1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر ملت شریف ایران و همچنین همکاران گرامی خودم، نمایندگان محترم مجلس، برادران و خواهران خوبم عرض سلام و صبحبخیر دارم. جلسه با حضور 213 نفر رسمی است، دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه یکصد و پنجم روز چهارشنبه دوم تیر ماه 1400 هجریشمسی مطابق با دوازدهم ذیالقعده 1442 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد طرح تقویت امنیت غذایی کشور و رفع موانع تولیدات کشاورزی.
2 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول (اعادهشده از شورای محترم نگهبان).
3 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی.
4 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درخصوص طرح الحاق یک تبصره به قانون بیمه محصولات کشاورزی.
5 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد لایحه پروتکل حفاظت از تنوع زیستی الحاقی به کنوانسیون چارچوب حفاظت از محیطزیست دریایی دریای خزر.
6 ـ گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد طرح تشکیل سازمان پدافند غیرعامل.
7 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان ملی استاندارد ایران.
8 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه احداث پتروشیمی الوند.
9 ـ گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از پرداخت حقوقهای نامتعارف در دستگاههای اجرایی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آیاتی چند از کلامالله مجید.
(آیات 30 ـ 27 از سوره مبارکه «جاثیه» توسط قاری محترم آقای علی عبدالهی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ لِلَّهِ مُلْک السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ یوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ یوْمَئِذٍ یخْسَرُ الْمُبْطِلُونَ * وَ تَرى کلَّ أُمَّةٍ جاثِیةً کلُّ أُمَّةٍ تُدْعى إِلى کتابِهَا الْیوْمَ تُجْزَوْنَ ما کنْتُمْ تَعْمَلُونَ * هذا کتابُنا ینْطِقُ عَلَیکمْ بِالْحَقِّ إِنَّا کنَّا نَسْتَنْسِخُ ما کنْتُمْ تَعْمَلُونَ * فَأَمَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ فَیدْخِلُهُمْ رَبُّهُمْ فِی رَحْمَتِهِ ذلِک هُوَ الْفَوْزُ الْمُبِینُ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از قاری محترم برادر عزیز و گرانقدرمان جناب آقای علی عبدالهی تقدیر و تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«فرمانروایی آسمانها و زمین فقط در اختیار خداست. روزی که قیامت برپا شود اهل باطل سرمایه عمرشان را بربادرفته میبینند. در آن روز همه گروهها را زانوزده میبینی. بله، همه گروهها را برای گرفتن کارنامه صدا میزنند و به آنها میگویند امروز فقط با همان کارهایی مجازات میشوید که دائم مشغولش بودید. این نامه اعمال ازآنِ ماست و به درستی و راستی به زیان شما سخن میگوید، آری ما آنچه را میکردید بازمینوشتیم. اما آنان که ایمان آورده و کار شایسته کرده باشند پروردگارشان آنها را به رحمت خویش در خواهد آورد، این همان کامیابی آشکار است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! با اجازه اسامی غایبین و متأخرین را قرائت میکنم، (رئیس ـ بفرمایید) آقایان: سیدلفته احمدنژاد، احسان ارکانی، سلمان اسحاقی، بهزاد علیزاده، حسین گودرزی، محمدرضا مبلغی و جواد نیکبین و خانم هاجر چنارانی. آقای رئیس! خیلی ممنون.

محمدباقر قاليباف
3
ادامه رسیدگی به طرح پشتیبانی و رفع موانع تولید کشاورزی (ثبت 425)

محمدباقر قاليباف
جناب آقای دلیگانی بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
ـ بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! همانطور که مستحضر هستید گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درخصوص طرح تقویت امنیت غذایی کشور و رفع موانع تولیدات کشاورزی را در دستور داریم که البته جهت استحضار شما عزیزان این جلسه پنجم است که ادامه دارد و طبیعتاً ما یک جلسه دیگر که جلسه ششم باشد داشته باشیم، بعد از آن بایستی براساس آییننامه مستمراً جلسات را در روزهای غیر از تعطیل استمرار ببخشیم تا گزارش به پایان برسد. همینطور مستحضر هستید که حدود (200) پیشنهاد آمده و ما هم بنا داریم که براساس حق و حقوق همه نمایندگان یکییکی مورد بررسی قرار بدهیم. لذا چنانچه خود عزیزان از پیشنهادی منصرف هستند، موقعی که اعلام میشود خودشان اطلاعرسانی داشته باشند.
آقای رئیس! اولین پیشنهاد در تبصره (1) ماده (1) است. پیشنهاد آقای ایزدخواه است. مطرح میفرمایید؟ (یکی از نمایندگان ـ نیستند) پیشنهاد بعدی مربوط به برادر عزیزمان آقای طغیانی است. مطرح میفرمایید؟ بفرمایید.

مهدي طغياني
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
یک اصلاح جزئی است، به نظر من لازم است که از جهت موضوعی که دوستان میخواهند به آن اشاره کنند این اصلاح باید انجام شود تا این عبارت درست در بیاید. اینجا گفتهاند که در این قانون مقصود از «کالای کشاورزی» کلیه نهادهها به استثنای آب و محصولات کشاورزی و منابع طبیعی و همچنین فرآوردهها است. چون خود آب جزء منابع طبیعی است و جزء نهادههای کشاورزی هم هست، «کلیه نهادهها و محصولات کشاورزی و منابع طبیعی به استثنای آب» را باید آنجا درج کنند تا اینکه آن چیزی که مد نظرشان است از جهت اینکه این قانون ورود به مسأله آب نکند، محقق شود. پس پیشنهاد در حقیقت جابهجا کردن آن پرانتزی است که «به استثنای آب» که بعد از «نهادهها» آمده، به بعد از «منابع طبیعی» برود، خیلی ممنون.

محمدباقر قاليباف
اجازه بدهید من یک نکته بگویم، شاید آقای طغیانی قانع شوند که با اصلاح عبارتی حلش کنیم که وقت گرفته نشود. دوستان! اولاً من این نکته را اصلاح کنم، جناب آقای دلیگانی! چون ما دیروز وارد این بحث نشدیم، چهار جلسه در رابطه با این موضوع بوده، دیروز وارد بحث جلسه نشدیم، اصلاح شود.
نکته دوم اینکه این بحث نهادهها و بحث آب پریروز هم که در جلسه روز دوشنبه بحث شد، من اینجا اشاره کردم، موضوع آب موضوع بسیار مهمی است، از مهمترین نهادههای مربوط به کشاورزی است. ولی چون دولت یک لایحه جامع آب دارد و آنجا بحث میشود، در این بخش این قانون بیشتر متمرکز به کارهای درون خود وزارتخانه کشاورزی و آن مشکلاتی است که بین کشاورزی و صمت پیش آمده بود، اینها را دارد در حوزه بازار و تولید سامان میدهد. وگرنه موضوع آب مهمترین بحث ما است و شاید از همه نهادهها مهمتر بحث آب است. اگر اجازه بدهید ما این اصلاح آنجا را با همان اصلاح عبارتی تصحیح میکنیم، جنابعالی هم دیگر پیشنهادتان را پس بگیرید که کار انجام شود. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی برای برادر عزیزمان جناب آقای نوری است، البته پیشنهاد ایشان هم همین است.

محمدباقر قاليباف
آقای نوری! من فکر میکنم با این پیشنهادی که من دادم شاید جنابعالی هم قانع شوید. ظاهراً جناب آقای نوری تشریف ندارند. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی در تبصره (2) است که آقای علیزاده مطرح کردند.

محمدباقر قاليباف
آقای دلیگانی هم خودشان پیشنهاد دارند.

حسينعلي حاجي دليگاني
نه، خودم مطرح نمیکنم. آقای علیزاده مطرح میفرمایید؟ مطرح نمیکند. آقای ویسکرمی بفرمایید.

مهرداد ويس کرمي
پیشنهاد دهنده
سلام علیکم و رحمهالله
بسم الله الرحمن الرحیم
در اینجا اگر دوستان دقت بفرمایند گفتهاند: «معاون ذیربط و تامالاختیار وزرا میتوانند در جلسات شرکت کنند»، به خاطر اینکه شک و شبههای باقی نماند، حالا یا این را عبارتی حساب کنید یا به رأی گذاشته شود، «با دارا بودن حق رأی» قید شود. چون ما در آنجا آمدیم در تعریف «کمیته» گفتیم وزیر فلان و فلان و فلان. حالا معاون او به جای او بیاید از نظر حقوقی آیا حق رأی دارد یا نه؟ اگر روشن است یا جای تفسیر دارد، به هر حال دوستان دقت کنند، به نظر من اصلاح عبارتی اگر «با دارا بودن حق رأی» اضافه شود، آن کسی که میرود حق رأی داشته باشد، این ابهام رفع میشود و الاّ ممکن است بعدها هم...

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای ویسکرمی! به نظر میرسد که این روشن است و الان هم در مذاکرات ثبت شد، تشکر میکنیم. اگر اجازه بدهید عبور کنیم. پیشنهاد بعدی را آقای سلیمی دارند.

محمدباقر قاليباف
منظور این است که چون بحث تامالاختیار است، یعنی معاونین وزرا در جلسه حق رأی دارند، منظور این است، من این را تأکید کردم که ثبت در مذاکرات شود. اگر اصلاح عبارتی هم هست این کار انجام شود.

کمال علي پورخنکداري
آقای رئیس! نباید حق رأی داشته باشد، وگرنه وزیر اصلاً به جلسه نمیآید.

محمدباقر قاليباف
نه، نگاه کنید! این یک بحث دیگر است، به هر حال ما دیروز این بحث را داشتیم، تصویب کردیم، اگر بنا باشد معاون وزیری در جلسه شرکت و بعد حق رأی نداشته باشد، یک هیأت (18) نفره و بعد همیشه خود وزیر بیاید آنجا بنشیند، عملاً جلسات شکل نخواهد گرفت. چون اکثراً وزرا در قانون آمده، عملاً شکل نمیگیرد. شکل نگرفتن همه کارها آنجا میماند، بعد نتیجهاش این میشود که با دورگردان نامه را تنظیم میکنند، میدهند افراد امضا میکنند و هیچ کار کارشناسی هم انجام نمیشود. این تجربه ما است، اجازه بدهید با معاون وزیر باشند، چون اختیار تام در اینجا آمده ابهام ندارد، ما در صحن هم گفتیم این را تأکید کنیم. پیشنهاد بعدی را لطف کنید.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی برای برادر عزیزمان آقای سلیمی است. آقای سلیمی مطرح میفرمایید؟

علي بابائي کارنامي
آقای دلیگانی! پیشنهاد قبل باید رأیگیری شود.

حسينعلي حاجي دليگاني
خودشان گذشتند، خود پیشنهاددهنده قانع شدند و گذشتند. حاجآقای سلیمی بفرمایید.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! توضیحی که میدهم را اگر حضرتعالی و دوستان کافی میدانید، ببینید! وقتی که وزیر امکان حضور نداشته باشد، در اینجا گفته که معاون ذیربط باید حضور پیدا کند. الان فرمودند که حق رأی هم دارد، تا اینجا درست. بعد اینجا عبارت در ذیل دارد «حضور معاون ذیربط موجب سلب مسئولیت عضو اصلی نمیشود». اینجا سؤال این است، این معاون که اینجا آمد، آیا فقط کل مسئولیت متوجه شخص آقای وزیر است، یا نه این معاونی که اینجا آمده و حق رأی هم دارد، این هم مسئولیت دارد؟ عبارتی که ما اینجا اضافه کردیم این است که مسئولیتشان تضامنی است. یعنی همین آقا هم، یعنی معاون عزیزی که آمده هم مسئولیت دارد، نه اینکه رأی بدهد و مسئولیتش به عهده دیگری باشد. یعنی اگر این اضافه نشود حتماً با مشکل مواجه میشویم.
ببینید! اینجا اینطور دارد معاون حضور پیدا کند، رأی هم بدهد، ولی در ذیل این عبارت را میگوید که مسئولیت متوجه فرد اصلی است. یعنی حضور ایشان سالب مسئولیت وزیر نیست. من خواهش میکنم اگر ایشان حق رأی دارد، اینجا هم مسئولیت متوجه همان فردی که حق رأی دارد بشود. یعنی مسئولیتشان تضامنی شود، هر دو با هم مسئولیت داشته باشند، متشکرم.

محمدباقر قاليباف
جناب آقای سلیمی نگاه کنید! حالا به نظر من ضرورت ندارد این را بنویسیم، این نقض غرض میشود. اگر این تضامنی باشد و مسئولیت خودش باشد، دیگر وزیر هیچ موقع شرکت نخواهد کرد، همیشه معاونش خواهد رفت، میگوید ما برویم قانونمان را آنجا اصلاح کنیم. من خواهش میکنم پیشنهادتان را پس بگیرید و اجازه بدهید عبور کنیم. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر. پیشنهاد بعدی در تبصره (3) است. جناب آقای پژمانفر پیشنهاد دارند.

محمدباقر قاليباف
منظورم این است که مسئولیت همیشه با وزیر است و باید پاسخگو باشد.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای پژمانفر پیشنهادشان را مطرح میکنند؟ بفرمایید.

نصراله پژمان فر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت یکایک سروران گرامی و اعزه بزرگوار عرض ارادت دارم. ولادت ولینعمتمان علی بن موسیالرضا را هم خدمت همه ملت شریف ایران تبریک و تهنیت دارم.
جناب آقای رئیس! با توجه به اینکه میخواهم خیلی اطاله کلام نشود، در ارتباط با این تبصره (3) همانطور که روشن است گفته «مسئولیت اجرایی بند «الف» این ماده بر عهده سازمان توسعه تجارت کشاورزی موضوع ماده (2) این قانون است». یعنی آمدهاند سازمانی را به عنوان سازمان توسعه کشاورزی ایران ایجاد کردهاند. ما الان آن چیزی را که در ابتدای این مسأله پیشبینی کردیم این است که یک سازمانی به عنوان «ستاد تنظیم بازار کشاورزی» درست کنیم. نظر من این است که اینقدر سازمان در سازمان ایجاد نکنیم، اینها همه تداخل درست میکند و مشکلاتی بر کشور تحمیل میکند. به جای اینکه بیاییم به عنوان ماده (2) که انشاءالله آنجا مخالفت خودم را اعلام خواهم کرد، یک سازمان توسعه تجارت کشاورزی ایجاد کنیم، ستاد تنظیم بازار کشاورزی که امروز براساس تجربیاتی در کشور میتوانند فعالیتهایی را در کشور انجام بدهند و فعالیتهای مؤثری هم دارند، بدون اینکه ما اینقدر ساز و برگ در کارهای اجرایی کشور ایجاد کنیم، این کار را دارند انجام میدهند.
سروران گرامی! لذا پیشنهاد صریح من این است که ما به جای «سازمان توسعه تجارت کشاورزی» که در ماده (2) مطرح کرده که اینها باید بروند ایجاد کنند، ما تعلیق به یک امری کردیم که ممکن است محقق شود یا نشود و یا اگر این کار میخواهد بشود چه زمانی است، بیاییم از همین ظرفیت ستاد تنظیم بازار کشاورزی استفاده کنیم، بگوییم مسئولیت اجرایی بند «الف» این ماده بر عهده ستاد تنظیم بازار کشاورزی ایران است. این پیشنهاد بنده است، خیلی متشکر.

محمد رشيدي
جناب آقای محمدرضا پورابراهیمی مخالف هستند، بفرمایید.

محمدرضا پورابراهيمي داوراني

محمد رشيدي
جناب آقای احد آزادیخواه بفرمایید.

احد آزادي خواه
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و وقتبخیر خدمت ملت شریف ایران اسلامی. خداقوت خدمت همکاران گرامی. ضمن تشکر از همکار عزیزم جناب حاجآقای پژمانفر که پیشنهاد دادند. آقای رئیس، همکاران محترم! در این طرح ما دو تا قله داریم، یکی تشکیل سازمان توسعه تجارت کشاورزی و یکی هم ستاد تنظیم بازار کشاورزی. این دو هم وظایفشان کاملاً مستقل از یکدیگر است. بالاخره ستاد تنظیم بازار کشاورزی یک وظایفی دارد که در حوزه سازمان توسعه تجارت کشاورزی نمیگنجد و بالعکس. کار ستاد هم کاملاً مشخص است، ما تجربه این را داریم.
اگر مراد و منظور پیشنهاددهنده عزیز و بزرگوار این باشد که در این قانون عملاً ما سازمان توسعه تجارت را حذف کنیم که اصلاً این نقض غرض است و نمیشود. حالا اینجا حذف کنیم، در جاهای مختلفی که ما وظایف، احکام، تکلیفها را به سازمان توسعه تجارتی ارجاع دادیم، آن را چکار کنیم؟ اگر غیر از این هم مراد است که از متن این متوجه و فهم نمیشود.
اساساً ستاد نمیتواند کار اجرایی اینطوری را انجام بدهد، کار ستاد کار دبیرخانهای است، یعنی باید جمعبندی کند، جرح و تعدیل کند، نظرات را بگیرد و بیشتر از این نمیتواند کار انجام بدهد. این وظیفه و این تکالیف و این مسئولیت به عهده سازمانی است که عنوان آن توسعه تجارت کشاورزی است. بالاخره این کار، کار سبکی نیست، کار پرحجم و وسیعی است. عملاً سازمان توسعه تجارت کشاورزی که طراحان در این طرح و همکاران عزیز من در کمیسیون کشاورزی پیشنهاد دادند، مراد این است که ما خلأها را پر کنیم. اگر قرار است آن خلأها پر شود، کارهای نکرده انجام شود، نقش سازمان توسعه تجارت کشاورزی باید دیده شود. اگر غیر از این باشد که هدف ما واقعاً غیر از این نیست. لذا عرض من بر این است که ما بین این دو مقوله تفکیک قائل شویم، تکالیف سازمان توسعه تجارت کاملاً مشخص است، تکالیف ستاد تنظیم بازار هم کاملاً مشخص است. همین الان ستاد تنظیم بازاری که زیر نظر وزارت صمت است و تا حالا در حوزه بازرگانی داخلی یکسری کارها انجام میداد که البته این خبر را هم من با اجازه رئیس محترم کمیسیون عرض کنم که دیروز آقای وزیر محترم صنعت فرمودند که اگر وزیر محترم جهاد نامه را بنویسد ما GTC را با همه ساختمان و نیرو و عده، به وزارت جهادکشاورزی واگذار میکنیم و یک کار بسیار بزرگی هم هست. آن ستاد تنظیم بازار الان دارد کار دبیرخانهای انجام میدهد، یعنی دستگاههای مختلف میآیند، موضوع مشخص میشود، تنقیح مناط انجام میشود و اتخاذ تدبیر انجام میشود. اما کار سازمان توسعه تجارت چیز دیگری است، اصلاً جنس کار متفاوت است.
بنابراین نظر من بر این است که همکاران گرامی ضمن احترام به شخصیت بینظیر و بیبدیل حضرت حجتالاسلام والمسلمین جناب حاجآقای پژمانفر عزیز ما که برای ایشان حرمت قائل هستیم، این پیشنهاد را رأی ندهند و اجازه بدهند که این مسئولیت کماکان بر عهده سازمان توسعه تجارت کشاورزی باقی بماند.

محمد رشيدي
متشکر، مخالف محترم جناب آقای محسن زنگنه هستند، بفرمایید.

محسن زنگنه
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض ادب و احترام محضر نمایندگان محترم و مردم عزیز. دوستان دقت کنید! من یک شمای کلی از طرحی که الان دارد عنوان میشود را خدمت عزیزان عرض کنم و بعد شما ببینید آیا این پیشنهاد جناب آقای پژمانفر پیشنهاد درستی است یا خیر.
ببینید دوستان! ما در این طرح جهت اطلاع شما داریم چند تا کار انجام میدهیم. خواهش میکنم دوستان دقت کنند! ما در این طرح داریم چند تا نهاد و سازمان و حدود چهار، پنج تا صندوق ایجاد میکنیم که من فقط اسمهایشان را میخوانم:
1 ـ ستاد تنظیم بازار کشاورزی در ماده (1).
2 ـ سازمان توسعه تجارت در ماده (2).
3 ـ سازمان توسعه سرمایهگذاری در ماده (3).
4 ـ شورای پشتیبانی و رفع موانع تولید کشاورزی در ماده (4).
5 ـ کمیته ملی نهادههای فناورانه کشاورزی در بند «ب» ماده (5).
6 ـ صندوق حمایت از سرمایهگذاری از صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان در تبصره ماده (6).
7 ـ صندوق حمایت از سرمایهگذاری در نهادههای فناورانه در ماده (6).
8 ـ صندوق حمایت از سرمایهگذاری در زنجیره ارزش گیاهان دارویی در ماده (6).
ببینید دوستان! ما داریم یک وزارت کشاورزی جدید تأسیس میکنیم. یعنی اگر ما به همین ترتیب پیش برویم، آقای دکتر! ما حقیقتاً داریم یک وزارت کشاورزی جدید در قالب یک طرح حمایت از کالاهای کشاورزی و رفع موانع تولید ایجاد میکنیم. اولاً که این خلاف همه اسناد بالادستی است. ببینید دوستان! الان بعد از (42) سال چرا کشاورزی ما اینجا است؟ هم خلاف برنامه است، هم خلاف اسناد بالادستی است، هم خلاف توصیههای رهبری است و قطعاً هم دوسوم رأی میخواهد.
ببینید دوستان! چرا کشاورزی ما امروز اینجا است؟ به این جهت کشاورزی ما امروز اینجا است که مثلاً ما یک سازمان تعاونی روستایی راه انداختیم، شما ببینید ما الان کجاییم. یک سازمان حمایت از تولید راه انداختیم، ببینید ما کجاییم؟
ببینید دوستان! واقعاً اینطوری درست نیست که ما برای رفع مسائل و مشکلات همان مسیر بعضاً اشتباه (40) سال گذشته را داریم پیگیری میکنیم. یعنی مجدد مدام داریم ستاد اضافه میکنیم، مدام آدم میگذاریم. (رئیس ـ آقای زنگنه اجازه بدهید) آقای دکتر! بنده میخواهم به جمله آقای پژمانفر برسم.

محمدباقر قاليباف
اجازه بدهید! وقت شما بجا، ما در خدمت شما هستیم. خواهش من این است که آییننامه را رعایت کنید، شما دارید موافق صحبت میکنید، دقیقاً در بحث مربوط به این تبصره دارید صحبت میکنید و این پیشنهادی که آقای پژمانفر دادند. شما دارید روی کلیات صحبت میکنید، در رابطه با اصل این موضوع، تا من تذکر میدهم جنابعالی میگویید حالا سر این موضوع بیاییم. خواهش میکنم، در کلیات قبلاً بحث شد، دوشوری شده و رفته، سر موضوع صحبت کنید. بفرمایید.

محسن زنگنه
موافق
آقای دکتر! پیشنهاد آقای پژمانفر چیست؟ ایشان میفرمایند به جای «سازمان توسعه تجارت کشاورزی» که در ماده بعد قرار است تصویب شود، ما بگذاریم «دبیر ستاد تنظیم بازار کشاورزی». آقای دکتر! اگر من به نمایندگان توضیح ندهم که سازمان توسعه تجارتی که قرار است در ماده (2) و بعد سازمان دیگر در ماده (3) بیاید، من نمیتوانم برای موافقت صحبت کنم. علت اینکه آقای پژمانفر این پیشنهاد را دادند الفاظ نیست، علت پیشنهاد ایشان افزایش سازمانهای تودرتو است. اگر پیشنهاد آقای پژمانفر اینجا رأی بیاورد یعنی عملاً ما سازمان توسعه تجارت که یک سازمان جدید در ماده (2) است را داریم نفی میکنیم. اگر پیشنهاد ایشان رأی نیاورد، باید به ماده (2) برویم و مجدد در مخالفت سازمان توسعه صحبت کنیم. من عذرخواهی میکنم، چون لازم بود آن مقدمه را بگویم، از حضرتعالی عذرخواهی میکنم.

