1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت ملت عزیز ایران و همچنین همکاران خودم، برادران و خواهران گرامی عرض سلام دارم. جلسه با حضور 231 نفر رسمی است، دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه یکصد و یکم روز سهشنبه هجدهم خرداد ماه 1400 هجریشمسی مطابق با بیست و هفتم شوال 1442 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد لایحه نظام رتبهبندی معلمان.
2 ـ گزارش شور دوم کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد طرح تقویت امنیت غذایی کشور و رفع موانع تولیدات کشاورزی.
3 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی.
4 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درخصوص طرح الحاق یک تبصره به قانون بیمه محصولات کشاورزی.
5 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درخصوص لایحه پروتکل حفاظت از تنوع زیستی الحاقی به کنوانسیون چارچوب حفاظت از محیطزیست دریایی دریای خزر.
6 ـ سؤالهای آقایان علیرضا ورناصری قندعلی نماینده محترم مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا (یک فقره) و جلال محمودزاده نماینده محترم مهاباد (یک فقره) از وزیر محترم نفت.
7 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد بررسی وضعیت صنعت استخراج رمزارزهای جهانروا و مبادلات داخلی آن در کشور.
8 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان ملی استاندارد ایران.
9 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درخصوص موارد اعلامی نقض اصول (77) و (125) قانون اساسی در موضوع سند (2030).
10 ـ انتخاب یک نفر از نمایندگان عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات جهت عضویت در هیأت سهنفره اجرای قانون اصلاح تبصره (4) ماده (95) قانون محاسبات عمومی کشور مصوبه (29) فروردین 1372.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آیاتی چند از کلامالله مجید.
(آیات 22 ـ 19 از سوره مبارکه «رعد» توسط قاری محترم آقای حسین فردی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
أَفَمَنْ یعْلَمُ أَنَّما أُنْزِلَ إِلَیک مِنْ رَبِّک الْحَقُّ کمَنْ هُوَ أَعْمى إِنَّما یتَذَکرُ أُولُوا الْأَلْبابِ * الَّذِینَ یوفُونَ بِعَهْدِ اللَّهِ وَ لا ینْقُضُونَ الْمِیثاقَ * وَ الَّذِینَ یصِلُونَ ما أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ یوصَلَ وَ یخْشَوْنَ رَبَّهُمْ وَ یخافُونَ سُوءَ الْحِسابِ * وَ الَّذِینَ صَبَرُوا ابْتِغاءَ وَجْهِ رَبِّهِمْ وَ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ أَنْفَقُوا مِمَّا رَزَقْناهُمْ سِرًّا وَ عَلانِیةً وَ یدْرَؤُنَ بِالْحَسَنَةِ السَّیئَةَ أُولئِک لَهُمْ عُقْبَى الدَّار *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از برادر عزیزمان جناب آقای فردی قاری محترم تقدیر و تشکر میکنم، ترجمه آیات را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«آنانی که حقانیت گفتههایی را درک میکنند که از طرف خدا فرستاده شده، آیا مثل کوردلهایی هستند که از درک حقایق عاجزند؟ تنها خردمندان روشندل به خود میآیند. همانان که به دینداری پایبندند و عهد نمیشکنند. رابطههایی را حفظ میکنند که خداوند دستور داده برقرار باشد، از او حساب میبرند و از سختی حساب و کتاب میترسند. برای جلب رضای خدا صبر و تحمل میکنند، نماز را با آدابش بهجا میآورند و از آنچه روزیشان کردهایم پنهان و آشکار در راه خدا هزینه میکنند و بالاخره بدی را با خوبی جبران میکنند. بله، عاقببخیری در انتظار آنها است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! با اجازه اسامی غایبین و متأخرین را قرائت میکنم. (رئیس ـ بفرمایید) خانم زهره الهیان و آقایان: روحاله ایزدخواه، اماناله حسینپور، مهدی سعادتی، ابوالفضل عموئی و محمدرضا مبلغی. آقای رئیس خیلی ممنون.

محمدباقر قاليباف
خواهش میکنم، خیلی ممنون.
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی درخصوص سالروز حمله تروریستی به مجلس شورای اسلامی و همچنین تسلیت درگذشت آقای سیدعلیاکبر محتشمیپور نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی

محمدباقر قاليباف
من لازم میدانم در آغاز جلسه یاد شهدای حمله تروریستی به مجلس شورای اسلامی را گرامی بداریم و ضمن محکوم کردن این حمله تروریستی، به خانوادههای معظم یکایک این شهدای عزیز عرض تبریک و تسلیت داشته باشیم و انشاءالله فردا هم به همین مناسبت مراسمی را در مجلس برای بزرگداشت این عزیزان داریم.
همچنین مطلع شدیم که جناب آقای سیدعلیاکبر محتشمیپور نماینده محترم مردم شریف تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس در دورههای سوم و ششم مجلس شورای اسلامی که از جانبازان انقلاب اسلامی هم بودند به رحمت ایزدی پیوستند. مصیبت وارده را به خانواده داغدار و معزز ایشان و همچنین مردم شریف تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس تسلیت عرض نموده و برای آن مرحوم طلب مغفرت و برای بازماندگان صبر و اجر از درگاه خداوند متعال مسئلت داریم.
4
طرح سؤال آقای علیرضا ورناصری قندعلی، نماینده مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا و تعداد دیگری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از آقای بیژن نامدارزنگنه وزیر نفت

محمدباقر قاليباف
دستور اول را قرائت بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
اولین دستور جلسه امروز گزارش کمیسیون انرژی درخصوص سؤال ملی برادر عزیزمان علیرضا ورناصری قندعلی و (13) نفر از نمایندگان محترم از وزیر محترم نفت است که از آقای شریعتی دعوت میکنیم به عنوان سخنگوی محترم کمیسیون انرژی گزارش کمیسیون را ارائه بدهند. آقای رشیدی! در خدمت شما هم هستیم.

مالک شريعتي نياسر
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم، با احترام بازگشت به نامه شماره (598918) مورخ 18/6/1399 گزارش کمیسیون انرژی درخصوص سؤال ملی آقای علیرضا ورناصری و (13) نفر از نمایندگان از وزیر محترم نفت به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون انرژی ـ فریدون عباسیدوانی
گزارش کمیسیون انرژی:
خلاصه سؤال: علت تأخیر در اجرای طرح ساماندهی گاز فلر، عدم مصرف بهینه سوخت، راهبرد انتقال گاز به عنوان اهرم سیاسی، عدم تخصیص عوارض آلایندگی به شهرداریها، عدم اجرای جامع طرح طبقهبندی مشاغل در صنعت نفت و ساماندهی امور مربوط به شرکت ملی گاز ایران چیست؟
نتیجه بررسی: در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی سؤال فوق در جلسه رسمی مورخ 5/8/1399 کمیسیون با حضور (19) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکنندگان و وزیر محترم نفت مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکنندگان از پاسخهای ارائهشده وزیر محترم نفت، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد. والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته

محمد رشيدي
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای ورناصری قندعلی! نماینده محترم مردم شریف مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا (15) دقیقه فرصت دارید که سؤال خودتان را حداکثر در دو نوبت مطرح بفرمایید، به سخنگاه تشریف بیاورید.

محمدباقر قاليباف
آقای رشیدی! اول وزیر صحبت میکنند.

محمد رشيدي
جناب آقای مهندس زنگنه وزیر محترم نفت به جایگاه تشریف بیاورید. (15) دقیقه فرصت دارید که حداکثر در دو نوبت پاسخگو به سؤال جناب آقای ورناصری نماینده محترم مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا باشید.

بیژن نامدارزنگنه
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم. صبح خانمها و آقایان بخیر. من ترجیح میدهم صحبتهایم را بعد از فرمایشات جناب آقای ورناصری داشته باشم.

عليرضا ورناصري قندعلي
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام به ملت بزرگ ایران و همکاران گرامی و نهایت قدردانی از یکایک کارکنان خدوم صنعت راهبردی نفت که علیرغم مشکلات، مطالبات و کاستیها، زحمات و عملکرد خود را در این صنعت بزرگ جهت سربلندی ایران اسلامی به خدمت جهادی آراستهاند.
جناب آقای مهندس زنگنه، وزیر محترم نفت! بیش از (20) سال از موضوع ساماندهی و جمعآوری گازهای فلر در وزارت نفت میگذرد. با توجه به ارزش بالای اقتصادی گازهای مشعل و منافعی که از جمعآوری آنها حاصل میشود و همچنین منافع غیرمستقیم این امر در کاهش آلودگیهای زیستمحیطی، بنا بود با هدف ممانعت از هدررفت ثروت ملی تا پایان برنامه ششم توسعه سوختن (90) درصد از گازهای مشعل کنترل شود.
با وجود متقاضی بخش خصوصی جهت این پروژهها در شرکتهای مختلف، براساس ماده (48) قانون برنامه ششم توسعه که میبایست با نرخ عادلانه به این بخش سپرده میشد، چرا کنترل و بهرهبرداری از گازهای فلر تکمیل نشده و پیشرفت فیزیکی مطلوبی ندارد و برای ممانعت از سوختن و هدر رفتن میلیونها مترمکعب از گازهایی که در حالت فلز هستند، چه پروژههایی تعریف شده است؟
حتماً اطلاع دارید در جهان سالانه بیش از (150) میلیارد مترمکعب گاز تحت عنوان سوزاندن گازهای مشعل به مواد آلاینده تبدیل میشود که براساس آمارهای بانک جهانی این رقم چیزی معادل یکسوم مصرف گاز کل اروپا است. از حجم گازهای آلاینده (75) درصد آن متعلق به ده کشور است که متأسفانه ایران هم جزئی از آنها محسوب میشود.
در سال 2020 ایران سومین کشور با بیشترین حجم فلرسوزی در جهان بود که سهم (3/9) درصدی از کل حجم فلرسوزی گاز جهان را به خود اختصاص داده است. البته از سال 2017 به بعد حجم فلرسوزی ایران با کاهش همراه شد و از (7/17) میلیارد مترمکعب در سال 2017 به (3/13) میلیارد مترمکعب در سال 2020 رسیده است.
من از همکاران عزیز در اتاق فرمان خواهش میکنم کلیپی که در این زمینه برای نگاه مردم شریف ایران و همچنین همکاران عزیزم تهیه شده است... در شهرستان مسجدسلیمان در اطراف شهر با فاصله بسیار کوتاهی شش چاه گازی وجود دارد که هر کدام (10) تا (13) میلیون مترمکعب گاز تولید میکنند. این گاز استثنائیترین مخزن گاز ترش دنیا است. این چاهها در فواصل نزدیک به هم و در فاصله نزدیک به شهر، (من خواهش میکنم همکاران محترم به اطلاعاتی که برای هر کدام از این چاهها ذکر شده است دقت کنند). در فاصله نزدیک به شهر هستند که علاوه بر آلایندگی و ضرورت جابهجایی سریع مناطق آلوده شهر، در مقابل حوادث غیرمترقبه هم بسیار خطرناک و ناایمن هستند.
شش حلقه چاه گاز فعال و سه حلقه چاه گازی غیرفعال که از مخزن مسجدسلیمان در منطقه توبوزون با تولید بالغ بر (70) میلیون فوت مکعب در روز، وظیفه انتقال گاز به واحد جذب آب پتروشیمی رازی در منطقه فوق را بر عهده دارد، در حال حاضر تولید روزانه با توجه به نیاز واحد پتروشیمی رازی، حدود (65) میلیون فوت مکعب در روز است.
میانگین تولید میعانات گازی از چاههای مذکور تا سال 97 حدود (100) بشکه در روز بوده که با توجه به عدم احراز شرایط ایمن جهت استحصال و بهرهوری و جابهجایی، موقتاً تولید نمیشود. خواهش میکنم به این قسمت از سؤال پاسخ بدهید تا به قسمتهای بعدی سؤال پرداخته شود، خیلی متشکرم.

محمد رشيدي
(10) دقیقه از فرصت شما باقیمانده است. جناب آقای مهندس زنگنه وزیر محترم نفت! برای پاسخگویی به سؤال جناب آقای ورناصری نماینده محترم مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا به سخنگاه تشریف بیاورید.

بیژن نامدارزنگنه
بسم الله الرحمن الرحیم
از جناب آقای ورناصری خیلی متشکرم که سؤالات مهمی را مطرح کردند و واقعاً سؤالهای ملی است. البته این بحث گازهای ژوراسیک مسجدسلیمان جزء سؤال نبود، ولی مسأله منطقهشان است.
خانمها، آقایان و ملت عزیز ایران! گازهای فلر یا گازهایی که به مشعل میرود، موضوعی است که بیش از (60) سال است مطرح است و لازم است که توجه شود اجرای این مسأله، مسأله پیچیده، دشوار و پرهزینهای است و مجلس شورای اسلامی هم به این مسأله توجه داشته، از جمله آخرین بار در ماده (48) قانون برنامه ششم تصویب کرد که گازهای مشعل به قیمت عادلانه واگذار شود.
ما در اجرای این قانون یک مزایده گذاشتیم، قیمتی که ما برای پایه مزایده گذاشتیم را دوستان دقت کنند، برای هر مترمکعب بین نیم سنت تا دو سنت بود. یعنی تقریباً آن موقع رایگان بود. ولی تعداد کسانی که مراجعه کردند کم بود، بر این اساس قراردادهایی منعقد شد، برای گازهای همراه کلاستر پارسی و مارون (3) حدود (5/0) میلیون مترمکعب قرارداد امضا شد و راهاندازی شد. تأسیسات جمعآوری چند مورد دیگر هم به ظرفیت (7/1) میلیون مترمکعب، کلاً مقادیر بسیار کم بود.
دلیل آن هم این است، من خدمت خانمها و آقایان عرض میکنم، برای اینکه از گازهای مشعل استفاده شود، آقای ورناصری بچه منطقه نفتی هستند خودشان اینها را میدانند، چون هر کدام از بچههای مسجدسلیمان و آبادان خودشان ذاتاً یک متخصص نفت هستند. ببینید! برای اینها باید یک واحدها و کارخانههایی به نام NGL یا یک نوع پالایشگاه گازی احداث شود. در این پالایشگاه یا NGLگازی که میآید و از چاههای مختلف جمعآوری میشود، شیرینسازی و تفکیک میشود، یعنی گاز طبیعی آن جدا میشود، اتان آن جدا میشود، گاز مایع آن جدا میشود، سنگینها جدا میشوند، هر کدام به یک مصرف میرسند و این سرمایهگذاری سنگینی دارد.
ما در این سالهایی که بودیم یک تغییر در سیاست دولت دادیم و آن این بود، تا سال 93 NGL ها فقط توسط دولت اجرا میشد، ما واحدهای NGL را توسط بخش خصوصی هم اجازه دادیم که اجرا شود و در واقع ما با اقداماتی که انجام دادیم برای تمام گازهای مشعل نه تنها خوزستان، بلکه فلات قاره و منطقه نفت مرکزی هم تعیین تکلیف کردیم. طرحها به ترتیبی که من عرض خواهم کرد همه در دست اجرا است. بله، آن فرمایشی که ایشان کردند (90) درصدی که تا آخر برنامه ششم است، بیش از (90) درصد ما تا آخر سال 1401 انشاءالله به جمعآوری اینها خواهیم رسید و فقط یک کار میماند که آن هم گازهای مشعل منطقه مسجدسلیمان است که خودشان هم میدانند آنها را به پتروپالایش بختیاری تخصیص دادیم که آنجا یک پتروپالایش بزنند، ما آن گازها را جای دیگری نبردیم، چون گفتیم اگر ببریم یک خیری را از مردم مسجدسلیمان که میتواند یک پتروشیمی بزرگی در آنجا احداث شود سلب کردیم.
مهمترین کاری که ما در زمینه گازهای مشعل کردیم احداث پالایشگاه گاز بیدبلند خلیجفارس در بهبهان بود. (3) میلیارد سرمایهگذاری در این شده، (56) میلیون مترمکعب ورودی آن است و (4/3) میلیون تن (خانمها و آقایان دقت کنند!) (4/3) میلیون تن خوراک برای پتروشیمیها تأمین میکند. این کار سال گذشته افتتاح شد.
طرح بعدی ما جمعآوری گازهای مشعل در شرق کارون است که اینها به دو جا میرود. بخشی از آن به پتروشیمی پالایشگاه گاز بیدبلند میرود و بخشی از آن به پالایشگاه گاز مارون میرود. اینها هم هر دو در دست اجرا است، قراردادهای آن سال 97 منعقد شده، (5/17) میلیون مترمکعب گاز در شرق کارون جمعآوری میشود. ما دیگر در شرق کارون هیچ گازی نخواهیم داشت که بسوزد، جز همان مسجد سلیمان که عرض کردم و اینها به این مناطقی میرود که گفتم. اینها هم انشاءالله تا 1401 به نتیجه خواهد رسید.
طرح دیگر NGL (3200) در غرب کارون است. آن قبلی که من خدمتتان گفتم یک سرمایهگذاری نزدیک به (2) میلیارد دلار است، آن گازهای شرق کارون را عرض میکنم. این یک طرح دیگر برای غرب کارون است، برای طرح کامل این نزدیک (4/1) میلیارد دلار هزینه میشود، فاز اول آن انشاءالله باید امسال به بهرهبرداری برسد و (8/1) میلیون تن خوراک را برای واحدهای پتروشیمی بندرامام میبرد، (6/9) میلیون مترمکعب گاز هم به شبکه میدهد.
طرح دیگر NGL (3100) در منطقه دهلران است که سرمایهگذاری این طرح هم (890) میلیون دلار است که توسط صندوق بازنشستگی نفت انجام میشود. هیچکدام از اینها دولتی نیستند و پیشرفت این الان (50) درصد است و انشاءالله در 1401 به بهرهبرداری میرسد. یک پتروشیمی هم در زیر دست آن با ظرفیت (900) هزار تن دارد احداث میشود.
طرحهای دیگر ما جمعآوری گازهای مشعل در منطقه پارسجنوبی است و طرح دیگر NGL خارک و جمعآوری گازهای منطقه خارک است. پالایشگاه هنگام هم که گازهای منطقه قشم را جمعآوری میکند اجرا شده و در دست بهرهبرداری است.
این مهم است که من عرض کنم دولت در این زمینه قدم بزرگی را برداشته و کار بزرگی شده که همه قراردادها مشخص است، در دست اجرا است، فعال هستند و انشاءالله حداکثر تا 1401 به اتمام خواهد رسید و به آن چیزی که ایشان منظورشان بود خواهیم رسید. البته گازهای ژوراسیک مسجدسلیمان را که ایشان به آن اشاره فرمودند، آن گازهای بسیار ترشی است که گفتند، البته مقدار آن را فرمودند هر چاهی (13) میلیون مترمکعب، فکر میکنم سبق لسان بود، (13) میلیون فوت مکعب است. بله، این کارها مسائل ایمنی هم دارد که باید مراعات شود و الان هم تلاش ما بر همین بوده و در خدمتشان هستیم.
سؤالات دیگری هم که ایشان داشتند، چون دیگر فرصت نیست که من بنشینم ایشان دوباره سؤالاتشان را مطرح کنند و من جواب بدهم، با اجازه من بگویم. در مورد صادرات گاز فرمودند، من اینجا از فرصت استفاده کنم.
دوستان! صادرات گاز، اولاً صادرات گاز ما در این دولت نزدیک به دو برابر شده است. اما اگر ما بخواهیم صادرات گاز اضافی داشته باشیم، من خدمت شما بگویم هیچ راهی به جز بهینهسازی مصرف نداریم. ما الان برای نگهداشت تولیدمان از پارسجنوبی و میدانهای دیگر به نزدیک (50) میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز داریم و این نگهداشت است، اگر میخواهیم اضافه کنیم باز هم باید سرمایهگذاری کنیم. ما باید سرمایهگذاری کنیم، ضمن اینکه من بگویم صادرات گاز هم دوباره نوعی خامفروشی است و ترجیح ما در مصرف گاز، تخصیص گاز به پتروشیمی و صنایع داخلی انرژیبر است که در اینجا ارزش افزوده بیشتری ایجاد کنند. اما صادرات گاز هم باید انجام شود. این فقط مسأله وزارت نفت نیست، ابعاد مختلف سیاسی دارد که باید همه آن را با همدیگر در نظر گرفت. من به بهینهسازی مصرف انرژی تأکید میکنم که یکی از سؤالات دیگر ایشان هم هست که به درستی مطرح کردند.
بله، بهینهسازی یک مسأله مهمی است، من اینجا لازم است عرض کنم مجلس یک قانون مترقی تصویب کرد به نام «ماده (12) قانون رفع موانع تولید»، این برای بهینهسازی یک انقلاب بود که مجلس کرد. ولی متأسفانه در سالهای بعد هر سال در بودجه در قالب تبصره (14) از بین رفت. یعنی آن قانون عملاً بیخاصیت شد، آن قانون میتوانست یک تحولی ایجاد کند.
ما بزرگترین قسمتی که باید در آن برای بهینهسازی کار کنیم نیروگاهها هستند. من این را اینجا عرض کنم، با سوختی که ما الان به نیروگاهها میدهیم به راحتی نیروگاهها اگر راندمان حرارتیشان را بالا ببرند، (5/1) برابر تولید انرژی برقی که دارد انجام میشود، میشود از همین گاز استفاده کرد و انجام داد و ما به گاز جدید احتیاج نداشته باشیم. ولی وقتی قیمت گاز برای نیروگاهها تقریباً صفر است، چرا باید سرمایهگذاری کنند؟ آن طرف هم قیمت برق قیمت نامناسبی است.
ما الان نزدیک به (35) میلیارد دلار در سال فقط داریم یارانه گاز به مردم میدهیم. این رقم خیلی بزرگی است و فعلاً هم نمیتوانیم تغییری در این بدهیم. بهینهسازی به هر حال یک امر واجبی است که حتماً باید انجام داد.
ما دو تا سند تهیه کردیم، یکی برای سند تراز مصرف تولید گاز است که اساس آن برای افق 1420 در بهینهسازی است، یکی هم تراز سوخت حمل و نقل است که اساس آن هم بر بهینهسازی است. هر دوی اینها به تصویب شورای عالی انرژی هم رسیده است و اینها جزء ریلگذاریها برای دولت آینده است که ما تقدیم خواهیم کرد.
اما در مورد پرداخت عوارض آلایندگی هم ایشان سؤال فرموده بودند که میخواهم بگویم ما برای عوارض آلایندگی بدهی نداریم. دستگاههای مالیاتی یک اختلافی داشتند که میگفتند شما باید بر مبنای ارزش تولید نفت پول را بدهید، آن درصد را برای عوارض آلایندگی بدهید. این اختلاف بود، اصلاً این از بودجه شرکتهای ما بالاتر میرفت. بعد دولت تصویب کرد که این باید بر مبنای ارزش خدماتی که این شرکتها میدهند باشد و شورای عالی مالیاتی هم قبول کردند و ما دیگر بدهی از این بابت نداریم.
یک بحثی هم درباره طرح طبقهبندی مشاغل کردند. ما این طرح را برای اولینبار رفتیم با زحمات زیاد و با همکاری وزارت تعاون به تصویب رساندیم و دارد اجرا میشود. اگر گیری هم باشد باز اشکالات آن را رفع میکنیم.
یک مطلبی هم در مورد طرح اساسنامه گاز گفتند که آن در خود کمیسیون انرژی است، هر طور مصلحت بدانند میتوانند تصمیمگیری کنند، به این دولت هم نمیرسد. من خیلی متشکرم از فرصتی که در اختیارم قرار گرفت و ایشان سؤالات پایهای مطرح کردند و این فرصتی شد که من بتوانم توضیحاتم را بدهم. درست است که سه دقیقه از وقت من مانده، ولی من دیگر نمیتوانم از این استفاده کنم، بیشتر هم وقت دوستان را نمیگیرم، خیلی متشکرم.

