1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و صبحبخیر محضر ملت عزیز و شریف ایران و همکاران گرامی خودم. جلسه با حضور 219 نفر رسمی است، دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه یکصد و یازدهم روز دوشنبه چهارم مرداد ماه 1400 هجریشمسی مطابق با پانزدهم ذیالحجه 1442 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح دوفوریتی الزام دستگاههای اجرایی جهت پاسخگویی به تذکرات کتبی و شفاهی نمایندگان.
2 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز (اعاده شده از شورای نگهبان 3).
3 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه معاهده معاضدت حقوقی متقابل در امور مدنی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
4 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه معاهده استرداد مجرمین بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
5 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه پروتکل همکاری در زمینه مبارزه با جرایم سازمانیافته در دریای خزر الحاقی به موافقتنامه همکاری در زمینه امنیت در دریای خزر (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
6 ـ گزارش کمیسیون انرژی در مورد لایحه نحوه واگذاری اموال، تأسیسات، ماشینآلات و هرگونه مالکیت مربوط به تأسیسات آب و فاضلاب (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
7 ـ ادامه رسیدگی به گزارش شور دوم کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد طرح تقویت امنیت غذایی کشور و رفع موانع تولیدات کشاورزی.
8 ـ گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از پرداخت حقوقهای نامتعارف در دستگاههای اجرایی.
9 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد بررسی مغایرتهای قانونی در نحوه انتخاب و انتصاب رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار.
10 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در مورد رسیدگی به طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آیاتی چند از کلامالله مجید.
(آیات 9 ـ 7 از سوره مبارکه «غافر» توسط قاری محترم آقای مجید ایمانی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
الَّذِینَ یحْمِلُونَ الْعَرْشَ وَ مَنْ حَوْلَهُ یسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَ یؤْمِنُونَ بِهِ وَ یسْتَغْفِرُونَ لِلَّذِینَ آمَنُوا رَبَّنا وَسِعْتَ کلَّ شَیءٍ رَحْمَةً وَ عِلْماً فَاغْفِرْ لِلَّذِینَ تابُوا وَ اتَّبَعُوا سَبِیلَک وَ قِهِمْ عَذابَ الْجَحِیمِ * رَبَّنا وَ أَدْخِلْهُمْ جَنَّاتِ عَدْنٍ الَّتِی وَعَدْتَهُمْ وَ مَنْ صَلَحَ مِنْ آبائِهِمْ وَ أَزْواجِهِمْ وَ ذُرِّیاتِهِمْ إِنَّک أَنْتَ الْعَزِیزُ الْحَکیمُ * وَ قِهِمُ السَّیئاتِ وَ مَنْ تَقِ السَّیئاتِ یوْمَئِذٍ فَقَدْ رَحِمْتَهُ وَ ذلِک هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِیمُ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از قاری محترم برادر همکار و عزیزمان جناب آقای مجید ایمانی تقدیر و تشکر میکنم. ترجمه آیات را بفرمایید.

سيدمحسن دهنوي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«فرشتگانی که اداره جهان را به عهده دارند و فرشتگان مقربی که جزء حلقه نزدیک ادارهکنندگان جهانند خدا را از سر سپاس به پاکی یاد میکنند و به او ایمان دارند و برای مؤمنان اینطور آمرزش میخواهند، خدایا! رحمت و علم بیپایانت همه چیز را فرا گرفته، پس بیامرز کسانی را که توبه میکنند و دنبالهرو راهت هستند و از عذاب سوزان جهنم حفظشان کن. خدایا آنان را با هر کدام از پدر و مادر و همسر و فرزندانشان که شایستهاند وارد باغهای همیشه سبزی کن که به آنان وعده دادهای، آخر تو شکستناپذیری. همچنین از سختیهای قیامت حفظشان کن، آن روز به آنهایی که از بدیها حفظشان کنی لطف زیاد کردهای و این است آن کامیابی بزرگ». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! با اجازه اسامی غایبین و متأخرین را قرائت میکنم، آقایان: مجید انصاری، رضا تقیپور، احمد جباری، حسین حسینزاده، امانقلیچ شادمهر، فریدون عباسی و محمدرضا مبلغی. آقای رئیس خیلی ممنون.

محمدباقر قاليباف
3
تبریک رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت میلاد با سعادت حضرت امام هادی (علیهالسلام)

محمدباقر قاليباف
من در ابتدا لازم میدانم امروز که مصادف با میلاد امام هادی (علیهالسلام) است این روز را به همه ملت عزیزمان و به همه محبین اهلبیت و همکاران، برادران و خواهران گرامی خودم عرض تبریک و تهنیت داشته باشیم.
4
تصویب طرح اصلاح ماده (206) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی (ثبت 519)

محمدباقر قاليباف

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور اول ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی درخصوص طرح الزام دستگاههای اجرایی جهت پاسخگویی به تذکرات کتبی و شفاهی نمایندگان است که در جلسه قبلی متن مادهواحده قرائت شد و دو نفر مخالف و دو نفر موافق صحبت کردند. جناب آقای یوسفی! نفر سوم مخالفین را بفرمایید که صحبتشان را شروع کنند.

مجتبي يوسفي
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم عرض سلام دارم. یک نفر از مخالفین محترم و یک نفر از موافقین محترم ماندهاند. مخالف محترم جناب آقای علیرضا سلیمی و موافق محترم جناب آقای جعفر قادری هستند. جناب آقای علیرضا سلیمی بفرمایید.

عليرضا سليمي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم فرا رسیدن سالگشت میلاد هادیالائمه (علیهالصلاهوالسلام) را تبریک عرض میکنم.
من دو، سه تا نکته را اینجا عرض میکنم، خواهش میکنم دوستان دقت کنند. اولاً با رویکردی که در این ماده است و پیشنهادی که کمیسیون محترم آییننامه داده، بنده به صورت کلی موافق هستم. ولی یک ملاحظاتی وجود دارد که این ملاحظات را عرض میکنم، برای اینکه انشاءالله موارد اصلاح شود.
ملاحظه اول این است، ببینید! تذکر ماهیتاً جنبه یادآوری و گوشزد کردن دارد. به عبارت روشنتر ما دو نوع تذکر داریم، یک تذکری که جهت یادآوری است، جهت گوشزد کردن است، یک تذکر این است که جنبه توبیخی دارد. سؤال این است، ما اینجا به صورت کلی میخواهیم الزام کنیم که هر کسی تذکری داد دولت کتباً پاسخ بدهد. سؤال؛ اگر تذکر جنبه یادآوری داشته باشد اینجا الزام چه معنایی دارد؟ این ملاحظه اول.
در مورد تذکراتی که جنبه توبیخی دارد ما آنجا بحثی نداریم و این بحث را بنده هم حتماً موافقم. ولی این شق قصه، تذکراتی که جنبه یادآوری دارد، ما دولت را ملزم به پاسخ کتبی کنیم، این باید روشن شود. به عبارتی به نظر میرسد که در آییننامه عمدتاً تذکر جنبه یادآوری دارد. علت آن هم این است، ما یک قرینه مقابله داریم. ببینید! ما یک سؤال داریم که در قانون اساسی هم هست، یک استیضاح داریم که در قانون اساسی هست، سؤال و استیضاح ذاتاً جنبه توبیخ دارد. در آییننامه یک شق سومی به عنوان تذکر اضافه شد. تذکر وقتی مقابل سؤال و استیضاح است نوعاً آنچه از آن برداشت میشود این است که معنای «جواز» در آن اشراب شده، نه آن الزام. بنابراین اگر این مطلب توضیح داده شود که آیا واقعاً تذکر در اینجا تذکر توبیخی است و یا جنبه تذکار و یادآوری دارد ممنون میشوم.
نکته دوم اینکه الزام به پاسخ باید یک مابهازاء داشته باشد. ببینید! ما الان در سؤال از وزیر گفتیم کارت زرد، یک کارت زرد میدهیم، دو کارت زرد میدهیم، سه کارت زرد بدهیم، چهار تا شود، الان مابهازائی ندارد. نکته این است، چون ما اینجا مجازاتی مشخص نکردیم. فرض وزیر محترم یا وزارتخانه محترمی پاسخ نداد، اگر پاسخ نداد نه ضمانت اجرا دارد و نه از آن طرف عدم پاسخ یا پاسخگویی مابهازاء دارد. چرا؟ فقط صرفاً اینکه مردم بدانند و طرف شرمنده شود، از این جهت درست است. یعنی بحث مابهازای اخلاقی دارد، نه مابهازای حقوقی. الان فضای مجلس فضایی نیست که ما در مورد ملاحظات اخلاقی بحث کنیم. اینکه مثلاً مردم متوجه شدند که این اقدام را انجام دادند یا ندادند.
نکته بعد این است که اینجا صرفاً گفته که کلمه «کتباً» حذف شود. اگر کلمه «کتباً» حذف شود، اگر سیستمها مورد حمله سایبری قرار بگیرند و یا هک شوند، چرا ما این «کتباً» را حذف کنیم؟ به نظر میرسد که ما در پارهای از اوقات به تذکرات کتبی نیاز داریم.
بحث بعدی این است که گفتهاند به تشخیص هیأترئیسه مهم و فوری. این مغایر اصل (85) است، اینکه ما وظیفه خودمان را واگذار کنیم. یعنی دیگران تشخیص بدهند، مجلس نمیتواند.
نکته بعدی، چون فرصت من کم است، فوری است، الان (4000) تذکر است، در مورد مباحث فوری، منظور از فوریت چیست؟ چه زمانی را میگویند فوری؟ این ملاحظات باعث میشود که ما یک مقدار دقت کنیم. عرض کردم، من با اصل قصه که یک مقدار تراز مجلس بالا بیاید موافقم، ولی این توضیحات و این ملاحظات حتماً باید اصلاح شود. خواهشم این است که اگر مصلحت میدانند به کمیسیون برگردانند تا تقویت شود، این ملاحظات در آن دیده شود. اگر هم نه، آقایان کلیات را رأی بدهند، بعد از کلیات به کمیسیون برگردد، برای اینکه ملاحظاتی که عرض کردم حتماً اصلاح شود، متشکرم.

مجتبي يوسفي
تشکر از مخالف محترم. جناب آقای جعفر قادری موافق هستند، بفرمایید.

جعفر قادري
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت مردم و نمایندگان محترم عرض سلام دارم و تبریک اعیاد گذشته و اعیاد پیشرو. من فکر کنم صحبتی که حاجآقا سلیمی داشتند بیش از اینکه از آن بوی مخالفت استشمام شود، بوی موافقت از آن استشمام میشد و نشاندهنده این است که این وضعیتی که ما الان در مجلس داریم وضعیت قابل قبولی نیست که نمایندگان نسبت به مسائل و موضوعات مختلف چه بهصورت شفاهی یا کتبی تذکراتی میدهند، ولی واکنش و بازخوردی از ناحیه دستگاههای اجرایی، وزرا و رئیسجمهور مشاهده نمیشود. برای مردم سؤال این است که این تذکرات چه مصرفی دارد؟ صرفاً اینکه ما پشت بلندگو مطلبی را بیان کنیم کفایت میکند، یا نیاز است که وزارتخانه و رئیسجمهور خودش را متعهد بداند پاسخ بدهد؟
ممکن است خیلی از تذکرات موضوعیت نداشته باشد، بههرحال بگوید به این دلیل تذکر شما موضوعیت ندارد. مطلب هم برای نماینده و هم برای مردم روشن شود، ولی اصل قضیه که بحث پاسخگویی دولت اعم از وزرا و رئیسجمهور به مجلس است، در این طرح دوفوریتی دیده شده و پیشنهاداتی که دوستان دارند کمک میکند که جزئیات این طرح تکمیل شود. من فکر میکنم خود حاجآقای سلیمی و دوستان دیگری هم که بهعنوان مخالف صحبت کردند همه اذعان و اعتراف دارند که وضعیت فعلی وضعیت قابل دفاعی نیست.
نیاز است کلیات این طرح دوفوریتی مصوب شود و راجع به جزئیات آن، حالا اینکه دوشوری شود و یا با همین پیشنهاداتی که دوستان آوردهاند موضوع در قالب یک طرح یکشوری بررسی شود، اینها مسائل و موضوعاتی است که در جریان رسیدگی به جزئیات هم هیأترئیسه میتواند تصمیم بگیرد و هم پیشنهادات دوستان نماینده میتواند کمک کند که اگر تمام نظرات و دیدگاههای نمایندگان در آن لحاظ شده، بهصورت یکشوری رسیدگی شود. در غیر این صورت به کمیسیون برگردد و بهصورت دوشوری رسیدگی شود.
درهرحال من فکر میکنم این پاسخگویی وزارتخانهها و رئیسجمهور شاید نیاز به طرح سؤال و استیضاح را کم کند، اگر وزیر مربوطه به تذکرات کتبی و شفاهی پاسخ بدهد. البته الان بعضی از دستگاهها به این شکل عمل میکنند. من دیدهام بعضی از وزارتخانهها حتی نسبت به تذکرات شفاهی که نمایندگان میدهند، بلافاصله به مجموعهشان منعکس میکنند و جواب را برای نماینده ارسال میکنند. این جای تقدیر و تشکر دارد. این یک کار اختیاری است و چون الزام قانونی وجود ندارد در همه دستگاهها عمومیت ندارد. ما اینجا اگر در مجلس این را مصوب کنیم که همه وزارتخانهها و شخص رئیسجمهور که میتوانند مخاطب تذکرات نمایندگان باشند ملزم باشند، اگر چنین الزامی وجود داشته باشد همه به موقع جواب میدهند و ما هم میتوانیم پاسخ وزارتخانهها و شخص رئیسجمهور را برای مردم منعکس کنیم و این مردم را امیدوار میکند که اگر موضوعی در جامعهشان و حوزه انتخابیهشان اتفاق میافتد، بلافاصله با واکنش نماینده مواجه میشود و دستگاه اجرایی هم ملزم و مکلف است که پاسخ را به نماینده بدهد و نماینده هم به مردم منعکس کند. این اتفاقاً حساسیت مردم نسبت به عملکرد مجلس را بیشتر میکند و اینطور جلسات ما مصداق «نشستند و گفتند و برخاستند» نمیشود و دقیقاً پاسخگوییها را نهادینه میکند.
من فکر میکنم که در روند پیشرفت امور و انجام کارها میتواند تأثیر مثبت داشته باشد و ابزارهای نظارتی مجلس را تقویت کند و در مسائل و موضوعاتی که مجلس و نمایندگان ورود پیدا میکنند، دستگاهها خودشان را مکلف و ملزم به پاسخ میدانند و از این نظر میتواند شأن و جایگاه مجلس را تقویت کند. بنابراین اعتقاد من بر این است که انشاءالله دوستان این طرح را رأی بدهند که رأی بیاورد. در جزئیات همانطور که مخالفین هم اشاره کردند ممکن است ایرادات و اشکالاتی وجود داشته باشد که این ایرادات و اشکالات از ناحیه موافقین هم ممکن است وجود داشته باشد. تا آنجا که من نگاه کردم الان پیشنهادات خوبی توسط نمایندگان روی این طرح داده شده که استفاده از این پیشنهادات میتواند این طرح را تکمیل کند و دغدغههای مخالفین و بعضاً موافقین را هم میتواند برطرف کند. پس انشاءالله دوستان به کلیات آن رأی بدهند.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون و متشکر، کمیسیون آییننامه داخلی بفرمایید.

سميه محمودي
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین و الهی ایاک نعبد و ایاک نستعین
میلاد دهمین اختر تابناک امامت و ولایت و همچنین دهه ولایت را بر همه شما همکاران بزرگوار تبریک عرض میکنم، مبارک باشد. از مخالفین و همچنین موافقین هم تشکر میکنم.
همکاران محترم! من خواهش میکنم یک موضوعی را توجه بفرمایید. بحث ماده (206) است، من یک بار این ماده را قرائت میکنم: «در کلیه مواردی که نماینده یا نمایندگان، مطابق اصل (88) قانون اساسی از رئیسجمهور یا وزیر درباره یکی از وظایف آنان حق سؤال دارند، میتوانند درخصوص موضوع موردنظر به رئیسجمهور و وزیر مسئول کتباً تذکر بدهند. هیأترئیسه خلاصه تذکر را در جلسه علنی مجلس قرائت و متن کامل تذکر را به رئیسجمهور یا وزیر مربوطه ابلاغ نماید».
بعضی از همکاران فرمودند که این دوفوریت باعث میشود که این ماده تحتالشعاع قرار بگیرد. من خدمت شما همکاران بزرگوار عرض کنم که این ماده قبلاً مورد تصویب قرار گرفته، همانطور که میدانید آییننامه باید دوسوم آرا را کسب کند، نظر شورای محترم نگهبان هم گرفته شده است. این طرح از بین نمیرود، یعنی اگر به فرض هم این دوفوریت رأی نیاورد، این موضوع از بین نمیرود، بلکه تازه ما یک آپشن جدید و موضوع جدیدی را که همان بحث الزام به پاسخگویی دستگاههای اجرایی را میخواهیم اضافه کنیم.
موضوع بعدی که همکاران صحبت کردند بحث حذف «کتباً» است و جایگزینی سامانه قانونگذاری و نظارت است. من خدمت شما همکاران محترم عرض کنم، حالا نمایندگانی که ادوار گذشته حضور داشتند حضور ذهن دارند که همه چیز کتبی بود، اگر سؤالی قرار بود پرسیده شود، استیضاحی انجام شود، تذکری نوشته شود، حتی طرحی نوشته شود همه بهصورت کتبی بود. یعنی به این صورت بود که هر چیزی کاربرگ خودش را داشت و کتباً مینوشتند.
ولی از اواخر مجلس دهم بود که موضوع کتبی حذف شد، سامانه قانونگذاری آمد. هم در زمینه وقت و همچنین هزینه صرفهجویی شد و از اواخر مجلس دهم بحث سامانه قانونگذاری و نظارت ایجاد و انجام شد و از مجلس یازدهم هم که کاملاً این سامانه بهصورت قانونی است که همین الان هم همه داریم از آن استفاده میکنیم. یعنی الان یکسال و خردهای است که داریم از این سامانه قانونگذاری و نظارت استفاده میکنیم و اگر سؤال، تذکر و طرحی باشد همه داریم وارد این سامانه قانونگذاری میکنیم. پس این وظیفه کمیسیون آییننامه بود که این را اصلاح کند که بهترین زمان آن هم همین بود که ما «کتباً» را از اینجا حذف کنیم و به جای آن سامانه قانونگذاری را بگذاریم. ولی در اصل هم چیزی از آن کم نمیشد.
در مورد مخالف بعدی که فرمودند نمایندگان محدود میشوند، هیچ محدودیتی برای یک نماینده ایجاد نمیکند. اتفاقاً باعث میشود که جایگاه نماینده بالاتر برود. بالاخره وقتی که موضوعی مطرح میشود، تذکری داده میشود، این تذکر به معنای خلأیی در جامعه است. اگر به این خلأ رسیدگی شود و پاسخ داده شود، بالاخره آن جایگاه نماینده را نشان میدهد و آن مسائل و موضوعات حل میشود. این است که حالا یکی، دو نفر از مخالفین محترم هم فرمودند که تشخیص هیأترئیسه است و نماینده محدود میشود، من خدمت¬تان عرض کنم، ببینید! ما در قانون آوردیم که مخاطب تذکر موظف است پاسخ تذکر را حداکثر تا یک ماه بدهد. ولی یکسری موضوعاتی وجود دارد، مثلاً باید فوری پاسخ بدهد. مثل زمانی که سیل میآید، زمانی که زلزله میآید، یا حوادث دیگری ایجاد میشود، ما این را الان داریم تذکر میدهیم الان باید پاسخ داده شود، نه اینکه یک ماه بعد تازه دستگاه بخواهد پاسخ ما را بدهد. برای همین گفتیم یکسری از موضوعاتی که وجود دارند، مثل همین مواردی که مثلاً در مورد سیل، زلزله یا هر موضوع دیگری که هست، ما این را آوردیم که با تشخیص هیأترئیسه قید فوریت بخورد و بتوانند براساس فوریت پاسخ بدهند.
من یک موضوع را هم خدمت شما برادران و خواهران بزرگوار عرض کنم که بههرحال شما کلیات را تصویب کنید، همانطور که به فوریت آن رأی دادید. در جزئیات هم ما الان (29) تا پیشنهاد داریم... (قطع میکروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
تشکر. آقای رئیس! کلیات طرح الزام دستگاههای اجرایی جهت پاسخگویی به تذکرات کتبی و شفاهی نمایندگان را به رأی بگذارید. همکاران عزیز توجه دارند که دوسوم رأی میخواهد.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون، ما کلیات مادهواحده را به رأی میگذاریم. حضار 240 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. با (163) رأی تصویب شد. دوسوم رأی را آورد. کلیات را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
مادهواحده ـ در صدر ماده (۲۰۶) قانون آیین¬نامه داخلی مجلس شورای اسلامی کلمه «کتباً» حذف و عبارت «از طریق سامانه قانونگذاری و نظارت» جایگزین می¬شود و در انتهای ماده پس از عبارت «ابلاغ مینماید» متن زیر اضافه میشود:
«مخاطب تذکر موظف است پاسخ تذکر را حداکثر تا یک¬ ماه و در مورد تذکراتی که به تشخیص هیأت¬رئیسه مجلس مهم و فوری است، فوراً در سامانه مذکور ثبت نماید.
هیأت¬رئیسه مجلس تذکرات مهم و فوری به همراه پاسخ آن را با رعایت طبقه¬بندی مکاتبات، در سامانه رسمی مجلس شورای اسلامی برای عموم منتشر می¬کند».
آقای رئیس! پیشنهادات متنوعی برای این مادهواحده هست. اولین پیشنهاد، پیشنهاد اصلاح کل است. البته برخی از همکاران پیشنهاد حذف کل دادهاند، چون کلیات رأی آورده و مادهواحده است، نمیشود حذف کل را انجام داد. اما اولین پیشنهاد اصلاح کلی که هست آقای مقتدایی! بفرمایید. آقای مقتدایی مطرح میفرمایید؟

محمدباقر قاليباف
جناب آقای مقتدایی تشریف ندارند؟ آقای مقتدایی نیستند.

حسينعلي حاجي دليگاني
اصلاح بعدی مربوط به برادر عزیزمان آقای حسینی است، مطرح میکنند؟ بفرمایید، دو تا پیشنهاد دارید، اولی را مطرح بکنید، مطرح نمیکنند. پیشنهاد بعدی مربوط به حاجآقای سلیمی است، حاجآقای سلیمی! مطرح میکنید؟ بفرمایید.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! ایرادی که بنده عرض کردم در همان بخش اول و عرض کردم کلیات به نظر میرسد که مشکل ندارد چون ضمانت اجرا ندارد. عبارتی که ما اینجا اضافه کردهایم این قانون یک ضمانت اجرا میدهد. صرف اینکه ما اینجا بگوییم که دولت موظف باشد تذکرات را پاسخ بدهد این دردی را درمان نمیکند. خوب حالا اگر وزیری یا وزارتخانهای به این تذکر پاسخ نداد ثم ماذا؟ چه اتفاقی میافتد؟ این پیشنهادی که بنده دادم این مشکل را برطرف میکند یعنی در صورتی که مخاطب تذکر از پاسخ استنکاف بکند یا نه، پاسخ بدهد پاسخ غیرمرتبط بدهد، متأسفانه امروز بسیاری از وزارتخانهها گاه پاسخ غیرمرتبط میدهند، مثلاً معاون حقوقی وزارت نیرو. (مثال میگویم) مینویسد در صورت تأمین اعتبار ما موافق هستیم. یعنی حقیقتاً گاهی از اوقات انسان تعجب میکند خیلی راحت نمایندگان محترم را دور میزنند یعنی به تعبیری پاسخی میدهند که در حیطه اختیارات خود آقایان است، میگوید در صورت تأمین اعتبار، چه کسی باید تأمین اعتبار کند؟ خود دولت، روشن است. الان بسیاری از مواردی که نیاز به بودجه دارد آقایان دارند اینطور پاسخ میدهند.
گاهی از اوقات پاسخ دون شأن به مخاطب میدهند، یعنی به نحوی پاسخ میدهند که انسان تصور میکند که آقایان کأنه نماینده مجلس هستند، کأنه وزیر نیست یا وزارتخانه نیست، حالا اگر پاسخ ندادند، پاسخ غیرمرتبط دادند یا پاسخ دون شأن دادند در مرحله اول پیشنهاد ما این است که آن مخاطب تذکر به کمیسیون اصل نود جهت ادای توضیح احضار بشود. خوب اگر آمد به کمیسیون اصل نود و توجیه منطقی به مجلس ارائه نداد اینجا روند سؤال از او در مجلس ادامه پیدا کند. بحث این است که مثل سؤالاتی که امروز ما داریم نشود که یک کارت زرد، دو کارت زرد یا سه کارت زرد. این تکمیل و تتمه همان پیشنهادی است که در کمیسیون محترم آییننامه آمده است یک ضمانت اجرایی برای این قانون پیشبینی شده است در این پیشنهادی که ما دادهایم. اگر دوستان مصلحت دیدند موافقت کنند. من کوتاه عرض میکنم برای این که به پیشنهادهای دیگر هم برسیم، متشکرم.

مجتبي يوسفي
آقای رئیس! با اجازه شما موافق و مخالف را اعلام میکنم. مخالف محترم وقتشان را دادند به آقای احد آزادیخواه، بفرمایید.