محمدباقر قاليباف
خواهش میکنم، خیلی ممنون. دولت مخالف است. کمیسیون بفرمایید.

سيدجواد ساداتي نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
خداقوت خدمت همه همکاران عزیز. عزیزان! به این عنایت بفرمایید در بند «الف» که اینجا صحبت آن است، اصلاً این بند «الف» چیست که قرار است وظایف آن را به سازمان توسعه تجارت بدهیم؟ وظایف این ستاد تنظیم بازار این است؛ تنظیم بازار داخلی کالاهای کشاورزی شامل بازرسی و نظارت بر قیمت، تأمین و توزیع. ببینید! یک بخش تصمیمگیری است، ستاد تنظیم بازار با یک تعداد اعضا دور هم مینشینند و با اعضایی که دارند در این خصوص تصمیم میگیرند، در مورد مدیریت نظارت مطلوب بازار، در مورد ذخایر راهبردی کالاهای کشاورزی در کشور، نظارت بر تأمین امکانات و تسهیلات و اعتبارات و امور گمرکی، تعرفهای و مالیاتی. تصمیم گرفتند، این تصمیم را یکی باید اجرا کند. شما همه میدانید ستاد تنظیم بازار یک مجموعه تصمیمگیری است، هماهنگی است، آنها وقتی تصمیم میگیرند یک بخشی باید آن نظارت قیمت را انجام بدهد. چه کسی انجام میدهد؟ خودش که نمیتواند انجام بدهد، چون خدم و حشمی ندارد، اصلاً ستاد تنظیم بازار که مجموعه بازرسی ندارد که به بازار بفرستد یا نظارت کند. او تصمیم را گرفته، ابلاغ میکند، یک بخشی باید برود آن را در میدان اجرا کند، برود بر ذخایر راهبردی نظارت کند. لذا سازمان توسعه تجارت مسئولیت اجرایی این کار را دارد و دبیر این ستاد هم هست. بنابراین اصلاً اگر ما این را جایگزین کنیم که عملاً حوزه اجرا و عملیات صاحب ندارد.
لذا ما مخالف هستیم. عزیزان عنایت بفرمایند! این یک مجموعه (14) مادهای منسجم برای تحول کشاورزی است و این تعدادی هم که آقای زنگنه عزیز ذکر کردند که (10)، (15) تا صندوق را گفتند ایجاد میشود، اصلاً اینطور نیست. یک عنایتی بفرمایید و آنچه که در متن وجود دارد کاملاً یک مجموعه منسجم برای رفع بوروکراسی و برای حذف خلأها در حوزههای مختلف است. لذا عزیزان به این رأی ندهند، ممنونم.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، تذکر را بفرمایید.

محمد رشيدي
جناب آقای سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی تذکر آییننامهای دارند، بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! یک لحظه توجه بفرمایید. چون ابهام ایجاد میکند من هم تذکر آییننامهای دارم و هم اخطار اصل (75) دارم. به لحاظ سیاق قانوننویسی در ماده (1) آمده موضوعی را به ماده (2) که هنوز تصویب نشده ارجاع داده است. پیشنهادات حذف در ماده (2) هم وجود دارد. حالا سؤال این است، اگر از ماده (2) اصل این سازمان حذف شد، تکلیف این مادهای که الان دارد رأیگیری میشود چیست؟ یعنی تا وقتی اصل سازمان در مجلس تعیین تکلیف نشود، ما در رابطه با واگذاری اختیار نمیتوانیم اظهارنظر کنیم. دوستان در تنظیم ماده (1) این را دقت نکردهاند. اول باید اصل سازمان به تصویب مجلس برسد، بعد ما آن وقت در مواد بعد یا در ذیل تبصره آن به این توجه بدهیم. الان این اشکال به وجود میآید، ما فرض کنیم که این اختیار را تصویب کنیم، در ماده (2) پیشنهاد حذف رأی بیاورد، اشکال ایجاد میکند.
نکته دوم؛ چون عزیزان در قالب طرح دارند سازمان ایجاد میکنند، هم خلاف برنامه است، هم خلاف بند «الف» ماده (28) است، هم خلاف اصل (75) است. هم مستلزم بار مالی است، هم مستلزم توسعه تشکیلات دولت است. حتی اگر بار مالی آن را پیشبینی کرده باشند که من نگاه کردم پیشبینی نکردهاند، این حتماً دوسوم رأی میخواهد.

محمدباقر قاليباف
اجازه بدهید یک اخطار هم گوش کنیم.

محمد رشيدي
جناب آقای محمدرضا پورابراهیمی بفرمایید.

محمدرضا پورابراهيمي داوراني
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر قالیباف! یک لحظه عنایت بفرمایید، چون من اخطار دارم و شما باید اخطار را بررسی کنید، اجازه بفرمایید من اخطار را مطرح کنم. آقای دکتر قالیباف ببینید! ما برای فعالیتهای اقتصادی در ساختار اجرایی کشور یک ساختار تعریفشده داریم به نام «سازمان توسعه تجارت». سازمان توسعه تجارت مسئولیت کلیه فعالیتهای اقتصادی در کشور اعم از بخش کشاورزی، بخش صنعت و فعالیتهای دیگر را بر عهده دارد. در مراودات اقتصادی بین کشور ما و سایر کشورها یک متولی در اقتصاد است. بنابراین آن چیزی که در ارتباط با این موضوع بحث میشود فارغ از اشکال درستی است که برادرم آقای دکتر قاضیزادههاشمی مطرح کردند، اساساً ساختار جدید در مدیریت تجارت و اقتصاد کشور دوگانگی ایجاد میکند. یعنی این رویکرد باعث میشود اساساً تصمیمگیری در اقتصاد کشور دچار چالش شود. مجموعه فعالیتهای این سازمان باید در یک ساختار متمرکزی که امروز در قانون دیده شده و اگر سازمان جدید بیاید این سازمان جدید هم با سازمان توسعه تجارت فعلی مغایرت پیدا میکند، اصلاً مشخص نیست که نسبت آن با این سازمان چیست و دوم سازمان جدید به دلیل اینکه وظایف آن در ساختار جدید حتی در صورتی که تصویب شود بار مالی دارد و اساساً اخطار اصل (75) بر آن وارد میشود و ضمن اینکه مغایر برنامه ششم است.
من از آقای دکتر ساداتینژاد همکار عزیز و بزرگوارم که برای این موضوع زحمت کشیدهاند و این بحث را به صورت خاص جلو بردند خواهش میکنم اجازه بدهند این موضوع منتفی شود. چون اساساً در تصمیمگیری کشور دوگانگی جدی ایجاد میکند و ما نمیتوانیم در کشور بگوییم یک سازمان توسعه تجارت عام داریم، یک سازمان توسعه تجارت بخش کشاورزی داریم. بخش صنعت بگوید یک سازمان توسعه تجارت صنعت هم راه بیندازید، بخش خدمات و گردشگری هم بگوید سازمان تجارت گردشگری راه بیندازید. این چندگانگی ساختار متمرکز اقتصاد کشور را دچار چالش میکند.
من خواهش میکنم آقای دکتر ساداتینژاد اجازه بدهند این برود اصلاحاتش انجام شود، هم الان خلاف برنامه ششم است، هم مغایر اصل (75) است. اگر اخطار را وارد میدانید اخطار را به رأی بگذارید، اصلاحات انجام شود و ما بتوانیم این ساختار را اصلاحشده در خدمت کشور داشته باشیم.

محمدباقر قاليباف
دوستان اجازه بدهند، من اول این نکته را بگویم. اینکه مخالف بحث بار مالی و بحثهای تغییر در قوانین دیگر است، به هر حال این طرحی که آمده قصدش همین تحولات است که اتفاق بیفتد. یعنی بنا است بحث کشاورزی در حوزه تجارت، صادرات و بازار آن، چطور آن روزی که بحث میشود چندهزار تن پیاز در جیرفت اینطور شد، دوستانی که در گلستان گفتند چندده هزار تن سیبزمینی اینطور شد، یک سال این کم است و یک سال زیاد است، بنا است اینها حل و فصل شود، این یک.
دو؛ این موضوع بار مالی ندارد، اخطار را وارد نمیدانم. چون این از ادغام خود ظرفیتهای داخل آنجا دارد سازماندهی میشود.

نصراله پژمان فر
آقای رئیس! شما نباید موافق صحبت کنید. باید رأیگیری کنید.

محمدباقر قاليباف
شما صحبتتان را کردید، بفرمایید بنشینید.
من دارم به اخطار و تذکر پاسخ میدهم، اجازه بدهید. پس اخطار وارد نیست. ولی تذکر آقای قاضیزاده وارد است. ما چون ماده (2) را هنوز تصویب نکردیم، این را اینجا نمیتوانیم تصویب کنیم. اجازه بدهید این پیشنهاد مراعی باقی بماند، به ماده (2) برویم، آنجا که تصویب شد بعد پیشنهاد آقای پژمانفر را به رأی خواهیم گذاشت.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای پژمانفر! این با مذاکراتی که انجام شده مراعی میماند، یادتان باشد، یاد ما هم هست که انشاءالله در ماده (2) مطرح شود.

محمدباقر قاليباف
در ماده (2) این بحث را مطرح میکنیم.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی، آقای صباغیانبافقی! پیشنهادتان را مطرح میکنید؟ بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. آقای قالیباف! من تذکر مواد (20) و (21) را دارم. جناب آقای قالیباف! دوستان روی پیشنهاد آقای پژمانفر ثبتنام کرده بودند، نوبت رعایت نشد. آقای قالیباف! درست است که بعضی دوستان هیأترئیسه یا رئیس کمیسیون بودند، احترامشان هم به جای خود، ولی آییننامه را حضرتعالی و همکارانتان رعایت کنید.

محمدباقر قاليباف
آقای صباغیان! تذکر شما وارد است، من به جناب آقای رشیدی عزیزمان هم تذکر دادم که باید تذکرها و اخطارها براساس نوبت ثبتشده باشد، حرف شما بجا است.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
از حضرتعالی تشکر میکنم. پیشنهاد من این است، ببینید دوستان! مسئولیت اجرایی بند «الف» این ماده بر عهده سازمان توسعه تجارت کشاورزی گذاشته شده است. توسعه تجارت هم همانطور که آقای ساداتی مطرح کردند یکی تنظیم بازار داخلی است، مدیریت نظارتی مطلوب بر بازار، دوستان! چهار، پنج مورد است که مستحضر هستید. ما اینجا داریم میگوییم که مسئولیت اجرایی این بند بر عهده سازمان توسعه تجارت کشاورزی است.
ما پیشنهاد دادیم که اینجا این امر نافی مسئولیت و پاسخگویی وزیر جهادکشاورزی در مورد افزایش بیرویه قیمتها و کمبودها در توزیع و تأمین کالاهای کشاورزی نمیباشد. این تکمیلکننده است و وزیر است که باید پاسخگو باشد، ما فقط دسترسی به وزیر داریم و میتوانیم که حقوق مردم و اجرای قانون را از وزیر بخواهیم. من فکر میکنم اگر این پیشنهاد باشد، در اجرا و نظارت هم دست مجلس بازتر است و هم دستگاههای اجرایی بیشتر موظف هستند که این وظایف را به نحو احسن انجام بدهند.

محمد رشيدي
آقای عباس گودرزی مخالف هستند، بفرمایید.

عباس گودرزي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همکاران عزیز. همکاران محترم! به نظرم عنایت داشته باشید، اینجا برادر عزیز ما آقای صباغیان تأکید فرمودهاند که وزیر مسئولیتش را بپذیرد، اما توضیح واضحات است. ما در قانوننویسی نیاز نیست عبارات اضافی ذکر کنیم. به هر ترتیب مسئولیت هر نوع تصمیمگیری و رأیی که در آن جلسه داده میشود طبعاً به عهده شخص وزیر است و شخص وزیر پاسخگوی حوزه عملکرد خودش از صفر تا صد باید باشد و خواهد بود، نیاز به ذکر نیست. خیلی ممنون و متشکرم.

محمد رشيدي
متشکر، آقای معینالدین سعیدی موافق هستند، بفرمایید.

معين الدين سعيدي
موافق
به نام خدا
عرض ادب و احترام خدمت همکاران معزز. من فکر میکنم پیشنهادی که جناب آقای دکتر صباغیان دادند کاملاً کارشناسی است. عنایت داشته باشید، در نظام اجرایی ما متأسفانه تناسب دقیقی بین مسئولیتها و اختیارات وجود ندارد. خیلی وقتها مسئولین از خلأهای قانونی برای فرار از پاسخگویی استفاده میکنند. لذا این نکته که در کنار ایجاد چنین ساختاری، حتماً وزیر جهادکشاورزی متولی گرانی و قیمت این موضوع باشد، بحث نهادهها، بحث فرآوردههای دامی، فرآوردههای لبنی، من فکر میکنم ضرورت دارد. اگر این اتفاق نیفتد و اگر این پیشنهاد جناب آقای صباغیان اجرایی نباشد، مطمئن باشید فرافکنی که تا الان وجود داشته و به انحای مختلف شوراهای متعدد را مقصر دانستهاند و همان «کی بود، کی بود؟ من نبودم» راه انداختند، مطمئن باشید که اینجا هم اجرایی خواهد شد. لذا ذکر این موضوع که ایجاد چنین ساختاری نافی مسئولیت وزیر جهادکشاورزی نیست، به نظر من یک ضرورت اجتنابناپذیر است. تمنا میکنم که به پیشنهاد کارشناسی آقای صباغیان رأی قاطع بدهید، متشکرم.

عليرضا سليمي

محمدباقر قاليباف
چشم، همین الان اخطار و تذکر بود، اجازه بدهید پیش هم برویم. دولت مخالف است، کمیسیون هم مخالف است. پیشنهاد آقای صباغیان به رأی گذاشته میشود، پیشنهاد را قرائت بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای صباغیان در ادامه تبصره (3) میخواهند این عبارت را اضافه کنند: «و این امر نافی مسئولیت و پاسخگویی وزیر جهادکشاورزی در مورد افزایش بیرویه قیمتها و کمبودها در توزیع و تأمین کالاهای کشاورزی نمیباشد». به رأی گذاشته شود.

محمدباقر قاليباف
حضار 229 نفر، دوستان در رأیگیری مشارکت کنند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید. من خواهش میکنم دوستان از پیشنهادها صرفنظر کنند.

حسينعلي حاجي دليگاني
در تبصره (3) پیشنهادی نداریم، به تبصره (4) وارد میشویم. اولین پیشنهاد برای برادر عزیزمان آقای صباغیان است. آقای صباغیان مطرح میکنید؟

محمدباقر قاليباف
آقای صباغیان! خواهشاً وقت را هم در نظر بگیرید، در خدمت هستیم.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
مطرح نمیکنم.

محمدباقر قاليباف

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی برای برادر عزیزمان آقای سلیمی است.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
مطرح نمیکنم.

محمدباقر قاليباف

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی برای برادر عزیزمان آقای قادری است. مطرح میکنید؟ بفرمایید.

جعفر قادري
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان توجه کنید! مجموعهای که میخواهند به این ستاد تنظیم بازار محصولات کشاورزی بیایند و تصمیمگیری کنند، زیرمجموعه وزیر جهادکشاورزی نیستند و بنابراین وقتی که ما حق رأی را به آنها میدهیم، اینجا به وزیر دیگر بگوییم شما بیا اینجا رأی بده، ولی حق وتو را برای وزیر جهادکشاورزی قائل باشیم، طبیعی است که اینجا خیلی جدی نمیگیرد، میگوید وزیر کشاورزی خودش برود این کار را انجام بدهد. من فکر کنم این تأیید را برداریم، وزیر جهادکشاورزی هم مثل بقیه بیاید استدلال کند و توضیح بدهد، قطعاً نظر کارشناسی ایشان اگر مطرح شود همه وزرا و اعضا همراهی و تأیید میکنند. ولی اینکه ما بیاییم به وزیر جهادکشاورزی حق وتو بدهیم، عملاً شورا را از خاصیت میاندازیم و ایجاد مشکل میکند. من آن بحث «پس از تأیید و» را پیشنهاد حذف دادهام.

محمد رشيدي
آقای جلال محمودزاده مخالف هستند، بفرمایید.

جلال محمودزاده
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام خدمت همکاران محترم. دلیل پیشنهاد «تأیید وزیر جهادکشاورزی» در این قانون این است که جلساتی که با ریاست وزیر جهادکشاورزی تشکیل میشود و اعضای جلسه در این جلسه برای موضوعهای بخش کشاورزی علیالخصوص در رابطه با قیمتگذاری و سایر برنامههای بخش کشاورزی رأی میدهند، چون رئیس جلسه وزیر جهادکشاورزی است قطعاً باید رئیس جلسه یا وزیر جهادکشاورزی که متولی بخش کشاورزی است و تسلط بیشتری نسبت به سایر اعضا به بخش کشاورزی دارد، این مصوبات را تأیید کند.
عزیزان مستحضر هستند که ما در قیمتگذاری در سالهای قبل این مشکلات را داشتیم. معمولاً در شورای قیمتگذاری اعضای جلسه قیمتی را برای محصول کشاورزی در نظر میگرفتند، یا مثلاً برای گندم یک قیمتی را مدنظر قرار میدادند که این قیمت واقعاً به نفع کشاورزان نبود. ولی چون وزیر جهادکشاورزی یک عضو این جلسه بود و حق تأیید این قیمت را نداشت و یا اینکه بعد از تأیید وزیر این قیمت ابلاغ نمیشد، این باعث میشد که هر سال ما با مشکلات عدیدهای در رابطه با قیمتگذاری محصولات کشاورزی روبهرو شویم. بنابراین با توجه به پیشبینی اعضای محترم کمیسیون کشاورزی که روی این مسأله خیلی کار کردند و بارها این بحث در کمیسیون تخصصی مطرح شد و در کارگروه تخصصی مطرح شد و این جمله ذکر شد که وزیر جهادکشاورزی حتماً مصوبات جلسه را تأیید کند تا در رابطه با موارد مختلف بخش کشاورزی صرفه و صلاح مردم و کشاورزان مدنظر قرار بگیرد. بنابراین وجود این کلمه در قانون بسیار ضروری است و انتظار داریم عزیزان به این پیشنهاد حذف رأی ندهند، متشکرم.

محمد رشيدي
متشکر، جناب آقای فرهاد بشیری موافق هستند، بفرمایید.

فرهاد بشيري
موافق
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همه همکاران بزرگوار خداقوت و خستهنباشید و تشکر از ملت شجاع و انقلابی و بصیرمان به خاطر حضور و همایش (28) خردادماهشان. انشاءالله منتخبشان هم با استفاده از همین ظرفیتها برای خدمتگزاری به آنها تلاش خواهد کرد.
مسأله حق وتو وقتی مطرح میشود انحصار ایجاد میکند. انحصار هم در هر تصمیمگیری دیکتاتوری و استبداد رأی ایجاد میکند. بنابراین ضرورتی ندارد در یک شورایی که برای تصمیمگیری برای کل کشور تشکیل میشود ما اختیار را به یک فرد بدهیم و آن فرد بخواهد تصمیم یک جمعی را هوا کند.
بنابراین آنچه که به نظر میرسد، مجلس محترم هم انشاءالله موافقت کنند، مبنی بر اینکه این مطلب باید حذف شود و وزیر به عنوان ادارهکننده جلسه باشد، اما نباید نسبت به دیگران حق رأی او ممتازتر و بیشتر شود. بنابراین بنده موافق حذف هستم. از مجلس محترم هم تشکر میکنم.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد برادر عزیزمان آقای قادری این است که کلمه «تأییدیه توسط وزیر جهادکشاورزی حذف شود. اگر حذف شود «مصوبات ستاد پس از ابلاغ وزیر جهادکشاورزی لازمالاجرا است» باقی میماند.

محمدباقر قاليباف
دولت مخالف است، کمیسیون هم مخالف است. حضار 230 نفر، به رأی گذاشته میشود. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی مربوط به آقای رشیدی است، آقای رشیدی بفرمایید. البته بنده یک نکتهای را عرض کنم، در متن پیشنهادی که آقای رشیدی آوردهاند یک اشتباه تایپی وجود دارد، آنجا که گفته «به حراست جهاد»، منظورشان «وزارت جهاد» بوده است. بفرمایید.

محمد رشيدي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عزیزان دقت بفرمایید! یکی از مشکلاتی که ما الان داریم این است که در بدنه وزارت جهاد نیروهای جوان زیادی داریم که الان ده سال ممنوعیت دارند برای اینکه از اینها استفاده شود. مقام معظم رهبری بر جوانگرایی و استفاده از نیروهای جوان متخصص تأکید دارند و الان بسیاری از مسئولیتها در وزارت جهاد...

حسينعلي حاجي دليگاني

محمدباقر قاليباف
این پیشنهاد آقای رشیدی پیشنهاد الحاقی است.

حسينعلي حاجي دليگاني

محمد رشيدي
پیشنهاد دهنده
عرض کردم که ما الان نیروهای جوان زیادی داریم که اینها در وزارت جهاد متخصص هستند، برای پذیرش مسئولیتها توانمندی دارند، ولی ده سال ممنوعیت دارند برای اینکه مسئولیت بپذیرند و به ستاد بیایند.

محمدباقر قاليباف
آقای رشیدی! عذرخواهی میکنم، پیشنهاد شما الحاقی است؟

محمد رشيدي
پیشنهاد دهنده
بله، الحاقی بوده است.

محمدباقر قاليباف
پیشنهاد الحاقی را الان اینجا نمیشود مطرح کرد. (رشیدی ـ آقای حاجی گفتند مطرح کنم) باید اجازه بدهید ما نهایتاً تبصره را بررسی کنیم.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! دو جا آوردهاند، هم اینجا در تبصره آوردهاند، هم الحاق کل دادهاند.

محمدباقر قاليباف
به همین خاطر من سؤال کردم الحاقی است؟ ایشان میگوید الحاقی را میخواهد مطرح کند.

حسينعلي حاجي دليگاني
اشکالی ندارد، بعداً مطرح کنند. پیشنهاد بعدی را آقای ساداتینژاد مطرح نمیکنند.

محمدباقر قاليباف
ایشان هم الحاقی دارند. به تبصره (5) برویم.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی مربوط به آقای طغیانی است. مطرح میکنید؟

محمدباقر قاليباف
آقای طغیانی! تبصره (5) است. نه، آقای طغیانی هم مطرح نمیکنند.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی، سه تا پیشنهاد هست مربوط به آقای ذاکر، مطرح میفرمایید؟ اولی را مطرح بفرمایید.

