1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علي نيک زادثمرين
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت ملت بزرگ ایران اسلامی عرض سلام و ادب و احترام دارم و خدمت همکاران خودم عرض ادب دارم. جلسه با حضور 199 نفر رسمی است، برادرم جناب آقای حاجیدلیگانی! دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه یکصد و چهارم روز سهشنبه اول تیر ماه 1400 هجریشمسی مطابق با یازدهم ذیالقعده 1442 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش شور دوم کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد طرح تقویت امنیت غذایی کشور و رفع موانع تولیدات کشاورزی.
2 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون عمران در مورد طرح دوفوریتی جهش تولید و تأمین مسکن (اعادهشده از شورای محترم نگهبان 1).
3 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح ساماندهی صنعت خودرو (اعادهشده از شورای محترم نگهبان).
4 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول (اعادهشده از شورای محترم نگهبان).
5 ـ گزارش کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات در مورد طرح برخی احکام مربوط به اصلاح ساختار بودجه کل کشور (اعادهشده از شورای محترم نگهبان2).
6 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی.
7 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درخصوص طرح الحاق یک تبصره به قانون بیمه محصولات کشاورزی.
8 ـ گزارش کمیسیون اصل نودم قانون اساسی در مورد بررسی نحوه اجرای قانون اصلاح قانون صدور چک.
9 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان ملی استاندارد ایران.
10 ـ سؤالهای آقای هادی بیگینژاد نماینده محترم ملایر و تعدادی دیگر از نمایندگان محترم (یک فقره) و آقای معینالدین سعیدی نماینده محترم چابهار، کنارک، قصرقندشهر و بخش مرکزی نیکشهر (یک فقره) از وزیر محترم نیرو.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علي نيک زادثمرين
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.
(آیات 75 ـ 73 از سوره مبارکه «زمر» توسط قاری محترم آقای حمیدرضا احمدیوفا تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ سِیقَ الَّذِینَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ إِلَى الْجَنَّةِ زُمَراً حَتَّى إِذا جاؤُها وَ فُتِحَتْ أَبْوابُها وَ قالَ لَهُمْ خَزَنَتُها سَلامٌ عَلَیکمْ طِبْتُمْ فَادْخُلُوها خالِدِینَ * وَ قالُوا الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی صَدَقَنا وَعْدَهُ وَ أَوْرَثَنَا الْأَرْضَ نَتَبَوَّأُ مِنَ الْجَنَّةِ حَیثُ نَشاءُ فَنِعْمَ أَجْرُ الْعامِلِینَ * وَ تَرَى الْمَلائِکةَ حَافِّینَ مِنْ حَوْلِ الْعَرْشِ یسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَ قُضِی بَینَهُمْ بِالْحَقِّ وَ قِیلَ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِینَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علي نيک زادثمرين
سالروز ولادت حضرت علی بن موسیالرضا (علیهالسلام) را به مسلمانان عالم تبریک و تهنیت عرض میکنیم و از خادم محترم حرم مطهر و قاری محترم قرآن، برادر حمیدرضا احمدیوفا تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و کسانی که از پروردگارشان پروا داشتهاند گروهگروه به سوی بهشت سوق داده شوند تا چون بدان رسند و درهای آن به رویشان گشوده گردد و نگهبانان آن به ایشان گویند سلام بر شما، خوش آمدید، در آن درآیید و جاودانه بمانید. بهشتیان میگویند خدا را سپاس که به وعدهاش درباره ما وفا کرد و سرزمین بهشت را برای ما به یادگار گذاشت تا در هر نقطهاش که بخواهیم بمانیم، خوب پاداشی است پاداش اهل عمل. و فرشتگان را میبینی که پیرامون عرش به ستایش پروردگار خود تسبیح میگویند و میانشان بهحق داوری میگردد و گفته میشود سپاس ویژه پروردگار جهانیان است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! با اجازه اسامی غایبین و متأخرین را قرائت میکنم، (نایبرئیس ـ بفرمایید) آقایان: امیرحسین بانکیپور، حسین حسینزاده، جعفر راستی، علی علیزاده، محمدرضا مبلغی و سیدعلی یزدیخواه و خانم زهره الهیان. آقای رئیس خیلی ممنون.

علي نيک زادثمرين
از برادرمان جناب آقای دکتر دهنوی متشکریم.
3
مداحی خادم حرم مطهر آقا علیبن موسی الرضا (علیهالسلام) به مناسبت سالروز ولادت امام هشتم

علي نيک زادثمرين
از مداح محترم خادم حرم مطهر آقا علیبن موسیالرضا (علیهالسلام)، جناب آقای حاجمحمد موحدینیا دعوت میکنیم در خدمتشان باشیم.
محمد موحدینیا :
سلام علیکم
روز ولادت باسعادت ولینعمتمان علیبن موسیالرضا (علیهالسلام)، با این امید که عرض ادبمان به امضای مولایمان برسد، همه با هم صلواتی جلی ختم کنید. (حضار صلوات فرستادند). به عنوان حسن شروع برنامهها صلوات خاصه مولا، عزیزان همه به احترام علی بن موسیالرضا (علیهالسلام) قیام کنند، زیارت خاصه ولینعمتمان را زمزمه کنیم، انشاءالله به امضای مولایمان برسد.
بسم الله الرحمن الرحیم
«اللهم صل علی علی بن موسیالرضا المرتضی الامام التقی النقی و حجتک علی من فوق الارض و من تحت الثری الصدیق الشهید صلاه کثیره تامه زاکیه متواصله متواتره مترادفه کأفضل ما صلیت علی احد من اولیائک». صلوات (حضار صلوات فرستادند)
«السلام ای وارث نوح و خلیل»
عزیزان! من یک خواهش دارم، به احترام امام رضا (علیهالسلام) عنایت کنند، بنده به عنوان یک خدمتگزار و نوکر به عنوان نمایندهای از حرم امام رضا (علیهالسلام)، به روز ولادت و نام مولا احترام کنند، این چند لحظه را انشاءالله بنده بتوانم انجام وظیفه داشته باشم و این قول را هم به همه عزیزان میدهم در اولین تشرف انشاءالله در زیارت نایبالزیاره همه شما بزرگواران باشم. انشاءالله امام رضا به قلب همهمان یک گوشهچشمی داشته باشد. یک صلوات بفرستید (حضار صلوات فرستادند)
السلام ای وارث نوح و خلیل
ای جلال و جلوه رب جلیل
ای درون سینهات قلب سلیم
وارث عیسی و موسای کلیم
ای شمیم بوستان فاطمه
ای ولایت شرط توحید همه
مرغ شب با زمزم اشک سحر
میکند نام رضا را زمزمه
«یابن الزهرا، امام رضا، یابن الزهرا، امام رضا، یابن الزهرا، امام رضا»
نسیم قدسی یکی گذر کن
به بارگاهی که لرزد آنجا
خلیل را دست، ذبیح را دل
مسیح را لب، کلیم را پا
با صفایت صفا دارم (بحمدالله زبان دل همه است)
با صفای شما صفا دارم
امام رضا! با ولای شما بها دارم
رزق و روزی من فراوان است
روزی از خوان هل أتی دارم
روی دیوار قلبم از اول
عکس یک گنبد طلا دارم
حرف دلمان حرف دل همه است:
پیش من از بهشت دم نزنید
حرم حضرت رضا دارم
یک صلوات عنایت کنید (حضار صلوات فرستادند)
مصدع نباشم، دو تا رباعی و یا علی:
مبادا خویشتن را واگذاریم
ولی امر را تنها گذاریم
ز خون هر شهیدی لاله رویید
مبادا روی لاله پا گذاریم
مبادا روی لاله پا گذاریم
همه تبریک گفتند، عرض تبریک این حقیر:
صد شکر که چشم دشمنان کور شده است
دلهای محبان همه مسرور شده است
تبریک به حضرت رضا باید گفت
چون خادم او رئیسجمهور شده است
تعجیل در فرج و ظهور مولایمان امام زمان (علیهالسلام)، سلامتی رهبر بزرگوارمان، سلامتی همه خدمتگزاران به اسلام و مسلمین، ترویح ارواح طیبه شهدا، همه با هم صلواتی جلی عنایت کنید (حضار صلوات فرستادند)

علي نيک زادثمرين
از برادر عزیزمان مداح محترم خادم حرم مطهر آقا علی بن موسیالرضا جناب حاج محمد موحدینیا تقدیر و تشکر میکنیم.
4
بیانات نایبرئیس مجلس شورای اسلامی به مناسبت سالروز ولادت باسعادت حضرت امام رضا (علیهالسلام) و همچنین تقدیر و تشکر از حضور مردم در انتخابات و تبریک به رئیسجمهور منتخب

علي نيک زادثمرين
بسم الله الرحمن الرحیم
سالروز میلاد باسعادت عالم آلمحمد (حضار صلوات فرستادند) حضرت امام رضا (علیهالسلام) را خدمت ملت عزیز ایران و همه مسلمانان جهان تبریک و تهنیت عرض میکنم. تقارن جشنهای دهه کرامت را با جشن پیروزی ملت در آزمون تعیین سرنوشت گرامی میداریم.
انتخابات از مهمترین نمودهای جمهوریت در نظام مردمسالاری دینی است و پیام این دوره از انتخابات مخابره یک «نه» بزرگ به تلاشهای واهی شبکههای (24) ساعته سعودی و صهیونیستی از یکسو و توهمات برخی بیبصیرتان متوهم داخلی از سوی دیگر بود که تلاش کردند انتخابات را تحریم کنند.
مردم عزیز کشورمان با بصیرت خود علیرغم مشکلات معیشتی، نگرانی از بیماری همهگیر کووید و تبلیغات صدها میلیاردی رسانهها با فراخوان رهبری به صحنه آمدند تا بگویند گرچه از مسئولان و وضعیت موجود دلخورند، اما به انقلاب اسلامی پایبند و به حل مشکلات امیدوارند.
این پیروزی را به رهبر عزیزتر از جانمان که محافظ اسلامیت و پاسدار جمهوریت نظام اسلامی است و همواره همراه و در کنار مردم هستند تبریک و تهنیت عرض میکنیم.
مجلس در عین پایبندی به تفکیک قوا و عمل به وظایف ذاتی نظارتی خود، همراه و همکار دولت منتخب خواهد بود و از هیچ کوششی برای کاستن از آلام و مشکلات مردم دریغ نخواهد کرد. مردم با وجود مشکلات، مناعت طبع و بزرگواری خود را با حضور در پای صندوقها نشان دادند. اکنون نوبت دولتمردان در همه قوا است که نوکری خود را نشان دهند. هر کسی که برای خود شأنی بالاتر از نوکری در مقابل این ملت بزرگ قائل است، جایی در مجلس انقلابی، دولت مردمی و قوه قضائیه مقتدر نخواهد داشت. مردم آمدند، الان نوبت ماست تا برای رفع مشکلات آنها بدویم و شب از روز نشناسیم، چراکه در غیر این صورت در حق شهدا جفا کردهایم.
حضور مردم در انتخابات تبلور بازگشت قدرت به مردم بود. برای منتخب مردم آرزوی توفیق داریم و امیدواریم دولت سیزدهم بتواند تا پایان مردمی، ولایی و انقلابی بماند. مواضع صریح و انقلابی دیروز رئیسجمهور منتخب در احقاق حقوق ملت ایران جای تقدیر دارد. آنچه گفته شد منطبق با قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران است و دولت آمریکا باید این پنبه را از گوش خود بیرون کند و بفهمد که قرار نیست تحت هیچ شرایطی بدون تأمین منافع ملی ما و قبل از لغو تمام تحریمها و اثبات صحت اقوالشان از طریق راستیآزمایی تعهدی امضا شود.
امیدوارم طرفهای غربی پیام انتخابات ایران و مقاومت قهرمانانه ملت بزرگ ایران در برابر تحریمها را درست و عاقلانه دریافت کنند و از هر فرصتی که نظام اسلامی برای آنها فراهم کرده است استفاده نمایند. هر آنچه میتوانستید تحریم کردید تا ملت را به زانو در آوردید، اما امروز میبینید مردم ایران همچنان ایستادهاند و به سوی قلهها در حرکت هستند. اما دشمنان این ملت یا در باتلاقهای خودساخته زمینگیر شدهاند و یا همچون نتانیاهو و ترامپ به زبالهدان تاریخ سپرده شدند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
5
طرح سؤال آقای هادی بیگینژاد نماینده ملایر و سه نفر از نمایندگان از آقای رضا اردکانیان وزیر نیرو

علي نيک زادثمرين
جناب آقای حاجیدلیگانی! دستور را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور بعدی سؤال ملی برادر عزیزمان آقای هادی بیگینژاد و سه نفر از نمایندگان محترم از وزیر محترم نیرو است که از جناب آقای شریعتی سخنگوی محترم کمیسیون انرژی دعوت میکنیم که گزارش کمیسیون را ارائه بفرمایند.

مالک شريعتي نياسر
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران محترم و ملت شریف ایران سلام عرض میکنم. میلاد باسعادت حضرت ثامنالحجج علی بن موسیالرضا (علیهآلافالتحیهوالثناء) را خدمت همه بزرگواران تبریک عرض میکنم.
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام بازگشت به نامه شماره (660806) مورخ 26/6/1399 گزارش کمیسیون انرژی درخصوص سؤالی ملی آقای هادی بیگینژاد و سه نفر از نمایندگان محترم از وزیر محترم نیرو به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون انرژی ـ فریدون عباسیدوانی
گزارش کمیسیون انرژی:
خلاصه سؤال: علت عدم پیشبینی نیاز کشور به برق هستهای توسط وزارت نیرو چیست؟
نتیجه بررسی: در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی سؤال فوق در جلسه رسمی مورخ 29/7/1399 با حضور (19) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون انرژی، نماینده محترم سؤالکنندگان و وزیر محترم جناب آقای اردکانیان مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکنندگان از پاسخهای ارائهشده وزیر محترم نیرو، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد. والسلام علیکم و رحمه الله

علي نيک زادثمرين
از جناب آقای دکتر شریعتی متشکریم. برادرمان جناب آقای رشیدی بفرمایید.

محمد رشيدي
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر اردکانیان وزیر محترم نیرو! حضرتعالی (15) دقیقه حداکثر در دو نوبت فرصت دارید به سؤال جناب آقای هادی بیگینژاد نماینده محترم ملایر پاسخ بدهید، بفرمایید.

رضا اردكانيان
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و تبریک میلاد مسعود حضرت علی بن موسیالرضا (علیهالصلاهوالسلام) به نمایندگان محترم مردم و تشکر از فرصتی که این بار در قالب پاسخ به سؤال برای اینجانب فراهم است، از این تریبون مطالب و اطلاعاتی را به استحضار نمایندگان محترم و به ویژه جناب آقای بیگینژاد برسانم.
همانطور که سخنگوی محترم کمیسیون انرژی قرائت کردند، سؤال ناظر بر این است که پیشبینی برق مورد نیاز کشور در آینده در ارتباط با سهم برق هستهای چگونه است؟ سهم این انرژی در سبد متنوع تولید برق کشور چقدر است و وزارت نیرو در پیگیری تأمین آن از دولت و سازمان انرژی اتمی ایران چه اقدامی کرده است؟
خوشبختانه سؤالکننده محترم هم به این نکته قانونی توجه داشتهاند که به ویژه از سال 1383 که اساسنامه قانونی شرکت مادرتخصصی تولید و توسعه انرژی اتمی ایران به تأیید رسیده و شورای محترم نگهبان آن را تأیید و اعلام کرده، امر مکانیابی، طراحی، احداث و تأمین سوخت هستهای و بهرهبرداری ایمن از نیروگاه هستهای محول به شرکت مزبور در ساختار سازمان انرژی اتمی ایران است. البته وزارت نیرو هم در جایابی بهینه، برآورد بار، تأمین ظرفیت متناسب با ساختار شبکه برق چه در شرایط فعلی و چه در آینده مسئولیت دارد و همکاری نزدیکی را با سازمان انرژی اتمی ایران در دست انجام دارد.
البته سابقاً مسئولیت کلاً محول به وزارت نیرو بود، از زمان تأسیس از سال 1353. ولی در سال 60 این موضوع از وزارت نیرو منتزع شد و سازمان مستقل شد و در سال 83 هم که به طور قانونی همانطور که عرض کردم مسئولیت محول به شرکت مادرتخصصی تولید و توسعه انرژی اتمی ایران است.
اما در ارتباط با سؤال که پرسیدند برآورد چگونه است، شورای عالی انرژی کشور سال گذشته در مهرماه سند تراز تولید و مصرف گاز طبیعی کشور تا افق 1420 را تصویب کرد، مستحضر هستید شورای عالی انرژی کشور به مسئولیت ریاست محترم جمهوری و هر جا که ایشان حضور ندارند جلسات با حضور معاون اول محترم رئیسجمهور تشکیل میشود، دبیرخانهاش هم در سازمان برنامه و بودجه است. وزارتخانههای نفت، نیرو، سازمان انرژی اتمی و بقیه دستگاهها هم عضو هستند.
در این سند مصوب شورای عالی انرژی کشور، سهم انرژی هستهای در سبد انرژی کشور تا سال 1420، (8400) مگاوات تعیین شد. فعلاً (1050) مگاوات در دست بهرهبرداری داریم. انشاءالله تا سال 1407 دو واحد (1050) مگاواتی دیگر، یعنی واحدهای دوم و سوم یکی پس از دیگری، جمعاً (2100) مگاوات به (1050) مگاوات فعلی افزوده خواهد شد. تا 1415 هم دو واحد دیگر در منطقه مکران جمعاً به ظرفیت (2100) مگاوات و تا 1420 هم (3000) واحد دیگر در منطقه مناسب جمعاً تکلیف (8400) مگاوات انشاءالله روشن خواهد بود. واحدهای دوم و سوم هم که در حال ساخت هستند و ما هم در وزارت نیرو سعی داریم که با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته امکان این را فراهم کنیم که نیروگاههای اتمی حاشیه خلیج فارس و دریای عمان که یکی از مناسبترین مکانها برای احداث این واحدها است، توسط خطوط HVDC یا HVAC به داخل کشور انتقال پیدا کند.
این نیروگاهها نیروگاههای ارزشمندی هستند، به دلیل اینکه فشار و درجه حرارت بخار ورودی به توربین در آنها بسیار پایینتر از نیروگاه بخار است، عمر بلندی دارند، تا (60) سال عمر دارند، آلودگی زیستمحیطی ندارند، به عنوان انرژی پاک تلقی میشوند، هزینه سوخت پایینتری دارند. اینها امتیازات اینها است و به همین دلیل هم در مرکز توجه سیاست انرژی کشور است. منتها من باید صمیمانه از علاقهمندی و توجه جناب آقای بیگینژاد که شاید از همان هفتههای اول شروع کار مجلس به این موضوع پرداختند، در جلسات متعدد این موضوع را پیگیری کردند و طبیعتاً ما در دولت میبایست برنامهریزی دقیقتری داشته باشیم. امیدوار هستیم که این مسأله در همین دولت هم با کمک کمیسیون انرژی مجلس و پیگیریهای ایشان به نقطه روشنتری برسد. من همینجا عرایضم را خاتمه میدهم تا در فرصت بعدی چنانچه ضرورت داشته باشد توضیحات تکمیلی را عرض کنم.

محمد رشيدي
جناب آقای وزیر! متشکر، حضرتعالی هشت دقیقه و نیم برای نوبت دوم فرصت دارید. از آقای دکتر بیگینژاد نماینده محترم ملایر دعوت میکنیم که حداکثر در دو نوبت (15) دقیقه فرصت دارند سؤال خودشان را مطرح کنند. بفرمایید.

هادي بيگي نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم سلام علیکم. میلاد امام رضا را خدمت همه شما تبریک عرض میکنم. یک جملهای را نقل میکنم، همه شما شنیدید: «خرمشهر باید آزاد شود»، «حصر آبادان باید شکسته شود». این را چه کسی گفت؟ امام. کسی در این جمع هست که بیان کند وقتی که امام این جمله را گفتند خودشان هم رفتند اسلحه دست گرفتند و در خرمشهر جنگیدند؟ کسی این را نقل میکند؟ میگویند نه. امام کار امامت خودش را کرد، مردم هم کار امتی کردند، رفتند و جنگیدند.
قریب (20) سال است که در این کشور ولیفقیه دارد میگوید ما به (20) هزار مگاوات برق هستهای احتیاج داریم. کسی هست این را نشنیده باشد؟ در عید قربان گذشته ایشان مجدد صحبت کردند و گفتند (20) هزار یا (30) هزار مگاوات برق هستهای. آقایان، خانمها! این خطاب به ما نبوده؟ آقای رئیس مجلس! این خطاب به شما نبوده؟ آقای نماینده! این خطاب به شما نبوده؟ آقای وزیر نیرو! این خطاب به شما نبوده؟
بنده به عنوان کمیته هستهای کمیسیون انرژی پیگیر این ماجرا شدم. (20) هزار مگاوات را مسئولین شنیدهاند، ولی کسی دنبال آن نیست. ما در حال حاضر (1000) مگاوات داریم، (2000) مگاوات دیگر در حال احداث است که اینها در فوندانسیون است، بعضیهایش هم اصلاً انجام نشده، فوندانسیون فاز (2) آن انجام شده، در فاز (3) فقط خاکبرداری انجام شده است. اینها را که میگویم رفتهام بازدید میدانی انجام دادهام. فاز (1) نیروگاه همین الان کلی بدهی دارد، هم برای سوخت و هم برای مشکلات روزمرهاش، بدهی زیادی دارد.
سؤالی که بنده از وزیر نیرو پرسیدم و نزدیک به (9) ماه پیش بوده این بود که رهبری این مطلب را برای چه کسی گفتند؟ یعنی واقعاً وزارت نیرو احساس مسئولیت در این قضیه نکرد که بگوید خطاب ایشان به من هم هست و کاری کنم؟ بحث اصلی من این بود چرا وزارت نیرو اصلاً این صحبت را ندیده گرفت؟ این نکته اول.
نکته دوم؛ چه میتوانست کند؟ طی ده سال گذشته گزارش شده، سازمان انرژی اتمی تقریباً (5/3) میلیارد دلار برق تولید کرده، به قیمت کمتر از صادراتی هم بگیریم (5/3) میلیارد دلار برق تولید کرده است. اگر ما (10) درصد از این را صادرات میکردیم و یا میگفتیم پول (10) درصد از این را به خودت برمیگردانیم، پول سوخت آن در میآمد. امروز برای پول سوخت هم نیروگاه توان ندارد، همین الان بدهی هم دارد. ما اقدام نکردیم، وزارت نیرو اقدام نکرده است.
نکته بعدی؛ وزارت نیرو میتوانست بگوید من قرارداد میبندم، طی سالهای مختلف از (5) درصد شروع میکنم تا به (100) درصد برسد که شما بتوانی از (5) درصد تا (100) درصد برق خودت را صادرات انجام بدهی، لااقل یک مقدار از پول برای خودت برگردد و بتوانی روزمرهات را بگذرانی. این هم توجه نشد.
میگویند ما امکان آن را نداریم، از لحاظ مالی امکان آن را نداریم که بخشی از برق صادراتی را به سازمان انرژی اتمی بدهیم. خیلی خوب، میروم با وزارتخانههای دیگر رایزنی میکنم، از قانون موجود استفاده میکنم، میگویم که آقای دولت، آقای وزیر نفت! ده روز پول گازوئیل (معادل همین 1000 مگاوات) بدهیم میشود سوخت یک سال این نیروگاه. بیا در صرفهجویی دست به دست هم کمک بدهیم، این مقدار را اینجا بیاوریم و سوخت نیروگاه اتمی بوشهر را حل کنیم. این هم نشده است.
بحث من این است، نیروگاه اتمی بوشهر بیتوجهی کامل. صحبت رهبری بیتوجهی کامل. از جانب همه، ولی خطاب من امروز به وزیر نیرو است. میگویم شما یک اقدامی میکردید.
من چند تا جمله را برایتان بخوانم، ببینید برنامههای نیروگاه اتمی بوشهر اینها است. مثلاً میگوید احداث نیروگاه هستهای با بهرهگیری از توانمندی کشورها و شرکتهای خارجی صاحب فناوری در گام اول. گام دوم؛ تربیت، نگهداشت و جانشینپروری نیروی انسانی متخصص باصلاحیت. گام سوم؛ پیگیری مؤثر طراحی نیروگاه اتمی کوچک و متوسط با اتکا به توانمندی داخل. گام چهارم؛ رصد فناوریهای تولید برق هستهای و تحقق برای بهکارگیری فناوریهای مناسب با شرایط کشور. گام پنجم؛ استفاده برای آبشیرینکن.
همه اینها به علت مشکلات مالی در حد آرزو مانده است. یک اقدامی، من میگویم وقتی رهبری این جمله را گفت، آقای وزیر نیرو! یک احساس تکلیف میکردی، میگفتی من دو تا حرکت انجام میدهم، دو تا نامه به دولت و وزیر نفت میزدی، طرحی را میبردی در دولت مطرح میکردی، طرحی را به عنوان لایحه میدادید به مجلس میآمد. اقدامی میشد. اقدامی نشد. امروز (1000) مگاوات نیروگاه اتمی بوشهر در حالت احتضار است، (2000) مگاوات بعدی در مرحله اول است که نمیدانیم بابت بدهیهایش چه میشود، بقیهاش هم در حد آرزویی است که ما تصور کردیم. بحث من با ایشان این است.
از ایشان درخواست کردم، گفتم آقای اردکانیان! یک زحمتی بکشید جلسهای را با مسئولین دیگر و سازمان انرژی اتمی بگذارید، بتوانیم به یک راهکار برسیم. اقدامی نشد. آقای دکتر اردکانیان! من هنوز هم روی حرفم هستم، اگر آقای دکتر نیکزاد به عنوان رئیس جلسه این کار را انجام بدهند، دو تا مسئول دیگر غیر از ایشان بیایند، یکی وزیر نفت و دوم رئیس سازمان انرژی اتمی، خود آقای اردکانیان هم باشند، جلسه در دفتر آقای نیکزاد تشکیل شود. بنده اینجا نیامدم بگویم آمدهام حالگیری کنم، اصلاً دنبال این نیستم، میخواهیم مسأله را حل کنیم. به این شیوهای که داریم میرویم ما هستهای را واقعاً داریم از دست میدهیم، باید یک کاری کنیم.
چند تا مرحله گام به گام است، تأمین سوخت آن را کمک بدهیم، میتوانیم، وزارت نیرو میتواند کمک بدهد. کمک به صادرات آن را میتواند انجام بدهد. اگر ما در آینده صادرات برق را برای هستهای فراهم کنیم هستهای مستقل میشود، روی پای خودش میایستد. حداقل برای آن دو تا نیروگاه بعدی، حداقل از (5) درصد شروع کنیم تا (100) درصد برای نیروگاه فعلی برسیم. گام به گام جلو برویم.
خواسته امروز من این است، اگر آقای اردکانیان و آقای نیکزاد این را میپذیرند، بنده این روند را قبول میکنم. اگر نمیپذیرند میتوانید سؤال را به رأی نمایندگان بگذارید، خیلی ممنونم.