احد آزادي خواه
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و تبریک ایام خدمت ملت شریف ایران اسلامی، اعیاد گذشته و پیش رو قربان و غدیر و میلاد امام هادی (سلاماللهعلیه).
ضمن تشکر از پیشنهاد دقیق همکار عزیز و بزرگوارم جناب حاجآقای سلیمی، حقیر مخالف هستم. همکاران گرامی از این جهت که دو ملاحظه در این پیشنهاد هست، اصل پیشنهاد حاجآقای سلیمی «در صورت استنکاف» به بعد است. یعنی دو سطر و سطر پایانی که اگر پاسخ وزارتخانه مربوطه دون شأن مخاطب بود مثلاً فلان بشود و کار انجام بشود و کمیسیون اصل نود برود یا تبدیل بشود به سؤال.
عرض من این است که اولاً مرجع تشخیص این استنکاف یا اقناع شدن، کافی یا ناکافی بودن سؤال وزارتخانه چه کسی است؟ اگر شخص سؤالکننده است یا تذکردهنده است یک بحث است، اگر کمیسیون است بحث دیگری است، اگر صحن است باز بحث دیگری است. قاعده بر این است که مرجع شخص تذکردهنده به تنهایی نباشد چون اگر این باشد میشود بحث بینالاثنین، یعنی تذکردهنده ممکن است مسأله خاصی در حوزه انتخابیهاش برای مردم، برای حل مشکلات کشور در سطح ملی باشد تشخیص وزارتخانه چیز دیگری باشد، او بگوید این جواب بدهد پاسخ قانعکننده باشد یا نباشد. قاعده این است که حداقل کمیسیون مرجع تصمیمگیر باشد که این در این متن نیامده است.
نکته دوم؛ اینکه اگر سؤال قانعکننده نبود اینجا فرمودهاند اگر تذکر قانعکننده نبود تذکر تبدیل به سؤال بشود و سؤال از او در مجلس ادامه خواهد یافت. همکاران عزیز! بین تذکر و سؤال برابر با استانداردهای اصولی میگویند اقل و اکثر استقلالی نه ارتباطی. یعنی تذکر یک مقولهای است مستقل از سؤال و سؤال هم مقولهای است مستقل از تذکر. وقتی تشخیص نماینده برابر با استانداردهای مواد (206) بهبعد آییننامه مجلس، تذکر باشد یعنی اینکه تشخیص او سؤال نبوده است. ما نمیتوانیم یک طوری تدبیر بکنیم که برابر با این قانون تذکر نماینده تبدیل به سؤال بشود، تذکر ماهیتش تذکر است، چه تذکردهنده قانع بشود چه نشود. این نیست که اگر تذکرکننده قانع نشود آن را تبدیل به سؤال بکنیم. این خلاف اصول قانوننویسی است. میتواند نماینده تذکردهنده اگر قانع نشد فرآیند سؤال را از نو شروع کند ولی اینکه ما همین تذکر را تبدیل به سؤال کنیم این برابر با اصول قانونگذاری به نظر من کار عبثی خواهد بود و دون شأن قانونگذار است و اجازه بفرمایید همکاران به این دو دلیلی که عرض کردم این پیشنهاد تصویب نشود و رأی نیاورد.

مجتبي يوسفي
تشکر از مخالف محترم. موافق محترم جناب آقای سیدسلمان ذاکر بفرمایید.

سيدسلمان ذاکر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
برادران و خواهران! ما در موضوعی صحبت میکنیم که همه ما واقعاً دچار مشکل شدهایم. من درخصوص پاسخ به مخالف محترم اینطور عرض کنم که مفاد تذکر ببینیم چه چیزی هست، مفاد تذکر برای دولت و دستگاههای اجرایی و برای نماینده اگر مهم باشد واقعاً نیاز به پیگیری و تعقیب دارد و الاّ نماینده بیکار نیست که در هر موضوعی بیاید تذکر بدهد. من امروز یک مثال عرض میکنم در منطقه خود ما بخش بزرگی به نام بخش انزل سیل و تگرگ آمد، (550) هکتار را قلع و قمع کرد، تذکر دادم خسارات را برآورد کنید و بیایید پاسخ کشاورزان را بدهید اما کسی پاسخگو نیست. ببینید! میلیاردها حق و حقوق مردم در این تذکر خوابیده است. اگر دستگاههای اجرایی پاسخ ندهند شما آیا فکر نمیکنید که این یک سوء جریان است که باید کمیسیون اصل نود به آن رسیدگی کند؟ فکر نمیکنید که برای احقاق حقوق مردم باید ضمانت اجرایی داشته باشد و باید تبدیل به سؤال بشود و وزیر بیاید در کمیسیون، بیاید مجلس پاسخ بدهد که در حق و حقوق مردم چکار کرده است؟
تذکری که معطوف به حل مشکلات مردم بوده، به روز بوده و به موقع انجام دادهایم، دائم صبر کنند و مردم را هم سرکار گذاشتهاند، آیا نباید پاسخ بدهند؟ مگر سیاستهای کلی رهبری این نیست که متناسبسازی و منطقی ساختن تشکیلات نظام اداری؟ چه کسی باید تشکیلات نظام اداری را منطقی بسازد؟ آیا به جز ما و به جز نمایندگان؟
بنابراین به نظر من برگردیم ببینیم مفاد تذکر چه چیزی هست، ضمانت اجرایی درست کنیم. اتفاقاً کمیسیون اصل نود آماده همین مسائل است. ما در مصداق سوءجریان ماندهایم همین که (290) تا نماینده تذکر میدهند کارآیی ندارد این خودش یک سوءجریان در دستگاههای اجرایی است، چه کسی باید نظارت کند؟ آیا به جز کمیسیون اصل نود؟ به جز خود مجلس؟
بنابراین به نظر من باید مسئولین پاسخ بدهند، به نماینده و به مردم پاسخ بدهند و طوری پاسخ بدهند که ما قانع بشویم و الاّ پاسخی که قانعکننده نباشد مدام بنویسید طبق مقررات، طبق قوانین حاکم، درصورت تأمین بودجه، این یعنی چه؟ این یعنی سر کار گذاشتن ما. اگر واقعاً انجام نمیدهید مستند کنید به فلان ماده، به فلان تبصره نه این که ما را وارد راهی بکنید که انتها ندارد. من تشکر میکنم. دوستان ببینید! الان فرصت هست، الزام باید بکنیم، الزام یعنی تکلیف باید بکنیم تا بتوانیم در حقوق مردم کاری انجام بدهیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

محمدباقر قاليباف

سميه محمودي
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم! من خواهش میکنم دقت بفرمایید، آقای سلیمی بزرگوار این پیشنهاد را دادند که «در صورت استنکاف مخاطب از پاسخ»، پاسخ غیرمرتبط یا پاسخ دون شأن، مخاطب به کمیسیون اصل نود ارجاع بشود. ما یک سؤال داریم که چه کسی میخواهد تشخیص بدهد که این پاسخ غیرمرتبط است؟ چه کسی میخواهد تشخیص بدهد که این دون شأن است؟ یک موضوع دیگر بحث کمیسیون اصل نود را پیش کشیدند، بههرحال کمیسیون اصل نود الان خودش کلی مشغله دارد و در این زمینه هم نیازی نیست که ما تذکر بدهیم برود به کمیسیون اصل نود، در کمیسیون اصل نود، نماینده اگر در ابتدا خلائی را احساس کرد میتواند به کمیسیون اصل نود هم شکایت بکند.
یک موضوع دیگری هم که ایشان در پیشنهادشان آوردند که اگر قانع نشدند و روند منطقی ایجاد نشد این خودبهخود به سؤال تبدیل بشود که این هم مخالف اصل (88) قانون اساسی است. به همین دلیل و بهدلیل ابهاماتی که در این پیشنهاد است کمیسیون با این پیشنهاد مخالف است.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد همکار عزیز ما آقای سلیمی این است که «در صورت استنکاف مخاطب از پاسخ یا پاسخ غیرمرتبط و یا پاسخ دون شأن مخاطب به کمیسیون اصل نود جهت ادای توضیح احضار و درصورت عدم ارائه توجیه منطقی، روند سؤال از او در مجلس ادامه خواهد یافت»، دوسوم رأی میخواهد.

محمدباقر قاليباف
حضار 242 نفر، پیشنهاد را به رأی میگذاریم، دوسوم رأی میخواهد. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی مربوط است به آقای صباغیان که البته آقای صباغیان! قابل طرح نیست چون صدر ماده واحده را نیاوردهاید، از این بابت عذرخواه هستیم.
پیشنهاد بعدی مربوط به همکار عزیزمان آقای میرتاجالدینی است، آقای میرتاجالدینی! چون در متنی که الان ما در قانون داریم قرائت خلاصه آن در قانون آمده است اینجا پیشنهادی که جنابعالی دارید این است که مجدد آن قرائت را آوردهاید، از این بابت قابل طرح نیست.
پیشنهاد بعدی مربوط است به برادر عزیزمان آقای قادری، جناب آقای قادری! پیشنهاد شما ویرایشی است. (قادری ـ ویرایشی نیست) پیشنهادات را اتاق فرمان باید بیاورد، اشکالی ندارد من به ترتیب دارم قرائت میکنم. (امیرآبادیفراهانی ـ پیشنهاد آقای میرتاجالدینی قابل طرح بود) آقای رئیس! آقای میرتاجالدینی پیشنهادی که دارند، ببینید! در متنی که تغییر دادند آوردهاند که «هیأترئیسه مجلس همه تذکرات کتبی نمایندگان را پس از قرائت خلاصه آن در جلسه علنی»، در حالی که جنابعالی همان ماده (206) را ملاحظه بفرمایید. آقای رئیس! تشخیص شما هرچه هست بفرمایید. (میرتاجالدینی ـ آقای رئیس! پیشنهاد من محتوایی است)

محمدباقر قاليباف
بله، پیشنهاد محتوایی است اجازه بدهید که مطرح بشود. آقای میرتاجالدینی بفرمایید.

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب حضور همه همکاران گرامی و مردم عزیزمان سالروز میلاد امام هادی (علیه الصلاه والسلام) را تبریک عرض میکنم.
همکاران عنایت کنند! من عین ماده واحده را آوردهام. جناب آقای حاجیدلیگانی! عین مادهواحده را آوردهام با تغییراتی که خودم داشتم، بنابراین این که شما میگویید نوشتهاید «پس از قرائت» این در ماده واحده هم آمده است یعنی من اینجا چیزی اضافه یا حذف نکردهام. تغییراتی که دادهام دو چیز است:
در پیشنهاد کمیسیون گفتهاند «کتباً حذف بشود در سامانه فقط آورده شود» من اینطور آوردهام که کتباً هم حذف نشود ممکن است در یک شرایطی پیش بیاید که سامانه قطع است، اینترنت قطع است یا مورد فوریتی پیش آمده است چند تا نماینده برمیدارند تذکر کتبی میدهند. چرا گذشته را ما حذف کنیم؟ گفتهایم «کتباً یا در سامانه» بنابراین ارزش افزوده دارد.

حسينعلي حاجي دليگاني
وقت حاجآقا را نگاه دارید. حاجآقا ببینید! در متنی که جنابعالی پیشنهاد آوردید نیامدید کل ماده (206) را اصلاح بکنید. ببینید اینجا آوردهاید که پس از عبارت ابلاغ مینماید متن زیر الحاق میشود، پس بنابراین آن ماده (206) فراز دومش که میگوید هیأترئیسه خلاصه تذکر را در جلسه علنی مجلس قرائت و متن کامل تذکر را به رئیسجمهور یا وزیر مربوط ابلاغ مینماید، این باقی میماند. توجه داشته باشید.

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني
پیشنهاد دهنده
ببینید! آن عین اصلاح کمیسیون است. در مادهواحده هر طوری آمده است من همان را انتخاب کردهام. در ادامه گفتهام که پاسخ تذکر را حداکثر تا یک ماه و در مورد تذکراتی که به تشخیص هیأترئیسه مجلس مهم و فوری است فوراً در سامانه مذکور ثبت نمایند. این مورد پیشنهاد بعضی از دوستان هم بود، بعد گفتهایم که هیأترئیسه مجلس همه تذکرات کتبی نمایندگان را پس از قرائت خلاصه آن در جلسه علنی در سامانه مجلس منتشر میکند.
در پیشنهاد کمیسیون گفتهاند که تذکرات مهم را در سامانه بگذارند، خوب تشخیص مهم و غیرمهم، خود ملاک و شاخص میخواهد که همیشه مورد بحث خواهد بود. بنابراین ما همینطور که اینجا خلاصه همه تذکرات خوانده میشود کل تذکرات را گفتهایم در سامانه مجلس منتشر بشود. چرا همه آن منتشر نشود؟ چرا هیأترئیسه گزینشی عمل کند بعضیها را منتشر کند و بعضیها را نه؟ با این حق نمایندگان ضایع میشود، بنابراین گفتهایم همه تذکرات کتبی نمایندگان را پس از قرائت خلاصه آن در جلسه علنی، ضمن آن که هیأترئیسه مثل گذشته به معاونت ریاستجمهوری، وزرا و خود ریاستجمهوری ارسال میکند، آن در اصل آییننامه است آنها در جای خودش باقی است، علاوهبر آن در سامانه هم منتشر میکند و درصورت وصول پاسخ آن را با رعایت طبقهبندی مکاتبات در سامانه رسمی مجلس شورای اسلامی برای عموم منتشر میکند. حالا ممکن است پاسخ محرمانه باشد، آن را دیگر منتشر نمیکند، اگر محرمانه نشد پاسخ را هم منتشر میکند.
بنابراین اگر دوستان و همکاران عنایت کنند تقریباً جامع است. همه نظرات نمایندگان، پیشنهادها، آنچه که انگیزه اصلی طراحان این طرح بود اینجا آوردهایم، اگرچه در اصل آن بحثهایی بود. حالا ببینیم شورای نگهبان احتمالاً قبول نکند ولی اگر قبول کند این جامعتر است. این پیشنهاد بنده است، به رأی بگذارید دوستان مخالف و موافق توضیح میدهند و کمیسیون هم اگر بپذیرد از این مجموعه و مادهواحده امروز میتوانیم عبور کنیم. یک پیشنهاد کامل است. والسلام

محمدباقر قاليباف
جناب آقای میرتاجالدینی! شما در بخش اول در پیشنهادتان عبارت «کتباً» را در واقع میآورید، کتباً یا سامانه، اینجا درست، ولی در ادامه پیشنهادتان گفتهاید که «بعد از ابلاغ مینماید» متن زیر الحاق میشود. در ادامه گفتهاید یعنی این را هم دارید اضافه میکنید که مخاطب تذکر موظف است پاسخ تذکر را حداکثر تا یک ماه و ادامه، در شرایطی که در خود متن ماده (206) آنجا هست که هیأترئیسه خلاصه تذکر را در جلسه علنی مجلس قرائت و متن کامل تذکر را به رئیسجمهور یا وزیر مربوطه ابلاغ مینماید. یعنی قسمت دوم پیشنهادتان دیگر اشکال دارد و این را نمیشود پذیرفت، یعنی درحقیقت ما که نمیتوانیم بگوییم قسمت اول پیشنهاد شما را میپذیریم و قسمت دوم را نمیپذیریم، در حقیقت این اصلاً اصلاح کل نیست اگر هم باشد اصلاح جزء است. اجازه بدهید که از این عبور کنیم. آقای حاجیدلیگانی بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی مربوط به برادر عزیزمان آقای قادری است، آقای قادری! تشخیص بنده حقیر این است که ویرایشی است ولی اگر تشخیص میدهید که ماهوی است بفرمایید خدمت شما هستیم.

جعفر قادري
اگر ویرایشی است اعمال میکنید؟

محمدباقر قاليباف
بله، ویرایشی باشد اعمال میکنیم.

جعفر قادري
خوب اعمال کنید، اشکالی ندارد.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی مربوط است به برادر عزیزمان آقای مولوی، آقای مولوی! مطرح میکنید؟ مطرح نمیکنند. پیشنهاد بعدی مربوط است به برادر عزیزمان آقای سلیمی، حاجآقای سلیمی! دو تا پیشنهاد را اگر با هم مطرح کنید شاید بهتر باشد، بفرمایید.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
کوتاه و مختصر عرض میکنم. ببینید! این کلمه «کتباً» را گفتهاند حذف بشود، همانطور که برادر عزیز جناب آقای میرتاجالدینی هم فرمودند و درست هم فرمودند اگر این «کتباً» حذف بشود ممکن است سامانه هک بشود و مورد حمله سایبری قرار بگیرد چه ضرورتی دارد که ما «کتباً» را حذف کنیم؟ «کتباً یا از طریق سامانه قانونگذاری»، این کلمه «کتباً» حذف بشود که به هر کیفیت و عبارت اینطور بشود. کتباً که فعلاً هست به قوت خود باقی باشد از طریق سامانه هم...

محمدباقر قاليباف
آقای سلیمی! اگر اجازه بدهید وقت گرفته نشود، این بحث درستی است و این بخش اول پیشنهاد آقای میرتاجالدینی بود که به خاطر پیشنهاد دوم حذف شد. آقای یوسفی! موافق و مخالف را بفرمایید.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بله، پیشنهاد بنده همین است، این کلمه «کتباً» حذف بشود، خیلی متشکرم.

مجتبي يوسفي
مخالف محترم جناب آقای علی کریمیفیروزجائی بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
مخالف
آقای رئیس! من صحبت نمیکنم.

محمدباقر قاليباف
پس اجازه بدهید، پیشنهاد آقای سلیمی را به رأی میگذاریم. اجازه بدهید دو تا پیشنهاد هم بحث «کتباً» هم بحث «از»، هر دو را با هم به رأی میگذاریم که وقت صحن هم گرفته نشود.
دو تا پیشنهاد آقای سلیمی هم «کتباً» و هم «از» که متن را آقای دلیگانی قرائت کردند. کمیسیون شما نظر دارید؟ (محمودی ـ «کتباً یا» باشد نه فقط کتباً) بله «کتباً یا»، منظور این است که هم کتبی قبول میشود و هم سامانهای، یا این یا آن، هر دو نیست.
حضار 248 نفر، به رأی گذاشته میشود. دوسوم رأی میخواهد. (حاجیدلیگانی ـ کمیسیون موافق است) پایان رأیگیری را اعلام میکنم، با (203) رأی تصویب شد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی مربوط به برادر عزیزمان آقای ویسکرمی است، تشریف دارند؟ بفرمایید.

مهرداد ويس کرمي
پیشنهاد دهنده
سلام علیکم و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
البته خود بحث به نظر من یک اشکالاتی داشت که حالا مطرح کردم ولی فرصت نشد اینجا بیان بکنم. ببینید عزیزان! با وجود مراتب بالاتری که در قانون پیشبینی شده مثل سؤال، تحقیق و تفحص، ماده (234) و استیضاح اصلاً چه نیازی بود که ما تذکر را اینقدر بیاییم تشدید بکنیم؟ یعنی در حقیقت آمدهایم فارغ از اینکه بعدها در تشدید تذکر چه میشود کرد تذکر را هم در حقیقت بردهایم در سطح سؤال و استیضاح که به نظر من این کار، کار لغوی است.
دو، فوریت داشتن به هیأترئیسه موکول شده است که وقت هیأترئیسه را میگیرد. بینی و بین الله با این همه تذکری که الان دارد ثبت میشود برای هر مسأله جزئی که الان هست، آیا هیأترئیسه ما فرصت پیدا میکند اصلاً کار دیگری بکند؟ بنابراین خود این کار یعنی مشکل پیدا کردن، مثل شکایتی که دوستان از طرحهای دوفوریتی دارند که انباشته شده است، مثل طرحهای (700) یا (800) گانهای که در نوبت مانده است این تذکرات هم به تاریخ خواهد پیوست.
سه، ملاک فوریت داشتن و شاخصه فوریت چیست؟ اینکه بگویید فوری است یعنی چه چیز آن فوری است؟ چه کسی باید یک ستاد و کمیتهای تشکیل بدهد؟ اگر هیأترئیسه این کار را بکند وقتش را میگیرد اگر به دیگری واگذار کند باز هم اعتراض میکنیم که چرا حق ما ضایع شده است.
چهار، همین رقابت بر سر فوریت داشتن باعث دلخوری نمایندگان عزیز خواهد شد و همه بالاخره احساس میکنند تذکرات آنها فوری است و این به نظر من مشکل را بیشتر میکند.
پنج، به شهادت این همه سؤال و تذکر بر زمین مانده که خود ما سؤال داشتیم وزیر برکنار شد و نوبت ما نرسید بعید است به بعدی هم برسد. این کار عملی نخواهد بود فقط وقت مجلس را یک نصف روز با کمال تأسف گرفتیم، به جای این همه مسائل و مشکلات مملکت که وجود دارد چسبیدهایم به اینکه حالا تذکر را مثلاً چطوری بدهیم و چطوری پس بگیریم. آیا مشکل مملکت این است؟ مجلس یازدهم بهعنوان یک مجلس انقلابی یک سال است یک مصوبه فرهنگی بهدردبخور نداشته است، آنوقت ما چسبیدهایم به اینکه یقه وزیر را چطور بگیریم، آن وقت وزیر تمام وقتش صرف این بشود که بیاید فقط پاسخ اینها را بدهد. خودتان را همیشه بگذارید به جای کسی که دارید قانون برای آن مینویسید. شما وزیر باشید در این مملکت با این همه تذکر میتوانید حکومتداری بکنید؟
یکی هم مشغله فراوان برای وزرا است، بنابراین حالا ما که زورمان نرسید که اصلش رأی نیاورد و تلاشمان را انجام دادیم.
پیشنهاد بعدی این است، خواهش میکنم دوستان دقت کنند! من نوشتهام «مخاطب تذکر موظف است پاسخ تذکر را ظرف حداکثر یک ماه در سامانه ثبت کند». چون اصلاح جزء است، ما قبلیها را دیگر کاری نداریم. «هیأترئیسه مجلس موظف است تذکرات و پاسخ آن را با رعایت طبقهبندی»، این طبقهبندی مهم است، بالاخره همه جا باید قید شود، شاید یک مسألهای صلاح نباشد به هر دلیلی منتشر شود، چون قانونگذار باید حکیم باشد و فکر روزهای استثنایی را هم انجام داده باشد، «در سامانه رسمی مجلس برای عموم منتشر کند».
این پیشنهاد چند تا مزیت دارد، یک؛ بار سنگینی به دولت و هیأترئیسه مجلس تحمیل نمیشود. دو؛ ثبت در سامانه، نظارت عمومی مردم را تقویت میکند و همین مقدار کفایت میکند. در صورت عدم کفایت تذکر کتبی، ما ابزار سؤال را داریم و با این همه سؤال و تذکر برزمینمانده این کار عملی نخواهد بود.
آقای دکتر! من یک تناقضی را خدمت شما عرض کردم، آقای دکتر قالیباف! یک لحظه توجه بفرمایید، فوری با فوری نمیخواند. شما میگویید اگر چیزی به تشخیص هیأترئیسه فوری بود فوراً منتشر کند. تا هیأترئیسه بررسی کند این فوری دیگر چه میشود، اگر هم به پیشنهاد من رأی نمیدهید لااقل این تناقض فوری در فوری را به یک نحوی در این مجلس حل کنید که این همه وقت روی این چیز غیرضروری گذاشتیم، حداقل یک نتیجهای در این نیمروز گرفته باشیم، متشکرم.

مجتبي يوسفي
جناب آقای محمدحسین فرهنگی مخالف هستند، بفرمایید.

محمدحسين فرهنگي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
برای توجه همکاران محترم عرض میکنم. پیشنهاد همکار عزیز و گرامی ما جناب آقای ویسکرمی که احساس مسئولیت وافری در موضوعات مختلف مجلس دارند، تفاوتی با وضع فعلی ندارد، حتی از وضع فعلی هم نازلتر است. از این جهت که وضع فعلی این است که این را به صورت کتبی اعلام کند و در یک سیستم و سامانهای درج شود، آن را به درج در سامانه منحصر میکند و پاسخ تذکرات را هم میگوید باید در سامانه منتشر شود و تفاوتی بین مسائل مهم کشور با مسائل پیشپا افتادهای که گاهی مربوط به یک روستا است، مربوط به یک موضوع فرعی است که خود تذکردهنده هم ممکن است موافق نباشد که این را با قید اهمیت در سیستم منعکس کنند. لذا توصیه من این است که همکاران به این پیشنهاد رأی ندهند. البته ایشان یک دغدغهای دارند. ما پیشبینی دیگری در پیشنهادهای الحاقی برای آن داشتیم و آن سایر تذکرات است که با سایر تذکرات چه برخوردی شود که در این زمینه در آنجا پیشنهاد کردیم که باید نتیجه همه اینها به تذکردهنده منعکس شود. یک مقدار متن فعلی از این حیث ساکت است و مشخص نکرده تذکراتی که قید مهم ندارند چه میشوند. این را در آن الحاقی حل کردیم. اما اینکه وضع را به همان وضعیت فعلی و بلکه پایینتر و نازلتر از آن برگردانیم، قطعاً متناسب با رأی دوسومی همکاران به دوفوریت و همچنین رأی دوسوم به کلیات نیست. لذا خواهشم این است که ایشان از این منصرف شوند، در مرحله بعدی که تکلیف سایر تذکرات چه میشود، آنجا جداگانه برای آن در الحاقیها تمهید و تدبیر کنیم. اما دستهبندی و طبقهبندی حتماً لازم است و عرض کردم خود نمایندگان تذکردهنده هم گاهی انتظار ندارند که به این شکل با آن موضوع برخورد شود. خیلی متشکرم و بنده مخالف این پیشنهاد هستم.

مجتبي يوسفي
تشکر از مخالف محترم. جناب آقای احد آزادیخواه موافق هستند، بفرمایید.