محمد رشيدي
متشکر. جناب آقای ورناصری نماینده محترم مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا! شش دقیقه از زمان شما باقی مانده، بفرمایید.

عليرضا ورناصري قندعلي
خیلی متشکرم. جناب آقای وزیر! از پاسخ به بخشی از سؤالاتی که بنده مطرح کردم خیلی ممنونم. اما یکی از مهمترین سؤالاتی که بیپاسخ ماند بحث مطالبات نیروی انسانی شاغل در وزارتخانه تحت مدیریت جنابعالی است. من از همکاران عزیزم خواهش میکنم اجازه بدهید آقای وزیر به سؤال گوش کنند. جناب آقای رئیس، جناب آقای قالیباف! لطفاً تذکر بدهید، این سؤال مهم است.

محمدباقر قاليباف

عليرضا ورناصري قندعلي
بخش دیگر سؤال بنده از آقای زنگنه، بحث مطالبات نیروی انسانی بود که براساس تبصره (3) ماده (29) برنامه ششم توسعه باید همسانسازی کارکنان (100) درصد انجام میگرفت که به صورت کامل محقق نشده و در بودجه 1400 طبق ابلاغ دستورالعمل (2608) رئیس سازمان اداری و استخدامی و رئیس سازمان برنامه و بودجه، پیشبینی و لحاظ شده است که حقوق کارکنان قراردادی باید (100) درصد با حقوق کارکنان پیمانی همسانسازی شود. چرا انجام نشده است؟ چرا این مطالبه و تکلیف قانونی همچنان معوق است؟
سؤال بعدی؛ دلیل تبعیت کارکنان قراردادی از قانون نفت، بایسته بود گروهبندی شغلی برای این کارکنان اجرا و فوقالعادهها مطابق مجموع مقررات اداری و استخدامی صنعت نفت پرداخت شود. عدم اجرای این مورد طی چند ماه اخیر چهار تجمع اعتراضی این کارکنان خدوم و ولایی را در پی داشت. همچنین برای (106) هزار نیروی پیمانکاری، طرح طبقهبندی مشاغل اجرا شد، اما برای (34) هزار کارمند قراردادی گروهبندی شغلی ایجاد نشده است که باعث گلایههای این عزیزان شده است.
آقای وزیر، جناب آقای زنگنه! چرا این همه مطالبات که تکلیف قانونی شما بوده رها شده است؟ متأسفم که فرصت زیادی نیست برای اینکه مطالبات دیگری در همین زمینه مطرح کنم. خواهش میکنم سرگردانی این نیروهای عزیز و خدوم را با اجرای قانون به اتمام برسانید، خیلی متشکرم.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. جناب آقای ورناصری! به هر حال جنابعالی از توضیحات وزیر محترم قانع هستید یا خیر؟

عليرضا ورناصري قندعلي
ببینید آقای دکتر! آن قسمت اول قابل بررسی است. اما این بحث مطالبات نیروی انسانی موضوعی است که من انتظار داشتم، البته آقای وزیر وقت هم دارند، سه دقیقه وقت دارند به این سؤالات پاسخ بدهند.

محمدباقر قاليباف
دیگر آییننامه اجازه دومرتبه برگشتن ایشان را برای سه دقیقه نمیدهد.

عليرضا ورناصري قندعلي
اگر اجازه نمیدهد پس من با اجازه جنابعالی اگر اجازه بفرمایید میخواهم هم برای موضوعات فنی مربوط به آن سؤالهای قبلی و هم این موضوع هیأت مشترکی از وزارت نفت، سازمان پدافند غیرعامل و کمیسیون انرژی این مسائل را در میدان بررسی کنند. منوط به این موضوع است.

محمدباقر قاليباف
اشکالی ندارد، آن بحث مربوط به مشعلها چون آنجا در معیت خود شما بازدید کردیم، انصافاً در این بخش تلاشهای خوبی شده است. حالا در حوزه منابع انسانی هم اگر پیشنهاد خودتان است، آقای وزیر هم این موضوع را تقبل داشته باشند، یک کمک و پیگیری مشترک کنیم و سؤال بعدی را مطرح کنیم.

عليرضا ورناصري قندعلي
عرض کردم، آقای دکتر قالیباف! اگر زحمت بکشید واقعاً مسائل مربوط به آلایندگیها خصوصاً در مسجدسلیمان که خود جناب آقای وزیر هم بر آن صحه گذاشت، مسائلی هستند که اگر رعایت نشوند در آینده با فاجعه مواجه خواهیم شد. خواهش من این است که بررسی میدانی صورت بگیرد، هم سازمان پدافند غیرعامل و هم وزارت نفت و هم کمیسیون.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، آقای وزیر هم اشاره کردند که حتماً این کار را پیگیری میکنند، خیلی ممنون.
5
طرح سؤال آقایان: جلال محمودزاده، نماینده مهاباد و کمال حسینپور، نماینده پیرانشهر و سردشت از آقای بیژن نامدارزنگنه وزیر نفت

محمدباقر قاليباف

حسينعلي حاجي دليگاني
دستور بعدی گزارش کمیسیون انرژی درخصوص سؤال ملی آقایان جلال محمودزاده و کمال حسینپور از وزیر محترم نفت است که از برادر عزیزمان آقای شریعتی دعوت میکنیم که گزارش کمیسیون را قرائت بفرمایند.

مالک شريعتي نياسر
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران محترم و ملت شریف ایران سلام مجدد عرض میکنم. سالروز حادثه تروریستی حمله به مجلس شورای اسلامی را هم گرامی میداریم و انشاءالله شهدا را شفیع خودمان خواهیم دید.
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم،
با احترام بازگشت به نامه شماره (655202) مورخ 25/6/1399 گزارش کمیسیون انرژی درخصوص سؤال ملی آقایان جلال محمودزاده و کمال حسینپور از وزیر محترم نفت به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون انرژی ـ فریدون عباسیدوانی
گزارش کمیسیون انرژی:
خلاصه سؤال: علت کمبود گاز مایع در سطح کشور علیالخصوص در روستاهای فاقد پروژههای گازرسانی چیست؟
نتیجه بررسی: در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی سؤال فوق در جلسه رسمی مورخ 5/8/1399 با حضور (19) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون انرژی، نماینده محترم سؤالکنندگان و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکنندگان از پاسخهای ارائهشده وزیر محترم نفت، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد. والسلام علیکم و رحمه الله

محمد رشيدي
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای مهندس بیژن نامدارزنگنه وزیر محترم نفت! شما (15) دقیقه فرصت دارید که به سؤال جناب آقای مهندس جلال محمودزاده نماینده محترم مردم شریف مهاباد پاسخ بدهید. به سخنگاه تشریف بیاورید.

بیژن نامدارزنگنه
بسم الله الرحمن الرحیم
من طبق روالم ترجیح میدهم بعد از فرمایشات جناب آقای محمودزاده صحبت کنم.

محمد رشيدي
جناب آقای محمودزاده نماینده محترم مردم شریف مهاباد! (15) دقیقه فرصت دارید که سؤال خودتان را از جناب آقای مهندس زنگنه وزیر محترم نفت مطرح بفرمایید.

جلال محمودزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و احترام خدمت همکاران محترم و مردم شریف ایران و تشکر از جناب آقای مهندس زنگنه وزیر محترم. همچنان که سخنگوی محترم کمیسیون مطرح فرمودند، سؤال اینجانب در رابطه با دلایل کمبود گاز مایع یا LPG و نفت سفید در سطح کشور علیالخصوص در سطح روستاها و مناطق محروم بود.
جناب آقای زنگنه، همکاران محترم! استحضار دارید که انرژی به عنوان یکی از مهمترین ارکان هر فعالیت اقتصادی از جایگاه ویژهای در توسعه برخوردار است. نفت و گاز مهمترین حاملهای انرژی موجود در سبد جهانی است. براساس آخرین آمارهای رسمی، ایران با دارا بودن بیش از (34) تریلیون مترمکعب حدود (8) درصد از کل ذخایر دنیا را در حوزه گاز به خود اختصاص میدهد و به عنوان بزرگترین دارنده ذخایر گازی جهان شناخته میشود.
وجود چنین ذخایر عظیمی در ایران نیاز به سیاستگذاری دقیق در زمینه تولید، انتقال، ذخیرهسازی و توزیع عادلانه در سراسر کشور دارد. علیرغم غفلتهای انجامشده توسط وزارت نفت در زمینه برداشت از میادین مشترک علیالخصوص در دریای خزر یا کاسپین که بیش از (2) تریلیون فوت مکعب گاز و (5/2) میلیارد بشکه نفت در این حوزه است و تقریباً در زمان وزارت جناب آقای زنگنه برداشت از این میادین دارد خیلی به کندی صورت میگیرد. اما با داشتن این توانمندیها و با دارا بودن ذخایر عظیم گاز و نفت و همچنین نفت سفید و نفتگاز، چرا باید مردم ما در شهرها و روستاها برای دریافت گاز مایع، نفتگاز و نفت سفید در صفهای طولانی انتظار بکشند؟
جناب آقای زنگنه! چه کسی جوابگوی این بیمدیریتی و بیبرنامگی است؟ آیا تولید کم داریم؟ آیا ذخیره کافی نداریم؟ همه اینها را داریم اما مردم استانها و روستاهای محروم کشور باید در صف سوخت گاز مایع بایستند.
همکاران محترم! استحضار دارید زمانی که وزارت نفت و شرکت گاز در گازرسانی به روستاها و استانهای محروم کمکاری میکنند، مردم مجبور هستند که از نفت سفید و گاز مایع استفاده کنند. اما وزارت نفت نه تنها اهمیتی به گازرسانی به این مناطق نمیدهد، بلکه در تأمین حداقل سوخت گاز مایع آنها هم کوتاهی میکند.
آقای وزیر و مجموعه وزارت نفت نیک میدانند که گازرسانی به روستاها و مناطق کشور نه تنها باعث صرفهجویی در مصرف سوختهای فسیلی میشود، بلکه باعث کاهش مصرف گاز مایع یا LPG خواهد شد. همچنین از مهاجرت مردم روستاها به شهرها جلوگیری میکند، با گازرسانی به روستاها میتوان از آلودگی زیستمحیطی و تخریب جنگلها و مراتع هم جلوگیری کرد. استفاده از سوخت پاک و ارزان به اقتصاد خانوار کمک میکند و راه توسعه پایدار را هموار میکند.
اما علیرغم همه این موارد مفیدی که گازرسانی به روستاها به دنبال دارد، وزارت نفت در ایجاد این امر مهم متأسفانه سهلانگاری میکند. چرا باید مردم خوب و نجیب سیستان و بلوچستان، هرمزگان، خراسانجنوبی، کرمان، استان آذربایجانغربی و کردستان دارای کمترین برخورداری از گاز خانگی باشند و از طرفی در فصول سرما و گرما برای دریافت نفت سفید و گاز مایع و کپسول گاز در صفهای طولانی قرار بگیرند؟ این چه عدالتی است؟
جناب آقای زنگنه به عنوان متولی امر باید به این سؤالات جواب قانعکنندهای بدهد. علیرغم تولید سالیانه و چندین برابر نیاز داخلی گاز، چرا باید بیش از (8) الی (10) میلیون نفر از جمعیت کشور از شبکه گاز خانگی محروم باشند؟ چرا به اندازه کافی گاز LPG و CNG در اختیار مردم کشور نیست؟ چرا به اندازه کافی و نیاز سوخت گازوئیل و نفت سفید در اختیار کشاورزان و روستاییان قرار نمیگیرد؟ چرا جلوی واسطهها و دلالها گرفته نمیشود و به دلیل عدم نظارت بر نحوه توزیع گاز مایع و نفت سفید، گاهاً هر سیلندر گاز مایع حتی در شهرهای اطراف تهران به پنج برابر قیمت ارائه و خرید و فروش میشود؟ چرا در حال حاضر به دلیل کمکاری وزارت نفت در ایجاد جایگاههای CNG در کشور بیش از (1) میلیون خودرو به صورت غیراستاندارد از سوخت مایع استفاده میکنند؟ سامانه الکترونیکی عرضه گاز مایع یا همان سامانه صدف در کشور دارای مشکلات عدیدهای علیالخصوص در روستاهای فاقد اینترنت بوده و مردم را سرگردان نموده است. سالیانه بیش از (10) میلیون تن گاز مایع در کشور تولید میشود که بخش اندکی را برای مصرف مردم کشور و مناطق محروم در نظر میگیرید. مابقی (8) میلیون تن گاز تولیدی کجا میرود؟
جناب آقای زنگنه! جنابعالی در تاریخ بیست و ششم آذرماه سال 1398 در رابطه با کمبود گاز مایع در کشور و صفهای طولانی در این موضوع، مصاحبهای فرمودید که به زودی کمبود گاز مایع در کشور برطرف میشود. اما درست یک سال بعد نه تنها این موضوع حل نشد، بلکه مجدداً در آذرماه سال 1399 صفهای طولانی حتی بدتر از سال 98 برای دریافت گاز مایع در کشور تشکیل شد. اما گزارشات کارشناسان خبر از مسائل دیگری در وزارت نفت میدهد که تصمیمگیریها کاملاً برخلاف منافع ملی است.
جناب آقای زنگنه! لازم است به نمایندگان مردم و مردم شریف ایران توضیح دهید که دلیل مخالفت جنابعالی و مجموعه وزارت نفت با توزیع گاز مایع و CNG در داخل کشور چیست و چرا سعی میکنید به جای تأمین نیاز گاز داخل، بیشتر گرایش به صادرات گاز داشته باشید؟ چرا باید سالیانه بیش از (4) میلیون تن گاز مایع تولیدی کشور را در فلرها بسوزانید، یا در خط لوله گاز طبیعی تزریق کنید، اما از مردم کشور این سوخت و گاز مایع را دریغ میکنید؟
دلیل مخالفت وزارت نفت و جناب آقای زنگنه با طرح اتوگاز یا مصرف گاز مایع در خودروها که توسط مجلس محترم اخیراً به تصویب رسید چه بود؟ آیا مصرف گاز مایع به صورت قانونی برای سوخت خودروها و مصرف خانگی مردم بهتر است، یا سوزاندن و هدر دادن گاز تولیدی کشور؟
جواب این سؤالها را هم کارشناسان، دکترها و پژوهشکدههای مختلف و همچنین مراکز علمی این حوزه خوب میدانند. میانگین قیمت جهانی گاز مایع در شرایط غیرکرونایی (150) دلار کمتر از قیمت بنزین است. لذا از نظر اقتصادی و زیستمحیطی بسیار بهصرفهتر خواهد بود که مصرف گاز مایع خانگی و خودروها و CNG در کشور افزایش پیدا کند و در عوض در مصرف بنزین و نفتگاز صرفهجویی شود و به جای صادرات گاز، بنزین و نفتگاز را صادر کرد و درآمد بیشتری برای کشور به دست آورد.
اما چرا وزارت نفت با این رویه مخالف است و ترجیح میدهد علیرغم قیمت جهانی کمتر، گاز مایع را صادر کند؟ آیا دلیل آن این نیست که مطابق رویه (100) درصد درآمد حاصل از صادرات گاز به حساب وزارت نفت واریز میشود، اما در صورتی که گاز در داخل کشور مصرف شود فقط (5/14) درصد درآمد آن متعلق به وزارت نفت خواهد بود؟ وزارت نفت سالیانه از بابت صادرات گاز بیش از (47) هزار میلیارد تومان در بودجه کشور سهم مستقیم میبرد. اما وزارت نفت با توزیع گاز مایع و CNG در کشور از این درآمد محروم خواهد شد.
جناب آقای زنگنه! اگر اجازه بدهید که دولت یا بخش خصوصی در کشور اقدام به راهاندازی جایگاههای عرضه گاز مایع LPG و CNG نماید و در عوض در مصرف بنزین و نفتگاز صرفهجویی شود و سوختهای فسیلی را صادر کنید، با قیمت بالاتری که بنزین و نفتگاز در بازارهای جهانی دارند، هم صفهای طولانی گاز مایع و نفتگاز از بین میرود، هم سالیانه (20) هزار میلیارد تومان درآمدی بیشتری برای کشور خواهیم داشت.
اما درآمد شیرین (100) درصدی صادرات گاز برای وزارت نفت جلوی این حرکت سازنده در کشور را گرفته است که از همکاران خوبم در مجلس یازدهم درخواست دارم این روند را اصلاح کنند. هرچند نمایندگان محترم مجلس یازدهم در جریان بررسی لایحه بودجه سال 1400 با اصلاح بند الحاقی (2) تبصره (1) موافقت کردند، در این اصلاحیه مجلس وزارتخانههای نفت و کشور را موظف کرده است امکان احداث جایگاههای سوخت و زیرساختهای استفاده قانونمند از سوخت گاز مایع یا LPG در ناوگان حمل و نقل با اولویت ناوگان عمومی و حمل بار تا سقف (2) میلیون تن در سال را فراهم کنند. در این بند الحاقی مصوبه مجلس یازدهم سازمان برنامه و بودجه کشور موظف شده است به هر یک از خانوارهای ساکن مناطق فاقد لولهکشی گاز طبیعی به طور میانگین یارانهای معادل (33) کیلوگرم گاز مایع در هر ماه متناسب با بعد خانوار، فصول سرد و گرم سال و محل سکونت دائمی آنها در مناطق سردسیر و گرمسیر اختصاص دهد. یارانه هر کیلوگرم گاز مایع معادل نیم لیتر بنزین سهمیهای محاسبه و به حساب بانکی سرپرست خانوار واریز میشود.
بنابراین از جناب آقای زنگنه درخواست دارم اولاً آییننامه این قانون را سریعاً به تصویب هیأت محترم وزیران برسانند و از طرفی شفاف جواب این سؤالات را بدهند:
یک؛ چرا مخالف توسعه جایگاههای توزیع گاز مایع و CNG در کشور هستید؟ چرا روند گازرسانی به استانها و شهرهای محروم بسیار کند است و سقف سرانه انشعاب را تغییر نمیدهید؟ آیا بهتر نیست که به جای سوزاندن گاز تولیدی و صادرات با قیمت پایین، این نعمت خدادادی و انفال را در اختیار مردم کشور قرار دهید؟ آیا در شأن این مردم خوب و انقلابی است که در کشوری با این منابع خدادادی و سابقه تمدن در صف گاز مایع ساعتها و روزها دچار تحمل زحمت شوند؟ این سؤالاتی بود که ما از وزیر محترم داشتیم. بقیه مسائل را من بعد از فرمایشات آقای وزیر عرض میکنم.

محمد رشيدي
جناب آقای مهندس زنگنه! برای پاسخگویی به سؤال جناب آقای مهندس محمودزاده به سخنگاه تشریف بیاورید.

بیژن نامدارزنگنه
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر از جناب آقای محمودزاده که سؤال را مشروح مطرح فرمودند. من اول این نکته را عرض کنم که در دولتهای یازدهم و دوازدهم تعداد روستاهای بهرهمند از گاز تقریباً (5/2) برابر شده و از (14) هزار روستا به (35) هزار روستا رسیدیم و دوستان دقت کنند الان خوشبختانه بیش از (95) درصد جمعیت کشور تحت پوشش شبکههای گازرسانی قرار دارند. دو استان سیستان و بلوچستان و هرمزگان به دلایلی از متوسط عقب هستند و بقیه استانهای ما اگر کرمان و یکی از خراسانها و فارس را در نظر بگیریم، همه از نظر روستایی در وضعیتی هستند که تقریباً بالای (90) درصد گازرسانی شدهاند.
دوستان دقت بفرمایند! ما در این سالها (43) هزار میلیارد تومان برای گازرسانی روستایی و شهرهایی که گاز نداشتند هزینه کردیم و (40) هزار میلیارد تومان اضافه هم برای خطوط انتقال که بتوانند این گاز را برسانند خرج کردیم و به آذربایجانغربی هم در این مدت (2500) میلیارد تومان تخصیص داده شده است. در واقع الان پوشش گازرسانی کل خانوارهای شهری و روستایی آذربایجانغربی از (78) درصد در سال 92، الان به (93) درصد رسیده است. در شهرستان مهاباد هم پوشش گازرسانی از (37) درصد به (80) درصد رسیده است. در سردشت در سال 92 صفر بوده، الان به (34) رسید، این جزء عقبماندهترین جاها است و در پیرانشهر از (31) درصد در ابتدای سال 92 به (74) درصد رسیده و انشاءالله با روستاهایی که در دست است این عدد به (90) درصد خواهد رسید.
(در این هنگام آقای علی نیکزادثمرین «نایبرئیس اول» ریاست جلسه را بر عهده گرفتند)
پس دوستان دقت بفرمایند که در کشور ما حدود (5/4) میلیون نفر هستند که از نعمت شبکه گاز طبیعی استفاده نمیکنند. این عرایضی که من میگویم، همانطور که آقای محمودزاده هم به درستی اشاره کردند در قانون بودجه در بندی «ه» تبصره (1) یک حکم برای گاز مایع آوردهاند، اینها مورد قبول هم است.
ببینید! الان روزانه پالایشگاههای نفتی کشور نزدیک (7000) تن گاز مایع تولید میکنند که از این مقدار در سالهای 98 و 99 به ترتیب (5300) و (5500) تن در داخل توزیع شده است. اما دوستان ببینید! کل گاز مایعی که مردم و خانوارها مصرف میکنند با فرض اینکه ما به هر نفر، به هر نفر نه هر خانوار، در ماه دو کپسول (11) کیلویی بدهیم حدود (2000) تا (2200)، (2300) تن در روز میشود. اما دقت بفرمایید! ما داریم (5500) تن توزیع میکنیم، بقیه این کجا میرود که بعد هم مردم دوباره در صف میایستند؟ درست میگویند، ما خیلی جاها توزیع میکنیم، این (5000) تن متوسط است، ما در بعضی روزها که صف میشود به (6000) و (7000) هم میرسیم، بقیه این کجا میرود؟ از نظر ما با بررسی که کردیم همانطور که ایشان هم یک اشارهای فرمودند اینها بعد از افزایش قیمت بنزین عمدتاً در خودروهای بسیار فرسوده استفاده میشود، به روشهای غیرفنی و غیراستاندارد و خطرناک.
اولین کاری که ما باید میکردیم این بود که گاز مایع را به دست خانوارها برسانیم. یک سامانهای با کمک همه ایجاد کردیم. این سامانه هم میتوانست سهمیه بگیرد، یعنی مثلاً بگوییم (22) کیلو، دو تا کپسول، سه تا کپسول در آن ثبت کند بتواند دریافت کند، هم بتواند رقم مالی داشته باشد. مجلس امسال تصویب کرد که شما یارانه نقدی بدهید. همانطور که گفتم به هر کیلو (750) تومان یارانه بدهید و بعد هم گفتند بروید در جایگاههای استاندارد و برای اینکه خودروهای استاندارد بتوانند از گاز مایع استفاده کنند، این را هم کار کنید. این دو تا تکلیفی بود که در قانون بودجه آمد. ما هم آییننامهاش را با وزارت کشور نوشتیم و به دولت فرستادیم انشاءالله هر وقت تصویب شد وارد اجرا میشود.
ببینید! این مشکل مهمی است که وجود دارد که در واقع گاز مایع جای دیگری میرود، قاچاق نمیشود، به مصرفی که مردم دارند و مردم هم برای آن صف میکشند نمیرسد، اما این که فرمودند ما علاقه داریم به صادرات، بله، ما علاقه به صادرات داریم ولی گاز تولیدی پالایشگاههای داخلی عمدهاش مصرف داخلی میشود و همهاش هم اگر مصرف داخلی نشود صادرات هم بشود همه پول آن باز برای سازمان هدفمندی است، برای ما نیست، برای شرکت نفت و گاز و پالایشگاههای نفتی نیست.
این که گفتند چرا شما مخالف این هستید که در داخل توزیع بکنید؟ نه، ما مخالف نیستیم. ما وظیفهمان این است که نیاز داخل را تأمین بکنیم، آن نیازی که ما موظف به تأمین آن هستیم نیاز مردم است، خودروهای غیراستاندارد مشکلات دارند و همین مصوبه مجلس هم یکسری مشکلات دارد ولی خوب ما موظف به اجرای آن هستیم. از نظر ما در سبد سوخت اولویت با مصرف CNG است، چون CNG برای ما حداکثر در میآید (20)، (25) سنت در حالی که گاز مایع را بالای (35) سنت میتوانیم صادر بکنیم و ارزش دارد، پس CNG مصرفش در داخل بهتر است و برای ما مفیدتر است CNG مصرف بشود. اما مجلس آمده است این حکم را به ما کرده است ما حتماً میرویم در جهت اجرای آن عمل میکنیم.
لذا در مورد گازرسانی هم که گفتند روندش کند است روند کند نیست، اگر روند کند بود دیگر (95) درصد جمعیت تحت پوشش نبود. البته در بعضی از استانها کندیهایی بوده است که خود ایشان هم مراجعات داشتهاند، ما خدمت ایشان بودهایم. مکرر دنبال کردیم، بعضی از کارهایی که باید برای آذربایجان غربی بشود که الحمدلله البته من الان فهرست شهرهای آذربایجان غربی را دارم که اکثراً وضعشان از نظر پوشش خوب است و بهتر شده است. کلاً آذربایجان غربی (78) درصد پوشش دارید، بقیه استانها از نظر گازرسانی روستایی، استانهای دیگر ما متوسط (84) درصد و بعضیها هم به (90) درصد رسیدهاند. الان ما منابع گذاشتهایم برای اینها که کار کنند، دنبال کنند و سقف را هم تغییر دادیم. ما از اوایل امسال سقف سرانه را تغییر دادیم با تغییری که در نرخ ارز حاصل شد و حتی برای روستاهای مرزی بالا بردیم، روستاهای مناطق سردسیر و جنگلی همه اینها را تغییر دادیم، تا بالای (20) میلیون تومان هم ما سرانه را برای هر مشترک گذاشتهایم و طبق این عمل میکنیم و انشاءالله رضایت مردم و نمایندگانشان را این کارهای ما در بر داشته باشد، خیلی متشکرم.