محمد رشيدي
متشکر، جناب آقای دکتر اردکانیان وزیر محترم نیرو! حضرتعالی هشت دقیقه و (30) ثانیه فرصت دارید که پاسخگو باشید.

رضا اردكانيان
عرض سلام مجدد. بنده با کمال میل پیشنهاد جناب آقای بیگینژاد که مورد تأکید و توصیه ریاست محترم مجلس هم هست را میپذیرم و فکر میکنم گام بلندی است که انشاءالله مسئولین ذیربط با مشارکت مجلس و خود ایشان انشاءالله یک نقشه راهی برای بازه کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت تنظیم کنند. لذا من فکر میکنم دیگر با توضیحات تکمیلی موجب تصدیع وقت نمایندگان و مجلس محترم نشوم و به همین شکلی که ایشان پیشنهاد دادند عمل کنیم.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر، از برادر عزیزم جناب آقای دکتر بیگینژاد که از نمایندگان شاخص و متدین ملت بزرگ ایران در مجلس شورای اسلامی است تشکر میکنم. بنده به عنوان خادم مردم و خادم نمایندگان حتماً این جلسه را به شرط حیات در هفته بعد با حضور آقای وزیر محترم نیرو، وزیر محترم نفت و رئیس محترم انرژی اتمی میگذاریم. آقای بیگینژاد! اگر اجازه بدهید ما موضوع را ادامه ندهیم و منوط به جلسهای باشد که هفته بعد انجام خواهد شد. خیلی متشکر و ممنونم.
6
طرح سؤال آقایان: معینالدین سعیدی نماینده چابهار، کنارک، قصرقندشهر و بخش مرکزی نیکشهر و عبدالناصر درخشان نماینده ایرانشهر، دلگان، بمپور، سرباز، فنوج و بخشهای بنت، لاشار، آهوران و آشار از آقای رضا اردکانیان وزیر نیرو

علي نيک زادثمرين

حسينعلي حاجي دليگاني
دستور بعدی سؤال ملی آقایان معینالدین سعیدی و عبدالناصر درخشان از وزیر محترم نیرو است که از آقای آزادیخواه سخنگوی محترم کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست دعوت میکنیم که تشریف بیاورند و گزارش کمیسیون را ارائه بدهند. بفرمایید.

احد آزادي خواه
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و وقتبخیر خدمت ملت شریف ایران اسلامی و خداقوت به همکاران عزیز.
سلطان سریر ارتضا ما را بس
فرزند علی مرتضی ما را بس
در روز جزا که مزد اعمال دهند
توفیق غلامی رضا ما را بس
میلاد سراسر نور حضرت رضا (سلاماللهعلیها) را خدمت همکاران عزیز و هموطنان گرامی تبریک و شادباش عرض میکنم.
گزارش سؤال همکار عزیزمان جناب آقای دکتر سعیدی و همکاران گرامی از وزیر محترم نیرو خدمت حضار عزیز و نمایندگان ملت قرائت میشود.
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام بازگشت به نامه شماره (658418) مورخ 2/7/1399 گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درخصوص سؤال ملی آقایان معینالدین سعیدی و عبدالناصر درخشان از وزیر محترم نیرو به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست ـ سیدجواد ساداتینژاد
گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست:
خلاصه سؤال: علت عدم اجرای تکالیف قانون برنامه ششم توسعه توسط وزارت نیرو بالاخص ماده (36) این قانون چیست؟
نتیجه بررسی: در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی سؤال فوق در جلسه رسمی مورخ 28/11/1399 در کمیسیون با حضور (17) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکنندگان و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکنندگان از پاسخهای ارائهشده وزیر محترم نیرو کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر. برادرم جناب آقای رشیدی بفرمایید.

محمد رشيدي
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر اردکانیان وزیر محترم نیرو! حضرتعالی (15) دقیقه حداکثر در دو نوبت فرصت دارید که به سؤال جناب آقای معینالدین سعیدی نماینده محترم حوزه انتخابیه چابهار، کنارک، قصرقندشهر و بخش مرکزی نیکشهر و تعداد دیگری از نمایندگان محترم پاسخ بدهید. به جایگاه تشریف بیاورید.

رضا اردكانيان
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد خدمت نمایندگان محترم. درخصوص سؤال جناب آقای سعیدی که ناظر بر موضوع مهم آب شرب است و تکلیف برنامه ششم توسعه، ماده (36) که دو تکلیف مشخص را بر عهده دولت میگذارد: یکی اینکه تا پایان برنامه حداقل (30) درصد آب آشامیدنی مناطق جنوبی کشور از طریق شیرین کردن آب دریا تأمین شود و دوم اینکه این وظیفه به نحوی انجام شود که حداقل (70) درصد آبشیرینکنها در این منطقه با استفاده از فناوری داخل صورت بگیرد. یعنی انتقال دانش و فناوری از طریق شرکتهای دانشبنیان و ظرفیتهای داخل کشور انجام شود.
بنده میخواهم از ایشان هم تشکر کنم که در این فرصت حدوداً یکساله که ما در جلسات مختلف در کمیسیون، در وزارت نیرو و در خود استان این مسأله مهم را با خود ایشان دنبال میکردیم، همواره از توجهشان نه حالا صرفاً در ارتباط با بحث منطقه که یک بحث ملی و مهم است، ما حسن استفاده را کردیم. همینجا هم عرض کنم که در ارتباط با منطقه سیستان و بلوچستان که دچار یک توسعهنیافتگی تاریخی است و باید حتماً تلاشهای بیشتری برای توسعه آنجا انجام بگیرد، خوشبختانه با توجهی که دولتها داشتند و به ویژه در این دوره و بالاخص به خاطر اجازاتی که مقام معظم رهبری برای استفاده از منابع صندوق توسعه ملی دادند، راهکارهای قانونی که مجلس محترم در قوانین بودجه پیشبینی کردند، خوشبختانه وضعیت به نحو دلگرمکنندهای رو به بهبود است. یعنی شاخص برخورداری روستاها رو به بهبود است و در بخش شهری هم عرض میکنم که چه اتفاقاتی صورت گرفته است.
در ارتباط با تکلیف قانونی برنامه ششم توسعه که ما میبایست (30) درصد نیاز آب شرب را از آبشیرینکن در این منطقه تأمین کنیم، یعنی استانهای بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، نوار جنوبی خوزستان و سایر مناطق، برآوردی که از جمعیت این مناطق داریم چیزی حدود (8) میلیون و (400) هزار نفر است. برآورد نیاز آب شرب و بهداشتشان تا پایان 1400 حدود (450) میلیون مترمکعب در سال است که حالا وظیفه ما که برای همه نیازها است، ولی چون الان در این بحث خاص داریم به این تکلیف ماده (36) میپردازیم عرض میکنم، (30) درصد این نیاز تا پایان 1400 حدود (35) میلیون مترمکعب است. کاری که تا الان شده این است که ظرفیت آبشیرینکنهای موجود و طرحهایی که اجرا شده، بحمدالله الان ما در سال حدود (125) میلیون مترمکعب داریم آب دریا را شیرین میکنیم برای استفاده در این مناطق استفاده میشود که این حدود (21) درصد نیاز این مناطق است و انشاءالله تا پایان 1400 حدود (19) میلیون مترمکعب دیگر ظرفیت آبشیرینکن در همین مناطق اضافه خواهد شد، یعنی طرحهای در دست ساخت ما به بهرهبرداری میرسد که این میشود حدود (4) درصد. سرجمع به چیزی حدود (144) میلیون مترمکعب میرسیم که این تکلیف قانونی انشاءالله به حول و قوه الهی اجرا شده است.
اما این به معنای بیمشکل بودن و بیمشکل ماندن این مناطق نیست و قطعاً ما طرحهای بزرگتری را در دست اجرا داریم. برای انتقال فناوری و بومیسازی تجهیزات هم هماهنگی لازم با جهاد دانشگاهی، سرمایهگذاران و انجمن آبشیرینکنها صورت گرفته و اقلامی که ساخت داخل میشود، این اقلام مشخص شده، کار دارد انجام میگیرد. حمایت خوبی از کالای داخلی برای جلوگیری از خروج ارز شده، به عنوان مثال برای اولینبار پمپهای فشار قوی آب دریا را پمپسازهای داخلی توانستهاند اجرا کنند که ما الان داریم در هرمز، ابوموسی و تنببزرگ از اینها استفاده میکنیم و امیدوار هستیم تا پایان برنامه خودکفایی در تولید اقلام مصرفی آبشیرینکنها خصوصاً ممبرنها هم انشاءالله محقق شود.
ناگفته نماند که ما و سرمایهگذاران در آن بخشی که نیاز ارزی داشتیم، این نوسانات و تحولات ارزی مشکلات وی را ایجاد کرده، اما خوشبختانه امیدوار هستیم که این مشکلات رو به بهبود باشد. من اینجا عرایضم را در این بخش خاتمه میدهم، اطلاعات تکمیلی هست. ولی قطعاً از صحبتهای جناب آقای سعیدی استفاده کنیم و بعد من در ادامه در خدمتتان خواهم بود.

محمد رشيدي
جناب آقای دکتر اردکانیان! متشکرم، تقریباً (9) دقیقه از زمان حضرتعالی باقی مانده است. از برادر عزیزم جناب آقای معینالدین سعیدی نماینده محترم حوزه انتخابیه چابهار، کنارک، قصرقندشهر و بخش مرکزی نیکشهر دعوت میکنم که سؤال خودشان را از جناب آقای وزیر بفرمایند.

معين الدين سعيدي
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و احترام پیشگاه ملت بزرگ ایران. همکاران معزز و میهمانان ارجمند از دولت محترم! (28) خرداد میثاق دوباره ملت ایران با آرمانهای خمینی کبیر بود. ملت به ندای رهبر و مقتدای خود لبیک گفتند و کاری کردند کارستان. رأی به آیتالله رئیسی رأی به احیای ارزشهای ناب انقلاب اسلامی است.
اما عزیزان! سؤال بنده از وزیر محترم نیرو ناظر بر عدم اجرای تکالیف قانونی این وزارتخانه در قانون برنامه ششم توسعه است، مشخصاً ماده (36) این قانون که وزارت نیرو باید (30) درصد از آب مورد نیاز مناطق جنوب، همجوار خلیج فارس و دریای عمان را از طریق آبشیرینکن تأمین کند و (70) درصد تجهیزات آبشیرینکنها هم باید از طریق انتقال فناوری آنها توسط شرکتهای داخلی باشد.
عزیزان! چالش عمده کشور آب است. حضرت آقا در سخنرانی آب، اقتصاد و جمعیت را سه چالش اصلی کشور دانستند. متوسط بارندگی کشور ما هم (250) میلیلیتر است که یکسوم نرم جهانی است. هیچ راهی نداریم جز اینکه از ظرفیت لایتناهی منابع آب شور و آب دریاها استفاده کنیم.
عزیزان! این آماری که من عرض میکنم را هم عنایت بفرمایید. حدود (60) درصد آبشیرینکنهای جهان در منطقه خاورمیانه هستند. سهم کشور ما فقط (2) درصد است. استان سیستان و بلوچستان که دارای بیشترین تنش آبی است در سالهای اخیر حتی (1) مترمکعب هم متأسفانه به ظرفیت آبشیرینکنهای آن اضافه نشده است. موضوع خط انتقال آب از چابهار به مشهد و سیستان هم که گویی کلنگی بود که بر پیکره اعتماد مردم زده شد. بالاخره الان که در پایان قانون برنامه هفتم (ششم) هستیم، وزارت نیرو باید توضیح بدهد که چرا سهم کشور ما باید فقط (2) درصد از (60) درصدی باشد که آبشیرینکنها در منطقه خاورمیانه دارند؟ متشکرم.

محمد رشيدي
جناب آقای دکتر سعیدی! متشکر، حضرتعالی (13) دقیقه دیگر فرصت دارید. از جناب آقای دکتر اردکانیان وزیر محترم نیرو برای دومین وقت پاسخگویی دعوت میکنم.

رضا اردكانيان
با عرض سلام مجدد و تشکر از جناب آقای سعیدی بابت جلب توجه لازم و ضروری به مسأله تأمین آب شرب به ویژه در مناطقی از کشور که بحمدالله دسترسی به آبهای آزاد دارند.
مستحضر هستید که بحمدالله تلاشهای خوبی به ویژه در این دولت آغاز شده است. انشاءالله در دولت سیزدهم با سرعت و شدت مناسبتر و بیشتری ادامه پیدا خواهد کرد. نه تنها برای تحقق تکلیف قانونی ماده (36) برنامه ششم توسعه، که ناظر بر تأمین (30) درصد نیاز شرب و بهداشت مناطق ساحلی است، بلکه برای شیرین کردن آب دریا و انتقال آن به مناطق مرکزی و شرقی کشور است. یکی از آن طرحها که طرح بسیار بزرگی بود، بحمدالله به بهرهبرداری رسید و آن شیرینسازی آب دریا و انتقال آن به استانهای کرمان و یزد برای مصارف صنعتی بود. البته از این طرح برای مصارف شرب و بهداشت استان هرمزگان و روستاهای مسیر هم با تضمین دولت استفاده میشود، با توجه به اینکه سرمایهگذاری آن با بخش خصوصی است. طرح بزرگتری برای شیرینسازی آب دریا و تأمین نیاز شرب و بهداشت و همچنین عمدتاً نیاز صنعت استانهای سیستان و بلوچستان، خراسانجنوبی و خراسانرضوی در حال فراهم شدن مقدمات اجرایی است. برای تأمین نیاز صنعت استان اصفهان برای شیرینسازی آب دریا و انتقال آن به این استان طرح بزرگی در آستانه اجرا است. فراموش نکنیم وقتی ما نیاز صنعت را از آب دریا تأمین میکنیم، یعنی فشار صنعت را از روی منابع آب محدودی که برای مصارف شرب مردم داریم، برمیداریم که این هم به صورت غیرمستقیم کمک به این معنا است.
من قبول دارم که مثلاً از حدود نیمه دوم قرن بیستم در منطقه ما فعالیتهایی برای استفاده از آب دریا صورت گرفته و کشورهای حاشیه خلیجفارس طرحهای بزرگی را اجرا کردند. ما هم متناسباً با رعایت ملاحظات زیستمحیطی قطعاً نیازهای خودمان را تأمین خواهیم کرد، هم در جنوب، هم در شمال ما دسترسی به آب دریا داریم، الان فراموش نکنیم که در عین حال شاخصهای بهرهمندی ما با اینکه یک کشور خشک و نیمهخشک هستیم در مقایسه با نرمهای جهانی شاخصهای دلگرمکنندهای است. ما میتوانیم در حالی که استان سیستان و بلوچستانمان بهرهمندیاش در مناطق روستایی از بهرهمندی کشور پایینتر است، اما وقتی با نرمهای جهانی مقایسه میکنیم میبینیم حتی استان محروم سیستان و بلوچستان ما هم وضعیت رو به توسعه و خوبی دارد و ما امیدوار هستیم که انشاءالله با این توجهی که مجلس محترم دارند و عنایت ویژهای که مقام معظم رهبری برای اجازات استفاده از اعتبارات صندوق توسعه ملی دادند، ما بتوانیم به عنوان مثال تمامی (2194) روستایی که (56) درصد جمعیت روستایی استان سیستان و بلوچستان را در برمیگیرد و ما هدفگذاری کردیم، انشاءالله طرحهای آن را تکمیل کنیم.
شاخص بهرهمندی باز به عنوان مثال در این استان رو به بهبود است، از (59) درصد به (5/70) درصد ارتقا پیدا کرده، توجه مجلس محترم هم برای اجازاتی که به ما دادند، به ویژه در تبصره (15) که از محل اصلاح قیمت فروش انرژی به صنایع بزرگ انرژیبر، بخشهایی از درآمد حاصله را ما به سرعت دادن به طرحهای آب روستایی اختصاص بدهیم، موجب تقدیر و تشکر است.
من یک بار دیگر میخواهم عرض کنم مسیر بحمدالله مسیر صحیحی است، ریلگذاری مناسبی صورت گرفته است. با آنچه که استحقاق مردم ما است فاصله داریم، بدون شک ما نباید خودمان را با سایر مناطق دنیا مقایسه کنیم. اما این را هم فراموش نکنیم امروز در دنیا بعد از ده سال اجرای طرحهای آبرسانی در مناطق روستایی، شاخص بهرهمندیشان (53) درصد است، در کشور ما حدود (82) درصد است. البته مناطقی از کشور ما از این درصد پایینتر هستند که باید به این مسأله پرداخت شود و ما در عین حال فکر میکنیم که مسیر پیشگرفتهشده در این دولت که ما توانستیم ظرف هشت سال حدود (9) میلیون و (200) هزار هموطن روستایی را از شبکههای آب سالم و پایدار بهرهمند کنیم و این مسأله با حمایت مجلس محترم و توجه دولت و اجازاتی که داشتیم صورت گرفت، انشاءالله تا آخرین روستا و تا آخرین هموطن روستایی که این بهرهمندی شامل حالشان شود، انشاءالله ادامه خواهیم داد و قطعاً شاخصها و عملکردها در دولت آینده در این عرصه به مراتب بهتر و مناسبتر خواهد بود، متشکرم.

محمد رشيدي
متشکر از جناب آقای وزیر. از برادر عزیزم جناب آقای معینالدین سعیدی نماینده محترم حوزه انتخابیه چابهار، کنارک، قصرقندشهر و بخش مرکزی نیکشهر دعوت میکنم برای قسمت دوم سؤال خودشان تشریف بیاورند.

معين الدين سعيدي
عصاره فضایل ملت عنایت بفرمایید! دردهای فروخفته مردمان سرزمین سیستان و بلوچستان را هم بشنوید. ابتدای امر بگذارید بگویم که خدمات نظام مقدس جمهوری اسلامی در جایجای استان سیستان و بلوچستان اظهر من الشمس است. پیوند بین این مردم و نظام ناگسستنی است، اما حجم عقبماندگیهای تاریخی به گونهای است که به تعبیر حضرت آقا راههای نرفته بسیار بیشتر از راههای رفته است.
یکی از دستگاههایی که بزرگترین اجحاف تاریخی را در حق مردمان سرزمین من نموده وزارت نیرو بوده است. پایینترین سرانه دسترسی به آب شرب به گونهای است که غیزانیه برای ما یک رؤیای دستنیافتنی است. صفهای طولانی فرزندان این سرزمین برای آوردن آب از هوتک، فاجعههای متعدد که هر از چندگاهی دستاویز رسانههای معاند دشمن هم میشود. همین چند روز پیش که همه ما درگیر انتخابات بودیم، یحیی بلوچ فرزندی از فرزندان این سرزمین باز هم قربانی بیآبی شد. سدهایی که ایجاد شدهاند، اما تدبیری برای شبکه پاییندست این سدها نشده است. سد را که نعمتی از سوی نظام است، تبدیل به تشتک تبخیر کردیم.
روستاهایی که کنار اقیانوس است، اما دریغ از یک متر لولهگذاری. «آب در کوزه و ما تشنهلبان میگردیم». وعدههای بسیار، اما «هزار وعده خوبان یکی وفا نکند». «گوش اگر گوش تو و ناله اگر ناله من، آنچه البته به جایی نرسد فریاد است».
انفعال در دیپلماسی آب را شاهد بودید، کشور همسایه ایجاد سد کمالخان را داشت، خشک شدن سیستان عزیز، تنگه احد ایران را داریم. سهمیهبندی رقتبار آب در چابهار کانون توسعه سواحل مکران به گونهای که هفتهای یک بار آب در اختیار محلات قرار داده میشود، مردم به صورت غیربهداشتی در آبانبار ذخیره میکنند و در طول هفته از آن استفاده میکنند. بالاترین میزان آببها در چابهار و کنارک و کنتورهایی که با فشار هوا میچرخند، نه با فشار آب.
آمارهای مشعشع، عزیزان، آقای نیکزاد! عنایت بفرمایید، این دو تا نامه را جناب آقای دکتر اردکانیان برای بنده فرستادند، در یک نامه شاخص بهرهمندی از آب شرب سالم در شهرستان چابهار (48) درصد عنوان شده، در یک نامه دیگر به فاصله (10) روز شاخص مذکور (4/28) درصد.
گر مسلمانی از این است که حافظ دارد
وای اگر از پس امروز بود فردایی
جناب آقای وزیر! من و شما و رئیسجمهور ولنجکنشین در دوش آب روزانه خودمان چیزی حدود (200) لیتر را مصرف میکنیم. سرانه مصرف مردم آن منطقه برای همه مصارفشان از آب شرب، خورد و خوراک، پخت و پز، نظافت و شستشو فقط (15) لیتر است. کاش آن آب هوتک را در هیأت دولت نوش جان میفرمودید.
از درد سخن گفتن و از درد شنیدن
با مردم بیدرد ندانی که چه دردی است
جناب آقای دکتر اردکانیان! ضمن احترام ویژه به جایگاه علمی شما، به وزانت شخصیت حضرتعالی، قول دادید تا پایان سال 99، (150) هزار نفر از مردم جنوب استان سیستان و بلوچستان به آب پایدار دسترسی پیدا کنند. عمر کودکان سرزمین من در باهو، دشتیاری، نیکشهر، قصرقند، زرآباد، کهیر و بانسونت، وشنام، کمبل و سرکوپ، بریس و پسابندر و کاجو، هیچان و چاهان و گرمبیت در صفهای طولانی آب تلف شد. شما رؤیای کودکان سرزمین من را از آنان گرفتید. از هر ده کودکی که از آن منطقه است بپرسید آرزوی تو چیست؟ هشت نفر آن هیچ جوابی ندارند، چون رؤیایی ندارند.
پارسال بعد از سفر آقای دکتر قالیباف، جناب آقای نیکزاد، جناب آقای قاضیزادههاشمی، در دغدغه خود حضرتعالی پروژههای خوبی تعریف شد، آقای دکتر اردکانیان! پروژههای خوبی را آنجا تعریف کردید، اما با گذشت چند ماه همه آن پروژهها دوباره تعطیل شدند یا حداقل بخش عمده آنها. من دست دربان وزارت نیرو را میبوسم.