احد آزادي خواه
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام مجدد خدمت ملت شریف ایران اسلامی. آقای رئیس! خدای منان را شاکریم که مردم عزیز خوزستان علیرغم تنگناها، کمبودها، مشکلات و موانعی که داشتند و واقعاً به خاطر بعضی سوءتدبیرها گلایهمند بودند، گلایهشان را منطقی به عنوان یک ایرانی افتخارآفرین مطرح کردند و صف خودشان را از جریان نفاق، نفوذیها، ضدانقلاب و آن دسته از مزدورانی که با آلاف و الوف و دلار و یوروهایی که در جیبشان ریخته بودند، نقشه ریخته بودند و خوابهای آشفته دیدند، حسابشان را جدا کردند و اعتراض خودشان را به صورت منطقی گفتند. من خدمت خط نفاق این را میگویم که خیلی ذوقزده نشوند، کشور ما کشور امنی است، مردممان مردم عزیزی هستند و گلایهها و اعتراضاتشان را به صورت منطقی مطرح میکنند. شما هم به لطف خدا حتماً ره به جایی نخواهید برد.
آقای رئیس! اما من برابر با مواد (139) به بعد اول یک تذکر عرض کنم، اسمم را هم نوشتهام. وقتی فردی قرار است موافقت یا مخالفت کند و یا طرح یا پیشنهادی را مطرح کند، باید درخصوص همان مسأله صحبت کند. اینکه بعضاً نگاه ما راجع به دستور صحن یک مقداری نگاه خفیفی باشد سزاوار نیست. واقعاً همین طرح که همکار عزیزمان جناب آقای صباغیان و همکاران گرامی دیگر مطرح کردند، اگر تصویب شود یک قانون خوبی در حوزه تقویت بعد نظارتی مجلس حتماً تشکیل میشود و کار مهمی است. ما اینطور القاء نکنیم که مجلس کارهای مهمش را گذاشته و کار دیگری را دارد انجام میدهد یا دستور دیگری دارد که خیلی مهم نیست. چرا، تشخیص هیأترئیسه و نمایندگان عزیز هر چه باشد حتماً آن چیزی است که مردم عزیز میخواهند و این موضوع هم از همان قبیل است.
و اما موافقت من؛ یک قسمتی از طرح پیشنهادی را همکار عزیزم جناب آقای ویسکرمی حذف کردند، آن هم ایشان در مورد تذکراتی که به تشخیص هیأترئیسه مهم و فوری باشد را حذف کردند. استدلال هم این است که هیأترئیسه نمیرسد.
آقایان عزیز، خواهران گرامی! درست میفرمایند. واقعاً این برای هیأترئیسه تکلیف مالایطاق است. تکلیف مالایطاق را میگویند اساساً و عقلاً قبیح است. نمیشود ما یک تکلیفی را به هیأترئیسه واگذار کنیم که از پس آن برنیاید. آقای کریمیفیروزجائی! فکر کنم شما تذکرات را میخوانید، بعضی از روزها شاید مثلاً در روز (100) تذکر میخوانید، چطور هر روز هیأترئیسه مرتب بیاید کنار این همه گرفتاری و کاری که دارد یکییکی این تذکرات را هم رصد کند؟ بله، آقای متفکرآزاد عزیز میخوانند، یکییکی اینها را رصد کند و حکم هم صادر کند. نظارت این استصوابی هم باشد، تشخیص بدهد که این تذکر مهم است، این تذکر اهم است، این واقعاً نمیشود. آقای ویسکرمی میفرمایند ما این را حذف کنیم، هر تذکری آمد مخاطب تذکر وظیفهاش را انجام بدهد، فرآیند نظارتی مجلس هم آن را در سامانه مجلس بارگذاری کند، خودش یک طرح شفافی است. مردم عزیزی که دنبال شفافیت آرا هستند، اینها مصداق شفافیت است. بارگذاری که شد همه مردم هم از تذکردهنده و تذکرگیرنده و نتیجه تذکر مطلع میشوند و در جریان امر قرار میگیرند. به نظر من پیشنهاد خوبی است، همکاران محترم رأی مثبت بدهند.

محمدباقر قاليباف
کمیسیون مخالف است. اجازه بدهید تذکرات را گوش کنیم، تذکرات را بفرمایید.

مجتبي يوسفي
آقای دکتر! یک تعدادی از همکاران تذکر و اخطار دارند. برای اخطار قانون اساسی در خدمت جناب آقای جلال رشیدیکوچی هستیم، بفرمایید.

جلال رشيدي کوچي
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم ـ سلام علیکم جمیعاً
اخطار بنده راجع به اصل (84) است که نمایندگان میتوانند در تمام مسائل اظهارنظر کنند. ببینید دوستان و همکاران عزیز و گرامی! الان کمر مردم زیر بار سنگین گرانیها خم شده است. یک روز نان گران میشود، یک روز سیمان گران میشود، یک روز خودرو گران میشود و در تمام این مسائل مجلس دارد طرحهایی را بررسی میکند که شاید این طرحها دردی از مردم دوا نکند. ایراد من به چارچوب مجلس است، نه به نمایندگان یا ریاست محترم مجلس. این چارچوب یک چارچوبی است که باعث شده طرحهای مهم و اساسی که به درد مردم میخورد و صدای مردم است شنیده نشود.
عزیزان! واقعاً بینی و بینالله طرحهایی در این مجلس مطرح شده که میتواند مشکلات مردم را حل کند. چرا به آنها رسیدگی نمیشود؟ ما اینجا نیامدیم راجع به گرانیهایی که کمر مردم را خرد میکند طرح و لایحه به مجلس بیاوریم و آنها را تصویب کنیم؟ ببینید این دولت در روزهای پایانی خودش چه بلایی بر سر مردم آورده است. صرفاً اینکه ما یک وزیری را اینجا بیاوریم، به او یک کارت زرد بدهیم، اینکه کار نشد. مردم از ما توقع دیگری دارند، انتظار از مجلس انقلابی چیز دیگری است.
باز تأکید میکنم، این ایراد به نمایندگان یا هیأترئیسه برنمیگردد، چارچوب کلی و آییننامه مجلس است که باید اصلاح شود. ببینید! الان خیانتهای پیدا و پنهانی که در این روزها دارد اتفاق میافتد، چرا ما در این خصوص طرح نمیگذاریم؟ دقایق حساس این مملکت را داریم صرف برخی از طرحهایی میکنیم که برخی از آقایان صرفاً در جهت مطرح کردن خودشان دارند اینها را میآورند. من ضمن احترام کامل به نظر تمام همکاران عزیزم، اما تأکید میکنم، عزیزان! به والله قسم خود شما بهتر از بنده اطلاع دارید، مردم امروز در ابتداییترین مسائل و مشکلاتشان ماندهاند و ما داریم طرحهایی را به مجلس میآوریم که به مردم خیلی کمک نمیکند. به نظر من امروز مجلس انقلابی باید برای گرانی نان، خودرو، سیمان و قطعی آب و برق مردم جلسه تشکیل بدهد، نه اینکه طرحهایی را بیاوریم که شاید دو ماه، سه ماه، چهار ماه دیگر هم بشود به آنها رسیدگی کرد. باز هم تأکید میکنم، این ایراد نه به نمایندگان برمیگردد و نه به هیأترئیسه محترم، این ایراد به آییننامه و آن چارچوب کلی برمیگردد که در مجلس... (قطع میکروفن)

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون جناب آقای رشیدیکوچی. این اخطاری که ایشان به آن اشاره کردند، این بحث درستی است، بارها در مجلس روی این موضوع بحث شده است. خواهش من این است که همه ما این را جدی بگیریم و تنها راه اینکه ما بتوانیم مؤثرتر از گذشته هم به امورات جاری کشور و هم به حل مشکلات به صورت ریشهای حل و فصل کنیم، واقعاً اصلاح آییننامه است. خواهش من این است که کمیسیون آییننامه داخلی جناب آقای بحرینی مخصوصاً با این طرحی که الان فرآیند مربوط به قانونگذاری را دارند اصلاح میکنند، این نهایی شود، انشاءالله در دستور قرار بگیرد و وقتی در دستور هم قرار گرفت همکاران دقت کنند، چون اصلاح آییننامه دوسوم رأی میخواهد و واقعاً این از موضوعات مهم و اساسی امروز مجلس است. امیدوارم این در ذهن همه ما باقی بماند و با اولویت این اخطاری را که اشاره کردند انشاءالله اصلاح کنیم و پیش ببریم. جناب آقای یوسفی! نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

مجتبي يوسفي
برای تذکر آییننامهای در خدمت آقای محسن زنگنه هستیم، بفرمایید.

محسن زنگنه
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
با تبریک ایام به محضر ملت بزرگوار ایران و همکاران محترم و جناب آقای رئیس. جناب آقای دکتر قالیباف! از ابتدای امروز دوستانی که صحبت میکنند چه در مخالفت، چه در موافقت و چه در طرحها و پیشنهادهایی که دارند عموماً ابهامات خیلی زیادی بر این طرح کاملاً حاکم است. یعنی اصلاً طرح مشخص نکرده که مثلاً اگر ما میگوییم تذکرات مهم و فوری، این مهم و فوری چیست، چه کسی باید تشخیص بدهد؟ بعد در نهایت هیأترئیسه همه اینها را به وزیر مربوطه ارجاع بدهد. من الحاقیهها را هم که دیدم به این ابهامات پاسخ نمیدهد.
از این طرف هم اصل صحبت دوستان به نظر من صحبت درستی است. دغدغه جناب آقای صباغیان و طراحان طرح، دغدغه درستی است که بالاخره ما این همه تذکر در روز داریم میدهیم، اگر این تذکرات قرار است که عملی نشود چرا تذکر میدهیم، اگر قرار است عملی شود برای آن راهکار پیدا کنیم. اصل قضیه محترم است، نمایندگان عزیز هم به کلیات آن رأی دادند. اما آقای دکتر! این ابهام خیلی زیاد دارد، یعنی هم ابهام قانونی دارد، هم مشکل دارد، در پیشنهادها هم این حل نشده است.
پیشنهاد من به محضر جنابعالی براساس ماده (139) این است که اگر حضرتعالی صلاح میدانید و دوستان کمیسیون آییننامه هم قبول میکنند، ما این را در همین تأیید کلیات بپذیریم، این را به کمیسیون برگردانیم. واقعاً اگر قرار است که مجلس وقت بگذارد، به قول برادر عزیزمان جناب آقای رضائی زمانی که ما مسائل مهمتری داریم و داریم وقت مجلس را میگیریم، حداقل یک چیزی بشود که در نهایت ما یک بحثی را مصوب نکنیم که نه توان هیأترئیسه این باشد که روزانه (300)، (400) تا نامه بخواهد ابلاغ کند، بعد دولت بنشیند همه اینها را جواب بدهد، بعد در سامانه ثبت شود و در نهایت هم هیچ ضمانت اجرایی نداشته باشد. پیشنهاد من این است که این ابهامهای متعدد بر این طرح وارد است، اگر حضرتعالی صلاح میدانید با استفاده از اختیارات هیأترئیسه این طرح را به کمیسیون برگردانیم، واقعاً یک طرح منسجم و کاملی شود که باز دوباره ما به مشکلات عدیدهای که در حوزه آییننامه داریم و حضرتعالی هم اشاره کردید، ما به این مشکلات اضافه نکنیم، بوروکراسی مجلس را زیاد نکنیم، توقع هم ایجاد میشود و در نهایت اتفاقی هم نمیافتد. لذا درخواست من اعمال ماده (139) توسط حضرتعالی است، خیلی ممنون.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. جناب آقای زنگنه! این تذکر وارد نیست. اولاً ماده (139) در رابطه با طرحها و لوایح عادی است که یکشوری میآید و میتواند تبدیل به دوشوری شود. این چون دوفوریتی است امکانپذیر نیست. ولی محتوای تذکر شما درست است و الان دوستان دیگر هم به عنوان ابهام این بحث «فوری و مهم» را ابهام دادند و همیشه در روال اینگونه بوده که شورای نگهبان به این موضوعات اشکال میگرفت و عودت میداد. من چون همه پیشنهادهای بعدی را هم قبلاً مطالعه کردم و دیدم، جناب آقای ویسکرمی هم اگر خاطرشان باشد اینجا همین ابهام را داشتند. پیشنهاد آقای ویسکرمی که الان آمده، حالا من نمیخواهم از پیشنهاد دفاع کنم و دوستان بگویند که شما دارید موافق صحبت میکنید، ولی واقعاً چون این ابهام وجود دارد و پیشنهاد آقای ویسکرمی این ابهام مهم، فوری و فوراً را حذف کرده و در واقع بخشی از اشکالاتی که جنابعالی خودتان هم ابهام داشتید را این پیشنهاد دارد حل میکند. بقیه پیشنهادات هم بعضی از اشکالات دیگر را دارد رفع میکند. در الحاقات هم که ما نگاه کردیم جز الحاق اولی که به عنوان تبصره آمده، بقیهاش هم این نیست. من فکر میکنم اگر ما بخواهیم این را برگردانیم خلاف آییننامه است، ماده (139) برای عادی و یکشوری است، این دوفوریتی است و پیشنهاداتی که اینها را اصلاح میکند، اگر دوستان همکاری کنند به نظر میرسد اگر الان تصمیمگیری کنیم بهتر است. اجازه بدهید، پیشنهاد آقای ویسکرمی را به رأی میگذاریم.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد برادر عزیزمان آقای ویسکرمی این است که «مخاطب تذکر موظف است پاسخ تذکر را ظرف حداکثر یک ماه در سامانه مذکور ثبت نماید. هیأترئیسه مجلس موظف است تذکرات و پاسخ آن را با رعایت طبقهبندی مکاتبات در سامانه رسمی مجلس شورای اسلامی برای عموم منتشر کند». کمیسیون مخالف است.

محمدباقر قاليباف
حضار 250 نفر، آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. (63) نفر از دوستان بعد از (60) ثانیه در رأیگیری مشارکت نکردهاند. چون دوسوم رأی میخواهد دوستان در رأیگیری شرکت کنند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی مربوط به برادر عزیزم آقای رجائی است. آقای رجائی مطرح میکنید؟ مطرح نمیکنند. پیشنهاد بعدی مربوط به برادر عزیزمان آقای مولوی است که مطرح نمیکنند. پیشنهاد بعدی مربوط به آقای ذاکر است، بفرمایید.

سيدسلمان ذاکر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید دوستان! من پیشنهاد دادم، اینطور است: «مخاطب تذکر موظف است پاسخ تذکر را حداکثر تا یک ماه»، من پیشنهاد دادهام «تا (20) روز کاری». استناد من چیست؟ ببینید! اولاً در مفاد تذکرها شما (100) درصد حقوق عامه و حقوق اجتماع را در نظر دارید. ما با حقوق فردی کاری نداریم، چه بسا با حقوق محلی هم کاری نداریم. برای جلوگیری از تضییع حقوق مردم آمدیم به وزیر تذکر دادیم. شما بیایید سیاستهای کلی نظام را بررسی کنید، بند (11) آن را ملاحظه بفرمایید، ما باید رویکرد افزایش اثربخشی را جزء سیاستهای قانونگذاری خودمان قرار بدهیم. نه تنها اثربخشی، بلکه افزایش اثربخشی. راهکار افزایش اثربخشی چیست؟ آیا طویل کردن زمان است؟ یک ماه، دو ماه برای یک تذکر فرصت بدهیم که وزیر پاسخ بدهد و یا سرعت و کیفیت خدمات کشوری، سیاستهای کلی نظام اداری است؟
دوستان! شما ببینید، وقتی که یک تذکری میرود معطل میشود، پاسخ شنیده نمیشود، هم مردم بدبین میشوند، هم حاکمیت زیر سؤال میرود. شما میگویید که هیأترئیسه وقت ندارد. برای چه وقت ندارد؟ مگر آقای قالیباف میخواهد اینها را یک به یک بررسی کند؟ نیرو جذب کنند، معاونین نظارت و اجرایی کجا هستند؟ دستگاههای اجرایی این همه کارشناس دارند، اتاقها پر از نیروی جوان و کارآمد است، کجا میخواهند کار کنند؟
شما ببینید! توسعه نظام اداری الکترونیک امروز یک اصل است. شما فکر میکنید که حتماً باید کتبی و با پست پاسخ را ارسال کنند؟ نه، طبق اتوماسیون به راحتی ظرف یک ثانیه، دو ثانیه از اینجا به یک استان هزار کیلومتری واصل میشود. من خواهش میکنم کوتاه نیایید، به نظر من ما باید پیشگیری کنیم. ما فکر میکنیم ترک فعل یعنی اینکه مسئول کار نکند، مجازات شود و به قوه قضائیه معرفی شود، به کمیسیون اصل (90) معرفی شود، نه یکی از مصادیق ترک فعل یعنی با تأخیر انجام دادن وظیفه محوله به خود مسئول و دستگاه اجرایی است.
آقای قالیباف، مسئولین! من (12) سال پیش درخصوص حاشیهنشینی، مساکن مهر و ده¬ها مشکل دیگر تذکر میدادم، الان هم تذکر میدهم. برای چه؟ چون کار ما ضمانت اجرایی ندارد. چرا یک ماه؟ (20) روز کاری، ما باید سرعت را زیاد کنیم، الکترونیک را توسعه بدهیم و بعد کیفیت خدمات بخواهیم، کارآمدی را بالا ببریم. امروز دشمن روی این موضوع انگشت گذاشته که نظام کارآمد نیست. یکی از دلایل آن هم این است که مهلتهای بیجا و بلاوقت دادیم، نخواستیم. چرا یک ماه؟ (20) روز، یک هفته، دو روز، فوراً. اگر میخواهیم حکومت کنیم، اگر میخواهیم خدمت کنیم، بعضی از مسئولین ناخوش و مریض را باید بیاوریم پاسخگو کنیم تا اینچنین به مردم پاسخگو باشیم. بنابراین من یک ماه را تا (20) روز پیشنهاد دادم، حالا اگر دوستان تمایل داشتند رأی موافق بدهند، ممنونم.

مجتبي يوسفي
مخالف محترم وقتشان را به آقای سیدکاظم دلخوش دادهاند، بفرمایید.

سيدکاظم دلخوش اباتري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تبریک اعیاد قربان و غدیر، من فکر میکنم اگر آقای رئیس مجلس به مذاکرات مجلس توجه بفرمایند خیلی از پیشنهادات را اجازه طرح نخواهند داد. آقای رئیس مجلس! در شرایطی که ما مسائل مهمتر داریم، به نظرم در ارتباطات با پیشنهادات، ضمن تشکر از برادر خوبم آقای ذاکر، ببینید! در ماده (206) آن چیزی که ما در آییننامه آوردیم اولاً یک ماه با (20) روز هیچ فرقی نمیکند. چون اگر شما میفرمایید کاری، چهار، پنج روز هم تعطیلات را حساب کنید، یک ماه میشود همان (20) روز. ضمن اینکه ما در این مصوبه کمیسیون آییننامه آوردیم که حداکثر تا یک ماه، پایین آن هم فوریتها را مشخص کردیم، گفتیم آنهایی که فوری است رئیس مجلس و هیأترئیسه میتواند تصمیم بگیرد که الحمدلله رئیس مجلس هم گوش نمیدهند.
آقای رئیس مجلس! خواهش میکنم وقت جلسات بعضی از پیشنهادات را از آقایان خواهش کنید، من توضیحاتم را عرض کردم، ولی جنابعالی به عنوان رئیس مجلس به بعضی از دوستان که پیشنهاداتی دارند، آن پیشنهاداتی که میبینید نیازی نیست مطرح شود، شما را به خدا بگذارید سر مسائل اصلی و مهم برویم. مسائل ریز و جزئی مطرح نشود. یک ماه با روزهای تعطیلش همان (20) روز است، چه فرقی میکند؟ ضمن اینکه ما گفتیم حداکثر یک ماه. آقای رئیس مجلس باید نظم مجلس را کنترل کند، ممنون هستم.

محمدباقر قاليباف
خیلی ممنون. اگر جنابعالی خودتان به عنوان موافق، مخالف صحبت نمیکردید، به هر حال ما باید آییننامه را رعایت کنیم. ما هم این توصیه را داریم که اگر دوستان از پیشنهاداتشان بگذرند. موافق صحبت کند.

مجتبي يوسفي
جناب آقای سیدعلی موسوی موافق هستند، بفرمایید.

سيدعلي موسوي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و احترام محضر نمایندگان ملت بزرگ ایران و با سلام محضر رهبر معظم انقلاب و با تبریک اعیاد و ایام خدمت همکاران محترم. همکاران محترم! امروز ما میخواهیم این را به تصویب برسانیم که معمولاً متأسفانه ما وقتی که میخواهیم تذکر بدهیم، یک عده فکر میکنند که تذکرمان ضروری نیست. در حالی که شما فکر کنید الان در بحث حقآبه مردم شریف ملکان، الان خشکسالی است، حقآبه مردم را نمیدهند، بعد زراعت و باغات مردم خشک شده است. ما الان میخواهیم تذکر بدهیم که آقایان! بیایید خسارت این باغداران و کشاورزان را بدهید، اینها مشکل دارند، حقآبهشان را نمیدهید حداقل خسارتشان را بدهید. این تذکر است، این تذکر ما باید سریعاً به گوش مسئولین برسد و اینکه ما اینجا میگوییم مدت تعیین کنیم (20) روز یا یکماه هرچقدر ما سریعتر بتوانیم پیشنهاداتمان را به گوش مسئولین اجرایی دولتی برسانیم آن وقت موفقتریم، کار مردم راه میافتد و اینکه واقعاً گفتهاند «فاستبقوا الخیرات»، هر چه قدر ما سریعتر به مردم خیر برسانیم آنجا ما واقعاً موفقیم. به این جهت اینکه آیا (20) روز یا یکماه به نظر معقول است که هر چه زودتر باشد بهتر و امروز وقتی که ما میبینیم یک کیسه سیمان (50) کیلویی شده (110) هزار تومان آیا این واقعاً ظلم نیست برای کسی که میخواهد ساختمان بسازد، خانه بسازد که مردم مشکل دارند؟ الان ما میخواهیم تذکر بدهیم راهش این است که سریعاً به گوش مسئولین برسانیم و عملیاتیاش بکنیم و به این جهت از همکاران خواهش میکنم که هر چقدر ما سریعتر بتوانیم خیر را به مردم برسانیم این معقولتر است. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

محمدباقر قاليباف
کمیسیون مخالف است، پیشنهاد را به رأی میگذاریم، پیشنهاد آقای ذاکر را به رأی میگذاریم. حضار 246 نفر، (حاجیدلیگانی ـ بله، پیشنهاد برادر عزیزمان آقای ذاکر این است که به جای «یک ماه» بشود «تا (20) روز کاری» دوسوم رأی میخواهد) پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی مربوط به آقای مولوی است، آقای مولوی مطرح میکنید؟ (مولوی ـ نه) تشکر میکنم. پیشنهاد بعدی مربوط به آقای رجائی است مطرح میکنید؟ بفرمایید.

حسین رجائیریزی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز ببینید! اینکه الان داریم سر عدد زمان صحبت میکنیم به این باید دقت بکنیم که اصلاً مبنای آن چیست. دوستان عزیز! من یک مثال میزنم، الان روغن ماشین را دیروز دولت (40) درصد گران کرده، (40) درصد روغن ماشین گران شده است. خوب اینها را شما میخواهید امروز تذکر بدهید، خوب این تذکری که شما الان میدهید بایستی یک ماه، دو ماه دیگر برایتان جوابش بیاید که چه؟ به قول معروف شما میگویید «راه بیانداز بعد جا بیانداز»، گرانش میکنند شما هم باید تذکر بدهید یک ماه بعد، دو ماه بعد طرف بیاید جواب بدهد.
من خواهش میکنم بین تذکرات باید ما فرق قائل بشویم، یکسری تذکرات ملی است، یکسری تذکرات منطقهای. من خواهشم این است که دوستان تذکرات ملی که دارای فوریت است الزام کنند که دولت هم به صورت فوریت جواب بدهد. حالا من پیشنهادم این است که تذکرات ملی را سه روزه، همین الان قیمت روغنی که دیروز (40) درصد گران شده، شما الان امروز تذکر بده یک ماه بعد شما میخواهید جوابش را بگیرید، خوب چطور میشود این را برگرداند؟
من خواهشم این است که دوستان به این پیشنهاد رأی بدهند، تذکرات ملی با فوریت، دولت موظف باشد سه روزه، معاونت پارلمانی دارند، مدیرکل پارلمانی دارند، یک معاونت مستقل در وزارتخانهها درخصوص مسائل پارلمانی کشور است، خوب اینها جواب بدهند. قرار نیست که خود وزیر پا بشود پیگیری کند بدود، اطلاعات جمع کند، دیتا جمع کند جواب بدهد. این همه در وزارتخانهها دارند به قول معروف وقتشان را هدر میکنند. خوب تذکرات نمایندگان در راستای مشکلات و گرفتاریهای ملی و منطقهای است. اینکه ما بگوییم یک ماه یا دو ماه به نظر شما یک چنین مشکلی که دیروز ایجاد شده دو ماه بعد شما چه نتیجهای میخواهید برایش بگیرید؟ من خواهشم این است دوستان به این پیشنهاد رأی بدهند، تذکرات ملی با فوریت و با اهمیتی که تشخیص داده میشود دستگاهها موظف باشند سه روزه جواب بدهند، آب از آسیاب نیفتد و تذکرات منطقهای هم همان پیشنهادی که داده شد به نظرم لازم است، خیلی ممنون.

مجتبي يوسفي
مخالف محترم جناب آقای سیدغنی نظری خانقاه، بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
خوب مخالف صحبت نمیکند، موافق هم صحبت نمیکند. کمیسیون بفرمایید. آقای رئیس! میتوانید به رأی بگذارید.

محمدباقر قاليباف
حضار 247 نفر، پیشنهاد را به رأی میگذاریم.

حسينعلي حاجي دليگاني
بله، پیشنهاد برادر عزیزمان جناب آقای رجائی این است که «تذکرات ملی حداکثر در سه روز کاری و تذکرات منطقهای یک هفته کاری» درج بشود دوسوم رأی میخواهد. کمیسیون هم مخالف است.

محمدباقر قاليباف
دوستان لطف کنند در رأیگیری مشارکت کنند، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی مربوط است به آقای صباغیان، آقای صباغیان! حذف آوردید ولی در واقع اصلاح جزء است، مطرح میکنید یا بگذریم؟ تشکر میکنم. پیشنهاد بعدی مربوط است به برادر عزیزمان آقای پژمانفر، مطرح میکنید، حالا توضیح بفرمایید جنبه منطقهای یک موقع غفلت واقع نشود. حاجآقا! بفرمایید.