سيدسلمان ذاکر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
من پیشنهاد دومی را مطرح میکنم، به لحاظ ضیق وقت از دو تای بعدی میگذرم. دوستان ببینید! من درخصوص تبصره (5) پیشنهاد دادم، شاید همه ما گرفتار این موضوع هستیم و خواهیم بود. اگر اصلاح نشود بعداً مشکلات آن را ما خواهیم دید. پیشنهاد من این است که «قیمتگذاری از جمله تضمینی و توافقی و تعیین سیاستهای حمایتی کلیه کالاهایی کشاورزی»، ببینید! «کلیه کالاهای کشاورزی». من چه پیشنهادی دادم؟ نوشتهام «کلیه کالاهای اساسی و پرمصرف کشاورزی»، ببینید که چه واژهای را برای این موضوع اضافه کردهام. غرض دارم، قصد دارم و من مشکلات را دیدهام.
شما یک نگاهی به اسناد بالادستی و برنامه ششم توسعه کنید. ماده (61) احکام دائمی برنامه ششم را ببینید، در ماده (61) میگوید که «به منظور حفظ ظرفیت تولید و نیل به خودکفایی در تولید محصولات اساسی کشاورزی و دامی از جمله گندم، جو، ذرت، برنج، دانههای روغنی». ببینید! یکبهیک احصا میکند. نمایندگان، آقایان، بزرگان! اینجا سر و صدای شما نمیگذارد من حرف بزنم. بحث به این مهمی، دوستان دارند حرف میزنند و نمیگذارند.
آقای قالیباف و ریاست محترم کمیسیون کشاورزی و اعضای محترم! من یک سؤالی از وزیر کردم، درخصوص عدم حمایت از محصولات کشاورزی منجمله سیب، انگور، پرتقال و غیره. تشریف آوردند، معاون وزیر پاسخ داد که برابر ماده (61) برنامه احکام دائمی برنامههای توسعه کشور این محصول سیب، یا انگور و یا پرتقال جزء محصولات اساسی کشاورزی نیست و موظف نیستیم از این خرید تضمینی داشته باشیم.
برادران ببینید! قانونی که ما تصویب میکنیم باید متقن باشد، شفاف باشد، باکیفیت و جامع باشد. شما وقتی که کلیه محصولات کشاورزی را میآورید، اولاً از کلیه محصولات کشاورزی حمایت تضمینی صورت نخواهد گرفت. مگر سال گذشته درخصوص خرید تضمینی نیاوردیم که محصولات اساسی کشاورزی؟ شما ببینید محصولات اساسی را قانون احصا کرده، در آن نه سیب است، نه کیوی است، نه پرتقال است، نه انگور است، فردا چطور میخواهید بگویید که چرا برای خرید تضمینی آن پول نمیگذارید؟
من احساس میکنم سه تا واژه داریم، یکی محصولات اساسی، یکی کالاهای اساسی و یکی کالاهای کشاورزی. در این تبصره (5) اگر ما بخواهیم، هدف از این اصلاح قانون کشاورزی کاهش ضرر بر کشاورزان است. اگر هدف کاهش هزینههای تولید است، اگر هدف کاهش قیمت تمامشده محصولات کشاورزی و گرفتن دست کشاورزان در مواقع حساس است، در مواقعی که میوهجات ما در دست ما مانده، اما میگوید محصولات اساسی نیست، نمیخریم. بیایید اصلاح کنیم، همینجا بزنگاه است.
بنابراین من پیشنهاد میدهم اینجا بیاییم «کلیه کالاهای اساسی و پرمصرف کشاورزی»، دو کلمه، «کالاهای اساسی و پرمصرف». سیب مگر پرمصرف نیست؟ انگور مگر پرمصرف نیست؟ اما در ردیف کالاهای اساسی نیست. برادران! این باید اصلاح شود. دوستانی که موافق یا مخالف هستند و یا کارشناسان محترم اظهارنظر کنند، تا اصلاح رخ بدهد، ما هم راحت باشیم، شما هم راحت باشید، تا این بلا به سر ما نیاید که وزارت صمت بگوید که کالاهای اساسی نیست، جهادکشاورزی بگوید هست و نماینده در میان اینها گیر کند و نتواند اصرار کند.

محمدباقر قاليباف
جناب آقای ذاکر نگاه کنید! این کالاهای کشاورزی که میگوییم، به نظر من اصلاً این پیشنهاد شما وارد نیست. ما پارسال در برج (9) همین جا آمدیم برای شورای قیمتگذاری قانون وضع کردیم. آنجا اصلاً کالاهای اساسی و کالاهایی که باید توافقی باشد را آنجا مشخص کردیم. ما که خلاف آنجا نباید دومرتبه قانون تصویب کنیم. دوم اینکه در همین تبصره (1) اینجا هم ما محصولات کشاورزی را در تبصره (1) الان تصویب کردیم، معلوم است آن کالا چیست. لذا من این را وارد نمیدانم، (ذاکر ـ اجازه بدهید توضیح بدهم) اجازه بدهید دیگر وقت گرفته نشود، شما به حد کفایت سه دقیقه را صحبت کردید. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

سيدسلمان ذاکر
پیشنهاد دهنده
آقای رئیس! اجازه بدهید توضیح بدهم.

محمدباقر قاليباف

سيدسلمان ذاکر
پیشنهاد دهنده
یک لحظه، تبصره (5) برخلاف ماده (61) برنامه ششم است. یعنی دوسوم رأی میخواهد. چرا اصلاح نمیکنیم؟ چه ضرری دارد اگر یک کلمه «محصولات کشاورزی پرمصرف» را بیاوریم؟ چه عیبی دارد؟ حتماً نیامدن آن عیب است، نه آمدن آن. چرا اصلاح نمیکنیم؟ فردا، من از وزیر سؤال کردم، وزیر طفره رفت و قبول نکرد، چرا واقعاً اصلاح نمیکنید؟ برخلاف برنامه ششم است، دوسوم رأی میخواهد.

مهدي طغياني

محمدباقر قاليباف
نوبت تذکر بشود، چشم. آقای ذاکر! من گفتم در تبصره (1) اینجا ما محصولات کشاورزی را تعریف کردیم، دقیقاً تشریح شده که نهادهها چه هستند، محصولات کشاورزی چه هستند. قیمتگذاری را هم که پارسال مشخص کردید. اینکه ما یکمرتبه بگوییم «محصولات پرمصرف»، محصولات پرمصرف را چه کسی تشخیص میدهد؟ اصلاً این پیشنهاد وارد نیست. بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای ذاکر! پیشنهاد سومتان را مطرح میکنید؟ مطرح نمیکنند، تشکر. پیشنهاد بعدی مربوط به آقای طغیانی است، بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
آقای طغیانی! پیشنهاد شما حذف کل تبصره (6) است، عبور کنیم؟ خیلی ممنون. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی مربوط به آقای کوچکینژاد است.

محمدباقر قاليباف
آقای کوچکینژاد! اجازه میدهید عبور کنیم؟ خیلی ممنون. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی باز مربوط به آقای کوچکینژاد است که حذف جزء دارند.

محمدباقر قاليباف
باز هم اجازه میدهند، پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی مربوط به آقای ذاکر است. آقای ذاکر مطرح میکنید؟ بفرمایید.

سيدسلمان ذاکر
پیشنهاد دهنده
آقای قالیباف! من مطرح نمیکنم، ولی من تذکر یا اخطار قانون اساسی ندادم که شما بگویید اخطار وارد است یا وارد نیست. من پیشنهاد دادم، باید موافق و مخالف صحبت میکردند. همین الان دوستان ما آمدند فرمودند که آقا! این اشکال و پیشنهاد شما بجا بود. من خواهش میکنم بگذارید مباحث مبسوط و به صورت کارشناسی بررسی شود. وقتی که من داخل مشکل هستم، مشکلات کشاورزان را در مواقع حساس میبینم، چرا نمیخواهید ما قانون را اصلاح کنیم؟ پس میخواهیم اصلاح کنیم؟ (رئیس ـ من توضیح دادم) شما نگذاشتید، شما باید میگذاشتید موافق و مخالف صحبت میکردند، اگر رأی نمیدادند روی سر ما جا داشت. من خواهش میکنم مباحث به این بزرگی، من شش ماه وقت گذاشتم تا این کالاهای اساسی را بیاورم تفسیر کنم، شما تعریف کالاهای اساسی را برای من ببینید، محصولات اساسی را بگویید. آیا زمان پرمصرف است، ماندگاریاش است، خشکبار بودنش است، کالای اساسی چیست؟ تعریف ندارد.

محمدباقر قاليباف
الان شما بفرمایید این بند (2) تبصره (6) پیشنهاد شما است، مطرح میفرمایید یا عبور کنیم؟

سيدسلمان ذاکر
پیشنهاد دهنده
من بعد از اینکه دوستان صحبت کنند، بعد از آن صحبت خواهم کرد.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی مربوط به آقای سلیمی است. آقای سلیمی بفرمایید.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
کوتاه و مختصر، برای اینکه وقت گرفته نشود. ببینید! در پایان تبصره (6) دارد؛ «هرگونه تغییر در طول سال زراعی ممنوع است». شما میدانید این مسائل اقتضائی است. یعنی ممکن است اگر ما تیرماه قیمتها را مشخص کنیم و تا پایان سال امکان تغییر قیمت وجود نداشته باشد، با توجه به اینکه شرایط بسیار متغیر است، ممکن است کشاورز آسیب ببیند و یا مشکل دیگری پیش بیاید. خواهش من این است، اینکه فرمودند هرگونه تغییر تا پایان سال ممنوع است، گاهی از اوقات با توجه به اینکه شرایط ما در کشور سیال است و ممکن است اتفاقات جدیدی بیفتد، این پایان تبصره حذف شود. پیشنهاد این است، متشکرم، اختیار با دوستان است.

محمد رشيدي
جناب آقای محمدحسن آصفری مخالف هستند، بفرمایید.

محمدحسن آصفري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
به نظر من یکی از موارد پاشنه آشیل برای تنظیم بازار همین است که اگر ما بخواهیم تبصرههایی برای این موضوع مشخص کنیم و بگوییم که حالا امسال به دلیل اینکه فلان مسأله پیش آمد، وزارت جهاد اجازه دارد که قیمتها را هر طریقی دلش بخواهد تغییر بدهد، حالا به دلیل اینکه مثلاً یک کالایی در بازار وفور است و یا یک کالایی کمتر وجود دارد، این امکانپذیر نیست و لذا دوستان اجازه بدهند که این موضوع به جای خودش باقی بماند. چراکه اگر ما بخواهیم همین را تغییر بدهیم مطمئناً بقیه مواردش هم دیگر آنچنان خروجی برای مردم در بازار نخواهد داشت. ممکن است یک سالی بگویند یک فردی برود به واسطه رانت یک کالایی را وارد کند، کالای کشاورزی را وارد بازار کند و خود این تأثیر بگذارد، حالا بگویند که چون این کالا را فلان شخص وارد کرده، تأثیرش را روی قیمتهایی که کشاورزان کاشتند بگذارد. فلذا اینکه ما بگذاریم این تغییرات وجود داشته باشد، این به نفع تولیدکننده و کشاورز نیست.
خواهش من این است که از این موضوع عبور کنیم و بگذاریم به همین جایگاه خودش بماند و تبصرهای برای آن قائل نشویم که بخواهیم بگوییم حالا به دلیل تغییرات فصلی، آبی و یا غیره. دولت موظف است، اگر یک زمانی هم با بحران کالای کشاورزی مواجه شد باید آن را بیاید تأمین کند، حالا از طریق واردات یا خرید توافقی یا خرید تضمینی شده، به هر طریقی هست بایستی نسبت به تأمین کالا اقدام کند.

محمد رشيدي
متشکر. جناب آقای کیومرث سرمدیواله موافق هستند، بفرمایید.

کيومرث سرمدي واله
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام خدمت همه همکاران. با توجه به مشکلاتی که ممکن است در مناطق مختلف پیش بیاید و یا تغییرات فصلی یا بحرانهای غیرقابل پیشبینی، به نظر میآید که این پیشنهاد، پیشنهاد بجایی است و میتواند بهموقع رافع بسیاری از مشکلات غیرقابل پیشبینی باشد. لذا من تقاضا دارم همکاران عزیز به این پیشنهاد رأی مثبت بدهند.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد آقای سلیمی این است که «هرگونه تغییر در طول سال زراعی ممنوع میباشد» حذف شود.

محمدباقر قاليباف
دولت مخالف است و کمیسیون هم مخالف است. حضار 225 نفر، به رأی گذاشته میشود. دوستان لطف کنند مشارکت کنند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی مربوط به آقای ویسکرمی است. بفرمایید.

مهرداد ويس کرمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
قبل از اینکه من پیشنهاد را مطرح کنم این را خدمت آقای دکتر قالیباف عرض کنم. آقای دکتر قالیباف! توجه بفرمایید، من دیگر نمیخواستم وقت را با تذکر آییننامهای بگیرم. در پیشنهاد قبلی فرمودید در صورت مذکرات ثبت میشود. متأسفانه چون مواردی انجام شده که یک مقداری به اعتماد مجلس و به هیأترئیسه آسیب زده من این را عرض میکنم. مواردی بود در بودجه بدون تصویب صحن متأسفانه ویرایشهایی صورت گرفت، حتی صورتمسأله عوض شد و هیأترئیسه هیچ توضیحی هم در این خصوص ندادند و نمونههایش را هم من دارم. اگر نمونهاش را به عنوان مصداقی بخواهید مثلاً در مورد کشت برنج چیز دیگری نوشته شد، غیر از آنکه در صحن تصویب شد. بنابراین به صرف اینکه «در مذاکرات ثبت میشود» گاهی کفایت نمیکند.

محمدباقر قاليباف
قطعاً اینطور نیست. حالا شما بفرمایید، چون گفتید در متن مذاکرات چیز دیگری نوشته میشود، دقیقاً اینطوری نیست. حالا شما ادامه بحث را بفرمایید.

مهرداد ويس کرمي
پیشنهاد دهنده
در مورد کشت برنج دقیقاً ببینید چه تصویب شد و در بودجه چه آمد.

محمدباقر قاليباف
اشکالی ندارد، رسیدگی میشود. بفرمایید.

مهرداد ويس کرمي
پیشنهاد دهنده
انشاءالله زنده باشید. آقای دکتر ببینید! حتی خداوند متعال هم وقتی قانون میگذارد برای این قانون یک استثنایی میگذارد، «الا ما اضطررتم»، یعنی جایی که قانون هرچند محکم باشد، یک جاهایی استثنائاتی برمیدارد. اگر ما پیشنهاد آقای دکتر سلیمی را تصویب میکردیم و حذف میکردیم، دیگر قانون باز به حالت قبلی بازمیگشت و میشد تغییر کند. من معتقدم یک راه وسط در نظر بگیریم، یکی اینکه ما بیاییم استثنا را بگذاریم، چون قانون بدون استثنا نوعاً حکیمانه نیست و بیاییم این استثنا را سخت کنیم.
بنابراین پیشنهاد مشخص بنده این است که اگر شرایط اضطراری پیش آمد، مثل مسائلی که در کشور پیش میآید، نمونهاش مثلاً کرونا بود، حالا کرونا با توجه به شرایط قابل پیشبینی بود، ولی خدایناخواسته ممکن است سیلی بیاید، زلزلهای بیاید، مشکلی بیاید، شرایط اقتصادی یا تحریمی پیش بیاید. ما بیاییم یک استثنا بگذاریم، اما استثنا را سخت کنیم، بگوییم «زراعی جز با پیشنهاد وزیر جهادکشاورزی و موافقت لااقل دوسوم اعضای دارای رأی». یعنی بیاییم هم استثنا را بگذاریم که نظر دوستان تأمین شود و هم این استثنا را سخت کنیم که سلیقهای نشود. امیدوارم انشاءالله دوستان با دقت ملاحظه بفرمایند، چون دیگر این آخرین پیشنهادی است که اینجا در این حیطه برای این موضوع داده میشود، خواهش میکنم همکاران محترم به وجود استثنا اما با قید و شرط محکم رأی بدهند که هم قانون ما حکیمانه باشد، هم سلیقه را تا میشود حذف کرده باشیم، متشکرم.

محمد رشيدي
متشکر. جناب آقای مهرداد گودرزوندچگینی مخالف هستند، بفرمایید.

مهرداد گودرزوندچگيني
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت هموطنان عزیزم و همکاران عزیزم در مجلس شورای اسلامی سلام عرض میکنم. پیشنهاد برادر عزیزم جناب آقای دکتر ویسکرمی شاید در مورد محصولات کشاورزی و سال زراعی نبود پیشنهاد خوبی بود، اما با توجه به اینکه بحث محصولات زراعی است و کار کشاورزی است، به نظر نمیآید که ما در طول سال زراعی بخواهیم تغییراتی انجام بدهیم و به وزیر اجازه بدهیم که با موافقت دوسوم اعضا بتوانند در تصمیماتشان تغییرات ایجاد کنند. با توجه با اینکه کار زراعی و کشاورزی در طول یک سال با پیشبینیها و آمادگی قبلی صورت میگیرد و فعالیت کشاورزی در طول سال معمولاً دستخوش تغییرات نمیشود و نباید هم بشود، قاعدتاً اگر ما بخواهیم در قوانین و مقررات محصولات کشاورزی در طول یک سال دست ببریم، اولین کسی که متضرر میشود کشاورزان هستند.
لذا من فکر میکنم در بحث تغییراتی که به وزیر اختیار بدهیم در طول یک سال کشاورزی صورت بگیرد، خیلی عملی نخواهد بود و برای کشاورزان مشکل ایجاد خواهیم کرد و چه بسا گاهی اوقات کسانی که دلال و رانتخوار هستند با فشارهایی که بر یک مجموعه ایجاد میکنند، برای کشاورزان ما مشکل ایجاد کنند.
لذا این پیشنهاد اگر در مورد محصولات و سال زراعی نبود شاید پیشنهاد خوبی بود، اما درخصوص بخش کشاورزی من فکر کنم هر چقدر تغییرات کمتر باشد، هر چقدر ما اجازه کمتری بدهیم که در این موضوع ورود کنند، کار بهتر صورت بگیرد و کیفیت تصمیمات بهتر خواهد بود. ما باید تصمیماتی در مورد کشاورزی بگیریم که تصمیمات پایداری باشد، نه اینکه در وسط سال زراعی بیاییم یکدفعه قیمت را تغییر بدهیم، یکدفعه بخشی از کارهایی را که مربوط به کار کشاورزان است دستخوش تغییرات کنیم.
اساساً تصمیماتی که پایدار هستند به کشور کمک میکند. لذا ما اساساً باید آنجاهایی را که استثنا وجود دارد از بین ببریم. هر جایی که ما استثنا قائل شدیم قطعاً رانت و دلالی در آن بیشتر وارد شد. لذا من معتقدم این پیشنهاد درخصوص کار کشاورزی خیلی به کشاورزان ما کمک نمیکند و مشکلات ما را در بخش کشاورزی افزایش میدهد. لذا از همکارانم درخواست میکنم به این پیشنهاد رأی ندهند، ممنون و متشکرم.

محمد رشيدي
متشکر. جناب آقای محمد وحیدی موافق هستند، بفرمایید.

محمد وحيدي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر قالیباف! یک اجازه بفرمایید، ضمن تشکر و تبریک انتخاب حضرت آیتالله رئیسی، فقط یک نکته کوتاه عرض کنم، چون در باب تذکرات ثبتنام کردم، شاید فرصت نشود. در تغییراتی که در دولتها معمولاً پیش میآید، این روزها دارد یک اتفاقاتی میافتد، یک عدهای از مجموعه دولت در بعضی از وزارتخانهها از جمله وزارت آموزش و پرورش دارند به سمت دانشگاه فرهنگیان و بعضی از مجتمعهای آموزشی خارج از کشور جابهجا میشوند. به نظرم این باید تذکر داده شود که نماینده محترم دولت و معاون محترم رئیسجمهور که اینجا حضور دارند، این تغییرات در پایان دولت معمولاً یک پاتوق درست کردن برای یک عدهای برای یک دوره مدیریتی است که حتماً به صلاح کشور نخواهد بود.
درخصوص پیشنهاد برادرم جناب آقای دکتر ویسکرمی عرض کنم که بزرگترین بخش اقتصاد غیردولتی بخش کشاورزی است و ما داریم یک مجموعه و طرحی را مصوب میکنیم، به نام اینکه از مجموعه کشاورزی کشور و رفع موانع تولید پشتیبانی کنیم. ولی آنقدر این بخش را دولتی میکنیم که مجدداً نقش ما از نقش نظارتی تبدیل به یک نقش کاملاً دخالتی در همه حوزههای خصوصی میشود.
پیشنهاد برادرم جناب آقای ویسکرمی به نظر من بسیار منطقی است. اگر این قانون بود، همین سال جاری قیمت تضمینی گندم (5000) تومان گذاشته شده، کاه الان (6000) تومان خرید و فروش میشود. کدام کشاورز میآید گندم خودش را با این شرایط تحویل دولت بدهد؟ اگر ما فرصتی میداشتیم تغییر قیمت میدادیم، قطعاً برای کشاورز مشوقی ایجاد میشد که با تغییر قیمت با توجه به تورمی که در کشور و سطح بینالمللی در تغییرات نرخ اقلام کشاورزی وجود دارد، یک فرصت ایجاد میشد. ما نباید دست مجموعهها را ببندیم، چون بگوییم «ممنوع میباشد»، این ممنوع کردن همیشه یک محدودیت را ایجاد میکند، یک تهدیدی میشود برای اینکه ما بتوانیم یک تغییراتی را در حوزه قانونی ایجاد کنیم. به نظر من با پیشنهادی که دوسوم اعضای آن کمیسیون و مجموعه بتوانند تغییرات قیمتی را حتی در بین سال در شرایط اضطراری ایجاد کنند، فرصت خوبی برای کشاورزان و کشور در حوزه تولید خواهد بود.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. دولت مخالف است، کمیسیون بفرمایید.

سيدجواد ساداتي نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان و نمایندگان محترم عنایت بفرمایید! اتفاقاً این قانون آمده که شرایطی که الان قیمتها دستوری و با دخالتهای دولتی است را کاهش بدهد. برعکس، اصلاً این قانون نیامده که دست دولت را باز کند. شرایط الان ما چیست؟ شما همه به شهرهایتان میروید، فرض کنید یکدفعه در این هفته میآیند تصمیم میگیرند صادرات پرتقال ممنوع، صادرات شیر خام ممنوع. بازرگان حوزه کشاورزی قرارداد بسته، کشاورز سال زراعی شروع شده رفته گوجه کاشته برای اینکه صادر کند، قرارداد عقد کرده، یکدفعه ممنوع میشود. اصلاً مگر امکان دارد؟ حوزه تجارت با این قوانین ناپایدار نابود میشود.
ما در اینجا اتفاقاً به نفع بخش خصوصی و کشاورز آمدیم طرح کردیم، نه اینکه طرفدار و حامی دخالت بیش از اندازه دولت باشد. در اینجا شفاف میگوید دولت هر تصمیمی میخواهد بگیرد اول فصل زراعی کشاورز تا روز آخر تکلیفش معلوم باشد، یک تصمیمی بگیرد که اگر کسی میخواهد صادرات کند، بداند تکلیفش چیست. لذا اگر ما میخواهیم کشاورزی دارای قدرت و اقتدار باشد، کشاورزی را اقتصاد و تجارت ببینیم، باید قوانین آن ثابت باشد. لذا خواهش من این است که به این رأی ندهید.

محمدباقر قاليباف
حضار 229 نفر، پیشنهاد آقای ویسکرمی را به رأی میگذاریم. دوستان لطف کنند در رأیگیری مشارکت بفرمایند. هنوز (50) نفر از دوستان در رأیگیری مشارکت نکردهاند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی مربوط به آقای علیزاده است. آقای علیزاده مطرح میکنید؟ آقای صباغیان! شما مطرح میکنید؟ بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
چون وقت محدود است و میخواهیم انشاءالله سریع این طرح تمام شود من پیشنهاد دادم، پیشنهاد بینابینی است. حالا همه دوستان نظرشان این است که اگر قرار باشد قیمتی که مصوب شد نتواند تغییر پیدا کند، این اتفاقاتی که میافتد، خشکسالی، واردات، بعضی وقتها تورم، اینها مانع میشود که شاید تصمیمات به یک نوع تغییر نیاز داشته باشد.
پیشنهاد ما این است که فقط با مصوبه ستاد تنظیم بازار کشاورزی امکانپذیر است. یعنی به هیچوجه قابل تغییر نیست، مگر اینکه اگر شرایط حادی پیش بیاید، یک اتفاقاتی بیفتد، حداقل ما راه را نبندیم، بنبست نکنیم. ستاد تنظیم بازار کشاورزی بتواند تغییر بدهد. عذرخواهی میکنم.

