب را به روز میرسانند. و کسانیاند که میگویند پروردگارا! عذاب جهنم را از ما بازگردان که عذابش سخت و دائمی است. و در حقیقت آن بد قرارگاه و جایگاهی است. و کسانیاند که چون انفاق کنند نه ولخرجی میکنند و نه تنگ میگیرند و میان این دو روش حد وسط را برمیگزینند». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! با اجازه اسامی غایبین و متأخرین را قرائت میکنم. (رئیس ـ بفرمایید) آقایان: موسی احمدی، مهدی باقری، حسین بامیری، رضا تقیپور، آرا شاوردیان، کیومرث سرمدی، فداحسین مالکی و سیدکاظم موسوی.

محمدباقر قاليباف
3
بحث و بررسی درخصوص لایحه درآمد پایدار و هزینه شهرداریها و دهیاریها و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)، (ثبت 28)

محمدباقر قاليباف
جناب آقای امیرآبادی! دستور اول را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران عزیز و مردم عزیز ایران اسلامی. آقای رئیس! دستور اول گزارش کمیسیون امور داخلی (کشور) و شوراها است که اعادهشده از شورای محترم نگهبان است. من رفع ایرادها و رفع تذکرات که کمیسیون اصلاح کرده را برای رأی قرائت میکنم:
ماده (1) حذف می¬شود.
آقای رئیس! اعلام رأی بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
حضار 205 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. (امیرآبادیفراهانی ـ همکاران مشارکت بفرمایید، جهت تأمین نظر شورای نگهبان به رأی گذاشته شده است) دوستان لطف کنند حذف ماده (1) را شرکت کنند، اعادهشده از شورای محترم نگهبان است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
ماده (2) حذف می¬شود.
آقای رئیس! اعلام رأی بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
حضار 209 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
در ماده (3) عبارت «پروژههای» به عبارت «طرحهای» اصلاح و عبارت «سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور» حذف می¬شود.
آقای رئیس! اعلام رأی بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
حضار 213 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. (امیرآبادیفراهانی ـ همکاران عزیز! با توجه به اینکه چندین مورد پشت سر هم رأیگیری داریم در صندلیهایشان قرار بگیرند که انشاءالله رأیگیری با سرعت انجام شود، ممنونم) پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
در ماده (4) اصلاحات زیر به عمل آمد:
الف ـ ماده (4) و تبصره (1) آن حذف و تبصره (4) آن به عنوان ماده (4) جایگزین می¬شود.
ب ـ عنوان تبصره (5) به تبصره (1) اصلاح و بعد از عبارت «طرحهای توسعه شهری و روستایی» عبارت «مصوب مراجع ذیصلاح» اضافه گردید و عبارت «از شهرداریها و دهیاریها» به عبارت «توسط دستگاههای اجرایی» اصلاح می¬شود.
پ ـ تبصره (6) حذف می¬شود.
آقای رئیس! اعلام رأی بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
حضار 217 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. بند بعدی را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
در ماده (5)، عبارت «هر سال» حذف می¬شود.
آقای رئیس! اعلام رأی بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
حضار 218 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. با (170) رأی تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
بند (1) ماده (6) به¬عنوان ماده (6) به شرح ذیل اصلاح و بندهای (2) و (3) و تبصرههای آن حذف میشود:
ماده 6 ـ نیروی انتظامی موظف است علاوه بر تعرفه صدور و تمدید گذرنامه و گواهینامه رانندگی نسبت به دریافت (10) درصد سهم شهرداریها اقدام و به حساب شهرداری محل واریز نماید.

محمدباقر قاليباف
حضار 222 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. بند بعدی را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
در ماده (7)، عبارت «سازمان شهرداری¬ها و دهیاری¬های کشور» حذف می¬شود.

محمدباقر قاليباف
حضار 224 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. بند بعدی را بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
در ماده (8) موضوع اصلاح ماده (15) قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب 8/12/1389 اصلاحات ذیل به عمل آمد:
الف ـ در ماده (15)، عبارت «و مبلغ مناسبی که براساس شاخص-هایی از جمله مدت زمان توقف و میزان ترافیک معابر توسط شورای ترافیک استان تعیین می¬شود،» جایگزین عبارت «و مبلغ مناسبی که میزان و محدوده زمانی آن توسط شورای اسلامی شهر تعیین می¬شود» می¬گردد.
ب ـ تبصره (2) به شرح ذیل اصلاح می¬شود:
تبصره 2 ـ اشخاص حقیقی و حقوقی ارائهکننده خدمات باربری خودرویی موظفند نسبت به ثبت بارنامه درونشهری خود در سامانه¬ای که توسط وزارت کشور راه¬اندازی شده اقدام نموده و هزینه صدور آن به میزان (20) هزار ریال پرداخت نمایند. (100) درصد درآمد فوق به حساب شهرداری محل واریز میگردد تا صرف توسعه حمل و نقل عمومی و زیرساختهای شهری شود. مبلغ مذکور متناسب با نرخ تورم به پیشنهاد وزارت کشور و تصویب هیأت وزیران افزایش می¬یابد.
پ ـ در تبصره (3) الحاقی عبارت «عوارض صدور مجوز ورود به محدودههای طرح ترافیک و طرحهای کاهش آلودگی هوا را براساس شاخص خودروهای سبک و سنگین در چارچوب» جایگزین عبارت «عوارض صدور مجوز ورود به محدودههای طرح ترافیک و زوج و فرد را در چارچوب» شد.
آقای رئیس! فقط بعضی از همکاران اینجا یادداشت دادند که شورای ترافیک استان نمیتواند عوارض تعیین کند، جزء اختیاراتش نیست. آقای جوکار! شورای نگهبان این را پذیرفته؟ چون عوارض و مالیات را باید مجلس تصویب کند.

عليرضا سليمي

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای سلیمی اخطار دارند. آقای جوکار! این را جواب بدهید. آقای جوکار! این بحث شورای ترافیک استان را شورای نگهبان پذیرفتهاند که برای شهر عوارض تعیین کنند؟

محمدصالح جوکار
بله، جناب آقای امیرآبادی! ما در طی رسیدگی به اصلاحاتی که مدنظر شورای نگهبان بوده این را هماهنگ کردیم و نماینده محترم شورای نگهبان هم در جلسات حضور داشته و فلذا امیدوارم مشکلی نباشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! این ابهامی که همکاران عزیز دادند و بعضی از دوستان مراجعه کردند، این را میفرمایند که شورای نگهبان پذیرفته که شورای ترافیک عوارض تعیین کند، ولی عوارض را یا شورای شهر تعیین میکند و یا مجلس براساس اختیاراتی که دارد قانون تصویب میکند.

محمدباقر قاليباف
البته عوارض را طبق روال، شورای شهر آن شهر مربوطه معلوم میکنند، حتماً شورای ترافیک اختیار تعیین کردن عوارض را ندارد. معاونت حمل و نقل شورای ترافیک میتواند پیشنهاد بدهد، شورای شهر است که باید تصویب کند.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای دنیامالی ببینید! قبلاً شورای شهر بوده، حذف شده، شورای ترافیک جایگزین شورای شهر شده است. من وظیفه دارم ابهامی که داده را مطرح کنم تا کمیسیون توضیح بدهد.

محمدمهدي مفتح

محمدباقر قاليباف
آقای جوکار! به نظر میرسد که این حتماً ابهام دارد، این به کمیسیون برگردد تا اصلاحش کنید. البته دوستان مواد (1) و (2) را هم اینجا رأی دادند، ولی به نظر من در کمیسیون باید به مواد (1) و (2) هم توجه بیشتری میشد، ولی به هر حال دوستان رأی دادند. این را به کمیسیون ارجاع بدهیم، بررسی کنند و برگردد.

محمدصالح جوکار
ببینید جناب آقای دکتر قالیباف! این موضوع بعد از اینکه اشکالات شورای محترم نگهبان آمد، دستگاههای مرتبط با این موضوع و نمایندگان خود شورای نگهبان در جلسه حضور داشتند و اصلاحات انجام شده و پذیرفتهاند. با این حال اگر که شما اشکالی وارد میدانید مشکلی ندارد، شما این بند را مراعی بگذارید. آقای امیرآبادی! اینها را در حوزه انتخابیه با آقای ذوالنوری صحبت کنید، عذرخواهی میکنم.

احمد اميرآبادي فراهاني
نه، ایشان دارد یک استفساریه مطرح میکند، قانون است.

محمدصالح جوکار
استفساریه که در برنامه ما نیست. آقای امیرآبادی! این بند را مراعی بگذارید، مابقی آن رأیگیری شود، ما این را تا هفته آینده کاملاً روشن میکنیم.

محمدباقر قاليباف
جناب آقای جوکار! به هر حال الان من این متن دقیق شورای نگهبان را که نگاه میکنم، شورای نگهبان یکسری ابهامات و اشکالات کلی گرفته، براساس اصل (100). اصلاً وارد بقیه موضوعات نشده است. خود کمیسیون آمده این موضوعات را بررسی کرده است. من فکر میکنم الان مثلاً همین موضوع مربوط به عوارض، هر گونه عوارض براساس قانون باید مصوبه شورای شهر را داشته باشد. شورای ترافیک شهر، شورای ترافیک استان میتواند برای شورای شهر پیشنهاددهنده باشد، ولی او نمیتواند تصمیم بگیرد و تصویب کند. این خلاف است، این اشکال دارد. اجازه بدهید من یک نکته بگویم، حتی این ماده (1) را هم که شما الان اینجا حذف کردید، حداقل با آشنایی که من بیش از، حالا آقای ابوترابی هم در بحث مربوط به حوزه وظایف شهرداریها و اصلاح نظام اداری و اجرایی دارند دنبال میکنند، شما ماده (1) را کامل حذف کردید، ماده (2) را حذف کردید. اینها همه مشکلاتی است که امروز در شهرداریها دارد دچار اشکال میشود.
من فکر میکنم کمیسیون یک مقدار این بحثها را باید با دقت بیشتری دنبال میکرد. اگر همکاران موافق باشند، چون این بند را باید به کمیسیون برگردانیم تا این را اصلاح کنند. اگر به رأی بگذاریم و دوستان موافق باشند، کلاً این را به کمیسیون برگردانیم و این ابهامها رفع شود و واقعاً به وظایف و اختیارات شهرداریها که معضل جدی امروز کشور است، به نظر میرسد باید در اینجا یک مقدار توجه بیشتری کنیم.
اگر دوستان موافق باشند این را به رأی دوستان میگذاریم، اگر موافق بودند به کمیسیون ارجاع میدهیم که اصلاح شود و دوستانی هم که در این زمینه نظر دارند در این بحث آنجا اظهارنظر کنند که انشاءالله حل شود. پس ما برگشت به کمیسیون را به رأی همکاران میگذاریم.
حضار 226 نفر، (امیرآبادیفراهانی ـ ادامه اعادهشده از شورای محترم نگهبان جهت رفع ابهام، به کمیسیون ارجاع میشود) دوستان لطف کنند مشارکت کنند. بیش از (40) نفر از همکاران در رأیگیری شرکت نکردهاند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
4
ارجاع لایحه موافقتنامه انتقال محکومین بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه به مجمع تشخیص مصلحت نظام (ثبت 115)

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! دستور بعدی ما گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس درخصوص لایحه موافقتنامه انتقال محکومین بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه است که اعادهشده از شورای نگهبان است. من مصوبه کمیسیون را برای رأیگیری قرائت میکنم:
«کمیسیون بر مصوبه قبلی مجلس در مادهواحده و بندهای (1) و (3) ماده (10)، مواد (11)، (12)، (14) و (18) موافقتنامه پیوست اصرار ورزید».
آقای رئیس! اعلام رأی بفرمایید. کمیسیون بر رأی مجلس اصرار کرد و به مجمع ارجاع میشود.

محمدباقر قاليباف
حضار 225 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
ارجاع لایحه سند الحاقی (پروتکل) اصلاح موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه جهت معاضدت در پروندههای مدنی و جزایی به مجمع تشخیص مصلحت نظام (ثبت 120)

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! دستور بعدی گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی به مجلس شورای اسلامی درخصوص لایحه سند الحاقی اصلاح موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه جهت معاضدت در پروندههای مدنی و جزایی است که مصوبه کمیسیون بر این است که: «کمیسیون بر مصوبه قبلی مجلس در مادهواحده و بند (3) ماده (6) سند پیوست اصرار ورزید». آقای رئیس! اعلام رأی بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
حضار 226 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. (امیرآبادیفراهانی ـ اصرار کمیسیون قضائی و حقوقی بر موافقتنامه است، همکاران مشارکت بفرمایید، موافقتنامه به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع میشود) پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص لایحه موافقتنامه حمل و نقل بینالمللی جادهای مسافر و کالا بین دولت جمهوری اسلامی ایران و شورای فدرال سوئیس (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)، (ثبت 132)

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! دستور بعدی گزارش کمیسیون عمران است، لایحه موافقتنامه حمل و نقل بینالمللی جادهای مسافر و کالا بین دولت جمهوری اسلامی ایران و شورای فدرال سوئیس است که اعادهشده از شورای محترم نگهبان است. من مصوبه کمیسیون را جهت رأی قرائت میکنم:
«یک تبصره به عنوان تبصره (2) به شرح ذیل به مادهواحده، الحاق و شماره تبصره فعلی به (1) اصلاح میگردد:
تبصره 2 ـ در اجرای این موافقتنامه و اصلاحات بعدی آن، رعایت قوانین و مقررات تردد وسایل نقلیه جمهوری اسلامی ایران الزامی است».

عليرضا سليمي
آقای امیرآبادی! اخطار دارم.

محمدباقر قاليباف

عليرضا سليمي
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار اصل (94) را دارم. آقای رئیس ببینید! اصلاحی که کمیسیون محترم انجام داده فقط و فقط کمیسیون میتوانست در چارچوب ایراد شورای محترم نگهبان ایراد را رفع کند. کمیسیون الحاق کرده، یعنی چیزی را اضافه کرده است. در موردی که شورای محترم نگهبان ایراد گرفته، صرفاً یا میبایست حذف کند یا آن مصوبه را اصلاح کند. الان عزیزان ما آمدند الحاق کردند، این خلاف اصل (94) است. اگر اخطار را میپذیرید ارجاع شود کمیسیون اصلاح کنند، متشکرم.

محمدباقر قاليباف
به هر حال کمیسیون براساس اشکالی که شورای نگهبان میگیرد باید اصلاح کند. حالا ممکن است حذف کند، ممکن است الحاق کند و بعد اینجا رفع ایراد میکند و به رأی مجلس میگذارد. من اخطار را وارد نمیدانم. آقای میرمحمدی! اخطار دارید؟ بفرمایید.

سيدجليل ميرمحمدي ميبدي
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر قالیباف ببینید! مواردی که الان دارید طرح میکنید، بعد آقای دکتر امیرآبادی عزیز... (رئیس ـ براساس کدام اصل اخطار دارید؟) ماده (22)، بند (11)...

محمدباقر قاليباف

سيدجليل ميرمحمدي ميبدي
تذکر آیین نامه
بله، جناب آقای دکتر ببینید! الان مواردی که دارد مطرح میشود، آقای دکتر امیرآبادی میفرمایند که به شورای نگهبان رفته و برگشته، کمیسیون روی نظر خودش اصرار دارد و به مجمع برود. این حق قانونی مجلس است، ولی یک نکتهای که مهم است این است که من الان به عنوان یک نمایندهای که میخواهم به این موضوع رأی بدهم، در جریان این نیستم که چرا شورای نگهبان مخالفت کرده است. به صرف اینکه کمیسیون اصرار دارد، الان من به راحتی مثلاً رأی موافق میدهم، بدون اینکه اطلاع کاملی در این زمینه داشته باشم. آقای دکتر! خواهش میکنم یا دوستان توضیحات بیشتری بدهند، به خصوص اینهایی که میخواهد برای مجمع تشخیص مصلحت برود، ما با دید تخصصیتر و کاملتری به این موارد رأی بدهیم، آقای دکتر! ممنون میشوم.

محمدباقر قاليباف
دوستان دقت کنند! این تذکر واقعاً بجا نیست. دلیلش هم این است که ما اولاً طبق آییننامه داریم این کار را انجام میدهیم. این موافقتنامههای استرداد، دوستانی که سوابق را در مجلس دارند مطلع هستند. اینها در کشورها چون احکام محکومیتی که آنجا صادر میشود مبتنی بر مسائل شرعی نیست، شورای نگهبان روی این اصرار دارد، ما هم در مجلس چون موافقتنامه را برای تبادل باید امضا کنیم، امضا میکنیم، دهها مورد از این موافقتنامهها بوده، رویه هم هست. به تشخیص مصلحت میرود که چون خلاف شرع است آنجا تأیید کند، آنجا معمولاً تأیید میشود. این یک روال بوده است. ولی در بقیه موضوعات خواهش من این است که این تبلتها و سیستمها برای همین است که اینها حداقل چند ماه است روی سیستم هست، جنابعالی میتوانید نگاه کنید، مطالعه کنید، دلیلی که کمیسیونها چگونه اصلاح کردند، آنجا ببینید. دیگر اینجا جزئیات را که بحث نمیکنیم، فقط اصلاحات را میگوییم، خیلی ممنون.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! اعلام رأی بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
حضار 225 نفر، به رأی گذاشته میشود. دوستان لطف کنند در رأیگیری مشارکت کنند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
7
تصویب کلیات طرح پشتیبانی و رفع موانع تولید کشاورزی و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه (ثبت 425)

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! دستور بعدی ما گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در اجرای تبصره (1) ماده (45) است، قبلاً گزارش قرائت شد، پیشنهاد داشتند و به کلیات میپردازیم. از سخنگوی محترم کمیسیون دعوت میکنیم برای قرائت گزارش تشریف بیاورند. آقای ساداتینژاد بفرمایید. آقای ساداتینژاد! اجازه بفرمایید حاجآقای موسویلارگانی اسامی مخالفین و موافقین را قرائت کنند که آماده باشند، بعد خدمت شما باشیم.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقای دکتر! فقط یک مخالف داریم، جناب آقای محمدرضا صباغیانبافقی هستند، قطعاً یک موافق هم صحبت میکند که جناب آقای جلال محمودزاده هستند.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای ساداتینژاد بفرمایید.

سيدجواد ساداتي نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ارادت خدمت همه نمایندگان عزیز. طرحی که در محضر شما نمایندگان است طرح پشتیبانی و رفع موانع تولید کشاورزی است. بر روی دستیابی به امنیت غذایی با اتکا به تولید داخلی در اصول سوم و چهل و سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی تأکید فراوانی شده است. تأکیدات امامین انقلاب هم بر محور بودن بخش کشاورزی به عنوان تأمینکننده امنیت غذایی را ما در جایجای صحبتها و فرمایشات امام راحل و مقام معظم رهبری داشته و داریم. در تمامی اسناد بالادستی از جمله سیاستهای کلی نظام در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی هم بحث امنیت غذایی ذکر شده است. ولی علیرغم تمامی این تأکیدات، متأسفانه در طول سالهای گذشته به بخش کشاورزی به عنوان یک بخش ابزاری و یک بخش معیشتی نگاه شده است. همه شما عزیزان در حوزههای انتخابیهتان با کشاورزان عزیز سر و کار دارید، مشکلات عدیده آنها را شنیدهاید و محل مراجعه کشاورزان هستید. ما متأسفانه به همین دلیل نتوانستیم از همه ظرفیت خدادادی کشاورزی این کشور استفاده کنیم. امروز کشاورزی ما متأسفانه به عنوان یک بخش اقتصادی دیده نمیشود، به عنوان یک بخش معیشتی دیده میشود. امروز نگاه ما به کشاورزی به عنوان یک بخش تولید ثروت و تولید ارز برای کشور ما نیست. امروز (نگاه) ما متأسفانه به کشاورزی به عنوان بخشی که برای جمهوری اسلامی تولید قدرت میکند نیست. امروز غذا حائز اهمیت است، یک بخشی از امنیت ملی است. ما حتی به بخش کشاورزی نگاه تولیدی هم نکردیم. در بسیاری از اسناد و قوانین وقتی صحبت از تولید میشود، برای آن هشت ساعت به عنوان ساعت کار تعیین شده است. حتی بعضی مواقع بیمه کشاورز ما قطع میشود، چون سر زمین میآیند میبینند کشاورز نیست. فکر میکنند عین کارگر هشت ساعت، ساعت کار دارد. لذا ما نتوانستیم به کشاورزی و جایگاه آن در طول سالهای گذشته برسیم.
لذا در بخش امنیت غذایی هم شما دیدید در همین اتفاقات سال گذشته وضعیت مرغ به کجا رسید. در بحث میوه شب عید ما همیشه دچار چالش بودیم. ما کشاورزی را به دلیل نگاه معیشتی همیشه به صورت کمبود یا بیشبود در این کشور پیش بردیم. لذا محصولی که فراوان تولید شد، چون برنامه نداشت روی زمین و شاخههای درخت یا زیر درختان در مزارع ما تلنبار شد و از بین رفت. ما در این کشور (40) هزار میلیارد تومان به دلیل همین نگاه ضایعات کشاورزی داریم. این یعنی اتلاف (13) میلیارد متر مکعب آبی که ما در این کشور کمآبی داریم، از این ضایعات تلف میشود. چرا؟ چون ما در بخش کشاورزی نتوانستیم ظرفیتهای این کشور را که تا سه برابر میتواند نسبت به نفت برای ما ارزآوری داشته باشد (تحقق ببخشیم). متأسفانه امروز شما میبینید ارزی که از کشاورزی میآید ارز بالایی نیست. ما حتی متأسفانه در بین کشورهای همسایهمان هم نتوانستیم در حوزه غذا رقابت کنیم. حداقل در غذا بتوانیم برای آنها بخشی از غذا را تأمینکننده باشیم و نگاه میکنید بازارشان در اختیار سایر کشورها قرار گرفته است.
لذا در سالی که به نام سال پشتیبانی از تولید است، سال رفع موانع تولید توسط مقام معظم رهبری نامگذاری شده است، کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی برای رفع نواقصی که در حوزه قانونگذاری بوده است و برای رفع مشکلاتی که در بخش کشاورزی بوده چون نتوانسته این بخش به جایگاه خودش برسد گام برداشته و طرح پشتیبانی و رفع موانع تولید را خدمت شما عزیز ارائه کرده است.
این طرح تا به امروز (36) ویرایش خورده، نظرات تمام نخبگان بخش کشاورزی گرفته شده، نظام صنفی کشاورزی، اتاق اصناف کشاورزی، نظام مهندسی کشاورزی، حتی بعضی از رؤسای سازمانهای جهادکشاورزی استانها اعلام نظر کردند. مدیران جهادکشاورزی شهرستانها را بعضاً در این دخیل کردیم. از وزرای سابق و اسبق نظر گرفتیم تا این یک طرح پخته بر پایه نظر نخبگان بخش کشاورزی باشد. بخشی از دانشگاهیان مشارکت کردند و تلاش شد که این بتواند یک طرح کاملی باشد. این طرح در راستای طرح تحول کشاورزی ایران است که پنج گام دارد. شما نمایندگان عزیز در سال گذشته گام اول را در اصلاح قانون خرید تضمینی برداشتید، شورای قیمتگذاری را بنا گذاشتید، کار بزرگی شد. امید به کشاورزان ایران برگشت که خودشان در تعیین قیمتها هستند. این گام دوم در راستای طرح تحول کشاورزی ایران است و بخشی از مشکلات این بخش انشاءالله با این کار حل میشود و میتواند بروکراسی در بخش کشاورزی را بشکند. نبرد با بروکراسی به حساب میآید که این تحریم بروکراسی داخلی از تحریم آمریکا هم در کشور ما متأسفانه بیشتر است.
لذا تلاش شد و در دو بخش در این قانون تلاش انجام گرفته است. یکی بخش اصلاح ساختارها است که از گذشته همه اعتقاد به این داشتند ساختار جهادکشاورزی دارای مشکل است. در این قسمت ستاد تنظیم بازار کشاورزی ایجاد شده، چیزی که میدانید ما در بازار در بخش کشاورزی مشکل داریم. همین صفهای طولانی، مشکل مرغ به بازار برمیگشت. ستاد تنظیم بازار کشاورزی این مشکل را به طور کامل حل خواهد کرد. اختیار در نزد وزارت جهادکشاورزی خواهد بود. دو تا مشکل دیگر هم داشتیم، یکی بحث تجارت کشاورزی است که در ایران صاحب ندارد و ناقص است و دوم سرمایهگذاری در بخش کشاورزی است که متأسفانه در طول (40) سال گذشته بیشترین سرمایهگذاری دولتها (4) درصد بوده است. این دو بخش را هم با تمرکز اختیاراتی که در وزارتخانههای مختلف بوده و هیچ بار مالی ندارد، ساختار جدیدی هم نیست، فقط ادغام و تمرکز است. سازمان تجارت کشاورزی ایران تشکیل میشود، سازمان سرمایهگذاری کشاورزی ایران تشکیل میشود تا بتواند این دو مشکل را حل کند و در شهرستانها برای رفع بروکراسی شورایی تشکیل میشود به نام شورای پشتیبانی و رفع موانع تولید کشاورزی. شما نمایندگان از این به بعد در شهرستانها عضو این شورا هستید، این شورا قانونی است و مسائل بخش کشاورزی را در شهرستان حل میکند. مشکلاتی که در روستاها است را در خود شهرستانها حل میکند، بدون بروکراسی و بدون اینکه به استانها ارجاع شود، میتواند مسائل را درخصوص مجوزات، سرمایهگذاری و بازار در خود شهرستانها حل کند.
در بخش دوم، اصلاح فرآیندها صورت گرفته، این مجوزهایی که طولانی است، استعلامهای بسیار زیادی که برای تولید بخش کشاورزی بعداً گریبانگیر است حل میکند. شما مستحضرید هر کسی یک پراید دارد یک کارت سوخت دارد. هنوز ماشینآلات کشاورزی ما در این کشور کارت سوخت ندارند. اینها گرفتار هستند، وزارت جهاد تعیین سوخت میکند، وزارت نفت آن را قبول ندارد، واحدهای تولیدی گرفتارند. ما این مشکل را برای همیشه در این قانون حل کردیم.
بیمه محصولات کشاورزی در کشور ما دچار چالش است، یک ماده به بحث بیمه کشاورزی اختصاص داده شده است. تشکلهای کشاورزی در کشور ما سامان ندارد، در یک شاخهای مثل مرغ گوشتی ده تشکل وجود دارد، اصلاً وزیر جهاد نمیتواند مثل همه دنیا با این تشکل بنشیند و برای بازار تعیین قیمت کند، بگوید مثبت و منفی (5) درصد بازار را با واردات و صادرات تنظیم کن. چرا؟ چون متولی آن در بخش خصوصی متأسفانه فراوان است. ما در این قانون گفتیم هر بخش یک تشکل. اتحادیه سراسری مرغ گوشتی ایران با شعبه در تمام شهرستانها، توسط بخش خصوصی که متولی معلوم باشد چه بخشی است.
در بخش کشاورزی قراردادی یک ماده تبیین شده، با توجه به خرد بودن کشاورزی در ایران، این میتواند راهگشا باشد و مشکل کشاورزان خردهمالک را حل کند. همینطور درخصوص رفع مشکلات صدور مجوزهای کشاورزی، در مادهای کارگشاییهای بسیار زیادی شده است. عزیزان! انشاءالله اگر مشکلی در جزئیات هم بود حل خواهد شد. به کلیات رأی بدهید، انشاءالله وارد جزئیات شود، این خدمت به کشاورزی ایران است. همه کشاورزان چشمبهراه حمایت و رأی نمایندگان عزیزشان هستند. ممنون و متشکرم.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، مخالف صحبت کند.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای محمدرضا صباغیانبافقی مخالف هستند، بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
خدمت نمایندگان محترم عرض سلام و ادب دارم. جناب آقای قالیباف! اگر اجازه بفرمایید من حضوری هم خدمت رسیدم، من اول تذکر هفتادوپنجی را عرض کنم، بعد مخالفتم را انجام بدهم.

