1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام محضر ملت شریف ایران و صبحبخیر به همه عزیزان و همچنین برادران و خواهران خودم در مجلس شورای اسلامی. جلسه با حضور 205 نفر رسمی است، دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه نود و نهم روز یکشنبه نهم خرداد ماه 1400 هجریشمسی مطابق با هجدهم شوال 1442 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح اصلاح قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفهای حسابداران.
2 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری اسلامی افغانستان درخصوص ارتباط بینالمللی راهآهن.
3 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی.
4 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درخصوص طرح الحاق یک تبصره به قانون بیمه محصولات کشاورزی.
5 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درخصوص لایحه پروتکل حفاظت از تنوع زیستی الحاقی به کنوانسیون چارچوب حفاظت از محیطزیست دریایی دریای خزر.
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه اصلاح ماده (8) قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه.
7 ـ گزارش وزیر محترم نیرو در مورد علل خاموشیهای اخیر برق در کشور.
8 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد بررسی وضعیت صنعت استخراج رمزارزهای جهانروا و مبادلات داخلی آن در کشور.
9 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان ملی استاندارد ایران.
10 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درخصوص موارد اعلامی نقض اصول (77) و (125) قانون اساسی در موضوع سند (2030)
11 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه احداث پتروشیمی الوند.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آیاتی چند از کلامالله مجید.
(آیات 17 ـ 14 از سوره مبارکه «آلعمران» توسط قاری محترم آقای محمدتقی نوران تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
زُینَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَواتِ مِنَ النِّساءِ وَ الْبَنِینَ وَ الْقَناطِیرِ الْمُقَنْطَرَةِ مِنَ الذَّهَبِ وَ الْفِضَّةِ وَ الْخَیلِ الْمُسَوَّمَةِ وَ الْأَنْعامِ وَ الْحَرْثِ ذلِک مَتاعُ الْحَیاةِ الدُّنْیا وَ اللَّهُ عِنْدَهُ حُسْنُ الْمَآبِ * قُلْ أَ أُنَبِّئُکمْ بِخَیرٍ مِنْ ذلِکمْ لِلَّذِینَ اتَّقَوْا عِنْدَ رَبِّهِمْ جَنَّاتٌ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدِینَ فِیها وَ أَزْواجٌ مُطَهَّرَةٌ وَ رِضْوانٌ مِنَ اللَّهِ وَ اللَّهُ بَصِیرٌ بِالْعِبادِ * الَّذِینَ یقُولُونَ رَبَّنا إِنَّنا آمَنَّا فَاغْفِرْ لَنا ذُنُوبَنا وَ قِنا عَذابَ النَّارِ * الصَّابِرِینَ وَ الصَّادِقِینَ وَ الْقانِتِینَ وَ الْمُنْفِقِینَ وَ الْمُسْتَغْفِرِینَ بِالْأَسْحارِ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از برادر عزیز و گرانقدرمان جناب آقای محمدتقی نوران تقدیر و تشکر میکنم، ترجمه آیات را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«علاقه شدید به بعضی چیزها در چشم مردم رنگ و لعاب داده شده است، زنان زیبارو، فرزندان زیاد، پسانداز بیرویه طلا و نقره، وسایل نقلیه گرانقیمت، گلههای دام و مزارع وسیع، اینها خوشیهای ناچیز و زودگذر زندگی دنیا است، در حالی که عاقبتبخیری فقط دست خداست. بگو آیا شما را به بهتر از اینها خبر دهم؟ برای کسانی که تقوا پیشه کردهاند نزد پروردگارشان باغهایی است که از زیر درختان آنها نهرها روان است، در آن جاودانه بمانند و همسرانی پاکیزه و نیز خشنودی خدا را دارند و خداوند به امور بندگان خود بینا است. همان کسانی که میگویند پروردگارا ما ایمان آوردیم پس گناهان ما را ببخش و ما را از عذاب آتش نگاه دار. اینان اهل صبرند، اهل راستگوییاند، اهل فروتنی و اهل کمکند و به وقت سحر هم اهل استغفارند». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! با اجازه اسامی غایبین و متأخرین را قرائت میکنم. (رئیس ـ بفرمایید) آقایان: روحاله ایزدخواه، هادی بیگینژاد، احمد جباری، شبیب جویجری، محمد صفری، حسین گودرزی و محمدرضا مبلغی. آقای رئیس! خیلی ممنون.
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی درخصوص تقدیر و تشکر از بیانات، رهنمودها و حمایتهای مقام معظم رهبری از مجلس شورای اسلامی در آغاز اجلاسیه دوم

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
من در شروع جلسه وظیفه خودم میدانم که تقدیر و تشکر کنم از اینکه مقام معظم رهبری این منت را بر یکایک ما نمایندگان گذاشتند و دعوت ما را پذیرفتند که بلافاصله بعد از اولین روز از آغاز اجلاسیه دوم مجلس یازدهم توفیق داشتیم که در محضر ایشان باشیم و وظیفه دارم از رهنمودها و حمایتهای ایشان در عملکرد مجلس تشکر کنم و همینجا هم به محضر ایشان و ملت عزیز و شریفمان عرض میکنم که ما فرامین و دستورات و رهنمودهای ایشان را چه در حوزهای که مربوط به رفتار یکایک ما در حوزه نمایندگی است، نکاتی که متذکر شدند ما باید رعایت کنیم، ما این را تکلیف شرعی و قانونی خودمان میدانیم، انشاءالله آنها را به کار خواهیم بست، به آنها توجه خواهیم کرد و انشاءالله هم در رفتار، گفتار و عملمان ثابت خواهیم کرد که این دستورات را انشاءالله اجرا خواهیم کرد و در خدمت مردم عزیزمان برای تحقق حل مشکلات مردم خواهیم بود. من وظیفه داشتم این تشکر را از طرف یکایک نمایندگان محترم و هیأترئیسه اعلام کنم.
4
گزارش آقای رضا اردکانیان وزیر نیرو در مورد علل خاموشیهای اخیر برق در کشور و بحث و بررسی درخصوص آن

محمدباقر قاليباف
دستور اول جلسه را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! دستور اول گزارش وزیر محترم نیرو در مورد علل خاموشیهای اخیر برق در کشور است، در اجرای تبصره (1) ماده (107) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی. همانطور که همکاران عزیز مستحضر هستند این برنامه به جهت مباحثی که این روزها در کشور مطرح بود و بنا به خواست همکاران عزیز و تدبیری که انجام شد، وزیر محترم در ابتدا (20) دقیقه وقت دارند، پنج نفر از همکاران هم میتوانند در ردیف (7) صرفاً در آن قسمت موافقت ثبتنامشان را انجام بدهند و به قید قرعه هر کدام (3) دقیقه صحبت خواهند کرد. صحبت رئیس محترم کمیسیون انرژی را به مدت (5) دقیقه داریم و پاسخ و نکات پایانی صحبت وزیر محترم (10) دقیقه و در پایان هم در خدمت رئیس محترم مجلس برای جمعبندی هستیم. آقای وزیر! بفرمایید. از همکارانی که در قسمت مخالف ثبتنام کردهاند، به خاطر اینکه در قرعه شرکت داده شوند خواهش میکنم در قسمت موافق ثبتنام کنند، تشکر.

محمدباقر قاليباف

رضا اردكانيان
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و صبحبخیر خدمت نمایندگان محترم و هیأترئیسه محترم و با اغتنام فرصت از اینجا خدمت ملت شریف ایران و تشکر از فرصتی که مجلس محترم برای این گزارش در اختیار بنده به نمایندگی وزارت نیرو و صنعت برق قرار دادند.
نکات متعددی در روزهای اخیر در سطح جامعه مطرح شد. نمایندگان به درستی پژواک صدای مردم بودند و مشکلاتی که برایشان در ناحیه خاموشیها ایجاد شد (را گفتند)، ولی در عین حال هم برای پاسخگویی به این نکات و هم استفاده از این فرصت برای طرح مطالبی که انشاءالله مفید خواهد بود و در ماههای پایانی فعالیت دولت دوازدهم میتواند برای ریلگذاری مناسبتر برای فعالیتها در دولت آینده کمک کند.
گزارشی را که اینجا آماده کردم عمدتاً معطوف به سؤالات و نکات اصلی است که طرح شده، منتها بدواً وظیفه دارم صمیمانه از این جایگاه و این فرصت برای تشکر از نمایندگان در نهایی کردن و تصویب بودجه سال 1400 تشکر کنم. من چند مورد اشاره کردهام که انصافاً یکی از بهترین بودجهها برای صنعت آب و برق بودجه 1400 است. نه صرفاً به دلیل منابع مالی که در این بودجه برای صنعت نیازمند برق و آب پیشبینی شده، بلکه عمدتاً راهگشاییها و گرهگشاییهایی است که درخصوص حل مشکلات مزمن این صنعت به ویژه برق صورت گرفته است. خلاصی یافتن وزارت نیرو و منابع مالی داخلی آن که از مردم دریافت میکند از مکانیزم تبصره (14) یکی از این دستاوردها است. در تبصره (15)، بندهای «ز»، «ح»، «ط»، هر کدام به طریقی گرهگشایی کرد و ما را از حیث امکان توجه به بازسازی سیستمهای فرسوده، امکان دستیابی به منابع مالی مناسب برای پرداختن به طرحهای بهسازی و انشاءالله امسال از این محل سیستم برق (10) هزار روستا بهسازی میشود، (20) هزار عشایر ما انشاءالله امسال به مولدهای خورشیدی مجهز میشود و نظایر این. از این بابت صمیمانه متشکر هستم.
اما درخصوص شرایط امسال؛ سال آبی 1400 ـ 1399 که از اول مهر سال گذشته شروع شده، یکی از خشکترین سالها در (50) سال اخیر است. زمانی که بنده در آبان 96 با رأی اعتماد شما کار خودم را شروع کردم، سال آبی 97 ـ 96 هم شاید دومین خشکترین سال در (50) سال اخیر بود، امسال هم شرایط به این گونه است که در این اسلاید مشاهده میکنید. این چهار نمودار هر کدام مربوط به یکی از سالهای اخیر است، 97، 98، 99 و 1400، حجم مفید مخازن سدهایی است که این سدها نیروگاه برقآبی دارند. ملاحظه میکنید که الان نمودار قرمزرنگ حاکی از این است که حجم مفید ما نسبت به پارسال (50) درصد کاهش پیدا کرده و این موجب (3500) مگاوات کاهش ظرفیت تولید برق شده است.
اما اتفاق دومی که ما امسال شاهد آن هستیم گرمای زودرس است. ما پیشبینی دما را در فاصلههای زمانی مناسب از سازمان هواشناسی داریم، ولی این زودتر گرم شدن هوا موجب شد که هم دستگاههای سرمایشی زودتر به کار بیفتند و هم نیروگاههای ما که توان خروجیشان متناسب با دمای هوا است توان خروجی اندکتری داشته باشند، به نحوی که در روز (29) اردیبهشت ما به اوج مصرف (53) هزار و (800) مگاوات رسیدیم. این (53) هزار و (800) مگاوات اوجی است که در سال گذشته (24) خرداد اتفاق افتاد. در سال 98 در یکم تیر اتفاق افتاد. در سال 97 در (9) تیر اتفاق افتاد. یعنی زودرس شدن گرما موجب شد که مصرف برق به شدت بالا برود. یکی از دلایل آن استفاده بیشتر از دستگاههای سرمایشی بود، من به سایر دلایل هم میرسم.
اینجا مشاهده میکنید، تفاوت انرژی مصرفی روزانه سال 98 و 99 را در (24) روز از فروردین میبینید چقدر به هم نزدیک هستند. منحنی آبیرنگ نشان میدهد که در سال 1400 به طور متوسط (5/22) درصد مصرف انرژی روزانه در امسال افزایش پیدا کرده است. در ماه اردیبهشت هم به همین شکل، در اردیبهشت سال 1400 به نسبت اردیبهشتهای 99 و 98، (9/17) درصد افزایش داشته است، این عامل دوم.
اما عامل سوم که انصافاً یک عامل غافلگیرکننده و غیرقابل پیشبینی بوده بحث رمزارزها است. رمزارزها اسمی است که شاید در افکار عمومی خیلی مفهوم روشنی نیست، یعنی بخواهیم توضیح بدهیم که رمزارز چیست، کارش چیست، چگونه تولید میشود، شاید به دقایقی زمان نیاز داشته باشیم. اما ترجیح من این است که بگویم یک اسم ساده برای رمزارز است و آن هم صادرات انرژی است.
اگر استخراجگر رمزارز با مجوز این ماینینگ و استخراج را انجام بدهد، دارد با مجوز و قانونی صادرات انرژی انجام میدهد و اگر بدون مجوز است و پنهان است، دارد صادرات انرژی را به شکل پنهانی و غیرقانونی انجام میدهد. اضافه کنم وقتی که تولید رمزارز به صورت پنهانی صورت میگیرد، مصرف انرژی آن به مراتب بیشتر است. چرا؟ چون باید این دستگاهی که مدام خنک شود را به محدودههای پوشیده ببرند، در یک سوله، در یک انبار متروکه، در یک واحد صنعتی نیمهتعطیل آن را پنهان کنند، طبیعتاً برای خنک کردن آن مجموعه باید دستگاههای سرمایشی بیشتری به کار بگیرند. این منحنی نشان میدهد با کمک نیروی انتظامی در حدی که تاکنون مقدور بوده، ما از تیر پارسال تا فروردین 1400 میبینید که سیر کشف دستگاههای رمزارز غیرقانونی رو به افزایش بوده و فقط تا فروردین جمعاً ما (2661) مرکز را شناسایی کردیم، (175) هزار دستگاه در اینجا ضبط شدند و مشمول ترتیبات قانونی خودشان هستند.
آخرین گزارشهایی که مراجع جهانی که رد تولید رمزارزها را در دنیا میگیرند و انتشار دادند، اعلام کردند که (10) درصد انرژی مصرفی تولید رمزارزها در جهان مربوط به ایران است و این یعنی حداقل (2000) مگاوات ظرفیت و توان دارد صرف تولید رمزارزها در کشور ما میشود، در حالی که مطابق مصوبه هیأت وزیران و ترتیبات قانونی، آن تعدادی که به وزارت صمت مراجعه کردند، مجوز گرفتند، به توانیر مراجعه کردند و انشعاب گرفتند، (321) مگاوات بیشتر نیست. این مسألهای است که اگر به زودی تدبیر نشود که انشاءالله خواهد شد، اگر با هماهنگی و همکاری همه دستگاهها به این موضوع پرداخته نشود که انشاءالله خواهد شد و اخیراً هم جمعبندی کمیته مربوطه در شورای امنیت کشور که توسط وزیر محترم کشور ابلاغ شد، هم جمعبندی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، هر دو معطوف به این نکته است که یکی از دو علت، یکی افزایش دما و دیگری رمزارزها علتهای اصلی این مشکل هستند و انشاءالله هرچه زودتر با همکاری دستگاههای مسئول و قوه محترم قضائیه به قضیه پرداخته خواهد شد.
نتیجه این سه عامل، یعنی خشکسالی، کمبود آب در سدها برای تولید برق و همچنین موضوع افزایش دما به معنای استفاده زودتر از دستگاههای سرمایشی و موضوع رمزارزها و سایر آثاری که بر این قضایا مترتب خواهد بود، موجب شد که برخلاف همه سالهای گذشته که فروردین و اردیبهشت ما نسبت به فروردین و اردیبهشت قبل از خودش فقط حدود (8/1) افزایش انرژی داشتیم، امسال رشد مصرف ما (19) درصد باشد. این یعنی اینکه در سال 99 اوج مصرف تا آخر اردیبهشت (45) هزار مگاوات بود، امسال حدوداً به (54) هزار مگاوات رسید، (8500) مگاوات افزایش، معادل تولید (70) واحد توربین گازی. ما این افزایش را تحلیل کردیم، حدود (4000) مگاوات آن، یعنی (9) درصد مربوط به دستگاههای سرمایشی است. حدود (2000) مگاوات آن مربوط به دستگاههای تولید رمزارز است و البته خوشبختانه (2000) مگاوات آن هم مربوط به رشد مصرف در صنایع بزرگ است و حدود (1) میلیون مشترکی که ما هر سال نسبت به سال قبل داریم و اندکی هم مربوط به استفاده زودتر از چاههای آب کشاورزی به منظور تأمین آب موردنیاز است، چرا که خشکسالی موجب روی آوردن سریعتر به این وسیله شد.
نکاتی که مطرح شد، اینکه حالا ما با این پدیده مواجه شدیم، تدبیر ما چه بوده و آیا در این برخورد کوتاهیهایی از حیث سستی در انجام وظایف بوده یا نه، مردم عزیز و نمایندگان محترم عنایت دارند، ما هر سال از آخر شهریور واحدهای نیروگاهیمان را به مرور برای تعمیرات میفرستیم، به مرور تا آخر خرداد سال بعد برمیگردند. اینجا شما ملاحظه میفرمایید در سال 99 در فروردین ماه (19) هزار مگاوات ما هنوز در تعمیرات بوده، در 1400، (13) هزار، در اردیبهشت پارسال (10) هزار مگاوات در تعمیرات بوده است، اردیبهشت امسال (8500) مگاوات، در خرداد پارسال (8400) مگاوات تا امروز در تعمیرات بوده، الان فقط (4200) مگاوات.
این حاکی از این است که ما سرعت بیشتری دادیم به موضوع تعمیرات، هرچند زمستان گذشته به دلیلی کمبود گاز ناچار شدیم واحدهای بخار را دیرتر به تعمیرات بفرستیم چون اینها باید میماندند که سوخت مایع استفاده کنند، اما انصافاً در سه شیفت دارند کار میکنند.
گروهی از همکاران، اعضای محترم کمیسیون انرژی روز جمعه بندرعباس تشریف داشتند حتماً دیدند که واحدهای ما در نیروگاه بندرعباس تکنسینها، مهندسین و کارگران در گرمای حدود (70) درجه نزدیک بویلر دارند کار میکنند که هرچه زودتر اینها را به مدار بیاورند، نتیجه (25) درصد افزایش انرژی است. در امسال نسبت به سالهای قبل و سایر اتفاقات، کاهش تلفات شبکه برق بوده. وقتی که این دولت فعالیتش را آغاز کرد تلفات شبکه (5/14) درصد بود که الان به حدود (2/9) درصد رسیده است، راندمان نیروگاهها حدود (37) درصد بود، الان بالای (39) درصد است نیروگاههای حرارتی، در حالی که متوسط راندمان در دنیا (37) درصد است. من اینجا عرایضم را جمعبندی میکنم و بقیه وقت را برای نوبت بعد قرار میدهم که پاسخگوی نکات مهم و اساسی نمایندگان محترمی باشم که انشاءالله نظراتشان را ابراز میکنند.

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر، آقای وزیر! از (20) دقیقهای که فرصت داشتید (15) دقیقهاش را استفاده کردید. جناب آقای رشیدی! نام پنج نفر از همکارانی که قرعه به نام آنها در آمده است را اعلام بفرمایید.

محمد رشيدي
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! آقایان: احمد محرمزادهیخفروزان، حسن محمدیاری، مالک شریعتینیاسری، رحیم زارع و مهدی سعادتیبیشهسری، پنج نفری هستند که اظهارنظر میفرمایند. آقای محرمزاده تشریف بیاورند، به عنوان نفر اول در خدمتتان هستیم.

احمد محرم زاده يخفروزان
بسم الله الرحمن الرحیم
«اللهم ایاک نعبد و ایاک نستعین»
جناب وزیر! ضمن عرض خستهنباشید به جنابعالی و تمام همکارانتان ولی با این بیبرنامگی مملکت و کارخانجات تولیدی را به مشکل انداختهاید. جناب وزیر! آیا شما مصرف سالانه را برآورد نکردهاید؟ آیا برنامهریزی برای این کار نکردهاید؟ حالا که پیک مصرف و اوج مصرف شروع نشده ولی این کارخانجات بدون برنامه و اطلاع قبلی دارند خاموشی به بار میآورند، کارگران و مسئولین کارخانجات معطل ماندهاند از این بیبرنامگی شما.
جناب وزیر! چه برنامهای در این مدت و در این (8) سال دولت شما اندیشیدهاید؟ چرا فکر این مردم را نکردهاید؟ ما از نظر ظرفیت و پتانسیل تمام امکانات را الحمدلله در این کشور داریم، ولی برنامهریزی ضعیف شما و عدم توجه شما به پیک مصرف، تولید، کارگران و کارخانهداران موجب شده است که این مشکلات به وجود بیاید. جناب وزیر! باید تمهیدات قوی لازم و برنامهریزیشده انجام بدهید تا مردم از این گرفتاری و بیسامانی وزارت شما دربیایند. جناب وزیر! میدانید یک ساعت خاموشی در کارخانجات و مراکز تولیدی چه مشکلاتی به بار میآورد؟ آیا برنامه جدی و قوی نیندیشیده بودید؟ پس امیدوارم و امید به این را دارم شما که یک وزیر کارآمد هستید، بعد از این برنامهریزیهای لازم را کرده باشید. مردم از این بیبرنامگی و این خاموشیهای بدون برنامه خیلی ناراحت هستند و اذیت میشوند و تولید به رکود رفته است.
شما را به پیر، شما را به پیغمبر به مردم و تولید توجه کنید، اهمیت بدهید، این مردم ولایی و همیشه درصحنه آماده خدمت در ایام انتخابات، مردم انشاءالله با تمام قدرت پیش پای صندوقها خواهند آمد. شما با این کارهای بیبرنامه مردم را دلآزرده نکنید. هم تورم، هم گرانی، هم معیشت سخت و هم تنگ شدن سفره مردم، اینها یکطرف و این بیبرنامگی برق و خاموشی شما هم طرف دیگر قضیه است. امیدوارم یک برنامه قوی و جدی بیندیشید. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

محمد رشيدي
متشکر. نفر دوم جناب آقای حسن محمدیاری بفرمایید.

حسن محمدياري
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و سلام دارم خدمت همکاران عزیز و وزیر محترم نیرو. قطع برق برجستگی خودش را امروزه در بحث کشاورزی بیشتر نشان داده است، متأسفانه با توجه به این که در خشکسالی قرار داریم کشاورزان عزیز ما مراجعات خیلی زیادی دارند. ما که نتوانستیم اعتباری را برای تجهیز چاههای کشاورزی در فصل کشاورزی و زمانی که دچار خشکسالی هستیم را تأمین بکنیم، به زحمت توانستیم و رفتیم از برنامه و بودجه مبلغی را به عنوان تنخواه گرفتیم و در اختیار اداره آب منطقه شمال کشور و جهادکشاورزی قرار دادیم. اما متأسفانه با تجهیز بخش کوچکی از چاههای کشاورزی با قطع مکرر برق مواجه شدیم و این مشکلات را متأسفانه مضاعف کرده است، البته با توجه به این که در حوزه کاری وزیر محترم نیرو قرار دارد این موضوع من طرداًللباب اشاره میکنم به سد عظیم شفارود که دولت قول داده بود در برج چهار 1400 به صورت آزمایشی این سد را افتتاح و آبگیری بکند و متأسفانه ما شاهد هستیم که این روند دچار کندی شده است و اگر این امر محقق میشد ما امروز با کمبود آب در منطقه شمال کشور مواجه نبودیم.
مطلب دوم این است که بخش عمدهای از مصرفکنندگان برق ما قشر آسیبپذیر جامعه هستند و این مورد قبول و پذیرش نیست که ما هر روز شاهد افزایش قیمت برق مصرفی در حوزههای مختلف باشیم، به ویژه در حوزه صنعتی و کشاورزی که من از وزیر محترم نیرو خواهش میکنم یک تمهیداتی را بیندیشند که ما بتوانیم برای این دست از قشر آسیبپذیر جامعه کمکیار باشیم و بخشی از هزینههای اینها را ما انشاءالله بتوانیم کم بکنیم.
اما خواهش من از وزیر محترم این است که حداقل کاری که دوستان ما در حوزه آب و نیرو میتوانند بکنند این است که با توجه به منویات، فرمایشات و بیانات مقام معظم رهبری چون حضور میدانی مسئولین میتواند ذهن آنها را تعدیل بکند و خیلی از مشکلات را از نزدیک رصد بکنند در ایام کشاورزی با توجه به خشکسالی و همچنین قطع مکرر برق حضور میدانی در منطقه شمال کشور به ویژه در استان گیلان، اختصاصاً غرب استان گیلان... (قطع میکروفن)

محمد رشيدي
متشکر، نفر سوم جناب آقای مالک شریعتی بفرمایید.