محمدباقر قاليباف

محمد رشيدي
جناب آقای علی کریمیفیروزجائی مخالف هستند، بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام حضور همکاران محترم. پیشنهاد آقای صباغیان خیلی تفاوتی با پیشنهادهای قبلی ندارد، منتها فقط گفته مجوز تغییر تقویم یا سال زراعی را به ستاد تنظیم بازار کشاورزی بدهیم. همه آن استدلالهایی که مطرح شد، از جمله همین مطالبی که اخیراً آقای دکتر ساداتینژاد فرمودند، اینکه ما ثبات در وضعیت کشاورزی کشور نداشته باشیم و خود این یک رانت است، یعنی شما دارید یک رانت و اختیاری را به ستاد تنظیم بازار کشاورزی میدهید که میتواند سال زراعی را جابهجا کند. بنابراین من با این پیشنهاد موافق نیستم و خواهشم این است که همکاران رأی مخالف بدهند، خیلی متشکرم.

محمد رشيدي
متشکر. جناب آقای مهرداد ویسکرمی موافق هستند، بفرمایید.

مهرداد ويس کرمي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من باز هم تأکید میکنم، حالا اینکه پیشنهاد آقای صباغیان است، ببینید عزیزان! یک نکتهای را توجه بفرمایید، ما داریم یک قانون تصویب میکنیم و برای این قانون هیچ راه فراری نمیگذاریم. شما اضطرار را چطور میخواهید در این قانون حل کنید؟ من این را تأکید کردم، حتی خداوند متعال هم قانون گذاشته، یک «الا ما اضطررتم» گذاشته، یعنی برای آن راه فرار و اضطراری گذاشته است. ما چطور راه قانون را میبندیم؟ آقای دکتر گودرزوند فرمودند رانت، اینجا هم میتواند رانت شود، چه فرقی میکند؟ آیا اصل بر خوشبینی و برائت است، یا اصل بر بدبینی است؟
بنابراین من همچنان معتقدم که باید یک استثنایی بگذاریم، اما استثنای سختی باشد. در عین حال که پیشنهاد آقای صباغیان، آیا آن استثنا هست یا نه، این جای بحث دارد. من معتقدم یک روزی ما مجبور میشویم این قانون را اصلاح کنیم که شاید وقت بگیرد و کار سختی شود. عذرخواهی میکنم.

محمدباقر قاليباف
دولت و کمیسیون مخالف هستند.

جواد نيک بين

محمدباقر قاليباف
اگر در اخطار نوبت شماست بفرمایید.

محمد رشيدي
جناب آقای جواد نیکبین اخطار قانون اساسی دارند، بفرمایید.

جواد نيک بين
اخطار
سلام علیکم و رحمهالله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان عزیز دقت بفرمایند! این پیشنهاداتی که ما برای (رئیس ـ کدام اصل؟) اصل (55) و اصل (75) قانون اساسی و تذکر آییننامهای هم دارم که حالا فعلاً از آن میگذرم. جناب آقای قالیباف! این پیشنهادات دوستان که هر از چندگاهی میگویند بعد از (رئیس ـ اصل 55 بحث دیوان محاسبات است) بله، حاجآقا دقت بفرمایید، عرض من تمام شود بعد شما بفرمایید که وارد هست یا وارد نیست.
در اصل (55) موضوع دیوان محاسبات است که اگر قرار باشد شما وسط سال بودجهای را کم و زیاد کنید، قبل از آن باید در بودجه سالانه کشور دیده باشید و اصل (75) قانون اساسی موضوع ازدیاد مالی که اگر شما قانونی را مصوب کنید و بحثهای مالی آن را در بودجه ندیده باشید، این اصل (75) قانون اساسی را دارد. این پیشنهاد دوستان بزرگواری که باعث میشود وسط سال افزایش قیمتی در کالاهای اساسی ایجاد کنیم، هر دو اصل این قانون را در بر میگیرد و مخالفت با قانون است، به چند دلیل.
جناب آقای دکتر قالیباف! نکتهای را عرض میکنم، ما چرا قانون را درست ننویسیم که بعد برای آن ده تا تبصره بزنیم؟ وقتی قانون درست نوشته شود و قیمتگذاری دقیق باشد و تورم در سال محاسبه شود، دیگر آن وقت قرار نیست که بعد از شش ماه دوباره قیمتگذاری جدیدتری انجام بدهیم. این استثنا کردنها مملکت را به اینجا رسانده که ما استثنا میکنیم الاّ فلان، این تبصره گذاشتنها. نخیر، قانون باید جامع، کامل و مانع باشد. وقتی قانون جامع و مانع باشد، دیگر لازم نیست بعد از گذشت پنج، شش ماه دومرتبه تبصرههای مختلف به آن بخورد، استثناهای مختلفی به آن بخورد.
جناب آقای قالیباف! لذا هم اخطار اصل (75) قانون اساسی و هم اخطار اصل (55) را دارم. خواهش میکنم این اخطارها را به رأی بگذارید تا دوستان بدانند این موضوعاتی که ما بخواهیم بار مالی مضاعف غیر بودجه که در بودجه دیده نشده به ممکلت بار کنیم، حتماً بعداً هم برای دیوان محاسبات مشکل به وجود میآورد و هم بار مالی دارد. خیلی عذرخواهی میکنم.

محمدباقر قاليباف
این اخطار وارد نیست، آنجا در رابطه با صادرات و واردات است، در رابطه با قیمتگذاری نیست. ما پیشنهاد را به رأی میگذاریم.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهادی که به رأی گذاشته میشود آقای صباغیان میفرمایند که تغییر قیمت فقط با مصوبه ستاد تنظیم بازار کشاورزی امکانپذیر است.

محمدباقر قاليباف
حضار 229 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. (70) نفر از دوستان در رأیگیری شرکت نکردهاند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! پیشنهاد بعدی مربوط به آقای کوچکینژاد است. آقای کوچکینژاد! مطرح بفرمایید. پیشنهادشان ردیف (2) است.

جبار کوچکي نژادارم ساداتي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من از حضرتعالی خواهش دارم، روی یکی از بحثهای مهم اقتصاد کشور و آن هم کشاورزی داریم قانون تصویب میکنیم، معتقد به این هستم که باید دقت بیشتری انجام بگیرد و حساسیتی که همکاران دارند، میگوییم بیش از (200) پیشنهاد، یعنی اینکه دقت کردهاند، وقت صرف کردهاند که ما قانونی را تصویب کنیم که این قانون بعدها دیگر به زودی تغییر نکند یا زندگی کشاورزان را مختل نکند. واقعاً کشاورزان در یک وضعیت خاصی هستند.
من از آقای ساداتینژاد این سؤال را دارم، آیا شما سال زراعی کشاورزی را میتوانید یک زمان مشخص فرض کنید؟ مثلاً در اسفندماه باشد، در مهرماه باشد، یا فروردینماه باشد؟ سال زراعی نسبت به هر محصولی فرق میکند، با توجه به نوع آب و هوا و نوع زمین کشاورزی که ما داریم. آقای رئیس! این بندی که اینجا نوشتهاند، من از دوستان اقتصادی مجلس، آنهایی که در واردات و صادرات صاحبنظر هستند و کار کردهاند، این شرایط کشاورزان را مختل میکند، مشکل ایجاد میکند. به فرض در اسفندماه همان بلایی که سر سیبزمینی دارد میآید و آقای نوروزی دیروز اینجا تذکر داد، یا در بخش برنج ما قانون داریم، سه ماه قبل و سه ماه بعد از برداشت حق تعرفهگذاری روی واردات ندارند. ما نمیتوانیم زمان خاصی را مشخص کنیم.
من درخواست دارم یا به کمیسیون برگشت بدهند، یا دوستان در صحن این را اصلاح کنند. بخش تعرفهگذاری در صادرات و واردات و در بخشهای دیگر در بعضی از فصلهای سال انجام میگیرد. پیشنهاد ما این است که این زمان را بردارند، در بخش واردات و صادرات محصولات کشاورزی این ستاد تنظیم یا سازمان تجارت هر چه که بعدها اسم آن مشخص میشود، بتواند این را مدیریت کند، وگرنه قطعاً بعد از چند ماه دیگر دوباره باید قانون بیاوریم، اصلاحیه بیاوریم همین بند را قطعاً در همین مجلس اصلاح کنیم. من از رئیس درخواست میکنم این بند را دقت کنند، همکاران دقت کنند، مشکلی در این بخش واردات و صادرات محصولات کشاورزی قطعاً پیش میآید.

محمد رشيدي
متشکر. جناب آقای ذبیحالله اعظمیساردوئی مخالف هستند، بفرمایید.

ذبيح الله اعظمي ساردوئي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
از همکاران عزیز به خاطر حسن توجهشان به کشاورزی و این طرح مهم تشکر میکنم. ببینید همکاران عزیز! در مورد فصلهای کشاورزی خدمتتان عرض کنم ما دو تا فصل کشاورزی داریم، یکی فصل بهاره که از فروردینماه شروع میشود و تا شهریورماه و نهایتاً تا مهرماه محصول برداشت میشود و فصل بعدی ما فصل پاییزه است. در فصل بهاره این را هم اضافه کنم که در بیشتر مناطق کشور کشتهای تابستانی به این صورت انجام میشود. اما در مورد کشت پاییزه که معمولاً از مهرماه شروع میشود و تا خردادماه سال بعد. روی این نکته کشاورز براساس این موضوع تصمیم میگیرد که چه بکارد و چه زمانی بکارد و براساس این تصمیم بسیار مهم است.
بنابراین در مورد فصل زراعی برای دوستان روشن شد که به این موضوع حتماً توجه کنند و کشاورز براساس اینکه این موضوع تصمیمگیری شده و قیمت خرید تضمینی و توافقی تعیینشده کشت میکند و اینکه در یک شرایطی محصول کشاورزی کم شود و دولت بیاید سرخود مجدداً قیمت را کاهش بدهد، کشاورز متضرر میشود. در بیشتر شرایط اغلب دولتها دیواری کوتاهتر از کشاورز پیدا نمیکنند.
بنابراین من خواهش میکنم همکاران عزیز به این موضوع توجه کنند که کشاورز هم در کشت پاییزه که هم در جنوب و جنوبشرق کشور و همینطور در پارسآباد مغان و استان اردبیل معمولاً کشتها پاییزه است، به این موضوع حتماً دقت بفرمایند و کشاورز براساس این موضوع تصمیم میگیرد که چه چیزی کشت کند، متشکرم.

محمد رشيدي
آقای عبدالکریم جمیری موافق هستند، بفرمایید.

عبدالکريم جميري
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت مردم شریف ایران اسلامی سلام عرض میکنم و خسته نباشید خدمت همکاران ارجمند. وظیفه میدانم موفقیت جریان انقلابی و ارزشی در انتخابات اخیر را هم به انقلابیون تبریک عرض کنم و آرزو کنم که این انتخابات آثار و خیرات و برکات فراوانی را انشاءالله برای نظام مقدس اسلامی داشته باشد.
درخصوص موضوعی که مطرح است برخی از عزیزان و همکاران اشاره کردند که به هر حال در تنظیم قوانین و مقررات قاعدتاً ما بایستی به گونهای قانون و مصوبات را تنظیم کنیم که جامع و مانع باشد. یعنی بتواند هم رافع مسائل و مشکلات باشد و نه در یک مقطع زمانی، بلکه در مقاطع گوناگون زمانی بتواند از آن استفاده بهینه شود و نیاز به تغییر نباشد. طبیعتاً ما باید بدانیم که اگر اینجا یک زمانی را مشخص کردیم، این زمان چه فوایدی برای ما دارد و چه موانعی را میتواند ایجاد کند و چه آثار منفی میتواند ایجاد کند. به نظر میرسد با توجه به شرایطی که ما داریم تعیین زمان و خصوصاً با قید اینکه لایتغیر هم باید باشد، هیچگونه نفعی ندارد جز یک مقدار آثار زیانآور.
به هر حال کشور ما در داشتن محصولات بحمدالله محصولات متفاوت و فراوانی را به لحاظ کشاورزی داریم و به لحاظ اینکه هر کدام از این محصولات در فصول مختلف در مناطق مختلف تفاوتهایی به لحاظ زمانی دارند. یعنی ممکن است ما در یک فصل در یک منطقه محصولی را داشته باشیم، همین محصول در زمان دیگری و فصل دیگری در منطقه دیگری به دست بیاید. تعیین یک زمان لایتغیر برای تعیین قیمت حتماً میتواند آسیب برساند و فایدهای برای کشاورزان عزیز ما و در کل برای کشور عزیز ما در حوزه کشاورزی نداشته باشد.
به همین لحاظ است که من فکر میکنم تعیین این زمان نافع نیست و من با نظر جناب آقای کوچکینژاد موافق هستم و دعوت میکنم عزیزان ما به این پیشنهاد رأی بدهند که این موانع و مشکلات برای کشاورزان عزیز ما در طول مدت ایجاد نشود. تشکر میکنم.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد حذف «حداکثر تا پایان تیرماه هر سال» است.

محمدباقر قاليباف
دولت مخالف است، کمیسیون هم مخالف است. حضار 228 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی مربوط به آقای ذاکر است. آقای ذاکر مطرح بفرمایید، بند (3) است.

سيدسلمان ذاکر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
من ضمن تشکر از زحمات همکارانمان در کمیسیون کشاورزی و جناب آقای دکتر قالیباف و جناب آقای دلیگانی و هیأترئیسه، موضوع و دغدغه بیشتر به کشاورزی باعث میشود یک مقدار صدایمان را بالا بیاوریم.
پیشنهادی که من در این خصوص دارم، همانطور که همکاران مطرح کردند، ببینید! من پیشنهاد خودم را به ماده (36) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مستند میکنم. ببینید! وقتی که من میگویم اول فصول زراعی چه زمانی است؟ در ایران در تمام فصول هم کاشت هست و هم برداشت هست.
من یک مثال برای شما میزنم، در خود استان آذربایجانغربی گیلاس شهرستان اشنویه اول اردیبهشت به صورت انبوه وارد بازار میشود. در خود ارومیه منطقهای به نام انزلجنوبی و شمالی و کهریز هست که گیلاس تکدانهای و زودرس به صورت انبوه به بازار میآید. ما میگوییم دولت بیاید از این همه گیلاسی که همه دوست دارند اول فصل استفاده کنند حمایت کند. بعد میگوییم که قانون اجازه نمیدهد، یا قانون اجازه داده تا آخر تیرماه ما از کشاورزان و محصولات کشاورزی حمایت کنیم. شما نماینده چطور میخواهید نظارت کنید و چطور میخواهید با وزیر یا مدیرکل یا رئیس سازمان جهادکشاورزی برخورد کنید؟ دست خودمان را نبندیم، بیاییم واقعاً از کشاورزان حمایت کنیم.
ببینید! ماده (36) قانون الحاق نوشته «در قالب ایجاد خط اعتباری مستقل از طریق بانک عامل تسهیلات لازم برای خرید گندم و محصولات اساسی و استراتژیک کشاورزی تولید داخلی به میزان اعتباری که با پیشنهاد وزارت جهادکشاورزی و تصویب هیأت وزیران تعیین میشود قبل از شروع فصل برداشت در اختیار مباشران و کارگزاران»، یعنی هم بخش خصوصی و هم بخش تعاونی معرفی شدهاند. ببینید! قبل از شروع کاشت، الان جهاد باید در کنار کشاورز همه زمان باشد، نه اینکه بگوییم تا تیرماه، تا خردادماه. مگر پرتقال آخر پاییز نمیرسد؟ پس تمام فصول فرق میکند.
دوستان! ما امسال قریب به (400) هزار تن سیب داشتیم، نزدیکیهای همین سال نزدیک خردادماه در سردخانهها مانده بود. از آن طرف پاکستان اعلام کرد من میخرم، اما در صورتی که جهادکشاورزی یک قیمت منصفانهای اعلام کند. ببینید! بعد بگوییم جهادکشاورزی یک بار قیمتگذاری کرده، چون آخر این ماده آمده «هرگونه تغییر در طول سال زراعی ممنوع میباشد». آقا! پس ما نباید بفروشیم؟ بگوییم که چون یک بار قیمتگذاری شده جهاد حق ورود ندارد؟ مگر نگفتیم قانون باید جامع باشد؟ دست خودمان را نبندیم.
من خواهش میکنم اقلاً «تیرماه» را بردارید، لااقل پیشنهاد من که تا پایان خردادماه است باشد، نه آخر تیرماه. الان ما میدانیم چقدر سیب آورده، همین که درخت میوه و شکوفه داد، باید ما تشخیص بدهیم چند تن میوه داریم، قیمت ما امسال براساس مثلاً جعبه، سم، کود، کارگر چقدر باید باشد. مگر مرکز تحقیقات نداریم؟ داریم، همه امکانات را داریم، اما با قانون میخواهیم دست خودمان را ببندیم. به لحاظ اینکه کشاورزان را حمایت کنیم، دلالها سر قیمت نزنند، واسطهگرها نخورند، به جیب کشاورز برسد، به داد کشاورزان برسید. این قیمت خردادماه را حذف کنید، این پایان تیرماه را حذف کنید اقلاً خردادماه باشد، عذرخواهی میکنم.

محمد رشيدي
متشکر، جناب آقای علیرضا سلیمی مخالف هستند، بفرمایید.

عليرضا سليمي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من دو تا مسأله را اینجا کوتاه عرض میکنم برای اینکه وقت گرفته نشود. یک: ببینید! استدلال برادر بسیار عزیزمان جناب آقای ذاکر با مدعایشان سازگار نیست. ببینید! بعضی از دوستان تیرماه را گفتند زمان کمی است، حالا میخواهیم زمان را کمتر کنیم، خردادماه کنیم؟ اینکه مشکل بیشتری ایجاد میکند. برادر عزیز! ما اگر تیرماه را به خرداد بیاوریم، یعنی یک ماه زودتر قیمت مشخص شود؟ شما میفرمایید که بعضی از محصولات مثل برنج شهریور در میآید، این استدلال مغایر با مدعا است.
مضافاً به اینکه این بحثی که در مورد ماده (36) قانون الحاق فرمودند، در قانون الحاق شورای اقتصاد و هیأت وزیران مطرح بود. چون کارآیی نداشت ما سمت ستاد تنظیم بازار محصولات کشاورزی رفتیم. الان کاملاً مسأله متفاوت شده و تغییر کرده است.
مضافاً به اینکه در همین تبصره (6)، صدر تبصره (6) را ببینیم، «شورای قیمتگذاری برای اتخاذ سیاستهای حمایتی از محصولات اساسی کشاورزی موظف است مقررات صادرات و واردات را به صورت کلی»، بحث فقط قیمت نیست، مباحث دیگری هم اینجا مطرح است.
یعنی به نظر میرسد سه تا ایراد به این مدعا وارد است. من خواهش میکنم، هر چند که این «تیرماه» دغدغهزا و چالشبرانگیز است و بعضی از دوستان هم نگرانی داشتند، ولی باز این تیرماه از خرداد خیلی بهتر است، یعنی این چیزی که در کمیسیون محترم کشاورزی آمده از این پیشنهاد باز بهتر است. هرچند خود پیشنهاد هم همانطور که آقای ویسکرمی و دوستان فرمودند مشکلاتی را به ذهن خطور میدهد. متشکرم.

محمد رشيدي
متشکر، جناب آقای حسین محمدصالحیدارانی موافق هستند، بفرمایید.

حسين محمدصالحي داراني
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خستهنباشید. اگر این فرصت زودتر باشد و خردادماه که جناب آقای دکتر ذاکر اعلام کردند، منطقیتر به نظر میرسد. هم تکلیف کشاورز زودتر مشخص میشود و هم دلالان فرصت کمتری برای ورود پیدا میکنند.
ببینید دوستان عزیز! ما در کشور در همه فصول در ماههای مختلف تولیدات کشاورزی داریم و نمیشود زمان دقیقی برای قیمتگذاری مشخص کرد. اما پایان هر سال که قرار است بودجهنویسی شود و تصمیمات کشور تا پایان اسفند است، پس یک ماه زودتر باز میتواند برای کشاورز تعیین تکلیف کند و فرصت ورود دلالان را هم کمتر کند. با پیشنهاد آقای دکتر ذاکر موافقیم و به نظر من دوستان رأی موافق بدهند.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد آقای ذاکر این است که در تبصره (6) گفته «شورای قیمتگذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات کشاورزی موظف است مقررات صادرات و واردات کالاهای کشاورزی را حداکثر تا پایان تیرماه» که پیشنهاد آقای ذاکر این است که «تا پایان خردادماه هر سال تصویب و اعلام عمومی نماید»، بحث قیمت نیست، بلکه مقررات صادرات و واردات است.

محمدباقر قاليباف
دولت و کمیسیون هم مخالف هستند. حضار 228 نفر، پیشنهاد آقای ذاکر را به رأی میگذاریم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی مربوط به آقای ایزدخواه است که مطرح نمیکنند. پیشنهاد بعدی مربوط به آقای قادری است که مطرح نمیکنند. پیشنهاد بعدی مربوط به آقای صباغیان است که مطرح میکنند، بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
پیشنهادی که مطرح کردیم این است، ببینید دوستان! ما داریم بخشی از ساختار را از وزارت صنعت و معدن میگیریم و به وزارت جهادکشاورزی منتقل میکنیم. اینجا تکلیف نیروهای انسانی و آن کارمندان مشخص نیست، درست است که ما میگوییم ساختار از وزارت صنعت منفک و به جهادکشاورزی داده شود، ولی با توجه به سلایق افراد دولتهای مختلف بعداً این پرسنل دچار مشکل خواهند شد و از یک وزارت رانده و از یک جا مانده.
بنابراین پیشنهاد ما این بود که اینجا ما پرسنل را بیاوریم، یعنی هر ساختار و هر پستی دارد میآید همزمان نیروی انسانی کارمند هم منتقل شود. این هم شفافسازی میکند و هم بندگان خدا بعداً دچار مشکل و سرگردان نیستند، دیگر به ما و شما مراجعه نمیکنند. ما با کمیسیون هم صحبت کردیم کمیسیون و آقای ساداتینژاد هم فرمودند که ما موافق هستیم. اگر دوستان موافق باشند حداقل مشکلی را در آینده ایجاد نمیکنیم.

محمد رشيدي
متشکر، جناب آقای سلیمی مخالف هستند.

عليرضا سليمي

محمد رشيدي
آقای جعفر قادری مخالف بعدی هستند، بفرمایید.

جعفر قادري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان توجه کنند! اگر تکلیف کنیم وقتی ساختار منتقل میشود پرسنل هم الزاماً منتقل شوند، این برای پرسنل ایجاد محدودیت میکند. این اختیار را به خود پرسنل بدهیم، اگر کسی متقاضی هست میتواند منتقل شود، اگر کسی میخواهد در مجموعه وزارت صمت باقی بماند میماند و در جای دیگری مشغول خدمت میشود. حالا اگر خود وزارت جهادکشاورزی تقاضا کرد میتواند درخواست کند که این پرسنل منتقل شوند. بنابراین من مخالف پیشنهاد آقای صباغیان هستم و اعتقادم بر این است که اجازه بدهید که به همین شکل باشد.