محمد رشيدي
متشکر، جناب آقای مهندس محمودزاده! دو دقیقه از زمان حضرتعالی باقی مانده است، بفرمایید.

جلال محمودزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
تقدیر و تشکر میکنم از جواب جناب آقای وزیر. همچنان که جناب آقای زنگنه فرمودند، گازرسانی به روستاها در زمان مسئولیت ایشان دو و نیم برابر شده است، ما هم منکر تلاشهای ایشان و مجموعه شرکت گاز در مناطق نیستیم و میبینیم که تلاشهایی انجام شده است. اما در استانهای عقبمانده از توسعه گازرسانی مثل استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، آذربایجان غربی و خراسان این استانها در زمانهایی که قیمت کالا پایین بود و در زمانی که قیمت اجرای گازرسانی پایین بود کار آنچنانی در این استانها انجام نشده است. اما حالا که شرکت گاز در این استانها مشغول کار شده است، متأسفانه با افزایش قیمتها روبهرو است و این سرانهای که جناب آقای وزیر فرمودند که سرانه گازرسانی را ما افزایش دادهایم و علالخصوص در شهرهای مرزی این سرانه افزایش پیدا کرده است، ما این موضوع را رصد کردیم باز قبول داریم اما به این اندازهای که نرخ ارز تغییر کرده است و هزینههای گازرسانی به مناطق محروم افزایش پیدا کرده است، به این اندازه سرانه افزایش پیدا نکرده است و همین امر هم باعث شده است که این استانها از متوسط کشوری از نظر گازرسانی پایینتر قرار بگیرند و به همین دلیل مردم برای جبران این عدم گازرسانی مجبور هستند که از گاز مایع یا LPG استفاده بکنند که این هم عرض کردیم به خدمت عزیزان در صفهای طولانی باید منتظر این قضیه باشند.
بنابراین ما انتظارمان از وزارت محترم نفت این است که این قضیه را دنبال بکنند و گازرسانی را در این مناطق افزایش بدهند.

علي نيک زادثمرين
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت ملت بزرگ ایران و نمایندگان مردم شریف ایران در مجلس شورای اسلامی عرض سلام و ادب و احترام داریم. از برادر عزیزم جناب آقای محمودزاده هم متشکریم، جناب آقای محمودزاده! آیا سؤالتان را رأیگیری بکنیم؟ نظرتان چیست؟

جلال محمودزاده
آقای دکتر! با عنایت به اینکه آقای وزیر قول دادند که مناطق کمتر توسعهیافته از نظر گازرسانی را دنبال کنند برای توسعه گازرسانی، من از ایشان درخواست دارم که در این مدت باقیمانده اگر ایشان قول میدهند که به گازرسانی به مناطقی مثل آذربایجان غربی، سیستان و بلوچستان و هرمزگان و سایر استانها سرعت بدهند من سؤال را به رأی نمیگذارم.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر، جناب آقای مهندس زنگنه! وزیر محترم نفت، فرمایش جنابعالی و قول حضرتعالی را برادر و همکار عزیزمان آقای محمودزاده پذیرفتند. من هم خواهش میکنم شما عنایت داشته باشید انشاءالله زحمات شما و خدمات وزارت نفت در کشور بهخصوص مناطق محروم تکمیل بشود، خیلی متشکریم.
6
انتخاب آقای غلامحسین رضوانی به عنوان عضو در هیأت سه نفره اجرای قانون اصلاح تبصره (4) ماده (9) قانون محاسبات عمومی کشور مصوب 29/1/1372

علي نيک زادثمرين
برادرم جناب آقای حاجیدلیگانی! وارد دستور بشوید.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! قبل از اینکه وارد دستور بعدی بشویم، همکاران عزیز توجه داشته باشند که یک انتخابات داریم، انتخاب یک نفر از برادران علیرضا شهبازی و غلامحسین رضوانی هر دو از اعضای کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس جهت عضویت در هیأت سهنفره اجرای قانون محاسبات کشور موضوع تبصره (4) ماده (95) قانون مذکور، لذا از همه همکاران دعوت میکنیم که در مانیتوری که روبهرویشان قرار دارد گزینه چهارم انتخاب ناظرین، یکی از این عزیزان را انتخاب بفرمایند. مجدد اسامی را اعلام میکنم، برادران غلامحسین رضوانی و علیرضا شهبازی.
7
تصویب کلیات لایحه نظام رتبهبندی معلمان و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه (ثبت 441)

حسينعلي حاجي دليگاني
اما دستور بعدی، کلیات لایحه نظام رتبهبندی معلمان است که از سخنگوی محترم کمیسیون برادر عزیزمان آقای فلاحی دعوت میکنیم که گزارش کمیسیون آموزش را قرائت بفرمایند.

علي نيک زادثمرين

احمدحسين فلاحي
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام داریم خدمت همه همکاران عزیز و خصوصاً فرهنگیان که دهسال انتظار کشیدند تا نهایتاً لایحه رتبهبندی معلمان به مجلس رسید.
از سال 92 قرار بود که لایحه رتبهبندی به مجلس بیاید و این انتظار فرهنگیان عزیز برآورده بشود و نهایتاً در اسفندماه سال گذشته لایحه رتبهبندی به مجلس واصل شد. هرچند که این لایحه اشکالات فراوانی دارد و کمیسیون هم روی آن کار کرده است و منتظر هستیم که انشاءالله بعد از دوشوری بودن ایرادات و اشکالات این لایحه رتبهبندی حل بشود. با گروههای مختلف نشستهایی برگزار شده است، انشاءالله نظرات نمایندگان عزیز هم خواهیم گرفت و این انتظار طولانی را پاسخ بدهیم.
لایحه رتبهبندی میخواهد برای معلمان ارزش کمی و کیفی از لحاظ مادی و معنوی و شناخت جایگاه واقعی معلم را برگرداند که سالها مغفول مانده است. در راستای نظام سند تحول بنیادین در آموزش و پرورش یکی از الزاماتش لایحه رتبهبندی معلمان است. شما نمایندگان عزیز زحمت کشیدید در لایحه 1400 بودجه لایحه رتبهبندی را هم قرار دادید، انشاءالله بعد از این که این کار انجام گرفت امیدواریم که هرچه سریعتر بتوانیم این کار را انجام بدهیم. به خاطر این که لایحه مجدداً به دولت برنگردد کلیاتش در کمیسیون کار شد و تأیید شد. اولویتش در جلسه قبلی به تصویب رسید و امروز گزارش کمیسیون درخصوص کلیات است که خدمت شما عرض میکنم.
گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری به مجلس شورای اسلامی:
لایحه نظام رتبهبندی معلمان که جهت بررسی به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود با حضور مسئولان دستگاههای اجرایی ذیربط و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس مورد بحث و تبادلنظر قرار گرفت و در جلسه مورخ 26/2/1400 عیناً به تصویب رسید. اینک گزارش آن در اجرای ماده (143) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری ـ علیرضا منادیسفیدان
لایحه نظام رتبهبندی معلمان
ماده ۱ ـ به منظور استقرار نظام پرداختها براساس تخصص، شایستگیها و عملکرد رقابتی معلمان، توسعه مستمر و نظاممند صلاحیتهای عمومی، تخصصی، حرفهای و تربیتی و کیفیت عملکرد معلمان، تقویت انگیزه و رضایتمندی شغلی و ارتقای تعهد حرفهای معلمان و تقویت هویت حرفهای معلمان براساس سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و نقشه جامع علمی کشور، نظام رتبهبندی معلمان مطابق مواد این قانون تعیین و اجرا میشود.
ماده ۲ ـ در این قانون، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط بهکار میروند:
۱ ـ وزارت؛ منظور وزارت آموزش و پرورش.
۲ ـ معلمان؛ مشمولان طرح طبقهبندی مشاغل معلمان کشور، شامل آموزگار، دبیر، هنرآموز، مربی امور تربیتی، مشاور واحد آموزشی، مراقب سلامت، مدیر و معاون شاغل در واحدهای آموزشی و تربیتی که صرفاً در مشاغل مذکور در واحدهای آموزشی و تربیتی اشتغال به خدمت دارند.
۳ ـ شایستگی؛ صفات، ویژگیها و توانمندیهای مورد نیاز برای توفیق در شغل یا عملکرد برتر شامل دانش، نگرش و مهارت.
۴ ـ صلاحیت معلمی؛ مجموعهای از شایستگیهای ناظر بر جنبههای هویت فردی و حرفهای (اخلاق و تعهد حرفهای، دانش تخصصی، دانش و مهارتهای تربیتی) که معلم باید در جهت درک شایسته موقعیت خود و دیگران و عمل برای بهبود مستمر آن کسب کند و برآیند صلاحیتهای عمومی، تخصصی و حرفهای است.
۵ ـ صلاحیت عمومی (ویژگیهای رفتاری)؛ مجموعهای از شایستگیهای ناظر بر صفات و ویژگیهای شخصیتی فرد، شامل باورها، نگرشها، اعتقادات و رفتار مبتنی بر نظام ارزشی، فرهنگی و اخلاقی جامعه و نظام آموزش و پرورش کشور که زمینه را برای انجام کار متعهدانه آماده و پایبندی فرد را به ارزشها، قوانین و مقررات آشکار میسازد. این دسته از صلاحیتها مستقل از صلاحیتهای عمومی بدو خدمت است و در طول خدمت مشمولان مورد سنجش قرار میگیرد.
۶ ـ صلاحیت تخصصی؛ مجموعهای از شایستگیهای مرتبط با تسلط بر فرآیند و برآیند دانش تخصصی موضوع تدریس، دانش تربیتی و سایر حوزههای دانشی مرتبط با یاددهی – یادگیری، دستاوردها، خلاقیت و نوآوریهای علمی مرتبط (نایبرئیس ـ آقای فلاحی! یادگیری را جا انداختید) و توانایی تفکر علمی و انجام پژوهش در آن حیطه که فرد برای انجام مؤثر وظایف شغلی خود باید از آنها برخوردار باشد.
من خلاصهاش را عرض بکنم بحث صلاحیتهای حرفهای نظام رتبهبندی معلمان که در پنج رتبه پیشبینی شده است از سال دوم معلمی شروع میشود و براساس صلاحیتهایی که دارد معلمان رتبههای مختلف را کسب خواهند کرد.
تبصره ۲ ـ ماده 4 ـ تخصیص رتبههای پنجگانه به نحوی خواهد بود که با اجرای نظام رتبهبندی معلمان و احراز شرایط براساس ماده (۳) همواره حداقل (۳۰) درصد از معلمان مشمول در رتبه (۱)، (۲۵) درصد در رتبه (۲)، (۲۰) درصد در رتبه (۳)، (۱۵) درصد در رتبه (۴) و (۱۰) درصد در رتبه (۵) قرار بگیرند.
فرآیند رتبهبندی برای معلمانی که قبل از تصویب این قانون در استخدام آموزش و پرورش بودهاند و در واحدهای آموزشی اشتغال دارند، با حداقل (۲) سال سابقه خدمت در یک دوره زمانی حداکثر (۳) ساله بر مبنای اولویت امتیازات فضلی ناشی از نمره آزمون دانش تخصصی ـ تربیتی و سایر حوزههای دانشی مرتبط با یاددهی ـ یادگیری یعنی دانش حرفهای، سنوات تجربه معلمی و مدرک تحصیلی انجام میشود و در صورت کسب حد نصاب از سایر امتیازات لازم برابر آییننامه اجرایی بدواً در یکی از رتبههای (۱) تا (۳) قرار میگیرند.
زمان توقف موضوع ماده (۴) برای مشمولان این ماده که در تاریخ تصویب این قانون در واحدهای آموزشی و تربیتی اشتغال داشته و دارای حداقل (۲) سال سابقه خدمت باشند، برای یک بار ارتقا به رتبه بالاتر، (۴) سال تعیین میشود.
ماده ۶ ـ شایستگیهای مرتبط با هر یک از صلاحیتهای عمومی، تخصصی و حرفهای به تفکیک رتبه و مصادیق رفتاری و ملاکهای عملکردی و شیوهها و ابزارهای سنجش و ارزیابی هر یک از آنها توسط وزارت تعیین و در شورایعالی آموزش و پرورش تصویب میشود.
ماده ۷ ـ برای رتبههای موضوع این قانون، فوقالعاده رتبهبندی در احکام کارگزینی معلمان تعیین میشود. فوقالعاده مذکور درصدی از مجموع حقوق ثابت و فوقالعادههای مستمر آنان است که به طور میانگین (۲۵) درصد بیشتر از میانگین حقوق و فوقالعادههای مستمر مشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری 17/8/86 در نظر گرفته میشود. این فوقالعاده به صورت مستمر و مشمول کسور بازنشستگی است. درصدهای فوقالعاده هریک از رتبههای موضوع این قانون در آییننامه اجرایی تعیین خواهد شد.

علي نيک زادثمرين
آقای فلاحی! عذرخواهی میکنم، من خواهش میکنم اینها را دقیق بخوانید، چون این «درصد» نیست، «درصدهای» چون اینها ثبت و ضبط میشود، منت میگذارید، بفرمایید.

احمدحسين فلاحي
تبصره: معلمانی که قبل از تصویب این قانون بازنشسته شدهاند، مشمول این ماده نخواهند بود و مانند سایر کارمندان مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری، تابع احکام قانون مذکور خواهند بود.
ماده ۸ ـ معلمان شاغل در واحدهای غیرآموزشی و غیرتربیتی و شاغلان در پستهای اداری مصوب مشمول این قانون نیستند.
ماده ۹ ـ مراحل رتبهبندی از مرحله سنجش و ارزیابی صلاحیتهای معلمی تا برقراری فوقالعاده رتبهبندی متناسب با اعتبارات پیشبینی شده در لوایح بودجه سنواتی اجرا خواهد شد.
ماده ۱۰ ـ آییننامه اجرایی این قانون، شامل ساختار اجرایی، نظام سنجش و ارزیابی، شرایط و ویژگیهای هر رتبه و نحوه انجام کار و نظارت بر آن حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ این قانون با پیشنهاد مشترک وزارت، سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان اداری و استخدامی کشور به تصویب هیأت وزیران میرسد.
خواهشی که از همکاران داریم چون این سالها انتظار فرهنگیان عزیز بوده است و امروز به دست مجلس رسیده است و تلاش خواهیم کرد انشاءالله به زودی به سرانجام و نتیجه برسد، با یک رأی قاطعی انشاءالله این لایحه را حمایت کنید. والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای یوسفی! مخالفین و موافقین را اعلام بفرمایید.

مجتبي يوسفي
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام دارم خدمت همکاران عزیز خودمان. با توجه به این که یک نفر از همکارانم فقط مخالف ثبتنام کرده است، یک نفر هم به عنوان موافق صحبت خواهد کرد. مخالف اول برادر عزیزمان جناب آقای حسن نوروزی بفرمایید.

حسن نوروزي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب و روز بخیر خدمت همه همکاران عزیز و ملت شریف ایران و عرض سلام خدمت همه معلمان سختکوش و همه کسانی که برای تعلیم و تربیت فرزندانمان در این مرز و بوم تلاش میکنند.
چندتا نکته است که من باید عرض بکنم و آن این است همان طوری که بارها بیان شده است معلم و محصل خط قرمز مجلس شورای اسلامی است و ما در راه تقویت آنها تلاش و کوشش میکنیم، ولی من خواهشم از همکاران عزیز این بوده و این هست کاش این لایحه در پایان این دولت با این عجله مورد بحث واقع نمیشد، اجازه داده میشد که این لایحه در دولت آتی با یک فرصت فراختر مورد بحث واقع شود. به هرحال دولت آتی قطعاً یک نظرهای خاصی نسبت به تحول و تقویت آموزش و پرورش دارد. آنچه که من نگاه کردم در این (10) ماده مربوط به مراحل رتبهبندی معلمان چیزی جز یک سری کلمات و به هر حال این که رتبهبندی انجام بشود نبود. چگونگی آن و عرض کنم نوع دقت در رتبهبندی برای این که اجحافی به معلمان عزیز نشود من در آن ندیدم.
من در جلسه قبل عرض کردم این لایحه کاش به معلم به مفهوم عام نگاه میکرد نه معلمینی که فقط در آموزش و پرورش استخدام شدهاند. کاش به همه معلمان مدارس غیرانتفاعی و حتی مدارس حمایت توجه کافی میشد. ما در واقع در این کارمان حق آن معلمهایی که استخدام شدهاند را داریم محترم میشماریم که درست است، ولی آیا معلمین مدارس غیرانتفاعی و معلمین مدارس حمایتی آنها معلم نیستند؟ آیا آن کسانی که همین درس را دارند میدهند و شاگردان آنها هم در کنکور نمرات بالایی را در اختیار دارند آیا آنها باید با ماهی (400) هزار تومان، (500) هزار تومان بیمه نداشته باشند؟ با مدارک دکترا و یا کارشناسی ارشد باید با یک حقوق بسیار اندکی گذران بکنند، اما معلمین دیگر خیلی خوب دارای رتبهبندی و افزایش حقوق، درست هم هست، روی چشم ما، به هر حال اولین معلم خود خدا است، «الرحمن علّم القرآن» خدای رحمان معلم قرآن است، معلم اول خداست و کسی که معلمی را انتخاب میکند شغل خود خدا و انبیا را انتخاب میکند ولی بحث سر این است، آیا معلمان مدارس غیرانتفاعی معلم نیستند؟ آیا از آنها نباید پشتیبانی بشود؟ پس عدالت ما به عنوان نمایندگان ملت کجاست؟ این یک نکته.
بعد شما در اینجا فرمودهاید که در این قانون کسانی که در حوزه مدیریت کار میکنند مشمول این قانون نیستند، شما دارید دست مدیران آموزش و پرورش و خدمتگزاران آموزش و پرورش را خالی میکنید و این را بدانید که هیچ کس حاضر نمیشود رئیس آموزش و پرورش و کارمند اداره بشود. شما فرمودهاید کسانی که بازنشسته شدهاند مشمول این قانون نیستند، چرا؟ مگر آنها معلم نبودند، مگر آنها خدمت نکردند، مگر آنها تلاش نکردند، مگر آنها کوشش نکردند؟ چرا آنها را محروم کردهاید؟ من خواهش میکنم عزیزان من... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادرم جناب آقای نوروزی متشکریم. موافق بعدی را بفرمایید.

مجتبي يوسفي
موافق محترم جناب آقای حبیباله دهمرده بفرمایید.