علي نيک زادثمرين
آقای دکتر سعیدی! عذرخواهی میکنم، (وقت را نگه دارید) خواهش من این است که همکاران اجازه بدهند که آقای وزیر این مطالب را گوش بدهند، بفرمایید.

معين الدين سعيدي
من دست دربان وزارت نیرو را میبوسم، من دست آقای تقیزادهخامسی که دردهای آن منطقه را میشناسد میبوسم، اما واقعیت این است که وزارت نیرو راهبرد مشخص و نقشه راهی جهت خروج، نه از بحران، بلکه از فاجعه بیآبی آن منطقه متأسفانه ندارد.
همکاران معزز، عصاره فضایل ملت! مردم استان سیستان و بلوچستان در همه عرصههای انقلاب پیشگام بودهاند. جوانترین شهید جنگ تحمیلی شهید سبیل اخلاقی که خاستگاه او از نیکشهر بوده است. مشکلات بیشمار هرگز سر سوزنی اراده پولادین این ملت را در دفاع از مام میهن و ولایت خدشهدار نکرده است. الان هم نیازی به اشک تمساح دشمنان کشور نداریم. این مردم هرگز به اجنبی اجازه حضور ندادهاند.
عزیزان! حضرت آقا رهبر معظم انقلاب تأکید مؤکد بر توسعه سواحل مکران دارند. دولتمردان عزیز! توسعه سواحل مکران را بدون توسعه انسان مکرانی میخواهید؟ آیا با پایینترین شاخصهای توسعه انسانی میتوان سخن از توسعه سواحل مکران زد؟
در جلسهای که خدمت حاجآقای رئیسی بودم خدمت ایشان هم عرض کردم، شما هم بشنوید، پدربزرگ بنده سه فرزند پسر داشت. فرزند پسر کوچکتر ضعیفتر و بیمارتر و نحیفتر. عمده توجه پدر هم معطوف همین پسر بود. گاهاً از او میپرسیدند که آیا شما این فرزند را بیشتر دوست دارید؟ گفت نه، من همه فرزندانم را یکسان دوست دارم، اما نیاز این فرزند بیشتر است، نحیفتر است. سیستان و بلوچستان فرزند نحیف مام میهن است، نیازمند توجه است. سیستان و بلوچستان خط مقدم جبهه بهداشتی، جبهه اجتماعی، جبهه فرهنگی کشور است. آقای وزیر! خط مقدم را ضعیف نکنید.
شما نمایندگان انقلابی در همین یک سال هر گاه سخن از سیستان و بلوچستان شد جانانه دفاع کردید. انتظار دارم که در بررسی قانون برنامه هفتم توسعه هم جایگاه ویژهای قائل شوید، چراکه به تعبیر مولای متقیان «عدل یعنی گذاشتن هر چیز در جای خودش». دولتهای قبلی و فعلی کارهایی کردهاند، زحماتی کشیدهاند. «عیب می جمله بگفتی، هنرش نیز بگو». آقای اردکانیان زحمت کشیدند، قدردان آنها هستیم. اما ندای تشنگی مردمان سرزمین من را آنچنان که باید و شاید نشنیدند.
حاجآقای رئیسی، حضرت آیتالله رئیسی، رئیسجمهور منتخب و محبوب ایران! شما شنوای دردهای فروخفته مردم استان سیستان و بلوچستان باشید. پاینده باد جمهوری اسلامی ایران. «مه شان بلوچستان، مه جان بلوچستان، مه زنده هموک درده درمانه بلوچستان»، متشکرم.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر از برادر عزیزم جناب آقای دکتر سعیدی و جناب آقای دکتر درخشان که سؤالشان را مطرح فرمودند و برادرمان آقای دکتر سعیدی به نمایندگی و آقای وزیر طبق آییننامه دفاعیات خودشان را داشتند. آقای دکتر سعیدی! رأیگیری کنیم یا قانع شدید؟

معين الدين سعيدي
نظر آقای دکتر اردکانیان چیست؟

علي نيک زادثمرين
آقای وزیر! آقای سعیدی میفرمایند نظرتان چیست؟ ظاهراً اگر شما توافقی کردید، سؤال این است که ما بتوانیم آب شرب را در سیستان و بلوچستان برای هموطنان بسیار عزیزمان تأمین کنیم. شما میتوانید یک عملیات ویژهای را داشته باشید، آقای سعیدی با شما توافق کند، همکاران عزیزمان هم طبق آییننامه اجازه خواهند داد که رأیگیری نکنیم. اگر توافق کردید بفرمایید.

معين الدين سعيدي
آقای دکتر نیکزاد! بنده خدمت آقای اردکانیان ارادت دارم، اما حضرتعالی معین معین سعیدی و معین حوزه انتخابیه بنده باشید. حضرتعالی تعهد بدهید مسائلی که عزیزان ما و وزارت نیرو تعهد کردند اجرایی شود.
وفا کنیم و ملامت کشیم و خوش باشیم
که در طریقت ما کافری است رنجیدن
بنده از شما و نمایندگان عزیز پوزش میطلبم و با توجه به تعهدی که آقای دکتر اردکانیان دادند و همچنین آقای نیکزاد عزیز که ایشان دیگر از الان به بعد نماینده معین حوزه انتخابیه بنده هستند، اگر اجازه بفرمایید بنده سؤال را به رأی نخواهم گذاشت، متشکرم.

علي نيک زادثمرين
بسیار تشکر میکنیم. آقای وزیر! یک مطلبی همکاران عزیز من دادند که جهت استحضار میگویم. فرمودند که نیروگاههای HSB بهترین ظرفیت بخش در توسعه برق کشور است. اما به قیمت متفاوتی از نیروگاههای قدیم و جدید برق خریداری میشود، این را عنایت کنید یک ساماندهی داشته باشید. من خواهش میکنم هفته بعد آن قولی که داده شده است، جلسه را با برادرم جناب آقای سعیدی و آقای درخشان بگذارید، ما هم خدمت شما هستیم. بسیار متشکر. از آقای سعیدی
و آقای درخشان هم به نوبه خودم تشکر میکنم.
7
قرائت گزارش کمیسیون اصل نودم قانون اساسی درخصوص بررسی نحوه اجرای قانون اصلاح قانون صدور چک

علي نيک زادثمرين

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور بعدی گزارش کمیسیون اصل نودم قانون اساسی در مورد بررسی نحوه اجرای قانون اصلاح قانون صدور چک است که از برادر عزیزمان آقای خضریان سخنگوی محترم کمیسیون اصل (90) دعوت میکنیم که گزارش خودشان را ارائه بفرمایند.

علي نيک زادثمرين
آقای دکتر اردکانیان، آقای وزیر محترم نیرو مستحضر باشند تعدادی از همکارانمان هم باز به من یادداشت دادند، از قطعی برق گله داشتند. عنایتی بر این موضوع هم داشته باشید، متشکرم. آقای دکتر خضریان بفرمایید.

علي خضريان
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون اصل نودم قانون اساسی پیرامون بررسی نحوه اجرای قانون اصلاح قانون صدور چک
مقدمه
کمیسیون اصل نودم قانون اساسی در راستای وظایف و اختیارات نظارتی خود مبنی بر رسیدگی به شکایت از طرز کار دستگاهها و با توجه به شکایات واصله پیرامون عدم اجرای قانون «اصلاح قانون صدور چک»، عملکرد بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران پیرامون اجرای قانون مذکور را در دستور کار خود قرار داد. طبق آمارهای رسمی بانک مرکزی پیش از اصلاح قانون مذکور در سال 1397، حدود (17) میلیون فقره چک به ارزش بیش از (160) هزار میلیارد تومان در سال 1396 برگشت خورده بود که معادل بیش از (23) درصد از ارزش چکهای صادره بوده است.
حجم بالای چکهای برگشتی علاوه بر از رونق انداختن کسب و کارها، منجر به افزایش پروندههای ورودی به قوه قضائیه نیز شده بود تا جایی که در این سال رتبه دوم پروندههای حقوقی به موضوع مطالبه وجه چک اختصاص داشته است.
این کمیسیون در سال 1399 با التفات به این مهم با همکاری و تعامل سازنده با بانک مرکزی برای روانسازی اجرای قانون، فرهنگسازی و در مجموع رفع موانع و مشکلات فراروی اجرای این قانون را آغاز نمود که ماحصل فعالیتهای انجامشده این مرجع منجر به تهیه گزارش حاضر شده است که اینک گزارش اقدامات و نتایج حاصله به استحضار نمایندگان محترم و ملت شریف ایران میرسد.
دلایل توجیهی و اهمیت اصلاح قانون چک در سال 1397:
قانون صدور چک پس از تصویب در سال 1355 و در طی سالهای 72، 76، 82، 97 و سرانجام در سال 1400 برای حل معضلات و مشکلات مردم در ارتباط با چک تحت عنوان قانون «اصلاح قانون صدور چک» اصلاح گردید. از مهمترین ویژگیهای اصلاحیه قانونی چک در سال 1397، الزامی شدن ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد بانک مرکزی در لحظه صدور چک میباشد.
همچنین از مزایای دیگر آن میتوان به جلوگیری از فرار مالیاتی و پولشویی، کاهش اتکای اطلاعات چک به لاشه کاغذی آن، افزایش بازدارندگی از صدور چک بلامحل و برطرف شدن زمینه ایجاد مشکلات عدیدهای از قبیل جعل، سرقت و مفقودی چک اشاره کرد.
همچنین بررسیها نشان میدهد که (95) درصد از زندانیان جرایم غیرعمد را محکومان مالی تشکیل میدهند و بیش از (95) درصد از زندانیان زن محکوم مالی، به دلیل چک برگشتی محکوم شده بودند. در چنین شرایطی بود که ضرورت اصلاح قانون صدور چک در سال 1397 و اجرای مؤثر آن توسط نظام بانکی را برجسته نمود.
ویژگیها و آثار اجرای اصلاحیه قانون صدور چک سال 1397:
در اصلاح این قانون، رویکرد برخورد پسینی و تنبیهی نسبت به صادرکننده چک برگشتی به رویکرد پیشگیری از صدور چک بلامحل تغییر پیدا کرده است. موضوع انکارناپذیر در ارتباط با چک، نقش آن در گردش مالی غیرشفاف در نظام بانکی کشور است. براساس گزارش بانک مرکزی، ارزش چکهای مبادله شده در سامانه چکاوک در سال 1398 بالغ بر (30) میلیون میلیارد ریال بوده که سهمی حدود (20) درصد از مجموع گردش وجوه در سامانههای بانک مرکزی را به خود اختصاص داده بود.
با توجه به رواج صدور چک در وجه حامل و نیز پشتنویسی چکهای عادی، اولاً به طور قطع گردش مالی چک بیش از مبلغ ثبت شده در سامانههای بانک مرکزی بوده است. ثانیاً با توجه به این که اطلاعات این سلسلهتراکنشها در هیچ یک از سامانههای اطلاعاتی ثبت نمیشود، زمینه مناسبی را برای اقدامات پولشویی فراهم کرده بود. در حالی که در اصلاحیه قانونی سال 1397، اطلاعات هر برگه چک شامل مبلغ، تاریخ و اطلاعات هویتی گیرنده در هنگام صدور، در سامانه یکپارچه بانک مرکزی ثبت خواهد شد و پرداخت وجه چک صرفاً براساس اطلاعات مندرج در این سامانه انجام خواهد شد. همچنین صدور چک عادی در وجه حامل و پشتنویسی این نوع چکها نیز ممنوع شده و انتقال چک به اشخاص ثالث صرفاً از طریق ثبت اطلاعات گیرنده جدید در سامانه قابل اجرا خواهد بود.
اقدامات کمیسیون:
کمیسیون اصل نود با توجه به وظیفه نظارتی خود و با توجه به وصول شکایات متعدد از عدم اجرای قانون مذکور و برای پیگیری اجرای صحیح قانون جدید صدور چک و همچنین ایجاد تسهیل برای مردم و فعالان اقتصادی و نیز نظام بانکی، درخصوص اطلاع از تمهیدات بانک مرکزی برای اجرایی شدن قانون و نیز شناخت کامل موانع و چالشها با طرح سؤالات و برگزاری جلسات فشردهای موضوع را از طریق کارشناسان امور بانکی و مدیران بانک مرکزی پیگیری مینماید.
اهم اقدامات کمیسیون:
1 ـ در تاریخ 22/10/ 1399 در جلسهای با حضور رئیس کل بانک مرکزی و معاونین ایشان، نسبت به اجرای کامل تکالیف قانونی اصلاحیه سال 97 تأکید نموده و رئیس کل بانک مرکزی نیز ضمن تأیید عدم اجرای بهموقع تکالیف اصلاحیه قانونی سال 1397، با اشاره به گستردگی تکالیف و اقدامات، تأکید نمودند که از ابتدای سال 1400، ثبت اطلاعات برگه چک در هنگام صدور و تأیید و انتقال آن اجرایی خواهد گردید و سایر تکالیف را نیز به مرور در سال 1400 اجرا خواهند کرد.
2 ـ کمیسیون مکاتباتی را با رئیس کل بانک مرکزی در تاریخهای 20/8/99، 13/10/99، 11/11/99 و 2/3/1400 انجام داده و با طرح سؤالاتی راجع به نحوه اجرای دقیق قانون جدید صدور چک، تذکرات ضروری را نیز با توجه به وصول بازخوردهای ناشی از مشکلات آتی اجرای قانون متذکر میشود.
سؤالات:
1 ـ بانک مرکزی چه تدابیری را برای آموزش، اقناع و همراهسازی فعالان دارندگان چک و فعالان اقتصادی در رسانه ملی و فضای مجازی در نظر گرفته است؟
2 ـ درباره ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد با توجه به ممنوعیت صدور و پشتنویسی چک در وجه حامل، چه تمهیداتی فراهم شده است؟
3 ـ راجع به اعتبارسنجی متقاضیان دریافت دسته چک و شناسه یکتا، فرایند اقدامی تعریفشده بانک مرکزی در این زمینه چیست؟
4 ـ بانک مرکزی برای مسدود کردن وجوه حسابهای متعلق به صادرکننده چک که کسری موجودی دارد، چه تدابیری را در نظر گرفته است؟
5 ـ بانک مرکزی برای اجرای اعتبارسنجی متقاضیان دریافت دسته چک، که امکان ارائه سوابق مالی صادرکننده چک از نظر خوشحسابی را برای گیرنده چک فراهم مینماید، چه تدابیری اندیشیده است؟
ب ـ تذکرات:
با توجه به این که طبق قانون فوقالذکر، کارسازی چکها صرفاً برای آن دسته از چکهایی که در سامانه صیاد ثبت شده باشند، صورت خواهد گرفت، ضرورت دارد بانک مرکزی برای پیشگیری از وقوع کلاهبرداریها و مشکلات برای مردم، تمهیدات لازم را برای کسب اطمینان گیرندگان چک از ثبت اطلاعات برگه چک توسط صادرکننده در سامانه صیاد فراهم نماید.
طبق رصدهای میدانی صورتگرفته، در حال حاضر تخلفات متعددی برای رفع سوءاثر چکهای برگشتی به صورت غیرقانونی انجام میگیرد. با توجه به مشکلاتی که این گونه تخلفات برای مردم ایجاد میکند، کمیسیون اصل نود از بانک مرکزی انتظار دارد تا اقدامات لازم را به منظور پیشگیری از وقوع این تخلفات در شبکه بانکی به عمل آورد.
با توجه به گستردگی استفاده از چک در کسب و کارها، طراحی برنامههای قابل اجرا در تلفنهای همراه و درگاههای نوین بانکی جهت خدمات چک صیادی باید کاملاً کاربرپسند و قابل ادراک برای عموم مردم باشد.
جهت اطلاعرسانی پیامکی ثبت اطلاعات برگه چک به ذینفع، أخذ شماره همراه وی از صادرکننده چک ضرورتی نداشته و براساس اعلام معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی در جلسه مورخ 25/12/ 1399 این کمیسیون، در حال حاضر اطلاعات شماره همراه فعال افراد دارای حساب بانکی در شبکه بانکی کشور وجود دارد. لذا بانک مرکزی علاوه بر دسترسی به شماره همراه افراد در شبکه بانکی، میتواند با هماهنگی وزارت کشور و اداره ثبت احوال یا با هماهنگی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و اپراتورهای تلفن همراه به پایگاههای اطلاعاتی شماره ملی و تلفن همراه اشخاص دسترسی یافته و نسبت به ارسال پیامک اطلاعرسانی بهموقع اقدام نماید.
براساس بازخوردهای صورتگرفته از وضعیت اجرای اصلاحات قانونی و مکاتبات واصله از سوی فعالین کسب و کارها و برخی نهادهای تأمین مالی، کارکرد ضمانت و وثیقه که از کارکردهای رایج و اساسی چک در کسب و کارها میباشد با الزامی شدن ثبت تاریخ سررسید برگه چک در سامانه صیاد در هنگام صدور چک، دچار مشکلاتی میشود. بنابراین ادامه روند موجود و نادیده انگاشتن کارکرد تضمین چک، در آینده نزدیک با افزایش سهم چکهای جدید بنفشرنگ نسبت به کل چکهای موجود در بازار منجر به اختلالات و معضلاتی برای کسب و کارها و مردم در تأمین مالی و اخذ تسهیلات خواهد گردید.
لذا کمیسیون بر این نظر است که بانک مرکزی باید نقش و کارکرد تضمین را برای چک، در طراحیهای جدید مد نظر قرار دهد، با توجه به این که تاکنون اشخاص حقوقی برای پرداخت حقوق کارکنان خود یا پرداختهای گروهی دیگر یک فقره چک در وجه بانک صادر و پرداخت براساس یک فهرست پیوست صورت میگرفت، اما با الزامی شدن ثبت اطلاعات ذینفع چک در سامانه صیاد و نیز فقدان رویه واحد در بانکها در این خصوص، برخی بانکها پیشنهاد ثبت شناسه ملی بانک و برخی دیگر پیشنهاد ثبت شناسه ملی شخص حقوقی را به عنوان ذینفع مطرح کردهاند. لذا ضرورت دارد برای رفع ابهام، بانک مرکزی رویه واحدی را ارائه نماید.
3 ـ یکی از کارویژههای رایج چک در نزد بنگاههای مالی و اقتصادی، تضمین معاملات و قراردادها و همچنین به عنوان سند ایفای تعهدات در معاملات مدتدار میباشد. براساس نص ماده (6) قانون اصلاح صدور چک که تصریح شده بود تاریخ اعتبار سهساله در متن هر برگه چک باید درج شود، به دلیل برخی ملاحظات از جمله این که دوره بازپرداخت تسهیلات اغلب بیش از سه سال است، أخذ چک به عنوان وثیقه امکانپذیر نبود. بسیاری از تسهیلاتی که مردم از بانکها از جمله برای خرید و بازسازی مسکن، وام ازدواج و موارد دیگر أخذ میکنند، مواعد پرداخت طولانیتر از سه سال دارد و پیشبینی میشد که تعداد زیادی از متقاضیان أخذ تسهیلات به دلیل ناتوانی استفاده از چک به عنوان سند تضمین با مشکل مواجه شوند.
لذا با توجه به اهمیت موضوع، مکاتباتی با هیأترئیسه محترم و رئیس محترم مجلس شورای اسلامی انجام شد که لایحه یکفوریتی الحاق یک تبصره به ماده 14 قانون صدور چک که متضمن پیشنهاد حذف تاریخ اعتبار سهساله دسته چکهایی که از ابتدای سال جاری صادر شدهاند میباشد، خارج از نوبت در دستور کار صحن علنی مجلس شورای اسلامی قرار گیرد که این لایحه با همکاری نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، در جلسه مورخ 29/1/1400 به تصویب رسید.
کمیسیون اصل نود در تاریخ 25/12/99 در ادامه پیگیریهای خود درخصوص اجرای قانون جدید چک و با توجه به تکالیف بانک مرکزی در این زمینه، جلسهای را با حضور قائممقام و معاون فناوریهای نوین این بانک با هدف بررسی چالشهای موجود در روند اجرای این قانون و ارائه پیشنهادهایی برای رفع آنها برگزار نمود و صورتجلسه آن را طی مکاتبهای در تاریخ 16/1/1400 برای رئیس کل بانک مرکزی ارسال و در آن تأکید کرد به منظور پیشگیری از ایجاد مشکلات برای مردم، لازم است زیرساختهای لازم فراهم گردد تا به محض ثبت اطلاعات برگه چک توسط صادرکننده یا انتقالدهنده برگه چک، به صورت پیامکی به گیرنده اطلاعرسانیهای لازم در این زمینه ارائه گردد تا گیرنده چک بتواند به سهولت تأییدیه ثبت آن را دریافت نموده و از صحت محتوای چک اطمینان حاصل نماید.
همچنین در این جلسه با توجه به مشکلاتی که برخی هموطنان در دسترسی به اینترنت و یا گوشیهای هوشمند برای ثبت اطلاعات برگه چک در هنگام صدور و تأیید و یا انتقال چک دارند، بانک مرکزی مکلف گردید به منظور سهولت دسترسی مردم و فعالان کسب و کار به ثبت اطلاعات برگه چک در سامانه صیاد و تأیید دریافت و انتقال برگه چک، در همه خودپردازهای فعال شبکه بانکی که در نقاط مختلف کشور وجود دارد، امکان ثبت اطلاعات برگه چک در هنگام صدور و تأیید دریافت و انتقال برگه چک را فراهم نماید.
5 ـ این کمیسیون در تاریخ 18/2/1400 با دعوت از رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، بازخورد کسب و کارهای بخش خصوصی در مسیر اجرای قانون مذکور را بررسی و در مکاتبه اخیر خود با رئیس کل بانک مرکزی موارد مطروحه را متذکر شده است.
ارزیابی:
بنابر آنچه گذشت ملاحظه میفرمایید که کمیسیون اصل نود در راستای اجرای وظیفه قانونی خود پیگیریهای لازم را برای سهولت در مسیر اجرای صحیح قانون و رفع موانع و مشکلات آن انجام داده است. بررسیهای این کمیسیون نشان میدهد با وجود اینکه قانون حاضر در سال 1397 به تصویب رسیده و علیرغم تلاشها و فعالیتهای انجام شده توسط بانک مرکزی، اهداف این قانون به طور کامل به دلیل وجود برخی ضعفها و نقایص در نحوه اجرای قانون توسط شبکه بانکی، بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری به طور کامل محقق نشده است، لذا ضرورت دارد بانک مرکزی با استفاده از ابزار نظارت بر شبکه بانکی و پیشنهاد رویههای واحد اجرایی به شبکه بانکی و کسب اطمینان از اجرای آنها از ایجاد مشکلات برای مردم و کسب و کارها پیشگیری نماید. اجرای دقیق این اصلاحات قانونی در زمینه پیشگیری از پولشویی، فرار مالیاتی، چکهای برگشتی و کاهش پروندههای ثبتی در محاکم قضائی بسیار اثرگذار بوده و در آینده شاهد نتایج و اثرات آن در ارتقای جایگاه واقعی چک نزد مردم و فعالین اقتصادی و همچنین افزایش اعتماد عمومی خواهیم بود. بدیهی است تلاش و همکاری بانک مرکزی و بانکهای دولتی و خصوصی برای شناسایی مشکلات در فرآیند اجرای قانون و ارائه راهکارهایی برای رفع موانع و سهولت در اجرای قانون برای مشتریان بانکها جهت تسریع در تحقق این هدف اثربخش خواهد بود.
پیشنهادها:
این کمیسیون ضمن تأکید بر کلیه نکاتی که در راستای اجرایی شدن بهینه قانون تاکنون به بانک مرکزی متذکر شده است موارد زیر را براساس بررسیهای جدید خود اعلام مینماید.
1 ـ برخی دارندگان چک از کار با سامانه صیاد دچار مشکل شده و این روند بر افزایش حجم فعالیت کارکنان بانکها تأثیر گذاشته است. بنابراین نیاز و اهمیت آموزش به کاربران چک هنوز ملموس است. لذا ضرورت دارد بانک مرکزی، بانکهای دولتی و خصوصی و مؤسسات مالی و اعتباری با تهیه و تولید محتوا و برنامههای آموزشی جهت آموزش مشتریان خود از طریق سامانههای اینترنت بانک، همراه بانک و اینترنت بانک اقدام نموده و بانک مرکزی هم برای تسریع در این امر نظارت نماید.
2 ـ برای پیشگیری از وقوع مشکلاتی مانند عدم ثبت اطلاعات برگه چک در سامانه صیاد به دلیل عدم دسترسی به اینترنت یا گوشی هوشمند و غیره، ضروری است که بستر و زیرساخت لازم برای سهولت امکان ثبت اطلاعات برگه چک در سامانه صیاد و تأیید اطلاعات برگه چک و همچنین ثبت انتقال برگه چک برای مردم و کسب و کارها فراهم شود با توجه به غیرفعال بودن گزینه سامانه صیاد در خودپردازها ضرورت دارد کلیه بانکها نسبت به فراهم نمودن زیرساخت لازم و فعال نمودن گزینه سامانه صیاد در خودپردازها اقدام نموده و بانک مرکزی نیز بر این امر تا تحقق کامل آن نظارت نماید.
3 ـ گزینه سامانه صیاد هنوز در نرمافزار و همراه بانک برخی بانکها برای ثبت چکها در نظر گرفته نشده است لذا لازم است همه بانکها در این زمینه همکاری لازم را به عمل آورده و بانک مرکزی نیز بر این امر نظارت نماید.
4 ـ این کمیسیون همچنان بر اطلاعرسانی گسترده و انجام آموزشهای عمومی برای آشنایی مردم و فعالان اقتصادی با اصلاحات به عمل آمده در قانون جدید چک و ابزارهای نوینی که برای تسهیل در اجرای قانون تعریف شده است تأکید نموده و از بانک مرکزی میخواهد پیگیری این موضوع را با قوت و جدیت تا عادی شدن ادامه دهد.
5 ـ بانکها برای وثیقه تسهیلات اعطایی از مشتریان خود چک دریافت میکنند تا پس از معوق شدن احتمالی اقساط تسهیلات، به اجرا گذاشته شود این در حالی است که براساس قانون جدید تاریخ چک حتماً باید در آن درج شود تا امکان ثبت در سامانه صیاد فراهم شود. لذا ضرورت دارد بانک مرکزی با همکاری سایر بانکها اقدامات لازم برای ایجاد امکان اعطای وکالت به ذینفع چک برای درج تاریخ سررسید برگه چک را فراهم کند.
6 ـ اکثر بانکها امکان ثبت اطلاعات برگه چک اشخاص حقوقی در سامانه صیاد را برای اعضای هیأت مدیره پیشبینی کردهاند و به دلیل محدودیت زمانی اعضای هیأت مدیره و تعدد چکهای صادره این رویه منجر به بروز مشکلاتی در اجرا خواهد شد. لذا ضروری است بانک مرکزی با ایجاد رویه واحد در میان بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری براساس درخواست اشخاص حقوقی و با مسئولیت و رضایت آنان سطح دسترسی مشخصی را جهت ثبت اطلاعات برگه چک، انتقال و تأیید آن در نظر گیرد.
این گزارش به امضای حجتالاسلام والمسلمین نصرالله پژمانفر رسیده است. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای خضریان تشکر میکنیم.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکرم از برادرمان جناب آقای خضریان. ماسکتان جا مانده است.
8
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح جهش تولید و تأمین مسکن (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)، (ثبت 173)