محمد رشيدي
متشکر. جناب آقای سیدناصر موسویلارگانی موافق هستند، بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و خستهنباشید خدمت همکاران عزیز و بزرگوار. پیشنهادی که آقای صباغیان دادند به نظر من پیشنهاد بجایی است. عزیزان! دلیل آن هم این است، الان که سازمان تجارت زیر نظر وزارت صمت است، این عزیزانی که در آن پستها مشغول به کار هستند برای سازمان تجارت دارند در آن زمینه فعالیت میکنند. وقتی که ما سازمان را به وزارت جهادکشاورزی منتقل کنیم، این افراد در وزارت صمت بدون پست هستند. بعضی از آنها در حد مدیر، مدیرکل و معاون هستند، جای دیگری باید در وزارت صمت برای اینها دیده شود و به نظر من این ایجاد مشکل میکند. بعد از آن طرف وزارت جهادکشاورزی یا باید نیروهای خودش را از پستهای دیگر منفک کند و به اینجا بیاورد یا اینکه نیروی جدید استخدام کند و نیروی جدیدی برای این کار بیاورد. پس اگر قرار است ما این سازمان را به وزارت جهادکشاورزی منتقل کنیم، افراد هم اگر منتقل شوند قطعاً نه در وزارت صمت بدون پست و جایگاه میمانند و نه آنجا افراد دیگری قرار است بیایند. چون اینها به وظایفشان در این پست آشنا هستند، سالها فعالیت کردهاند، قبلاً هم این وظایف در وزارت جهادکشاورزی بوده است. لذا همکاران عزیز روی این موضوع دقت کنند. خواهش من این است، حالا جناب آقای صباغیان فرمودند کمیسیون کشاورزی هم موافق هستند. این موافقت را اعلام کنند که مشکلی ایجاد نشود.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد آقای صباغیان این است این انتقالی که صورت میگیرد با تمام پرسنل، آقای رئیس! به جای کلمه «پرسنل» باید بگذاریم «نیروی انسانی مربوطه براساس چارت سازمانی موجود و پستها و افراد شاغل در پایان سال 1399»، یعنی کسانی که تا پایان سال 99 در آن قسمتها اشتغال داشتند منتقل میشوند.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، دولت و کمیسیون هم موافق هستند. حضار 223 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. با (117) رأی تصویب شد.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! پیشنهاد دیگری نداریم، اگر اجازه بدهید ماده (1) را با اصلاحاتی که هست به رأی بگذاریم. ماده (1) که قبلاً قرائت شده است، با تبصرههایش به جز تبصره (3) که مراعی گذاشته شد و با دو اصلاحی که صورت گرفت، یکی اصلاحی که در جزء (4) بند «الف» صورت گرفته و کلمه «ارزی» قبلاً رأی آورد و اضافه شد و پیشنهادی که الان آقای صباغیان دادند و رأی آورد که «با تمام نیروی انسانی مربوطه براساس چارت سازمانی موجود و پستها و افراد شاغل در پایان سال 1399» به رأی گذاشته میشود.

محمدباقر قاليباف
حضار 224 نفر، ماده و تبصرهها جز تبصره (3) به رأی گذاشته میشود. دوستان لطف کنند مشارکت کنند، چون اصل ماده و تبصرهها است، به جز تبصره (3). (30) نفر از دوستان هنوز در رأیگیری شرکت نکردهاند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. با (185) رأی تصویب شد، خیلی ممنون.
جناب آقای ویسکرمی تشریف دارند؟ من این نکته را چون در صحن اینگونه بیان شد، در آن بحث مربوط به برنج که ایشان گفتند، متن مذاکرات: «در سال 1400 کشت برنج در مناطق مختلف کشور در چارچوب سیاستهای کلی و با هماهنگی دستگاههای ملی به تشخیص شورای آب استان تعیین میگردد». این عین متن مذاکرات است، متنی هم در قانون بودجه نوشته دقیقاً همین است. «در سال 1400 کشت برنج در مناطق مختلف کشور در چارچوب سیاستهای کلی نظام و با هماهنگی دستگاههای ملی به تشخیص کارگروه سازگاری با کمآبی استان تعیین میگردد»، یعنی عین آنجا است و من متأسفم که در پشت بلندگو میگوییم که در صحن یک چیز تصویب میکنیم، در متن یک بحث دیگری. این واقعاً ظلم به مجلس است، چون در اینجا گفته شد من وظیفه داشتم که از مجلس دفاع کنم که چنین چیزی وجود ندارد. خواهش من این است که حتماً دوستان این موضوعات را رعایت کنند، حضرت آقا به همه ما تذکر دادند که موضوعاتی را نگوییم که به دست کسانی که بخواهند مجلس را در این زمینهها تضعیف کنند بهانه بدهیم. خیلی ممنون، تنفس میدهیم، انشاءالله (10:45) دقیقه در خدمت هستیم.
(در ساعت 10:18 دقیقه جلسه به عنوان تنفس موقتاً پایان و سپس در ساعت 10:55 دقیقه به ریاست آقای علی نیکزادثمرین «نایبرئیس اول» رسمیت یافت)

علي نيک زادثمرين
جناب آقای حاجیدلیگانی! وارد دستور شویم.

حسينعلي حاجي دليگاني
ادامه بررسی طرح کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درخصوص طرح تقویت امنیت غذایی کشور و رفع موانع تولیدات کشاورزی.
آقای رئیس! در بخش اول جلسه امروز ماده (1) قرائت و مصوب شد، الان الحاقیها هست که سه تا الحاقیه در اینجا داریم. اولین الحاقیه مربوط به پیشنهاد آقای رشیدی است. آقای رشیدی مطرح بفرمایید.

علي نيک زادثمرين
آقای رشیدی مطرح میفرمایید؟

جلال رشيدي کوچي
پیشنهاد دهنده
اگر اجازه بفرمایید مطرح میکنم.

علي نيک زادثمرين
اجازه ما دست شماست، اگر مطرح میفرمایید، چون اگر این ماده (1) را با الحاقیهایش امروز ببندیم خیلی خوب است، بفرمایید.

جلال رشيدي کوچي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام محضر نمایندگان محترم و ملت شریف ایران و تبریک ایام میلاد حضرت علی بن موسیالرضا (علیهالسلام).
این پیشنهادی که بنده به عنوان پیشنهاد الحاقی آوردم مربوط به این مهندسین عزیزی است که در قالب طرح آمدهاند و ده سال ممنوعیت دارند که مسئولیت بگیرند و در ستادها قرار بگیرند. ببینید عزیزان و بزرگواران! این مربوط به همه استانها است. بله، ما میپذیریم که حضور اینها در مراکز خدمات و در روستاها و در زمینهای زراعی و باغی برای اینها موجب کارآزمودگی خواهد شد، اینها را موفقتر خواهد کرد، تجربه خوبی برای اینها در این ده سال ایجاد خواهد شد، ولی الان اینها معمولاً بین پنج تا هفت سال آنجا بودهاند. تقاضای ما در این طرح این است که (20) درصد از اینها مجاز باشد، وزارت جهاد بیاید اینها را به کار بگیرد، در ستادها قرار بدهد و مسئولیت به اینها بدهد، چون الان اینها مأموریت دارند.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رشیدی! یک لحظه اجازه بدهید. همکاران! در الحاقیههای ماده (5) است، اولین الحاقیه است. دو جا آوردهاند، همان اشکالی بود که قبلاً بود. ببینید! الان در الحاقیه ماده (1) ردیف اول است، آن الان دارد مطرح میشود. آقای رشیدی! ادامه بدهید.

جلال رشيدي کوچي
پیشنهاد دهنده
عرض بنده این بود که الان ما نیاز به جوانگرایی داریم، اینها مهندسینی هستند که بعضاً در آنها آدمهای بسیار باسواد و توانمند وجود دارد، قابلیت دارند که مسئولیت به اینها در وزارت جهاد و ارگانهای تابعه سپرده شود و بتوانند راهبری کنند، حرکت بدهند و کارهای بزرگ انجام بدهند. مقام معظم رهبری تأکید بر جوانگرایی دارند.
من از عزیزان خواهش میکنم نسبت به این پیشنهاد با یک دید مثبتی نگاه کنند. بالاخره ما نیروهای جوان قوی داریم که امروز در این ده سال طرح محبوس شدهاند. الان خیلی از اینها هفت سال است که تجربیات خوبی دارند، آمادگی دارند که اینها را بیاوریم به کار بگیریم و مسئولیت بدهیم. اگر قرار باشد ما بگوییم همه اینها با هم به یک نوع دیده شوند، این را مطمئن باشید توفیقی ایجاد نخواهد کرد. حتماً در بین اینها نیروهای توانمندی داریم که میتوانند به عنوان مسئولین وزارت جهاد بیایند و اثرگذار باشند. من خواهش میکنم، چون ما درخواست (20) درصد کردیم، اگر بگوییم وزارت جهاد مجاز باشد (20) درصد از اینها را از آنجایی که نیاز وزارت جهاد بود که الان خیلی جاها نیاز است، وزارت جهاد یک وزارت عریض و طویلی است، یک وزارتی است که در آن خیلی مسئولیتهای زیادی هست. ما این جوانان را حبس نکنیم، اینها بهروز هستند، توانمند هستند، تجربه خوبی هم در این هفت سال برای آنها پیدا شده، اجازه بدهیم اینها بیایند کار کنند، مسئولانی باشند که به عنوان جوانان انقلابی بیایند حرکت بدهند.
عرض کردم مقام معظم رهبری تأکید دارد، جزء شعارهای همه ما حضور جوانان در مسئولیتها بوده است. من خواهش میکنم با این پیشنهاد موافقت کنید و رأی بدهید که انشاءالله بتوانیم بخشی از این جوانان توانمندی که در قالب طرحهایی که دهساله است و نمیتوانند مسئولیت بگیرند، (20) درصد از آنها را بتوانیم بیاوریم و در این ستادها به کار بگیریم. متشکرم و انشاءالله موافقت شما را داشته باشیم.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر. سروران عزیز و همکاران محترم عنایت داشته باشند، آنچه در صفحه مانیتور دیده میشود نوشته «به حراست جهادکشاورزی»، «وزارت جهادکشاورزی» است. (رشیدی ـ بله وزارت جهاد است، غلط تایپی است) کلمه «حراست» نیست، «وزارت» است. بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر. جناب آقای کوچکینژاد مخالف هستند، بفرمایید.

جبار کوچکي نژادارم ساداتي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس، حاجآقای سلیمی! وقت آقای رئیس را نگیر. من قبل از اینکه مخالفت خودم را با پیشنهاد برادرمان آقای رشیدی مطرح کنم، آقای رئیس! یک تذکری دارم. ما در رابطه با شوراها یک جلسه غیرعلنی داشتیم، آقای رئیس وعدههایی را داد، متأسفانه هیأت مرکزی به هیچکدام از آن وعدهها عمل نکرد و مشکلاتی را برای استانهای کشور ایجاد کرد که من از کمیسیون اصل (90) میخواهم که به این شکایتی که همکاران از هیأت مرکزی کردهاند دقت کند و بررسی کند. اما مخالفت ما؛ پیشنهادی که برادرمان داد ما در مجلس قبل...

علي نيک زادثمرين
آقای کوچکینژاد! وقت شما محفوظ است، یک لحظه اجازه بدهید، عذرخواهی میکنم.

حسينعلي حاجي دليگاني
عزیزان! اشکالی که هست من پیش از تنفس هم اعلام کردم، پیشنهاد برادر عزیزمان آقای رشیدی دو جا ثبت شده که بنده آنجا قرائت کردم، رئیس محترم وقت جلسه فرمودند این را در الحاقیهای به ماده مطرح کنید. دو جا آمده، الان متأسفانه یا برادران معاونت قوانین و یا فناوری بایستی آن مورد مربوط به الحاقیها را فعال میکردند، آمدند آن الحاق در تبصره (4) را فعال کردهاند. لذا همکاران دو جا ثبتنام کردهاند. این اشکال وارد است و درست است. حالا اجازه بدهید که ادامه جلسه را داشته باشیم.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر، برادر عزیزم آقای کوچکینژاد بفرمایید.

جبار کوچکي نژادارم ساداتي
مخالف
مخالفت من با پیشنهاد برادرمان آقای رشیدی این است که واقعاً این عزیزانی که حالا ایشان تحت عنوان نیروهای جوان و تخصصی مطرح کردند، این دقت را مجلس قبل کرد، حدود (10) هزار نفر از ناظرینی که در بخش کشاورزی سالیان سال کار کرده بودند، تجربه داشتند و استخدام نبودند، ما در مجلس قانون وضع کردیم که این عزیزان به استخدام جهادکشاورزی در بیایند و همان شغل خودشان را که در کنار کشاورزان در مراکز خدمات کشاورزی هستند، حداقل ده سال در آنجا باشند و در کنار کشاورزان به تولید کمک کنند و اینها نیروهای جوان و باتجربه و تخصصی هستند، اکثر اینها کارشناسی ارشد در حوزه کشاورزی از دانشگاههای معتبر دارند. اینها میتوانند در بخش کشاورزی در کنار کشاورزان قرار بگیرند، تحت عنوان مرکز خدمات کشاورزی به کشاورزان در حوزه عملیاتی کشاورزی کمک کنند. از خزانه گرفته تا تولید محصول و در نهایت برداشت محصول، اینها آموزشهای لازم را دارند.
یکی از مشکلات ما در کشور این است که همیشه به ستادها که ستاد جز هزینه برای کشور چیزی ندارد، به ستاد بیش از حد توجه میکنیم، اضافهکار و مأموریت و بسیاری از امورات را به ستادها پرداخت میکنیم، ولی آنهایی که در صف هستند و باید به حوزه تولید کمک کنند، به آنها کمک نمیکنیم. به اعتقاد من این پیشنهاد هم خلاف قانون مجلس شورای اسلامی است، هم خلاف تولید است، هم به تولید آسیب میرساند و در نهایت به کشاورزان آسیب میرساند.
در دنیا اصولاً دولتها میآیند در کنار کشاورزان قرار میگیرند، مبارزه با سم و مبارزه با آفات، همچنین در رابطه با حفظ و نگهداری کشاورزی میروند در کنار کشاورزان قرار میگیرند، نه در ستاد در تهران و مرکز استانها و مرکز شهرستانها آنجا زیر کولر مینشینند و کشاورز در زمین دارد کار میکند. معتقدم که این پیشنهاد برخلاف تولید است و انشاءالله اگر این پیشنهاد را پس بگیرند به صلاح ایشان و کشاورزان و شهرهایی که ایشان در آنجا است میباشد.

محمد رشيدي
متشکر. جناب آقای ابراهیم عزیزی نماینده محترم کرمانشاه موافق هستند، بفرمایید.

ابراهيم عزيزي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ولادت علیبنموسیالرضا را تبریک عرض میکنم. سروران عزیز! این حکمی که پیشنهاد شده اولاً مستحضر باشید اجازه است، یعنی «اجازه داده میشود». چه اجازهای؟ «تا سقف (20) درصد». بنابراین اینطور نیست، یک؛ تکلیفی نیست، حتماً (20) درصد نیست. بعد چه اتفاقی میافتد؟ میگوید اشخاصی که واجد صلاحیت هستند، در واحدهای ستادی آن هم به تشخیص خود وزارت جهاد، چون اجازه است. وزارت جهاد تشخیص میدهد از این اجازه استفاده کند، چند نفر از این نیروهای جوان انقلابی متعهد متخصص را در واحدهای ستادی و مراکز شهرستانها و استانها بهکارگیری شود. چرا منع شود؟ چیز عجیبی است. یعنی اگر کسی مخالفت کند با چه چیزی مخالفت میکند؟ یک اجازهای داده شده وزارت جهاد از نیروهای لایق آن هم تا سقف (20) درصد، ممکن است (1) درصد بشود، (2) درصد بشود، (3) درصد بشود. از باب ضرورت میخواهد استفاده کند، چرا منع شود؟
من خواهش میکنم به این پیشنهاد توجه شود، شما به استانها میروید، این جوانان به شما مراجعه میکنند، مدیران استانی به شما مراجعه میکنند، میگویند چرا دست ما بسته باشد وقتی میتوانیم از این نیروها استفاده کنیم؟ دستشان را باز بگذاریم، برای خدمت، برای کارآمدی، برای خدمت بهتر بگذاریم از انسانهای لایق و توانمند استفاده شود. منع این برداشته میشود، الزامی در آن ندارد.
بنابراین خواهش من این است که مجلس یکپارچه به حمایت جوانان انقلابی بیاید و این اجازه را به وزارت جهادکشاورزی و دولت بدهد که از این ظرفیت عظیمی که مقام معظم رهبری اینقدر توصیه میکنند و امر میفرمایند که «از جوانان استفاده شود»، مجلس این پیام را به جوانان عزیز انقلابی بدهد که مانع را برداشته که وزارت جهاد میتواند از این نیروها استفاده کند.
خواهش من این است که یکپارچه کمک کنید که انشاءالله به منصه ظهور برسد و این فرصت را از انقلاب، مردم، کشور، شهرستانها و استانها آن هم در یک وزارتخانهای که واقعاً نام «جهاد» را بر خودش بار میکند، ما از جهادگران عزیز و نیروهای انقلابی جهادگر محروم نشویم، وزارتخانه بتواند به خوبی استفاده کند. پس تأکید میکنم، این اجازه است، تا سقف (20) درصد است، یعنی میگوید از ضرورت میشود، از باب ضرورت میخواهند استفاده کنند، چرا منع داشته باشد؟ واقعاً این پیام را در همین روزهای اول که دولت جدید دارد تشکیل میشود ما بدهیم که دست دولت باز شده که میتواند از نیروهای جوان جهادگر انقلابی متخصص استفاده کند و به نظر مبارک مقام معظم رهبری لبیک بگوییم. والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر. یک لحظه اجازه بدهید. آقای دکتر ویسکرمی! شما خیلی وقت است سرپا ایستادهاید، فرمایشتان چیست؟

مهرداد ويس کرمي

علي نيک زادثمرين
من میخواهم یک خواهشی از حضرتعالی داشته باشم، چون من نبودم و شما تقاضای ماده (75) را دارید، آقای دکتر قالیباف بودند، اگر اجازه بدهید این در جلسه بعدی انجام شود، من از شما خواهش میکنم.

مهرداد ويس کرمي
آقای دکتر! بالاخره در جلسه گفتند.

علي نيک زادثمرين
قانون میگوید یا این جلسه و یا جلسه بعدی.

مهرداد ويس کرمي
آقای رئیس! در این جلسه اسم من برده شده است.

علي نيک زادثمرين
یک لحظه تشریف بیاورید بالا با هم صحبت کنیم، خیلی متشکرم. دولت بفرمایید.

علی جمالی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت نمایندگان محترم عرض سلام و ادب و احترام دارم. همانطور که نمایندگان محترم استحضار دارند ناظرین کشاورزی به تعداد (10) هزار نفر استخدام شدند که در مراکز خدمات که عملیاتیترین حوزه کشاورزی هستند. (نایبرئیس ـ ببخشید! شما خودتان را معرفی کنید که دوستان هم شما را بشناسند) جمالی هستم معاون سازمان اداری و استخدامی به عنوان نماینده دولت.
تا اینها در مراکز خدماتی کار کنند. الان با این اجازهای که داده میشود به نوعی در حوزههای ستادی که ما عملاً تورم نیروی انسانی داریم، از آن حوزه عملیات به ستاد منتقل شود. ضمن اینکه نظام انتخاب و نظام انتصاب مبتنی بر یک چارچوبی است که مبتنی بر شایستگی و اصولی است که سیاستهای کلی نظام اداری تأکید کرده است. بنابراین دولت با این سقفی که میخواهند در ردههای مدیریتی مشخص کنند و در ستاد بهکارگیری شود مخالف است.

علي نيک زادثمرين

مهرداد ويس کرمي
من اصرار دارم همین الان تذکر بدهم و الاّ دیگر نمیشود در این مجلس حرف زد.

سيدجواد ساداتي نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز عنایت بفرمایید! در مجلس با قانون مصوب نمایندگان (10) هزار نفر از ناظرین کشاورزی که اینها جوانان تحصیلکرده بودند به کار گرفته شدند. آنجا یک بندی وجود دارد که اینها ده سال در مراکز خدمات باشند. تصمیم خوبی هم گرفته شده است. الان تقریباً بین پنج تا هفت سال اینها سابقه دارند. مشکلی که در وزارت جهاد وجود دارد، میدانید وزارت جهاد از کمبود نیروی انسانی رنج میبرد، از دستگاههایی است که از ابتدای انقلاب، وجود جهادگران، الان خیلی از اینها بازنشسته شدهاند. لذا این جوانهایی که تحصیلات دارند، فوقلیسانس هم هستند، بعضیهایشان مدیران توانمندی هستند، اتفاقاً چون در مراکز خدمات بودند مشکل را هم به خوبی میدانند. الان یک مشکلی دارد، در ستادهایش، یعنی فرض کنید در اداره یک شهرستان، در مدیریت جهادکشاورزی یک شهرستان وزارت جهاد نیرو ندارد آنجا به عنوان رئیس یا معاون اداره بگذارد، اما نیروهای تحصیلکرده جوان، خوب و غیور در مراکز خدمات هستند، به دلیل این قانون نمیتوانند آنجا بیایند یک مدیریتی در عرصه شهرستان انجام بدهند. این پیشنهاد میخواهد اجازه بدهد که (20) درصد اینها را بتوانند در حوزههای مدیریتی وزارت جهاد برای تقویت ضعف و بازنشستگی که در حوزه مدیریتی و تخصصی دارد به کار بگیرد، کار خوبی است و انشاءالله عزیزان هم حمایت کنند.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر. دولت مخالف است، کمیسیون موافق است. دوستانی که میخواهند تذکر بدهند، آقای ویسکرمی! اجازه بدهید این را رأی بگیرم، شما میخواهید تذکر ماده (75) بدهید. آقای علیپور! اگر ثبتنام فرموید و در دستور است وقت بدهیم.

محمد رشيدي
ثبتنام کردهاند، اگر دوستانی که نوبتشان قبل از ایشان است اجازه بدهند، آقای علیپور میتوانند تذکر بدهند.

علي نيک زادثمرين
اسامیشان را بگویید. که بعداً نگویند چرا؟

محمد رشيدي
آقایان: علیرضا سلیمی، سیدناصر موسویلارگانی، موسی غضنفرآبادی، محمدرضا صباغیانبافقی، جواد نیکبین، محمد وحیدی و سیدالبرز حسینی اگر اجازه میفرمایند آقای کمال علیپور صحبت کنند.

علي نيک زادثمرين
اسامی که برده شد اگر اجازه میدهند برادرم آقای علیپور میخواهند تذکر در دستور بدهند.

محمد رشيدي
ظاهراً آقای سیدناصر موسویلارگانی تذکر دارند.

علي نيک زادثمرين
آقای علیپور! اگر شما منصرف شوید من رأی بگیرم. قبل از شما هستند، قبول نمیکنند. آقای رشیدی! به ترتیب آنهایی که در دستور تذکر دارند را وقت بدهید صحبت کنند.

