1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و صبحبخیر محضر ملت شریف و عزیز ایران و همچنین نمایندگان محترم، برادران و خواهران گرامی خودم. جلسه با حضور 223 نفر رسمی است، دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه نود و ششم روز سهشنبه چهارم خرداد ماه 1400 هجریشمسی مطابق با سیزدهم شوال 1442 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه پروتکل همکاری در زمینه مبارزه با جرائم سازمانیافته در دریای خزر، الحاقی به موافقتنامه همکاری در زمینه امنیت در دریای خزر.
2 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه تصویب اصلاحات کنوانسیون بینالمللی استانداردهای آموزش، صدور گواهینامه و نگهبانی برای دریانوردان.
3 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح اصلاح قانون بیمه کارگران ساختمانی.
4 ـ گزارش کمیسیون انرژی در مورد طرح الحاق (9) تبصره به قانون حمایت از توسعه صنایع پاییندستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایهگذاری مردمی.
5 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح مالیات بر عایدی سرمایه.
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح اصلاح قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفهای حسابداران.
7 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری اسلامی افغانستان درخصوص ارتباط بینالمللی راهآهن.
8 ـ سؤالات آقایان روحاله عباسپور نماینده محترم بوئینزهرا و آوج (یک فقره) و جناب آقای سیدمصطفی آقامیرسلیم نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس و تعدادی دیگر از نمایندگان محترم (یک فقره) از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری.
9 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان ملی استاندارد ایران.
10 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه احداث پتروشیمی الوند.
11 ـ گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مبنی بر تصویب تحقیق و تفحص از پرداخت حقوقهای نامتعارف در دستگاههای اجرایی.
12 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد بررسی وضعیت صنعت استخراج رمزارزهای جهانروا و مبادلات داخلی آن در کشور.
13 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد بررسی مغایرتهای قانونی در نحوه انتخاب و انتصاب رئیس سازمان بورس اوراق بهادار.
14 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد موارد اعلامی نقض اصول (77) و (125) قانون اساسی در موضوع سند (2030).
15 ـ گزارش کمیسیون اصل نودم قانون اساسی در مورد بررسی طرز کار دستگاههای مرتبط درخصوص واردات و توزیع محصولات تراریخته.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آیاتی چند از کلامالله مجید.
(آیات 65 ـ 62 از سوره مبارکه «یونس» توسط قاری محترم آقای سیدجواد موسویدرچهای آقای تلاوت گردید)
اللهم صل علی محمد و آل محمد
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
أَلا إِنَّ أَوْلِیاءَ اللَّهِ لا خَوْفٌ عَلَیهِمْ وَ لا هُمْ یحْزَنُونَ * الَّذِینَ آمَنُوا وَ کانُوا یتَّقُونَ * لَهُمُ الْبُشْرى فِی الْحَیاةِ الدُّنْیا وَ فِی الْآخِرَةِ لا تَبْدِیلَ لِکلِماتِ اللَّهِ ذلِک هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِیمُ * وَ لا یحْزُنْک قَوْلُهُمْ إِنَّ الْعِزَّةَ لِلَّهِ جَمِیعاً هُوَ السَّمِیعُ الْعَلِیمُ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از برادر عزیز و گرانقدرمان جناب حجتالاسلام والمسلمین سیدجواد موسویدرچهای تقدیر و تشکر میکنم، ترجمه آیات را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«بدانید که دوستان خدا نه ترسی بر آنان غلبه میکند و نه غصه میخورند. همان کسانی که واقعاً ایمان آوردهاند و مراقب رفتارشان هستند. مژده باد به آنان در زندگی دنیا و در آخرت، این وعده خداست و وعدههای خدا تغییرناپذیر است، این است آن کامیابی بزرگ. حرفهای بیجای دشمنان غصهدارت نکند، چون عزت و آبرو یکسره دست خداست و او شنوای داناست». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! با اجازه اسامی غایبین و متأخرین را قرائت میکنم.

محمدباقر قاليباف

سيدمحسن دهنوي
آقایان: احسان ارکانی، روحاله ایزدخواه، حسین گودرزی، محمدرضا مبلغی و سیدکاظم موسوی. آقای رئیس خیلی ممنون.

محمدباقر قاليباف
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت سوم خرداد سالروز آزادسازی خرمشهر و چهارم خرداد روز مقاومت و پایداری

محمدباقر قاليباف
من لازم میدانم سوم خرداد، روز آزادسازی خرمشهر را به همه ملت عزیزمان عرض تبریک و تهنیت داشته باشم. بدون شک آزادسازی خرمشهر نقطه عطفی هم از بعد معنوی و هم از بعد سیاسی و نظامی و دفاعی در دوران دفاع مقدس بود. از این جهت که حضرت امام (رضواناللهتعالیعلیه) فرمودند خداوند خرمشهر را آزاد کرد. این اوج اعتقاد به سنتهای الهی و نصرت الهی بود، برای رزمندگان مخلص و زمان آزادسازی خرمشهر هم نحوه رفتار دنیا در اوج قدرت رزمندگان در بعد سیاسی و نظامی تغییر پیدا کرد. این روز را گرامی میداریم و یاد شهدا و امام شهدا و رزمندگان و ایثارگران و جانبازان عزیز در دفاع مقدس را گرامی میداریم.
امروز هم که چهارم خرداد است روز مقاومت و پایداری است، روز دزفول است که در تاریخ هم ثبت شده است. انصافاً دزفول هم در دوران دفاع مقدس بیش از (3000) بار با موشک و توپخانه و حملات هوایی مورد تجاوز واقع شد. این روز را هم به مردم عزیز دزفول تبریک میگوییم و انشاءالله آنها هم موفق و مؤید باشند.
4
طرح سؤال آقای روح اله عباسپور نماینده بوئین زهرا و آوج از آقای منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و نظر مجلس مبنی بر قانعکننده نبودن پاسخ وزیر

محمدباقر قاليباف
جناب آقای امیرآبادی! دستور اول را قرائت بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران اسلامی. آقای رئیس! اولین دستورمان سؤالهای آقایان روحاله عباسپور نماینده محترم بوئینزهرا و آوج و جناب آقای سیدمصطفی آقامیرسلیم نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس و تعداد دیگری از نمایندگان محترم از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری است. لازم به ذکر است سؤال جناب آقای بشیری که از وزیر راه در دستور هفتگی آمده بود، به دلیل سفر جناب آقای وزیر راه، سؤال از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری در دستور قرار گرفت که جهت استحضار نمایندگان محترم و ملت عزیز است. در خدمت جناب آقای موسویلارگانی هستیم که سؤال را خدمتشان باشیم.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
از سخنگوی محترم کمیسیون آموزش و تحقیقات درخواست میکنیم گزارش کمیسیون را ارائه بدهند.

احمدحسين فلاحي
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و صبحبخیر خدمت همه همکاران عزیز و ملت شریف ایران و عرض تبریک به مناسبت پیروزی جبهه مقاومت.
گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (737683) مورخه 30/7/99 گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درخصوص سؤال ملی آقای روحاله عباسپور از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری ـ علیرضا منادیسپیدان
خلاصه سؤال: چرا مواد (64)، (65) و (66) برنامه ششم توسعه مربوط به وزارت علوم اجرایی نشده است؟ چرا به بهانه اجرای طرح آمایش سرزمین، دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی واقع در غیر از مراکز استانها تضعیف و ناکارآمد شده، به طوری که موجب کاهش دانشجو و افت فعالیتهای علمی و تحصیلی شده است؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی سؤال فوق در جلسه رسمی مورخه 24/9/99 کمیسیون با حضور (16) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم علوم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت وزیر محترم علوم هستیم. جناب آقای دکتر غلامی شما (15) دقیقه فرصت دارید که میتوانید در یک یا دو نوبت صحبت بفرمایید. جناب آقای غلامی! در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
همکاران لطف کنند سر جای خودشان مستقر باشند. جناب آقای غلامی! میتوانید ماسکتان را هم بردارید و راحت باشید.

منصور غلامی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و روزبخیر دارم. سالروز حماسه سوم خرداد و همچنین روز مقاومت به خصوص در شهر مقاوم دزفول را گرامی میداریم و یاد و خاطره همه شهدای عزیز، جانبازان و ایثارگران را گرامی میدارم.
جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم! سؤال نماینده محترم، سؤال مبسوطی است. اینکه مواد سهگانه مرتبط در قانون برنامه ششم را بشود در (15) دقیقه گزارش عملکرد داد، کار سختی است. اما تلاش خواهم کرد که به طور خلاصه اهم مسائل را عرض کنم.
یکی از مباحث، مباحث مربوط به دانشگاه پیام نور است که در حوزه توسعه ارتباطات بینالمللی واحدهای برونمرزی و تبدیل به هاب منطقهای شدن، دانشگاه پیام نور فعالیتهای گستردهای را انجام داده است. ارتباطات بینالمللی را در قالب تفاهمهای بینالمللی در حوزه آموزشهای الکترونیک با دانشگاههای داخل از دانشگاههای بزرگ شکل داده است. هرچند در زمان شیوع بیماری کرونا این فناوری در حوزه آموزش یک گسترش همهگیر و بیسابقهای را شکل داده است، اما از ابتدای شروع برنامه دانشگاه پیام نور این بحث را پیگیری میکرده است و توفیقات زیادی داشته است، به طوری که تعداد زیادی از دروس واحدهای درسی در فضای غیرحضوری عرضه میشد و قبل از شیوع کرونا هم تعداد زیادی فارغالتحصیل داشتند. در زمینه همکاری با دانشگاههای خارج از کشور در همین رابطه با دانشگاههایی از اروپا، استرالیا، کانادا و در آسیا دانشگاههایی از پاکستان و هند ارتباط و همکاریهای نزدیک داشتند. در افغانستان یکی از واحدهای فعال ما دانشگاه پیام نور است که بیش از (900) دانشجو در افغانستان دارد. تحصیل بیش از (1000) دانشجوی ایرانی و غیرایرانی در (56) نمایندگی دانشگاه در (43) محل در خارج از کشور برمبنای آموزشهای الکترونیک امروز جزء دستاوردهایی است که در اجرای برنامه توفیق آن نصیب دانشگاه پیام نور شده است. دورههای مشترک را با دانشگاههای دیگر تنظیم کردند که با مدارک دوگانه یا Dual degree فارغالتحصیل میکنند. دورههای کوتاهمدت و همکاریهای مشترک دیگری هم هست که به لحاظ ضیق وقت من وارد نمیشوم.
خلاصه عرض من در این گزارش این است که علیرغم محدودیتهایی که در رابطه با بحث دانشجو و ساماندهی مراکز پیام نور وجود داشته است در اجرای این وظیفه توفیقات خوبی داشته است. در ساماندهی مجموعه واحدها که به دلیل کاهش دانشجو اتفاق افتاده و جزء بحثهای مهم مدیریتی دانشگاه پیام نور هم بوده است (137) واحد و (490) مرکز را هماهنگ و سازماندهی کردند برای آموزشهایی که در برنامهریزی جدید مبتنی بر دروس، سرفصلها و محتوای دروس جدیدی اداره میشود.
یکی از دانشگاههایی که در برنامه به آن توجه شده است بحث دانشگاه فنی و حرفهای است که در دانشگاه فنی و حرفهای هم استحضار دارید وقتی که از آموزش و پرورش منفک و منتقل شد مسائل اداری متعددی وجود داشت از جمله انتقال اداری و سازمانی و جابهجایی املاک همه اینها با زحمات شبانهروزی همکاران من انجام شده است، مدرسین، حقالتدریسیها و سایر پرسنلش هم ساماندهی شده است و امروز بحمدلله جزء دانشگاههای فعال در حوزه آموزشهای مهارتی محسوب میشود. در رابطه با دانشگاه فنی و حرفهای بندهای دیگر این قانون را هم من توضیح خواهم داد.
در مورد بازنگری آییننامههای تحصیلی در بحث نخبگان، فعالیتهایی که صورت گرفته است در دو حوزه مربوط به بند «ث» ماده (64) قانون برنامه، یکی اینکه با همکاری آموزش و پرورش و سازمان پرورش استعدادهای درخشان فعالیتهای پرورش نخبگان، هدایت تحصیلی و حمایت از نخبگان به خوبی ادامه داشته و آییننامههای مربوطه مورد بازنگری قرار گرفته است و در حوزه پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان در همه دانشگاههای کشور از جمله دانشگاه آزاد اسلامی امروز براساس همین آییننامه نخبگان به دانشگاه راه پیدا میکنند.
در همکاری با بنیاد ملی نخبگان، نخبگان دانشگاهی از امتیازات مندرج در آییننامههای مربوطه برخوردار میشوند و این کار به صورت مستمر و با پوشش نسبتاً وسیعی برای همه فرزندان این آب و خاک دارد انجام میگیرد. از جمله کمکهایی که در این حوزه وزارت علوم انجام داده است کمک به جذب فارغالتحصیلان نخبه دانشگاههای داخلی و دانشگاههای خارجی است که از طریق یک همکاری نزدیک با بنیاد ملی نخبگان هر ساله دارد انجام میگیرد، یکی از نقاط مثبت حفظ دانشآموختههای نخبه کشور در داخل کشور بوده و هست.
در رابطه با تکریم نخبگان و پیشکسوتان هم هر ساله در کشور چند جشنواره برگزار میشود، از جمله جشنواره فارابی، جشنواره خوارزمی، بزرگداشت سرآمدان آموزشی در کشور در ایام بزرگداشت هفته معلم و بزرگداشت سرآمدان پژوهشی در هفته پژوهش که در تمام این برنامهها تلاش بر این است که احترام و تکریم پیشکسوتان علم و پژوهش در کشور به طور مستمر شکل بگیرد و این جزء برنامههای جاری و دائم وزارت علوم بوده و هست.
در بحث ایجاد واحدهای دانشگاهی مشترک با کشورهای دیگر در حوزه فنی و حرفهای (موسویلارگانی ـ آقای دکتر شما هشت دقیقه صحبت کردهاید) من چون بحثم بریده میشود با اجازهتان تا آخر عرایضم را ادامه میدهم. (موسویلارگانی ـ بفرمایید) واحدهای دانشگاههای فنی و حرفهای و دانشگاه جامع علمی کاربردی تا به حال به دلایل مختلفی که از جمله شرایط خاص داخلی خودشان برای گذر از یک مرحله از دوره پذیرش دانشجو و تغییر برنامه آموزش و پرورش در فارغالتحصیلی دبیرستانها بود، فرصت پرداختن به شعبههای خارج از کشور نداشتند. اما در سایر زیرنظامها از جمله دانشگاه جامعهالمصطفی واحدهای برونمرزی متعددی دارد که در حوزه آموزش عالی مورد توجه و حمایت بوده است.
از جمله بندهایی که در ماده (65) قانون برنامه اشاره شده است، بهروزرسانی تجهیزات و امکانات دانشگاه فنی و حرفهای است که مقدمتاً عرض کردم با توجه به انتقال از آموزش و پرورش زیرساختهای مناسب برای حوزه آموزش عالی بهخصوص تربیت نیروهای مهارتی بهروز نداشته و لذا نیاز جدی به تکمیل و ارتقای تجهیزات داشت. در همین رابطه در سال 98 اعتبارات بسیار خوبی برای تجهیزات این دانشگاه اختصاص داده شد که نسبت به سال قبل (4) برابر بود. (212) میلیارد تومان هم در سال 99 برای تجهیزات آزمایشگاهی داده شد، تعداد (150) ماشین از سیستمهای جدید تکنولوژی جدید از طریق اموال تملیکی از گمرک برای این دانشگاه دریافت شد و توزیع شد بین کارگاههای مربوطه در کشور، (13) آزمایشگاه مرکزی ایجاد و تجهیز شد که در (10) استان این گسترش داشت. از ظرفیت خیّرین هم برای حمایت از تجهیزات آزمایشگاهی دانشگاه فنی و حرفهای استفاده شد که بیش از یا بگوییم قریب به (6) میلیارد تومان از این طریق برای تجهیزات جذب شد.
برای توسعه فعالیتهای آموزشهای مهارتی در کشور از سال 97 تا به حال (9) آموزشکده جدید مجوز داده شد، ایجاد و فعال شد، دانشجو پذیرفته است و همزمان در تعدادی از مراکز شهرستانها با دادن مجوز جدید از فضاهای موجود برای دو گروه پسران و دختران آموزشهای مجزا با افزایش ظرفیتها استفاده شده است که منجر به افزایش پذیرش دانشجو در این حوزه مربوطه شده است. (23) رشته جدید ایجاد شده است و (752) رشتهمحل جدید در مقاطع کاردانی و کارشناسی در کشور شکل گرفته و در سال 99 هم مسأله در دست پیگیری بوده و به این موارد افزایش داده شده است.
آموزشهای مجازی در دانشگاه فنی و حرفهای توسعه داشته، در مجموع تمام تلاش بر این بود که دانشگاه فنی و حرفهای مورد حمایت جدی قرار بگیرد. در همین حوزه دانشگاه جامع علمی کاربردی فعال بوده، واحدهای غیردولتی دانشگاه جامع علمی کاربردی مورد حمایت بوده است. (180) مرکز نوآوری را در کنار دانشگاه جامع علمی کاربردی ایجاد کردیم که بیشتر به بحث اشتغال بهتر، بر مهارتافزایی دانشجویانشان منجر خواهد شد. در مجموع در دانشگاههای فنی و حرفهای و جامع علمی کاربردی تلاش به افزایش ظرفیت بوده است. مشکلی که در این رابطه وجود دارد دو عامل باعث عدم رسیدن به حدنصاب ظرفیت پیشبینیشده در برنامه بوده است:
1 ـ اجرای برنامه (6 ـ 3 ـ 3) آموزش و پروش باعث شد که یک سال فارغالتحصیلهای دبیرستانهای مهارتی به دلیل ورود به دوره پیشدانشگاهی در بخش مهارتی فارغالتحصیل نداشته باشند. عملاً داوطلب در آن سال کم شد.
2 ـ با داشتن دیپلم پیشدانشگاهی در این گروه از دانشآموزان تعداد زیادی از رفتن به دورههای مهارتی اجتناب کردند و داوطلب ورود به دورههای نظری شدند.
عملاً این دو آیتم باعث شد که در پذیرش دانشجوهای مهارتی علیرغم وجود ظرفیت کافی، ما دچار کاهش ورود دانشجو و صندلیهای خالی بشویم. (حاجیدلیگانی ـ آقای دکتر تقریباً یک دقیقه دیگر از وقت شما باقی است).
از بندهای دیگر برنامه بند توجه به خیرین بوده است. در وزارت علوم (75) بنیاد خیّرین شکل گرفته است، تجهیزات (120) دانشگاه و مرکز پژوهشی را حمایت کردند، دانشجوها را بورسیه دادند و در مباحث رفاهی کمک کردند. در بحث دانشگاههای مهارتی عرض کردم که ما ظرفیتهای جدی داریم برای پذیرش دانشجو که امیدوار هستم ما در رابطه با تدابیر قانونی برای تقویت ورود به این دانشگاهها از ظرفیتهای مجلس محترم بتوانیم استفاده کنیم و تمام تلاش ما بر این بوده است که مواد قانون برنامه ششم به طور کامل اجرا بشود که انشاءالله در گزارش مبسوطی که کامل من تقدیم هیأترئیسه محترم خواهم کرد این گزارش کامل را ارائه خواهم کرد، خیلی متشکرم.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقای عباسپور چون آقای دکتر غلامی کل (15) دقیقه را استفاده کردند حضرتعالی هم (15) دقیقه فرصت دارید که سؤال را مطرح کنید، در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