مالک شريعتي نياسر
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام عرض میکنم خدمت همکاران محترم و ملت شریف ایران. ابتدا لازم است خداقوت عرض بکنم به مجموعه کارکنان صنعت برق کشور برای خدماتی که ارائه میشود، اما امروز بیان ما بیان انتقادات مردم است نسبت به وضعیت اسفبار مدیریت کلان کشور که بخشی از آن در حوزه صنعت برق طی (8) سال خودش را امروز به عنوان نتیجه نشان داده است. امروز روز نتیجهگیری است، یومالحساب دولت است و متأسفانه در این یومالحساب دولت نمره قبولی نمیگیرد.
البته حجت بر دولت برای همکاری مجلس تمام است، مجلس یازدهم در بودجه 1400 منابع خیلی خوبی را برای دولت در حوزه صنعت آب و برق دید که البته در این چند ماه نتیجهای برای کوتاهمدت نخواهد داشت و انشاءالله دولت آینده استفاده میکند. اما دو، سه نکته را عرض میکنم که شاید کمتر به آن توجه بشود، نکته اول این که آنچه که طبق قانون برنامه ششم باید ظرفیت تولید برق کشور افزایش پیدا میکرد متأسفانه اتفاق نیفتاد و مجموعهای که گفته میشود هم ناظر به گذشته بوده است این (10) هزار مگاواتی که بیان میشود. بحث تجدیدپذیر، CHP و بحثهای تولید پراکنده هم به همین ترتیب یا سیکل ترکیبی که دنبال نشد، اینها هم مزید بر علت شده است. ناهماهنگی بین دستگاههای کلان دولت و نبود فرماندهی واحد در حوزه حکمرانی انرژی، نکتهای جدی است که در زمستان برای اولین بار ما قطعی برق و کمبود گاز داریم و هر دستگاه این مشکل را به عهده دیگری میگذارد، وزارت نفت میگوید تقصیر وزارت نیرو است و وزارت نیرو میگوید تقصیر وزارت نفت است و گازرسانی نشده است و باعث میشود تعمیرات عقب بیفتد و امروز ما بخشی از ظرفیت نیروگاهیمان در تعمیرات باشد و برق را دچار مشکل بکند.
نکته دیگر این که؛ صنایع بزرگ کشور، ظاهراً دولت با صاحبان صنایع بزرگ و صاحبان ثروتها رودربایستی دارد. صنایع بزرگی که شدت مصرف انرژی کشور را به قهقرا بردهاند، شدت مصرف انرژی در پایان برنامه ششم باید به یکدوم برسد، اما خود این صنایع بزرگ شدت مصرف انرژی را افزایش دادهاند و این اتفاق نیفتاده است.
بحث سیاست قیمتی افزایش پلکانی سال 92 و 93 دنبال میشد، شخص آقای روحانی جلوی آن را گرفت و این سیاست مهم را کنار گذاشتند و امروز این فاجعه اتفاق افتاده است.
در ارتباط با ماینر هم که صحبت میشود، آقای وزیر! ماینرها عمدتاً کجا هستند؟ در صنایع تعطیل کشور دارند استفاده میشوند، کارگاههایی که شما میروید کشف میکنید فقط به خاطر مشکل پول الان شما میتوانید از آنها طلب بکنید و آنها را محکوم بکنید در حالی که برق آنها باید تأمین میشد. امروز تولید کشور جلو برود. تأمین برق اماکنی که امروز ماینر گذاشتهاند دارند رمزارز تولید میکنند قبلاً بر عهده شما بوده است، در قیمت آن بحثی نداریم.
و نکته آخر این که؛ صندوق توسعه ملی باید کمک میکرده و باید منابعی را میگذاشته که این مشکل بدهکاران صنعت برق حل بشود. والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته

محمد رشيدي
متشکر، نفر بعد جناب آقای رحیم زارع بفرمایید.

رحيم زارع
بسم الله الرحمن الرحیم
اگر همکاران محترم توجه کنند، آقای دکتر قالیباف! همکاران یک توجهی بکنند، من در ابتدا از وزیر محترم نیرو و همکارانشان تشکر میکنم و این گلایهها هم در رابطه با صنعت برق وجود دارد. اما یک آماری میدهم و یک خواستههایی هم از مجلس و هم از وزارت نیرو. خوب، در طی سنوات گذشته آن چیزی که به وزارت نیرو تخصیص داده شده است (17) درصد آن اعتباراتی است که ما در بودجه دیدیم و بدهی وزارت نیرو به تولیدکنندگان (23) هزار و (400) میلیارد تومان است، بدهی به شبکه بانکی (20) هزار میلیارد تومان و بدهی به پیمانکاران، مشاوران و تولیدکنندگان تجهیزات (3) هزار و (800) میلیارد تومان و سایر تعهداتی که وزارت نیرو دارد (4) هزار و (400) میلیارد تومان که مجموعاً (51) هزار و (500) میلیارد تومان بدهی صنعت برق و یک صنعت با اقتصاد ناتراز و تشکر میکنم از همکاران که در بودجه 1400 نهایت تلاش خودشان را انجام دادند. اما در برنامه پنجم هم (25) هزار مگاوات ما پیشبینی کردهایم که تا الان آن آماری که داریم، عملکرد وزارت نیرو بیش از (50) درصد است و آن مجموعه نیروگاههایی که تا پایان سال 99 احداث شده تقریباً (11) هزار مگاوات است.
اما عزیزان، رشد ماینرها درست است، آن صنایعی که تعطیل شده است و به این سمت روی آوردهاند برای تولید رمزارزها این وظیفه ما است که به زودی این را نظاممند کنیم که استفادههای تقریباً (2000) مگاواتی با توجه به کمبود آبی که امسال وجود دارد، مطمئن باشید ما در زمستان هم مشکل قطعی برق را خواهیم داشت و در ابتدا آن تقصیر اصلی به خود دولت برمیگردد که (17) درصد منابع وزارت نیرو را با این اهداف و شرح وظایفی که برای آن پیشبینی کرده است، آن (17) درصد از کل اعتباراتش را تخصیص داده است. پول و اعتبار داده نمیشود، وظیفه مشخص میشود، برنامه ششم میآید و در کنارش الان همین رشد ماینرها حالا که به صورت قاچاق هم آمده است، اما ما یک وظایفی میخواهیم که متناسب با این شرح وظایف، اعتباری برای آن داده نشده است.
من فکر میکنم آقای دکتر قالیباف! نظاممند کردن این ماینرها و تولید رمزارزها به خود مجلس برمیگردد که انشاءالله اگر نیاز است به قانون و نمیگویم که آن اقتصادی که الان در دنیا از این طریق دارد یک همافزایی و ارزش افزوده ایجاد میکند باید تعطیل بشود، اما به یک صورت خاص و نظاممند بیاییم تولید ماینرها و این رشدی که الان رو به افزایش است را کنترل کنیم و با این بارندگی که تقریباً نسبت به سال گذشته (57) درصد کاهش بارندگی و نسبت به (50) سال گذشته (41) درصد کاهش بارندگی داشتهایم، مطمئن باشید که همین وضعیت در زمستان هم وجود دارد و یکی هم قطع برق در مناطق سردسیری است که الان (4) تا (6) ساعت در روز است که ما در سال... (قطع میکروفن)

محمد رشيدي
متشکر، نفر آخر جناب آقای مهدی سعادتیبیشهسری بفرمایید.

مهدي سعادتي بيشه سري
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم ـ سلامعلیکم جمیعاً و رحمه الله
ضمن تشکر از امام مسلمین در عنایت به مجلس یازدهم و تشکر از ریاست محترم مجلس و همکاران و درخواست حضور حداکثری مردم عزیزمان پای صندق رأی و تشکر از زحمات وزارت نیرو در اقداماتی که برای احداث نیروگاههای تولید برق و بالا رفتن جایگاه جهانی ایران اسلامی بوده. متأسفانه علیرغم توان داشتن صادرات برق ما واقعاً شاهد این اتفاق نامبارک هستیم. در این مقطع موضوع صدمات جبرانناپذیری که به اقتصاد کشور وارد شده است و همچنین مشکلاتی که برای کارخانجات بزرگ و شرکتها و کارگاهها متأسفانه ایجاد شده است و در سال تولید و رفع موانع و پشتیبانیها، متأسفانه ضربه به تولید داخلی زده و مشکلات کرونا و زندگی مردم و اختلالات روحی ـ روانی و افزایش فشارها که مشکلات اقتصادی و زندگی مردم و معیشتی و گرانیها و سوءتدبیرها متأسفانه ایجاد نارضایتیها را بیشتر کرده و ضرر و زیان به وسایل زندگی مردم، اختلالی که در استانهای شمالی ضربه مهم به اقتصاد کشاورزی ما زده مطرح است و خبر دارند مردم عزیز ما که متأسفانه بعضی از روزها (4)، (5) بار برق قطع میشد.
من تعجبم این است که چرا ما علیرغم این که برنامهریزیهای خیلی زیربنایی کرده بودیم که تا دهه 80 ما میزان تولید خودمان را به (25) هزار مگاوات برسانیم، متأسفانه الان فقط از (1000) مگاوات در حوزه انرژی هستهای استفاده میکنیم، این توجهی که در سال 1400 به وزارت نیرو شده است اختلاف بین سازمان انرژی هستهای و وزارت نیرو را باید حتماً حل بکنیم، مجلس اقداماتی را شروع کرده است و انرژی اتمی میگوید که من تأمین اعتبار بشوم کار را شروع میکنم و وزارت نیرو هم این بودجه را در اختیار نگذاشته است.
من امیدوارم با توجه به این که باید این موضوع بحث مربوط به انرژیهای نو و خورشیدی استفاده از آن گستردهتر بشود و همچنین بحث پیشبینیهایی که باید از قبل میشد در افزایش مصرف و این که ما در بحث مربوط به مسائل زیربنایی هم شاید نتوانستیم موفق باشیم مثل استان مازندران که متأسفانه سد هراز بعد از (11) سال (35) درصد پیشرفت دارد و نمیدانم در کجای دنیا اینگونه سدسازی میشود، (1200) میلیارد (تومان) بودجه کم دارد، توجه به استان مازندران و آب شرب شهر ما که این هم هنوز دچار مشکلاتی است. والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته

حسينعلي حاجي دليگاني
در خدمت جناب آقای فریدون عباسی رئیس محترم کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی هستیم، به مدت پنج دقیقه بفرمایید.

فريدون عباسي دواني
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام دارم خدمت همه خواهران و برادران عزیز و هموطنان گرامی. در رابطه با مسائلی که وزیر محترم فرمودند من ابتدا عرض میکنم که مشغول شدن ذهن مدیران ما به مسائل متفرقه، اجازه بدهید وزیر محترم و همکارانشان گوش کنند، مشغول شدن ذهن مدیران محترم کشور، مقامات وزارت نیرو به مسائل متفرقهای مثل برق امید و آن برنامههای هر هفته یک پروژه که اینها خوب است اطلاعرسانی بشود ولی آیندهنگری هم لازم است و به موقع باید اینها به اطلاع مردم برسد، حتی مشکلاتی که وزارت نیرو دارد.
من در مورد دلایلی که اتفاق افتاده است خدمت شما عرض میکنم، همان طور که فرمودند گرم شدن زودهنگام هوا و راهانداری زودهنگام چاههای کشاورزی، از مدار خارج شدن چند نیروگاه بخار به دلیل نقص فنی و فرسودگی، کمبود آب و لزوم ذخیره آب برای تیر و مرداد که اوج مصرف را داریم و گرما بیشتر خواهد شد که باعث از مدار خارج شدن تولید برق آبی در کشور شده است، پدیده جدیدی به نام ماینرها یا تولید رمزارز است که متأسفانه دستگاههای ذیربط به کمک وزارت نیرو نیامدند، به موقع اطلاعرسانی بکنند و وظایف خودشان را در جلوگیری از کارهای غیرقانونی انجام بدهند.
راندمان بعضاً پایین این نیروگاهها که این باید حتماً جایگزین بشوند، اتلاف در شبکه علیرغم این که اتلاف در شبکه ما خیلی از استاندارد جهانی بیشتر نیست، مصرف بالای وسایل سرمایشی و استاندارد نبودن ساختمانها، افزایش روشنایی، خواست مردم بوده است که روشناییها افزایش داده بشود، در شهرها و روستاها این کار انجام شده است، ولی خوب این مصرف کشور را افزایش میدهد. بهای پایین برق نسبت به هزینه تمامشده است، یک بخشی هم عدم اهتمام به تولیدات مثل ماده (48) قانون برنامه که قرار بود (25) هزار مگاوات برق تولید بشود.
جناب آقای وزیر و همکاران محترم ایشان! برنامه شما در سال 1390 این بوده است که (123) هزار مگاوات برق نصبشده در سال 1410 داشته باشیم، که حالا برنامه ششم هم تکالیفی در این مورد داشته است. اینجا عقب هستید، (8000) هزار مگاوات سیکل ترکیبی باید میبود که نیست.
حالا این مسائل، راهحلهایی که میشود داشت برای این موضوع، اولین راهحلش بر عهده خود مردم است که با توجه به کمبودها سعی کنند مصرفشان را بهینه کنند، در عین این که میخواهند راحت زندگی بکنند، میبایست در این شرایط به کمک دولت آمد و مصارف را تا حد امکان کاهش بدهیم. استانداردسازی تولید و مصرف از طریق ایجاد فرمانده واحد در حوزه انرژی محقق میشود، یکی از آنها استانداردسازی تولید و مصرف است، تنوع تولید برق به خصوص ساخت نیروگاه هستهای. نمایندگان محترم! توجه کنید، نمیشود ما شعار بدهیم بگوییم برق هستهای طبق فرموده مقام معظم رهبری (20) هزار مگاوات ولی برای آن برنامه نداشته باشیم و بودجه اختصاص ندهیم. نیروگاه هستهای نیروگاه خیلی مناسبی است برق پایدار تولید میکند و برای تنظیم فرکانس شبکه هم خیلی مؤثر است، خود کارشناسان وزارت نیرو هم بر این موضوع تأکید دارند. ما بهتر است برای واحدهای دوم و سوم نیروگاه بوشهر بودجه لازم را اختصاص بدهیم. اجرای سریعتر سیکل ترکیبی، جایگزینی نیروگاههای فرسوده، تعیین قیمت واقعی، مشخص کردن سهمیه انرژی مصرفی هر فرد و مهمتر از اینها رسیدگی به نیروی انسانی است. نیروی انسانی که حرف اول و آخر را میزند و وزارت نیرو و کارکنانش در این زمینه باید تقویت بشوند. الزام صنایع بزرگ انرژیبر به بهینهسازی و مجوز و تسهیلات مناسب به بخش خصوصی باید داده بشود. جناب آقای وزیر! این سؤال مطرح است که ماجرای توافقنامه پاریس بر عدم توسعه صنعت برق چقدر اثرگذار بوده است؟ نکته قابل توجه... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني

مجتبي يوسفي
آقای رئیس! تعدادی از همکاران تذکر دارند.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. یک تذکر و یک اخطار را بفرمایید.

مجتبي يوسفي
اخطار قانون اساسی، جناب آقای محمدرضا پورابراهیمی بفرمایید.

محمدرضا پورابراهيمي داوراني
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و وقت بخیر دارم خدمت همکاران عزیز و ارجمند. اخطار بنده اصل (3) بند (12) است، از آقای دکتر قالیباف خواهش میکنم عنایت داشته باشند درخصوص موضوعاتی که میخواهم مطرح کنم.
امروز آقای وزیر در جلسه علنی نکاتی مطرح کردند که حتماً انتظار ما این است که کمیسیون انرژی، ریاست محترم و هیأترئیسه درخصوص جزئیات آن توضیح بدهند که چه مقدار از این مباحث اساساً قابل قبول است یا خیر.
آقای دکتر قالیباف! شما در جلسه سران قوا تشریف داشتید، آنجا درخصوص همین موضوع صحبت شد. آمار و ارقام و دلایلی که آقای وزیر مطرح میکنند اساساً پذیرفتهشدنی نیست، آقای وزیر نیرو! در طول سالهای اخیر سرمایهگذاری بخش خصوصی که الان حدود (50) درصد از تولید برق کشور را بر عهده دارد با چه حمایتی از طرف وزارت نیرو همراه بوده است؟ ما به صراحت اعلام میکنیم در سالهای اخیر هیچگونه ظرفیت جدیدی به نیروگاههای کشور اضافه نشده است. ما چگونه انتظار داریم با افزایش نیاز در بخش صنعت کشور، در بخش خانگی کشور و در مصارف تجاری کشور شما عدم تعادل را در کشور داشته باشید و با این قطعی برق در کشور روبهرو نشوید؟ مگر میشود این انتظار را داشت؟ چقدر سرمایهگذاری جدید انجام شده است؟
آقای وزیر! در طول سالهای اخیر و بعد از معاهدهای که در حوزه پاریس انجام شد، معاهده پاریس، شما کلیه مسائل سرمایهگذاری کشور را متوقف کردید. با صراحت عرض میکنیم. امروز این ظرفیت متوقفشده مشخص شده است چه آثاری بر رویکرد اقتصادی و مسائل مختلف اجتماعی مردم دارد. (26) هزار میلیارد تومان مطالبات معوق نیروگاههای بخش خصوصی است که همه آنها زیانده شدهاند و ادامه فعالیت آنها در اقتصاد کشور امکانپذیر نیست. مگر میشود با این وضعیت، با این زیرساختی که شما فراهم کردید ما توان و انتظار داشته باشیم بخش خصوصی سرمایهگذاری کند؟ درخصوص موضوعات مربوط به ابزار قیمتی و کنترلی، شما الان وضعیت قیمتگذاریتان در زمستان قیمتها را پایین میآورید، اساساً بخش خصوصی را از رده خارج کردید، امکان صادرات را فراهم نکردید. بورس انرژی را که مهمترین جایگاه عرضه و تقاضای حوزه برق در کشور بوده، اساساً به تعطیلی کشاندید. آقای وزیر! اینها واقعیتها است، چرا اینها را به نمایندگان جواب نمیدهید؟
موضوع رمزارزها را مطرح میکنید. آقای دکتر قالیباف! هفته گذشته در کمیسیون اقتصادی مجلس این موضوع به عنوان رویکرد اقتصادی در دستور کار قرار گرفت. گزارش رسمی بانک مرکزی که گزارش آن اینجا موجود است، رسماً اعلام کردند که کل میزان مصرف برق برای مجوزدارها در کشور حدود (300) مگاوات است و به همین میزان هم موضوع استفاده از آن تخلفاتی که در حوزه استخراج رمزارزهایی که با رویکرد غیرمجاز انجام میشود که البته باید قانوناً جلوی آن گرفته شود و این تخلف است. حتماً هم باید با آن مواجه شود. اما میزان مجموع برق مصرفی در کشور بابت این دو مقوله که شما پشت این موضوع، عدم مدیریت وزارت نیرو را در تولید برق پنهان کردید، آقای وزیر! کلاً (600) مگاوات است... (قطع میکروفن)

محمد رشيدي
تشکر از همکار محترممان. جناب آقای سلیمی تذکر آییننامه دارند، بفرمایید.

عليرضا سليمي
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا از محبت و لطفی که مقام معظم رهبری به مجلس یازدهم داشتند تشکر میکنم. آقای رئیس! بنده تذکر مواد (44) و (48) برنامه را دارم. واقعاً این سبک گزارش دادن آقای وزیر به مجلس خیلی شگفتآور بود. ای کاش آقای وزیر میفرمودند این ماده (44) بند «ب» میگوید «1 ـ موافقت اصولی برای ایجاد نیروگاههایی با بازدهی (55) تا (60) درصد». آقای وزیر توضیح بدهند در این رابطه چه اقدامی انجام دادهاند؟
ماده (48) برنامه در بند «پ» به صراحت آورده که میبایست برق هستهای را تا (20) هزار مگاوات وزارتخانه و دولت محقق کنند. آقای وزیر اینجا توضیح بدهند در این رابطه چه اقدامی را انجام دادند.
ماده (48) برنامه در بند «ت» به صراحت دارد که میبایست (25) هزار مگاوات از طریق سرمایهگذاری مؤسسات عمومی غیردولتی، تعاونی و خصوصی انجام بدهند. آقای وزیر اینجا توضیح بدهند که در این رابطه چه اقدامی انجام دادند؟
این چه سبک مدیریتی در دولت است؟ برق مشکل پیدا میکند میگویند باران نیامده، هوا آلوده میشود میگویند باد نیامده، مردم گوشت ندارند بخورند میگویند بروند آبزی بخورند. الان آقای وزیر تقریباً چنین پاسخی به مجلس دادند. این به سخره گرفتن مجلس نیست؟ من خواهش میکنم، اینجا مجلس است، توضیح بدهند در رابطه با این مفاد قانونی چه اقدامی انجام دادهاند.
در رابطه با رمزارزها که فرمودند، عزیزان من! کل مصرف رمزارزها در دنیا (30) هزار مگاوات است. بین (4) تا (5) درصد آن برای ایران است، میشود (1500). شما این را هم مدیریت کنید. آقای روحانی مخالفت کردند و گفتند دیگر رمزارز تولید نشود. به هر نحو آقای عباسی هم فرمودند تولید برق هستهای هشت برابر ارزانتر است، هیچ اقدامی نکردید.
من خواهش میکنم در رابطه با معاهده پاریس توضیح بدهند، چه مقدار در عدم توسعه نیروگاههای با سوخت فسیلی مؤثر بوده است؟ در مورد هستهای هم که شما با برجام متوقف کردید. اقداماتی که آقایان انجام دادند و موجب این مصیبت برای کشور شده، اینها را توضیح ندادند. اینجا آمدند توجیهاتی که «مما یضحک به الثکلی»، زن بچهمرده به این توجیهاتی که آقای وزیر اینجا بیان کردند میخندد.
ایران فقط (600) مگاوات در بحث رمزارزها مصرف دارد، چرا این را تقصیر همه چیز میگذارید غیر از مدیریت خودتان؟ یعنی همه مقصر هستند، آب و باد و خورشید و فلک، همه مقصر هستند، غیر از مدیریت آقایان. من خواهش میکنم آقای رئیس به آقایان توضیح بدهند در رابطه با نحوه مدیریتشان و این اقداماتی که طبق قانون... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید آقای وزیر پاسخگو باشند.