علي نيک زادثمرين
جناب آقای حاجیدلیگانی! دستور بعدی را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
دستور بعدی، گزارش اصلاحی کمیسیون عمران است درخصوص دو مادهای که دیروز از صحن به کمیسیون ارجاع شد بنده قرائت میکنم آقای رئیس! رأیگیری بفرمایید.
«تبصره ماده (15) به شرح ذیل اصلاح میشود:
تبصره ـ مددجویان، معلولان، ایثارگران و رزمندگان معسر با معرفی کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی کشور، بنیاد شهید و امور ایثارگران و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح (سازمان امور رزمندگان) از طریق وزارت راه و شهرسازی از پرداخت هزینه خدمات نظام مهندسی برای یکبار (یک واحد مسکونی) معاف هستند و هزینه آن از محل منابع صندوق ملی مسکن، تأمین و در وجه سازمان نظام مهندسی ساختمان واریز میگردد».

علي نيک زادثمرين
من به نوبه خودم از کمیسیون عمران و برادر عزیزم جناب آقای غضنفرآبادی که دو ماده (15) و (18) به کمیسیون عمران ارجاع شده بود زحمت کشیدند جلسه گذاشتند و گزارشش را دادند تشکر میکنم. حضار 227 نفر، موضوعی که جناب آقای حاجیدلیگانی در مورد ماده (15) خواندند را رأی میگیریم. آغاز رأیگیری را اعلام میکنم، خواهش میکنم همکاران عزیزمان در رأیگیری مشارکت بفرمایند. در مورد تبصره ماده (15) طرح جهش تولید و تأمین مسکن است که کمیسیون عمران ایرادات شورای محترم نگهبان را رفع کرده است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، با (172) رأی تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
در ماده (18) پس از کلمه «رهگیری» عبارت «بدون أخذ هزینه» اضافه میشود.
آقای رئیس به رأی بگذارید.

علي نيک زادثمرين
حضار 227 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم، همکاران شریفم در رأیگیری مشارکت بفرمایند. مربوط به ماده (18) از طرح جهش تولید و تأمین مسکن که ایراد گرفته شده توسط شورای محترم نگهبان را کمیسیون عمران با همکاری جناب آقای غضنفرآبادی رفع کردند. (47) نفر از همکاران عزیزمان در رأیگیری مشارکت ندارند خواهش میکنم عنایت داشته باشید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، با (179) رأی تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! دستور بعدی است.

علي نيک زادثمرين
طرح جهش تولید مسکن چون دو ماده اصلاح شده بود، ایرادات شورای محترم نگهبان رفع شد و انشاءالله تبدیل به قانون بشود و کار بزرگی که نمایندگان عزیز و بزرگوار این ملت در بحث تولید مسکن و تسهیلات انجام دادند با قوت و قدرت باید کار در بحث مسکن انشاءالله شروع بشود.
9
بحث و بررسی درخصوص طرح ساماندهی صنعت خودرو و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)، (ثبت 24)

علي نيک زادثمرين

حسينعلي حاجي دليگاني
دستور بعدی گزارش کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی درخصوص تأمین نظر شورای محترم نگهبان درخصوص طرح ساماندهی صنعت خودرو که یک ماده است، اصلاح شده خدمت همکاران قرائت میکنم:
«ماده (4) به شرح ذیل اصلاح میشود:
ماده 4 ـ
الف ـ عرضه خودروهای مشمول تنظیم قیمت توسط شورای رقابت مطابق با بند (5) ماده (58) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی تا زمانی که مشمول قیمتگذاری باشند صرفاً از طریق بورس کالا و با ضوابط زیر انجام میشود:
1 ـ شورای رقابت با همکاری سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان مکلف است قیمت پایه عرضه خودرو در بورس کالا را بر مبنای محاسبه قیمت تمام شده در همان سال، با لحاظ هزینههای تحقیق و توسعه، هزینههای مالی موضوع تبصره (۲) ماده (۹مکرر) و هزینههای مالی تولید و بدون لحاظ هزینههای غیرعملیاتی و غیرتولید و هزینههای جذب نشده و زیان خودروسازها با تأیید حسابرس رسمی تعیین نماید.
2 ـ فروش خودروهای خریداری شده از بورس کالا تا مدت ۲ سال پس از زمان خرید، مشمول مالیات به میزان (۳۰) درصد قیمت خریداری شده میباشد.
3 ـ دستورالعمل اولویتگذاری متقاضیان خرید خودرو در بورس کالا براساس شاخصهای اولویتدهی به افراد و خانوادههای فاقد خودرو و رعایت الگوی مصرف توسط شورای رقابت تعیین خواهد شد.
4 ـ تخلف از عرضه خودرو در بورس کالا جرم بوده و مرتکب اعم از فروشنده و خریدار، هر کدام به مجازات مندرج در تبصره (۱) ماده (۱۸) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز محکوم میشود.
ب ـ مابهالتفاوت حاصله از قیمت پایه مصوب شورای رقابت و قیمت فروش خودروها در بورس کالا به حساب خاصی نزد خزانهداری کل کشور واریز و در اختیار ستاد نهضت قطعهسازی متشکل از نمایندگان وزارت صنعت، معدن و تجارت، معاونت علمی ریاست جمهوری، شورای رقابت، سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و انجمن قطعهسازان و اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران (هر کدام یک نماینده) جهت مدیریت و تخصیص منابع به شرح زیر قرار میگیرد:
۱ ـ (۳۰) درصد از منابع حاصله با همکاری وزارت راه و شهرسازی صرف توسعه حمل و نقل عمومی با اولویت خرید داخل و جایگزینی خودروهای فرسوده میشود.
۲ ـ (۷۰) درصد از منابع حاصله به صورت تسهیلات قرضالحسنه و یا یارانه تسهیلات با موعد بازپرداخت حداکثر پنجساله با ترتیب اولویت طرحهای افزایش شمارگان تولید خودروهای مشمول این ماده، اعطای مشوقهای صادراتی، طرحهای اعلامی خودروسازان به منظور بومیسازی قطعات خودروهای وارداتی، طراحی و تجاریسازی سکوهای خودرویی با حداقل مشارکت مالی (۳۰) درصد خودروسازان، توسعه فناوریهای جدید خودرویی به ویژه خودروهای تمام برقی و ترکیبی و طرحهای دانشبنیان مرتبط با قطعهسازی خودرو که تمامی این طرحها باید با تضمین خرید خودروسازان و یا تجاریسازی قطعی همراه باشد، اختصاص مییابد.
تبصره ۱ ـ ستاد نهضت قطعهسازی میتواند تا سقف (۱۰) درصد از منابع موضوع بند «ب» را به صورت کمک بلاعوض جهت انجام طرحهای تحقیق و توسعه و طراحی و مهندسی به منظور بومیسازی و کاهش واردات قطعات در اختیار دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی و شرکتهای دانش بنیان صرفاً مشروط به تضمین خرید خودروسازان قرار دهد.
تبصره ۲ ـ اختصاص منابع موضوع جزء (۲) بند «ب» به خودروسازان، مشروط به عدم مطالبات معوقه به قطعهسازان با تشخیص وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

سيداحسان خاندوزي

علي نيک زادثمرين
در دستور است؟ من خواهش میکنم اگر در دستور است بفرمایید وگرنه میخواهم رأی بگیرم و تنفس اعلام کنم. بفرمایید.

محمد رشيدي
جناب آقای سیداحسان خاندوزی تذکر دارند، بفرمایید.

سيداحسان خاندوزي
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام خدمت همکاران محترم. آقای دکتر! تذکر ماده (199) آییننامه داخلی را خدمتتان عرض میکنم ایراد شورای محترم نگهبان به این بند که مغایرت با دو تا از بندهای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی بوده در مورد مسئله واردات خودرو بوده، شورای نگهبان تجویز واردات خودرو را ایراد گرفته است. در پاسخ و برای رفع این ایراد کمیسیون محترم یک طرح تقریباً کامل و مفصلی را در موضوعی که اصلاً فروش خودرو در بورس کالا باید با چه ترتیباتی باشد، قیمتگذاریها (30) درصد، (70) درصد و موارد مفصلی را اضافه کردند.
آقای دکتر! به لحاظ آییننامه داخلی حق نمایندگان مجلس است که در مورد مفاد این طرح که طرح جدیدی است، در مصوبه اولیه کمیسیون که ارجاع شده به شورای نگهبان وجود نداشته است، الان ما نمایندگان مجلس در مورد مفاد آن چیزی نمیدانیم، هیچ موافق و مخالفی صحبت نکرده است. اما در ارجاعی شورای نگهبان دوستان این را گنجاندهاند در مصوبه کمیسیون. من خواهشم این است که مطابق ماده (199) آییننامه شما مخالفت بفرمایید، دوستان کمیسیون صرفاً یا رفع ایراد شورا بکنند یا اگر چیزی میخواهد الحاق بشود به عنوان طرح جدید باید بیاید نمایندگان حق داشته باشند مخالف یا موافق اظهارنظر بفرمایند، خیلی متشکرم.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکرم. سخنگوی محترم کمیسیون صنایع و معادن بفرمایید.

حجت اله فيروزي
بسم الله الرحمن الرحیم ـ «الحمدلله رب العالمین»
ضمن عرض تبریک میلاد باسعادت امام رضا (علیهالسلام) خدمت همکاران محترم. در پاسخ به نکتهای که برادر بسیار عزیزمان در مورد این طرح، فرمودند من چند نکته را عرض بکنم. خوب مستحضرید که یکبار دیگر این طرح با همین مشخصاتی که الان مطرح شد در صحن علنی مجلس حدوداً (22) فروردینماه اینجا مطرح شد و نکاتی که امروز برادر عزیزمان جناب آقای خاندوزی فرمودند آن روز هم دوستان همین نکته را ارائه کردند و در مجلس به بحث گذاشته شد و آن روز مجدداً موضوع به کمیسیون صنایع و معادن برگشت خورد و قرار شد دوستانی که درخصوص این بند و این مادهای که مورد ایراد شورای محترم نگهبان قرار گرفته نکاتی دارند، مبحثی دارند به کمیسیون ارائه کنند در حقیقت آنجا مورد توجه قرار بگیرد.
متأسفانه با وجود گذشت قریب به دو ماه از آن قضیه هیچ نکتهای توسط نمایندگان محترم به کمیسیون ارجاع نشد و آن چیزی که امروز مطرح شده هیچ مغایرتی با مطالبی که شورای محترم نگهبان داشتند ندارد.
ببینید! شورای محترم نگهبان یک موضوعی مطرح کردند و آن این بوده است که واردات خودروی هیبریدی و تمامبرقی با سیاستهای کلی در حقیقت حاکم بر واردات مغایر است و باید تولیدات داخلی تقویت بشود.
در همین راستا ببینید! ساز و کار تقویت تولید چیست؟ ما اگر میخواهیم تولید را تقویت کنیم، اگر میخواهیم زیربناهای ایجاد خودروهای هیبریدی و تمامبرقی را ایجاد کنیم لازمه آن سازوکاری است که ما بتوانیم منابعی را ایجاد بکنیم و از محل آن منابع امکان تولید خودروهای هیبریدی و جلوگیری از واردات فراهم بشود. سازوکار این موضوع را کمیسیون صنایع و معادن به این صورت دیده است که خودروهایی که فعلاً به عنوان خودروهای پرتیراژ در بازار دارد عرضه میشود و بیشترین منافع و سود آن را واسطهها دارند میبرند در قالب عرضه همین خودروها در بورس کالا بیاییم مابهالتفاوت قیمت تمامشده کالا و قیمتی که در بازار به فروش میرود و الان واسطهها از آن استفاده میکنند آن مابهالتفاوت بیاید در قالب تولید و ما از آن محل بتوانیم خودروهای تمامبرقی و هیبریدی که میتواند در حقیقت عرضه و تقاضا را در بازار تنظیم کند و به بخشی از نیازهای امروز پاسخ بدهد از آن محل تأمین کنیم.
لذا مصوبه کمیسیون عیناً پاسخ به ایراد شورای محترم نگهبان است و ایراد شورای محترم با این روش از بین رفته و در حقیقت ایراد مرتفع شده است ولی سازوکار را تعریف کردیم. ساز و کاری که کمیسیون صنایع در حقیقت تهیه کرده است هم تنظیمگری در بازار خوردرو است یعنی عرضه و تقاضا را تنظیم میکند، خودرو را از یک کالای سرمایهای خارج میکند و در حقیقت به یک کالای مصرفی تبدیل میکند. سازوکار به گونهای تهیه شده است که خودرو به دست مصرفکننده واقعی میرسد. به گونهای تنظیم شده است که در حقیقت مابهالتفاوت قیمت که امروز به دست واسطهها در بازار میرسد مدیریت میشود و در حوزه تولید، قطعهسازی و نهضت قطعهسازی قرار میگیرد از محل آن مطالبات قطعهسازان پرداخت میشود و هیچ مغایرتی با آن موضوعی که شورای محترم نگهبان مطرح فرمودند ندارد. در حقیقت ایراد شورای محترم نگهبان با سازوکاری که کمیسیون صنایع و معادن در اینجا دیده مرتفع شده است، ضمن اینکه در حقیقت تنظیمگری در بازار خودرو هم انجام شده است.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکرم، آنچه که شورای محترم نگهبان ایراد گرفته و به کمیسیون رفته، کمیسیون قرار بود که ایرادات شورای محترم نگهبان را رفع کند اما یک طرح جدیدی را در قالب رفع ایراد شورای محترم نگهبان فرستاده است، هر چند که عزیزان شورای نگهبان بودهاند. بنابراین ایراد و اخطاری که برادرمان آقای خاندوزی فرمودند را ما وارد میدانیم. من باید طبق ماده (150) رأی بگیرم خواهش میکنم از همکاران، رأی میگیریم مبنی بر اینکه این را به کمیسیون صنایع و معادن برمیگردانیم. آغاز رأیگیری را اعلام میکنم، موضوع این است که رفع ایراد شورای نگهبان را رأی نمیگیریم بلکه ایراد و اخطاری که جناب آقای خاندوزی فرمودند وارد است، عزیزان ما در کمیسیون صنایع و معادن با حضور اعضای محترم شورای نگهبان طرح جدیدی را دادند ما مجبوریم این را برگردانیم مراحلش را طی کند.
حضار 231 نفر، خواهش میکنم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (حاجیدلیگانی ـ ارجاع به کمیسیون به رأی گذاشته شده است، اتاق فرمان اصلاح کنند) پایان رأیگیری را اعلام میکنم، با (158) رأی موافق تصویب شد. به کمیسیون صنایع و معادن عودت داده شد.
10
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح برخی احکام مربوط به اصلاح ساختار بودجه کل کشور (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)، (ثبت 185)

علي نيک زادثمرين

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور بعدی گزارش کمیسیون برنامه و بودجه مجلس است درخصوص اصلاح برخی از احکام مربوط به اصلاح ساختار بودجه کل کشور که اعاده شده از طرف شورای محترم نگهبان است یک مورد است اگر اجازه بدهید قرائت بشود (نایبرئیس ـ بفرمایید).
«جزء (4) بند «الف» ماده واحده به شرح ذیل اصلاح میشود:
4 ـ تحویل خوراک از جمله نفتخام و میعانات گازی به اشخاص حقیقی و حقوقی با ساز و کار ضمانت بانکی یا اعتبار اسنادی و تسویه آن حداکثر ظرف سه ماه از زمان تحویل، به استثنای مدت زمان مذکور برای موارد مشمول در قانون حمایت از صنایع پاییندستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایهگذاری مردمی».
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

عليرضا سليمي

علي نيک زادثمرين
راجعبه این موضوع است؟ انشاءالله راجعبه این موضوع باشد، بفرمایید.

عليرضا سليمي
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! نمیشود یک شهر و دو نرخ، اجازه بدهید. اگر الان به مصوبه کمیسیون صنایع ایراد گرفته شد عین همین مسئله همین جا است منتها این جا تفاوتش این است مواد (198) و (199) را تذکر دارم.
آقای رئیس! ایراد شورای نگهبان این بود که به اصطلاح نحوه سرمایهگذاری لزوم تسویه در مدت سه ماه ابهام دارد. تقریباً همین عبارت را آورده است، هیچ ابهامی برطرف نشده، یعنی ایراد برطرف نشده است. من خواهش میکنم دوستان دقت کنند، باز نرود شورای نگهبان برگردد. این را من خواهش میکنم جنابعالی دستور بدهید. بحث این بوده ابهام دارد، اینکه در مدت سه ماه چطور میخواهند تسویه کنند این ایراد بوده و شورای محترم نگهبان گفته است که این ایراد به قوت خود باقی است. اگر دوستان توضیح بدهند ببینیم چه کاری کردهاند چون به نظر میرسد عبارت دقیقاً به اصطلاح با همان محتوا تکرار شده است، متشکرم.

علي نيک زادثمرين
خیلی ممنون. رئیس کمیسیون برنامه و بودجه یا سخنگو بفرمایند. شما میفرمایید؟ بفرمایید.