محمدباقر قاليباف
من خدمت جنابعالی توضیح دادم، هفتادوپنجی جنابعالی وارد نیست، لطف کنید به عنوان مخالف مطلبتان را بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
مخالف
من مخالف صحبت میکنم، آقای دکتر! منتها این حق من محفوظ است.

محمدباقر قاليباف
من دیگر خدمتتان توضیح دادم، بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
مخالف
در مورد طرحی که جناب آقای ساداتینژاد و همکاران عزیز ارائه کردند، طرح خوبی است، دغدغه بزرگواران است، مشکلات مردم را در حوزه کشاورزی بررسی کردند و راهکارهایی داده شده که انشاءالله این مشکلات برطرف میشود.
منتها چند تا نکته است که من فکر میکنم ایراد و انتقادی است که میتواند به این طرح باشد. جناب آقای قالیباف! اول اینکه این طرح براساس تبصره (1) ماده (45) گذاشته شده بود که با (50) تا امضا بود. آقای دکتر قالیباف! این اصلاً در نوبت نبود، ما طرحهایی را جلوتر داشتیم که پیش از این نبودند. حالا گوش هم نمیدهند، دوستان هم دورشان را گرفتهاند، ما خیال میکنیم صحبتهای ما خیلی هم تأثیری ندارد. ولی این طرح از آن پختگی و انسجام لازم برخوردار نیست. ما میخواهیم مشکلات را حل کنیم، ولی احساس میشود الان ما یک عجلهای در حوزه مسائل کشاورزی داریم. باید این بهتر کار شود، ما جزیرهای تصمیم نگیریم. ما باید بعضی از قوانین نظارتی و تعزیراتی را هم اینجا بگذاریم. ما اینجا یکسری مشکلاتی داریم که در زمینه قوانین نظارتی است. اینها دیده نشده است.
اینکه حالا یک مشکلی پیش میآید ما سریع تصمیم میگیریم، ستادی تشکیل میدهیم، سازمانی ایجاد میکنیم، اینها اکثراً بخشینگری است و بعداً ما را دچار مشکل میکند. قوانین باید جامع، متقن و تسهیلکننده باشد که من احساس میکنم با این عجلهای که ما اینجا این طرح را آوردیم، به طور جامع دیده نشده است.
در حوزه دامداری ما بحثی نمیبینیم، فقط اینجا در حوزه کشاورزی دارد بحث میکند و موارد حوزه دامداری دیده نشده است. دامداری و کشاورزی دو امری هستند که از هم تفکیکناپذیر هستند و باید همراه بحثهای کشاورزی، موضوعات دامداری هم دیده میشد. در این طرح ما داریم یک سازمان جدیدی را ایجاد میکنیم. با کوچکسازی دولت و برنامه ششم توسعه منافات دارد. باید محور همه کارهای ما کوچکسازی باشد، در صورتی که ما اینجا داریم یکی، دو تا سازمان جدید ایجاد میکنیم.
ضمناً ما داریم بعضی از قوانین قبلی را نقض میکنیم، اینجا مثلاً الان تغییر کاربری زمینهای کشاورزی است، اینجا باید قوانین تنقیح شود، اینکه ما یک قانونی بدون توجه به سوابق قانونی تصویب میکنیم، بعداً دوباره ما دچار مشکل خواهیم شد.
در این طرح بعضی از امور را به عهده سازمان تعاون روستایی گذاشته، در صورتی که هر گونه تغییر شرح وظایف و مسئولیتها باید ابتدا در هیأت دولت تصویب شود. اینکه ما خودمان یک سازمانی ایجاد میکنیم، بعدش هم میگوییم این موارد به عهده سازمان تعاون روستایی باشد، اینها طبیعتاً بعداً مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد. ضمن اینکه یکی از مشکلات اساسی کشاورزان دلالان هستند، برای دلال بازی چکار شده است؟ اینکه ما میبینیم هزاران تن، صدها تن پیاز یا محصولات دیگر کشاورزی، یک روز سیب، یک روز پیاز، یک روز محصولات دیگر مثل گوجه، در اینها نقش اصلی را دلالان دارند. شما در این طرح برای مبارزه با دلالان چکار کردید؟ این درد جامعه ماست، این مشکل ماست. منتها اینجا دیده نشده است.
من فکر میکنم ضمن اینکه ما دغدغه آقای ساداتینژاد و بقیه همکاران را درک میکنیم و مردم این مشکلات را به خود ما و شما میگویند، ولی اجازه بدهید روی طرح بیشتر کار شود، بررسی بیشتری شود، همهجانبه و همه ابعاد قضیه در آن دیده شود که انشاءالله طرحی تصویب شود که بعداً دوباره ما مشکلاتی را بعد از تصویب نداشته باشیم. عذرخواهی میکنم. والسلام علیکم و رحمه الله

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای جلال محمودزاده به عنوان موافق هستیم، بفرمایید.

جلال محمودزاده
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و خستهنباشید خدمت همکاران محترم. در رابطه با طرح پشتیبانی و رفع موانع تولید کشاورزی باید خدمت عزیزان عرض کنیم اولاً برخلاف مطالبی که همکار محترممان فرمودند در این طرح بخشینگری نیست، بلکه تمام جوانب قضایا و امور بخش کشاورزی دیده شده و همچنین براساس این طرح ما هم چابکسازی را در بخش کشاورزی داریم، هم تسهیل در امور تولید و مخالف محترم هم اشاره کردند که هزاران تن سیب و محصولات کشاورزی در کشور دارد از بین میرود. اصل طرح هم دارد به این مسأله میپردازد که ما در از بین رفتن محصولات مازاد کشاورزی جلوگیری کنیم.
اما دلایل ارائه این طرح که توسط همکاران تلاشگر کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی ارائه شده، یکی از دلایل همچنان که رئیس محترم کمیسیون فرمودند ضرورت تحقق شعار سال است که به فرمایش مقام معظم رهبری سال تولید، پشتیبانیها و رفع موانع تولید یا مانعزدایی مطرح شده که دقیقاً این طرح به اجرا شدن این قانون میپردازد. برای رفع موانع تولید در بخش کشاورزی باید ساختارها را اصلاح کنیم، ساختارها را تغییر بدهیم، از جمله تنظیم بازار داخلی کالاهای کشاورزی و نظارت بر قیمتها و تهیه بهموقع نهادهها. نظارت مستمر بر ذخایر راهبردی کالاهای کشاورزی و نظارت بر امکانات و تسهیلات بانکی و امور گمرکی جزء بخشهایی است که در طرح مذکور دیده شده است. تشکیل شوراهای قیمتگذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی از محصولات کشاورزی، تشکیل سازمان توسعه تجارت کشاورزی از ادغام معاونت بازرگانی و سایر واحدهای ذیربط در بخش کشاورزی در این طرح دیده شده است.
همچنین بحث توسعه بازارهای صادراتی و کالاهای کشاورزی. عزیزان مستحضر هستند که ما در حال حاضر در زمان تولید میبینیم که مقدار زیادی از محصول کشاورزان ما، سیب سردرختی و همچنین محصولات جالیزی در بازارها از بین میرود. ما باید زمینه صادرات محصولات کشاورزی را ایجاد کنیم و توسعه همکاری منطقه با سایر کشورها را ایجاد کنیم که باعث افزایش صادرات شویم. حذف تشریفات زائد تجارت کالاهای کشاورزی در این طرح دیده شده و ما میتوانیم با تصویب این طرح بیشتر مشکلاتی که در گمرکات برای صادرات محصولات کشاورزی ایجاد شده را حذف کنیم.
ادغام معاونت صنایع تبدیلی و تکمیلی با سایر واحدهای مرتبط و تشکیل سازمان توسعه تجارت کشاورزی از اهداف این طرح است. همچنین حمایت از سرمایهگذاری در کسب و کارهای کشاورزی. عزیزان مستحضر هستند زمانی که ما میخواهیم یک پروژه یا طرح کشاورزی را در یکی از شهرستانهای محروم ایجاد کنیم، کسی که میخواهد در این بخش سرمایهگذاری کند باید هفتخوان رستم را طی کند، باید (17) تا (20) استعلام را از ادارات مربوطه أخذ کند که اکثراً دو تا سه سال طول میکشد. ما در این قانون پیشبینی کردیم که در شهرستانها شورایی ایجاد شود که به این امر رسیدگی کند و در یک جلسه با ریاست فرماندار شهرستان همه این عوامل ذیربط را دور هم جمع کند و در همان جلسه به سرمایهگذار بخش کشاورزی جواب مثبت بدهد و اجازه بدهد که در این بخش سرمایهگذاری شود.
یکی از بخشهای دیگر مهمی که به آن پرداخته شده بحث بیمه است. عزیزان مستحضر هستند که ما در حال حاضر نزدیک به (25) درصد محصولات کشاورزیمان بیمه است و باید بیمه کشاورزی را تقویت کنیم و باید اجازه بدهیم کسانی که بر اثر خشکسالی و سرمازدگی محصولشان از بین رفته با بیمه تکمیلی این عزیزان را تقویت کنیم و خساراتشان را پرداخت کنیم که در این طرح این مسائل دیده شده است. بنابراین با توجه به اینکه... (قطع میکروفن)

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، دولت بفرمایید.

علی جمالی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت نمایندگان محترم عرض سلام و ادب و احترام دارم. دولت با توجه به دلایلی که خدمت نمایندگان محترم عرض میکنم مخالف است. همانطور که نمایندگان محترم استحضار دارند، براساس مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی که در تاریخ 22/4/98 تصویب شده و بعد هم به تأیید مقام معظم رهبری رسیده، در راستای تمرکز کلیه اختیارات و وظایف و سیاستگذاری و برنامهریزی درخصوص تنظیم بازار محصولات کشاورزی و کلیه کالاهای اساسی، در اجرای بند «الف» ماده (1) قانون تمرکز وظایف و اختیارات، کلیه این وظایف از وزارت جهاد به وزارت صمت منتقل گردید و این مصوبه به مدت دو سال اعتبار دارد. تصویب این طرح حداقل تا زمان اعتبار این مصوبه مغایر اصل (110) قانون اساسی است و پس از انقضای این مصوبه و اعتبار این مصوبه، کلیه اختیاراتی را که وزارت کشاورزی در حوزه بخشهای کشاورزی در حوزه تنظیم بازار محصولات کشاورزی و کلیه مواردی که در قانون تمرکز پیشبینی شده بود، خود به خود دوباره مجدداً به حالت قبل برمیگردد و وزارت کشور این اختیارات را دارد.
در مصوبهای که الان دارد دنبال میشود تشکیل ستاد تنظیم بازار کشاورزی پیشبینی شده است. همانطور که نمایندگان محترم استحضار دارند سیاستگذاری و برنامهریزی در این زمینه باید به صورت متمرکز باشد. بازار محصولات کشاورزی نمیتواند بدون تأثیر سایر محصولات دنبال شود. یعنی از محل این مصوبه، یعنی تشکیل ستادهای متعدد به این منظور خواهد بود که هر بخش برای خودش در حوزه تنظیم بازار مصوبات مختلف داشته باشد و باعث میشود که عدم انسجام در حوزه سیاستگذاری و برنامهریزی در حوزه تنظیم بازار را سبب شود.
به عنوان مثال دانههای روغنی را باید یک ستاد تنظیم و تصمیمگیری کند و تولید روغنی را یک ستاد دیگر و باعث خواهد شد که آن انسجام و یکپارچگی را در حوزه برنامهریزی و در حوزه تنظیم بازار از دست بدهد. ضمن اینکه در همین وظایف مربوط به ستاد تنظیم بازار، نظارت بر قیمتها و بازرسی قیمتها و امر امور گمرکی و مالیاتی پیشبینی شده و در حال حاضر دستگاههای متولی در این زمینه داریم و باعث تداخل و موازیکاری خواهد شد و باعث خواهد شد که اثربخشی دستگاههای نظارتی و دستگاههایی که متولی این امر هستند کاهش پیدا کند.
در این طرح سازمان توسعه تجارت پیشبینی شده، سیاستگذاری و برنامهریزی در حوزه مقوله تجارت هم بایستی به شکل متمرکز باشد. منفک نمودن بخش کشاورزی در امر تجارت از کل مباحث مربوط به تجارت باعث ایزوله شدن این بخش خواهد شد و از برنامهها و سیاستها و برنامههای راهبردی که در حوزه تجارت دنبال خواهد شد باعث خواهد شد که این بخش تأثیر لازم را نداشته باشد.
ضمن اینکه این تأسیسات، تأسیس سازمان توسعه تجارت، تأسیس و تشکیل سازمان توسعه سرمایهگذاری با سیاستهای کلی نظام اداری که بحث متناسبسازی و کوچکسازی نظام اداری را مطرح میکند و با ماده (28) قانون برنامه توسعه که کاهش (15) درصد حجم و اندازه دولت را مطرح میکند و با بند (10) سیاستهای اصل (3) قانون اساسی مغایرت دارد. ضمن اینکه این نوع تأسیسات قطعاً بار مالی خواهد داشت و مغایر با اصل (75) قانون اساسی خواهد بود.
در این طرح شورای پشتیبانی و رفع موانع تولید کشاورزی پیشبینی شده است. همانطور که عزیزان استحضار دارند الگوی حکمرانی متکی بر مراکز تصمیمگیری شورایی در کشور تجربه موفقی نداشته است. تعدد این نوع مراکز باعث میشود که پیچیدگی بروکراسی را سبب شود و زمینهای را فراهم کند که پاسخگویی و مسئولیتپذیری در مقابل تصمیمات اتخاذشده را به حداقل برساند.
در حال حاضر در این زمینه ساز و کار اجرایی لازم در نظام اداری در حال دنبال کردن است و فکر میکنیم این موضوع نیز در بخش کشاورزی هم در همان قالب بتواند دنبال شود.
در این طرح احکام بودجهای پیشبینی شده است. همانطور که نمایندگان محترم استحضار دارند، بودجه سنواتی دستگاههای اجرایی متأثر از نظام بودجهریزی و بودجهبندی و متأثر از قوانین برنامههای سالانه و برنامههای بلندمدت و قوانین و نظامات مناسب بر هر کدام از بخشها به تصویب مجلس شورای اسلامی به صورت سالانه میرسد. پیشبینی احکام جداگانه... (قطع میکروفن)

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، کمیسیون بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای ساداتی! آقای جمالی به عنوان نماینده دولت صحبت کرد؟

سيدجواد ساداتي نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
عزیزان نماینده، همکاران بسیار خوب من! چند دقیقه یک دقتی بفرمایید، موضوع، موضوع مهمی است. همه کشاورزان ما در حوزه انتخابیه شما نمایندگان الان منتظر هستند تا این هدیه مجلسی که حامی کشاورزی بوده و نشان داده، هم در لایحه بودجه 1400 این را نشان داد، هم در اتفاق بزرگ شورای قیمتگذاری که شما کشاورزان را سر میز قیمتگذاری آوردید.
ببینید! ما نگفتیم همه مسائل را حل میکند، بخش دامپروری و بخش شیلات در گامهای بعدی طرح تحول کشاورزی ایران است. اتفاقاً این در راستای کوچکسازی و متناسبسازی است. اصلاً اینجا دولت بزرگ نشده، بخشهایی که در دولت بودند و تا به امروز ناکارآمدی داشتند در این ساختار با هم تجمیع شدند. میفرمایند باید تمرکز باشد، اگر در تجارت تمرکز بود که تا به امروز چرا وضع بازار همین است؟ چرا وضع تجارت کشاورزی ما این وضعیت را دارد؟ تا به امروز که متمرکز بودهایم. در هیچجای دنیا حوزه کشاورزی از مزرعه تا سفرهاش اینقدر پراکندگی ندارد که ما در قوانین داریم.
حوزه سازمان تجارتی که در وزارت صمت است تا به امروز نتوانسته مشکل تجارت کشاورزی در داخل و خارج ایران را حل کند. اتفاقاً این قانون آمده این مشکلات (40) ساله را حل کند. اگر ما سرمایهگذاری در کشاورزی داشتیم که حال و روز کشاورزی ما امروز اینگونه نبود.
همکاران عزیز! دلیلش این است که ما تمرکز نداریم، بخشی از صنایع در وزارت صمت است، بخشی از صنایع غذایی در وزارت جهادکشاورزی است، بخشی از کسب و کارها را آنها مجوز میدهند. پراکندگی حتی تشکلهای کشاورزی، بخشیشان از وزارت تعاون مجوز میگیرند، بخشی از آنها از اتاق تعاون مجوز میگیرند، بخشی از آنها از وزارت جهاد مجوز میگیرند. لذا ما اتفاقاً پراکندگی شدید اختیارات را داریم. ستاد تنظیم بازار کشاورزی درست شد، تا این اتفاقات مرغ و میوه شب عید اتفاق نیفتد که دولت میفرماید اگر این اتفاق بیفتد آشفتگی بازار است، جای تعجب است. ما همین امسال چند ماه پیش آشفتگی بازار داشتیم، به دلیل اینکه تنظیم بازار محصولات کشاورزی در وزارت صمت بود.
میفرمایند قانون تمرکز لغو شده، این قانون با این لغو مغایرت دارد. اولاً که قانون تمرکز تا (15) خرداد امسال لغو شده و مجلس و کمیسیون با این لغو مخالف بوده است. عامل آشفتگی بازار را اتفاقاً لغو قانون تمرکز میدانیم. این قانون هم از پانزدهم دیگر صائب نیست. لذا هیچ مغایرتی با قانون ندارد.
درخصوص بحث نظارت بر بازار، درخصوص بحث مسائل گمرکی و مالیاتی همه در قانون تمرکز بر عهده وزارت جهادکشاورزی گذاشته شده است. لذا خواهش من این است، عزیزان عنایت کنید! این کاری که انجام شده، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی از روز اول بوده، وزارت جهادکشاورزی و کارشناسانشان، مرکز پژوهشهای وزارت جهاد از روز اول همراه این طرح بوده است. یعنی وزارت جهاد به عنوان متولی اتفاقاً با این طرح و اتفاقات و ساختارسازی جدید موافق است. نخبگان، وزرای پیشین، همه اذعان دارند ساختار وزارت جهادکشاورزی ما مشکل ساختاری دارد. ما در این طرح این مشکلات ساختاری را اتفاقاً رفع کردیم.
سازمان تعاون روستایی اتفاقاً بحث تشکلهای روستایی و عشایر و کشاورزی جزء وظایفش است. در این طرح تلاش شد، مشکل روستاها، کشاورزی و عشایری در این قانون به ریز دیده شده است. استعلامها کوتاه شده است. اینکه یک کشاورز ما بخواهد یک گلخانه بزند که امروز یک ضرورت برای بهرهوری آب است، از (18) جا باید استعلام کند. یک بار استعلام را انجام میدهد، تا دوباره در بانک کشاورزی میآید از اول میخواهند استعلام کنند. این مسائل حذف بروکراسی را ما اینجا دیدهایم. بسیاری از اختیارات به شورای شهرستان، شورای پشتیبانی و رفع موانع تولید کشاورزی داده شده، با ریاست فرماندار که در همان محل حل کنند. درخواست ما این است که کشاورزان ایران منتظر و چشمبهراه مجلس شورای اسلامی هستند. به کلیات رأی قاطع بدهید، انشاءالله جزئیات هم شروع شود. این یک نوید بزرگ برای مجلس انقلابی است که نشان داده حامی کشاورزان ایران است. ممنون و متشکرم.