حبيب اله دهمرده
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
تقدیر و تشکر از دوستانی که مطالب این لایحه را تقدیم مجلس کردند.
اولاً دیر شده است و باید سالها قبل مطرح میشد، خیلیها انتظار داشتند که کاری برای آنها انجام بشود. اما در همین قسمت هم من باید تقدیر و تشکر بکنم، چون در کمیسیون و جاهای مختلف چکشکاری شده است، یک سری اشکالات هم البته دارد. پس قبل از همه من و کمیسیون آموزش و تحقیقات با اصل این ماجرا صددرصد موافق هستیم. یکسری اشکالاتی دارد، یک مقدار انتظار داشتیم جامعتر باشد، شامل مدیران و عناصری که الان مشغول هستند هم بشود. آن هم یک معلمی که یک حکمی به او دادند چهار روزی را مسئولیت بگیرد این سبب میشود که آنها انگیزه برای کارهای مسئولیتی نداشته باشند.
مورد بعد در رابطه با بازنشستگان است، حالا آنها چه گناهی مرتکب شدهاند که پنج سال قبل این را نیاوردند؟ این که چندین سال است که مطرح میشود، آیا دلیل میشود که آنها را نادیده بگیریم؟ یک قدری باید جامعتر دیده بشود. مطالبی که دوستان مطرح فرمودند نهضتیها، حقالتدریسیها، غیرانتفاعیها و قراردادیها آنها هم حق دارند، البته نه در این قسمت، ممکن است شامل آنها نشود ولی انتظار داریم دولت برای آنها یک فکری بکند. از (100) هزار تومان، (50) هزار تومان در بعضی مناطق اصلاً کرایه فرد هم نمیشود.
پس درخواست من از همکاران شریف این است و بارها مطرح شده است برای آنها هم یک فکر و چارهای اندیشیده بشود و این قسمت آزمون در یک جا مطرح شده است. خیلی دیگر این مطلب را دچار چالش نکنید، به صورت عام این مطلب مطرح بشود و کار بسیار قشنگی است، گرچه شامل حال همه نمیشود که من توضیح دادم خدمت شما، ما به عنوان کمیسیون آموزش و تحقیقات با مردم در ارتباط هستیم. الان تلفن من هنگ کرده است از بس پیوسته به شماره تلفن من پیامک میفرستند، قسم میدهند. من هم یک شماره ثابتی دارم و عوضش نکردم، اینها مشکل دارند، به امورات اینها رسیدگی بشود. چون بچه ما عنصری است که قرار است جامعه را بچرخاند، اینها امید جامعه هستند، آیندهسازان اینها هستند، آن معلم هم باید برای کار یک انگیزهای داشته باشد و شغل دست هشتادمش معلمی نباشد. وقتی که تأمینش نمیکنیم چگونه زندگی بکند؟ از چه راهی از چه روشی؟ مثلاً در سیستان و بلوچستان شغل دوم و سومی وجود ندارد، آنها مجبورند فقط با مطلب معلمی. ولی خواهشی که من از همکاران شریف دارم این است برای اینها انگیزه فراهم بکنیم تا از روی عشق این وظیفه ذاتی که دارند به آن بپردازند. من عرضم را تمام میکنم، البته مخالف عزیز هم مخالفت چندانی نداشت، تقدیر و تشکر کنم از آقای نوروزی، ایشان هم یکسری اشکالاتی داشت که یک مقداری جامعتر باشد.
این موضوع را عرض کنم خدمت شما، مطالبی که مطرح شد این است که پرداختی هم به عنوان رتبهبندی تا به حال انجام شده فوقالعادههای فصل دهم بوده است. خواهشی که من دارم این مجلس یک رأی انقلابی بدهند تا یک اتفاقی رخ بدهد. از همه شما من تقدیر و تشکر میکنم. والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر، از برادرم جناب آقای دکتر دهمرده تشکر میکنیم. چون مخالف یک نفر بود موافق محترم هم یک نفر صحبت کرد. بنابراین از عزیزانی که بهعنوان موافق ثبتنام کرده بودند من عذرخواهی میکنم، دولت بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! نماینده محترم دولت آقای حاجیمیرزایی وزیر محترم آموزش و پرورش هستند که صحبت میفرمایند.

محسن حاجی میرزایی
بسم الله الرحمن الرحیم
من ابتدا وظیفه دارم که از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی تشکر و سپاسگزاری کنم که با فوریت بررسی این لایحه بسیار مهم که مورد تقاضای جامعه فرهنگیان است موافقت کردند.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای وزیر! اولویتها را بفرمایید.

محسن حاجی میرزایی
امیدوار هستم که انشاءالله مسیر بررسی و تصویب آن به سرعت طی بشود چون در بودجه 1400 اجرای این پیشبینی شده است و ما هم برای تدوین آییننامه اجرایی آن همزمان با بررسی در صحن مجلس اقدامات خودمان را آغاز کردیم که انشاءالله بتوانیم به محض اینکه قانون به تصویب رسید آییننامه اجرایی آن را در سریعترین زمان ممکن آماده و تقدیم دولت بکنیم که انشاءالله از ابتدای سال 1400 اجرایی بشود.
موضوع رتبهبندی در آموزش و پرورش از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. مأموریت اصلی ما اجرای سند تحول بنیادین است. وقتی راجع به «سند تحول بنیادین» حرف میزنیم اصلیترین رکن آن «معلم» است. ما میگوییم معلم جانشین همه کاستیها و نداشتهها است. اگر معلم باکیفیت، باانگیزه و توانمند داشته باشیم تحقق اهداف تعلیم و تربیت میسرتر خواهد شد.
شغل معلمی یکی از غنیترین و پربارترین شغلهایی است که وجود دارد، دامنه بسیار وسیعی برای خلاقیت و نوآوری دارد. ما باید بتوانیم توانمندیهای معلمان را در گروههای مختلف طبقهبندی بکنیم. این کار به ارتقای کیفیت نظام تعلیم و تربیت کمک میکند. ما به رتبهبندی بهعنوان یک ابزار برای ارتقای کیفیت، اصلاح فرآیندها و افزایش انگیزه در معلمان برای افزایش صلاحیتها و توانمندیهای اجرایی خودشان اقدام کردهایم. امید ما این است که از مسیر رتبهبندی ما بتوانیم معلمان باکیفیتتر، معلمان باانگیزهتر و معلمانی که از حیث صلاحیتها، صلاحیتهای بالاتری داشته باشند انشاءالله داشته باشیم.
این لایحه مسیر خودش را در دولت به صورت خارج از نوبت به دلیل اهمیت و اولویتی که برای جامعه فرهنگیان و جزء دغدغههای مهم نمایندگان محترم بود طی کرد و ما این وظیفه را انجام دادیم و لایحه را تقدیم مجلس محترم شورای اسلامی کردیم. قطعاً طی فرآیندی که در کمیسیون آموزش و تحقیقات که من اینجا جا دارد که هم از جناب آقای منادی و هم اعضای محترم کمیسیون آموزش و تحقیقات که همواره در پیگیری این کار بسیار مهم و اساسی به ما کمک کردند و همراهی لازم را در پیشبرد این کار داشتند سپاسگزاری بکنم. ما در دو نوبت در سالهای گذشته رتبهبندی را در دستور کار قرار دادیم اما چون استفاده شد از امتیازات فصل (10) قانون و اختیاراتی که در قانون مدیریت خدمات داشتیم بعد از اینکه این امتیازات به همه کارکنان تسری پیدا کرد تلاش ما بلااثر شد.
بنابراین لازم بود این لایحه تقدیم بشود تا رتبهبندی به عنوان یک امتیاز ویژه برای جامعه فرهنگی استفاده بشود. تأکید مهمی که ما داریم و تلاش کردیم که در لایحه به این توجه بکنیم این است که معلمین از حیث برخورداری از امتیازات همانند همه کارکنان دولت هر امتیازی به هر یک از کارکنان دولت تعلق میگیرد باید به آنها تعلق بگیرد. رتبهبندی فراتر از آن است، رتبهبندی برای این است که ما بتوانیم منزلت معلمان و صلاحیتهای آنها را اندازهگیری کنیم و کمک کنیم که آنها تلاش کنند برای اینکه کیفیت کار خودشان را ارتقا ببخشند.
در مورد معلمین مدارس غیردولتی هم نکتهای که اشاره شد باید عرض بکنم که ما مأموریم برای کارکنان دولت این لایحه را تقدیم بکنیم و احکامش نافذ است برای نیروهای رسمی آموزش و پرورش، قطعاً تحولی که در حقوق نیروهای رسمی اتفاق بیفتد قابل تسری به نیروی مدارس غیردولتی هم خواهد بود. ما اصلاحات مورد نظر نمایندگان محترم را که در جلسات کمیسیون مشارکت فعال خواهیم داشت انشاءالله... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر میکنیم، کمیسیون بفرمایید.

علي نيک زادثمرين
از نماینده دولت که جناب آقای حاجیمیرزایی وزیر محترم آموزش و پرورش بودند تشکر میکنیم، از اهتمام نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی در بحث رتبهبندی معلمان به نوبه خودم نهایت تشکر را دارم. کمیسیون بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بله، جناب آقای منادی! رئیس محترم کمیسیون آموزش و تحقیقات بفرمایید.

عليرضا منادي سفيدان
بسم الله الرحمن الرحیم ـ سلام علیکم
قدر استاد نکو دانستن
حیف استاد به من یاد نداد
«من علمنی حرفاً فقد صیرنی عبداً».
مولا امیرالمؤمنین میفرماید: «هر کس یک حرف به من بیاموزد مرا بنده خود ساخته است».
عزیزان! امروز روز بسیار مبارکی است، بعد از (10) سال به همت کمیسیون آموزش و تحقیقات و اعضای کوشای آن و با درایت وزیر خوب و مدبر آموزش و پرورش بالاخره این لایحه از سوی دولت تقدیم مجلس شد. همه میدانید من اعتقاد زیادی به تعامل دارم و حاصل این تعامل خوب این شد که مجلس یازدهم در اولین سال خدمت خود دوتا کار بسیار ارزنده را برای آموزش عالی و آموزش و پرورش کشور انجام بدهد.
دوستان! اولین کاری که کردیم در لایحه بودجه، لایحه همسانسازی حقوق اساتید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اساتید وزارت بهداشت، نبود، با همت کمیسیون، پیگیریهای ما و مجلس یازدهم انقلابی بالاخره لایحه برگشت به دولت، وقتی آمد دیدیم همسانسازی را گذاشتند.
اینجا همت کردیم، نماینده مجلس یازدهم! امروز بیش از (80) هزار استاد دانشگاههای ایران ممنون شما هستند، من با آنها ارتباط دارم. یک حرکت خوبی شد و یک افزایش قابل توجهی در حقوق این عزیزان رخ داده است. احکامش دیروز، امروز، فردا یا پسفردا فکرکنم زده میشود که برکت کار مجلس عدد (4200) میلیارد تومان بود.
ضمن تشکر از دکتر حاجیمیرزایی عزیز لایحه رتبهبندی هم هکذا، ما افتخار میکنیم که با تلاش مجلس، امروز معلمینی که ما را آموزش دادند به قول معروف «دستم بگرفت و پابهپا برد» بررسی شد. واقعاً این چنین به ما آموزش دادند ما مدیونشان هستیم، (10) سال است اینها انتظار داشتند، شانس مجلس ما بود و همت مجلس ما، امروز رتبهبندی میآید. حالا وقتی که لایحه آمده است عادی آمده است، البته وزیر محترم میخواست فوریت داشته باشد چون روند آن دیر میشد گفتند خیلی خوب ما عادی فرستادیم شما در مجلس انجام بدهید. خوشبختانه در جلسه قبل همه همت کردید، رأی دادید، اولویت دادید که امروز بحث بشود. البته ما در کمیسیون مفادی که دولت آورده است را چکشکاری میکنیم.
دوستان! این دوشوری است. چرا پس ما الان آوردهایم؟ با عجله آن روز آقای دکتر وحیدی زحمت کشید امضاها را جمع کرد. اعضای کمیسیون همه تلاش کردند، برای اینکه آخر دولت است، لایحهای که در اواخر دولت توسط دولتها به مجلس تقدیم میشود دولت اگر عوض بشود، دولتها معمولاً لایحه را پس میگیرند که دوباره بفرستند ولی اگر کلیات آن رأی بیاورد دیگر پس نمیگیرند. ما با سرعت حرکت کردیم که این مسئله رخ بدهد و بتوانیم انشاءالله مسئله تصویب کلیات را داشته باشیم و شور دوم آن به کمیسیون میآید.
و اما در باب مسائلی مثل معلمین عزیز ما از محل تبصره (10) قابل توجه است، اینها در واقع جایگاه دارند، رتبههایی گرفتند که اینها سر جای خودش است. این عددی که ما ادعا داریم (15) هزار میلیارد تومان است بعضیها میگفتند کمتر است. خیر ما روی (15) هزار میلیارد تومان پافشاری داریم، عدد خوبی است و یک حرکت خوب و مناسبی مثل همان که برای اساتید دانشگاهها انجام دادید برای معلمین عزیز رخ خواهد داد. بندهایی دارد مثلاً کارکنان ستادی، ما در کمیسیون اعتقاد داریم هر کس معلم است باید برود و رتبهبندی بشود. معلم ولو کار اجرایی دارد و یا معلم است.
برای بازنشستگان هم فکر داریم. یعنی یک کاری است که باعث افزایش کیفیت میشود در مسیر قانون تحول بنیادین در آموزش و پرورش است. جزء بحثهای فصلهای ششگانه زیرمجموعه آن است. لذا امروز مجلس افتخار میکند که در چنین روز مبارکی برای معلمین عزیز ما خدمت و گام بزرگی را برمیدارد و انشاءالله برای معلمین عزیز تحفه ناقابلی است و دوستان انتظار داریم یک رأی مخالف نمیخواهیم ما نمایندهای نداریم که مخالف معیشت معلم باشد، نمایندهای نداریم که مخالف ارتقای معلم باشد، پس خواهش میکنم ولو یک رأی منفی هم ندهید. والسلام علیکم و رحمهالله

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! کلیات را میتوانیم به رأی بگذاریم. ظاهراً همکاران تذکر دارند.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکرم. دوستانی اگر تذکر در دستور دارند، عنایت بفرمایید. اجازه بدهید. اجازه، بدهید، چشم! چشم! من خواهشم این است دعب من این نیست به دوستان تذکر بدهم. بنابراین الان عزیزانی که تذکر دارند اگر در دستور است من حرفی ندارم، اما اگر در دستور نیست من خواهش میکنم اجازه بدهید رأیگیری بشود. دوشوری خواهد شد، رأی هیأترئیسه را ما گرفتهایم. بنابراین نمایندگان محترم مستحضرند که ما رأی میگیریم و دوشوری خواهد شد و به کمیسیون ارجاع خواهد شد. آقای حاجیدلیگانی بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! آقای حاجیبابایی تذکر دارند منتها نوبتشان نیست.

علي نيک زادثمرين
من میخواهم وقت بدهم اما من خواهشم این است جناب آقای دکتر حاجیبابایی و جناب آقای صباغیان اگر تذکرتان در دستور است میکروفن را دوستان باز بفرمایند. آقای نقدعلی و آقای یوسفی! اگر در دستور است اعلام بفرمایید وگرنه رأی میگیریم.

مجتبي يوسفي
تعدادی از تذکراتی که همکاران دارند و اخطار قانون اساسی را میخوانم، اخطار قانون اساسی جناب آقای محمدتقی نقدعلی بفرمایید.

محمدتقي نقدعلي
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
«و قل لعبادی یقولوا التی احسن»
البته آقای حاجیبابایی آمدند نوبت بنده را گرفتند، حالا باز شد. من عرض بکنم چون فرصت را به دست آوردم اینجا باید عرض بکنم که آقای رئیس! تذکرم، تذکر آییننامه ماده (22) بند (4) است. قبل از آن من یک تذکر دیگر بدهم و آن اینکه کسانی که بهعنوان عضو کمیسیون کشاورزی یک سال است به عنوان رأس هرم مالی، مدیریت بانک مرکزی را داشتند، با وجود جلسات متعدد برای نهادههای دامی و کشاورزی یک جلسه حضور پیدا نکردند، اما امروز در مناظرهها مدعی هستند و ادعا میکنند برای کشاورزی و دامداری این کشور برنامه دارند و در مناظرات مرز ادب و مرز قانون را کنار میزنند و گفت: «کل اگر طبیب بودی سر خود دوا نمودی».
کسانی که برای (8) سال گذشتهشان هیچ گونه دفاعی ندارند، مشکلات کشور را به گردن FATF و مسائلی از این دست میاندازند. لذا توصیه بنده به کسانی که از جریان موجود که همه مشکلات، گرفتاریهای معیشتی، اگر امروز ما داریم برای معلمین رتبهبندی را تصویب میکنیم عوض اینکه طی این (8) سال بنشینند مسائل اساسی را انجام بدهند با کمال گستاخی مسائل و مشکلات را به گردن FATF و مسائلی از این دست میاندازند. اینها عوض اینکه برنامه بدهند البته من امیدی ندارم اینها در مناظرات برنامهای داشته باشند (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) اگر برنامه داشتند طی (8) سال گذشته برنامه ارائه میکردند. آقای رئیسجمهور!

علي نيک زادثمرين
آقای نقدعلی! اجازه بدهید.

محمدتقي نقدعلي
اخطار
دامداری کشور در حال نابودی است. شما نماینده فرستادید بهعنوان کاندیدا که بیاید دامداری و کشاورزی کشور را درست بکند.
در باب مسئله تذکر آییننامهای خیلی مختصر بگویم آقای رئیس بزرگوار! صبح تا حالا چند سؤال مهم بود گفتم، بند (4) ماده (22) سؤال از وزیر نفت داشتیم، مخصوصاً بحث لایحه رتبهبندی معلمین که از لوایح مهم است، من انتظار داشتم ریاست محترم هم صبح در باب مسائلی که مطرح بود و سؤالاتی که واقعاً اساسی بود آقای ورناصری جناب آقای محمودزاده و بحث تبیین این لایحه که واقعاً در بحث آموزش و پرورش لایحه مهم و کلیدی است. امروز ما بحث حقالتدریسها، معلمین خرید خدمات، آموزشیاران نهضت سوادآموزی، بحث مستخدمین مدارس را داریم، انتظار داریم که نمایندگان محترم وقتی طرحهایی به این مهمی در مجلس شورای اسلامی مطرح میشود عنایت بکنند. متأسفانه در بخش عمدهای که سخنگوی محترم کمیسیون آموزش متن لایحه را قرائت میکردند... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
برادر عزیزم آقای نقدعلی! من خواهش کردم، عرض کردم که فرمایشات شما در دستور باشد، فرمایشات شما در دستور نبود و من هم به خودم اجازه ندادم بگویم میکروفن را قطع بکنند. من استدعا میکنم شما در دستور صحبت بفرمایید. آقای حاجیدلیگانی رأی بگیرید.

حسينعلي حاجي دليگاني
کلیات لایحه نظام رتبهبندی معلمان به رأی گذاشته میشود. البته همانطور که استماع فرمودید کمیسیون تقاضای دوشوری دارد، چنانچه انشاءالله کلیات رأی بیاورد به کمیسیون آموزش و تحقیقات ارجاع میشود تا مجدد مورد بررسی قرار بگیرد و گزارش آن به صحن ارائه بشود. آقای رئیس! رأی بگیرید.

علي نيک زادثمرين
حضار 244 نفر، کلیات را به رأی میگذاریم، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم، از همکاران عزیزم خواهش میکنم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. نظر هیأترئیسه را گرفتیم و انشاءالله اگر رأی بیاورد دوشوری خواهد شد. پایان رأیگیری را اعلام میکنیم، با (227) رأی تصویب شد، خیلی متشکرم.
8
قرائت گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درخصوص نقض اصول (77) و (125) قانون اساسی از سوی رئیسجمهور محترم در موضوع سند (2030) و ارجاع آن به قوه قضائیه وفق ماده (234) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی

علي نيک زادثمرين
دستور بعدی را جناب آقای حاجیدلیگانی بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
دستور بعدی گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی است درخصوص موارد اعلامی نقض قانون، اصول (77) و (125) قانون اساسی در موضوع سند (2030) که از سخنگوی محترم کمیسیون قضائی و حقوقی برادر عزیزمان آقای دلخوش دعوت میکنیم که گزارش خودشان را ارائه بدهند.

سيدکاظم دلخوش اباتري
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درخصوص موارد اعلامی نقض قانون، اصول (77) و (125) قانون اساسی در موضوع سند (2030)
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
احتراماً بازگشت به نامه شماره (1002750) مورخ 9/10/1399 درخصوص درخواست (38) نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مبنی بر اعمال ماده (234) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی در رابطه با نقض اصول (77) و (125) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران توسط جناب آقای دکتر حسن روحانی رئیسجمهور محترم دولتهای یازدهم و دوازدهم، موضوع در جلسه مورخ 28/11/1399 کمیسیون قضائی و حقوقی با حضور نمایندگان درخواستکنندگان و معاون امور مجلس محترم رئیسجمهور و معاون رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور مورد بررسی قرار گرفت. اینک گزارش آن در اجرای ماده (234) قانون آییننامه داخلی جهت قرائت در صحن علنی ارائه میشود.
موسی غضنفرآبادی ـ رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی
بخش اول ـ طرح مسئله
مطابق اصل (77) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران عهدنامهها، مقاولهنامهها، قراردادها و موافقتنامههای بینالمللی باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد، همچنین مطابق اصل (125) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران امضای عهدنامهها، مقاولهنامهها، موافقتنامه و قراردادهای دولت ایران با سایر دولتها و همچنین امضای پیمانهای مربوط به اتحادیههای بینالمللی پس از تصویب مجلس شورای اسلامی با رئیسجمهور یا نماینده قانونی او است. با وجود احکام مذکور در اصول فوقالذکر، دولت یازدهم بدون طی مراحل قانونی مذکور در اصول (77) و (125) قانون اساسی و مواد (169) تا (173) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی و بدون این که سند (2030) را جهت بررسی و تصمیمگیری به مجلس شورای اسلامی ارسال کند، سند مذکور را امضا نموده است و تعهداتی را در جوامع بینالمللی متوجه جمهوری اسلامی ایران کرده است و پس از تذکر و مخالفت مقام معظم رهبری ظاهراً در هیأت دولت مصوبهای مبنی بر لغو اجرای سند (2030) تصویب شده است.
با توجه به اینکه براساس اصل (134) قانون اساسی ریاست هیأت وزیران با رئیسجمهور است که بر کار وزیران نظارت دارد و با اتخاذ تدابیر لازم به هماهنگساختن تصمیمهای وزیران و هیأت دولت میپردازد و با همکاری وزیران برنامه و خطمشی دولت را تعیین و قوانین را اجرا میکند، در موارد اختلاف نظر یا تداخل در وظایف قانونی دستگاههای دولتی در صورتی که نیاز به تفسیر یا تغییر قانون نداشته باشد تصمیم هیأت وزیران که به پیشنهاد رئیسجمهور اتخاذ میشود لازمالاجرا است. رئیسجمهور در برابر مجلس مسئول اقدام هیأت وزیران است، بنابراین با توجه به مفاد اصل (134) قانون اساسی و مطالب فوقالذکر نقض اصول (77) و (125) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران متوجه شخص آقای دکتر حسن روحانی رئیسجمهور محترم دولتهای یازدهم و دوازدهم میباشد.
بخش دوم ـ اقدامات نمایندگان کمیسیون تخصصی مجلس شورای اسلامی
پس از وصول درخواست (38) نفر از نمایندگان محترم مبنی بر اعمال ماده (234) آییننامه داخلی درخصوص نقض اصول (77) و (125) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران توسط جناب آقای دکتر حسن روحانی رئیسجمهور محترم دولتهای یازدهم و دوازدهم، موضوع جهت بررسی در دستور کار جلسه مورخ 28/11/1399 کمیسیون قضائی و حقوقی قرار گرفت و پس از اظهارات جناب آقای حسینعلی حاجیدلیگانی به نمایندگی از درخواستکنندگان، معاون امور مجلس رئیسجمهور جناب آقای دکتر امیری پاسخهایی را بیان نمودند. سپس کمیسیون درخصوص وارد بودن درخواست اعمال ماده (234) قانون آییننامه داخلی در مورد جناب آقای دکتر حسن روحانی رئیسجمهور دولتهای یازدهم و دوازدهم رأیگیری به عمل آورد و با اکثریت آرای حاضر درخواست مذکور وارد تشخیص داده شد.
بخش سوم ـ جمعبندی نهایی
با توجه به مطالب فوقالذکر و مستندات موجود، نقض اصول (77) و (125) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران توسط جناب آقای دکتر حسن روحانی رئیسجمهور محترم دولتهای یازدهم و دوازدهم برای کمیسیون قضائی و حقوقی محرز و مطابق ماده (234) قانون آییننامه داخلی گزارش این کمیسیون جهت اجرای تبصره (1) ماده مذکور تقدیم مجلس شورای اسلامی میگردد. والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته
موسی غضنفرآبادی ـ رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی

علي نيک زادثمرين
از برادر عزیزم جناب آقای دلخوش متشکریم، از کمیسیون هم متشکریم. جهت استحضار سروران عزیزم نمایندگان محترم! تبصره (1) ماده (234) میگوید «چنانچه نظر مجلس بر تأیید گزارش باشد، موضوع جهت رسیدگی به قوه قضائیه و سایر مراجع ذیصلاح ارسال میشود تا خارج از نوبت و بدون تشریفات دادرسی رسیدگی نماید». گزارشی را که برادرمان جناب آقای دلخوش قرائت فرمودند به رأی نمایندگان محترم میگذاریم.
حضار 238 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنیم، موضوع اعمال ماده (234) در مورد گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی است که برادر عزیزمان آقای دلخوش قرائت فرمودند. سرورانی که این روبهرو ایستادهاند من خواهش میکنم عنایت داشته باشید، اسم نمیخواهم ببرم، سرورانی که روبهروی من ایستادهاند، نمایندگان محترم! رأیتان را اعمال بفرمایید. عزیزانی که روبهروی من ایستادهاند من خواهش میکنم رأیتان را اعمال بفرمایید. (55) نفر رأی ندادهاند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، با (182) رأی تصویب شد.
دوستان عنایت داشته باشند تا ساعت (10:45) دقیقه به لحاظ رعایت دستورالعملهای بهداشتی اعلام تنفس میشود. من خواهش میکنم و از همکاران عزیزم استدعا میکنم چون ما ساعت (10:45) دقیقه باید عدد داشته باشیم و دستور خواهیم داشت و رأیگیری خواهیم کرد عنایت کنند بهموقع حضور پیدا بکنند و کارتشان را هم بزنند. پایان جلسه را برای تنفس اعلام میکنم.
(در ساعت 10:16 دقیقه جلسه با اعلام تنفس موقتاً پایان و سپس در ساعت 10:52 دقیقه به ریاست آقای عبدالرضا مصری «نایبرئیس دوم» رسمیت یافت)
9
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

عبدالرضا مصري
بسم الله الرحمن الرحیم
با حضور 156 نفر از نمایندگان محترم، جلسه آماده استماع تذکرات کتبی نمایندگان عزیز است، بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان محترم خطاب به مسئولین اجرایی کشور:
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به اتفاق (42) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم و وزیر نیرو درخصوص ضرورت تسریع در متوقف کردن خاموشیهای غیرقابل تحمل برق.
ـ آقای رسول فرخیمیکال (لاهیجان و سیاهکل) به اتفاق (11) نفر از نمایندگان به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم ترمیم آسفالت راههای روستایی شهرستان لاهیجان و سیاهکل.
ـ خانم فاطمه محمدبیگی (قزوین، آبیک و البرز) به اتفاق (32) نفر از نمایندگان به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم تأمین اعتبار و رسیدگی به اجرای طرحهای راهسازی و عمرانی استان قزوین.
ـ آقای مهرداد ویسکرمی (خرمآباد و چگنی) به وزیر امور خارجه درخصوص علت بیاحترامی به مقام شامخ شهید حاج قاسم سلیمانی.
ـ آقای جلال رشیدیکوچی (مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد) به اتفاق (40) نفر از نمایندگان به وزیر نیرو درخصوص لزوم رسیدگی به نارضایتی مردم از قطعی برق در سراسر کشور.
ـ آقای محمدصالح جوکار (یزد، اشکذر، بخش ندوشن و دهستان سورک) به اتفاق (61) نفر از نمایندگان به وزیر آموزش و پرورش درخصوص ضرورت پرداخت کامل حقالزحمه معلمین حقالتدریس در سال تحصیلی گذشته.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به اتفاق (48) نفر از نمایندگان به وزرای راه و شهرسازی و فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص ضرورت پیگیری و اهتمام بیشتر درخصوص طرح مسکن خبرنگاران، محل اختلاف بین وزارتهای راه و ارشاد.
ـ آقای احمد راستینههفشجانی (شهرکرد، بن و سامان) به وزرای نیرو و کشور درخصوص لزوم اجرای مصوبه شورای امنیت کشور مبنی بر برقراری امنیت آبگیر خط انتقال آب بن ـ بروجن، ضرورت تحویل منطقه آبگیر بن ـ بروجن به استان چهارمحال و بختیاری توسط وزارت نیرو.
ـ آقای احمد محرمزادهیخفروزان (اهر و هریس) به اتفاق (34) نفر از نمایندگان به وزیر کشور درخصوص لزوم رسیدگی به خسارات سنگین بارش شدید تگرگ در شهرها و روستاهای اهر و هریس.
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به اتفاق (42) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم و وزیر امور خارجه درخصوص لزوم هوشیاری مضاعف و عدم خیانت در مذاکرات اخیر هستهای.
ـ آقای محمدرضا مبلغی (کوهدشت و رومشکان) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم اجرای طرحهای آبخیزداری در کوهدشت شمالی و جنوبی، منطقه دالاب و زیرتنگ سیاب به منطقه عالینآبادکوهنانی.
ـ آقای سیدسلمان ذاکر (ارومیه) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم آسفالت نمودن بزرگراه ارومیه ـ نازلو و ضرورت اتمام بزرگراه نازلو ـ سرو در مرز ترکیه.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم صدور مجوز واگذاری زمین جهت ایجاد میدان خشکبار و جمعآوری ضایعات در ارومیه.
همچنین لزوم تشکیل و حمایت از بزرگترین کشتارگاه صنعتی ارومیه.
لزوم صدور مجوز تردد خودروهای منطقه آزاد تجاری بازرگان و ارس به مرکز استان.
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به اتفاق (46) نفر از نمایندگان به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم تسریع در رسیدگی به وضعیت خطرناک دامداری کشور.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت ایجاد سامانه شفافیت در مورد حمایتهای مالی صندوق نوآوری و شکوفایی.
ـ آقای حسین رجائیریزی (لنجان) به وزرای نیرو و جهادکشاورزی درخصوص ضرورت بررسی مجدد تقسیم اعتبارات خشکسالی سالهای 96 و 97 و رعایت انصاف و پرداخت عادلانه آن به کشاورزان به خصوص کشاورزان شهرستان لنجان.
ـ آقای سیدسلمان ذاکر (ارومیه) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص لزوم تقویت ورزش دو میدانی و پرتاپها با توجه به برتریهای تخصصی و دلاوریهای جوانان استان آذربایجانغربی.
ـ آقای بهزاد رحیمی (سقز و بانه) به وزیر نیرو درخصوص لزوم رسیدگی به پیامدهای افتتاح زودهنگام سد عباسآباد بانه و عدم آبگیری بهموقع آن.
ـ آقای حسین خسرویاسفزار (بیرجند، درمیان و خوسف) به اتفاق (42) نفر از نمایندگان به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم تسریع در حل مشکلات ناشی از خشکسالی کشاورزان و دامپروران خراسانجنوبی.
ـ آقای کیومرث سرمدیواله (اسدآباد) به اتفاق (46) نفر از نمایندگان به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم رسیدگی به گرانی و عدم ثبات قیمت تجهیزات و ماشینآلات کشاورزی.
ـ آقای سیدسلمان ذاکر (ارومیه) به وزرای ورزش و جوانان و دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درخصوص ضرورت ساخت خانه جوان و سالن ازدواج آسان در ارومیه و نیز لزوم تسریع در راهاندازی موزه دفاع مقدس در مرکز استانها به خصوص ارومیه.
ـ آقایان: رسول فرخیمیکال (لاهیجان و سیاهکل)، احمد محرمزادهیخفروزان (اهر و هریس)، علی علیزاده (مراغه و عجبشیر)، یعقوب رضازاده (سلماس)، سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان)، جواد نیکبین (کاشمر، بردسکن و خلیلآباد) و علیرضا زندیان (بیجار) به وزیر کشور درخصوص لزوم ابلاغ ارتقای بخش بندر کیاشهر به شهرستان کیاشهر.
ـ آقایان: رسول فرخیمیکال (لاهیجان و سیاهکل)، احمد محرمزادهیخفروزان (اهر و هریس)، انور حبیبزادهبوکانی (بوکان)، یعقوب رضازاده (سلماس)، جلال محمودزاده (مهاباد)، علیرضا عباسی (کرج، اشتهارد و فردین)، بهروز محبینجمآبادی (سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب، داورزن و ششتمد)، جواد نیکبین (کاشمر، بردسکن و خلیلآباد)، علیرضا ورناصریقندعلی (مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا)، سیدجواد حسینیکیا (سنقر) و علیرضا زندیان (بیجار) به وزیر کشور درخصوص لزوم تسریع در خرید تجهیزات ترابری به خصوص ماشین آتشنشانی برای شهرداری رودبند دیلمان کیاشهر. آقای رئیس! در خدمت شما هستیم.

عبدالرضا مصري
از برادر عزیزم در ارتباط با تذکرات کتبی نمایندگان محترم تشکر میکنیم.
10
ادامه رسیدگی به طرح پشتیبانی و رفع موانع تولید کشاورزی (ثبت 425)

عبدالرضا مصري
جناب آقای حاجیدلیگانی! دستور بعدی را قرائت بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! تقویت امنیت غذایی کشور و رفع موانع تولیدات کشاورزی مطرح است که کلیات آن در جلسات قبلی رأی آورد و امروز در دستور است برای اینکه وارد جزئیات شویم. من ماده (1) را قرائت میکنم:
فصل 1 ـ بهبود ساختارها برای پشتیبانی و رفع موانع تولید کشاورزی
ماده 1 ـ در راستای اعمال قانون تمرکز وظایف و اختیارات مربوط به بخش کشاورزی در وزارت جهادکشاورزی مصوب 24/11/1391 و قانون افزایش بهره¬وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی مصوب 23/4/1389 و به منظور برنامه¬ریزی و ساماندهی بازار کالاهای کشاورزی «ستاد تنظیم بازار کشاورزی» که از این پس در این قانون به اختصار ستاد نامیده می¬شود با وظایف و اختیارات زیر تشکیل می-گردد:
الف ـ وظایف:
1 ـ تنظیم بازار داخلی کالاهای کشاورزی شامل بازرسی و نظارت بر قیمت، تأمین و توزیع.
2 ـ مدیریت نظارتی مطلوب بازار کالاهای کشاورزی در جهت تأمین منافع همه ذی¬نفعان با همکاری اتاق اصناف کشاورزی ایران، اتاق اصناف ایران و تشکل¬های غیردولتی کشاورزی.
3 ـ نظارت مستمر بر ذخایر راهبردی کالاهای کشاورزی.
4 ـ نظارت بر تأمین امکانات و تسهیلات (اعتبارات و تسهیلات بانکی) مورد نیاز کالاهای کشاورزی.
5 ـ نظارت بر امور گمرکی، تعرفه¬ای و مالیاتی به¬منظور روان¬سازی تأمین و توزیع کالاهای کشاورزی.
ب ـ ترکیب اعضا:
1 ـ وزیر جهادکشاورزی (رئیس)
۲ ـ وزیر امور اقتصادی و دارایی
3 ـ رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور
4 ـ وزیر صنعت، معدن و تجارت
5 ـ رئیس کل بانک مرکزی
6 ـ وزیر دادگستری
7 ـ وزیر راه و شهرسازی
8 ـ رئیس اتاق اصناف کشاورزی ایران
9 ـ رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی جمهوری اسلامی ایران
10 ـ رئیس اتاق اصناف ایران
11 ـ رئیس سازمان تعاون روستایی ایران
12 ـ رئیس سازمان توسعه تجارت کشاورزی ایران (دبیر)
13 ـ رئیس اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران
14 ـ رئیس اتاق تعاون ایران
15 ـ دو نفر کشاورز خبره در صنوف مختلف با معرفی اتاق اصناف کشاورزی ایران و حکم وزیر جهادکشاورزی
16 ـ یک نفر متخصص اقتصاد کشاورزی با معرفی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری
17 ـ دو نفر نماینده ناظر از کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست مجلس شورای اسلامی بدون حق رأی به انتخاب مجلس.
تبصره 1 ـ در این قانون، مقصود از کالاهای کشاورزی، کلیه نهادهها (به استثنای آب) و محصولات کشاورزی و منابع طبیعی و همچنین فرآوردههای موضوع بندهای «الف» و «ب» قانون تمرکز وظایف و اختیارات مربوط به بخش کشاورزی در وزارت جهادکشاورزی میباشد و مقصود از عوامل تولید، ماشینآلات، تجهیزات و ادوات کشاورزی و منابع طبیعی است.
تبصره 2 ـ در صورت عدم امکان حضور وزرا و رؤسای موضوع ردیفهای (2)، (3)، (4)، (5)، (6) و (7) این ماده، معاون ذیربط و تام¬الاختیار آنان، موظف به شرکت در جلسات میباشند و حضور آنان موجب سلب مسئولیت اعضای اصلی نمی¬شود.
تبصره 3 ـ مسئولیت اجرایی بند «الف» این ماده برعهده سازمان توسعه تجارت کشاورزی ایران موضوع ماده (2) این قانون می¬باشد.
تبصره 4 ـ جلسات ستاد با دعوت وزیر جهادکشاورزی تشکیل
می¬شود و با حضور اکثریت اعضا رسمیت می¬یابد و مصوبات آن با رأی اکثریت مطلق اعضای حاضر معتبر می¬باشد. مصوبات ستاد پس از تأیید و ابلاغ وزیر جهادکشاورزی لازم¬الاجرا است.
تبصره 5 ـ قیمت¬گذاری از جمله تضمینی و توافقی و تعیین سیاستهای حمایتی کلیه کالاهای کشاورزی بر عهده شورای قیمت-گذاری و اتخاذ سیاست¬های حمایتی محصولات اساسی کشاورزی موضوع قانون اصلاح قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی مصوب 5/8/1399 میباشد.
تبصره 6 ـ شورای قیمت¬گذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی موظف است مقررات صادرات و واردات کالاهای کشاورزی را حداکثر تا پایان تیرماه هر سال تصویب و اعلان عمومی نماید. هرگونه تغییر در طول سال زراعی ممنوع می¬باشد.
تبصره 7 ـ دبیرخانه این ستاد در وزارت جهادکشاورزی ایجاد می-شود و رئیس سازمان توسعه تجارت کشاورزی ایران دبیر ستاد تنظیم بازار کشاورزی ایران میباشد. ساختارهای مرتبط با تنظیم بازار کشاورزی از وزارت صنعت، معدن و تجارت منفک و به وزارت جهادکشاورزی منتقل میشود.
آقای رئیس! در ماده (1) دو تا پیشنهاد اصلاحی در قسمت اول داریم، اگر اجازه بدهید پیشنهادات مطرح شود.

عبدالرضا مصري

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد اول مربوط به برادر عزیزمان آقای کوچکینژاد است که میخواهند عبارت «سیاستگذاری» را در سطر چهارم ماده (1) اضافه کنند، بفرمایید.

جبار کوچکي نژادارم ساداتي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
از دوستان کمیسیون کشاورزی تشکر میکنم، طرحی را که در بخش موانع تولیدات محصولات کشاورزی ارائه دادند، آقای رئیس! البته در تبصرههای بعدی «سیاستگذاری» را آوردهاند، ولی در اینجا نیاوردهاند. با توجه به اینکه این تقریباً یک قانون جامعی است، میخواهد بسیاری از وظایفی را که در حوزه صنعت به ناحق رفته و با آن نگاه صنعتی نگاه میکنند و کشاورزی را واقعاً دچار مشکل کرده است، ما میخواهیم آن قسمت را به بخش کشاورزی برگردانیم.
یکی از بحثهای مهم، سیاستگذاری است. سیاستگذاری، نگاه به آینده، نگاه به تولید، نگاه به صادرات، همه اینها سیاستگذاری است. معتقد به این هستم که اگر ما اینجا «سیاستگذاری» را نیاوریم، قطعاً در بندهای بعدی دچار مشکل میشویم. شما اگر بندها و تبصرههای دیگر را نگاه کنید، در همه جا بعد یا قبل از «اختیارات»، «سیاستگذاری» را آوردهاند. پیشنهاد ما به همکاران این است در این بخش هم که سرتیتر این طرح بسیار بزرگ و اساسی است، ما در سرتیتر حتماً باید «سیاستگذاری» را داشته باشیم تا این سیاست در تبصرهها جاری شود.

عبدالرضا مصري

مجتبي يوسفي
جناب آقای جعفر قادری مخالف هستند، بفرمایید.

عبدالرضا مصري
بیزحمت موافق را هم اعلام کنید که آمادگی داشته باشند.

مجتبي يوسفي
موافق محترم هم جناب آقای محمدتقی نقدعلی هستند. مخالف بفرمایید.

جعفر قادري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همانطور که پیشنهاددهنده محترم جناب آقای کوچکینژاد هم اشاره کردند به شکلهای دیگری در تبصرهها صحبت از سیاستگذاری کرده و در حقیقت سیاستگذاریهای کلی و کلان هم توسط خود مجلس انجام میشود. بنابراین من فکر کنم این شورا باید در چارچوب سیاستهایی که توسط مجلس در قوانین بالادستی گذاشته میشود عمل کند و از طرف دیگر هم همانطور که اشاره شد، در جاهای دیگری هم به این موضوع اشاره شده و شاید ضرورتی برای این کار وجود نداشته باشد.

عبدالرضا مصري

مجتبي يوسفي
جناب آقای محمدتقی نقدعلی موافق هستند، بفرمایید.

محمدتقي نقدعلي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
پیشنهاد برادر عزیز جناب آقای کوچکینژاد مبنی بر اینکه عبارت «سیاستگذاری» را در این ماده اضافه کنیم، پیشنهادی است که قانون را تکمیل میکند و علیالقاعده ولو اینکه ممکن است این عبارت «سیاستگذاری» در مواد بعدی هم آمده باشد، اما ضرری نمیزند. برای تکمیل و تتمیم ماده، پیشنهاد مناسبی است. لذا نظر بنده هم موافق است و تقاضا میکنم برادران عزیز به این پیشنهاد رأی مثبت بدهند.

عبدالرضا مصري
تشکر میکنیم. حضار 215 نفر، پیشنهاد جناب آقای کوچکینژاد «سیاستگذاری و برنامهریزی» است، «سیاستگذاری» اضافه میشود. همکاران عزیز در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. با (95) رأی تصویب نشد. تذکر را بفرمایید.

مجتبي يوسفي
آقای رئیس! تعدادی اخطار قانون اساسی و تذکر توسط همکاران داریم. جناب آقای سیدالبرز حسینی اخطار قانون اساسی دارند، بفرمایید.

سيدالبرز حسيني
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت ملت شریف ایران و عرض خستهنباشید خدمت همکاران. جناب آقای رئیس! اخطار من بند (9) اصل (43) است، تأکید بر افزایش تولیدات کشاورزی و دامی و صنعتی است که نیازهای عمومی را تأمین کند و کشور را به مرحله خودکفایی برساند و از وابستگی برهاند.
از همکاران کمیسیون کشاورزی تشکر میکنم که محبت کردند و این قانون را به صحن رساندند. آقای دکتر! مطلبی که برادر عزیزمان آقای کوچکینژاد فرمودند کاملاً درست است و نیاز است که درخصوص بحث ساختار سیستم کشاورزی ما، یک برنامهریزی درستی انجام شود. ببینید آقای دکتر! الان شهرستانی مثل شهرستان خدابنده با این وضعیتی که الان هست، با وضعیت بارندگی که اتفاق افتاده، ارتزاق و معیشت (90) درصد مردم شهرستان از راه کشاورزی است. امسال این خشکسالی باعث شده کشاورزان شهرستان واقعاً متضرر شوند.
من از حضرتعالی خواهش میکنم با توجه با اینکه بحث، بحث کشاورزی است، نسبت به استمهال وامهای مربوط به حوزه کشاورزی، چه وامهای سلف و چه وامهای مربوط به ادوات کشاورزی مدنظر قرار بگیرد. طوری نشود که بعد از برداشت محصول، شرایط بخشنامهها به گونهای اعلام شود که کشاورزان در این وضعیتی که قرار گرفتهاند و در مضیقه هستند برایشان مشکل ایجاد شود و بخشنامهها دیر به دست ساختار سیستم اداری برسد.
من از حضرتعالی خواهش میکنم در استانها وضعیت خشکسالی به نحوی است که کشاورزان واقعاً در معرض خطر هستند، دامدارها در معرض خطر هستند، اینها نمیتوانند حتی آن چیزی را که کاشتهاند برداشت کنند. وضعیت، وضعیت اسفناکی است. لذا خواهشم از حضرتعالی این است که با توجه به موضوعی که در بحث صحن به سمع و نظر مردم شریف میرسد، درخصوص حمایت از حوزه کشاورزی به خصوص دیمکاران، در این حوزه یک اقدام عاجلی از طرف وزارتخانه صورت بگیرد، ممنونم.

عبدالرضا مصري
از فرمایشات دلسوزانه حضرتعالی در مورد قشر عزیز و زحمتکش کشاورزان تشکر میکنم. اما در ارتباط با اخطار انشاءالله اگر برگشت به کمیسیون داشت، کمیسیون محترم مدنظر قرار میدهد و الا منتظر میشویم ببینیم پیشنهادات ثبتشده نمایندگان محترم در راستای فرمایش حضرتعالی چه کمکی به ما خواهد کرد. عذرخواهی بنده به خاطر این ثبت مانیتور که الان احتمالاً اصلاح شد. رأیگیری که دوستان عزیز انجام دادند انتخاب یک نفر از نمایندگان عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات جهت عضویت در هیأت سهنفره اجرایی قانون اصلاح تبصره (4) ماده (95) قانون محاسبات عمومی کشور توسط نمایندگان محترم انجام شد. آقای غلامحسین رضوانی با (89) رأی و آقای علیرضا شهبازی با (64) رأی که آقای غلامحسین رضوانی به عنوان نماینده ناظر انتخاب شد که به این عزیز عرض تبریک داریم و انشاءالله که موفق باشند.
11
ناطقان جلسه آقایان: احمد امیرآبادیفراهانی، عبدالکریم جمیری، سیدمهدی فرشادان، علیرضا سلیمی و عباس گودرزی

عبدالرضا مصري
به دلیل فرصت محدودی که داریم اجازه میخواهم که ادامه دستور را با نطقها که فرصت نمایندگان محترم است ادامه بدهیم و بعد انشاءالله در خدمت تذکرات شفاهی نمایندگان محترم باشیم.