محسن زنگنه
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان دقت کنند! ایراد شورای نگهبان بر روی آن سه ماه نبود، با توجه به اینکه ما یک قانونی داریم جهت حمایت از صنایع پاییندستی نفت و گاز که اخیراً هم کمیسیون محترم انرژی یک اصلاحیهای را برای آن به مجلس آورد و مصوب هم شد ایراد شورای نگهبان این است که اگر ما این سه ماه را بپذیریم با قانون حمایت از صنایع پاییندستی که ما آنجا زمان دیگری را تعیین کردیم این با هم منافات دارد. تنها ایراد شورای نگهبان این است. لذا اصلاح همین شده که ما این سه ماه را در نظر میگیریم و مواردی که مشمول قانون حمایت از صنایع پاییندستی میشود آن زمان در همان قانون است ما به آن ورود نمیکنیم.
یک ایرادی هم دوستان دقت بکنند، حاج آقای سلیمی دقت کنند، ببینید دوستان! ما یک وقت در مورد یک مجموعهای که تازه میخواهد راه بیفتد صحبت میکنیم، بله، سه ماهی که ما تعیین میکنیم ممکن است مشکلاتی ایجاد بشود و حمایت از تولید نباشد. این بحثی که ما در اصلاح ساختار بودجه آوردهایم و دوستان مصوب کردند در مورد پالایشگاههایی است که الان دارند کار میکنند یعنی دارند خوراک میگیرند دارند فعالیت میکنند. اینجا هم به آنها نگفتیم سر سه ماه شما بیایید حتماً پولش را پرداخت بکنید، ما داریم نظمدهی میکنیم. متأسفانه یکی از بینظمیهایی که در حوزه بودجه وجود دارد رابطه بین پالایشگاهها و پتروشیمیها و مجموعههایی که خوراک میخواهند با شرکت نفت است. این دارد این را اصلاح میکند. بنابراین ایراد جناب آقای سلیمی اینجا وارد نیست و ایراد شورای نگهبان هم با حضور خود کارشناسان محترم شورای نگهبان حل شده است. آقای دکتر ببینید! در مورد قبل که آقای خاندوزی...

علي نيک زادثمرين
شما فرمایش خودتان را بفرمایید.

محسن زنگنه
تذکر دادند آنجا قانون جدید دارد نوشته میشود، اینجا ما فقط یک جمله، یک کلمه اضافه کردیم، ممنون.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکرم، اجازه بدهید من رأیگیری بکنم. حضار 225 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنیم، خواهش میکنم همکاران در رأیگیری شرکت بفرمایند. (حاجیدلیگانی ـ رأیگیری درخصوص اصلاحی است که کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات برای تأمین نظر شورای محترم نگهبان صورت داده است) عنایت بر مشارکت در رأیگیری داشته باشید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، با (169) رأی تصویب شد.
اگر همکاران عزیز اجازه بدهند در جهت رعایت دستورالعملهای بهداشتی ما تا ساعت (10:40) دقیقه، (نظریخانقاه ـ اخطار داریم) آقای نظری برگردیم چشم، اخطار شما را هم خواهیم شنید. تا ساعت (10:40) دقیقه تنفس اعلام میکنیم. من خواهشم این است که چون ما وارد دستور خواهیم شد عنایت بفرمایید (10:40) دقیقه حضور داشته باشید.
(در ساعت 10:12 دقیقه جلسه با اعلام تنفس موقتاً پایان و سپس در ساعت 10:48 دقیقه به ریاست آقای علی نیکزادثمرین «نایبرئیس اول» رسمیت یافت)
11
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

علي نيک زادثمرين
جناب آقای دکتر کریمی عنایت بفرمایید تذکر کتبی نمایندگان محترم مردم در مجلس شورای اسلامی به مسئولین محترم دستگاههای اجرایی را قرائت بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان محترم به دستگاههای اجرایی:
ـ آقای مهدی طغیانی (اصفهان) به همراه (43) نفر از نمایندگان به وزیر نفت درخصوص لزوم توجه به درخواستها و مشکلات ناوگان حمل و نقل سوخت و فرآوردههای نفتی.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص لزوم نظارت مستمر بهداشتی بر صنایع غذایی.
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به همراه (14) نفر از نمایندگان به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم آغاز احداث شبکه انتقال برق معادن در منطقه جنوب دامغان و شاهرود.
آقای علیاکبر علیزاده (برمی) دامغان به همراه (52) نفر از نمایندگان به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم توجه فوری به وضعیت دامهای عشایر.
ـ آقای فرهاد بشیری (پاکدشت) به همراه (57) نفر از نمایندگان به وزرای امور اقتصادی و دارایی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص ضرورت جلوگیری از افزایش قیمت خودروها توسط شورای رقابت با توجه به کاهش نرخ ارز.
ـ آقای احمد مرادی (بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم تسریع در رسیدگی به خسارات بارندگی، سیل و تگرگ در منطقه کوهشاه احمدی شهرستان حاجیآباد.
ـ آقای علیرضا ورناصریقندعلی (مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا) به همراه (39) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت مدیریت قیمت کالاهای اساسی به ویژه اقلام غذایی و کوتاه کردن مسیر زنجیره تولید تا توزیع.
ـ آقای فرهاد بشیری (پاکدشت) به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت تسریع در ارائه گزارش عملکرد هشت ساله دولت و پرهیز از مسائل حاشیهای.
ـ آقای سیدمحمود نبویان (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به همراه (64) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم جلوگیری از شکلگیری خسارت دیگری در مذاکرات و ضروت تأمین منافع اقتصادی ملت ایران.
ـ آقای فرهاد بشیری (پاکدشت) به همراه (51) نفر از نمایندگان به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم ساماندهی توزیع شکر در کشور و جلوگیری از فروش چند نرخی آن.
ـ آقای علیرضا زندیان (بیجار) به همراه (16) نفر از نمایندگان به وزیر راه و شهرسازی درخصوص ضرورت در تسریع در اتمام طرح پیادهراه شهید اردلان بیجار به طول (450) متر.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به وزیر کشور درخصوص ضرورت حذف جریمه رانندگان تاکسیهای اینترنتی به علت تردد در ساعات محدودیتهای کرونایی.
همچنین به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم رسیدگی به گلایههای کارمندان وزارت ورزش و جوانان درخصوص افزایش حقوق و عدم اقدام لازم توسط سازمان برنامه و بودجه.
ـ آقای احمد محرمزادهیخفروزان (اهر و هریس) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص علت عملیاتی نشدن اجرای طرح ورزشگاه (5000) نفری اهر با توجه با تأمین اعتبار از سالهای قبل چیست؟
ـ آقای حبیباله دهمرده (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون) به وزیر کشور چرا در رابطه با اوضاع و احوال آشفته شهر زابل علیرغم تذکرات فراوان و قولهای داده شده اقدام جدی صورت نگرفته است؟
همچنین به وزیر راه و شهرسازی چرا در رابطه با برخی پل و تقاطعهای واقع در زابل، بنجار و زهک در سیستان علیرغم قولهای فراوان هنوز اقدام جدی صورت نگرفته است؟
ـ آقای بهروز محبینجمآبادی (سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب، داورزن و ششتمد) به همراه (52) نفز از نمایندگان به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم تسریع در تأمین نهاده مورد نیاز دامداران جهت ادامه حیات دامهای مولد با توجه به خشکسالی.
ـ آقای بهروز محبی نجم آبادی (سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب، داورزن و ششتمد) به همراه (48) نفر از نمایندگان به وزرای جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم مدیریت و پشتیبانی از طرحهای صنایع تبدیلی و سردخانههای مجهز.
ـ آقای منصورعلی زارعیکیاپی (ساری و میاندورود) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت تعطیلی طرح بازسازی جاده ساری ـ تاکام کیاسر با توجه به تصادفات مکرر و خسارات سنگین جانی و مالی چیست؟
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم رفع موانع تولید صنعت مرغداری با توجه به گرانی جوجه یکروزه و افزایش هزینهها.
همچنین به وزیر جهادکشاورزی درخصوص ضرورت اقدام لازم جهت نگهداری راههای احداثی دسترسی به جنگل در طرح تنفس جنگلها.
به وزیر کشور درخصوص لزوم تسریع در رسیدگی به وضعیت نگرانکننده جمعآوری پسماند در مرکز استان مازندران و شهرستان میاندورود.
12
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علي کريمي فيروزجائي
آقای رئیس! اگر اجازه میدهید من تذکرات شفاهی که از دیروز مانده را اعلام کنم که دوستان تذکراتشان را بفرمایند.

علي نيک زادثمرين

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات شفاهی همکاران محترم که از جلسه دیروز فرصت به آنها نرسید امروز اگر دوستان آماده باشند، آقای محمدرضا احمدی نماینده محترم مردم رشت تذکرتان را به مدت دو دقیقه بفرمایید.

محمدرضا احمدي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ارادت خدمت همکاران بزرگوار و ملت شریف ایران.
یک یادآوری خواستم به قوه قضائیه داشته باشم که واقعاً این نوبت با کسانی که در مناظرات آمدند و هنجارشکنی کردند و بعضی از قداستهای جمهوری اسلامی را زیر سؤال بردند حتماً برخورد بکنید، چون این خاطره بد را از دولتهای قبل داریم. من ضمن تقدیر و تشکر از وزیر راه و شهرسازی و ریاست برنامه و بودجه درخصوص تخصیص بودجه برای راههای عمرانی رشت و خمام تقاضا دارم برای تسریع در انجام پروژه جاده مرگبار خمام به خشکبیجار و لشتنشاء یک اهتمام ویژهای داشته باشند. یک دستور ویژهای برای آغاز پروژه تعریض و بهسازی تنها اثر بهجا مانده از جنگ جهانی دوم که بارها متذکر شدم و صحبت کردم، جاده رشت به سنگر، این را هم یک اهتمام ویژهای داشته باشند.
یک تذکر به وزیر محترم کشور؛ سالهاست مردم منطقه شهرستان رشت به ویژه سراوان درخصوص سایت زباله سراوان صحبت و داد میکنند و تقاضا میدهند، متأسفانه تاکنون به نتیجه نرسیدهایم. خواهشاً یک اهتمام ویژهای داشته باشید.
به وزرای نیرو و کشور درخصوص رودخانههای گوهررود و زردرود که وزیر نیرو مورد تذکر من است که حتماً توجه ویژه داشته باشند. از وزیر نیرو تقاضا دارم درخصوص احداث پست (6320) در بخشهای سنگر و خشکبیجار یک اهتمام ویژهای داشته باشند، همچنین مشکل اوقافی بودن مغازهها و بسیاری از املاک خمام، لشتنشاء، سنگر و رشت از ریاست محترم اوقاف تقاضا میکنم که رسیدگی ویژهای داشته باشند. ممنون و سپاسگزارم.

علي کريمي فيروزجائي
آقای احمدی! خیلی متشکریم. همکار محترم آقای علیرضا پاکفطرت نماینده محترم مردم شیراز و زرقان بفرمایید.

عليرضا پاک فطرت
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
در ابتدا تشکر میکنم از مردم کشورم که با همه فشارها و مشکلات معیشتی سر صندوقهای رأی حضور یافتند و آگاهانه بهترین انتخاب را کردند. شما مردم با حضور بهموقع خود نشان دادید که از خیلی از مسئولین کشوری با بصیرتترید. از انتخابات (28) خرداد درسهای زیادی گرفتیم، یکی از درسها این بود که همه گروهها و جناحها بدانند مردم با هیچ گروهی عقد اخوت نبستهاند. در (28) خرداد تمام اصلاحطلبها پشت سر کاندیدای خود آمدند اما به دلیل عملکرد ضعیف هشت ساله، نتوانستند نظر مردم را جلب کنند. گروهی که امروز رأی آوردند بدانند که مردم باهوش هستند اگر شما هم به مردم توجه نکنید مردم چهارسال بعد به شما هم در انتخابات نمره خوبی نخواهند داد.
تذکر دیگر به مجلس محترم؛ مجلس باید از مناظرهها درس بگیرد. در تمام مناظرهها تقریباً تمام کاندیداها از فساد و تبعیض گفتند. اولاً برای کشوری که ادعای اسلام ناب میکند شایسته نیست، دوماً از مجلس انقلابی انتظار میرود که در سال جاری یکی از مهمترین قوانینی که باید تصویب کند قانون شفافیت و قانون تعارض منافع است که درخواست من از هیأترئیسه این است که در اسرع وقت به این دو طرح بپردازد و هرچه سریعتر این دو طرح را به تصویب برساند.
تذکر دیگر به وزیر صمت در رابطه با افزایش بیرویه قیمت مصالح ساختمانی خصوصاً سیمان و آهن، متأسفانه بازار رها شده و از اول سال تا به حال قیمتها به شدت افزایش یافته است.
تذکر دیگر به وزیر جهادکشاورزی که برنامهریزی بهتری برای خشکسالیهای امسال در کل کشور خصوصاً استان پهناور فارس داشته باشد. در استان فارس که درصد زیادی از اشتغال و اقتصاد آن از طریق کشاورزی است... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای پاک فطرت! خیلی متشکریم. همکار بعدیمان آقای کمال حسینپور نماینده محترم پیرانشهر و سردشت هستند، بفرمایید.

کمال حسين پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و عرض ادب و احترام خدمت همه همکاران بزرگوار و با کسب اجازه از شما سروران عزیز. جا دارد به عنوان نماینده مردم شریف شهرستانهای پیرانشهر و سردشت انتخاب حضرت آیتالله رئیسی و اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا را که بازوان پرتوان مدیریت کشور هستند به ملت شریف ایران به ویژه رهبر معظم انقلاب که با بیانات حکیمانه خویش نقش اساسی را در حضور حماسی مردم داشتند تبریک عرض نمایم. امیدوارم که جناب آقای رئیسی همراهی آحاد مردم ایران اسلامی را قدر بدانند و به عنوان طرف دوم این عهدنامه به پیمان خویش پایبند باشند. انتظار میرود خادم جمهور توجه ویژهای به مناطق مرزی و حل مشکلات مرزنشینان که امروزه به معضل بزرگ اقتصادی تبدیل شده است داشته باشند. شایسته است به توسعه زیرساختهای این مناطق محروم و معیشت این مردم همیشه در صحنه توجه ویژهای شود. از همه مهمتر، به تأکید خواستار بازگرداندن جایگاه بهحق جامعه اهل سنت و کرد زبان با بهکارگیری علما و نخبگان این مردمان شریف در مسئولیتهای مهم و کلیدی کشور هستیم.
اما تذکر اولم به جناب آقای اردکانیان وزیر محترم نیرو است. در این شرایط سخت و دشوار اقتصادی و گرمای طاقتفرسا، برق صنایع کارگاههای تولیدی، چاهها و پمپاژهای آب کشاورزی و منازل مردم چرا باید بدون اطلاع قبلی قطع شود؟
جناب آقای اردکانیان! اگر تولید داخلی برق کافی نیست چرا صادرات برق به سایر کشورها را قطع نمیکنید؟ چرا از مصرف بیرویه برق در تولید ارز دیجیتالی جلوگیری نمیکنید؟
جناب آقای اردکانیان وزیر محترم نیرو! خوب میدانم قطع برق پمپاژهای آب کشاورزی در این شرایط خشکسالی باعث هدررفت آب کشاورزی در پایاب سدها و کانالهای کشاورزی خواهد شد و تولید بخش کشاورزی را دچار مشکل میکند. با قطع برق بخش تولید و صنایع تولیدی ضمن بیکار نمودن کارگران و پرسنل آن مجموعهها به شدت در سال حمایت از تولید و رفع موانع به تولید لطمه وارد مینمایید. چرا تصمیم درست و عملی برای تولید برق کشور نمیگیرید؟ تا کی باید مردم و صاحب صنایع، چوب ندانم کاریها و عدم تواناییهای شما را... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای حسینپور! خیلی متشکریم. جناب آقای سیداحمد رسولینژاد نماینده محترم دماوند و فیروزکوه بفرمایید.

سيداحمد رسولي نژاد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تبریک به مناسبت میلاد مسعود حضرت علیبن موسیالرضا (علیهالسلام) و تبریک پیروزی قاطع حضرت آیتالله دکتر رئیسی.
تذکری دارم به وزیر محترم نیرو درخصوص ابطال و یا اصلاح بخشنامه شماره (700/47105/98) مورخ 12/11/98، مبنی بر ممنوعیت صدور مجوز آبیاری تحتفشار و قطرهای انفرادی حقآبه برای چاههای کشاورزی. بنده درخصوص این بخشنامه که مشکلات بسیار زیادی را برای کشاورزان در سراسر کشور از جمله در شهرستانهای دماوند و فیروزکوه ایجاد کرده است، چندین جلسه با خود آقای وزیر و معاونینش داشتهام. آقای انجمشعاع معاون ایشان زمانی که بار اول این بخشنامه را دید تعجب کرد، گفت که این نباید صادر میشد ما اقدام میکنیم، اصلاح میکنیم، باطلش میکنیم. اما متأسفانه دو روز قبل، همین آقای انجمشعاع یک نامهای را که ظاهراً دیگران تهیه کردهاند و یک متنی را گذشتهاند جلویش امضا کرده است، در دفاع از این بخشنامه گفته است که علاوه بر وزارت نیرو، وزارت جهادکشاورزی و رؤسای سازمانهای جهادکشاورزی سراسر کشور هم راضی هستند.
آقای انجمشعاع! من آخرین نامهای که به شما نوشتهام به تاریخ 19/2/1400 به شماره (1019090)، به درخواست رئیس سازمان جهادکشاورزی استان و مدیران جهادکشاورزی دو شهرستان نوشتم. این حرکت شما باعث نابودی کشاورزی در دو شهرستان دماوند و فیروزکوه شده است.
از طرف دیگر بیتدبیری وزارت صمت به بهانه تنظیم بازار در اواخر سال گذشته و گزارشهای غیرفنی و غیرتخصصی صداوسیما منجر به وارد آمدن خسارات سنگین به باغداران کشور به ویژه شهرستان دماوند شده است. یک نمونهاش من در جلسهای که با باغداران در تهران داشتم، صادرکنندگان، (300) میلیون دلار ضرر کردهاند. هفته گذشته در اجتماع بزرگ باغداران و کشاورزان و اهالی دماوند در حمایت از آیتالله رئیسی، آنجا من شاهد اعتراضات باغداران به این تصمیم غلط دولت بیتدبیر روحانی که منجر به نابودی کشاورزی و باغداری شده است بودم، نمونهاش همین روز گذشته فیلم... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای رسولینژاد! خیلی متشکریم. دعوت میکنیم از همکار بعدیمان آقای سهراب گیلانی نماینده محترم شوشتر و گتوند بفرمایید. آقای رئیس! تذکرات تمام شد. اجازه بدهید ناطقان را من دعوت کنم.

علي نيک زادثمرين

محمد رشيدي
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر آییننامه در دستور روز جناب آقای حسن نوروزی بفرمایید.

حسن نوروزي
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم به منتخب ملت ایران حضرت آیتالله رئیسی تبریک عرض میکنم. جناب آقای رئیسی! مردم به صداقتها و بزرگ مردیها و خدمت (42) ساله بیمنت شما رأی دادند. امیدوارم شما در دولت هم همانطوری که در قوه قضائیه موفق بودید انشاءالله موفق باشید و قطعاً خداوند تبارک و تعالی به پاس خدمات صادقانه شما، انشاءالله شما را کمک خواهد کرد.
تذکر بعدی من به وزیر محترم کشور است، عرض کنم که جناب آقای رحمانی فضلی! در شهرستان بهارستان در شب شنبه ساعت (3) من در فرمانداری بودم هنوز هیأتهای نظارت و هیأتهای بازرسی شام صرف نکرده بودند و خیلی از آنها صندوقها را رها کردند و من ساعت (4) صبح به آقای کولیوند پیامک دادم که این نوع مدیریت درست نیست و ساعت (4) به اینها شام دادند. این نوع رفتار نادرست و تبعیضآمیز که به هیأتهای اجرایی هرچه بخواهند بدهند به هیأتهای نظارت و بازرسان بیمهری بکنند این درست نیست. این تذکر جدی را دادم به آقای دکتر رحمانی فضلی، انتظار دارم کسانی که چنین خطایی را مرتکب شدهاند بازخواست بکنند.
تذکر بعدی من به همکارانمان در هیأت نظارت مرکزی شوراهای شهر و روستا است، ما به شما عرض کردیم که قانون اجازه نمیدهد شهرهای زیر (200) هزار نفر را شما اجازه داشته باشید که افراد رد صلاحیت شده را به آنها صلاحیت بدهید. قانون به شما اجازه داده است شهرهای بالای (200) هزار نفر را، ولی شما به شهرهای حتی (1000) نفر هم صلاحیت دادید و مشکلی ایجاد کردید که الان همه ما گرفتار آن مشکل شدهایم. افراد زیادی که واجا، ناجا، دادگستری، حراستها، بازرسی کل کشور رد کرده بود و ما رد آنها را پذیرفته بودیم تأیید کردید و این مشکل را برای مملکت ایجاد کردید. الان ما در هیأت نظارت استان تهران پذیرفتهایم با آقای دکتر نادری و دکتر تقیپور و دوستان صحبت کردیم برای اجازه بازرسی و شمارش مجدد. امیدواریم انشاءالله در شهرها و بعضی از روستاها شمارش مجدد صورت بپذیرد و قطعاً در این بازشماری افراد منتخب تغییر خواهند کرد.
انشاءالله مجلس شورای اسلامی این مسئله را پیگیری کنند همکاران عزیز ما، دوستان ما، رئیس مجلس شورای اسلامی، رئیس حاضرمان جناب آقای دکتر نیکزاد عزیز پیگیری بفرمایید حتماً بازشماری بشود و اجازه... (قطع میکروفن)

محمد رشيدي
متشکرم. جناب آقای سیدمحمدرضا میرتاجالدینی بفرمایید.

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
از حضور حماسهآفرین ملت شریف ایران در انتخابات ریاست جمهوری که انصافاً در شرایط سخت و نگرانکننده کرونایی و در شرایط سیاسی آکنده از مخالفتها و رسانه سنگین استکباری که فضای تبلیغات منفی علیه انتخابات را مدیریت میکردند در خارج از کشور و متأسفانه مخالفت بعضی افراد منحرف شده از خط امام و رهبری که متأسفانه در یک آزمون سیاسی روشن در مرعی و منظر میلیونها ایرانی که به ندای ولایت لبیک گفته بودند و به وصیت شهیدان و امام راحل عمل کرده بودند چنین افرادی رفوزه شدند.
مطلب بعدی انتخاب شایسته جناب آیتالله رئیسی را تبریک میگویم و از پاسخهای قاطع و روشنگرانه وی در اولین کنفرانس مطبوعاتی تشکر میکنم و اعلام مینمایم نمایندگان محترم مجلس در کنار دولت مردمی و انقلابی وی خواهند بود تا به وعدههای داده شد عینیت ببخشند و تحقق بدهند و ما کمک خواهیم کرد.
تذکر آخر من تذکر به وزارت کشور و هیأتهای نظارت مجلس شورای اسلامی درخصوص انتخابات شوراهای شهر و روستا است. در انتخابات شوراها گزارشهای ناگواری به دستمان میرسد، در بعضی از شهرها از خرید و فروش رأی فراوان گزارش میشود که بسیار نگرانکننده است. این وقاحت به جایی رسیده است که بعضیها کارت هدیه به نام خود چاپ کرده و در میان مردم و در میان کسانی که میخواستند رأی بدهند پخش کردند. من همینجا عرض میکنم، هیأت نظارتی که از طرف مجلس و نمایندگان انتخاب شدهاند، همینطور وزارت کشور، فرمانداریها نباید در چنین مواردی کمترین تعلل و مسامحه را نمایند. خرید و فروش رأی یک خیانت به آرای مردم است، باید آنچنان قاطع و محکم با چنین کسانی برخورد کنند که دیگر فرد دیگری به خود این جرأت را ندهد که بخواهد آرای مردم را که باید سالم به صندوقها ریخته بشود با خرید و فروش یا انواع تزویرهای دیگر این کار را انجام بدهند انتظار از... (قطع میکروفن)

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر از برادر عزیزم جناب آقای میرتاجالدینی. اگر اجازه بدهید وقت جلسه تمام است، بفرمایید. میکروفن آقای امیرآبادی را روشن بکنید.