روح اله عباس پور
بسم الله الرحمن الرحیم
سالگرد پیروزی رزمندگان هشت سال دفاع مقدس در آزادسازی خرمشهر و روز ملی مقاومت را خدمت ملت ایران اسلامی، بهویژه شما نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی تبریک و تهنیت عرض میکنم.
همان گونه که استحضار دارید سؤال من در مورد مواد (64)، (65) و (66) برنامه ششم توسعه است که وزیر محترم به یک بخشی از آن اشاره کردند، وظایف وزارت علوم را ظرف پنج سال برای او مشخص کرده و نقشه راه وزیر محترم علوم را در این زمینه مشخص کرده است. سؤال من از وزیر محترم علوم این است که جناب آقای وزیر این بحث ساماندهی دانشگاهی که شما بهانه کردید و نابودی دانشگاههای شهرستانها را در پیش گرفتهاید و پیش پای دانشگاههای مراکز استان قربانی نمودهاید، در کدام یک از این بندهای مواد (64)، (65) و (66) آمده است که شما دست به نابودی اینها میزنید و نسبت به تضعیف دانشگاههای شهرستان به واسطه نماینده ویژه، آقای رحیمی اقدام کردهاید؟
جناب آقای وزیر! مگر در مسیر حرکت دستگاه اجرایی کشور که شما بخشی از آن هستید نقشه راه شما را مجلس شورای اسلامی مشخص و معین نمینماید؟ مگر در ماده (28) قانون ششم توسعه تبصره بند «الف» تکلیف نکرده است انحلال، انتزاع و ادغام مؤسسات که به موجب همین قانون برنامه ششم تنظیم شده است صرفاً باید با تصویب مجلس شورای اسلامی صورت بگیرد؟ جناب آقای وزیر! شما این انحلال، انتزاع و ادغام و الحاق را به مجلس آوردید و با نظر مجلس انجام دادهاید که امروز دست به نابودی این دانشگاهها زدهاید؟
آقای وزیر! مگر رئیس محترم مجلس شورای اسلامی برای شما نامه ننوشتند و به دلیل مشکلات امنیتی و مسائل دیگر از شما درخواست نکردند که دست به این کار نزنید و نسبت به انحلال و تضعیف دانشگاههای شهرستانها اقدام نکنید؟ مگر کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی شما را دعوت نکردند، به کرات آقای رحیمی را دعوت نکردند و نفرمودند که امروز مصلحت کشور این نیست که شما به تضعیف دانشگاهها بپردازید، به ویژه اینکه بعضی از این دانشگاهها آقای وزیر! تکجنسیتی هستند، متعلق به خواهران دانشجو است و مقام معظم رهبری تأکید بر توسعه دانشگاه امثال الزهرا را دارند؟ شما چرا نسبت به ادغام و تضعیف و مصداقاً به انحلال اینها میپردازید؟
آقای رحیمی فرمودند که نه، ما به دنبال ارتقای کیفیت هستیم، ما به دنبال ادغام نیستیم، الحاقی هستیم، درصورتی که شما نامهای که برای شورای انقلاب فرهنگی سال 99 نوشتهاید برج چهار که اشاره کردهاید شما در آنجا درخواست ادغام اینها را دارید. شما اگر به دنبال ساماندهی دانشگاهها هستید چرا ابتدا دانشگاههایی که (3500)، (4000) دانشجو دارند اقدام به ادغام اینها کردید؟
در شهرستان بنده مرکز آموزش عالی بوئینزهرا (3500) دانشجو دارد، (8) رشته دانشگاهی دارد، شما برداشتهاید از این (16) رشته (8) رشتهاش را برداشتهاید، خدمت شما عرض کنم منحل کردید و دانشجوها را ارجاع میدهید به دانشگاه بینالمللی قزوین. من متأسفم که شما وزیر علوم هستید و به این موضوع واقف نیستید. بوئینزهرا با رتبه (10) هزار، (11) هزار دانشجو در این رشتهها گرفته است، دانشگاه بینالمللی قزوین با رتبه (8000) گرفته است، یعنی دانشجویی که با رتبه (10) هزار، (11) هزار وارد دانشگاه بوئینزهرا شده است شرایط ورود به دانشگاه بینالمللی امام خمینی را با رتبه (8000) که گرفته است را ندارد. شما چطور این ادغام را در نظر میگیرید؟
وقتی که شما (50) درصد رشته دانشگاه فنی مهندسی بوئینزهرا را ملغی اعلام میکنید یعنی انحلال دانشگاه، شما وقتی که خوابگاههای دانشجویی را تعطیل میکنید یعنی تعطیلی دانشگاه. بعدش هم سؤال میکنیم از شما میگویید هیأت علمی آن ضعیف است، دارای هیأت علمی نیست. آقای غلامی، وزیر محترم علوم! متولی دانشگاه من هستم یا شما؟ متولی وزارت علوم شما هستید یا من؟ متولی هیأت علمی شما هستید یا ما؟ شما جای شهید و قاتل را جابهجا کردهاید. شما به جای اینکه پاسخ بدهید که چرا اینها هیأتهای علمی مناسب ندارند، امروز به جای اینکه نسبت به اصلاح امور بپردازید آمدهاید اصل مسأله را پاک کردهاید.
شما باید بدانید شعار اصلی انقلاب و نظام، عدالت است و عدالت اقتضایش این است که توسعه متوازن باشد، محور رشد و توسعه در واقع نظام آموزشی کشور است. آقای غلامی! شما وقتی که بخواهید به عدالت توجه بکنید به توسعه مناطق محروم باید توجه بنمایید نه اینکه بیایید مناطق محروم شهرستانها و مراکز علمی و دانشگاهی شهرستانها را تضعیف بکنید بعد اینها را با این زیرساختهایی که دارند، دانشگاه بنده در شهرستان بوئینزهرا، دانشگاه دولتی بوئینزهرا (20) هزار متر مربع زیربنا دارد، (20) هکتار مردم باغ دادند در اختیار وزارت علوم، هبه کردند، شما امروز سند این دانشگاه را میزنید به دانشگاه بینالمللی، (1000) میلیارد تومان فقط ملک او ارزش دارد. ما باید به مردم شهرستان بوئینزهرا چه پاسخی بدهیم؟ این کجایش با شعار اصلی انقلاب و عدالت که مطرح است این را ما در نظر بگیریم؟ شما چرا به ماده (28) قانون مجلس که اشاره کردم توجه نکردید؟ شما میگویید که شورای انقلاب فرهنگی به ما اجازه داده است، آقای رحیمی اعلام کرده است از سال 94 اقدام به ساماندهی و آمایش سرزمین به قول خود شما کرده است، در صورتی که سال 99 شورای انقلاب فرهنگی در برج چهار به شما اجازه بعضی از این اقدامات را داده است.
اگر شما به دنبال ساماندهی هستید، اگر شما به دنبال آمایش سرزمین هستید، آقای وزیر علوم، آقای غلامی! شما در (6) کیلومتری مناطق روستایی و جمعیت پایینتر از (15) هزار نفر جمعیت شهری (5) تا دانشگاه دارید. دانشگاه پیام نور شما (38) نفر جمعیت دارد، بعضی از جاها در همان محدوده (70) نفر دانشجو دارد. دانشگاه آزاد آنجا (350)، (150) نفر جمعیت دارد. شما چطور آمدهاید دانشگاه (3500) نفر دانشجو را برداشتهاید تضعیف کردید و ادغام کردید ولی به اینجاها نپرداختید؟ شما فکر نمیکنید که امروز لازمهاش این است که بیایید در درجه اول نسبت به اینها بپردازید؟ اینها کجا در برنامه ششم توسعه آمده است؟ چرا به مسائل امنیتی توجه نمیکنید؟ چرا با استاندار هماهنگ نکردید؟ چرا با شورای تأمین هماهنگ نکردید که دانشجو برگردد پشت تلفن به من بگوید اگر این کار را بکنید، من مسلحانه در مقابل وزارت علوم میایستم و نصیحت میشود و سر جایش مینشیند؟ برادر عزیز! ما از کجا بدانیم برنامه ششم توسعه ماده (66) کدام یک از اینها را شما توجه کردید، جداول (11) و (12) اینها که اشاره کردم شما به اینها توجهی نکردید.
در بحث آموزشهای مهارتی به ماده (65) برنامه ششم توسعه شما اشاره کردید، شما نسبت به توسعه آموزشهای مهارتی که نسبت به شما تکلیف شده است نسبت به توسعه اینها به منظور تأمین نظر مقام معظم رهبری در حوزه اقتصاد مقاومتی و دانشبنیان در طول اجرای قانون برنامه که اصلاح ساختار نظام اداری دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و افزایش منابع و تجهیزات نسبت به افزایش سهم دانشگاه فنیوحرفهای، آموزشکدههایی که از وزارت آموزش و پرورش آمده است به وزارت علوم اقداماتی را نکردهاید. شما وظیفه داشتید نسبت به اینها، در ماده (65) همین قانون برنامه ششم توسعه باید توجه جدی میکردید و میدانید اگر همه فارغالتحصیلان ما در دانشگاهها فارغالتحصیل بشوند و امروز قریب به (40) درصد تحصیلکردههای ما که امروز در بازار کار بیکار هستند زمینه اشتغال آنها فراهم نیست. برنامه ششم جهتگیری شما را در مهارتهای آموزشی مشخص کرده است، شما نسبت به اینها بپردازید تا اینکه جوان فارغالتحصیل با این هزینههایی که در دانشگاه آزاد و علمی کاربردی و غیرانتفاعی صورت میگیرد، بعدش بتواند حداقل با ظرفیت و قابلیتی که به واسطه تربیت نیروی انسانی که در وزارت علوم صورت میگیرد، اینها در بازار کار دیگر بیکار نباشند. شما نسبت به جداول (11)، (12) و (13) که خدمت شما عرض کنم در ماده (66) است چه اقدامی را کردهاید؟ در بند «الف» ماده (64) در واقع به منظور اقتصاد دانشبنیان و افزایش بهرهوری، تنظیم رابطه متقابل تحصیل و اشتغال، گسترش همکاری و تعاملات بینالمللی و افزایش نقش مردم در مدیریت علمی و فناوری، نسبت به ایجاد واحدهای دانشگاهی و مؤسسات آموزش عالی، پژوهشی، مشارکت دانشگاههای معتبر بینالمللی و دانشگاهها و مؤسسات آموزشی و پژوهشی کشور به شما تکلیف کرده است توسعه بدهید، ایجاد بکنید نه اینکه بیایید اقدام به تضعیف و انحلال (3500) دانشگاه بنمایید. واحد خواهران را برادر عزیزمان جناب آقای دکتر گلرو نماینده محترم سمنان، آقای حاجیپور نماینده محترم استان گیلان اشاره فرمودند، (60) نفر نمایندگان مجلس شورای اسلامی به دنبال این داستان بودند که شما متأسفانه نسبت به اینها اقدامات جدی را انجام ندادهاید. نسبت به تضعیف دانشگاههای شهرستانها اقدام کردید و مشکلاتی را در این زمینه به وجود آوردید. من از مجلس شورای اسلامی خواهش میکنم نسبت به... (قطع میکروفن)

سيدناصر موسوي لارگاني
تشکر میکنم از جناب آقای عباسپور، فرصت شما تمام شد.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنونم. جناب آقای عباسپور! جنابعالی از توضیحات وزیر محترم قانع شدید؟

روح اله عباس پور
جناب آقای دکتر قالیباف عزیز که مورد احترام همه ما نمایندگان مجلس و ایران اسلامی هستید! اگر من با این افتضاحی که اینها در شهرستانها به وجود آوردهاند، من بگویم از صحبت ایشان اعلام رضایت بکنم به این ملت ایران اسلامی، به حوزه انتخابیهام چه پاسخی بدهم؟ لذا من قانع نشدم و دیگر دوستان هم که نمایندگی از طرف آنها دارم آنها اجازه نمیدهند من قانع بشوم. والسلام علیکم و رحمهالله

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. دوستان اجازه بدهند، جناب آقای وزیر! به هر حال دوستان بهحق، من هم کتبی و هم شفاهی خدمت جنابعالی عرض کردم که در این ساماندهی که برای مراکز آموزش عالی و اینها پیش آمده است قرار بود که جنابعالی این کار را با مشورت و هماهنگی انجام دهید، به هر حال واقعاً این کار انجام نشده و دوستان اعتراض اینگونه دارند. دیگر اجازه بدهید چون آقای عباسپور هم قانع نیستند، به هر حال یا جنابعالی متعهد میشوید که این را حل بکنید یا دیگر ما این را به رأی بگذاریم؟ اجازه بدهید، دوستان پس به رأی میگذاریم. عرضم به حضور شما در صورتی که نمایندگان از پاسخ وزیر قانع شدند رأی مثبت بدهند، اگر هم قانع نشدند که رأی منفی بدهند. حضار 252 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم (امیرآبادیفراهانی ـ پاسخ جناب آقای دکتر غلامی وزیر محترم به رأی گذاشته شد، همکارانی که از پاسخ آقای وزیر قانع شدند رأی مثبت، اگر هم قانع نشدند که رأی منفی بدهند. همکاران مشارکت بفرمایید) پایان رأیگیری را اعلام میکنم، قانع نشدند. آقای وزیر کارت زرد گرفتند.
دستور بعدی را بفرمایید.
5
طرح سؤال آقای سیدمصطفی آقامیرسلیم نماینده تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس و تعداد دیگری از نمایندگان مجلس از آقای منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و نظر مجلس مبنی بر قانعکننده نبودن پاسخ وزیر

احمد اميرآبادي فراهاني
دستور بعدی آقای رئیس! سؤال جناب آقای مهندس میرسلیم نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس و تعداد دیگری از نمایندگان محترم از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری است. از سخنگوی محترم کمیسیون آموزش و تحقیقات دعوت میکنیم برای ارائه گزارش، در خدمت همکار عزیزم جناب آقای موسویلارگانی برای ادامه بحث سؤال هستیم، آقای فلاحی بفرمایید.

احمدحسين فلاحي
بسم الله الرحمن الرحیم ـ سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه (791258) مورخه (27/8/99) گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درخصوص سؤال ملی آقای سیدمصطفی آقامیرسلیم و (9) نفر از نمایندگان از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری ـ علیرضا منادیسپیدان
خلاصه سؤال: از سرمایه عظیم علمی متشکل از (80) هزار عضو هیأت علمی و بیش از (5/3) میلیون دانشجو چگونه برای ارائه پیشنهاد چارهجویی مشکلات کشور استفاده شده و چه دستاورد ملموسی برای جامعه داشته است؟
نتیجه بررسی: در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، سؤال فوق در جلسه رسمی مورخه 24/9/99 کمیسیون با حضور (16) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکنندگان و وزیر محترم علوم مطرح و پس از استماع اظهارت طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکنندگان از پاسخهای ارائهشده وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده است و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد. والسلام علیکم و رحمه الله

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت وزیر محترم علوم جناب آقای دکتر غلامی هستیم، آقای دکتر همانطور که عرض کردم (15) دقیقه فرصت دارید، میتوانید در یک مرحله صحبت کنید و میتوانید در دو مرحله. در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

منصور غلامی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد، از لطف نمایندگان محترم به سرمایههای کلان ملی تشکر میکنم. در پاسخ به این سؤال من لازم میدانم دو، سه جمله عرض کنم، مقدمتاً اینکه آموزش عالی کشور بعد از پیروزی انقلاب اسلامی وظایف کلان و بزرگی را به نتیجه و ثمر رسانده است. آنچه که از بقایای آموزش عالی کشور بعد از پیروزی انقلاب اسلامی داشتهایم بخشهای فیزیکی آموزش عالی بود، بخش اندکی از مجموعه نیروی انسانی باقی مانده بود، آنچه که امروز داریم حاصل (42) سال تلاش و فعالیت خانواده آموزش عالی کشور است. چند مأموریت را به نتایج خوبی رساندهاند:
1 ـ تربیت نیروی انسانی در کشور توسط مجموعه آموزش عالی کشور به حدی بوده است که ما نیازهای نیروی انسانی کارشناسیمان کامل تأمین است، در حوزههای تخصصی مختلف در سطح تراز کشورهای پیشرفته علمی نیرو تربیت میکنیم. بیش از (90) درصد مدیران ارشد کشور فارغالتحصیلان دانشگاههای داخل کشور هستند، سرمایه نیروی انسانی حاصل از تلاش دانشگاههای ما سرمایه بیبدیلی است. همین دانشگاهها در یک دوره با ورود به بحثهای پژوهشی، توسعه تحصیلات تکمیلی آنچه را که انجام دادهاند امروز ما به عنوان دستاورد علمی نظام جمهوری اسلامی ایران در فضاهای بینالمللی عرضه میکنیم. اینکه امروز در رقابت با پیشتازان حوزه علم و فناوری در کل زمینهها رتبه (15) داریم و در بعضی از زمینهها رتبههای زیر (10) را داریم این حاصل تلاش همکاران ما در آموزش عالی و مراکز پژوهشی است.
تربیت متخصصین در این حوزه خودبهخود اتفاق افتاده است. برای اینکه دستاوردهای علمی منجر به پیشرفت و توسعه بشود قطعاً باید بهروز باشد، لذا عملکرد پژوهشی و علمی بهروز است که مبنای توسعه و ایجاد فناوریهای جدید میشود، با علوم قدیمی و کهنه نمیشود فناوری جدید ایجاد کرد، پس در بستر رشد علمی که مقام معظم رهبری مؤکداً خواسته است که نگذارید رشد و توسعه علمی کشور متوقف و یا کُند بشود ما موفق شدهایم که گروههای توانمندی از جوانانمان را تحت عنوان دانشآموختهها و اساتید جوان به سمت توسعه فناوریها ببریم.
شکلگیری بیش از (46) پارک علمی و فناوری، بیش از (200) مرکز رشد، قریب به (6000) شرکت دانشبنیان، قریب به (2000) واحد مستقر در مراکز رشد، حدود (4000) واحدهای فناور جدید مجموعهای است که دارند دستاوردهای علمی و پژوهشی دانشگاههای ما را به سطح عملیاتی در سطح جامعه پیش میبرند.
ما با افتخار عرض میکنیم که جامعه دانشگاهی کشور در خدمت نظام تمام تلاش خودش را انجام داده است، از حمایتهایی که مجلس محترم به خصوص در تأمین تجهیزات و پشتیبانی از دانشگاهها داشتند همینجا من تشکر میکنم. در ادامه عرایضم اینکه مجموعه آموزش عالی کشور در حوزه عملکرد در سطح جامعه چه کاری کرده است، ما فعالیتهایمان را باید دستهبندی کنیم. بحث کمک به حل مسائل و مشکلات کشور یکی از برنامههای جدی بوده، مواردی که نمود پیدا کرده است و معمولاً مثال میزنیم از این باب که هرجا تقاضا به سمت دانشگاهها و مراکز پژوهشی برای حل مشکل رفته است پاسخ مناسب دادهاند. نمونه آن در یک سال و چند ماه گذشته بوده که بیماری کرونا گسترش پیدا کرده است شاهد و ناظر بودهاید که دانشگاهها و مراکز پژوهشی ما در همه زمینهها آمدهاند جلو و کمک کردهاند و نهایتاً دستگاههای پیشرفته حوزه پزشکی و سلامت را با کمک دانشآموختههایشان تقدیم سلامت مردم کردند. در بحث واکسن هم مراکز علمی ما در حال تلاش و کوشش هستند برای این مطلب.
اما در عملکردها در حوزههای دیگر ارتباط با جامعه و صنعت در سال 99، (512) میلیارد تومان قرارداد بین دانشگاه و پژوهشگاههای کشور با دستگاههای مختلف منعقد شده است. (70) درصد این مبلغ را فقط دانشگاهها و پژوهشگاهها قرارداد بستند مابقی توسط پارکها، شرکتهای دانشبنیان و جهاد دانشگاهی بوده است.
همکاریهای گستردهای در حوزههای نفت و انرژی از ساخت دستگاه تا استخراج و بهینهسازی عملکرد صورت گرفته، همکاریهای جدی توسط دانشگاهها و مراکز علمی با وزارت نیرو صورت گرفته است، قراردادهای همکاری و توافقنامهها منعقد شده است. ما یکی از همکاران قدیمی صنایع دفاع در کشور بودهایم، دانشگاههای ما در کمک و همکاری در مسائل مربوط به تحقیقات حوزه دفاعی جزء کسانی بودهاند که همکاری مناسبی داشتهاند و یکی از دلایلش هم این است که متقاضی پایکار بوده است، ما هرجا متقاضی همکاری (داشته) و در حل مسأله و حل مشکل کنار دانشگاهها و مراکز علمی ما بوده است پاسخ، پاسخ مؤثر و مثبتی بوده است.
در رابطه با توسعه کارآفرینی و مسائل مربوط به ضریب اشتغال دانشآموختگان باید عرض کنم که ما بیش از (1200) رشتهمحل را برای دانشگاههای جامع علمی ـ کاربردی مورد بازنگری قرار دادیم تا دانشآموختههای آنها مهارتهای لازم را برای ورود به بازار داشته باشند. همین برنامه را در دانشگاه فنی و حرفهای برای (49) رشتهمحل انجام دادهایم و در رابطه با گسترش رشتههای کاربردی کارهای اساسی انجام گرفته است. در سالهای اخیر از سال 97 به بعد در تمام دانشگاههای کشور ما پایش مهارت و اشتغالپذیری دانشآموختگان را داشتیم، به صورت کارگاههای اختصاصی در دانشگاهها دانشجویان را حین تحصیل با نیازها و محیط اشتغالشان آشنا کردند و برای آنها دورههایی را گذاشتند که بازخوردهای بسیار خوب و مناسبی داشته است. از جمله هم در دانشگاههای جامعمان و در دانشگاههای صنعتی (150) برنامه درسی را ما بازنگری کردیم با نگاه به توانمندسازی برای اشتغال بین (4) تا (10) واحد درسی در دورههای کارشناسی با هدف ارتقای توان اشتغالپذیری تعریف کردهایم.
در توسعه پارکها و مراکز رشد و حمایت از شرکتهای دانشبنیان یکی از اهداف حمایتی ما حمایت و دادن روحیه خودباوری و اشتغال در بخش خصوصی به دانش آموختگان بوده است که تعاملات بین دانشگاهها و این مراکز این امر را به خوبی پیش برده است و در رابطه با ایجاد مراکز هدایت شغلی (39) مرکز هدایت شغلی در دانشگاهها شکل گرفته است که (11) مرکز دیگر هم در دست نهایی شدن است که قبل از شروع سال تحصیلی آینده به (50) مرکز هدایت شغلی خواهند رسید.
سال گذشته بیش از (6000) دانشجو دورههای مهارتآموزی را در دانشگاههای مختلف طی کردند و این مسیر برای کمک به اشتغال دانشآموختهها در حال انجام است. من خلاصهای از مطالب را چون سؤال آقای آقامیرسلیم سؤال نسبتاً مفصلی بود به صورت گزارهای عرض میکنم که بتوانم در پاسخ به موارد حداکثر پاسخ را داده باشم. ارتقای جایگاه کشورمان را در رتبه بینالمللی عرض کردم، افزایش تعداد پارکها از (33) به (46) در هفت سال گذشته که نقش و جایگاه پارکهای علم و فناوری در حمایت و هدایت جریان تبدیل دانش به فناوری و ضرورت توجه به این را دارد انجام میدهد. مراکز رشد حامیان گروههای جوان صاحبایده هستند. هستههای اولیه دانشبنیان را مراکز رشد حمایت میکنند. تعداد شاغلینی که در مراکز رشد و شرکتهای دانشبنیان هستند الان بیش از (6000) شاغل در این مراکز و شرکتها داریم که همگی دانشآموختگان دانشگاه هستند از مقطع کارشناسی و بالاتر که جزء اشتغالهای پایدار کشور محسوب میشود. فروش شرکتهای دانشبنیان ما در سال 99 بیش از (136) هزار میلیارد تومان بوده است یعنی (136) میلیارد که جزء کارهای اساسی در ایجاد رغبت بین جوانها به حساب میآید.
واحدهای فناوری که سال 99 در مراکز حضور داشتند در حمایت از دانشگاهها و پارکها بودند (8822) واحد فناور بودند که یک جریان بالندهای از فعالیتهای مبتنی بر دانش و فناوری جدید در مناطق اطراف دانشگاههای بزرگ کشور در پارکها و مراکز رشد شکل گرفته است. صادرات شرکتهای دانشبنیان در سال 99، (139) میلیون دلار بوده است که مستحضر هستید با تمام مشکلات پیشروی انجام مسیرهای تجاری این اتفاق افتاده است و در رقابت با کشورهای دیگری که محصولات مشابه با امکاناتی که شاید بهتر عرضه میکردند اتفاق افتاده است که باعث تقدیر است.
قراردادهای انجامشده با صنعت و جامعه؛ ما در سال 99، (8427) قرارداد با صنعت و جامعه داشتهایم دانشگاهها و پژوهشگاههای مختلف ما درگیر این بودند. بیش از (4800) عضو هیأت علمی در این قراردادها دارند کار میکنند، مبلغ جذبشده در این قراردادها (4000) میلیارد تومان جذب شده و مابقی در قراردادها است که به تدریج پرداخت خواهد شد.
آزمایشگاههای مرکزی در دانشگاهها شکل گرفته است، از طریق تجمیع امکانات (131) آزمایشگاه مرکزی در دانشگاهها تشکیل شده است که امکانات پیشرفته و گرانقیمت جمع شده است برای خدماتدهی به کل دانشگاهها، به استان و به کشور که به خوبی در دانشگاههای جوان ما دارد سرویسدهی میکند. اعزام اعضای هیأت علمی جوان به فرصت مطالعاتی در صنعت یکی از برنامههایی است که دو سال است که داریم انجام میدهیم. سال 99، (141) عضو هیأت علمی پیمانی قبل از تبدیل به رسمی به صنعت اعزام شدند، این جریان باعث خواهد شد که ارتباط بین صنعت و دانشگاهها تحکیم بشود و انشاءالله این روال ادامه خواهد داشت.
در انتشار مقالات بینالمللی در سال 99، (18) هزار و (400) مقاله مشترک منتشر شده است که این همکاریها باعث انتقال فناوریها و انتقال روشهای جدید علمی و پژوهشی به کشور شده است. تعداد دانشگاههای برتر ما در بین دانشگاههای دنیا در حوزه وزارت علوم (41) و با احتساب دانشگاههای علوم پزشکی (61) دانشگاه ما در رتبه دانشگاههای برتر دنیا در زیر (1000) قرار دارند که جزء شاخصهای مهم و ارزشمند آموزش عالی کشور است. ظرفیت بیشتری در مجموعه آموزش عالی وجود دارد که ما هم پژوهشهای مشترک، هم پذیرش دانشجوهای غیرایرانی را که جزء برنامههای موفق ما بوده است... (قطع میکروفن)

سيدناصر موسوي لارگاني
وقت وزیر محترم به اتمام رسید. جناب آقای دکتر میرسلیم! خدمت شما عرض کنم چون دکتر غلامی کل (15) دقیقه را استفاده کردند در خدمت شما هستیم در (15) دقیقه به عنوان طراح سؤال بفرمایید.