محمدباقر قاليباف

رضا اردكانيان
بسم الله الرحمن الرحیم
از جناب آقایان محرمزاده، محمدیاری، شریعتی، دکتر زارع، ذاکر و سعادتی بابت نکات ارزندهای که مطرح کردند صمیمانه تشکر میکنم. همچنین دو صحبت اخیر در قالب تذکر قانون اساسی، من فکر میکنم پرداختن به همه این مسائل همانطور که خود دوستان اشاره کردند وقت موسعی را میخواهد، جایگاه آن هم در کمیسیون انرژی است، همینطور که جناب آقای دکتر قالیباف اشاره کردند، انشاءالله در اولین جلسه بحث مبسوطی را آنجا خواهیم داشت.
فهرستوار عرض میکنم، من باید از همه نمایندگان بعد از خود مردم تشکر کنم که نزدیکترین هستند به مشاهده تلاشها و فعالیتهایی که صنعتگران برق دارند در سطح کشور انجام میدهند. شما خودتان شاهد بودید، همین دو، سه هفته پیش بود شش تا از جوانان ارزنده این صنعت جانشان را تقدیم کردند، فقط به لحاظ اینکه به لحاظ فکری و تربیتی در این صنعت مسأله تأمین برق یک مسأله حیثیتی است، برای اینکه یک ساعت زودتر هموطنان روستاییشان بتوانند به برق برسند و بیمحابا با مخاطرات مواجهند و الان هم در سراسر کشور خود شما شاهد هستید اگر کار شبانهروزی این مجموعه نبود این صنعت سالهای پیش ممکن بود به این نقطههای گرفتاری برسد.
به طور متوسط در دنیا هر ده سال فروپاشی گسترده در کشورها در صنعت برقشان رخ میدهد، اصطلاحاً به آن «بلکاوت» میگویند. یکی از افتخارات صنعت برق ایران که سرمایه این کشور است این است که امسال سال هفدهم را دارد طی میکند و توانسته مدیریت کند.
من همینجا یک اشارهای به بحث پیمان پاریس کنم. من صمیمانه درخواست و تقاضا میکنم یک سطر، یک نامه، یک دستور، یک ابلاغیه از هر جنس و هر نوع که به وزارت نیرو ابلاغ شده باشد، یا وزارت نیرو دستوری را صادر کرده باشد مبنی بر اینکه ما محدودیتی تحت تأثیر پیمان پاریس و امثالذلک برای کارهایمان ایجاد کرده باشیم.
ما خودمان نیروگاهسازیم، ما (90) درصد نیروگاههایمان نیروگاههای حرارتی است. این حرفها اصلاً حرفهای واردی نیست. خدایناکرده ممکن است اطلاعات ناقص ذهنیت جامعه را هم از این حیث متوجه مطالب غیرواقعی کند.
راجع به صادرات انرژی بگویم، جناب آقای دکتر قالیباف! این بحث مکرر مطرح شده، از زاویه مردم حرف (100) درصد حقی است که آقا! وقتی ما خودمان مشکل برق داریم، این صادرات برای چیست؟
اولاً صنعت گسترده برق که صدها نیروگاه دارد، هزاران کیلومتر خطوط انتقال دارد، صدها پست برق دارد، تجهیزات متعدد دارد، هیچ سهمیه یا بودجه ارزی ندارد، فقط و فقط متکی به صادرات است.
دو؛ بخش خصوصی که با وزارت نیرو قرارداد دارد، بخش خصوصی که از صندوق توسعه ملی وام میگیرد، باید بازپرداخت آن ارزی باشد، این ارز را باید وزارت نیرو بعضاً در قراردادهایش ببیند. برخی از قراردادهای وزارت نیرو برای خرید برق ارزی است. محل آن این است.
اما خود رقم صادرات چقدر است؟ الان که بنده دارم با شما صحبت میکنم صادرات منهای واردات، یعنی صادرات خالص ما در صنعت برقی که (85) هزار مگاوات ظرفیت نصبشده آن است، صادرات خالص این کشور (500) مگاوات هم نیست. ما داریم برق وارد هم میکنیم. آدرسها، آدرسهای کاملی باشد. ماینرها باید فعالیت نظاممند داشته باشند. یکی از نمایندگان محترم آقای دکتر زارع اشاره کردند، ما دست مجلس را هم میبوسیم که این فعالیت را نظاممند و قانونمند کند و برای موارد خلافش هم مجازات قانونی تعریف کند.
من تخصص این کار را ندارم، به من گفتند برای هر یک بیتکوین (300) مگاوات ساعت انرژی مصرف شود. یعنی ما باید برق یک شبانهروز (30) هزار مسکن را قطع کنیم برای اینکه یک بیتکوین تولید شود. من تردیدی در این ندارم که این میتواند درآمد ارزی ایجاد کند، من تردیدی در عددی که آقای دکتر همتی در جلسه کمیسیون اقتصادی اعلام کردند ندارم که آقای پورابراهیمی هم اشاره کردند، بله، ولی (321) مگاوات مقدار مجاز آن است. دیروز معاونت محترم وزارت صنعت، معدن و تجارت به من میگوید (2000) نفر مراجعه کردند، (99) تا از آنها آمدند پرونده تشکیل دادند. ما باید این کار را نظاممند کنیم و مانع از این شویم که در شرایط گرما و کرونا این فعالیت به شکل غیرمجاز بخواهد توسعه پیدا کند.
نکات متعددی را درخصوص بحث انرژی اتمی مطرح کردند. بنده خودم رئیس کمیسیون اقتصادی مشترک ایران و روسیه هستم. همین آخر هفته انشاءالله داریم میرویم بحث عملیاتی شدن نیروگاه (1400) مگاواتی سیریک در استان هرمزگان را نهایی کنیم. یکی از فعالیتهای شاخص این دولت بوده که توانسته این وام دولتی فدراسیون روسیه را عملیاتی کند، پیگیر بحث واحد دوم و سوم هم هستیم. انشاءالله اینطور که گزارش دادند یکی در 1404 و دیگری در 1406 به مدار خواهند آمد.
درخصوص تولید هم ببینید، برنامه ششم یک سند پیوست دارد که آنجا الزامات آن ذکر شده است. یعنی وقتی تکلیف (5) ضربدر (5000)؛ (25) هزار مگاوات تولید مطرح شده است، الزامات این تولید هم مطرح شده است. یکی از الزامات آن در سند پشتیبان برنامه ششم، بحث استفاده از سرمایهگذاریها و فاینانس است. ما در این بخش شاید حدود (15) هزار مگاوات را آماده کردیم و به موانعی برخورد کرد که اطلاع دارید و متأسفانه عملیاتی نشد.
اما این جای افتخار دارد که از (85) هزار مگاوات ظرفیت نصبشده نیروگاهی کشور، (25) درصد آن در همین دولت اتفاق افتاده، با کمک شما، با بودجههایی که شما تصویب کردید، با راهکارهایی که مجوز آن را دادید، با تلاشی که بخش خصوصی کردند. فقط در برنامه ششم ما کار حدود (46) نیروگاه را شروع کردیم، برخی از آنها به اتمام رسیده، برخی از آنها میماند که انشاءالله دولت بعد افتتاح کند. (11) هزار مگاوات ظرفیت عملی به مدار آمد و انجام شده است. بله، عملکرد ما در حد (25) هزار نیست، ولی دهها برنامه مدیریت مصرف را هم اجرا کردیم که مشکل پیش نیاید.
نکاتی درخصوص سد شفارود اشاره کردند، انشاءالله آخر امسال آبگیری میشود. راهکار سد هراز را ماده (56) میدانیم، انشاءالله کمک میکنیم که انجام شود.
من مسأله آخر را اشاره کنم که از این فرصت مغتنم در جهت پایداری صنعت برق کشور بهره برده باشیم. امسال کار بسیار خوبی را در تبصره (15) بنا نهادید. ای کاش این کار دو سال پیش میشد که ما الان بهره آن را میگرفتیم. الان هم دیر نیست، ما میبایست مسأله قیمت را حل کنیم. وقتی میگوییم قیمت، بلافاصله سپر بخش خانگی جلوی چشم نیاید. نه، قیمت که میگوییم اصلاح شود، قیمت برق صنعتی است. در سال 90 قیمت برق صنعتی ما یکسوم، یعنی (33) درصد قیمت برق صنعتی جهانی بوده است. در سال 99 این (33) درصد به دلیل بحثهای ارزی حدود (4) درصد شده. نرخ ارز که بالا میرود دو تا اتفاق متضاد همزمان میافتد. هم بخش صادرات صنایع فلزی ما خوشحال میشود، هم سرمایهگذار بخش خصوصی ما که از صندوق توسعه وام گرفته و باید بازپرداخت ارزی داشته باشد دلنگران تعهداتش میشود. ما باید مسأله قیمت را حل کنیم که صنعت برق ما یک صنعت تابآور و پایدار باشد و این مهم انشاءالله به دست مجلس یازدهم عملی است، همانطور که طلیعه آن در بودجه 1400 خودش را نشان داد.
من یک بار دیگر از هیأترئیسه محترم و رئیس محترم مجلس بابت توجهی که به این مسأله دارند سپاسگزاری میکنم. اشاراتی هم که جناب آقای پورابراهیمی داشتند حتماً در کمیسیون انرژی به تفصیل به آن خواهیم پرداخت. فقط یک مورد آن که به جلسه سران قوا اشاره کردند، بلافاصله آقای دکتر نوبخت پاسخ مکتوب را برایشان فرستادند و رونوشت هم به همه مسئولین محترم داده شد که اطلاعاتی که خدمت ایشان داده شده بود ممکن است اطلاعات دقیقی نباشد.

محمدرضا پورابراهيمي داوراني
آقای قالیباف! من اعتراض دارم.

محمدباقر قاليباف
اجازه بدهید! آقای وزیر بفرمایید.

رضا اردكانيان
انشاءالله امیدوار هستم در عین حال تلخی و سختی مشکلاتی که در روزهای اول خرداد رخ داد، ما در عین حال از این فرصت استفاده کنیم و من تردید ندارم که حمایت و پشتیبانی قاطبه نمایندگان محترم و رئیس محترم مجلس از فعالین چه در بخش خصوصی و چه در سازمان دولت، در صنعت برق و صنعت آب ذخیره و سرمایه ارزشمندی است. ما همانطور که در دوران جنگ اقتصادی و تحریم تاب آوردیم و این صنعت سر پا و شکوفا بود و پشتوانه سالهای تولید و جهش تولیدی بود که مقام معظم رهبری تأکید داشتند، انشاءالله از این پس بهتر از این هم خواهد بود، خیلی متشکرم.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون و متشکر. من خواهش میکنم دوستان و وزیر محترم توجه کنند و در جمعبندی که میخواهم بگویم خواهشاً دوستان این توجه را داشته باشند.
اولاً من وظیفه خودم و همه نمایندگان محترم میدانم که از کارگران و متخصصین و زحمتکشانی که میبینیم در ردههای پایین وزارتخانه چگونه زحمت میکشند، نمونه آن همین عزیزانی که اخیراً در سیل گرفتار شدند، شبانهروز کار میکنند، به همه آنها خداقوت میگوییم، دست آنها را هم میبوسیم. اما نکته و نقدی اینجا هست، در حقیقت ما در حوزه برنامهریزی و مسئولیت و کارهایی که به عهده ما است و باید انجام بدهیم، آنها که در حد جان دارند تلاش میکنند که وظیفه خودشان را انجام بدهند.
اما اولین نکتهای که میشود گفت که حالا آقای پورابراهیمی هم به آن اشاره کردند، کمیسیون هم به آن اشاره کردند، به هر حال سرمایهگذاری براساس برنامه ششم چه در حوزه BOT، چه در حوزه BOO، در اصل ماده (44) و ماده (48)، اینها نکاتی است که به نظر میرسد وقتی به موقع آن کار انجام نمیگیرد مشکلاتی هم داریم. ولی ما مدیریت را پذیرفتیم، مسئولیت را پذیرفتیم، چه ما در مجلس و چه جنابعالی در دولت مسئول هستیم که با مشکلات اینها را پیش ببریم و کارها را انجام بدهیم.
جنابعالی شاهد بودید که مجلس یازدهم کاری را برای وزارت نیرو و بحثهای مربوط به توجه در حوزه سرمایهگذاری در بودجه سال 1400 کرد که در (40) سال گذشته چنین تصمیمی گرفته نشد. من چند روز قبل هم در محضر حضرت آقا اینجا گزارش دادم. پس مجلس نسبت به این موضوع توجه دارد. البته ما این را متوجهیم که ما این تصمیم را امسال گرفتیم، همین ماه اثر نمیگذارد. ولی به هر حال توقع ما این است که در این بخش دنبال شود.
ما الان رکود اقتصادی داریم، رشد اقتصادی نداریم. بخش قابل توجهی از صنعت ما خوابیده، وضع انرژی ما اینگونه است. اگر اینها بخواهد راه بیفتد اولین نیازشان انرژی است و حتماً دچار مشکل میشویم. این یک نکته است که باید به آن توجه شود. اگر بحث از برنامه ششم میشود، در حقیقت نکتهای که آقای پورابراهیمی و کمیسیون اقتصادی و کمیسیون انرژی میگویند متمرکز به برنامه ششم است. در این دوره پنجساله در سرمایهگذاریهایی که از صفر شروع شده باشد، حالا نیمهتمام بوده داریم تمام میکنیم آنها به جای خودش.
اما نکته دومی که اینجا باید توجه کنیم، این بحث کاملاً مدیریتی است. الان ما در مجلس داریم اولویتها را مشخص میکنیم. ما در این بحث واقعاً احساس میکنیم یک سردرگمی در حوزه مدیریتی در بین وزارتخانهها است. الان نمونه آن را مثال بزنیم. ما الان واقعاً در حوزه بین کشاورزی و صنعت در اقلام اساسی میبینیم دچار چه مشکلاتی هستیم. الان بحث رمزارزها را میگوییم، در بحث رمزارزها ما یک بحث تولید آن را داریم، یک بحث تبادل آن را داریم. در حوزه تولید صنعت مسئول است و در حوزه تبادل اگر ما آن را ارز محسوب کنیم بانک مرکزی محسوب کنیم، اگر ما رمزارز را دارایی دیجیتالی محسوب کنیم وزارت اقتصاد مسئول است و یکی از کسانی که دارد انرژی را در اینجا میآورد وزارتخانه است و الان اینها ارز را تبدیل به ریال میکنند، از درگاه ریالی در سایتهایی که حتماً باید بانک مرکزی در این کار دخالت کند.
سؤال ما از دولت این است، جایی که (2000) مگاوات دارد میآید، این حجم ارزی یا دارایی دیجیتالی دارد اتفاق میافتد، چرا دولت محترم یک لایحه نمیدهد این را تعیین تکلیف کند؟ چرا حداقل دولت یک بخشنامه نمیدهد تکالیف بین این چهار تا وزارتخانه را برای ارز دیجیتالی مشخص کند تا ما هم در مجلس و در کمیسیون اقتصادی و انرژی با همین نگاه تخصصی یک طرح آماده کنیم؟ بهحق حضرت آقا این موضوع را هم تذکر دادند که برای موضوعات به این مهمی باید لایحه بیاید. سؤال ما این است، چرا دولت در دادن لایحه به این مهمی کوتاهی میکند؟ ما چند سال در بعد مربوط به این بحث ماینرها، انرژی، بحرانها و ارز دیجیتالی و مشکلات اقتصادی هستیم؟ مجلس اینجا واقعاً نمیتواند ساکت بماند.
جناب آقای اردکانیان! من نمیگویم همه موضوع متوجه شخص شماست، ولی آقای امیری هم اگر توجه کنند این موضوع متوجه دولت است. الان این مجلس و این دولت از پول بیتالمال برای تأخیر در تصمیمگیری مؤسسات مالی به خاطر همین اشکال، دولت دوازدهم دولتهای گذشته را نقد کرد که چرا مؤسسات مالی اعتباری را وزارت تعاون به آنها مجوز داد؟ ما امروز میگوییم اگر آن اشکال بود و این مؤسسات آمدند (36) هزار میلیارد تومان به بیتالمال خسارت زدند، هنوز بخشی از افرادی که آنجا سپرده داشتند، بندگان خدا هنوز بعد از شش، هفت سال به حداقل پولشان هم نرسیدهاند. دولت هم (36) هزار میلیارد تومان داده است. امروز ما به خاطر تصمیم نگرفتن در همین موضوعات ارز و رمزارزها در همین دولت یازدهم و دوازدهم دچار این بحران هستیم.
بحث ما در مجلس این است. ما الان طرح آماده داریم و در دستور ما هم هست، ولی ما فکر میکنیم اولویت اول این است که دولت لایحه بدهد، یا دولت حداقل بیاید در طرح ما اظهارنظر کند. ما بلاتکلیف باشیم روز به روز این موضوعات برای ما اشکالات جدیتری را پیدا میکند.
لذا خواهش من این است که دولت محترم در این موضوعات جدی که وجود دارد باید دنبال کند. همین الان بعضی از بخش خصوصی که تولید برق میکنند، جنابعالی دیدید که شما چقدر معوقات دارید، اینها هر روز در کمیسیون اصل (90) شکایت میکنند. هفته آینده جنابعالی برای این موارد به آنجا میآیید، در همین هفته سهشنبه. نگاه کنید! مردمی که دارند کار تولید برق را انجام میدهند و بعد ما به آنها نمیتوانیم پولشان را به وقت بدهیم، توقع داریم اینها تولید انرژی کنند؟ ما چندین پروژه داریم که (10) سال، (11) سال، (15) سال در جاهای مختلف هست، پیشرفت (20) درصد و (30) درصد. من فکر میکنم مجلس برای حل این موضوع تصمیم خودش را در بودجه 1400 گرفت و قانون برای شما به شکلی تنظیم شد که اینها برداشته شد. به هر حال انشاءالله این کار را انجام بدهید.
نکته آخر من؛ من میگویم همه اینها بهحق، حداقل من با شناختی که از شخص جنابعالی و مدیران آنجا دارم توقعم این بود شما میدانستید که ما (3000) مگاوات کمبود برق پیدا میکنیم و گرما آمد. آنجا تجربه جدول توزیع دارید. ولو دو هفته غافلگیر شدیم که مردم از قبل مطلع نبودند چه زمانی برقشان میرود، نه خانهها، نه صنعت، نه بخش اداری. این واقعاً دیگر ضعف مطلق برنامهریزی و مدیریتی بود، حداقل برق کم است ما این را به درستی توزیع کنیم و برسانیم.
به هر حال توقع ما این است که جنابعالی در اسرع وقت حتی در همین دولت، آقای امیری و دوستان این بحث لایحه و بحث رمزارزها و این بخش را دنبال کنند. به هر حال خیلی ممنون از جنابعالی و همکاران محترم.
5
تصویب کلیات طرح اصلاح قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفهای حسابداران ذیصلاح به عنوان حسابدار رسمی و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه (ثبت 263)

محمدباقر قاليباف
دستور بعدی را قرائت بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
دستور بعدی طرح اصلاح قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفهای حسابداران است. در خدمت جناب آقای طغیانی سخنگوی محترم کمیسیون اقتصادی هستیم که گزارش کمیسیون را ارائه بدهند. برادر عزیزمان جناب آقای یوسفی! قرعهکشی لازم را انجام بدهید و اسامی مخالفین و موافقین را هم اعلام بفرمایید.

مجتبي يوسفي
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیزی که مخالف ثبتنام کردند و اسمشان در قرعهکشی درآمده است جناب آقای احد آزادیخواه، جناب آقای مالک شریعتی و جناب آقای علیرضا سلیمی به عنوان مخالف. همکاران ما به عنوان موافق: جناب آقای محمدحسین حسینزادهبحرینی، جناب آقای مهرداد گودرزوندچگینی و جناب آقای موسی غضنفرآبادی آماده باشند که انشاءالله از محضرشان استفاده کنیم.

حسينعلي حاجي دليگاني

مهدي طغياني
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون اقتصادی به مجلس شورای اسلامی
طرح اصلاح قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفهای حسابداران که جهت بررسی به این کمیسیون به عنوان اصلی ارجاع شده بود، در جلسه روز سهشنبه مورخ 23/10/1399 با حضور مسئولان محترم دستگاههای اجرایی ذیربط، دیوان محاسبات و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با اصلاحاتی در عنوان و متن به شرح زیر به تصویب رسید. اینک گزارش آن در اجرای ماده (143) قانون آییننامه داخلی تقدیم مجلس شورای اسلامی میگردد.
رئیس کمیسیون اقتصادی ـ محمدرضا پورابراهیمیپورداورانی
دوستان عنایت بفرمایید! یک مادهواحده است، من پیشینه این را خیلی خلاصه خدمت شما عرض میکنم و آن چیزی که الان یکشوری باید وارد آن شویم را در جریان قرار بگیرید تا انشاءالله بتوانیم بحث را به سرعت پیش ببریم.
ما قانون اساسنامه سازمان حسابرسی را در سال 1366 داریم. در قانون سازمان حسابرسی، حسابرسی تمامی شرکتهای دولتی، بخش عمومی، بنیادها و غیره مثل بنیاد مستضعفان، بنیاد شهید و سایر نهادهای انقلابی به سازمان حسابرسی سپرده شد. تعداد این شرکتها و این مجموعهها هم تعداد زیادی نبود. در سال 72 قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفهای حسابداران به عنوان حسابدار رسمی مصوب شد که در آن قانون علاوه بر سازمان حسابرسی، حسابداران خبره را هم به عنوان حسابرس میپذیرفت و گزارشهای آنها را هم قابل قبول میدانست برای شرکتهای دولتی، مؤسسات عمومی، نهادهای انقلابی و غیره. یک مشکلاتی پیش آمد، عنایت کنید! بعضاً روابط ناصحیحی بین بعضی از این نهادها، بعضی از این شرکتهای دولتی و حسابداران خبره شکل میگرفت این روابط ناصحیح که معمولاً در سالهای پیاپی حسابدار خبره خاصی را انتخاب میکردند و تخلفاتی در این حوزه به وجود آمد که این اصلاح را که امروز خدمت شما آوردهایم الزام و اجتنابناپذیر میکند.
در این پیشنهادی که آمده است چندتا تغییر وجود دارد. یک، تغییر دامنه شمول مؤسساتی که به موجب قانون باید تحت نظارت قانونی و حسابرسی قرار بگیرند گسترده شده است، فقط شرکتهای دولتی که در اساسنامه سال 66 است به آنها بسنده نمیشود. گستردگی آن بیشتر شده است، در بندهای «الف» و «ب» ماده (7) اساسنامه مصوب اینها ذکر شده بود.
شهرداریها و دانشگاهها، یعنی موضوع ماده «الف» قانون احکام دائمی هم به اینها اضافه شده است. یعنی شهرداریها و مؤسسات تابعه شهرداریها هم که تا امروز چنین قانونی برایشان وجود نداشت به دایره شمول اضافه شدند و همچنین دانشگاهها، پارکهای علمی و فناوری و مؤسسات مشابه که متأسفانه به دلیل عدم وجود این قانون در نظامات مالیشان تخلفاتی وجود داشت و این میتواند به ما کمک کند. دومین تغییری که در این مادهواحده آمده است کمیته انتخابکننده است. کمیته انتخابکنندهای پیشبینی شده است شامل: رئیس هیأت عالی نظارت سازمان حسابرسی، مدیرعامل سازمان حسابرسی، دبیرکل جامعه حسابداران رسمی و نماینده دیوان محاسبات. این کمیته قرار است چکار بکند؟ این کمیته قرار است از بین سازمان حسابرسی و مجموعهها، شرکتهایی که کارهای حسابرسی انجام میدهند براساس یکسری معیار. این هم نوآوری این طرح پیشنهادی است. برای انتخاب معیار گذاشته است، معیارها چیست؟ (4) معیار گذاشته است. فقط نگوییم حسابدار خبره، بگوییم شرکتهایی که این ویژگیها را دارند:
1 ـ سابقه فعالیت حرفهای، هرچه سابقه آنها بیشتر امکان حسابرسی شرکت بزرگتری برای آنها فراهمتر.
2 ـ ظرفیت نیروی انسانیشان بالاتر.
3 ـ امتیاز اکتسابی کنترل کیفیتشان بیشتر.
4 ـ مجموعه فعالین، مدیران و تعداد شرکای آنها بیشتر.
معیار گذاشتهایم و این معیارها سبب میشود وقتی این کمیته شرکتی را انتخاب میکند واقعاً شرکت، توانمندی و لیاقت حسابرسی و نظارت قانونی بر شرکت مدنظر ما دولتی یا نهاد انقلابی و غیره را داشته باشد.
و سومین پیشبینی که شده است گزارشدهی است. در این طرح پیشبینی شده است که مؤسسات منتخب حالا چه سازمان است، چه هر کدام از این مؤسسات حسابرسی منتخب گزارششان را یک نسخه به دیوان محاسبات و هیأت عالی نظارت حسابرسی ارائه بکنند و در صورت تخلف مورد پیگرد و مورد مجازاتهای قانونی پیشبینی شده قرار میگیرند.
در مجموع دوستان ببینید! ما اگر قوت حسابداری و حسابرسی و نظارتهای قانونی بر شرکتهای دولتی، نهادهای انقلابی، شهرداریها و مؤسسات تابعه دانشگاهها، پارکهای علمی و فناوری آنهایی که به نحوی به دولت وابستهاند، به بودجه دولت وابستهاند، یا مرتبط هستند را میخواهیم، باید یک سطح این ساز و کار را به موجب قانون ارتقا بدهیم. این ارتقا یک مادهواحده است که جایگزین یکی از بندهای قانون مصوب سال 66 میشود امیدوارم دوستان همکاری بفرمایند، کار بسیار مهمی است و به شفافیت عملکرد شرکتهای دولتی و مؤسسات وابسته به دولت نهادهای انقلابی و غیره کمک میکند، شناخت مجموعه نظام به ویژه مجلس از طریق دیوان محاسبات را بر وضعیت عملکرد آنها ارتقا میدهد. امیدوارم همه دوستان همکاری بکنند. والسلام علیکم و رحمهالله

مجتبي يوسفي
تشکر از سخنگوی محترم کمیسیون اقتصادی، مخالف اول جناب آقای احد آزادیخواه بفرمایید.