احمد اميرآبادي فراهاني
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای نیکزاد! چون زمان گذشته است من تذکرم ماده (181) است که اگر قانونی بخواهیم تصویب کنیم خلاف قانون برنامه باشد دوسوم رأی میخواهد. این ماده (1) که الان اصلاح کردید در بحث اسناد رسمی، این چون خلاف ماده (62) قانون برنامه احکام دائمی است دوسوم میخواست. من با آقای پورسید صحبت کردم، آقای پورسید گفتند یک ماده (10) است که آنجا قانون برنامه را تأمین کرده است اشکال ندارد، اگر ماده (10) رأی بیاورد این دوسوم نمیخواهد، ولی فعلاً رأی نیاورده است. شما لطف کنید این را مراعی بگذارید و مشروط به آن بکنید یا دوسوم را بپذیرید.
الان دوستان میگویند آقا در آن جلسات قبلی هم دوسوم نخواستند ولی من عرضم این است اگر آن موقع دوسوم نخواستند، آن موقع اشتباه کردند، اینکه دلیل نمیشود (نایبرئیس ـ متشکرم) لذا من خواهش میکنم از شما ضمن اینکه از هیأترئیسه تشکر میکنم، لطفاً این را یک حالت مراعی یا یک مصوبه قطعی انجام نشود به ماده (10) نگه دارید، اگر ماده (10) رأی آورد مشکل قانون برنامه حل میشود، اگر آن رأی نیاورد این قطعاً تصویب نشده باید محاسبه شود، عذرخواهی میکنم.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکرم. اجازه بدهید! قبلاً در مجلس دهم آقای امیرآبادی این مطرح شده، زمانی که برادر عزیزمان جناب آقای دکتر پزشکیان در جایگاه نایبرئیس اول مجلس جلسه را اداره میکرده آنجا هم دوسوم نخواست. موضوع بعدی نظر معاونت حقوقی در تمامی مباحثی که ما داشتیم و در هیأترئیسه هم که حضرتعالی تشریف داشتید قرار شد مطرح بشود. موضوع سوم هم آن ایرادات که مدنظر شما است در ماده (10) قابل جبران است.
13
بحث و بررسی درخصوص اصلاحات کمیسیون راجع به طرح الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)، (ثبت 27)

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر. آقای حاجیدلیگانی! وارد دستور بشوید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس درخصوص طرح الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیر منقول است که اعاده شده از شورای محترم نگهبان است که اصلاحیه اول را قرائت میکنم:
«جهت رفع ایرادات ردیفهای (1 ـ 1)، (2 ـ 1)، (3 ـ 1) و (4 ـ 1) شورای محترم نگهبان، ماده (1) مصوبه به شرح زیر اصلاح میشود:
ماده 1 ـ از تاریخ راهاندازی سامانه موضوع ماده (۱۰) این قانون، هر معاملهای که موضوع آن انتقال مالکیت یا انتقال حق انتفاع یا انتقال حق ارتفاق اموال غیر منقول ثبتشده باشد و نیز انعقاد عقد رهن درخصوص آنها و انعقاد عقد اجاره اموال مذکور برای مدت بیش از دو سال و هر نوع پیشفروش ساختمان، اعم از اینکه به صورت سهمی از کل عرصه و یا اعیان باشد و تعهد به انجام کلیه اعمال حقوقی مذکور، باید در دفاتر اسناد رسمی به ثبت برسد. معاملاتی که به ثبت نرسیده، باطل است و در هیچ یک از ادارات و محاکم پذیرفته نخواهد شد و فقط کسی مالک ملک شناخته میشود که در دفتر املاک سازمان ثبت اسناد و املاک کشور که از این پس در این قانون «سازمان» نامیده میشود، مِلک به نام او به ثبت رسیده و یا از مالک رسمی به ارث برده باشد.
تبصره ۱ ـ حکم این ماده شامل اموال غیرمنقول در جریان ثبت و مجهولالمالک و نیز فسخ و اقاله و هرگونه تعهد یکجانبه نسبت به معاملات مذکور در این ماده و همچنین انتقالات قهری نیز میشود.
تبصره ۲ ـ میزان مالیات، حق الثبت و حقالتحریر بر تنظیم وکالت بلاعزل انتقال مالکیت درخصوص اموال غیرمنقول موضوع این ماده در دفاتر اسناد رسمی، معادل تنظیم سند رسمی انتقال ملک است و چنانچه ظرف نه ماه اموال مذکور منتقل شود، سند رسمی انتقال بدون نیاز به پرداخت مجدد مالیات نقل و انتقال ملک و حقالثبت تنظیم میشود».
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

علي نيک زادثمرين
آقای سلیمی اخطار دارید؟ میکروفن آقای سلیمی را باز کنید.

عليرضا سليمي
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار اصل چهارم را دارم. ببینید ایراد شورای محترم نگهبان این بوده که این معاملات صرفاً اگر به اصطلاح به ثبت رسید، این ثبت مثبت مالکیت باشد، این خلاف شرع است. خوب، این روشن است که اگر صرفاً ما، یعنی منحصراً مثبت مالکیت را ثبت بدانیم. متأسفانه در اصلاحیهای که در کمیسیون محترم صورت گرفته باز نوشته است: «باید دفاتر اسناد رسمی به ثبت برسد». عجیب این است، میگوید: «معاملاتی که به ثبت نرسیده است باطل است»، ثبت صرفاً محرز است نه اینکه عدم ثبت مبطل معامله باشد. روشن است که این خلاف شرع است و ایراد شورای محترم نگهبان به قوت خود باقی است.
اصل چهارم قانون اساسی هم به صورت روشن میگوید: «کلیه قوانین و مقررات مدنی، جزایی، مالی، اقتصادی، اداری، فرهنگی، نظامی، سیاسی و غیر اینها باید براساس موازین اسلامی باشد»، این نکتهای که عرض کردم.
من خواهش میکنم دقت بشود ممکن است دوستان توضیح بدهند و توجیه کنند. ببینید! بحث اثبات واقعی است، یعنی بحث واقع هست، بحث واقعیت است، بحث محکمه نیست که در محکمه ما بخواهیم محرز داشته باشیم. اینجا بحث مبطل بودن است. نگفته اثبات، اینها به صراحت نوشتند باطل است. بحث بطلان یعنی از نظر واقع اگر در دفتر اسناد به ثبت نرسد، معاملهای واقع نشده است و معامله باطل است. بحث بطلان را گفته است نه احراز را. من خواهش میکنم دوستان اگر توضیح دادند اینجا کلمه بطلان را آورده است نه احراز، اگر بحث احراز بوده بله، ما براساس این سند در محکمه این را اثبات میکنیم، این بحث جداگانهای داشت. من خواهش میکنم اینجا دقت بشود و مشکلی ایجاد نشود، متشکرم.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر. جناب آقای غضنفرآبادی، رئیس محترم کمیسیون! بفرمایید.

موسي غضنفرآبادي
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و وقت بخیر خدمت همکاران عزیز و بزرگوار، ملت بزرگوار...

علي نيک زادثمرين
آقای غضنفرآبادی! عذرخواهی میکنم. آقای سلیمی! عنایت داشته باشید دارند توضیح میدهند. حاجآقا بفرمایید.

موسي غضنفرآبادي
خدمت شما عرض شود که تبریک عرض میکنم ولادت با سعادت امام رئوف امام علیبن موسیالرضا (علیه آلاف التحیه والثناء) را.
ببینید! بحثی که برادر ما جناب آقای سلیمی فرمودند، ما یک گرفتاری سختی داریم در بحث اسناد عادی. پروندههای زیادی در دادگاهها تشکیل میشود به خاطر اسناد عادی یا معاملات به صورت عادی. برای این که این مشکل حل بشود این طرح آمده و کارهایی روی آن انجام شده است. در یک مرحله، کمیسیون تصویب کرده است و رفته شورای محترم نگهبان ایراد گرفته است. در برخی از قسمتهایی که ایراد گرفتند، همین موضوعی که جناب آقای سلیمی هم فرمودند، هست. ما یک مقدار اصلاحاتی را انجام دادیم ولی نهایتاً ما این اصلاحاتی که انجام دادیم باز برگشت میکند به شورای محترم نگهبان.
نظر ما و نگاه کمیسیون و همینطور متخصصین در این قضیه این است، ما در برگشت به صحن اصرار بورزیم. اگر شورای محترم نگهبان باز هم این ایراد را وارد دانستند، ما راهی جز اصرار این که این به مجمع تشخیص مصلحت نظام برود و مشکل را حل بکند نداریم. البته رایزنیهایی را هم انجام دادیم در بخشهای مختلفی که کارشناسان محترم در شورای محترم نگهبان و در جاهای دیگر، به هر حال این موضوع، موضوع سادهای نیست، موضوع بسیار بسیار مهمی است. این قسمتی هم که جناب آقای سلیمی فرمودند یک قسمتی از آن درست است، اما به نظر ما با این اصلاحاتی که انجام دادیم انشاءالله مشکلی پیش نمیآید.

علي نيک زادثمرين
اعضای شورای محترم نگهبان در جلسه بودند؟ (غضنفرآبادی ـ بله) همکاران عزیز! عنایت داشته باشید، بگذارید من توضیح بدهم. فرمایشی که برادر ما آقای سلیمی دارند، اجازه بدهید! فرمایشی که آقای دکتر سلیمی داشتند، میفرمایند؛ معاملاتی که به ثبت نرسیده باطل است را قبول ندارد و میگویند این خلاف شرع است. مطالبی هم که دوستان ما با حضور اعضای محترم شورای نگهبان در کمیسیون قضائی و حقوقی بررسی کردهاند این است که نمیشود کشور را اداره کرد با هر نوع سند غیر رسمی غیرعادی و سند قولنامهای. پروندههای قابل توجهی که در قوه قضائیه از زمان حضرت آیتالله لاریجانی مطرح هست همین است. بنابراین آقای سلیمی! چون اعضای شورای نگهبان هم در جلسه بودند، اگر اجازه بدهید ما اخطار حضرتعالی را وارد ندانیم و رأی بگیریم.
آقای نظری! اخطار شما در دستور است، من خواهش میکنم، بحث مهمی در دستور است؟ میکروفن آقای نظری را روشن کنید. فقط خواهش میکنم در دستور صحبت بفرمایید.

عليرضا نظري
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر نیکزاد! بنده از مدیریت بادرایت شما تشکر میکنم.
بنده به عنوان یک فرد حقوقی در هیچ جایی از مسائل حقوقی کشور ندیدم که تمامی معاملات حتماً باید در دفاتر ثبت اسناد ثبت بشود. براساس ماده (10) قانون مدنی، قراردادهای بین افراد اگر مخالف قانون و شرع نباشد نافذ است. این که ما تمام مردم را گرفتار دفاتر ثبت اسناد کنیم بعد افراد همه جا بروند، این قابل قبول نیست. این که میفرمایید دادگستری گرفتاریهای زیادی دارد اینطور نیست، قرارداد اگر مثبت معامله باشد و توافق با روح کلی قانون و شرع مخالف نباشد، هیچگونه موردی نیست و مردم گرفتار میشوند. الان مباحثی که هست، شما حساب کنید (154) هزارتا مشاور املاک داریم و در هرکدام آقای دکتر! پنج نفر دارند آنجا کار میکنند، ما عملاً اجازه ندهیم که مردم گرفتار دفاتر اسناد رسمی بشوند و مرکز کسب درآمد برای آنها بشویم. لذا به نظر من با اصل قانون که قانون مدنی یک قانون مادری است این موضوع مخالف است. من حاضرم با موافقین مناظره کنم، ضمن اینکه (نایبرئیس ـ خیلی متشکرم) آقای دکتر نیکزاد! برای خیلی از نمایندگان ابهام موجود است، داخل صحن را نگاه کنید ابهام داخل نمایندگان زیاد است.

علي نيک زادثمرين
آقای نظری! اخطار شما به چه چیزی بود؟ عرض ما خدمت شما این است که برادرمان آقای سلیمی فرمودند: «معاملاتی که به ثبت نرسیده باطل است». شورای محترم نگهبان این را ایراد گرفته بود. کمیسیون حقوقی و قضائی با اعضای محترم شورای نگهبان، این را بررسی کرده است. در جهت این که بالاخره در کشور باید معاملات یک جایی ثبت بشود و اسناد باید باشد. لذا الان من اخطار شما را.

عليرضا نظري
تذکر قانون اساسی
آقای دکتر نیکزاد! پیرو اخطار آقای دکتر سلیمی همان اصل (4) قانون اساسی. معاملات خلاف شرعی نیست که اگر اتفاق بیفتد طبق قانون بوده.

علي نيک زادثمرين
آقای نیکبین! خواهش میکنم مورد را به من بگویید. موافق و مخالف صحبت نفرمایید.

جواد نيک بين
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم و رحمهالله، عذرخواهی میکنم جناب آقای رئیس! اصل (4) قانون اساسی، فرمایش جناب آقای سلیمی کاملاً درست است. اگر از اعضای محترم شورای نگهبان اینجا هستند که از حقوقدانانشان هستند، من خواهش میکنم این موضوع را به جهت این که شما میفرمایید در کشور نمیشود هر نوع معاملهای را رسمیت داد، به این جهت باید همه معاملات ثبت دفتر رسمی شده باشد این کاملاً اشتباه است و خلاف شرع است. ما آمدهایم اینجا قوانین اسلامی را تأیید و تصویب کنیم نه قوانینی که مخالف اسلام باشد. مگر در همین مجلس گذشته قوانینی مصوب نشد در کمیسیون قضائی هم تأیید شد و الان در قوه قضائیه به مشکل خوردیم. تا سقف (20) میلیون تومان جناب آقای نیکزاد! اگر دزدها دزدی بکنند و شاکی خصوصی نداشته باشند نیروی انتظامی طبق مصوبه مجلس قدیم نمیتواند پیگیری کند! چون مجلس قدیم نسبت به مشروع بودن و مشروع نبودن برخی از مصوبات اهمالکاری کرده است به اینجا رسیدهایم.
الان من و شما بخواهیم مصوب کنیم قانونی که قطعاً خلاف شرع است، اگر یک نفر معامله کرد و معاملهاش هم در ثبت اسناد رسمی نبود مثل خرید و فروش ماشین، که هر ماشینی خرید و فروش میشود با همان برگ سبز نیروی انتظامی الان کفایت میکند و دوستان ثبت اسناد در کل کشور فشار آوردهاند که آقا! باید همه اینها، انتقال سند ماشین هم در دفاتر رسمی باشد. این بیانصافی است، خلاف شرع است، خلاف منطق است، خلاف تعقل است. من خواهش میکنم اخطار جناب آقای سلیمی و اخطار بنده که اصل (4) قانون اساسی است را وارد بدانید و اخطار را به رأی دوستان بگذارید. اخطار اگر رأی آورد، برگردد به کمیسیون مربوطه دوباره آنجا بررسی بشود، ممنونم.

علي نيک زادثمرين
آقای غضنفرآبادی! بفرمایید این که راجع به اموال منقول و غیرمنقول که برادر عزیزم جناب آقای نیکبین فرمودند این را هم توضیح بدهید.

موسي غضنفرآبادي
همکاران عزیز ببینید! این موضوع در ارتباط با اموال غیرمنقول است. توجه بفرمایید! یک امر بسیار مهمی است که ما میخواهیم مصلحت نظام به اصطلاح روی آن نظر بدهد. یک موضوع بسیار مهمی است که دوستان توجه بفرمایید! تمام تقریباً اکثر حقوقدانان با این موضوع موافق هستند. ممکن است اینجا به نظر شما این بیاید ولی واقعاً به مصلحت نظام نیست که الان با اسناد عادی در دادگاهها، اسناد رسمی را دارند زیر سؤال میبرند. باید یک کاری بکنیم که ما این موضوع را ریشهای حل بکنیم. البته من بعضی از مطالب که نمیتوانم عرض کنم که به هر حال نظرات مقام معظم رهبری در این قضیه گرفته شده، آنها یک معیار بسیار بزرگی برای ما در کمیسیون قرار گرفته است. بر همین اساس ما استدعایی از همکاران عزیز و بزرگوار داریم که به این موضوع رأی بدهید، بعد از آن ما به مجمع تشخیص مصلحت نظام میفرستیم و بر این موضوع اصرار میکنیم. یعنی کمیسیون و مجلس بر این موضوع اصرار میکنند، اگر مجمع تشخیص مصلحت نظام مصلحت دانستند این موضوع را حل کنند، اگر هم ندانستند خیر.
استدعایی که داریم و خواهشی که میکنم، همکاران عزیز و بزرگوار! این واقعاً یک مصلحت بسیار بسیار مهمی است. این موضوعاتی هم که میگویید بعضی جاها تعطیل میشود، واقعاً اینطور نیست. فقط نسبت به اموال غیرمنقول هست، هیچ جایی هم تعطیل نمیشود و براساس ضوابط قانونی خودش انجام میشود، مشکلی هم پیش نمیآید. استدعا دارم که همکاران عزیز و بزرگوار رأی بدهند.

عليرضا سليمي

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر. برادر عزیزم آقای سلیمی! این موضوع راجع به اموال غیرمنقول است. برادرمان جناب آقای نیکبین که موضوع اموال منقول را فرمود شامل نمیشود. اگر جنابعالی اجازه بدهید، چون کمیسیون هم اصرار دارد ما رأی بگیریم، اگر رأی آورد و لازم شد این موضوع به مجمع تشخیص برود و تعیین تکلیف شود. آقای بابائی! من توضیح دادم، شما مطلبی دارید؟ بفرمایید. آقای بابائی! با این منطق که فرمایش آقای سلیمی را توضیح دادم و فرمایش آقای نیکبین را هم عرض کردم. بنابراین این شامل اموال منقول نمیشود، چون کمیسیون و مجلس میخواهند رأی بگیریم، اگر رأی آورد و شورای نگهبان قبول نکرد به مجمع میرود. حالا بفرمایید.

علي بابائي کارنامي
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس و همکاران عزیز ببینید! این بحث، بحث سادهای نیست. در مقابل بسیاری از فضای کسب و کار کشور قرار دارد. بالاخره مراجع قضائی، مراجع رسمی دادگستری میدانند، مشاورین املاک، بالاخره کسی میرود در آنجا نقل و انتقال یک ملکی را انجام میدهد کد رهگیری دارد. تحت رصد است. مگر میشود مشاور املاک امکاناتی را رد و بدل کند، بعد تحت نظارت دستگاههای نظارتی نباشد؟ فلذا من از شما خواهش میکنم برای بررسی بیشتر به کمیسیون برگشت بدهید، با دوستان نمایندگان بحث و بررسی شود تا ابهام کامل رفع شود. این هم مغایرت قانون اساسی دارد، هم مغایرت منافع مردم دارد. تمام فضای کسب و کار کشور را برهم میزند.
آقای رئیس! مجلس نباید با عجله تصمیم بگیرد. خواهش من این است که این بحث بسیار کارشناسی را میطلبد، بسیاری از وکلا، حقوقدانان و فضای کسب و کار، اتاق بازرگانی، مراجع رسمی، وزارت صمت (نایبرئیس ـ ممنون) و مجموعه دولتی بیایند با هم بنشینند یک تصمیم در کشور بگیرند که بتوانیم اتفاق درستی را رقم بزنیم، وگرنه با احساسی عمل کردن یک گروه در قالب یک بحث بسیار ساده، بیاییم این بسیار ساده انگاشته شود به نظر من کار غیرعقلانی است و از مجلس توقع میرود این بحث را به طور جدی، اگر هم میخواهد رأی بدهد از عزیزان و همکاران خواهش میکنم رأی «دو» بدهید تا این کار بسیار مغایر با منافع مردم و فضای کسب و کار رأی نیاورد.

محسن زنگنه

علي نيک زادثمرين
آقای بابائی! جهت استحضار شما، اگر ماده (3) را ملاحظه میفرمودید فرمایش شما آمده است. آقای میرتاجالدینی! اگر اجازه بدهید ما رأی بگیریم. بفرمایید.

محسن زنگنه
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! تذکر من به هیأترئیسه این است که وقتی اخطار داده میشود شما به مخالفین وقت میدهید، باید به موافقین هم وقت بدهید.

علي نيک زادثمرين
عذرخواهی میکنم، من که نمیدانم چه کسی موافق است و چه کسی مخالف است. من به ترتیب نوبت وقت میدهم.

محسن زنگنه
تذکر متفرقه
ببینید دوستان! توجه کنید، در این قانون آمده که معاملات باید ثبت شود. اینکه ما این را مخالف شرع میدانیم خیلی عجیب است. این را با هم قاطی نکنیم. اینکه آیا یک معامله شرعاً جاری شده، یک احکامی در شرع دارد که همه شما استاد هستید و میدانید. اما قوانین جمهوری اسلامی میگوید این معاملهای که شرعاً انجام شده باید ثبت شود.
عزیزان من! بسیاری از این پروندههایی که در محاکم قضائی هست به جهت همین عدم ثبت شدن است. واقعاً بعد از گذشت چندین سال که در همه دنیا تمام معاملات ثبت میشود، ما بخواهیم بر این اصرار کنیم که چون در فقه ما این است که اگر شما پشت یک کاغذ باطله هم چیزی بنویسید این فقهی و شرعی است و انجام آن واجب است، پس ما بیاییم روی همین بایستیم. این چیزی که قانون میگوید، اگر ما بخواهیم مباحث فقهی را هم ببینیم باید فقه براساس شرایط زمان و مکان باشد، دارد میگوید اگر شما دارید در اموال غیرمنقول معاملهای را انجام میدهید این باید ثبت شود. این یک واقعیت است. اینکه ما این را به این موضوع بچسبانیم که در دفاتر رسمی عدهای هستند که آنها دنبال درآمد هستند، به نظر من این بحثها را نباید قاطی کنیم.
ضمن اینکه ما در کمیسیون جهش تولید هم انشاءالله به زودی بحث محدودیت سردفترداران را هم انشاءالله حذف خواهیم کرد که هم امکان مراجعه مردم به سردفترداران زیاد باشد و هم اینکه همه موارد ثبت شود. به نظر من مباحث را با هم خلط نکنیم، اینکه خلاف شرع است را باید شورای نگهبان تشخیص بدهد، اما اینکه ما اینجا مردم را ملزم کنیم تا در یک سامانهای و یک جایی موارد ثبت شود و قطعاً این باعث کاهش پروندههای قضائی خواهد شد. لذا انشاءالله عزیزان به این رأی مثبت بدهند.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر. آقای میرتاجالدینی بفرمایید.