نصراله پژمان فر
پیشنهاد دهنده
اعوذ باالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران بزرگوار! امروز بالاخره در روز ولادت امام هادی (علیهالصلاه والسلام) انشاءالله امیدوایم این تصمیمها و مباحثی که امروز مطرح میشود منجر به فعالتر شدن و قویتر شدن ظرفیت نظارتی مجلس بشود.
پیشنهادی که من در اینجا خدمت سروران مطرح کردم این است که بعضی از تذکراتی که داده میشود جنبه «ملی» دارد، بعضی تذکرات جنبه «منطقهای» دارد. اگر ما بخواهیم همه تذکرات را که مطرح میشود، چه جنبه ملی دارد، چه جنبه منطقهای بخواهیم همه آن را در این فرآیند قرار بدهیم این همان ضربالمثلی است که میگویند «سنگ بزرگ نشانه نزدن است». ما امروز انبوه تذکراتی را داریم که دارد به وزرای مختلف در مسائل مختلف مطرح میشود. من اینجا آمدم این قید را مطرح کردم چون این مسئله را واگذار کرده به تشخیص هیأترئیسه مجلس که برای مسائل مهم و فوری بتواند از این فرآیند استفاده کند، من گفتم مسائل مهم و فوری مقید بشود به آن مسائلی که ملی است. یعنی اگر جنبه ملی داشت در این فرآیند قرار بگیرد، اما اگر جنبه ملی نداشت هیأترئیسه در ارتباط با تسهیلگری و پیگیری این موضوع کمک و مشارکت بکند که این کار انجام بشود.
چون به هر حال با این حجم تذکرات اگر نیاییم یک برشی به عنوان ملی و غیرملی بزنیم فکر میکنم که امکان پاسخگویی هم از وزرا گرفته میشود و مجلس به مسائل اساسی خودش نمیپردازد. خلاصه تذکر بنده خدمت سروران گرامی، پیشنهاد بنده این است که ما بگوییم اگر در این سامانه هیأترئیسه بررسی کند اگر مسئله ملی بود در این فرآیند قرار بدهد، اگر مسئله منطقهای بود در این فرآیند قرار نگیرد، به عنوان تسهیلگر یک مقدار مقدمات را فراهم بکند برای اینکه زودتر به نتیجه برسد. این پیشنهاد بنده است، خیلی متشکرم.

مجتبي يوسفي
مخالف محترم جناب آقای احمد امیرآبادی بفرمایید.
(امیرآبادی فراهانی ـ صحبت نمیکنم) تشکر میکنم.

حسينعلي حاجي دليگاني
کمیسیون بفرمایید. خانم محمودی! نظرتان را بفرمایید. مخالف هستند. آقای رئیس! میتوانید به رأی بگذارید.

محمدباقر قاليباف
پیشنهاد را به رأی میگذاریم، حضار 250 نفر، (حاجیدلیگانی ـ بله، پیشنهاد برادر عزیزمان آقای پژمانفر این است که «جنبه ملی دارد توسط هیأترئیسه در سامانه مذکور ثبت شود») پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی مربوط به برادر عزیزمان آقای ذاکر است، آقای ذاکر تشکر که مطرح نمیفرمایید. پیشنهاد بعدی مربوط است به برادر عزیزمان آقای مولوی، آقای مولوی مطرح میکنید؟ (مولوی ـ خیر) تشکر میکنم. پیشنهاد بعدی مربوط است به برادر عزیزمان آقای صباغیان، آقای صباغیان مطرح میکنید؟ عبور بکنیم؟ آقای صباغیان! بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. اول جناب آقای قالیباف! تذکری من عرض کنم. خوب بود که برای بحث خوزستان حداقل قبل از شروع مجلس جلسهای گذاشته میشد و توضیح داده میشد. الان من فکر کنم ما نمایندگان اکثراً با مردم عادی از جهت اطلاعات که چه اتفاقی افتاده، مشکلات مردم چه چیزی بوده، چه تصمیمی گرفته شده، خیلی متفاوت نیستیم. ضمن اینکه به هر حال مردم سؤال میکنند و ضمناً رسالت هم بر عهده ماست. وظیفه ماست که در قبال آحاد مردم بدانیم چه خبر است، چه مشکلی بوده و انشاءالله جلوگیری کنیم جای دیگر استان دیگر مشکلی پیدا نکند. خوب بود این جلسه برگزار میشد.
اما دوستان عزیز! در مورد تذکرات که دوستان میفرمایند طرحهای مهمتری است ما امروز از لحاظ قانون اگر بگوییم معاونت قوانین ما دارد میترکد خیلی بیراه نگفتیم، منتها در بحثهای نظارتی ما مشکل داریم. مگر تذکرات ما چه چیزی است که دوستان فکر میکنند اگر ما تذکر بدهیم وقت گرفته میشود، دولت خیلی مشغول میشود؟ تذکرات ما برای همین گران شدن روغن است، مال اینکه سایپا پول مردم را میگیرد و ماشین به آنها نمیدهد. مال اخراج کارگر است، مال عدم پرداخت عوارض است، مال محصولات بیکیفیت است، مال گرانفروشی است، مال عدم پرداخت مالیات توسط دانهدرشتها است، مال بیعدالتی در توزیع اعتبارت است، همه این تذکرات ما که بعداً تبدیل به سؤال میشود همینها است.
مشکل درد جامعه ما این است. پول، اعتبار، نیرو در اختیار دولت و دولت هم کاری نمیکند، اینجا همه داریم زیر سؤال میرویم. حالا گفتیم آقا اگر ما یک تذکری به دولت دادیم حداقل پاسخ ما را بدهد انگار آسمان میخواهد به زمین بیاید، انگار همه وقت مجلس و نمایندگان دارد هدر میرود. مگر ما غیر از این کاری داریم؟ کار ما همین است، تذکر، سؤال، اگر همین تذکر ما را پاسخ بدهند که منجر به سؤال نمیشود حداقل سؤال کمتر میشود، تحقیق و تفحص کمتر میشود، خطا کمتر میشود. همان امر به معروف و نهی از منکر اسلام است که به عهده همه ملت، خصوصاً مجلس است، بنابراین کار اصلی ما این است، این طرحی نیست که کسی بخواهد خودش را مطرح کند، این درد ماست، همه ما و شما گرفتار آن هستیم، مردم از ما مطالبه میکنند. ما به دولت میگوییم کسی پاسخ ما را نمیدهد. الان آمدیم طرحی را همه زحمت کشیدند، رأی دادند که جا دارد از همه نمایندگان تشکر بشود. خوب الان این میخواهد اجرایی بشود، چه اشکالی دارد؟ چه هزینهای دارد؟ چه ارتباطی، دیگر تحریم را نمیتوانند بهانه کنند. بنابراین من فکر میکنم طرح خیلی خوبی، طرح مترقی است و ما همه باید همانطور که حمایت کردیم انشاءالله حمایت کنیم.
در مورد این پیشنهادی که من عرض کردم دوستان همه ببینید! سؤال این بود مجلس شاید فرصت نکند تفکیک بکند یا اینکه چه مسائلی مهم است، چه مسائلی غیرمهم اینجا مطرح است. اینجا ما پیشنهاد دادیم که هم به نوعی بیشتر هیأترئیسه مکلف شده، گفتیم متن فعلی این است که «هیأترئیسه مجلس تذکرات مهم و فوری به همراه پاسخ آن را با رعایت طبقهبندی مکاتبات در سامانه رسمی مجلس شورای اسلامی برای عموم منتشر کند». ما پیشنهاد دادیم که هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی مکلف است تذکرات شفاهی و کتبی را با رعایت طبقهبندی مکاتبات در سامانه رسمی مجلس شورای اسلامی برای عموم منتشر کند. من فکر میکنم برای اینکه وقت مجلس گرفته نشود هم اینکه ما چیز محرمانهای نداریم، متأسفانه خیلی از مشکلات ما این است که صریح مطرح میکنیم، آقا! این موضوع محرمانه است نمیشود. مگر مردم چه چیزی از ما میخواهند که ما محرمانه داریم؟ کدام بحثی را ما داریم که محرمانه است؟ همه تذکرات ما را شما بررسی کنید چه تعداد است همهاش به مشکلات اقتصادی مردم بر میگردد. چیز محرمانهای نیست که ما خودمان را در این قضیه معطل کنیم. من فکر میکنم اگر این انجام بشود تقریباً آن دغدغه دوستان حل میشود و دولت هم مکلف میشود پاسخ بدهد، مجلس هم مکلف میشود آن را در سامانه منتشر کند و آن هدف خاص که همه ما مدنظرمان است انشاءالله تحقق پیدا بکند. عذرخواهی میکنم. والسلام علیکم و رحمه الله

مجتبي يوسفي
مخالف محترم وقتشان را دادند به جناب آقای صدیف بدری بفرمایید.

صديف بدري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت مردم عزیز ایران اسلامی، همکاران عزیز و با تبریک اعیاد گذشته، امروز و آینده. تشکر میکنم از طراحان محترم این طرح و پیشنهادی که همکار عزیزم جناب آقای صباغیان ارائه دادند، به نظر من همکاران عزیز مسائل مهمتر از اصلاح آییننامه داخلی در کشور وجود دارد (نسبت به) پیشنهادهای اصلاح عبارتی که در این طرح وجود دارد به نظر من خیلی مسائل مهمتر از این در کشور وجود دارد. الان اواخر دولت دوازدهم است. وزرا واقعاً به خودشان تلقین کردند که خودشان را به بیخیالی بزنند، موضوع قیمت میلگرد، موضوع قیمت سیمان، موضوع قیمت روغن، موضوع قیمتهای لوازم ضروری و نیازهای ضروری مردم، قیمت میوه، نمایندگان محترم، همکاران عزیز الان میوه نیمکیلو قیمت زده میشود. شاید ما به این مسائل پرداخت نکنیم رفتهرفته به عدد تبدیل بشود. سیمان الان کیسهای بیش از (100) هزار تومان در بازار پیدا نمیشود. خود مسئول مربوطه معترف است که حدود (15)، (20) نفر دلال در بازار سیمان تعیین قیمت میکنند در صورتی که براساس اعترافات مسئولین محترم تولید سیمان بیش از نیاز داخلی کشور است. ما باید به این مسائل پرداخت کنیم، ما باید بررسی و گزارشهای نظارتی تهیه کنیم، آسیبشناسی کنیم. اگر نیاز به تنقیح، تهیه طرح و قوانین جدید است سراغ آنها برویم نه اینکه عبارت «یک ماه» را «(20) روز» کنیم، نمیدانم یک موضوعی که همکار عزیزم پیشنهاد داده فقط عبارت «مکلف» است اضافه میکنیم در صورتی که همین مفهوم پیشنهادی در متن طرح و مصوبه کمیسیون آمده است.
(در این هنگام آقای عبدالرضا مصری «نایبرئیس دوم» ریاست جلسه را به عهده گرفتند)
عزیزان ما باید برای موضوع آب کشور یک فکر اساسی کنیم. کارشناسان محترم پیشبینی میکردند. اقلیم دنیا، اقلیم ایران اسلامی چندین سال است که دچار چالش جدی شده و کمبارش است.
مسائل خوزستان، اگر همینطور برخورد کنیم مطمئنم در استانهای دیگر همین مسائل پیش میآید. چرا مطالعات اساسی نمیشود و من برای رئیس جلسه آقای دکتر قالیباف یک پیشنهادی دارم. مرکز پژوهشهای مجلس مکلف بشود یک مطالعه اساسی و کارشناسی با استفاده از ظرفیت کارشناسی دنیا و کشور انجام بشود.
اجرای یک کانال انتقال و ارتباطی بین دریای خزر و خلیجفارس و دریای عمان انجام بشود. (20) متر اختلاف ارتفاع بین دریای خزر و خلیجفارس و دریای عمان است. مجلس باید به این مسائل پرداخت کند. انتظار از مجلس انقلابی این است که به مسائل کلان پرداخت کند نه اینکه فقط تحریمها، بیش از (300) اولویت در طرح داریم، در اولویت اعلام وصول داریم، در صورتی که از مسائل مهم و کلان کشور غفلت کردهایم. از هیأترئیسه محترم خواهش میکنم به مرکز پژوهشهای مجلس دستور بدهند آن اولویتهایی که در ابتدای مجلس یازدهم احصاء شد، براساس آن اولویتها ما به هیأترئیسه محترم رأی دادیم. ما متأسفانه در طول بیش از یک سال گذشته در مجلس به مسائل کلان کشور پرداخت نکردهایم لذا ضمن احترام و تشکر از همکار عزیزم، از همکاران عزیز خواهش میکنم که به این پیشنهاد رأی ندهند چون پیشنهاد در خود طرح و در خود مصوبه کمیسیون کاملاً مستتر است و آمده است.

مجتبي يوسفي
تشکر از مخالف محترم، موافق محترم جناب آقای محمدرضا احمدی بفرمایید.

محمدرضا احمدي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و ارادت محضر محترم ملت شریف ایران و شما همکاران عزیز، ولادت باسعادت حضرت امام هادی (علیهالسلام) و همچنین بزرگداشت هفته ولایت را خدمت همه شما همکاران عزیز تبریک عرض میکنم. در صحبتهای مخالف محترم در واقع در مخالفت با موضوع چیزی ندیدم و نشنیدم اما پیشنهادی که همکار عزیزمان جناب آقای صباغیان فرمودند در واقع یک پیشنهاد بسیار خوب و تأثیرگذاری خواهد بود زیرا در متن قبلی که فرمودند هیأترئیسه مجلس تذکرات مهم و فوری که البته در اینجا ابهام هم وجود دارد که چه کسی تذکرات مهم و فوری را تشخیص میدهد و در تشخیص این فوریت و اهمیت داشتن چه شاخصهایی وجود دارد مبهم است و خوب نمیتوانیم تشخیص بدهیم اما اینکه هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی مکلف باشد که تذکرات شفاهی و کتبی را با رعایت طبقهبندی مکاتبات در سامانه مجلس برای عموم منتشر بکند چند تا مزیت دارد. اول اینکه همکاران عزیز! ما سوگند خوردیم که خدمتگزار مردم در خانه ملت باشیم، زبان گویای مردم شریف منطقهمان و کشورمان در مجلس شورای اسلامی باشیم. لذا نمایندگان تشخیص میدهند. اولویتها را تشخیص میدهند که کدام مشکلات را باید در مجلس بیان کنند و اگر این تذکرات شفاهی و کتبی در سامانه بارگذاری بشود در واقع مردم مشکلات خودشان را از زبان نماینده خودشان در مجلس شورای اسلامی میشنوند و میبینند و قطعاً حتی اگر نتیجهبخش هم نباشد حداقل خوشحال میشوند که مشکلاتشان توسط نمایندهشان در مجلس شورای اسلامی بیان شد. لذا پیشنهادی که آقای صباغیان فرمودند این تذکرات شفاهی و کتبی در سامانه حتماً بارگذاری بشود. نه اینکه هیأترئیسه فقط بیاید آنهایی را که تشخیص داد اهمیت دارند و فوری هستند برگزار بشود و در سامانه اعلام بشود. لذا من پیشنهاد میکنم که این پیشنهادی که همکار عزیز ما دادند که تذکرات شفاهی و کتبی بیاید و با رعایت طبقهبندی در سامانه برای عموم منتشر بشود بسیار خوب است و به این رأی مثبت بدهند. ممنون و سپاسگزارم.

حسينعلي حاجي دليگاني

غلامعلي کوهساري

عبدالرضا مصري
تذکر مرتبط به موضوع بحث است؟ اگر مرتبط است اخطار را بفرمایید.

مجتبي يوسفي
آقای رئیس! تعدادی از همکاران اخطار قانون اساسی و تذکر آییننامهای دارند. جهت اخطار قانون اساسی در خدمت آقای غلامعلی کوهساری هستیم، بفرمایید.

غلامعلي کوهساري
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض تبریک دارم عید قربان گذشته و عید سعید غدیری که در پیش داریم و هفته ولایت و همچنین ولادت باسعادت امام هادی (علیهالسلام) را خدمت ملت شریف ایران و همکاران محترم. جناب آقای دکتر مصری! اخطار بنده اصل (84) قانون اساسی است که «هر نماینده در برابر تمام ملت مسئول است و حق دارد در همه مسائل داخلی و خارجی کشور اظهارنظر نماید». امروز در کشور ما اتفاقات بسیار زیادی افتاده در بحثهای مختلف، در بحث شیوع بیماری کرونا، بحث قطعی برق، بحث قطعی آب و مسائل دیگری که در سطح کشور شاهد آن هستیم. بنده را بر آن داشت که براساس اصل (84) قانون اساسی اخطار اعلام بکنم، ببینید! در استان گلستان علیرغم مردم نجیبی که دارد، سکوت مردم و مسئولین استان؛ متأسفانه بیش از (1200) نفر در بیمارستانهای استان گلستان امروز بستری هستند به گونهای که برخی از بیمارستانها ظرفیت پذیرش بیمار را ندارند، بیماران در کف زمین خوابیدهاند و بستری شدهاند. بیش از (800) نفر سرپایی دارند مداوا میشوند. علیرغم همه تلاشی که پرسنل زحمتکش در بحث درمان در بیمارستانها و مراکز درمانی دارند انجام میدهند متأسفانه این وضعیت استان گلستان است. چندینبار با آقای وزیر تماس گرفتم، با دفتر ایشان تماس گرفتم ولی متأسفانه آقای دکتر نمکی پاسخگو نیست. آقای دکتر مصری! یک نفر به داد مردم استان گلستان برسد. واقعاً این چه وضعیتی در استان گلستان است؟ ورود و خروجش کنترلشده نیست، وضعیت بیماری بسیار شدید شده، از طرفی کمبود آب شرب و قطعی برق هم در این وضع مزید بر علت شده.
من خواهش میکنم به این موضوعات توجه بکنید. من از جناب آقای قالیباف درخواست کردم قبل از تعطیلات مجلس مسئولین مربوطه به مجلس بیایند و پاسخگوی نمایندگان ملت بشوند. امروز صبح هم خدمت ایشان عرض کردم که واقعاً مسئولین مربوطه، وزیر مربوطه بهداشت، درمان، جناب آقای نوبخت و رئیس بانک مرکزی در زمینه تأمین ارز علوفه و واردات نهادههای دامی (اقدام کنند) کشتیهایی که در بندر خوابیدهاند بعد علوفه دامی آنجا منتظر ورود است. بحث تأمین ارز را بیایند پاسخگو باشند. چرا اینها نمیآیند پاسخگوی ملت باشند؟ واقعاً چکار اساسی و مهمی در این مجلس قرار است اتفاق بیفتد؟ چکار اساسی باید صورت بگیرد که این مسائلی که اینقدر این مشکلات را مردم دارند واقعاً توان مردم دیگر به اتمام رسیده، این مسائلی که در خوزستان اتفاق افتاده بیایند پاسخگو باشند. آیا واقعاً مسائل خوزستان کمبود آب است یا مشکلات مدیریتی در این کشور وجود دارد؟
من از حضرتعالی و دوستان هیأترئیسه تقاضا میکنم ترتیبی اتخاذ بکنند که مسئولین مربوطه بیایند پاسخ بدهند. الان هر کیسه سیمان، هر پاکت سیمان حداقل در شهرهای مختلف و در روستاها (110) هزار تومان دارد به فروش میرسد، آن هم در زمانی که امروز باید ساخت و ساز صورت بگیرد. فردایی که پاییز و زمستان شد ساخت و ساز نمیتواند صورت بگیرد. در دو شهرستان حوزه انتخابیه بنده که اتفاقاً زلزله را داشتیم اگر امروز ساخت و ساز صورت نگیرد، اگر بحث سیل را بخواهیم در نظر بگیریم که امروز باید ساخت و سازها انجام بشود، بنیاد مسکن و سایر مراکز ساخت و ساز بکنند، قیمت سیمان، فردا قیمت میلگرد هم به همین شکل افزایش پیدا خواهد کرد.
وضعیت سیستان و بلوچستان کم از خوزستان نیست (کریمیفیروزجائی ـ آقای کوهساری خیلی ممنون) من تقاضا میکنم، ببینید! این بحثی که مطرح است در بحث اخطار و تذکراتی که بجا است مسئولین باید پاسخگو باشند، پاسخگویی مسئولین نباید بعد از چند ماه باشد، این پاسخگویی به درد من و مردم نمیخورد، من امروز پاسخ را از مسئولین میخواهم نه برای چند ماه بعد. من تقاضا میکنم این را مدنظر قرار بدهید و کمک بکنید برای حل مسائل و مشکلات مردم. تشکر میکنم.

عبدالرضا مصري
تشکر میکنیم جناب آقای کوهساری از تذکر دلسوزانه حضرتعالی، اگر دوستانی که تذکر و اخطار دارند چون این بحث به پایان رسیده است باید رأیگیری کنیم که دستور عوض بشود اگر مرتبط با دستوری که الان مطرح است در مجلس تذکر موجود است بفرمایید که موضوع بحث باشد، اما اگر تذکرات و اخطاری نسبت به سایر موضوعات هست اجازه بفرمایید این را تمام بکنیم بعد انشاءالله در خدمت دوستانی که تذکر و اخطار دارند خواهیم بود. اگر نسبت به موضوع تذکر هست بفرمایید.

مجتبي يوسفي
جناب آقای جواد نیکبین تذکر آییننامهای در مورد موضوع دارند، بفرمایید.

جواد نيک بين
تذکر آیین نامه
سلام علیکم و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحیم
گفت دقایقی زمانه هنوز در پیش است
که از سراسر بگذشته ارزشش بیش است
تذکر بنده ماده (22) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی بند (10) و (11) این آییننامه است که به شرح زیر توضیح میدهم. جناب آقای رئیس! مسائل مهمی در کشور است و ارزش و جایگاه نماینده و بهتر بگویم نمایندههای مجلس شورای اسلامی در اختیار هیأترئیسه است. حفظ شأن و منزلت و اقتدار مجلس و دفاع از حقوق و جایگاه نمایندگان در اختیار شما است. یعنی چه؟ یعنی ما باید به موضوعاتی بپردازیم در این مجلس که مسائل مهم روز کشور است. وقتی میفهمیم در یک بانکی آقای رئیس! اعضای هیأت مدیرهاش در بانک تجارت میآیند (400) میلیون تومان فقط پاداش برای خودشان تعیین میکنند و جالب است در عرض ده، پانزده ثانیه (400) میلیون تومان را میکنند (500) میلیون تومان ککشان هم نمیگزد، خیلی راحت میگویند (400) نشد (500) بدهیم، اینها مسائل مهم کشور است، مسائل مهم کشور مسائل خوزستان است که مسئولان عالیرتبه کشوری میگویند که ما در توسعه موفق نبودیم. بله، موفق نبودید در کشور اما در زندگی خودتان در توسعه موفق بودید، سال (57) کجا بودید الان کجا هستید؟ در توسعه زندگیهای خودتان که موفق بودید.
اعتراض حق مردم است. آقایی فرمودند باید به این اعتراضات مردم رسیدگی بشود اما پاسخگویی وظیفه کارگزاران است، مجلس باید به این پاسخگویی وزرا و مسئولین عالیرتبه مملکت اهتمام ویژهای کند.
بنده عرضم این است که سال گذشته خردادماه و مردادماه ما در این مجلس موضوع استیضاح را مطرح کردیم بعضی به ما خندیدند. عرض من این است که جناب آقای رئیس! اگر آن روز تصمیم درست برای رئیسجمهور این مملکت گرفته میشد و هرچه زودتر مقصر اصلی این وقایع را از کشور و از آن سردمداری کشور به زیر میکشاندیم کشور به اینجاها و به این تلاطمها کشیده نمیشد.
بنده قائلم که در این چند روز باقیمانده تصمیم درستی بگیریم، مقصر اصلی جاسوسان این کشور هستند که آقای رئیسجمهور به محض اینکه اتفاقی میافتد به جای اینکه پاسخگو باشد میآید فرافکنی میکند و میگوید اگر تصمیم مجلس و مصوبه مجلس نبود ما تحریمها را تمام کرده بودیم. برادر عزیز، جناب آقای روحانی! من دلم برای شما میسوزد که این حرف را عرض میکنم، اگر مصوبه مجلس نمیبود شما به قهقرا میرفتید، (8) سال است کشور را معطل کردید حالا شما مصوبه مجلس را مخالف تحریم میدانید؟ مقصر اصلی به سرانجام نرسیدن برجام شما خود شما هستید که... (قطع میکروفن)

عبدالرضا مصري
تشکر میکنیم. ادامه دستور را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! رأیگیری بفرمایید. پیشنهاد آقای صباغیان است، به رأی بگذارید، کمیسیون هم مخالف است. پیشنهاد برادر عزیزمان آقای صباغیان این است که «هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی مکلف است تذکرات شفاهی و کتبی را با رعایت طبقهبندی مکاتبات در سامانه رسمی مجلس شورای اسلامی برای عموم منتشر کند».

عبدالرضا مصري
آغاز رأیگیری را اعلام میکنم، حضار 234 نفر، پیشنهاد آقای دکتر صباغیان دوسوم رأی را میخواهد. دوستان در رأیگیری شرکت بفرمایید، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی مربوط است به برادر عزیزمان آقای آزادیخواه، مطرح میفرمایید؟ بفرمایید.

احد آزادي خواه
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران گرامی و آقای رئیس! پیشنهاد من بیشتر رنگ و بوی رفع ابهام دارد. آقای دکتر مصری! شما فرمودید که در مورد تذکراتی که به تشخیص هیأترئیسه مجلس مهم و فوری است فوراً در سامانه مذکور ثبتنام نماید. این فوراً ابهام دارد، آقای دکتر مصری! من تقاضا دارم چون رئیس محترم جلسه میخواهند تصمیم بگیرند، آقای دکتر مصری عزیز! عرض کردم من این ابهام را منظورم است، درواقع متن پیشنهادی «فوراً در سامانه ثبتنام نماید» ابهام است این فوراً معلوم نیست چه چیزی است. ما این فوراً را گفتهایم و پیشنهاد دادیم (48) ساعت یعنی دو روز کاری بشود که هم نظر همکاران عزیز تأمین بشود و هم درواقع این ابهام رفع بشود، ممنونم.

عبدالرضا مصري
آقای یوسفی مخالف را بفرمایید.

مجتبي يوسفي
مخالف محترم جناب آقای محمدتقی نقدعلی بفرمایید.