سيدمصطفي آقاميرسليم
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام عرض میکنم خدمت همه نمایندگان محترم و تبریک عرض میکنم سالروز پیروزی اسلام را در فتح خرمشهر که مبنای اعتقادی داشت قبل از اینکه مبانی تسلیحاتی داشته باشد. سؤالاتی که من از جناب آقای دکتر غلامی به عنوان وزیر کردم دقیقاً به همین باور بر میگردد که آیا وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ما اعتقاد به این دارد که در کشور ما مهمترین سرمایهای که وجود دارد نفت و گاز و معادن ما نیست بلکه نیروی انسانی ماست و گل سرسبد این نیروی انسانی را ما در آموزش عالی و مؤسسات تحقیقاتی میبینیم.
تعداد افرادی که فارغالتحصیل شدهاند در طول این (42) سال گذشته و تعداد افرادی که جذب شدهاند قابل مقایسه با آنچه در قبل از انقلاب انجام گرفته نیست، لذا همین جا سؤال اصلیای که من دارم مطرح میکنم این است که از این سرمایه عظیم که نزدیک به (4) میلیون دانشجو میشود و (80) هزار عضو هیأتعلمی چگونه از اینها استفاده شد برای اینکه مسائلی که در کشور وجود دارد و بخشی از آن خودساخته است و مسائلی که به ارث رسیده است از زمان طاغوت اینها شناسایی شد و برای حل آنها برنامهریزی و نتیجهگیری شد.
نکاتی که جناب وزیر مطرح فرمودند پاسخگوی این سؤال من نبود. ایشان اشاره کردند که ما به یک رتبههایی در صحنه بینالمللی، رتبه (15) و (10) دست یافتهایم، نتیجه این رتبهها برای اینکه کشور ما را سرپا نگاه دارد در مقابل تمام عنادها و دشمنیهایی که علیه ما دارد صورت میگیرد در صحنه بینالمللی از طرف بدخواهان، نتیجه این فعالیتهایی که در دانشگاههای ما و مؤسسات آموزش عالی ما صورت گرفته است چقدر ما را نزدیک کرده است به بینیازی از دشمنان ما و چقدر به کمک گرفتن از دوستانمان ما را موفق کرده است؟
درباره دانشآموختهها من یک سؤال مهمی را مطرح کردم و خدمت ایشان عرض کردم از مجموع این افرادی که در دانشگاههای ما فارغالتحصیل شدهاند چند درصد ایشان یا رشتهای که انتخاب کردهاند را رها کردهاند یا اصلاً تحصیلات دانشگاهی را رها کردهاند و به کارهای آزاد و متفرقه دیگر روی آوردهاند. متأسفانه این رقم در حد (1) درصد یا (2) درصد نیست به (30) درصد میرسد، پس بنابراین این نشاندهنده یک شکست است از لحاظ سرمایهگذاری که دولت دارد انجام میدهد برای آموزش عالی در کشور، به این باید توجه کرد، ما هم داریم وقت میگذاریم، از طرف اعضای هیأتعلمی هم داریم بودجه میگذاریم اما نتیجهگیری مناسب نمیکنیم.
اشاره مهمی را باید من اینجا عرض بکنم خدمت آقای دکتر غلامی، ایشان در آمارشان نیاوردند که این فارغالتحصیلانی که غیر از خانوادهایشان که برای آنها فداکاری میکنند و آموزگارانی که در آموزش و پرورش برای آنها دارند زحمت میکشند و استادانی که در آموزش عالی برای آنها کار میکنند چه تعداد از اینها به کار گرفته میشوند و ناچار به کشورهایی که آنها رقیب و حتی دشمن ما هستند مهاجرت میکنند. این مسأله بسیار مهمی است، ما نه تنها از سرمایههای خودمان در کشور به بهترین نحو نمیتوانیم استفاده کنیم برای چارهجویی مسائل و مشکلاتمان، بلکه حتی این گل سرسبد را هم در اختیار رقبای خودمان در دنیا قرار میدهیم تا آنها بیشتر از پیش از ما جلو بیفتند، جناب آقای غلامی! اینها برای کشور افتخار نیست. شما باید بفرمایید که چه چارهجویی برای اینها کردید؟ یعنی دانشآموختگان ما باید قبل از فارغالتحصیل شدن معلوم باشد که در کدام قسمت از مجموعه فعالیتهای اجتماعی، صنعتی و کشاورزی کشور مشغول خواهند شد، نه اینکه در صحنه بیکار بمانند و متأسفانه ما شاهد این هستیم که فقط علاقه به حضور در آموزش عالی خلاصه میشود در اخذ مدرک تحصیلی برای استفاده کردن از مزایای مادی آن.
این چارهجویی مسائل کشور نیست، این افتخار برای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به حساب نمیآید. مسائل اصلیای که شما به آن اشاره کردید در زمینه نفت و در زمینه انرژی این مسائل برقرار است، جناب آقای غلامی! ما چندین دانشکده نفت در کشور داریم، ولی هنوز که هنوز است در حسرت به سر میبریم از اینکه توانسته باشیم از مخازن نفتی خودمان بهترین استفاده را بکنیم. تقریباً در حدود (20) الی (30) درصد اولیه از مخازن ما استفاده میشود، یک بخشی از آن اخیراً به صورت ثانویه ولی شاید در مخازن ما بخش عمدهای از نفتی که وجود دارد باقی میماند و قابل استحصال نیست، صیانت درستی انجام نمیگیرد، این یعنی کار علمی روی مخازن ما صورت نمیگیرد. چه افتخاری را شما دارید مطرح میکنید؟ شما اگر به مراکزی که در استان خوزستان و برخی از استانهای دیگر وجود دارد مراجعه فرمایید میبینید چه کوهی از وسایل و تجهیزات ریخته است و منتظر تعمیر است و در حال خراب شدن است، سرمایه ملی است که بر باد رفته است، استفاده صحیح از اینها نیازمند به دانش و فناوری است، از کجا این دانش و فناوری حاصل شده است و اگر حاصل شده چگونه به کار گرفته شده است؟
اشاره به وزارت نیرو کردید، آیا این افتخار است برای ما و شما که الان ما شاهد این همه خاموشی باشیم بعد از (32) سال فعالیت کردن در زمینههای مختلف فنی، این درست استفاده کردن از امکانات کشور است یا ضایع کردن امکانات کشور؟ ما در زمینه استفاده بهینه از انرژی کار درستی را انجام ندادهایم در حالی که راه حلهای فنی متعددی در زمینه محیطزیست، باغداری و آب وجود دارد که شما متخصص آن هستید. میدانید که ما بهرهوریمان از آب بسیار ضعیف است، فرونشستها کشور را بیچاره کرده است، محیطزیست ما به تاراج رفته است، کدام کار علمی را شما به منصه ظهور رساندهاید که از این محیطزیست که سرمایه خدادادی ما است استفاده درست و بهینه صورت بگیرد؟ ما امکانات خدادادی خودمان را هدر دادهایم. اینها روش استفاده از علم و فناوری به حساب نمیآید، مهندسین کشاورزی ما که فارغالتحصیل میشوند متأسفانه وارد صحنه عمل نمیشوند و از مدرک خودشان فقط استفاده میکنند نه برای چارهجویی مسائلی که در کشاورزی کشور وجود دارد. (80) تا (90) درصد از آب کشور ما در کشاورزی باید بگویم متأسفانه به هدر میرود، ما هنوز قدرت استفاده از این (250) میلیلیتر آب در سال را پیدا نکردهایم در حالی که کشورهایی هستند که با (50) میلیلیتر در سال صادرات معتنابهی از نظر کشاورزی دارند. این چه هنری است که ما پیدا کردهایم در زمینه کشاورزی به لحاظ علمی و به لحاظ پژوهشی که نتوانستهایم درست از این مجموعه نیروی انسانی فعال کشور و بااستعداد استفاده بهینه را بکنیم؟
بله، ما باید بگوییم که در میان آن رتبههایی که شما ذکر فرمودید متأسفانه رتبه اول مهاجرت نیروی انسانی متخصص را به خارج از کشور داریم، اینها را هم ذکر بفرمایید، بگذارید با همدیگر به چارهجویی بپردازیم و اگر چارهای را هم پیدا کردید بفرمایید چه چارهای بوده است. در زمینه مسائل مختلف همکاری دانشگاه با صنعت، ببینید جناب آقای غلامی! ما که بحث شعاری نداریم، بحث عملیاتی داریم، هماکنون شما میفرمایید که تازه در (2) سال گذشته موفق شدهاید که (141) نفر از اعضای علمی تازه به کار گرفته شده را در داخل صنعت و کشاورزی بفرستید که مثلاً فرصت مطالعاتی خودشان را طی بکنند. اغلب استادهای ما برای فرصتهای مطالعاتی خود به کشورهای بیگانه، به استرالیا به کانادا و اگر میتوانستند به آمریکا و به کشورهای اروپایی مراجعه میکردند. یعنی جناب آقای غلامی! نتوانستیم بعد از این (42) سال با این همه امکاناتی که الان در صنعت کشاورزی و بخش خدمات کشور وجود دارد با این همه نیازی که وجود دارد از اعضای هیأت علمی متخصص خودمان در این مراکز صنعتی و کشاورزی و خدماتی کشور (استفاده کنیم) برای اینکه مشکلات آن را کشف بکنند و به کمک دانشجویان ارشد ما و دانشجویان دکتری ما و کارشناسان ما این مسائل را حل و فصل بکنند. آیا این فرصت مطالعاتی نمیتواند صرف بشود برای اینکه چارهجویی مسائل کشور بشود؟ ما در واقع این فرصتها را از دست دادهایم.
شما اشاره کردید به مقام علمی کشور، من حرفی ندارم درست است. بله، تعداد زیادی ما مقالات علمی موفق شدهایم چاپ بکنیم در مجلات ISI ولی نکتهای که اینجا هست و سؤال من به این بر میگردد، چند درصد این مقالات موفق شده است که ما را در حل مسائل خودمان در کشور پیش ببرد، در بهتر کردن روشهای علمی، در چارهجویی مشکلات؟ چاپ شدن آن در مقالات ISI یعنی شما محصول خدمات علمی استادان ما و دانشجویان ارشد ما و دکتری ما را به ثمن بخس در اختیار بیگانگان قرار میدهید، درست است به قول شما تولید علمی انجام گرفته است ولی ثمره آن برای بیگانگان بوده است، برای بدخواهان ما بوده، برای دشمنان ما بوده. چاره شما چیست؟
من سؤال کردم از شما که شما چگونه برای اینکه ارتقای علمی اعضای هیأت علمی دانشگاهها و هیأت پژوهشی بتواند به نفع کشور تمام بشود برنامهریزی کردید و آییننامه را اصلاح کردید؟ این ارتقای علمی یعنی مجموعه وقتی را که استادان ما و پژوهشگران ما صرف میکنند این باید برای چارهجویی مسائل کشور باشد، برای خدمت گرفتن درست دانشجویان باشد، برای تعریف درست پایاننامهها باشد. چند درصد این پایاننامههایی که در کارشناسی ارشد و دکتری و بعضاً در کارشناسی به اتمام میرسد اینها در گنجهها ثبت و ضبط نمیشود و به کار گرفته میشود؟ من درصد را رها میکنم متأسفانه این تعداد بسیار قلیل است. یعنی سرمایهگذاری انجام گرفته است، وقت گذاشته شده است، دانشجویان همت کردهاند ولی نتیجه آن برای کشور مثمرثمر نبوده است. اگر مثمرثمر بود ما امروز واقعاً در اغلب مواردی که الان کشور دست نیاز به خارج دراز میکند به خودکفایی رسیده بودیم و نیاز نداشتیم منتظر این باشیم که مثلاً نفت خود را صادر بکنیم و محتاج ارز حاصل از عواید فروش آن باشیم برای اینکه بتوانیم کشور را اداره بکنیم، کاری که در دولت یازدهم و دوازدهم به آن عشق میورزیدند و تمنا میکردند و خواستار آن بودند. اینها نشاندهنده این است که ما روش علمی درستی را در این زمینهها به کار نگرفتهایم. مبالغی که در اختیار وزارت علوم، تحقیقات و فناوری قرار گرفته است این مبالغ برای چارهجویی مسائل کشور صرف نشده است. من عرض کردم خدمتتان که متأسفانه ما در این زمینه بهترین سرمایههای خودمان را به تاراج دادیم.
یک سؤال دیگر که شما به آن پاسخ ندادید و من مطرح کردم این بود که چگونه شما ضمانت به دست آوردهاید که این دانشجویان ما به کمک استادانشان در دوره تحصیلات عالیه بر تعهد اعتقادی آنها افزوده میشود، آرمانخواهی آنها تقویت میشود، عشق به میهن در آنها تقویت میشود، هویت آنها تقویت میشود؟ اینها متأسفانه نکاتی است که ما از بررسیهای پژوهشی متوجه میشویم از نظر فرهنگی یک سقوطی را شاهد بودهایم. اینها باعث افتخار ما نیست، چگونه شما در این زمینه برنامهریزی کردهاید؟ چگونه شما پیگیری کردهاید؟ چه نتایجی از اینها به دست آوردهاید که بتوانیم ما روی آنها در آینده حساب بکنیم؟
یک بخش دیگر از سؤال من سؤال واقعبینانه بود، شما اشاره کردید به همکاریهایی که با وزارت دفاع صورت میگیرد. این افتخار وزارت دفاع است اگر توانسته به موفقیتی دست یابد. محصولات وزارت دفاع در جامعه مطرح نمیشود، به طور ویژه استفاده میشود. آن جایی که شما باید بفرمایید این است که بر اثر فعالیتهای پژوهشی و کارهای علمی که در دانشگاه صورت گرفته با همکاری جامعه، چه محصولاتی عملاً در اختیار عامه مردم قرار گرفته است؟ هنوز که هنوز است افتخار بسیاری از مردم ما این است که بتوانند از کالاهای خارجی استفاده بکنند، این یعنی کالاهای داخلی به لحاظ کیفیت و بعضاً کمیت جوابگوی نیازهای ما نیست.
چگونه برنامهریزی در آموزش عالی صورت گرفته است که بتوانیم مسلط بشویم بر کاستیهای که در زمینه کیفیت از نظر تولید محصولات داخلی داریم؟ چه نتایجی از اینها به دست آمده است؟ هنوز که هنوز است یکی از گلههای بزرگ مردم ما به همین ضعف در کیفیت برمیگردد منهای کمبود کمی. در حالی که امکانات وجود دارد و نیروی انسانی وجود دارد. بسیاری از کشورهایی که در دنیا مثل ما مجهز به منابع طبیعی و معادن نیستند توانستهاند با استفاده صحیح از نیروی انسانی خودشان بر تمام مشکلات خودشان که فائق آمدهاند هیچ، بلکه مشکلات دیگران را هم حل بکنند. بعد ما در این زمینه متأسفانه گامهای اصلی را برنداشتیم. شاید در وزارتخانه بیشتر وقت دوستان ما و بزرگواران ما برای اداره خود وزارتخانه صرف شده است نه اداره امور علمی و فناورانه و پژوهشی کشور. جناب آقای غلامی من استدعا میکنم خودتان را فریب ندهید با یک... (قطع میکروفن)

محمدباقر قاليباف
جناب آقای میرسلیم! خیلی ممنون، جنابعالی از توضیحات وزیر محترم قانع شدید؟

سيدمصطفي آقاميرسليم
ببخشید، مجموعه فعالیتهایی که در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در طول این (42) سال انجام گرفته است، از نظر آماری جوابگوی ما نیست و متأسفانه چه به لحاظ کمی و به چه لحاظ کیفی نمیتواند پاسخگوی نیازهای اساسی کشور باشد.

محمدباقر قاليباف
پس بنابراین ما به رأی میگذاریم، دوستانی که از پاسخ وزیر قانع شدند رأی مثبت و آنهایی که قانع نشدند رأی منفی بدهند. حضار 245 نفر، به رأی میگذاریم.

احمد اميرآبادي فراهاني
پاسخ جناب آقای غلامی وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری به سؤال جناب آقای سیدمصطفی آقامیرسلیم نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس و تعدادی دیگر از نمایندگان محترم به رأی گذاشته شد. همکارانی که از پاسخ آقای وزیر قانع شدند رأی مثبت، اگر قانع نشدند رأی منفی بدهند.

محمدباقر قاليباف
پایان رأیگیری را اعلام میکنم، از توضیح آقای وزیر، مجلس قانع نشد. خیلی ممنون و متشکرم.
6
تصویب لایحه سند الحاقی (پروتکل) همکاری در زمینه مبارزه با جرائم سازمانیافته در دریای خزر الحاقی به موافقتنامه مربوط به همکاری در زمینه امنیت در دریای خزر (مورخه 27 آبان 1389 (18نوامبر 2010))، (ثبت122)

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
دستور بعدی گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه پروتکل همکاری در زمینه مبارزه با جرائم سازمانیافته در دریای خزر، الحاقی به موافقتنامه همکاری در زمینه امنیت در دریای خزر. دعوت میکنیم از جناب آقای دلخوش اباتری سخنگوی محترم کمیسیون قضائی و حقوقی جهت ارائه گزارش بفرمایید.

سيدکاظم دلخوش اباتري
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
اولاً روز مجلس را به همه ملت عزیز و همکاران گرانقدر تبریک عرض میکنم.
گزارش یکشوری کمیسیون قضائی و حقوقی به مجلس شورای اسلامی
لایحه پروتکل همکاری در زمینه مبارزه با جرائم سازمانیافته در دریای خزر الحاقی به موافقتنامه همکاری در زمینه امنیت در دریای خزر مورخه (27) آبان ماه سال 1389 به شماره ثبت (122) که به این کمیسیون به عنوان اصلی ارجاع شده بود در جلسه روز دوشنبه مورخه 12/8/1399 این کمیسیون با حضور کارشناسان دستگاههای اجرایی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با اکثریت آرا با اصلاحاتی در عنوان و متن به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (143) قانون آییننامه داخلی تقدیم مجلس شورای اسلامی میگردد.
رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی ـ موسی غضنفرآبادی
دوستان اولاً این لایحه در (18) ماده نوشته شده است مواد آن بیشتر در رابطه با همکاری بین کشورهای حاشیه خلیج فارس و ایران است. در آبان ماه سال 1389 بین دولت جمهوری آذربایجان، ایران، قزاقستان، فدراسیون روسیه، ترکمنستان موافقتنامه همکاری در مورد امنیت دریای خزر منعقد شد که برای ثبات در منطقه و ایجاد امنیت در دریای خزر برای دولتهای حاشیه دریای خزر مسئولیتها و تعهداتی پیشبینی شد. از جمله این تعهدات همکاری در مبارزه با مواد مخدر، قاچاق انسان و اعضای بدن انسان، مواد منفجره، قاچاق سلاحها خصوصاً سلاحهای گرم و سرد و مواد سمی و در زمینه مسائل اقتصادی. در اینجا این (5) کشور متعهد شدند.
دوستان مستحضرند که در سال 1940 ایران و شوروی مسئولیت دریای خزر را برعهده داشتند، بعد از اینکه این (5) کشور از شوروی جدا شدند و در واقع به عنوان کشورهای استقلالیافته در حاشیه دریای خزر، لازم است برای اینکه ما منافعمان در دریای خزر حفظ بشود و منافع آنها هم آسیب نبیند این همکاریها وجود داشته باشد. خصوصاً در رابطه با جرائم سازمانیافتهای که خدمت شما عرض کردم و مبارزه با این جرائم.
خواهش من از دوستان این است که این موافقتنامه در (18) ماده موافقتنامه بسیار خوبی است که میتواند حریم هر کشور را در ارتباط با مبارزه جرائم سازمانیافته مشخص بکند، دوستان رأی خوبی بدهید انشاءالله ما بتوانیم از این عبور بکنیم. کم توضیح دادم که عزیزان اذیت نشوند. والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون و متشکرم، آقای رئیس اگر اجازه بفرمایید من برای رأیگیری مادهواحده را قرائت بکنم.
«لایحه سند الحاقی (پروتکل) همکاری در زمینه مبارزه با جرائم سازمانیافته در دریای خزر الحاقی به موافقتنامه مربوط به همکاری در زمینه امنیت در دریای خزر (مورخه ۲۷ آبان ۱۳۸۹(۱۸ نوامبر ۲۰۱۰))
مادهواحده ـ سند الحاقی (پروتکل) همکاری در زمینه مبارزه با جرائم سازمانیافته در دریای خزر الحاقی به موافقتنامه همکاری در زمینه امنیت در دریای خزر (مورخه ۲۷ آبان ۱۳۸۹(۱۸ نوامبر ۲۰۱۰)) مشتمل بر (۱۸) ماده به شرح پیوست تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده میشود.
تبصره ـ رعایت اصول (۷۷)، (۱۲۵) و (۱۳۹) قانون اساسی در اجرای این قانون، الزامی است».
آقای رئیس اعلام رأی بفرمایید.
همکاران مشارکت بفرمایید، کلیات و جزئیات لایحه با هم به رأی گذاشته میشود. همکاران عزیز مشارکت بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید تذکر هم داریم.