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون. آقای رئیس! کلیات طرح «تقویت امنیت غذایی کشور و رفع موانع تولیدات کشاورزی» را به رأی بگذارید. ضمناً براساس موافقت هیأترئیسه مجلس طرح به صورت دوشوری رسیدگی خواهد شد، همکاران مشارکت بفرمایید.

سيدجواد ساداتي نژاد
آقای دکتر! به چه دلیل دوشوری میشود؟

احمد اميرآبادي فراهاني
طبق آییننامه تصمیم هیأترئیسه است.

محمدباقر قاليباف
حضار 232 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم. با (196) رأی تصویب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! عرض کنم همکارانی که پیشنهاد دارند پیشنهاداتشان را به کمیسیون کشاورزی ارائه بدهند که پیشنهادات در صحن کمتر مطرح شود. در ضمن دوستان تذکراتی درخصوص نماینده محترم دولت داشتند که چرا وقتی موضوع کشاورزی و امنیت غذایی مطرح است، نماینده سازمان امور استخدامی میآید اینجا صحبت میکند؟ شاید یکی از دلایل گرانی تخممرغ و مرغ هم همین باشد که دولت اینطوری به مسائل توجه دارد.

محمدباقر قاليباف
اجازه بدهید! تذکر آقای آزادیخواه در نوبت بود. آقای آزادیخواه! شما تذکرتان را بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
برای تذکر در خدمت جناب آقای آزادیخواه هستیم، بفرمایید.

احد آزادي خواه
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
گفت:
آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا؟
بیوفا حالا که من افتادهام از پا چرا؟
ممنونم از اینکه، طلبهها میگویند شرط متأخر، بعد از رأیگیری اجازه دادید من تذکر بدهم. مهم این بود که این طرح رأی بیاورد که خدا را شکر رأی آورد. من هم تذکر و هم اخطار قانون اساسی را عرض میکنم.
همکاران عزیز! ماده (149) در رابطه با نوع سخن گفتن مخالفین و موافقین هر طرح و نماینده دولت شفاف حرف زده است. من عین ماده را میخوانم: «حداکثر سه نفر مخالف و سه نفر موافق به ترتیب یک مخالف و یک موافق هر کدام پنج دقیقه درباره قبول یا رد کلیات». متأسفانه نماینده محترم دولت بند به بند ورود کرد و این خلاف ماده (149) است. ماده (149) میگوید طرح دوشوری که باشد، شور اول فقط باید کلیات بحث شود. کلیات که رأی آورد وارد مواد میشویم، نماینده دولت حق دارد ماده به ماده سخن بگوید.
آقای رئیس! در این بازار آشفته مرغی که داشت فاجعه درست میشد، همین مجلس کمک کرد، همین کمیسیون کمک کرد، شما کمک کردید و دست به دست هم دادیم یک بخشی حل شد. هنوز هم ما نگران هستیم. چرا ما باید از شرایطی دفاع کنیم که فاجعه آن را دیدهایم؟ مردم عزیز نارضایتی را دیدهاند. نماینده محترم دولت تک به تک سازمانها و نهادها و دستگاهها را گفت ما داریم و ما عملاً نیاز به قانون نداریم.
آقای رئیس! اصل (71) قانون اساسی به مجلس این اجازه را داده که در عموم مسائل در حدود مقرر در قانون اساسی قانون وضع کند. بر فرض که ما تمرکز هم داشته باشیم که نداریم، اگر میداشتیم که این شرایط بازار نبود. بر فرض که داشته باشیم مجلس برابر با قانون حق دارد قانون جدید وضع کند که قانون جامع و کامل باشد، مشکلات را حل کند.
من حقیقت قضیه اینها را هراس داشتم، گفتم نکند فرمایشات همکارانی که آنجا سخن گفتند روی همکاران من اثر بگذارد، اما معرفت من پایین است. افتخار میکنم به وجود مجلسی که در رأیگیری شفاف به مردم عزیز ثابت میکند که انقلابی نگاه میکند. فکر میکنم کلیات این طرح (170)، (180) رأی موافق آورد و عزم دارم در حوزه امنیت غذایی حتماً یکی از بهترین اقدامات خواهد بود. آن بحث قانون تمرکز هم تعیین تکلیف شده، مشخص است. هم وزیر محترم صمت، هم وزیر محترم جهاد خودشان در جریان هستند که این قانون اگر وضع شود صدها مشکل در حوزه تنظیم بازار را میتواند حل کند، در رابطه با تولید مواد غذایی میتواند حل کند. من ممنون هستم که همکاران عزیز رأی دادند. والسلام علیکم و رحمه الله

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. من یک توضیحی برای همکاران عزیز بدهم. این بحثی که امروز کلیات آن الحمدلله تصویب شد، بحث مربوط به کشاورزی بحث بسیار مهم و اساسی است. یعنی هم اصلاح ساختاری است، هم اصلاح وظایف است. همه این نابسامانیهایی که امروز در حوزه اختلافات بین وزارت کشاورزی و وزارت صمت وجود دارد و واقعاً لطمات و آسیب این بحث را تولیدکنندگان کشاورزی در بخشهای مختلف دارند میبینند، در بخش مصرفکننده مردم دارند آسیب آن را میبینند که در حقیقت با کالاهای گرانقیمت و توزیع غیرمنطقی، نبودن شبکه توزیع، در حقیقت این طرح انشاءالله میخواهد به این نابسامانیها پایان بدهد و امروز هم در هیأترئیسه تصمیم گرفتیم که این طرح دوشوری شود، به خاطر حساسیت و توجهی که در حوزه کارشناسی به این طرح باید شود. مطمئن باشید که این قانونگذاری در این زمینه یکی از مهمترین قانونها در دوره مجلس یازدهم خواهد شد.
استدعای من از همکارانم این است که وقتی دوشوری شده و در کمیسیون است، فعالانه در پیشنهادها برای این طرح شرکت کنند و انشاءالله حداکثر تا سه هفته آینده شور دوم این طرح به خاطر اهمیتی که دارد در صحن مطرح میشود. من میخواستم این حساسیت را به همه عزیزان بدهم که در کمیسیون نسبت به این بخش فعال شوند.
جناب آقای دکتر ساداتینژاد رئیس محترم کمیسیون و اعضای کمیسیون هم حتماً از نظرات همکاران استفاده کنند که الحمدلله در تهیه این طرح براساس گزارش ماده (45) که در اینجا مطرح شد، نظرات کارشناسان بیرون و صاحبنظران و بخشهای دولتی هم گرفته شده است. امیدوارم که انشاءالله ما بتوانیم تا سه هفته دیگر شور دوم این طرح مهم را داشته باشیم.
8
تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد استانداری کرمانشاه

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! دستور بعدی گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد استانداری کرمانشاه است. از سخنگوی محترم کمیسیون دعوت میکنیم جهت ارائه گزارش تشریف بیاورند، بعد هم در خدمت نماینده تحقیق و تفحصکنندگان حاجآقای حسینیکیا خواهیم بود. آقای حدادی! سخنگوی محترم کمیسیون امور داخلی (کشور) و شوراها تشریف بیاورید، برای ارائه گزارش در خدمتتان هستیم. من قبل از اینکه آقای حدادی بیایند، این تذکری که دوستان نمایندهها درخصوص نماینده دولت داشتند، آقای رئیس! دولت آزاد است نمایندهای را بفرستد. بعضی از دوستان اعتراض داشتند بر اینکه چرا در موضوع کشاورزی، سازمان امور استخدامی آمده صحبت کرده است. آقای حدادی بفرمایید، در خدمتتان هستیم.

علي حدادي
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام و تحیت،
با احترام، بازگشت به نامه شماره (552977) مورخ 11/05/1399 درخصوص تقاضای جناب آقای سیدجواد حسینیکیا نماینده محترم سنقر برای تحقیق و تفحص از «بررسی عملکرد مالی، اقتصادی، عمرانی و سیاسی استانداری کرمانشاه از 1396تا 1399» به استحضار میرساند:
در اجرای ماده (212) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، ابتدائاً اطلاعات واصله از دستگاههای اجرایی در مورخ 11/5/1399 در اختیار متقاضی تحقیق و تفحص قرار گرفت و نظر به اظهار مورخ 17/1/1400 متقاضی مبنی بر عدم کفایت اطلاعات ارائهشده کمیسیون، موضوع در جلسه رسمی کمیسیون با حضور (14) نفر حاضرین از نمایندگان عضو کمیسیون و متقاضی تحقیق و تفحص مطرح و پس از استماع نظرات طرفین، ضرورت انجام تحقیق و تفحص در محورهای ذیل به تصویب رسید:
ـ بررسی عملکرد مالی، اقتصادی، عمرانی و سیاسی استانداری کرمانشاه از 1396تا 1399.
رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها ـ محمدصالح جوکار

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، جناب آقای حسینیکیا بفرمایید.

سيدجواد حسيني کيا
سلام علیکم و رحمهالله
بسم الله الرحمن الرحیم
نمایندگان ملت! تحقیق و تفحص از باب نظارت، حق نمایندگان مجلس است. ما هم دلمان نمیخواست در مواردی که اشکالاتی وجود دارد کار به تحقیق و تفحص برسد. وقتی که صدای نمایندگان ملت به جایی نمیرسد، چارهای نیست که از این ظرفیت قانونی باید بهره برد.
استان کرمانشاه مظلومترین استان این کشور است که حق خودش و دین خودش را به انقلاب و اسلام ادا کرده است. اگر بخواهیم از استان کرمانشاه یادی کنیم، استانی که بیش از (1200) بار موشکباران و بمباران شده است، استانی که قریب به (10) هزار نفر شهید تقدیم کرده است، استانی که بیش از (21) هزار جانباز تقدیم نظام اسلامی کرده است، این استان اینک بیکارترین استان کشور است. استانی که در طلاق، در حوزههای دیگر گرانترین استان کشور است. آیا مدیران ارشد این استان نقشی در ناکارآمدی این استان ندارند؟ این همه وضعیتی که استان کرمانشاه دارد که الان باید جزء بیکارترین استانهای کشور باشد، چه کسی باید پاسخگوی این باشد؟
علاوه بر بیکاری هنوز مشکلات آب و فاضلاب کرمانشاه حل نشده است. فاضلاب کرمانشاه باید به قرهسو بریزد و در محضر و مأوای مردم قرار بگیرد. چندین سال است که از زلزله گذشته است، ما در ابتدای زلزله حتی نتوانستیم چادر را درست بین مردم توزیع کنیم. اینک بعد از چند سال هنوز عدهای در کانکس دارند زندگی میکنند. آیا مدیریت ارشد استان نقشی ندارد؟
تازه برخیها میگویند این جزء مدیران مثلاً موفق این دولت است. اگر این موفق است، دیگر بقیه را نمیدانم چکار باید کرد. اعتبارات زلزله چقدر بود، چقدر هزینه شده است؟ هنوز سؤالات و ابهامات جدی در حوزه زلزله وجود دارد که این اعتبارات آمده هنوز در برخی از دستگاههای دولتی یک آجر روی آجر گذاشته نشده است، هنوز نسبت به مساجد اقدام مناسبی صورت نگرفته است و از این دست موارد فراوان وجود دارد. از کجای این استان گرفتار و مشکلات این استان محروم سخن باید بگویم؟ از درد دل و زخم اورامانات سرسبز باید بگوییم که بیکاری و مشکل آب آن هنوز صدای مردمان عزیز اینجا را بلند کرده است و فریاد آنها به جایی نمیرسد. ثلاث باباجانی که در اورامانات جزء (3) شهری است که بیشترین راه خاکی را دارد. از دارالمؤمنین سنقر بگویم که بیشترین راه خاکی را در این استان دارد و مشکل آب آن هنوز وجود دارد، بیش از (6) درصد در طرح هادی از میانگین کشوری عقبتر است. آیا در توزیع اعتبارات عدالت مبنا نیست؟ محرومیت مبنا نیست؟ پس چه چیزی میتواند در استان کرمانشاه مبنای توزیع اعتبارات باشد؟ در هرسین هنوز مشکل آب حل نشده است، جزء سه شهری است که بیشترین راه خاکی را در استان کرمانشاه دارد و استان کرمانشاه جزء گرانترین شهرهای کشور است. در شاخص فلاکت خود دولت در حال آمار دادن است که استان کرمانشاه باید نقش اول را پیدا بکند.
چه کسی باید پاسخگو باشد؟ آیا نیازمند یک تحقیق و تفحص جامعی نیست که در واقع دست مدیران ناکارآمد را رو بکند؟ نمایندگان ملت! ورود جانبدارانه کسانی که در انتخابات امین مردم بودند با همه هجمههایی که توانستند نسبت به برخی از کاندیداها مانند جناب آقای دکتر مصری ببینید. اما در موارد دیگری به لطف خدا، طیراً ابابیل خلاصه همه طومار برخی را در هم پیچید و خداوند آنگونه که خواست شرایط را پیش برد. من نمیخواهم وقت شما عزیزان را زیاد بگیرم این تریبون مقدس است، اما برادران! بدانید ناکارآمدی در اوج خود است. برای آنکه چراغی در این تاریکی توزیع اعتبارات روشن شود، دست برخی مجریانی که دست آنها کج است، دست برخی از افرادی که صورت جلسههای صوری مینویسند، اعتبارات تخصیص یافته به برخی پیمانکاران را بیش از دیگران پرداخت میکنند و سیاسی و رفاقتی رفتار میکنند مشخص شود. این تحقیق و تفحص اینک در محضر شما است و نیازمند رأی نمایندگان ملت است. بنده بیش از این تصدیع نمیدهم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون و متشکرم، تحقیق و تفحص از عملکرد استانداری کرمانشاه به رأی گذاشته میشود. همکاران مشارکت بفرمایید. همکاران عزیز مشارکت بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
حضار 221 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، با (124) رأی تصویب شد.
9
تصویب لایحه معاهده معاضدت حقوقی متقابل در امور مدنی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل (ثبت 116)

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! دستور بعدی گزارش کمیسیون حقوقی و قضائی در مورد لایحه معاهده معاضدت متقابل در امور مدنی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل است. دعوت میکنم از سخنگوی محترم و بزرگوار کمیسیون قضائی و حقوقی برای ارائه گزارش تشریف بیاورند. جناب آقای دلخوش، حاجآقای غضنفرآبادی تشریف دارند؟ کمیسیون قضائی و حقوقی بفرمایید. حاجآقای غضنفرآبادی خواهش میکنم بفرمایید. گزارش را قرائت بکنید ما رأی بگیریم، خیلی ممنون.

موسي غضنفرآبادي
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی به مجلس شورای اسلامی لایحه معاهده معاضدت حقوقی متقابل در امور مدنی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل به شماره ثبت (116) که به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود، در جلسه روز سهشنبه مورخ 29/7/1399 با حضور کارشناسان مرکز پژوهشها و دستگاههای اجرایی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با اصلاحاتی در متن با اکثریت آراء به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (143) قانون آییننامه داخلی تقدیم مجلس شورای اسلامی میشود.
موسی غضنفرآبادی ـ رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون و متشکرم.
«لایحه معاهده معاضدت حقوقی متقابل در امور مدنی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل
ماده واحده ـ معاهده معاضدت حقوقی متقابل در امور مدنی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل مشتمل بر یک مقدمه و (25) ماده به شرح پیوست تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده میشود.
تبصره ـ رعایت اصول (77)، (125) و (139) قانون اساسی در اجرای این قانون، الزامی است».
آقای رئیس! مخالف ندارد و موافق هم صحبت نمیکند. کلیات و جزئیات چون معاهده است با هم رأیگیری میشود. آقای رئیس بفرمایید اعلام رأی بکنید.

محمدباقر قاليباف
حضار 226 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم، همکاران لطف کنند در رأیگیری مشارکت بکنند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، با (161) رأی تصویب شد.
10
تصویب لایحه معاهده استرداد مجرمین بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل (ثبت 117)

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! دستور بعدی گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه معاهده استرداد مجرمین بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل است که دعوت میکنیم از سخنگوی محترم کمیسیون قضائی و حقوقی حاجآقای غضنفرآبادی، آقای دلخوش تشریف دارند؟ حاجآقا خودتان بفرمایید برای رأیگیری گزارش را قرائت بکنید. چون مخالف ندارد، موافق هم صحبت نخواهد کرد. انشاءالله رأیگیری میکنیم.

موسي غضنفرآبادي
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی به مجلس شورای اسلامی
لایحه معاهده استرداد مجرمین بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل به شماره ثبت (117) که به این کمیسیون به عنوان اصلی ارجاع شده بود، در جلسه روز یکشنبه مورخ 11/8/99 با حضور کارشناسان دستگاههای اجرایی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با اکثریت آراء با اصلاحاتی در متن به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (143) قانون آییننامه داخلی تقدیم مجلس شورای اسلامی میشود.
موسی غضنفرآبادی ـ رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس اجازه بفرمایید بنده برای أخذ رأی قرائت بکنم:
«لایحه معاهده استرداد مجرمین بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل
ماده واحده ـ معاهده استرداد مجرمین بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل مشتمل بر یک مقدمه و (24) ماده به شرح پیوست تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده میشود.
تبصره ـ رعایت اصول (77)، (125) و (139) قانون اساسی در اجرای این قانون الزامی است».
آقای رئیس مخالف ندارد، موافق هم صحبت نخواهد کرد. بنابراین برای کلیات و جزئیات رأیگیری کنید.

محمدرضا صباغيان بافقي
آقای دکتر قالیباف! تذکر دارم.

سيدناصر موسوي لارگاني

محمدباقر قاليباف
اجازه بدهید رأیگیری را تمام بکنیم. حضار 226 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. (امیرآبادیفراهانی ـ بله آقای صباغیان! انشاءالله بعد از رأی، چون حسن این معاهده این است که شاید بعضی از هموطنانمان آنجا در زندان باشند، بالاخره آنها میتوانند استرداد و مبادله بشوند، خیلی از خانوادهها از نگرانی در میآیند. همکاران مشارکت بفرمایید، عزیزانی که در این وسط ایستادهاند! از همه شما ممنون هستیم، عزیزانی که در آن انتها نشستهاند، همکاران عزیز! ما به رأی شما نیاز داریم، رأی بدهید. بحث استرداد مجرمین بین جمهوری اسلامی ایران و برزیل است) دوستانی که در آن انتها نشستهاند اگر لطف بکنند در رأیگیری مشارکت بکنند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، با (171) رأی تصویب شد. خیلی ممنون و متشکریم.
11
قرائت گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد عملکرد استانداری خوزستان و ارجاع آن به قوه قضائیه طبق ماده (234) آییننامه داخلی

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! دستور بعدی ما گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد عملکرد استانداری خوزستان است که در اجرای ماده (234) آییننامه داخلی مجلس به صحن ارائه شده است. دعوت میکنم از جناب آقای حدادی سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها تشریف بیاورید برای ارائه گزارش درخصوص عملکرد استانداری خوزستان، بفرمایید. دوستان معاونت قوانین گزارش را تحویل سخنگوی محترم کمیسیون بدهند.

علي حدادي
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و ارادت
بخش اول؛ طرح مسئله
استان خوزستان به عنوان یکی از استانهای مهم کشور در دوران دفاع مقدس در خط مقدم جبهه آسیبهای فراوانی را در تمام حوزهها متحمل گردید و میبایست پس از پایان جنگ و در دوران بازسازی نگاه ویژهای به این استان صورت میگرفت، تا از این طریق مقداری از آلام مردم این استان التیام یابد و این میسر نبوده جز با انتصاب مسئولین دلسوز و جهادی و با برنامهریزی و نظارت دقیق که البته اقدامات و برنامههایی برای بهبود وضعیت مردم صورت گرفته است. اما مشکلات اساسی استان به قوت خود باقی است. علاوه بر آسیبهای دوران دفاع مقدس و آثار آن در چند سال اخیر، باید موضوع ریزگردها و سیل و بلایای دیگر و اخیراً ویروس کرونا، در کنار تورم افسارگسیخته را اضافه نمود. مهمتر از موارد مذکور تخلفات رخ داده به خصوص در حوزه مالی از سوی استانداری خوزستان حسب گزارش شماره (124/2000) مورخ 22/4/1399 دیوان محاسبات مشکلات مردم استان را مضاعف نموده است که در ذیل به مواردی اشاره میشود:
1 ـ نحوه هزینهکرد اعتبارات مدیریت بحران درخصوص سیل: وقوع سیل همواره یکی از بلایای طبیعی در ایران است که خسارتهای ناشی از وقوع آن بسیار نگرانکننده است. براساس گزارش دیوان محاسبات اعتبارات اختصاص داده شده به استانداری خوزستان جهت ترمیم خسارات ناشی از سیل در سالهای 1397 و 1398 جمعاً بالغ بر (902) میلیارد و (557) میلیون ریال بوده است که از جمله انحرافات از محل اعتبارات سیل میتوان به ارائه اسناد صوری و پرداختهای غیرمرتبط از محل اعتبارات سیل اشاره نمود.
2 ـ نحوه هزینهکرد اعتبارات محیطزیستی، گرد و غبار و خشکسالی: از مهمترین مشکلات استان در سالهای اخیر بروز پدیده ریزگردها بوده است. اختصاص اعتبار مناسب و تدابیر متناسب با آن میتواند به حل این مشکل کمک بکند. برای مثال در سال 1397 اعتبار تخصیصیافته بالغ بر (100) میلیارد ریال بوده است. اما انحرافی که از محل این اعتبارات صورت گرفته است کسری ابواب جمعی از بخشی از اعتبارات ریزگردها، بالغ بر (3) میلیارد بوده که برخلاف قوانین جهت خرید کارت هدیه از محل این اعتبارات پرداخت شده است.
3 ـ عملکرد مالی ستاد بحران استانداری: مدیریت بحران به مجموعهای از فعالیت، چارهجویی و دستورالعملهایی اطلاق میشود که مدیریت یک سازمان قبل و بعد از بحران انجام میدهد. اما آنچه در سنوات اخیر از مدیریت بحران استان خوزستان مشاهده شده غافلگیری پس از وقوع هر بحرانی بوده است و این در حالی است که بحرانها در استان به صورت متناوب و تکراری اتفاق میافتد که این موضوع نیز قابل تأمل است. علاوه بر این انحرافها از محل اعتبارات مدیریت بحران نیز مشکلات در این حوزه را مضاعف کرده است. برای نمونه در سال 1396 جمعاً مبلغ (321) میلیون و (606) هزار ریال برخلاف قوانین مربوطه بابت سرویس آسانسور مدیریت بحران و خرید تجهیزات غیرفنی و تخصیص از جمله کمد، جالباسی و غیره از محل طرح خرید تجهیزات و ماشینآلات جهت مدیریت بحرانهای استان پرداخت گردیده است.
سایر تخلفهای انجام شده در محورهای مطروحه: علاوه بر موارد فوق با استناد به گزارش دیوان محاسبات موارد دیگری در ارتباط با تخلفات استانداری خوزستان صورت گرفته است که به اختصار ارائه میگردد.

احمد اميرآبادي فراهاني
جناب آقای حدادی بیشتر کلیات را ارائه بفرمایید چون برای گزارش وقتتان کم است. بیشتر کلیات را بفرمایید ممنون میشویم.