محمدتقي نقدعلي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
حالا برای عوض شدن فضا، میگویند یک نفر رفت مشهد در مغازه زعفران بگیرد فروشنده سؤال کرد چقدر میخواهی؟ گفت یک کیلو، گفت یا تو نمیدانی زعفران چیه یا نمیدانی یک کیلو چقدر است.
از صبح تا حالا دوستان پیشنهادات همهاش فوری فوری، تنگ کردن زمان برای پاسخگویی است، گویا ما (43) سال قانونگذاری بعد از نظام مقدس جمهوری اسلامی را مطالعه نمیکنیم یک سال و اندی هم که خود ما هستیم. من فکر میکنم که در این شیپور قانونگذاری برعکس داریم میدمیم. اگر ما یک وزیر پاکدست، جهادی و قابل اعتماد را انتخاب کردیم درست است که وظیفه نظارتی وظیفهای است که باید اعمال بشود، اما بنا هم نیست که طرف را شب و روزش در تنگنای سؤال، استیضاح، تذکر کتبی و شفاهی آن هم با این همه چارچوبهای سختگیرانه قرار بدهیم.
حقیقت ماجرا اکثریت یا بسیاری از دوستان و همکاران گرامی در مجلس از عزیزانی هستند که در عرصههای اجرایی خودشان کار کردند، میدانند که چقدر میشود یک مسئول اجرایی را تحت فشار قرارداد. بله، البته گفت که «مار گزیده از ریسمان سفید و سیاه میترسد». ما هشت سال مدیریت فشل و غیرپاسخگوی دولت فعلی را پشت سر گذاشتهایم که در ختام کار هم در این اظهار نظر سخیف میآید و مشکل به نتیجه نرسیدن مذاکرات را به گردن مجلس میاندازد. اما عزیزان! ما انشاءالله دولت کریمه حضرت آیتالله رئیسی را در پیش داریم و امیدواریم وزرای جهادی و کاری به کار گمارده بشوند. بله، مثل آقای روحانی که میآید با اینکه تمام مذاکرات زیر نظر شورای عالی امنیت ملی بوده است، مگر قانون لغو تحریمهای مجلس چه تکلیفی را به گردن دولت انداخت که در آخرین روزها ایشان میآید میگوید چیزی که موجب شود تحریمها لغو نشود قانون لغو تحریمها بود؟ مگر این قانون یک چیز بیشتر میخواست؟ ما الزام کرده بودیم اگر بنا است مذاکره و توافقی باشد مفاد برجام اجرایی شود.
به نظر میرسد این اظهار نظر آقای روحانی یک جرم است و دادستان محترم برای ایشان باید اعلان جرم بکند. امروز عزیزان! مسائل مهم کشور پیش روی ماست، درست است امروز خوزستان با وجود اینکه چندین میلیارد، بیش از (10) میلیارد متر مکعب آب در پشت سدها دارد دچار این بحرانی است که ما میبینیم، مردم مظلوم خوزستان چه میکشند؟ اما من یک سؤال دارم مردم اصفهان با (5/5) میلیون نفر جمعیت با اندکی بیش از (300) میلیون مترمکعب آب پشت سد زایندهرود یک بحران جدی و آتش زیر خاکستر است و امروز من و شما که نشستهایم میخواهیم الزام بکنیم برای پاسخگویی با این قانونی که صبح تا به حال اکثر عزیزان هم نسبت به آن نقد داشتند، نسبت به فوریت و اولویت آن. آب اصفهان، مردم اصفهان و کشاورزی اصفهان از دست رفته است. عزیزان! دو ماه است دو بحران شبهبحران خوزستان در اصفهان پشت سر گذاشته شد. هفت، هشت هزار کشاورز پا شدند به سمت طرح بن ـ بروجن حرکت کردند. اگر نبود تدبیر نمایندگان، اگر نبود تدبیر مسئولین و اقناع کشاورزان میرفت به بحرانی شبیه بحران خوزستان بینجامد و امروز هم این بحران هست، پریروز جلوی استانداری اصفهان ببینید کشاورزان، دامداران به چه وضعیتی حضور پیدا کردند.
لذا من تقاضامندم زود از این قانون بگذریم اینقدر در تعیین زمانها و تنگ کردن فرجه سختگیری نکنیم. یک پیشنهادی یا طرحی داده شد، این طرح هم کلیاتش رأی آورد، حالا بگوییم (48) ساعت هیأترئیسه موظف است ظرف (48) ساعت، اگر این (48) ساعت بشود سه روز، یا بشود همان تعبیر فوری که در خود طرح آمده است به نظر میرسد تفاوتی نمیکند. من تقاضامندم عزیزان از پیشنهادات منصرف بشوند این طرح تمام بشود برویم سر اولویتهای مهمتر کشور که امروز تمام ایران... (قطع میکروفن)

مجتبي يوسفي
موافق محترم جناب آقای سیدسلمان ذاکر بفرمایید.

سيدسلمان ذاکر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
پیشنهاددهنده دو روز را فرمودند، دو روز کاری مدنظر ایشان است، دوستان ببینید! من باز تأکید میکنم محتوا و مفاد تذکر واقعاً اگر بر حسب تشخیص هیأترئیسه مهم باشد و فوری باشد مثل یک طرح دوفوریتی تلقی کنیم. طرح دوفوریتی چرا باید ظرف (48) ساعت رسیدگی بشود و فوراً باید به جزئیات آن رسیدگی بشود؟ چون خوف تلف است، خوف ضربه به مردم است و خوف آسیب به اعتماد به نظام جمهوری اسلامی ایران است. امروز وقتی یک تذکر در مورد میلگرد و آهنآلات و یا در مورد سیمان داده میشود، سیمانی که یک هفته قبل (30) تومان بود الان (120) یا (110) تومان شده است میدانید یعنی چه؟ یعنی اینکه هزاران کارگر و بنا، ول معطل، یعنی بیکاری انبوهی از کارگران ساختمانی، خوب آیا این فوریت ندارد؟ پس بیایید (48) ساعت کاری را مدنظر بگیریم و الاّ معنا ندارد که وقتی هیأترئیسه تشخیص داد بعد بگوییم که آقا فوراً ثبت بشود، فوراً رسانهای بشود خوب فوراً یعنی چه؟ واقعاً کلمهای مبهم است، شائبه باید از بین برود. ظرف (48) ساعت کاری اگر هیأترئیسه هم کوتاهی کرد ما بتوانیم تذکر به خود هیأترئیسه بدهیم. بنابراین از طراح محترم تشکر میکنم.
دوستان شفاف، متقن و باکیفیت اگر قانون وضع کردیم فردا دچار آسیب در نظارت نخواهیم بود، ممنونم.

عبدالرضا مصري
تشکر میکنم. کمیسیون موافق هستید یا مخالف؟ کمیسیون با دو روز کاری موافق است. آغاز رأیگیری را اعلام میکنم حضار 231 نفر، پیشنهاد جناب آقای آزادیخواه مطرح است. (حاجیدلیگانی ـ پیشنهاد برادر عزیزمان آقای آزادیخواه این است که به جای «فوراً در» بشود «ظرف 48 ساعت»، دوسوم رأی هم میخواهد) لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید دوسوم رأی میخواهد. (محمودی ـ دو روز کاری ممکن است 48 ساعت به تعطیلات بخورد)، (حاجیدلیگانی ـ متن چاپ شده این است) در مذاکرات دو روز کاری قید میشود چون ممکن است پنجشنبه و جمعه باشد و کمیسیون هم موافق است. تعدادی شرکت نکردهاند. پایان رأیگیری را اعلام میکنیم، با (147) رأی تصویب نشد.
نیم ساعت تنفس، بعد از تنفس تذکرات دوستان را گوش میدهیم. رأس ساعت (11) ادامه جلسه را در خدمت همکاران عزیز هستیم.
(در ساعت 10:30 دقیقه جلسه با اعلام تنفس موقتاً پایان و سپس در ساعت 11:06 دقیقه به ریاست عبدالرضا مصری «نایبرئیس دوم» رسمیت یافت)

عبدالرضا مصري

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی مربوط به برادر عزیزمان آقای گودرزی است. جناب آقای حسین گودرزی بفرمایید.

سيدالبرز حسيني

عبدالرضا مصري
تذکر در مورد دستور است؟ من با عرض معذرت، چون در قسمت اول بحث، الان این دستور است میخواهیم تمامش کنیم. اگر مرتبط با دستور است بفرمایید، اما اگر در رابطه با دستور نیست بعداً مجلس قضاوت خواهد کرد، بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقای سیدالبرز حسینی اخطار دارند، بفرمایید.

سيدالبرز حسيني
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت همکاران عزیز و عرض تبریک ایام حاضر و اعیاد پرنور. درگذشت مرحوم تابش را تسلیت عرض میکنم، عزیزی که در حوزه عمران روستایی واقعاً با همکارانشان تلاش بیشائبهای داشتند.
جناب آقای رئیس! بحث تذکر یا اخطار قانون اساسی بنده را اگر توجه بفرمایید، جناب آقای دکتر مصری! اخطار قانون اساسی بنده با توجه به پیشنهادی که جناب آقای آزادیخواه داشتند و روح این موضوعی که داریم بررسی میکنیم، درخصوص تذکرات و سؤالهایی که نسبت به موضوع مطرح میشود، من خواستم موضوعی را خدمت حضرتعالی و صحن عرض کنم، حضرتعالی محبت کنید پیگیری کنید، این موضوع اینکه دستهبندی شود و پیشنهاد جناب آقای آزادیخواه مورد وثوق قرار بگیرد.

عبدالرضا مصري
آقای دکتر! اصل چندم مدنظر حضرتعالی بود؟

سيدالبرز حسيني
اخطار
بحثم این است، در اصل دوم قانون اساسی نوشته شده که جمهوری اسلامی نظامی است بر پایه ایمان. بعد شش تا اصل را که برگرفته از حاکمیت و بطن اسلام ناب است در نظر گرفته. اخطار من اصل سوم است که دولت جمهوری اسلامی را گفته دولتی است که برای نیل به اهداف مذکور در اصل دوم باید همه امکانات خود را برای امور زیر که حدود تقریباً (16) مورد است و در عرصههای مختلف کشور اگر برای این (16) مورد یک دولتی اهتمام بورزد، تقریباً تمام شئون کار و شئون هر فردی که در این مملکت زندگی میکند قابل احترام خواهد بود، کاملاً روشن است.
خواهش من این است، جناب آقای دکتر مصری! موضوعی که فرمودند درست است، منتها میخواهم موضوع دیگری را خدمت عزیزان عرض کنم. بالاخره ما کاملاً در جریان شرایط کشور هستیم، هیأت دولت کاملاً مشخص است چه کاری را دارد انجام میدهد. در تاریخ 16/4/1400 با توجه به خشکسالی شرایطی را اعلام کردند برای اینکه دغدغه کشاورزان را حل کنند. در بند دوم این موضوع آورده که با توجه به بند «خ» ماده (33) قانون برنامه پنجساله ششم شهرستانهایی که دچار مشکلاتی هستند، بروند مشکلات کشاورزان را حل کنند. یک تبصرهای اینجا گذاشته، خواهش من از حضرتعالی این است، کمیسیون کشاورزی، وزیر محترم کشاورزی، رئیس بانک کشاورزی کشور حضور پیدا کنند و این مشکل را حل کنند. این مشکل برای کشاورزان حلشدنی نیست. واقعیت مطلب اگر این تبصره... (قطع میکروفن)
نایبرئیس (مصری) ـ تشکر، چشم، انشاءالله ما از کمیسیون محترم کشاورزی خواهش میکنیم که حتماً این جلسه را تشکیل بدهند و نتیجه را انشاءالله به نمایندگان محترم گزارش بدهند. وارد دستور شویم. دوستانی که پیشنهاد دارند اجازه میدهند بهدلیل کفایت مذاکرات و پیشنهادات زیادی که مطرح شده، ما آنچه که تا حالا تصویب شده را به رأی بگذاریم یا بر پیشنهادات مصر هستند؟

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای مصری! اگر اجازه بدهید من الان جزئیاتش را عرض میکنم. یک پیشنهادی آقای صباغیان دارند که مطرح نمیکنند. دو تا پیشنهاد آقای ذاکر دارند. جناب آقای ذاکر! چون که این دو پیشنهاد مربوط به نام طرح است اصلاح شده و نیازی به طرح آن نیست، تشکر. دو تا پیشنهاد برادر عزیزمان آقای فرهنگی دارند. آقای فرهنگی مطرح میکنید؟

محمدحسين فرهنگي

حسينعلي حاجي دليگاني
ببینید! چون که ساختار ندارد، یعنی بهعنوان یک تبصره یا یک بند نیست که ما بیاوریم، اینجا میخواهیم مطرح شود. اگر مطرح میفرمایید بفرمایید.

عبدالرضا مصري

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای فرهنگی! کدامیک را مطرح میکنید؟

محمدحسين فرهنگي
به ترتیب، دو تا پیشنهاد است.

حسينعلي حاجي دليگاني

محمدحسين فرهنگي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
معمول بر این بود که الحاقیها را بعد از تصویب اصل متن اجازه طرح داده میشد، تصور بنده این بود که به همان نحو عمل خواهد شد. دو تا نقیصه در مصوبه و گزارش کمیسیون است. یکی این است که سایر موارد تعیین تکلیف نشده است. منظورم از سایر موارد مواردی غیر از مهم و فوریها است. آن تدبیر در آنجا تدبیر درستی است که ما در موضوعات مهم و فوری یک عکسالعملهای جدیتر که به نظر نمایندگان محترم، برای آن دو روز کاری هم زمان تعیین شد گذاشته شده است. اما در سایر تذکرات، مثلاً کسی در مورد یک آموزشگاهی در جای خاصی، در مورد جادهای در منطقه خاصی، مثلاً در مورد پلی یا سدی پیشنهاد یا تذکری را در قالب تذکرات مطرح کرده، اینکه جواب او را تا یک ماه باید بدهند و این پاسخها چگونه در اختیار نمایندگان قرار بگیرد، در اینجا هیچ پیشبینی نشده است، تأکیدی هم نشده است. فقط گفته نماینده باید در سامانه بگردد و آنها را پیدا کند. درحالیکه در حال حاضر اینطور نیست. به نام شخص نماینده پاسخ داده میشود، در سامانه و ساختار میآید، در اختیار شخص خودش قرار میگیرد. جای این در مصوبه ما خالی است، لذا یکی از عباراتی که اینجا پیشنهاد شده به متن اضافه شود این است که در سایر موارد، یعنی غیر از موارد مهم و فوری که آنجا حکم و تکلیف آن روشن شده است، «علاوه بر درج در سامانه، باید توسط هیأترئیسه به نحو مقتضی»، به نحو مقتضی را هم دستشان را باز گذاشتیم، مثل همین الان که بهصورت سامانه به دفاترشان میرود و دفاترشان میتوانند آنها را پرینت بگیرند و مطلع شوند. «به نحو مقتضی به اطلاع تذکردهنده یا تذکردهندگان برسد». پیشنهاد اولم این است، اگر کمیسیون محترم هم عنایت کنند و چون در کمیسیون بحث نشده مخالفتی نکنند، مغایر با مصوبه هم نیست، در واقع مکمل آن است، موافقت کنند یا حداقل بینظری اعلام بفرمایند و همکاران هم باید رأی بدهند، چون دوسوم رأی میخواهد و با توجه به اینکه اواخر جلسه هم است ممکن است یک وقت نتیجه نگیریم. به همین دلیل خواهشم این است که همکاران مشارکت کنند و برای سایر تذکرات هم ترتیبی برای اطلاع نتایج به نماینده تذکردهنده یا نمایندگان تذکردهنده تدبیر و پیشبینی شود. از همراهی که میفرمایید بسیار ممنون و سپاسگزارم.

عبدالرضا مصري
آقای دکتر فرهنگی! تشکر میکنم. اگر فرمایش شما با اصلاح عبارتی قابل حل است، یعنی «مخاطب تذکر موظف است پاسخ تذکرات را حداکثر تا یک ماه»، این مشمول همه آن قیدی که شما میفرمایید میشود. اگر نیست که مخالف صحبت کند. اگر فرمایش دارید بفرمایید.

محمدحسين فرهنگي
پیشنهاد دهنده
اگر این اصلاح عبارتی را با قید «به نحو مقتضی به اطلاع تذکردهنده یا تذکردهندگان برسد» را به عنوان اصلاح عبارت لحاظ بفرمایید تأمین میشود و الا غیر از این، میشود همانی که در متن است و آن نقیصهای که نماینده باید بگردد و خودش پیدا کند که این نتیجه تذکرش به کجا رسید، خیلی ممنون.

عبدالرضا مصري
تشکر میکنیم، مخالف صحبت کند.

مجتبي يوسفي
جناب آقای موسی غضنفرآبادی مخالف هستند، بفرمایید.

موسي غضنفرآبادي
مخالف
میلاد باسعادت امام هادی (علیهالصلاهوالسلام) را تبریک عرض میکنم و پیشاپیش عید غدیر خم، عید ولایت و امامت را هم خدمت ملت عزیز و بزرگوار ایران اسلامی و همکاران عزیز تبریک و تهنیت عرض میکنم.
پیشنهادی که جناب آقای دکتر فرهنگی فرمودند متضمن این است که وقتی پاسخ داده شد دیگر نمایندگان نروند دنبال پاسخ در سامانه بگردند، بلکه کسی پاسخ را، یعنی از هیأترئیسه افرادی را آنجا مأمور بگذارند پاسخ را آماده کنند و به اطلاع نماینده و یا نمایندگان تذکردهنده بدهند. من میخواهم بدانم که این چه سامانهای است، بههرحال تذکرات روشن است، ظرف مدت یک ماه و یا کمتر و بیشتر که آنچه مجلس مصوب کرد باید پاسخ داده شود، ما میگوییم این سامانه چه سامانهای است که آیا میشود یک جستجویی کرد، شمارهای، متنی و تذکری باشد که آدم در سامانه جستجو کند و پاسخ را دریافت کند.
اگر این سامانه دچار نقص است نقص سامانه را برطرف کنیم. چرا مدام باید این طرف و آن طرف نیرو بگذاریم که پاسخ این تذکر را هم برای نماینده اعلام کنند پاسخ رسید، پاسخ دریافت شد، آقای نماینده حواست باشد. خود نماینده وقتی تذکری میدهد پیگیر است، مهلت قانونی آن هم مشخص است. زمان پاسخ دادن هم مشخص است. چه ضرورتی است که هیأترئیسه را مکلف کنیم افراد دیگری را آنجا بگذارد، نیروهایی را به کار بگذارد، آنها بررسی کنند، به نماینده اطلاع بدهند که آقای نماینده! پاسخ تذکر شما واصل شد، شما برو در سامانه نگاه کن. این کار خیلی سختی نیست که نماینده بخواهد پیگیر این موضوعات باشد. مگر برخی از نمایندگان که بگوییم اینقدر سرشان شلوغ است، نمایندهای که تذکر داده حتماً دنبال پاسخ تذکر خودش هست، میخواهد ببیند که چه پاسخی را به تذکر او دادهاند.
لذا به نظرم این چیز زائدی به نظر میرسد و خود نمایندگان محترم همه الحمدالله اهل فن هستند و به راحتی میتوانند یک جستجویی کنند و موضوع را پیدا کنند. نیازی به ادامه این موضوع که فرد دیگری برود برای نماینده پیدا کند نیست. لذا استدعای من این است که به این پیشنهاد رأی مثبت ندهید. والسلام علیکم و رحمه الله

مجتبي يوسفي
جناب آقای محسن زنگنه موافق هستند که وقتشان را به آقای قادری دادهاند، بفرمایید.

جعفر قادري
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همانطور که در متن پیشنهاد آمده اینجا تأکید شده که علاوه بر اینکه باید پاسخ تذکر در سامانه درج شود، باید به نوعی در اختیار هیأترئیسه یا تذکردهندگان هم قرار بگیرد که بتوانند به مخاطبان منتقل کنند. اگر به تذکردهنده یا تذکردهندگان منتقل نشود و آنها اطلاع پیدا نکنند، ممکن است نتوانند از این تذکرشان نتیجه بگیرند. بنابراین پیشنهاد جناب آقای دکتر فرهنگی پیشنهاد معقول و منطقی است که به نوعی افراد تذکردهنده یا شخص تذکردهنده در جریان قرار بگیرند و از طریق سامانهای که در اختیارشان هست بتواند منعکس شود.

عبدالرضا مصري
تشکر میکنیم. آقای دکتر فرهنگی قرار شد اصلاح عبارتی را محبت کنند، نفر بعدی را قرائت بفرمایید که اصلاح عبارتی را به اطلاع مجلس محترم برسانیم.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد بعدی باز هم مربوط به آقای فرهنگی است.

عبدالرضا مصري
اگر پیشنهادات الحاقی است باید بعد از رأی به کلیات گرفته شود.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! عرض کردم، اگر ساختار داشته باشد بعد از رأیگیری مادهواحده میشود، ولی چون ساختار ندارد، یک متنی هست که میخواهد ادامه متن قبلی بیاید، از این بابت اصلاح جزء است. آقای فرهنگی مطرح بفرمایید.

محمدحسين فرهنگي
پیشنهاد دهنده
متن بعدی در واقع ضمانت اجرایی است که همه همکاران از ابتدا در پیشنهادات خودشان دنبال ضمانت اجرا بودند. اگر ما بگوییم که خودبهخود تبدیل به سؤال، استیضاح و نظایر این میشود قطعاً مغایر با قانون اساسی است. اما این عبارتی که اینجا به عنوان پیشنهاد آمده، بعد از «انقضای مهلت توسط هیأترئیسه موارد عدم پاسخ»، حالا آمد پاسخ نداد و یک ماه هم گذشت، چه میشود؟ الان در این طرح و مصوبه کمیسیون تعیین تکلیف نشده است. یا با تأخیر دو، سه ماهه پاسخ داد، یعنی به جای یک ماه شش ماه، چهار ماه که بعضاً هم ملاحظه فرمودید که این اتفاق میافتد و طول میکشد، طول کشید. پیشبینی این است که «در صورت سؤال یا استیضاح درخصوص موضوع تذکر، باید رأساً توسط کمیسیون و یا با اعلام نماینده تذکردهنده، یا یکی از سؤالکنندگان و یا استیضاحکنندگان در گزارش کمیسیون درج گردد». یعنی فرض کنید یک سؤالی از وزیری مثلاً در موضوعی فرض کنید مربوط به صنعت، ارتباطات یا آموزش و پرورش مطرح است، نماینده تذکردهنده مراجعه میکند میگوید در جریان باشید که مشابه همین موضوع را بنده تذکر داده بودم، یک ماه گذشت، جواب ندادهاند. در متن آن سؤال درج شود که در این زمینه تذکری هم داده شده بود و یک ماه گذشت و جواب داده نشد، یا جواب با تأخیر داده شد، با پنج، شش ماه تأخیر و آن هم جواب غیرمناسبی.
لذا برای این سه مرجع گذاشتیم، یکی خود کمیسیون که معمولاً پذیرای این پاسخها و بررسیکننده این پاسخها است. یا با اعلام نماینده تذکردهنده، یا خود سؤالکننده و یا خود استیضاحکننده، در گزارش کمیسیون که به عنوان گزارش سؤال یا گزارش استیضاح به صحن میآید حتماً این درج شود. یک راهی برای این است که دستگاه متوجه باشد که اگر امروز به تذکر پاسخ نداد و یا همراهی نکرد، طبیعتاً این در مسیر سؤال یا استیضاح میتواند قرار بگیرد. اینکه چه ضرورتی دارد ما اینجا ذکر کنیم، این توجه دادن به کل مجلس و همه کمیسیونها، همه سؤالکنندگان و همه استیضاحکنندگان و تذکردهندگان است که چنین فرصتی وجود دارد و شما میتوانید از این فرصت هم استفاده کنید. اجمالاً یک ضمانت اجرایی هم هست برای اینکه این مصوبه یک محمل و جایگاه اجرایی هم داشته باشد و یک نوع ضمانت اجرایی به قول آقایان علما برای آن قابل پیشبینی است. لذا برای اینکه جهت عدم پاسخ پیشبینی مشخصی وجود داشته باشد، این حداقل کاری است که میتوان در اینجا به عنوان الحاق به متن مصوب پیشبینی کرد. خیلی ممنون و سپاسگزارم.

عبدالرضا مصري
آقای دکتر تشکر میکنم. اگر فرمایش شما الحاقی است، (پژمانفر ـ اخطار دارم) این الحاق را بعد از اینکه رأیگیری کردیم فرصت است، اما اگر ساختاری نسبت به خود متن است که پیشنهاد اصلاحی میشود. اگر اجازه بفرمایید الحاق را بعد از رأیگیری انجام بدهیم. آقای یوسفی! اخطار قانون اساسی را بفرمایید.

مجتبي يوسفي
آقای رئیس! آقای سیدالبرز حسینی اخطار قانون اساسی دارند، مطرح نمیکنند. آقای سیدناصر موسویلارگانی تذکر آییننامهای دارند، بفرمایید.

سيدناصر موسوي لارگاني
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! هرچند این تذکر را همکاران عزیز صبح تا به حال چند مرتبه دادهاند. حقیقتاً کشور با مشکلات جدی روبرو است، حالا خوزستان یک طرف، استان اصفهان یک طرف، مشکلاتی که در سیستان و بلوچستان است و این پیشنهادات و این طرحی که مطرح است، ما خودمان هم موافق این طرح هستیم، ولی حقیقتاً مردم از مجلس انقلابی انتظار دیگری دارند. انتظار مردم از مجلس انقلابی این است که مشکلات اساسی که الان مردم دارند، شنیدید یک سیمان، یک بدبختی که دارد برای خودش یک آلونک میسازد، ظرف این چند روز گذشته سیمان پنج برابر شده است. آقای دکتر! وقتی قیمت پنج برابر افزایش پیدا کرده است، دلیلی هم که میآورند میگویند قطعی برق است. مگر قطعی برق چقدر میتواند تأثیر بگذارد؟ چون اگر قرار بوده برق را قطع کنند در پیک مصرف قطع میکردند، نه در طول روز. یا قیمت فولاد چقدر در کشور افزایش پیدا کرده است؟ این افرادی که ما میگوییم تشکیل خانواده بدهند، از آن طرف آمدیم بحث مسکن را در دولت تدبیر و امید متأسفانه متوقف کردیم و هیچ مسکنی ساخته نشد، الان خود مردم هم اگر بخواهند کاری انجام بدهند واقعاً با مشکل روبرو میشوند. لذا خواهشم از مجلس این است، نه الان، من اینکه عرض میکنم هیأترئیسه محترم که من از زحماتشان و تلاشهایشان تشکر میکنم، یک مقدار بررسی بیشتری شود، اهم و فیالاهم شود. الان چه موضوعی لازم و واجب است در دستور کار قرار بگیرد که مردم آن انتظاری که از مجلس انقلابی دارند، بالاخره ما چند روز آینده شاهد انتقال دولت هستیم، این مسائلی که پیشآمد، این مشکلات و تجمعات برنامههایی است که بعضی از آنها شاید عمدی باشد و میخواهند دولتی که ظرف چند روز آینده قرار است سکان دولت را به دست بگیرد با این مشکلات زمینگیر کنند. لذا مجلس باید بازوی توانمند دولت باشد و طرحها و لوایحی را در دستور کار قرار بدهد که مشکلات مردم را برطرف کند. عذرخواهی میکنم.