محمدباقر قاليباف
اجازه بدهید بعد از رأیگیری. حضار 245 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، با (184) رأی تصویب شد.
7
تصویب لایحه تصویب اصلاحات کنوانسیون بینالمللی استانداردهای آموزش، صدور گواهینامه و نگهبانی برای دریانوردان (اس تی اس دبلیو 1978 (1357))، (ثبت134)

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! دستور بعدی گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه تصویب اصلاحات کنوانسیون بینالمللی استانداردهای آموزش، صدور گواهینامه و نگهبانی برای دریانوردان است. دعوت میکنیم از آقای دلخوشاباتری جهت ارائه گزارش کمیسیون. آقای دلخوش وقتمان خیلی کم است سریع تشریف بیاورید چون یک تبصره (1) ماده (100) داریم امروز حتماً باید در دستور قرار بگیرد. گزارش را ارائه بفرمایید، بیایید اینجا گزارش داریم، خدمتتان میدهم، تشریف بیاورید.
عذرخواهی میکنم گزارش کمیسیون عمران است، جناب آقای سیدالبرز حسینی خدمتشان هستیم. (دلخوشاباتری ـ ما به شما خیلی علاقه داریم) بله، شما هم خیلی مورد علاقه ما هستید.

سيدالبرز حسيني
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت مردم شریف ایران اسلامی و همکاران معزز و معظم.
گزارش یکشوری، تاریخ 4/9/1399
گزارش کمیسیون عمران
لایحه تصویب اصلاحات کنوانسیون بینالمللی استانداردهای آموزش، صدور گواهینامه و نگهبانی برای دریانوردان (اس تی اس دبلیو 1978 میلادی و 1357 شمسی) که جهت بررسی به کمیسیون عمران به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود با حضور مسئولین دستگاههای ذیربط و کارشناسان مراکز مرکز پژوهشهای مجلس، مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و در جلسه مورخه 26/8/1399 با اصلاح در متن به شرح ذیل به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (143) آییننامه داخلی تقدیم مجلس شورای اسلامی میگردد.
رئیس کمیسیون عمران ـ محمدرضا رضائیکوچی
همکاران توجه داشته باشند! درخصوص لایحه موافقتنامه مذکور که بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولتهای دیگر در کنوانسیون بینالمللی استانداردها عضو است و در جهت آموزش و صدور گواهینامه و نگهبانی برای دریانوردان است برای اینکه این ساختار را از حیث آموزشهای لازم، مهارتها را بالا ببرد. لذا در دولت لایحه تدوین شده و ارسال شده به مجلس. از مزایای راههای دریایی که در زمینه حمل و نقل کالا به خصوص حمل و نقل مسافر که ظرفیت خیلی زیادی دارد به خصوص در حمل و نقل کالا از طریق دریا با وجود اینکه هزینه پایین حمل و نقل، ایمنی بیشتر در این حوزه به خاطر همین دلایل است که بیش از (1) میلیون و (500) هزار نفر دریانورد در جهان در این حرفه مشغول فعالیت هستند و میلیونها تن نقل و انتقال کالا در بستر ساختار تجاری دنیا، این حرفه نقش ایفا میکند و شاید بیش از (5) تریلیون دلار ارزش تجاری دارد.
لذا برای امنیت این حوزه براساس همین کنوانسیون که کشورها عضو هستند، اساس این کنوانسیون بابت حفاظت و ایمنی و نگه داشتن این حوزه در ساختار ایمنی برای این پروسه سودآور تجاری است. لذا سازمان بینالمللی دریانوردی با توجه به همین مقتضیات شکل گرفته است و هدف اصلی کشورهای دیگر هم این است که آنهایی که عضو هستند و این صنعت را دارند و در کشور ما هم کاملاً روشن است با توجه به آمار بالا و شرایط دسترسی به آبراههای دریایی داریم و این شرایط در کشور ما حادث است، هدف اصلی و اولیه تشکیل سازمان بینالمللی دریایی (IMO) همین است، وجود یک ساز و کاری که بخواهد این شرایط را برای ارتقای این صنعت در جهان بالا ببرد.
لذا به طور کلی رویکرد این کنوانسیون برای این است که اجتناب بشود از تعارضهای بالقوه میان تعهدات دولتهایی که تحت این کنوانسیون هستند. برای ساختار سیستم تجاری ما هم که از این صنعت برای ایمنی آن و در کنار آن برای بالا بردن مهارتهای دریانوردان کشور و آنهایی که فعالین این حوزه هستند نیاز است که ما در این حوزه ارتباط تنگاتنگی داشته باشیم. لذا این لایحه... (قطع میکروفن)

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون و متشکرم. آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید با توجه به اینکه مخالف ندارد و موافق هم صحبت نمیکند برای اعلام رأی من لایحه را قرائت بکنم.
«لایحه تصویب اصلاحات کنوانسیون بینالمللی استانداردهای آموزش، صدور گواهینامه و نگهبانی برای دریانوردان (استیاسدبلیو۱۹۷۸(۱۳۵۷))
مادهواحده ـ اصلاحیههای موافقتنامه (کنوانسیون) بینالمللی استانداردهای آموزش، صدور گواهینامه و نگهبانی برای دریانوردان (استیاسدبلیو۱۹۷۸(۱۳۵۷)) بهشرح زیر تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده میشود:
۱ ـ قطعنامه (اماسسی ۳۷۳(۹۳)) مصوب ۲۲ می ۲۰۱۴ (۱/۳/۱۳۹۳) اصلاحات موافقتنامه (کنوانسیون) بینالمللی استانداردهای آموزش، صدور گواهینامه و نگهبانی برای دریانوردان (استیسی دبلیو ۱۹۷۸(۱۳۵۷)) (پیوست ۹).
2 ـ قطعنامه (اماسسی ۳۷۴ (۹۳)) مصوب ۲۲ می ۲۰۱۴ (۱/۳/۱۳۹۳) اصلاحات آییننامه آموزش، صدور گواهینامه و نگهبانی برای دریانوردان (استیسی دبلیو ۱۹۷۸(۱۳۵۷)).
3 ـ قطعنامه (اماسسی ۳۹۷ (۹۵)) مصوب ۱۱ ژوئن ۲۰۱۵ (۲۱/۳/۱۳۹۴) اصلاحات بخش «الف» آییننامه آموزش، صدور گواهینامه و نگهبانی برای دریانوردان (استیاس دبلیو ۱۹۷۸ (۱۳۵۷)) (پیوست ۷).
4 ـ قطعنامه (اماسسی ۳۹۶ (۹۵)) مصوب ۱1 ژوئن ۲۰۱۵ (۲۱/۳/۱۳۹۴) اصلاحات موافقتنامه (کنوانسیون) بینالمللی استانداردهای آموزش، صدور گواهینامه و نگهبانی برای دریانوردان (استیسی دبلیو ۱۹۷۸ (۱۳۵۷))
تبصره ـ در اجرای این موافقتنامه و اصلاحات بعدی آن رعایت اصول (۷۷)، (۱۲۵) و (۱۳۹) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران الزامی است».
آقای رئیس اعلام رأی بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
حضار 246 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم.

احمد اميرآبادي فراهاني
همکاران مشارکت بفرمایید، همکاران عزیز که این جلو ایستادهاند خواهش میکنم مشارکت بفرمایید. لایحه اصلاحات کنوانسیون بینالمللی استانداردهای آموزش، صدور گواهینامه نگهبانی برای دریانوردان به رأی گذاشته شده است. همکاران مشارکت بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
پایان رأیگیری را اعلام میکنم، با (183) رأی تصویب شد.
8
تصویب کلیات طرح اصلاح ماده (5) قانون بیمههای اجتماعی کارگران ساختمانی و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه (ثبت 239)

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای رئیس! دستور بعدی گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح اصلاح قانون بیمه کارگران اجتماعی است. دعوت میکنم از سخنگوی محترم کمیسیون اجتماعی تشریف بیاورند برای ارائه گزارش، جناب آقای اسماعیلی نایبرئیس کمیسیون تشریف میآورند. حاجآقای موسویلارگانی! لطف کنید اسامی مخالفین و موافقین کلیات را قرائت بفرمایید.

ولي اسماعيلي
بسم الله الرحمن الرحیم
شماره ثبت (239)،
گزارش یکشوری تاریخ 29/10/99
گزارش کمیسیون اجتماعی در مجلس شورای اسلامی طرح اصلاح قانون بیمه کارگران ساختمانی که جهت بررسی به کمیسیون اجتماعی به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود در جلسه روز دوشنبه مورخه 29/10/99 با حضور مسئولان محترم دستگاههای اجرایی ذیربط، دیوان محاسبات و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با اصلاحاتی در عنوان و متن به شرح ذیل به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در ارجاع ماده (143) آییننامه داخلی تقدیم مجلس شورای اسلامی میگردد.
رئیس کمیسیون اجتماعی ـ مهدی عیسیزاده
اگر اجازه بدهید، من یک توضیحی بدهم.

احمد اميرآبادي فراهاني
خیلی ممنون، سری دوم توضیحات بیشتر بدهید، الان اگر اجازه بدهید مخالف صحبت میکند، وقتمان کم است.

ولي اسماعيلي
ببینید دوستان! یکی از مسائل مهمی که امروز میخواهیم به آن رأی بدهیم این طرحی است که واقعاً به نفع کارگران ساختمانی است که تمامی نمایندگان عزیز الان پشت در مدیران کل و رئیس سازمان میایستند، منتظر میمانند تا سهمیه بگیرند. اگر این طرح مصوب بشود از (1) میلیون و (400) هزار نفر کارگری که فقط توانستهایم (800) هزار نفر را تحت پوشش بیمه قرار بدهیم میتوانیم (600) هزار نفری که پشت درها ماندهاند، پشت نوبت ماندهاند همین را هم اضافه بکنیم، در کل کلیه کارگران ساختمانی (1) میلیون (400) هزار نفر را تحت پوشش بیمه درمانی و تحت پوشش بیمه تأمیناجتماعی قرار بدهیم. الان (600) هزار نفر با خانوادهایشان میشوند. به عنوان مجلس انقلابی چندین میلیون نفر چشمشان به طرح امروز ما است.
دوستان دقت بکنند! همین الان جناب آقای سالاری تشریف دارند (9) هزار میلیارد تومان ما کسری داریم، اگر این طرح مصوب نشود حتی یک نفر نمیتوانند بیاورند سهمیه وارد بکنند. نرویم مجدداً اعتراض بکنیم. تنها جایی که ما میتوانیم کار را پیش ببریم، محاسبه جدیدی که انجام گرفته است، شکل گرفته است براساس این، در این قانون با توجه به سطح زیربنا از (2) تا (4) درصد این بحث را گرفتیم، با توجه به اینکه این قانون منعطف است و از (2) تا (4) درصد، یک کمیته متشکل از سازمان شهرداریها، خود وزارت کشور، نظام مهندسی، انجمن صنفی کارگران همه در این کمیته حضور دارند. اجازه افزایش مسکن و پول مسکن و خرید مسکن در این طرح دیده نشده است.
من خواهش میکنم از تمامی عزیزان، تمام نمایندگان عزیز به خاطر این قشری که در وانفسای گرانیها و معیشت دارند زندگی میکنند با عرق جبین و با دستهای پینهبسته لقمه حلال برای خانوادههایشان میبرند کمک کنیم. در مجلس انقلابی این ماندگار خواهد شد. قشری که پیامبر اکرم بر دستانشان بوسه زد. اگر این بحث و این طرح اینجا رأی بیاورد ما انشاءالله خواهیم توانست همه این مباحث را عمل کنیم یعنی از روز ابلاغ این طرح هیچ کارگر ساختمانی نخواهد بود که تحت پوشش بیمه قرار نگیرد.
من عاجزانه با توجه به اینکه مجلس، مجلس انقلابی است و دنبال حل مشکل قشر ضعیفی که جز مجلس و جز نمایندگان انقلابی هیچجا پارتی ندارند کمک کنیم که این طرح رأی بیاورد. بحثهای بعدی و ریزبحثهای تخصصی که انجام شده است، جناب آقای سالاری قطعاً توضیح خواهند داد. من خواهشم مجدداً این است که به طرح رأی بدهید که چندین میلیون نفر چشمشان به دست شما نمایندگان انقلابی است. والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته

سيدناصر موسوي لارگاني
مخالفین محترم، نفر اول وقتشان را به جناب آقای قادری واگذار کردهاند، جناب آقای فرهنگی و جناب آقای حاجیدلیگانی. موافقان جناب آقای آزادیخواه، جناب آقای نقدعلی و جناب آقای دکتر پورابراهیمی.

محمدباقر قاليباف
مخالف محترم جناب آقای قادری بفرمایید.

جعفر قادري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان توجه کنند! من به عنوان طراح این طرح دارم مخالفت میکنم. دوستان به این مطلب توجه کنند، طراح این طرح بنده بودم و جلسات زیادی را با کلانشهرها و مجموعههای مختلف با شوراها و شهرداریها گذاشتم، جلساتی را با نمایندگان گذاشتم، خودم هم یک سال و نیم شهردار بودم، دو سال و نیم نایبرئیس شورای کلانشهر شیراز بودم. از جزئیات حق بیمه کارگران ساختمانی اطلاع دارم. چرا این طرح را طراحی کردیم و چه اتفاقی در کمیسیون افتاد؟
این چیزی که الان دارد اعمال میشود متأسفانه هر کسی به شهرداری مراجعه میکند بسته به اینکه آیا اطلاع دارد یا ندارد، پروانه را با نرخهای متفاوتی برای او حساب میکنند. این خودش عامل مفسده شده و مشکلاتی در شهرداری به وجود میآورد. برای اینکه این مشکل حل شود، ما برای اینکه بیاییم کار را ساده کنیم و جلوی فساد را در شهرداری بگیریم... (قطع میکروفون)

سيدناصر موسوي لارگاني
آقای دکتر قادری! شما چون ثبتنام نکردید نمیتوانید صحبت کنید، عذرخواهی میکنم. همکاران هم اعتراض کردند، چون شما اصلاً ثبتنام نکردید. چون دوستان اعتراض دارند یا خود آقای احمدیبیغش و یا نفر بعدی باید صحبت کند. جناب آقای فرهنگی! به عنوان مخالف اول در خدمتتان هستیم. از همینجا که نزدیک هستید صحبت کنید، بفرمایید.

محمدحسين فرهنگي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
درخواست من از همکاران عزیز و گرامی این است که در این قبیل تصمیمات خیلی سنجیده عنایت داشته باشند. ببینید! مسائلی مثل بیمه کارگران ساختمانی قانون دارد، این قانون ضابطه دارد، این ضوابط سالها است دارد اجرا میشود. بعد، از این طرف قیمت مسکن را خودتان میبینید، شرایط آن را ملاحظه میفرمایید که چه شرایطی بر بازار مسکن حاکم است.
بعد ما تصمیماتی در قالب یک تغییر اولویت بگیریم که یک اثر آن افزایش قیمت مسکن است، اصلاً شک نکنید. افزایش قیمت مسکن به طور جدی. چرا؟ چون ما قبلاً یک چارچوبی داشتیم فقط براساس متراژ تصمیم گرفته میشد، قیمت داشت، جدول داشت. عوارضی را باید به عنوان حق بیمه سهم کارفرما به تأمیناجتماعی میدادند. این الان در مصوبه جدید روی قیمت زمین رفته است. تشخیص دادن قیمت زمین و تعیین تکلیف کردن آن به کارشناس ارجاع خواهد شد و اینجا ببینید چه مفاسدی به وجود میآید؟ این میرود به مالک میگوید اگر میخواهی من قیمت را فلان بگویم این حساب و کتاب، اگر نه قیمت بالایی را اعلام میکنم و شما سهم زیادی را باید به تأمیناجتماعی بدهید. این مصوبه داریم راه عوارض بسیار گستردهای در بحث ایجاد مفاسد جدید باز میکنیم. حق بیمه را بالا میبرد، شفافیت ندارد، اصلاح بافت فرسوده بسیار کند میشود.
خواهش من از عزیزان و سروران این است که در تصمیمات اینچنینی که در دستور است و خواهد آمد و آنجا هم بنده مخالف ثبتنام کردم و به موقع عرض میکنم چه مشکلاتی به وجود میآورد، عوارض عجیبی را برای مجموعه ساخت و ساز در کشور، بخش مسکن، توسعه فساد، جلوگیری از اصلاح بافت فرسوده و مسائل عدیده و متعددی را باعث میشود که اگر خوب دقت نکنیم و سنجیده عمل نکنیم یک قانون جاافتاده کاملاً مشخصی که سالها است بدون دردسر دارد اجرا میشود، آن را دچار چالشهای سنگین و شدید میکنیم و مشکلات عدیدهای را هم برای تولیدکنندگان اعم از کسانی که خانه خودشان را دارند بازسازی میکنند، کسانی که دارند انبوهسازی میکنند به وجود میآوریم، هم برای شهرداریها و کسانی که در این وسط طبق همان قانون وظایف و مسئولیتهایی دارند، چالشهای جدیدی به وجود میآوریم که در هر شهر و منطقهای شما در آینده شاهد عوارض و مسائل آن خواهید بود.
یادداشتی آوردهاند که البته بنده هم در عرایضم اشاره کردم، این، (8) تا (10) برابر حق بیمه بافت فرسوده را افزایش میدهد. آثار و عوارض دارد در این وانفسای تورمی و شرایط مختلف و مشکلسازی که در کشور داریم. لذا خواهشمندم تصمیم سنجیده بگیرید و حتی اگر کلیات تصویب شد، خواهش من از هیأترئیسه محترم این است که این را حتماً دوشوری کنند، این به این نحوی که هست واقعاً در صحن قابل بررسی نیست. حداقل به کمیسیون مشترکی برود که با عضویت کمیسیون عمران، کمیسیون اجتماعی و کمیسیونهای مرتبط دیگر تشکیل میشود، حتی کمیسیون اقتصادی، در آن کمیسیون مشترک بررسی شود که دیدگاههای بخشهای مختلف، کمیسیون امور شوراها باید نظر بدهد، چون یک بخشی از آن مربوط به شهرداران است تا تصمیمی که گرفته میشود تصمیم سنجیده و بجایی باشد و یا برگشت به همان شرایطی باشد که در قانون موجود و فعلی هست و آن اصلاح شود. من دیگر وقت عزیزان را نمیگیرم، وقتم هم رو به اتمام است. خیلی ممنون و سپاسگزارم.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای آزادیخواه هستیم، بفرمایید.