علي کريمي فيروزجائي
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای احمد امیرآبادیفراهانی نماینده محترم استان قم.
ـ آقای عبدالکریم جمیری نماینده محترم بوشهر، گناوه و دیلم.
ـ آقای سیدمهدی فرشادان نماینده محترم سنندج، دیواندره و کامیاران.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای علیرضا سلیمی نماینده محترم محلات و دلیجان.
ـ آقای عباس گودرزی نماینده محترم مردم بروجرد.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از آقای احمد امیرآبادیفراهانی نماینده محترم استان قم دعوت میکنیم برای ایراد نطقشان به جایگاه تشریف بیاورند. آقای امیرآبادی! شما هفت دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

احمد اميرآبادي فراهاني
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
یاد و خاطره شهدای عزیز را گرامی میداریم. پیشاپیش ولادت حضرت فاطمه معصومه (سلاماللهعلیها) و روز دختر را به همه مردم ایران به خصوص مردم عزیز و شریف استان قم و به ویژه به دختران سرزمینم تبریک عرض میکنم. ابتدا درخصوص حوزه انتخابیهام باید از ملت شریف و بزرگوار قم به جهت انتخاب اینجانب در سه دوره متوالی قدردانی کنم و البته این روزها مردم استانم از قطعی پیدرپی و تبعیضی که برق منطقه تهران با قم ایجاد میکند اعتراض دارند که امیدوارم وزیر محترم نیرو و شرکت توانیر به آن رسیدگی کند.
اما همکاران گرامی، ملت شریف ایران اسلامی! چند روز دیگر انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران و شوراهای اسلامی شهر و روستا در سراسر کشور و خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی در برخی از حوزههای انتخابیه برگزار میگردد. انتخابات در نظام اسلامی ما دمیدن روح تازه در کالبد جامعه و امید به آینده برای ایجاد تغییر در مدیریت اجرایی کشور است. انتخابات تقویت جمهوریت نظام اسلامی است.
مردم عزیز! در طول چند سال گذشته شما در معیشت و اشتغال فرزندان خود مشکلات داشتهاید، اما قهر کردن با صندوقهای رأی مشکلات شما را حل نخواهد کرد. باید پای صندوقهای رأی حاضر شوید و امید است با انتخاب مدیری کارآمد و مناسب که در میدان باشد و مشکلات شما را حل کند، دولت آینده را یاری کنید.
امروز برخی از کاندیداها به جای پاسخگویی نسبت به عملکرد خود که ارزش پول ملی را به پایینترین سطح در طول تاریخ رساندهاند، طلبکارانه و با ایجاد دوقطبیهای کاذب مذاکره، برجام، فیلترینگ، حجاب بانوان، حضور زنان در ورزشگاهها از پاسخگویی فرار میکنند. آقایان! مواردی که اظهار میدارید همه پاسخ دارد، اما مشکلات اساسی مردم الان معیشت، بیکاری جوانان، مسکن مستأجران و رفاه زنان سرپرست خانوار است که هیچوقت مورد توجه شما و همحزبان شما نبوده است و فقط شما سعی کردید از آنها رأی بگیرید و استفاده ابزاری کنید. اما مردم بیدار شدهاند و عملکرد شما را میبینند.
امروز زندگی مردم با فضای مجازی عجین شده است و هر دولتی زمام امور را به دست بگیرد باید فضای مجازی را توسعه دهد. به خصوص در امر آموزش و تجارت و اطلاعرسانی و اشتغال. البته افراط و تفریط در مواجهه با فضای مجازی و هم بگیر و ببند و بستن فضای مجازی و هم رهاشدگی و ولنگاری و بیمسئولیتی مسئولان امر هر دو مذموم بوده و قابل قبول نمیباشد. مجلس انقلابی انشاءالله به همراه دولت انقلابی توسعه کشور را با اینترنت پرسرعت و پهنای باند مناسب به پیش خواهند برد.
مردم شریف ایران اسلامی! این دولت آنقدر بیتدبیری و ناامیدی ایجاد کرده که حتی مدیران ارشد آن در رقابتهای انتخاباتی حاضر نیستند از عملکرد اینها دفاع کنند و اعلام برائت میکنند و افتخار میکنند که از دولت اخراج شدهاند. شما با مردم چه کردید؟ این چه بلایی است که سر مردم آوردهاید؟ رانتهای (4200) تومانی کجا رفت؟ نقش بانک مرکزی و معاون اول و دیگر مسئولان امر در آن چه بوده است؟ همین برای شما و دولت تدبیر و امیدتان بس که به جای حل مشکلات مردم بعد از (42) سال از عمر بابرکت انقلاب اسلامی، «قرارگاه مرغ و تخممرغ» راهاندازی کردهاید. اگر تهیه و توزیع مرغ و تخممرغ کشور را به یک مرغدار میدادیم بهتر از شما عمل میکرد.
البته از کسانی که شعار حزب و جناحشان لیبرالدموکراسی بوده و در این (32) سال گذشته (24) سال اقتصاد و مدیریت اقتصادی کشور تحت تیول آنها بوده و امروز به جای پاسخگویی، از مردم طلبکار شدهاند، بیش از این انتظاری نیست. آنهایی که یک روزی در سال 91 مدعی بودند تحریمها (15) درصد بر هزینههای کشور مؤثر است و امروز آن را به (50) درصد افزایش دادهاند، گیرم که حرف شما درست باشد، بقیه (50) درصد چیست؟ آیا پاسخگو هستید یا باز حقوق زنان را بهانه میکنید و به جای پاسخ دادن به سؤالات بانکی که این بانکها مردم را غارت کردهاند و مردم بیکار را به مردم بیکار بدهکار تبدیل کردهاند، از پاسخگویی فرار میکنید؟
ملت عزیز! اجازه ندهید شرایط موجود ادامه پیدا کند، اجازه ندهید دولت سوم روحانی باز کشور را آسیب بزند، اجازه ندهید باز بیش از این گرانی کمر شما را بشکند. اجازه ندهید فساد عمیقتر شود. جلوی «تولید فساد» در کارخانه قوه مجریه را بگیرید. اجازه ندهید فقرا فقیرتر و نوکیسهها و تازه به دوران رسیدهها و آقازادهها و نزدیکان به مراکز رانتخواری پولدارتر شوند. اگر امروز به میدان نیایید و در این آزمون بزرگ شرکت نکنید، دولت اشرافیگری ادامه مییابد. در پایان از شما مردم عزیز دعوت میکنم به ائتلاف بزرگ برای تغییر وضعیت کشور علیه بانیان و شرکای وضع موجود بپیوندید. از تکرار وضع موجود جلوگیری کنید تا دولتی مردمی برای ایران قوی به وجود آورید. والسلام علیکم و رحمه الله

علي کريمي فيروزجائي
آقای امیرآبادی! خیلی متشکر از ارائه نطق جنابعالی و اتمام به موقع. از برادر گرامی آقای عبدالکریم جمیری نماینده محترم مردم بوشهر، گناوه و دیلم دعوت میکنیم که برای ارائه نطقشان تشریف بیاورند به جایگاه. آقای جمیری! جنابعالی هفت دقیقه زمان دارید، بفرمایید.

عبدالکريم جميري
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با نام و یاد خداوند متعال، درود بیکران به ارواح مطهر شهدا به ویژه (2000) شهید عزتآفرین استان بوشهر و روح ملکوتی امام راحل (رحمهاللهعلیه) و با آرزوی صحت و سلامتی برای مقام معظم رهبری. عرض سلام و احترام محضر همکاران ارجمند و مردم شریف استان بوشهر و حوزه انتخابیهام بوشهر، گناوه و دیلم، شهرها و روستاهای تابعه. ضمن تشکر از اعتماد دوباره شما مردم عزیز اعلام میکنم با تمام قدرت در پیگیری حقوق شما با احدی تعارف نکرده و بدون مسامحه از کرامت و شرافت برخاسته از فرهنگ دیرین و غنی شما قولاً و عملاً دفاع خواهم کرد.
مردم عزیز و همکاران گرانقدر! از این فرصت استفاده میکنم تا شما عزیزان را با تصویری از استان بوشهر آشنا نمایم. استان بوشهر با سهم (6) درصدی از تولید ناخالص ملی، بهرهمندی از بیشترین سواحل خلیجفارس، حجم تولید آبزیان، بیشترین میزان تولید خرمای کشور، تأمین (82) درصد گاز تولیدی و تحویل بیش از (90) درصد نفت خام صادراتی کشور، امروز به مانند ایران عزیز حال و روز خوشی ندارد. چرا که روح حاکم بر مدیریت کشور در سالهای اخیر امیدش به کدخدا بوده است نه خدا. تبعیض را بر ضعفا و فقرا روا داشته است و از فشار آوردن به اشراف و ثروتمندان گریزانند.
از استانی سخن میگویم که از (4000) مگاوات برق تولید شده در آن نیمی را به شبکه سراسری برق تحویل میدهد، اما در گرمای (45) درجه به واسطه همین نگاه تبعیضآمیز تصمیم میگیرند تا با قطعی برق آسایش و آرامش مردمانش را سلب نمایند.
از استانی بگویم که آب شرب مردمانش را به برجام نافرجام گره زدند و در فصل گرم سال بعضی از شهرها و روستاهایش هفتگی یا ده روز یک بار از نعمت آب آشامیدنی بهره میبرند. بوشهر همان استانی است که بیشترین خدمات را برای توسعه کشور ارائه داده و امروز هم برای توسعه ایران عزیز مطالبه میکند که اتمام پروژه نیمهتعطیل راهآهن به عزم جدی نیاز دارد، اما گوشی بدهکار نیست و در اولویت بیستم بودجه قرار میگیرد.
برای توسعه ایران عزیز است که میگوییم ساخت پالایشگاههای مشابه ستاره خلیجفارس در شمال استان بوشهر که محل تقاطع خطوط انتقال نفت، اتیلن و میعانات گازی است میتواند کشور را از خام فروشی و تحریم نفت نجات دهد.
برای تسهیل جریان گردش کالا در کشور است که میگوییم پروژه عمق بخشی به کانال ورودی به ارتقای تجهیزات بندر بوشهر را جدی بگیرید تا کشتیهای پهنپیکر در سایر بنادر منتظر تخلیه بار نمانند و هزینه سربار آن دامن کشور را نگیرد.
با کمال تأسف استان بوشهر با این همه فرصت و خدمت به کشور کمترین بهرهمندی را از توسعه کشور برده است، به گونهای که در شاخصهای درمان و سلامت از آخرین استانهای کشور است و از آمار بالای بیکاری رنج میبرد و چنان نادیده انگاشته شده است که مردم عزیز و مقاوم خارک از حداقل حقوق خود یعنی داشتن سند مالکیت محروم ماندهاند.
قرار ما با ملت و انقلاب محرومان و پا برهنگان این نبود که امور بر مدار تبعیضات ناروا بگردد و نور چشمان و ولینعمتان در پیچوخم نظامات و تصمیمات غلط، آزار ببینند. یادآوری میکنم که هر جا انقلابی عمل کردهایم، رضایت و همراهی مردم را شاهد بودهایم. چنانکه اقدامات انقلابی حضرت آیتالله رئیسی در دستگاه قضا در همین مدت اندک مسئولیت، امیدآفرین، دلگرمکننده و اطمینانبخش بوده است. البته بسیاری از ریزشهای امروز و کسانی که سنگ دفاع از غرب را به سینه میزنند، روزگاری انقلابی بودهاند، پس انقلابی بودن مهم نیست، شرط مهم انقلابی ماندن است، انقلابی ماندن به این است که تا توان داریم تحولخواه و اصلاحگر باشیم.
همکاران عزیز! مجلسی که مدال انقلابی بودن را از رهبری عزیز دریافت کرده است، باید انقلابی بماند و امیدها و چشمهای نگران بسیاری به مجلس و عملکرد ما دوخته شده است. باید فرصت کوتاه به خدمت در مجلس را مغتنم شمرده، در هنگامی تصمیم از دشواری مسیر و سختی کار هراس به دل راه ندهیم و بدانیم که اگر گره شفافیت به دست این مجلس به درستی گشوده شود، راه اصلاح امور بر آیندگان بسیار هموار خواهد شد و شجاعت پذیرش دشواری این راه، افتخاری است ماندگار در کارنامه یکایک ما. از همه عزیزان استدعا دارم تا با گفتوگوهای سازنده به مشاورتهای مداوم مسیر تحولخواهی در مجلس بهویژه اصلاح آییننامه داخلی را با جدیت دنبال کنیم، چرا که نمیتوان داعیه اصلاح و تحول در امور کشور را داشت و از فرآیندهای ناکارآمد داخل مجلس چشم پوشید.
و اما انتخابات؛ زنان و مردان ایرانی، جوانان، نخبگان و فرهیختگان! بیدار باشید، غرب و جریان غربگرا در دو انتخابات گذشته همه تلاش خود را برای انتخاب رئیسجمهوری از جنس ناکارآمدی و ناتوانی به کار گرفت. امروز با تمسک به کاستیها و ضعفهای دولت در حل مشکلات اقتصادی، نظام اسلامی را ناکارآمد معرفی کرده است تا مردم را از شرکت در انتخابات باز دارد. با درک دقیق توطئه دشمن باید از این فرصت تاریخی با هوشیاری بهره جست و کشور را از پرتگاههای ایجاد شده توسط غرب و غربگرایان به سمت قلههای پیروزی هدایت نمود. مردم عزیز! میتوانیم در پایان خردادماه شاهد آغاز یک انقلاب اداری و اقتصادی برای رفع گرفتاریها و دشواریهای کنونی باشیم یا شاهد تشکیل دولت سوم ناامیدی و بیتدبیری بوده و بار انتخاب ناصحیح خود را به دوش نظام و انقلاب بیندازیم. دولتی کارآمد و خدمتگزار، ولایتمدار و مردمدار، صادق و ظلمستیز، ضد فقر و فساد و تبعیض خواست و نیاز امروز ماست به همت والای شما مردم شریف ایران زمین در... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای جمیری! خیلی متشکریم از ارائه نطق جنابعالی. دعوت میکنیم از همکارگرامی آقای سیدمهدی فرشادان نماینده محترم سنندج، دیواندره و کامیاران که برای ارائه نطقشان به جایگاه تشریف بیاورند. آقای فرشادان! جنابعالی هفت دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

سيدمهدي فرشادان
نطق 7 دقیقه ای
به نام خداوند بخشنده مهربان
با سلام و درود به ارواح طیبه شهدا، امام شهدا و عرض سلام خدمت ملت شریف ایران و عرض سلام و ارادت خدمت مردم نجیب، فهیم و مرزدار استان کردستان و همچنین عرض ارادت و سلام حضور مردم غیور، شرافتمند و بزرگ حوزه انتخابیهام سنندج، دیواندره، کامیاران، موچه، ششه، زرینه، حسینآباد و هزارکانیان.
نمایندگان زبانها! نباید، نباید حتی یک نفر از شما در مدیریت اقتصادی آقای روحانی دچار شک شود، چرا که ایشان در شرایط تحریم اجازه نداد مردم دچار فقر گلهای شوند، سطح رفاه عمومی را به شدت افزایش داد و به مرحله رفاه گلهای رسانید. در مدت عمر ریاستجمهوری ایشان شکاف طبقاتی در ساختار جامعه به صفر رسید، قدرت خرید مردم افزایش گلهای نشان میدهد و آنچه رسانهها و مطبوعات در نقد مدیریت دولت تدبیر و امید بیان میکنند آمارهای واقعی نیستند، بلکه شانتاژ و بیانصافی در حق دولت است.
نمایندگان اقوام و فرهنگها! مطمئنم برخی از شماها هنوز با ابعاد گسترده توانمندیهای دولت یازدهم و دوازدهم بیگانه هستید، دولت آقای روحانی توزیع رانتهای ارزی را به شیوه گلهای کنترل کرد، یارانه معیشتی را به طور عادلانه توزیع کرد، نوسانات در بازار ارز، سکه، خودرو و مسکن و افسار گسیختگی اجارهبها را به نفع مستأجران کنترل کرده است.
نمایندگان محترم! لازم است بدانید عناوین «دولت بدعهد»، «دولت شانتاژ» و «دولت ناکارآمد» برازنده دولت حسن روحانی نیست، زیرا اعمال سیاستهای صحیح کشورداری ایشان آسیبهای جدی به طبقات محروم را دور کرده است، شکاف طبقاتی را روزبهروز کمتر کرده، شایعه خرید نان به صورت قسطی یک دروغ تلخ است که باعث خنده ملیح رئیسجمهور شده است. حتی اعتراضات اجتماعی در سال 98 که یک اعتراض غیرگلهای بود نتیجه سیاستهای رئیسجمهور نبود، چرا که دولتمردان خودشان صبح روز جمعه قضیه را فهمیده بودند.
آقای روحانی! شما سیاستمدار بزرگی بودی، در دایره دستهبندی حزبی و جناحی گرفتار نشدی، فقط همقطارانت را ندیدی، فراحزبی و فراجناحی عمل کردی، در یک کلام نگاه شما به اقتصاد و اشتغال نگاه گلهای نبود. نگاه شما به فرهنگها و اقوام ایرانی تبعیضآمیز نبود. ما کُردها با چشم خودمان حذف سیاست یک بام و دو هوای شما را درک کردیم، سیاست شما عین عدالت بود.
آقای رئیسجمهور! شما در تاریخ سیاسی کشور جفا نکردید، شما از میان نخبگان و تحصیلکردگان کُرد چندین سفیر، وزیر، معاون وزیر و مدیر در سطح ملی انتخاب فرمودی، شما معادن خام کردستان را به تاراج ندادی.
سفره معیشت کُردها را ویژه نگاه کردی، چرا که از سر این سفره نان خوردی. شما رأی (73) درصدی کردها و اعتماد جمیع جوانان کردزبان را که در نمایش تبلیغات جنابعالی به پیشوازت آمده بودند به باد ندادی، کولبران کُرد را از کولبری رهانیدی حقآبه مردم کردستان را یکجا ادا کردی. شما توانستی شعار اعتدالگرایی را در اذهان ملت ایران حک کنی، شما توانستی کلید و رنگ بنفش را برای همیشه در ذهن مردم ایران ماندگار کنی، حتی کلید شما یاد گرفته است گلهای عمل کند، کلید شما همه درهای باز را بست.
آقای روحانی! شعار «علیبرکتالله» جنابعالی نهادینه شد. شما بهترین رئیسجمهور تاریخ بودی چرا که وعدههایت در کردستان به صورت گلهای عمل شد. دستفروشی در کردستان ساماندهی شده و دستفروشان هر روز برای شما دعا خیر میکنند. کولبری در کردستان ساماندهی شده است و چندین کارخانهای که در سنندج، مریوان، بانه و شهرهای کردنشین با علیبرکتالله شما افتتاح شده باعث شده است کولبران در حین نماز برای شما دعای خیر کنند. خدمات بینظیر شما در کردستان از جمله توسعه حمل و نقل ریلی، توسعه اقتصادی و رونق زیرساختها، توسعه معادن، سرمایهگذاری برای بیکاری در کردستان باعث شده دعای خیر مردم همیشه پشت سرتان باشد.
آیا خبر دارید که شما اسطوره تحولات بنیادین اقتصادی در کردستان هستی؟ سردار سازندگی واقعی شما هستی. زمانی کردستان را استانی محروم و عقبمانده میشناختند اما امروز از سایه دولتمرد عدالتخواهی مثل شما کردستان در تراز استانهای صنعتی و برخوردار کشور به شمار میرود. راههای کردستان روزی قتلگاه و غسالخانه انسانی بودهاند، اما امروزه پروژه کریدر شمال ـ جنوب شما تکمیل شده است و جادههای کردستان جزء امنترین و استانداردترین راههای کشور هستند. راههای روستایی ما هم که به صورت گلهای دگرگون شده است و هم اینک روستاهای ما دروازه توسعه هستند. در دولت تدبیر و امید بود که چندین آزادراه در کردستان افتتاح شد، خلاصه مرگ و میر در جادههای کردستان به صفر رسید و همین باعث شده که در همه حال دعای خیر مردم استان پشت سرتان باشد.
شما دیپلمات تمام عیاری هستی که تاریخ به خود ندیده است. وزیر اقوام را از میان کردها انتخاب کردی، نام شما در تاریخ سیاسی کردستان جاودان خواهد ماند. علیبرکتالله شما در افتتاح پروژهها از یاد نخواهد رفت. شما کشتی به گل نشسته اقتصاد را به آب انداختید.
آقای حسن روحانی! آخرین حرف من به عنوان وکیل مردم کُرد با شما این است؛ همان اندازه که مردم کرد از شما رضایت دارند خداوند هم از شما راضی باشد. اگر امروز اینجانب در گفتوگو با رئیس دولت تدبیر و امید به زبان طنز روی آوردهام به دلیل این است که ایشان زبان گفتمان ما را نفهمید.
نمایندگان زبانها، رئیسجمهور آینده ایران، رئیس دولت آینده ایران! امروز فرشادان در جایگاه نماینده مجلس با شما سخن نمیگوید، امروز در آستانه سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری این صدای مردمان کُرد است، لباس مردمان کُرد است و زبان و فرهنگ مردمان کُرد است، زبان سیاسی کردها است که با قاعده مدارا سخن میگوید. امروز کردستان به رئیسجمهور آینده هشدار میدهد، اگر میخواهی سبد رأیتان را در کردستان پرکنید سبد وجدان، سبد وعدهها، سبد شعارها و سبد اخلاق سیاسیتان را با خود به کردستان بیاورید. امروز کاندیداتوری که نمیخواهد کردها را در سطح کلان سیاسی ببیند، شک نکنید که کردها هم او را نخواهند دید.
رئیسجمهور دولت بعدی ایران! صدای مطالبات کردها را شفاف و صادقانه بشنوید، چانهزنی ما کردها برای ساماندادن به پدیده کولبری است که در دولت آقای حسن روحانی ارادهای برای حل آن وجود نداشت. چانهزنی ما کردها برای احداث کارخانه و کارگاه تولیدی است، چانهزنی ما کردها برای توسعه ناوگان حمل و نقل است، تکمیل راهآهن و توسعه راه روستایی است. چانهزنی ما کردها برای پایهگذاری گفتمان توسعهمحور در سطوح سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی است، گفتمانی بر مبنای دیده شدن کردها در سطوح ملی است. چانهزنی ما کردها برای مشکلات اساسی روحانیون اهل سنت است و چانهزنی ما کردها برای رفع حل بیکاری است. رئیسجمهور آینده ایران! چانهزنی ما کردها برای عبور از تبعیض است، چانهزنی ما کردها برای این است که در سایه قدرت نباشیم بلکه در متن... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
جناب آقای فرشادان از ارائه نطقتان خیلی متشکریم، انشاءالله موفق باشید. دعوت میکنیم از همکار گرامی آقای علیرضا سلیمی نماینده محترم مردم محلات و دلیجان که برای ارائه نطق اضطراری به جایگاه تشریف بیاورند. جناب آقای سلیمی! شما پنج دقیقه زمان دارید، بفرمایید.