احد آزادي خواه
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و آرزوی موفقیت روزافزون برای ملت شریف همیشه سرافراز ایران اسلامی. از توجه ویژهای که رهبر فرزانه انقلاب به مجلس شورای اسلامی داشتند که حقیر به عنوان عضو اقل این مجلس واقعاً شرمنده این همه محبت رهبری معظم انقلاب هستم، ممنونم از اینکه ایشان هم تبشیر را و هم انذار را فرمودند. امیدواریم انشاءالله ما هم توان اطاعت لحظهبهلحظه آناتی که در اینجا هستیم را داشته باشیم و برای حضرتآقا آرزوی طول عمر و صحت و سلامتی دارم.
همکاران گرامی! دستوری که الان در واقع مورد بحث صحن علنی است طرح اصلاح قانون استفاده از خدمات حسابداران است که در واقع قانون مصوب 1372 را قرار است در این دستور شما رسیدگی بکنید و یک اصلاح جزئی ایجاد بکنید و من به چند دلیل مخالف هستم. ضمن حرمت به طراحان عزیز، همکار عزیز خودم، جناب آقای خاندوزی و همکارانشان که اینقدر دقیق به فکر حل مسئله و شفافسازی مالی در کشور هستند. همکاران گرامی! اما دلیل اول مخالفت حقیر بر این است که یکی از مهمترین، ایکاش میشد همکاران اجازه بدهند آقای رئیس هم استماع بکند، به هر حال رئیس جلسه باید مشرف بر نطقها، بیانات و اظهارنظرها باشد. آقای حاجیدلیگانی! (حاجیدلیگانی ـ شما بفرمایید با صحن صحبت بفرمایید) به هر حال صحن یک مجموعهای است از آحاد که آقای دکتر قالیباف هم یکی از آنهاست، ولی چشم من مطلبم را میگویم.
یکی از مهمترین علل و عوامل تورم قانون همین است که ما پیکره یک قانون را میگیریم، به زعم خودمان که خیلی وقتها این زعم البته درست است، یک قسمی از آن قانون را اصلاح میکنیم. در حالی که میشود یکبار برای همیشه اشکالات این قانون را بعد از یک دهه، بعد از کمتر یا بیشتر گذر زمان اصلاح کلی ایجاد کرد. در واقع الحاق یک تبصره، اصلاح یک مادهواحده به یک قانون جامع ممکن است مفید باشد اما همین باعث تورم قانون میشود. یعنی ما فردا مجری قانون را در واقع سردرگم میکنیم، نمیداند چطور باید از قانون استفاده بکند. چقدر خوب است اگر قانونی قرار است اصلاح بشود اصلاح کلی بشود. ممکن است همکاران دیگری هم نسبت به این قانون در واقع «استفاده از خدمات حسابداران» نظراتی داشته باشند همه آن نظرات اعمال میشد، نه اینکه بخواهیم یک اصلاح جزئی را انجام بدهیم. بنابراین اینگونه اصلاحات عمدتاً موجب تورم قانون میشود. این یک نظر.
پیشنهاد و علت شماره دو، مخالفت من همکاران عزیز! بیانی است که اخیراً به ما و شما دستور داده شد و الحمدلله ما همهمان پذیرفتیم و میپذیریم ما باید مراقب باشیم اولویتهای کشور را در دستور بگذاریم. ما این هفته دو روز کامل صحن علنی داریم، یکی امروز است یکی هم فردا است. بقیه ایام شما در کمیسیونها هستید و کمیتههای تخصصی و در واقع فراکسیونها و کارهای دیگرتان را دارید انجام میدهید. در این (8) ساعت واقعاً ما باید آن دسته از موضوعاتی را در دستور قرار بدهیم که اولویت اساسی کشور باشد. وقتی من میدانم این مسئله مهم است اما موضوع حسابرسی همین الان در شرکتهای خصوصی، شرکتهای دولتی، نهادهای عمومی غیردولتی مثل شهرداریها، دستگاههای مختلف دیگر و بنیادها دارد انجام میشود، یعنی حسابرسی «کما هو حقه و اهله» الان معطل نمانده است و دارد انجام میشود. بله، این پیشنهاد که یک کمیته متشکل از چند عضو مشخص را ما به جریان بیندازیم کار را شاید بهتر بکند، اما اولویت اول ما اشتغال مردم است، اولویت اول ما همین بحث قطعیهای برق است که امروز ما از شما ممنون هستیم که در دستور قرار دادید و همکاران حرف زدند، آقای وزیر آمد صحبت کرد و اعلام نظر دوستان را ما شنیدیم. اینها را باید در دستور بگذاریم، اشتغال جوانان اولویت است، موضوع جمعیت و خانواده اولویت است. ما نباید وقت صحن را صرف موضوعات مهمی بکنیم که اهم نیستند. اهم از این موضوعی که الان داریم حرف میزنیم... (قطع میکروفن)

مجتبي يوسفي
تشکر از مخالف محترم، موافق اول جناب آقای بحرینی بفرمایید.

محمدحسين حسين زاده بحريني
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من از همکاران خواهش میکنم این بحث را چند دقیقهای با توجهی خاص پیگیری کنید، بحث بسیار مهمی است. عزیزان ببینید! بیتالمال در یک مؤسساتی به نام شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی، نهادهای عمومی غیردولتی جریان دارد. خوب، قانونگذار با توجه به اهمیت مسئله بیتالمال یک سازمان تخصصی حاکمیتی را تمهید کرده است برای اینکه به امر حسابرسی بیتالمال بپردازد. من استدعا میکنم از همکارانی که توجهشان الان به جلسه نیست، موضوع مهمی است توجه کنند. سازمان حسابرسی اصلاً تأسیس شده برای اینکه شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی را حسابرسی کند. در یک زمانی در سال 1372 که از نظر من آنچه اتفاق افتاد، اتفاق مشکوکی است، یکی از وظایف مهم سازمان حسابرسی را به بخش خصوصی دادند. یعنی به بخش خصوصی و به حسابرسان بخش خصوصی اجازه دادند که شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی را حسابرسی کنند.
اتفاق بسیار ناگواری که به موجب آن مصوبه افتاد این بود که عملاً حسابرسی بیتالمال با یک چالش جدی مواجه شد. ببینید عزیزان! وقتی از سازمان حسابرسی صحبت میکنیم این سازمان حسابرسی که خودش یک سازمان دولتی است و ذیل وزارت اقتصاد شما تعریف شده است، یک هیأت عالی نظارت دارد که مافوق این سازمان است. هیأت عالی نظارت (5) عضو دارد و عملاً یک هیأت فراقوهای است. (2) عضو آن را دولت تعیین میکند، (2) عضو آن را دیوان محاسبات یعنی نهاد نظارتی مجلس تعیین میکند. (1) عضو آن را دادستان کل کشور تعیین میکند و همه حسابرسیهای شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی وقتی توسط سازمان حسابرسی انجام میشود باید به تأیید این هیأت یعنی هیأت عالی نظارت برسد.
در سال 72 چه اتفاقی افتاد؟ با یک قانون به زعم حقیر مشکوک این قاعده نظارتی را سوراخ کردند، نتیجه این شد که شرکتهای دولتی خودشان میروند با حسابرسان بخش خصوصی قرارداد میبندند میگویند شما بیایید ما را حسابرسی کنید. نهادهای عمومی غیردولتی که مجرای بیتالمال هستند میروند با حسابرس بخش خصوصی قرارداد میبندند، بهمحض اینکه پای حسابرس خصوصی باز میشود دیگر آن هیأت عالی نظارت که یک هیأت نظارتی فراقوهای است از بین میرود، یعنی دیگر سلطه نظارتی شما آنجا وجود ندارد، سلطه نظارتی دادستان کل کشور وجود ندارد.
من با احترام بسیار زیادی که برای برادر عزیز و بزرگوارم جناب آقای آزادیخواه قائل هستم خدمت ایشان عرض میکنم که این کار نه فقط مهم است که اهم است. ما وقتی که متوجه این قضیه شدیم به اتفاق برادرم جناب آقای دکتر خاندوزی رفتیم سازمان حسابرسی این بحث را مفصل پیگیری کردیم، به این نقطه رسیدیم که این روزنهای که در قانون سازمان حسابرسی ایجاد شده است و حسابرسی بیتالمال را به بخش خصوصی سپردهاند، منشأ تبانی و فساد در شرکتهای دولتی ما است و این کار بسیار اهمیت دارد. جزء کارهای ضروری است که ما باید انجام بدهیم. در این طرح آنچنان که آقای دکتر طغیانی هم فرمودند، وقت من هم دیگر تمام است، تلاش شده این روزنه به نحو خوبی مدیریت و مسدود بشود. بنابراین اگر شما این پیشنهاد را تصویب بفرمایید... (قطع میکروفن)

مجتبي يوسفي
تشکر از موافق محترم، مخالف دوم جناب آقای مالک شریعتی بفرمایید.

مالک شريعتي نياسر
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و عرض ادب خدمت همکاران محترم و ملت شریف ایران. من دو نکته را مقدمتاً عرض بکنم بعد علت مخالفت را بیان خواهم کرد.
نکته اول تشکر از عنایت ویژه رهبر معظم انقلاب نسبت به مجلس یازدهم. ما ضمن اینکه این عنایت را ارج مینهیم و وظیفه خودمان میدانیم که تقویت بکنیم این نقاط قوت را و به نقاط ضعف خودمان هم انشاءالله واقف هستیم، نقاط ضعفی که رهبر معظم انقلاب پدرانه برخی انتظارات خودشان را در قالب تعریف بیان کردند و انشاءالله ما بتوانیم در پایان سال دوم کارنامه بهتری داشته باشیم.
نکته دوم اینکه اخیراً آقای همتی رئیس کل محترم بانک مرکزی فرمودهاند میخواهند صدای خاموش مردم معترض به وضع موجود باشند و گفتهاند برای حل مشکلات برنامهای سریع دارند، مشکلات اقتصادی را میخواهند حل بکنند و رفاه و معیشت مردم را دنبال بکنند.
آقای همتی! کاش شما رئیس بانک مرکزی یا وزیر اقتصاد این دولت بودید و این کارها را انجام میدادید، اما بدانید صدای خاموش مردم به چه علت خاموش شده است؟ صدای مردم خاموش شده چون امشب خوابیدند صبح بلند شدند و دیدند پول در جیبشان یکسوم شده است. صدای مردم خاموش شد چون امشب خوابیدند صبح بلند شدند و دیدند سهامشان یکدوم شده است. صدای مردم خاموش شد چون امشب خوابیدند صبح بلند شدند و دیدند قیمت بنزین و قیمت مرغ دو، سه برابر شده است. اینها دلیل خاموشی صدای مردم است و دغدغه شما باید معطوف به حل مشکلات میبود نه اینکه امروز به عنوان مطالبهگر از وضع موجود بیان کنید.
اما علت مخالفت من با این بحثی که دوستان دارند یک نکته جزئی است. در کل اینکه حسابرسی شرکتهای دولتی و عمومی، شهرداریها و دانشگاهها با نظارت و سختگیری بیشتری دنبال بشود خوب است، منشأ فسادها دنبال میشود، شفافیت بیشتری درحوزه مالی انجام میشود، اما در این پیشنهادی که دوستان مطرح کردند یک ضعفی وجود دارد. پیشنهاد من این است که این را تقویت بکنند. این ایده خوب این طرح خوب را به عنوان یک اشکال نمیشود گفت اما اشکال آن از این جهت است که این تقویت انجام بشود. اینکه چرا انتخاب حسابرس باید بر عهده کمیته (5) نفره گذاشته بشود و انتخاب باز به خود شرکتها سپرده میشود؟ آیا بهتر نبود که ما سازمان حسابرسی را آنچنان قوی و قدرتمند بکنیم که مستقیم برای شرکت خودش حسابرس تعیین بکند و احیاناً امکان اینکه رایزنی و لابی و خدای ناکرده زدوبندی اتفاق بیفتد این امکان را برای همیشه منتفی بکند؟ از کلیت این قانون ما دفاع میکنیم اما انشاءالله دوستان این اشکالات جزئی را در جزئیات برطرف بکنند. والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته

مجتبي يوسفي
تشکر از مخالف محترم، موافق محترم جناب آقای مهرداد گودرزوندچگینی بفرمایید.

مهرداد گودرزوندچگيني
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام عرض میکنم خدمت مردم ایران اسلامی و همکاران خودم. از بذل عنایت مقام معظم رهبری نسبت به عملکرد مجلس شورای اسلامی در سال اول به نوبه خودم تشکر و سپاسگزاری میکنم و همینطور از گزارشی که ریاست محترم مجلس در محضر مقام معظم رهبری دادند و بهخوبی عملکرد مجلس را در سال اول تبیین کردند بسیار سپاسگزارم. انشاءالله با همت و تلاش همه همکاران در مسیر توصیههای مقام معظم رهبری در سال دوم بتوانیم گام برداریم و انشاءالله در پایان سال دوم هم سربلند و روسفید از آب در بیاییم.
فساد و تقلب پدیدهای است که چرخههای اقتصادی را مختل میکند. استفاده از حسابرسان و گسترش دامنه آن کمک میکند به سالمسازی سیستمهای اقتصادی و تجربههای بینالمللی هم نشان داده است که هر چقدر به سمت سیستم نظارتی و حسابرسی پیش برویم قطعاً کارها با دقت بیشتر و اطمینان بیشتری انجام خواهد شد. واحدهایی که به نحوی از بودجه عمومی برخوردار هستند برای دستیابی به اهداف کوتاهمدت و بلندمدت خودشان و تحقق مأموریتها و چشماندازها، حفظ توان مالی، شفافیت حسابها و کتابهایشان باید از یک نظام کنترلی مطمئن برخوردار باشند.
لذا در این مادهواحده آن چیزی که برای ما بسیار اهمیت دارد کمک به شفافسازی گزارشها و عملکردها است و یقیناً این هیأتی که در این مادهواحده شکل گرفته است از بسیاری از کارهای سلیقهای که در بخشهایی از بحثهای تخصصی و حرفهای اتفاق میافتد یا به عمد یا غیرعمد و از سلیقهای عمل کردن خودبهخود جلوگیری میکند و آن کمیته میتواند بسیار کمک بکند به کار اساسی که وظیفه نهاد حسابرسی در بخش حسابرسی دارد.
اگر ما نتوانیم استفاده صحیح از خدمات تخصصی و حرفهای حسابداران را انجام بدهیم کار به صورت یک کار روتین و یک کار یک تیپ میشود که معمولاً این کار انجام میشد. اما چرا خیلی از شرکتها و مؤسسات نتوانستهاند از این حسابرسی به خوبی استفاده بکنند و مشکلات خودشان را حل بکنند؟ به نظر من نقایصی بود که در این سازمان حسابرسی وجود داشت و با این مادهواحده بخش زیادی از کارها به نظر میآید روی روال قرار میگیرد و درست انجام میشود.
نکات بسیار خوبی در این مادهواحده وجود دارد که انشاءالله کمک میکند به شفافسازی حسابرسی در سازمان، دامنه شمول حسابرسان گسترش پیدا کرده است و این خودش خیلی مهم است که ما همه بخشهایی که به نوعی از بودجه درواقع عمومی استفاده میکنند در اینجا جای بدهیم. کمیته انتخابکنندهای که در واقع حسابرس انتخاب میکند باز یکی از نقاط قوت این بحث است.
من به نظرم میآید که چندتا معیار اساسی در انتخاب این کمیته هست که بسیار مهم است و در واقع این کار را بسیار تخصصی خواهد کرد. سابقه فعالیت حرفهای، ظرفیت نیروی انسانی، امتیازات اکتسابی به کنترل کیفیت که واقعاً بحث کیفیت در حسابرسی به نظر من مهمترین کاری است که میتواند راه را برای هرگونه شائبه و فساد در این سازمان که یکی از سازمانهای تخصصی برای کمک به شرکتها و مؤسسات عمومی است (ببندد). شما خوب میدانید همکاران عزیز! یقیناً اگر سازمان حسابرسی در بخش بودجه عمومی کشور به وظایف خودش به درستی و با دقت بالا عمل بکند و این نواقصی که در این بخش وجود دارد ما بتوانیم با قانونی که طراحی میکنیم از آنها جلوگیری بکنیم بسیاری از مشکلاتی که ما در این حوزه داریم حل خواهد شد و راه اقتصاد کشور به صورت یک اقتصاد سالم پیش خواهد رفت. من از همکاران محترم خواهش میکنم به این مادهواحده رأی بدهند و انشاءالله کمک بکنند این مادهواحده به قانون تبدیل بشود تا همه بخشهای جامعه ما بتوانند در چرخه اقتصادی با سلامت و صحت کار خودشان را پیش ببرند تشکر میکنم.

مجتبي يوسفي
تشکر از موافق محترم، آخرین مخالف جناب آقای سلیمی بفرمایید.

عليرضا سليمي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر فراوان از کمیسیون محترم اقتصادی که اتفاقاً دست روی نقطه بسیار حساسی گذاشتهاند، من قبل از مخالفت یک تذکر هم بدهم و آن اینکه بالاخره این افزایش قیمتها آقای رئیس! در آستانه انتخابات مشکوک است. هر روز دولت بازار را دچار تلاطم میکند و این مشکوک است. معمولاً دولت در آستانه انتخابات باید فضا را برای مشارکت بیشتر فراهم کند. کمااینکه آقای رئیسجمهور فشار میآورند به یک کاندید که شما از فلانجا استعفا بده، این هم جای سؤال دارد که آقایان دنبال این هستند که تعداد کاندیداها کم بشود، برخلاف آنچه میگویند سیاست اعلامی آنها با سیاست اعمالیشان متفاوت است و این هم از عجایب روزگار است.
اما در مورد این طرح، ببینید! کمیسیون اقتصادی به درستی اشکالی را تشخیص داده است. اشکال دو بخش دارد. بخش اول اشکال این بوده است که ممکن است به اصطلاح شرکتها و مؤسساتی که باید مورد حسابرسی قرار بگیرند با شرکتهای خصوصی تبانی بکنند. این یک اشکال بوده است که درست تشخیص دادند و برای رفع این اشکال وارد عرصه شدند.
اشکال دوم اینکه باز کمیسیون محترم اقتصاد اینجا هم به درستی تشخیص داده است، این است که بعضی از مجموعهها چتر قانون بر سر آنها باز نمیشد که اینجا با به اصطلاح اضافه کردن اشخاص مذکور در صدر ماده (1) احکام قانون دائمی که دانشگاهها، فرهنگستانها و مؤسسات آموزش عالی را آنجا ذکر کرده است، با اضافه کردن این قسمت درصدد رفع این اشکال هم بودهاند. دو تا اشکال اینجا وجود داشته است، برای رفع این دو اشکال کمیسیون محترم اقتصادی کمر همت بسته است وارد عرصه شده است.
سؤال این است آیا اشکال این متن واقعاً درست است؟ اتفاقاً اهمیت و اولویت هم دارد چون بحث، بحث مهمی است، بحث حیف و میل بیتالمال است، آن هم در سطح عددهای واقعاً خارقالعاده. سؤال این است، آیا این متن توانسته این دو اشکال را برطرف کند؟ به نظرم اشکال دوم را برطرف کرده، یعنی اینکه چتر قانون بر سر همه مجموعههایی که باید مورد حسابرسی واقع شوند باز شده، این در صدر تبصره (5) این اشکال را به نظرم به درستی توانستند رفع کنند. اما نکته این است که آیا اشکال دوم که برادر بسیار عزیز جناب آقای دکتر فرهنگی با یک بیان بسیار دقیق اشاره کردند، آیا توانسته این را برطرف کند یا نه؟
آن هیأت عالی که اشاره کردند، چون فرصت کم است من دیگر سریع عرض کنم، آن هیأت عالی بنا است از بین سازمان حسابرسی یا مؤسسات عضو جامع حسابداران، این «یا» یک مقدار ابهامبرانگیز است، «کر علی الفر»، یعنی موجب این توهم میشود که نکند ما دچار «کر علی الفر» شویم. یعنی همان مشکلی که از آن فرار میکردیم، به دامن آن مشکل یکباره سقوط نکنیم. وقتی این «یا» را میگویید، یعنی هیأت عالی میتواند از بین مؤسسات عضو جامعه حسابداران، مؤسسهای را انتخاب کند (ممکن است) عرضم این است که بحث امکان است، بحث وقوع نیست. ممکن است باز همان مشکل البته بسیار کمتر از حالت قبل، در حالت قبل اشکال اشد و اکثر بود، اینجا باز امکان وقوع این عویسه و مشکل و چالش وجود دارد و ما با این عبارت نتوانستیم مشکل را به صورت کامل حل کنیم، این نکته اول.
نکته دوم معیارها است. در مورد معیارها اینجا چهار معیار را فرمودهاند؛ یکی، سابقه فعالیت حرفهای، ظرفیت نیروی انسانی، امتیاز اکتسابی و چهارم تعداد شرکا و مدیران مؤسسه. عزیزان من! گاهی از اوقات بعضی از شرکتها تعداد شرکایشان شرکای کاغذی است، شرکای واقعی نیست. معیاری برای انضباطبخشی به این معیارهای چهارگانه که باز خدایناکرده دچار فریب نشویم در اینجا وجود ندارد. بنابراین هرچند اصل قصه و اصل اشکال درست فهم شده و ورود هم درست است... (قطع میکروفن)

مجتبي يوسفي
تشکر از مخالف محترم. آخرین موافق جناب حاجآقای موسی غضنفرآبادی هستند، بفرمایید.

موسي غضنفرآبادي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و خداقوت خدمت همکاران عزیز و بزرگوار. لازم میدانم بنده هم به سهم ناچیز خودم از مقام معظم رهبری تشکر کنم که فرزندان و سربازان خودش را در مجلس شورای اسلامی باز هم مورد تفقد قرار دادند.
دوستان عزیز! توجه بفرمایید ما یک سازمان حسابرسی را در سال 1366 تأسیس کردیم که یک وظایف و تکالیفی را بر عهده آن گذاشتیم، از جمله اینکه تأمین نیازهای اساسی دولت در زمینه حسابرسی و ارائه خدمات لازم به قسمتهای مختلف دولت و ارتقای سطح حسابرسی را با برنامههای علمی و فنی و تحقیقی و تحقیقاتی در سطح دنیا پیش ببرد. براساس این اساسنامه خیلی از مشکلات میتوانست حل شود، قبلاً هم از طریق همین سازمان اقدام میشد و براساس اساسنامه این سازمان این اقداماتی که امروز برخی از شرکتهای خصوصی دارند انجام میدهند، انجام میدهد.
بعد از آن یک مادهواحده تصویب شد که براساس این مادهواحده اسم آن شد «قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفهای حسابداران ذیصلاح به عنوان حسابرس (حسابدار) رسمی». مفهوم آن چه شد؟ به دولت این مجوز را داد که علاوه بر سازمان حسابرسی بتواند از سایر حسابرسیهای خارج از این محدوده یا خصوصی هم استفاده کند.
همکاران عزیز! تالیفاسدهایی که وجود دارد این است، حالا برخی از مخالفین محترم فرمودند که الان وقت آن نیست، الان وقتش است. تالیفاسدی که وجود دارد این است، اگر بنا باشد، چون میدانیم که حسابرسی مالی میخواهد در شرکتهای دولتی انجام شود، در بانکها و مجموعههای دیگر، اگر بنا باشد شرکتها و دولتها یک حسابرسی را بیاورند از جای دیگری حسابرسی مالی خودشان را انجام بدهند، همانطور که دوستان عزیز موافق هم فرمودند این احتمال، حداقل احتمال بدهیم، حالا دوستان فراتر از این فرمودند، گفتند این یک روزنه یک شکافی برای فساد است. حداقل این احتمال وجود دارد که از این طریق و از این روزنه یک فسادی صورت بگیرد. برای اینکه ما این شکاف و روزنه را مسدود کنیم نیاز بود که این مادهواحده اصلاح شود که البته من لازم میدانم واقعاً از طراحان عزیز و بزرگواری که با هوشمندی این کار را پیش بردند و از کمیسیون محترم اقتصادی هم که با تدبیر و درایت و تحقیقات جامع و کامل این را به تصویب رساندند تشکر کنم.
به هر تقدیر امروز ما یک سازمانی را داریم به عنوان سازمان حسابرسی که باید کارش را انجام بدهد، یکسری شرکتهای دولتی را داریم، اینکه میگوییم بند «د» را در این مادهواحده اصلاح کردند، کمیسیون این را اصلاح کرده، به غیر از بند «د» سایر موارد را آن شرکتهای حسابرسی خصوصی میتوانند اقدام کنند، انجام بدهند. اما این بند «د» چیست؟
بند «د» همه مجموعههای دولتی اعم از شرکتها، حتی شرکتهایی که سهام اکثر آنها دولتی است، این مجوزی که دولت میتواند از سایر حسابرسهای خصوصی استفاده کند، این مجوز را براساس این مصوبه کمیسیون دارد لغو میکند که به نظر میرسد کار بسیاربسیار بجایی است.
همکاران عزیز! ما باید این چنین روزنههایی را شناسایی و مسدود کنیم. اتفاقاً اگر ما بخواهیم فساد را از مجموعهها کم کنیم یکی از موضوعات مهم آن همین است. یعنی یکی از موضوعات مهمی که بحث حسابرسی مالی را دارد که تا به حال ما از این طریق گزیده شدیم و از این طریق نگرانی داریم و مردم نگران هستند و ما هم نگران هستیم، همین موضوع است. یکی از موضوعات مهم همین است.
لذا استدعا دارم همکاران عزیز و بزرگوار، البته مخالفین محترم هم مخالفت چندانی نکردند، به هر حال صحبتهای آنها هم قابل احترام است، اما همکاران عزیز! یکی از موارد مهمی که ما باید به آن توجه کنیم همین است که انشاءالله با رأی خودتان به این طرح رأی بدهید. والسلام علیکم و رحمه الله

مجتبي يوسفي
تشکر از مخالف محترم. آقای رئیس! اگر اجازه بدهید یک اخطار هم گوش بدهیم.

محمدباقر قاليباف
اشکالی ندارد، یک تذکر را دوستان بفرمایند.

مجتبي يوسفي
جناب حاجآقای نیکبین اخطار قانون اساسی دارند، بفرمایید.

جواد نيک بين
اخطار
سلام علیکم و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحیم
من اینجا نشستهام، سمت چپ شما هستم. درست است شما اهل چپ کردن نیستید، ولی ما سمت چپ هستیم. سمت راست شما، سمت چپ جایگاه.

محمدباقر قاليباف
حاجآقا! وقت را از دست نده، بفرمایید.

جواد نيک بين
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
اخطار من اصل (3) قانون اساسی و تذکر آییننامه ماده (22) آییننامه داخلی را دارم. اول عرض کنم همتیهای انتخابات که تمام همت خود را به کار بردند تا در مقابل تفکر شهید همتها بایستند، باید دقت کنند که مردم را به بدتر از روحانی دچار نکنند. بعضی از دوستان در این انتخابات میگویند بانیان تفکر موجود، بانیان وضع موجود را مخالفان تصویب FATF میدانند و حال اینکه نمیدانند باز مثل هشت سال گذشته دارند به مردم آدرس غلط میدهند و دارند باعث میشوند با تحریمها به مردم بیشتر فشار بیاورند و بیشتر موجب اذیت و آزار مردم را فراهم کنند.
جناب آقای قالیباف! من اولین حرفم این است که آدم سیر آدم گرسنه را دیوانه فرض میکند. جناب آقای وزیر محترم آقای اردکانیان اینجا تشریف آوردند، در مورد برق توضیحاتی دادند. اما خواهش میکنم ببینید آقای اردکانیان چه راهکار عملی را در دستور کار خودشان قرار دادند. این چه وضعش است؟ روزی شش ساعت یا هفت ساعت خاموشی چاهموتورهای برق یا خاموشی برق بیمارستان که دکتر بدون کوتر و تورنیکت باید عمل جراحی را انجام بدهد، این روا است؟ کدام ژنراتور را شما تولید کردید، در مدار آوردید و باعث شدید برق مصرفی مردم را مدیریت کنید؟ هم در مدیریت زمانی قطعی برق اینها دچار مشکل هستند، هم در تولید برق تدبیر لازم را نداشتند.
نکته آخرم، جناب آقای قالیباف! متأسفانه یک سیاستی در کشور دارد مردم را ناخودآگاه به سمت عدم حضور در انتخابات دعوت میکند. سیاستی که نارضایتی مردم را در بخش صنعتگران، کشاورزان، دامداران و پزشکان به وجود بیاورد. نارضایتی زیاد که به وجود بیاید خود به خود مردم از حضور در انتخابات ناامید میشوند. البته قطعاً ما میدانیم مردم با حضور خودشان بهموقع در پای صندوقهای رأی این موضوع امید را از دل دشمنان داخلی و خارجی حتماً از بین خواهند برد.
عرض آخرم و تمام؛ جناب آقای اردکانیان! ماده (25) قانون مستمر کسب و کار به شما اجازه نمیدهد که برق چاهموتورهای کشاورزی را خاموش کنید. صریح قانون است، شما حق خاموشی برق چاهموتورها را ندارید، ولی شما دارید خلاف قانون میکنید. از کمیسیون اصل (90) میخواهم حتماً نسبت به... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! اجازه میدهید نماینده دولت صحبت کند؟

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، نماینده دولت بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني

هادي قوامي
سلام علیکم جمیعاً و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت نمایندگان محترم خداقوت میگویم و تشکر از نمایندگان مخالف و موافقی که راجع به این طرح مهم نقطهنظرات خودشان را مطرح کردند.
نمایندگان عزیز عنایت داشته باشید! بودجه شرکتهای دولتی که تلاش شده در طول سالهای گذشته سهم دولت کم شود، همچنان بیش از دوسوم بودجه کل کشور مربوط به شرکتهای دولتی است. گزارشهایی هم که میآید نشان میدهد که نظارت در این بخشها ضعف جدی دارد. لذا ما موافق با این طرح هستیم و از کمیسیون اقتصادی تشکر میکنیم که به این موضوع مهم پرداختند که در واقع این طرح به این کمک میکند که شفافیت را بیشتر کند و نظارت حاکمیت را بر شرکتهای دولتی و مؤسسات عمومی مثل شهرداریها افزایش بدهد. شما اصلاً اگر بودجه عمرانی شهرداری تهران را نگاه کنید، یک سالهایی با بودجه عمرانی کل کشور برابری میکند. فلذا اگر یک مقدار ریزتر و دقیقتر از منظر حسابرسی به آن بپردازید که چکار باید انجام میشد و چه انجام شده، تفاوت و مغایرتهای اینها را متناسب با استانداردها دربیاورید نشان میدهد که اهمیت این طرح و نکاتی که نمایندگان محترم این طرح را نوشتند به چه دلیل است.
لذا پس یکی اینکه شفافیت را بیشتر میکند، نظارت را بیشتر میکند و طبیعتاً کاهش فساد که از شعارهای محوری شما نمایندگان محترم است در این طرح با ملاحظه این بخش مهم و عظیم بودجه کاهش پیدا خواهد کرد.
نکته بعد این است که اگر شما بخواهید تجربه دنیا را ببینید بررسی تجارب جهانی نشان میدهد در (65) درصد کشورهایی که در زمینه حسابرسی شرکتهای دولتی بررسی شده، صرفاً حاکمیت نقش حسابرسی صورتهای مالی تمام شرکتهای دولتی را به عهده دارد و در مجموع در (76) درصد کشورها شرکتهای دولتی که (100) درصد مالکیت آنها در اختیار دولت است تنها توسط حاکمیت، این حسابرسی انجام میشود. این یک نقطه ضعفی بوده که در گذشته این قانون را اصلاح کردند و اتفاقاتی که در شرکتهای دولتی هرساله، چرا ما در مجالس گذشته مدام تلاش کردیم نظارت بر دوسوم بودجه دقیقتر از آن بخش بودجه عمومی دولت انجام شود؟ به دلیل همین ضعف زیرساختی بود که وجود دارد.
لذا من ضمن تشکر از نمایندگان محترم در اصلاح این قانون، از نمایندگان تقاضا میکنم، این بخش، بخش بسیار مهمی است و اهمیت بسیار زیادی دارد و بسیاری از فرارهای مالیاتی که ما داریم، اینکه بالاخره وقتی یک آماری از فرارهای مالیاتی دارند، یک بخشی از فرارهای مالیاتی به دلیل ضعف حسابرسی است که انجام میشود. لذا در این طرح این نکته مورد توجه قرار گرفته و کمیسیون هم با تعاملی که با سازمان حسابرسی داشتند اصلاحاتی که مدنظر ما بوده آنها را هم انجام دادند که من از این بابت از عزیزان تشکر میکنم که در حال حاضر حسابرسی بسیاری از واحدهای بخش عمومی مثل شهرداریها و شرکتهای دولتی که توسط مؤسسات بخش خصوصی انجام میشود، نظارت از طریق سازمان حسابرسی بر آنها انجام نمیشود. لذا این طرح میتواند باعث تقویت نظارت و بهبود کیفیت حسابرسی واحدهای بخش عمومی شود. دامنه شمول این طرح هم تنها واحدهای بخش عمومی است، نه شرکتهای خصوصی.
لذا ما با کلیات این طرح موافق هستیم و تصویب این را در راستای وظایف نظارتی مجلس میدانیم، باعث شفافیت بیشتر میدانیم، باعث کاهش فساد میدانیم، باعث کاهش فرارهای مالیاتی میدانیم و تقویت آن مأموریتهایی که به دستگاههای عمومی و شرکتهای دولتی دادهاند و آن کاری که باید انجام بدهند ولی الان متأسفانه به دلیل ضعف نظارتی که در حسابرسی در این بخشها انجام میشود و یک حاشیههایی هم دارد که حالا من از پرداختن به آن حاشیهها صرفنظر میکنم که متأسفانه این هم خودش مزید بر علت شده است. خواهش میکنم نمایندگان به کلیات این طرح رأی بدهند.

حسينعلي حاجي دليگاني

محمدرضا پورابراهيمي داوراني
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران محترم عرض سلام و وقتبخیر دارم و تشکر میکنم هم از موافقین و هم از مخالفین که پیشنهادات خوبی را مطرح و نکات خوبی را بیان کردند.
همکاران محترم! طرحی که اینجا ارائه شده برای افزایش ارتقا و بهبود و کیفیت گزارشهای حسابرسی است، برای جلوگیری از تبانی در تصمیماتی که در گزارشهای حسابرسی میآمد. شما امروز نگاه کنید، شهرداریها به عنوان یک مجموعه بسیار مهم در اقتصاد کشور، در فعالیتهای اجرایی کشور، شهرداری تهران که وقتی امروز گزارش حسابرسی آن تهیه میشود حسابرسی که آنجا برای بررسی صورتهای مالی شهرداری تهران انتخاب میشود باید به اندازه کل بودجه عمومی کشور که اعتبار شهرداری تهران است نظر بدهد. به نظر شما آیا این حسابرسی که میخواهد آنجا اظهارنظر کند و عددی به اندازه بودجه عمرانی در یک جایی مثل شهرداری تهران یا کلانشهرهای مشابه بدهد، آیا نباید از صلاحیتهای تخصصی و از یک نظارت ویژه برخوردار باشد که ما شاهد تبانی در تصمیمات و گزارشهای حسابرسی نباشیم؟ چیزی که بعضاً شما شاهد آن هستید.
الان اخیراً دستگاههای نظارتی درخصوص شهرداریها یا جاهای دیگر، من نمیخواهم نام شهرداریها را که مثال میزنم بگویم فقط در اینجا، در خیلی از مجموعههای بخشهای دولتی، شرکتهای وابسته به آنها ما شاهد این هستیم که پس از گزارش حسابرسی که متأسفانه بعضاً حسابرسی مقبول ارائه شده، ما شاهد پدیده تخلفات در دوره گذشته هستیم.
هدف ما در کمیسیون اقتصادی این بود که این اصلاح بند قانونی را براساس معیارهای جدید ضابطهمند کنیم، به شکلی که بتوانیم براساس این ضابطهمندی در ارتباط با بهبود کیفیت گزارش حسابرسی تصمیمگیری کنیم. اولین نکتهای که مطرح شد این بود که ما در ارتباط با این موضوع کمیتهای متشکل از رئیس هیأت عالی نظارت سازمان حسابرسی به عنوان رئیس، مدیرعامل سازمان حسابرسی، رئیس هیأت عالی نظارت جامع حسابداران رسمی ایران، دبیرکل جامع حسابداران رسمی ایران و نماینده دیوان محاسبات کشور را در این هیأت قرار بدهیم.
هر مجموعهای که در کشور میخواهد کار حسابرسی انجام بدهد باید براساس شاخصهای سابقه فعالیت حرفهای، ظرفیت نیروی انسانی، امتیاز اکتسابی کنترل کیفیت و همچنین تعداد شرکا و مدیران مؤسسه، اطلاعات خودش را عرضه کند. آن کمیته تخصصی براساس این محورهایی که خدمت شما عرض کردم وضعیت مؤسسات حسابرسی را ارزیابی میکند و به آنها امتیاز میدهد.
مجموعه مؤسساتی که دارای شرایط و ویژگیهایی هستند که به انتخاب آن کمیته تخصصی امکان تهیه گزارش دارند، براساس آن تعیین میشوند که اساساً در قانون فعلی این وضعیت وجود نداشته است.
ضمن اینکه تمهیداتی را در زمان اجرا هم برای آن در نظر گرفتیم. به عنوان مثال در آنجا مطرح کردیم اگر سازمانی تخطی کند، مجموعهای، شرکتی یا شهرداریای تخطی کند و از این مجموعهای که طبق قانون امتیازبندی شدند و حق حسابرسی دارند و میتوانند قانوناً حسابرسی کنند، یک مجموعه دیگری را انتخاب کند، گفتیم: «تخطی از مفاد حکم مذکور این تبصره توسط اشخاص حقوقی مذکور که مورد حسابرسی قرار میگیرند تصرف در اموال عمومی تلقی شده و متخلف به انفصال موقت درجه (6) موضوع قانون مجازات اسلامی محکوم میشود».
برای حسابرس هم تعیین تکلیف کردیم، یعنی گفتیم اگر مؤسسه، شرکت و مجموعهای وابسته به مواردی که در صدر قانون آمده بود و در آنجا اشاره شد تخلف کرد مشمول این مجازاتها است. اگر حسابرسی آمد براساس اطلاعات غلط توضیحاتی داد که در آن فهرست قرار بگیرد و حسابرسی کند، برای آن هم مجازات در نظر گرفتیم. حسابرس فاقد صلاحیت که بدون داشتن معیارهای فوق، اقدام به حسابرسی قانونی، این اشخاص حقوقی از جمله شرکتها، مؤسسات و شهرداریها نماید، به لغو دائم عضویت در جامعه حسابداران رسمی ایران محکوم میشود.
بنابراین میخواهم بگویم ما آمدیم یک چارچوب ضابطهمند ایجاد کردیم که شفافیت اطلاعات اقتصادی کشور در فیلتر گزارشهای حسابرسی بتواند مبنای تصمیمگیری دقیقتری در نظام اجرایی کشور باشد. اساساً این موضوع میتواند به شفافیت اطلاعات و جلوگیری از بروز تبانی و فساد در موضوعات مربوط به حسابرسیها کمک کند که متأسفانه امروز برای کشور چالش ایجاد کرده است.
لذا با این رویکرد و این نگاه این بحث انجام شد. دولت هم کامل این را قبول داشتند. البته یک گزارش جامع در ارتباط با قانون نظام جامع حسابداری و حسابرسی تهیه کردیم که انشاءالله به زودی آن را هم به مجلس میآوریم. اما درخصوص این موضوع موافقت کردند، کار به اینجا رسیده، امیدوارم امروز شما رأی بدهید کلیات آن تصویب شود و انشاءالله بتوانیم با تصویب جزئیات این اصلاحیه را برای مردم داشته باشیم.

محمدباقر قاليباف

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! کلیات را میخواهیم به رأی بگذاریم. یک تقاضایی را کمیسیون اقتصادی داشتند که به جهت برخی از ایراداتی که هست و میخواهند رفع کنند، آن را دوشوری کنند. آقای رئیس! بنده براساس این تقاضایی که کمیسیون داشتند، نظر اکثریت اعضای هیأترئیسه را برای این موضوع أخذ کردم و موافق هستند. حالا اگر جنابعالی هم صلاح میدانید بفرمایید.

محمدرضا پورابراهيمي داوراني
بله، همین است که برادر بزرگوارم آقای حاجیدلیگانی هم مطرح کردند، نکاتی در ارتباط با اظهارنظر همکاران محترم و همینطور ریاست محترم مجلس جناب آقای دکتر قالیباف هم مطرح شد، با کمیسیون هم صحبت کردیم از این جهت که انشاءالله موضوعی ندارد. اگر قرار است، آقای دکتر قالیباف! جنابعالی هم تصمیم بگیرید، اگر ریاست محترم مجلس و هیأترئیسه هم موافق باشند از نظر ما بلامانع است. اگر دوشوری هم شود، چون متن یک مادهواحده است.

حسينعلي حاجي دليگاني

محمدرضا پورابراهيمي داوراني
اگر نظر هیأترئیسه و دوستان این است که انجام شود، ما موافقیم.

حسينعلي حاجي دليگاني
نه، جناب آقای پورابراهیمی! جنابعالی، آقای خاندوزی و بقیه دوستان آمدند گفتند، ما نظرخواهی کردیم. اگر نظر شما هم باشد. آقای رئیس! هرطور صلاح میدانید.

محمدرضا پورابراهيمي داوراني
آقای دکتر! از نظر ما مشکلی ندارد، ما میتوانیم بدون دوشوری کار را تمام کنیم. ولی اگر نظر دوستان و جنابعالی این است، ما به نظر جمع احترام میگذاریم و دوشوری شود. هر طور شما تصمیم بگیرید.

محمدباقر قاليباف
پس ما با توجه به نظر کمیسیون، دوشوری را به رأی دوستان میگذاریم.

حسينعلي حاجي دليگاني
کلیات طرح اصلاح قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفهای حسابداران به رأی گذاشته میشود، همکاران رأی خودشان را اعلام بفرمایند.

محمدباقر قاليباف
حضار 239 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. دوشوری است، کلیات مطرح است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. با (191) رأی تصویب شد، خیلی ممنون.
فقط من یک نکته بابت این طرح خدمت عزیزان و مردم عزیزمان عرض کنم. واقعاً یکی از ضرورتهای جدی که ما داریم و مجلس یازدهم الحمدلله عنایت دارد، همین بحث نظارتها و شفافیتها است. مثلاً ما در حوزه نظام مهندسی نیاز به این داریم که نظارت دقیقی بر ساخت و ساز داشته باشیم. در سازمان نظامپزشکی همین موضوع را داریم. در بحث مربوط به حسابرسان رسمی برای این همه نهادهای عمومی غیردولتی، شرکتهای دولتی، خود سازمان حسابرسی، همه اینها از موضوعاتی است که اگر ما به اینها واقعاً شکلی رسیدگی کنیم و در رسیدگی به تفریغ بودجههای اینها و در تلفیق اینها همیشه دچار مشکلاتی میشویم و اگر این رسیدگیها، رسیدگیهای دقیق، شفاف، بهوقت و کاملاً دقیقی باشد که خود آن مؤسساتی که میخواهند این کار را انجام بدهند، واقعاً از کارهای شکلی پرهیز کنند. این بسیار مهم است.
امیدوارم این طرح هوشمندانهای که الان هست و امروز کلیات آن تصویب شد که یک اشکالاتی هم دارد انشاءالله در کمیسیون دوستانمان همراهی کنند و پیش ببرند و انشاءالله که بتوانیم یک اثر خوبی در حوزه محتوایی حوزههای حسابرسی از طریق سازمان حسابرسی و حسابداران رسمی و مؤسسات حسابرسیشان انشاءالله بتوانیم انجام بدهیم. در این زمینهها هم طبیعتاً کمیسیون اصل (90) ما اگر گزارشاتی مبنی بر شکایت داشته باشد، میتوانند آنجا مراجعه کنند و آنهایی که در حوزه تخصصی است طبیعتاً به کمیسیون تخصصی مربوطه.
ساعت (10:35) دقیقه است، ما تا (11:05) دقیقه تنفس میدهیم، رأس (11:05) دقیقه ادامه جلسه را در خدمت عزیزان هستیم.
(در ساعت 10:36 دقیقه جلسه با اعلام تنفس موقتاً پایان و مجدداً در ساعت 11:12 دقیقه به ریاست آقای عبدالرضا مصری «نایبرئیس دوم» رسمیت یافت)
6
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

عبدالرضا مصري
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان محترم را قرائت بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب و احترام خدمت همکاران محترم. آقای رئیس! اگر اجازه بدهید من تذکرات کتبی را قرائت کنم.
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به اتفاق (54) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم توجه رئیسجمهور به سخنان مقام معظم رهبری درخصوص گرانی.
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم رفع مشکل کاهش جوجهریزی و جلوگیری از افزایش دوباره قیمت مرغ.
ـ آقای ابراهیم رضائی (دشتستان) به اتفاق (47) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم و وزیر امور خارجه درخصوص لزوم تعامل و همکاری بانکها با بازاریان و اصنافی که در شرایط کرونا متضرر شدهاند.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص لزوم اطلاعرسانی بهموقع درخصوص تعویق یا لغو آزمون وکالت و سایر آزمونها.
ـ آقای مهرداد ویسکرمی (خرمآباد و چگنی) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص لزوم حذف نقشه جعلی ایران از پیج رسمی دکتر جهرمی.
ـ آقای محمد کعبعمیر (شوش) به وزیر نیرو درخصوص دلایل کم کردن حجم آب خروجی سد کرخه به خصوص در شهرستانهای شوش و کرخه با توجه به نیاز مبرم کشاورزان در زمان فعلی.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص دلایل عدم خرید کلزا در فصل برداشت این محصول و سردرگم ماندن کشاورزان استان خوزستان.
ـ آقای رسول فرخیمیکال (لاهیجان و سیاهکل) به اتفاق (13) نفر از نمایندگان به وزیر ورزش و جوانان درخصوص لزوم تسریع در تجهیز تنها زمین فوتبال شهرستان سیاهکل.
ـ آقای رسول فرخیمیکال (لاهیجان و سیاهکل) به اتفاق (16) نفر از نمایندگان به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص لزوم تسریع در حل مشکلات تنها بیمارستان شهرستان لاهیجان در شرایط حساس کرونا و ضرورت پیگیری بازگشایی دو بیمارستان (22) آبان و سیدالشهدا.
ـ آقای فرهاد بشیری (پاکدشت) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم تسریع در روکش نمودن آسفالت و رفع نواقص روشنایی شب، محور پاکدشت ـ شریفآباد ـ تهران.
ـ آقای علیاکبر بسطامی (ایلام، ایوان، چرداول، سیروان، ملکشاهی و مهران) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص لزوم بازدید وزیر بهداشت از استان ایلام.
ـ آقای احمد مرادی (بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر) به وزیر کشور درخصوص لزوم جبران خسارت آتشسوزی باغداران به کشاورزان مناطق احمدی، سیاهو و کهور و ضرورت استقرار خودروهای آتشنشانی در این مناطق.
ـ آقای مهرداد ویسکرمی (خرمآباد و چگنی) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم برخورد با ترویج نقشه جعلی ایران در فضای مجازی.
ـ آقای رسول فرخیمیکال (لاهیجان و سیاهکل) به اتفاق (26) نفر از نمایندگان به وزیر امور خارجه درخصوص لزوم انجام توافق براساس لغو کلیه تحریمها با توجه به وضعیت موجود کشور.
ـ آقای رسول فرخیمیکال (لاهیجان و سیاهکل) به اتفاق (30) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم توجه ویژه به معیشت مردم و توجه به مشکلات کرونا و افزایش بیرویه قیمتها.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص ضرورت نظارت بیشتر بر عملکرد هلدینگ صنایع عمومی شستا.
همچنین درخصوص ضرورت اصلاح عملکرد سازمان تأمیناجتماعی در جهت افزایش رضایتمندی ذینفعان.
ـ آقای محسن فتحی (سنندج، دیواندره و کامیاران) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص ضرورت ترمیم آسفالت جادههای استان کردستان.
همچنین درخصوص لزوم تعیین تکلیف واحدهای مسکن مهر و تسریع در صدور سند مالکیت آنها.
به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص لزوم رسیدگی به کیفیت اینترنت در بخش موچش از توابع شهرستان کامیاران.
همچنین لزوم جبران ضرر و زیان مردم بابت ناهماهنگی بین هزینه پرداختی و کیفیت اینترنت خانگی.
7
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علي کريمي فيروزجائي
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید من تذکرات شفاهی همکاران را اعلام کنم. آقای رجب رحمانی نماینده محترم مردم تاکستان بفرمایید.