علي حدادي
1 ـ انعقاد قرارداد بدون رعایت تشریفات قانونی در سال 1396.
2 ـ اهدای کارت هدیه به مدیران استانی در سال 1396.
3 ـ پرداختهای صوری و بر خلاف مدارک اثباتکننده بدهی.
4 ـ ایجاد اعیان و دخل و تصرف در بستر رودخانه کارون، تالاب شادگان و جزیره شادمانی آبادان.
5 ـ عدم رعایت قانون منع مداخله کارکنان دولت در معاملات دولتی.
6 ـ تنظیم اسناد صوری از محل اعتبارات سال 1397.
7 ـ انتصاب (50) نفر به عنوان مشاور.
8 ـ تبانی در معاملات دولتی.
9 ـ بکارگیری (70) نفر در سمتهای مدیریت حرفهای از مدیران خارج از استانداری.
10 ـ پرداخت اضافهکار غیرمتعارف.
11 ـ شکست معاملات به منظور أخذ استعلام بها.
12 ـ خرید (6) باب ساختمان.
13 ـ معاوضه ساختمان نیمهکاره با خودرو خارجی.
14 ـ ارائه کار به روش ترک تشریفات.
15 ـ عدم ثبت حقوق و مزایای مدیران در سامانه حقوق و مزایا.
16 ـ عدم تسویه پیشپرداختهای سنواتی.
17 ـ عدم تسویه علیالحسابها از اولین پرداخت قطعی.
18 ـ عدم رعایت نصاب معاملات جزئی درخصوص واگذاری تنخواه به کارپردازان.
19 ـ پرداخت پاداش بدون کسر مالیات منطقه.
20 ـ عدم تعیین تکلیف چکهای تضمینشده سنوات قبل.
21 ـ عدم ثبت معاملات استانداری خوزستان.
22 ـ عدم قرارداد با اشخاص حقیقی.
23 ـ اهدای کارت هدیه و سند صوری از محل اعتبارات عمرانی سال 1397.
24 ـ پرداخت مأموریت و مالیات اضافهکار.
25 ـ پرداخت هزینههای جاری از محل اعتبارات عمرانی.
26 ـ عدم اقدام قانونی درخصوص استیفای حقوق دولت.
27 ـ پرداخت مأموریت کارکنان از محل اعتبارات داراییهای سرمایهای.

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون و متشکرم، تشکر میکنیم از جناب آقای حدادی. آقای حدادی! اگر اجازه میفرمایید رأیگیری کنیم. اجازه میفرمایید؟ خیلی ممنون لطف دارید. آقای رئیس! برای ارجاع به قوه قضائیه به رأی بگذارید. گزارش کمیسیون امور داخلی و شوراها درخصوص عملکرد استانداری خوزستان جهت ارجاع به قوه قضائیه و اعمال ماده (234) به رأی گذاشته شده است، همکاران مشارکت بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
حضار 222 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، با (161) رأی تصویب شد.
12
انتخاب آقایان: سیدکاظم موسوی و مجتبی رضاخواه به عنوان عضو در کمیته نظارت بر نحوه انتشار اوراق مالی اسلامی

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید قبل از اینکه تنفس اعلام کنید، انتخاب دو نفر از اعضای کمیسیون اقتصادی و برنامه، بودجه و محاسبات جهت عضویت در کمیته نظارت بر انتشار اوراق مالی اسلامی را داریم که همکاران عزیز در همان بخش انتخاب ناظرین میتوانند وارد بشوند.
جناب آقای توانگر از کمیسیون اقتصادی اعلام انصراف نمودند، فقط در خدمت جناب حاجآقای سیدکاظم موسوی عزیز خواهیم بود. کمیسیون برنامه و بودجه آقایان قادری و رضاخواه را معرفی کردند. آقای قادری شما انصراف دادید؟ بله، آقای قادری انصراف دادند. جناب آقای رضاخواه هستند. بنابراین در این سیستم دوستان از کمیسیون برنامه و بودجه جناب آقای رضاخواه و همچنین از کمیسیون اقتصادی جناب آقای سیدکاظم موسوی کاندیدا هستند. مشارکت بفرمایند و رأیشان را آنجا اعلام بفرمایند.

محمدباقر قاليباف
دوستانی که تذکر دارند وقت تذکر به آقای خضریان بدهیم ببینیم چه میگوید.

روح اله متفکرآزاد
میکروفن جناب آقای خضریان را باز بکنید.

علي خضريان
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! متأسفانه باخبر شدم یکی از خبرنگاران خانم به نام خانم فائزه مؤمنی در حالی که در حال انجام وظیفه و تهیه گزارش بودند برای اینکه انعکاس بدهند نحوه واکسیناسیون در کشور و در سطح بیمارستانها چقدر در حالت ادعای وزارت بهداشت مبنی بر اینکه براساس کد اعلام شده واکسنها صورت میگیرد اقدام به تهیه گزارش میکردند، متأسفانه حراست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در زمانی که این خبرنگار خانم در حال خروج از محیط بوده است به دلیل اینکه احساس میکرده اخبار و اطلاعاتی که در گوشی خودش و یا به صورت ضبطی و تصویری، مطالبی را تهیه کرده بوده با این خبرنگار اقدام به درگیری میشود و متأسفانه در این درگیری، انگشتان دست این خانم آسیب میبیند و دچار آسیب دیدگی و شکستگی میشود و الان پیچ و مهره در دست این خانم کار گذاشتهاند.
من واقعاً متأسفم برای مسئولین در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که از دیروز تا الان که این اتفاق افتاده است به صورت رسمی از جامعه خبری و رسانهای این کشور عذرخواهی نکردهاند، من حتماً از آقای نمکی درخواستم این است که به سرعت به این موضوع رسیدگی بکند. اگر با متخلفین برخورد نشود و شفاف گزارشی به مجلس و کمیسیون بهداشت در این خصوص ارائه نشود حتماً در مجلس با این موضوع به صورت جدیتر برخورد خواهد شد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، خوب، طبیعی است خبرنگاران عزیزی که واقعاً با این مشقت و سختی به دنبال بررسی و گزارشها و اطلاعرسانی برای افکار عمومی هستند طبیعتاً این برخورد، برخورد پسندیدهای نیست. حتماً عزیزانمان در کمیسیون بهداشت و درمان پیگیر این گزارش باشند و انشاءالله خود کمیسیون اصل (90) هم جناب آقای خضریان! حتماً پیگیر موضوع باشید، اگر در این زمینه شکایتی آمد رسیدگی بشود. آقای امیرآبادی این رأیگیری دوستان...

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! این را یک ساعت باز گذاشتیم تا ساعت (11) وقت دارند.

محمدباقر قاليباف
بنابراین دوستان تا (11) باز است برای انتخاب آن دو نفر، تا (10:30) دقیقه اعلام تنفس میکنیم.
(در ساعت 10:01 دقیقه جلسه به عنوان تنفس موقتاً پایان و سپس در ساعت 10:35 دقیقه به ریاست آقای سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی «نایبرئیس اول» رسمیت یافت)
13
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
بسم الله الرحمن الرحیم
151 نفر از همکاران در جلسه حاضر هستند. جناب آقای دکتر کریمی! تذکرات را قرائت بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! خیلی متشکرم. اگر اجازه بدهید من اول چند تا تذکر کتبی را قرائت کنم.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به وزرای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، علوم، تحقیقات و فناوری و کشور درخصوص ضرورت تدبیر درخصوص برگزاری امتحانات پایان ترم دانشگاهها به صورت غیرحضوری با توجه به آغاز موج جدید کرونا.
ـ آقای مهرداد گودرزوندچگینی (رودبار) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم تعیین تکلیف و فعالسازی معدن سنگرود در البرز غربی عمارلو شهرستان رودبار.
به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم رسیدگی به موضوع به تعطیلی کشاندن صنایع فعال استان گیلان در اثر سودهای سنگین تسهیلات از سوی برخی بانکهای استان گیلان. همچنین درخصوص لزوم فعالسازی کارخانجات مصادره شده توسط بانکهای کشور.
ـ آقای مهدی عسگری (کرج، اشتهارد و فردیس) به اتفاق (64) نفر از نمایندگان به وزیر کشور درخصوص لزوم اصلاح دستورالعمل نحوه تنظیم بودجه شهرداریها با توجه به عدم تحقق بودجه مصوب بسیاری از شهرداریهای کشور در سال 99.
ـ آقای سیدجواد حسینیکیا (سنقر) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص علت بیبرنامگی و عدم نظارت بر بازار مرغ و گوشت.
ـ خانم زهرهسادات لاجوردی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به اتفاق (9) نفر از نمایندگان به وزیر نیرو درخصوص لزوم تسریع در حل مشکل فاضلاب روستای عسلک شهر پردیس و ضرورت تأمین آب شرب سالم در مناطق صنعتی جاجرود، سیاهسنگ و خرمدشت.
ـ آقای علیاصغر عنابستانی (سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب، داورزن و ششتمد) به اتفاق (39) نفر از نمایندگان به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم کنترل و نظارت بر توزیع آرد و تأمین نان.
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به وزرای جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم کنترل بازار به ویژه قیمت اقلام خوراکی و به خصوص مرغ.
ـ آقای حبیب آقاجری (بندرماهشهر، امیدیه، هندیجان و بخش جولکی) به اتفاق (24) نفر از نمایندگان به وزیر نیرو درخصوص لزوم تسریع در تکمیل نیروگاه سیکل ترکیبی (960) مگاواتی بندرماهشهر. همچنین درخصوص لزوم تسریع در تکمیل تصفیهخانه فاضلاب بندرماهشهر و بندر امام.
ـ آقای علیاصغر عنابستانی (سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب، داورزن و ششتمد) به اتفاق (35) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم رسیدگی به برخورد نامناسب تیم تشریفات نهاد ریاست جمهوری با رئیس مجمع نمایندگان استان خراسانرضوی و دبیر اجرایی این مجمع در سفر معاون اول به مشهد.
ـ آقای علیرضا ورناصریقندعلی (مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا) به اتفاق (16) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم کنترل آشفتگی بازار به ویژه بازار میوه.
ـ آقای مهدی عسگری (کرج، اشتهارد و فردیس) به رئیسجمهور محترم و وزیر امور خارجه درخصوص لزوم انجام مذاکرات در چارچوب قانون اقدام راهبردی و مشروط به انجام کامل تعهدات طرفهای غربی.
ـ آقای ابراهیم رضائی (دشتستان) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم تسریع در تأمین سیمان در دشتستان استان بوشهر.
ـ آقای محمد کعبعمیر (شوش) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص لزوم تکمیل ساختمان مرکز جامع سلامت شهر شاور شهرستان کرخه با توجه به شرایط کرونا.
ـ آقای محمد کعبعمیر (شوش) به اتفاق دو نفر از نمایندگان به وزیر نیرو درخصوص لزوم تسریع در اجرای طرح آبرسانی به (38) روستای مسیر سد شاور.
ـ آقای محمد کعبعمیر (شوش) به اتفاق (7) نفر از نمایندگان به وزیر نیرو درخصوص علت ممنوعیت کشت شلتوک برای کشاورزان حوزههای کرخه و مارون.
ـ آقای محمدمهدی فروردین (فیروزآباد، فراشبند، قیر و کارزین) به وزیر نیرو درخصوص ضرورت تأمین آب شرب باکیفیت و پایدار در شهرستان فراشبند به خصوص بخش دهرم.
ـ آقای حسین گودرزی (دورود و ازنا) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص ضرورت اصلاح قیمت گندم در سال جاری.

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات کتبی
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید من تذکرات را قرائت کنم.
ـ آقای حسین نوشآبادی (ورامین، پیشوا و قرچک) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم تسریع در کنترل و نظارت بر قیمت مسکن و اجارهبها، برخورد با سوداگران مسکن و الزام مالکان به عقد قرارداد دوساله با توجه به شرایط کرونایی کشور.
ـ آقای محمد وحیدی (بجنورد، مانه، سملقان، جاجرم، گرمه، راز و جرگلان) به اتفاق (52) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم و وزیر آموزش و پرورش درخصوص لزوم توجه ویژه به نیروهای رسمی خدماتی آموزش و پرورش که از همه فوقالعاده شغل و مزایا محروم هستند.
ـ آقای محمد وحیدی (بجنورد، مانه، سملقان، جاجرم، گرمه، راز و جرگلان) به اتفاق (28) نفر از نمایندگان به وزرای امور اقتصادی و دارایی، جهادکشاورزی و کشور درخصوص لزوم پیگیری جبران خسارت سرمازدگی دو سال پیاپی باغداران خراسانشمالی.
ـ آقای محمود عباسزاده (مشکین شهر) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص ضرورت شروع عملیات اجرایی طرح چهاربانده نمودن محور مشکینشهر ـ اهر.
ـ آقای علیرضا سلیمی (محلات و دلیجان) به رئیسجمهور محترم و وزیر نیرو درخصوص لزوم مدیریت گرانی سرسامآور و کنترل تورم.
ـ آقای عباس گلرو (سمنان، مهدیشهر و سرخه) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه چرا طرحهای راه و شهرسازی سمنان، مهدیشهر و سرخه علیرغم داشتن اعتبار و سفر وزیر محترم پیشرفتی ندارد؟
ـ آقای علیاصغر عنابستانی (سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب و داورزن) به اتفاق (24) نفر از نمایندگان به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم تسریع در حل مشکل بانک چین برای اجرای طرح فولادسازی مجتمع فولاد سبزوار یا جوین توسط بانک مرکزی.
ـ خانم فاطمه رحمانی (مشهد و کلات) به رئیسجمهور محترم درخصوص علت برخورد دوگانه ستاد کرونا درخصوص سفر به عتبات و ترکیه.
ـ آقای احمد راستینههفشجانی (شهرکرد، بن و سامان) به اتفاق (55) نفر از نمایندگان به وزرای تعاون، کار و رفاه اجتماعی، نفت و نیرو درخصوص لزوم پیگیری تضییع حقوق کارگران فصلی و کارگران فنی به ویژه جوشکاران در کارگاههای خطوط انتقال انرژی در خدمات بیمهای و پرداخت حقوق و مزایا.
ـ آقای حجتاله فیروزی (فسا) به اتفاق (24) نفر از نمایندگان به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص علت عدم ساخت مجتمع فولاد شهرستان فسا.
ـ آقای محمد کعبعمیر (شوش) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص دلایل متوقف شدن پل آهودشت شهرستان کرخه.
ـ آقای حسین گودرزی (دورود و ازنا) به اتفاق (55) نفر از نمایندگان به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص ضرورت نظارت بر شبکه نمایش خانگی و جلوگیری از توهین به فرهنگ و هویت اقوام و پارهفرهنگهای ایرانی. ضرورت جبران خطای صورتگرفته و برخورد با ناظران و متولیان حوزه پخش شبکه خانگی وزارت ارشاد.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به وزیر کشور درخصوص ضرورت دقت در انتخاب محل دفن پسماندهای شهری از نظر مسائل اجتماعی و جغرافیایی.
ـ آقای سیدسلمان ذاکر (ارومیه) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص ضرورت نظارت بر سریالهای تلویزیونی و لزوم رسیدگی به بیاحترامی به نمادهای سنتی مردم متحد آذربایجانغربی.
ـ آقای محمدرضا احمدی (رشت) به اتفاق (17) نفر از نمایندگان به وزیر کشور درخصوص ضرورت حمایت از مردم سراوان، کچا، دهبنه و روستاهای اطراف سایت زباله سراوان.
ـ آقای محمدرضا احمدی (رشت) به اتفاق (23) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت حمایت از مردم سراوان، کچا، دهبنه و روستاهای اطراف سایت زباله سراوان درخصوص حفاظت از خطرات ناشی از زباله.
ـ آقای محمود عباسزاده (مشکین شهر) به وزیر نیرو درخصوص ضرورت تسریع در اتمام فاز دوم مطالعه سد اهلایمان شهرستان مشکینشهر و اقدام به أخذ مجوز ماده (23) برای عملیاتی نمودن آن.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم تسریع در فروش املاک مازاد بر نیاز وزارت جهادکشاورزی و تکمیل عملیات اجرایی سدهای معیشتی روستاهای محروم شهرستان مشکینشهر از محل منابع مالی حاصل از آن.
ـ آقای سیدسلمان ذاکر (ارومیه) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم تخصیص بهموقع کل بودجه نیروهای مسلح شمالغرب کشور.
ـ آقای علیرضا ورناصریقندعلی (مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا) به اتفاق (35) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص علت واکسینه شدن فقط (1) درصد از مردم با توجه به تنوع و تعدد قابل تأمل طیفهای گروههای پرخطر در کشور.
ـ آقای ولی اسماعیلی (گرمی) به وزیر نیرو درخصوص لزوم بازنگری در تخصیص آب سد عمارت به شهرستانهای دیگر.
ـ آقای علی بابائیکارنامی (ساری و میاندورود) به اتفاق (17) نفر از نمایندگان به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص لزوم رسیدگی به مشکلات مخابرات و خطوط همراه اول و ایرانسل در استان مازندران.
ـ آقای علی بابائیکارنامی (ساری و میاندورود) به اتفاق (28) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص علت وضعیت افسارگسیخته و گرانی بازار چیست؟
ـ آقای علی بابائیکارنامی (ساری و میاندورود) به اتفاق (15) نفر از نمایندگان به وزیر نفت درخصوص اینکه چرا طرحهای (هفده) گانه گازرسانی استان مازندران از جمله مرکز تعطیل میباشد؟ چرا وزارت نفت در انتصابات و پرداخت حقوق و دستمزد طبق قانون عمل نمیکند؟
ـ آقای جعفر راستی (شبستر) به اتفاق (55) نفر از نمایندگان به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم تسریع در حل مشکل اسناد زمینهای کشاورزی.
ـ آقای جعفر راستی (شبستر) به اتفاق (53) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم کنترل و ابلاغ قیمتها از طریق مسئولان مربوطه.
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به اتفاق (32) نفر از نمایندگان به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه مجوز قانونی شما برای گسترش روزافزون کشت محصولات نسلبرانداز تراریخته چیست؟ همچنین چرا مجوز چرای دام در مراتع صادر نمیشود؟
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به اتفاق (41) نفر از نمایندگان به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص لزوم رسیدگی به وضعیت استخدامی پرستاران و نیروهای خدماتی فعال در بیمارستانها در زمان کرونا.
ـ آقای مهرداد ویسکرمی (خرمآباد و چگنی) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص لزوم رعایت عدالت و تأسیس داروخانه هلالاحمر در استان لرستان.
ـ آقای سیدمحمدرضا میرتاجالدینی (تبریز، آذرشهر و اسکو) به اتفاق (23) نفر از نمایندگان به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم اقدام برای ریشهکنی کرم درختان گردو در شهرستان آذرشهر.
ـ آقای جعفر راستی (شبستر) به اتفاق (19) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم عدم انعقاد قرارداد همکاری با کشورهای غربی بعد از انعقاد سند همکاری ایران و چین.
ـ آقای امانقلیچ شادمهر (گنبدکاووس) به اتفاق (40) نفر از نمایندگان به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص علت قصور سازمان بهزیستی در ایفای وظایف قانونی و حمایت از مددجویان. خیلی متشکر آقای رئیس.
14
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علي کريمي فيروزجائي
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید من تذکرات شفاهی را اعلام کنم. نفر اول از جلسه قبل، آقای محمدرضا دشتیاردکانی، تشریف دارید؟ بگذارید من نفر بعدی را اعلام کنم. آقای دکتر رضا آریانپور نماینده محترم مردم مینودشت، کلاله، مراوهتپه و گالیکش بفرمایید. آقای دشتی نوبت شما محفوظ است.

رضا آريان پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام به پیشگاه ملت بزرگ ایران. تذکر من به آقای ظریف وزیر امور خارجه و هیأت مذاکره ایران در وین است. جناب آقای ظریف و جناب آقای روحانی! شهید والامقام حاج قاسم سلیمانی و شهدای مدافع حرم و دانشمندان شهید هستهای از جان شیرین خود مایه گذاشتند تا به جهانیان بفهمانند که شیران بیشه ایران جنگندهتر از گذشته با دندانهای تیزتر و پنجههایی قویتر آماده دفاع از قلمرو و منافع ملت ایران در هر جایی از دنیا هستند. اما پیامی که بارها شما به دنیا مخابره کردهاید ما را در حد شیر عَلم تنزل داده است. پیام شما به دنیا این است که:
ما همه شیریم، شیران عَلم
حملهمان از باد باشد دم به دم
جناب آقای ظریف! ما به نمایندگی از مردم از شما نمیپرسیم که تحریمها چه موقع رفع خواهد شد یا قرار است کدام تحریم رفع شود یا کدام شخصیت حقیقی یا حقوقی رفع تحریم گردد؟ اما یک سؤال را باید به ما و به ملت بزرگ ایران پاسخ دهید و آن این است که چه راهکاری را اندیشیدهاید که در صورت رفع برخی از این تحریمها دشمن مکار مدتی بعد به بهانهای دیگر تحریمهای جدید را برای ما برنگرداند؟
دفعه قبل امضای کری تضمین بود، اما دیدید که این تضمین هیچ استحکامی نداشت. این بار چه چیزی تضمین است و قرار است مذاکرات اخیر را به کدام قانون یا معاهده بینالمللی پیوند بزنید که طرف مقابل هر وقت منافعش اقتضا کرد نتواند یکطرفه قرارداد را نقض کند و در صورتی که این اتفاق افتاد در کدام دادگاه بینالمللی قرار است تظلمخواهی نماییم؟ والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علي کريمي فيروزجائي
آقای آریانپور! خیلی متشکر از وقتشناسی جنابعالی. همکار بعدیمان جناب آقای محمدرضا دشتیاردکانی نماینده محترم مردم اردکان بفرمایید.

محمدرضا دشتي اردکاني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت ملت بزرگوار ایران و مردم حوزه انتخابیه شهرستان اردکان. هفته معلم را با گرامیداشت یاد و خاطره شهید بزرگوار آیتالله مرتضی مطهری (رحمهاللهعلیه) و ادای احترام به مقام والای معلمان ارجمند این مرز و بوم پشت سر گذاشتیم. از خدای بزرگ توفیق خدمتگزاری هرچه بیشتر به این عزیزان را برای همه مسئولین و دستگاههای ذیربط خواهانم.
اجرای کامل طرح نظام رتبهبندی معلمان و همچنین اجرای دقیق قانون الحاق تبصره (10) ماده (17) قانون تعیین تکلیف استخدام معلمان حقالتدریس، خرید خدمات آموزشی، مربیان پیشدبستانی و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در سراسر کشور میتواند ادای دین مناسبی به این عزیزان برای کاهش دغدغه آنها و رفع مشکلات معیشتی و ارتقای کرامت این بزرگواران باشد.
مجلس شورای اسلامی باید با نظارت دقیق بر اجرای این قانون و وزارت آموزش و پرورش و سازمان امور اداری و استخدامی با اجرای دقیق آن به این مطالبه بهحق معلمان پاسخ دهند و در این مسیر گام بردارند. همچنین توجه ویژه به وضعیت معلمان در مناطق محروم کشور.
افزایش حق مدیریت در مدارس جهت ایجاد انگیزه بیشتر در افراد توانمند برای تصدی سمت مدیریت در مدارس، افزایش حقوق خدمتگزاران مدارس علیرغم اینکه چند بار افزایش حقوق معلمان را داشتهایم، افزایش حقوق برای این عزیزان صورت نگرفته و یا مقدار کمی اضافه شده است و افزایش میزان جذب معلمان به تناسب رشد جمعیت دانشآموزی کشور از جمله دیگر اقداماتی است که دولت باید در راستای ارتقای نظام آموزش و پرورش کشور و تکریم معلمان و دستاندرکاران... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای دشتیاردکانی متشکریم. همکار بعدیمان آقای عبدالله ایزدپناه نماینده محترم مردم ایذه و باغملک هستند، بفرمایید.