عبدالرضا مصري
تشکر میکنم. این اخطارها و تذکراتی که از روی دلسوزی محبت فرمودید، اما اصلاح ماده (206) آییننامه را از سیمان و میلگرد و فولاد پر کرد. اجازه بدهید اگر نسبت به اصل موضوع و دستور اخطار هست بفرمایید. اخطار را هم میدانید به هیأترئیسه است که اگر آییننامه را رعایت نکرده باشد یا تذکر به هیأترئیسه است که اگر رعایت نکرده باشد قانون اساسی یا تذکر... اگر اخطاری مرتبط با موضوع است بفرمایید. آقای دکتر یوسفی! نوبت چه کسی است؟

مجتبي يوسفي
با کسب اجازه از همکاران آقای صباغیان و آقای سلیمی، در خدمت آقای نصراله پژمانفر هستیم.

عبدالرضا مصري

نصراله پژمان فر
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار بنده بندهای (9)، (12) و (14) اصل سوم، اصل (20)، اصل (34) و اصل (43) قانون اساسی است. همانطور که در اینجا هست: «رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه در تمام زمینههای مادی و معنوی»، آقای دکتر ببینید! اخطار بنده این است، اینکه یک نماینده تذکری بدهد، تذکر او ثبت شود، هیأترئیسه رسیدگی کند و تمامی مراحل انجام شود. اما یک نماینده تذکری بدهد، اما تذکر او ثبت نشود و این مراحل را طی نکند، این تبعیض ناروا است. این چیزی است که قانون اساسی هم با آن مخالفت دارد. اینکه ما یک نماینده را نمایندهتر بدانیم، یک نماینده را در آن تراز ندانیم، بگوییم ما ممیزی میکنیم، ما تصمیم میگیریم که چنین مورد شما پیگیری بشود یا نشود، این تبعیض ناروا است. هم با قانون اساسی مغایرت دارد و هم با مبانی دینی ما مغایرت دارد.
لذا به نظر من این کار را نکنید، اگر شما مصلحت بدانید من بیشتر از این اطاله کلام نمیکنم، مطلب کاملاً روشن است. عرض کردم با بندهای (9)، (12) و (14) اصل سوم قانون اساسی و دیگر اصول قانون اساسی، اصول (20)، (43) و (34) و خیلی از اصول متعدد قانون اساسی مغایرت دارد. اگر اخطار بنده را وارد میدانید جنابعالی این را به رأی بگذارید، اگر هم مصلحت نمیدانید که من بیشتر از این اطاله کلام نمیکنم، خیلی متشکر.

عبدالرضا مصري
تشکر میکنم. اخطار حضرتعالی درست است، بنده این را برای رفع تبعیض ناروا وارد میدانم. منتها با این توضیح که اینجا نماینده مورد ارزیابی قرار نمیگیرد که تذکر چه نمایندهای گفته شود و مهم باشد، تذکر چه نمایندهای مهم نیست. اینجا خود تذکر ملاک قرار میگیرد، نه نماینده. اما باز هم بنده با وجود این خدشهای که وارد میشود اخطار حضرتعالی را وارد میدانم، اخطار حاجآقای پژمانفر را به رأی میگذاریم که اخطار ایشان در مورد این «مهم و فوری» وارد است و اگر اخطارشان وارد باشد این «مهم و فوری» حذف میشود، همه یکسان میشوند. اخطار را به رأی میگذاریم.
حضار 210 نفر، اخطار جناب حاجآقای پژمانفر به رأی گذاشته میشود. همکاران عزیز در رأیگیری شرکت بفرمایید. هنوز (43) نفر در رأیگیری شرکت نکردهاند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ادامه دستور را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد آخر مربوط به آقای کوچکینژاد است، مطرح نمیکند. آقای رئیس! متن را میتوانید به رأی بگذارید، پیشنهادی نیست.

عبدالرضا مصري

عليرضا سليمي

حسينعلي حاجي دليگاني
حاجآقا! برای رفع ابهام اگر جایگزین آن را پیشنهاد دارید بفرمایید.

عبدالرضا مصري
آقای دکتر! ابهام شما هم رفع شد، با حذف «مهم و فوری» ابهام هم رفع شد. جناب آقای دکتر سلیمی! ممنون از لطف شما. قرائت بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
مادهواحده ـ در صدر ماده (۲۰۶) قانون آیین¬نامه داخلی مجلس شورای اسلامی پس از عبارت «کتباً» عبارت «یا از طریق سامانه قانونگذاری و نظارت» افزوده میشود و در انتهای ماده پس از عبارت «ابلاغ مینماید» متن زیر اضافه میشود: (علیپورخنکداری ـ الحاقی آن حذف شد) مخاطب تذکر موظف است پاسخ تذکر را حداکثر تا یک¬ ماه منعکس نماید و فوراً در سامانه مذکور ثبت کند. هیأت¬رئیسه مجلس تذکرات را به همراه پاسخ آن با رعایت طبقهبندی مکاتبات، در سامانه رسمی مجلس شورای اسلامی برای عموم منتشر می¬کند».

عبدالرضا مصري
«و به اطلاع تذکردهندگان میرسد»، چون باید به تذکردهنده اطلاع بدهیم. این ابهامی بود که جناب آقای فرهنگی هم فرمودند. «و به اطلاع تذکردهنده میرسد». حضار 209 نفر، متن قرائتشده به رأی گذاشته میشود. آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. اصلاح آییننامه است، دوسوم رأی نیاز داریم. با اصلاحاتی که صورت گرفت لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. با (145) رأی تصویب شد.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! اگر آن متنی که جناب آقای فرهنگی پیشنهاد داشتند، آن موقع بنا بود به عنوان پیشنهاد اصلاحی مطرح کنند که مطرح کردند، جنابعالی فرمودید که به عنوان الحاق مطرح شود. اگر به عنوان الحاق میخواهید مطرح شود الان زمان آن است.

عبدالرضا مصري
آقای فرهنگی! این موضوع رفع ابهام شد یا نه، هنوز حضرتعالی مصر بر الحاق هستید؟ آقای فرهنگی بفرمایید.

محمدحسين فرهنگي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! این موضوع، موضوع جداگانهای است، موضوع مستقلی است. اگر پاسخ ندادند چه میشود؟ گفتیم در سؤال و استیضاح باید استفاده شود. چون من توضیحات تکمیلی دادم دیگر تکرار نمیکنم. لذا اگر شما و همکاران صلاح دیدند یک ضمانت اجرایی هم برای موضوع منظور شود، ربطی به موضوعات دیگر ندارد. اگر پاسخ نداد یا با تأخیر فراوان پاسخ داد این در قالب سؤالهایی که مطرح میشود و به آن موضوع مربوط است ذکر شود که در این مورد دو بار هم تذکر داده شد و دستگاه پاسخ نداد.

عبدالرضا مصري

محمدحسين فرهنگي
پیشنهاد دهنده
بله، همینجا که پیشنهاد بعدی است.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید چون توضیح داده شد، مخالف و موافق صحبت کنند.

محمدحسين فرهنگي
پیشنهاد دهنده
بله، من توضیح دادم.

مجتبي يوسفي
مخالف محترم وقتشان را به آقای مالک شریعتینیاسر دادند، بفرمایید.

مالک شريعتي نياسر
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران محترم و ملت شریف ایران سلام عرض میکنم. چون موضوع این طرح بحث ضمانت اجرایی برای حفظ شأن مجلس است که تذکراتی به دستگاههای اجرایی میدهند و آنها پاسخ بدهند و دلیل عدم توجه به تذکرات نمایندگان را مطرح کنند و موضوع ناظر به رعایت شأن مجلس است که مجلس در رأس امور باشد، قبل از اینکه دلیل مخالفتم را عرض کنم ناظر به همین موضوع توجه هیأترئیسه محترم را به این جلب میکنم که بیش از چهار ماه از تصویب و ابلاغ قانون بودجه گذشته است و مواد، بندها و اجزایی از قانون بودجه که نیازمند تصویب و ابلاغ آییننامه اجرایی بوده، در دولت همچنان معطل مانده و انجام نشده است. بعضی از آن موارد متناسب با نیاز روز کشور بوده است، از جمله بحث تعرفهگذاری آب، برق و گاز در تبصره (8)، از جمله موارد متعددی که اتفاق نیفتاده که نمیخواهم بگویم، بیش از (30) مورد بوده است. حفظ شأن مجلس که من در تذکر هم ثبت کردم، بند (11) ماده (22) آییننامه این است که ما از دولت پیگیری کنیم، هیأترئیسه محترم پیگیری کنند چرا این مواد آییننامههای قانون بودجه تصویب و ابلاغ نشده که امروز بسیاری از امور در بودجه کشور معطل مانده و بعضی از منابعی که ناشی از آنها است دست دولت را نگرفته است.
یکی از مواردی که دولت فعلی که روزهای پایانی آن است انجام نداده است بحث اجرای درست حقوق و دستمزد است، ناظر به کارکنان عملیاتی وزارت نفت و صنعت نفت است که در جزء (7) بند «الف» تبصره (12) به صراحت آمده که تفاوت تطبیق ناشی از کاهش ضریب (21) به (15) باید به این کارکنان و کل اجزای دولت داده شود. عمده مشکلی که ما امروز با آن مواجه هستیم این افراد بودند. دولت آمده برای اینکه مجلس را متهم کند این تفاوت تطبیق را قائل نشده، تفسیر مضیقی کرده و این را به دوش مجلس انداخته و از آن طرف التهاب، ناآرامی و نارضایتی در مجموعه صنعت نفت ایجاد کرده و مجلس را متهم کرده است. در حالی که دولت اختیار داشته این کار را انجام بدهد. در جلسه کمیسیون انرژی هم که دوستان آمدند مجلس به آنها راه را نشان داد که چه مسیری را دنبال کنند. خود آقای زنگنه در جلسه کمیسیون بودند، مسئولین امنیتی بودند، قرار شد کاری انجام بدهند، رفتند یک کار دیگری را انجام بدهند که کل کارکنان دولت را از این موارد بحث بودجه قانون حقوق و دستمزد مستثنی کنند و خلاف بود و مجلس مجبور بود که آن مصوبه هیأت وزیران را باطل کند. امروز هم انشاءالله ما یک استفساریهای را اعلام وصول خواهیم کرد، برای اینکه این موضوع حل شود و کسی نسبت به سال 99 کاهش دریافتی نداشته باشد، انشاءالله اعلام وصول خواهد شد که مشکل کارکنان زحمتکش عملیاتی مناطق نفتی ما مرتفع شود.
اما مخالفت بنده با این پیشنهادی که آقای دکتر فرهنگی فرمودند ناظر به این موضوع است، همین الان گزارشی که تذکر داده شود یا در مجلس رسیدگی شود، در شرح مذاکرات مجلس و مذاکرات کمیسیون میآید و این عملاً یک تکلیف جدیدی نیست، یک پیشنهاد جدیدی نیست، یک ضمانت اجرایی جدیدی نخواهد بود. پیشنهادی که برادر بزرگوار و دانشمندمان مطرح کردند مشکلی را حل نمیکند، یعنی ما اسم این را ضمانت اجرایی میگذاریم، اما چون همه اینها در مشروح مذاکرات هست، در گزارش کمیسیون قاعدتاً وجود دارد و اگر دستگاهی تخلف کند در گزارش میآید، ضمانت اجرا وقتی است که اگر نکرد قانوناً با او برخورد شود و این را دستگاه قضائی دنبال کند و یا کاری اتفاق بیفتد که ابزارهای نظارتی دیگر نمایندگان در بحث سؤال و تحقیق و تفحص و ماده (234) به قوت خودش باقی است. بنابراین به نظرم این پیشنهاد الحاقی که مطرح فرمودند با احترام فراوان محضر برادر بزرگوارمان آقای فرهنگی موضوع را حل نمیکند و بار جدیدی را فقط در بحث قانونگذاری اضافه خواهیم کرد. والسلام علیکم و رحمه الله

عبدالرضا مصري
تشکر میکنم، موافق محترم را دعوت کنید.

مجتبي يوسفي
جناب آقای محمدرضا صباغیانبافقی موافق هستند، بفرمایید.

عبدالرضا مصري
من خواهش میکنم موافقین و مخالفین محترم در موضوع دستور عنایت داشته باشند، یا اسم مخالف و موافق را یک چیزی اضافه کنیم، هر چه دل تنگت میخواهد، مثلاً این گفته شد، بعد هم روی موضوع اصلی برویم، مخالف همه چیز و موافق همه چیز. تشکر میکنیم، موافق بفرمایید.

محمدرضا صباغيان بافقي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
جناب آقای مصری! یکی از علتهایی که شاید امروز در این مباحث و پیشنهادات نمایندگان محترم تذکراتی را دادند، چند روزی مجلس تعطیل بوده، طبیعتاً مشکلات به نمایندگان انتقال داده شده است، مردم هم انتظار دارند، این است که شاید بعضی وقتها از این فرصت استفاده میشود.
نمایندگان محترم ببینید! من اول از همه نمایندگان محترم و عزیزان بزرگوار مجلس تشکر میکنم که با این تصویب بعد نظارتی مجلس را تقویت کردند. چیزی که هم مردم انتظار داشتند و هم اینکه مطمئناً نگاه مسئولین هم به نمایندگان تغییر خواهد کرد، در مقابل هر تذکری باید پاسخ نمایندگان که همان پاسخ مردم است داده شود. ولی مکمل این مصوبه این است که حالا اگر دولت پاسخ نداد چطور میشود؟ این واقعاً نقیصهای است که وجود دارد. پیشنهاد آقای فرهنگی این نقیصه را برطرف میکند که در صورت عدم پاسخ حداقل این است، اینها تذکری است که تبدیل به سؤال کردیم، اگر تبدیل به سؤال یا استیضاح شد، این در گزارش کمیسیون داده شود، یا نماینده یک گزارشی میدهد که اینجا قبل از اینکه من سؤال کنم یا استیضاح را مطرح کنم، ما تذکر دادیم، شما کتباً پاسخ دادید و یا قانعکننده نبود. فکر میکنم این پیشنهاد هم لازم است و هم مکمل و تکمیلکننده این مصوبه است که بعد نظارتی مجلس را تقویت میکند. اگر عزیزان بزرگوار رأی مثبت بدهند انشاءالله این مصوبه به طور کامل بعد نظارتی ما را تقویت خواهد کرد و مجلس از اقتدار بیشتری انشاءالله برخوردار خواهد شد.

عبدالرضا مصري
تشکر میکنم، کمیسیون نظری ندارد. حضار 207 نفر، پیشنهاد جناب آقای دکتر فرهنگی را به رأی میگذاریم. آغاز رأیگیری را اعلام میکنم. این بحث حضور در حوزه انتخابیه را بعضی از دوستان میفرمایند تعطیلی، همه شما تصدیق میفرمایید وقتی که ما در صحن جلسه علنی نداریم کار نمایندگان محترم چند برابر میشود. لذا ما حس میکنیم و میفهمیم آن فشارهایی که در حوزه انتخابیهها از مسائل و مشکلات مردم هست و همراه خودتان به مجلس میآورید که باید هم بیاورید، اینجا خانه ملت است و صدای ملت باید به گوش شنیده شود. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. با (140) رأی تصویب شد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

حسينعلي حاجي دليگاني
پیشنهاد دیگری نیست، اگر اجازه بدهید متن را قرائت میکنم. متنی که رأی آورد و به متن مادهواحده الحاق میشود را قرائت میکنم. «بعد از انقضای مهلت توسط هیأترئیسه، موارد عدم پاسخ و یا تأخیر پاسخ به طور مشخص منتشر میشود و در صورت سؤال یا استیضاح درخصوص موضوع تذکر باید رأساً توسط کمیسیون و یا با اعلام نماینده تذکردهنده یا یکی از سؤالکنندگان و یا استیضاحکنندگان در گزارش کمیسیون درج گردد». آقای رئیس! پیشنهاد دیگری نیست.

عبدالرضا مصري
5
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

عبدالرضا مصري
بسم الله الرحمن الرحیم
از حضور نمایندگان محترم تشکر میکنیم. تذکر کتبی نمایندگان محترم را بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی به دستگاههای اجرایی:
ـ آقای حبیباله دهمرده (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا علیرغم تذکرات فراوان در رابطه با ریزگردهای سیستان اقدامی صورت نمیگیرد؟ همچنین چرا در رابطه با انتقال آب از دریای عمان به استان سیستان و بلوچستان اقدام جدی صورت نمیگیرد؟
ـ آقای کیومرث سرمدیواله (اسدآباد) به اتفاق (30) نفر از نمایندگان به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم حمایت از کشاورزان و باغداران خسارتدیده از سرمازدگی در شهرستان اسدآباد.
ـ آقای کیومرث سرمدیواله (اسدآباد) به اتفاق (27) نفر از نمایندگان به وزیر نیرو درخصوص ضرورت حل مشکل کمآبی و فرسودگی شبکههای آبرسانی روستاهای شهرستان اسدآباد.
ـ آقای سیدسلمان ذاکر (ارومیه) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم برنامهریزی برای پیشگیری از اعتیاد جوانان و ضرورت رسیدگی به پایین آمدن سن اعتیاد در دانشآموزان مقطع متوسطه.
همچنین لزوم حمایت از کمپهای ترک اعتیاد و ضرورت پرداخت یارانه مؤسسات ترک اعتیاد.
همچنین لزوم حل مشکلات بیمهای کارکنان مراکز اقامتی ـ درمانی اعتیاد.
ـ آقای جعفر راستی (شبستر) به اتفاق (53) نفر از نمایندگان به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم تسریع در جبران خسارت کشاورزان.
ـ آقای حبیباله دهمرده (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون) به وزیر نیرو درخصوص اینکه چرا در رابطه با آب شرب مردم اقدام جدی صورت نمیگیرد؟
به وزیر نیرو درخصوص اینکه چرا در رابطه با قطعی برق اقدام جدی صورت نمیگیرد؟
ـ آقای جعفر قادری (شیراز و زرقان) به اتفاق (68) نفر از نمایندگان به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص ضرورت ساماندهی بازار سیمان و حل مشکل مردم.
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به اتفاق (41) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم و وزرای اطلاعات، جهادکشاورزی، صنعت، معدن و تجارت و کشور درخصوص لزوم تسریع در رسیدگی به مشکلات دامداران.
ـ آقای علیاکبر علیزادهبرمی (دامغان) به اتفاق (42) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم و وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص ضرورت رفع موانع تولید واحدهای تولیدی.
ـ آقای رسول فرخیمیکال (لاهیجان و سیاهکل) به اتفاق (44) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت تشکیل کارگروه تخصصی جهت پیشگیری از افزایش قیمت کالاها در پایان سال.
ـ آقای ابراهیم متینیان (رامهرمز و رامشیر) به وزیر نفت درخصوص اینکه چرا شرکت ملی نفت هیچ اقدامی جهت ساخت بیمارستان یا درمانگاه تخصصی در شهرستانهای رامهرمز و رامشیر با وجود قرار گرفتن میدان نفتی مارون در این منطقه انجام نداده است؟
ـ آقای حسین رئیسی (میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد) به وزیر کشور درخصوص ضرورت اجتناب نیروی انتظامی از تعقیب و گریز خودروها در مناطق مسکونی و معابر پرتردد.
ـ خانم فاطمه محمدبیگی (قزوین، آبیک و البرز) به اتفاق (27) نفر از نمایندگان به وزیر کشور درخصوص ضرورت تسریع در تأمین اعتبار ایمنسازی و اصلاح جادههای ارتباطی روستاهای منطقه الموت که دچار پدیده رانش شدهاند.
ـ خانم فاطمه محمدبیگی (قزوین، آبیک و البرز) به اتفاق (57) نفر از نمایندگان به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص لزوم پاسخگویی درخصوص نقص عملکرد وزارت بهداشت در اجرای سیاستهای کلی جمعیت و موضعگیری برخلاف این سیاستها در عزل و نصب مشاوران.
ـ خانم فاطمه محمدبیگی (قزوین، آبیک و البرز) به اتفاق (23) نفر از نمایندگان به وزیر نیرو درخصوص علت عدم تأمین اعتبار طرحهای عمرانی احداث سد و تأمین آب شرب در استان قزوین.
ـ آقای علیاصغر عنابستانی (سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب، داورزن و ششتمد) به اتفاق (36) نفر از نمایندگان به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص لزوم رسیدگی به اخراج تعداد زیادی از نیروهای سازمان بیمه سلامت در سراسر کشور به بهانه حذف دفترچههای درمانی.
ـ آقای سیدسلمان ذاکر (ارومیه) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم حل مشکلات مسکن مهر نسیم خرداد گلشهر و مسکن مهر کارمندان شهرداری ارومیه.
ـ آقای محمدحسین حسینزادهبحرینی (مشهد و کلات) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص ضرورت لغو آزمون ارتقا و گواهینامه پزشکی و واگذاری این حق به دانشگاههای علومپزشکی.
ـ آقای حسین حسینزاده (لارستان، خنج، گراش و اوز) به اتفاق (15) نفر از نمایندگان به وزیر ورزش و جوانان درخصوص لزوم تسریع در تکمیل طرح مجموعه ورزشی محبی شهرستان گراش. آقای رئیس! در خدمتیم.

عبدالرضا مصري
تشکر میکنیم. من قبل از ادامه دستور، مجمع نمایندگان استان اصفهان به خاطر درگذشت آقای مهندس علیرضا تابش رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی پیام تسلیتی فرستادند. ما هم از طرف مردم اصفهان و هم از طرف نمایندگان محترم این حزن و اندوه را به خانواده ایشان عرض تسلیت داریم و آرزوی علو درجات برای مرحوم آقای مهندس تابش.
6
ناطقان جلسه آقایان: علیرضا سلیمی، محمدرضا رضائیکوچی، ابراهیم متینیان، مجتبی ذوالنوری و سیدمحمد مولوی

عبدالرضا مصري
برادر حاجیدلیگانی! ناطقین محترم را دعوت بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای علیرضا سلیمی نماینده محترم محلات و دلیجان.
ـ آقای محمدرضا رضائیکوچی نماینده محترم جهرم و خفر.
ـ آقای ابراهیم متینیان نماینده محترم رامهرمز و رامشیر.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای مجتبی ذوالنوری نماینده محترم قم.
ـ آقای سیدمحمد مولوی نماینده محترم آبادان.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای علیرضا سلیمی نماینده محترم محلات و دلیجان دعوت میکنیم که برای ارائه نطقشان به جایگاه تشریف بیاورند. آقای سلیمی! شما هفت دقیقه زمان دارید، بفرمایید.