احد آزادي خواه
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و خداقوت خدمت همکاران عزیز و آرزوی بهترین لحظات برای ملت شریف ایران اسلامی. انشاءالله در ایام سوم خرداد همواره ظفر و پیروزی و گشایش و فتح برای ملت عزیز ایران اسلامی در پیش باشد.
من به عنوان موافق طرح اصلاح ماده (5) قانون بیمههای اجتماعی کارگران پرتلاش ساختمانی صحبت میکنم، با اجازه آقای دکتر عیسیزاده عزیز و همکارانشان. آقای دکتر محرمزاده نماینده سختکوش و پرتلاش مردم شریف اهر و هریس هم خیلی علاقهمند بودند در دفاع از حقوق کارگران صحبت کنند که قسمت نشد و حقیر مزاحمت خواهم داشت.
همکاران عزیز! من تقاضایم را به صورت کلی عرض میکنم، همه تلاش کنیم با حفظ حرمت برای ملاحظاتی که مخالف محترم و عزیز ما فرمودند به این طرح رأی بدهیم. برابر با قانون سال 93 ما تا الان (12) هزار میلیارد تومان کسری منابع داریم، تازه (800) هزار نفر از کارگران فصلی و ساختمانی را توانستیم بیمه کنیم، یعنی تأمیناجتماعی.
در حالی که تا همین الان که ما خدمت شما هستیم (5/1) میلیون نفر از کارگران پرتلاش ساختمانی نیازمند و متقاضی بیمه هستند و آنها در صف ماندهاند. سازمان تأمیناجتماعی هم زیر بار نمیرود، چون منابع ندارد. چرا ما (800) هزار نفری که بیمه کردیم را نتوانیم به (5/1) میلیون نفر سرایت بدهیم؟ آیا این ظلم به آن خانوادههایی نیست که شرایط را دارند؟ همین الان آقای عیسیزاده فرمودند (600) هزار نفر در صف هستند، اما از خدمات بیمهای بهرهای ندارند. چه کسی باید پاسخ اینها را بدهد؟ به تأمیناجتماعی مراجعه میکنیم سازمان تأمیناجتماعی میگوید من منابع ندارم. درست هم میگوید، منابع میخواهد. به هر حال بیمه منابعی میخواهد که فرد بتواند از خدمات بیمهای متنعم شود.
از این طرف به حوزههای انتخابیه که میرویم، همکاران گرامی! در دفاتر شما مرتب کارگران عزیز فصلی که آدم واقعاً از دستهای پینهزده آنها خجالت میکشد، متقاضی بیمه هستند و نمیشود اتفاقی را ایجاد کرد.
در این طرح ما آمدیم ساختار را عوض کردیم. یعنی مجلس آمده تلاش کرده برای اولینبار، همکاران عزیز، آقای دکتر میرمحمدی! شما فرمودید برای اولینبار مجلس انقلابی یازدهم صدای کارگران ساختمانی را شنید و دارد اقدامی انجام میدهد. ما داریم ساختار را عوض میکنیم، ما گفتیم مناطق محروم، روستاهای نیازمند، جاهای دورافتاده (1) درصد، مناطقی که برخوردار هستند از (2) درصد تا (14) درصد پرداختی داشته باشند که ما بتوانیم منابع را جذب کنیم، آقای دکتر ولی اسماعیلی! سازمان تأمیناجتماعی منابع در اختیار داشته باشد، بتواند پوشش بیمهای را برای این (600) هزار نفری که همین الان در نوبت هستند انجام بدهد. چه اشکالی دارد؟
من مثال عرض کنم، شما نگاه کنید، یک واحد صنفی مثلاً در منطقه یک تهران را با یک واحد صنفی در یک روستایی از سراوان مقایسه بفرمایید. واقعاً نگاه یکسان به این دو تا ظلم است. خدا شهید بزرگوار علامه مطهری را رحمت کند، عدالت را تساوی ندانست، بلکه تناسب دانست. این درصد متنوعی که ما برای جذب منابع در این طرح دیدیم انصافاً کار قشنگی است. بله، ممکن است به یکسری اصلاحات نیاز داشته باشد، به یکسری جزئیات نیاز داشته باشد که انشاءالله ما درباره آن در بررسی شور دوم حتماً صحبت خواهیم کرد، برای پخت و پز نهاییاش هم طرح دوشوری است که انشاءالله کارش حتماً انجام شود. اما مناطق روستایی و مناطق محروم واقعاً کمترین سهم را پرداخت میکنند و این هدیه بسیار بزرگی است.
همکاران عزیز! خدا میداند نفع این اتفاق برای کارگران عزیز ساختمانی از تمام آن یارانهها بیشتر است. فرد گرفتار است، میخواهد ازکارافتادگی بگیرد، مشکل دارد، مریض است، فرزندش بیمار است، اما پوشش بیمهای ندارد و روزگار دارد میگذرد و ما هم نمیتوانیم کاری انجام بدهیم.
نظر من این است علیرغم مشکلاتی که ممکن است در این طرح باشد که در شور دوم در جزئیات حتماً به آنها یکییکی رسیدگی خواهد شد، اما به اصل طرح این اصلاح همکاران حتماً رأی مثبت بدهند، اجازه بدهیم دوستان کارگر عزیزی که در صف بیمه هستند انشاءالله از خدمات بیمهای بهرهمند شوند. همکاران همه رأی بدهند.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقای حاجیدلیگانی به عنوان مخالف دوم هستیم، بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
از همکارانمان در کمیسیون اجتماعی که دغدغه بحث بیمه کارگران ساختمانی را داشتند و از رئیس و همه اعضای محترم کمیسیون و پیشنهاددهندگان بسیار متشکر هستیم.
اما همکاران عزیز! نکتهای که هست این است که این طرح هزینههای ساختمانسازی را افزایش میدهد. یعنی ما میآییم مشکل (5/1) میلیون نفر را که الان در نوبت هستند را با این مصوبهای که هست حل کنیم، مشکل چندین میلیون نفر را اضافه میکنیم. امروز یک جوان که میخواهد یک منزلی را بسازد، ببینید هزینههایی که به عنوان عوارض شهرداری و مبالغی که تأمیناجتماعی و نظام مهندسی از افراد دریافت میکند چه میزان شده است؟ واقعاً این در حد توان جوانانی که (حالا به جز تهران که وضعیت متفاوت است) میخواهند ساختمانسازی انجام بدهند، نیست.
همکاران! از طرفی برخی از مراجع تقلید فتوایی دادهاند و اظهارنظری کردهاند راجع به اینکه شما نمیتوانید از همه ساختمانها مبلغی را بگیرید. در حالی که آن افرادی که بیمهشده هستند ممکن است برای آن ساختمان کارگری یا بنایی یا برقکشی یا دیگر اموراتی که مربوط به ساختمانسازی هست را انجام ندهند. این هم یک مشکل هست که ایراد گرفته میشود.
اصل اینکه ما این عزیزان را بیمه کنیم کار بسیار درستی است. در حوزه خود بنده چندهزار نفر در نوبت هستند. اما مگر ما بقیه افرادی که تحت پوشش بیمه تأمیناجتماعی داریم، مگر از آنها هم به همین نحو حق بیمه دریافت میکنیم، یا میآییم یک هزینههای دیگری را در جای دیگری گران میکنیم؟ نه اینطور نیست. مدیرعامل صندوق تأمیناجتماعی هم الان اینجا هستند، من نمیدانم چه اتفاقی افتاده که در سال 1400 مثل اینکه در همه امورات میخواهند به نوعی برای مردم محدودیت ایجاد کنند. الان افرادی که در یک واحد کارگاهی کار میکنند، اگر واحد کارگاهیاش را عوض کند و بخواهد به کارگاه دیگری برود، بیمهاش را قطع میکنند. اگر یک نفر شغلش را جدیداً شروع کند و جایی مشغول شود وصل نمیکنند. این چه وضعی است که در تأمیناجتماعی به وجود آمده است؟
در مجلس انقلابی که شما همکاران بیشترین عنایت را در قانون بودجه 1400 به تأمیناجتماعی داشتید که در طول تاریخ بیسابقه بوده، هیچوقت عددهای اینچنینی که در بودجه 1400 برای تأمیناجتماعی پیشبینی کرده، پیشبینی نشده بود. ولی تازه تأمیناجتماعی آمده دارد عکس عمل میکند. مرتب دارد بیمهها را قطع میکند، بیمه قالیبافان را قطع میکند، بیمه کارگر ساختمانی به بهانه کوچکی قطع میشود! این چه وضعیتی است که برای این ضعیفترین اقشار جامعه به وجود آمده است؟
نکته بعدی؛ گران کردن این موضوع، عزیزان! ما اینقدر رکود در بحث ساختمانسازی داریم، اگر این را هم اضافه کنیم تازه این قیمتها افزایش پیدا میکند. رکود در بخش صنعت ساختمان بیشتر میشود.
عزیزان! از طرفی در گزارشی که سازمان برنامه داده سال 1398، (900) هزار میلیارد تومان و سال قبل از آن (830) هزار میلیارد تومان یارانه پنهان دارد توزیع میشود. چه کسانی دارند بیشترین بهرهبرداری را میکنند؟ آنهایی که بیشتر دارند. آنهایی که کمتر دارند کمتر استفاده میکنند.
چرا دولت لایحه نمیآورد اینها را اصلاح کند؟ چرا از آنهایی که کمتر درآمد دارند بایستی بیشتر بگیریم؟ این چه وضعیت قانونگذاری است که بنده بنا است انجام بدهم؟
عزیزان! نکته بعدی؛ به هر صورت ما بایستی راهکاری پیدا کنیم تا این کارگران عزیز هم مثل بقیه بیمهشدگان بتوانند از مواهب بیمه استفاده کنند، از بیمه بیکاریاش استفاده کنند، از جهات سخت و زیانآور و بقیه مسائلش استفاده کنند. لذا اگر دوشوری شود شاید بشود مشکل حل شود، وگرنه اگر به این نحو باشد... (قطع میکروفن)

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت سرور ارجمند حاجآقای نقدعلی به عنوان موافق هستیم، بفرمایید.

محمدتقي نقدعلي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
«و به نستعین و هو خیر موفق و معین»
دوستان مستحضر هستند، یکی از دغدغههایی که عمدتاً همکاران گرامی در حوزههای انتخابیه با آن مواجه هستند قضیه تأمیناجتماعی است و یکی از اصول قانون اساسی هم که رفع تبعیضهای ناروا است، جزء وظایف نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی است که با وضع قانون از قضیه تبعیض ناروا جلوگیری کنند. بالاخره ما میبینیم که مدام اقشار محروم نسبت به عدم برخورداری از تأمیناجتماعی گلهمند هستند و در مراجعات به ما نمایندگان این گله را ابراز میکنند.
طراحان موضوع و سخنگوی محترم کمیسیون در دفاع از قانون مطالب خوبی را بیان کردند. امروز طبق آنچه که آمار به ما میگوید قریب (5/1) میلیون کارگر ساختمانی که دارای کارت مهارت هستند، اینها علیالقاعده باید بیمه شوند که ما تاکنون با توجه به قانون موجود حدود (800) هزار نفر از این عزیزان را بیمه کردهایم که با وضع این قانون باقیمانده از کارگران ساختمانی بیمه میشوند که با احتساب خانوارهای آنها حدود (3) میلیون نفر یا قریب به (3) میلیون نفر جزء کسانی خواهند آمد که تحت پوشش تأمیناجتماعی قرار خواهند گرفت.
اگر ما به عنوان مجلس انقلابی یک اقدام انقلابی را بخواهیم انجام بدهیم، همین حمایت از کارگران ساختمانی است. واقعاً یکی از شغلهای طاقتفرسا و شغلهایی که زود بدن انسان را کاسته میکند و مشکلات جسمی برای اشخاص به وجود میآورد، این شغل شریف کارگری ساختمانی است که البته باید بحث سختی کار هم در مورد این شغل در این قانون دیده شود و یکی از علتهایی که ما معتقدیم این قانون دوشوری شود اولی است. چراکه بعضی از نکاتی که اشاره شد و باید مدنظر قرار بگیرد، من نگاه کردم، عمده عزیزانی که به عنوان مخالف صحبت کردند هیچکدام با کلیت این قانون مخالفتی ندارند. بالاخره با یک سازوکار خوبی که دیده شده است و با دریافت حق بیمه کارفرما از مأخذ محل متراژ ساختمان، با آن ظرافتی که دیده شده است که در کل روستاهای کشور (1) درصد تعیین شده است، این نشان از دقت طراحان این طرح دارد.
اما من دیدم که در فرمایشات مخالفین بعضاً به فتاوی مراجع اشاره شده بود. ظاهراً مشکل شرعی وجود ندارد، بالاخره اگر در بعضی مواقع هم دریافتی از محل ساختمانهایی باشد که کاری انجام نشده، مادامی که علم به این معنا نباشد حمل به صحت میشود و مطابق قواعد و اصول فقهی این دریافتی مشروع خواهد بود. بله، اشاره شد که متأسفانه تأمیناجتماعی بعضی از حمایتهای خودش را با وجود اینکه در بودجه سال 1400 ما (150) هزار میلیارد برای تأمیناجتماعی دیدیم، اما متأسفانه میبینیم حمایت خودش را از کارگاههای کشاورزی مثلاً زیر پنج نفر برداشت و یا در بعضی از مقررات تغییر کارگاهی، با اندک بهانهای بیمهها قطع میشود. ما هم این انتقاد را به سازمان تأمیناجتماعی داریم و معتقدیم نباید در سالی که بناست هم از تولید حمایت کنیم و هم مانعها را بزداییم، اینطور کارگران ما بیکار شوند.
عزیزان! لذا کلیت این قانون و چارچوبهای که تعیین شده است، با توجه به آن هیأت کارشناسی که در این قانون پیشبینی شده است که حدفاصل (2) تا (14) درصدی که بناست برای حق کارفرما دریافت شود، کاملاً آن تیم کارشناسی زوایای امر را میبیند. لذا من از همکاران گرامی تقاضا میکنم به کلیات این طرح رأی مثبت بدهند. البته در شور دوم بعضی از نقطه نظرات را قطعاً اعمال خواهیم کرد و اصلاح خواهد شد. از همکاران گرامی خیلی تقدیر و تشکر دارم، قطعاً چنین قانونی... (قطع میکروفن)

سيدناصر موسوي لارگاني
از آقای نقدعلی تشکر میکنیم.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای موسویلارگانی! آقای رئیس فرمودند یک تذکری را بدهند. جناب آقای نیکبین بفرمایید. آقای موسویلارگانی! آقای رئیس فرمودند، عذرخواهی میکنم.

جواد نيک بين
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحیم
بیمه کارگران ساختمانی مطابق بند نهم اصل سوم قانون اساسی و طبق اصل (29) قانون اساسی میباشد. لذا از دوستان خواهش میکنم به آن رأی بدهند. نکتهای که بنده میخواهم در این تذکرم بگویم، پیغمبر خاتم فرمود: «الحق ثقیلٌ مرٌ و الباطل خفیفٌ حلو»، «حق بسیار سنگین و تلخ است و باطل بسیار سبک و شیرین است».
طبق اصل (93) قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی که به تعبیر امام امت «در رأس امور است»، بدون شورای نگهبان اعتبار قانونی ندارد. لذا طبق فرمایش امامین انقلاب که فرمودند: «حمله به شورای نگهبان از غلطترین کارها است»، انتخابات را انتصابات خواندن دروغ و موجب دلسردی مردم میشود، خطاب به مردم ایران و نامزدها و کاندیداهای محترم عرض میکنم؛ قانون فصلالخطاب است. بعضی از دوستان و کاندیداهای محترم وقتی رد میشوند میگویند ما قانون را قبول نداریم. به تعبیر امام؛ «تو غلط میکنی قانون را قبول نداری، قانون تو را قبول ندارد». بعضیها سالهای گذشته با قانون بر سر مردم میزدند، با شورای نگهبان همه مخالفین خودشان را میراندند و تخریب میکردند، حالا ژست اپوزوسیون گرفتهاند.
ببین برادر من، ببین خواهر من! قطار انقلاب در حال حرکت است، به مقصد و مقصود خودش میرسد. این قطار که ریشهاش در خون شهدا است، سکاندار آن امامی است که تالیتلو امام معصوم است، این قطار را به شایستگی به مقصد و مقصود میرساند. این تلاطمها از اول انقلاب بوده، قطعاً و یقیناً هیچ صدمهای به انقلاب با پیاده شدن شما کسانی که مذبذب هستید و هیچ اتفاقی برای انقلاب نمیافتد. پس مواظب باشید خودتان از قطار انقلاب پیاده نشوید. چرا وقتی قانون به نفع شما نمیشود به قانون و مراجع قانونی میتازید؟
من از شورای نگهبان تشکر میکنم، شورای نگهبان جای مصلحتاندیشی نیست. البته مهم حال فعلی افراد است. لذا خواهش میکنم شورای محترم نگهبان به یاوهگوییهای کسانی که قانون را قبول ندارند گوش نکند. لذا عرض میکنم:
فرقی میان طعنه و تعریف خلق نیست
چون رود بگذر از همه سنگریزهها
والسلام علیکم و رحمه الله

احمد اميرآبادي فراهاني
آقای نقدعلی! اگر اجازه بفرمایید آقای کوهساری یک تذکر دارند، آقای کوهساری بفرمایید.

غلامعلي کوهساري
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر بنده به تبصره (1) ماده (107) است. جناب آقای رئیس! «هیأترئیسه مجلس میتواند تمام یا بخشی از یک جلسه مجلس را برای رسیدگی به امور مهم و اساسی کشور اختصاص دهد». آقای رئیس! متأسفانه قطعی برق در کشور داد مردم را درآورده است. در روز چندین بار مردم با قطعی برق مواجه هستند، در شرایط کرونایی که کشور با آن مواجه است، برخی افراد در منازل خودشان بیمار کرونایی دارند و قطعی برق باعث میشود که نتوانند از بیماران خود مراقبت کنند. همچنین در برخی از شهرها که تأمین آب شرب مردم از چاهها میباشد، با قطعی برق چاههای آب شرب نیز از مدار خارج میشود و مردم علاوه بر قطعی برق با قطعی آب نیز مواجه میشوند. ما با این موضوع در استان گلستان و شهرستانهای آزادشهر و رامیان به جهت رطوبت هوا و گرمای طاقتفرسا بیشتر مواجه هستیم و تحمل این موضوع برای مردم بسیار سخت شده است.
وزارت نیرو به همان برنامههای خاموشی هم که خودش به مردم اعلام کرده متأسفانه عمل نمیکند و در روز چندین بار میبینیم مردم با قطعی برق مواجه هستند. در چنین شرایطی اداره توزیع برق شهرستان رامیان باید با فردی که مدیر شهرستان دیگری است و به صورت سرپرست اداره شود، چرا باید در این شرایط اینگونه باشد؟ به داد مردم برسند و بیش از این باعث نارضایتی مردم نشوند.
دیروز در جلسه کمیسیون انرژی مجلس متأسفانه آقای دکتر اردکانیان وزیر نیرو برای پاسخگویی این موضوع حضور پیدا نکرد. هیأترئیسه محترم در این زمینه تصمیم مقتضی بگیرد و وزیر نیرو را ملزم به حضور در مجلس و پاسخگویی به نمایندگان مردم کند. این تقاضای بنده است و در بحث گزارش کمیسیون اجتماعی در بحث قانون بیمه کارگران هم از همکاران محترم تقاضا میکنم به این موضوع رأی مثبت بدهند، تشکر میکنم.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. اجازه بدهید من یک نکته در رابطه با موضوع برق بگویم. در جلسه قبل هم این موضوع تأکید شد و موضوع مهمی است. حتماً کمیسیون انرژی پیگیری کنند، وزیر محترم نیرو هم توجه کنند که باید به کمیسیون و صحن پاسخگو باشند. هفته آینده این موضوع در دستور بحث است. ما شرایط و سختیها و مشکلات را هم میدانیم. من چون مفصل در جلسه قبل توضیح دادم، نمیخواهم اینجا توضیح بدهم، بحث امتحانات، بحث مسائل دانشجویی، بحث مسائل دانشآموزی و در این شرایط انشاءالله حتماً کمیسیون پیگیر باشند که ما هفته آینده به این موضوع برسیم و اگر هم مشکلی هست، باز من توضیح میدهم ما در مجلس برای 1400 در (40) سال اخیر اولینبار بوده که بحث مربوط به اعتبارات وزارت نیرو را به طور کامل پرداخت کردیم و از بخش یارانهها جدا کردیم. این از افتخارات این مجلس در رابطه با سرمایهگذاری در حوزه مسائل تولید برق و انرژی است. این را من از این باب گفتم که حتماً انشاءالله دغدغه جدی مردم است و هفته آینده به آن خواهیم پرداخت. آقای لارگانی بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
مخالف اول وقتشان را به جناب آقای دکتر زنگنه واگذار کردهاند، بفرمایید.

محسن زنگنه
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با تبریک سوم خرداد، آزادسازی خرمشهر. عزیزان همکار! لطفاً توجه کنید، من مسأله را باز کنم. ببینید! براساس قانون دولت باید بیمه کارگران ساختمانی را پرداخت کند. اتفاقی که افتاده دولت به وظایف خودش عمل نکرده است. دوستان طرحی را دادهاند که میخواهند از یک محلی این کمبود بودجه را تأمین کنند. از چه محلی؟ از محل جیب کارفرما، سازنده و مالک. چه اتفاقی اینجا میافتد؟
دوستان! من خواهش میکنم براساس عدد و رقم با هم صحبت کنیم، ببینیم این مصوبه ما دارد چه اتفاقی را رقم میزند؟ دوستان دقت کنید! الان براساس (15) درصد عوارض شهرداری به عنوان حق بیمه است. دوستان آمدهاند این را براساس حداقل دستمزد گذاشتهاند. حداقل دستمزد چند تا ایراد دارد. ایراد اول این است که در شهر، روستا، تهران و شهر کوچک حداقل دستمزد یک چیز است، یعنی میزان پرداختی در تهران در شمال شهر، با یک شهر (10) هزار یا (100) هزار نفری در حوزه انتخابیه شما یکی میشود.
دوم اینکه یک کمیتهای را در مرکز کشور گذاشتیم، این کمیته برای تمام کشور قرار است تصمیم بگیرد. یعنی برخلاف آن خواست ما که داریم تمرکززدایی میکنیم، اینجا عملاً داریم تمرکزگرایی میکنیم. به عنوان مثال عرض کنم، دوستان! برای یک خانه (100) متری در شهر شما حداقل (21) میلیون تومان تا (28) میلیون تومان داریم بر هزینه ساخت و ساز اضافه میکنیم. این طرح سالیانه (11) هزار میلیارد تومان بر حوزه صنعت دارد بار مالی میآورد. آن هم در سالی که سال حمایت از تولید است.
عزیزان من! کسی با بیمه کارگران مخالف نیست، اما از جیب چه کسی داریم برمیداریم؟ وقتی شما هزینه تولید را در یک روستا که گفتند (1) درصد بیشتر نشود، ما داریم به هزینههای یک روستایی برای ساخت یک خانه (100) متری، (3) میلیون و (500) هزار تومان تحمیل میکنیم. در آخر چه میشود؟ در آخر این میشود که هزینههای ساخت و ساز بالا میرود و ساخت و ساز در کشور کاهش پیدا میکند. آن وقت دیگر صنعت فولاد، آلومنیوم، نقاش، بنا، درساز و کابینتساز ما همه بیکار میشوند. ما دقت کنیم، اینکه اینجا بیاییم حرفهایی بزنیم که باید از کارگر حمایت کنیم، پیغمبر دست کارگر را بوسید، ما پای کارگر را میبوسیم، ما خودمان کارگرزاده هستیم. اما اینکه ما بیاییم یک چیزی را مصوب کنیم که در نهایت بر تولید کشور تأثیر بگذارد، این خیلی عجیب است.
دوستان! نکته دیگر اینکه خود طراح که جناب آقای دکتر قادری از پیشکسوتان مجلس هستند، خودشان طراح این طرح بودند امروز مخالف هستند. فرصت نشد صحبت کنند. متأسفانه کمیسیون اجتماعی بر روی این طرح وقت کافی نگذاشته است. فقط از یکی، دو تا از مجموعههای کارگری دعوت کرده است. ما سیاستهایمان در کشور به نام حمایت از مردم، به نام حمایت از کارگر خیلی وقتها ضدکارگر است. ما باید مراقب باشیم آن چیزی که داریم مصوب میکنیم واقعاً چه تبعات و آثاری دارد.
البته این قانون مشکلات شرعی هم دارد. ببینید دوستان! اینطور نیست که اگر ساختمانی هست، ما از کارفرما پول بگیریم و به کارگران آنجا بدهیم. اشتباه نکنید، ما داریم از کارفرما زمانی که میآید پروانه بگیرد، یعنی هنوز ساخت و ساز انجام نشده، ما داریم به هزینههایش به ازای هر متر مربع (21) میلیون تومان، حالا کمتر یا بیشتر اضافه میکنیم و بعد این پول را به کارگران آن ساختمان نمیدهیم. این پول به جیب سازمان تأمیناجتماعی میآید که بیمه کارگران را بدهد.
لذا من از دوستان خواهش میکنم، این را هم که میفرمایند کلیات را بپذیریم، بعد در شوراها در جزئیات بحث میکنیم، من میخواهم بگویم اصلاً کلیات این طرح هم به ضرر تولید است، هم به ضرر کارگر است، هم به ضرر ساخت و ساز است. ما نیاییم در سال حمایت از تولید، صنعت پیشران کشور که صنعت مسکن هست را متوقف کنیم. لذا من از عزیزان میخواهم که نگذارند این (11) هزار میلیارد را ما در سال حمایت از تولید بر تولید تحمیل کنیم، خیلی ممنونم.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب حاجآقای سلیمی هستیم، موافق سوم وقتشان را به حاجآقای سلیمی واگذار کردهاند، بفرمایید.