محمد رشيدي
آقای سیدناصر موسویلارگانی بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! من تذکر ماده (22) را دارم، دلیل آن هم این است، آقای دکتر ببینید! از مصوبه استخدام (10) هزار نفر ناظرین کشاورزی که مجلس مصوب کرده چیزی نمیگذرد. یعنی مجلس باید خودش از اقتدار خودش دفاع کند و بارها عرض کردم اگر متولی احترام امامزاده را حفظ نکند، بقیه قطعاً حفظ نمیکنند. ما مصوب کردیم در مزارع در بحث خدمات برای اینکه راندمان کشاوری بالا برود اینها را استخدام کردیم، مدتها هم این بحث در مجلس مطرح بوده است.
در ثانی الان نماینده دولت اعلام کرد، در مدیریت ما تعداد زیادی را داریم که اینها اصلاً پست ندارند، بیکار هستند. ما تازه یک عده دیگری را هم به اینها اضافه کنیم، حقوقبر اضافه کنیم، مزارع با مشکل روبهرو میشوند، خدمات با مشکل روبهرو میشوند. الان شما در همین چند سالی که این ناظرین در مزارع دارند کار میکنند ببینید راندمان و کیفیت تولید چقدر بالا رفته است. بعد دومرتبه میگویید باید یک عده دیگری را استخدام کنیم که بروند بر مزارع نظارت کنند. چرا ما این کار را میکنیم؟ یعنی میخواهیم یک عده دیگری را استخدام کنیم که نظارت کنند؟

علي نيک زادثمرين
آقا سید! کدام بند ماده (22) بود؟

سيدناصر موسوي لارگاني
تذکر آیین نامه
انتظام مجلس، اینکه مجلس خودش باید اقتدار خودش را حفظ کند. اگر شما خودتان قانون را رعایت نکنید، چه کسی میخواهد رعایت کند؟ شما قانون تصویب کردید که اینها ناظر باشند، خود شما تصویب کردید، اگر شما رعایت نکنید انتظار دارید دولت رعایت کند؟

علي نيک زادثمرين
نه، فرمایش حضرتعالی مخالف و موافق است، تذکر به ما نیست. نظم مجلس الحمدلله برقرار است، پیشنهاددهنده الحاقی گفته، دولت، کمیسیون، مخالف و موافق صحبت کردهاند. من چون عادت ندارم وسط حرف کسی بیایم، من از همکاران عزیز استدعا میکنم، چون الان به من دارند تذکر میدهند. نفر بعدی صحبت کند.

مهرداد ويس کرمي

علي نيک زادثمرين
آقای ویسکرمی! عرض کردم اجازه بفرمایید از این عبور کنیم، شما ماده (75) میخواهید تذکر بدهید، چشم. وسط رأیگیری که نمیشود، اجازه بدهید از این الحاقی عبور کنیم.

محمد رشيدي
دوستانی که قرائت کردم اگر اجازه بدهند آقای علیپور تذکر دارند.

علي نيک زادثمرين
آقای علیپور! من از شما خواهش میکنم اجازه بدهید من رأی بگیرم، از شما خواهش میکنم بگذرید، خیلی ممنون و متشکر. دولت مخالف و کمیسیون موافق هستند. برادرم آقای حاجیدلیگانی! متن را قرائت بفرمایید برای رأیگیری آماده شویم.

حسينعلي حاجي دليگاني
متن پیشنهاد این است: «به وزارت جهادکشاورزی اجازه داده شود تا سقف (20) درصد از نیروهای مشمول تبصره (5) قانون استخدام مهندسین ناظر تولیدات کشاورزی مصوب 13/12/1390 را در واحدهای ستادی و مراکز شهرستانها و استانها استفاده نماید. وزارت جهادکشاورزی ظرف دو ماه دستورالعمل اجرایی آن را توسط وزیر جهادکشاورزی ابلاغ نماید».
آقای رئیس! رأیگیری بفرمایید.

علي نيک زادثمرين
حضار 205 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. همکاران عزیز در رأیگیری مشارکت بفرمایند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. (77) رأی موافق داشت، تصویب نشد. خیلی متشکر.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! دو پیشنهاد دیگر هست که مربوط به آقای اختیاری و آقای ایزدخواه است که فکر میکنم فرصت نباشد.

علي نيک زادثمرين
اجازه بدهید! چون نطقهای ناطقین عزیز و تذکر شفاهی تعدادی از عزیزانمان مانده، آقای ویسکرمی! شما بحث ماده (75) را دارید؟ من از شما خواهش میکنم، اجازه بدهید من از شما خواهش کنم شما نپذیر، آقای دکتر ویسکرمی! اجازه بدهید من از شما خواهشم را داشته باشم شما نپذیر، من حرفی ندارم. میگویم چون در جلسه قبل برادرم آقای دکتر قالیباف رئیس جلسه بوده، من نبودم، اگر اجازه میدهید ماده (75) بر شما محفوظ است، برای جلسه بعدی بفرمایید. نمیپذیرید؟ بفرمایید.

مهرداد ويس کرمي
خواهشاً مجلس را زیر سؤال نبرید.

علي نيک زادثمرين
شما فرمایشتان را بفرمایید.

مهرداد ويس کرمي
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
دیده بدبین بپوشان ای کریم عیبپوش
زین دلیریها که من در کنج مجلس میکنم
در مورد فرمایش جناب آقای قالیباف برادر بزرگوارمان که من صبر و متانت ایشان را در سال اول ریاستشان خیلی دوست داشتم و اتفاقاً قابل تحسین بود، چون چند تا مطلب فرمودند و این مطالب خلاف واقع بود، من به خاطر اینکه این در مذاکرات مجلس ثبت میشود باید یک نکاتی را عرض کنم.
1 ـ اشکالی که مطرح شد که هیأترئیسه بعد از تصویب بودجه ویرایش کردند یا تغییراتی در بودجه دادند، نه در ذهن بنده، در ذهن تعداد دیگری از همکاران ما هست، هنوز هم هیأترئیسه هیچ جواب مستدل و رسمی به این قضیه نداده است. مثل حذف تبصره (19)، کشت برنج که من خودم فیلم و تصویر را از هیأترئیسه میخواهم اگر منکر هستند منتشر کنند تا من همینجا از شما عذرخواهی کنم. دست بردن در جداول طبق آن چیزی که بعد از تصویب بوده و نمایندگان در تعطیلات بودند.
2 ـ وظیفه هیأترئیسه و رئیس روشنگری است. عزیزان! منتی بر سر ما ندارید، شما با رأی ما رفتید آن بالا. وظیفهتان است، من نماینده سؤال دارم بدون استحکام و حرف از بالا به پایین روشنگری کنید. ما اشتباه کردیم در مقابل آن جسارتهایی که به آقای صباغیان شد به خاطر مصالحی سکوت کردیم، الان دارد به همه تعمیم پیدا میکند. ایشان یک جمله گفت ما نابودش کردیم. پس کجا میشود حرف حق زد در این مجلسی که تریبونش آزاد است و طبق قانون اساسی نماینده حق اظهارنظر در تمام امور کشور را دارد؟
3 ـ نکته بعدی؛ خرج کردن از مقام معظم رهبری در امور جزئی اگر سوءاستفاده از جایگاه ایشان نباشد، جفا در حق ایشان است. تا چه زمانی میخواهیم این سید بزرگوار را خرج حرفهای خودمان کنیم؟ ما باید هر حرفی داریم در مجلس بزنیم، آقا جایگاه خودشان را دارند. این را هم تکمیل میکنم که ارادت ما هم به آقا کمتر از حضرات نیست.
4 ـ اگر بنا باشد هر انتقادی تضعیف مجلس محسوب شود (خوب دقت کنید عزیزانی که همه به آقای قالیباف احسنت گفتید) اگر بنا باشد هر انتقادی تضعیف مجلس محسوب شود، پس در موارد محالی که انتقاد وارد است چه باید کرد؟ پس باید چه کنیم؟ باید سکوت کنیم هیأترئیسه هر کاری دلش میخواهد بکند؟ حتی من میتوانم به مجلس هم انتقاد کنم، شاید اصلاً انتقاد داشته باشم که مثلاً نظرم این باشد خوب است در بازنگری قانون اساسی بازنگری در وظایف مجلس شود. چه اشکالی دارد؟ کجای قانون اساسی و کجای شرع ما اجازه نداده که این صورت بگیرد؟ اگر بنده به عنوان یک استاد دانشگاه با (17) عنوان کتاب نمیتوانم این حرفها را بزنم، چه کسی در این کشور باید بزند؟
5 ـ نکته بعدی؛ تفاوت است بین هیأترئیسه و کلیت مجلس. بنابراین تضعیف شخص رئیس و هیأترئیسه با تضعیف مجلس دو مقوله است، لطفاً مغالطه کل به جزء را دیگر نفرمایید.
6 ـ در مورد حق نمایندگی، طبق قانون اساسی نماینده حق اظهارنظر در تمام مسائل کشور را دارد و حق تهمت زدن به کسی را ندارد. ما اتفاقاً داریم میگوییم روشنگری کنید، ما که نگفتیم شما دزدی کردید و خدایناکرده ظلم کردید. ولی این ابهام در ذهن من و نماینده دیگر است که باید روشن شود.
7 ـ در مورد ولایت فقیه چون ممکن است این حرف دست یکسری آدم نادان بیفتد و سوءاستفاده کنند. بنده در مورد ولایت فقیه با افتخار عرض میکنم حداقل (500) صفحه مطلب مکتوب دارم، آن هم در دهههای (70) و (80) که خیلیها برای رأی ژست اصلاحطلبی گرفته بودند و شجاعت دفاع از ارزشهای انقلاب را نداشتند. بنده در دانشگاه اصفهان جلسه میگذاشتم «ولایت مطلقه فقیه در قلب دولت اصلاحات» و افتخار میکنم هر چه ضربه هم خوردم به خاطر این دفاع از ارزشهای و جایگاه منیع ولایت فقیه بوده است. اما این چه ربطی به امثال ما دارد؟
8 ـ نکته بعدی؛ بدترین تضعیف مجلس انجام کارهایی است که کلیت مجلس را زیر سؤال میبرد. هر که هر ضربهای خورد از درون خورد. من از این میترسم فردا هم که آقای رئیسی تشریف آوردند بعضیها بگویند علیه آقای رئیسی حرف زدن هم خلاف اسلام و مسلمین است، پس من کجا از حق مردم مظلومم باید دفاع کنم؟ کجا اگر خطایی در مجلس اتفاق افتاد باید بگویم؟ خواهش میکنم این حرف را در مورد مهرداد ویسکرمی در این مجلس تکرار نفرمایید، چون هیچ اثری ندارد، بنده هم تابع جو نبوده و نیستم.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر از برادرمان جناب آقای ویسکرمی.
4
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

علي نيک زادثمرين
برادرم جناب آقای کریمی! تذکرات کتبی نمایندگان محترم مردم در مجلس شورای اسلامی به مسئولین محترم دستگاههای اجرایی را قرائت بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب و احترام خدمت همکاران محترم و ملت بزرگ ایران اسلامی. تذکرات کتبی نمایندگان محترم به دستگاههای اجرایی:
ـ آقای احمدحسین فلاحی (همدان و فامنین) به اتفاق (9) نفر از نمایندگان به وزیر کشور درخصوص لزوم رسیدگی به دخالتهای غیرکارشناسی استاندار همدان در همه امور.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به رئیسجمهور محترم و وزیر کشور درخصوص ضرورت رعایت اصول قانونی و ارزیابیهای زیستمحیطی در صدور مجوز سایتهای پسماند زباله شهری.
ـ آقای بهروز محبینجمآبادی (سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب، داورزن و ششتمد) به اتفاق (54) نفر از نمایندگان به وزیر آموزش و پرورش درخصوص لزوم تسریع در اجرای مصوبه اعمال آخرین مدرک فرهنگیان.
ـ آقای حسین امامیراد (چناران و بینالود) به اتفاق (54) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم تسریع در رسیدگی به سیر صعودی آمار قربانیان ویروس کرونا.
ـ آقای رسول فرخیمیکال (لاهیجان و سیاهکل) به اتفاق (30) نفر از نمایندگان به وزیر راه و شهرسازی درخصوص ضرورت بررسی و بازنگری در بخشنامه بنیاد مسکن درخصوص تفکیک زمین روستاییان.
ـ آقای احمدحسین فلاحی (همدان و فامنین) به اتفاق (17) نفر از نمایندگان به وزیر نیرو درخصوص لزوم تسریع در تأمین آب شرب شهرستان همدان.
ـ آقای رسول فرخیمیکال (لاهیجان و سیاهکل) به اتفاق (23) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم تبدیل وضعیت شاغلین قراردادی، شرکتی و ضرورت جذب نیرو از طریق سازمان استخدامی کشور با ایجاد فرصت برابر برای همه.
ـ آقای رسول فرخیمیکال (لاهیجان و سیاهکل) به اتفاق (19) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم و وزرای امور اقتصادی و دارایی و جهادکشاورزی درخصوص ضرورت برنامهریزی جدی و بهموقع برای جبران خسارات وارده به کشاورزان و باغداران به خصوص کشاورزان بخش محروم دیلمان و پیرکوه استان گیلان.
ـ آقای معینالدین سعیدی (چابهار، کنارک، قصرقندشهر و بخش مرکزی نیکشهر) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم اجرای بیمه کامل صیادان و لحاظ این شغل به عنوان یکی از مشاغل سخت.
ـ آقای حسین میرزائی (اصفهان) به اتفاق (36) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم شفافسازی درخصوص کمکهزینه افطاری واریز شده به حساب طلاب و روحانیون.
ـ آقای احمد محرمزادهیخفروزان (اهر و هریس) به اتفاق (34) نفر از نمایندگان به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص اینکه چرا درخصوص زیرساختهای مناطق محروم و کمترتوسعهیافته کشور اقدام جدی به عمل نمیآید؟
ـ آقای احمد محرمزادهیخفروزان (اهر و هریس) به وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درخصوص لزوم اقدام علمی درخصوص ثبت جهانی بقعه شیخشهابالدین اهری.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم تسریع در شروع عملیات اجرایی کمربند جنوبی اهر. همچنین ضرورت بهسازی تنها جاده ارتباطی شهرستان هریس به مشکینشهر.
ـ آقای عباس جهانگیرزاده (پارس آباد، بیلهسوار و اصلاندوز) به اتفاق (25) نفر از نمایندگان به وزیر نیرو درخصوص لزوم تسریع در رفع کمبود و قطعی مکرر آب در روستاهای مرزی استان اردبیل.
ـ آقای مهدی طغیانی (اصفهان) به وزرای آموزش و پرورش، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص لزوم ارائه گزارش از اجرای قانون الزام دولت در تعیین سرفصل جنایات و توطئههای آمریکا در کتابهای درسی مدارس و دانشگاهها.
ـ آقای احمد مرادی (بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص ضرورت بازنگری در برگزاری حضوری امتحانات پایه نهم و دوازدهم دانشآموزان در شرایط کرونا.
ـ آقای عباس جهانگیرزاده (پارس آباد، بیلهسوار و اصلاندوز) به اتفاق (40) نفر از نمایندگان به وزیر آموزش و پرورش درخصوص ضرورت رسیدگی به افزایش بیرویه شهریه مدارس غیرانتفاعی.
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به اتفاق (50) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم و وزیر امور خارجه درخصوص لزوم رعایت فرمان و سیاست قطعی مقام معظم رهبری به قانون اقدام راهبردی در مذاکرات هستهای.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به وزیر نیرو درخصوص ضرورت تدبیر درخصوص هوشمند کردن کنتورهای کشاورزی در مناطق دچار خشکسالی و هزینه بالای آن برای کشاورزان.
ـ آقای علیرضا سلیمی (محلات و دلیجان) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص علت افزایش قیمت (9) درصدی خودرو علیرغم کاهش نرخ دلار.
ـ آقای معینالدین سعیدی (چابهار، کنارک، قصرقندشهر و بخش مرکزی نیکشهر) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص ضرورت جذب نیروهای آموزشی موسوم به کارنامه سبز.
ـ آقای محمدتقی نقدعلی (خمینیشهر) به اتفاق (35) نفر از نمایندگان به وزیر نفت درخصوص لزوم رسیدگی و اطلاعرسانی در مورد افزایش (15) درصدی تعرفه گاز.
ـ آقای کیومرث سرمدیواله (اسدآباد) به اتفاق (19) نفر از نمایندگان به وزیر نیرو درخصوص ضرورت تسریع در ایجاد زیرساخت برق شهرک صنعتی اسدآباد.
ـ آقای سیدسلمان ذاکر (ارومیه) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص لزوم اعمال امتیاز حضور در جبهه برای دانشجویان تربیت معلم.
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید تذکرات شفاهی را قرائت کنم.

علي نيک زادثمرين
یک لحظه اجازه بدهید. از برادرم جناب آقای دکتر کریمی متشکرم. خواهش من از همکاران عزیزمان این است، دوستانی که وارد صحن میشوند کارت بزنند، چون ما رأیگیری خواهیم داشت و ادامه دستور را خواهیم داشت. منت به من بگذارند دوستانی که بیرون از صحن هستند تشریف بیاورند و عزیزانی هم که تشریف میآورند کارت حضور را عنایت داشته باشند، چون ما وارد دستور میشویم و رأیگیری خواهیم داشت، بزرگواری کنید حضور پیدا کنید که وارد دستور شویم.
5
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علي نيک زادثمرين
جناب آقای دکتر متفکرآزاد! تذکرات شفاهی همکاران عزیزمان را اعلام بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس خیلی متشکرم. در خدمت همکاران ارجمندمان جهت ارائه تذکرات شفاهی براساس قرعهکشی که انجامشده هستیم. ابتدائاً نفر اول جناب آقای معینالدین سعیدی نماینده محترم چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند هستند، بفرمایید.

معين الدين سعيدي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
حضور مردم در پای صندوقهای رأی باطلالسحر توطئههای دشمن بود. قدر این ملت بزرگ را بدانیم. از انتخابات شوراها در برخی حوزههای انتخاباتی کشور اخبار بسیار نگرانکنندهای میرسد. آنان که رأی را با پول میخرند وجدان جامعه را ارزان خواهند فروخت. از نهادهای امنیتی، نظارتی و مجلس شورای اسلامی میخواهم که ورود جدی بفرمایند.
فاجعه درمان در استان سیستان و بلوچستان با توجه به موج جدید کرونا دامنههای جدیدی به خود گرفته است. وزیر محترم بهداشت! خود تشریف بیاورید و از نزدیک ببینید در بیمارستانهای جنوب استان چه میگذرد. «إنا لله و إنا الیه راجعون». اینکه در یک استان کشور شش بیمارستان تأمیناجتماعی وجود داشته باشد، اما در سیستان و بلوچستان از چابهار تا زاهدان فقط یک بیمارستان تأمیناجتماعی باشد، نشان میدهد که مسئولین تأمیناجتماعی کشور مطلقاً رویکرد عدالتمحور ندارند. از نجابت این مردم بیشتر سوءاستفاده نکنید.
پروژههای ورزشی نیمهکاره حوزه انتخابیه با توجه به گذشت چندین سال از شروع به کار آنها تبدیل به میراث تاریخی شدهاند. وزیر محترم ورزش! از آه جوانان مظلوم استان بترسید.
گرما و بیبرقی امان مردم را بریده، در بسیاری از مناطق افت ولتاژها به گونهای است که وسایل سرمایشی که سهل است، حتی یک پنکه هم کار نمیکند. آقایان! خودتان را به جای مردم مظلوم دشتیاری، باهو، زرآباد، قصرقند، نیکشهر، کور و کج، اورعی، کاروان، کمبل، رمین و پلان بگذارید.
بهکارگیری نیروهای غیربومی بدون رعایت موازین قانونی در چابهار خاطر مردم را مکدر کرده است. یا تدبیر کنید یا مجلس ورود خواهد کرد.
هیأت محترم دولت! ارتقای سطوح تقسیمات کشوری، شهرستان شدن زرآباد، بخش شدن کهیر، هیچان، چاهان و پیرسهراب مطالبه جدی مردم بوده، تدبیر بفرمایید. از مجلس شورای اسلامی هم میخواهم که در بحث توافقنامه (25) ساله... (قطع میکروفن)

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر. نفر بعدی، در خدمت جناب آقای علیرضا سلیمی نماینده محترم محلات و دلیجان هستیم. در خدمت جناب آقای محسن علیزاده نماینده محترم سپیدان و بیضاء هستیم، بفرمایید.

محسن عليزاده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر بنده به وزرای محترم اقتصاد، کشور و اطلاعات است. افزایش سرسامآور تورم در سالهای اخیر موجب شد بسیاری از مردم ما برای حفظ ارزش پولشان سراغ برخی از فعالیتهای پرریسک اقتصادی بروند که شاید اطلاعات دقیقی هم از نوع این فعالیتها و آینده آنها نداشتند. همین موضوع باعث شد تا نقدینگی سرگردان هر از گاهی در یکی از بازارهای مالی مثل بازار ارز، بازار سکه، خودرو و بورس سر در بیاورد که آخرین اینها هم همین بازار ارزهای دیجیتال بود.
بانک مرکزی و سازمان بورس تا الان هیچ برنامه و آییننامهای را برای این بازار ارائه ندادهاند. ضمن اینکه عدم ساماندهی این وضعیت در داخل کشور منجر به شروع فعالیتهای زیرزمینی و اصطلاحاً سیاه در بازار رمزارزها میشود، این موضوع باعث ضرر و زیان برای اقتصاد کشور و امنیت هم میشود.
اما ساماندهی این مهم را نمیتوان در اختیار افراد یا مجموعههایی که در داخل قرار دارند قرار داد. برای اینکه این دوستان انحصار ایجاد کردهاند و خلاف رقبا از بازار شرکای خودشان را دارند خارج میکنند، فعالیتهای مشکوکی را دارند. لازم میدانم وزرای محترم اقتصاد، کشور و اطلاعات ورود کنند. چون این به معنای واقعی اخلال در نظام اقتصادی کشور است. گزارشهایی که به دست ما رسیده حاکی از این است که بعضی از این مدیران پرونده فساد اقتصادی مفتوح دارند و لازم است که حتماً وزرای محترم درخصوص نفوذ در این شرکتها دقتنظر لازم را داشته باشند. ممنون و سپاسگزارم.

علي نيک زادثمرين

علي نيک زادثمرين
جناب آقای متفکرآزاد! ادامه اسامی عزیزانی را که تذکر شفاهی باید بدهند اعلام بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر. در خدمت جناب آقای مهرداد گودرزوندچگینی نماینده محترم رودبار هستیم، بفرمایید.

علي نيک زادثمرين
شرف حضور ندارند، نفر بعدی را بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
در خدمت جناب آقای سیدمحمدرضا میرتاجالدینی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو هستیم، بفرمایید.

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب به حضور همه همکاران گرامی و ملت بزرگ ایران. یک بار دیگر حضور حماسهآفرین ملت عزیزمان در انتخابات ریاست جمهوری که در شرایط ویژه چه از نظر شرایط کرونایی و اقتصادی و فضای سنگین سیاسی، واقعاً حضور افتخارآفرین داشتند تبریک میگویم و انتخاب عالم فرهیخته و انقلابی آیتالله رئیسی را هم به ملت عزیزمان تبریک میگویم و آرزوی موفقیت برای عینیتبخشی به وعدههایی که به مردممان دادهاند.
تذکر من به دولت و وزارت راه و شهرسازی است. وعده دادهاند که تا آخر مردادماه انشاءالله خط ریل میانه ـ تبریز تا ایستگاه خاوران به بهرهبرداری برسد. مردم تبریز و آذربایجان سالها است که در انتظار تکمیل این خط و راهاندازی آن هستند که فاصله بین تبریز تا تهران با افتتاح آن حداقل چهار ساعت نزدیکتر خواهد شد. ما امیدواریم که این دولت در روزها و هفتههای پایانی خودش این پروژه مهم را به پایان برساند و هدیهای از این دولت به مردم آذربایجان باشد.
خبر داریم که (150) میلیارد تومان اعتبار امسال آن است که یکسوم آن تخصیص داده شده است. انشاءالله سازمان برنامه و بودجه و خزانهداری کل بقیه موارد را هم تکمیل کنند و سریعاً در اختیار مدیران استانی قرار بدهند که این خط انشاءالله تا ایستگاه خاوران تکمیل شود... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید دو نفر از تذکرات شفاهی باقی مانده است. آقای علیرضا سلیمی نماینده محترم محلات و دلیجان بفرمایید.