عبداله ايزدپناه
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام به محضر همه همکاران عزیز و گرامی.
1 ـ تنش آبی در حوزه انتخابیه ایذه و باغملک، دهدز، سیدون، میداوود، مرغا، قلعهتل و بارانگرد به اوج خود رسیده است. علیرغم پیگیریهای مکرر تاکنون اقدامی مؤثر انجام نگرفته است. لذا از وزارت نیرو بهجد میخواهم که قبل از رسیدن به فصل تابستان و بحران، چارهاندیشی شود.
2 ـ طرح رتبهبندی معلمان باید به طور کامل اجرا شود تا این قشر عزیز و گرامی به حق چندینساله خود برسند.
3 ـ در بحث انتخابات ریاست جمهوری افرادی کاندیدای ریاست جمهوری شدهاند که در ادوار گذشته سردمدار اقتصاد مملکت بودند. سؤال اینجاست، آیا مشکل فعلی کشور جز اقتصاد، تورم، بیکاری، مشکل مسکن و معضلاتی از این جنس چیز دیگری است؟ امروز با چه کارنامه و برنامهای سودای ریاست جمهوری دارند؟ از شورای محترم نگهبان درخواست دارم دقت ویژه بنمایند.
4 ـ در بحث میدان و دیپلماسی که امروز ورد زبانها است، مگر میدان دیپلماسی هدفی جز حفظ منافع ملی دارند؟ اگر منظور از لفظ «میدان» استفاده از قوه قهریه جهت بالا بردن ضریب امنیت ملی، تضمین بقای کشور و افزایش عمق استراتژیک باشد، بدون تردید ابزاری مؤثر جهت محقق ساختن منافع ملی و دستیابی به اهداف و نقشه راه از پیش تعیینشده در مراکز تصمیمساز است. پس دیپلماسی و میدان دو بال کمالیابی و پیشرفت یک نظام سیاسی هستند و اصولاً بیان قربانی شدن هر کدام برای دیگری، نوعی مغالطه کردن است. لذا تقابل میدان و دیپلماسی کاری بیهوده است و آنان که با ساختن این دوگانه در حق سردار شهید حاج قاسم سلیمانی جفا کردند... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
خیلی متشکر آقای ایزدپناه. همکار بعدیمان آقای حسن محمدیاری نماینده محترم مردم طوالش، رضوانشهر و ماسال هستند، بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید یکفوریتی داریم بعد تذکرات.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
تذکرات شفاهی تمام شود چشم.

حسن محمدياري
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول بنده به وزیر محترم کشور درخصوص پیگیری و تسریع جهت افزایش محدوده تردد خودروهای با پلاک منطقه آزاد تا پایان حوزه استحفاظی شهرستان تالش و آستارا که علیرغم چند مرحله طرح موضوع و درخواست از استاندار محترم گیلان به نتیجه نرسیده است و از مطالبات بهحق مردم است و چنانچه در شورای تأمین استان طرح شود، همانند برخی استانهای دیگر قابل اجرا است.
تذکر دوم به وزیر محترم راه و شهرسازی درخصوص تسریع در اجرای کنارگذر شهرستان رضوانشهر که به دلیل عدم توجه و اقدام مناسب از سوی مسئولین مربوطه و نتیجتاً عبور خودروهای ترانزیتی و مسافری از داخل شهر، موجب اذیت و آزار شهروندان گردیده است. مجدداً به وزیر محترم راه و شهرسازی تذکر دارم، درخصوص تسریع در اجرای آسفالت محور بین استان گیلان و اردبیل، بیناستانی ماسال به گیلوان که علیرغم ابلاغ و تخصیص اعتبارات موردنیاز، به دلیل اهمال مسئولین مربوطه و موازیکاری متوقف مانده و موجب نارضایتی مردم و مسافرین را فراهم آورده است.
تذکر به وزیر محترم صمت درخصوص عدم توجه و اقدام مناسب دستگاههای زیرمجموعه آن وزارتخانه در راستای اجرای دستورات ایشان، خاصه عدم توجه سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به دستور ایشان مبنی بر مطالعه جهت سرمایهگذاری در غرب استان گیلان علیرغم گذشت چندین ماه و نیز محرومیت حاکم بر آن منطقه و نرخ بالای بیکاری که ورود سازمانهای توسعهای جهت کاهش محرومیت و توسعه متوازن را میطلبد. ممنون و متشکرم.

علي کريمي فيروزجائي
درود بر شما. همکار بعدیمان آقای سیدمحمدرضا میرتاجالدینی نماینده محترم مردم تبریز، آذرشهر و اسکو هستند. آقای محمد وحیدی! آمادگی دارید؟ همکار خوب ما نماینده محترم مردم بجنورد، مانه، سملقان، جاجرم، گرمه، راز و جرگلان بفرمایید.

محمد وحيدي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام به ملت شریف ایران اسلامی. دو روز گذشته شاهد زلزله شدیدی در شهرستانهای گرمه و جاجرم، بخشهای سنخواست، شوقان و بخش سملقان بودیم که خسارات زیادی را در پی داشت، منازل مسکونی، دامداریها و حوزههای زیربنایی راه و آب روستایی که لازم است انشاءالله دولت محترم سریعاً نماینده تامالاختیار خودش، حداقل وزیر محترم کشور را به منطقه اعزام کنند و در کوتاهترین زمان مشکلات را از نزدیک دیدن کنند و انشاءالله به رفع آنها بشتابند.
آقای ریاست محترم جمهور، جناب آقای دکتر روحانی! پرداخت پاداشهای به تأخیرافتاده بازنشستگان در سالهای گذشته، هم از نیروهای کارکنان دولت و هم فرهنگیان و لشکریها در اولویت پرداخت قرار بگیرند. اینها تا چه زمانی باید انتظار بکشند؟
با تشکر از اعضای محترم کمیسیون آموزش و تحقیقات در تصویب کلیات لایحه رتبهبندی معلمان که ویژه معلمان طراحی و مصوب شده، امیدواریم که مجلس با نظر مثبت ریاست محترم مجلس سریعاً آن را در دستور کار قرار بدهد و با اصلاحات لازم به تصویب نهایی برسد که انشاءالله اجرایی شود.
وزیر محترم جهادکشاورزی درخصوص موضوع کشاورزان و دامداران که توأم با خشکسالی و خسارات ناشی از سیلاب و مسائل مختلفی که در آفات داشتیم، تا الان هیچ اقدامی انجام ندادهاند. مگر وزارت جهاد مسئولیت حمایت از این قشر مظلوم را ندارد؟
جناب آقای وزیر محترم کشور! در این روزهای پایانی انتظار داریم دولت حداقل موضوع مهم تقسیمات کشوری و بازگشایی مرز خراسانشمالی را با کشور دولت همسایهمان ترکمنستان انشاءالله در اولویت قرار بدهد و بتواند توجه ویژهای به این حوزه داشته باشد.
نهایتاً وزیر محترم آموزش و پرورش توجه ویژهای به نیروهای خدماتی انشاءالله مبذول داشته باشند، با تشکر.

علي کريمي فيروزجائي
آقای دکتر وحیدی عزیز! از وقتشناسی جنابعالی ممنونیم. همکار بعدیمان آقای مجید نصیرائی نماینده محترم طبس، فردوس، سرایان و بشرویه بفرمایید.

مجيد نصيرائي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران محترم و ملت بزرگ و قهرمان ایران عرض سلام و ادب و احترام دارم.
تذکر من محضر ریاست محترم مجلس اگر عرض کنیم مربوط به این گرانیها، چه بگوییم، این وضعیتی که در حوزه گرانیها درست کردهاند، من نمیدانم چرا این وضعیت است، آقایان هم در شب انتخابات، آن هم در یک موقعیت حساس این وضعیت را درست کردهاند که اصلاً قابل تحمل نیست.
وزیر محترم صمت در حدود شش ماه قبل وعدهای را دادند که در مورد قیمتها توجه داشته باشند که خصوصاً قیمت کالاهای اساسی گران نشود. اما نه تنها این اتفاق نیفتاده که به شدت الان شاهد هستیم که این قیمتها سیر نزولی که چه عرض کنم، افزایش شدیدی را دارد دنبال میکند. در این حدود (57)، (58) روز اخیر بعضی از کالاهای اساسی مثل روغن مایع و جامد، شکر، نان، مرغ، سیمان و خیلی از موضوعاتی که الان زندگی مردم به نحوی به آن گره خورده افزایش شدیدی داشتند. بعضاً قیمت روغن (35) درصد در همین حدود (56)، (57) روز گذشته شکر (72) درصد، نان (50) درصد دارد گران میشود. شن، ماسه و سیمان و این چیزهایی که مردم الان در این روزها گرفتار مسکن ملی برای ساخت شدهاند هم همینطور. این نه تنها مشکلی را حل نمیکند، من معتقدم در شب انتخابات دارد عملاً مردم را هم ناراضی میکنند که به نحوی نسبت به انتخابات آنها را دلسرد کنند. انتظار دارم که ریاست محترم جلسه نسبت به موضوع، کمیسیونهای تخصصی مربوطه را مأموریت بدهند... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای نصیرائی خیلی متشکرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. اگر اجازه بدهید من نکتهای را عرض کنم. حالا چون همکاران دیگر هم تذکر دادند که متأسفانه وضعیت گرانیها یک شرایط بسیار بدی پیدا کرده است. ما از یک طرف قبلاً بهانه این را داشتیم که ارز گران میشود و کالاهای ثانویه با آن گران میشود. ارز هم که در حال ارزانتر شدن است و قیمت دلار در حال کاهش است و یا حداقل ثابت است.
واقعاً گرانیهای اخیر با توجه به موضوع کرونا که بسیاری از مردم مشاغل روزانه خودشان را از دست دادهاند، درآمدهای خودشان را از دست دادهاند. همچنین مسأله انتخابات. حداقل دولتها شش ماه، هفت ماه به انتخابات مانده بود، یک تمهیدات خاصی میکردند تا مردم در ایام انتخابات شرایط بهتری را داشته باشند. دولت محترم به نظر میرسد همه چیز را رها کرده است. من هم از کمیسیون صنایع و هم از کمیسیون کشاورزی خواهش میکنم موضوع را به خصوص در حوزه مواد غذایی دنبال کنند و گزارش آن را به مجلس بدهند. دولت محترم، وزرای محترم صنایع و جهادکشاورزی هم یک توجه ویژهای بکنند. واقعاً برای مردم غیرقابل تحمل شده است. نفر آخر را بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
خیلی متشکرم. نفر آخر همکار محترم جناب آقای سیدمحمدرضا میرتاجالدینی نماینده محترم مردم تبریز، آذرشهر و اسکو هستند، بفرمایید.

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
من یک مطلب در رابطه با حوزه انتخابیهام عرض میکنم، یک مطلب کلان کشور را هم دارم. ببینید! در سال گذشته آب شرب تبریز با مشکلاتی روبهرو شد. برای امسال تمهیداتی اندیشیده شد، با حضور استاندار محترم و نمایندگان تبریز چند بار جلسه داشتیم، یک رقمی تصویب شده، از حوادث غیرمترقبه، الان چند ماه است بین سازمان برنامه و بودجه و خزانهداری کل در حال رفت و آمد است و به نتیجه نرسیده است. من هشدار میدهم که باز امسال در تابستان با مشکل آب شرب روبهرو خواهیم شد. دولت حرکتی کنید و این را حل کنید.
اما مطلب کلان؛ هیأت نظارت بر مصوبات مجمع تشخیص مصلحت که نسبت به مصوبات مجلس هم نظر میدهد، نباید قانونگذاری کند، نباید جلوی قانون را بگیرد. ما در مجلس آمدیم قانون انتخابات ریاست جمهوری را اصلاح کردیم، شورای نگهبان این را تأیید کرده، اما رفته هیأت نظارت مجمع تشخیص مصلحت گفته با بعضی از سیاستها تطبیق ندارد و این را ارسال کرده است. این را باید چکار کنیم؟ اینجا به شورای نگهبان میفرستد، فصلالخطاب شورای نگهبان است، این باید در آخر ایراد را به ما بگوید. وقتی چنین قانونی نهایی شده باید عملیاتی میشد، اصل (112) هم این را میگوید و در این راستا الان که قانون را نگذاشتند نهایی شود که من معتقدم ریاست محترم مجلس و هیأترئیسه باید این مشکل را به طور کلی حل کنند و الا بعد از این هیچ مصوبه و قانون مجلس نهایی نخواهد شد و براساس اصل (98) تفسیر قانون اساسی به عهده شورای نگهبان است و اینها آمدهاند نسبت به انتخابات ریاست جمهوری اصل (115) را تفسیر کردهاند، شرایطی که اینجا گفته است ایرانیالاصل، تابع ایران، مدیر و مدبر... (قطع میکروفن)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکریم. جناب آقای میرتاجالدینی حق با شماست. قبلاً هم در صحن تذکر داده شده و ریاست محترم مجلس هم به نحوه عملکرد هیأت نظارت اعتراض کردهاند. چون وقتی شورای محترم نگهبان اظهارنظر کرد، دیگر اعتراض یا نکته دیگری قابل پذیرش نیست و آن زمانبندی اظهارنظر شورای محترم نگهبان هم در این زمینه رعایت نشده بود. ولی به هر حال همان مصوبات را دیدید خود شورای محترم ابلاغ کرد و الان ملاک عمل هم تقریباً همان است. حالا بعضی از اجزای آن نیست، ولی ملاک عمل هم همان است و نتیجه تقریباً همان بود که حاصل شد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکر، آقای دکتر متفکر! تذکرات دستور روز را بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
آقای رئیس! ما تذکرات آییننامهای دستور روز را داریم، دو نفر از همکاران که انتخاب شدند، به اضافه یک نفر که از جلسات قبل ماندهاند که وقت نشد. جناب آقای حسین محمدصالحیدارانی بفرمایید.

حسين محمدصالحي داراني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جنایات رژیم کودککش صهیونیسم را محکوم میکنیم و با مردم مظلوم فلسطین قهرمان همدردی میکنیم.
وحشی و دیوانه اسرائیل شد
پاره پاره حلق اسماعیل شد
ستاره حلبی آمریکا کمکم بر سینه جهان فروغ خود را از دست میدهد و این کلانتر جهان غرب آماده بازنشستگی و برکناری میشود و شایسته نیست در دوران افول گاوچرانان کاخ سفید، دم از سروری و کدخدایی آنان بزنیم.
اقتدار روزافزون نظام اسلامی به ما امید میدهد که در برابر دشمن «و اعدوا لهم ما أستطعتم من قوه» باشیم و خود را در برابر زیادهخواهی استکبارگران محدود نکنیم. تأکید مجلس انقلابی همان فرموده مقام معظم رهبری در آغاز سال 1400 است که مذاکرات ایران مشروط بر رفع تمامی تحریمها از سوی غرب و راستیآزمایی است که «المؤمن لا یلدغ من جحر مرتین».
سیاست نرم آمریکا بر حقهبازی و ادامه فشارهای تحریمی است، به گونهای که هم به برجام برگردند، هم ساختار تحریمی را حفظ کنند و این تعلل معطل گذاشتن پیشرفت ایران و ایرانی است. ثمره خون شهیدان و میراث (40) ساله انقلاب اسلامی و حفظ آن بر عهده تمامی مسئولان و ما نمایندگان ملت است.
نکته دیگر اینکه تمامی ملت عزیز و سربلند ایران را مانند همیشه در حمایت از نظام اسلامی به مشارکت فعال در انتخابات فرا میخوانیم و از اعضای محترم هیأت عالی نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی در بررسی دقیق پروندههای کاندیداهای شوراهای اسلامی را تقاضا میکنم تا خدایناکرده حقوق افراد تضییع نگردد و خدشهای در مشارکت مردم عزیز وارد نشود. سپاسگزارم.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر از جناب آقای دکتر محمدصالحی، به خاطر رعایت وقت هم از ایشان ممنونیم. در خدمت جناب آقای احمد دنیامالی هستیم، بفرمایید.

احمد دنيامالي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
من یک مورد را درخصوص خشکسالی در سطح ملی باید عرض کنم. متأسفانه با توجه به وضعیت بحرانی و تنش آبی که در اکثر استانهای کشور خصوصاً در استانهای مرکزی داریم و همچنین در استانهای شمالی که محصولاتشان خصوصاً برنج بر پایه آب تولید میشود، به مسئولین جهادکشاورزی و وزارت نیرو تأکید دارم، امسال برای کشاورزان و دامداران بسیار نگرانکننده است و نگرانی ما از این بابت است که منابع لازم برای تأمین فرآوردههای دامی و محصولات کشاورزی با توجه به حضور دولت جدید و از دست دادن فرصتها در این دوره انتقالی، ما این نگرانی را داریم.
آب کشاورزی در حوزه انتخابیه خودم یعنی شهرستان بندرانزلی بحرانی است و چون اراضی ما در حوزه پایینتر از سد سفیدرود قرار دارد، علیرغم تلاشهای انجامشده ما نگران تأمین آب برای اراضی شالیزاری گیلان و خصوصاً کشاورزان روستاهای انزلی هستیم. بنده به همراه همکارانم در گیلان پیگیری زیادی داشتم و کمکهایی هم از طرف سازمان برنامه و مدیریت بحران و استانداری انجام شده که لازم میدانم در این حوزه سپاسگزاری کنم.
در مورد موضوع تالاب و لایروبی تالاب انزلی قبلاً به دولت محترم یادآوری کردهام، ولی اقدامات برجستهای را متأسفانه شاهد نبودیم.
عقبنشینی دورهای آب دریای خزر و بالطبع کاهش آب تالاب انزلی یکی از مشکلات حوزه انتخابیه بنده است. طرح نجات تالاب قطعاً باید توسط دولت جدی گرفته شود و ما در حوزه صید و صیادی و حوزه گردشگری هم با توجه به شرایط کرونا مشکلات جدی داریم.
تأکید و تذکر جدی به سازمان شیلات دارم. متأسفانه سال 99 به هیچ عنوان منابع لازم برای بحث حفظ ذخایر اختصاص داده نشد و فقط به ما قول داده شد و عملی را مشاهده نکردیم. انتظار داریم که موضوع حفظ ذخایر و تکثیر در حوزه دریای خزر و خاصه شیلات انزلی به صورت جدی مدنظر قرار بگیرد.
درخصوص تالاب انزلی عرض کنم که باید آقای رئیسجمهور دستور مؤکدی برای حل مشکل مردم حاشیهنشین تالاب انزلی صادر کنند. در یک تصمیم غیرکارشناسی وقتی دولت تصمیم میگیرد که حد بستر و حریم تالاب را (10) هزار هکتار افزایش بدهد، مشکلات حقوقی زیادی برای مردم به وجود آورده است. بنابراین پروندههای زیادی در محاکم قضائی تشکیل شده است. امیدوارم که منابع لازم برای تالاب انزلی اختصاص داده شود و ما بتوانیم شاهد شرایطی باشیم که انشاءالله این تالاب را نجات بدهیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای محمدجواد عسکری نماینده داراب و زریندشت هستیم، بفرمایید.

محمدجواد عسکري
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام محضر ملت شریف و بزرگوار ایران اسلامی. مطلب مهم و حائز اهمیت که همه ارکان نظام به ویژه نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی باید به آن توجه کنند بحث بازنشستگان شریف لشکری و کشوری است. این عزیزان سالها عمر و جوانی خودشان را برای توسعه و پیشرفت ایران اسلامی در طبق اخلاق گذاشتند و جانفشانی کردند و انصاف نیست که امروز در پیچ و خم زندگی و گرانی و تورم سرسامآور و بیماریهای متعدد، شرمنده خانوادههایشان باشند. یقیناً به این عزیزان باید به طور ویژه نگاه شود.
تذکر به وزیر محترم کشور جناب آقای رحمانیفضلی؛ جناب آقای رحمانیفضلی! انتخابات حق مردم و تمهید مقدمات آن تکلیف دولت است. یکی از مشکلات اساسی در انتخابات چهار سال پیش ریاست جمهوری کمبود تعرفه أخذ رأی در برخی از مناطق و شعب أخذ رأی بود که علیرغم حضور گسترده مردم، به دلایلی که خود شما میدانید ارادهای برای تأمین تعرفه در آن حوزهها وجود نداشت. انتظار میرود که هماکنون تدبیری بیندشید که این مشکل تکرار نشود. یقیناً فراموش نخواهید کرد و فراموش نمیکنیم که انتخابات حقالناس است.
نکته بعدی تذکر به وزیر محترم راه و شهرسازی است. جناب آقای وزیر! همانطور که استحضار دارید تکمیل پروژه خط آهن داراب ـ زادمحمود یکی از اولویتهای توسعه شهرستانهای داراب و زریندشت میباشد. لذا تقاضا داریم اقدام عاجل و دستور صریح در اجرای این پروژه صورت بگیرد.
در بحث فرودگاه شهدای داراب، ضمن اینکه از جناب آقای دکتر امیرمکری و مدیرعامل محترم فرودگاههای فارس تشکر میکنم، تقاضا میکنیم که انشاءالله هرچه سریعتر با توجه به مطالبه بهحق و مشروع مردم داراب و زریندشت، نسبت به عملیاتی شدن این پروژه اقدام شود.
در بحث جادههای مواصلاتی دولتآباد به حاجیآباد، حاجیآباد به شهرپیر، فدامی به حاجیآباد، دبیران به شهرپیر، فسارود به داراب و داراب به مروارید، تقاضا میکنیم هرچه زودتر اعتبارات اختصاص داده شود و پروژه عملیاتی شود.
همچنین در بحث آب آشامیدنی روستاهای داراب و زریندشت با توجه به خشکسالیهای اخیر و مشکل مردم در حوزه آب آشامیدنی و نیاز نهادههای دامی در حوزه عشایر، هم وزارت جهادکشاورزی و هم وزارت نیرو تمهیداتی اتخاذ کنند که مشکل این عزیزان برطرف شود. والسلام علیکم و رحمه الله

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت سرور ارجمند حضرت حجتالسلام والمسلمین حاجآقای پژمانفر هستیم، بفرمایید.

نصراله پژمان فر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! یک مطلبی در این چند روز پیش آمد، در ارتباط با همین طرح بانکداری اسلامی که از طرف کمیسیون اقتصادی و جناب آقای دکتر بحرینی مطرح شده بود. این موضوع هم مثل خیلی از بحثها موافقین و مخالفینی داشت. منتها این بحثها یک مقداری غیرمتعارف شد.
دوستان نسبت به این موضوع تقاضای جلسهای کردند، بحثی را مطرح کردند که دیروز بعدازظهر حدود تقریباً سه ساعت و نیم، چهار ساعت جلسه برگزار شد و کسانی که روی این موضوع نظراتی را داشتند آنجا آمدند، موافق و مخالف حرفهایشان را در مقابل نمایندههای دیگر مطرح کردند و من یک فرصتی را به عنوان اینکه کمیسیون اصل (90)، به دلیل اینکه دوستان مسألهای را در طرز کار بررسی این موضوع مطرح میکردند، ما وارد شدیم. از دوستان مخالف یک بازه زمانی خواستیم که همه نقطهنظراتشان را در قالب این طرح مطرح کنند. دو هفتهای فرصت پیشبینی شد و قرار شد که نسبت به این موضوع نشستهای منظمی را با دوستان کمیسیون اقتصادی علیالخصوص جناب آقای دکتر بحرینی برگزار شود و این موضوع رسیدگی شود.
آقای دکتر! یک نکته دیگر هم، یک موضوعی پیش آمده، یک بندهخدا و شخصی الان به اسم «پژمانفر» دارد با دوایر مختلف تماس میگیرد و اخاذی میکند. با اداره راه و آموزش و پرورش و جاهای مختلف تماس میگیرد، خودش را تلفنی پژمانفر معرفی میکند، ما هم به دستگاههای امنیتی گفتیم، به مجلس گفتیم، به حراست مجلس گفتیم، به وزارت (واجا) گفتیم، هیچکسی نیست رسیدگی کند. از دستگاههای امنیتی هیچکسی وارد نمیشود جلوی این بابا را بگیرد. دارد آبروی ما را به این صورت میبرد. من خواهش میکنم جنابعالی دستور بدهید که جلوی چنین کارهایی گرفته شود، خیلی متشکرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
چشم، متشکرم. از ورودتان در موضوع اول تشکر میکنیم. حاجآقای پژمانفر! بالاخره حسن شهرت دردسر هم دارد، بعضیها استفاده میکنند.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای مجتبی یوسفی نماینده محترم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون هستیم، بفرمایید.