عليرضا سليمي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً از طراحان عزیز، کمیسیون محترم اجتماعی، ریاست محترمشان جناب آقای دکتر عیسیزاده و همچنین سایر عزیزان از جمله آقای دکتر بابائی که تشریف آوردند فرمودند موافقند تشکر میکنم.
ببینید دوستان! من چند نکته را عرض کنم. نکته اول، به نظرم یک مقدار مباحث خلط شد. نکته اول این است که ما فعلاً در مورد جزئیات که بحث نمیکنیم، فعلاً بحث در مورد کلیات است. در مورد اینکه آیا باید نظام بیمه اجتماعی کارگران ساختمانی سامان پیدا کند یا نه؟ فعلاً بحث این است، یعنی چیزی بیشتر از این فعلاً موضوع محل مناقشه نیست. برخی از دوستان مطالبی را فرمودند، دغدغههایی را داشتند، این دغدغهها کاملاً قابل احترام است. ولی عزیزان من! جزئیات دوشوری است، قرار است ما اینجا کلیات را بحث کنیم، یعنی این نظام، نظام بیمه اجتماعی کارگران ساختمان اصلاح شود. بنابراین ضمن احترام به دغدغه دوستان، توجه شود که موضوع بحث چیست.
نکته دوم این است، برادران عزیز و خواهران ارجمند! اصل (29) قانون اساسی را من خواهش میکنم یک بار دقت شود. آنجا اینطور دارد؛ «برخورداری از تأمیناجتماعی از نظر بازنشستگی، بیکاری، پیری، ازکارافتادگی، بیسرپرستی، در راهماندگی، حوادث و» چه و چه، این حقی است همگانی. بعد در ذیل اینطور دارد که؛ «دولت مکلف است طبق قوانین از محل درآمدهای عمومی»، این یک بخش است. بخش دوم؛ «و از درآمدهای حاصل از مشارکت مردم و حمایتهای مالی» این بیمه را برای تکتک افراد تأمین کند.
بنابراین با توجه به متنی که در ذیل این اصل (29) است، ما با توجه به این متن که نص هم است میتوانیم مسیر را به نحوی تعریف کنیم تا با این مشکلی که امروز با آن مواجه هستیم برخورد نکنیم.
نکته سوم؛ نکته سوم این است، بیمه کارگران ساختمانی مصوب مجلس است. سؤال؛ از (5/1) میلیون نفری که الان متقاضی هستند، طبق آمار (برادر عزیز جناب آقای آزادیخواه هم اشاره کردند) طبق آمار (860) هزار نفر مشکلشان برطرف شده است. الباقی چه؟ الان متأسفانه الباقی پشت نوبت هستند.
برادران عزیز، نمایندگان محترم! همه ما در حوزههای انتخابیه با نمایندگان کارگران ساختمانی مواجه شدیم که عزیزان ما میگویند ما پشت نوبت هستیم، چه زمانی نوبت ما میرسد، چرا باید هر نماینده پیش سازمان تأمیناجتماعی یا وزیر کار برود تا برای حوزه انتخابیهاش سهمیه بیمه بگیرد؟ آیا ما نباید این را سامان بدهیم؟
میفرمایند دولت موظف بوده، سؤال این است که آیا ما منبع را مشخص کردیم؟ به هر کیفیت قانون ابهام داشته است. همین ابهام قانونی و پیچیدگی در عبارتپردازی باعث شده که ما امروز با این مشکل مواجه شویم و باید حتماً این را به هر کیفیت سامان بدهیم.
اصل (3) که رفع تبعیض ناروا است، آیا این وضعیتی که ما امروز با آن مواجه هستیم حقیقتاً قابل پذیرش است؟ چه فرقی بین کارگر ساختمانی و سایرین وجود دارد؟ چه فرقی بین این کارگرهای ساختمانی و کارگرهای ساختمانی دیگر میکند؟ یکی بیمه شود و یکی بیمه نشود و با این وضعیت ما مواجه باشیم.
نکته سومی که بناست اینجا بنده عرض کنم، البته مطلب فراوان بود، متأسفانه نرسیدم. الان یک کسری بودجهای وجود دارد و این مدام دارد در تأمیناجتماعی و جاهای دیگر انباشته میشود، (1500) میلیارد سال 97، (8000) میلیارد سال 98، سال 99 هنوز محاسبه نشده، سال 1400 ما به کجا میخواهیم برسیم؟ یکی از ابرچالشهای ما در سالهای آتی همین سامان دادن به وضعیت تأمیناجتماعی است.
عزیزان من! دقت شود، اگر چارهاندیشی نشود بدون شک ما با یک مشکل معظمی مواجهیم. وقت من تمام شد، من خواهش میکنم کلیات را رأی بدهیم، برود دوشوری شود، دغدغه قابل دقت است... (قطع میکروفن)

سيدناصر موسوي لارگاني
آقای دکتر! موافقین و مخالفین تمام شدند.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. دولت بفرمایید.

مصطفی سالاری
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت هیأترئیسه محترم و نمایندگان محترم عرض سلام و احترام دارم. من به اختصار عرض کنم، الان در شرایط فعلی (850) هزار نفر با فرمول موجود بیمه کارگران ساختمانی هستند که (70) درصد کسری منابع دارد. ظرفیت منابع فعلی برای (300) هزار نفر است، منتها (850) هزار نفر بیمه هستند. اگر این قانون تصویب شود، آن چیزی که پیشنهاد کمیسیون اجتماعی است و یک سال هم حداقل ما دعوت میشدیم و مشارکت داشتیم، کار کارشناسی اساسی روی آن انجام شده، تا (5/1) میلیون نفر، یعنی همه کارگران ساختمانی کشور بدون استثنا با تحت تکفلشان (5) میلیون نفر بیمه پایدار پیدا میکنند. بازنشستگی، ازکارافتادگی، درمان، همه مسائل این (5) میلیون نفر حل میشود. این کار، کار بزرگی است که دوستان در کمیسیون اجتماعی زحمت قابل توجهی کشیدهاند.
روش جدید تفاوتش این است که با محاسبات سلیقهای مواجه نیست. روش فعلی این است که جای دیگر بر مبانی خیلی پیچیده حساب میکنند، این خیلی ساده براساس مترمربع است. هزینهاش برای سازنده واقعاً بالا نیست، یعنی چیزی که دوستان اینجا فرمودند که هزینه بالاست، برای مسکن روستایی متری (19) هزار تومان است. یعنی یک واحد (100) متری روستایی میشود (1) میلیون و (900) هزار تومان که با اقساط سهساله میتواند بدهد، یعنی (1) میلیون و (900) تومان. پنج برابر این بنا هم متوسط مسکونی شهر تهران است که اصلاً عددی نیست، یعنی (5/0) در (1000) هم هزینه ساخت و ساز را بالا نمیبرد. یک زمانی مثلاً ما میگوییم (2) درصد، (3) درصد بالا میبرد بله، ولی اینجا واقعاً محاسبه بفرمایید، آن درصدها و رنجی که پیشبینی شده حدوداً (5/0) در (1000) است. یعنی اصلاً هزینهای نیست. ضمن اینکه کارگر آمده آنجا کار کرده، یا آن شخص سازنده باید لیست بدهد و بیمهاش را ماهانه بدهد، چون کارگر سیار است و تغییر میکند، میگویند یک درصدی بدهد و آن کارگر با آن پول سهم کارفرمایش است، سهم خودش را هم خودش میدهد.
نکتهای که دوستان اشاره فرمودند که برخی موارد مثل بیمه قالیبافان قطع میشود که جناب آقای دلیگانی فرمودند، کیفیت پوشش درمان، سخت و زیانآور بودن را دوستان دیگری فرمودند، اینها مربوط به ماده (5) نیست. یعنی جای دیگر قابل بررسی است، جاهایی در سطح اجرا است، ما خدمت دوستان هستیم، نقطهنظرات را از حوزه انتخابیهها بشنویم و حتماً اصلاح کنیم. مناطق محروم در این طرح به خوبی دیده شده، مناطق روستایی (1) درصد فیکس دیده شده که از وضعیت فعلی هم کمتر است. یک کار اساسی شده است.
جناب آقای رئیس! استدعای من این است که این کار برای تأمیناجتماعی کار بیشتر و زحمت دارد. افراد بیشتر میآیند و بیمه میشوند، ولی این زحمت میارزد که ما (5) میلیون آدم را با افراد تحت تکفل مشمول بیمه تأمیناجتماعی کنیم و آن جایی که این کارگران کار کردند، آنها حق بیمه سهم کارفرمایشان را بدهند. یعنی این طرح غیر از این نیست. من با اطمینان عرض میکنم که افزایش این (300) هزار نفر به (5/1) میلیون نفر و با تحت تکفل (5) میلیون نفر، اصلاً هزینه قابل توجهی برای سازندهها ایجاد نمیکند، در جلسات کمیسیون و کارگروه تخصصی نمایندگان محترم مجلس خودشان از نظام مهندسی ساختمان، نماینده وزارت راه، انجمن صنفی کارفرمایان و همه کسانی که آن طرف قضیه هستند و پرداختکننده این وجه هستند دعوت کردند.
لذا من با اطمینان عرض میکنم که این هزینه اصلاً قابل توجه نیست، ولی کار بسیار بزرگی است. در راستای فرمایش مقام معظم رهبری راجع به استقرار نظام تأمیناجتماعی فراگیر است. ما حداقل بیمه یک صنف دیگر را تکمیل کنیم، انشاءالله اگر نمایندگان محترم صلاح دیدند، اگر صلاح دیدید این بار را بر روی دوش ما گذاشتید، ما به نحو احسن انجام میدهیم و اگر صلاح ندیدید هم یک باری بر دوش ما نیست ولی یک بخش قابل توجهی از جامعه از یک خدمت بسیار خوب که شما همیشه در صدد آن بودید برای بیمه کارگران ساختمانی پیگیر بودید، محروم خواهند شد. استدعایم این است که انشاءالله با نظر موافقتان دوستان به این جمع کارگران ساختمانی عنایت بفرمایند، تشکر میکنم. والسلام

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون و متشکر. کمیسیون بفرمایید.

علي بابائي کارنامي
بسم الله الرحمن الرحیم
من از همکاران عزیز خواهش میکنم به این بحث بسیار خوب و عملکرد واقعاً منطقی و کارشناسی مجلس یازدهم به ویژه کمیسیون اجتماعی که ساعتها بحث کارشناسی کردند توجه کنند و انشاءالله رأی مثبت بدهند.
من چند تا نکته اساسی را میگویم، عزیزان! اصلاً یک کارگر میخواهد برود در یک محیط صنفی کار کند. نباید بیمه شود؟ قانون جامع کار میگوید، روابط کار تعریف میکند، یک کارگر در مقابلش که یک کارفرما است، (7) درصد سهم کارگر است. کارگر دارد پرداخت میکند، (23) درصد سهم کارفرما را چه کسی باید پرداخت کند؟ مگر واحد کارفرمایی صنعت ساختمان کارفرما نیست؟ چطور ما در واحد صنعتی در بحث خدمات، یک هتل یا واحد صنفی را اجبار میکنیم که (23) درصد را باید پرداخت کند اما در اینجا ما داریم یک درآمد پایدار و ساختارمند در قالب اصلاح این قانون را برای عزیزان و همکاران عزیز تعریف میکنیم. به نظر من نقطه برجسته این اصلاح و زحمات همکاران عزیز ما در کمیسیون اجتماعی این است که ما ساختارمندش میکنیم. (800) هزار کارگر در طول ده سال پشت درهای بسته تأمیناجتماعی بلاتکلیف هستند. حالا کدام کارگر؟
جناب آقای رئیس! کارگری که در حوادث ناشی از کار بیشترین حادثه را دارد میبیند. بیش از (10) درصد حوادث ناشی از کار برای بحث صنعت ساختمان است. (2) درصد از این فوتی است، فوتی که امروز در کشور بلاتکیف هستند. اگر مجلس اینها را اصلاح نکند، پس چه کاری را باید اصلاح کند؟ دولت محترم و خود سازمان تأمیناجتماعی به کمیسیون اجتماعی آمده و موافق بوده، ساعتها بحث کارشناسی شده و با عزیزانمان در مرکز پژوهشهای مجلس بحث شده و به این نتیجه رسیدیم.
عزیزمان جناب آقای زنگنه نکتههایی را فرمودند. کل عدد بار مالی که ناشی از این اصلاح است عدد (9000) میلیارد تومان در کل کشور است. عزیزان! اشتباه نکنید، در طول یک سال نیست، در طول پنج سال، آن هم به طور اقساطی. برای ایجاد امنیت شغلی برای کارگرانی که زحمتکشترین صنف کارگری در کل کشور هستند. آن هم چه؟ یک کمیتهای دارد تصمیم میگیرد، وزارت راه، وزارت رفاه، تأمیناجتماعی، انجمن صنعت کارگری، کارفرمایی، همه جمع میشوند و براساس چند تا شاخص، شاخص منطقهای، جغرافیایی و براساس فرمولهایی که در کل کشور است تصمیمگیری میکنند. فقط یک منطقه مورد لحاظ واقع نشده است. ضمن اینکه مگر عدد آن چقدر است؟ (150) هزار تومان به ازای هر متر مربع است. (2) میلیون و (500) هزار تومان به ازای هر مترمربع قیمت تمامشده مسکن است. (150) هزار تومان زیاد است؟
عزیزان! خواهش من این است که ضمن احترام به نظر موافقین و مخالفین، به این طرح جامع رأی بدهید و انشاءالله ما بتوانیم یک بار برای همیشه با عدد «چهار» تکلیف کارگران ساختمانی را در کل کشور روشن کنیم و امنیت را به این خانواده برگردانیم.
جناب آقای دکتر زنگنه و عزیزان! بحث بهرهوری در صنعت ساختمان معنی پیدا نمیکند؟ مگر نیروی انسانی جزء شاخصهای بهرهوری نیست؟ مگر عزیزان نباید بگویند ما امنیت و انگیزه را از نیروی کار بگیریم، آیا صنعت ساختمان ضرر نمیکند؟ همه اینها را محاسبه کنیم ما به این نتیجه رسیدیم نقطه سربهسر است. نقطه سربهسر برای جمعیتی مثل کارگران، (800) هزار نفر در کل کشور یکجا میخواهیم تصمیمگیری کنیم. خواهشم این است با عدد «چهار» ضمن احترام به نظرات مخالفین و موافقین عزیز، رأی بدهند و انشاءالله یکی از عملکردها و کارکرد مثبت مجلس یازدهم و کمیسیون اجتماعی و همه عزیزان انشاءالله در کل کشور فراگیر خواهد شد. صلواتی بفرستید.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. اجازه بدهید من خدمت همکاران عزیز عرض کنم به خاطر حساسیت و بحثهای کارشناسی که این طرح دارد و پیشنهادات متعدد و زیادی که الان دوستان پیشنهاد دادهاند و یک جایی هم مغایرت با اصل (57) و اصل (75) در آن هست. از آن طرف هم بحث کارگران بحث مهمی است، تصمیم ما در هیأترئیسه اینگونه شد که این را بهصورت دوشوری رسیدگی کنیم. لذا با توجه به دوشوری بودن، به رأی میگذاریم.

احمد اميرآبادي فراهاني
کلیات طرح اصلاح قانون بیمه کارگران ساختمانی با لحاظ دوشوری بودن که تصمیم هیأترئیسه است به رأی گذاشته میشود.

محمدباقر قاليباف
حضار 255 نفر، کمیسیون و دولت هم موافق هستند. آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. با (179) رأی تصویب شد. دوشوری شد.
من به مدت (30) دقیقه تنفس اعلام میکنم، رأس ساعت (11:20) دقیقه در خدمت همکارانمان هستیم.
(در ساعت 10:50 دقیقه جلسه با اعلام تنفس موقتاً پایان و سپس در ساعت 11:30 دقیقه به ریاست آقای سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی «نایبرئیس اول» رسمیت یافت)
9
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
بسم الله الرحمن الرحیم
148 نفر از همکاران حاضر هستند. آقای دکتر کریمی! تذکرات را قرائت بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی همکاران محترم به دستگاههای اجرایی:
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به اتفاق (36) نفر از نمایندگان به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم اصلاح فوری قیمت گندم.
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به اتفاق (39) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت توجه ویژه به معیشت مردم و جلوگیری از افزایش بیرویه قیمتها در همه حوزهها به خصوص اقلام خوراکی.
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به اتفاق (35) نفر از نمایندگان به وزیر آموزش و پرورش درخصوص لزوم تسریع در رفع ناکارآمدی و مشکلات پیامرسان شاد، شبکه آموزشی دانشآموزی.
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به اتفاق (37) نفر از نمایندگان به وزیر امور خارجه درخصوص لزوم انجام توافق در مذاکرات براساس لغو تمام تحریمها.
ـ آقای رضا حاجیپور (آمل) به اتفاق (25) نفر از نمایندگان به وزیر کشور درخصوص لزوم حل مشکلات شهرداریهای کشور و ضرورت تأمین خودروهای آتشنشانی و حمل زباله در بخشها و شهرداریهای شهرستان آمل.
ـ خانم فاطمه رحمانی (مشهد و کلات) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم پرداخت حقوق بازنشستگان تأمیناجتماعی براساس قانون و وعدههای دادهشده.
ـ آقای علی علیزاده (مراغه و عجبشیر) به اتفاق (26) نفر از نمایندگان به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت مسامحه و برخوردهای چندگانه با شرکتها و مؤسسات حمل و نقل با وجود مشکلات و تخلفات بیحد و حصر حمل و نقل جادهای.
ـ آقای سیدحمیدرضا کاظمی (پلدختر) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم تخصیص اعتبار برای بازسازی راههای اصلی شهرستان پلدختر و بخش معمولان.
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به اتفاق (41) نفر از نمایندگان به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم رسیدگی به کمیاب و گران شدن جوجه یکروزه و نارضایتی مرغداران.
ـ آقای حسین میرزائی (اصفهان) به اتفاق (51) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم همکاری لازم و کافی دستگاههای دولتی ذیربط در طرح حدنگار یا کاداستر در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور.
ـ آقای شهباز حسنپور بیگلری (سیرجان و بردسیر) به وزیر کشور درخصوص ضرورت تشکیل جلسه ستاد بحران برای حل مشکلات و جبران خسارت کشاورزان پستهکار شهرستان سیرجان.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به اتفاق (39) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم قبول مسئولیت بیتدبیری در موج اخیر کرونا و اظهارنظر غیرکارشناسی عبور از پیک کرونا و چراغ سبز نشان دادن به مسافرتهای نوروزی.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به اتفاق شش نفر از نمایندگان به وزیر نیرو درخصوص ضرورت درج میزان رهاسازی آب در کانالهای بل و حاجیآباد برای دشت بزرگ برخوار در جدول منابع و مصارف زایندهرود.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به اتفاق (9) نفر از نمایندگان به وزیر نیرو درخصوص ضرورت تجدیدنظر در توزیع ناعادلانه اعتبارات خشکسالی در استان اصفهان و افزایش اعتبار تخصیصی به شهرستانهای شاهینشهر، میمه و برخوار.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به اتفاق (8) نفر از نمایندگان به وزیر جهادکشاورزی درخصوص ضرورت تجدیدنظر در توزیع ناعادلانه اعتبارات خشکسالی در استان اصفهان و افزایش اعتبار تخصیصی به شهرستانهای شاهینشهر، میمه و برخوار.
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به اتفاق (19) نفر از نمایندگان به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم تسریع در ترمیم آسفالت گردنه آهوان در مسیر تهران ـ مشهد، حدفاصل سمنان و دامغان.
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به اتفاق (15) نفر از نمایندگان به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم تسریع در ترمیم آسفالت دامغان ـ معلمان ـ جندق.

علي نيک زادثمرين
تذکر همکاران عزیزمان، آقای کریمی تذکر کتبی نمایندگان به مسئولین محترم دستگاههای اجرایی را بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
ادامه تذکرات کتبی همکاران محترم
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص ضرورت رسیدگی به وضعیت حقوق و دریافتی پرسنل سازمان فنی و حرفهای.
به رئیسجمهور محترم و وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم نظارت اداره استاندارد بر فعالیت کارگاههای فاقد مجوز ساخت تیرچه و بلوک در اصفهان.
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به رئیسجمهور محترم و به وزرای جهادکشاورزی و کشور درخصوص لزوم جبران خسارت سرمازدگی کشاورزان و باغداران به خصوص پستهکاران کرمان.
ـ آقای روحالله متفکرآزاد (نمایند تبریز، آذرشهر و اسکو) به همراه (62) نفر از نمایندگان به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص لزوم توجه به پرداخت پاداش مناسب به پرستاران درگیر در درمان بیماران کرونایی.
ـ آقای محمدحسن آصفری (اراک، کمیجان و خنداب) به همراه (38) نفر از نمایندگان به وزیر جهادکشاورزی درخصوص ضرورت برنامهریزی جامع جهت تولید محصولات دامی به منظور پیشگیری از نوسانات در عرضه محصولات دامی.
ـ آقای سیدمحمدرضا میرتاجالدینی (تبریز، آذرشهر و اسکو) به همراه (44) نفر از نمایندگان محترم به وزیر دادگستری درخصوص لزوم بازنگری در شیوه نظارت بر قیمتها و اقدامات تعزیراتی.
ـ آقای محمدحسن آصفری (اراک، کمیجان و خنداب) به همراه (39) نفر از نمایندگان به وزیر علوم تحقیقات و فناوری درخصوص ضرورت توجه و ساماندهی به نظام پژوهشی کشور و جلوگیری از فعالیت مؤسسات خرید و فروش پایاننامه.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به همراه (32) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم و به وزیر کشور درخصوص ضرورت ایجاد انگیزه در داوطلبان شورای اسلامی روستاها.
ـ آقای احمد محرمزادهیخفروزان (اهر و هریس) به همراه (21) نفر از نمایندگان به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم شروع عملیات اجرایی بزرگراه اهر به مشکین شهر.
آقای حاجیدلیگانی در خدمتیم بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! تذکرات (3) دقیقهای هست.