عليرضا سليمي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«و صلی الله علی محمد وآله الطاهرین»
فصل انتخابات فرا رسید. انتخابات صحنه بروز و ظهور قدرت ملی است. انتخابات عرصه نمایش اقتدار یک ملت و آیینهای است که شعاع اراده جمعی را به تصویر میکشد و اینک انتخاباتی دیگر و عرصه امتحانی سترگ و این ملت عزیز ما است که علیرغم میل بدخواهان و ورشکستگان سیاسی حماسهای دیگر خواهد آفرید. (28) خرداد وعده همه ما پای صندوقهای رأی.
چند تذکر؛ از شگفتیهای روزگار آن است برخی دم از جمهور میزنند اما برای ظهور اراده آنان سنگاندازی میکنند. آنکه مردم را در صف مرغ و روغن نگاه میدارد، آنکه میگوید: «امسال دیگر افزایش قیمت نخواهیم داشت»، اما فقط در دو ماه گذشته (35) درصد به قیمت روغن، (70) درصد شکر، (20) درصد سیمان، (14) درصد به قیمت خودرو و غیره میافزاید، آنکه از قطار مردم فقط نشان کوپه رفقای حزبی را میداند چگونه دم از جمهور میزند؟ کدام جمهور؟
کدام جمهور به شما اجازه داد ارزش پول ملی را به کمترین میزان در (70) سال گذشته فرو بکاهید؟ کدام جمهور به شما اذن داد یک روز بگویید FATF تأثیری در مبادلات و جابهجایی پول ندارد و روز دیگر آن را «امالمصائب» بدانید؟ کدام جمهور به شما اجازه داد در بودجه سنواتی تا (70) درصد انحراف داشته باشید؟ بفرمایید با اذن کدام مردم جیب آنان را در بورس خالی کردید؟
میدانید شاخص فلاکت در دولت شما بدترین وضعیت را در (65) سال گذشته نشان میدهد؟ میدانید بیکاری در دولت شما رکورد زد؟ ضریب جینی را برای مردم توضیح دهید، چگونه سفره چند متری آنان را نه چند سانتیمتر بلکه چند میلیمتر کردید؟ چرا وقتی به شما گفته میشود بدهکاران بزرگ بانکی را معرفی کنید طفره میروید؟
بزرگترین شوخی روزگار آن است که در قرنطینه خانگی باشید و مردم نتوانند شما را ببینند، بعد هم دم از جمهور بزنید. این فکاهی که گلو مردم را بفشاری و بعد هم برای آنها اشک بریزیم خندهدارترین فکاهی تاریخ است. میگویند قیمتگذاری دستوری امکان ندارد، باید تورم را کنترل کرد، فبها! تورم مولود نامشرع تصمیم چه کسی است؟
کدام «رئیس بانک مرکزی» نقدینگی را به (3800) هزار هزار میلیارد تومان رساند؟ کدام رئیس بانک مرکزی هزاران میلیارد تومان پول بدون پشتوانه چاپ کرد؟ کدام رئیس بانک مرکزی (55) میلیارد دلار ارز (4200) تومانی را در سه سال گذشته به عدهای خاص اعطا کرد؟ کدام رئیس بانک مرکزی عمده تسهیلات بانکی را به نور چشمیهای شمال شهرنشین اعطا کرد؟
برادران و خواهران! مشکلات کشور راه حل دارد، اگر آقای رئیس از زندگی اشرافی دست بردارد.
آن روز که رئیس و مرئوس در یک آپارتمان سکنی داشتند ما این مشکلات را نداشتیم. آن روز که نجومیبگیر در لیست پرداختها وجود نداشت با این چالشها مواجه نبودیم.
آن روز که آقای وزیر با قطار مشهد میرفت تا بیتالمال خسارت نبیند و پاویون مخصوص هوایی نداشت تا از مردم فاصله بگیرد ما مشکل نداشتیم.
آن روز که تفکر ورشکسته گدایی عزت از غرب حاکم نبود، آن روز که وزیر دولت پست معاونی را برای آقای داماد رئیس به عنوان رشوه یا هدیه پیشکش نمیکرد، ما با این مصائب مواجه نبودیم. عجیب است بانیان وضع موجود طلبکار هم شدهاند.
ملت فراموش نمیکند چه کسانی میگفتند ما تضمین دولت روحانی هستیم. ملت فراموش نمیکند کدام گروه که روزی روبان بنفش بر مچ دست میبست امروز در تبری جستن از عملکرد سیاه، برخی سبقت میگیرد. ملت فراموش نمیکند کسانی که با شعار چرخش سانتریفیوژ به میدان آمدند، چگونه به سمت کری و موگرینی چرخیدند.
امروز پای صندوق میآییم برای تغییر، تغییر تفکر اشرافی، تغییر تفکر پردهنشینی، تغییر تفکر رفیقبازی و نجومیخواری، تغییر تفکر بیحالی و بیعرضگی، تغییر به نفع جوانان انقلابی، تغییر برای گسترش گفتمان عزت و مقاومت، تغییر و تغییر. آری تغییر خستگانی که میگویند که نمیشود و نمیتوانیم با نیروهایی که میگویند میتوانیم. تغییر زندگی در فلان پلاژ با زندگی در پشت خاکریز مجاهدت، تغییر آقازادگان مرفه پرتوقع با مجاهدان گمنام و تغییر کسانی که پنجره را برای نفوذ باز کردند. در دولت شما نخبگان به حاشیه رفتند باید آنها را به... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
حاج آقای سلیمی! خیلی متشکریم از ارائه نطقتان. دعوت میکنیم از همکار گرامی آقای عباس گودرزی نماینده محترم مردم بروجرد که برای ارائه نطق اضطراریشان تشریف بیاورند. آقای گودرزی! شما پنج دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

عباس گودرزي
نطق 5دقیقه ای
ـ بسم الله الرحمن الرحیم
سلام عرض میکنم محضر همکاران محترم و ملت شریف ایران. در مقطع حساسی داریم به سر میبریم، فرصت اندک است، چند جملهای کوتاه با توجه به ضیق وقت ابتدا خطاب به ملت شریف ایران عرض میکنم. مردم عزیز، مردم بزرگوار! حضرت امیر (علیهالسلام) خطاب به اصحابش میفرمود: برخی از اصحاب «انی اریدکم لله و انتم تریدوننی لانفسکم»
ملت شریف ایران! امام عظیمالشأن و راحل ما و رهبر معظم انقلاب، شما را برای خودتان میخواهند، شما را برای سعادت و خیر دنیا و آخرت خودتان میخواهند. این تفاوت انقلاب اسلامی با دیگر کشورها و نظامهای سیاسی است و اما دشمن تمام تلاشش را کرد تا چنین وانمود نماید که انقلاب اسلامی به بنبست رسیده است. با انواع روشها، فشار، جنگ، فتنه، نفوذ، ترور، تخریب، تحریم، تهدید، کودتا، شورش خیابانی و انقلابهای مخملی تلاش کرد تا این انقلاب را از پای درآورد، اما نتوانست که خدای متعال وعده داده است «و من اوفی بعهده من الله و من یتوکل علی الله فهو حسبه و لینصرن الله من ینصره و کان حقا علینا نصرالمؤمنین» قطعاً خدا حامی این ملت و این انقلاب است.
زمانی چالش ما با آمریکا این بود که مقابله بکنند با ورود سلاحهای سبک به ایران، سلاح سبک. رهبر معظم انقلاب میفرمایند: «حتی سیم خاردار هم اجازه نمیدادند وارد کشور ما بشود»، اما امروز چالش ما با آمریکا این است که جلوی صادرات سلاحهای پیشرفته ایران را به جبهه مقاومت بگیرد. ببینید! تفاوت از کجاست تا به کجا؟ قطعاً انقلاب اسلامی پیروز بوده است. زمانی چالش ما با آمریکا این بود که دوتا سهتا سرباز فریبخورده، چهارتا افسر ورشکسته با دو، سه تا بالگرد و هواپیما این نظام را از پای درآورند. مردم ایران! امروز آمریکا خود را محتاج ائتلافهای جهانی میداند باز هم نمیتواند.
زمانی چالش ما با آمریکا این بود که دست عمال بیگانگان را از مقدرات کشور قطع بکنیم، میگفتند که شما را چه به لانه جاسوسی آمریکا؟ میگفتند چرا نمیگذارید اسرائیل در تهران سفارت بزند؟ بعد از (42) سال مقاومت امروز چالش ما با آمریکا این است که میگوید از مرزهای اسرائیل دور بشوید و از منطقه خارج بشوید. این بُرد انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی است. ملت شریف ایران! چهار سال قبل در همین مقطع زمانی، از همین تریبون با شما صحبت کردم، گفتم شما را از سایه شوم جنگ نترسانند. سایه شوم جنگ بیش از آنکه یک حقیقتی باشد یک ابزار سیاسی بود برای تسلط بر مصالح شما و منافع شما و مقدرات کشور. وقت نیست این نیمساعت، چهل دقیقه باید فرصت باشد تا بگوییم که این سایه شوم جنگ از کجا نضج گرفت. مجلس ششم، یعنی (19) سال قبل نامه نوشتند به رهبر معظم انقلاب. نوشتند که «در شرایطی به شما نامه مینویسیم که شرایط، شرایطی حساس فرصت اندک و خطر بزرگ است».
ببینید! مسئولان شاهسلطان حسینی یعنی این که از ظرفیتها نتوانند استفاده کنند و فرصت را بسوزانند. خطاب به رهبر معظم انقلاب ببینید چه نوشتند، کی؟ (19) سال قبل نوشتند؛ «با این حال و روز برای کشور فرصت چندانی باقی نمانده است، غالب ملت ناراضی و ناامید، اکثریت نخبگان ساکت یا مهاجر، سرمایههای مادی گریزان و نیروهای خارجی از هر طرف کشور را احاطه کردهاند». (19) سال گذشته است و جمهوری اسلامی نه تنها به بنبست نرسید، بلکه بیانیه برای گام دوم و برنامه برای نیمقرن آینده مینویسد. فرصت نیست، تهدیدهای نظامی دروغی بیش نیست، خودشان میگفتند در همان ایام، ما با ایران جنگ نمیکنیم، با «چهارده نمیدانیم» ما مقابل هستیم نمیدانیم ایران چگونه جواب بدهد، نمیدانیم ایران در چه سطحی جواب بدهد، در چه جغرافیایی جواب بدهد، با چه میزان شدتی جواب بدهد، در کدام بخش از دنیا جواب بدهد، این حرف کارکشتهترین و زبدهترین ژنرالهای چهارستاره آمریکا است. ملت شریف چرا صدام به ایران حمله کرد؟ چون احساس ضعف کردیم. چرا برجام بر ما تحمیل شد؟ چون اظهار ضعف کردیم و گفتیم خزانه خالی است. وقت نیست تمام حرفها فاکتور؛
اظهار ضعف پیش ستمگر ز ابلهی است
اشک کباب موجب طغیان آتش است
وقت نیست، والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته

علي کريمي فيروزجائي
آقای گودرزی! خیلی متشکر از ارائه نطق جنابعالی. آقای رئیس! نطقها تمام شد.
12
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

عبدالرضا مصري
نطقهای شفاهی را بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
بسم الله الرحمن الرحیم
جهت انجام تذکرات شفاهی نمایندگان محترم مردم در مجلس شورای اسلامی بعد از انجام قرعهکشی در خدمت آقایان و خانمها به ترتیب زیر خواهیم بود، ابتدائاً جناب آقای خلیل بهروزیفر نماینده محترم فومن و شفت بفرمایید.

خليل بهروزي فر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین و هو خیر المعین
با سلام محضر ملت شریف ایران و همکاران محترم. پیشاپیش ولادت با سعادت حضرت معصومه (سلاماللهعلیها) و روز دختر را تبریک و تهنیت عرض میکنم.
آقای رئیس! گرانی لجامگسیخته کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم، هر روز سبب فاصله طبقاتی فاحشی بین اقشار ضعیف و آسیبپذیر جامعه با افراد مرفه و بیدرد جامعه شده و میشود.
دولت اشرافی جامعه را به سمت اشرافیگری سوق میدهد. حضرت امام (رحمهاللهعلیه) فرمودند: «نگذارید این انقلاب به دست نااهلان و نامحرمان سپرده شود». اما امروز شاهد واگذاری بعضی از مناصب مهم کشور به عدهای از افراد بیتعهد، فرصتطلب، سودجو و ناکارآمد هستیم. نیروهای شایسته، انقلابی متعهد و متخصص با فکر جهادی و نخبگان جوان کشورمان را کنار گذاشتهاند. دولت در ارتباط با تأمین مایحتاج عمومی مردم، حل مشکلات اقتصادی و معیشتی، ایجاد کسب و کار، ازدواج و مسکن جوانان، مهار تورم، مبارزه با کمکاری و فساد اداری و اقتصادی، برخورد قانونی با محتکران کالاهای اساسی که خون مردم را میمکند، چه اقدام مؤثری انجام داده و چه پاسخی برای مردم دارند؟ خود دولت عامل اصلی بیثباتی و بینظمی در بازار و دستگاههای اجرایی و اداری کشور شده است. این بیثباتی و بینظمی باعث شده تا سفره جمعیت غالب کشور که از اقشار آسیبپذیر و حامیان... (قطع میکروفن)

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر از برادر ارجمندمان جناب آقای بهروزیفر. در خدمت سرکار خانم دکتر هاجر چنارانی نماینده محترم مردم شریف نیشابور و فیروزه هستیم، بفرمایید.

هاجر چناراني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
میلاد حضرت فاطمه معصومه و میلاد ولی نعمتمان آقا علیبنموسیالرضا را که مصادف با دهه کرامت است تبریک عرض میکنم و روز دختر را به همه دختران امروز و دختران دیروز جامعه، ویژه تبریک عرض میکنم و اما انتخابات و حضور حداکثری مردم. ما همه میآییم، همه به یاد سرداران شهیدمان میآییم، به یاد امام شهیدانمان میآییم، به یاد تقدیری که باید با دستان خودمان رقم بخورد میآییم و میآییم تا نه محکمی باشد به دخالتهای دشمنان داخلی و خارجی.
ما میآییم و مطالبهگری داریم از دولت آینده، میآییم تا رکود اقتصادی و نابسامانیهای اجتماعی ناشی از آن را حل کنیم. میآییم تا نابسامانیهای موجود در سیستم بانکی، نظام مالیاتی و حوزه سرمایهگذاری بورس را پیگیری کنیم. میآییم تا فساد گسترده اقتصادی، قاچاق کالا صورت نگیرد تا حاشیهنشینی و زندگی در بافتهای فرسوده و زاغهنشینی را اولویت بدهیم.
میآییم تا بیکاری، فقر، رکود، تولید و قاچاق کالا را سامان بدهیم. میآییم تا سهم زنان را از کرسیهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی مطالبهگری کنیم. میآییم تا در این جامعه شایستهسالاری را جایگزین مافیا، لابی و رانت کنیم.
اما نظام جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر رأی مردم است و پشتوانه نظام و امنیت ملی، حضور حداکثری مردم در انتخابات است با هر سلیقهای، با هر گرایش فکری و در راستای مشارکت حداکثری باید مطالبهگری از دولت و کابینه بعدی مد نظر باشد. نتیجه انتخابات باید تحول واقعی یعنی بازگرداندن امید و نشاط به زندگی مردم باشد. جوهره اصلی مشارکت فعالیت و تأثیرپذیری است، مشارکت سازگاری برای بقا و توسعه اجتماعی است. مشارکت یعنی سهم داشتن، یعنی سازماندهی، یعنی توانمندسازی الگویی برای بهتر زیستن و ایجاد نگرشی کلنگر در میان آحاد مردم جامعه، مشارکت یعنی... (قطع میکروفن)

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر از سرکار خانم چنارانی، به عنوان نفر سوم در خدمت برادر ارجمندمان جناب آقای حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده محترم مردم شریف شاهینشهر، میمه و برخوار هستیم، بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
به وزیر محترم نیرو تذکر میدهم که آب شرب، حق مردم است در هفته گذشته چندین شهر، محله و روستا چند شبانه روز و در برخی از نقاط چندین ساعت شاهد قطعی آب بودند. لازم است که در این خصوص تدبیری را بیندیشید.
تذکر بعدی به آقای رئیسجمهور است. آقای رئیسجمهور! سه ماه است بنا است پیشنهاداتی که جمعآوری شده بود و توسط رئیس محترم مجلس هم در جلسه شورای سران سه قوه، شورای هماهنگی اقتصادی مطرح شده بود، راجع به آنها جلسه بگذارید و تصمیمگیری کنید. آقای رئیسجمهور! چه کاری مهمتر از بحث نیمی از جمعیت کشور ما هست که راجع به بورس الان متضرر شدهاند و نگران هستند، سرمایهشان را از دست دادهاند؟
وزیر اقتصاد! چرا مصوبات شورای عالی بورس را درخصوص سهامداران خرد و حقیقی اجرایی نمیکنید؟ بدانید که ما از سر تقصیرات شما نخواهیم گذشت و قطعاً شما بایستی پاسخگوی این نوع کمکاریتان باشید.
به وزیر محترم جهادکشاورزی هم تذکر میدهم که دامداران مشکلات زیادی برای تأمین علوفه و نهادههای خودشان دارند. به میدان بیایند و مشکلات این عزیزان را شما پیگیری کنید و راه چارهای بیندیشید.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر از جناب آقای حاجیدلیگانی به دلیل رعایت وقت توسط ایشان سپاسگزارم. در خدمت نفر چهارم برادر ارجمندمان جناب آقای رمضانعلی سنگدوینی نماینده محترم گرگان و آققلا هستیم، بفرمایید.

رمضانعلي سنگدويني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر من به آقای روحانی رئیسجمهور، وزیر جهادکشاورزی و وزیر امور خارجه است. کشاورزان استان و کشور حال و روز خوشی ندارند. محصولات کشاورزی از جمله سیبزمینی مثل سال گذشته به خاک سیاه نشسته است. درآمد هر هکتار سیبزمینی (30) تا (40) میلیون تومان است، ولی هزینه هر هکتار سیبزمینی (50)، (60) میلیون تومان است. بهصرفه نیست، مردم دارند ضرر میکنند. حتی تمکن مالی برای ادامه کشت دوم ندارند. علیرغم اتصال راهآهن ایران به ترکمنستان صادرات تعطیل است، مرز بسته است.
مطلب دوم من، درخواست از آقای دکتر قالیباف، آقای دکتر مصری، هیأترئیسه و نمایندگان مردم است. حقوق و مزایای کارکنان صنعت نفت را دریابید. در سکوها و مناطق عملیاتی انگیزه وجود ندارد. عزیزان! همین امسال در بودجه 1400 حدود (300) هزار میلیارد تومان از درآمد نفت است. تولید حدود (110) میلیون لیتر بنزین، فرآوردههای نفتی از جمله گازوئیل، بنزین، نفت سفید، LPG، LNG، پتروشیمی، (800) میلیون مترمکعب گاز طبیعی از دستاوردهای پرسنل خدوم و پرتلاش صنعت نفت است.
آقای دکتر مصری! پایه اقتصاد کشور بر مبنای نفت است. (95) درصد جمعیت کشور از گاز طبیعی استفاده میکنند. عزیزان! حقوق و مزایای صنعت نفت را دریابید.
آخرین جمله من به آقای روحانی است. آقای روحانی! در سال 96 بیش از (5/23) میلیون نفر از مردم به شما اعتماد کردند، ولی اقتصاد و معیشت مردم فلج است. مردم دعا میکنند هرچه سریعتر این (100) روز... (قطع میکروفن)

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر از برادرمان ارجمندمان جناب آقای سنگدوینی. به عنوان نفر پنجم در خدمت برادر ارجمند جناب آقای محمدمهدی فروردین نماینده محترم مردم شریف فیروزآباد، فراشبند، قیر و کارزین هستیم، بفرمایید.

محمدمهدي فروردين
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام خدمت ملت شریف ایران و همکاران عزیز. پیروزی ارزشمند تیم ملی فوتبال مقابل بحرین را از طرف خودم و همه همکارانم در مجلس خدمت ملت شریف ایران، تکتک بازیکنان، مربیان و مدیران فدراسیون تبریک عرض میکنم. همچنین روز دختر را هم خدمت دختران کشورم تبریک عرض میکنم.
دولتمردان! در (50) سال اخیر خشکسالی بیسابقهای را شاهد هستیم. تولید، معیشت عشایر و کشاورزان که ارتباط مستقیم با بارندگی دارد زندگیشان را در حال نابودی و در مواردی از جمله تأمین علوفه برای دامهای عشایر، تسهیلات قرضالحسنه، تمدید تسهیلات، طرح زنجیره گوشت قرمز از بانک کشاورزی بدون دریافت کارمزد را از شما خواهانیم.
تذکر به وزیر محترم راه و شهرسازی! پیرامون محور شیراز ـ فیروزآباد ـ عسلویه. جناب آقای وزیر! واقعاً جای تأسف دارد که هر روز شاهد فوت عزیزان و هموطنانمان در مسیر پرترافیک فیروزآباد ـ جم هستیم و برای احداث یک گالری (120) متری متأسفانه این همه تلفات جادهای را ما شاهد هستیم. خجالت دارد، ما هر روز شاهد فوت هموطنانمان به خاطر (120) متر گالری هستیم.
تذکر به وزیر نیرو دارم. قطعیهای مکرر برق از یک طرف باعث خسارت به لوازم برقی همشهریان شده است. متأسفانه این باعث شده که کار کشاورزان و صنعتگران مختل شود. آقای رئیسجمهور، وزیر محترم نیرو! این چه عدالتی است که باید همشهریان عزیز من در فیروزآباد و میمن تعرفه برق خود را در گرمای (50) درجه با نقاط سردسیری مشابه پرداخت کنند؟ آیا این عدالت است؟
تذکر بعدی من به وزیر ورزش است. با وجود کرونا (23) هزار و (600) باشگاه تعطیل شده است. یعنی (80) هزار شغل از بین رفته است. چه تدبیری برای جبران این خسارت دارید؟ آقای وزیر! انتظار میرود برای این باشگاهداران عزیز جبران خسارت کنید.
در مورد سد سلمان هم که ما هر روز باید تذکر بدهیم. وزیر نیرو! این نعمت خدایی که باید در اختیار مردم عزیز قیر قرار بگیرد، این اتفاق نمیافتد. جناب آقای وزیر! چه کسی باید جوابگو باشد. واقعاً این ظلم بالاتر از... (قطع میکروفن)
13
اعلام وصول (1) فقره طرح

عبدالرضا مصري
اعلام وصولیها را بفرمایید.

محمد رشيدي
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! با اجازه حضرتعالی؛
ـ طرح تبیین وضعیت شاخصهای اقتصادی در پایان هر دولت به صورت عادی اعلام وصول میشود.

عبدالرضا مصري
دو اخطار هفتادوپنجی از جلسه گذشته ثبتشده داریم. از عزیزانی که براساس قانون میتوانند اخطار هفتادوپنجی داشته باشند دعوت کنید.

مجتبي يوسفي
بسم الله الرحمن الرحیم
از جلسه گذشته دو نفر از همکاران به دلیل اینکه نامشان در نطقها برده شد، تذکر اصل هفتاد و پنجی داشتند. جناب آقای دکتر مسعود پزشکیان نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو بفرمایید.