مجتبي يوسفي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت ملت ایران و مردم شریف حوزه انتخابیه اهواز، حمیدیه، کارون و باوی و مردم شریف استان خوزستان عرض سلام دارم.
با توجه به خشکسالیای که در سال جاری به وجود آمده، دو تا موضوع باید مدنظر قرار بگیرد. یکی اینکه در حوزه منابع آب باید مدیریت کلان صورت بگیرد، نه دو سال ترسالی باشد، همه سیاستهایمان براساس آن باشد و الان در کشور در خیلی از استانها دچار مشکل شدیم، مثل استان خوزستان که الان با توجه به پیشبینی کاهش (4000) مگاواتی تولید برق که وزارت نیرو یک دستورالعمل صرفهجویی را داده، توجه بفرمایید! آمده (1000) مگاوات آن معادل با (25) درصد از صرفهجویی را به استان خوزستان اختصاص داده، با آن دمای گرمای شدید (55) درجه و رطوبت (90) درصدی.
ببینید! آنجا برق برای مردم یعنی حیاتشان. اگر در استان دیگری برق یک لحظه یا یک ساعت قطع شود، آنجا هم به مشکل برمیخورند، ولی آنجا ادامه حیات برخی از مردم به این مرتبط است. این یعنی سوءمدیریت وزارت نیرو، این یک.
در بحث تأمین خسارت کشاورزانی که الان نمیتوانند بکارند و آب مورد نیاز دامپروری که الان در استان خوزستان، الان روستایی دامش را باید چطور نگهداری کند؟ قطع به یقین امروز که هنوز وارد بحران نشدیم باید وزارت جهاد طراحی را انجام بدهد، برای اینکه بتواند این را جبران خسارت کند و از آن طرف آب موردنیاز دامپروری در روستاها را تأمین کند.
در مورد تأمین آب روستاها، الان ببینید! ما از قدیم و از روز اول گفتیم در استان خوزستان الان (700) روستا آب شرب پایدار ندارند. در شهرهایمان الان شهرهای بزرگمان مثل اهواز، آبادان، خرمشهر، شادگان، ماهشهر و حتی در شمال خوزستان ایذه و باغملک هم الان مشکل آب دارند. الان باز هم وارد تابستان شدیم و باید غائلههایی به وجود بیاید از مردم برای تأمین آب شرب. این نشان میدهد که تا الان کوتاهی کردیم، حداقل الان برنامهریزی شود برای اینکه اگر بناست تانکری یا موضوعات دیگر اختصاص پیدا کند، یا پروژههایی زودتر تمام شود، این انجام شود.
در بحث برگزاری آزمون نهایی برای دانشآموزان که سلامتشان هم از همه چیز مهمتر است، اگر حالا وزارت آموزش و پرورش پیشبینی برگزاری آزمونها را به صورت حضوری کرده، حداقل پروتکلها را رعایت کند.
در بحث خرید تضمینی گندم که عرض کردم به خاطر رشد قیمتی که در حوزه تأمین نهادههای کشاورزی به وجود آمد، با پیگیری نمایندگان محترم مجلس (1000) تومان به قیمت خرید تضمینی گندم اختصاص پیدا کرد. ولی (1000) تومان که... (قطع میکروفن)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
15
اعلام وصول لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت با قید یک فوریت و تصویب فوریت آن (ثبت 471)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! ما بررسی یکفوریت لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت را داریم. از نماینده محترم دولت درخواست میکنیم برای ارائه لایحه یک فوریتی تشریف بیاورند. من از همکاران خواهش میکنم اگر مخالف و موافق میخواهند ثبتنام کنند در دستور قرار گرفته، دستور شماره (14) است، در خدمتتان هستیم، الان هم برای صحبت مخالف و موافق قرعهکشی میشود. جناب آقای دکتر فرهادی! در خدمتیم، بفرمایید.

علی فرهادی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت رئیس محترم، اعضای محترم هیأترئیسه و شما نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی سلام عرض میکنم.
لایحه کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت که یک لایحه قضائی است و به همت قوه قضائیه تهیه و تصویب شده و مراحل اداری آن را در دولت گذرانده و خدمت شما هست، درخواست داریم با توجه به مطالبی که در حوزه زنان و موضوعات حمایتی که در بخشهای مختلف اداری، بهداشتی و درمانی وجود دارد مورد توجه نمایندگان محترم قرار بگیرد. به هر حال نگاه اسلام به زن، احترام زن در قرآن و در اسلام و جایگاه ویژه آن برای همه مشخص است. نیاز به قانونگذاری به این عنوان که کرامت یا حمایت بر مبنای قوانین عادی مورد توجه قرار بگیرد نیست. اما به هر حال موضوعاتی که در این لایحه مطرح میشود به لحاظ جنسیت، شخصیت و نگاهی که در بخشهای اداری و آموزشی است، این لایحه بعضی از وظایفی که وجود دارد را تأکید میکند و بعضی از خلأها را مرتفع میکند.
این لایحه در دو بخش تهیه شده، یک بخش وظایف اداری دستگاهها که نسبت به حمایت از آنها در این لایحه تأکید شده است.
بحث حمایت از تحصیل دختران بیسرپرست و بدسرپرست و تحصیل آنها در مدارس شبانهروزی، حمایت معاضدتی کانون وکلا در مراجع قضائی، رسیدگی فوری به امور زنان بزهدیده، تأمین خسارت وارده و دیه به زنان بزهدیده در اسرع وقت بدون قرار گرفتن در پیچ و خم اداری، معافیت از هزینه اداری و دادرسی در مراحل قضائی، ایجاد تکلیف برای نهادهای حمایتی نسبت به زنان فاقد سرپناه، پرداخت دیه آنها از صندوق بیتالمال و بعد مراجعه دولت به زیانزننده و مجرم، (ولی اینها در پیچ و خم اداری قرار نگیرند).
ایجاد دفاتر حمایت از زنان خشونتدیده، تحکیم مبانی خانواده و حفاظت از کیان آن، توجه به نیازهای زنان در طراحی محیطی و مدیریت منابع شهری، توسعه بوستانها و مراکز تفریحی و ورزشی مخصوص زنان در شهرها، اختصاص فضاها و امکانات مناسب برای مادران و کودکان در فضای شهری، توانمندسازی دستگاهها و کارکنان اجرایی در پیگیری حقوق زنان، پیشبینی کارگروه ملی برای پایش این لایحه در مراحل اجرایی با حضور مقامات عالی اجرایی، قضائی و نهادهای مردمی و قوه مقننه، تعریف وظایف هر یک از دستگاهها در حمایت از زنان، شناسایی اشکال مختلف قاچاق، مهاجرت و آوارگی و موضوعاتی که به هر حال احساس میشود باید با حمایت دستگاههای اجرایی از این قشر مهم جامعه به عنوان زن، همسر، دختر و مادر، هر کدام در جایگاه خودشان مورد توجه قرار بگیرد و یک بخش آن هم موضوعات جرایمی است که نسبت به زنان به لحاظ جسم و روان آنها در خانه یا اجتماع صورت میگیرد و دستگاههای مربوط مکلفند سریع، قاطع، کمهزینه یا بعضاً بدون هزینه رسیدگی و جبران خسارت کنند یا نسبت به تأمین خسارت آنها در اسرع وقت اقدام کنند.
اگر این دو نگاه را در مفاد لایحه نگاه کنید، الان بعضاً شاید در بهزیستی، آموزش و پرورش و آموزش عالی بعضی از وظایف وجود دارد، اما توسعه و تأکید شده و در بخشهای جزائی هم به نحوی است که اگر کسی موضوع مجرمانه یا نگاه مجرمانهای دارد به سرعت و قاطعیت بشود نسبت به آن رسیدگی و پیگیری انجام شود. درخواستم از نمایندگان محترم است که به فوریت این لایحه انشاءالله رأی قاطع بدهند و حمایت خودشان را نشان بدهند، متشکرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. مخالف محترم صبحت کنند.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای معینالدین سعیدی مخالف هستند، بفرمایید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقای معینالدین! یعنی شما نسبت به خشونت علیه زنان مسألهای دارید؟

معين الدين سعيدي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
بالاخره لایحه منع خشونت و حفظ کرامت آمد، اما اشکالات جدی در این موضوع وجود دارد. اولاً معتقدیم این دولت در روزهای آخر خودش صلاحیت این را ندارد که این موضوع را طرح کند. من مصداقاً عرض میکنم، اگر شما کارگروه ملی حفظ کرامت و حمایت از زنان را مطابق این لایحه میبینید، میبینید که وزیر دادگستری رئیس است، وزیر کشور، وزیر آموزش و پرورش، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر امور خارجه، وزیر بهداشت و وزیر راه. کدامیک از اینها را این دولت از بانوان توانمند کشور استفاده کرده که الان ادعای حمایت از کرامت زن ایرانی را دارد؟
این دولت در این زمینه برخلاف قولی که در انتخابات سال 96 به مردم داد، خلف وعده کرد و از هیچکدام از ظرفیتهای بانوان ما در جایگاه وزارتی استفاده نکرد و مسلماً این صلاحیت را هم ندارد.
اینکه چرا بنده الان مخالف این قضیه هستم، هیچکس قطعاً با اصل موضوع مخالفتی ندارد. من مواد متفاوت این لایحه را هم دیدهام، اما یک طرح خیلی متقنتر و قویتر توسط نمایندگان محترم با (50) امضا تحویل هیأترئیسه شده بود که اگر الان آن میآمد و روی آن بحث میشد مطمئناً بیشتر میتوانست حقوق حقه بانوان ایرانی را استیفا کند. این انتظار را هم از شورای عزیز و معزز نگهبان داریم که انشاءالله در بحث رجل سیاسی هم همانطور که خود سخنگوی محترم عنوان کردند، رجل سیاسی به مثابه شخصیت سیاسی است و بانوان توانمند ما قطعاً میتوانند جزء مصادیق بارز رجل سیاسی باشند.
جناب آقای دکتر قاضیزادههاشمی! این نکته را هم عنایت داشته باشید، همین الان در جهان اگر کشورهایی که بهترین مدیریت کرونا را داشتند بررسی کنیم، شامل نیوزلند، فنلاند، کشورهای اسکاندیناوی، همه اینها توسط یک زن اداره میشود و این نشان میدهد که زنان ما این توانمندی را به طور کامل دارند.
در مورد این طرح هم من عرض کردم، این دولت مطلقاً چنین صلاحیتی را ندارد و از عزیزانمان تمنا میکنم که به این موضوع عنایت داشته باشند. طرحی که الان توسط نمایندگان به هیأترئیسه داده شده به مراتب بیشتر حقوق حقه بانوان ایرانی را انشاءالله تأمین خواهد کرد، مضاف بر اینکه بودجه آن هم در سال 1400 توسط عزیزان ما پیشبینی شده و هیچگونه ایراد ماده هفتادوپنجی نخواهد داشت. خیلی متشکر.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. البته الان ما داریم در رابطه با فوریت بحث میکنیم و متوجه شدم که شما میگویید این طرح کافی نیست، یعنی باید قویتر از این باشد. بله، از همراهی شما ممنونم. موافق صحبت کند.

سيدناصر موسوي لارگاني
موافق محترم وقتشان را به سرکار خانم فاطمه قاسمپور واگذار کردهاند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

فاطمه قاسم پور
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همه همکاران گرامی عرض سلام و ادب و احترام دارم. اگر اجازه بفرمایید من فکر میکنم درخصوص این لایحه و مسأله مهم تأمین امنیت زنان از چند منظر باید خدمت همکاران مباحثی را عرض کنم.
اولین بحثی که فکر میکنم لازم است که به آن توجه کنیم، البته فکر میکنم یک توافق عمومی نسبت به آن هست، مسأله مهم تأمین امنیت و کرامت زنان است که از مسائل مهمی است که در حال حاضر قانون جامعی در این خصوص نداریم. مواد قانونی ذیل مجموعه قوانین دیگر هست، ولی آن جامعیت و بسندگی لازم را ندارد و رافع مسأله نیست. لذا لازم است برای این خلأ با قانونگذاری که انجام میدهیم، هم از کیان خانواده محافظت کنیم، هم حامی کرامت و امنیت زنان باشیم.
در کنار این بحث، ویژگی که قانون جامع دارد میتواند وجه بازدارندگی و فرهنگسازی داشته باشد و برای افرادی که ناقض این امنیت زنان هستند، میتواند این پیام را مخابره کند که قانون حامی امنیت زنان در خانه و اجتماع است. متأسفانه در سالهای اخیر با مصادیقی از خشونت در مقابل زنان و کودکان مواجه بودیم که افکار عمومی را جریحهدار کرده و مطالبهگری درخصوص قانونگذاری در این زمینه را دوچندان کرده است.
درخصوص همین لایحه هم اگر بخواهم نکاتی را خدمت عزیزان عرض کنم، این است که پیشینه نگارش و تدوین این لایحه به نشست اندیشههای راهبردی با موضوع زن در سال 90 در محضر رهبر معظم انقلاب برمیگردد که ایشان درخصوص رفع خلأهای قانونی در این زمینه تأکید داشتند. معاونت زنان دولت وقت (آذر 91) نسخه اولیه این لایحه را به کمیسیون لوایح دولت تحویل دادند که با تغییر دولت نهایتاً با یک تأخیر بسیار و پس از حدود ده سال آخر سال 99 به مجلس رسیده است. این لایحه حتماً نیازمند بررسی دقیق است، من با مطلبی که همکار محترممان طرح کردند موافق هستم، حتماً این لایحه نیازمند این است که یک بررسی دقیقی از مناظر مختلف فقهی، حقوقی، فرهنگی و اجتماعی اتفاق بیفتد. ضمن اینکه آن نگاشت نهادی و تقسیم کار دستگاهی از حیث بررسی ظرفیتهای اجرایی، برای وظایفی که در لایحه آمده حتماً بایستی مورد یک توجه و مداقه جدی قرار بگیرد.
با عنایت به این مباحثی که خدمتتان عرض کردم بررسی همهجانبه این لایحه براساس آن اسناد پشتیبان و رویکردی که حاکم است و مواردی که لایحه شامل است، زمانبر است و لازم است که مجلس با رأی به فوریت این لایحه، فرصت بررسی را در اختیار کمیسیون تخصصی قرار بدهد و در صحن پس از بررسی کافی و کارشناسی در کمیسیون تخصصی، با فوریت بررسی شود.
ببینید بزرگواران! الان ده سال است که خلأ قانونی نسبت به مسأله امنیت زنان برای همه احساس شده، کارهایی صورت گرفته، البته با یک بیتدبیریهایی خیلی دیر به نهاد قانونگذاری رسیده است. این فوریت کمک خواهد کرد که مجلس سریعتر بتواند این مسأله را قانونی کند.
فراکسیون زنان هم نسبت به مسأله تأمین امنیت زنان از ابتدای مجلس یازدهم تا به امروز دغدغهمند بوده، حتی زمانی که لایحه ارسال نشده بود همان نسخهای که از قوه قضائیه به دولت رفته بود با کمک مرکز پژوهشهای مجلس مورد بررسی قرار گرفته بود. از دولت هم برای اسناد پشتیبان این لایحه درخواست داشتیم که متأسفانه همچنان بیجواب مانده است و دغدغه ما این است که مسأله تأمین امنیت زنان که از آموزههای اسلامی و منطبق بر گفتمان اسلامی است، در مجلس با یک فوریتی پیگیری شود.
چیزی را هم که من در آخر میخواهم خدمت بزرگواران عرض کنم، متأسفانه در این سه، چهار ماه اخیر یک برخورد سیاسی هم درخصوص این لایحه با مجلس صورت گرفته است. مجلس متهم به این شده که نسبت به این موضوع دغدغه ندارد. من همینجا عرض میکنم، مجلس نسبت به مسائل اولویتدار حقوق زنان خودش را مسئول میداند و در واقع خودش را صاحب این جایگاه میداند که مسائل اصلی حوزه زنان را پیگیری کند. من در نهایت از همه همکاران محترم تقاضا دارم با رأی به فوریت بررسی این لایحه زمینهساز تحقق قانونگذاری مؤثر، صحیح و سریع در این زمینه باشند، متشکرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم، به خصوص از توضیحات آخرتان. بله، متأسفانه بعضیها با مسائل فرهنگی و اجتماعی برخورد سیاسی میکنند و حتی مسائل فرهنگی و اجتماعی را هم تبدیل به یک چالش سیاسی میکنند و از آن سوءاستفاده میکنند. تذکر داشتیم؟

روح اله متفکرآزاد
آقای دکتر! اگر اجازه بفرمایید یک تذکر و اخطار داریم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

روح اله متفکرآزاد
آقای دکتر! یک تذکر هفتاد و پنجی داریم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حالا تذکر هفتادوپنجی را اگر اجازه بفرمایید ما رأیگیری این را انجام بدهیم، بعد بفرمایید، الان وسط دستور هستیم.

روح اله متفکرآزاد
پس اگر اجازه بدهید من یک اخطار را اعلام کنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای سیدمسعود خاتمی بفرمایید.

سيدمسعود خاتمي
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
در مورد این موضوعی که مطرح شد، اصل دهم قانون اساسی بر کرامت خانمها و خانوادهها تأکید کرده و انقلاب اسلامی این را به وضوح در عمل از خود نشان داد، به خصوص حضرت امام (رحمهاللهعلیه) که کرامت زنها را واقعاً گرامی داشت و شما الان حضور اعضای هیأت علمی و دانشجویان در دانشگاهها را یک رشد قابل توجهی نسبت به قبل میبینید.
ضمن اینکه این طرح پیوست هم ندارد، به نظر من باید با پیوست داده شود و اینکه چرا بعد از (40) سال الان به فکر افتادند، این هم با دقت داده شود که نگویند (40) سال است این قضیه فراموش شده است.
مطلب بعدی من اصل (77) قانون اساسی است. عزیزان من! الان که ذهن مجلس و همه عزیزان درگیر بحث انتخابات و مسائل ریاست جمهوری است، دوباره مذاکراتی دارد انجام میشود. توجه داشته باشید که در بحث برجام به طور مشخص و معین افراد نفوذی و جاسوس دخالت داشتند. مطالبی که در آن سریال نشان داد، آقای جیسون که یکی از همین جاسوسها بود وقتی دستگیر شد با وساطت وزیر امور خارجه آزاد شد و امروز این جاسوس در آمریکا در سایتهای آمریکایی بر علیه ایران به صورت علنی و آشکار فعالیت میکند.
جاسوس سریال مستند که به انگلیس پناهنده شد و اینکه این جاسوسها در قراردادها دخالت داشته باشند محتمل است، چراکه همین الان شما میبینید که صحبتهای آقای ظریف در یک رسانه ضدانقلاب پخش میشود، معلوم میشود که این جاسوسها در سیستم وزارت خارجه و دولت نفوذ کردهاند و اصلاً جایگاه سازمانی پیدا کردهاند. نشود که دوباره در مذاکرات این افراد بیگانه و وکیل مدافعهای دشمن دخالت کنند و دوباره یک جایی از مملکت را حراج کنند، بروند و همین بلایی که برجام سر این مملکت آورد، اقتصاد این مملکت را به روز سیاه نشاند، وضعیت سفره مردم را آنچنان کرد، خدایناکرده دوباره تکرار شود.
من به همکاران محترم، نمایندگان محترم و همدردان محترم هشدار میدهم که حواستان باشد، در سیستمهایی که دنبال این کارها هستند افراد نفوذی هست، کاملاً مشخص است. مطالبی که اینها بحث میکنند، باید در مجلس بحث کنند و مطابق اصل (77) هر تعهد و قراردادی باید با نظر، توافق و تأیید مجلس باشد. نشود که دوباره همان بلایی که این چند سال سر مملکت آوردند و این وضع اسفبار را برای ما به وجود آوردند، خدایناکرده دوباره تکرار شود.
من هشدار میدهم که انشاءالله مجلس و کمیسیون امنیت و کمیسیونهای دیگر مجلس این را جدی بگیرند، وزارت خارجه موظف باشد هر بحثی آنجا میشود بیایند در مجلس بحث کنند و هیچ تصمیمی را جز توافق و نظر مجلس محترم نباید بگیرند. والسلام علیکم و رحمه الله

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
الان فوریت است، تذکر اساتید را هم شنیدیم و استفاده کردیم، ولی تذکر ندارد. حضار 206 نفر، رأی خودتان را اعلام کنید، رأی به فوریت است.