علي نيک زادثمرين

حسينعلي حاجي دليگاني
تذکر آییننامهای در دستور روز برادر گرامی علیاکبر بسطامی بفرمایید.

علي نيک زادثمرين
میکروفن آقای بسطامی را باز کنید. نیست؟ نفر بعدی را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بله، برادر گرامی سیدمحمد موحد تشریف دارند؟

علي نيک زادثمرين
برادر آقای موحد هم نیست، خیلی متشکرم.
10
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علي کريمي فيروزجائي
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید تذکرات شفاهی همکاران را اعلام کنیم. نفر اول آقای سیدکریم حسینی نماینده محترم مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون هستند، بفرمایید.

سيدکريم حسيني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و احترام خدمت ملت شریف ایران اسلامی و مردم عزیز خوزستان. روز گذشته سالروز سوم خرداد، آزادی خرمشهر، به مردم بزرگوار خرمشهر سلام و درود میفرستم و عرض میکنم خرمشهر هنوز هم از مشکلات زیادی رنج میبرد و جوانان آن شهر درد بیکاری دارند. امروز روز مقاومت مردم شریف دزفول است. درود بر مردم مقاوم و دلاور دزفول.
اما تذکرات؛ به وزیر نیرو تذکر میدهم مردم خوزستان این روزها در گرمای (50) درجه شاهد قطعی گسترده برق در بسیاری از نقاط به ویژه کلانشهر اهواز هستند. هر چه سریعتر به این بینظمیها خاتمه دهید.
به وزیر کار تذکر میدهم حالا که تکلیف شرکت شما در انتخابات مشخص شده، درخصوص طرح فولادسازی اکسین اهواز که قرار بود برای رونق صنعت فولاد و اشتغال یک سال قبل کلنگزنی شود، هرچه سریعتر اقدام نمایید.
آقایان وزارت نیرو! وضعیت آب شرب در استان دچار تنش جدی است. هنوز هم خیلی از شهرها و روستاها مشکل آب شرب دارند. هنوز هم حقوق و مزایای کارکنان آبفا ماهها است که پرداخت نشده است. طرح (550) هکتاری مقام معظم رهبری بلاتکلیف است و تخصیص آب آن داده نشده است.
تذکر بعدی من به وزیر صمت، ظاهراً وزیر صمت یا به غلط استان خوزستان را به حساب نمیآورد که در برنامه سفرهای خود قرار دهد، یا اینکه خیال میکند مشکلی در صنعت، معدن و بازار وجود ندارد. وضعیت گرانی و عدم کنترل بازار و قیمتها نیاز به توجه جدی دارد.

علي کريمي فيروزجائي
آقای حسینی خیلی متشکریم. همکار بعدیمان آقای بهزاد رحیمی نماینده محترم مردم سقز و بانه هستند، بفرمایید.

بهزاد رحيمي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای روحانی! امام راحل در بیاناتی تاریخی خطاب به دولت وقت فرمودند از ایجاد نارضایتی و ناراضیتراشی جلوگیری شود. اما مدیران شما در تمام سطوح گوی سبقت را از همدیگر ربودهاند. گروگان گرفتن معیشت مردم هر بار به بهانهای مردم را دلسرد و ناامید میکند. این چه رویه ناصوابی است که در پیش گرفتهاید؟
چرا یکشبه روغن را (30) درصد، خودروهای گرانترشده قبلی را بیش از (10) درصد گرانتر کردهاید؟ مرغ و گوشت و میوه که از سفرههای مردم حذف شد. مگر مدعی صادرات برق به کشورهای همسایه نیستید؟ چرا با این خاموشیهای مشکوک مردم را سرگردان میکنید؟ صاحبان صنایع، کشاورزان، کسبه و اصناف، بیماران، ارباب رجوع ادارات، دانشآموزان، دانشجویان، حتی ورزشکاران را نیز متضرر کردهاید.
من به جای شما دولتمردان ناکارآمد از مواجهه با مردم کردستان شرم دارم که دولت تدبیر و امید، زمام امور را به دست افراد بر ستادیاش سپرد که به واسطه ناتوانی و سوءمدیریت رتبه اول فساد اداری را برای کردستان به ارمغان آوردهاند. نرخ بیکاری را به دو برابر میانگین کشوری رساندند و برای ماههای متوالی نرخ تورم در استان کردستان (10) درصد بالاتر از میانگین کشوری است و جزء گرانترین استانهای کشور هستیم. به زبان سادهتر کردستانیها تمام کالا و خدمات را (10) درصد گرانتر از سایر استانهای کشور دریافت کردهاند. دیگر نیازی به محاسبه شاخص فلاکت نیست. به میان مردم بروید، فلاکت از سر و روی مردم میبارد.
آقای رئیسجمهور! چه کسی باید پاسخگوی این سیر قهقرایی و نابرابری و شکاف معنیدار با میانگین کشوری باشد؟ آیا به شما نگفتهاند استان کردستان (2) درصد جمعیت کشور را دارد، اما سهم (1) درصدی از تولید ناخالص داخلی کشور را دارد؟ درآمد سرانه استان کمتر از نصف کشور است و رتبه (30) را داریم.
در تأیید بیکفایتی مدیران سفارشی، تنزل جایگاه استانداری کردستان به عنوان نماینده دولت در ارزیابی شاخصهای اختصاصی و عمومی وزارت کشور به رتبه (28) است. خلاصه به لطف و مدد مدیران نخبه استان، در شاخصهایی که بیانگر عقبماندگی... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای دکتر رحیمی! خیلی متشکریم. همکار بعدیمان جناب آقای محمدرضا صباغیانبافقی نماینده محترم مهریز، بافق، بهاباد، خاتم و ابرکوه هستند، بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. جناب آقای قاضیزاده! اگر عنایت بفرمایید من یک تذکری دارم. دوستان و نمایندگان محترم هم توجه بفرمایند. ببینید! ما پنجشنبه جلسهای داریم و انشاءالله به شکل فضای مجازی در خدمت مقام معظم رهبری هستیم که برگزاری این جلسه جای تقدیر و تشکر دارد.
ما شاهد جلساتی هستیم که حضرت مقام معظم رهبری با اساتید، دانشجویان، هنرمندان و اقشار مختلف دارند و آنجای فضایی فراهم میشود، نقطهنظرات حضار گفته میشود و این جلسه هم برای مردم جذاب و خیلی قابل توجه است.
خواهش من این بود که اگر صلاح بدانید و مقام معظم رهبری هم صلاح بدانند، در این جلسه که مجلس برگزار میکند چهار، پنج نفر از نمایندگان هم نقطهنظراتشان و مشکلات را مطرح کنند و من فکر میکنم هم از زوایای مختلف مسائل مطرح و منتقل میشود و هم با روحیهای که مقام معظم رهبری دارند از این موارد استقبال میکنند و من فکر میکنم هم آن جایگاه مجلس و جایگاه نمایندگان و انتظاری هم که مردم و حوزه دارند، اینطور مواقع این است که مسائل از دیدگاه نمایندگانشان مطرح شود.
یک نکته هم راجع به همین موضوع؛ ما با بعضی نهادها و دستگاههای زیرمجموعه مقام معظم رهبری مکاتبه میکنیم، بعضاً پاسخ نمیدهند. به نظر من فرصتی است که اینجا پیشنهادی شود تا رابط پارلمانی هم بین مجلس و دفتر مقام معظم رهبری باشد، چون این دستگاهها هم با مشکلات مردم سر و کار دارند، با مردم سر و کار دارند، آنها را به ما منتقل میکنند و حل شود.
نکته آخر اینکه معلمان حمایتی هم الان بیرون از مجلس هستند. انتظار دارند که حداقل نمایندهای از طرف هیأترئیسه یا ریاست محترم مجلس برود آنجا مشکلات و بحثها و دردهای آنها را بشنود. بندگان خدا سالها است دارند کار میکنند، بعضی وقتها چند ماه حقوقشان پرداخت نمیشود. حداقل شنیدن درد و مشکلات آنها تسکینی برای آنها است. عذرخواهی میکنم. والسلام علیکم و رحمه الله

علي کريمي فيروزجائي
خیلی متشکر آقای صباغیان. همکار بعدیمان آقای مهدی طغیانی نماینده محترم مردم اصفهان هستند، بفرمایید.

مهدي طغياني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
در لغتنامهها معنای «کفایت» را آوردهاند: «از عهده بر آمدن، کاردانی و لیاقت». متأسفانه در وزارت نیرو تنها چیزی که دیده نمیشود کفایت، لیاقت و کاردانی است. آن از مسأله برق ما که این چند روز درگیر هستیم و باید پاسخ مردم را بدهیم و در فلات مرکزی ایران مسأله زایندهرود واقعاً به مصداق ناکارآمدی نظام تبدیل شده است. رودخانه دائمی با مدیریت این چند دهه آقایان به رودخانه فصلی تبدیل شد و به هیچوجه هم پاسخگو نیستند.
ما امروز در فلات مرکزی ایران مشکل شرب داریم، همه ناراضی هستند، از بالادست تا پاییندست. این چه سبک مدیریت است؟ این چه هنر مدیریت وزارت نیرو است، در برق، در آب، در همه چیز ناراضیسازی؟
دوستان! مخاطرات فلات مرکزی ایران با (6) میلیون نفر جمعیت دارد امنیتی و اجتماعی میشود. فرونشست زمین ابنیه چندهزار ساله را دارد نابود میکند، زندگی مردم در خطر است. چه زمانی میخواهیم بیدار شویم؟ چه زمانی این مدیران بیلیاقت را باید احضار کرد؟
در مورد زایندهرود ما یک چیز میخواهیم، همان چیزی که آقای رئیسجمهور گفت و گفت اکنون نوبت زایندهرود است. آقای روحانی! هشت سال گذشت، چه زمانی نوبت زایندهرود خواهد رسید؟ ما عمل به قانون میخواهیم، مصوبات شورای عالی آب میگوید بارگذاری جدید باید متوقف شود. محیطزیست آیا فقط برای پاییندست مطرح است؟ (1222) مورد بند بالادست جزء محیطزیست نیست؟ آیا مردم در اصفهان جزء این کشور نیستند که باید در مورد آب شربشان هم ما اینجا گدایی کنیم و درخواست همه نمایندگان بیپاسخ بماند؟ الان کشاورزان دو ماه است... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای دکتر طغیانی متشکر. همکار بعدیمان آقای دکتر محمود عباسزادهمشکینی نماینده محترم مردم مشکینشهر هستند، بفرمایید.

محمود عباس زاده مشکینی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ملت و کشور متأثر از ناکارآمدی مدیریت اشرافی و غیرمردمی و بروننگر با چالشهای جدی از جمله تنگناهای معیشتی دست به گریبان هستند و صدالبته بدیهی است که برگزاری یک انتخابات با مشارکت بالا کشور را از این گردنه به سلامت و ضمانت عبور میدهد که هزار البته رهبری معظم انقلاب با هوشمندی الهی از ماهها پیش این ضرورت را تشخیص و مکرراً به آن تأکید فرمودند. باید ساز و کاری را فراهم کنیم که این نیاز کشور و مطالبه ولی امر مسلمین جهان محقق شود. دقت کنیم که شاید یکی از دلایل پذیرش آتشبس توسط رژیم صهیونیستی این است که بخواهد به زعم خویش خود را برای خرابکاری و تأثیرگذاری در انتخابات کشور ما آماده کند که صدالبته ملت ما این رژیم مبتلا به بحران مشروعیت را در چنین قد و قوارهای نمیبیند.
جناب آقای رئیس! سال گذشته در چنین ایامی که برای کسب جایگاه ریاست مجلس جناب آقای دکتر قالیباف رایزنی میفرمودند، یعنی در ایام نامزدی، به ما وعده دادند که در راستای عدالت مدیریتی و توزیع منابع تدبیری کنند که چند مشکل محوری هر حوزه انتخابیه احصا میشود و حل آن در دستور کار کلیت مجلس قرار میگیرد و نماینده به تنهایی درگیر پیگیری مسائل حوزه انتخابیه خود نمیشود.
جناب دکتر قالیباف! یکی از اهم مشکلات استانهای کشور تمرکزگرایی به نفع مرکز استان است. حاشیه تحت تأثیر متن قرار میگیرد، به ویژه در استانهایی که اسم آن به نام شهرستانهای مرکز استان شناخته میشود، مانند اردبیل، یزد، کرمان و غیره. انگار مرکزنشینان محترم این (10)، (12) استان را به یک شهرستان میشناسند. مخاطب این قسمت سخنانم وزیر محترم نیرو... (قطع میکروفن)
دبیر (کریمیفیروزجائی) ـ آقای دکتر عبا

علي کريمي فيروزجائي
آقای دکتر عباسزاده خیلی متشکریم. همکار بعدیمان و نفر آخر آقای رضا حاجیپور نماینده محترم آمل هستند که از جلسات قبل مانده بودند.

رضا حاجي پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر من به وزیر محترم کشور جناب آقای دکتر رحمانیفضلی است. برادر بزرگوار، جناب آقای رحمانیفضلی! درخصوص پسماند شهرستان آمل که اولویت اول حقیر است، در راستای خدمترسانی به مردم شریف شهر هزارسنگر آمل که این معضل بعد از (41) سال از پیروزی انقلاب اسلامی همچنان باقی مانده است.
جناب آقای رحمانیفضلی! گزارشهایی که به شما دادند در راستای اینکه اقداماتی در جهت رفع مشکلات پسماند شهرستان آمل (انجام شده)، گزارشات ناصحیح است و من تمام آن عکسها و اسناد را برای شخص جنابعالی فرستادم و هنوز هم موفق به دیدار حضرتعالی نشدم.
جناب آقای رحمانیفضلی! چرا این معضلی که امروز بهداشت و درمان و سلامت مردم را به خطر انداخته و همچنان مردم منتظر هستند تا این معضل برطرف شود، اما هیچگونه اقدامی به عمل نیامده است؟ فقط عدد و رقم است و از لحاظ عملیاتی کاری صورت نگرفته است. هر موقع حضرتعالی بفرمایید من در خدمت شما هستم.
مورد بعدی هم درخصوص مسأله و اتفاقی که در فرمانداری شهرستان آمل افتاده و کسانی که در انتخابات شوراهای شهرستان و شهرها شرکت کردند و اسرار این دوستان قبل از اینکه به دوستان اجرایی برسد، به دست مردم رسید و باعث افشای اسرار شرکتکنندگان در انتخابات شد و حضرتعالی بایستی ورود میکردید و هنوز هم اقدامی صورت نگرفته است. جناب آقای رحمانیفضلی! همچنان ما منتظر هستیم که از حقوق این عزیزان دفاع شود.

علي کريمي فيروزجائي
خیلی متشکر آقای حاجیپور. آقای رئیس در خدمتیم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
11
ناطقان جلسه آقایان: مجید انصاری، ابراهیم عزیزی، سیدمسعود خاتمی، احمد علیرضابیگی و ملک فاضلی

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
ناطقین را اعلام بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای مجید انصاری نماینده محترم ممسنی و رستم.
ـ آقای ابراهیم عزیزی نماینده محترم شیراز و زرقان.
ـ آقای سیدمسعود خاتمی نماینده محترم گلپایگان و خوانسار.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای احمد علیرضابیگی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو.
ـ آقای ملک فاضلی نماینده محترم سراوان، سیب، سوران و مهرستان.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
جناب آقای انصاری بفرمایید.

مجيد انصاري
نطق 7 دقیقه ای
با نام و یاد پروردگار بخشاینده مهربان و با صمیمانهترین سپاسها به پیشگاه ملت شریف ایران و گرامیداشت یاد و خاطره پیروزیآفرینان فتح خرمشهر و آرزوی سلامت و طول عمر باعزت برای مقام عظمای ولایت و سپاس ویژه نثار شیرزنان و دلیرمردان دیار دیرپای ممسنی بزرگ. به پاس آنکه در جایگاه خرد و حکمت، خانه ملت پیشانی درخشان مردمسالاری دینی با مشارکتی کمنظیر و وحدتی فراگیر به این فرزند کوچک خویش اعتماد نموده تا در مجلسی که رسالتش رهگشایی حیاتی به سمت قلهها و مقصدها است امانتدار آنان باشم.
امروز چالش بر سر حضور ایران در مرزهای رژیم صهیونیستی و برچیدن نفوذ آمریکا از منطقه، اثبات اقتدار جایگاه میدانی است که پیامد آن بیداری اسلامی براساس الگوی مقاومت و شکست سیاستهای آمریکا در منطقه و تضعیف رژیم صهیونیستی است که ثمره آن در نبرد (12) روزه عملیات شمشیر قدس به بار نشسته و در همین مسیر باید تلاش نمود تا حربه تحریم، ناکارآمد و نقش برجسته ایران در حوادث مهم جهانی عیان و آشکار گردد.
اگر امروز با وجود مشکلات عمده مشهود، تلاش فکری و عملی در باب معیشت طبقات ضعیف و اصلاح خطوط اصلی اقتصاد ملی ضرورتی انکارناپذیر است و نیک میدانیم که کلید حل مشکلات اقتصادی در داخل کشور است و میبایست در عمل، دولت راستگویان و درستکاران بود، نه در وعده و حرف و با وجود بیتدبیری و آشفتگی آشکار در عرصه اقتصاد و چرخه معیشت مردم، نباید با دلبستگی به ادعای انجام وعدههای نافرجام، تکراری، ملالآور را برای مردم فراهم آورد، یادآوری مینمایم که:
تدبیر و امید شیخ ما واهی بود
برجام بسان کاغذی کاهی بود
هفت سال گذشته ای رئیسالوزرا!
تا کی به امید کدخدا خواهی بود؟
اگر امروز با نام بردن از استان فارس، برخورداری به ذهن متبادر میگردد، باید با تأسف بیان نمود که توسعهنایافتگی در بخشی از زیرساختهای این استان امری هویدا است و تأسفبارتر شاخصهای محرومیت در ممسنی و رستم که پیشتازی و حضور باشکوه مردمانش در تمامی عرصههای انقلاب و نظام بر همگان مبرهن و علیرغم ظرفیتهای اقلیمی و علمی، از محرومیتهای مزمن رنج میبرند که البته با اندک توجه کارگزاران کشوری، حل این معضلات میسور خواهد بود. کافی است به بیش از (10) هزار هکتار باغات انگور دشمنزیاری، معادن موجود در مناطق مختلف از جمله پیر اِشکفت جاوید، استعداد ویژه اقتصادی ماهور، زمینههای بیبدیل گردشگری و کشاورزی جلگه حاصلخیز رستم نیمنگاهی داشت، آنگاه به آسانی شاهد رنگ باختن محرومیتها در سایهسار این اندک توجه خواهیم بود.
کافی است به اصلیترین دغدغه کنونی مردم این دیار، اهتمام به ادامه عملیات اجرایی مهمترین طرح در حوزه آب و کشاورزی، احداث سد پارسیان که نقش کلیدی در تولید، اشتغال و معیشت مردمی که عموماً از رهگذر کشاورزی امرار معاش مینمایند، بیتوجهی ننمود. هر چند در این مورد خاص نیز شواهد حاکی است که به تدبیر این دولت نمیتوان دل بست و امید داشت و باید به انتظار دولت جوان، مؤمن و انقلابی و رئیسجمهوری آینده که برآیند انتخاباتی سرشار از شور و شعور است نشست.
لذا از هماکنون این مطالبه همگانی را در راستای متعهد بودن دولت آینده به تحقق این خواسته بهحق مصرانه خواستارم. عزم جدی در پیگیری جاده دالین ـ نورآباد و نورآباد ـ گناوه و تبدیل آن به آزادراه به عنوان طرح مکمل آزادراه اصفهان ـ شیراز و نقطه وصل مرکز کشور به خلیج فارس که گشایش اقتصادی و اشتغالزایی را فراهم و از منظر پدافند غیرعامل تعیینکننده خواهد بود، در زمره مطالبات مردم شریف و نجیب این سامان میباشد.
در خاتمه از ریاست محترم، هیأترئیسه مجلس، کمیسیونها و فراکسیونهای مرتبط همآوایی و همراهی در این پیگیریها را مجدانه طلب نموده و از جایگاه سخنگاه خانه ملت از نهادها و ستادها، بنیادها و قرارگاههای مختلف میخواهم مستفاد از فرمایش رهبر معظم انقلاب که دلهای مسئولان به طور دائم باید برای رفع محرومیتها بتپد، با تفکری انقلابی و حرکتی جهادی و همگانی و حضور میدانی در راستای رسالت ذاتی خویش، کمر به خدمت بسته تا برای همیشه از رخسار این دیار گرد و غبار محرومیت زدوده شود و در گام نخست این حرکت جهادی، (140) روستای محروم منطقه در انتظار خدمت بیمنت شما خوبان خواهند بود.
ما بدان مقصد عالی نتوانیم رسید
هم مگر پیش نهد لطف شما

حسينعلي حاجي دليگاني
از نطق برادر گرامی مجید انصاری نماینده محترم ممسنی و رستم تشکر داریم. از برادر گرامی ابراهیم عزیزی نماینده محترم شیراز و زرقان دعوت میکنم که نطق هفتدقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.
(در این هنگام آقای علی نیکزادثمرین «نایبرئیس دوم» ریاست جلسه را به عهده گرفتند)