عليرضا سليمي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«و صلی الله علی سیدنا محمد و آله الطاهرین»
ولادت امام هادیالائمه علی بن محمد جواد و نیز عیدالله اکبر، عید سعید غدیر را محضر مبارک همکاران ارجمند، ملت عزیز ایران، موکلین محترم و نیز تمام شیفتگان عدالت علوی تبریک عرض میکنم. امروز بشریت بیش از گذشته تشنه بهرهگیری از مکتب غدیر برای سامان دادن به معضلات پیشرو است. غدیر شهدی است که در روزگار تلخ کنونی میتواند کام بشریت را شیرین کند. در این مجال با بهرهگیری از دریای معارف علوی، گذری دارم بر آنچه در این سالها توسط لیبرالهای غربزده بر ما گذشت و بیان گوشهای از میراث تلخ هشت سال گذشته آنان برای عبرتگیری جهت آینده.
علی (علیهالسلام) با هر نوع زیادهخواهی و ویژهخواری زاویه داشت. پاسخ او به درخواست برادر گرفتار خود عقیل حدیده محماه بود. وقتی جزع او به هوا خواست، نهیب «اتئن من حدیده احماها انساها» او را به خود آورد. ژن برتر و نجومیبگیر در این مکتب جایگاه نداشت، آنان که قبیله حزبی و برادران سیاسی خود را بر دیگران به بهانههای واهی ترجیح دادند کجا و سیره امیرالمؤمنین علی (علیهالسلام) کجا؟ آیا انتصاب آن خانم که مدرک خیاطی دارد در کیش و کیش دادن افراد شایسته با این مکتب چگونه همخوانی دارد؟ جناب اخوی رئیس وقتی فریدونی کردند، حدیده محماه پیشکش، حداقل با زبان تبری میجستید.
داماد وزیری که قرار بود برای مردم کار درست کند، چگونه از صندوق ذخیره برای خود ذخیره ساخت و حیف از یک رو ترش کردن خشک و خالی.
دختر آن وزیر که کار قاچاقچیان را سامان میداد که روشن و مشخص است. مشکل آن است، کسانی امروز گاه توسط این آقایان به کار گرفته شدهاند که به تعبیر امام علی (علیهالصلاه والسلام) «لقد نقمتما یسیراً و ارجأتما کثیراً»، زودرنج بودند، پرتوقع، کسانی که «مرحبا البلعوم»، «مسند حق البطن»، گشادهگلو، شکم برآمده که «یأکل ما یجد و یطلب ما لا یجد»، دنبال جمع کردن آلاف و الوف. جالب است، کسانی که چند سال مصوبه مجلس در مورد خوزستان را زمین گذاشتند و کردند آنچه کردند، در عرض چند ثانیه برای خود حقوق و پاداش نجومی تصویب کردند. جالب آن که داماد آقای رئیس که روزی با رانت معاون وزیر صمت شد، حالا که تیغش میبرد عضو هیأتعلمی کذا هم میشود. «و منهم من لا یمنعه الفساد فی الارض الا مهانه نفسه و کلاله حده»، آنجا که شمشیر آنان برید، بریدند و بریدند و بریدند.
امیرالمؤمنین اهل کار جهادی بود، کمتر شعار داد، بیشتر کار کرد. «و کنت اخفضهم صوتاً و اعلاهم فوتاً»، هنگام شعار کم و هنگام عمل قویتر. واقعاً تاریخ قضاوت خواهد کرد آقای روحانی بیشتر حرف زد و شعار داد یا عمل کرد. نظام به برخی اعتماد کرد، اما به تعبیر مولا «فلو ائتمنت احدکم علی قعب فخشیت أن یذهب بعلاقه». اگر یک کاسه چوبی به آنها دادند، بند آن کاسه چوبی را برداشتند.
داشتند برخی نه بند را بلکه اصل کاسه چوبی را نیز شکستند همانها که (30) میلیارد دلار ارز کشور را حیف یا میل کردند و (60) تن طلا را به تاراج دادند کارنامه و میراث آقای روحانی میراثی تلخ است. این کارنامه لیبرالها است، این کارنامه غربزدهها است. مینهای فراوانی بر سر راه اقتصاد کشور کاشتند، شکاف طبقاتی و شاخص ضریب جینی بدترین حال را در دوره ایشان تجربه کرد. تورم نقطه به نقطه (70) درصد رسید و سالانه حدود (45)، لیبرالها و نفوذیها چه بلایی سر کشور آوردند؟
ابر سیاه بر اقتصاد ایران توسط آنان سایه افکند، رتبه جهانی اقتصاد از (18) به (25) تنزل کرد. سرمایهگذار خارجی که در سال (91) به (4) میلیارد دلار بود در (95) به (3) و در (96) به (6/2) و در سال (98) به یک میلیارد دلار رسید. درآمد سرانه هر فرد که در سال (90)، (2/9) میلیون تومان بود با قیمتهای ثابت در سال (98)، (4/8) شد. حقوقهای نجومی (90) تا (180) میلیونی باب شد فقط در یک بانک (5) نفر (2) میلیارد و (754) میلیون تومان دریافت کردند.
کسری بودجه به رقم عجیب (500) هزار میلیارد رسید معنای آن این است که سیل تورم (70) درصدی در پیش است بعد هم میگویند سفره را آماده کردیم راست میگویند سفره فقر مردم را گستردهتر کردند. سرانه مصرف گوشت (9) کیلو، برنج (5) کیلو و روغن (5/4) کیلو در کشور کاهش پیدا کرد.
آقای روحانی! وزیر شما که میگفت مسکن مهر مزخرف است لطف کنید همان را امروز در این وانفسا در اختیار مردم قرار دهید.
جناب! آن وزیر دیگر شما که پالایشگاهسازی را کثافت کاری میدانست که میدانید چه کرد و چه کرد و چه کرد و آن دیگری که افتخارش آن بود که نیروگاه نساخت میدانید چه مصائبی را امروز بر مردم تحمیل کرده است.
چند تذکر؛ مجلس به دنبال سهمخواهی از دولت آینده نیست، لطفاً شایعه و دروغ نسازید. مجلس به دولت قوی و مردمی کمک خواهد کرد اما در عین حال استقلال خود را حفظ خواهد کرد.
آقای روحانی! شما میفرمایید کشور را به خوبی اداره کردیم و از زمان هخامنشیان تاکنون هیچ مدیری به گرد ما نرسید! لطف کنید فقط نیم ساعت از قرنطینه خود ساخته بیرون آمده بین مردم قدم بزنید تا نتیجه کار خود را ببینید. بعضی از روستاهای ما صدای العطش، العطششان بلند است... (قطع میکروفن)

عبدالرضا مصري
جناب آقای دکتر سلیمی تشکر میکنیم. ناطق بعدی را بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
دعوت میکنیم از همکار گرامی آقای محمدرضا رضائیکوچی نماینده محترم مردم جهرم و خفر که به جایگاه تشریف بیاورند. آقای دکتر رضائی! حضرتعالی برای ارائه نطقتان هفت دقیقه فرصت دارید.

محمدرضا رضائي کوچي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام به محضر حضرت ولیعصر «عجل الله تعالی فرج الشریف» و بنیانگذار نظام مقدس جمهوری اسلامی و آرزوی طول عمر با عزت برای رهبر فرزانه انقلاب.
با احترم به محضر ملت شریف ایران و سلام به مردم حوزه انتخابیهام شهرستانهای جهرم و خفر و شما همکاران عزیز، رئیس هیأترئیسه گرامی مجلس و تبریک میلاد امام هادی (علیهالسلام) و عید سعید غدیر. از این تریبون استفاده کرده و نکاتی را خدمت شما و ملت شریف ایران عرض میکنم.
در عرصه بینالملل به یمن رهبری شجاعانه و مدبرانه حضرت آیتالله خامنهای معادلات منطقه به اراده جمهوری اسلامی ایران وابسته شده است. استقلال در تصمیمگری و تأثیرگذاری ملت ایران نهادینه گردیده است. مدعیان حکمرانی جهانی ادبیات خود با ایران را از موضع سلطهجویی به تعامل تغییر دادند. امروز دغدغههای ایران حفظ مرز و سرزمین نیست بلکه نقشآفرینی منطقهای در حمایت از امت اسلامی است. تأمین امنیت داخلی، اقتدار بیرونی، عزت و اثرگذاری جهانی به برکت رهبری هوشمندانه و مقتدرانه، رهبری انقلابی و سربازی سرداران رشیدی چون شهید حاجقاسم سلیمانی و حمایت و استقامت ملت ایران است که پیامد آن اتحاد و همراهی مردم سرزمینهای عراق، سوریه، لبنان و فلسطین با ایران اسلامی است. اما سؤال اینجا است چرا ما نباید در تأمین بازار و صادرات به این کشورها سهم داشته باشیم؟ آشکار است که متولیان دیپلماسی اقتصادی نتوانستند از این فرصت بینظیر استفاده نمایند تا آنجا که کشورهایی که دست بر آتش نداشتند بازار منطقه را دست گرفتند و بازرگان، پیمانکار، صنعتگر، مهندس، پزشک و نیروی کار ما از این بازار محروماند.
نکته بعدی برجام است، اگر در برجام موفقیتی اندک و صرفاً در انتقال پول کسب شده است حاصل کمترین استفاده از اقتدار بینالمللی ملت ایران است، ما با ادامه مذاکرات بینالمللی مخالف نیستیم اما دولتمردان بدانند که برجام و ادامه آن باید در چارچوب تعریف شده رهبری بوده و حاصلی در شأن ملت ایران داشته باشد وگرنه از مجلس مصوبه نخواهند گرفت.
اما در حوزه ملی، ابتدا ضمن تشکر از حضور مردم شریف ایران در انتخابات سیزدهمین دوره ریاستجمهوری و انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا و تبریک به حضرت آیتالله رئیسی منتخب انتخابات باشکوه به جهت کسب اعتماد مردم لازم است تأکید کنم که عملکرد دولت در واکسیناسیون عمومی کرونا در شأن این ملت نیست. همه واقف هستیم که تحریم و ممانعت حقوقی در تأمین واکسن بهوجود نیامده است بلکه این سوءمدیریت است که نتوانسته نیاز کشور را برآورده کند. مردم بدانند مسئولیت پاسخگویی مسئولان در عملکرد خود با پایان یافتن دوره خدمت هم پایان نخواهد یافت و باید پاسخگوی ملت باشند. انتظار از دولت سیزدهم تقویت توان تولید داخلی واکسن و سرعت¬بخشی به واکسیناسیون سراسری را از اولویتهای اقدامات خود قرار دهد.
در بحث خاموشیها و قطعیهای اخیر برق که خسارت پنهان و آشکار گستردهای به همراه داشت و همچنین کمبود آب در کشور دو نکته را باید به عرض برسانم:
در بحث کمبود برق، مجلس در ماده (48) و (50) برنامه ششم توسعه نیاز برق آینده کشور را پیشبینی و تکلیف نموده است که سالی (5000) مگاوات به ظرفیت تولید برق اضافه شود، منابع و اختیارات اجرایی آن هم تمام و کمال دیده شده است ولی وزارت نیرو در طول برنامه ششم به وظایف خود عمل نکرده است. اینکه وزارت نیرو در بحث تولید برق سالی (100) هزار میلیارد تومان از محل عدم صرفهجویی مصرف سوخت به کشور تحمیل هزینه کند ولی ظرفیت توسعه برق نداشته باشیم قابل گذشت نیست.
در بحث کمبود آب کمیسیون عمران در سال 1398 در مواجهه با تخلفات گسترده وزارت نیرو در مدیریت سدها و رودخانهها پیشبینی چنین روزی را کرده بود که اگر تذکرات و ایرادات مندرج در گزارش کمیسیون جدی گرفته شده بود امروز کشور ما غرق در سختی و بیآبی نمیشد. خواهران و برادران نماینده، در بحث مسکن پنجسال است که با دو وزیر دولتهای یازدهم و دوازدهم به کرات مکاتبه کردهایم که کشور نیازمند افزایش تولید مسکن است. ما همواره به تولید سالانه یک میلیون مسکن با توزیع متناسب در کشور معتقد بودهایم ولی دولت اصرار داشت که کمبود مسکن نداریم. میگفتیم توزیع مکانی مسکن با هدف سوداگری در حال شکلگیری است، توجه نکردند و امروز خانههای خالی و لوکسی را در کنار کمبود شدید مسکن داریم. نتیجه عملکرد دولت یازدهم و دوازدهم وضعیت امروز مسکن است با قیمتهای سرسامآوری که تبدیل به معضل اساسی مسکن شده است.
اما در بحث حمل و نقل، نمایندگان عزیز ما معتقدیم همه وزارتخانهها در جنگ اقتصادی سهیم هستند. اگر دولت، قوی عمل کند تحریم کشور به راحتی صورت نمیپذیرد. بهعنوان مثال، در بحث ترانزیت آنقدر مزیت داریم که اگر دولت آنها را شکوفا کند دیگر کشورها با مزایای عبور از ایران در مقابل تحریمها مقاومت میکنند و هزینه آمریکا و نظام سلطه را بالا میبرند، ولی دولتهای قبل علیرغم اصرار، اخطار و تذکر و پیگیری کمیسیون عمران نه تنها در ترانزیتی کردن کشور سهلانگاری کرده است بلکه موجب شدند که مسیرهای ترانزیتی بدون ایران شکل بگیرد و این خطایی تاریخی و نابخشودنی است.
مهمترین مشکلات حوزه مسکن و حمل و نقل ناکارآمدی ساختار وزارت راه و شهرسازی است، این وزارتخانه عریض و طویل دو ابر مسئله مسکن و شهرسازی و حمل و نقل را برعهده گرفته است که توان رسیدگی به این دو مهم را واقعاً ندارد. ما معتقدیم که باید وزارت راه و شهرسازی به دو وزارتخانه تخصصی تفکیک شود و انجام این موضوع نیاز به همت و همراهی دولت دارد و از همین تریبون اعلام میکنم کمیسیون عمران برای حل مشکلات فوقالذکر با دولت آینده نهایت تعامل و همراهی را خواهد داشت والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علي کريمي فيروزجائي
جناب آقای رضائی خیلی متشکر. دعوت میکنیم از ناطق بعدی همکار گرامی آقای ابراهیم متینیان نماینده محترم رامهرمز و رامشیر که به جایگاه تشریف بیاورند. آقای متینیان! جنابعالی هفت دقیقه برای ارائه نطقتان فرصت دارید.

ابراهيم متينيان
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«لا حول ولا قوه الا بالله العلی العظیم»
سلام به مردم شریف ایران، سلام به خوزستان و مردم صبورش، سلام به مردم نجیب شهرستانهای رامهرمز و رامشیر، سلام و رضوان خدا به روح پاک شهیدان مخصوصاً شهیدان راه امنیت و بهویژه شهید شهرستانم ضرغامپرست که چند روز قبل در خوزستان در راه امنیت مردم به درجه رفیع شهادت نائل آمد. ولادت امام هادی و همچنین اعیاد سعید قربان و غدیر را به ملت شریف ایران و شما نمایندگان ملت تبریک عرض مینمایم.
ملت تاریخساز ایران به¬رغم انبوه مشکلات اقتصادی و نیز تحریمهای انتخاباتی از سوی دشمنان قسم خورده و همچنین جریانات معاند و مخالف نشان دادند در بزنگاههای مهم و حساس تاریخی با الهام از رهنمودهای رهبر فرزانه و تأسی از خون پاک شهیدان پای آرمانهای انقلاب و نظام ایستادهاند و با حضور هوشمندانه در انتخابات (28) خرداد برگ زرین دیگری از دفتر رشادت و فاداری به نظام و انقلاب را ورق زدند.
اینجانب ضمن تبریک به رئیسجمهور منتخب مردم جناب آقای سیدابراهیم رئیسی انتظار دارم دولت منتخب ایشان با بکارگیری از همه توان و ظرفیتهای کشور و با هماهنگی با سایر قوا و دستگاهها در راه تحقق اهداف اقتصادی، فرهنگی و سیاسی نظام گام برداشته و مسائلی از جمله: معیشت مردم، اشتغال، مسکن و ازدواج جوانان را محور اساسی کار خود قرار داده و برای تحقق شعار تولید، پشتیبانیها و مانعزداییها گامهای مؤثری برداشته و به اقتصاد فلاکتبار حاکم بر جامعه سامان دهد.
و اما خوزستان، خوزستان با دارا بودن قابلیتها و ظرفیتهای فراوان دومین استان صنعتی کشور میباشد. خوزستان حدود (75) درصد درآمد کل کشور را تأمین میکند، خوزستان به احتساب نفت رتبه دوم تولید ناخالص ملی را به خود اختصاص داده است.
خوزستان رتبه اول در تولید محصولات کشاورزی و رتبه دوم در صادرات کالاهای غیرنفتی را دارد اما شرمآور است که این استان زرخیز و این گاوصندوق ارزی و پولی کشور از فقیرترین، محرومترین و عقبماندهترین استانهای کشور محسوب میشود. اجرای طرح (550) هزار هکتاری مقام معظم رهبری در این استان میتواند کلیه مواد غذایی کشور را تأمین کند اما افسوس که با نگاه غلط دولتمردان به خوزستان این طرح سالهاست روی زمین مانده است. درد اینجا است که این دولت بیش از دولتهای قبل به موضوع حفاظت از محیطزیست دم زده است اما در عمل به جای دفاع از حقآبه رودخانهها به طرز فجیعی نقش تسهیلگر اجرای پروژههای غارتگر آب را ایفا نموده است. معتقدم حیات خوزستان و حتی استانهای جنوب و جنوبغرب به حیات رودخانههای خوزستان وابسته است و مرگ کارون، مارون، کرخه و دز مساوی است با مرگ خوزستان و مرگ خوزستان نیز برابر است با مرگ ایران.
جناب آقای روحانی! مردم خوزستان همان مردمی بودند که در استقبال از شما در سال96 گفتند «ما که هوا نداریم اما هوات رو داریم» اما شما چه پاسخی به این احساسات پاک دادهاید و طی (8) سال چه تدبیری برای خوزستان داشتهاید؟ کدام شعله امید را در دل جوانان این استان روشن کردید؟ چه تدبیری برای اشتغالزایی جوانان بیکار در استان خوزستان نمودهاید؟
جناب آقای روحانی! آبروی از دست رفته دولت بیتدبیر شما در سفر معاون اول شما به خوزستان برنمیگردد، آبروی دولت شما در سیل خوزستان در فروردین سال 98 و هماکنون نیز در بحران بیآبی در تابستان 1400 رفته و دیگر برنخواند گشت.
جناب آقای روحانی! مردم خوزستان بین خودی و غیرخودی را خوب میدانند و به¬رغم توطئههای دشمنان و معاندین با امید و نشاط پای آرمانهای انقلاب و خون شهیدان ایستادهاند و اجازه نخواهند داد مخالفین و معاندین به خواسته شوم خود در این استان برسند. مردم خوزستان در زمین دشمن بازی نمیکنند و چون (8) سال دفاع مقدس حافظ اسلام، انقلاب و نظام هستند. مردم شریف خوزستان مطمئن باشید مجمع نمایندگان استان و مجلس انقلابی با رویکار آمدن دولتی انقلابی و عدالت محور وظیفه داریم برای عزت و سربلندی شما مردم ولایتمدار از هیچ کوششی دریغ نورزیم، اندکی صبر سحر نزدیک است. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علي کريمي فيروزجائي
آقای متینیان از وقتشناسی جنابعالی خیلی متشکریم. دعوت میکنیم از همکار گرامی جناب آقای مجتبی ذوالنوری نماینده محترم قم که برای ارائه نطقشان به جایگاه تشریف بیاورند. حاجآقای ذوالنوری شما برای ارائه نطقتان پنج دقیقه فرصت دارید بفرمایید.

مجتبي ذوالنوري
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
دهه پربرکت امامت و ولایت را عرض تبریک و تهنیت دارم.
آقای رئیسجمهور! از روزها و ماههای اول تبلیغات انتخاباتی خودتان تا الان که پایان سلطه (8) ساله زیادهخواهانه شما بر قوه مجریه است راهبرد فرافکنی را پیش گرفتهاید، امروز هم ناتوانی، عجز و ناکامیهای خودتان را گردن قانون اقدام راهبردی مجلس میاندازید. اعلام کردید که دولت یازدهم و دوازدهم وظایف خودش را در رفع تحریمها انجام داد، اعلام کردید اگر مصوبه مجلس نبود اسفندماه تحریمها برداشته میشد، اعلام کردید اگر به عراقچی اختیار بدهند فردا نه، امروز تحریمها را برمیدارد! اعلام کردید آمریکا توبه کرده است با چه زبانی بگوید که توبه کردهام؟ ولی آنچه که به مردم نگفتهاید را تیتروار بعضاً اشاره میکنم:
آقای رئیسجمهور! میدانید که بنده از جزئیات مطالب موافقتنامه وین آگاه هستم که دارم میگویم. به مردم نگفتید که آمریکا به برجام برنمیگردد بلکه به بخشی از برجام 1394 برمیگردد. (517)تا از تحریمها را رفع نمیکند، امکان راستیآزمایی نمیدهد. در متن مذاکرات به توافق رسیدید که یک روز بلند به خاطر اختلاف افق یا (48) ساعت فرصت راستیآزمایی میدهند. کدام امکان اقتصادی را میتوان در این فرصت راستیآزمایی کرد؟ چرا به مردم دروغ میگویید؟ ولی وقتی تیم مذاکره کننده ما میگویند سوییفت را باید بردارید میگویند برداشتن سوئیفت دو تا سه ماه طول میکشد، چطور مردم راستیآزمایی کنند؟
آقای رئیسجمهور! به مردم نگفتید که قطعنامههایی که این همه پزش را دادید به خاطر اینکه آمریکا در برجام نبود نتوانست با مکانیسم ماشه آنها را بردارد ولی با توافق ناقص شما آمریکا امکان استفاده از مکانیسم ماشه و snap back پیدا میکند و میتواند سریعاً قطعنامهها را بگرداند و مردم را از چاله به چاه بیندازد.
آقای رئیسجمهور! به مردم نگفتید که آمریکا حاضر نیست محتوای برجام 1394 را بپذیرد و تحریمهای تسلیحاتی که (5) سال و (8) سال پایان آن است براساس قطعنامه (2231) لغو کند. آقای رئیسجمهور! به مردم نگفتید که آمریکا برای تعهد خودش برجام حداقلی و برای تعهدات ما برجام پلاس و برجام موشکی و منطقهای را در مذاکرات وین آورده است.
آقای رئیسجمهور! به مردم نگفتید بیانیه پایانی وزرای (1+ 5) بعد از برگشت آمریکا این است که ما باید در مناسبات امنیتی منطقه با آمریکا همکاری کنیم و این یعنی پذیرش برجام منطقهای.
آقای رئیسجمهور! به مردم نگفتید این شرطی که برای شما گذاشتهاند که اگر بیانیه را نپذیرید همه چیز منتفی است و در بیانیه پایانی ما باید نسبت به دغدغهها و علایق کشورهای منطقه با آمریکا و اروپا همکاری کنیم یعنی ما باید نوکری کشورهای مرتجع عرب را کنیم و خواستههای آنها را تأمین کنیم. چرا به مردم دروغ میگویید؟ چرا واقعیات را نمیگویید؟ آیا اینکه دیگر دولت دوازدهم و یازدهم کار خودش را کرد یعنی اینکه در آخرین نفس طوق بندگی و نوکری کشورهای مرتجع عربی منطقه را به گردن مردم بیندازید و تحویل بدهید و بروید بعد هم مثل امروزی که فرافکنی میکنید بگویید ما کارمان را کردیم بعدیها که آمدند نتوانستند توافق کنند... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
حاج آقای ذوالنوری خیلی متشکریم. دعوت میکنیم از همکار گرامی آقای سیدمحمد مولوی نماینده محترم مردم آبادان. آقای مولوی! حضرتعالی برای ارائه نطقتان پنج دقیقه فرصت دارید بفرمایید.

سيدمحمد مولوي
نطق 5دقیقه ای
سلام علیکم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تبریک اعیاد و مناسبتهای مبارک این ایام. از رتبهبندی معلمان خواستم صحبتی کرده باشم، رتبهبندی که حق معلمان است از سال 90 در سند تحول، در سال 92 در سیاستهای کلی ایجاد تحول و در سال 95 در قانون برنامه ششم دولتها را مکلف کردند که بیاییم انشاءالله استقرار نظام پرداخت را برای معلمان داشته باشند. الان (5) سال از این موضوع گذشته دولت آخر سال 99 این لایحه دست و پا شکسته را آورد تحویل داد، صحن مجلس، نمایندگان محترم با آرای قاطع به احترام معلمان و به احترام نظام تعلیم و تربیت رأی دادند دوشوری شد، کمیسیون با حضور همه اعضا و با حضور مرکز پژوهشها، دولت و امور استخدامی لایحه را مرتب کرد، انتظارمان این است که انشاءالله هیأترئیسه محترم روند اجرایی لایحه را به شکلی بارگذاری کند که نمایندهها بتوانند پیشنهاد شما را بدهند و این اختلاف حقوقی که بین معلمان و سایر کارکنان هست را بتوانیم انشاءالله ترمیم کنیم. مگر ما قرار نبود در سند تحول به معلمان منزلت ببخشیم و کمک بکنیم به معیشتشان، الان وقتش است و معلمان کشور عزیزمان که از قشر زحمتکش هستند منتظر این تصمیم انقلابی هستند. اما به نمایندگی از همکاران محترمم و خوزستان از مقام معظم رهبری و دلسوزیشان صمیمانه تقدیر و تشکر میکنم، بیانات حکیمانه ایشان بارها، به دفعات و کراراً در حق خوزستان و اخیراً فرمودند خوزستان مصداق وفاداری و فداکاری است، چیزی بالاتر از این؟ به خوزستان هیچ عنوانی را نمیتوانید نسبت بدهید جز این دو واژه که خوزستان فداکار است، خوزستان وفادار است. ولی متأسفانه درگیر بسیاری از مشکلات است، مسئله آب یکی از مشکلات استان خوزستان است. خوزستان سالهاست از مدیریت کلان رنج میبرد در همین صحن فریادها زدیم، استاندار خوزستان چه بلایی به سر خوزستان آورد؟ آقای رئیسجمهور حکم دادند و ایشان را منصوب کردند بهعنوان رئیس سازمان استاندارد، با چه عملکردی؟ این یعنی دهنکجی به مجلس، دهنکجی به مردم خوزستان نبود؟ ناکارآمدیها در استان خوزستان گواه این موضوع است.
نرخ بیکاری استان خوزستان و بسیاری از مشکلات زیستمحیطی بیداد میکند، حقآبه خوزستان عبارتی مضحک است. چهارمحال و بختیاری و استان خوزستان در این موضوع اصل حقند باید به این موضوع احترام بگذاریم کسان دیگری کاسه به دست حقآبه هستند. نه کارون، نه دز و نه چهارمحال و بختیاری. خدایی ناکرده رفتار ما باعث بعضی از گسلها نشود هر موقع از آب خوزستان سخن میگویم اصل (45) قانون اساسی را مطرح میکنند بهعنوان اینکه آب یک ثروت عمومی است، شکی در آن نیست ولی به اصل (48) قانون اساسی، به اصل (50) قانون اساسی، به بند (9) اصل سوم قانون اساسی نگاهی بیندازید آنجا است که بر عدم تبعیض، عدم ایجاد مشکلات زیستمحیطی و رفع تبعیضات ناروا اشاره میکند. آیا خوزستان مصداق اصل (22) قانون اساسی نیست که باید مالشان در مصونیت باشد؟ باید محیطزیست با نهایت دقت رعایت بشود؟ متأسفانه اینجا هم ما مشکلها داریم، دولت مدعی بود در بحث محیطزیست خوب کار کرده است، نابودی تالابها، رودخانهها و همه موضوع ریزگردها برمیگردد به موضوع مدیریتشان، ما از دستگاه قضا انتظار داریم ترک فعلهای استان خوزستان را جدی بگیرند. از رئیسجمهور منتخب هم انتظار داریم در مدیریت کلان استان به شکلی برنامهریزی کنند که یک استاندار ویژه با اختیارات تام بتواند انشاءالله در خدمت مردم نجیب استان خوزستان باشد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

عبدالرضا مصري
آقای دکتر تشکر میکنیم. نفر بعدی را بفرمایید.

علي کريمي فيروزجائي
آقای دکتر! نطقها تمام شده است، تذکرات دو دقیقهای را اجازه بدهید.
7
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

عبدالرضا مصري
تذکرات شفاهی را بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات شفاهی نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی خطاب به مسئولان محترم دستگاههای اجرایی، همکاران ارجمند از تذکرات جلسه پیش چهار نفر مانده بودند، لذا قرعهکشی امروز انجام ندادهایم که آن چهار بزرگوار صحبت کنند. در خدمت جناب آقای حسین حاتمی هستیم نماینده محترم کلیبر، خداآفرین و هوراند بفرمایید.

عبدالرضا مصري
جناب آقای حاتمی بفرمایید. نفر بعدی را بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
در خدمت جناب آقای موسی غضنفرآبادی هستیم، نماینده محترم بم، ریگان، فهرج و نرماشیر بفرمایید.