مسعود پزشکيان
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
من چند بار خدمت شما آمدم که این مسأله را بگویم، حالا فرصت شد، متشکرم. چند تا مسأله را میخواهم خدمت شما عرض کنم. سه تا موضوع مطرح شد، یکی اینکه یکی عزیزان آنجا گفتند بنده به شورای محترم نگهبان بیاحترامی کردم. دو؛ گفتند چرا آیه خواندم. سه؛ گفتند دولت اصلاحات اِله کرده، بِله کرده، خراب کردند و شما هم میخواهید خراب کنید.
یک؛ آنچه که من به شورای محترم نگهبان گفتم، گفتم تشکر میکنم که ما را احراز نکردند. اینکه تشکر کردن بیاحترامی باشد، بعد هم خواهش کردم گفتم اعلام کنید، گیری که وجود دارد را اعلام کنید تا مردم بدانند. چرا این حرف را گفتم؟ حالا در ادامه خدمت شما خواهم گفت.
در رابطه با اینکه چرا قرآن خواندم، مشکل کشور ما، مشکل ما مسلمانها این است که قرآن را یک طرف گذاشتیم، بعد هم از خودمان داریم آییننامه و دستورالعمل صادر میکنیم. اولاً این مطالبی که از قرآن بود، کتاب حق و باطل از دیدگاه قرآن مال شهید بهشتی است، بروید بخوانید. شهید بهشتی میگوید: «اگر تمام اسلام را از من بپرسند میگویم حق، عدالت و انصاف»، اسلام یعنی حق است و عدالت است و انصاف. هر جا دیدید حق است آن اسلام است. هر جا دیدید عدالت است، اسلام است. هر جا بیانصافی دیدید، این حرف شهید بهشتی است و کلی آیه و حدیث میآورد، هر جا بیانصافی دیدید بدانید که آن اسلام نیست، از اسلام به دور است. هر کسی کنار بایستد، قضاوت کند ببیند بیانصافی کردند، یعنی اسلامی عمل نکردند.
خدا در آیات مختلف میفرماید: «ارسلنا رسل»، آن روز گفتم؛ «پیامبران فرستادیم، دستشان کتاب دادیم و میزان»، «لیقوم الناس بالقسط»، «که براساس عدالت حکم کنند». «یا داود إنا جعلناک خلیفه فی الأرض»، «تو را خلیفه کردیم».
«یا داود إنا جعلناک خلیفه فی الأرض فاحکم بین الناس بالحق و لا تتبع الهوی فیضلک عن سبیل الله إن الذین یضلون عن سبیل الله لهم عذاب شدید بما نسوا یوم الحساب». کسی که حق و انصاف را مراعات نکند باید منتظر عذاب خدا باشد.
آنچه که ما از شورای محترم نگهبان انتظار داریم مراعات حق است و قضاوت براساس عدالت. در این مجلس و جاهای دیگر خیلی میگویند شفافیت، انتظاری که بنده دارم انتظار شفافیت است، انتظار بدی است که شفافش کنند؟
شما میدانید الرحمن را کجا میخوانند، ما الرحمن را برای مردهها میخوانیم. یک روزی که داشتم گوش میدادم برق از کلهام پرید؛ «الرَّحْمنُ * عَلَّمَ الْقُرْآنَ * خَلَقَ الْإِنْسانَ * عَلَّمَهُ الْبَیانَ * الشَّمْسُ وَالْقَمَرُ بِحُسْبانٍ * وَالنَّجْمُ وَالشَّجَرُ یسْجُدانِ * أَلاَّ تَطْغَوْا فِی الْمِیزانِ * وَ أَقِیمُوا الْوَزْنَ بِالْقِسْطِ وَ لا تُخْسِرُوا الْمِیزانَ *»
تمام زمین و آسمان و خورشید و زمین برای اینکه در میزان و قضاوت طغیان نکنید، براساس عدالت حکم کنید.
1400 سال از جمهوری اسلامی گذشته، ما بلد نیستیم ابزار اندازهگیری در قبال انسانها را درست کنیم و براساس عدالت حکم کنیم و اگر هر کسی حرفی داشت بگوییم این میزان است، براساس این میزان حکم دادیم. ما براساس میزان حکم ندادیم. مقام معظم رهبری گلایه کرد، ولی گوش ندادند، گفتند همانی است که بود. حتی گلایه مقام معظم رهبری را نادیده گرفتند. من خودم به عنوان یک انسان آن شعر مولوی را اینبار برایتان میخوانم، میگوید:
نفسی که با خود ای یار چون خار آیدت
آن نفسی که بیخودی، یار به چه کار آیدت؟
آن نفسی که بیخودی، یار کناره میکند
آن نفسی که بیخودی، باده و یار آیدت
جمله بیقراریات از طلب قرار توست
طالب بیقرار شو تا که قرار آیدت
بنده معتقدم این مملکت اگر بخواهد درست شود باید همه در صحنه حضور داشته باشند. حضور همه در صحنه با این روش امکانپذیر نیست، به پیر و پیغمبر امکانپذیر نیست. باید یک تجدیرنظری در نوع قضاوتها، اندازهگیریها و شاخصها شکل بگیرد. شاخص که دعوا ندارد. ما بلد نیستیم براساس یک شاخص و ترازو حکم کنیم و این گلایهای است که من از شورای محترم نگهبان دارم. وقتی شوراها و نمایندگان را دارند رد میکنند، شخصیت انسانها را خرد میکنند. شاخص دارد، بگوید طبق این شاخص، مردم هم بدانند و قضاوت کنند. والسلام

عبدالرضا مصري
تشکر میکنیم، تذکر (75) بعدی را بفرمایید.

مجتبي يوسفي
تشکر از جناب آقای پزشکیان. برادر عزیز جناب آقای جواد نیکبین نماینده محترم کاشمر، خلیلآباد، بردسکن و کوهسرخ بفرمایید.

جواد نيک بين
تذکر متفرقه
سلام علیکم و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«کلمه الحق یراد به الباطل»، برخی از کلمات از زبان دوستان ما در مجلس صادر میشود، حرف، حرف حقی است که باید با شاخص و ملاک و معیار انسانها سنجیده شوند، ملاک سنجش مشخص شود. حرف، حرف حقی است. اما من به شما عرض میکنم، دوستان گرامی! هشت سال جناب آقای موسوی سکاندار این مملکت بود، هشت سال مرحوم آقای هاشمی (رحمهالله) سکاندار این مملکت بود، هشت سال خاتمی، هشت سال روحانی. بیش از (32) سال، اگر بنیصدر را هم جزء این دسته بدانیم بیش از (33)، (34) سال دولت در اختیار یک تفکر خاص اداره میشده و در همه این سالها شورای محترم نگهبان به حق، مدیریت کرده و تأیید صلاحیت انجام داده و هیچکس اعتراض نداشته، چون همیشه شورای محترم نگهبان سعی بر این داشت که سلایق مختلف را در چارچوب قانون در انتخاباتهای ریاست جمهوری سر میز مناظرات و رقابتها بیاورد. دوستان بزرگواری که این روزها داعیهدار بیعدالتی هستند در دورههای مختلفی که شورای نگهبان بهحق و البته در همین دوره هم بهحق کار انجام داده است.
نکته دومم، شما دنبال حضور حداکثری هستید؟ اگر دنبال حضور حداکثری هستید کاش اعتراضهایتان را مکتوب به شورای نگهبان میرفتید، دلایل عدم احراز را از آنها به صورت خصوصی میگرفتید، توجیهات آنها، دلایل آنها، مستندات آنها را میدیدید.
نکته سوم؛ چرا برخی از عدم احرازها و ردها را شورای محترم نگهبان نمیگوید؟ معلوم است، شورای نگهبان حافظ آبروی شما است، حافظ آبروی کسانی است که به هر دلیلی رد یا عدم احراز شدهاند.
نکته مهمتر؛ قرار است نظام جمهوری اسلامی از ظرفیت شما که عدم احراز خوردهاید یا رد شدهاید بعداً استفاده کند. ممکن است برخی نکات را اگر بخواهد علنی بگوید ظرفیتسوزی شود و میخواهند از ظرفیت شما استفاده کنند.
کاش یک بار در مقابل رفقای بیانصافتان این آیات و این کلمات امیرالمؤمنین و آیات خدا را میخواندید. رفقایی که با وقاحت تمام عامل بدبختی و وضع اسفبار موجود را «تفکر انقلابی» میدانند و از «تفکر غربزده» دولتهای چهارگانه که در سی و چند سال کشور را تا «شفا جرفٍ هار» پله سقوط پیش بردند. همین آقایانی که بنده اسمشان را بردم که دولتهای محترمی هستند که البته به نظر مردم نامحترم هستند، بارها و بارها کشور را تا لبه پرتگاه سقوط جلو بردند، فتنههای مختلف را اینها مدیریت کردند، در اول انقلاب کودتا راه انداختند، شما کجا علیه اینها حرف زدید؟ کجا علیه فتنهای که بارها و بارها حضرت آقا فرمود: «خط قرمز ما فتنه است»، کجاها شما حرف زدید؟ حالا همین آقایانی که فتنهگر بودند، همین آقایانی که بعضاً مدافع فتنه هستند، شما چرا در مقابل اینها سکوت کردید و حرف نمیزنید؟
عرضم را تمام کنم، رفقا! گلایه رهبری از تأیید صلاحیتها و عدم احراز صلاحیتها نبود. گلایه رهبری از این بود که کسانی که عدم احراز برایشان ثبت شده یا رد صلاحیت شدند دلایل یا شایعاتی برای رد صلاحیتشان در کشور منتشر شده است. آن شایعات موردنظر رهبری است که چرا فضای مجازی ولنگار اجازه میدهد هر شایعهای علیه انسانهای محترم و بزرگواری که بعضاً عدم احراز صلاحیت شدهاند پخش شود؟ قرار نیست که کلمات رهبری را به نفع خودمان تفسیر کنیم. رهبری از این گلایه دارند و فرمودند جبران کنید برای کسانی که عدم احرازشان ثبت شده یا ردصلاحیت شدند دلایل واهی پخش نشود، دلایل واقعی را باید به خودشان گفت. آخرین عرضم این است، رفقای بزرگوار! آینده انقلاب آینده روشنی است، به شرط اینکه... (قطع میکروفن)

عبدالرضا مصري
از اخطار جناب آقای نیکبین تشکر میکنم. برای تذکرات و اخطارهای دستور روز در خدمت نمایندگان محترم هستیم. اما من یک خواهشی از همه حضار و همه مسئولین در کشور دارم. امیدوارم یک روزی به جای اینکه ما از تریبونها، فضای مجازی، روزنامهها و از این طریق با همدیگر صحبت کنیم، به جای آن در یک فضای دوستانهای بنشینیم با همدیگر صحبت کنیم. لزومی نداشته باشد که از طریق تریبونها با همدیگر حرف بزنیم. یک مدتی است متأسفانه این فرهنگ از بین رفته است. آقای یوسفی! اخطار و تذکرات دستور روز نمایندگان محترم را بفرمایید.

مجتبي يوسفي
سرکار خانم فاطمه مقصودی بفرمایید.

فاطمه مقصودي
تذکر متفرقه
به نام خداوند احساس پاک
خداوند شمس و مه تابناک
بسم الله الرحمن الرحیم ـ و لله الحمد
رتبهبندی معلمان یکی از مهمترین مطالبات بهحق معلمان سراسر کشور است که مدتها است اجرای دقیق آن به تخصیص بودجه لازم و کافی پیوند خورده است و طبق سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، بسترهای اجرایی آن پیشبینی و تعیین شده است. امروز کلیات آن تصویب شد، اما در جزئیات ایرادهایی وجود دارد که انتظار میرود در کمیسیون با دقت نظر بیشتری بررسی و تصمیمگیری شود. بازنشستگان عزیز و افراد مأمور به خدمت و افراد ستادی هم شامل این رتبهبندی باشند.
حق معلمان عزیز، خدوم، تأثیرگذار و جامعهساز در این اوضاع و احوال آموزشی که بهحق از جان خود هم گذشتند با اجرای کامل این طرح بهجا آورده و سپاسگزاری این قشر عزیز و عظیم را بهحق رقم بزنیم. با این کار انگیزه کیفی آنها برای پرورش و آمادهسازی نسل آینده تقویت خواهد شد.
ساز و کار صندوق ذخیره فرهنگیان که فرهنگیان را فقط سرمایهگذار آن میدانند اشتباه است. فرهنگیان باید سهامدار واقعی این صندوق باشند و از مزایا و تسهیلات آن به عنوان سهامدار بهرهمند شوند.
در سیستم جذب نیروی انسانی اشکال وجود دارد، بعضی از دستگاههای اجرایی شهرستان بروجرد به شدت با کمبود نیرو مواجه هستند، مثل نوسازی مدارس، امور اراضی، میراث فرهنگی، منابع طبیعی، اداره پست و غیره. از طرفی امور استخدامی کشور بهطور جدی کار را بسته و به شدت ممانعت میکند. آزمونهایی که برگزار میشود تناسب با نیازهای واقعی مناطق ندارد و عزیزان جویای کار هم به تناسب با تخصص و حرفه و علاقه خود به کار گرفته نمیشوند و به طور کلی این شیوه بسیار نامناسب است. امیدوارم که فکر و چارهای برای آن داشته باشیم.
میان این همه گلهای عالم
گلی خوشبوتر از دختر ندیدم
روز همه دخترهای ایرانی مبارک.

مجتبي يوسفي
تشکر از سرکار خانم مقصودی. نفر بعدی جناب آقای جلال رشیدیکوچی هستند، بفرمایید.

جلال رشيدي کوچي
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم جمیعاً. تذکر امروز بنده ناظر به حفظ شأن و جایگاه نمایندگان مجلس است. واقعاً الان سه ماه است که نمایندگان مجلس به شدت تحت تأثیر و فشارهایی هستند مبنی بر اینکه مسئولیت نظارت بر انتخابات شوراهای شهر و روستا بر عهده آنها است. واقعاً سؤال اساسی اینجا است که چرا باید مسئولیت نظارت بر انتخابات شورا بر عهده نمایندگانی باشد که هیچ نقشی نه در تأیید و نه در رد صلاحیت دارند. واقعاً چرا باید این همه جایگاه نمایندگان مجلس و جایگاه مجلس تحت تأثیر چنین مسائلی قرار بگیرد؟
آنهایی که براساس نظر مراجع تأیید شدند در شهرها و مخصوصاً شهرستانها بادی به غبغب میاندازند که نماینده میخواست ما را رد کند، اما در توانش نبود و آنهایی هم که تأیید نمیشوند باز در این فضای مجازی ولنگار هر گونه تهمت و توهینی که دلشان بخواهد به نمایندگان محترم نسبت میدهند که نمایندگان ما را رد صلاحیت کردند. متأسفانه الان هم که مراجع مربوطه باید بیایند پاسخگو باشند و دلایل رد را به عزیزان انتقال بدهند، کنار کشیدهاند و نمایندگان هستند که به شدت تحت هجمه عدهای خاص قرار گرفتهاند. واقعاً سه ماه است که دارد بیشترین توهین به نمایندگان محترم میشود.
من احساس میکنم باید دو کار مهم در این زمینه انجام بگیرد. عزیزان! اینجا دارد تعارض منافع به وجود میآید. انشاءالله در صدد هستیم که دو تا طرح را آماده کنیم، یکی اینکه بررسی صلاحیت شوراهای شهر و روستا به شورای محترم نگهبان واگذار شود. واقعاً نمایندگان نباید در این مسائل حضور داشته باشند. اینجا تعارض منافع است.
نکته دوم و طرح دومی که در حال آمادهسازی است، عدهای از این عزیزان که رد شدند و براساس نظر مراجع بوده، در فضای مجازی هجمهای را آوردهاند. ما دنبال این هستیم تا انشاءالله طرحی را به مجلس بیاوریم که دلایل ردصلاحیت افراد به صورت شفاف، آنهایی که از مسیر غیرقانونی اقدام به مظلومنمایی میکنند، آنهایی که از مسیر غیرقانونی در فضای مجازی اقدام به مظلومنمایی و شانتاژ میکنند، این طرح انشاءالله در حال آمادهسازی است که این اختیار را به مراجع مربوطه بهویژه هیأتهای نظارت و شورای نگهبان بدهد که دلایل رد صلاحیت چنین افرادی که غیرقانونی و از مسیر غیرقانونی اقدام میکنند را به صورت شفاف در اختیار مردم و رسانهها قرار بدهد، انشاءالله.

عبدالرضا مصري
جناب آقای رشیدی! تشکر میکنیم.

مجتبي يوسفي
نفر بعدی جناب آقای احد آزادیخواه هستند، بفرمایید.

احد آزادي خواه
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
ایام گذشته را تسلیت عرض میکنم، سالگرد ارتحال حضرت امام بنیانگذار کبیر انقلاب، سالگرد قیام پانزدهم خرداد سال 42 و شهادت رئیس مذهب حقه شیعه امام صادق (سلاماللهعلیه).
تذکر اول من به وزیر محترم نفت است. خیلی وقتها موضوعاتی مطرح میشود که حالا ما سربسته میگوییم، واقعاً من خودم اگر هزار سال برای مسائل شخصی خودم لازم باشد یک قدم برنمیدارم. مجبوریم برای حقوق مردم مطالبه کنیم، پشت سر آقای وزیر حرکت کنیم، یک قدم، دو قدم، ده قدم، بیست قدم، صد قدم، آخر هم بدون پاسخ بمانیم. اینکه نمیشود. اینها وظیفه ماست، نوکری مردم تکلیف ماست، انجام میدهیم، اما آقایان وزرا یک مقدار مراعات کنند. اگر موضوعی حق است انجام بدهند، اگر هم حق نیست شفاف انجام ندهند. اینقدر به جایگاه نماینده که نوکر مردم و فرستاده مردم است بیحرمتی نشود.
نکته و موضوع دوم، آقای رئیس! من اخطار دارم، اصول (93) به بعد تا (94)، (95) و (96) قانون اساسی. من به تکتک همکاران خودم انصافاً حرمت قائل هستم، مخصوصاً پیشکسوتان عزیز، آقای دکتر پزشکیان که از پیشکسوتان و متدینین هستند، هم اهل قرآن هستند، هم اهل نهجالبلاغه. آقای دکتر مصری! فقط من یک جمله عرض کنم، بالاخره ما هم آخوند هستیم، طلبه هستیم، یک ذره تفسیر شنیدهایم. «لقد أَرسلنا رسلنا بالبینات و أنزلنا معهم الکتاب و المیزان». مسلمان! این آیهای که خود ما میخوانیم، میزان قانون است. خودمان داریم میگوییم «و أنزلنا معهم الکتاب و المیزان». یعنی انبیای الهی هم بدون کتاب و میزان نمیتوانند کاری کنند. آهای همکاران عزیز! قانون اساسی میزان انقلاب اسلامی است. نباید طوری باشد که اگر لَه ما شد قبول کنیم، علیه ما شد قبول نکنیم. اصلاً گلایه هم جایگاه ندارد. قانون اساسی میزان ماست.
نکته دوم؛ ما میگوییم مشارکت مردم. اولاً چه کسی میگوید مردم مشارکت نمیکنند؟ چرا اشاعه فحشا کنیم؟ مردم حتماً به لطف امام زمان به خاطر خون شهید سلیمانی حتماً مشارکت خواهند کرد. ثانیاً اگر هم عدهای مشارکت نکنند به خاطر عدم احرازها نیست، همکاران عزیز! به خاطر گرانیها است، به خاطر سوءتدبیرها است، به خاطر تورمها است، به خاطر حیف و میل بیتالمال است، به خاطر استفاده از دوتابعیتیها است، به خاطر این مسائل است که مردم گلایه دارند. شما خودتان بروید نظرسنجی کنید، کجا مردم گفتند چون آقای آزادیخواه احراز نشده من شرکت نمیکنم؟ به درک که آزادیخواه احراز نشده است. ناراحتی مردم از تورم است، از حیف و میل است، از بیعدالتیها و مشکلاتی است که در صف مرغ و اختلاسها و زد و بندها دارد انجام میشود، مردم به خاطر اینها گلایه دارند که البته آنها هم حتماً این گلایهشان را بین خودشان و خدا در جای دیگری مطرح میکنند... (قطع میکروفن)
آقای رئیس! یک ربع از چهار ساعت رد شده، باید رأی بگیرید.

عبدالرضا مصري
چشم، نفر آخر را هم اعلام کنید.

مجتبي يوسفي
نفر آخر جناب آقای سیدمجتبی محفوظی هستند که رئیس از جلسه قبل به ایشان وقت دادهاند.

سيدمجتبي محفوظي
تذکر متفرقه
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
سلام علیکم، نمایندگان عزیز! توجه داشته باشید، قرار نیست اینجا در صحن علنی مجلس نهجالبلاغه امیرالمؤمنین (علیهالسلام) را بر سر نیزه ببرند، بعد ما هیچگونه عکسالعملی نداشته باشیم. قرار نیست کلام حضرت امیر را ما بر علیه کلام حضرت امیر به کار ببریم. آخر شاهد مثالی که میآوری چه ارتباطی به ادعاهای شما دارد؟ دقیقاً حضرت امیر عکس آن چیزی که شما شاهد مثال میگیرید دارد صحبت میکند. اینقدر در صحن علنی مجلس «ای مالک، ای مالک» کردید واقعاً مخاطب آن چه کسی است؟
مگر (32) سال حکومت دست چه کسانی بود؟ مگر حکومت در دست شما نبود؟ مخاطب «ای مالک!» امروز شما هستید، نه نفراتی که در مقابل شما قرار گرفتهاند. پاسخ این «ای مالکها» را شماها باید بدهید. (32) سال آزگار حکومت در دستان شماها بود.
کردستان را شماها مورد ظلم قرار دادید. خوزستان اگر مظلوم است شما به آن ظلم کردید. سیستان و بلوچستان اگر محروم است عامل محرومیت آن شما هستید. شماها باید پاسخگوی این محرومیتها باشید، شماها باید پاسخگوی این مظلومیتها باشید. امروز قشنگ از نهجالبلاغه استدلال میآوری، اینجا «ای مالک، ای مالک» راه میاندازی، مخاطب آن شماها هستید.
یادتان رفت رئیستان روبهروی ملت قرار گرفت و باد به غبغب انداخت گفت: «من سرهنگ نیستم»؟ قطعاً سعادت میخواهد شما در این نظام مقدس سرهنگ باشید، عضو نیروهای مسلح باشید که جزء بهترینها هستند. مگر شما به پای سرهنگها میرسید که امروز باد به غبغب میاندازید میگویید من سرهنگ نیستم؟ مگر این افتخار دارد؟ شما که قرار بود زبان دنیا را بلد باشید، شما از فهم زبان ملتتان هم عاجز بودید.
یادتان رفت به خیابان رفتید، در صدا و سیما اعلام کردید که؛ «بله، مردم از عملکرد ما راضی هستند». به چه دلیل؟ «به این دلیل که من رفتم، مردم من را دیدند خندیدند». عمو جان! مردم که خندیدند یک موجود خندهدار دیدند و خندیدند، از سر رضایت که نمیخندیدند. شما که رکوردهای استدلال و منطق و فلسفه را جابهجا کردی، میگفتی: «ابرها از روی کویر یزد رد میشوند، زمین را میبینند، میبینند که اینجا خاک است، کویر است، ابر میبیند و میفهمد، نمیبارد!» چه استدلالی است؟ شما ببین در چه جایگاهی قرار گرفتی که استدلالهایی میکنی که خودت را مضحکه ملت و عموم مردم میکنی؟
بله، «مالک، مالک» میکنی، ملت محروم است، شما سبب محرومیت ملت هستید. اگر قرار است مردم شرکت نکنند به خاطر این نیست که شورای نگهبان بهحق دو تا مفسد را ردصلاحیت کرد. بهخاطر صفهای طولانی است که یک روز برای مرغ است، یک روز برای روغن است، یک روز برای چای است. برای این است که شما قرار بود جلوی افزونی قیمت لحظهای دلار را بگیرید، ولی شما باعث شدید که دلار در حکومتتان پنج برابر شود. وقت من تمام «و العاقبه للمتقین».

عبدالرضا مصري
تشکر میکنیم. اخطار جناب آقای دکتر پزشکیان که قانون اساسی را بالا گرفتند، من اخطار شما را وارد میدانم، تلویحی بوده، اما با اجازه شما چون زمان مجلس از نظر قانونی به اتمام رسیده نوبت شما محفوظ خواهد بود. چون آییننامه میگوید: «در همان جلسه یا جلسه بعدی». چون آییننامه اجازه داده ولی اجازه بیشتر از چهار ساعت به ما نداده، با اجازه شما ختم جلسه امروز را اعلام میکنم.
14
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

عبدالرضا مصري
جلسه بعدی فردا ساعت (7:45) دقیقه صبح چهارشنبه نوزدهم خرداد ماه 1400 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.