ابراهيم عزيزي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«افوض امری الی الله أن الله بصیرٌ بالعباد»
با درود و سلام به ارواح مطهر و طیبه شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و شهدای جبهه مقاومت و با آرزوی تعجیل ظهور ولیعصر (عجلاللهتعالیفرجهالشریف) و آرزوی سلامتی و تندرستی برای ملت عزیز ایران اسلامی و طول عمر با عزت رهبر فرزانه انقلاب و با تبریک سوم خرداد روز مقاومت و پایداری و پیروزی ملت مقاوم فلسطین به ویژه غزه شجاع، نبرد (12) روزه محور مقاومت با رژیم جعلی صهیونیستی و حامیان اربابش که منتهی به شکست خفت بار این رژیم کودککش گردید پیامهای مهمی به ارمغان آورد که بخشی از آن مختصراً بیان میگردد.
این پیروزی که به واسطه توجهات الهی و در ایام سوم خرداد حاصل شد زوال زودهنگام رژیم صهیونیستی را آشکار و نشان داد در حامیان پوشالی به ویژه آمریکا علایم بالینی قدرت مشاهده نمیشود. این نبرد نشان داد آمریکا و اسرائیل در دوران غروب کامل سیاسی، نظامی و حتی اقتصادی به سر میبرند و در سراشیبی سقوط میباشند.
نبرد غزه و رژیم صهیونیستی گویای این واقعیت است که پوسیدگی قدرت نظام سلطه فرا رسیده است. این نبرد اثبات کرد گنبد آهنین، گنبدی کاغذی و تار عنکبوتی است. این نبرد چشمههای جوشان قدرت فرامنطقهای ایران اسلامی را نمایان کرد و این درس را به جهانیان بهویژه رژیم صهیونیستی داد که حق ندارد مولد شرارت باشد و به آمریکا و اسرائیل فهماند که باید مراقب رفتارهای شیطانی خود باشند. ملت عزیز ایران اسلامی به واسطه انتخابات پیشرو و مجلس شورای اسلامی به جهت ورود به دومین سال کاری خود، مقطع سرنوشتسازی را پیش روی خود دارند. قطعاً مجلس شورای اسلامی در مقطع کنونی وظایف مهم و خطیری را به عهده دارد صرفنظر از دو وظیفه مهم قانونگذاری و نظارت بر اجرای قانون، کارآمدسازی و تلاش در تراز مجلس انقلابی را وظیفه خود میداند.
قطعاً مجلس نه تنها باید با مصوبات و قوانین کارآمد و شفاف خود این انقلاب را در ریل اصلی خود نگه دارد بلکه باید آن را چندین گام به پیش ببرد. مجلس تراز انقلاب در پرتو شعاعهای نورانی گفتمان امام و خلف صالح ایشان مقام معظم رهبری باید بر مبنای ماهیت و جوهره انقلاب اسلامی نقشه کارآمدسازی نظام اسلامی را ترسیم نماید.
امروز صاحبان خانه یعنی ملت فهیم و رشید ایران اسلامی انتظار دارند تولید قوانین قدرت آفرین، توجه ویژه به محرومین و صاحبان اصلی انقلاب، اولویتبندی امور، شفافیت در همه سطوح، صلابت و ایستادگی بر مبنای منافع ملی، برخورد قاطع با گستاخیها و زیادهخواهیهای نظام سلطه، موضعگیری مقتدرانه در مسائل ملی و منطقهای بینالمللی و صادق بودن در وعدههایی که به ملت ایران دادهایم را طلب میکنند و اما انتخابات ریاست جمهوری به عنوان عضوی از خانه ملت بزرگ ایران بر این باورم که در (28) خرداد و انتخابات پیش روی مردم فهیم و بصیر ایران اسلامی فردی را انتخاب میکنند که توان و قابلیت آواربرداری وضع موجود را داشته باشد. عدالتخواه و ضد فساد و تبعیض باشد نه اینکه دولت را شرکت سهامی خاص خود و خویشاوندان قرار دهد و بستگان خود را خط قرمز دولت معرفی کند.
کسانی را انتخاب میکنند که معتقد به توانمندیهای داخلی باشند نه اینکه همه توان خود را معطوف به خارج از مرزهای جغرافیایی قرار دهد و هنر خود را فقط در افزایش آمار و واردات بداند، موجبات عزت ملی و سربلندی این ملت باشد و به دشمن ثابت کند حق ندارد در وین بازی کند و در وسط این بازی در نطنز ترقهبازی. ملت رشید و فهیم ایران اسلامی! انتخابات یک حق است، حق تعیین سرنوشت. به یقین اعتلای همهجانبه ایران عزیز در گرو انتخابات آگاهانه و با بصیرت شما است.
و اما در آخر لازم میبینم از باب وظیفه نکاتی را به مسئولین دولتی یادآور شوم. دولت در این ماههای پایانی سزاوار است به مصوبات خود پایبند باشد به ویژه مردم شریف فارس انتظار دارند هرچه سریعتر دولت مصوبه خود را در اجرای تقسیمات کشوری که به واسطه اعمال نفوذ برخی مسکوت گذاشته است را اجرایی کند. طرحهای بزرگ و محرک و نیمهتمام استان در حوزه ریلی، خطوط انتقال آب به مرکز استان و شهرستانها، اجرای مصوبات سفرهای استانی، حل مشکلات کشاورزان، خطوط انتقال فرآورده نفتی به ویژه تسریع در اجرای خط پروپیلن استان فارس، تأمین خوراک پتروشیمیهای استان از جمله انتظارات به حق مردم شریف فارس میباشد.
تذکری به صداوسیما؛ مقام معظم رهبری در سفر به یاد ماندنی خود در سال 1387 از شیراز به عنوان سومین حرم اهل بیت یاد کردند به ویژه از مسئولین خواستند در معرفی شخصیت حضرت احمد بنموسی کوشا باشند. متأسفانه علیرغم تلاشهای بسیار خوب شبکه استانی شاهد کمتوجهی و بیبرنامگی شبکههای ملی در این ارتباط میباشیم، به یقین این کوتاهی شایسته مدیران و مسئولین صدا و سیمای کشور نمیباشد. مجمع نمایندگان استان... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از نطق برادر گرامی ابراهیم عزیزی نماینده محترم شیراز و زرقان تشکر داریم. دعوت میکنم از برادر گرامی سیدمسعود خاتمی نماینده محترم گلپایگان و خوانسار که نطق (7) دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

سيدمسعود خاتمي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«رب اشرح لی صدری و یسّر لی امری و احلل عقده من لسانی یفقهوا قولی»
سلام بر مردم نجیب و متدین گلپایگان و خوانسار، مهد علم و فرهنگ و فقاهت و زادگاه مراجع بزرگ عالم تشیع، درود و سلام بر شهدای انقلاب اسلامی و امام شهدا حضرت روحالله که به امت اسلام کرامت و عزت بخشید و درود به رهبر حکیم و فرزانه انقلاب که همواره روشنگر راه امت اسلام بوده است که «بالنجم هم یهتدون».
امروز صیانت از انقلاب اسلامی بر عهده همه ما وظیفه سنگینی است، انقلابی که حضرت روح الله، مستضعفان و زاغهنشینان را صاحبان اصلی آن میدانست و به نسلهای آینده هشدار داد که نگذارید انقلاب به دست نااهلان و نامحرمان و لیبرالها بیفتد که یک شبه بر باد میدهند. افسوس که مدیریت اجرایی کشور سالها به دست کسانی افتاد که با بیتدبیری بدترین وضعیت معیشت و بالاترین نرخ تورم را رقم زدند در حالی که کلید حل آنها در توسعه توانمندی و توجه به اقتصاد مقاومتی بود. ادعا کردند که کمر تحریم را شکستند در حالی که با دیپلماسی التماس سنگینترین تحریمها و قطعنامهها در زمان ایشان و هم فکرانشان به این مردم تحمیل شد. در این مدت اداره کشور به گونهای بود که در عرصههای مختلف فسادهای عظیم به بار آمد و برخی از صنایع مولد مانند صنعت فولاد که باید موتور محرکه اقتصاد کشور باشد به حیاط خلوت آقایان تبدیل شد. به جای سیاستهای پولی کارآمد با بازی گردانی در بازار سرمایه، کسری منابع دولت را جبران کردند و به آن افتخار کردند و با وعدههای نادرست سرمایههای مردم از دست رفت و حتی نهاد بعضی از خانوادهها ناجوانمردانه آسیب دید.
شما با اعتماد مردم چه کردید؟ این مردم به کدام خطای ناکرده باید تاوان پس دهند؟ در پیشگاه خداوند چه پاسخی دارید؟ با خون شهدای مقدس انقلاب چه میکنید؟ بگذارید و بگذریم که:
شرح این افسوس و این خون جگر
این زمان بگذار تا وقت دگر
انتخابات پیشرو میتواند نویدبخش پایانی بر این دوران تلخ باشد بیش از هر چیز به مردم عزیز توصیه میکنم به جای شعارهای توخالی و وعدههای تکراری، برنامهها و مهمتر از همه به کارنامه و عملکرد گذشته آقایان دقت کنند تا انتخابی پر شور و پر شعور رقم بخورد. انتخابات این دوره باید پایانی بر فساد، ناکارآمدی و اشرافیت سیاسی باشد. آقایانی که مسبب وضع اسفبار فعلی هستند امروز باید پشت میز محاکمه و پاسخگویی بنشینند، نه اینکه اشک تمساح بریزند و مدعی اصلاح باشند. عجب اینکه آقایان به جای اینکه ناتوانی و سوءمدیریت خود را بپذیرند نداشتن اختیارات کافی را بهانه میکنند ولی باز هم مشتاق و مدعی آن مسئولیت هستند.
رئیسجمهور آینده باید فساد ستیز باشد و با قاطعیت و برنامههای شفاف فساد را در قوه مجریه ریشهکن کند. امروز کشور به بتشکنی نیاز دارد که بتهای فساد و تزویر و ناکارآمدی را از بین ببرد. انشاءالله همه باید کمک به پیروزی جبهه انقلاب کنیم برای این منظور نیاز به وحدت و اجماع در گفتار و عمل داریم و از همه نیروهای دلسوز انقلاب میخواهم تا برای ایجاد تحول در طلیعه گام دوم تلاش کنند تا انشاءالله دولت مردمی برای ایران قوی محقق شود.
یکی از مشکلات اساسی منطقه ما مسئله کم آبی است که به آن اشاره کردم برای بحران آب در استان پرافتخار اصفهان که همیشه صفشکن عرصههای جهاد و اقتصاد بوده است باید تدبیری جدی اندیشید، اصفهانی که در روزگاری نه چندان دور زنده به زایندهرود بود امروز با چشمانی نگران و مأیوس رود زنده فلات مرکزی را در بستر خشکی میبیند. امید است به مدد الهی و با همت و وفاق مسئولین این مشکل حل شود.
گلپایگان و خوانسار قطب کشاورزی و دامپروری است متأسفانه سالها است که حقآبه مصوب قانونی این دو شهر به طور کامل تخصیص پیدا نکرده است. به وزارت نیرو تذکر میدهم که به این موضوع اهمیت بدهد. ارتقاء وضعیت بهداشت و درمان از مطالبه مردم است.
یکی دیگر از مشکلات مردم به خصوص در عرصه تولید و صنعت تمرکز ادارات در مرکز استان است که انشاءالله رفع موانع تولید شود و مشکل بوروکراسی اداری حل شود. در خوانسار نبود یک جاده کمربندی هر سال باعث خسارات جانی و مالی میشود. امیدوارم که وزارت راه و شهرسازی به فوریت این را در دستور خود قرار دهد. انتظار میرود با نظارت و پیگیری مجلس و تلاش و توجه ویژه دولت همه ظرفیتهای گلپایگان و خوانسار عزیز در عرصه کشاورزی و سایر صنایع شکوفا شود و در شهرستان در همه عرصهها انشاءالله به حق شایسته خود دست یابند.

حسينعلي حاجي دليگاني
از نطق برادر گرامی سیدمسعود خاتمی نماینده محترم مردم گلپایگان و خوانسار تشکر داریم و دعوت میکنم از برادر گرامی احمد علیرضابیگی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو که نطق پنج دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

احمد علي رضابيگي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سالروز آزادسازی خرمشهر عزیز را تبریک و تهنیت عرض میکنم. مردم از انقلاب و جمهوری اسلامی در سختترین شرایط دفاع کردند و تهدیدات دشمن را بیاثر کردند. امروز همان مردم نادیده گرفته میشوند. این پیام نامبارکی است که در حال نهادینه شدن است و پیامدهای شوم آن به راحتی قابل پیشبینی است. اکنون طراحی بدفرجامی در حال انجام است که میخواهد مردم را از صندوق رأی ناامید کند. مردم به دنبال تغییر در شرایط موجود هستند و به انتخابات به عنوان تنها روزنه امید برای این مهم مینگرند و همانطور که رهبر معظم انقلاب بارها فرمودهاند: «اگر مردم کشور به آینده امیدوار نباشند در انتخابات شرکت نمیکنند، اگر مردم به نظام خودشان اعتماد نداشته باشند در انتخابات شرکت نمیکنند، اگر احساس آزادی نکنند به انتخابات روی خوش نشان نمیدهند». مردم کوچه و بازار فریاد میزنند که فرصت انتخابات آخرین پیام هست.
رهبر معظم انقلاب اسلامی مدام از ضرورت و اهمیت مشارکت سخن میگویند ولی متأسفانه سخنگوی شورای نگهبان میگوید مشارکت پایین مردم هیچ مشکلی برای مشروعیت انتخابات ایجاد نمیکند و سرانجام نتیجه این نوع نگرش را در اعلام نتایج بررسی صلاحیتهای نامزدهای انتخابات میبینیم و معلوم شد که شورای محترم نگهبان ضرورت امروز کشور را فهم نکرده است. مردم تغییر را میخواهند، رهبر معظم انقلاب تحول عظیم را در گام دوم انقلاب مطالبه مینمایند، آیا این تحول عظیم بدون مردم امکانپذیر هست؟ چرا حرکتی از جانب مجلس صورت نمیپذیرد؟ شبکه نفوذ تار و پود این کشور را درنوردیده است و اکنون با حذف مردم میخواهد انتخاباتی را مهندسی کند که نتیجه آن روی کار آمدن یک دولت ائتلافی است که باید پاسخگوی سهمهای وعده داده شده باشد و برای ادامه حیات خود مرتب باید باج بدهد این یعنی استمرار زنجیره مدیران فرسوده، فاسد، فرتوت و واداده. سناریوی پوسیده گذشته که با حذف کاندیدای خاص نامزدی را که بالاترین اقبال مردم را دارد نیز حذف مینماید در حال اجراست. آیا با این تفاسیر میشود بر شبکه نفوذ فائق آمد؟ آیا مردم به روز سخت حادثه و به روز تهدیدات به میدان خواهند آمد؟ این چه روش کشورداری است؟ (نمایندگان ـ دو، دو...) از دیروز خانه امین مردم ایران، جناب آقای دکتر احمدینژاد محاصره شده است و برای همسایگان مزاحمت ایجاد میکنند در حالی که ایشان اطمینان داده هیچ واکنشی نخواهد داشت و تنها در انتخابات شرکت نمیکند و هیچکس حق ناآرامی و بلوا را ندارد. آقای رئیس! لطفاً زمان را نگه دارید.

علي نيک زادثمرين
آقای بیگی! یک لحظه اجازه بدهید من از همکاران عزیزم استدعا میکنم، آقای توانگر من خواهش میکنم.

احمد علي رضابيگي
نطق 5دقیقه ای
این چه روش کشور داری است؟ خانواده مجاهد فقید آیتالله حسنی، رئیسجمهور سابق آقای دکتر احمدینژاد را برای مراسم سالگرد آن عزیز دعوت میکند. وزارت کشور خانواده را تحت فشار قرار میدهد که از دعوت انصراف دهند و مراسم را برگزار نکنند. وقتی موفق نمیشوند هواپیمای میهمان را ساعتها در فرودگاه نگه میدارند و مانع پرواز مسافرین از جمله آقای دکتر احمدینژاد میشوند که مراسم برگزار نشود و فرزند برومند امام جمعه فقید ارومیه کفنپوش در مقابل استانداری آذربایجان غربی حاضر میشود که خجالت بکشید! پدر من برای این کشور جانفشانیها کرده است و شما بیشرمانه مانع از برگزاری یک مراسم میشوید.
سنت حسنه رهبر معظم انقلاب همواره دفاع از جمهوریت بوده است. دفاع رهبری عزیز در جمهوریت برآمده از صندوق رأی در سالهای 88 و 92 در تاریخ انقلاب اسلامی جاودانه است. تمام فرمایشات رهبری ناظر بر ارتقاء مشارکت بوده است و امروز مردم تحقق این مطالبه رهبری را نمیبینند و تنها روزنه امید باقی مانده برای مردم دخالت رهبری معظم برای بازگرداندن امین ملت ایران و عرصه رقابتی باشد تا نفسی جدید در کالبد انقلاب اسلامی دمیده شود و مردم با شور و نشاط بار دیگر سناریوی بیگانگان در شبکه نفوذ داخلیش را باطل نمایند.
عنایت رهبری عزیز باطلالسحر این نقشه شوم خواهد بود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر، از برادر گرامی ملکفاضلی نماینده محترم سراوان، سیب و سوران و مهرستان دعوت میکنم که نطق پنج دقیقهای خودشان را شروع بفرمایند.

ملک فاضلي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام بر شهدا، عزیزان من! امروز روزی است که از این مکان صدای وحدت و دعوت از ملت ایران در انتخاباتی پرشور برآید نه آنچه که الان دیدیم. یک سال تغییر را پشت سرگذاشتیم نگاه به خود و آنچه که کردهایم وگرنه پاسخگوی جامعه باید باشیم که از ما میطلبند که تغییر باید به وجود میآمد که نیامده است و اما سپاس مردم محروم استان سیستان و بلوچستان را به خاطر افزایش بودجه تقدیمتان میدارم.
سپاس و تشکر این مردم، همیشه پشتوانه تداوم این انقلاب خواهد بود. درخواست دارم از شما که لطف کنید در همه جوانب باقی مانده این (3) سال را با تغییر بگذرانیم، بحث حوزه انتخابیه من چهار شهرستان سراوان، سیب و سوران و مهرستان و گلشن اولین مشکل، مشکل راه است، ارتباط نیست. از وزیر محترم راه تشکر میکنم با حضورشان در سراوان و راهاندازی فرودگاه و تشکر از قرارگاه خاتمالانبیاء در جهت راهاندازی فرودگاه.
(75) درصد راههای روستایی ما خاکی است میطلبد که وزارت راه در جهت راهاندازی راهها عنایت ویژهای داشته باشد. از جناب سردار پاکپور به جهت کاری که در فرودگاه کردند تشکر میکنم و از ایشان میخواهم که قرارگاه را در جهت توسعه راههای سراوان حسابی مستقر نمایند. مسأله آب؛ ما (45) درصد در حوزه انتخابیه بهرهوری آب روستایی و (50) درصد شهری داریم آن هم سقایی، میطلبد که وزارت نیرو، نیرومند شود نه ناتوان.
در مورد برق آن چیزی که خودتان میبینید در تهران و شهرهای دیگر قطعی برق، در مناطقی مانند استان سیستان و بلوچستان مشکل فوقالعاده است، به عرضتان برسانم مسائل دیگری که در استان سیستان و بلوچستان و به خصوص حوزه انتخابیه من باید در نظر گرفته شود اشتغال است. اشتغال در شهرستان سراوان و بقیه شهرستانها در دل مرز است و لا غیر. خوشبختانه اقداماتی انجام شده است باید بازارچههای مرزی و گمرکات راه بیفتد. ارتباط ریلی و جادهای برای ارتباط لازم است. مسأله دیگری که باید در نظر بگیریم سلامت جامعه است. از وزیر بهداشت و مجموعه سلامت به خاطر کوشش و تلاش آنها در جهت سلامت جامعه سپاسگزاری میکنم، آنچه را که آقای وزیر در جهت تجهیز بیمارستان ایرانمهر و راهاندازی آن با نیروی انسانی کامل به مسئولین ذیربط خود فرمودند اما انجام نشده است. تذکر به حوزه انتخابیه و مسئولین آنها در جهت راهاندازی بیمارستان و سایر تسهیلات بهداشتی و درمانی در حوزه انتخابیه.
بخش آموزش؛ آموزش نیروی انسانی، به کار گرفتن نیروهای خرید خدمتی، نهضتی و بقیه. همین الان در استان سیستان و بلوچستان (15) درصد عقبمانده از تحصیل داریم، اگر این نیروها به کار گرفته نشوند (25) درصد دانش آموزان ما وارد آموزش نخواهند شد. در جهت مسائل دیگر شامل منابع طبیعی، در جهت مستثنیات و همچنین مسائلی که مربوط است.
مسأله آخر بحث آموزش عالی است، یک دانشگاه در سراوان بزرگ دیده نمیشود. تقاضا از وزیر آموزش در جهت تغییر مجتمع آموزش عالی به دانشگاه و تقاضا از شما برادران و خواهران بزرگوار دارم بیایید با همدیگر ایرانی بهتر از آنچه که هست بسازیم تا پاسخگوی خون شهدا باشیم آیندهای بهتر از این برای فرزندانمان بسازیم، ما امانتدار جامعه هستیم، سپاسگزارم.

علي نيک زادثمرين
از برادرمان جناب آقای دکتر ملکفاضلی نماینده محترم سراوان، سیب و سوران و مهرستان تشکر میکنیم. همکاران عزیزمان احساساتی نشوند رعایت پروتکل بهداشتی را داشته باشند.
من به استحضار مردم شریف ایران و همکاران عزیز میرسانم نظر مجلس افزایش مشارکت در انتخابات است. ملاک برای مجلس نظامات قانونی است و مجلس که یک نهاد قانونگذاری است دفاع از قانون و نظامات قانونی یعنی دفاع از حیثیت مجلس شورای اسلامی است.
12
اعلام وصول (1) فقره سؤال

علي نيک زادثمرين
برادر حاجآقا موسوی! اعلام وصول دارید بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
سؤال ملی جناب آقای علیاکبر علیزادهبرمی نماینده محترم دامغان و تعداد دیگری از نمایندگان محترم از وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص عدم اقدام لازم در وزارت ارتباطات درخصوص ایجاد شبکه ملی اطلاعات اعلام وصول میشود.

علي نيک زادثمرين
برادر جناب آقای موسوی فرمایشتان تمام شد؟ خیلی متشکرم.
13
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علي نيک زادثمرين
جلسه بعدی ما انشاءالله ساعت (7:45) دقیقه صبح فردا چهارشنبه پنجم خرداد 1400 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی پایان جلسه را اعلام میکنم.