رجب رحماني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
ابتدائاً از فرمایشات مقام معظم رهبری و توجهشان به مجلس شورای اسلامی و فرزندان و سربازان خودشان تشکر میکنم. انشاءالله که با دید ولایت فقیه همان ولایت رسولالله است و همان ولایت علی بن ابیطالب (علیهالصلاهوالسلام) است و پشتیبان ولایت فقیه باشید تا به مملکت شما آسیبی نرسد، این راه را ادامه خواهیم داد. این فرمایشات مسئولیت ما را سنگین کرد. انشاءالله که در پایان دوره مجلس با پروندهای درخشان، مجلس را به پایان برسانیم.
موضوع بعدی مسأله شرکت در انتخابات است که بهترین راه و هوشیاری و شرکت گسترده مردم در انتخابات است و بدترین راه و بدترین شیوه دلسرد کردن مردم از انتخابات و حضور کم مردم است. انشاءالله ملت ایران با ادامه راه شهید سلیمانی و شهدای عظیمالشأن انقلاب اسلامی با شرکت گسترده خود در انتخابات سیلی محکمی را بر صورت استکبار جهانی خواهند زد.
من از اعضای محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام تشکر میکنم که هم ریاست، هم دبیر و هم تکتک اعضای منطقه ویژه اقتصادی شهرستان تاکستان استان قزوین را تصویب کردند. از دولت محترم میخواهیم که انشاءالله کار را ادامه بدهند. از همه عزیزانی که در این زمینه زحمت کشیدند تشکر میکنم، از استانداران محترم، از وزرای محترم و از استاندار محترم فعلی قزوین و مدیران کل.
موضوع بعدی بحث قیمت تضمینی کشمش است که براساس اصلاح قانون در چهار، پنج سال گذشته اقدامات لازم انجام نشد. قیمت تضمینی کشمش بسیار پایین است، کشاورزان (400) هزار هکتار باغ انگور در شرف نابودی هستند. من از وزرای محترم اقتصادی، کمیسیون محترم کشاورزی و دولت محترم میخواهم که با تجدیدنظر صحیح و اساسی در قیمت تضمینی کشمش براساس تورم و گرانی نهادههای کشاورزی، کارگر، کود، سم، آب و برق انشاءالله یک قیمت تضمینی درست و حسابی تعیین کنند که کشاورزان و باغداران ما در ضرر قرار نگیرند و کشاورزیشان ادامه پیدا کند که (2) میلیون شغل الان در کشاورزی و باغداری مشغول هستند. مضافاً بر اینکه ما باید بازارهای جهانیمان را نیز حفظ کنیم و از دست ندهیم.
از وزرای محترم راه و شهرسازی و اقتصاد و دارایی و وزیر محترم جهاد تشکر کنم. امیدوارم که برنامههای خودشان را در استان قزوین ادامه بدهند، به خصوص راه معروف جاده تاکستان ـ آقچهکند ـ نیکوآبترش که یک راه استراتژیک و بلکه فراملی است. انشاءالله این کار را ادامه بدهند... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای رحمانی خیلی متشکرم. همکار بعدیمان آقای حسین نوشآبادی نماینده محترم مردم ورامین، قرچک و پیشوا هستند که وقتشان از جلسه قبل باقی مانده بود، بفرمایید.

حسين نوش آبادي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
در آستانه سالگرد حماسه بزرگ و جاویدان (15) خرداد سال 42 قرار داریم. حماسهای که نقطه عطف تاریخ انقلاب و آغازگر نهضت اسلامی بود. اینجانب به عنوان نماینده دیار (15) خرداد یاد همه شهدای این حماسه بزرگ به ویژه شهدای مظلوم (15) خرداد ورامین را گرامی میدارم و از مسئولان کشور میخواهم در تأسی به فرمایشات بنیانگذار نظام که در مقام تجلیل از مردم غیور ورامین فرمودند مردم ورامین به ویژه جوانان این منطقه حق ویژهای بر ما دارند، نسبت به حل مشکلات و مطالبات بهحق این مردم رنجکشیده عنایت بیشتری داشته باشند.
مقام معظم رهبری در سفر تاریخی (22) خرداد سال 82 در دیدار با مردم این دیار فرمودند: «من بار دیگر از شما مردم عزیز ورامین، پیشوا، قرچک، باقرآباد و جوادآباد به خاطر محبت، استقامت و ایمانتان تشکر میکنم».
معظمله فرمودند: «وقتی به ورامین نگاه میکنیم این منطقه را ایستا نمیبینیم و هیچکس گمان نمیکرد روزی خواهد رسید که شهدای مظلوم و گمنام (15) خرداد ورامین نه فقط در آسمان ورامین، بلکه در آسمان ایران اسلامی خواهند درخشید و خدا را سپاسگزارم که توفیق زیارت این سرزمین پاک و شما مردم عزیز را پیدا کردم».
و سپس فرمودند: «همه مردم عزیز ورامین، پیشوا، قرچک و جوادآباد مجموعهای را تشکیل میدهند که ارزشهای این منطقه از ایمان و عزم و اراده آنها ناشی شده است».
امیدوارم با این جایگاه رفیعی که مردم دیار (15) خرداد در نگاه حضرت امام (رضواناللهتعالیعلیه) و مقام معظم رهبری دارند، مسئولان ارشد کشور و دستاندرکاران امور نسبت به رفع مشکلات، نارساییها و کمبودهای این منطقه اهتمام بیشتری داشته باشند و دین خود را نسبت به مردم غیور دیار (15) خرداد ادا نمایند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علي کريمي فيروزجائي
آقای نوشآبادی خیلی متشکریم. همکار بعدیمان آقای حسن همتی نماینده محترم مردم شاهیندژ و تکاب هستند، بفرمایید.

حسن همتي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
با سلام و عرض ادب و احترام خدمت همکاران گرامی و تقدیر از رهبر معظم انقلاب که مجلس را مجلس کارآمد خواندند، از ایشان تقدیر و تشکر میکنیم.
لایحه رتبهبندی معلمان پس از ده سال کش و قوس نهایتاً توسط دولت محترم و البته با همکاریهای بسیار خوب کمیسیون آموزش تقدیم شد. این لایحه به طور عادی دارای اشکالاتی است. امیدوارم کمیسیون محترم آموزش که تلاش بسیار زیادی در این رابطه نمود، در شور دوم نقاط ضعف را برطرف نموده و قانونی در شأن معلمان عزیز تصویب شود و این قانون بتواند از اول مهرماه اجرایی شود.
مشکل بعدی بحث بازنشستگان تأمیناجتماعی است که از کمبود حقوق و مزایا رنج میبرند. زمانی کارکنان تأمیناجتماعی جزء کارکنان کلاسبالا بودند، ولی علیالظاهر الان برعکس شده و تقریباً حقوق و مزایای پایینی دارند. امیدوارم دولت محترم در این رابطه لایحهای تقدیم مجلس کند و مجلس هم در این رابطه بتواند کمک شایانی به این عزیزان کند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

عبدالرضا مصري

علي کريمي فيروزجائي
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید من ادامه تذکرات شفاهی را اعلام کنم.

عبدالرضا مصري

علي کريمي فيروزجائي
همکار محترم آقای منصور شکرالهی نماینده محترم مردم کهنوج، منوجان، رودبار جنوب، قلعهگنج و فاریاب بفرمایید.

منصور شکرالهي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و ادب و احترام دارم خدمت ملت شریف ایران و مردم نجیب حوزه انتخابیه، تقدیر و تشکر میکنم از مقام عظمای ولایت درخصوص اجلاسیه مجلس یازدهم و عنایت ایشان به این مجلس انقلابی.
خدمت شما عرض کنم چهار و نیم میلیون تن از محصولات کشاورزی کشور در جنوب کرمان تولید میشود. کشاورزان جنوب استان کرمان با وجود ماهها محدودیتهای جدی منابع آبی، افزایش بیرویه قیمت سم و کود، کاهش وجود نهادههای کشاورزی و رکود ناشی از کرونا و تحریمها تلاش کردند محصولات خود را روانه بازار کنند و لقمه نانی را برای خانواده خود تأمین کنند اما در سایه سوءتدبیر دولت، تلاشهای آنها نه محصولات، روانه بازار شد و نه نانی بر سر سفره کشاورزان آورده شد.
ریاست محترم مجلس، هیاترئیسه محترم و اعضای محترم کمیسیون کشاورزی! در بازدید میدانی که از جنوب استان کرمان داشتید وضعیت کشاورزان ما را ملاحظه کردید. امسال وضعیت کشاورزان ما، وضعیت بحرانی بود قیمت محصولات آنها بسیار پایین بود که حتی محصولات خود را برداشت نکردند، محصولات کشاورزی آنها بر روی زمین ماند و انگیزهای برای برداشت وجود نداشت، در آینده باید توجه ویژه به کشاورزان جنوب بشود. کشاورزی یکی از درآمدهای اصلی مردم جنوب است الان کشاورزان جنوب بدهکار بانکها هستند و بانکها فشار عجیبی بر کشاورزان آوردهاند. از وزیر محترم کشاورزی میخواهیم، از مدیرعامل محترم بانک کشاورزی توجهی کنند به کشاورزان ما که بانکها بر آنها فشار نیاورند. همینجا هم از وزیر محترم آموزش و پرورش درخصوص معلمین نهضتی میخواهیم که مشکلات آنها را حل کنند و هر روز شاهد تجمع... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای شکرالهی متشکریم. همکار بعدی، آقای محمد صفائیدلوئی نماینده محترم مردم گناباد و بجستان هستند، بفرمایید.

محمد صفائي دلوئي
تذکرات شفاهی
به نام خدا
در ابتدا صمیمانه از رهبر فرزانه انقلاب اسلامی که فرزندانشان را در مجلس مورد تفقد قرار دادند صمیمانه سپاسگزاری میکنم. انشاءالله ما نمایندگان هم شایستگی رفع موانع خدمت به مردم و کسب رضایت ایشان را داشته باشیم. تشکر میکنم از وزیر محترم صمت برای واگذاری پهنههای معدنی به بخشهای شایسته این کار و تشکر از مدیرعامل بانک صنعت و معدن برای اینکه به طور دقیق همه دغدغههای معدنکاران و مباحث صنعت را در حوزه انتخابیه شنیدند و قول رفعش را دادند. ما در منطقه گناباد و بجستان با یک خشکسالی بسیار شدید مواجه هستیم که به دامداران سبک و سنگین ما فشار زیادی وارد آمده است.
از وزیر محترم جهاد برای تأمین خوراک دام و طیور و استمهال وامهای سررسید شده تقاضای مساعدت و تأمین منابع جدید دارم. همینطور در همین ایام علیرغم خشکسالیهای شدید ما با سیلی مواجه شدیم که تعداد زیادی از قنوات منطقه را دچار مشکل کرد، همینجا از ریاست محترم ستاد مدیریت و سازمان مدیریت بحران کشور تقاضا دارم که مساعدت بکنند تا انشاءالله سریعتر قناتها لایهروبی و بازگشایی بشود و کشاورزان عزیز ما در منطقه خسارتی نخورند، با تشکر.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر از جناب آقای دکتر صفائی. در خدمت برادر ارجمند جناب آقای جعفر قادری نماینده محترم مردم شریف شیراز و زرقان هستیم بفرمایید.

جعفر قادري
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
چون وقت محدود است من به صورت تیتروار چند تذکر را خدمت مسئولین ذیربط میدهم و اولین تذکر این است که خط انتقال آب به شهرستانهای زرقان و خرامه که آگهی مناقصه آن برگزار شده است انتظار داریم که سریعتر اجرایی بشود و مشکل دیرینه روستاهای زرقان و همینطور شهرستان خرامه انشاءالله حل بشود. وزارت نیرو متعهد شده است که پست برق را برای دهستان سیاخ دارنگون پست (132) نصب کند انتظار داریم که سریعتر این پست و خط انتقالش را و همین طور برای شهرک صنعتی سروستان (2) که بتواند مشکل واحدهای صنعتی و همین طور در منطقه سیاخ دارنگون مشکل واحدهای مسکونی را بتواند حل کند.
از وزارت راه و شهرسازی انتظار داریم که قطعات (3) و (4) خطآهن شیراز به بوشهر حدفاصل پلیس راه پلفسا تا فیروزآباد را سریعتر واگذار کند. با توجه به قولهایی که بعضی از بانکها برای دادن تسهیلات دادند انتظار داریم که انشاءالله زودتر این کار انجام بشود.
خط دوم آبرسانی از سد درودزن به شیراز به صورت ناقص اجرا شده است انتظار داریم که دولت تا پایان مأموریتش این یکی دو ماه باقی مانده این خط را تکمیل بکند و طرحش را تکمیل شده تحویل بدهد متأسفانه این خط تکمیل نشده است.
قطعات (1) تا (7) آزادراه شیراز اصفهان را انتظار داریم که در این فرصت باقی مانده دولت به اتمام برساند این آزادراهی است که سالهاست هنوز تکمیل نشده است و مردم انتظار دارند که حداقل حدفاصل شیراز تا ایزدخواست تکمیل بشود و مورد استفاده مردم قرار بگیرد که انشاءالله قطعات بعدی به سمت بوشهر و همین طور عسلویه هم واگذار بشود.
بحث تأمین ژنراتور برای بیمارستان زرقان هست که این امر به هر حال در این خاموشیها بیمارستانها مشکل پیدا میکنند انتظار داریم وزارت بهداشت حتماً کمک بکند و ژنراتور را برایشان تأمین بکند.
یک تذکری هم به هیأترئیسه بدهم، هیأترئیسه حقی برای نگاه داشتن طرحها و عدم اعلام وصولش ندارد طبق آییننامه هر طرحی که میآید هیأترئیسه مکلف است... (قطع میکروفن)

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر جناب آقای دکتر قادری وقت ایشان تمام شد. در خدمت جناب آقای...

عبدالرضا مصري
آقای دکتر قادری ادامه فرمایشات خودتان را انشاءالله حضوری بفرمایید مثل اینکه سیستم ناراحت شد شما به هیأترئیسه تذکر دادید قطع کرد. برای ادامه من در خدمت شما هستم.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر در خدمت جناب آقای علیاکبر کریمی نماینده محترم مردم شریف اراک، کمیجان و خنداب هستیم، بفرمایید.

علي اکبر کريمي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
در آستانه چهارده خرداد و یومالله پانزده خرداد به روح ملکوتی امام راحل و ارواح پرفتوح همه شهدا درود میفرستم.
تذکر اول من به وزیر جهادکشاورزی است که در مورد لزوم تسریع در رفع کمبود مرغ در استان مرکزی به ویژه در شهر اراک است که متأسفانه مردم چند ساعت این روزها در صف مرغ میایستند و علیرغم این که استان مرکزی با (70) هزار تن تولید مرغ دو برابر نیاز خودش را تولید دارد ولی متأسفانه با سیاستهای غلط و با بیتدبیریها امروز شاهد این مشکلات در عرصه تولید و توزیع مرغ در کشور و در استان مرکزی هستیم.
موضوع بعدی دیگر تذکر به وزیر محترم رفاه است با عنایت به این که سهام شرکت هپکو به سازمان تأمیناجتماعی منتقل شده است ما از تلاشهایی که وزرای محترم اقتصاد، رفاه و صنایع برای حل مشکلات شرکت هپکو انجام دادند تشکر میکنیم و انتظار داریم سازمان تأمیناجتماعی اقدامات تکمیلی خودش را برای افزایش سرمایه این شرکت، تأمین مالی این شرکت و حل مشکل حقوق معوقه کارگران این شرکت انشاءالله به سرعت انجام بدهد.
تذکر بعدی من به جناب آقای روحانی است شما هر هنری داشتید در این (8) سال نشان دادید و اظهارات شما در این ماههای پایانی مسئولیتتان که اظهارات جانبدارانه، مأیوسکننده و قیم مآبانه است برخی از اینها در مورد انتخابات میتواند واقعاً مصداق تخلفات و دخالتهای بیجا در صحنه انتخابات باشد. ما متأسفانه در استان مرکزی هم در دوره قبل شاهد بودیم که استاندار و تعدادی از فرمانداران و مدیران دولتی در صحنه انتخابات دخالتهای غیرقانونی داشتند و انتظار داریم وزیر محترم کشور تذکرات لازم را به مسئولین این استان بدهند که شاهد تکرار این دخالتها در این دوره انتخابات نباشیم، متشکرم.

روح اله متفکرآزاد
آقای رئیس اگر اجازه بفرمایید تذکرات کتبی را من میتوانم قرائت کنم.

عبدالرضا مصري
ابتدای جلسه قرائت کردیم، ممنونم. خیلی زحمت کشیدید. تذکرات نمایندگان را بفرمایید.

مجتبي يوسفي
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات آییننامهای دستور روز، جناب حاجآقای محمدتقی نقدعلی بفرمایید.

محمدتقي نقدعلي
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول بنده به جناب آقای مخبر هست (6)، (7) ماه دستورات متعددی را از ایشان گرفتهایم و بسیاری از نمایندگان نکند این ستادی که منتصب به نهاد ولایت هست به همان بلایی که نهادهای اجرایی و وزرا مبتلا هستند، مبتلا بشود که دستور را میدهند دل نماینده را راضی میکنند اما از اجرا و عملی شدن آن خبری نیست.
تذکر دوم به جناب آقای فتاح، هرچند آن ساختمانی که ایشان مستقر هستند بیشتر به «بنیاد مستکبران» میماند تا بنیاد مستضعفان اما نکند در عمل هم قولهایی که میدهند و دستوراتی که صادر میشود به منصه ظهور و اجرا نرسد.
تذکر بعدی به وزیر محترم آموزش و پرورش، آقای وزیر! تا کی کارنامه سبزها، غیرانتفاعیها، معلمین مدارس خرید خدمات و خدمتگزاران به مدارس جلو درب مجلس تجمع بکنند و شما توپ را در زمین مجلس بیندازید، این امور از امور اجرایی است یک تدبیری بکنید و این عزیزان را زیر گرمای آفتاب جلوی درب مجلس و جلوی درب وزارتخانهتان معطل نکنید.
تذکر دیگر به وزیر بهداشت، آقای وزیر بهداشت الان (7)، (8) ماه است دستورات شما در مورد اورژانس شماره (2) مرکز درمان بستر شهر درچه و بعضی از دستورات دیگری که دادهاید با وجود تماسهای مکرر و قول صددرصدی شما، هیچ اقدامی در این رابطه صورت نگرفته است. چرا فقط قصد دارید دل نماینده را خوش کنید اما به مقام عمل نرسانید؟
تذکر بعدی آقای وزیر محترم نیرو! هر قطعی برق منجر به سوختن الکتروپمپهای کشاورزی میشود که (100) میلیون تومان هزینه دارد. آقای وزیر محترم نیرو! در زمان خشکسالی بنا است در زایندهرود چه بالا دست چه پایین دست برای کشاورزی برداشت نشود. چرا باید (22) مترمکعب آب که باز میشود برای آب شرب اصفهان (5/8) مترمکعب به تصفیهخانه بابا شیخعلی برسد؟ چه کسی موظف است مدیریت بکند و منابع آبی را در زمان خشکسالی به شکل تبعیضآمیز هدر ندهد؟ مشکل از مردم نیست شما قول دادهاید جلوی این وضعیت را بگیرید. آقای دکتر نوبخت چند روز قبل دستوراتی را پیرامون مباحث جادهای شهرستان خمینیشهر از شما گرفتهام شما قول دادید پیرامون کمربندی اصغرآباد، پل حسین آباددرچه پیرامون پل شهرک برق و الکترونیک که سالها است زمین مانده است بودجه خاصی که از قبل اختصاص داده شده بود اجرایی بشود، چرا در راهروهای سازمان برنامه این دستورات مانده است و ظاهراً قصد اجرایی کردن آن را ندارید؟ تقاضا میکنم در این باقی مانده از دولت یک یادگار خیری از خود... (قطع میکروفن)

عبدالرضا مصري
آقای دکتر اجازه بفرمایید من جهت استحضار همکاران گرامی عرض میکنم، تذکرات همکاران محترم درمورد مسائل و مشکلات مردم که به حق هم هست که نمایندهها به دلیل ارتباط تنگاتنگی که با مردم دارند از این مشکلات مردم مطلع هستند، آن جزء تذکرات شفاهی است برای عزیزانی که ثبتنام میکنند.
عزیزانی که تذکر آییننامهای ثبتنام میفرمایید تذکر به هیأترئیسه است در مورد اداره جلسات یا در مورد دستوری که در جلسه انجام شده است حالا آنهایی که در حین جلسه است باید همان زمان مطرح بشود آنهایی که در مورد مسائل روز دستور هست میتواند در پایان جلسه. ضمن تشکر از تذکراتی که میفرمایید خواهشم این است که انشاءالله بر مبنای آییننامه تذکرات شفاهی در مورد مشکلات کشور و تذکرات آییننامه با ذکر ماده آییننامه به بنده باید باشد که من انشاءالله استفاده بکنم بفرمایید.

مجتبي يوسفي
نفر بعدی جناب آقای سیداحمد رسولینژاد هستند، بفرمایید تشریف ندارند؟ نفر بعدی جناب آقای حاجآقای سیدمحمدرضا میرتاجالدینی هستند که تشریف ندارند.

عبدالرضا مصري
8
ناطقان جلسه آقایان: روحاله متفکرآزاد، سیدکاظم دلخوشاباتری، محمد علیپور، سیدمحمدرضا میرتاجالدینی و خانم هاجر چنارانی

عبدالرضا مصري
ناطقین محترم را دعوت بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
آقای رئیس! با اجازه شما من اسامی ناطقان را قرائت کنم.
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای روحاله متفکرآزاد نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو.
ـ آقای سیدکاظم دلخوشاباتری نماینده محترم صومعهسرا.
ـ آقای محمد علیپور نماینده محترم ماکو، چالدران، شوط و پلدشت.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای سیدمحمدرضا میرتاجالدینی نماینده محترم مردم تبریز، آزادشهر و اسکو.
ـ خانم هاجر چنارانی نماینده محترم مردم نیشابور و فیروزه.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از برادر گرامی آقای روحاله متفکرآزاد نماینده محترم مردم تبریز، آذرشهر و اسکو دعوت میکنیم که نطق خودشان را ایراد بفرمایند. آقای دکتر! شما هفت دقیقه وقت دارید.