احمد اميرآبادي فراهاني
یک فوریت لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت به رأی گذاشته شده، همکاران مشارکت بفرمایید.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد، متشکرم. تذکر هفتادوپنجی را بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
برای تذکر (75) در خدمت جناب آقای صباغیان هستیم، بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
جناب آقای قاضیزاده! من در دوره دوم مجلس، برای اولین بار است که دارم تذکر ماده (75) میدهم. چرا؟ چون این را حق نمایندگان میدانم که افراد اظهارنظر کنند، دیدگاههایشان را مطرح کنند. منتها امروز تذکری را دارم که برای جلسه قبل هم است. ببینید! طرح بانکداری جلسه قبل مطرح شد، طبق آییننامه هم موافق و مخالف صحبت کردند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
من فقط خواهش میکنم مطالبتان باز منجر به یک تذکر (75) برای شخص دیگری نشود. بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
تذکر قانون اساسی
به هر حال اجازه بدهید من این را عرض کنم، سعی میکنم از حق خودم دفاع کنم. موافق و مخالف هم صحبت کردند، هر کسی هم نظرات خودش را مطرح کرد. بنده هم به عنوان مخالف صحبت کردم و دیگر هم تمام شد، ما دیگر هیچ صحبت و پیگیری هم نداشتیم. رئیس محترم فراکسیون که حالا هم در اقتصاد صاحبنظر هستند و هم ما ایشان را قبول داریم و نظرشان را صائب میدانیم، روز بعدش کسی جلسهای گذاشته بود، صحبتی کرده بود، من نمیدانم. ایشان یک مقدار با توپ و تشر مخالفان را به رگبار بستند که چرا فلانی تذکر داده و کلمه «هتاکی» به کار بردند، از هیأت نظارت خواستند که با این افراد برخورد کنند. درست است که ایشان صاحبنظر هستند، ولی نمایندگان دیگر هم صاحبنظر هستند، حق دارند صحبت کنند. حالا اگر جلسهای گذاشتند صحبتی کردند، من نمیدانم. به هر حال ایشان گفتند «مخالفها»، ما هم به عنوان مخالف ثبتنام کرده بودیم.
منتها یک نکته هم هست، آقای قاضیزاده! ما این را از هیأترئیسه گله داریم، خصوصاً آقای قالیباف. اصلاً این طرح در این هفتهای که گذشت در دستور نبود. اصلاً در دستور روز هم نبود، آوردند در دستور گذاشتند، از هفتم به اول آمد، نمایندگان هم که مطالعه نکرده بودند، حالا رأی هم داده شد، خوب هم هست، همه هم این دغدغه را قبول داریم. منتها بعضی از نمایندگان بعداً میبینند این اصلاً مطالعه نشده، ایراد دارد. خواهش من این است که حداقل هم هیأترئیسه محترم رعایت کند، در دستور بگذارند، قبلش مطالعه و بحث شود. به هر حال یکدفعه به دستور میآید، یکدفعه هم رأیگیری میشود. همه هم برای بانک دغدغه دارند. اینجا هست که بعضی موارد دیده نمیشود، کسی مخالفت میکند، حرفی زده میشود، طبیعتاً اینجا آن چیزی که باید باشد نمیشود.
به هر حال من خواستم این نکته را عرض کنم که مخالف و موافق در مجلس حق دارند حرف بزنند، حق دارند دیدگاههایشان را مطرح کنند، حتی حق دارد جلسه هم بگذارد، پیگیری کند. اینها حق نمایندگان است. اینکه حالا کسی که طراح بوده، کسی که از این طرح میخواهد دفاع کند، نمایندگان را تهدید کند که هیأت نظارت چرا برخورد نمیکنید، دو نفر مخالفت کردند، هتاکی کردند؟ من احساس میکنم اینها در شأن مجلس نیست و من انتظار داشتم هیأترئیسه محترم خصوصاً رئیس در جلسه قبل تذکر بدهد.
ضمن اینکه همین تذکر هم ماده (59) است، آقای قاضیزاده! ما ضمن احترام به حضرتعالی، شما را هم قبول داریم، واقعاً هم مدیریتتان قابل تحسین است، ولی واقعاً در جلسه قبل و امروز من چند بار به آقای قالیباف میگویم من تذکر دارم، ایشان میگوید نام شما را نبردند. دقیقاً تذکر (75) که داریم، ما انتظار داریم آقای قالیباف همه را یکسان نگاه کنند. بعضی خواص بعضی وقتها شاید پیغام هم میدهند که ایشان بیاید صحبت کند، ما داریم احساس میکنیم، همه هم دارند میبینند. بعضی وقتها ما باید چند دفعه به آنجا برویم که ما این تذکر را داریم، ایشان هم میگویند ما موافق نیستیم. در صورتی که ماده (75) نیاز به موافقت ایشان هم ندارد. عذرخواهی میکنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشکرم. جناب آقای صباغیان، دوست عزیز و خدوم ما و دغدغهمند مجلس، همکار عزیزمان! آن برادری که صحبت کردند و تذکر دادند، جناب آقای رسولنژاد! اجازه میفرمایید آقای صباغیان عرایض بنده را گوش بدهند؟ اولاً عزیزی که صحبت کردند مخاطبشان بعضی از مطالب رسانهای شده بعضی از همکاران بود که در فضای مجازی مصاحبههایی کرده بودند، ناظر به آنها صحبت کردند، نه کسانی که در مخالفت با طرح صحبت کردند.
اما آن مطلبی که در رابطه با هیأترئیسه فرمودید که این در دستور نبوده، جناب آقای صباغیان! دقت میفرمایید؟ شما که همکار باسابقه ما هستید میدانید که بحث بررسی اولویت اصلاً موضوع خارج از دستور است. بله، وقتی طبق ماده (100) شما میخواهید اولویت موضوعی را بررسی کنید، تبصره (1) یا تبصره (2)، خارج از دستور اولویت مورد رسیدگی قرار میگیرد، اگر اولویت تصویب شد آنگاه در همان جلسه یا جلسه بعد در دستور قرار میگیرد. بنابراین این انتظار که موضوعی که بالاصاله خارج از دستور است در دستور باشد، شما که همکار باسابقه ما هستید حتماً با روندهای آییننامه بیشتر از بنده آشنا هستید. بنابراین از این نظر اشکالی به دبیر محترم و عزیزانی که این کار را مدیریت میکردند وارد نیست.
16
اعلام وصول (1) فقره طرح

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حاجآقا موسویلارگانی! یک اعلام وصول هست که برای کمیسیون امنیت است، بفرمایید. حاجآقای ذوالنوری خیلی باانگیزه دنبال میکنند.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! یک طرح و چند تا سؤال هست که با اجازهتان اعلام وصول میکنیم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
فقط کمی در قرائت سرعت بدهید که زمان نگیرد.

سيدناصر موسوي لارگاني
طرح تفسیر ماده (7) قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران مصوب (22) آذر 1399 مجلس شورای اسلامی اعلام وصول میشود.
17
اعلام وصول (6) فقره سؤال

سيدناصر موسوي لارگاني
سؤال ملی جناب آقای سیدسلمان ذاکر نماینده محترم ارومیه از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص عدم استفاده از ظرفیت و امکانات لازم در شرکتهای زیرمجموعه وزارت کار جهت کاهش آمار بهکارگیری و بالا بردن درآمد سرانه و شاخصهای سلامت و آموزش جهت توسعه پایدار و عادلانه در استانهای کشور اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای سیدمجتبی محفوظی نماینده محترم آبادان و تعداد دیگری از نمایندگان از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص عدم کنترل و عدم رعایت شئونات اخلاقی و تبلیغات ناهنجاریهای اجتماعی در شبکه نمایش خانگی اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای سیدمجتبی محفوظی نماینده محترم آبادان و تعداد دیگری از نمایندگان از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص علت عدم اقدام لازم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه امر به معروف و نهی از منکر، تحکیم بنیان خانواده و موضوع حجاب و عفاف اعلام وصول میشود.
ـ سؤال منطقهای جناب آقای سیدمجتبی محفوظی نماینده محترم آبادان و تعداد دیگری از نمایندگان محترم از وزیر محترم نیرو درخصوص علت ورود آب فاضلاب و پسابها در رودخانههای کارون و بهمنشیر اعلام وصول میشود.
ـ سؤال منطقهای جناب آقای جلیل مختار نماینده محترم آبادان از وزیر محترم آموزش و پرورش در مورد تخلفات در آموزش و پرورش آبادان، علت نظارت و کنترل لازم درخصوص خروج اسامی مدارس منحله از لیست اعلامی توسط وزارت آموزش و پرورش اعلام وصول میشود.
ـ سؤال منطقهای جناب آقای جلیل مختار نماینده محترم آبادان از وزیر نفت درخصوص علت عدم تکمیل و تجهیز پروژه بیمارستان نفت آبادان توسط وزارت نفت اعلام وصول میشود.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
18
ناطقان جلسه آقایان: نصراله پژمانفر، سیدمجتبی محفوظی، یعقوب رضازاده، احمد دنیامالی و محمدحسین حسینزادهبحرینی

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
ناطقین را اعلام بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای نصراله پژمانفر نماینده محترم مشهد و کلات.
ـ آقای سیدمجتبی محفوظی نماینده محترم آبادان.
ـ آقای یعقوب رضازاده نماینده محترم سلماس.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای احمد دنیامالی نماینده محترم بندرانزلی.
ـ آقای محمدحسین حسینزادهبحرینی نماینده محترم مشهد و کلات.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حاجآقای پژمانفر در خدمتیم.

نصراله پژمان فر
نطق 7 دقیقه ای
اعوذ بالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض ارادت خدمت مردم شهیدپرور کشور عزیزمان و آرزوی صحت و سلامتی برای مقام معظم رهبری و عرض ارادت ویژه به مردم شریف حوزه انتخابیهام مشهدالرضا که علیرغم فشارهای فراوانی که به آنها با توجه اینکه بیش از (60) درصد اقتصاد این شهر بر محور خدمات و زائرمحور بوده و به واسطه کرونا صدمات زیادی را دیدهاند و متأسفانه در مقابل این مشکلات، این شهر و اقتصاد این شهر در آستانه سختترین وضعیت است، عرض ارادت ویژهتری داشته باشم. اگر کسانی نگاه به اصول (113) تا (155) قانون اساسی داشته باشند، میبینند که رئیسجمهور عالیترین مقام رسمی کشور است، البته بعد از مقام معظم رهبری که وظایف خاص دیگری دارد. این روزها که در آستانه مباحث انتخابات ریاست جمهوری قرار داریم که باید کارنامه دو دوره چهارساله رئیسجمهور فعلی را مردم جمعبندی کنند، چند نکته قابل توجه است.
یک؛ مردم ما انتظار دارند که آقای روحانی نسبت به عملکرد خود نه در (100) روزی که وعده دادند، نه در چهار سال، بلکه نسبت به عملکرد هشتساله خود پاسخگو باشند.
آقای روحانی! بفرمایید سیاستهای گلابی شما با سفرههای مردم، با اشتغال جوانان تحصیلکرده چندمیلیونی این کشور چه کرده است؟
آقای روحانی! مردم این روزها بعد از هشت سال میگویند دریغ از پارسال. در کنار میز مذاکرات و میز مناظرات آقای روحانی باید میز پاسخگویی برای مردم پهن کند و در یک دادگاه مردمی عملکرد آقای روحانی مورد بررسی قرار گیرد.
آقای روحانی! مردم ما بارها و بارها به شما گفتهاند که مشکل ما سیاست خارجی آن هم به سبک ذلتباری که شما نسبت به آن انجام دادهاید نیست، بلکه مشکل ضعف مدیریت داخلی شماست که اصرار بر آن دارید. شما بلایی بر سر مردم آوردهاید که همه مسئولین شرمسار هستند.
مردم ما میگویند در گام دوم انقلاب مصونیت غیرقانونی مسئولین برخلاف قانون، شرع و عقل است و باید مصونیتهای بیوجه مثل خیلی از کشورهای دنیا برداشته شود. تشکیل میز بررسی عملکرد رئیسجمهور موجب اعتماد بیشتر مردم به نظام خواهد بود. کسانی که قائل هستند رئیسجمهور اصلاً هیچ اختیاری ندارد، سؤال از آنها این است که چرا وارد این عرصه شدهاید و سالها کار را به دست گرفتید و امروز هم با ولع دنبال این امور هستید؟ عزیزان! مردم دست شما را خواندهاند و میدانند بیعرضگی و ناتوانی شما، شما را به این وضع انداخته است.
سوم؛ مردم ما خیلی فراموشکار نیستند که کسی را که در کشور بالاترین نقش را در سالهای گذشته به عهده داشته و در مدیریت یک قوه و تأثیر در دو قوه دیگر ایشان زبانزد خاص و عام بازار سیداسماعیل مولوی نیز بوده است را فراموش کنند.
آقای رئیس که ژستهای هالیوودی بازی میکنید، مردم شما را باز دیکتاتور میدانند و شما را روی دیگر سکه روحانی، هر چقدر شما را روتوش کنند واقعیت فراموششدنی نیست.
بر خود لازم میدانیم که از مردم مقاوم، صبور و شهیدپرور یمن که در اوج عزت و با راهبرد مقاومت دماغ سعودیها را به خاک مالیدند تشکر کنم. در کنار تلاش خود در این روزها با جدیت از مردم فلسطین حمایت کردند و تجمعات جدی داشتند. ای کاش دیپلماتهای ما هم از شما درس میگرفتند و در این رویکرد مقاومت برنامههای خود را داشتند و حمایت از مردم فلسطین میکردند.
ما و ملت ایران اقدام تروریستی جریان تکفیری در افغانستان را که موجب به خاک و خون کشیده شدن دختران این کشور شد، این موضوع را محکوم نموده، شما مردم افغانستان! ما را در غم خود شریک و در تلافی کردن همراه بدانید.
در آستانه سالگرد مجلس لازم میبینم چند تا مسأله را در ارتباط با کمیسیون اصل (90) عرض کنم، اگرچه انشاءالله یک گزارش سالیانه نسبت به فعالیت یکساله این کمیسیون خدمت شما خواهیم داد. در موضوع چک، اقدامی که صورت گرفت باعث شد که یک مقداری وضعیت بازار بتواند از وضعیت نابسامان خارج شود و بخش قابل توجهی از پروندههای قضائی کاهش پیدا کند.
در ارتباط با سامانه املاک و اسکان که از دیگر کارهای کمیسیون است، اگرچه سامانه به صورت خوداظهاری فعال شده، اما انتظار کمیسیون همراهی تمامی دستگاههای مسئول در این سامانه است و همه مسئولین بدانند تمامی ابزارهای نظارتی خود را در ارتباط با راهاندازی این سامانه انجام خواهیم داد.
در ارتباط با واکسن علیرغم اینکه دستور رسیده بود و مجلس هم مصوب کرد، در گزارش کمیسیون هم آمده بود که از واکسنهای آمریکایی و انگلیسی باید پرهیز شود، متأسفانه تفسیر غلط آقای روحانی، کشور را به خطر انداخته است. امروز ایشان فرمودند که باید واکسنهایی را که از کشورهای دیگر ولو با همان ترکیب آمریکاییها و انگلیسیها باشد، وارد کشور شود که این مسأله را ما هشدار میدهیم. آقای روحانی! با جان مردم بازی نکنید.
در ارتباط با فعالیتی که ما در حوزه سربازها داشتیم، الحمدلله پیگیریها به اینجا رسید که توانستیم حقوق سربازها را به وضعیت قانونی خودشان برگردانیم. این نکته را من عرض کنم، عزیزان ستاد مشترک! کاری کنید که حقوق سربازها مثل پرسنل واقعی شما داده شود.
در موضوع آب در مسأله مشهد بحران داشتیم. وزیر نیرو دستور دادند یک ماه در میان جلسهای با حضور خودشان برگزار شود. سادهانگاری کردند، دو سال ترسالی شد این جلسات را قطع کردند. من خواهش میکنم نسبت به این موضوع ورود پیدا کنند. از رئیس قوه قضائیه تقاضا دارم در ارتباط با موضوع ارتفاعات مشهد، این موضوع را جدی بگیرند. ارتفاعات مشهد از دغدغههای مقام معظم رهبری است، تنها راه نجات هم این است که ما این اراضی را ملی حساب کنیم.
آخرین مسألهای که خدمت سروران عرض خواهم کرد این است که ما در ارتباط با کارهای خودمان پیگیر خواهیم بود و در کمیسیون اصل (90) دنبال خواهیم کرد. التماس دعا، به برکت صلوات بر محمد و آل محمد (حضار صلوات فرستادند)

حسينعلي حاجي دليگاني
از نطق برادر گرامی نصراله پژمانفر نماینده محترم مشهد و کلات تشکر داریم. از برادر گرامی سیدمجتبی محفوظی نماینده محترم آبادان دعوت میکنم که نطق هفت دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

سيدمجتبي محفوظي
نطق 7 دقیقه ای
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
«و سیعلم الذین ظلموا أی منقلب ینقلبون و العاقبه للمتقین»
ملت عزیز و شریف ایران! نمایندگان محترم سلام علیکم. سلام و درود بر ارواح پاک و طیبه شهیدان و امام شهیدان، روحاله کبیر و بر خلف صالح ایشان که پدرانه، حکیمانه، داهیانه، شجاعانه، دلسوزانه و با از خودگذشتگی تام کشتی انقلاب مقدس را در اقیانوسهای پرتلاطم فتنههای سهمگین و طوفانی سالم و با سربلندی هدایت نمودهاند. امامی که مصداق آیه کریمه «و لتسئلن یومئذ عن النعیم» هستند. به راستی که راجع به نعمتها از شما سؤال خواهد شد و چه نعمتی بالاتر از نعمت ولایت؟
نمایندگان محترم! من نمایندهام، نماینده شهری که روزی به دلیلی ربودن گوی سبقت در توسعه و پیشرفت در حوزههای مدرنیته و مدنیت، مردمش را به لافزنی متهم مینمودند. بله، شهر اولینها، شهر مدرنیته، شهر نخلهای مقاوم بیسر، شهر اروند و بهمنشیر، شهر مقاومت و ایثار و مردان دلیر، شهری که محاصرهاش باید شکسته میشد. شهر لجمن دفاع از تمامیت ارضی، «آبادان کبیر»، نگین تابناک خلیج فارس در سپیدهدم تاریخ. اما افسوس و صدافسوس که شهر اولینها پس از پایان جنگ تحمیلی تبدیل به شهر آخرینها شده است و فاقد اولویتهای زندگی مدنی است.
آبادان امروز نه آب دارد، نه فاضلاب. نه زیرساخت دارد نه آسفالت، نه فضای سبز دارد نه مبلمان شهری و به زمان ماقبل تاریخ برگشتهایم. آیا این همه عقبافتادگی و تأخر و تحقر و کمبرخورداری حق مردم آبادان است؟
مردمی خونگرم، شریف، نجیب و با حجب و حیا، مرزداران غیور همیشه در صحنه امروز پس از گذشت (33) سال از پایان دفاع مقدس، من به نمایندگی از این مردم شریف پس از آنکه از دولتهای گذشته و کنونی خیر قابل ملاحظهای مشاهده ننمودیم، روی به سید و مولایمان، پدر حکیممان مینمایم و به زبان مردم آبادان و به زبان سید مقاومت به حضرتش عرض میدارم:
«یابن الحسین، یابن الزهرا، سیدی! یابن الغطارفه الأنجبین یابن الحجج و البراهین نحن جنودک المجنده فی خوزستان و أخص بالذکر عبادان کنا و لازلنا، نجدد لک العهد و المیثاق و نطلب من سماحتک و نمد لحضرتک ید المعونه».
سید ما، سرور ما! همانگونه که معمار کبیر انقلاب دستور تاریخی شکست حصر آبادان را صادر نمودند و صد البته حصر شکسته شد، از معظمله درخواست مینمایم دستور تاریخی دیگری برای آبادان و دل آبادانیها که همواره برای شما و نظام مقدس میتپد صادر نمایید تا این بار شکسته شود حصر عقبافتادگی و عقبماندگی، حصر غرق شدن در سیلاب و فاضلاب، حصر تشنگی نخلهای بیآب، حصر زمینهای حاصلخیز تبدیلشده به شورهزار و نیزار، حصر گریه و زاری، گریه خانمان بیخانمان و مردان مستأصل و حیران، حصر جادههای پر از چاله، کوچههای پر از نخاله و جوانان بیکار و نحیف، مدیران ناکارآمد و ضعیف، مدیرانی که یکبار بابت ضعف و نامدیر بودنشان آبادان را به صدر اخبار میبرند و یکبار بابت عمل قبیح واکسندزدی.
اما سخنی با وزیر محترم کشور؛ چرا با وجود این همه ضعف و عقبماندگی در مدیریت شهری شهرستان ویژه و حساس آبادان و اطلاع و اذعان شما به این مورد همچنان بر ابقای مدیریت ضعیف اصرار دارید؟ چرا با وجود دستور مستقیم رئیسجمهور و معاونش همچنان با خالقین غائله واکسن پاکبانهای بینوا برخوردی نشده؟ ابقای آنها در جایگاه کنونی خودشان یعنی حمایت آشکارا و هویدا از اینگونه اتفاقات ناشایست.
جناب وزیر تعاون و رفاه و جناب مدیر شستا! مگر شما از اتفاقات عجیب و غریب پتروشیمی آبادان بیخبر هستید؟ ما که بارها به شما گفتیم و از شما خواستیم تا افتضاح به بار آمده جمع گردد. اما حمایت مستمر شما از افراد معلومالحالی که تصاویر آنچنانیشان شهره عام و خاص شد چه دلیلی میتواند داشته باشد؟
در زیارت عاشورا داریم که میفرماید: «و لعن الله الممهدین لهم بالتمکین» و در قرآن میفرماید: «و یوم یناد المنادی و قفوهم إنهم مسئولون». چه آن که واکسن پاکبانها دزدید، چه آن که تصاویر کذاییاش منتشر شد، چه آن که از آنها حمایت کرد، چه آن که با آنها عکس یادگاری گرفت و یا اینکه از دست آنها هدیهای دریافت کرد، فراموش نکنید که «إن الله بالمرصاد» و از یاد مبرید که مردم ما صدامکش و شاهافکنند و آبادان و خرمشهر همچنان در وضع جنگزدگی هستند.
اما کلام پایانی با رهبر عزیزمان؛ «یابن رسولالله اروحنا لک الفداء و الوقاء دمت سیداً مرشدا و علماً مجدداً و قائداً مسددا ًحتی قیام الحجه المنتظر الموعود، استغثنا بک و أنت أهل الاغاثه والسلام علیک و علینا و علی عبادالله الصالحین». والسلام

حسينعلي حاجي دليگاني
از نطق برادر گرامی سیدمجتبی محفوظی نماینده محترم آبادان تشکر داریم و از برادر گرامی یعقوب رضازاده نماینده محترم سلماس دعوت میکنیم که نطق هفتدقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقا! لطفاً این پروتکلهای بهداشتی را هم رعایت بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني

يعقوب رضازاده
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«إن الله یأمرکم أَن تؤدوا الأمانات إلى أهلها و إذا حکمتم بین الناس أن تحکموا بالعدل»
با سلام و درود به حضرت آقا، امام زمان و نایب بزرگوار آن عزیز، رهبر فرزانه و معظم انقلاب. سلام و صلوات به ارواح طیبه شهدا، به ویژه حضرت امام، سردار قلبها، سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی و شهیدان با افتخار سلماس، شهیدان مهدی خلیلی و توحید مرادی.
سلام و درود بر ملت ایران، نمایندگان مؤمن و انقلابی مجلس، هیأترئیسه محترم به ویژه رئیس انقلابی مجلس جناب آقای دکتر قالیباف. سلام و درود به مردم شریف و قهرمان و شهیدپرور شهرستان سلماس و تقدیر و تشکر از مردم نجیب سلماس، کهنهشهر، کرهسنی، لکستان و کوهسار، شپیران و کناربروژ و تمام روستاهای حوزه استحفاظیام که به اینجانب اعتماد نمودند و بنده را به عنوان خادم خود انتخاب نمودند.
سلام بر شهر سعید سلماسیها، شهر جعفر سلماسی، شهر محمدحسین صدقیانی، نیمتاج سلماسی، روحانی مبارزه حاج عبدالکریم از علمای مشروطه، حیدرخان عماوغلی اولین مهندس برق ایران و همچنین تیمور لکستانی پدر برق ایران و شهرام اسدی کارگردان روز واقعه و تمامی حماسهسازان. درود بر ملت مظلوم غزه و فلسطین و مرگ بر اشغالگران غاصب و نامشروع اسرائیل و دعوت از ملت بزرگ ایران برای ایجاد حماسه خردادماه و شرکت در انتخابات ریاست جمهوری و انتخاب رئیسجمهور مؤمن و متدین و انقلابی در خط امام و رهبری، تا امید مجدداً به کشور ما بازگردد و موجب ناامیدی دشمنان گردد.
توصیه جدی به وزارت خارجه و کشورهای اروپایی که بایستی فرموده مقام معظم رهبری درخصوص تحریمها یکجا و بدون قید و شرط برداشته شود و هیچ فرصتکُشی و زمانکُشی به این کشورها داده نمیشود.
اما درخصوص مشکلات حوزه انتخابیهام نگین آذربایجان، شهرستان سلماس با هزار شهید، مردمی نجیب و متدین. (94) کیلومتر مرز مشترک با ترکیه، اما فاقد هیچگونه بازارچه مرزی، پایانه مرزی و معبر مرزی است. متأسفانه وزارت کشور و وزارت خارجه این دولت نتوانست به حق قانونی این مردم جامه عمل بپوشاند. ما شاهد از دست رفتن کولبران عزیز که برای معیشت خودشان تلاش میکنند هستیم.
تذکر و تأکیدم به وزیر اقتصاد است، منطقه ویژه اقتصادی از سال 92 کلنگزنی شده، ولی متأسفانه عملی نشده است. تا کی باید دنبال بهانهتراشی این دولت و دولتهای آینده باشیم؟
تذکر و تأکیدم به وزیر راه و شهرسازی است، مگر میشود یک شهرستان مرزی (482) کیلومتر جاده روستاییاش از نعمت آسفالت محروم باشد؟ چقدر باید تبعیض برای شهرستانهای مرزی دیده شود؟ از نظر زیرساختهای گاز، آب، طرح هادی. وزیران محترم نیرو، بنیاد مسکن، گاز! تا کی میخواهید به این شهرستانهای مرزی اعتبارات قطرهچکانی بدهید؟
تذکر به وزرای مسکن و بهداشت؛ شهرستان سلماس دارای یک بیمارستان فرسوده است. بیمارستان جدیدش از سال 92، (20) درصد پیشرفت داشته است. به این دو وزیر و دولت روحانی باید احسنت و تبریک گفت، خوشا به حال این مردم که چنین وزیرانی داریم.
تأکید به وزیر ورزش؛ از سال 98 ورزشگاه افتتاح شده، اما نه آبی، نه برقی.
وزیر محترم نیرو:
سیستم اصلاح آبیاری سد زولا، سد شهدای تازهشهر متأسفانه مانده است. (200) میلیارد اعتبار لازم است، فقط در امسال (15) میلیارد واگذار شده است. آیا با این اعتبار مشکل حل میشود؟ اصولی فکر کنید و اصولی انجام بدهید.
وزیر نیرو؛ فاضلاب شهری سلماس فقط (42) درصدش اجرایی شده است. مجدداً وزیر نیرو درخصوص سیلاببند دیرعلی که همهساله خسارت و سیلاب ایجاد میکند، باید فکر اساسی شود.
وزیر جهادکشاورزی! برای توزیع نهادههای دامی، نهادههای کشاورزی از الان تلاش کنید.
وزیر آموزش و پرورش! احسنت بر تو که (82) مدرسه سلماس در کانکس تحصیل میکنند و این به هیچوجه قابل قبول نیست.
نهایتاً تذکراتم به وزیر جهادکشاورزی و وزیر صمت درخصوص حل مشکلات و همچنین کمک به ساماندهی کولبران و حل اوقاف، زمینهای سلماس و کهنهشهر. در آخر تقدیم شعری به ملت ایران:
حیدربابا ایگیت امک ایتیرمز
عمومور گئجر افسوس بره بیتیرمز
نامرد اولان عومری باشا یتئیرمز
بیزده والله اونوتماریق سیزلری
گور نمسک حلال ائدون بیزلری