عليرضا سليمي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
چند تا تذکر دارم. یک؛ قیمت شیر این دو روز به نحو چشمگیری افزایش پیدا کرده است.
آقای روحانی! در دولت شما سرانه مصرف شیر (9) کیلو کم شد.
سرانه مصرف گوشت (4) کیلو، سرانه مصرف برنج (5) کیلو و به هر کیفیت این نوع مدیریت شما است و عجیب این است که جنابعالی امروز در دولت مطالبی فرمودید که تحریف تاریخ است.
فرمودید: «مشکلات اقتصادی منشأ کاهش مشارکت نبود».
آقای روحانی! وقتی مردم سرانه مصرف شیرشان (9) کیلو، برنج (5) کیلو، گوشت (4) کیلو، گوشت مرغ (8) کیلو در دولت شما کاهش پیدا کرد، آیا دیگر اعتمادی برای مردم باقی ماند؟
جناب آقای روحانی! نتیجه مدیریت شما این سطح مشارکت بود.
آقای روحانی! وقتی بولتننویسها برای حضرتعالی بولتن مینویسند، این نتیجه تحلیل غلط را به جنابعالی انتقال میدهند.
من خواهش میکنم خودتان مستقل از اتاقتان و دفتر کارتان بیرون بیایید، از قرنطینه بیرون تشریف بیاورید، در کوچه و بازار دو تا قدم بزنید متوجه میشوید که عامل کاهش مشارکت چه چیزی بود.
نکته بعدی این است که متأسفانه ترخیص کالا از بنادر هنوز با کندی صورت میگیرد، کنجاله و سویا همینطور. آقای روحانی! خواهش میکنم در این مدت باقیمانده به فکر این مسائل باشید، به فکر تحلیل و بافتن بعضی از مسائل نباشید.
آمار رشد اقتصادی را بانک مرکزی با نفت (6/3) گفته، مرکز آمار (9/0). بدون نفت را بانک مرکزی (5/2) گفته، مرکز آمار صفر. آقای روحانی! برو این آمار را درست کن. لازم نیست تحلیلهایی که واقعاً هیچ بویی از واقعیت نبرده و نمیبرد را در مورد مشارکت مردم... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای سلیمی خیلی متشکریم. از همکار محترم آقای مهرداد گودرزوندچگینی نماینده محترم رودبار دعوت میکنیم، بفرمایید.

مهرداد گودرزوندچگيني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
چند تذکر دارم، انشاءالله که وزرای محترم با توجه به شرایط شهرستان رودبار عمل کنند، دستور بدهند مجموعهشان این تذکرات را جدی بگیرند.
تذکر اولم به وزیر محترم صنعت و معدن است. درخواست من این است که بیش از (4000) کارگر در معدن سنگ البرزغربی در سنوات گذشته کار میکرد. مدتها است که این معدن تعطیل است، وسعت این معدن (35) کیلومتر است و هم در بحث خاک نسوز و هم زغالسنگ و هم سیلیس در آن معدن وجود دارد. تا آنجایی که من اطلاع دارم بحث واگذاری آن به مزایده گذاشته شده، اما شش ماه است که مشخص نیست چه دستهایی در کار است که این معدن واگذار نمیشود و همچنان بلاتکلیف است. اگر قرار نیست واگذار شود خود وزارت صمت بیاید روی آن تعیین تکلیف کند و این را به فعل برساند. این سرمایه مملکت است، میشود از این معدن بخشی از مشکلات کشور را حل کرد. خواهش میکنم، این درخواست من از وزیر محترم است که دستور ویژه بدهند و رسیدگی سریع شود.
تذکر بعدیام به وزیر محترم نیرو است، درخصوص شبکه فرسوده شهرهای لوشان، رودبار، منجیل، رستمآباد، قطعی مکرر برق در این شهرستان. قطعی مکرر برق سبب شده فرسودگی شبکهها هم افزون بر آن مشکلات آب شرب شهرستان مردم را به خطر انداخته است، هم در روستاها، هم در حوزه شهری مردم مرتب به این وضعیت اعتراض دارند. خواهش میکنم رسیدگی جدی بفرمایید و مشکل این بخش را با دستوری که صادر میفرمایید بشود به حداقل ممکن کاهش داد تا بتوانیم در موعد مقرر هم در شهر منبع اضافه شود، هم در حوزههای روستایی ما که مشکل آبرسانی دارند.
مشکل بعدی ما وزیر محترم راه و شهرسازی است. خواهش من این است که در شهرهای رودبار، منجیل و رستمآباد مسکن مهر در بخشی از این شهرها خصوصاً در رودبار بلاتکلیف مانده است. اگر قرار است واگذار شود تعیین تکلیف کنید، اگر قرار نیست و مشتری به اندازه کافی ندارد، همان تعدادی که ثبتنام کردهاند مشکل آنها و بقیه به گردشگری تغییر کاربری داده... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای گودرزوندچگینی! از تذکر حضرتعالی خیلی متشکریم. آقای رئیس! اگر اجازه بدهید سهدقیقهایها را اعلام کنیم.

علي نيک زادثمرين
از برادرمان آقای چگینی متشکریم. در راستای فرمایش آقای سلیمی من یک موضوعی را جهت استحضار همکاران بسیار شریفم عرض کنم. جمهوریت جمهوری اسلامی یادگار امام عظیمالشأن است. آقای رئیسجمهوری که آمد و قول داد و برنامه ارائه کرد و قرار بود کارهای بزرگی انجام بدهد، آقای روحانی! شما صادقالقول نبودید. وقتی شما صادقالقول نبودید، جوانانی که الان از صندوق قهر کردند از جمهوری اسلامی قهر نکردند، از این قولهایی که دادید و عمل نکردید قهر کردند و انسان تعجب میکند که شما میگویید نیامدن بعضیها برای رأی ندادن به خاطر مشکلات اقتصادی نبوده است. ما واقعاً از این حرف متعجیم. در صورتی که حضرت آقا بارها و بارها فرمایش داشتند، در انتها فرمودند مشکلات اقتصادی و معیشت مردم را دریابید. حرفهایی در دولت میزنید که انسان بسیار متعجب است.

علي نيک زادثمرين
برادر رشیدی تذکرات آییننامهای روز عزیزانمان را اعلام بفرمایید.

محمد رشيدي
آقای جواد نیکبین تذکر آییننامهای در دستور روز دارند، بفرمایید.

جواد نيک بين
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
چندده هزار تن نهاده دامی در گمرکات شمال کشور در آستانه فساد است و چندده میلیون دام از گرسنگی در آستانه تلفشدن است. این فساد قبل از آنکه در نهاده دامی در گمرکات کشور ایجاد شود، مربوط به فساد در بدنه وزارتخانه مربوطه است. گشت ارشاد مدیران باید اینجاها ایجاد شود و اینجاها به وجود بیاید. چه کسانی دوست دارند عرضه و تقاضا به هم بخورد تا سودشان را ببرند؟
من به دولت محترم فعلی و به دولت آینده هشدار میدهم با مدیریت غلط این دولت در مورد دام برای یک سال دیگر گوشت قرمز با چند برابر قیمت موجود باید تهیه شود. طرف دام مولد را در کشتارگاه میبرد، بعد نمیگذارند ذبحش کند، پای او را میشکند تا بتواند ذبح کند. وقتی مدیریت غلط باشد این اتفاق میافتد. دستگاههای نظارتی نسبت به قیمت نهادههای دامی که خیلی بالا است، یک کیلو کاه (5000)، (6000) تومان است. یک کیلو جو (7000)، (8000) تومان شده است. واقعاً دامدار در معرض هلاکت و سقوط است.
وزارتخانه تا به حال از توزیع ارز (4200) تومانی چه نتیجهای گرفته که اصرار به این کار غلط دارد؟ چرا بر کار غلط اصرار دارید؟ ارز (4200) تومانی را به دارو بدهید، به جاهای دیگر بدهید، گرچه بنده بارها عرض کردم که بنده با ارز (4200) تومانی و ارز رانتی مخالف هستم. سالانه بیش از (200) هزار میلیارد تومان پول به نهادههای دامی دارد میدهد. ولی قیمت مرغ، تخممرغ و گوشت درست شده است؟
واقعاً ما با چه زبانی بگوییم این ارز (4200) تومانی بیش از آنکه به نفع دامدار باشد، به نفع سرمایهدار است. مگر شما آمار دام کشور را ندارید؟ بله دارید. اگر آمار دام کشور را دارید بیایید سازوکاری تهیه کنید تا یارانه را به خود دامدار خرد و کلان بدهیم. دستگاههای نظارتی در این آخر دولت مواظب این تخصیص ارزهای (4200) تومانی باشند که دارند به نورچشمیها در این آخر دولت ارز (4200) تومانی میدهند.
عرض آخرم و تمام؛ به وزیر کشور عرض میکنم، چرا مانیتورهای شما بیش از (54) درصد مشارکت را نشان میداد، ولی در اعلان شما به (48) درصد رسید؟ از اینکه شما مشارکت مردم را کم اعلام کنید چه کسی سود میبرد؟ مسبب اصلی این مشارکت کم شما هستید که رأی (25) میلیونیتان شد (5/2) میلیون نفر، میگویند بگذارید این روزها بگذرد، وضع این روزها همان وضعی است که امیرالمؤمنین فرمود: «فصبرت و فی العین قذی و فی الحلق شجا». باشد، حرف نمیزنیم و صبر میکنیم، گرچه:
یک سینه حرف موج زند در دهان ما
از بیم دین اگرچه خموشیم چون حباب
والسلام علیکم و رحمهالله

علي نيک زادثمرين

محمد رشيدي
جناب آقای محمدحسن آصفری اگر تشریف دارند بفرمایید. آقای رئیس نیستند.

علي نيک زادثمرين
خیلی متشکر از همه همکاران عزیزمان.
6
ناطقان جلسه آقایان: مالک شریعتینیاسر، مصطفی نخعی، ذبیحالله اعظمیساردوئی، صدیف بدری و محمدرضا پورابراهیمیداورانی

علي نيک زادثمرين
ناطقین محترم را اعلام بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای مالک شریعتینیاسر نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای مصطفی نخعی نماینده محترم نهبندان و سربیشه.
ـ آقای ذبیحالله اعظمیساردوئی نماینده محترم جیرفت و عنبرآباد.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای صدیف بدری نماینده محترم اردبیل، نمین، نیر و سرعین.
ـ آقای محمدرضا پورابراهیمیداورانی نماینده محترم کرمان و راور.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای مالک شریعتینیاسر نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس دعوت میکنیم که برای ارائه نطقشان به جایگاه تشریف بیاورند. آقای شریعتی! شما هفت دقیقه زمان دارید، بفرمایید.

مالک شريعتي نياسر
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
انتخابات (28) خرداد در شرایطی برگزار شد که از یکسو مطالبه و انتظار عمومی برای تغییر به بالاترین حد خود رسیده بود و از سوی دیگر مؤلفههای متعدد از جمله کرونا، اخلال داخلی، تحریم خارجی و توحش منافقین برای ضربه به مشارکت مردم دست به دست هم داده بود. اما مهمترین عامل برای منصرف کردن مردم از مشارکت اوضاع اسفبار در اقتصاد، معیشت و سفره مردم و به ویژه عدم صداقت مدیران ارشد اجرایی با مردم و به حساب نیاوردن مردم بود. شوکهای ارزی، بنزینی، مرغی، بورسی، تحریمی و کرونایی به پیکره نحیف سفره و جیب مردم آنچنان قوی بود که جز اعتماد راسخ و عمیق مردم به اصل نظام و رهبری و راه شهدا نمیتوانست همین حضور حماسی مردم به ویژه در ایرانیان خارج از کشور را رقم بزند.
اکثریت قاطع این مردم رأیداده یا رأینداده همانهایی هستند که در عزای شهادت حاجقاسم عزیز در خیابانهای ایران خروشیدند و مگر شهید سلیمانی عزیز جز سربازی مردم، انقلاب و رهبری شأن دیگری برای خود قائل بود؟ پس موضوع پیام قاطع نارضایتی از وضع موجود بود، همراه با مطالبه و امید به تغییر جدی از سوی منتخبان.
میزان مشارکت مردم در هر انتخابات که همراه با تغییر در جریان حاکم است شاخصی از موفقیت عملکرد و نمرهای از کارنامه صاحبان و بانیان وضع موجود آن است. لذا بخش عمدهای از کاهش بیش از (20) درصدی در میزان مشارکت مردم در انتخابات 1400 نسبت به سال 92 بخشی از کارنامه دولت آقای روحانی و حامیان او در جریان غربگرا است، همچنان که در انتقال از شورای شهر اول تهران به شورای دوم اینگونه بود.
سیاسیکاری، منفعتطلبی، جنگ قدرت و نهایتاً درگیری و انحلال نخستین دوره شورای شهر تهران باعث عدم اقبال مردم به حضور در انتخابات دومین دوره آن شد، به طوری که رکورد پایینترین مشارکت تاریخ جمهوری اسلامی همچنان در کارنامه عملکرد جریان پرمدعا و تندروی دوم خرداد باقی مانده است.
از طنز تلخ این روزها هم سریع بگذریم که شهردار منتخب شورای دوم تهران پاسخگوی این تناقض نیست که شهردار یک شورای (13) درصدی بودن بد است یا خوب که امروز خود را همراه با پهلوی و رجوی صاحب قطعهای مبهم از کیک سیاه تحریم انتخابات و میراثدار عدم مشارکت بخشی از مردم جا زده است. به هر حال در آن مقطع، آبادگران در حضور همه عناصر تابلودار جریان دوم خرداد و متحدانش پیروز شد و با خدمتگزاری مناسب توانست مردم را به تداوم این راه امیدوار سازد و مشارکت دوره بعد را پرشور رقم بزند. شیرینی آن دوره آنچنان در ذائقه مردم تهران باقی ماند که سرلیست آنها مهندس چمران عزیز در انتخابات دوره اخیر نیز نماد اعتماد و خدمت نزد مردم شد و همراه با خوشنامی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در انتخاباتی کاملاً رقابتی با حضور فهرستهای متعدد و مختلف و حنای بیرنگ امضای صاحب تکرار به پیروزی قاطع رسید و عدم اقبال مردم به رئوس جریانهای مدعی اصلاحات و اعتدال را به رخ کشید.
در انتخابات ریاست جمهوری نیز علیرغم ادعاهای اولیه همه سلیقهها حضور داشتند، هم مدعی دولت سوم روحانی، هم مدعی دولت سوم اصلاحات، با تندترین ادبیات و بیشرمانهترین اتهامات در میدان حاضر شدند و حتی اسامی حامیان و اعضای کابینه احتمالی خود را از میان تندروترین عناصر سیاسی اعلام کردند. چه میتوانستند بگویند که نگفتند و از چه ابزار داخلی مثل سیاسی کردن حجاب و اینترنت و ابزار خارجی همچون برجام و FATF میشد بهره ببرند که نبردند؟ پاسخ آن است که تقریباً هرچه در چنته داشتند رو کردند و پاسخ بزرگ را از مردم شنیدند، خیر.
مردمی که هشت سال به حساب نیامده بودند فقط هشت ساعت و هشت دقیقه آنها را بر صفحه تلویزیون خود تحمل کردند. مردم به اخلاق همراه اقتدار، متانت همراه قاطعیت، عزت همراه خضوع نزد مردم و کارنامه همراه برنامه رأی دادند و صداقت، توانمندی، تحولخواهی، فسادستیزی و جوانگرایی را برگزیدند، نه سیاسیکاری، سهمخواهی و منفعتطلبی.
ضمن تقدیر مجدد از مردم بزرگوار و تبریک به حجتالاسلام والمسلمین دکتر سیدابراهیم رئیسی منتخب عزیز ملت، چند نکته مقدماتی مهم را درباره وظایف دولت آینده عرض میکنم و الباقی را به آینده میسپارم.
مهمترین دستور کار دولت آینده احیا و بازسازی بخشی از سرمایه اجتماعی آسیبخورده جمهوری اسلامی نزد مردم است که ناشی از بدعملیهای کنونی است و سایر نکات همه ذیل این مهم تعریف میشود. طراحی چند تغییر محسوس و ملموس و البته ماندگار و غیرحبابی در زندگی و معیشت مردم همراه با طراحی و اجرای برنامههای تحولی میانمدت و بلندمدت، تعیین تکلیف فوری رویکرد اقتصادی دولت سیزدهم و تعیین فرمانده واحد برای تحول اقتصادی و پرهیز از چنددستگی در دستگاههای مهم اقتصادی کشور به نام چتر گسترده همکاری با همه ضروری است. عمل به وعدههای اساسی شایستهگزینی، جوانگرایی و فسادستیزی برای تحقق تحول همهجانبه مهم است. مجلس آماده همکاری و برادری است، اما مجلس رأس امور برادر بزرگتر دولت است و ضمن دلسوزی و همکاری و همراهی، حتماً شأن ریلگذاری و نظارتی خود را حفظ خواهد کرد که این بزرگترین کمک به دولت سیزدهم خواهد بود.
در عمل به فرموده رهبر انقلاب احدی از همکاران ما در مجلس شخصاً داوطلب أخذ مناصب دولتی نیست و کسی را نیز تحمیل نخواهد کرد تا دست رئیسجمهور منتخب باز باشد و البته از هیچ مساعدتی هم دریغ نخواهد شد. در اهمیت شعارهای دولت به خصوص فسادستیزی عرض میکنم:
اول ای جان! دفع شر موش کن
وانگهان در جمع گندم جوش کن
گر نه موشی دزد در انبار ماست
گندم اعمال (40) ساله کجاست؟
والسلام علیکم و رحمهالله

علي کريمي فيروزجائي
آقای شریعتی! از ارائه نطقتان خیلی متشکریم. از برادر گرامی آقای مصطفی نخعی نماینده محترم نهبندان و سربیشه دعوت میکنیم برای ارائه نطقشان به جایگاه تشریف بیاورند. آقای دکتر نخعی! جنابعالی هفت دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

مصطفي نخعي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدائاً میلاد سراسر نور حضرت علی بن موسیالرضا (علیهالسلام) ولینعمت ما ایرانیان را خدمت ملت بزرگ و فهیم ایران تبریک عرض میکنم.
فلسفه وجودی انقلاب اسلامی ایران به رهبری حضرت امام خمینی (رحمهاللهعلیه) زدودن همه آثار طاغوت و در کنار آن ایجاد مردمباوری و ارائه سبک جدیدی از مردمسالاری مبتنی بر شرع مقدس اسلام و تبلور آن در جمهوری اسلامی بوده است. انتخابات مظهر جمهوریت نظام اسلامی است و این ملت علیرغم همه فشارها، ناکارآمدیها و سوءمدیریتها و البته در کنار آن تبلیغات گسترده رسانهای دشمنان و بدخواهان این نظام، با حضور میلیونی در پای صندوقهای رأی و انتخاب شخصیتی انقلابی، دلسوز و صادق نسبت به مردم، بار دیگر با آرمانهای امام راحل و رهبر معظم انقلاب تجدید میثاق نمودند.
همین جا لازم است اشاره کنم و از مردم نجیب، مردم همیشه در صحنه، انقلابی و ولایتمدار خراسانجنوبی قدردانی کنم به واسطه حضور پرشور و رقمزدن بالاترین درصد مشارکت در انتخابات در سطح کشور. مردم به وظیفه خودشان عمل کردند و اکنون در طلیعه گام دوم انقلاب هنگام خدمت تماموقت و قدردانی از مردمی است که پای انقلاب و آرمانهای بلند انسانی و الهی آن ایستادهاند، کمر زیر بار همه فشارهای داخلی و خارجی نگه داشتهاند، اما حاضر نشدند شادمانی دشمنان بدعهد و قسمخورده خود را به تماشا بنشینند و خوابهای آشفته آنان را اجازه تعبیر ندادند. بنده به نوبه خود سر تعظیم در برابر همه ملت ایران فرود میآورم و از یکایک برادران و خواهرانم، چه آنها که به هر دلیلی رأی ندادند و چه آنها که در جشن پاسداشت از جمهوریت حضور فعالانه داشتند صمیمانه قدردانی مینمایم.
جناب آقای رئیسی، رئیسجمهور منتخب! اعتماد کمنظیر مردم به حضرتعالی در این شرایط حساس و تاریخی نعمت بزرگی است که شکر آن جز در خدمترسانی به این مردم شریف نیست. لذا میبایست تمام همت و تلاش خود را به کار بندیم تا طعم شیرین این پیروزی را با عبور از وضع موجود به وضع مطلوب با کار و تلاش جهادی و بیوقفه به مردم بچشانیم. در این خصوص چند نکته را به عرض میرسانم:
1 ـ راهبردیترین سند حل مشکلات کشور و کلیدواژه بیانیه بسیار مهم گام دوم انقلاب برای تسریع در حرکت کشور به سمت پیشرفت و تحقق عدالت اجتماعی و گرهگشایی از مشکلات، استفاده از ظرفیت عظیم جوانان توانمند، مؤمن، متعهد و متخصص کشور است. نخبگان جوانی که در هر زمینهای از نانو تا هستهای، از پزشکی تا موشکی و هر عرصهای که به آنها اعتماد شده خوش درخشیدهاند و فاتح قلههای علم و فناوری بودهاند. علاوه بر این مهاجرت نیروهای فکری جامعه آسیب بزرگی است که در صورت بیتوجهی، مشکلات اساسی را برای کشور به وجود خواهد آورد. نمونه بارز این بیتوجهیها مشکلات بسیاری است که به خصوص در سالهای اخیر برای نیروهای متخصص و عملیاتی صنعت نفت به وجود آوردهاند. جوانان و پرسنل متعهد و توانمندی که در سختترین شرایط تحریمی نه تنها اجازه توقف حتی یک لحظه عملیات و تولید را در این صنعت عظیم و مولد ندادند، بلکه خالق نوآوریها و شگفتیهای بسیاری بودند و امروز متأسفانه به شدت مورد بیمهری قرار دارند.
2 ـ دولت سیزدهم میبایست در کمال صداقت از مردم و همواره با مردم باشد. رئیسجمهور منتخب مکرر گفتهاند ما اصحاب «ما میتوانیم» هستیم. در قوه قضائیه اثبات کردند که حرف و عملشان یکی است و این مهمترین سرمایه اجتماعی برای دولت آینده خواهد بود که امیدواریم با ترکیب یک کابینه توانمند و جوان تحول و تغییر را ابتدا از سفره مردم، مسکن، اشتغال و تسهیل در ازدواج فرزندان آنان آغاز نماید و همه این مسائل به چگونگی روشن کردن چرخ تولید، پشتیبانی و البته رفع موانع بسیاری که در این زمینه وجود دارد بستگی خواهد داشت.
3 ـ عدالت امروز مهمترین دغدغه مردم و مطالبه اصلی آنان از مسئولین نظام است. مردم باید سیاستهای عدالتمحور را در جامعه با کاهش فاصله طبقاتی و رسیدگی به مناطق محروم با بسط عدالت و بازتوزیع منابع کشور به نفع طبقات ضعیف و آسیبپذیر و جبران نابرابریها مشاهده و حس نمایند. کمتوجهی به شرق کشور به خصوص استان خراسان جنوبی یکی از عمده دلایل کاهش میانگین نمره عدالت در کشور بوده است. استانی با ظرفیتهای بسیار معدنی، گردشگری، کشاورزی و دامپروری به همراه قابلیتهای ارزشمند مرزی با کشور افغانستان.
در نتیجه همین بیتوجهیها وضعیت امروز اقتصادی مردم و جوانان ما به خصوص در شهرستانهای حوزه انتخابیه نهبندان و سربیشه بسیار نامناسب و نگرانکننده است. سونامی بیکاری نهبندان و سربیشه را فرا گرفته است. اقتصاد این منطقه به خواب سنگینی فرو رفته و اکثر مردم به خصوص با حادث شدن شرایط خشکسالی بیسابقه در سال جاری فاقد هر نوع درآمد اقتصادی استاندارد میباشند و زندگی را به سختی میگذرانند.
اینجا لبها با تشنگی سخن میگویند، دستها رمقی برای کشاورزی و پاها توانی برای یافتن آب در دشتهای سرابگونه را ندارند. آیا سزاوار است در مملکت اسلامی سفره اکثر مردم مرزنشین، مرزنشینانی که تأمینکننده امنیت مرکزنشینان هستند خالی باشد و مردم در کنار بالاترین ذخایر اقتصادی حتی از نعمت آب شرب مناسب بهداشتی نیز بیبهره باشند؟
وضعیت اسفناک جادههای ارتباطی، جادههایی که بوی خون میدهد مردم را با مشکلات بسیاری مواجه نموده و اکثر خانوادههای ما داغدار عزیزان از دسترفتهشان در این جادههای به اصطلاح مرگ هستند. خالی شدن روستاها از سکنه به خصوص در مناطق مرزی آژیر خطر را به صدا در آورده، این مسأله حتی از رنگ قرمز شهرهای کرونایی نیز پرخطرتر است... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
از آقای نخعی خیلی متشکریم. از برادر گرامی آقای ذبیحالله اعظمی نماینده محترم جیرفت و عنبرآباد دعوت میکنیم. آقای دکتر اعظمی! جنابعالی هفت دقیقه زمان برای ارائه نطقتان دارید، بفرمایید.