موسي غضنفرآبادي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
طنین صدای پیامبر هنوز در گوش زمان است که فرمود «من کنت مولاه فهذا علی مولاه»، هر که من مولای او هستم، این علی مولای اوست. ولادت باسعادت حضرت امام هادی (علیهالسلام) و عید سعید غدیر خم، عید ولایت و امامت را خدمت ملت بزرگ ایران و همکاران عزیز تبریک و تهنیت عرض میکنم.
حال که با حماسه عظیم (28) خرداد و انتخاب رئیسجمهوری دلسوز، مردمی و دردآشنا، توانمند و پرتلاش، فسادستیز و مؤمن، روحیه امید و تحول و توسعه و حل مشکلات کشور در مردم افزایش یافته است، دشمنان ملت و مملکت دنبال حاشیهسازی هستند تا انرژی مملکت و مسئولان صرف حل مشکلات کشور و مردم نشود. لذا همه مردم و مسئولان همچون گذشته هوشیارانه باید مواظب توطئهها و فتنههای دشمن باشند و اجازه ندهند دشمن با توطئه فرصتسوزی کند تا جلوی پیشرفت و توسعه و آبادانی کشور را بگیرد. مجلس در کنار مردم و حامی و پیگیر خواستههای برحق مردم از جمله مردم عزیز خوزستان است.
چند تذکر؛ تذکر اول به وزیر محترم راه و شهرسازی، مجدداً درخواست میکنم نسبت به تأمین اعتبار باند دوم جاده نرماشیر ـ ریگان اقدام فرمایند.
از وزیر محترم بهداشت و درمان درخواست میکنم به قولی که جهت تأمین امآرآی بیمارستان شهرستان بم دادهاند عمل نمایند.
از جناب آقای دکتر نوبخت ریاست محترم سازمان برنامه و بودجه درخواست میکنم نسبت به پرداخت اعتبار برای انتقال آب شرب از سد نسا به شهرستان بم دستورات لازم را صادر فرمایند.
از وزیر محترم جهادکشاورزی و سازمان مدیریت بحران کشور درخواست میکنم نسبت به جبران خسارت خشکیدگی محصول خرمای کشاورزان شهرستانهای بم، ریگان، فهرج و نرماشیر اقدام جدی به عمل آورند.
از وزیر محترم صنعت و معدن درخواست میکنم به این وضع نابسامان قیمت سیمان رسیدگی فرمایند. والسلام علیکم و رحمه الله

عبدالرضا مصري
جناب آقای دکتر تشکر میکنیم.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر. در خدمت جناب آقای علیرضا ورناصریقندعلی نماینده محترم مردم شریف مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا هستیم، بفرمایید.

عليرضا ورناصري قندعلي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با صلوات بر پیامبر مهربانی و آرزوی استمرار سایه بابرکت رهبر عزیزمان، سلام بر مردم بزرگ ایران و همکاران گرامی.
آقای روحانی به جای توضیح عملکردش اخیراً به کرات ادعا و القای محدودیت اختیارات ریاست جمهوری داشته که در واقع تشدید دردهای مردم و تشدید رنج تشنگی و مظلومیت به ناحق خوزستان است. تعللهای چندین ساله در رسیدگی به مشکلات زیربنایی آب در خوزستان که (85) درصد انرژی برقآبی کشور را تولید میکند و در اقتدار سیاسی ـ نظامی و بینالمللی کشور نقش پیشران دارد قابل توجیه نیست. مردم خشکسالی را از سوءتدابیر و بیمسئولیتی شما و برخی از وزرای شما دیدند، نه از آسمان.
آقای روحانی! برابر اصل (121) قانون اساسی سوگند یاد کردی که از ملت شریف ایران صیانت کنی. باید از اتاق شیشهای خود خارج میشدی، به همراه من و همکاران در مجلس یازدهم از محرومترین نقاط کشور بازدید میکردی تا امروز شاهد بروز انواع بحرانها نباشیم.
بنا بر اصول متعدد قانون اساسی از جمله اصول (126)، (127)، (134) و (176) به واسطه سیطره بر کلیه دستگاههای اجرایی جهت انجام وظایف در قبال مردم، مبسوطالید بودید. مجمع نمایندگان خوزستان و چهارمحال و بختیاری به همراهی همکاران فهیم من که ملی میاندیشند بارها فریاد زدیم که جناحبازیها و سیاسیکاریها در مدیریت آب را تمام کنید... (قطع میکروفن)

عبدالرضا مصري
جناب آقای ورناصری تشکر میکنیم. نفر بعدی را دعوت بفرمایید.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر. در خدمت جناب آقای علی بابائیکارنامی نماینده محترم مردم شریف ساری و میاندورود هستیم، بفرمایید.

علي بابائي کارنامي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تبریک به مناسبت ایامی که در آن قرار داریم و خستهنباشید به همکاران عزیز و هیأترئیسه محترم. من بدون مقدمه چند تذکر به بعضی از وزرا و مقامات دولتی دارم. البته ابتدا از وزیر محترم آموزش و پرورش تشکر میکنم از بابت تعیین تکلیف استخدام معلمان قرآنی و همچنین حقالتدریس و بسیاری از مباحثی که در آموزش و پرورش گذاشته است، از ایشان تشکر میکنم.
به وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزیر نفت و رئیسجمهور محترم تذکر جدی دارم، بابت عدم پرداخت حقوق بهموقع کارگران صنعت نفت و پتروشیمی و از جمله کارگران نیشکر هفتتپه و کارگران شرکتهای وابسته به دولت که متأسفانه دولت کوتاهی میکند، در این بخش تذکر جدی دارم.
تذکر به وزیر محترم جهادکشاورزی از بابت عدم تعیین تکلیف چوبهای شکسته و افتاده در جنگلهای شمال و تعیین تکلیف بدهی به شرکتهای صنایع چوب و کاغذ مازندران، نکاچوب و فریم و همچنین واردات بیرویه برنج به کشور در هنگام فصل برداشت محصول برنج.
تذکر به وزیر محترم راه و شهرسازی از بابت عدم تکمیل پروژه راه اصلی ساری ـ تاکام ـ کیاسر ـ سمنان که بیش از (40) سال بلاتکلیف میباشد.
همچنین تذکر به سازمان امور اداری و استخدامی در ارتباط با پرداخت حقوق نجومی و خلاف قانون به بعضی از کارکنان و مدیران بعضی از دستگاههای اجرایی و نهادهای وابسته به دولت، مخصوصاً بانک ملت و بانک تجارت که حقوقهای میلیونی از جمله خود رئیسجمهور متأسفانه دل مردم ایران را به درد آورد و لذا از هیأترئیسه محترم خواهش میکنم این بحث را جدی بگیرند.
درخواست از جناب آقای آیتالله رئیسی رئیسجمهور منتخب به نظر مشورتی مجلس در بهکارگیری نیروهای جوان و انقلابی و توانمند در مسند مدیریتهای مختلف و تشکر از رهبری معظم انقلاب بابت انتخاب شایسته حضرت آیتاله محسنیاژهای به عنوان رئیس قوه قضائیه. از این بابت از ایشان و همه کسانی که دستاندرکار بودند تشکر و از آقای امیری معاونت پارلمانی رئیسجمهور هم تشکر میکنم... (قطع میکروفن)

عبدالرضا مصري
از جنابعالی هم تشکر میکنیم.

روح اله متفکرآزاد
خیلی متشکر. نفر بعدی جناب آقای حسین حاتمی نماینده محترم مردم شریف کلیبر، خداآفرین و هوراند هستند، بفرمایید.

حسين حاتمي
تذکرات شفاهی
«بسم الله و بالله و فی سبیل الله و علی مله رسول الله»
عالیجنابان، آقایان، خانمها، وکلای ملت، ملت شریف ایران اسلامی! تذکرات اینجانب، اولین تذکر به وزیر محترم نیرو و وزیر امور خارجه کشورمان است. با این عنوان که چرا میزان بدهی جمهوری آذربایجان در مشارکت در ساخت سد خداآفرین و قیزقلعهچی را تعیین تکلیف نمیکنید و مکانیزم دریافت طلب کشورمان را تعریف نمیکنید؟ باید هرچه سریع¬تر هم میزان بدهی این کشور بابت مشارکت در سد خداآفرین و قیزقلعهچی که تماماً توسط کشور ما پرداخت و به سرانجام رسیده است، هم میزان و هم نحوه و کیفیت دریافت این بدهیها مشخص شود و بدون تعیین تکلیف این بدهیها و طلب و دریافتمان، واگذاری ضلع شمالی سد به این کشور وجهه قانونی از نظر ما نخواهد داشت.
تذکر دوم درخصوص وضعیت راههای سهگانه شهرستانهای کلیبر، خداآفرین و هوراند است. از وزیر راه سؤال پرسیدیم. اولاً کمیسیون عمران اگر کمیسیون پایکاری بود این سؤال بیش از پنج، شش ماه است که معطل مانده است، نباید به این شکل عمل میشد. در ثانی استدلال وزارت راه این است که منابع مربوط در اختیار استانداریها و اعتبار متوازن منطقهای است، اگر اینگونه است پیشنهاد میکنم وزارت راه منحل شود تا هزینهای برای کشور حداقل از بابت اداره سازمانشان نداشته باشند.
بحث بعدی خطاب به آقای اژهای رئیس محترم قوه قضائیه درخصوص تعیین تکلیف پرونده آبگرم متعلق است. جناب آقای اژهای! اگر تعیین تکلیف نکنید به خدای احد و واحد آه مظلومین یقه شما را خواهد گرفت. تشکر و قدردانی میکنم.

عبدالرضا مصري

علي کريمي فيروزجائي
آقای دکتر! تذکرات شفاهی تمام شد. آقای سیدکاظم موسوی نماینده محترم مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین بفرمایید.

سيدکاظم موسوي
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله الذی هدانا لهذا و ما کنا لنهتدی لولا أن هدانا الله»
«الحمدالله الذی جعلنا من المتمسکین بولایه امیرالمؤمنین»
امروز روز اردبیل است. اردبیلی که در تاریخ اشاعهکننده فرهنگ تشیع در دنیا است. اردبیلی که همیشه سرافراز است، اردبیلی که همیشه سربلند است، اردبیلی که بر گردن جهان تشیع حق بزرگی را دارد.
ترکان آذری ده بیر عده قلیلی
یاد ایلر آند ایچنده اول ماه بیبدیلی
اولسون قسم او شخصه معجز ده وردی سیلی
بیر بینوا دیمیشدی صدقیله یا ابالفضل
فلذا من از مدیریت محترم جلسه تشکر میکنم که بنده را مورد بذل قرار دادند. امروز پیشاپیش عید غدیر و عید سیادت و عید ولایت را به ولایتمداران عزیز تبریک عرض میکنم. اما مشکلات خوزستان مشکلات همه کشور است و همچنین... (قطع میکروفن)

عبدالرضا مصري

علي کريمي فيروزجائي
آقای محمد خدابخشی نماینده محترم مردم الیگودرز بفرمایید.

محمد خدابخشي
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران عرض سلام و ادب و احترام دارم. چند نکته پیرامون اتفاقات ناگوار اخیر در شهرستان الیگودرز را خدمت همکاران گرامی عرض میکنم. نکته اول اینکه مردم الیگودرز همیشه همراه و همگام با نظام و انقلاب بودند و در مقاطع مختلف این را ثابت کردهاند. از جمله در انتخابات اخیر که مشارکت بسیار بالایی داشتند و بیش از (612) شهید و (1480) جانباز تقدیم انقلاب کردند. صف مردم الیگودرز از صف مخالفین نظام و انقلاب جدا است.
نکته دوم؛ ضمن قدردانی از خدمات ارزندهای که در (43) سال گذشته در جاهای مختلف کشور و از جمله الیگودرز ارائه شده است، اما همکاران محترم! احساس تبعیض، زمینه تحریک و سوءاستفاده ضدانقلاب را فراهم میکند. در شهرستان الیگودرز متأسفانه نرخ بیکاری بالا است. آسیبهای اجتماعی رو به افزایش است. طرحهایی که برای کاهش نرخ بیکاری توسط مسئولین نظام تعریف شده روی زمین ماندهاند. وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی طرحهایی را کلنگزنی کردند، قول اجرای طرحهایی را دادهاند، انتظار داریم که این طرحها هرچه سریع¬تر اجرا شود.
همکاران محترم! عضو هیأتمدیرهای که میگوید فلان طرح به جای اجرا در شهرستان الیگودرز در منطقه من اجرا شود و منطقهاش را که بررسی میکنید میبینید صدها طرح که بعضاً پشتوانه کارشناسی نداشتند و اجرا شده، صلاحیت عضویت در هیأتمدیره... (قطع میکروفن)

علي کريمي فيروزجائي
خیلی متشکر آقای دکتر خدابخشی. همکار گرامی آقای محمود احمدیبیغش نماینده محترم مردم شریف شازند بفرمایید.

محمود احمدي بيغش
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
نمایندگان عزیز، مردم بزرگ ایران! در کوران حوادث پیچیده پیرامون مسائل داخلی و منطقهای، (نایبرئیس ـ آقای دکتر بیغش! شما جزء نوبتهای باقیمانده سه دقیقهای هستید، بفرمایید) چند نکته مهم را متذکر میشوم.
1 ـ حوادث تلخ خوزستان و بیکفایتی و بیتدبیری محض دولت تنبل و تنپرور در عطش ناخواستهای فرو رفت. از دولت آقای رئیسی انتظار میرود سریعترین اقدامات لازم را برای جبران ناکامیهای تعمدی دولت بیتدبیر بنماید.
اما نکتهای که در حوادث خوزستان بههیچوجه نباید نادیده گرفته شود، حجم سنگین سلاحهای جنگی غیرمجاز در این استان است که باید هر چه سریعتر نسبت به جمعآوری آن اقدام شود تا این استان راهبردی و مردم غیور آن بیش از این گرفتار رسوب امنیتی و ناامنیهای پیچیده نشود.
2 ـ هوسبازیهای آقای اردوغان رئیسجمهور ترکیه در مرزهای شرقی کشورش پایانی ندارد و حصارکشیهای بیمورد این کشور در مرزهای خود با ایران با مشورت رژیم منحوس صهیونیستی بوده و به نظر میآید در کنار غفلت وزارت کشور و وزارت امور خارجه تعرضاتی به مرزهای ما در حین احداث دیوارهای مرزی داشته و همچنین ردپای ایشان در تجهیز و تحریک طالبان در افغانستان مشهود است. باید قبل از درگیر شدن با هزینههای امنیتی ترکیه برای مرزهای کشورمان به دولت اردوغان تذکر جدی داده شود. آقای اردوغان! ایران مکزیک نیست و تو هم آمریکای زورگو نیستی. از توهمات کاذب پرهیز کن.
3 ـ آقای رئیسی! انتظار میرود با کابینهای نوگرا شاهد یک پوستاندازی اساسی در قوه مجریه باشیم و تحرک و پویایی شما برخلاف رفتارهای نظارتی مجلس که موجبات خشم بیشتر مردم شده، مورد انتظار است.
نمایندگان محترم، مردم بزرگ ایران! علیالظاهر حسن روحانی تمام شد، اما جریان فکری خبیث آنها پایانی ندارد. لذا هوشیاری ملت غیور ایران به ویژه تا (20) روز آینده بسیار اساسی و حیاتی است. والسلام علیکم و رحمه الله

عبدالرضا مصري
تشکر میکنیم. آقای یوسفی! نفر بعدی را بفرمایید.

مجتبي يوسفي
آقای رئیس! با اجازهتان اسامی تذکرات آییننامهای روز را اعلام میکنم، جناب آقای جبار کوچکینژاد بفرمایید.

جبار کوچکي نژادارم ساداتي
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! از این وقتی که در اختیار ما قرار دادید تشکر میکنم. یکی از مشکلاتی که در حوزه شمال کشور است، بحث اینکه ما قانون وضع کردیم سه ماه قبل از برداشت و سه ماه بعد از برداشت بحث واردات برنج در کشور ممنوع است. متأسفانه پریروز صدا و سیما واردات برنج را تبلیغ میکند و این تبلیغ به ضرر کشاورزان شمالی است.
بحث دوم در رابطه با فولاد و سیمان و بسیاری از امکاناتی است که گران شده است. مشخص است وقتی معاون اول رئیسجمهور میآید اعلام میکند که صنعت فولاد و صنعت سیمان را به علت کمبود برق تعطیل کنید، این محصولات در کشور کمیاب میشود و از آن طرف که واردات نمیتوانند انجام بدهند و این بلایی است که بر سر مردم آوردهاند.
در بحث رتبهبندی فرهنگیان، این لایحهای که دولت داد، انتظار این بود که مجلس با این لایحه دولت با یک روش درستی برخورد کند و این لایحه را کارشناسیشده تعقیب کند. متأسفانه همکاران ما عجله کردند، آنچه که در بیرون در بین فرهنگیان پخش شد و امروز جمع کردن این بحث یکی از مشکلات مجلس شده است. من روز اول هم یک نامهای به رئیس مجلس نوشتم، گفتم رتبهبندی فرهنگیان یک تحول بزرگ اداری و مالی و ارتقای فرهنگیان است و کمیسیونهای دیگر به کمک کمیسیون آموزش و تحقیقات بیایند و این لایحه را مورد بررسی قرار بدهند و یک فرآیند خوبی را به صحن ارائه بدهند که متأسفانه این روش انجام نگرفته و به شدت فرهنگیان گلهمند هستند. معتقدم تا قبل از مهر ماه اگر مجلس برای رتبهبندی فرهنگیان یک کار اساسی انجام ندهد قطعاً مجلس دچار مشکل میشود و باید پاسخگوی این مسائل اساسی فرهنگیان باشد.
در بخش معلمان قرآن ما قانون وضع کردیم که این عزیزان را استخدام کنند. متأسفانه به قوانین توجه نکردند، ما سند مالی را در قانونگذاری و تفسیر قانون توضیح دادیم، ولی متأسفانه به این بحث توجه نکردند و همچنان این بندگان خدا دچار مشکل شدهاند.
آقای رئیس! در بخش حقوق و دستمزد کشور دچار بحران شده است. هم مجلس اشتباه کرده و هم دولت در بحث پرداخت حقوق و دستمزد دچار مشکل شده و این به بدنه اجتماع منتقل شده و جمع کردن این بحث بسیار سخت شده که بعد آمدند گفتهاند که برای رتبهبندی ما دچار مشکل شدیم... (قطع میکروفن)

عبدالرضا مصري

مجتبي يوسفي
در خدمت جناب آقای سیدکاظم دلخوشاباتری هستیم، بفرمایید.

سيدکاظم دلخوش اباتري
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً من فوت آقای تابش که از خدمتگزاران نظام در بنیاد مسکن بود را تسلیت عرض میکنم، سالها هم استاندار گیلان بودند، هم به مقام معظم رهبری، هم به خانواده ایشان تسلیت میگویم.
آقای رئیس نگاه کنید! الان یک کار غلطی دارد انجام میشود، دوشنبه گذشته اعلام کردند که از سهشنبه به بعد تهران و کرج تعطیل است. اتفاقی که افتاد ما روز دوشنبه بعدازظهر که سمت شمال میرفتیم باور بفرمایید در خاکی و آسفالت اتوبان شاید بیش از (15) ردیف ماشین که چهار، پنج ردیف آن در خاکی بود. از روز سهشنبه بعدازظهر اعلام کردند که هر کسی برود جریمه میکنیم. ببینید! این ناهماهنگی، بعد هم برای بعضی از ماشینها دو بار، سه بار در یک روز (1) میلیون تومان جریمه نوشتن، به نظرم این مردمآزاری است. این باید ساماندهی شود. این شیوه جریمه کردن و برخورد با مردم، مردم و مسافر را از ماشین پیاده کردن، در شرایطی که فقط دو تا شهر را تعطیل اعلام میکنند، آقای مصری! برای سایر شهرهای کشور حتماً باید در هیأترئیسه کار شود.
در مورد نیروگاههای برق، اهداف قانون برنامه ما تحقق پیدا نکرد. در مورد انرژی پاک متأسفانه تا الان موفق نبودیم. خواهش من این است، ما از این به بعد هم باز مشکل داریم. گازی که کمبود آن است و به نیروگاهها داده نمیشود، مشکل آب که باعث میشود نیروگاهها نتوانند تأمین برق کنند، در آیندهای نزدیک باز این اتفاق خواهد افتاد. ما باید یک تدبیری کنیم، یا اینکه برق را با وزارت نفت یکی کنیم، حالا در آیندهای نزدیک با دولتی جدید و آب را با کشاورزی، یا اینکه باید بنشینیم فکری کنیم که مردم دچار آسیب نشوند. چون اگر این برقرسانیها از ظرفیت خارج شود قطعاً نیروگاههای ما آسیب میبینند و مردم هم نمیتوانند به آن چیزی که نیاز دارند برسند، این هم نکته دیگر.
یک نکته دیگر در ارتباط با تعیین تکلیف مهندسین کشاورزی و بیمه کشاورزی و پیشدبستانیها و امثال اینها است، این را خواهش میکنم.
دولت محترم یک بندی را تصویب کرده، بند (2) مصوبه خشکسالی است در 16/4/1400 که در ارتباط با امهال این وامهایی که کشاورزان سه ساله گرفتهاند، این تبصره (2) آن با اصل آییننامهای که نوشتهاند منافات دارد. خواهش میکنم نماینده محترم حتماً این را مدنظر قرار بدهند و پیگیری کنند که این مشکل هم حل شود. ممنون هستم و متشکر از زحمت شما.

عبدالرضا مصري

مجتبي يوسفي
آقای رئیس! در خدمت جناب آقای رمضانعلی سنگدوینی هستیم، بفرمایید.

رمضانعلي سنگدويني
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم و رحمه الله. اعیاد را تبریک عرض میکنم و رحلت مردی فقید و تأثیرگذار و پرتلاش جناب آقای دکتر تابش رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کشور را تسلیت عرض میکنم.
آقای دکتر مصری عزیز! من قبلاً هم حضرتعالی بودید یک تذکری بابت حقوق و مزایای کارکنان صنعت نفت دادم، به خصوص در بخش عملیاتی. چندین هفته است ما پیگیری میکنیم. من اعلام کردم اقتصاد کشور بر مبنای صنعت نفت است، ولی گوش شنوا وجود ندارد. از حضرتعالی و آقای دکتر قالیباف و اعضای هیأترئیسه محترم خواهش میکنم این موضوع را دنبال کنید. خدا شاهد است بچههای صنعت نفت حتی از سقف حقوقشان در سال گذشته هم دارند پایینتر حقوق میگیرند، دریافتیهایشان کاهش پیدا کرده است. بچههایی که در خوزستان، بوشهر، هرمزگان، در سکوهای نفتی و در خارک دارند کار میکنند، (20) روز زن و بچهشان را نمیبینند. خواهش میکنم این موضوع را رسیدگی کنید. نگذارید بچههای صنعت نفت مثل خوزستان که آب شرب و مشکلاتی داشتند به بحران تبدیل شود.
یک نکته دیگر در رابطه با مردم عزیز خوزستان، خوزستان دارای منابع سرشار نفت و گاز است، ولی مشکل برق دارد. دارای منابع سرشار آب شیرین است و مشکل آب شرب دارد. آقای روحانی، آقای دولت روحانی! در این هشت سال چه کاری برای مردم خوزستان کردید؟ مردم خوزستان هشت سال در دفاع مقدس ایستادگی کردند، ولی شما برای مردم خوزستان چه کاری کردید؟ چه ظلمی در حق مردم خوزستان کردید؟
آقای روحانی که برای مردم خوزستان کاری نکرد، ولی آقای رئیسی! مردم خوزستان را دریابید. من در رابطه با گلستان هم یادم میرود، وقتی مردم خوزستان مشکل دارند.
آقای دکتر مصری! استان گلستان آب شرب ندارد، کشاورزی آن با مشکل مواجه است و مردم آن در شرایط سختی هستند. مردم استان گلستان را دریابید.
یک نکته دیگر؛ آقای دکتر مصری، اعضای محترم هیأترئیسه! مشکل مردم معیشت و اقتصاد است، بگذارید... (قطع میکروفن)

عبدالرضا مصري
از فرمایشات حضرتعالی تشکر میکنیم.
8
اعلام وصول (6) فقره طرح

عبدالرضا مصري
آقای دکتر رشیدی! اعلام وصول را بفرمایید.

محمد رشيدي
آقای رئیس! با اجازه حضرتعالی پنج تا طرح و یک طرح استفساریه است که اعلام وصول آن را خدمت نمایندگان محترم و ملت شریف ایران قرائت میکنم.
ـ طرح تقویت سازمان اورژانس کشور اعلام وصول میشود.
ـ طرح تشکیل سازمان نظام مهندسی پزشکی جمهوری اسلامی ایران اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی اعلام وصول میشود.
ـ طرح تشکیل کارگروه جذب سرمایههای داخلی و صدور مجوز ایجاد واحدهای تولیدی اعلام وصول میشود.
ـ طرح حذف بند «ت» تبصره (6) قانون بودجه سال 1400 کل کشور اعلام وصول میشود.
ـ طرح استفساریه جزء (7) بند «الف» تبصره (12) قانون بودجه 1400 کل کشور اعلام وصول میشود.

عبدالرضا مصري
تشکر میکنم. من از آقای دکتر امیری معاون محترم رئیسجمهور به خاطر حضور دائمی در مجلس و اینکه شنوای بیانات نمایندگان محترم و انعکاس به دولت هستید، خیلی تشکر میکنم که تا آخر وقت حضور دارید. دو مطلب را هم عرض میکنم انشاءالله به سمع دولت محترم برسانید. یکی اینکه خواهش میکنم جناب آقای رئیسجمهور قبل از این مصاحبههایی که در مورد مذاکرات وین انجام میدهند، حداقل گزارش دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی را مطالعه بفرمایند. چون اگر آن را مطالعه نکنند قطعاً این فرافکنیها ادامه پیدا میکند.
موضوع دوم فوقالعاده مناطق جنگی است که متأسفانه الان بین نیروهای مسلح عنوان دولت تدبیر به دولت تبعیض دیگر رواج پیدا کرده است. در مورد همه نیروها اجرا شده، الا در مورد نیروهای مسلح. آقای رئیسجمهور هم دستور کتبی داده، ولی آقای رئیسجمهورتر در سازمان برنامه و بودجه متأسفانه این تبعیض را روا داشته است. حق اینها هم دارد ضایع میشود. از حضور و حوصله نمایندگان محترم تشکر میکنم.
9
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

عبدالرضا مصري
جلسه بعدی مجلس ساعت (7:45) دقیقه صبح فردا سهشنبه پنجم مردادماه 1400 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. ختم جلسه را اعلام میکنم.