روح اله متفکرآزاد
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
خداوند را شاکرم برای نعمتی که ارزانیمان نمود و آن توفیق خدمتگزاری برای ملتی است که در راه استقلال و آزادی و استقرار نظام مردمسالاری دینیاش بیش از (200) هزار لاله گلگونکفن تقدیم این آب و خاک نمود. درود خداوند بر چنین ملتی که در قرن انقطاع پسارنسانسی از آموزههای وحیانی، خود را مجدد توحید و مصداق آیه شریفه «الذین قالوا ربنا الله ثم استقاموا» نمود.
قبل از ورود به مباحث مدنظرم لازم میدانم از اعتماد مردم عزیز حوزه انتخابیهام تبریز، آذرشهر و اسکو به این فرزند کوچک خود مجدداً تشکر کنم. همچنین از همکاران عزیزم بابت اعتماد مجددی که به اینجانب در انتخابات اجلاسیه دوم نمودید سپاسگزارم و از خداوند متعال توان درک بار مسئولیتی را که بر عهده دارم خواهانم و حضور جوانان در این سطح را ظرفیت نوگرایی نظام و عدم تصلب این ساختار میدانم.
خوشحالم از اینکه افتخار همراهی یکساله مجلسی را داشتم که اخیراً مورد تفقد رهبر معظم انقلاب قرار گرفت و این تعریف معظمله وظیفه ما را در قانونگذاری و نظارت سنگینتر میکند.
لازم میدانم برای تنویر افکار عمومی ثبت در تاریخ به بعضی آمار و ارقام از حوزههای مختلف به خصوص حوزه اقتصادی اشاره کنم که بنده این آمار متأثرکننده را حاصل بیتدبیری دولت میدانم. شاید برای مردم عزیزمان مثالی بتواند موضوع را تشریح کند. هماینک مسئولین محترم برای آزاسازی قریب به (10) میلیارد دلار از دو کشور ژاپن و کرهجنوبی در حال تلاش هستند. در حالی در نتیجه عدم تدبیر درست و سوءمدیریت رقمی بیش از (50) میلیارد دلار در ماجرای ارز (4200) تومانی و همینطور ارز مربوط به کنترل بازار تزریق شد که قرار بود جلوی احساس فشار بر گرده مردم را در کالاهای اساسی بگیرد که متأسفانه برعکس نتیجه آن را در قیمتهای غیرقابل کنترل دیدیم.
نتیجه بینش اقتصادی و سیاستهای اقتصادی دولت و همفکرانش طی سالهای گذشته رشد اقتصادی تقریباً صفر علیرغم پیشبینی رشد (8) درصدی در برنامههای پنجم و ششم توسعه و نیز پرنوسان بودن آن، کاهش (35) درصدی درآمد سرانه خانوار، تورم قریب به (50) درصدی و فاصله (16) برابری درآمد دهکهای بالا و پایین بوده است. نزولی بودن تشکیل و انباشت سرمایه ثابت، افزایش بیش از پنج برابری حجم نقدینگی تا آستانه (3500) هزار میلیارد تومانی و نزدیک به چهار برابری پایه پولی که ضربات سنگینی بر پیکره اقتصاد کشور وارد کرد، تخریب شدید توان سرمایهگذاری شرکتها، معیوب و پرابهام بودن روند خصوصیسازی، مشکلات بودجه عمومی، وجود نظام پرداختهای چندگانه در دستگاههای دولتی، حجم بالای بدهیهای دولت و شرکتهای دولتی، حجم قابل توجه طرحهای نیمهتمام، توزیع نامناسب بار مالیاتی، کاهش (33) درصدی میزان صادرات غیرنفتی در هفت سال گذشته، سوداگری در بورس با زندگی مردم و نیز در شرایط بسیار بد اقتصادی کشور ماحصل سیاستهای اقتصادی دولت به ویژه در حوزه تخصیص ارز سبب شد (18) میلیارد دلار معادل (360) هزار میلیارد تومان به اقتصاد ایران ضربه بخورد و خروجی آن افزایش چندین برابری برخی کالاها برای مردم باشد.
دلار (4200) تومانی حتی به مسافران سفرهای ترکیه و تایلند و دور اروپا هم عنایتی کرد، اما چیزی عاید سفره نحیفشده مردم نکرد. بیتدبیری عامل تشدید تقاضای سکه و رشد چهار برابری قیمت آن به کانال (16) میلیون تومان و حراج (60) تن ذخایر استراتژیک طلای کشور شد.
معضل مهم دیگر کشور در این دوره مسکن بود که گفته میشود قیمت آن در هشت سال اخیر (700) درصد رشد داشته است.
نابسامانی مدیریتی در کنترل تقاضا در بازار بورس سبب سقوط میلیونی واحد بورس شد که گفته میشود (1500) تریلیون تومان سرمایه مردم از بین رفت. افزایش هشت برابری قیمت خودرو هم جای خود دارد. با آنکه میزان سرمایهگذاری خارجی در سالهای 90 و 91 در اوج تحریمهای نفتی و هستهای بیش از چهار میلیارد دلار در سال بود، اما پس از برجام روندی نزولی به خود گرفت و به رقم ناامیدکننده (1) میلیارد در 98 و (2) میلیارد در 99 رسید. اینها همه محصول دولتی بود که ادعای بلد بودن زبان دنیا را داشت و هشت سال فرصت کافی در اختیار داشت.
افزایش ضریب جینی متأسفانه تا (1/9) درصد مشهود بود. متأسفانه دولت تدبیری کرد با دلار (3200) تومان غنیسازی (20) درصد، چندین هزار سانتریفیوژ در حال تحریم، اکنون با دلار (20) تا (30) تومان، سانتریفیوژ منهدم، چرخ زندگی در گل فرو مانده، دولت فعلی در ذهن مردم دولت «ما نمیتوانیم» شده است. تدبیر دولت چه بود که در آغاز مذاکره اعلام کرد خزانه من خالی است.
به قول ما آذربایجانیها: «هر نه اکرسن، اونی بیچرسن». آقایان! با نشستن در سعدآباد مملکت آباد نمیشود. باز هم به قول ما «ایسترسن بال چورک، آلیوه بل کورک».
آنچه که مشخص است عدم تحرک دولت در بخش مسکن در هشت سال گذشته که میتوانست (156) رسته شغلی را فعال کند، فقط ناشی از عملکرد خموده ژنرالهای دولت تدبیر نیست، بلکه ناشی از اجرای ناقص الگوی غلط لیبرالیستی در کشور است. امیدوارم نسخه لیبرالیستی حکمرانی با دولت نوکنزی آقای روحانی اتمام یابد و ریل غلط حرکتی کشور به مدار دولتی مسئولیتپذیر و پاسخگو باز گردد. اگر قصدی برای اصلاح امور داریم فرصت انتخابات در پیش است.
دولت جوان و کارآمد با مشخصههای تحولخواهی، تخصصمحوری، فسادستیزی، عدالتخواهی، جوانگرایی و انقلابیگری شکل بگیرد. دولتی که نشاط اجتماعی را با روحیه خود به ارمغان بیاورد و بازار (700) میلیون نفری ایران و (15) کشور پیرامون خود را برای توسعه اقتصادی قدر بداند تا همه دنیا را لایق ارتباط بداند. عمق استراتژیک و مکتبی ایران اسلامی را قدرتمند بشناسد و از فرصت انقلاب اسلامی در همه حوزهها منجمله به دست آوردن منافع مردم حداکثر استفاده را بنماید.
از ظرفیت امروز ایران به عنوان کشوری چهار فصل، دارای (1) درصد جمعیت دنیا با (7) درصد منابع طبیعی و معدنی و با وسعت مثالزدنی در چهارراه ژئوپولتیکی دنیا در میان سه قاره و دارنده منابع فراوان زیرزمینی و روزمینی و از همه مهمتر نیروی انسانی تحصیلکرده با قدمتی چندینهزار ساله و دارای ظرفیتی بینظیر از اقوام و سنن و آداب متکثر به عنوان فرصتی بیبدیل استفاده نماید.
(14) میلیون نیروی انسانی کارآمد تحصیلکرده، (400) هزار شرکت دانشبنیان میتواند جهش تولید ایجاد کند. تولید یگانه راه بازگشت ارزش پول ملی و خروج از تورم است.
سه راهکار «شفافیت، رفع انحصار و منع تعارض منافع» باطلالسحر قفلهای زدهشده بر این مملکت ملت ایران است و این انتخابات مرحله باز کردن قفلها است.
برادران و خواهران عزیزم! توصیه امیرالمؤمنین به عثمان بن حنیف را فصلالخطاب میکنم: «الا و إن امامکم قد اکتفی من دنیاه بطمرین و من طعمه بقرصین الا و أنکم لا تقدرون علی ذلک و لکن اعینونی بورع و اجتهاد و عفه و سداد». به خود گفتم و به هرکه مانند من است. با یاد شهید سلیمانی، والسلام علیکم و رحمه الله

علي کريمي فيروزجائي
جناب آقای روحاله متفکرآزاد نماینده محترم مردم تبریز، آذرشهر و اسکو از ارائه نطق جنابعالی خیلی متشکریم. همکار بعدیمان برادر گرامی سیدکاظم دلخوشاباتری نماینده محترم مردم شریف صومعهسرا هستند. آقای دلخوش! جنابعالی هفت دقیقه وقت دارید، بفرمایید.

سيدکاظم دلخوش اباتري
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
اولاً سالروز تأسیس مجلس شورای اسلامی را تبریک عرض میکنم و تشکر از فرمایشات مقام معظم رهبری هم در ارتباط با مشارکت مردم در انتخابات و هم در ارتباط با توجه به مشکلات اقتصادی، معیشتی و اشتغال مردم در دولت آینده و یک تذکری هم که ایشان به بعضی نمایندگان دادند. اما شرایط، شرایط بسیار حساسی در ارتباط با حضور مردم در انتخابات است و دشمنان ما در عرصه بینالمللی تمام تلاششان را در شرایط فعلی دارند میکنند که به انقلاب ما آسیب بزنند.
ای نسل جوان زمان بیداری توست
چشم وطن امروز به هشیاری توست
فردای تو روشن است چون کوه بمان
هرچند که خصم در پی خواری توست
من در ابتدای عرایضم چند توصیه به نامزدهای انتخاباتی عرض میکنم که توجه داشته باشند. نکته اول به خود مجلس و شأن و جایگاه مجلس است. اصل (57) قانون اساسی سه قوه را از هم منفک کرده و هر کسی جایگاه خودش را در قوا دارد. اختیاراتی را قوه مقننه در قانون اساسی دارد، اختیاراتی قوه مجریه و اختیاراتی قوه قضائیه.
اعتقاد من این است که در شرایط فعلی نماینده مجلس نباید وکیلالدوله باشد. عزیزان نباید خودشان را به نامزدهای انتخاباتی آلوده کنند، باید شأن و جایگاه مجلس که مردم به نمایندگان رأی دادند در این عرصه حفظ شود، این نکته اول.
نکته دوم؛ نامزدهای انتخاباتی بحثهای مختلفی را در ادوار مختلف داشتند و دارند. اینکه ما مسکن را چطور درست میکنیم، معیشت را چطور درست میکنیم. من چند تذکر به این نامزدها دارم و میخواهم تا در ایامی که تبلیغات انتخاباتی میکنند با دقت تمام برنامههایشان را در این بخشها بگویند. اگر مدیریت در کشورمان سازماندهی نشود، اگر مدیریت قوی، شجاع و مطمئن نداشته باشیم نه میتوانیم اشتغال مردم را حل کنیم، نه میتوانیم اقتصاد مردم را حل کنیم. قطعاً بدانید که دولت آینده هر که باشد باید به دنبال شایستهسالاری باشد، باید دنبال آدمهایی باشند که برای مملکت دلسوزانه بدوند و تعهد و تخصص هم داشته باشند. این نباشد که چون با منی همراه منی. اگر این باشد تا به امروز بعد از انقلاب روز به روز افول کردیم، از این به بعد هم به نظر من در آینده خواهید دید که ما ترقی نخواهیم کرد، این نکته اول که خواستم خدمت این عزیزان عرض کنم.
نکات دیگر این است که آقایان باید برای خدمتگزاران در آینده ایجاد انگیزه کنند. امروزه در کشور ما دستگاههای نظارتی متعدد و متأسفانه موازیکاری داریم. دولت آینده باید دستگاههای نظارتی را ساماندهی کند. امروز جرأت و جربزه عرض اندام از مدیران کشور گرفته شده است. اگر مدیریت فشل است به خاطر این است که آن جرأت در بین مدیران وجود ندارد. من پیش یک معاون وزیری مشکل یک بندهخدایی را گفتم، قانونی هم بود و باید پیگیری هم میکرد، به من اینطور جواب داد که آقای دلخوش! اگر من زندان بروم امضا نکنم بهتر از این است که امضا کنم و به زندان بروم. این تفکر باید گرفته شود، اگر میخواهیم با آن تفکر جهادی کار کنیم.
نکته دیگر این است که آموزش و تربیت نیروی انسانی، الان انتخابات شوراها دارد انجام میشود، بارها گفتم بعد از انتخابات کسانی که قبول میشوند و رأی میآورند به حال خودشان وانگذارید. آقایی که در آینده رئیسجمهور خواهی شد! در شایستهسالاری دقت کنید، در آموزش دادن به زیرمجموعه خودتان دقت کنید. اگر این کارها انجام نشود به نظر من مشکل اقتصاد حل نمیشود.
نکته دیگر اینکه به فکر «بسیج اشتغال» باشند. از همین الان در برنامههای خودشان، ما میتوانیم مثل بسیج جبهه و جنگ از امکانات کشور، بخش خصوصی، بخش دولتی و بخش عمومی برای بسیج اشتغال کشور استفاده کنیم و بهره ببریم. در غیر این صورت ما در کشور جوانان باسوادی داریم که بیکار هستند. مثل قدیم نیست جوانان ما امروز بیسواد و بیکار باشند. غالب جوانان باسواد هستند و با تخصصها و مدارک بالا. این را از آقایانی که در شعارهای انتخاباتی ورود کردند میخواهیم که حتماً به این امر توجه داشته باشند.
تعامل با قوای دیگر؛ تجربه به ما نشان داد، وقتی دولتی سر کار آمد، بنده چهار دوره مجلس هستم، این دولتی که جدید میآید بعد از شش، هفت ماه با مجلس مقابله میکند. مجلس را هووی خودش میداند، مجلس را مقابل خودش میداند. مجلس خط ریلگذاری را انجام میدهد، مجلس نظارت بر امور دستگاههای اجرایی را انجام میدهد. مجلس برای رفاه حال مردم قانونگذاری میکند. اینطور نباشد که مجلس را از بالا ببینیم و آقایانی که تشریف میآورند قطعاً بدانند که به مردم باید از پایین نگاه کنند، نه از بالا و خاصیت دستگاههای اجرایی همین است، خصوصاً با نمایندگان ملت که باید حتماً این را توجه کنند. قولهای بیمورد داده نشود، امکانات کشور در نظر گرفته شود. ما امروز چه میزان اوراق داریم که بازپرداخت این اوراق تازه از امسال شروع میشود. چقدر منابع داریم که بخواهیم مشکل... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
از همکار گرامی آقای سیدکاظم دلخوشاباتری تشکر میکنیم. از برادر گرامی آقای محمد علیپور نماینده محترم مردم ماکو، چالداران، شوط و پلدشت دعوت میکنیم که نطقشان را ارائه بفرمایند. آقای علیپور! جنابعالی هفت دقیقه وقت دارید، بفرمایید.

محمد علي پور
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«رب ادخلنی مدخل صدق و اخرجنی مخرج صدق و اجعل لی من لدنک سلطاناً نصیراً»
با درود و سلام به ارواح طیبه شهدا، امام شهدا و آرزوی صحت و سلامت برای مقام معظم رهبری. در ابتدا بر خود لازم میدانم از رهنمودهای مقام معظم رهبری در پنجشنبه گذشته درخصوص تأیید عملکرد یکساله مجلس و اینکه انشاءالله در سال جدید معظمله بر تلاش مضاعف تأکید فرمودند و دعوت برای حضور مردم در پای صندوقهای رأی و تعیین حق سرنوشت خویش، متواضعانه تقدیر و تشکر نمایم.
در آستانه سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری قرار گرفتهایم، نغمههای شوم بنگاههای دروغپراکنی و فضاسازی استکبار جهانی و دشمنان انقلاب اسلامی با هدف مأیوس کردن ملت بزرگ ایران طبق معمول هر دوره از مدتها قبل آغاز شده و با نزدیکتر شدن روز برگزاری انتخابات در (28) خرداد گستردهتر میشود. ماهیت و بدخواهی استکبار جهانی و ایادی آنها برای ملت رشید و مقاوم ایران کاملاً شناخته شده است و ملت بزرگ ایران در (28) خرداد با حضور آگاهانه خود، خط بطلانی بر فضاسازی و بدخواهی آنان خواهد کشید. اما توقع و انتظاری که مردم از رئیسجمهور آینده دارند با توجه به اعمال تحریمهای ظالمانه و عمکرد ناصحیح دولت فعلی مشکلات اقتصادی و معیشتی عرصه را بر آحاد جامعه به شدت تنگ کرده است. در طول هشت سال گذشته رشد اقتصادی همواره از حد مورد انتظار پایینتر بود و به خصوص در دو سال اخیر تورم و گرانی بیش از حد مردم را آزار داده است. لیکن حل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم باید در اولویت برنامههای دولت جدید باشد.
اینجانب ضمن ادای احترام به سایر نامزدهای ریاست جمهوری با بررسی سوابق و عملکرد حضرت آیتالله رئیسی به خصوص در جهت مبارزه با فساد و رانتخواری و حرکت در مسیر خط ولایت و با توجه به مسائل و مشکلات اساسی مردم از جمله حضور در بین آحاد مردم و حمایت از تولید و رفع موانع تولید و با توجه به برنامههای کاربردی ایشان، رأیم به جناب آقای رئیسی خواهد بود و در کنار آن همواره مطالبهگر حق و حقوق مردم و خواستار عملکرد عادلانه و توجه به مناطق دورافتاده مرزی و مناطق محروم خواهم بود. در سالهای اخیر متأسفانه به دلایل مختلف علیرغم تصریح قوانین مناطق آزاد بر اداره این مناطق وفق قانون و مقررات خاص خود برخی از مقررات حاکم بر فعالیتهای تجاری و اقتصادی سرزمین اصلی به مجموعه مناطق آزاد نیز تسری داده شده و اعمال برخی مزیتهای قانونی حاکم بر این مناطق متوقف شده که این امر نه تنها موجبات القای تصویر نامطلوب از وضعیت ثبات در قوانین و مقررات به فعالان و سرمایهگذاران بالقوه گردیده، بلکه تمام محاسبات طرحهای توجیه اقتصادی و کسب و کار فعالان موجود را نیز تحت تأثیر سلبی قرار داده است.
تصویب حذف معافیات مالیات بر ارزش افزوده مناطق آزاد برخلاف شعار سال و ضرورت حمایت از تولید و مانعزدایی از تولید در سال جدید در قالب بودجه سالانه، این مصوبه سبب بیاعتمادی و نااطمینانی سرمایهگذاران و بخش تولیدی در مناطق آزاد گردیده و تولیدکنندگان را با افزایش قیمت تهیه مواد اولیه و کاهش انگیزه سرمایهگذاری در این مناطق مواجه ساخته است و باید با به اجرا در آمدن قانون دائمی، این مصوبه فوق متوقف گردد.
اما مسائل و مشکلات حوزه انتخابیهام؛ جناب آقای دکتر روحانی! شهرستان محروم و مظلوم چالدران هیچگونه بهرهای از دولت تدبیر و امید شما نبرده است. حالا که دولت شما به پایان میرسد حداقل برای جبران بیتوجهی به مردم شریف چالدران دستور فرمایید دو بازارچه پیراحمدکندی و شیخصله در هیأت دولت به تصویب برسد تا بلکه گشایش در زندگی مردم شریف چالدران ایجاد گردد.
از جناب آقای دکتر نوبخت مصرانه میخواهم با الحاق (56) کیلومتر بزرگراه از گیت منطقه آزاد ماکو تا سهراه ایواوغلی به کریدور غرب موافقت نمایند. جای بسی تعجب است، (1500) کیلومتر کریدور بدون اتصال به بزرگترین مرز زمینی هیچگونه کارایی و توجیه اقتصادی ندارد.
از وزرای محترم نیرو و جهادکشاورزی میخواهم پروژه سد کرمآباد و آبیاری تحت فشار قریب (50) هزار هکتار پایاب سدهای ماکو، قیقاج، کرمآباد و بابااحمد را با بیش از (95) درصد پیشرفت فیزیکی به بهرهبرداری برسانند و در حال حاضر با صرف (1400) میلیارد تومان برای سد کرمآباد و سیستم آبیاری تحت فشار بدون اینکه به بهرهبرداری برسد ناتمام مانده است.
در پایان شعری تقدیم عزیزان مینمایم، شاعر عزیز آذربایجان استاد شهریار میفرماید:
حیدربابا! مدد اوغلار دوغگینان
نامرد لرین بورو نلارین اوغگینان
گزیکلرده قوردلاری توت، بوغگینان
قوی قوزو لار آیین شایین اوتلاسین
قویونلارون قویرو قلارین قاتلاسین
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علي کريمي فيروزجائي
خیلی متشکر از همکارمان جناب آقای محمد علیپور. از ناطقان اضطراری جلسه علنی امروز دعوت میکنم، برادر گرامی آقای سیدمحمدرضا میرتاجالدینی نماینده محترم مردم تبریز، آذرشهر و اسکو شما پنج دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم ـ «و لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم»
با سلام و درود به مردم عزیز ایران و درود و صلوات به روان پاک شهیدان و روح مطهر امام خمینی. از بیانات حکیمانه رهبر معظم انقلاب خطاب به نمایندگان مجلس تقدیر و تشکر دارم. امیدوارم در مقام عمل به این رهنمودهای راهگشا عینیت ببخشیم.
ابتدا سخنی در مسائل حوزه انتخابیه دارم. در تابستان سال گذشته مردم عزیز تبریز با مشکل کمآبی روبهرو شدند. برای پیشگیری از تکرار آن در سالجاری جلسات متعدد با حضور استاندار محترم و نمایندگان محترم تبریز، آذرشهر و اسکو در سازمان برنامه و بودجه داشتیم و مقرر گردید (45) میلیارد تومان به این امر اختصاص دهند. لکن با گذشت چندین ماه هنوز خبری از آن نیست.
جناب آقای دکتر نوبخت، جناب آقای دکتر اردکانیان وزیر محترم نیرو! من بار دیگر هشدار میدهم، زمان گذشته است، دو ماه از فصل کاری سال هم گذشت. مصوبه جدید هنوز به خزانهداری ابلاغ نشده است، هر چه زودتر و هر چه سریعتر این اعتبار را تخصیص دهید.
اما چند ملاحظه و نکته درخصوص انتخابات ریاست جمهوری؛
ملت عزیز ما در آستانه یک آزمون بزرگ و سرنوشتساز قرار گرفتهاند. انتخابات ریاست جمهوری حساسترین انتخابات کشورمان است که سکاندار اجرایی کشور برای چهار سال بلکه برای هشت سال تعیین میشود. مردم شریف ایران که در مراسم تاریخی تشییع سردار مقاومت شهید سردار قاسم سلیمانی ثابت کردند که در (40) سالگی انقلاب همچنان در طریق شهیدان پابرجا هستند، بار دیگر در عرصه سیاسی حماسه دیگری خواهند آفرید و با لبیکگویی به ندای خمینی زمان قدم اول در گام دوم انقلاب را محکمتر برخواهند داشت. معالأسف عدهای در داخل با انگیزههای قدرتطلبی نغمههای مخالفخوانی رسانهها و گروههای اپوزیسیون خارجنشین را تکرار میکنند. مردم عزیز ما بدانند آنها دلسوز مردم نیستند، امام امت بارها خطر دنیاخواهی را به سیاستمداران هشدار دادهاند و به این فرمایش امام صادق (علیهالسلام) استناد فرمودند که «رأس کل خطیئه حب الدنیا» که مصداق بارز آن قدرتطلبی است.
عدم تمکین به نظامات قانونی از هر کسی باشد پذیرفته نیست. کسی که میگوید: «اگر رد شوم در انتخابات شرکت نمیکنم»، این عدم تمکین به نظامات قانونی کشور است. براساس قانون اساسی صلاحیتها با شورای نگهبان است، حق اعتراض و شکایت هم در قانون دیده شده است. اما تضعیف این نهاد روا نیست. امام امت بارها هشدار دادند که تضعیف و توهین به فقهای شورای نگهبان امری خطرناک برای کشور و اسلام است و همیشه انحرافات به تدریج ایجاد میشود.
سخن دیگر با نامزدهای ریاست جمهوری است. وعدههایی بدهید که امکان تحقق آن وجود داشته باشد. اینکه درباره یارانهها وعدههایی داده میشود، من با صراحت و با شفافیت اعلام میکنم ملت ما بدانند میزان یارانهها دست هیچکس نیست. این از آن تصمیمهایی است که با وحدت دولت و مجلس تحقق پیدا میکند. همه کارشناسان میدانند در صورت اصلاح نظام یارانهای، آشکار نمودن یارانههای پنهان، اصلاح قیمت حاملهای انرژی و حذف ارز (4200) تومانی میزان یارانهها بیش از ده برابر هم میشود. ولی عدهای فقط یک روی سکه را میگویند. همه حقیقت را با مردم در میان بگذارید و از وعدههای پوپولیستی اجتناب کنید. امیدوارم با حضور حداکثری مردم، دولتی انقلابی، مکتبی، کارآمد و باورمند به جوانان تشکیل شود تا بتوانیم... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
از برادر گرامی سیدمحمدرضا میرتاجالدینی تشکر میکنیم. از خواهر گرامی خانم هاجر چنارانی نماینده محترم مردم شریف نیشابور و فیروزه دعوت میکنیم. خانم چنارانی! شما پنج دقیق فرصت دارید.