ذبيح الله اعظمي ساردوئي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و درود به ملت بزرگ ایران و مردم شریف حوزه انتخابیهام شهرستانهای جیرفت و عنبرآباد. برای رهبر فرزانه انقلاب آرزوی سلامتی و طول عمر دارم. یاد و خاطره فرماندهام حاجقاسم سلیمانی در لشکر (41) ثارالله کرمان را گرامی میدارم.
همچنین انتخاب آیتالله رئیسی را به عنوان رئیسجمهور ایران اسلامی تبریک عرض میکنم و برای ایشان آرزوی توفیق خدمت به ملت شریف ایران را دارم. جناب دکتر رئیسی فرمودند مستقل به میدان آمدهاند. لذا امیدوارم با انتخاب یک کابینه کاملاً فراجناحی، متخصص و توانمند فرموده خود را عملی نموده و ضمن اجرای برنامههای خود، مطالبات بهحق ملت بزرگ ایران از هر گروه و جناحی را اجرایی نمایند. همچنین ضمن تشکر از حضور مردم در پای صندوقهای رأی،توصیه میشود که تمام جنبههای عدم مشارکت بخشی از مردم و حجم بالای آرای باطله در انتخابات اخیر از منظر سیاسی، جامعهشناختی، اقتصادی، دلایل نارضایتی و مطالبات آنها توسط نهادهای ذیربط بررسی و برای آن چارهاندیشی شود.
نکته دیگر اینکه براساس گزارشهای واصله از سراسر کشور با پدیده شوم خرید رأی در جریان انتخابات شوراها مواجه بودیم. یکی از عوامل عدم استقبال مردم از شوراها و حجم بالای آرای باطله و ناپاک، همین اقدامات مجرمانه بوده که باید به شدت با آن برخورد شود.
ملت بزرگ ایران! اکثر مشکلات امروز کشور ناشی از ضعف مدیریت مدیران بالایی و میانی، بیلیاقتی، روزمرگی و بیبرنامگی آنها است. همچنین عدم حاکم بودن شایستهسالاری، فساد، رانتخواری و دلالی در نظام اداری از دیگر مشکلات مبتلابه کشور است. حتماً به خاطر دارید که در زمان جنگ و دفاع مقدس اگر مدیران تجربه و دانش کافی نداشتند، ولی باانگیزه و پاکدست و در تصمیمگیری شجاع بودند. به همین دلیل مشکلات مردم و کشور در آن زمان کمتر از امروز بود. بنابراین تا زمانی که شایستهسالاری جای «خویشاوندسالاری» و «چاکرمنشی» را نگیرد و اقدام عملی در مبارزه با فساد و رانتخواری صورت نپذیرد، مشکلات کشور همچنان باقی است. آقای دکتر رئیسی در قوه قضائیه در مبارزه با فساد تجربیات گرانبهایی دارند و یکی از برنامههای ایشان هم مبارزه با فساد بود و به قول خودشان ضدفساد هستند. پیشنهاد میشود که مبارزه با این پدیدههای شوم را در اولویت برنامههای دولت خود قرار دهند. در همین خصوص مجلس آماده است در زمینه تحقق برنامههای رئیسجمهور منتخب در مبارزه با فساد از جمله تدوین قوانین لازم کمک نماید.
ملت شریف ایران! مجلس و دیگر ارکان نظام از رفع تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی آمریکا براساس سه اصل «عزت، حکمت و مصلحت» که مقام معظم رهبری در حوزه سیاست خارجی تبیین فرمودند حمایت میکند. ایشان تأکید فرمودند اگر بتوانیم تحریمها را رفع کنیم یک ساعت هم نباید تأخیر شود. بر طبق اظهارات اخیر دکتر عراقچی و اخبار منتشره در جراید داخلی و خارجی، در مذاکرات وین پیشرفتهای قابل توجهی صورت گرفته است. اما لازم است از فرسایشی شدن مذاکرات خودداری گردد.
همکاران محترم! فرمایشات رهبری حجت را بر مخالفان مذاکره برای رفع تحریمها تمام کرد. امیدواریم مسئولین کشور در این زمینه با توکل به خدا و گام نهادن در مسیر به فرجام رساندن برجام و حل مسائل و مشکلات معیشت مردم، رفاه و آسایش گام برداشته و ملت را خرسند و خوشحال کنند.
اما حوزه انتخابیه؛ همکاران عزیز و ملت شریف ایران! مردم ولایتمدار جیرفت در سال 1357 میزبان سید بزرگواری بودند که هماکنون و بعد از حضرت امام، رهبری نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را به عهده دارد. به همین دلیل شهر جیرفت لقب دارالولایه را به خود گرفته است. رهبر معظم انقلاب در سال 1384 یعنی (27) سال بعد از تبعید، به جیرفت سفر و ضمن بازدید از شهر فرمودند: «دو چیز درباره جیرفت همیشه من را به فکر فرو میبرد، یکی استعدادهای طبیعی و کشاورزی فوقالعاده و کمنظیر و بعضاً بینظیر در این منطقه است، یکی هم فقر و محرومیت زیادی که هنوز در این منطقه وجود دارد و غیرطبیعی است. استعداد طبیعی و فقر غیرطبیعی همیشه ذهن بنده و خاطر هر دلسوزی را به خود مشغول میکند. لذا در جیرفت کارهای زیادی صورت گرفته است، اما کافی نیست».
بنابراین پیرو فرمایشات و دغدغههای مقام معظم رهبری امیدوارم کارگزاران نظام به خصوص دولت سیزدهم ضمن توجه ویژه به مناطق محروم جنوب کرمان از جمله شهرستانهای جیرفت و عنبرآباد، اقدام لازم را به عمل آورد.
درخصوص مشکلات کشاورزان عرض میکنم که در سال زراعی قبل اوضاع تولیدات کشاورزی کل کشور از جمله محصولات زراعی، باغی و دامی مناسب نبود و همه از وضعیت نامناسب قیمت تولیدات کشاورزی جنوب کرمان باخبر هستید و پیاز اشک کشاورزان جنوب و جنوبشرق را در آورد. در همین راستا عدم تصمیم قاطع وزیر جهادکشاورزی و دخالتهای نابجای رئیسجمهور در جلوگیری از تعیین قیمت خرید تضمینی پیاز باعث ورشکستگی کشاورزان شد. متأسفانه دولتها اغلب با گران شدن یک محصول دیواری کوتاهتر از کشاورزان پیدا نمیکنند. قرار نیست که از جیب کشاورز و روستانشین به مصرفکننده یارانه داده شود. دولت موظف است در جهت رفع موانع و بهبود امنیت غذایی و تکمیل زنجیره تولیدات کشاورزی از مزرعه تا سفره و صادرات، با فراهم کردن زیرساختها، کشاورزی قراردادی و خرید تضمینی حمایت نماید.
نکته آخر اینکه استان کرمان با (11) درصد وسعت ایران اسلامی به عنوان پهناورترین استان کشور میباشد. محرومیت و توسعه نامتوازن با کمترین زیرساختها در مناطق دورافتاده جنوب استان کرمان به خوبی قابل مشاهده و متأسفانه این استان از نظر فقر در رتبه دوم کشور است. لذا نیاز مبرم به تفکیک و تقسیم دارد.
هماستانیهای عزیز! تأسیس استان سبزواران با تأسیس استان سمنگان و سیرجان و استان دارالصابرین بم در تضاد نیست، بلکه لازمه تقسیم این استان پهناور به دو تا چهار استان جدید است.
مدیریت بحران یکی از چالشهای پیشروی کشاورزی کشور است، طرح غیرکارشناسی و غیر محیطزیستی انتقال آب سرشاخههای هلیلرود به مناطق دیگر بعد از توقف باید کاملاً مختومه شود. طرحی که سردار دلها اجرای آن را خیانت به کشاورزی هند ایران ذکر نمودند. لذا مردم جنوب کرمان با جدیت تمام مانع اجرای پروژه مذکور شده و میشوند، حتی اگر آن پروژه ملی باشد، متشکرم.

علي کريمي فيروزجائي
آقای دکتر اعظمی! از ارائه نطقتان خیلی متشکریم. از اولین ناطق اضطراری امروز آقای صدیف بدری نماینده محترم اردبیل، نمین، نیر و سرعین دعوت میکنیم که به جایگاه تشریف بیاورند. آقای مهندس بدری! جنابعالی پنج دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

صديف بدري
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت ملت بزرگ ایران اسلامی، مردم غیور و ولایتمدار استان اردبیل به ویژه شهرستانهای اردبیل، نمین، نیر و سرعین عرض سلام و ادب و احترام دارم. خجستهمیلاد هشتمین اختر تابناک آسمان امامت و ولایت حضرت امام رضا (علیهالسلام) را خدمت همه بزرگواران تبریک و تهنیت عرض میکنم.
ملت بزرگ ایران اسلامی و همکاران عزیز! کشور در شرایطی به سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری رسید که فشار حداکثری خارجی از یک سو و سوءمدیریتهای داخلی از سوی دیگر عرصههای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی جامعه را آشفته کرده بود. همین امر به روزنه امیدی برای دشمنان خارجی و مزدوران داخلی تبدیل شده بود تا بلکه بتوانند پشتوانه مردمی نظام را هدف قرار دهند و با ایجاد جنگ روانی، شایعهسازی و سایر روشهای غیراخلاقی و نخنما شده، مردم را از حضور در صحنه دلسرد کنند. هرچه داشتند در این مدت انجام دادند، اما مردم فهیم ما در روز (28) خردادماه کاری کردند کارستان. ملت قهرمان ما به تأسی از رهبر فرزانه انقلاب با حضور سرنوشتساز خود در پای صندوقهای رأی علیرغم تمامی مسائل، مشکلات و معضلات موجود، یکتنه در برابر این هجمه شیطانی ایستادند و نسخه شوم بدخواهان این مملکت را در هم پیچیدند. درود خداوند متعال بر همت و همیت این ملت بزرگ.
از جناب آقای دکتر قالیباف ریاست محترم مجلس شورای اسلامی که در سالهای اخیر تحت هجمههای شدید و ناجوانمردانه قرار داشتند، ولی بدون توجه به حواشی موجود با آرامش و متانت کل تمرکز خود را بر مدیریت عالمانه خانه ملت و خدمت بیمنت به مردم از این سنگر مقدس قرار دادند و در موسم انتخابات ریاست جمهوری هم همچون چهار سال قبل با اقدامی شایسته، انقلابی و اخلاقمدارانه زمینه خلق صحنهای باشکوه از حضور ملت را فراهم کردند قدردانی میکنم.
همچنین از حضور دغدغهمند برادران و همکاران عزیزم جناب آقای دکتر قاضیزادههاشمی و جناب آقای دکتر زاکانی که نشان دادند دغدغهای جز اعتلای نظام اسلامی و تحقق دولتی پویا، کارآمد، مردمی و جهادی ندارند تشکر میکنم.
همچنین عرض تبریک ویژه محضر حضرت آیتالله رئیسی رئیسجمهور منتخب محترم ملت دارم. جناب آقای رئیسی! جنابعالی منتخب مردمی هستید که تشنه عدالت، شفافیت، فسادستیزی و کارایی هستند. مردمی که از فرافکنی، بازی با کلمات، خویشاوندسالاری و فساد سیستماتیک به تنگ آمدهاند. چشم امید به دولت مردمی است تا با سرلوحه قرار دادن شایستهسالاری در حکمرانی و تشکیل کابینهای کارآمد، متخصص و جهادی روند معیوب امور را به نفع مردم و منافع ملی تغییر دهد.
بنده به وکالت از مردم استانی سخن میگویم که زخمهای زیادی از تبعیض و بیعدالتی بر تن دارد. بازتوزیع عادلانه منابع و امکانات در کشور و تحقق عدالت اجتماعی مطالبه اصلی ما است تا با پرهیز از نگاه جزیرهای و تنگنظرانه به مسائل، شاهد تحقق امنیت پایدار در اقصینقاط کشور باشیم.
رئیسجمهور منتخب ملت! استان اردبیل چشمبهراه اجرایی شدن منطقه آزاد تجاری و صنعتی استان است. این مهم در بعد منطقهای شتاب در توسعه استان را به دنبال خواهد داشت و در بعد ملی میتواند نقش جمهوری اسلامی ایران را در معادلات منطقه قفقاز پررنگتر کند.
توسعه و تکمیل زیرساختهای ارتباطی استان مطالبه دیگر ما است. از بهرهبرداری راهآهن (16) سالهمان و ادامه آن تا مغان بگیرید تا توسعه بزرگراهی جادههای تنگ و تاریکمان. امیدوارم امید و خوشبینی ایجادشده در سطح جامعه با تشکیل دولت کارآمد و قوی در اسرع وقت رنگ واقعیت به خود بگیرد و با تعامل مسئولانه دولت و مجلس شاهد ایرانی آباد و آزاد باشیم. والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته. یاشاسین ایران، یاشاسین آذربایجان.

علي کريمي فيروزجائي
آقای بدری خیلی متشکریم. از همکار گرامی آقای محمدرضا پورابراهیمی نماینده محترم کرمان و راور دعوت میکنیم که به جایگاه تشریف بیاورند. آقای دکتر پورابراهیمی! جنابعالی پنج دقیقه برای ارائه نطقتان فرصت دارید، بفرمایید.

محمدرضا پورابراهيمي داوراني
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم «لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم»
به محضر یکایک همکاران بزرگوارم و مردم عزیز و بزرگوار ایران اسلامی عرض سلام و ادب و احترام دارم. تقدیر و تشکر از حضور حماسی مردم در انتخابات بیست و هشتم خردادماه که برگ زرین دیگری بر افتخارات جمهوری اسلامی ایران افزودند و بحمدالله با انتخاب فردی اصلح، زمام امور اجرایی کشور را برای یک دوره زمانی مشخص در اختیار ایشان قرار دادند. از همه کسانی که تلاش کردند، زحمت کشیدند، رسانه ملی، مجموعه عزیزان ما در حوزه وزارت کشور، شورای محترم نگهبان و همه دستگاههای متولی، نیروی انتظامی و همه عزیزان تشکر و قدردانی میکنم.
امروز شرایط کشور در آغاز یک تحولات اساسی است. چشم امید همه مردم به اتفاقات مثبتی است که قرار است با استقرار دولت سیزدهم کار شروع شود. طبیعتاً رئیسجمهور منتخب مسئولیت بسیار سنگینی در این خصوص دارند و انتظارات بسیار گستردهای برای ایشان شکل گرفته است.
برادر بزرگوارم جناب آقای رئیسی، جناب آقای آیتالله رئیسی! آن چیزی که باعث شد مجلس انقلابی و ولایی پای کار بیاید و بیسابقهترین اقدام خودش را در حمایت از فردی اصلح همانند جنابعالی به کار بگیرد، هم تأکیدات مقام معظم رهبری برای حضور همهجانبه مردم در انتخابات و معرفی فرد اصلح از صاحبنفوذان، نمایندگان و تریبونداران بود و شرایط خاص کشور که در حوزه اقتصادی شما میبینید.
مردم عزیز و بزرگوار! در طول بازه زمانی عملکرد دولت یازدهم و دوازدهم، تقریباً من به جرأت و به صراحت عرض میکنم شاخص اقتصادیای باقی نمانده که دچار آسیب جدی نشود و امروز شرایط سختی بر کشور حاکم است. البته امکان برونرفت بر این قضایا هم قطعاً وجود دارد. انتظار ما از رئیسجمهور منتخب این است، به واسطه شرایط امروز کشور هم یک برنامه محتوایی جامع و کامل که مورد تأیید متخصصین است با اولویت مسائل اقتصادی ارائه کند و هم طبیعتاً انتظار بر این است که کارآمدترین، توانمندترین و جهادیترین نیروهای متخصص در حوزههای مختلف را به ویژه با اولویت مسائل اقتصادی به عنوان اعضای کابینه به مجلس معرفی کند.
جناب آقای رئیسجمهور منتخب! ما تا بیست و هشتم تکلیفمان حمایت از این جایگاه و حضور شما در عرصه انتخابات ریاست جمهوری بود، امروز من با صراحت عرض میکنم به دلیل شرایط کشور و موقعیت کشور و لزوم حضور افراد توانمند و محتوای برنامه جامع، مجلس شورای اسلامی در بررسی صلاحیتها و بررسی برنامه محتوایی ذرهای از منافع ملی کوتاه نخواهد آمد و براساس همین رویکرد دولت آینده هم در کنار مجلس مسیری را دنبال خواهد کرد که به صلاح کشور باشد و برونرفت از این وضعیت و خروجی آن افزایش اعتماد عمومی است که در طول این سالها به عنوان سرمایه اجتماعی دچار آسیب جدی شد. مسلماً عملکرد قابل قبولی که دولت در آینده میتواند ایجاد کند، جریان حضور در انتخابات بعدی را تحت تأثیر قرار خواهد داد. این سرمایه را به وضعیت شرایط عمومی کشور برخواهد گرداند. لذا انتظار اول ما این است.
چند نکته عرض میکنم، آقای رئیسجمهور منتخب! خواهش ما از جنابعالی این است، به جز افراد مؤثر و توانمند، رویکرد غیرسیاسی در انتخاب افراد مدنظر جنابعالی باشد. این تمنای ما از دولت آینده است. اگر ادبیات سیاسی بر جریان اقتصادی کشور حاکم شود طبیعتاً حوزه اقتصاد کشور نمیتواند کارآمد باشد. سه عنصر مسلم بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و سازمان برنامه اگر با همدیگر هماهنگ نباشند، تجربه تلخ دولت یازدهم و دوازدهم که در عرصه میدانی شما شاهد بودید و دیدید اتفاق خواهد افتاد. خواهش ما از دولت این است با این رویکرد ثبات در حوزه اقتصادی اولین اولویت نظام جمهوری اسلامی است. مسائل مربوط به بهبود در جهت رشد اقتصادی اقدامات بعدی ما خواهد بود.
موضوعاتی که ما در مجلس برای این ثبات در دستور کار داریم «اصلاح ساختار بودجه» است، «اصلاح ساختار نظام مالیاتی» است، موضوع پایههای مالیاتی جدید مثل مالیات بر مجموع درآمد، مالیات بر عایدی سرمایه امروز در دستور کار است. انتظار ما از دولت منتخب این است که در اولین فرصت برنامه کاری با همراهی مجلس، اقدامات انقلابی را درخصوص اصلاح ساختار نظام اقتصادی در دستور کار قرار بدهد. رویکرد دیپلماسی اقتصادی یکی از اولویتهای مهم ما است. آقای رئیسجمهور منتخب! اولین مطالبه ما همکاری مشترک اقتصادی در مرزهای اطراف ما است. ما مطمئن هستیم به فضل الهی اقدامات... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای دکتر پورابراهیمی! از ارائه نطقتان خیلی متشکریم.
7
اعلام وصول (30) فقره طرح

علي نيک زادثمرين
برادر رشیدی! اعلام وصولها را بفرمایید.

محمد رشيدي
بسم الله الرحمن الرحیم
طرحها و لوایحی که آماده اعلام وصول است را خدمت نمایندگان محترم عزیز و ملت ایران قرائت میکنم:
ـ طرح قلمرو استقلال شرکتهای تجاری و حدود مسئولیت مدیران آنها اعلام وصول میشود.
ـ طرح سامانه ثبت زراعت اعلام وصول میشود.
ـ طرح ممنوعیت مذاکره مسئولان و مقامات جمهوری اسلامی ایران با مقامات آمریکایی اعلام وصول میشود.
ـ طرح الزام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به حمایت از تولید آثار فرهنگی و هنری ضداستکباری اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح مواد (182) و (184) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح تبصره (3) ماده (32) قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح تبصره (3) ماده (28) قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح ماده (1) قانون الحاق موادی به قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن مصوب 2/12/1388 اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح موادی از آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی اعلام وصول میشود.
ـ طرح تأسیس مراکز خدمات ورزشی و تندرستی اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح ماده (46) قانون مالیات بر ارزشافزوده اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح ماده (4) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت اعلام وصول میشود.
ـ طرح الحاق یک تبصره به قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی اعلام وصول میشود.
ـ طرح ایجاد وزرای منطقهای اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح تبصره (2) ماده (655) قانون آیین دادرسی کیفری اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح ماده (4) قانون مدیریت خدمات کشوری اعلام وصول میشود.
ـ طرح الحاق یک تبصره به ماده (31) قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح بند «ب» ماده (149) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی اعلام وصول میشود.
ـ طرح جذب مشارکتهای مردمی در اجرای طرحهای بخش آب، فاضلاب و برق وزارت نیرو اعلام وصول میشود.
ـ طرح انتقال آب از دریای عمان به استان سیستان و بلوچستان اعلام وصول میشود.
ـ طرح ساماندهی و تأمین و تربیت نیروی انسانی وزارت آموزش و پرورش اعلام وصول میشود.
ـ طرح تشکیل سازمان طب اسلامی ایرانی اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح برخی از قوانین راجع به وکالت اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح ماده (12) قانون نظام صنفی کشور اعلام وصول میشود.
ـ طرح ساماندهی مأموریت دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی اعلام وصول میشود.
ـ طرح حمایت از استخراج رمزارز و ساماندهی بازار مبادلات داخلی آن اعلام وصول میشود.
ـ طرح الحاق یک ماده به قانون متعهدین خدمت به وزارت آموزش و پرورش، احتساب فاصله خدمتی و کارآموزان دانشسراها اعلام وصول میشود.
ـ طرح استفساریه تعیین تکلیف چهار سال وقفه استخدامی فارغالتحصیلان دانشسراها اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح مواد (19)، (43) و (44) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی اعلام وصول میشود.
ـ طرح شفافیت دریافتیهای کارگزاران نظام جمهوری اسلامی ایران اعلام وصول میشود.
8
اعلام وصول (3) فقره لایحه

محمد رشيدي
لایحه تعیین جایگاه قانونی فدراسیونهای ورزشی آماتوری اعلام وصول میشود.
ـ لایحه تشکیل دادگاه دریایی اعلام وصول میشود.
ـ لایحه اصلاح ماده (92) قانون شهرداری مصوب 1334 اعلام وصول میشود.
آقای رئیس! اعلام وصولها تمام شد.

علي نيک زادثمرين
9
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علي نيک زادثمرين
انشاءالله جلسه بعدی ساعت (7:45) دقیقه صبح روز یکشنبه ششم تیر ماه 1400 خواهد بود و دستور جلسه دستور هفتگی است که اعلام خواهد شد. پایان جلسه را اعلام میکنم.