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
ببینید! اخطار قانون اساسی که جناب حجتالاسلام آقای سلیمی و همینطور جناب آقای نیکبین و جناب آقای نظری و دوستان دیگر گفتند را با یک توضیحی تکرار میکنم. جناب آقای نیکزاد! از شما هم تشکر میکنیم که این مسأله مهم را به بحث و بررسی کل نمایندگان قرار دادید که با سرعت و بدون توجه یک مسأله بسیار مهم در کشور تصویب نشود.
ببینید! در اصل چهارم قانون اساسی کلیه قوانین و مقررات مدنی، جزائی، مالی، اقتصادی، اداری، فرهنگی، نظامی، سیاسی و غیره اینها باید براساس موازین اسلامی باشد. در اصل طرحی که اینجا شورای محترم نگهبان هم نظر داده، چند مورد را به صراحت گفته است. گفته اینکه عقود و معاملات و مالکیت به ثبت نرسیده در محاکم، خلاف موازین شرع شناخته شده است. یعنی در مصوبه قبلی که بوده را گفته است. اطلاق پذیرفته نشدن عقود، معاملات و مالکیت به ثبت نرسیده در ادارات را، شورای نگهبان گفته این خلاف موازین شرع است. بعد همینطور گفته که ما فقط اسناد رسمی را مثبت مالکیت بدانیم، این هم خلاف موازین شرع است. این موارد در اصلاحیهای که الان کمیسیون داده، من هر چه دقت کردم دیدم اینها به طور کامل برطرف نشده است.
چون در تصویب دوم است، شما هم اشاره کردید، اگر مجلس اصرار کند باید به مجمع تشخیص برود. ما در این مرحله اصرار نمیکنیم، شما این خلاف اصل چهارم قانون اساسی را اگر بپذیرید، اول این را به رأی بگذارید که آیا این خلاف قانون اساسی است. اگر مجلس این را رأی داد دوباره به کمیسیون برمیگردد. دیگر اصل آن را رأیگیری نمیکنیم. در کمیسیون یک بار دیگر همه این موارد بررسی شود، بعد به صحن بیاید.
ببینید! همه با ثبت همه معاملات اموال غیرمنقول موافق هستند، اما اینکه در یک مراحلی قبل از ثبت در بنگاهها و خیلی جاها قراردادهایی که حتی با رعایت احکام مربوط به کاداستر، کدها نوشته میشود، اینها یک مقدمات کار ثبت نهایی است، اگر ما همه اینها را کنار بگذاریم کلی مشکلات در جامعه ایجاد میشود. بنابراین من اخطار اصل چهارم قانون اساسی را دارم، دوستان هم گفتند. شما ابتدا این را به رأی بگذارید، اگر این را بپذیرید دیگر به کمیسیون برمیگردد، به اصل موضوع هم بعد از بررسی مجدد در کمیسیون نظر میدهیم. والسلام

علي نيک زادثمرين
آقای ذاکر! یک لحظه اجازه بدهید، چون همه دوستان، آقای گودرزی و حضرتعالی همه میخواهند توضیح بدهند. اجازه بدهید رئیس محترم کمیسیون یک توضیحی بدهد، بعد من موضوع را بگویم. من که فرمایشات همه شما را میشنوم، آقای ذاکر! حضرتعالی، آقای میرمحمدی، برادرمان آقای مقتدایی، آقای عباس گودرزی، آقای حسینی، آقای عزیزی، آقای آصفری، همه دوستان میخواهند صحبت کنند. اجازه بدهید رئیس کمیسیون حقوقی و قضائی توضیح بدهد، بعد بفرمایید.

موسي غضنفرآبادي
دوستان عزیز! خواهش میکنم توجه بفرمایید. ببینید! بحث ما این است که الزام به ثبت معاملات غیرمنقول، دوستانی که میگویند اینجا دکان باز میشود، اتفاقاً عدم ثبت معاملات غیرمنقول دکان باز کرده است. زمینخواریهایی که دارد انجام میشود به خاطر عدم ثبت معاملات غیرمنقول است. یعنی چه؟ یعنی با دستنویس طرف میآید یک دستنویس و معاملهای را انجام میدهد و بعد پیامدهای این ببینید چه مشکلاتی را درست میکند. شما میگویید شرعی است، بله دو نفر میآیند با هم یک معاملهای را انجام میدهند، اختلافش با چه کسی است؟ اختلافش را باید حاکمیت جواب بدهد و پروندههای کثیری که ایجاد میشود.
حرف ما این است، یعنی آن چیزی که خلاصه این طرح است این است که ما الزام میکنیم اگر کسی میخواهد معاملهای انجام بدهد، ملزم باشد آن را ثبت کند. کدام معاملات؟ معاملات غیرمنقول. معاملات غیرمنقول یعنی همان زمینهای ثابتی که وجود دارد، یعنی همان زمین. ما کاری به منقول نداریم، اصلاً کاری به خودرو و سایر موضوعات نداریم. ما میگوییم هر معامله غیرمنقول، یعنی زمین، ساختمان و منزلی که میخواهد معامله شود باید ثبت شود.
اسناد عادی چه؟ دوستان ما میگویند اسناد عادی هم اعتبار داشته باشد. اگر ما بخواهیم اسناد عادی اعتبار داشته باشد، این ماده (62) برنامه، یعنی قانون احکام دائمی برنامه این را دارد. اگر ما بخواهیم این باشد که دیگر نیازی به این نداریم. ما میخواهیم یک کار مهمتری را انجام بدهیم، کسی دیگر دنبال معاملات غیرمنقول با سند عادی یا سند دستی نباشد. هر کسی که سند دارد بیاید برود ثبت کند و از این هرج و مرجی که وجود دارد، از این اختلافاتی که وجود دارد، از این زمینخواریهایی که وجود دارد، به صورت گسترده دارند زمینخواری انجام میدهند. برادران و خواهران، عزیزان و بزرگواران! کمک کنید این اتفاق بیفتد، یک کار بسیار مهمی است. ما روی این موضوع خیلی کار کردیم، آقای ساداتینژاد به عنوان رئیس کمیسیون کشاورزی در جریان این قضیه هستند که میخواستند صحبت کنند. روی این موضوع کار کارشناسی زیادی انجام شده، به ما و همکارانتان در کمیسیون حقوقی اعتماد کنید، ما روی این موضوع کارهای بسیار بسیار کارشناسی زیادی انجام دادیم. اعتماد کنید و رأی بدهید.

علي نيک زادثمرين
آقای دشتی! من از شما و همه دوستان خواهش میکنم، از آقای گودرزی، آقای حسینی، اجازه بدهید رأی بگیریم. اگر مجلس محترم و نمایندگان عزیز نمیپذیرند این همه تذکر ندارد، رأی ندهند. اما اگر رأی دادند و شورای نگهبان نپذیرفت به مجمع تشخیص مصلحت میرود.
حضار 227 نفر، موضوع در مورد معاملات غیرمنقول است. آقای دشتی! من از شما خواهش میکنم دیگر رأی بدهید، برای تذکر از همه دوستان عذرخواهی میکنم. آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. عنایت بر مشارکت داشته باشید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. با (130) رأی تصویب شد.

رحمت اله نوروزي

علي نيک زادثمرين
آقای نوروزی! ما الان نطقها را میخوانیم، اجازه بدهید تذکرات که شد حتماً در خدمت شما هم خواهیم بود. الان ناطقان محترم میخواهند نطق داشته باشند.

علي کريمي فيروزجائي
آقای دکتر! اگر اجازه بدهید یک نفر از تذکرات شفاهی باقی مانده است. آقای سهراب گیلانی نماینده محترم مردم شوشتر و گتوند بفرمایید.

سهراب گيلاني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
میلاد امام رضا (علیهالسلام) را تبریک عرض میکنم و با افتخار و متواضعانه از رهبری عزیز و ملت بزرگ ایران و مردم شریف شهرستانهای شوشتر و گتوند در خلق حماسه حضور باشکوه خود در انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا که پاسخی کوبنده و بابصیرت به دشمنان و بددلان بود قدردانی و تشکر میکنم.
به منتخب عزیز ریاست جمهوری دکتر رئیسی و به منتخبان عزیز شوراهای اسلامی شهرها و روستاها تبریک عرض میکنم و آرزوی توفیقات خدمتگزاری بیشتر و بیمنت به مردم بزرگوار را برای آنان دارم.
اما جناب آقای دکتر رئیسی! بیشک فریاد مردم قهرمان ایران را مکرراً شنیدهاید. اینجانب تأکیداً آنان را عرض میکنم. اجرای عدالت و مبارزه با فساد، اجرای عدالت و مبارزه با فساد، اجرای عدالت و مبارزه با فساد. حفظ ارزش پول ملی، کنترل قیمتها، حل مشکل معیشت، مسکن، اشتغال و تحقق شعار سال. به منتخبان عزیزم در شوراهای اسلامی شهرها و روستاهای شوشتر و گتوند ضمن تبریک به آنان اعلام میدارم آمادگی همکاری با همه آن عزیزان را دارم تا انشاءالله بتوانیم با وحدت و تلاش مخلصانه خدمت بهتر و بیشتر به مردم عزتمند حوزه انتخابیه داشته باشیم. فلذا به این منظور معاونت شوراها را در دفتر نمایندگی خود ایجاد میکنم.
از وزیر محترم اقتصاد انتظار داریم در تقویت و پشتیبانی از مدیریت فعلی توسعه نیشکر خوزستان عنایت بیشتری داشته باشید و از اعمال نفوذ افراد بیتقوا و شهرتطلب در آن مدیریت جلوگیری کنید. راهیابی کشتیگیر فرنگی امین میرزازادهگتوندی از شهرستان گتوند به المپیک توکیو را به مردم قهرمان خوزستان و خانواده... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای گیلانی! درود بر شما. آقای رحمت نوروزی نماینده محترم مردم علیآباد بفرمایید.

رحمت اله نوروزي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
انتخاب آیتالله رئیسی را عرض تبریک دارم و از حضور مردم عزیزمان در انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهر و روستا تشکر میکنم.
جناب آقای دکتر نیکزاد! قبلاً هم بنده و هم مجمع نمایندگان مزاحم حضرتعالی شدیم. آقای رزمحسینی قول داده، آقای سیف مدیرعامل غله، از دوم خرداد کلزاکاران گلستان هنوز پولشان را نگرفتهاند. جناب آقای دکتر نیکزاد! از جنابعالی انتظار داریم یک دستوری بفرمایید.
نکته دوم بحث سیبزمینی است. آقای دکتر نیکزاد! چندی پیش اردبیل مشکل داشت، الان در استان گلستان سیبزمینی که کشاورز کیلویی (5000) تومان هزینه کاشت، داشت و برداشت انجام داده، الان روی دست کشاورز مانده است. جناب آقای دکتر نیکزاد! دولت باید یک اقدامی انجام بدهد، سیبزمینی کیلویی (1200) تومان. این پیام، پیام مجمع نمایندگان است، پیام کشاورزان استان است. من در خانه ملت از جنابعالی و هیأترئیسه محترم میخواهم تدبیر کنند، در سال «تولید، پشتیبانیها و مانعزداییها» وزارت خارجه، گمرک و همه دستگاهها در بحث صادرات پای کار بیایند.
جناب آقای دکتر نیکزاد! نکته آخرم بحث آب شرب است. صبح آقای دکتر اردکانیان اینجا بود، آقای جانباز مدیرعامل آبفا هم مرکز استان گرگان و هم شهرستان علیآبادکتول و هم همه شهرهای استان با مشکل کمبود آب مواجه هستند. ما انتظار داریم یک عنایت ویژهای را درخصوص حمایت از پول کلزاکاران، خرید تضمینی سیبکاران، این آقای رزمحسینی در تهران نشسته که چکار کند؟ به مدیر غله قول داده، آقای رزمحسینی بدقولی کرده است. هفته قبل به ما و مجمع قول داده به گلستان بیاید مشکل و دغدغه کشاورزان را حل کند. آقای خاوازی وزیر جهاد باید بیاید اقدام عملی انجام بدهد. در ماههای پایان دولت است، ماه پایانی دولت یک فکری به لحاظ اقتصاد کشاورزان کنند. جناب آقای نیکزاد! من تقاضا دارم... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
خیلی متشکر از جناب آقای نوروزی. آقای رئیس اگر اجازه بدهید ناطقان را دعوت کنم.

علي نيک زادثمرين
یک لحظه اجازه بفرمایید، آقای دکتر امیری عزیز! این موضوعی که آقای نوروزی راجع به سیبزمینی فرمودند، من با آقای دکتر خاوازی صحبت کردم. این خرید تضمینی ندارد، ولی طبق مصوبهای که هیأت وزیران داده باید خرید توافقی انجام بدهند. آقای امیری! عرض من از طرف نمایندگان با شماست. خرید توافقی باید انجام بدهند، این هم در هیأت محترم وزیران تصویب شده، اما متأسفانه هماهنگی بین برنامه و بودجه و وزارت جهاد نیست. شما این را عنایت بفرمایید مثل آن جریان گمرک نشود که گفتیم کالای اساسی دارد از بین میرود، شما هم فرمودید چشم، پیگیری هم فرمودید، ولی آن کالاهای اساسی به نام برنج از بین رفت.
خواهش من این است این داد کشاورزان است که آقای وزیر هم آمده، در هیأت وزیران هم با حضور آقای رئیسجمهور مصوب شده، خرید تضمینی نه، خرید توافقی را در مورد محصولاتی از جمله سیبزمینی کمک کند که آقای خاوازی انجام بدهد. وگرنه این معنی ندارد که کشاورز سیبزمینی را بکارد و عمل بیاورد، (1550) تومان برای او تمام شود، ما بیاییم بگوییم (600) الی (700) تومان میخواهیم بخریم! ناطقین را دعوت بفرمایید.
14
ناطقان جلسه آقایان: مسلم صالحی، عبدالجلال ایری، سیدمحمد موحد، حسین گودرزی و سیدمسعود خاتمی

علي نيک زادثمرين
آقای کریمی! ناطقین محترم را اعلام بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای مسلم صالحی نماینده محترم اقلید.
ـ آقای عبدالجلال ایری نماینده محترم کردکوی، ترکمن، بندرگز و گمیشان.
ـ آقای سیدمحمد موحد نماینده محترم کهگیلویه، بهمئی، چرام و لنده.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای حسین گودرزی نماینده محترم دورود و ازنا.
ـ آقای سیدمسعود خاتمی نماینده محترم گلپایگان و خوانسار.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)

حسن نوروزي

علي کريمي فيروزجائي
اولین ناطق جلسه علنی امروز برادر گرامی آقای مسلم صالحی نماینده محترم اقلید هستند که تقاضا میکنم به جایگاه تشریف بیاورند. آقای صالحی! شما هفت دقیقه زمان دارید، بفرمایید.

مسلم صالحي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام بر علیبنموسیالرضا (علیهالسلام). تبریک به رهبر دوراندیش انقلاب و به ملت زمانشناس و باصلابت ایران. به منتخب نجیب و انقلابی این ملت سربلند تبریک عرض میکنم. مجالاندک نطق قبل از دستور را فدای مسائل ریز و درشت منطقهای نمیکنم و به اولویتهای کلیدی و چالشهای بزرگ کشور میپردازم. «چون که صد آمد نود هم پیش ماست».
مجلس محل چکاچک تیشه و کلنگ و چانهزنی برای پروژههای کمارزش نیست. اینجا محل تبادل افکار دوراندیشانه، استراتژیک در قواره ملی برای تقنین اصولی، نظارت درست و تعامل یا تقابل با فرصتها و تهدیدات بینالمللی و داخلی است. مجلس را به جزئیات مشغول کردهاند تا کشور به خصوص در حوزه مدیریت استراتژیک برنامههای بلندمدت و مسائل کلان اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی چه در سطح ملی و چه در بینالمللی به حال خود رها شده و فرصتها یکی پس از دیگری از دسترسی ملت ما خارج شدهاند.
الماس نظارت ملی و تمرکز بر قانونگذاری صحیح را به بهانه قیچی کردن چند روبان بیارزش و پرداختن به امور اجرایی دولت به حراج گذاشتیم تا دست فرصتطلبان، نفوذیها و برخی کارگزاران لیبرالمسلک و فاسد برای دستاندازی به بیتالمال و سرنوشت ملت باز بماند.
بزرگی ناموزون بدنه دولت، اتکای اقتصاد و بودجه ملی به نفت و خامفروشی، عدم استقلال بانک مرکزی، در اولویت قرار دادن همه چیز به علاوه موازیکاری و تکرار بحرانهای ناشی از سوءتدبیر موجب گردیده تا ما همواره ذیل «شرایط حساس کنونی» قرار داشته باشیم و ناگزیر از اتخاذ تصمیمات مقطعی گردیم. در چنین شرایطی از «قاعدهمندی به مصلحتگرایی»، از نگاه بلندمدت به روزمرهگرایی، از برنامهمحوری به پروژهمحوری و از ساز و کار توسعه به ساخت و ساز آن قناعت کنیم.
سرمایهگذاریهایی که باید در حاشیه آبهای گرم صورت میگرفت، به دلیل نبود نقشه راه ملی و فقدان سیاستگذاری اصولی در کویر و در نقاط بیآب در مرکز کشور صورت گرفته است. طبیعی است که در این نوع سرمایهگذاریها عرصه رقابت را به رقیبان واگذار کنیم.
آنچه در پارسجنوبی و یا سواحل مکران صورت گرفته است نه به عنوان بخشی از پازل برنامه و اقتصاد مبتنی بر مزیتهای ملی که به عنوان جزایر از هم گسیخته و به صورت اتفاقی یا بنا بر مصالح دیگر به اجرا درآمده است. علیرغم وجود دستگاه عریض و طویلی چون سازمان مدیریت و برنامهریزی که طبق قانون اصلیترین وظیفهاش تدوین برنامه بلندمدت ملی است، ما همچنان فاقد نقشه راه و سند توسعه ملی هستیم و کشور به طور کلی در نظام برنامهریزی خود دچار بیقوارگی و نابسامانی است. هنوز مطالعات آمایش سرزمین که مبنا و مقدمه تدوین برنامه بلندمدت ملی است یا وجود خارجی پیدا نکرده است و یا اگر چیزی در این زمینه تدوین شده به عنوان پدیدهای فانتزی و کتابخانهای به آن نگاه میشود. عجیب است که ما فاقد راهبرد بلندمدت ملی هستیم و فریاد از کسی درنمیآید.
با تقلید از روش پیشینیان به شش برنامه عمرانی به عنوان برنامه توسعه تن دادیم، اما هرگز نپرسیدیم نتیجه این به اصطلاح برنامهها که به جای منافع ملی، منویات چند وزارتخانه را تأمین و به کشمکشهای دستگاهی وجهه قانونی میبخشند چه بوده است. عجبا که در سایه غفلت مجلس هفتمین برنامه از این دست در حال تدارک و تحمیل بر کشور است.
برادران و خواهرانم! زمانی که در حال قیچی کردن روبانهای رنگارنگ هستیم، کشورهای کرهجنوبی، ژاپن، آمریکا به ترتیب در حال تدوین برنامههای استراتژیک (50) ساله، (100) ساله و (200) ساله خود هستند. «این تذهبون؟»
جناب آقای دکتر قالیباف، مجلس انقلابی، نمایندگان مردم! حقیقتاً به کجا میرویم؟ آیا اشتغال به مسائل روزمره و کوتاهمدت منطبق با وظایف مجلس و رسالت خطیر ما در دنیای پرتلاطم امروز است؟ آیا سهم و جایگاه خود در بلوکبندی و ساختارهای بزرگ و کوچک سیاسی و اقتصادی در سطح منطقه و جهان که هر روز در حال شکلگیری و یا تغییر است، به درستی مشخص و تثبیت کردهایم؟ آیا به مزیتهای ژئوپلیتیک کشور در مناسبات، طرحها و لوایح کمترین توجهی داریم؟ چرا باید دولت حجیم، از هم گسیخته و کم بازده ما به خود اجازه دهد سند وابستگی اقتصاد ملی و اسارت آن در چنگال نفت را مکرر در مکرر تحت عنوان لوایح بودجه به مجلس بیاورد و متأسفانه ما نیز چشمبسته آن را تأیید و امضا کنیم؟ آیندگان این رفتارهای فاقد عقلانیت ما را به چه حسابی خواهند گذاشت؟
برخی مجالس قبلی با دنبالهروی از دولت و اشتغال به فرعیات مجلس را به حدی از سقوط کشاندند که وقتی مبادرت به تصویب قانونی برای صیانت از منافع ملی در موضوع هستهای میکنیم، معالوصف زمزمه تمرد از آن به گوش میرسد. این چه جایگاه متزلزلی است که به عنوان وکیل مردم به آن افتخار کنیم؟
قبل از شروع به کار مجلس در نامهای خطاب به دکتر قالیباف برخی از این بدعتها و خطرات ناشی از آن را گوشزد کردیم. وظیفه ما بازبینی و معماری مجدد و آگاهانه خطمشیها، سیاستها و روندهایی است که کشور را به چنین بینظمی و فسادهایی آلوده کرده است.
روی آخر سخن با منتخب نجیب و صادق ملت ایران است. جناب آقای رئیسی عزیز! آنچه که در ساختار دولت تولید فساد میکند اولاً ریشه در سیاستهای غلط اقتصادی از وابستگی بودجه ملی به نفت تا حجم بزرگ دولت و شرکتهای دولتی از یک سو و نفوذ و رسوخ عوامل لیبرال و تکنوکرات در بدنه دولت از سوی دیگر است. این بیماری مزمن با برخوردهای سلیقهای و مقطعی تقویت نمیشود که هیچ، تضعیف هم میگردد. دولتی متفاوت، تحولگرا و جوان را به یاری بطلبید که به سیاستهای عقلانی در مدیریت باور داشته و با این پدیده شوم مبارزه سیستماتیک را آغاز کنند.
برادر عزیزم جناب آقای رئیسی! به اطلاع شما برسانم که شما مدیون هیچگونه گروه خاص سیاسی نیستید. اگر کسی کاری انجام داده بر حسب وظیفه دینی و شرعی خود بوده، مهر شما را خدا در دل مردم نجیب ایران قرار داد و بلاشک این اتفاق خواست خداوند متعال بوده است. بنابراین اجازه ندهید افراد و گروههای خاص سیاسی به دنبال سهمخواهی از دولت شما باشند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علي کريمي فيروزجائي
آقای صالحی! از ارائه نطقتان خیلی متشکریم. از برادر گرامی آقای عبدالجلال ایری نماینده محترم کردکوی، بندرترکمن، بندرگز و گمیشان دعوت میکنیم که برای ارائه نطقشان به جایگاه تشریف بیاورند. آقای مهندس ایری! شما هفت دقیقه زمان دارید، بفرمایید.