هاجر چناراني
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سالها میگذرد، حادثهها میآیند
انتظار فرج از نیمه خرداد کشم
خرداد است و عطر و یاد امام و شهدا. گرامی باد یاد و خاطره همه شهدا و امام شهدا، مدافعان حرم، مدافعان وطن و مدافعان سلامت. از فرمایشات مقام معظم رهبری در وصف مجلس انقلابی تقدیر و تشکر میکنم.
همکاران عزیز، خانمها و آقایان! تقریباً (43) سال از عمر بابرکت جمهوری اسلامی ایران میگذرد و مردم غوطهور در مشکلات اقتصادی هستند و ناامیدی بر سر مردم سایه افکنده است و این هشداری برای دولت انقلابی آینده است که شاید تنها امید این مردم باشد. پس همه گوش کنید و در راستای خدمت صادقانه تلاش کنید که دیگر فرصت خطا و امتحان نداریم. مردم مثل همیشه از مسئولین جلوتر هستند، نگران حضور مردم در عرصه انتخابات نباشید.
همکاران عزیز! ما چون مجلس انقلابی نام گرفتیم، در فحوای نام انقلابیگری معانی و لغات اندیشههای گستردهای وجود دارد و امروز رفتار تکتک ما زیر ذرهبین نگاه مردم میباشد و چه بسیار رفتار و کردار ما به نام انقلاب و انقلابیگری تمام شود. قانونمدار باشید و قانونمند، زد و بندها و بیقانونیها را پرهیز کنیم، مراقب باشیم خدشهای به این نام ارزشمند و مقدس وارد نکنیم. انقلاب را به نام خودمان مصادره نکنیم.
اما وزیر محترم صمت! در مورد مزایده عمومی (6000) محدوده اکتشافی و مجوز برداشت، مجلس شورای اسلامی هشدار میدهد در مورد گواهی کشف، پروانه بهرهبرداری، وزارت صمت و سازمانهای تابعه مسئول تأیید ماده معدنی و میزان ذخیره هستند. در صورتی که در شرایط مزایده قید شده که مسئولیتی ندارند و ملت و مردم مسئول هستند. «النعمه مجهولتان، الصحه و الأمان».
سازمان انتقال خون کشور علیرغم نقش کلیدی و حساس در امنیت بیماران که آن را جزء پنج سازمان حیاتی در پدافند غیرعامل کشور قرار داده، از نظر شاخصههای سلامت خون جزء برترینهای دنیا طبقهبندی میشود. دچار مشکلات عمدهای است که تسهیلات قانونی آن در حد یک دانشگاه درجه سه است. همکاران و نمایندگان محترم! این سازمان مهم را به سمت هیأتامنایی شدن مانند دانشگاههای علومپزشکی کشور ببریم.
اما به وزیر ورزش به عنوان یک جامعهشناس ورزش، به عنوان عضو کوچک فدراسیون ورزش، متأسفانه نگاه تبعیضآمیزی به فدراسیونهای ورزشی میشود. به قهرمانهای رشتههای ورزشی به جز فوتبال و والیبال و بسکتبال هیچگونه توجهی نمیشود. هر روز شاهد از دست دادن کرسیهای بینالمللی در عرصه ورزش هستیم. متخصصین ورزشی در رأس برخی از فدراسیونها دیده نمیشوند.
و از همه بیشتر سهم بانوان؛ زنان که نیمی از جمعیت جامعه را تشکیل میدهند امروز کمتر از (10) درصد جمعیت ورزشکاران حرفهای را زنان تشکیل میدهند. متأسفانه در خیلی از رشتهها یا اجازه حضور زنان وجود ندارد یا حضورشان تشریفاتی است و ما شاهد مهاجرت در چهار سال گذشته بودیم.
جناب آقای وزیر، رؤسای فدراسیونها! سهم زنان از اعتبارات ملی سلامت و ورزش کشور را مشخص کنید. متأسفانه فقط نام ورزش بانوان را یدک میکشیم. بدون هیچگونه حمایتی ما متقاضی (10) درصد بودجه ورزش کشور برای زنان ورزشکارمان میباشیم.
اما ز نیشابور و نیشابوریان یاد
که نیشابور شهر عشق و فریاد
شهر قلمدانهای مرصع، شهر فضل بن شاذانها و بیبی شطیطهها و کمالالملک و شهر روزهای ملی خیام و عطار و امروز مردم این بزرگشهر منتظر هستند تا سومین روز ملی را در تقویم جمهوری اسلامی ایران به عنوان روز ورود آقا علی بن موسیالرضا (علیه آلاف التحیه والثناء) به نیشابور در دهم تیرماه ثبت کنند.
نیشابور بزرگ منتظر نظر نهایی اعلام دانشگاه علومپزشکی نیشابور میباشد. ما منتظر نظر مثبت شورای عالی انقلاب فرهنگی با کمک وزیر بهداشت برای تأیید و اعلام دانشگاه علومپزشکی کشور هستیم.
وزیر راه و شهرسازی! مردم نیشابور بزرگ منتظر حضور شما در این خاک پاک هستند. متأسفانه بزرگراه بامچکنه منتظر افتتاح قطعه اول و ناتمام در فاز دوم میباشد تا سرولایت مقتدر را از بنبست خارج کند. جادههای نیشابور به تربتحیدریه، نیشابور به کاشمر، نیشابور به قوچان منتظرند تا اصلاح و بازنگری گردند و از حالت قتلگاه خارج شوند. راههای روستایی که در طرح ابرار زیرسازی شده بود متأسفانه زیرساختها در بارندگیها از بین رفته است. (520) روستای نیشابور... (قطع میکروفن)

عبدالرضا مصري
از ناطقان محترم تشکر میکنیم.
9
اعلام وصول (2) فقره لایحه

عبدالرضا مصري
اعلام وصول طرحها و لوایح را بفرمایید.

محمد رشيدي
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! با اجازه شما دو لایحه، سه طرح و یک سؤال اعلام وصول میشود.
ـ لایحه الحاق یک تبصره به ماده (5) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی اعلام وصول میشود.
ـ لایحه موافقتنامه کشور میزبان جهت افتتاح دفتر نمایندگی بانک تجارت و توسعه سازمان همکاری اقتصادی اکو در قلمرو جمهوری اسلامی ایران اعلام وصول میشود.
10
اعلام وصول (3) فقره طرح

محمد رشيدي
طرح قانونی استفساریه ماده (76) قانون مدیریت خدمات کشوری اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح ماده (156) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان کالا و خدمات مصوب 1388 اعلام وصول میشود.
11
اعلام وصول (1) فقره سؤال

محمد رشيدي
یک سؤال هم اعلام وصول داریم، مستند به گزارش شماره (737059) مورخه 4/3/1400 کمیسیون عمران:
ـ سؤال ملی جناب آقای کیومرث سرمدیواله نماینده محترم اسدآباد از وزیر محترم راه و شهرسازی درخصوص علت عدم رسیدگی به مشکلات گردنه اسدآباد و حادثهخیز بودن بعضی نقاط و فرسودگی آسفالت جادهها اعلام وصول میشود.

عبدالرضا مصري
12
بحث و بررسی درخصوص لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری اسلامی افغانستان درخصوص ارتباط بینالمللی راهآهن (ثبت 138)

عبدالرضا مصري

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری اسلامی افغانستان درخصوص ارتباط بینالمللی راهآهن مطرح است. آقای رئیس! اگر موافقت داشته باشید، سخنگوی کمیسیون گزارششان را ارائه بدهند و جناب آقای رشیدی هم دو مخالف و دو موافق را برابر ماده (172) آییننامه اعلام کنند و ادامه مذاکرات را داشته باشیم.

عبدالرضا مصري
آقای رشیدی! مخالفین و موافقین را اعلام کنید که آمادگی داشته باشند.

مجتبي يوسفي
آقای رئیس! مخالف اول جناب آقای محمدرضا صباغیانبافقی و مخالف دوم جناب آقای حسن نوروزی هستند. موافق اول جناب آقای محمد علیپور و موافق دوم جناب آقای سیدالبرز حسینی هستند.

عبدالرضا مصري

سيدالبرز حسيني
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین و العاقبه للمتقین
«حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر»
گزارش یکشوری به تاریخ 4/11/1399، گزارش کمیسیون عمران:
لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری اسلامی افغانستان درخصوص ارتباط بینالمللی راهآهن که جهت بررسی به کمیسیون عمران به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود با حضور مسئولین دستگاههای اجرایی و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس مورد بحث و تبادلنظر قرار گرفت و در جلسه مورخ 21/10/1399 با اصلاح در متن به شرح زیر به تصویب رسید. اینک گزارش آن در اجرای ماده (۱۴۳) آییننامه داخلی تقدیم مجلس شورای اسلامی میگردد.
رئیس کمیسیون عمران ـ محمدرضا رضائیکوچی
همکاران گرامی! لایحه مهمی از طرف دولت به مجلس ارائه شده، یک کمی تأمل بفرمایید که انشاءالله با یک رأی بالایی نسبت به تأیید این لایحه اقدام بشود. بخش (5) سیاستهای کلی (بخش حمل و نقل) دستیابی به سهم بیشتر از بازار حمل و نقل بینالمللی را مقام معظم رهبری ابلاغ کردند. موضوع توسعه مرزهای ریلی و تقویت روابط دوجانبه با همسایگان و به طور اخص، افزایش ظرفیت حوزه ریلی کشور در ارتباط با ارتباطهای بینالمللی راهآهن بین ایران و کشور افغانستان فرصتی را ایجاد میکند که در بین دو کشور در ظرفیت باری و ظرفیت مسافری تسهیلگری اتفاق بیفتد و به بهترین وجه ممکن بشود از ظرفیت استفاده کرد. همکاران مستحضرند کشور ایران یک شرایط ژئوپلیتیک و شرایط خاصی دارد با توجه به اینکه در یک شاهراه حیاتی قرار گرفته است اهمیت توسعه و تکمیل خطوط راهآهن با کشورهای همسایه برای کشور ما از اهمیت بسزایی برخوردار است، چرا که کشور افغانستان در این توافقنامه به عنوان یک کشور وارداتی محسوب میشود و ما در یک موقعیت صادرات در عرصه توسعه این حوزه قرار داریم. لذا اتصال ریلی افغانستان به آبهای آزاد از طریق این کریدور، از طریق بندرعباس و بندر چابهار در واقع ترانزیت کالا را توسط کریدور شرقی ـ غربی از طریق مرز آستارا به اروپا، از طریق کریدور شمال به جنوب از طریق این بنادر و از طریق مرزهای غربی ما به سمت اروپا و به سمت کشور عراق و سوریه تقریباً تسهیل میکند با توجه به ذخایر غنی که در کشور افغانستان از حیث ذخایر سنگ آهن وجود دارد.
از دو منظر میشود این موضوع را مورد بررسی قرار داد از اینکه ما در یک کریدور بسیار اساسی قرار گرفتهایم در یک شاهراه هستیم کشور افغانستان با توجه به عدم دسترسی به آبهای آزاد که در آن هست از طریق خطوط ریلی، برای مثال خط آهن خواف به هرات میتواند برای ترانزیت کالا در کریدورهای شرقی ـ غربی و شمالی ـ جنوبی بارهای ترانزیتی را از حوزه کشورهای CIS یا کشورهای مستقل مشترک المنافع به خلیجفارس و از طریق ترکیه به سمت اروپا ترانزیت بکند. نمونه آن خط آهن خواف و هرات هست که تکمیل کننده بخشی از اتصال تمام ریلی چین به قزاقستان، به چین، به تاجیکستان از طرق کشور افغانستان است که در این خصوص همه این حوزه آسیای میانه را از طریق افغانستان این حوزه ریلی تقریباً به آبهای آزاد از طریق خلیجفارس وصل میکند.
لذا از طریق میانگذر عرض کشور وصل میکند به کشورهای ترکیه، عراق و سوریه و از طریق آبهای آزاد هم به سمت اروپا و به سمت سایر بلاد جهان ارتباط را تقریباً برقرار میکند. یک خصوصیت دیگری که در این حوزه و این توافقنامه بین کشور ما و کشور افغانستان از اهمیت ویژهای برخوردار است این است که توسعه تعاملات ریلی بین ما و بین افغانستان و بین بنادر کشور ما هست در واقع ظرفیت بخصوصی از این حیث در کشور ما هست که کشور افغانستان را از طریق این خطوط ریلی به حوزه آبهای آزاد وصل میکند لذا بهرهبرداری از شبکه ریلی از جمله افتتاح راهآهن خواف ـ هرات که نقش مؤثری در توسعه ترانزیت و افزایش بهرهوری جنوب کشور دارد، بنادر جنوب کشور ما را بخصوص در چابهار به وجود میآورد ما میتوانیم بخش اعظمی از حوزه ترانزیت کالایی را از کشورهای آسیای میانه و از کشورهای متقابل اروپا و تقریباً از حوزه غرب کشور از طریق بنادر به سمت کشورهای آسیای میانه مبادله بکنیم و از این گذر عبور بکند.
بندر چابهار قابلیت تسهیلگری تجارت را دارد در واقع یک امر تسهیلگری از حیث بنادر در این خصوص اتفاق میافتد، لذا بهرهگیری از توسعه تعاملات ریلی در مبادلات کالا و حمل و نقل مسافر نظر به اینکه آثار مثبت آن در تقویت روابط اقتصادی، در تقویت روابط تجاری با توجه به اینکه در این حوزه و در این کریدور ما تقریباً تسهیلگر صادرات هستیم اهمیت این توافقنامه را برای کشور ما صد چندان میکند، ضمن اینکه اگر این حوزه تقویت بشود و انشاءالله شما با یک رأی بالایی به این توافقنامه این را مصوب خواهید کرد، لذا باعث خواهد شود که با توجه به گردش کالایی و مسافری بین این کشورهای منطقه ما به عنوان یک هاب در این حوزه عمل بکنیم، ضمن اینکه اگر این برقرار بشود و توسعه حوزه مرزهای ریلی ما اتفاق بیفتد از حیث ساختار امنیتی هم برای این حوزه ارمغانی خواهد داشت.
لذا خواهشم این است که به این توافقنامه با توجه به اینکه مجموعه سیاستهای کلی نظام در حوزه حمل و نقل کشور اتفاق افتاده است شما همراهی بکنید ضمن اینکه مواد (8) و (10) این توافقنامه هم تقریباً شرایط را به گونهای رقم زده است که در اینجا تقریباً آسیبی به حوزههای سایر بخشها نمیرسد ضمن حفظ استقلال شرایط قوانینی ما در کشور و کشور متقابل که ما تقریباً طبق این توافقنامه ضمن اینکه به شرایط قوانین داخلی هم دیگر تعارض نمیکنیم ظرفیتی را هم برای بخش خصوصی و حوزه ریلی کشور ایجاد خواهیم کرد. عزیزان توجه ویژهای داشته باشند انشاءالله با یک رأی بالایی به این توافقنامه باعث بشوند که از این حوزه، تسهیلگری در امر اهداف این توافقنامه اتفاق بیفتد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

عبدالرضا مصري
تشکر میکنم از سخنگوی محترم کمیسیون ادامه این بحث با اجازه مخالفین و موافقین محترم چون طولانی میشود، به فردا موکول میشود. بیانیه را عنایت بفرمایید و بعد هم عزیزانی که تذکر شفاهی دارند.
13
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در آغاز اجلاسیه دوم مجلس یازدهم

علي کريمي فيروزجائي
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در آغاز اجلاسیه دوم مجلس یازدهم و توصیفات ویژه ایشان از عملکرد یکساله مجلس با عناوینی همچون «پرتلاش و کارآمد» بار ما را در مجلس انقلابی سنگینتر کرد. چه توفیقی بالاتر از اینکه بعد از یکسال تلاش برای حل مشکلات مردم در مجلس شورای اسلامی و با وجود همه تخریبها و برخی نقاط ضعف، مفتخر به مدال با ارزش کارآمدی از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی باشیم.
ضمن تقدیر و تشکر از این بیانات سراسر هدایت و تذکرات دلسوزانه و پدرانه با ایشان و ملت شریف ایران عهد میبندیم که در اجرای فرامین و تذکرات رهبر معظم انقلاب اسلامی چه آن دسته از نکاتی که به حوزه رفتارهای فردی نمایندگان مربوط میشود و چه آن دسته از نکات آسیبشناسانه ایشان که به عملکرد مجلس مربوط است همه توان و تلاش خود را به کار گیریم و انشاءالله بار سنگین مسئولیت در مجلس را با قوانین مؤثر و کارآمد و نیز نظارتهای دقیق و اثرگذار به انجام برسانیم. همچنین عهد میبندیم که در اجرای توصیه مهم ایشان مبنی بر اینکه حضور در میدان را و حضور در کنار مردم را ترک نکنید همیشه در کنار مردم به عنوان ولی نعمتان انقلاب اسلامی بمانیم و برای حل مشکلات مردم از هیچ تلاشی فروگذار نکنیم، انشاءالله.
این بیانیه به امضای (260) نفر از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی رسیده است. همکارانی که بیانیه را امضا نکردند تشریف بیاورند اینجا برای امضای بیانیه.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: علی آذری، منصور آرامی، رضا آریانپور، احد آزادیخواه، محمد آشوریتازیانی، محمدحسن آصفری، حبیب آقاجری، مرتضی آقاطهرانی، سیدمصطفی آقامیرسلیم، یحیی ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، اکبر احمدپور، محمدرضا احمدی، موسی احمدی، محمود احمدیبیغش، اسفندیار اختیاریکسنویهیزد، احسان ارکانی، سلمان اسحاقی، مهدی اسماعیلی، ذبیحالله اعظمیساردوئی، احمد امیرآبادیفراهانی، حسین امامی راد، مجید انصاری، شارلی انویهتکیه، پرویز اوسطی، عبدالجلال ایری، روحاله ایزدخواه، علی بابائیکارنامی، علیاصغر باقرزاده، مهدی باقری، صدیف بدری، علیاکبر بسطامی، فرهاد بشیری، خلیل بهروزیفر، هادی بیگینژاد، مجتبی بخشیپور، علیرضا پاکفطرت، سیدمحمد پاکمهر، نصراله پژمانفر، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، محسن پیرهادی، سیدرضا تقوی، رضا تقیپورانوری، مجتبی توانگر، امیرقلی جعفریبروجنی، وحید جلالزاده، حسین جلالی، عبدالکریم جمیری، عباس جهانگیرزاده، محمدصالح جوکار، حسین حاتمی، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، رضا حاجیپور، انور حبیبزادهبوکانی، شهباز حسنپوربیگلری، محمدحسین حسینزادهبحرینی، اماناله حسینپور، کمال حسینپور، حسین حسینزاده، اسماعیل حسینزهی، سیدالبرز حسینی، سیدشمسالدین حسینی، سیدکریم حسینی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، حسین حقوردی، سیدمرتضی خاتمی، سیدمسعود خاتمی، محمد خدابخشی، حسین خسرویاسفزار، علی خضریان، عبدالناصر درخشان، محمدرضا دشتیاردکانی، سیدکاظم دلخوشاباتری، الهویردی دهقانی، سیدسلمان ذاکر، مجتبی ذوالنوری، حسین رئیسی، احمد راستینههفشجانی، رجب رحمانی، بهزاد رحیمی، حسن رزمیانمقدم، سیداحمد رسولینژاد، جلال رشیدیکوچی، محمد رشیدی، ابراهیم رضائی، مصطفی رضاحسینیقطبآبادی، مجتبی رضاخواه، یعقوب رضازاده، غلامحسین رضوانی، عبدالحسین روحالامینینجفآبادی، مهدی روشنفکر، حسین رجایی، محمدمهدی زاهدی، آرش زرهتنلهونی، علیرضا زندیان، سیدجواد ساداتینژاد، همایون سامهیحنجفآبادی، محمد سبزی، کیومرث سرمدیواله، مهدی سعادتیبیشهسری، معینالدین سعیدی، اصغر سلیمی، رمضانعلی سنگدوینی، لطفاله سیاهکلی، اقبال شاکری، آرا شاوردیان، حسن شجاعیعلیآبادی، غلامرضا شریعتیاندراتی، مالک شریعتینیاسر، مهدی شریفیان، منصور شکرالهی، علیرضا شهبازی، محمدرضا صباغیانبافقی، سیدصادق طباطبائینژاد، مهدی طغیانی، فرهاد طهماسبی، محمود عباسزاده، روحاله عباسپور، فریدون عباسیدوانی، ابراهیم عزیزی (شیراز)، ابراهیم عزیزی (کرمانشاه)، محمدجواد عسکری، مهدی عسگری، محمد علیپور، کمال علیپورخنکداری، احمد علیرضابیگی، محسن علیزاده، علیاکبر علیزادهبرمی، ابوالفضل عموئی، علیاصغر عنابستانی، بهزاد علیزاده، علیرضا عباسی، موسی غضنفرآبادی، ملک فاضلی، محسن فتحی، رسول فرخیمیکال، ولیاله فرزانه، محمدحسین فرهنگی، احمدحسین فلاحی، حجتاله فیروزی، جعفر قادری، غلامحسین کرمی، علی کریمیفیروزجائی، جواد کریمیقدوسی، علیاکبر کریمی، محمد کعبعمیر، جبار کوچکینژادارمساداتی، مهرداد گودرزوندچگینی، حسین گودرزی، عباس گودرزی، فداحسین مالکی، روحاله متفکرآزاد، ابراهیم متینیان، بهروز محبینجمآبادی، محمدعلی محسنیبندپی، سیدمجتبی محفوظی، حسین محمدصالحیدارانی، پرویز محمدنژادقاضیمحله، صمداله محمدی، حسن محمدیاری، جلال محمودزاده، احمد مرادی، غلامرضا مرحباء، عبدالرضا مصری، محمدطلا مظلومیآبرزگه، محمدمهدی مفتح، عباس مقتدایی، سیدمحمد موحد، سیدعلی موسوی، سیدکاظم موسوی، سیدناصر موسویلارگانی، سیدمحمد مولوی، سیدمحمدرضا میرتاجالدینی، حسین میرزائی، سیدجلیل میرمحمدیمیبدی، الیاس نادران، احمد نادری، مجید ناصرینژاد، روحاله نجابت، مجید نصیرائی، علیرضا نظری، سیدغنی نظریخانقاه، محمدتقی نقدعلی، رحمتاله نوروزی، حسین نوشآبادی، حسن همتی، محمد وحیدی، علیرضا ورناصریقندعلی، مجتبی یوسفی، سیدعلی یزدیخواه و خانمها: الهام آزاد، زهره الهیان، هاجر چنارانی، فاطمه رحمانی، پروین صالحیمبارکه، سارا فلاحی، فاطمه قاسمپور، شیوا قاسمیپور، زهرهسادات لاجوردی، سمیه محمودی و فاطمه مقصودی).
14
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

عبدالرضا مصري
جلسه بعدی مجلس ساعت (7:45) دقیقه صبح روز دوشنبه دهم خردادماه 1400 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی خواهد بود. پایان جلسه را اعلام میکنم.