حسينعلي حاجي دليگاني
از نطق برادر گرامی یعقوب رضازاده نماینده محترم سلماس تشکر داریم و از برادر گرامی احمد دنیامالی نماینده محترم بندرانزلی دعوت میکنم که نطق پنج دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

احمد دنيامالي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و درود و احترام به ساحت همه شهدای انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی و شهدای ترور و خاصه شهدای دفاع حرم. به روح مطهر امام راحل عرض ادب و احترام دارم و عرض ارادت به محضر مقام معظم رهبری.
موضوع انتخابات و بحث مشارکت عمومی امری مهم و حیاتی برای کشور به شمار میرود. با وجود مشکلات معیشتی و سختیهای جاری در زندگی مردم، به لطف الهی، آحاد جامعه در این انتخابات پرشور، شرکت خواهند کرد و مشت محکمی بر دهان یاوهگویان خواهند زد. امروز روز وحدت است. امروز روز نشان دادن عزم ملی ایران اسلامی در مقابل همه آنانی است که بیش از (44) سال است که میخواهند این نظام موفق نشود.
دوستان ناآگاه و دشمنان بدانند کشوری که به واسطه دشمنی آمریکاییها و رژیم نامشروع و اشغالگر صهیونیست از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی روزانه مشکلات زیادی را تحمل میکند، بدانند که نظام سلطه و سرمایهداری تودهنیهای زیادی از فرزندان این سرزمین دریافت کرده و دریافت خواهند کرد. آنها میخواهند مردم ما در میادین حضور نداشته باشند. رمز موفقیت ما امروز حضور مستحکم همه آحاد جامعه در میدان است. اطمینان دارم دیپلماتهای ما این استراتژی را سرلوحه کار خود قرار میدهند.
میدان برای ما فرصت است، نه تهدید. اگر میدان را از دست بدهیم به اعتراف غربیها استقلال ما را خواهند گرفت. میدان یعنی مرعوب نشدن در مقابل دشمنان این سرزمین.
یک سال از عمر مجلس یازدهم گذشت. درخصوص عملکرد یکساله مجلس با همه تلاشهای صورتگرفته، ما نباید از عملکرد خود راضی باشیم. تأکیداً عرض میکنم، در چند حوزه بایستی مراقبت داشته باشیم. از همه مهمتر این توصیه به خودم است، حوزه اخلاق. مجلس انقلابی مجلسی محکم و مستحکم در مقابل دشمنان این نظام باشد و در مقابل دوستان نظام باید بسیار لطیف و بامحبت باشد. سیره نبوی و ائمه معصومین (علیهالسلام) انتظاری است که باید از مجلس انقلابی داشته باشیم.
دوستان عزیز! در حال حاضر بیش از (400) طرح و لایحه در انتظار نوبت است. طرحهای فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزههای مختلف از انتخابات گرفته، محیطزیست، معدن، احزاب سیاسی، شوراها و شهرداریها و خیلی از موارد دیگر در انتظار نوبت است. بعضی از این لوایح موافقتنامههای چندجانبه و دوجانبه بین ایران و سایر کشورها است. قرار این بود که مجلس یازدهم محوریت خود را بر مبنای لایحهمحوری قرار دهد. آیا واقعاً ما به این شکل رفتار کردهایم؟ آنچه که آمار نشان میدهد ما به سمت طرحمحوری رفتهایم. تحقیقاً این عکس آن چیزی است که ما در ابتدای مجلس یازدهم تعیین کرده بودیم. بنابراین به نظر من باید همه ما کمک کنیم که در این خصوص تجدیدنظر کنیم.
تحقیق و تفحصهای زیاد، تحقیق و تفحص حق مجلس است، ولی اگر بیش از اندازه باشد تحقیقاً میتواند وقت ما را بگیرد. من در بحث نظارت میدانی اعتقاد دارم که کارکردهای خوبی داشتیم، نظارت بر مدیریت بازار سرمایه، بازگشت ارزهای صادراتی، تأمین مالی دولت، ساماندهی طرحهای نیمهتمام عمرانی و سایر موارد، نظارتهای تخصصی کمیسیونها و پاسخگو کردن وزرا به کمیسیونها، همه اینها مواردی است که در حوزه نظارت به نظر من بد عمل نکردیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

حسينعلي حاجي دليگاني
از نطق برادر گرامی احمد دنیامالی نماینده محترم بندانزلی تشکر داریم. از برادر گرامی محمدحسین حسینزادهبحرینی نماینده محترم مشهد و کلات دعوت میکنم که نطق پنجدقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

محمدحسين حسين زاده بحريني
نطق 5دقیقه ای
سلام علیکم و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم»
در این فرصت کوتاهی که توفیق پیدا کردم محضر برادران و خواهران عزیزم دقایقی را صحبت کنم، اولاً میخواهم به شما تبریک عرض کنم و تشکر کنم به خاطر کار بزرگی که مجالس نهم و دهم و مجالس قبل از آن موفق نشدند، اما در این مجلس به فضل خدا و با درایت و همت شما انجام شد.
من در جلسه روز یکشنبه به تفصیل خدمت شما عرض کردم، گره کور اقتصاد ایران این است که ما با نقدینگی فزاینده غیر هدایتشده مواجهیم، تعبیر بنده سونامی نقدینگی است. اما جهت این سونامی معلوم نیست، هر روز به یک جایی حرکت میکند. چرا اینطور است؟ چون بانک مرکزی شما ناتوان است، اقتدار کافی ندارد. چرا اقتدار کافی ندارد؟ مهمترین ریشه ناتوانی بانکهای مرکزی وابستگی آنها به دولت است.
مقام معظم رهبری همین اخیراً یک تعبیر قشنگی داشتند، فرمودند: «کسری بودجه امالخبائث است». این فرمایش آقا نتیجه (40) سال تجربه است. ایشان یا رئیسجمهور بودند، یا رهبر بودند، (40) سال تجربه ایشان در این یک جمله است، کسری بودجه دولت امالخبائث است. چرا دولتها به خودشان اجازه میدهند کسری بودجه ایجاد کنند؟ چرا دولت در همین بودجه 1399 (اولین بودجهای که شما تصویب کردید)، چرا به خودش اجازه داد یک لایحهای بیاورد (320) هزار میلیارد تومان کسری! چون یک بانک مرکزی در اختیارش دارد. اگر بخواهید اقتصاد ایران را نجات بدهید باید بند ناف بانک مرکزی را از دولت قطع کنید. این کار را شما شروع کردید.
عزیزان، برادران، خواهران! اهمیت کار خودتان را بدانید، بدانید چکار بزرگی کردید.
به محض اینکه این اتفاق مبارک افتاد، مخالفتهایی که با این کار شد دو گروه بودند، بعضی منافعشان تهدید شد مخالفت کردند، ما با آنها کاری نداریم، ما وظیفهمان را داریم انجام میدهیم. اما عزیزانی بودند که از سر دلسوزی و دغدغه دینی ورود کردند. منتقدان، سرمایه مجلس هستند. ما نمیتوانیم به منتقد بیاعتنا باشیم. به محض اینکه این بحث شروع شد از پریروز تا دیشب بنده و جناب آقای دکتر نبویان که خدمتشان بودیم، بنده (14) ساعت خدمت یکی از مؤثرترین منتقدان نشستم و با هم صحبت کردیم. جناب آقای دکتر داودی که این روزها اسمشان در صحن زیاد مطرح شد.
از نظر من آقای دکتر داودی سرمایه این مملکت است، انتقادش هم سرمایه مجلس است. اما بعد از کلی صحبت من از جناب آقای دکتر نبویان نقل میکنم، خودشان تشریف دارند، میتوانند عرض بنده را تأیید کنند، ایشان فرمودند، من عین عبارت را بگویم؛ «تقریباً سؤال یا اشکالی ندیدم که آقای دکتر داودی مطرح کنند بحرینی جواب آن را نداشته باشد». علت اینکه این هجمه ایجاد شد این بود که قبلاً این گفتگوها مطرح نشده بود.
به نظر من مجلس درایت به خرج داد، هیأترئیسه درایت به خرج داد، این دوشوری شده است. من الان از همه شما، از همه صاحبنظران، دلسوزان، استادان حوزه، دانشگاه، مدیران بانکی و از همه کسانی که دلشان برای ایران میتپد خواهش میکنم در این مدت ورود کنید، نظرات کارشناسی را بیاورید، ما هم هیچ عجلهای نداریم. با آرامش با هم بنشینیم موارد ایراد طرح را هم شناسایی کنیم. کمااینکه در همین گفتگوهای این دو، سه روزه که ما با آقای دکتر نبویان و آقای دکتر داودی و آقای دکتر ایزدخواه و آقای دکتر زنگنه نشستیم، چند مورد نقاط ضعف طرح مشخص شد، گفتیم چه خوب... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از ایراد نطق برادر گرامی محمدحسین حسینزادهبحرینی نماینده محترم مشهد و کلات تشکر داریم. آقای رئیس! نطقها تمام شد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
19
قرائت نامه نمایندگان مجلس شورای اسلامی خطاب به رئیسجمهور درخصوص ممانعت از اقدامات و واگذاریهای زیانبار و خلاف قانون وزیر نفت در حوزه صنعت هیدروکربوری و میادین نفت و گاز

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
بیانیه داشتیم، آقای دکتر دهنوی! بیانیه را قرائت بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
آقای دکتر! نامهای با امضای (205) نفر از نمایندگان خطاب به آقای رئیسجمهور آماده شده، منتها به جهت اینکه متن کامل نامه کمی طولانی بود، خلاصهای از متن را ما با اجازه جنابعالی قرائت میکنیم. آقای رئیس! متن کاملش هم به صورت رسمی برای آقای رئیسجمهور محترم ارسال خواهد شد و هم در اختیار رسانهها قرار خواهد گرفت.
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای روحانی
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
سلام علیکم
نظر به جایگاه ویژه و اهمیت راهبردی صنعت هیدروکربوری در پهنه جهانی و منطقهای، با دارا بودن خواص استراتژیک، ژئوپولتیک و ژئواکونومیک و نقشآفرینی کشور عزیز و مقتدر جمهوری اسلامی ایران در این عرصه، با در اختیار داشتن جایگاه نخست تجمیعی منابع نفتی و گازی در جهان، همچنین لزوم تحقق صیانت و بهرهبرداری بهینه از این منابع سرشار و خدادادی در بالادست و بهرهوری حداکثری با تکمیل حلقههای زنجیره ارزشافزوده در پاییندست، با توجه به ظرفیتهای عظیم سرمایه انسانی متخصص و متعهد و صنعتگران خلاق و کارآمد در بخشهای سخت و نرم این صنعت عظیم، همچنین اذعان و تأکید بر نقش اساسی وزارتخانه استراتژیک نفت در پیشرانی و تحقق اهداف کلان اقتصادی و خلق ثروت از بخش بالادست و پاییندست این صنعت و صیانت تکلیفی و اولویتدار از ذخایر هیدروکربوری و جلوگیری از هرزروی و مهاجرت منابع باارزش زیرزمینی به سمت کشورهای رقیب و همسایه که از اهم برنامههای راهبردی و محوری وزارت نفت بوده است، بیگمان اجرای آن را مستلزم اولویتبخشی در تمامی ابعاد علیالخصوص سرمایهگذاری و همچنین مدیریت عالمانه و صحیح با رفتار و اقدام جهادی مینماید.
بر این اساس در راستای نیل به این برنامهها و منطبق با اسناد بالادستی جمهوری اسلامی ایران از جمله سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در بخش نفت و گاز، سیاستهای ابلاغی برنامههای توسعه پنجساله پنجم و ششم، قوانین برنامههای پنجساله و سنواتی، قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و به ویژه سیاستهای اقتصاد مقاومتی، توسعه و تولید حداکثری از میادین مشترک نفتی و گازی در مناطق خشکی و دریایی به ویژه میادین مشترک با کشورهای عراق و عربستان در صدر اولویتها و فعالیتهای کشورمان قرار دارد و جزء وعدههای جنابعالی و تعهدات و وعدههای مکرر جناب آقای زنگنه وزیر محترم نفت به مردم و مجلس شورای اسلامی است.
با کمال تأسف به استحضار حضرتعالی میرساند طی هشت سال گذشته و تاکنون در توسعه و تولید حداکثری از میادین مشترک به ویژه میادین مشترک با کشور عراق و عربستانسعودی دچار عقبافتادگی فراوان، مهاجرت ذخایر هیدروکربوری به طرف کشورهای رقیب و همسایه و در نهایت خسارت و به یغما رفتن ثروت ملی شدهایم. در طی هشت سال اخیر نه تنها هیچ میدان مشترک نفتی جدیدی توسعه نیافته است، بلکه برعکس، برخی طرحهای توسعه مصوب قبلی و حتی قرارداد و سرمایهگذاری خارجی به شکل مشکوک و دلایل نامعلوم توسط آقای زنگنه وزیر محترم نفت کأنلمیکن و فسخ گردیدند.
جناب آقای رئیسجمهور! ما نمایندگان ملت شریف و عزیز ایران در مجلس شورای اسلامی در راستای انجام وظیفه قانونی و نظارتی خود صمیمانه از حضرتعالی درخواست مینماییم ضمن تذکر به رعایت قوانین و سندهای بالادستی صدرالاشاره در اولویتبخشی توسعهای به میادین مشترک و پرهیز و جلوگیری از هرگونه واگذاریهای شتابزده و غیرکارشناسی بستهای و غیربستهای میادین مستقل درونسرزمینی در ماههای پایانی دولت اقدامات مقتضی را به عمل آوردید.
مجدداً با تأکید بر ایستادگی در راستای حفظ صلاح و صرفه کشور و جلوگیری از این روند خسارتبار و با تصویب و قانونی کردن متن ذیل در قانون بودجه سال (که دوستان عبارتی را آوردهاند که عبارت این است) «وزارت نفت از طریق بخشهای خصوصی، تعاونی و نهادهای عمومی غیردولتی مکلف است در طرحهای توسعه ابتدائاً با اولویت میادین مشترک نفتی به نحوی عمل نماید که فرصتهای بهرهبرداری به نفع جمهوری اسلامی کاملاً و به موقع صیانت شود و هرگونه تخلف یا انحراف از این امر و یا اجرای ناقص این حکم به تناسب تخلف و جرم محسوب میشود که در مراجع قانونی و ذیصلاح قابل رسیدگی است».
اعلام مینماییم خسارات چندده میلیارد دلاری در بندهای فوقالاشاره ناشی از ترک فعل آقای زنگنه وزیر نفت غیرقابل گذشت و اغماض بوده و خسارت وارده به کشور به مراتب زیان بارتر از خسارات قرارداد کرسنت بوده که مستلزم تعقیب قضائی و رسیدگی عاجل قوه قضائیه میباشد.
ملت عزیز ایران و نمایندگان ملت خواستار پاسخگویی شخص جنابعالی به عنوان رئیس دولتهای یازدهم و دوازدهم درخصوص خسارات عظیم وارده در پی فرصتسوزی و ترک فعل جناب آقای زنگنه و جلوگیری آنجناب از واگذاری شتابزده و مشکوک طرحهای روزهای پایانی دولت هستیم.
با تشکر ـ بیش از (200) تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی
(امضاءکنندگان نامه عبارتند از آقایان: منصور آرامی، احد آزادیخواه، محمد آشوریتازیانی، حبیب آقاجری، سیدعلی آقازادهدافساری، مرتضی آقاطهرانی، سیدمصطفی آقامیرسلیم، یحیی ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، سیدلفته احمدنژاد، محمدرضا احمدی، موسی احمدی، احسان ارکانی، سلمان اسحاقی، مهدی اسماعیلی، ذبیحالله اعظمیساردوئی، عزتاله اکبریتالارپشتی، احمد امیرآبادیفراهانی، حسین امامیراد، مجید انصاری، شارلی انویهتکیه، عبدالجلال ایری، روحاله ایزدخواه، علی بابائیکارنامی، علیاصغر باقرزاده، مهدی باقری، امیرحسین بانکیپورفرد، صدیف بدری، علیاکبر بسطامی، فرهاد بشیری، خلیل بهروزیفر، هادی بیگینژاد، علیرضا پاکفطرت، سیدمحمد پاکمهر، نصراله پژمانفر، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، محسن پیرهادی، سیدرضا تقوی، رضا تقیپورانوری، مجتبی توانگر، احمد جباری، علی جدی، امیرقلی جعفریبروجنی، وحید جلالزاده، حسین جلالی، عبدالکریم جمیری، عباس جهانگیرزاده، حسین حاتمی، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، رضا حاجیپور، انور حبیبزادهبوکانی، علی حدادی، فریدون حسنوند، اماناله حسینپور، کمال حسینپور، اسماعیل حسینزهی، سیدالبرز حسینی، سیدشمسالدین حسینی، سیدکریم حسینی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، حسین حقوردی، سیدمرتضی خاتمی، سیدمسعود خاتمی، سیداحسان خاندوزی، علیاصغر خانی، محمد خدابخشی، حسین خسرویاسفزار، علی خضریان، عبدالناصر درخشان، محمدرضا دشتیاردکانی، سیدکاظم دلخوشاباتری، سیدمحسن دهنوی، سیدسلمان ذاکر، مجتبی ذوالنوری، حسین رئیسی، جعفر راستی، احمد راستینههفشجانی، رجب رحمانی، سیداحمد رسولینژاد، جلال رشیدیکوچی، ابراهیم رضائی، علی رضائی، مجتبی رضاخواه، یعقوب رضازاده، غلامحسین رضوانی، مهدی روشنفکر، حسین رجایی، رحیم زارع، منصورعلی زارعیکیاپی، علیرضا زاکانی، محمدمهدی زاهدی، محسن زنگنه، سیدجواد ساداتینژاد، محمد سبزی، محمد سرگزی، کیومرث سرمدیواله، مهدی سعادتیبیشهسری، معینالدین سعیدی، علیرضا سلیمی، اصغر سلیمی، اقبال شاکری، حسن شجاعیعلیآبادی، مالک شریعتینیاسر، مهدی شریفیان، حسینعلی شهریاری، مسلم صالحی، محمدرضا صباغیانبافقی، محمد صفائیدلوئی، محمد صفریملکمیان، مصطفی طاهری، سیدصادق طباطبائینژاد، مهدی طغیانی، فرهاد طهماسبی، محمود عباسزاده، روحاله عباسپور، فریدون عباسیدوانی، محمدجواد عسکری، مهدی عسگری، احمد علیرضابیگی، علی علیزاده، ابوالفضل عموئی، مهدی عیسیزاده، بهزاد علیزاده، علیرضا عباسی، موسی غضنفرآبادی، ملک فاضلی، محسن فتحی، سیدمهدی فرشادان، محمدحسین فرهنگی، احمدحسین فلاحی، حجتاله فیروزی، رحمتاله فیروزیپوربادی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدحمیدرضا کاظمی، غلامحسین کرمی، علی کریمیفیروزجائی، جواد کریمیقدوسی، علیاکبر کریمی، جبار کوچکینژادارمساداتی، عباس گلرو، عباس گودرزی، سهراب گیلانی، فداحسین مالکی، محمدرضا مبلغی، روحاله متفکرآزاد، ابراهیم متینیان، سیدمجتبی محفوظی، حسین محمدصالحیدارانی، پرویز محمدنژادقاضیمحله، جلال محمودزاده، مرتضی محمودوند، جلیل مختار، اردشیر مطهری، عباس مقتدایی، سیدمحمد موحد، سیدعلی موسوی، سیدموسی موسوی، سیدنظامالدین موسوی، سیدناصر موسویلارگانی، سیدمحمد مولوی، سیدمحمدرضا میرتاجالدینی، حسین میرزائی، سیدجلیل میرمحمدیمیبدی، الیاس نادران، احمد نادری، روحاله نجابت، مصطفی نخعی، مجید نصیرائی، علیرضا نظری، محمدتقی نقدعلی، بیژن نوباوهوطن، جواد نیکبین، علی نیکزادثمرین، حسن همتی، محمد وحیدی، مهرداد ویسکرمی، مجتبی یوسفی، سیدعلی یزدیخواه و خانمها: الهام آزاد، زهره الهیان، معصومه پاشائیبهرام، فاطمه رحمانی، سمیه رفیعی، عفت شریعتیکوهبنانی، زهرا شیخیمبارکه، پروین صالحیمبارکه، سارا فلاحی، فاطمه قاسمپور، شیوا قاسمیپور، زهرهسادات لاجوردی، فاطمه محمدبیگی، سمیه محمودی و فاطمه مقصودی).
آقای رئیس! خیلی ممنون، من فقط یک اصلاحیه را هم عرض کنم، در جلسه دیروز اسم دو تا از همکاران به عنوان غایب اعلام شد، یکی آقای دکتر مفتح بودند که از همکاران بسیار منظم هستند، در جلسه حضور داشتند و آقای ایزدخواه که اسمشان به اشتباه غایب اعلام شده بود، خیلی ممنون.
20
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
جلسه بعدی ما ساعت (7:45) دقیقه صبح روز یکشنبه دوم خردادماه 1400 است، دستور جلسه هم مطابق دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.