عبدالجلال ایری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و تبریک میلاد علیبنموسیالرضا و درود بر محضر مردم شریف ایران اسلامی و گلستانیهای عزیز خصوصاً مردم شریف حوزه انتخابیهام در شهرستانهای کردکوی، ترکمن، بندرگز و گمیشان. درود بیکران به روح پرفتوح امام عظیمالشأن و همه شهدای گرانقدر نظام مقدس جمهوری اسلامی و آرزوی سلامتی و طول عمر باعزت برای رهبر فرزانه و با درایت انقلاب اسلامی.
همکاران عزیز! حضور شکوهمند و مشارکت حماسی و شورانگیز ملت ایران در انتخابات (28) خرداد 1400 بیانگر هوشمندی و درایت مثالزدنی ایرانیان در فهم عمیق مقتضیات و الزامات تحقق گام دوم انقلاب بود. در این راستا مردم استان گلستان با حضور و مشارکت (62) درصدی نقشه شوم دشمنان انقلاب و نظام را نقش بر آب کردند. مردم شهرهای کردکوی، بندرترکمن، بندرگز، گمیشتپه، سیمینشهر، نوکنده و سیجوال و همه روستاهای غرب استان گلستان کاری کردند کارستان تا در شرایط کرونایی در تاریخ ایثار این مرز و بوم ماندگار شود.
اقوام ترکمن، فارس، سیستانی، ترک، بلوچ، قزاق، شیعه و سنی سالهای سال است که در کنار همدیگر با وحدتی مثالزدنی زیر سایه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران اتحاد و انسجام خود را در عمل نشان دادهاند و (28) خرداد نقطه عطف تاریخی شد که با حضور و مشارکت (70) درصدی شهرستانهای حوزه انتخابیهام در پای صندوقهای رأی با رأی قاطع به حجتالاسلام دکتر سیدابراهیم رئیسی به عنوان رئیسجمهور منتخب ثابت کردند که همیشه و در همه حال پای نظام و انقلاب ایستادهاند. جا دارد این پیروزی، حضور حماسی مردم و انتخاب رئیسجمهور مظلومان و محرومان را به مردم شریف استان گلستان علیالخصوص شهرستانهای کردکوی، ترکمن، بندرگز و گمیشان تبریک و تهنیت عرض نمایم.
اما همکاران عزیز! حوزه انتخابیه غرب استان گلستان دارای پتانسیلهای بسیار فراوانی است. متأسفانه این منطقه علیرغم ظرفیتهای خدادادی با مشکلات بسیار عدیدهای مواجه است. مشکلاتی همچون فقر و بیکاری، گرانی، معضل ازدواج، مسکن و بسیاری از مسائل دیگر. متأسفانه مردم ما حال و روز خوب و خوشی ندارند. مردم از بنده به عنوان نماینده ملت در مجلس شورای اسلامی میپرسند برای توسعه و پیشرفت منطقه چه چیزی لازم است که ما در منطقه نداریم؟
مردم میگویند ما همه پتانسیلها و ظرفیتهای توسعه را داریم، پس چرا در فقر و بیکاری به سر میبریم؟ مردم میپرسند ما دریا داریم ولی بندر نداریم. ما جزیره آشورآده و ساحل (100) کیلومتری دریای خزر را داریم، ولی گردشگری نداریم. ما مرغ، گوشت، ماهی، میگو، برنج، گندم، جو، پنبه، دانههای روغنی و بسیاری از محصولات کشاورزی کشور را تأمین میکنیم، ولی خودمان توان خرید محصولات را نداریم. مردم فریاد میزنند خلیج گرگان در حال خشک شدن است ولی فریادرسی نیست.
متأسفانه نرخ بیکاری در شهرستانهای غرب استان گلستان بسیار بالا است و تاکنون اقدام درخور توجهی از سوی مسئولان برای اشتغالزایی جوانان صورت نگرفته است بلکه با انعقاد قراردادهای یک جانبه ظرفیتهای گردشگری و اشتغالزایی شهرستان ترکمن و بندرگز را نیز نابود کردهاند. نمونه آن قرارداد واگذاری (45) ساله اسکله بندر ترکمن که علیرغم گذشت (15) سال، تاکنون شروع نشده است. واگذاری (50) ساله بندرگز و (20) ساله بندر ترکمن.
در سیل سال 98 شهرستان گمیشان، (6) تن از فرزندان رشید و برومند این منطقه به درجه رفیع شهادت نائل آمدند. متأسفانه خانواده این عزیزان تاکنون از خدمات خانواده شهدا هیچگونه استفادهای نکردهاند.
در بخش بهداشت، ضمن عرض خسته نباشید و خداقوت به کادر زحمتکش و فداکار بهداشت و درمان و گرامیداشت یاد و خاطره شهدای مدافع سلامت، مشکلات عدیدهای در این بخش داریم. دولت بر استخدامهای بیضابطه دانشگاه علوم پزشکی هیچگونه توجهی ندارد. امکانات بهداشتی و درمانی از سوی دانشگاه گلستان عادلانه توزیع نمیشود. بیمارستان شهر گمیشان علیرغم اینکه دو سال از مصوبه و شروع عملیات آن گذشته از پی خارج نشده است، کما اینکه در وضع موجود نیز با ابهاماتی در بحث بودجه مواجه است.
درخصوص آنژیوگرافی بیمارستان کردکوی در همین حد بسنده میکنم جناب آقای دکتر نمکی! که اکنون به عنوان میهمان در استان گلستان تشریف دارید لطفاً سری به بیمارستان کردکوی بزنید و پیگیر موضوع آنژیوگرافی بیمارستان شوید که در سایه ضعف مدیریت علوم پزشکی استان همه دستگاههای نظارتی و قضائی ورود کردند الا حضرتعالی به عنوان مدیر محترم. البته اگر بخش خصوصی اجازه ورود به شما را بدهد.
جناب آقای وزیر! مدیریت بهداشت و درمان استان گلستان کاملاً توسط بخش خصوصی مدیریت میشود، لطفاً رسیدگی نمایید و دستگاه آنژیوگرافی بیمارستان کردکوی که دو سال قبل به نام بیمارستان کردکوی خریداری شده و در حال حاضر در انبار مرکز فناوری موجود است، لطفاً به این بیمارستان ارسال گردد که متأسفانه تاکنون این اقدام انجام نشده است. مرکز دیالیز بیمارستان شهدای بندرگز نیمهکاره رها شده است.
در بخش ورزش، چرا اهتمام لازم جهت اتمام پروژههای ورزشی و سالنهای نیمهکاره مانند سالن تختی بندر ترکمن با گذشت بیش از (20) سال انجام نشده است؟ زمین ورزشی کردکوی، چندین و چند سال، جوانان و ورزشکاران (که من شرمنده همه آنها هستم) در حوزه انتخابیهام، فاقد زمین چمن مصنوعی هستند و در هیچ یک از شهرستانها، شهری همچون شهر سیجوال و در هیچ نقطهای از این کشور ما شهری را سراغ نداریم که فاقد سالن ورزشی باشد، اما در استان گلستان شهر سیجوال فاقد سالن ورزشی است. مجموعه سوارکاری بندر ترکمن از کوچکترین امکانات برخوردار نیست. مربیان و ورزشکاران در بدترین شرایط در این فضا فعالیت میکنند. بسیاری از روستاهای بالای (3000) نفر جمعیت، روستای بصیرآباد، قرینجیک، خواجهلر و بسیار از روستاهای دیگر ما فاقد سالن ورزشی هستند.
کشاورزان منطقه ما علیرغم اینکه در سال 98 با سیل مواجه شدند، امسال نیز با وضعیت خشکسالی مواجه هستند و با این شرایط، دو سال پشت سرهم کشاورزان ما در بدترین شرایط هستند، کشاورزان را باید دریابیم. مرحله دوم خسارت ناشی از سیل که دو سال دولت محترم قول داده است، متأسفانه تاکنون جنبه عملیاتی و اجرایی به خودش نگرفته است. چندین و چندبار به وزیر محترم تذکر کتبی و شفاهی و حتی طرح سؤال شد، متأسفانه اتفاقی صورت نگرفت. سهامداران ما در بدترین شرایط بهسر میبرند. فاز اول پرورش میگو در شهرستان گمیشان... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای ایری! خیلی متشکریم. بله همکار گرامیمان آقای سیدمحمد موحد نماینده محترم کهگیلویه، بهمئی، چرام و لنده. آقاسید بفرمایید. آقا ما را دعوت کنید بیاییم اسمش را یاد بگیریم حاجآقا موحد! شما هفت دقیقه برای ارائه نطقتان فرصت دارید بفرمایید.

علي نيک زادثمرين

سيدمحمد موحد
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم، با تبریک میلاد حضرت علیبن موسیالرضا و با درود و تعظیم به ملت رشید ایران که در (28) خرداد با حضور حماسی در پای صندوقهای رأی، باطلالسحر بدخواهان نظام را رقمزده و وفاق ملی و تعهد به آرمانهای امام راحل و منویات مقام معظم رهبری و عشق به شهیدان را تحقق بخشیده و با اراده پرصلابت خویش مرد خوشنام عدالتجو و کارنامهدار مقبول، حضرت آیتالله رئیسی را کسوت ریاست جمهوری پوشانده است و منتخبین محلی را راهی پارلمانهای منطقهای نمودهاند.
در این فرصت کوتاه بخشی از مطالبات مردمی و شمهای از وضعیت نامطلوب حوزه انتخابیه خویش را به سمع عزیزان و دلسوزان نظام میرسانم. حداقل توقع آن است که عمق محرومیت و زنگ خطر آسیبهای اجتماعی مسموع گردد و نگاه نوین و توجه ویژهای مبتنی بر شاخصهای آماری و واقعیتهای میدانی برای زدودن غبار فقر و نابرابری از چهره این دیار ولایی در دستور کار برنامهریزان و مدیران اجرایی قرار گیرد. جاده به عنوان گام اول توسعه، ضرورت توجه جدی و تعجیل در تکمیل پروژه جاده پاتاوه به دهدشت که در اینجا لازم است از عنایات رهبر عظیمالشأن و دفتر معظمله و همچنین اهتمام ویژه وزیر محترم راه و شهرسازی و تمامی دستگاههایی که در این مسیر همکاری لازم را داشتهاند تشکر ویژه نمایم.
سرعت بخشی به پروژه گذرگاه ارتباطی فارس ـ خوزستان از مسیر باشت، چرام، چاروسا، دیشموک و باغملک، اهتمام به تکمیل جادههای لنده به دهدشت و لنده به تشان که میتواند شهرستان لنده را از بنبست خارج نموده و تردد مردم شریف بهمئی را به مرکز استان سهولت بخشد.
تسریع در آغاز عملیات اجرایی پروژه چهار خطهسازی دهدشت به خیرآباد و توجه ویژه به جاده سرفاریاب یاسوج از مطالبات بهحق موکلان بنده است. همچنین عنایت مضاعف به راههای روستایی و عشایری حوزه انتخابیه که دارای مشکلات عدیده و اساسی هستند لازم و ضروری است.
صنعت و معدن؛ در کهگیلویه بزرگ، معادن متعدد و غنی وجود دارد که میتوان با سرمایهگذاری مناسب، «اشتغال»، این داروی حیاتبخش کنونی را رونق بخشید و به کمک معادن، طراوت و پویایی را در منطقه شاهد باشیم. از جمله معدن فسفات چرام که مردم چشم انتظار آغاز عملیات اجرایی آن هستند بوکسیت سرفاریاب، گچ و فسفات قیام، سلستین بهمئی، نیترات دیشموک نیازمند توجه جدی میباشند. ضمن تشکر از مجموعه صمت و ایمیدرو اما تلاشهای صورت گرفته این عزیزان ناکافی است. ضرورت تسریع در تکمیل و افتتاح پروژه پتروشیمی دهدشت که علیرغم همکاری وزارت نفت اما سرعت ناکافی آن باعث سرخوردگی مردم و جوانان شده است. شایسته است دستگاههای نظارتی نحوه فعالیت و عرضه سهام آن را در بورس بررسی و با مقصرین برخورد لازم بهعمل آید.
سیمان سپو گرفتار مشکلاتی است که بارها قصهپرغصه آن قرائت شد. صندوق توسعه ملی و بانک ملت، شتاب لازم را به نیروگاه سیکل ترکیبی پادوک بدهند که انشاءالله عملیات اجرایی آن آغاز شود.
آب و کشاورزی؛ توجه خاص به پروژه آب شرب (4) شهر دهدشت، چرام، سوق و لنده، برداشت آب از رودخانه مارون برای مشروبسازی اراضی زراعی سوق، چنگلوا و حومه غربی دهدشت. عملیاتیشدن سد حیاتی آبریز به منظور تدارک آبیاری دشتهای حاصلخیز کهگیلویه، چرام و لنده. تزریق اعتبار به پروژههای سد سرپری کوهبرد، ایلیآباد، سیاهشیر و ممبی. آبرسانی از رودخانه گندمکار به شهرهای دیشموک و قلعه رئیسی، تعجیل در تکمیل پروژه آب شرب شهرستان بهمئی و ممبی.
آموزش و پرورش؛ ضرورت دارد کمیسیون آموزش هر چه سریعتر نسبت به تصویب طرح طبقهبندی معلمان (این خادمان بیمنت) اقدام عاجل به عمل آورد. اقدام فوری در دائمینمودن طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان و توجه ویژه به مقوله مسکن و رفاه فرهنگیان و بازنشستگان.
مخابرات؛ ضرورت تقویت زیرساختهای لازم برای بهبود آنتندهی تلفن همراه و افزایش ضریب نفوذ اینترنت با عنایت به اختلالات ناشی از شرایط کوهستانی و اقلیمی حوزه انتخابیه.
ورزش؛ تقویت زیرساختهای ورزش و تربیتبدنی و توجه به مقوله استعدادیابی برای شناسایی و پرورش استعدادها در رشتههای مختلف ورزشی و تجهیز اماکن ورزشی در حوزه انتخابیه.
جوانان و اشتغال؛ سروران عزیز علیرغم حضور دلاورانه و جانفشانیهای بینظیر مردم خطه کهگیلویه بزرگ در عرصه دفاع مقدس و نقشآفرینی مستمر آنان در عرصههای مورد نیاز نظام اسلامی، متأسفانه و متأسفانه به دلیل فقدان سرمایهگذاری و عدم کفایت توجهات لازم، وضعیت بیکاری در این حوزه از سطح چالش و بحران عبور کرده و در مرز فاجعه است. من به عنوان نماینده این حوزه انتخابیه به صورت شبانهروز شرمنده جوانان و والدین آنها هستم که بیصبرانه پیگیر اشتغال میباشند. مسئولین امر به هوش باشند، مسئله اشتغال در کشور در حال تبدیل به بحران است.
میراث فرهنگی و گردشگری؛ امروز گردشگری به عنوان یک صنعت مولد و اشتغالزا نقش خطیری در صنعت، در توسعه و مبادلات فرهنگ جهانی ایفا مینماید. در شهرستانهای کهگیلویه، بهمئی، لنده و چرام فضا و بسترهای متعددی همچون شهر باستانی بلادشاپور، تنگ سولک، سواحل و حاشیههای زیبای مارون و موگرمون، آبشارهای طوفخیمه و کمردوغ و چشمه بلقیس چرام میتوان با اندک توجهی و مختصر سرمایهگذاری سطح قابل قبولی از اشتغال ایجاد کرد و گردشگران داخلی و خارجی را... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
تشکر میکنیم از حاجآقا موحد. حاجآقای موحد سید جلیلالقدر. آقا! از ارائه نطقتان خیلی متشکریم. (نایبرئیس ـ خیلی متشکر). دعوت میکنیم از اولین ناطق اضطراری جلسه امروز برادر خوبمان آقای حسین گودرزی نماینده محترم دورود و اِزنا که به جایگاه تشریف بیاورند. آقای گودرزی! شما (5) دقیقه وقت دارید.

علي نيک زادثمرين
اِزنا نه، اَزنا است. آقای گودرزی قبول است بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
جنابعالی (5) دقیقه زمان دارید آقای گودرزی.

حسين گودرزي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
در طلیعه نصرتی بزرگ که خداوند بر ملت رشید و انقلابی ایران نثار کرد او را میستاییم. به خاطر همه نعمتهایش و از آن جمله نعمت بردباری، دشمنشناسی و رشدیافتگی ملت بزرگ ایران و این پیروزی بزرگ را به ملت عزیز، رهبر فرزانه انقلاب و همه دوستداران انقلاب اسلامی، مردم با فضلیت استان لرستان به ویژه شهروندان دورود، ازنا، سیلاخور و مؤمنآباد و در نهایت به منتخب محبوب و نجیب ملت ایران، آیتالله دکتر سیدابراهیم رئیسی تبریک عرض مینمایم. با عنایت الهی این پیروزی ملت ایران سرآغاز تغییر بلکه تحول در راهبردها و رویکردهای اداره جامعه، نگاه به ظرفیتها و فرصتهای عظیم درونزای کشور و تمرکز بر بنیانهای معرفت شناختی مکتب انقلاب اسلامیخواهد بود.
همچنین با تبریک به منتخبان ملت در پارلمانهای محلی و مدیریت شهری، ضرورت اصلاح قانون شوراهای اسلامی شهر و روستا به ویژه نظارت بر این انتخابات و تشکیل دبیرخانه فرابخشی و دائمی و محدودکردن شرایط کاندیداها را گوشزد نموده. مراتب ناخرسندی خود و همکاران شورای عالی نظارت استان لرستان از عملکرد ضعیف و سلیقهای شورای مرکزی نظارت را اعلام مینمایم و از کمیسیون اصل (90) خواهان رسیدگی عاجل به این عملکرد ضعیف و سلیقهای هستم.
فرصت را مغتنم شمرده، توجه توأمان به نگاه کارشناسی و مدیریت خلاق جوان و جهادی، وامدار نبودن به جریانها و خاصهخواران را به رئیسجمهور منتخب گوشزد مینمایم. همچنین از ایشان خواهانم که تمرکز بر اولویتهای کشور به ویژه معیشت چهار دهک کمبرخوردار جامعه، نگاه محوری به علل توسعه نامتوازن در کشور، تقویت وفاق اجتماعی با نظر به موقعیت و ظرفیت ویژهای که جنابعالی از آن برخوردار هستید، توجه به نهادهای اجتماعی به خصوص نهاد خانواده و نهاد آموزش که ضربههای سهمگین و بعضاً غیرقابل جبرانی متحمل شدهاند. توجه خاص به اصلاح زندگی و نیازهای محرومین که امام راحل آنان را ولینعمت انقلاب و مسئولان برشمردهاند. توجه ویژه به حوزه فرهنگ در کنار اقتصاد، آنچنان که در رهنمودهای مقام معظم رهبری به مجلس انقلابی، فرهنگ و اقتصاد دو اولویت اساسی جامعه قلمداد شدند را خواستارم.
همچنین از رئیسجمهور منتخب تقاضامندم در آستانه ورود به ساختمان پاستور کارگروهی را مأمور بررسی رسیدگی و تصمیمگیری نسبت به علل عقبافتادگی استان لرستان، دژ مستحکم انقلاب و مکتب اهل بیت و ظرفیتهای بینظیر اما بر زمین مانده آن بنمایند.
از وزیر محترم نیرو میخواهم برای آبگیری سد کمندان شهرستان ازنا و نسبت به تعیین محلی برای اسکان مردم کمندان و خرید مناسب زمین و مسکن آنان اقدام نماید تا تداوم زندگی آنها را در همان محل فراهم آورند. همچنین آب شرب سد مروک و همچنین آب کشاورزی روستاهای منطقه سیلاخور نیازمند رهاسازی بیشتر آب سد مروک و آب شرب منطقه است که نیازمند تصمیم عاجل شرکت آب منطقهای لرستان است.
ضمن تشکر از اقدامات اخیر آقای دکتر خادمی، معاون وزیر راه و رئیس شرکت توسعه راههای کشور در اعزام هیأتی برای بررسی علل کندی و تسریع در ساخت کنارگذر دورود و جاده ازنا به اراک درخواست اکید دارم در برخورد با اهمالهای صورت گرفته و جبران عقبافتادگی از این دو پروژه اقدام عاجل بنمایند. آقای وزیر صنعت! برای راهاندازی فولاد و ذوبآهن شهرستان ازنا علیرغم همراهی قوه قضائیه هنوز در انتظار برگزاری جلسهای در حضور جنابعالی هستیم، آیا سزاوار است پروژهای که تقریباً آماده شروع افتتاح است با حضور سرمایهگذاران مجرب، صرفاً برای یک تصمیم ستادی آن وزارتخانه ماهها منتظر بمانیم؟
از وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی میخواهم برای واگذاری شرکت عظیم صنایع غذایی گهر دورود و غلبه بر مافیا و بوروکراسی دست و پاگیر بانک ملی، به کمک مردم و جوانان بیکار و آواره این شهرستان بیایند و برای خدا هم که شده در این روزهای آخر دولت خود تصمیمی راهگشا بگیرند.
از وزیر محترم کار نسبت به مصوبه واگذاری شرکت بهراد دورود به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام خواهانم که دستور به اقدام عاجل بفرمایند. در پایان از مدیرعامل محترم بانک سپه و مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری امید، آقای مدرس خیابانی برای راهاندازی شرکت خمیرمایه دورود تشکر میکنم. والسلام علیکم ورحمه الله و برکاته

علي کريمي فيروزجائي
از جناب آقای گودرزی تشکر میکنیم و دعوت میکنیم از برادر گرامی آقای سیدمسعود خاتمی نماینده محترم گلپایگان و خوانسار که برای ارائه نطق پنج دقیقهایشان به جایگاه تشریف بیاورند. آقای دکتر! بفرمایید.

سيدمسعود خاتمي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«اللهم صل علی علیبن موسیالرضا بعدد ما احاط به علمک»
خداوند بزرگ را سپاسگزارم که در آستانه قرن جدید و در ایام میلاد امام رئوف برگ زرین دیگری از افتخارات انقلاب اسلامی رقم خورد. علیرغم مشکلات کمرشکن و نفسگیر معیشتی ناشی از تحریم ظالمانه دشمن و بیتدبیری و سوء تدبیر مجریان و تبلیغات فراوان رسانههای معاند و خوف واگیری بیماری کرونا، باز هم این ملت بزرگوار با عزمی راسخ و با حضوری پرشور، بیداری و امیدواری خود را در طلیعه گام دوم انقلاب اسلامی نشان داد. از مردم شریف و بابصیرت ایران به ویژه از مردم فرهیخته و دینمدار گلپایگان و خوانسار و همه آنهایی که در خلق این حماسه عظیم شرکت داشتند تشکر میکنم. از حضور دغدغهمند همه نامزدهای انتخابات به ویژه از برادران بصیر و انقلابیام جناب آقای دکتر زاکانی و دکتر سعید دراوی تشکر دارم. شما نشان دادید که دغدغه انقلاب دارید و برای حفظ آن از خود میگذرید.
یکی از نقاط قوت این انتخابات این بود که بعضی از منتقدین و گرایشهای سیاسی علیرغم اعتراض خود به روند انتخابات به دهان مخالفین و معاندین کوبیدند و بر خلاف هجمه دشمنان خارجی، مردم را به حضور فعال در انتخابات دعوت کردند که باید از آنان نیز تشکر شود. کسب رأی اعتماد مردم را به برادر دانشمند و فرهیخته حضرت آیتالله رئیسی تبریک میگویم. ذکر این نکته ضرورت دارد که مردم به شخصیت حقیقی و توانمندی شخصی آقای رئیسی و عملکرد مثبت ایشان و به اخلاقمداری ایشان در مناظرههای دوره قبل و بعد و به عزم قاطع ایشان در مبارزه با فساد بدون هر گونه ملاحظهای رأی مثبت دادند. این دولت، دولت همه مردم است چه آنهایی که به ایشان رأی دادند و چه آنهایی که رأی ندادند و حتی کسانی اصلاً که رأی ندادند.
جناب آقای رئیسی! در انتخاب مدیران و همکاران آینده خود تخصص و روحیه جهادی را شرط اصلی قرار دهید. کسانی را انتخاب کنید که خود را بدهکار مردم بدانند نه طلبکار، افرادی را انتخاب کنید که عاشق خدمت باشند نه شیفته قدرت، افرادی را انتخاب کنید که در عمل فسادستیز باشند جناب آقای رئیسی! خدمتگذاران صدیق و مؤمن هرگز خود را برای خدمت مطرح نمیکنند باید آنها را پیدا کنید.
جناب آقای رئیسی! اراده این ملت را بدانید، عزت این مردم را برگردانید. اقدام قاطع حضرتعالی در مصاحبه دیروز و در نه گفتن به دشمنان قلب مؤمنین و دلسوزان را جلا داد. شما از موضع این ملت بزرگ شهیدداده پاسخ دادهاید. شما نشان دادید که «اشداء علیالکفار و رحماء بینهم» هستید.
جناب آقای رئیسی! انتظار میرود که با منتقدان به شیوه اسلامی رفتار کنید نه با توهین و تحقیر. جناب آقای رئیسی! فساد و ناکارآمدی دو عامل اصلی مشکلات امروز است که از حضرتعالی انتظار میرود که هر دو را از سر راه بردارید. مجلس شورای اسلامی در این مسیر همگام و همدل شما خواهد بود امیدوارم که دولت سیزدهم با حرکت جهادی و تلاش بیوقفه، نهضت خدمت به مردم را سرعت بخشد و مجدداً امید و اعتماد از دست رفته را ترمیم نماید.
هاتف آن روز به من مژده این دولت داد
که بدان جور و جفا صبر و ثباتم دادند
والسلام علیکم و رحمهالله

علي نيک زادثمرين

علي کريمي فيروزجائي
خیلی متشکریم. آقای رئیس! نطقها تمام شد.
15
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علي نيک زادثمرين
انشاءالله جلسه بعدی ما ساعت (7:45) دقیقه صبح روز چهارشنبه دوم تیر ماه 1400 خواهد بود. دستور جلسه ادامه رسیدگی به دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنیم.