1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام به حضور ملت شریف ایران و همکاران گرامی، برادران و خواهران. جلسه با حضور 212 نفر رسمی است، دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه یکصد و نهم روز یکشنبه بیست و هفتم تیر ماه 1400 هجریشمسی مطابق با هفتم ذیالحجه 1442 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد لایحه نحوه کمکهای اشخاص حقیقی و حقوقی به سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور.
2 ـ گزارش کمیسیون آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح دوفوریتی الزام دستگاههای اجرایی جهت پاسخگویی به تذکرات کتبی و شفاهی نمایندگان.
3 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز (اعاده شده از شورای نگهبان 3).
4 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه معاهده معاضدت حقوقی متقابل در امور مدنی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
5 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه معاهده استرداد مجرمین بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل.
6 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه پروتکل همکاری در زمینه مبارزه با جرایم سازمانیافته در دریای خزر (الحاقی به موافقتنامه همکاری در زمینه امنیت در دریای خزر)، (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
7 ـ گزارش کمیسیون انرژی در مورد لایحه نحوه واگذاری اموال، تأسیسات، ماشینآلات و هرگونه مالکیت مربوط به تأسیسات آب و فاضلاب.
8 ـ ادامه رسیدگی به گزارش شور دوم کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط¬زیست در مورد طرح تقویت امنیت غذایی کشور و رفع موانع تولیدات کشاورزی.
9 ـ گزارش کمیسیون انرژی در مورد خاموشیهای اخیر و مانعزدایی از صنعت برق کشور.
10 ـ گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از پرداخت حقوقهای نامتعارف در دستگاههای اجرایی.
11 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد بررسی مغایرتهای قانونی در نحوه انتخاب و انتصاب رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار.
12 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مورد رسیدگی به طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیام¬رسانهای اجتماعی طبق اصل (85) قانون اساسی.
13 ـ طرح دوفوریتی ساماندهی ساخت و ساز در محدوده حریم روستاها و مقابله با زمینخواری.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آیاتی چند از کلامالله مجید.
(آیات 35 ـ 31 از سوره مبارکه «ق» توسط قاری محترم آقای رضا تاجآبادی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ أُزْلِفَتِ الْجَنَّةُ لِلْمُتَّقِینَ غَیرَ بَعِیدٍ * هذا ما تُوعَدُونَ لِکلِّ أَوَّابٍ حَفِیظٍ * مَنْ خَشِی الرَّحْمنَ بِالْغَیبِ وَ جاءَ بِقَلْبٍ مُنِیبٍ * ادْخُلُوها بِسَلامٍ ذلِک یوْمُ الْخُلُودِ * لَهُمْ ما یشاؤُنَ فِیها وَ لَدَینا مَزِیدٌ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از قاری محترم برادر عزیز و گرانقدرمان جناب آقای رضا تاجآبادی تقدیر و تشکر میکنم. ترجمه آیات را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و بهشت برای پرهیزکاران نزدیک آورده شود و دور نباشد. این همان است که به شما وعده داده شده است و خواست هر توبهکار ادبنگاهدار است. همان کسی که به نادیده از خداوند رحمان بیمناک باشد و دلی پرانابت پیش آورد. گوییم به سلامت و امن و امان وارد آن بهشت شوید، این روز آغاز جاودانگی است. در آنجا ایشان را است هر چه خواهند و نزد ما افزونتر نیز هست». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! با اجازه اسامی غایبین و متأخرین را قرائت میکنم، (رئیس ـ بفرمایید) آقایان: احمد جباری، علی جدی، محمدحسین حسینزاده، علیرضا زندیان، مسلم صالحی، محسن علیزاده، محمدرضا مبلغی، حسین میرزایی و حسن نوروزی و خانم زهرهسادات لاجوردی. آقای رئیس خیلی ممنون.
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت سالروز شهادت امام محمد باقر (علیهالسلام)، همچنین اقدامات مجلس درخصوص قطعی برق، مدیریت کرونا و بحران کمبود آب در خوزستان

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
«من المؤمنین رجال صدقوا ما عاهدوا الله علیه فمنهم من قضى نحبه و منهم من ینتظر و ما بدلوا تبدیلاً»
فرا رسیدن سالروز شهادت امام محمد باقر (علیهالسلام) را به مردم عزیز ایران و عموم شیعیان و محبین آن حضرت تسلیت و تعزیت عرض مینمایم. در دو هفته گذشته و با تعطیلی جلسات صحن علنی که عموم نمایندگان محترم به پیگیری مشکلات مردم شریف ایران در حوزههای انتخابیه مبادرت میورزیدند، اقدامات مهمی در مجلس برای حل مشکلات مردم صورت گرفته که گزارش کوتاهی از این اقدامات را به اطلاع مردم عزیز میرسانم.
قطعیهای مکرر و بدون برنامه برق در هفتههای گذشته علاوه بر آنکه جریان زندگی مردم را دچار اختلال جدی کرد، باعث شد بسیاری از کسب و کارها نیز در تمام سطوح با مشکلات جدی و بعضاً ضرر و زیانهای هنگفت مواجه شود. مجلس شورای اسلامی با محوریت کمیسیون انرژی موضوع خاموشیها را پیگیری کرد و به واسطه برخی اقدامات فوری و البته اهتمام مسئولان اجرایی در این زمینه، مشکل خاموشیها تا حدی در کوتاهمدت کاهش داشته است.
ضمن تشکر از اقدامات اثربخش اعضای محترم کمیسیون انرژی و همچنین تلاشهای اعضای محترم کمیسیونهای امنیت ملی و صنایع و معادن، تأکید میکنم که نظارت بر استمرار این فعالیتها تا آخرین روز فعالیت دولت مستقر ضروری و خواسته بهحق مردم است. در این خصوص لازم به ذکر است که هرچند بحران برق با برخی اقدامات فوری در کوتاهمدت مدیریت شده است، ولی این راضی شدن به تسکین مقطعی خلاف دوراندیشی است و باید به طور ویژه برای حل ریشهای مشکل کمبود عرضه برق به خصوص بحث رانتخواری و دلالی انرژی تدابیر ویژهای اندیشیده شود.
موضوع دیگر بحث مدیریت کرونا و به خصوص برنامهریزی دقیق و شفاف برای واکسیناسیون گروههای سنی و شغلی مختلف است. در هفتههای اخیر شیوع پیک پنجم کرونا به خصوص در جنوب و جنوبشرق کشور علاوه بر زحمات مضاعفی که بر دوش کادر درمان گذاشت، سختیهای فراوانی برای مردم به وجود آورد. رواج سویههای جدید این ویروس و افزایش قدرت انتقال و تشدید عوارض آن، لزوم تسریع در واکسیناسیون را بیش از گذشته مطرح ساخته است.
اعضای محترم کمیسیون بهداشت و درمان مجلس اقدامات مهمی برای ایفای وظیفه مهم نظارتی مجلس در مدیریت موج جدید شیوع کرونا و همچنین پیگیری روند تولید، توزیع و تزریق واکسنهای داخلی به عمل آوردند و پیش از این نیز با محوریت کمیسیون بهداشت و اهتمام مسئولان اجرایی، اقدامات موثری برای بازگرداندن نظم و آرامش به مراکز تزریق واکسن انجام شده است تا از کرامت مردم عزیز ایران حفاظت و حراست شود.
خوشبختانه در روزهای اخیر شاهد بهبود وضعیت واکسیناسیون به خصوص افزایش نظم مراکز تزریق واکسن بودهایم و امیدواریم این وضعیت تداوم و بهبود یابد. در این خصوص لازم به ذکر است که مسئولین اجرایی در هر سطحی باید به طور شفاف درباره روند واردات، تولید و تزریق واکسن، آمار و اطلاعات دقیق به مردم ارائه کنند و از بیان هر گونه اخبار و آمار غیرقطعی و یا اطلاعاتی برآمده از حدسهای غیردقیق بپرهیزند تا مردم به اشتباه نیفتند.
بحران کمبود آب خوزستان و گلایهها و شکایتهای بهحق مردم شریف آن استان موضوع مهم دیگری بود که برای رسیدگی به آن رئیس محترم کمیسیون انرژی مأموریت یافتند با نظارت میدانی از نزدیک ابعاد مسأله را بررسی کرده و موضوع را پیگیری کنند. با همت نمایندگان محترم استان خوزستان و اعضای محترم کمیسیون انرژی، موضوعاتی مثل افزایش ظرفیت خروجی سد کرخه و دز، تأمین آب پاییندست در دشت آزادگان، مشکلات دامداران و کشاورزان، تأمین مالی فوری فعالیتهای مرتبط با تأمین آب شرب و آب موردنیاز برای دام و همچنین پرداخت خسارتهای کشاورزان که بیش از این مورد تصویب قرار گرفته بود، به عنوان مهمترین اقدامات نظارتی مجلس مورد بررسی و پیگیری قرار گرفته که با همراهی و جدیت مدیران اجرایی کشور و استان منجر به نتایج مؤثری در کمتر شدن مشکلات مردم شد. امیدواریم با ادامه اقدامات مشکل مردم به طور کامل رفع شود، همچنین لازم به ذکر است که پیگیری فوری رئیس محترم دستگاه قضا برای حل مشکلات آب در استان خوزستان و رفع دغدغههای مردم از اقدامات مثبت و ارزشمند روزهای اخیر بود که نقش قابل توجهی در افزایش هماهنگیها و بسیج ظرفیتهای هر سه قوه برای حل مشکلات مردم داشت.
فعالیت مهم دیگری که در روزهای اخیر در مجلس بیوقفه و به طور منظم در حال پیگیری است، موضوع حساس و تأثیرگذار تدوین برنامه هفتم توسعه است که با حضور نمایندگان محترم، اساتید محترم دانشگاه و جمع کثیری از متخصصان و مسئولان در حال برگزاری است. هدف مجلس یازدهم آن است که برنامه هفتم توسعه برنامهای دقیق، عملیاتی و قابل ارزیابی باشد. با تلاشهای صورتگرفته انشاءالله برنامه هفتم برنامهای متفاوت از برنامههای قبلی خواهد بود و نقش مؤثری در هدایت مجموعه دستگاههای نظارتی، سیاستگذار و اجرایی برای توسعه همهجانبه و پایدار ایران عزیز خواهد داشت.
اقدامات مهم دیگری همچون بررسی لایحه مهم و ضروری رتبهبندی معلمان، پیگیری روند توزیع نهادههای دامی دپو شده، نظارت میدانی از استانها، بررسی موانع و ایرادات قانون حمایت از معلولان، بررسی وضعیت اجرای سامانه املاک و اسکان و سایر اقدامات و فعالیتهای انجامشده توسط نمایندگان محترم در دو هفته اخیر بوده است.
در پایان ضروری میدانم بر موضوع مهم لزوم پیگیری وظایف دولت مستقر تا آخرین روز استقرار تأکید کنم و انتظار میرود دولت محترم و مسئولان اجرایی در تمامی سطوح وظایف خود را تا روز آخر با حداکثر توان و اهتمام به انجام رسانند و با تمام ظرفیتهای خود مقدمات انتقال مسئولیت به دولت جدید را با مسئولیتپذیری کامل بر عهده بگیرند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
4
تصویب لایحه نحوه کمکهای اشخاص حقیقی و حقوقی به سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور (ثبت 84)

محمدباقر قاليباف
دستور اول را قرائت بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
اولین دستور جلسه علنی امروز رسیدگی به گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درخصوص لایحه نحوه کمکهای اشخاص حقیقی و حقوقی به سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور است که کلیات آن در جلسات قبلی به تصویب مجلس رسیده است. لذا متن مادهواحده را قرائت میکنم:
«لایحه نحوه کمکهای اشخاص حقیقی و حقوقی به سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور
مادهواحده ـ سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور مجاز است به منظور گسترش و بهسازی مهارتآموزی و فراهم نمودن زمینههای ایجاد اشتغال پایدار در کشور، کمکهای نقدی و غیرنقدی و هدایای اشخاص حقیقی و حقوقی را دریافت و برای احداث، تعمیر، توسعه، بازسازی و تجهیز مراکز آموزشی مربوط با اولویت نیازهای مصرفی مهارتی شامل مواد مصرفی و ابزار کارگاهی برای آموزش¬های عملی کشور مصرف نماید. استفاده از کمکهای مذکور برای توسعه تشکیلات و پرداخت هزینههای مربوط به کارکنان ممنوع است.
تبصره 1 ـ ¬کلیه وجوه اهداشده به حساب خزانهداری کل کشور واریز میشود و حداکثر ظرف یک¬ماه معادل (100) درصد آن در قالب بودجه سنواتی در اختیار سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور قرار میگیرد تا در محل مورد نظر اهداکننده و در اولویت بعدی به ترتیب در مناطق محروم و مناطق دیگر به مصرف برسد و کمکهای غیرنقدی اعم از کالا و تجهیزات و یا املاک و بناهای احداثی توسط خیّرین با موافقت و در محل مورد نظر ایشان به عنوان اموال دولت (با ذکر نام خیّر) ثبت و بهرهبرداری میگردد.
تبصره 2 ـ ¬درآمدهای حاصله سازمان آموزش فنی و حرفه¬ای کشور از محل خدمات آموزشی و فرهنگی، خدمات مشاوره، صدور، تمدید و تعویض گواهینامه¬ها و پروانه¬ها، اختصاصی تلقی می¬شود و به صورت (100) درصد توسط سازمان برنامه و بودجه کشور تخصیص می¬یابد.
تبصره 3 ـ ¬آیین¬نامه اجرایی این قانون ظرف سه ماه پس از ابلاغ، توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور تهیه می¬شود و به تصویب هیأت وزیران می¬رسد».
اولین پیشنهاد همکاران، پیشنهاد آقای صباغیان است، حذف جزء دارند. آقای صباغیان بفرمایید. پیشنهاد حذف جزء شما اولویت دارد، بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. آقای حاجی! این پیشنهاد هنوز نیامده است.

حسينعلي حاجي دليگاني
شما مطلب خودتان را بفرمایید، شما پیشنهاد دادید که «با موافقت» در تبصره (1) در سطر هفتم حذف شود. پیشنهاد دارید؟

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
بله، پیشنهاد برای حذف «با موافقت» است. شما اگر این متن را مطالعه بفرمایید میگوید: «و کمکهای غیرنقدی اعم از کالا و تجهیزات و یا املاک و بناهای احداثی توسط خیرین با موافقت و در محل موردنظر ایشان». اینجا موافقت دولت است یا موافقت خیرین؟ اینجا ابهام دارد، خیلی مشخص نیست. اگر اینجا حذف شود موضوع شفافتر میشود، «توسط خیرین و در محل موردنظر». آقای قالیباف! پیشنهاد من حذف «با موافقت» است که اینجا از ابهام و اشکال بیرون بیاید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بله، پیشنهاد شما روشن است. اگر فرمایش شما تمام شده مخالف و موافق صحبت کنند.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
بله، من دیگر عرضی ندارم.

مجتبي يوسفي
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت ملت بزرگ ایران و همکاران عزیز عرض سلام و صبحبخیر دارم. مخالف محترم جناب آقای محمد وحیدی هستند، بفرمایید.

محمد وحيدي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم عرض سلام دارم و عرض تسلیت به مناسبت شهادت امام محمد باقر (علیهالسلام) و تشکر از جمع عزیزان نماینده محترم از باب توجه به این لایحه نحوه کمکهای اشخاص حقیقی و حقوقی به سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور.
همکاران عزیز! قبل از اینکه به این موضوع اشارهای کنم، از باب اینکه یک لایحه دیگری هم در نوبت بارگذاری مجلس شورای اسلامی از سوی کمیسیون آموزش و تحقیقات با عنوان لایحه رتبهبندی معلمان هم مطرح شده و این روزها شایعات زیادی هم در سطح کشور انجام شد و متأسفانه شیطنتهایی هم از باب اینکه جمعی از نمایندگان محترم را به ناحق به عنوان مخالف در سطح فضای مجازی مطرح کردند که جا دارد به این موضوع خاتمه داده شود، چراکه نمایندگان با قاطعیت در موقع تصویب لایحه رتبهبندی به صورت رأی بسیار بالا با (230) رأی از (237) نفر حاضر، حمایت خودشان را از لایحه رتبهبندی معلمان اعلام کردند. ولی متأسفانه در فضای مجازی به ناحق از جمع کثیری از نمایندگان به عنوان مخالف اسم برده شد. گرچه نظر همه نمایندگان این بود که هیأترئیسه محترم هم دستور بدهند به موقع پس از دوشوری بودن این لایحه که از کمیسیون برگشت، در صحن مجلس بارگذاری میشد و نظرات نمایندگان از امروز میتوانست به عنوان تصویب این لایحه در صحن هم مطرح شود که ما متوجه نبودیم که چرا بعد از اینکه ریاست محترم کمیسیون آموزش و تحقیقات این نامه را به رئیس محترم مجلس نوشت، ریاست مجلس و هیأترئیسه علیرغم قسمشان در موضوع عمل به آییننامه مجلس، جلوی بارگذاری را گرفتند و تا الان هم پاسخی برای این موضوع داده نشده است.
اما درخصوص موضوعی که برادرمان جناب آقای صباغیان درخصوص این لایحه مطرح فرمودند، موضوع موافقت خیر به عنوان یک اصل است. اگر قرار است که خیرین در حوزههای آموزشی کمک داشته باشند، کمک خیر و نظر خیر حتماً مهم است و اگر موافقت خیر در جایی که موردنظر او است هزینه نشود، عملاً باب خیری در حوزههای آموزشی بسته میشود. نمیشود بگوییم خیر اهداکننده باشد، چه به صورت نقدی یا تجهیزات، ولی نظر او مورد لحاظ قرار نگیرد. بنده با حذف کلمه «با موافقت» خیر از این موضوعی که به عنوان پیشنهاد در لایحه کمک اشخاص حقیقی و حقوقی آمده مخالفم و امیدوارم که نمایندگان مجلس هم با مخالفت خودشان با این پیشنهاد حذف، نظر خیر را در کلیه پروژههایی که دیدگاه آموزشی و تربیتی دارد، انشاءالله اعمال کرده باشند، با تشکر.

مجتبي يوسفي
تشکر از مخالف محترم. موافق محترم جناب حاجآقای سیدسلمان ذاکر هستند، بفرمایید.

سيدسلمان ذاکر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
به محضر همکاران گرامی سلام عرض میکنم. ببینید! این پیشنهاددهنده جناب آقای صباغیان درخصوص نحوه اهدای خیر به دانشگاه، سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور است. در این متن دو نوع اهداکننده و خیر وجود دارد، یکی درخصوص وجوه نقدی است، دومی درخصوص غیرنقدی است، مثل زمین و املاک. آن قسمت اولی که مربوط به وجوه نقدی است طبیعی است و در خود متن آورده که تا در محل موردنظر اهداکننده با اولویت مناطق محروم هزینه شود. این راست است، آن متن اول شفاف است. اما در ذیل این محتوا گفته که در مورد اهدای غیرنقدی چه؟ گفته «اهدای غیرنقدی توسط خیرین با موافقت»، با موافقت چه کسی؟ مشخص نکرده است، ابهام دارد. «در محل موردنظر ایشان» یک مقدار جبران کرده، ولی فردا مجری دچار آسیب و اشتباه میشود.
به نظر من اگر ما بیاییم این کلمه «با موافقت» را حذف کنیم، بنویسیم «کمکهای غیرنقدی اعم از کالا و تجهیزات و یا املاک و بناهای احداثی توسط خیرین در محل مورد نظر ایشان»، ببینید چقدر شفاف میشود. چرا یک چیزی که ابهام دارد را بیاوریم در قانون؟ قانون باید متقن باشد، شفاف و قابل اجرا باشد و برای مجری ابهام ایجاد نکند.
برادران و بزرگان! این لایحه خیلی مهم است. دانشگاههای فنی و حرفهای ما امروز تبدیل شده به کارگاههای بدون کارگر و بدون دانشجوی فنی. کارگاههای دانشگاه و سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور امروز حقیقتاً بدون تجهیزات ماندهاند. شما خودتان یک سرکشی داشته باشید در دانشگاههای فنی و حرفهای کشور ما میتوانیم اشتغال هزاران جوان را توسط همین لایحه واقعاً حل و فصل کنیم. کمک کنید هم دولت، هم خیرین انشاءالله بتوانیم این کارگاهها را تجهیز کنیم. دانشجویانی که دوست دارند عملی وارد کار بشوند آنها را وارد این کارگاهها بکنیم تا خروجی دانشگاه علم و صنعت محقق بشود، من با این پیشنهاد موافقم هستم.

حسينعلي حاجي دليگاني
دولت مخالف است. کمیسیون بفرمایید.

رضا حاجي پور
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت حضار گرامی، شنوندگان محترم در اقصی نقاط ایران اسلامی.
عرض تسلیت به مناسبت شهادت آقا امام محمدباقر و همچنین عرض کنم خدمت سروران گرامیام این حدیث را از آقا محمدباقر که میفرماید: کبر و بزرگی نمودن به منزله اسب تازی هست که سوار خود را به سوی آتش میبرد.
بزرگواران! کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد این لایحه و نحوه کمکهای اشخاص حقیقی و حقوقی به سازمان آموزش و فنیحرفهای کشور که بنا بر تصمیم صحن علنی در تاریخ 26/2/1400 برای بررسی مجدد و رفع ابهام به کمیسیون ارجاع شد، این لایحه با دقت تمام مورد بررسی قرار گرفت و ابهامات این لایحه آنجا برطرف شد. کمیسیون تصمیم گرفت عبارت «در حوزههایی که بخش خصوصی ورود نمیکنند» را حذف نماید. بزرگواران عنایت داشته باشید! اگر امروز ما اینجا نسبت به موافقت این لایحه اقدام نکنیم، این لایحه یک عامل انگیزشی است برای کسانی که میخواهند حضور پیدا بکنند در عرصههای خدمتگزاری و کمک به مراکز آموزشی ما بایستی با حمایت افراد خیر چه حقوقی و چه حقیقی بیاییم این دوستان را کمک بکنیم با توجه به خواستههایی که دارند.
جناب آقای ذاکر فرمودند، ببینید! بعضی از مواقع اشخاصی که میآیند در این مسیر میخواهند خدمت بکنند در هر صورت یا به صورت ملک است، تملک و امکاناتی که در اختیار دارند را میخواهند در اختیار فضاهای آموزشی و دولت قرار بدهند تا در سازمان فنی و حرفهای سرمایهگذاری بشود یا به صورت نقدی است. شاید بعضی از همین عزیزان این نیت را بکنند که من این پولی را که میخواهم بگذارم برای سرمایهگذاری در بخش سازمان فنی و حرفهای بایستی در فلان نقطه به اسم این خیّر صورت بگیرد. بنابراین از دوستان محترم میخواهیم که کمک بکنید با موافقت با این لایحه امروز این رأی داده بشود تا ما بتوانیم یک فضای انگیزشی را برای افراد خیّر در سطح کشور فراهم کنیم، موفق باشید.

حسينعلي حاجي دليگاني
الان پیشنهاد حذف بود، جنابعالی موافق هستید؟ (حاجیپور ـ بله) جنابعالی به عنوان سخنگوی کمیسیون موافق حذف هستید؟

رضا حاجي پور
ببینید! در تبصره (2) من الان تبصره (1) را خدمت شما قرائت میکنم.

محمدباقر قاليباف
به هرحال با پیشنهاد موافق هستید یا مخالف؟

رضا حاجي پور

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! میتوانید به رأی بگذارید.

محمدباقر قاليباف
حضار 243 نفر به رأی گذاشته میشود، دولت هم مخالف است. (حاجیدلیگانی ـ همکاران توجه داشته باشند پیشنهاد برادر عزیزمان آقای صباغیان حذف عبارت «با موافقت و» در سطر هفتم تبصره 1 است) اجازه بدهید در حال رأیگیری هستیم رأیتان را بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی را آقای صباغیان دارند که در تبصره (1) بعد از کلمه «اهدا شده» عبارتی اضافه بشود. آقای صباغیان! مطرح میکنید؟ بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید نمایندگان محترم! اینجا هم «کلیه وجوه اهدا شده به حساب خزانهداری کل کشور واریز میشود». ما اینجا گفتهایم اضافه شود «کلیه وجوه اهدا شده توسط خیّر به حساب خزانهداری کل کشور واریز شود». این هم خیّر این کار را انجام بدهد و هم اینکه به هر حال ما یک مشکلی که داریم ببینیم آیا به دست خزانه که میخواهد برود به چه نحوی است. خیّر اگر ندهد، خیّر کجا این پول را واریز کند؟ اول به حساب آن سازمان واریز کند؟ سازمان واریز کند به حساب خزانه؟ اینجا اگر توسط خیّر باشد شفاف است.
ضمن اینکه یکی از مشکلاتی هم که ما داریم این است که متأسفانه موقع امتحان یا موقع گرفتن مدرک کسانی که کمک میکنند بعداً میتواند مشکلاتی هم ایجاد بشود که فردی در ازای مدرک کمک میکند، در ازای آوردن نمره امتحانی، اینها یک مسائلی است که اگر شما به مراکز فنی و حرفهای و علمی ـ کاربردی توجه کرده باشید خیلی از افراد اینطور مواقع به نام خیّر پیدا میشوند که یک کمکی بکنند نمره به آنها بدهند، مدرک بگیرند. این هم یک آفتی است برای اینطور مراکز و اینطور مدرک گرفتن که حالا همه ما کم یا بیش حتماً هم شنیدهایم هم دیدهایم. اینجا ما گفتهایم اعلام کنیم که کلیه وجوه اهدا شده توسط خیر به حساب خزانهداری واریز بشود که بعداً هم کسی نتواند سوءاستفاده کند و مشکلی ایجاد بشود.
آقای قالیباف! یک نکتهای را هم عرض کنم همان طور که آقای وحیدی فرمودند دوستان نماینده، لیستی منتشر شده است که یک عده از نمایندگان که حالا ما و شما هستیم را به عنوان مخالف لایحه رتبهبندی معلمان اعلام کردهاند. آقای قالیباف! ما دیگر پاسخ فرهنگیان را نداریم بدهیم، واقعاً اگر قرار شد که اینطور وضعیتی باشد نظارتی نباشد هرکسی هرچه خواست بنویسد و منتشر کند و یک نظارت و پاسخگویی نباشد واقعاً هم نمایندگان دچار مشکل هستند و هم صحیح نیست. از جنابعالی ما تقاضا داریم بررسی بشود و با افراد متخلف برخورد بشود. اینکه یک دغدغهای برای جامعه فرهنگیان و برای نمایندگانی که دلسوز هستند کسانی که دارند از حقوق معلمان دفاع میکنند اینطور مورد اتهام قرار بگیرند. انتظار ما این است که جنابعالی این مورد را در دستور قرار بدهید که با افراد متخلف برخورد بشود.

مجتبي يوسفي
همکاران محترم! به خاطر اینکه این دستور (1) بود قرعهکشی این زود انجام شد، دلیلش این بود و از همکاران عزیز عذرخواهی میکنم. مخالف محترم جناب آقای مهرداد ویسکرمی بفرمایید.

مهرداد ويس کرمي
مخالف
سلام علیکم و رحمهالله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خدا قوت خدمت عزیزان و تسلیت شهادت امام محمد باقر (علیهالسلام). با توجه به شرایط و به هرحال شایعات و کمپینهای خاص و هدفداری که در فضای مجازی شکل گرفته است من این را اعلام کنم خدمت همه فرهنگیان عزیز و مردم شریف ایران، با اطلاعی که بنده دارم احدالناسی از مجلس شورای اسلامی و بالاخص کمیسیون آموزش با رتبهبندی معلمان و بهبود معیشت معلمان مخالف نیست. بنابراین هرگونه صحبتی که بعضی از همکاران ما را متهم کنند به مخالفت این سخنان حتماً توطئه است و حتماً تخریب است و حتی ما از پلیس فتا هم میخواهیم که ورود پیدا کند و جلوی این افراد اغتشاشگر را که نام معلمان عزیز را خراب میکنند بگیرد. بنابراین مسئله سر بحث کارشناسی مسئله است و اینکه کار به بهترین نحو ممکن انجام بشود، طوری باشد که در شورای نگهبان تصویب بشود و قابلیت اجرا هم داشته باشد.
اما در مورد پیشنهاد برادر بزرگوارم جناب آقای دکتر صباغیان، کلاً هر کسی که هر اهدایی بخواهد بکند به فنی و حرفهای یا هر جای دیگر، حتماً باید طبق قانون به خزانه واریز بشود. پس بنابراین این فرمایش ایشان هیچ مشکلی را حل نمیکند بلکه یک عبارت زائد حساب میشود که پیشنهاد دارند میدهند و یک مشکلی هم ایجاد میکند اگر پیشنهاد ایشان اضافه بشود. ایشان میگوید توسط شخص اهدا کننده واریز بشود، یعنی کجا واریز بشود؟ فرض کنید طرف برود و همین طوری بدون حساب و کتاب شماره خزانهداری را گیر بیاورد واریز بکند؟ خوب وقتی طرف به عنوان خیّر اعلام آمادگی کرد یک روال قانونی وجود دارد. تأکید قانونگذار بر این است که این وجه حتماً باید برود در خزانه و بعد به صورت اختصاصی طبق تبصرههای بعدی تعلق پیدا کند به آموزش فنی و حرفهای که در جای دیگری خرج نشود. همان طور که موافقت خیّر هم برای همین بوده است که خیّرین تشویق بشوند بیایند سرمایهگذاری بکنند، ورود پیدا بکنند و مشکل این سازمانهای فنی و حرفهای ما حل بشود.
من قبلاً هم عرض کردم الان سازمان فنی و حرفهای ما خیلی مشکلات دارد. بعضی جاها واحدهای سازمان فنی و حرفهای در حال خراب شدن هستند، قدرت تجهیز که هیچ، حتی قدرت نگهداری آنها را هم سازمان فنی و حرفهای کشور ندارد. بنابراین خواهش میکنم این پیشنهاد برادر بزرگوارم جناب آقای صباغیان مخالفت بفرمایید. دلیلش را هم عرض کردم قانون روشن کرده است. دو، اضافه کردن عبارت آقای صباغیان نه تنها مشکل را حل نمیکند بلکه حتی بر ابهام مسئله میافزاید و عبارت زائدی است، متشکرم.

مجتبي يوسفي
تشکر از مخالف محترم. موافق محترم جناب آقای سیدالبرز حسینی بفرمایید.

سيدالبرز حسيني
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض تسلیت دارم خدمت همکاران گرامی و مردم شریف ایران به مناسبت شهادت امام محمدباقر (علیه السلام).
جناب آقای دکتر! قبل از اینکه درخصوص موافقتم بابت پیشنهاد همکار محترم درخصوص موضوع صحبت بکنم. امروز از صبح که جلسه شروع شده است با توجه به حساسیت موضوعاتی که در طی دو هفته اخیر در کشور رخ داده و درخصوص بحث خشکسالی، درخصوص بحث کمبود آب و قطعی برق، قطع و یقین مجلس تحرکات و اقداماتی داشته است که در گزارش ابتدای شروع جلسه حضرتعالی فرمودید، ولی بهتر بود که با توجه به اینکه همکاران در استانها و شهرستانها بودند به هر حال جلسهای در این موضوع با توجه به حساسیت انتقال دولت و یک مقداری شلشدن ادامه پیگیری کارها اقداماتی را مجلس امروز انجام میداد. با توجه به برنامهای که به هرحال برای صحن دیده شده است به نظر میرسد که مردم شریف ایران انتظار بیشتر از این واقعیت مطلب از مجلس دارند.
لذا پیشنهاد بنده این است که طی این روزها به هرحال مجلس یک واکنشی نسبت به وضعیت فعلی کشور داشته باشد به خاطر اهمیت موضوع. شما در جریان هستید افزایش افسارگسیخته قیمتها به خصوص سیمان، تعطیلی پروژهها، بحث خشکسالی و بحث مربوط به شرایط حاضر در کشور به هر حال نیاز است که برداشتی از وضعیت استانها داشتند. همکاران با مشکلاتی مواجه بودند، جناب آقای دکتر قالیباف! در حوزه انتخابیه بنده، در مراجعه به روستاها وضعیت آب شرب به شدت وضعیت نامساعدی دارد، هفتهها مردم نمیتوانند استحمام بکنند، آب شرب ندارند، وضعیت کشاورزی هم به همین منوال است.
علیایحال درخصوص پیشنهاد همکار محترم جناب آقای صباغیان بابت موضوع، وضعیت بحث فنی و حرفهای کاملاً مشخص است، فنی و حرفهای دچار معضلات عدیدهای است. ضمن اینکه میتواند به آموزش همراه با حوزه کار و ایجاد اشتغال ارتباطش کاملاً مشخص است.
لذا پیشنهاد جناب آقای دکتر صباغیان درست است و بحث وجوهات یا هر اهدایی که از طرف شخص اهدا کننده اتفاق میافتد بهتر است با نظر خود ایشان در حسابی که خودشان اطلاع دارند واریز بشود. در جاهای دیگری مثل نوسازی مدارس یا موارد مشابه اهدا کنندهها وضعیت ارتباطیشان با دستگاههای مورد نظرکاملاً مشخص است. لذا اینجا هم پیشنهاد این عزیز ما بابت این موضوع است که شخص اعطاکننده با توجه به اینکه قانون مصرح است و همکار عزیز مخالفمان هم توضیح دادند که یک مسیر مشخصی برای پرداخت و واریز به خزانه این وجوهات است ولی خود شخص بهترین نمونه اعتماد اینها برای تقویت این حوزه علمی کشور است و نیاز است برای تقویت بنیه علمی کشور، آموزش افرادی که میتوانند در این حوزه شغل ایجاد بکنند و اگر نیاز است به اینها کمک بشود که با توجه به این قانون تقریباً مصرح روشن میشود وضعیتشان، لذا اهداکننده وضعیت پرداختی خودش را در این زمینه با راهنمایی که دستگاه مربوطه دارد مشخصاً برای آن مشخص میشود. لذا از همکاران عزیز خواهش میکنم که ضمن توجه به موضوع جملهبندی این پاراگرافی که در قانون هست کمک میکند به روشن شدن اذهان افرادی که خواستار کمک هستند. ممنونم. انشاءالله رأی مثبت به پیشنهاد همکار عزیزمان بدهند.

حسينعلي حاجي دليگاني

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنونم. دولت مخالف است، کمیسیون بفرمایید.

عليرضا منادي سفيدان
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً سلام عرض میکنم خدمت نمایندگان عزیزمان. در مورد پیشنهاد آقای صباغیان موضوعی که مطرح میشود به جای اینکه خیّر واریز کند به خزانه، بیاید واریز کند به کجا؟ خودش مستقیم؟ چنین سیستمی وجود ندارد. خود سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور همین الان هم هر کسی هر کمکی بخواهد بکند مستقیم دست سازمان نمیدهد. خود سازمان شماره حسابی از خزانه را معرفی میکند و این میرود و مشخص است که این حساب خزانهداری کشور است و طبق قانون (100) درصد این هبه یا هدیه برمیگردد به سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور، لذا ما مخالف هستیم.
یک نکتهای هم که آقای صباغیان اشاره کردند در مورد رتبهبندی، رتبهبندی را کمیسیون ما تصویب کرده است، منتهای مراتب اینکه میگویند آقای قالیباف مخالف است نه اینطور نیست، ایشان مدافع حقوق، (مولوی ـ بارگذاری شده؟) نه یک لحظه آقا سید! الان میگویم. ببینید! در مورد بارگذاری متأسفانه هیأترئیسه خلاف آییننامه عمل کرده است ولی با این توضیحی که دادند یک مقدار کمیسیون را قانع کرد. بحثی که وجود دارد ما عددی را برای این در نظر گرفتهایم در کمیسیون که آقای سازمان برنامه و بودجه هم گفت (61) هزار میلیارد مال شما. منتها الان یک نامهای زده است که این عدد جزء (2) بند «و» در واقع آنجا گفته است که نه، در جزء (2)، (20) هزار میلیارد. این ما را در واقع برای رسیدن به هدف رتبهبندی با مشکل مواجه کرده است و ما در مورد مصوبه کمیسیون تأکید داریم که مصوبه کمیسیون باشد و این که هیأترئیسه بخواهد نظر کمیسیون را عوض بکند ما موافق نیستیم، ولی خوب یک جلسهای را امروز در نظر داریم که نهایی بشود ولی تا به حال واقعیت ما از هیأترئیسه گلایهمندیم. البته ایرادش ایراد غیرواردی نیست و ما باید تلاش بکنیم که آن مسئله مالیاش را حل بکنیم. به هر حال در مورد پیشنهاد آقای صباغیان مخالفم.
نکته بعدی آقای قالیباف! پیشنهاداتی که در مورد همین قانون آمده است اکثراً در کمیسیون به نام خود دوستان مطرح شده و رأی نیاورده است. همه آن هم دلیل دارد. اگر صلاح باشد دوستان از پیشنهاداتشان بگذرند تا این قانون سریع تصویب بشود و وقت ارزشمند مجلس گرفته نشود.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. حالا من خواهشم این است که دوستان در موضوع صحبت بکنند. حالا نکاتی اینجا گفته شد چون دیگر اینجا در رابطه با بحث رتبهبندی معلمین عزیز بحث شد، من فقط این نکته را بگویم. دوستان! هیأترئیسه خلاف قانون چیزی را عمل نکرده است. در کمیسیون دوستان مصوبهای داشتند که بعد سازمان برنامه و بودجه براساس نامه کتبیای که برای لایحه داده در تأمین اعتبار دچار اشکال شده است، به هر حال کمیسیون باید آن را قطعی بررسی کند بعد به صحن بیاورد. ما که آییننامه را باید رعایت کنیم، آییننامه را رعایت میکنیم، لایحه دولت است، لایحه دولت بار مالیاش روشن است و بار مالیاش را باید دولت تأمین بکند وگرنه مردم عزیزمان مخصوصاً معلمین میدانند که این مجلس از روزی که آمده است پیگیر رتبهبندی بوده است و این پیگیریها دولت را در این ماه آخر وادار به این کرد که لایحه بدهد. الان لایحه را انشاءالله دنبال میکنیم و حتماً مسیر خودش را در کمیسیون طی بکند بیاید به صحن، حالا اجازه بدهید.
اجازه بدهید! در ارتباط با این (حاجیدلیگانی ـ رأیگیری بفرمایید) پیشنهاد آقای صباغیان را به رأی میگذاریم. حضار 242 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم (حاجیدلیگانی ـ پیشنهاد آقای صباغیان این است که در تبصره 1 سطر اول بعد از عبارت اهدا شده این مطلب اضافه بشود میبایست توسط شخص اهدا کننده خیر) پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب نشد.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! آقای مصری پیشنهاد رفع ابهامی را آوردهاند که جنابعالی هم پذیرفتهاید، ثبت شده است، بند (2)، آقای مصری! توضیح بفرمایید. بقیه برادرانی که پیشنهاد رفع ابهام دارند در جریان هستند و همه مستحضرند که بایستی آن ابهام را همراه با پیشنهاد مشخصشان بیاورند و رئیس محترم اگر پذیرفتند قابل طرح است. آقای مصری! بفرمایید.

مجتبي يوسفي
آقای مصری! ببخشید، به اسم آقای میرزائی ثبت شده است. همکاران عزیز، برای مخالف و موافق به اسم آقای میرزائی ثبت شده است، آنجا همکاران عزیز زحمت بکشند.

محمدباقر قاليباف

عبدالرضا مصري
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
مطلبی را جناب آقای صباغیان فرمودند در مورد «بناهای احداثی توسط خیّرین با موافقت و در محل مورد نظر ایشان»، ابهام دادند که «ایشان» منظور چه کسی است؟ دولت است یا شخص خیّر است. از نظر بنده جمله کامل بود اما برای رفع ابهام که بعداً کسی بد تفسیر نکند اگر بعد از «توسط خیّرین» «با موافقت خیّر بنا» اضافه بشود این ابهام رفع میشود، یعنی اگر ما بگوییم «املاک و بناهای احداثی توسط خیّرین با موافقت خیّر بنا»، همان بنا، ابهام هم زیاد نبود اما ممکن است در آینده آقای دکتر! اگر تفسیر دیگری صورت بگیرد با این ممکن است رفع ابهام بشود. وقت مجلس محترم را نمیگیرم، تشکر میکنم.

مجتبي يوسفي
مخالف محترم جناب آقای مهرداد ویسکرمی بفرمایید.

مهرداد ويس کرمي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از دغدغه همه عزیزان، همکاران عزیز! عبارت سطر آخر را لطفاً بخوانید، میگوید: «کالا و تجهیزات یا املاک و بناهای احداثی توسط خیّرین با موافقت و در محل مورد نظر ایشان» الی آخر، من یک سؤالی دارم هم از برادر صباغیان و هم از برادر عزیزم آقای مصری، شما یک ضمیر دیگر یک مرجع دیگری برای این ضمیر پیدا کنید تا من بگویم شما درست میگویید. اصلاً ضمیر دیگری وجود ندارد که بخواهد این برگردد به آن یا به جای دیگری، وجود ندارد که بخواهد برگردد و روشن است که میگوید توسط خیّرین بعد با موافقت، بعد در محل مورد نظر هم عطف شده است به موافقت، اصلاً همچین چیزی به لحاظ ادبی امکان ندارد تفسیر دیگری صورت بگیرد. من به نظرم بیشتر از آن که این یک رفع ابهام باشد یک وسوسه است و وسوسه به نظرم خیلی واردی نیست و هیچ نیازی به اضافه کردن چیزی وجود ندارد، متشکرم.

مجتبي يوسفي
موافق محترم جناب آقای مهرداد گودرزوندچگینی هستند، بفرمایید.

مهرداد گودرزوندچگيني
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران عزیزم، مردم خوب ایران اسلامی سلام عرض میکنم. من آن چیزی که در متن اولیه هست، تشتت ایجاد شد، در واقع هم در بحث پیشنهاد قبلی جناب آقای صباغیان به نظر میرسد آن چیزی که آقای دکتر مصری پیشنهاد کرد موضوع را شفاف کرد. اینکه با ذکر نام خیر وقتی میآید، دیگر آن کلمه «او» را اینجا مشخص میکند منظور چه شخصی است. اما در پیشنهاد اول این دقیقاً مشخص نشده بود. شاید به گونهای در کمیسیون آموزش روی آن بحث شده بود، اینجا وقتی ابهام ایجاد شد، شاید برای کسانی که بعداً میخواستند از این استفاده کنند تعبیر و تفسیرهای مختلفی ایجاد میشد. لذا با این پیشنهادی که برادر عزیزم جناب آقای دکتر مصری داد این شفافیت ایجاد شد و دقیقاً مشخص شد که منظور خیر است و آن چیزی که باز در پیشنهاد آمده ذکر نام خیر است.
لذا خواهش میکنم همکاران محترم به این پیشنهاد رأی بدهند، هم شفافیت در این پیشنهاد ایجاد میشود و هم مشکلی که به نظر میرسد بعداً تعبیر و تفسیرهای مختلفی صورت بگیرد و نشود تشخیص داد که آیا بحث دولت و سازمان فنی و حرفهای است و یا اینکه منظور پیشنهاددهنده محترم نام خیر است، در این پیشنهاد شفاف و واضح بیان شده است. لذا آن بحثی هم که مخالف محترم بیان کرد، اگر آن شائبه وجود نداشت به نظر من کاملاً درست است، اما با این پیشنهادی که جناب آقای دکتر مصری داد، بسیار شفاف کردند. از همکاران محترم میخواهم به این پیشنهاد رأی بدهند که از تعبیر و تفسیرهای بعدی با این پیشنهاد جلوگیری شود. بسیار ممنون و متشکرم.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. دولت موافق است. کمیسیون بفرمایید. رفع ابهام به رأی گذاشته میشود. حضار 238 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. (حاجیدلیگانی ـ رفع ابهام برادر عزیزمان آقای مصری مطرح است که پیشنهاد دادند در تبصره 1 در سطر هفتم بعد از کلمه «با موافقت» عبارت «خیر بنا» ذکر شود) دوستان لطف کنند در رأیگیری مشارکت کنند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! پیشنهاد دیگری نداریم.

محمدباقر قاليباف
متن را قرائت کنید به رأی بگذاریم.

حسينعلي حاجي دليگاني
قرائت شده است. کل متن قرائتشده، مادهواحده به همراه پیشنهاد اصلاحی و رفع ابهامی که برادر عزیزمان آقای مصری دادند و رأی آورد، «با موافقت خیر بنا»، آقای رئیس! یک اصلاح دیگری هم صورت گرفت که در انتهای متن مادهواحده عبارت «هزینههای پرسنلی» آمده که به جهت رفع ایراد احتمالی شورای نگهبان، «مربوط به کارکنان» ذکر شده است.

محمدباقر قاليباف
حضار 238 نفر، پس متن را به رأی میگذاریم. دوستان لطف کنند در رأیگیری مشارکت کنند. (70) نفر از دوستان هنوز در رأیگیری شرکت نکردهاند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. با (181) رأی تصویب شد.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! دو پیشنهاد الحاقی آمده است، آقای صباغیان! قابل طرح نیست.
5
تسلیت رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به آقای علی نیکزادثمرین نماینده اردبیل، ثمین، نیر و سرعین

محمدباقر قاليباف
این نکته را هم عرض کنم که مطلع شدیم والده گرامی جناب آقای نیکزاد نایبرئیس محترم مجلس و نماینده محترم مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین به رحمت ایزدی پیوستند. مصیبت وارده را به ایشان و خانواده محترمشان تسلیت عرض نموده و برای آن مرحومه طلب مغفرت و برای بازماندگان صبر و اجر از درگاه خداوند متعال مسئلت داریم.
همچنین ابوی گرامی جناب آقای عبدالکریم جمیری نماینده محترم بوشهر، گناوه و دیلم به رحمت ایزدی پیوستند. مصیبت وارده را هم به ایشان و خانواده محترمشان تسلیت عرض نموده و برای آن مرحوم طلب مغفرت و برای بازماندگان هم صبر و اجر از درگاه خداوند متعال مسئلت داریم.
6
قرائت گزارش کمیسیون انرژی درخصوص خاموشیهای اخیر و مانعزدایی از صنعت برق و بحث و بررسی درخصوص آن

حسينعلي حاجي دليگاني
دستور بعدی گزارش کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی درخصوص خاموشیهای اخیر و مانعزدایی از صنعت برق است که از سخنگوی محترم کمیسیون انرژی، برادر عزیزمان جناب آقای نخعی دعوت میکنیم که تشریف بیاورند و گزارش کمیسیون را ارائه بفرمایند. بعد از آن، نماینده محترم دولت صحبت دارند. همکاران توجه داشته باشند، شش نفر از همکاران به قید قرعه میتوانند هر کدام پنج دقیقه درخصوص این گزارش اعلام نظر داشته باشند که خواهشمان این است در ردیف مربوطه ثبتنام داشته باشند. آقای نخعی بفرمایید. اگر سخنگوی کمیسیون انرژی تشریف ندارند، رئیس کمیسیون بفرمایند. آقای نخعی بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
جناب آقای نخعی! تشریف بیاورید گزارش کمیسیون انرژی را قرائت بفرمایید.

مصطفي نخعي
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران محترم عرض سلام دارم و شهادت امام محمد باقر (علیهالسلام) را خدمت همه شما همکاران محترم تسلیت عرض میکنم.
گزارش تهیهشده توسط کمیسیون انرژی درخصوص خاموشیهای اخیر و همچنین مانعزدایی از صنعت برق کشور که مستند به تبصره (1) ماده (45) قانون آییننامه داخلی مجلس را خدمت شما تقدیم میکنم.
همانطور که استحضار دارید در هفتههای اخیر کشور با قطعیهای بعضاً گسترده برق و خاموشیهایی مواجه شد، خاموشیهایی که مشکلات بسیار زیادی را برای مردم ما به وجود آورد. از سال گذشته کمیسیون نگرانی و دغدغههای جدی در این خصوص داشت، جلسات متعددی را برگزار کردیم که نتیجه برخی از آنها را شما در قانون بودجه سال 1400 مشاهده فرمودید. اخیراً با توجه به این اتفاقاتی که افتاد جلسات مکرری مجدداً برگزار شد که نهایتاً خروجی برخی از تصمیمات، راهکارها و پیشنهاداتی که در کمیسیون انرژی جمعبندی شد را من خدمت شما عرض خواهم کرد.
در حال حاضر حداکثر توان عملی تولید برق کشور (56) هزار مگاوات است. امسال ما به پیک مصرف (66) هزار مگاوات که تقریباً رقم بیسابقهای در کشور است متأسفانه رسیدیم و این یعنی ناترازی و عدم توازن (10) هزار مگاواتی برق کشور. علیرغم اقداماتی که وزارت نیرو درخصوص تراز برنامه مدیریت بار انجام داده و در بخش صنایع چیزی بین (4000) تا (6000) مگاوات را در این خصوص سعی کردند که مدیریت کنند، با این حال با کسری (4000) تا (6000) مگاواتی مواجه هستیم و این خاموشیهایی را که مشاهده میفرمایید در نتیجه همین کسری (4000) تا (6000) مگاواتی البته با احتساب مدیریت توزیع بار در بخش صنایع است.
در سالهای اخیر صنعت برق کشور ما با چالشهای جدی مواجه شده، از جمله برهم خوردن توازن عرضه و تقاضای برق به دلیل عدم توسعه تولید و افزایش شدت مصرف انرژی. مشکلاتی که مربوط به محیط کسب و کار برق است، مباحث اقتصاد برق و به هم خوردن توازن مالی که البته ناشی از قیمتگذاری دستوری و عدم پرداخت یارانه به تولید است، مدیریت غیرمنسجم تولید و توزیع، تحریمها در کنار این و البته عواملی از این دست که باعث چالشهای جدی در صنعت برق کشور شده و کشور را با مشکلات عدیدهای در این خصوص مواجه کرده است و احتمال خاموشیهای مستمر و ناگهانی را از امسال به بعد حتی متصور میکند. لذا ضروری است که تمهیدات لازم با راهکارهای سیاستی و عملیاتی متناسب منظور شود و طبیعتاً در صورت عدم توجه و تداوم وضع موجود در زمینه تولید و مصرف برق، به صورت مکرر قطعیهای برق را با زمان طولانیتر حتی در فصل زمستان هم خواهیم داشت. کمااینکه ما در سال گذشته اگر خاطر همکاران عزیز باشد با قطعیهای برقی در زمستان سال گذشته که البته بخش عمده آن ناشی از کمبود سوخت بود مواجه شدیم.
در حال حاضر تعداد مشترکین صنعت برق حدود (38) میلیون مشترک است که (35) درصد آن در بخش صنعتی، (33) درصد در بخش خانگی، (14) درصد کشاورزی، (9) درصد متعلق به بخش عمومی، (7) درصد تجاری و (2) درصد مربوط به روشنایی معابر میشود. ظرفیت اسمی تولید برق نیروگاههای کشور در حال حاضر رقمی نزدیک به (85) هزار مگاوات است که از این رقم (35) درصد توسط نیروگاههای سیکل ترکیبی در کشور برق تولید میشود، (27) درصد نیروگاههای گازی، (19) درصد نیروگاههای بخار، (14) درصد برقآبی، (2) درصد تولید پراکنده، (1) درصد اتمی، (1) درصد تجدیدپذیر و (1) درصد هم دیزلی.
میزان بارشها؛ نکتهای که باید توجه کنیم اینجا است. میزان بارشها در سال آبی منتهی به خرداد سال جاری با کاهش (37) درصدی نسبت به میانگین بلندمدت و (52) درصد نسبت به سال آبی گذشته مواجه بوده است که نتیجه آن خروج (6000) مگاوات از توان عملی نیروگاههای برقآبی از مدار تولید در کشور بود. به همین دلیل بیش از هر زمان دیگری نگرانیها از قطعی برق و خاموشیهای مکرر در کشور به واقعیت نزدیکتر شده و در این شرایط وزارت نیرو میبایست با مدیریت صحیح از تهدیداتی که وجود دارد از جمله مصرف زیاد برق توسط استخراجکنندگان بدون برنامه و کنترلشده، یعنی همین رمزارزها، تنشهای قریبالوقوع آبی، راندمان ضعیف نیروگاهها، تعهدات صادراتی، عدم انگیزه بخش خصوصی و نیروگاههای کوچکمقیاس عبور پیدا کند.
بررسی روند توسعه صنعت برق نشان میدهد که صنعت برق بعد از دو دهه موفقیت نسبی در ایجاد ظرفیتهای جدید، در دهه 90 متأسفانه با افت نرخ رشد سرمایهگذاری در تولید برق مواجه بوده است. متوسط رشد قدرت اسمی در دهه 80 سالانه (5/8) درصد بوده، این در حالی است که همین متوسط رشد قدرت اسمی در دهه 90 سالانه (5/3) درصد بوده است. کاهش رشد قدرت اسمی صنعت برق کشور ما دلایل متعددی دارد که بخش عمده آن به دلایل ساختاری این صنعت برمیگردد، عدم پرداخت مطالبات تولیدکنندگان برق، فقدان وجود نهاد تنظیمگر مستقل در بازار برق و مشکلات ناشی از قیمتگذاریهای دستوری در اقتصاد برق از مهمترین دلایل کاهش سرمایهگذاری در افزایش ظرفیت تولید برق در کشور به شمار میرود که اینها را مفصلاً در ادامه گزارش خدمت شما عرض خواهم کرد.
مصرف برق کشور در اوج بار، یعنی پیک باری که ما در دهه 90 داشتیم سالانه تقریباً (5/3) درصد افزایش داشته است. منتها متأسفانه امسال ما نسبت به سال گذشته با افزایش و رشد (14) درصدی مواجه بودیم. یعنی سال 1400 پیک بار (66) هزار و خردهای مگاواتی که داشتیم نسبت به سال گذشته (14) درصد رشد را نشان میدهد. در صورت تداوم رشد بار مطابق روند ده سال گذشته برای تأمین نیاز مصرف برق سالهای آتی حتماً میبایست نسبت به تکمیل ظرفیتهای نیروگاهی تمهیدات ویژهای اندیشیده شود.
براساس حسابرسی پایان سال 98 صنعت برق بیش از (51) هزار میلیارد تومان به نیروگاههای بخش خصوصی، بانکها و پیمانکاران بدهی داشته، در حالی که وزارت نیرو بابت مابهالتفاوت قیمت تکلیفی و تمامشده برق بیش از (58) هزار میلیارد تومان از دولت طلبکار است.
با پیگیریهایی که کمیسیون انرژی انجام داد و اعمال ماده (234)، سازمان برنامه بخشی از این مطالبات را پرداخت کرده و همچنین منابع درآمدی وزارت نیرو از محل فروش برق از واریز به حساب سازمان هدفمند کردن یارانهها در قانون بودجه 1400 کل کشور مستثنی شد.
اهم دلایل و علل خاموشیهای اخیر را خیلی مختصر اشاره میکنم. یکی طبیعتاً همانطور که عرض کردم عدم توازن و تناسب بین قیمت تمامشده برق و قیمت فروش است. قیمت پایین برق، توسعه صنایع انرژیبر با بهرهوری پایین را توجیهپذیر کرده است. همچنین کاهش درآمدهای صنعت برق را باعث شده و این درآمدها حتی هزینه تعمیر و نگهداری را هم کفایت نمیکند.
یکی دیگر از چالشهای اصلی صنعت برق تأمین سوخت نیروگاهها است که اشاره کردم در سال گذشته این مشکل چالش جدی برای تولید برق ایجاد کرد. بیش از (30) درصد مصرف برق فعلی کشور مربوط به سیستمهای سرمایشی است که اغلب آنها غیراستاندارد است. به علت عدم پرداخت مطالبات نیروگاههای خصوصی و اشکال در روند خرید تضمینی برق از نیروگاهها، سرمایهگذاران بخش خصوصی رغبتی برای مشارکت در بخش تولید ندارند. در سال گذشته بیش از (1) میلیون مشترک برق جدید وارد مدار شده است. کاهش مخازن آب نیروگاههای برقآبی را که اشاره کردم. افزایش ناگهانی مصرف برق به دلیل گرمای زودرس و دلایل از این دست باعث مشکلاتی شده که الان با آن مواجه هستیم.
اما درخصوص راهکارها و پیشنهادات رفع موانع و مشکلات صنعت برق کشور؛ ما طی جلسات اخیر با توجه به اتفاقاتی که افتاد و خاموشیهای گسترده و جلساتی که داشتیم عمدتاً بر راهکارها و پیشنهادات کوتاهمدت تأکید کردیم و جمعبندی خوبی را داشتیم، به خصوص در همین جلسه اخیر و تأکیدات و پیشنهاداتی را برای دولت داشتیم که بخشی از آن خوشبختانه ظاهراً اجرایی شده و الحمدلله میبینید که با بهبود نسبتی شرایط نسبت به هفتههای گذشته مواجه هستیم که من تیتروار چند تا نکته از آنها را اشاره میکنم.
اولاً الزام استانداران به تعطیلی ادارات در شهرهای کمتر از (50) درجه بوده و جابهجایی ساعت کار در سایر شهرها. تعطیلی پنجشنبههای تمام ادارات در سراسر کشور تا پایان شهریورماه. انجام تعمیرات اساسی و تعطیلات تابستانی برای کارخانجات بزرگ صنعتی بوده است. الزام صنایع از جمله پالایشگاهها و پتروشیمیها که دارای مولد برق هستند برای تولید برق با حداکثر توان و بعضی از مسائل کوتاهمدت دیگری که همانطور که اشاره کردم بخشی از آنها اجرایی شد و شرایط مناسبتر و بهبود نسبی را تقریباً در کشور داشتیم.
راهکارها و پیشنهادات میانمدت و بلندمدت را خدمت شما عرض کنم. اولاً اینها نکاتی بوده که ما در جلسات متعدد بحث و جمعبندی کردیم و حالا من چند تا نکتهای را مختصراً عرض میکنم. اولاً اصلاح ساختار حکمرانی انرژی در کشور به منظور سیاستگذاری چابک، منسجم و هماهنگ در حوزه انرژی.
دو؛ تسهیل سرمایهگذاری، اصلاح قراردادهای خرید تضمینی سرمایهگذاران. پرداخت تسهیلات ریالی از صندوق توسعه ملی به سرمایهگذاران، تداوم اجرای بند «ز» تبصره (15) قانون بودجه سال جاری در سالهای بعد. افزایش مدت قراردادهای خرید تضمینی برق، تفویض اختیارات شورای عالی نظام فنی به وزیر نیرو و تشکیل کارگروه نظارتی رفع معضل قراردادهای متوقف. تأمین منابع مالی برای توسعه صنعت برق یکی دیگر از آیتمهایی است که باید توجه جدی در این خصوص انجام شود، از جمله واگذاری نیروگاههای خارج از شمول واگذاری، تسهیل استفاده از ظرفیتهای بازار سرمایه، تأمین منابع برای احداث نیروگاههای جدید توسط شرکتهای دولتی صنعت برق از محل صندوق توسعه ملی، هدایت منابع حاصل از اجرای بند «ز» تبصره (15).

حسينعلي حاجي دليگاني
جناب آقای نخعی ببینید! آن پیشنهادات کمیسیون را اگر میخواهید قرائت کنید، تا فرصت دارید آن را عین متن قرائت بفرمایید، چون پیشنهاد دادید که ظرف دو هفته مجدداً به صحن بیاید، خواهشم این است چون وقتتان کم است پیشنهادات کمیسیون در دو صفحه آخر را عین متن قرائت بفرمایید. الان در وقت خودتان باید قرائت کنید، همین الان قرائت کنید.

مصطفي نخعي
در واقع راهکارهای بلندمدت دیگری که من به دلیل ضیق وقت از اینها عبور میکنم. جمعبندی ما در کمیسیون انرژی نهایتاً تهیه طرحی با (16) ماده بود که من این را سریعاً خدمت شما قرائت کنم، انشاءالله که همکاران محترم به این دقت لازم را داشته باشند، پیشنهاداتشان را عنوان کنند تا بتوانیم با یک طرح منسجم و دقیق برای توسعه صنعت برق که بخشی از آنها را من در اینجا خدمتتان اشاره میکنم، شرایط مناسبتری در آینده داشته باشیم:
ماده 1 ـ وزارت نیرو موظف است از طریق سازمان ساتبا و شرکتهای زیرمجموعه با اجرای طرحهای بهینهسازی مصرف برق با اولویتهای کولرهای آبی و گازی، سامانههای روشنایی و کاهش تلفات شبکه برق، سالانه حداقل (1) درصد مصرف برق کشور را کاهش بدهد. میزان سوخت صرفهجوییشده حاصل از اجرای طرحهای بهینهسازی براساس سازوکار ماده (12) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور به سرمایهگذاران این طرحها اعطا میشود.
ماده 2 ـ وزارت نفت تأدیه تعهدات دولت بابت طرحهای بیع متقابل نیروگاهی از محل تحویل نفت خام و میعانات گازی صادراتی در چارچوب بند «ی» تبصره (1) قانون بودجه سال 1400 را در اولویت قرار دهد.
ماده 3 ـ وزارت نفت مکلف است مخازن سوخت مایع نیروگاهها را تا پایان آبانماه تکمیل کند.
ماده 4 ـ وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است برای تأمین برق پایدار مشترکان صنعتی اقدام به احداث حداقل (10) هزار مگاوات نیروگاه تا سال 1400 کند. وزارت نیرو موظف است برق تولیدی این صنایع را منتقل کرده و از تأمین برق آنها پشتیبانی کند.
ماده 5 ـ به منظور تکمیل واحدهای بخار نیروگاهی سیکل ترکیبی وزارت نفت در چارچوب ماده (12) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور، گواهی صرفهجویی به سرمایهگذاران این طرحها واگذار میکند. گواهی صرفهجویی قابل عرضه در بورس انرژی بوده و... (قطع میکروفن)

محمدباقر قاليباف
دیگر نمیشود، وقت شما تمام است. دو دقیقه وقت را تمدید کنید. آقای نخعی! ادامه گزارش را بفرمایید.

مصطفي نخعي
ماده 6 ـ دولت مکلف است با پیشنهاد وزارت نیرو ظرف مدت یک ماه از تاریخ ابلاغ این قانون، پرداخت یارانه به مصارف خانگی را در قالب پلههای افزایشی برای مصارف خانگی و تجاری بالاتر از الگوی مصرف محدود کند.
ماده 7 ـ بهای برق مشترکین صنعتی براساس متوسط نرخ قراردادهای تبدیل انرژی با توجه به سوخت مصرفی نیروگاهها و هزینه ترانزیت تعیین و دریافت میشود.
ماده 8 ـ ارائه گواهی ظرفیت نیروگاهی برای کلیه متقاضیان انشعاب دیماندی (1) مگاوات و بالاتر الزامی است.
ماده 9 ـ به منظور تداوم بهرهمندی بخش خصوصی از تسهیلات صندوق توسعه ملی به منظور احداث نیروگاهها، نرخ سود تسهیلات پرداختی از منابع این صندوق به سرمایهگذاران این پروژهها (2) درصد تعیین میشود.
ماده 10 ـ سازمان برنامه و بودجه مکلف است در لوایح بودجه سنواتی ردیف مشخصی را تحت عنوان تعهدات دولت بابت مابهالتفاوت قیمتهای تمامشده و تکلیفی فروش برق پیشبینی کند.
ماده 11 ـ دولت مکلف است با پیشنهاد وزارت نیرو اقدام به تدوین راهکار مناسب جهت حل مشکل بازپرداخت تعهدات ارزی صندوق توسعه ملی مرتبط با تسهیلات نیروگاههای بخش خصوصی و پیگیری از طریق مراجع ذیصلاح نماید.
ماده 12 ـ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و صندوق توسعه ملی پرداخت صورتوضعیتهای تأییدشده طرحهای نیروگاهی گشایششده قبلی از محل تسهیلات صندوق توسعه ملی توسط شبکه بانکی را در اولویت قرار دهند.
ماده 13 ـ گمرک جمهوری اسلامی ایران موظف است ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ این قانون کلیه تجهیزات صنعت برق را از گمرکات کشور ترخیص کند.
ماده 14 ـ صندوق توسعه ملی تأمین منابع مالی طرحهای نیروگاهی معرفیشده را در اولویت قرار بدهد.
ماده 15 ـ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف است خطوط اعتباری جدید در کشورهای مختلف از جمله چین را برای صنعت برق ایجاد کند.
ماده 16 ـ دولت مکلف است کلیه فعالیتهای استخراج رمزارز در کشور را تا زمان تقدیم لایحه ساماندهی صنعت استخراج رمزارز متوقف کند. تشکر میکنم. والسلام علیکم و رحمهالله

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون.
دولت بفرمایید. جناب آقای حائری بفرمایید.

همایون حائریخیاوی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب و احترام خدمت نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و کسب اجازه از ریاست محترم هیأترئیسه محترم مجلس. در ارتباط با گزارش کمیسیون محترم انرژی درخصوص خاموشیهای اخیر و مانعزدایی از صنعت برق کشور و تشکر از حمایتها و رهنمودها و پیشنهادات بسیار مؤثر کمیسیون محترم به استحضار میرساند برنامهریزیهایی که وزارت نیرو برای تأمین برق مورد نیاز در زمانهای اوج مصرف تابستان انجام میدهد بر سه موضوع استمرار دارد:
اول، پیشبینی مصرف که با توجه به تعداد مشترکین و نوع مصرف آنها و همچنین دمای هوا که براساس اطلاعات سازمان هواشناسی کشور در دسترس قرار میگیرد تعیین میگردد.
دوم، قابلیت تولید نیروگاههای کشور که عمده این نیروگاهها را به سه گروه حرارتی، برقآبی و اتمی میتوان تقسیمبندی نمود. نیروگاههای حرارتی شامل نیروگاههای جدید و نیروگاههای موجود هستند که تعمیرات آنها از انتهای شهریور ماه هر سال شروع شده و تا انتهای خرداد ماه سال بعد ادامه دارد. نیروگاههای آبی که سهم حدود (19) درصدی در تأمین برق زمانهای اوج مصرف تابستان را دارند به شدت تولید برقشان وابسته به موجودی آب پشت سدها است و اگر شرایط آب مناسب باشد میتوانند همانند سال گذشته (11) هزار مگاوات از (58) هزار و (200) مگاوات برق زمان اوج مصرف شبکه را تأمین نمایند یعنی (19) درصد از میزان پیک و نهایتاً نیروگاه اتمی که با انجام برنامه تعمیراتی خود و با توجه به میزان سوخت موجود، آماده تولید (1000) مگاوات برق به شبکه خواهد شد.
سومین موضوع هم پیشبینی تراز تولید و مصرف برق و پیشبینی راهکارهای جبران کمبود آن است. در مورد پیشبینی نیاز مصرف تابستان سال جاری به جز افزایش مصرف ناشی از مشترکین جدید سالیانه رشد قابل توجه مصرف برق صنعت و همچنین موضوع مصارف بسیار بالای ماینرها نیز به آن اضافه شده و افزایش غیرمترقبه دمای هوا نیز موجب گردید که رشد مصرف انرژی (20) درصد نسبت به سال گذشته افزایش یابد در حالی که متوسط رشد مصرف چند سال گذشته زیر (2) درصد بوده است. قابل توجه است که براساس پیشبینیهای هواشناسی عملاً آنچه اتفاق افتاد بین (2) تا (4) درجه نسبت به دمای واقعی افزایش داشت به طوری که به ازای هر درجه افزایش دمای بالای (35) درجه (1500) مگاوات به مصرف برق افزوده خواهد شد.
افزایش مصرف (20) درصدی موجب گردید که واحدهای نیروگاهی که دوره تعمیرات آنها در ماههای فروردین و اردیبهشت به اتمام میرسید جوابگوی نیاز مصرف بالای برق نباشند و این امر باعث شد که فشار زیادتری به نیروگاههای آبی جهت جبران نیاز مصرف برق به کشور وارد شود. حجم مخازن سدهای نیروگاههای آبی نیز علیرغم اینکه در ابتدای سال 1400 تقریباً برابر با حجم مخازن ابتدای سال 1399 بود ولی در ادامه و با توجه به اینکه بر خلاف سالهای گذشته هیچگونه بارشی در فروردین و اردیبهشت ماه صورت نگرفت حجم این مخازن روزبهروز کمتر شده به طوری که به کمتر از نصف موجودی سال گذشته خود رسید و این امر موجب شد که (7500) مگاوات از تولید نیروگاههای آبی را در مقایسه با سال گذشته در دسترس نداشته باشند.
به هر حال گرمای بیسابقه هوا، رشد (20) درصدی و پیشبینی نشده مصرف برق، کاهش شدید در تولید نیروگاههای برقآبی، تأخیر در ورود نیروگاه اتمی به مدار و عدم کفایت تولید واحدهای حرارتی در پاسخگویی به نیاز بالای مصرف باعث شد که در روزهای ابتدای خردادماه خاموشیهای ناخواستهای در شبکه برق اعمال گردد ولی با اقدامات به عمل آمده و از جمله (340) هزار تفاهمنامهای که از سال گذشته با مشترکین دیماندی منعقد شده بود و پاداشهای لازم نیز برای آنها در نظر گرفته شده بود علیرغم اینکه فاصله برق قابل تأمین با نیاز مصرف آن به بیش از (10) هزار مگاوات رسیده بود تمام تلاش بر این شد که برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و همچنین آزمون سراسری بدون هیچگونه مشکلی برگزار گردد که خوشبختانه این امر مهم انجام شد.
متعاقباً علیرغم آمادگی کامل کلیه نیروگاههای حرارتی با کاهش بیشتر تولید نیروگاههای برقآبی و از مدار خارج شدن مجدد نیروگاه اتمی که از (29) خرداد ماه تا (14) تیر ماه طول کشید موجب گردید به مدت (4) روز نیز خاموشیهایی اعمال گردد. با جلسات برگزار شده و مصوبات هیأت وزیران، دبیرخانه شورای امنیت ملی، شورای امنیت کشور و به کارگیری راهکارهای پیشنهادی کمیسیون محترم انرژی مجلس شورای اسلامی و همچنین حمایت مسئولین و مساعدتهای وزارت صمت و همکاری صنعت کشور مشکلات تأمین برق به حداقل خود رسیده است و خاموشی خانگی نیز اعمال نمیگردد ولی برای ادامه راه تا آخر تابستان و تأمین برق پایدار برای مشترکین عمده و مردم عزیز نیاز به استمرار همکاریها و پشتیبانیهای موجود است.
در انتها ضمن تشکر از حمایتهای همیشگی کمیسیون محترم انرژی و مجلس محترم و بهخصوص ریاست محترم مجلس از وزارت نیرو و صنعت برق کشور به استحضار میرسانم که راهکارها و پیشنهادات کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت ارائهشده توسط کمیسیون محترم انرژی با توجه به اشرافی که به موضوعات صنعت برق دارند نقش بسیار مثبت و تعیینکنندهای در حل مشکلات صنعت برق خواهد داشت به طوری که بخش عمدهای از پیشنهادات کوتاهمدت را در حال حاضر به مرحله اجرا درآوردهایم که بسیار مؤثر واقع شده است. ممنون و متشکرم.

حسينعلي حاجي دليگاني

محمدباقر قاليباف
بفرمایید شش نفر را اعلام بکنید، اجازه بدهید.

مجتبي يوسفي
همکاران محترم شش نفر از همکاران به قید قرعه انتخاب شدند، زمان هر کدام (5) دقیقه است که بتوانند نظرات خودشان را بیان کنند. نفر اول جناب آقای محمد مولوی، نفر دوم جناب آقای شهباز حسنپوربیگلری، نفر سوم سیدمحمدرضا میرتاجالدینی، نفر چهارم جناب آقای علیاصغر عنابستانی، نفر پنجم سرکار خانم سارا فلاحی و نفر ششم آقای خلیل بهروزیفر. نفر اول جناب آقای سیدمحمد مولوی بفرمایید. آقای مولوی شما (5) دقیقه فرصت دارید. همکاران محترم نفرات بعدی زحمت بکشند سر صندلی خودشان مستقر باشند که از زمان استفاده کنند.

سيدمحمد مولوي
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و احترام محضر همه همکاران عزیز و ارجمندم. اولاً من واقعاً متأسفم که این گزارش چرا الان و این موقع؟ جناب آقای قالیباف! مجلس جای قصهگویی نیست. یک عدهای مشروحاتی را روی بعضی از اوراق مینویسند و به زعم اینکه مجلس متوجه نیست و مردم متوجه نیستند گزارش میدهند. الان این چه موقع گزارش دادن است؟ اگر واقعاً انصاف دارید و شما به زبان خودتان اعلام کردید که کمیسیون پیشنهادات خوبی ارائه داده است چرا چند ماه قبل به فکر نبودید؟ این همه مجلس داد زد، فریاد زد نمایندگان محترم همه استانها و شهرستانها، چرا گوش ندادید؟ چرا توجه نکردید؟ گزارشهای رنگارنگ و کاذبی که در همه بخشها به درد وزارت نیرو میخورد. استانهای جنوب را ببینید، خوزستان دارد له میشود، دارد نابود میشود. این گزارشها به درد خودتان میخورد. بیبرنامگی بیداد میکند. مگر نه در برنامه ششم قرار بود (25) هزار مگاوات برنامه داشته باشید و تولید کنید؟ الان (15) هزار مگاوات پایینتر هستید. این هم تقصیر ماست؟ در تولید، در انتقال، در توزیع کلاً مشکل دارید. کار من که نیست، کار شماست. میآمدید مشکلاتتان را با مجلس مطرح میکردید. پایان دولت گزارشی را دارید ارائه میدهید، به درد خودتان میخورد.
اگر وزارت نیرو مدعی است که پول ندارد از خلیجفارس برای صنایع برنامهریزی میکند، خوب بدهد به صنایع بروند نیروگاه بسازند. شما حتی صادرات برق را هم انحصاری کردهاید، نتوانستید فرسودگی شبکهتان را درست کنید، در مدیریت مشکل دارید، چرا نمیپذیرید؟ همه تقصیر را به گردن طبیعت انداختید. بارش کم، گرمای زیاد، نبود امکانات، مصرف بالا، کمی هم از بیمدیریتی خودتان حرف بزنید، کمی هم از بیتوجهی خودتان حرف بزنید. سرمایههای اجتماعی را در این هفتهها نابود کردید، خدا شما را نمیبخشد، چون مردم را آزرده کردید تا جایی که همه شک کردند و بوی فتنه را احساس کردند چرا مردم باید به اینجا برسند؟
و اما خوزستان، خوزستان فرزند دلیر ایران، جانباز انقلاب، مرزداری وفادار و مصداق عزت و شرف و غیرت است. همان استانی که امام راحلمان فرمودند خوزستان دین خود را به اسلام ادا کرد. برای ما خوزستانیها بیشتر دولتها خطرساز بودند تا خاطرهساز. آنها نه تنها مشکلی را مرتفع نساختند بلکه بر دردهایمان نیز افزودند و هم اکنون نیز گرفتار دولتی بیتدبیر و ناامید هستیم که هر دو چشم خود را بر استان بست و بر زخمهایمان نمک پاشید. روحانی مصداق دقیقی از بیعهدی و بیمسئولیتی نسبت به استان خوزستان است. باید از آن روز بترسد که آه و ناله سوزناک مادران دلشکسته خوزستانی و روستاییان خسارتدیده از بحرانها دامنش را خواهد گرفت و محیط زندگیاش را همانند محیط¬زیست خوزستان تباه خواهد نمود. بداند مظلومیت نخلهای زندهبهگورشده خوزستان و اشک عشایر زجرکشیده، کابوس زندگیاش خواهد شد.
آقای به اصطلاح حقوقدان! از بیتوجهیات سیل و گردوغبار میهمان منازلمان شد. بیکاری و رکود شاخص زندگیمان شد، بیآبی و خشکی قاب تصویر طبیعت خوزستان شد ولی هیچگاه رنگ و لعاب چهرهات را فراموش نکردی چون خوزستان برایت معنا نداشت. همان خوزستانی که ایستاد و به عهدش وفا کرد، ما هم به احترام نظام مقدس کشورمان شرافت را مراعات، حرمت را محترم شمردیم. بزرگانمان به ما آموختهاند در گرمای طاقتفرسای بیش از (50) درجه خوزستان بسان فرزندی شجاع از نفت و گاز و خرما و نخل و گندم... (قطع میکروفن)

مجتبي يوسفي

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون و متشکرم. نفر بعدی را بفرمایید.

مجتبي يوسفي
نفر دوم جناب آقای شهباز حسنپوربیگلری بفرمایید.

شهباز حسن پوربيگلري
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود و سلام بر منجی عالم بشریت مهدی موعود و با درود و سلام به روح بلند و منور و ملکوتی شهدا و امام شهدا. جناب آقای دکتر قالیباف! همکاران اجازه بفرمایید یک لحظه (رئیس ـ بفرمایید) ابتدائاً تقدیر و تشکر میکنم از زحماتی که در ایام تعطیل هیأترئیسه مجلس، حضرتعالی و دولت محترم در رابطه با بحث برق یک هماهنگی نسبتاً خوبی پیش آمد و بخشی از مسائل و مشکلات حل شد. اما واقعیت این است جناب آقای دکتر قالیباف! اگر امروز شما در مجلس وزارت انرژی را تعیین تکلیف نکنید یقین داشته باشید سال آینده ما همین مشکلات را خواهیم داشت، ده سال آینده هم همین مشکلات را خواهیم داشت. ما بایستی ابتدائاً بنشینیم قانون برنامه چهارم، پنجم، ششم تعیین تکلیف کرده است که بایستی وزارت انرژی در کشور تعیین تکلیف بشود. آنچه امروز باعث مسائل و مشکلات عدیده است عدم هماهنگی است، عدم نظارت دقیق بر اجرای مصرف برق در کشور است. نمیخواهم به مسائل خاصی اشاره بکنم که زیبنده ملت نبوده و نیست اما فراموش نکنیم جناب آقای حائری! گزارشتان را شنیدم اما تلفات برق در کشور ما (10) درصد است در دنیا (5) درصد است اگر همین (5) درصد ما خودمان را به نرم جهانی برسانیم (800) مگاوات برق اضافی داریم. این وضعیت انجام نشده است (2) هزار مگابات برقی در بحث رمز ارزها است تاکنون تعیین تکلیف نشده است. دولت یک گزارش شفاف و دقیقی در اختیار ما قرار نداده است. آقای دکتر قالیباف! (51) هزار میلیارد تومان بخش خصوصی سرمایهگذاری کرده، امروز طلبکار است، تا تکلیف این وضعیت روشن نشود بخش خصوصی آمادگی ندارد سرمایهگذاری کند. اگر میخواهیم مشکل برق را حل کنیم اول بدهی کارآفرینان و سرمایهگذارانی که در گذشته آمدهاند اعتماد کردهاند و سرمایهگذاری کردهاند این مبلغ را پرداخت کنیم تا سایر بخشهای خصوصی هم پای کار بیایند.
موضوع بعد بحث صادرات برق است. ما صادرات برق را تعیین تکلیف نکردهایم. در زمان غیرپیک، در زمانی که مصرف کمتر داریم باید اجازه بدهیم بخش خصوصی برقش را صادر بکند تا بتوانیم بخشی از مصارف و مشکلات را انجام بدهیم. جناب آقای دکتر قالیباف! استدعا دارم امروز به صورت شفاف به عنوان رئیس قوه مقننه بفرمایید دولت فعلی و دولت آینده در بحث بدهی به بخش خصوصی چه اقداماتی قرار است انجام بدهد که ما دو سال آینده، چهار سال آینده دچار چنین مسائل و مشکلاتی نشویم که یکی از مسائل و مشکلات اساسی است.
از دولت آینده میخواهم وزارت انرژی را از همین ابتدای کار خود تعیین تکلیف نماید تا بدانیم پنج سال آینده، هشت سال آینده نقشه راه دولت آینده در رابطه با وضعیت برق چیست. چون دولت گذشته که نقشه راه را انجام نداد، ما امروز با این مسائل و مشکلات روبهرو شدیم. گزارشهایی که امروز بنده در خدمت حضرتعالی دارم به صورت شفاف و زنده (191) میلیارد خسارتی است که به بخشهای فولادی کشور، به بخشهای صنعتی کشور از بابت قطعی برق رسیده، چه کسی میخواهد این را جبران کند برای مردمی که آمدهاند در بورس سهام این شرکتها را خریدهاند؟ مردم چه گناهی کردند که امروز در اثر بیتدبیری ماها بایستی این خسارت هنگفت را داشته باشند و کسی هم پاسخگو نباشد؟ من دقیقاً عین این مطالب را در اختیار رسانهها قرار میدهم و امیدوارم هستم که به صورت شفاف اینها چاپ بشود و در اختیار عموم مردم قرار بگیرد.
موضوع بعدی که در همین جا بایستی استدعا بکنم از همه دستاندرکاران و از همکارانم در کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بحث سرمایهگذاری در انرژیهای نو است، انرژی خورشیدی است، تعیین تکلیف شده، ما برای سال آینده بایستی حداقل (3) هزار مگاوات انرژی خورشیدی در کشور احداث کنیم. کشور ما یکی از بهترین کشورهای دنیا برای سرمایهگذاری در انرژیهای نو و تجدیدپذیر است. انرژی خورشیدی در دنیا تجربه بسیار موفقی است اما چرا ما نبایستی زمینه را برای سرمایهگذاران بخش خصوصی در بحث انرژی خورشیدی فراهم کنیم و مهمتر از همه شرکتهای بزرگ صنعتی، پتروشیمیها چرا نباید انرژی خودشان را خودشان تأمین کنند؟ بنده از مسئولین امر... (قطع میکروفن)

مجتبي يوسفي
تشکر از جناب آقای حسنپور، نفر بعد وقتشان را به جناب آقای مجید ناصرینژاد دادند، بفرمایید.

مجيد ناصري نژاد
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان اول یک مقدمه عرض کنم، ببینید! امروز ما توقعمان این بود که ریاست محترم مجلس و هیأترئیسه یک جلسه اضطراری فوقالعاده برای خوزستان بگذارد. وضعیت خوزستان واقعاً خوب نیست این را من یادم است در مجلس از سال 83 تا الان به دوستان عرض کردیم ولی انصافاً انگار گوش شنوایی در مدیریت وزارت نیرو نیست. ما توقعمان این بود که جناب آقای قالیباف که در سفرشان به خوزستان قول دادند که مشکل آب شرب خوزستان را حل بکنند و آب کشاورزی را سامان بدهند امروز حداقل اولین جلسهاش تغییر دستور و برگزاری جلسه فوقالعاده برای حل مشکلات اساسی خوزستان باشد. آقای رئیس! چرا اینطور نشد؟ ما اول این جلسه خدمتتان عرض کردیم این دستور را بگذارید، بگذارید رئیس دولت بیاید اینجا جواب بدهد. شخص اول دولت باید بیاید اینجا جواب بدهد به خوزستان، به مردم کشور که چرا این بلاها را سر این کشور آورده؟ این چه مدیریتی است که الان من نماینده باید جواب بدهم؟ وضع مردم در آنجا به هم ریخته، دامشان تلف شده، زندگیشان از بین رفته، همه چیزشان نابود شده، چه کسی باید به اینها رسیدگی بکند؟ آقای روحانی باید بیاید جواب بدهد، آقای جهانگیری باید بیاید جواب بدهد. آقای رئیس! شما جلسه نگذاشتید. هیأترئیسه محترم! الان باید فوری برای خوزستان جلسه بگذارید، مسئولین اجرایی همه باید بیایند اینجا جواب بدهند. آقایان واقعاً قضیه شوخیبردار نیست، شما گزارش را در رابطه با برق اینجا آوردهاید، در رابطه با وضعیت خاموشیها، خوب، یکی از علل اصلی خاموشیها کمآبی است.
این را ما همیشه گفتهایم و همیشه دوستان یک گزارشی آوردهاند تهیه کردهاند، بله، نگران نباشید ما گزارش تهیه کردیم، ما انشاءالله یک دستوراتی دادیم، یک پیگیریهایی کردیم، یکسری اعتباراتی هم تعیین شده است، یک عدهای هم آمدند و رفتند جلسه هم گذاشتند ولی هیچ چیزی از آن در نیامد. وضع بدتر شد، نخلستانهای ما، من حدود (5) میلیون نفر نخل در شادگان دارم که اینها در معرض نابودیاند. همینطور آبادان، همینطور خرمشهر، همینطور اهواز، همینطور دشت آزادگان، همینطور شوش، همینطور همه شهرستانهای خوزستان، هندیجان و ماهشهر و بهبهان که این حوزه قصه جدایی دارد. واقعاً بنشینید یک جایی باید این قصه پرغصه خوزستان بالاخره خاتمه پیدا بکند، بنشینید آقای رئیس مجلس، آقای رئیس دولت، آقای رئیس قوه قضائیه، شورای عالی امنیت کشور! همه بنشینند این قضیه را حل بکنند. تا کی ما باید منتظر بحران باشیم، منتظر مشکلات باشیم، منتظر این باشیم که دشمن ورود کند اغتشاش بشود بعد تازه ما به فکر خوزستان باشیم یا نباشیم، یک جلسهای بگذاریم یا نگذاریم؟ شما حتی از برگزاری جلسه هم دریغ کردید برای خوزستان. آقایان، خانمها! این چه وضعی است؟
ما خاضعانه تقاضا میکنیم از همه مسئولین کشور مخصوصاً نمایندگان ارزشی دوره یازدهم مجلس بیایید به داد خوزستان برسید، بیایید به داد این مردم که واقعاً صدایشان به جایی نمیرسد برسید، بیایید ببینید ما چه میکشیم. ما در بین رودخانهها، در بین سدها، در بین منطقهای که یکسوم آب کشور را دارد بیآبیم. وضعیت ما وضعیت نگرانکنندهای است دشمن برای خوزستان پشت سرهم دارد توطئه میچیند، پشت سرهم دنبال این هستند که آنجا را به اغتشاش بکشانند. مردم خوزستان مردم متدینی هستند، مردم ولایتمداری هستند، مردمی هستند که انقلاب و ارزشهای انقلاب را از جان خودشان بیشتر دوست دارند. چرا بعضیها سعی میکنند خوزستانیها را یک جور دیگری نشان بدهند؟ ما عاشق انقلابیم، ما عاشق ولایتیم، ما مدافع ولایتیم، ما همه چیزمان را پای این انقلاب دادیم اما توقعمان این است که مسئولین هم به داد ما برسند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مجتبي يوسفي
از جناب آقای ناصرینژاد تشکر میکنم. نفر بعد جناب آقای علیاصغر عنابستانی بفرمایید.

علي اصغر عنابستاني
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض تسلیت ایام شهادت حضرت امام محمدباقر، عرض تسلیت و همچنین پیشاپیش تبریک ایام اعیاد پیش رو به ویژه عید قربان و عید غدیر. ما از شهر تشیع قدیمی ایران، شهر سبزوار و سربداران بزرگ و شهر غدیری ایران سخن میگوییم. شهری که در ایام عید غدیر مردم با یک خودجوشی ویژه بیش از (80) هزار طعام میدهند. اما همین شهر و همین منطقه هم مثل بسیاری از نقاط کشور امروز دچار بحرانهای ویژهای است از جمله بحران آب. عدهای ظاهراً در این دولت مأموریت داشتهاند که همه زیرساختهای حیاتی کشور را به چالش بکشند و تخریب کنند. آقای آخوندی مسکن را به چالش کشید، آقای سیف و همتی پول ملی را، آقای زنگنه خودکفایی در صنعت نفت را و آقای اردکانیان هم انرژی و برق کشور را به چالش کشید. اگر حرف رهبری عزیز را در چندین سال قبل که فرمودند ما به (20) هزار تا (30) هزار مگاوات برق ناشی از انرژی هستهای نیاز داریم گوش میکردیم، ایشان فرمودند که این انرژی ظرف شش ماه و یکسال ایجاد نمیشود و نباید کاری بکنیم که وقتی برق نیاز داشتیم برویم به گدایی. وقتی گوش نکردیم امروز اوضاعمان اینجور شده است.
آقایی ادعا میکند که هم کاری کرده است که چرخ سانتریفیوژ چرخیده هم چرخ اقتصاد. آقای عزیز! در دوره هشت ساله شما نه چرخ سانتریفیوژ نه چرخ اقتصاد که هیچ چرخی در این کشور به جز «چرخ نفوذ» و «چرخ فساد» و «چرخ ناکارآمدی» نچرخید.
به نظر بنده این بهانههایی که برای عدم ساخت نیروگاه میآورند بهانه است، معاهده پاریس بهانه است، اینها خط نفوذ است. چرا هیچ نیروگاه هستهای جدیدی علیرغم اینکه در برنامه بود ساخته نشد؟ چرا حتی یک نیروگاه فسیلی هم نساختیم؟ آنچه هم ساخته شد نیروگاههای در حال ساخت بود که تمام شد. رشد تولید برق در دولتهای نهم و دهم (85) درصد، رشد تولید برق در این دولت (23) درصد، چرا؟ چرا فکر نکردیم و نساختیم؟
مشکل اصلی دردهای امروز مردم، عزیزان، مجلسیان! نبودن دولت است. ما اجزای تشکیلدهنده دولت را داریم، رئیسجمهور داریم، معاون دارد، وزیر دارد اما دولت نداریم ساختاری که مدیریت بشود و هماهنگ بشود نداریم در این بلای برق هم که سر مردم آمده، مشکل اصلی همین عدم هماهنگی است. بخشهای مختلف انرژی و بخشهای انرژی و خارج از انرژی مثل نفت و غیره اصلاً با هم هماهنگ نیستند. این ناهماهنگیها این بلا را سر مردم آورده است. با این فرآیند پیشبینی میکنم در زمستان هم مشکل برق داشته باشیم. دولت باید با سرعت تعیین تکلیف کند. ما برای سال آینده (14) هزار مگاوات برق لازم داریم، (4000) مگاوات الان در حال تکمیل داریم که باید از همینها حداقل (2000)، (3000) آن را تکمیل کند.
در سبزوار ما (11) سال است که یک نیروگاه برقش در حال ساخت است، کمترین اراده را وزارت نیرو برای تکمیل آن نیروگاه به خرج داد، نه وزارت نیرو، نه بانک مرکزی و نه سایر مجموعهها هیچ ارادهای برای پایان آن نیروگاه نداشتند. این نیروگاه در حال ساخت باید کامل بشود. (2000)، (3000) مگاوات برق هم از صرفهجویی و اصلاح شبکه و (3000) مگاوات هم میتوانیم از محل پنلهای خورشیدی به صورت متمرکز ایجاد کنیم.
دولت اگر بخواهد میشود و میتواند این مشکل کمبود برق را حل بکند، پنلهای خورشیدی و سایر موارد. به نظر من (1000) مگاوات هم حداقل میشود از محل پروژههای پراکنده ایجاد کرد. دولت باید بخواهد، این دولت که تمام شد، انشاءالله دولت جدید و انقلابی این مسئله... (قطع میکروفن)

مجتبي يوسفي
از جناب آقای عنابستانی تشکر میکنم، نفر بعد سرکار خانم فلاحی هستند، بفرمایید.

سارا فلاحي
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام خدمت برادران و خواهران عزیزم و تسلیت شهادت امام محمدباقر (علیهالسلام) خدمتتان عرض کنم که ظاهراً ما عادت کردیم که بحرانهایی را ایجاد بکنیم بعدش هم بیاییم به سختی آنها را مدیریت بکنیم. قبل از اینکه من در رابطه با بحث بحران خاموشیهای اخیر صحبت کنم خواهش میکنم از مجلس که در این زمین ایجاد بحران بازی نکند. همین بحث لایحه رتبهبندی که کمتر از یک ماه پیش کلیاتش در این مجلس مصوب شد یکدفعه از جریان خارج میشود، میگویید حالا پول نداریم، اعتبار نداریم. یک مقدار مردم با این پارادوکسها نمیتوانند کنار بیایند. چطور زمانی که ما کلیات را تصویب کردیم بحث اعتبار نبود، الان بحثش مطرح شده؟ این هم به یک بحرانی تبدیل میشود که ما مجبور هستیم بیاییم اینجا در رابطه با مقابله با این بحران صحبت کنیم.
اما در رابطه با بحث برقی که اتفاق افتاده حدوداً یک هفته پیش ما یک جلسهای در کمیسیون امنیت برگزار کردیم با حضور همه دوستانی که بالاخره متخصص این فن بودند و متعلق به وزارت نیرو بودند اینها دوتا مقوله را مطرح کردند به عنوان علت اصلی خاموشیها، گفتند «خشکسالی و مصرف». حالا یک زیرمجموعههایی را هم برای اینها مطرح کردند گفتند حالا مشترکین خانگی، کشاورزی، صنعتی و سایر مشترکین مصرف بالایی را داشتند. خشکسالی هم که قابل پیشبینی بوده به هر حال در این قضیه مؤثر بوده است و اعتقادشان بر این بود که ما بیاییم الگوی مصرف مردم را اصلاح بکنیم. سؤال بنده این است که وقتی دولتهای ما به عنوان اسرافکارترین نهادها مطرح هستند اینها چگونه خودشان میتوانند متولی اصلاح الگوی مصرف مردم باشند؟ دولتهای ما در طول مدت به هر حال زندگی سیاسی و اقتصادیشان بزرگترین ضربه را به شیوه مصرف مردم زدند.
نکته بعدی این است که ما باید قانون را رعایت بکنیم. نزدیک (150) سال پیش یک ننهمردهای به نام مستشارالدوله گفت که پاسخ همه مشکلات ما یک کلمه است به نام «قانون». امروز هم همان یک کلمه میتواند به داد ما برسد. در این برنامه ششم توسعه قرار بوده که هر سال دولت بیاید (5) هزار مگاوات برق به صنعت برق کشورمان اضافه کند. آیا بررسی این کار انجام شده است یا نه؟ طبق قانون قرار بوده ما (17) تا نیروگاه اتمی در واقع داشته باشیم. چقدر ما روی این آمدهایم سرمایهگذاری کردهایم؟ شبکه توزیع برق ما فرسوده است، چقدر آمدهایم روی این کار کردهایم که این را احیا بکنیم؟ تجدیدپذیرها را، انرژیهای تجدیدپذیر را، ما چقدر روی آنها کار کردیم؟
اقتصاد برق ما یک اقتصاد بیمار است. چقدر برای سرمایهگذار خصوصیمان انگیزه ایجاد کردیم که بیاید در تولید برق به ما کمک بکند؟ به عنوان مثال خدمتتان عرض کنم در استان بنده ایلام سرمایهگذار خصوصی آمده بالای (100) میلیون یورو سرمایهگذاری کرده اما اجازه کار به آن نمیدهند، چرا؟ بنده با بنیاد مستضعفان صحبت کردم، به ما گفتهاند شما یک مجوز از وزارت نیرو بگیرید برای تولید نیروگاهی که ما از صفر تا صدش را انجام میدهیم، به ما مجوز ندادند. چرا وقتی که وزارت نیرو خودش نمیتواند کاری بکند، اجازه نمیدهد که بقیه کار کنند، بیایند به این کشور کمک کنند؟
در همان جلسهای که در کمیسیون امنیت برگزار شد یکی از مسائلی که مطرح شد و همه روی آن اتفاقنظر داشتند بحث سوء مدیریت است. اگر ما اینطوری ادامه بدهیم قطعاً به زودی نیروگاه برقآبی کارون دو، سه و شهید عباسپور از مدار خارج میشوند و این یک بحران اساسی است.
سؤال جدیتر این است، چطور وقتی که این بحرانها ایجاد شد و میخواستیم مردم را در واقع دوباره به کف خیابانها بیاوریم، فشاری روی آن بیاوریم، نشستیم و مدیریتش کردیم. آیا قبل از این بحران ما نمیتوانستیم این را مدیریت بکنیم؟ مثل جریان بنزین؟ در همان جلسه کمیسیون امنیت ملی وزارت کشور گفتند همه مسائل را ما پیشبینی کردیم، (16) تا پیشنهاد دادیم اما هیچکدام عملی نشد. همچنان که در جریان بحران بنزین (25) صفحه نوشته شد برای دوستانی که به نظر من دوستان ناباب انقلاب هستند که اگر این اتفاق بیفتد افزایش قیمت بنزین داشته باشیم مردم دچار چالش میشوند. کف خیابانها پر از مردم میشود اما آن (25) صفحه پیشنهاد را در سطل آشغال انداختند. بنابراین ما در واقع باید همه چیزمان با همه چیزمان بخواند. اگر جلسه تشکیل میدهیم کمک کنیم که نتیجه این جلسه هم به نفع مردم تمام بشود، خیلی ممنون.

مجتبي يوسفي
از سرکار خانم فلاحی تشکر میکنم. نفر آخر جناب آقای خلیل بهروزیفر بفرمایید.

خليل بهروزي فر
«سلام علیکم بما صبرتم فنعم عقبی الدار»
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین و هو خیر المعین و توکل علی الله و کفی باالله وکیلا
لازم میدانم سالروز شهادت پنجمین اختر تابناک آسمان امامت و ولایت حضرت امام باقر (علیهالصلاهوالسلام) را محضر ملت شریف ایران و همکاران عزیز خودم تسلیت و تعزیت عرض بکنم. موارد و مطالبی که دوستان عزیزمان فرمودند بنده حقیر هم نسبت به آن موضوعات مصرّ هستم و نکات دیگری را به سمع و نظر شما سروران عزیز میرسانم. در قانون برنامه ششم توسعه قرار بر این بود که (25) هزار مگاوات تولید برق داشته باشیم متأسفانه با بیتدبیری و بیتوجهی دولت مستقر در طول (8) سال اتفاقی نیفتاد آقای رئیسجمهور! پاسخ این همه خسارتهای ناشی از قطع پیدرپی برق در مقطع کنونی به مردم عزیزمان به ویژه خانوادههای آسیبپذیر جامعه را چگونه خواهید داد؟ کسانی که به عنوان صاحبان اصلی انقلاب اسلامی ما هستند همان کسانی که حضرت امام راحل عظیمالشأن فرمودند، صاحبان اصلی این انقلاب پابرهنگان و کوخنشینان هستند. قشر آسیبپذیر جامعه جمعیت غالب جامعه ما هستند. اینها امروز خسارتهای جبرانناپذیری را در ارتباط با قطع پیدرپی برق دیدهاند. چگونه دولت و رئیس دولت میتواند جواب و پاسخ این قشر عظیم جامعه را بدهد و چگونه میتواند جبران کند؟ در زمان قطعی برق ضمن اینکه خشکسالی و شرایط بحرانی در حوزه تأمین آب شرب و آب صنایع و کشاورزی وجود دارد این قطعی مزید بر علت شده، ساعتها بلکه روزها اکثر مردم روستاها در سطح کل کشور در تأمین آب شرب دچار مشکلات عدیدهای شدهاند. حتی هفتههای زیادی را این مردم به واسطه نبود آب شرب خصوصاً در سطح روستاها که مردم به کار کشاورزی مشغول هستند و فعالیتهای روزانه و به روزمره خودشان مشغول هستند دچار این مشکل شدهاند.
آقای رئیسجمهور و جناب آقای وزیر در چنین شرایطی میتوانند (24) ساعت در چنین مکانها و در چنین مناطقی تحمل کنند؟ نکتهای که بایستی اینجا مورد توجه قرار بگیرد ارائه تسهیلات و پشتیبانی عملی و مانعزدایی برای تولیدکنندگان انرژی حتماً بایستی مورد توجه دولت قرار بگیرد. توجه ویژه به انرژیهای نو و تجدیدپذیر میبایستی بیشتر مورد توجه دولت قرار بگیرد. امسال سال «پشتیبانیها و مانعزداییها است». آقای رئیسجمهور! درخصوص خسارتهای وارده به صنایع و شرکتهای تولیدی چه پاسخی برای اینها دارید؟ آیا میتوانید جبران بکنید؟ آیا این پشتیبانیها و مانعزداییها است؟ یا اینکه در این رابطه موانع بیشتر و عدم حمایت در حوزه صنایع و تولید جزء برنامههای شما بوده؟ در این راستا بحث تولید چون پیشران اقتصاد کشور ماست لذا از این جهت میتواند بر اقتصاد بیمار کشور ما نیز اثر بسیار منفی را بر جای بگذارد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر. آقای رئیس! اجازه میفرمایید چون پیشنهادهایی در گزارش کمیسیون انرژی راجعبه خاموشیهای اخیر و مانعزدایی از صنعت برق کشور آمده و قرائت شد آقای رشیدی طرح آن را اعلام وصول بفرمایند.

محمد رشيدي
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام، ادب و احترام خدمت نمایندگان محترم و ملت شریف ایران، با توجه به گزارش کمیسیون انرژی مجلس درخصوص خاموشیهای اخیر و مانعزدایی از صنعت برق کشور و با امضای (50) نفر از نمایندگان محترم مجلس طرحی را که کمیسیون محترم انرژی در این رابطه در نظر گرفتند اعلام وصول میکنم.

حسينعلي حاجي دليگاني
همکاران توجه داشته باشند، از این زمانی که اعلام وصول شد تا (48) ساعت فرصت دارند پیشنهادهای خودشان را درخصوص طرحی که اعلام وصول شد به کمیسیون انرژی مجلس ارائه بدهند. آقای رئیس! بفرمایید.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. من یک نکته را قبل از تنفس خدمت همکاران و عزیزان عرض بکنم. به هر حال همه ما میدانیم موضوع خشکسالی و عدم بارندگی یک موضوعی است که نه تنها در کشور ما در کل منطقه و در سطح جهانی خشکسالی است. این را همه دقت کنیم. در بعضی از استانها یک کمی بیشتر در بعضی از استانها کمتر این مشکلات هست. همه باید دستبهدست هم بدهیم که در حقیقت اینها را حل و فصل کنیم. الحمدلله با تصمیماتی که گرفته شد در بخش مربوط به قطعی برق همانطور که من توضیح دادم برای برق خانگی بعضی از مشکلات حل و فصل شد ولی واقعیت این است که ما در حوزه صنعت یک مقدار بخش صنعت قطع شد به سمت خانگی آمد یک مشکلاتی در حوزه مسائل سیمان، میلگرد و اینها پیدا کردیم. البته با تدبیر مجدد برق شبانه را به آنها دادند که مشکلات حوزه صنعت هم کارش انجام بشود.
ولی همه اینها به ما دارد یک نکته را اشاره میکند، من در روز جمعه هم به این اشاره کردم، ما باید واقعاً به سمت سیاستگذاریهای درست، سرمایهگذاریهای درست، قوانینی که بتواند زیرساختهای کشور را مخصوصاً در همین بخش برق، در انرژیهای تجدیدپذیر، در بحث مربوط به زیرساختهای برق، انتقال برق، جلوگیری از پرت برق، اینها نکاتی است که باید به آن توجه کنیم. الحمدلله در بودجه 1400 مجلس یکی از تصمیماتی که گرفت واقعاً در (40) سال گذشته برای صنعت برق چنین سرمایهگذاری که برای صنعتها فرصت فراهم کند، عدالت در مصرف برق و قیمتگذاری انجام بشود و درآمد برای سرمایهگذاری به سمت برق بیاید، ما باید به سمت این تصمیمات برویم که این مشکلات حل و فصل بشود ولی خوب این نارسایی هست ولی باید بپذیریم که در بعضی از استانها این فشارها بیشتر است و دولت محترم هم دارد تدبیر میکند و پیگیری هم شد، مخصوصاً در استان خوزستان. حالا دوستان اینجا اشاره کردند ولی خوب واقعیت این است که الان میزان آبی که به هر حال از سطح آب رها شده و آخرین هماهنگی که دیشب انجام شد بالای (150) متر مکعب در ثانیه از سد کرخه و سد دز دارد این کار انجام میشود که به هر حال یک مقدار بحث مربوط به کشاورزیها، بحث مربوط به هور، اینها انشاءالله حل و فصل بشود. ولی انشاءالله با برنامهریزی یک مقدار سیاستگذارانه و دقیقتر در زیرساختها بتوانیم این مشکلات را حل و فصل کنیم. دوستان یک تذکر و یک اخطار بفرمایید.

مجتبي يوسفي
آقای رئیس! با اجازه شما همکاران تعدادی اخطار و تذکر دارند، نفر اول اخطار قانون اساسی جناب آقای محمدحسن آصفری هستند، بفرمایید.

محمدحسن آصفري
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! واقعیت امر این است که مشکل کشور با برگزاری این جلسات و اینکه بخواهد کمیسیون بیاید یک گزارشی را بدهد و ما مستمع باشیم از دولت هم کسی اینجا نباشد که حداقل پاسخگوی این بیبرنامگی و بیتدبیری باشد با این روش نمیشود مشکل برق و مشکل آب که در آینده دارد جدی میشود را حل بکنیم. آقای رئیس! امروز خود آقای حائری هم تشریف دارند حالا اگر گوش بدهند چیزی در بحث وضعیت نصبشده نیروگاهایمان در کشور ما (83) هزار مگاوات ظرفیت نصبشده نیروگاهایمان است. میخواهم بگویم واقعاً مشکل کجا است، آیا واقعاً مشکل کمبود است یا بیبرنامگی و بیتدبیری است. من اتفاقاً (15) روز پیش که روزهای اول این بحث کمبود برق بود به صورت سرزده رفتم صنعت برق کشور را به ویژه آن مجموعه فرماندهی راهبردی دیسپچینگ کشور را بازدید کردم ببینم وضعیت چگونه است. ما در بحث ظرفیت نصبشده نیروگاههای تجدیدپذیر بالغ بر (400) مگاوات داریم. حداکثر نیاز کشور در اوج مصرف (58) هزار مگاوات است در حالی که ما وضعیت نیروگاههای نصبشدهمان در کشور (83) هزار مگاوات است. میانگین قدرت عملی نیروگاهامان حدود (68) هزار مگاوات است. یعنی ما چیزی در حدود تقریباً (12) هزار یا (14) هزار مگاوات کمبود در این شرایط و وضعیت داریم. واقعاً این چه وضعیت مدیریتی هست که ما یک طرف را بگیریم خراب کنیم، به عنوان اینکه میخواهیم طرف دیگر را آباد بکنیم؟
از روزی که وضعیت نیروگاه اینگونه شده هر کیسه سیمان از (15) هزار تومان به قیمت (70) هزار تومان رسیده، وضعیت فولاد از زمانی که وضعیت نیروگاهای ما به این شرایط رسیده قیمتش چندبرابر افزایش پیدا کرده است. چرا واقعاً دولت اقدامی انجام نمیدهد؟ چرا دستگاه قضائی در این قضیه نبایستی وارد بشود و گوش چهارنفر را بگیرد بکشد؟ با چه دودوتا چهارتایی؟ آیا واقعاً ظرفیت کارخانههای سیمان یا فولادهای ما انبار نداشتند که امروز میآیند اینطور با مردم برخورد میکنند، قیمتشان را یکشبه چندین برابر افزایش میدهند؟ واقعاً چه کسی دارد برخورد میکند؟ در همین جلسه امروز غیر از اینکه کمیسیون زحمت کشیده گزارش داده چه پاسخی گرفته شده؟ چه اقدامی قرار است انجام بگیرد؟ با گفتاردرمانی که نمیشود کشور را اداره کرد. بایستی برخورد انجام بگیرد، بایستی اقدام ماده (234) صورت بگیرد. گزارش این موضوع بایستی... (قطع میکروفن)

مجتبي يوسفي
تشکر از برادرمان آقای آصفری، آقای رئیس! جناب آقای احد آزادیخواه تذکر آییننامه دارند، بفرمایید.

احد آزادي خواه
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
شهادت امام باقر (علیهالسلام) را خدمت همه عزیزان، ملت شریف ایران اسلامی تسلیت عرض میکنم. من مواد (206) و (207) آییننامه را تذکر دارم و آقای رئیس! تبصره ذیل ماده (82). اول (206) و (207) را میگویم. تذکر و سؤال حق نماینده است. برابر با قانون دو سال پیش در واقع یک اتفاقی در رابطه با انتزاع وظایف و اختیارات حوزه ستاد تنظیم بازار کشور افتاد، از وزارت جهادکشاورزی به صورت موقت توقیفی به وزارت صنعت. آقای رئیس! بیست و دوم این قانون منقضی شده و چون قانون منقضی شده و اَمَد داشته کانلمیکن است و برابر با قانون 1391 GTC بازرگانی داخلی از بیست و دوم ماندنش در وزارت صنعت خلاف بیّن قانون است و باید به وزارت جهادکشاورزی برگردد. دولت محترم خلاف قانون کار انجام ندهد. گرفتاری مرغ، گرفتاری گندم، گرفتاری آرد، گرفتاری نهادههای دامی همه مرتبط با این قانون است که دولت دارد تخلف میکند. همکاران من! اجازه ندهید تخلف در دولت اتفاق بیفتد. برابر با قانون اسفندماه 1391 این قانون باید به وزارت جهادکشاورزی برگردد و یک سروسامانی به این موضوع داده بشود. آقای رئیس! من تقاضا میکنم حتماً همین امروز معاونت محترم نظارت حضرتعالی اقدام بکند.
و اما راجع به موضوع دستور الان جلسه، آقای رئیس! برابر با همین دو ماده مجلس میتواند از وزیر محترم سؤال بپرسد. آقای دکتر قالیباف! معاونین وزرا که در جلسه حضور دارند من انصافاً به همهشان حرمت میگذارم. آقای حائری در این ایام نفسش برید. خداقوت هم میگوییم اما این اثبات شیء است نفی ماعدا نمیکند. آقای وزیر نیرو! اگر امروز مجلس نیایید کی میخواهید به مجلس بیایید؟ این نابودی برق صنعت کشور، نمیخواهم بگویم آیا شما مقصر یا کی مقصر است، میخواهم بگویم مسئول مستقیم این کار شما هستید یا نه؟ آقای وزیر امروز چرا نباید به مجلس بیاید؟ مرتبط با موضوع جلسه توضیح بدهد، دستور بدهد.
برابر با تبصره ذیل ماده (82)، آقای رئیس! در مرخصی هم قانون تعیین تکلیف کرده زمانی که نمایندگان در تعطیلاتی که میروند حوزه انتخابیه خدمت کنند اگر موضوع ضروری پیش بیاید، آییننامه گفته جلسه اضطراری میشود تشکیل داد. بنده که یکی از نمایندگان هستم میگویم که ضروریتر از این قطعیهای برق واقعاً نبود، ای کاش ما همان ایام که به لطف خدا کمیسیون انرژی تدبیر کرد، اصل (90) تدبیر کرد و خود دولت هم کمک کرد. آقای متولیزاده بنده خدا، همکاران هلاک شدند تا این تدبیر انجام بشود، این جلسه کاشکی آن زمان انجام میشد که مردم بدانند مجلس انقلابی برخط، در لحظه و در موضوعات مختلف کنار مردم برای خدمتگزاری حاضر و ناظر است.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. این تذکر جناب آقای آزادیخواه تذکر درستی است. در همان سال 24/11/91 قانون تمرکز وظایف و اختیارات بخش کشاورزی در وزارت جهادکشاورزی که آییننامه مربوط به آن هم در 6/12/92 تصویب شد و ابلاغ شده برای یک مدتی در دولت تصمیم گرفته شد این تفکیک انجام شد و آن زمان هم طبق قانون تمام شده. هم در شورای هماهنگی اقتصادی که جلسه سران بوده در بعد از فروردین آنجا هم مصوب شد که این وظایف طبق قانون به طور کامل برگردد و طبیعتاً این از تاریخ 22/4/ در حقیقت طبق قانون باید برگردد. حتماً کمیسیون کشاورزی، وزرای مربوطه را بخواهد، پیگیری کند و انشاءالله قانون را درست کند و واقعاً بخشی از نابسامانیهایی که پیدا شد در بحث نهادها به خاطر همین تفکیک مأموریت، آنجا خود شرکت بازرگانی دولتی هم در قانون با صراحت جزء وظایفی است که باید در وزارت جهادکشاورزی دنبال بشود که انشاءالله این کار را جناب آقای امیری هم که اینجا هستند حتماً توجه میکنند که این کار در دولت هم پیگیری شود. اجازه بدهید من تنفس اعلام کنم رأس ساعت (11) ادامه جلسه را در خدمت همکاران هستیم.
(در ساعت 10:31 دقیقه جلسه با اعلام تنفس موقتاً پایان و سپس در ساعت 11:13 دقیقه به ریاست آقای عبدالرضا مصری «نایبرئیس دوم» رسمیت یافت)
7
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

عبدالرضا مصري
عرض سلام و خداقوت خدمت همکاران عزیز. تذکرات کتبی نمایندگان محترم را قرائت بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران ارجمند و ملت شریف ایران عرض سلام و ادب و احترام دارم. تذکرات کتبی نمایندگان محترم خطاب به مسئولین اجرایی کشور را قرائت میکنم.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر نیرو درخصوص لزوم ارتقای اداره برق بخش میمه به امور برق و استقلال از اداره برق شاهینشهر.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به اتفاق (65) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم نظارت، بازرسی و اقدام در مورد افزایش بیرویه قیمتها و گرانی اجناس.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به اتفاق (69) نفر از نمایندگان به وزیر نیرو درخصوص لزوم رسیدگی به مشکلات ناشی از قطعی مداوم برق در سراسر کشور.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به وزیر دادگستری درخصوص ضرورت برخورد با مدیرانی که ترک فعل داشتند و لزوم نظارت بیشتر بر عملکرد دستگاههای دولتی.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص ضرورت تسریع در تأمین مسکن کارگری.
ـ آقای علیرضا ورناصریقندعلی (مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا) به اتفاق (28) نفر از نمایندگان به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص ضرورت تسریع در توسعه واکسیناسیون خودرویی کووید (19) به خصوص در مناطق محروم و صعبالعبور.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به وزرای تعاون، کار و رفاه اجتماعی و فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص ضرورت حل مشکلات بیمه خبرنگاران با همکاری سازمان تأمیناجتماعی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی.
ـ آقای بهروز محبینجمآبادی (سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب، داورزن و ششتمد) به اتفاق (50) نفر از نمایندگان به وزرای ارتباطات و فناوری اطلاعات و کشور درخصوص لزوم رسیدگی به دریافت کپی مدارک هویتی توسط برخی از نهادها و ادارات با وجود تصویب و ابلاغ قوانین ممنوعیت دریافت کپی.
ـ آقای سیدجواد حسینیکیا (سنقر) به رئیسجمهور محترم، وزیر جهادکشاورزی و وزیر کشور درخصوص لزوم تسریع در جبران خسارت تگرگ در برخی از مناطق شهرستان سنقر و کلیایی.
ـ آقای رضا آریانپور (مینودشت، گالیکش، کلاله و مراوهتپه) به اتفاق (53) نفر از نمایندگان به وزرای جهادکشاورزی و کشور درخصوص ضرورت جبران خسارتهای ناشی از خشکسالی و حوادث غیرمترقبه برای کشاورزان.
ـ آقای مجید نصیرائی (فردوس، سرایان، طبس و بشرویه) به وزیر کشور درخصوص لزوم تسریع در رفع اختلاف و تبیین صحیح مرزهای جغرافیایی شهرستانهای بشرویه و فردوس.
ـ آقای رسول فرخیمیکال (لاهیجان و سیاهکل) به اتفاق (15) نفر از نمایندگان به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم حل مشکلات ناشی از احداث کارخانه سیمان در بخش دیلمان.
ـ آقای رسول فرخیمیکال (لاهیجان و سیاهکل) به اتفاق (40) نفر از نمایندگان به وزیر آموزش و پرورش درخصوص ضرورت جذب افراد پذیرفتهشده در آزمون ورودی تحت عنوان کارنامه سبز در چارچوب قانون و مقررات.
ـ آقایان: رسول فرخیمیکال (لاهیجان و سیاهکل)، محمدرضا احمدی (رشت)، ذبیحالله اعظمیساردوئی (جیرفت و عنبرآباد)، حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار)، یعقوب رضازاده (سلماس)، علیرضا زندیان (بیجار)، قاسم ساعدی (دشتآزادگان و هویزه)، احمد محرمزادهیخفروزان (اهر و هریس)، حسن محمدیاری (طوالش، رضوانشهر و ماسال) و جواد نیکبین (کاشمر، بردسکن و خلیلآباد) به وزیر نیرو درخصوص ضرورت تخصیص کابل خودنگهدار به شهرستانهای لاهیجان و سیاهکل در سال جاری.
ـ آقای رسول فرخیمیکال (لاهیجان و سیاهکل) به اتفاق (12) نفر از نمایندگان به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص ضرورت تأمین مواد اولیه برای مجتمع تولیدی شمش آهن منطقه آزاد انزلی.
ـ آقای معینالدین سعیدی (چابهار، نیکشهر، کنارک، قصرقند و دشتیاری) به وزیر نیرو درخصوص لزوم رفع مشکلات حوزه برق شهرستان¬های چابهار، نیکشهر، کنارک، قصرقند و دشتیاری در اوج فصل گرما.
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به اتفاق (29) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم و وزیر کشور درخصوص لزوم تسریع در پرداخت خسارت سیلزدگان دامغان.
ـ آقای احمد مرادی (بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص لزوم جذب داوطلبان دارای کارنامه سبز آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش.
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به وزیر نیرو درخصوص لزوم برنامهریزی در خاموشیهای برق جهت جلوگیری از خسارت جبرانناپذیر به خصوص در بخش درمان و آموزش.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم برنامهریزی و آمادگی برای تأمین گوشت موردنیاز کشور در تابستان.
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به اتفاق (27) نفر از نمایندگان به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت اجرایی نشدن طرح راهآهن رشت به آستارا.
ـ آقای عباس گلرو (سمنان، مهدیشهر و سرخه) به اتفاق (23) نفر از نمایندگان به وزیر نیرو درخصوص لزوم تسریع در اجرای طرح ملی سد فینسک برای آبرسانی به سمنان، مهدیشهر و سرخه.
ـ آقای موسی احمدی (کنگان، دیر، جم و عسلویه) به اتفاق (24) نفر از نمایندگان به وزیر نیرو درخصوص ضرورت استفاده از ظرفیت بخش خصوصی نیروگاههای برق جهت رفع خاموشیهای برق شهرستانهای کنگان، دیر، جم و عسلویه.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به اتفاق (58) نفر از نمایندگان به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درخصوص ضرورت رسیدگی به وضعیت بیمه فعالان حوزه صنایع دستی و جلوگیری از قطع بیمه.
ـ آقای محمدتقی نقدعلی (خمینیشهر) به اتفاق (38) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص ضرورت توجه بیشتر سازمان صدا و سیما به کودکان و نوجوانان و جلوگیری از انحلال گروه کودک و نوجوان شبکه دو سیما.
ـ آقای محمدحسین حسینزادهبحرینی (مشهد و کلات) به وزرای ارتباطات و فناوری اطلاعات و اطلاعات درخصوص ضرورت آمادگی برای مقابله با عملیات روانی دشمنان نظام و کشور در انتخابات.
ـ آقای عباس مقتدایی (اصفهان) به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت تسریع در تصویب ایجاد شهرستانهای هرند، جرقویه، کوهپایه و ورزنه در هیأت دولت.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به رئیسجمهور محترم و وزیر نیرو درخصوص ضرورت سرعت عمل در زمینه حمل و استقرار پست (132) کیلوولت برق شهر خلیفان مهاباد.
ـ آقای جعفر قادری (شیراز و زرقان) به اتفاق (56) نفر از نمایندگان به وزیر جهادکشاورزی درخصوص ضرورت ورود وزارت جهادکشاورزی به شکلگیری زنجیره کامل تولید و توزیع مرغ با استفاده از ظرفیتهای موجود.
ـ آقای جعفر قادری (شیراز و زرقان) به اتفاق (32) نفر از نمایندگان به وزیر نیرو درخصوص لزوم تسریع در تمدید مجوز انتقال آب از خلیج فارس به استان فارس.
آقای رئیس! ما در خدمت شما هستیم.

عبدالرضا مصري
8
بحث و بررسی درخصوص کلیات طرح اصلاح ماده (206) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی (ثبت 519)

عبدالرضا مصري
دستور بعدی را قرائت بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور بعدی امروز گزارش دوفوریتی کمیسیون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی درخصوص طرح الزام دستگاههای اجرایی جهت پاسخگویی به تذکرات کتبی و شفاهی نمایندگان محترم است که از سخنگوی محترم کمیسیون آییننامه، سرکار خانم محمودی دعوت میکنیم که گزارش کمیسیون را ارائه بفرمایند.

سميه محمودي
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین و الهی ایاک نعبد و ایاک نستعین
خدمت همه همکاران محترم عرض سلام و ادب و احترام دارم. شهادت امام محمد باقر (علیهالسلام) را هم خدمت یکایک شما تسلیت عرض میکنم.
گزارش دوفوریتی، تاریخ 9/4/1400
گزارش کمیسیون آیین¬نامه داخلی مجلس شورای اسلامی
طرح الزام دستگاههای ¬اجرایی جهت پاسخگویی به تذکرات کتبی و شفاهی نمایندگان به شماره ثبت (۵۱۹) که به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود، با حضور برخی از طراحان، کارشناسان و صاحبنظران در دو جلسه مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در جلسه روز چهارشنبه مورخ 9/4/1400 نهایی و با اصلاح در عنوان و متن به تصویب رسید. اینک گزارش آن در اجرای ماده (۱۶۱) قانون آیین¬نامه داخلی، به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
رئیس¬کمیسیون آیین¬نامه¬ داخلی ـ محمدحسین¬ حسینزادهبحرینی
من توضیح خیلی مختصری هم بدهم، با توجه به اینکه این دوفوریت قبل از سرکشی به حوزه انتخابیه مورد تصویب قرار گرفت و مطابق ماده (161) آییننامه داخلی، کمیسیون باید بلافاصله بعد از تصویب، برنامه خودش را بگذارد و این دوفوریت را بررسی کند که طی دو جلسه مورد بررسی قرار گرفت. ولی انتظار ما این بود که طبق همین ماده آییننامه، هیأترئیسه بعد از اولین جلسه در اولین دستورکار، مطابق آییننامه قرار بگیرد که کمی با تأخیر روبرو شد.
همه همکاران به این دوفوریت در صحن رأی دادند و الان بحث کلیات و جزئیات آن مطرح است که ما طی دو جلسه بررسیهای زیادی را در کمیسیون آییننامه داشتیم و این موضوع به تصویب رسید. اهمیت این دوفوریت به این دلیل است که ملزم کردن دستگاههای اجرایی به پاسخگویی به تذکرات نمایندگان مردم است. نمایندگان مردم هم به دلیل اینکه بیشترین حضور را در بین مردم دارند، کمیها و کاستیها را در سطوح مختلف ملی و استانی و شهرستانی میبینند و برای رفع این کمبودها و کاستیها طبق ماده (206) آییننامه داخلی به دستگاههای اجرایی تذکراتی را میدهند. اگر دستگاههای اجرایی به موقع پاسخگو باشند و به رفع این کمیها و کاستیها اقدام کنند، مسلماً از برخی از ابزارهای دیگری مثل سؤال کردن، تحقیق و تفحص یا استیضاح و موضوعات اینچنینی که به عنوان ابزاری بهحق که در قانون اساسی هم به آن اشاره شده، رجوع پیدا نمیکنند و کمتر استفاده میکنند.
همچنین این تذکرات اگر به موقع رسیدگی شود و پاسخگویی انجام شود، باعث میشود که خدمترسانی بهتری به مردم فهیم ایران اسلامی شود. البته برخی از وزارتخانهها هم پاسخگو هستند، ولی این طرح ملزم کردن همه دستگاهها به پاسخگویی است.
من از همه شما همکاران این درخواست را دارم، همانطور که به دوفوریت این رأی دادید، انشاءالله به کلیات و جزئیات این فوریت هم رأی بدهید تا انشاءالله بتوانیم در برابر مردم پاسخگو باشیم.

حسينعلي حاجي دليگاني
مخالفین و موافقین را بفرمایید.

مجتبي يوسفي
مخالف محترم جناب آقای محمدمهدی مفتح هستند، بفرمایید.

محمدمهدي مفتح
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر مصری! بنده اخطار قانون اساسی هم به این مطلب داشتم، (نایبرئیس ـ اصل چند؟) حال خدمت شما عرض میکنم، حالا که اسم بنده به عنوان مخالف در آمد. منظورم عدم توجه هیأترئیسه به این موضوع است. قبلاً بالا آمدم و گفتم، گفتم وقتی وارد شویم اخطار را میگویم. وارد شدیم، بنده دیدم هنوز باز نشده است. چند بار هم اینجا گفتم آقا! باز کنید، من میخواهم به عنوان اخطار اعلام نظر کنم که آقایان این کار را نکردند. حالا خوشبختانه بنده به عنوان مخالف وقت گرفتم که مطلب را عرض کنم، ولی واقعاً اینگونه صحیح نیست که حقوق نمایندگان تضییع شود.
این گزارش کمیسیون و این موضوع خلاف قانون اساسی است. بنده اول این را عرض میکنم، اگر حضرتعالی تشخیص دادید و به رأی گذاشتید و اگر رأی آورد دیگر مخالفت نمیکنم، ولی اگر غیر از این باشد مخالفتم را عرض میکنم. از نظر زمان بالاخره به ضرر بنده میشود، چون همه اینها ممکن است در زمان مخالفت تلقی و حساب شود.
آقای دکتر مصری! عرضم این است، رابطه مجلس و دولت و قوه قضائیه را قانون اساسی تعیین میکند. قانون اساسی نسبت به نظارت مجلس بر کارهای دولتی سؤال و استیضاح را دارد. طبق قانون اساسی موضوعی به نام تذکر، جزء اختیارات مجلس اصلاً ذکر نشده است و ما در مجلسهای قبلی این موضوع را داشتیم که میخواستیم فرآیند تذکر را اصلاح کنیم، گفتند شورای محترم نگهبان رد میکند و همین نصفه و نیمه که ما الان میتوانیم تذکر بدهیم و این در دورههای قبل به تأیید شورای نگهبان رسیده، همین نصفه و نیمه هم از دست ما گرفته خواهد شد.
خواهش من این است که اگر این احتمال وجود دارد که به نظرم وجود دارد، چون در قانون اساسی مطلبی به عنوان تذکر در رابطه مجلس با دولت بیان نشده، این را واقعاً حذف کنید و اضافه نکنید، چون اگر به شورای نگهبان برود و شورای نگهبان این نظر را داشته باشد که تذکر در قانون اساسی وجود ندارد، همین میزان هم از دست خواهد رفت. این به عنوان تذکر که حالا هر طور حضرتعالی صلاح بدانید من خدمتتان هستم.

عبدالرضا مصري
من از دغدغه حضرتعالی تشکر میکنم. اما چون تذکر در قانون آییننامه مجلس شورای اسلامی است و این آییننامه به تصویب شورای محترم نگهبان رسیده، آنها مغایرتی با قانون اساسی ندیدند. لذا میدانید، شما استاد ما هستید، قانون آییننامه مجلس هم دوسومی است، جزء محدود قوانینی است که باید دوسوم نمایندگان رأی بدهند. چون قانون مورد تصویب قرار گرفته، لذا مخالفتتان را بفرمایید اگر مخالف هستید.

محمدمهدي مفتح
مخالف
بله چشم، ولی مستحضر هستید، «کل یوم هو فی شأن»، در آن زمان شورای نگهبان تأیید کرده، در این زمان ظاهراً نظر مبارکشان این نیست. به ضرر مجلس است، عرض من این است.

عبدالرضا مصري
ما به استقبال نظر شورای محترم نگهبان نمیرویم، آن زمان شورای نگهبان تأیید کرد ما مقید به تأیید شورای محترم نگهبان هستیم، اگر در آینده بخواهد رد کند ما هم طور دیگری برابر نظر شورای محترم نگهبان عمل میکنیم. مخالفتتان را بفرمایید.

محمدمهدي مفتح
مخالف
چشم. دوستان! دقت بفرمایید، محتوا این بود، از دوستان خواهش میکنم محبت کنید این زمان تذکر را خارج کنید. ببینید دوستان! ما اینجا میخواهیم نسبت به رعایت حق مجلس یا احترام نمایندگان وقتی که تذکر میدهند، یک الزامی را برای دولت محترم داشته باشیم، هدف این بوده است. متن اولیه هم بیشتر متکی بر این بوده است.
اما در کمیسیون محترم چه شده؟ کمیسیون محترم آمدهاند یک سامانهای را به نام سامانه قانونگذاری و نظارت ایجاد کردند که پاسخ وزیر یا مقامی که میخواهد پاسخ بدهد، برود در آن سامانه ثبت شود. این سامانه، منِ نماینده برای فلان موضوع حوزه انتخابیه تذکری دادم، ما میگوییم که این تذکر را وزیر ملزم است به من یا مجلس بدهد. اگر این سؤال و تذکر به نام من نباشد و در یک سامانهای ثبت شود، واقعاً من چگونه میتوانم از این ابزار برای تسکین مشکلات حوزه انتخابیه استفاده کنم و به مردم بگویم که پاسخ چنین مطلبی است، وقتی یک سامانهای بدون هیچ ابتدا و انتها و ارتباط مستقیم و غیرمستقیمی در آنجا اضافه شود.
بنابراین دوستان آمدهاند به جای اینکه بگویند پاسخی که وزیر میدهد کتباً به موقع باشد، گفتهاند که نه کتباً حذف شود. دقت بفرمایید، گفته در صدر ماده (206) آییننامه داخلی مجلس عبارت «کتباً» حذف و «از طریق سامانه قانونگذاری و نظارت جایگزین» میشود. گفتهاند که پاسخ را دیگر وزیر الزام ندارد، یا نباید کتباً بدهد، در سامانه قانونگذاری و نظارت این پاسخ ثبت شود، این یکی.
دومین مطلب اینکه مخاطب تذکر موظف است پاسخ تذکر را حداکثر تا یک ماه بدهد. کمیسیون گفته وزیر موظف است تا یک ماه پاسخ بدهد. اما بعد از آن چه؟ «و در مورد تذکراتی که به تشخیص هیأترئیسه مجلس مهم و فوری است فوراً در سامانه مذکور ثبت میشود». یعنی آمدیم برای هیأترئیسه یک اختیار خاص و اضافه بر بقیه نمایندهها قائل شدیم که هیأترئیسه تشخیص بدهد که از این (20) تا تذکر کدام تذکر مهم و فوری است، آن را سریعتر در یک هفته پاسخ بدهد. این چه مشکلاتی برای ما در حوزههای انتخابیه ایجاد میکند؟ حوزههای انتخابیه تکنمایندگی با شهرستانهای مجاور. در حوزههای انتخابیه چند نماینده، هیأترئیسه با چه مکانیزم و ضوابطی یک تذکری را بگوید مهم است، تذکر دیگر مهم نیست که آن تذکری که مهم است ظرف یک ماه پاسخ داده شود. این موجب اخلال در کار نمایندگان در حوزه انتخابیه میشود، موجب اشکال میشود. به نظر من این روش هم که در کمیسیون آییننامه نوشته و تصویب شده که به این ترتیب برای هیأترئیسه یک اختیار طلایی قرار بدهیم و تعریف کنیم، بعد هم هیچ ضابطهای نداشته باشد که با کدام ضابطه هیأترئیسه بگوید این فوری است و مهم است، آن یکی مهم نیست و باعث مشکلات متعددی خواهد شد.
دوستان! من با سوابقی که در مجلس خدمت شما عزیزان حضور داشتم و تلمذ کردم عرض میکنم، به نظرم میرسد که این از نظر اجرایی برای تکتک نمایندگان، یا حالا بگوییم نمایندگان تهران را کنار بگذاریم، نمایندگان شهرستانها واقعاً مشکل پیدا میکنند. به نظر من اگر هم میخواست اصلاح شود، نباید به این شکل اصلاح شود. اولاً چرا در سامانه برود؟ کتباً پاسخ بدهند من داشته باشم، در محل خودش پیگیری کنم. ثانیاً چه دلیلی دارد که تذکرات به دو نوع تقسیم شود؟ نوع مهم و نوع غیرمهم. مگر میخواهد وقتی از مجلس بگیرد؟ حالا متأسفانه هیأترئیسه هم از این فرصت استفاده کنند.
هیأترئیسه ما که تخلفات آییننامهای متعدد دارد، یکی از تخلفات آییننامهای صف درست کردن برای دوفوریتیها است. من بارها و بارها هم در آن مجلس قبلی و هم در این مجلس به مسئولین گفتهام. آقا! صف درست کردن برای دوفوریت خلاف قانون آییننامه است. وقتی که (15) نفر تشخیص بدهند یا نظرشان این باشد که این مطلب دوفوریتی است، هیأترئیسه وظیفه دارد بلافاصله در صحن مطرح کند. اگر دوسوم تشخیص دادند که این فوریت دارد در فوریتها میرود و دوفوریتی انجام میشود. به این ترتیب واقعاً ما با این سوابقی که از کار مجلس دیدیم، این اختیار... (قطع میکروفن)

مجتبي يوسفي
تشکر از جناب آقای مفتح. موافق محترم جناب آقای سیدالبرز حسینی هستند، بفرمایید.

سيدالبرز حسيني
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت همکاران گرامی و عرض خستهنباشید. جناب آقای رئیس! جناب آقای مفتح درست فرمودند، ارتباط و رابطه مجلس و دولت را قانونگذار کاملاً مشخص کرده است. من یک سؤالی از صحن دارم. خود بنده هم اولین تجربه حضور در مجلس را دارم. در این مدت یک سال و دو ماه مجلس قضاوت کند بر اینکه کدامیک از سؤالات و تذکراتی که نمایندگان چه تذکر کتبی باشد، چه شفاهی باشد، چه سؤالی که در صحن مجلس از یک وزیر یا مقام مسئولی صورت پذیرفته، چند درصد این کارها به نتیجه رسیده است؟ واقعاً مجلس یک آماری از به نتیجه رسیدن یا ارزیابی از اثرگذاری اینهایی که ما پشت تریبون میخوانیم در طول مدت دوران نمایندگی دارد؟ اینجا آماری داده شده که نحوه برخورد ارتباطی اینگونه با ساختار سیستم حوزه اجرا اثربخش هست؟
بنده به تجربیات جناب آقای دکتر مفتح احترام خاصی قائلم، قاعدتاً تا زمانی که نمایندگان خودشان شخصاً دنبال یک کاری نباشند، در حوزههای انتخابیه، در مرکز استان، در پشت درب اتاق کارشناسان، معاونین وزرا و وزرا، قطع یقین کاری پیش نمیرود. به تعدد و به تجربه دیدیم که هیچکدام از این سؤال و تذکری که در اینجا خیلی پرحرارت در پشت تریبون فقط برای سمع و نظر حوزههای انتخابیه و شنیدن از تریبون مجلس گفته میشود، اثری نداشته است. ما باید بپذیریم، باید آییننامه به سمتی برود که این اثر وضعی داشته باشد. ساختار سیستم اجرا بپذیرد که اینجا دغدغه است. آن چیزی که از صدای مجلس بیرون در میآید صدای موکلین است، آنهایی که دردمند هستند. واقعاً در این یک سال گذشته توانستیم بخشی از این تذکرها به سمتی برود که دولت را مجاب کند برای تنظیم اموراتی که به عهدهاش است. اصول (86)، (84) و (88) قانون اساسی، وظایف نمایندگان را کاملاً مشخص کرده است.
حالا بحثم بر این است، این چیزی که در کمیسیون اتفاق افتاده فقط باعث خواهد شد مسائلی که واقعاً اهم و مهم هستند و وقت مجلس را نمیگیرند به نظر بنده اینها را تنظیم کند، وگرنه باز فکر نمیکنم، گرچه موافقم که این اتفاق بیفتد و ما جواب کتبی بگیریم یا در سامانه اتفاق بیفتد، فقط زمان را کوتاه خواهد کرد، نظمبخشی خواهد کرد. ولی همکاران برای اینکه مجلس اثربخش شود، مجلس اثر وضعی داشته باشد، دولت صدای مردم را از تریبون مجلس بشنود و حساسیت داشته باشد، قطع یقین اینجا باید فکر دیگری کنیم.
بنده تا الان ندیدم، تا زمانی که خودم یا همکارانی که تجربه دارند، تا خودشان پیگیر کار نبودند تقریباً گوش دولت بدهکار نبوده است. لذا خواهشم این است برای آن چیزی که نظمبخشی میکند، تقریباً وقت مجلس را به بطالت نمیدهد، مسائل عمده کشور از تریبون مجلس، ضمن اینکه معتقدم مسائلی که مربوط به حوزههای انتخابیه است واقعاً مهم است، دغدغه مردم است. لذا بسته به نوع کار نیاز است اینها کاملاً طبقهبندی شود، کاملاً موضوع بر حسب اهمیت مطرح شود و وقت مجلس به بطالت نگذرد. از استماعی که فرمودید ممنونم.

عبدالرضا مصري
تشکر میکنم، مخالف بعدی صحبت کند.

مجتبي يوسفي
دو نفر دیگر مخالف و دو نفر دیگر موافق خوانده میشود. همکاران آمادگیاش را داشته باشند. مخالف دوم جناب آقای علی بابائیکارنامی هستند، بفرمایید.

علي بابائي کارنامي
مخالف
آقای نوروزی! ممنون از اینکه ما را «زلزله» خطاب میدهید.
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
شهادت امام محمد باقر را خدمت همه شیعیان و شما همکاران عزیز تسلیت عرض میکنم. قبل از اینکه من به مخالفت خودم بپردازم، دو، سه تذکر جناب آقای رئیس محترم جناب آقای دکتر مصری که شما از دلسوزان مجلس و کشور هستید، تذکر جدی هم به مجلس و هم به دولت، به کشاورزانی که در استان¬های شمالی تقریباً (3) میلیون تن برنج تولید کردند، آن هم در سالی که در بالاترین سطح قیمت نهادههای کشاورزی هستیم. ولی شنیدیم که دولت محترم، دولت وارداتمحور اجازه واردات برنج را در فصل برداشت محصول کشاورزی داده و این خطای استراتژیک و نابخشودنی را در آخر کارهای خودش دارد انجام میدهد و امیدوارم مجلس شورای اسلامی و جنابعالی و هیأترئیسه جلوی این خبط بزرگ را بگیرید و به کشاورزان بیش از این دیگر خسارت نزنید. کشاورز تا به چه زمانی باید تاوان بیتدبیری ما و دولتیها را بدهد و بگوییم که ما به اتکای اقتصاد درونزا آن هم براساس رهنمودهای رهبری معظم انقلاب باشیم؟
دومین نکته تسریع در پرداختن به لایحه رتبهبندی معلمان عزیز است. ما تا به چه زمانی این کار قانونی را به تأخیر بیندازیم و بحث خاموشی برق.

عبدالرضا مصري
دستور را محبت بفرمایید، آقای دکتر! تشکر از دغدغههای حضرتعالی، اما در دستور بفرمایید.

علي بابائي کارنامي
مخالف
آقای دکتر مصری! چون وقت بنده است من دارم حرف میزنم، از جنابعالی عذرخواهی میکنم. چون هیأترئیسه کار خودش را خوب انجام نمیدهد، ما مجبوریم تذکرات مختلف بدهیم. در نتیجه بحث خاموشی برق است که تولیدکنندگان ما را در کشور به تعطیلی کشانده و به تورم هم اضافه کرده است.
اما دلیل مخالفت من با این بحث بسیار مهم؛ من نمیدانم مجلس و هیأترئیسه محترم کار دیگری ندارد که صدای نمایندگان را خاموش کند؟ شما برای چه دارید نماینده را محدود میکنید؟ این بحث یعنی محدودسازی نماینده. اتفاقاً تریبون باید هر روز باز باشد، اتفاقاً آییننامه را اینطور اصلاح کنید، نماینده از حوزه انتخابیه برگشت، باید صدایش بلند باشد، ناکارآمدیهای دولت را کتباً و شفاهاً حتماً داد بزند. واقعاً افکار عمومی را شما چطور میخواهید مدیریت کنید، ما چطور میخواهیم مدیریت کنیم؟ ما خودمان در ابتدای مجلس مخصوصاً آن موقعی که میگفتیم مجلس انقلابی، مجلس متفاوت، مجلس تحولگرا، مجلسی که میخواهد کشور را گل و بلبل کند، مجلسی که میخواهد دولت را نظارت کند، این مجلس را با دست خودمان داریم ناکارآمد میکنیم، یعنی چه؟ کتباً را حذف کنید، شفاهاً را اضافه کنید. قرار بود که جناب آقای بحرینی آییننامه داخلی مجلس را به نوعی به نفع صحن مجلس و نمایندگان و مردم و به نفع آن چیزی که در گذشته به نام کدخدا و مردم و کدخدا و صحن مجلس مطرح بوده، به نام آن چیزی که میگفتند، همان برجامی که در (20) ثانیه و (20) دقیقه تصویب شده، به نام آن چیزی که در کشور از ناکارآمدیهای دولت داد زده نشده، آنها و آنها، بسیار مباحث را داریم. فلذا چرا باید امروز صدای نماینده را خاموش کنیم؟
فلذا ضمن تشکر از موافقین محترم و طراحان طرح، میخواهند صدای نمایندگان را خاموش کنند. عزیزان! من خواهش میکنم، صدای نمایندگان را باز بگذاریم، نمایندگان حرف بزنند، نمایندگان بالای سر دولت داد بزنند. داد میزنیم وضع مملکت این است، فلذا اگر این کار را نکنیم چه میشود و چه میشد؟ خواهش من این است، همکاران عزیز! به این پیشنهاد و این طرح رأی ندهید. فلذا میگویند شما به نوعی تذکر کتبی را حذف کنید، یعنی چه؟ من کتباً باید نامه بنویسم که آقای وزیر خطا کردی و اتفاقاً سریعاً هم باید به صحن مجلس جواب بدهد. یعنی چه وزیر بخواهد کار خودش را کند؟
آقای مصری! همین هفته ما شاهد بودیم وزارتخانه بیکفایت، معاون منابع انسانی وزارت نفت به منِ نماینده توهین میکند. کتباً نامه مینویسم، یعنی چه شما دارید این طرح را میدهید؟ این طرح یعنی حذف شمع فروزان صدای نماینده، صدای مردم، صدای افکار عمومی، صدای آنهایی که قول دادیم مجلس متحول درست کنیم. خواهش میکنم به این رأی ندهید و اتفاقاً آییننامه را اساسی درست کنید تا مجلس قدرتمند تحویل ملت بدهید تا هیأترئیسه کدخدا نشود. هیأترئیسه کدخدا یعنی دیکتاتوری. فلذا نماینده باید حاکم شود تا مردم حاکم باشند. اگر این کار را نکنیم حتماً به خودمان جفا کردیم، در نتیجه به مردم جفا کردیم.
قضیه توهین به مردم زاهدان و نماینده محترم توسط وزیر بهداشت از نظر ما محکوم است. هر کسی به نماینده توهین کند محکوم است. نماینده آزاد است هر حرفی را به نفع مردم، به نفع نظام، به نفع شهدا و حاجقاسمها در مملکت صدا بزند و لذا حق ندارند که نماینده را کنترل بکنید... (قطع میکروفن)

مجتبي يوسفي
تشکر از آقای بابائی. نفر بعدی جناب آقای علیاصغر خانی بفرمایید.

علي اصغر خاني
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم شهادت پنجمین اختر آسمان امامت و ولایت حضرت امام محمدباقر را خدمت مردم عزیز و بزرگوار ایران و نمایندگان محترم تسلیت عرض میکنم.
خدمت همکاران عزیز عرض کنم از واجبات است که امروز کمیسیون آییننامه وارد این بحث شده است، شما در طول یک سال و اندی که از عمر مجلس یازدهم میگذرد ببینید ما چقدر تذکر دادهایم؟ تذکر شفاهی و کتبی به وزرای محترم دادیم، انصافاً تمام تذکرات نمایندگان محترم تذکرات کاری بوده است. ما چه ارتباط شخصی یا چه تذکر شخصی داریم که به وزیر بدهیم؟
وقتی با مردم مرتبط هستیم، وقتی داخل مردم میرویم در بازدیدها، در سرکشیها و در ملاقاتها مشکلات را از کف جامعه در مقایسه با ارتباطی که داریم، خوب اینها را میگیریم. مشکلات را مردم به ما میگویند، از نزدیک هم مشاهده میکنیم. بعضاً هم دستگاههای اجرایی شهرستان و استان توانایی حل آن مشکلات را ندارند، یعنی این مراحل طی میشود بعد وارد بحث تذکر شفاهی و کتبی به وزیر میشود. اینجا باید وزیر دقت کند وقتی یک نماینده میبیند کار در شهرستان و استان حل نمیشود و مرتبط است با شخص وزیر و معاونین وزیر اینجا نماینده تذکر میدهد. اگر بنا باشد در مجلس بنشینیم و مشکلات را از نزدیک ببینیم و تذکر هم به وزرای محترم بدهیم و هیچ اتفاقی هم نیفتد خوب وقتگیری است برای ما و آنها.
من نظرم این است هم باید الزام به طور قوی باشد و هم مهلت داده بشود. زمانی که ما میآییم با وزیر صحبت میکنیم مهلت هم داده بشود. این تذکر در چه زمانی باید برطرف بشود. این تذکر کتبی و تذکر شفاهی به چه وضعیتی باید شکل آن انجام بگیرد.
لذا من فکر میکنم از کارهای بسیار درست و دقیقی است و جایگاه و شأن نمایندگان محترم که به عنوان نمایندگان مردم هستند، اگر باید این شأن رعایت بشود، قطعاً باید سؤالات در صحن به طور جدی پیگیری بشود و وزرا هم پاسخگو باشند، هم مهلت برطرف کردن آن مشکل و آن معضل در آن منطقه باید برطرف بشود.
ببینید! این اتفاقاتی که الان دارد میافتد ما سه ماه پیش اینجا تذکر دادیم آقای وزیر نیرو! جلو قطعی برق را بگیرید، آقای وزیر نیرو! دارد این اتفاق میافتد، متأسفانه گوش شنوا نبود. من دقیقاً سه ماه پیش همینجا صحبت کردم، آقای اردکانیان دقت نکرد، بعد یک اتفاق بزرگ در کشور به وجود آمد این همه نارضایتی، این همه مشکلات و این همه گرفتاری.
خوب اگر همان روز شما دقت میکردید و تذکری که در صحن به شما داده شد که ورود پیدا کنید، اگر بخش خصوصی مقصر است کمک کنید، جلو آن را بگیرید مذاکره کنید، جلسه بگذارید، اگر همکارانتان کوتاهی میکنند، کمکاری میکنند جلو آنها را بگیرید، جلسه بگذارید. میگذارید تبدیل میشود به یک معضل، به یک مشکل و در کل کشور مشکل به وجود میآید، آن موقع شما وارد کار میشوید. خوب از همان ابتدا جلو کار را بگیرید.
من استنباطم این است که تذکرات نمایندگان محترم هم بجا و هم درست است، فقط ما باید اهرمی قرار بدهیم و در آییننامه انضباطی بهطور جدی ورود کنیم تا این سؤالات شفاهی و کتبی در صحنه عمل اجرایی بشود، ممنونم.
9
ناطقین جلسه آقایان: حجتاله فیروزی، شهریار حیدری، محمد وحیدی، حسن لطفی و شهباز حسنپوربیگلری

عبدالرضا مصري

علي کريمي فيروزجائي
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جناب آقای حجتاله فیروزی نماینده محترم فسا.
ـ جناب آقای شهریار حیدری نماینده محترم قصرشیرین، سرپلذهاب و گیلانغرب.
ـ جناب آقای محمد وحیدی نماینده محترم بجنورد، مانه، سملقان، جاجرم، گرمه، راز و جرگلان.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
م ناطقان اضطراری جلسه امروز عبارتند از:
ـ جناب آقای حسن لطفی نماینده محترم رزن و درگزین.
ـ جناب آقای شهباز حسنپوربیگلری نماینده محترم سیرجان و بردسیر.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
دعوت میکنیم از اولین ناطق جلسه علنی امروز برادر گرامی آقای حجتاله فیروزی نماینده محترم فسا که به جایگاه تشریف بیاورند. جناب فیروزی جنابعالی هفت دقیقه زمان دارید بفرمایید.

حجت اله فيروزي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمد لله رب العالمین و العاقبه للمتقین»
با تسلیت سالروز شهادت امام باقر (علیه السلام) و با گرامیداشت یاد و خاطره امام راحل عظیمالشأن و شهدای گرانقدر ایران اسلامی و با سلام و ادب و احترام به محضر مردم شریف ایران عزیز و مردم فهیم حوزه انتخابیهام شهرستان فسا. آرزوی صحت و سلامتی برای رهبر فرزانه انقلاب اسلامی سکاندار عظیم این کشور را دارم.
مردم شریف ایران اسلامی! بنده امروز از خانه ملت به خاطر همه کمبودها و تنگناها از شما مردم شریف و نجیب ایران عذرخواهی میکنم. اگر صدها و بلکه میلیونها جوان مظلوم ایرانی با انگیزه و تلاش شبانهروزی مدارج عالیه علمی را طی کرده ولی امروز در آرزوی داشتن شغلی مناسب عمر خود را تلف شده میبینند، بنده از آنها عذرخواهی میکنم. اگر هزاران دختر و پسر جوان ایرانی به خاطر چندده برابر شدن قیمتها در سالهای اخیر فرصت ازدواج و تشکیل خانواده را پیدا نکردهاند، از جوانان مظلوم این سرزمین عذرخواهی میکنم. اگر قیمتهای سر به فلک کشیده اجناس، پدران این دیار را شرمنده تأمین نیازهای اساسی خانوارها نموده از پیشگاه این ملت عذرخواهی میکنم. بگذار کسانی که قدرت کافی داشتند ولی با سیاستهای غلط خود، مشکلات مردم را مضاعف کردند امروز در قاب رسانهها دم از محدودیت اختیارات بزنند. بگذار مسئولانی که توان مهار و مدیریت آب و برق و معیشت، اقتصاد و بازار کشور را داشتند ولی کوتاهی کردند تقصیر را به دوش گرمای تابستان و جریان مقابل بیندازند.
بگذار کسانی که با مدیریت غلط خود عرصه کار و تلاش و فعالیت را بر جوانان تنگ نمودند و موجب مهاجرت آنان شدند فضای بسته فرهنگی کشور را بهانه مهاجرت کنند. بگذار کسانی که با روند ناصحیح مدیریتی، هزاران دامدار، کشاورز و تولیدکننده کشور را به خاک سیاه نشاندند، تحریمها را مسبب این مشکلات بدانند. بگذار کسانی که هشت سال فرصتهای تولید و توسعه کشور را با امیدهای واهی به خارجیان از مردم گرفتند امروز ژست قهرمانان به خود بگیرند. این را ما با تمام وجود شاهد بودیم که مردم ما مظلومانه صبوری کردند و دم برنیاوردند. از سختی اقتصاد و معیشت خاک خوردند ولی در مقابل اجنبی قامت خم نکردند. اگرچه مسئولان اجرایی کشور زبان عذرخواهی و شجاعت پذیرش کمکاریها و بیتدبیریهای خود را ندارند ولی مردم هنوز هم سخاوتمندانه با توزیع بستههای معیشتی، مهربانیهای خود را قسمت میکنند.
و اما سخنی با رئیسجمهور منتخب؛ به عنوان نمایندهای که برای مشارکت حداکثری و تشکیل دولت مردمی تلاش فراوانی داشتهام به رئیسجمهور منتخب اعلام میکنم که هیچ فرصتی برای آزمون و خطا وجود ندارد. شرایط کشور برای تجربهاندوزی کسانی که فاقد ظرفیتهای مدیریتی هستند مناسب نیست. نمایندگان مجلس که خود بیشترین نقش را در تشویق مردم برای حضور در پای صندوقهای رأی و انتخاب رئیسجمهور مردمی را داشتند، مطالبه جدی برای معرفی گزینههای قوی، فسادستیز، مردمی، باتجربه و فعال دارند. امروز کشور ما به مدیرانی ایستاده و عملیاتی نیاز دارد. مدیران نشسته و محصور در جلسات، همایشها و کنفرانسها گرهی از مشکلات این کشور را نخواهند گشود.
جناب آقای دکتر رئیسی! حال کشور خوب نیست هر روز بحرانهای دستساز برخی مدیران بیانگیزه، اعصاب و روان و زندگی مردم را هدف میگیرد. روزی بحران روغن، روزی بحران گوشت و مرغ، روزی بحران سیمان، میلگرد، فولاد و خودرو، این مشکلات دستساخته مدیران اجرایی جامعه را به شدت عصبانی کرده است و کشور نیاز فوری به ساحل آرامش و ثبات در اقتصاد دارد.
بسیاری از مشکلات کشور با اهتمام مدیران و تلاش آنها قابل رفع است، کافی است به تولید بها داده شود، نقدینگی به سمت تولید مدیریت شود و روند صادرات تسهیل گردد، یقین بدانید که این اقدامات در کوتاه مدت فضای کسب و کار را بهتر خواهد کرد. بسیاری از سرمایهداران ایرانی که دغدغه سربلندی ایران عزیز را دارند اکنون برای سرمایهگذاری در حوزههای تولید، آمادگی دارند اگر سازوکارهای اداری تسهیل شود، اگر پرداخت تسهیلات به بخش تولید روان شود، اگر دستگاههای اجرایی مانع نباشند، با همین منابع داخلی و سرمایههای موجود بلاتکلیف، انقلابی بزرگ در حوزههای اقتصادی رخ خواهد داد.
اما مشکلات حوزه انتخابیه؛ شهرستان فسا نیز همانند بسیاری از شهرستانهای دیگر کشور در تب داغ کمآبی، خشکسالی، فقدان مجموعههای صنعتی، تولیدی و معدنی میسوزد و اندک کشاورزی و دامداری مردم نیز به خاطر کمبود نهادههای دامی و کشاورزی و عدم جواز برای صادرات دام در حال نابودی است. بیش از (10) هزار جوان تحصیلکرده بیکار شهرستان فسا سالها است چشم بر ساخت کارخانه فولاد و واحد پتروشیمی این شهرستان دوختهاند و هیچ عزمی در وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت و نفت برای ساخت این مجموعهها وجود ندارد از وزرای صنعت... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای فیروزی از ارائه نطقتان خیلی متشکریم. آقای رئیس! اجازه میدهید من نفر بعد را دعوت کنم؟

عبدالرضا مصري

علي کريمي فيروزجائي
دعوت میکنم از آقای شهریار حیدری نماینده محترم قصرشیرین، سرپلذهاب و گیلانغرب. آقای دکتر شهریاری! برای ارائه نطقتان تشریف بیاورید. جناب آقای حیدری! جنابعالی هفت دقیقه برای ارائه نطقتان زمان دارید.

شهريار حيدري
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم الحمدلله رب العالمین
عرض سلام و ارادت محضر ملت شریف ایران، همکاران عزیز! در مجلس شورای اسلامی و مردم نجیب، بااصالت و مظلوم در شهرستانهای قصرشیرین، سرپلذهاب و گیلانغرب. ملت شریف ایران اسلامی درودتان باد. در پاسخ به لبیک به مقام معظم رهبری و حماسه حضور شما در انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا در این روزهای سخت در دل بحران اقتصادی، بحران کرونا و تبلیغات سنگین رسانههای بیگانه برای قهر با صندوقهای رأی و تحریم انتخابات، جای تقدیر و تشکر ویژه دارد.
به رئیس¬جمهور منتخب جناب آقای رئیسی تبریک میگویم و آرزوی توفیق و سربلندی در این امر خطیر و مسئولیت سنگین را دارم.
جناب آقای دکتر رئیسی! مردم شما را به پاکدستی، شفافیت، فسادستیزی، شایستهسالاری، عدالت و امیدآفرینی میشناسند بیایید آغاز یک پایان باشید. پایانی بر عدم شفافیت، پایانی بر فساد و رانتخواری که در زیر پوست دولتها لانه کرده است. پایانی بر سلطه نالایقان بر ارکان دولتها. پایانی باشید بر پیرسالاری بر مناصب دولتی. پایانی باشید بر عدم اعتماد به جوانان و زنان در سپردن عنان امور. پایانی باشید بر عدم توزیع عادلانه منابع. پایانی باشید بر سوءمدیریت منابع موجود. پایانی باشید بر واگذاری مناصب براساس سطح رفاقت و لابیگری و عدم توجه به توانایی اشخاص. پایانی باشید بر سلطه سلاطین مختلف از سکه و دلار گرفته تا سلاطین نهادههای دامی، سیمان و غیره. پایانی باشید بر تبعیض و بیعدالتی در تقسیم مدیریتها بین اقوام و مذاهب در کشور. از حضرتعالی تقاضا دارم جایگاه دستیار و مشاور ریاست جمهوری در امور فرق و مذاهب را به معاونت ارتقا دهید.
به جناب آقای محسنی¬اژهای ریاست محترم قوه قضائیه نیز تبریک عرض میکنم امیدوارم با ادامه دادن راه مبارکی که در قوه قضائیه با حضور آیتالله رئیسی آغاز شد امیدهای مردم را پررنگتر کنند و تا ریشهکنی کامل فساد در کشور کوتاه نیایند. از حضرتعالی تقاضا دارم تا فضا برای افراد بدسابقه و فاسد باز نشود و اجازه ندهید به دستاندازیهایشان به بیتالمال ادامه دهند.
همکاران گرانقدر تذکراتم را با یک بیت شعر از دیوان امام راحل آغاز میکنم:
بر لب کوثرم ای دوست ولی تشنه لبم
در کنار منی از هجر تو در تاب و تبم
وزیر محترم نیرو! این شعر وصف حال این روزهای مردم مظلوم حوزه انتخابیه من است. روستاهایی که در کنار چشمهها و سرآبهها و سدهای پرآب، آب آشامیدنی ندارند و تشنگی و بیآبی امانشان را بریده است. اکثریت قریب به اتفاق روستاهای حوزه انتخابیهام به دلیل فرسودگی و عدم بازسازی توسعه شبکه توزیع آب، کمبود مخازن ذخیره آب و ایستگاههای پمپاژ و تصفیهخانه در کنار سدهای پرآب با قطعیهای مستمر و جانفرسای آب مواجه هستند و به دلیل بیتدبیری و عدم مدیریت وزارت نیرو از منابع آب موجود هم استفاده نمیشود.
وزیر محترم جهادکشاورزی! به خاطر دفاع از سرمایهگذاران در بخش شیلات و جلوگیری از ضرر و زیانهای میلیاردی، سازمان شیلات را تنبیه و به استعمار ویرانگر اداره کل شیلات استان کرمانشاه پایان دهید. اگر این اداره را کلاً تعطیل کنید قطعاً حال شیلات ما بهتر خواهد شد. از دستگاه قضا خواستارم که هرچه سریعتر به این موضوع رسیدگی نماید.
نسبت به بازنگری و تحت پوشش قرار دادن (7700) هکتار از اراضی جامانده حوزه انتخابیهام در طرح سامانه گرمسیری، اقدام عاجل به عمل آورید. کشاورزان زحمتکش و محروم شهرستانهای قصرشیرین، گیلانغرب و سرپلذهاب منتظر اقدام عاجل شما هستند. وزرای کار، تعاون و رفاه اجتماعی و سازمان برنامه و بودجه! در اسرع وقت نسبت به اجرایی کردن قانون همسانسازی حقوق بازنشستگان با شاغلین اقدام کنید. دولت نسبت به برقراری حقوق رزمندگان معسر و پرداخت حقوق مناطق جنگی به صورت کامل اقدام کند.
وزیر محترم نفت! ضمن تشکر از جنابعالی بابت موافقت با طرح پتروپالایش حوزه انتخابیهام، تقاضا دارم اقدامات عاجل را جهت شروع عملیات اجرایی این طرح به عمل آورید تا همین کورسوی امیدی که در دل جوانان بیکار و پدران و مادران رنج دیده دیارم روشن مانده است خاموش نشود.
وزیر محترم راه و شهرسازی! نسبت به تسریع فعالیت پروژه راهآهن کرمانشاه ـ خسروی و مطالعه و اصلاح راههای فرعی و اصلی حوزه انتخابیهام اقدام لازم معمول نمایید.
از مجمع تشخیص مصلحت نظام بابت تصویب طرح منطقه آزاد قصرشیرین مجدداً تشکر میکنم و از رئیسجمهور و دولت محترم توقع دارم در سریعترین زمان اقدامات اجرایی را برای راهاندازی منطقه آزاد به عمل آورند.
هیأترئیسه محترم مجلس! تقاضای اکید دارم با توجه به اینکه روزهای پایانی کار دولت دوازدهم است برای جلوگیری از اتلاف وقت در راستای تلاشهای فراوانی که در جهت تصویب طرح رتبهبندی معلمان عزیز انجام شده با قید فوریت و خارج از نوبت در اولین جلسه علنی مجلس شورای اسلامی طرح رتبهبندی معلمان را در صحن مجلس مطرح تا انشاءالله با مساعدت و همکاری نمایندگان محترم با تصویب طرح مذکور به انتظار طولانی معلمان عزیز پایان داده شود و زمینه بهبود شرایط معیشتی این عزیزان فراهم شود. کمیسیون محترم اجتماعی مجلس طرح تسری فوقالعاده کارکنان اداری قوه قضائیه را سریعاً بررسی تا انشاءالله در صحن مجلس به تصویب برسد.
سازمان برنامه و بودجه و وزارت آموزش و پرورش سازوکار جذب و استخدام حقالتدریسیها، پیشدبستانیها، نهضتیها و کارنامه سبزها را تعیین تکلیف نمایید. والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته

علي کريمي فيروزجائي
جناب آقای حیدری خیلی متشکر. از ناطق بعدی همکار گرامیمان جناب آقای محمد وحیدی نماینده محترم بجنورد، مانه، سملقان، جاجرم، گرمه، راز و جرگلان دعوت میکنیم که به جایگاه تشریف بیاورند. دکتر وحیدی! جنابعالی هفت دقیقه برای ارائه نطقتان فرصت دارید بفرمایید.

محمد وحيدي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود به شهدای عزیز و امام راحل عظیمالشأن و آرزوی سلامتی رهبر فرزانه انقلاب، امام خامنهای عزیز. تبریک پیشاپیش اعیاد بزرگ بندگی و ولایت قربان و غدیر و با سلام به نمایندگان محترم و مردم شریف ایران و حوزه انتخابیهام شهرستانهای بجنورد، مانه، سملقان، جاجرم، گرمه، راز و جرگلان.
مردم غیور سرزمینم در خطه خراسانشمالی بابالرضا (علیهالسلام) از اقوام مختلف با گنجینهای از فرهنگها و معرفتها اعم از فارس، کرد، ترک و ترکمن با مشارکت (64) درصدی رتبه دوم استانهای کشور در انتخابات ریاستجمهوری و شوراهای اسلامی را کسب نمودند که مایه مباهات است.
گرچه این استان از نظر اقتصادی با بالاترین نرخ تورم و کمترین درآمد سرانه مظلومترین استان کشور است و این مشارکت نیست جز ولایتپذیری مردم که بارها آن را به اثبات رساندهاند و این بار هم لبیکی به ندای رهبری و دفاع از نظام را سر دادند. حال نوبت دولتمردان به ویژه رئیسجمهور منتخب آیتالله دکتر رئیسی است که (75) درصد آرای مشارکتکنندگان این استان را کسب نمود که به آن لبیک عمومی پاسخ دهند و به این استان مستعد که مظلومترین استان است توجه نموده و انشاءالله با اولین سفر استانی دولت آینده و توجه به مطالبات مردم پاسخ این اعتماد عمومی را بدهند.
وزرای فعلی و آینده نیرو! استان خراسانشمالی کم آب است، کم آب، گروهی در وزارت صنعت و وزارت کشاورزی مجوز تولید صادر میکنند و آقایان در وزارت نیرو و آب منطقهای مجوز سرمایهگذار را باطل میکنند، چراکه مجوزها آببر است.
وقتی حضرات دولت تصمیم میگیرند آب عمان را تا (100) کیلومتری استان خراسانشمالی بیاورند، برای استانی مثل خراسانشمالی و صنایع آن آب تخصیص داده نمیشود. این استان حتی از خزر هم محروم است در حالی که نیروگاه سیکل ترکیبی استان خراسان شمالی چند برابر ظرفیت نیاز خود بخشی از برق استانهای همجوار مثل گلستان، مازندران و سمنان را تأمین میکند. آب منطقهای و جهادکشاورزی از (11) دشت این استان (8)تای آن را کاملاً ممنوعه اعلام میکنند و در (43) درصد جمعیت روستایی این استان که کشاورزی، دامپروری و صنایع خرد روستایی که با بیآبی دستوپنجه نرم میکنند و (50) سال آینده شاهد آن خواهیم بود که اگر این منوال ادامه پیدا کند همه این روستاها خالی از سکنه خواهند شد.
وزرای محترم! در یک جمله این استان کم آب است، مردم را دریابید یا سهمی در انتقال آب دریای عمان، خزر، ارس یا مجوز برداشت از مناطق پرآب استان در نقاط مرزی صادر شود. تا چه زمانی دامهای دامدار و عشایر ما علاوه بر گرسنگی با نرخ بالای نهادههای دامی، تشنه باشند؟ تا کی خسارت خشکسالی کشاورز در شرایطی که تابآوریش به حداقل رسیده است ادامه پیدا کند؟ تا کی (300) روستای دارای تنش آبی داشته باشیم که مردم (100) روستای آن روزها به انتظار تانکر آب مینشینند؟
اگر دولتها در (20) سال گذشته به ندای رهبری در تأمین انرژی صلحآمیز هستهای برای برق و تأمین انرژی تجدیدپذیر بادی و خورشیدی در دشتهایی مانند سملقان، جاجرم، گرمه توجه میکردند و چشمانداز مصرف آب را درست مدیریت میکردند این گرفتاریهای امروز در جامعه بسیار کمتر بود. وزیر محترم راه و شهرسازی، دولتمردان! وقتی در استانی محصولات استراتژیک منحصربهفرد در خاورمیانه چون لولههای استخراج و انتقال نفت در «لولهگستر اسفراین»، «شمش آلومینا» در جاجرم تولید میشود و توسعه صنعت پتروشیمی و «سیمان سمنگان» در آن متوقف گردیده است، حتماً نیاز به راه و راهآهن وجود دارد، نیار به تکمیل راههای اصلی از جمله بزرگراه بجنورد به گلستان، نیاز به راه ترانزیتی میامی به بجنورد و نیاز به بزرگراه بجنورد به اسفراین و راه آهن مشهد ـ بجنورد ـ گرگان که به یک آرزو تبدیل شده است.
حتی استانی که دارای معادن سرشار از ثروت است و ثروتش برابر با یکی از کشورهای مهم اروپا است ولی به دلیل نبود زیرساخت در حمل و نقل و آب امکان لازم برای توسعه و استخراج را ندارد، حال آنکه این منفعت نه برای یک استان که برای کل کشور است.
وزیر محترم کشور و ریاست محترم سازمان برنامه و بودجه! در زلزله شدید دو ماه گذشته و سیلهای پیاپی که خسارات زیادی را به روستاییان و زیرساختها و تولیدکنندگان وارد نمود مردم خیلی مورد بیمهری شما قرار گرفتند و تأخیر در جبران خسارات شرایط زندگی را برای مردم در مناطق آسیبدیده بسیار سخت نموده است. مدیریت بحران کجا نقشی دارد؟
وزرای محترم خارجه، کشور و دبیر محترم شورای عالی امنیت ملی! استانی که هم مرز کشور همسایه ترکمنستان است و (300) کیلومتر مرز آرام دارد و مردم دو کشور در نقاط مرزی دارای اشتراکات فرهنگی فراوان هستند که میتوانند زمینه برقراری اشتراکات اقتصادی را ایجاد کنند و وجود بازارچه مرزی، منطقه ویژه اقتصادی، جادههای مرزی، توجه به مرزبانی و هنگ مرزی از بدیهیترین مطالبات یک استان است که برجای مانده از گذشته است که البته مورد تأیید و تأکید حضرت آیتالله رئیسی در ایام انتخابات هم قرار گرفته است.
آموزش عالی استان دارای مهمترین پتانسیل توسعه است که پیگیری مستمر سال گذشته و حمایتهای فراوان کمیسیون آموزش، ریاست محترم مجلس، کمیسیون اصل نود و دفتر مقام معظم رهبری باعث حفظ استقلال بزرگترین دانشگاه تکجنسیتی پس از انقلاب یعنی کوثر بجنورد و دانشگاه فنیمهندسی استان گردید.
جمله آخر آن که اگر در استانی مثل خراسانشمالی که به بلای رزومهسازی مدیران در ارگانهای حیاتی استان خراسان پایان داده و اجازه بدهند... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای وحیدی از ارائه نطقتان خیلی متشکریم. دعوت میکنیم از ناطق اضطراری جلسه علنی امروز جناب آقای حسن لطفی نماینده محترم رزن و درگزین که به جایگاه تشریف بیاورند. آقای لطفی! جنابعالی پنج دقیقه برای ارائه نطقتان فرصت دارید بفرمایید.

حسن لطفي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«و هو الله فی السماوات و فی الارض یعلم سرکم و یعلم ما تکسبون»
سلام و عرض ادب و احترام دارم محضر ملت شریف ایران و همکاران محترم و مردم شریف شهرستانهای رزن و درگزین. شهادت حضرت امام محمدباقر (علیه السلام) را به همه شیعیان جهان تسلیت عرض میکنم.
هدف از حکومت، رشد دادن انسان در حرکت به سوی نظام الهی است تا زمینه بروز و شکوفایی استعدادها به منظور تجلی ابعاد خداگونگی انسان فراهم آید «تخلقوا به اخلاق الله» و این جز در گرو مشارکت فعال و گسترده عناصر اجتماع در روند تحول جامعه نمیتواند باشد.
مشارکت فعال ملت شریف ایران در (28) خرداد ماه 1400 نشاندهنده حرکت مردم به سوی نظام الهی بود که توطئه دشمنان نظام جمهوری اسلامی ایران مخصوصاً آمریکا و همپیمانانش را نقش بر آب کرد.
اینجانب انتخاب شایسته حضرت آیتالله رئیسی را به سمت ریاست جمهوری اسلامی ایران تبریک عرض میکنم. نظام جمهوری اسلامی ایران به برکت خون شهدا و رهبری مقتدرانه مقام معظم رهبری دستاوردهای فراوانی در زمینههای علمی، آموزشی، پزشکی، امنیتی، عمرانی و فناوریهای گوناگون داشته و علیرغم همه این پیشرفتها دارای چالشهای اساسی میباشد که من به چند نمونه از آنها اشاره میکنم:
1 ـ تعدد قوانین منجر به بیعدالتی در جامعه شده است و متأسفانه ما مجلسیان به جای اصلاح و تنقیح قوانین همچنان قانون وضع میکنیم.
2 ـ تورم افسار گسیخته و فساد اقتصادی ناشی از آن کمر مردم را شکسته و متأسفانه مجلس برنامههای غیرضروری را هر روز در دستور کار خویش قرار میدهد. قطعی مکرر برق، آب و خشکسالی مردم را به ستوه آورده است و ما همچنان به دولت و وزرا تذکر و اخطار میدهیم و آنها هم هیچ توجهی نمیکنند. دوسوم از بودجه کشور در اختیار شرکتهای دولتی بوده و مجلس هیچگاه اجازه و فرصت بررسی و نظارت بر آن را به خود نداده است. مؤسسات عمومی غیردولتی مثل دانشگاه آزاد اسلامی، هلالاحمر، سازمان تأمیناجتماعی، بانکهای خصوصی، هلدینگهای بانکهای دولتی و هلدینگهای تحت نظر این سازمانها و بنیادها و هلدینگهای وابسته به آنها از دولت فربهتر شده و به هیچکس پاسخگو نیستند. آمار و اطلاعات دقیقی از دادههای جامعه وجود نداشته و برنامهریزی در کشور را مختل کرده است. اینها بخشی از چالشهایی است که فراروی مجالس و دولتهای گذشته و دولت فعلی بوده و گریبانگیر دولت جدید نیز خواهد بود.
همکاران محترم! بیایید به جای متهم کردن یکدیگر با اتحاد و همدلی و با پیروی از مقام معظم رهبری موانع توسعه کشور را برطرف نمایید. خشکسالی و قطعی مکرر برق و آب شرب به تبع آن و همچنین چاههای کشاورزی، کشاورزان و کارگران شهرستانهای رزن و درگزین را رنج میدهد. از دولت محترم میخواهم که نسبت به استمهال وامهای کشاورزی به دلیل خشکسالی، حداقل به مدت دو سال اقدام نمایند.
به وزیر محترم ورزش و جوانان و وزیر راه و شهرسازی تذکر میدهم که نسبت به تکمیل پروژههای نیمهتمام شهرستانهای رزن و درگزین اقدام نمایند.
در پایان از دولت محترم، استاندار محترم همدان، فرمانداران محترم شهرستانهای رزن و درگزین و امام جمعههای محترم در ارتقای بخش قروه به شهرستان درگزین، احداث بیمارستان (150) تختخوابی، احداث درمانگاه تأمیناجتماعی، احداث دانشکده مدیریت، احداث شش پایگاه فوریت پزشکی با آسفالت معابر روستایی و همه خدمات آنان تشکر میکنم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علي کريمي فيروزجائي
خیلی متشکر جناب آقای لطفی. از همکاران گرامی آقای شهباز حسنپوربیگلری نماینده محترم مردم سیرجان و بردسیر دعوت میکنیم که برای ارائه نطق اضطراریشان به جایگاه تشریف بیاورند. جناب آقای حسنپور! جنابعالی پنج دقیقه برای ارائه نطقتان فرصت دارید، بفرمایید.

شهباز حسن پوربيگلري
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
شهادت پنجمین اختر پرفروغ آسمان امامت و ولایت حضرت امام محمد باقر (علیهالسلام) را محضر امام زمان، مقام معظم رهبری و ملت بزرگ و سرافراز ایران تسلیت عرض مینمایم. از حضور پرشور و یکپارچه مردم در انتخابات ریاست جمهوری، شوراهای اسلامی و خبرگان رهبری تقدیر و تشکر میکنم و به واسطه چنین مردمی باوفا، باصفا، مؤمن، متدین و خداجوی خدا را شاکر و سپاسگزارم.
به رئیسجمهور منتخب حضرت آیتالله رئیسی و همکاران عزیز ایشان در آینده تبریک و تهنیت عرض نموده و از خداوند متعال برایشان آرزوی صحت و سلامتی و موفقیت در حل معضلات و مشکلات اساسی کشور را خواستارم.
همانگونه که حضرت آیتالله رئیسی فرمودند مستقل هستند و دولت من دولت مردم است، امیدوارم هیچ گروه و جناح و فردی دنبال سهمخواهی و باجخواهی از ایشان نبوده و اجازه بدهند و مسائل و مشکلات اساسی مردم که امروز یکی از اساسیترین مسائل و مشکلات مردم مسأله معیشت و اقتصاد است، مسأله مسکن، بیکاری جوانان تحصیلکرده، مؤمن و متخصص است، مسأله تولید است، رسیدگی به وضعیت نابسامان تولید است که بخشهایی از آن را امروز صبح در مجلس شاهد بودیم. یکی از این مسائل و مشکلات بحث کمبود برق در کشور است. حضرت آیتالله رئیسی بتوانند به مسائل و مشکلات اساسی کشور بپردازند.
اعتماد مقام معظم رهبری به حضرت آیتالله اژهای که یکی از بهترین کسانی هستند که تاکنون کارنامه درخشانی از خود به جای گذاشتهاند به عنوان رئیس قوه قضائیه را به ایشان و همکارانشان تبریک عرض میکنم و هم به رئیسجمهور منتخب و هم به رئیس قوه قضائیه اعلام مینمایم مجلس برای حل معضلات و مشکلات مردم آمادگی هرگونه همراهی در بحث تصویب لوایح با قوه قضائیه و قوه مجریه را دارا است و امیدوارم با هماهنگی بین سه قوه مقننه، مجریه و قضائیه شاهد حل مسائل و مشکلات مردم باشیم و امروز هیچکس برای کار نکردن بهانهای ندارد. امروز همه بایستی با تمام توان در حل مسائل و مشکلات مردم گامهای اساسی را برداریم.
اما مسائل و مشکلات عدیده استان کرمان؛ همچنان صدای العطش مردم استان کرمان از بیآبی بلند است.
نمایندگان مردم، دولتمردان، قوه قضائیه! پس از (40) سال از انقلاب هنوز بیش از (700) روستای استان کرمان با تانکر آبرسانی میشود. کجای مملکت چنین وضعیتی را داریم؟ نبایستی از نجابت مردم کرمان سوءاستفاده کرد. باید به داد این مردمی برسیم که بالاترین مشارکت را در پای صندوقهای أخذ رأی داشتند. رأی (80) درصدی به آیتالله رئیسی رأی بامعنایی است. دولت آینده بایستی به فکر حل معضلات و مشکلات اساسی مردم استان کرمان باشد.
از وزیر محترم جهادکشاورزی میخواهم با فوریت هیأتی را به استان کرمان اعزام نمایند. کدام استان کمتر از (50) میلیمتر بارندگی داشته؟ کدام استان چنین وضعیتی در بحث سرمازدگی محصولات کشاورزی داشته؟ به داد مظلومان استان کرمان و کشاورزان مظلوم برسید.
از وزیر محترم راه و شهرسازی میخواهم با اعزام هیأتی فوری، سریع به وضعیت اسفبار تلفات جادهای استان کرمان رسیدگی نمایند. متأسفانه در بحث تلفات جانی و مجروحین بالاترین آمار را در کل کشور در استان کرمان داریم. در جایجای استان کرمان مسائل و مشکلات عدیدهای داریم.
رسیدگی به وضعیت کارگران زحمتکش معادن و صنایع و کارگران روزمزد یکی از خواستههای بهحق این مردم میباشد. از وزیر کار میخواهم با فوریت هیأتی را به استان کرمان اعزام نمایند.
اما جناب آقای دکتر مصری، ریاست محترم مجلس! امروز با قطعی برق بیش از (80) کارخانه سیمان در کشور یا کارخانجات فولاد جای بسی تأسف است که اعلام کنم که سیمان در استان کرمان نایاب شده است. قیمت لجامگسیخته مقاطع فولادی باعث نگرانی مردم شده است. کجای دنیا چنین وضعیتی است که در زمستان اعلام کنیم به خاطر نبود برق بخشی از صنایع تعطیل باشد، در تابستان بخشی دیگر... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای حسنپور! از ارائه نطقتان خیلی متشکریم.

شهباز حسن پوربيگلري
(30) ثانیه وقت بدهید. اخیراً در فضای مجازی به ناحق مجلس را مورد هجوم قرار دادند که مجلس با رتبهبندی فرهنگیان مخالف است. آیا صدای ده نماینده استان کرمان را در حمایت از فرهنگیان نشنیدید؟ من استدعا دارم آقای رئیس به این مسائل پاسخ بدهند.

عبدالرضا مصري
تشکر میکنم. جناب آقای دکتر امیری معاون محترم رئیسجمهور، آقای دکتر ببینید! به دلیل قطع برق صنایع سیمان و فولاد قیمتهای مصوب هیچ تغییری نداشته، اما بازار دلالی دارد قیمت اینها را افزایش میدهد. خواهش من این است که در دولت حتماً مطرح کنید، هم وزارت صمت و هم تعزیرات حکومتی با بحث دلالی برخورد کنند.
موضوع دوم هم خسارتی است که به این صنایع وارد شده است. اینها سر ماه باید حقوق کارگران را پرداخت کنند، انصافاً دولت که تصمیم به قطع برق صنایع گرفته، حتماً برای جبران خسارت هم یک فکری کنید که انشاءالله این بندههای خدا گرفتار نشوند. چون حقوق کارگران را باید بدهند، تأمیناجتماعی را باید بدهند، همه آن حقوقهایی که به گردنشان است باید بدهند، تولید هم که اجازه ندارند داشته باشند. تشکر میکنم.
10
اعلام وصول (4) فقره طرح

عبدالرضا مصري
اعلام وصول طرحها و لوایح را بفرمایید.

محمد رشيدي
آقای رئیس! با اجازه شما طرحهایی که اعلام وصول شدهاند را خدمت نمایندگان محترم و ملت شریف ایران عرض میکنم.
بسم الله الرحمن الرحیم
ـ طرح اصلاح قانون اساسنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام وصول میشود.
ـ طرح تشکیل سازمان نظام طب مکمل جمهوری اسلامی ایران اعلام وصول میشود.
ـ طرح جامع توسعه فناوریهای مکانمحور در کشور اعلام وصول میشود.
ـ طرح تمدید مهلت جذب اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای و مالی سال 1399 کل کشور اعلام وصول میشود.
ـ طرح توسعه ظرفیتهای تولید و مدیریت مصرف برق کشور بهصورت عادی اعلام وصول میشود.

عبدالرضا مصري
11
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

عبدالرضا مصري
تذکرات شفاهی نمایندگان را بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات شفاهی همکاران محترم، نفر اول همکار محترم آقای سیدجواد حسینیکیا نماینده محترم سنقر بفرمایید.

سيدجواد حسيني کيا
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تسلیت شهادت امام باقر (علیهالسلام) نکاتی را عرض میکنم.
1 ـ رهاشدگی بازار توسط دولت در روزهای پایانی داد مردم را در آورده است. آقای روحانی! رهاشدگی بازار از مرغ و گوشت گرفته تا سیمان و فولاد نشان از بیتوجهی دولت به ملت است و اعتماد به برجامی که میوهاش گندیده بود و بعد از هشت سال باید گفت برجام مساوی با هیچ دستاوردی است. به داد مردم برسید، در شرایط بد معیشتی قرار گرفتهاند.
2 ـ وزیر محترم کشور و جهادکشاورزی! بحران بیآبی و خشکسالی داد کشاورزان منطقه سنقر کلیایی را درآورده است و مردم را به خاک سیاه نشانده است. ستاد بحران فوری جبران خسارات را بنماید.
نکته سوم؛ وزارت نیرو و صمت به دلیل بیتدبیری عامل اصلی گرانی سیمان و فولاد هستند. بازار سیمان و فولاد را با دست خودمان به مافیاها دادیم. امروز وظیفه دولت، دستگاههای اطلاعاتی، قوه قضائیه است که ورود جدی و فوری کنند که مردم بیش از این طاقت گرانی افسارگسیخته را ندارند.
از وزارت کشور هم میخواهیم که نگذارید سیمان از استان کرمانشاه خارج شود که در استان کرمانشاه هم امروز سیمان نایاب شده است. سیمان «سامان غرب»، سیمانشان را به خارج از استان گسیل دادهاند.
وزارت نیرو در احداث نیروگاه و تکمیل نیاز برق کشور کوتاهی کرده است. وزارت نیرو به مردم پاسخ دهد در این مدت چرا کوتاهی کرده است که امروز دچار بحران بیبرقی شدهایم؟
نکته پایانی؛ ستاد کل نیروهای مسلح موضوع منطقه جنگی شرق استان و خصوصاً سنقر و کلیایی را حل کند. حقیقتاً این شهرستان دین خودش را در جنگ ادا کرده است و حال... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
جناب آقای حسینیکیا خیلی متشکرم. تذکر بعدی مربوط به همکار گرامیمان جناب آقای مسعود خاتمی نماینده محترم گلپایگان و خوانسار است، بفرمایید.

سيدمسعود خاتمي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
دو تا نکته را تذکر میدهم. اولاً در مورد توزیع نهادههای دامی و عدم ترخیص از بنادر و توزیع نامطلوب، آقای رئیس امروز تذکر دادند و از ریاست محترم مجلس تشکر میکنیم که به این نکته پرداختند.
در بین دامداران حوزه گلپایگان و خوانسار دامدارانی که زیر (50) رأس دام دارند با دو مشکل اساسی مواجه هستند. اول اینکه توزیع نهاده بین اینها با مسائل بروکراسی بیشتری است و این از تصمیماتی است که وزارت جهادکشاورزی گرفته است.
دوم اینکه به جای اینکه اصل نهاده را به اینها بدهند، یک موضوعی به نام کنسانتره را تحویل اینها میدهند که دامداران معتقدند این مطلوبشان نیست. بعضی از این نهادهها فاسد شده، خراب شده، کپک زده و بعضیهایش هم نمکهای زیادی دارد و حتی معتقدند و بعضیهایشان گزارش دادهاند که بعضی از دامهایشان که مصرف کردند باعث تلف شدن شده است.
با توجه به اینکه افرادی که زیر (50) رأس دارند معمولاً اقشار آسیبپذیری هستند، الان به شدت از این قضیه ناراضی هستند و از وزارت جهادکشاورزی درخواست دارم که به این نکته اشاره کنند و به داد این دامداران در مناطق محروم به خصوص منطقه محروم گلپایگان و خوانسار برسند.
نکته دوم بحث تیمره است. تیمره یک منطقه باستانی است بین شهرستان گلپایگان و خمین. در این منطقه سنگنگارهها و کتیبههایی با قدمت بیش از (7000) سال تاریخی است که حوزه میراث ملی و حتی بعضی میراث جهانی است. اخیراً احداث معادن در این منطقه را اجازه دادهاند که احداث معدن باعث شده که هم سنگنگارهها از بین برود و هم پوشش گیاهی منطقه آسیب ببیند و این با تنش مردم مواجه شده، این روزها به خصوص در آن منطقه مردم تجمع پیدا کردند و حتی قرار بود... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
آقای دکتر خاتمی خیلی متشکریم. از همکار گرامیمان آقای محمد صفائیدلوئی نماینده محترم مردم گناباد و بجستان دعوت میکنیم که تذکرشان را بفرمایند.

محمد صفائي دلوئي
تذکرات شفاهی
به نام خدا
انرژی مثل خون در بدن است و کمبود انرژی و برق از چالشهای امروز جامعه ملی و محلی ما است. همین جا از وزارت نیرو این تقاضا را دارم که در شهرستان گناباد با فوریت عملیات اجرایی یک پست فوقتوزیع برق را طبق قولی که دادند آغاز کنند. آب شرب دو شهرستان گناباد و بجستان به شدت دچار چالش است و نیاز به اقدام فوری و جدی دارد.
خشکسالی طبیعی و خشکسالی تحمیلی دولت دامداران ما را شدیداً به فلاکت انداخته است. انتظار است که وزیر محترم جهادکشاورزی در این موضوع برای تأمین نهادههای دامی اقدام عاجل و فوری انجام بدهد.
ما در اردیبهشت ماه مصادف شدیم با یک سیلی که به کشاورزان ما آسیب جدی وارد کرد، به ویژه دو قنات بهاباد و نوقاب را که نزدیک سه ماه است مسدود است، مستندات به سازمان مدیریت بحران منتقل شده، انتظار است که دیگر بیش از این تأخیر نکنند و اقدام عاجلتری انجام بدهند. در همین ارتباط از فرماندهی محترم قرارگاه محرومیتزدایی سپاه که ماشینآلات سنگین فرستادند و همینطور از آقای مهندس فتاح صمیمانه سپاسگزاری میکنیم. امیدواریم که انشاءالله در این مورد سازمان مدیریت بحران هرچه سریعتر اقدام عاجل خودشان را انجام بدهند.

علي کريمي فيروزجائي
خیلی متشکر جناب آقای صفائی. همکار محترم آقای جلال محمودزاده نماینده محترم مردم مهاباد تذکرتان را بفرمایید.

جلال محمودزاده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام خدمت همکاران محترم. تذکر من به جناب آقای روحانی رئیسجمهور محترم و هیأت دولت است. اولاً در رابطه با لایحه رتبهبندی معلمان عرض کنم که اینجانب و اکثریت نمایندگان مجلس با تصویب و اجرای لایحه رتبهبندی معلمین موافق هستیم و ضروری است دولت به معیشت و حقوق معلمین و فرهنگیان کشور توجه ویژهای داشته باشد.
جناب آقای روحانی! این چه شیوه مملکتداری است، در عرض یک روز قیمت سیمان از کیسهای (25) هزار تومان به (85) هزار تومان افزایش مییابد؟ مردم گرفتار و فاقد مسکن چکار کنند؟ چرا دولت به فکر تولید و همچنین به فکر تأمین برق موردنیاز نیست؟ در این شرایط سخت برق بخش صنعت، کشاورزی و حتی آب شرب و بیمارستانها قطع میشود. پس از این همه پیگیری آیا این ادعای خودکفایی دولت در تولید برق درست است؟ مردم کشور تحت فشار کولهبری، معیشت، زبالهگردی، تأمین آب شرب، کالاهای اساسی، روغن، نان، برنج، تخممرغ، سیمان و کالاهای دیگر هستند. آیا دولت در فکر این مسائل هست؟ ممکن است آقای روحانی و هیأت دولت به اینجانب و نمایندگان مجلس شورای اسلامی توضیح دهند مدیریت شما و مجموعه هیأت دولت در کشور به غیر از ایجاد مشکل بیشتر برای مردم و تشکیل جلسات بیاثر برای این مردم چه سودی داشته است؟ امیدوارم دولت جدید با بهکارگیری وزرای کارآمد و نخبگان واقعی از هر قوم و قبیله و مذهبی در بدنه دولت به دردهای مردم برسد.
جناب آقای رئیسی، رئیسجمهور منتخب! هوشیار باشید، کسانی به بهانه مسئولین ستاد شهرستانی و استانی همان بلا را سر دولت شما نیاورند که این بلاها را سر دولت دوازدهم آوردند، متشکرم.

علي کريمي فيروزجائي
متشکر آقای محمودزاده. همکار بعدیمان سرکار خانم سمیه محمودی نماینده محترم مردم شریف شهرضا و دهاقان هستند، بفرمایید.

سميه محمودي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
«و به نستعین و الهی ایاک نعبد و ایاک نستعین»
عرض سلام و ادب و احترام دارم. ابتدا از همکاران محترم به دلیل حساسیت در لایحه رتبهبندی معلمان عزیز تشکر میکنم و از هیأترئیسه محترم درخواست داریم که یک بار برای همیشه برای موضوع رتبهبندی عزیزان فرهنگی تعیین تکلیف شود.
تذکر دوم من به وزیر نیرو است. تاکنون به دفعات مختلف درخصوص وضعیت بحرانی آب شرب بیکیفیت و همچنین در بحث کمیت در شهرستان شهرضا و خود شهر شهرضا، روستاهای تابعه و مناطق عشایری به وزارت نیرو تذکر دادیم و پیگیریهایی را هم انجام دادیم. لذا با توجه به تخصیص آب، با قید فوریت پروژه انتقال آب به این شهرستان در دستور کار قرار بگیرد.
برای چندمین بار هم به وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی تذکر میدهم که با توجه به مشکلات اقتصادی در بین جامعه پرتلاش کارگری، نسبت به راهاندازی درمانگاه تأمیناجتماعی شهرستان دهاقان اقدام نمایند. جناب آقای وزیر! آیا این عدالت است که حق بیمه افراد در نقاط مختلف کشور متفاوت نباشد، ولی دسترسی به خدمات متفاوت باشد؟ متأسفانه علیرغم تذکرات متعدد هیچگونه اقدام مؤثری در راستای رفع مشکلات دامداران و باغداران و همچنین تأمین اقلام موردنیاز رانندگان صورت نپذیرفته است. لذا وزارتخانههای صمت و کشاورزی باید در این خصوص پاسخگو باشند و وزارت آموزش و پرورش هم اقدامات صورتپذیرفته در راستای تعیین تکلیف وضعیت حقوق خدمتگزاران را به مجلس ارائه بدهد. ممنونم.

علي کريمي فيروزجائي

مجتبي يوسفي
آقای رئیس! با اجازهتان تذکرات خارج از دستور را اعلام کنم، در خدمت جناب آقای حسین حاتمیکلیبر نماینده محترم کلیبر، خداآفرین و هوراند هستیم، بفرمایید.

حسين حاتمي
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
بسم الله و بالله و فی سبیلالله و علی مله رسولالله
عالیجنابان، آقایان، خانمها، وکلای ملت، ملت شریف ایران اسلامی! تذکر اول کمافیالسابق در حق وزارت راه، مسکن و شهرسازی است. مصیبت ما همین کلمه شهرسازی است. مسئولیت مسکن روستاها با چه کسی است؟ بنیاد مسکن یک نهاد واسطهای بلاتکلیف است. نه پیمانکار است، نه کارفرما و نه سیاستگذار. ظرفیت ساخت و ساز و توسعه محدوده روستاها پر شده است. زمین مجاور روستا هم یا مزرع است و یا مرتع. روستایی بیچاره چکار باید کند؟ شما که نمیتوانید طرح توسعه، طرح هادی و یا الحاق محدوده را اجرا کنید، یعنی در انجام وظایف ایجابی حاکمیتی خود احیاناً ناتوان و یا سهلانگاری میکنید، چرا دست به تخریب خانههای جدیدالایجاد مردم میزنید؟
در اصول قانون اساسی و تصریحاً در اصل سی و یکم قانون اساسی، قانون اساسی دولت را مکلف به تأمین مسکن هر فرد و خانواده ایرانی کرده است. مسئولیت اجرای این اصل با چه کسی است؟
تذکر دوم به وزیر جهادکشاورزی؛ قیمت نهادههای دامی حداقل تا پنج برابر اضافه شده است، در حالی که قیمت دام زنده چندین سال است که افزایش پیدا نمیکند. همین الان در آستانه عید سعید قربان فرصتی برای فروش دام زنده پیش آمده است. به بهانههای مختلف دام در معرض انتقال و فروش عشایر را توقیف و مصادره میکنید. این عین ظلم در حق جامعه مظلوم و تولیدگر عشایر است.
جناب آقای کریمی، رئیس فراکسیون عشایری! مخاطب من شما هستید، اگر در انجام وظایف مسئولیت ایجابی و حاکمیتی ناتوانی و خللی هست، حداقل در اعمال سختگیری و انجام اقدامات سلبی با مردم مدارا کنیم. عشایر را امسال ملاحظه کنید و جریمههای سنگین نبندید. وزارت جهادکشاورزی، سازمان امور عشایری کشور و حتی فراکسیون عشایری مجلس در این خصوص متهم به کمکاری هستند.
هوراند و خداآفرین علیرغم ارتقا به شهرستان، سازمان امور اداری و استخدامی کشور مجوز تأسیس و راهاندازی ادارات را به بهانه کوچکسازی دولت نمیدهد. آقای انصاری! این عین تخلف است. در صورت اصرار باید در دادگاه صالحه و اصل (90) محاکمه شوید. اگر میخواهید دولت را کوچک کنید از ستادهای عریض و طویل مرکزنشینان کاهش دهید.
شهرستان هوراند از چشمههای جوشان و آبهای روان از کوهسارانش حتی یک برکه و استخر کشاورزی ندارد. سد علیآباد هوراند تکلیف قطعی و حتمی بر گردن وزیر نیرو در حال و آینده است. خدا را شکر قفل سد پیغام شکسته شده است و پیمانکار جدید که به حمایت ویژهای نیز نیاز خواهد داشت در مرحله تعیین تکلیف است. درخصوص وضعیت راههای شهرستانهای سهگانه از وزیر راه سؤال پرسیدیم، اولاً کمیسیون... (قطع میکروفن)

عبدالرضا مصري
تشکر میکنیم. دو تا تذکر یک دقیقهای دوستان داشتند، چون مجلس تعطیل بوده، بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
آقای دکتر رضا حاجیپور نماینده محترم مردم شریف آمل بفرمایید.

رضا حاجي پور
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همکاران محترم و شنوندگان محترم. تذکر من به وزیر محترم جهادکشاورزی و وزیر محترم صمت است. حضار گرامی، نمایندگان محترم! ما در فصل برداشت برنج قرار داریم. آیا میدانید برای (2400) کیلو برنج در یک هکتار حدود (26) میلیون تومان یک کشاورز بایستی هزینه کند. نمایندگان محترم! در فصل برداشت برنج واردات برنج دارد صورت میگیرد. چرا نبایستی در راستای حمایت از برنجکاران و کشاورزان ما نمایندگان محترم دست به دست هم بدهیم؟ رئیس محترم مجلس! چرا نبایستی هیأترئیسه محترم در فصل برداشت برنج جلوی واردات برنج و توزیع برنج صادراتی را در بین مردم... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
خیلی متشکر جناب آقای حاجیپور.

عبدالرضا مصري

علي کريمي فيروزجائي
آقای طغیانی نماینده محترم مردم اصفهان بفرمایید.

مهدي طغياني
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! وضعیتی که امروز شاهد هستیم، کمآبی و خشکسالی در سراسر کشور است. توقع ما این بود که علاج واقعه در وزارت نیرو قبل از وقوع انجام شود. الان شاید برای همکاران ما باورکردنی نباشد که ما الان در شهر اصفهان سه متر مکعب بر ثانیه کمبود آب داریم. در بعضی از مناطق (17) ساعت قطعی آب در مرکز استان. فقط در یک هفته (227) تانکر آبرسانی شده است. اینها را واقعاً به چه کسی باید گفت و چه شکلی باید گفت؟ باز شدن دهروزه زایندهرود که برای باغات است و برای مشروب شدن آبهای زیرزمینی است، متأسفانه مستمسک معاندین نظام قرار گرفته و برای فعال کردن گسلهای قومی دارند از آن استفاده میکنند.
بنده از وزارت نیرو میخواهم سامانه دوم آبرسانی را زودتر بهرهبرداری کنند و همینجا از مردم نجیب و عزیز اصفهان به خاطر کوتاهیهای دولتی و شخص خودم عذرخواهی میکنم و از همکاران میخواهم که... (قطع میکروفن)

مجتبي يوسفي
این درست نیست، معاند نظام؟

عبدالرضا مصري
آقای طغیانی! این معاند نظام را اصلاح بفرمایید. ببینید! اینها حق است، اگر نماینده محترمی بخواهد از ماده (75) استفاده کند حقش است. تشکر میکنیم، بفرمایید.

مهدي طغياني
اسم معاندها را نیاوردیم، شبکههای معاند BBC و من و تو دارند استفاده میکنند.

علي کريمي فيروزجائي
حاجآقای ذاکر! شما تذکرتان را بفرمایید.

سيدسلمان ذاکر
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
تشکر میکنم. آقای مصری! دو روز پیش برای ارومیه بخش انزل شمالی و جنوبی ارومیه سیل و تگرگ آمد، (11) روستا و دو شهر را ویران کرد. هم گندم و هم باغات، صیفیجات، همه قلع و قمع شدند. همه آمدند، فرماندار آمد، مسئولین آمدند. از وزارت کشور و وزارت جهادکشاورزی میخواهم واقعاً تعیین خسارت کنند و به داد این کشاورزان و دامداران برسند. امروز علوفه ندارند، دامداران دام خودشان را به حراج گذاشتهاند. اما قیمت گوشت (120) هزار تومان فروخته میشود. چه کسی پاسخگوی تنظیم بازار است. هیأترئیسه، کمیسیون کشاورزی! من خواهش میکنم به داد بخش انزل که حدود (1500) بهرهبردار امروز زیر سؤال رفته و بدون درآمد ماندهاند. کمیسیون کشاورزی! خواهش میکنم... (قطع میکروفن)

عبدالرضا مصري
12
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

عبدالرضا مصري
جلسه بعدی مجلس ساعت (7:45) دقیقه صبح فردا دوشنبه بیست و هشتم تیرماه و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. ختم جلسه را اعلام میکنم.